Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

SouthWestern Energy .... Στενή επαφή 2ου τύπου ---> 3ου τύπου

SouthWestern Energy   .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο NΥSE με τον κωδικό SWN ... εδώ ....

Ο σχιστόλιθος είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ιζηματογενή πετρώματα που βρίσκονται στο υπέδαφος και αποτελεί μια δεξαμενή φυσικού αερίου. Περιλαμβάνει πάρα πολύ μικρούς πόρους σαν υλικό καθώς είναι συμπαγές και η διαδικασία απόσπασης του αερίου είναι πολύ δύσκολη. 
Εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου δόθηκε ένα νέο κίνητρο στους επιχειρηματίες να εξετάσουν ξανά τον σχιστόλιθο για την παραγωγή αερίου.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν ασύμφορη η διαδικασία απόσπασης του αερίου από τον σχιστόλιθο, μέχρι που αναπτύχθηκε η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Με τη μέθοδο αυτή διοχετεύονται μέσω αγωγών και υπό υψηλότατη πίεση στα σχιστολιθικά στρώματα νερό, άμμος και χημικές ουσίες. Προκαλείται έτσι ρωγμάτωση ή διάρρηξη των πετρωμάτων και απελευθερώνεται το αέριο, το οποίο συλλέγεται στη συνέχεια από τους αγωγούς. Η υδραυλική ρωγμάτωση είνα πλέον η πιο διαδεδομένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή αερίου και πετρελαίου από τον σχιστόλιθο.


Στην Αμερική η εξαγωγή φυσικού αερίου από σχιστόλιθο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την έχει μετατρέψει μάλιστα σε χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου. Επίσης έχει βοηθήσει στην μείωση των εισαγωγών για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Σε βάθος πενταετίας η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο ήταν αλματώδης και άγγιξε τα επίπεδα της δεκαετίας του 1970, κοντά στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το ποσοστό της συνεισφοράς από τη σχιστολιθική ενέργεια στο Αμερικάνικο ΑΕΠ ανήλθε από το 0,6% το 1999 στο 1,6% το 2011 με αυξανόμενη τάση.
Ωστόσο, μετά από μια δεκαετία πρωτόγνωρης ανάπτυξης και ατελείωτων επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου από αμερικανικό σχιστόλιθο, ο τομέας καταγράφει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, από τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης από το 2015 έως και σήμερα.

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου μειώνεται λόγω της κατάρρευσης των τιμών ενώ δεν πρέπει να αγνοείται ότι οι τράπεζες και οι επενδυτές απαιτούν από τους εμπόρους να δίνουν προτεραιότητα στην κερδοφορία έναντι της αύξησης της παραγωγής.
Η βιομηχανία σχιστόλιθου έχει χτιστεί δημιουργώντας ένα μεγάλο χρέος και η ημέρα της τελικής κρίσης ίσως τελικά να μην βρίσκεται και πολύ μακρυά.


Πολλά στελέχη πετρελαϊκών επιχειρήσεων εντοπίζουν με καθυστέρηση το πρόβλημα το χρέους, προσπαθούν να συμπιέσουν τα κόστη από τις εργασίες εξόρυξης όμως πλέον οι σωρευτικές ζημίες εκτιμώνται σε περίπου 250 δισ. δολάρια. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Chesapeake Energy Corp .... εδώ ... η οποία έχτισε τo χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων στο σχιστολιθικό αέριο πάνω σε χρέη. Πριν από μια δεκαετία, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Aubrey McClendon (γνωστός και ως ο «βασιλιάς του σχιστόλιθου»), ήταν από τους πιο καλοπληρωμένους CEO με το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα της Fortune 500. Ο McClendon είχε ένα ασυνήθιστο σχεδιασμό .....  αντί να προσπαθεί να πουλήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ουσιαστικά στράφηκε στη χρήση γης χρησιμοποιώντας δανεικά κεφάλαια, έκανε μισθώσεις για να κάνει έρευνες/εξορύξεις και στη συνέχεια μεταπουλούσε πέντε και δέκα φορές επάνω.

Οι επιθετικές τακτικές μίσθωσης του McClendon του προκάλεσαν τελικά προβλήματα με τις αρχές της Οκλαχόμα, πριν σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο μετά την κατηγορία του. Έφυγε από την εταιρεία που ίδρυσε αφού προκάλεσε μια σοβαρή κρίση ρευστότητας και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης από την οποία η Chesapeake δεν έχει ανακάμψει πλήρως.
 

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν κάποιες μεγάλες εταιρείες που επένδυσαν στο σχιστόλιθο, οι συγκεκριμένες επενδύσεις μπορεί να μην ήταν καταστροφικές για μεμονωμένους μετόχους και επενδυτές. Αυτοί όμως αποτελούν μάλλον εξαίρεση.
Όπως αναφέρει ο Steve Schlotterbeck, πρώην διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου EQT .... εδώ .... :
«Η επανάσταση του σχιστολιθικού αερίου είναι ειλικρινά μια καταστροφή για όλους τους επενδυτές που αγοράζουν στη βιομηχανία φυσικού αερίου σχιστόλιθου με πολύ λίγες περιορισμένες εξαιρέσεις. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζω άλλη περίπτωση όπου μια τόσο μεγάλη τεχνολογική αλλαγή κατάφερε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη βλάβη στην ίδια βιομηχανία που προκάλεσε την αλλαγή».


Η παραγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ έχει ανέλθει σε νέα υψηλά, τόσο σε ημερήσιο όσο και σε μηνιαίο επίπεδο και είναι ένας από τους λόγους που έχει εξωθήσει τις τιμές του καυσίμου σε νέα χαμηλά 20ετίας
Περισσότερο από ποτέ είναι το σχιστολιθικό αέριο που φεύγει από τις αμερικανικές ακτές για αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο οι παραγωγοί του ορυκτού καυσίμου δεν ευνοούνται ιδιαίτερα. Και τούτο γιατί οι τιμές παγκοσμίως είναι χαμηλότερες από ποτέ.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει φέτος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, εν μέσω περιορισμένης ζήτησης, της εμπορικής διαμάχης με την Κίνα και της αύξησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Ευρώπη. Ωστόσο ο κυριότερος παράγοντας πίεσης των τιμών είναι το αμερικανικό αέριο, που πέφτει με ορμή στην παγκόσμια αγορά, εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal.



Aν οι τιμές του αερίου στις ΗΠΑ ανέλθουν και διατηρηθούν πάνω από τα 4 δολ/εκατ. ΒΤU, τότε αυτό θα είναι μακροπρόθεσμα καταστροφικό για τις εταιρίες καθώς θα οδηγηθούμε ακόμα και σε αλλαγές καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, ακόμη και να δούμε την επαναλειτουργία ανθρακικών μονάδων.
Αυτή τη χρονική περίοδο οι τιμές του Φυσικού Αερίου είναι σε Ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Με τιμές στο 1,58 δολ/εκατ BTU σε βάθος χρόνου οι εταιρείες εξόρυξης θα έχουν μηδενικά περιθώρια κέρδους.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως αν οι τιμές του φυσικού αερίου ανακάμψουν τότε οι εταιρίες εξόρυξης Natural Gas θα έχουν πολύ καλύτερα περιθώρια κέρδους  .... συνεπώς και οι τιμές των μετοχών τους θα ανακάμψουν. Ο κύριος Barren, φίλος του Ιστολογίου μας στέλνει το παρακάτω διάγραμμα τιμών του NG και εκτιμά ότι κάπου μέσα στην Άνοιξη του 2020 οι τιμές του NG πιθανόν να φτάσουν στα 1,2 με 1,3 και από εκεί να ανακάμψουν προς τα 4 δολάρια.


Η δική μου εκτίμηση είναι πως το φυσικό αέριο σίγουρα θα φτάσει στα 1,35 δολάρια. Όμως, εφόσον πλησιάζει το καλοκαίρι για την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. σε συνδυασμό με το πρόβλημα που έχει προκαλέσει στις αγορές ο COVID 19 και το lock down των κρατών, εκτιμώ πως η τιμή του Φυσικού Αερίου μάλλον θα ακουμπήσει το 1 δολάριο και αν δεν αντέξει το επίπεδο αυτό τότε μπορεί να φτάσουμε και στην υπερβολή των 0,6 δολαρίων.



Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο σχιστολιθικό φυσικό αέριο.
  • EQT Corporation (EQT) ... εδώ ... 
Πωλήσεις 4,4 δις ... ΕΒΙΤDA 200 εκατ. ... ζημιές 1,2 δις ... ίδια 9,8 δις

  • Antero Resources Corporation (AR) ... εδώ ...
Πωλήσεις 3,6 δις ... ΕΒΙΤDA 783 εκατ. ... ζημιές 340 εκατ ... ίδια 6,9 δις
 
  • Southwestern Energy Company (SWN) ... εδώ ...
Πωλήσεις 3 δις ... ΕΒΙΤDA 1 δις. ... καθαρά κέρδη 891 εκατ ... ίδια 3,2 δις.

  • Range Resources Corporation (RRC) ... εδώ ...
Πωλήσεις 2,6 δις ... ΕΒΙΤDA ΖΗΜΙΕΣ 377 εκατ. ... ζημιές 1,7 δις ... ίδια 2,3 δις

  • Cabot Oil & Gas Corporation (COG) ... εδώ ...
Πωλήσεις 2 δις ... ΕΒΙΤDA 1,3 δις ... καθαρά κέρδη 681 εκατ ... ίδια 2,1 δις.

  • CNX Resources Corporation (CNX) ... εδώ ...
 Πωλήσεις 1,5 δις ... ΕΒΙΤDA 719 εκατ. ... ζημιές 80 εκατ ... ίδια 4,1 δις.

  • Gulfport Energy Corporation (GPOR) ... εδώ ...
Πωλήσεις 1,3 δις ... ΕΒΙΤDA ΖΗΜΙΕΣ 1,324 δισ. ... ζημιές 2 δις ... ίδια 1,3 δις

  • Montage Resources Corporation (MR) ... εδώ ...
Πωλήσεις 634 εκατ ... ΕΒΙΤDA 41 εκατ. ... καθαρά κέρδη 31 εκατ. ... ίδια 997 εκατ.

  • SilverBow Resources, Inc. (SBOW) .... εδώ ....
Πωλήσεις 288 εκατ ... ΕΒΙΤDA 225 εκατ. ... καθαρά κέρδη 114 εκατ ... ίδια 395 εκατ.
 

Η Southwestern Energy Company είναι μια εταιρεία ενέργειας που ασχολείται με την εξερεύνηση, ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορία υγρών φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού αερίου ("NGL").

  • Η εταιρεία ιδρύθηκε ως Arkansas Western Gas (AWG) στις 2 Ιουλίου 1929, για να παρέχει φυσικό αέριο στο βορειοδυτικό Αρκάνσας. Η AWG διάτρησε πηγάδια στο White Oak Field, Franklin County και μέχρι το 1947 εκμεταλλευόταν 10 πηγάδια που παρήγαγαν περίπου 196 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.
  • Στη δεκαετία του 1950, η AWG επεκτάθηκε στην Οκλαχόμα. 
  • Την 1η Οκτωβρίου 1979, η εταιρεία αναδιοργανώθηκε ως "Southwestern Energy Company" και εξακολουθεί να διερευνά το φυσικό αέριο στο Αρκάνσας. 
  • Η Southwestern Energy Company εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο "SWN" στις 10 Δεκεμβρίου 1981.

Σχιστόλιθος Fayetteville
Ένας γεωλόγος του SWN παρατήρησε από ένα πηγάδι να αναβλύζει περισσότερο αέριο από ό, τι αναμενόταν και δεν κατάλαβε γιατί υπήρχαν αυτοί οι μεγαλύτεροι όγκοι. Η περιέργειά του τον οδήγησε να κάνει περισσότερες αναλύσεις. Το συμπέρασμά του ήταν ότι ο σχιστόλιθος Fayetteville ήταν η πηγή του επιπλέον αερίου, ανακαλύπτοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες λεκάνες φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, μια άγνωστη πηγή 17 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικών αερίων (Bcf). Η ανακάλυψη αυτή ώθησε την εταιρεία να μισθώσει μια μεγάλη έκταση της έκτασης, επιταχύνοντας έτσι το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της SWN. Ως αποτέλεσμα, η SWN συνέβαλε στη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης λεκάνης φυσικού αερίου την εποχή εκείνη στην Ουάσινγκτον.



Σχιστόλιθος Marcellus
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η SouthWest Energy επεκτάθηκε στην λεκάνη της Απαλαχίας , αποκτώντας σχεδόν 115.000 καθαρά στρέμματα στη βορειοανατολική Πενσυλβανία μέχρι το 2008, όπου έβγαινε o σχιστόλιθος Marcellus. Διασπορώντας στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια και τη Δυτική Βιρτζίνια, η SWN απέκτησε 443.000 καθαρά στρέμματα με στόχο τα Marcellus, Utica και Upper Devonian Shales και άρχισε να παράγει υγρά φυσικού αερίου το 2014. Η παραγωγή της Appalachia υπερέβαινε κατά πολύ την παραγωγή του Fayetteville μέχρι το τέλος του 2015. 
Τον Δεκέμβριο του 2018, η SWN πώλησε τα ακίνητα έρευνας, παραγωγής και μέσου ρεύματος στο Fayetteville για 1,865 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Απαλαχίας.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, είχε περίπου 184.024 καθαρά στρέμματα στα βορειοανατολικά της Απαλαχίας. και περίπου 297.445 καθαρά στρέμματα στη Νοτιοδυτική Απαλάχια. Τα εκτιμώμενα αποθεματικά φυσικού αερίου, πετρελαίου και αποθεμάτων NGL που αποδείχθηκαν περιλαμβάνουν 11,921 δισ. Κυβικά πόδια ισοδύναμου φυσικού αερίου (Bcfe). και 6.364 ανοιχτά αποθεματικά.



To 2018 πωλήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Fayetteville, για 1,865 δισ. Δολάρια.
Έτσι μπόρεσε η εταιρία να μείωσει το χρέος κατά 2,1 δισ. Δολάρια.
Επιστράφηκαν 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετόχους μέσω προγράμματος επαναγοράς μετοχών που ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019.


Το 2019 οι πωλήσεις της εταιρίας έκλεισαν στα 3,038 δισεκατομμύρια δολάρια μειωμένες κατά 21,3% σε σχέση με τα έσοδα των 3,862 δισεκατ. δολαρίων του 2018.

Το περιθώριο του μεικτού κέρδους κατήλθε στο 56,55% σε σχέση με το 68,18% του 2018.


Την 31η Δεκεμβρίου 2019 ....
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το έτος 2019 ήταν 328 εκατομμύρια δολάρια ή 0,61 δολάρια ανά μετοχή έναντι 590 εκατομμυρίων δολαρίων (1,09 ευρώ ανά μετοχή), το 2018.
Συνολικά η Εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 891 εκατομμυρίων δολάρια ή 1,65 δολάρια ανά μετοχή για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Η μείωση του προσαρμοσμένου καθαρού κέρδους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων και στην εκποίηση του σχιστολιθικού φλοιού Fayetteville, αντισταθμίζεται όμως εν μέρει από την επίδραση παραγώγων κατά 274 εκατ. δολαρίων.


Με την τιμή της μετοχής  στα 2,08 ... έχουμε  :
Ρ/Ε = 3,4 (με βάση τα λειτουργικά κέρδη) και P/Ε = 1,26  (στο σύνολο των κερδών)

Σημειώνουμε εδώ ότι ένα υψηλό P / E, μπορεί, να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές έχουν μεγάλες προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτύχει μια εταιρεία σε σύγκριση με μια εταιρεία με χαμηλό δείκτη P / E.


Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας ... σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
H SWN είναι αντισταθμισμένη το 2020 με το 83% του φυσικού αερίου και το 100% τη πετρελαϊκής παραγωγής και έτσι προστατεύεται από την αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων.
Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου μετριάζεται μέσω της αντιστάθμισης των βασικών προϊόντων. Η πειθαρχία γύρω από την κατανομή κεφαλαίου και τη διαχείριση κινδύνων παραμένει αμετάβλητη.

Τι σημαίνει αυτό για το 2021 και πέρα;
Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτό το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται ελεύθερες ταμειακές ροές με δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των επενδύσεων και την δυνατότητα να μειωθεί το συνολικό χρέος και τελικά να επιστραφούν κεφάλαια στους μετόχους.
Συνολικά, η διοίκηση υποστηρίζει ότι έχει προστατεύσει περίπου το 90% των προβλεπόμενων εσόδων του τρέχοντος έτους και, δεδομένης της πτώσης των τιμών που παρατηρείται από το έτος μέχρι σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει ένα σημαντικό κέρδος από τη σήμανση στην αγορά.


Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 973 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα καθαρά μετρητά από τις λειτουργικές δραστηριότητες ήταν 964 εκατομμύρια δολάρια.



Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρίας ανέρχονται σε 3,471 δισεκ. δολάρια, όπου τα 2,242 δισεκατ. δολάρια αποτελούν το συνολικό χρέος της SWN.

Στο ταμείο υπάρχουν μόλις 5 εκατ. δολάρια. Το κυκλοφορούν ενεργητικό ανέρχεται σε 679 εκατ. δολ με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις να φτάνουν τα 848 εκατ. δολ.

Έχει ένα θεματάκι η εταιρία με την ρευστότητα της, παρόλο που οι ταμειακές ροές της είναι εξαιρετικές.



Την 31η Δεκεμβρίου 2019 η Εταιρεία διέθετε διαθέσιμη ρευστότητα ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό την ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το καθαρό χρέος προς ΕBITDA ανέρχεται σε 2,3 ..... δίχως ουσιαστικές ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν το 2025.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια. Το μακροπρόθεσμο χρέος ανερχόταν σε 2.242 εκατ. δολάρια, και ο συντελεστής μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 40,8%


Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας ανέρχονται σε 3,246 δισεκατομμύρια δολάρια ήτοι 6 ευρώ ανά μετοχή.
Συνεπώς P/BV = 0,35


159 σχόλια:

  1. Εδώ ένα άρθρο που εξηγεί τη βαρύτητα του hedging και τις ωρίμανσης του δανεισμού, μαζί με ένα χρήσιμο πινακάκι για όποιον ενδιαφέρεται για τον κλάδο του σχιστολιθικού.
    Από τις πλέον καλοχετζαρισμένες η SWN, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ωριμάνσεων, αλλά με ιδιαίτερα υψηλό δανεισμό/EBITDA.
    https://seekingalpha.com/article/4330759-shale-marked-for-death-who-dies-who-thrives

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό.

      Διαγραφή
    2. Είδα λίγο την LPI φαίνεται σαν να έχει τελειώσει η διόρθωση ,αλλά στην eurobank χρηματιστηριακή δεν με αφήνει να δώσω εντολή ,βασικά σε άλλες μετοχές μπορείς και σε άλλες όχι .Συμβαίνει σε όλους αυτό?

      Διαγραφή
    3. Δεν έχουν όλες τις εταιρείες στην πλατφόρμα τούς. Όμως αν θέλουν μπορούν να την βάλουν σε 1ωρα ...Συμβαίνει και αλλού...


      Διαγραφή
  2. Κυριε ΒΑΜΜΕΝΕ την LPI την έχετε κοιτάξει θεμελιώδη κτλ ? Μου την επισήμανε ένας φίλος την Παρασκευή αλλά δεν έδωσα σημασία.Κυριε Τάκη τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όχι δεν έχω αρκετές γνώσεις ,το διάγραμμα της μου φάνηκε ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΥΡΙΕ ΤΆΚΗ υτή τη φορά ελπίζω να μην ξανακοιμηθουμε με την ΔΕΗ αν μας κάνει την χάρη που απ ότι φαίνεται θα...

      Διαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΙ ΛΕΤΕ? ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΤΙ? Η 100% ΘΑ ΓΙΝΕΙ REVERSE SPLIT KAI ANTIO? EYXAΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Τάκη (Η όποιος άλλος φίλος)δες τε λίγο στο Skift.com 11 March 2020 ο Αιγύπτιος αγόρασε το 3.4% της εταιρείας...Για την TUI επιμένω ξανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκπληκτική δύναμη η SWN.
    Οι άλλες του κλάδου της διαλύονται με 10% περίπου απώλειες η καθε μια .... και η SWN αγέρωχη, σχεδόν σταθερή.

    Να καταγράφει στα πρακτικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη μην ξεχνάμε και την ύστατη λύση για τις εταιρίες του κλάδου.Αν ο βαψομαλλιάς ζοριστεί με το βαρέλι,είμαι πεπεισμένος ότι θα δημιουργήσει ένταση με το Ιραν.Και κανένα παραμεθόριο σκηνικό στον Κόλπο..'καλοδεχούμενο' είναι απο όλους τους ενδιαφερόμενους.

      Διαγραφή
  7. Υποψιάζομαι ότι κάνει 4άκι κ. Τάκη.
    Αν είναι έτσι δε θα πρέπει να χάσει το 1,82 μέχρι να ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν έχεις τύχη διάβαινε, κι ας μην είχες στον ήλιο μοίρα...
    Blue Apron (APRN), online μπακάλικο με ολίγον από τσελεμεντέ.
    Η μετοχή υπό εξαύλωση (165 το 2017=>2 το 2020), οι πωλήσεις υπό κατάρρευση, τα κέρδη άγνωστα, τα Ίδια μια χρήση πριν το (-), ο Δανεισμός μεγάλος και ξαφνικά ... coronavirus=>lockdown.
    Και σε 4 συνεδριάσεις +1400% από 2,26=>28,7 και προσγείωση στα 12,0 !!!!!
    https://prnt.sc/rlglbl
    Προφανώς δε την αναφέρω σαν πιθανή επενδυτική επιλογή, αλλά γιατί και από τις ιστορίες "επενδυτικής" τρέλας όλο και κάτι μαθαίνουμε. Είμαι περίεργος για τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αλλά απο αυτές τις αυξομειώσεις χωρίς 'λογική' πιο πολύ σε ρουλέτα μου θυμίζει παρά σαν επενδυτική επιλογή.Πραγματικά έχετε κάποια short list προς παρακολούθηση ή απλά ανοίγετε χιλιάδες ισολογισμούς και ψάχνετε για ευκαιρίες;Με USA δεν έχω ασχοληθεί αλλά φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα αγορά..όσο και άγρια.

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι κ. kirkonet, +1400% σε 3,5 συνεδριάσεις και μετά -70% σε 1,5 είναι ρουλέτα.
      Ψάχνω screenάροντας με διάφορα κριτήρια και κάνω πολλές επαφές Τύπου 1 που λέει και ο κ. Τάκης, αυτές οδηγούν σε μερικές Τύπου 2 και κάποιες ευοδώνονται σε Τύπου 3.
      Γι' αυτό είναι ωραίο το Ammurica, γιατί είναι άγριο.

      Διαγραφή
    3. Και το Ελλάδα άγριο είναι
      .. απλώς είμαστε τα ζώα μου τα αργά. Αυτό που χρειάζεται να το κάνουμε εμείς χρόοοοονια, αυτοί το κάνουν σε βδομαδες.
      Ούτε πλαφόν, ούτε επιτηρήσεις .. μεγάλα παιδιά. Όχι μόμολα, που το παίζουν ειδήμονες όπως εδω στο Ελλάντα

      Διαγραφή
    4. Κάθεται ο κυριος Ανανιας να ψάχνει να βρει το +10% στο χρηματιστήριο της πλακας ,,, σε Δρομείς, καταδρομεις, Περσικά χαλιά και σε Αβάκεια , με ολίγον Λύκους και περιστασιακά σε Κουαλιτάκια.

      Φευ κύριε Ανανία ... σε λάθος λαική αγορα βγήκαμε για ψωνια.
      Μια, δυο βασικες επιλογές στην ενδοχώρα και πάμε αλλού!

      Διαγραφή
  9. Σωστός κύριε Τάκη αυτό το πλαφόν τι τι κρατάνε για προστασία από τι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν τράβαγε κύριε Κίτσο ένα +600% ο Δρομέας μέσα σε 3 συνεδριάσεις θα τράβαγε να ρωτούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γιατί τέτοια άνοδος.

      Γιατί έτσι γουστάρει ο τρελός που την ανεβάζει βρεεεεεεε ....
      Για τη ΦΟΛΑ δεν άνοιξε όμως ούτε ρουθούνι.

      Διαγραφή
  10. Κ. Τάκη το NG φαίνεται να το γυρίζει, αν γράψει πάνω από 1,70 είναι πολύ πιθανό να μην κάνει νέο χαμηλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Don't fight the Fed"
      Θα το μάθουν όλοι όσοι περιμένουν να γυρίσουμε στη λίθινη εποχή ... ας γυρίσουν αυτοί στην Παλαιολιθική ΜΟΝΟΙ τους. Θέλουν και παρέα;

      Όμως δεν μπορεί να έχουμε τελειώσει έτσι δίχως ούτε ένα bail out!!
      Εκτιμώ ότι το 1,35 θα το δούμε και θα πανηγυρίζουν οι πρωτόγονοι της Παλαιολιθικής εποχής ότι δικαιώθηκαν .... πάντα έτσι γίνεται, αλλά τα σορτσάκια τους που παίζουν είναι για πολύυυυυ μικρά παιδιά για να κερδίσουν ... θα χάσουν τα πάντα στο τέλος.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα κ. Τάκη με ιντριγκάρετε να κάνω μια κάπως προσωπική ερώτηση!
      Δεν έχετε σορτάρει ποτέ?

      Διαγραφή
    3. Ποτέ μόχλευση, ποτέ short και ποτέ δανεικά.
      Όποιος τα τηρεί αυτα ευλαβικά έχει τύχη στις αγορές να τις κερδίσει.

      Διαγραφή
    4. Άρα στην περίπτωση που μυριστείτε μακροχρόνια ύφεση/ bear market προτιμάτε αποχή και υπομονή για νέες ευκαιρίες ή έχετε κάτι άλλο στο νου για να την εκμεταλλευτείτε?

      Διαγραφή
    5. Πάντα εχω χαρτιά. Απλά δεν τα κοιτάζω ... και δεν μπαινω στα forums να γράφω πράγματα να εκνευρίζω τους παίκτες.

      2.5 χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο Ιστολόγιο μου δεν έμπαινα.

      Χαμαιτυπείο μου το ειχαν καταντήσει κάποιοι ανώνυμοι ... τώρα θα γραφουν με αλλα nicks ... όπως ο γκουρου της ΣΑΤΟ.

      Διαγραφή
    6. Παρεπιμπτόντως μου αρέσει πολύ όπως παιζει στο ταμπλό η SWN. Νομίζω θα την ξαναφερουν προς τα κάτω ... τέλειο παίξιμο.

      Διαγραφή
    7. Ότι έχουν χιούμορ έχουν πάντως...

      Διαγραφή
    8. https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Natural-Gas-Prices-Could-Double-Next-Year.amp.html

      Διαγραφή
  11. Κο Hippy

    EDF to remain relatively resilient to the corona virus impact

    EDF (CS fundamental credit view: Stable) provided an update on the business impact of COVID-19 expecting a manageable impact on its daily business in the short-term as well as its financials for FY 2020. The company expects a reduced demand for electricity due to subdued economic activity in particular in the second quarter this year. Furthermore, the maintenance at existing plants might result in delays given the limited availability of workers following the ‘stay at home’ policy introduced by governments in Europe. Hence, the nuclear electricity production for France is expected to be lower than previously estimated over the coming weeks. We also note that European electricity prices have dropped by some 25% from average levels seen last year, which will – at least with a time delay due to hedging policies – hurt earnings of power producers. Having said this, we think the challenges are manageable for utilities with a strong balance sheet and systemic importance such as EDF, which is 86% state-owned. EDF reported EUR 22.8 bn of liquidity as well as undrawn credit facilities totaling EUR 10.3 bn at end-2019, which provides ample financial liquidity for unforeseen challenges. The company sticks to its FY 2020 EBITDA target range of EUR 17.5–18.0 bn albeit at the lower end while visibility for FY 2021 is a bit more of a challenge for now. Although we expect weaker credit metrics for EDF, we don’t see a substantial impact on the overall credit quality of the company and reiterate our Stable fundamental credit view. We recommend to BUY corporate hybrids (US268317AF12, FR0011697028, FR0011401751, FR0011401728, USF2893TAF33, USF2893TAM83, FR0013367612, FR0011700293, FR0011697010, FR0013464922), which look attractive after the recent spread widening in a risk-off environment. Our recommendations on senior bonds remain HOLD. (Daniel Rupli)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κύριε Βασίλη. Μου αρέσει ο κλάδος, ο οποίος όμως όπως και τα telecoms δεν έχει κάνει σπουδαία κίνηση την τελευταία 4ετία. Η συγκεκριμένη έχει κάνει ΑΜΚ προ 2ετίας νομίζω οπότε έχει την αντοχή να ξεπεράσει την κρίση. Μια ένσταση είναι ότι επιμένει στην πυρηνική ενέργεια κάτι που ίσως την κάνει ευάλωτη μελλοντικά εάν η ΕΕ πάρει απόφαση αποπυρηνικοποίησης ενώ πχ η γερμανική RWE έχει αναδιοργανωθεί πλήρως κλείνοντας τα πυρηνικά εργοστάσια κι εστιάζοντας στις ΑΠΕ (75% της παραγωγής).

      Έχοντας κατά νου 80% μερισματοφόρες επιλογές safe και 20% τεχνολογικές επιλογές σχετικά μεγαλύτερου ρίσκου έχω κατά νου και αγορά SAP.

      ΑΣΧΕΤΟ Είμαι οπαδός της άποψης τα "τα καλά να τα λες στα κακά προσπέρνα". Έχετε νομίζω βοηθήσει πολύ την ομάδα. Τα πινακάκια σας πχ τις προάλλες με τις εταιρείες που γεμάτο ταμείο, χαμηλά Ρ/Ε ήσαν πολύ χρηστικά.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Hippy, κοίταξα τα νούμερα της. Πράγματι ερωτηματικό μεγάλο τα πυρηνικά εργοστάσια, και αυτό με κρατάει στην αποχή από την εταιρία αυτή. Γνωρίζετε κάτι παραπάνω, εφόσον το έχετε ψάξει θαρρώ;

      Διαγραφή
    3. Όχι δεν ξέρω. Χώρισα τα χρήματα που έχω έξω στα 8 και το 1/8 το βάζω σ΄αυτήν. Άλλο 1/8 DG (Vinci), SAP, RWE , REPSOL, SI (εμπορικά κέντρα) ψάχνομαι για τα άλλα (μάλλον σε φαρμακευτικές)

      Διαγραφή
    4. Repsol κύριε Hippy είναι ιστορικό χαμηλό αυτό που έγραψε (έχω δεδομένα από το 2000) ;

      Διαγραφή
    5. Επίσης Ke hippy, σε Ισπανία και Γαλλία ποιος είναι ο φόρος επί των μερισμάτων ;

      Διαγραφή
    6. Ισπανία δεν ξέρω...στη Γαλλία είναι 30%

      Διαγραφή
    7. Φέτος η EDF προβλέπεται να δώσει συνολικό μέρισμα 0.48€ (έχει ήδη δώσει προμέρισμα 0.13€). Επίσης σήμερα τελικά εγκρίθηκε απο την ΕΕ η εξαγορά μιας εταιρίας
      https://www.edf.fr/groupe-edf/espaces-dedies/investisseurs-actionnaires/l-action-edf/dividendes
      https://www.morningstar.com/news/dow-jones/202002125027/asterion-edf-partner-to-buy-energy-assets-group-expansion

      Διαγραφή
  12. Για moderna κάποια άποψη?
    Αμέσως στο μείον, τέτοια μέρα,?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. India’s Prime Minister Decrees Lockdown of 1.3 Billion People for 21 Days

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-24/ap-newsalert-india-s-prime-minister-decrees-lockdown-of-country-of-1-3-billion-for-21-days

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγαλυτερη ανοδος απο το 33 για Dow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα το κοίταξα κ. Chris, ~+15% στις 15/3/1933, το τρομακτικό είναι ότι εκείνο το gap έχει μείνει ανοιχτό από τότε...

      Διαγραφή
    2. Μοιάζει λιγάκι υπερβολική αυτή η άνοδος από τη στιγμή που ακόμα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το που θα καταλήξουν τα πράγματα. Μου φέρνει περισσότερο για short squeeze και μάλιστα από το μέγεθος της υπερβολής δείχνει να είναι machine driven για ολοκληρωτικό κάψιμο των σορτ. Πώς αλλιώς εξηγείται να κάνει +43% η Norwegian?

      Διαγραφή
    3. Όταν έχεις κάνει πτώση 85% και σε χρόνο dt βρίσκεσαι απο το 100 στο 15 .... ε τότε δεν είναι και κανένα φοβερό επίτευγμα να βρεθείς στο 22.5 με άνοδο 50%. Η πτώση εξακολουθεί να είναι μεγάλη. 77,5% κάτω είναι.

      Πλέον οι shorts θα έχουν και αντίπαλο.

      Διαγραφή
  15. Το θέμα είναι ποιο γεγονός προκάλεσε την τόσο μεγάλη πτώση, το πετρέλαιο ή τα νέα για τον ιό. Μάλλον και τα δύο σε συνδυασμό. Θεωρώ όμως ότι την μεγαλύτερη επίπτωση είχε η διαμάχη για το πετρέλαιο που δημιουργεί αβεβαιότητα και στις γεωπολιτικές σχέσεις OPEC vs USA , Ρωσία vs Άραβες κτλ. Αυτό αλλάζει τις ισορροπίες στις εταιρίες ενέργειας αλλά και όλους όσους έχουν επενδύσει πάνω τους με διάφορους τρόπους (πχ τράπεζες).
    Ο ιός παίζει κι αυτός τον ρόλο του κυρίως λόγο του lockdown και των επιπτώσεων στην αλυσίδα διανομής. Έχει πολύ μικρότερη βαρύτητα όμως και εστιάζει σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως πχ τον τουρισμό). Συν τον προσωρινό πανικό που δημιουργεί λόγο αβεβαιότητας.
    Οι αγορές φαίνεται ότι το θέμα του ιού το έχουν ξεπεράσει. Έτσι εξηγείται πως εχθές ο DOW έκανε ιστορική άνοδο αν και η Αμερική έχει περάσει στην 3η θέση σε κρούσματα, πλησιάζει την Ιταλία και τα νούμερα λένε ότι σε μια εβδομάδα θα έχει περάσει 1η, πάνω από την Κίνα.
    Για το πετρέλαιο, δεν μου είναι ξεκάθαρο το μέλλον. Για ένα είμαι σίγουρος. Πρώτα θα δούμε την άνοδο και μετά θα ακολουθήσουν τα νέα, θα σταθμιστούν και στην συνέχεια θα έχουμε το W που λέει ο κ. Τάκης. Το θέμα είναι αν θα δούμε ανοδικό ή καθοδικό W. Αν θα κοιτάει αριστερά ή δεξιά…Επειδή διάβασα σε σχόλια για L . Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί. L δεν υπάρχουν στις μεγάλες αγορές όταν κοιτάμε σε μέσο/μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πάντα υπάρχει ανοδική η καθοδική τάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το lock down και η πιθανότητα της μεγάλης ύφεσης δημιουργεί αυτή την βίαιη πτώση των αγορών και στο πετρέλαιο ... όταν οι αγορές βλέπουν πιθανότητα ύφεσης το πρώτο πράγμα που ρίχνουν είναι το πετρέλαιο.

      Θα επαναλάβω ... δίχως αδύναμους κρίκους και bail out οι αγορές δεν ανεβαίνουν. Τώρα έχουμε το lock down ... θα έρθει και η ώρα των διασώσεων και των κρατικοποιήσεων.
      Τα σχήματα L σημαίνουν βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα ... στο Ελληνικό χρηματιστήριο σχήμα L έχουν όλες οι τράπεζες
      Δείτε :
      https://prnt.sc/rmbrwv

      Φανταστείτε να πάεi σε σχήμα L η Αμερικάνικη Οικονομία ... θα συμπαρασύρει όλες τις οικονομίες και θα δούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ τα ραδίκια ανάποδα.

      Αυτή τη στιγμή είμαστε χειρότερα απο το 2008 ... θα πέσει στην αγορά πολύυυυυυυυ περισσότερο χρήμα απο ότι το 2008.
      Αν πετύχουν τότε ενώ απο το 2008 λέγαμε είχαμε 11 χρόνια bull market ... μετά θα λέμε απο το 2020 θαέχουμε 111 χρόνιa bull market.

      Συντόμως θα ξέρουμε!!

      Διαγραφή
    2. Εχετε δίκιο σε αυτό. Μεμονωμένοι κλάδοι μπορεί να κάνουν L . Συγκεκριμένα η εικόνα στις τράπεζες αλλα και στις ασφαλιστικές είναι περίπου αυτή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και σε όλη την ευρωζώνη. Για όσο θα συνεχίζει η παράνοια των αρνητικών επιτοκίων δεν βλέπω πως θα αλλάξει αυτό. Στο σύνολο μεγάλων αγορών όμως πχ Αμερική, Γερμανία, Λονδίνο κτλ, οχι του ΧΑΑ, δεν μπορώ να σκεφτώ ιστορικά παράδειγμα L μεσομακροπρόθεσμα.

      Εξίσου συμφωνώ και με το χρήμα που φαίνεται να έρχεται τόσο απο FED όσο και απο Κίνα & ECB.

      Διαγραφή
  16. Κύριε ως συνήθως γράφετε πολύ προσεχτικά και με επιχειρήματα χωρίς χρησμούς και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Βλέπω όμως κάποιους φίλους και και δη νεοφερμενους του μπλογκ που ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ ΟΛΟΙ από μένα τουλάχιστον αλλά νομίζω πως βιάζονται να βγάλουν τελεσίδικα συμπερασματα και ειδικά όσον αφορά τις επιπτώσεις του CORONA. Όταν το σύμπαν απαν του παγκόσμιας επιστήμονικης κοινότητας συμφωνεί ότι όχι μόνο είμαστε σε αχαρογραφητα ύδατα και στην αρχή της περιπέτειας αλλα ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν επί τα χείρω με αναζωπύρωσεις όταν τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν(αργούμε πολυυυυ ακομη)μηπως θα πρέπει άπαντες εδώ μέσα να Σπεύσουμε βραδεως όπως πολύ σωστά έχετε τονίσει? Το να πάρεις μια απόφαση για κάποια μέτρα σε δύσκολες καταστάσεις είναι πολύ πιο εύκολο από όταν θα χρειαστεί όταν ερθει η ώρα να τα χαλαρώσεις και να τα αρεις ειδικά σε τέτοιες συνθήκες που άπτονται του υπερπολυτιμου αγαθού τής ΥΓΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη σε σας αναφερθηκα με συγχωρείτε για την παράλειψη...

      Διαγραφή
  17. Χρόνια σας πολλα με υγεια και ευτυχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Τάκη, οι ελληνικές τράπεζες πιστεύετε ότι θα κρατικοποιηθούν τελικά με απώτερο σκοπό να ξαναιδιωτικοποιηθούν αργότερα ή θα βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια για ΑΜΚ; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Η άποψή μου είναι ότι χρειάζονται 10 με 15 δισ για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί τους και να αποκτήσουν ίδια κεφάλαια που τώρα δεν έχουν...Επίσης, δεν θα ήταν έξυπνο το ελληνικό κράτος να έβαζε αν όχι όλα τουλάχιστον τα μισά, ώστε αργότερα να έχει και κέρδη στα κρατικά ταμεία με την άνοδο των τιμών των τραπεζικών μετοχών; Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστούν τελικά κεφάλαια, λόγω χαλάρωσης των μέτρων...Αυτό το ισχυρίζεται εδώ και πολύ καιρό ο μικρομέτοχος...Προσωπικά διαφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως αξιζει να παιξει κανεις το ευρος. Προηγουμενα χαμηλα: ευρωβ 0.294, ετε 0.92, αλφα 0.87, πειρ 0.57. Αναφερομαι μετα την τριτη ανακεφ.

      Διαγραφή
  19. Kαλησπερα σας κυριοι. Θα σταθω στην παραπανω δηλωση/εκτιμηση του κ. Τακη και θα κανω καποιες παρατηρησεις και μια μινι ιστορικη αναδρομη για τους νεοτερους..

    "Αυτή τη στιγμή είμαστε χειρότερα απο το 2008 ... θα πέσει στην αγορά πολύυυυυυυυ περισσότερο χρήμα απο ότι το 2008." δηλωσε ο κυριος Τακης παραπανω....

    Αν ισχυει αυτο κυριοι δυστυχως θα εχουμε αρκετη πτωση ακομα και θα παρει αρκετο καιρο μεχρι να βρεθει μια ισορροπια η οποια, αν κρινω απο το παρελθον, εκτιμω οτι θα μπορουσε να ερθει μετα την ελευση της νεας κυβερνησης στις ΗΠΑ, στα μεσα του 2021.

    Κατι αντιστοιχο ειχε γινει κ το 2008. Να θυμισω οτι η Lehman κυρηξε πτωχευση την Κυριακη 14/9/2008. Τοτε ο δεικτης Dow ηταν πανω απο 11.000 μοναδες ( εχοντας σημειωσει πτωση ανω του 20% απο τα υψηλα των 14.000 μοναδων που ειχε προσεγγισει τον Ιουλιο του 2007, 1 χρονο και 2 μηνες πριν!!).

    Λιγες μερες μετα (στις 19/9/2008) ο Υπουργος Οικονομικων H.Paulson ανακοινωσε πλανο 700 δις για την εξαγορα των τοξικων δανειων απο τις τραπεζες, ενω 2 μερες μετα (στις 21/8) η FED παραχωρησε το καθεστως της τραπεζας καταθεσεων στις Goldman Sachs & Morgan Stanley προκειμενου αυτες να εχουν προσβαση στην κρατικη βοηθεια. Ακολουθησε απορριψη απο το Αμερικανικο Κογκρεσο του σχεδιου Paulson, το οποιο εκριθηκε μερικες μερες (σας θυμιζει κατι αυτο σε σχεση με την τρεχουσα επικαιροτητα???).
    Η συνεχεια ειναι λιγο πολυ γνωστη. Πτωχευσεις, εξαγορες, εθνικοποιησεις σε παγκοσμια κλιμακα, παροχη εκτακτων δανειων απο το ΔΝΤ σε διαφορες χωρες (Ισλανδια, Ουκρανια, Πακισταν, Αργεντινη, Ουγγαρια).

    Στις 4/11/2008 εκλεγεται προεδρος ο Β. Οbama ενω τελος του χρονου η FED διαμορφωνει το βασικο της επιτοκιο σε ενα ευρος διακυμανσης μεταξυ 0%-0.25% (ενα οπλο το οποιο πλεον δεν εχει στα χερια της). Τελικα η πτωση ολοκληρωνεται 6 μηνες μετα την πρωτη παρεμβαση του Υπουργειου Οικονομικων, το Μαρτιο του 2009 με το δεικτη Dow περι τις 6.600 μοναδες σχεδον 40% κατω απο το σημειο-μηδεν (ας ορισουμε ετσι την πτωχευση της Lehman Brothers).

    Αν λοιπον εχει δικιο ο κυριος Τακης (στη συγκριση μεταξυ του τοτε και του τωρα οσον αφορα την κρισιμοτητα της καταστασης), τοτε θα εχουμε πολλα ακομα επεισοδια να δουμε, οτι και αν αυτο μπορει να σημαινει τοσο για την Wall Str. οσο και για την αγορα μας εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία ποιοτική διαφορά σε σχέση με το 2008, για όποιον θεωρεί ότι μπορεί να έχει σημασία, είναι ότι όταν προέκυψε το πρόβλημα οι ΗΠΑ είχαν POTUS lame duck και μάλιστα μισόχαζο.
      Αυτή τη φορά έχουν έναν POTUS διεκδικητή 2ης θητείας, ο οποίος έχει σημαία τις αγορές και την επαναβιομηχάνιση της χώρας.
      Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους αμερικάνικους δείκτες σε νέα υψηλά, ότι χειρότερο είναι να γίνει θα μετατεθεί για μετά.
      Ποιοτικές διαφορές υπάρχουν και στην Ευρώπη, με τη γερμανική εμμονής περί λιτότητας να φαίνεται να υποχωρεί, αλλά και στην Ελλάδα η οποία αυτή τη φορά δεν είναι φούσκα, συμμετέχει ισότιμα στις όποιες ευρωπαϊκές λύσεις και όχι ως εξιλαστήριο θύμα και οι κάθε είδους σοσιαλαϊκιστές έχουν υποστεί στρατηγική ήττα.
      Αυτή την άγρια γρίπη ούτε παραγγελία να την είχαμε κάνει.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω με τα παραπανω. Αν δεν κινδυνευε η ανθρωπινη ζωη απο τη γριπη και δεν ξερω κατα ποσο θα αλλαξουν οι γερμανοι με τη λιτοτητα. Πιστευω με τη ληξη παλι σε ισοσκελισμενους προυπολ. Θα παμε.

      Διαγραφή
    3. 6 μήνες είναι μια χαρά να ολοκληρωθει το crash.
      Ιανουάριο ακούστηκε ο Covid 19 ...αρα μια χαρα να έχουμε ολοκληρώσει Ιούνιο, άντε Ιούλιο ...

      Ασχετο, αλλά νομίζω ότι το κινεζικο καφεδάκι ξαναγίνεται hot και το γουσταρουν τα funds.

      Διαγραφή
    4. k. Chris δε λέω να το πάρουμε στην πλάκα και φυσικά να κάνουμε ότι είναι δυνατό για τις ευπαθείς ομάδες.
      Α Λ Λ Α
      Διαβάζω ότι από 1/1/2020 έχουμε:
      112.000 νεκρούς από εποχική γρίπη (δεν κλαίει κανείς γι' αυτούς)
      580.000 νεκρούς λόγω αλκοόλ (και ακόμα δεν το έχουν απαγορεύσει οι άκαρδοι...)
      313.000 νεκρούς σε τροχαία (και κανείς δεν απαγόρευσε την κυκλοφορία ή τα αυτοκίνητα)
      Με βάση τα παραπάνω θεωρώ όλη αυτή την υστερία κυβερνώντων + ΜΜΕ + τα συνήθη πρόβατα ΥΠΟΠΤΗ. Δε θα μπω σε θεωρίες συνομωσίας, ποιος, γιατί κλπ.
      Θα ξαναπώ όμως: ούτε παρεγγελιά να ήταν η κορωνοΓΡΙΠΗ.

      Διαγραφή
    5. Εντάξει κύριε Barren ο Covid 19 είναι κάτι ακραίο ... κολλάει πολύς κόσμος μαζί και καταρρέει το σύστημα. Είναι κάτι πολλυυυ ιδιαίτερο αυτό το διαλοπραμα ...

      Διαγραφή
    6. Κύριε Barren με πρόφτασε ο κύριος Τάκης αλλά όπως ξαναγραψα το πουρνο θα πρέπει και απευθύνομαι καλοπροαίρετα παντα σε όλους με τον εαυτό μου πρώτο πως θα πρέπει να είμαστε πολυυυ προσεχτικοί στο το εκφράζουμε. Ο Corona δεν έχει καμμιά σχέση ούτε με την κοινή Γριππη ούτε με κάτι παρόμοιο. Δεν το λέω εγώ αλλά η παγκόσμια επιστημονική κοινοτητα εκτός και είναι και αυτή στους υπόπτους.Προσοχη λοιπόν και ας αφήσουμε τους γνώστες ΠΟΥ etc να μας πουν τι μέλλει γενέσθαι. Θυμάστε ποτέ κάτι ανάλογο με τον Corona που να είχε τόσες σφοδρές επιπτώσεις για την Παγκοσμια κοινότητα σε ύγεια και την οικονομία? Εγώ στα 60 χρόνια και βάλε ΌΧΙ.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Ανδρέα προσυπογραφω αυτά που λέτε. Απο την ημέρα που προτείνατε εσείς και οι άλλοι φίλοι την mgm και τις 3 της κρουαζιέρας πήρα πολύ λίγα κομμάτια 1000 δολάρια στην κάθε μια απλά για να τις παρακολουθώ και φυσικά γιατί δεν ήθελα να πάρω προς το παρών μεγαλύτερο Ρίσκο. Δες τε το σημερινό τους εύρος διακύμανσης και βγάλτε τα συμπερασματα σας...Σπεύδουμε βραδεως..

      Διαγραφή
    8. Captain επιτρέψτε μου να είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος και με την "παγκόσμια επιστημονική κοινότητα", ειδικά όταν λειτουργεί καθοδηγούμενη από τα media και δη τα social media.
      Γενικά, όχι μόνο για την κορωνογρίπη.

      Διαγραφή
    9. Σας επιτρέπω τα πάντα Κύριε Βarren ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε ώστε να μπορούμε να εκφραζομαστε αντίστοιχα ..Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν η ΠΟΥ τα έχει καλά με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα κοιτάζω μόνο την επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος και αυτό είναι μη αμφισβήτησιμο από όλους μέχρι στιγμής εκτός από τον Καρανικα...


      Διαγραφή
    10. Δεν παρακολουθώ τον κύριο και δε γνωρίζω το έργο του.
      Αυτό που είναι επίσης αναμφισβήτητο επιστημονικά είναι ότι παρά τα μέτρα (που εμποδίζουν όλες τις μεταδοτικές ασθένειες) έχουμε στο Q1 2020:
      113.000 νεκρούς από εποχική γρίπη
      20.000 νεκρούς από την κορωνογρίπη
      Θα επιβάλλονταν παγκόσμιο lock down αν δεν υπήρχε η κορωνογρίπη?
      Όχι παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων από εποχική, γιατί δε θα έστεκε στη λογική του FB και των δελτίων.
      Έπρεπε να ξεφουσκώσει η φούσκα χωρίς να φταίει κανείς, πολλώ δε μάλλον αν φταίχτης είναι η κινέζικη γρίπη.
      Όλα καλά, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και αγοράζουμε στον τρόμο του κοπαδιού, εμένα δε με χαλάει.

      Διαγραφή
    11. Νομίζω ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, γι αυτό και οι παρανοήσεις. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον αριθμό των νεκρών, αλλά στην τρομερή μεταδοτικότητα του ιού και στην έλλειψη κατάλληλων φαρμάκων αντιμετώπισής του. Έτσι αν σε σύντομο χρονικό διάστημα μολυνθεί ένας κρίσιμος αριθμός ανθρώπων, π.χ 100000 και πάνω στην Ελλάδα, τότε το 1% αυτών (που θα νοσήσουν σοβαρά), δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα υγείας, γιατί δεν υπάρχουν τόσα κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ με το αντίστοιχο προσωπικό.

      Διαγραφή
    12. Κύριε Bareen ώς προς τον εν λόγω κυριο πλάκα έκανα αλλά anyway...Εμένα με χαλάει παρ' ότι μου δίνει ευκαιρία να βγάλω χρήματα από αυτό γιατί κινδυνεύει η Ζωή μου της οικογένειας μου των φίλων και δικών μου ανθρώπων και των συμπολιτών μου...Θα προτιμούσα να μην υπήρχε το συγκεκριμένο πρόβλημα και ας μη εβγαζα η ας εβγαζα όπως πριν...Δεν είναι η αφορμή αλλά η βασική αιτία τής πτώσης...

      Διαγραφή
    13. Και επειδή στον στενό οικογενειακό μου κύκλο έχω γιατρούς εγνωσμένου επιστημονικού κύρους και κατάρτισης μου έδωσαν να καταλάβω το μέγεθος του προβλήματος...

      Διαγραφή
    14. Ακόμη και ο Κύριος Τάκης και ας με συγχωρησει θέλω να πιστεύω ότι έχει λάβει πλέον στα σοβαρά την συγκεκριμένη παράμετρο του Corona...

      Διαγραφή
    15. Κύριε Socrates ποιο 100000? Ούτε στις 30000 δεν αντέχει το σύστημα σε περίπτωση που έχουμε έξαρση σε σύντομο χρονικό διάστημα...Ευχομαι από καρδιάς να ειμαστε ΟΛΟΙ παρόντες σ αυτό το ΜΠΛΟΓΚ και μετά το πέρας της κρίσης να τα συζητάμε...

      Διαγραφή
    16. Συμφωνώ απόλυτα κύριε Captain Cook.

      Διαγραφή
    17. Captain πολύ σωστός σχετικά με τα της υγείας, αλλά η φούσκα ξεφούσκωσε ή ετοιμάζεται η νέα νανοσαμπρέλα με προδιαγραφές να μη σκάει?

      Διαγραφή
    18. Αδειουχε δεν νομίζω πως ξεφούσκωσε ακόμη της βάζουν αέρα αλλά από κάπου χάνει ακόμη και σε λίγο..το θέμα είναι μήπως χάνει περισσότερο από όσο τις βάζουν κάποια στιγμή...Τι μας λες ρε Captain λέω εγώ αυτο μοιάζει με το χρησμο της Πυθίας...Η με τις προβλέψεις του mr Chance αν το γράφω καλά στον ρόλο ο Πήτερ Σελερς στην εξαιρετική ταινία Να είσαι εκεί κυριε Τσανς για όσους από μας τους γηρσιοτερους την θυμούνται. Τι λες Κύριε Hippy?

      Διαγραφή
  20. Τότε είχαμε ένα συστημικό πρόβλημα,τώρα,πιθαναλογω,ότι έχουμε ένα πρόσκαιρο,εκτός και αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα έχουμε καραντίνα για έξι μήνες,όποτε και η αντίδραση θα είναι πιο αμεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι Κινέζοι επανήλθαν στην παραγωγή,αν η πολιτική του Τραμπ να μην κλείσει την χώρα,σαν και μας,του βγει,τότε είμαστε σε καλό δρομο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το 2008 με το σχεδιο ΤΑRP με λεφτα των φορολογουμενων ο Πολσον εσωσε την AIG η οποια χρωστουσε στην GSachs 13 δις δολ.
    Τωρα χρησιμοποιουν επεκτατικη δημ. Και νομ. Πολιτικη να τονωσουν τη ζητηση για καταναλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απαντήσεις
    1. Ας ελπίσουμε να δώσει κι εδώ μια καλή αντίδραση αύριο, μήπως και σπρώξουμε τίποτα για πώληση. Αντίδραση είναι, λογικά θα γυρίσει ξανά κάτω, οπότε θα χρειαστούμε ρευστότητα.

      Διαγραφή
    2. Το ψοφαλογο μας αύριο, για να με πείσει, πρέπει να κάνει κίνηση πάνω από 10-13%.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Βασίλη χλωμό το κόβω και μακάρι να ξεφορτωθούμε κάμποσα..

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ευρωβλαχε πάμε για το τρίτο ποδαράκι του W απλά δεν ξερουμε αν θα είναι ισοσκελες με το πρώτο λίγο πιο πάνω η κάτω και βλέπουμε...

      Διαγραφή
    5. ο VIX δεν βλέπω να πέφτει Αμερική
      https://www.investing.com/indices/volatility-s-p-500
      ερωτηματικό η συνέχιση της ανόδου!

      Διαγραφή
    6. Ούτε και το Libor κυριε ΒΑΜΜΕΝΕ πέφτει που σημαίνει πολύ απλά ότι υπάρχει πολύ stress ακόμη στο σύστημα.

      Διαγραφή
    7. Ted spread πρέπει να κοιτάζετε.

      Διαγραφή
  24. Πανδημίες γρίπης συμβαίνουν κάθε 10-30 χρόνια και διαρκούν 8-12 μήνες. Την πρώτη καταγραφή γρίπης την έχει κάνει ο Ιπποκράτης το 412πχ.
    Αν εξετάσουμε τα τελευταία 70 χρόνια, οι πιο σημαντικές ήταν οι εξής:
    1957-1958: Ασιατική Γρίπη,H2N2. 2εκ θάνατοι παγκοσμίως. Στην Αμερική 70 χιλιάδες θάνατοι το 1958. (Ανοδική χρονιά για τον Dow).

    1968-1969: H3N2, 1 εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως, 35 χιλιάδες στην Αμερική. ( Ανοδική χρονιά για τον Dow).

    2009-10: H1N1, μισό εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως, 15 χιλιάδες στην Αμερική. (Ανοδική χρονιά για τον Dow).
    Όπως φαίνεται ο Covid19 δεν θα φτάσει ούτε στο 1/5 των παραπάνω περιπτώσεων.
    Δεν έχω καμία αντίρρηση για τα μέτρα που λαμβάνονται, αντιθέτως τα στηρίζω προσωπικά 100%. Αν με αυτόν το τρόπο έστω κι ένας παραπάνω από εμάς σωθεί είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν παύει όμως κι εμένα να μου κάνει εντύπωση η πρωτοφανής κινητοποίηση σε σχέση με το παρελθόν όπως και η προβολή στα μέσα παντού. Έβαλαν ταυτόχρονα όλες οι κυβερνήσεις την μακροζωία των πολιτών τόσο ψηλά στην ατζέντα τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύυυυ μεταδοτικός αυτός ο COVID. Aν συμπεριφερθούμε όπως στις άλλες πανδημίες θα κλάψουν μανούλες.
      Αυτή είναι η διαφορά ...

      Διαγραφή
    2. Αν πιστέψουμε τις συνομωσίες, ότι η κορώνα βγήκε για την επιβίωση του ασφαλιστικού, και οι κυβερνήσεις πήραν- και σωστά - τόσο πρωτοφανή μέτρα και αποφύγαμε τον άδικο χαμό δικών μας ανθρώπων, πολύ φοβάμαι, ότι σύντομα θα βγάλουν τα "στέμματα"

      Διαγραφή
    3. Ας αφήσουμε τις συνομωσίες παιδιά για τους ψεκασμούς αυτού του κόσμου και ας κοιτάξουμε την πραγματικοτητα ώρα την ώρα...

      Διαγραφή
  25. Kύριε Τάκη, εαν έχετε χρόνο, και μια που είμαστε σε μίτο για σχιστόλιθο, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη Smart Sand (SND)? Παραμένει παραμελημένη και παραγκωνισμένη, δεν είναι στη "μόδα" αυτή την εποχή, παράγει όμως ειδική ποιοτική άμμο και με εξελιγμένη τεχνολογία. Πιστεύω έχει αξία, είναι βαθιά υποτιμημένη βάσει θεμελιωδών, και βεβαια θέλει υπομονή γιατί είναι σε κυκλικό κλάδο. Πιστεύω όμως ότι θα είναι από τους survivors του κλάδου της και από εδω κάτω (0,70-0,80) μπορεί να δώσει πολύ αξιόλογες αποδόσεις σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γουάουουου κύριε Gery
      Θα την αναλυσω οπωσδήποτε.

      Απορώ!!!! γιατί έχει πέσει;

      Διαγραφή
    2. την ειχε αναφέρει παλιότερα ο κ΄Κουτσουμπός αλλά ίσως κάνω λάθος

      Διαγραφή
    3. Το μόνο κακό που βλέπω εν τάχει είναι ότι με 82 mil κέρδη στην 5ετία έχει αύξηση απαιτήσεων ~62 mil, άρα μόνο το 25% έχει μπει ταμείο.
      Κατά τ' άλλα φαίνεται εξαιρετικά υποτιμημένη.

      Διαγραφή
    4. Μια άλλη εταιρεία frac sand : η Hi - Crush (HCR) https://seekingalpha.com/instablog/49322412-valuestocker1/5334489-hi-crush-hcr-likely-multi-bagger

      Και μια παλαιότερη σύντομη παρουσίαση των εταιρειών του χώρου https://seekingalpha.com/article/4159903-just-numbers-plus-frac-sand-companies

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη και λοιποί φίλοι αγορασα την μισή μου θέση2000 τεμάχια σε AINV στο 6.80 σήμερα...Πρόταση πολύ καλού μου φίλου και διαβασμενου ..

      Διαγραφή
    6. H smart sand έχει περίπου 40 εκ δολάρια απαιτήσεις οι οποίες είναι σε δικαστική διαμάχη, από έναν και μόνο πελάτη. Κατά τα λοιπά δεν είδα κάτι άλλο αρνητικό στα νούμερα της.

      Διαγραφή
    7. Τα κέρδη το 2018 επιβαρύνθηκαν κατά 17,835 εκατ. και φέτος κατά 15,5 εκατ. δολάρια ... ακόμη δεν έχω δει αν αυτές οι απομειώσεις αφορούν τις απαιτήσεις που λέτε κύριε Βασίλη.

      Τα 40 εκατ. δολάρια απαιτήσεις είναι μέσα στις 64,817 εκατ. απαιτήσεις που έχει φέτος ή έχει γίνει πρόβλεψη;

      Διαγραφή
    8. Δεν τα είδα ως πρόβλεψη, τα είχε στις απαιτήσεις...

      Διαγραφή
    9. Impairment of goodwill and indefinite-lived intangible asset τα νούμερα που λέτε με Τάκη.

      Διαγραφή
  26. https://seekingalpha.com/article/4319823-smart-sand-smart-cyclical-pick-great-upside

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωστά όλα αυτά, πολύ αξιόλογη η παρουσίαση του Δημήτρη, απλώς θα ήθελα να δω και τη ματιά του κυρίου Τάκη σε μια δική του ανάλυση.

      Διαγραφή
    2. Δεν την ήξερα την εταιρεία και δεν διαβάζω την ανάλυση.
      Πρώτα θα τη δω εγώ με τα δικά μου μάτια και κατόπιν θα κοιτάξω και την παραπάνω ανάλυση που μου βάλατε.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά κύριε Τάκη.

      Διαγραφή
    4. Κύριοι έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου για την SND ... είμαι στη φάση συλλέγω όλες τις πληροφορίες που μπορώ να βρω.

      Πως μπορώ να διαβάσω την ανάλυση που μου κάνατε copy;
      Ζητάει cash ...

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη είναι συνδρομητικό και κλειδώνει λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση. Εγώ την έχω κρατήσει σε ένα word, αν υπάρχει κάποιος τρόπος να σας την στείλω.

      Διαγραφή
    6. https://seekingalpha.com/article/4319823-smart-sand-smart-cyclical-pick-great-upside

      για δείτε εδώ. Δεν ανοίγει?

      Διαγραφή
    7. Αν δεν ανοίγει το προηγούμενο, μήπως από εδώ: https://www.investorblog.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-2019-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2020/
      στο κάτω μέρος της σελίδας λέει ότι μπορείς να κάνεις follow για το SeekingAlpha. Έτσι μπήκα εγώ

      Διαγραφή
    8. Κύριοι ...
      Έχετε καμιά άλλη " δυνατή" εταιρεία με καλά νούμερα, αλλά η μετοχη να τρώει φάπες και να πιάνει πάτους απόπατους;
      Τέτοια θέλω ....

      Για την Ιστορια να πω για την SND.
      Aν δεν χρεοκοπήσει επειδή θα χρεοκοπήσει όλη η αγορά, θα την δούμε τουλάχιστον 10 φορές πάνω ... αρκεί να σταματήσει το bear market στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
      Θα αναρτήσω και ανάλυση της ...

      Διαγραφή
    9. κ. Τάκη έχω άλλη μία στα υπόψην, αλλά μου δίνει την εντύπωση διαγραμματικά ότι μπορεί να εξευτελιστεί περαιτέρω αρκετά, δεδομένου ότι εμπλέκεται αρκετά με την αεροπλοία (όχι αποκλειστικά όμως) και είναι γενικά ευαίσθητη ως αντικείμενο στο ενδεχόμενο βαθειάς ύφεσης.
      Δε γράφω πολλά, μπορείτε να δείτε εν τάχει και μόνος σας αν αξίζει περισσότερο κοίταγμα.
      ATI
      Από $4,0 και κάτω ΑΝ πάει θα ανοίξω λογαριασμό.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Τάκη μας χρωστάτε και μία ετυμηγορία για την Criteo του κ. Barren αν θυμάμαι καλά.

      Διαγραφή
  27. Αμερική Αμερική είσαι χώρα μαγική και τραγική, τραγουδούσε κάποτε ο Γιώργος Κυνούσης. Η αγορά της το επιβεβαιώνει συνεχώς! Βγήκα short στον s&p στις 2493 μον. και αφού με πέρασε μια βόλτα από την κόλαση, άντεξα και κατάφερα να κλείσω την θέση μου στις 2470 μον. με 23μον. κέρδος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εσείς στην ρουλέτα Κύριε Socrates?

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς. Αδρεναλίνη...χαχα (Το είχα σταματήσει το παίγνιο αρκετό καιρό και τώρα μπήκα πάλι στον πειρασμό λόγω εγκλεισμού. Και δυστυχώς η πρώτη μου κίνηση ήταν αρκετά κερδοφόρα, έτσι ώστε να μου γυρίσει θετικό το έξω χαρτοφυλάκιο...)

      Διαγραφή
  28. Άκουγα μία συνέντευξη ενός Αμερικάνου (Richard Bernstein) στο CNBC, ο οποίος υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε στην 1η φάση ενός bear market.

    Συγκεκριμένα όπως λέει, στην 1η φάση ο επενδυτής σκέφτεται ότι αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει και πολύ. Στη 2η σκέφτεται ότι τελικά ήταν χειρότερα από ότι νόμιζε και στην 3η πιστεύει ότι δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ.

    Όλο αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά, έως και 5 μήνες, αν λάβουμε υπόψη τι έγινε το 2008. Το ανέφερε και o κύριος andreas εδώ στο blog.

    Επίσης ο κύριος socrates είπε ότι όταν αρχίσει η άνοδος, θα επικρατεί βουβαμάρα. Ελπίζω μόνο όχι για λόγους υγείας αλλά για καθαρά χρηματιστηριακούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. κ. Τάκη δείτε κουρσίτσα το NG, μάλλον τα είδε τα χαμηλά του στο 1,52.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λογική λέει πως θα πάει εκεί που πιστεύουμε ... 1,2 με 1,3. Εγώ λέω 1,35.
      Πιστεύω πως δεν τελείωσε το κάτω του NG ... παντού διαφημίζουν το range 1,55 με 2 ... λέτε να έχουν δίκιο; Δεν το νομίζω. Μας μπλοφάρουν, εκτιμώ.
      Αν δω το NG στο 1,35 θα πάρω το 50% της θέσης που θέλω στο SWN ... όπου και αν είναι εκείνη την ώρα.

      Αυτά σκέπτομαι προς το παρόν ...

      Διαγραφή
    2. Τι να σας πω, τα δικά μου ματζούνια λένε ότι μέχρι 1/4 θα έχει δει το χαμηλό, αλλά πάλι δεν είναι και επιστήμη, ματζούνια είναι.

      Διαγραφή
  30. Όσο το υψηλό ημερήσιο sprend διατηρείται στο Αμέρικα μας δείχνει ότι οι αγορές κινούνται με γνώμονα τον φόβο εξαιτίας της αβεβαιότητας λόγω του Corona. Τα χρήματα που πέφτουν στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες πέρα από το να δίνουν μια σαφή εικόνα το ποσό σοβαρή είναι η κατάσταση μας λέει ότι απο μόνο του δεν φθάνει.Σ αυτή την φάση μας λένε: Θα κάνουμε ότι χρειάζεται να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα μας ακόμη και μετοχές σε εταιρείες θα αγοράσουμε όχι μόνο ομόλογα ΚΤΛ Για μένα η αδυναμία τους και εκεί ψάχνουν να βρουν λύση είναι όσο υπάρχει η Πανδημία πως θα στηρίξουν την μεσαία παραγωγική τάξη διεθνώς που εκεί βασίζεται το 90% της κατανάλωσης...Γιατί στείλε μου όσα μαρούλια θες με το ελικόπτερο αλλά αν εγώ δεν μπορώ να βγω από το σπίτι μου να τα ξοδέψω στην πλατιά οικονομία τότε δώρο άδωρον ακόμη και αν με αυτά τα χρήματα μπορείς να αγοράσεις μια FERARRY...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χαιρετω captain cook.. με την ανεργια να χτυπαει κοκκινο το επομενο διαστημα πεφτει χρημα στο συστημα οχι βεβαια για να ξοδευει ο κοσμος στη πλατια οικονομια αλλα για να εχει να φαει.. απ τη πεινα ξεκινανε οι επαναστασεις κ αυτο δε νομιζω να το θελει κανεις.. Καλη δυναμη κ υπομονη..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτό που θέλω να πω Κύριε rouano ότι η διάρκεια της καραντίνας είναι ο βασικός αν όχι ο μόνος παράγοντας και μάλιστα ασταθμητος για προφανείς λόγους για το ποσο και για πόσο θα είναι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία..Ότι και να τραγουδάει ο Τραμπακουλας η όποιος άλλος το μονο που μετράει είναι για πόσο θα είμαστε εμείς οι κοινοί θνητοί καταναλωτές και συμπαραγωγοι της οικονομίας παγκόσμια.Αν δεν υπάρξει κοινός συνασπισμός σε παγκόσμια κλίμακα που μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα βλ Αμερική και Γερμανία Ολανδια τότε πολύ φοβάμαι ότι την έχουμε κατσει την βάρκα σε ύφαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μεινουμε κλεισμενοι οσο χρειαστει δε μπορουμε να κανουμε τπτ αλλο.. το κρατος πατερουλης να ειναι καλα.. απ οσο ξερω η αραιγ θα βαλει ολο το προσωπικο σε αναστολη.. αρα το 800αρι να πεφτει κ βλεπουμε.. μετα θα δουμε ποιος αντεχει κ ποιος βαραει κανονι κ παει λεγοντας το πραγμα..

      Διαγραφή
  33. Ποσό θα ειμαστε κλεισμενοι στα σπίτια μας κατ ουσίαν παρατηρητές και σχολιαστες? Δεν υπάρχει κάποιος που να παίρνει θέση και κανένα μοντέλο μαθηματικο η στατιστικό δεν μπορεί να δώσει μια έστω κατά προσέγγιση ασφαλή πρόβλεψη καθ ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να τη στηρίξουν..Με εικασίες ομελέτα δεν γίνεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα προφανώς δεν ξέρουμε. Ας είμαστε υπομονετικοί κι ας κάνουμε μερικές παραδοχές. Ας υποθέσουμε ότι συνεχίζει ως το καλοκαίρι. Ας υποθέσουμε ότι χάνονται τα 2/3 των τουριστικών εσόδων δλδ περίπου 10% του ΑΕΠ (δύσκολο). Ας πούμε επίσης ότι και οι υπόλοιπες οικονομίες θα έχουν παρόμοιες απώλειες. Δεδομένου ότι τα χρηματιστήρια έχουν πέσει περίπου 30% από τα υψηλά τους (ο S&P) θα συμφωνήσετε νομίζω ότι η μείωση του ΑΕΠ είναι πλήρως αποτυπωμένη στις τιμές.

      Το θέμα είναι ότι εμείς στις τρέχουσες τιμές έχουμε ματώσει πολύ και θα θέλαμε να καλύψουμε το σημαντικότερο μέρος των ζημιών ή ακόμη και να βγούμε στα κέρδη. Κατά τη γνώμη μου αυτό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Ναι ελπίζω στις εκλογές του Τραμπ, ναι ελπίζω στο (δανεικό) χρήμα των κεντρικών τραπεζών, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ο ανυπόμονος μέσα μου ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος κι έπεται τσουνάμι. Μου φαίνεται λογικό λοιπόν πως θα καλυφτεί μέρος των απωλειών φέτος αλλά για να βγω τελείως στεγνός πρέπει να περιμένω τουλάχιστον ένα επιπλέον χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Σε ότι με αφορά αποφεύγω το σύνολο σχεδόν των ξένων εταιρειών, ιδίως των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων που καλοπροαίρετα οι συνάδελφοι ψάχνουν κι αναφέρουν.στο μπλογκ. Δεν μου αρκεί να είναι μια εταιρεία φτηνή. Συνήθως οι αγορές είναι αποτελεσματικές, κάποιος λόγος υπάρχει λοιπόν που η αγορά την κακομεταχειρίστηκε (ο κλάδος ίσως). Το ρευστό μου λιγόστεψε, θέλω κι άλλες πληροφορίες για να ρισκάρω. Όλοι ξέρουμε την βασική αρχή "when you buy a company you buy the managment". Να λοιπόν μια πληροφορία που θέλω οπωσδήποτε. Όλοι πχ ξέρουμε ότι ο Βακκάκης έφαγε μπουλινγκ στην ΓΣ επειδή επιμένει να κρατά γεμάτο ταμείο* και δεν το μοιράζει σε μερίσματα. Για ακόμα μια φορά δικαιώνεται. Γιατί να προτιμήσω την Χ αμερικάνα απ΄την ΜΠΕΛΑ? Στα τυφλά, επειδή το προμοτάρει κάποιος (που έχει προφανώς συμφέρον) στο seeking alfa δεν το κάνω.

      * Μια και όλες οι εταιρείες του ΧΑΑ προσφέρονται με έκπτωση προσωπικά θέλω δυο βασικά χαρακτηριστικά για να αγοράσω μια μετοχή. Πρώτον καλό ταμείο ώστε να αντέξει το τσουνάμι που λέγαμε και δεύτερον ο κλάδος να είναι κατά το δύνατόν ανελαστικός ως προς την ζήτηση. Προσπερνώ την απόσταση από τα πρότερα υψηλά καθώς μπορεί να αποδειχτεί παγίδα.

      Διαγραφή
    3. Χαίρετε κύριε hippy,εμένα μου αρέσει ο Ελλάκτωρ έλεγα για σήμερα αλλά περιμένω αύριο στην πτώση,ταμείο στο εννιαμηνο 380,με άνεμο λέει στο 2020 580MV οι τιμές εκεί και 1 μυριο να είναι που είναι πιο ψηλές,Αττική οδός ρευστότητα λαμβάνει συνέχεια πουλάει και reds κομματι,έχει δανεια δε λέω αλλά έχει και assets,το μάνατζμεντ μέτριο λέω αλλά και οι άλλοι όταν τα πράγματαπάνε καλά όλοι κελαηδανε όταν σφίγγουν να τους δούμε τους καλούς τους μάνατζερ.

      Διαγραφή
    4. Απλά κύριε Χίπη να πω ότι εκτιμώ την πτώση των τουριστικών εσόδων να είναι ακόμα μεγαλύτερη του 66% που λέτε εσείς στο κακό σενάριο. Και ύστερα υπάρχουν και οι κλάδοι που ζουν απ' το τουρισμό. Π.χ. φυτώρια που κανονικά θα δούλευαν στο φουλ αυτό το καιρό, ή εταιρίες που κάνουν απολυμάνσεις, τροφοδοσίες κλπ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Μιχάλη προφανώς και δεν ξέρω τις πλήρεις συνέπειες. Απλά σκέφτομαι ότι εάν τέλος Ιουνίου-15 Ιουλίου οι σάλπιγγες σαλπίσουν τέλος του συναγερμού και δειλά δειλά ξεκινήσουν να κινούνται οι πιο καταπιεσμένοι απ΄την κλεισούρα και τολμηροί ταξιδιώτες θα σωθεί στο 5μηνο το 1/3 του αναμενόμενου τζίρου στον κλάδο. Συμφωνείτε πάντως ότι είναι μάλλον αιθαιροβάμονες οι συνάδελφοι που πιθανολογούν ολική επαναφορά μέχρι το Νοέμβριο (βέβαια μακάρι να δικαιωθούν κι ας με χλευάζουν-δικαίως-τότε)

      Κύριε Κίτσο συμφωνώ ότι οι κατασκευές θα είναι απ΄τις ευνοημένες εάν και όποτε αρχίσει το κρατικό χρήμα εισρέει. Φτάνει βέβαια η ΕΕ να κινηθεί στα χνάρια της Κίνας ως προς τον χρόνο επικράτησης επί της επιδημίας καθώς όπως ξέρουμε ο ΕΛΛΑΚΤ υποφέρει στα χρηματοοικονομικά.

      Διαγραφή
  34. Πιο ψόφιο πεθαίνει το αλογάκι μας στο ΧΑ. Ζωντανεύει μόνο στις πτώσεις. Τελικά η άνοδος του ΧΑ όταν θα ακολουθεί τις ανόδους του Αμερικάνου θα είναι μούφα και μόνο για ψιλοεκτόνωση της πίεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ευρωβλαχε μην ξεχνάτε που είναι τα διεθνή μπαλόνια,dax χαμηλό 2300 ψηλό 13000 κάπου εκεί,s&p χαμηλό κάπου 700,ψιλά 3350 καπου,Ελλάδα ψιλό 6650 χαμηλό 470 κατι,γι'αυτο δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος για το μαγαζάκι μας άλλους να φοβάστε.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Κίτσο, παρατηρώ πολλούς πρώην φανατικούς bullish πως ταχέως αλλάζουν στρατόπεδο και ψυχολογία. ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ και αναμενόμενο.

      Σε αυτό που λέτε .... Ξεχνάτε όμως ότι τα φουσκωμένα μπαλόνια όπως λέτε ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ, εδώ στο Ελλάντα τι αναπτύχθηκε; Διότι αν βάλουμε τα νούμερα κάτω μπορεί πάλι εμείς να είμαστε οι ακριβοί, σε σχέση με τα φουσκωμένα μπαλόνια.

      Αφήστε τους δείκτες ... το φτηνό αγοράζεται και ας γίνει φτηνότερο ... οι δείκτες αφιερώνονται στους στατιστικολόγους.

      Διαγραφή
  35. Κύριε Ευρωβλάχε, αν ζωντανεύει στις πτώσεις των άλλων μια χαρά είναι...Πάντως τις τελευταίες μέρες έχει λιγοστέψει ο όγκος στις καθόδους...Σήμερα που ανεβαίνει έχει πολύ καλό τζίρο και αυτό είναι υγιές...Αν παρατηρήσετε όμως και τα ξένα σιγά σιγά γυρνάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κύριε Τάκη, μαζί με τον Βακάκη, βάζετε και τον Γεράρδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος Vasilisg προ ημερών ποστάρησε κάποιους πολύ χρηστικούς πίνακες. Το ΠΛΑΙΣΙΟ ανήκει στις εταιρείες με χρήμα στο συρτάρι

      Πίνακας με το θετικό ταμείο ανά μετοχή ως ποσοστό επί της κεφαλαιοποίησης.

      https://prnt.sc/rfeicf

      ----------------------------------------------------------------------------------
      Πίνακας με το fundamental score (Άριστα το 21)

      https://prnt.sc/rfejbt

      -----------------------------------------------------------------------------
      Πίνακας των άνωθεν μετοχών με Ρ/Ε και Ρ/BV

      https://prnt.sc/rfekja

      Διαγραφή
  37. https://www.capital.gr/diethni/3440915/ipa-auxisi-rekor-3-ekatommurion-ton-aitiseon-paroxis-epidomatos-anergias

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πάλι short στον s&p. Και... o ιός μαζί μου! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη, δεν είναι μακροχρόνια θέση. Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ το τρομερό volatility. Η θέση θα κλείσει εντός της σήμερον, το πολύ μέχρι αύριο (αν δεν καταφέρω να πάρω λίγα κέρδη θα πάρω λίγες ζημιές). Άνοιξα τα short στις 2471 και αν δω ιδιαίτερη δύναμη από δω και πάνω θα τα κλείσω. Πιστεύω σε περιορισμό της ανόδου προς το τέλος της συνεδρίασης ή μέχρι το πρωί αύριο.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Socrates σας είπα good luck το πρωί γιατί κάτι μου έλεγε ότι θα το ξανακανατε...

      Διαγραφή
    3. ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΠ Τώρα το πρόσεξα. Καπετάνιε 2571 τα άνοιξα και όχι 2471 που κατά λάθος γράφτηκε (θα με έκλαιγαν και οι ρέγγες χαχα)

      Διαγραφή
    4. Είπα και εγώ όχι μόνο οι ρεγγες αλλά και αστακοι Sokrates...

      Διαγραφή
    5. Κύριε Σωκράτη το κλείσατε ή θα συνεχίσετε να κάνετε τον ήρωα;

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας κύριε Τάκη. Την πρώτη θέση την έκλεισα νωρίς με ζημιά. Αλλά άνοιξα πάλι κάποια που έκλεισα με κέρδος και τελευταία άνοιξα πάλι μια που έμεινε ανοιχτή δυστυχώς. Ελπίζω να μην ανοίξει με gup up την δευτέρα. Έχω εγκλωβιστεί αυτό το διάστημα και δεν μπορώ να καθίσω άπραγος (ειδικά όταν όλη σχεδόν την μέρα είμαι στο pc)

      Διαγραφή
    7. Κακές συνήθεις κύριε Σωκράτη.
      Traders μας κατάντησε ο Covid χαχαχα

      Διαγραφή
    8. Έτσι έτσι.Παλιές κακές συνήθειες, που ενώ τις είχα κόψει αρκετό καιρό, τώρα μου δείχνουν πως ο εθισμός έχει τεράστια δύναμη πάνω μας. Εκεί που λες ότι τα κατάφερες, με τις κατάλληλες συνθήκες, δημιουργείται πιεστικά η ανάγκη να δράσεις ξανά. χαχα
      Όπως έγραψα και παραπάνω είναι το τρομερό volatility αυτών των ημερών που σε παρακινεί..

      Διαγραφή
    9. Κύριε Σωκράτη είπαμε ότι κρατάμε χαρακτήρα.Δεν θέλω δικαιολογίες γιατί θα παρασυρθουν και γυναικόπαιδα και θα χουμε δράματα! Αστειεύομαι φυσικά...

      Διαγραφή
    10. Λοιπόν για την ιστορία του πράγματος: Μέσα στη νύχτα έγιναν 3 κινήσεις από στημένες εντολές (θα τις γράψω με ακρίβεια):1)short (2539,10-2477,18) 2)short (2570,33-2478,67)
      και 3)long (2552,68-2555,17). Η τελευταία κίνηση έκλεισε πριν μισή ώρα περίπου. Τα κέρδη πολύ καλά και από καθαρή τύχη φυσικά. (Ευτυχώς που κοιμόμουν και δεν παρενέβην). Μόνο την τελευταία έκλεισα στις 10.02' περίπου όταν είδα τα κέρδη των προηγούμενων..χαχα. Εδώ σταματώ δεν πρόκειται να κάνω άλλη κίνηση σήμερα. Και θα τονίσω και πάλι ότι είναι αγορά τρομοκρατών χαχα. Θα μπορούσε να είχαν έρθει ανάποδα τα πράγματα και το αποτέλεσμα να ήταν καταστροφικό. Τέλος δεν θα αναφέρω ξανά κινήσεις μου (παρασύρθηκα). Άλλωστε σκέφτομαι και πάλι να το σταματήσω αυτού του είδους το παίγνιο, γιατί είναι ψυχοφθόρο (για την ηλικία μου χαχα) και ιδιαίτερα όταν είσαι συνεχώς μπροστά στην οθόνη.

      Διαγραφή
    11. Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι..σοφε Socrates..

      Διαγραφή
    12. Μάλλον έτσι είναι αγαπητέ Καπετάνιο. Έχω από νωρίς καταλάβει, ότι η ενασχόληση με τις αγορές, είναι πάνω απ' όλα, πάλη με τον εαυτό!

      Διαγραφή
    13. Όταν δεν είναι η δουλειά σου αυτή, να συμπληρώσω (για να μην αδικώ τους επαγγελματίες).

      Διαγραφή
  39. H αντίδραση σε εξέλιξη, προσέχουμε τα νούμερα παρακάτω.

    Vasilisg 19 Μαρτίου 2020 - 8:06 μ.μ.
    Μέρα την κήρυξη μου για το τέλος της πτώσης στην Ελληνική αγορά (στην παρούσα φάση) κηρύττω το τέλος του πτωτικου κύματος για τις ξένες αγορές. Σημειώστε τα χαμηλά τους καθώς όσο αυτά κρατούν, οι αγορές θα κινηθούν ανοδικά βραχυχρόνια (7 ως 14 ημέρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    Vasilisg19 Μαρτίου 2020 - 8:07 μ.μ.
    Η ανοδική αντίδραση θα ισχυροποιηθεί εφόσον ο δείκτης dollar index κινηθεί και αυτός πτωτικά.

    Διαγραφή

    Vasilisg23 Μαρτίου 2020 - 2:28 μ.μ.
    US dollar index 102.48 down 1% (day high 103.72 double top).

    Και θα παραθέσω τώρα την εκτίμηση μου για το μέγιστο της ανοδικής αντίδρασης, μετά την ανακήρυξη του τέλους της διόρθωσης για τις ξένες αγορές που έδωσα στις 19/3.

    DAX 9800-10300
    DJI 22000-23000
    CAC 4350-4570
    FTSE uk 5650-5900
    S&P 2600-2700
    SMI 8700-9000
    VIX 55-63. Κρίσιμο επίπεδο 48, αν διασπαστεί θα είναι αρκετά θετικό.

    Καλή συνέχεια και επαναλαμβάνω πως αυτές είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ και μόνο εκτιμήσεις και δεν συνιστούν προτροπή για καμία αγορά ή πώληση. Τις καταθέτω για λόγους ιστορικότητας και μόνο.

    Καλή δύναμη σε όλο τον κόσμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περίπου έτσι αισθάνομαι την αγορά κι εγώ. Πιθανολογώ δηλαδή ότι έχουμε δει τα απόλυτα χαμηλά του ΓΔ για φέτος, πιθανολογώ-ελπίζω σε "ανώμαλη" ημιτονοειδή εξέλιξη για τους επόμενους 2 περίπου μήνες, προσεκτική ανηφόρα με γλίστρες με στόχο 8-12% απόσταση απ΄τα ψηλα του Ιανουαρίου.

      Διαγραφή
  40. ερωτηση κρισεως,γιατι η gener δεν παιζει με τιποτα παροτι ο κορονιος δεν μπορει να την επηρεασει ως προς το αντικειμενο που δραστηριοποιειται και επιπλεον εβγαλε καταπληκτικα αποτελεσματα ετους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Απαντήσεις
    1. εφετος ολοι βγαζουν πολύ καλα απποτελεσματα. οι τιμες τωρα προσπαθουν να προεξοφλησουν τον επομενο κυκλο εργασιων καθως και τους δυνητικούς κινδυνους χρεους που πιθανον προκυψουν παγκοσμίως.

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα σας,
    Για long στο πετρέλαιο τι αγοράζουμε κ. Hippy ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Επισης, συγνωμη που καταχρωμαι την ερωτηση σου αλλα διαβασα το παρακατω σε ενα αρθρο για τα etf πετρελαιου. Τι θελει να πει ο ποιητης; Ποιο ειναι το μειονεκτημα του etf για Long term τοποθετηση εναντι των μετοχων; (αναφερεται στο USO)

    What is wrong with people?
    Tourist investors looking for bargain basement priced stocks have poured in $1.8 Billion worth of their cash into this ETF , treating it like it is Microsoft stock, .
    Don't they understand that if they are lucky and the "virus" doesn't get them, they will wake up one morning (very soon) and see their savings disappeared?
    This is an ETF dude, its not an investment stock. You do NOT BUY ETFs. You buy very short term "positions". This is not a physical thing that you buy and store under your mattress, waiting for it to gain value:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου είναι στον ορίζοντα

    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Higher-Natural-Gas-Prices-Are-On-The-Horizon.amp.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂