Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

SEA Limited ... Ανάλυση - Παρουσίαση Μέρος 1ο

SEA Limited  .... εδώ ....
Διαπραγματεύεται στο NYSE ... εδώ ...

Αριθμός συνολικών μετοχών : 466,1 εκατ.
  • 24 Οκτωβρίου 2017 εισάγονται στο NYSE 67,804 εκατομ. μετοχές στην τιμή των 15 δολαρίων. Η εταιρία εισέπραξε 1,017 δισεκατ. δολάρια.
  • To Μάρτιο του 2019 εισάγονται στο NYSE επιπλέον 69 εκατομ. μετοχές στην τιμή των 22,5 δολαρίων. Η εταιρία εισέπραξε 1,538 δισεκατ. δολάρια.

Η έδρα της SEA Limited και οι κύριες τεχνικές εγκαταστάσεις ανάπτυξης βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, όπου έχουν μισθωθεί   περίπου 30.300 τετραγωνικά μέτρα γραφείων. 
Υπάρχουν, επίσης, τοπικά γραφεία στην Ινδονησία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Κίνα, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Οι διακομιστές που χρησιμοποιεί η εταιρεία, αυτήν τη στιγμή, φιλοξενούνται σε μισθωμένα κέντρα δεδομένων σε διαφορετικές περιοχές στις αγορές της Ν.Α. Ασίας, καθώς και σε υπηρεσίες cloud. Τα κέντρα δεδομένων στο δίκτυο της SEA ανήκουν και συντηρούνται από μεγάλους εγχώριους και διεθνείς παρόχους κέντρων δεδομένων. Συνήθως συνάπτονται συμβάσεις μίσθωσης και φιλοξενίας υπηρεσιών με όρους ανανέωσης.

Με έδρα τη Σιγκαπούρη, η Sea διαθέτει τόσο τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακής ψυχαγωγίας όσο και τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, που αποτελείται από την Ινδονησία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Επεκτείνεται επίσης σε νέες αγορές όπως η Ινδία και η Λατινική Αμερική.

Η Sea λειτουργεί τρεις επιχειρηματικές μονάδες: ψηφιακή ψυχαγωγία, ηλεκτρονικό εμπόριο και πιο πρόσφατα, υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών. Κάθε επιχειρηματική μονάδα λειτουργεί, αντίστοιχα, μέσω των τριών βασικών πλατφορμών Garena, Shopee και SeaMoney

Σύντομο Ιστορικό
Αρχικά η εταιρεία ιδρύθηκε με την επωνυμία Garena.
Η Garena ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ως μια εταιρεία ψηφιακών υπηρεσιών που ασχολείται με παιχνίδια και eSports, εστιάζοντας κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Ιδρύθηκε στη Σιγκαπούρη το 2009, από τον σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, Forrest Li.

Το πρώτο του προϊόν, που κυκλοφόρησε το 2010 ήταν το Garena +, ένα διαδικτυακό παιχνίδι και μια κοινωνική πλατφόρμα για τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν, να κατεβάζουν και να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

Τον Νοέμβριο του 2011, η Garena ανακοίνωσε ότι είχε δικαιώματα δημοσίευσης για το αναμενόμενο παιχνίδι shooter με βάση την ομάδα, το Firefall, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ταϊβάν. Το Firefall ήταν το πρώτο παιχνίδι ομαδικών σκοπευτών.

Τον Δεκέμβριο του 2011, η Garena ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον προγραμματιστή διαδικτυακών παιχνιδιών, Changyou, για τη δημοσίευση και τη λειτουργία του δημοφιλούς παιχνιδιού τρισδιάστατων πολεμικών τεχνών, Duke of Mount Deer , στην Ταϊβάν. Το παιχνίδι είναι το πρώτο παιχνίδι MMORPG που διατίθεται μέσω του Garena +. Το παιχνίδι συνδυάζει μια κλασική κινεζική ιστορία με την τελευταία τεχνολογία 3D rendering και γραφικά ποιότητας κινηματογράφου. Το Duke of Mount Deer δημιουργήθηκε από διάφορους κορυφαίους ειδικούς σε παιχνίδια στο διαδίκτυο από την Κίνα και τη Νότια Κορέα και έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στην Κίνα.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011, ο διευθύνων σύμβουλος της Garena Forrest Li κυκλοφόρησε τη λειτουργία παιχνιδιού "Dominion" για τους παίκτες της Garena's League of Legends στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.

Το 2014, η World Startup Report αποτίμησε την Garena ως εταιρεία διαδικτύου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και την κατέταξε ως τη μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στη Σιγκαπούρη.

Τον Μάρτιο του 2015, το Σχέδιο Συντάξεων για τους Δασκάλους του Οντάριο (OTPP), ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στον κόσμο, επένδυσε στη Garena, εκτιμώντας την εταιρεία σε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2015, η Garena ανακοίνωσε ότι το Black Shot Online θα κλείσει τα μεσάνυχτα της 1ης Σεπτεμβρίου, επειδή δεν μπόρεσε να ανανεώσει την άδεια διανομής. Ως αποτέλεσμα, όλα τα δικαιώματα διανομής παιχνιδιών επιστράφηκαν στα Vertigo Games, τα οποία δημιούργησαν το Play One Asia για τη διαχείριση της διανομής παιχνιδιών. Αργότερα, η Garena δημοσίευσε ένα άλλο FPS που ονομάζεται Alliance of Valiant Arms.

Τον Μάιο του 2017, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του ομίλου Garena μετονομάστηκε σε Sea Limited. Ωστόσο, η Garena διατηρήθηκε ως εμπορικό σήμα.

Η Sea Limited, υπέβαλε αίτηση για μια αρχική δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) τον Οκτώβριο του 2017. Η εταιρεία είχε ως στόχο να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Πριν από την IPO, η Tencent ήταν ο κύριος μέτοχος της Sea Limited, με 39,7% μετοχές. Ακολουθούσε η Blue Dolphins Venture, που ιδρύθηκε από τον ιδρυτή της Garena, Forrest Li , για το 15%. Ο Li κατείχε προσωπικά 20% μετοχές και ο Chief Technology Officer, Gang Ye, 10%.



Τομέας Ψηφιακή Ψυχαγωγία  
Η μεγαλύτερη μονάδα είναι η ψηφιακή ψυχαγωγία.
Μέσω της πλατφόρμας Garena, οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημοφιλή και ελκυστικά διαδικτυακά παιχνίδια για κινητά και υπολογιστές που είναι προσβάσιμα σε κάθε μία από τις επτά αγορές της Ν.Α. Ασίας. Η Garena είναι ο αποκλειστικός χειριστής καθενός από αυτά τα παιχνίδια στην περιοχή. Παραδείγματα ορισμένων από τα παιχνίδια που λειτουργεί η Garena περιλαμβάνουν το League of Legends, το FIFA Online 3, το Point Blank, το Blade & Soul και το Arena of Valor.

Η Garena είναι επίσης κορυφαίος διοργανωτής εκδηλώσεων eSports στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ταϊβάν.


Αυτή η μονάδα παρουσίασε πωλήσεις τέταρτου τριμήνου 2019 στα 404,082 εκατομμύρια δολάρια αυξημένες κατά 207,8% από την αντίστοιχη περίοδο του 2018, όπου οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 131,257 εκατ. δολάρια. 
Είναι η μοναδική κερδοφόρα μονάδα της εταιρείας. 
Τα EBITDA έφτασαν στα 266,4 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 153%, σε σχέση με τα 105,2 εκατ. δολάρια του 4ου τριμήνου του 2018.
Οι ενεργοί χρήστες το τέταρτο τρίμηνο έφτασαν τα 354,7 εκατομμύρια και παρουσίασαν αύξηση 64% από την προηγούμενη περίοδο που ήταν 216,2 εκατομμύρια. 

Οι χρήστες που πληρώνουν αντιπροσώπευαν το 9,4% του συνόλου, από 5,5%. 
Τα μέσα έσοδα ανά χρήστη ήταν 1,4 $ σε σύγκριση με 1,1 $ για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Το Free Fire ήταν το παιχνίδι με τα υψηλότερα κέρδη στη Λατινική Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία.
Πέτυχε νέο ρεκόρ με 60 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά.
Το Free Fire ήταν το παιχνίδι με τα υψηλότερα κέρδη στη Λατινική Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία το τέταρτο τρίμηνο και για ολόκληρο το έτος 2019. 

Το περιεχόμενο που σχετίζεται με το Free Fire κατέγραψε περίπου 30 δισεκατομμύρια προβολές σε ολόκληρο το YouTube παγκοσμίως το 2019, καθιστώντας το το τέταρτο βιντεοπαιχνίδι με τις περισσότερες προβολές στο YouTube και το βιντεοπαιχνίδι μόνο για κινητά με την μεγαλύτερη προβολή το έτος.

Η μορφή του παιχνιδιού είναι η εξής .....  Ένας αριθμός χρηστών (μέχρι 50) πέφτουν με αλεξίπτωτο σε ένα νησί ψάχνοντας για όπλα και εξοπλισμό, για να σκοτώσουν άλλους παίκτες. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν την θέση από την οποία θα ξεκινήσουν. Επίσης μπορούν να εφοδιαστούν με όπλα και προμήθειες.

Το Garena Free Fire (επίσης γνωστό ως Free Fire Battlegrounds ή απλά Free Fire) είναι βιντεοπαιχνίδι μπατλ ρουαγιάλ για κινητά. Το παιχνίδι δημοσιεύτηκε από την Garena Studios, η οποία και το αναπτύσσει. Η δοκιμαστική έκδοση του παιχνιδιού κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 2018 για συσκευές Android. Στις 4 Δεκεμβρίου 2018 το παιχνίδι κυκλοφόρησε επίσημα για τις συσκευές Android και iOS. Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά επιτυχημένο, καθώς ξεπέρασε τις 500 εκατομμύρια λήψεις στο Google Play τον Φεβρουάριο του 2020, όντας ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια μπατλ ρουαγιάλ για κινητά.

Τον Νοέμβριο του 2019, το παιχνίδι είχε πάνω από 450 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και είχε έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου. Το 2019 ήταν ένα από τα περισσότερο εγκατεστημένα παιχνίδια του Android. Λόγω της δημοτικότητάς του, το παιχνίδι βραβεύτηκε με τον τίτλο του "Καλύτερου Παιχνιδιού" από το Google Play Store το 2019.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το δωρεάν παιχνίδι για κινητά που ονομάζεται Free Fire, "προσχώρησε πρόσφατα στο κλαμπ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ως ένα από τα παιχνίδια με τα υψηλότερα κέρδη στον κόσμο."


Ο τομέας ψηφιακή ψυχαγωγία παρουσίασε για ολόκληρο το 2019 συνολικές πωλήσεις 1,136 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 145% σε σχέση με τις πωλήσεις των 462 εκατ. δολαρίων του 2018 και κατά 304% σε σχέση με τις πωλήσεις των 281 εκατ. δολαρίων του 2015.

Η Οδηγία της διοίκησης είναι πως για ολόκληρο το έτος 2020, αναμένονται επί του παρόντος τα προσαρμοσμένα έσοδα για την ψηφιακή ψυχαγωγία να κυμανθούν μεταξύ 1,9 δισεκατομμυρίων και 2,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ..... ένας στόχος που φαίνεται απόλυτα εφικτός αν σκεφτεί κανείς ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι προσαρμοσμένες πωλήσεις αυτού του τομέα είχαν ανέλθει σε 479,876 εκατ. δολάρια.


Το στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών στη Σαγκάη έχει πλέον περισσότερους από 400 προγραμματιστές που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση του παιχνιδιού Free Fire και στη δημιουργία αυτο-ανεπτυγμένων παιχνιδιών. Τον Ιανουάριο του 2020, αποκτήθηκαν η Phoenix Labs, με έδρα το Βανκούβερ και οι προγραμματιστές της Dauntless. Η εξαγορά δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της Phoenix Labs ή της Dauntless, αλλά θα βοηθήσει την Garena να επεκτείνει τη διεθνή της παρουσία.

Τέλος, η εταιρεία έχει συνεργασία με διεθνείς προγραμματιστές παιχνιδιών όπως η Tencent (είναι και βασικός μέτοχος της SEA), η Riot Games και η Electronic Arts. Αυτοί οι προγραμματιστές βασίζονται στη SEA Limited για να έχουν πρόσβαση σε χρήστες της περιοχής της Ν.Α. Ασίας. Επομένως, η SEA είναι σε θέση να προμηθεύει παιχνίδια υψηλής ποιότητας από προγραμματιστές παγκόσμιας κλάσης, αφού συνεργάζονται με την εταιρεία ως αποκλειστικός συνεργάτης στην περιοχή της Ν.Α. Ασίας.

Τομέας Ηλεκτρονικό Εμπόριο 
Η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Sea γίνεται μέσω της πλατφόρμας Shopee.
Το Shopee είναι η κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ταϊβάν. Είναι μια πλατφόρμα προσαρμοσμένη για την περιοχή, παρέχοντας τόσο στους αγοραστές όσο και στους πωλητές μια εύκολη, ασφαλή και γρήγορη εμπειρία διαδικτυακών αγορών μέσω πληρωμών και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Με μια ευρεία γκάμα κατηγοριών προϊόντων, από ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης έως σπίτι και διαβίωση, υγεία και ομορφιά, παιδικά και παιχνίδια, εξοπλισμό μόδας και γυμναστικής, η Shopee στοχεύει να βελτιώνει συνεχώς την πλατφόρμα της και να γίνει ο προορισμός επιλογής ηλεκτρονικού εμπορίου της περιοχής.


Τα έσοδα του 4ου τριμήνου 2019 ήταν 296,515 εκατομ. δολάρια ΗΠΑ, αύξημένα 163,9% σε σχέση με τα 112,356 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ του τέταρτου τρίμηνου του 2018.
Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ζημιογόνος .... είχε προσαρμοσμένο EBITDA ζημιογόνο κατά 306,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ζημιά αυτή οφείλεται σε αύξηση των δαπανών.


Τα κόστη είναι υψηλότερα των πωλήσεων ... έτσι καταγράφετε ζημιογόνο μεικτό κέρδος. Εδώ να σημειώσουμε ότι το μεικτό κέρδος για πρώτη φορά πέρασε σε θετικό πρόσημο το 4ο τρίμηνο του 2019.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια σχετικά νέα δραστηριότητα.


Η Shopee είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου βάσει παραγγελιών .... κατέγραψε περισσότερες από 188 εκατομμύρια παραγγελίες για την αγορά το τέταρτο τρίμηνο, ή έναν ημερήσιο μέσο όρο άνω των 2 εκατομμυρίων παραγγελιών, αύξηση 124,6% από έτος σε έτος. 
Η Shopee κατέλαβε επίσης την πρώτη θέση κατά μέσο όρο μηνιαίους ενεργούς χρήστες, λήψεις και κατά τον συνολικό χρόνο που αφιερώθηκε στην εφαρμογή στο Android, στην κατηγορία Αγορές το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Το 2019, περίπου τέσσερα χρόνια από την έναρξή του, η Shopee πέτυχε πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε GMV με πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια παραγγελίες. Ήταν η πέμπτη εφαρμογή για αγορές με τις περισσότερες λήψεις στον κόσμο και κατέλαβε την πρώτη θέση στις βασικές μετρήσεις αφοσίωσης χρηστών των μηνιαίων ενεργών χρηστών και λήψεων στο Google Play και το κατάστημα εφαρμογών iOS σε συνδυασμό τόσο στη Νοτιοανατολική Ασία όσο και στην Ταϊβάν.

Ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου παρουσίασε για ολόκληρο το 2019 συνολικές πωλήσεις 822,659 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 204,6% σε σχέση με τις πωλήσεις των 270 εκατ. δολαρίων του 2018 και κατά 7965% σε σχέση με τις πενιχρές πωλήσεις των 10,2 εκατ. δολαρίων του 2015.
Για το 2020, η Sea αναμένει προσαρμοσμένα έσοδα για το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ψηφιακές Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες
Η SEA Limited ξεκίνησε να προσφέρει ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες το 2014. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, έγινε η παρουσίαση της SeaMoney ως το εμπορικό σήμα για την επιχείρηση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το SeaMoney είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (DFS) στη Νοτιοανατολική Ασία. 

Η SeaMoney προσφέρει επί του παρόντος υπηρεσίες ηλεκτρονικού πορτοφολιού, επεξεργασία πληρωμών, ψηφιακές χρηματοοικονομικές προσφορές που σχετίζονται με πίστωση και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αυτές οι υπηρεσίες και τα προϊόντα προσφέρονται σε διάφορες αγορές στη Νοτιοανατολική Ασία υπό τις επωνυμίες AirPay, ShopeePay, ShopeePayLater και άλλες ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια του 2019, η SEA Limited συνέχισε την προσπάθεια ενοποίησης των υπηρεσιών e-wallet της SeaMoney με την πλατφόρμα Shopee σε διάφορες αγορές, για την προώθηση, την αποτελεσματική ανάπτυξη του SeaMoney και της μείωση της χρονο-καθυστέρησης πληρωμής για τους χρήστες του Shopee.

Οι ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες προσφέρονται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσω της εφαρμογής AirPay για κινητά και των μετρητών AirPay σε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές. και υπηρεσίες επεξεργασίας πληρωμών για το Shopee.

Με βάση πρόσφατη έκθεση της Google, ο κλάδος DFS στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να αυξηθεί με CAGR 22% μεταξύ του 2019 και του 2025 και να φτάσει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα
Με βάση την έκθεση, τρεις στους τέσσερις ενήλικες στη Νοτιοανατολική Ασία δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το 49% δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Συγκριτικά, μόνο το 7% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και το 20% στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αντίστοιχα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μόλις το 5% των ενηλίκων στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες σε σύγκριση με το 66% στις ΗΠΑ και το 21% στην Κίνα. 
Αυτό αντικατοπτρίζει ότι η περιοχή έχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες στο DFS και αυτές οι ευκαιρίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μόνο καθώς επεκτείνεται η συνολική ψηφιακή οικονομία της Ν.Α. Ασίας.
Η SEA Limited είναι σε πολύ καλή θέση για να κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της αναπτυσσόμενης πίτας.

Τα έσοδα από προσαρμοσμένες ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ήταν 3,6 εκατομμύρια δολάρια, το 4ο τρίμηνο του 2019, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση από τα 3,1 εκατομμύρια δολάρια του τέταρτου τρίμηνου του 2018. 
Το προσαρμοσμένο EBITDA ήταν ζημιογόνο κατά 49,8 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με ζημιά 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο του 2018. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια να ενσωματωθούν οι υπηρεσίες e-wallet με την πλατφόρμα Shopee σε διάφορες αγορές.




174 σχόλια:

  1. Συνεχίζουμε εδώ να σχολιάζουμε/αναλύουμε.
    Παρακαλώ πολύ, όπως επικεντρωθείτε στο βασικό στόχο ... ο οποίος δεν είναι άλλος απο την κατάλληλη επιλογή των εταιριών, που έχουν προοπτικές, όραμα και καλές βάσεις για να αναδειχθούν.

    Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε κύριος δημοσιογράφος , ούτε αν οι αγορές είναι bull ή bear ούτε αν θα συντριβούν ή αν θα πετάξουν.

    Με γεμίζουμε τα Threads με ανούσια σχόλια.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να προτείνω εταιρία θέτω σαν ερώτημα τον κλάδο 3D-printers και αντίστοιχου υλικού, αν κάποιος έχει άποψη .

      Διαγραφή
  2. Κύριε Τάκη, είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για μια εταιρεία με ισχυρό growth. Ενστικτωδώς το στόρυ με πείθει και μου αρέσει κιόλας και θα θελα να βάλω ένα ποσό για να την ξαναδώ του χρόνου να δω τι θα έχει γίνει. Κι αυτό γιατί μου φαίνεται λίγο δύσκολο να βρω ένα μπούσουλα για να αναλύσω και να αποτιμήσω σωστά τη συγκεκριμένη μετοχή.

    Για να ξεκινήσουμε από κάπου τη συζήτηση, το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να εξετάσω είναι τι ρίσκο ενέχει η επένδυση σε μια τέτοια εταιρεία. Κάποια πρώτα ερωτήματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι τα εξής:
    1. Πόσο πιθανόν είναι το ενδεχόμενο παραποίησης στοιχείων από τους Σιγκαπουριανούς (άμα καείς απ το χυλό φυσάς και το γιαούρτι);
    2. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα; Είναι διατηρήσιμο; Τι ανταγωνισμό έχει;
    3. Θα καταφέρει να γυρίσει σε κέρδη και αν ναι σε πόσο διάστημα;
    4. Πώς μπορούμε να αποτιμήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μια μετοχή που βρίσκεται σε ζημιές; Όπως ανέφερα ξανά ο δείκτης Price/Sales είναι περίπου στο 11.
    5. Πόσο πιθανόν είναι να την ανακαλύψαμε αργοπορημένα και να μας τα φέρουν στην κεφάλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε και 2ο μέρος ... πάντως κέρδη δεν αναμένονται το 2020 και ίσως ουτε το 2021.
      Αν ολα πάνε καλά το 2022 προβλέπονται 500 εκατ δολάρια.

      Διαγραφή
    2. Ένας άλλος παράγοντας ρίσκου που σκέφτηκα είναι κατά πόσο θα συνεχίσει να έχει μακροχρόνια επιτυχία στα βιντεοπαιχνίδια. Μέχρι στιγμής το Free Fire έχει μεγάλη επιτυχία αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα κοιτάω το διάγραμμα της ThyssenCrupp την τελευταία 20ετια πολύ χάλια αλλά για τέτοιο μέγεθος κεφαλαιοποίηση μόνο 3.800 billion νομίζω είναι λίγα,παρά τα δάνεια που έχει,growth δεν φαίνεται,ζημιές έβγαλε,πωλήσεις καλές,αν καταφέρει και το γυρίσει νομίζω αυτή η κεφαλαιοποίηση θα φαίνεται μικρή και λόγω ιστορίας.Σχολια ευπρόσδεκτα.

      Διαγραφή
    4. Επειδη εχω παιξει τα παιχνιδια της, ειδικα το Free Fire μην υπολογιζετε κατι απο αυτο, τωρα πια δεν το παιζει κανενας, το εχουν επισκιασει to PUBG και το Fortnite. Εχει σταματησει να το παιζει ο κοσμος ηδη απο το 2018...

      Διαγραφή
    5. To free fire κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2018 ... πως είναι δυνατόν να έχει σταματησει να το παιζει ο κοσμος απο το 2018.

      Το 2019 ήταν ένα από τα περισσότερο εγκατεστημένα παιχνίδια του Android.

      https://el.wikipedia.org/wiki/Garena_Free_Fire

      Διαγραφή
    6. Επειδή είμαι gamer σας λέω ότι δεν το παίζει κανείς πια. Τα άλλα δύο που σας είπα πήραν την ιδέα του παιχνιδιού και την προχώρησαν πάρα πολύ. Έχει προχωρήσει τόσο το gaming που ήδη το pubg θεωρείται ξεπερασμένο. Οι ταχύτητες ειναι αστρονομικές στον χώρο του gaming. Τα παιχνίδια σπάνια κρατάνε πάνω από χρόνο.

      Διαγραφή
    7. οι κίνδυνοι για την SE έχουν επισημανθεί ήδη από την διοίκηση και αναφερθεί στα guidance notes.
      - η μεγάλη βαρύτητα στα έσοδα από την ψηφιακή ψυχαγωγία (παιχνίδια)
      - το παιχνίδι Free Fire χάνει την δημοτικότητά του
      - οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αφού έχει παρουσία σε πολλές χώρες της Ν.Α.Ασίας

      Τα θετικά είναι ότι ψάχνει το next best thing στα παιχνίδια - ο ρυθμός που εξαγοράζει μικρά studio είναι καταιγιστικός. Επίσης έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη και των άλλων δύο κατηγοριών - Ηλεκτρ. εμπόριο και πωλήσεις αγαθών.

      Το ηλεκτρονικό εμπόριο από 3.5% (2015) έχουν φτάσει στο 37% (2019)
      Οι πωλήσεις αγαθών απο 0 % (2016) έχουν πάει στο 10% (2019)

      Το μάνατζμεντ δυναμώνει και τις τρεις κατηγορίες με προσωπικό που είναι creme de la creme ! Όπως σωστά επισήμανε ο οικοδεσπότης και ο Barren είναι νέοι και μπολιασμένοι από της αρχές του Steve Jobs.

      Διαγραφή
    8. Το PUBG είναι όντως πετυχημένο ... ο βασικός εκδότης είναι η Tencent (βασικός μέτοχος με 24% στη SEA)
      Tο Fortnite ακόμη δε βγήκε στη κυκλοφορία ... θα δούμε αν όντως είναι πετυχημένο και αυτό.

      Όσο αφορά το Free Fire μια βιάζεστε να το ξεγράψετε. Συνεχίζει να πηγαίνει πολύ καλά και ετοιμάζεται και βελτιωμένη έκδοση του.
      Στον τομέα ψυχαγωγία, δεν ανησυχώ για τη SEA. Είναι καλά τοποθετημένη στην αγορά και έχει πλέον ευρεία γκάμα προγραμματιστών και καλές συνεργασίες.
      Το όλο στοίχημα στη SEA παίζεται στις άλλες δύο δραστηριότητες της κατά πόσο θα είναι στο μέλλον πετυχημένες.
      Αν πετύχει θα έχουμε μια νέα μικρή Amazon ...

      Η μετοχή φαίνεται ότι είναι ακριβή, πλην όμως οι αναλυτές, με βάση τις προοπτικές της, τις δίνουν τιμή στόχο ψηλότερα απο τα 100 δολάρια και ας έχει ζημιές.

      Διαγραφή
    9. Σχετικά με τη Sea Limited, σε γενικές γραμμές πήρα ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματά μου.

      Από τα πιο σημαντικά είναι να παραμείνει ανταγωνιστική στα βιντεοπαιχνίδια, κάτι στο οποίο η εταιρεία είναι τοποθετημένη σωστά και θα ακολουθεί τις εξελίξεις. Οι άλλες δύο δραστηριότητες έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

      Ένα άλλο σημαντικό είναι σε τι φάση βρισκόμαστε σε σχέση με την είσοδο των θεσμικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ευκαιρία είναι να μπεις πριν από τους θεσμικούς. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Yahoo finance αυτή τη στιγμή 76 hedge funds είναι τοποθετημένα στη μετοχή ενώ ο αριθμός αυτός κινούνταν γύρω από το 20 από το τέλος του 15 μέχρι το τέλος του 18.
      https://finance.yahoo.com/news/were-hedge-funds-sea-limited-190638619.html
      Από γνωστά fund έχω εντοπίσει μόνο τη Fidelity και την T-Rowe Price. Σίγουρα, δηλαδή, δεν είμαστε οι πρώτοι που την ανακαλύψαν, αλλά υπάρχει χώρος και για άλλους μεγάλους να την ανακαλύψουν.

      Όσον αφορά την τοποθέτησή στη μετοχή χρειάζεται κι αυτό συζήτηση. Θα περιμένω να δω και το 2ο μέρος της ανάλυσης για να δω πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια χοντρικά δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας. Πάντως μια στρατηγική θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση κατά 1/2 ή 1/3 στην τρέχουσα αποτίμηση για να απομακρυνθεί το FOMO (Fear Of Missing Out) και στη συνέχεια αναμονή για volatility το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα να επέλθει στη μετοχή.

      Διαγραφή
    10. Καλησπέρα,

      Κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την Sea.

      1. Γιατί εμφανίζει τόσο υψηλά έξοδα πωλήσεων και marketing; Είναι περίπου 969/2175 = 44,15% επί των πωλήσεων.
      2. Γιατί εμφανίζει τόσο υψηλά διοικητικά έξοδα; Είναι περίπου 385/2175 = 17,7% επί των πωλήσεων.
      Η Amazon έχει αντίστοιχα νούμερα 18/280 = 6,4% και 5/280= 1,7% (ποσά σε Β)

      Μια εξήγηση για το πρώτο είναι ότι η AMZN αναφέρει net sales δηλαδή πωλήσεις μείον rebates. Ίσως η η Sea τα rebates να τα βάζει στα sales & marketing. Π.χ. Πουλάει μια συνδρομή 10 ευρώ το μήνα αλλά οι 5 μήνες είναι δωρεάν και γράφει 120 ευρώ πωλήσεις και 50 ευρώ έξοδα marketing. Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν φουσκώνει τις πωλήσεις; Η εναλλακτική εξήγηση να είναι όντως έξοδα marketing με ανησυχεί για το πόσο απήχηση έχουν τα προϊόντα της.

      Το δεύτερο σημείο με ανησυχεί καθώς τα έξοδα διοίκησης αυξάνονται κάθε χρόνο σημαντικά. Στο annual report αναφέρει αύξηση σε προσωπικό και professional fees. Υποτιθεται είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και θα έπρεπε να αξιοποιεί τεχνολογία αντί για πολυπληθές προσωπικό. Καταλαβαίνω να αυξάνονται οι προγραμματιστές των οποίων οι αμοιβές είναι στο κόστος πωληθέντων, η ελίτ όμως γιατί αυξάνεται;

      Επίσης ένα τελευταίο που είδα στο annual report είναι τα stock options. Το 18 και 19 ενέκρινε stock options περίπου 32M μετόχων στα 15 δολ. Κάποιοι θα βγάλουν πολλά λεφτά ( π.χ. 45 μ.ο. Τα επόμενα χρόνια – 15)* 32 Μ = 960Μ από μια εταιρεία που ακόμα δεν έχει βγάλει κέρδη.

      Οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες όποτε ίσως να κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    11. 1. Γιατί εμφανίζει τόσο υψηλά έξοδα πωλήσεων και marketing; Είναι περίπου 969/2175 = 44,15% επί των πωλήσεων.
      Απάντηση
      Το 2017 ήταν 102,84% και το 2018 ήταν 85,25%

      2. Γιατί εμφανίζει τόσο υψηλά διοικητικά έξοδα; Είναι περίπου 385/2175 = 17,7% επί των πωλήσεων.
      Απάντηση
      Το 2017 ήταν 33,2% και το 2018 ήταν 29,11%
      ----------------------------------------
      Μια χαρά βελτιώνονται τα νούμερα. Η SEA δεν είναι ακόμη Amazon ... τώρα επενδύει και αναπτύσσεται.

      https://prnt.sc/s9u4r5

      Διαγραφή
    12. Στην αραίωση των μετόχων δεν έχετε άδικο.
      Αν δείτε στο 2ο μέρος αναφέρω ...

      Κίνδυνοι
      Συναλλαγματικοί κίνδυνοι καθώς : η Sea εισπράτει έσοδα σε ρουπίες Ινδονησίας, δολάρια Νέας Ταϊβάν, dong Βιετνάμ, μπατ Ταϊλάνδης, πέσο Φιλιππίνων, ringgit Μαλαισίας, δολάρια Σιγκαπούρης, Ρεάλ Βραζιλίας, ενώ ορισμένα από τα κόστη και τα έξοδά καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ.

      Η δραστηριοποίηση σε πολλές χώρες στις οποίες μπορεί να αλλάξουν πράγματα από πολιτικές καταστάσεις και αποφάσεις υπό των φόβο ξένων επενδυτών.

      Να αργήσει να καταστεί κερδοφόρος, πέρα των 3 ετών, η SEA Limited και να πάψουν να τις εμπιστεύονται οι επενδυτές τα κεφάλαια τους για την ανάπτυξη της.

      Οι πολλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές, που ''αραιώνουν'' τους παλαιούς μετόχους. Έτσι μπορεί να πετύχουμε μια μελλοντική πρόβλεψη της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, αλλά η μετοχή να μην βρίσκεται στην τιμή που της αναλογεί σήμερα, αλλά στο ήμισυ ή στο ένα τρίτο.

      Διαγραφή
    13. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

      Η ανησυχία μου είναι εάν το business model είναι βιώσιμο. Το 18 ξόδεψε 1000Μ σε έξοδα πωλήσεων marketing και διοίκησης για 800Μ έσοδα ( χωριά το κόστος πωληθέντων) . Είμαι πολύ περίεργος να δω που πήγαν τόσα λεφτά. Οι υπάλληλοι της αγόρασαν τα προϊόντα της και τα χρέωσαν στην εταιρεία;

      Ανησυχώ ότι αυτοί που την διοικούν εύκολα θα βγάλουν πολλά λεφτά από τα stock options ακόμα και αν η τιμή πάει στα 45 καθώς και από τις αμοιβές τους ενώ μέτοχοι αγορασμένοι στα 54 θα χάσουν λεφτά.

      Προτιμω να πάρω PBF που ξέρω ότι θα υπάρχει και σε 10 χρόνια με μεγαλύτερη τιμή και κέρδη παρά αυτήν που εξαρτάται από το εάν θα βρει το επόμενο big thing. Επίσης η ΑΜΖΝ θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια;

      Δεν ξέρω ίσως να είμαι πολύ risk averse - από την άλλη no guts no glory. Όπως είπατε σε πιο χαμηλές τιμές ένα μικρό ποσοστό ίσως να αξίζει.

      Εδώ έχω αγοράσει ALPHA χα χα χα

      Διαγραφή
  3. Εταιρεία με τα ούλα τηs. Το ότι ελέγχεται από τις αρχές της Σιγκαπούρης είναι εγγύηση. Για τα κέρδη της υπάρχει αυτή η εκτίμηση.
    [img]https://images.simplywall.st/asset/company-ig/426181371-past-future-earnings-1574212298000-dark/1574259504526[/img]

    Για όσους αρέσκονται στις προκλήσεις υπάρχουν:

    - 111 (YI)
    - Celcius Holdings
    - Intelligent Systems
    - FUTU Holding

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. k. Butcher από τις 4 πραγματικά με ιντριγκάρισε η Intelligent Systems (INS), αυτή η παράξενη εταιρία με CEO τον Mr. Strange.
      Ιδρυθείσα το 1973, εισηγμένη από το 1980, αλλά η μετοχή της σαν σε ύπνωση μέχρι πριν 1,5 χρόνο. Κάτω από τα 5,0 επί 18 χρόνια, εγκλωβισμένη στο range 0,5~5, αλλά σπάζοντας τα 5 τον Απρίλιο του 2018 βρέθηκε σε 16 μήνες στα 55!!!!!
      Μου αρέσει το αντικείμενό της ("πάρκο" start-ups και fin-tech), βλέπω είχε κι ένα θέμα με ένα short report πριν ένα χρόνο, ωστόσο μετά πήγε σε νέα υψηλά, αλλά χρήζει έρευνας.
      Με ενδιαφέρει να εμβαθύνω περισσότερο και ακόμα καλύτερα να έβλεπα μια ανάλυση του κ. Τάκη γι' αυτή.

      Διαγραφή
    2. Από όοοοοολες όσες γράφηκαν σήμερα ... κλικ μου κάνει μόνο η Celcius Holdings.
      Η πρώτη ματιά μου δείχνει ότι είναι βαθύτατη υποτιμημένη ... δώστε μου καμιά 10ρια μέρες να την ξεψαχνίσω.

      Διαγραφή
    3. Την Frencken την έχετε ξεγράψει κύριε Τάκη ή περιμένει τη σειρά της λόγω φόρτου;

      Διαγραφή
    4. Toν κύριο Χασάπακλα, θα τον βάλω μπαλαούρο. Δεν αφήνει τίποτα στο διάβα του.

      Η Frencken είναι βαθύτατα υποτιμημένη, είναι ο ορισμός του τσάμπα. Αν διαπραγματευόταν στη Νέα Υόρκη θα ήταν 10 φορές πάνω ... ΕΤΣΙ ΕΚΤΙΜΩ ... απλώς σκέφτηκα ότι η αγορά της Νέας Υόρκης είναι πιο εύκολα προσβάσιμη.

      Διαγραφή
    5. Λέτε η Celcius να είναι η νέα MONSTER?
      Πάντως τα κέρδη της του 2019 κάποια μαϊμουδιά είναι με κάποια κινέζικη αποεπένδυση, θα μας τα πείτε.

      Διαγραφή
    6. Το θέμα είναι ότι για 1η χρονιά γύρισε σε κερδοφορία.
      Φέτος θα πέσουν.Το 2021 θα έχει κέρδη σαν του 2019.

      Διαγραφή
    7. Απλά τα κέρδη δεν είναι λειτουργικά, είναι κάποιο ομόλογο σε κινέζικη εταιρία λόγω (μάλλον) αποεπένδυσης, το οποίο μάλιστα θα έχει και 3μηνη καθυστέρηση στην 1η δόση λόγω COVID. Δεν τα πολυκαταλαβαίνω αυτά, θα μας τα εξηγήσετε.
      Στην αρχή μου κακοφάνηκε ότι δεν έχει προκόψει επί 13 χρόνια, μετά όμως είδα ότι και η MONSTER βολόδερνε επί 17 χρόνια πριν κάνει το μπάμ, οπότε δεν παίζει ρόλο.

      Διαγραφή
    8. Του χρόνου προβλέπεται ότι θα έχει καθαρό κέρδος 2 εκατ. και το 2022 10 εκατ.
      Αν έχουμε μπροστά μας μια Monster τότε θα είμαστε φοβεροί αν την ανακαλύψουμε σε αυτή τη φάση.
      Πάντως από το λίγο που την κοιτάζω τα προϊόντα της δεν έχουν ακόμη λανσαριστεί στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Barren αν προσέξετε το ποσόν 12,461,027 που έχει χαρακτηριστεί Gain on investment repayment έχει την ένδειξη (note 6) και όταν πάτε στις ταμειακές ροές έχει αφαιρεθεί ολόκληρο και έχει την ένδειξη Gain on China transaction.

      Ωστόσο στα ίδια κεφάλαια πέρασε αυτό το ποσό αφού αναγνωρίστηκαν όλα τα κέρδη 9,971,260 ..... και εμφανίζεται στο ενεργητικό πάλι με την ένδειξη 6 ως εξής :
      Note receivable-current (note 6) 1,181,116
      και Notes Receivable (note 6) 10,630,041

      Πρόκειται για κάποια συμφωνία που έχει γίνει η οποία δεν έχει εισπραχθεί, αλλά έχει λογιστικοποιηθεί.

      Αυτό που εισπράχθηκε ήταν οι τόκοι ... Interest income on note receivable (note 6) 381,728

      Η γνώμη μου είναι να μην δώσετε περαιτέρω σημασία στο συμβάν. Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με 11 εκατ. δολάρια ... αν όπως ψάχνω μπροστά μου πέσω πάνω στη συμφωνία που έκαναν θα το αναφέρω.
      Εσείς σβήστε ΟΛΑ τα ίδια κεφάλαια της εταιρεία ... Good wills , άυλα , είναι και τα 11 εκατ. απαιτήσεις απο τον Κινέζο που απο ότι βλέπω, μάλλον δεν θα τα πάρουν, καθώς η διοίκηση διατυπώνει αμφιβολίες.
      Ας επικεντρωθούμε, στο αν μπορεί η εταιρεία να βγάλει κέρδη και να πουλήσει το προιόν της τις αγορές.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Τάκη πάω να πιω το αναψυκτικό μου "τώρα" που ήρθε παγωμένο.
      Το δυνατό της τρίμηνο είναι το 3 και κατάφερε να έχει ως καλύτερο της ιστορικό τρίμηνο το τελευταίο του έτους και με τα όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη το 1 τριμηνο του 2020 θα τα ξεπεράσει όλα. Η εταιρεία είναι σε μεγάλη ανάπτυξη.
      Επίσης πάει σφαίρα στις Σκανδιναβικές χώρες.

      Διαγραφή
    11. Βλέπω πως είναι μέτοχος στη Celsius με 13% και ο γίγαντας Li Ka Shing, το οποίο έχει τη σημασία του.

      Διαγραφή
    12. Κύριε Barren

      Boca Raton, FL (26 Μαρτίου 2019) - Η Celsius Holdings, Inc. (Nasdaq: CELH), κατασκευαστής του κορυφαίου παγκόσμιου ποτού γυμναστικής, CELSIUS®, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της προηγουμένως εκτελεσθείσας οριστικής συμφωνίας για τη θέσπιση άδειας εκμετάλλευσης και αποπληρωμής. επενδυτικής συμφωνίας με την Qifeng Food Technology (Beijing) Co., Ltd. Εκτός από το τέλος άδειας εκμετάλλευσης, η Qifeng Food θα αποπληρώσει Κελσίου 12,25 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία η εταιρεία επένδυσε στην αγορά της Κίνας για πενταετή διάρκεια δανείου.

      «Με το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας, ο Celsius θα λάβει πάνω από 19 εκατομμύρια δολάρια μέσω της αρχικής πενταετούς διάρκειας της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων 12,25 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή του επενδυμένου κεφαλαίου και 6,9 εκατομμύρια δολάρια από το τέλος άδειας εκμετάλλευσης», σχολίασε ο John Fieldly, Διευθύνων Σύμβουλος της Κελσίου Holdings. «Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα δομή μεγιστοποιεί την αξία των μετόχων εξαλείφοντας τις μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ δημιουργεί μια δομή που είναι σε καλή θέση για να κερδίσει γρήγορα μερίδιο αγοράς στην Κίνα. Αυτή η καινοτόμος δομή μας παρέχει επίσης μια ισχυρή ανοδική ευκαιρία από τη δομή των δικαιωμάτων και των αδειών, καθώς και το επενδυμένο κεφάλαιο ύψους 12,25 εκατομμυρίων δολαρίων που θα λάβουμε. "

      Η επένδυση της Celsius Holding στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας πριν από την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ύψους 12,25 εκατομμυρίων δολαρίων θα επιστραφεί στην Celsius Holdings για πενταετή περίοδο δανείου με επιτόκιο 5% επί του εκκρεμούς αρχικού δανείου έως 5 εκατομμύρια δολάρια και 2% για το οφειλόμενο κεφάλαιο δανείου άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο συνολικός τόκος δανείου θα συγκεντρωθεί και καταβάλλεται μαζί με κάθε ετήσια δόση του κεφαλαίου του δανείου.

      Οι όροι της άδειας εκμετάλλευσης δικαιωμάτων παραμένουν οι ίδιοι. Κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της σύμβασης άδειας, υπάρχει εγγυημένη χρέωση 6,9 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλεται στον Κελσίου σε ετήσιες αυξήσεις (2019 έως 2023). Στη συνέχεια, το 2024, ο Κέλσιος θα λαμβάνει ετήσιο τέλος άδειας ίσο με το 3% των πωλήσεων εάν ο όγκος μονάδας είναι μικρότερος από 3 δισεκατομμύρια δοχεία σε ένα ημερολογιακό έτος, 2,5% εάν ο όγκος υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δοχεία αλλά λιγότερο από 6 δισεκατομμύρια δοχεία σε ένα ημερολογιακό έτος και 2% εάν ο όγκος των πωλήσεων υπερβαίνει τα 6 δισεκατομμύρια δοχεία σε ένα ημερολογιακό έτος, το οποίο μεταφράζεται σε τουλάχιστον περίπου 2,2 εκατομμύρια δολάρια για κάθε δεδομένο έτος.

      Διαγραφή
    13. Καλησπέρα,

      Η συμφωνία φαίνεται να είναι game changer. Σταθεροποιεί τα SG&A και σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων οδηγεί σε κερδοφορία μελλοντικά. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει αύξηση πωλήσεων από 32% έως 58%. Εάν συνεχιστεί η αύξηση ( θέμα ίσως με τον ιό) και καταστεί κερδοφόρος τότε η μετοχή θα αλλάξει επίπεδο. Σε λίγες μέρες ανακοινώνουν πρώτο τρίμηνο όποτε θα δούμε πως πάει.

      Πάντως δεν καταλαβαίνω τι έχουν κάνει στις οικονομικές του 19 με την China transaction και ελπίζω να υπάρχει η εταιρεία στην Κίνα. Δεν κατάφερα να την βρω στο Internet.

      Διαγραφή


    14. Εάν και όταν συμβεί η ύφεση η Celsius Holdings πιθανότατα δεν θα επηρεαστεί υπερβολικά. Το προϊόν δεν είναι πολύ ακριβό. Πωλείται 20$ για ένα πακέτο των 12 ( 1,67 $ / κουτί ), σε σύγκριση με ένα 24 πακέτο της Red Bull που κοστίζει 53 $ ( 2,20 $ / κουτί ) είναι φτηνότερο.

      Το τρίμηνο φαίνεται ότι είναι πολύ δυνατό σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2019 ... μιλάνε για 66% αύξηση.

      Διαγραφή
    15. η επιτυχία κρύβεται στην διανομή - χωρίς δίκτυο διανομής κανένα προϊόν δεν "περπατάει". Με την πρόσφατη εξαγορά και ενσωμάτωση της ROCKSTAR energy από την PEPSICO όπως σχολίασε η διοίκηση ανοίγει ο χώρος για καλύτερη διανομή. Η διοίκηση δείχνει να κυνηγάει την πλούσια πολιτεία της ΝΥ όπου έχουν ενισχύσει τα δίκτυα διανομής. Η εταιρεία με μικτά περιθώρια κέρδους άνω του 40% δείχνει καλές προοπτικές.

      Διαγραφή
    16. Είναι στα δίκτυα που εξυπηρετούν τους στρατιωτικούς που γενικά καταναλώνουν αρκετά τέτοια προϊόντα (AAEFS, NEX, MCX)

      για την καλύτερη προώθηση ενμέσω της πανδημίας ξεκίνησαν 3 φορές την εβδομάδα να προβάλουν στο οφίσιαλ κανάλι τους ζωντανά προγράμματα γυμναστικής (από καταξιωμένους στο χώρο) που προσαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό να αναπληρώσουν την χαμένη προβολή από τα προγράμματα που έτρεχαν επι τόπου σε διάφορα μέρη (ακυρώθηκαν λόγω cov19).
      Επίσης, πολύ έξυπνα έβαλαν και διαγωνισμό, με χαμηλού κόστους δώρα για να αυξήσουν τη συμμετοχή του κοινού.
      Επίσης, έκλεισαν συμφωνία με το Barry's (πολύ γνωστο στο χώρο της γυμναστικής) and their "AT HOME LIVE Instagram Series" σαν official energy drink.
       CELSIUS® is backed by six university studies that were published in peer-reviewed journals validating the unique benefits CELSIUS® provides

      ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι τα ροφήματά τους βοηθούν στην καύση του λίπους (έχουν πιάσει το στίγμα της αγοράς)

       Call Available to Investment Community after Call Commences
      https://www.celsiusholdingsinc.com/2020/04/brileycall/

      Παρατήρηση:
      Στο S.A. υπάρχουν δύο καρά blulish αναλύσεις από δύο “διαφορετικούς” συγγραφείς (τις τελευταίες 15 μέρες) οι οποίοι έχουν από ένα σχόλιο και μια ανάλυση, δεν είμαστε Αμερικανάκια βγάζει μάτι…
      στα πλαίσια του μάρκετινγκ όλα επιτρέπονται βέβαια...

      Διαγραφή
    17. Αγόρασα 3 κουτάκια celcius σήμερα από το super market.Προσφορά 5 δολλάρια. Αν δω ότι κάνει δουλειά το προίον θα αγοράσω και μερικές μετοχές.

      Διαγραφή
  4. Οντως, κυριε Τακη, το 3D printing πως το βρισκετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Market Cap: 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια
    Μετρητά / χρέη: 231,1 εκατομμύρια $ / 88,5 εκατομμύρια $
    Έσοδα (TTM): 560,2 εκατομμύρια δολάρια
    Κέρδη (TTM): 97,7 εκατομμύρια $
    Έσοδα (2017 / '18): 308,2 εκατομμύρια $ / 477,3 εκατομμύρια $
    Κέρδη (2017 / '18): 50,8 εκατομμύρια $ / 88,1 εκατομμύ
    αφορούν στοιχεία της trade desk TTD The Trade Desk's cloud-based platform lets advertising agencies see real-time inventory of ad space available on the internet in social media, mobile apps, video and audio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την έχω κι εγώ στις υπό παρακολούθηση κ. jkal.
      Η κεφαλαιοποίηση είναι $13,4Β, εκπληκτικό growth, υγιής αλλά έχει τρέξει πολύ.
      Θα την τιμήσω αν βρεθεί στα 80~120.

      Διαγραφή
    2. συγνώμη ναι έχετε δίκιο...13.4 Β ..τα νούμερα μου ηταν όταν την πρωτοείδα αλλά δεν την είχα τιμήσει τότε.
      και zoom μας ξέφυγε...αλλά πιστεύω είναι εταιρείες που θα μεινουν και μετα την covid 19 επιδημία μιας και η επιδημία φόβου ηρθε για να μείνει

      Διαγραφή
    3. Κύριε Barren
      Αν διαγραμματικά δείτε κάτι στη Sea Limited και μπείτε, σας παρακαλώ πολύ να το γράψετε.
      Προς το παρόν έχω μείνει στα 40 δολάρια ....
      (για δε που θα παρακαλάμε να συντριβούν οι αγορές.)

      Διαγραφή
    4. Κ. Τάκη αυτό ακριβώς σκεφτόμουν!
      Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις παρακαλάμε για ύφεση κι ας χάσουμε από τα άλλα βραχυπρόθεσμα.
      Νομίζω η SEA, θα μας απασχολεί για χρόνια, πραγματικά μου δημιουργεί FOMO αλλά για την ώρα λέω να κάνω υπομονή.

      Διαγραφή
    5. κ. Βαrren καλημερα! Μιας κ αναφερομαστε σε hi-tech εταιριες με υψηλο growth θα ηθελα να δειτε την Twilio oπως κ τη μικροτερη YEXT.

      Kαι οι 2 παρουσιαζουν αναπτυξη στις πωλησεις ομως ακομα "καινε" χρημα. Μου κινησαν το ενδιαφερον διαβαζοντας διαφορα αρθρα για promising companies στον κλαδο του μελλοντος το ΑΙ.

      Βy the way, την (TTD) The Trade Desk την εχω τσεκαρει επισης και εγω.

      Διαγραφή
    6. Την είχα για πολύ καιρό την yext. Εχει growth η εταιρία και εκπληκτικό πελατολόγειο. Κάθε χρόνο διοργανώνει το onward ένα conference που είναι ότι το καλύτερο στον κλάδο. Εβγαλα καλα λεφτά και είναι στο μικροσκόπιο για επαναγορά. Πάντως αν ψάχνεις για μικρή υποσχόμενη saas εταιρία ρίξε μία ματιά και στην datadog. Το πλεονέκτημα και των δύο είναι ότι έχουν έδρα στην νέα υόρκη όταν η πλειοψηφία αυτού του είδους έχει στην silico valley με αποτέλεσμα να προσελκύουν πολλά ταλέντα πληροφορικάριους που θέλουν να μείνουν νέα υόρκη και να μην ξενιτευτούν στο San Francisco.

      Διαγραφή
    7. Για datadog απλά να πω πως το προϊόν της είναι πολύ καλό και δυνατό και μάλιστα η εταιρία με την οποία συνεργάζομαι το υιοθέτησε πρόσφατα αντικαθιστώντας το newrelic (NYSE: NEWR)

      Διαγραφή
    8. Εμένα με ενδιαφέρει όποια έχει σχέση με ΑΙ .... έχουμε καμιά καλή ιδέα;

      Διαγραφή
    9. Κ. Ανδρέα και οι δύο (TWLO & YEXT) δείχνουν ενδιαφέρουσες, αλλά σε πολύ πολύ χαμηλότερες τιμές (κατά τη γνώμη μου), καθώς και διαγραμματικά βλέπω πόνο.
      Να δηλώσω βέβαια ότι, αν και αδικαιολόγητος ηλικιακά, σε θέματα internet-hi tech κλπ κινούμαι στα όρια της αγραμματοσύνης. Ίσως κάποιος φίλος με σοβαρές γνώσεις να μπορούσε να μας διαφωτίσει για τις προοπτικές.
      Με τα λίγα που κατέχω ωστόσο καταλαβαίνω ότι δραστηριοποιούνται κυρίως περί το cloud computing, το οποίο αν και hot είναι ιδιαιτέρως κορεσμένο και παίζουν μπάλα και τα μεγαθήρια (πχ Amazon, Samsung).
      Και ρωτώ : αν ψάχνουμε τον ανερχόμενο μικρό στο cloud, γιατί αυτές τις δύο και όχι πχ τη Dropbox (DBX), η οποία έχει μεν πιο μέτριο growth, αλλά μειούμενες ζημιές, καλές ελεύθερες ροές και καθαρό ταμείο?
      Προσωπικά θα ένιωθα πιο άνετα με μια τοποθέτηση στη DBX (που δε νιώθω άνετα), παρά σε YEXT & TWLO.
      Αλλά να επαναλάβω πως είμαι τεχνολογικά αγράμματος.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Τάκη, στην ΑΙ υπάρχει πάρα πολύ hype / μόδα και άγνωστη ουσία. Πολλές εταιρίες τα τελευταία χρόνια σήκωσαν χρηματοδότηση από VCs πιθανά πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

      Παρότι δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ιδέα/μετοχή να προτείνω, θα πω 1-2 πράγματα:
      1) Η ΑΙ δεν είναι προϊόν από μόνη της, αλλά μέθοδος που μπορεί να βελτιώσει - δραματικά κάποιες φορές - υπάρχοντα προϊόντα. Π.χ. τα τελευταία χρόνια με τη πρόδοο των επεξεργαστών(hardware) και αλγορίθμων(μεθόδων/software) έγινε πολύ ακριβέστερη η ανάλυση εικόνων/φωτογραφιών, άρα προϊόντα του στυλ "εντόπισε το φίλο σου σε φωτογραφία του facebook ή ρομποτικά αυτοκίνητα (κάμερες τραβάνε βίντεο και σε πραγματικό χρόνο ανιχνεύουν εμπόδια/άλλα αυτοκίνητα/λωρίδες κλπ) ή τα σουπερμάρκετ της άμαζον που δε χρειάζονται ταμίες επειδή κάμερες (μεταξύ άλλων) ανιχνεύουν τι προϊόντα αγόρασες και τα "χτυπάει" κατευθείαν και η άμαζον θα το πουλήσει αυτό σα προϊόν στο μέλλον και σε ανταγωνιστές).
      2) Η ΑΙ χρειάζεται δεδομένα, άπειρα δεδομένα για να "εκπαιδευτεί" και να γίνει "έξυπνη". Πρακτικά, για το παράδειγμα που ανάφερα παραπάνω, "τάισαν" στον αλγόριθμο εκατομμύρια φωτογραφίες και του είπαν: η Α φωτογραφία έχει μέσα λουλούδια, η Β ψυγεία κλπ. Μετά από άπειρα τέτοιου είδους data points, μπορεί όταν δώσεις σαν είσοδο εικόνα Γ, να πει με μεγάλη βεβαιότητα αν έχει μέσα ψυγείο ή/και λουλούδια. Τι θέλω να πω. Όποιος έχει τα δεδομένα κερδίζει. Συνήθως: περισσότερα δεδομένα > καλύτερους αλγόριθμους. Ποιος έχει τα περισσότερα δεδομένα; Οι τεχνολογικοί γίγαντες, δηλαδή η Google πρώτη και καλύτερη, που μας ξέρει καλύτερα και απ' ότι νομίζουμε εμείς, η Facebook, η Amazon, η Microsoft. Οι οποίες εταιρίες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων ΑΙ για να κάνουν τα προϊόντα τους καλύτερα και να αυξήσουν την απόστασή τους απ' τον όποιο ανταγωνισμό.

      Διαγραφή
  6. H PBF σήμερα παίζει περίπου στα 9,80 στο -15%. Σκέφτομαι για αύξηση θέσης στα 9,10 αν έρθει τις επόμενες μέρες. Εκεί κλείνει το gap και είναι και η γραμμή διάσπασης του σχηματισμού που έκανε. Το εβδομαδιαίο της διάγραμμα μου αρέσει πολύ περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.mikrometoxos.gr/ch-a-tipota-den-allazei-tin-akros-arnitiki/

    Τίποτα δεν αλλάζει την άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του τραπεζικού κλάδου, λέει το άρθρο. Ευτυχώς δεν έχω αγορασμένα πολλά γιατί αλλιώς θα με ζώνανε τα φίδια με τέτοιους τίτλους.

    Άσχετο, λέτε στα ξένα να έχει κι άλλο μακρύ σκέλος προς τα κάτω και να δώσουν πόνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δόθηκε έγκριση για φάρμακο κατά του κορονοιου,μάλλον μετά την λήξη της συνεδρίασης στο αμερικα,μάλλον για πάνω τους βλέπω,όποτε και εμείς ακολουθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατρέ ελπίζω να πρόλαβες να το έδωσες στο πάνω που είχε κάνει το παλιόχαρτο το akazoo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε τίποτα δεν έχω δώσει. Αφού έχω πει μπρε τα νούμερα. Τωρα υπομονή μπας και βγει από την αναστολή.

      Διαγραφή
  10. Τελικα απ' οτι διαβαζω απο δημοσιευματα κλπ περιμενουν και αλλο πονο και αλλο κατω και οτι οι μεγαλοι δεν εχουν τοποθετηθει ακομα οτι εχουν μεγαλη ρευστοτητα για να τοποθετηθουν σε χαμηλοτερες τιμες.Για να δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις αγορές απο ότι φαίνεται τις ανέβασε το πόπολον!!
      Τιμή και δόξα στο πόπολο!!!

      Διαγραφή
    2. Πολλα τα ανοιγματα των ιταλικων τραπεζων σε Γαλλια, Γερμανια.
      Μαλλον για επεκταση του QE και αγορα asset χαμηλοτερης διαβαθμισης παει η ΕΚΤ...

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη σίγουρα τις αγορές δεν τις ανέβασε το πόπολο όμως υπάρχει τρελή ρευστότητα στο σύστημα που είναι απ έξω για να μην πούμε ότι αν μια κλ@νια να φύγει από την αγορά ομολόγων και να πάει σε μετοχές γίνεται το έλα να δέις. Οπότε δεν είναι θέμα ρευστότητας νομίζω...

      Διαγραφή
    4. Ο αναλυτης της GS που προεβλεψε την κριση του 2008 λεει οτι οταν τιμολογηθουν με αρνητικα επιτοκια τα ομολογα και οτι αυτη η μερα ερχεται συντομα ... αυτο θα ειναι το σημα για πωληση των μετοχων και οτι ξεκιναει η φαση αφερεγγυοτητας.

      Διαγραφή
    5. Να μας πει η πλεονάζουσα ρευστότητα που θα πάει.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη δεν είμαι ο κατάλληλοτερος να σας πω που θα πάει η ρευστότητα αλλά μεγάλο κομμάτι της μπορεί και να λιμναζει κάποιο μικρό η και μεγαλύτερο διάστημα..

      Διαγραφή
    7. Για αυτο λεει οτι φταιει το δολαριο.

      Ενα αλλο στατιστικο ειναι οτι το 61% πιστευει οτι επρεπε να υποχωρησουν το 5% με 20% ακομα οι μετοχες.

      Διαγραφή
    8. Kαπετάνιο το ερωτημα ουσιαστικά ήταν ρητορικό και πήγαινε προς τον αναλυτη της GS.

      Αν του φταίει το δολάριο , να τον πληρώνουμε σε Ινδικές ρουπίες.

      Διαγραφή
    9. Το Αμερικάνικο πετρελαιάκι αφου μας τα εκαναν τσουρεκια, τσουουπ ξανα στα 20, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ, δηλαδή.

      Διαγραφή
    10. Και αφού αναφέρθηκε η GS πάρτε και την πρόταση της για το πετρέλαιο.
      ΠΑΝΩ!! Λες και δεν το ξέραμε!!

      https://markets.businessinsider.com/commodities/news/oil-price-buy-energy-stocks-why-goldman-lists-reasons-plunge-2020-4-1029139451#

      Διαγραφή
    11. Το μισητό ράλι.

      https://www.ccn.com/6-reasons-why-were-seeing-the-most-hated-dow-jones-rally-ever/

      Διαγραφή
    12. Πώς τη μεταφράζετε αυτή την είδηση κύριε Τάκη? Αν κατάλαβα καλά λέει ότι το πόπολο έχασε την άνοδο και την ευκαιρία να αγοράσει τον πάτο. Αν είναι έτσι θα πρέπει οι αγορές να δείξουν δύναμη για να τους βάλει πιο ψηλά υπό το φόβο ότι θα χάσουν την ευκαιρία, κάτι το οποίο διαφάνηκε εν μέρει τις τελευταίες μέρες.

      Διαγραφή
    13. Η άλλη ανάγνωση είναι εδώ

      https://www.capital.gr/agores/3450403/berkshire-hathaway-anakoinose-apoleies-rekor-upsous-sxedon-50-dis-dol?amp=true

      Στο τέλος του άρθρου λέει ότι η Berkshire από τα 127 δις ταμείο που έχει, ξόδεψε μόνο 1,8 δις για αγορά μετοχών και 1,7 δις για επαναγορά ιδίων.

      Άρα μπορεί να περιμένει κι άλλο μεγάλο σκέλος πτώσης.

      Διαγραφή
    14. στις 18 Απριλίου, ο Munger είπε: «Το τηλέφωνο δεν χτυπάει. [Οι εταιρείες αυτήν τη στιγμή] διαπραγματεύονται όλες με την κυβέρνηση, αλλά δεν καλούν τον Warren». Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι, όταν οι εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια στραφούν στον ιδιωτικό τομέα, το τηλέφωνο του Buffett θα χτυπήσει.

      https://www.mononews.gr/business/warren-buffet-o-pio-sofos-ependitis-tou-kosmou-milai-simera-gia-tis-agores-ke-tin-krisi/amp

      Διαγραφή
    15. Λύσσαξαν όλοι να μιλήσει ο Buffett για να πάει η καρδιά τους στη θέση της.
      Ξεχνάνε όμως ότι όταν έδωσε το σύνθημα το 2008 ήταν ακριβώς ένα χρόνο μετά την κορύφωση και με το SP500 -44% από αυτή. Ο δε πάτος ήρθε 5 μήνες μετά στο -58%, άρα ας παρακαλάνε να μη χρειαστεί να μιλήσει ποτέ.
      Εγώ πιστεύω ότι ο Δάσκαλος αν μιλήσει θα το κάνει όταν:
      1. Έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις αγορές του
      2. Είναι όλοι τόσο χεσμένοι που κανείς δε θα δίνει σημασία

      Διαγραφή
    16. Το πιάσαμε το υπονοούμενο κύριε Τάκη. Ο Μπαφέτος παίζει αλλιώς μπαλίτσα, περιμένει να κάνει διασώσεις παρά να αγοράζει σαν εμάς τους φτωχούς. Γι αυτό και το αποτυχημένο στα μάτια μας trade στη Delta. Θέλει να συνδέσει την παρούσα κρίση με κάποια μεγάλη επιτυχία του και λογικό είναι να μιλήσει στο τέλος. Σήμερα είχαν και την ετήσια συνέλευση, να δούμε αν είπε κι εκεί κάτι σημαντικό.

      Διαγραφή
    17. https://www.youtube.com/watch?v=V2J3GgjCEpE

      ''Αν του φταίει το δολάριο , να τον πληρώνουμε σε Ινδικές ρουπίες.''

      Υπάρχουν και άλλες επιλογές κύριε Τάκη.

      Διαγραφή
    18. Ο Μπάφετ, διάβαζα, συστήνει στο μέσο επενδυτή να ποντάρει γενικότερα στις αγορές παρά επιλεκτικά σε μετοχές. Προτείνει ως συνήθως επένδυση σε index fund της Αμερικής για δεκαετίες.

      Από την άλλη, η επένδυση σε index fund, σκέφτομαι ότι δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενες ανόδους και πτώσεις. Όταν όλοι συρρέουν να πάρουν το index fund τότε το fund πηγαίνει και αγοράζει τις μετοχές του δείκτη κατ' αναλογία, οπότε αυτές ανεβαίνουν. Όταν από την άλλη οι επενδυτές ρευστοποιούν μαζικά, τότε το fund πουλάει και οι μετοχές πέφτουν. Είναι δηλαδή και το index fund έρμαιο της ψυχολογίας της μάζας.

      Το κλειδί πιστεύω βρίσκεται σε αυτό που λέει για δεκαετίες. Αλλά αν έχεις την υπομονή να παραμείνεις για δεκαετίες τότε αν το κάνεις και με επιλεγμένες εταιρείες τότε πάλι θα βρεθείς κατά πολύ κερδισμένος. Ή μήπως δεν μπορείς να το κάνεις? Μάλλον η διαφορά βρίσκεται ότι τις εταιρείες θα τις παρακολουθείς και θα σε καλούν για δράση ενώ το index fund είναι πιο εύκολο να το ξεχάσεις.

      Πάντως, μετά από αυτό που συνέβη και με το πετρέλαιο έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχει τίποτα σίγουρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου συγκεντρωθεί πολύ χρήμα, είτε αυτό λέγεται μετοχές είτε πετρέλαιο είτε Bitcoin ή ότι άλλο, θα βρεθεί κάποιος τρόπος να το μαζέψουν.

      Διαγραφή
    19. Η διαφορά κ. Ευρωβλάχε (index fund vs stock picking) είναι ότι πχ ο SP500 θα αποτελείται πάντα από τις 500 μεγαλύτερες εταιρίες της Αμερικής, ακόμα κι αν κάποιες από αυτές αποτύχουν θα αντικατασταθούν και η αμερικάνικη αγορά ως σύνολο θα συνεχίζει πάνω. Αυτό προφανώς δεν ισχύει στο stock picking, όπου υπάρχει σημαντική πιθανότητα για το μικροεπενδυτή να επενδύσει σε εταιρίες που θα αποτύχουν.
      Υπάρχουν επίσης πλείστες έρευνες που δείχνουν ότι η πλειοψηφία ακόμα και επαγγελματιών διαχειριστών δεν καταφέρνουν να υπεραποδόσουν του SP500 σε βάθος χρόνου.
      Οπότε πολύ σωστά ο Μεγάλος προτείνει στο μέσο ιδιώτη επενδυτή που δεν έχει το μέγεθος, το χρόνο, τις γνώσεις ή τη λόξα να ασχοληθεί με την ενεργή διαχείριση, να τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα στην αμερικάνικη οικονομία μέσω index fund.

      Διαγραφή
    20. Σωστά τα λέτε κύριε Barren αλλά σε εμάς είναι μάλλον η λόξα που κάνει τη ζημιά και μας βάζει σε ενεργό διαχείριση. Όπου όσο πιο ενεργός είναι κανείς, συνήθως τόσο πιο ζημιογόνος είναι. Ειδικά σε περιόδους σαν αυτή που διανύουμε με την κάραντίνα, η κλεισμάρα και η βαρεμάρα κάνει κακό.

      Η σωστή επένδυση με τα δικά μου τα μάτια είναι να αγοράζεις κατά βάση μετοχές σε μια καλή τιμή σε σχέση με την αξία τους, προσδοκώντας σε μακροχρόνια διακράτηση και ανταμοιβή από τα κέρδη της εταιρείας.

      Όπως δηλαδή θα έκανε κανείς αν αγόραζε πέντε γκαρσονιέρες για επένδυση. Θα τις αγόραζε σε μια καλή τιμή (χωρίς στη συνέχεια να κοιτάζει πώς διαμορφώνεται η τιμή τους κάθε μέρα), θα εισέπραττε τα ενοίκια και ενίοτε μπορεί να τις πουλούσε για σημαντική υπεραξία.

      Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να νιώθεις χαρούμενος που κατέχεις τις εν λόγω εταιρείες και να παράγουν κέρδη που θα σε ανταμοίβουν κάθε χρόνο, είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με επανεπένδυση σε growth το οποίο θα αντανακλάται στην τιμή της μετοχής.

      Έτσι λοιπόν, το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να έχει κάποια δυνατά χαρτιά (stalwarts που τα λέει ο Peter Lynch), κάποια potential multibaggers λόγω βαθειάς υποτίμησης ή growth και ένα μικρό ποσοστό για trading (ο Benjamin Graham συστήνει να τηρείται σε ξεχωριστό λογαριασμό για να είναι αυστηρά συγκεκριμένο το ποσό που θα παίζεται εκεί).

      Επίσης, κάτι που διάβασα στον Peter Lynch και μου άρεσε είναι ότι στα stalwarts μπορείς να βγάλεις σημαντικά κέρδη αν εκμεταλλεύεσαι διακυμάνσεις του τύπου 20-30% compound. Πέραν αυτού λέει ότι κάθε 2 με 3 χρόνια να περιμένεις μια σημαντική υποχώρηση της αγοράς.

      Διαγραφή
    21. Πάντως επειδή το έψαξα λίγο βλέπω ότι στην Ευρώπη δύο από τα πιο γνωστά ETFs S&P 500 είναι της Blackrock ishares (CSPX.L) σε USD και της Vanguard (VUSA.AS) σε EUR στο Άμστερνταμ και (VUSA.L) σε GBP.

      Το ishares είναι accumulating και είναι το μεγαλύτερο, ενώ από την άλλη το Vanguard έχει παράδοση στον τομέα των index fund. Και τα 2 αγοράζουν μετοχές για να αναπαράγουν την απόδοση του δείκτη. Τα διαχειριστικά τους έξοδα είναι περίπου 0,07% ετησίως.

      Από το 2015 έχουν γράψει ένα 50%, το οποίο δεν είναι κακό αν αντιληφθούμε ότι περιλαμβάνει και την πρόσφατη πτώση. Αν υποθέσουμε ότι κάνει μια απόδοση 12% το χρόνο compound, αυτό μεταφράζεται σε 76% άνοδο σε 5 χρόνια, 210% σε 10 χρόνια (δηλαδή το κεφάλαιο τριπλασιάζεται) και 864% στα 20 χρόνια (δηλαδή το κεφάλαιο σχεδόν δεκαπλασιάζεται).

      Διαγραφή
    22. iShares υπάρχει και σε Distributing με ISIN : IE0031442068.

      Επίσης Invesco S&P 500 UCITS ETF με TER μόλις 0,05%. Με ISIN : IE00B3YCGJ38 σε Accumulating και ISIN : IE00BYML9W36 σε Distributing.

      Διαγραφή
    23. Καλησπέρα,

      Εαν σας ενδιαφέρουν τα passive index funds (αμοιβαία ή ETF) προτείνω το https://www.bogleheads.org/

      Έχει forum και wiki με πολλές χρήσιμες πληροφορίες (πχ. invsting for non US citizens. Το "τρέχουν" ακόλουθοι της επενδυτικής φιλοσοφίας το Bogle - ιδρυτή της Vanguard.

      Διαγραφή
  11. Κυριε Τακη με συγχωρειτε αν ειμαι εκτος θεματος με αυτα που γραφω οπως επισης η κυβερνηση εχει στο Εθνικο Σχεδιο 20-21 την αποφυγη τραπεζικης και δημοσιονομικης κρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι συνεβηκε με τη ΔΕΗ θα γίνει κσι εδω. Δεν έχουμε Τσίπρα και Γιάνη ...

      Ετσι εκτιμω.

      Διαγραφή
    2. Ότι και να λένε οι γνωστοί οίκοι ανοχής με εξαιρέσεις όπως HSBC που ακόμη κρατάει μια σοβαρότητα οι υπόλοιποι το γράφουν γιατί είτε την επόμενη μέρα θα έχει ξεχαστεί είτε γιατί με κάποιο τρόπο στο καπάκι θα κάνουν την κωλοτούμπα τούς και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Βρε ουστ...

      Διαγραφή
    3. Δεν έχει σχέση η Δεή και άλλες μετοχές με δτρ.
      Ανόμοια.
      Και πολύ δυσκολότεροι οι γρίφοι που οφείλει να επιλύσει η κυβέρνηση για τις τράπεζες μας.
      Πάνω κάτω αυτό ισχύει σχεδόν για όλες τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη και όχι μόνο.

      Διαγραφή
  12. https://www.mikrometoxos.gr/o-stefanos-kotzamanis-ston-vaggeli-ntagkoynaki-kai-sto/

    Κύριοι, αν έχετε χρόνο δείτε αυτή τη συνέντευξη αξίζει τον κόπο.
    Ο κύριος Κοτζαμάνης είναι ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΟΣ!!! Τον είχα ήδη πολύ ψηλά από τα γραφόμενά του αλλά τώρα ανέβηκε πολύ στα μάτια μου. Είναι διαβασμένος, έχει πολύ καλή κριτική σκέψη και απαντάει και ανοιχτά για πολλές μετοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυριε Τάκη Ο Munger βουλομενο γράμμα διαβάζει ρε παιδάκι μου. Τι μας λέει δηλαδή: Οι εταιρείες σε τέτοιες καταστάσεις δεν πάνε πρώτα στον Λύκο να τους σωσει γιατί μόλις τον βάλεις στο μαντρί θα φάει πρώτον τον Τσοπάνη αλλά πάνε στο κράτος έτσι είναι οι ελεύθερες αγορές (με το μαλακό παιδιά τις πέτρες και αν είναι εύκολο αλαφροπετρες). Αν περιμέναμε ποτέ θα κελαηδησουν οι κάθε Munger για να βγάλουμε και μείς τον επιούσιο φεξε μου και γλιστρησα για να μην πω τίποτα Γαλλικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. nickname "hunter" : Δεν ειδαμε πουθενα καποιο σχολτιο για τα αποτελεσματα 2019 του Ελλακτωρ. Ολοι εναποθεσαν ελπιδες στην αλλαγη διοικησης αλλα πολυ δυσκολα το ποταμι να γυρισει πισω στην κερδοφορια. Μεγαλος δανεισμος, υπερβολικα μεγαλες απαιτησεις, οχι μεγαλο ταμειο κτλ. Αν δεν εμφανισει min100εκ κερδη/ετος αντι για 100εκ ζημιες/ετος δυσκολα να ξεπερασει τα προβληματα του. Τι γνωμη εχετε για τα αποτελεσματα; Μικρη αλλαγη θα υπαρξει το 2020 λογω αποσυρσης απο εργων Φ/Β τα οποια του αποφερουν συνεχεις ζημιες (113εκ ζημιες του απεφερε το 2019). Ιδιως τα Φ/Β εργα στην Αυστραλια λενε ηταν Βατερλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ebitda 81 εκατ από 143 το 2018

      Δανεισμός 1020 εκατ από 910 το 2018...Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα 81,95 εκ. από 80,38 το 2018...Αποσβέσεις 102,5 εκατ από 101,3 το 2018

      Απαιτούνται τουλάχιστον 190 εκατ Ebitda μπας και περισσέψει κάτι για κερδοφορία στην τελική γραμμή.

      Θυμίζει ένα αστείο των παιδικών μου χρόνων:

      -Είναι μακριά η Αμερική παππού?
      -Σκάσε και κολύμπα.

      Το χαρτί (μεσοπρόθεσμα) είναι μόνο για τζόγο.

      (άλλος είναι ο μαιτρ της θεμελιώδους ανάλυσης βέβαια)

      Διαγραφή
    2. Ελλάκτωρ : O κλάδος κατασκευής είχε αρνητικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης 140,849 εκ ευρώ καθώς αυτά επιβαρύνθηκαν με ζημία 113,2 εκ (ΦΒ έργα στο εξωτερικό) και απομείωση υπεραξιών ύψους 41,8 εκ ευρώ. Οπότε τα συγκρίσιμα για το 20189 θα ήταν θετικά 14,151 εκ. Το 2018 είχε αποτέλεσμα εκμετάλλευσης 109,473 εκ ευρώ τα οποία επιβαρύνθηκαν με ζημίες 18,9 εκ Κατάρ, και 79 εκ Ρουμανία οπότε εδώ έχουμε -11,843 εκ ευρώ (συγκρίσιμα 2018).

      Η αύξηση στις απαιτήσεις (συμβατικά περιουσιακά στοιχεία) ποσού € 105 εκατ αφορά διεκδικήσεις (claims) του κλάδου Κατασκευής κυρίως σε Ελλάδα, Ρουμανία
      και Μέση Ανατολή οι οποίες βασίζονται κυρίως σε καθυστερήσεις ολοκλήρωσης εργασιών και απρόβλεπτές εργασίες, για τις οποίες ο Όμιλος είτε έχει οριστική Διαιτητική Απόφαση είτε βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχοντας υποβάλει παράλληλα τις απαραίτητες αιτήσεις αποζημιώσεων, με βάση τους συμβατικούς όρους και την εκάστοτε νομοθεσία.

      Τα αποτελέσματα για κάθε τομέα για τη χρήση 2019 έχουν ως εξής:

      https://prnt.sc/sa6bbb

      Overall κάτι κινείτε στο συμμάζεμα, υψηλό ρίσκο η επένδυση στην εταιρία.

      Από την άλλη ως πρώην μέτοχος του Ανέμου.....βλέπω τα νούμερα και λυπάμαι που η μετοχή απορροφήθηκε από τον όμιλο........

      Διαγραφή
    3. nickname "hunter" : Ειναι σιγουρα λυπηρο ενας τετοιος ομιλος με τετοια τεχνογνωσια να φθίνει και να οδεύει σε αδιέξοδο. Μονο αν μειωθούν οι υπέρογκες απαιτήσεις που έχει και να διαθεση τα χρηματα για αποπληρωμη δανειων θα μπορεσει να ταιριάξει λιγο τα οικονομικά του. Αλλά για να έφτασαν διαχρονικά οι απαιτήσεις σε τέτοια ποσά σημαίνει ότι πολύ δύσκολο να μπορέσει να τις μειώση οπότε η λύση δεν εμφανίζεται.

      Διαγραφή
  15. Τέλος εποχής για τον Γουώρεν Μπάφετ,του'φαγε τη δουλειά το αμερικανικό δημόσιο.Σε καθεστώς μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων είναι εύκολο για το κράτος να στηρίξει τους πάντες,οι εταιρείες κολοσσοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δανειστούν κρατικό χρήμα.Δεν είμαστε στο 2008 όπου ο Μπάφετ έκανε πάρτυ με τα κεφάλαιά του,σήμερα η ρευστότητα δεν είναι προνόμιο ολίγων.

    Δυστυχώς ο παππούς κοντεύει τα 90 και δεν θα προλάβει τις πληθωριστικές εποχές,στις οποίες έμαθε να παίζει μπαλίτσα.Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος απ'το παιγνίδι,είμαστε όλοι αναλώσιμοι.Όμως ο Μπάφετ υπήρξε παράδειγμα για πολλές γενιές επενδυτών,έφερε τη γλύκα της μελέτης οικονομικών δεδομένων και της υπομονής σε μια Αμερική που είναι δομημένη κατά αυτόν ακριβώς τον τρόπο.Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα ή κατά το αρχαίον "τα αγαθά κόποις κτώνται"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρημαστηριακά μαθήματα με χιούμορ...

    Μάθημα 1:

    Ένας άνδρας μπαίνει για μπάνιο τη στιγμή
    που η γυναίκα του μόλις βγαίνει.
    Εκείνη τη στιγμή χτυπά η πόρτα.
    Η σύζυγος τυλίγει μια πετσέτα γύρω της
    και τρέχει να ανοίξει.
    Ανοίγοντας, αντικρίζει το γείτονα.
    Πριν αρθρώσει λέξη, ο Γιάννης ο γείτονας
    της λέει: «Θα σου δώσω 800 Ευρώ αν αφήσεις
    την πετσέτα να πέσει στο πάτωμα.
    Αφού το σκέφτηκε για μια στιγμή, η γυναίκα,
    αφήνει την πετσέτα και στέκεται ολόγυμνη
    μπροστά στο Γιάννη. Μετά από λίγα λεπτά,
    ο Γιάννης, βγάζει 800 Ευρώ, της τα δίνει και φεύγει.
    Η γυναίκα τυλίγει πάλι την πετσέτα και γυρίζει
    στο μπάνιο. Ο σύζυγος τη ρωτά ποιος ήταν
    και αυτή του απαντά ότι ήταν ο Γιάννης ο γείτονας.
    «Ωραία», λέει ο σύζυγος, «Σου είπε τίποτα
    για τα 800 ευρώ που μου χρωστάει;»
    Ηθικό Δίδαγμα:
    Αν μοιράζεσαι κρίσιμες πληροφορίες
    που αφορούν κέρδος με τους μετόχους σου,
    μπορεί να είσαι σε θέση να αποφύγεις
    αναπόφευκτη έκθεση!

    Μάθημα 2:

    Ένας παπάς προσφέρθηκε να οδηγήσει
    μια καλόγρια με το αυτοκίνητό του.
    Μπαίνει η καλόγρια στο αυτοκίνητο και
    καθώς κάθεται, ανοίγει το ρούχο της και
    αποκαλύπτει τα πόδια της.
    Ο παπάς παραλίγο να τρακάρει.
    Αφού κέρδισε τον έλεγχο του αυτοκινήτου,
    διστακτικά άπλωσε το χέρι του στο γόνατό της.
    Η καλόγρια γυρίζει και του λέει:
    « Πάτερ θυμάσαι τον ψαλμό 129;»
    Ο παπάς δαγκώθηκε. Μετά από λίγο όμως
    δεν άντεξε τον πειρασμό και ξαναάπλωσε το χέρι του.
    Η καλόγρια επανέλαβε:
    «Πάτερ, θυμάσαι τον ψαλμό 129;»
    Ο παπάς απολογήθηκε:
    «Συγνώμη, αδερφή, αλλά η σάρκα είναι αδύνατη».
    Με τα πολλά έφτασαν στη Μονή και η καλόγρια
    πήγε στη δουλειά της. Φτάνοντας στην εκκλησία,
    ο παπάς τρέχει στο βιβλίο των ψαλμών και
    ψάχνει να βρει τον 129. Διαβάζει: «Προχώρα μπροστά
    και ψάξε ψηλά, θα βρεις τη δόξα»
    Ηθικό Δίδαγμα:
    Αν δεν είσαι καλά πληροφορημένος στη δουλειά σου,
    μπορεί να χάσεις μια σπουδαία ευκαιρία.

    υ.γ.
    1.Λόγο των καιρών το χιούμορ επιβάλλεται.
    2.Ταπεινή συγγνώμη από τον οικοδεσπότη για την κατάχρηση του ιστολογίου.
    3. Φανατικός αναγνώστης του ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθημα 3:
      Ένας, πωλητής, ένας διοικητικός και ο Μάνατζερ πήγαιναν για γεύμα, όταν βρίσκουν στο δρόμο ένα παλιό λυχνάρι. Το τρίβουν και βγαίνει ένα τζίνι.
      Το τζίνι λέει: «Θα δώσω στον καθένα σας από μια επιθυμία». «Εγώ πρώτος, εγώ πρώτος»
      πετάγεται ο διοικητικός. «Θέλω να είμαι στις Μπαχάμες, να οδηγώ ένα speed-boat χωρίς να έχω καμία έννοια.»
      Πουφ, και εξαφανίστηκε. « Εγώ τώρα, εγώ τώρα» πετάγεται ο πωλητής. «Θέλω να είμαι στη Χαβάη, ξαπλωμένος σε μια παραλία με την προσωπική μασσέρ μου, μια ατέλειωτη προμήθεια από Πίνα Κολάδας και τον έρωτα της ζωής μου». Πουφ, πάει κι αυτός.
      «Ο.Κ. είναι η σειρά σου» λέει το τζίνι στον Μάνατζερ.
      Ο Μάνατζερ λέει: «Θέλω αυτούς τους δύο πίσω στο γραφείο μετά το γεύμα».
      Ηθικό Δίδαγμα:
      Πάντα να αφήνεις το αφεντικό σου να μιλάει πρώτο.

      Μάθημα 4:
      Ένα κοράκι καθόταν σε ένα δέντρο, χωρίς να κάνει τίποτα όλη τη μέρα.
      Ένας λαγός τον ρωτάει: «Μπορώ να κάτσω κι εγώ σαν κι εσένα, και να μην κάνω
      τίποτα όλη τη μέρα;»
      Το κοράκι απαντά: «Φυσικά, γιατί όχι;»
      Έτσι λοιπόν κάθεται και ο λαγός στο χώμα κάτω από το δέντρο και χαλαρώνει.
      Μια αλεπού πηδάει και τρώει το λαγό.
      Ηθικό Δίδαγμα:
      Για να μπορείς να κάθεσαι όλη μέρα, χωρίς να κάνεις τίποτα, πρέπει να κάθεσαι πολύ ψηλά.

      Μάθημα 5:
      Μια γαλοπούλα κουβέντιαζε με ένα ταύρο.
      « Θα ήθελα πάρα πολύ να ανέβω στην κορυφή αυτού του δέντρου, αλλά δεν έχω την ενέργεια» λέει η γαλοπούλα. «Γιατί δεν τρώς λίγο από τα απορρίματά μου» προτείνει ο ταύρος «είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά».
      Η γαλοπούλα τρώει λίγη κοπριά και διαπιστώνει ότι της έδωσε αρκετή ενέργεια για να ανεβεί στο πρώτο κλαδί του δέντρου.
      Την επομένη, αφού έφαγε περισσότερη κοπριά, κατάφερε να ανεβεί στο δεύτερο κλαδί του δέντρου. Τελικά την τέταρτη μέρα, αφού έφαγε μπόλικη κοπριά, κατάφερε να ανέβει
      στην κορυφή του δέντρου.
      Δεν πέρασε πολλή ώρα όμως και ένας κυνηγός την εντόπισε και την σκότωσε.
      Ηθικό Δίδαγμα:
      Τα «σκατά» μπορεί να σε ανεβάσουν στην κορυφή, αλλά δεν θα σε κρατήσουν εκεί.

      Διαγραφή
    2. Μετά τα πολλά μαθήματα, έτοιμος για το διαγώνισμα!!!

      Διαγραφή
  17. Για το 2022-2023 αναμένουν οι ξένες αεροπορικές εταιρίες ανάκαμψη από τον κορονοϊό. Οι κυβερνήσεις θα διαθέσουν περισσότερα από 85 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τις αεροπορικές εταιρείες. Αλλά μετά τις περικοπές των θέσεων εργασίας - 20.000 ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα - διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με το εάν αυτή η βοήθεια θα κάνει περισσότερα από απλώς να καθυστερήσει το αναπόφευκτο.
    https://www.thereport.gr/i-85-dis-dolarion-diasosi-ton-aeroporikon-etaireion-borei-na-min-einai-arketi/

    Επίσης, σχετικά με τη διάρκεια της κρίσης νομίζω ότι οι δηλώσεις προ ημερών του επικεφαλής της IATA, του Βασιλάκη προχθές που ανακάλυψε με καθυστέρηση ότι το ταμείο της AEGEAN δεν φθάνει (άρα θα ζητήσει βοήθεια από κράτος για να μην κάνει απολύσεις) και οι ενέργειες του Μπάφετ που βγήκε από τις 4 αεροπορικές, δίνουν την εντύπωση ότι η κρίση έχει συνέχεια (και πιθανόν να μην έχουμε δει τον πάτο).
    https://www.thereport.gr/%ce%96%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%81%ce%b5%ce%ba%cf%8c%cf%81-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-warren-buffett/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια μπορεί να υπερβάλουν για να λάβουν όσο μεγαλύτερη κρατική βοήθεια μπορούν. Από την άλλη, το κινεζικό τμήμα της TUI ξεκινά εκ νέου τη λειτουργία του. Η διαδικτυακή επισκεψιμότητα της TUI βρίσκεται στο 90% του επιπέδου του προηγούμενου έτους, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
      https://www.thereport.gr/i-tui-epanaleitourgei-prosferontas-taxidia-kai-ptiseis-entos-kinas/

      Διαγραφή
  18. Σχεδιο για bad bank απο ΤτΕ...euro2day

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Inside info για frigo. Το καλύτερο ίσως τρίμηνο ever (με δόση υπερβολής) αυτό που διανύσαμε το Q1. Μεγάλη μείωση παραγγελιών άνω του 50% για τα επόμενα τρίμηνα με τα εργοστάσια να υπό υπόλειτουργούν σε μεγάλο βαθμό. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τι από αυτά έχει αποτιμηθεί στη μετοχή. Όπως επίσης δεν έχω νούμερα να σας πω. Ίσως και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύμφωνα με τη διοίκηση το δεύτερο τρίμηνο ήταν σχεδόν γεμάτο (πάνω από 80%) από παραγγελίες (ήδη από τις 19 Μαρτίου):
      https://finance.yahoo.com/news/edited-transcript-frigo-earnings-conference-231152740.html

      Διαγραφή
  20. Μία επισήμανση-σκέψη για τις εισηγμένες "Κινεζούλες" σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Πριν καιρό ο Τρόμπας είχε πει πως υπάρχει η σκέψη της απαγόρευσης διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ κινεζικών εταιριών. Είναι πολύ πιθανό, καθώς ανακινεί και πάλι τον εμπορικό πόλεμο εν μέσω πανδημίας, να προβεί στην υλοποίηση της απειλής του. Έχω πει πως κυριαρχούν "μικροί" ηγέτες εν μέσω μεγάλης κρίσεως οικονομικής και υγειονομικής.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τον πίνουμε πικρό και αλύγιστο σήμερα, που θα έλεγε και ο κύριος Hippy. Τι τις ήθελα τις μαγκιές στην Άλφα? Ότι έβγαλα σε προηγούμενα μικρά trade έχασα τα μισά με τη μία. Παρόλα αυτά θα περιμένω σήμερα και αύριο να δω τι θα κάνει ο Αμερικάνος. Έχω μια διαίσθηση ότι μπορεί να γυρίσει και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας περί Αμερικάνου, αλλά μάλλον στα πάνω του η γριά Ευρώπη θα ανεβαίνει λιγότερο και στα κάτω του θα πέφτει περισσότερο.
      Ο ασθενής πεθαίνει, το φάρμακο ακριβό, το ταμείο δεν το καλύπτει.

      Διαγραφή
    2. Το κλείσιμο της ΑΛΦΑ ήταν κοντά στα απόλυτα χαμηλά κλεισίματα. Οπότε πιθανολογώ φίλε Ευρωβλάχο πως εύκολα θ΄αντιδράσει μέχρι τα 0,65-0,67. Ας έχουμε κατά νου όμως ότι η απαγόρευση του short selling λήγει στις 18/05/2020 και για κάποιες μετοχές που ελπίζουν σε κρατικές ενισχύσεις ίσως αλλάξουν-χειροτερέψουν τα πράγματα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ευρωβλάχε δεν τρέχει τίποτα. Βρίσκεται σε range. Τα 0.7 με 0.75 δεν θα τα πέρναγε έτσι με τη μία.
      Ανησυχείτε κάτω απο 0.55 ( 0.5+) ... χαίρεστε πάνω από 0.8!!
      Σύντομα θα δείξει ... να βλέπω τις μάρκες 😂😂😂

      Διαγραφή
    4. Κύριοι έχω την αίσθηση ότι δεν είναι καιροί για παίγνια. Ξεσκονίζοντας το χαρτοφυλάκιο, δεν σας κρύβω ότι σκέφτομαι σοβαρά να δώσω Ελλάκτωρα και Άλφα, για να κοιμάμαι ήσυχος. Από πιο μικρά σκέφτομαι τα λίγα Βιοσώλ να τα γυρίσω σε Έλαστρον. Θα δώσω μια ακόμα ευκαιρία στην Ιντερτέκ και θα την διακρατήσω, όπως και τον Κυριακούλη.
      Γενικότερα, έχω ξενερώσει λιγάκι με το ΧΑ. Θα προτιμούσα να επιλέξω πέντε ως δέκα ξένες μετοχές, από τις ιδέες που συζητάμε εδώ και να μειώσω δραστικά την ενασχόλησή μου.

      Διαγραφή
    5. PBF πήρατε με το κλείσιμο του gap ή την φοβηθήκατε;

      Διαγραφή
    6. Δεν πήρα γιατί δεν με αφήνει να κάνω εντολές στο Pre-market που έπαιζε στο 9,10 με 9,50 και μετά ξέφυγε πάνω από 10. Θα δούμε μέχρι το βράδυ...

      Διαγραφή
    7. Φυσικά και πήραμε λίγο ακριβούτσικα βέβαια στα $9,80...και θα πάρουμε κι άλλα. Εάν δεν είχα αρκετά μεγάλη θέση στο CRUD θα ενίσχυα επίσης πιθανολογώντας contago 2-6% max στο επόμενο 12μηνο.

      Διαγραφή
    8. Πιστεύω κύριοι εντός του 2020 θα δούμε τα 17 με 20 δολάρια.
      Για να δούμε ...

      Διαγραφή
    9. Κύριε Hippy τη SEA Limited πως τη βλέπετε;

      Διαγραφή
    10. Κύριε Τάκη είστε μεγάλος παίχτης. Ειλικρινά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έχετε προσελκύσει στο μπλογκ ταλαντούχους συναδέλφους. Ανήσυχους, διαβαστερούς, πολύ ικανούς. Χαίρομαι να σας διαβάζω και θα χαρώ περισσότερο εάν πετύχετε αποδόσεις 100% ή και μεγαλύτερες.

      Προσωπικά είμαι λίγο παλιομοδίτης επενδυτής κι έχω σαν αρχή να μην τολμώ σε χώρους που δεν γνωρίζω. Με αυτό το είδος διασκέδασης-τα παιχνίδια-δεν έχω ασχοληθεί καθόλου οπότε δεν έχω άποψη για την Sea Limited και λόγω αυτού δεν ακολουθώ. Οι άλλες εταιρείες που αναφέρθηκαν, αυτές της Σιγκαπούρης, μου φαίνονται πιο ενδιαφέρουσες κι απ΄ότι είδα το νόμισμα είναι πολύ σταθερό με το ευρώ. Λογικό αφού η Σιγκαπούρη είναι ίσως μέσα στις 3 καλύτερες οικονομίες του κόσμου.

      Διαγραφή
    11. Αγορά PBF στο 10,84 (αν και ντρέπομαι που το λέω). Το ίδιο ποσό που σκόπευα, άρα λιγότερα κομμάτια, dollar cost averaging που λένε (συνολικός μ.ο. $8,35) Κάπου εδώ ολοκλήρωσα την τοποθέτησή μου στην PBF, θα ξαναβάλω μόνο στα 5,5 και στα 3, αν τύχει να δούμε κάτι τέτοιο.

      Πάντως δεν με πάει τελευταία! Η πολλή ενασχόληση με έχει καταντήσει τρέιντερ της συμφοράς.

      Διαγραφή
    12. Υπάρχει μια φημολογία ότι η HollyFrontier διαπραγματεύεται την εξαγορά της στα 22 δολάρια.

      Διαγραφή
    13. Με την ελπίδα να μην πάρω κάποιον στο λαιμό μου, έτσι να για να κουβεντιάζουμε, δε θα μου έκανε εντύπωση να ανοίξει αύριο με gap στο 11,4~11,7 και να γυρίσει πάλι στο 9,10 (όχι αύριο απαραίτητα).
      Λίγη προσοχή στο FOMO.

      Διαγραφή
    14. Αν πάει $3 δεν είναι ν΄ακουμπάμε...το μαγαζί πάει για χρεοκοπία. Προσωπικά προτιμώ να αγοράζω στη δύναμη, στην άνοδο, προτιμώ να πυραμιδώνω. Οπότε έχω σαν τιμή στόχο επόμενης αγοράς το σπάσιμο του προηγούμενου τοπικού υψηλού (τα $12) μετά από διήμερη επιβεβαίωση.

      Διαγραφή
    15. Παρακολουθούσα και την CVI μήπως δώσει αυτή ένα καλό σημείο εισόδου αλλά κινούνται όλες μαζί παρόμοια, με την PBF να έχει μεγαλύτερες διακυμάνσεις.

      Διαγραφή
    16. Συμφωνώ με το κύριο Hippy. Αν ξαναπάει 5 δολ. ή 3 ακόμη χειρότερα τότε το μαγαζί πάει για χρεοκοπία.

      Η μετοχή πιέστηκε υπερβολικά λόγω των συνθηκών και του χρέους που είχε, το οποίο αυξήθηκε κατά 1 δις, αφού την λάθος στιγμή έτυχε να έχει κλείσει την εξαγορά του 6ου διυλιστηρίου.

      Όμως η διοίκηση έκανε τις σωστές κινήσεις και δεν κινδυνεύει η εταιρεία. Αυτό πρέπει να προεξοφληθρί τώρα και στην τιμή. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μια τιμή στα 17 με 20 θα ήταν δικαιότερη.

      Διαγραφή
    17. Κύριε Τάκη πιστεύετε ότι θα αντέξει η εταιρεία αν έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοιου το φθινόπωρο και έχουμε πάλι μία από τα ίδια? Επίσης, γενικότερα με την πανδημία υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μαγκωθεί και να αναβάλλει πράγματα που θα έκανε για ένα χρόνο μετά.

      https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/epixeiriseis/analisi-ton-nyt-oli-erminevoun-tous-chrismous-tou-bafet-i-esiodoxi-i-apesiodoxi-ke-i-realistes/amp/

      Διαγραφή
    18. Με τα Αν και τα Αν δεν προοδεύει ο κόσμος.

      Ο κόσμος θέλει Θα και Θα.

      Και Αν δεν έχουμε 2ο κύμα και Αν αύριο μας πατήσει ένα αμάξι τι κάνουμε;

      Διαγραφή
    19. Μου φαίνεται λογικό οι περισσότεροι συμπολίτες να κάνουν αυτό που επιθυμώ κι εγώ.

      Τι είναι?

      Να πιάσω τραπέζι κατά τις 11.00 στο μαγαζάκι στην παραλία, να πιω τον φραπέ μου, να βουτήξω για καμιά ώρα και να ουζάρω χαζεύοντας μετά. Προσπαθώ μάλιστα να ψήσω την κυρά να αδράξουμε την μοναδική ευκαιρία και να πάμε Μύκονο τον Ιούλιο. Το επιχείρημα μου είναι "Αν δεν το κάνουμε τώρα με τιμές ευκαιρίας πότε θα το καταφέρουμε?"

      Δυστυχώς ανθίσταται. Εννοείται ότι το δικό της θα γίνει τελικά. Τέλος πάντων. Βολεύομαι και με Νάξο.

      Διαγραφή
    20. Κι επειδή για το καλό σενάριο-διακοπές απαιτούνται και κάμποσα όβολα θα μ΄ενδιέφερε κύριε Τάκη η ματιά σας στα αποτελέσματα της ΚΟΥΕΣ. Ο κύριος Φέσσας μοιάζει ν΄αγαπά και να φροντίζει την μαμά εταιρεία εμπλουτίζοντας την με κερδοφόρες θυγατέρες. Ομοίως και τη μετοχή στο ταμπλό. Η εταιρία σεβόμενη τους μετόχους δημοσίευσε τ΄αποτελέσματα 2019 νωρίς, στις 7/4.

      Την εταιρεία με προσαρμοσμένα Κέρδη ανά μετοχή (adjusted) €0,5763 (Ρ/Ε = 13) δεν την λες φτηνή αλλά ούτε κι ακριβή.

      Διαγραφή
    21. Κε hippy σίγουρα θα το σκέφτονται και θα το χρειάζονται πολλοί. Αλλά υπάρχει κ η μετά καραντίνα οικονομική-εργασιακη ανασφάλεια που θα περιορίσει σημαντικά αυτά τα σχέδια. Είμαστε λαός που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις σειρήνες του ελληνικού καλοκαιριού αλλά μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης έχουμε μάθει να είμαστε πιο μετρημένοι

      Διαγραφή
    22. Η φωνή της λογικής...ποιος μπορεί να την κοντράρει?

      Εάν όμως μπορούν να εξοικονομηθούν έστω και 200 ευρώ ΠΡΕΠΕΙ να αποδράσουμε έστω και για ένα τριημερο τόσο για εμάς όσο και για αυτούς που ζουν από εμάς. Η Χώρα Must Go On

      https://www.youtube.com/watch?v=t99KH0TR-J4

      Διαγραφή
    23. Προφητικός ο κύριος Barren, η PBF άνοιξε με gap. Μένει να επιστρέψει στο 9,10 μέσα στις επόμενες μέρες για επιβεβαίωση της στήριξης. Εκεί θα είναι ένα καλό σημείο αγοράς για τους ενδιαφερόμενους.

      Διαγραφή
  22. Greek Banks Brace for 50% Bad Loan Ratio Amid Virus Fallout
    2020-05-04 13:19:02.278 GMT


    By Sotiris Nikas and Nicholas Comfort
    (Bloomberg) -- Greek banks may see bad debt levels surge to
    half their loan book because of the impact of the coronavirus on
    the country’s weakened economy, according to people familiar
    with the matter.
    The economic shutdown will probably push non-performing
    credit up from about 40%, or 68 billion euros ($74 billion), at
    the end of December, the people said, asking to remain anonymous
    because the estimate isn’t public. The increase will amount to
    about 10 billion euros despite flexibility European authorities
    have afforded banks in deciding whether to classify loans as
    non-performing, one of the people said.
    Regulators around the world are giving banks unprecedented
    relief while Europe’s richest states are offering hundreds of
    billions of euros in loan guarantees to keep credit flowing to
    the economy. Yet Greek lenders, still struggling with the
    aftermath of the 2012 sovereign debt crisis, risk being moved
    back to square one as the coronavirus complicates the country’s
    ambitious plan to pare back its bad loans.
    Bank of Greece Governor Yannis Stournaras is calling for
    the euro area or individual member states to set up a state-
    backed bad bank to take soured debt off lenders’ balance sheets
    to focus on lending. The Greek central bank is working on a
    scenario to see what effect the solution would have on the
    country, according to the people.
    A 2017 proposal to establish such asset management
    companies didn’t take off because they would run afoul of
    European rules designed to limit taxpayer-funded rescues of
    banks. A revived discussion this year has been met with
    skepticism in Germany and other countries, Bloomberg reported
    last month.
    Before the spread of the virus this year, the Greek
    government had put in place an Italian-style asset protection
    plan known as Hercules to help lenders cut their bad loans by
    40%. According to the plan, the banks will package their soured
    debt into securities and sell them with the help of a partial
    state guarantee.
    Read More: Mezzanines, Waterfalls and Fees in Greece’s Bank
    Rescue Plan
    An official for Greece’s Finance Ministry said Hercules is
    the only project and there are no plans for a bad bank at the
    moment. But it will support any European plan that will
    strengthen banking sector, the official said.
    Greece’s top four lenders -- National Bank of Greece SA,
    Eurobank Ergasias SA, Alpha Bank SA and Piraeus Bank SA -- have
    pledged to use Hercules and Eurobank has already requested the
    state guarantee for its first securitization. The coronavirus
    outbreak has created delays in their plans but banks remain
    committed to reducing bad loans by about 50 billion euros by
    2021.

    --With assistance from Paul Tugwell.

    To contact the reporters on this story:
    Sotiris Nikas in Athens at snikas@bloomberg.net;
    Nicholas Comfort in Frankfurt at ncomfort1@bloomberg.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα, η SWN εμφάνισε στο Q1 2020 ζημιές μαμούθ $1,55 Β, από τα οποία τα 1,48 ήταν απομείωση αξίας αποθεμάτων, λειτουργικά παρέμεινε κερδοφόρος παρά τη μείωση τζίρου 40% YoY και τη μειωμένη τιμή NG.
    Χάθηκε το 50% των Ιδίων Κεφαλαίων, ωστόσο η μετοχή δεν είδε δεν άκουσε δεν κατάλαβε.
    Εντωμεταξύ το NG φαίνεται να έκανε breakout με min τεχνικό στόχο 2,43, αν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα λογικά η μεσοσταθμική τιμή του θα είναι στο Q2 γύρω στα $2,0 όσο δηλαδή και στο Q1, άρα δεν αλλάζει κάτι πλην του momentum που γίνεται θετικό. Αν στο Q3 διατηρηθεί πάνω από 2,0 πιθανώς θα υπάρξει ανάκτηση των απομειώσεων.
    Περιμένω να δώσω το υπόλοιπο 50% της θέσης SWN μοιρασμένο στα 4,0 και 5,0, αν γυρίσει προς τα 2,0 ξαναπαίρνω τα πωληθέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε και της PBF έρχονται τα μαντάτα.
      Ζημιές και εδώ ρεκόρ θα έχουμε.
      Παρόμοια θα είναι ... να βλέπω τρελές ζημιές και οι μετοχές να ανεβαίνουν και τα αρκούδια να τρελαίνονται και να μην μπορούν να το κατανοήσουν.

      Να ανακοινώνει η PBF ζημιές 1,3 δις και η μετοχή να ανεβαίνει 13%!!!!!!!
      Ο yeeeeeeeeeessss

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα! Κύριε Τάκη, μπορείτε να πείτε δυο λόγια και να εξηγήσετε τι είναι καλύτερο για τις τράπεζες; Μία bad bank με όλα τα κόκκινα δάνεια όμως ή αυξήσεις κεφαλαίου με συμμετοχή ιδιωτών τουλάχιστον 10-15 δισ. Επίσης, σε μία bad bank ποιος θα βάλει τα λεφτά; Χρειάζονται αυξήσεις και σε αυτή την περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το "Freddy Crueder" βλέπω πόνο μοιράζει.

    https://www.google.com/search?q=freddy+krueger&oq=fredfy&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0j46.2804j0j7&client=ms-android-samsung-ga-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=sSz

    Δεν θα πάει ΜΕΙΟΝ 100 δολάρια;
    Εφιάλτης με το λάδι 😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δείτε που σύντομα θα μας πουν ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

      Το ερώτημα είναι αμείλικτο ... πότε θα το δούμε ΣΥΝ 100 δολάρια;

      Διαγραφή
    2. Θα τους ξύσουν με τα νύχια του....

      Διαγραφή
    3. Βολευόμαστε και με τα +12 δολάρια κύριε Τάκη καθώς θα έχουμε (έχω) περάσει το ποτάμι με τα πιράνχας δίχως δαγκωματιά χα χα. Κι ότι δώσει ο αδύνατος Κάρολος κέρδος

      Διαγραφή
  26. Για τον "γρήγορο" Captain Cook

    "Η BNP Paribas προειδοποίησε ότι τα κέρδη του 2020 θα είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με αυτά του 2019, παίρνοντας ήδη πρόβλεψη 1.2 δισ. ευρώ για προβληματικά λόγω Κορωναϊού δάνεια."

    Δεν την λες και κακή την είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον καλό φίλο Σύλβιο (νά΄ναι καλά κι ελπίζω να τον ξαναδιαβάσουμε κάποια στιγμή στο μπλογκ)

      Repsol Rises After Earnings Beat Estimates, Maintains Dividend

      Ισως τα καλυτερα κερδη απο τις ευρωπαϊκες πετρελαϊκες μεχρι τωρα και βασικο οτι διατηρει το μερισμα. Ανεβαινει +10% σημερα αλλα ακομη -40% για τη χρονια. Η Credit Suisse την ξεκινησε πριν 1 ωρα και ως trading idea με τιμη στοκο 9.2 και stop loss 7.9

      By Rodrigo Orihuela
      (Bloomberg) -- Repsol SA’s first-quarter profit fell 28% as
      oil prices began their unprecedented decline, but it beat
      analysts’ estimates and shares rose.

      Earnings from the Spanish energy producer, like those of
      its peers, reflect what’s proving to be a historic moment for
      the industry. Crude’s collapse has forced companies to make
      drastic cuts in spending and, in some cases, slash shareholder
      payouts. Still, Repsol has performed better than some of its
      rivals.

      It maintained the dividend, and said net debt won’t
      increase at the end of 2020 compared with a year earlier. This
      will ease pressure on the balance sheet at a time other oil
      majors have been borrowing to maintain access to ready funds as
      the downturn drains cash flows. The decline in Repsol’s earnings
      is also less than that of rivals such as Eni SpA.

      French major Total SA also reported a 35% decline in first-
      quarter earnings on Tuesday. It deepened spending cuts for the
      year and offered to pay some of the dividend for the last three
      months of 2019 in shares to help preserve cash.
      Repsol has already halted its share buybacks and canceled
      plans to unveil a new clean-energy strategy this month.
      Adjusted net income fell to 447 million euros ($488
      million) in the first quarter, beating analyst estimates.
      Earnings from oil exploration and production plunged to 90
      million euros from 323 million euros a year earlier.

      Repsol’s shares rose as much as 9.4% and were 7% higher at
      8.20 euros as of 9:31 a.m. in Madrid. The stock has declined 41%
      this year.

      Benchmark Brent crude is currently trading below $29 a
      barrel. It’s down more than 50% since the start of the year as
      the coronavirus pandemic wipes out fuel demand, meaning oil
      companies that also refine crude are hit twice over. Repsol
      estimates an average Brent price of $35 from April to December
      this year.

      The company relies heavily on its downstream business in
      Spain, where the government ordered one of Europe’s most
      stringent lockdowns in mid-March to slow the spread of the
      virus.
      In its quarterly report, Repsol for the first time split
      its downstream units into two: industrial production --
      including fuel refining and chemical production -- and
      commercial and renewable-energy operations, which include
      filling stations and electricity.
      In the industrial division, adjusted income rose 6.3%,
      bolstered mainly by its refinery in Peru, and by the relatively
      small energy trading unit. In the other part of the unit, net
      income slid 12% mostly because of the impact of the virus on
      consumption.

      Διαγραφή
    2. Φίλε hippy ευχαριστώ θερμά! Την είδα σήμερα εκεί στο 27.50 αλλά δεν πήρα γιατί χθες στο κλείσιμο πήρα αρκετά δεινόσαυρακια (ΑΔΜΗΕ)και δεν θέλω να χαλάσω την ποσοστοση ρευστότητας στο χαρτοφυλακιο μου.Εχω αποφασισει να δείξω χαρακτηρα μέχρι να βρεθεί κάτι που κάνει μπαμ...

      Διαγραφή
    3. Εκτός και η Γαλλίδα μου κλείσει το ματι κοντά στο 26...

      Διαγραφή
    4. H Credit Suisse μόλις έκλεισε το trade στη Repsol στο 9.1. Προσωπικά βλέπω πιο πανω, αλλά όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος.

      Καπετάνιε δεν είσαι μόνος. Ολοι τρειντερς έγιναν.

      Διαγραφή
    5. Φίλε hippy καλώς ήρθατε στο club των γρήγορων και των φευγατων!Είναι αλήθεια όσο να'ναι μια μοναξιά την ένιωθα...

      Διαγραφή
    6. Αντιγραφή από το σημερινό ραπόρτο της Goldman για τη ΒΝΡ.

      Τιμή στόκος +80% στα Ε51. Ρ/Ε για 2021 στα 6 και για το 2022 στα 4.5. Μερισματική απόδοση για το 2021 στα 8% και για το 2022 11%. P/BV 0.4. Και αυτά για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας με credit rating A+. Και σκέφτομαι μετά για τις δικές μας. Που πας ρε Καραμητρο ξεβράκωτος στα κουκουμπερς τα καλυβιωτικα???   

      Πρώτη σκέψη να ψωνίσω μερικές BNP. Μετά όμως σκέφτηκα "η Goldman δεν είναι που προ ετών προμοτάριζε την ΕΤΕ με τιμές στόκους 3 και 4 ευρώ (50-80% άνοδος από τις τότε τιμές) Και κάθομαι (προσωρινά) στ΄αυγά μου.

      Διαγραφή
    7. Φίλτατε hippy υπομονή.Παιζουμε με τους φελλους μέχρι να ωριμάσει στα βαρέλια το 25ετιας Napoleon και εκεί κοντα θα ματαψωνισωμεν. Ελληνικές Τράπεζες?Μπα καλύτερα την κουρτίνα 2..

      Διαγραφή
    8. Κύριε Τάκη και λοιποί φίλοι μήπως έχουμε ξεχάσει λιγάκι την ρήση σας :ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ η είναι η ιδέα μου?

      Διαγραφή
  27. K. Tακη και λοιποι φιλοι, αρχισαν τα οργανα.. Η Νορβηγεζα παει για καναβατσο...

    https://markets.businessinsider.com/news/stocks/norwegian-cruise-line-stock-price-after-going-concern-doubt-investors-2020-5-1029166621

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι περίεργος κύριε Ανδρέα θα κάνει παρέμβαση σε κάποια απο αυτές ο Μπαφετίδης;

      Διαγραφή
    2. Λετε? χαχα!! Για να δουμε..

      Η Sea σημερα αεροπλανο..δεν καταλαβαινει τπτ! Μπηκατε εσεις?

      Διαγραφή
    3. Ο Buffet ψάχνει (εμμέσως εκβιάζει) τα σίγουρα. Θα περιμένει να τον πλησιάσουν και να του προσφέρουν πακέτο μετοχών με έκπτωση 30% τουλάχιστον. Όπως έγινε με την GS το 2008 μετά την κατάρρευση της ΛΗΜΑΝ.

      Διαγραφή
    4. https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/nagkib-saouiris-to-antipalon-deos-tou-bafet-o-megistanas-ex-egiptou-tha-agorasi-aeroporikes/amp/

      Διαγραφή
    5. "Αντίπαλο δέος του Μπάφετ" γράφει ο δημοσιογραφίσκος για να υποκλέψει κανένα κλικ.
      Εκεί που έκλασε ο Μπάφετ φύτρωσε ο Σαουίρις.
      Παρντόν για το λεξιλόγιο αλλά...

      Διαγραφή
    6. Κύριοι είμαι ένας απο τους μεγάλους θαυμαστές του Μπάφετ. Όμως νομίζω, ότι λόγω ηλικίας το μάτι του δεν πετάει σπίθες, όπως πριν πολλά χρόνια.
      Νομίζω ότι είναι λίγο φοβισμένος και μακρυά απο Αμερική δεν μπορεί πλέον να κοιτάξει ....

      Διαγραφή
  28. Κτήμα Λαζαρίδη, ακόμη μία εξαιρετική χρονιά. Βελτίωση μεγεθών και νέες επενδύσεις με οριακή αύξηση δανειακών υποχρεώσεων. Νέο χαμηλό (στοιχεία από το 2004) για το δείκτη ταχύτητας είσπραξης απαιτήσεων στις 86 ημέρες, όπως και στο δείκτη ταχύτητας κυκλοφορίας αποθεμάτων στις 221 ημέρες. Συντελεστής μόχλευσης 20,72% (νέο χαμηλό από το 2004) και ROE στο 7,47%. Δείκτης γενικής ρευστότητας 3,72 / δείκτης ειδικής ρευστότητας 2,39 και δείκτης κάλυψης τόκων 8,51 φορές. Αυξημένες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητας, παρά την αυξημένη ανάγκη κεφαλαίου κίνησης.
    Δίκαια τιμή 1,58 (έχω αφαιρέσει άυλα και βιολογικά στοιχεία επίσης) - Ρ/Ε 11,54 φορές - Ρ/ebitda 8.31.

    Σημείωση : Ο γράφων έχει θέση σε μετοχές της εταιρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σας και εδώ κύριε Βασίλη με εκκίνηση αγορών το 2018 στα 0,52. Δεν έχει δοθεί ούτε λέπι.

      ΚΥΡΙΟ όμως τον έδωσα στις 13/02/2020 τη μέρα που είχε κάνει κάπως αυξημένο όγκο, κάτι είχε αρχίσει να μην μου πηγαίνει καλά.

      Διαγραφή
    2. Να πω εδώ ότι το αφεντικό είναι νοικοκύρης, διορατικός και σωστός manager.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη σε πιο αναφερεστε του ΚΤΗΛΑ?

      Διαγραφή
    4. https://www.google.com/amp/s/www.capital.gr/epixeiriseis/3200926/ktima-k-lazaridi-oudemia-sxesi-ufistatai-me-tin-marmara-lazaridis%3famp=true

      Διαγραφή
    5. Κ γω παιδες παρον απο παλια στο κτηλα..

      Διαγραφή
    6. Επειδή το Κτήμα Λαζαρίδη πραγματικά έχει ανεβάσει την ποιότητα το managment έχε δώσει βάρος στην παρουσία στα καλά εστιατόρια με επιτυχία. Το αναγκαστικό κλείσιμο λόγω της επιδημίας πιθανολογώ ότι θα επηρεάσει τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου δίνοντας πιθανά την ευκαιρία σε μερικούς αργοπορημένους (εγώ) ή που ξεστράτισαν σε λάθος επιλογές (πάλι εγώ) να τον τιμήσουν εκεί γύρω στο €1.

      Διαγραφή
  29. Κύριε Βασίλη μου πολύ χαμηλη εμπορευσητητα για να μαζέψεις κομμάτια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η PBF ξανάγραψε το 9 μπροστά. Κύριε Barren τι λέτε, θα την τιμήσετε στο 9,10?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διπλασίασα κ. Ευρωβλάχε στο 9,60.
      Στο 60% πλέον Μ.Ο. 7,8.
      Αναμονή να δούμε πού το πάει.

      Διαγραφή
    2. Μόλις εκτελέστηκε και η δική μου εντολή στο 9,40.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Barren έχετε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την πετυχημένη προβλέψη σας με τη PBF.

      Να τολμήσω να ρωτήσω πως την μυριστήκατε αυτή τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη;

      Διαγραφή
    4. Να είστε καλά κ. Τάκη.
      Κατ' αρχήν αυτές τις μαϊμουδιές τις κάνουν συνέχεια στο Αμέρικα, δηλαδή όταν κλείνει στο κάτω όριο καθοδικού gap, να την ανοίγουν με gap up στο άνω όριο (11,40) και να τα γεμίζουν με κάθοδο, στήνοντας bull trap.
      Έπειτα στο ~11,70 περνούσε μακροπρόθεσμη καθοδική αντίσταση (μωβ), η οποία τη σταμάτησε και στα 12.
      Τέλος η έως τώρα δομή της ανόδου μου έχει δώσει την εντύπωση ότι από τα 12 βρίσκεται σε κύμα 4, που συνήθως είναι συσσώρευσης και συχνά εκδηλώνονται ως τρίγωνα. Στο 9,10 που σταμάτησε είναι διόρθωση 50% του κύματος 3, θεωρητικά η μέγιστη επιτρεπτή για κύμα 4. Άρα υπέθεσα ότι θα κινηθεί είτε σε καθοδικό τρίγωνο 11,7-9,1-11,4-9,1 είτε σε συμμετρικό χοντρικά 11,7-9,3-11,4-9,5.
      Αρχικά είχα στηθεί 9,30 αλλά φοβήθηκα μήπως δε το κάνει και μπήκα 9,60, τελικά το έκανε με το παραπάνω.
      Να δούμε τώρα, ελπίζω να μη ξεφύγει κάτω, αλλά πάλι θέλω να πάρω κι άλλα.
      https://prnt.sc/sc3zzg

      Διαγραφή
    5. Εδώ ψήνομαι κι εγώ να πάρω κι άλλα.

      Διαγραφή
    6. Κε Μπάρεν, όποτε έχετε χρόνο μπορείτε να μου πείτε διαγραμματικά για την CELH και την NOW.
      Ευχαριστώ προκαταβολικά!

      Διαγραφή
  31. Κύριε hippy, μια ερώτηση αν μου επιτρέπετε. Στις μεγάλες μετοχές, τις καλές τις μερισματοφόρες που είναι για μακρά διακράτηση, όπως είναι οι Αγγλίδες, μπαίνετε μονομιάς ή πυραμιδώνετε κι εκεί. Επίσης, ποιο είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχετε διακρατήσει μια τέτοια μετοχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σκηνή είναι από ελληνική ταινία. 

      H μέρα στο σκηνικό είναι συννεφιασμένη, που και που πέφτει και καμιά ψιχάλα. Δυο διαβάτες διασταυρώνονται στο δρόμο. Και οι δυο κρατούν ομπρέλες, ο ένας κλειστή, ο άλλος ανοιχτή. Μόλις αλληλοπροσπερνόνται δυο τρία βήματα, σταματούν, στρέφουν για μια στιγμή και παρατηρούν ο ένας τον άλλο. Κατόπιν συνεχίζουν όμως αυτός που είχε ανοιχτή ομπρέλα την κλείνει ενώ ο άλλος την ανοίγει.

      Πριν 8 χρόνια που ξεκίνησα να γράφω στο μπλογκ ο κύριος Τάκης με πείραζε πως μου τα τρώνε οι χρημ/κες καθώς πουλούσα πιο γρήγορα κι απ΄τη σκέψη για πώληση (παραφράζοντας τον Λούκυ Λουκ). Σιγά σιγά του έμοιασα χα χα. Στην Αγγλία και γενικότερα στις ξένες αγορές θα ήθελα να μην πουλάω ποτέ. Έχω πχ σημαντική ακίνητη θέση στην GSK από το 2014 που την έκανε σύσταση στους πελάτες της η Eurobank. Επειδή όμως δεν γνωρίζω καλά την αγορά τους πάντα κάνω stop loss στα λάθη μου (πχ CNA).

      Διαγραφή
    2. Είστε φοβερός στον τρόπο που τα λέτε!

      Να που φτάσατε όμως να θέλουμε να αντιγράψουμε στοιχεία από το στυλ σας!

      Διαγραφή
    3. Φίλε hippy έχω και εγώ μια σκηνή αλλά πραγματική και όχι από ταινία: Στο καφενέ του παππού μου συνήθιζαν να τα πίνουν δύο φίλοι και κουμπάροι.Ενα βροχερό χειμωνιάτικο βράδυ βγήκαν και ξεκίνησαν μεθυσμενοι να πάει ο καθένας στο σπίτι του που ήταν στις δυο άκρες του χωριού μη φαντασθείτε 200 μέτρα.Βγαινοντας από τον καφενέ λέει ο ένας: κουμπάρε Σπυρο θα σε πάω εγώ στο σπίτι σου γιατι είσαι τυφλά. Εντάξει του λέει ο άλλος και ξεκίνησαν. Φθάνοντας στο σπίτι του λέει ο άλλος τωρα κουμπαρε Γιάννη πρέπει να σε πάω εγώ στο δικό σου γιατι δεν βλέπεις από την τυφλά σου.Αυτη η ιστορία συνεχίστηκε καμία ώρα οραν και κλείνοντας τον καφενέ ο παππούς μου τους συνάντησε στη διαδρομή για το σπίτι μας έκπληκτος τους ρώτησε τι διάολο κάνουν και αφού του εξήγησαν πήγε τον καθε ένα στο σπίτι του!

      Διαγραφή
  32. Ξέρει κανείς για την ΜΛΣ αν έβγαλε αποτελέσματα και αν υπάρχει μέλλον για την μετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα (έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 30/6), αλλά δυστυχώς οι προοπτικές της είναι δυσοίωνες. Με 27 εκατομμύρια ευρώ άυλα και το επιχειρηματικό της πλάνο να φαίνεται πως έχει αποτύχει, δημιουργείται σοβαρό θέμα ακόμα και για την ίδια την επιβίωση της εταιρίας...

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω εδώ και ο Maic μάλλον σε αποτυχία παραπέμπει. Μόνο σε Α.Ι. δεν παραπέμπει αυτό το πράμα.
      Ο Καματακάκης μάλλον πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπή ...

      Διαγραφή
    3. Η διοίκηση της εταιρίας κάνει καινούριο σχέδιο και πλάνο και ειναι αισιόδοξη για το μέλλον και προσπαθεί να βρει στρατηγικό επενδυτή.

      Διαγραφή
  33. Η BT Group ανακοίνωσε την μη καταβολή μερίσματος, για 2 χρόνια αν κατάλαβα καλά, προκειμένου να κάνει επενδύσεις σε δίκτυο οπτικής ίνας. Αυτό θα αποθαρρύνει αρκετούς που ήλπιζαν στο μέρισμα και κυρίως θεσμικούς επενδυτές, καθότι έδινε και γενναίο μέρισμα.

    Τα αποτελέσματά της ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λέει το άρθρο καθώς μόνο μία εβδομάδα ήταν μέσα στο lockdown. Θα τα δω κάποια στιγμή με την ησυχία μου. Η πανδημία θα έχει κάποια επίδραση λόγω κυρίως της περικοπής συνδέσεων και της αναβολής συνδρομών για αθλητικά.

    Η τιμή τώρα είναι στα 105 GBp στο -8%. Αν τη δω στο range 80 - 90 θα το σκεφτώ για αύξηση θέσης.

    https://uk.finance.yahoo.com/news/bt-scraps-dividends-support-fiber-063428322.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας κ. Ευρωβλάχε,
      Μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρώ αυτό:
      https://news.sky.com/story/o2-and-virgin-media-merger-to-create-31bn-telecoms-giant-11984367
      Όταν στην αγορά δυναμώνουν οι ανταγωνιστές σου, υπάρχει πρόβλημα. Κάτι πρέπει να κάνεις κι εσύ.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ξενοφών ευχαριστώ για την επισήμανση. Είναι όντως πολύ σημαντικό αυτό, γι αυτό δεν θα βιαστώ να κάνω οποιαδήποτε κίνηση.

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα σε όλους.
    Η ΗFC ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα...!!! και πέφτει.
    Η PBF πήγε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την μαζεύουν...
    Just for your info.
    I am in !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ξέχασα το : πήγε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων "μετά από μία εβδομάδα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂