Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Smart Sand (SND) .... Στενή επαφή 2ου τύπου ----> 3ου τύπου


Smart Sand .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο NASDAQ με τον κωδικό SND ... εδώ ....

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2011 και εδρεύει στο Woodlands του Τέξας.
Η κύρια μονάδα παραγωγής βρίσκεται στο Oakdale του Γουινσκόνσιν, σε στρατηγική θέση, δίπλα στην καναδική σιδηροδρομική γραμμή του Ειρηνικού.



Η Smart Sand είναι ο κορυφαίος προμηθευτής βιομηχανικής άμμου Northen White Sand που εξυπηρετεί κυρίως τους πελάτες της στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Διαθέτει πάνω από 1.000 στρέμματα, δίπλα στον Καναδικό Ειρηνικό Σιδηρόδρομο.
Η τοποθεσία είναι ιδανική για να μπορεί να παρέχει στους πελάτες της μια συνεπή και οικονομικά προσιτή προμήθεια προϊόντων, οπουδήποτε στη Βόρεια Αμερική.


Η Smart Sand ασχολείται με την εκσκαφή, την επεξεργασία και την πώληση άμμου, Northern White, που χρησιμοποιείται σε εργασίες υδραυλικής ρωγμάτωσης στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, λειτουργεί τα Smart Systems, μια λύση αποθήκευσης για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

Το ορυχείο άμμου στο Oakdale του Γουινσκόνσιν είναι ικανό να επεξεργάζεται 5,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως και έχει αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα περίπου 316 εκατομμυρίων τόνων.


Τον Νοέμβριο του 2016, η εταιρεία εισήχθει στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Εξέδωσε 11,7 εκατομμύρια μετοχές στα 11 δολάρια ανά μετοχή, αποφέροντας ακαθάριστα έσοδα ύψους περίπου 129 εκατομμυρίων δολαρίων. 
Το Φεβρουάριο του 2017 η εταιρεία εξέδωσε 1,5 εκατ μετοχές και τις διέθεσε με τιμή 17,5 ευρώ ανά μετοχή. 
Σύνολο μετοχών : 42.852.288
  • Η Clearlake διαθέτει 10.956.160 μετοχές  ή περίπου το 25,6% των μετοχών και 
  • ο Διευθύνων Σύμβουλος κατέχει 6.670.322 μετοχές της ή περίπου το 15,6%



Η άμμος που χρησιμοποιείται για την υδραυλική ρωγμάτωση πρέπει να είναι ποιοτική και μετράται από την ομοιομορφία της, το μέγεθος του κόκκου και τη δύναμη σύνθλιψης. Πρέπει να είναι άμμος υψηλής πυριτίας (περίπου 99% χαλαζία). Η άμμος της παραλίας δεν κάνει, αφού δεν περιέχει ανθεκτικά ορυκτά και δεν θα ικανοποιήσει τα μέτρα δύναμης σύνθλιψης του σχιστόλιθου.
Η ομοιομορφία είναι επιθυμητή, καθώς επιτρέπει στην άμμο να συσσωρεύεται στα κατάγματα του σχιστόλιθου, μεγιστοποιώντας τον κενό χώρο ανάμεσα στους κόκκους και προκαλώντας υψηλή αντοχή σύνθλιψης.
Η χαλαζιακή άμμος υψηλής καθαρότητας είναι γνωστή ως Northern White Sand και θεωρείται προϊόν υψηλής ποιότητας με εξαιρετική καθαρότητα, δύναμη σύνθλιψης, ομοιομορφία.


Οι παραγωγοί άμμου Northen White έχουν καταφέρει να έχουν πετύχει κόστος εξόρυξης 15 έως 25 δολάρια ανά τόνο άμμου και να πουλούν έως και 90 δολάρια τον τόνο αναλαμβάνοντας τα έξοδα μεταφοράς.


Η μετακίνηση της άμμου από τα ορυχεία στις εγκαταστάσεις μεταφοράς που βρίσκονται κοντά σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η σημαντικότερη δαπάνη της παραγωγής, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% του τελικού κόστους.



Η τοπική άμμος μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 500.000 δολάρια ανά φρεάτιο με αποτέλεσμα η τοπική άμμος μπορεί να μεταφέρεται σε απόσταση περίπου 50 μιλίων από το ορυχείο μέχρι το φρεάτιο με κόστος 10 έως 20 δολάρια ανά τόνο, ενώ η μεταφορά της Northen White άμμου μπορεί να φθάνει σε κόστος τα 40 με 60 δολάρια ανά τόνο.

Οι καταναλωτές έπρεπε, λοιπόν, να ανεχθούν τη συμφόρηση των σιδηροδρόμων, την καθυστέρηση της παράδοσης και φυσικά το κόστος των ναύλων μεταφοράς όπου αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα των παραδοθέντων τιμών άμμου Northen White.

Τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναστροφή, όπου η αγορά εκτιμά πως οι εταιρίες που προμηθεύονται άμμο Northen White θα μειώσουν τη ζήτηση, ίσως και περισσότερο απο 30% έως το 2022.
Η πιθανή μείωση της ζήτησης άμμου Notrhen White και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και Φυσικού αερίου είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει τη μετοχή SND μέσα σε τρία χρόνια να έχει πτώση μεγαλύτερη απο 90%, παρόλο τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνει η εταιρεία ...... οι παίκτες τα βάζουν και με τα henge funds, που κατά την οπτική τους, διαρκώς σορτάρουν την μετοχή.



Η Smart Sand τα τελευταία 3 χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις όπως :
  • την ολοκλήρωση της επέκτασης της ικανότητάς να εξορίσει, απο το ορυχείο της, 5,5 εκατομμύρια τόνους άμμο από 3,3 εκατομμύρια τόνους
  • την εξαγορά του τερματικού σταθμού Van Hook για την καλύτερη εξυπηρέτηση του σχιστόλιθου Bakken.
  • την εξαγορά της Quickthree Solutions , κατασκευαστρια εταιρία φορητών συστημάτων κατακόρυφων προωθητικών συστημάτων αποθήκευσης. Η εταιρεία, περιλαμβάνει πλέον τις λύσεις αποθήκευσης του Smart Systems.
Σήμερα, η Smart Sand έχει εννέα στόλους Smart Systems μισθωμένους στους πελάτες.
Συνολικό ποσό επένδυσης τα τελευταία 3 έτη : μεγαλύτερο απο 130 εκατ. δολάρια.


Τα έσοδα, για το 2019 ανήλθαν σε 233,1 εκατομμύρια δολάρια ήταν τα υψηλότερα στην ιστορία της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας αύξηση κατά 10% έναντι των συνολικών εσόδων του έτους 2018, ύψους 212,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αύξηση των εσόδων οφειλόταν κυρίως σε υψηλότερα έσοδα από πελάτες που δεν έλαβαν τις συμβατικές ελάχιστες ποσότητες άμμου και υψηλότερα έσοδα logistics εξαιτίας των υψηλότερων πωλήσεων και ενοικίων του εξοπλισμού Smart Systems.

Οι συνολικοί τόνοι που πωλήθηκαν ήταν περίπου 2.462.000 το σύνολο του έτους 2019 και σε σύγκριση με το σύνολο του έτους 2018 που ήταν 2.995.000 τόνοι, μειώθηκαν κατά 18% λόγω της μειωμένης δραστηριότητας έρευνας και παραγωγής μεταξύ ορισμένων πελατών της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

  • Υπενθυμίζουμε πως το ορυχείο άμμου στο Oakdale του Γουινσκόνσιν είναι ικανό να επεξεργάζεται 5,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. 
  • Έχει αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα περίπου 316 εκατομμύρια τόνους.

Το προσαρμοσμένο EBITDA, για το 2019, ήταν 87,1 εκατομμύρια και σε σύγκριση με το προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 66,0 εκατομμυρίων δολαρίων για ολόκληρο το έτος 2018, η αύξηση ήταν 32%.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 31,623 εκατομμύρια δολάρια ή 0,74 δολάρια ανά μετοχή. Στην προηγούμενη χρήση του 2018 τα καθαρά κέρδη ήταν 18,688 εκατομμύρια δολάρια ή 0,44 δολάρια ανά μετοχή.
Οι ζημίες απομείωσης επηρέασαν αρνητικά τα καθαρά κέρδη το 2019 και το 2018 κατά 15,542 εκατομμύρια δολάρια και 17,835 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.



Να σημειώσουμε εδώ πως τα καθαρά κέρδη των 31,623 εκατ δολαρίων του 2019 αντιστοιχούν σε 0,74 δολάρια ανά μετοχή, που σημαίνει ότι με την τιμή της μετοχής στο 0,8 έχουμε P/E = 1,08.
Ακόμη όμως και τα κέρδη των 18,7 εκατ. δολ. και 21,5 εκατ. δολ. του 2018 και 2017, αντίστοιχα, να δούμε, έχουμε κέρδη ανά μετοχή 0,44 και 0,5, που σημαίνει P/E = 1,81 και 1,6 αντίστοιχα.

Δεν ξεχνάμε ....
ότι ένα υψηλό P / E, μπορεί, να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτύχει μια εταιρεία σε σύγκριση με μια εταιρεία με χαμηλό δείκτη P / E.

Τα κέρδη και οι πωλήσεις της Smart Sand είναι σε υψηλό επίπεδο εξαιτίας :
  • των μακροπρόθεσμων συμβάσεων ''take or pay'' (πρέπει να λαμβάνει ο πελάτης ελάχιστο όγκο άμμου ή να πραγματοποιεί πληρωμή με καθυστέρηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) όπου το 80% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων είναι προσυμφωνημένο.
  • της καταγραφής εσόδων από καθυστερήσεις πληρωμών από πελάτες που δεν παραλαμβάνουν τον ελάχιστο όγκο.
 Και ενώ η εταιρεία πάει τόσο καλά η μετοχή έχει πέσει μέσα σε 3 χρόνια περισσότερο από 90%. Γιατί συμβαίνει αυτό;
  • Η πιθανή μελλοντική μείωση της ζήτησης άμμου Notrhen White.
  • Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και Φυσικού αερίου πού συμπιέζουν τα κέρδη των πελατών της Northen White.
  • Ο οξύς ανταγωνισμός και η εμφάνιση πολλών ανταγωνιστών που πουλούν άμμο ολοένα σε χαμηλότερες τιμές.
  • Οι πιθανές μελλοντικές χρεοκοπίες εταιριών που εξορύσσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
  • Η απαίτηση 37,4 εκατ. δολαρίων της Smart Sand απο έναν πελάτη της  (US WELL) ο οποίος συμμετείχε κατά 15% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας. Ήδη βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες.
Η Smart Sand δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο που συνθλίβεται χρόνο με το χρόνο.


Διευθύνων Σύμβουλος, από τον Απρίλιο του 2014, είναι ο Charles E. Young. Ο CEO Young ίδρυσε την εταιρεία Smart Sand και κατέχει το 15,6% της εταιρείας.

Για το έτος που έληξε, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, από τους 20 πελάτες που έχει η Smart Sand περισσότερο στον κύκλο εργασιών συμβάλουν : 
η Liberty με 23,8% .... η Rice Energy (θυγατρική της EQT Corporation) με 19% .... η Hess Corporation με 15,5% και η US Well Services με 14,7%
  • Η εταιρεία έχει εκκρεμείς δίκες με την US WELL για απαίτηση 35 εκατ δολαρίων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι : 
Θα χρεοκοπήσει τελικά η Smart Sand; Γιατί η τιμή της μετοχής δείχνει χρεοκοπία, ενώ τα νούμερα της εταιρίας δείχνουν ευκαιρία;

Οι συνολικές υποχρεώσεις της Smart Sand ανέρχονται σε 117,46 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 34,415 εκατ. δολάρια αποτελούν το συνολικό χρέος.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Smart Sand η εταιρεία έχει επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εργασίες της καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019, στο ταμείο υπάρχουν 2,6 εκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα υπάρχει πενταετής ασφαλιστική εξασφάλιση δανεισμού, απο την Jefferies Finance LLC, βάσει της οποίας η εταιρεία διαθέτει αχρησιμοποίητη διαθεσιμότητα ύψους 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο συντελεστής μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό 11,52% και το καθαρό χρέος προς EBITDA βρίσκεται μόλις στο 0,36 .... όμως ακόμη και το EBITDA των 22,7 εκατ. δολαρίων του 2015 να πάρουμε ως μέτρο αναφοράς θα έχουμε καθαρό χρέος / ΕΒΙΤDA = 1,4.

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανέρχονται σε 244,143 εκατ δολάρια και αν αφαιρέσουμε 9,046 εκατ. δολάρια άυλων περιουσιακών στοιχείων τότε τα ίδια κεφάλαια πέφτουν στα 235,097 εκατ. δολάρια που αντιστοιχούν σε 5,49 δολάρια ανά μετοχή. Αν πάλι αφαιρέσουμε και τα 35 εκατ. δολάρια που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη τότε τα ίδια κεφάλαια πέφτουν στα 200 εκατ. δολάρια ήτοι 4,67 δολάρια ανά μετοχή.

Δηλαδή με τιμή μετοχής στα 0,8 η αγορά αποτιμά την μετοχή σε P/BV = 0,14 εως 0,17.

Στα 6 χρόνια από 2014 έως και 2019 η εταιρία έχει πετύχει συνολικές αθροιστικές λειτουργικές χρηματοροές ύψους 137,9 εκατ. δολάρια που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σε αυτά τα 6 χρόνια έχει πετύχει, ανά έτος, 23 εκατ. δολάρια.
Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα είναι ότι η αγορά δε φοβάται μην τυχόν χρεοκοπήσει η Smart Sand. Φοβάται όμως ότι θα χρεοκοπήσουν οι περισσότερες εταιρίες που ασχολούνται στην έρευνα/εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, εξαιτίας μιας σειράς λόγων, που έχουν αναφερθεί πιο πάνω, αλλά και του μικρού πελατολογίου της εταιρίας (μόλις 20 πελάτες). 
Το βασικό λοιπόν είναι η εταιρία να αντέξει και να μην καταστεί ζημιογόνος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει την άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που νομοτελειακά, κάποια στιγμή, θα συμβεί. 
Εδώ λοιπόν θα συμβεί ένα απο τα επόμενα δύο :
  • η αγορά θα συμπαρασύρει και την Smart Sand και θα χρεοκοπήσει ή
  • η Smart Sand αντέχει και η μετοχή της σε ένα μεσοπρόθεσμο μέλλον θα δώσει μεγάλη υπεραπόδοση.
Ας πάρουμε ένα κακό σενάριο. H Smart Sand χάνει το 50% του πελατολογίου της και από 3 εκατ. τόνους άμμο που πούλαγε, αναγκάζεται να πουλήσει 1,5 εκατ. τόνο άμμο με μέση τιμή πώλησης τα 40 δολάρια. Τότε τα έσοδα θα είναι 60 εκατ. δολάρια (75% πτώση των πωλήσεων του 2019) και εφόσον υπολογίσουμε ένα περιθώριο στο μεικτό κέρδος στο 20% τότε θα έχουμε μεικτά κέρδη 12 εκατ. δολάρια.
Άρα στο σενάριο αυτό έχουμε τιμή πώλησης τόνου 40 δολάρια .... τιμή κόστους τόνου 32 δολάρια ... μεικτό κέρδος 8 δολάρια ανά τόνο.
Με 12 εκατ. δολάρια μεικτά κέρδη, ίσα που θα μπορούσε να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και τελικώς θα έγραφε μια ζημιά ύψους το πολύ 6 με 8 εκατ. δολάρια (αποσβέσεις και τόκοι χρέους).


Εντόπισα άλλες 3 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή άμμου και είναι εισηγμένες (τα νούμερα τους άσχημα)

  • U.S. Silica Holdings, Inc. (SLCA) .... εδώ ....
Πωλήσεις : 1,477 δις δολ (2019) ... 1,577 δις δολ. (2018) ... 1,24 δισ δολ (2017) ... 559 εκατ. δολ (2016)
EBITDA : Μειον 154 εκατ δολ (2019) ... Μειον 10 εκατ δολ. (2018) ... 265 εκατ δολ (2017) ... 18 εκατ. δολ (2016)
Καθαρά κέρδη : Ζημιές 329 εκατ. δολ (2019) ... Ζημιές 200 εκατ. δολ (2018) ... 145 εκατ δολ (2017) ... Ζημιές 41 εκατ. δολ. (2016)
Συνολικό χρέος : 1,231 δισ δολ (2019) ... 1,259 δισ δολ. (2018) ... 510 εκατ δολ (2017) ... 512 εκατ. δολ (2016)
Ίδια κεφάλαια : 716 εκατ. δολ (2019) ... 1,052 δισ σολ (2018) ... 1,396 δισ δολ (2017) ... 1,273 δισ δολ (2016)
Λειτουργικές ροές : 144 εκατ. δολ. (2019) ... 310 εκατ. δολ (2018) ... 238 εκατ. δολ (2017) ... 0,381 εκατ. δολ (2016)
Πωλήσεις : 636 εκατ δολ (2019) ... 842 εκατ δολ. (2018) ... 602 εκατ δολ (2017) ... 204 εκατ. δολ (2016)
EBITDA : Μειον 278 εκατ δολ (2019) ... 205 εκατ δολ. (2018) ... 124 εκατ δολ (2017) ... Μείον 50 εκατ. δολ (2016)
Καθαρά κέρδη : Ζημιές 413 εκατ. δολ (2019) ... 133 εκατ. δολ (2018) ... 82 εκατ δολ (2017) ... Ζημιές 81 εκατ. δολ. (2016)
Συνολικό χρέος : 447 εκατ δολ (2019) ... 445 εκατ δολ. (2018) ... 197 εκατ δολ (2017) ... 196 εκατ. δολ (2016)
Ίδια κεφάλαια : 401 εκατ. δολ (2019) ... 807 εκατ σολ (2018) ... 796 εκατ δολ (2017) ... 293 εκατ δολ (2016)
Λειτουργικές ροές : 29 εκατ. δολ. (2019) ... 237 εκατ. δολ (2018) ... 96 εκατ. δολ (2017) ... Μείον 26 εκατ. δολ (2016)
  • CARBO Ceramics (CRRT) .... εδώ ....

Πωλήσεις : 210 εκατ δολ (2018) ... 188 εκατ δολ. (2017) ... 103 εκατ δολ (2016) ... 279 εκατ. δολ (2015)
EBITDA : Μειον 29 εκατ δολ (2018) ... Mείον 50 εκατ δολ. (2017) ... Μείον 76 εκατ δολ (2016) 
Καθαρά κέρδη : Ζημιές 75 εκατ. δολ (2018) ... Ζημιές 225 εκατ. δολ (2017) ... Ζημιές 80 εκατ δολ (2016) ... Ζημιές 109 εκατ. δολ. (2015)
Συνολικό χρέος : 88 εκατ δολ (2018) ... 107 εκατ δολ. (2017) ... 80 εκατ δολ (2016) ... 88 εκατ. δολ (2016)
Ίδια κεφάλαια : 336 εκατ. δολ (2018) ... 405 εκατ σολ (2017) ... 616 εκατ δολ (2016) ... 642 εκατ δολ (2015)
Λειτουργικές ροές : Μείον 21 εκατ. δολ. (2018) ... Μείον 38 εκατ. δολ (2017) ... Μείον  17 εκατ. δολ (2016) ... 70 εκατ. δολ (2015)

136 σχόλια:

  1. Αν επιτρέπεται κ.Τάκη το σχόλιο σας "...έχει αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα περίπου 316 εκατομμυρίων τόνων"
    Πολύ μεγάλη σημασία για τις εταιρίες εξόρυξης έχει η #σχέση αποκάλυψης#.Αν η #σχέση# είναι μεγάλη (π.χ.τα μπάζα που πετάω για να πάρω την άμμο) το κόστος εξόρυξης εκτοξεύεται. Πολλές εταιρίες κλείνουν τα μέτωπα όταν η #σχέση# αυξάνει...
    Λάβετε υπόψιν και αυτό το δεδομένο...ισως τα 316 εκ. να μην είναι τα αξιοποιήσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Δημήτρη αυτό αναφέρεται απο την εταιρία, όπως και ότι έχει αποθέματα για 50 χρόνια, εφόσον βέβαια εξορίσει περισσότερους απο 5 τόνους ανα χρόνο.

      Όμως και εσείς έχετε δίκιο ... όμως εμείς δεν θέλουμε 50 χρόνια αποθέματα .... αλλά να επαρκούν τα αποθέματα για 5 με 7 χρόνια.
      Νομίζω ότι για 5 χρόνια καλυπτόμαστε ότι δεν θα στερέψει το ορυχείο.

      Συμφωνείτε;

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορω φυσικά να κανω πρόβλεψη σε βαθος 50 ετών, δεν έχω τα δεδομένα. Αν τα αποθέματα είναι "επιφανειακά" και πάρουν τον "αφρό" θα συμφωνήσω μαζί σας με ερωτηματικό για διάστημα 4-5 ετών. Λάβατε υπόψιν ότι είναι πάρα πολλά τα κυβικά μπάζα που πρέπει να μεταφέρεις για να πάρεις 5εκ.τν
      Λετε κατι για χρεωκοπία...Φοβάμαι οτι ισως επειδή οι αγορές προηγούνται και ειναι σε θεση εκ των έσω να γνωρίζουν το αναφέρω.
      Εκτιμώ τις άριστες γνώσεις σας στα οικονομικά και δεν θελω να σας αποθαρρύνω, για δική σας βοήθεια το ανέφερα...ψάξτε το περισσότερο αν θέλετε

      Διαγραφή
  2. Σχέση αποκάλυψης: Ο αριθμός των μονάδων όγκου ή βάρους αγόνων που πρέπει να απομακρυνθούν για να αποκαλυφθεί μία μονάδα χρήσιμου προϊόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ο τσιοο (που έλεγε και η Νοτοπουλου το σουργελο😜) δεν κάνει συνετή διαχείριση των αποθεμάτων σε βάθος χρόνου...το έκλεισε το μαγαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο CEO είναι και ιδιοκτήτης ...έχει το 15%.

      Διαγραφή
    2. Ο CEO αν είναι γάτα μπορεί να κάνει bingooo στην πώληση του 15%
      Όπως και εσείς λέτε ότι δεν επενδύεται
      σε κατασκευαστικές (δεν σας άκουσα και χτυπάω το κεφάλι μου)...Λογω επαγγέλματος δεν θα επενδυα σε εταιρίες εξόρυξης...Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες στην παραγωγική διαδικασία που μπορούν να σε πάνε χρόνια πίσω ή και ποτέ.

      Διαγραφή
    3. Με Αυτά και αυτά....
      Ξέχασα τον κινέζο

      Παρωωωωωνν

      Διαγραφή
  4. Τα κεντρικά πάνε για δυνατό κλείσιμο μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρών και νεοεισερχόμενος...

    καλώς σας βρήκα χάριν του cov19 ξεκινώ πάλι την ενεργή διαχείρηση μετά από μια δεκαετία που ήμουν (σχεδόν) καθαρός.

    Διεξοδική η ανάλυση και πορώ να πω πως δε με αφήνει αδιάφορο το κωλόχαρτο (με βάση τον τρόπο που παίζει στο μαγαζί), εξάλου πακοσμίως το κωλόχαρτο σχεδόν θεωρείται σπάνια γαία, αντίστοιχο με το παλλαδιο κλπ κλπ (με τόσο βλαμμένο κόσμο).

    ψαχνόμουν σήμερα για κάνα etf long σε oil αλλά ο ηλεκτρονικός μου broker δεν έχει κάτι σχετικό.
    καμία καλή ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grud.l σε λίρα η Grud.m σε Ευρώ. "Πρόταση " των κύριων hippy και vassili ...

      Διαγραφή
    2. Παρών κ εγώ
      USO σε usd
      Από e banking Πειραιως το αφήνει

      Διαγραφή
    3. ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, αλλά μάλλον η degiro είναι λίγο περιορισμένη..τίποτα από αυτά δε μου δίνει..

      Διαγραφή
    4. Δεν προτείνω. Ενημερώνω.

      Το USoil μπορείτε να το βρείτε στην FXCM, με μόχλευση x10 στη μεταβολή, και σπρεντ 5 cents. Συγκεκριμένα με 40€(min), ανοίγεις θέση. Για μεταβολή τιμής 1$, κερδίζεις 10$. Αν πάει ανάποδα και πέσεις κάτω από 20€, κλείνει η θέση. Αν δεν θες μόχλευση, βάζεις 200€. Τότε πρέπει να πάει στο μηδέν για να κλείσει η θέση. Προμήθεια μόνο μια φορά (το σπρεντ =0,5$). Διαπραγματεύεται 23 ώρες. Μειονέκτημα ότι κάθε μήνα κλείνει και συχνά η επόμενη σειρά, είναι ακριβότερη.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα σε σας και τις οικογένειές σας. Εύχομαι υγεία σωματική αλλά και πάνω απ' όλα ψυχική!
    Πούλησα ΚΟΡΔΕΛΟ, ΕΛΛΑΚΤ και ΒΙΟΣΚ και μπήκα και εγώ χθες γιατί με κούρασε η ψαροκώσταινα στον καφέ.
    Κρατάω ΦΡΪΓΟ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ
    Για μένα ημερομηνία ορόσημο είναι σε 2 εβδομάδες από σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα σε όλους,κύριε gkourou το πρώτο δείγμα θα το πάρουμε την Παρασκευή αν το αμερικανό ανακοινώσει για Μάρτιο 20 μύρια ανέργους φαντάζεστε τι έχει να γίνει.Σπευδε βραδέως που λέει ο κύριος Τάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κίτσο καλημέρα. Οι δύο εβδομάδες που είπα, είναι ο χρόνος ωρίμανσης-εξέλιξης του Ιού στις ΗΠΑ και των διαστάσεων που θα έχει πάρει.Συμφωνώ ότι ήδη έχει προεξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος με την όλη αυτή κατάσταση αλλά επειδή βλέπω W μάλλον τώρα ήρθε η ώρα για το δεύτερο κύμα πτώσης.
      (Προσωπική μου εκτίμηση ότι αν δεν ακούσω για bail out, λουκέτα ή κρατικοποίηση επιχειρήσεων οι άνεργοι θα ξαναγίνουν εργαζόμενοι σύντομα)

      Διαγραφή
  8. κ. Τάκη για τη ΝΙΟ θα ανεβάσετε κάποια στιγμή ανάλυση?
    Από νούμερα είναι σε ψιλοτραγική κατάσταση, σας τραβάει η πιθανότητα growth?
    Θεωρείτε ότι μπορεί να εξελιχθεί τύπου TESLA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την έχω έτοιμη ... όντως ψιλοτραγικά είναι τα πράγματα.
      Αν δεν βρει χρηματοδότη θα έχει πρόβλημα και σε αυτή τη φάση πουλάει μόνο στην Κίνα.
      Όμως και η ΤΕSLA δεν χρηματοδοτήθηκε απο την κυβέρνηση της Σαγκάη;

      Ένα 2% με 4% του χαρτοφυλακίου όχι παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Μήπως ρίξατε καμιά ματιά στο ATI?

      Διαγραφή
    3. ATI;
      Όχι ... πρώτη φορά τη βλέπω. Μάλλον μου διέφυγε.
      Μου έχουν πει να κοιτάξω και την ΥΕΧΤ.

      Διαγραφή
    4. Χαχαχα, εξαιρετική!
      +600% 7=>42 σε 3 μήνες
      Τώρα, στα 14,87$:
      Κεφαλαιοποίηση 2,9$ bil
      Πωλήσεις 2019 3,8$ mil!!!!!
      Ζημιές 2019 211$ mil
      Καθαρό ταμείο 470$ mil
      ΑΛΛΑ
      Έσπρωξε και ~110 mil τεμάχια στο Q4 για να μαζέψει 682$ mil!!!
      Αναρρωτιέμαι πόσα να έσπρωξε στο Q1 2020 με τη μετοχή έως τα 42$.
      Απευθύνεται όμως σε μεγάλα πορτοφόλια, που μετά την κρίση θα είναι μεγαλύτερα και περισσότερα και μπορεί να θέλουν galactic ταξιδάκια για να ξεσκάσουν.
      κ. Τάκη, ο Ριχάρδος ο Μαλλιάς έχει και άλλη μία εταιρία από το μέλλον (πιο κοντινό από τα διαστημικά ταξίδια), που είναι private.
      Όταν με το καλό τη βγάλει στο κλαρί, λέω την 1η μέρα διαπραγμάτευσης να πάρω market ένα 50%.
      Η εταιρία λέγεται Hyperloop One
      https://hyperloop-one.com/
      Σας τη θέτω υπόψη γιατί βλέπω ότι ψάχνεστε για τους γίγαντες της επόμενης μέρας.

      Διαγραφή
    5. Τώρα που την κοιτάω ο Sir Ριχάρδος το έχωσε το χρήμα.

      Διαγραφή
    6. Τη 1η μέρα παίρνω και εγω ... ρέστα θα παιξουμε. Τι 50% ; τι φλωριες είναι αυτά;

      Διαγραφή
    7. Χαχαχα σωστά, μ' έπιασε η τσιγγουνιά!
      Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο στους VCs.

      Διαγραφή
  9. Κύριε Hippy οντως lxa είναι καλή και εν οψι μερίσματος αν το δώσει φυσικά. Κοιταζω και dpw.de..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαντάζομαι πως οι περισσότερες εταιρείες θα περικόψουν δραματικά ή και θα μηδενίσουν τα μερίσματα που θα δώσουν για την περσινή χρήση. Ήδη η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε στις μεγάλες εταιρίες να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους για το 2019 με αποτέλεσμα τράπεζες όπως η HCBC να υποχωρήσουν στο -7% στην χθεσινή ασιατική συνεδρίαση. Εμείς όμως έχουμε μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα.

      Όπως κι εσείς θεωρώ την Post bank κορυφαία στον κλάδο της στη Γερμανία...απλά δεν πολυσυμπαθώ τον κλάδο

      Διαγραφή
    2. Έχω (δυστυχώς) θέση στη ΒΝΡ, ευτυχώς μικρή, και τον πίνω πικρόν κι αλύγιστον. Δεν κάνω μουαγέν, μακάρι να γυρίσει η εταιρεία μαζί με την αγορά συνολικά κι ας κερδίσουν αυτά που έχω.

      Διαγραφή
    3. Κύριε hippy το μονο που με προβληματίζει με lxa είναι με τι όρους θα πάρει την βοήθεια από την Αγγελω γι αυτό ψωνισα λίγα στο 8.20 (300). Επίσης πιστεύω πως ακόμη και αν είδαμε τα χαμηλά θα έχουμε ένα κύμα πωλ προς τα εκεί ανεξαρτητα από το αν θα είναι ισοσκελής..

      Διαγραφή
    4. BNP φυσικά απ οτι τα σαπακια τα δικά μας..

      Διαγραφή
  10. “Only the Chinese are buying and the rest of the world are selling,” a Singapore-based trader said, leading to some “very aggressive offers” for U.S. crude into that market even though the oil’s benchmark is already at the lowest in 18 years.

    https://www.reuters.com/article/us-global-oil-usa-china/chinese-buyers-snap-up-u-s-oil-purchases-at-widest-discounts-ever-idUSKBN21J4UO?il=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όπως πάει η διαπραγμάτευση στο ΧΑΑλι σε λίγο καιρό βλέπω καθίζηση συναλλαγών, και τεράστια spread μεταξύ αγοραστών-πωλητών ειδικότερα στα small mid caps.....Αυτό είναι πολύ κακό και μαζί με όλα τα άλλα (βλέπε παράταση στη δημοσίευση των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων, κατάργηση τριμήνων κοκ).....βλέπω πολλές μετοχές σε τιμές penny κυρίως λόγω του τραβήγματος των αγοραστών όλο και πιο χαμηλά..
    Η παρατήρηση μου αυτή συνεπικουρεί αυτήν του κου Τάκη για την τραγική εικόνα της "αγοράς" μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλαφον 8% εδω και τώρα.
      Να παιζουν 10:30 με 14:00.
      Δεν χρειαζεται παραπανω.
      Οι εταιρειες με κεφαλαιοποίηση 100 εκατ και πάνω ας πηγαίνουν ως τις 5 η ωρα.

      Διαγραφή
    2. Με συγχωρείται θα διαφωνήσω κύριε Τάκη ελεύθερο όριο σε όλες μικρές μεγάλες όπου βγουν αγοραστές είμαι βέβαιος ότι το μαγαζάκι θα γίνει πολύ καλύτερο ποιος να μας προστατέψει έτσι και αλλιώς από ποιον.

      Διαγραφή
  12. Κυριε Τακη καλημερα!

    Μιας και πλεον κοιτατε σταθερα προς το Αμερικα και δη σε εταιριες μικροτερου cap, να σας δωσω καποιες να τις δειτ με την ησυχιας σας? Επισης θελω να δειτε κ 3 απο Japan μερια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δωστε κύριε Ανδρεα.
      Όμως μην περιμένετε αμεσα αποψη. Δεν ειναι ευκολο να συλλέξω τους αριθμούς .... αν μιας εταιρείας δεν μου αρεσει το project και τα νούμερα την ξαποστέλνω στο 5λεπτο. Αν όμως μου αρέσει ή με ιντριγκάρετε μπορεί να θέλω και μια βδομάδα και ανω.

      Διαγραφή
  13. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-04/greek-fund-aims-to-breathe-fresh-life-into-troubled-micro-firms
    "The focus is on companies in sectors such as frozen seafood, egg production, light manufacturing, food and beverages, building materials, hospitality, retail networks and wholesale."
    κ. Τάκη πώς το βλέπετε το εγχείρημα?
    Πιθανούς στόχους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκέντρωσε 104,7 εκατ. το fund «SMERemediumCap»

      Συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών στο πρώτο ελληνικό επενδυτικό Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων. Το μήνυμα του Νίκου Καραμούζη.

      Η SMERemediumCap, το πρώτο ελληνικό επενδυτικό Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε τη πρώτη φάση άντλησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους €104, 7 εκατομμυρίων με συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της EBRD, του Ιδρύματος Ωνάση, τριών συστημικών τραπεζών και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

      Εκ μέρους της επενδυτικής ομάδας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον σημαντικό αριθμό επενδυτών που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σ' αυτή τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία. Επίσης ευχαριστούμε πολύ όλους τους εξειδικευμένους συμβούλους και συνεργαζόμενους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος που με την ποιότητα της δουλειάς τους συνέβαλαν καθοριστικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

      Στόχος της SMΕRemediumCap είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη των επενδύσεων και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Θα επικεντρώσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου, την χρηματοοικονομική εξυγίανση και επιχειρηματική αναγέννηση κυρίως μεσαίου μεγέθους ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν και σήμερα χρηματοοικονομικές δυσκολίες, στενότητα ρευστότητας και κεφαλαίων και έλλειμμα επιχειρηματικής στρατηγικής.

      Η τρέχουσα πανδημική κρίση, αν διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα, θα τείνει να οξύνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση της χώρας την τελευταία δεκαετία. Τα δάνεια αυτά, αφορούν πάνω από 3,500 επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ταξινομηθεί ως NPEs στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή άλλων εξωτερικών διαχειριστών, με υπόλοιπα συνολικών οφειλών περίπου €45 δισ.

      Αρκετές από τις παραπάνω επιχειρήσεις συνθέτουν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η εξυγίανσή τους με νέα κεφάλαια και η υποστήριξή τους σε επίπεδο διοίκησης και επιχειρηματικής στρατηγικής, θα τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοοικονομικής ανάκαμψης και ισχυρής επιχειρηματικής προοπτικής, με ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές.

      Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η SMΕRemediumCap θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία και τεχνικές της αγοράς και θα στοχεύσει ως προτεραιότητα στη συνεννόηση και συνεργασία με τους προμηθευτές, τις πιστώτριες τράπεζες, τους εξειδικευμένους διαχειριστές (servicers ) και τους παλαιούς ιδιοκτήτες της εκάστοτε εταιρίας επενδυτικού στόχου. Κεντρική επιδίωξη θα είναι να διαμορφωθούν υλοποιήσιμες επενδυτικές προτάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα με όρους αγοράς, επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για την ελληνική οικονομία.

      Η SMERemediumCap έχει συμφωνήσει επίσης με σημαντικούς επενδυτές να συν -επενδύουν με το Ταμείο σε αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων μεγαλύτερου μεγέθους, εφόσον κριθεί ότι αποτελούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία, που θα προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις.

      Σημειώνεται ότι η επενδυτική Ομάδα της SMERemediumCap, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ταμείου και απαρτίζεται από έμπειρα και διακεκριμένα στελέχη της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Καραμούζη, Κώστα Καραφωτάκη, Θοδωρή Μόσχου και Σταύρου Μπλάτσιου, έχει ήδη εντοπίσει επενδυτικούς στόχους, παρά το δυσμενές περιβάλλον και βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

      Διαγραφή
  14. Δημοσιεύοντας κάτι σοκαριστικά αισιόδοξο, θα ήθελα να πω κάτι ανέλπιστο: Από μέσα Μαΐου κι αρχές Ιουνίου η χώρα θα επιστρέψει πάλι σε κανονικούς ρυθμούς. Το καλοκαίρι τα ξενοδοχεία μας θα ξαναγεμίσουν και θα βουλιάξουν με επισκέπτες, ειδικά Ιούλιο, Αύγουστο & Σεπτέμβριο!!

    Δε θα υπάρχει καμία παγκόσμια κρίση. Ειδικά στην Ελλάδα, από Μάιο θα πανηγυρίζουμε, δικαίως, πως με τα έγκαιρα & αστραπιαία μέτρα καταφέραμε και περιορίσαμε τις απώλειες, γύρω στους 200 με 250 νεκρούς. Ωστόσο τον Απρίλιο, σε μεγάλες χώρες όπως ΗΠΑ & Βρετανία θα επικρατήσει πανικός. Οι νεκροί στην Αμερική θα είναι χιλιάδες κάθε μέρα. Παρόλα αυτά κι εκεί θα επανακάμψουν από Ιούλιο και μετά.

    Εξηγώ: Ο Κορωνοιός δεν είναι ιός αλλά μόρια πρωτεΐνης. Το οποία είναι πολύ ευάλωτα και περιβάλλονται από στρώμα λίπους. Με τα σαπούνια, το οινόπνευμα, εξουδετερώνονται. Καταστρέφεται το περιβάλλον λίπος. Σε ξηρά κλιματα και θερμοκρασίες άνω των 28 βαθμών Κελσίου, η μεταδοση ειναι δυσχερεστερη. Αυτό είναι και το σύνηθες για τους Κορωνοιούς. Το καλοκαίρι εκλείπουν.

    Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την τρέχουσα πραγματικότητα. Δείτε στο άρθρο αυτό

    https://www.typosthes.gr/life-style/212662_koronoios-kai-kalokairi-ti-ishyei-se-6-hores-me-thermokrasia-ano-ton-27degc

    πως περιοχές με λίγη ζέστη, κοντά στους 28 βαθμούς Κελσίου δεν έχουν πρόβλημα!

    Συνεπώς, αν έχουμε ζεστό καλοκαίρι, κι εμείς στην Ελλάδα με το ξηρο κλιμα που διαθετουμε, δε θα έχουμε πρόβλημα. Θα ανακουφιστούν και περιοχές όπως η Νότια Ιταλία κι Ισπανία. Οι οποίες τον Απρίλιο θα έχουν χιλιάδες θύματα.

    Σοβαρό πρόβλημα θα υπάρχει σε ανεπτυγμένες βόρειες, πυκνοκατοικημένες και λιγότερο θερμές πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Αμβούργο, Άμστερνταμ κτλ. Εκεί θα έχουμε εκατόμβη νεκρών. Έχοντας ζήσει στη Γερμανία, να πω πως η Γερμανία έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Με εξαίρεση το Βερολίνο κι Αμβούργο, δεν έχει τεράστιες σε πληθυσμό πόλεις.

    Ξέρετε ποια θα είναι η σύσταση των ιατρών σε πολίτες στις ΗΠΑ, Βρετανία κι άλλες χώρες το καλοκαίρι??

    "Φύγετε άρον άρον και πηγαίνετε σε πολύ θερμές χώρες!!"

    Γι αυτό τα ξενοδοχεία μας Ιούλιο, Αύγουστο & Σεπτέμβριο θα γεμίσουν. Δε θα πάει όλη η χρονιά χαμένη.

    Κι από το φθινόπωρο, η ανθρωπότητα αλλά κι η ταπεινή Ελλάδα θα είναι έτοιμες. Ακόμη κι εδώ θα έχει συντελεστεί εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών κι αντιδότων από ελληνικές φαρμακευτικές. Όλοι θα είναι προμηθευμένοι με στιγμιαία διαγνωστικά τεστ. Συνεπώς, δε θα υπάρχει λόγος για καλοκαιρινή Καραντίνα. Όποιος έχει τον ιό, και μόνο αυτός θα ξέρει να μην κυκλοφορεί. Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν κι άπλετα αντίδοτα. Παγκοσμίως. Ηδη η ελληνικη εταιρεια Unipharma καταφερε το ακατορθωτο. Εισηγαγε 5 τονους χλωροκινης στην Ελλαδα απο Ινδια! Λιγες μερες πριν κλεισουν τα συνορα της Ινδιας.

    Η ανθρωπότητα, θα προσαρμοστεί σε λίγους μήνες. Και θα ανταπεξέλθει. Με ένα όπλο. Τους κορυφαίους επιστήμονες. Εξαιρετική η ταινία Contagion του 2011, με Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cottilard.

    Υπομονή λοιπόν, ενάμιση μήνα ακόμη! Εσώκλειστοι, με πάρα πολλή Βιταμίνη C. Σκευάσματα, ή μήλα & πορτοκάλια καθημερινά. Εγώ προσωπικά παίρνω 1000mg Βιταμ. C, κάθε μέρα. Προσοχή στην τρίτη ηλικία, τους γηραιότερους. Μην τους κολλήσουμε οι νεότεροι. Δεν αξίζουν τέτοια τιμωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παραπάνω δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό.
      Απλώς είναι η προσέγγιση ενός γκουρού ... που συνήθως βλέπει καταστροφές και μόνο καταστροφές.

      Διαγραφή
    2. Ποιος τα λέει αυτά κε Τάκη;

      Διαγραφή
    3. Και εμείς, ως Ελλάδα, αν στη Βρετανία και στην USA ακόμα θερίζει ο ιός ή τέλος πάντων συνεχίζει να υφίσταται ως πρόβλημα, θα ανοίξουμε διάπλατα τα σύνορά μας να υποδεχτούμε εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια υποψήφιους φορείς του ιού που τους σπρώχνουν σε μας οι συστάσεις των Αμερικανών και Βρετανών ιατρών ;! Δύσκολο.

      Διαγραφή
    4. Η ακόλουθη φράση δε :"Εσώκλειστοι, με πάρα πολλή Βιταμίνη C. Σκευάσματα, ή μήλα & πορτοκάλια καθημερινά. Εγώ προσωπικά παίρνω 1000mg Βιταμ. C, κάθε μέρα..." μου δείχνει ότι ο γράφων μάλλον δεν είναι και πολύ γκουρού στα σχετικά ζητήματα...

      Διαγραφή
    5. Εντάξει δεν ειναι ιατρός. Ειδικός στα crypto ειναι ....

      Διαγραφή
    6. Κύριε koutsan δεν χρείαζεται να είσαι γκουρού για να ξέρεις πως η C ωφέλει τα μέγιστα...

      Διαγραφή
    7. Θέτω τον εξής προβληματισμό...
      Αν στην Ευρώπη-Αμερική ο ιός θερίζει πως θα μεταφέρονται οι επιβάτες/επισκέπτες με απαγορευμένες πτήσεις..?
      Κάτι δεν μας λέει καλά ο γκουρού

      Διαγραφή
    8. Κύριοι μια χαρά το λέει ... απλά αναφέρετε σε άλλο χρόνο, όταν θα έχουμε τελειώσει με τη νόσο.
      ο ιος θα έχει θερίσει Αμερική, Αγγλία και όποια άλλη χώρα θέλετε , αλλά στην Ελλάδα δεν θα έχουμε τόσα πολλά κρούσματα. Οπότε όλοι θα προτιμήσουν Ελλάδα για διακοπές σε συνδυασμό και με το καλό κλίμα όπου δεν ευνοείται η ύπαρξη του ιού κατά τους θερινούς μήνες.

      Αυτό λέει ... εσείς, εφόσον έχουμε ξεμπλέξει με το Covi19, αν είστε δηλαδή Αμερικάνος που α προτιμήσετε να κάνετε διακοπές; Στην Ιταλία, στην Ισπανία ή στην Ελλάδα με τα μηδενικά κρούσματα;
      Αυτό λέει ο γκουρού.

      Διαγραφή
    9. κ. Τάκη αν χτυπήσει το EURUSD κανένα 1,40+ βλέπω να βουλιάζει η Τουρκία κι εμείς να ξεμένουμε με τα ψωρογερμανά με τη 1 χωριάτικη στα 4.

      Διαγραφή
    10. Σαν καλά να τα έλεγε ο γκουρού την 1η Απριλίου.

      Διαγραφή
  15. Τον εμπιστεύεστε αυτόν τον γκουρού κύριε Τάκη; Έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του για καταστροφές που λέτε; Μπορείτε να μας πείτε λίγο πιο συγκεκριμένα παλιότερες προφητείες του; Να υποθέσω ότι είναι Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Lecky έχει πέσει σε όλα όξω .... αλλά πάντα προεβλεπε καταστροφές.
      Για να δούμε τώρα που τον βλέπω πρώτη φορά αισιόδοξο.

      Διαγραφή
    2. Να πω και εγώ την δικη μου "γκουρουδια "ετσι για να έχει καταγραφει στα πρακτικα: Αγοραζουμε με τα μπούνια αν και εφ όσον ο SP κάνει 2100-2150...Προσωπικά θα το κάνει...

      Διαγραφή
    3. S&P500 : Απόλυτη αρμονική κίνηση με μετρήσεις fibo. Στήριξη 2480-2420, (πιο σημαντική η περιοχή των 2480 μονάδων) αν χαθούν ως στηρίξεις δοκιμή των προηγούμενων χαμηλών. 2192 στις 23/3/20

      Διαγραφή
    4. Kυριε Τακη μας! Να τις δειτε με την ησυχια σας. Καποιες απο αυτες αποτελουν stock picking -καποιες αποτελουν νεες επιλογες τωρα- στο χαρτοφυλακιο του Michael Burry (ειναι αυτος που που προεβλεψε την κριση του 2008 κ εγινε βιβλιο και μετα ταινια ΤHe Big Short).

      Τις παραθετω παρακατω, οποτε αρχιστε το ξεσκαρταρισμα εσεις, παραλληλα τις κοιταω κ εγω:

      - Tazmo (Japan, JP:6266)
      Tazmo Co., Ltd. engages in the development, production and sale of liquid crystal display (LCD) and semiconductor manufacturing equipment, clean transfer systems, precision molding dies and plastic molding.

      - Kanamoto (JP:9678)
      Kanamoto Co., Ltd. engages in the rental and sale of construction equipment and steel products. It operates through the following segments: Construction Equipment Rental Business and Others.

      - Altech (JP:9972)
      Altech Co., Ltd. engages in the manufacture and sale of industrial machinery. It operates through the following segments: Wholesale, Preform and Others.

      USA stocks:

      -Gamestop (retail of multichannel video game, consumer electronics, and wireless services)

      -Tailored Brands (retail of men's suits/tuxedo rental)

      -Western Digital (development, manufacture, market and sale of data storage devices and solutions)

      -Maxar (space techonology)

      - Qorvo (core technologies and radio frequency solutions for mobile, infrastructure, and aerospace or defense applications)

      -Covetrus (developing technologies and services for animal health industry)

      -Cenovus Energy

      -Sportsman's Warehouse

      Tελος οι γνωστες Alphabet, FEDEX, Blackberry (πλεον η εταιρια εχει στρεψει το ενδιαφερον της στον κλαδο του μελλοντος το Ιnternet on Things).

      Διαγραφή
    5. To 2480 κράτησε την Παρασκευή στον S&P500. Πάμε για το ανοδικό-διορθωτικό 3 (1-2-3) αν διασπασθούν 2540 και 2640, με στόχο τις 2800 μονάδες (50% fibo) ως το 3ο δεκαήμερο του Απριλίου.

      VIX σημαντική τυχόν διάσπαση του 48 καθοδικά, θα βοηθήσει στο ανοδικό των αγορών βραχυχρόνια.

      Στο ΧΑΑλι αντιστάσεις 590-625 μονάδες που πιθανόν θα τερματιστεί και η παρούσα βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση εντός του Απριλίου. ΜΟΝΟ διάσπαση των 660 μονάδων θα μας οδηγήσει υψηλότερα (δεν δίνω υψηλή πιθανότητα)

      Διαγραφή
  16. Πάντως για τις άλλες χώρες δεν λέει και κάτι φοβερά αισιόδοξο...Για Απρίλιο βλέπει μεγάλη καταστροφή...Μόνο για εμάς έχει αισιοδοξία...Από την άλλη λέει κάτι αντιφατικό, ότι το καλοκαίρι οι ξένες χώρες θα διώχνουν άρον άρον για Ελλάδα τους πολίτες τους ενώ δεν βλέπει καμία κρίση παγκόσμια...Μα τότε θα έχει πάρει την κάτω βόλτα ο ιός παντού...Επίσης εγώ βλέπω ότι αρχίζουν και σταθεροποιούνται τα κρούσματα σε Ιταλία και Ισπανία και σειρά θα πάρουν όλες οι χώρες...Παρατηρώ ότι τις τελευταίες μέρες τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας έχουν τις λιγότερες απώλειες σε πτωτικές ημέρες...Και κάτι τελευταίο...Το να ανεβούν τα χρηματιστήρια το καλοκαίρι είναι κάτι λογικό εκτός αν ο ιός κρατήσει 6 ή 8 μήνες...Δεν πιστεύω εύκολα όλους αυτούς κύριε Τάκη, γιατί κανένας δεν ξέρει τι πραγματικά θα γίνει...Ο καθένας ας προχωρήσει με τη δική του διαίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κύριε Τάκη εκτιμώ πολύ το ήθος και το στυλ σας. Τις γνώσεις σας στα θεμελιώδη δεν έχω την ικανότητα να τις κρίνω γιατί στα οικονομικά είμαι μπουμπούνας. Απλά χάσκω και κάποιες φορές ακολουθώ.
      Αλλο βέβαια ανάλυση μιας μετοχής, αλλο -ευρύτερο νομίζω- η γκουρουδιά. Εχετε καταπληκτικές επιτυχίες σε γκουρουδιές (ενδεικτικά όταν όλοι έβλεπαν το χρυσό στα ύψη συστήσατε αυτοσυγκράτηση, σκίσατε το Ρουμπινί κ.α)
      Το ερώτημα είναι αν η παρούσα κρίση είναι από τις κρίσεις που συναντάμε κάθε 10 χρόνια ή απ αυτές που συναντάμε κάθε εκατό χρόνια. Δε νομίζω ότι μπορούμε ν απαντήσουμε ακόμα, βέβαια όποιος απαντήσει σωστά, όσο γρηγορότερα δράσει, τόσο καλύτερα.
      Με συγχωρείτε για τη πολυλογία

      Διαγραφή
  17. Πάντως στο ΧΑ ο τζίρος έχει υποχωρήσει αρκετά. Αδιαφορία μου μυρίζει, το οποίο είναι καλό κατά τη γνώμη μου. Μετά από τόσο ξύλο χρειάζεται λίγο χαλάρωμα. Κι αν το κοιτάμε είναι επειδή καθόμαστε σπίτι. Μάλλον θα πάει για σύρσιμο πλαγιοκαθοδικά για να πάρει μπροστά στη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο οι ψηλοί USA ΚΑΙ DAX δεν μοιραζουν παιχνίδι στους κοντούς ΧΑΑ δεν πάμε ΠΟΥΘΕΝΑ...

      Διαγραφή
  18. Καποιες απο τις εταιριες που ανεφερα παραπανω ειναι σε πολυετη χαμηλα, καποιες εκ των οποιων εχουν πολυ πολυ υψηλοτερα target prices και απο consensus αναλυτων σε διαφορα sites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυσκολα φεγγαρια...

    https://www.youtube.com/watch?v=haf2skMw4PE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Βy the way, σημερα εκλεισα το 3USS (Milan) μιας κ κατα τη διαρκεια της μερας πανω απο 3.4 ηταν σε premium εναντι της χθεσινης κ σημερινης πτωσης της Wall

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το πρώτο κανονι εσκασε στην Βόρεια Ντακοτα:Whiting Petroleum chapter 11 σχιστολιθικη. Βοήθεια μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ρange 52 εβδομάδων.
    Υψηλό 30,93 χαμηλό 0,33 τώρα.
    Απλά τρομακτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα.
    Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου κατά τη γνώμη μου δεν είναι αν τα λοκνταουν( σε ΗΠΑ κ Δυτική Ευρώπη) θα τελειώσουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Η κρίσμη - και δυστυχώς χωρίς απάντηση- ερώτηση είναι αν θα ξαναρχίσουν=αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας το Φθινόπωρο 2020/Χειμώνα 2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Τάκη και Ανδρέα οι 3 Χάριτες έρχονται ξανά στα χαμηλά τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Καπετατιε....Με ολο το συμπαθειο δηλαδη...

      Απο διαγραμματα - πυξιδα γνωριζουμε????

      Τον γανωσαμε τον ανθρωπο!

      Ελεος

      Διαγραφή
    2. Πες μας εσύ που γνωρίζεις από ζωγραφική μάστορα εγώ ένας φτωχός επενδυτης είμαι. Παντως στα 35 χρόνια που είμαι στο άθλημα όσους γνωρισα που παίζουν με ζωγραφική και μονο ψάχνουν να βρουν κάτι ψιλά για καφέ...

      Διαγραφή
    3. Καπετανακο......καποιοι αλλοι εχουν φτιαξει πολυκατοικιες χαρη στο ΧΑΑμενο ΚΑΙ ΟΧΙ μονο...

      Εισαι σιγουρος οτι πρεπει να το κουβεντισουμε δημοσιος????

      ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΕΣΥ....ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ....

      Διαγραφή
    4. Το θέμα είναι ότι πεταγεσαι εκεί που δεν σε σπέρνουν. Λοιπόν τα κουβαδακια σου και σ άλλη παραλία. Ήρθες από το πουθενά χωρίς να σου απευθύνω το λόγο να μας πείς τι?Μόνος σου ξυστικες στη γκλιτσα του τσοπάνη εγώ δεν σε ενόχλησα εσύ πετάχτηκε σαν την ...του κόκορα.

      Διαγραφή
    5. Κοτοκηνυγε για να τελειώνουμε κοφτό εδώ οκ ?

      Διαγραφή
    6. "κουβεντιάσουμε δημοσίως" με κατάληξη ωμέγα όπως όλα τα επιρρήματα στην καθαρεύουσα

      Υπάρχει και το autocorrect για όποιον ενδιαφέρετε για την υπογραφή του

      Διαγραφή
    7. Κύριε hippy μου είχαμε ησυχάσει με τους προφήτες και τους σωτήρες εδώ και κάποιο καιρό όταν ασχοληθήκαμε πιο ενεργά με τις ξένες αγορές αλλά φαίνεται να εμφανίσθηκε έτερος Μεσσίας.

      Διαγραφή
    8. Δεν καταλαβαίνω τι ζόρι τραβάνε ορισμένοι και επιτίθενται χωρίς να ενοχληθούν και αυτοχρηζονται δικηγόροι και τιμητές.Η μάλλον καταλαβαίνω τα ζόρια τους μέρες που είναι. Ας παιξουν τα χαρτάκια τούς και ας αφήσουν τούς άλλους στην ησυχία τους...

      Διαγραφή
    9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    10. Μιλάτε για το αναφέρεται Κύριε amici..ΟΚ συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες καμμιά φορά. Ο κύριος hippy είναι ορθογράφος και σπάνια θα εντοπίσεις λάθη του...Με καλή προθεση σας το γράφω και εγώ ..

      Διαγραφή
    11. Δάσκαλε που δίδασκες...έχετε δίκιο mio amico

      Διαγραφή
  25. Ο κύριος Τάκης δεν χρείαζεται δικηγόρο εκτός και έχεις αναλαβει πρόσφατα και δεν το ξέρω. Ότι θες γράψε αλλα Κόσμια για να είμαστε όλοι ΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Upon information and belief, Iran or its proxies are planning a sneak attack on U.S. troops and/or assets in Iraq. If this happens, Iran will pay a very heavy price, indeed!

    Τάδε έφη ο πλανητάρχης προ ολίγου..μάλλον το παιχνίδι με το σχιστολιθικό χάνεται..οι πτωχεύσεις είναι προ των πυλών και ο μεγάλος πάει να σώσει την παρτίδα με πιθανή κρίση;Τι πιστεύεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Απαντήσεις
    1. Είμαστε τρελοί Καπετάνιο μου.
      Θα δούμε τα ραδίκια ανάποδα;
      Ή θα αναστηθεί ο πεθαμένος αύριο;

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη ο λύκος στην αντάρα χαίρεται!Σιγά μην καθόμαστε να την κοιτάμε.Asta la vista companieros...

      Διαγραφή
    3. 175milionia volume περιμένω και τον Ανδρέα να σκάσει μύτη σε λιγάκι...

      Διαγραφή
    4. Καλά κέρδη σας εύχομαι! Για λίγο δεν πρόλαβα να πάρω κι εγώ. Λίγο απομακρύνθηκα από το blog κι έχασα την ευκαιρία, αύριο τώρα.
      Κύριε Τάκη τα πράγματα είναι πολύ απλά, αν πρόκειται να αντέξει τότε η αγορά σε αυτά τα επίπεδα είναι σούπερ, καθώς αγοράζετε μια αξία σε μεγάλη έκπτωση, συν αυτού είναι ακριβώς στο σχηματισμό του W. Για μένα δεν τίθεται θέμα αν θα επανέλθουν οι πελάτες αλλά αν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις πληρωμές στο προσεχές διάστημα. Δείχνει να είναι οριακά, γι αυτό και πουλάν όλοι. Διαφορετικά να έχετε κατά νου ότι από την άλλη μπορεί να βρεθεί το μηδέν.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ Κύριε Ευρωβλαχε. Είμαι σίγουρος ότι και ο Κύριος Τάκης γνωρίζει πως οι τρεις Χάριτες δεν είναι για τον άμαχο πληθυσμό.Για μένα αν αξίζει να πάρεις ρίσκα στις αγορές και το αντέχει η τσέπη και η ψυχολογία σου είναι τώρα στον κακο χαμό. Για να μιλάω μόνο για τον εαυτό μου έχω απόλυτη επίγνωση ότι μπορεί να μηδενίσει...Υγεία να έχουμε και πάμε για τα επόμενα...

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα κύριοι και από εμένα. Είμαι υπερβολικά νέος στο άθλημα και χαμένος γύρω στα 20% από το μακελειό του τελευταίου μήνα.
      Προχθές είδα RCL στο -15% και δεν κρατήθηκα έκανα κίνηση, την έδωσα χθες στο +17%. Σήμερα έκλεισε στο -20%.
      Σήμερα έκανα κίνηση στην DAL στο 24,5. Για να δούμε.

      Διαγραφή
    7. Να προσθέσω ότι ο κινέζικος καφές μου έχει βγει πολύ πικρός, αλλά συνεχίζω και εγώ. Τουλάχιστον μόλις περάσει αυτό το τρελό θα έχουμε να το λέμε στα παιδιά μας, εγώ έτσι το βλεπω και δεν χαλιεμαι!

      Διαγραφή
    8. Κύριε Ψάρακα μόλις βγαίνουν κέρδη άνω του 20% (αυτό το όριο βάζω εγώ) εντός το πολύ 5 ημερών ... χώνουμε και ξσναπεριμένουμε, συνηθως χαμηλότερα.

      Άρα καλά το κάνετε ... και η DAL θα σας βγει.

      Διαγραφή
    9. CCL Carnival corporation
      Ο πάτος της μιας εταιρίας κρουαζιερόπλοιων πλέον είναι γνωστός.
      Είναι τα 8 δολάρια!!!

      https://finance.yahoo.com/news/carnival-corporation-plc-announces-pricing-030900602.html

      Επιπλέον εκδίδει και ομολογιακά δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων ... έχω χάσει το μέτρημα πόσα δισεκ. εκδίδει. ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!!!
      11,5% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Άρα τα πράγματα πλέον είναι απλά.
      Ή έχει βρει την απαραίτητη ρευστότητα η CCL και διασώζεται και ο πάτος της μετοχής είναι κάπου στα 8 δολάρια, αλλά τα ολικά υψηλά των 65 δολαρίων δεμ θα τα δει ξανά, ίσως και ποτέ .... ή η κρίση μεγαλώνει δεν μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία για πολλούς μήνες ακόμη και έρχονται οι πιστωτές και την χρεοκοπούν!!

      Τα πράγματα πλέον είναι απλά, απλούστατα.

      Διαγραφή
    10. https://finance.yahoo.com/news/carnival-corporation-plc-announces-pricing-030900602.html

      Γιαυτό και η μετοχή έχει στοπάρει, εδώ και 2 βδομάδες, απο την τρελή πτώση στο εύρος των 8 με 10 δολαρίων.
      Εδώ βάζουν τα λεφτά τους και στηρίζουν τη ρευστότητα της εταιρίας οι πιστωτές.

      ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
      Τα ολικά υψηλά των 65 δολαρίων δεν θα τα δει ξανά, ίσως και ποτέ.
      Έχουν αλλάξει πλέον τα κόζα .... και τα πράγματα είναι πλέον απλούστατα!!!

      Διαγραφή
    11. κ. Τάκη για τα convertible ποια θα είναι η τιμή εξάσκησης, τα $8?

      Διαγραφή
    12. Ναι κύριε barren 8 οι μετοχές και 10 τα υπόλοιπα.
      Η εταιρία ή πτωχεύει και την παίρνουν οι πιστωτές ή έχουμε βρεί τον πάτο του W.

      Διαγραφή
  28. Αυτή μου ξέφυγε από το περισκόπιο καθ ότι κοιτούσα επισταμενως τις 3 Χάριτες ποιά θα κάνει την υπερβολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Eίναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια..,...,.
    Η περίπτωση της smartsand μου θυμίζει τον Περσέα. Ηταν πάμφθηνος, ομως οι πελάτες λίγοι και στο τέλος το μοναδικό σχήμα(ΑΜΕΡΑ) που θα αγόραζε το προιόν του ,τον πήρε ΤΣΑΜΠΑ!!!!
    Εγώ ώς μέτοχος του περσέα, κέρδισα ελάχιστα κι ας ήταν Πάμφθηνος!!!!!!
    και στην περίπτωση της smartsand οι πελάτες λίγοι και εξαρτιέσαι απο αυτούς!!!!!
    και οπως λεει ο Κύριος Τάκης....
    "Ο οξύς ανταγωνισμός και η εμφάνιση πολλών ανταγωνιστών που πουλούν άμμο ολοένα σε χαμηλότερες τιμές.,..,..,...,."
    Ασφαλώς και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.Ο Περσέας για μένα ήταν μεγάλο Μάθημα(που δεν έγινε Πάθημα)
    (Βάλτε και στην θέση του διευθύνων συμβούλου κάτοχο του 15% της εταιρίας, τον Αντύπα και δένει το γλυκό.....)
    Καλημέρα σύντροφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε λάθος κύριε Άρη.
      Εγώ σας εύχομαι πάντα στη ζωή σας να επενδύετε σε Περσέες ... και ας κερδίζετε μερικές φορές λίγα. Παίζετε όμως στα σίγουρα!!

      Αυτοί που νομίζουν ότι κερδίζουν πολλά (και κορόιδευαν τότε τον Περσέα) είναι συνήθως traders, που παίρνουν μερικά 10% απο την αγορά και νομίζουν ότι κέρδισαν πολλά. Αυτούς η αγορά τους παίρνει οόοοολες τις βράκες και στο τέλος μένουν ξεβράκωτοι.

      Μακάρι μια ζωή να είστε χαρτιά τύπου Καράτζη και Περσέα .... ιδού τώρα ρευστότητα άφθονη!!!

      Διαγραφή
    2. Το στοίχημα με τη Smart Sand είναι ένα!!!
      Αν αντέξει απο τις πτωχεύσεις που έρχονται στον κλάδο που δραστηριοποιείται ... στο γύρισμα της αγοράς θα δείτε να γράφει τρελές αποδόσεις η μετοχή. Ούτε στο πιο τρελό σας όνειρο δεν μπορείτε να το φανταστείτε.
      Σας συνιστώ πολύυυυυυυ στενή παρακολούθηση και μελέτη όλων των ειδήσεων και φυσικά προσοχήηηηη μεγάλη!!

      Η αγορά του Natural Gas και του πετρελαίου θα γυρίσει ....

      Διαγραφή
    3. Σκεφτείτε μόνο τούτο ... το 2007 το πετρέλαιο έγραφε 130 το βαρέλι και μας έλεγαν ότι θα πάει 180 και 200 και στο άπειρο.
      Μόνο ο Τάκαρος έγραφε ότι η τιμή στόχος είναι μηδέν, αλλά δεν ξέρω το πότε. Μηδέν είναι η τιμή στόχος, διότι κάποτε θα στερέψει και δεν θα υπάρχει πετρέλαιο.
      Εσείς λέτε τώρα να είναι η ώρα που στερεύει;
      Εγώ λέω όχι .... άρα το θέμα είναι πότε θα ξαναδούμε τα 100 δολάρια το βαρέλι. Πότε;

      Διαγραφή
    4. Τώρα που γράψατε Περσέα ... θυμήθηκα τον κύριο Ανανία.
      Πάει αυτός χάθηκε.

      Έλα κύριε Ανανία!!!
      ΑΜΕΡΙΚΑ. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Εδώ είναι οι αποδόσεις.
      Μπαίνεις και βγαίνεις όποτε γουσταρεις.
      Που είσαι κύριε Ανανίααααα; Ακόμη με ΦΡΙΓΟ, Δρομείς και Περσέες παλεύεις;

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη το χρειαζόμαστε το 60 της CCL?Δεν νομίζω...Αν κάποιος έχει τα:κότσια και μείνει μέσα και το 25 είναι SUPER...Λέω αν ..
      Αυτό που έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν όταν έχω πάρει θέση μεγάλη και αδειαζω αρκετά ψηλότερα πάντα κρατάω ελάχιστα για την αδρεναλίνη μέχρι τέλους...

      Διαγραφή
    6. Γιατί σας κάνει εντύπωση Καπετάνιο μου;

      Διαγραφή
    7. Αιδιόδοξη δήλωση από τον Πρόεδρα ένεκα...

      Διαγραφή
    8. Καπετάνιε μέχρι 30 το πολύυυυ τη βλέπω να φτάνει και ίσως εντός του 2020 ... το έχω ξαναγράψει αυτό.
      Άρα δεν θα διαφωνήσω με το 25 που λέτε εσείς.
      Όμως καλό είναι σουπερ αποδόσεις σε μικρό χρόνο να τις παίρνουμε.

      Διαγραφή
    9. Εννοείτε Κύριε Τάκη πως τις περνούμε τουλάχιστον στο 80% της θέσης μας ειδικά σε εποχές με τρελό Volatility. Δεν μου κάνει εντύπωση για Crud απλά σουταρα το 50%της θέσης μου στο ETFγιατι ήταν σχετικά μεγάλη.Ενα 12% καθαρό στο 2μερο μια χαρά ήταν..

      Διαγραφή
  30. Νομίζω κύριε Τάκη την πρόσκληση πρέπει να την κάνετε στο Γιατρό μπρε... μας λείπει με τα σχόλια του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Space 2019 σε μπακαλίστικά νουμερα, μολις φρέσκα από τον φουρνο.
    Τζίρος 72,25 εκ +9,3%
    Κ.Κερδη 1,516 εκ +24%
    Ρ/Ε 16
    Ταμείο7,1 εκ
    Δανεια 24,5 εκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, θετικές κατά 4.855 χιλ. €
      Μέρισμα δε λέει, αλλά το 35% επί των κερδών σημαινει τουλάχιστον 0,082 ευρω.

      Διαγραφή
  32. Ccl. Ότι λεφτά μπουν στο ταμείο φέτος θα καούν. Σας θυμίζει κάτι αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είναι γνωστό ότι είμαι στραβοκέφαλος και αν μου κολλησει κάτι δεν ξεκολάω εύκολα ... αλλά εδώ έχουμε μια περίπτωση σαν τις Ελληνικές μετοχές παλαιότερα που δεν τις ακουμπούσαν τα ξενάκια, με επιχείρημα το " ρίσκο χώρα" και ας ήταν φτηνές.
    Εδώ έχουμε το "ρίσκο κλάδου" .Σε επαγρύπνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη αυτό που αναρρωτιέμαι για την SND είναι : ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ?
      Εξευτελιστικά φθηνή, υγιέστατη, ο ορισμός του dollar fora dime, το οποίο βέβαια αντανακλά το ρίσκο του κλάδου. Επίσης φαίνεται σε πολύ καλό σημείο τεχνικά τουλάχιστον για μια δυνατή βραχυπρόθεσμη κίνηση και έχει απ' ότι βλέπω short interest λίγο πάνω από 10%, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει αν φύγει για πάνω.
      Πραγματικά τρώγομαι για μια μικρή θέση εδώ που είναι με γρήγορο στόχο το 1,90 και αργό το 4,70.
      Είμαι όμως σε δίλημμα μεταξύ της SND και της Solaris Oilfield Infrastructure (SOI) η οποία είναι στον ίδιο κλάδο και ασχολείται με διάθεση εξοπλισμού, software και υπηρεσιών διαχείρισης της άμμου και αποθεμάτων (silo κλπ). Έχει εκπλκτικό growth τα τελευταία χρόνια (14 m 2015=>240 m 2019), φυσικά το ίδιο ρίσκο του κλάδου, αλλά ίσως κάπως μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το αντικείμενό της.
      Πάμε εν τάχει ένα Head to Head, γιατί με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας:
      Trailing Q1 2020 SND / SOI
      Τιμή 0.91 / 6.36
      Κεφ/ση 38 M / 187 M
      Πωλήσεις 228.8 M / 234.39 M
      Κέρδος 27.5 M / 19.64 M
      EBITDA 77.1 M / 116.8 M
      Ελεύθερες Ροές 29.2 M / 88.2 M
      BV 235.1 M / 201.25 M
      Net Debt 51.5 M / -37.5 M
      Enterprise Value 89.5 M / 149.4 M
      P/SALES 0.17 / 0.80
      PE 1.38 / 9.52
      P/BV 0.16 / 0.93
      EV/EBITDA 1.16 / 1.28
      EV/FCF 3.07 / 1.69
      Συντ. Μόχλευσης 17.4% / 0%
      Current Ratio 2.37 / 4.06
      Η SND είναι συντριπτικά φθηνότερη ως προς P/SALES, PE, PBV (εδώ φαίνεται και το αυξημένο ρίσκο), περίπου ίδια σχέση EV/EBITDA, η SOI υπερέχει ως προς ταμειακές ροές, χρημ/κή υγεία και ρευστότητα.
      Από το 2015 έως το 2019 η SND έχει αύξηση πωλήσεων 488 % και η SOI 1700 %.
      Τα φώτα σας παρακαλώ, ποιά θα προκρίνατε για αγορά?

      Διαγραφή
    2. Επειδή τα νούμερα δε διαβάζονται, δείτε τα καλύτερα στο παρακάτω συγκριτικό πινακάκι.
      https://prnt.sc/skxxej

      Διαγραφή
    3. Στο ερώτημα για τη Smart Sand "ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ"
      Η απάντηση είναι :
      1) Το ρίσκο του κλάδου
      2) Το μικρό πελατολόγιο
      3) H απαίτηση 35 εκατ δολαρίων. απο US WELl

      Όντως η μετοχή είναι καρατσάμπα και ο μόνος φόβος είναι μην "κλατάρουν" οι πελάτες της και τη συμπαρασύρουν.
      Έχει και μικρό ταμείο, που να πάρει.

      ΑΛΗΘΕΙΑ; Τεχνικά βλέπετε κινησούλα;

      SOI
      Ενδιαφέροντα νούμερα.
      Την βάζω υπο παρακολούθηση στο ταμπλό, να δω πως κινείται.
      Πολύ δυνατός Ισολογισμος.

      Άντε να δούμε πότε θα προλάβω να ψάξω τόσες πολλές, καλές και με προοπτικές εταιρείες που έχω μαζέψει.

      Διαγραφή
    4. Είμαι μια ανάσα απο το να μπω και εγω.
      Κρατούμε ακόμη, για ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

      Λάβετε υπόψη ότι το Α τριμηνο δεν ήταν κακό.
      Οι προβλέψεις όμως είναι για πτώση των πωλήσεων εως και 50%. Ζημιές μεγαλούτσικες φέτος, αλλά τρελή κερδοφορία το 2022.

      Αν δε μειωθούν τοσο πολύ οι πωλήσεις, μπορεί η μετοχη να πετάξει απο φέτος.

      Θα βάλω λίγα, προσδοκώντας πολλά.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη η SND νομίζω ξεκίνησε πρώτη αντίσταση το 1,4 , το πάμε βήμα βήμα και βλέπουμε μέχρι την περιοχή των 3,5 ίσως να πάρω μερικά αλλά πολύ λίγα γιατί δεν κάνει μεγάλους όγκους , αλήθεια κύριε Τάκη πόσο ψηλά την βλέπετε να φτάνει βάση θεμελιωδών , εντάξει τα 22 $ δεν υπάρχουν αλλά τα 6-10 νομίζω είναι εφικτά μέχρι τον ορίζοντα που θέσατε το 2022 αρκεί να μην έχουμε κάτι αρνητικό.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Geopard.
      O τεχνικάριος μου, ο γκουρού, μου έδωσε αυτό

      "Στο 1.60 θα κοντράρει. Πρώτος στόχος 1.85"

      Και έχει φαγωθεί απο προχθές, να μου λέει, να μπω.

      Δεν σας το κρύβω ... ότι τη φοβάμαι. Όχι αυτήν σαν εταιρεία, αλλά όλους έχει επαγγελματικές σχεσεις.
      Στον κλάδο της θα πέσουν πολλές χρεοκοπίες και φοβλάμαι μην την συμπαρασύρουν.

      Αν ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα ... τότε θα μπορέσει να ξαναφτάσει εκεί που βρισκόταν, δηλαδή τουλάχιστον τα 10 δολ. Αν γίνει αυτό, χρονικά το εντοπίζω 2022 ή 2023. Εκτός αν η αγορά το προεξοφλήσει νωρίτερα.

      Όμως τη φοβάμαι.
      Εχθές που έκανε το 20% λέω ... πάει και αυτή τη χάσαμε.
      Σήμερα με το -15% δεν ξέρω τι να πω.

      Διαγραφή
    7. Εγώ Κύριε Geopard και Κύριε Τάκη θα μείνω.θα το ρισκάρω.Η τύχη καμιά φορά ευνοεί τους τολμηρούς.Πάντως καλό θα είναι να "κρατήσει" το 1 δολάριο.

      Διαγραφή
  34. Μου αρέσει που είστε πρωινός τύπος κύριε Τάκη.
    Οι κομμουνιστές κοιμούνται τέτοια ώρα...χαχαχα
    Την Καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 😂😂😂😂 Αυτοί αγωνίζονται και κουράζονται γιαυτό.

      Πρωινός .... μπορεί να μου έρθει και κάποια ιδέα και να ξυπνήσω στις 3 η ώρα για να τη ψάξω.

      Διαγραφή
    2. Τελικά με ψήσατε κύριε Τάκη.Τα νούμερα ήταν πολύ καλά για να μην τοποθετηθώ στην Smart sand.Με μικρή θέση.Είναι η δεύτερη τοποθέτηση μου στην USA.Η πρώτη ήταν η Luckin coffee!!!!

      Διαγραφή
  35. Και εδώ για όποιον ενδιαφέρεται το Earnings Call Transcript της Smart Sand (SND)

    https://seekingalpha.com/article/4411087-smart-sand-inc-s-snd-ceo-chuck-young-on-q4-2020-results-earnings-call-transcript

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Smart Sand. Να είστε καλά κ. Τάκη.
    Παρά το σημερινό -18% είναι στα 3 δολ. από 0,90 μέσο όρο αγοράς που έχω. Έφθασε στο 8% του Χ/Φ μου.
    Μαζί με τη Rada, είμαι οι μόνες που δεν έχω πάρει ούτε το κεφάλαιο. Μπορεί όμως να το κάνω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂