Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Electric Last Mile (ELMS)

Electric Last Mile .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό FIII ... εδώ .... και μετά τη συγχώνευση το ticker θα είναι ELMS

Αριθμός μετοχών : 142,5 εκατομμύρια μετοχές (όταν εισαχθεί στο Nasdaq)
Presentation Electric Last Mile ... εδώ ...



Το SPAC του FIII
Στις 25 Ιουνίου 2019 ιδρύεται η εταιρεία Forum Merger III Corporation και δημιουργήθηκε το Spac - FIII. Εκδόθηκαν για τον χορηγό 6.250.000 κοινές μετοχές κατηγορίας Β.
Τα Μερίδια Κατηγορίας Β θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές μετοχές Κατηγορίας Α την πρώτη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης του Spac με την εταιρεία που θα επιλεγεί.

Στις 21 Αυγούστου 2020, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά, όπου εκδόθηκαν 25.741.250 μετοχές, στα 10 δολάρια, δημιουργώντας ακαθάριστα έσοδα 257.412.500 δολάρια.
Η εταιρεία SPAC - FIII εισάγεται στον Νasdaq, παράλληλα κάθε αρχική μονάδα εδικαιούτο και το ένα τρίτο ενός εξαγοράσιμου εντάλματος. Κάθε ένταλμα (WARRANT) δίνει στον κάτοχο του την δυνατότητα να αγοράσει μία κοινή μετοχή σε τιμή άσκησης 11,50 δολάρια ανά μετοχή.

Η συμφωνία συγχώνευσης με την Electric Last Mile Solutions
Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 το spac FIII, σύνηψε 
οριστική συμφωνία για να συγχωνευτεί με την εταιρεία Electric Last Mile Solutions (ELMS).
Η ELMS θα συγκεντρώσει 412 εκατομμύρια δολάρια μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως δεσμευμένου PIPE ύψους 155.000.000 δολαρίων, που θα καλυφθεί από θεσμικούς επενδυτές
, συμπεριλαμβανομένου των BNP Paribas Asset Management Energy Transition Fund και της Jennison Associates LLC.


Η συνδυασμένη εταιρεία θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το νέο σύμβολο "ELMS"
Ο συνδυασμός επιχειρήσεων αποτιμά την ELMS, με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια,
σε περίπου 1,425 δισεκατομμύρια δολάρια.


Υποθέτοντας ότι κανένας δημόσιος μέτοχος της FIII δεν ασκήσει τα δικαιώματα εξαγοράς του, η ιδιοκτησία της συνδυασμένης εταιρείας αμέσως μετά τη συγχώνευση θα αποτελείται από τους τρέχοντες κατόχους μετοχών της ELMS (66,7%), τους μετόχους της FIII (17,6%), τον χορηγό της FIII (4,8%) και τους επενδυτές PIPE (10,9%).
Η επιχειρηματική αξία της συγχώνευσης Pro Forma είναι 1,196 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η συνδυασμένη εταιρεία αναμένεται να έχει περίπου 379 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 150 εκατομμύρια χρέος.

Η Electric Last Mile (ELMS) είναι μια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (EV) , που εδρεύει στο Auburn Hills, Michigan. Η ELMS επικεντρώνεται στην αγορά τελευταίων μιλίων, με μια κάθετα ολοκληρωμένη προσέγγιση, στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την προσαρμογή ηλεκτρικών, συνδεδεμένων οχημάτων παράδοσης τελευταίων μιλίων.

Το τελευταίο μίλι (Last Mile) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις μεταφορές για να περιγράψει την κίνηση ανθρώπων και αγαθών από έναν κόμβο μεταφοράς στον τελικό προορισμό. Το "Last miles", αρχικά, υιοθετήθηκε από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που αντιμετώπισε δυσκολίες σύνδεσης μεμονωμένων σπιτιών με το κύριο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Ομοίως, στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας το τελευταίο μίλι περιγράφει τη δυσκολία μεταφοράς ανθρώπων και πακέτων από κεντρικά σημεία στους τελικούς προορισμούς τους. Ορισμένες προκλήσεις της παράδοσης των τελευταίων μιλίων περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση του κόστους, τη διασφάλιση της διαφάνειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της υποδομής.

Η ELMS διαθέτει μονάδα παραγωγής 63 στρεμμάτων στην Ιντιάνα με δυνατότητα παραγωγής 100.000 οχημάτων ετησίως.

Το εργοστάσιο ανήκει στην SF Motors (SERES) η οποία είναι θυγατρική της Κινεζικής εταιρίας SΟΚΟΝ. Υπάρχει συμφωνία μίσθωσης μεταξύ της ELMS και της SF Motors (SERES) για το εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται στη Mishawaka της Ιντιάνα. Επίσης υπάρχει αποκλειστική συμφωνία άδειας ευρεσιτεχνίας μεταξύ ELMS και SERES και σχετική συμφωνία παροχής υπηρεσιών μετάβασης και προμήθειας εξοπλισμού.

Η ELMS αναμένεται να κυκλοφορήσει, το τρίτο τρίμηνο του 2021, το Urban Delivery van ως το πρώτο ηλεκτρικό εμπορικό όχημα κατηγορίας 1 στις ΗΠΑ, με το αναμενόμενο χαμηλότερο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Στην πραγματικότητα, η ELMS σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα προϊόν που βασίζεται σε μια αποδεδειγμένη, υπάρχουσα πλατφόρμα που αναπτύχθηκε και πωλήθηκε από τον Όμιλο Sokon στην ασιατική αγορά, όπου υπάρχουν 30.000 από αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης και καθημερινά διανύουν 1,5 εκατομμύρια μίλια.
Η ELMS είναι μια ανεξάρτητη αμερικανική εταιρεία που θα διαπραγματεύεται στο Nasdaq. Θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ και θα έχει συμβόλαια με τον Όμιλο Sokon που θα παρέχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία του, στην προμήθεια ανταλλακτικών και στα δεδομένα πεδίου και σέρβις.
Τα οχήματα της ELMS θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο των ΗΠΑ, στην Mishawaka της Ιντιάνα, που έχει 20ετή ιστορία παραγωγής οχημάτων υψηλής ποιότητας και είναι ήδη εξοπλισμένο για παραγωγή EV.


Μέχρι σήμερα, η ELMS έχει πάνω από 30.000 προπαραγγελίες, για το όχημα Urban Delivery, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εμπορικών σημάτων και ορισμένων από τους μεγαλύτερους διαχειριστές στόλων και εμπόρους στη χώρα που αντιπροσωπεύουν πάνω από 1,0 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναμενόμενα έσοδα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ηλεκτρικά οχήματα στην κατηγορία Κλάσης 1 - GVW 6 χιλιάδων λιβρών ή λιγότερο. Το όχημα Urban Delivery αναμένεται να είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παράδοσης που κυκλοφορεί στην αγορά της κατηγορίας 1 στις ΗΠΑ. Το Urban Delivery θα προσφέρει μια πράσινη εναλλακτική λύση στους αγοραστές οχημάτων φυσικού αερίου κατηγορίας 1. Επίσης, θα έχει 35% περισσότερο χώρο μεταφοράς, ένα κρίσιμο σημείο της πρότασης της εταιρείας σε σύγκριση με άλλα μοντέλα Κλάσης 1. Η διοίκηση της ELMS αναμένει ότι η τιμή και ο χώρος αποθήκευσης του οχήματος θα επιτρέψουν στις πωλήσεις του αυτοκινήτου να πάρουν μερίδιο αγοράς και από την κατηγορία οχημάτων κατηγορίας 2.

Το όχημα Urban Delivery θα κοστίζει 25.000 δολάρια καθαρά από ομοσπονδιακές φορολογικές πιστώσεις, κάτι που είναι συγκρίσιμο με τις τιμές οχημάτων φυσικού αερίου κατηγορίας 1.

Η εταιρεία στοχεύει σε εμπορικά οχήματα παράδοσης που εκτείνονται από την κατηγορία 1 έως την κατηγορία 3, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της αγοράς των τελευταίων μιλίων.
Δεδομένου ότι τα οχήματα Urban Delivery της κατηγορίας 1 και τα μεγαλύτερα οχήματα Urban Utility της κατηγορίας 3 βασίζονται σε οχήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τον όμιλο Sokon και στην Ασία, η ELMS θα επιβαρυνθεί με σχετικά χαμηλά έξοδα μηχανικής περίπου 70 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει η παραγωγή στις ΗΠΑ.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ELMS προβλέπει σε πωλήσεις περίπου 4.000 οχημάτων, που αναμένεται να παραδοθούν έως το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το 2022 προβλέπονται 19.000 παραδόσεις και το 2023 περίπου 35.000 παραδόσεις.
Το εργοστάσιο της ELMS έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 100.000 οχημάτων.
Με βάση τις προβλέψεις της διοίκησης, αναμένονται οι ταμειακές ροές να είναι θετικές έως το τέλος του 2022 και οι πωλήσεις να φτάσουν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.


Με την τιμή της μετοχής στα 10 δολάρια και μετά την ενοποίηση η ELMS θα αποτιμάται 1,425 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχούν :
  • 0,476 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2025.
  • 0,747 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 1,906 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2024.
  • 1,21 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 1,177 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του 2023.
  • 2,32 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 613 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2022.
  • 12 φορές τα εκτιμώμενα έσοδα, των 122 εκατομμυρίων δολαρίων, του 2021.
και σε σχέση με τα EBITDA
  •  1,8 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2025.
  • 3,06 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2024.
  • 5,74 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2023.

148 σχόλια:

  1. Καλημερα κ.Τάκη.
    Απο την αναλυση σας καταλαβαινω οτι ουσιαστικα η Last Mile περα απο το χωρο νοικιαζει και την τεχνογνωσια των ασιατων. Ολα τα εξαρτηματα και ανταλλακτικα ερχονται απο εκει και βασιζουν το business plan τους πανω στα προτυπα αμαξιων που δημιουργηθηκαν απο τη SERES. Δεν ξερω αν αυτο επηρρεασει τους μετοχους αν και εμενα δε με προβληματιζει τοσο. Επισης τονιστηκε οτι θα ειναι τα φτηνοτερα στη κατηγορια τους πραγμα σημαντικο γιατι το cost efficiency καθε εταιριας ειναι τεραστιας σημασιας ποσο μαλλον οτι ανοιγει δρομους και για μικρομεσαιες επιχειρησεις να κανουν μια τετοια αλλαγη. Το μονο που δε βρηκα ειναι η μπαταρια λιθιου τους τι διαρκεια εχει σε χιλιομετρα. Σε συγκριση με τις ηδη υπαρχουσες ειναι καλυτερη ή χειροτερη η αποδοση τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K Tακη καλημέρα! Όσον αφορά την EV Box είδα αποτίμηση στα 1.394Β (139.4 εκατ μετοχες) και αναμενομενες πωλήσεις στα 450 εκατ το 2023 από 85 το 2020. Βέβαια το εντοπίσαμε εκ των υστέρων κ χθες πέταξε. Το σκέφτεστε σε περίπτωση γυρίσματος?

    Επίσης διαβάζω ότι η Qell θα μπορούσε να κλείσει με την Proterra, μάλιστα εχουν γραφτεί κ αναλύσεις σχετικά (βλ. Seeking alpha). H μετοχή πάει καλα παρατηρώ. θα άξιζε ένα στοίχημα όπως στην Tuscan τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://prnt.sc/w1pzbo

      Το σωστό παίξιμο είναι long EVBox, short Charge Point ... διαφορετικά η τιμή στόχος είναι 50 με 70 δολάρια το ελάχιστο.

      Με Blink, όπως και με Νikola δεν ασχολούμαι. Τις έχω κατατάξει στα φούμαρα με μεταξωτές κορδέλες.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ! Το θέμα είναι μπαίνετε? Νομιζω σε μια τιμή κάτω από τα 20 είναι οκ να μπουκαρουμε, με στοχο μια τιμή στο εύρος 40-60 δολάρια (προεξοφλώντας τις αναμενομενες πωλήσεις του 2022 στο εύρος 20 έως 30 φορές). Τι λέτε εσείς?

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη σας έχασα λίγο...LONG EVBOX(TPGY) με τιμή στόχο τα 50 με 70 ΔΟΛ..

      Διαγραφή
    4. Πιστεύω μια διόρθωση 20% θα την κάνει απο τα 24 ... Μπορεί και ενδοσυνεδριακά.
      Εκεί μπαίνω ... μετα απο τέτοια άνοδο σε μια μέρα, δεν μπορώ να μπω.

      Διαγραφή
  3. Κύριε Τάκη η οποίος άλλος συνάδελφος έχει το presentation των BFT και TRNE (DM)παρακαλώ ας ποσταρει το LINK...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. PaySafe

      https://s25.q4cdn.com/579018173/files/doc_presentations/2020/Foley-Trasimene-Acquisition-Corp.-II-and-Paysafe-investor-presentation.pdf

      Desktop Metal

      https://www.desktopmetal.com/uploads/Desktop-Metal-Investor-Presentation.pdf

      Διαγραφή
  4. κε Τάκη

    γιατί γράφεται στην παρουσίαση ότι θα είναι το μόνο ηλεκτρικό βαν τελευταίου μιλίου (κατηγορία 1);

    Η Arrival δεν έχει αντίστοιχο προϊόν; (με μάλιστα 10.000 παραγγελίες απο UPS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα στην ομήγυρη. Στην Feac ψηφίζουν την Τετάρτη 16/12. Γνωρίζει κάποιος πότε αλλάζει το ticker;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις ΗΠΑ την επομενη μέρα ή στις 2-3 επομενες. Αν έχετε μετοχες απο ελληνική χρηματιστηριακή βάλτε +3-4 μερες αφότου αλλαξει το ticker στις ΗΠΑ.

      Παρακολουθείστε τη συζήτηση για τη μετοχη στο stocktwits και θα βρειτε την πληροφορία.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους. Είναι καλύτερα να παραμείνουμε στη Feac ή να πουλήσουμε την Τρίτη πριν τη ψήφιση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει συνταγή που γιατρεύει όλες τις αρρωστιες. Κάθε φορα θα γίνονται και διαφορετικά πράγματα.
      Άλλα spacs μετα τη συγχώνευση απογειώνονται, άλλα ζοριζοντσι και άλλα δεν πήραν χαμπάρι ότι συγχωνεύτηκαν.

      Διαγραφή
  7. Κύριε Bugs προς έκπληξη μου το ticker της TRNE σε DM άλλαξε στην δική μου στις 9 το βράδυ της ίδιας μέρας ... Γνωρίζει κάποιος όταν αλλάζει το ticker ποτέ εισάγονται οι υπόλοιπες μετοχές?την ίδια μέρα? Επίσης δεν μπορώ να βρω το presentation της GHIV...με UWM...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.uwm.com/investor-video

      https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1783398/000119312520252608/d52060ddefa14a.htm

      https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1783398/000119312520251763/d19151dex992.htm


      όσον αφορά την Electric Last Mile (υπέροχη παρουσίαση!)

      κινέζικη τεχνογνωσία (έφτασε η εποχή που οι κινέζοι έχουν δική τους τεχνογνωσία που την ξεκίνησαν αντιγράφοντας και παράγοντας για όλο τον κόσμο, ΜΠΡΑΒΟ τους.)
      το βαν κυκλοφορεί είναι δοκιμασμένο, ανταλλακτικά υπάρχουν, οικονομίες κλίμακος, από οτι βλέπουμε θα χτυπήσει στην τιμή, και δύσκολα θα μπορέσει άλλη εταιρεία να παίξει σε αυτά τα επίπεδα.
      Λογικά με μια καλή γραμμή παραγωγής (υπάρχει και είναι δοκιμασμένη για ποιοτικά μοντέλα) η εταιρεία θα κάνει παπάδες!
      και εγώ μαζί σας και σε αυτό το Spac για το EvBox φοβάμαι να μπω σε τέτοιες αποτιμήσεις, θα ήθελα να δω τον άσσο μπροστά έστω και $19.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους . Έχω θέση στην PIC απο χαμηλά και δεν έχω ιδέα τι να περιμένω και μέχρι πότε.
    Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pic εγώ θα κρατήσω εκτός απροόπτου μέχρι 21/12 που ψηφίζουν για την συνένωση. Feac μέχρι Τετάρτη 16/12. Μετά ο θεός κι η ψυχή τους...🧐

      Διαγραφή
  9. Εδώ η hot επιλογή
    https://www.youtube.com/watch?v=lYi74G_T8xg
    μη γελάτε ξυπνάει
    https://gr.investing.com/equities/mountain-crest-acquisition

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Τάκη καλησπέρα, εχω πάρει Ayro sta 9:40..... και έχει πάρει την κατηφόρα, ποια ειναι η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Βαγγέλη εσείς με ξεπερνάτε. Σίγουρα μας διαβάζετε;

      Τέλος πάντων.... θα ξαναπεράσει απο εκεί που αγοράσατε το χαρτί. Ολόκληρος Κινέζος μπήκε στο 6,06 ... συνέταιρος και συνεργάτης. Aκούμπησε 10 εκατομμύρια δολάρια στο 6,06.

      Επίσης μέρος της συμφωνίας είναι δικαιώματα της Σειράς Α για απόκτηση περίπου 1.237.624 μετοχών κοινής μετοχής στα 8,09 $ ανά μετοχή, που μπορούν να ασκηθούν αμέσως και να λήξουν έξι μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσης και δικαιώματσ Σειράς Β που εγγυώνται την απόκτηση περίπου 825.083 μετοχών κοινών μετοχών απόθεμα στα 8,91 $ ανά μετοχή.

      Το παίγνιο θα έχει και συνέχεια!!

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα. Γνωρίζει κάποιος εάν μετά τη συγχώνευση (του spac με την εταιρεία) ο αριθμός και η τιμή του SPAC που κατείχε κάποιος πριν τη συγχώνευση, παραμένουν ίδια ή αλλάζουν με βάση τη συμφωνία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στο RIDE έχετε υπόψη σας ότι πλέον δεν δανείζονται μετοχές για σορτάρισμα.
    Για να δούμε .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη ΄με εκείνη την lazy έχετε κρατήσει καθόλου μετοχές? την έχω στην δεκάδα των αμερικάνικων μετοχών για μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση

      Διαγραφή
    2. https://twitter.com/marcuslemonis/status/1338602827057344519?s=07

      Διαγραφή
    3. Στο RIDE δεν δανείζονται ούτε για δείγμα μετοχές για σορτάρισμα ... να το έχετε υπόψη. Απο 14 Δεκεμβρίου γίνεται αυτό.
      Πριν δανειζόντουσαν με 80% επιτόκιο. Τώρα ΤΙΠΟΤΑ.

      ΑΝΟΔΟΣ!!

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστώ πολύ κ. Τάκη. Παρεπιπτόντως,η BFT φαίνεται ότι είναι για μεγάλα πράγματα. Εδώ κάποια στοιχεία από σχόλιο στο finance.yahoo.com/quote/BFT/community?p=BFT
    BFT: DA complete for early 2021 Merger with Paysafe (new ticker: PSFE) Rare SPAC merger with established marketshare and revenue along with proven management team:
    • $1.5B revenue / $103B transactional volume (2021E)
    • 11% organic annual revenue growth CAGR 2020E-2023E
    • No. 1 in iGaming eCash network.
    • No. 2 in global digital wallet with presence in 120 countries
    • No. 4 globally with independent merchants (Big in Europe)
    • Long history as global market leader with expertise in highest value verticals
    • Enabled for cryptocurrencies and over 40 global currencies
    • Highly differentiated B2B and B2C global network
    • Proprietary scalable platform used by Youtube, Fortnight, Twitch, Spotify, Draftkings, Roblox, William Hill, Coinbase, Ceasar’s Entertainment etc.
    • Perfectly poised for rapid US growth in online gambling which is being legalized state by state
    • Owns Skrill, 2019 winner “Best Digital Wallet” for best consumer take up and most innovative technology with greatest potential to disrupt current ecosystems
    • Strong 80% adj. cash conversion business model with no significant capex or balance sheet requirements
    • High profit margins with significant operating leverage. (Adj. EBITDA margins above 30% with path to 35%+)
    • Highly experienced management team led by Philip McHugh, CEO of Paysafe, who will continue leading the newly combined company
    • Bill Foley former CEO and current Chairman of Fidelity National Finance, will serve as Paysafe's Chairman of the board
    • Major institutional backing with profiles that indicate long term hold. (Fidelity National Title Insurance Co., Chicago Title Insurance Co., Commonwealth Land Title Insurance Co., Blackstone, CVC)
    • 270 day lockup period to protect shareholders from post-merger sell off
    • BFT shareholders = 22.5% of Paysafe, Management = 4%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μεσημέρι σε όλους,
    Σχετικά με αλλαγή συμβόλου μετοχής (SPAC).
    Σε περίπτωση που συνεργάζεστε με Ελληνική αχε και θέλετε να πουλήσετε την 1η μέρα του merger, που αλλάζει το σύμβολο της μετοχής, θα πρέπει να ενημερώσετε την χρηματιστηριακή και αυτή να καλέσει το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ να αλλάξουν το σύμβολο, καθώς όλες οι πράξεις περνάνε από το HELEX (πριν τις 5,-5:30 που φεύγουν τα παιδιά από το Χ.Α.).

    Βέβαια και ξένα sites αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, πχ η TRINE (TRNE) συγχωνεύτηκε με την Desktop Metal και το νέο σύμβολο (DM) δεν εμφανίζεται ακόμη στο investing ενώ στο Stockwits και το Yahοο έκανε 2 μέρες να εμφανιστεί.

    Στο NYSE υπάρχουν 6.000 μετοχές σε πολλές πλατφόρμες - υποαγορές (XNYS, XNMS, XNGS, XNCM κ.α). Είναι λογικό οι εδώ αλλά και οι έξω να μην έχουν ανοικτά όλα τα σύμβολα (ειδικά όταν είναι νέα, όπως τα spacs ή ipos ή όταν αλλάζει ένα σύμβολο από merger).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.
      Ο Chamath για την αλλαγή (merger) TRNE σε DM
      https://charts.stocktwits.com/production/original_264070885.png

      Διαγραφή
    2. Ναι παραμένω στην DM. Στην TRNE ήμουν εδώ και μήνες, πριν ακόμη ανακοινωθεί ότι ήταν και ο Chamath. Έγραψε πριν 1 ώρα 2 μηνύματα στο twitter :

      For those of you who invested in $DM, the last day saw serious trading issues.
      A company that the NYSE uses to help manage CUSIPs didn’t do their job properly. As a result, it was hard to trade $DM because it didn’t show up in many stock apps and the price action was confusing.


      Nothing fundamental changed about the company from last Thursday to today. It is still one of my core SPAC holdings and I still believe in their products and future.
      It’s frustrating what happened but $DM will be great and put this speed bump behind them.

      Διαγραφή
    3. Από την ώρα που τουίταρε ο Chamath η DM γύρισε από το -7% στο +7% τώρα.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ Κύριε Γιώργο...Θα μείνω να το δω το έργο έστω και με την μισή θέση...

      Διαγραφή
  15. Κύριε Τάκη ή όποιος άλλος φίλος με γνώσεις θεμελιώδους ανάλυσης.
    Έχετε χρησιμοποιήσει το Simply Wall St https://simplywall.st/stocks/us
    Το είχα δει πριν 2 χρόνια για ελληνικές μετοχές και έβγαζε κάτι τρελά fair value σε μερικές (πχ Τράπεζα Ελλάδος).
    Νομίζω ότι τώρα έχει αλλάξει.
    Απόψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μοντέλο της τιμής στόχου που βγάζει το Simply Wall στηρίζεται στις μελλοντικες χρηματοροες.
      Λογικό να βγάζει μεγάλη τιμή στόχο για Τράπεζα Ελλαδος .... η μετοχή θα έπρεπε όντως να ηταν στα ύψη. ΑΛΛΑ , το πρόγραμμα δεν μπορεί να ξέρει ότι όλο το χρήμα πάει στην Ελληνική κυβέρνηση και όχι στους μετόχους.

      Διαγραφή
    2. 407,18 δείχνει τώρα.
      Απόλυτα φυσιολογικό, αν ήταν κανονική μετοχή. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ!!!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την απάντηση κ. Τάκη. Το έβλεπα χθες και έδινε fair value για ΔΕΗ στα 11,5 νομίζω (το οποίο δεν απέχει πολύ από τον δικό μου στόχο πώλησης) όπως και στα ίδια επίπεδα τον ΜΥΤΙΛ (νομίζω 11,7).

      Κοιτούσα επίσης και μια κινέζα που έχω, της CLPS (την έχω ξαναγράψει εδώ είναι εταιρία fintech) η οποία ανακοινώνει καλά στοιχεία (αν είναι αληθινά καθώς όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι) αλλά δεν έχει τρέξει πολύ (την παίζουν επικίνδυνα με μεγάλα ξεσπάσματα) στην οποία το Simply WS δείχνει fair value 46 δολάρια περίπου από 3,17 σήμερα.
      Έχετε την δωρεάν έκδοση με τις 10 αναλύσεις και αλλάζετε email ώστε να έχετε περισσότερες αναλύσεις ή έχετε την πληρωμένη και αν ναι παρέχει κάτι επιπλέον?

      Διαγραφή
    4. Για όσους έχουν(έχουμε)ΔΕΗ...έχει ήδη παραγγείλει στην BLNK τα 48 πρώτα κομμάτια...ο Στάσης ότι λέει το εννοεί (και ας μην το δημοσιευει...

      Διαγραφή
    5. Sir Takis & Γιώργο Τ, το μοντέλο του simplywallstreet: https://github.com/SimplyWallSt/Company-Analysis-Model/blob/master/MODEL.markdown#the-snowflake

      Διαγραφή
  16. Κ.Τακη και λοιποι αναγνωστες, απο τις 4 μετοχες lidar ποια θα προτεινατε στις τρεχουσες τιμες; Δγω τεινω προς τον leader velodyne και την aeva λογω της συμμετοχης της vw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Γιώργο έχω θέμα με τον υπολογιστή πείτε μου σας παρακαλώ τι συμβαίνει με DM και Chamat?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Τάκη αυτή τη περίοδο κυοφορείται ένα νέο spac στην Ευρώπη και μάλιστα είναι το δεύτερο που γίνεται στη Γαλλία απο τον μεγαλομέτοχο της Iliad Xavier Niel. Στόχος του είναι εταιρίες που ειδικεύονται στην βιολογική διατροφική αλυσίδα (ήδη συγκέντρωσε 300.000.000€). Αν έχετε χρόνο ή βρίσκετε κάποιο ενδιαφέρον στο υπο δημιουργία spac μπορείτε να κάνετε κάποιο σχόλιο? Σχετικές πληροφορίες στα παρακάτω Link
    https://wixlabs-pdf-dev.appspot.com/assets/pdfjs/web/viewer.html?file=%2Fpdfproxy%3Finstance%3Dv4WVY35n1DkDl62VIR7j2pDAkr6deULvVuvAE2AdEE4.eyJpbnN0YW5jZUlkIjoiZWVlMWVlNzYtMmEzMy00NmIyLWEwNWEtZDk2ZWMwMjNiMjQ4IiwiYXBwRGVmSWQiOiIxM2VlMTBhMy1lY2I5LTdlZmYtNDI5OC1kMmY5ZjM0YWNmMGQiLCJtZXRhU2l0ZUlkIjoiMmEzZmFhZDktYTU2NS00OWJhLWFiOGMtYmI3OTVhODY3ZTk1Iiwic2lnbkRhdGUiOiIyMDIwLTEyLTA4VDEzOjE3OjE2LjA0N1oiLCJkZW1vTW9kZSI6ZmFsc2UsImFpZCI6Ijg3ZDlmNDNmLTI1YjktNDA2Mi1hYTA0LWFhYzQzZTM5ZDdiOCIsImJpVG9rZW4iOiJjNGRlNDRhZi04ZjU2LTBmMDgtMGJkNi02MjE3OWFhNWNjZGQiLCJzaXRlT3duZXJJZCI6IjA2Zjk2MDQ5LTc0ODYtNDgzNi04NjA3LTViYjRkZTYxYTc4NiJ9%26compId%3Dcomp-ki3f04q71%26url%3Dhttps%3A%2F%2Fdocs.wixstatic.com%2Fugd%2F06f960_e052cb7d78074484b35af4725d97dade.pdf#page=1&links=true&originalFileName=2MX_Result%20press%20release&locale=fr&allowDownload=false&allowPrinting=false

    https://www.2mxorganic.com/legalenotice

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κ.Τάκη κατά λάθος κοιτούσα την PPSI, τον Ιούλιο δέχθηκε πρόταση εξαγοράς ενός από τους 3 κλάδους της για 65 m ενώ είχε κεφαλαιοποίηση 40 m ,φυσικά δέχθηκε έσβησε το χρέος έκανε επιστροφή κεφαλαίου 1,37/per share και έχει και 10 m ταμείο με κεφαλαιοποίηση 35 m.
    Το ενδιαφέρον είναι (αν κατάλαβα καλά ,εδώ σας θέλω) ότι μέσα στην συναλλαγή πήρε και 1.750.000 μετοχές CLSK + option for 1.000.000 ακόμα τότε η clsk ήταν 2 $ τώρα 16$ με τάσεις ανόδου .
    https://www.pioneerpowersolutions.com/investors/newsroom/184-ppsi-sells-transformer-businesses/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το SAMA είναι για πολυυυυυ ψηλά..κρατάω για πολύ LONG.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι που να δείτε ετουτη ...

      https://www.tipranks.com/stocks/adma/forecast

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή μεσααααα Κύριε Τάκη?Λέτε να βρήκατε την νέα MODERNA?

      Διαγραφή
  21. Κύριε Τάκη καλησπέρα. Θα μας δώσετε μερικές μετοχές για το 2021? Κατά προτίμηση για μακροχρόνια διακράτηση και με τιμές στόχους!! Αυτά τα γρήγορα μπες, βγες δεν είναι για όλους :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ZOOX

    https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2020/12/14/cars/zoox-amazon-robotaxi/index.html

    https://zoox.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. OSS ανοίγει σε ψηλά έτους. Δεν ξέρω κ. Τάκη αν την παρακολουθείτε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για όσους δεν το έχουν διαβάσει: Είναι τυχαίο ότι η Microvast έχει τα γραφεία της μόλις 2.5h από το εργοστάσιο που κατασκευάζει η ΤΕSLA στο TEXAS?Ότι η Microvast μετακομίζει τα γραφεία της μόλις 45min.απο το εργοστάσιο της TESLA στο Βερολίνο? Τυχαία ότι το εργοστάσιο που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Microvast στην Κινα είναι 2.5h από το εργοστάσιο της TESLA στην Σανγκάη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημά μας δεν είναι η Microvast κ. Gerry, αλλά η συγχώνευση αυτής με το spac της Τοσκάνης. Αν έρθει η συμφωνία κρατάμε ένα πύραυλο στα χέρια μας! Αλλά το θέμα μετά είναι ''πώληση ή διακράτηση;''
      Εγώ θα επιλέξω το πρώτο πάντως και ας μου δώσει αργότερα ευκαιρία για επανατοποθέτηση αν θέλει...

      Διαγραφή
    2. Σωστά κύριε Gerry. Ακόμα και αν δεν συνεργαστεί με την Tesla θα συνεργαστεί με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες των περιοχών αυτών. Διάβασα ότι θα στοχεύσει περισσότερο σε λεωφορεία και φορτηγά.

      Ότι και να'ναι είναι εταιρεία που έχει ιδρυθεί από το 2006 και παράγει ήδη. Βέβαια, οι πωλήσεις που κάνει είναι μόλις 100m και λέω μόλις γιατί στα $10 τιμή SPAC θα έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2b, άρα P/S~20 ( στα $20 P/S~40, στα $30 ~60 κοκ), ακριβή δηλαδή. Εδώ όμως διαφαίνεται με μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα υπάρχει growth αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχει growth θα υπάρχει hype.

      Το ερώτημα του εκατομμυρίου είναι αν θα κλείσει το deal με την THCB. Έχει εκφραστεί η πρόθεση με Letter of Intent (LOI) και με 12  hedge funds πάνω από το κεφάλι τους, που ψήφισαν υπέρ της παράτασης του SPAC μέχρι 30 Απριλίου οι πιθανότητες κλίνουν προς το να γίνει κάτι.

      Τελικό συμπέρασμα, υπομονή μέχρι 30 Απριλίου και αν δεν κλείσει επιστροφή στα $10, οπότε όσο πιο καλό σημείο εισόδου έχει κανείς τόσο μικρότερο το ρίσκο.

      Διαγραφή
  25. IPOC/CLOV,στις 8 Ιανουαρίου σε διαπραγματεύση με νέο ticker ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sir Takis ή όποιος άλλος κύριος να μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι.

      Δέχθηκα email ενημέρωσης για IPOC από optima bank (δεν μπορώ να το κοινοποιήσω για ευνόητους λόγους). Αποτελεί τυπική ενημέρωση φαντάζομαι. Προφανώς και δεν θα ρευστοποιήσω με την τιμή που έχει σήμερα στο ταμπλό αλλά και ούτε από την δική μου ενέργεια θα κριθεί η συγχώνευση ή όχι (κλαίω από τα γέλια).

      Πως σχετίζεται μια ενδοαιτερική πράξη σε σχέση με μια χρημαστηριακή πράξη ? Το εύλογο σε αυτή την περίπτωση το καταλαβαίνω. Ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να καλύπτει ?

      Διαγραφή
  26. Καλημέρα και χρόνια πολλά.

    Είμαι στην Interactive Brokers UK και λόγω brexit θέλουν να με μεταφέρουν στη νεοσύστατη Interactive Brokers Ουγγαρίας η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει 5-6 νομίσματα μόλις. Άλλους Ευρωπαίους τους πάνε Λουξεμβούργο ή Ιρλανδία, εμάς τους ανατολικοευρωπαίους Ουγγαρία.

    Εν πάσει περιπτώσει, ίσως είναι καιρός να αλλάξω broker. Έχετε κάποια πρόταση για broker ευρωπαϊκό, σοβαρό, σε σοβαρή χώρα και με χαμηλές προμήθειες; Όχι degiro.


    Όσοι είστε σε Interactive Brokers (π.χ. κύριος χίπης) τι θα κάνετε;


    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χρόνια πολλά!

      Το θέμα των προμηθειών και της καλύτερης εξυπηρέτησης με απασχολεί κι εμένα αρκετά.

      Σε κάποια φάση σκέφτηκα να πάω ξανά στη Saxo.  Δεν ξέρω όμως πόσο εύκολο είναι να εξυπηρετηθούμε από εταιρεία που δεν έχει ελληνική παρουσία και ελληνικό help desk, καθώς επίσης παίζει ρόλο και από ποιον εποπτεύεται. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Το άγχος που τράβηξα όταν έκλεισε η Worldspreads δεν θέλω να το ξαναπεράσω. Εποπτευόταν όμως από τις βρετανικές αρχές και το θέμα λύθηκε αυτομάτως.

      Στη συνέχεια σκέφτηκα να πάω στη Solidus που φαίνεται να έχει καλύτερες προμήθειες ή στην Nuntius που διαφημίζει ο Μωραιτάκης την πλατφόρμα του. Σε πόσες ελληνικές ΑΧΕ θα ανοίξουμε όμως. Όλες χρεώνουν το κάτι τις για την τήρηση λογαριασμού.

      Στη συνέχεια σκέφτηκα να πάρω την Πειραιώς και να ζητήσω καλύτερες τιμές για τις διεθνείς αγορές. Τι να σου κάνουν αυτοί όμως από τη στιγμή που υπάρχει τιμοκατάλογος από την εταιρεία?

      Τέλος, η Optima λέει ότι μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σύστασης πελάτη στην Interactive Brokers με χαμηλές προμήθειες αλλά και πάλι έχει μεγάλες ελάχιστες χρεώσεις.

      ...και μια τελευταία λύση είναι 2-3 συναλλαγές το χρόνο, Buffett style.

      Συγγνώμη αν κούρασα, κλείνω λέγοντας ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να υπάρχει κάποια αξιόπιστη ελληνική ΑΧΕ που να σου παρέχει και πλατφόρμα. Έχει δίκιο ο κύριος Τάκης, στο τέλος θα μας χάσουν όλους από πελάτες.

      Διαγραφή
    2. Χαίρετε, χρόνια πολλά με υγεία κι αισιοδοξία

      προσωπικά κύριε Μιχάλη χρησιμοποιώ την ΙΒ μέσω της Solidus AXE οπότε (προς το παρόν) δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Τηλεφωνήθηκα όμως με τον υπεύθυνο της χρημ/κής ο οποίος δεν θεωρεί πως δημιουργείται πρόβλημα απ΄την αλλαγή έδρας. Οι πελάτες εξακολουθούν να έχουν την εγγύηση κεφαλαίου των 100,000 ευρώ κι επιπλέον δίνεται (λέει) η δυνατότητα στα μικρά χαρτοφυλάκια έως 25,000 ευρώ να κανουν όσα intraday επιθυμούν ενώ στην Αγγλία μπορούσαν έως τρία. Ούτε που το γνώριζα βέβαια, σπάνια κάνω intraday στις ξένες αγορές.

      Πάντως ακόμα κι αν με αφορούσε η μεταφορά έδρας δεν θα έψαχνα να πάω αλλού. Συχνά διαβάζουμε από συναδέλφους για πλατφόρμες που αργούν να βάλουν μια εταιρεία ή να αλλάξουν ticker μετά την συγχώνευση ενός spac, πρόβλημα ανύπαρκτο για την ΙΒ.

      Διαγραφή
    3. κε Μιχάλη τι σας προβληματίζει? Το θέμα είναι η πλατφόρμα και η IB έχει την καλυτερη.
      Οι χρεώσεις προφανως ειναι οι ίδιες. Φοβάστε μήπως βαρέσει κανόνι?

      Εγώ στη θέση σας δεν θα έφευγα από την IB και θα πηγαινα ουγγαρια. Βασικα, ειναι στα επόμενα σχεδιά μου να ανοιξω λογιαριασμο σε αυτούς.

      Διαγραφή
    4. Αγαπητε κ. Μιχαλη και εγω προβληματιστηκα οταν ανοιξα τον λογαριασμο μου στην ΙΒ και με ενημερωσε για την αλλαγη. Διαβασα με προσοχη το FAQ, δεν θεωρω οτι θα δω καποια διαφορα. Οπως αναφερει και ο κ.Hippy δεν αλλαζει κατι στην εγγυηση κεφαλαιου, ιδιες χρεωσεις και ακριβως ιδια προιοντα με εξαιρεση προς το παρον spot metals και OTC metals futures( προσωπικα δεν με αφορουν).
      επισης αναφερετε οτι υποστηριζει 5-6 νομισματα μολις. Το IBCE θα υποστηρίξει έναν περιορισμένο αριθμό νομισμάτων κατάθεσης. Τα ακόλουθα πέντε νομίσματα κατάθεσης μετρητών, τα «Επιτρεπόμενα νομίσματα κατάθεσης» είναι:
      EUR, USD, HUF, CZK, PLN.
      Δεν νομιζω να μας επηρεαζει καπου.

      Καλες γιορτες σε ολους με υγεια και καθε ευτυχια!

      Διαγραφή
    5. Σας ευχαριστώ όλους που μπήκατε στο κόπο να μου απαντήσετε.

      Μάλλον θα δεχτώ τη μεταφορά, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, διότι οι εναλλακτικές δεν είναι τόσο καλές και δεν έχω χρόνο να ψάχνω τώρα.

      1) Η Ουγγαρία αυτή καθεαυτή με προβληματίζει, ως jurisdiction. Άλλο Αγγλία στα χροιματοοικονομικά, άλλο Ιρλανδία, άλλο Λουξεμβούργο, και τελείως άλλη η Ουγγαρία του Ορμπάν.

      2) Η λίστα των υποστηριζόμενων νομισμάτων είναι πολύ περιορισμένη. EUR, USD, HUF, CZK, PLN. Δεν έχω καταλάβει βέβαια ακόμα αν για κάθε εισερχόμενο μέρισμα σε άλλο νόμισμα θα πληρώνω προμήθεια μετατροπής στο base currency μου κλπ. Θα επικοινωνήσω άμεσα.

      Καλές γιορτές με υγεία!

      Διαγραφή
    6. Μετά από 25 λεπτά αναμονή στο τηλέφωνο, τα μερίσματα δε θα μετατρέπονται αυτόματα στο base currency του λογαριασμού.

      Διαγραφή
    7. Πώς γίνεται δύο εταιρείες που συνεργάζονται με την Interactive Brokers (IB) να έχουν τόσο διαφορετικές προμήθειες?

      Βλέπω για παράδειγμα τις χρεώσεις της Solidus  εδώ

      https://www.solidus.gr/page.asp?pgid=34

      Για συναλλαγή σε USA χρεώνει 13bps δηλαδή 0,13% με ελάχιστο τα 7,5$ συν 8€ έξοδα διακανονισμού. (Σημείωση: Ενώ λέει ότι συνεργάζεται με IB εμφανίζει μια προμήθεια AK Jensen, μάλλον έχει να κάνει με διασύνδεση πλατφορμών, ποιος ξέρει?).

      Η Optima με βάση τον τιμοκατάλογο για Interactive Brokers εδώ

      https://www.optimabank.gr/media/bbtabhtt/timol_epend_combined_211020.pdf

      Χρεώνει για US χρεώνει minimum fee 25 και maximum fee 0,075 per share. Κι αν εγώ πάρω μία μετοχή της Amazon που κοστίζει $3.180 τι θα πληρώσω 7,5 cents ή 25$? Αν από την άλλη πάρω 10.000 WTER   στο 1$ θα πληρώσω 750€? Θα πάρω ένα τηλέφωνο στην Optima να τους τα ρωτήσω αυτά γιατί μου φαίνονται κουλά. Αν δεν με καλύψουν με βλέπω να ανοίγω και αλλού λογαριασμό.

      Εσείς κύριε Τάκη, αν μου επιτρέπετε, παίζεται με IB μέσω της Optima ή έχετε ανοίξει ξεχωριστό λογαριασμό στην IB μόνος σας?

      Διαγραφή
    8. Κύριε Ευρωβλάχε η IB νοικιάζει τη πλατφόρμα της σε άλλους brokers οι οποίοι δε θέλουν/μπορούν να επενδύσουν για να χτίσουν τη δική τους. Είναι μέρος του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Οπότε η κάθε συνεργαζόμενη εταιρία βάζει από πάνω ότι καπέλο θέλει. Έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.

      Διαγραφή
    9. κύριε Αδειούχε, δεν μου αρέσει που δεν έχει
      - extend hours (pre/after)
      - OTC / PINK
      - όταν οι μετοχές μας δανείζονται σε short seller, δεν έχουμε κάποιο όφελος
      - έξοδα παρακολούθησης κάποιων αγορών με το μήνα (δε ξέρω αν έχουν αλλάξει)
      - από υποστήριξη ΜΑΠΑ
      - είναι φθηνή για κάποιο λόγο

      ίσως η πιο ψαγμένη επιλογή για Αμερική (για Έλληνες) είναι η First Trade, μηδενικές προμήθειες, δεν προσφέρει και αυτή το βιβλίο εντολών-δυστυχώς, έχει extended & otc , δεν προσφέρει σύμβολα που τελειώνουν σε F (5 letters GTBIF etc), no warrants trading.
      δεν είναι τέλεια, έχει ΜΟΝΟ ΑΜΕΡΙΚΗ.
      Γενικά δοκιμάστε μερικές πλατφόρμες (π δέχονται μη αμερικανούς) και μετά το συζητάμε και εδώ.
      Για νέους στον χώρο μόνο ελληνικές με καλό σέρβις!!! (δεν θέλω να προτείνω)

      Διαγραφή
    10. Κε Μιχάλη Π. εμείς που είμαστε DEGIRO να ανησυχούμε?

      Διαγραφή
    11. Κύριε/α apipapi δε θέλω να προκαταλάβω κανένα.

      Παλαιότερα είχα ρωτήσει, και είχαν γραφτεί κάποιες σκέψεις εδώ: http://mitarola.blogspot.com/2020/01/lordos-hotels-lhh.html?showComment=1578477693025#c2800460419149872504

      Έκτοτε αγοράστηκε από μια γερμανική: https://en.wikipedia.org/wiki/Degiro#History

      Από κει και πέρα ο καθένας κάνει την έρευνά του και παίρνει τις αποφάσεις του.

      Διαγραφή
    12. Έκανα μια ανασκόπηση των συναλλαγών μου για το 2020 και είδα ότι έκανα 35 συναλλαγές σε διεθνείς αγορές με συνολικά έξοδα ~800 ευρώ. Αν είναι δυνατόν!!! Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή broker. Μας κοροϊδεύουν κανονικά.

      Είδα μία σύγκριση προμηθειών με ξένες πλατφόρμες και είδα ότι για μια αγοραπωλησία που χρεώνει σε ελληνική ΑΧΕ 40€ στην ξένη πλατφόρμα χρεώνει 1€.

      Τα μειονεκτήματα που βρίσκω στις ξένες πλατφόρμες είναι:

      Στην Degiro το μικτό pool, το οποίο σε περίπτωση κανονιού ή απάτης μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες.

      Στην Interactive Brokers το γεγονός ότι χρεώνει παγίως 20$. Συγκεκριμένα, έχει μεν πολύ χαμηλές προμήθειες αλλά αν δεν πιάσεις τα 20$ σε χρεώνει το υπόλοιπο. Αυτό για την ώρα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά σε μια bear market που θα πάψουμε να ασχολούμαστε θα συνεχίσει να χρεώνει χωρίς να το έχουμε ανάγκη.

      Διαγραφή
    13. Θυμήθηκα ένα παλιό ανέκδοτο που λέγανε στην Wall Street , πριν γίνουν οι πλατφόρμες κοκ
      Στην αρχή, ο επενδυτής έχει τα χρήματα και ο χρηματιστής την εμπειρία.
      Στο τέλος, ο επενδυτής την εμπειρία και ο χρηματιστής τα λεφτά.

      Διαγραφή
    14. "Where are the customers' yachts?" όπως λέει και ο τίτλος ενός βιβλίου κύριε Butcher.

      Κοιτώντας λίγο καλύτερα την Interactive Brokers βλέπω ότι το inactivity fee είναι $20 για λογαριασμούς κάτω από τις 2.000 και $10 για κάτω από 100.000, άρα δεν είναι τόσο hard. Η χρέωση τους για US είναι χοντρικά 0,005 per share με ελάχιστο 1$.

      Επίσης το άνοιγμα λογαριασμού φαίνεται εύκολη υπόθεση.
      1. Συμπληρώνεις μία αίτηση online.
      2. Στέλνεις σκαναρισμένη ταυτότητα (ή δίπλωμα ή διαβατήριο).
      3. Στέλνεις κι ένα αποδεικτικό διεύθυνσης (λογαριασμό, κίνηση πιστωτικής ή ότι άλλο).
      4. Δηλώνεις κι ένα λογαριασμό και ξεκινάς.

      Και σκέφτομαι εγώ τώρα, αφού έχει τόσο καλές χρεώσεις η IBKR και η Optima συνεργάζεται μαζί τους δεν θα έπρεπε αν μη τι άλλο να ενημερώνουν τους πελάτες με ένα email (ούτε καν τηλέφωνο).

      Διαγραφή
    15. Προσοχή όσοι είστε σε IBKR και σας πάνε IBCE(Ουγγαρία). Τώρα κάνω τη διαδικασία και διαβάζω:

      Interactive Brokers Central Europe Zrt.
      ANNOUNCEMENT
      MULTI CURRENCY ACCOUNT FOREIGN EXCHANGE RESTRICTIONS
      Valid from: 12 December 2020


      Interactive Brokers Central Europe Zrt (“IBCE”) will support a limited number of deposit currencies.
      The following five cash deposit currencies, the “Allowed Deposit Currencies” are:
      • EUR, USD, HUF, CZK, PLN
      You will be required to nominate a base currency from the Allowed Deposit Currencies. In accordance
      with the client asset protection rules in Hungary, we protect your funds at credit institutions in the
      Allowed Deposit Currencies.
      IBCE Initiated Foreign Exchange Conversions
      If you have a Cash account, (one without investment loan permissions) when you transact in
      currencies other than the Allowed Deposit Currencies, IBCE will convert the currency value of the
      transaction into your nominated base currency.
      For example: An IBCE client with a Cash account places an order for a GBP denominated security.
      Our system will check if the client has sufficient equivalent available funds in the Allowed Deposit
      Currencies, and if it does, the order will be sent to the exchange.
      • On trade date, IBCE will automatically convert an equivalent amount of GBP from the
      nominated base currency, leaving no residual GBP cash balance in the account at day’s end.
      • Similarly, at a later date, if the same client wishes to sell their GBP denominated security,
      IBCE will automatically convert the GBP proceeds to the nominated base currency to make
      settlement, once again leaving no residual GBP cash balances in the account at day’s end.
      • The same process occurs when cash flows are generated from positions (e.g. dividends,
      interest). All conversions take place when the cash is deposited to or withdrawn from the
      account, not when it is accrued.
      For investment loan accounts transactions that result in net positive cash balances in currencies other
      than the Allowed Deposit Currencies, the same auto conversion process will occur. Transactions that
      result in negative cash balances will be allowed in the transaction currency. (see below)
      Client Initiated Foreign Exchange Conversions
      Clients are permitted to do FX spot transactions if they are in connection with an investment service.
      FX spot transactions that are purely speculative in nature and are not connected to a prior investment
      service transaction are disallowed.
      FX transactions that are connected to an investment service:
      • For an investment loan account, the client can enter transactions that create cash debits (loans)
      in any currency. IBCE will not auto-convert your transaction but will create an investment loan
      in the currency of the trade. It will be the client’s discretion when to initiate an FX conversion
      to pay the investment loan in part or in full.
      • For all accounts (cash and investment loan), any positive cash that is generated as the result of
      a trade or cash flows from a position you hold (e.g. dividends interest) will not be autoconverted if it is in the Allowed Deposit Currencies. It will be the client’s discretion to initiate
      an FX conversion to your nominated base currency if you wish to do so. Typically, this would be initiated when the client wants to withdraw funds

      Διαγραφή
    16. Νομίζω κε Ευρωβλάχο πως το αποδεικτικό διεύθυνσης πρεπει να ειναι στα αγγλικά.
      ή όχι?

      Διαγραφή
    17. Κύριε Bugs Bunny δεν φαίνεται να λέει κάτι τέτοιο, γράφει απλά ότι πρέπει να φαίνεται καθαρά η διεύθυνση. Δεν νομίζω ότι εμείς μπορούμε να βρούμε εύκολα κάποιο έγγραφο που να γράφει τη διεύθυνση στα αγγλικά παρά το ότι δίνει αρκετές επιλογές.

      Προς το παρόν όμως είμαι στη φάση που θέλω να διαλέξω ανάμεσα σε Interactive Brokers, Degiro ή κάτι άλλο (πχ IBKR μέσω Optima, Solidus κτλ).

      Όσον αφορά την IBKR με χαλάει λίγο το inactivity fee (αν και δεν είναι  big deal) καθώς επίσης αρκετοί γράφουν ότι δεν είναι user friendly. Πέραν αυτού αναρωτιέμαι, μα καλά αυτοί οι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη στην Ουγγαρία βρήκαν να πάνε?

      Όσον αφορά την Degiro είναι η πιο φθηνή από όλες, δεν έχει inactivity fee και είναι η πιο φιλική στο χρήστη. Το μόνο μειονέκτημα είναι η οροφή προστασίας των 20.000 ευρώ.

      Διαγραφή
    18. An στείλουνε εσάς στην Ουγγαρία, δε θα έχουν στείλει και τους λογαριασμούς της Optima ή της Solidus? Δε νομίζω ότι παρακάμπτετε το ρίσκο χώρας αν επενδύσετε μεσω άλλης εταιρίας.

      Εκτός κι αν έχουν στείλει μόνο τους ιδιώτες επενδυτες.

      Διαγραφή
    19. Πιστεύω ότι όλους τους Ευρωπαίους θα τους πάνε Ουγγαρία. Ο λόγος που θα επέλεγα μέσω μίας ελληνικής ΑΧΕ θα ήταν μόνο για να μην τύχει καμιά στραβή, να βγουν αυτοί μπροστά και να καθαρίσουν τα διαδικαστικά (με βάση την κοινή λογική). Αυτό θα άξιζε να πληρώσεις ένα μικρό premium στις χρεώσεις, μικρό όμως. Διαφορετικά ανοίγω και μόνος μου στην IBKR.

      Διαγραφή
    20. Κυριε Bugs_Bunny άνοιξα το Μαιο στην ΙΒ κωδικο δεν υπάρχει κάποιο θέμα οτι ζήτησαν το πέρασα με αποδεικτικά στη μητρική μας γλώσσα και δεν υπήρξε κάποιο ζήτημα τα δέχτηκαν ολα.Κυριε Ευρωβλαχο είναι όντως λιγο δύσκολη ομώς έχει καταπληκτικα tutorials και webinars οπότε αν έχει κάποιος πραγματικα την βουληση να ασχοληθει θα διαπυστώσει οτι διαθετει πολυ χρήσιμα εργαλεια.Οσο για τα $ 120 το χρονο που αναφερετε προσωπικα έχω τοποθετηθει σε μερισματοφορες επιλογες μακροχρόνιας τοποθέτησης οποτε πληρώνουν τα μερίσματα.

      Διαγραφή
    21. Οι ανατολικοευρωπαιοι πάμε Ουγγαρία, οι πιο ευγενείς πάνε είτε Λουξεμβούργο είτε Ιρλανδία.

      Ουγγαρία διάλεξε μάλλον επειδή ο ιδρυτής είναι γεννηθείς στην Ουγγαρία.

      Διαγραφή
    22. Πολύ ενδιαφέρον κε Χρήστο ευχαριστώ.

      Έχω μια ακόμα ερώτηση για εσάς ή για όποιον κύριο έχει κωδικό στην IB ενεργό:
      Το χρονικό διάστημα που περνάει μέχρι να εκκαθαριστεί μια πώληση και να έρθουν τα χρήματά σας στον κωδικό σας, αν εσείς κάνετε μια αγορά, θεωρεί η IB ότι σας δανείζει?

      Πχ. έχω υπολοιπο 0 στον κωδικό μου. Και Δευτερα πρωί κάνω μια πωληση 20 χιλιάρικα.
      Θα εκκαθαριστεί Τετάρτη αυτή η πράξη. Αν θέλω να αγορασω Δευτερα αργά το μεσημέρι μετοχές αξίας 20χιλ τι γίνεται;

      Απ' ό,τι έχω καταλαβει υπάρχουν 2 περιπτωσεις.
      1) Αν εχω cash account τότε απλά δεν μπορώ να το κανω μεχρι να εκκαθαριστεί η πράξη.

      2) Αν έχω margin account, τότε θα μπορέσω να αγοράσω αλλά θα χρεωθώ
      20.000 * [(επιτόκιο margin/365) * ημερες μέχρι την εκκαθάριση]

      Το έχω καταλάβει καλά;

      Διαγραφή
    23. Κατ' αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους του blog που βοηθάτε και μπορούμε να μαθαίνουμε κάποιες πληροφορίες ή να συζητάμε κάποιους προβληματισμούς που δεν θα μπορούσαμε  να συζητήσουμε με κανέναν άλλο.

      Πήρα, λοιπόν, σήμερα τηλέφωνο στην Optima να τους ρωτήσω για την Interactive Brokers. Αφού το έψαξαν μου απάντησαν ότι δεν υφίσταται κάποια συνεργασία με την IBKR. Από εκεί και πέρα ο άνθρωπος προσπάθησε λίγο να με αποθαρρύνει λέγοντάς μου ότι οι πλατφόρμες αυτές μέσα από το ίντερνετ είναι απρόσωπες καθώς επίσης για τον περίεργο τρόπο που μεταφέρεις κεφάλαια εκεί. Δεν έχει άδικο αλλά κι απ την άλλη τα 30$ δεν είναι και λίγα όταν αλλού κάνεις συναλλαγή με 1$.

      Μάλλον θα κάνω μια προσπάθεια σήμερα και θα σας ενημερώσω για τη συνέχεια...

      Διαγραφή
    24. Κύριε Ευρωβλαχε εγώ σήμερα τους έστειλα γραπτά ερωτήματα (email/τα γραπτά μένουν)... για τις χρεώσεις τους, αδυναμία τους εκτέλεσης εντολών, αλλαγή ticket, για IB κλπ.
      Περιμένω να δω τι θα μου απαντήσουν... και θα κινηθώ ανάλογα.

      Διαγραφή
    25. Κύριε Δημήτρη τους βάλατε δουλίτσα. Θα το ψάξουν και θα σας απαντήσουν πιστεύω (έχουν αυτό το καλό σε αντίθεση με άλλες ΑΧΕ που δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα). Παρόλα αυτά είμαι περίεργος κατά πόσο θα σας καλύψουν επί της ουσίας, κρατάω μικρό καλάθι.

      Διαγραφή
    26. Ίδωμεν....
      Θα ενημερώσω αν μου απαντήσουν

      Διαγραφή
  27. Για τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων σας εύχομαι "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ"
    Το Νέο Έτος να σας φέρει Προσωπική, Οικογενειακή Ευημερία και επαγγελματική πρόοδο
    Ιδιαιτέρως στον οικοδεσπότη αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες αυτού του υπέροχου blog. Είμαι ενας απο τους αφανείς αναγνώστες, που ακόμα δεν έχει τολμήσει να ξανοιχτεί στα βαθιά νερά, αλλά σας διαβάζει ανελλιπώς κάθε μέρα. Καλά να περάσετε όλοι σας!!!
    Ευχαριστώ πολύ για όλα οσα κάνετε...!!!!
    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο,
    Υγεία και ειρήνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά σε όλους
    Καλές γιορτές με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. https://www.nasdaq.com/articles/looking-for-spac-stocks-to-buy-in-2021-3-names-to-watch-2020-12-24

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ρίξτε μια ματιά για Degiro κύριε/α apipapi.
    https://www.naftemporiki.gr/story/1543502/degiro-kai-flatex-sugkrotoun-tin-korufaia-europaiki-diadiktuaki-xrimatistiriaki-autonomis-ependusis
    Και εγώ Degiro είμαι. Βλέπω χαρακτηριστικά βελτίωσης της παλτφόρμας, γρήγορη απόκριση στην καταχώρηση νέων εταιρειών, τις χαμηλές χρεώσεις και την γρήγορη μεταφορά χρημάτων από και προς Ελλάδα. Αυτό που μου την σπάει τελευταία είναι η προσπάθειά τους να ανοίξουμε νέους λογαριασμούς στην flatex μην χάσουν οι Γερμανοί. Τώρα από θέμα αξιοπιστίας θέλω να πιστεύω ότι με την flatex ίσως να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα.
    Χρόνια πολλά με υγεία σε όλους. Να περάσετε όμορφα τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω στην degiro εχω 30 μετοχες αυτη την στιγμη και δεν ειχα ποτε προβλημα και swing κανω και day trade .ολα γινονται γρηγορα.Και το οτι τα ελευθερα χρηματα σου βρισκονται στην flatex με εγγυηση εως 100.000€ ειναι καλο.

      Διαγραφή
    2. Εγω κυριοι δεν βρισκω κανενα προβλημα με την Degiro. Ιδιαιτερα τωρα με την flatex η οποια σου παρέχει εγγύηση μεχρι 100Κ. Οι χρεωσεις ειναι τοσο χαμηλες που ποτε δεν θα σκεφτω ουτε το intraday. Δεν ειναι και λιγο αντι για 10€ να δινεις 1€ Ιδιαιτερα για μικρα χαρτοφυλακια!

      Διαγραφή
    3. https://www.degiro.gr/cash-accounts
      Καταλαβαίνω ότι για να έχεις εγγύηση 100Κ πρέπει να έχεις προσωπικό λογαριασμό μετρητών στην flatex Bank. Ως νέος πελάτης ο λογαριασμός μου ακόμη είναι σε Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς. Εσείς κύριοι, έχετε υποστεί αυτή την τροποποίηση στο λογαριασμό, σύμφωνα με το ανωτέρω link? Τα 100Κ θα ισχύουν συνολικά για το χαρτοφυλάκιο ή μόνο για τα μετρητά? Η αποζημίωση ως https://www.toezicht.dnb.nl/en/2/51-202210.jsp δεν θα ισχύει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τυχόν απαντήσεις σας

      Διαγραφή
    4. Ναι εχει γινει αυτη η αλλαγη. Για τα υπολοιπα δεν καταλαβαινω γιατι να εχει διαφορά δηλαδη χρήματα ή χαρτοφυλακιο.

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα κ καλή εβδομάδα σε όλους τους φίλους
    Σκέφτομαι να ανοίξω στο όνομα του αδερφού μου που είναι πανω απο 20ετια στην Αμερική λογαριασμό σε κάποια πλατφόρμα. Έχετε να προτείνετε κάποια συγκεκριμένη?
    Ευχαριστώ πολύ
    Θωμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Το φθηνότερο όλων.
    Δεν πουλώ πουθενά.

    https://seekingalpha.com/article/4396447-electric-last-mile-undervalued-electric-vehicle-spac

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τάκη εγώ για τα 30 το είχα ( FIII αν λέτε για αυτό το χαρτί ) αλλά μάλλον πάμε για πολύ ποιο πάνω από τα λεγόμενα σας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Geopard, αν πίσω απο τη φτηνή FIII είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης (όπως μαθαίνω και ακόμη δεν φαίνεται) τότε είναι για πολύ ψηλά το χαρτί. Πάρα πολύ ψηλά.
      Προς το παρόν δηλώνω ότι αν δεν κάνει απότομο τράβηγμα, δίχως ειδήσεις, θέλω να είμαι και μετά τη συγχώνευση.

      Διαγραφή
    3. Κ. Τάκη η συγχώνευση θα γίνει στο Α'Q 2021, ξέρουμε περίπου πότε?

      Διαγραφή
  34. Πουθενά? Κύριε Τάκη πουθενά?Είναι τρίτη μεγαλύτερη θέση μου μετά από SKLZ και BFT....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΚΥΡΙΕ ΕΥΡΩΒΛΑΧΟ ΣΤΗΝ SAXO ΠΟΥ ΕΙΠΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ? ΧΡΕΩΣΕΙΣ, EΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΛΠ
    ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κύριε Xris. Στη Saxo Bank ήμουν μέχρι το 2012. Όταν άνοιξα το λογαριασμό είχε γραφεία στην Ελλάδα και η εξυπηρέτηση ήταν πανεύκολη, μετά που μεταφέρθηκε δεν χρειάστηκα κάτι. Σε γενικές γραμμές ήταν καλή, εύκολη πλατφόρμα και διαδικασίες. Είναι investment bank, δηλαδή τράπεζα, και εποπτεύεται από τις αρχές της Δανίας. Ο λόγος που την άφησα είναι ότι έχασα όλο το ποσό που έβαλα εκεί γιατί έπαιζα σαν κατσαπλιάς (margin, short κτλ), αλλά αυτό μπορείς να το πάθεις από οποιαδήποτε πλατφόρμα. Ο λόγος που δεν θα πήγαινα ξανά εκεί είναι επειδή γράφει ότι υπάρχει inactivity fee 180€ (άρα ενδέχεται να το πληρώσω μετά από τόσα χρόνια) και γιατί δεν έχει και τις πιο ανταγωνιστικές τιμές, δείτε τη σύγκριση προμηθειών στο site της Degiro και θα καταλάβετε. Έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα έχει χάσει μέρος της δημοφιλίας της, το οποίο το έχει κερδίσει η Degiro.

      https://www.degiro.gr/xrewseis/%CE%A7%CF%81%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

      Η Degiro από την άλλη είναι εταιρεία επενδύσεων, η οποία παρέχει υπηρεσίες discount broker, εποπτεύεται από τις ολλανδικές αρχές και παρέχει εγγύηση 20.000 για τις επενδύσεις και 100.000 για τις καταθέσεις μέσω της Flatex που είναι τράπεζα. Αυτό που δεν μου αρέσει στην Degiro είναι ότι χρησιμοποιεί omnibus account, δηλαδή πολύ χοντροκομμένα μπορεί να κάνει εσωτερικές συναλλαγές μεταξύ των πελατών της χωρίς να αποκαλύπτει πληροφορίες της συναλλαγής προς τα έξω. Είναι αυτό που έγραψαν κάποιοι φίλοι ότι αν "κρασάρει" θα πρέπει να βγάλεις άκρη από το τσουβάλι των μετοχών που έχει ποιες είναι οι δικές σου. Παρόλα αυτά δεν την αποκλείω από τις επιλογές μου.

      Η  IBKR είναι κι αυτή discount broker και πλέον θα εποπτεύεται για εμάς λογικά από τις αρχές της Ουγγαρίας με άγνωστο προς το παρόν το ποσό της εγγύησης. Έχει τη minimum χρέωση των 10$ και είναι λίγο πιο δύσχρηστη πλατφόρμα με βάση αυτά που έχω διαβάσει.

      Εδώ θέλω να εφιστήσω την προσοχή και σε κάτι άλλο. Σε κάποιες πλατφόρμες επενδύεις μέσω CFDs (Contracts for difference) το οποίο επί της ουσίας αποτελεί ποντάρισμα-στοίχημα επί του υποκείμενου τίτλου και όχι αγορά του ίδιου του τίτλου, με ίσως λίγο χαμηλότερη χρέωση αλλά έχεις counterparty risk την πλατφόρμα. Οι ανωτέρω τρεις δεν ξέρω αν έχουν και CFDs αλλά σίγουρα επειδή είναι brokers παρέχουν την αγορά τίτλων από τα χρηματιστήρια, το οποίο είναι κατά τη γνώμη μου πιο ασφαλές.

      Συγγνώμη για την μακροσκελή ανάρτηση αλλά θεωρώ ότι έτσι βοηθούμαστε όλοι. Αν δεν έχω καταλάβει κάτι καλά σε αυτά που γράφω θα ήθελα να ακούσω τις αντιρρήσεις σας.

      Διαγραφή
    2. Με το custody προφίλ στην Degiro αποφεύγεις τις εσωτερικές συναλλαγές;

      Στο FAQ αναφέρει "Το προφίλ Custody σημαίνει ότι οι τίτλοι διακρατούνται ξεχωριστά και δεν είναι σε θέση να δανείζονται σε τρίτους."

      https://www.degiro.gr/helpcenter/faq/-/963

      Διαγραφή
    3. H Saxo bank σε λογαριασμο euro 10Κ εχει τεραστιες χρεωσεις αν αποφασισεις να κρατησεις καποιο χαρτι πανω απο μηνα θυμαμαι π.χ στη sealimited αν κρατουσα το χαρτι 6 μήνες ηθελε το 11% τις αξιας που θα ειχε οταν θα το πουλουσες.Επισης δεν εχει OTC markets και ουτε προσθετουν pink companies.Μ' αυτο τον τροπο ενθαρρύνουν το day trading...

      Διαγραφή
  36. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΕ ΕΥΡΩΒΛΑΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΙΣΩΣ Η DEGIRO EINAI OK ΕΠΙΛΟΓΗ. Η ALPHA FINANCE ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΩΔΙΚΟΥ ΜΕΣΩ INBK ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΜΑΛΛΟΝ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΗΓΗ (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ) ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΗΛΑΔΗ MINIMUM 32 ΕΥΡΩ!
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ FIRST TRADE? EYXAΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοίξτε μόνος σας στην IBKR και αφήστε τους Έλληνες "τραπεζίτες" μόνους στην κουτοπονηριά τους

      Διαγραφή
    2. Και εγώ άνοιξα στην IB μόνο με ταυτότητα (πρόσφατα την άλλαξα ) και λογαριασμό ρεύματος, μέσα σε δυο μέρες άνοιξε η πλατφόρμα απλά δεν της έχω βάλει χρήματα ακόμα ( δεν έχω ρευστό )

      Διαγραφή
  37. Καλημέρα χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και επιτυχίες ,καλή χρονιά να έχουμε
    Μια και γίνεται μνεία για τις χρηματιστηριακές εταιρείες να αναφέρω και εγώ την εμπειρία μου.Στην Ελλάδα μονο για ελληνικές μετοχές χρησιμοποιώ eurobanktrader,είναι οκ αν και μερικές φορές πολυ σπάνια τελαυταία κρασάρει.2.Για διεθνή χρηματιστήρια χρησιμοποιώ degiro,στην οποία έχω και μερικές ελληνικές,είναι χωρίς έξοδα διαχείρισης και θα βάζω τις μετοχές για διακράτηση,πολύ χαμηλές προμήθειες με μειονέκτημα για ποσά cash άνω των 3000 αρνητικά επιτόκια.3.Ανοιξα διαδυκτιακά (πανεύκολο) στην interactive brokers,έκανα κaτάθεση έμβασμα στην γερμανία j p morgan bank,3 μήνες είναι δωρεάν μετά 10$ ανα μήνα το οποίο αφαιρείτε αν κανεις συναλλαγές ,άνοιξα λογαριαμό στην IB για διασπορά,και για το trading.3.έχω και ένα λογαριασμό revolut 3 συναλλαγές τον μηνα δωρεάν αλλά πολύ μικρή γκάμα μετοχών οχι nasdaq πχ
    το εκτός ελλάδος χαρτοφυλάκιο μου από την μεγαλύτερη στην μικρότερη θέση. WTER -RIDE-SKILLZ-ADMA-PBF-APTX-FIII-AKTX(AKARI THERAP.UK)-GEVO ΚΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Skillz και AvePoint έχω πειστεί ότι είναι για μακροπροθεσμη διακράτηση.
      Αν έχω δίκιο ... σε 5 χρόνια θα γράφουν τρελά νούμερα!!

      Διαγραφή
    2. Κε SPY η IB έχει δυνατότητα τεχνικής ανάλυσης? Έχει άποψη κάποιος από τους κυρίους αν το esignal ADV GET αξίζει τα λεφτά της συνδρομής του?

      Διαγραφή
    3. κε SPY, στείλατε κι εσεις τη διεύθυνση κατοικίας με εγγραφο στην ελληνική γλώσσα όπως αναφέρθηκε παραπανω ή το στείλατε στα αγγλικα;

      Διαγραφή
    4. Εστειλα ένα λογαριασμό τηλεφωνίας στα ελληνικά ,και το δίπλωμα οδήγησης μου,έγιναν αποδεκτά και μετά προχώρησα στην μεταφορά χρημάτων,με έμβασμα στην γερμανία μέσω winbank online transfer.Τα έχουν κάνει απλά,όταν ζήτησα στην Eurobaktrader να ανοίξω δικαίωμα για συναλλαγές usa ,μου είπαν ελάτε στα γραφεία μας να υπογράψετε συμβάσεις κτλ.

      Διαγραφή
  38. Ναι είναι καταπληκτικές επιλογές και συγχαρητήρια Κ Τάκη.Το πρωτοχρονιάτικο δώρο στα παιδιά μου είναι ένα πακέτο μετοχών sklz .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εύχομαι στον κύριο Τάκη και τους φίλους του blog το 2021 να είναι μια καλύτερη χρονιά με υγεία και επιτυχίες για όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σας παρακολουθώ από την εποχή που το FIII είχε 13$.
    Ευχαριστώ για τη προεργασία που έχετε κάνει. Όταν γύρισε (και παραμένει) γύρω στα 10$ έκανα τη δική μου είσοδο με το σκεπτικό ότι τα 10$ είναι (κατά γενική ομολογία) μια κατώτατη τιμή για τα SPACs όπως επίσης η δυνατότητα να παράγει άμεσα τα οχήματα έχοντας ήδη τη τεχνογνωσία όπως επίσης έτοιμο και το εργοστάσιο παραγωγής (εκεί κατασκευάζονταν τα Hummer).
    Να προσθέσω ένα Light update και να γράψω ότι οι μή δεσμευτικές παραγγελίες (no-binding offers) πήγαν από 30k σε 45k και το merge είναι σχετικά απίθανο πλέον να γίνει εντός του Q1. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί σοβαρού-σοβαρότατου παίχτη σε αυτό το SPAC.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την απάντηση,
      το ερώτημα που υπόβοσκε στο σχόλιό μου ήταν εάν δεδομένων των συνθηκών σήμερα, τα 10$ πραγματικά αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση θέσης

      Διαγραφή
    2. Και εγω μαζι σας Αμερικη ακολουθοντας τις αναλυσεις σας με SPNR και FIII. Η FIII εχει και investor events:



      § Deutsche Bank EV Startups Virtual Bus Tour (March 5, 2021)
      § Baird Vehicle Technology and Mobility Conference (March 9-10, 2021)
      § Cowen Mobility Disruption Conference (March 11-12, 2021)
      § UBS Global Energy Transition Call (March 17, 2021)
      § Piper Sandler Commercial EVs Zoom Event (March 19, 2021)
      § Evercore ISI EV / New Energy Day (March 23, 2021)
      § Colliers Spring Alternative Transportation Conference (March 25-26, 2021)
      § Wedbush EV Conference (April 8, 2021)

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη στην FIII είχατε πει ότι θα μας βγάλουν το λάδι βέβαια και σε όλα τα Spac που έχουμε το ίδιο έχει γίνει , βλέπω να τρώμε και τον Μάρτιο με ξύλο να δούμε αν θα αλλάξει η κατάσταση Απρίλιο Μάιο γιατί οι προσδοκίες μου για ανοδική τούτη την εβδομάδα ναυάγησαν και από ότι βλέπω θα φάμε και σήμερα γερό ξύλο και ούτε η διασπορά μας σώζει.

      Διαγραφή
  41. Σκίζουν την SKLZ στο premarket -12% μια χαρά χάλια ξαναπήρα τα κομμάτια που έδωσα ο γκαντέμης χτες το βράδυ γιατί νόμιζα ότι θα φύγει πάνω και την πάτησα με μόνο 1,5 $ κέρδος τώρα θα τα κάνω βόλτα την γκαντεμιά μου μέσα , πάντως τα χαρτιά μας αυτήν την περίοδο υπέρ αποδίδουν μόνο στην πτώση και όχι στην άνοδο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. https://finance.yahoo.com/news/skillz-announces-proposed-public-offering-115400857.html αυτό τελικά ειναι καλό ή κακό γιατί η μαρίδα γκρινιάζει αρκετά κύριε Τάκη πείτε μας αν ειναι καλό? κάτι σε μετρητά στο ταμείο της μου κάνει αλλά το ξύλο σήμερα και τις επόμενες μέρες θα ειναι αρκετό στην SKLZ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Η προσφορά το μετοχών στην SKLZ ειναι στα 27 ή λάθος το γράφουν στα φόρουμ γιατί δεν βρήκα στοιχεία, αν ειναι έτσι ο πάτος της ειναι τα 27 κύριε Τάκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κάθυ έχει μπει πρώτη φορά στα 19 ... και πρόσφατα 25.
      Αρα κάτω απο 25 το αποκλείω.

      Ραντεβού το καλοκαίρι όπου θα ξεκινάει η μεγάλη διόρθωση της απο τα 50-60, να βγει όξω και ο τελευταίος ποπολάριος.

      Διαγραφή
  44. fiii βλέπω πολλά αναδυόμενα θετικά reports άλλο για 23$ και άλλο για 13$ ,προβλέπω κίνηση εντός εβδομάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβάζω ότι το σύνηθες εκεί, όταν δίνουν τιμές-στόχους οι αναλυτές, το χαρτί να πετάει. Τη Πέμπτη-Παρασκευή που βγήκαν οι αναλύσεις για τα 13 και 23 δολ, το χαρτί λούφαξε !
      Συνήθως ανεβαίνει μέχρι τη μέση της συνεδρίασης και τελικά κλείνει περίπου στα χαμηλά, τον τελευταίο καιρό

      Διαγραφή
  45. 25η Μαρτιου εχει καποιες εξελιξεις σε επενδυσεις που ειπε ο Μπαιτεν και αφορα την ηλεκτροκινηση και τους ηλεκτρικους φορτιστες.
    https://news.yahoo.com/u-transport-chief-testify-biden-153318204.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. νέα κάλυψη στα 13$.......
    δύο πλέον στα 13$ και μία κάλυψη στα 23$
    Η κίνηση θα θεωρηθεί ανοδική αν ποτέ κατοχυρώσει το 11,25$

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τιμές στόχοι των 13 είναι για γέλια και δινονται επειδή δεν υπάρχει ακόμη παραγωγή. Αν η εταιρεία τηρήσει αυτά που λέει και βγει στην παραγωγή φέτος ... τότε θα δούμε 30άρι.

      Την απόφαση μου την έχω πάρει. Θα πάω μαζί της εως το τέλος!!!

      Διαγραφή
    2. Εκτός από τους μεγαλόσχημους Διευθύνοντες, υπάρχει τελικά από πίσω ο "μεγάλος" παίκτης ?

      Διαγραφή
  47. http://www.conferencecalltranscripts.org/summary/?id=9219051

    η συνέντευξη του CEO (01 Απρ 2021)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. FORUM MERGER III CORPORATION AND ELECTRIC LAST MILE, INC. ANNOUNCE FILING OF DEFINITIVE PROXY STATEMENT AND SPECIAL MEETING OF STOCKHOLDERS TO BE HELD JUNE 24, 2021 TO APPROVE BUSINESS COMBINATION

    φτάσαμε στη πηγή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμην!
      Θενξ για την ενημερωση.

      Διαγραφή
    2. κινέζικος καφές και εδώ........αν και εδώ δεν φταίνε οι κινέζοι,μια χαρά αμερικάνοι ήταν τα λαμόγια της εταιρείας.Απο την άλλη θα μου πείς το 90% των spacs στην ίδια κατάντια είναι.Και για την ιστορία ο κινέζικος καφές έχει 11 $ >Θα δείτε κάτι υπεραποδόσεις στο κινέζικο που θα τρίβετε τα μάτια σας.

      Διαγραφή
    3. Έχομεν και Κινέζικο καφέ.
      Αν και όταν πάει σε τριψήφιο θα στήσουμε γλέντι τρικούβερτο.
      Ο στόχος είναι να περάσει το 15. Μετά θα κοιτάξει για τα ΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΤΟΥ!!

      Διαγραφή
    4. Κ Τάκη το 15 είναι για την Elms;έχω μια καλή θέση σε αυτή και έχει σχεδόν εξαέρωθει μετα τα τελευταία
      Υπάρχει ελπίδα;;

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη ξαναμπήκατε στον Κινέζο LKNCY , OTC δεν ειναι ή κάνω λάθος; βέβαια από IB μπορώ να μπω . Δυο καμένες περιπτώσεις έχω LK και Sklz στην Sklz εχω μέρος της θέσης μου στον Κινέζικο καφέ ειμαι εντελώς εκτός.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη αν δεν μας πετούσε εκτός με το OTC θα την είχα ακόμα (τότε δεν είχα IB να έχω OTC ) μετά πενταπλασίασε και δεν πάει το χέρι μου αλλά 100 κομμάτια θα τα αγόραζα έτσι για μακροχρόνια μήπως το δει κάποτε το 1000αρικο , το μόνο σίγουρο ειναι ότι το γκαπ θα το κλείσει αν και πολύ το άργησε.

      Διαγραφή
  49. από τα 10-13.....στα 2,36 με εκκίνηση δικαστικών διαδικασιών για απάτη από 2 στελέχη που αποχώρησαν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ένα short report που ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι τα "Made in America" EVs είναι εισαγόμενα έτοιμα από την Κίνα που απλώς τους κολλάνε το logo...

      https://fuzzypandaresearch.com/elms-ev-pretender/

      Drama Queen, δε λέει νομίζω.

      Διαγραφή

  50. Και για την ιστορία το fiii που έγινε elms.(που οι κινέζοι είχαν μπεί στα 6.5$ για όσους θυμούνται)
    Σήμερα ανακοίνωσε χρεωκοπία.......το τέλος ήταν πολύ κοντά μετά το ξεσπακάρισμα.........
    Και για να δείτε πόσο για τα σκουπίδια είναι οι αξιολογήσεις του zacks ,tpranks και άλλων αναληταράδων
    Electric Last Mile Solutions (NASDAQ:ELMS) Upgraded to Hold at Zacks Investment Research
    Posted by Tammy Falkenburg on Jun 7th, 2022

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂