Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Sea Limited (SE) ... απο Σιγκαπούρη στο NYSE

Μελετάμε ... και ακούμε απόψεις.


208 σχόλια:

  1. Συνεχίζουμε εδώ να σχολιάζουμε και να αναλύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη, με μία αρχική ματιά βγάζω τα εξής χοντροκομμένα συμπεράσματα. Μου αρέσει το story, έτσι όπως το πλασάρουν και στο βιντεάκι, φαίνεται ότι θα έχει growth και να δεχθώ ότι οι αυξανόμενες ζημιές είναι επειδή βρίσκεται στη φάση της ταχείας ανάπτυξης.

      Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι μου φαίνεται ακριβή. Έχει κεφαλαιοποίηση στα 25,79b με πωλήσεις 2,18b, περίπου 11 φορές πάνω δηλαδή. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι έχει 3,2b Ταμείο και 1,6b δανεισμό.

      Βέβαια, ψάχνοντας και στην καρτέλα Holders στο Yahoo finance είδα ότι κατέχουν θέσεις η Fidelity και η T-Rowe Price με ημερομηνίες αναφοράς Δεκ 19 και Ιαν 20, τότε που η τιμή κινούνταν γύρω από τα 40 δολάρια.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Τάκη, από τις επιλογές σας τον Κορδέλλο τον επιλέξατε για μακροχρόνια διακράτηση ή για trade? Ρωτάω γιατί αν είναι πάλι να αρχίσουν να πουλάνε, να το έχουμε στα υπόψιν, μην μας φάνε την ψυχή.
    Πάντως από τις επιλογές σας αυτή που έτρεξε πιο πολύ είναι μία που δεν την ακολούθησα, ο Κέκροπας. Από τα 0,96 που την προτείνατε στα 1,65 σήμερα.
    Respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα μου γυρίζει τα εντόσθια ανάποδα.
      Η Ελλάδα έχει καταντήσει το προπύργιο του Καπιταλιστικού Κουμμουνισμού (βλέπε όπως Κίνα) στα Βαλκάνια ...

      Δυστυχώς η χώρα, μέρα με τη μέρα χάνει την Ευκαιρία να γίνει μια μικρή Σιγκαπούρη των Βαλκανίων. Ο λαός δεν γουστάρει .... η κυβέρνηση δεν τολμά.

      Διαγραφή
  3. Κε Τάκη για την NYSE:SE και τους κατακόκκινους ισολογισμούς της έχω να πω δύο λόγια.

    Διεκδικεί με άλλες 20 εταιρείες, τις 3 άδειες για full e-banking που θα δώσει η Σιγκαπούρη. Εάν κερδίσει αυτό θα είναι game changer για την πορεία της.
    Η ανακοίνωση θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο. (σύνδεσμος: https://www.mas.gov.sg/news/media-releases/2020/mas-receives-21-applications-for-digital-bank-licences )

    Βλέπει πολύ σοβαρά την αγορά της Ινδονησίας για το δεύτερο σκέλος των δραστηριοτήτων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, πως βλέπετε το ράλλυ στης μετοχές των πετρελαιοφόρων. Θα έχει συνέχεια?Έχω φτιάξει μία καλη θέση στην tnp του τσάκου και σκέφτομαι να την μεγαλώσω σε γυρίσματα. Έχει μεγάλο δανεισμό αλλά το μέρισμα που δίνει είναι ένας καλός λόγος για διακράτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε theoducati δείτε εδώ: http://www.nyfex.com/2020/04/tankers-toilet-paper.html καθώς και τα πρόσφατα tweets του: https://twitter.com/NYFEX .

      Προσωπικά δε νομίζω πως είναι "για παντριά" - περνάνε μια καταπληκτική φάση, αλλά η οποία δεν είναι διατηρήσιμη. Προφανώς εξαρτάται σε τι τιμή τις αγοράζετε, πάντως είναι πολύ υψηλού ρίσκου και έχουν τη φήμη ότι διαχρονικά καίνε τους μετόχους τους. Παρόλα αυτά πιστεύω πως μπορούν να έχουν μια θέση σ' ένα χαρτοφυλάκιο, ίσως οι προνομιούχες τους για μια έξτρα αφάλεια, σε καλές τιμές αγοράς, επειδή τείνουν να προσφέρουν μεγάλες διανομές οι οποίες στην Ελλάδα είναι παντελώς αφορολόγητες. Αυτό το τελευταίο είναι μεγάλο ατού.

      Αν θυμάμαι καλά είχατε αναφέρει πως ζείτε στο μαϊάμι, άρα φορολογείστε εκεί. Στη θέση σας δε θα έμπλεκα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Η εμπειρία μου από τον Τσάκο δεν ήταν καλή (μετοχικά μιλώντας πάντα)

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ κύριε Μιχάλη για της συμβουλές. Βασικά δεν κρατήθηκα σήμερα και στο -20% φόρτωσα μερικές ακόμα. Για να δούμε αν θα μου βγει.

      Διαγραφή
  5. Κύριε hippy πώληση των 3/4 της θέσης μου BNP στο 29.10 κατα τας γραφάς ισως και τα υπόλοιπα μέχρι το κλείσιμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κέρδος πολλοί αγάπησαν...τις ζημιές ουδείς (λαϊκή σοφία)

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη, πακετάκια στο ΑΛΦΑ σήμερα! Λες;

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς Φίλτατε hippy έφυγαν και τα υπόλοιπα στο 30 και πάμε για άλλα...

      Διαγραφή
    4. Εμένα η πλατφόρμα μου την BPF (εκ λάθους) μου την αποτιμά στα 27,ΧΧ (δεν θυμάμαι ακριβώς τα δεκαδικά).

      Μπαίνω σε σκέψεις .....

      Διαγραφή
    5. Παρομοίως κ.Τακη 27,58 μου την δειχνει η optima...

      Διαγραφή
    6. Α, γεια σας κύριε Νέαρχε .... και εγώ optima.
      ουουουιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

      Μπαίνω σε σκέψεις!!

      Διαγραφή
    7. Τι σκέψεις κύριε Τάκη?

      Κι εμένα η Optima τη δείχνει στα 27,58. Όπως και η Πειραιώς μου δείχνει την Royal Mail στα 4,xx αντί για 1,58.
      Παλιότερα στην Optima μου έδειχνε μία αγγλική μετοχή ×100, είχε μπερδέψει τις πέννες με τις λίρες. Παραλίγο να αγοράσω διαμέρισμα με το ποσό που έβλεπα.
      Λογικά τα μηχανάκια τους είναι απορρυθμισμένα.

      Διαγραφή
    8. Χεχε τωρα η Οptima είναι του Βαρδινογιάννη και η PBF είναι διυλιστήρια ... ποιος ξέρει καλύτερα; χεχε

      Εξάλλου τι νομίζετε ότι το 27 είναι δύσκολο;

      Διαγραφή
    9. Κύριε Βασίλη μου έχουν έρθει τα σήματα. Η τιμή στόχος είναι πολύ ψηλά (υψηλότερα απο τις νέες τιμές στόχους των οίκων ανοχής) ... αλλά εγώ στα μισά της διαδρομής θα βγω. Αύριο ενισχύω θέση.

      Διαγραφή
    10. Electric vehicle maker Nio says new China entity to draw investment of 7 billion yuan

      BEIJING (Reuters) - Strategic investors will inject 7 billion yuan ($989 million) into Nio (NYSE:NIO) China, a new entity controlled by Chinese electric vehicle maker Nio Inc, the firm said on Wednesday.

      In a statement, Nio said it would inject its core businesses and assets in China, which are valued at 17.77 billion yuan, into Nio China and invest 4.16 billion yuan in it.

      Nio will hold 75.9% of Nio China, and investors the rest after the transactions are complete, it added.

      Διαγραφή
    11. Τη στοπάραμε, τη μορφονιά, κύριε Βασίλη.

      Διαγραφή
  6. κ. Τάκη αυτό το συνεργάτη σας να τον κάνετε περισσότερο παρέα, μη χάνεστε! Αν μας (σας) την είχε αποκαλύψει 1 χρόνο πριν θα είχαμε πιάσει την καλή.
    Τι ταύρος είναι αυτός?
    Και πώς καβαλάς τέτοιο ταύρο χωρίς να τσακιστείς?
    Μια και τα δεδομένα είναι πολύ λίγα και είναι hardcore growth περίπτωση, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να σταθούμε στις ζημιές, αλλά στις προοπτικές. Παραθέτω λοιπόν κάποιες πρώτες σκέψεις και μπακαλίστικες εκτιμήσεις:
    Καταρχήν μου αρέσει το ηγετικό team. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όταν βλέπω CEOs κάτω από 40, με κοντομάνικα και φούτερ, φανς του Steve Jobs και με πτυχία από Stanford, Carnegie Mellon και Harvard λιώνω. Δείχνουν να το έχουν.
    ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι το έχουν και κατορθώνουν να καταστήσουν τη SEA αδιαμφισβήτητο leader στην περιοχή τους, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια χοντρική σύγκριση με δυο περίπου ομοειδείς εταιρίες σε πιο ώριμη φάση που είναι ήδη leaders στις κύριες αγορές τους :
    την AMAZON (Β. Αμερική) και τη BABA (Κίνα)
    Για την AMZN ($2.392) έχουμε μια σχέση P/SALES 4.21 και GDP/REVENUE 141
    Για τη BABA ($205) έχουμε P/SALES 8,04 και GDP/REVENUE 220
    Η SEA δραστηριοποιείται σε μια αγορά με GDP (2019) $3.6 τρις και μέσο Growth Rate 3ετίας 4,4%. Κάνοντας μια (θεωρώ) συντηρητική παραδοχή για ρυθμούς ανάπτυξης 0-1-2-3-4%, το 2025 θα έχει GDP $4 τρις. Αυτή τη στιγμή η SEA έχει P/SALES 11, αλλά GDP/REVENUE 1.657.
    Αν έως το 2025 η SEA έχει επιτύχει τη διείσδυση της ΒΑΒΑ στην Κίνα και με τον πολλαπλασιαστή πωλήσεων της AMZN, προκύπτει κεφαλαιοποίηση $80 δις, δηλαδή +350% από την τρέχουσα. Το πιθανότερο βέβαια είναι να μεσολαβήσει και κάποιο dilution, καθώς θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια, αλλά νομίζω ότι οι παραδοχές είναι αρκετά συντηρητικές.
    https://prnt.sc/s7axy9
    Τεχνικά τώρα, φαίνεται να τρέχει από τα $26 κύμα 5, το οποίο όμως θα μπορούσε άνετα να την οδηγήσει στα $100 και ίσως πιο πάνω.
    Πώς πιάνεις αυτό τον ταύρο από τα κέρατα?
    Προσωπικά θα ψαχτώ για μια 1η τοποθέτηση αν βρεθεί κοντά στα $40.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Barren εμείς λέμε να ανοίξουμε μια θεσούλα 2% με 3% του συνολικού χαρτοφυλακιου και να τα αφήσουμε. Τι είχαμε, τι χάσαμε;
      Αν όμως βγει ... θα γίνει το "δώσε και σε εμάς μπαρμπα"

      Θα την αναλύσω εως την Κυριακή ... με διαφορες λεπτομέρειες.
      Θα επανέλθω.

      Διαγραφή
    2. Η ημερομηνία κλειδί για τις επόμενες τιμές της SE είναι ο Ιούνιος (.-)
      Επίσης η SE έχει συνεργασία με την TENCENT Holding.

      ΥΣ Κε Τάκη πόσο δύσκολο είναι να αντιγράψει το ΧΑος την λειτουργικότητα & χρηστικότητα του χρηματιστηρίου της Σιγκαπούρης ?
      π.χ. https://www.sgx.com/securities/equities/E28

      Επίσης η άποψη σας για την Frencken

      Διαγραφή
    3. Κύριοι δείτε λίγο, αν θέλετε, την Frencken που προτείνει ο κύριος butcher από πάνω. Εμένα στην πρωτη ματιά μου άρεσε. Ας μας πει κι ένα πιο έμπειρο μάτι. Κύριε butcher έχετε να μας δώσετε κάποια παραπάνω πληροφορία; Πώς την βρήκατε;

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ευρωβλάχε μου αρέσετε. Γίνεστε διεθνής παίκτης ...

      Θα την βάλουμε και αυτή στο περισκόπιο.
      Ο κύριος Χασάπακλας , ξέρει απο Σιγκαπούρη και Ν.Α Ασία. Είναι εμφανές.

      Διαγραφή
    5. Θα σας πω και τι μου άρεσε. Μιλάμε κατ'αρχήν για μια εταιρεία που ασχολείται με αυτοματισμούς, μηχανήματα, μικροηλεκτρονικά. Η κεφαλαιοποίησή της είναι στα 286m SKD.

      Καθαρά κέρδη 42m τρέχων P/E 6,75, τελευταίας τετραετίας 30m δηλαδή Μ.Ο. P/E περίπου 10. Ταμείο 127m και δανεισμός 68m.

      Στην ετήσια έκθεσή στο μήνυμα του Chairman έλεγε ότι αντιλαμβανόμαστε ότι η ζήτηση κατευθύνεται προς αυτοματισμούς, machine learning, AI (τους τομείς δηλαδή που ανέφερε και ο κύριος Βασίλης προχτές) και θα προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε σε αυτό.

      Επίσης, αυτό που μου άρεσε είναι ότι σε σχέση με άλλες δεν την ξέρει κανένας. Δεν είδα κάποιο μεγάλο fund να έχει μπει. Επίσης, ο κωδικός είναι Ε28.SI, αν μπορεί κι αυτό να παίζει ρόλο που δεν είναι γνωστή.

      Αυτό που μου προκάλεσε μια μικρή αβεβαιότητα ήταν ότι στην ετήσια έκθεση ανέφερε ότι τα πήγαμε τόσο καλά πέρυσι λόγω μιας πολύ μεγάλης παραγγελίας από έναν μεγάλο πελάτη μας. Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλους πελάτες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς.

      Αύριο είναι η τελευταία μέρα για αποκοπή μερίσματος 0,03 με τρέχουσα τιμή 0,675.

      Διαγραφή
    6. Η αλήθεια είναι κύριε Τάκη ότι κι εμένα δεν με εμπνέει πολύ το μέσα...

      Αλλά και τα ξένα θέλουν προσοχή μην μας τσουρομαδήσουν και γυρίσουμε με την ουρά στα σκέλια...

      Διαγραφή
    7. Ψιλοτζάμπα το Frenckenάκι.
      Βέβαια ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο.
      Και πάντα υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα, γιατί?
      Θέλω να πω ότι με το Growth και τα θεμελιώδη της και στο 1,0 δεν ήταν ακριβή.
      Γιατί δε την υπερτίμησε η αγορά, βρωμάνε τα πόδια της?
      Και διαγραμματικά λίγο με προβληματίζει.

      Διαγραφή
    8. ΑΣΧΕΤΟ

      Ευχαριστώ κύριε Ευρωβλάχο. Ξέρετε εσείς.

      Διαγραφή
    9. Να είστε καλά κύριε Hippy, αν και θεωρώ ότι απλά παρακίνησα. Αλλού πρέπει να δώσουμε τα credits! Στον κύριο coffeeroomboy που μας την αποκάλυψε.

      Διαγραφή
    10. Σωστός!! Ευχαριστώ κύριε coffeeroomboy. Ξέρετε εσείς. Χα χα!!

      Διαγραφή
    11. Sea is a video game company, an internet retailer, and a payments company that operates throughout southeast Asia. It is No. 1 or No. 2 in all of its markets. Right now, Sea targets seven countries: Singapore, Vietnam, Indonesia, Malaysia, Thailand, Taiwan, and the Philippines.

      The company does not compete in mainland China. And yet its market opportunity is still huge; 585 million people live in the seven countries where Sea does business. That's a larger population than all of North America. E-commerce in the region is projected to grow from $38.2 billion in 2019 to $153 billion in 2025.

      What gives Sea an advantage over its competitors is that it is the dominant entertainment platform in the region. Sea's original game, Free Fire, is a monster hit. And Sea can use its popularity to send people to its retailer websites. And then it can send people to its payment systems.

      This networking effect is very helpful to Sea. Its major competitor across the region is Lazada, a division of Alibaba (NYSE: BABA). Alibaba is a giant and fearsome competitor, but the massive company has its own weakness: It does not dominate in video games. This leaves Lazada very vulnerable to a company like Sea, which produces its own video games and also has a distribution deal with Tencent.

      While Sea's retailing operation, called Shopee, is currently unprofitable, that should change as the company achieves scale. And Sea's internet retailing plans are not as ambitious as Amazon's were in its early days. Amazon carried a lot of inventory and built out warehouses so it could quickly deliver its goods to people. Shopee, on the other hand, is a virtual retailer that connects people with third-party sellers. It's a lighter business model than Amazon has ever had and is actually closer to eBay in that regard.

      Sea's most recent quarter showcased phenomenal numbers. The company now has escalating revenue growth, up to almost 200% year over year. Similarly, the stock price is up 195% over the last year. Putting off profitability in order to massively scale revenues is a proven business model, and it's particularly strong in this case because Sea has stronger networking effects than your average internet retailer.

      Perhaps the most amazing thing about Sea is that it is starting to compete in other jurisdictions as well, including Latin America and India. There's an international land grab going on among internet platforms, and Sea is right in the middle of it.

      Διαγραφή
    12. Έτσι ακριβώς.
      Για το 2020 αναμένονται πωλήσεις απο τον τομέα της ψυχαγωγίας (είναι προς το παρόν ο μονος κερδοφόρος τομέας)στα 1.9 με 2 δις (απο 1.1 δις το 2019) ... όσες είναι και οι συνολικές πωλήσεις του 2019.

      Τα παιχνίδια της κάνουν θραύση .... ρωτήστε όποιο Ελληνόπουλο παίζει παιχνίδια. ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΊΖΟΥΝ.

      Διαγραφή
    13. Jkal σωστά αυτά που αναφέρονται.
      Επίσης αντίπαλο δέος της SE και μέτρο σύγκρισης είναι η LAZADA που είναι βραχίονας της Ali Baba.

      Διαγραφή
    14. @Barren Wuffet - πάρα πολύ ωραία αν και σύντομη, αρκετά περιεκτικότατη η ανάλυσή σας
      και to the point οπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες.
      Αν οι παραδοχές ήταν με τον μ.ο. απο AMZN+BABA τι κεφαλαιοποίηση προκύπτει?

      Με το ηγετικό team - καλό θα ήταν να πλαισιώνονται και απο streeτ-dudes.

      Διαγραφή
    15. Θα σας φτιάξω τώρα εγώ κύριε Χασάπακλα να σας αποτρελάνω.

      Η Βόρεια Αμερική που απευθύνεται η Αμαζόνα έχει 579 εκατ.
      Η Ν.Α. Ασία έχει πληθυσμό 662 εκατ. ... άρα αν η SEA αποδειχθεί το ίδιο πετυχημένη, τότε ούτε ένα δολάριο κάτω απο την κεφαλαιοποίηση της Αμαζόνας. Και έχουμε και Ινδίες , Βραζιλίες, Αυστραλίες που μπαίνουν ΣΤΟ κόλπο.

      Το θέμα είναι να πετύχουν !!!!

      Με κομμουνιστές δεν ασχολούμαι.

      Διαγραφή
    16. Με το Μ.Ο. των AMZN+BABA, δηλαδή διείσδυση GDP/REVENUE 162 και P/SALES 5 προκύπτει κεφαλαιοποίηση $121 Β κ. Butcher.
      Με μια κάπως πιο αιδιόδοξη ανάκαμψη στο GDP GROWTH 0-3,5-4-4,5-5% προκύπτει $130 Β.

      Διαγραφή
    17. τα σέβη μου για την άμεση απάντησή σας.
      επανέρχομαι σύντομα με μια ωραία είδηση που θα κυκλοφορήσει για την λεγάμενη.

      Διαγραφή
    18. Σε λίγο θα ολοκληρώσω τη μελετη της SE. Σκεφτομαι να την παρουσιάσω σε 2 threads για να έχουμε χωρο για σχόλια .... αλλά και να μην κουράσει.

      Μετά θα αρχίσω να μελετώ την Frencken ... εκτός αν μας προκύψει κάτι εξαιρετικά επείγον και καλό..

      Διαγραφή
  7. H GRVY - Gravity Co., Ltd. παίζει τώρα στο -8,5% δεν ειδα κάποια είδηση, μπορεί να είναι λόγω σορταρίσματος παίζει στα 38,80$.
    Ενημερώνω γιατί αρκετοί την έχουμε στο στόχαστρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικώς, όταν καταστρώνω σχέδιο το τηρώ ο,τι και να συμβεί γύρω ... εκτός αν αλλάξουν τα νούμερα.

      Έχει αντίσταση στα 43 με 45, αυτό το λένε όλοι οι διαγραμματιστές. Μια δίκαιη τιμή θα ήταν τα 55 με βάση και τις άλλες εταιρίες του κλάδου της ... growth, προς το παρόν δεν έχει.

      Άρα κοιτάζω το γκαπ και περιμένω. Αν έρθει έχει καλώς, αν όχι πάμε για άλλα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Κύριε Τάκη και λοιποί φίλοι η PBF είναι για ψηλά κατα τα φαινόμενα.Εγω όμως σ αυτή την φάση των Αγορών ότι μου δινει αποδοση στις ξένες αγορές σε χρον8 dt όπως BNP που είχα μεγάλη θέση και σχετικά καλή στην Pbf το παίρνω χωρίς δεύτερη σκέψη(όσες φορές δεν το έχω κάνει αποδειχθηκε λάθος)καθώς και όσες φορές βλέπω ότι πρέπει να την κάνω πουλάω όπου να'ναι και αυτο γιατι πιστεύω πως η διόρθωση θα έρθει και θα είναι μεγάλη. Αν δεν έρθει πάλι καλά γιατί απλά είναι προσωπική μου επιλογή και θεωρώ τον εαυτό μου όπως έχω δηλώσει έναν μέτριο παίχτη που όμως η τακτική του σε βαθος χρόνου τον έχει δικαιώσει με τις επιτυχίες αλλά και τις γκέλες του.Δεν έχω δεν είχα και δεν θα έχω ποτέ τον φόβο μήπως μείνω έξω από την αγορά. Έμαθα πως αν κάποιος εκβιάζει τις αγορές να του δώσουν κέρδος στο τέλος του μένει το σώβρακο και άν...Ολα αυτά σεμνά και ταπεινά χωρίς να θέλω να παρασυρω κανέναν από τους φίλους που είμαστε εδώ άλλωστε το άθλημα είναι αυστηρά για μεγάλα παιδιά!

      Διαγραφή
    3. mister captain να συμπληρώσω πως στην δική μου στρατηγική οι θέσεις σε εταιρείες (όχι μτχ) που πιστεύω πάντα ξεκινάνε και κλείνουν τμηματικά, πχ ή σε 1/4 ή σε 1/3, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και μισά μισά.
      Όταν τζογάρω, όλα μέσα, όλα έξω.
      Νομίζω ότι για το συγκεκριμένο χαρτί επειδή είναι μέσο-μακροπρόθεσμο στοίχημα καλύτερα είναι η τμηματική αυξομείωση θέσης.
      Εκτός αν αλλάξει κάποιος σημαντικός παράγοντας.

      Διαγραφή
    4. Επίσης, πολύ ορθώς κάνετε και μας επισημαίνετε την μεγάλη πιθανότητα "γυρίσματος" της αγοράς, οι μισοί είμαστε με το πιστόλι στο χέρι.
      Έχετε αποδείξει ότι είστε καλά διαβασμένος και στρατηγικός επενδυτής, οπότε κάθε μύνημα σας αξιολογείται-αξιοποιείται ιδιαιτέρως.
      Φιλικά, η ψόφια γάτα.

      Διαγραφή
    5. Φανταζομαι βλέπετε που ανοίγει η PBF.

      Διαγραφή
    6. 1 δις κεφαλαιοποίηση ... όσο κοστίζει το 6ο διυλιστήριο που αγοράζει.
      Δηλαδή θα πτωχεύσει;

      Επαναλαμβάνω μου θυμίζει τη ΜΟΗ όταν ήταν υπερχρεωμένη και έπαιζε στα 4 ευρω και με country risk ... βέβαια υπάρχει και ο τρελό Καρλος Σλημ ... που κάποιοι τον έχουν για στυγνό. Σε σφάζει με το μπαμπάκι ακόμη και αν πρόκειται για 1 δολλάριο.
      Κακό ειναι αυτό;

      Διαγραφή
    7. Ο Κάρολος ο Λεπτός κ. Τάκη έχει Μ.Ο. >20, του βάλαμε τα γυαλιά νομίζω!

      Διαγραφή
    8. Αν προσέξατε ενώ αγόραζε κάθε βδομάδα ... σταμάτησε τις αγορές μια βδομάδα πριν ξεκινήσει το ανοδικό και λίγο μετα τον πάτο.
      Τυχαίο;

      Διαγραφή
    9. Έπρεπε να είχαμε αγοράσει κι άλλα στα 7,50. Τώρα θα κάνει διάσπαση στο 9,10 και άντε γειά!

      Διαγραφή
    10. Κύριε Ευρωβλάχε θα βρεθούν νέα κουλούρια φρέσκα.
      Μια χαρα ήμαστε ... ας περνούμε λίγα και ας φεύγουν γρήγορα πανω.

      Διαγραφή
    11. Κύριε Ευρωβλαχε με ολο τον σεβασμό έπρεπε είναι αδοκημος ο όρος στις αγορές γιατί θα μπορούσε να είχε πάει ανάποδα οπότε...

      Διαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ ΤΑΚΗ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΘΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΛΦΑ ΒΑΝΚ
    Η ΕΥΡΟΒΑΝΚ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΗΣΕ ΣΕ HOLD ΜΕ ΣΤΟΧΟ 0.85 ΑΠΟ 2,30
    ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΧΟ 1,85 ΑΠΟ 3,30.
    ΚΑΙ Ο ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα εχω δει όλα ... τώρα όμως θα πάμε πάνω.

      Διαγραφή
    2. Θα σας πω και ένα μυστικό κύρια Κατερίνα.
      ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ είναι κότες λυράτες. Οι τιμές στόχοι που δίνουν δεν έχουν βγει κοιτώντας μόνο τα θεμελιώδη νούμερα ... άλλα είναι εξαρτημένες και απο την πορεία των μετοχών στο ταμπλό.

      Αν ανέβουν οι μετοχές ανεβάζουν τιμές στόχους, αν πέσουν κατεβάζουν τιμές στόχους και ας είναι όλα τα άλλα ιδια.

      Διαγραφή
    3. Σύντεκνε τι τιμή στόχο δίνει ο τεχνικάριος σου για την Αλφα που εφορτώσαμε στα 0.69 τις προάλλες?

      Διαγραφή
  9. "Worldly wisdom teaches that it is better for reputation to fail conventionally than to succeed unconventionally" και οι αναλυτές βιοπορίζονται ως υπάλληλοι από το μισθό τους.
    Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε ρε τι έχει να γίνει στα μαγαζιά παγκοσμίως,στο δικό μας ειδικά θα μιλήσουν και οι μουγγοί.Βγήκε σήμερα και ο Ρουμπίνιας να μας μιλήσει για καταιγίδα μεγαλύτερη λέει απ'το 1929,αχαχαχαχα...! Ρουμπίνια αγόρι μου τώρα την πήρες χαμπάρι την πτώση,απ'το 2018 πέφτουμε κύριε καθηγητά. Με 3,5% ανεργία ο Τραμπ τι ανάπτυξη να παράξει,ενώ τώρα με 15%+ θα πάρει φωτιά η οικονομία της υπερδύναμης και θα ξαναβγεί τροπαιούχος τον Νοέμβρη με νέα ιστορικά υψηλά.

    Άντε και καλές καταιγίδες,βροχής,κύριε καθηγητά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχισε και ο Ρουμπινοκεφτές τα δικά του;
      Τότε πανω και μόνο πάνω ... όταν αυτος βλέπει κάτω τρελό πανηγύρι στήνεται.

      Διαγραφή
    2. Κυριες Τακη οι κρουαζιερες και τα hotels μας εφυγαν εν τελει.. πολλοι γρηγοροι ειμασταν εν τελει! ψιρικοκο χαχα

      Διαγραφή
    3. Εγώ ομολογώ κύριε Ανδρέα φοβήθηκα ... με το lock down των κρουαζιερόπλοιων.
      Σπάνια φοβάμαι .. αλλά εδώ έκλ@σα μέντες!!

      Διαγραφή
    4. Ναι κ. Τακη ετσι κ εγω..

      Τα τετοια σκαμπανεβασματα μου φερνουν ανακατωσουρα! 2 φορες εκαναν τη διαδρομη +100% απο τα χαμηλα, -50% στη συνεχεια κ παλι τα ιδια (κ οι 3 τους). Μεσα σε 1+ μηνα.

      Επισης, σε κουβεντες που ειχα με φιλο χρηματιστη (που εχει αναλαβει τη σκυταλη ως η νεα γενια πλεον) και του ειχα αναφερει την περιπτωση, ο οποιος εχει πελατες Αμερικανους, οταν τους ρωτησε του ειπαν: "Οπου κ να πανε πανω/κατω δεξια/αριστερα ΕΣΥ ΜΑΚΡΥΑ"!!

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τακη και Ανδρέα έχω μιλήσει με καμμιά 10ρια που τόλμησαν όπως εμείς σε κρουαζιέρες και αεροπορικές ούτε ένας δεν πήρε πάνω από 25 με 30% Τι να λέμε τώρα πως είναι εύκολο να κρατηθείς?Ο μόνος τρόπος αν βάλεις πενταροδεκάρες...

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας κύριοι. Θα μπορούσε κάποιος από εσάς, σαν γνώστες, να πει μια άποψη για την PAA; Εταιρεία που ασχολείται με την πώληση σωλήνων πετρελαίου, μεταφορά του κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έφυγε στο 11,3 35% CRITEO από τα 6,44 (άλλο 35% είχε φύγει 9,4).
    Σε τυχόν επιστροφή κάτω από $8 επαναγοράζονται τα πωληθέντα, άλλως τα υπόλοιπα φεύγουν περί το 13.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Tελικα κ Barren εφυγε η PBF δεν υπηρξε γυρισμα για σημειο εισοδου οπως λεγαμε...

    Πλεον τι βλεπετε τεχνικα? ΕΙστα αγοραστης/πωλητης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Ανδρέα όντως η πραγματικότητα επέλεξε την εξέλιξη που θεωρούσα λιγότερο πιθανή. Κάνω λοιπόν την (όχι και τόσο) δυασάρεστη διαπίστωση ότι μάλλον θα κερδίσω λιγότερα από ότι υπολόγιζα από την PBF. Αλλά υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς τη δόξα.
      Αυτή τη στιγμή το δικό μου πλάνο έχει ως εξής:
      1. Αν γυρίσει πίσω για να τεστάρει το τρίγωνο (~8,0) αυξάνω 50% αβλεπί και αναμένω για επανεκτίμηση.
      2. Αν συνεχίσει πάνω διώχνω τα μισά στο 14,0 και περιμένω μια καλή διόρθωση (~10) για να τα ξαναπάρω με την ανάλογη προσαύξηση.
      3. Αν φύγει μονοκόμματα και από τα 14,0 θα διώξω τα υπόλοιπα στο 19,0 και λειτουργώ όπως στο (2).
      4. Αν είναι τόσο turbo και φύγει αδιόρθωτη για πάντα πάνω και από τα 20, ε δε θα τα βάψω και μαύρα γιατί θα έχω τριπλώσει τη μικρή μου έστω θέση.
      Αυτά και βλέπουμε.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα! Καλα το εθεσες κ. Barren! Η αληθεια ειναι οτι, μολις σε ρωτησα για το τεχνικο κομματι (μιας κ ησουν ο πρωτος που την ανεφερες) κ ειχα διαβασει κ τις αναλυσεις του κ. Τακη + τα λοιπα σχολια ημουν ετοιμος να παρω (κανα 2χιλιαρο τεμαχια σκεφτομουν) κ ηθελα μια τελευταια γνωμη. Οποτε το ανοδικο σερι σε τετοια εκταση με.. ετσουξε!

      Ευγε παντως για την επιλογη σου.

      Αnyways! Tα λεφτα μας πεπερασμενα κ οι επιλογες απειρες (κ καθε μια με το δικο της στορι επιχειρηματικο κ διαγραμματικο). Οποτε οπως λενε κ στην ποκα πηγα "πασο" (ή καλυτερα "ντουκου" θα ελεγα) κ περιμενω το επομενο μοιρασμα..

      Διαγραφή
    3. Κύριε Barren δεν θυμόμουν ότι εσείς μας δώσατε την pbf όμως παρ' όλο που πούλησα χθες στο 9 με 20%κέρδος σας ευχαριστώ και εύχομαι να πάει στο Θεό για όσους έχετε...

      Διαγραφή
    4. Συγχαρητήρια για την επιλογή. Αγορασμένος στα 7 περιμένω ενδεχόμενο γύρισμα να μεγαλώσω την θέση μου.

      Διαγραφή
    5. PBF
      Φαντάζομαι ίσως να μην πήρε το μάτι σας που πάει να ανοιξει και σήμερα.
      Αν διατηρηθεί το καλό κλίμα σήμερα στην Αμερική ... θα ανοίξει με νέο ανοδικό gap.

      Διαγραφή
    6. Εγώ να πω την αλήθεια μου προτιμώ να πυραμιδώνω καθώς αισθάνομαι ότι δεν λάθεψα στην αρχική τοποθέτηση. Οπότε όλες οι τιμές μου κάνουν μια χαρά όταν με ευνοεί η τάση. Αγόρασα όταν έσπασε τα $8, αύξησα στα $9, ομοίως στα $10 διπλασιάζοντας συνολικά την 1η είσοδο. Πιθανότητα να προσθέσω και σήμερα.

      (θα θυμάστε ίσως κύριε Τάκη τον συνάδελφο που (μου) έκανε κακή κριτική προ διετίας όταν με αφορμή την επανείσοδο στον Παπουτσάνη στα 0,80 έγραψα ότι "όλες οι τιμές εισόδου είναι καλές όταν η εταιρεία είναι δυναμική κι η τάση ευνοεί"...τώρα με το χαρτί σε νέα υψηλά νομίζω είναι ευδιάκριτο πως η επενδυτική αυτή συμπεριφορά είναι συνήθως προτιμότερη απ΄το bottom fishing που συνηθίζουν οι μικροεπενδυτές)

      Διαγραφή
    7. Πολύ χαίρομαι που προλάβατε και επιβιβαστήκατε ... ο καθένας έχει τη στρατηγική του. Αν του βγαίνει πετυχημένη και είναι ευχαριστημένος τότε συνεχίζει το ίδιο στυλ.
      Αν η στρατηγική αποτυγχάνει διαχρονικά, τότε θα ήταν σώφρων να μην επιμένει σε λανθασμένες τεχνικές, αλλά να αλλάξει στρατηγική.

      Διαγραφή
    8. Συμφωνώ με κ.Hippy ,η πυραμίδωση είναι χρήση των εφεδρειών όπου απαιτείται !

      Διαγραφή
    9. Σχετικά με την κριτική του κυρίου για επανείσοδο σας στον Παπουτσάνη στα 0,80 θέλω να γράψω το εξής ....

      Όταν κάτι έχει εντοπιστεί νωρίς και το βλέπεις, πάρτο και άστο. Μην το κυνηγάς ψηλότερα.
      Αν εντοπιστεί σε ψηλότερα νούμερα και έχει προοπτική ανάπτυξης και υπεραπόδοσης τότε πάλι .... πάρτο και άστο.

      Δηλαδή ένα επενδυτής που ανακαλύπτει έστω και καθυστερημένα Αμαζόνα, Google ή παρόμοιες περιπτώσεις και βλέπει υπεραποδόσεις δεν πρέπει να τις αγοράζει επειδή έχουν πάει 5 ή 10 φορές πάνω; Έ, θα πάνε άλλες 100 φορές πάνω και θα μουτζώνεται.

      Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι άλλη μέρα, άλλες τιμές. Την αντιμετωπίζουμε την ημέρα, ως σαν να μην υπήρχαν όλες οι προηγούμενες ημέρες.
      Αυτό είναι το σκεπτικό μου.

      Διαγραφή
    10. Πραγματικά χαρά οφθαλμών να την βλέπεις πως κινείται στο ταμπλό. PBF και marathon petroleum τα σπάνε από τον ενεργειακό τομέα.

      Διαγραφή
  14. https://www.turnto23.com/news/coronavirus/video-interview-with-dr-dan-erickson-and-dr-artin-massihi-taken-down-from-youtube

    το αγαπημένο μου βίντεο για τον COVID-19.

    δείτε πως τρέχει το CAPR με μια έρευνα για τα μπάζα...(για φάρμακο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Χίππη, επειδή εκτιμώ τη φιλοσοφία σας για τις αγορές και επενδύσεις καθώς και γιατί διαχειρίζεστε χρήματα επόμενων γενεών, θα ήθελα αν θέλατε βεβαίως να μας πείτε πώς θα επενδύατε 100 ευρώ(τρόπος του λέγειν) για τα επόμενα 50-100 χρόνια. Ευχαριστώ. Προφανώς ευπρόσδεκτες και απόψεις άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρείτε ένα καλό σημείο εισόδου ... θα βοηθήσει και ο κύριος Barren που κοιτάζει τα τεχνικά , μπορεί να περιμένουμε και μια διορθωσούλα καλή και θα βάλετε ένα 3% ή κάπου εκεί γύρω στη SEA Limited και θα τα ξεγράψετε για 5 με 10 χρόνια.

      Αυτό είναι το 1ο που θα έκανα (και θα κάνω) εγώ

      Διαγραφή
    2. Κ. Τακη ειμαστε επενδυτες (κατα βαση), ενιοτε κ παιχτες αναλογως συγκυριων/εποχης.

      Ομως θεωρω οτι το πραγματικο στοιχημα κατ'εμε (εστω κ με ενα μικρο ποσοστο του κεφαλαιου) ειναι τετοιες περιπτωσεις, ειδικα για τους νεοτερους.

      K αυτο γιατι θεωρω οτι σε κανει να αισθανεσαι -περα απο τη δυνητικη αποδοση- οτι αντιλαμβανεσαι την εποχη, τις εξελιξεις κ το που πηγαινει εν τελει ο κοσμος.

      Και κατι τετοιο δυστυχως μονο στο εξωτερικο θα το βρουμε.... με πολυ προσπαθεια, διαβασμα, συνεργασια κ φυσικα ΤΥΧΗ!

      Ψαχνουμε κυριοι μια καινουρια Amazon/Αpple/Netflix/Booking/FB/Tesla etc etc, ενα Shopify (απο τις πιο προσφατες περιπτωσεις) ή ακομα και ενα νεο κλαδο (οπως ηταν προ 10ετιας η βιοτεχνολογια κ παλιοτερα το Internet γενικοτερα).

      Ψαχνουμε με λιγα λογια που παει ο κοσμος!

      Δεν ειναι κατι ουτοπικο.. Δειτε μεσα σε λιγοτερο απο μια 4ετια πχ την εκτοξευση του Bitcoin (k αναφερω 4ετια κ οχι απο το 2012 διοτι τοτε ειχε γινει ηδη ευρεως γνωστο).

      Διαγραφή
    3. Ο Δάσκαλος κύριε Μιχάλη ήταν απόλυτος: Πρώτα διαλέγουμε κλάδο και μετά την μετοχή μέσα απ΄αυτόν στην οποία πιθανολογούμε καλύτερη συμπεριφορά. Παράδειγμα

      Σήμερα η Goldman Sachs ενημέρωσε για την στρατηγική της στην Ευρώπη.


      Goldman Sachs says investors should look to a group of stocks it dubbed the 'GRANOLAS' to profit in the current crisis 2020-04-29 11:57:42.619 GMT

      In Europe, a small number of stable growth companies will be the winners in
      the market, and the strategists at Goldman Sachs have nicknamed them the
      "GRANOLAS."

      That moniker is derived from 11 European companies with relatively strong
      balance sheets, low volatility growth and good dividend yields:

      Glaxosmithkline, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L'Oreal, LVMH,
      Astrazeneca, SAP, Sanofi.

      Expansion of stock valuation is unlikely to drive the next approaching
      economic cycle — whether it will be a strong bull market or not — since
      interest rates are at or near zero, the note said.

      In place of a "valuation expansion," strategists led by Peter Oppenheimer say
      that the leaders in the market will be those companies that are attractive to
      growth-starved investors, have healthy balance sheets and sustain steady
      dividends in a yield-starved world.

      Read more: Goldman Sachs recommends investors buy 'quality at a reasonable
      price.' Here are the firm's top 10 stock picks that fit the bill.

      The strategists said: "In the US, tech is still likely to remain the long-term
      winner. In Europe it's more likely to be a combination of structurally strong
      and/or stable sectors: Healthcare, Consumer staples and Tech."

      The "GRANOLAS" may not all perform well, but generally have some growth and
      stability in earnings and dividend yields are attractive, the analysts said.

      Παρατηρούμε ότι 4 στις 11 επιλογές είναι φαρμακευτικές...ο κλάδος είναι παντός καιρού, μου αρέσει...η ΑΖΝ δεν δίνει σπουδαίο μέρισμα όμως κινείται στα αμερικάνικα πρότυπα (εξαγορές μικρών εταιρειών, πρόπερσι την πολλά υποσχόμενη Shire), πάει να γράψει νέα απόλυτα ψηλά, την έχω ήδη ξεχωρίσει και βάλει στο χαρτοφυλάκιο. Η GS επίσης προτιμά τον τεχνολογικό κλάδο, όπως και της πληροφορικής για της ΗΠΑ. Σαφώς εξαιρετικοί κλάδοι (καθόλου τυχαίο ότι ασχολούνται μαζί τους τα "διαβασμένα" παιδιά του μπλογκ) προσωπικά διάλεξα την SAP και στο ΧΑΑ την Space.

      Επίσης στο XAA δεδομένων του σημαντικού ποσού χρημάτων σε κατασκευές, υποδομές, ενέργεια μου αρέσει πολύ ο κλάδος σωλήνες, καλώδια και σύστησα προ 2 εβδομάδων στα 0,70 την Cenergy. Συνεχίζω να πυραμιδώνω (και σήμερα ψώνισα). Δεν είμαι ανόητος, απεχθάνομαι όπως όλοι μας τους Στασινό, όμως ο κλάδος έχει ανεκτέλεστο για πάνω από 12 μήνες, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να δουλεύει παρά την επιδημία ώστε να παραδώσει έγκαιρα, τα θεμελιώδη εξελίσσονται εξαιρετικά και θυμάμαι ότι αρέσει στους παίχτες. Φυσικά όπως όλες οι Στασινοπουλήνες έχει χρέη.

      Σάμπως οι σαπιοτράπεζες δεν έχουν? Και με τις προοπτικές τους να τρομάζουν.

      Διαγραφή
    4. Στο ΧΑΑ δυστυχώς υποτίμησα το μέγεθος της επιδημίας και πούλησα μόνο το 1/4 της θέσης μου τις πρώτες μέρες της κρίσης. Όπως το είχα γράψει επανατοποθετήθηκα πριν το Πάσχα των Καθολικών και σε γενικές γραμμές έχω κατά νου να μην πουλήσω μέχρι τέλους του έτους. Συνεχίζω με την 4αδα μου (ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ-αισχρή συμπεριφορά ο Ευάγγελος) κι έχτισα τη θέση μου στα λιμάνια (που θεωρώ ακόμα καλές επιλογές).

      Μέχρι προχθές 9 στους 10 δημοσιογράφους, επενδυτές και μαριδαίοι στα σχόλια και τις συζητήσεις τους εστιάζουν στα τεράστια προβλήματα της επόμενης μέρας. Για τις χρηματαγορές προσωπικά το "διαβάζω" σαν καλό νέο καθώς οι πολλοί το ξέρουμε, σπάνια κερδίζουν. Διότι απλά το χρηματιστήριο προεξοφλεί καθώς θα "ψάχνεται" στις πωλήσεις και τα κέρδη του 2021.

      Πιθανολογώ ότι και το 2021 θα είναι χαμένη χρονιά. Ωστόσο είμαι βέβαιος ότι τα χειρότερα είναι πίσω και σχεδόν βέβαιος ότι στο τέλος της χρονιάς ως προς το ΓΔ το μαγαζί θα είναι στις 700-750 μονάδες.

      Διαγραφή
    5. Φίλε hippy διαβάζω μέχρι και το κόμμα σε ότι γράφετε όπως και άλλων φίλων εδώ μέσα για να μην αδικήσω κανένα.Εχω εκφρασθεί ανοικτά ότι αυτή την στιγμή είμαι με 70%ρευστότητα και το τοποθέτημενος μόνο στο ΧΑΑ σε μετοχές που εχω αναφερει.Εντιμως εύχομαι να είμαι λάθος και η αγορά να πάει αντίθετα με ότι πιστεύω και να κερδίσουν τα μέγιστα οι φίλοι του ΜΠΛΟΓΚ και μαζί και εγώ σ αυτά που εχω που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο νούμερο.Θα συμφωνήσω μαζί σας πως το πιθανότερο να έχουμε δει τα χαμηλά όμως οι αγορές και δη η Αμερική θα δώσει διόρθωση και μάλιστα καλή καθ ότι ο χρόνος μέχρι τις εκλογές αφ ενός είναι πολύς και αφ εταίρου πιστεύω πως οι αγορές-επενδυτες θα επαναξιολόγησουν την κατάσταση στα αποτέλεσματα του β τριμήνου. Έχω μαζί μου δυο πολύ μεγάλους και παλιούς παίχτες των Αγορών. Μεγάλους στα χρόνια 65 και 67 αλλά και στα πορτοφόλια. Ο ένας συντάσσεται μαζι μου ο άλλος μου είπε πριν λίγο: Εδώ οι αγορές με 2%επιτόκια έτρεχαν σαν τρελές τώρα με αρνητικά τι θα κάνουν? Ίδωμεν..

      Διαγραφή
    6. Εγώ πιστεύω βραχυπρόθεσμα στο πάνω. Αυτό που θέλει προσοχή είναι να αντιληφθούμε την ευφορία που θα προκύψει στο ΧΑ και θα σχετίζεται με την επανεκκίνηση, γιατί αλλιώς θα μας τα φέρουν στην κεφάλα μας.

      Διαγραφή
    7. Στο ΧΑΑ έχω πεί ότι περιμένω ακριβώς αυτό αλλά το θέμα είναι πως το περιμένουν πολλοί Κύριε Ευρωβλαχε..

      Διαγραφή
    8. Κύριε Captain θεωρώ ότι οι πολλοί είναι επιφυλακτικοί, όλοι φόρτωσαν το κάτι τις αλλά κανένας δεν υπερφόρτωσε το γαϊδουράκι του (αν κρίνω κι από μένα). Γι αυτό λογικά θα φύγει πάνω και μόλις φύγει αρκετά θα σκεφτούμε ότι τελικά αυτό ήταν, δούλεψε η στρατηγική μας και θα έχουμε τη διάθεση να γίνουμε πιο risky. Η τρέχουσα συγκυρία είναι προσφορότερη για ανάληψη περισσότερου ρίσκου.

      Διαγραφή
    9. Φίλε Captain η διαφορά μας είναι στο ποσοστό επενδυτής-trader όπου εσείς είστε 30%-70% ενώ εγώ το αντίθετο (είμαι και μεγαλύτερος). Σαφώς και το πιθανότερο είναι να έχω μικρότερη απόδοση με μεγαλύτερη ωστόσο ασφάλεια. Δείξατε απίστευτη επιδεξιότητα, ειδικά στο πετρέλαιο, ειλικρινά όμως με το χέρι στην καρδιά τι πιθανότητες θα δίνατε να το επαναλάβετε?

      Εάν η επιδημία δεν εξελιχθεί σε πανωλεθρία για κράτη και κατοίκους εκτιμώ εφικτό τον στόχο των 700-750 μονάδων μέχρι τέλους του 2020 και στην τελική λίγα πράγματα έχει κάποιος να φοβάται με συμμετοχή σε ΑΠΕ, λιμάνια και φάρμακα. Αν πάλι κάνω λάθος με καλύπτει η ρήση του εξαιρετικού Steve Jobs «Το να είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο νεκροταφείο δεν έχει σημασία για μένα»  χα χα ξου ξου

      Διαγραφή
    10. "όλοι φόρτωσαν το κάτι τις αλλά κανένας δεν υπερφόρτωσε το γαϊδουράκι του (αν κρίνω κι από μένα)"

      Μια απ΄τα ίδια κι εγώ φίλε Ευρωβλάχο...έχω κι ένα σενάριο συνωμοσίας για εσάς και τον κύριο Τάκη...η αγορά όπως έδειξε στην περίπτωση ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΙΝΚΑΤ ελπίζει στην χρηματοδότηση έργων για μείωση της ανεργίας μετά την πανδημία. Οι μεταλλουργικές (ΚΟΡΔΕ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ) αντίθετα από δαύτες αντέδρασαν ελάχιστα. Μου φαίνεται λογικό να έχουν ένα 25-30% απ΄τα τρέχοντα επίπεδα, ιδιαίτερα με το ξεκόλλημα του Ελληνικού. Τι λέτε?

      (πήρα αφορμή απ΄το προχθεσινό σχόλιο του κυρίου Ευροβλάχου και έκανα αγορά 5000 μετ. στον ΚΟΡΔΕ σήμερα-για πρώτη φορά μετά την σφαγή των αμνών του 2000)

      Διαγραφή
    11. Κύριε hippy, συμφωνώ με το σκεπτικό σας ως προς το γενικό πλαίσιο.

      Ο Ελλάκτωρ πιστεύω ότι θα δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις. Έχει τον Άνεμο, την Αττική οδό, τον Καμπά και προοπτική για κατασκευές. Δεν νιώθω πολύ άνετα όμως για μακροχρόνια διακράτηση, οπότε αν πάει λίγο πιο πάνω θα φύγω. Εδώ να πω ότι το ανεκτέλεστο στις κατασκευαστικές δεν μου λέει τίποτα από μόνο του. Αν το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό και υπάρχει δανεισμός μπορεί τα δις ανεκτέλεστου να μεταφράζονται σε λίγα εκατομμύρια καθαρού κέρδους, οπότε θέλει ψάξιμο.
      ΑΒΑΞ και ΙΝΚΑΤ δεν ακουμπάω κι ας πάνε στο Θεό.

      Όσον αφορά τον Κορδέλλο με έχει προβληματίσει καθώς τον είχαν ξεπατώσει στις πωλήσεις πριν την κρίση. Αν είναι να ξεκινήσουν πάλι να πουλάνε πώς θα μπορέσει να πάρει τα πάνω του;

      Για την Έλαστρον καλή, ποιοτική, υποτιμημένη αξία αλλά όπως είχα διαβάσει σε ένα σχόλιο εδώ μέσα, αν δεν θέλει ο ιδιοκτήτης να ανέβει δεν θα πάει πουθενά. Κι έχει διαχρονική φήμη σε αυτό.

      Στο δια ταύτα, ναι μπορεί να έχουν ένα 25-30% από εδώ, με σχετική ασφάλεια, αλλά μπορεί να σου βγάλουν την ψυχή για να το κάνουν (πλην Ελλάκτωρ που είναι πιο παιχνιδιάρης).

      Διαγραφή
    12. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
      Οι πλούσιοι περιμένουν νέα πτώση στις μετοχές για να αγοράσουν, σύμφωνα με τη UBS.
      https://www.thereport.gr/erevna-ubs-oi-plousioi-perimenoun-nea-ptosi-stis-metoches-gia-na-agorasoun/

      Διαγραφή
    13. Το ομόλογο του Ελλάκτωρα στο 63.576% της αξίας του κύριε Ευρωβλάχο...η εταιρεία χρωστάει τ΄άντερα της και φαίνεται στο ταμπλό...το χαρτί απευθύνεται σε πολύ τολμηρούς και σε όσους έχουν καρδιά παιδιού (με άγνοια κινδύνου) όχι για μένα...μακάρι για τους κατέχοντες φίλους να τους βγει

      Διαγραφή
    14. Ο Ελληνικός δείκτης για άλλη μια φορά υποαποδίδει.
      Σε Σχέση με τους Αμερικανικούς δείκτες αν συγκριθούμε θα έπρεπε ήδη να ήμασταν πάνω απο 800 μονάδες.
      Ο Αμερικάνος θέλει άλλο ένα 15% για να φτάσει στα υψηλά του ... εμείς ακόμη στο βάθος του πηγαδιού βρισκόμαστε.

      Απορώ που δεν το βλέπετε ... μια αγορά δίχως growth, δίχως όραμα με καινοτομία στο μηδεν.
      Ποιά εταιρεία να διαφύγει απο τη μετριότητα; ΛΙΓΕΣ! Και αυτές οι λίγες που μπορούν να διαφύγουν, ενίοτε, οι διοικήσεις κλείνουν τις πόρτες ... προτιμούν την εσωστρέφεια.

      Διαγραφή
    15. Σύντεκνε Χίπυ δεν μου λέει κάτι το ομόλογο. Μεθαύριο μπορεί να γράφει 101. Στα 2.5 του Ελλακτωρα θα σου στείλω 2 μπουκάλια ρακες. Στα 3 που θα πουλήσω ένα ριφάκι για πάρτη σου. Αύρα τα χαρτιά δεν είναι για χήρες και ορφανά που λέει και ο Τακαρος.

      Διαγραφή
    16. Τάκαρε σε κόβω απογοήτευμενο. Διαφωνώ. Το δικό μας χρηματιστήριο την προσεχή 2ετια θα υπεραποδσει των έξω.

      Διαγραφή
    17. Φίλε hippy κατ αρχήν αισθάνομαι τυχερός που εχω την ευκαιρία να συνομιλώ έστω και "απρόσωπα "με ανθρώπους όπως εσείς και οι υπόλοιποι φίλοι του ΜΠΛΟΓΚ και φυσικά του Οικοδεσποτου μας.Καθολου δεν στέκομαι ούτε τώρα ούτε ποτέ στην οποία "επιτυχία "μου όπως στο πετρέλαιο γιατί φοβάμαι μήπως καβαλησω κανένα καλάμι πράγμα που ενέχει 2 κινδύνους αφ ενός να σπάσει και να φάω τα μούτρα μου αφ ετέρου να μην βρίσκω που να το παρκάρω όταν θέλω να ξεκαβαλισω μιας και είναι το πιο δημοφιλές όχημα!Τώρα στο δια ταύτα ο παππούς μου έλεγε πως τα σάβανα (μακριά από εμάς)μπορεί να είναι και από μετάξι αλλά για ευνόητους λόγους δεν έχουν τσέπες.Οταν ήμουν νεώτερος είχα μια καλή συνήθεια για να μην πω κουσούρι: Όταν έκανα μια γκέλα στην αγορά αντί να καθίσω να δω τι έκανα λάθος έτρεχα να βγάλω την ζημιά το αμέσως επόμενο λεπτό και η φάπα έρχονταν με αστρονομική ταχύτητα.Στην ερώτηση σας τι πιθανοτητα δίνω στο να επαναλαβω την" επιτυχία " με το πετρέλαιο θα σας πω εντιμως από μηδεν μέχρι όλες και το λέω χιουμοριστικά γιατί απλά δεν το αντιμετωπιζω έτσι.Ξερω πως η ενασχοληση με τις αγορές ώστε να είσαι κερδισμένος σε βάθος χρόνου είναι από τα πλέον δύσκολες εξισώσεις που έχουμε να λύσουμε και άν κάποιος πιστεύει το αντίθετο τον συμβουλευω να κλείσει τον κωδικό του και να ξεκινήσει ψάρεμα η ότι άλλο του αρέσει.Αυτη την στιγμή πιθανό να βλέπω λάθος μέσα από την δική μου οπτική και οι αγορές να πάνε στο Θεό. Τι πιθανότητα δίνω? 30% για πάνω δεν ξέρω πόσο όμως και άν αξίζει τον κόπο και 70% κάτω.Παλια με πείραζαν τα διαφυγόντα κέρδη περισσότερο από τις ζημιές.Τωρα οχι πια γι αυτό και οι ζημιές μου είναι μικρότερες και τα κέρδη πολύ μεγαλύτερα αναλογικά και πάντα σε βάθος σχετικού χρόνου. Το σχετικού το καταλαβαίνετε άριστα λόγω μαθηματικης σκέψης.

      Διαγραφή
    18. Υστερόγραφα και για να αιτιολογήσω την άποψη μου γιατί άποψη μου είναι και όχι γνώμη (έχει διαφορά καθ ότι η γνώμη προυποθετει γνωση της παρούσας κατάστασης που περνάμε παγκοσμιως με τον κύριο Covidi)αισθάνομαι πως είναι η στιγμή να παίξω άμυνα με αντεπιθέσεις και μάλιστα εκτός έδρας ώστε να μπορώ να πάρω την πρόκριση στο δεύτερο γύρο αν και όποτε παιχθεί. Ένας φίλος ποδοσφαιριστής παλαίμαχος μεγάλης Αθηναϊκής ομάδος μου είχε πεί: Τι να το κάνω αν ειμαι πρωταθλητης χειμώνα και χάσω το πρωτάθλημα?

      Διαγραφή
    19. Αυτό που εννοώ με την ερώτηση Captain είναι ότι ο χρονισμός σας, η ταχύτητα σας που ήταν τόσο εξαιρετική ώστε μοιάζει δύσκολο η επιτυχία σας να επαναληφθεί με τέτοια ακρίβεια. Προσωπικά όποτε μου τυχαίνουν τέτοιες περιπτώσεις, τόσο ξώφαλτσα απ΄το γκρεμό, αισθάνομαι σαν τα καρτούν που κυνηγημένα κάνουν κάποια βήματα στο κενό αλλά προλαβαίνουν κι επιστρέφουν. Είμαι καταχαρούμενος μεν αλλά αισθάνομαι και κάποια παγάκια στην πλάτη. Μπράβο σας ωστόσο, πάντα τέτοια.

      Διαγραφή
    20. Φίλε hippy ουσιαστικά το ίδιο λέμε άλλωστε έγραψα προσφάτως πως αυτή τη φορά την γλύτωσα (διαίσθηση εμπειρία τύχη είναι συνδυασμός πολλών παραμέτρων)αλλά ξέρω πώς ο Κακός Λύκος κάπου με περιμένει οπότε σε καμμιά περίπτωση δεν ευελπιστώ να το πετύχω ξανά στο καπάκι και σε καμμιά περίπτωση δεν φουσκωνω σαν μπαλόνι γιατί θα σκάσω και θα κάνω και θόρυβο.Με τις πιθανότητες παίζουμε όλοι και επειδή αισθάνομαι πως δίνω βραδινό αγώνα με τους μισούς προβολείς σβησμενους διαλέγω να παίξω άμυνα.Αν δεν μου βγει θα παίξω το επόμενο οπότε και όταν...

      Διαγραφή
    21. Δυστυχώς δε διατύπωσα την ερώτησή μου αρκετά καθαρά, οπότε ας προσπαθήσω άλλη μια. φορά. Ας πούμε πως ξυπνάτε αύριο και έχει ρευστοποιηθεί όλη σας η περιουσία, ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κλπ και βρίσκεστε μ' ένα ποσό ας πούμε της τάξης ενός στρογγυλού εκατομμυρίου και θέλετε με αυτό το κεφάλαιο να παρέχετε "κάτι καλύτερο" στα παιδιά σας και στα παιδιά τους(50-100 χρόνια). Πώς θα προσεγγίζατε αυτή τη περίπτωση; Ευχαριστώ και πάλι όσους συμμετάσχουν.

      Διαγραφή
    22. Κύριε Μιχάλη αυτό ακριβώς σκεφτόμουν χθες βράδυ. Άλλο ρωτήσατε, τον ψυχισμό μου απάντησα, συγνώμη. Πριν απαντήσω να πω ότι άλλες επενδύσεις θα έκανα με 10,000 ευρώ, άλλες με 1,000,000 (άλλος ο κόσμος της γάτας κι άλλος της λέαινας).

      Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επενδύω για το παιδί μου κεφάλαιο 150,000 ευρώ. Ορίζοντας 8ετίας (σαν του κ. Μητσοτάκη ελπίζω). Για λόγους διασποράς θα επένδυα τα 2/3 στο ΧΑΑ (10 μετοχές) που χαζοκατέχω και το 1/3 ( 5 μετοχές) στα ξένα χρηματιστήρια στο περιβάλλον των οποίων αισθάνομαι (και είμαι) επαρχιώτης.

      Στο σύνολο των 150Κ στο ΧΑΑ  θα διάλεγα 10% ΤΕΝΕΡΓΑ, 10% ΑΔΜΗΕ, 10% ΟΛΠ για το μέρισμα και τις προοπτικές... 7% ΜΥΤΙΛ για τις δυνατότητες και 7% ΟΠΑΠ  για το μέρισμα...6% ΚΟΥΕΣ, 6% ΟΤΟΕΛ για τους managers και την διαχρονικά εκπεφρασμένη αγάπη τους στις μετοχές τους στο ταμπλό..από 4% στην ΣΠΕΙΣ, στην Cenergy (για τον hot κλάδο και την καλή διαχρονκά συμπεριφορά των ΣΩΛΚ στο ταμπλό) και στην ΕΧΑΕ (γκανιότα-διαχρονικά άχαστη).  Σύνολο 68%

      Στις ξένες αγορές αισθάνομαι πιο άνετα με τις πλησιέστερες δλδ τις ευρωπαϊκές. Θα επένδυα λοιπόν από Γερμανία στη SAP (λόγω κλάδου) και RWE επειδή έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις επενδύσεις της (75% ρεύμα από ΑΠΕ σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank). Από Αγγλία GSK και ΑΖΝ (all time classic ο φαρμακευτικός κλάδος) και από Γαλλία DG (Vinci). Όλες δίνουν αδιαλείπτως μέρισμα.


      (Ίσως να μην ικανοποιήσει η απάντηση αλλά τούτη τη φορά τουλάχιστον είναι πλήρης)

      Διαγραφή
  16. Ο ΠΑΠ μόλις δημοσίευσε αποτελέσματα τριμήνου (εξαιρετικά! μπράβο κ. Τάκη! δυστυχώς δεν σας είχα ακολουθήσει...).
    Σε ένα παράλληλον σύμπαν η ΛΑΚΑΝΑΜ, ο ΠΑΙΡΗΣ και λοιπά μεγαθήρια θα περιμένουν να δημοσιεύσουν το απόγευμα της 30/6.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμή και δόξα στο Γκάτζαρο και Τασόπουλο ... και η χαρτάρα τους στα ύψη.

      Διαγραφή
    2. Δεν πιστεύω στα μάτια μου ότι υπάρχει τέτοια εταιρεία στο ΧΑος.
      Εξελίσσεται σε Ευρωπαϊκό 💎 - εύχομαι να μη την "αρπάξει" κανένας πολυεθνικός όμιλος.
      - οικονομικές εκθέσεις (12μηνου κ 6μηνου) μέσα στο 3μηνο
      - ενδιάμεσα οικονομικά αποτελέσματα κ σχόλια
      - διορατικό μάνατζμεντ

      το καλύτερο βέβαιο είναι ο συνδυασμός Κου Τασόπουλου με εργαστηριακή φόρμα κ του Κου Γκάτζαρου με το αψεγάδιαστο στύλ κ ποσε.

      Από τις πρώτες εταιρείες που έφτασε τις τιμές πού είχε προ COVID - διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μας τόνιζαν πόσο ακριβή είναι ....

      Διαγραφή
    3. Μου φαίνεται κ. butcher ότι έτσι όπως πάει μάλλον θα πουληθεί σε κάποιον ξένο ή κάποιος θα μπει έστω και μειοψηφικά. Βέβαια, αυτό δεν είναι κακό για εμάς τους μετόχους της.

      Διαγραφή
    4. Απο τις λίγες καθαρές περιπτώσεις growth story στην Ελληνική Χρηματαγορά.

      Και οι υπόλοιποι θα βγάλουν ετήσια του χρόνου!
      Ο Τασόπουλος βγάζει τρίμηνο 2020 ...

      ΟΤΑΝ ΘΑ ΒΓΑΖΕΙ 6ΜΗΝΟ 2020, οι Άλλοι θσ βγαζουν ετήσια περσινά ξινά σταφύλισ 🙈🙈🙈

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σας.Θα πάρω το θάρρος να επαναλάβω την ερώτηση μου μιας και το πλήθος των σχολίων στο προηγούμενο thread καλύφθηκε.

    Κύριε Τάκη,η δημιουργία μιας bad bank που έχει προτείνει και ο κύριος Γιάννης πόσο υπολογίζετε ότι θα επηρρεάσει την τιμή της μετοχής της ΑΛΦΑ αλλά και των άλλων τραπεζών;Γράψατε ότι τότε θα επαναμετρήσετε,είμαι σίγουρος ότι έχετε ήδη κάνει τους αρχικούς υπολογισμούς σας,δεν αφήνετε τέτοια στην τύχη,για αυτό σας παραδεχόμαστε και σας ευχαριστούμε.
    Άσχετο αλλά παραδέχθηκα τον κύριο Τσιόρδα όταν σήμερα είπε:"...η επιστήμη χορεύει με την αβεβαιότητα...." Ο Heisenberg θα χαμογελούσε ευτυχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Νίκο θα σας απαντήσω ειλικρινώς.
      Εγώ όταν άκουγα τράπεζα έβγαζα μπιμπίκια ... ούτε τώρα μου αρέσουν.
      Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω τα σημάδια!! Και αυτά λένε πάνω και ίσως πολύ πάνω ... εκτιμώ ότι θα πιαστούν πολύ ξεβράκωτοι απο τράπεζες ακόμη και οι πιο παραδοσιακοί.

      Πάω για ένα γρήγορο ... max 3 μήνες.
      Δεν κοιτάζω νούμερα ...

      Έχω στα τεφτέρια μου όλες τις πρόσφατες αναλύσεις των οίκων ανοχής. ΟΛΕΣ.
      Άλλα λένε και άλλες τιμές στόχους βγάζουν!!
      Άρα το συμπέρασμα μου είναι πάμε πάνω ....

      Δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου. Αυτό όμως βλέπω και μπαίνω σε τράπεζες μετά απο 15 χρόνια!!

      Διαγραφή
    2. Κ Τακη μολις θα σας εγραφα για τον κλαδο..

      Παρατηρω τις τελευταιες μερες πολυ μεγαλο ογκο συναλλαγων με μικρες ημερησιες αποδοσεις (ακομα) σε σχεση με την συνολικη τους πτωση κ ενδοσυνεδρακα σκαμπανεβασματα!

      Σαν να τιναζουν την αχλαδι;α που λεγαν κ οι παλαιοτεροι...

      Πριν λιγο κοιτουσα ΑΛΦΑ κ EΥΡΩΒ (στις οποιες τις τελευταιες μερες εχω επιδοθει σε trading παραλληλα με θεσεις που κραταω σε συμβολαια κ μετοχες οπως κ στην ΕΤΕ καποια συμβολαια)...

      Η αληθεια ειναι οτι θα σας ρωτουσα διοτι προβληματιζομουν!!! Στο τι να πραξω.. Διαβαζω σε διαφορα sites (καποιο μαλιστα εξειδικευμενης τεχνικης αναλυσης που πολλοι το παρακολουθουν κ απο εδω) οτι εχουν κ αλλο κατω κ μαλιστα αρκετο (διναν πχ τιμη στη EΥΡΩΒ τα 20-25 λεπτα κλπ).

      Εγω απο την αλλη με την εμπειρια μου ΒΛΕΠΩ ΜΑΖΕΜΑ...

      Διαγραφή
    3. Φίλτατε Ανδρέα εδώ θα διαφωνησω μαζί σου ως προς το τίναγμα της Αχλαδιας και το μάζεμα στις τράπεζες καθ ότι τις παρακολουθώ και μόνο μέχρι στιγμής. Τώρα ότι μπορεί να πάνε πάνω αυτό ειμαι ο τελευταίος που θα πω όχι και ειδικά οι Πριμαντονες..

      Διαγραφή
    4. Καπετανιο αυτη την αισθηση εχω...θα δειξει! Για αυτο θα απευθυνομουν και στον κ. Τακη μιας κ δεν ειμαι 100% σιγουρος.

      Διαγραφή
  18. Αφού και το capital.gr χθες και σήμερα ανέβασε εκτιμήσεις της Oxford economics (καταστροφικά σενάρια για τη χώρα) πλέον είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως πάμε για υψηλότερα σκαλοπάτια. Η τεχνική εικόνα μου αναφέρει πως οσονουπω λαμβάνω σήμα αγοράς μεσοπροθεσμο (διάρκεια κίνησης 3-6 μήνες). Η αγορά, παρά τα προβλήματα της, θα εκπλήξει ευχάριστα, γιατί μέχρι στιγμής εστιάζει στα άσχημα σενάρια και αγνοεί θετικές εξελίξεις στο χώρο των φαρμάκων, των διαγνωστικών τέστ και των εμβολίων. Πολλοί πλέον οι αχαρτοι (μέσα έξω) και ο δρόμος ανοιχτός. Πρόβλεψη μου πάντοτε και προσωπική εκτίμηση (δόθηκε έγκαιρα το τέλος της πτώσης σε ΧΑΑ και εξωτερικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και το SWNάκι μου φαίνεται έτοιμο να σπάσει τη συσσώρευση πάνω, για την περοχή 3,9-5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σχετικα με την SEA...

    https://seekingalpha.com/article/4339342-sea-limited-massive-growth-opportunities-ahead

    αν ισχυουν αυτες οι παραδοχες..η εταιρια θα γινει αεροπλανο τα επομενα χρονια!

    Θα μπορουσε να πιασει apo 70 - 140 δις αποτιμηση (P/Sales απο 5-10 φορες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέτοιες θέλω κύριε Ανδρέα.
      30 τέτοιες εταιριούλες .. κατόπιν κλείνεις τα monitors και δεν ασχολείσαι ... ούτε με Covid, ούτε με διακυμάνσεις, ούτε με τίποτα.

      Διαγραφή
  21. Τρελα! CAPR - Capricor Therapeutics
    Ειμαι ασχετος για να την αναλυσω,οποιος θελει να την δει..γνωμες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν 2μερες -20%,!!!
      Όλες τώρα θα βρουν το εμβόλιο και το φάρμακο.

      Διαγραφή
  22. Άσχετο, αλλά μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω ....
    Αυτός ο κυρ Στούπας πως κατάντησε έτσι;
    Έχει καιρό που είναι τόσο πεσμένος ψυχολογικά ή ο Covid 19 τον ισοπέδωσε και αυτόν;

    Εγώ δεν τον διάβαζα ... αλλά ρωτώ επειδή κάποιοι απο εσάς με βάλατε στο "τρυπάκι" να τον παρακολουθήσω ... έτσι εδω και μερικές μέρες τον διαβάζω.
    Έχει καιρό που είναι τόσο απογοητευμένος για ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσοι αγοράζουν την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαβάζουν ... δεν προτείνει καμιά μετοχή; Τίποτα; Ούτε Αμερικάνικες;

      Διαγραφή
    2. Προτεινει 4 απο χα και 4 απο ξενα.

      Διαγραφή
    3. Σας είναι εύκολο να μου γράψετε τι προτείνει απο ΧΑΑ και τι απο ξένα;

      Διαγραφή
    4. Jumbo, παπ. Cenergy. Space σε οτι αφορα το χα. Στα ξενα citigroup. Noble energy. Adidas. Wells fargo.

      Διαγραφή
    5. Κυριε Τακη οπως ξερετε εγω ειμαι φουλ τραπεζες απο τα χαμηλα...-)Για να δουμε...

      Διαγραφή
    6. A, χα. Μας διαβάζει λοιπόν.
      Δεν βρίσκω λογική να βλέπει πόνο και νέα χαμηλά και να προτείνει citigroup και Wells fargo ... αν γίνουν αυτά που προβλέπει οι Αμερικάνικες τραπεζες θα μηδενίσουν ή οι μέτοχοι με κάποιο τρόπο θα υποστούν σαρωτικό dilution.

      Διαγραφή
    7. Ετσι πιστευω κι εγω. Απλα ειναι contrarian stories. Κατεβασα τις σημειωσεις του καθηγητη μου του κυριου Γκλεζακου για την αναλυση οικονομικης καταστασης της επιχειρησης. Αποκτα ενδιαφερον η κατασταση.

      Διαγραφή
    8. Κυριε Τακη στην τυχη προτεινει κ επιδερμικα, απλα για να γεμισει το διφυλλο επειδη κατι πρεπει να γραψει! Νομιζετε καθετε να ψαξει? Εδω εμεις ασχολουμαστε μερα νυχτα κ παλι εχουμε τις αστοχιες μας.

      Κ. Chris τον ειχα κ εγω καθηγητη τον συγκεκριμενο στο προπτυχιακο χρονιααα πριν! ΠΑ.ΠΕΙ να φανταστω? χαχα

      Διαγραφή
    9. Καλημέρα στην παρέα. Μια διόρθωση στα παραπάνω.
      Κάθε εβδομάδα στην στήλη του στο Κεφάλαιο προτείνει 8 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ μετοχές (4 ελληνικές και 4 αλλοδαπές).
      Προτείνει δηλαδή 52 * 8 = 416 μετοχές τον χρόνο... Πιο χρήσιμο δηλαδή είναι να πετάς βελάκια στην εφημερίδα με τις μετοχές παρά να διαβάσεις την εν λόγω "προτάσεις".
      Επίσης, οι εν λόγω προτάσεις συνίστανται στην απλή παράθεση βασικών οικονομικών στοιχείων (PE, κεφαλαιοποίηση κλπ) και δεν γίνεται ανάλυση κάθε επιλογής.

      Διαγραφή
    10. Ο στούπας και ο κάθε στούπας γράφει για το κοινό του. Αν το κοινό του αρέσκεται σε μιζέρια και κακομοιριά, αυτό τους σερβίρει, αυτό τους αρέσει, και στη τελική κάνει καλά τη δουλειά για την οποία πληρώνεται. Η οποία είναι να γράφει λέξεις για να φέρνει επισκέπτες για πολύ χρόνο στο καπιταλ ώστε το καπιταλ να πουλήσει διαφημίσεις.

      Διαγραφή
    11. Κύριε Μιχαλη χωρίς να θέλω να υπερασπιστω κανένα κύριο Στουπα η αλήθεια είναι κάπου στη μέση καθ ότι εγώ διαβάζω τον κύριο Στουπα όπως και πολλοί άλλοι χωρίς να συμφωνούμε και να αρεσκομαστε πάντα σ αυτά που γράφει και χωρίς να είμαστε κοινό μου με την ενοια του κοπαδιού και πιστεύω ότι αυτοί που τον διαβάζουν ειμαι σίγουρος πως είναι από διαφορετικα φάσματα και απόψεις...Ενα μικρο δειγμα έχουμε εδώ μέσα στο μπλογκ...

      Διαγραφή
    12. Ο κύριος Στουπας δεν γράφει λέξεις καθ ότι τεκμηριώνει αυτά που γράφει και οτι είναι πολυυυ διαβασμένος είναι προφανές...και είπαμε ανεξαρτητα αν κάποιος διαφωνεί η συμφωνεί μ αυτά που γράφει. Μακάρι να είχαμε πολλές πένες σαν αυτόν γιατί οι περισσότεροι φωστήρες της δημοσιογραφίας δεν γνωριζουν την τυφλά τους...

      Διαγραφή
    13. Κύριε Κάπτεν Κουκ θα συμφωνήσω με το ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και ότι "ανεξαρτητα αν κάποιος διαφωνεί η συμφωνεί μ αυτά που γράφει. Μακάρι να είχαμε πολλές πένες σαν αυτόν γιατί οι περισσότεροι φωστήρες της δημοσιογραφίας δεν γνωριζουν την τυφλά τους".

      Θα σημειώσω μόνο πως γενικά είναι καλό όταν καταναλώνουμε ειδήσεις/αναλύσεις κλπ να θυμόμαστε το κίνητρο του εκάστοτε συγγραφέα, το οποίο πρωτίστως είναι να βγάλει το ψωμί του.

      Σαν πρόσφατο ανέκδοτο θυμάμαι τη τοποθέτηση 20 εκατομμυρίων ευρώ από την ΑΡΑΙΓ στο ελληνικό για να γίνει ο επίσημος και καλά αερομεταφορέας, λες και θα έτρεχαν οι ανταγωνιστές να γίνουν. Και το τμήμα επενδυτών της αραιγ και η αναλύτρια της όπτιμα που ρώτησα για το σκεπτικό της απόφασης που χαρακτήρισαν θετική απλά δε μπορούσαν να εκφέρουν ένα λογικό επιχείρημα και αναμασούσαν την ανακοίνωση.

      Διαγραφή
    14. Δεν πιστεύω σε κανένα ιδεατό και αγγελικό κόσμο και ειδικά σ αυτόν της δημοσιογραφίας και των Αγορών συναδελφε!Πιστεύω μόνο σε φίλους και συντρόφους συταξιδιωτες σε κάθε τομέα όπως καλή ώρα εδώ στο ΜΠΛΟΓΚ !

      Διαγραφή
    15. δεν ευθύνεται ο κος Στούπας αν εγώ δε στέκομαι καλά οικονομικά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Στούπας ως εκδότης εξέδωσε μερικά ενδιαφέροντα βιβλία (Στούπας Publications) Πσρουσίασε στο ελληνικό κοινό τον Αντρέ Κοστολάνι μέσα απ τα βιβλία του, βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν ακόμα και απ όσους δεν ενδιαφέρονται για τις αγορές.
      Κάνει λάθη; (=έχει καλή αίσθηση της αγοράς). Ναί. Το χαρακτηριστικότερο ήταν το: μας τα πήραν τα χαρτιά πατριώτη

      Διαγραφή
  23. Πιθανο το νεο χαμηλο εγραφε την Παρασκευη...διοτι δεν ξερει κανεις που θα κυμανθουν τα κερδη.Τι contrarian μετα ...-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Τάκη και όποιος άλλος φίλος θέλει αν έχετε την καλοσύνη αιτιολογήστε μου γιατι θα πρέπει να τρέξουν οι Ελληνικές Πριμαντονες (τράπεζες)την παρούσα στιγμή. Είναι φθηνές έγιναν ξαφνικά? Βλεπουν κάτι που εμείς δεν βλέπουμε? Το γεγονός ότι οι πάντες βλέπουν κάτω στις τράπεζες και δεν μιλάω για Λέω κτλ δεν μου λέει απολύτως τίποτα προσωπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι στοχαστικα δεν ειναι αιτιοκρατικα...

      Διαγραφή
    2. Υπάρχει κι η περίπτωση να βαλτώνουν εντός μικρού range αργά και βασανιστικά σαν την τράπεζα Κύπρου ένα πράγμα αναμένοντας από την βασίλισσα (Λαγκαρντ) να τις φιλήσει και να μεταμορφωθούν από βατραχίνες σε γκόμενες.

      Διαγραφή
    3. Φίλε hippy στο μυαλό μου είστε γι αυτό ΧΘΕΣ εγραψα στον φίλο Ανδρέα πως μόνο για μάζεμα δεν μου φαίνεται στις τράπεζες. Λιμναζουμε και περιμένουμε να δούμε προς τα που θα φυσήξει προς Λαγκάρντ μεριά η προς Μπάρμπα Σόιμπλε (αν και κατά βάση Φυσάει πρώτα από Σόιμπλε μεριά και ότι φθάσει μέχρι την Coco Sanel..

      Διαγραφή
  25. Κύριε Τάκη, ο κυρ Στούπας θα ξεπεράσει και τον Λεω. Γενικά όλο αναλύει και τελικά μια τρύπα στο νερό. Θυμάμαι από το 2016 μας είχε τρελάνει ότι έρχεται καταιγίδα στις παγκόσμιες αγορές και ακόμη και στην Ελλάδα δεν έχετε δει τίποτα ακόμη...Σε άλλο θέμα τώρα. Συμφωνώ με τον αγαπητό Γιατρό για την αγορά και έχω πει την άποψή μου ότι θα υπεραποδώσει τουλάχιστον της Ευρώπης...σας είχα βρει κι εγώ πολύ απογοητευμένο κύριε Τάκη, αλλά αν αρχίζετε και πιστεύετε τις τράπεζες τότε δεν αντιφάσκετε λίγο; Θα ανεβούν οι τράπεζες και το ΧΑ τι θα κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μήπως έρχεται η bad bank κύριε Captain Cook και με τα νέα χαμηλά τους τον Μάρτιο προέβλεψαν ό,τι χειρότερο θα έρθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Τάκη το ΧΑ δεν υποαποδίδει κανενός...Το δικό μας από τα χαμηλά έχει +37% άνοδο. Όλα τα άλλα λιγότερο ή περίπου το ίδιο ο Αμερικάνος. Απλά εμάς έπεσε περισσότερο στην πτωτική φάση και γι΄ αυτό είναι πιο μακριά από τις 950...Για να δούμε στο τέλος της χρονιάς σας είχα πει και κατά το 2022.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κύριε leky οι τράπεζες από τα χαμηλά τους είναι μόλις μ.ο + 30% αρα είναι ακόμη στα χαμηλά τους και αυτό αριθμητικά γιατί χωρίς bad bank (ήμουν νιος και γερασα)και με αυτά τα NPLS που συνεχιζουν να αυξάνουν είναι μαγική εικόνα η κατάσταση των.Στην πραγματικότητα είναι κλινικά νεκρές και μόνο με δραστικές λύσεις και ανάπτυξη θα συνελθουν..
    Δεν γίνεται να απαξιωνουμε το ΧΑΑ(εγω όχι απλά παίζω αμυνα)Και να λέμε ότι θα τρέξουν οι τράπεζες. Μακάρι και ας μην έχω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή καπετάνιο συμφωνώ μαζί σου γι'αυτό έδωσα μερικές eurobank σήμερα και οι υπόλοιπες από εβδομάδα η ίσως αργότερα σήμερα.Καλο μεσημέρι σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Η ένδειξη που έχω είναι μια μικρή στάση στα 0.7 και κατόπιν θα περάσει τα 0.75 ως να μην υπάρχουν.
      Αν, μάλιστα περάσει το 0.8 τότε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς θα αγοράζει ...

      Διαγραφή
    3. Να πω κι εγώ την άποψή μου για τις τράπεζες.

      Πιστεύω στην αντίδραση τεχνικά. Δεν περιμένω καμία μακροπρόθεσμη προκοπή στις τράπεζες και ούτε τις παρακολουθώ, για να είμαι ειλικρινής. Απλά βλέπω μια αδιαφορία και ό,τι έπαιξε από ειδήσεις ήταν στην αρνητική πλευρά. Μόλις γίνει η άνοδος θα έρθουν και οι καλές ειδήσεις (κάποιος πρέπει να αγοράσει κι εκεί!). Μάλιστα το ξεφόρτωμα είναι συνήθως μακροχρόνιο. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα και δύναμη στην τιμή, για να δώσει την εντύπωση του μειωμένου ρίσκου στους εμπλεκόμενους.

      Για το λόγο αυτό κάνω απλά ένα trade. Μικρό και ελεγχόμενο. Αν είχα μεγάλη θέση θα ένιωθα πολύ άβολα.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη εγώ δεν λέω πως οι Τράπεζες δεν μπορούν να πάνε πάνω μόνο πως μέχρι στιγμής κάνεις δεν δίνει μια πειστική απάντηση.Τωρα το να αντιδράσουν τεχνικά αυτό από μόνο τού δεν λέει και πολλά γιατί η τεχνική ανάλυση δεν δίνει απαντήσεις καθ ότι γνωρίζουμε που βασίζετε όλοι όσοι ασχολουμαστε με τις αγορές...

      Διαγραφή
    5. Δεν θα σας δώσει κανεις καμιά πειστική απάντηση διότι ακόμη είμαστε στα λόγια ... ΘΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ.
      Μέχρι να δούμε εργα παίζονται τεχνικά ή όποιος έχει κάτι πιο Inside Info...

      Διαγραφή
  29. Τέλος αδιαφορω παντελώς και δεν αποφασίζω βασει τι γράφει ο κύριος Στουπας η ο κάθε κύριος Λεω..Σημασία δίνω το τι γράφουμε εμείς εδώ γι αυτό άλλωστε και συμμετοχω και οχι για να περνάω την ώρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επειδή αναφέρεται συχνά η αρθρογραφία του κ. Στούπα, θα πω κι εγώ τη γνώμη μου, μια και είναι δωρεάν.
    Καταρχήν τη θεωρώ χρήσιμο ανάγνωσμα, είτε διαφωνεί είτε συμφωνεί κανείς, πολύ δε περισσότερο αν διαφωνεί διότι θα πάρει και την αντίθετη, τεκμηριωμένη οπτική από τη δική του.
    Δεύτερον, τείνω όλο και περισσότερο να συμφωνήσω στην απαισιοδοξία του όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά όχι για την παγκόσμια κατάσταση. Βραχυπρόθεσμα πόνος μπορεί να υπάρξει παντού, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος θα προχωρήσει ως συνήθως, η Ελλάδα ανήκει στον 3ο κόσμο και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.
    Δυστυχώς, για να είχε κάποιο μέλλον αυτή η χώρα, θα χρειαζόταν για τουλάχιστον μια 10ετία έναν ηγέτη με το όραμα του Jobs, τη διορατικότητα του Keynes και την επιβλητικότητα του Ιβάν του Τρομερού, χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές (παρακαλώ οι πέτρε στρογγυλεμένες και μία μία).
    Όσον αφορά τις προτάσεις του, τις ξένες ούτε εγώ τις κατανοώ, οι ελληνικές μου φαίνονται λογικές.
    Και μια μικρή αναφορά στη Jumbo, την καλύτερη ελληνική εταιρία κατ' εμέ. Είναι η αποθέωση του σωστού επιχειρηματικού μοντέλου, πουλάει φτηνά στην υπερκαταναλωτική φτωχοποιημένη μάζα. Όσο η Ελλάδα θα φτωχοποιείται θα ανεβάζει τζίρους και κέρδη. Το σημείο καμπής της πιστεύω πως θα είναι όταν με το κακό το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών-προμηθευτών της γίνει συγκρίσιμο με το ελληνικό. Αλλά και πάλι όλο και κάποιοι φτωχότεροι θα υπάρχουν στον κόσμο να δουλεύουν για να καταναλώνουμε, μπορεί να στραφεί στην υποσαχάρια Αφρική, οπότε όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O κύριος Στούπας ειναι ΚΥΡΙΟΣ ... ποτέ του δεν ηταν αγενης και πάντα γραφει τεκμηριωμένα.

      Να μη ξεχασω να αναφέρω, επίσημα πλέον και ο Nikkei και ο Dax βρίσκονται σε BULL MARKET ... μόνο το ψοφάλογο ο CAC βαριανασαίνει ... όπως κάνει πάντα.

      Διαγραφή
  31. Κύριε Barren ο κόσμος πάντα προχωράει εδώ προχώρησε μετά από 2 παγκ.πολεμους με κραχ με πανδημίες χωρίς προηγούμενο ισπανικη γρίππη θα προχωρήσει με εμάς και χωρίς εμάς. Εδώ όμως φίλε μου αναλύουμε η τουλάχιστον προσπαθούμε την βραχυπρόθεσμη πορεία των Αγορών γιατί περι αυτού πρόκειται γιατί το μακροπροθεσμα ειναι πολύ σχετική ενοια για τον κάθε ένα από εμάς. Εγω τώρα θέλω να ξέρω που πάμε παγκόσμια οικονομικα-χρήματηστιριακα και αυτό επειδή δεν μπορώ να το ξέρω γιατί τα σημαδια όπως εγώ τα βλέπω δεν με πείθουν παίζω Άμυνα με δύο ακραίους και 2 κεντρικούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καπετάνιο όλα σε σχέση με τις αγορές τα συζητάμε. Διότι το stock picking σε μια υγιή δυναμική αγορά είναι σα να ψαρεύεις με δίχτυα στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ στο ΧΑΑ σα να παλεύεις με τα χέρια να πιάσεις πιράνχας στα λασπόνερα.
      Άσχετο, τρώγομαι απίστευτα να παίξω ένα μικρό short στο DAX.
      Το αρχικό πλάνο είναι για την περιοχή 11.500~11.900, αλλά έχω μια φαγούρα ... μάλλον θα περιμένω την άλλη εβδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε διαφωνώ καθ ότι εδώ είμαστε όλοι λίγο πολλοί γνωστοί μεταξύ μας πχ Μέχρι στιγμής ξέρουμε τον Περιστερη τον Βαγγελλα τον Βακακη κλπ και μη που πείτε όχι..Εγω τουλάχιστον εδώ αισθάνομαι σαν να ψαρευω στην πισίνα κάποιου φίλου μιας και εγώ δεν έχω...

      Διαγραφή
    3. Όπως εδώ ξέρουμε τι καπνό φουμαρει ο κάθε επαγγελματίας αναλυτής όπως γιατί το γράφει και ποτέ το γράφει όχι πάντα αλλά ξέρουμε γιατί είναι μικρό το μαγαζί...

      Διαγραφή
  32. Κύριε Captain, είπα μήπως για τις τράπεζες. Ο κύριος Τάκης μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα...Επίσης, η άποψή μου είναι ότι όταν δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς θα γίνει ακολουθούμε τις αγορές ακόμα κι αν δεν ξέρουμε γιατί πέφτουν ή ανεβαίνουν...πολλές φορές με την γκρίνια ανεβαίνουν και με την ευφορία όλων πέφτουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Συγχωρηστε με Κύριε leky αν κατάλαβα καλά μου λέτε πως ακολουθούμε τις αγορές επειδή δεν ξέρουμε γιατί οι αγορές ξέρουν.Ευχαριστω αλλά εγώ όχι προτιμώ να κοιτάζω το παιγνίδι από τον πάγκο μέχρι να διαλυθεί η ομίχλη. Τώρα θα μου πείτε μπορεί να τελειώσει το ματς και εγώ να είμαι ακόμη στον πάγκο..Δεν πειράζει στο επόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα στον κύριο Τάκη και όλους τους φίλους. Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πως συνεχίζει να ανεβαίνει ο ΟΠΑΠ? Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει, το Γαλλικό και το Ολλανδικό πρωτάθλημα σταμάτησαν οριστικά και επανέρχονται Σεπτέμβριο. Το Πανευρωπαϊκό αναβλήθηκε όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αναβολές και σε πρωταθλήματα μπάσκετ. Στην Πρέμιερ Λιγκ αρκετοί εκφράζουν φόβους για μετάδοση κορωνοιου στους παίκτες που θα έρχονται διαρκως σε επαφή μέσα στον αγώνα, όσα μέτρα κι αν έχουν ληφθεί. Αν ξεκινήσει αρχές Ιουνίου και υπάρξουν κρούσματα το θα γίνει? Θα μπαίνει σε καραντίνα μια ολόκληρη ομάδα? Τι θα γίνει το φθινόπωρο όταν ο κορωνοιος θα επανέλθει όπως λένε ολοι οι ειδικοί? Όσο για το φάρμακο που εμφάνισαν χτες ήταν το ίδιο με αυτό που έλεγαν ότι είχε χαρακτηριστεί αναποτελεσματικό από τον ΠΟΥ πριν 10 ημέρες. Όλως τυχαίως αυτό προβλήθηκε την ιδια μέρα με τα αποτελέσματα του ΑΕΠ της Αμερικής για το α τρίμηνο. Σε λίγο ο S&P μπορεί να κάνει νέα υψηλα; Από πού βάσιμα προκύπτει αυτός ο ενθουσιασμός; Επανερχόμενος στον ΟΠΑΠ που σαφέστατα εκτιμώ ως εταιρεία, θα έχει ένα πολύ δύσκολα 2020 με απρόοπτες καταστάσεις μπροστά ειδικά για τα πρωταθλήματα και επίσης το 2021 η αβεβαιότητα παραμένει όσα προληπτικά μέτρα και να ληφθούν, οι αγώνες σε γήπεδα δεν παρέχουν καμία σιγουριά για ασφαλή έκβαση των πρωταθλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη η απάντηση και γνωστή σε όλους...το χρηματιστήριο προεξοφλεί...τα κέρδη του 2021 ή και αργότερα. Κι ο Τσέχος είναι αγορασμένος 1 ευρώ ακριβότερα. Εάν όπως ακούγεται από κάποιους αναλυτές στην ΓΣ προταθεί ΚΑΙ μέρισμα 0,25-0,35 ίσως πολιορκήσει και τα €9.

      Διαγραφή
    2. Για το οποίο μέρισμα η εκταμίευση θα είναι μικρότερη καθώς όπως και την προηγούμενη φορά το 50% των μετόχων θα προτιμήσει να το πάρει σε μετοχές (εγώ σίγουρα).

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να προεξοφλεί το 2021 αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα έχει επέλθει κανονικότητα τότε. Υπάρχουν αρκετοί μήνες μπροστά μας για το 2020 και δεν είμαι σίγουρος ότι τα πρωταθλήματα θα διεξάγονται κανονικά, εάν διαβάσετε τι λένε και βετεράνοι παίκτες στην Αγγλία. Τι θα γίνει σε περίπτωση μετάδοσης κορωνοιου μεταξύ παικτών? Πόσοι θα μπαίνουν στην καραντίνα ή θα μπαίνει ολόκληρη η ομάδα και για πόσες μέρες. Εάν υπάρχουν και νεκροί από αυτήν την ιστορία? Προς το παρόν εγώ δεν βλέπω καμιά κανονικότητα όπως την ξέραμε στους αγώνες ποδοσφαίρου. Αντίθετα υπάρχει πολλή ομίχλη και απρόοπτα μπροστά. Το δε καλοκαίρι (όπως ηδη η άνοιξη)θα εχει ελάχιστα ματς συνολικά σε πολλά πρωταθλήματα και αθληματα. Το να αποτιμάται λοιπόν ο ΟΠΑΠ 2,2 δις € σε μια τέτοια κατάσταση είναι υπερβολικά αισιόδοξο.

      Διαγραφή
    4. * Για την ακρίβεια, να αποτιμάται 2,7 δις€.

      Διαγραφή
    5. Έχει και τα ΚΙΝΟ, ΛΟΤΤΟ, Τζοκερ ... και εμένα μου φαίνεται τσιμπημένος, αλλά δεν μου πέφτει λόγος, καθώς απο την ημέρα που έφυγε το Ταμείο του και έγινε άυλα μου φαινόταν ΠΆΝΤΑ ΑΚΡΙΒΌΣ.

      Διαγραφή
    6. Ναι κύριε Τάκη, τα έχει , όμως και αυτά θα έχουν μειωμένη κίνηση από την τρίτη ηλικία που θα βγαίνει λιγότερο και θα είναι επιφυλακτική, αλλά και από τους περιορισμούς για άτομα ανσ κατάστημα θα πέσουν οι τζίροι και εκεί.

      Διαγραφή
    7. Νομίζω οι φόβοι σας είναι υπερβολικοί. Δηλαδή οι παίκτες θα κάθονται αλλά θα πληρώνονται από τους συλλόγους? Αφήστε που ΟΠΑΠ δεν είναι μόνο αθλητικό στοίχημα και η ροπή του ανθρώπου προς τον τζόγο διαχρονική.

      Παρόμοια συμπεριφορά με τον ΟΠΑΠ έχει και ο William Hill. Ο οποίος μάλιστα παρά τα κακά χρηματοοικονομικά του έκοψε μέρισμα 0,0534 GBP (4,80%) προ 5νθημέρου. Αν δεν φοβούνται οι Εγγλέζοι θα φοβόμαστε εμείς για δαύτους?

      Στην τελική βέβαια σέβομαι ότι φοβάστε για την μετοχή και προτιμάτε επιλογή άλλης

      https://finance.yahoo.com/quote/WMH.L?p=WMH.L&.tsrc=fin-srch

      Διαγραφή
    8. Δεν είπα ότι θα κάθονται. Όταν ένα άθλημα όπως το ποδόσφαιρο έχει όμως διαρκεις επαφές σώμα με σώμα, δεν υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοιου? Θα ζουν μόνιμα οι παίκτες στην απομόνωση, δεν θα έχουν κοινωνικές επαφές? Εάν κάποια κρούσματα υπάρξουν θα συνεχίσουν τα πρωταθλήματα κανονικά η κάποιες ομάδες θα μπαίνουν σε καραντίνα? Θέλω να πω δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία όχι μόνο το Φθινόπωρο αλλά και το 2021. Από κει προκύπτει η εικασία μου ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να ξαναδεί χαμηλότερα επίπεδα των 8€.

      Διαγραφή
  35. "Δυστυχώς, για να είχε κάποιο μέλλον αυτή η χώρα, θα χρειαζόταν για τουλάχιστον μια 10ετία έναν ηγέτη με το όραμα του Jobs, τη διορατικότητα του Keynes και την επιβλητικότητα του Ιβάν του Τρομερού, χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές (παρακαλώ οι πέτρε στρογγυλεμένες και μία μία)"

    Μου αρέσει...προσωπικά έβλεπα το 30% αυτών στο Σημίτη (αλλά δυστυχώς του έλειπε η επιβλητικότητα του Ιβάν του Τρομερού). Για να προλάβω τις πέτρε θα πω σκεφθείτε πως θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα στο Κυπριακό και την δεμένη με αυτό χώρα μας εάν δεν είχε επιτύχει την άμβλυνση του προβλήματος μέσω ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ (από κοινού με τον κ. Κρανιδιώτη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν καλά να τα λέτε κύριε Hippy. Δυστυχώς αντι η χώρα να γίνει μια μικρή Σιγκαπουρη των Βαλκανίων (ταλεντο και δυνατοτητες τα έχουμε) τη κατάντησαν Σοβιετία των Βαλκανίων.

      Διαγραφή
  36. Νομίζω πως του έλειπε και το όραμα, όπως σε όλους μετά το Βενιζέλο (τον Ελευθέριο) και στη διορατικότητα μέτρια πράγματα, το θαύμα του ήταν κυρίως λογιστικό.
    Άρα θα έλεγα γύρω στο 10~15%, ίσως ο κορυφαίος μεταπολιτευτικά, μονόφθαλμος στους τυφλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας δυστυχώς περισσεύουν οι διαχειριστές της εξουσίας και όχι οι μεταρρυθμιστές. Κι ακόμα χειρότερα έχω την εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει και παγκοσμίως.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ, θα εξαιρούσα το δίδυμο Xi Jinping - Liu He με το Zhōngguó Mèng τους (Chinese Dream).

      Διαγραφή
  37. Γράφει το Ιατρικό Αθηνών ανακοίνωση 3 γραμμών για να μας ενημερώσει ότι θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2019 στις 30/06/2020 (οποία έκπληξις...) και καταφέρνει να έχει οριθογραφικό λάθος (το τυχόν με ω). Ούτε 3 γραμμές δεν μπορούν να γράψουν σωστά.
    Τόση προχειρότητα. Τόση απαξία για τους μικρομετόχους.
    Να τους χαιρόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό το γύρισμα του DAX μήπως δείχνει κορύφωση; Ή να είναι απλά διόρθωση της χτεσινής ανόδου; Καμιά άποψη; Ή διαίσθηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κ. Socrates πιστεύω πως αν δεν είναι κορύφωση, είναι τα προεόρτια.
      Όπως έγραψα και παραπάνω ψήνομαι για ένα μικρό shortάκι στην περιοχή 11.500~11.900 (αν καταφέρει να φτάσει σερνάμενος έως εκεί).

      Διαγραφή
    2. Του πάτησε και το Χριστινάκι μια ενεσούλα για να σταθεί στα πόδια του, αλλά δε το βλέπω για μακρυά το ψοφάλογο.

      Διαγραφή
    3. Γυρίζουν λίγο τα Αμερικανικά futures και φταρνίζεται ο Dax ...

      Διαγραφή
    4. Ίσως φταίει που αύριο οι αγορές της Σοβιετικής Ένωσης Ευρώπης είναι κλειστές, ενώ στον κανονικό κόσμο λειτουργούν.

      Διαγραφή
  39. Τελικά 2 οι απαντήσεις: 1 αρνητική και 1 θετική (έτσι καταλαβαίνω του κ.Τάκη). Εγώ έχω την τάση να συμφωνήσω με την πρώτη (δεν μπορεί να με πείσει αυτή η σημαντική, ομολογουμένως, άνοδος). Όμως κ. Barren οι μονάδες πολλές και ζημιές ή κέρδη αντίστοιχα πολλά (είναι πολλά τα λεφτά Άρη.. χαχα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δείξει την επόμενη εβδομάδα.
      Πιστεύω ότι ο DAX πάνω από 11.900 δεν θα πάει χωρίς σοβαρή διόρθωση.
      Από 11.450 και πάνω θα το κοπανήσω.

      Διαγραφή
    2. Η δική μου απάντηση δεν είναι ούτε αρνητική ούτε θετική. Είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ.
      Όλοι ακολουθούν τη Νέα Υόρκη!!

      Διαγραφή
  40. Συναδελφοι να με συμπαθατε αλλα με έχετε λιγάκι "μπερδέψει "Είμαστε σε Βull Markets δηλαδή V είμαστε σε W ?Λίγο από το καθένα δεν γίνεται. Εγω λέω ξεκαθαρα πιστεύω ότι είμαστε σε W απλά δεν ξέρω αν ολοκληρώθηκε το πρώτο ποδαράκι της ανόδου η έχει λίγο ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καπετάνιο έχω γράψει τι σημαίνει Bull Market.
      Μια αγορά χαρακτηρίζεται ως Bull Market όταν απο τα χαμηλά της κάνει άνοδο μεγαλύτερη του 20%.
      Τι να κάνουμε τώρα;
      Να αλλάξουμε τους ορισμούς;

      Τι δουλειά έχει το W ή το V; Μπορεί να γίνει Γ ... έ αν είμαστε ψηλότερα κατά τουλάχιστον 20% απο τα χαμηλά η αγορά ονομάζεται Bull Market.

      Διαγραφή
    2. Κυριε Τακη περιμενατε περισσοτερα απο ΕΚΤ;

      Διαγραφή
    3. κ. Τάκη στο παρελθόν ο S&P έχει χάσει από τα ψηλά του 20% και μετά έχει κερδίσει 20% μερικές φορές. Το 20% είναι νομίζω ένας μπούσουλας εμπειρικός (grosso modo), όπως κατά το παρελθόν υπήρξαν κι άλλοι. Δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα απόλυτο και εκμεταλεύσιμο, ως εκ τούτου, εργαλείο για κερδοφόρες και ασφαλείς κινήσεις. Άποψή μου φυσικά.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Σωκράτη
      Όποτε χάνει 20% απο τα υψηλά της η αγορά χαρακτηρίζεται Bear Market ... όταν ξανακερδίσει 20% απο τα χαμηλά της τότε λέγεται Bull Market.
      Αλλιώς αντιμετωπίζουν μια Bull Market οι μανατζαρέοι και αλλιώς μια Bear.

      Κερδοφόρες και ασφαλείς κινήσεις στις αγορές είναι θέμα της ικανότητας του κάθε επενδυτού. Εδώ είχαμε 11 χρόνια Bull Market στην Αμερική και κάποιοι τσουρουδομαδήθηκαν.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη by the book έτσι ακριβώς είναι συμφωνώ δεν είπα ν αλλάξουμε τους κανόνες γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.Ομως το ότι ο κανόνας λέει ότι είναι έτσι εμένα δεν με πείθει. Τώρα στο stock picking είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.

      Διαγραφή
    6. Στα 33 τελευταια χρονια οι φασεις στον αμερικανο ηταν 5. Ενω στο χα 19. Φανταστειτε οι διορθωσεις που ειναι με 10% volatility.

      Διαγραφή
  41. καλησπέρα σας.
    Παρακολούθησα την ενημέρωση της φλεξοπακ.
    Γενικά η εταιρία αποπνέει εμπιστοσύνη.
    Απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις.
    Ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουνε σχέδια για δημόσια πρόταση.
    Αισιόδοξοι ήτανε, έχουνε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του ιού και μέχρι στιγμής δεν τους επηρεάζει.
    Η μεγάλη πτώση του πετρελαίου δεν φαίνεται να τους ευνοεί ιδιαίτερα διότι η πρώτη ύλη που αγοράζουν είναι παράγωγο του πετρελαίου. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν είχε μεγάλη πτώση όπως το πετρέλαιο.
    Γενικά η εταιρία είναι πεντακάθαρη.
    P/E κοντά στο 11, σχεδόν στα ίδια κεφάλαια, καθαρός δανεισμός σχεδόν 0, εξαγωγική κατά 90%, 5 εργοστάσια(3 Αθήνα,1 Πολωνία, 1 Αυστραλία),σε αναπτυξιακή τροχιά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
    Απλά η εταιρία δεν είναι για traders αλλά για επενδυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση κ. Πανάγο!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κύριοι,

      Απλά την δεδομένη στιγμή γιατί κάποιος να αγοράσει ΦΛΕΧΟ η οποία δεν αντιλέγω ότι είναι μια εξαιρετική εταιρεία, υγιέστατη και κόσμημα για τα ελληνικά δεδομένα και όχι Groupe Guillin στον Euronext? Την εταιρεία την είχε ανεφέρει και κάποιος άλλος εδώ μεσα στο blog, εγώ την ιδέα την είχα πάρει από την Amiral Gestion (το γαλλικό fund που έχει πάρει θέση στον ΙΚΤΙΝ). Παίζει σε πολύ καλούς αριθμοδείκτες στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση. Βέβαια η εταιρεία διαπραγματεύετα στο Euronext Growth και όχι στην κύρια αγορά οπότε φαντάζομαι θα υπάρχουν ανάλογα ρίσκα όπως όταν κάοιος επενδύει στην δική μας εναλλακτική αγορά.

      https://live.euronext.com/fr/product/equities/FR0012819381-ALXP
      http://www.groupeguillin.fr/

      coffeeroomboy

      Διαγραφή
    3. Την είχα εντοπίσει κι εγώ μαζί σας κ. coffeeroomboy (πραγματι κάποιος την είχε αναφέρει ως εταιρεία που διαπραγατεύεται με πολύ ελκυστικούς δείκτες.
      Εντούτοις από σύντομη έρευνα που είχα κάνει τότε, είχα καταλήξει ότι δεν δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείμενο με την ΦΛΕΞΟ. Νομίζω ότι η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει κεσεδάκια για συσκευασία προϊόντων και όχι φιλμ και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στην αντιπλαστική μανία, καθώς το προϊόν της είναι πιο εύκολο να υποκατασταθεί από άλλα υλικά.

      Διαγραφή
    4. πείτε μας αν θέλετε μερικά στοιχεία για την guillin.
      Το οτι δεν διαπραγματεύεται στην κύρια αγορά δεν με ενοχλεί.

      Διαγραφή
    5. Για το Groupe Guillin : την είχα αναφέρει τον Οκτώβριο του 2018 http://mitarola.blogspot.com/2018/10/blog-post.html?showComment=1541007623567#c3564970622126547578 (έγραφα τότε ως Γρηγόρης)...

      Την έχω πάντα υπό παρακολούθηση, το τελευταίο 3μηνο έχει πολύ καλή συμπεριφορά στο ταμπλό...Συνεχίζει να αποτελεί βασική θέση του Sextant PME (νούμερο 2 νομίζω στο χαρτοφυλάκιο, περίπου 4%).

      Διαγραφή
  42. Έλαστρον, προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. Περαιτέρω απομόχλευση με το συντελεστή μόχλευσης στο 26,65% , ισχυρές λειτουργικές ταμειακές ροές, μείωση ταχ.κυκλ.αποθεμάτων στις 103 ημέρες (χαμηλό 9 ετών), δείκτης ταχ.είσπραξης απαιτήσεων 48 ημέρες (χαμηλότερο από το 2004!!!). Καθαρή θέση 3,88 ευρώ / δείκτης fundamental score 12/21).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. H Frencken έφυγε πάνω σήμερα. Μια μέρα μετά την αποκοπή μερίσματος έκανε +11% και με πολλαπλάσιο όγκο σε σχέση με το μέσο όρο που κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂