Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ελληνικό Χρηματιστήριο Νο15

Μπορείτε να βρίσκετε παλαιότερα threads αυτής της κατηγορίας .... αριστερά στις ετικέτες με την ένδειξη  Ελληνικό Χρηματιστήριο

 

 

 

204 σχόλια:

  1. Κύριε Τάκη, ανάπτυξη σημαίνει αγορές πάνω, όπως λέτε και άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού. Όμως τα τελευταία χρόνια είχαμε άνοδο των αγορών με ελάχιστο πληθωρισμό και πάραααα πολύ χαμηλά επιτόκια...νομίζω αυτό είναι μία εξαίρεση... παρά το πολύ χρήμα που κόπηκε ο πληθωρισμός δεν ανέβηκε και ούτε δόθηκε η απαραίτητη ανάπτυξη (ίσως και λόγω κρίσης τραπεζών, πανδημίας κλπ). Στα επόμενα όμως χρόνια λογικά θα ανέβουν οι τιμές πολλών προιόντων ,μετάλλων και για να πάει 100000 μονάδες ο Dow θα έρθει μεγαλύτερη ανάπτυξη και φυσικά θα ανέβει και ο πληθωρισμός. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε και αν τα λέω σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Leky
      Στην Αμερική όμως είχαμε υπερπληθωρισμό χρήματος, καινοτομία, εμπιστοσύνη στην οικονομία και στις εταιρείες της.
      Δεν είχαμε ύφεση, αποπληθωρισμό, ρίσκο χώρας και χρεωκοπία.

      Διαγραφή
  2. Επίσης, κύριε Τάκη, καιρό έχετε να μιλήσετε για τις τράπεζες...αν θυμάμαι καλά είχατε δείξει θετικός πριν κανένα χρόνο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια...μήπως πλησιάζει η ώρα για turn around story στις τράπεζες; προσωπικά δίνω αρκετές πιθανότητες να μην χρειαστούν αύξηση, εκτός της Πειραιώς ή να το πω αλλιώς να κάνουν αύξηση για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους χωρίς να χάσουν οι μέτοχοι...μη με μαλώσετε για το "turnaround story". Μη μου πείτε ότι δεν ασχολείστε με το ΧΑ πια, επειδή σέρνεται και τα τοιαύτα...όλοι θέλουμε την άποψή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γιαλατζι μάγκας της ΑΛΜΥ κάνει ψευτομαγκιες,στα υπόψιν μου κύριε Ξενοφών όσα γράψατε,εγώ τον βλέπω λουκούμι,ebida εννιαμηνου 17,5,κέρδη γύρω στα 4 στην τελική αν δεν μου βγει θα πάρω κουφώματα αλουμινίου για το σπίτι,ρίξτε το μια ματια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα,χθες έδωσα 1000 μετοχές ΣΤΟ 12,98 από τις 2175 που είχα Μυτιληναίο και αγόρασα 1000 μετοχές ΟΤΕ στο 12,66.Οι αγορές στον Μυτιληναίο είχαν γίνει κάπου στο 9,66.Ο ΜΥΤ καταλάμβανε το 51 τοις εκατό του χαρτοφυλακίου μου΄και τώρα έχω δύο καθαρόαιμα άλογα να τρέχουν.Υπάρχει και η διαφορά στο μέρισμα μεταξύ των δύο περίπου στα 64 λεπτά υπέρ του ΟΤΕ(έχω προσθέσει και το έκτακτο μέρισμα από την Ρουμανική θυγατρική).Αν κάποιος κύριος θέλει να σχολιάσει είναι καλοδεχούμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Πέλοπα κατα τη γνώμη μου κάνατε πολύ καλά που ανοίξατε θέση στον ΟΤΕ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κύριε eloy68,δεν μου λέτε όμως αν έκανα καλά που έδωσα περίπου τα μισά από τον Μυτιληναίο.Αστειεύομαι,θα ήθελα να διαβάσω την άποψή σας για το σκεπτικό μου.Κέρδισα από την διαφορά της τιμής στην αγοραπωλησία και θα πάρω αρκετά μεγαλύτερο μέρισμα από τον ΟΤΕ,έχουν και οι δύο άριστο μάνατζμεντ,επίσης πιστεύω ότι και οι δύο θα δουν μεσομακροπρόθεσμα τα 20 ευρώ.Επειδή δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις παρά τα 14 χρόνια ενασχόλησης θέλω να ακούσω την άποψή σας όπως και των άλλων μελών μήπως και υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει.

      Διαγραφή
  5. Και τα δύο Μ αρέσουν,άθελά να ΧΑ και τα δύο έχω μόνον οτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σας κύριε Κωνσταντίνε,μπορείτε να κάνετε αυτό που έκανα,να μοιράσετε την θέση σας στον ΟΤΕ και να πάρετε και Μυτιληναίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα μείνω στον ΟΤΕ θα πάρω και μεγαλύτερο μέρισμα και επιστροφή κεφαλαιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που έκανα αυτή την αλλαγή.Από την άλλη αισθάνομαι πολύ άνετα με τον Μυτιληναίο για αυτό και παραμένει η μεγαλύτερη θέση μου.

      Διαγραφή
    2. Κε πέλοπα και οι δυο εταιρείες έχουν σριστες διοικήσεις, κσι πολύ λαλές κερδοφορίες και προοπτικές. Ο Οτε κατά τη γνώμη μου για πιο συντηριτικούς επενδυτές και ο ΜΥΤΙΛ για πιο επιθετκούς. Κστά τη γνώμη μου και οι δυο χρειάζονται σε κάθε χαρτοφυλάκιο. Καλό θα ήταν πάντως να κρατάτε πάντα μια ικανοποιητική ρευστότητα για τοποθετήσεις σε αρνητικά γυρίσματα και φυσικά όταν κρίνετε σκόπιμο να ρευστοποιήτε μέρος τις θέσης σας σε κάποιες τιμές στόχους. Εγώ για παράδειγμα θα σκεφτόμουν να δώσω μέρος της θέσης μου και στις δυο αυτές μετοχές πάνω απο τα 14,5 (Έχω θέση και στις δύο μετοχές)

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ κύριε eloy68,όσα γράψατε τα θεωρώ σωστά και λογικά.Το τελευταίο κομμάτι της τοποθέτησής σας με προβληματίζει.Να σας δώσω ένα παράδειγμα με τον ΟΤΕ.Ανεβαίνει ο ΟΤΕ και πριν τα τέλη Ιουνίου που θα δώσει το μέρισμα των 68 λεπτών φτάνει στα 14,50 και λίγο παραπάνω,Θα τον δώσετε;Επίσης στην συνέχεια είναι και το μέρισμα από την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής που θα δώσει περίπου 30-35 λεπτά.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο συγχρονισμός.Άλλο είναι 14.70 πριν τα μερίσματα και άλλο μετά.

      Διαγραφή
    4. Κε Πέλοπα έγραψα οτι θα σκεφτόμουν να δώσω μέρος της θέσης μου και όχι οτι θα δώσω. Υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να δώσει μέρος η όχι της θέσης του διαλέγοντας να μήν εισπράξει μέρισμα. Να σας θυμίσω την πετίπτωση του οπσπ το καλοκαίρι. Η τιμή του πρίν τη αποκοπή του μερίσματος ήταν πάνω απο 9ε και μετά την αποκοπή πήγε στο 7.60 για να φτάσει στην σημερινή του τιμή. Άρα όσοι πούλησαν πρίν την αποκοπή βγήκαν κερδισμένοι εφόσπν την ξανααγόρασαν κοντά στο 8. Με άλλα λόγια το μέρισμα δεν είναι πανάκεια!

      Διαγραφή
    5. ΟΤΕ

      O ΟΤΕ έβγαλε 850 εκ. έσοδα, (-2%) προσαρμοσμένα ebitda στα 295 εκ (-6%) και προσαρμοσμένα κέρδη στα 86 εκ (-25%) για το 4q20. Σε επίπεδο έτους έχουμε τζίρο στα 3260 (-1%) ebitda 1225 αμετάβλητο και καθαρά κέρδη στα 410 εκ. (+6%). Eδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κέρδη 4ου τριμ. επηρεάστηκαν από το μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή που υιοθετήθηκε, καθώς και από τις μεγαλύτερες αποσβέσεις, σε 13 και 20 εκ. αντίστοιχα χωρίς αυτά θα είχαμε αρκετά πιο δυνατή γραμμή τελικών κερδών.

      Τα έσοδα ήταν πολύ καλά στο 4ο τριμηνο αλλά είχαν μικρότερο περιθώριο κέρδους. Στα πολύ θετικά έχουμε την άνοδο των ebitda της κινητής στη Ρουμανία, λόγω μείωσης λειτουργικών εξόδων (φαντάζομαι ότι πολλοί υπάλληλοι θα έφυγαν μαζί με την πώληση της σταθερής). Επίσης πολύ δυνατές οι ελεύθερες ταμειακές ροές (fcf) το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει δεσμευτεί πως θα μοιράζει ως μέρισμα ο κ. Τσαμάζ (μέρισμα € 0,68) και περιμένουμε να δούμε το υπόλοιπο μέρισμα από την πώληση της Telekom Romania και αργότερα της Telekom Romania Mobile μιας και έχει πάρα πολλά σημεία πώλησης και λογικά θα καταφέρει να ανακτήσει πίσω ένα κομμάτι από τα 22 εκ. € που έχασε πέρυσι από το roaming του τουρισμού.

      Στις τιμές που διαπραγματεύεται και με όλους σχεδόν τους αριθμοδείκτες του, θεωρώ ότι έχει χώρο για πάνω έως την περιοχή του 14 € -14,5 € περίπου. Τιμές πάνω από 15€ που διαβάζω τις θεωρώ δύσκολο επί του παρόντος και δεν βλέπω τι μπορεί να του δώσει μέσα στο 2021 μιας αύξηση/ανάπτυξη πχ +10% στις οργανικέςτου γραμμές , έτσι ώστε να δικαιολογήσει και μια αύξηση τιμής +15% πάνω από το 15 € που θεωρώ ως ταβάνι.

      Μέρισμα τακτικό στις 25/6. Συμπερασματικά από το 12,5 € και κάτω αγοράζουμε άφοβα από τα 13,90-14 € και πάνω πουλάμε (γνώμη μου). Το κάνουμε 2-3-5 φορές το χρόνο και πάμε τζάμπα βόλτες, διακοπές, τσοντάρουμε στα έξοδα των παιδιών-εγγονιών, έχουμε την πολυτέλεια να αδιαφορησουμε για τα υπόλοιπα χαρτιά του ταμπλώ (αν θέλουμε...αλλά δεν θέλουμε)

      Διαγραφή
    6. Να πω κύριε hippy ότι μαζική είσοδος ξένων θ αυξήσει αρκετά την τιμή της μετοχής,επίσης ο ΟΤΕ επί Γερμανών όπου μυρίζετε χρήμα ορμάει και η αγορά ιδίων για διαγραφή δεν είναι αμελητέα,θα διαγραφεί δέκα εκατ μετοχές κάθε χρόνο,δεν ξέρω μέχρι πότε,αλλά και το 5,2% το μέρισμα,τον βλέπω πιο ψηλά και θα ξαναγράψω είναι ικανοί να πουλάνε και γαριδάκια με το λογότυπο οτε

      Διαγραφή
  8. Εγώ κύριε eloy68 πιστεύω ότι και οι δύο είναι για μακρά διακράτηση,όλοι μας έχουμε πατσαβούρακια που μπορούμε να πουλήσουμε για την απόκτηση ρευστότητας,εγώ διαπιστώνω ότι οι Γερμανοί μυριστηκαν πολύ αίμα στον ΟΤΕ,είναι ικανοί να πουλάνε και γαριδάκια στα super market με το σήμα του ΟΤΕ,όσο για τον ΜΥΤΙΛ που δεν έχω όσο πλησιάζει ο χρόνος που θα ναι έτοιμο το νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου θα εκτοξευθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να δικαιωθείτε στις προβλέψεις σας,θα ευχαριστηθούμε πολλοί και πολύ.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα στη παρεα
    Μετα απο πολυ καιρο άνοιξα θεςη μεςω παραγωγών στην Λ. Σε τιμη 6,58. σκέφτομενος οτι η ΑΜΚ της ηταν στα 7,80 ειναι σαν να αγοράζω το κασερι του ταμείου της με έκπτωση ,συν τις τυχόν προοπτικές της ,που αυτόν τον κσιρο ειναι εκτος μόδας.Η επιλογή δε μεςω των παραγωγών ηταν για να διατηρώ όσο μπορω περιςςοτερη ρευστότητα,χωρις να φτάνω και στο αλλο άκρο της πλεονεξίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Ορφέα, αν δεν σας κάνει κόπο μπορείτε να πείτε με ποιο παράγωγο και μέσω ποιας πλατφόρμας κάνατε την κίνηση; Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  10. LIMPERAL
    Συνεχίζεται η πτώση του κύκλου εργασιών της Ικτίνος και το 2021 όπως πληροφορείται η στήλη. Η πανδημία έχει «παγώσει» παραγγελίες, με την εταιρεία ωστόσο να καταγράφει μικρότερη πτώση του κύκλου εργασιών από το 2020. Η διοίκηση της εισηγμένης προσδοκά σε σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, ενώ «σύμμαχός» της στην ενίσχυση της ρευστότητας της είναι ο δανεισμός που έχει επιτύχει. Ειδικότερα έλαβε δάνεια 5,5 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, εκ των οποίων 3,5 εκατ.ευρώ μέσω της Εθνικής και 2 εκατ. ευρώ μέσω της Alpha Bank. Και τα δύο δάνεια δίνουν ανάσα στην εισηγμένη καθώς το μεν πρώτο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το τρέχον καλοκαίρι, το δε δεύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2022.

    Υ.Γ. Είπαμε όπως είπε και η Λαζαρίδου προσοχή μεγάλη στα μέσα κοιν δικτύωσης.
    Το πρώτο δίμηνο του 2021 είναι καλύτερο από αυτό του 2020, το όποιο αν θυμάστε οι 30 ημέρες Ιανουαρ+πρώτες 15 ημέρες Φεβρ είχε άνοδο 24% σε σχέση με αυτό του 2019, πριν δηλ εξαπλωθεί η πανδημία.
    Προσοχή λοιπόν σε ό,τι διαβάζουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κύριε lari μήπως είναι εύκολο να μας δώσεις κάποια νούμερα;

      Διαγραφή
    2. νουμερα με τα επισηημα αποτελέσματα δεν τα γνωριζω

      Διαγραφή
  11. Καλημερα. Καμιά γνώμη για ΒΙΟΤΕΡ? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχει καμιά σκέψη τι συμβαίνει με την ΦΡΙΓΟ και ανεβάζει αισθητά ογκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αναρωτιέμαι πόσοι ασχολούνται πλέον με το ΧΑ, ειδικά σε σχέση με πέρυσι τέτοιο καιρό. Ελάχιστοι, πιστεύω... Αυτό βέβαια μπορεί να αποτελεί και σημάδι αντιστροφής και να γίνει ανοδική κίνηση. Κάπως έτσι μας γλεντάει και η PBF στα ξένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνετε μεγάλο λάθος ως προς το ΧΑΑ φίλε μου. Εκτός εάν αναφέρεστε απλά στους "παίκτες" των εταιρειών μικρής αξίας και τεράστιου ρίσκου όπως οι προαναφερόμενες (ΦΡΙΓΟ, ΒΙΟΤΕΡ) για τους οποίους οι ΗΠΑ προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον.

      Διαγραφή
    2. Φοβάμαι να ανοιχτώ στον ωκεανό και να περάσω στα βαθιά νερά της άλλης άκρης του Ατλαντικού.Συνεχίζω να έχω άνω του 90% του κεφαλαίου μου στο ΧΑΑ,ένα 8% στο ΧΑΚ και ένα ταπεινό 2% στο Αμέρικα.Προτιμώ να απέχω από πράγματα που δεν καταλαβαίνω απόλυτα.

      Διαγραφή
  14. Λόγω ότι μου βγήκε μία καλή κίνηση και αγόρασα στα χαμηλά τράπεζες και λοιπά χαρτιά παρακολουθώ και το ελληνικό. Σε σχέση με τον αμερικάνο βέβαια είναι σαν να βλέπεις τοπικό αγώνα ποδοσφαίρου μετά από αγώνα champions league.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχουν μειωθεί οι ασχολούμενοι με το ΧΑ ,βαρέθηκαν τους εικονικούς τζίρους τις συσωρευσεις διάρκειας,την μιζέρια,την αλητεία,αλλά αν δεν υπάρχει πρωτογενή πληροφόρηση,γνώση κάποιον πραγμάτων δεν είναι εύκολο να πας και ν αγοράσεις στο εξωτερικό,ούτε μπορεί κάποιος τουλάχιστον εγώ,να στηρίζετε για αγορές στο εξωτερικό μόνον στις γνώσεις του κυρίου Τάκη,ΑΡΑ μένουμε στην ψωροκωστενα και κοιμόμαστε πιο ησυχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα χρηματιστήριο δεν είναι εύκολο γιατί πάρα πολλές μετοχές μακροπρόθεσμα χάνουν χρήματα. Οπότε αν δεν έχεις πολύ καλή εσωτερική εικόνα τι συμβαίνει σε κάθε εταιρεία ή δεν την αγοράσεις σε μια εξόφθαλμα χαμηλή τιμή και την πατήσεις και μπεις σε καλό κλίμα ρισκάρεις να πας άσχημα. Απλά στο ελληνικό τα τελευταία χρόνια με τις κατραπακιές της χρεοκοπίας το "πάρα πολλές μετοχές" έγινε "σχεδόν όλες οι μετοχές" οπότε το να μελετήσεις που θα βάλεις χρήματα είχε ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

      Διαγραφή
    2. γιατί πάρα πολλές μετοχές μακροπρόθεσμα χάνουν χρήματα;Ίσως είναι το μόνο asset που μακροπρόθεσμα δεν θα σε κάνει να κλαίς..

      Διαγραφή
    3. Τα κέρδη του δείκτη οφείλονται σε μικρό αριθμό μετοχών

      Abstract
      The majority of common stocks that have appeared in the Center for Research in Security Prices (CRSP) database since 1926 have lifetime buy-and-hold returns less than one-month Treasuries. When stated in terms of lifetime dollar wealth creation, the best-performing 4% of listed companies explain the net gain for the entire US stock market since 1926, as other stocks collectively matched Treasury bills. These results highlight the important role of positive skewness in the distribution of individual stock returns, attributable to skewness in monthly returns and to the effects of compounding. The results help to explain why poorly diversified active strategies most often underperform market averages.

      https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X18301521

      Διαγραφή
  16. Τι εννοείται εσωτερική εικόνα, πληροφορίες εκτ των έσω? ότι δηλ. άπτεται της ανάλυσης των ισολογισμών και των αποτελεσματων χρήσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνώση πέρα του τι λένε οι οικονομικές καταστάσεις (γνώση του κλάδου που ενεργοποιείται η εταιρεία, γνώση των ανθρώπων που την τρέχουν, γνώση του πλεονεκτήματος σε σχέση με τον ανταγωνισμό κτλ.) Όλοι οι επενδυτές που έχουν πετύχει εξωπραγματικές αποδώσεις γνωρίζουν κάποια αντικείμενα πάρα πολύ καλά και περιορίζονται να επενδύουν σε αυτά. Είναι δύσκολο να βγάλεις καλά λεφτά διαβάζοντας μόνο τον ισολογισμό εκτός αν η αγορά έχει φάει τόσο ξύλο που πλέον βλέπεις ότι η εταιρεία αξίζει 100 και διαπραγματεύεται 40 οπότε και πολύ έξω να έχεις πέσει πάλι έχεις περιθώριο να κερδίσεις.

      Διαγραφή
  17. Πιστεψέ με εχουν βγει οχι απλά καλα λεφτα αλλά κατι παραπανω αν αναλυεις σωστά διαχρονικα τους ισολογισμους και οχι απλα να διαβαζεις μόνο ενα ισολογισμο. Πλην των ανθρωπων που τη τρεχουν τα υπόλοιπα είναι εκτος εταιρείας τα οποία πραγματι ειναι βασικά για να καταλάβεις αν θα στραβώσουν καποια πραγματα στο μέλλον. Δυστυχώς όμως για τη γνωση του αντικειμένου και ειδικα σε διεθνή κλίμακα ειναι πολύ δυσκολο να έχεις τετοια εξειδικευμένη γνωση ειδικά σε κλάδους με μεγάλες αναπτυξιακες προοπτικες όπως βιοτεχνολογία, εξειδικευμένου softwere Η/Υ, ΑΙ και γενικά υψηλής τεχνολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το παλιό γαϊδούρι τα ΠΛΑΘ ,που έχω είναι τσάμπα αλλά τα λαμόγια το ταλαιπορουνε άγρια,είχατε δίκαιο κύριε Ξενοφών για τον ιδιοκτήτη,κάνουν τ αδύνατα δυνατά να μας σπάσουν τα νεύρα και να πουλήσουμε,ΜΟΝΑΧΟΦΑΗΔΕΣ απ' τους καλούς ,θα ξεπεράσουν και τον θείο χαχα,χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα στην παρέα!καλός σας βρήκα! Νέος στο blog. Δεν πουλάμε πλαστικά Θράκης όσο και να μας σπάσουν τα νεύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ΙΝΛΙΦ δείχνει σημάδια αφύπνισης. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποιοι να έχουν εικόνα των αποτελεσμάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Ευρωβλάχο αν θυμάμαι καλά είστε στην πλατφόρμα IB. Για ελληνικό χρηματιστήριο τι χρησιμοποιείται; Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Κύριε 7son7son, για το ελληνικό χρησιμοποιώ κυρίως Optima και έχω και στην Πειραιώς, πάνω κάτω είναι όλες ίδιες. Δεν έχει η IB για ΧΑ αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να ψαχνόμαστε ιδιαίτερα. Σκεφτείτε και το όριο εγγύσης των 20k που έχουν οι πλατφόρμες.

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσω απλά άνοιξα πρόσφατα στην ΙΒ και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που δεν δίνει δυνατότητα αγοράς για το ελληνικό καθώς και για ETF. Σημειώνω ότι την άνοιξα κυρίως για κάποια παράγωγα πχ options που δίνει δυνατότητα πάνω σε μετοχές και όχι απαραίτητα σε δείκτη.

      Διαγραφή
    4. Έχει μεγάλη γκάμα αλλά για ΧΑ δεν έχει. Δεν συνεργάζεται η εταιρεία, προφανώς δεν τους συμφέρει, οπότε δεν έχει σχέση το ότι είμαστε από Ελλάδα. Δεν το παρέχει σε κανέναν όπως και για κάποια άλλα περιφερειακά χρηματιστήρια.
      Αν επιτρέπεται σε ποια χώρα σας άνοιξαν το λογαριασμό και τι όριο εγγύησης έχει?

      Φιλικά πάντως, με τα options να είστε προσεκτικός, εκτός αν είστε πολύ έμπειρος.
      Εγώ προσωπικά δεν τα ακουμπάω γιατί είμαι της εξής φιλοσοφίας:
      Όταν παίζεις long πρέπει να προβλέψεις σωστά μόνο ένα πράγμα, την κατεύθυνση (πάνω).
      Όταν παίζεις short πρέπει να προβλέψεις σωστά δύο πράγματα, την κατεύθυνση και το timing (κάτω και άμεσα ή μέχρι τη λήξη).
      Όταν παίζεις options πρέπει να προβλέψεις σωστά τρία πράγματα κατεύθυνση, timing (προθεσμία λήξης) και μέγεθος κίνησης (strike price).
      Το μόνο καλό είναι ότι γνωρίζεις εκ των προτέρων τι ποσό μπορεί να χάσεις και ρυθμίζεις αναλόγως.

      Διαγραφή
    5. Αν δεν κάνω λάθος o λογαρισμός ανοίχτηκε στην Ιρλανδία, μου έγινε η ερώτηση αν θέλω να τον μεταφέρω Κεντρική Ευρώπη , αλλά επειδή είχα πέρα δώθε με αλληλογραφία για κάποια προσωπικά στοιχεία έμεινα με την αρχική επιλογή.Τη σημαντική λεπτομέρεια της εγγύησης δεν την έχω συγκρατήσει, η απειρία βλέπετε.Αν ξέρετε που μπορώ να το δω, μου λέτε.
      Για το κομμάτι των options έχω μόνο θεωρητικές γνώσεις οπότε το βλέπω και σαν εξέλιξη μια μαθησιακής διαδικασίας. Εννοείται μόνο long calls και όποτε νιώσω αυτοπεποίθηση ίσως κάποια στρατηγική που να χαμηλώνει το κόστος των premiums.Στα options πολύ σωστά αναφέρατε το strike, time και μπαίνει μέσα και το volatility κ.α.(BSM model).
      Τέλος από τα διάφορα tutorials ή video στο youtube για την πλατφόρμα, αν έχετε ξεχωρίσει κάποιο, παρακαλώ βάλτε το λινκ.

      Διαγραφή
    6. Κατά την αποδοχή των όρων κατέβασα ένα φάκελο "disclosures" με 20 αρχεία. Από αυτά στο "IB Ireland Ltd Client Assets Key Information Document" αναφέρει τα όρια προστασίας και παραπέμπει και στο www.investorcompensation.ie για περισσότερες πληροφορίες. Αν το ψάξετε καλά μάλιστα θα δείτε ότι αποζημιώνει το 90% με max τα 20k.

      Γι αυτό λοιπόν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εύρωστη οικονομική διάρθρωση και λειτουργία της εταιρείας. Η συγκεκριμένη λειτουργεί από το 1977, είναι εισηγμένη και έχει καλή κεφαλαιακή διάρθρωση άρα οι πιθανότητες είναι περισσότερο προς την ασφαλή πλευρά. Παρόλα αυτά σε τέτοια θέματα ποτέ δεν ξέρεις, οπότε πρέπει να έχεις κατά νου ότι μπορεί να προκύψει η χειρότερη περίπτωση.

      Όσον αφορά τα tutorial δεν έχω ξεχωρίσει κάποιο συγκεκριμένο. Προσωπικά μπαίνω από το "Account management" ή "Clients portal" όπως λέγεται στα tutorial γιατί έχει πολύ απλή μορφή. Επιζητώ απλή εκτέλεση εντολών, οπότε προσπαθώ να κρατώ τα πράγματα απλά.

      Διαγραφή
    7. Κυριε 7son7son ποιο etf δεν μπορειτε να αγορασετε?

      Εχω παρει ειδη 2 μεσω ΙΒ γι αυτο σας ρωτω.

      Σχετικα με τα tutorial εχω υιοθετήσει το portfolio builder

      https://www.youtube.com/watch?v=mr1qDUWmFe4&t=406s

      Διαγραφή
    8. Κε Ευρωβλάχο ευχαριστώ για την απάντηση. Κε Christos C. το ETF είναι το "VOO VANGUARD S&P 500 ETF", μου έβγαλε μήνυμα ότι δεν μπορώ να αγοράσω σαν retail investor. Από ότι διάβασα πρέπει να σχετίζεται λόγω ΕΕ-ΗΠΑ κανονισμών. Σε ETF που αφορά Ευρώπη το "VGK VANGUARD FTSE EUROPE ETF" εμφάνισε το ίδιο μήνυμα,βέβαια. Εσείς τι έχετε αγοράσει αν επιτρέπετε;

      Διαγραφή
    9. Κυριε 7son7son ως κατοικος ευρωπαικης ενωσης μονο στα παρακατω μπορειτε να επενδυσετε. Ασφαλως επειδη υποδειξατε ενα προιον του vanguard εστιασα εκει, υπαρχουν και αλλα i shares, amunndi κτλ.

      https://www.vanguard.nl/portal/instl/nl/en/product.html#/productType=etf

      Eγω εχω το VERX και το VAGE.

      Διαγραφή
    10. Σας ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε να μου απαντήσετε.

      Διαγραφή
  21. Καλησπερα σας. Εχω την χαρα να κανω σημερα την πρωτη μου αναρτηση στο blog του κ. Τακη. Υποβαλλω λοιπον τα σεβη μου σε ολους σας. Παροτι νεος στη δημοσιοτητα του blog, δεν αισθανομαι καθλου καινουργιος στην παρεα διοτι σας διαβαζω εδω και παρα πολυ καιρο. Ειμαι εντελως αυτοδιδακτος. Δεν ειμαι οικονομολογος. Μπορω να αναλυω μη πολυπλοκους ισολογισμους και αξιοποιω αριθμοδεικτες. Γνωριζω αρκετα καλα Τεχνικη Αναλυση. Η πρωτη μετοχη που αγορασα ηταν η ΒΙΟΜΕΤΑΛ-ΕΣΚΙΜΟ προ αμνημονευτων χρονων απο τον μακαριτη χρηματιστη ΑΛΚΗ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗ. Τι να πρωτοθυμηθει κανεις... Την ημερα που εκλεχτηκε πρωθυπουργος ο πατηρ Μητσοτακης ημουν εξω απο το χρηματιστηριο. Για πολυ ωρα δεν πουληθηκε ουτε λεπι. Μετα εγιναν καποιες λιγες συναλλαγες και ολες στο limit up. Θυμαμαι τη! MANOULI την πρωτη ημερα διαπραγματευσης τριπλασιασε την τιμη της κλπ...
    Αυτα για συστασεις. Καλα να ειμαστε και θα τα λεμε για την επικαιροτητα του χαα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα σε όλους!!με τον Ελλάκτωρα και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποια η άποψη σας?αξίζει κάποιος να αγοράσει τώρα και να συμμετέχει η να περιμένει να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ πρώτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα σας, 30/09/2020 ειχε αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια 315.4 %.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  23. Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, έχε τα μάτια σου ανοιχτά να μην βρεθείς στην Θράκη.

    Αυτή η εταιρεία έχει τόσες φορές ενθουσιάσει με τις ειδήσεις της ότι κάτι αλλάζει, κάτι καλό έρχεται. Κι άλλες τόσες απογοητεύσει κι εγκλωβίσει τους αισιόδοξους στο ταμπλό. Οπότε (νομίζω) ότι προσφέρεται μάλλον για trade κι όχι για μακρινή διακράτηση. Συνεπώς μικρή σημασία έχει εάν κάποιος προσπαθήσει κερδοσκοπία πριν ή μετά την ΑΜΚ. Γενικά πάντως στις ΑΜΚ συνηθίζεται να υπάρχει κάποια πίεση στις μετοχές καθώς κάποιοι μέτοχοι ρευστοποιούν μέρος της θέσης για να αποκτήσουν χρήματα ώστε να μπουν στην αύξηση που γίνεται με καλύτερους όρους. Άλλοι βέβαια προτιμούν μετά την αποκοπή να πουλήσουν μέρος των δικαιωμάτων πιέζοντας τα στο ταμπλό. Προσωπικά θα προτιμούσα αυτήν την περίπτωση εισόδου στην μετοχή, με αγορά δικαιωμάτων την περίοδο της αύξησης.

    Μικρή ένσταση ως προς την εταιρεία ότι το ομόλογο της δεν "ανέπνευσε" συνεχίζει να κινείται υποβρυχίως περί το 92-93% της αξίας του παρά το τεράστιο κουπόνι. Βέβαια η ΑΜΚ κινείται υπέρ του καθώς είναι πραγματικά λεφτά που αυξάνουν τη ρευστότητα και την αξία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σε ευχαριστώ πολύ hippy !!! Εύχομαι καλό διήμερο σε όλους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα σε όλους.

    Θα εκτιμούσα πολύ κάποια λίγα λόγια και σχόλια από τους κατέχοντες γνώση και εμπειρία όσον αφορα στις ΑΕΕΑΠ - ποιες θεωρείται περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  26. Κυριε Μεθοδιε Ο Κ. Στέφανος Kοτζαμάνης εχει γραψει κατι οπως και η προταση του Κυριου Ηippy ειναι η βελτιστη διοτι περα απο τα νουμερα η briq δεν εχει ενα τεράστιο διοικητικό συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις.. ο φεσσας είναι σοβαρος δίνει μέρισμα και σιγα σιγα μειώνει το ποσοστό μισθωμάτων που πληρώνει η μια εταιρια του στην άλλη. Επίσης οι αγορές που έκανε σε ακίνητα εφοδιαστικής αλυσίδας είναι έξυπνες και τα ξενοδοχεία που δεν τοu βγήκαν λογω covid θα τρέξουν αργότερα, δανεισμό έχει σχεδόν ανύπαρκτο.Εχω μια θεση το 45% του χαρτοφυλακιου μου με μεσο ορο 1,79.


    https://www.euro2day.gr/news/market/article/2063508/h-aktinografia-ton-eishgmenon-aeeap-.html



    hippy1 Ιανουαρίου 2021 - 11:48 μ.μ.
    Σύντομη αιτιολόγηση των επιλογών

    ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ είναι πολλά τα λεφτά στην πράσινη ενέργεια. Θεωρώ τη ΔΕΗ ιδιαίτερα το απόλυτο κυβερνητικό χαρτί, άμυνα και επίθεση εάν γίνουν διπλές εκλογές φέτος όπως δειλά ακούγεται τελευταία. Από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα εμφανιστεί έκτακτη κερδοφορία (συνολική αξία πάνω από 2,3 δις-ασήμαντη η αναπόσβεστη αξία στα βιβλία της εταιρείας) . Πιθανολογώ επίσης σεναριολογία εισόδου στον MSCI για ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ τον προσεχή Μάιο.

    ΟΠΑΠ, ΟΤΕ καλό management και πολύ μεγάλο μέρισμα (περί το € 1) σε καιρούς άνυδρους. Δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα.

    ΚΟΥΕΣ, ΜΠΡΙΚ γιατί τον λένε Φέσσα και η εταιρεία ακινήτων υπολείπεται σημαντικά τόσο της τιμής ΑΜΚ (€ 2,10) αλλά και της εσωτερικής αξίας (€ 2,35 περίπου).

    ΟΛΠ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΗ πιστεύω-ελπίζω σε επιστροφή στην τουριστική κανονικότητα για το 2022 που όπως η αγορά συνηθίζει θα το προεξωφλήσει νωρίτερα.

    ΑΔΜΗΕ σημαντικό μέρισμα και ανάπτυξη την προσεχή 5ετία.

    ΣΠΕΙΣ τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενίσχυσης υπόσχονται ρευστό και η απόδοση της μετοχής υστερεί έναντι των άλλων του κλάδου της.

    ΥΓ1 Στο μπλογκ συχνάζουν διαβασμένοι συνάδελφοι με κριτική σκέψη και άποψη. Θα ήθελα να την διαβάσω.

    ΥΓ2 Στοιχηματίζω ότι ένας παίχτης-άπαιχτος βεληνεκούς Τάκη είναι περίπου αδύνατον να μην έχει μετοχές της αγοράς που γνωρίζει άριστα...ΔΕΗ τουλάχιστον (αγαπημένη του επιλογή) και ίσως 2-3 εταιρειών ακόμα. Κύριε Τάκη "φωνή λαού οργή θεού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε hippy η ειδικότητα σας αυξήσεις κεφαλαίου,να πάρω μετοχές;δικαιώματα ,εκτίμηση σας πως θα λειτουργήσει σε δύο παλιές 1,25 νέα,για τον ελλακτωρα,ευχαριστω



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "προτεινόμενη τιμή διάθεσης εκάστης Νέας Μετοχής €0,90 και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές μετοχές"

      Κρατάμε τούτο εδώ και υποθέτουμε ότι η ΑΜΚ ξεκινά αύριο. Ο σημερινός μέτοχος έχει μια μετοχή με αποτίμηση στο ταμπλό €1,45. Αύριο θα έχει μια μετοχή που θα ξεκινήσει με τιμή €1,15 κι ένα δικαίωμα αξίας 0,30 το οποίο εάν το ασκήσει πληρώνοντας €0,90/μετοχή θα έχει  {1,45 αξία παλαιάς μετοχής + 1,25 νέες χ 0,90/μετοχή} /2.25 μετοχές συνολικά.

      Όπως έγραψα συνήθως η μετοχή πιέζεται αρκετές μέρες πριν την αποκοπή ενώ τα δικαιώματα μερικές μέρες μετά την αποκοπή για τον ίδιο λόγο. Εύρεση των χρημάτων ώστε να μπουν στην αύξηση με την μικρότερη δυνατόν αραίωση (dilution). Προσωπικά προτιμώ το τελευταίο 3ήμερο για αγορά δικαιωμάτων.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ,μόλις έρθει η ωρα

      Διαγραφή
    3. Διορθώστε με αν έχω καταλάβει λάθος. Κάθε δύο μετοχές δίνουν το δικαίωμα αγοράς 1,25x0,9€. Άρα με τον παραπάνω συλλογισμό και την αποκοπή δικαιώματος, το δικαίωμα κάθε μετοχής αντιστοιχεί σε 0,625 νέες μετοχές επί 0,9€.

      Διαγραφή
    4. Άρα ο σωστός υπολογισμός κ.hippy δεν θα ήταν {1,45x2 αξία δύο παλαιών μετοχών + 1,25 νέες χ 0,90/μετοχή} /3,25 μετοχές συνολικά.

      Διαγραφή
    5. ΝΑΙ κύριε Armado, έχετε δίκιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο δικός σας τύπος είναι ο σωστός. Η τιμή θα αλλάξει μέχρι την αποκοπή, θα επανέλθουμε τότε-προσεχώς-για τιμή αποκομμένης μετοχής και δικαιώατος

      Διαγραφή
  28. Συχνότατα, αναφέρονται μετοχές που κάποτε είχαν 1,5 ευρό και τώρα 10.μπορει κάποιος να προτείνει μετοχές από 0,20 έως 1,5 ευρ που θα έχουν αντίστοιχη άνοδο!για να υπάρχει ενδιαφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου έλεγα δρομέα αν και το αντικείμενο που ασχολούνται δεν είναι και πολύ hot. Μαθαίνω πως ανοίξανε πανιά για αμερική μεριά όπως και εμείς εδω στο forum και όπως καταλαβαίνεις οι πωλήσεις όλο και θα ανεβαίνουν στο μέλλον. Χαμηλού ρίσκου μετοχή στα τρέχοντα επίπεδα.

      Διαγραφή
  29. Κυριε ΗΙPPY παλαιοτερα ειχατε γραψει οτι κατεχετε μετοχες της GSK. Ποια η γνωμη σας σημερα. Στην τιμη που βρισκεται δειχνει να εχει περιπρισμενο downside risk. Θα εκτιμουσα πολυ μια απαντηση σας. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει ο κλάδος καθώς είναι ανελαστικός με σημαντική μερισματική απόδοση. Η GSK είναι στις 10 μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως. Τούτη την περίοδο γράφω μικρές ζημιές, δεν με τρομάζει διόλου, ούτε όμως αυξάνω θέση την οποία διατηρώ σταθερή σχεδόν 5 χρόνια. Την έχω για τα λεφτά έξω και το μέρισμα (αφορολόγητο στη Μ. Βρετανία όπως φαντάζομαι θα ξέρετε )

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω για την απαντηση σας

      Διαγραφή
  30. ΠΛΑΘ,όσο ψηλά και να πάνε την τιμή είναι ο ορισμός της αλητειας και του ΚΑΡΚΙΝΟΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Κωνσταντινε, επειδή δεν τα παρακολουθώ τα ΠΛΑΘ, έχει συμβεί κατι συγκεκριμένο με την εταιρεία ή τους μεγαλομετόχους? Αν θελετε μας ενημερωνετε σχετικά.

      Διαγραφή

  31. Αυτό που συμβαίνει για μεγάλο διάστημα,ενώ είναι παμφθηνο το πιέζουν οι ίδιοι να εκνευρίσουν τον κόσμο και να του πάρουν τα χαρτιά,όλη την μέρα σήμερα βάζαμε για πώληση 480 ΤΜΧ 460 ΤΜΧ, η κάνανε μαιμουδιαρικες πράξεις συνεχόμενες με 500 και 1000 ΤΜΧ,εκτός από ένα ρεσάλτο στο 4,22 που πέραν γύρω στις 60000 ΤΜΧ,προφανώς νικημένα και με τόσο τζίρο μαϊμού η αληθινό το κλείνουν στο 4,10 με 1000 τεμάχια και όλα τα παραπάνω τα κάνουν για μεγάλο διάστημα,φυσικά δεν τους δίνω χαρτιά,αλλά είναι λαμόγια μεγάλα,ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι πιο πολλές εισηγμένες προεξοφλούν την μελλοντική κερδοφορία και η συγκεκριμένη δεν αποτιμά ούτε καν την τωρινή κερδοφορία της,γιατί;διότι οι χαλιωρηδες θέλουν να ελέγχουν το παιχνίδι αυτοί,θα τους φάω στην μούρη μέχρι να ανακοινώσουν το μέρισμα,κρατάω μικρό καλάθι,το παρελθόν τους τα λέει όλα,που Σάι ΞΕΝΟΦΩΝ που τα λεγες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα σας. Κύριε Τάκη σας θυμάμαι από παλιά να λέτε ότι οι τράπεζες θα γίνουν αγοράσιμες μόλις προβούν σε μια ακόμη τελευταία ΑΜΚ. Η Πειραιώς που έφτασε σε αυτό το σημείο είναι πλέον για αγορές γύρω στο 0,90?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την απάντηση την δίνει το ταμπλό. Η αλητεία και ο θεσμικός εκφυλισμός σε όλο της το μεγαλείο, δυστυχώς.

      Διαγραφή
    2. Σωστός.

      Αλητεία ήταν όταν λήστεψαν τους φορολογούμενους μέσω ΤΧΣ. Θεσμικός εκφυλισμός όταν οι Paulson και Σια κανονίζουν τους όρους της ΑΜΚ εις βάρος των μικρομετόχων.

      Τα λέγαμε και παλαιότερα για τη ληστεία, 2 ΝΟΕ 2020 και μας έλεγαν κάτι για μεγάλα παιδιά και λοιπές μεγαλοκουβέντες.

      http://mitarola.blogspot.com/2020/10/12.html#comment-form

      Μια ήρεμη προσέγγιση για τους κατέχοντες πάντως κάνει ο κ. Χατζηδάκης (προσωπικά δεν ειμαι τραπεζομέτοχος, ίσως όμως γίνω στην περίοδο της ΑΜΚ)

      https://www.mikrometoxos.gr/19-3-manos-chatzidakis-trapeza-peiraios-mia-ayxisi-polla/

      Διαγραφή
  34. Στα μέσα και στα έξω του ΧΑ από τον  Ευρωβλάχο (κάτι σαν το  In & Out του μ/μ)...

    Κανένα αποτέλεσμα θα βγάλουν ή ελπίζουν να δοθεί ξανά καμία παράταση μέχρι 30 Ιουνίου? Πλάκα κάνω εννοείται αλλά επειδή τα χουμε δει όλα, δεν αποκλείω να το δούμε κι αυτό...

    ΜΥΤΙΛ: Έχει ανέβει το P/E του κάπου στο 14. Παρόλα αυτά η εταιρεία έχει αναπτυξιακό μοντέλο με την ενέργεια, συν ότι άλλο λαγό βγάλει ο Βαγγέλας από το καπέλο. Από τη στιγμή που πηγαίνει καλά η εταιρεία δεν σκέφτομαι για πώληση. Αν τυχόν πέσει προς το 10 θα σκεφτώ για αγορές.

    ΙΝΛΙΦ: Το καθαρό αποτέλεσμα από ασφάλειες ήταν κάπου στα 7εκ στο εξάμηνο σε σχέση με κάπου 3 εκ το 2019. Παρόλα αυτά λόγω της αποτίμησης χρηματοοικονομικών στοιχείων τα κέρδη αυτά έχουν καεί και είναι κάπου 800χιλ. Συν κάπου 40εκ ταμείο. Δεν έχω εικόνα για το β' εξάμηνο αλλιώς θα έλεγα ότι είναι ξεκάθαρο buy. Κι αν κάποιος μπει στη λογική των σχετικών αποτιμήσεων με την ΕΥΠΙΚ, θα σας πω ότι και η ΕΥΠΙΚ είναι υποτιμημένη καθώς είχε βελτίωση των μεγεθών κατά 50% στο εννεάμηνο.

    ΠΛΑΘ: Θα ήταν το επόμενο buy μετά την ΙΝΛΙΦ αλλά δίνω μεγάλη βάση στα σχόλια των φίλων για το μάνατζμεντ, οπότε είμαι επιφυλακτικός και δεν θέλω να μπλέξω.

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Σε κάποια φάση σκέφτηκα να δω μήπως εγγραφώ για αδιάθετα, όταν γίνει η ΑΜΚ, χωρίς να κατέχω τη μετοχή...αν γίνεται αυτό (κι ακόμα υπάρχει αυτή η σκέψη). Μετά όμως σκέφτομαι ότι όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ευρωβλάχε καλημέρα σας. Και εγώ πιστεύω ότι η ΙΝΛΙΦ είναι μια καλή ευκαιρία αλλά κυκλοφορούν λίγα κομμάτια τώρα και την φοβάμαι.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Monte Carlo αν θέλετε πολλά κομμάτια θέλει υπομονή για να τα μαζέψετε όπως και για να τα δώσετε χωρίς να επηρεάσετε την τιμή. Δεν νομίζω όμως ότι έχει φοβισμένους μέσα, απλά είναι στο περιθώριο. Αυτή την περίοδο δεν της δίνει κανείς σημασία μέχρι να κάνει κανένα +50% και να αρχίσουν όλοι να σκέφτονται για αγορές. Από την άλλη, οποιαδήποτε άτσαλη πτώση θα την έβλεπα ως ευκαιρία για αύξηση θέσης παρά ως φόβο κατάρρευσης.
      Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε εικόνα για τα αποτελέσματα οπότε όποια αγορά τώρα θα βασίζεται σε speculation.
      Πέρυσι τέτοιο καιρό μου βγήκε κάτι παρόμοιο κάνοντας αγορές στην ΠΕΡΦ  στο εύρος 2-3 και ήρθαν τα αποτελέσματα και επιβεβαίωσαν το ποντάρισμα.
      Πάντως για να βοηθιέμαι στις αποφάσεις μου σκέφτομαι ως εξής: θα την αγόραζα για να την κρατήσω 10 χρόνια και όχι 12 μήνες (ακόμα και αν τη δώσω σε 12 μήνες)?
      Πιστεύω ότι αυτή η απαγκίστρωση από το 12μηνο που έχουμε όλοι ως κρυφή επιθυμία είναι αυτή που σε πάει σε άλλο level.

      Διαγραφή
    3. Είναι αλήθεια θέλει υπομονή και εγώ πιστεύω ότι είναι σε καλό discount αυτή την στιγμή. Με προβληματίζει ο όγκος όπως σας είπα και το γεγονός ότι χρειάστηκε να υπάρξουν δηλώσεις στελέχους της εταιρίας και άρθρο σε γνωστή ιστοσελίδα προκειμένου να κινηθεί η μετοχή στην αγορά και να κάνει έναν αξιοπρεπή όγκο όπως η ΕΥΠΙΚ. Η στρατηγική σας είναι πολύ καλή διότι θέλει από ότι καταλαβαίνω δεν στηρίζεται στα trends της στιγμής και σε εφήμερες καταστάσεις που παρουσιάζονται στην αγορά.

      Διαγραφή
  35. η Εταιρεία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.Ε.» (εφεξής «Εταιρεία»), ανακοινώνει το Οικονομικό Ημερολόγιο του έτους 2021:


    Ημερομηνία ανακοίνωσης και δημοσίευσης των Ετησίων Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων (εταιρικών και ενοποιημένων) της χρήσεως 2020 (01.01.2020-31.12.2020)Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 (πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).
    Ημερομηνία Ετήσιας Ενημέρωσης Αναλυτών, μέσω τηλεδιάσκεψης: Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021.
    Ημερομηνία Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων: Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021.
    Ημερομηνία αποκοπής Δικαιώματος Μερίσματος χρήσεως 2020: Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021.
    Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων Μερίσματος χρήσεως 2020: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 (record date).
    Ημερομηνία έναρξης καταβολής Μερίσματος χρήσεως 2020: Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021.
    Υ.Γ. 15 συνεδριάσεις ακριβώς με πολύ ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. CENERGY ΚΕΡΔΗ ΕΤΟΥΣ 24,8 ΕΚ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 331 ΕΚ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠ 408 ΕΚΑΤ

    ΠΛΑΘ ΚΕΡΔΗ ΕΝΝΙΑΜΗΝΟΥ 28,3 ΕΚ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 40,2 ΕΚ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠ 180 ΕΚ

    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Γεια σου Λάρυ θα μας τα πρήξει ο χαλιωρης,φέτος το μέρισμα ένα μήνα νωρίτερα,λέει κάτι;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορούσες να προβλέψεις το μέρισμα των ΠΛΑΘ φέτος;
      Θα περίμενα κάπου στα 0,15 - 0,25

      Διαγραφή
    2. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Μπορεί να δώσει 2 φορές εντός του έτους, αναλόγως των εξελίξεων. Συνολικά 0,20 τουλάχιστον πιστεύω

      Διαγραφή
    3. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,25 πιστεύω/ελπίζω.
      Υπολογίζω τα κέρδη/μετοχή μπορεί να πλησιάσουν το 1€.
      Λέτε να δούμε καμιά έκπληξη στυλ ΠΠΑΚ πέρσι(έχει μειωθεί και ο φόρος);

      Διαγραφή
    4. Η ολοκλήρωση του τετραετούς επενδυτικού προγράμματος και η μεγάλη κερδοφορία του 2020 δίνουν περιθώρια για γενναία αύξηση του μερίσματος.
      Επειδή όμως στοχεύει σε μεγάλη απομόχλευση και λόγω της κυκλικότητας του κλάδου, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες πιστεύω ότι το μέρισμα θα είναι όσο είπα. Εξάλλου η εταιρία διαρκώς αναπτύσσεται, οπότε χρειάζεται ρευστό για εξαγορές επεκτάσεις κλπ. Αν συνεχιστεί η χρονιά δυνατά, που το πιστεύω, τότε μπορεί να δώσει συμπληρωματικό και να ξεπεράσει τις συντηρητικες προβλέψεις μου για συνολικό μέρισμα 0,20€.

      Διαγραφή
    5. Πρόβλεψη για τιμή;
      Με τα λίγα που καταλαβαίνω μια τιμή γύρω στα 7€ μου φαίνεται λογική.
      Μάλλον το εξάμηνο-εννεάμηνο του 2021 θα την καθορίσει.

      Διαγραφή
  38. Κωνσταντίνε καλησπέρα, δελεάζει έτσι και ποιό συντηρητικούς επενδυτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Προς κ.Τάκη και κ.Hippy αλλά και όλα τα υπόλοιπα καλά παιδιά της παρέας..ποιά η γνώμη σας για την ΑΜΚ της Πειραιώς;Μπαίνουμε;Παρακαλώ και μία αιτιολόγηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πςιραιώς;
      Χαχαχα

      Λάθος άνθρωπο ρωτάτε κύριε kirkonet.
      Τι δουλειά μπορεί να εχώ εγώ;
      Ο Τάκαρος έχει άλλα χαρτάκια στα Ελληνικά ύδατα. Εκεί που δεν τολμάει να ακουμπήσει ο κάθε ποπολάριος.

      Διαγραφή
    2. Καλήμερα κ Τάκη αν θέλετε πείτε τα και σε μας.

      Διαγραφή
    3. κ Τακη αναμένουμε αναμένουμε με αγωνία.
      Εχετε καιρό να μοιραστείτε κάτι για το ΧΑΑ!

      Διαγραφή
    4. Θυμάμαι παλαιότερες αναρτήσεις σας που αναφέρατε ότι δεν ακουμπάτε τράπεζες εκτός και αν γίνουν ανακεφαλαιοποιήσεις και με προυποθέσεις. Επειδή δεν έχω καταλάβει τι παίζει με δαύτες ρωτάω εσάς σαν πιο έμπειρο στον χώρο. Πάντως από την απάντηση σας βγάζω το συμπέρασμα μακρυά και αγαπημένοι. Η αξία βρίσκεται στα growth story αλλά δεν μπορώ να καταλάβω εάν αυτή η ΑΜΚ θα είναι καμένα χρήματα ή θα βάλουν μπροστά τον τραπεζικό τομέα της χώρας. Για καλή μου τύχη δεν έχω επενδύσει παρά μόνο 1500€ σε τράπεζες στα τόσα χρόνια χωρίς να έχω απώλειες μέχρι στιγμής!

      Επιπλέον ερωτήσεις:
      1.Την ΦΡΙΓΟ μετά τα αποτελέσματα 12μήνου 2020,στην τιμή που είναι σήμερα την βλέπετε για δίπλωμα μέχρι τα τέλη του 2021;
      2.Πρόσφατα αγόρασα ΡΟΕΝ από Κύπρο. Έγινε ΑΜΚ μέσω διαγραφής ομολογιακών δανείων και αυξήθηκαν οι μετοχές αλλά έγιναν προνομιούχες. Αυτό έχει επίπτωση σε εμάς και πως βλέπετε και αυτή την μετοχή για το 2021.Φήμες λένε ότι έρχεται και στο ΧΑΑ αλλά το πότε άγνωστο. Στα 6,35€ σήμερα αξίζει επιπλέον αγορές;
      3.Ένα σχόλιο για ΛΟΡΔΟΣ και ΦΡΟΥ απο ΧΑΚ; Νομίζω επίσης ότι είναι υποτιμημένες, ειδικά η δεύτερη.
      4.Έχω πουλήσει ΤΕΝΕΡΓΑ στα 13€(αγορές στο 8€) και τα έχω γυρίσει σε ΜΥΤΙΛ στα 12,6€.Πιστεύεται ότι για φέτος μία τιμή μέχρι τα 16€ μπορεί να τα δει;

      Διαγραφή
    5. Κύριε kirkonet έχω απαντήσει πλήρως με σχόλιο πιο πάνω. Τι πίστευα τότε-προ 5μήνου-όταν διαφωνούσα με την άποψη "αγορασμένου" συναδέλφου, τι σκέφτομαι τώρα. Αγκυλώσεις δεν χωράνε στις αγορές, η ευκινησία είναι το παν. 
       
      Προσωπικά ΔΕΝ έχω μετοχές της τράπεζας ούτε και καμιάς άλλης ελληνικής (έχω ΒΝΡ).  Ίσως όμως αποκτήσω στην περίοδο της ΑΜΚ. Διαβάζω προσεκτικά την ανάλυση ο κ. Χατζηδάκη

      https://www.mikrometoxos.gr/19-3-manos-chatzidakis-trapeza-peiraios-mia-ayxisi-polla/

      Εστιάζω σε τούτο

      "H ενσώματη καθαρή θέση της τράπεζας με ισολογισμό 31.12.2020 είναι 6,9 δισ. ευρώ. Η αποαναγνώριση των 19 δις ευρώ καθυστερούμενων δανείων θα «σβήσει» 4 δις από τα κεφάλαια της Τράπεζας. Εν συνεχεία θα πρέπει να υπολογιστούν τα κέρδη από την πώληση των POS (300 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη από την ανταλλαγή των ομολόγων (400 εκατ. ευρώ) τα οποία θα εμφανιστούν στις λογιστικές καταστάσεις του α’ τριμήνου. Επομένως, η ενσώματη καθαρή θέση θα διαμορφωθεί σε 3,6 δις ευρώ ήτοι 4,33 ευρώ ανά μετοχή προ της αύξησης."

      Εάν υποθέσουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας την περίοδο της ΑΜΚ θα είναι 415 εκ. (που αντιστοιχεί σε τιμή € 0,50/μετοχή) και πραγματοποιήσει ΑΜΚ 1 δις τότε μετά την αύξηση θα έχει  κεφαλαιοποίηση 1,415 εκ και ενσώματη καθαρή θέση 4,6 δις ευρώ δηλαδή  BV = 0,30 λογικό σαν τράπεζα της ψωροκώσταινας, περίπου όσο και οι τρεις άλλες, με το πλεονέκτημα όμως της ήδη διαγραφής >60% NPLS κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες. Συνεπώς την θεωρώ σε πλεονεκτικότερη έναντι των υπολοίπων. Πολύ περισσότερο αν συνεκτιμήσουμε ότι έχουν κάποια θεματάκια πχ η ΕΤΕ έχει την εκκρεμότητα πώλησης της ασφαλιστικής, η ΕΥΡΩΒ χρωστάει ακόμα τα 950 εκ του Αλογοσκούφη από το 2009 (μετέτρεψε τις προνομιούχες μετοχές σε perpetual ομόλογο προσμετρούμενο στα κεφάλαια Tier 2 και πληρώνει τόκο 6,40%). 

      Συμπερασματικά εάν κάποιος πιστεύει στη δυναμική Κυριάκου, ότι το 2022 η οικονομία μαζί με τις άλλες ευρωπαϊκές καταφέρει να μπει τον "ανηφορικό δρόμο της αρετής" (εγώ αυτό πιστεύω) μπορεί να πάρει ένα μικρό στοίχημα κατά την ΑΜΚ καθώς έχει λογικό ρίσκο/απόδοση και είναι κατά τη γνώμη ασφαλέστερο έναντι των άλλων τραπεζικών. Αλλιώτικα μπορεί να προτιμήσει κάποια κανονική-ευρωπαϊκή (αγαπημένη μου η ΒΝΡ με BV ~ 0,60, NPLS<5% και προβλεπόμενη μερισματική απόδοση >6%). Ο κλάδος πάντως οικουμενικά φαίνεται να βγαίνει απ΄το τούνελ.

      Διαγραφή
    6. κ.Hippy μπορείτε να μου δώσετε ένα προσωπικό mail;Θα ήθελα να σας στείλω κάποιες ερωτήσεις εκτός blog.

      Διαγραφή
    7. Μπορείτε αν θέλετε να μου τις κάνετε μέσω προσωπικού μυνήματος στον capital. Προτιμώ κι ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    8. Μπα, τι έγινε κύριε hippy; θα σταματήσει να είναι τενεκεδοπειραιώς σε λίγο καιρό; θα έχει και το μικρότερο ρίσκο σε σύγκριση με τις άλλες; και παλιότερα, όταν ο Τάκαρος έλεγε για ΔΕΗ, τότε που όλοι έτρεμαν, εσείς λέγατε για τη σίγουρη λύση του ΑΔΜΗΕ...

      Διαγραφή
    9. Χαίρετε κύριε leky, ελπίζω να είστε καλά. 

      Εγώ αισθάνομαι αδικημένος μεν στο θέμα τενεκεδοπειραιώς καθώς το ΤΧΣ λήστεψε τους φόρους μου, δικαιωμένος δε καθώς τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως σας τα περιέγραψα. Εσείς ως "μεγάλο παιδί" που ξέρει από χρηματιστήριο αλήθεια πως αισθάνεστε? Ο νέος μέτοχος (εγώ εάν μπω) θα το κάνει απο ευνοϊκότερη θέση. Ο παλιός μέτοχος (εσείς) ?

      Η αλήθεια είναι κύριε Lely ότι στην Ελλάδα λείπουν σύνεση και μελέτη για σωστές κινήσεις, απουσιάζει η αποδοχή των ευθυνών, περισσεύει η απερισκεψία  και η μεταφόρτωση των λαθών στους άλλους.

      Λάθος επιλογή ο ΑΔΜΗΕ? Είστε με τα καλά σας???? 

      Ο Τάκαρος είναι ο καλύτερος, οι υπόλοιποι προσπαθούμε να είμαστε απλά ικανοποιητικοί και κυρίως (σε ότι με αφορά) να μην χάνουμε.

      Διαγραφή
    10. Κατά τα λοιπά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας Πειραιώς τούτη τη στιγμή ανέρχονται στα 22,5 δις σε σύνολο δανείων 47,6 δις (δηλαδή υπάρχουν επιπλέον 25,1 δις δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά). Μετά από τις πρωτοβουλίες της διοίκησης θα μειωθούν κατά 19 δις "καίγοντας" 4 δις ίδια κεφάλαια. Συνεπώς τα "κόκκινα¨περιορίζονται σε 3,5 δις σε σύνολο 28,6 δις (ποσοστό 12,24%) που δεν το λες και μικρό (ενδεικτικά η ΒΝΡ έχει <5%). Βασική όμως είναι και η ερώτηση "Πόσα επιπλέον δάνεια κ. Μεγάλου εκτιμάται ότι θα κοκκινίσουν λόγω της πανδημίας?"

      Ελπίζω να δοθεί απάντηση κατά την προσεχή ΓΣ που θα καθορίσει την άποψη μου για την τράπεζα (τζόγος ή επένδυση) και την είσοδο ή όχι στην επικείμενη ΑΜΚ της τράπεζας.

      Διαγραφή
    11. Like κύριε Hippy. Είστε κύριος σε όλα σας.
      Respect!

      Διαγραφή
    12. Κύριε hippy, μάλλον δεν κατανοείτε αυτά που σας λέει ο συνομιλητής σας...τελευταία φορά σας ξαναλέω ότι βλέπω την Πειραιώς και γενικά τις τράπεζες για τα επόμενα χρόνια...ποιος σας είπε ότι εγώ είμαι ο παλιός μέτοχος; από το φθινόπωρο που σας τα έλεγα κι ενώ τα ξέραμε για την ΑΜΚ, θα καθόμουν μέσα, όταν από τα 0.50 πήγε στο 1,35 περίπου; αν είναι δυνατόν...φυσικά και θα είμαι από τους νέους μετόχους είτε μας αφήσουν να πάρουμε κομμάτια είτε λίγο μετά...καλώς ήρθατε στην τενεκεδοπειραιώς...και για τον Μεγάλου έρχεστε στα λόγια μου...αν πετύχει το εγχειρημά του θα την έχει καθαρίσει γρήγορα...αλλά όπως λέτε κι εσείς οι μετά Χριστόν προφήτες κερδίζουν πάντα...καλό απόγευμα αγαπητέ μου!

      Διαγραφή
    13. Εγώ δεν κατανοώ κύριε leky?

      Ο νέος μέτοχος (εγώ εάν μπω) θα το κάνει απο ευνοϊκότερη θέση.
      (εγώ εάν μπω).....(εγώ ΕΑΝ μπω)

      Βασική όμως είναι και η ερώτηση "Πόσα επιπλέον δάνεια κ. Μεγάλου εκτιμάται ότι θα κοκκινίσουν λόγω της πανδημίας?"

      Ελπίζω να δοθεί απάντηση από το ΔΣ των αχρείων ή αχρήστων και τα δυο ταιριάζουν κατά την προσεχή ΓΣ. Αναλόγως θα διαμορφώσει την άποψη μου για την τράπεζα (τζόγος ή επένδυση) και την είσοδο ή όχι στην επικείμενη ΑΜΚ της τράπεζας.

      Νομίζω είμαι σαφής, ελπίζω να κλείσουμε το θέμα, μην κουράζουμε τους συναδέλφους επενδυτές.

      Διαγραφή
    14. ΚΥΡΙΟΣ πάντα ο κος. Hippy και μετριόφρων. Χαίρομαι που έχουμε ανταλλάξει μηνύματα.

      Διαγραφή
    15. Κύριε hippy, φυσικά και το κλείνουμε το θέμα εδώ...σας είπα κάποια πράγματα, γιατί εσείς το ανοίξατε μετά από έξι μήνες δίπλα στου Μιχάλη...επειδή οι συνάδελφοι δεν ξέρουν... αφήνετε άσχημα υπονοούμενα, χρησιμοποιώντας με το γάντι ειρωνικά σχόλια, όπως "κάτι πονηροί" και "ευτυχισμένος συνάδελφος"...και σας την έχουν πει και άλλοι παλιότερα για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε, όταν δεν σας αρέσει η διαφορετική άποψη...σας ξαναλέω δεν με ενοχλεί η διαφορετική άποψη, αρκεί ο άλλος να έχει το θάρρος να την λέει ξεκάθαρα χωρίς υπονοούμενα...όσον αφορά τη ΓΣ της Πειραιώς περιμένετε από αχρείους και άχρηστους να σας δώσουν ειλικρινή απάντηση; Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει ότι θα κοκκινήσουν 10δις ακόμη, άρα στο μερίδιό της η Πειραιώς θα χρειαστεί να κάψει άλλα 500εκ με 800εκ επιπλέον... αυτό πάνω κάτω το ξέρουμε...το θέμα είναι αν πιστεύω ότι στο μέλλον θα εξυγιανθεί ή όχι η τράπεζα με τις κινήσεις που κάνει και με τα κέρδη που θα βγάζει...επίσης αν θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία ή όχι...μην ξεχνάμε ότι τις έβαλαν θηλιά με το PSI ΤΟ 2012 και την Πειραιώς την τσάκισαν το 2015 με τα cocos οι φωστήρες του Τσίπρα-Βαρουφάκη...

      Διαγραφή
    16. Ας περιμένουμε να δούμε τους όρους της αύξησης και ίσως μπούμε μαζί κ. Hippy στην τενεκεδοπειραιώς.

      Όσον αφορά την ερώτηση σας "Πόσα επιπλέον δάνεια κ. Μεγάλου εκτιμάται ότι θα κοκκινίσουν λόγω της πανδημίας?" αυτό πιστεύω ούτε οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την απάντηση ακόμα.

      Να σας ρωτήσω τώρα. Άμα θέλει κάποιος τράπεζες γιατί να μην μπεί στη BOCH; Εγώ της έχω αδυναμία... Είναι 2-3 χρόνια μπροστα από τις ελληνικές και οι κουμπάροι έχουν αποδείξει ότι είναι τρομεροί στο να διαχειρίζονται μεγάλες κρίσεις. Από 2023 που υπολογίζεται να επιστρέψει σε κανονικότητα ο τουρισμός πιστεύω θα δούμε θαύματα. Ενδεικτικά κάνω copy paste απο τα preliminary results:

      Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 15.2% και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 18.7% (με μεταβατικές διατάξεις και αναπροσαρμοσμένοι για τις πωλήσεις ΜΕΔ)

      Μείωση ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε 16% (7% μετά τις πιστωτικές ζημιές), και αύξηση ποσοστού κάλυψης ΜΕΔ με προβλέψεις στο 59%, αναπροσαρμοσμένα για τις πωλήσεις ΜΕΔ

      Εάν δεν είχαμε τιν κρίση ώστε να φοβόμαστε καινούργια κόκκινα δάνεια... Μαντεύω ότι θα είχε γίνει πύραυλος....

      Με εκτίμηση,
      coffeeroomboy

      Διαγραφή
    17. Κύριε leky εάν άθελα μου σας έθιξα, απολογούμαι. Ωστόσο για την Πειραιώς έχετε λάθος.

      Την  ΑΜΚ του 2015 την έζησα "από μέσα". Έχω ένα στεγαστικό δάνειο στην τράπεζα. Επειδή βρισκόμασταν ο Μπαρούφας μας έφερε μπροστά τον γκρεμό της δραχμής αγόρασα senior ομόλογα της Πειραιώς με το σκεπτικό "το δάνειο είναι σε ευρώ, τα ομόλογα το ίδιο, εάν μεταβούμε στη δραχμή θα ζητήσω να το αποπληρώσω με δαύτα  κι αν δεν δεχτούν θα πάω δικαστικά". Τι έγινε?

      Επειδή οι τραπεζικές τρύπες ήσαν τεράστιες (παρά τις αυξήσεις που έκαναν το 2013) έγιναν ταυτόχρονα ΑΜΚ με μετρητά, υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές κι όπου δεν έφταναν να καλύψουν τις τρύπες, δλδ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, εκδόθηκαν COCOs. Δηλαδή η Πειραιώς δανείστηκε με COCOs. διότι ΔΕΝ τις έδιναν περισσότερα μετρητά κατά την ΑΜΚ. Εμείς, οι ομολογιούχοι όλων των τραπεζών, συμμετείχαμε υποχρεωτικά με την τιμή της ΑΜΚ (0,30/μετοχή) στο 100% της τιμής των ομολόγων (τα οποία είχαν πρωτύτερα διολισθήσει  σε τιμές  75-90%-εγώ είχα αγοράσει περί τα 80%). Βέβαια δεν κέρδισα και τίποτα καθώς πλην της ΑΛΦΑ όλες άνοιξαν με ζημιά μετά τις αυξήσεις.

      Στην ουσία τώρα

       Στις 30 Οκτωβρίου 2020  η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει για τα ακόλουθα.

      Τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμα Ομόλογα (CoCos) που εκδόθηκαν από την Τράπεζα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, δεν έχουν τακτή λήξη, έχουν ονομαστική αξία €2.040 εκατ., φέρουν προαιρετικό ετήσιο τοκομερίδιο 8% και κατέχονται όλα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, αυτά αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1 και η πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της εκδότριας τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει μια φορά το δικαίωμα μη πληρωμής, το 2018, ενώ έχει καταβάλει τρία ετήσια τοκομερίδια. Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά, υφίσταται επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας."

      Δηλαδή εάν ο SSM αποφάσιζε να ΜΗΝ πληρωθούν οι τόκοι των 165 εκατ. ευρώ ετησίως (330 εκ. σύνολο στην 2ετία) αλλά να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο τότε θα ΠΡΕΠΕΙ να μετατραπούν με την τρέχουσα τιμή του ταμπλό (0,85 ευρώ/μετοχή) σε περίπου 390 εκ μετοχές-πλέον των 340 εκ μετοχών της ΑΜΚ των Cocos με € 6. Τι έγινε τελικά? Οι όροι της σύμβασης ΔΕΝ τηρήθηκαν, τα 330 εκ οφειλή-τόκοι  μετατράπηκαν σε 55 εκ. μετοχές όπως και το κεφάλαιο ζημιώνοντας το ΤΧΣ, δηλαδή το φορολογούμενο.


      https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2049084/dyo-krisimes-apofaseis-gia-ths-kai-peiraios.html

      Σταματώ εδώ διότι δυστυχώς για μένα θυμώνω καθώς τα γράφω. Και ρωτάω στον καθρέφτη: "Την πρώτη φορά του έπιασες ανίκανους, την δεύτερη ανάξιους, την τρίτη κλέφτες και αχρείους...στις πόσες φορές θα μάθεις??"

      Γι αυτό και δεν ξέρω εάν συμμετάσχω επενδυτικά στην ΑΜΚ. Έχω ν΄ασχοληθώ μαζί τους από το 2015 που πούλησα με μικρή ζημιά τις μετοχές που μου "φόρτωσαν" κατά την αναγκαστική μετατροπή του ομολόγου. Για κερδοσκοπία-ξεπέτα το συζητάμε.

      Διαγραφή
    18. Κύριε coffeeroomboy κατ΄αρχήν να σας πω ότι διπλασίασα στην BNB.BR. Τώρα έχω 10 ολόκληρες μετοχές κι ευχαριστώ για την πρόταση χα χα. Το γράφω για να υποδηλώσω πόσο συντηρητικός έχω γίνει. Αυτό βέβαια δεν έγινε ξαφνικά. Είστε από τους pioneers του μπλογκ, γνωρίζετε την επιμονή μου με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ιδίως τα "κουρεμένα".  Αποδείχθηκαν εξαιρετική επιλογή, με έβγαλαν νωρίς στη σύνταξη. Πούλησα τα τελευταία την προηγούμενη εβδομάδα και τα λεφτά περιμένουν τις ΑΜΚ των Aegean και Ελλακτωρ που θα γίνουν κανονικά. Στην Πειραιώς περιμένω τις απαντήσεις που ανέφερα για να δω αν θα συμμετάσχω.
      Διαβάζω με επιφυλακτικότητα τα στοιχεία των κουμπάρων. Στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές συζητήσεις για την BOCH στο μπλογκ με το "δάσκαλο" (κ. Τάκη) παρόντα και είχα μπει σε πειρασμό αγοράς. Η συμπεριφορά στο ταμπλό με φρέναρε. Χωρίς να έχω μελετήσει, καθαρά από ένστικτο,  έχω κατατάξει την τράπεζα στην δική μας ελληνική κατηγορία, δεν τους εμπιστεύομαι. Δίχως λόγο όμως, θα την ψάξω. Μόνη θέση μου στον κλάδο η ΒΝΡ (BNB.BR και ΕΛΛ θεωρούνται ομόλογα)

      Διαγραφή
    19. Κύριε hippy, όλα καλά...άλλωστε όλοι εδώ προσπαθούμε να βγάλουμε κέρδη, να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να μάθουμε...δεν διαφωνώ σε αυτά που λέτε, αλλά όταν σας είπα κάποια πράγματα το φθινόπωρο ήταν ακριβώς αυτό, δηλ. η μετατροπή των cocos σε μετοχές και η εξυγίανση σιγά σιγά της τράπεζας, ανάλογα και με τις μετέπειτα κινήσεις του Μεγάλου, ο οποίος τρέχει την τράπεζα πολύ γρήγορα...αν δεν μετατρεπόταν τα cocos τότε θα είχε τον βραχνά των τόκων συν ότι ήταν τενεκεδοπειραιώς...φυσικά την πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι και στις τράπεζες έχουν γίνει εγκλήματα, όπως κατά καιρούς και σε πολλές άλλες εταιρείες...όμως μόλις τελειώσει η ΑΜΚ βλέπω να μην είναι ζόμπι πια, όπως και το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τράπεζες οι οποίες πιστεύω ότι μπορεί να μην χρειαστούν ΑΜΚ ή να κάνουν κανονικές ΑΜΚ και όχι ανακεφαλοποίηση...όσον αφορά το "μεγάλα παιδιά είμαστε" εννοώ ότι αφού ασχολούμαι με χρηματιστήρια θα πρέπει να είμαι έτοιμος και να χάσω και δεν εννοούσα ότι εγώ τα ξέρω όλα...άρα ή στην αύξηση ή λίγο μετά θα μπω σιγά σιγά παίρνοντας το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
    20. Αγαπητέ κ. hippy,

      Και άλλες 10 ολόκληρες μετοχές απο εμένα. ;)

      Ακριβώς επειδή ξέρω την επιμονή σας, για αυτό όταν έγραψα για την BNB απευθύνθηκα σε εσάς.

      Τελίκα μέρισμα καθαρό 74.04 ευρώ ανα μετοχή (4% καθαρή μερισματική απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα). Καθόλου κακό για επένδυση αντί μετρητών, αφού μιλάμε για την κεντρική τράπεζα του Βελγίου.

      https://www.nbb.be/en/about-national-bank/shareholder-information/market-releases-0
      https://www.nbb.be/en/about-national-bank/information-investors/share-and-dividend#dividend

      Με εκτίμηση,
      coffeeroomboy

      Διαγραφή
  40. Κατά τύχη είδα αυτή τη δυσάρεστη είδηση και σοκαρίστηκα! Πέθανε ο Βαγγέλης Νταγκουνάκης από κορονοιό! Όποιος ασχολείται με ΧΑ θα τον έχει ακούσει. Κρίμα, ο Θεός να τον αναπαύσει...

    https://www.mikrometoxos.gr/v-a-g-g-e-l-is-n/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς. Πήγε, μόνος και έρμος. Τόσο άτυχα και άδικα, έφυγες Βαγγέλη.

      Διαγραφή
  41. Οχι και τοσο ασχημα .....!!https://www.athexgroup.gr/documents/10180/43442/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%88%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%20FRIGOGLASS+%CE%91.B.E.%CE%95.+%282020%2C%CE%95%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82%20%CE%99%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82%2C%CE%95%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%29.pdf/474e7ccb-4ad5-4358-ab20-f50919eed6ad?version=1.0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κύριε Τακη θα μας δώσετε μια γεύση από τα Ελληνικά ύδατα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα Ασχολείται κάποιος εδώ με cryptocoins ? Έχω γραφτεί σε μία πλατφόρα και βάζω κάτι λίγα από μερικά κρύπτο όπως πχ το OXT του γνωστού Snowden.Tά χρήματα που έχω βάλει είναι λίγα ,οπότε δεν ασχολούμε καθόλου με τις διακυμάνσεις.Σκέφτομαι στο επόμενο dip αγορά etherium,είναι το δεύτερο μετά το bitcoin με τεράστια διαφορά στην τιμή.Βλέπω η αγορά κρύπτο να είναι στα αρχικά της στάδια οπότε μέλλον λαμπρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλησπέρα σας!
    Σας διαβάζω περίπου 1,5 χρόνο αλλά γράφω σήμερα πρώτη φορά.

    Νέος στα χρηματιστηριακά, κυρίως μετά την πτώση του Μαρτίου 2020. Κατέχω κυρίως στο ΧΑ ενώ από Αμερική κατέχω μόνο την PBF (ακόμη). Ευχαριστώ τον κ. Τάκη που την πρότεινε, αλλά και τον κ. Barren για τις εύστοχες παρατηρήσεις σε επίπεδο τεχνικής ανάλυσης.

    Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας έναν συλλογισμό μου για την Πειραιώς που καταλήγει σε συγκεκριμένη τιμή ΑΜΚ, ώστε να μου πείτε εάν είναι σωστός ή κάπου σφάλλω στη συλλογιστική μου.
    Με βάση επίσημα στοιχεία και όσα έχουν ανακοινωθεί για το πως θα γίνει η ΑΜΚ, καταλαβαίνω τα εξής:
    1. Το τωρινό μετοχικό κεφάλαιο αποτελείται από 831.059.164 μετοχές με ονομαστική-λογιστική αξία 6 ευρώ ανά μετοχή. Το ΤΧΣ έχει το 61% ή 506.946.090 μετοχές.
    2. Γίνεται reverse split με αναλογία 16,5 παλαιές μετοχές προς 1 νέα μετοχή. Το σύνολο των παλαιών μετοχών μειώνεται από 831.059.164 παλαιές μετοχές σε 50.367.222 νέες μετοχές, με ονομαστική-λογιστική αξία 16,5*6 = 99 ευρώ/νέα μετοχή και χρηματιστηριακή τιμή 16,5 επί χ (η τιμή την Παρασκευή ήταν 0,5354).
    3. Η ονομαστική-λογιστική αξία των μετοχών μειώνεται από τα 99 ευρώ στο 1 ευρώ ανά νέα μετοχή. Η χρηματιστηριακή τιμή κάθε νέας μετοχής μετά τη μείωση του κεφαλαίου θα είναι 16,5 επί χ (με τιμές χρηματιστηρίου της Παρασκευής αντιστοιχεί σε περίπου 8,8341 ευρώ ανά νέα μετοχή)
    4. Ακολουθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σκοπός της ΑΜΚ με βάση τις ανακοινώσεις είναι να εισέλθει 1 δις ευρώ και να μειωθεί το ποσοστό του ΤΧΣ από το 61% στο 30-33%. Δηλαδή, εάν έχω καταλάβει σωστά, σκοπός είναι το ποσοστό του ΤΧΣ να μειωθεί ΜΟΝΟ κατά 50% περίπου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το νέο ονομαστικό μετοχικό κεφάλαιο να διπλασιαστεί. Δηλαδή οι περίπου 50 εκατομμύρια νέες μετοχές θα πρέπει μετά την ΑΜΚ να γίνουν διπλάσιες ή περίπου 100 εκατομμύρια. Άρα η έκδοση νέων μετοχών θα πρέπει να περιοριστεί σε περίπου 50 εκατομμύρια νέες μετοχές και όχι παραπάνω, ώστε το τελικό μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ να μην ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια μετοχές.
    5. Αν η προηγούμενη σκέψη είναι σωστή, το ποσό του 1 δις ευρώ της αύξησης κεφαλαίου θα κατανεμηθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια νέες μετοχές. Η αγορά, επομένως, των νέων μετοχών δεν θα γίνει στην ονομαστική-λογιστική τιμή του 1 ευρώ αλλά σε μία ανώτερη τιμή αγοράς, δηλαδή θα είναι αύξηση κεφαλαίου με καταβολή υπέρ το άρτιο της ονομαστικής-λογιστικής αξίας των νέων μετοχών. Εάν αγοράζονταν οι μετοχές της ΑΜΚ στην ονομαστική-λογιστική τιμή, τότε με 1 δις θα έπρεπε να εκδοθούν-πωληθούν 1 δις νέες μετοχές και άρα το νέο μετοχικό κεφάλαιο θα ήταν 1,05 δις μετοχές. Σε μία τόσο μεγάλη αύξηση των μετοχών όμως, το ποσοστό του ΤΧΣ θα έπεφτε από το 61% στο 3%, που από τις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν νομίζω πως αποτελεί πρόθεση του ΤΧΣ... Επίσης, εδώ να πω δύο δεδομένα από νομική σκοπιά. Πρώτον, σε κάθε ΑΜΚ, η επίσημη απόφαση της ΑΜΚ θα πρέπει να αναφέρει το συγκεκριμένο αριθμό των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και θα προστεθούν στο υφιστάμενο κεφάλαιο. Συνεπώς μόλις το ΔΣ ή η ΓΣ αποφασίσει επίσημα την ΑΜΚ, η επίσημη απόφαση θα πρέπει να αναφέρει αναγκαστικά πόσες μετοχές αφορά η ΑΜΚ και ΟΧΙ «θέλω 1 δις, αλλά σε πόσες μετοχές θα το μοιράσω θα το δω στην πορεία». Δεύτερον, η πρόσκληση για τη ΓΣ της Πειραιώς στις 7 Απριλίου αναφέρει πως θα δοθεί η εξουσία στο ΔΣ να προχωρήσει σε αύξηση αντί της ΓΣ. Εκ του νόμου όμως, το ΔΣ οποιασδήποτε εταιρείας δεν μπορεί να αποφασίσει αύξηση μεγαλύτερη από το 3πλάσιο του υφιστάμενου κεφαλαίου (μόνο η ΓΣ μπορεί να αποφασίσει τόσο μεγάλη αύξηση). Δηλαδή, όταν το μετοχικό κεφάλαιο μειωθεί στις 50.367.222 μετοχές με ονομαστική αξία 1 ευρώ, το ΔΣ μπορεί να αποφασίσει αύξηση μόνο μέχρι το τριπλάσιο, δηλαδή περίπου μόνο για έως 150 εκατομμύρια μετοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. 6. Συνεπώς, εάν οι σκέψεις 4 και 5 είναι σωστές, το 1.000.000.000 ευρώ της αύξησης θα διαιρεθεί με 50.367.222 νέες μετοχές και η τιμή αγοράς που προκύπτει είναι περίπου 19,85 ευρώ ανά νέα μετοχή. Εάν η τιμή 19,85 της αγοράς νέων μετοχών (δηλαδή 16,5 παλαιών) διαιρεθεί με το 16,5 του RS τότε προκύπτει τιμή 1,20 ευρώ ανά παλαιά μετοχή. Σε περίπτωση ΑΚΜ κατά 100 εκατομμύρια μετοχές, με την ίδια συλλογιστική η τιμή των νέων μετοχών θα είναι 10 ευρώ που αντιστοιχεί σε 10/16,5=0,60 ανά παλαιά μετοχή [το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 20%]. Και σε περίπτωση ΑΜΚ κατά 150 εκατομμύρια μετοχές προκύπτει αγοραία τιμή 6,66 που αντιστοιχεί σε 6,66/16,5=0,40 [το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί στο 15%]. Εδώ μια επιπλέον παρατήρηση, πως η ενδεχόμενη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης μου φαίνεται πως θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για τη συμμετοχή στο book building και, συνεπώς, ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει τις τιμές προς τα πάνω.
    Φυσικά, αν τελικά η ΑΜΚ γίνει σε αριθμό μετοχών ανώτερο από τα 150 εκατομμύρια οι τιμές των τωρινών μετοχών μειώνονται ακόμη περισσότερο. Επίσης, στα ανωτέρω δεν έχω λάβει υπόψιν μια ενδεχόμενη συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ.
    Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε αντίρρηση που καθιστά τα ανωτέρω λανθασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός και επικοδομητικός ο συλλογισμός σου αγαπητέ συνάδελφε Σπύρο, όμως υπάρχει ένας άγνωστος Χ στην δύσκολη αυτή εξίσωση που λέγεται ΤΧΣ!

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σπύρο, αν είναι μάγκες ας φροντίσουν να πάρει αρκετό ποσοστό το ΤΧΣ, ώστε σε δύο χρόνια να καλύψει τις ζημιές του και να βγάλει και κέρδη με το 33% που θα κατέχει...κάτι ανάλογο είχε γίνει στην Αμερική το 2008...

      Διαγραφή
  46. Γνωρίζει κάποιος/α πόσο θα είναι το μέρισμα που θα δώσει ο ΟΠΑΠ φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας δεν ξέρει. Οι συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών είναι ότι θα δωθεί σε δύο δόσεις, 1/3-2/3 ως κανονικό μέρισμα τον Ιούλιο και προμέρισμα προς τον Νοέμβριο (περί το €0,30 και €0,60 περίπου)

      Διαγραφή
  47. Κύριε Τάκη και εγώ με τη σειρά μου(ως νεότερο μέλος της παρέας) θα παρακαλούσα να δώσετε μια πνοή στο φόρουμ των συζητήσεων για το Ελληνικό χρηματιστήριο.
    Η απουσία σας νομίζω είναι ''εκκωφαντική''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κύριε Hippy πως βλέπετε τα αποτελέσματα της Φριγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε TSAK δεν έχω άποψη, δεν τα έχω διαβάσει καθώς δεν έχω θέση στην εταιρεία ούτε και πρόθεση να αποκτήσω. Δεν την σνομπάρω, απλά πάνε κοντά δυο χρόνια που διέκοψα τις σχέσεις με τις εταιρείες της μικρής και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης που δεν έχουν κέρδη και μέρισμα (δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν αξίζουν).

      Διαγραφή
  49. Ληπηθηκα για τον Βαγγέλη καλό σου ταξηδη. Γιοργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Λύστε μου μια απορία, που δεν αφορά μόνο την CENERGY αλλά την θέτω με αφορμή την ανακοίνωση ότι το ανεκτέλεστο της τον δεκέμβριο του 2020 ήταν 500 εκατ και κάπου διάβασα ότι θα δουλεύει φουλ καπάσιτι, 4ρεις βάρδιες μέχρι και τον Απρίλιο του 2022 με αυτά τα δεδομένα.
    Τα νέα έργα που θα πάρει και θα αυξήσουν το ανεκτέλεστο, πως θα επηρεάσουν τα φετινά μεγέθη, ώστε να τα βελτιώσουν;;; Θα πάρει προκαταβολές πχ;; ή θα επεκτείνει εγκαταστάσεις ώστε να ανεβάσει τον κύκλο εργασιών;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μια πολύ καλή ανάλυση της ΟΤΟΕΛ που έχει μεν το αγκάθι του 11,50% της Aegean από την άλλη όμως την αγαπάει-προμοτάρει ο μικρομέτοχος

    https://xaa.gr/analysis/autohellas/?fbclid=IwAR0tJbjNssYu1a6rKM-ceihnCXDmP3O1hNPG6Cod3E7sC8ey2_IzaRismMY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά hippy για τα καλά σου λόγια
      Ελπίζουμε να σε διαβάζουμε και στο φόρουμ του xaa.gr

      Διαγραφή
    2. Πόσο μικρός που είναι ο κόσμος, ευχαριστώ για την πρόσκληση, φυσικά και θα έρθω.

      Διαγραφή
  52. Πηστεβω στην Πειραιώς θα εκδοθούν 350 εκατομμύρια μετοχές με 3 Έβρο ανά μετοχή περίπου γιοργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 3/16,5 = 0,182 σημερινή τιμή...δύσκολο φίλε Γιώργο...θα τους πάρουν το σκαλπ στην ΓΣ.

      Εμένα μου φαίνεται λογικότερο ένα νουμεράκι 7-8 (0,42-0,50 σημερινά) που θα φανεί σαν "δωράκι". Σε κάθε περίπτωση αχρείοι, τόσο η διοίκηση του ΤΧΣ, όσο και οι κυβερνητικοί που τους εποπτεύουν).

      Προσωπικά ΔΕΝ ξέρω εάν υπάρχει ευκαιρία στην Πειραιώς. Από την στιγμή που ΟΛΟΙ θα ξεκινήσουν απ΄την ίδια αφετηρία, πχ 7 ευρώ, ο νέος μέτοχος μετά την αύξηση χάνει κάθε πλεονέκτημα να βρεθεί μπροστά από τους άλλους. Απλά πιστεύει, ελπίζει, προσεύχεται, ανάβει και κανένα κεράκι μήπως αυτή τη φορά να γίνουν οι σωστές κινήσεις απ΄την διοίκηση.

      Αξίζει νομίζω να μελετηθεί πριν την οποιαδήποτε κίνηση, τι έγινε στην προηγούμενη, τριπλάσια ΑΜΚ που έγινε Νοέμβρη-Δεκέμβρη του 2015, όπου πάλι ελέγετο ότι οι συστημικές καθάρισαν τους ισολογισμούς τους. Δύο (2) μόλις μήνες αργότερα ΟΛΕΣ οι τράπεζες είχαν χάσει το 50%-65% της κεφαλαιοποίησης τους πριν ανακάμψουν. Δεν υποστηρίζω πως θα γίνει το ίδιο φυσικά. Προσπαθώ να δείξω το ρίσκο που αναλαμβάνει ο συμμετέχων καθώς οι συστημικές είναι ευάλωτες λόγω covid στις κακές ειδήσεις.

      Τότε, στις 11/2/2016 η ΑΛΦΑ έγραψε χαμηλό 0,9490 από τα €2 της ΑΜΚ που έγινε σκάρτα 2 μήνες πρωτύτερα. Αντίστοιχα η ΕΤΕ βρέθηκε στα 0,99 από τα €3 της αύξησης, η ΕΥΡΩΒ στα 0,3150 από τα €1 ενώ η ΠΕΙΡ προσγειώθηκε στα 0,60 από τα €2 της ΑΜΚ.

      Σαφώς και δεν ξεχνάμε ποιο κόμμα κυβερνούσε. Σαφώς και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα. Σαφώς και ΔΕΝ θα ξαναγίνει το ίδιο. Είναι ευκαιρία όμως?

      Θέλω οι αναλυτές να ρωτήσουν κι ο Μεγάλου να απαντήσει τον νέο αριθμό-ποσοστό NPLs μετά την ΑΜΚ καθώς και στοιχεία για τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ συνάδελφε χίπυ,εγώ για την ΑΜΚ της πειραιώς υπολογίζω μια τιμή γύρω στα 6ε. Αυτό πιυ δεμ μπορώ να καταλάβω όμως είναι γιατί κάποιος να βάλει λεφτά σε ένα βαρέλι που μπορεθ να αποδειχτεί δίχως πάτο απο τη στιγμή που υπάρχουν μετοχές σαν τον ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ,ΠΛΑΘ και... λοιπές Δημοκρατικές δυνάμεις!😄😄😄

      Διαγραφή
    3. Αδύνατον να διαφωνήσω...άριστα 10΄ συνάδελφε!!

      👍 😄 👍 😄 👍 😄 👍 😄 👍 😄

      Διαγραφή
  53. Ο ΑΔΜΗΕ σε νέο ΑΠΟΛΥΤΟ υψηλό περιορίζοντας βέβαια την απόσταση απ΄την (δική μου) τιμή στόχο των €3,30. Με την σημερινή αποτίμηση στα 2,80 η παλιά (αναμνηστική) τιμή της ΔΕΗ προ του spin off είναι (2 χ 2,80) + 9 = 14,60 ευρώ.

    Προσωπικά την προηγούμενη εβδομάδα ΜΗΔΕΝΙΣΑ τη θέση στη ΔΕΗ κι ας πάει το χαρτί όπου θέλει. Με τη νοοτροπία Φωτόπουλου και Σια των αρχών του 2000 να συνεχίζεται από πλευράς υπουργού και διοίκησης στην επιχείρηση (μέσες ετήσιες μικτες αποδοχές υπαλλήλων μεγαλύτερες των 60,000 ευρώ-ο λογαριασμός στους μετόχους) δεν θέλω συνεταιριλίκια.

    https://m.naftemporiki.gr/story/1706311/nea-sumbasi-gia-tous-ergazomenous-sti-dei--ti-anaferei-gia-ergasiaka-astheneiatilergasia



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Ηλία hippy ,στο 20% του χαρτοφυλακίου μου ο ΑΔΜΗΕ και δεν έχω παράπονο. Η υπομονή αμοίβεται όταν αφορά καλές εταιρείες. Ο Ευάγγελος μου στοιχίζει 2,4 ευρώ,λαμβάνοντας υπόψη και τα μερίσματα,αλλά έδειξα για αυτόν χαρακτήρα,έκανα αγοραπωλησίες χωρίς να πάψω να εκτιμώ την μετοχή.Η ΔΕΗ μου έχει δώσεικαλά κέρδη από την πρώτη δημόσια προσφορά,την τελευταία φορά βιάστηκα αλλά δεν βλέπω και ουσιαστικές βελτιώσεις στην εταιρεία,το σπρώξιμο από τον υπουργό δεν είναι βελτίωση.Ήδη διαβάζω διαμαρτυρίες κάποιων γιατί ο Σκρέκας δεν είναι Χατζηδάκης,αστεία πράγματα.Και να ξέρεις ότι με επηρεάζεις στις επιλογές μου.Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε όλους.
      Έχω χαθεί λόγω φόρτου εργασίας αλλά σας διαβάζω συστηματικά όλους. κ. Hippy είστε πραγματικά όαση για το blog (συνεχίστε έτσι μέχρι τουλάχιστον να αποφασίσει ο κ. Τάκης να ασχοληθεί ξανά με τα του οίκου μας).
      Πριν περίπου ένα μήνα ολοκλήρωσα την θέση που έκτιζα στον ΑΔΜΗΕ (πλέον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θέση μου μετά την ΕΥΠΙΚ και πριν την ΦΛΕΞΟ). Αισθάνομαι τυχερός για το timing (γύρισα την θέση που είχα στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ, από την οποία πούλησα με καλό κέρδος, σπάζοντας ταυτόχρονα την γρουσουζιά με τις κατασκευαστικες).
      Δελεάζομαι κι εγώ από την Πειραιώς καθώς ομοίως πιστεύω στη δυναμική που μπορεί να δώσει στην χώρα ο Κυριάκος. Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν (μήπως σπάσω και την γρουσουζιά των τραπεζών, η τελευταία ανεπιτυχής προσπάθεια στην ΑΛΦΑ μου στοίχισε πάνω από 10.000€).
      Κατά τα λοιπά αρχίζουμε να ανεβάζουμε ρυθμούς με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Εδώ θα είμαστε να τα σχολιάζουμε (κ. Ευρωβλαχε μην τους δίνετε ιδέες για παρατάσεις... Χαχα). Σε ο,τι με αφορά μέχρι τώρα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ και η ΓΕΒΚΑ.
      Να είστε όλοι καλά!

      Διαγραφή
    3. Εξαφανισθηκατε,είχατε δίκαιο για τον Χαλιώρη το κρατάει εκεί να κλωτσήσει,ο μοναχοφαης ο μυλωνάς καλά το πάει ,ευελπιστώ σε καλά αποτελέσματα και για τους δυο

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας κύριε Ξενοφών! Σας θαυμάζω για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις επενδύσεις σας στις μετοχές, ως πραγματικός ιδιοκτήτης επιχείρησης και προσπαθώ να το κάνω κι εγώ. Επίσης, το ότι συγκρατηθήκατε μόνο στο ΧΑ να ξέρετε ότι σας έχει σώσει από μεγάλη ψυχική φθορά. Θα τα πούμε σύντομα, με τις ανακοινώσεις των εταιρειών, για να δούμε τι ψάρια πιάσαμε τόσο εδώ όσο και στο χρηματιστήριο των κουμπάρων.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα κ. Κωνσταντίνε. Ας το κρατάει όσο θέλει ο Χαλιωρης. Αν στις 12/4 τα αποτελέσματα είναι αυτά που πιστεύουμε ότι θα είναι, θα κάνουμε πάρτι! Εγώ τσιμπολογαω συνεχώς! Για τον Μυλωνά τα έχουμε πει. Φοβάμαι και δεν αγγίζω. Ελπίζω να σας βγει!
      κ. Ευρωβλαχε προσπαθώ να ακολουθώ το παράδειγμα του Buffett και να κάθομαι ήσυχος στα αυγά μου. Όσες φορές το έχω καταφέρει έχω αμειφθεί πλουσιοπάροχα. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές παρασυρομαι από την ένταση, πουλάω και μετά μετανιώνω (τα παραδείγματα πάμπολα από την ΜΕΡΚΟ που την είχα -πολλα κομμάτια- στα 4€ και την έδωσα στη δημόσια πρόταση και μετά τράβαγα τα μαλλιά μου, μέχρι την ΕΥΠΙΚ που την είχα στα 0,7€ την πουλησα στα 1,6€ και μετά από λίγο ξανάαγόραζα στα 2,5€ και πολλές ακόμη περιπτώσεις που θα έπρεπε να διδάσκονται στο τι να μην κάνει κανείς...).
      Έχω μόνο ΧΑΑ και λίγο ΧΑΚ (ΤΣΙΒ, ΛΟΤΖ, ΣΑΛΑ). Δεν νιώθω τις δυνάμεις μου αρκετές για να ανοιχθω παραεξω και να παίξω μπάλα με τα πολύ μεγάλα παιδιά...

      Διαγραφή
    6. Να πω την αλήθεια κύριε Ξενοφώντα κι εγώ είμαι λίγο μπερδεμένος από τις ανακοινώσεις της Πειραιώς και φαίνεται στο σχολιασμό μου. Πολλά άρθρα, σκόνη, θόρυβος. Καταλήγω ωστόσο ότι οι συστημικές μας ΔΕΝ είναι ακόμα επενδύσιμες, μόνο για trade. Έχει λέρα στη γαλέρα. Εμείς είμαστε επενδυτές αξίας, τι δουλειά έχουμε σε δαύτες? Τρυγάμε σαν μελισσούλες και "στρίβειν δια του αρραβώνος". Γνώμη μου φυσικά, μπορεί λάθος.

      https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/553600/meta-ta-npes-seira-exei-to-dtc-oi-trapezes-eksetazoun-amk-eos-2-dis-i-kathe-mia-kai-thesmikes-paremvaseis-poio-to-sxedio

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ μαζί σας κ. Hippy. Προσπάθησα το ΣΚ να διαβάσω τον ισολογισμό της Πειραιώς (400 τόσες σελίδες). Δεν κατάλαβα τίποτα (μα τίποτα) απολύτως...
      Θα περιμένω να ολοκληρωθεί η ΑΜΚ και αναλόγως κλίματος και διαίσθησης θα πράξω (αν αποφασίσω να αγοράσω θα είναι καθαρά από τζόγο, γιατί αυτό επένδυση δεν το θες με τίποτα)...

      Διαγραφή
  54. το Χάχα μας έσωσε σήμερα αδμηε και άλλες μεγάλες δυνάμεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΑΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Σκέφτομαι να ελαφρυνω τη θέση μου στην ιλιδα αβριο γιοργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Για ΒΙΟΤΕΡ καποιος κάποια γνώμη? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Περί Τιτάνος

    Κύριε GRinvest είμαι κάπως λιγότερο αισιόδοξος από εσάς ως προς το ποσοστό ανόδου του τιτανοτεράστιου. Έχοντας κατά νου την ΔΠ της διοίκησης το 2019 στα (19,64) βλέπω τα 18-18,50 ως ταβάνι (για φέτος τουλάχιστον).

    Στη χρήση αυτή μείωσε την αξία των άυλων στοιχείων της κατά 77 εκ ευρω περίπου. Ένα μέρος ως αποσβέσεις και ένα μέρος ως έκτακτη (η επαναλαμβανόμενη) ζημιά. Αυτό σημαίνει ότι το πάγιο ενεργητικό της πιο καθαρό τώρα  καθώς έχει λιγότερα άυλα δικαιώματα, υπεραξίες (ασώματες ακινητοποιήσεις). Από 429 εκ ευρω στο τέλος του 2019 τώρα έχει 353 εκ ευρω.

    Τα  ebitda  αυξήθηκαν σε 286 εκ ευρω απο 267 εκ ευρω το 2019, αύξηση της τάξης του 7%. Τα θεωρώ πολύ καλά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα καθαρά κέρδη (όπως σημειώνεις κι εσύ) παρουσιάζουν μεγάλη μείωση γιατί η εταιρεία έχει πολλές έκτακτες ζημιές στη χρήση αυτή (όπως η μεγάλη μείωση στα άυλα που ανέφερα πιο πάνω). Χωρίς τα έκτακτα αυτά αποτελέσματα  η καθαρή λειτουργική κερδοφορία παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 10%, και τα κέρδη είναι κοντά στα 65 εκ ευρω.

    Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 5,2%  με βάση την συγκρίσιμη καθαρή κερδοφορία των 65 εκ ευρω. Η λογιστική αξια της μετοχής στα 15,06  ευρω (στα 10,8 με πιο συντηρικους υπολογισμούς, εάν αφαιρέσουμε ισόποσα τις ασώματες ακινητοποιήσεις απο το ενεργητικό και τα ίδια κεφάλαια. Το 4ο τρίμηνο του 2020 δεν είχε μεγάλες μεταβολές και αποκλίσεις σε σχέση με την υπόλοιπη χρονιά.

    0,40 ευρω επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους not bad. Μγαλούτσικο...αλλαγή φιλοσοφίας? ωρίμασαν οι επενδύσεις? Θα δείξει.

    Τις λογιστικές καταστάσεις υπογράφει η  PricewaterhouseCoopers, πράγμα που σημαίνει πως τα οικονομικά στοιχεία είναι αξιόπιστα.

    Με βάση την δική μου εικόνα, νομίζω πως τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά, ιδιαίτερα με τις συνθήκες που επικράτησαν το 2020. Αν η βελτίωση συνεχιστεί και το 2021, τα αποτελέσματα τη νέα χρήση θα μπορούσαν να είναι κάτι παραπάνω από καλά.  Με EBITDA 300Μ το 2021 (μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα 286Μ του 2020), ο δείκτης EV/EBITDA της εταιρίας είναι στο 6,5 την ώρα που αντίστοιχος δείκτης του κλάδου (αλλά και το ιστορικό της ίδιας εταιρίας) είναι στο 8. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, ο ΤΙΤΑΝ είναι φθηνός σε σχέση με τον ανταγωνισμό και έχει περιθώρια ανόδου.

    Η μετοχή είναι σε μια μέτρια τιμή πλέον, δεν είναι πια στα χαμηλά της. Το οτι κατά βάση απευθύνεται σε μακροπρόθεσμους επενδυτές  είναι γνωστό. Σαφώς και δεν προσφέρεται σε όσους ψάχνουν την αδρεναλίνη και την έντονη μεταβλητότητα.

    Κερασάκι: η σημαντική απόφαση ακύρωσης 4,1 εκ. ( 5% ) ιδίων μετοχών που βελτιώνει όλους τους δείκτες.

    Lafarge (πρόχειρα)

    Price/sales 1,4 (πωλήσεις -13%)
    P/BV 1,2
    P/E 16,8
    Mέρισμα €2

    (Μερισματική απόδοση ~ 4%)

    Μια χαρά ο Τιτανοτεράστιος...μόνο στο μέρισμα χάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. BRIQ vs INTERCO

    H ΜΠΡΙΚ σήμερα δημοσίευσε τα αποτελέσματα του 2020.

    -Τα έσοδα της εταιρείας από ενοίκια ανήλθαν σε €3.681 χιλ., σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις για τη χρήση 2020, έναντι €2.928 χιλ. της περσινής χρήσης. H αύξηση αυτή οφείλεται στην ενσωμάτωση των εσόδων από νέες επενδύσεις σε ακίνητα με τα χρήματα της ΑΜΚ του Σεπτεμβρίου 2019. Οι αγορές και η αύξηση εσόδων έγιναν τμηματικά οπότε δεν υπάρχει σύγκριση.

    -Τα κέρδη του Ομίλου από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε € 416 χιλ. έναντι € 4.032 χιλ. για τη χρήση 2019 συνεπώς έχουμε "τιμιότερη" απεικόνιση.

    -Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 21,5% και ανήλθαν σε € 2.249 χιλ. για τη χρήση 2020 έναντι € 1.851 χιλ. της χρήσης 2019.

    -Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 12,5% σε € 1.742 χιλ. για τη χρήση 2020 έναντι € 1.549 χιλ. για τη χρήση 2019.

    - Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 1.654 χιλ. για τη χρήση 2020 έναντι € 1.351 χιλ. της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 22,4%.

    -Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους συμπεριλαμβάνοντας τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων ανήλθαν σε € 2.070 χιλ. για τη χρήση 2020 έναντι € 5,383 χιλ. της χρήσης 2019, παρουσιάζοντας μείωση 61%. Η συνολική μείωση των εσόδων του Ομίλου το 2020 από ενοίκια λόγω της πανδημίας Covid-19 ανήλθε σε € 954 χιλ., ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 20% επί των αναμενόμενων εσόδων.

    Βασικοί Δείκτες

    -Δανειακές Υποχρεώσεις προς Επενδύσεις (LTV): 17,2% (οικονομικό έτος 2019: 21,8%)

    -Σύνολο ιδίων κεφαλαίων που αντιστοιχούν στους μετόχους (NAV) 84.016 έναντι 83.944 το 2019

    -Εσωτερική Λογιστική αξία της μετοχής (NAV p.s.): €2,36 (οικονομικό έτος 2019: 2,36€)

    -Κέρδη ανα μετοχή 0,058

    Θεωρώ ότι σε πλήρη λειτουργία η ΜΠΡΙΚ θα μπορούσε να αυξήσει την αποδοτικότητα των κεφαλαίων της κατά 50-60% τουλάχιστον.

    ==========================================================================================

    Θεωρώ πως σαφώς η ΙΝΤΕΡΚΟ προχθές έβγαλε καλύτερα αποτελέσματα (δανεισμένα από https://xaa.gr/index.php?)topic=16.msg74;topicseen#msg74


    Τα λογιστικοποιημένα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε €8,16 εκ. έναντι €8,32εκ. (μείωση 1,91%), συμπεριλαμβανομένων των συμβατικά συμφωνημένων ετήσιων αναπροσαρμογών, καθώς και της υποχρεωτικής επιβαλλόμενης μείωσης κατά 40% μικρού μέρους των μισθωμάτων (βάσει σχετικών υπουργικών αποφάσεων), ως ένα από τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

    Οι ζημιές από αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων σε εύλογη αξία των ακινήτων ανήλθαν σε €0,82 εκ. έναντι κερδών €0,66 εκ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε €5,83 εκ. έναντι €7,73 εκ. του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, επηρεασμένα αντιστοίχως: α) από την μείωση κερδών από την πώληση ακίνητων (οικονομικό έτος 2020: € 20 χιλ., οικονομικό έτος 2019: € 550 χιλ.) και β) από την ύπαρξη ζημιών από αναπροσαρμογή των εύλογων αξιών των ακίνητων, σε αντίθεση με την ύπαρξη κερδών την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο (€ 0,66 εκ).

    Κατ’ επέκταση, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €5,48εκ. έναντι €7,34εκ. του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

    Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €5,37 εκ. έναντι €6,90 εκ. του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

    Ο φόρος επί των επενδύσεων και διαθεσίμων ανήλθε σε €107 χιλ. έναντι €441 χιλ., σημαντικά μειωμένος λόγω της κατάργησης του κατώτατου συντελεστή (0,75%) του φόρου επενδύσεων.

    Βασικοί Δείκτες

    Δανειακές Υποχρεώσεις προς Επενδύσεις (LTV): 28,64% (οικονομικό έτος 2019: 29,57%)

    Προσαρμοσμένο EBITDA: €6.771.398 (οικονομικό έτος 2019: €7.177.087)

    Κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO): €6.644.408 (οικονομικό έτος 2019: €6.183.483)

    Γενική Ρευστότητα: 4,46 (οικονομικό έτος 2019: 3,76).

    Εσωτερική Λογιστική αξία της μετοχής (NAV p.s.): €7,42 (οικονομικό έτος 2019: €7,27)

    Κέρδη ανά μετοχή (EPS): €0,51 (οικονομικό έτος 2019: €0,66)


    Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων ΜΠΡΙΚ.......2,46%-----Ρ/Ε = 34,5
    Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων ΙΝΤΕΡΚΟ...6.89%----- Ρ/Ε = 13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Hippy, εγώ είμαι μισός και μισός πλέον στις 2. Η Briq έχει πολλά καλά και το μεγαλύτερο p/e δικαιολογείται λόγω του growth. Κάποια στιγμή αν βρω χρόνο θα επανέλθω με ανάλυση.

      Διαγραφή
    2. κε Hippy στα REIT βάλτε στην εξίσωση ένα ίσως μη προεξοφλημένο γεγονός που είναι η μείωση τμ για commercial ακίνητα. όλες οι πολυεθνικές στην επόμενη χρήση σκοπεύουν βάση των ετήσιων report να μειώσουν το capex τους με μικρότερους χώρους και να αυξήσουν ταυτόχρονα την ικανοποίηση των εργαζομένων από τηλεργασία...

      Διαγραφή
    3. Σωστός κύριε gk. Γίνονται αλλαγές στον κλάδο, με μικρότερο ενδιαφέρον προς το παρόν για τούτες τις δυο. Η ΜΠΡΙΚ "ρίχνει" βάρος στην αγορά και δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Η ΙΝΤΕΡΚΟ από την άλλη έχει μεγάλη εξάρτηση από την ΑΛΦΑ τραπεζα με συμβόλαια που λήγουν σχεδόν όλα το 2027 και μεγάλα καταστήματα. Για να λέμε τα πράγματα με τ΄όνομα τους υπερσυντηρητικές επιλογές, μειωμένου ρίσκου. Με πολλαπλάσια όμως απόδοση από ομόλογα και προθεσμιακές καταθεσεις.

      Διαγραφή
  60. Μέχρι και ο Κορδέλλος ξύπνησε παιδιά και πήγε στα 0,30...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά ξύπνησαν στο Χ.Α. Μια χαρά τα πάνε. Επειδή έχω και ΚΟΡΔΕ και ΒΙΟΣΚ (από τα παλιά) και ΜΟΥΖΚ, όλα πάνε περίφημα. Την ΒΙΟΣΚ φοβόμουν πάρα πολύ, γιατί είχα μεγάλη ποσοστιαία ζημιά και βγήκε κι αυτή στα κέρδη. Όλα καλά στο Χ.Α.χαχαχα

      Διαγραφή
    2. Κέρδη θα είναι όταν πουλήσετε φίλε socrates. Προς το παρόν είναι υπεραξίες. Καταλάβατε που το πάω. Ωστόσο επαναλαμβάνω την παλιά ιστοριούλα από την ταινία "παιχνίδια μνήμης"

      "Δυο κυνηγοί βρίσκονται στο δάσος όταν ξαφνικά ακούνε ένα βρυχηθμό...γυρίζουν και  βλέπουν σε απόσταση 250 μέτρων μια αρκούδα...ο πρώτος γονατίζει, σταυρώνει τα χέρια και προσεύχεται...ο άλλος γονατίζει κι αρχίζει να δένει καλά τα κορδόνια στα παπούτσια του.

      -Μα καλά, του λέει ο πρώτος, πιστεύεις θα τρέξεις πιο γρήγορα απ΄την αρκούδα?

      -Όχι, του απαντάει ο άλλος, θέλω να τρέξω πιο γρήγορα από εσένα.

      Νομίζω θα μπορούσε να δείχνει ανάγλυφα και το σκηνικό των αγορών. Ως προς τα μικρά της αδρεναλίνης δένουμε καλά τα κορδόνια μας.

      http://mitarola.blogspot.com/2019/10/3.html




      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα Κ. Hippy. Λίγη εμπειρία την έχω (λόγω ηλικίας χαχα) και την ιστοριούλα την ξέρω, άσχετα με το πόσο διδακτική μου είναι στην πράξη. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά, ότι
      στις αγορές, (όπως και σε άλλους τομείς της ζωής), ο πιο "δυνατός αντίπαλός μου", δεν είναι οι άλλοι, αλλά ο "εαυτός" μου. Τις περισσότερες φορές είναι "ΑΝΙΚΗΤΟΣ"! Συμφωνεί μαζί μου και ο δάσκαλος Καρλ Γιουνγκ χαχα).
      Στο δια ταύτα τώρα, έχω ήδη δώσει μερικά 'μικρά' (δεν αναφέρω ακριβώς για ευνόητους λόγους χαχα), με περίπου 60% κέρδος και σιγά σιγά ελπίζω να καταφέρω να τα δώσω όλα . Εκτός κι αν αυτοί που μας διαβάζουν, φροντίσουν να μου κάνουν την ζωή δύσκολη (εδώ πραγματικά γελάνε χεχε).

      Διαγραφή
  61. Κυριε Hippy απο οτι καταλαβα θα μπειτε σίγουρα στις Α.Μ.Κ αραιγ κ ελλακτωρ κ ισως πειραιως?? Οι οροι εχουν ανακοινωθεί??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Βαγγέλη σε καμία από τις τρεις δεν ξέρουμε τους όρους της αύξησης.

      Όταν μια εταιρεία ανακοινώνει πως θα κάνει ΑΜΚ στατιστικά οι μετοχές της πιέζονται στο ταμπλό. Την περίοδο που γίνεται η αύξηση συνήθως πιέζονται τα δικαιώματα. Και τα δυο συμβαίνουν για τον ίδιο λόγο. Αρκετοί παλαιοί μέτοχοι πουλάνε ένα μέρος της θέσης τους ώστε να τσοντάρουν στα χρήματα τους και να μπουν στην αύξηση. Εμπειρικά υπολογίζω πως μπαίνοντας σε μια εταιρεία μέσω αγοράς δικαιωμάτων έχεις 5-10% έκπτωση απ΄την τρέχουσα τιμή στο ταμπλόεκείνη την περίοδο. Σκεφτείτε, πρέπει να είναι μικρότερη η αγορά μέσω δικαιωμάτων γιατί αλλιώς ΟΛΟΙ θα αγόραζαν άμεσα,  απ΄το ταμπλό. Το γεγονός αυτό, της αγοράς με έκπτωση πχ 8%, μου δίνει μια ασφάλεια ότι σε περίπτωση κακής επιλογής, η μετοχή μπορεί πέσει 7% κι εγώ να μην χάνω, να μπορώ να κάνω stop loss.

      Στην Πειραιώς ΔΕΝ ισχύει αυτή η περίπτωση. Όλοι ξεκινούν απ΄την ίδια αφετηρία και μάλιστα "φαινομενικά "τσιμπημένη (στην πραγματικότητα όχι). Ο κάτοχος 1650 μετοχών με τιμή κλεισίματος €0,44 την προηγούμενη μέρα θα ξεκινήσει την επομένη με 100 μετοχές και τιμή €7,26. Μετά την 1η εβδομάδα προς τα που θα κινηθεί άραγε? (θεωρώ βέβαιο ότι τις πρώτες ημέρες θα υπάρξει "μεγαλομετοχική" στήριξη).

      Η ΑΜΚ της Πειραιώς λοιπόν ΔΕΝ με ενδιαφέρει.

      Δεν συμφωνώ απόλυτα με τα συμπεράσματα του Λεωτσάκου αλλά το άρθρο έχει βάση

      https://www.bankingnews.gr/trapezika-nea/articles/553600/meta-ta-npes-seira-exei-to-dtc-oi-trapezes-eksetazoun-amk-eos-2-dis-i-kathe-mia-kai-thesmikes-paremvaseis-poio-to-sxedio

      Διαγραφή
  62. Δεν κατέχω οπαπ κύριε hippy αλλά βλέπω ίδια κερδοφορία με πέρυσι ,το αιτιολογεί με 142,... Εκατομμύρια από την στοίχημα,μπορείτε να μας τα κάνετε Λιάνα,ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Το δ’ τρίμηνο 2020 τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν θετικά κατά €142,7εκ. λόγω της αναγνώρισης εσόδου που προέκυψε από την επανεκτίμηση της αξίας του 36,75% ποσοστού συμμετοχής στην Kaizen Gaming για τις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες"

      (δηλαδή από τα καθαρά κέρδη €205,3εκ. του 2020 τα 142,7 εκ. είναι λογιστικά, είναι μουσαντένια χα χα)

      Ωστόσο άλλος επενδυτής θα εστίαζε στο ότι το Stoiximan (Kaizen Gaming) ήταν πολύ έξυπνη κίνηση (αλλά μη με ρωτήσετε τι όνειρο έβλεπε η επιτροπή ανταγωνισμού όταν έδινε την άδεια...μαφιόζοι οι Τσέχοι)

      Επίσης κρατάμε την ισχυρή ταμειακή θέση με τον καθαρό δανεισμό στα €529,4εκ. και δείκτη Καθαρός Δανεισμός / EBITDA στο 2.0x αλλά και την μείωση 30,3% στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) χρήσης 2020 στα €1.129,8εκ. καθώς τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά σχεδόν 6 μήνες.

      Εάν ανοίξουν τα καταστήματα ομαλά από τα μισά του Απρίλη, θεωρώ περίπου βέβαιο ότι εκτός από το μέρισμα των €0,45 θα ξαναδώσει άλλα τόσα ως επιστροφή κεφαλαίου στο τέλος του χρόνου. Και τουλάχιστον 1 ευρώ ετησίως από το 2022 κι έπειτα. Τα ετήσια οφέλη από την @#%#@ του ΤΧΣ στην πώληση το 2013 είναι περίπου 185 εκ ετησίως, δλδ €0,55/μετοχή μέχρι το 2030. Η απόλυτη μηχανή επιστροφής ρευστότητας. Προσωπικά ακολουθώ τους Τσέχους κατά πόδας, προτιμώ να εισπράτω το ποσό του μερίσματος σε μετοχές με την μικρή έκπτωση 3%. Τόσο ΟΠΑΠληκτος λέμε. Σε καλό να μου βγει Θεούλη μου 😄 😄 😄

      Διαγραφή
  63. Τον κοιτάω τον ΟΠΑΠ,μήπως αξίζει να τσιμπήσω κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ευχαριστώ κύριε hippy,ετήσιο ώφελος εννοείτε κύριε hippy την αναπροσαρμογή των φόρων με βάση υπολογισμού τον τζίρο του 2019;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφέρομαι στο φόρο στα μικτά κέρδη από τα "παλιά" παιχνίδια (Τζοκερ, Λόττο, "Πάμε στοίχημα") κ. Κωνσταντίνε που από 35% που ήταν μέχρι τον Οκτώβρη του 2020 πήγε στο 5% έως το 2030. Αποδίδεται κάθε μήνα. Με βαση το τζίρο του 2019 το όφελος για τον ΟΠΑΠ υπολογίστηκε από τους αναλυτές σε 185 εκ ετησίως. Το ποσοστό φόρου στα υπόλοιπα δηλαδή στα VLTS, τα Λαχεία, Σκρατς και παιχνίδια διαδικτύου δεν έχει αλλάξει, παραμένει στο 35%.

      Είχα και συνεχίζω να έχω κατά νου τιμή στόχο 12,80-13 ευρώ. Δεν τσιμπάω από την άνοδο του ΧΑΑ. Από τη στιγμή που το rotation έφτασε στην μικρή κεφαλαιοποίηση μου φαίνεται λογικός ένας μηρυκασμός των τιμών.

      Διαγραφή
  65. Κυριε Hippy 8:11

    Eυχαριστώ πολύ.

    Παντα πρόθυμος κ επεξηγηματικός!!

    Respect!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Kε Hippy, με 1 ευρώ σε τιμή 13ων ευρώ, έχουμε περίπου 7,7% div. yield, ιδιαίτερα υψηλό για τους λάτρεις των μερισμάτων.Αν μπορεί να διατηρηθεί σταθερό πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πάντα δεν ξέρω, μέχρι την χρήση του 2030 σίγουρα

      😄 😎

      Διαγραφή
  67. Αφήστε τα μισή και αρχίστε το γ@ μ@ σή,ΧΑ,ΧΑ κάνα πλαστικό Θράκης θα πάρετε τώρα που γυρίζει;,ΧΑ,χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν εύκολα σχεδόν προφανή. Η δυσκολία αρχίζει μετά τα 5€, για το πότε θα φύγουμε με όσο το δυνατόν λιγότερα διαφυγόντα κέρδη. Αλλά σίγουρα καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις όλων μας θα παίξουν τα ετήσια.

      Διαγραφή
  68. Η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε,έχασε,ΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

    ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ή παρουσίαση-ανάλυση από τον χρήστη Βέλγο

    https://xaa.gr/analysis/mytilinaios/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Τα ζώα μου τα αργά κύριε Τάκη μου φαίνεται θα γίνουν γρήγορα το επόμενο διάστημα γιοργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Καλησπέρα σε όλους.
    Βρήκα εξαιρετικά τα αποτελέσματα της ΕΥΠΙΚ, χορταστικότατο το μέρισμα των 0,30€ και πολύ ικανοποιητικό το guidance που έδωσε σήμερα η διοίκηση για το 2021.
    Θεωρώ ότι θα μείνω πολλά χρόνια παντρεμένος με την κυρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει? Τραίνο!!

      🚉 🚉

      Διαγραφή
    2. Αχ, κύριε Ξενοφών τι μου θυμίσατε. Τα νιάτα μου ...
      Ανακάλυψη μου στα 0,2 η EΥΠΙΚ!!
      Τώρα όμως δεν μου κάνει ... παρόλο που είναι σχετικά καλή. Όμως δεν προσφέρεται για τρελές κούρσες πλέον.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα κύριε Τάκη,
      Δεν μπορούμε να συγκριθούμε μαζί σας. Ειδικά εγώ που είμαι μερισματάκιας ψάχνω να βρω κάτι που να μου αποφέρει σταθερό μέρισμα και υπεραξίες, έστω και χωρίς μεγάλες κούρσες (αν έρθουν και αυτές, είναι φυσικά ευπρόσδεκτες).
      Αλήθεια (για να εκμεταλευτώ την απάντησής σας), ποια μετοχή στο ΧΑΑ θα σας ιντρίγκαρε τώρα;

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας κύριε Ξενοφών.
      Σε σχέση με τα μερίσματα, γνωρίζετε κάποια μετοχή:
      α) που δίνει μέρισμα πάνω από 5% αυτή τη στιγμή (σημερινές τιμές) και προβλέπεται (χωρίς μαύρους κύκνους) τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί;
      β) δίνει κάτω από 5% αλλά με την ίδια λογική (σημερινές τιμές) θα ξεπεράσει το 5%;
      Για παράδειγμα τέτοιες περιπτώσεις με τα λίγα που καταλαβαίνω, φαίνονται στην περίπτωση α) οι: ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΙΚ, ΙΝΤΕΡΚΟ, και στην β) ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και ίσως ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΠΛΑΘ, ΤΕΝΕΡΓ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ξενοφών είστε απο τους σοβαρούς, σεμνούς και ψαγμένους επενδυτές.
      Το σχόλιο μου για EΥΠΙΚ έγινε με την εξής λογική ... ότι μετοχές που βρίσκονται στον απόλυτο πάτο, οι δήθεν γκουρούδες και η μεγάλη μάζα των δήθεν επενδυτών (οι 9 στους 10 είναι παίκτες που δυσκολεύονται να κρατήσουν μετοχές πάνω απο 1 μήνα) ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ, όσο και αν τους τις δείχνει κάποιος. Μία τέτοια είναι η ΕΥΠΙΚ, απο τα παλιά .... μια απο τα νέα ήταν η ΔΕΗ.
      Δείτε τι αποδόσεις γράφουν ... μετά έρχεται η ώρα που θα της πάρει χαμπαρι η αγορά.Όμως τα Χ10 και τα Χ20, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ!! Τόοοτε θυμούνται τα μερισματα, τα καλά θεμελιώδη, τη σιγουριά των κερδών και εγώ δεν ξέρω τι άλλο ... ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΞΕΚΙΝΑΓΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΛΑΝΟ!!

      Διαγραφή
    6. Απο Ελλάδα ... σεβόμενος ότι έχω σχεδόν αποχωρήσει, δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε μετοχές.
      Έχω κάποιες που ακόμη δεν τις βλέπει η μάζα .... ή αν τις αναφέρεις ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ και σου λένε χαμηλές εμπορευσιμότητες. Οπότε δεν θα αναφέρω τίποτα ... δεν θα πω καμιά. Δεν έχω ανάγκη να τις πω και να έρθουν οι αναγνώστες να δώσουν ένα τουλάχιστον 50%.

      Μπορώ όμως να σας πω, ότι πιστεύω, πως βρισκόμαστε σε τραπεζικό πάτο και οι καλές Ελληνικές τράπεζες ( δεν μιλάω για την σαπακοΠειραιώς, που θέλει πολύ δουλειά για να την φτιάξουν τράπεζα) είναι απόλυτο μηδέν. Όποιος ας πούμε πήρε Αλφα στα 0,5 είναι σαν να κρατάει μετοχή με P/E κάτω του 1!!!!
      Μην ακούτε τον κάθε δήθεν γκουρού ... εγώ πιστεύω αυτό και αν δεν γίνει καμια συντέλεια του κόσμου μπορεί κάποιος με την Αλφα στα 0,5 να είναι σαν να έχει μια ΕΥΠΙΚ στα 0,2!!!

      Διαγραφή
    7. κυριε Τακη στην Frigo μετα το ασχημο 2020 βλεπετε καθολου φως για το 2021?Σεβόμενος την θεση σας να μην σχολιαζετε καθολου Ελλαδα αν θελετε το ανεβαζετε το σχολιο ...οπως και να εχει ευχαριστω για την συνολικη βοηθεια!!

      Διαγραφή
    8. Κύριε Τάκη παρόμοιες γενικές αναφορές αν κάνετε(πχ. κλάδους) δεν μας χαλάνε ή ακόμα και ένα ακόμα πιο γενικό σχολιασμό.
      Ας κουραστούμε και λίγο!!!

      Διαγραφή
    9. Καλησπέρα κ. Τάκη και σε όλους σας. Μιας και αναφερατε πριν ...".... Μία τέτοια είναι η ΕΥΠΙΚ, απο τα παλιά .... μια απο τα νέα ήταν η ΔΕΗ."
      Ισως καλύτερα να διορθωσω σε "...μια απο τα νέα 50% ήταν/ 50% ειναι η ΔΕΗ"? η διαφωνείτε?

      Διαγραφή
    10. Προς ενημερωση σας ο πρωην Ανανιας και προσφατα Μυγδινιος στο capital, φαινεται οτι απο αυτο που του αναρτησαν σε σχεση με το ονομα του να αναγκαστηκε να κανει παραλλαγή λόγω του "βόθρου"
      (https://sites.google.com/site/eisagios/Home/agioi/agios-mygdonios-o-martys), - οσο και αν εψαξα, "Μυγδινιος" δεν βρηκα στα Ελληνικα κατι ουτε στα Λατινικα -
      παρασυερε αρκετους να πουλησουν Αλφα στα 0.80 για να την παρουν ξανα στα 0.40 κι τωρα τον ψαχνουν επειγωντος..!! αλλα δεν τολμα πλεον....Χαχαα

      Διαγραφή
    11. Καλησπέρα σας κυριε long.
      Το χαρτοφυλάκιο μου (προσανατολισμένο ως επί το πλείστον στα μερίσματα) περιλαμβάνει ΕΥΠΙΚ, ΦΛΕΞΟ, ΑΔΜΗΕ, ΒΟΣΥΣ, ΓΕΒΚΑ, ΕΛΒΕ, ΕΥΑΠΣ, ΜΕΝΤΙ, ΝΑΚΑΣ, ΟΛΠ, ΠΛΑΘ, ΠΛΑΚΡ, ΙΝΛΙΦ και ΕΒΡΟΦ. Και από Κύπρο ΤΣΙΒ, ΛΟΤΖ και ΣΑΛΑ.
      Στοχεύω σε μια μέση μερισματικη απόδοση 5% τα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
  72. Δεν έχω πληροφόρηση για τις προοπτικές τους,τα κέρδη πολύ καλά,το μέρισμα τέλειο,σοβαρή εταιρεία,απλώς η πώληση της Εθνικής ασφαλιστικής σ αυτή την χαμηλή τιμή χαλάει την σούπα στην ΕΥΠΙΚ για αρκετά υψηλότερες τιμές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. Κωνσταντίνε. Η Εθνική (ως καθαρό δημόσιο) ξεπέρασε τον εαυτό της στο πόσο κακή πώληση έκανε στην Εθνική Ασφαλιστική (πραγματικό σκάνδαλο). Αυτό όμως για εμένα δεν αποτελεί τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση και δεν αντιπροσωπεύει την αξία που μπορεί να έχει μια σοβαρή και φερέγγυα ΙΔΙΩΤΙΚΗ ασφαλιστική εταιρεία. Δείτε ενδεικτικά το τίμημα πώλησης της AXA.

      Διαγραφή
  73. Η ΕΥΠΙΚ σταθερά αυξάνει τους τζίρους και την κερδοφορία της,έχω έναν φίλο με μεγάλο πρακτορείο ασφαλίσεων και μου λέει για τους πωλητές της ΕΥΠΙΚ είναι σκυλιά και κυνηγάνε τον πελάτη την δουλειά άγρια,το μπαμ θα γίνει όταν μπαίνει στον δρόμο η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ σύνταξη και θα την δια χειρίζονται οι ασφαλιστικές εταιρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΕΡΕΓΓΥΟΥΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΝΤΕΡΛΑΙΦ ; ( ΕΥΡΟΒΛΑΧΕ ; HIPPY ; κ ά. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάσο πολύ ενδιαφέρον! Αν και φαίνεται τυπική αναφορά κεφαλαιακής επάρκειας, στην πράξη είναι έμμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, τα οποία θα ανακοινωθούν επίσημα στις 29 Απριλίου.

      Με μια πολύ σύντομη ματιά μου φαίνονται σούπερ! Αν πάτε στη σελίδα 12 από 77 του αρχείου, παρ Α.5 τα κέρδη του 2020 είναι σύνολο 19,65εκ (15 από ασφαλιστικό και 4 από επενδυτικό αποτέλεσμα) σε σύγκριση με του 2019 που ήταν στο σύνολο 25,24εκ (5εκ από ασφαλιστικό και 19,5εκ από επενδυτικό αποτέλεσμα).

      Μπορεί δηλαδή να φαίνεται μείωση κερδών αλλά στην πράξη είναι πολύ πιο ποιοτικά. Δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται τόσο μεγάλη αύξηση στο ασφαλιστικό αποτέλεσμα (ίσως στη μείωση αποζημιώσεων για ατυχήματα αυτοκινήτων). Παρόλα αυτά μου φαίνεται ότι ένα +50% το δικαιολογεί στην αποτίμηση. Θα δω λίγο και της ΕΥΠΙΚ για να συγκρίνω. Ελπίζω πάντως σε ένα καλό μέρισμα γιατί πέρυσι δεν έδωσαν.

      Διαγραφή
    2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ κ. ΕΥΡΩΒΛΑΧΕ .
      ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΠΙΚ...

      Διαγραφή
    3. Πολύ πρόχειρα κοιτάζοντας την κερδοφορία της ΕΥΠΙΚ βλέπω που 24,7 εκ ευρώ (~18εκ καθαρά) τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους προέρχονται από ασφαλιστική δραστηριότητα (κάπου 1,5 εκ είναι η διαφορά από την αποτίμηση χρηματοοικονομικών στοιχείων). Η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΠΙΚ είναι στα 140εκ και της ΙΝΛΙ στα 66 εκ. Με σχετικές αποτιμήσεις με βάση την κερδοφορία θεωρώ ότι η ΙΝΛΙ μπορεί να δει το +50% που έγραψα παραπάνω. Πρέπει όμως να δει κανείς και καθαρή θέση, μετρητά κτλ. Για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, την ΕΥΠΙΚ τη θεωρώ αστέρι.

      Αν δεν είχα ΙΝΛΙ λοιπόν θα αγόραζα. Τώρα όμως δεν θα αγοράσω για έναν και μόνο λόγο, γιατί θα παραβώ τον κανόνα της ρευστότητας και θα πέσω κάτω από 10%. Γι αυτό και δεν το ψάχνω παραπάνω.

      Αν έχω μια μικρή αρνητική σκέψη για τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές είναι ότι έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό και διακρατούν ομόλογα. Αν και αυτό είναι πολύ υγιές, σε έναν επερχόμενο πληθωρισμό θα δουλέψει αντίθετα. Θεωρώ όμως ότι είμαστε ακόμη μακριά χρονικά από αυτό το σημείο.

      Διαγραφή
    4. Στην Interlife τα πράγματα δεν είναι και τόσο καθαρά. Ίσως στα ετήσια αποτελέσματα καθαρίσει λίγο η εικόνα. Το 2019 είχε ρεκόρ κερδοφορίας 18,86 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 94,12 εκατ. ευρώ. Στο 6μηνο του 2019 η Ιnterlife εμφάνισε κέρδη 11,18 εκατ. ευρώ. Στο 6μηνο του 2020 τα κέρδη καταποντίστηκαν στα 0,882 εκατ. ευρώ. Τεράστια μεταβλητότητα...στην στρατόσφαιρα.

      Τα ίδια κεφάλαια του 6μηνου του 2020 είναι στα 95 εκατ.  ευρώ και η μετοχή με το χθεσινό κλείσιμο (3,64) έχει κεφαλαιοποίηση 67,6 εκατ. ευρώ. Συνεπώς P/B = 0.71 αλλά για τα κέρδη και το Ρ/Ε πρόωρο να συζητάμε.

      Διαγραφή
  75. Εθνική Ασφαλιστική vs Ευρωπαϊκή Πίστη

    Η Εθνική Ασφαλιστική πουλήθηκε 0,40 του Book και 5,83 φορές τα κέρδη. Η προσφορά της CVC αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στα 385 εκατ. ευρώ.

    Επομένως, η ΕΤΕ θα εισπράξει τίμημα 346,5 εκατ. ευρώ για το 90,01%. Η παραπάνω αποτίμηση αντιστοιχεί σε 5,83 φορές τα προ φόρων κέρδη του 2020. Καλώς η κακώς αυτά είναι τα νούμερα.   Το (επιπλέον) τίμημα υπό αίρεση μέχρι 120 εκατ υπό συγκεκριμένους στόχων απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλισικών προϊόντων από τη Τράπεζα από το 2022 έως το 2026 μοιάζει φρουφρού κι αρώματα για να ωραιοποιήσουν οι Μυλωνάδες την πώληση.

    Η Ευρωπαϊκή Πίστη το 2020 είχε ίδια κεφάλαια 154 εκατ. Ευρώ. Εάν πρέπει να παίξει με price to book 0,40 που ήταν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής τότε η τιμή στόχος για την Ευρωπαϊκή Πίστη θα έπρεπε να είναι τα 2,25 ευρώ από 5,10 ευρώ που έκλεισε χθες στο χρηματιστήριο. Σκέτη ανατριχίλα. Ευτυχώς είναι ιδιωτική εταιρεία και στον ιδιωτικό τομέα δεν συχνάζουν αυτόχειρες.

    Η Ευρωπαϊκή Πίστη για το 2020 έβγαλε 18.526 εκατ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους (€ 0,6860 ανά μετοχή έναντι € 0,6372 την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Εάν συγκριθεί με τα 5,83 φορές τα κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής η τιμή στόχος ανέρχεται στα 4 ευρώ. Κάπως καλύτερα.

    Στην Εθνική Ασφαλιστική (όπως και στην ΑΜΚ της Πειραιώς) έγιναν εγκλήματα εις βάρος του φορολογουμένου. Τελεία-Παύλα. Γνώμη μου φυσικά, μπορεί λάθος.

    Τέλος πάντων, επιστρέφουμε στην ΕΥΠΙΚ μας. Τα ενοποιημένα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου,ανήλθαν στο ποσό των € 153.582 χιλ., αντιπροσωπεύοντας το 30,0% τουσυνολικού Παθητικού από € 141.226 χιλ. το 2019 (29,1% του συνολικού Παθητικού του Ομίλου). Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της Καθαρής Κερδοφορίας κατά € 1.011χιλ. (+5,8%). 
     
    Συνεπώς με P/B = 0.91 και Ρ/Ε = 7,43 φαντάζει θωρηκτό στα μάτια μου. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι οι επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα) πέρσι κινήθηκαν εξαιρετικά (κέρδη περίπου 8εκ), μια απ΄τα ίδια πιθανολογώ και για φέτος. Συμπερασματικά νομίζω ότι τα €5,80-6,00 είναι πιο κοντά απ΄τα €4,80-4,90 και ότι η μετοχή αξίζει για επένδυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂