Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Sea Limited 2 ... Ανάλυση - Παρουσίαση Μέρος 2ο

SEA Limited  .... εδώ ....
Διαπραγματεύεται στο NYSE ... εδώ ...

Αριθμός συνολικών μετοχών : 466,1 εκατ.

Ανάλυση - Παρουσίαση Μέρος 1ο ... εδώ ....


Η Sea Limited είναι ηγέτης στην αγορά διαδικτυακών παιχνιδιών, ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακών πληρωμών στη Νοτιοανατολική Ασία ... με προοπτικές διείσδυσης στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία. Οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης είναι εξαιρετικές και η διαχείριση λειτουργεί καλά.

Την παρούσα χρονική στιγμή, η εταιρεία είναι ζημιογόνος, ωστόσο η ανάπτυξη της Sea Limited είναι εντυπωσιακή. Γεωγραφικά οι δραστηριότητες της βρίσκονται σε καλή θέση σε χώρες με ελκυστικές ευκαιρίες.
Η Sea Limited είναι, ακόμη, σχετικά άγνωστη στους επενδυτές. 
Η επιχείρηση πιθανότατα θα επωφεληθεί από την πανδημία κοραναϊού μακροπρόθεσμα.

Η Νοτιοανατολική Ασία περιλαμβάνει την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη. Αυτή η περιοχή καλύπτει πληθυσμό 570 εκατομμυρίων ανθρώπων και είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές στον κόσμο. Η οικονομική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ασία σημείωσε κατά μέσο όρο 5% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεπερνώντας ευρέως άλλες περιοχές.


Οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ασία μαζί με την Ταϊβάν εκτιμάται ότι έχουν πληθυσμό 600,8 εκατομμύρια άτομα και ένα ΑΕΠ 3,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΔΝΤ World Economic Outlook. Η περιοχή είναι επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και επιπλέον βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διείσδυσης στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, η περιοχή της Λατινικής Αμερικής (συμπεριλαμβανομένης της Καραϊβικής) εκτιμάται ότι είχε 628,8 εκατομμύρια άτομα και ΑΕΠ 5,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΔΝΤ World Economic Outlook. 
Πολλές από τις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ινδίας, βιώνουν μια γενική μετάβαση στη νέα ψηφιακή οικονομία, με την ψηφιακή ένταξη να φέρνει τους καταναλωτές πιο κοντά στις διαδικτυακές υπηρεσίες και σε διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα διαδικτύου.

Η οικονομία του Διαδικτύου στη Νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκε κατά 40% το 2019, ξεπερνώντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστη αξία εμπορευμάτων στους τομείς των διαδικτυακών ταξιδιών, του ηλεκτρονικού εμπορίου, των διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των επιβατών. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, όταν το 2015 ήταν μόλις 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε τις προσδοκίες τα τελευταία χρόνια και η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει ριζικά. Οι καταναλωτές στην περιοχή δεν αγοράζουν μόνο αντικείμενα όπως ηλεκτρονικά, αλλά και όλο και πιο καθημερινά είδη όπως είδη παντοπωλείου και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Αυτή η τάση, βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να επιταχυνθεί λόγω της πανδημίας του κορανοϊού.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί από 38,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 153 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, όταν το 2015 ήταν μόλις 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βιομηχανίες όπως διαδικτυακά παιχνίδια, ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακές πληρωμές είναι επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο και οι ευκαιρίες επέκτασης στη Νοτιοανατολική Ασία είναι ιδιαίτερα ελκυστικές λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης των εισοδημάτων για τη μεσαία τάξη και της αλλαγής καταναλωτικών συνηθειών.

Τον Ιανουάριο του 2020 η SEA έχει υποβάλει αίτηση για μια ψηφιακή πλήρη τραπεζική άδεια στη Σιγκαπούρη. Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα δώσει τρείς τέτοιες άδειες .... τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.


ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ
 Τα συνολικά έσοδα της SEA Limited αυξήθηκαν από 414,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2017 σε 2,175 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, επιτυγχάνοντας μέση ετήσια αύξηση 129,2%.
Ο τομέας της ψηφιακής ψυχαγωγίας συνέβαλε το 96,5%, 94,9% και 88,2%, των συνολικών εσόδων, τα έτη 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα.
Όμως η εταιρεία αρχίζει να αναπτύσσει και τους άλλους τομείς της, οπότε τα έσοδά της που προέρχονται από την ψηφιακή ψυχαγωγία το 2018 και το 2019 αντιπροσώπευαν το 55,9% και το 52,2% των συνολικών εσόδων, αντίστοιχα.
Τα έσοδα από το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούσαν το 11,4%, το 32,7% και το 37,8% των συνολικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2017, 2018 και 2019, αντίστοιχα.
Οι πωλήσεις αγαθών προέρχονται κυρίως από την επιχείρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου .... και είναι προιόντα που αγοράζει η εταιρεία από κατασκευαστές ή τρίτους άμεσα και τα πουλάει στην πλατφόρμα Shopee στο επίσημο κατάστημά για να καλυφθεί η ζήτηση των αγοραστών για τέτοια προϊόντα.Τα έσοδα απο αυτή την κατηγορία για το 2019 έφθασαν στο 9,96% και το 2018 είχαν ανέλθει στο 11,42% των συνολικών πωλήσεων.


Η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από
  • την επιχείρηση ψηφιακής ψυχαγωγίας η οποία αναπτύσσεται σε νέες αγορές και λόγω της πετυχημένης έκδοσης του παιχνιδιού Free Fire, που κάνει θραύση παγκοσμίως.
  • την επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει τη δραστηριότητα της τα 2 τελευταία χρόνια.
Στην επιχείρηση ψηφιακής ψυχαγωγίας, η κύρια πηγή εσόδων είναι η πώληση αντικειμένων εντός παιχνιδιού.
Τα έσοδα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των χρηστών και το επίπεδο αφοσίωσης τους στους τρεις τομείς δραστηριοτήτων.

Το αυτο-ανεπτυγμένο παγκόσμιο επιτυχημένο παιχνίδι της εταιρείας, το Free Fire, ήταν το πιο δημοφιλές παιχνίδι για κινητά παγκοσμίως το 2019 και πρόσφατα πέτυχε ένα νέο ρεκόρ με 60 εκατομμύρια κορυφαίους ενεργούς χρήστες καθημερινά. Το Free Fire ήταν επίσης το παιχνίδι με τα υψηλότερα κέρδη στη Λατινική Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία το τέταρτο τρίμηνο και για όλο το έτος του 2019.


Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προσαρμοσμένα έσοδα, του 4ου τριμήνου 2019, ήταν 358,3 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 182,3% ως προς το 4ο τρίμηνο του 2018. Η ακαθάριστη αξία των εμπορευμάτων ήταν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 64,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018. Τόσο στη Νοτιοανατολική Ασία όσο και στην Ταϊβάν, η Shopee κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία αγορών, στους μηνιαίους ενεργούς χρήστες και στον συνολικό χρόνο που αφιερώθηκε εντός της εφαρμογής στο Android το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και για όλο το έτος του 2019.


Η SeaMoney επικεντρώνεται στην ενοποίηση των υπηρεσιών e-wallet της SeaMoney με την πλατφόρμα Shopee σε διάφορες αγορές. Οι τριμηνιαίοι χρήστες που πληρώνουν για υπηρεσίες ηλεκτρονικού πορτοφολιού έχουν υπερβεί πρόσφατα τα 8 εκατομμύρια και τον Ιανουάριο του 2020, πάνω από το 30% των ακαθάριστων παραγγελιών του Shopee στην Ινδονησία έχουν ήδη πληρωθεί χρησιμοποιώντας το SeaMoney.

Η εταιρεία επεκτείνει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού πορτοφολιού εκτός των πλατφορμών της Sea για να συμπεριλάβει άλλους εμπόρους στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης, καθώς και μια ποικιλία περιπτώσεων χρήσης τρίτων. Η Sea Limited αξιοποιεί επίσης την οργανική βάση χρηστών του Shopee και τον πλούτο των δεδομένων που παρέχει σε πιλοτικά προγράμματα καταναλωτικής πίστης.
Αξίζει να επαναληφθεί εδώ ότι ... τρεις στους τέσσερις ενήλικες στη Νοτιοανατολική Ασία δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το 49% δεν έχουν τραπεζική πρόσβαση. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες στην περιοχή.
Στην επιχείρηση ψηφιακής ψυχαγωγίας, λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου freemium, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των ενεργών χρηστών στα παιχνίδια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρηστών που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν αγορές εντός παιχνιδιού. Ομοίως, στην επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πωλητών και των αγοραστών στην πλατφόρμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός και η αξία των συναλλαγών που με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσουν σε διαφημιστικά έσοδα και προμήθειες. Τέλος, στην επιχείρηση ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μας, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρηστών που πληρώνουν και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός εμπόρων που δέχονται τις επιλογές πληρωμής της SeaMoney, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πιθανός όγκος συναλλαγών που αυξάνει τα έσοδα από τις προμήθειες.


Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 604,9 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, από 14,8 εκατομμύρια δολάρια το 2018 και 87,3 εκατομμύρια δολάρια το 2017.
Το μικτά περιθώρια κέρδους ανήλθαν σε 27,81%, 1,78% και 21,08% τα έτη 2019, 2018 και 2017 αντίστοιχα.
Όμως ο τομέας της ψηφιακή ψυχαγωγίας είχε μικτό περιθώριο κέρδους 61,6% το 2019, απο 42,2% το 2018 .... αποδεικνύοντας για άλλη μια χρονιά πόσο καλά τοποθετημένος είναι στην αγορά και διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Ο τομέας ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ζημιογόνος απο το μεικτό κέρδος, αφού τα κόστη πωλήσεων είναι υψηλότερα των εσόδων. Ωστόσο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά, το μεικτό κέρδος πέρασε με θετικό πρόσημο.

Η λειτουργία της πλατφόρμας Shopee, είναι επί του παρόντος μη κερδοφόρα και αυτό θα πρέπει να αλλάξει καθώς η εταιρεία φαίνεται να επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακος.
Η Amazon, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, μετέφερε πολλά αποθέματα και δημιουργούσε αποθήκες, ώστε να μπορεί να παραδίδει γρήγορα τα αγαθά της σε ανθρώπους.
Το Shopee, από την άλλη πλευρά, στην παρούσα φάση, είναι ένας εικονικός λιανοπωλητής που συνδέει άτομα με πωλητές τρίτων. Είναι ένα ελαφρύτερο επιχειρηματικό μοντέλο από ό,τι είχε ποτέ η Amazon και είναι πιο κοντά στο eBay από αυτή την άποψη.

Προ φόρων η SEA Limited παρουσίασε ζημιογόνο αποτέλεσμα ύψους 1,368 δισεκατ. δολάρια, ενώ το 2018 είχε παρουσιάσει ζημιές 953,88 εκατομμύρια δολάρια.
Στους μετόχους της SEA Limited, μετά φόρων, για το 2019, αναλογούσαν ζημιές 1,462 δισεκατ. δολάρια , ενώ το 2018 και 2017 οι ζημίες ήταν αντιστοίχως 961,2 και 560,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ζημιογόνα αποτελέσματα οφείλονται στα αυξημένα κόστη, E-commerce and other services και στα κόστη Sales of goods τα οποία έχουν αυξητική τάση, καθώς η SEA Limited προσπαθεί να αναπτύξει τις πλατφόρμες της Shopee και SeaMoney και αυτό γίνεται λόγω των επενδύσεών στην επέκταση των επιχειρήσεων, ιδίως της επιχείρησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Επίσης τα έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ (sales and marketing expenses) επιβαρύνουν σημαντικά τα περιθώρια κέρδους. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η επιχείρηση και το μακροπρόθεσμο δυναμικό της, η διοίκηση κάνει το σωστό δίνοντας προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη πάνω από την τρέχουσα κερδοφορία, αλλά η έλλειψη κερδοφορίας είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τους επενδυτές.


Το πιο πρόσφατο τρίμηνο της Sea παρουσίασε εκπληκτικούς αριθμούς. Η εταιρεία έχει αυξανόμενη αύξηση εσόδων, έως και περίπου 200% σε ετήσια βάση. H τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 195% τον τελευταίο χρόνο. Ίσως το πιο εκπληκτικό πράγμα για τη Sea είναι ότι αρχίζει να επεκτείνεται και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λατινικής Αμερικής και της Ινδίας. Υπάρχει μια διεθνής αρπαγή μεριδίων αγοράς, μεταξύ των διαδικτυακών πλατφορμών και η SEA βρίσκεται ακριβώς στη μέση.

Ο κύριος ανταγωνιστής της SEA Limited, σε ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ασίας, είναι η Lazada, ένα τμήμα της Alibaba. Η Alibaba είναι ένας τεράστιος και φοβερός ανταγωνιστής, αλλά έχει μία μεγάλη αδυναμία ..... Δεν κυριαρχεί στα βιντεοπαιχνίδια. Αυτό αφήνει τη Lazada πολύ ευάλωτη σε μια εταιρεία όπως η Sea, η οποία παράγει τα δικά της βιντεοπαιχνίδια και έχει επίσης μια συμφωνία διανομής με την Tencent.

Οι ζημιές της  Sea Limited διευρύνθηκαν το 2019 σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από  ζημιά 961,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2018 .... μεταφέροντάς πιο μακριά το σημείο breakakeven. Πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται πότε η Sea Limited θα αποφέρει κέρδη;
Η Sea από ότι προβλέπεται δεν θα είναι κερδοφόρος το 2020, ούτε το 2021.


Το 2022 προβλέπεται ότι η Sea Limited θα έχει καθαρή κερδοφορία πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια (0,75 δολάρια ανά μετοχή).
Τα ετήσια καθαρά κέρδη της εταιρείας αναμένεται να αυξηθούν το 2025 σε 2,5 δισεκατομ. δολάρια, που αναλογούν σε 5,36 δολάρια ανά μετοχή.

Ο λόγος χρέος προς ίδια κεφάλαια ανέρχεται στο 119%. Σε γενικές γραμμές ο κανόνας είναι ότι το χρέος μια εταιρείας δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% των ιδίων κεφαλαίων. Σχεδόν το σύνολο του χρέους των 1,387 δισεκατ. δολάρια της SEA είναι λήξης 2024 και μετατρέψιμο σε μετοχές, εφόσον η εταιρεία δεν το αποπληρώσει.
Ωστόσο μέσω διαρκών αυξήσεων του κεφαλαίου και των εκδόσεων ομολογιακών δανείων η εταιρεία έχει ένα ταμείο της τάξης του 3,118 δισεκατομμυρίων δολαρίων .... μέσω του οποίου μπορεί να καλύψει το 75% των συνολικών της υποχρεώσεων που ανέρχονται σε 4,051 δισεκ. δολάρια και φυσικά το σύνολο του χρέους της.
H ρευστότητα της (κυκλοφορούν ενεργητικό / βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) είναι στο 187%, οπότε ...
Η Sea Limited φαίνεται πως διαχειρίζεται το κεφάλαιο της με σύνεση, ενώ έχει καταφέρει να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της για τα επόμενα 2 χρόνια και οι ζημιές να μην επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.

Λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό ανάπτυξης της εταιρείας, η Sea Limited φαίνεται πως διαπραγματεύεται σε αρκετά λογικά επίπεδα αποτίμησης.


Κίνδυνοι
  • Συναλλαγματικοί κίνδυνοι καθώς : η Sea εισπράτει έσοδα σε ρουπίες Ινδονησίας, δολάρια Νέας Ταϊβάν, dong Βιετνάμ, μπατ Ταϊλάνδης, πέσο Φιλιππίνων, ringgit Μαλαισίας, δολάρια Σιγκαπούρης, Ρεάλ Βραζιλίας, ενώ ορισμένα από τα κόστη και τα έξοδά καταβάλλονται σε δολάρια ΗΠΑ.
  • Η δραστηριοποίηση σε πολλές χώρες στις οποίες μπορεί να αλλάξουν πράγματα από πολιτικές καταστάσεις και αποφάσεις υπό των φόβο ξένων επενδυτών.
  • Να αργήσει να καταστεί κερδοφόρος, πέρα των 3 ετών, η SEA Limited και να πάψουν να τις εμπιστεύονται οι επενδυτές τα κεφάλαια τους για την ανάπτυξη της.
  • Οι πολλές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων με δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές, που ''αραιώνουν'' τους παλαιούς μετόχους. Έτσι μπορεί να πετύχουμε μια μελλοντική πρόβλεψη της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, αλλά η μετοχή να μην βρίσκεται στην τιμή που της αναλογεί σήμερα, αλλά στο ήμισυ ή στο ένα τρίτο. 

Εκτιμήσεις
Το ΑΕΠ της Βορείου Αμερικής είναι μεγαλύτερο απο 22 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο πληθυσμός ανέρχεται σε 579 εκατομμύρια.
H Amazon διαπραγματεύεται 100 φορές τα καθαρά της κέρδη και η αποτίμηση της βρίσκεται 15 φορές ψηλότερα των ιδίων κεφαλαίων .... με τα καθαρά της κέρδη να ανέρχονται σε 10 με 11 δισεκατομ. δολάρια.


Το ΑΕΠ της Ν.Α. Ασίας είναι 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια με τον πληθυσμό να ανέρχεται σε 600 εκατ.
Το ΑΕΠ της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής είναι 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. με τον πληθυσμό να ανέρχεται σε 620 εκατ.
Εφόσον η SEA Limited καταφέρει να πετύχει κέρδη, δεν θα ήταν παράλογο να διαπραγματεύεται 50 φορές τα κέρδης της και εφόσον τα περιθώρια ανάπτυξης της θα συνέχιζαν να υφίστανται.

Έτσι, μια κερδοφορία της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων θα μπορούσε να δώσει στην εταιρεία μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 20 δις.
Μια κερδοφορία της τάξης των 2 δισεκατ. δολαρίων θα μπορούσε να δώσει στην εταιρεία μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 100 δις.
Ενώ, μια κερδοφορία της τάξης των 2,5 δισεκατ. δολαρίων θα μπορούσε να δώσει στην εταιρεία μια κεφαλαιοποίηση γύρω στα 125 δις.

Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της Sea Limited είναι 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια.




156 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ Κ. ΤΑΚΗ.
    ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΠΑΦΙΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΣ.
    ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΟΥΠΙ...
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω άδικο κύριε Γιώργο;
      Ένας λαός συμφεροντολόγος, δίχως όραμα, κουτοπόνηρος, δίχως καινοτομία, με δίχως όρεξη να δουλέψει και να αμειφθεί αναλόγως της αξίας του. Δεν μιλάω για όλους ... αλλά δυστυχώς τα κακώς κείμενα πλειοψηφούν.

      Διαγραφή
    2. ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.
      ΜΕ ΜΟΝΗ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ...
      ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
      ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
      ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

      Διαγραφή
    3. κ. Τάκη συμφωνώ απολύτως. Κι επειδή έχετε καημό με τη Σιγκαπούρη, δείτε όποτε έχετε όεξη το παρακάτω βιντεάκι σχετικά με το εκπαιδευτικό της σύστημα, που είναι το θεμέλιο της επιτυχίας της. Εκεί τα παιδιά γίνονται ανταγωνιστικά και εξοικειώνονται με την τεχνολογία από το νηπιαγωγείο, οι δάσκαλοι λειτουργούν ως στελέχη επιχείρησης, επιμορφώνονται διαρκώς.
      Πώς να γίνουμε εμείς Σιγκαπούρη? Εδώ ένα 31% ΦΟΒΑΤΑΙ μήπως γίνουμε Σιγκαπούρη επειδή είπαμε να φτιάξουμε έναν ουρανοξύστη. Εδώ εκπαιδευτικό σύστημα σημαίνει να πάρουμε ένα πτυχίο του κ... για να πιάσουμε μια καρέκλα να τα ξύνουμε. Εδώ ένας στους 2 ικανούς για εργασία ΔΕΝ ενδιαφέρεται να δουλέψει (Labor Force Participation Rate 52%), ενώ εκεί ένας στους τρεις...
      https://www.youtube.com/watch?v=_aB9Tg6SRA0

      Διαγραφή
    4. Κύριε Barren πιο εκπαιδευτικό σύστημα..? της πλάκας σύστημα
      Δεν το διαβάσατε για την στάση εργασίας της ΟΛΜΕ? Δεν τους έφταναν 2 μήνες ξύσιμο...θέλουν να τα ματώσουν. Έτσι είναι οι Ζαιοι που είναι δυστυχώς η πλειοψηφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα (ειδικά στην πρωτοβάθμια)

      Διαγραφή
    5. ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

      Διαγραφή
    6. Εσείς που είστε σχετικός γράψτε μας καμία κουβεντούλα για τους απαράδεκτους και μετριους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Δημοδίου;
      Πείτε μας για ΟΛΜΕ για ΟΙΕΛΕ ...

      Διαγραφή
    7. Kαλημέρα αγαπητέ κύριε Τάκη!
      Να μας πει ο κύριος για την επιμόρφωσή τους, την αξιολόγησή τους....κλπ
      Μπορώ να αναφέρω δεκάδες ερωτήματα αλλά σέβομαι το βήμα που μου δίνεται.
      Σε φυσιολογικές χώρες και όχι στην μπανανία που ζούμε η άρνησή τους να επιστρέψουν στα θρανία θα ισοδυναμούσε σε περικοπή του μισθού που λαμβάνουν εκ του ασφαλούς.....να "στοχάζονται", καλημέρεεεεςςςςςς
      υ.γ. Ο γράφων εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα (συνειδητότατη επιλογή) και αξιολογείται κάθε μέρα.

      Διαγραφή
    8. Και εγώ κύριε Δημήτρη σέβομαι τα κοπρόσκυλα και δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτούς ....

      Διαγραφή
    9. https://www.esos.gr/arthra/67476/yp-paideias-mono-276-kathigites-037-symmeteihan-stin-triori-stasi-ergasias-poy-kiryxe-i

      Καλημέρα μην στέκεστε στους τίτλους αλλά στην πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Τάκη ελπίζω να είναι προσχηματικό το σέβομαι τα κοπροσκυλα γιατί από το πολύ σεβασμό στο" θεάρεστο έργο που επιτελούν "(ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΛΑΜΠΡΕΣ σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης)ξυνονται ακόμη περισσότερο. Αν υπήρχε σύστημα παιδείας στη Χώρα της Αρπαχτής δεν θα γίνονταν το πάρτυ των φροντηστιριων και ιδιαιτερων μαθημάτων με το γνωστό μαύρο χρώμα!

      Διαγραφή
  2. άψογη ανάλυση και σε αυτές τις εταιρείες πρέπει να βλέπουμε τα έσοδα πάντα σε συνάρτηση με τα έξοδα (διαχείρισης, διαφήμισης κοκ) δλδ τα πράσινα και πορτοκαλί βελάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε hippy το σημειο τωρα στο 2.66 για το πετρελαιο (crud.mi) ειναι κομβικο. Θωρω οτι δεν το θα το περασει μονοκοπανια. Οποτε και με τη συγκυρια των λοιπων αγορων s&p θα παμε για κατω ταιριαζουν οι ενδειξεις και οι παραλληλιες μετα και την κοπωση του ραλυ ανακουφισης. Οι τραπεζες μας εχουν μαυρα χαλια και υποαποδιδουν πολυ κακο για την αγορα μας...ειδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε gk ο λαός λέει "αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς και περιμένεις να σε ξύσει ο άλλος είσαι χαμένος". Αναφέρομαι στις συστημικές που ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στην ΤτΕ, ΕΚΤ, Bad Bank κλπ. Προσωπικά είμαι τραπεζομάχος από το 2006 που διαπραγματευόντουσαν με BV>4!!!!! ο κλάδος μόνο για ξεπέτα προσφέρεται.

      Αύριο (πριν ανοίξει η αγορά) βγάζει αποτελέσματα ο Μυτιληναίος. Οι αναλυτές περιμένουν EBITDA -15% σε ετήσια βάση κυρίως (λένε) λόγω μεγάλων εκπτώσεων σε διαγωνισμούς. Δεν πιστεύω να επηρεασθεί σημαντικά η τιμή στο ταμπλό καθώς δεν ακολούθησε την αντίδραση της αγοράς. Προσωπικά ωστόσο εάν δεν διαβάσω αγορές ιδίων αδιαφορώ και προσπερνώ. Ούτε μια μετοχή δεν έχει αγοράσει ο τσιφούτης παρά την απόφαση της ΓΣ στις 27/3.

      Για το CRUD δεν θα σχολιάσω, θα υπογράψω

      Χίππης, ο αιχμάλωτος του μαύρου χρυσού χε χε

      Διαγραφή
    2. Αγορα ιδιων η ακομη καλυτερη αγορα απο βασικο μετοχο..στο εξωτερικο η αγορα ιδιων θεωρειται ως αντικινητρο για τις αναπτυξιακες προοπτικες της εταιρειας αν αντιλαμβανομαι σωστα, απο την αλλη οι αγορες των insiders ειναι event positive.
      Ωραια αιχμαλωσια απολαμβανεται κε hippy υπογραψτε με το σπασιμο των ‘δεσμων’

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σας κύριοι,
      Αν αντιπαραβάλλουμε την συμπεριφορά της ΤΕΝΕΡΓ, της ΕΥΠΙΚ και του ΜΥΤΙΛ (διατηρώ θέση και στις 3) ο τελευταίος είναι τραγικά αδιάφορος.
      Θα έπρεπε να ενημερώσει για ποιον ακριβώς λόγο έκανε την ΓΣ για την αγορά ιδίων μετοχών αν δεν είχε σκοπό να αγοράσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ μετοχή. Εκτός αν θεωρεί ότι η μετοχή είναι ακόμη πολύ ακριβη και κρίνει ότι δεν ενδείκνυεται για αγορές. Θα έπρεπε όμως και σε αυτήν την περίπτωση να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.
      Γιατι καλά είναι τα λόγια, το οράματα και οι μεγαλοστομίες, αλλά οι πράξεις μιλούν καλύτερα. Και εν προκειμένω από πράξεις μηδέν.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα κύριε Ξενοφών, ο ΜΥΤΙΛ είναι η αγαπημένη μετοχή όλων των Ελλήνων, ιδιωτών και θεσμικών. Τον έχουν σχεδόν όλοι στο χαρτοφυλάκιό τους ή αν μη τι άλλο είναι μια μετοχή που την συμπαθούν όλοι. Καλή εταιρεία, νοικοκυρεμένη, ανταγωνιστική και υποτιμημένη.

      Πιστεύω με το φτωχό μου το μυαλό ότι το σκεπτικό τους είναι "σιγά μην αφήσουμε να βγάλουν οι ποπολάριοι λεφτά από τον Μυτίλ. Έχουμε στήσει τέτοια μπίζνα για να κερδίσει ο κάθε πικραμένος;"

      Η αγορά ιδίων λογικά αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί τυχόν νέο κύμα σφοδρής πτώσης. Βλέπετε και ο Watsa είναι αγορασμένος στα 4,80 αν θυμάμαι καλά. Άρα από εκεί και κάτω καλό είναι να στηριχθεί.

      Έχω κι εγώ Μυτιλ σταθερά εδώ και τρία χρόνια και με έχει μπερδέψει.

      Διαγραφή
    5. Είναι πραγματικά περίεργο αυτό που συμβαίνει στον ΜΥΤΙΛ : όλοι, κουτσοί, στραβοί, θεσμικοί και άσχετοι "φιρφιρίκοι" (μεταξύ αυτών και ο γράφων καθώς ο ΜΥΤΙΛ, με Μ.Ο. κτήσης στα 5,5 €, παίζει διαχρονικά από τη 2η έως την 4η θέση στο χαρτοφυλάκιό του) προτείνουν και αγοράζουν ΜΥΤΙΛ και όλοι συμφωνούν grosso modo ότι είναι σχετικά φθηνός, εύρωστος, χωρίς μεγάλο δανεισμό, σε κλάδο με προοπτικές και με καλή διοίκηση. Κι όμως δεν...

      Είναι μεγάλο πρόβλημα τελικά στην αγορά να υπάρχει τέτοια συναίνεση /σύμπλευση! Εμένα σχεδόν με τρομάζει.


      Διαγραφή
    6. Νομίζω έχει αναφερθεί ότι ο Ευάγγελος είναι ιδιοτελής. Πρώτα αγοράζει αυτός και μετά δίνει αέρα στο χαρτί του. Μου κάνει εντύπωση ότι σχεδόν 2 μήνες μετά την απόφαση της ΓΣ για αγορά ιδίων δεν έχει ψωνίσει λέπι παρά το γκρεμοτσάκισμα της μετοχής. Στο καλό σενάριο αγοράζουν "φιλικά" του χαρτοφυλάκια κι η εταιρεία θα τα φορτωθεί ακριβότερα στο μέλλον. Στο κακό σενάριο...δεν ξέρω. Είναι κι αυτό το δάνειο με εγγύηση τις μετοχές που θολώνει τον ορίζοντα.

      Σε μένα είναι το 10% του χαρτοφυλακίου μου. Με ζημιά. Με "τρώει" να προσπαθήσω να χαμηλώσω το μέσο κόστος αλλά ψαρώνω καθώς είναι απρόβλεπτος και η τιμή στο ταμπλό νομίζω τον αδικεί. Εννοείται ότι δεν φορτώνω όσο δεν μαθαίνω "μετοχικά" νέα του.

      Διαγραφή
  4. Πάλι τάπα πάει το SE να δούμε πότε θα μπορέσουμε να ψωνίσουμε…

    Sir Τάκη εύγε για ακόμη μια άψογη ανάλυση, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πέσει στα χέρια μου πολλές αναλύσεις από εταιρείες που πουλάνε Reports, έχω δει πολλές ωραίες, αλλά οι δικές σας είναι “second to none” που λένε και οι Αγγλοσάξωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν έχω τοποθετηθεί. Εύχομαι σε όσους πήραν να τους πάνε όλα δεξιά και ας μη δώσει ευκαιρία τοποθέτησης και σε κάτι φοβιτσιαριδες Τάκαρους. 😂😂

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη, έχουμε δύο επιλογές:

      Η πρώτη είναι να μπούμε σχεδόν μάρκετ με το 1/3 ή 1/4 όσων σκοπεύαμε, για να μας φύγει το FOMO και να παρακολουθούμε. Τα υπόλοιπα σε τιμές που θέλουμε, αν αυτές έρθουν ή σε τακτά διαστήματα.

      Η δεύτερη είναι να περιμένουμε υπομονετικά μέχρι να έρθει η τιμή που θέλουμε (και ποια μπορεί να είναι αυτή?).

      Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι πραγματικά μακροπρόθεσμη επιλογή. Θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις τιμής και ψυχολογίας μέχρι τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν.

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω ότι θα χρειαστούμε και μια βοήθεια από τους τεχνικάριους.

      Πάντως αυτή τη στιγμή έχει μπει σε υπεραγορασμένες περιοχές. Αν δεν είναι δηλαδή η απαρχή μιας μεγάλης κίνησης τότε θα δώσει τη διόρθωση που περιμένουμε.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Τάκη, θεωρώ ότι τα έχετε καλύψει όλα με την ανάλυσή σας κυρίως τους κινδύνους αλλά και την ενδεχόμενη πορεία των κερδών.
    Γενικώς μου αρέσει το στόρυ, θα ήθελα όμως να αναφέρω κάποιες σκέψεις προσπαθώντας να βρω ενδεχόμενες τρωτότητες.

    1. Η πολύ μεγάλη ανάπτυξη με τρομάζει. O Peter Lynch αναφέρει ότι μια ανάπτυξη στο 25% περίπου είναι ικανοποιητική. Αν είναι πολύ περισσότερο, θα πεί ότι ο κλάδος είναι "hot", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

    2. Όσον αφορά το στόρυ, η ανάπτυξη σε Λατινική Αμερική και Ινδία μπορεί να μην δουλέψει ή και να αποβεί ζημιογόνος. Προς το παρόν επιλέγω να το παραβλέψω.

    3. Ο τομέας των βιντεοπαιχνιδιών θέλει στενή παρακολούθηση γιατί είναι διαρκώς εξελισσόμενος, οπότε η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να παραμένει ανταγωνιστική.

    Πιστεύω ότι αξίζει μια τοποθέτηση με προσοχή, εννοώντας μικρότερο κεφάλαιο γιατί:
    1. Μπορεί να μας βγει μάπα το καρπούζι, για κάποιον λόγο, κυρίως από τους κινδύνους που έχουμε εντοπίσει.
    2. Η μετοχή μπορεί να κουράσει, να φοβίσει ή και να απογοητεύσει, οπότε θα χρειαστεί υπομονή. Μην ξεχνάμε ότι θέλει 2 με 3 χρόνια για να γυρίσει σε κέρδη, το οποίο είναι μεγάλο διάστημα.
    3. Μπορεί να δώσει καλύτερα σημεία εισόδου.

    Αν πάει καλά και επαληθεύσει το στόρυ, δηλαδή φτάσει να συγκρίνεται όντως με Amazon και Alibaba, μιλάμε σε ένα διάστημα 5 +/- ετών από τώρα, τότε θα εισρεύσουν όλοι οι δυτικοί μαζικά και θα γίνει πύραυλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σκοπεύω να διαφωνήσω μαζί σας κύριε Ευροβλάχε. Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εδώ να έχουμε μια νέα Amazon του Ανατολικού ημισφαιρίου.

      Ούτε εγώ έχω πάρει ... παρότι η εταιρεία με ξετρελαίνει. Προ Covid 19 θα είχα τοποθετηθεί γερά ... τώρα διστάζω.

      Διαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Ναι και δυστυχώς την έδωσα βγάζοντας ένα μεροκαματάκι του 12%, cut your loses and let your profits run...
      Μάλλον μεγαλώνοντας έχω αρχίσει και φοβάμαι περισσότερο, ή απλά έχω γίνει πολύ αρκούδι τελευταία.
      Επίσης κατ εμέ πετάει δικαιολογημένα όχι σαν κάποια άλλα που είναι σκέτη σπέκουλα και από τηγανίτα τίποτα...

      Διαγραφή
  7. Σε τραπεζα που δουλευα μου ειπαν δεν σας πηραμε εδω να διαβαζετε απο το διευθυντη παρολο που ο κανονισμος λεει να μορφωνεται ο υπαλληλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα, αν έχετε την διάθεση να μας εξηγήσετε

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΠΟΙΑ 5G ΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΤΕ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ??? TWILIO QUALCOM ΠΧ ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η συμπεριφορά του ψιλικατζίδικου θυμίζει λίγο το διάστημα πριν την έναρξη της πτώσης, όταν όλοι πήγαιναν σε νέα υψηλά αλλά αυτό είχε κλατάρει.
    Το σαπάκι κλέβει δρόμο για να είναι πρώτο στην πτώση μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια πιθανός μικρή βοήθεια για την μετοχή SEA
    https://prntscr.com/sci14e

    Όποτε η κίνηση είναι απότομη (κόκκινα παράλληλα) ακολουθεί σημαντική διόρθωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οπότε πάμε για κάτω από 50$?

      Διαγραφή
    2. Εγώ αφού δεν μπήκα στα 52, όταν την ανακαλύψαμε, θα περιμένω μια οποιαδήποτε σοβαρή διόρθωση και ας μπω και ψηλότερα.
      Αν το διάγραμμα επαληθευθεί τότε μπορεί να την δούμε στην κάτω γραμμή του ανοδικού καναλιού ... που αν αυτό γίνει συντόμως τότε πάμε για 40 με 42 (όπως είχε πει αρχικά ο κύριος Barren. Όμως ΠΡΟβλέπω ότι η διόρθωση δεν θα είναι βίαιη και θα τραβήξει σε βάθος χρόνου.
      Έτσι όπως το βλέπω σε 6 μήνες το κάτω μέρος του καναλιού θα είναι κάπου στα 50 .... γύρω στα Χριστούγεννα με βλέπω εδώ να μπαίνω (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΦΑΩ ΚΑΜΙΆ ΦΛΑΣΙΑ!!)

      Διαγραφή
    3. K Tακη, ειχα επισημανει, ρωτωντας κ τον κ. Barren, για 2 εταιριες προσφατα. Tην YEXT και την TWILIO. Η δευτερη σημερα ανεβαινει 36% λογω πωλησεων που ξεπερασαν τις εκτιμησεις της αγορας.

      https://www.reuters.com/article/us-twilio-stocks/twilio-shares-surge-32-after-results-crush-wall-street-estimates-idUSKBN22J276

      Ποτε ανακοινωνει η SEA? Αναρωτιεμαι με το growth που παρουσιαζει μηπως εχουμε κ εκει κατι παρομοιο και μεινουμε να την κοιταμε...

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ανδρέα εσείς μου είχατε γράψει για την TWILIO? Και έσπαγα το κεφάλι μου ποιος ήταν;

      Δεν ανησυχώ για SEA ... η βιασύνη δεν είναι του χαρακτήρα μου. Ναααααα χαρτιά στο Αμέρικα. Αν δε θέλει η SEA θα έρθει άλλη.

      Ελπίζω την άλλη βδομάδα να μπω σε μια αλλη Αμερικάνα.
      Την έχω περικυκλωμένη 😂😂

      Διαγραφή
    5. Είμαι αποφασισμένος κύριε Ανδρέα.
      20 με 30 εταιρείες απο Αμερική που θα έχουν πολλά να πουν ... ισόποσες τοποθετήσεις και τέλος.

      Διαγραφή
    6. Ναι κ. Τακη εγω. Για τις 2 αυτες. Τις εψαξα, ειδα growth, ειδα οτι καινε χρημα, ρωτησα κ τεχνικα τον κ. Barren Κ ηταν αρνητικος κ το αφησα. Βεβαια για τη YEXT που σε ορους M.Cap/S ειναι αρκετα πιο χαμηλα απο αλλες διαβαζω πολυ καλα λογια (τηνθεωρουν ανερχομενη δυναμη στον ευρυτερο τομεα του ΑΙ με ισχυρο πελατολογιο (οπως κ την Twilio).

      Επισης η ΤΤD εχει ενδιαφερον και ειναι κ κερδοφορος αλλα κ αυτη εχει 10πλασιασει ηδη στην 4ετια κ απο τα χαμηλα Μαρτιου εχει διπλωσει.

      Η Celsius μου αρεσει κ εμενα ως αντικειμενο πολυ! Εκει τι βλεπετε θεμελιωδως? Τιμη-στοχο για αγορα?

      Διαγραφή
    7. Εκπληκτική κίνηση κ. Ανδρέα, αλλά πιστεύω δε θα πάει μακρυά, 168~175 max.
      Μετά, στο κλείσιμο του gap γύρω στο 125 θα είναι ότι πρέπει για τοποθέτηση, για όποιον την έχει στο στόχαστρο.

      Διαγραφή
    8. κ. Τάκη μου αρέσει η CELSIUS -αν και θα το γνωρίζετε ήδη, ανακοινώνει α' τρίμηνο στις 14 Μαΐου. Είναι στο χ/φ και περιμένω ....

      Διαγραφή
    9. Κ ΒARREN πλεον ψαχνομαστε στο εξωτερικο συνεχως. Το εχω αναφερει σε παλιοτερα σχολια μου και συζητησεις που καναμε, με το επιχειρημα οτι μετα την αρση των CC το επενδυτικο συμπαν ειναι "απειρο".

      Το θεμα ειναι οτι εμεις εδω εχουμε κατα βαση μαθει αλλιως και εχουμε αλλες παγιωμενες αντιληψεις περι επενδυσεων. Η αληθεια ειναι οτι δεν εχουμε μαθει να επενδυουμε με τη λογικη αυτη που ισχυει στο Αμερικα. Δηλ. Market Cap/Sales 10 φορες κατ' ελάχιστον, υψηλο growth αλλα καψιμο χρηματος και ζημιες κ.ο.κ. Οποτε θελει πολυ ψαξιμο, διαβασμα και κοινη προσπαθεια με ολα τα διαθεσιμα μεσα (κλαδικη/θεμελειωδης αναλυση, τεχνικη αναλυση κλπ). Kαι φυσικα προσαρμοστικοτητα.

      Με αλλους ορους φανταζομαι κ ο κ. Τακης αναλυει μια εταιρια εδω στην Ελλαδα και με αλλους ορους και απο αλλη οπτικη γωνια θα πρεπει να προσεγγιζουμε τις επενδυσεις μας εκει φανταζομαι...

      Προσφατα ξαναδιαβασα ενα αρθρο που ειχα απο το 2016 με τις 100 πιο καινοτομες εταιριες (βασει καποιων μετρησεων). Πρωτη στην καταταξη ηταν η TESLA, δευτερη η Salesforce, στην πρωτη 20αδα ολες αυτες που τωρα ειναι στην επικαιροτητα του κλαδου της βιοτεχνολογιας. Οπως θα φανταζεστε μεσα στην 4ετια οι αποδοσεις τους ειναι απο 5 φορες και πολυυυ πανω!

      Τα παραπανω αποτελουν προσωπικες διαπιστωσεις κ τροφη για σκεψη...

      Διαγραφή
    10. Η Celsius έχει βγάλει διορθωτική αναγγελία ότι το τρίμηνο θα το ανακοινώσει την Τρίτη 12 Μαΐου.

      Κύριε Τάκη, ποιο ήταν το highlight που σας τράβηξε την προσοχή στην Celsius?

      Διαγραφή
    11. Ενώ το προιόν το έχει πάνω απο 10 χρόνια, τα τελευταία 2 χρόνια δείχνει ότι κάτι έχει αλλάξει. Υπάρχει οσμή ανάπτυξης ... δεν ξερω τι φταίει; Η μετάταξη στο Nasdaq , ο νέος Ceo .... βλέπω κινητικότητα και διάθεση επιτέλους να πουλήσουν το προιόν.

      Διαγραφή
    12. Θα την ήθελα στα 3,2 με 3,5 εκει που έχουν φορτώσει όλοι οι Insiders ... αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Και στα 4,2 καλή ...

      Διαγραφή
    13. Πήρα κίνηση της τελευταίες μέρες από datadog και fastly στον τομέα της τεχνολογίας και ισσορόπισα την χασούρα από τον μέγα τσάκο. Κύριε barren σχετικά με εταιρίες growth που καίνε χρήμα πως βλέπετε την uber και lyft με δεδομένο τον μονοπωλιακό τους χαρακτήρα. Δεν αξίζει μία θεση στο χαρτοφυλάκιο?

      Διαγραφή
    14. Σχετικά με την SEA και πιθανές τιμές για κ. psofia_gata & κ. Τάκη
      https://prntscr.com/scub4x

      Διαγραφή
    15. Εμένα η άποψη μου είναι ότι "σιγά μην περιμένουν οι εξωτικές ευκαιρίες εμένα το Γραικάκι για να τις ανακαλύψω". Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς που τις ξέρουν καλύτερα κι απ΄την καλή κι απ΄την ανάποδη (κι αμερικανάκια, κινεζάκια κλπ που τις ψάχνουν επίσης). Και σε κάθε Χ εταιρεία που θα μου κάθεται θα υπάρχουν 5Χ που θα με ζημιώνουν. Μπορεί η PDF και οι λοιπές του είδους να έδωσαν αντίδραση 50%-80% από τα χαμηλά τους εξίσου μεγάλη αντίδραση όμως (ή και μεγαλύτερη) έδωσαν το cl και το crud άσχετα που εγώ μπήκα νωρίς και είμαι σε ζημιές ακόμα. Στο δικό μου μυαλό είναι περίπου αδύνατον να αυξήσει αποτίμηση η PDF εάν δεν ανέβει και η τιμή του πετρελαίου.

      Ο ινδονήσιος Χίππης πιθανά να θεωρεί τον ΜΥΤΙΛ και την Cenergy ευκαιριες εάν του τις αναλύσουν καθώς διαπραγματεύονται με P/E<7 σε αβανταδόρικους κλάδους. Ο έλληνας βέβαια βλέπει το κατιτις παραπάνω και ψάχνει στα χαμηλά της συνεδρίασης. Οπότε σε ότι με αφορά περιορίζομαι στις μεγαλύτερες και πιο γνωστές εταιρείες μειώνοντας φυσικά και το προσδοκώμενο κέρδος σε 30-50% max. Μου κάνει εντύπωση πάντως ότι δεν ψάχνετε καθόλου στον κατ΄εξοχήν κλάδο των ευκαιριών, τον φαρμακευτικό.

      Απολύτως προσωπικές απόψεις φυσικά.

      Διαγραφή
    16. κε Hippy, οι πετυχημένες επενδύσεις είναι δύσκολες, αλλά δεν χρειάζονται υψηλό IQ. Επαναλαμβάνω το γνωστό ρητό του Γ. Μπάφετ "Success in investing doesn't correlate with IQ once you're above the level of 25. Once you have ordinary intelligence, what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing."

      Σχετικά με τις ξωτικές ευκαιρίες θα πω το ανάποδο, κάτι που η ψυχολογία το έχει προσεγγίσει επιστημονικά και βασίζετε στο ότι υπάρχει η αίσθηση ότι επειδή κάτι είναι "έξω" από την πόρτα μας στην γειτονιά μας είναι γνωστό. Ακόμα και αν υπάρχει μια επιδερμική σχέση. (π.χ. στην tv πόσες γειτόνισσες έχουν πέσει από τα σύννεφα για αυτό που έγινε στην γειτονιά τους κοκ).

      Το στοιχείο που έχετε της μετριοφροσύνης επίσης είναι σημαντικό για επιτυχημένες επενδύσεις.

      Ευκαιρίες υπάρχουν όταν γίνετε καλή ανάλυση, έγκαιρη συμμετοχή, θετικές συγκυρίες, προσαρμοστικότητα και υπομονή.

      Διαγραφή
    17. Η εύρεση εταιρειων με αναπτυξη πωλησεων αλλα με ζημιες και συνεχες καψιμο χρηματος και πιθανολογηση ποτε και αν θα αρχισουν την αποληψη κερδων πηγαινει σε επιπεδο αναλυσης corporate and risk management, SWOT analysis και τα συναμφότερα. Ξεφευγει δηλ απο τη κλασικη fundamentals analysis των ισολογισμών. Καταλαβαινουμε δηλ. σε τι δυσκολα και σκοτεινα μονοπατια θα πρέπει να βαδισει καποιος για να επιτυχει. Θα συμφωνησω με τον εκ παλαιοθεν φιλο hippy με αυτα που αναφερει ανωτερω.

      Διαγραφή
    18. SοcGen: Εκτός βασικών δεικτών MSCI οι ελληνικές τράπεζες, είσοδος της Μυτιληναίος

      https://www.capital.gr/agores/3451673/socgen-ektos-basikon-deikton-msci-oi-ellinikes-trapezes-eisodos-tis-mutilinaios

      (κι εγώ που νόμιζα ότι φιλοτιμήθηκε επειδή τον κράξαμε χθες χα χα...είπαμε, καλός μανατζερ αλλά ιδιοτελής ο Βαγγέλας)

      Διαγραφή
  11. Σύντεκνοι εν κατέω τι κάμετε εσείς αλλά εγώ έχω μαζέψει 73000 Αλφα με 0.67. Κάτω απο 1.40 δεν σκοπεύω να δώσω πράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατρέ, τα φώτα σας το GILD πως το βλέπετε, βάσει ειδησιογραφίας έπρεπε να έχει γίνει πύραυλός, πολλοί άσχετοι κατ' εμέ κράζουν το καλόπαιδό τον CEO που κέρασε την πρώτη παρτίδα, εγώ θεωρώ ότι έτσι θα μεγιστοποιηθεί το κέρδος, ακόμη και τα βαποράκια κερνάνε στην αρχή.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα γιάτρε! Οι παρεμβάσεις σου είναι πάντα καίριες και σε παρακαλώ να τις πυκνώσεις.
      Λείπεις (τουλάχιστον σε εμένα) τον τελευταίο καιρό!

      Διαγραφή
    3. Γιατρέ μαζί σου ... εγω θα αποβιβαστώ πολύ νωρίτερα

      Μπορείς να μου ξαναγράψεις την εταιρεία με τις μπαταριες;
      Σε ποιό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται;

      Διαγραφή
    4. Δύσκολος ο δρόμος σας Δάσκαλε. Και με σημαντικό συνωστισμό κάτι που τον κάνει δυσκολότερο. Προφανώς και θέλω-παρακαλώ να πετύχετε...έχετε συνεπώς τις θερμότερες ευχές μου.

      Εγώ ψάχνω τα λιγότερα αλλά ευκολότερα...σήμερα αύξησα θέση στον ΣΑΡ.

      Διαγραφή
    5. Σύντεκνε Ελβετικό. Έχω μια τιμή 0.65€ αλλά κρατώ μετρητά για πιθανή ΑΜΚ. Οπως έχω αναφέρει απο την πρώτη στιγμή είναι για πολύ μακριά και όχι για γρήγορα παίγνια.

      https://www.leclanche.com

      https://www.six-group.com/exchanges/shares/security_info_en.html?id=CH0110303119CHF4

      FINEXIS SA 96,190,672 62.5%
      Bruellan SA 10,081,522 6.55%
      Pierre Felix Lavie 3,502,602 2.27%
      Fouad Said 2,163,623 1.40%
      Global X Management Co. LLC 931,993 0.61%
      Credit Suisse Asset Management (Schweiz) AG 616,204 0.40%
      UBS Asset Management Switzerland AG 476,350 0.31%
      Baring Asset Management Ltd. 267,214 0.17%
      AIPM Azur International Portfolio Management AG 80,000 0.052%
      Zürcher Kantonalbank (Investment Management) 74,645 0.048%

      Διαγραφή
    6. Ο 3ος απο τους shareholders είναι ο δικός μου.

      Διαγραφή
  12. Αγαπητέ γιατρέ αγαπάμε τις "κουζουλάδες" και πολύ περισσότερο αυτούς που τις λένε (εσένα)...νομίζω όμως ότι είτε πρέπει να βάλεις νερό στο κρασί σου είτε να σεντουκιάσεις τα χρήματα απ΄τις ελιές φέτος για πιθανό reverse split κι ΑΜΚ του χρόνου.

    Με εκτίμηση, Χίππης (Μαριδαίος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γείτονες, ζήλεψαν τη δόξα μας. Νέο ιστορικό χαμηλό στα €6.4 για τη μεγαλύτερη τράπεζα τους σε όρους ενεργητικού. Προσαρμοσμένο υψηλό σύμφωνα με το Bloomberg στα €160 το 2007. Ελπίζω η Χριστίνα (Λαγκαρντ) να πράξει τα δέοντα ώστε να μην πάρουν σειρά και τα κρατικά τους ομόλογα, γιατί αυτός ο ιός έχει R>1 και μετά τη βάψαμε. Όλοι όχι μόνο οι Νότιοι.

      Una faccia una razza φίλε γιατρέ.



      UniCredit Hits Record Low at 6.41 Euros
      2020-05-07 14:48:39.444 GMT

      By Bloomberg Automation
      (Bloomberg) -- UniCredit SpA hit a record low at 6.41
      euros, a 2.9% decrease from the previous close. The previous low
      was on March 16.
      * The stock declined 51% year-to-date; Italy FTSE MIB lost 27%

      * Volume is 9% below the 20-day average for this time of day

      * Three-month implied volatility is in the 85th percentile

      * Current analyst 12-month target price is 10.82 euros

      * The company reported on May 6

      * The 52-week high was 14.44 euros on Feb. 18

      Διαγραφή
    2. Η UniCredit δε P/BV 0.25 για να κάνουμε μια εύκολη σύγκριση με τις δικές μας.

      Διαγραφή
    3. Φίλε hippy προχθές ξεκίνησα να γράφω ένα σχόλιο(και σε καμμιά περίπτωση υπόδειξη ειδικά σε σας καθ ότι σας θεωρώ έναν έμπειρο παίχτη)σχετικά με το crud .m όμως την τελευταία στιγμή το έσβησα και δεν το ανέβασα καθαρά γιατί δεν ήθελα να φανεί ότι έχω αρχίσει να παραδίδω μαθήματα. Χρειαζομαι μαθήματα και οχι το αντίστροφο. Εγραφα το εξής: Το 2.65-70 του crud .m είναι μια εξαιρετική ευκαιρία διαφυγής για κάποιον που είναι αγορασμένο κοντά στο 3 ητοιενα ωραοιοτατο stop loss της τάξης του 10% μετά την αντίδραση από τα 1.75 που έδωσε σε χρονο dt και κρατώντας το μετρητο στο χέρι ψαχνει την επόμενο bet ευκαιρίας δοθείσης. Βέβαια έχετε πεί ότι το στοίχημα θα το πάτε μέχρι τέλους. Σεβαστό και απόλυτα θεμιτό. Προσωπικά όσες φορές το έχω πράξει ειδικά σε περιόδους ομίχλης και υψηλής μεταβλητότητας 8 στις 10 μου βγήκε. Παρακαλω τις πέτρες με το μαλακό και με ρεγουλο συνάδελφοι.

      Διαγραφή
    4. Φίλε hippy να σημειώσω πως το σχολιο το ανέβασα πριν διαβάσω το ανωτέρω σχόλιο σας παραπάνω για την αντίδραση του crud.m και l οπότε δεν είναι σχόλιο στο δικό σας σχόλιο που προσυπογραφω οριζοντίως και καθέτως.

      Διαγραφή
    5. Καπετάνιο κι εγώ πραγματικά μπήκα στον πειρασμό να ρευστοποιήσω κι ενέδωσα στο 10% του Crud.l χθες στα $2,85. Προφανώς θα ήθελα να είχα το χάρισμα και τ΄άντερα να τολμήσω περισσότερο στατιστικά όμως συνήθως δεν τα καταφέρνω. Πάντως υπό την επήρεια της μεγάλης ήττας μελέτησα ενδελεχώς (πιστεύω) το contago σε διάφορες περιόδους και νομίζω είναι σχετικά μικρό (μονοψήφιο) για περιόδους 12-18 μηνών όπου ελπίζω θα ξαναδεί το πετρέλαιο WTI τα $32 κι εγώ τη στεριά.

      Διαγραφή
    6. Φίλε hippy δεν νομίζω πως σου λείπουν ούτε τα άντερα ούτε η διορατικοτητα απλά κάποιες φορές σε μεγάλες θέσεις η απόφαση είναι πιο δύσκολη γι αυτό προσωπικά κάνω στροφή σε μεγαλυτερη διασπορά και με μικρότερη ποσοστοση όσον αφορά την κάθε μετοχή στο χαρτοφυλακιο μου.Οσες φορές είχα πολύ μεγάλη θέση σε μια η δυο μετοχές δεν μου βγήκε όπως το είχα στο μυαλό μου και στη ζημιά καταλαβαίνεις..Παντως τώρα πια θες λόγω ηλικίας θες λόγω εμπειρίας και αναγκών εστιάζω όπως και εσείς στην μικρότερη και προσθετική απόδοση παρα στα μεγάλα και μακρινά όνειρα...Βέβαια ο καθένας όπως το βλέπει καθ ότι η αλήθεια είναι πάντα υποκειμενική...

      Διαγραφή
  13. Ο κιτρινιάρης έσπασε πάνω τη συσσώρευση τελικά, αν πάει 1800~1850 θα είναι καλά.
    Διαβάζω και εκτιμήσεις για 2150, αλλά δε το πιστεύω άμεσα.
    Το Eldoradάκι δείχνει κι αυτό διάθεση να ακολουθήσει, το αδίκησα ίσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K. Βarren εχεις αποψη για τη SPOTIFY?

      https://www.nasdaq.com/articles/better-buy%3A-spotify-vs.-apple-2020-04-25

      K. Tακη μηπως να ριξουμε μια ματια??

      Διαγραφή
    2. Όχι κ. Ανδρέα, καθόλου.
      Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και για αυτές που έχω άποψη έχω αρχίσει να την ξεχνάω, πρέπει να οργανωθώ λιγάκι.

      Διαγραφή
    3. εννοώ έχει παρακολουθησει κανεις?

      Διαγραφή
    4. slack καλό προϊόν, αλλά θα το καταβροχθίσει σιγά σιγά η microsoft με το προϊόν της "teams" το οποίο αν και υποδυέστερο το πακετάρει μαζί με office365 και αποκτά χρήστες έτσι.

      shopify το προϊόν και η εταιρία θεωρούνται εξαιρετικές. Να πω πως επίσης είναι πολύ πολύ καλοί στη προσέγγιση προσωπικού. Χαρακτηριστικά τώρα τελευταία προσέλαβαν 2-3 άτομα τα οποία είναι κορυφαία στο χώρο τους.

      Διαγραφή
  14. Η pbf ανακοινωσε αλλαγή της ημερομηνίας ανακοίνωσης κερδών. Δημοσιεύτηκε αυτό

    http://www.conferencecalltranscripts.org/8/summary/?id=7852489

    φαίνεται τα είναι copy paste, δεν διατηρείται η στοίχηση, δε μπορω να βρω το κανονικό έγγραφο στον Edgar.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The following are our current preliminary estimates as of and for the three month period ended March 31, 2020:

      throughput of between 850,000 bpd and 860,000 bpd;

      revenue of between $5.00 billion and $5.35 billion;

      net loss of between $(1,100.0) million and $(1,050.0) million;

      adjusted fully converted net loss excluding special items of between $(175.0) million and $(125.0) million,

      EBITDA excluding special items of between $(15.0) million and $0.0

      and Adjusted EBITDA of between $(15.0) million and $(3.0) million (See below for

      Non-GAAP

      disclosures including a reconciliation of Adjusted fully converted net loss excluding special items, EBITDA, EBITDA excluding special items and Adjusted EBITDA to net income (loss), the most directly comparable GAAP measure);

      cash balance of between $675.0 million and $750.0 million; and

      debt balance of between $3,500.0 million and $3,700.0 million.

      Διαγραφή
  15. K. Tακη, κ. Βarren και λοιποι φιλοι. Εχει κανεις ασχοληθει σε βαθος με τα cryptos? Προσωπικα ασχοληθηκα αρκετα απο τις αρχες του 2016 λιγο πριν ξεκινησει το μεγαλο παγκοσμιο ραλι στον ευρυτερο κλαδο. Εψαξα αρκετα, διαβασα μεχρι κ διδακτορικες διατριβες, εκανα ραντεβου με φιλους και γνωστους (κ γνωστους γνωστων) οι οποιοι ειχαν επενδυσει καποια κεφαλαια και πριν το 2016 κατα βαση στο bitcoin (τα οποια καποια στιγμη μεγιστοποιηθηκαν), μπηκα σε forums (πχ reddit), etc..

    Aν καποιος φιλος εχει εμπεριστατωμενη αποψη θα ηθελα να ανοιξουμε μια συζητηση που αφορα συγκεκριμενα points.

    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Ανδρέα εγώ ψιλοασχολούμαι από Νοέμβριο 2017, οπότε σίγουρα γνωρίζετε πολύ περισσότερα από εμένα.
      Επίσης, τον τελευταίο 1,5 χρόνο κοιτώ μόνο τα διαγράμματα αυτών που με ενδιαφέρουν (BTC, ETH, XMR, ETC, NEO, TRX), ελάχιστα παρακολουθώ οτιδήποτε άλλο.
      Τέλος, δε νομίζω ότι ταιριάζει να επεκταθεί η συζήτηση σε αυτό το χώρο, θα ήταν ιεροσυλία.

      Διαγραφή
    2. Το θεμα κ Barren ειναι το εξης...

      Αν υποθεσουμε, οτι το BTC βασικα (ας μην επεκταθουμε σε λοιπα και πλατιαζουμε) εχει πλεον αποδοχη οπως φαινεται (να σημειωσω εδω οτι ακομη και μετα τη ραγδαια ανοδο απο το 2016, υποχωρησε στα 3500 USD χονδρικα αρχες του 2019, προτου επανακαμψει και στη συνεχεια εκ νεου λογω κορωνοιου υποχωρησει στα 5000+ USD για να προσεγγισει εκ νεου 10000 USD εκ νεου) και δεδομενης αφενος μεν της συγκεριμενης του προσφορας σε αριθμο (αρα μια αυξηση της ζητησης σε βαθος χρονου με συγκεκριμενη κ σταθερη προσφορα θα ωθει την τιμη προς τα πανω), αφετερου της νομισματικης πολιτικης του ακολουθειται παγκοσμιως που θεωρω οτι το ευννοει σταδιακα ως αποθεματικο πλεον επενδυτικο προιον, ενδεχεται να εχει πολυ ενδιαφερον.

      Το θεμα μου ειναι το εξης:

      H δυσκολια που εχω διαπιστωσει ειναι στη διαδικασια να μετατρεψεις οταν θες να ρευστοποιησεις τα κρυπτονομισματα σε fiat money οπως τα ονομαζουν (δηλ euro, usd etc). Εχω διαβαζει αυτα τα 4 χρονια σε πολλα forums για προβληματα επενδυτων που αφορουν μπλοκαρισμα/freeze λογαριασμων τοσο απο πλατφορμες που γινονται αγοραπωλησιες οταν ζητειται μετατροπη απο crypto σε fiat money, οσο και κατα την αιτηση μεταφορας των χρηματων σε τραπεζικο λογαριασμο (με την αιτιολογια ελεγχων περι money laundering and tax evasion) κλπ κλπ...

      Η μονη διαδικασια cashing-out ειναι μεσω Βitcoin ΑΤΜs τα οποια ομως δινουν απο 200-500 ευρωτη μερα μαξιμουμ. Και δεν ξερω αν εχουμε και εδω στην Αθηνα (νομιζω υπαρχουν αλλα δεν εχω προσωπικη εμπειρια).

      Μου μοιαζει λοιπον συμφωνα με τοσα που εχω διαβασει ως μια one-way διαδικασια κατα την οποια ειναι ευκολο να αγορασεις μετατρεποντας fiat money (euros,USD etc) σε Cryptos αλλα πολυ δυσκολο και περιπλοκο τουλαχιστον ακομα να ρευστοποιησεις.

      Ανεξαρτητως απο το αν τελικα θα επικρατησει ως προιον ή ειναι φουσκα και το που θα παει τελικα η τιμη σε βαθος χρονου... παρατηρω ακομα και σε δικα μας sites (οπως το euro2day και προσφατα ο Μικρομετοχος) να εχουν πλεον ενοτητες σχετικες με τον κλαδο και επιδερμικες αναλυσεις για τιμες-στοχους, προοπτικες κλπ, δεν εχω ομως καπου διαβασει μια σε βαθος αναλυση σχετικα με τη διαδικασια που καποιος θα πρεπει να ακολουθησει κατα τη διαδικασια επενδυσης και κυριως αποεπεδυσης, πως αντιμετωπιζονται ζητηματα μεταφορας κεφαλαιων απο και προς λογαριασμους απο τις ελληνικες τραπεζες κοκ

      Mε απλα λογια, τι να το κανω εγω αν πηγε το Bitcoin απο 300 δολαρια στα 10.000 ή φτασει οπως διαβαζω ακομα και στις 300.000 σε βαθος 5ετιας οπως γραφεται με πηχαιους τιτλους ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ στον τραπεζικο μου λογαριασμο μεσω μιας ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ διαδικασιας.

      Αν ο κ. Τακης εχει αποψη παρακαλω να την εκφρασει (θυμαμαι οτι παλιοτερα ειχε αναφερει οτι εχει καποιον προσωπικο φιλο ειδημων στα cryptos).

      Διαγραφή
    3. Παραθετω ενα σχετικο αρθρο εκ των πολλων..

      https://news.bitcoin.com/dancing-with-the-devil-cashing-out-cryptos-into-fiat-not-so-easy/?fbclid=IwAR2R_clBeaRMdCN7Ww4-Elqq7QFiPQnOTFec4OeBjajwv45ZB5zFPIWCX2M

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ανδρέα, δε θέλω και εγώ να γεμίσουμε το μπλογκ του Κύριου Τάκη..
      ΑΤΜ υπάρχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (έχει τουλάχιστον ένα)
      οι μεταβολές του BTC μου έδειξαν χειραγώγιση
      η αξία του είναι αέρας κοπανιστός (αν θεωρούμε “σαβούρα” επενδυτικά τον χρυσό το BTC?)
      Δεν έχει ουσιαστική συναλλακτική αξία (ασχολούμαι χρόνια, όλο θα …)
      Ούτε ανωνυμία δίνει πια ούτε τίποτα.
      Μπορεί να συνεχίζει να ανεβαίνει διαχρονικά? ΝΑΙ
      Μπορεί να μηδενίσει μια ωραία πρωία? ΑΝΕΤΑ
      Όχι δεν είναι για γυναικόπαιδα, αλλά ούτε για πάνω από το 2% του χαρτοφυλακίου (για τζογαδόρους).
      Μπορεί να μας κάνει Billionaires? Όχι πια…
      Βολεύει για Trading? Ναι προσφέρει συγκινήσεις...

      Διαγραφή
    5. Να ρωτησω.. Εχετε επενδυσει? και αν ναι πειτε μου λιγο τη διαδικασια που ακολουθειτε οταν πουλατε.. Πως παιρνετε τα χρηματα σας? Απο τα ΑΤΜ? (ξερω δινουν max 500 ευρω τη μερα..ισχυει?). Σας κανουν καταθεση σε ελληνικη τραπεζα απο καποια απο τα γνωστα ανταλλακτηρια? (Kraken, Βinance, Bitfinex etc). Kαι αν ναι εχετε αντιμετωπισει προβληματα κατα τη μεταφορα χρηματων καθως σας ζητουν ολο και περισσοτερα χαρτια/πιστοποιητικα κλπ? Υπαρχει θεμα compliance με τις τραπεζες σε θεματα tax evasion/anti-laudering?

      Αν μπορειτε να με διαφωτισετε με λεπτομεριες θα το εκτιμουσα. Με ενδιαφερει πολυ περισσοτερο η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ και αν ειναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ παρα αν θα παει πανω ή κατω η τιμη ή αν ενδεχεται να μηδενισει ή αν προσφερεται για Trading... Παρακολουθω οπως ειπα τον κλαδο στενα απο το 2016, το BTC συγκεκριμενα μου το ανεφεραν αρχικα το 2012 μεσω Λονδινου (σε τιμη 10 δολαρια αν θυμαμαι κ δεν εδωσα ιδιαιτερη σημασια καθως, λογω της τοτε δραστηριοτητας μου, απειχα απο τις αγορες οπως εχω πει και παλιοτερα).

      Διαγραφή
    6. κύριε Ανδρέα χίλια συγνώμη τώρα το είδα, είδα ότι σας απάντησαν από κάτω, οπότε μη πιάνω χρήσιμο χώρο.
      Προσοχή όμως γιατί γενικά γίνεται μεγάλο παιχνίδι και με ψέυτικους όγκους κ με ξαφνικά "σφάλματα" σε διάφορα σάιτ που διαμορφώνουν ακρές τιμές ακαριαία κ ξηλώνουν τα margins κ τα νεαρά μένουν με τα ποντίκια στο χέρι...

      Διαγραφή
    7. Κύριε Ανδρέα αρχίζω και αρκετά προβληματιζιμαι θα έλεγα!Μήπως απλωνουμε πολύ τραχανά και στο τέλος δεν προφθασουμε να τον μαζέψουμε?Είστε έμπειρος καταλαβαινετε πως το λέω...

      Διαγραφή
    8. Kαπετανιο γενικως ψαχνω και ψαχνομαι. Το συγκεκριμενο αντικειμενο των cryptos, να σας πω την αληθεια, με ενοχλησε καθως το "επιασα" απο την πολλη αρχη της ανοδου το 2016, αλλα δεν βρηκα τοτε εναν αξιοπιστο τροπο που να με καλυπτει (οσον αφορα οπως ειπα το πως μετατρεπεις με ασφαλεια σε fiat currency και εισπραττεις με ασφαλεια) προκειμενου να τοποθετηθω, οποτε κ το αφησα και στη συνεχεια εβλεπα την πορεια απο τα 300-400 δολαρια στις 20.000...

      Ξερω περιπτωσεις φιλων με πολλααααα BTC οι οποιοι πανηγυριζαν οτι γιναν εκατ/χοι και στη συνεχεια τα κεφαλαια τους εγιναν freeze σε καποιο ανταλλακτηριο και τελικα δεν ξερω την καταληξη (πολλοι ειτε δεν μιλανε αν οντως εχουν βγαλει πολλα λεφτα απο την ιστορια αυτη-το εχουμε αυτο σαν φαρα να ειμαστε κριψυνους, ειτε απλα δεν θελαν να παραδεχτουν οτι την πατησαν).

      Απο κει και περα δεν ειναι κακο να απλωνουμε διχτυα κ στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου, να ενημερωνομαστε κλπ κ ας μην επενδυουμε παντα και σε ολα. Γιατι να μην εκμεταλλευομαστε τη δυνατοτητα που εχουμε πλεον μετα τα CC? Μαζευουμε εμπειριες κ γνωσεις για το μελλον!

      Αφου βλεπετε οτι εδω στο ΧΑΑ κοιμομαστε με τα τσαρουχια...

      By the way, τον ΤΙΤΑΝΑ πως τον βλεπετε και τις εξελιξεις με τις επιστροφες κεφαλαιων? Τον τελευταιο μηνα εχω κανει εκει 2 πετυχημενα trades η αληθεια ειναι κ τον καλοβλεπω εκ νεου οπως κ την ΜΟΗ. Οσον αφορα τις τραπεζες θα ρισκαρω επενδυση αν η EYΡΩΒ προσεγγισει τα 0.2-0.25 λεπτα οπως διαβαζω οτι ειναι τεχνικα πιθανον (κ η ΑΛΦΑ περι το 0.4-0.5 να δεν κανω λαθος)...

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ Ανδρέα σαν πιο παλιός και οχι γιατι ξέρω περισσότερα από τους άλλους φίλους εδώ στο ΜΠΛΟΓΚ μπορεί να φαίνεται ότι κάνω τον συνήγορο του εξαποδώ αλλά σ αυτήν την φάση κατ εμέ δεν κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά στην ουσία. Πότε δεν θα έλεγα μην ψάχνετε στην αντίπερα όχθη του Αντλαντικου γιατί εκεί πρωτοανοιξα κωδικό το 1985 και μετα το 1991 εδώ.Το ΧΑΑ σίγουρα είναι μικρή αγορά και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας οπότε προσωπικά αισθάνομαι πιο άνετα για μεγαλα στοιχήματα. Τράπεζες συμφωνω ΑΛΦΑ 40-45 και Ευρωβ εκεί κοντά στο20 Ναι.Επειδη πιστεύω ότι αυτές τις τιμές θα τις δούμε περίμενω και ΤΙΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΟΗ πιο χαμηλά. Αν δεν τις κάνουν ας τρέξουν οι θέσεις που έχω...

      Διαγραφή
    10. Οι τιμές στόχοι που γράφετε είναι τιμές χρεοκοπίας. Οκ, ποτέ μην λες ποτέ στις αγορές, αλλά θα έδινα πιθανότητες <5% σε αυτό το ενδεχόμενο. Νομίζω πως για να δούμε κάτι τέτοιο πρέπει να έχει προηγηθεί σεισμός 9 ρίχτερ (σαρωτική νίκη της πανδημίας) και να΄ρχεται το τσουνάμι στη χώρα με 1000. Οπότε θα ψάχνω ερημονήσι για καταφύγιο και όχι τράπεζα για επένδυση.

      Με κοντά 1,000,000 επιστήμονες να ψάχνουν θεραπεία κι εμβόλιο δηλώνω αισιόδοξος. Οπότε ψάχνω τις μετοχές που θα επαναπροσεγγίσουν τα προηγούμενα υψηλά τους ΕΝΤΟΣ του έτους. Έχω κατά νου σαν πρώτες υποψήφιες ΟΤΕ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και σαν επόμενη επιλογή ΕΥΔΑΠ, ΣΠΕΙΣ, ΕΒΡΟΦ, ΠΛΑΚΡ, ΙΝΤΕΡΚΟ, ΜΠΡΙΚ, ΕΥΠΙΚ. Θεωρώ επίσης ότι έχουν πιθανότητες κι άλλες εταιρείες όπως ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

      Φαντάζομαι ότι οι συνάδελφοι μπορούν να προσθέσουν μερικές ακόμη επιλογές, ιδιαίτερα στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση στο μέτριο έως καλό σενάριο αισιοδοξίας για το αύριο (και όχι οικονομικής επιτυχίας για φέτος) νομίζω το μαγαζί έχει ενδιαφέρον.

      (τις περισσότερες από τις επιλογές που ανέφερα ΔΕΝ τις κατέχω)

      Διαγραφή
    11. Εγώ βλέπω τον Ντόναλντ να κάνει εκλογές με νέα υψηλά στους δείκτες του.
      Λέτε να ειναι σε καραντίνα η Αμερική;
      Χλωμό το κόβω.

      Διαγραφή
    12. Φίλε hippy θα διαφωνησω μόνο σε ένα από τα ανωτέρω και στο εξής: Στις Τράπεζες οι τιμές πχ ΑΛΦΑ 60-65 και Ευρωβ 30-35 που παιζουν τώρα με 40 -45 και 20-25 που αναφέρω είναι και οι δύο τιμές χρεοκοπίας απλά αλλαξουν οι αριθμοί γι αυτό και μίλησα περί ουσίας. Και μιλώ μόνο για τις τράπεζες.Οποτε προσωπικά δεν παίζω ούτε με 5 ούτε με 55 %πιθανότητα Το αν θα το κάνουν ποτέ η γιατί είναι άλλη κουβεντα. Πάντως και εδώ τιμές χρεοκοπίας είναι γι αυτό και δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους..

      Διαγραφή
    13. Τώρα ΧΑΑ γράφω ευκρινώς τι έχω ΤΕΝΕΡΓ ΚΑΙ ΠΑΠ 5 ευρω και ΠΑΠ από 0.20prs ΑΔΜΗ 2 ΜΥΤΙΛ 6.10 ΚΑΙ από μικρομεσαία: ΑΛΜΥ 0.65 ΓΕΒΚΑ 0.70 ΔΡΟΜΕΑ 0.35 ΜΟΥΖΑΚΙ 0.38 ΙΚΤΙΝΟ 0.62 ΚΕΚΡΟΠΑ 1.10 ΕΛΑΣΤΡΟΝ 0.82 .Αν ανεβάσω εδώ μόνο.ΑΔΜΗΕ και σε πισωγυρισμα αναλόγως τι και ποσο. Αλλιώς ας τρέξουν όσα τρέξουν από αυτά.

      Διαγραφή
    14. Ποσοστοση επένδυσης 60σε ΤΕΝΕΡΓ ΠΑΠ ΜΥΤΙΛ ΑΔΜΗΕ και 40%στα υπόλοιπα(ξέχασα ΚΑΜΠΑ στο 1 )Ρευστότητα χαρτοφυλακιου 62%μετά την πρόσφατη αγορά ΑΔΜΗΕ.Ελπιζω να ανοίξει σελίδα μόνο ΧΑΑ Ο κύριος Τάκης ώστε να μην γεμίζουμε το χώρο εδώ.

      Διαγραφή
  16. Κύριε Τάκη και κύριε Βασίλη, πώς είδατε τα αποτελέσματα ΚΤΗΛΑ? Νομίζω ήταν από τις ευχαριστες εκπλήξεις του 2019.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Gerry, έχω κάνει ήδη αναφορά. Αναζητήστε τη.

      Διαγραφή
    2. Την αναζήτησα και τη βρήκα κυριε Βασίλη. Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  17. Εξετάστε και αυτή την εκδοχή στην PBF.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει τάση, οπότε ακόμα δεν περιμένουμε κάποιο ξεπέταγμα και η περιρρέουσα κατάσταση δεν είναι η καλύτερη.
    https://prntscr.com/sd4s34

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι τράπεζες με έχουν μπερδέψει.

    Όλοι είναι αρνητικοί απέναντί τους και σίγουρα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις για τα μεγέθη τους.

    Σίγουρα θα επηρεαστούν πάρα πολύ αρνητικά, όπως σίγουρα κατά τη γνώμη μου θα στηριχτούν. Τεχνικά πιστεύω ότι θα δώσει πολύ σύντομα διάσπαση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, 50-50.

    Επίσης, η έξοδος από τους δείκτες θα έχει αρνητική επίπτωση αλλά προκειμένου να ξεφορτώσουν με άνεση μπορεί και να τις ανεβάσουν. Η επαναφορά του short selling επίσης πιστεύω ότι θα έχει αρνητική επίδραση.

    Βέβαια, η όποια μεγάλη άνοδος αν είναι να γίνει θα ξεκινήσει εν μέσω αρνητικών ειδήσεων και θα τελειώσει εν μέσω θετικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώληση τα 2/3 ΑΛΦΑ για να κοιμάμαι πιο ήσυχος. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε...

      Κακώς παρασύρθηκα από την ψυχολογία μου και αύξησα 2 φορές τη θέση μου. Κάθε φορά που αυξάνω σημαντικά μια θέση, μετά γίνομαι πολύ επιρρεπής στην ψυχολογία και χάνω.

      Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια που έχω απλωθεί αρκετά στο ταμπλό μέχρι και σε 10-15 μετοχές με μικρότερες θέσεις είμαι πολύ πιο ανθεκτικός στις διακυμάνσεις, τόσο προς τα κάτω, όσο και προς τα πάνω.

      Διαγραφή
    2. προβλεπω οτι δεν θα υπαρξει έξοδος από τους δείκτες λόγω κορωνοιου!!

      Διαγραφή
    3. Eάν και όποτε βρεθούν με οποιοδήποτε τρόπο (ΕΚΤ, ΤτΕ, κράτος) τα χρήματα ώστε οι τράπεζες να έχουν ρευστότητα να κάνουν την δουλειά τους τότε πιθανολογώ (προσωρινή ?) εκτίναξη καθώς αρκετά κόκκινα δάνεια θα ξεκοκκινήσουν αλλά και τα νέα λευκά δάνεια θα "ροζίσουν" το σχετικό ποσοστό κόκκινα/σύνολο δανείων (νομίζω το έχω ξαναγράψει). Έχουμε τα μάτια ανοιχτά και το όπλο παραπόδα)

      Διαγραφή
    4. Οι Πριμαντονες του ΧΑΑ μοιάζουν σειρήνες που τραγουδούν για εύκολες αποδώσεις!Για μένα μαζί τούς στρίβεις νόμισμα και αν σταθεί όρθιο κερδίζεις. Εγω προτιμώ να στρίβω αλλά Γαλλικά Κύριε hippy μου..Όταν έρθει η ώρα τα συζητάμε..

      Διαγραφή
  19. Κύριοι ήθελα καιρό να γράψω για την huntington-ingalls, για δύο λόγους
    Τεράστιο ανεκτέλεστο
    Δεν επιρεάζεται από την τρέχουσα κατάσταση ΚΑΘΟΛΟΥ, και έχει φάει ξύλο

    Δανεισμό έχει όχι κάτι τρομερό αλλά πληρώνεται από το Αμερικάνικο κράτος...
    Ρίξτε μια ματιά και στο περιληπτικό άρθρο από κάτω γιατί τρέχω και δε φτάνω...


    https://finance.yahoo.com/news/could-market-wrong-huntington-ingalls-110832188.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2019 Έσοδα ($ millions) 8,899
      ανεκτέλεστο 12/31/2019 ( $ millions ) 46,500
      Ανεκτέλεστο προς υλοποίηση το 2020 ( $ millions ) 7,905
      2020 Backlog Realization as % of 2019 Revenue 89.00%

      Το συγκεκριμένο "χαρτί" θα χρησιμεύσει πολύ σε περίπτωση που θα έχουμε δεύτερο άσχημο κύμα του υιου.

      Κατασκευάζει διάφορες "βάρκες κλπ για το US NAVY

      "Huntington Ingalls Industries is America’s largest military shipbuilding company and a provider of professional services to partners in government and industry. For more than a century, HII’s Newport News and Ingalls shipbuilding divisions in Virginia and Mississippi have built more ships in more ship classes than any other U.S. naval shipbuilder. HII’s Technical Solutions division supports national security missions around the globe with unmanned systems, defense and federal solutions, nuclear and environmental services, and fleet sustainment. Headquartered in Newport News, Virginia, HII employs more than 42,000 people operating both domestically and internationally."

      Διαγραφή
    2. Ήθελα να γράψω δύο τρία πραγματάκια κ για την Elastic N.V. (ESTC), αλλά μέχρι να βρω χρόνο έχει γίνει πύραυλος, είχε μείνει πίσω γιατί είχε φύγει ο CEO Keith Block, και υπήρχε μια παραφιλολογία για το τι παίζει.

      https://finance.yahoo.com/quote/ESTC?p=ESTC&.tsrc=fin-srch

      Διαγραφή
  20. Εύκολο τρόπο αγοράς bitcoin και άμεσης ρευστοποίησης δίνει η Revolut. Η προμήθεια είναι στο 2,5% σε απλούς λογαριασμούς. Νομίζω αν έχεις λογαριασμό Premium είναι χαμηλότερη (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος).

    Μπορείς να τραβήξεις τα χρήματα εφόσον τα ρευστοποιήσεις άμεσα με την revolut κάρτα (mastercard ή visa), να κάνεις ανάληψη από οποιοδήποτε atm, είτε να τα στείλεις σε κάποιο iban.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥχαριστω πολυ! Για τη Revolut το ειχα διαβασει (ειναι σχετικα προσφατη δυνατοτητα που παρεχει), αναφερεται και στο αρθρο που εχω επισυναψει. Θα το κοιταξω :)

      Eχει φανταζομαι οριο ημερησιων αναληψεων? Αν κανεις αποστολη με IBAN σε ελληνικη τραπεζα εχετε εμπειρια αν υπαρχει θεμα compliance/anti-laudering και πιθανοτητα freezing του λογαριασμου?

      Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    2. Το ημερήσιο όριο δεν ξέρω ποιο είναι. Γνωρίζω ότι για τα πρώτα 200€ ανά μήνα δεν σε χρεώνει (πληρώνεις μόνο την προμήθεια του atm). Από τα 200€ και πάνω σε χρεώνει 2%.

      Δεν είχα πρόβλημα με ανάληψη σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό σε ποσά έως 500€. Υπάρχει βέβαια σε κάθε ανάληψη χρέωση προμήθειας εισερχόμενου εμβάσματος από την Ελληνική τράπεζα.

      Επίσης έχει αλλά δύο προγράμματα premium και metal με μηνιαία συνδρομή, όπου ανεβαίνουν τα όρια.

      Για την ιστορία και μόνο η revolut υποστήριζει Bitcoin από το 2018.

      Διαγραφή
    3. φυσικά και υπάρχει θέμα compliance..

      Διαγραφή
  21. Πλέον δύσκολευομαι να παρακολουθήσω τα σχόλια στο ιστολόγιο. Δες το ένα, το άλλο, crypto, μετοχή δείνα, μετοχή τάδε. Contrarian λοιπόν επιμένω Ελληνικά, με ορίζοντα 2-3 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ γω το ιδιο προβλημα εχω... τοσα πολλα κ σε διαφορετικες κατευθυνσεις σχολια που τελικα χανεται το νοημα....

      Διαγραφή
    2. Προσυπογράφω...μήπως να ζητούσαμε απ΄τον κύριο Τάκη να ανοίξει κάποιο θέμα στο οποίο να γράφουμε μόνο για ελληνικές μετοχές πχ ΧΑΑ1, ΧΑΑ2 κλπ

      Οι νέοι συνάδελφοι έχουν πολύ πάθος, δύσκολο να περιορίσουν τα σχόλια και τις επιλογές τους στις ξένες μετοχές (τις οποίες επιλογές συνήθως αδικούν καθώς τις αναφέρουν σαν πυροτεχνήματα, δίχως την απαραίτητη κατά τη γνώμη μου ανάλυση).

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες...
      Κύριοι καλημέρα σας!

      Διαγραφή
    4. Αν μετράει η γνώμη μου συμφωνώ με τους κυρίους από πάνω.
      Θα μείνω στο ΧΑΑ και απλώνω τα πόδια μου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά μου και γνωρίζω.

      Διαγραφή
    5. Συντάσσομαι κι εγώ με τους προλαλησαντες.
      Προσωπικα θεωρώ ότι είναι πολύ λίγος για να ανοιχτω στο πέλαγος των διεθνών αγορών.

      Διαγραφή
    6. ΟΚ θα ανοίξω ένα thread που θα μιλάτε για Ελληνικές μετοχές.
      Θα το πράξω αύριο ...

      Διαγραφή
  22. Απαντήσεις
    1. με την νέα χρηματοδότηση λογικά θα γίνει πύραυλος, μονο να δούμε το κλίμα τη μέρα που θα βγάλει τα αποτελέσματα, και εγώ συμφωνώ με τον Κύριο Τάκη ότι σε αρνητική έκπληξη μπορεί να μην πέσουμε καθόλου.

      Διαγραφή
    2. Η διοίκηση έχει κάνει τα απαραίτητα.
      Η τιμή στόχος είναι 17 με 20 εντός του 2020.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πιεστεί στο προσεχές διάστημα. Λίγο η αναβολή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, οι ζημιές που θα ανακοινώσει αλλά κυρίως ο αυξημένος δανεισμός στα 3,5b θα διώξει πολύ κόσμο. Μπορεί κιόλας να την τραβάν προς τα πάνω για ξεφόρτωμα.

      Διαγραφή
    4. Μου αρέσει όταν οι μετοχές ανεβαίνουν εν μέσω αμφιβολιών και με το φόβο του ξεφορτώματος.
      Είναι καλά νεα αυτά.

      Διαγραφή
  23. Το σχόλιο της ημέρας είναι ΕΝΑ!!

    Ι love America!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη, πείτε ότι προλάβατε και πήρατε και Celsius να με τρελάνετε. Βροχή πάνε τα limit up στο Αμέρικα.

      Διαγραφή
    2. Έχω μάτι!
      Αν σας γράψω τιμή στόχο θα πέσετε σέκος.

      Διαγραφή
    3. Kυριε Τακη σας διαβαζω οπως ξερετε και εχω αποψη σε γενθκες γραμμες αν και τεινω να μην την γραφω στο καθετι.

      Θα κανω ομως μια παρατηρηση. Για να δουμε τιμες επι 3.5 και να εχει ουσια κατι τετοιο θεωρω οτι θα πρεπει χονδρικα να δουμε πωλησεις απο τα 75 εκατ το 2019 στα 300 εκατ μινιμουμ. Με growth στις πωλησεις ανω του 40% την τελευταια 3ετια, εφοσον ολα πανε καλα και κατ'ευχιν, τα νουμερα αυτα θεωρω οτι θα τα δει το ετος 2023.

      Και εξηγουμαι παρακατω.

      Ο κλαδος διαπραγματευεται κατα μεσο ορο στο 3.64 σε ορους P/Sales (ηδη η εταιρια τωρα που μιλαμε ειναι τιμολογημενη υψηλοτερα στο 4.69) με εξαιρεση την Monster η οποια αν δεν κανω λαθος διαπραγματευεται με πολλαπλασιαστη κοντα στο 8, οντας υποθετω τιμολογημενη ετσι ως Leader στο αντικειμενο.

      Eπισης η Μοnster λειτουργει με operating margin σχεδον 34% (2πλασιο απο τον κλαδο) ενω η Celsius παρουσιαζει αρνητικο δεικτη τουλαχιστον ακομα.

      Θα πρεπει λοιπον η εταιρια εκτος απο την διατηρηση του growth στις πωλησεις σε επιπεδα ανω του 40-45%/ετος να καταφερει να μειωσει δραστικα και τα συνολικα λειτουργικα εξοδα ως ποσοστο επι των πωλησεων. Αν τωρα μπορεσει να προσεγγισει και να διατηρησει το περιθωριο κερδους(ΝPM) της, την επομενη 3ετια, τουλαχιστον στα επιπεδα που παρουσιαζει ο κλαδος δηλ περι το 13% (να σημειωσω οτι η Μοnster ειναι στο 27%) θα εχει μια κερδοφορια ανω των 40 εκατ, οποτε με ενα δεικτη P/E περι του 30 (οσο ο κλαδικος) θα εχει αποτιμηση περι το 1.2Β δηλ τιμη ανω των 17 USD.

      Τα γραφω αυτα αφενος μεν γιατι ισως δεν βλεπω κατι που βλεπετε εσεις αν κ δεν αναφερατε το χρονικο οριζοντα, αφετερου γιατι θεωρω οτι πολλοι φιλοι στο block ισως δεν εχουν τεχνικες γνωσεις και βλεπωντας ορισμενες μετοχες που συζηταμε και καποιες υπεραποδιδουν (ισως κ τυχαια χρονικα οπως προχτες η Twilio) να επιρεαζονται απο αυτο που εχει αναφερθει και απο καποιους αγαπητους εδω ως συνδρομο FOMO.

      Aυτα εν ολιγης.

      Διαγραφή
    4. Περιμένω 200 εκατ. πωλήσεις το 2022 ... και προ φόρων 40 ή κάπου εκεί γύρω.
      Μια χαρά τα λέτε κύριε Ανδρέα.
      Όμως εαν αυτά επαληθευθούν ... η αγορά θα προεξοφλεί τα επόμενα. Αρα η τιμή στόχος μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα.

      Διαγραμματικά βλέπω έκανε διπλή κορυφή στα 6 ευρώ. Ο Covid 19 τη γύρισε πίσω εσπευσμένα ... αν σπάσει τα 6 ευρώ θα έχουμε πάρτυ!!

      Διαγραφή
    5. Μέχρι το βράδυ ... θα έχω σηκώσει την ανάλυση της.

      Διαγραφή
  24. καλημέρα---- @κ Τάκη
    κ Τάκη για μιά άλλη λεγάμενη (δεν έχω μετοχές)Tailored Brands, Inc. (TLRD)τι λέτε θα την γλυτώσει την χρεοκοπία ??? https://www.macroaxis.com/invest/ratio/TLRD--Probability-Of-Bankruptcy Στον αμερικάνο έχω θέση στην Χ (μο 9.45$)--- αυτή δεν την φοβάμαι θα τα φθάσει τα 15$ απλώς την πήρε η μπάλα του covid19 , και λίγα διυληστήρια με κέρδος 7%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tailored Brands
      Δύσκολα τα πράγματα.
      Γιατί τόσο χάλια; Τι της πήγε ανάποδα;
      Με 1,1 δις χρέος (μακροπρόθεσμο βέβαια) και με Covid 19 = η τέλεια καταιγίδα.

      Αν τα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει είναι ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.

      Ερωτήσεις
      1) τι προβλέπεται για το μακροπρόθεσμο χρέος; Είναι μετατρέψιμο σε μετοχές;
      2) Γιατί η εταιρεία πήγε τόσο χάλια τα τελευταία χρόνια;Αν και τα αποτελέσματα του 2018 -2017 ήταν παραπάνω απο καλά, που έχει γίνει το λάθος και εφτασε η εταιρεία να έχει ακόμη και αρνητικά ίδια κεφάλαια;

      Διαγραφή
    2. Κ Τάκη την παρακολουθώ λόγω Michael Burry (the big short) (Scion Asset Management) κατέχει το 7% της tailored Brands (είναι η μεγαλύτερη θέση του μαζί με την GME gamestop).
      εκανε αγορές τον Μαρτιο αλλά ο covid άλλαξε πολλά.Αν διασωθεί η tailored μιλάμε για 5-7 φορες πάνω.

      Διαγραφή
    3. Mου κινησε και εμενα τη περιεργεια. Εσβησε το 2015 μονοχρονια 1,077 b άυλα παγια και goodwill και γυρισε σε αρνητικα ιδια κεφαλαια.Πάντως έχει ισχυρες ταμειακες ροες 1b σε 4 χρονια
      https://ir.tailoredbrands.com/annual-reports/content/0001558370-18-002583/0001558370-18-002583.pdf

      Διαγραφή
    4. Μπαίνω στον πειρασμό να την αναλύσω ... κινδυνεύοντας να χάσω το χρόνο μου.

      Διαγραφή
    5. Πάντως όταν βλέπω διαγραφές Good Wills και άυλων εξιτάρομαι. Και αν έχω να κάνω με λιανεμποριο τότε μου αρέσει πολύ.

      Αυτό που θα πρωτοκοιτάξω είναι σε ποιον ανήκει το χρέος και αν είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.

      Διαγραφή
  25. Τα περισσοτερα δημοσιευματα λενε οχι στις μετοχες ναι στα ομολογα και οτι εχει ακομη πτωση 40%. Επισης η ανακαμψη
    θα ειναι τυπου U.

    Κι ενα αλλο θεμα: Στην Ευρωπη γινεται λογος για εθνικους πρωταθλητες στις τραπεζες. Επειδη δε θελουν κρατικοποιησεις, ΑΜΚ με ξενα κεφαλαια και βιαιες εξαγορες προκρινουν τους εθνικους πρωταθλητες μεσω συγχωνευσεων. Αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Τακη δεν εχετε να πειτε κατι για τις εθνικες πρωταθλητριες;

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει τάση. Βρίσκονται σε στενό range.
      Θα κινηθούν ανάποδα απο ότι εκτιμούν οι πολλοί.

      Διαγραφή
    3. Σε αυτό συμφωνώ κι εγώ. Έχει καλλιεργηθεί πολύ αρνητικό κλίμα. Μάλιστα, πέρα από τα sites, που δεν τα παίρνω πολύ σοβαρά σε τέτοιου είδους προβλέψεις, βλέπω οτι έχει επηρεάσει πολύ και τους χρηματιστές. Μέχρι και αυτοί λένε μείνετε μακριά, πάμε για νέα βούτα, καλύτερα να αγοράσουμε ψηλότερα όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Μάλλον οι χρηματιστές είναι οι πρώτοι που πέφτουν στη δίνη των ειδήσεων, της φημολογίας και της ψυχολογίας.
      Το κλίμα μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει με μια απόφαση στήριξης των τραπεζών από την Ευρώπη.
      Είδατε τι ωραία που τα λέω, τώρα που μείωσα τη θέση μου...!!!

      Διαγραφή
    4. Είναι ξεκάθαρο πως έχω ποντάρει στην υπέρβαση του 0.8 της ΑΛΦΑ.

      Αν σπάσει το 0.58 με 0.55 θα κλάψουν μανούλες. Μικρή σημασία θα έχει αν έχεις τράπεζες ή κάτι άλλο εντός Ελλάδος.

      Διαγραφή
    5. Κυριε Τακησε βλεπω με την Ελλαδα..ξενερωσες!! χαχαχα

      Διαγραφή
    6. Αυτο περι συγχωνευσεων το διαβασα στο Κεφαλαιο χθες απο τον Αγγελη εγκυρο δημοσιογραφο. Γινεται γενικα λογος στας Ευρωπας. Δε θελουν ξενο χρημα, ρωσικο ας πουμε οπως παλιοτερα με τη Γενικη που βαρεσαν καμπανακια στις Βρυξελλες μολις δειξανε ενδιαφερον οι ρωσσοι.

      Διαγραφή
    7. Οπως επισης πιστευω οτι θα κανουν παλι το γνωστο κολπο οπως με τις προηγουμενες ανακεφαλαιοποιησεις θα ανεβασουν τις τιμες θα ακολουθησουν οι πολλοι και μετα θα τις ξεφορτωθουν σε υψηλοτερες τιμες για περαιτερω αμκ η οτιδηποτε. Χαρακτηριστικα με την εθνικη στην 3η ανακεφ. την ξεκινησανε απο το 0.30 την πηγανε 0.78 και μετα αρχισε το ξεπουλημα. Ευτυχως τις εδωσα στο 0.74.-)

      Διαγραφή
    8. Οι πολλοί απ΄ότι βλέπω απ΄το μπλογκ μόλις ανέβουν οι τιμές θα πουλήσουν δεν θα φορτώσουν κι άλλα. Πολύ περισσότερο που για να φορτώσει κάποιος πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο χρήμα...το οποίο κρίνωντας απ΄το περιβάλλον μου πιθανολογώ ότι ΔΕΝ υπάρχει. Ιδιαίτερα το "χαζό" χρήμα, το 2020 δεν είναι 1999-2000.

      Προσωπικά-για αμυντικούς λόγους-προσεγγίζω ανάποδα την αγορά. Θεωρώ δηλαδή ότι εγώ είμαι το θύμα και οι άλλοι οι λύκοι που θέλουν να με μαδήσουν οπότε ψάχνω τοίχο ν΄ακουμπήσω την πλάτη μου και στην κατάλληλη ευκαιρία να χτυπήσω.

      Διαγραφή
    9. Ουτε λυκοι ουτε αρκουδες υπαρχουν. Ο καθενας ακολουθει μια μεθοδολογια. Κακως αναφερθηκα με αυτο τον τροπο απλα εγινε αρκετες φορες...

      Διαγραφή
    10. Οταν γίνεται μια ΑΜΚ κάποια "σπίτια" κάνουν την μελέτη, συμφωνούν την τιμή της αύξησης με τον ενδιαφερόμενο κι αναλαμβάνουν σαν underwriters την δέσμευση ν΄απορροφήσουν τις νέες μετοχές. Ενδέχεται για να κάνουν ελκυστικό το προιόν ν΄αγοράζουν μέσω "φιλικών" αμοιβαίων κεφαλαίων τους ή θυγατρικών λίγο πριν, ίσως και κατά τη διάρκεια της αύξησης για να φανεί ότι πέτυχαν τάχα υπερκάλυψη. Αλλά ως εκεί. Η μαρίδα για τηγάνισμα έχει πονηρέψει αρκετά, έχει ελαχιστοποιηθεί.

      Επίσης δεν κατάλαβα σε ποια αύξηση της ΕΤΕ αναφέρεστε...στην τελευταία τον ΔΕΚ/2015? Εκεί έγινε το ανάποδο απ΄ότι γράφετε. Κάποια ομόλογα όπως πχ το δολαριακό στις ΗΠΑ μετατράπηκαν αναγκαστικά σε μετοχές οπότε με το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών οι πωλητές έπαθαν ασφυξία στην μικρή πόρτα εξόδου. Αναμενόμενο όμως (συριζα + παρατρίχα χρεοκοπία)

      Διαγραφή
  26. Μια αλλη εταιρεία που γλυκοκοιτάζω είναι η Genprex, Inc. (GNPX) ,φαρμακευτική- βιοτεχνολογία πήρε έγκριση για gene therapy (το μέλλον) συμπληρωματική για καρκίνο πνεύμονα.Κάτω απο 3$, αν πάει την έβαλα στο χαρτοφυλάκιο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Υπεροπλο ετοιμαζει η Ευρ. Επιτροπη για την κριση 18/5...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πετάει και η SEA ... και εμείς καθόμασταν και ακούγαμε τους crashαδόρους.

    Ασχετο.
    Ο Nasdaq θα είναι ο πρώτος δείκτης που θα γράψει ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ. Υπολείπεται μόλις ένα 6.5%.

    Πίσσα και πούπουλα στους σορταδόρους. 😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιατί έχετε τέτοιο άχτι με τους short? Την ίδια δουλειά κάνουν αλλά αντίστροφα.
      Όπως οι περισσότεροι βλέπουν ένα asst που θεωρούν καλό και φτηνό και αγοράζουν για να πουλήσουν ακριβότερα, έτσι και αυτοί επιλέγουν κάποιο asset που θεωρούν σκάρτο και ακριβό και το πουλάνε για να αγοράσουν ακριβότερα.
      Ίδιο σκεπτικό αντίστροφη σειρά, έγκλημα κάνουν? Αφήστε που νομίζω πως είναι ελάχιστοι οι permashort, οι περισσότεροι είναι bi.

      Διαγραφή
    2. Έχω ποντάρει σε νέα υψηλά των Αμερικάνικων δεικτών. Αυτοί έχουν ποντάρει σε chrashάρισμα. Εχθές διάβαζα κάποιον που έλεγε για DOW στις 10.000.

      Τους σχίζω σαν σαρδέλες. Νομίζω δικαιούμαι να πανηγύριζω. Είμαι μια ανάσα απο μια σαρωτική και ολοκληρωτική νίκη. Αυτοί θα συνεχίζουν να λένε τις ανοησίες τους. Απο το 1997 διαβάζω τέτοιες ανοησίες. Κάαααααποτε θα τους βγει.

      Χαίρομαι τους shorters τύπου QCM. Aυτοί μου αρέσουν και τους γουστάρω .... οι υπόλοιποι είναι ανόητοι. Είναι σαν κάτι λονγκιδες που βλέπουν ΣΑΤΟ πάνω και κάτι τετοια .... αλλά απο νούμερα δεν εχουν δει το παραμικρό.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη, να σας πω πώς το σκέφτομαι για τη Sea Limited. Έλεγα να πάρω 15 κομμάτια κυριολεκτικά για να βρέξω το πόδι μου, ίσα για να έχω να παρακολουθώ.

      Είναι μια μετοχή η οποία χοντρικά όπως είχε υπολογίσει και ο κύριος Barren θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια αποτίμηση ×3 κοντά στα 100b, αν θυμάμαι καλά, ενώ αν επιβεβαιωθεί το στόρυ μπορεί να μιλάμε για ένα ×10 σε βάθος χρόνων.

      Ο λόγος που δεν επέδειξα αποφασιστικότητα ήταν γιατί έχουμε υπολογίσει ότι θα γυρίσει σε κέρδη κάπου στο 2022-23. Οπότε είπα να περιμένω για κάποια καλύτερη τιμή, μιας και η ρευστότητα είναι πολύτιμη σε τέτοιους καιρούς.

      Η αλήθεια είναι πώς αν μπεις με τόσα λίγα κομμάτια, αποβάλλεις από πάνω σου το FOMO και αν τη δεις στο -50%, όχι μόνο δεν θα αγχωθείς αλλά θα χαρείς κιόλας.

      Καλό θα ήταν να είχαμε και λίγη βοήθεια από κάποιον τεχνικάριο για να μην πατήσουμε καμιά μπανανόφλουδα.

      Στο δια ταύτα, αν ανέβει ο Ελλάκτωρας θα τα γυρίσω σε Sea Limited, χιχιχι, εδώ γελάμε!

      Διαγραφή
    4. Θα βρούμε άλλες.

      Είχα τεχνική στήριξη ... αλλα αυτό το 52 δολ φόβιζε. Αν ήταν 5,2 θα είχα πάρει.
      Η ψαροΚώστενα μας έχει δημιουργήσει κόμπλεξ. Εδω τις μετοχες αν ανεβουν λιγο τις σπλιτάρουμε.

      Διαγραφή
  29. Κε Τάκη σχεδόν όλοι του κλάδου που είναι η CNTY κυμαίνονται στο 10% εκτός από PENN & ERI που βρίσκονται στο 15% κ 20%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο την ΕRI πήραμε τα 3 Αμερικάνικα καζίνο το Δεκέμβριο ...

      Έχουμε καμιά καλύτερη ρουλέτα;

      Διαγραφή
  30. Δεν γνωρίζω - αναμένω την ανάλυση που σίγουρα θα δώσει ανάλυση σε βάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂