Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ελληνικό Χρηματιστήριο Νο 13

 

Μπορείτε να βρίσκετε παλαιότερα threads αυτής της κατηγορίας .... αριστερά στις ετικέτες με την ένδειξη  Ελληνικό Χρηματιστήριο

 

199 σχόλια:

  1. Κύριοι καλησπέρα.θά ήθελα νά ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος,κάτι σχετικά με την ΛΑΜΔΑ γιατί βλέπω μια κινητικότητα τελευταία ευχαριστώ. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Τακη ολοι πιστευω οι φιλοι του μπλογκ σας θα ηθελαν την γνωμη σας για τα αποτελεσματα Γ τριμηνου της ΦΡΙΓΚΟ καθως και τις προοπτικες που διαφαινεται να ανοιγονται μπροστα της οσον αφορα την προωθηση του εμβολιου μεσω των ψυγειων..
    Ευχαριστω πολυ για την φιλοξενεια
    KILL BILL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Τάκη , κύριοι Βασίλη (Vassilisg), Ξενοφώντα και Captain Cook, πώς βλέπετε τις προοπτικές για ΚΥΡΙΟ και ΕΛΣΤΡ εφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί έως το καλοκαίρι του 2021?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας κ. Gerry,
      Για την ΚΥΡΙΟ δεν έχω άποψη καθώς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μαζί της και δεν την έχω μελετήσει.
      Για την ΕΛΣΤΡ η βασική μου επιφύλαξη είναι η διοίκησή της, η οποία αδιαφορεί πλήρως για τους μικρομετόχους.
      Προσωπικά έχω αγοράσει ΓΕΒΚΑ και αναμένω από εκεί να ωφεληθώ από από την αύξηση των επενδύσεων και από τα πακέτα στήριξης της οικονομίας. Και όπως και να το κάνουμε άλλο Κρεμμύδας και άλλο Καλπίνης και Σίμος. Ο πρώτος έχει αποδείξει ότι σέβεται τους (μικρο)μετόχους του.

      Διαγραφή
  4. Κύριε hippy εξαφανισθηκατε,διάβασα τις οικονομικές καταστάσεις της ελγεκα στο εξάμηνο,αξίζει να μπούμε για καμμία γρήγορη στην αύξηση κεφαλαίου,εκτιμώ πως αξίζει,θα θελα την άποψη σας,αν εξαιρέσεις τον δανεισμό είναι καλή εταιρεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν μιλούσαμε για επένδυση στην εταιρεία δεν θα συμφωνούσα. Πρόσθετος λόγος η στατιστικά μειωμένη εμπορευσιμότητα. Εάν μιλάμε για ξεπέτα κύριε Konstantine (αυτό νομίζω ότι εννοείτε) προφανώς και θα συμφωνήσω. Αλίμονο, εδώ τζογάραμε στη Βιοσώλ. Έχουμε καιρό όμως. Ενδιάμεσα εάν κάποιες μετοχές που πουλήσαμε δεν διορθώσουν αρκετά ώστε να τις επαναγοράσουμε ίσως την άλλη εβδομάδα έχουμε μικρή ευκαιρία με την ΜΟΗ κατά την προσεχή έξοδο της απ΄τον MSCI στις 30/11.

      Διαγραφή
  5. Έχω φορτώσει πολλά ΠΛΑΘ,παίξανε ,τα θεωρώ παμθηνα,νιώθω ότι κινούνται όπως ο ικτινος το 2018,δεν ξέρω αν αξίζει να κάνω αλλαγή μου ΜΟΗ,προσδοκώ για μεγάλες αποδόσεις στα ΠΛΑΘ,διότι το κύριο σημείο της υψηλής κερδοφορίας είναι η τιμή του πετρελαίου και άλλα φυσικά,αναδιάρθρωση μάσκες κλπ,εγώ δεν βλέπω ουσιαστική ανάκαμψη του πετρελαίου για πολλή καιρό και λόγω κορωνοιος,δεν ξεμπλέξουμε αμμεσα ούτε με εμβόλιο ,οπότε με τιμή πετρελαίου σ αυτά τα επίπεδα η κάπου κοντά,δεν πάω πουθενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ξέρετε φαντάζομαι ότι πολλοί συνάδελφοι (δυστυχώς) πούλησαν απ΄την 1η μέρα ανάκαμψης του ΧΑΑ, αισθάνονται κάπως απογοητευμένοι και ψάχνονται τι θα κάνουν με το ρευστό. Πραγματικά τα ΠΛΑΘ θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή, έχουν πολύ καλούς αριθμοδείκτες και την αβάντα του μ/μ. Δεν συνέστησα να πάρετε ΜΟΗ. Πιθανολογήσατε ότι αξίζει μια ξεπέτα στην ΕΛΓΕΚΑ (=> υπέθεσα πως έχετε διαθέσιμα χρήματα γι΄αυτόν τον στόχο) και απάντησα πως ενδιάμεσα ίσως προλάβετε μια αντίστοιχη στην ΜΟΗ.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα φίλε Ηλία hippy,καλησπέρα φίλοι.
      Για την ΠΛΑΘ και την συμβολή της μάσκας στην κερδοφορία που λένε ότι είναι ασήμαντη.Ξεκίνησε η διάθεση στον Σκλαβενίτη στα 10,5 ευρώ το κουτί των 20 τεμαχίων.έπεσε στα 10 ευρώ και από την προηγούμενη εβδομάδα νέα τιμή 4,50 ευρώ.Επειδή δεν πιστεύω ότι φούσκωνε την τιμή ο Σκλαβενίτης μάλλον η ΠΛΑΘ είχε μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.Γεγονός ότι οι γνωρίζοντες τις προτιμούν από τις κινέζικες.Δεν ξεχνώ το κλείσιμο του εργοστασίου στην Βουλγαρία και τα σχόλια εδώ στον κύριο Τάκη για την διοίκηση. Θα μου πείτε ότι τα γράφω αυτά γιατί δεν την αγόρασα στα 1,30 ευρώ και είμαι ζουλιάρης και φθονερός.Όχι,συντηρητικός είμαι.
      Καλή συνέχεια αγαπητοί.

      Διαγραφή
  6. Αυριο ανακοινώνει αποτελέσματα η ΜΟΗ η σημερινή κίνηση οπως κ των προηγούμενων ημερών προεξοφλεί πως θα είναι καλύτερα των αναμενόμενων!!!!!!??? Ουτε η εξοδος απο τον δεικτη φαίνεται να την πτοει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για την ελγεκα έχω χρήματα κύριε hippy,φρόντισα,την ΜΟΗ δεν μου κάθεται,Στράβων,ίσα ίσα εκτιμώ τις απόψεις σας ,ναι για ξεπετα στην ελγεκα,απλώς η ΜΟΗ δεν Μ αρέσει γενικά και οι εταιρείες πετρελαίων,την εκτίμηση μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σε όλους.
    Πως βλέπετε τα αποτελέσματα των τραπεζών (Eurobank κ Πειραιώς)?
    Ειδικά για την δεύτερη, ποια η γνώμη σας όσον αφορά στην κεφαλαιακή εξοικονόμηση και ενίσχυση που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις?

    Κατά τη γνώμη μου είναι καλά και συνεχιζόμενα τα τελευταία τρίμηνα. Λαμβάνοντας και την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεσθεί τα ταλευταία 2 χρόνια στα πλαίσια του εξυγχρονισμού και του εν γένει ψηφιακού μετασχηματισμού και των 4 συστημικών, θεωρώ ότι κάτι καλό αρχίζει και γίνεται. Υπάρχει προφανως μακρύς και δύσκολος δρόμος μπροστα, και πολλά να εξορθολογιστούν κ να διορθωθούν, αλλά σιγα σιγά νομίζω μπορούμε να αρχίσουμε να αισιοδοξούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να δούμε στο επόμενο διάστημα αν η Ετε θα ενεργοποιήσει διπλό πυθμένα στο 1.51 που ίσως την οδηγήσει στο 2,15.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η στήριξη των επιχειρήσεων που στην πλειοψηφία τους πνέουν τα λοίσθια θα γίνει με τη μορφή δανείων. Τα επόμενα 5 χρόνια υπολογίζεται να πέσουν στην αγορά μέχρι 70 δις. Φυσικά τίποτα δεν είναι άτοκο. Οι επιχειρήσεις που έχουν στο ενεργητικό τους ακίνητα ή έστω καταθέσεις θα τα καταφέρουν να δανειστούν. Οι υπόλοιπες θα κλείσουν. Κερδισμένος από την κατάσταση ποιος αλλος; Οι τράπεζες. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές τους είναι στο πάτωμα. Θεωρώ ότι έχουν να δώσουν πολλά και αυτή τη φορά δεν βλέπω φάκα. Θα δείξει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Steel scrap futures, νέο υψηλό έτους!!

    https://prnt.sc/vpun13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 9 μηνο ΟΠΑΠ: Εμένα δεν με προβληματίζει η μειωση κερδών 50%. Ειναι λόγω covid.

    Με προβληματιζει που οι ασωματες ακινητοποιήσεις και τα άυλα, είναι πανω απο 1δις και τα ίδια κεφαλαια 607, 5 εκ. Αρα τα ίδια κεφάλαια ειναι μια φουσκα με αέρα.

    Προσωπικά αν ειχα τράπεζα δεν θα δάνειζα 1 εύρω πλεον σε αυτη την εταιρεία, που μοιράζει τα ασημικά της με μερισματα κι επιστροφες κεφαλαίου. Βέβαια οι τράπεζες ειναι ολες κρατικες και χρεωκοπημένες , αρα δεν τις νοιάζει και πολυ.
    Κε Τάκη τι λετε εσείς? Την γνώμη των υπόλοιπων που έχουν και μετοχές και πιστεύουν την εταιρία την ξέρουμε. Την δική σας άποψη θέλω να ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρω οτι η περιπτωση ΟΠΑΠ ειναι ειδική.
      Σιγουρα, αν μια εταιρια εχει ενα δις αυλα και 0.6 δις παγια, σίγουρα προξενεί προβληματισμό (το λιγότερο).
      Παρολαυτά η περίπτωση ΟΠΑΠ είναι μια ξεχωριστού τύπου εταιρία με ιδιαιτερότητες, ενα μονοπώλιο με ειδικά χαρακτηριστικά (πχ φορολογια).
      Επιπλέον, μιας που αναφέρατε μερίσματα κλπ, όντως μοιράζει απλόχερα. Προσωπικά σαν μικρομέτοχος έχω ήδη εισπράξει περί του 50% της επένδυσης μου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα..

      Διαγραφή
    2. Κύριε XRISTOSX ο ΟΠΑΠ είναι ειδική περίπτωση (άδεια αποκλειστικότητος "σταθερού" στοιχήματος, ηλεκτρονικού-stoiximan, άδεια λαχείων, ιπποδρόμου, VLTs κλπ...θα πρότεινα να τηλεφωνήσετε σε κάποιον αναλυτή στην χρηματιστηριακή σας και να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας μαζί του



      OPAP | (ανάλυση Eurobank Equities)

      First thoughts: Instilling confidence, Q3 EBITDA +1.5% yoy

      Rating: Buy

      Target Price: EUR 10.10

      EBITDA +1.5% yoy, c3% better than our estimates on lower costs – OPAP reported Q3 EBITDA €105m, +1.5% yoy and a bit ahead of our estimate thanks to tight cost monitoring (non variable opex c-4% yoy), a relatively resilient top line (GGR -0.7% yoy) and a higher contribution from Stoiximan (c€5m incremental yoy). Net profit shaped at €52.8m, +8% yoy and c8% ahead of our estimate due to the higher operating profit and a lower tax rate. As expected, in the light of the November lockdown – likely to be extended for a few days we believe – there is no interim dividend proposal. Cashflow-wise, the quarter was quite solid with operating cash flow amounting to €87m (83% of EBITDA). This was absorbed by the payment related to the Stoiximan transaction (€92m) and the outlay related to the final FY19 dividend (€45m), thereby leading to a €38m increase in net debt qoq to €556m (1.7x LTM EBITDA), a bit better than our expectation (€572m).

      State of play and estimate read-across – OPAP’s store network remains closed following the implementation of a full 3-week lockdown in November. Our understanding – given comments by state officials and taking into account the evolution of COVID-19 cases and hospitalizations – is that the re-opening date for retailers is likely to be pushed back by 1-2 weeks. We also remind that part of OPAP’s network (c20%) started to gradually get affected from mid-October via the implementation of local lockdowns. Having all these in mind, mgt expects a €45-50m impact on Q4 EBITDA (last year Q4 EBITDA was €108m) on the assumption that the lockdown lasts until the end of November, which, on our estimates would point to FY20 EBITDA near €265-270m (vs our €286m estimate). Assuming the shutdown were to be extended for another 1-2 weeks, FY20 EBITDA would shape between €245m and €255m on our numbers.

      Gaming duty hidden value: final countdown – The new concession period started on 13th Oct. Since that day OPAP is liable for a lower gaming duty (5%) on the over-the-counter games (c€1bn of annual revenues in “normal” times). This means that, on a monthly basis, OPAP will be facing c€25m lower duty than under the previous regime. Of course this “benefit” will be minimal during the lockdown, due to the very low revenue base. Given the sizable shortfall that a low gaming duty would mean for state coffers, we expect negotiation for some sort of settlement between OPAP and the state to start soon. We believe this may potentially incorporate an extension of the current concession and/or a reduced duty rate over the next 10 years (relative to the 35% duty rate under the previous regime). As we have repeatedly flagged, the aforementioned prepayment is worth c€2/share.

      Valuation – Our PT is predicated on a DCF-based SOTP of OPAP’s concessions (8.8% WACC), while also taking into account the aforementioned value related to the duty prepayment.

      Διαγραφή
    3. Και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ ειδική περίπτωση ήταν. Τι να μου πει ο αναλυτής?
      Δεν βλέπω πόσο Ρ/Ε εχει? Μα μετά τις καραντίνες θα επανέλθει.
      Πολλές και φθηνότερες θα επανέλθουν, δεν είναι ανάγκη να κολλήσω σε αυτή.
      Εγω προσωπικά θα απέχω. Εσείς καλή τύχη. Οποιος σας πει κακη κουβέντα για τον ΟΠΑΠ, τρελαίνεστε λίγο, ε? Σαν τον Θανασάκη του Αρκά , με τη Σισσι.

      Διαγραφή
    4. Εάν νομίσατε ότι θέλω να σας πείσω για την συγκεκριμένη επιλογή, σας βεβαιώνω κάνετε λάθος. Δεν καταλαβαίνω όμως το λόγο που θυμώνετε. Ο στόχος του μπλογκ είναι η επικοινωνία απόψεων. Ο κύριος Μεθόδιος έχει την δική του, εγώ την δική μου κι εσείς την δική σας. Τις διατυπώσαμε κι οι τρεις. Και ίσως αύριο κάποιος άλλος συνάδελφος μοιραστει την δική του μαζί μας. Τόσο απλά.

      ΙΝΛΟΤ? Που την θυμηθήκατε. Πρέπει να ήταν στα πράγματα η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όταν αρχίσαμε να επισημαίνουμε στο μπλογκ ότι η εταιρεία πάει καρφί για αρνητικά ίδια κεφάλαια.

      Διαγραφή
    5. Συγνώμη, εγω ήθελα απλά τη γνώμη του κου Τάκη. Και μόνο.
      Φυσικά όλοι μπορούν να πουν τη δική τους, όπως και κάνω κι εγω.
      Απλά για μένα δεν έχουν όλες οι γνώμες την ίδια βαρύτητα. Συγνώμη και πάλι.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Χρήστο

      Δεν θέλω να απαντάω για εταιρείες Ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο λαός λέει το ρητό "Απο πίτα που δεν τρως τι σε μέλλει και αν καεί"

      Το έχω ξεκαθαρίσει ... ότι οι Ελληνικές εταιρείες είναι ακριβές. Δίχως story, δίχως growth, καινοτομία ... μην περιμένετε πολλά πράγματα.
      Δεν θέλω να γράφω για Ελληνικές μετοχές ... και να εκνευρίζω τους έχοντες. Δεν έχει νόημα ... ακόμη και την Αμερική να μην είχε ανακαλύψει ο Κολομβος , εδώ στο Ελληνικό χρηματιστηριο θα ζοριζόμουν. Θα ήμουν σε αποχή ... όπως ήμουν την περίοδο 2015-2017, που απείχα απο το Ιστολόγιο και είχε νεκρώσει με την απουσία μου.

      Αφού όμως με ρωτάτε ... απαντώ μόνο σε εσάς. Καλά τα λέτε ... μείνετε μακριά. Δεν υπάρχει μέλλον εκεί ... είναι ότι πιο κοντόφθαλμο υπάρχει. Με κάποιο τρόπο οι βασικοί μέτοχοι θα παντελονιασουν όσα λεφτά έβαλαν για να εξαγοράσουν τη χρυσοφόρα κότα και να τους φύγει το άγχος. Αν είναι δυνατό θα παίζουν με others people money.
      Κατα βάθος ξέρουν .... ότι κάποια στιγμή, αν έρθει μια κανονική κυβέρνηση, θα ελευθερώσει και το επίγειο στοίχημα και γιατί όχι ... να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία είτε δημόσια είτε να αφήσει και άλλους ιδιώτες να μπουν στο χώρο των τυχερών παιγνίων.

      Αυτά ....

      Διαγραφή
    7. Κανένα πρόβλημα κύριε Χρήστο. Θτην τελική τον Θαναθάκη θας θυμίδω όχι τον Καθτράτο.

      Λατρεύω τον Αρκά όπως όλοι οι Έλληνες φαντάζομαι.


      Άσχετο (για όσους έχουν επενδυτική θέση στον ΟΠΑΠ). Ο όμιλος SAZKA ήρθε για να μείνει.

      https://kourdistoportocali.com/economy/o-omilos-sazka-vasikos-metochos-toy-opap-enischyetai-me-500-ekat-eyro/?fbclid=IwAR1m4qYeT_u424imk31emHsofpzDj00z42SKp_2iLmkfDozkaXzqkE55CFg

      Διαγραφή
    8. Σύντεκνε Τάκαρε δικαίωμα σου προφανώς να κράζεις την Ελληνικά αγορά (που όμως αυτή μας έφτιαξε όλα αυτά τα χρόνια) ΑΛΛΑ δε συμφωνώ. Αντίθετα, διαφωνώ κάθετα. Η αγορά μας θα υπεραποδόσει τα προσεχή χρόνια.

      Διαγραφή
    9. Μαζι σου γιατρε.. καλη συνεχεια να εχουμε..!!

      Διαγραφή
    10. Συμφωνώ απόλυτα με Γιατρό! Κύριοι, ο ΚΥΡΙΟ γιατί κατά τη γνώμη σας παραμένει στα χαμηλά? Ειδαμε μετοχές με ακομη μεγαλύτερο κίνδυνο στις μεταφορές (ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ κλπ) να ίπτανται παραπάνω από +50% από τα χαμηλά. Θυμάμαι παλαιότερα τον κύριο Τάκη να την πιστεύει πολύ τη μετοχή και μάλιστα να προβέπει ακόμη και Χ3 Χ5 σε βάθος χρόνου.

      Διαγραφή
    11. Εξαιρετική συνεδρίαση με πολύ καλό νέο για τον ΟΠΑΠ στο τελείωμα

      Subject: OPAP update


      OPAP confirmed that it will record GGR contribution using a 30% GGR tax, but pay 5% of the GGR to the Greek State. Assuming EUR 1bn of GGR, OPAP will record GGR taxes of EUR 300m instead of EUR 350m previously (EUR 50m EBITDA benefit), while the actual cash payment will be EUR 50m instead of EUR 350m (EUR 300m cash benefit).


      According to management, Greek government has not entered into negotiations with the company on the tax issue, thus the company paid 5% GGR tax to Greek tax authorities on 16 November 2020.

      Management reiterated that it will return the bulk of FCF to shareholders.

      Very positive news, in line with our estimates regarding the cash flow, a bit lower impact than expected on the earnings front. We think that the new taxation will allow the distribution of greater dividends going forward.

      We remain positive on the stock.

      Διαγραφή
    12. Κύριε Hippy, όντως πολύ καλό νέο.
      Εχουμε μήπως εικόνα σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα μέχρι τον οποίο θα ισχύει η συμφωνία

      Διαγραφή
    13. Κύριε Μεθόδιε η απάντηση είναι απλή. Τουλάχιστον μέχρι το 2030 που προβλέπει το συμφωνητικό πώλησης. Η οποία πιθανότητα θα ανανεωθεί με παρόμοιους όρους εκτός και αν γίνει κάποια μικτή συμφωνία τώρα ώστε να μην προσγειωθούν απότομα τα έσοδα του κράτους (μικρότερη μείωση φόρου και χρονική επέκταση της σύμβασης) .

      Εννοείτε ΔΕΝ πως φοβάμαι ότι "οι βασικοί μέτοχοι θα παντελονιάσουν όσα λεφτά έβαλαν και θα την κάνουν" καθώς ΔΕΝ εισπράτουν το μέρισμα σε μετρητά αλλά σε μετοχές (τα τελευταία τρια μερίσματα). Άσε που έκαναν και δημόσια πρόταση πέρσι τέτοιο καιρό στα € 9,12 αυξάνοντας την συμμετοχή τους στην εταιρεία κατά 8%.

      Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές η διοίκηση του ΟΠΑΠ ενημέρωσε ότι στις 16/11/2020, έκανε την πρώτη καταβολή φόρου παιγνίων στην Επιτροπή Παιγνίων, με βάση τη νέα σύμβαση, καταβάλλοντας 5% του GGR από 35% που ήταν στην προηγούμενη σύμβαση.

      Όπως τόνισαν δεν υπήρξε αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς ήταν γνωστό, ότι η νέα σύμβαση έχει αυτό το συντελεστή, σημείωσαν. Διευκρινίστηκε επίσης ότι το 5% αφορά ΜΟΝΟ τα 13 παιχνίδια της σύμβασης (Λόττο, τζόκερ κ.λ.π.) και όχι τα vlts και τα παιχνίδια online στα οποία εξακουλουθεί ο φόρος παιγνίων στο 35%

      Αν δεν αλλάξει κατι δραματικά στο 4 τριμηνο του 2020 ίσως να βγάλει περισσότερα κέρδη από τις προσδοκίες της αγοράς (το stoiximan δουλεύει φουλ)

      Διαγραφή
    14. Κύριε Τάκη ως εξπέρ των θεμελιωδών έχω μια ερώτηση για εσάς

      Ο ΟΠΑΠ αγόρασε την άδεια των VLTs για 10 χρόνια καταβάλοντας συνολικό τίμημα €560 εκατ, από τα οποία ποσό €474 εκατ καταβλήθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ενώ τα υπόλοιπα €86 εκατ σε 24 μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας. Το τίμημα αντιστοιχεί σε €16,000 ανά παιγνιομηχάνημα. Αυτά τα χρήματα προφανώς τα δανείστηκε. Η αξίας αυτής της άδειας πως και που εμφανίζεται στον ισολογισμό? Ομοίως τα 90 εκ. για το 69% του Stoiximan?

      Μήπως θα άξιζε να επικαιροποιήσετε την μελέτη του ΟΠΑΠ για τους φίλους σας που καλώς ή κακώς επιμένουν ελληνικά?

      Διαγραφή
    15. Συμφωνώ με τούς από πάνω. Η Αγορά τελευταία μου δίνει την εντύπωση bull market.
      Οτι εχω πάρει ή έχω πουλήσει ειναι όλα πάνω. Πιστεύω ότι ξεκινησε μια μεγάλη ανοδική πορεία αρκετων ετών. Φυσικά θα έχει και τα κάτω της, αλλά κάτι βλέπω να αλλάζει σιγά σιγά. Ειμαστε ακόμη στα πολυ αρχικά στάδια.

      Διαγραφή
    16. Κύριε Hippy αυτά είναι ο αέρας ο κοπανιστος, δηλαδή θα τα βρείτε στα άυλα περιουσιακά στοιχεία.

      Διαγραφή
    17. Ο Οπαπ έχει 1089 εκ ευρω άυλα, η ΚΟΥΕΣΤ 74, η ΚΡΙΚΡΙ 0,8 εκ, η ΑΡΑΙΓ στο 6μηνο με 130 εκ ιδια κεφαλαια , εχει άυλα 478,1 εκ, τα ΕΛΠΕ 335 εκ, η ΕΥΠΙΚ 4 εκ, ΙΚΤΙΝΟΣ 8,6 εκ, ΙΝΤΚΑ 75 εκ, ΜΕΒΑΚΟ 0,2 εκ, ΜΟΗ 315 εκ, ΠΛΑΘ 23,8 εκ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ 80,7 εκ, ΣΠΕΙΣ 4,7 εκ, ΦΛΕΞΟ 2 εκ.

      Διαγραφή
    18. Κύριε Μεθόδιε εξηγώ ΜΟΝΟ για εσάς (σαν κάτοχο μετοχών) τους λόγους της σημερινής κίνησης στον ΟΠΑΠ

      Ας υποθέσουμε για λόγους απλούστευσης οτι τα μικτά κέρδη των παλιών παιγνίων (δλδ εκτος απο VLTs, Ξυστο/λαχεια και online) είναι και παραμένουν 1δις (τόσο ήταν το 2019, προ πανδημίας).

      Με το παλαιό σύστημα ο ΟΠΑΠ πλήρωνε κάθε χρόνο το 35% δλδ 350εκ GGR tax

      Με το νεο σύστημα (για τη δεκαετία 2021-30) και για ΚΑΘΕ χρόνο:

      Η συνολική υποχρέωση του ΟΠΑΠ είναι 1δις x 30% = 300εκ, εκ των οποίων

      - 50 εκ θα πληρώνει cash ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
      - 180 εκ τα έχει προπληρώσει για ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ της 10ετιας (δηλ τα λεφτά που προπλήρωσε από το 2011 θεωρείται οτι έχουν Μελλοντική Αξία 1.8δις δηλαδή 180 εκ το χρόνο)
      - και 70εκ για ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ θα τα πληρώσει όταν γίνει η τελική εκκαθάριση το 2031 (δηλαδή τότε θα δώσει μαζεμένα 70 x 10 = 700εκ)

      Αρα σε σχέση με το παλιό καθεστώς και για ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

      α) ετήσια πληρωμή του ΟΠΑΠ μειώνεται απο 350εκ σε 50εκ δλδ μειώνεται κατά 300εκ το χρόνο
      β) η συνολική ετήσια υποχρέωση του ΟΠΑΠ (ανεξάρτητα από το πότε πληρώνεται) μειώνεται από 350εκ σε 120εκ (50εκ άμεσα και τα 70 στο τέλος της δεκαετίας)

      Η κυβέρνηση έχει κάνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για μείωση των εσόδων από τα παίγνια. Συνεπώς το πιθανότερο είναι ότι ΔΕΝ θα γίνει κάποιου είδους μικτή συμφωνία με παράταση της άδειας που λήγει το 2030 αλλά αυτά τα χρήματα θα αυξάνουν κάθε χρόνο το cashflow του ΟΠΑΠ (=> και την δυνατότητα για μέρισμα)

      Σαφές, θεωρώ καλό και εξηγεί και την κίνηση στο ταμπλό!! Προσωπικά δεν έκανα καμιά πράξη στο χαρτί. Θέλω να το μηρυκάσω το Σ/Κ.

      Διαγραφή
    19. κ.hippy υπάρχει κάποιο link για τις αναλυτικές προβλέψεις του προυπολογισμού(πέραν του προσχεδίου);

      Διαγραφή
    20. Δυστυχώς δεν γνωρίζω κύριε Paragopoule. Την μείωση στα έσοδα από τα παιχνίδια μου την ανέφερε ο αναλυτής. Κυρίως οφείλεται στον συμψηφισμό προπληρωμένων φόρων 183 εκατ. ευρώ ετησίως κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη της σύμβασης το 2030!! Είναι πολλά τα λεφτά. Πλήρης ανάλυση σε τούτο εδώ

      https://www.insider.gr/epiheiriseis/150163/o-opap-glitonei-toylahiston-340-ekat-eyro-etisios-apo-foro-paignion-giati-den

      Διαγραφή
  13. συμφωνώ και επαυξάνω! 'Ο στόχος του μπλογκ είναι η επικοινωνία απόψεων.'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι γινεται ρε παιδια με ΜΟΗ ? Μας τα πηραν τα χαρτια πατριωτες !!!!(Ο άπληστος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στους Δρομείς που θα πήγαιναν στο 1€ πέφτει το ξύλο της αρκούδας. Θα στήσω δίχτυα κάτω από 0.35€

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταμπλο λεει οτι παει για κινηση γιατρε.. για το δρομεα λεω..😉😉

      Διαγραφή
    2. Γιατρέ εγώ περιμένω σε λίγο καιρό χορταστικά μερίσματα από ΕΛΒΕ και ΝΑΚΑ (έχω τα κολλήματά μου με τα μερίσματα) και μάλλον θα αγοράσω (αν δεν έχει πετάξει μέχρι να πάρω τα μερίσματα) μια εταιρεία μοναχοφάηδων, που όμως είναι σε πολύ hot κλαδο, έχει μείνει πολύ πίσω (συγκριτικά με τους άλλους του κλάδου) και σήμερα ανακοίνωσε ότι ξεκινά να αγοράζει ίδες μετοχές. ΣΠΕΙΣ

      Διαγραφή
    3. Στο κλείσιμο σήμερα πρόσθεσα 400 μετοχές στο χαρτοφυλάκιο κ. Ξενοφών...θα μας βγάλει την ψυχή ο Μανωλόπουλος αλλά στην τελική δίνει κάτι ψιλά σαν μέρισμα.

      Διαγραφή
    4. Έτσι το σκέφτομαι κι εγώ κ. hippy. Θα μας ψιλοαποζημιώνει με το μέρισμα μέχρι να αποφασίσουν να την τρέξουν.

      Διαγραφή
    5. Έρχεται και το ιππικό μπας και βοηθήσει κ. Ξενοφώντα

      Επεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά της Singular Logic

      https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2053860/epesan-oi-ypografes-gia-thn-exagora-ths-singular-l.html

      Διαγραφή
    6. Θα ανακοινωθεί επίσημα τη Δευτέρα κ. Hippy και λογικά και οι δύο μετοχές θα αντιδράσουν έντονα ανοδικά.
      Δεν με βλέπω να προλαβαίνω να αγοράσω.

      Διαγραφή
    7. Μην είστε σίγουρος κύριε Ξενοφώντα. Στην Ελλάδα ζούμε.

      Σύγκριση των Epsilon Net και Space Hellas με αφορμή την αγορά της Singular

      ΕΠΣΙΛ

      τιμή μετοχής  3,38....κεφαλαιοποίηση 45,292 εκατ.
      Πωλήσεις 2019.....17.978 εκ....καθαρά κέρδη 2019....1,408
      Κέρδη ανά Μετοχή 0,1284  
                                                                 
      Πωλήσεις 6μηνο/20......8,445 εκ....καθαρά κέρδη 6μηνο/20....1,001 εκ
      Ετησιοποιημένα κέρδη ανά Μετοχή  0,0895....Τρέχον Ρ/Ε 18,9


      ΣΠΕΙΣ

      τιμή μετοχής  4,34....κεφαλαιοποίηση 28,021 εκατ.
      Πωλήσεις 2019.....69.602 εκ....καθαρά κέρδη 2019....  1,516
      Κέρδη ανά Μετοχή 0,2348  
                                                                 
      Πωλήσεις 6μηνο/20.....33,043 εκ.... καθαρά κέρδη 6μηνο/20......0,640 εκ
      Ετησιοποιημένα κέρδη ανά Μετοχή  0,200....Τρέχον Ρ/Ε 21,7

      Συμπεράσματα

      α) Χαρακτηριστική η μειωμένη παραγωγικότητα-κερδοφορία της ΣΠΕΙΣ σε σύγκριση με τον τζίρο της (ξέρουμε βέβαια πως οφείλεται εν μέρει στην αφαίμαξη κερδών απ΄την ελιτ μέσω τεράστιου αριθμού  "συσκέψεων" του ΔΣ)

      β) Εάν δεν ενδιαφερθεί ο Μανωλόπουλος το χαρτί δύσκολα θ΄αναπνεύσει (εναλλακτικά θα μπορούσε να βοηθήσει ο μ/μ)

      Πάντως ο κλάδος έχει ψωμί και η Space σε σύγκριση με τις υπόλοιπες του κλάδου είναι σε δελεαστική κεφαλαιοποίηση.

      Διαγραφή
    8. Έχετε δίκιο κ. Hippy σε όλα.
      Η αφαίμαξη που της κάνουν δεν έχει προηγούμενο.
      Και στην εταιρεία που συνεργάζομαι (σε συναφή κλάδο με την ΣΠΕΙΣ) κάνουμε 200 ΔΣ το χρόνο. Για κάθε θέμα προς συζήτηση κάνουμε ξεχωριστό πρακτικό ΔΣ, καθώς εξυπηρετεί για πρακτικούς λόγους (δίνουμε αντίγραφο του πρακτικού ΔΣ, αντί να πρέπει να ετοιμάζουμε αποσπάσματα από πρακτικά ΔΣ, εξοικονομούμε χρόνο).
      Η μεγάλη εντούτοις διαφορά είναι ότι σε εμάς τα μέλη του ΔΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για τις συμμετοχές τους στις συνεδριάσεις ΔΣ. Στην ΣΠΕΙΣ έχουν βρει έναν ωραίο τρόπο να απομυζούν το ταμείο της εταιρείας.
      Πάντως ο κλάδος είναι πολύ hot και θα γίνει ακόμη περισσότερο (ο Πιερακακης κάνει φοβερή δουλειά στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου, ενώ ο κορονοιος ήρθε κι επιτάχυνε κατά πολύ τις εξελίξεις).
      Και πραγματικά η ΣΠΕΙΣ παίρνει το ένα έργο μετά το άλλο (από τα πολλά πλέον εγα που δημοπρατουνται, πραγματικός οργασμός).
      Και είναι πράγματι η -μακραν- πιο φθηνή του κλάδου της.
      Τι θέμα είναι αυτό, ποτέ θα αποφασίσει το κονγκλαβιο να την τρέξει. Θεωρώ πάντως ότι δεν θα αργήσει η ώρα και εύχομαι να έχω προλάβει να επιβιβαστω.

      Διαγραφή
    9. Απορία: Τα 9 εκ που πρέπει να πληρώσει η ΣΠΕΙΣ για την εξαγορά, θα βγουν από ίδια κεφάλαια? Θα κάνει αυξηση? Θα τα δώσει από δανεισμό?

      Διαγραφή
  16. Επανέρχομαι στο θέμα της φορολογίας του οπαπ. Με προβληματίζει έντονα η σιγή ιχθύως του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με τη φορολόγιση του οργανισμού. Αν τελικά ο φόρος πάει στο 5%. Τότε το ελληνικό δημόσιο θα απωλέσει έσοδα της τάξης των 300εκ τουλάχιστον ετησίως. Να υπενθυμίσω οτι για παρόμοια ποσά πρίν απο μερικά χρόνια κόπηκαν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο. Και ρωτώ.Μήπως είναι ανεύθυνοι και ανίκανοι σαν τους προηγούμενους ή υπάρχει κάτι άλλο που το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει απο την μεριά της κυβέρνησης να υπάρξει κάποια πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε σύσταση και δημιουργία μιας νέας και δυναμικής εταιρείας ... που να καλύπτει όλο το φάσμα του τζογου, απο λοταρία, εως e-sport.
      Να βρει ένα ισχυρο partner με τεχνογνωσία (ξένο, γιατί οι Ελληνες αποδείχθηκαν ανικανοι και αρπάχτες) και να δώσει το 40%, να πάρει και αυτή ενα 40%, βάζοντας την στο Χρηματιστήριο με το 20% στο λαό.

      Να φτιάξει τo αύριο και να αφήσει το χθες (ΟΠΑΠ) ελεύθερο να πάει έτσι όπως πάει στο πουθενά.

      Εγώ αυτό θα έκανα ... θα τάραζα τα λιμνάζοντα ύδατα της επιχειρηματικοτητας στη χώρα .... αλλα η χώρα κουμουνοκρατείται και ουδείς ρισκάρει τα χαμένα ψηφαλλακια του χαζολαού.

      Διαγραφή
    2. This is Greece. Τα παίρνει με φόρους απ΄τους πολλούς, χαρίζει με Cocos στους λίγους.

      Κρατικοποίηση ζημιών και ιδιωτικοποίηση κερδών = Επιλεκτικός καπιταλισμός.

      Διαγραφή
    3. κ.Τάκη θυμάμαι ότι η ιδέα περί κρατικής λοταρίας προτάθηκε από τον Σωκράτη όταν δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot για την υποστήριξη των παιχνιδιών του οργανισμού.Ληστρική μεν για τον ΟΠΑΠ,αλλά σωστή εκ των αποτελεσμάτων.

      Πιστεύω ότι το θέμα κρατικός τζόγος δεν είναι ψηλά στην ατζέντα γιατί η αγορά είναι μικρή και υπάρχουν πολλοί παίκτες.Ακόμη και το εγχείρημα του ΟΤΕ έχω αμφιβολίες αν θα πετύχει.Ας καθαρίσουμε πρώτα με τα παλιά(ΔΕΗ,ΛΑΡΚΟ,ΕΛΤΑ)που μας ταλαιπωρούν και μετά βλέπουμε.

      Διαγραφή
  17. Η "ζημιά" για το δημόσιο (δηλαδή εμάς τους φορολογούμενους) έγινε από τον ΤΑΙΠΕΔ το 2013, την εποχή δηλαδή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...ίσως εκεί οφείλεται η σιγή ιχθύος. Άσχετοι μαθητευόμενοι μάγοι που χειρίζονται other people money (από γκάφα σε γκάφα όπως βλέπουμε κι απ΄την περίπτωση της Πειραιώς). Πάντως το χαρτί θα μπορούσε να δει εκ νέου νομίζω τα € 11 μέχρι το Πάσχα/21 εάν το January effect έρθει στο στατιστικό του ραντεβού μαζί με το εμβόλιο. Προσωπικά δεν πουλάω.

    "Ο ΟΠΑΠ γλιτώνει τουλάχιστον 340 εκατ. ευρω ετησίως από το φόρο παιγνίων. Γιατί δεν το φωνάζει;"

    https://www.insider.gr/epiheiriseis/150163/o-opap-glitonei-toylahiston-340-ekat-eyro-etisios-apo-foro-paignion-giati-den

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σενιορ hippy εμενα κατι δε μου κολλαει καλα... δλδ το γαλα ειδος πρωτης αναγκης θα εχει 13% φορο κ ο οπαπ τζογος δλδ θα πληρωνει 5%... εμ θα γελανε κ τα πεζοδρομια.. ουτε γαλα πινω ουτε οπαπ εχω αλλα τεσπα οτι πειτε δε μου πεφτει κ λογος,, ελλαδαρα μας ολε...

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωδτός κε Ρουάνο!! Μήν ξεχνάτε όμως οτι ζούμε στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας! Ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος.

      Διαγραφή
    3. Βασική αρχή μου κύριε rouano είναι να αποφεύγω τα συνεταιριλίκια με εταιρίες που δεν αισθάνομαι άνετα. Νομίζω λοιπόν ότι αφού υπάρχει  μια καχυποψία από πλευράς σας σωστά πράττετε και δεν συμμετέχετε στον ΟΠΑΠ. Το δημοσίευμα όμως άλλο πράγμα υποστηρίζει.

      Ο ΤΑΙΠΕΔ συμφώνησε και υπέγραψε με τον κρατικό τότε ΟΠΑΠ να πάρει 300 εκατ. ευρώ το 2013 σαν προπληρωμή φόρου μειώνοντας κατά 1,83 δις ευρώ στην δεκαετία 2020-2030 τον φόρο  παιγνίων των 13 παιχνιδιών της σύμβασης. Ο φόρος παιγνίων ΔΕΝ αλλάζει, παραμένει στο 30%. Δίνω παράδειγμα όπως το έχω καταλάβει:

       Ας υποθέσουμε ότι από ο ΟΠΑΠ από τα 13 παιχνίδια της αρχικής σύμβασης(Joker, Lotto, Proto, Propogol, color lottery 5 out of 35, Keno, Super 3, Super 4, Bingo, Lotto, επίγειο Πάμε Στοίχημα etc) έχει μικτά κέρδη 1 δις (τόσα ήταν περίπου το 2019). Ο φόρος που αντιστοιχεί είναι 300 εκ. Όμως βάσει της σύμβασης ο ΟΠΑΠ θα πληρώσει 5% δηλαδή 50 εκ. στα οποία προστίθενται 183 εκ απ΄την προπληρωμή του 2013. Έχει λοιπόν πληρώσει 183 +50 = 233 εκ. Η υπολειπόμενη οφειλή των 67 εκ. προς το κράτος μεταφέρεται για να εκκαθαριστεί αθροιστικά με τις υπόλοιπες στην λήξη της σύμβασης το 2030 καθώς σε κάποιες χρονιές (όπως πχ στη φετινή) ενδέχεται ο τζίρος και τα μικτά κέρδη να είναι μικρότερα και να προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα στην  εκκαθάριση.

       Ο φόρος αποδίδεται κάθε μήνα. Ο ΟΠΑΠ πλήρωσε 5% για τον προηγούμενο μήνα που έληξε δίχως την παραμικρή αντίδραση από πλευράς κράτους. Το θεωρώ παράλογο, η ανικανότητα (για να μην πω η προδοτική συμπεριφορά) των διοικούντων τον ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων το 2013 με εξοργίζει ως Έλληνα αλλά είναι έτσι. Σάμπως και ν΄αγοράσω την Πειραιώς με 6 ευρώ/μετοχή το ίδιο δεν είναι?

      Το ποσοστό φόρου στα υπόλοιπα παιχνίδια δηλαδή  στα VLTS, τα Λαχεία, Σκρατς και  παιχνίδια διαδικτύου δεν αλλάζει,  παραμένουν στο 35%.

      Η σύμβαση διπλασιάζει την ρευστότητα (άρα και την δυνατότητα μερίσματος) του ΟΠΑΠ κάθε χρόνο. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν πουλάω. Πιθανολογώ μέρισμα 0,50-0,70 για την κακή φετινή χρήση.

      Δεν θέλω ούτε εσάς επηρεάσω, ούτε κανέναν άλλο φίλο του μπλογκ. Κανείς δεν πρέπει ν΄αγοράσει εάν τουλάχιστον δεν έχει πρώτα ξεκαθαρίσει το θέμα με τον χρηματιστή του.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απολύτως αγαπητέ μου χίπυ. Είμαι και εγώ μέτοχος του οπαπ εδω και πολάααα χρόνια και ενίσχυσα τη θέση μου στο κατέβασμα στα 7.12. Απλώς έχω μια επιφύλαξη μήπως τα σαίνια του οικονομικού επιτελείου ψηφίσουν κανένα νόμο και επαναφέρουν τη φορολογία του οργανισμού εκεί που ήταν.

      Διαγραφή
  18. Seniοr hippy δε θεωρω απιθανο αυτο που λεει ο φιλος eloy68 για κανενα νομο καθε αλλο μαλιστα.. κ τι γινεται με το μονοπωλιο τωρα ? Για το σχημα Οτε - ιντραλοτ αν προχωρησει τι γινεται ολα καλα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τ΄ανακατεύουμε όλα κύριε rouano. Το σχημα ΟΤΕ-ΙΝΛΟΤ, εαν προχωρήσει, θα πάρει μια ακόμα άδεια ιντερνετικού παιχνιδιού. Εάν δεν τα βρει ο κ. Τσαμαζ με την ΙΝΛΟΤ θα βρεί άλλο συνεργάτη και θα μπει στο χώρο (του ιντερνετικού επαναλαμβάνω). Ο κύριος Τσαμαζ είναι άπαιχτος, θεωρώ πως το δίδυμο ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ πρέπει να συμμετέχει σε κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

      Διαγραφή
    2. Ο ΟΤΕ μπαίνει σε άγνωστα νερά και δεν ξέρω πραγματικά τι παραπάνω θα μπορούσε να προσφέρει στην υπάρχουσα αγορά.Για μένα οι εταιρίες είναι ήδη πολλές.Όσο για την Intralot μετά την συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστεύω ότι θα επικεντρωθεί ξεκάθαρα στην Αμερική που είναι το νέο Ελντοράντο για τις εταιρίες του κλάδου.Έχει πολύ ψωμί η υπόθεση.Και αν μπεί και σε κάθε πολιτεία το στοίχημα μιλάμε για τζίρους δισεκκατομυρίων.Συμφωνώ με την άποψη του κ.hippy περί των ΤΣΕΟ(CEO) όπως είχε πει κάποτε και κάποια!

      Διαγραφή
  19. Κάντε λιγο ακομη υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός............2021-2022-2023-2024--2030 .......ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ παντού...Πριν φύγει το τραίνο....του Στασινόπουλου Ο «πατριάρχης» της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ξερει τι κανει .... καλά κέρδη στους πιστούς !!! Επενδυση δεν ειναι το μπες-βγες θελει και υπομονή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπρε σύντεκνοι Αλφα και Ελλάκτωρα που είμαι φορτωμένος μέχρι τον λαιμό πάμε σφαιράτοι. Και στα ΦΡΙΓΟ φυσικά. Μόνο ο Κυριακούλης λίγο μου τα χαλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο γιατρέ! Έρχονται καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, Γιατρε.. θα ήθελα να ρωτήσω τι μέσο όρο έχετε αλφα καί ΦΡΙΓο... Καλό βράδυ,, καί ευχαριστώ..
      Γιώργος Κυψέλη..

      Διαγραφή
    3. Που θα ξεφορτωσουμε γιατρε μου;;;
      KILL BILL

      Διαγραφή
    4. Σύντεκνε Bill για Alpha το έχω γράψει ότι δεν δίνω κάτω από 1.50€. Δεν φάγαμε την παπαρα για να πάρουμε ψιλά. Στην ΦΡΙΓΟ έχω βάλει στόχο είτε την έξοδο από την επιτήρηση είτε την ανακοίνωση κάποιας ΑΜΚ που θα με βρουν πωλητή market.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα και ευχαριστώ και για την τιμή στόχο,, για την αλφα..
      Γιώργος Κυψέλη

      Διαγραφή
    6. Γιατρέ η Άλφα την επόμενη τριετία μπορεί να δει και πάνω από τα 2 ευρώ.

      Διαγραφή
  21. Καλησπερα...τa αποτελεσματα της ΔΕΗ θα μπορουσε καποιος να τα σχολιασει? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω την ΔΕΗ στα χνάρια του ΟΤΕ.Απο κρατικοδίαιτος οργανισμός να παίρνει μπροστά και να μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη και κερδοφόρα εταιρία για πολλά χρόνια.Ικανοποιητικά τα νούμερα και εντός των προσδοκιών μου.Τα καλύτερα έρχονται.Βέβαια έχει τρέξει αρκετά απο τα χαμηλά αλλά αν έχεις επενδυτικό ορίζοντα 2-3 ετών δύσκολα να βγείς χαμένος πιστεύω.

      Διαγραφή
    2. @ Olymp

      Τα έχει αναλύσει πολύ καλά στον capital ο εξαιρετικός χρήστης κύριος nikdan.

      https://www.capital.gr/forum/thread/2613038?page=926&messageId=6960249

      Διαγραφή
  22. Τα σχολιασε ο ιδιος ο Στασσης με τον καλυτερο τροπο εχοντας στην φαρετρα του την αξιοπιστια που τον χαρακτηριζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Στασινό μπορεί να είναι μαιμουδιάρης αλλά βλάκας δεν είναι. Δεν πούλησε τη cener, στην οποία κατέχει το 82% στα 2.40 που του έδωσαν τα γαλλάκια. Οι επεδύσεις στην ενέργεια και στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την επόμενη τριετία θα ξεπεράσουν τα 700δις. Σίγουρα κάτι απο αυτά θα τσιμπίσει και το ξέρει. Αυτό το -11% ήταν θεού δώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστος eloy68.. αλλα επειδη κ μεις δεν ειμαστε βλακες κ για να εχουμε το κεφαλι μας καπως ησυχο εγω λεω να τα σπασω μισα μισα cener κ βιο..

      Διαγραφή
    2. Ομολογώ φίλε μου rouano οτι αυτό δεν το εθχα σκεφτεί. Μάλλον θα ανοίξω μια θάση και στη βιοχάλκο

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα σε όλους,
    Εντυπωσιακα (αν και αναμενόμενα) τα αποτελέσματα της ΦΛΕΞΟ. Τα 10€ ευρώ ο επόμενος στόχος αυτής της εκπληκτικής εταιρείας. Μόνος φόβος μας μια δημόσια πρόταση.
    Έντιμα τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ. Μεγαλώνει βάσει προγράμματος. Αγοράζουμε εδώ τα μερίσματα, που σε 4-5 χρόνια θα είναι που μεγάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Την επόμενη 5 ετια που βλέπετε τα μερίσματα του αδμηε. Θεωρώ ότι είναι αρκετά υποτιμημένη και τρέχει από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα αυτή τη στιγμή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας,
      Ένας χρηματιστής μου είπε ότι σε 5-7 χρόνια δεν θα του έκανε εντύπωση αν έδινε 0,50€ μέρισμα.
      Ως συντηρητικός, θα ήμουν ευχαριστημένος και με τα μισά (και με αυτό το σενάριο κάνω τους υπολογισμούς μου).

      Διαγραφή
    2. Έχουμε μια εταιρεία που τριπλασιάζεται σε 5 χρόνια με 3 δις επενδυτικό πρόγραμμα κατά 40% περίπου επιδοτούμενο (σηκώνω διόρωφο με τον ένα όροφο πληρωμένο από άλλους-εισπράτω ενοίκιο κι απ΄τους δυο). Εντάσεως παγίων για όσους απωθούνται από άυλες ακινητοποιήσεις. Αν κι εμένα διόλου δεν θα με χάλαγε να έμπαινα σε μια εταιρεία με δικαίωμα αποκλειστικής εισαγωγής πχ κρεάτων κι ας ήταν το 99% των ιδίων κεφαλαίων της η κρατική άδεια.

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνούσα 100%, αν είχαμε εμπιστοσύνη ότι η επόμενη Κυβέρνηση ή ο επόμενος υπουργός δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα με μια απόφαση.
      Την έχω πάθει με τον ΟΠΑΠ, όταν ο Βενιζέλος του άδειασε όλο το ταμείο.

      Διαγραφή
    4. Ποστάρω την άποψη του καλού χρήστη και φίλου του μπλογκ Nikdan για τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ

      Αποτελεσματα 3 τριμηνου 2020 απο τον ΑΔΜΗΕ. Μερικες συνοπτικες σκεψεις.

      Τα συγκρισιμα κερδη μετα φορων 3 τριμηνου 2020 ειναι σχεδον αμεταβλητα, μιας κ ειναι 21,8 εκ ευρω, απο 21,9 εκ ευρω το 2019.

      Η εταιρεια εχει προχωρησει σε προσθετες αποσβεσεις τοσο στο τριμηνο οσο κ στο 9μηνο.
      Στο 3 τριμηνο ειναι 21,64 εκ ευρω απο 17,6 εκ ευρω το 2019, αυξημενες κατα 23%,
      στο 9μηνο ειναι 65 εκ ευρω, απο 53,3 το 2019 αυξημενες κατα 22%. Αυτο οφειλεται στις αυξημενες επενδυσεις αλλα κ στην αναπροσαρμογη του παγιου ενεργητικου στο τελος του 2019. Αναπροσαρμογη της ταξης των 300 εκ ευρω.

      Οι επενδυσεις το 3 τριμηνο ειναι 109,1 εκ ευρω , απο 39,4 το 2019, αυξημενες κατα 177%.στο 9μηνο ειναι 231, 7 εκ ευρω, αυξημενες κατα 98%.

      Ο καθαρος δανεισμος αυξηθηκε σε 335 εκ ευρω, απο 272 εκ ευρω στο εξαμηνο. Απο την αλλη το κυκλοφορουν ενεργητικο ειναι 750 εκ ευρω ενω οι βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις ειναι 501 εκ ευρω. Το αποτελεσμα ειναι θετικο κατα 249 εκ ευρω, ενω στο εξαμηνο ηταν θετικο κατα 243 εκ ευρω. Η ειδικη ρευστοτητα δηλαδη παρουσιασει οριακη βελτιωση.

      Τα ιδια κεφαλαια ειναι το 44% των συνολικων επενδεδυμενων κεφαλαιων, η μοχλευση δηλαδη παραμενει μικρη. Το παγιο ενεργητικο της εταιρειας ειναι καθαρο, δεν εχει αυλα, υπεραξιες, δικαιωματα κ λοιπα στοιχεια αμφιβολης αξιας.

      Η εταιρεια ειναι εντασης παγιων,μιας κ το 75% των επενδεδυμενων κεφαλαιων ειναι παγιο ενεργητικο. Στα 2,94 ευρω η λογιστικη αξια της μετοχης.

      Η εταιρεια ξεκινησε μεγαλο επενδυτικο προγραμμα. Ειναι λογικο σε πρωτη φαση να εχει αυξημενα εξοδα, αποσβεσεις κτλ. Με βαση τα δεδομενα της εποχης, νομιζω οτι η εικονα του 3 τριμηνου 2020 δεν εκρυβε καποια αρνητικη εκπληξη. Εννοειται πως μιλαμε για τον αδμηε, κ οχι τον αδμηε συμμετοχων.

      Ο αδμηε συμμετοχων δεν εχει κατι για συζητηση.

      (για την νεα συμφωνια με τη ΡΑΕ, για τα εσοδα για χρησεις μετα το 2021, θα το συζητησουμε σε καποια μελλοντικη αναρτηση, μιας κ ειναι πολυ σημαντικο θεμα)

      Διαγραφή
    5. Ποστάρω την άποψη του καλού χρήστη και φίλου του μπλογκ Nikdan για τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ

      Αποτελεσματα 3 τριμηνου 2020 απο τον ΑΔΜΗΕ. Μερικες συνοπτικες σκεψεις.

      Τα συγκρισιμα κερδη μετα φορων 3 τριμηνου 2020 ειναι σχεδον αμεταβλητα, μιας κ ειναι 21,8 εκ ευρω, απο 21,9 εκ ευρω το 2019.

      Η εταιρεια εχει προχωρησει σε προσθετες αποσβεσεις τοσο στο τριμηνο οσο κ στο 9μηνο. Στο 3 τριμηνο ειναι 21,64 εκ ευρω απο 17,6 εκ ευρω το 2019, αυξημενες κατα 23%. Στο 9μηνο ειναι 65 εκ ευρω, απο 53,3 το 2019 αυξημενες κατα 22%. Αυτο οφειλεται στις αυξημενες επενδυσεις αλλα κ στην αναπροσαρμογη του παγιου ενεργητικου στο τελος του 2019. Αναπροσαρμογη της ταξης των 300 εκ ευρω.

      Οι επενδυσεις το 3 τριμηνο ειναι 109,1 εκ ευρω , απο 39,4 το 2019, αυξημενες κατα 177%.στο 9μηνο ειναι 231, 7 εκ ευρω, αυξημενες κατα 98%.

      Ο καθαρος δανεισμος αυξηθηκε σε 335 εκ ευρω, απο 272 εκ ευρω στο εξαμηνο. Απο την αλλη  το κυκλοφορουν ενεργητικο ειναι 750 εκ ευρω ενω οι βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις ειναι 501 εκ ευρω. Το αποτελεσμα ειναι θετικο κατα 249 εκ ευρω, ενω στο εξαμηνο ηταν θετικο κατα 243 εκ ευρω. Η ειδικη ρευστοτητα δηλαδη παρουσιασει οριακη βελτιωση.

      Τα ιδια κεφαλαια ειναι το 44% των συνολικων επενδεδυμενων κεφαλαιων, η μοχλευση δηλαδη παραμενει μικρη. Το παγιο ενεργητικο της εταιρειας ειναι καθαρο, δεν εχει αυλα, υπεραξιες, δικαιωματα κ λοιπα στοιχεια αμφιβολης αξιας.

      Η εταιρεια ειναι εντασης παγιων,μιας κ το 75% των επενδεδυμενων κεφαλαιων ειναι παγιο ενεργητικο. Στα 2,94 ευρω η λογιστικη αξια της μετοχης.

      Η εταιρεια ξεκινησε μεγαλο επενδυτικο προγραμμα. Ειναι λογικο σε πρωτη φαση να εχει αυξημενα εξοδα, αποσβεσεις κτλ. Με βαση τα δεδομενα της εποχης, νομιζω οτι η εικονα του 3 τριμηνου 2020 δεν εκρυβε καποια αρνητικη εκπληξη. Εννοειται πως μιλαμε για τον αδμηε, κ οχι τον αδμηε συμμετοχων.

      Ο αδμηε συμμετοχων δεν εχει κατι για συζητηση.

      (για την νεα συμφωνια με τη ΡΑΕ, για τα εσοδα για χρησεις μετα το 2021, θα το συζητησουμε σε καποια μελλοντικη αναρτηση, μιας κ ειναι πολυ σημαντικο θεμα)

      Διαγραφή
    6. Κύριε XRISTOSX νομίζω ότι υπερβάλετε. Ψωροκώσταινα μεν μέλος της ΕΕ δε. Αυτά που φοβάστε απλά δεν γίνονται.

      Ως προς τον ΟΠΑΠ όμως έχετε δίκιο. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τον έδωσε τζάμπα.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα κύριε hippy με αυτά τά δεδομένα ποια θεωρείτε δίκαια τιμή για την μετοχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω κύριε Ευάγγελε ούτε και με πολυενδιαφέρει καθώς δεν προτίθεμαι να πουλήσω. Το μέρισμα μου πληρώνει τις 3 από τις 12 μηνιαίες δόσεις του στεγαστικού δανείου. Προς το παρόν. Πιθανολογώ αργότερα θα μου πληρώνει περισσότερες.

      H τιμή που πλήρωσε πάντως η State Grid (€ 2,90/μετοχή) είναι ένας μπούσουλας. Και δεν μιλάμε για την ίδια εταιρεία που αγόρασε το 2016. Έχουν γίνει βήματα από τότε.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σε όλους, κε Hippy ή όποιος άλλος σχολιαστής έχει ασχοληθεί, παρακαλώ την άποψή σας για ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και οι δύο εταιρείες νομίζω αξίζουν να βρίσκονται σε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο κύριε 7son7son. Διαφορετικές περιπτώσεις, προσωπικά έχω θέση και στις δύο (ΜΟΗ αγοράστηκε την προηγούμενη Δευτέρα με την έξοδο της απ΄το δείκτη MSCI).  Για την ΤΕΝΕΡΓΑ δεν χρειάζεται να γράψω κάτι εγώ. Γράφει μια φορά το μήνα "με άποψη" ο συνεργάτης του μ/μ. Το χαρτί προσφέρεται για κατοχή μέχρι τη σύνταξη (του κ. Περιστέρη όχι την δική μας).  Ιδιαίτερα τώρα με το νέο πάρκο των 150MW στη νότια Εύβοια.

      https://www.capital.gr/epixeiriseis/3467183/plori-gia-egkatestimeni-isxu-ape-2-8gw-bazei-i-terna-energeiaki

      Η ΜΟΗ είναι άλλη περίπτωση. Η ανακάλυψη του εμβολίου έδωσε αέρα στον ευρύτερο κλάδο, ελπίδα και 50% αντίδραση απ΄τα χαμηλά. Σε τρέχουσες τιμές προσωπικά δεν θα την αγόραζα, μου φαίνεται λογικό να κάνει στάση για να μηρυκάσει την άνοδο, ίσως και μια μικρή διόρθωση. Πιστεύω όμως στο καλό κλίμα των πρώτων μηνών του 2021 (January effect) θα δει τα € 13-14. Το μεσοπρόθεσμο μέλλον (1-3 χρόνια) έχουν πεισθεί όλοι πως ανήκει στις ΑΠΕ, οι μνηστήρες της επιδοτούμενης τιμής όμως είναι πολλοί (με κυριότερο την ΔΕΗ). Οπότε για το κατιτίς παραπάνω αξίζει νομίζω να είμαστε υποψιασμένοι και να παρακολουθούμε τις κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες άδειες ΑΠΕ.

      Διαγραφή
    2. καλησπέρα Κύριε Hippy και από εμένα, χαίρομαι που επιστρέψατε για τα καλά. από πλευράς αποτίμησης η BriQ Properties του ομίλου Quest δείχνει ιδιαίτερα υποτιμημένη. Τι άποψη έχετε για τον κλάδο? Αξίζει κανείς να επενδύει σε REIT? επιπρόσθετα σε πληθωριστικό περιβάλλον η έστω και έμμεση επένδυση στον κλάδο των ακινήτων είναι ένα inflation hedge.

      Διαγραφή
    3. Κύριε gk από σύμπτωση πετύχατε μια απ΄τις δυο εταιρείες του κλάδου που έχω θέση στο χαρτοφυλάκιο (η άλλη είναι η ΑΣΤΑΚ, δεν είναι ακριβώς ΑΕΕΑΠ αλλά είναι επίσης υποτιμημένη, μικρή θέση-στοίχημα εναντίον της ΑΛΦΑ)

      ΜΠΡΙΚ

      Ίδια κεφάλαια: 83,42 εκ. ευρώ
      Κεφαλαιοποίηση: 67,25  εκ. ευρώ
      Συνολικές υποχρεώσεις: 1.176.000 ευρώ (μηδενικός τραπεζικός δανεισμός)

      Επενδυτική θέση νομίζω αμυντική και ελκυστική ταυτόχρονα στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση. Χωρίς να έχει ακόμη ωριμάσει μεγάλο μέρος των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας, δεδομένου ότι η ΑΜΚ έγινε μόλις πριν από ένα χρόνο (στα Ε 2,10 ευρώ θυμίζω). Η ωρίμανση ακινήτων εκτιμώ πως θα γίνει τα επόμενα 2 χρόνια. Η εισηγμένη στο τέλος 6μηνου είχε ένα ταμείο 12εκ ευρώ (20% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης), με μηδενικές υποχρεώσεις !! Με τα ίδια κεφάλαια στα 84εκ ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι στα περίπου 67 εκ ευρώ (P/B 0,78) και μέση εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για την επόμενη 5ετία περί το 4% (τουλάχιστον).  Προσδοκώμενο στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση Ρ/Ε~10. Μια χαρά.

      ΥΓ Πληγή ΜΟΝΟ για φέτος η αγορά 3 μικρών ξενοδοχειακών μονάδων στις οποίες αναγκάστηκε να κάνει 40% μείωση ενοικίου για όλο το 12μηνο για λόγους καλής συνεργασίας με τους μισθωτές.

      Διαγραφή
    4. σας ευχαριστώ για την απάντηση! και αφού έχω ρέντα...άλλη μια επιλογή αμυντική που βλέπω και σκοπεύω να εντάξω με τις ευλογίες σας είναι η ΦΛΕΞΟ. Διαισθάνομναι ότι ξεκινάει κάτι που χρωστάει χρόνια

      Διαγραφή
    5. Μία ένσταση για την ΤΕΝΕΡΓΑ την έχω για ένα και μόνο λόγο. Πούλησα το 80% της θέσης μου στα 12€ προ κάποιων ημερών όταν άκουσα περί έκτακτης εισφοράς και τα έκανα ΜΥΤΙΛ. Βέβαια η μετοχή πέρασε και τα 13€ αλλά πιστεύω ότι το κράτος έχει την λαμογιά στο αίμα του οπότε θα επηρεαστούν οι ταμειακές ροές αλλά και τα κέρδη της. Σε αυτό το κράτος κανένας σοβαρός δεν μπορεί να επενδύσει μακροχρόνια.Αν δεν υπήρχε ο παράγοντας κράτος θα την παντρευόμουν μέχρι να βγεί σε σύνταξη ο κ.Περιστέρης όπως είπε και ο κ.hippys.Πλέον κρατάω μικρότερο καλάθι.

      Η ΜΟΗ αργά ή γρήγορα θα επανέλθει στην κανονικότητα όπως και οι ζωές μας. Ήδη στις οικονομικές καταστάσεις ενιαμήνου φαίνεται η βελτίωση. Συμφωνώ με τιμή 13-14€.

      Η Briq είναι απο τις αγαπημένες μου και έχω χτίσει σεβαστή θέση στα επίπεδα του 1,6€.Σε καμία περίπτωση πώληση κάτω του 2€.Μετοχή ομόλογο που δύσκολα θα πάει κάτω σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

      Διαγραφή
  28. Να με συγχωρησει ο αγαπητος συναδελφος χιπυς που παιρνω πρωτος το λογο. Για τη μεν ΜΟΗ ειμαι θετικος σε νεσομακροπροθεσμο οριζοντα και πιστευω οτι μπορει να δει ανετα τιμες ανω των 20ευρω. Οσον αφορα την τενεργα η κεφαλαιοποιηση της προσεγγιζει πλεον το 1.5δις με εκτιμομενα καθαρα κερδη περιπου στα 80εκ παιζει με ενα P/E κοντα στο 18 με 20. Προς το παρων πιστευω δικαια αποτιμημενη ομως εγω προσωπικα την εχω για ψηλοτερα στο μελλον, καθως μειωνει το δανεισμο της σταδιακα και αυξανει τις ταμειακες της ροες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελευταία παρατηρούμε το ΧΑΑ να υπεραποδίδει των ξένων αγορών λές και θέλει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η ερώτηση που έχω τελευταία στο μυαλό μου είναι "βρε λες να έχουν δίκιο οι ατρόμητοι  "αμερικάνοι" φίλοι στο μπλογκ ?" Εάν η απάντηση είναι "ναι" τότε απαλύνονται οι ανησυχίες, λύνεται και η απορία μου. Εάν δηλαδή κάποιοι, οι συντριπτικά περισσότεροι, δεν φοβούνται να αγοράσουν εταιρείες με P/S > 12 λίγα έχω να φοβηθώ στο μικρό χωριό μου. Εάν η United Steel και η Alcoa με αρνητικό Ρ/Ε (ζημιές) δίχως μέρισμα έχουν κάνει άνοδο 60% τον τελευταίο μήνα γιατί εγώ να φοβηθώ ν΄αγοράσω τον ΜΥΤΙΛ με αντίστοιχη άνοδο 20%, Ρ/Ε~8 και μέρισμα > 3,50%.  Εάν πχ η INNOGY έχει P/E~87 και η RWE~54 αναρωτιέμαι πρέπει να με τρομάζει το Ρ/Ε~20 της ΤΕΝΕΡΓΑ?

      Όχι πως δεν είμαι ανήσυχος, αυτό το κουσούρι το έχω από γεννησιμιού μου. Θεωρώ ωστόσο-όπως κι εσείς-ότι οι πιθανότητες είναι υπέρ μας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Hippy συμφωνώ σε γενικές γραμμές με το σκεπτικό σας, είμαστε σε παρόμοιο μήκος κύματος. Να πω κι εγώ την άποψή μου για τις αγορές για όποιον φίλο του blog ενδιαφέρεται.

      Αυτή τη στιγμή μετακινούνται χρήματα από όλων των ειδών τις επενδύσεις προς τις μετοχές. Έβλεπα σε ένα βιντεάκι ότι κάποιος ήθελε να πάρει 1εκ δάνειο με επιτόκιο ~0,3% για να τα βάλει σε Dividend index fund με ~3,5% απόδοση. Όλοι θεωρούν ότι η απόδοση που δίνουν οι μετοχές είναι καλύτερη από το 0% των ομολόγων. Κανείς δεν σκέφτεται όμως τι θα γίνει αν οι μετοχές διορθώσουν κατά 40-50%.

      Κάποια στιγμή λοιπόν, όταν θα τελειώσει αυτή η μεταφορά χρημάτων δεν θα υπάρχει πια άλλος αγοραστής και εκεί θα ξεκινήσει η πτώση. Κανείς βέβαια δεν ξέρει πότε θα γίνει αυτό. Μπορεί πχ ο S&P να διπλώσει προτού συμβεί αυτό και γενικώς όπως σωστά έχει ειπωθεί, οι περισσότεροι χάνουν το 90% των χρημάτων τους περιμένοντας μια διόρθωση.

      Άρα τότε τι πρέπει να κάνουμε? Να είμαστε προσεκτικοί! Τι θα πει προσεκτικοί? Δύο πράγματα:
      1. Διατήρηση ρευστότητας υποχρεωτικά, σε ποσοστό 20-35%. Ο Seth Klarman στην πορεία του έχει κρατήσει κατά μέσο όρο 33%. Ο Buffet αυτή τη στιγμή έχει 20%.
      2. Επιλογές που να διατηρούν βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. P/E μέχρι 20, πωλήσεις στο τώρα με λογικά P/S, FCF κοκ. Είναι προτιμότερο πχ να αγοράσεις έναν ΜΥΤΙΛ, μια ελληνική εταιρεία πληροφορικής ή ακόμη κι ένα FB από ξένες αγορές παρά κάτι που η αποτίμησή του βασίζεται σε πωλήσεις του 2028 (τυχαίο το έτος).

      Όταν λοιπόν οι πολλοί επιλέγουν μετοχές, οι λίγοι θα πρέπει να επιλέξουν περισσότερη ρευστότητα και ποιοτικές μετοχές. Αλογομούρικα trades επιτρέπονται μέχρι 5%.

      Διαγραφή
    3. Για 15-20% ρευστότητα δεν θα διαφωνήσω κύριε Ευρωβλάχος. Παραπάνω είναι υπερβολή ενόψει

      1) Έλευσης ευρωπαικού χρήματος (αργεί αλλά έρχεται πάντα σαν το ιππικό στο Λούκυ Λουκ)

      2) Ανάληψη καθηκόντων Μπάιντεν (όσο να πεις αλλαγή προπονητή, θα θέλει να δώσει αναπτυξιακή προοπτική)

      3) Στατιστικού January effect

      4) Συνέχιση τρομπαρίσματος χρήματος απ΄τις κεντρικές τράπεζες

      Αμαρτία τα άρματα να τρέχουν κι εμείς να βλέπουμε τον αγώνα απ΄την εξέδρα.

      Διαγραφή
  29. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναθέρμανση του ελληνικού χρηματιστηρίου, εφόσον συμβεί για τα καλά, υπάρχουν βέβαια σημάδια αφύπνισης θα στρέψει όλους τους όψιμους αμερικανόφιλους μοιραίως και προς τα εδώ, αφού θα δελεαστούν από τις προσδοκόμενες αποδόσεις. Εδώ άρχισαν μεγαθήρια του εξωτερικού να επανατοποθετούνται. Οπότε θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε πάλι υπέροχες αναλύσεις

      Διαγραφή
    2. ΑΦΙΑΡΈΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;

      Διαγραφή
    3. Δεν αφαιρέθηκε κανένα σχόλιο σας. Τώρα, για τις αμαρτίες άλλων δεν μπορώ να απαντάω.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα Κε Τάκη και καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  30. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1sKMfBZNkHdvaVKmweuv3sD--CzfvImALJxGj2Xj7Ozw/edit#gid=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη από όλους το έβαλα σε λάθος σε λάθος κείμενο.
      Για όποιους το δουν στα SPAC οι κεφαλαιοποιήσεις δεν είναι σωστές επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις.

      Διαγραφή
  31. κ.Τάκη μήπως πρέπει σιγά σιγά για χάρη των αναγνωστών του blog να επιστρέψετε στο ΧΑΑ; Είμαι σίγουρος ότι και στο ΧΑΑ υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες. Μέχρι και ο μ/μ διέθεσε σήμερα τμήμα του άρθρου του στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επενδύουν στη Wall. Ευτυχώς ο κ. Hippy (που τον ευχαριστούμε πολύ) καθώς και άλλοι γράφοντες στο blog αντικαθιστούν εν μέρεις τις γνώσεις σας (χωρίς φυσικά να υποννοώ ότι έχει ο κ. Hippy ή οι άλλοι γράφοντες τέτοιο σκοπό δλδ να σας αντικαταστήσουν) αλλά όλο το blog ευτυχώς ή δυστυχώς το ταλανίζει η απουσία σας και επιθυμεί την επιστροφή σας. Μακάρι να σας έχουμε ενεργό όπως φυσικά τον κ. Hippy καθώς και τους άλλους αξιόλογους γράφοντες στο blog. Οι αναλύσεις σας σαφώς θα μας είναι πολύ χρήσιμες τώρα που υπάρχει θετικό momentum της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μικρομέτοχος κοινοποίησε ένα άρθρο που γράφτηκε στον Capital που αντιγράφτηκε απο κάποιους Αμερικάνους και ομιλουσε για τα spacs ... για έκθεση ιδεών καλό ήταν.

      Αν τους αναρτήσω και εγω εκθέσεις ιδεών για Ελληνικό Χρηματιστήριο ... και 1999, κερδίζω κατι;

      Διαγραφή
    2. επικουρικά το ανέφερα στην επιθυμία του blog για επιστροφή σας. Η απόφαση δική σας.

      Διαγραφή
  32. Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κυριε χιπυ ποια η γνωμη σας για τη Δεη απο εδω και περα, που πιστευετε οτι θα ταβανιασει
    ΥΓ ενας εν δυναμει συναδελφος συνταξιουχος εκπαιδευτικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι τα € 9 είναι πιο κοντά από τα € 5,50 αλλά ας τις δώσουμε λίγο χρόνο να πάρει μερικές αναπνοές. Προσωπικά έχω μειώσει αρκετά τη θέση μου την προηγούμενη Δευτέρα περί τα € 7 θεωρώντας ότι οι επικείμενες δηλώσεις Στάσση ήταν κλασική περίπτωση sell the news. Επιπλέον μου αύξησε τη ρευστότητα για το rebalancing της ΜΟΗ. Ελπίζω να μπορέσω να κάνω την αντίστροφη κίνηση και να επαναγοράσω τη ΔΕΗ στη ζώνη 6,30-6,40 αλλιώς θα ψωνίσω επιθετικά εάν σπάσει το προηγούμενο υψηλό € 7,07 (σε κλείσιμο).

      Η εταιρεία έχει πολλά προβλήματα να λύσει, όμως είναι το χαρτί του Κυριάκου αξίζει νομίζω να το κατέχουμε. Όσο για το ταβάνιασμα...πότε είπαμε ότι είναι οι επόμενες εκλογές?

      Διαγραφή
    2. https://www.protagon.gr/apopseis/oi-diples-kalpes-tou-2021-44342181869

      Διαγραφή
    3. Εκτιμώ πως η ΔΕΗ θα δει συντομα το διψήφιο. Ποια ειναι η γνώμη σας κ. hippy για ΠΛΑΘ και ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ;Ευχαριστω

      Διαγραφή
    4. Για την ΔΕΗ τα είπαμε κύριε belarique λίγο πιο πάνω. Να προσθέσω απλά ότι σήμερα στο κλείσιμο επαναγόρασα το 15% των πωληθέντων (ίσα τα έξοδα προς το παρόν, απέδωσε όμως το rebalancing στην ΜΟΗ). Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω για την ΕΒΡΟΦ...πρέπει να πείσετε τον κ. Τάκη να το κάνει σε κάποια στιγμή διαλείμματος απ΄τις Αμερικάνες.

      Διαγραφή
    5. Η ΠΛΑΘ δικαίωσε τους διαβασμένους φίλους που μπήκαν έγκαιρα και μπράβο τους.  Ευνοήθηκε απ΄τις τιμές του πετρελαίου,  πολύ καλό ότι μείωσε σημαντικά το δανεισμό της, καλός μανατζερ ο Χαλιορής, πιθανολογώ μικρή περαιτέρω αύξηση της  αποτίμησης, νομίζω ωστόσο  ότι η μεγάλη κίνηση έχει γίνει στην τρέχουσα φάση της αγοράς. To πετρέλαιο δεν βοηθάει πια , επιπλέον μου φαίνεται λογικό κάποιο rotation (ίσως έχει  ήδη ξεκινήσει )

      Διαγραφή
    6. Πιστεύω κύριε hippy ότι έχει και άλλο πάνω,ΠΟΣΟ; δεν ξέρω,έχει 25 κέρδη στο εννιαμηνο,στο έτος υποθετικά 33 ,κεφαλαιοποίηση στο 3,67 ,160 εκατ,άρα ρε 2020 4,85,υπάρχει κάτι πιο φθηνό ν αγοράσω;;;;περιτο να πω είμαι φορτωμένος από 1,9τα μισά και από 2,6 τ άλλα μισα

      Διαγραφή
    7. Κύριε Konstantine εσάς είχα κατά νου όταν έγραφα για "τους διαβασμένους φίλους που μπήκαν έγκαιρα και μπράβο τους". Μια και είναι εμφανές ότι την έχετε μελετήσει γιατί δεν γράφετε μια μικρή ανάλυση θεμελιωδών για τον κύριο belarique κι εμάς τους υπόλοιπους?

      Διαγραφή
    8. Τα οικονομικά στοιχεία τα βλέπετε έχουν γραφτεί από πολλούς το τελευταίο διάστημα,εγώ ξεκίνησα να αγοράζω όταν είδα ότι τέλος οι μεγάλες επενδύσεις και πάμε για ταμειακές ροές και κερδοφορία( κατά αντιστοιχία ότι γίνετε στης σπεις τώρα,επενδύσεις,επενδύσεις κλπ)το γράψανε οι ίδιοι σε ανακοίνωση τους,η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που κάνανε ,πληρώσανε το κόστος και κλείσανε ότι δεν τους απέδιδε,κάτι άλλο που ίσως κάποιοι να γελάσετε,αλλά εγώ το θεωρώ σημαντικό,μέλος του ΔΣ αγοράζαμε μετοχές μέχρι το 2,7,αυτοί κύριε hippy αν δεν έχουν εξασφαλισμένη απόδοση δεν δίνουν ούτε στον Άγιο νερό ,και σκέφθηκαν ότι τόσα χρόνια εισηγμένη,αξιοπρεπής εταιρεία κάποια στιγμή θα πάρει την θέση που της αξίζει,σε συνδυασμό με το πρώτο τρίμηνο που ήταν καλό ξεκίνησα να μαζεύω,ειλικρινά δεν περίμενα τέτοια εκτίναξη των κερδών,αλλά νιώθω διαισθανομε ότι τάχει πάρει ο χαλιωρης στο κρανίο βλέποντας κεφαλαιοποιήσει ανταγωνιστών,τον βοήθησε η συγκυρία και φεύγει,που θα πάει;δεν ξέρω,αλλά με 33 εκατ κέρδη και ΡΕ 10 μπορεί να γράψει 7.55,και δεν θα ναιακριβη,θα το κάνει;αν ήδεν ξέρω,εδώ όμως δεν θα μείνει,παίζει με ΡΕ εννιαμηνου 6,4,το ότι έχει κάνει δρομολόγιο δεν Μ ενδιαφέρει και ο όγκος που κάνει δείχνει ότι κάποιοι αγοράζουν εδώ.το πετρέλαιο εκτιμώ τουλάχιστον για ένα χρόνο θα κυμανθεί σε κοντινά επίπεδα από εδώ,η μάσκα δουλεύει φουλ,είναι και καλή,πιστεύω και διαισθητικά ότι έχει δρόμο.

      Διαγραφή
    9. Έτσι, να διαβάζουμε απόψεις κατά το δυνατόν αιτιολογημένες. Μια και αναφέρατε την ΣΠΕΙΣ να μεταφέρω ένα σχόλιο από την "Ελεύθερη γνώμη" σχετικά με το ζευγάρι ΣΠΕΙΣ~ΕΠΣΙΛ (όχι πρόταση, απλό σχόλιο)

      Εάν προχωρήσει κανονικά το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ίσως από το 2021 να ανατείλλει η μετοχή.

      ΣΠΕΙΣ και ΕΠΣΙΛ έχουν περίπου τα ίδια ετήσια κέρδη όμως το διαστημόπλοιο έχει μισή κεφαλαιοποίηση από τη μικρή με 4 φορές μεγαλύτερο τζίρο. Πιθανή (κατ΄εμένα) εξήγηση είναι ότι η Space (και η Byte) παίρνουν κυρίως μεγάλα δημόσια έργα. Η ανάθεση των οποίων χρονοτριβεί (και συχνά το ίδιο κι οι πληρωμές τους). Η Space έχει προσλάβει κι εκπαιδεύει αρκετούς πληροφορικάριους για το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ κοντά 2 χρόνια αυξάνοντας το κόστος μισθοδοσίας δίχως τις αντίστοιχες εισπράξεις. Φέτος η χρονιά θα είναι πιθανότατα χειρότερη απ΄την προηγούμενη. Ωστόσο η προσθήκη της Singular θα της δώσει μεγάλο αέρα.

      Η Epsilon Net είναι το ακριβώς αντίθετο. Φτιάχνει μικρά λογιστικά προγράμματα που τα διαθέτει (και τα συντηρεί) με μικρή μηνιαία υποχρέωση για τον αγοραστή. πχ της κοστίζει 100 ευρώ και τα διαθέτει με 5. Οι πρώτοι 20 (μικροί-μεσαίοι) πελάτες βγάζουν το κόστος και όλοι οι υπόλοιποι είναι κέρδος.

      https://www.capital.gr/epixeiriseis/3475484/se-ote-space-unisystems-i-proti-ektelestiki-sumbasi-tou-suzeuxis-ii

      Διαγραφή
    10. Ανέφερα την ΣΠΕΙΣ ,θέλοντας να πω ότι επενδύει,πέρα από τα παρατράγουδα,αμοιβές ΔΣ κλπ,κάποια στιγμή θα ολοκληρωθούν οι επενδύσεις και θα δούμε αποτελέσματα,ταμειακές ροές,κέρδη,ΠΟΤΕ;αν το ξερα θα μπουν πλούσιος,προσπαθώ να διαβάσω κάτω από τις γραμμές των ανακοινώσεων,να δω κάτι,δεν έχω πια θέση,την έχω στα υπόψιν μου ομως

      Διαγραφή
  34. Καλημέρα! Η Βιοσκ τελευταία έχει αυξήσει όγκους και σκουπίζει ό,τι βγαίνει...σήμερα χτυπάει τον 200άρη με μεγάλο όγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ερωτηση προς επαιοντες ,πιθανη αποκρατικοποιηση του δεδδηε και εισαγωγη στο χρηματιστηριο καθιστα υποχρεωτικη την συμμετοχη σε αυξηση τους μικρομετοχους της ΔΕΗ η οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φαντάζομαι,ότι έγινε και με τον Αδμηε.
    Όπως και να έχει η ΔΕΗ (και οι μέτοχοι της) κερδίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα στον κ Μορφονιό και στους συμφορίτες μαχητές.
    κ Τάκαρε, στο παρελθόν είχατε αποκηρύξει τον τραπεζικό κλάδο κατατάσσοντας τον στην κατηγορία ζομποτράπεζες και βέβαια η πρόβλεψή σας επαληθεύθηκε όπως απεδείχθη στο ταμπλό.
    Επειδή ο κλάδος από το απόλυτο χαμηλό στα τέλη Οκτωβρίου έχει απόδοση άνω του 100% σημειώνοντας την μεγαλύτερη απόδοση μετά την ΔΕΗ * και επειδή δεν βλέπω (ή μου διαφεύγουν) αναφορές σας για τις τραπεζικές μτχ θα σας ρωτούσα ευθέως .. πότε σκέπτεστε να τις αναρτήσετε για επενδύσιμες ?
    * ΔΕΗ Το χαρτί σας ανήκει απόλυτα είστε ο Γκουρού που το πίστευε και το πρότεινε στους αναγνώστες του ως turn around story στην μετά των κατσιαπλιάδων εποχή.
    Επειδή στον τρέχοντα χρόνο τα hot χαρτιά του χαα είναι οι τράπεζες & ΔΕΗ πολύ θα θέλαμε να δείξετε τις απόψεις σας γι'αυτές, αν φυσικά το θέλετε καi σεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω προβλέψει και πιθανό μακροπρόθεσμο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ πάτο. Το ξεχνάτε βλέπω ... Αλλά ακούγατε το βλαμμένο με τα 157447480000 nicks.

      Όμως με Ελλάδα τελείωσα ... ψάξτε για άλλους γκουρούδες για το ΧΑχα!!!

      Διαγραφή
    2. κ. Τάκη πιθανόν να μου διέφυγε αυτή η μακροπρόθεσμη πρόβλεψή σας θα σας ήμουν ευγνώμον αν τον υπενθυμίζατε.. πέραν τούτου, υπονοείται ότι θα ξαναδούμε νεότερα χαμηλά στις τραπεζικές μτχ?

      Διαγραφή
    3. Κύριε Babi επειδή οι συστημικές αντέδρασαν περισσότερο από 100% από τα χαμηλά τους έπαψαν να έχουν ρίσκο κι έγιναν άξιες επένδυσης? Μια μετοχή που πέφτει 30% και μετά ανεβαίνει 40% και ξαναπέφτει κατά 50% και ξανααυξάνει κατά 100% εσείς θεωρείτε πως απευθύνεται σε επενδυτές ή σε παίχτες?

      Όταν ένα δάνειο κοκκινίζει καταναλώνει το 100% του υπολοίπου του από το κεφάλαιο της τράπεζας ως πρόβλεψη. Εάν δηλαδή έχει βαρέσει ένας μεγαλοξενοδόχος κανόνι με υπόλοιπο 5εκ (τυχαίο παράδειγμα), η τράπεζα πρέπει να αφαιρέσει από το μετοχικό κεφάλαιό της 5 εκ ως πρόβλεψη. Εάν η τράπεζα αργότερο πουλήσει την μονάδα στον χ για 1 εκ τότε η τράπεζα παίρνει το ένα εκ και το αφαιρεί από τα 5 των προβλέψεων με αποτέλεσμα να μειώνεται το ποσό που θα χρειαστεί να βρει από την ΑΜΚ.

      Αγνοώ τι θα κάνουν οι τράπεζες, ειλικρινά επιθυμώ το καλύτερο για όσους φίλους τις κατέχουν, όμως υπάρχουν πολλά εμπόδια μπροστά. Γνώμη μου βέβαια, πιθανά λάθος.

      Διαγραφή
    4. Νεότερα χαμηλά όμως με τα νέα δεδομένα (εμβόλιο) ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Νομίζω ότι πρώτη η Πειραιώς με την ΑΜΚ τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα δείξει το δρόμο και στις άλλες και στους παίχτες.

      Διαγραφή
    5. κ.Hippy ευχαριστώ για την διάθεσή σας, αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό σας και κατέχω τους προβληματισμούς που αναφέρατε, βλέποντας όμως στο ταμπλό την συνεχή ανοδική αντίδραση που βγάζουν και κάνοντας (αβάσιμες) σκέψεις πχ άνοδος χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να συνεχιστεί ή εξυγίανση τραπεζικού συστήματος με διάφορα προγράμματα τύπου ''Ηρακλή'' & bad bank ή βελτίωση των τιμών στα επίπεδα της τελευταίας αμκ ώστε να προχωρήσουν σε μία νέα αμκ που θα φαίνεται ελκυστική, ακόμη τελευταία σποραδικά πέφτει και το σενάριο για άνοδο δείκτη και πρόωρες εκλογές, επίσης βλέποντας το τελευταίο διάστημα από αρχή Νοέμβρη τους αυξημένους τζίρους που κατευθύνθηκε στα τραπεζόχαρτα (που δεν είναι λεφτά μαρίδας) ευλόγως αναλογίζομαι αν ήρθε η ώρα των τραπεζών. Έχω θέση στην αλφα στο 1,80 αναμένω μια εξαέρωση εντός του μηνός για να διπλασιάσω την θέση μου ώστε να απεγκλωβιστώ έως τις εκδηλώσεις του Μαρτίου 2021 .Εσείς κ. Ηλία έχετε Η σκέπτεστε να πάρετε θέση ασχέτως τα προβλήματα που τις ταλανίζουν, στο χαα η προσδοκία έχει άξία? Μαύρη γάτα άσπρη γάτα αρκεί να πιάνει ποντίκια...
      Περιττό αλλά θα το πω, βγάζω το καπέλο μου όταν σε μελετώ..

      Διαγραφή
    6. Κύριε Babi "άνοδος χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να συνεχιστεί" θα το λέγαμε και σλόγκαν του ΧΑΑ (συμπεραίνω πως έχετε αρκετά ένσημα στην αγορά). Νομίζω ότι μετά από τόσες "καμμένες" ΑΜΚ θα πρέπει να αναθεωρήσουμε μερικώς αυτήν την άποψη. Δέχομαι όμως ότι κάτι που πιέσθηκε πολύ μπορεί να υπεραποδώσει προσεχώς. Εκτός από τις τράπεζες στην ίδια κατηγορία (υπερπίεσης) βρίσκονται και κάποιες κατασκευαστικές ακόμα και η ΔΕΗ παρά την μεγάλη 16μηνη κίνηση. Όλοι αγαπάμε την υπεραπόδοση, προσπαθώ να την πάρω για τμήμα του χαρτοφυλακίου μου μέσα απ΄τις τελευταίες καθώς φαίνεται να ευννοούνται από το PEPP. Τις τράπεζες τις σκέφτομαι για την περίοδο που θα κάνουν τις ΑΜΚ τους.

      Διαγραφή
    7. -Κυριε babi το εχει γραψει ο κυριος Τακης τον Ιουνιο οτι γινεται μαζεμα στις τραπεζες και
      το πιθανοτερο ειναι να εχουν δει τα ιστορικα χαμηλα τους.
      - Κυριε Τακη εγω το επαιξα το στοιχημα τραπεζες,μυτιλ,δεη απο τα χαμηλα.
      Παρολο που γενικα τα βλεπω αισιοδοξα τα πραγματα βλεπετε καμια σοβαρη διορθωση;

      Διαγραφή
    8. Όντως, γύρισα πίσω και είδα το σχόλιο 16/6 στα 0,60-0,70 η συνέχεια επιφύλαξε ένα -30% αλλά βέβαια ουδείς μπορεί να προβλέψει το απόλυτο σε κάτω ή πάνω, ήδη όσοι μπήκαν σε εκείνο το σημείο γράφουν ήδη +50% Εγώ πάντως πιστεύω ότι οι τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν στο αναμενόμενο ανοδικό και αναμένω κάποια διόρθωση για επιβίβαση. Chris@ είσαι ο ίδιος και στο capital?

      Διαγραφή
    9. chris σόρυ σε μπέρδεψα με παρόμοιο name..

      Διαγραφή
  38. κ. Τάκη, σε γενικά πλαίσια αντιλαμβάνομαι πλήρως τη προσέγγιση σας για το ΧΑΑ. Αποδεχθείτε όμως ότι υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία είναι αρκετά συνδεδεμένα με τα σχολια σας εδω και χρόνια όχι εγώ, ίσως και εξαρτημένα, όπως και άλλων φίλων του ιστολόγου σας που συνομιλούν μαζί σας και που ενδεχομένως να μην έχουν την δυνατότητα να ενασχοληθούν σε άλλες αγορές λόγω ωραρίου. Το κύριο σώμα των αναρτήσεων σας ακολουθεί ένα περισσότερο ορθό - αυστηρό και υπηρεσιακό λόγο και πολύ καλά μάλιστα κάνετε και οι αναρτήσεις υλικού σας στοχεύουν στο να συμπληρώσουν τα διδακτικά εφόδια σε όλους μας έστω και αν η παρουσία κάποιων λόγω ανωνυμίας των προσπαθεί να εμποδίσει και να ενοχλήσει εσάς προσωπικά. Να ξέρετε ότι το ίδιο ενοχλεί και εμάς, ασχέτως εάν επεμβαίνουμε η όχι το κάνουμε για αυτονόητους λόγους. Το γεγονός αυτό κρίνεται ιδιαιτέρα ουσιαστικό κέρδος από τη χρήση του ιστολόγου σας, διότι όλοι είναι σε θέση να γνωρίζουν την «μοναχική πορεία» του κάθε ενός μας και αργά αλλά εποικοδομητικά να γίνεται η χρήση του ιστολογίου ως εργαλείο ενημέρωσης και επιμόρφωσης και όχι μόνο κερδοσκοπίας η όποτε συμφέρει τον καθένα μας βάση επιλογών αγοραπωλησιών και μόνο. Το γεγονός ότι - θέλω να πιστεύω - η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι η δημιουργία και χρήση του blog δεν εξυπηρετεί μόνο τον δημιουργό του, αλλά προφανώς δημιουργεί οφέλη και στους αναγνώστες, έρχεται να ενισχύσει τον προηγούμενο ισχυρισμό.
    Βασιζόμενοι στο μοντέλο της θεωρίας του κινήτρου (motivation theory), αυτή η μελέτη εξετάζει την αντιλαμβανόμενη χρησιμότητα, αντιλαμβανόμενη ευκολία χρήσης, την φήμη, την αμοιβαιότητα, την διασκέδαση βοηθώντας άλλους, την κοινωνική ταυτοποίηση σαν τους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πρόθεση για χρήση ιστολόγου, χωρις να σας γνωρίζω βέβαια θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες μελέτες για εσάς είναι πλέον ασήμαντες. Το κίνητρο σας θα πρέπει να είναι/εχει κατά τη δική μου εκτίμηση πιο πολυμορφικούς και παράλληλα αόρατους σε βάθος δεσμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εξαιρετικός ο λόγος σας. ο sir έχει ανοίξει τα φτερά του. στη θεωρία της αλλαγής αλλά τελικά και στις ίδιες τις αγορές υπάρχουν οι πρωτοπόροι, οι ακόλουθοι και στο τέλος έρχονται και οι πρώην ακούνητοι, οι κατά τα λεγόμενα σταθεροί, εγώ βέβαια αλλιώς τους αποκαλώ αλλά τέλος πάντων. από το λίγο που τον βλέπω Ο sir είναι πρωτοπόρος και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε δεν πτοείται από όποιες μικροαναποδιές καθώς κατέχει και εξελίσσεται, ας τον αφήσουμε λόγω του παράγοντα χρόνος (24ώρες), να πετάξει και να μας παρασύρει στην πτήση του! με κάθε καλή διάθεση και χωρίς να θέλω να παρέμβω στην δική του επικοινωνία.

      Διαγραφή
  39. Επίσης κύριε hippy η τιμή του πετρελαίου είναι σταθερά χαμηλά,έχει πια κέρδη η εταιρεία από το χρηματοοικονομικό κόστος,μεγάλη μείωση του δανεισμού,επίσης δεν μπορώ να αξιολογήσω τις αναδιαρθρώσεις που έχει κάνει πόσο θα βοηθήσουν σε βάθος χρόνου και βλέπω πολύ όγκο κάποιοι φεύγουν,αλλά κάποιοι μπαίνουν,το κάνουν οι μικροί;δεν νομίζω,αλλά να κάνουμε μια σύγκριση και με τα πλακρ που έχουν κεφαλαιοποίηση 416 και εκτιμώ στο τέλους του χρόνου θα χουν πάνω κάτω την ίδια κερδοφορία με τα Πλαθ,βέβαια οι Κρητικοί έχουν και ταμείο,συνεχίζω να ποντάρω δυνατά στα Πλαθ,ελπίζω να μου βγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Να γράψω μερικά γνωστά,εννιαμηνο τζίρος 253,73,απο230,49,κέρδη 25,5 από 8,24,δανεισμός 40,246 από 83,528,καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια 0,24 ,καθαρός δανεισμός προς ebita 0,76,και κοιμασε ήσυχος,γνωστά αυτά που έγραψα,επανάληψη κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕ κέρδη του 2020 και του 2021 αθροιστικα θα ΕΊΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΆΓΕΤΑΙ ΕΚ ΝΈΟΥ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΉΡΙΟ, ΤΑ ΣΈΒΗ ΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΕ

      Διαγραφή
  41. Γεια σου laris,με έσωσε το ΠΛΑΘ,μετά την σφαλιάρα του Ικτίνου,να Σάι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ εκεί ξέρεις ούτε λέπι δεν έδωσα, κακώς βάσει των απολεσθέντων κερδών, καλώς κατ εμέ βάσει των μελλοντικών, αφού έχω προσωπική εικόνα των όσων συμβάινουν σε όλα τα επίπεδα. Όμως δεν θα μιλήσω αφού τπτ δεν είναι σίγουρο. Πάντως σε γεν γραμμές όλα καλά θα περάσει τον Κάβο θα ρθουν οι υπεραξίες.

      Διαγραφή
    2. Το ελπίζω,ίσως αργότερα το 2021 το ξανακοίταξα και εγω

      Διαγραφή
  42. Και κάτι άλλο κύριε hippy,βλέπω στην ΣΠΕΙΣ ,αν θέλουν να κάψουν τελείως τα αποτελέσματα φέτος,ίσως και δικαιολογημένα,οπότε θα κάνουν μια καλή μάζωξη σε χαμηλότερα επίπεδα,το τελευταίο σκούπισμα,έτσι ίσως προλάβω να πάρω κάνα σκουπιδακι,ΧΑ,ΧΑ,καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα σας κύριοι,

    Η θέση μου στην Eurobank από 0,30€ επωλήθει σήμερα στα 0,60€, όπως είχα θέσει ως στόχο, με καθυστέρηση ολίγων μηνών ωστόσο. Θα βοηθήσει να ανέβει η κατηγορία του νέου SUV που σχεδιάζω να αποκτήσω. Ή λέτε να κινηθώ στο χώρο των EV που είναι και της μόδας;

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κε Γιατρέ ποια είναι η άποψη σου για την διαφαινόμενη αμκ στον Ελλάκτωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κε Τάκη, να περιμένουμε λίστα μετοχών για το 2021, από Ελληνικό Χρηματιστήριο όπως κάθε χρόνο ή το έχετε εγκαταλείψει τελείως το άθλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Να μας πει και ο κύριος Τάκης αν το επιθυμεί τι γίνεται με τον ΚΥΡΙΟ και έχει αυτήν την εικόνα στο ταμπλό. Βλέπουμε έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά τους και με μεγάλες αποδόσεις άλλες εταιρείες που συνδέονται με μεταφορές και τουρισμό, όπως ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ, ΜΟΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μερικές σκέψεις για τον ΜΥΤΙΛ.

    Από όπου και να το πιάσεις υπάρχει προοπτική. Ενέργεια, κατασκευές, καλά τοποθετημένος και ώριμος για τις επιδοτήσεις της ΕΕ, έργα σε όλο τον κόσμο, ικανό μάνατζμεντ.

    Χρηματιστηριακά, αργός και σταθερός (ότι πρέπει για μακροχρόνια διακράτηση), κάνει αγορές ιδίων (0,5-1 εκ τη μέρα), δίνει μέρισμα και να θυμίσω ότι ο Watsa είχε μπει με 100εκ στο 4,80.

    Ο λόγος που τον εξετάζω ξανά είναι γιατί θέλω να αυξήσω θέση. Πιστεύω ότι είναι από τις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να βάλει κανείς ταβάνι με βάση παλιότερη απόδοση της μετοχής (η οποία μόνο άσχημη δεν ήταν). Η εταιρεία έχει μπει σε νέα εποχή και θα αναπτύσσεται συνεχώς. Δεν αποκλείω σε βάθος 10ετίας να δει το νούμερο που είχε δώσει ως γκουρουδιά ο κύριος Τάκης πίσω στο 2017-18.

    Η μετοχή έχει κάνει μια άνοδο από τα 4,80 το Μάρτη στα 11,50 τώρα, δηλ πάνω από 100% και τώρα βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Αυτό που με χαλάει είναι ότι στην μεγάλη πτώση του Μαρτίου έκανα μια αγορά στο 5,40 την οποία έδωσα στο 7,10 και τώρα σκέφτομαι για μεγαλύτερη αγορά στα 10,xxx. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σώφρον αυτό.

    Τελικό συμπέρασμα, δεν θα αγοράσω κάτι προς ώρας. Διακράτηση στα κομμάτια που έχω και αν τυχόν γίνει κάποια πτώση θα αγοράσω ...με το φορτηγό αυτή τη φορά.

    Σημείωση: αυτή την περίοδο παίζω στο ΧΑ μόνο με ΠΕΡΦ, ΜΥΤΙΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κύριε Τακη να περιμένουμε από εσάς δύο τρεις επιλογές για την καινούργια χρονιά με τις αναλύσεις σας να υπάρχει και λίγο πιο πολυ ενδιαφέρον στην ομάδα? ΕΝΟΩ για το ΧΑΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα κάνω το ίδιο λάθος με το περσινό, όταν προς χάρη των αναγνωστών έβγαλα επιλογές (θα θυμάστε μάλλον, ότι δεν είχα σκοπό να βγάλω και δεν μου άρεσε η αγορά μας) ..... με αποτέλεσμα να χαρούν κάτι ηλίθιοι και άσχετοι, όπως ο χαζοπροφήτης Αυνανίας των 2360000 nicks. Τέτοιο λάθος δεν θα κάνω φέτος.

      Ο γκουρού πρέπει να επιλέγει όταν θέλει και όταν δει κάτι καλό που το πιστεύει και όχι όταν ΠΡΕΠΕΙ!!

      Η Ελλάδα είναι ακριβή. Δεν υπάρχει τίποτα ωραίο ... αν δεν αλλαξουμε χρηματιστηριακή λογική όλα είναι ακριβα. Δεν υπάρχουν επενδυτικά ptojects, καινοτομία ανύπαρκτη, νέες εταιρείες δεν έρχονται στο ΧΑχα, είναι πολλά τα στραβά ... έχουν μείνει τρεις και ο κουκος στο ΧΑχα.
      Προς Θεού η αγορά, θα πάει καλά. Έρχεται χρήμα και στην Ελλάδα και είναι πολλά τα λεφτά .... αλλά εμένα δεν μου κάνει πλέον η Ψαροκώστενα. Βαρέθηκα και τους ντόπιους άχετους χαζοπροφήτες Αυνανιες ....
      Έχω 2 με 3 επιλογές απο ΧΑχα ... αλλά για ΧΑχα περιορισμένα λόγια και μικρό ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  49. Γιατρέ πια η γνώμη σου για την αύξηση του Ελλακτωρα? Να μπούμε με δικαιώματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε το dilution για όσους δεν λάβουν μερος αν γίνει η ΑΜΚ θα είναι ελάχιστο.Εγω όπως έχω αναφέρει είμαι αγορασμένος 1.40€ μέσο όρο. Θα πουλήσω δικαιώματα. Και ίσως αυξήσω το ποσοστό μου απευθείας από το ταμπλό αν δω καλές τιμές.

      Διαγραφή
  50. Mevaco: Σύμβαση με JUWI Hellas για παραγωγή μεταλλικών βάσεων φ/β πάρκου
    https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2056307/mevaco-symvash-me-juwi-hellas-gia-paragogh-metalli.html

    Συγνώμη κ. Τάκη αν σας συγχύζω, αλλά το συγκεκριμένο έργο που θα υλοποιηθεί το 2021 θα φέρει τζίρο 10εκ.(;) τουλάχιστον στην εταιρεία, όταν όλος ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο του 2020 είναι 6,0εκ. και 12,6εκ. το 9μηνο του 2019! Βέβαια δεν ξέρω πόσο θα είναι το περιθώριο κέρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. ΙΝΤΚ.ΙΝΛΟΤ. ΙΝΤΚΑ
    Όπως είχε πει σε συνέντευξη, νομίζω ο κ.Λασκαριδης, σιγά σιγά, φεύγουν τα παλιά τζάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Τέρμα το Ελληνικό συντεκνοι?
    Όλοι στα spac?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν και είναι σχετικά νωρίς για να γράψουμε τις επιλογές του 2021 νομίζω ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι μια απ΄αυτές. Εξαιρετική συμπεριφορά στο ταμπλό παρά την μεγάλη της άνοδο. Ποστάρω την σημερινή πρόταση της Eurobank Equities προς τους ξένους πελάτες της

    PPC | Holistic transformation, more to come

    Rating: Buy (initiation)

    Target Price: €10.0

    We initiate coverage of PPC with a ‘Buy’ recommendation and a €10.0 PT, while adding the stock in our top picks list.

    In our note, we deep dive into PPC, Greece’s largest energy utility and sole owner of the electricity distribution network operator (HEDNO). The group’s restructuring story has had few precedents both in the EU energy sector and in the Greek corporates’ space, with adj. EBITDA almost tripling yoy in 2020 by virtue of regulatory amendments, self-help actions and a favourable input cost environment.

    Most importantly, a 2nd transformation phase is set to unfold with further portfolio restructuring and scaling-up of renewables (RES). As such, PPC’s adj. EBITDA capacity seems to have been rebased to >€0.9bn, a level we see as achievable in 2021e notwithstanding the higher input costs. With further cost savings kicking in and with the conventional generation unit about to turn the corner, we see adj. EBITDA being sustained at >€1bn in 2022-23, translating to c7% CAGR in the next 3-year period.

    The potential monetization of HEDNO (sale of a 49% stake in the distribution operator is underway, €3bn RAB) is an additional short-term catalyst which could further crystallize value and lead to additional deleveraging, while providing balance sheet optionality (e.g. accelerated RES capacity roll-out).

    On valuation, the stock trades at a >35% discount vs the broad peer group, still a good entry point in our view, notwithstanding the c68% rally year-to-date. This is especially the case as, on our reverse-engineering exercise, at the current price PPC’s Generation/Supply/RES segments are valued at just 3.5x 2021 EV/EBITDA, quite punitive in our view given the unfolding of PPC’s decarbonization strategy. Our PT is based on a SOTP, effectively valuing HEDNO at small premium to RAB and other segments at c4.8x 2021 EV/EBITDA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Hippy, υπάρχει κάποιος ή κάποια υπηρεσία που να καταγράφει τα τμήματα αναλύσεων και να βγάζει accuracy score? πχ θα εκτιμούσα πολύ περισσότερο εάν ήξερα τη πληροφορία ένα τμήμα ανάλυσης να βγάλει Buy στα 2 ευρώ Buy από ένα άλλο που το έβγαλε στα 7 για τα 10.

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα κυριε hippy. Έχετε ασχοληθεί καθόλου με τα ΠΛΑΘ? Εάν ναι πως βλέπετε να εξελίσσεται? Ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σας

      κύριε gk έχω ζητήσει από τις ΑΧΕ που συνεργάζομαι να μου στέλνουν τις εκθέσεις-αναλύσεις-προτάσεις προς τους πελάτες τους (κυρίους ξένους, αυτοί κατέχουν τα πολλά όβολα). Επειδή ωστόσο βάζω τις εντολές μόνος μου έχω παρατηρήσει ότι αναρτούν το σύνολο των αναλύσεων τους στις πλατφόρμες.

      κύριε belarique πιο πάνω στην παρούσα σελίδα καλοί συνάδελφοι έχουν αναλύσει τα ΠΛΑΘ. Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Για λόγους εντιμότητας θα πω μόνο ότι δεν έχω θέση στην εταιρεία (προς το παρόν). Εάν πάψει να προμοτάρετε από τα οικονομικά sites και διορθώσει λίγο προς το € 3,20 ίσως αποκτήσω. Αλλιώς θα είναι μία (ακόμα) καλή εταιρεία που δεν εντόπισα όταν έπρεπε.

      Διαγραφή
    4. Προς το παρόν δυσκολεύομαι να βρω επιλογές για το ΧΑ, παρόλα αυτά είμαι θετικά διακείμενος.

      Οι 3 που μου αρέσουν είναι ΜΥΤΙΛ, ΠΛΑΘ, ΔΕΗ. Δεν θα σπεύσω όμως να χαλάσω ρευστότητα για να μην την πατήσω όπως πέρυσι.

      Αυτές που θεωρούσα πολύ υποτιμημένες και τελικά ξύπνησαν είναι οι ΕΛΣΤΡ και ΚΟΡΔΕ. Αυτές για να τις αγοράσεις όμως πρέπει να είσαι φανατικός, γιατί είδατε τι υπομονή χρειάστηκε τόσο καιρό στα χαμηλά.

      Τέλος, διάβασα σε ένα άρθρο ότι όποια μέρα κι αν σηκώσεις από το 2021 θα είναι κατάλληλη για εκλογές. Υπό αυτή την έννοια η ΔΕΗ μπορεί να πάει και 10 και 12 και 14 (απ' ότι φαίνεται ξεκίνησε σήμερα).

      Διαγραφή
    5. Έχω παρόμοιο προβληματισμό. Οι επιλογές του 2020 σε γενικές γραμμές πήγαν καλά. Δεν αποχωρίζομαι προς το παρόν τη σημαιοφόρο ΤΕΝΕΡΓΑ ούτε τους παραστάτες ΜΥΤΙΛ, ΚΟΥΕΣ. Αλλά και την πρώτη τετράδα την πιστεύω (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ). Με βλέπω να μένω σχεδόν αμετάβλητος. Μόνο τις μικρές ΦΡΙΓΟ, ΜΕΒΑ έχω ξεφορτωθεί απ΄τις περσινές επιλογές και τις έχω αντικαταστήσει με ΣΠΕΙΣ. Θέλω να πιστεύω ότι με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που επιτέλους ξεκινά το 2021 θα είναι η χρονιά της (τιμή στόκος € 8)

      Διαγραφή
    6. Παρέλειψα να προσθέσω τον ΟΤΕ...η επιστροφή κεφαλαίου τηn πώληση της Telekom Romania που αναμένεται μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2021, θα διανεμηθεί στους μετόχους έκτακτο μέρισμα της τάξης του 3-4% του μετοχικού κεφαλαίου. Αν προστεθεί και το κανονικό μέρισμα των περίπου 0,65 ευρώ περιμένουμε περί το €1 συνολικά από την εταιρεία.

      Υπάρχει επίσης η πώληση της Telekom Romania Mobile προσεχώς και σταθερά η αγορά ιδίων μετοχών. Η Citi δίνει στόχο τα €20, εγώ βολεύομαι και με τα €16.

      Διαγραφή
    7. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3498636/citi-erxetai-rali-47-ston-ote-kai-simantiki-antamoibi-ton-metoxon-me-merismata-kai-buyback

      Διαγραφή
    8. να προσθέσω και 2 μικρά διαμαντάκια κιεγώ...ΦΛΕΞΟ & ΕΒΡΟΦ (disclaimer: έχω πρόσφατη θέση και στις 2).

      Διαγραφή
    9. Κε hippy για την ΕΧΑΕ τι σκέφτεστε; Έχει δώσει περίπου +50% περίπου από τα χαμηλά αλλά η είσοδος της GS με μπέρδεψε. Αξίζει για long με το καλό μέρισμα ή απλά δεν είναι βιώσιμο κ αξίζει μόνο για παίγνιο;

      Διαγραφή
    10. Η συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑΑ έχει αυξηθεί. Έχω κι εγώ μια μικρή θέση και την θέληση να την πάω ως το Πάσχα/2021 ή τα €4,50 ότι έρθει πρώτο.

      Διαγραφή
    11. Με την προτροπή ενός φίλου κοίταξα ένα χαρτάκι,έχει πολλή ψωμί και κάποιο ρίσκο,θα κοιτάξω να ψωνίσω από Δευτέρα και θα το δημοσιοποιήσω,να ξεφορτωθώ λίγα ΠΛΑΘ γιατί έχω υπερβολικά πολλα

      Διαγραφή
    12. Κε gk υπάρχουν μεγέθη που μετρούν την απόδοση ενός portfolio manager σε σχέση με το πως πήγαν οι επιλογές του.Αν θέλετε να το ψάξετε,αναζητήστε τα μεγέθη information coefficient και breadth.Μακάρι να χρησιμοποιούνται τέτοιες μετρήσεις,αλλά στην Ελλάδα, θα εντυπωσιαζόμουν αν έβλεπα κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
  55. ΔΡΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΡΟΜΕΑΣ,😅😅😅😅☺️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλημέρα! Δεν κρατιέται η Βιοσκ...σταθερή αξία η Profile, σκουπίζονται τα πάντα, όλο και μεγαλώνει σαν εταιρεία.. ετοιμάζεται και η ΓΕΒΚΑ, αργά αργά κι εκνευριστικά, ακούνητη εδώ και μια εβδομάδα, έχοντας κάνει κι αυτή χρυσό σταυρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αλλά και η ΔΕΗ κύριε Τάκη, θωρηκτό κι αργότερα υπερηχητικό...τρομερή η επιλογή σας τότε στα δύσκολα...πιστεύω ότι είναι μία από τις λίγες εταιρείες που σας κρατάνε κάπως το ενδιαφέρον από Ελλάδα και είναι και μία εξαίρεση στις αργές διαδικασίες της χώρας μας...αν και πιστεύω εδώ και καιρό και το έχω πει παλιότερα ότι έχουν συμβεί και θα συμβούν αρκετές θετικές αλλαγές στην Ελλάδα τα τελευταία και τα επόμενα χρόνια και θα το δείξει και το χρηματιστήριο κάποια στιγμή αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Επιλογές 2021 γιοργος Ιντεάλ βυτε Ιντρακόμ εκτερ λογισμός ιλιδα κουαλ βιοσολ βαρνη επίλεκτο εθνηκητραπεζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Βλέπω πολύ ψωμί και αγόρασα σήμερα ΑΛΜΥ,ρύθμισε τα δάνεια ,καλό εξάμηνο,πολυεθνική,το μόνο αρνητικό για μένα ο υψηλός δανεισμός,αλλά ρυθμισμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μυλωνας για εμενα ειναι το προβλημα μοναχοφαης, απο τις ελαχ. Μτχ που εχασα λεφτα, μικρο σε ποσοστό, αλλα μεγαλο σε ποσο, μακρυά, ο ανθρ. Δεν αλλάζει

      Διαγραφή
    2. Πεσμου κάποιον που δεν είναι μοναχοφαης,να φάμε και εμείς κάνα κοκαλακι,δεν πήρα πολλά 6500 ΤΜΧ,αλλά πιστεύω ότι έχει πολλή πάνω,έχει καθαρίσει με τις τράπεζες,αν κινηθεί και κυνηγήσει την δουλειά θα είναι πολλή θετική έκπληξη το 2021 και φυσικά συνεχίζω πολύ φορτωμένος με ΠΛΑΘ από 1,9 και 2,6

      Διαγραφή
    3. Οκ η εταιρια, πολυεθνικη μου αρεσει, αλλα ρε γαμωτο...οταν βλέπω την πονηρη μελαμψη όψη του μαιμουδιαρι, δεν μου παει κωνσταντίνε

      Διαγραφή
    4. Έχει γεμίσει μαιμουδιαρηδες,ονόματα να μην λέμε,το ζητούμενο είναι να υπάρξει βελτίωση των μεγεθών,οπότε θα υπάρξει και προσδοκία,έχει πολλά τέτοια περιθώρια και στο τέλος τέλος εγώ δεν παντρευομε καμμία,αν μου κάνει πολλά τσαλιμακια την πουλάω,καλές γιορτές,σ ολους

      Διαγραφή
  60. Κε Hippy, σε συνέχεια της ανάλυσης που μου χατε ποστάρει για τις πετρελαικές καθώς και το εξαιρετικό βιβλίο του Gallea & Patalon που πήρα μετά την αναφορά σας σε αυτό από το report της Citi https://www.capital.gr/technology/3504077/citi-oi-epiloges-ton-tolmiron-ependuton-gia-to-2021-ti-apokaluptoun-ta-xristougenniatika-rantebou-ton-xrimatiston contrarian ενδιαφέρον βλέπω για upside σε αυτά που αναγράφει στα ALTRIA, WELLS FARGO & EXXON MOBIL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγοράζοντας σε τιμές Black Friday οι πιθανότητες απώλειας κεφαλαίου σχεδόν μηδενίζονται κύριε gk έτσι δεν είναι? Έχω θέση στους τρεις "πιεσμένους" κλάδους αλλά όχι σε δολάριο. BATS.L, BNP, BP.L και Repsol οι δικές μου αντίστοιχες επιλογές στο χαρτοφυλάκιο.

      Διαγραφή
    2. Black Friday! :) φαντάζομαι λόγω πρόβλεψης πτώσης του δολλαρίου και αντίστοιχα άνοδο των ευρωπαϊκών και όχι για κόστη συναλλαγών επιλέγεται εκτός δολλαρίου. Στο BATS θα σας ακολουθήσω αντί για ALTRIA. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Επιπλέον τα μερίσματα των μετοχών στο νησί είναι αφορολόγητα.

      Διαγραφή
  61. Καλημέρα σε όλους! Μήπως γνωρίζει κάποιος για την εισαγωγή στο ΧΑ της Interlife σε ποια τιμή θα μπει και αν αξίζει για επενδυση ειδικά ο Κύριος Τάκης αφού την περιμέναμε πως και πως! Και αν γίνεται μια ανάλυση με τα σημερινά δεδομένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Τσακ εκτιμώ ότι η εισαγωγή θα γίνει στην τιμή που είναι στο ΧΑΚ, δηλαδή πέριξ του 2,40 ήτοι κεφαλαιοποίηση 44εκ, γιατί δεν πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου αλλά για διαπραγμάτευση των υπαρχουσών μετοχών ώστε να αποκτήσει εμπορευσιμότητα.

      Ως ασφαλιστική τα πηγαίνει μια χαρά. Στα αποτελέσματα του Α' εξαμήνου υπάρχει μεγάλη ζημιά από την αποτίμηση χρηματοοικονομικών στοιχείων αλλά αυτό θα διορθωθεί σταδιακά με την ανάκαμψη των αγορών. Γενικώς αυτό δεν το λαμβάνω υπόψιν και πολύ.

      Πάντως κάτω από τα 4 δεν δίνω τίποτα, καλύτερα να τις κάψω (δεν καίγονται κιόλας γιατί είναι άυλες). Πιστεύω ότι θα τραβήξουν και το ενδιαφέρον των θεσμικών καθώς μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο η ΕΥΠΙΚ, τώρα θα υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή εξίσου αξιόλογη, η οποία θα προσφέρεται για μακροχρόνια διακράτηση.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κύριε Ευρωβλάχε και καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει δηλωθεί ημερομηνία που θα τοποθετηθεί στο ταμπλό καθώς επίσης και αν θα δημοσιευθεί ή έχει δημοσιευθεί ενημερωτικό σημείωμα.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα κύριε Monte Carlo, καλά Χριστούγεννα και σε σας!

      Η ημερομηνία εισαγωγής θα οριστεί με ανακοίνωση της εταιρείας. Το ενημερωτικό δεν έχει αναρτηθεί κάπου ακόμα.

      Δεν σας βοήθησα, πιστεύω όμως ότι είμαστε κοντά. Τώρα που την έψαξα ξανά, είδα ότι πήρε ένα +10% αυτή την εβδομάδα.

      Διαγραφή
  62. Καλησπέρα σε όλους,
    Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσω την ΠΠΑΚ (είμαι από τους μετόχους που έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν μαζί με τον κ. Τσουκαρίδη και για αυτό απέφευγα να γράφω εδώ και λίγο καιρό).
    Είναι μια εταιρεία που με σεβάστηκε και με υπηρέτησε (και εμένα και όσους μικρομετόχους την εμπιστεύτηκαν) όσο λίγες.
    Είναι κρίμα που θα βγει από το ΧΑΑ.
    Καλά Χριστούγεννα σε όλους εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα κ. Ξενοφών. Ναι είναι πολύ κριμα που θα βγει...Την εχω πολύ καιρό... Ξέρετε αν η δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 10% θα γίνει στην ίδια τιμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το γνωρίζω 100%, αλλά θα μου έκανε τεράστια εντύπωση αν συνέβαινε κάτι διαφοτερικό (Νομικά δεν μπορεί να γίνει κάτω από το 6,66€. Δεν βλέπω πάντως κάποιο λόγο να γίνει και πάνω από την τιμή που πούλησε ο μεγαλομέτοχος).

      Διαγραφή
    2. Το ξέρετε πόσο σας εκτιμώ σαν άνθρωπο και επενδυτή. Τώρα που θα την αποχωριστώ, πολύ θα ήθελα (αν θέλετε βέβαια και σεις) να μας πείτε το χαρτοφυλάκιο σας για να πάρω καμιά ιδέα από τις εγχώριες αφού δεν επενδύω στα ξενα.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λογια.
      Το χαρτοφυλάκιο μου το έχω αναφέρει πολλές φορές εδώ. ΕΥΠΙΚ, ΦΛΕΞΟ, ΕΛΒΕ, ΑΔΜΗΕ, ΠΛΑΚΡ, ΟΛΠ, ΒΟΣΥΣ, ΓΕΒΚΑ, ΕΥΑΠΣ και ΝΑΚΑΣ.
      Τελευταία έχω αγοράσει λίγα τεμάχια ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΣΠΕΙΣ.
      Τα χρήματα από τα ΠΠΑΚ θα πάνε μάλλον σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΣΠΕΙΣ και ΑΔΜΗΕ (με αυτή τη σειρά από άποψη ποσού που θα διαθέσω).

      Διαγραφή
    4. Να΄στε καλα, καλα Χριστουγεννα και καλα κερδη!
      Και σε σας κ.Τακη πολλες ευχες!

      Διαγραφή
  64. κ. Ξενοφών τα χαρτοφυλάκια μας έχουν αρκετές ίδιες μετοχές. Τελειώνοντας τη χρόνια θα ήθελα να γράψω το δικό μου...

    Οι μεγαλύτερες θέσεις μου:
    ΜΥΤΙΛ, ΟΛΘ-ΟΛΠ (μου αρεσουν κ τα δυο κ μοίρασα την θέση), ΠΛΑΚΡ, ΕΛΛ.

    Οι μικρότερες: ΕΥΑΠΣ, ΦΛΕΞΟ, ΑΣΚΟ, ΒΟΣΥΣ, ΓΕΒΚΑ.

    Και δύο στοιχήματα (μικρές θέσεις)
    ΜΟΥΖΚ, ΜΕΒΑ, αγορασμενες κοντά στα χαμηλά τους.

    Λείπει κάποια μετοχή από τον κλάδο της τεχνολογίας...δεν μπορώ να κατανοήσω τον τρόπο αποτίμησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων τις καθεμιάς.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους, και υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. Βασίλη,
      Όντως τα χαρτοφυλάκιά μας έχουν εντυπωσιακά πολλές κοινές μετοχές.
      ΜΥΤΙΛ έχω αγοράσει κάποιες μετοχές στο χαρτοφυλάκιο της κορούλας μου (αποφάσισα σε αυτό να ακολουθήσω το παράδειγμα του κ. hippy, μια συντηρητική μετοχή με σκοπό να μείνει στο χαρτοφυλάκιο για πολλά χρόνια).
      Μέχρι πριν λίγο καιρό η μεγαλύτερη θέση μου ήταν σε ΤΕΝΕΡΓ (την πούλησα στα 11,5€ και την γύρισα σε ΕΥΠΙΚ στα 3,5€), καθώς είχα αρχίσει να νιώθω άβολα με την πολύ μεγαλη άνοδο σε σύντομο χρόνο.
      Επειδή όμως η ΤΕΝΕΡΓ έχει όντως προοπτικές και οι ΑΠΕ είναι της μόδας, μπορεί εκεί να δούμε νούμερα που δεν τα φανταζόμαστε. Για αυτό με τα χρήματα της ΠΠΑΚ θα αγοράσω ΓΕΚΤΕΡΝΑ, υπό την έννοια ότι αγοράζω έτσι το 39% της ΤΕΝΕΡΓ και μου έρχονται σχεδόν δωρεάν όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες (κατασκευές, παραχωρήσεις, Ελληνικό, Καστέλι κλπ), που σίγουρα θα ευνοηθούν τα επόμενα χρόνια με το πακέτο ανάκαμψης.
      Τεχνολογία έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με εσάς. Δεν μπορώ να αξιολογήσω τον κλάδο... Εντούτοις έχω λίγες μετοχές στην Κύπρο (ΛΟΤΖ) και θέλω να αγοράσω ΣΠΕΙΣ, καθώς (παρά το πολύ κακό όνομα της διοίκησής της) είναι η πιο φθηνή, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει συνεχώς νέα έργα και έρχονται και άλλα (μόνο την ψηφιακή βίβλο να διαβάσει κανείς και θα καταλάβει τι έρχεται στην πληροφορική).

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα σε ολους ..πως βλεπετε την σπεισ μπορει να δει πενταψηφιο? Φριγο 1.5 χρονο εγκλωβισμενοι πολλοι και η μετοχη κανει συνεχως χαμηλοτερα υψηλα....κυριε τακη στο καπιταλ καποιος βαζει τα σχολια σας τα παλαιοτερα και σας εκθετει ανιλλεπως...θα πρεπει να απαντησετε νομιζω... εξάλλου ειστε σωστος παραδέχτηκατε την μεγαλη ηττα σας με το χαρτι αυτο και σας τιμα αυτο...καληνυχτα σε ολους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂