Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

CCL - RCL - NCLH

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.

Αν "αντέξουν" οι 3 μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες, της κρουαζιέρας, θα δώσουν πολύυυ χρήμα.

Ωραιότατη ανάλυση .... εδώ ....

Norwegian ... εδώ ... 

149 σχόλια:

  1. Κυριε Τακη καλημερα!

    Μολις διαβαζα το σχολιο σας περι ψυχολογιας και αγορων και συμφωνω.

    Αν αναφερεστε στο σχολιο σε εμενα, θεωρω οτι αλλο να εισαι cold blood και αλλο ρεαλιστης. Tι εννοω με αυτο? Οπως εχουμε κανει κ παλιοτερα συζητησεις εμενα η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι μετα την καταργηση των cc δεν υπαρχει λογος να διατηρει καποιος σε ποσοστο μεγαλη θεση στην Ελλαδα, ειδικα δε σε τετοιες περιοδους (προσωπικα εχω πει σε παλιοτερα σχολια μου σε threads οταν συζητουσα με τον κ Hippy, οτι ασχοληθηκα απο το 2016 σε καθημερινη βαση με την Ελλαδα καθως αφενος μεν οι τιμες ηταν ξεφτυλα αφετερου δε, δεν μπορουσαμε να επενδυσουμε στο εξωτερικο παρα μονο μεσω μεταφορας εμβασματος απο τραπεζα του εξωτερικου, και μαλιστα θα επρεπε να ταυτιζονταν τα ονοματα μεταξυ τραπεζικου κ χρηματιστηριακου κωδικου).

    Πλεον ομως κ Τακη αλλαξαν τα πραγματα κ μπορει να επενδυσει καποιος (σχεδον) οπου κ σε οτι θελει. Παραλληλα, αλλαξαν ξαφνικα κ αναπαντεχα κ οι συνθηκες, λογω συγκυριας, κ η Αμερικη απο σχεδον 30Κ επεσε κατω απο 20Κ! Οοτε γιατι να ρισκαρει καποιος μεγαλο ποσοστο των διαθεσιμων του σε μια μικρη αγορα σαν την Ελλαδα με αυτα τα χαρακτηριστικα κ διχως τζιρο? Επειδη πεσαν οι τιμες κ ειναι φτηνα? Παντου φτηνα θα ειναι σε λιγο. Καποια δε ειναι ηδη τζαμπα απο αυτα που συζηταμε αν δεν παμε γενικως για φουντο.

    Για μενα δεν εχει να κανει μονο με το αν η καθε εταιρια ειναι καλη ή κακη. Αυτο υπαρχει σε ολες τις αγορες. Ομως υπαρχει μια διαφορα βασικη. Το βαθος της καθε αγορας, οι χρηματοροες που λετε κ εσεις και επισης τα αντανακλαστικα της. Εδω συνηθως πανε ειτε ολα μαζι πανω ειτε ολα μαζι κατω δυστυχως..

    Να δωσω τελος ενα παραδειγμα. Προχτες αγορασα MGM (στα 6.5) κ χθες μαλιστα πρωι-πρωι σας εστειλα κ καποια στοιχεια να μου πειτε τη γνωμη σας. Οταν ανοιξε η αγορα στην εναρξη της συνεδριασης ξεπερασε μεσα σε μιση ωρα τα 11, κλεινοντας τελικα στα 9.11, και εκανε συνολικα 56+ εκατ τεμ μεχρι το τελος!! Η Carnival (στην οποια ανοιξα κ εκει θεση την Τεταρτη στα 8+), χθες εκλεισε 12 με 80+ εκατ τεμαχια!!
    Για τη δικη μου ιδιοσυγκρασια ειναι οτι καλυτερο. Μεσα μεσα σε 1 λεπτο πουλας κ αγοραζεις ΟΣΑ ΘΕΣ (μιας κ εισαι μυγα σε σχεση με τα ποσα που διακινουνται) κ αν εχεις επιλεξει σωστα κ εισαι κ τυχερος ακομα και σε τετοιες καταστασεις αν δεν θες να δεις το εργο μεχρι τελους σου δινεται η δυνατοτητα αν επιλεξεις να αποχωρησεις με βραχυπροθεσμες εκπληκτικες αποδοσεις, εχοντας την δυνατοτητα να ρευστοποιησεις οσα θες μεσα σε ενα λεπτο (ειτε με κερδος ειτε βεβαια και με ζημια). Κ Luckin εχουμε.... Αλλα δεν πουλαμε κ ας χανουμε γιατι υπαρχουν αντανακλαστικα και ξερουμε οτι αν ξεπεραστει η κριση κ η εταιρια δεν παει καναβατζο θα αντιδρασει με δυναμη και αμεσα γιατι στην εκει αγορα ΠΕΦΤΕΙ ΧΡΗΜΑ, υπαρχουν ροες κεφαλαιων τεραστιες και ειναι αλλα τα μεγεθη. Αν μαλιστα το πιστευουμε αυτο μπορουμε να ενισχυσουμε κιολας κ να περασουμε θετικοι πολυ ευκολοτερα (ενδεικτικο ηταν το παραδειγμα μιας κ πολλοι φιλοι εχουν θεση κ ανησυχουν).
    Αντιθετα εδω τι να λεμε... Τρως μια φαπα σε παει πισω 3-4 χρονια κ αντε μετα να σηκωσεις κεφαλι... Εβλεπα χθες με τετοια ανοδικη αγορα καποιος πηγε να πουλησει 3000 τεμ στη SPACE k μπηκε σε ΑΜΕΑ στο -9% αν θυμαμαι καλα. Να πω για τον ΕΛλακτωρα που για να δωσω (εστω με ενα μικρο κερδος) τα 50Κ επρεπε να ειμαι απο πανω 1-2 ωρες που λεει ο λογος? Για αλλες περιπτωσεις οπως η ΦΡΙΓΟ δεν λεω τιποτα, τα ειπε ο κ. HOPE με το 1 εκατ τεμ...

    Αυτα ειχα να πω κ ελπιζω να μην εγινα δυσαρεστος. Οσον αφορα τις κρουαζιερες νομιζω οτι ασχετα αν θα κανουν κατω ακομα, αν σωθουν θα δωσουν πολλα λεφτα οπως κ ο κλαδος του hoteling/leasure/casinos που ανηκει η MGM. Δειτε στο προηγουμενο thread που εχω γραψει κ καποια στοιχεια και καλο μας ΣΚ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω 100% μαζί σας κ. Αντρέα για την αξία (για να μην πω υποχρέωση προς την οικογένεια μας) μέρος του κεφαλαίου μας να είναι επενδεδυμένο σε ξένες υγιείς εταιρείες. Αντίθετα συμφωνώ εν μέρει μόνο με τις επιλογές που προβάλετε. 

    Άθελα σας αναφέρεστε σε εταιρείες που απέδωσαν γρήγορα και πολύ ενώ βέβαια η συντριπτική πλειονότης των μετοχών δεν κινούνται έτσι. Κάποιοι (κι εσείς ανάμεσα τους) μπορούν να ψάχνουν, να ξεδιαλέγουν και να ρισκάρουν τελικά με τις πιθανότητες υπέρ τους. Κάποτε όμως οι επιλογές αποτυγχάνουν για λόγους που διέλαθαν τις προσοχής (φαντάζομαι θα έχει συμβεί και σε σας τέτοια περίπτωση). Αξίζει λοιπόν νομίζω να αναφέρεται κι αυτή η περίπτωση σαν καμπανάκι κινδύνου για τους αμύητους των αγορών που όπως και να το κάνουμε είναι οι περισσότεροι απ΄τους επενδυτές. "Καλά τα φαρδομάνικα μα τα φοράνε οι δεσποτάδες" έλεγε η γιαγιά μου.

    Βρε Χιπη απ΄την μια γράφεις πως αξίζει  επένδυση στο εξωτερικό απ΄την άλλη προσέχουμε για να έχουμε...πόσα θέλεις για να μας τρελάνεις?

    Έχω την άποψη πως εκτός απ΄τις πιθανές σούπερ ευκαιρίες που αναφέρουν κάποιοι συνάδελφοι υπάρχουν και δυνατές εταιρείες θωρηκτά καθώς επίσης και ETFs και Δείκτες που μπορεί να επενδύσει κάποιος. Ιδιαίτερα δε τούτη την αναθεματισμένη περίοδο προσφέρονται και σε τιμές προσφοράς πχ  εάν κάποιος θεωρεί ότι η Γερμανία θα αντιδράσει από τα χαμηλά 12ετίας που βρίσκεται υπάρχει το ETF του DAX XDAX.SW με πτώση 45% τον μήνα που πέρασε παρά την χθεσινή δυνατή αντίδραση (απολύτως τυχαίο παράδειγμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. K Hippy θα συμφωνησω για τα ETFs, ειδικα αν θυμαστε προ μηνος ειχα βρει ορισμενα που με ενδιεφεραν για short στην Αμερικη (SPXU, SQQQ, TECS etc) τα οποια ειχα αναφερει. Μεταξυ αυτων ηταν κ 2 που παιζουν το Volatility (TVIX, UVXY) τα οποια εδωσαν απιστευτες αποδοσεις. Δυστυχως εμαθα εκ των υστερων οτι λογω MiFID II δεν μπορουσαμε να επενδυσουμε ως Ευρωπαιοι, κατι για το οποιο δεν με ειχαν ενημερωσει ουτε απο την Optima (που ασχηλειται ενεργα και με τις ξενες αγορες) παρα μονο οταν ζητησα να αγορασω. Εκτοτε εχω αρχισει να ψαχνω τα ευρωπαικα καθως μονο ορισμενα εξ αυτων εχουν αξιολογο ογκο. Ενα εξ αυτων ειναι κ αυτο που αναφερατε και εσεις αν θυμαμαι καλα το CRUD.
    Eυχαριστως λοιπον να εχουμε επικοινωνια οσον αφορα τη συγκεκριμενη αγορα των european ETFs πλεον! Προσωπικα με ενδιαφερει, καθως σου δινει τη δυνατοτητα επενδυσης σχεδον σε οτι θες (ειδικα τα Αμερικανικα που εχουν ολα υψηλο ογκο συναλλαγων, στα οποια εμεις δυστυχως δεν μπορουμε οπως ειπα να επενδυσουμε) κ επισης εχουν συμπεριφορα μετοχης κ οχι παραγωγου που εχεις την υποχρεωση του daily MtoM. Aυτο σημαινει οτι κ προς στιγμη να μην πιασεις τον πατο τα κρατας και περιμενεις διχως την υποχρεωση της ημερησιας εκκαθαρισης, αρα θεωρητικα αν παρεις ενα 3Χ leveraged εχεις τα πλεονεκτηματα της μοχλευσης με απεριοριστο time value.
    Αρκει να μην εχεις πεσει τελειως εξω οσον αφορα την μακροπροθεσμη ταση.

    Τελος η ουσια των οσων εγραψα δεν ειναι 2-3 εταιριες που ανεφερα λογω αντιδρασης. Παρτε για παραδειγμα τις πετρελαικες πχ, προσωπικα νοιωθω πολυ μεγαλυτερη ασφαλεια να παρω τους κολοσσους (πχ XOM 2nd Fortune 500 company etc etc) παρα στις μυγες εδω. Προτιμω να ειμαι μεσα σε αεροπορικες (που εχουν κ το μεγαλυτερο προβλημα) που ειναι κ ο Buffett επενδεδυμενος, παρα στον Βασιλακη.. Μπορει να ειμαι μεροληπτικος ισως. Απλα ετσι τα βλεπω. Εξαλλου η κριση του 2008 εδειξε οτι οι Αμερικανοι ειναι οι τελευταιοι παντα που κλεινουν την πορτα...

    Επισης, γι αυτο ανεφερα κ τους καφεδες, τους οποιους δεν πουλαω κ ας χανω! Η ουσια για εμενα δεν ειναι η δυνητικη απωλεια που παντου υπαρχει απο μια λαθος επιλογη ή εκτιμηση. Μην παρεξηγηθω!! Αυτο που εγω θεωρω σημαντικο σαν επενδυτης ειναι το βαθος της εκει αγορας, τα αντανακλαστικα της, το χρημα που παιζεται γενικως, που επιτρεπει σε "κεφαλαιακα μυγες" σαν εμας αναλογικα να μην εχουμε τουλαχιστον τον κινδυνο εγλωβισμου (πχ να καθεσαι κ να θες να πουλησεις κ να περιμενεις μεσω ΑΜΕΑ). Οσα και να παιζεις εκει οποιος κ να εισαι εισαι καλως ή κακως μυγα για το μεγεθος της αγορας.

    Αυτα κ. Hippy. K δεν σημαινει φυσικα οτι αν επιδεινωθουν τα πραγματα κ δουμε τιμες σκραπ οπως το 2012 στην Ελλαδα δεν θα ειμαι απο πανω... Απεχουμε ομως πολυ απο εκει ενω η κατασταση ειναι κρισιμη κ θολη η ορατοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Delta Air lines κύριε Ανδρεα .... κάτι ξέρει ο παππούς της Ομαχα.
      Θα ξαναπάει στα 40 δις κεφαλαιοποίηση.
      Περιμένουμε το τελικό sell off στο Αμέρικα ή έστω τη πτώχευση της Boeing ....

      Διαγραφή
    2. Ναι κ. Τακη. Delta airlines κατα βαση και ακολουθει αν δεν κανω λαθος η American Airlines... E πειτε μου τωρα εσεις... Διχως πλεον cc Που εχω περισσοτερες πιθανοτητες να νικησω? Εκει η στον Βασιλακη? Αφου ολα λιωνουν σα το κερακι της λαμπρης...

      Διαγραφή
    3. Εκεί .... εδώ δεν υπαρχει αγορά. Εδω περιμένουν κανένα ξενάκι να τους ανεβάσει το χαρτί ... Αλλά αν θέλει να πουλήσει, ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ και δεν αφηνει κολυμπηθρόξυλο όρθιο.

      Διαγραφή
  4. Για τον κλάδο που αφορά τις κρουαζιέρες - μου αρέσει όλη αυτή η οσμή της καταστροφής που τις περιτριγυρίζει. Βέβαια οι πρώτοι μήνες του έτους μετά την Πρωτοχρονιά είναι και οι αδύναμες σεζόν. Περιμένω να δω την πρώτη που θα εκμεταλλευτεί την απαγόρευση και θα προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και εκτελέσεις νωρίτερα των προβλεπόμενων επισκευών τους. Εκεί θα φανεί η διορατικότητα των διοικήσεων τους. Δεν ξεχνώ επίσης ότι η CCL έχει και στενές σχέσεις με την Disney.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Τάκη στη συνέντεξη της ΦΡΙΓΟ δεν είπαν τίποτα κατά τη γνώμή μου για το πρόβλημα του ιού.
    Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι τα ταξίδια των στελεχών της που δεν θα μπορέσουν να τα υλοποιήσουν για τις εγκαταστάσεις τους (αν πάμε μέχρι και το καλοκαίρι έτσι οκ δεν γνωρίζουμε)
    Ενα άλλο σημαντικό είναι ότι η διανομή στην Ευρωπη γίνεται από ΙΤΑΛΙΑ κ ΠΟΛΩΝΙΑ.
    η ΙΤΑΛΙΑ δύσκολο το βλέπω να συνέλθει τουλάχιστον μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.
    Δεν κατηγορώ την εταιρεία ούτε γενικά το τρόπο συνέντευξης αλλά θα έπρεπε οι ερωτήσει να ηταν λίγο πιό "σκληρές" Αυτό αντιλαμβάνομαι και βέβαια δεν ισχύει μόνο για τη ΦΡΙΓΟ αλλά για όλες τις παρουσιάσεις.
    Πάντως προσωπικά πιστέυω αν περάσει το προσεχές επτάμηνο έστω με πολύ μειωμένες πωλήσεις θα χρειαστούν 2-3 χρόνια να πάρει πάνω της.
    Ας είμαστε αισιόδοξοι και να ευχηθούμε πάνω από όλα να έχουμε την υγειά μας και βλέποντας & κάνοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δημήτρη δηλαδή η ΦΡΙΓΟ θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια να πάρει πάνω της και η υπόλοιπη αγορά, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ (μερικές που μου ήρθαν στο νου) θα πετανε;

      Διαγραφή
    2. Ε δεν είπα αυτό κ Τάκη προς θεού δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε ΦΡΙΓΟ με ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ.

      Διαγραφή
    3. Να συγκρίνουμε τη ΦΡΙΓΟ του 2005 με ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ???

      Ποτέ μην λέτε ποτέ στις αγορές .... ο Δαυιδ για άλλη μια φορά διάβασε σωστά το μέλλον και πρόλαβε να αναχρηματοδοτήσει το παλαιό χρεος με 260 εκατ.

      Διαγραφή
    4. Μόλις διάβασα κι εγώ τη συνέντευξη. Είδα ότι μεταξύ άλλων είχε εκπροσώπους και από Morgan Stanley και Goldman Sachs, που θα πει ότι δεν την σνομπάρουν την εταιρεία. Γενικά, το άγχος των επενδυτών είναι το μετρητό για να μπορέσει να αντέξει στην παρούσα κρίση αλλά φαίνεται ότι το χειρίζονται καλά. Όσον αφορά τον κλίβανο της Νιγηρίας αυτός συνεχίζει και δουλεύει απλά έχουν αναβάλει την ανακατασκευή.

      Διαγραφή
    5. Το ότι είναι στα radar μεγάλων επενδυτικών οίκων αναδεικνύει το μέγεθος και τη δυναμική της...

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη καλησπέρα.Γραφω πρώτη φορά αλλά σας διαβάζω χρόνια.Θελω να ρωτήσω αν οι απόψεις σας για εταιρείες και για τους ιδιοκτήτες μεγαλομετόχους τους διακρίνονται από κάποια σταθερότητα διαχρονικά ή μήπως κάποιες φορές αυτοαναιρείστε όπως πχ στην περίπτωση φριγκογκλασ και Δαυίδ την οποία εκθειαζετε τον τελευταίο καιρό και φαίνεται αυτό και από το παραπάνω σχόλιο σας που δείχνει ότι εκτιμάτε και τον Δαυίδ ενώ πριν 3 χρόνια γραφατε:"
      Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

      Paper Pack - Τσουκαρίδης Το κακάσχημο ΠαΠΑKι που έγινε κύκνος!!!!

      Κατά καιρούς διάφοροι άσχετοι και τελείως άμπαλοι φιτσουλέοι γράφουν για turn around stories δίχως να έχουν ιδέα τι είναι turn around story και γιαυτό γράφουν για Νηρέες, Μιγες, Φριγογλάς και παλαιότερα για Λαναρόχαρτα - για Μπατατούδιδες και Δαυίδόχαρτα ..... και ότι κολάντζα κινείται και τελικώς μηδενίζει και διαγράφεται απο το ταμπλό.
      Ας δούμε όμως ένα πραγματικό turn around story τι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληροί για να ονομαστεί έτσι !!!!"
      Θα εκτιμούσα μια απάντηση σας.Ευχαριστω πολυ

      Διαγραφή
    7. Δεν εκθειάζω πουθενά τον Δαυίδ. Δεν είναι ούτε Πετρόπουλος (αν και τον είχε πρόεδρο σε κάποιες εταιρίες του), ούτε Βακάκης, ούτε Γκινοσάτης.
      Όταν και εαν κάτσετε δίπλα με τον Δαυίδ, καλύτερα να φυλάγεστε ... δεν έχετε τα ίδια συμφέροντα.
      Πάντα ήξερε να διαβάζει καλά το μέλλον ... και τώρα που πρόλαβε να κάνει την αναχρηματοδότηση της εταιρίας και το 2006 με 2007 που μάζευε όλο το ταμείο.

      Σε ότι αφορά το παραπάνω σχόλιο μου που μου ποστάρετε για τα turn around stories προς το παρόν η ΦΡΙΓΟ είναι με ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ!! Όταν θα βγεί το ερωτηματικό θα το γράψω. Ήλπιζα ότι στο 6μηνο του 2020 θα καταλάβαινα ... όμως με αφορμή των όσων γίνονται δεν θα καταλάβω τίποτα.

      Για πολλά χαρτιά ήμουν θετικότατος κάαααποτε κύριε Νέστορ τώρα ούτε που τα σχολιάζω. Θυμάμαι ΟΤΕ στα 1,5 ευρώ και ερχόντουσαν και μου την έλεγαν ... θαύμαζα το πως έφτιαχναν και ισχυροποιούσαν τον ΟΤΕ και ερχόντουσαν και μου την έλεγαν, οι διάφοροι άμπαλοι φιτσουλέοι ... τώρα έχουν αλλάξει nicks και έρχονται με άλλα nicks.

      Άρα όπως για χαρτιά που ήμουν, κάποτε, θετικός και δεν τα σχολιάζω, μπορώ νομίζω για χαρτιά που ήμουν αρνητικός να σκέφτομαι να γίνω θετικός ή να είμαι θετικός. Φαντάζομαι πως το έχω αυτό το δικαίωμα? Έτσι?

      Τώρα για ΦΡΙΓΟ επειδή βλέπω ότι θέλετε να μάθετε.
      Ήδη το χαρτί θα είχε ισορροπήσει στα 0,32 με 0,35 ... αλλά βλέπετε κάποιοι προέβλεψαν σωστά το πρόβλημα των αγορών και απο αγοραστές έγιναν πωλητές και κατόπιν αφέθηκε το χαρτί στο έλεος του .... τα αποτελέσματα του 2019 ήταν ακριβώς όπως τα περίμενα.
      Δυστυχώς, όπως έγραψα και πιο πάνω, τα αποτελέσματα του 2020 (ειδικά του πρώτου 6μηνου) δεν θα μας διαφωτίσουν περισσότερο ... αλλά αλήθεια αν το περιβάλλον είναι γύρω μας κακό, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εταιρείς όπως σούπερ θωρηκτά ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ κ.τ.λ. δεν θα έχουν πρόβλημα και ως εταιρίες, αλλά περισσότερο ως μετοχές. Είδατε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ πως διαλύθηκαν με μια ανάσα ....
      ΝΑ ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΤΕ ΚΑΝΕΙς ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΤΙ!! (αν δεν καταλάβουμε το νέο περιβάλλον)

      Ελπίζω κύριε Νέστορα να σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις μου .... αν και θα προτιμούσα αντί για κουτσομπολιό να μιλάγαμε για νούμερα και μελλοντικές προβλέψεις νούμερων!!

      Διαγραφή
    8. Αν με διαβάζατε και στο marketzone όταν έγραφα και το Paper Pack - Τσουκαρίδης κοροιδεύαμε .... και τι δεν γράφαμε για την κολλάντζα τότε τον ΤΣΟΥΚ.

      Κύριε Τζο επιβεβαιώστε το, παρακαλώ!!

      Αλλά άλλαξε αυτό ... και έγινε κύκνος.
      ΟΤΑΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΛΕΝΕ ΚΟΛΛΑΝΤΖΑ ΘΑ ΛΕΩ ΚΟΛΑΝΤΖΑ .... ΟΤΑΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΥΚΝΟ ΘΑ ΛΕΩ ΚΥΚΝΟΣ.

      Σας ευχαριστώ

      Διαγραφή
    9. Όχι απλά επιβεβαιώνω για το πρώην σαπάκι αλλά θυμάμαι και τι του σούρναμε όταν είχε κάνει ένα ράλι-απάτη τότε,προτού προσγειωθεί στα μετέπειτα ιστορικά του χαμηλά.Ωραίες εποχές τότε,πιο μοναχικές...

      Διαγραφή
  6. K Hippy μιας κ αναφερθηκε πριν, να πω οτι χθες στο πρωτο μισαωρο προσωπικα ρευστοποιησα τις 2 που προανεφερα. Μαλλον σταθηκα τυχερος θα ελεγα...
    Οχι γιατι δεν μου αρεσουν και δεν βλεπω τι θα συμβει αν ξεπεραστει η κριση, καθως εγω πρωτος στο thread τις ανεφερα, αλλα γιατι ισως ακομα ειμαι επηρεασμενος απο τον τροπο που λειτουργει η Ελλαδα παιζοντας τοσα χρονια εδω απο το 2016. Και οταν βλεπω στην πρωτη μιση ωρα διαπραγματευσης ανοδο σχεδον 50% στην MGM (και αποδοση σχεδον 70%) και στην CCL αποδοδη ανω του 50% σε... 1 1/2 μερα δεν ειμαι πλεονεκτης ουτε αιθεροβαμων. Η ολη εμπειρια της μεγαλης 10ετης ΥΦΕΣΗΣ στην Ελλαδα μας εχει κανει πονηρεμενους και επιφυλακτικους καλως ή κακως. Οποτε βλεπωντας κ κανοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Εχω άλλη προσέγγιση της αγοράς κύριε Τάκη κ κύριε Αντρέα. Είμαι οπαδός της άποψης "αγοράζω στην δημοπρασία την 3η μέρα" μετά από ένα σεισμό όπως πχ η έλευση συριζα το 2015 ή το brexit. Οπαδός της άποψης "σπεύδε βραδέως" μετά από μια κρίση σαν και τούτη, την χρεοκοπία της ΛΗΜΑΝ ή την κατάρρευση των δίδυμων πύργων όπου είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τις συνέπειες.

      Πιθανολογώ ότι το 98% των συναδέλφων κερδοσκόπων έχει μόλις 2% ρευστότητα καθώς έσπευσε να αγοράσει κάτι που έμοιαζε ευκαιρία στης αγορά νωρίς. Τώρα τι...να πουλήσουν με μικρή ζημιά τα σιγουράκια του ΧΑΑ (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, κλπ) για να τα πιάσουν χοντρά από τις "ευκαιρίες" στο Αμέρικα? Προσωπικά δεν συμφωνώ. Έτσι κι αλλιώς δεν συμφωνώ γενικότερα με την άποψη ν΄ακολουθείς τυφλά τις επιλογές κάποιου επειδή προμοτάρει κερδοφόρες κινήσεις ακόμα κι αν τον λένε Μπαφετ.

      Το κακό βέβαια με εμάς τους γηραιότερους είναι πως ότι κερδίζουμε σε πείρα το χάνουμε σε διάθεση για ρίσκο. Συνεχίζω να πιστεύω πως η αγορά θα γυρίσει λίγο πριν την κορύφωση της πανδημίας και σκέφτομαι αγορές προς το τέλος της βδομάδας. Στο ΧΑΑ και σε βαριά ξένα (πχ RWE αντί ΔΕΗ, ΒΝΡ αντί ΕΤΕ κλπ ως προς τα ξένα)

      Διαγραφή
    2. Κύριε hippy θα το θέσω αλλιώς και θα συμφωνήσουμε.
      κοιτώντας νούμερα και μόνο νούμερα.

      Αν σας δείξω μια πολύ καλή και SUPER εταιρία απο την Ελλάδα και και μια άλλη με τα ίδια νούμερα και στον ίδιο κλάδο απο την Αμερική ποια θα επιλέξετε;
      Την Ελληνική ή την Αμερικάνικη (και όπου Αμερικάνικη βάλτε Γερμανική ή Βρετανική);

      Διαγραφή
    3. Ποιος ο λόγος για π.χ. να αγοράσω τον ΟΤΕ της Ελλάδας και να μην αγοράσω τον ΟΤΕ της Νέας Υόρκης , με τα ίδια ακριβώς νούμερα;

      Διαγραφή
    4. Ο μόνος λόγος θα μπορούσε να είναι τα μερίσματα, που τρώμε πετσόκομμα 30% ενώ εδώ είναι 5%, για κάποιον μακροπρόθεσμο.
      Άλλον δε βλέπω.

      Διαγραφή
    5. Κύριε barren τώρα που σας βρήκα

      Αυτή την SWN πως την βρήκατε;
      Την μελετάω ακόμη ... και κοιτάζω και άλλες 10 εταιρίες του ιδίου κλάδου.

      Δύο ερωτήσεις
      1) Πως την βρήκατε;
      2) Αν υπάρχει κάποιος λόγος που έχει τόσο καλά νούμερα (εκτός απο το ταμείο της πλάκας)/ Πως το καταφέρνει, ενώ οι άλλες διαλύονται;

      Διαγραφή
    6. Προφανής η απάντηση κύριε Τάκη. Το έχω αναφέρει άλλωστε πιο πάνω (RWE αντί ΔΕΗ, ΒΝΡ αντί ΕΤΕ) ή παλαιότερα σε συζήτηση με τον κύριο Σύλβιο για τα τσιμέντα ( LafargeHolcim ή HeidelbergCement αντί TITC)

      Δύο οι ενστάσεις μου(όχι ως προς εσάς)

      1) ως προς τα μικρά ξενάκια τα ζουμπουρλούδικα καθώς κάμποσα πεθαίνουν πριν μεγαλώσουν όπως τα dot.com το 2001 ή εκατοντάδες κινέζικα ipos στις ΗΠΑ 2) αγοράζω αυτό που γνωρίζω καλύτερα (συνήθως είναι σε πλησιέστερη αγορά)-δεν ακολουθώ τους προφήτες...σύριζα γλυτώσαμε το 2015 απ΄το προνόμιο της ΕΤΕ στις ΗΠΑ κι ας το προμοτάριζαν αρκετοί στο Seeking Alpha

      Διαγραφή
    7. Εχω κ αλλο λογο.... στο Αμερικα επειδη το χρημα ρεει, υπαρχουν πολλων ειδων επενδυτες.. στον κινεζικο καφε για να καλυψει καποιος τα short που ειχαν βγει στην μετοχη... δημιουργησαν τεχνιτη πιεση κατασκευαζοντας μια εκθεση περι ταχα εικονικων πωλησεων(κ μαλιστα χωρις υπογραφη) και η μετοχη βυθιστηκε... εδω στο Ελλαντα δεν θα συμβει ποτε αυτη η απατη.. ( συμβαινουν αλλες βεβαια τυπου ΡΟΚΑΣ ΕΦΤΖΙ ΠΕΡΣ κ.α)

      Διαγραφή
    8. Μια κι έχετε διάθεση για μελέτη κύριε Τάκη η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF φαίνεται να έχει πολύ καλά θεμελιώδη (Κεφαλαιοποίηση 20 δις-Price/Sales 0,28-P/B 0,4-P/E 4,90% με payout 29,38%-Μερισματικη απόδοση 4,85%-Price/cash flow 1,28) και απόσταση απ΄την φετινή προ κρίσης τιμής 50%. Στην κρίση μου φαίνεται καλή άμυντική επιλογή με ισχυρή πιθανότητα διπλασιασμού μέχρι της εκλογές των ΗΠΑ εάν βέβαια νικήσουμε την έγκαιρα την επιδημία (μακάρι).

      https://finance.yahoo.com/quote/EDF.PA?p=EDF.PA&.tsrc=fin-srch

      Διαγραφή
    9. Κύριε hippy, επειδή ασχολείστε σοβαρά με τα ξένα, η British Telecom πώς σας φαίνεται;
      Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Τάκη και κυριε Ανδρέα γιατί η CCL αντέδρασε από τα χαμηλά της και μάλιστα βίαια ενώ oι άλλες δύο δεν σήκωσαν κεφάλι? Είναι θέμα θεμελιωδών?

      Διαγραφή
    11. BRAVO και στους δύο σας για CCL και ΜGM Κύριε Τάκη και Ανδρέα..
      .

      Διαγραφή
    12. Καπετάνιε όπως φαίνεται η CCL είναι η πιο καλή από τις τρεις, όσον αφορά τις πιθανότητες να αντέξει στην κρίση. Προφανώς για να έχουμε εστιάσει εμείς από την Ελλάδα θα έχουν εστιάσει πάνω τους από όλο τον κόσμο ως πιθανές ευκαιρίες για recovery. Λογικά θα πρέπει να περιμένουμε γύρισμα της ψυχολογίας για να ξαναέρθει στα χαμηλά να την αγοράσουμε.

      Διαγραφή
    13. Παίρνω αμπάριζα από το nickname σας κύριε Ευρωβλάχο για να σας πω ότι αισθάνομαι κάπως επαρχιώτης στις ξένες αγορές. Δεν τις πολυκατέχω. H BT Group έχει εξαιρετικούς δείκτες αλλά για κάποιο λόγο που αγνοώ τα telecoms υστέρησαν έναντι της πορείας των δεικτών στις περισσότερες απ΄τις μεγάλες ξένες αγορές. Θα έλεγα ότι ο ΟΤΕ έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά αν και χειρότερα θεμελιώδη. Προσωπικά ναι θα αγόραζα την εταιρεία. Μην σας πω ότι θα κάνω μια πρώτη είσοδο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Μου αρέσει ότι στην Αγγλία δεν κρατάνε φόρο στα μερίσματα, με δελεάζει η ισοτιμία της στερλίνας, απλά να ξέρετε ότι στο city χρεώνουν φόρο στην αγορά (μόνο) των μετοχών (0,5% νομίζω).

      Διαγραφή
    14. Ευχαριστώ για την απάντηση κύριε hippy. Όπως πάντα τα λέτε πολύ ωραία.
      Την λεγάμενη την περίμενα στα 180p αλλά μόλις έφτασε εκεί έσφιξα τη ρευστότητα μου και δεν το αποφάσισα. Σε γενικές γραμμές είχε προαναγγείλει στα τέλη του '19 μείωση μερίσματος και επενδύσεις σε 5G και αυτό πίεσε την τιμή της. Στη συνέχεια την πήρε η μπάλα όπως όλα. Δεν βλέπω κάτι μεμπτό πέραν του ότι έχει σχετικά μεγάλο δανεισμό, αλλά όχι σε τραγικό βαθμό. Ούτως η άλλως οι τηλεπικοινωνίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ αυτή την περίοδο. Τώρα η τιμή είναι στα 126 με τοπικό χαμηλό στα 108, οπότε σκέφτομαι να γίνω πιο τσιγκούνης και να την περιμένω στα 90 αν έρθει.

      Διαγραφή
    15. Κύριε Ευρωβλαχε ευχαριστώ κάτι ανάλογο σκέφτομαι αλλά προτιμώ να ρωτώ τούς πιο καταρτισμενους καθ ότι λόγω επαγγ.υποχρεωσεων τα τελευταία χρόνια δεν παρακολουθώ εταιρίες στο Αμέρικα.Σπευδουμε βραδεως λοιπόν..

      Διαγραφή
    16. Κύριε Hippy έχετε γράψει και αιτιολογήσει όπως πάντα ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα κάνετε επιθετικές τοποθετήσεις εδώ και έξω αν κατάλαβα καλά.Πιστευετε για κάποιον λόγο ότι θα έχει προεξοφλησει το χειρότερο?

      Διαγραφή
    17. Επίσης Κύριε Τάκη και λοιποί μήπως πρέπει να κοιτάξετε λιγάκι πιο θερμά την TUI?

      Διαγραφή
    18. ΚυριεΤακη Την προηγούμενη Δευτέρα έκανε 2.43 low και γύρισε 70% σε χρόνο dt. Εδώ μάλλον εκοιμηθημεν που λετε και εσείς παρ ότι κάποιος από τους φίλους του μπλογκ την έφερε στο προσκήνιο πριν 15 μέρες περίπου. 15%μέρισμα Κύριε hippy σαν λάτρης. Έχω γράψει επανειλημμένως ότι αλλάζει στρατηγικη Touristic Activities 190δις αγορά διεθνώς που τη λυμαινονται μικροί ..Έχει τον τρόπο και τα μέσα να πάρει τεραστιο κομμάτι από αυτή την πίτα. Για δες τε τη παλικαρια μου...

      Διαγραφή
    19. Μην ξεχνάτε κύριε Captain Cook την Thomas Cook και αυτή μεγάλη ήταν,δεν θα μου φανεί απίθανο αύξηση κεφαλαίου,η και κρατικοποίηση από την Angela, αφού έχει άλλες φτηνές γιατι κοιτάζετε εκεί,έχει γράψει ο κύριος Τακης,καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    20. Κύριε Κιτσο δεν νομίζω κατά την ταπεινή μου άποψη πάντα ότι έχουν σχέση τα μεγέθη της Cook(συνονόματης μου τι σύμπτωση)με την TUI...Νομίζω πιο ειδικοί όπως οι Κύριοι Τάκης Ανδρέας Burren κλπ που ασχολούνται με τα θεμελιωδη ας μας πουν..παρακαλω

      Διαγραφή
    21. Captain εγώ δεν είμαι σε καμία περίπτωση ειδικός. Μαθητής είμαι και συμμετέχω για να κλέψω λίγη γνώση από τον οικοδεσπότη και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
      Δε θα ήθελα να πάρω κανένα ταλαίπωρο στο λαιμό μου δημιουργώντας λάθος εντύπωση.

      Διαγραφή
    22. Κύριε Κάπτεν Κουκ παρότι είχα στα υπόψιν τη TUI εν τέλει δε τόλμησα, και εκ των υστέρων ορθά.

      Κάτι δε μου κάθεται και καθόταν καλά. Το 15% μέρισμα είναι με τα προηγούμενα μεγέθη. Ποιος ξέρει αν και πότε θα επανέρθει σ' αυτά. Το ζήτημα είναι αν θα επιβιώσει. Νομίζω είδα τις προάλλες ότι απέσυραν εντελώς το guidance για τη χρήση. Έχουν προβλήματα με τα boeing αεροπλάνα και με τον ιό. Η τουριστική σεζόν φέτος πάει για φούντο. Αν στηριχτεί απ' την άγκελα καλώς, είναι πιθανό, αν και προσωπικά δε μου βγάζει και πολύ νόημα. Προς το παρόν δεν ασχολούμαι. Αν εντρυφούσα περισσότερο θα κοίταζα τι δανεισμό έχει να πληρώσει τα επόμενα 1-3 χρόνια και αν μπορεί να τον εξυπηρετήσει απρόσκοπτα.

      Σχετικά με την επικείμενη αλλαγή στρατηγικής σε touristic activities, α) κατά τη γνώμη μου θα πάει πάρα πολύ πίσω, μη πω ότι μπορεί ν' ανακαλέσουν και β) είναι μια μεγάλη αγορά, αλλά κατακερματισμένη σε μικρούς παίκτες. Θα χρειαστεί πολύ κόστος να τους συγκεντρώσει στη πλατφόρμα. Σκεφτείτε για παράδειγμα μια εταιρία που κάνει ας πούμε σαφάρι στη Κρήτη - για κάποιο λόγο τις βόλτες με τα τζιπ στα βουνά της κρήτης τις ονόμασαν σαφάρι. Είναι ένας θεωρητικά ιδανικός πελάτης για τη TUI όπου θα του στέλνει κόσμο και θα παίρνει μια προμήθεια π.χ. 30%. Το θέμα είναι ότι μια τέτοια εταιρία μπορεί να εξυπηρετήσει τη μέρα ~50 άτομα, ας πούμε 100 αν είναι μεγάλη. Τα μεγέθη είναι μικρά και επίσηςο επιχειρηματίας είναι μικρός, Έλληνας και επαρχιώτης άρα πιθανά έχει κόστος για τη TUI.

      Διαγραφή
    23. Ευχαριστώ θερμά Κύριε Μιχάλη να είστε καλά !Και εσείς Κύριε Barren.

      Διαγραφή
  7. κ. Τάκη την SWN τη βρήκα ψάχνοντας για υποτιμημένες, βάσει αριθμοδεικτών, έπειτα έπεσε στην αντίληψή μου και η περιοδικότητα του NG και ασχολήθηκα περαιτέρω.
    Θεωρώ πως η αντοχή της οφείλεται
    1. Στην αναδιάταξη της παραγωγής που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με αποκορύφωμα την ολική εγκατάλειψη/πώληση των παλαιών εγκαταστάσεων στη λεκάνη Fayetteville και τη μεταφορά της παραγωγής στη λεκάνη Appalachia, με καλύτερα περιθώρια κόστους και ποσότητας παραγωγής.
    2. Στην επιτυχημένη χρήση χρηματοοικονομικών προϊόντων, κοινώς hedging.
    Τώρα αν με την τρέχουσα κατάσταση η περιοδικότητα του NG πάει περίπατο όπως το 2008, θα δείξει. Εδώ το σχετικό διάγραμμα πάντως.
    https://prnt.sc/rka9kf
    Έχω μικρή θέση και σε μία πιο εξωτική (που λέει και ο κ. Hippy) του κλάδου, που δεν είναι όμως Takaros material, την UNT η οποία χθες έκανε ένα αψυχολόγητο +70% και δεν έχω καταλάβει το γιατί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριοι ήθελα να σας κάνω δύο ερωτήσεις λογιστικής. Ζητώ συγγνώμη αν θα σας φανούν χαζές αλλά δεν είμαι ειδικός, οπότε θα ήθελα τη βοήθειά σας.
    1. Τι είναι οι μη ελέγχουσες συμμετοχές?
    2. Τι είναι τα προσαρμοσμένα EBITDA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω μια εταιρεία που έχει ποσοστό ας πούμε 60% σε μια εταιρεία άλλη η οποία βγάζει κέρδη 100.000 ευρώ.

      Τότε η εταιρεία που εχω το 60% ενοποιειται πλήρως στη δική μου εταιρεία.
      Συνεπως η δική μου εταιρεία θα εμφανίσει 100.000 ευρω κέρδη. Επειδή όμως έχω το 60% της εταιρείας με τα 100.000 ευρώ κέρδη, τότε:

      Τα 60.000 αναλογούν στους μετοχους της εταιρείας μου

      Τα 40.000 ειναι μη ελέγχουσες συμμετοχες.

      Διαγραφή
    2. Προσαρμοσμένο EBITDA μπόρει να είναι :

      Το EBITDA διχως προβλέψεις
      Ή το EBITDA διχως συμμετοχες που πουλήθηκαν κατα τη διάρκεια του ετους.

      Διαγραφή
    3. 1.Μη ελέγχουσες συμμετοχές είναι το μέρος των ιδίων κεφαλαίων μιας θυγατρικής που δεν αναλογούν, απευθείας ή εμμέσως, σε μητρική εταιρεία.
      2.Προσαρμοσμένο EBITDA (Ο δείκτης λειτουργικών κερδών πριν από χρηματοοικονομικές και
      επενδυτικές δραστηριότητες, αποσβέσεις και απομειώσεις, κόστη σχετιζόμενα με
      προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης, έξοδα αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενες
      νομικές υποθέσεις)

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

      Διαγραφή
    5. Σωστός κε Δημήτρη πολλές φορές το προσαρμοσμένο ebirda μπορεί να κρύβει παγίδες στον ισολογισμό μιας εταιρείας διότι πολύ απλά μπορεί να μην λαμβάνει υπόψιν της τις μή επαναλαμβανόμενες ζημίες απο διάφορες αιτίες ενώ στην πραγματικότητα αυτές μπορεί και να είναι επαναλαμβανόμενες.

      Διαγραφή
    6. Τα Ελληνικά μου(και όχι τα οικονομικά μου), με υποχρεώνουν να κάνω μια ερώτηση.
      Οι συμμετοχές ελέγχουν (και συνεπώς ελέγχουσες);
      ή ελέγχονται, (και συνεπώς ελεγχόμενες), ή δεν (και συνεπώς μη ελεγχόμενες);

      Και για ΔΕΗ: εκοιμήθη(ν)
      Με εκτίμηση

      Υ.Γ. Δεν είμαι φιλόλογος.

      Διαγραφή
    7. Σωστό είναι το μη ελέγχουσες ή μέτοχοι μειοψηφίας, αγγλιστί minority interest.
      Είναι συμμετοχές <50% τρίτων σε θυγατρικές στις οποίες ο Όμιλος ασκεί έλεγχο, άρα είναι μη ελέγχουσες. Αν ο Όμιλος δεν ασκούσε έλεγχο, είχε δηλαδή <50% δε θα τις ενοποιούσε πλήρως στα αποτελέσματά του.
      Τα προβλήματα/ερωτήματα όταν υπάρχουν είναι δύο:
      1. Ποιοι τις κατέχουν? (συνήθως οι ΜΜ του ομίλου)
      2. Τι είδους ενδοομιλικές συναλλαγές πραγματοποιούνται και με τι όρους?
      Για παράδειγμα εγώ έχω μια εισηγμένη και ιδρύω μια θυγατρική, στην οποία η εισηγμένη έχει 60% κι εγώ ως μη ελέγχουσα συμμετοχή το 40%. Βέβαια αφού ελέγχω την εισηγμένη ελέγχω και τη θυγατρική και μπορώ πχ να διευκολύνω τη θυγατρική, πχ πουλώντας της φθηνά και με διευκολύνσεις, δανείζοντάς τη με καλύτερους όρους από ότι δανείζεται η εισηγμένη και πάει λέγοντας.
      Έτσι με το 40% στη θυγατρική τα κονομάω σε βάρος των μετόχων της εισηγμένης, στους οποίους μεν είμαι κι εγώ, αλλά σαν σύνολο κερδίζω.
      Το πρόβλημα με άλλα λόγια είναι όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και για να εντοπιστεί θέλει πολύ βαθύ ψάξιμο, που δικαιολογείται μόνο από πολύ μεγάλη θέση σε μια εταιρία. Ειδάλλως μένει κανείς μακρυά.

      Διαγραφή
    8. Κύριε Barren, είστε μεγάλη "μαμούνα" στο ψάξιμο! Δεν σας ξεφεύγει τίποτα!
      Τα σέβη μου.

      Διαγραφή
    9. Οι γνωστές "τριγωνικές" συν/γες που αποκρύβουν από εφορία κέρδη κλπ

      Διαγραφή
  9. https://www.marketbeat.com/stocks/NASDAQ/CSIQ/Ενέργεια..παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ..και κατασκευή καλησπέρα Ρίξτε μια ματιά είναι από της μεγαλύτερες στο χώρο της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τόσα κέρδη και ρευστότητα γιατί δεν δίνει μέρισμα ξέρετε?

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα...δεν γνωρίζω. Υποθέτω όμως λόγω του ότι μπαίνει στο κομμάτι πώλησης ενέργειας σε μεγάλες εταιρίες να θέλει να ανάπτυξη τέτοιου τύπου project με ίδια κεφάλαια..Πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με Amazon...υποθέτω απλά δεν γνωρίζω..Ο λόγος που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ότι έχω προϊόν της σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου που διατηρώ

      Διαγραφή
  10. Kαλησπερα στη παρεα!!!
    Αφου καθομαστε αναγκαστικα μεσα στο σπιτι....το ριξαμε στην μελετη ετσι να περναει η ωρα.

    ΓΔ....ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ματια την τελευταια 10ετια 2009 - 2020...(και την δεν περασαμε αυτη τη 10ετια???)...θα το ξεπερασουμε και αυτο!!!....

    Με μια πρωτη ματια διακρινουμε 3 καλες βυθισεις του ΓΔ και 3 ωραιες αντιδρασεις....
    Παμε να δουμε μια μια ξεχωριστα....

    1)......7/6/2010....Χαμηλο ΓΔ = 1385.01 ....Τιμη Ακμο 200 = 3361...Διαφορα - 59%

    2).....4/6/2012......Χαληλο ΓΔ = 471.35......Τιμη Ακμο 200 = 1642.....Διαφορα - 74%

    3) .....8/2/2016.....Χαμηλο ΓΔ = 420.82....Τιμη Ακμο = 900.......Διαφορα - 53%

    ΤΩΡΑ χαμηλο ΓΔ = 469.55.....Τιμη Ακμο = 783.....Διαφορα - 40% (μεχρι στιγμης)....

    Απο οτι φαινεται....ΑΝ υπαρχει (που υπαρχει) πραγματικο προβλημα....εχουμε ακομα πορεια ...οποτε τιμες 3ΧΧ ΜΑΛΛΟΝ θα τις δουμε.....Η στατιστικη αυτο λεει...μενει και η επαληθευση....

    Συμπερασμα.....κραταμε την ρευστοτητα γερα (τουλαχιστον 35% - 40%)....για δυσκολοτερες μερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνωμη....Αυτο ειναι το σωστο

      1)......9/3/2009....Χαμηλο ΓΔ = 11457.83 ....Τιμη Ακμο 200 = 3830...Διαφορα - 62%

      2).....4/6/2012......Χαληλο ΓΔ = 471.35......Τιμη Ακμο 200 = 1642.....Διαφορα - 74%

      3) .....8/2/2016.....Χαμηλο ΓΔ = 420.82....Τιμη Ακμο = 900.......Διαφορα - 53%

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση κύριε Τάκη για τα νούμερα στις ΗΠΑ 2019,ΑΕΠ 21τρις,χρέος 23τρις,δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν 1τρις,με ανάπτυξη 2,1,φέτος με κορονοιο και ύφεση,θα χειροτερέψουν τα νούμερα,νομίζετε ότι θα είναι διαχείρισημα τα νούμερα.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ΑΕΠ 21τρις και το νόμισμα σου παγκόσμια αποθεματικό και όλοι τρέχουν πίσω απο το δολάριο που μπορείς να κόψεις όοοοοοσο θέλεις .... λίγο είναι το χρέος των 23τρις ... πολύ λίγο θα έλεγα και ευκόλως εξυπηρετήσιμο.

      Δείτε και λίγο Ιαπωνία!!

      Διαγραφή
    2. Γενικά κύριε Τάκη ποιά η γνώμη σας για τα νομίσματα γενικότερα τώρα που θα πάρουν φωτιά οι εκτυπωτές παγκοσμίως; Μεσοπρόθεσμα.

      Διαγραφή
    3. κ. Μιχάλη το δολάριο ενισχύεται σημαντικά σε σύγκριση με ΕΥΡΩ, JPY και GBP το τελευταίο μήνα. Όλα αυτά συνηγορούν οτι παραμένει πολύ ισχυρό έναντι όλων και επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρει ο κ. Τάκης πιό πάνω.

      Διαγραφή
  12. αυτη τη φορα παμε για 90% κατω οσο δεν υπαρχει φαρμακο ,,κΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ φορείς του ιού που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα!!! Η κυβέρνηση Κόντε σκοπεύει να εγκρίνει την πραγματοποίηση χιλιάδων τεστ για να εντοπισθούν οι φορείς του ιού που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Και να τεθούν πιθανότατα υπό παρακολούθηση μέσω δορυφόρου ώστε να ελέγχονται, λεπτό προς λεπτό οι μετακινήσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://www.capital.gr/epikairotita/3439609/kathigitis-seiman-gia-koronoio-den-tha-epanelthoume-stin-kanonikotita-noritera-apo-to-2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ολα πρεπει να ανοιξουν και να δουλεψουν με την προυποθεση οσοι κυκλοφορουν να φοραν μασκα και γαντια ,,,το μενω σπιτι ως ποτε? τι θα φανε ? αλλιως δεν θα μεινει τιποτα ,,οποιος δεν φορα γαντια και μασκα 10000 ευρω προστιμο καθε φορα..αυτα μεχρι να βρεθει το εμβολιο ,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακούω συνεχώς αυτές τις μέρες συνεντεύξεις από Αμερική για να πάρω παλμό. Ο Howard Marks τονίζει τα εξής:

    Στη ζώνη αυτή αξίζει να κάνει κάποιος τοποθετήσεις, ωστόσο χρειάζεται η διαφύλαξη μετρητών για ενδεχόμενη περαιτέρω πτώση.

    Στη φάση αυτή δεν γνωρίζει κανείς ποια θα είναι η εξέλιξη στην αντιμετώπιση του ιού και αναλόγως το σταμάτημα της οικονομίας. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι 2 μήνες, 6μήνες ή ένας χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι το σημαντικότερο που πρέπει να εξετάσει κανείς είναι αν θα αντέξει μια εταιρεία, γιατί σε περίπτωση που χρεοκοπήσει μια εταιρεία οι μέτοχοι τα χάνουν όλα και επί της ουσίας οι πιστωτές γίνονται οι καινούργιοι ιδιοκτήτες. Επισημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που το κράτος διασώσει μια εταιρεία, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει προς το συμφέρον των μετόχων.

    Τέλος, πιστεύει ότι επειδή οι αγορές βασίζονται κατά κύριο λόγο στην ψυχολογία, θα πρέπει ο επενδυτής να αναζητήσει αξίες όπου η πτώση της τιμής είναι πολύ μεγαλύτερη από την επικείμενη επιδείνωση των θεμελιωδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κύριε hippy σε κάποιο προγενέστερο σχόλιό σας θεωρείτε ότι ο Μυτιληναίος θα προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει 23/6. Δεδομένου όμως ότι ο όμιλος χρειάζεται τη ρευστότητα που διαθέτει αφενός και αφετέρου είναι μάλλον αδύνατο υπό τις νέες συνθήκες να εκδόσει νέο με χαμηλότερο επιτόκιο από το 3,10% που είναι το υπάρχον, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι θα κάνει την πρόωρη αποπληρωμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ερώτηση στην οποία απάντησα αφορούσε τα εταιρικά ομόλογα γενικά (και υποννοούσε μάλλον το ΑΤΤΙΚΑΒ1 και το AEGNB1 που έχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους-πάνω από 50%-εάν αποπληρωθούν κανονικά στο 100). Έχοντας κατά νου ότι ήταν στις δηλωμένες προθέσεις της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να αποπληρώσει πρόωρα καθώς και ότι ο ΟΠΑΠ προπληρώνει κανονικά το δικό του στις 23/3 ανέφερα ότι θεωρώ καλύτερο το ΜΥΤΙΛΟ1. Προφανώς και δεν ξέρω-ούτε εσείς φαντάζομαι-τι θα πράξει η διοίκηση τελικά. Σε κάθε περίπτωση θα συμφωνήσετε φαντάζομαι πως στην μετοχική αγορά θα υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες και τα ρευστά δεν είναι άπειρα. Οπότε ρευστοποίησα την μικρή θέση που είχα αγοράσει στο 90 και σφίγγω προς το παρόν το χρήμα.

      Διαγραφή
  17. Χαιρετω παιδες... απ το φιλο Βασιλη το ειδα.. καλιο αργα παρα ποτε λοιπον.. ανακοινωθηκε κ ο νεος δεικτης FTSE υψηλης μερισματικης αποδοσης.. παρα πολυ καλο..καλη συνεχεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν βλέπω να σχολιάζει κανείς τι θα γίνει με τα ακίνητα.
    Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις αποσύρονται τα φιλέτα που ήταν προς πώληση είτε κατοικίες είτε εμπορικά ή οικόπεδα.
    Ποιά μετοχή λοιπόν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ύφεση, από τον κορωνιό και από οτιδήποτε.
    Δεν είδα να την αναφέρει κανένας και φυσικά πέρασε στο ντούκου και αυτός είναι ο ΚΕΚΡΩΨ.
    Μια εταιρεία ΜΟΝΟΝ στα χαρτιά και τίποτα παραπάνω άρα δεν έχεις να φοβηβείς τίποτα.
    Εχει ρίσκο ; ΝΑΙ γιατί δεν έχει προσφέρει τιποτα ακόμα ούτε μερίσματα ούτε τίποτα.
    Μπορεί να βρεθεί κάτω από 1€; Βεβαίως είναι όμως ευκαιρία ; Είναι γιατί αγοράζεις ίσως μια από τις καλύτερες περιοχές στην Ελλάδα 350 στρ. περίπου στο Ψυχικό με θέα και εμφάνιση.
    Είναι άμεσα αξιοποιήσιμη ; ΝΑΙ γιατί οι κ.κ. μέτοχοι είναι πολύ δυνατά χέρια και ΟΧΙ γιατί ακόμα δεν έχει βγεί η τελική απόφαση για την έκταση μετά από τη τελευταία προσφυγή του Δημοσίου στο Αρειο Πάγο. Τι πιθανότητες έχει να πετύχει αυτή η αγωγή ; Κατά τη γνώμη νου καμμία αλλάα και να πετύχει πιστεύω ότι είμαστε στα τελειώματα μετά από τόσα χρόνια αγωγών πέρα-δώθε.
    Τελικά το ερώτημα είναι συμφέρει κάποιος μακροπρόθεσμα να στοιχηματίσει πάνω της σε αυτή τη τιμή ;
    προσωπικά λέω ναι ακούω τις γνωμες σας.

    ΥΓ
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΑΓΟΡΑ/ΠΩΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Δημήτρη είναι στις επιλογές του κ. Τάκη από 0,96, τι άλλο να πούμε?

      Διαγραφή
    2. Εχετε δίκιο κ. BArren o κ. Τακης το επισήμανε το γνωρίζω 👍 αλλά δεν βλέπω άλλους να το επικροτούν.
      Πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευκαιρία και μου έκανε εντύπωση η τελευταία του κίνηση με ΟΓΚΟ και πάνω 7,96%

      Διαγραφή
    3. Το είχα γράψει τον Δεκέμβρη:
      Μετά από κάποια αντίδραση τεχνικά πιο πολυ λογω της μεγάλης πτώσης των τελευταίων ημερών ,θα πάει καρφί για το 1 ευρώ αλλά και πάλι ακριβη θα ειναι..Η εταιρεία είναι πάλι χωρίς αντικείμενο,στον αέρα κυριολεκτικά,θα πουλάει φουμαρα για μεταξωτές κορδέλες και οι αναιρέσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη ,μέχρι κάποια στιγμή στο πολυυυ μακρινό μέλλον ένα δικαστήριο να κάνει το ΨΥΧΙΚΌ και να αποριψει μια αναίρεση ενός εκ των δύο..

      Διαγραφή
    4. κ. Ανανία εσείς δηλαδή πόσο θα δίνατε για να αγοράσετε 0,50 έως 0,10 ; δηαδή για να καταλάβουμε αν εσείς διεκδικούσατε νόμιμα αυτή τη γή για 30 χρόνια θα πουλάγατε φούμαρα ;δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σας αφού είμαστε πλέον στο τελευταίο στάδιο των αναιρέσεων

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς κύριε Ανανία.
      Αυτό είναι το σκεπτικό της επιλογής του Κέκροπα .... ότι δηλαδή πουλάει φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες, άρα θεμελιωδώς δεν πρόκειται να χαλάσει τα νούμερα της. Ποια νούμερα; Του αέρα του κοπανιστού;
      Άρα τον κοιτάζω παικτικά .... και μόνον παικτικά.

      Πιθανολογώ ότι ακόμη βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στο χαρτί εκείνοι που την οδήγησαν μέχρι τα 3 ευρώ, με το σκεπτικό του κερδισμένου δικαστηρίου.
      Η αναίρεση του κράτους έδωσε την πτώση κάτω απο τα 2 ευρώ .... άρα όταν ηρεμήσουν τα πράγματα με τον COVID 19, θεωρώ ότι θα ξαναδοθεί η ευκαιρία για ένα ακόμη ανοδικό κύμα!!
      Μπορεί φυσικά να πάει και κάτω απο 0,95 ... ναι μπορεί. Εδώ πλέον χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τον παππού απο τον Covid19.

      Διαγραφή
    6. Κ. Τάκη το παίγνιο ΚΕΚΡΟΨ θα έχει πολλά επεισόδια. Όταν τελεσιδικήσει το ιδιοκτησιακό, θα ακολουθήσει ο αποχαρακτηρισμός, έπειτα η σύνταξη και έγκριση πολεοδομικού σχεδίου, έπειτα οι υποδομές κλπ.
      Και επειδή πρόκειται για μια άγονη έκταση που μοιραία θα καταπιεί η πόλη, θα προσφέρεται για χρόνια για αγορά σε κάθε κακή είδηση (εφέσεις, περιβαλλοντικές προσφυγές, επιτροπές κατοίκων) και πώληση σε κάθε καλή.

      Διαγραφή
  19. Έχει καιρό που μίλησα πως μόνο ένα παγκόσμιο lock down και ταυτόχρονα αύξηση διαγνωστικών τέστ (πλέον υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό), με ότι αυτό συνεπάγεται ως βραχυχρόνια - μεσοχρονια αρνητική συνέπεια, ακολουθούμενη από μια επιθετική πολιτική αύξησης δημοσίων επενδύσεων, θα έχει τις θετικότερες επιδράσεις για όλες τις οικονομίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλώσεις Bullard....

      http://www.marketwatch.com/story/unemployment-could-reach-30-in-the-us-says-st-louis-feds-bullard-2020-03-22

      Διαγραφή
  20. https://www.axios.com/carnival-cruises-coronavirus-bailout-99a765ad-8bd2-4647-9690-94a4dca0a8ce.html?utm_source=tsc&utm_campaign=hboseason3a

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μόλις ολοκληρώσει τις αγορές τις η Νάνσυ η Πελόζι και συμφωνήσουν στο κυβερνητικό πακέτο θα δούμε και τη δυναμική της αντίδρασης.
    Για την ώρα οι αγορές παραμένουν σε παράκρουση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κ. Βασίλη, τα λιμπέρια θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν παιχνίδι πολιτικής ευαισθησίας με την κατάσταση.
      Όταν πάρουν χαμπάρι ότι βασικός χρηματοδότης της καμπάνιας τους θα είναι το σωματείο εργαζομένων φαστφουντάδικων θα το δουν αλλιώτικα το πράγμα.

      Διαγραφή
  22. Ο Φίλος μας ο εκπτωτικός ξεσαλωνει με τη δεούλα.
    Οπότε ίσως έχουμε χρόνο

    Πάντως θυμάστε που σαν πινόκιο σας έγραφα ταβάνι για τους ρύπους τις 30.
    Τώρα κοντά στις 23.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.000.000 μιτους για τη ΔΕΗ το σουργελο. Και το capital αγρόν αγοραζει. Είναι το απόλυτο troll.

      Διαγραφή
  23. https://finance.yahoo.com/m/b8c08bc9-4956-3f5f-a081-7b794c600aec/royal-caribbean-secures-2-2.html

    Γι αυτό είναι στο +20% σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. nickname: "hunter"
    Ήθελά να ρωτήσω γιατί τέτοια βίαιη πτώση χωρίς αντίδραση στις τράπεζες; Τόσο πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες εταιρείες θα επηρεαστούν τα κέρδη τους; Σκεφτόμουν για χτίσιμο θέσης στην Εθνική Τράπεζα με εναρξη 5000 - 7000 τμχ (50% της θέσης που με ενδιαφέρει). Η κεφαλαιοποίησή της Εθνικής στα 777.507.880€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι μου λέει ότι σήμερα θα έχουμε πάρτυ .... αλλα αυτό το μπαχσλάδικο δεν είναι αγορά!!

      Διαγραφή
    2. Με NIKKEI +7.1%, Shanghai +2.1% και Hang Seng +4.6% έτσι φαίνεται.
      Αλλά τα χθεσινά ρεζιλίκια μάλλον έκαναν ζημιά στη λαχαναγορά μας, που θα φανεί μάλλον σε 2ο χρόνο.
      Αν έπεφτε κανα κεφάλι ίσως βοηθούσε λίγο.

      Διαγραφή
    3. Διεθνής περίγελος το Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτή είναι η πιο μετριοπαθής περιγραφή, με όσα κωμικοτραγικά διαδραματίστηκαν χθες Δευτέρα.
      Συνεδρίαση που θα ξεκινούσε στις 10.30′ δεν ξεκίνησε και λόγω αλλαγών στον τρόπο διαμόρφωσης νέων χρηματιστηριακών δεικτών, όμως κυρίως λόγω της λογικής “τηλεργασίας” που για άγνωστο ποιους λόγους ακολουθήθηκε.
      Διοικητικό Συμβούλιο, Διοίκηση, Επικεφαλής Υπηρεσιών και Τμημάτων υπάρχουν, ας αναλάβει-έστω ένας- την ευθύνη να δώσει μία εξήγηση.
      Έχουν τεράστιες ευθύνες και οφείλουν μια ρεαλιστική εξήγηση γιατί:
      Ενώ διαπιστώθηκε το πρόβλημα, στις 10.35΄
      χωρίς να έχει επιδιορθωθεί ουσιαστικά δόθηκε δεύτερη ώρα έναρξης για τις 12.00′
      μετά για τις 15.45′
      με τις ώρες λήξης να μετατίθενται 2 και 3 φορές.
      Ήταν στραβό το κλήμα -η ουσία είναι πως ασκήθηκε τεράστιας έκτασης υποτιμητική κερδοσκοπία– καθώς με μέτρια αξία συναλλαγών έγιναν “καπνός” αποτιμήσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ.
      Μας καταγγέλθηκαν σημεία και τέρατα από χρηματιστές, οι οποίοι παραδέχονταν πως τέτοιο χάλι δεν θυμούνται να έχει συμβεί ποτέ αυτό τον αιώνα στο ταλαίπωρο χρηματιστήριο μας.
      Εντολές, που είχαν δοθεί στο σύστημα δεν ενεργοποιήθηκαν με συνέπεια να μείνουν ανεκτέλεστες.
      Διορθωτικές εντολές δεν περάστηκαν μόνον αφού έγιναν οι αρχικές, για τις οποίες ωστόσο είχε δοθεί ακυρωτική εντολή.
      Με δύο λέξεις, αίσχος και παράνοια. Ίσως και αναισθησία.
      Χάθηκαν χθες τεράστια ποσά και απ΄ ότι μαθαίνω κάποιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν και νομικά. Έχουν -λένε- στοιχεία στα χέρια τους, όπως μ’ ενημέρωσαν.
      Κατά τα άλλα το rebranding μας μάρανε…

      https://banks.com.gr/simeia-kai-terata-chthes-stin-leoforo-athinon/

      Διαγραφή
    4. Έτσι είναι κ. Βασίλη, το χθεσινό ήταν η χαριστική βολή στο λεπρό.
      Από εκεί που τους απασχολούσε πώς θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, τώρα δε θα μπορούν να συγκρατήσουν ούτε τα εγχώρια.
      Προβλέπεται κύμα χρηματιστηριακής μετανάστευσης στο USA, πλέον δεν είναι ένας μήνας στη θάλασσα και υποδοχή στο Ellis Island, μια σύνδεση internet αρκεί.

      Διαγραφή
  25. Η μεγάλη διαφορά με τα capital controls.
    Τότε έκλεισαν και μηδένισαν,ενώ οι υπόλοιπες λειτουργούσαν και μετά το αρχικό σοκ των cc, επανήλθαν και αποζημίωσαν τους κατέχοντες.
    Τώρα,λειτουργούν οι τράπεζες, αλλά από τον φόβο των ανακεφαλαιοποιήσεων από τα παλιά και νέα κόκκινα των κλειστών τώρα επιχειρήσεων, πέφτουν πιο πολύ από τις ίδιες τις κλειστές εταιρείες!!!!!!
    Εγώ, απορώ, πως πέφτουν όλες οι τράπεζες παγκόσμια, εκτός την db,με τα 50+ τρις έκθεση σε παράγωγα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Carnival Corporation (CCL)
    Ωρσιότατη ανάλυση
    https://seekingalpha.com/amp/article/4333764-carnival-run-numbers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μία αξιέπαινη προσπάθεια από την εταιρία BRIQ properties. Να γίνει για όλες τις εταιρίες υποχρεωτική η εναλλακτική συμμετοχή σε συνελεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. nickname: "hunter" . ριξτε μια ματιά και στο spread της χρυσης λιρας περιπου στα 150€ (αγορα 329,89€ - πωληση 476,62€). Φαινεται ότι προκειται να τυπωθει πολυ νεο χρημα. φαινεται ειχαν δικιο οι κεντρικες τραπεζες που αγοραζαν χρυσό τα τελευταια χρονια. Όλα δείχνουν ότι το ΧΑΑ θα αρχίσει μια πλαγιοαναοδική κίνηση σιγά σιγά. Οι επιπτωσεις του ιου στην Ελλαδα ακομη δεν φαινονται να ειναι μεγαλες. Αυτο θα αλλαξει μονο αν υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν θα τα καταφερουν το επομενο κρισιμο 15νθημερο. Μετα η κατασταση φαίνεται να υποχωρεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε περίοδους μεγάλων διακυμάνσεων τα spreads ανοίγουν κατά πολύ!!
      Πλέον είναι αργά σε όσους θέλουν να αγοράσουν ...

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη να με συγχωρείς θα διαφωνήσω,πιστεύω Ασημακι είμαι φιλοασημακιας,το λέω ιστορικά η διαφορά με χρυσό δεν είναι 100 προς 1 νομίζω κάποια στιγμή θα αποκατασταθεί αυτό,πότε δεν ξέρω αν έχουμε μεγάλη ύφεση νομίζω γρήγορα σχετικά.Καλο απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά αγοράζω Crud (το αντίστοιχο του WTI Crude) στο Λονδίνο κι ελπίζω σε διπλασιασμό μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

      https://finance.yahoo.com/quote/CRUD.L?p=CRUD.L&.tsrc=fin-srch

      Διαγραφή
    4. Κυριε hunter σας ενδιαφερει χρυσος σε φυσικη μορφη κ λιρες ?

      Διαγραφή
  29. ... εν τέλει και ο χρυσός τρελάθηκε... τρελές διακυμάνσεις... νομίζω ζούμε μια εποχή που είναι αδύνατο να την ξεχάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το δολάριο στο τέλος θα τα αγοράζει όοοοοοοοολα!!!

      Διαγραφή
    2. ...αρα μόνο Αμέρικα αξίζει να παίζουμαι... τόσο πληθωριστικό χρήμα γύρω μας... το Lk νομίζω οτι σύντομα θα ξεκινήσει την ανάβασή του... τα χειρότερα σιγά - σιγά είναι πίσω του..

      Διαγραφή
    3. Όλα τα εστιατόρια στο χρηματιστήριο της Αμερικής εφαγαν βούτιά. Τα Starbucks έφταναν να χάνουν ως και 45%.

      Διαγραφή
  30. Κύριε Τάκη, πιστεύετε ότι θα απαγορευτεί τελικά το short στην Αμερική ή όχι; Και κάτι άλλο...Πάμε για την ανάβαση στο πρώτο ποδαράκι του W;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πιστευω πως ήμαστε στην ανάβαση του πρώτου ποδιού του W ... εδώ θα είναι βίαιη η κίνηση.
      Όμως διχως bail out ...W δεν γινεται.

      Don't fight the FED

      Oι σορτάκιδες πλέον θα εχουν αντίπαλο.

      Διαγραφή
  31. Πιο ποδαράκι κύριε leky,bear market είμαστε,τινάγματα είναι αυτά,μακάρι να μην γίνει L αλλιώς ο σώζων εαυτών σωθητω.Ειναι μεγάλα τα πακέτα δεν λέω αλλά πρώτα να σιγουρευτούμε,πολύ πάνω κάτω δεν είναι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κύριε Κίτσο, ανέφερα κάτι που έχει πει ο κύριος Τάκης. Κατά τα τέλη Απριλίου θα δούμε πού βρισκόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. E ρε γλεντια στις 3 πριμαντονες στις κρουαζιερες και τον κλαδο των ξενοδοχειων!!! ΑΥτα ειναι..ουτε σε καζινο ετσι!!

    Κ. Τακη καμια αγορα εκανες αυτες τις μερες? Εστω και για trading? Ειμαι περιεργος να δομε αν τελικα οι τιμες την Τεταρτη 18/3 θα ειναι τελικα ο πατος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πάλι σε λάθος χρηματιστήριο είμαστε!! ΧΑΧΑ για Ελλάς ΧΑΑ ομιλώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παντως να πω και κατι ακομα... Περα απο το τι ειναι φτηνο και τι ακριβο (οσον αφορα τη Wall), ο τροπος που κινειται και οι διακυμανσεις της θελουν και την αναλογη "εκπαιδευση" σε ψυχολογια. Φερνω παραδειγμα την CCL την οποια και συζηταμε (το ιδιο ισχυει πανω κατω και για τις αλλες 2)... Φτηνη ηταν και στις 13/3 στα 10-12 δις κεφ/ση περιπου, και μεσα σε 3 συνεδριασεις στα 8 δολαρια σε κεφ/ση στα 5 δις, στο 1/4 των sales 2019. Aπο την προηγουμενη Τεταρτη ειχε ανοδο 100%! Τι να λεμε τωρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κύριε Ανδρέα θέλει πολύ προσοχή τι γράφουμε και πως το γράφουμε.Δεν φθάνει καμμιά εκπαίδευση στην ψυχολογία όταν οι διακυμάνσεις είναι αυτού του επιπέδου τη μια στιγμή στα τάρταρα την άλλη στο Θεό. Μας διαβάζουν και μη μυημένοι.Βεβαια θα μου πείς μεγαλα παιδιά είμαστε..Οκ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Λοιπόν γκουρούδες να κάνω μερικές γκουρουδικές προβλέψεις.

    Πριν τις κάνω να πω ότι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ και η γνώμη (την έγραψα) όσοι πήραν στον πάτο, έπρεπε να βγουν εχθές - σήμερα ή έστω να βγάλουν το 70%.

    Λοιπόν (πάμε γκουρουδιά) δίχως να έχω ούτε ένα κρουαζιερόπλοιο προβλέπω τιμές στόχους:
    Carnival 30
    Νορβηγέζα 40
    Για την ώρα αυτό δείχνουν και εντός του έτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη, το ερώτημα είναι αν θα δώσουν σημείο επιβίβασης ή θα μείνουμε με τον καημό?

      Παρόμοια με τις κρουαζιέρες συμπεριφέρεται και η Six Flags (SIX). Κεφαλαιοποίση 1,22b, EBITDA 550m, Καθαρά κέρδη 179m, Ταμείο 176m. Έχει βέβαια μεγάλο δανεισμό Total debt 2,4b, NET DEBT/EBITDA~4 αλλά παρόλα αυτά έχει καλές ταμειακές ροές. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο του entertainment και είναι κάτι σαν το Allou fun park. Στην Αμερική είναι αρκετά γνωστή, παρόμοια είναι τα Sea World, η Disney και τα Universal. Δεν έχω καταλάβει βέβαια αν έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω του ιού.

      Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τόσο στην Six Flags όσο και στην Luckin βλέπω στο Yahoo finance ανακοινώσεις δικηγορικών γραφείων για διεκδικήσεις εναντίον των εταιρειών για ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις ή μη ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητές τους.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ευρωβλάχε
      Πρόκειται για βιομηχανία δικηγορικών γραφείων που τάχα μου τρέχουν να προασπίσουν τα δικαιώματα πελατών. Free διαφημίζουν, αλλά στο τέλος τα σκάνε.

      Υπάρχει και μια άλλη βιομηχανία ... βιομηχανία γκουρούδων. Αυτοί σου προτείνουν χαρτιά , ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, και σου δίνουν σήματα αγορών, πώλησης για μετοχές penny stock. Και αυτοί free διαφημίζουν ότι δίνουν τα φώτα τους, αλλά μόλις πας να συνδεθείς να σε φωτίσουν σου ζητάνε λαγούς και πετραχήλια. Βέβαια αυτοί είναι νόμιμοι, με τις πιστωτικές κάρτες, με τα όλα τους .... όχι σαν κάτι δικούς μας, που σε βάζουν σε χαρτιά τους και σου κρατάνε ΜΑΥΡΑ, το 40% ή το 50% των κερδών .....

      ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ WALL STREET

      Διαγραφή
    3. Αυτή η Six Flags δεν μου αρέσει καθόλου.
      Δηλαδή τι κάνει;
      Παίρνει τα κέρδη όοοοοολα (και παραπάνω μάλιστα) και τα δίνει μέρισμα και κάθε χρόνο χειροτερεύουν τα ίδια κεφάλαια, τα οποία είναι αρνητικά και κάθε χρόνο γίνονται όλο και αρνητικότερα. Ο δανεισμός όμως αυξάνεται ... χρέος και όλο χρέος και μερίσματα όλο μερίσματα.

      Ο ορισμός της φούσκας ... δεν μου αρέσει καθόλου.

      Διαγραφή
    4. Αν θέλετε κύριε Τάκη μπορειτε να ρίξετε μια ματιά σε ένα peny stock είναι development εξόρυξης χρυσού έχει ένα συμπαθητικό κοίτασμα στην Βραζιλία λένε με κόστος εξόρυξης 550 η ουγγιά αλλά ψάχνουν χρηματοδότηση γύρω στα 120 μύρια για 100χιλιαδες ουγγιές το χρόνο το κοίτασμα είναι γύρω στο 1300000 ουγγιές δεν έχει χρέος αλλά καίει κεφάλαια,και οι insiders αγοράζουν τον τελευταίο χρόνο αβερτα με ανώτερη τιμή τα 0,20 Καναδά δολλάρια,amarillo gold λέγεται και διαπραγματεύεται και στο deutche borse,αν αξίζει τον κόπο.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα σε όλους,το,μετοχολογιο της κύριε Τάκη αποτελείται από,11 0/0 managment,6 institution με 51 0/0,μια εταιρεία με 30 0/0 εκ των οποίων αυτός που έχει την εταιρεία σαν φυσικό πρόσωπο έχει το 13 0/0 και retail 8 0/0.Λενε ότι η εξόρυξη θα ξεκινήσει το 2021 αν αυτά που λένε είναι έτσι και η τιμή του χρυσού μείνει ως έχει όχι να ανέβει,ο λαγαριασμος δείχνει ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    6. https://edition.cnn.com/2020/04/01/business/carnival-cruise-debt-coronavirus/index.html

      Διαγραφή
  38. Απαντήσεις
    1. Αυτό που βλέπω είναι ζημιές και όλο ζημιές ... αλλά για ένα ανεξήγητο λόγο ανεβαίνουν τα ίδια κεφάλαια γιατί διαρκώς βρίσκει επενδυτές που βάζουν κεφάλαια. Γιατί;
      Η δραστηριότητα φαίνεται ενδιαφέρουσα ... έχετε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες να μας πείτε;

      Διαγραφή
  39. SHILLER P/E RATIOS AROUND THE WORLD

    Emerging markets and World ex us at 37 YEARS LOW!!!

    https://prnt.sc/rn2n5t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λείπει η Ευρώπη...σήμερα πάντως έκανα μια πρώτη είσοδο στο δείκτη DAX στη Γερμανία (αγορά 100 DADEX GY)

      Διαγραφή
    2. Κύριε Hippy daxex μήπως θέλατε να γράψετε γιατί αν είναι αυτό ψωνισα 120 τεμ χθες μαζί με 2000 Ainv κοντά στα χθεσινά χαμηλά 6.80..

      Διαγραφή
    3. Ναι αυτό...χτύπησε ο γνωστός δαίμων

      DAXEX GY (ISIN DE0005933931)

      Large-cap iShares Core DAX UCITS ETF (DE) is an open-end, UCITS compliant exchange traded fund incorporated in Germany. The fund aims to track the performance of the DAX index. The fund reinvests income received back into the fund.

      Διαγραφή
    4. Πωληση ainv στα 9.05 και όλες τις κρουαζιέρες και mgm και περιμένουμε κάτω για επιβίβαση...

      Διαγραφή
  40. Ότι καλύτερο διάβασα τελευταία,

    "It is sadly true that sales in the stock market are the one type of sale that no one seems to enjoy"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαθος, ο μπαφετ εχει πει πως όταν μια μετοχή του παει κατω , χαιρεται γιατι μπορει να αγορασει φτηνοτερα πιο πολλα κοματια.

      Διαγραφή
  41. Οι τρεις ετσιρίες κρουαζιέρας θα μείνουν έξω από το bailout των 2 τρις λόγω ότι δεν φορολογούνται στην αμερική και τα πλοία τους έχουν ξένη σημαία.
    https://www.miamiherald.com/news/business/tourism-cruises/article241547471.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Έτσι είναι προς το παρών. Το διάβασα και στο BARRON'S...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. https://youtu.be/9xbfCPTimSY

    Μου άρεσε αυτή η ανάλυση για την CCL. Εν ολίγοις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να βιαστεί κανείς. Η μετοχή είναι κυκλική, έχει μεγάλα capex μπροστά και αυτή τη στιγμή είναι στο downturn. Η κατάλληλη στιγμή θα είναι όταν τα πράγματα θα δείχνουν πολύ χειρότερα και κανείς δεν θα ασχολείται με μετοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Να κάνω και ένα άσχετο σχόλιο ....

    Τιμή και δόξα στον Καράτζη και στην Δημόσια Πρόταση του στα 10 ευρώ.
    Κάποιοι έβριζαν τον Καράτζη που την είχε την μετοχή χαμηλά και δεν ενδιαφερόταν .... τώρα όμως η μετοχή αποσύρεται στα 10 ευρώ, ενώ μέσω μηδενισμού σχεδόν των πάντων.

    Άρα Τιμή και Δόξα στον Καράτζη που τέτοια στιγμή ''κασάρει'' τους πρώην μετόχους του.
    Να τα λέμε όλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βαράει το κεφάλι του στον τοίχο για πολύ καιρό μέχρι να το χωνέψει. Ήθελε να κάνει μαγκιές και "εξυπνάδες"!

      Διαγραφή
    2. Όπως τιμή και δόξα στην ΣΕΛΟ, στον ΝΗΡ, στην ΙΜΑΚΟ, στον ΒΑΡΔΑ, στην ΠΕΙΛΗ, στην ΓΤΕ, στην ΕΜΠ κλπ κλπ...η συνήθης γκρίνια από πλευράς μικρομετόχων ότι χάνουν χρήμα στο squeez out καθώς υποχρεώνονται σε καταγραφή ζημιών δίχως την στοιχειώδη αυτοκριτική ότι έκαναν κακές επιλογές οι οποίες ίσως και να μηδένιζαν το κεφάλαιο τους

      Διαγραφή
  45. https://finance.yahoo.com/news/carnival-cruise-lines-seeks-borrow-115554938.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. StockBeat: Can Carnival Cope?

    https://www.investing.com/news/forex-news/stockbeat-can-carnival-cope-2127509

    The company has $1.83 billion in debt falling due this year and $1.92 billion due next year, as well as heavy commitments to pay for new ships that – in happier times – it considered a safe bet ($2.8 billion this year and $5.9 billion in subsequent years).

    The company had already drawn down its existing $3 billion credit line in mid-March. At that time, it had tried to play down the ship commitments by saying they probably wouldn’t be delivered on time anyway because the virus would also stop shipyards delivering them, which is probably true enough but unlikely to be enough reassurance in the current circumstances.

    Bloomberg reported that the $3 billion senior note offering that makes up half of the capital raise is being marketed with a 12.5% coupon, despite being secured against the company’s prime operating assets, its ships, and despite having a three-year maturity.

    Together with the $1.75 billion of convertibles that are being offered, and $2.2 billion in already-existing commitments, that creates a pretty steep refinancing cliff in three years’ time.

    The company, at least, seems to be assuming that three years will be enough for the world to forget Covid-19 and allow it to return to its previous growth trajectory. That seems ambitious, to say the least.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Norwegian Cruise Line says there’s ‘substantial doubt’ about its ability to continue as a ‘going concern,’ warns of possible bankruptcy

    https://www.cnbc.com/2020/05/05/norwegian-cruise-line-says-theres-substantial-doubt-about-its-ability-to-continue-as-a-going-concern.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εγώ κ. Τάκη έκανα μια αγορά SE στο 58 γιατί έσπασε πάνω το κανάλι της.
    Έβαλα όμως stop στο 54.
    FOMO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σας επιτυχία κύριε Barren.
      Θα περιμένω ... νομίζω θα έχουμε αρκετές επιλογές. Δε θα πλήξουμε.
      Δεν σας το κρύβω ... μου αρέσει πολύ, ίσως όμως στη παρούσα φάση να προτιμήσω την Celsius. Ελπίζω να μη φύγει ...

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂