Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου



Μια χρηματαγορά δίχως ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, που είναι όμως πάμφθηνη. 
Σε αυτό το thread θα γίνονται συζητήσεις που αφορούν μόνο το Κυπριακό χρηματιστήριο. 
Σεβαστείτε τον κανόνα και όσους θέλουν να αναλύσουν ή να κουβεντιάσουν τις εταιρείες αυτής της χρηματαγοράς.

20 σχόλια:

  1. Εδω γραφουμε για ΧΑΚ..
    Το βρίσκουμε το thread στις ετικέτες με τιτλο Κυπριακο Χρηματιστήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρίξτε μας και μια γκουρουδιά κύριε Τάκη, αν θέλετε. Εσείς πώς την βλέπετε την ΛΟΤΖ?

      Διαγραφή
    2. Η LOG είναι αυτή;
      Ήθελα να την ψάξω περισσότερο. Μου φαινεται φτηνή. Αλλά μετά ήρθε ο έρωτας και την παράτησα.

      I LOVE USA 💖💖💖

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε όλους.
      Με την χθεσινή συζήτηση γι αυτήν εδώ σήμερα ζωήρεψε στο ταμπλό και έκανε 28,6K τμχ !

      Διαγραφή
    4. Η ΛΟΤΖ έβγαλε τρίμηνο, εδώ

      https://www.logicom.net/investor-relations/announcements/

      Τα αποτελέσματα από την κύρια δραστηριότητα είναι σχεδόν στα ίδια, ελαφρώς πτωτικά. Εμφανίζει ζημιές από συνδεδεμένες εταιρείες και αποτίμηση επενδύσεων, τα οποία ροκανίζουν τα συνολικά κέρδη, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε. Bottom line, καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,16 εκ έναντι 8,39 εκ το 2019.

      Διαγραφή
  2. Και ο Λόρδος αποτελέσματα, εδώ

    https://lordos.com.cy/%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-2019-%ce%b7-%ce%b5%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9/

    Έχει δυνατό ισολογισμό, παρά το γεγονός ότι ξόδεψε τόσα λεφτά για την απόκτηση μετοχών της συνδεδεμένης εταιρείας.

    Αναπόφευκτα θα πληγεί από αυτή την κρίση. Αν δείξει αδυναμία θα είναι μια καλή ευκαιρία για αύξηση θέσης. Θα έχουμε σχεδόν ένα χρόνο μπροστά μας γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή την εβδομάδα πιέστηκαν λίγο οι ΤΣΙΒ (κλείσιμο 1,90) και η ΣΑΛΑ (κλείσιμο 0,835). Δεν γνωρίζω αν σχετίζεται με κάποια είδηση ή αποτελέσματα ή αν είναι στο γενικότερο πλαίσιο ανησυχίας για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλλον το τελευταίο συμβαίνει και σε συνδυασμό με την μειωμένη εμπορευσιμότητα πιέζει τις τιμές. Προς το παρόν απλά παρακολουθώ, αλλά αν η ΣΑΛΑ πέσει κάτω από τα 0,76 όπου έχω τιμή κτήσης θα το σκεφτώ να πάρω κι άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους.
      Μαζί σας κι εγώ κύριε Ευρωβλάχο στην ΣΑΛ που έχει κόψει τα 6 cents του μερίσματος (ήδη πιστωμένο) στο 0,80.
      Στην ΤΣΙΒ έχω καλή θέση και περιμένω τα 8 cents του μερίσματος.

      Διαγραφή
  4. Γνώμες για ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ;Ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχει μετοχές Nasdaq απο Αμερική μεριά αλλά και επενδυτικό χρυσό στο χαρτοφυλάκιο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Σήμερα πήγα να εισπράξω τα μερίσματα που μου ήρθαν από τις κυπριακές μετοχές ΣΑΛΑ και ΤΣΙΒ με επιταγές. Πέραν του ότι τις κοιτούσαν περίεργα και έφτασε μέχρι τον Διευθυντή το θέμα για να δουν πώς γίνεται, μου τις εξαργύρωσε ως επιταγές εξωτερικού με έξοδα 6 ευρώ και 15 μέρες valeur. Πέρυσι για το μέρισμα της ΙΝΛΙ δεν μου είχαν κρατήσει έξοδα. Πέραν αυτού η ΤΣΙΒ μου είχε κάνει και κράτηση υπέρ της άμυνας.

    Θα ήθελα να ρωτήσω, προτού απευθυνθώ στη χρηματιστηριακή και στις εταιρείες, αν κάποιος φίλος γνωρίζει:
    1. Γίνεται με κάποιο τρόπο να μου τα βάζουν στην τράπεζα ή να τα εισπράττει απευθείας η χρηματιστηριακή, όπως γίνεται με τα εγχώρια?
    2. Πώς θα αποφύγω την κράτηση για την άμυνα?
    Θα περίμενα όλα αυτά να είναι αυτοματοποιημένα και όχι να παιδεύομαι έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρετώ
    Κύριε Ευρωβλάχο θα ζητήσετε απο την χρηματιστηριακή σας να σας στείλει στο mail σας το έντυπο "Δήλωση για την εξαίρεση φυσικού προσώπου απο την αποκοπή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα".Αφού το συμπληρώσετε και το υπογράψετε θα τους το επιστρέψετε ώστε να ενημερώσουν το ΧΑΚ ότι δεν είστε φορολογικός κάτοικος Κύπρου και τα μερίσματα να μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την μερίδα σας στην χρηματιστηριακή σας χωρίς παρακράτηση ,όπως ακριβώς και στο ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Spooky. Από Δευτέρα θα το δω, ελπίζω να είναι έτσι εύκολο.

      Διαγραφή
    2. Κάνατε τίποτα κ.Ευρωβλάχε;Είμαι και εγώ κάτοχος κυπριακών εταιριών αλλά δεν έχει τύχει να πάρω μερίσματα μέχρι στιγμής.Ενημερώστε μας.

      Διαγραφή
    3. Κύριε kirkonet η χρηματιστηριακή σας έπρεπε να σας έχει ενημερώσει για την διαδικασία έγκαιρα (πρίν δηλαδή την πληρωμή των μερισμάτων) καθώς και όσους κατόχους χαρτοφυλακίων με μετοχές ΧΑΚ τους οποίους εξάλλου έχουν πελάτες με τα πλήρη στοιχεία τους.
      Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το back office της χρηματιστηριακής σας για να ενημερώσει άμεσα το ΧΑΚ (το οποίο είναι στην ίδια πλατφόρμα με το ΧΑ )ότι δεν είστε φορολογικός κάτοικος Κύπρου συμπληρώνοντας και υπογράφοντας το έντυπο που περιγράφω παραπάνω ώστε να μην υπάρχουν οι παρακρατήσεις που ισχύουν για τους Κυπρίους(Άμυνα,ΓΕΣΥ)και ότι επιθυμείτε η πληρωμή του μερίσματος να γίνεται πάντα μέσω του χειριστή σας.
      Στη συνέχεια εφόσον οι κυπριακές εταιρείες έχουν ενημερωθεί θα παρακολουθείτε απο το stockwatch.cy τις ανακοινώσεις των εταιρειών που σας ενδιαφέρουν και θα γνωρίζετε τις ημερομηνίες Γ.Σ και πληρωμής μερισμάτων.Λίγες μέρες μετά την ημερομηνία πληρωμής θα ελέγχετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας στην χρηματιστηριακή βλέποντας την κίνησή του.Στην συνέχεια αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κατατεθεί το μέρισμα τηλεφωνείτε και ζητάτε κατάθεση του πιστωτικού υπολοίπου στον (συνδεδεμένο) λογαριασμό της τραπέζης που επιθυμείτε.

      Διαγραφή
    4. Άργησα λίγο αλλά ήθελα να επανέλθω με μια ολοκληρωμένη απάντηση σχετικά με την είσπραξη των κυπριακών μερισμάτων.

      Απευθύνθηκα, λοιπόν, στην ΤΣΙΒ και μου απάντησαν άμεσα. Μου έστειλαν ένα έντυπο αίτησης εξαίρεσης από την εισφορά για την Άμυνα, το οποίο το συμπλήρωσα και το έστειλα πίσω ταχυδρομικά. Όσον αφορά την αυτόματη είσπραξη μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ στη χρηματιστηριακή μου. Πήρα, λοιπόν, την Optima και με ενημέρωσαν ότι δεν κάνουν είσπραξη μερισμάτων για κυπριακές μετοχές, οπότε θα συνεχίσω να τα εισπράττω με επιταγές. Εντάξει δεν έγινε και κάτι, 3 ευρώ προμήθεια είναι μόνο, απλά ήθελα να αποφύγω να πηγαίνω σε τράπεζες για την ταλαιπωρία.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα,η ΚΕΤΣ μου έστειλε μία επιταγή του αστρονομικού ποσού των 35 ευρώ από την eurobank Κύπρου,πήγα λοιπόν εχθές το πρωί για να την εισπράξω από την eurobank Ελλάδος στην οποία έχω λογαριασμό και εκτός του ότι είναι άσχετοι και με είχαν μισή ώρα να περιμένω,μου είπαν,άκουσον άκουσον,ότι το κόστος είναι 50 ευρώ και ότι αν θέλω να την εξαργυρώσω θα πρέπει να πληρώσω 15 ευρώ.ΠΗΓΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΩ 35 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑ ΜΕ -15.Ήμαρτον με τους απατεώνες.Έστειλα σήμερα το μήνυμα στην χρηματιστηριακή για να υπογράψω την δήλωση για την εξαίρεση φυσικού προσώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Λόρδος πιέζεται μετά από τα αποτελέσματα 6μήνου που έβγαλε. Οι πωλήσεις έπεσαν περίπου στο 1/5, μηδένισε σχεδόν το μετρητό και αύξησε τα δάνεια. Είναι βέβαια λογικά όλα αυτά, αφού είναι πολύ δύσκολοι καιροί για τα ξενοδοχεία. Μου κάνει βέβαια εντύπωση ότι ο Bill Ackman, που είναι μέτοχος στα Hilton, δεν πούλησε καθόλου αυτή την περίοδο. Αν το δει κανείς μακροπρόθεσμα αυτή, ίσως και η επόμενη χρήση θα είναι χάλια. Οπότε σκεφτόμουν για ένα τσιμπολόγημα κάθε εξάμηνο, για να παρατείνω την αναμονή μου, στη λογική του κουμπαρά, εφόσον θεωρείται πλέον distressed asset.

    Για τη ΣΑΛΑ έγραψε ένα άρθρο ο κύριος Κοτζαμάνης όπου τη μνημονεύει μαζί με την ΦΡΟΥ, ως καλές επιλογές από το ΧΑΚ. Η ΣΑΛΑ θα επηρεαστεί κι αυτή αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι φαίνεται. Γενικά, έχει καλά νούμερα αλλά ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας είναι μια ενδεχόμενη δημόσια πρόταση.

    https://www.euro2day.gr/amp/specials/opinions/article/2044016/psahnontas-gia-diamantia-sto-kypriako-hrhmatisthri.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανασκόπηση των επιλογών μου στο ΧΑΚ.

    ΣΑΛΑ: Σταθερή πέριξ των 0,90, δεν με προβληματίζει κάτι.

    ΤΣΙΒ: Μετοχή τσιμέντο, στα 2,18 πλέον (από 1,8x προ μηνών) και με 0,14 ευρώ μερίσματα στο ενδιάμεσο.

    ΙΝΛΙ: Ακίνητη. Άντε να δούμε πότε θα μπει στο ΧΑ να αποκτήσει εμπορευσιμότητα, περιμένουμε τόσο καιρό, από πέρυσι σχεδόν. Μου έρχεται κρίμα να τη σκοτώσω στα 2,20-2,40 καθώς θεωρώ ότι θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τιμή κοντά στα 4 ευρώ.

    ΛΟΞΕ: Ζορίστηκε η εταιρεία, αύξησε και το δανεισμό της. Δεν θα έχει πρόβλημα πιστεύω, απλά τα νούμερά της θα αρχίσουν να στρώνουν από το 2022. Είμαι με μικρή θέση και σκέφτομαι αν θα τη δώσω ή αν θα αυξήσω αρκετά (κλίνω περισσότερο προς το πρώτο). Γενικώς, στις αργές μετοχές αν είσαι με λίγα κομμάτια σου τρώνε την ψυχή για να δεις λίγο φως.

    ΛΟΤΖ: Δεν την έχω, αλλά είδα ότι έδωσε ένα 35-50%, είναι πλέον στο 1,35. Έδωσε και το μέρισμα της 5%. Κάτι καλύτερο από ομόλογο.

    Σημείωση: τις κυπριακές μετοχές τις αξιολογώ δύο φορές το χρόνο, όταν βγάζουν αποτελέσματα. Στο ενδιάμεσο ρίχνω μόνο μία ματιά να περνάει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα ξύνουν κανονικά εκεί στην ΕΧΑΕ.

      Πως να μην είναι άξιο της τύχης του το ΧΑχα;

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂