Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Beyond Meat (BYND) ....Στενή επαφή 1ου τύπου

Beyond Meat  .... εδώ ....
Διαπραγματεύεται στον Nasdaq με τον κωδικό BYND ... εδώ ....

H Beyond Meat, είναι μια εταιρεία τροφίμων που παρέχει φυτικά κρέατα. Προσφέρει προϊόντα σε πλατφόρμες κρέατος βοδινού, χοιρινού και πουλερικών. Πωλεί τα προϊόντα της σε διάφορους πελάτες στα κανάλια λιανικής πώλησης και διανομής τροφίμων μέσω διαμεσολαβητών και διανομέων στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεθνώς.

Η Beyond Meat, Inc. ιδρύθηκε το 2009 και εδρεύει στο El Segundo της Καλιφόρνια.
Αρχικά ήταν γνωστή ως Savage River, Inc. και άλλαξε το όνομά της στο Beyond Meat, Inc. το Σεπτέμβριο του 2018.
Ο Σκοπός είναι να παρασκευάζει και να πουλάει μπέργκερς από φυτικές ίνες, δίχως κρέας.

Εισήχθη στον Nasdaq την 1η Μαίου 2019, εκδίδοντας 9,625 εκατ. μετοχές στην τιμή των 25 δολαρίων ανά μετοχή. Τέλη Αυγούστου 2019 είχε εκτιναχθεί στα 240 δολάρια.
Πλέον έχει επιστρέψει στα χαμηλά των 90 δολαρίων ανά μετοχή.



Στα 90 δολάρια η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανέρχονται σε μόλις 384 εκατ. δολ, απο αρνητικά 121 εκατ. δολ που ήταν το 2018 ήτοι P/BV = 14.



Με την πρόσφατη δημόσια εγγραφή που έκανε η εταιρία έχει επαρκή ρευστότητα, καθώς στο ταμείο υπάρχουν 275 εκατ δολ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 67 εκατ. ευρώ. Συνεπώς η εταιρία έχει πολλά περιθώρια να αυξήσει τα ξένα κεφάλαια και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και να ονειρεύεται ότι μπορεί να αναπτυχθεί.

Οι πωλήσεις της εταιρίας στο κλείσιμο της χρήσης 2019 έχουν εκτιναχθεί στα 298 εκατ. δολαρια, όπου στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2019 παρατηρήθηκε τριπλασιασμός της αύξησης των πωλήσεων, σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα του 2018.

Ωστόσο τα αποτελέσματα, στο σύνολο της χρήσης 2019, παραμένουν ζημιογόνα κατά 12,4 εκατ δολ. Παρόλο που στο τρίτο τρίμηνο η εταιρία είχε εμφανίσει κέρδη, στο τέταρτο τρίμηνο 2019 εμφάνισε οριακές ζημιές.

Η εταιρία έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργατών 26000 καταστημάτων .... έχει και αντιπρόσωπο στην Ελλάδα (Αργυρούπολη). Η εκτίμηση μας είναι, πως ....

Πρόκειται για τον ορισμό του ακριβού.
Για να μου κινούσε το ενδιαφέρον για περισσότερη μελέτη θα ήθελα .... είτε η μετοχή να είναι στα 10 δολάρια, είτε να έβγαζε 500 εκατ κέρδη.

Βέβαια, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης , όμως τα 90 δολ θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά.

Λίγο που την κοίταξα είδα ότι και οι καταναλωτές δεν την εμπιστεύονται.
Μάλιστα είδα μια έρευνα αγοράς όπου έλεγε πως απο το σύνολο των χορτοφάγων , μόλις ένα 6% θα έτρωγαν απο αυτούς.




Επεξήγηση
  • Η "Επαφή πρώτου τύπου", είναι όταν δεις ένα UFO (δηλαδή απλά κοιτάς επιφανειακά την εταιρία)
  • Η "Επαφή δευτέρου τύπου" είναι όταν έχεις τεκμήριο για αυτήν... (δηλαδή αναλύεις βαθύτερα την εταιρία)
  • Η "Στενή επαφή τρίτου τύπου"... συμβαίνει όταν έχεις πραγματική επαφή... (δηλαδή τοποθετείσαι στην μετοχή με μικρά ποσά)
  • Η "Στενή επαφή τετάρτου τύπου"... είναι η πιο τρομακτική: γιατί σε απαγάγουν, σε παίρνουν μαζί τους! (δηλαδή η μετοχή αποτελεί μεγάλο ποσοστό στο σύνολο του χαρτοφυλακίου σου και ο Θεός βοηθός)

197 σχόλια:

  1. Εδά τα φέρνει ο Θανόπουλος. 2 μπιφτέκια των 100 γραμμαρίων το καθένα κοστίζουν 9€ σχεδόν. Οσο δηλαδή 1 κιλό καλός μοσχαρίσιος κιμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα κ. Τακη.
    Αλλη μια εταιρια την οποια παρακολουθησα απο τις πρωτες μερες εισαγωγης της και την οποια ειχα εντοπισει διαβαζοντας σχετικα με την ταση για τον Vegganισμο, η οποια επικρατει στις ΗΠΑ κ μαλιστα προωθειται ιδιαιτερα απο το Star system τoυ Hollywood.
    Για τον λογο αυτο πολλοι celebrities ειχαν επενδυσει στην εταιρια και ειχαν διαφημισει κ προωθησει την ταση αυτη. Παραθετω σχετικα αρθρα κατα την περιοδο εισαγωγης της, σε σχετικη δε φωτογραφια κατα την πρωτη μερα εναρξης διαπραγματευσης στις 2 Mαιου, φαινεται στο panel η γνωστη ηθοποιος/veggan/ακτιβιστρια αλλα και investor στην εταιρια, Jessica Chastain. Θεωρω δε οτι ενας λογος της εκτοξευσης της τιμης ειναι κ ολο το hype σχετικα με το κινημα του vegganισμου.

    Για οποιον ενδιαφεται μπορει επισης να δει το documentary The Game Changers του γνωστου James Cameron, το οποιο ειναι σχετικο κ ειχε τρομερη απηχηση σε παγκοσμιο επιπεδο και αποτελει προπαγανδα και διαφημιση απο γνωστους αθλητες κ celebrities (μεταξυ αυτων κ ο Arnold Schwarzenegger) θπερ του κινηματος.

    https://www.livekindly.co/jay-z-ruby-rose-celebrities-invested-vegan-meat/
    https://time.com/5582512/beyond-meat-best-ipo-2019/
    https://www.youtube.com/watch?v=iSpglxHTJVM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ. Τάκη, απασφαλίσατε μου φαίνεται!
    Είπατε ότι θα ασχοληθείτε με Ammurica και το κάνετε πράξη δίχως χρονοτριβές και περιστροφές.
    Ειλικρινά χαίρομαι να σας διαβάζω, τα καλύτερα είναι μπροστά.
    Καλό μήνα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Τάκη για ποιο λόγο ασχοληθήκατε με τη συγκεκριμένη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "Επαφή πρώτου τύπου", είναι όταν δεις ένα UFO (δηλαδή απλά κοιτάς επιφανειακά την εταιρία)

      Διαγραφή
  5. Κε Τάκη ευχάριστη αυτή η στροφή για αναζήτηση UFO.Η εταιρεία ΒΥΝD μου κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον μου, βασιζόμενος στην λογική, ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος κ η σύνδεση της με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης κτλ. (ιατρικά) και αποψίλωση δασών για την μετατροπή της γης για κτηνοτροφική χρήση (βιωσιμότητα & περιβάλλον). 
    Γνωστό ότι αργά ή γρήγορα το διαθέσιμο "κόκκινο" κρέας δεν φτάνει αν συνεχισθεί η ζήτηση του με αυτούς τους ρυθμούς και το μάθουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Εκ τον ουκ άνευ - αν δεν μειωθεί ο πληθυσμός της γης (βλ. επικαιρότητα),  λύσεις "εικονικού κρέατος" - θα πέσουν από την βιομηχανία τροφίμων. Να επισημανθεί ότι Ήδη στο πελατολόγιο της εταιρείας είναι μεγάλες αλυσίδες από τον χώρο του "φαστ φουντ".
    Δυστυχώς όπως λέει κ ο andreas, η BYND είναι συνδεδεμένη με τον "βεγκανισμό" και ίσως αυτό να είναι το ΜΕΓΑ λάθος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα στις κυρίες και τους κυρίους!

      Με είχε απασχολήσει προ μηνών η εταιρία, όχι τόσο χρηματιστηριακά, αλλά κυρίως από ιατρικής/ επιστημονικής απόψεως.

      1. Δε φαίνεται ότι η κατανάλωση "φυτικού κρέατος" έχει ουσιαστικά μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών για την υγεία από τη μέχρι τώρα έρευνα που έχει γίνει. Συνεπώς (επειδή είναι ακόμα σχετικά καινούριο προϊόν) είναι πιθανόν στο μέλλον να μπουν σοβαροί περιορισμοί στην παρασκευή του ή ακόμα και να απαγορευθεί.

      2. Με φίλους και γνωστούς που έχω μιλήσει (κυρίως στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει σχετική κατανάλωση) οι πληροφορίες λένε ότι δεν είναι και το καλύτερο γευστικά.

      Τούτων λεχθέντων είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς το τεχνητό κρέας και το μέλλον του.

      Διαγραφή
    2. Εγω σύντεκνοι λέω να ψήσω τον Κοντοβερό να μπει στο ΧΑΑ.

      https://www.kontoveros.gr/el/mpifteki-loykaniko-kempap/mpiftekia-thalassinon-propsimena.html

      Διαγραφή
    3. Εγώ λέω ότι η πρόταση του κ.Τακη είναι πολύ επίκαιρη λόγω Σαρακοστής !

      Διαγραφή
    4. Κύριε Βαμμένε να σας διορθώσω, λίγο, αν θέλετε ....
      Δεν υπάρχει καμία πρόταση.
      Η Beyond Meat (BYND) είναι Στενή επαφή 1ου τύπου, όπως λέμε όταν δεις ένα UFO (δηλαδή απλά κοιτάς επιφανειακά την εταιρία.
      Μου ζητήθηκε απο την ομάδα μου να την δώ και την είδα ... αποφάνθηκα πως Πρόκειται για τον ορισμό του ακριβού.
      Για να μου κινούσε το ενδιαφέρον για περισσότερη μελέτη θα ήθελα .... είτε η μετοχή να είναι στα 10 δολάρια, είτε να έβγαζε 500 εκατ κέρδη.

      Βέβαια, βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης , όμως τα 90 δολ θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά.

      Διαγραφή
    5. Η Luckin Coffee (επειδή και αυτή την αναφέρουμε στο Ιστολόγιο) πρόκειται "Στενή επαφή τρίτου τύπου"... συμβαίνει όταν έχεις πραγματική επαφή... (δηλαδή τοποθετείσαι στην μετοχή με μικρά ποσά)

      Μου έχει ζητηθεί άλλη μία. Αυτή είναι η InMode Ltd (INMD) .... όπως την κοιτάζω πρόκειται για "Επαφή δευτέρου τύπου" είναι όταν έχεις τεκμήριο για αυτήν... (δηλαδή αναλύεις βαθύτερα την εταιρία)
      Θα την αναρτήσω συντόμως ....

      Διαγραφή
    6. Σωστά κ.Τάκη humor έκανα.
      By the way πιστεύω πως η διόρθωση δίνει καλές τιμές σε πιο γήινες επιλογές
      ¨εν ελλάδι ¨ ας πούμε τις BYTE ,ΠΛΑΘ και άλλες βέβαια .

      ¨εν ελλάδι ¨ αν θυμάμαι καλά ήταν το trademark της CRETA FARM για να κατακτήσει το USA με υγεινά προιόντα .

      Διαγραφή
    7. Και ο Ελληνας ντιστριμπιουτορ: https://foodelco.gr/?fbclid=IwAR1yfKQG_muXUgCBMv4faYVFx57k4ALI-MBX3H1cR3HSCax4ZfjPcxprwPs

      Διαγραφή
  6. Το επαναλαμβάνω εδώ διότι δεν παρουσιάζεται στο σχετικό thread (πιθανόν γέμισε) σχετικά με το πως παίζουν την space, καθώς οφείλω να απαντήσω στον κ. Τάκη. Πριν ξεκινήσει η πτώση της space 17-18 Φεβρουαρίου, η διαφορά ανάμεσα σε bid κι ask ήταν 4-5%. Η τιμή διαμορφώνονταν με αγορά 1 τεμαχίου από τον μμ. Η τιμή κλεισίματος ήταν αποτέλεσμα αγοράς 5-10 τεμαχίων σε σύνολό 1000-2000 τεμαχίων ημερησίως. Την επομένη με όγκο 4500 τεμάχια πούλησα στο -3,5% όπου έγιναν το 90 % των πράξεων ενώ έκλεισε αμετάβλητη ”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη και λοιποί που ενδιαφέρεστε για TUI(εγώ προς το παρών είμαι σε στενή επαφή α-β::τύπου).:Η εταιρία αλλάζει στρατηγικη στο Business Plant της και στο marketing τοσο στον τροπο οσο και στο ιδιο αλλα και πιο καινοτομο προιον πάντα στο τομέα της.Το συγκεκριμένο προϊόν απευθυνεται σε μια αγορά υπαρκτού και όχι δυνητικού τζίρου περι τα 180 -190 δις ετησίως!

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα σε όλους τους φίλους του blog και καλή σαρακοστή!
    κ. Τάκη θα ήθελα την άποψη σας για μια παλιά αγαπημένη με πολύ πιο βαρετό (όπως λενε οι ίδιοι) αντικείμενο.
    Ποια η γνώμη σας για την Berkshire Hathaway; Ο παππούς έχει πάνω από 120 δις δολλάρια σε ρευστό κι είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία για υπερκέρδη όπως το 2008.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Berkshire, όσο είναι ο παππούς εν ζωή (μετά θα δούμε) δεν χάνει ποτέ. Άρα δεν θα έλεγα όχι, πλην όμως απευθύνεται σε πολύυυυυυυ μεγάλα κεφάλαια, ακόμη και αν αγοράσεις το απόθεμα Β ... και είναι λίγο τα ζώα μου τα αργά, δηλαδή ένα 100% κέρδος το πολύ!!

      Διαγραφή
    2. Κ. Ξενοφώντα, αν μου επιτρέπετε, από το 2009 κινείται χέρι χέρι με τον SP500, μιλάμε για καρμπόν.
      Πολύ πιο safe λοιπόν να επενδύσει κάποιος σε ένα ETF του SP500 που να δίνει και μέρισμα (αν δεν κάνω λάθος η BRK δε δίνει), ειδικά ενόψει της αποχώρησης του Μεγάλου.
      Η Blackrock είναι πολύ πιο δυναμική.

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο κ. Barren. Νομίζω μάλιστα ότι την τελευταία δεκαετία έχει υποαποδωσει του SP500.
      Εντούτοις το 2020 (ή το 2021 μετά τις αμερικανικές εκλογές) φαίνεται ότι δεν θα είναι καλό έτος για τον SP500 ή για να το πω αλλιώς η Berkshire με τέτοια δύναμη πυρός (120 δις και άριστες συνεχείς χρηματορροες που αυξάνουν ακόμη περισσότερο αυτήν τη δύναμη πυρός) θα υπεραποδωσει.
      Υπό αυτό το πρίσμα τώρα θεωρώ πολύ ασφαλέστερη και θελκτικοτερη την Berkshire.

      Διαγραφή
    4. Από τα χαμηλα΄του 2009 αυτή τη στιγμή έχουμε:
      SP500 : +340%
      BRK.A : +332%
      BLK : +412%
      Από κει και πέρα, επειδή νιώθω σα να είμαι ο Ανατολάκης και να ασκώ κριτική στο Messi, καλύτερα να μη πω κάτι άλλο, χαχαχα.

      Διαγραφή
  8. Κύριε Τάκη,
    Καλή Σαρακοστή.
    Με πολύ ενδιαφέρον διαβάζω για τις επαφές 1ου, 2ου και 3ου τύπου.

    Μιας και σπανιότατα υποβάλλω ερωτήσεις και ελπίζω ότι δεν σας κουράζω, βλέπω το νεοεκδοθέν ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να έχει υποχωρήσει στη δευτερογενή αγορά κάτω από την ονομαστική αξία στα 96 - 94. Έχετε πει ότι είστε αρνητικός για τις κατασκευαστικές μετοχές και τις έχετε κατατάξει με βαθμό κινδύνου. Έχετε δηλώσει επίσης ότι δεν ασχολείστε με ομόλογα και άλλα προϊόντα πλην μετοχών. Επειδή είναι όμως και αυτά μια επιλογή τοποθέτησης μέρους χρημάτων για έναν πιο συντηρητικό επενδυτή, θα σας κάνω μια διαφορετική ερώτηση: Πιστεύετε, με βάση τη θεμελιώδη εικόνα της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έχετε, ότι θα μπορέσει να το αποπληρώσει στη λήξη της 5ετίας; Θα το εμπιστευόσασταν; Ή μπορεί να μπει κανείς και να βγει κουρεμένος; Και όποιος άλλος θέλει ας πει γνώμη. Και ο κ. Βασίλης που έχει μελετήσει την εταιρεία. Και ο κ. hippy όταν επανέλθει και όλοι οι γράφοντες.

    Το ίδιο θα σας ρωτούσα κ. Τάκη πηγαίνοντας πιο τολμηρά και για το νεοεκδοθέν ομόλογο του παιδιού σας, της Frigoglass, στο οποίο ενσωμάτωσε όλα τα παλιά χρέη ομολόγων τα οποία έτσι εξόφλησε. Έχει υποχωρήσει κι αυτό. Θα το εμπιστευόσασταν;
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κορωνοϊός φαίνεται  να εξελίσσεται σε πανδημία και μακάρι στο καλό κλίμα της χώρας μας να μην ευδοκιμήσει. Μου φαίνεται  λοιπόν περίπου μονόδρομος η συνέχεια της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σαν πρώτη-εύκολη απάντηση στην πτώση του ΑΕΠ παγκοσμίως. Εάν αυτό-το λογικό-γίνει ακόμα και τα ελληνικά ΟΕΔ θα "προλάβουν" να γίνουν επιλέξιμα καθώς το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα πάρει παράταση για ένα τουλάχιστον έτος. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν βλέπω τι έχουν να φοβηθούν τα ομόλογα του Ελλάκτωρα και της Φριγο. Θα τολμήσω μάλιστα να πω ότι (ως προς το άρτιο) ίσως αντιδράσουν νωρίτερα κι απ΄τις αντίστοιχες μετοχές (εντάξει υπερβάλλω λίγο).

      Αυτήν την υπερβολή δεν την έγραψα τυχαία. Μετά τη νίκη της φιλελεύθερης ιδεολογίας στις ευρωεκλογές του περσινού Μαΐου αρκετοί "νοικοκυραίοι" μετακίνησαν ρευστό απ΄τις προθεσμιακές καταθέσεις στα αμοιβαία κεφάλαια. Τα χρήματα ήσαν αρκετά, πάνω από 1 δις συνολικά, οπότε εάν μέρος αυτών τα σπάσουν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα αμοιβαία κεφάλαια και στα ETFs που θα πρέπει να ρευστοποιούν μετοχές και  ομόλογα ώστε να αποπληρώνουν τους μεριδιούχους τους. 

      Δεν υποστηρίζω ότι έτσι θα γίνει, είναι απλά ένα ενδεχόμενο που σκέφτομαι και λόγω αυτού δεν βιάζομαι να εκμεταλλευθώ πιθανές ευκαιρίες στο ταμπλό. Μακάρι να γίνει κι ας κερδίσουν άλλοι. Σε ότι με αφορά θα περιμένω λίγο καθώς στη χώρα μας έχουμε κι άλλα παλούκια να υπερπηδήσουμε (λαθρομετανάστες, ρασπούτιν, τσιπρομαλακολαγνεία).

      Συμπερασματικά φίλε Σύλβιο ναι, εμπιστεύομαι και τα δυό ομόλογα νομίζω όμως ότι στις μετοχές (με λίγο υπομονή) θα υπάρξουν καλύτερες ευκαιρίες (αναφέρομαι σε μερισματοφόρες του 25αρη)

      Διαγραφή
    2. Μια πιθανή τοποθέτηση που έχω κατά νου είναι στη μετοχή του Τιτάνα στις 20/3 καθώς η έξοδος του από το δείκτη FTSE Small Cap Developed Europe λογικά θα προκαλέσει κάποιες ρευστοποιήσεις από passive funds.

      https://www.bankingnews.gr/index.php?id=485019

      Διαγραφή
    3. Κύριε Σύλβιε εκτιμώ ότι ο Ελλάκτωρ αν συμμαζευτεί και αφήσει τα διάφορα ανοίγματα αποπληρώνει για πλάκα τα πάντα.
      Ο λόγος απλός .... όταν έχει αποσβέσεις 100 εκατ ετησίως μπορεί να έχει πολύ καλές ταμειακές ροές απο λειτουργικές δραστηριότητες, ακόμη και τα τελευταία 6 χρόνια που είναι ζημιογόνος.
      Δείτε ... 6 τελευταία χρόνια, συνολικές ζημιές 495 εκατ, όμως συνολικές ταμειακές ροες απο λειτουργικές δραστηριότητες = 561 εκατ. ευρώ.

      Η απάντηση μου λοιπόν είναι πως με μια συνετή διαχείριση δεν έχει προβλημα. Αν διοικούσα εγώ, θα σας έλεγα μη φοβάστε ... τώρα με τη διοίκηση των άλλων, i dont know.

      Διαγραφή
    4. Κε Σύλβιε, με πρόλαβε ο κος Τάκης!! Εγώ να προσθέσω πως ο δείκτης ταχύτητας είσπραξης απαιτήσεων έπεσε στη χρήση 2018 στις 146 ημέρες έναντι 270 ημερών το 2015. Η εταιρία εισπράττει και εισπράττει πιο γρήγορα από ότι στο παρελθόν. Μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων είναι από τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα (αυτοκινητόδρομοι). Στις τρέχουσες τιμές, το ρίσκο είναι μικρό κατά την άποψη μου. Και έχω τονίσει πως αν η εταιρία αξιοποιήσει τα asset της με spin offs και εισαγωγή στο bull ΧΑΑ θα δούμε άλλα νούμερα. Τέλος οι απομειώσεις σχεδόν έχουν τελειώσει από αποχωρήσεις έργων στο εξωτερικό

      Διαγραφή
    5. Και από την παρουσίαση του εννεαμήνου παραθέτω τη διάρθρωση των υποχρεώσεων. 464 εκ Μορέας, 248 παραχωρήσεις με αναγωγή και 293 ΑΠΕ (κυρίως ΑΝΕΜΟΣ - η παλαιά αγαπημένη που τα πάρκα της είναι σε πάρα πολύ καίρια και αποδοτικά σημεία εν Ελλάδι!!!). Οπότε κάντε μόνοι σας τους περαιτέρω υπολογισμούς.

      https://prnt.sc/rat2a4

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ κ. Τάκη για την απάντησή σας. Πολύ καλά τα λέτε με τις ταμειακές ροές. Έχετε πάντα έναν «απλό» και πρακτικό τρόπο σκέψης που μερικές φορές μας λείπει. Έτσι πρέπει να το προσεγγίζουμε. Και εσάς κ. Βασίλη με τις εύστοχες και λεπτομερείς παρατηρήσεις σας. Και για το link.

      Ευχαριστώ και σένα φίλε hippy που πάντοτε είσαι παρόν. Η ΤΙΤΑΝ μεγάλη κατολίσθηση τις προηγούμενες μέρες ή μου φαίνεται; Έχεις συγκρίνει με τις άλλες ομοειδείς ξένες, από περιέργεια;

      Διαγραφή
    7. Ελλάκτωρ το ανάγνωσμα συνέχεια. Το βαρίδι είναι ένα και λέγεται ΜΟΡΕΑΣ

      https://prnt.sc/rbchru

      Διαγραφή
    8. Φίλε Σύλβιο η αναφορά μου στον Τιτάνα έγινε για πιθανή κερδοσκοπία-ξεπέτα. λόγω της εξόδου απ΄τον FTSE. Ωστόσο εάν ανοίξουμε τον  ορίζοντα στην 3ετία έχει νομίζω και επενδυτικό ενδιαφέρον (λόγω σεναρίου Ελλάδα-turn over χώρα)

      Πρόχειρα έχω κοιτάξει για σύγκριση τις LafargeHolcim (P/E=12, P/B=0,9, P/S=1 μερισματική απόδοση 4,9%) και HeidelbergCement (P/E=10,6, P/B=0,6, . P/S=0,56  μερισματική απόδοση 2,1%). Ωστόσο για ποια σύγκριση μιλάμε όταν η δικιά μας είναι περίπτερο μπροστά τους (5-10% της κεφαλαιοποίησης). Επιπλέον υστερεί σαφώς στα θεμελιώδη (P/E=21, P/B=0,8, P/S=0,68 μερισματική απόδοση 1%). Γενικά πάντως, σε οποιονδήποτε κλάδο κάνω σύγκριση, καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα. Οι ελληνικές εταιρείες είναι στην πλειοψηφία τους ακριβότερες και με λιγότερο ελκυστικές προοπτικές απ΄τις ξένες κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες του Γενικού Δείκτη (1050 μονάδες max για το 2020)

      https://finance.yahoo.com/quote/HLBB.F?p=HLBB.F&.tsrc=fin-srch

      https://finance.yahoo.com/quote/HEI.DE?p=HEI.DE&.tsrc=fin-srch


      Σε άλλο μπλογκ ο καλός χρήστης Artaxia μου υπέδειξε ότι εάν ενδιαφέρομαι για τσιμεντοβιομηχανίες τα κινεζικές Anhui και CNBM έχουν πολύ καλύτερους αριθμοδείκτες. Ξεφεύγουν όμως απ΄το target group των εταιρειών που μ΄ενδιαφέρουν.

      https://finance.yahoo.com/quote/AHCHY?p=AHCHY&.tsrc=fin-srch

      https://finance.yahoo.com/quote/3323.HK?p=3323.HK&.tsrc=fin-srch

      Διαγραφή
  9. Και μια άλλη ερώτηση κ. Τάκη. Κάποτε με αφορμή μια συζήτηση για την τράπεζα Κύπρου (ή Alpha δεν θυμάμαι) είχατε εκφραστεί θετικά για το μέλλον των τραπεζών διεθνώς. Είχατε πει ότι όλες οι τράπεζες παγκοσμίως θα πάνε καλά. Βέβαια από τότε έχουμε το παρατεταμένο κλίμα των αρνητικών επιτοκίων και τώρα την παρούσα κρίση. Οι τράπεζες επίσης θεωρούνται πιο ευάλωτες σε μια κρίση, όταν οι δανειζόμενοι, αρχίζουν να βαράνε κανόνια. Πως θα βλέπατε σήμερα μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών υψηλού μερίσματος και καλής πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως BNP ή ακόμα και HSBC (η τελευταία έχει έκθεση 25% αν θυμάμαι σε Hong Kong – Κίνα). Το μέρισμα ενθαρρύνει την υπομονή και ενισχύει τη διακράτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλό μήνα σε όλους! Πολλά ευχαριστώ στον οικοδεσπότη και σε όσους γράφουν.
      Ήθελα να ρωτήσω, κ. Σύλβιε αν επιτρέπετε εταιρικό ομόλογο πώς μπορεί ιδιώτης να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά?
      Μπορούμε ηλεκτρονικά στην τράπεζα όπου έχουμε μερίδα, ή χρειάζεται διαδικασία στο υποκατάστημα ?
      Επίσης για μετοχή εξωτερικού: Φαρμακευτικη teva μετά τη πτώση στα 7$ και το νέο ceo το χρέος μειώθηκε, οι αποδόσεις των ομολόγων έπεσαν, αξίξει τοποθέτηση ?
      Ευχαριστώ
      Φελαινί

      Διαγραφή
    2. Είμαστε ακόμη στο 1ο στάδιο της μεγάλης μακροπρόθεσμης bull market της Ελληνικής χρηματαγοράς. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν οι Ελληνικές τράπεζες.

      Θα μείνω σταθερός και βαρετός. Αν δεν κάνουν ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, δεν με ενδιαφέρουν .... ας βρουν τρόπους να καθαρίσουν τη δυσωδία που έχουν ακόμη στα ίδια κεφάλαια τους και βλέπουμε .... μέχρι τότε θα παίζουν σε range τιμών.
      ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα.
      Κύριε Kostas P φυσικά και μπορείτε να αγοράσετε εταιρικό ομόλογο στην ατομική σας μερίδα η στην ΚΕΜ όπως και στίς μετοχές.Δύο μόνο σημεία τονίζω.
      Πρώτο ότι ενώ ο επενδυτής που αποκτά εταιρικό ομόλογο κατά τη δημόσια εγγραφή του δεν επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας είτε αν το διατηρήσει έως τη λήξη του είτε αν το ρευστοποιήσει νωρίτερα με κέρδος ,στη δευτερογενή αγορά όταν κάποιος το αγοράσει και το ρευστοποιήσει με κέρδος πρίν την λήξη του πληρώνει φόρο υπεραξίας 15%.Πρέπει δηλαδή να διακρατηθεί μέχρι τέλους για να αποφύγει την πληρωμή του 15%
      Το δεύτερο είναι ότι την ημέρα που αγοράζετε στην τιμή προστίθενται και οι δεδουλευμένοι τόκοι από την ημερομηνία πληρωμής του κουπονιού.
      Αυτά τα λίγα απο μένα.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη η ερώτησή μου ήταν για τις ξένες τράπεζες και κυρίως τις ευρωπαϊκές (π.χ. BNP) και πως βλέπετε το μέλλον τους. Ο Μπάφετ για παράδειγμα (στην Αμερική όμως) έχει σημαντική θέση σε τράπεζες.

      Κύριε Κώστα, για τα ομόλογα σας απάντησαν ήδη. Για τα εταιρικά που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ η τοποθέτηση εντολών γίνεται συνήθως όπως και στις μετοχές σας. Για τα ξένα με εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC).

      Διαγραφή
  10. Κυριε Τακη καλημερα! Αναφερατε σε σχολιο σας παραπανω "οτι ειμαστε στο 1ο στάδιο της μεγάλης μακροπρόθεσμης bull market της Ελληνικής χρηματαγοράς".

    Με εχετε μπερδεψει...!!!

    Σε προηγουμενη απαντηση σας σε σχολιο μου, στο προηγουμενο thread, σχετικα με τις ελληνικες μετοχες μετα την καταρρευση των τιμων και την ενδεχομενη τοποθετηση εκ νεου σε εταιριες σηματωρους, μου απαντησατε οτι εχετε σιχαθει την Ελληνικη χρηματαγορα.

    Συγνωμη, αλλα δεν ειναι λιγο αντιφατικα τα 2 αυτα? ποια ειναι τελικα η αποψη σας για το ελληνικο χρηματιστηριο δεν εχω καταλαβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αποψη μου είναι ξεκάθαρη. Απορώ γιατί μπερδεύεστε.

      Έχω σιχαθεί την Ελληνική χρηματαγορά και δεν βλέπω αναπτυξιακά stories.
      Είμαστε ακόμη στο 1ο στάδιο της μεγάλης μακροπρόθεσμης bull market της Ελληνικής χρηματαγοράς. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν οι Ελληνικές τράπεζες.
      Aυτο το 1ο στάδιο μπορεί να διαρκέσει εως και 5 χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Τακη, δεν αναφερομαι στις τραπεζες συγκεκριμενα! Για τις οποιες εχουμε κατα καιρους συζητησει και οι αποψεις μας συμπιπτουν σχετικα με τα προβληματικα τους ΙΚ, τους αναβαλλομενους φορους, τα NPL k NPEs και εν τελει την αναγκαιοτητα ΑΜΚ.

      Γενικα αναφερομαι. Και για να γινω συγκεκριμενος εξηγω. Αναφερετε οτι αναμενετε μια μεγαλη μακροπροθεσμη Bull market και παραλληλα δεν βλεπετε αναπτυξιακα stories. Αρα απο που θα προκυψει αυτη η bull market? απο νεες εισαγωγες? Απο τις υφισταμενες εταιριες σε τιμες ομως αρκετα χαμηλοτερες? Aυτο ειναι το ερωτημα μου και νομιζω ειναι λογικο. Δεν μπορω να αντιληφθω δηλ. το πως μπορει να προκυψει και να εχουμε ενα μακροπροθεσμο bull market με 2-3 μεμονομενες περιπτωσεις εταιριων τις οποιες και συζηταμε στο forum.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ανδρέα είμαστε σε μεγάλη bull market τριακονταετίας και άνω. Με τις διορθώσεις της, τις υφέσεις της και τα bear ράλλυ .... όμως, τη δεδομένη χρονική στιγμη η αγορά μας δεν έχει αναπτυξιακά stories, τόσο σε επίπεδο εταιρειών, όσο και στη χώρα ... και ούτε εισρέει ρευστό στη χώρα και στη χρηματαγορά. Είναι προφανές ότι αν αυτό δεν αλλάξει, μέσα στα επόμενα χρόνια, τότε θα ακυρωθεί η μεγάλη bull market και η αγορά μας θα γίνει flat.

      Διαγραφή
    4. Κυριε Τακη απο τη στιγμη που δε γιναμε failed state πιστευω θα τα καταφερουμε...-)

      Διαγραφή
    5. Πως αξιολογείται κύριε τακη τις κινήσεις της Κυβέρνησης Μέχρι τωρα όσον αφορά με το θεσμό του χρηματιστηριου;;
      Ευχαριστώ kill bill

      Διαγραφή
    6. Δειλές είναι οι κινήσεις.

      Κατάργηση του πόθεν έσχες και μηδενική φορολογία ... όπως παλιά. Ταυτόχρονα οι νέες εισαγωγές εταιριών να έχουν για κάποια χρόνια μικρή φορολογία και να δοθούν κίνητρα στο να μπουν νεες εταιρίες.
      Θα φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοί απο οικονομία και χρηματαγορές έχουν γνώσεις ΜΗΔΕΝ.

      Διαγραφή
    7. Το πιο βασικο θεωρω! Καταργηση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για αγορα μετοχων!! Πουσαι Σημιτη...χαχαχα
      Επισης μειωση φορολογιας κερδων για τις εισηγμενες, ως κινητρο για την εισαγωγη στο ΧΑ. Να γινεται σκοπος η εισαγωγη της εταιριας στο χρηματιστηριο και να κοιταζει ο επιχειρηματιας να μεγιστοποιησει την αξια της εταιριας, η οποια θα αποτιμαται 10-20 φορες την κερδοφορια κ ως εκ τουτου και της προσωπικης του περιουσιας μεσω του ποσοστου συμμετοχης του σε αυτην. Εχουμε φτασει στο 2020 κ ακομα υπαρχει η νοοτροπια πως θα κλεψεις,πως θα κρυψεις τα κερδη για να μην πληρωσεις φορο κ πως θα στειλεις στην Ελβετια τις καταθεσεις. Το μονο που σε ενδιαφερει ειναι η μπακα σου... Ζημιογονες οι εταιριες με ιδιοκτητες με Καγιεν σα κοινοταρχες!
      Ευρωπαιοι στα λογια με νοοτροπια βλαχοδημαρχου.

      Διαγραφή
  11. ΔΕΗ

    PPC // Reportedly (source: Kathimerini) State will pre-pay some €586.5mn to PPC for electricity supply services to general government entities that will be provided in 2020; pre-payment is in the context of an agreement between PPC and HR regarding prepayments of electricity supply services in exchange for discounts.

    Αμβλύνει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας όπως πέρσι και πρόπερσι. Αλλά δεν το λύνει. Είναι πολλά τα "θα" που πρέπει να δρομολογήσει ο κ. Στάσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. GILEAD'S REMDESIVIR MAY TREAT CORONAVIRUS IN S.KOREA: YONHAP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://en.yna.co.kr/view/AEN20200303010900320

      Διαγραφή
    2. Κύριε Βασίλη πως βλέπετε τον ΕΛΣΤΡ σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα 1,11-1,13? Νομίζω εξαιρετικες τιμές.

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσω μαζί σας κύριε Gerry νομίζω οτι σε αυτήν την τιμή πιθανόν να είναι η φτηνότερη στο ΧΑΑ.Καλο βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  13. Κάπου το 2021 θα κοίταγα με θετική προδιάθεση της τράπεζες.
    Δεν αποκλείω νεότερα χαμηλά το 2020 σε αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το έργο του ελληνικού χρηματιστηρίου μόλις έχει ξεκινήσει..όποιος έχει υπομονή να το δει μέχρι τέλους θα ανταμοιφθει..όποιος αλλάζει κανάλι όταν του πλασάρουν ειδήσεις τύπου Κορονοιου θα χάσει...ουτε τρειντερ είμαι ούτε χαρτορίχτρα ώστε να μαντέψω ποτέ θα πέσουν οι διαφημίσεις και να το παίζω μετά Χριστόν προφήτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ταιμινγκ με τον αμερικανό να είναι κοντά στα υψηλά όλων των εποχών και να έχει περιθώρια για κάτω,και το χααμενο έτοιμο να βαρεσει μπιελες αν συμβεί αυτό,είναι ότι χειρότερο...Άντε να δούμε τι θα δούμε,για θρίλερ του Στήβεν κινγκ το κόβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ανανία.
      Έχω κάποια reports στα χέρια μου απο μεγάλους ταγούς της Αμερικανικής χρηματαγοράς (μιλάω για φυσικά πρόσωπα) που αναλύουν ότι οι Αμερικάνικοι δείκτες έχουν και άλλο πάνω, πολύ πάνω και για πολλά ακόμη χρόνια.
      Κρατηθείτε .... αναλύουν και προβλέπουν πως οι Αμερικανικοί δείκτες θα πάνε ακόμη και ως 6 φορές πάνω!!!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κ Τάκη.Έλεγα να συμπεριλάβω στο ΣΕΔ mag n14 με την άδειά σας,το ΦΡΙΓΟ 1&2

      Διαγραφή
    3. Για εσας, κύριε φαύλε, ελεύθερα ο,τι θέλετε.

      Διαγραφή
    4. 6 φορες πανω κ. Τακη?? χαχαχα! ε ρε γλεντια!! κ εμεις εδω 20+ χρονια ασχολουμασταν με την ψωροκωσταινα, οπου η πληθωρα των εισηγμενων εταιριων χρεωκοπησε κ βγηκε εκτος ταμπλο και οι τραπεζες επισης (καταστραφηκαν απο ασφαλιστικα ταμεια, συνταξιουχοι κ ιδιωτες μικροεπενδυτες). Θυμαμαι οταν ξεκινησα το 1998, στα 22 μου, να δουλευω τοτε στα box σε εναν απο τους μεγαλους τοτε χρηματιστες ολοι οι παλιοι κ σοβαροι υποτιθεται επενδυτες στην Ελλαδα ΕΤΕ, Εργασιας, Εμπορικη κλπ κλπ κατειχε.Τα μπλου τσιπς παναθε μα τα...
      Κ κανεις τοτε δεν επενδυε στις ΗΠΑ απλα κοιτουσαν το πως ανοιγε η Wall. Κρινοντας τωρα 20 χρονια μετα εχω ακομα την απορια πως απο τοσους παλιους και με εμπειρια δεν βρεθηκε ουτε ενας απο τοσο χρημα που εβρεχε την περιοδο εκεινη να βλεπει μπροστα (το τεχνολογικο μπουμ και τις δυνατοτητες που ανοιγονταν στην Αμερικη) και να κατευθυνει το πελατολογιο του αλλα κ την προσωπικη του περιουσια προς τα εκει...

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ανδρέα για να μπορεις να δεις πρέπει να βλέπεις και οχι να κοιτάς απλώς. Όταν είσαι κοντοφθαλμος δεν μπορείς να πας πουθενά χώρια που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ούτε τις γνώσεις είχαν ούτε τους ενδειεφεραν τα κεφαλαια των πελατών τούς παρά μονο οι προμήθειες μπες βγες...

      Διαγραφή
    6. Κυριε καπετανιε δεν ηταν μονο αυτο, οι προμηθειες των πελατων θεωρω. Ουτε τα δικα τους προσωπικα χρηματα δεν επενδυσαν, που θεωρητικα ηταν κ η δουλεια τους ως χρηματιστες να βλεπουν μπροστα... Εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων οι οποιοι πουλησαν τις ΑΧΕ τους στο peak τοτε, κ ειτε δεν ξανασχοληθηκαν, ειτε ενσωματωθηκαν πλεον ως μεγαλοστελεχη για καποια χρονια στις τραπεζες, ειτε καποιοι επενδυσαν στο Real estate Κατα βαση.
      Ακουσατε εσεις 20 χρονια καποιος απο αυτους να φτιαξει πχ ενα hedge fund? Κ εκει ακομα μπακαλικα το καναν καποιοι επενδυοντας "εκ του ασφαλους" στις εγγυημενες φουσκες του Mαντοφ... Δεν θα μπορουσαν πχ να φτιαξουν κατι τετοιο κ να μεγιστοποιησουν οχι μονο την προσωπικη τους περιουσια αλλα κ να βγαλουν πολλα πολλα περισσοτερα και απο τους πελατες τους μεσω των Management Fees αλλα των προμηθειων επι των κεφαλαιακων κερδων (performance fees). 2/20 οπως ισχυει παντου.

      Αν'αυτου παιζαν τα εδω σαπακια παριστανοντας τους μεηκερς..Κ στο τελος χασαν τα λεφτα τοσο των πελατων τους οσο κ τα δικα τους κ κλεισαν κ τις εταιριες τους..

      Διαγραφή
    7. Δεν είναι ακριβώς έτσι νομίζω. Κάηκαν απίστευτα χρήματα στα dot.coms σε όσους τόλμησαν υπερατλαντικά το 2000. Χρειάστηκαν πάνω από 17 χρόνια για να ξαναπιάσει ο Nasdaq τις 5000 μονάδες και φυσικά με άλλες εταιρείες (Apple) καθώς το 98% των παλιών είχε χρεοκοπήσει. Και φυσικά υπήρξε το 2008 με Lehman, Merrill Lynch, City, Eastman Kodak, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ

      Αντίστοιχα στο ΧΑΑ μας εάν κάποιος πελάτης σας είχε επενδύσει σε ΜΠΕΛΑ ή ΠΛΑΚΡ τώρα θα ήταν πασάς στα Γιάννενα

      Διαγραφή
    8. K. Hippy συγγνωμη αλλα εδω θα διαφωνησουμε. Μου ανεφερετε 2 εταιριες επι συνολου ποσες εισηγμενες στο ΧΑ το 2000? Σα να ψαχνεις ψυλλους στα αχυρα μου ακουγεται! Προσωπικα θεωρω οτι το μεγαλυτερο μερος των επενδυτων οι οποιοι εμειναν στην 20ετια επενδεδυμενοι στο ελληνικο -ΤΡΑΠΕΖΟΚΕΝΤΡΙΚΟ κατα βαση- χρηματιστηριο ακολουθωντας τις συμβουλες των "ειδικων χρηματιστων" ή ακομα και τους απλους κανονες επενδυσης/διασπορας καταστραφηκε. Εκτος αν ηταν εξαιρετικα γνωστης κ συναμα τυχερος.
      Σας προτρεπω να διαβασετε το βιβλιο ενος παλιου διαχειριστη "Ο λιμιτ-ντακ να δεις πως φιλουσε" το οποιο ειναι μικρο αλλα περιεκτικοτατο κ εξηγει ακριβως τι συνεβει. Εγω παντως ετσι ακριβως τα εζησα οπως αναφερονται στο βιβλιο αυτο.

      Διαγραφή
    9. Το έχω διαβάσει κύριε Αντρέα. Όπως και το παλαιότερο βιβλίο του κυρίου Χάρη Μαθιόπουλου "Το εγχειρίδιον του καλού επενδυτή". Αρκετά καλός στην συγγραφή, απολύτως αποτυχημένος σαν διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων. Είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στην μεσαία κεφαλαιοποίηση οπότε επένδυσε πολλά χρήματα στις εταιρείες του "απατεώνα" Δημήτρη Οικονομίδη (Econ Βιομηχανίες) ο οποίος ξεκίνησε με το ”όχημα” της εισηγμένης ΒΙΕΦΗΛ, αναπτύχθηκε μέσα από μια σειρά εξαγορών και τελικά χρεοκόπησαν και διαγράφηκαν από το ΧΑΑ. Μαζί τους εξαχνώθηκαν και τα χρήματα των μεριδιούχων που εμπιστεύτηκαν τον κύριο Μαθιόπουλο.

      Ωστόσο το σημείο που διαφωνώ μαζί σας είναι η πεποίθηση σας ότι οι Αμερικανοί funds managers είναι οξυδερκείς και επιτυχημένοι. Η μελέτη της ιστορίας των αμοιβαίων της Long-Term Capital Management (άνοδος-μεσουράνηση-πτώχευση) είναι απολύτως διδακτική. Ένα σωρό ταινίες γυρίστηκαν με αφορμή τις λάθος (?) επιλογές τους που οδήγησε στο σκάνδαλο της ΛΗΜΑΝ. Τζογαδόροι ήσαν και είναι όπως οι περισσότεροι funds managers, απλά τυχεροί καθώς σώθηκαν απ΄τον "ελικοπτεράκια"  διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι (γνώμη μου φυσικά)

      Διαγραφή
    10. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου "Το εγχειρίδιον του καλού επενδυτή" ο κύριος Μαθιόπουλος κάνει μια χαριτωμένη διάκριση ανάμεσα στον κερδοσκόπο και τον επενδυτή. Γράφει περίπου το εξής (όπως το θυμάμαι)

      Όποιος αγοράζει μετοχές στο ΧΑΑ σκοπεύει στο κέρδος. Επομένως είναι κερδοσκόπος. Εάν η επιλογή του αποδειχτεί ανεπιτυχής λέει "Εμένα δεν με ενδιαφέρει το άμεσο κέρδος. Βλέπω μακριά. Είμαι επενδυτής"

      Συνεπώς επενδυτής είναι ο αποτυχημένος κερδοσκόπος.

      Διαγραφή
    11. Το ωραίο είναι πως το 1997 οι δύο βασικοί οικονομολόγοι που συμβούλευαν την Long Term Capital Managment κύριοι Ρόμπερτ Μέρτον και Μαιρον Σολς μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ στην Οικονομία για τις μελέτες τους πάνω στον τρόπο με τον οποίο πολύπλοκα οικονομικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση κινδύνου.

      Το 1998 ακριβώς οι ίδιοι επιστήμονες πήραν το βραβείο της ανοιχτής παλάμης καθώς η εταιρεία τους με την υπέρμετρη-τζογαδόρικη χρήση αυτής της τεχνικής για Νόμπελ (μη χέσω) υπέστη τις μεγαλύτερες ever απώλειες στην ιστορία των αντισταθμιστικών κεφαλαίων και χρεοκόπησε. 

      Αρα? 

      Προσωπικά όσο κι αν ακούγεται ελιτίστικο προτιμώ αντί για τις προτάσεις των "οίκων" ν΄ακούω τους διαβασμένους φίλους καθώς εκτός απ΄τις ιδέες βάζουν και το χρήμα τους στην αγορά και το πονάνε (πχ ο κύριος Σύλβιος απ΄όσο ξέρω είχε ανέκαθεν θέση τόσο στην ΜΠΕΛΑ όσο και στα μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα της εταιρείας).

      Διαγραφή
    12. Δεν θα διαφωνήσω κ Ηippy σε οσα μου λέτε. Είστε γνωστής κ φαίνεται πως έχετε άποψη κ είστε διαβασμενος.

      Χαρακτηριστικο σε ότι αναφέρατε κ φοβερό ντοκυμαντέρ σχετικά με την κρίση του 2008 είναι το Ιnside Job. Αξίζει κάποιος να το δει!

      Όσον αφορά τους νομπελίστες, τους ξεμπροστιαζει μια χαρά κ με λεπτομέρειες ο Τaleb στο βιβλίο Βlack Swan.

      Συμφωνώ επίσης με την απόψη σας περί helicopter money! Η οποία βεβαια οδήγησε μέσα σε μια δεκαετια τις αποτιμήσεις στα ύψη κ σε όρους οι οποίοι στην Ελλάδα φαντάζουν εξωπραγματικοι (πχ EV/Ebitda,P/S, P/E etc). Η μόνη μου ένσταση από την αλλη είναι ότι ακριβώς αυτό αποδεικνύει οτι προσέχουν σαν κόρη οφθαλμου την αγορά τους, κ για αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ ότι κάθε τι καινούριο από κει ξεκινά. Επενδύουν/χρηματοδότουν για παράδειγμα 100 περιπτωσεις τους βγαίνουν κάποιοι νεοι Μπέζος, Ζουκερνμπεργκ, Μασκ κλπ κ έτσι πάντα είναι μπροστά. Οι κλάδοι μονο μεταβάλλονται ανά εποχη. Κ αυτό σε βάθος χρόνου δίνει την ευκαιρία σε κάποιον επενδυτη να διορθώσει ακόμα κ λάθη,αστοχίες ή ακόμα κ μερικη απώλεια κεφαλαίου. Καλώς ή κακώς είναι άλλη αγορά εκεί όπου ισχύει αυτό που έχει αναφέρει κ ο κ. Τάκης από παλιά (όταν δεν τον γνωρίζω) περί χρηματοδοτών. Κοινώς money walks, bullshit talks.

      Εμείς εδώ τι κάνουμε είναι το θέμα. Πόσα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο σε επίπεδο κεφαλαιαγοράς τα τελευταία 20 χρόνια? Δείτε για παράδειγμα μετά από τόσα που λέμε κ συνέβησαν το 99, εν έτει 2020 ποια ήταν η αντιμετωπιση των θεσμών στην περίπτωση των φο μπιζου... Κάποια τα γράφω επιγραμματικά κ παραπάνω όσον αφορά κίνητρα προς νέες εισαγωγές κ αφύπνιση του θεσμού.

      Διαγραφή
    13. Χρηματοροων και όχι χρηματοδότων εννοούσα.. ο δαίμων του auto correct.. :))

      Διαγραφή
    14. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι οι αμερικάνοι είναι μπροστά...νοοτροπία, τεχνολογία, έρευνα...κατανόηση του όποιου λάθους-αλλαγή και εκκίνηση για επιτυχία στο νέο εγχείρημα. Αυτοί τα σκάτωσαν στις τράπεζες, οι ευρωπαϊκές δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χα χα...ευτυχώς στο μπλογκ στην πέτρινη 8ετία αποφύγαμε τα χειρότερα. Σημαντικός λόγος για να είμαι αισιόδοξος.

      Διαγραφή
  16. Αλλες επιφυλάξεις που έχω και δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κ.Μορφονιού αν μου επιτρέπεται διότι ναι μεν η Ελλάδα και το χαα της είναι σχετικά υποτιμημένο,δηλαδή μπορούμε να βρούμε αρκετές εταιρίες που υπο κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να δώσουν καλά κέρδη αλλά όμως με τον Αμερικάνο να είναι μια μεγάλη φούσκα και κάποια στιγμή θα διορθώσει και πολύ μάλιστα μου είναι δύσκολο να πιστεψω οτι η Ελληνική χρηματοαγορά θα μείνει ανυπεράσπιστη.

    Με εκτίμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άκου λέει buy back κ 700 εκ ρευστό με 1 δις κεφαλαιοποίηση.Μαζι σου Βαγγέλης...stratis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα κλείσει ο ΕΛΛΑΚΤΩΡΑΣ με ΑΝΕΜΟ μέσα, με Αττική οδό, παραχωρήσεις, ΗΛΕΚΤΩΡ, REDS,κ ταμειακές ροές ενώ και στο ταμείο έχει πάνω από 400 εκ? Γιατί η τρομοκρατία δεν έχει όριο κάποιοι πουλάνε στο 1,16 με 250 εκ ΚΕΦ/σή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελληνική αγορά παραμένει υψηλού ρίσκου για τη μεγάλη πλειοψηφία των σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων. Έτσι δικαιολογείται η εικόνα της..... Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Για την ώρα lobbies (με τη βοήθεια ΜΜΕ κυρίως ιντερνετικά), hedge funds και off shore based κωδικών κουνάνε τα νήματα....

      Διαγραφή
    2. Κύριε Gerry εσείς τι λέτε,εγώ λέω ότι θα την κυνηγούν σε ψηλότερες τιμές και θα δώσει αρκετά κερδη,τα δανεια-δανεια αλλά οι αγορές είναι τρελές,νομίζω ενδιαφέρουσα περίπτωση και όχι η μόνη.

      Διαγραφή
    3. Ο Άνεμος είχε καθαρή θέση, σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού μου, με στοιχεία ισολογισμού 2018 227 εκ ευρώ. Τρέχουσα κεφαλαιοποίηση Ελλάκτωρ 242 εκ ευρώ.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα και με τους δυο σας. Εγώ αύξησα τη θέση μου σήμερα μεταξύ 1,14-1,16.Και ΕΛΣΤΡ ο,τι αγοράστηκε πρόσφατα σε τιμές σκραπ 1,11-1,15 θα δοθεί αρκετά ψηλότερα πιστεύω.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Βασίλη είχα αγοράσει την προηγούμενη Παρασκευή το 40% της θέσης μου στο 1.14 σήμερα το άλλο 30 % εδώ. Έχει κάνει τριπλό πάτο!Ίδωμεν....

      Διαγραφή
  19. Και ας ρίξουμε μια ματιά στην αγορά από την οποία υπήρξε ο patient 0!! Και φαντάσου κίνηση όταν βγει το φάρμακο και το εμβόλιο!!! Μολύβια έξω λοιπόν, υπολογίστε μερισματικές αποδόσεις, καθαρές θέσεις, και μέρες σαν και τούτες πάρτε αυτά που θέλετε στις τιμές που θέλετε!!

    https://prnt.sc/rbzou3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγορά ΜΥΤΙΛ επειδή ανακοίνωσε ότι θα κάνει αγορές ιδίων και λίγο ΕΛΛΑΚΤΩΡ επειδή έγινε φθηνότερος σήμερα.

    Κατά τ' άλλα, δύο άσχετα σχόλια, έτσι για να περνά η ώρα:
    1) Οι φελλοί επιπλέουν και η Αναστασία δε χάθηκε - https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2010757/sthn-alpha-bank-h-anastasia-sakellarioy.html
    2) Πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στο ελληνικό, οέο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο -21% ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και 0,93. Τι τόσο άσχημο να συμβαίνει? Αυτές είναι τιμές που έκανε με ΓΔ 450 μονάδες!

      Διαγραφή
    2. Κλείδωσε προσωρινα στο -30%

      Διαγραφή
    3. Φίλε προφτασα στο 99 και έφυγα με ζημιά μεγάλη...Δυστυχώς αλλά και ευτυχώς...

      Διαγραφή
  21. Φήμες για πόλεμο, φήμες για κατάρρευση εταιριών, margin calls λόγω πτώσης, κοροναιός, , ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ξεπούλημα πάσης φύσεως μετοχών χωρίς καμία διαφοροποίηση...η ψυχραιμία από πολλούς επενδυτές retail αλλά και Θεσμικών έχει χαθεί....

    Έχω ζήσει πολλά sell off στην επενδυτική ζωή μου, και πάντοτε ο απόηχος της επόμενης ημέρας είναι θετικότερος καθώς η επένδυση σε μετοχές ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

    Κλείνω τα μάτια και αφήνω να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός..Αφήνω την αγορά να πάει όπου θέλει τις μετοχές που θέλω και θα χτυπήσω την κατάλληλη στιγμή αφού ηρεμήσει η αγορά ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ!!!! Το τελευταίο είναι αστείο.......

    Αυτά έχει το μενού και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Βασίλη θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας. Κάτι τέτοιες στιγμές χαίρομαι που δεν είμαι επαγγελματίας καθώς δίχως την πλήρη εικόνα δεν θα ήξερα τι να πω στους πελάτες μου. Αναφέρομαι στον ιό φυσικά και το χρονικο διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να γίνει παρελθόν. Ένας μήνας, δύο ή περισσότεροι? Αγνοώ και λόγω αυτού σωπαίνω, επιστρέφω στη σπηλιά μου και φυλάω τα μετρητά μου. Είναι κι αυτό μια επενδυτική (αμυντική) πολιτική. Καλόύτσικη ιδιαίτερα εάν οι μετοχές δίνουν μέρισμα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα κυριε Βασίλη. Αγελαια συμπεριφορά, πετάνε από τα παράθυρα αξίες, προτιμούν και με μεγάλες ζημιές. Προσωπικά παραμένω ψύχραιμος, έχουμε ζήσει αρκετά sell offs και κυρίως ζήσαμε και επιβιώσαμε από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ. Μόνο με πόλεμο ή με χρεωκοπια εταιρειών θα χάσουμε τα χρήματα μας, αυτό πιστεύω και παραμένω μεσομακροπροθεσμα αισιόδοξος, ακόμη κι αν γράφω λογιστικές ζημιές σε κάποιες από τις θέσεις μου.

      Διαγραφή
    3. Ειχα αρχίσει να ξεθαρρεύω και να ψωνιζω, αλλά μετά τη σημερινή κατραπακιά, θα λουφάξω με τις θεσεις που εχω και τα μετρητά 40% και θα κοιτάω για λίγο καιρό.
      Τα πανω κατω θα συνεχιστουν κι οσοι προσπαθήσουν να κανουν trading θα καούν τις περισσότερες φορές.
      Σε 2-3 μήνες θα βγάλει αρκετές ευκαιρίες αγορων ο Κος Τακης,που δεν τις βρίσκει τώρα.

      Διαγραφή
    4. Προσυπογράφω κ.Βασίλη !!
      (τι την ήθελα τη ζωντάνια )
      Υπομονή τώρα !

      Διαγραφή
  22. Κ Τάκη έχεις άποψη για τον Ελλάκτωρα μετά την κατάρρευση της τιμής στα επίπεδα του 2016 έχοντας όμως ενσωματωσει κ τον Ανεμο? Βλεπεις κάποιο επίπεδο αποτίμησης/τιμης για εισοδο ή δεν βλέπεις τπτ??? Προσωπικά μου έχουν μείνει όπως έχω αναφέρει 100 συμβόλαια τα οποία θα ρολαρω (αφού κακώς δεν έκλεισα βλεπωντας τόσες μέρες την εικόνα αυτή). Ομως μετά τη σημερινή κατρακύλα με ενδιαφέρει η άποψη σας για αγορά μετοχων. Ενώ η τιμή κατέρρευσε το ομόλογο διαβασα ότι διαπραγμάτευεται περί του 92, από την άλλη διαβάζω την ανακοίνωση της εταιρείας δεν είδα όμως να συγκαλούν ΕΓΣ για αγορά ιδίων κ στήριξη της μετοχής, μόνο αμπελοφιλοσοφιες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ανδρέα, όπως ξέρετε, εδώ και πολλάααα χρόνια δεν καλοβλέπω τις Ελληνικές κατασκευαστικές. Ο βασικός λόγος είναι το υψηλό χρέος που έχουν και κατόπιν η απουσία των μεγάλων έργων στη χώρα και η οικοδομική ύφεση εδώ και μια 10ετία.

      Η μετοχή κατέρρευσε σήμερα διότι δόθηκε μεγάλη εντολή πώλησης απο ξένο fund ... η εντολή ήταν "πουλαω όπου να είναι" 3 εκατομ. μετοχές.
      Ο Ελλάκτορ έχει πρόβλημα με το χρέος του, όπως προανάφερα, αλλά δεν θα κλείσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Άρα, νομίζω όποιος παίζει Ελληνικές κατασκευαστικές αν αγοράσει σε αυτά τα νούμερα, μάλλον, θα βγάλει καλό κέρδος και εντός του έτους.

      Διαγραφή
    2. Το ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την Ελληνική χρηματαγορά φάνηκε .... απο το πόπολο και τα διάφορά trolls των forums που είχαν ξεθαρρέψει και το παίζαν ειδικοί. Τώρα τα κεφάλια μέσα ....

      Θα το σκεφτώ πολύυυυυ για το αν θα ξαναβάλω χρήμα σε εμάς. Μάλλον θα αργήσω πολύυυυυ. Δίχως αναπτυξιακά stories, μάλλον με βλέπω να αναφέρομαι μόνο σε Αμερικάνικες μετοχές για πολύυυυυυ καιρό.

      Διαγραφή
    3. Για δείτε και αυτή

      https://finance.yahoo.com/quote/OLED?p=OLED&.tsrc=fin-srch

      Όποιος έχει άποψη, είτε θεμελιωδώς είτε διαγράμματικά, ευχαρίστως την ακούω.

      Πάμε όλοι μαζί τωρα.
      Α ρεεεεεεε Luckinάααααααρα

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι αναπτυξιακό story η φριγο που γύρισε από τον άλλο κόσμο,και θα βγάλει και κέρδη?🤭😁😁

      Διαγραφή
    5. Ή μήπως ο Αβακας είναι; Ή μήπως ο Λύκος ή το Κουαλιτάκι ή ό,τι άλλο χαρτί έχετε εσεις γράψει; 😉😉😉

      Διαγραφή
    6. Μόνο γκρίνια μου είστε και αρνητικότητα!!!
      Γράψτε μας εσεις κάτι θετικό και να το ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΕΩΣ ΤΕΛΟΥΣ.
      Σας δίνω και αέρα ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ να στηρίξετε την επιλογή σας!!

      Διαγραφή
    7. Γιατί υπήρχε και πέρυσι η προπερσι? απογοητευση με Κυριάκο?

      Διαγραφή
    8. Τρείς λαλούν και δύο χορεύουν.
      Τι θέλω και σας απαντάω;

      Διαγραφή
    9. Σύντεκνοι 2 επισημάνσεις. Το χαρτί μου για το 2020 βράχος (βάση κλίματος) . Εγω περίμενα να το πάρει η μπάλα σαν την μαμά. Η δεύτερη είναι ότι και σήμερα πήρα το 3ο το μακρύτερο στο σαπακοχαρτο. Ενώ έδειχνε έτοιμο να μου δώσει το έκλεισαν και πάνω οι αθεόφοβοι (βέβαια χθες με την αγορά πάνω αυτό ήταν -7%). Για να δούμε αύριο.

      Διαγραφή
    10. Εκει γιατρέ αν επιμένεις θα τα πάρεις.Λιγη υπομονή χρειάζεται όλο και κάποιοι θα πεταξουν κάποια έπιπλα από τα παράθυρα. Δεν μπορεί..

      Διαγραφή
    11. Γεια σου γιατρε μου. Εκει στον δρομεα ειναι μεσα καποιοι που στηριζουν αλλα πλεον μετα απο αυτη την μεγαλη πτωση των υπολοιπων μετοχων προσωπικα δεν τον θεωρω ευκαιρια. Με ελαχιστα κερδη εχει 12,7 εκατ. κεφαλαιοποιηση που αλλες μετοχες με 1-1,5 εκατ κερδη εχουν μικροτερη κεφαλαιοποιηση απο αυτον...Αν τον θες για trade τοτε μαζι σου και καλη επιτυχια!!! Ισως το εμπειρο ματι σου να εχει δει και κατι αλλο τοτε παω πασο:)

      Διαγραφή
    12. Μπρε σύντεκνοι δεν βάζω πολλά εκεί. Έβαλα 2500 κάτω από 0.35 που πήρα και περιμένω αλλά τόσα. Σιγά τα ωά.

      Διαγραφή
    13. Good luck τοτε και να ειστε καλα να σας διαβαζουμε συχνα εδω

      Διαγραφή
    14. Γιατρέ σε καλή μεριά τα έπιπλα όπως σου έγραψα χθες....

      Διαγραφή
    15. Δεν πήρα σύντεκνε. Μόνο market σήμερα αν δω πωλητές εκεί που θέλω. Στήσιμο όχι.

      Διαγραφή
    16. Κάτι πήρα πάλι στην πατσαβούρα. Από Δευτέρα τα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
    17. Γεια χαρά σύντεκνοι. Επήρα και τα υπόλοιπα σήμερα.

      Διαγραφή
  23. Προ ημερών αναφέρθηκε ότι στις ευρωεκλογές του περσινού Μαΐου αρκετοί "νοικοκυραίοι" μετακίνησαν ρευστό απ΄τις προθεσμιακές καταθέσεις στα αμοιβαία κεφάλαια. Τα χρήματα ήσαν αρκετά, πάνω από 1 δις συνολικά, οπότε εάν μέρος των μεριδιούχων τα σπάσουν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα αμοιβαία κεφάλαια και στα ETFs που θα πρέπει να ρευστοποιούν μετοχές και ομόλογα ώστε να τους αποπληρώσουν. Οι διαχειριστές δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Επομένως αξίζει να παρακολουθούμε τις κινήσεις και τυχόν ανακοινώσεις τους. Ακόμα μια φορά διαπιστώνουμε το έγκλημα που έγινε απ΄τους τραπεζίτες όταν μετά το 2002 αφομοίωναν τις επενδυτικές εταιρείες τους προκειμένου να ενθυλακώσουν τα μετρητά τους.

    Ωστόσο νομίζω το θέμα των μεριδιούχων είναι (νομίζω) μεγαλύτερο. Οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν να χάνουν πολλά λεφτά και όντας συντηρητικοί είναι απίθανο να τα επαναφέρουν στην αγορά ώστε να αντιδράσει δυνατά το ΧΑΑ. Πρόβλημα  θα δημιουργηθεί και από τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία που θα χρειαστούν ρευστό (σαφώς μικρότερο περισσότερο στοχευμένο στα εταιρικά ομόλογα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα ήθελα τις απόψεις φίλων αλλά και του οικοδεσποτη κ.Τάκη, εάν η Red στο 0.9 που έφτασε σήμερα θεωρείται καλό σημείο εισαγωγής σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στον Ελλακτωρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δημήτρη ο Καμπας δεν είναι απορροφημένη απ τον Ελακτωρα ακόμη τουλάχιστον ακόμη οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.Σπανε margin και τα πετάνε από τα παράθυρα επί δικαίων και αδίκων λόγω πανικού.Η γνωστή αγελαια συμπεριφορά. Ελπίζω να ειμαι σωστός γιατί έχω αρκετα όπως έχω αναφέρει με μ.ο στα τωρινα επιπεδα.

      Διαγραφή
    2. Αν όντως στον Ελακτωρα οπως ανάφερει ο κύριος Τάκης υπήρχε εντολή Just sell 3000000 μετοχ τότε τα πράγματα θα παρουν τον δρόμο τους.Τωρα απ αυτο και μονο καταλαβαινουμε την ποιότητα των funds που κινουν το ΧΑΑ. Ο καλύτερος έχει σκοτώσει την μάνα του ...

      Διαγραφή
    3. Μήτσο πουλάει ο Γιώργος, Γιώργο πουλάει ο Σάκης, Σάκη πουλάει ο Μήτσος....Αγελαια συμπεριφορά "θεσμικών" και νέων επενδυτών και εθισμένων trader της κακιάς ώρας.

      Διαγραφή
  25. Κύριε Τάκη τις τελευταίες βδομάδες βγάζετε έναν μεγάλο αρνητισμό για την ελληνική χρηματαγορά,γράφετε ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακό στόρυ.Σας ερωτώ:το 2010 και το 2011,όταν εξετάζατε θωρηκτά και κάναμε υπέροχες συζητήσεις τότε,φαινόταν πουθενά κανένα αναπτυξιακό στόρυ? Εκ του αποτελέσματος και μετά από σχεδόν 10 χρόνια από τότε,μια χαρά stories υπήρξαν και μια χαρά αποδόσεις γράψαμε και με ουσιαστικά κατηφορικό τότε ΑΕΠ.

    Για μένα το θέμα ήταν πάντα ο εξωγενής παράγοντας και η υπερδεκαετής ανοδική πορεία του Αμερικάνου.Άλλωστε τι είμαστε εμείς,ένα πολύ μικρό γρανάζι της παγκόσμιας οικονομίας που αν σταματήσει να αναπτύσσεται θα σταματήσουμε και εμείς.

    Εάν ο Αμερικάνος κάνει μια απλή διόρθωση,απ'αυτές που είχε καιρό να κάνει,τότε νομοτελειακά θ'ακολουθήσουμε και εμείς και ίσως με μεγαλύτερη σφοδρότητα από πριν.Βλέπω για παράδειγμα κάποιες κεφαλαιοποιήσεις εταιρειών του ΧΑΑ και αναρωτιέμαι πώς αυτές δεν θα πολλαπλασιασθούν την ερχόμενη 5ετία-10ετία.

    Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πού θα είναι το μαγαζί σε 6 μήνες και 1 χρόνο από σήμερα,αντέχω να δω τις μετοχές μου και 30-50& πιο κάτω(αν δεν κάνω νέες αγορές)όπως άντεξα το 2010 ως το 2012.Γιατί δεν αγοράζω επί πιστώσει και δεν ψωνίζω σαπάκια της μοδός.Περιμένω να κάνουν τον κύκλο τους και για να διασκεδάζω τον τζογαδόρο που όλοι κρύβουμε μέσα μας ρίχνω πού και πού κανένα δελτίο στο στοίχημα και ξεχαρμανιάζω.

    Κατανοώ ότι τα πράγματα είναι δύσκολα,όμως δύσκολα ήταν και το 1997,το 1998,το 2000,το 2008 και πάει λέγοντας.Αγοράζουμε αξίες τοις μετρητοίς και αναμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς τα πού στοχεύουμε κ.Τζο? Stratis

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τζο αν θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για να ανοίξει λίγο η συζήτηση...

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τζο τον αρνητισμό τον έχω βγάλει πριν ξεκινήσει η πτώση .... είναι επειδή κάνω κάποιες διαπιστώσεις που δεν μου αρέσουν.

      Σε σχέση με το 2010 και το 11 που λέτε .... τότε υπήρχαν φτηνές, εως τσάμπα μετοχές, τώρα όχι. Αν δεν υπάρξει αναπτυξιακό στόρυ ή κάποιες συνεργασίες και ανοίγματα στην αγορά, τότε αυτές οι εταιρίες (που κάποτε ήταν φτηνές οι μετοχές τους)θα είναι ακριβές οι μετοχές τους.

      Διαγραφή
    4. Κυριε Τακη επειδη δεν παρακολουθω USA Stocks πως πανε τα p/e εκει? Ειναι πιο ακριβες ή πιο φθηνες απο εδω? Σιγουρα σε σχεση με εδω εχουν καλυτερες προοπτικες και το αποτυπωνουν στο ταμπλο αλλα θα ηθελα να μαθω την διαφορα σε σχεση με τα κερδη.

      Διαγραφή
    5. Κύριοι Στρατής και Captain Cook έχω αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν με ποιες,3 συγκεκριμένα,μετοχές ασχολούμαι το τελευταίο 8μηνο αλλά με την καταρράκωση των κεφαλαιοποιήσεων αρχίζουν και γίνονται ενδιαφέροντα και άλλα plays. Σε λίγο,εάν συνεχισθεί και ενταθεί ο κατήφορος,θα πετάμε βελάκια.

      Θα γράψω ποιες δεν θα με ενδιέφεραν ποτέ,του Σώκρατες,οι μύγες,οι κατασκευαστικές(μου άνοιξε από παλιά τα μάτια ο κύριος Τάκης).Θα προτιμούσα εταιρείες που μπήκαν στο ΧΑΑ μετά το 2000 ή έχουν αλλάξει το παλιό μάνατζμεντ και πάντα να στέκουν θεμελιωδώς,για να μην φάμε την πτώση άδικα και μείνουμε με τον μουτζούρη στο φινάλε.

      Καλές εταιρείες και όχι καθημερινή ενασχόληση που φθείρει τους περισσότερους.Οι αγορές πάντα επιστρέφουν και από το πιο βαθύ σκοτάδι

      Διαγραφή
    6. Έχει ζαλιστεί η κεφαλή μου από τις φάπες που έφαγα στην ΜΙΓ αλλά ήξερα από την αρχή ότι πάω για όλα η ζέρο. Θα το δω ολοοοοοοκληρο το έργο.

      Διαγραφή
    7. Κι εγώ πήρα κανά διχίλιαρο στα 0,17 κάποτε γιατρέ μου για το τζόγο και την έχω και κάθεται. Σχεδόν την έχω ξεχάσει. Καααααποτε που θα ανέβει βλέπουμε. Μη σκας.

      Ο Μπόμπολας μας έστειλε κουβά. Αυτό πόνεσε όμως.

      Διαγραφή
    8. Γιατρέ μου, εμφανίστηκε 3:30 η ώρα το βράδυ, ο κολλητός σας. Έγραψε 2 σεντόνια, αλλά δεν κατάλαβα τίποτα από όσα έγραφε.
      Το μόνο που αντιλήφθηκα είναι ότι έχει περάσει ήδη στα κέρδη .... λόγω σορταρίσματος Ελλακτωρα 🤣🤣🤣🤣.
      Μετά απο τη ΔΕΗ τα κονομάει και στον Ελλάκτωρα.

      Μετά απο αυτές τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις, του τσάμπα μάγκα, γνωστού και ως γκουρού "Ιντραλοτάκιας" ... σήμερα ο Ελλλακτωρ θα πετάξει!!

      Διαγραφή
    9. QUIZ
      Ο Μπόμπολας πόσες φορές θα έχει μουτζώσει τον εαυτό του , ενθυμούμενος πως εναντιώθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή με τον Βασικό Μέτοχο;

      Κανονικά έπρεπε να του φυλάει τα χέρια τόοοοοοτε. Τώρα γράφει ζημιές απο παντού.
      Ο Καραμανλής ήξερε, το Μπομπολέικο κοιμόταν.

      Διαγραφή
    10. Ο ΘΕΟΣ ΕΡΜΗΣ αφου εκανε φυλο και φτερο ολο το ταμλπο για παρτη σας , παει κοντρα τον ΤΑΚΑΡΟ με μια πενταδα και κανει δωρο τα εξης χαρτια που θεωρει οτι θα κανουν την διαφορα το 2020. οι τιμες ειναι αυτες που εκλεισαν στην συνεδριαση της 20-12-19. 1.ΑΔΜΗΕ ΤΙΜΗ 2,325 2.ΜΥΛΩΝΑΣ ΤΙΜΗ 1,13 3. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ τιμη 2.30 . 4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙΜΗ 2.84. 5.ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΤΙΜΗ 0,368. το νου σου κτηνιατρε μην πειραξεις τις τιμες και αραδιαζεις αλλες εχω κανει κοπυ το μηνυμα και αυτη την φορα θα στο φερω κολαρο.ΚΥΡΙΕ ΤΑΚΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΙΑΝΩ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΟΡΟ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΤΟ ΠΟΣΤΑΡΟ .ΗΔΗ ΚΥΡΙΕ ΧΙΠΙ Η ΠΕΝΤΑΔΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ .

      Για πάμε μπρε σύντενοι μια προς μία:
      ΑΔΜΗΕ 2.2350 χάνει ο Ερπητας 9λεπτα ανά μετοχή
      ΑΛΜΥ 0.99 (κανονικά δεν έπρεπε να την βάλω γιατί αλλού έγραφε να ποουλήσουν γιατί του είπαν οι τραπεζίτες φίλοι του ότι δεν θα προχωρούσε η αναδιάρθρωση αλλά χαλάλι) χάνει 14 λεπτά ανα μετοχή
      ΟΛΥΜΠ 2.14 χάνει 16 λεπτά ανα μετοχή
      ΠΕΙΡ 1.929 του πήραν τα σώβρακα. Χάνει 0.91 λεπτά ανα μετοχή
      ΙΝΛΟΤ 0.17 (εδώ κλαίμε απο τα γέλια γιατί κάπου δίαβασα σχόλιο του που την έθαβε πριν κάποιες ημέρες. Αλλά την έδωσε τοπ πικ χαχαχαχαχα) χάνει 0.199 λεπτάκια.

      Διαγραφή
    11. "Γιατρέ μου, εμφανίστηκε 3:30 η ώρα το βράδυ, ο κολλητός σας. Έγραψε 2 σεντόνια, αλλά δεν κατάλαβα τίποτα από όσα έγραφε".

      3:30 το βράδυ ε? Είχε άγχος να δει που θα ανοίξει ο Nikkei η είναι η ώρα που πρέπει να βγάλει τα κουνέλια στο χωράφι για βοσκή?

      Διαγραφή
    12. "Ο Μπόμπολας πόσες φορές θα έχει μουτζώσει τον εαυτό του , ενθυμούμενος πως εναντιώθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή με τον Βασικό Μέτοχο;

      Κανονικά έπρεπε να του φυλάει τα χέρια τόοοοοοτε. Τώρα γράφει ζημιές απο παντού.
      Ο Καραμανλής ήξερε, το Μπομπολέικο κοιμόταν."

      Κυριε Τακη καλημερα! Θελετε να γινετε πιο συγκεκριμενος? Καθαρα επιμορφωτικα ρωταω! Καλο ειναι να μαθαινουμε απο την ιστορια..

      Διαγραφή
    13. Κύριε Ανδρέα.
      Δεν υπάρχει παρασκήνιο.
      Απλά, τότε με αφορμή το βασικό μέτοχο, θα μπορούσε να πούλαγε τις κολλαντζες του. Έστω να έδινε τον Πήγασο .... κερδισμένος θα ήταν σήμερα. Αλλά ήθελε να κάνει τον καμπόσο. Κορόιδα θα έβρισκε τόοοοοοτε να ξεφορτωθεί κάποια εταιρία του.
      Τώρα μετράει πληγές.

      Αλλά οι ιδιοκτήτες αποδείχθηκαν κοντόφθαλμοι και τους έπιασε η κρίση με κατεβασμένα τα παντελόνια.

      Πόσο δίκιο είχε ο Σόιμπλε, όταν έλεγε ότι για την πτώχευση της χώρας, αυτοί που ευθύνονται πρωτίστως ήταν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Κοιτάγαν μόνο την τσεπάρα τους, πως να κάνουν τις αρπαχτές τους και πως θα προβάλλονται ....
      Τώρα και αυτοί ματώνουν, πολύυυυυ περισσότερο απο τον απλό λαό.

      Διαγραφή
    14. Ναι κ. Τακη ετσι! Δειτε παραπανω σχολιο μου χθεσινο περι της γενικοτερης νοοτροπιας των επιχειρηματιων, μικρων και μεγαλων. Οι εξαιρεσεις επιβεβαιωνουν απλα τον κανονα.

      Διαγραφή
    15. Και δεν αναφερομουν σε καποιο παρασκηνιο, απλα ηθελα να κατανοησω τι εννοουσατε! Αυτα εγραφα και εγω τις προαλλες για τη νοοτροπια των επιχειρηματιων εδω και 20 χρονια. Αποδειξη οσον αφορα το ΧΑ το ποσοι ηταν εισηγμενοι, ποσα δις δρχ περασαν απο τα χερια τους μεσω ΑΜΚ κ τελικα που καταντησε η πλειοψηφια.

      Διαγραφή
    16. Κύριε Tzo72, όταν λέτε «οι τρεις μετοχές που ασχολείστε», εννοείτε ΙΝΤΕΤ-ΦΡΙΓΟ-SPACE; Και ποια είναι τα άλλα που ίσως αρχίζουν και γίνονται ενδιαφέροντα;

      Διαγραφή
    17. Ναι κύριε Σύλβιε,αυτές είναι οι 3. Εάν συνεχισθεί ο κατήφορος στο μαγαζί μας,τότε αρχίζουν να έχουν ενδιαφέρον μετοχές όπως η ΚΥΡΙΟ,η ΕΒΡΟΦ,η ΟΛΥΜΠ,η ΒΙΟΣΚ.

      Διαγραφή
  26. Κύριε τακη πριν 5-6 μήνες μιλούσατε για μια ντουζίνα χαρτιά που μπορούν εύκολα να πάνε 5 και 10 φορές πάνω Και τωρα ξαφνικά Δεν βλέπετε αναπτυξιακά stories..προς Θεού Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί σας σε κάτι απλά θα ήθελα να Ξέρω γιατί αυτή η μεταστροφη;;;
    Περιμένατε κάτι άλλο από τηνβκυβερνηση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης .... είναι και θέμα διοικήσεων.
      Για παράδειγμα η Unibios ... έχει ένα καινούργιο αντικείμενο. Πρέπει η διοίκηση να πείσει, με έργα και διάφορες ανακοινώσεις, ότι θα σαρώσει στα έργα αφαλάτωσης. ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΜΕ και ουχί μόνο κάνουμε μια ΑΜΚ για να έχουμε ρευστό να κινούμαστε και έχει ο Θεός ....

      Διαγραφή
    2. Θέλουμε περισσότερους Παπουτσάνιδες και Γκατζαρέους .... δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε, τι θελω να πω;

      Διαγραφή
    3. Τάκαρε Σωστός! Αλλά ο γιουνιμπ-ιος έχει υπάρξει επιθετικός και παιχνιδιάρης κατά το παρελθόν, οπότε μπορεί να καλύψει τη μειωμένη παραγωγή "έργου" με αυξημένη "μεταβλητότητα". Σε κάθε περίπτωση παρακολουθείται με ενδιαφέρον η διάσπαση της τιμής αμκ, αλλά και η ημερήσια συμπεριφορά του, καθώς φαίνεται ότι γνωρίζουν από τεχνική ανάλυση εκεί μέσα!

      Διαγραφή
  27. Ευχαριστώ κύριε τακη...καταλαβαινω απολυτα τι θέλετε να πείτε..
    Θέλετε έργα και εδώ ειστε για να ανακαλύψετε αδαμαντες εν υπνώσει όπως χαρακτηριστικά έχετε πει..
    Όπως βλέπω τα μεχρι στιγμής δεδομένα για ένα τουλάχιστον μήνα θα έχουμε το story του κορονοιου ο οποίος σίγουρα θα επηρεάσει τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου αρκετών εταιρειών...
    3 Νοεμβρίου έχουμε εκλογές και ο τραμπ θα κάνει τα πάντα να μην αλλάξει η τάση, οποτε βλέπω Σεπτέμβρη και Οκτώβρη Μεγάλη ανοδο..
    Προσωπικά καταγράφω απώλειες 20% στο χαρτοφυλάκιό μου ομως δεν πτοουμαι και Έχω ιωβια υπομονή..
    Θα εκτιμούσα ένα σχόλιο σας
    Kill bill

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σας αγαπητέ κ. Τάκη και λοιποί φίλοι του blog,

    Πάντως με όλη αυτή την πτώση και την φοβέρα υπάρχει και ένα καλό φύγαν όλα τα τρολ και οι συζητησεις έχουν ξαναανέβει επίπεδο. Η αλήθεια είναι διαβάζοντας τα διαφορα blog στο ιντερνετ μέχρι και πριν απο 2 βδομαδες, όλοι κερδιζανε και έβγαιναν με προτάσεις όποτε είχα σκεφτει και έγω ότι κάτι δεν πάει καλα με τοσους κερδισμενους. Αφηστε που γνωστοι μου, που μεχρι προτινος ορκίζοταν οτι δεν θα "παίξουν" ποτε χρηματιστηριο με έπαιρναν να τους προτείνω μετοχες οποτε υπηρχαν σημαδια οτι κατι δεν πηγαινε καλα. Βεβαια ευκολο να τα λεει κανεις αλλα η πτωση ηρθε οπως παντα να τους αδειασει τους περισσοτερους. Αφήστε που ο videakias έχει δώσει ρεσιταλ σήμερα οπότε το βλέπω να έχει και άλλο κάτω.. Μια μέρα δεν πόσταρε video και η αγορά αντέδρασε.

    Στο δια ταύτα γράφετε ότι αναπτυξιακά stories δεν υπαρχουν αλλά υπάρχει και μια δικαια αξία και σίγουρα η πτωση οδήγησε και πάλι πολλές εταιρείες κάτω απο την δίκαια αξία τους.. Οποτε θεωρείτε οτι με μια κανονικότητα στην χώρα δεν μπορούμε να δουμε 2-3 φορές τις καλές εταιρείες πάνω; Εξάλλου ναι κάποιες εταιρείες μπορεί πραγματι να ανέβηκαν αρκετά τελευταία και είχαν τσιμπήσει αλλά απείχαν πολύ απο το στάδιο της υπερβολής.

    Παντως μιλώντας για υποτιμημένες εταιρείες αν και έχω να ασχοληθώ με κατασκευαστικές χρόνια σήμερα ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μου τράβηξε το ενδιαφέρον και άνοιξα τον ισολογισμό του.Εντάξει υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο αλλά εχει σταθερα κερδη απο παραχωρησεις και ενεργεια. Το μονο που ζητάω ειναι με λίγη κανονικότητα στην οικονομια να ΜΗΝ βγάλει ζημίες απο κατασκευές. Υπάρχει και ενα θεματακι με τις χρηματοροες αλλά με λίγο καλυτερη διαχειρηση του κεφαλαιου κινησης φτιαχνουν.. Αυριο αν δω να μαζεύετε η προσφορα μάλλον θα τον τολμησω.

    Ηθελα επισης να σας ρωτησω για μια αλλη εταιρεια που δεν ειναι για ορφανα που δεν εχει αναλυθει στο Blog αν εχετε καποια αποψη. Παρακαλω μη με βρισετε αλλα περι ΛΑΒΙ ο λογος. Αφου πιστευετε στο γυρισμα της ΦΡΙΓΟ, η ΛΑΒΙ δεν σας εχει τραβηξει καθολου την προσοχη αφου ξερω οτι σας αρεσου τα turnaround stories; Για πολλους λογους ι ΦΡΙΓΟ ειναι προτιμότερη μεταξυ των δυο το καταλαβαινω.. Η Φριγο έχει λιγο καλυτερους αριθμοδειχτες, στην ΦΡΙΓΟ εχει βαλει το χερι στην τσεπη ο βασικος, το management της ΛΑΒΙ ειναι χαλια (προσφατη ιστορια με insider trading).. Αλλα φαινεται η εταιρεια με τον διακανονισμο δανειων και τα restructuring να έχει γυρισει σε κερδοφορια.. Μαλιστα αν αφαιρέσει κάποιος κάτι έκτακτες ζημιες υπολογίζω τα προσαρμοσμενα καθαρα της κερδη σε περιπου 2-2.3 εκατομμυρια με την κατασταση ως εχει. Νομιζω επισης οτι ειναι σε εναν αρκετα αμυντικο κλαδο με ανελαστικη ζητηση οποτε πιστευω οτι τα κερδη ειναι διατηρησιμα και σε 2-3 χρονια με λιγη περαιτερω αναπτυξη και με πιθανη μειωση των rebate - clawback μπορει να δουμε και κερδη 3-4εκ. Απλα το αναφερω γιατι ξερω οτι σας αρεσουν τα comeback stories.

    @Αγαπητε κ. Συλβιε,

    Δεν ξεχνω οτι σας χρωσταω μια απαντηση για εταιρειες στην Κυπρο. Βλέπετε ειχα παει να σας γραψω τοτε μια εκτενη αναλυση για την ΛΟΥΗ και γιατι απο τις χρηματοροες φαινεται οτι γυρναει δυνατα αλλα βλεπετε με προλαβε η ανακοινωση της συμφωνιας και εμεινα θεατης να κοιταζω την μετοχη να τριπλασιαζει χωρις γυρισμο... Οποτε με την κατασταση ως εχει απο Κυπρο κυριως οι τραπεζες της μου τραβανε το ενδιαφερον και καποια ξενοδοχεια που εχουν αναφερθει. Οπως εχω γραψει διατηρω θεση ηδη στην ΤΡΚΗ.

    Με εκτιμηση,
    coffeeroomboy


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ κ. coffeeroomboy που με θυμάστε και κάνατε ειδική μετοχική μνεία προς χάριν μου. Φίλε hippy δεν ξέρω αν μου αξίζει εκεί που με κατατάσσεις, αλλά σε ευχαριστώ.

      Είμαι πιεσμένος, δεν παρακολουθώ, οριακά διαβάζω μόνο αυτό το blog. Ακόμα και κάποιες εντολές αγοράς που έδωσα σήμερα ήταν με όριο από το πρωί, γιατί δεν έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση.

      Πάντως με πείσατε τελικά (εσείς εδώ η ομήγυρη) και πήρα σήμερα Παρασκευή μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν και η συνέχεια είναι «ο Θεός βοηθός». Δεν είχα καθόλου κατασκευαστικές, οπότε νομίζω δικαιούμαι αυτή την παρασπονδία στα επίπεδα που βρέθηκε σήμερα.

      Τοποθέτησα και εντολή Space από το πρωί στα 4.38. Μου τα έδωσαν όλα στο κλείσιμο. Οι αγοραστές καθορίζουν τώρα τις τιμές. Και έχουμε μέλλον…

      Από τον κλάδο των ακινήτων στα 5,90€ μου έδωσαν μόνο 40 (!) μετοχές ΑΣΤΑΚ. Θα πρόφτασε τα υπόλοιπα ο κ. Κωνσταντινίδης. Από την «Μουζάκης Ακίνητα» (!) στα 0.346€ μόνο 2350 μετοχές.

      Διαγραφή
  29. Και οπως ελεγε και ενας παλιος αντικρυστης στα box οταν ξεκινουσα πριν 20 χρονια:
    "Οτι βγαλαμε στα ξενα, στο μ&νι κ στην ταβερνα"...
    Ε ρε ελληνικη χρηματαγορα. Τελευταια και καταιδρωμενη στην 10ετη ανοδο και πρωτη στην πτωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αντρέα αφού έχετε αυτήν την άποψη για την ελληνική χρηματαγορά και (μονότονα) την επαναλαμβάνετε δεν χρειάζεται να επενδύετε στο ΧΑΑ. Μπορείτε Γερμανία (-50% η BAYER στο 12μηνο, -45% η BASF, ανάλογα Daimler, VW κλπ), Αγγλία ή σε κάποια απ΄τις εταιρείες φυσικού αερίου που μας παρουσιάζουν οι "διαβασμένοι" συνάδελφοι σε απόδοση -50, 60, 80%  στο 12μηνο. Καλή η Apple, η Amazon, η SAP, η Adidas αλλά η πλειονότητα των εταιρειών υποφέρει.

      Αναγνωρίζω την επιθετικότητα του σχολίου αναρωτιέμαι όμως προτάσεις έχετε? Γιατί μέχρι τώρα περιορίζεστε σε αυστηρή κριτική. Όμως το παρελθόν το γνωρίζουμε, στο μέλλον δυσκολευόμαστε. Οπότε επανέρχομαι, προτάσεις έχετε?

      Διαγραφή
    2. Τα εισαγωγικά στο "διαβασμένοι" μην διαβαστεί λάθος. Αντίθετα παίρνω την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που ψάχνουν και μοιράζονται μαζί μας τα συμπεράσματα τους. Είναι πλούτος για το μπλογκ.

      Διαγραφή
    3. Κ Ηιppy καλησπερα. Εχω πει ποιες ειναι οι θεσεις μου στην Ελλαδα αυτη τη στιγμη. Εχω ρευστοποιησει το προηγουμενο διαστημα αρκετες μετοχες κ περιμενω. Μεγαλες θεσεις εχω πλεον στη ΦΡΙΓΟ κ κατα δευτερον στην SPACE. Tα υπολοιπα πλεον ειναι ψηλα.. Επισης (εγραψα χθες αν θυμαμαι) οτι εχω 100 ανοιχτα συμβολαια στον Ελλακτωρ τα οποια μου εμειναν και κακως δεν πουλησα (καθως πριν ειχα μεγαλη θεση σε μετοχες κ συμβολαια). Απο τελευταιες ανοιχτες θεσεις που ειχα μεγαλη θεση ηταν ο ΟΠΑΠ,στον οποιο πηρα τα μετρητα (τα οποια ηταν πολλα) κ μολις εκλεισε σχεδον ολο το gap στα 12.15 πουλησα. Τα εχω γραψει ολα αυτα σε παλιοτερα σχολια αν δειτε παραπανω. Οσον αφορα τις εταιριες φυσικου αεριου εχω αναφερει σε προηγουμενο σχολιο οτι εριξα μια μικρη πονταρισια (10Κ) σε 3 απο αυτες (αν θελετε ευχαριστως να τις αναφερω) εξηγωντας κ την αναλυση/λογικη μου σε προηγουμενο σχολιο (για την οποια σε σχολιο του αναφερθηκε κ ο κ. Συλβιος). Επισης παλι σε προηγουμενο σχολιο αναφερθηκα οτι αγορασα καφεδες λιγο μετα την πρωτη αναφορα του κ. Τακη, (δηλωνοντας μαλιστα οτι τον εμπιστευομαι και τον ευχαριστω καθως την εταιρια δεν την ειχα υποψιν).

      Ολα γραμμενα ειναι κ Hippy...

      Οσον αφορα το XAA τις πρωτες μετοχες τις πηρα το 1993 οταν μπηκα στο Πανεπιστημιο (αν θυμμαμαι καλα ηταν η ΜΕΤΚΑ) κ απο το 1998 εργαζομουν σε εναν απο τους μεγαλυτερους χρηματιστες της εποχης, ξεκινωντας αρχικα απο το να μεταφερω εντολες στους αντικρυστες στα box σε χαρτακια... Στη συνεχεια ημουν στις αναδοχες... Αργοτερα μετα απο μεταπτυχιακες σπουδες στον κλαδο, απασχοληθηκα στη διοικηση σε τμημα Επενδυτικων προιοντων σε αμεση συνεργασια με την ΑΕΔΑΚ κ συνεργαζομενους κολοσσους στη διαχειριση Α/Κ σε μια απο τις 4 συστημικες για μια 10ετια εως το τελος του 2012 οπου κ παραιτηθηκα για να κανω κατι δικο μου.
      Απο το τελος του 2015, μετα τα cc ασχοληθηκα με το ΧΑ εκ νεου σε καθημερινη βαση. Ενας λογος ηταν η φτηνια σε πληθωρα μετοχων στην Ελλαδα σε αντιθεση με το εξωτερικο το οποιο eixe ξεκινησεi την κουρσα απο τo 2009, αλλος λογος ηταν η μη δυνατοτητα επενδυσης στο εξωτερικο λογω των cc (εκτος αν τα χρηματα ερχονταν με εμβασμα απο το εξωτερικο).

      Οποτε κ Hippy θεωρω οτι μπορω να εχω αποψη...

      ΥΓ. Βy the way δεν σας θεωρω επιθετικο αλλα κ να εισασταν θα σας απαντουσα επιχειρηματολογωντας. Επισης δεν αποκλειω να ξανατοποθετηθω βλεποντας αυτην την κατρακυλα... Μεγαλη μου αγαπη η ΤΕΡΝΑ με την οποια ασχοληθηκα απο αρχες του 2016, οπως κ με τη μαμα την οποια καπου στα 5+ μετετρεψα σε κορη την ανοιξη του 2018. Αυτα

      Διαγραφή
    4. Κύριε Αντρέα δεν είπα ότι δεν έχετε πείρα και γνώσεις. Δεν γνωριζόμαστε οπότε αγνοώ το βιογραφικό σας. Αυτό που έγραψα είναι ότι τα σχόλια σας είναι "γκρινιάρικα" και δεν βοηθούν στην ψυχολογία της ομάδας. Επίσης προσπάθησα να σας παρακινήσω να διεθνοποιηθείτε εφόσον διαπιστώνετε ότι "η ελληνικη χρηματαγορα είναι τελευταια και καταιδρωμενη στην 10ετη ανοδο και πρωτη στην πτωση". Τελεία, παράγραφος.

      ΥΓ έχω αλλιώτικη από εσάς επενδυτική προσέγγιση. Δεν μου αρέσει η επίθεση, προτιμώ το σύστημα Ρεχάγκελ, μόνο στην ΤΕΝΕΡΓΑ συμφωνούμε, αγαπημένη επιλογή από το 2015 (έχω πινακίδια από τα €2,10)

      Διαγραφή
  30. περνάμε μια δύσκολη συγκυρία που κανείς δε καταλαβαίνει. Τουλάχιστον ετσι νοιωθω εγω και μακάρι να είμαι ο μόνος δλδ αλλα πραγματικά δεν δικαιολογω το τι γινεται με βάση την εμφανιζόμενη αιτία. Από εκεί και πέρα...θα ήθελα να μην είμαστε "κακοί" και να μη βγαζουμε χολή παιζοντας εκ του ασφαλους.

    Παράδειγμα, γράφει ο φίλος γιατρός και χλευάζει τον ανθρωπο -troll (ισως κιόλας) που εγραψε καποιες τιμές στην αρχή του χρόνου. Ε οκ.... γιατρέ μου μην τον χλευάζετε. Ζουμε ιστορικές στιγμες εξαερωσης αξιων που δε δικαιολογουν τις τιμες τόσο πολυ πια, εκτος και αν ζουμε ενα τριτο παγκοσμιο και θα μηδενισουν τα παντα. Οι τιμές στόχοι που δινει ο καθένας ειτε συμφωνουμε ειτε οχι....αφορουν ενδεχομενως το "ΣΤΟΧΟ" ή το τελος του έτους....αρα μην δικαζεται ως κακες επιλογες χαρτια που εχουν γραψει -40% σε 5 μερες σε στιγμες πανικου. Ειλικρινα ουτε ξερω αυτον που το εγραψε ουτε με ενδιαφερει να τον γνωρισω απλα....ειναι αδικο απεναντι σε οποιονδηποτε ο χλευασμος που γινεται μονο και μονο επειδη υπηρξε αυτη η τρομερα ασχημη συγκιρια.

    Να είμαστε δικαιοι με ολους και ελπίζω να μη προσεβαλα κανενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και όσο για τα χρηματιστηριακα...και επειδή τετοιες μερες ειναι ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ να τρομαζουμε ολοι, ζητώ σαν χαρη από το κύριο Τάκη να μας πει τι έκανε με το χαρτοφυλάκιο του. Όταν παλαιοτερα ειχα ρωτήσει αν κανει stop loss μου ειχε πει με τον γνώριμο και συμπαθη προς εμε τρόπο του, ενας Τάκαρος δε κανει ποτε στοπ λος. Ξερει που βαζει τα λεφτα του και σε τι τιμές.

    Εδώ αλήθεια κύριε Τάκη πως το έχετε χειριστεί το θέμα???

    Προσωπικά εχω μείνει με τα χαρτιά στο χερι και μια ρευστότητα στο 55% αλλα ακόμα δεν εχω αγορασει τπτ. Πραγματικά θα μας βοηθούσε η οπτική σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κατά κύματα οι επιθέσεις. Ανάσχεση προς ώρας, ανίχνευση και επαναφορά. Έτσι το πάνε τα αλάνια!! Και λέω εγώ, αν το πλεόνασμα μας άφηνε η EU να το κάνουμε μετοχές υγειών εταιριών (κάτι σαν το νορβηγικό κρατικό fund), αν το κοινωνικό μέρισμα (θυμηθείτε πόσα μοίρασε το τσίρκο) έμπαινε και αυτό στην εξίσωση, τι αποδόσεις θα είχε στο μέλλον? ΧΑΧΑ η πτώση με βάρεσε κατακούτελα και αραδιάζω φιλοσοφίες. Καλημέρα και μια δύσκολη μέρα ακόμη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλοσοφία νούμερο 2 : Εφόσον ο ιός έχει διάρκεια επώασης το μέγιστο 14-28 ημέρες, ας κάνει η παγκόσμια ηγεσία ένα GLOBAL SHUT DOWN, ας μείνουν όλοι στις οικίες τους, με διανομή τροφής για 30 ημέρες. Ο ιός δεν θα εξαλειφθεί με τον τρόπο αυτό; Προτιμότερο δεν είναι να έχουμε μία "ανωμαλία" 1-2 μηνών και ανάκαμψη στη συνέχεια, παρά αυτό το καθημερινό μέτρημα, τις δηλώσεις, την αμηχανία;

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε όταν οι Κινέζοι τους έκλειναν στα σπίτια τους,σφράγιζαν τις πόρτες σε ασθενείς και έστελναν drones για επιτήρηση, εμείς οι υπόλοιποι γελάγαμε και λέγαμε τι κάνουν οι μαλάκες. Τελικά μια χαρά το χειρίστηκαν.

      Διαγραφή
    3. Παιδιά πιστεύετε ότι μπορεί να κλείσουν το χα;;
      Πάντως αυτή η πτώση ειανι κατακλυσμιαια και κατι πρέπει να γίνει πολύ άμεσα!! !

      Διαγραφή
    4. Σύντεκνε αν δεν το έχεις καταλάβει ζούμε στην Ελλάδα. Όχι την Β. Κορέα. Ελεύθερη οικονομία you know?

      Διαγραφή
    5. Γιατρέ μου το καλοκαίρι θα έχουμε τις ποικιλίες μας με τα ουζακια μας εσείς κάπου στην Κρήτη και εγώ κάπου στην Πελοπόννησο στην υγειά της mig θα τα πίνουμε ας λένε ότι θέλουν τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μύγες.Χαιρετε.

      Διαγραφή
    6. Ήταν και πατριώτης σου ο Καζαντζάκης που έλεγε οποιος συλλογατε ελεύθερα συλλογατε καλά.

      Διαγραφή
    7. Δεν κατάλαβα. Να κλείσει το ΧΑΑ για να μην πέφτει? Και γιατι να μην πέφτει παρακαλώ?
      Ειπε κανείς ότι μόνο κερδη πρεπει να δίνει? Κι αυτοί που σορτάρουν να μην κερδίσουν?
      Αν δεν πέσουν οι τιμές, πως θα αγοράσουμε χαμηλά μετά?
      Η καταστροφή του ενός, ευκαιρία του αλλου.
      Στην Αμερική το χρηματιστήριο δεν έκλεισε σε όλον τον Β' Π.Π.

      Διαγραφή
    8. εκλεισε στις 11/09/2001 για 4 μερες

      Διαγραφή
    9. Και μόλις ξανανοιξε, ανέβηκε. Ενω εμείς εδω πέφταμε κάθε μέρα σαν τρελοί, όπως τώρα.

      Διαγραφή
  33. Καλημέρα σε όλους. Σωστή άποψη κύριε Geli. Τώρα χρειάζεται ηρεμία και υπομονή. Κύριε Τάκη, συμπληρώνοντας τον κύριο Geli, μέχρι πού βλέπετε να πηγαίνει ο ΓΔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω ανεξέλεγκτης πτώσης...οι αμοιβαίοι και όχι μόνο έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κύριε Leky δεν νομίζω ότι ο Κύριος Τάκης κοιτάζει ΓΔ και ας με συγχωρησει που εκφέρω γνωμη αντ αυτού. Από ότι έχω καταλάβει κοιτάζει θεμελιώδη και συναφή μεγεθη με Stock picking. Όμως φοβάμαι πως εχουμε κι άλλο κάτω δυστυχως. Με 40% ρευστότητα μόνο αναμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Mr. Market is there to serve you, not to guide you.
    ...
    If he shows up some day in a particularly foolish mood, you are free to either ignore him or to take advantage of him, but it will be disastrous if you fall under his influence. Indeed, if you aren’t certain that you understand and can value your business far better than Mr. Market, you don’t belong in the game."
    ... είπε ο Δάσκαλος και πραγματικά ο Mr Market φαίνεται διατεθειμένος να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες. Χαρά στους έχοντες σοβαρά αποθέματα ρευστότητας, προσωπικά επέσπευσα την προγραμματισμένη για Απρίλιο ένεση ρευστότητας στο Χ/Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Barren.
      Ρίξτε μια ματια, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ, στην OLED και πείτε μου διαγραμματικά τι βλέπετε.

      Διαγραφή
    2. Σκούρα τα πράγματα κ. Τάκη.
      Έχει στήριξη στα 130, ένα gap στα 120, αλλά θα έλεγα ότι μάλλον για την περιοχή 85~100 οδεύει.
      Έβγαλε και -10% revenue guidance για το 2020 από ότι είδα.

      Διαγραφή
    3. κ. Τάκη ίσως ενδιαφέρεστε να ρίξετε μια ματιά και να μας πείτε τη γνώμη σας για τη WEIBO, το κινέζικο Twitter. Θεωρώ ότι έχει φάει αδικαιολόγητο ξύλο και μου δίνει την εικόνα ότι μπορεί να βγάλει μια καλή αντίδραση προς τα 60.
      Αλλά και για πιο μακροπρόθεσμα τη θεωρώ πολύ καλή επιλογή.
      Αν θυμάμαι καλά έχει 100 εκ. χρήστες μόνο, άρα τεράστια περιθώρια επέκτασης.
      Στα 43 PE σκάρτο 20.

      Διαγραφή
    4. Λάθος μου, έχει 220 εκ. Daily Active Users (DAU) και 500 εκ. Monthly Active Users (MAU) αλλά και πάλι τα περιθώρια growth θεωρώ ότι είναι τεράστια.

      Διαγραφή
    5. Kύριε Barren σας ευχαριστώ.
      Θα το ρισκάρω να περιμένω εως το gap του 120. Αν πάει 120 θα βάλω το 50% της θέσης που θέλω νσ ανοίξω και το άλλο 50% θα το βάλω αν πάει στα 90.

      Να ξέρετε αυτοί που προμοτάρουν την μετοχή, δεν είναι τυχαίοι ... προς το παρόν τη δίνουν ΑΓΟΡΑ Β. Αν τη δώσουν ΑΓΟΡΑ Α, θα μπω όπου βρίσκεται εκεινή την ώρα.

      Εκτός απο το gap στα 120, υπάρχει και το gap στα 220. Όταν κάνει νέα υψηλά η μετοχή, μην αποκλείεται καθόλου ότι δεν θα κάνει νούμερα παρόμοια της ΤESLA.
      Κρατήστε το αυτό ... τα ξαναλέμε αν και όταν κάνει νεα ιστορικά υψηλά.

      Δείτε και άλλη μια και πείτε μου. Ακόμη, θέλω να τη δω περισσότερο, αλλά πείτε μου διαγραμματικά και εδώ τη γνώμη σας.
      KEYS !! 94,2 τώρα είναι.

      Διαγραφή
    6. Α, μιας που το γράψατε κύριε Barren, είχα πάρει κάποιες μετοχές SINA, την εταιρεία που έχει το Weibo, πριν αρχίσει η πρόσφατη κρίση, σε μια διόρθωσή της, στα 33$. Ενώ κέρδιζα, χάνω πλέον. Σήμερα που κοίταξα έκλεισε στα 32$.

      Διαγραφή
    7. Κ. Σύλβιε δε την έχω παρακολουθήσει, αλλά το διάγραμμά της είναι βόηθα Παναγιά!
      Κι από την άλλη, αυτά τα 234 εκ. Μη Λειτουργικά Έξοδα στο Q4 τι είναι?
      Αν είχα θέση προσωπικά σε ενδεχόμενη αντίδραση προς 37~42 θα έδιωχνα 30~50% ώστε να μπορώ σε ενδεχόμενη πτώση κάτω του 29,5 να εγκαταλείψω χωρίς ζημιά.
      Και πάλι όμως, δε γνωρίζω καλά την εταιρία και είμαι προχθεσινός.

      Διαγραφή
  37. Αγαπητέ Captain Cook, δεν διαφωνώ μαζί σου ότι ο Κύριος Τάκης κοιτάζει πρώτα τα θεμελιώδη...Άλλωστε πιστεύω ότι τα θεμελιώδη δημιουργούν την τεχνική ανάλυση...Όμως σε τέτοιες πτώσεις πανικού που τις παίρνει μπάλα σχεδόν όλες, όταν βρει ένα σημαντικό σημείο στήριξης ο ΓΔ, τότε μπορεί πιο άνετα και σίγουρα να αγοράσει κάποιος με τη ρευστότητα που διαθέτει και να ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν οι μετοχές...Ο κύριος Τάκης και παλιότερα δίνει κάποιες φορές κάποια σημεία...Ένα θετικό που βλέπω είναι ότι μειώνεται ο τζίρος στις πτωτικές τελευταίες συνεδριάσεις...Δύσκολα να ξαναγίνουν 180 ή 150εκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ποια θεμελιώδη αγαπητοί συμφωρουμιτες πλάκα κάνετε ευτυχώς που έχουμε ρευστότητα και ψώνια σήμερα byte λόγω ταυτοτήτων mig λόγω θεμελιωδών Κορδέλλου λόγω αποτίμησης και περιμένουμε από εβδομάδα τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Από πλευράς μου τέλος τα τσιμπολογηματα λόγω τέλους ρευστότητας. Περιμένω πλέον το μέρισμα την επιστροφή κεφαλαίου της ΤΕΝΕΡΓ και το μέρισμα της ΠΠΑΚ για νέες αγορές.
    Αν είμαι τυχερός και βρω τον ΑΔΜΗΕ κάτω από τα 2€ θα τον τιμήσω δεόντως. Όπως λέει και ο κ. Hippy διόδια ρεύματος είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Όχι κύριε Ξενοφών αφού έχουμε κέρδη στο Παπί έτσι δεν είναι γιατί δεν κάνουμε μια μικρή αναδιάρθρωση να πάρουμε κάτι που ήδη έχεις σε χαμηλότερη τιμή σαν ερώτηση το θέτω εγώ το κάνω κάτι εξακολούθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με τον συνονόματο.

      Διαγραφή
    2. Δεν λειτουργω έτσι κ. Κιτσο. Το παπί δεν το πουλάω ανέβει/πεσει. Νιώθω πολύ άνετα επενδυτικά και θεωρώ ότι θα ευνοηθεί από την ιστορία με τον κορωνογριπη.
      Το ότι έχω κέρδη (που έχω και πολλά) δεν μου λέει τίποτα επενδυτικά. Ούτε το γεγονός ότι σε άλλες μετοχές έχω ζημιά (πχ Ελλάκτωρ, η οποία επίσης εξακολουθεί να μου αρέσει λόγω των αιολικών). Κάθε μία την βλέπω ξεχωριστά.
      Οι αποφάσεις για το τι θα αγοράσω θα ληφθούν όταν αποκτήσω ξανά ρευστότητα ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουν ανακοινώσει (το βασικό) και τις τιμές στο ταμπλό.
      Προφανώς δεν πουλάω τίποτα σε αυτές τις τιμές. Όπως είπε και ο κ. Τζο προτιμώ να τσιμπολογαω και να περιμένω καλύτερες μέρες.

      Διαγραφή
    3. Γενικά τις μετοχές που έχω τις βλέπω σαν ένα ακινητο από το οποίο εισπράττω ενοίκια (μερίσματα). Αν υπερτιμηθει το ακίνητο το πουλάω και ψάχνω άλλο φθηνότερο.
      Αλλιώς (όπως τώρα) κάθομαι υπομονετικά και εισπράττω τα ενοίκια.

      Διαγραφή
    4. Πλέον αυτού "μετοχές που έχω τις βλέπω σαν ένα ακινητο από το οποίο εισπράττω ενοίκια (μερίσματα)" προσωπικά έχω πάρει σαν μάθημα από προηγούμενες κρίσεις ότι είμαι μετριότατος παίχτης και συνεπώς μου είναι δύσκολο να επωφεληθώ από τις "ευκαιρίες" της κρίσης. Οπότε κάθομαι άπραγος στην εξέδρα και μετά την ολοκλήρωση θα δω τι θα κάνω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μετά τον Ιούλιο, αναμένοντας την νίκη του Τραμπάκουλα στις 3 Νοέμβρη, θα βρεθεί η ευκαιρία να βγάλω κάποια από τα σπασμένα με καλύτερη τάση .

      Διαγραφή
    5. Έχετε δίκιο κ. Hippy.
      Κι εγώ είμαι μετριοτατος στις γρήγορες κινήσεις. Οποτε δοκίμασα να κάνω παιχνίδι, έχασα χρήματα (είναι και λογικό, ποιος ειμαι εγώ και με τι μέσα για να κερδίσω τους επαγγελματίες traders στο γήπεδο τους).
      Θεωρώ ότι με τις ζεστές θα ισορροπήσει η κατασταση. Μου φαίνεται παράδοξο τον Ιούνιο με τα σαραντάρια οι μισοί να κάνουμε μπάνια και οι άλλοι μισοί να έχουμε πνευμονία.

      Διαγραφή
    6. Δεν θέλω ούτε ακίνητα ούτε τίποτε στο μόνο που πιστεύω είναι στις λογιστικές εγγραφές αυτήν την γνώμη έχω χρόνια τώρα και έχω ακούσει τα εξ'αμαξης για αυτήν την γνώμη και πράξη.

      Διαγραφή
    7. κ. Ξενοφών, η Σιγκαπούρη έχει υγρό, τροπικό κλίμα (ότι χειρότερο για τους Ιούς) και έχει επηρεαστεί και αυτή από τον Ιό, όπως και το Hong Kong και άλλες περιοχές με παρόμοιο κλίμα. Γενικά δεν ξέρουμε ακόμα αν ο Ιός συμπεριφέρεται σαν την γρίπη. Αν είναι έτσι, όντως θα έρθει Απρίλιος και τα πράματα θα γίνουν πολύ καλύτερα. Αν όμως δεν είναι έτσι, μας περιμενεί μεγάλη ζημιά που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια..

      Πάντως, να πέφτει Eurobank -12% σήμερα και η Aegean στο -5% με το ομόλογο πάνω από την ονομαστική αξία. Δηλαδή πιστεύουν οι επενδυτές ότι θα υπάρχει Aegean μέχρι το τέλος του χρόνου αν αυτό το πράμα συνεχίσει? Τουλάχιστον η Eurobank έτσι όπως το πάει θα φτάσει την λογιστική αξία της απορροφημένης Grivalia και μαζί με τα ακίνητα θα πάρουμε και τράπεζα δώρο!

      Προσωπικά μαζί με άλλες επιλογές που έκανα παλαιότερα (Briq, CNL Capital, Paperpack, ομόλογα), έκανα και αγορές σήμερα σε ΕΥΔΑΠ 6.14, ΑΣΤΑΚ 5.90, ΕΧΑΕ 3.54, Τράπεζα Ελλάδος. Αν η κάθοδος συνεχίσει μάλλον θα τα τα αφήσω όλα και θα τα ξαναδώ σε κανένα εξάμηνο!

      Διαγραφή
    8. Αν δεν τον πιάνει η ζέστη κ. Δημήτρη τότε πράγματι θα μιλάμε για κάτι πρωτόγνωρο.
      Ιδωμεν...

      Διαγραφή
    9. "It may be incorrect to assume that COVID-19 will be seasonal and subside in the summer, like the flu, the World Health Organization said Friday."

      https://www.cnbc.com/2020/03/06/its-a-false-hope-coronavirus-will-disappear-in-the-summer-like-the-flu-who-says.html

      Διαγραφή
  41. Τα εισπράττετε κύριε Ξενοφών γιατί εγώ είμαι φίλος των λογιστικών εγγραφών τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι απλά υπόλοιπα κοιταχτε το σας παρακαλω,σε άλλες εποχές έστεκαν τώρα δεν το πιστεύω,δηλαδή δεν έχετε πουλήσει κάτι με ζημιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα κύριε Κίτσο τα μερίσματα τα εισπράττω. Ζεστό χρήμα. Κάποιο από αυτό το βγάζω από το ΧΑΑ και κάνω πράγματα για εμένα (πχ ταξίδια) κάποια τα επανεπενδυω σε εταιρείες που θεωρώ υποτιμημένες.
      Δεν βλέπω τι διαφορετικό έχει αυτή η εποχή σε σχέση με το παρελθόν. Ούτε παγκόσμιο πόλεμο έχουμε ούτε συντέλεια του κόσμου. Πανίκος είναι και θα περάσει.
      Έχω πουλήσει με ζημιά επειδή δεν με ικανοποιούσαν τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών που είχα αγοράσει (τα είχα εκτιμήσει λάθος). Δεν έχω πουλήσει ποτέ για άλλους λόγους (δεν το έκανα το 2015, δεν θα το κάνω ούτε τώρα). Το 2015 τσιμπολογαγα και δικαιώθηκα. Αυτό θα κάνω και τώρα.
      Ειλικρινά, αν αγοράσω ΑΔΜΗΕ κάτω από τα 2€ θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσω τα λεφτά μου?

      Διαγραφή
  42. Όχι είναι σχεδόν σίγουρο απλά εγώ θέλω να είμαι γρήγορος και να ζω γρήγορα ξέρω ότι αυτο ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου,καλή επιτυχία και στους δυο μας νομίζω θα την έχουμε με τους ρυθμούς που επιλέξαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι καλύτερο για τον καθένα μας είναι αυτό που ο ίδιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα.
      Τώρα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους. Θα τη διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα σε όλους τους μάχιμους.Μόλις αγόρασα 4.150 τεμ Μουζάκη στο 0,348.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Το ξαναγράφω,θα μπορούσε ο Στήβεν Κινγκ να πάρει ιδεες από το θρίλερ με το Χααμενο και να γράψει ένα βιβλίο που να συνδυάζει,πλοκή,τρόμο,ανασφάλεια,ίντριγκες και εφιαλτικό τέλος..😱😁😬😁😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπητοί γκουρούδες καλησπέρα σας, τελικά δεν ήταν δύσκολο να σας βρω, τους χαιρετισμούς μου σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπααααα;
      Βρήκατε το δρόμο;
      Που είχατε χαθεί εσεις;

      Διαγραφή
    2. Βρισκόμουν σε ύπνωση, η απληστία με οδήγησε εδώ, αυτή κινεί τα πάντα, συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σας, το διατηρείτε σε εξαιρετικό επίπεδο.

      Διαγραφή
  46. Κουαλ 20% πανω από 1 Γενάρη,αβαξ με τα 20 λεπτά της αποκοπής είναι 9% κάτω...Όσο για το λυκο,η εταιρεία ήταν τσάμπα στο 1.5 και χωρίς το διαγωνισμο,δεν πρόκειται κανείς να χάσει απο τετοιες μετοχές,πήρα σήμερα κάτω από 1 ευρώ,και θα συνεχίσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει η ΕΕ να δώσει σαφή και δυναμική απάντηση στα προβλήματα καθημερινότητας που προκαλούν κοροναιοι και λοιπά δαιμόνια. Αν πάει σε λύση πασαλείμματος και "κλωτσώ το τενεκεδάκι παρακάτω" θα δούμε αληθινή πτώση, πολύ πιο σφοδρή από ότι έχουμε βιώσει έως σήμερα. D-DAY λοιπόν.

    Στα ενεργειακά, μετά από -πόσο καιρό δεν θυμάμαι- είδα πόσο έκλεισε ημερησίως η ΔΕΗ, εντάξη σε καλό δρόμο είμαστε, αποχή ακόμα, αλλά πλέον θα ρίχνω και καμιά ματιά μήπως κάνει τίποτα intraday εξαλλοσύνες.

    Τάκαρε δικαιώθηκες για ΠΛΑΙΣ, ευτυχώς σε άκουσα μερικώς, θεωρώ πολύ καλές και τις τρέχουσες τιμές και πλέον αναζητώ μια καλή είσοδο. Έχω και κομμάτια από παραπάνω, για να μην το παίζω έξυπνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Lorac αν θέλουν, στα 2,5 με 2,8 έχει καλώς. Αν δεν θέλουν ας μην πουλήσουν και μένετε ως έχει.

      Διαγραφή
  48. Η πλάκα είναι αν αφαιρέσεις από μέσα τον άνεμο που ήταν στα 150 μύρια όταν έγινε η απορρόφηση,δυο δρομείς είναι η κεφαλαιοποίηση του λεγαμενου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλημέρα

    Ο κορονοϊός έχει παραλύσει σημαντικές δραστηριότητες στην καθημερινότητα μας και οι οικονομικές επιπτώσεις στο 1ο τρίμηνο τουλάχιστον των εταιρειών θα είναι σημαντικές. Μετά?

    Οι ειδικοί λένε ότι θα νοσήσει το 5-15% του πληθυσμού στη χώρα μας, δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Λένε επίσης ότι ακόμα κι αν υποχωρήσει το καλοκαίρι το πιθανότερο είναι να επανέλθει το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Μέχρι τότε τι? Για πόσο καιρό θα φοβόμαστε να πάμε σινεμά, θέατρο, γήπεδο, καφετέριες? Λεωφορεία, μετρό? Πανελλήνιες εξετάσεις? Μπάνιο το καλοκαίρι θα κάνουμε?

    Θέλω να πω ότι θεωρώ πιθανότατο να μάθουμε να ζούμε με τον ιό πολύ πριν βρεθεί το φάρμακο που θα τον αντιμετωπίσει. Λογικά νωρίτερα τις επόμενες εβδομάδες τα ΜΜΕ θα λένε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο καθώς στους περισσότερους δεν παρουσιάζονται έντονα συμπτώματα ώστε να το καταλάβουν. Συνεπώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι-θα λένε-πολύ μικρότερο του 2-2,5% που αναφέρετε. Συμπερασματικά θεωρώ ότι για τις ξένες τουλάχιστον αγορές η κατολίσθηση τελειώνει δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ανάβαση άμεσα. Υπάρχει και η ισιάδα.

    Για την δική μας έχω δυο ανησυχίες. Αγνοώ εάν ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις απ΄τα αμοιβαία κεφάλαια λόγω εξαγοράς μεριδίων από φοβισμένους νοικοκυραίους που μετά τις ευρωεκλογές είδαν φως και μπήκαν. Η δεύτερη αφορά την πιθανότητα αναβολής στην αναβάθμιση που περιμέναμε από την αξιολόγηση των S&P και DBRS στις 24 Απριλίου λόγω των συνεπειών του ιού στην οικονομία. Οπότε για το ΧΑΑ κρατώ μικρότερο καλάθι... ωστόσο κρατάω καλάθι και σίγουρα κάτι θα βάλω μέσα την εβδομάδα που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θεωρώ κύριε Hippy επειδή αυτό το διάστημα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται η επιδημία στις περισσότερες χώρες που μέχρι σήμερα είχαν μερικές δεκάδες κρούσματα, πως θα υπάρξει και άλλη πτώση στις αγορές μέχρι να γίνει αυτό που περιγράφετε κι εσείς.

      Διαγραφή
  50. K. Tακη καλημερα!
    Δεν ξερω ποια report διαβασατε, ποιοι προμοταρουν τη μετοχη ή τελος παντων πως σας ηρθε η ιδεα σχετικα με την Universal Display Corp. :)))

    Παντως το growth της ειναι πραγματι αξιο λογου. Οπως βλεπω, παρουσιαζει actual per-share earnings 2.92 για το ετος 2019, κ στην επομενη τριετια οι εκτιμησεις (analysts consensus) αναφερουν υπερδιπλασμο στα 6.32!!! Αρα στην τρεχουσα κεφαλαιοποιηση -η οποια ενδεχεται λογω συγκυριας να πιεστει k αλλο- το P/E θα πεσει, συμφωνα με τις εκτιμησεις, την επομενη 3ετια στο μισο στα επιπεδα του 24.4! Τελος τα consensus est. δινουν τη στιγμη αυτη (απο 12 αναλυτες) Νeutral k τιμη στοχο (12-Month Price Target) τα 206 (+32% upside).

    Επισης, οπως εγω ειδα συνοπτικα, με τους ρυθμους αναπτυξης που παρουσιαζει κ τα περιθωρια που λειτουργει οι πωλησεις μπορει να προσεγγισουν ακομα κ το 1.35 δις,τα EBITDA τα 650 εκατ κ το Νet Income τα 400-450 εκατ. Τη στιγμη αυτη διαπραγματευεται με Market Cap/S 18 φορες κ Market Cap/EBITDA 38. Αυτοματα αυτα θα πεσουν στα 5.4 και 11.3 αντιστοιχα... Δεν ξερω πως θα αποτιμουνται οι αξιες την επομενη τριετια και με τι πολλαπλασιαστες, αυτο εξαρταται κ απο τη γενικοτερη συγκυρια στα χρηματιστηρια την εκαστοτε εποχη, ποσο μαλλον στην Αμερικη που γενικα τα premia ειναι πολυυυ μεγαλα. Παντως αν κανουμε την υποθεση και θεωρησουμε οτι το bull market δεν τελειωσε, οτι δεν θα εχουμε υφεση και απλα η παρουσα συγκυρια (λογω κορωναιου) θα ξεπεραστει και δεν θα πληξει δομικα την παγκοσμια αναπτυξη και απλα αποτελει μια αναμενομενη διορθωση απο την 10ετη ανοδο, η συγκεκριμενη μετοχη παρουσιαζει πραγματι ενδιαφερον θεωρω.

    Υπο συνθηκες μια κεφαλ/ση 20Β φανταζει, βασει παρδοχων, δυναμει προσεγγισιμη την επομενη 3ετια θεωρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Οσον αφορα την ΚΕΥS, με μια πρωτη ματια κοιταζωντας τα στοιχεια απο το 2015, προσωπικα δεν θα την αγοραζα σε μια τιμη πανω απο 3 P/S max. Aρα, ακομα κ με μια παραδοχη αναπτυξης περι του 15% την επομενη 3ετια κατα μεσο ορο (την οποια κρινοντας απο το παρελθον θεωρω οκ) δηλ. 3y Forward Sales στα 6.500 (εναντι 4.300 to 2019), νομιζω οτι στα τρεχοντα επιπεδα ειναι οκ η αποτιμηση της,παρολο που το consensus δινει 12-Month Price Target τα 119.92 (+24.90% Upside) κατα μεσο ορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Κ. Τάκη κοίταξα την KEYS, η εντύπωση που μου δίνει είναι ότι στα 110$ ολοκλήρωσε 5κυμματικό από τα 21$, ως εξής:
    1ο κύμα: 21=>70
    3ο κύμα: 53=>93 (0,786*1)
    5ο κύμα: 71=>110 (5=3)
    Το 5ο κύμα έχει χαρακτηριστικά Ending Diagonal που ενισχύει την υπόθεση ότι είναι το τελικό κύμα του μεγάλου (I). Επίσης ο RSI έχει βγάλει καθοδικές αποκλίσεις σε όλους τους χρόνους, από ημερήσιο έως μηνιαίο. Η τιμή έχει χάσει ως στηρίξεις τους Εκθετικούς Κινητούς Μέσους Όρους ΕΚΜΟ20,50 και 100 ημερών, που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε καθοδική τάση και μένει να χάσει και τον ΕΚΜΟ 200 που είναι στα 94,75. Αδυναμία για νέα υψηλά θα επιβεβαιώσει την παραπάνω υπόθεση, ότι δηλαδή διορθώνει όλο το ανοδικό 21=>110. Στην περίπτωση αυτή μια 1η «σχετικά ασφαλής» τοποθέτηση με μεσομακροπρόθεσμη στόχευση θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή 71~55 όπου υπάρχουν σημαντικές στηρίξεις, ενώ το 55 αντιστοιχεί σε διόρθωση 61,8% του (Ι), αρκετά συνηθισμένη για κύμα (ΙΙ). Από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας. Επισυνάπτω link με το εβδομαδιαίο διάγραμμα.
    https://prnt.sc/rd0t8j
    Υ.Γ. Η TSLA είναι πονεμένη ιστορία, αν σας πω ότι είχα με Μ.Ο. 230 και βγήκα στα 340 παρότι την πίστευα και την πιστεύω, γιατί την είδα trader και στόχευα να ξαναπάρω 290. Μου έχει μείνει λοιπόν απωθημένο να ζήσω ένα short covering party από μέσα, ευελπιστώ στη LK μια και βλέπω 3 κοινά χαρακτηριστικά που έβλεπα στην TESLA : 1. Ρεαλιστικό growth story, 2. Υπερ-σορταρισμένη και 3. Γελοίες και πρόχειρες σορτο-εκθέσεις που δείχνουν άγχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. https://www.capital.gr/bloomberg-view/3446331/to-xrima-xanei-pleon-kathe-ennoia-noimatos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Τσιμπήμενη αποτίμηση .. ακριβούτσικη η τιμή, αλλά το χαρτί πέταξε απο τα 54 στα 110.

    https://finance.yahoo.com/quote/BYND?p=BYND&.tsrc=fin-srch

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂