Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Δρομέας αποτελέσματα 2019 ... και μια συμβουλή!!!


ΔΡΟΜΕΑΣ
Πρίν 6 μήνες ..  με βάση τα αποτελέσματα του 6μηνου 2019 έλεγα για τα ετήσια αποτελέσματα 2019!!

 ---------------------------------------------------------------------------
Στο Α΄ εξάμηνο του 2019 ο Δρομέας παρουσίασε ενοποιημένες πωλήσεις 7,9 εκατ. ευρώ, έναντι 7,835 εκατ. του 2018 και αυτή η επίδοση είναι η τέταρτη καλύτερη. Μόνο στις χρονιές 2006, 2007, 2008 η εταιρία πέτυχε υψηλότερες πωλήσεις. Το ρεκόρ πωλήσεων είναι τα 9,478 εκατ. ευρώ πωλήσεων του Α΄ εξαμήνου το 2008, έκτοτε οι πωλήσεις της εταιρίας συρρικνωνόντουσαν, εξαιτίας της πτώχευσης της χώρας και της ύφεσης που ακολούθησε, με συνέπεια ο κύκλος εργασιών του Δρομέα να υποστεί καθίζηση στο εσωτερικό της χώρας.

Στο εσωτερικό της χώρας οι πωλήσεις ανήλθαν στα 2,365 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,38% σε σχέση με τα 2,032 εκατ. ευρώ του Ά εξαμήνου 2018, αλλά μειωμένες κατά 67,7% σε σχέση με τα 7,3 εκατ. ευρώ του Ά εξαμήνου του 2008.

Οι πωλήσεις του Δρομέα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα χάρη των διεθνών διαγωνισμών που κερδίζει στην Ευρωπαική Ένωση. Στο Ά εξάμηνο του 2019 οι πωλήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν στα 4,921 εκατ. ευρώ (5,577 εκατ. στο Α Εξάμηνο του 2018).
Αν δεχτούμε ότι και στο Β΄ εξάμηνο του 2019 θα τιμολογηθούν άλλα 5 εκατ. ευρώ πωλήσεων προς την Ευρωπαική Ένωση τότε οι πωλήσεις σε ολόκληρο το 2019 αναμένονται να κινηθούν αρκετά υψηλότερα των 16 εκατ. ευρώ.


(Η εταιρία ανακοίνωσε πωλήσεις 2019 ... 17,691 εκατ. ευρώ)

Με ένα περιθώριο EBITDA της τάξης του 18% με 20%, αναμένουμε EBITDA μεταξύ 2,9 με 3,2 εκατ. ευρώ. 

 (Η εταιρία ανακοίνωσε ΕΒΙΤDΑ 2019 ... 3,195 εκατ. ευρώ, περιθώριο EBITDA  18,06%)

Οι αποσβέσεις κινούνται στα επίπεδα του 1,5 εκατ ευρώ και τα χρηματοικονομικά έξοδα στα 1,3 εκατ. ευρώ, επομένως τα προ φόρων κέρδη αναμένονται στο κλείσιμο της χρήσης 2019, να κινηθούν μεταξύ των 200 με 400 χιλιάδων ευρώ.
Στο Ά εξάμηνο του 2019 τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στις 113 χιλιάδες ευρώ, απο 65 χιλιάδες ευρώ.

(Η εταιρία ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 2019 ... 385 χιλιάδες ευρώ ευρώ)
-------------------------------------------------------------------------

Η εταιρία επίσης ανακοίνωσε μετά φόρων καθαρά κέρδη 413 χιλιάδες ευρώ ... υψηλότερα από τα προ φόρων κέρδη, λόγω αναβαλλόμενου φόρου. 
Μην σας κάνει εντύπωση που δεν προέβλεπα καθαρά κέρδη στην περίπτωση του Δρομέα ...

Τέλος :
Η καθαρή θέση της εταιρίας είναι 26,331 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,76 ευρώ ανά μετοχή.
Ο τραπεζικός δανεισμός φθάνει στα 25,921 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 35,591 κατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο της εταιρίας υπάρχουν μόλις 1,635 εκατ. ευρώ.


Η εταιρία διασώθηκε σε πολύ δύσκολες  συνθήκες, τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι ανταγωνιστές της, τύπου ΣΑΤΟ, κατέρρεαν. Οι δουλειές που έχει κλείσει, δείχνουν ότι και τώρα θα τα καταφέρει.
Κάποιοι κορόιδευαν για turn around stories, όταν αναφερόμαστε για περιπτώσεις τύπου Δρομέα, Περσέα και ίσως ΦΡΙΓΟ .... καλό είναι όλοι στο μέλλον (για τα επόμενα 1 με 2 χρόνια) να ανησυχούν για τα turn around crash ... καθώς κάποιες εταιρίες (ακόμη και αυτές που μπορεί να μην υποπτευόμαστε) μπορεί να μην τα καταφέρουν και να συντριβούν.

Μένουμε Σπίτι
Όταν ο CEO της Delta AirLines λέει ότι η αεροπορική καίει 60 εκατ. δολάρια κάθε μέρα και ότι για τους επόμενους τρείς μήνες θα συρρικνωθούν τα έσοδα κατά 90%, ενώ δεν γνωρίζει που είναι ο πάτος και ταυτόχρονα ο Μπάφετ πουλάει εταιρείες όπως η DELTA, αντί να τις αγοράζει από χαμηλότερα ... δείτε εδώ .... τότε η συμβουλή μου είναι : 

Μένουμε σπίτι και πουλάμε μόνο ότι πιστέψουμε πως μπορεί να μην υπάρχει αύριο ... 
  • ίσως είναι αργά πλέον για πωλήσεις
  • ίσως απαιτούνται επιλεκτικές αγορές και σιγαααα, σιγάααα σε εταιρείες που θα είναι και εδώ αύριο και τις ξέρουμε καλά.
  • παίρνουμε τις αποφάσεις μας και σταματάμε να κοιτάμε καθημερινά τις οθόνες. 
Μακρυά απο μαγκιές ... προς το παρόν,  μένουμε σπίτι. 

203 σχόλια:

  1. Μένουμε σπίτι ... Μένουμε Ελλάδα.
    Οι μαγκιές και τα trades ... τέλος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετω Τακαρε.. Σιγουρα μενουμε Ελλαδα.. αποψη μου ειναι οτι ειμαστε σε καλυτερη μοιρα απ ολους.. κ εξηγουμε.. εχουμε παει καλυτερα απ ολους στο θεμα covid 19 ( μακαρι μεχρι τελους ) κ ειναι η καλυτερη διαφημιση για το Ελλαδισταν (τουρισμος ακινητα κλπ ) κ σε συνδιασμο με το ξεκινημα στο ελληνικο ελπιζω να περασει ξωφαλτσα η υφεση.. μετα ολα θα παρουν ολα το δρομο τους.. επειδη ομως νομιζω οτι ολο αυτο που ζουμε δεν εχει να κανει με το covid 19 περιμενω να δω τι αλλο θα σκασει μετα.. καλη συνεχεια να χουμε..!!

      Διαγραφή
    2. Μια από τις εταιρείες στις οποίες οι μηχανές δεν έπαψαν να δουλεύουν απ΄την επιδημία είναι η Cenergy. Και θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο φουλ για όλο το έτος λόγω των υπογεγραμμένων συμβολαίων. Δεν έχω θέση λόγω της κακής διαγωγής των Στασινοπουλαίων, δεν την συστήνω σε κανέναν, αλλά εγώ θα μπώ (κι αν κύριε Τάκη έχετε την καλή διάθεση την σκανάρετε για τον πρώην μακρυμάλλη φίλο σας)

      Διαγραφή
    3. Βιαστηκα εγω στο 78 senior hippy.. αν του τη φυλαμε στη γωνια δε χανουμε.. πηγα να τη πατησω με την ελβαλ αλλα ευτυχως στο τελος ολα οκ 😉😉

      Διαγραφή
    4. Τα αποτελέσματα του 2019 είναι super κύριε rouano. Πολλές εταιρείες του ΧΑΑ όμως έχουν καλά αποτελέσματα το 2019 ωστόσο θα υποχρεωθούν σε σημαντική μείωση το α΄εξάμηνο του 2020...πχ ΟΠΑΠ (έχω μεγάλη θέση-δεν πουλάω) που η διοίκηση μας αναφέρει περήφανα 623 εκ. ρευστότητα ξεχνά όμως να αναφέρει τα 200 εκ του ομολογιακού που προπλήρωσε στις 23/3. Αντίθετα όμως για την Cener το 6μηνο πιθανολογώ θα είναι καλό (και το έτος).

      https://www.capital.gr/epixeiriseis/3438746/cenergy-xronia-rekor-to-2019-me-auxisi-48-sta-ebitda-sta-90-2-ek-euro

      Διαγραφή
    5. Άιντε για χατίρι σας κύριe hippy ας κάνω ένα σχόλιο για την Cenergy.

      Δηλαδή του κυρίου Στασινόπουλου του έφταιγε η χώρα, η υψηλή φορολόγηση και δεν ξέρω τι άλλο και πήρε τις εταιρίες του και τις πήγε στο εξωτερικό;
      Για να κουνήσει το κεφάλι του ... αριστεροδέξια να δει να ακούσει να κουδουνίζει.
      Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι τις εταιρίες του τις κάνει αποικίες χρεών ... και επειδή κάποιες εταιρίες του, όπως ΧΑΛΚΟΡ, απο τα πολλά χρέη σχεδόν μηδένισαν σκέφτηκε τις συγχωνεύσεις και τις αποδράσεις στο εξωτερικό για να πάρει μερικές ανάσες.

      Cenerga (πρώην αγαπημένες εταιρίες Σωληνουργία Κορίνθου και ΕΛΚΑ)
      Που κολλάω!!
      Δάνεια 538,646 εκατ. ευρώ (448,873 εκατ. το 2017) ... ταμείο μόλις 65,203 εκατ. (69,443 εκατ. το 2007).
      Καθαρός δανεισμός στα 480 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια είναι στα 202 εκατ. ευρώ.

      Εξαιτίας του γιγαντιαίου τραπεζικού δανεισμού τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ. Αποσβέσεις πάνω απο 20 εκατ. ευρώ.

      Άρα για να υπάρχει πιθανότητα η εταιρία να βγάλει κέρδη θα πρέπει να εμφανίσει EBITDA 50 εκατ. ευρώ και άνω.

      Και για να εμφανίσει EBITDA 50 εκατ. θα πρέπει οι πωλήσεις να πάνε στα 800 εκατ. ευρώ.
      Δηλαδή κύριε Hippy να κάνει πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ για να εμφανίσει μερικά κέρδη ''κουτσουλιές''.

      Εμένα δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω και μου θυμίζουν Αμερικανιές ... γεμίζουμε χρέη τις εταιρίες, αντί να μηδενίζουμε τα δανεικά.

      Το πιθανό είναι ότι όταν ξαναφτιάξει η χρηματιστηριακή κατάσταση η μετοχή, απο όποιον πάτο βρεθεί να ανακάμψει και να δώσει κέρδη ... όμως η εταιρεία βαραίνει όλο και περισσότερο και αν δεν αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία των εταιριών Στασινόπουλου τότε οι τιμές στόχοι είναι το ΜΗΔΕΝ, όχι τώρα, αλλά σε ένα ΜΑΚΡΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ.

      Διαγραφή
    6. Senior hippy ο ομιλος παει τραινο πολλες δουλειες φουλ οκ αλλα ειναι μαιμουδιαρης τουλαχιστον το ξερουμε κ φυλαγομαστε.. αυριο μεθαυριο μπορει να τις ρουφηξει η βιο δε ξερουμε τι μας ξημερωνει.. καλος ο οπαπ οκ αλλα η εχαε μου δειχνει πιο ασφαλης.. γενικα για τις αγορες εχετε καμια αισθηση το που ή πως θα πανε τα πραγματα ? Θα μ ενδιεφερε η γνωμη σας ή οποιος αλλος φιλος εχει καλοδεχουμενη..

      Διαγραφή
    7. Κύριε Τάκη ως συνήθως αιρετικός μεν σωστός δε. Ευχαριστώ θερμά. Ο κλάδος είναι hot...κρατώ και το δικό σας επίθετο "αγαπημένη" για τα ΣΩΛΚ (στα 2,5 ευρώ "έπαιζε" το 2014 με παρόμοιες υποχρεώσεις).

      Ξερό κεφάλι ανατολίτικο (από σμυρνιά παπούδια) από Δευτέρα και σε τιμές <0,70 θα τολμήσω.

      Διαγραφή
    8. Καλημέρα σε όλους!
      Για καλή μου τύχη (έλλειψη ρευστότητας και φόβος λόγω άγνοιας για το εξωτερικό) δεν αγόρασα τον κινεζικό καφέ (παραδέχομαι ότι αν είχα ρευστότητα θα αγόραζα...). Η μόνη επένδυση που έχω κάνει στο εξωτερικό είναι η Berkshire Hathaway λόγω τυφλής εμπιστοσύνη στην εντιμότητα και την αξία του παππού.
      Εν προκειμένω να σημειώσω ότι θεωρώ πολύ άδικη την σημερινή κριτική της (κατά τα άλλα αξιόλογης) στήλης του μικρομετοχου. Εξαρχής ο κ. Τάκης είχε μιλήσει για πλήρη έλλειψη ορατότητας και αξιόπιστων ισολογισμών και για στοίχημα εν πολλοίς στα τυφλά το οποίο δεν ήταν για γυναικόπαιδα και το οποίο (αν εβγαινε) θα πλήρωνε πολύ πολύ καλά. Όσοι αγόρασαν (και όσοι θα αγοράζαμε όπως εγώ) γνωριζαν πολυ καλά τι αγόραζαν και τι ρίσκο αναλάμβαναν. Άλλο η διαφωνία για την ΟΤΟΕΛ και η διαφορετική άποψη (που είναι θεμιτή) και άλλο τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη.
      Όσον αφορά τον όμιλο Στασινόπουλου προσωπικά δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ και τίποτε (πιο πιθανό θα ήταν να ρισκάρω στην ΟΤΟΕΛ αν πάει παρακάτω παρά στα Στασινοχαρτα). Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τον τρόπο με τον οποίο μας πήραν το διαμάντι (ΕΛΒΑΛ), το ανακατρψαν με τα σκ@τ@ (ΧΑΛΚΟΡ) και μας το πλασαρσν ξανά σε συσκευασία 2 σε 1. Ο όμιλος αυτός δεν σέβεται και δεν ενδιαφέρεται για τους μικρομετοχους και το έχει αποδείξει επανειλημμένως. Δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ αυτό.
      Το μισό ταμπλό είναι σε τιμές κατεδάφισης. Προσωπικά δεν πρόκειται να μπλέξω με τους Στασινόπουλους.

      Διαγραφή
    9. κύριε Rouano, έχετε απόλυτο δίκιο σχετικά με το τι μας επιφυλάσσουν στο μέλλον. Σχετικά με τις αγορές, εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει μαθηματικό μοντέλο προεξόφλησης τιμών και όταν βρίσκεσαι στον πάτο, πάντα βρίσκουν κάτι να σου κόψουν τη θέληση για αγορά.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Ξενοφών εγώ έχω δίκιο και θα το δείτε σε κάποιο μέλλον. Θα με θυμηθείτε ...

      Τα υπόλοιπα δεν με αγγίζουν.
      Σας ευχαριστώ πάντως.

      Διαγραφή
  2. Κύριε Τάκη δεν είχα δει το σχόλιο σας για delta πιο πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι ούτε το γνώριζα ότι πούλησε Delta. Το αντίθετο μάλιστα νόμιζα ότι αγόραζε!

      Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Τάκη ότι μπορεί να σκάσουν κανόνια εκεί που δεν το περιμένουμε. Σε αυτή τη φάση είναι πιο ασφαλής η τοποθέτηση σε εταιρείες που δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από το lockdown. Αυτές είναι κατά τη γνώμη μου τα telecoms και τα utilities. Αντίθετα αυτές που επηρεάζονται αρκετά είναι αεροπορικές, τουρισμός (κρουαζιέρες, ξενοδοχεία) και retail.

      Αν πούμε ότι αύριο το πρωί ξεκινάει η άνοδος, τότε έχουμε χαρτιά μέσα για να τρέξουν. Αν πούμε όμως ότι έχει κι άλλο κάτω καλά θα είναι να περιμένουμε αρκετά μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οπότε για επιλογές τύπου CCL, DAL παραμένω stand by.

      Τέλος, ήθελα να πω ότι χρειάζεται και η συμμετοχή στις διεθνείς αγορές. Μόλις τελειώσει το μαρτύριο που έχουμε με τον κορονοιο μπορεί να έχουμε ένταση στα ελληνοτουρκικά. Οπότε πρέπει να έχουμε από όλα αλλά με μέτρο.

      Διαγραφή
    2. Μας άφησε ξεκρέμαστους ο παππούς. Λογιστικοποίησε χοντρικά 320 εκ δολάρια ζημιά απ την DAL. Το παρήγορο βέβαια για την εταιρεία είναι η επιχορήγηση έως 12 δις απ΄το πρόγραμμα βοήθειας του Τραμπ στον κλάδο όπως γράφει πιο κάτω το δημοσίευμα.

      Ακούγεται ιεροσυλία αλλά θα το τολμήσω. Κάθε εποχή έχει τους ήρωες της. Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές εάν ο Μπάφφετ θα τα κατάφερνε εξ ίσου καλά ξεκινώντας 30 χρόνια αργότερα, πχ στην 10ετία 1990-2000. Νομίζω ΟΧΙ. Έχοντας συγκεντρώσει πολύ χρήμα είχε την δυνατότητα να αγοράζει στις κρίσεις (τοκογλυφικά) πακέτα με έκπτωση. Πχ στην κρίση της ΛΗΜΑΝ το 2008 ενίσχυσε την παραπαίουσα Goldman Sucks αγοράζοντας στα $120/μετοχή έναντι περίπου  $140 στο ταμπλό και όχι τις καλές του κλάδου JPM ή Wells Fargo των οποίων το μάνατζμεντ  είχε ελάχιστα μοχλεύσει τον τζίρο με τα εξωτικά προϊόντα. Αποτέλεσμα ήταν οι μέτοχοι της Berkshire Hathaway να δουν με ευχαρίστηση την συγκεκριμένη τοποθέτηση να 2πλασιάζει, η JPM όμως 4πλασίασε στο ίδιο διάστημα και η WFC ομοίως.

      Διαγραφή
    3. Αγορά στα $46,40...πώληση στα $24...ζημιά 48% μέσα σε μόλις ένα μήνα ο παππούς. Το λες και μάθημα (κερδοσκοπίας), το λες και γκέλα. Η απάντηση θα δοθεί σε μερικούς μήνες.

      https://www.fool.com/investing/2020/03/03/warren-buffetts-berkshire-hathaway-increases-delta.aspx

      Διαγραφή
    4. Οπότε κύριε hippy τελικά τι κάνατε με την Delta, αν επιτρέπεται, την δώσατε ή πήρατε την απόφαση να την κρατήσετε?

      Μου άρεσε πολύ αυτό που γράψατε στο προηγούμενο thread, ότι αφού πιστεύουμε στην άνοδο του πετρελαίου γιατί να αναλωνόμαστε σε επιλογές υψηλού ρίσκου. Πιστεύετε ότι θα κάνει κάποιο πισωγύρισμα για αύξηση θέσης? Το CRUD.MI μιας και το αναφέρατε δεν ενσωματώνει καθημερινά στην τιμή του και την ισοτιμία? Λογικά θα δίνει μια ελαφρώς διαφορετική απόδοση από το CRUD.L ώστε με την ισοτιμία να έρχεται στο ίδιο.

      Επίσης, ψάχνω και την Royal Mail (RMG) που ανέφερε ο κύριος coffeeroomboy. Δείχνει να έχει καλά νούμερα, καλό μέρισμα, μέτριο δανεισμό. Προσπαθώ να δω αν κρύβει κάποια παγίδα ή αν είναι θύμα της γενικότερης ψυχολογίας. Βλέπω μόνο κάποια άρθρα για σχέδιο turn around αλλά και κάποια εμπλοκή των unions.

      Διαγραφή
    5. Χθες δημοσιεύτηκε η αποεπένδυση του παππού, δεν πρόλαβα. Έχω δηλώσει οπαδός του stop loss, έχω σχετικά χαμηλή αγορά στα $24, θα τα δώσω την Δευτέρα ίσως και στο preopening. Βλέπουμε λοιπόν πόσο ρίσκο έχει το να ψάχνουμε ευκαιρίες σε δύσκολες και μακρινές αγορές όπου έχουμε καθυστερημένα ενημέρωση. Το είχα επισημάνει προ 2 εβδομάδων στον κύριο Ανδρέα, δυστυχώς έπεσα θύμα του Μπαφφέτου.

      Διαγραφή
    6. Senior hippy η κινηση του παππου ταιριαζει απολυτα με το σκεπτικο μου κ για κατι που φοβαμαι στις αγορες.. θελει παααααρα πολυ προσοχη που πονταρουμε ειδικα αυτο το διαστημα...

      Διαγραφή
    7. Ίσως να έχει σχέση με τον φόβο για τιμές στον DOW στην περιοχή 15500+

      Διαγραφή
    8. ΑΚύριε hippy αποεπενδυση στις αεροπορικές lxa ελαχιστα συν και dal aal με 6% μείον στο preopenin ...

      Διαγραφή
    9. Κι εγώ το ίδιο Captain. Έδωσα την DAL στα $23 με καθαρή ζημιά $1/μετοχή. Αύριο θα τα κάνω CRUD.L. Είπαμε (σε ότι με αφορά)...πουλώ αυτό που ζημιώνει κι ενισχύω τη θέση σ΄αυτό που ξεσαλώνει (cut losses and let profits run)

      Διαγραφή
    10. Κύριε hippy παρ' ότι δεν πήρα θέση στην όλη κουβέντα περι στρατηγικής συμφωνώ με το.stop loss ειδικά σε εποχές με τοσο μεγάλες διακυμάνσεις.Crud έχω καλή θέση παρ' όλο που πούλησα κάποια αλλά θα ενισχύσω την θέση μου σε Bnp σιγά σιγά...

      Διαγραφή
    11. Επίσης πιστεύω ότι οι αναταράξεις θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα και καλό θα είναι να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας πιο πολύ στο εγχώριο προϊόν του ΧΑΑ μιας και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας.Υπαρχουν εταιρείες ακόμη και από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που θα αντέξουν και θα υπεραποδωσουν του δείκτη από 50 έως 100%.Προσωπικά εμένα μου φθάνει.


      .

      Διαγραφή
  3. Επίσης σύντεκνοι ανακοίνωσε αρχές Απριλίου και δεν έκανε χρήση της παράτασης. Νομίζω τόσο νωρίς ετήσια (βάση προθεσμίας) έχει χρόνια να ανακοινώσει. Εγώ τα λίγα που έχω θα τα δω ξανά του χρόνου τέτοια εποχή σε αυτό το χαρτί. Ούτε αγοράζω αλλά ούτε πουλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως ήταν απο τις λίγες μικρές, να μην πω η μοναδική απο τις πολύ μικρές που είχε στημένα μικροπακετάκια στους αγοραστές.
      Οι υπόλοιπες πέταγαν φελλούς ... με δεκαρικάκια και εικοσάρικα.

      Διαγραφή
  4. καλημερα!

    εριξα κ εγω μια γρηγορη ματια στα αποτελεσματα της εταιρειας.
    η εταιρεια εχει ανεση ρευστοτητας, μιας κ το κυκλοφορουν ενεργητικο ειναι αρκετα μεγαλυτερο απο τις βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις.
    υπαρχει μια σημαντικη αυξηση στα υπολοιπα πελατων, στοιχειο που θελει παρακολουθηση.
    ο καθαρος δανεισμος αυξηθηκε λιγο, στα 24,3 εκ ευρω(απο 23,6 εκ ευρω το 2018)
    η συνολικη μοχλευση ειναι χαμηλη, μιας κ το 42,4% του παθητικου ειναι ιδια κεφαλαια.
    η αποδοση ιδιων κεφαλαιων ειναι χαμηλη , στο 1,6%, πραγμα αναμενομενο στη φαση αυτη.

    η εταιρεια ορκωτων ελεγκτων που εδω κ χρονια υπογραφει τις λογιστικες καταστασεις ειναι η METRON AUDITING Α.Ε., μια απο τις μικρες εταιρειες του κλαδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τάκη καλημέρα και εύχομαι να είμαστε υγιείς και δυνατοί.Τωρα με την πτώση έκανα αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου μου, επικεντρωθηκα στις εξής μετοχές: ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ,ΚΟΥΕΣ ,ΑΔΜΗΕ και λίγα κομμάτια σε ΚΛΜ, ΦΡΙΓΟ και ΟΛΥΜΠ. Ποια είναι η γνώμη σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μένουμε σπίτι, μένουμε δρομέα.

    Το 2020 θα είναι δύσκολη χρονιά αλλά λόγω των κλεισμένων συμβολαίων θα την καβατζάρει. Να δούμε τι θα κάνουν και οι εναπομήναντες ανταγωνιστές?Αν δω την μετοχή να κινείται σε πιό χαμηλά επίπεδα ωφείλω να ομολογήσω ότι θα μπω στον πειρασμό να τσιμπήσω μερικές ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως κ. Τακη αν σας βοηθάει, συμφωνα με διαφορους αναλυτες στις περισσοτερες παρεμφερής κρισεις (SARS-1, Η1Ν1) τις περισσοτερες αεροπορικες εταιρειες μαζι με άλλες που πληττονται με παρομοιο τροπο (αεροδρομια) τις πηρε διαστημα μεταξυ 4-12 μηνων μετα το περας της κρισης για να επανακαμψουν οι πωλησεις τους.

    Πολλες αεροπορικες που εχουν υποστει shutdown, για φετος υπολογιζουν πτωση πωλησεων 90-95% το β τριμηνο, 50-70% το γ τριμηνο και 10-20% των πωλησεων στο δ τριμηνο.

    coffeeroomboy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας...ερωτηση αρχαριου...οι μετοχες αναγραφοντε στη φορολογικη δηλωση και στο ποθεν εσχες.....η μονο τα κερδη απο τα μερισματα?..καλημερα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα κέρδη από τα μερίσματα δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Θα βρείτε ενημερωμένα τα σχετικά νούμερα όταν θα πάτε στο λογιστή σας για την δήλωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους τόκους των τραπεζών. Εσείς οφείλεται να υπολογίσετε από τα πινακίδια της χρημ/κής μόνο το συνολικό κέρδος (εάν και όποτε πουλήσετε τις μετοχές)

      Διαγραφή
    2. Τα κέρδη από αγοραπωλησίες μετοχών αναγράφονται στη δήλωση και είναι αφορολόγητα,γι αυτό πρέπει να καταχωρηθούν στον ειδικό κωδικό. Τυχόν ζημιές όμως δεν καταχωρούνται. Όλες οι δαπάνες για αγορά και πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων καταχωρούνται στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης (δεν γίνεται καταχώρηση τι προϊόν αφορά). Οι προμήθειες και τα λοιπά έξοδα όπως και ο φόρος στην πώληση συνυπολογίζονται στο τελικό αποτέλεσμα (μειώνουν δηλαδή το κέρδος αν υπάρχει και είναι αυτό που καταχωρείται). Στο πόθεν έσχες καταχωρούνται κανονικά οι αγοραπωλησίες τίτλων σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Υπ όψιν ότι πρέπει να αναγραφεί και η προέλευση του τιμήματος, διαφορετικά δεν γίνεται η καταχώριση. Η διαδικασία πάντως δεν είναι και τόσο απλή εάν κάποιος κάνει τακτικά πράξεις και διαθέτει ένα μεσαίο χαρτοφυλάκιο.

      Διαγραφή
    3. απλά να προσθέσω ότι τα κέρδη είναι αφορολόγητα αλλά μπαίνουν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα_στους_φίλους_και_καλή_δυναμη!
    Κ.Τακη_νομιζω_ο_δρομέας_στα_0,30_με_0,35_ειναι_δικαια_αποτιμημενος_!Δεν_βλεπω_κανα_κελεπουρι,
    ψαχνουμε_κατι_καλυτερο_!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. nickname "hunter": Μια απο τις μετοχές που έχει υστερήσει στο rebound της αγοράς (μόνο +15,60%), είναι -43,24% χαμηλότερα από τα υψηλά του έτους, έχει p/e 5,57 (σύμφωνα με τα κέρδη του 2019), ισχυρό management, υψηλή μερισματική απόδοση, ρευστότητα, απόφαση για επαναγορά ιδίων μετοχών και το σημαντικότερο από οτι πιστεύω αρκετά μεγάλη διαφορετικότητα των αντικειμένων του ομίλου που του δίνουν κέρδη καθώς και από ότι φαίνεται οι λειτουργίες του ομίλου δεν τελούν υπό αναστολή λόγω κορωνοϊού είναι ο Μυτιληναίος στα 5,66€. Σαφώς θα επηρεαστεί αρκετά από την τρέχουσα κρίση, όπως όλες οι εταιρείες, αλλά θεωρώ ότι αν μια εταιρεία δεν κλείσει τον παραγωγικό της ιστό τότε δεν έχει μηνιαίες ζημίες (όπως πχ ΟΠΑΠ, ΤΖΑΜΠΟ) και άρα είναι σε καλό δρόμο για το come back. Λέγεται ότι η τιμή του αλουμινίου το 2020 θα είναι χαμηλή (βέβαια και το 2019 ήταν χαμηλή οπότε δεν γνωρίζουμε πόσο χαμηλότερη θα είναι) όμως ο συγκεκριμένος κλάδος συνεισφέρει κατά 50% περίπου στα κέρδη του σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% των κερδών είναι ανεξάρτητα από την τιμή του αλουμινίου.
    Συνοψίζοντας ισχυρά θεμελιώδη, αποφυγή μηνιαίων ζημιών, διασπορά αντικειμένου.
    Μην έχοντας μπεί όμως ποτέ στο στόχαστρό μου η συγκεκριμένη μετοχή θα ήθελα αν κάποιος ασχολείται με την μετοχή να μας ενημερώσει αν ισχύουν τα παραπάνω, την εκτίμηση του ως μεγαλύτερος γνώστης καθώς ίσως και το σχόλιο του sir Takis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό απόγευμα σε όλους,
    Κάποιες σκέψεις για την οικονομία και το Χ.Α.

    Για φέτος το αισιόδοξο σενάριο μιλάει για ύφεση 5% στην Ελλάδα, εφόσον η οικονομία ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7 έως 10%. Θυμίζω ότι η πρόβλεψη για το 2020 ήταν ανάπτυξη 3%. H αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη.

    Νομίζω ότι τις λύσεις που θα δοθούν δεν μπορούν να τις προτείνουν οικονομολόγοι αλλά μόνο πολιτικοί (άτοκα δάνεια σε όλους – αύξηση δημοσίου χρέους).

    Δεν ξέρω τι θα γίνει φέτος με τον Τουρισμό και τις μεταφορές. Αν ο τουρισμός έχει μείωση 50% θα είναι πολύ καλό γεγονός. Δεν ξέρω αν θα αντέξουν τελικά μεγάλα ξενοδοχεία ή εταιρίες όπως η Aegean που δεν μπορεί να μείνει με τα σκάφη καθηλωμένα πάνω από 1- 1,5 μήνα με τα δάνεια να τρέχουν. Πιθανόν να λάβουν άτοκο κοινοτικό χρήμα ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους (όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις).
    Ήδη γκουρούδες όπως ο Μπάφετ όπως έγραψε και ο Τάκαρος, μειώνει τη θέση του σε αεροπορικές ενώ προ ημερών γραφόταν ότι αγόραζε ενόψει κρατικής βοήθειας.

    Πιστεύω πως αν χειριστούμε καλά την επιδημία (κυβέρνηση και πολίτες) τότε είναι αρκετά πιθανό ν’ αρχίσουμε να δεχόμαστε υπό αυστηρές προϋποθέσεις τουρίστες (τεσταρισμένους για κορονοϊό) από μέσα Ιουλίου και μετά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός στα σημεία ή μέσα μεταφοράς (αεροσκάφη με θάλαμο αρνητικής πίεσης – έχουμε μόνο 1) σε τουριστικούς προορισμούς υψηλού εσόδου (μεγάλα νησιά με αεροδρόμιο).

    Αν υποθέσουμε ότι οι μόνοι που θα έχουν χρήματα να ταξιδέψουν είναι οι τουρίστες με υψηλό εισόδημα, τότε μπορεί να δούμε σημαντική αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από τα 480-500 ευρώ / άτομο που έχουμε κατά μέσο στα 900 ή 1.000 ευρώ (που είχε η Ισπανία) που συνήθως καταναλώνουν μόνο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι στην Ελλάδα. Φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει περιοριστεί πολύ ο ιός και στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν βλέπω οικονομική ανάκαμψη τύπου V που αναφέρουν αρκετοί αλλά μάλλον ένα μεγάλο U.

    Προβλέψεις ειδικότερων εμού αναφέρουν επιστροφή στην ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο 2020, ενώ για να πιάσουμε τη χαμένη απώλεια στο ΑΕΠ θα χρειαστεί να φθάσουμε το τέλος του 2021 αρχές 2022.

    Τώρα σχετικά με το Χ.Α., τον Μάρτιο έκανα τόσες πράξεις που δεν έχω κάνει εδώ και χρόνια, trades για να περιορίσω όσο το δυνατόν τις απώλειες του Χ/Φ. Ευτυχώς τα περισσότερα μου βγήκανε. Έτσι σήμερα έχω περίπου 45% ρευστότητα και κατάφερα να μειώσω κατά 38% τις απώλειες μου συγκριτικά με το να μην έκανα καμία κίνηση.

    Πριν από 2 ημέρες έφαγα συνολική πτώση 72% από τη μετοχή Luckin Coffe (Nasdaq). Είχα σκεφτεί να κάνω μουαγιέν όταν οι απώλειες είχαν περάσει το 15%. Αμέσως μετά ανέκαμψε και τα έβαλα με το εαυτό μου γιατί έχασα την ευκαιρία. Τελικά αποδείχθηκε σοφή επιλογή (παραμυθιάζω τον εαυτό μου για την απώλεια του 72%. Για όποιον ενδιαφέρεται αυτό στο Marketing, την ψυχολογία και τη συμπεριφορική χρηματοοικονομική λέγεται γνωστική ασυμφωνία (cognitive dissonance).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (συνέχεια ...)

      STOP LOSS & ΜΟΥΑΓΙΕΝ

      Στο Χ/Φ μου έχω επίσης και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην οποία έχω και τι μεγαλύτερες ζημιές σε Ευρώ όπως και ΙΝΤΡΑΛΟΤ (λίγα κομμάτια για τζόγο). Και στα 2 αυτά χαρτιά έκανα ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ STOP LOSS. Ο λόγος επειδή ήμασταν σε bull market καθώς μου βγήκε στις ΗΠΑ με την Tesla που ενώ έχανα σχεδόν 50%, τελικά έφυγα με κέρδος άνω του 100%. Ευτυχώς για μένα δεν έκανα παραπάνω από 1 μουαγιέν. Π.χ. έως Μ.Ο. στον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ 1,21 (με αγορές στο 1,6 και το 1 ευρώ) και τώρα χάνω μόνο 56%.
      Στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ χάνω περίπου όσα έχασα στην LK. Έχω βέβαια και «σαπάκια» κατά πολλούς όπως ΔΡΟΜΕΑ και ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ στα οποία έχω σημαντικά κέρδη (τα οποία αυξήθηκαν και από trades που έκανα στα χαμηλά) και που φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να δίνουν κέρδη και το 2020.

      Όπως λένε οι γκουρούδες, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν με λεφτά και πέφτουν με χαρτιά. Έτσι, επειδή δεν βλέπω να βρίσκω τον πάτο της αγοράς, αποφάσισα να μην κάνω μουαγιέν. Αν αλλάξει η τάση και βεβαιωθώ ότι γυρνάμε σε ανοδική αγορά τότε θα κάνω σε 2-3 μετοχές του Χ/Φ μου αλλά με stop loss και ας τα δίνω σε προμήθειες.

      Τελικά κρίση στις κεφαλαιαγορές τελειώνει πάντα με έναν τρόπο:

      Το «έξυπνο χρήμα» καταφέρνει να διώξει όσο περισσότερα χαρτιά μπορεί στους αφελείς που νομίζουν ότι έπιασαν πάτο και βρήκαν αγοραστικές ευκαιρίες. Μόλις αυτοί απελπιστούν, αφού το πηγάδι είναι βαθύτερο και πετάξουν έντρομοι τις μετοχές τους από το παράθυρο, θα τα μαζέψουν διακριτικά τα λεγόμενα «δυνατά χέρια» και δεν θα τα αφήσουν να πέσουν περεταίρω.

      Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς να επαναλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι στο διηνεκές. Δεν είναι τα κορόιδα αμνήμονες, τα παλιά κορόιδα έχουν καταστραφεί ή απογοητευτεί, είναι τα καινούρια, που πρόθυμα καταλαμβάνουν τη θέση τους, αρνούμενα πεισματικά να διδαχθούν από το παρελθόν, ακόμη κι αν αυτό είναι πολύ πρόσφατο. Τα «δυνατά χέρια» δεν ενδιαφέρονται για όλα τα χαρτιά. Κάποια «σαπάκια» θα συνεχίσουν την πτώση και θα πάνε άπατα... (το τελευταίο κομμάτι δεν είναι δικό μου, το έχω στο αρχείο μου εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν θυμάμαι το αρθρογράφο).

      PS:
      1.Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά ο ψυχαναλυτής μου λόγω κορονοϊού δεν με δέχεται :))) Καλή Κυριακή.

      2. Ένα χρήσιμο πινακάκι με τις αποδόσεις μετοχών από το Euro2day (σορταρισμένο με απόδοση 3μηνου)
      https://static.euro2day.gr/media/inlinepics/cover.png

      Διαγραφή
    2. Μια λάθος συμπεριφορά, πολύ συνηθισμένη όμως στους μικροεπενδυτές, είναι το ΜΟΥΑΓΕΝ.
      Όταν μιλάμε για επενδύσεις, η τιμή είναι το παν. Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά οι επενδυτές το παραβλέπουν διαρκώς. Όταν αγοράζουμε μετοχές σε μια εταιρεία πληρώνουμε μια τιμή. Ο κύριος στόχος μας είναι να τις πουλήσουμε σε πολύ υψηλότερη τιμή. Η ακριβής πρόβλεψη των κερδών της εταιρείας, οι σωστοί συλλογισμοί ή η εκτίμηση της δυναμικής των προϊόντων της στην αγορά είναι σημαντικοί αλλά δευτερεύοντες παράγοντες. Πάνω απ΄όλα είναι η τιμή.

      Η καλύτερη ανάλυση στον κόσμο δεν αξίζει πεντάρα, αν η μετοχή μας πέσει αμέσως μόλις την αγοράσουμε, δημιουργώντας μας απώλειες. Μπορεί να έχουμε δέκα καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι μία μετοχή θα ανέβει, αλλά αν πέσει, η ορθότητα των συλλογισμών μας είναι αμφισβητήσιμη. Πολλοί επενδυτές όμως, πάνω στην προσπάθειά τους να αποδειχτούν σωστοί, είναι ικανοί να διπλασιάσουν μία θέση που χάνει, λες και αγοράζοντας θα αντιστρέψουν την πορεία της μετοχής. Αναλαμβάνουν επί πλέον κίνδυνο, απλώς και μόνο για να δείξουν πίστη στην αρχική τους θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα χρήματά τους εξαντλούνται πριν από το κουράγιο τους.

      Αν η τιμή μιας μετοχής κινείται αντίθετα απ΄ότι περιμέναμε, το πιθανότερο είναι ότι ότι η λογική μας ήταν εσφαλμένη, ότι υπήρχαν παράγοντες που μας διέφυγαν. Η πρόσθετη αγορά σε μία θέση συνηθίζεται να λέγεται "κατεβάζω το μέσο όρο", κάνω "μουαγέν". Κατά τη γνώμη μου όμως σωστό της όνομα είναι

      "κάνω το ίδιο λάθος δύο φορές"


      (για μην πω το ακόμα χειρότερο "με νίκησε ο εγωιστής εαυτός μου")

      Διαγραφή
    3. Στους λάθος παράγοντες φυσικά είναι και το timing. Ξοδεύω τα μετρητά μου σε λάθος χρόνο λες και είναι ατελείωτα. Φυσικά κάποτε στερεύουν οπότε το μόνο που μου μένει είναι να ελπίζω και να προσεύχομαι. Φρίκη. Σιγά μην ασχοληθεί ο μεγαλοδύναμος με τον εγωιστή αφελή εμένα που κολυμπούσα ανάποδα στο ποτάμι. Κάποια στιγμή θα κουραστώ και θα τα παρατήσω (εάν έχω margin θα μηδενίσω).

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ κ. Hippy. Το κακό στη δική μου περίπτωση είναι ότι πρόλαβα και είδα κέρδη καθώς τοποθετήθηκα στην bull market αλλά δεν εφήρμοσα το stop loss. Αν το έκανα θα έμενα με κέρδη από τις συγκεκριμένες. Αυτό που με παρηγορεί είναι ότι βλέπω και γκουρούδες όπως ο Μπάφετ να τρώνε σχεδόν 50% ζημιά σε 1 μήνα. Προς θεού, δεν θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αλλά βλέπω ότι την πατούν και οι ειδικοί.
      PS: Συγχαρητήρια για τη στάση σας στην LK.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα σας.
      πολύ ωραία η κουβέντα σας!

      γενικά διαφωνώ με την στρατηγική stop loss.
      Προσωπικά κάνω το εξής:
      πχ λέω οτι ο ολπ απο τα 18 ευρώ και κάτω είναι ευκαιρία
      Αγοράζω στα 18 ευρώ, αν πάει 16 ευρώ δεν κάνω stop loss αλλά ενισχύω την θέση μου, το ίδιο θα κάνω και στα 14 και 12 κτλ μέχρι να μου τελειώσουν τα μετρητά που ήθελα να διαθέσω για τον ολπ. Όλα αυτά με την παραδοχή ότι δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά στην εταιρία.

      Το stop loss δεν μπορώ να το καταλάβω σαν φιλοσοφία. Από την άλλη μπορεί να πουλήσω πιο κάτω απο εκεί που αγόρασα όχι για να περιορίσω την ζημιά μου(με την έννοια του stop loss) αλλά επειδή έχω καταλάβει ότι εξαρχής έκανα λάθος επιλογή ή αλλάξανε δραματικά τα δεδομένα.

      Συνήθως όταν αγοράζω τις πρώτες μετοχές σε μια εταιρία που μου αρέσει, εύχομαι να πάει και πιο κάτω για να αγοράσω περισσότερες αδιαφορώντας για τις λογιστικές απώλειες. Γνωρίζω και αποδέχομαι ότι δεν μπορώ να προβλέψω τις διακυμάνσεις της αγοράς. Δεν μπορώ να βρω ούτε τους πάτους ούτε τις κορυφές.

      Διαγραφή
    6. Την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και τακτική έχει και ο οικοδεσπότης μας.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ εν μέρει κ. Πανάγο. Αν όμως νομίζεις ότι έχεις επιλέξει τη σωστή εταιρία στη σωστή τιμή αλλά λόγω κορονοϊού, καταιγίδας ή κινέζικης λαμογιάς φας ένα 70-80% πως προστατεύεσαι? Ειδικά σε ατασική αγορά ή bear market, νομίζω ότι σώζει. Δεν το εφάρμοσα στην Tesla που έχανα 50% αλλά ήμασταν σε bull market και μου βγήκε καθώς έφυγα με κέρδος άνω του 100%. Αν όμως κάποιος αγόρασε Tesla στα 917 δολ στις 19/2/2020 που γραφόταν έξω ότι πάει για 10.000 δολ. τι θα έπρεπε να κάνει 1 μήνα μετά στα 361 δολ. που πήγε? Άλλο παράδειγμα η ΔΕΗ, που έδωσε stop loss στις 21/2 από τα 4,12 ευρώ και για πάνω από 15 ημέρες αν θυμάμαι καλά. Όποιος το εφήρμοσε διέσωσε μεγάλα κέρδη ή κεφάλαιο.

      Διαγραφή
    8. παραδείγματα τέτοια μπορούμε να βρούμε άπειρα.
      Κάθε μέρα μπορώ να σας λέω πως θα βγάζατε κέρδος 20% απο το ΧΑ. Αλλά θα σας λέω τις κινήσεις μετα τις 5:15.
      Και εάν την επόμενη μέρα βρίσκανε ένα φάρμακο που σκοτώνει τον ιό;
      Εκ των υστέρων όλα είναι πιο εύκολα.

      Tesla με ποια κριτήρια αγοράσατε; Τι ευκαιρία είδατε σε αυτήν;

      Διαγραφή
    9. Μόνο τον Έλον. Τίποτε άλλο. Είναι κάποιες εταιρίες που σε εμπνέουν οι διοικούντες - μεγαλομέτοχοι. Φανταστείτε την Berkshire Hathaway χωρίς τον παππού.
      Είχα την Tesla από το Νοέμβριο του 2018 στα 354 δολ. Μετά πήγε το Μάιο κοντά στα 180 δολ. και την πούλησα στα 730 και τα 810 δολ. Με φόβισε η πολύ απότομη άνοδος και είπα να συνεχίσω μόνο με τον κινέζικο καφέ, τρομάρα μου :)))

      Διαγραφή
    10. Η στρατηγική του stop loss είναι εξ ορισμού ασύμβατη με την επιλογή μετοχών επί τη βάσει θεμελιωδών μεγεθών. Απλά δεν στέκει, είναι λογική αντίφαση.

      Σε γενικές γραμμές ακολουθείς τα κάτωθι : Μελετάς την εταιρεία - όσο σου κόβει και με όσα εφόδια διαθέτεις, αν δεν διαθέτεις ξεκινάς τρομπόνι και αφήνεις το stock picking - και καταλήγεις σε μια τιμή που πιστεύεις ότι η εταιρεία αξίζει πάνω κάτω (intrinsic value), συνήθως είναι ένα εύρος τιμής. Στη συνέχεια θέτεις και ένα περιθώριο ασφάλειας και κάτω από αυτό αγοράζεις. Η εταιρεία αξίζει κατά τη γνώμη σου 11 - 10 ευρώ , margin of safety πχ 30 % από τα 7 ευρώ και κάτω αρχίζεις να ψωνίζεις. Είναι ποτέ δυνατόν στα 6 ευρώ να πας να πουλήσεις αυτό που εκτίμησες με κόπο και δουλειά ότι αξίζει τουλάχιστον 10 ;! Φυσικά και θα αγοράσεις ακόμα παραπάνω εφόσον η κατανομή/διάρθρωση του χαρτοφυλακίου σου στο επιτρέπει.
      Ο τρόπος αντιμετώπισης των λαθών της ανάλυσής μας είναι το margin of safety και η διαφοροποίηση.
      Stop loss και επένδυση χρησιμοποιώντας θεμελιώδη δεν πάνε μαζί.
      Έχω ακούσει τον Joel Greenblatt να λέει ότι στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων που αγοράζει μετοχές αυτές πάνε αρκετά πιο κάτω! Αν πούλαγε με stop loss θα έγραφε σχεδόν μόνο ζημιές.

      Επίσης κάνουμε stock picking ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι η αγορά δεν είναι πλήρως αποτελεσματική, αλλά ότι ενίοτε γίνεται παράλογη. Άρα γιατί πιστεύουμε ότι η πρώτη στρέβλωση/αναποτελεσματικότητα (= τα 7 ευρώ μιας εταιρείας που αξίζει τουλάχιστον 10 σύμφωνα με την ανάλυση μας) είναι αποδεκτή και αγοράζουμε, αλλά μόλις πάει στα 6 ξαφνικά η αγορά έγινε αποτελεσματική,έχει δίκιο και πρέπει να πουλήσουμε!
      Does not compute.

      Διαγραφή
    11. Νομίζω δεν καταλάβατε την επενδυτική φιλοσοφία μου

      "Η καλύτερη ανάλυση στον κόσμο δεν αξίζει πεντάρα, αν η μετοχή μας πέσει αμέσως μόλις την αγοράσουμε, δημιουργώντας μας απώλειες. Μπορεί να έχουμε δέκα καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι μία μετοχή θα ανέβει, αλλά αν πέσει, η ορθότητα των συλλογισμών μας είναι αμφισβητήσιμη"

      Τελεία, παύλα και συγνώμη δηλαδή αλλά επιμένετε να θεωρείτε ότι κατέχετε το αλάθητο στην επιλογή μετοχής παρά το γεγονός ότι το αντίθετο προβάλλετε μπροστά σας. Δεν έχετε κάνει ποτέ λάθος επιλογή? Εάν επιλογή σας πέφτει, όσο και αν αρνείστε την πραγματικότητα υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνατε λάθος. Δίνω παράδειγμα από παλαιότερα σχόλια σε τούτο το μπλογκ

      Είμαστε στο 2014, η ΔΕΗ απ΄ τα χαμηλά έχει πάει στα 12 ευρώ και όλοι (πλην εμού που είχα πουλήσει αρκετά χαμηλότερα) έβλεπαν σαν στόχο τα €18. Καλός φίλος μάλιστα "κουρεμένος" από τα κρατικά ομόλογα με το psi επηρεασμένος απ΄τα σχόλια όταν έπεσε λίγο στα €10 με πήρε τηλέφωνο για να τα γυρίσει σε ΔΕΗ (δυστυχώς δεν κατάφερα να τον αποτρέψω). Με τη λογική του κυρίου Πανάγου...Ψωνίζω στα 10, στα 8, στα 6, στα 4 και ουπς τελειώνουν τα μετρητά για την επιλογή ΔΕΗ. Μέση τιμή €7 και περιμένω στη στάση το λεωφορείο μόνο που έχει καταργηθεί αυτή η διαδρομή.

      Δεν με αφορά, καθένας έχει την δική του στρατηγική. Θεωρώ όμως ΑΔΥΝΑΤΟ για οποιονδήποτε επενδυτή να μην έχει κάνει κάποια λάθος επιλογή (εγώ έχω κάνει πολλές) και απολύτως εγωιστικό και ανόητο να επιμένει με αυτήν.

      Διαγραφή
    12. Κύριε koutsan αδικείτε τον Joel Greenblatt (κι εμάς)

      Εκτός των περιπτώσεων των μετοχών που πάνε αρκετά πιο κάτω υπάρχου και πολλές που πάνε πολύ πιο πάνω! Αν ο Joel Greenblatt πούλαγε με stop loss -8% στις 5 από τις 10 περιπτώσεις και κέρδιζε 30% στις υπόλοιπες στο σύνολο θα έγραφε κέρδη 110%.

      Να συμπληρώσω επίσης ότι οι συνάδελφοι εδώ με τα θεμελιώδη επιλέγουμε μετοχές και όχι πετώντας βελάκια. Ωστόσο μερικές φορές κάτι μας διαφεύγει...η ΦΟΛΙ, η LK είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις (και αρκετές άλλες).

      Διαγραφή
    13. Κύριε Hippy να σας διορθώσω. Στη LK πετάξαμε βελάκια ... πιστέψαμε σε ένα γρήγορο αναπτυξιακό στορυ ... ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ; Αφού δεν υπήρχαν άλλωστε ... μερικά τρίμηνα μόνο που ούτε τα κοιτάξε κανείς, γιατί άλλης λογικής ήταν η προσέγγιση.

      Διαγραφή
    14. Σε ότι αφορά το Stop Loss ... είναι σεβαστή η στρατηγική σας, αλλά, υπάρχει ένα αλλά.
      Ότι δεν πρέπει να " μπαίνετε" σε χαρτιά μικρής κεφαλαιοποίησης και μικρής εμπορευσιμότητας.
      Δηλαδή τι και που θα κάνετε Stop Loss? στο Λόρδο ή στoν Γκινοσάτη ή μήπως στο ΑΣΤΑΚ;

      Διαγραφή
    15. κ.Hippy έχω καταλάβει σε μεγάλο βαθμό την στρατηγικής σας.
      Ο καθένας έχει την δική του στρατηγική και είναι σεβαστό!
      Ο καθένας θα πρέπει να έχει την στρατηγική η οποία δουλεύει καλύτερα για αυτόν!
      Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Επίσης δεν χρειάζονται χαρακτηρισμοί.

      Όμως κάπου μπερδευτήκαμε,να προσπαθήσω να το εξηγήσω καλύτερα.
      Να δώσω μερικά παραδείγματα:

      Ξεκίνησα να αγοράζω πχ φλεξο στα 3 ευρω. Η μετοχή έφτασε και κάτω απο 2 ευρώ και εγώ συνέχιζα να αγοράζω. Έκανα λάθος;
      Ξεκίνησα να αγοράζω πχ γεβκα στο 0,3. Η μετοχή έφτασε και 0,2, συνέχισα να αγοράζω.
      Έκανα λάθος; Θα με βοηθούσε το stop loss;

      Να πάμε και σε ποιο μεγάλες εταιρίες. Αγοράζω οτε στα 5 ευρώ και συνέχιζα να αγοράζω μέχρι 2 ευρώ. Αν θυμάμαι καλά έγραψε και 1 ευρώ μπροστά. Έκανα λάθος; Θα με βοηθούσε το stop loss;

      Αν όμως αγόραζα ΔΕΗ όπως λέτε. Ναι θα είχα κάνει λάθος!! Το stop loss στην συγκεκριμένη περίπτωση θα με βοηθούσε.

      Επομένως δεν υπάρχει σωστό και λάθος.Υπάρχει εξαρτάται...

      Το εάν έκανα σωστό και λάθος στην δικιά μου περίπτωση θα φανεί μετά απο κάποια χρόνια.

      Όπως και τώρα έχω ξεκινήσει και αγοράζω μυτιλ απο τα 7 ευρώ, αγόρασα και στα 6 και στα 5. Αν κάνω λάθος ή όχι θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Προφανώς και θα ήθελα να αγοράσω όλα τα κομμάτια μου στα 5 ευρώ ή και χαμηλότερα αν πάει αλλά αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω.

      Δεν είπα ότι δεν κάνω λάθη. Πως το βγάλατε αυτό το συμπέρασμα; Εδώ κάνουν λάθη κορυφαίοι επενδυτές με τεράστια εμπειρία....εγώ δεν θα κάνω;



      Διαγραφή
    16. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα Κύριε koutsan για να καταλάβετε το σκεπτικό μου.

      Παρακολουθούσα τη ΔΕΗ και ξεκίνησα τις αγορές αρχές του 2019. Στο 1,2 στο 1,3 και στο 1,5 ευρώ. Πήγε έως το 1,8 αλλά δεν είχα μαζέψει τα τεμάχια που ήθελα. Αμέσως μετά έφαγε ένα 30% σε δύο ημέρες και αγόρασα το υπόλοιπο 50% της θέσης που ήθελα στο 1,2. Αν πήγαινε κάτω από 1,1 ευρώ θα έπρεπε να πουλήσω (Stop loss) αλλά μάλλον δεν θα το έκανα γιατί ήμασταν σε ανοδική αγορά και πίστευα, όπως ακόμη πιστεύω, ότι ερχόταν η νέα κυβέρνηση και θα άλλαζε το μαγαζί. Τελικά μου βγήκε.

      Και ένα άλλο παράδειγμα. To Μάιο του 2013 με είχαν καλέσει από την ALPHA BANK να συμμετέχω στην ΑΜΚ, καθώς ήμουν πελάτης με λογαριασμό καταθέσεων. Η τιμή της μετοχής τότε είχε 33 ευρώ. Δεν ακούμπησα. Είχα να πάρω τραπεζική μετοχή από την εποχή της εμπορικής πολύ πριν συγχωνευτεί με την ALPHA BANK. Αν κάποιος είχε λάβει μέρος στην ΑΜΚ καθώς πλασάρονταν ως ευκαιρία, τώρα τι θα είχε χωρίς stop loss?

      Τώρα σε χαρτιά όπως ο ΠΑΠ, όταν είδα προ ημερών που έκανε -23% και έφτασε στο 0,96 φυσικά και αγόρασα καθώς ήμουν σίγουρος ότι ευνοείται από την κρίση του ιού. Απλώς λόγω margin τον πήρε η μπάλα, όπως και άλλες καλές μετοχές. Στην ουσία πήρα τα κομμάτια που πούλησα πολύ υψηλότερα. Τώρα αν πήγαινε ή πάει κάτω από τα 0,8 ευρώ που έχω μ.ο. το πιθανότερο είναι ότι θα πουλήσω, αν τα καταφέρω, όλη τη θέση μου.

      Τέλος όπως έγραψα και πιο πάνω στην επιλογή μετοχών πάντα μετράει και η διοικητική ομάδα ή ο μεγαλομέτοχος. Την Tesla δεν την αγόρασα μόνο λόγω Musk αλλά σίγουρα μέτρησε πολύ. Όπως και στο μαγαζί μας μετράνε πολύ ονόματα όπως ο Περιστέρης και ο Φέσσας σε σύγκριση με άλλους μεγαλομετόχους-Ceo.

      Διαγραφή
    17. Κύριε Τάκη το έχουμε ξανασυζητήσει. Άλλος ο κόσμος του γάτου κι άλλος της αλεπούς. Προφανώς κι έχετε δίκιο, δεν έχω καμιά θέση στην μικρή κεφαλαιοποίηση (πλην 50Κ ΦΡΙΓΟ) δεν προσφέρεται για το επενδυτικό μου χαρτοφυλάκιο.

      Κύριε Πανάγο το έχετε γράψει ήδη " Όλα αυτά με την παραδοχή ότι δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά στην εταιρία". Άρα παίζει και η περίπτωση λάθους. Για την ιστορία (και τη συμφιλίωση) να πω ότι κατέχω αρκετές από τις μετοχές που επιλέξετε...ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΣΤΑΚ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, BTA.L μαζί με ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΣΑΡ, CRUD και ΦΡΙΓΟ για την αδρεναλίνη.

      Διαγραφή
    18. Κ. Πανάγο και εγώ έχω στόχο τον ΜΥΤΙΛ. Αν όμως σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και ξεκινήσει μακροχρόνια ύφεση παγκοσμίως, όπως γράφουν κάποιοι καταστροφολόγοι-αναλυτές, τότε που θα πάει η τιμή του ΜΥΤΙΛ. Ακόμη και στα 5 ευρώ ακριβός θα είναι. Τι να μας κάνει τότε ο Βαγγέλας που σημειωτέων ακόμη δεν έχει κάνει αυτό το έρημο το ΔΣ για να εκτελέσει την απόφαση αγοράς μετοχών. Ίδωμεν.

      Διαγραφή
    19. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο τρώγεστε για να βρείτε την καλύτερη επενδυτική στρατηγική;
      Δηλαδή κύριοι θα καταλήξουμε να επιδεικνύουμε τα χαρτοφυλάκια μας για να δείξουμε ποιός την έχει μεγαλύτερη;

      Ας επανέλθουμε σε επενδυτικές ιδέες και τι βλέπει ο καθένας μας μακροοικονομικά και τι σε επίπεδο εταιρειών και προχωράμε ....

      Διαγραφή
    20. Κύριε Hippy δεν είναι 5 από τις 10 περιπτώσεις του Greenblatt. https://www.youtube.com/watch?v=bZfPJCAVQg0

      Λέει ο Greenblatt (μετά το 15.35 περίπου) επί λέξει : So 99,9+% of the time a stock is down after I’ve bought it.
      Σε ό,τι με αφορά ισχύει το ίδιο : δεν μπορώ να θυμηθώ να έχω αγοράσει μετοχή και να μην έχει πέσει μετά, συνήθως πολύ περισσότερο από 10%.

      Διαγραφή
    21. Καλημέρα

      νομίζω χθες ήμουν λίγο υπερβολικός, σαν μεγαλύτερος (και εκπαιδευτικός) έπρεπε να δείξω μεγαλύτερη κατανόηση στο πάθος με το οποίο συνηθίζουν οι νεότεροι να υπερασπίζονται τις απόψεις τους. Πολύ περισσότερο που έχω σε εκτίμηση κάποιους συναδέλφους που γράφουν αρκετά χρόνια εδώ (πχ Πανάγος στην συγκεκριμένη περίπτωση).

      Κύριε Τάκη θα συμφωνήσω 100% μαζί σας. Πρέπει να έχουμε ελαστικότητα όταν ψάχνουμε την καλύτερη επενδυτική στρατηγική. Στην τελική και για μένα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έκανα μουαγέν καθώς διάλεξα να χτίσω τμηματικά την θέση στο Crud (και συνεχίζω). Απολογούμαι επίσης για την αναφορά στην άθλια κινέζα. Σας εκτιμώ ως τον καλύτερο αναλυτή που έχω γνωρίσει στον χώρο. Άνθρωπο όμως, όχι Θεό.


      Διαγραφή
    22. Αγοράζεις μία μετοχή όταν πιστεύεις πως είναι σε discount με ομοειδής και με την αγορά. Και περιμένεις να έρθει η ώρα να πουλήσεις. Ο μοναδικός κανόνας stop loss είναι όταν αλλάζουν τα νούμερα στον ισολογισμό και δεν βλέπεις πλέον βελτίωση.

      Διαγραφή
    23. Χα χα...και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ που λέγαν οι παλιοί. Δεν θα διαφωνήσω κ. Βασίλη. Το σκεπτικό μου όμως ήταν ότι σε κανονικές για την αγορά συνθήκες (και όχι τις ταραγμένες σημερινές) εάν αγοράσω μια μετοχή και υποχωρήσει δεν κάνω μουαγέν. Εγώ, όχι εσείς ή κάποιος άλλος. Εξετάζω την πιθανότητα να έχω κάνει λάθος επιλογή.

      Στο παρελθόν στο μπογκ έχω γράψει την συμπεριφορά μου στην αγορά που είναι η εξής:

      Εάν αγοράσω μια μετοχή και υποχωρήσει 7% υποβάλλω στον εαυτό μου την ερώτηση: "Εάν δεν την είχες αγοράσει πριν τώρα θα την αγόραζες?"

      Σε περίπτωση που η απάντηση είναι "όχι", την πουλώ επί τόπου. Εάν είναι "ναι" την κρατώ (δίχως να αυξάνω). Σε περίπτωση όμως που συνεχίσει να διολισθαίνει τότε στο -12% την ξεφορτώνομαι. Γιατί εάν πέσει 30% μετά χρειάζεται 60% άνοδος για να ξαναπιάσω το κόστος εισόδου. Δύσκολο.

      Να το ξαναπώ. Έτσι κάνω εγώ και δόξα τω Θεό τα καταφέρνω. Άλλος μπορεί να έχει άλλη στρατηγική ή άπειρα λεφτά που να του δίνουν τη δυνατότητα να 2πλασιάζει, 4πλασιάζει, 8πλασιάζει την συμμετοχή του μέχρι να του βγει σαν το γνωστό στοίχημα στο καζίνο.

      Διαγραφή
    24. Σε συνθήκες ομαλότητας κι εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι προς το χειρότερο για κάποια εταιρεία, έχει νόημα το μουαγιέν, με την έννοια ότι πάντα θα υπάρχουν πρόσκαιρες πτώσεις σε μια μετοχή χωρίς εμφανή λόγο. Στην περίοδο που διανύουμε όμως, αν και δεν είμαι οπαδός της τεχνικής ανάλυσης, φάνηκε από την 21/2 και περισσότερο από την 24/2 όπου έσπασαν με βιαιότητα οι κινητοί των 50 και 200 ημ μετά από πολύ καιρό, σε συνδυασμό με την όλη παγκόσμια κατάσταση, ότι τότε έπρεπε να φύγει ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου, ανεξαρτήτως των μετοχών που περιείχε. Όταν είναι κακό το κλίμα καμία δε γλυτώνει. Από δω και κάτω πλέον όμως δεν είναι να δίνει κάποιος αλλά να αγοράζει σταδιακά καλές εταιρείες που θα αντέξουν στην κρίση. Πρόλαβα πχ κι έδωσα με μικρές απώλειες Φουρλή στα 3,7 (αν κι άργησα), ΟΠΑΠ στα 11 με κέρδη, ΜΥΤΙΛ στα 8 με κέρδη, ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ όμως είμαι πάλι αγοραστής σταδιακά όταν κοκκινίζουν αλλά όχι Φουρλή παρόλο που έχει πάει στα 2,80 γιατί με κλειστά μαγαζιά και την επερχόμενη ύφεση είναι πιθανότερο να κατηφορήσει σημαντικά ακόμη, παρά να ανακάμψει. Επειδή επίσης διανύουμε περίοδο bear market, μια άνοδος της τάξης 20-40% από τα χαμηλά σε κάποιες μεμονωμένες μετοχές είναι ευπρόσδεκτη για τη δημιουργία επιπλέον ρευστότητας.

      Διαγραφή
    25. Senior hippy εχω παρατηρησει παμπολες φορες πριν ξεκινησει ενα χαρτι για μεγαλο ταξιδι κανει ενα μεγαλο κ γρηγορο κατω κ μετα μη τον ειδατε το 'Παναη'.. (σχεδον κανονας ειναι).. το τιναγμα της αχλαδιας που λεμε..

      Διαγραφή
    26. Vasillisg - panagos Σωστός5 -koutsan συμφωνούμε απόλυτα.
      Κύριε hippy, στο παράδειγμα σας για την ΔΕΗ, μάλλον αναφέρεστε στο 2004, γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν, σωστά?
      Επίσης σαν παλιός που είστε (εγώ 56 και στο ΧΑΑ από το 86 καθημερινά) γνωρίζετε το ρητό "
      Ότι δεν αγοράζω το πουλάω και το αντίθετο"

      Διαγραφή
    27. Πάντως σε ένα χαρτοφυλάκιο 20 μετοχών με στάθμιση 5% η κάθε μετοχή.
      Μια πτώση 10% αν κάνει μια μετοχή τότε το συνολικό χαρτοφυλάκιο το αντιλαμβάνεται ως πτώση 0,5% ... δηλαδή τίποτα.

      Κάποιοι κύριοι κάνουν stop loss, κάποιοι κάνουν μόνο loss, κάποιοι έχουν διασπορά στο χαρτοφυλάκιο τους, κάποιοι είναι μονόχαρτοι. Αλήθεια ... δεν αντιλαμβάνομαι την εμμονή σας σε αυτή την κουβέντα.
      Είπατε απο μια κουβέντα και μια άποψη και .... πάμε παρακάτω.
      Μην αναγάγετε το θέμα επί προσωπικού!!!

      Διαγραφή
    28. Όχι κύριε Αδειούχε αναφέρομαι στο 2014.

      Διαγραφή
    29. Έχετε δίκιο, έδωσα πιο πολύ σημασία στο 18 αντί στο 12. sorry.
      Μεταξεταστέος.

      Διαγραφή
  12. Ερώτηση : αποφάσισα να επενδύσω στο Berkshire..γιατί με κωδικό brk μου βγάζει τόσες ,;
    Ποια να αγοράσω ; Ξέρεις κανείς την διαφορά τους ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2 είναι η BRKA και η BRKB
      Η λογική του Μπάφετ ήταν ποτέ να μην κάνει η εταιρεία σπλιτ ... γιαυτό η μετοχή BRKA έφτασε να διαπραγματεύεται στις 267.954 ευρώ και πλέον απευθυνόταν σε θεσμικούς επενδυτές ... αφού είναι αδύνατον ένας μέσος επενδυτής να διαθέσει 267.954 δολάρια για να πάρει 1 μετοχή.

      Έτσι φτιάξανε τη ΒRKB που απευθύνεται σε μικρότερους επενδυτές ... και αυτή την ώρα είναι στα 178,34 δολάρια.
      Όπου και να επενδύσετε είναι το ίδιο ... αλλά μάλλον θα πάτε στην BRKB

      Διαγραφή
    2. Κυριε Τακη βλεπετε να αντεχουν οι τραπεζες η να παω σε ασφαλη καταφυγια;

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα είναι μετοχή που θα υπάρχει κ αύριο ...μόνο σε περίπτωση που μας αφήσει ο παππούς θα είναι δύσκολα.
      Είναι εποχή να ψάξουμε κραταιές επιχείρίσεις ..
      Ποιες θα διαλέγεται ;

      Διαγραφή
    4. Κύριε Χρήστο δύσκολα τα πράγματα ... ίσως να κάνουν χρηματιστηριακή κούρσα αλλά σαν νούμερα είναι δύσκολα τα πράγματα.
      Δείτε που έχει φτάσει η BOCH!!!

      Διαγραφή
    5. Κ. Τάκη μιας και την αναφέρατε (BOCH), πήρα (προ κοροναϊού) κάποια κομμάτια στο 1,22 και δυστυχώς τα κράτησα. Πιστεύετε ακόμα ότι είναι σε καλύτερη μοίρα από τις δικές μας, και θα επανέλθει ίσως κάποια στιγμή;

      Διαγραφή
    6. Συγνώμη που απαντώ αντί του κ. Τάκη αλλά σας αφήνω αυτά σαν τροφή για σκέψη.

      https://www.stockwatch.com.cy/el/article/diavathmiseis-xenon-oikon/ypovathmisi-prooptikon-oikonomias-apo-fitch

      https://www.stockwatch.com.cy/el/article/oikonomia-ygeia/k-petridis-ufesi-peran-toy-10-2020

      coffeeroomboy

      Διαγραφή
    7. Η υποβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας της Κύπρου από Fitch μοιάζει προπομπός τι πρέπει να περιμένουμε κι εμείς από  S&P και DBRS την Μεγάλη Παρασκευή στις 24 Απριλίου. Περίπου τίποτα.

      Δεν το θεωρώ ωστόσο απαραίτητα κακό. Εάν η τάση σε Ιταλία, Ισπανία και στη χώρα μας συνεχιστεί είναι πιθανόν να εξαγγελθεί χαλάρωση των μέτρων από Δευτέρα 4 Μαΐου. Το πιθανό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα είναι η σπίθα για το τέλος της ομφαλοσκόπησης στο ΧΑΑ. Φυσικά θα προεξοφληθεί μια βδομάδα νωρίτερα. Οπότε οι εκθέσεις ίσως δώσουν μια πολύ καλή ευκαιρία αγορών.

      Θα μου πείτε "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι".  Σωστό αλλά εγώ δεν μπορώ να κινηθώ δίχως κάποιο μπούσουλα στις αγορές.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστώ κ. coffeeroomboy. Δυσοίωνες προοπτικές, σε μια χαοτική και πρωτόγνωρη κατάσταση, για την οποία μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει ή διαβάσει, καμία πειστική πιθανολόγηση για την επόμενη μέρα (ίσως ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την διάρκειά της)

      Διαγραφή
    9. Ακριβώς όπως τα λέτε είναι κ. Σωκρατη. Οι περισσοτεροι οικονομολογοι, διεθνεις οργανισμοι, μέχρι οίκοι και τράπεζες κανουν σενάρια επι σεναρίων και εικασιες... Τιποτα σιγουρο. Η όπως αλλιώς είπε και ο αξιόλογος κ. Hippy "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι". Καπου εκεί και πιθανολογώντας λήξη του παγκόσμιου lockdown μέσα Μαη (περιπου) θα αρχισουμε να εχουμε καθαροτερη εικονα για τη ζημια.

      Παντως σαν θετικο, πολλοι οικονομολογοι, με τοση παρεμβαση απο κεντρικες τραπεζες και κυβερνησεις, δεν εχουν αποκλεισει ακομα την πιθανοτητα v-shaped επανακαμψης.

      coffeeroomboy

      Διαγραφή
    10. Κύριε coffeeroomboy θεωρώ πως οι εικασίες για "v-shaped" επανάκαμψη των διαφόρων οικονομιών είναι ευσεβείς πόθοι, και ότι βασικά δημοσιεύονται επειδή είναι πιο εύπεπτες για το ευρύ κοινό και για την αποφυγή περεταίρω τρομοκράτησής του.

      Κατά τη γνώμη μου, και για τη δική μας οικονομία τουλάχιστον, θεωρώ πως δεν υπάρχει περίπτωση για ανάκαμψη του τουρισμού φέτος, τουλάχιστον σ' ένα σεβαστό επίπεδο αναφοράς. Για μένα είναι κοινή λογική: Οι βόρειοι παππούδες που έρχονται και ξοδεύουν α) θα κάνουν κράτη διότι θα έχει πληγεί και η δική τους οικονομία και β) θα φοβούνται για την υγεία τους, όσο καλά και αν τα πάει η Ελλάδα στο θέμα. Απ' την άλλη, η εσωτερική κατανάλωση θα καταβαραθρωθεί και πάλι για κάποιο όχι αμελητέο διάστημα, διότι η οικονομική ανασφάλεια αυξήθηκε ραγδαία. Υπάρχουν σπίτια που παρακαλούν δυστυχώς για το μάννα εξ ουρανού(800άρι).

      Διαγραφή
    11. Κυριε Μιχαλη σωστα για τους βορειους παπουδες συν οτι ισως δε θα τους θελουμε κ εμεις.. ποιος ξερει τι θα μας κουβαλισουν στις βαλιτσες εκτος τα καλοκαιρινα τους χαχα.. να σας πω παντως απο πρωτο χερι οτι απ τα μεγαλυτερα in coming γραφεια εχει πααααααρα πολυ κοσμο για να ερθει στην Ελλαδα μας κ για τους μηνες Σεπτεμβριο Οκτωμβριο.. Το προβλημα το εχουμε εδω με τα ξενοδοχεια δε κανουν ακομα κρατησεις αν κ τα 5αστερα δυσκολευονται πολυ ν ανοιξουν..

      Διαγραφή
  13. "Everyone has a plan until they get punched in the face" Mike Tyson
    Και συνεχίζει ο μεγάλος στοχαστής λέγοντας "Then ,like a rat, they stop in fear and freeze."
    Συναγωνιστές, εγώ δε συμμερίζομαι τα συμπεράσματα που βλέπω να διατυπώνονται μετά το χαστούκι της LK, ούτε είμαι διατεθειμένος να αλλάξω το γενικότερο σχεδιασμό και την οπτική μου για τα πράγματα λόγω αυτού.
    Αν πιστεύω ότι βγαίνουν δύο γενικά συμπεράσματα είναι αυτά:
    1. Όχι κινέζικες εταιρίες
    2. Επιλογές μόνο που υποστηρίζονται από επαρκή ποιότητα και ποσότητα θεμελιωδών δεδομένων
    Σε καμία περίπτωση δε μπορώ να συμπεράνω λόγω LK ότι πρέπει να μείνω μακρυά από US ή να περιοριστώ επενδυτικά στην Ελλάδα.
    Προσωπικά θεωρώ ότι αφού ολοκληρωθεί ότι κακό έχουμε ακόμα να περιμένουμε, οι US πρώτες θα καλπάσουν προς μια νέα οικονομική άνθηση, ενώ η γριά ήπειρος πιθανότατα θα διατηρήσει τις αγκυλώσεις της, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και σοβαρό υπαρξιακό ζήτημα. Στη δε Ελλάδα 10 χρόνια Μνημόνια δε στάθηκαν ικανά να εξαφανίσουν τις χρόνιες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις.
    Επειδή φάγαμε ένα ντιρέκτ από τη LK δεν έπαψε η Ελλάδα να είναι η χώρα που κανένα χρηματοοικονομικό έγκλημα δεν τιμωρήθηκε ποτέ, όπου το ΧΑ είναι ανίκανο να κάνει μια αναβάθμιση στα συστήματά του, όπου δουλεύει 1 για να ζήσουν 4, όπου η αστική τάξη δε μπορεί να ξεσυνηθίσει να είναι κρατικοδίαιτη, όπου εισάγουμε μέχρι και μανταλάκια από την Τουρκία και κρεμμύδια από την Ολλανδία, όπου ο συνδικαλισμός είναι κράτος και η απεργία εθνικό σπορ, όπου οι πολίτες πιστεύουν ότι το κράτος οφείλει να τους ταίζει και τώρα νιώθουν ότι επιβεβαιώνονται, όπου η εταιρική διακυβέρνηση είναι μόνο ένα tab στο εταιρικό site, υπερδανεισμένη και στην απόλυτη κατάντια να λέγεται ότι η "βαριά βιομηχανία" της είναι ο τουρισμός.
    Μια και ζω σε αυτή τη χώρα, οφείλω για διασπορά κινδύνου και μόνο να επενδύω και εκτός αυτής και αυτό δεν αλλάζει επειδή έφαγα ντιρέκτ από τη LK.
    Κ. Τάκη αν δεν επιθυμείτε αναφορές σε εκτός Ελλάδας εταιρίες καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Barren και εγώ έχω μια σειρά εταιριών που κοιτάζω απο εξωτερικό ... ελεύθερα παίζουμε μπάλα παντού.

      Διαγραφή
    2. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε κύριε Γουάφετ, στην Αμερική θα κοιτούσα μόνο πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία αιχμής, IBM, CISCO, ORACLE, MICROSOFT (ίσως τα πιο χοντρά παραδείγματα) για αρκετά χρόνια ακόμα θα παίζουν χωρίς αντίπαλο και σύντομα θα πάρουν και τα μερίδια των μικρότερων που θα χαθούν από την κρίση.

      Διαγραφή
    3. Αν είναι έτσι κ. Τάκη έχετε και αυτή στα υπόψη, την έβαλα και προχθές αλλά είχαμε τις εξελίξεις με τον καφέ και ίσως δε την είδατε.
      PBF ENERGY (PBF)
      Ασχολείται με διύλιση, εμπορία διυλισμένου και παραπροϊόντων και logistics πετρελαίου(αγωγούς, αποθήκευση κλπ). Αν είναι μάγκες και στοκάρουν, δεδομένου ότι από ρευστότητα είναι καλά μπορεί να βγουν πολύ κερδισμένοι από ανάκαμψη των τιμών.
      Εν τάχει τα νούμερα:
      Στα $6 έχει κεφαλαιοποίηση $720 mil
      Πωλήσεις 2019 $24,5 bil => P/SALES 0.03
      Κέρδη 2019 $319 mil => PE 2.25
      Λειτουργικές $928 mil
      Ελεύθερες $523 mil
      BV $2,86 bil=> P/BV 0.25
      Δανεισμός $2,4 bil (τα 2,32 μακροπρόθεσμος)
      Ταμείο $815 mil
      Μερίσματα 2019 $143 mil, ανακοίνωσε εννοείται ότι διακόπτονται για την ώρα.
      Αν και μικρή έχει σημαντικό μεγαλομέτοχο, το γνωστό Carlos Slim με 18% (31/12/2019), ο οποίος έχει ξεσκιστεί να αγοράζει και στο Q1 από $20 έως και τώρα στα $6,0.

      Διαγραφή
    4. O Carlos Slim είναι εκείνος ο Μεξικανός μεγιστάνας που είναι στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Αυτός μάλλον δεν πάει για ένα 4% το χρόνο.

      Διαγραφή
    5. Αυτός είναι ... το κακό είναι ότι πλέον είναι αρκετά μεγάλος. Ηλικιακά εννοώ.

      Θα την δω την εταιρεία. 6 διυλιστήρια δεν προσπερνούνται έτσι ... τα νούμερα είναι πολύ καλά. Τα ερωτήματα 2:

      1) Γιατί έχει πέσει τόσο πολυ ... αδικαιολόγητα;
      2) Γιατί όχι ΜΟΗ; Επειδή είναι στην ΨαροΚώστενα;

      Διαγραφή
    6. Έχουμε και ΜΟΗ κύριε Τάκη 😉! Μεγάλη συμπάθεια! Την πήρα με την καρδία στο στόμα στα 10,50 και 8,60 από μισά. Αλλά από φόβο αγόρασα με τη δαχτυλήθρα... και όχι με τον κουβά.

      Διαγραφή
    7. Σε αυτές τις τιμές είναι προτιμότερη η ΜΟΗ από τα ΕΛΠΕ;

      Διαγραφή
    8. Κύριε Barren έριξα μια ματιά σε ειδήσεις και δημοσιεύματα για την PBF Energy και δεν βρήκα κάτι το μεμπτό.

      Βλέπω ότι μπαίνουν σε φάση άμυνας, έκοψαν το μέρισμα, μείωσαν τους μισθούς όλων ακόμη και των διευθυντικών στελεχών, λειτουργούν σε minimum capacity, ανακοίνωσαν μείωση capex κατά 240mil και είναι να κλείσουν κι ένα deal για πώληση μονάδων υδρογόνου στα 530mil.
      Αν λάβουμε υπόψη και τα 800mil cash προφανώς δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας και απορώ γιατί η τιμή έχει καταρρεύσει περισσότερο από τις λοιπές του κλάδου.

      Το μόνο που μου φαίνεται μικρό στα νούμερα είναι το περιθώριο κέρδους στο 1,3%. Κάνει 24bn τζίρο για να βγάλει 300mil κέρδη.

      Διαγραφή
    9. Εν τέλει κύριε Barren, καταλήγω κι εγώ στο ερώτημα του κυρίου Τάκη, γιατί όχι ΜΟΗ?

      Κύριε Socrates παρόμοιες είναι. Η ΜΟΗ έχει λίγο καλύτερο δανεισμό και μου φαίνεται πιο φθηνή. Κυρίως όμως θεωρώ ότι τα ΕΛΠΕ έχουν περισσότερο νοοτροπία δημοσίου.

      Διαγραφή
    10. Το τελευταίο που αναφέρατε με προβλημάτιζε πάντα στα ΕΛΠΕ. Γι αυτό και ποτέ δεν είχα επενδύσει μέχρι τώρα. Το τελευταίο διάστημα όμως και προ κορωνοϊού άρχισα να χτίζω θέση, ευελπιστώντας σε καλύτερο μέλλον (ELPEDISON, γεωτρήσεων κλπ). Και ύστερα ήρθε ο ιός, η πτώση του πετρελαίου και....η συνέχεια επί της οθόνης...με πολλά ερωτηματικά και πολλή ανασφάλεια για το τι μέλει γενέσθαι

      Διαγραφή
    11. κ.Τάκη και κ. Ευρωβλάχε μια χαρά είναι η ΜΟΗ, αλλά αν ψάχνουμαι για βαθειά υποτιμημένες αξίες, η σύγκριση λέει για μένα σαφώς PBF. Ας δούμε ένα Head to Head PBF vs MOH:
      Με τιμή PBF/MOH $6/11.5€ έχουμε
      PE 2.29/5.76
      PBV 0.25/1.16
      P/SALES 0.03/0.14
      EV/EBITDA 2.24/3.11
      Current Ratio 1.52/1.76
      Net Debt/Ebitda 1.53/0.42
      Συντ. μόχλευσης 0,34/0,14

      Βλέπουμε λοιπόν ότι η PBF είναι σημαντικά πιο υποτιμημένη, αλλά και πιο μοχλευμένη και ελαφρώς πιο στριμωγμένη από ρευστότητα, χωρίς όμως να είναι σε ανησυχητικό βαθμό. Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγαλύτερο upside, το οποίο παραδοσιακά συνοδεύεται από μεγαλύτερο ρίσκο.
      Για την Ψωροκώστενα που λέτε,θεωρώ ότι αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της ΜΟΗ, καθώς λειτουργεί στο τελευταίο σοβιετικό κρατίδιο του πλανήτη με τραγικά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο και ο κλάδος της αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών, οπότε δύσκολα θα έχει πρόβλημα επιβίωσης.
      Η PBF αντίθετα λειτουργεί στην πλέον ελεύθερη οικονομία και θα πρέπει να επιβιώσει με όρους σκληρού ανταγωνισμού

      Διαγραφή
    12. Η ΜΟΗ ήταν και παραμένει κυρίως διυλιστήρια και εμπορία πετρελαίου/καυσίμων, μέχρι που ένα ωραίο πρωινό αποφάσισε ν' αγοράσει ένα τηλεοπτικό σταθμό απ' το γερομπαμπαλή, μια τράπεζα, καθώς και μια εταιρία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον είναι conglomerate και βασικά το κύριο όχημα των βαρδινογιάννηδω για μπιζνες στην ελλάδα.

      Αν τη δούμε από λίγο πιο απ' έξω, μακροπρόθεσμα, είναι ένας τρόπος για να επενδύσει κάποιος στην ελλάδα, ποντάροντας σε ντόπιους, εδραιωμένους ολιγάρχες.

      Αντ' αυτού η PBF είναι καθαρόαιμη πετρελαιοεταιρία.

      Διαγραφή
    13. Κύριε Wuffet με όλο το σεβασμό, στην ανάλυσή σας παραβλέπετε την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, καθώς και της ζήτησης.

      Γενικά γι αυτή την περίοδο που διανύουμε οι δείκτες PE και PBV θέλουν διπλή και τριπλή ανάγνωση. Ο μεν PE κοιτάει το παρελθόν, όταν μπροστά βλέπουμε καθίζηση τζίρων/εσόδων/κερδών, ποιος ξέρει για πόσο καιρό. Ο μεν PBV, ειδικά στις εταιρίες πετρελαίου δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα διότι διάφορα assets θα απομειωθούν πάρα πολύ και ήταν περασμένα στους ισολογισμούς σε εξωπραγματικές τιμές(παραθέτω το εξής podcast ως αναφορά: http://investorfieldguide.com/deepbasin2/ - παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετικό σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο).

      Διαγραφή
    14. κ. Μιχάλη δεν έκανα κάποια ανάλυση, εξέφρασα μια επενδυτική σκέψη παραθέτοντας τους μέχρι σήμερα διαθέσιμους αριθμούς. Επειδή ρωτήθηκα γιατί όχι ΜΟΗ παρέθεσα και κάποιους μέχρι σήμερα διαθέσιμους αριθμούς συγκριτικά.
      Δεν αντιλέγω ότι εδώ γύρω στα 10 η ΜΟΗ είναι ήδη πολύ καλή επιλογή, πολύ περισσότερο τώρα που με 2ο κανάλι και τράπεζα οι εδραιωμένοι ολιγάρχες διευρύνουν σημαντικά το περιθώριο αρμέγματος.
      Δεν ενδιαφέρομαι όμως προσωπικά, προτιμώ σε αυτή τη φάση να πάρω τα ρίσκα μου στη χώρα που τα τελευταία 100 χρόνια τραβάει το κάρο μπροστά, αποεπενδύοντας παράλληλα σε ένα βαθμό με την πρώτη ευκαιρία από τον τελευταίο, σπασμένο τροχό του κάρου.

      Διαγραφή
    15. Κύριε Barren, κι εγώ μαζί σας είμαι στο σκεπτικό για αυτό και το ψάχνω. Από την άλλη πιστεύω ότι το πετρέλαιο μπορεί να κάνει τρελές διακυμάνσεις αυτή την περίοδο. Να γυρίσει και ενδεχομένως κάτω από τα 20$. Σε αυτή την περίπτωση καλή είναι και μία απλή τοποθέτηση στο CRUD.L για μεγαλύτερη ασφάλεια.
      Παρόλα αυτά μου κάνει εντύπωση που αγοράζει ο Carlos Slim, βέβαια αυτός μπορεί να έχει δυνάμεις να αγοράζει και στα 3 και στα 2 αν φτάσει. Αυτή την πληροφορία που την βρήκατε, μήπως έχουν γίνει από καιρό και αποδειχθούν λανθασμένες? Εγώ μόνο αυτό μπόρεσα να βρώ.

      https://seekingalpha.com/article/4320588-pbf-energy-mexican-billionaire-cant-get-enough-of-this-new-jersey-refiner

      Διαγραφή
    16. κ. Ευρωβλάχε βάση αυτού του εντύπου η οικογένεια Slim κατείχε στις 31/12/2019 περίπου 21,5 εκ. μετοχές (18%).
      https://secfilings.nasdaq.com/filingFrameset.asp?FilingID=13925198&RcvdDate=2/14/2020&CoName=PBF%20ENERGY%20INC.&FormType=SC%2013G/A&View=html
      Κατά το Q1 αγόρασε επιπλέον 3,27 εκ. μετοχές μεταξύ $31~$6 μέσω του οικογενειακού επενδυτικού βραχίονα Inversora Carso.
      Επίσης το 82,6% κατέχεται από θεσμικούς, μεταξύ των οποίων από 8% Blackrock & Vanguard, 6% JP Morgan.

      Διαγραφή
    17. Εδώ τα SEC Filings των αγορών Q1 2020 αν θέλετε να επαληθεύσετε:
      https://old.nasdaq.com/symbol/pbf/sec-filings

      Διαγραφή
    18. Ευχαριστώ, ήταν απόλυτα διαφωτιστικό.

      # of Shares Bought Τελευταίο 3μηνο: 3,295,244 και τελευταίο 12μηνο:10,682,078.

      Τώρα βέβαια το γεγονός ότι έχει τόσους θεσμικούς μέσα είναι καλό ή κακό? Συνήθως το καλό είναι να την ανακαλύπτουν μετά.

      Κύριε Τάκη τι λέτε? Έχετε ρίξει κι εσείς καμιά ματιά να μας πείτε την άποψή σας?

      Διαγραφή
  14. καλησπέρα σας!

    πριν λίγες μέρες είχα γράψει ένα σχόλιο για τις εταιρίες που θα ευνοηθούν ή δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα απο τον ιό. Θα ξαναγράψω τις σκέψεις μου σε αυτήν την ενότητα.

    Προσωπικά επιλέγω το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου μου να είναι σε δυνατές εταιρίες και τους ιδιοκτήτες να τους έχω γνωρίσει απο κοντά ώστε να ξέρω ότι τα χρήματα μου είναι σε έντιμα χέρια.
    Ένα μικρό ποσοστό 5-10 % του χαρτοφυλακίου μπορεί να αγοράζω εταιρίες του εξωτερικού όπως αυτές που αναφέρατε αλλά έχω διαπιστώσει ότι τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα δεν είναι τόσο ικανοποιητικά. Από αυτές που παρουσιάσατε κατέχω την smart sand περίπου στο 1,8, πριν έρθει η κατακόρυφη πτώση του πετρελαίου. Εκτιμώ ότι αν δεν ανέβει το πετρέλαιο σύντομα η εταιρία θα χρεοκοπήσει, αν ανέβει όμως πάνω από 50 δολάρια τότε η εταιρία έχει μέλλον.

    Απο το ελληνικό χρηματιστήριο επιλέγω εταιρίες που θα επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια και δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα απο τον ιό.

    1)Λούλης : Η εταιρία ειναι απο το 1782, 7 γενιές ιστορίας! Η εταιρία πέρσι δούλευε στο 70% capacity περίπου ενώ την παρούσα στιγμή δουλεύει σχεδόν στο 100%. Η εταιρία παράγει αλεύρι και η αύξηση οφείλεται στο ότι ο κόσμος έχει αδειάσει τα σούπερ μάρκετ. Η εταιρία έχει μεγάλη ιστορία, σοβαρή διοίκηση και πολύ ικανά στελέχη. Επίσης ο μεγαλομέτοχος και τιμονιέρης της εταιρίας είναι πολύ νεαρός σε ηλικία (34 χρονών) οπότε έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Τρέχει την εταιρία ήδη αρκετά χρόνια και έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης κινδυνεύει και λιγότερο απο τον ιό.

    2)Φλεξοπακ: Η εταιρία κατασκευάζει φιλμ συσκευασίας για τρόφιμα και για ποτά. Λογικά ευνοείται και αυτή με τις συνθήκες διότι ο κόσμος αγοράζει πολύ περισσότερα τρόφιμα και ποτά απο τα σουπερ μάρκετ. Επίσης η πρώτη ύλη για την κατασκευή των φιλμ συσκευασίας είναι παράγωγο του πετρελαίου. Επομένως το κόστος της πρώτης ύλης έχει μειωθεί. Η διοίκηση είναι πολύ σοβαρή, υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Τα επιτεύγματα είναι εντυπωσιακά αν την παρακολουθεί κάποιος την τελευταία δεκαετία.

    3)ΟΛΘ: Το εμπόριο δεν θα σταματήσει ποτέ. Το φθηνό πετρέλαιο ευνοεί τις μεταφορές. Στο τιμόνι της εταρίας είναι ο κ. Θεοφάνης με απίστευτο βιογραφικό. Ενδεικτικά :Ο Σωτήρης Θεοφάνης είναι γνωστός τεχνοκράτης με μακρόχρονη εμπειρία στο εξωτερικό, στην διοίκηση και ανάπτυξη λιμένων . Στην Ελλάδα έγινε γνωστός όταν σε νεαρά ηλικία, το 1998-99, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, τον οποίο με επιτυχία εισήγαγε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη συνέχεια ορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς με διπλό στόχο, την προετοιμασία του λιμανιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την είσοδό του επίσης στο ΧΑΑ, στόχους που έφερε εις πέρας με επιτυχία.
    Ακολούθως εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για ένα μεγάλο διάστημα δίδαξε Λιμενική Οικονομία στο Rutgers University στο New Jersey των ΗΠΑ. Να προσθέσω ότι έχει διακριθεί ως κορυφαίος port manager απο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο αφορά την εταιρία, η εταιρία είναι αδάνειστη, έχει μεγάλο ταμείο το οποίο θα αξιοποιηθεί για να γίνουν επενδύσεις. Πιστεύω ότι σε 3-4 χρόνια τα νούμερα του λιμανιού θα είναι πολύ καλύτερα απο τώρα. Με την ίδια περίπου λογική μου αρέσει και ο ολπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσθέσουμε πως η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki πλήρωσε προ διετίας 34,35 ευρώ/μετοχή για την εξαγορά του 67% του ΟΛΘ...και η Cosco για το αντίστοιχο 67% του ΟΛΠ πλήρωσε 22 ευρώ/μετοχή

      Διαγραφή
    2. να το προσθέσουμε k. hippy
      αλλά να μην το έχουμε σαν ευαγγέλιο διότι και η dt είχε δώσει για τον οτε 27,5 αν θυμάμαι καλά.

      Διαγραφή
    3. ή καλύτερο παράδειγμα η αγορά του μπαφετ στις αεροπορικές και μετά από λίγο η πώληση.
      Αν παίρναμε σαν κριτήριο ότι αγόρασε ο μπαφετ σίγουρα αυτό θα μας έδινε τεράστια σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
      Αλλά ακόμα και αυτός κάνει λάθη.

      Διαγραφή
    4. Πρώτον αναφέρατε εσείς τα λιμάνια σαν καλές επενδυτικές επιλογές κ. Πανάγο.
      Δεύτερον οι αγοραστές πήραν πακέτο πλειοψηφίας ενώ ο Buffet όχι.
      Τρίτον το managment έχει δώσει εξετάσεις και τις πέρασε επιτυχώς καθώς αύξησε θεαματικά τζίρο και κέρδη.
      Τέταρτον έχετε μια τάση να κάνετε αντιπολίτευση (ακόμα και στον εαυτό σας στην συγκεκριμένη περίπτωση). Να το προσέξετε και να μην επιμένετε να έχετε πάντα την τελευταία λέξη στις συζητήσεις.

      Ως προς τον ΟΤΕ την εποχή που αγόρασαν οι Γερμανοί απ΄τον μακαρίτη Βγενόπουλο οι εταιρείες είχαν "φουσκωμένες" αποτιμήσεις και ο ΟΤΕ > 25 ευρώ/μετοχή. Οι τράπεζες "έπαιζαν" οικουμενικά με Book value 2~3 (και ενώ την τελευταία 10ετία πολύ κάτω της μονάδας), ο ΟΠΑΠ έκανε πράξεις πάνω από €30, η σαπιοΔΕΗ στα €20 και οι κατασκευαστικές στο Θεό. Ακριβώς το αντίθετα με την εποχή πωλήσεων των λιμανιών (ΟΛΠ €13 στο ταμπλό κι έδωσε 23 η Cosco).

      Διαγραφή
    5. το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι το εξής:
      Πρέπει απο μόνοι μας να κάνουμε την έρευνα και να αποφασίζουμε αν αξίζει η εταιρία ή όχι. Να μην έχουμε σαν ευαγγέλιο τις αγορές κάποιων άλλων. Διότι όλοι κάνουν λάθη.
      Τα υπόλοιπα που λέτε δεν θέλω να τα σχολιάσω.

      Αυτό εξηγώ στα παραπάνω μηνύματα μου.

      Διαγραφή
    6. Είπαμε, κάποιος θέλει για τον εαυτό του πάντα την τελευταία λέξη.

      Προφανώς και μόνοι μας αποφασίζουμε αν αξίζει μια εταιρία ή όχι. Κομίσατε γλαύκα εις τας Αθήνας. Το γεγονός όμως ότι έρχεται ένα fund και πληρώνει 50% παραπάνω για την εταιρεία της επιλογής μου έχει σημαντική αξία. Και μου είναι αδιάφορο είτε συμφωνείτε είτε όχι.

      Διαγραφή
  15. 4)Ιντερκο: Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο της είναι ακίνητα της aplha bank. Θα σκεφτεί κάποιος ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόβλημα. Όμως τα ενοίκια είναι εξασφαλισμένα διότι είναι συνδεδεμένα με δάνειο απο την alpha bank. Δηλαδή αν δεν πληρώσουν το μίσθωμα αφαιρείται απο το δάνειο. Το υπόλοιπο μέρος αποτελείται απο σούπερ μάρκετ και γραφειακούς χώρους. Ένα πολύ μικρό μέρος αποτελείται απο retail (αλλά και εκεί έχει δυνατούς μισθωτές πχ πλαίσιο). Η αποτίμηση πάρα πολύ δελεαστική. Σίγουρα θα υπάρχει και αύριο. Το καλό ότι ο μεγαλομέτοχος δεν έχει μισθό απο την εταιρία. Περιμένει ότι και ο μικρομέτοχος, το μέρισμα!
    Ίσως και λίγο μπρικ διότι η αποτίμηση είναι 56 εκ και πριν λίγους μήνες έκανε αμκ 50 εκ. Το 20% του χαρτοφυλακίου είναι ξενοδοχεία και το 10% retail οπότε λογικά φέτος θα έχει κάποια θέματα. Ο κ. Φέσσας όμως είναι πολύ ικανός και θα τα καταφέρει.

    5)ΑΣΤΑΚ: Η εταιρία πλέον αποτιμάται όσο τα μετρητά της και δάνειο 0! Τα ίδια κεφάλαια είναι 9,42 ανά μετοχή και η τιμή στο χα 5,65! Η εταιρία κάθε χρόνο έχει λίγα κέρδη. Πέρσι 3,1 και φέτος 3 επομένως δεν καίει κεφάλαια αλλά σιγά σιγά τα αυξάνει. Η διοίκηση είναι απογοητευτική διότι δεν αναπτύσσουν την εταιρία ούτε κάνουν διανομές προς τους μετόχους. Ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας είναι η alpha bank με ποσοστό 92% περίπου. Το θετικό σενάριο που έχω στο μυαλό μου είναι να χρειαστεί asset η alpha bank ώστε να ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της. Οπότε θα αναγκαστεί να κάνει δημόσια πρόταση για τα αστακ. Θεωρητικά η δημόσια πρόταση θα γίνει κοντά στα ίδια κεφάλαια. Στην χειρότερη περίπτωση που γίνει χαμηλότερα δεν μπορεί να γίνει κάτω απο τα μετρητά της εταιρίας. Άρα στην χειρότερη ο μικρομέτοχος θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Ένα ακόμη αρνητικό θα είναι να μην γίνει ποτέ δημόσια πρόταση και να μείνει για πάντα υποτιμημένη!

    6)ΜΥΤΙΛ: Μου αρέσει αρκετά γιατί πλέον δεν είναι τόσο κυκλικός και δεν έχει τόση μεγάλη εξάρτηση απο την τιμή του αλουμινίου. Επίσης θεωρώ ότι δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα απο τον ιό.

    7)ΑΣΚΟ,ΜΠΕΛΑ: Απο retail θα αγόραζα μόνο αυτές τις 2. Διότι έχουμε τεράστιο ταμείο και μπορούν να αντέξουν. Η ασκο δεν έχει καθόλου δανεισμό. Και οι 2 έχουνε καλές διοικήσεις. Γενικά το retail και τα turn around θα τα απέφευγα.

    8)ΑΔΜΗΕ: Ανελαστικής ζήτησης, εξασφαλισμένα έσοδα,μερίσματα και σχετικά καλή αποτίμηση.

    9)Απο Αγγλία μου αρέσει η british telecom, royal mail και zytronic. Αλλά γενικά προτιμάω το χωριό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ΑΣΤΑΚ ... δεν παίζει η απορρόφηση με ανταλλαγή μετοχών Αλφα; Γιατί να κάνει ΔΠ;

      Διαγραφή
    2. Σωστός. Μακάρι να σας άκουγε κι ο κύριος Ψάλτης.

      Διαγραφή
    3. Αν είμαι Alpha, με συμφέρει να κάνω επιστροφή κεφαλαίου + μέρισμα 5.5 ευρώ που έχω στο ταμείο, αφήνωντας κάποιο μικρό κεφάλαιο κίνησης, ουσιαστικά παίρνοντας όλη την κεφαλαιοποιηση σε μετρητά τα οποια μπορώ να τα χρησιμοποιησω στα κεφαλαια μου για εποπτικούς λόγους ή για να δώσω νέα δάνεια. Η εταιρία μετά αποτιμάται στα 30 εκατομμύρια ή 2.1 ευρώ / μετοχή -τουλάχιστον- με ένα p/e 10 στης λογιστικές καταστάσεις μου και μπορώ και να την πουλήσω αν θέλω τουλάχιστον στο book value που είναι τα ακίνητα και να αποκομίσω πολλά περισσότερα.

      Τώρα η ερώτηση είναι, τι σκέφτεται η Alpha? Γιατί δεν πράττει με την λογική που είναι προς το συμφέρων τους κατά παραπάνω γραφόμενα? Το πιθανότερο για εμένα και ο λόγος που έχω μπει στην ΑΣΤΑΚ είναι ότι δεν ..σκέφτονται, προς το παρών τουλάχιστον.

      Άλλες απόψεις καλοδεχούμενες!

      Διαγραφή
    4. Η απορρόφηση/συγχώνευση κ. Τάκη νομίζω θα είχε λογική μόνο στην περίπτωση που η Alpha δεν είχει το 92% της εταιρείας (π.χ. Grivalia, Eurobank).

      Διαγραφή
    5. ΙΝΤΕΡΚΟ o ορισμός του ακριβού σε σχέση με την υπόλοιπη Ελληνική αγορά. Έφυγε το αστέρι από το τιμόνι της. Ακριβή σε σχέση με τον κλάδο της καθώς και σε σχέση με την αγορά.

      Αξία κτήσης ακινήτων 86,96 εκ. Αντικειμ.αξία 54,38 εκ. Αξία αποτίμησης 97,36 εκ (υπεραξία 10,397 εκ). Εσωτερική αξία 7,29 ευρώ, discount 6%.

      Διαγραφή

    6. Σε περίπτωση που γίνει απορρόφηση με ανταλλαγή μετοχών alpha, θα βρεθεί η alpha bank με μετοχές της alpha bank; Την συμφέρει; Νομίζω πως όχι

      Στην περίπτωση του μικρομετόχου, θα είχε αστακ και θα βρεθεί με alpha bank. Σε τι αναλογία άραγε; Δεν θα πρέπει να υπολογίσουν τα ίδια κεφάλαια της αστακ για να κάνουν την ανταλλαγή; Θα υπολογίσουν τα ίδια κεφάλαια της apha bank ή θα δούνε κυρίως την μέση τιμή εξαμήνου;

      Λογικά οτιδήποτε γίνει, θα γίνει προς συμφέρων της alpha bank διότι αυτή έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι.
      Επομένως σε περίπτωση δημόσιας πρότασης ίσως εκτιμήσει χαμηλότερα τα ίδια κεφάλαια για να πληρώσει πιο λίγα.
      Σε περίπτωση απορρόφησης πιθανότητα να δώσει καλή ανταλλαγή προς αστακ διότι εκεί είναι μεγαλομέτοχος η alpha bank.

      Το πιο αρνητικό σενάριο θα είναι να μην γίνει τίποτα και να παραμείνει για πάντα υποτιμημένη!

      Διαγραφή
    7. η ιντερκο με βάση έκπτωση απο την nav είναι η πιο ακριβή (εξαιρώ την prodea)
      όμως έχει την μεγαλύτερη μερισματική απόδοση!

      Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, η έκπτωση απο την nav ή τι θα εισπράττεται κάθε χρόνο;

      Το αστέρι μπορεί να έφυγε αλλά το έργο του παρέμεινε. Ο καινούριος ceo πάντως μου φαίνεται πολύ αξιόλογος, μένει να φανεί και στην πράξη.

      Διαγραφή
    8. Επίσης τις αντικειμενικές αξίες τις βγάζει το κράτος.
      Τις εμπιστεύεστε ;

      Διαγραφή
    9. Οι αντικειμενικές αξίες είναι ίδιες για όλους. Αυτό που θέλω εγώ είναι μικρότερο μέρισμα σήμερα, επενδύσεις αντί υψηλών μερισμάτων και μεγαλύτερη έτσι υπεραξία αύριο!

      Διαγραφή
    10. απο τις αεεαπ ποια σας αρέσει περισσότερο;

      Θέλετε μικρότερο μέρισμα σήμερα, επενδύσεις αντί υψηλών μερισμάτων και μεγαλύτερη έτσι υπεραξία αύριο! Αυτό δεν θα το βρείτε εύκολα σε αεεαπ διότι βάση νόμου επιστρέφουν τουλάχιστον το 50% των κερδών από ενοίκια.
      Σε περίπτωση που σας αρέσουν οι αεεαπ μπορείτε να κάνετε το εξής. Το μέρισμα που θα εισπράττεται να το κάνετε επανεπένδυση εφόσον η μετοχή εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη. Το μέρισμα είναι αφορολόγητο οπότε δεν έχετε έξοδα. Επομένως με την παραπάνω στρατηγική έρχεστε πιο κοντά σε αυτό που επιθυμείτε.

      Διαγραφή
    11. Μπρικ κύριε Πανάγο. Η ιντερκο στέκεται εκεί ψηλά καθώς είναι γωνιασμενο το χαρτί, για να μιλήσω στη γλώσσα των αντικρυστων!! Και με τις υπόλοιπες επιλογές σας συμφωνώ με τις περισσότερες! Καλή υγεία.

      Διαγραφή
    12. είμαι μέτοχος και στις 2.
      Μεγαλύτερη θέση όμως έχω στην ιντερκο.
      Θα σας εξηγήσω γιατί.

      Προσωπικά δίνω μεγαλύτερη σημασία στο τι πληρώνω και τι εισπράττω σε αντάλλαγμα παρά στην nav.
      Για μένα, είναι αρκετά δύσκολο να ξέρω αν η nav είναι κατά 100% ρεαλιστική, όμως μπορώ να είμαι σίγουρος για αυτό που εισπράττω.

      Η μπρικ έχει nav 2,35 και τώρα μετά την επιστροφή κεφαλαίου θα έχει σχεδόν 2,32.
      Στην γενική συνέλευση ειπώθηκε ότι ψάχνουν μισθωτικές αποδόσεις 6-7 % οπότε ας υποθέσουμε ότι τα νέα ακίνητα θα έχουνε μέσο όρο 6,5%.

      Η nav (2,32) αντιστοιχεί περίπου σε 83 εκ (παραδοχή ότι τα μετρητά έγιναν επενδύσεις με 6,5%) , άρα από αυτά θα εισπράττει περίπου 5,4 εκ.
      Υποθέτω ότι προσθέτει και ένα ομολογιακό αργότερα 20 εκ (2,5% δανεισμός) ,τα οποία γίνονται επενδύσεις. Άρα με καθαρή απόδοση 4% (6,5-2,5) θα εισπράττει επιπλέον 0,8 εκ.
      Επομένως πληρώνεις σήμερα 56,5 εκ για να την αποκτήσεις και θα εισπράττεις μετά απο 1-2 χρόνια 5,8εκ απο μισθώματα. Περίπου 10,3 % απόδοση το χρόνο απο τα ενοίκια.
      Στο υποθετικό σενάριο δεν περιλαμβάνω μεσιτικά,συμβολαιογραφικά κτλ τα οποία επηρεάζουν αρκετά.

      Απο την άλλη μεριά έχουμε την ιντερκο.
      Στο εξάμηνο είχε 4,17 εκ έσοδα απο μισθώματα. Στο έτος θα έχει περίπου 8,34 εκ.
      Πληρώνεις σήμερα 68,3 εκ για να εισπράτεις άμεσα 8,34 εκ μισθώματα .
      Θα έχεις δηλαδή απόδοση το χρόνο 12,2%. Μεγαλύτερη απο ότι θα έχει στην μπρικ τα επόμενα 1-2 χρόνια.
      Δεν βάζω στην εξίσωση ότι η ιντερκο θα προσθέτει νέα ακίνητα ή ότι θα αυξάνονται τα ενοίκια κάθε χρόνο.
      Επίσης υπολογίζω ότι θα έχουνε περίπου τα ίδια έξοδα λειτουργίας διότι και οι 2 είναι νοικοκύρηδες.

      Υγεία και καλή καρδιά!

      Διαγραφή
    13. έκανα ένα λάθος στην μπρικ
      5,4 + 0,8 = 6,2 εκ
      άρα πληρώνεις 56,5 εκ και παίρνεις 6,2
      Η απόδοση δηλαδή περίπου 11% (και όχι 10,3% που γράφω πιο πάνω)

      Διαγραφή
  16. 10) Απο Κύπρο: σαλαμίς,κεο,φρου φρου. Τις έχει παρουσιάσει ο κ.Τάκης οπότε τα λόγια είναι περιττά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους.
      Κύριε Πανάγο τον Λόρδο τον αφαιρέσατε λόγω της χαμένης φετεινής σεζόν μάλλον ??

      Διαγραφή
    2. εξακολουθεί να μου αρέσει ο Λόρδος.
      Τον κατέχω απλά δεν προσθέτω επιπλέον.
      Μου αρέσει ότι είναι σχεδόν αδάνειστος οπότε θα επιβιώσει!
      Επίσης μου αρέσει η πολύ φθηνή του αποτίμηση.
      Καθόμαστε και ασχολούμαστε αν θα πουλήσει ή όχι ο κ. Στέγγος κτλ και αγνοούμε εξαιρετικές εταιρίες όπως ο λόρδος.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ κε Πανάγο. Συμφωνώ απόλυτα. Ειμαι τοποθετημένος και στις 3 που ανεφέρατε + ΛΟΡΔΟ +ΤΣΙΒ + ΚΕΤΣ.

      Διαγραφή
    4. Δεν έχει ανάγκη ο Λόρδος. Τι να φοβηθεί;
      Πως εκλεισαν τα ξενοδοχεια τον Απρίλιο; Ή ότι θα είναι μάλλον μέτρια η τουριστική σεζόν λόγω Covid 19?
      Οι ανταγωνιστές του θα έχουν προβλήματα λόγω υπερδανεισμού και τους βλέπω να κλαταρουν ... να μην γραφω ονόματα.

      Διαγραφή
    5. Για τη ΣΑΛ ... να κάνω μια πρόβλεψη;
      Προβλέπω ότι θα βρει την ευκαιρεία η οικογένεια Χατζηθεοδοσίου να ξανακάνει νέα Δημόσια Πρόταση ... την 3η και ίσως αυτή τη φορα να είναι και η φαρμακερη.

      Διαγραφή
    6. σωστός κ. Τάκη
      Πολύ πιθανό να ξαναπροσπαθήσει.
      Πιστεύω ότι η δημόσια πρόταση της θα είναι τουλάχιστον 1 ευρώ. Πλέον οι μέτοχοι που έμειναν εκτιμώ ότι γνωρίζουν περισσότερο τι αξίζει η εταιρία άρα ίσως να μην ενδώσουν σε μια χαμηλή πρόταση.Επιπλέον κάνει δημόσια πρόταση για ένα πολύ μικρότερο κομμάτι της εταιρίας άρα ίσως να μην την πειράζει να δώσει κάτι παραπάνω απο τις προηγούμενες φορές.

      Διαγραφή
  17. LK : ...δεν έκαναν τριμηνιαία αναφορά κερδών. Τα κέρδη αυτά έπρεπε να δηλώνονται στα μέσα Φεβρουαρίου σχετικά με την κανονική τους έκθεση 3 μηνών, αλλά δεν συνέβη. Εγω δεν την παρακολούθώ για αυτό και το γράφω τώρα. Παρόλα αυτά θα αρχίσω σταδιακες αγορές για την αναπήδηση. Η πραγματική ιστορία μου φαίνεται οτι ειναι διαφορετική, επιπλέον η διοίκηση αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κύριε Τάκη νομίζω ότι ο μικρομετοχος σας τα χώνει για την οτοελας και τηνLk,το είδατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κωνσταντίνε δεν με ενδιαφέρουν τι κάνουν οι άλλοι. Ούτε μπαίνω να σχολιάσω σε άλλους, ούτε κοιτάζω αναλύσεις άλλων.

      Μου είναι αδιάφορο.
      Σας ευχαριστώ πάντως.

      Διαγραφή
    2. Μιλάει ποιος ο μικρομετοχος.... Με καταχωρήσεις....με προτάσεις....όλοι κρίνονται και θα κρίνονται...

      Διαγραφή
    3. Κύριοι σας παρακαλώ. Μην το συνεχίζετε.
      Προχωράμε .... εδω είμαστε ελεύθεροι να σχολιάζουμε τις δικές μας θέσεις, τα δικά μας πιστεύω.

      Τα σχόλια πάντα ήταν ελεύθερα και για ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ - αναλύσεις, με έναν όρο ... ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ.

      Διαγραφή
    4. K. Τάκη ένας από τους λόγους που έχω κι εγώ "κολλήσει" στη συντροφιά σας, εκτός βέβαια του ότι μοιράζετε αφειδώς χρηματιστηριακή γνώση, είναι ότι διαρκώς διαπιστώνω ότι είστε και ηθικά γίγαντας.
      Ορθώς λοιπόν δεν ασχολείστε με νάνους (αν και 2 από αυτούς τους προβάλλετε μέσω συνδέσμων).

      Διαγραφή
    5. Καλημερα φιλτατοι. Ο "Ειδικος Συνεργατης" δεν σχετιζεται αμεσα με το Μικρομετοχο. Εχει παρει βημα κ τη δουλεια του κανει μιας κ ειναι γνωστο οτι εδω κ χρονια ακολουθει οτι χαρτια παιζουν οι εκ Λονδινου γνωστοι κ φιλοι ... Aς μην επεκταθω περαιτερω στον εκ Θεσσαλονικης παιχτη πια και πρωην στελεχος ιδιωτικης ΑΧΕΠΕΥ λοιπον. Τι να κανουμε... Δεν γινεται ολες οι επιλογες να ειναι ΤΕΡΝΑ καπου θα την φας οταν χαλασει η σουπα... Ετσι ειναι αυτα..

      Ειναι μικρη η αγορα και ολοι γνωριζουν λιγο πολυ ολους.

      Δεν του βγηκε το πουσαρισμα στην Οτοελ, το "φυλαγε μανιατικο" στον Τακη για την αρνητικη αποψη σχετικα με την εταιρια και βρηκε αφορμη λογω LK να γραψει την κακιουλα του.

      Διαγραφή
    6. Έτσι είναι κύριε Ανδρέα,άλλωστε ο κύριος Βασίλης δεν πρόκειται να καταφερθεί ποτέ κατά του κυρίου Τάκη...

      Διαγραφή
    7. Κύριοι για να τελειώνουμε ... και δεν ξαναγράφω.
      Ο Βασίλης, που έχει τον μικρομέτοχο, είναι φίλος. Τον ξέρω και είναι όξω καρδιά. Τυπάρας και πιστεύει στην ελευθερία του λόγου!! Και εγώ τώρα ή όποιος άλλος θέλει να δημοσιεύσει κάτι στον μικρομέτοχο θα το δημοσιεύσει, αρκεί το κείμενο να είναι ευπρεπές.

      Τι θέλετε να κάνουμε τώρα ... να ασχολούμαστε απο το πρωί ως το βράδυ με ζουλιάριδες και φθονερούς;
      Μην μπερδεύετε πράγματα ... ας γράφει ο καθένας ό,τι θέλει.

      Διαγραφή
  19. Εντάξει κύριε Konstantine n σε τέτοιες περιόδους οι υπερβολές πάνε σύννεφο μην κάνουμε και την τρίχα τριχιά αφού όλα κάτω πήγανε εκτός ελαχίστων μέσα έξω,γνώμη μου.Καλο απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα κ.τακη Καλά κάνετε και δεν ασχολείστε με την ανθρώπινη κακεντρέχεια Σπάνια σας γράφω σας παρακολουθώ όμως ανελλιπώς.Δράττομαι λοιπόν τής ευκαιρίας να σας ρωτήσω για τόν ΜΥΤΙΛ αν έχετε κάνει κάποια ανάλυση για τά αποτελέσματα του και αν ισχύει η αγορά του γύρω από τά 5 ευρώ ευχαριστώ. Ευάγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Ό,τι κάποιος δηλαδή ανησυχεί αν υπάτχει ο Ικτίνος αύριο.
      Αναλογιστείτε ότι αν δεν υπάρχει ο Ικτίνος αύριο, ότι τότε δεν θα υπάρχει χώρα αύριο ... απορώ πως καταλήγετε σε αυτή τη σκέψη;

      ΟΚ η εταιρία έχει κάποια θέματα λόγω COVID 19 .... με τα λατομεία και με τα πλοία που δεν μπορούν να φύγουν να κάνουν παραδόσεις. Άλλωστε και η διοίκηση έχει δώσει guidance για πτώση πωλήσεων στο εξάμηνο 2020.
      Δεν σας το κρύβω ... πως αρχίζει πλέον να μου φαίνεται η μετοχή δελεαστική ξανά ....

      Αυτά βλέπω.

      Διαγραφή
  22. Κυριε τακη μια αποψη παρακαλω πολυ!θεωρειτε ο ικτινος με ολα τα δεδομενα(κακη τρεχουσα χρονια-υψηλο δανεισμο)θα υπαρχει και την επομενη μερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πειτε μου λιγο γιατί μόνο για τον ικτίνο έχετε τέτοια απορία?
      Λαρις

      Διαγραφή
  23. Κάποια άποψη για τα αποτελέσματα της profile?
    Τα κέρδη από τα πακέτα εξαφανίστηκαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εννοείται τις αγοραπωλησίες των ιδίων μετοχών ... τότε αυτές περνιούνται απευθείας στα ίδια κεφάλαια και ταυτόχρονα εμφανίζονται και στις χρηματοροές.

      Διαγραφή
  24. Ζει ακόμα αυτός;
    https://www.euro2day.gr/news/world/article/2016180/h-kisingker-o-koronoios-tha-allaxei-thn-pagkosmia.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τον κύριο Τάκη ρωτάτε,ας σας απαντήσει,εγώ θα σας πω ότι η έκταση στην Σητεία κοστολογείται 30 εκατ,κάντε και μια έκπτωση λόγω κορονοιου το έργο στην Δράμα κοστολογείται 15-20 εκατ,τα λατομεία 4,5,6,7,έχω χάσει τον λογαριασμό πόσο κοστολογούνται;δανεισμός 35 εκατ,το φυσικό επιτόκιο μπορεί να το πληρώνει απο την ιερή,δεν θα πουλήσει και κάνα παλιό μάρμαρο,σε καλύβες θα μένουν όλοι,δεν θα γίνει κάνα έργο πουθενά,άσε που πρέπει να κάνει και τμήμα να πουλάει μάρμαρα για τάφους εκεί στο αμερικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το επιτόκιο το ετήσιο με τα έσοδα της ΙΔΕΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Ήρεμα βρε παιδιά στα περί του κινέζικου καφέ. Αρχικά δεν ήταν δική του πρόταση. Κάποιος του forum του, έβγαλε μία ιδέα. Ανάγκασε κανένα με το ζόρι να την αγοράσει την μετοχή; Ή ήθελε να σπρώξει δικές του μετοχές ο άνθρωπος, γιατί δεν θα μπορούσε αλλιώς; Σταματήστε την κλάψα λοιπόν και μην σας φταίει πάντα ο… άλλος.

    Οι αγορές δεν είναι εκκλησίες (αλλά και για τις εκκλησίες, ας μην το ανοίγουμε το θέμα, γιατί μπάζει από παντού…) ούτε χαρίζουν λεφτά.
    Δηλαδή όταν μοιράζει χρήμα με τις αναλύσεις του και με την σέσουλα είναι καλός και τώρα είναι… σκάρτος; Σοβαρευτείτε λιγάκι.
    Ο φίλος μου έχει μεγάλη προιστορία, με τόσες επιτυχίες, αναρίθμητες. Τον γνωρίζω από το 2008 και πάντα από την καλή. Και επειδή έπεσε μία στραβή κι αυτή από σπόντα, ζητάτε τα ρέστα; ΕΛΕΟΣ! Β.Π mikrometoxos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Kαλησπέρα σε ολους.@ Κ hippy .Συμφωνώ με το stop loss όταν κάποιος κάνει trading.Σας ερωτώ όμως τώρα στην κρίση αγόρασα μυτιλ μ.ο 6,35-ελπε μο 6,02 ευδαπ,6,12 ευαπς 3.90 και μερικές άλλες πχ μουζκ.βιοσωλ.κεκρ.σπεις.καμπ.γεβκα,ικτιν,κορδ ,φριγο (αυτή με γνώση του κινδύνου).Αυτά τά αγόρασα ΤΖΑΜΠΑ κατά την άποψη μου παρόλο που μερικα έπεσαν σε χαμηλότερες τιμές.ΟΧΙ σε αυτά δεν θα βαλω stop loss,γιατί τα κρατάω με προοπτική 1-4 έτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο μου αφορούσε το Μουαγέν. Αν η μετοχή μου πέσει υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να έχω κάνει λάθος επιλογή. Συνεπώς (εγώ όχι εσείς ή άλλος) δεν αυξάνω τη θέση μου αγοράζοντας και χαμηλότερα.

      Τι συστήνει επίσης η χρηματιστηριακή στατιστική (το γράφω επειδή υπάρχει σχετική αναφορά σας). Μπαίνω σε 5 μετοχές. Μετά κάποιο διάστημα διαπιστώνω ότι οι δυο πάνε καλά, οι άλλες δυο μέτρια και η πέμπτη με ζημιώνει. Τι κάνω? Πουλάω την ζημιογόνο και επενδύω τα χρήματα σε μια απ΄τις δυο που τρέχουν (cut losses and let the profits run). Δεν το λέω εγώ, το υπαγορεύει η στατιστική.

      Ποιά είναι η συνήθης συμπεριφορά του εγωιστή μαριδαίου? Κάνει μουαγέν και μάλιστα ψηλά (στο -5%).

      Φίλε SpyEye με κούρασε αυτή η συζήτηση δεν θα επανέλθω. Οι επιλογές σας μου αρέσουν, ορισμένες βρίσκονται και στο δικό μου χαρτοφυλάκιο. Για τις μερισματοφόρες μάλιστα έχω άπειρο ορίζοντα (όσο ζήσω)

      Διαγραφή
    2. Η στατιστική στις τράπεζες δεν ισχύει?
      Κάνανε ακριβώς το αντίθετο....

      Διαγραφή
    3. Κύριε hippy,το σχολικό μου δεν είναι σε καμιά περίπτωση επιθετικό, γιατί έτσι μου φάνηκε όπως το ξαναδιαβασα.

      Διαγραφή
    4. Πάμε κύριοι ... παρακάτω.
      Έχουμε τόσα άλλα να σχολιάσουμε!!

      Διαγραφή
    5. Σχόλιο,αχ αυτός ο γούγλης
      Τσιπριγκλις.....

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη για ΚΑΜΠΑ ΜΟΥΖΚ και ΓΕΒΚΑ συνεχίζετε να είσθε θετικός για ορίζοντα 2 ετών? Όποιος άλλος φίλος θέλει εκφέρει άποψη φυσικά

      Διαγραφή
    7. Για σας Καπετάνιε,γνώμη μου είναι ότι ο Ελλάκτωρ θα τον πουλήσει η τιμή γύρω στο 1,40 για Μουζάκης καινούργιες μετοχές για την οικογένεια,και ο Κρεμμύδας αν αρχίσουν έργα θα κινηθεί.

      Διαγραφή
    8. Καπετάνιο θετικός είμαι αλλά με επιφυλάξεις για να δούμε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς.
      ΣΠΕΥΔΕΤΕ ΒΡΑΔΕΩΣ.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Τάκη σπεύδω ΒΡΑΔΕΩΣ και ευχαριστώ θερμά όπως πάντα εσάς και τους υπόλοιπους φίλους εδώ για να μην αδικώ κανένα.CCL πουλησα την Παρασκευή αλλά Οκ πάμε για άλλα. Θα επιμείνω για την μικρομεσαία δική μας κεφαλαιοποίηση ότι πολύ προσεκτικές επιλογές θα μας ανταμείψουν με ορίζοντα διετίας. Στο στόχαστρο έχω ΚΑΜΠΑ ΓΕΒΚΑ ΜΟΥΖΑΚΗ ΕΛΑΣΤΡΟΝ...Περιμένω προτάσεις από όλους μας...Απο εξω παραμένω σε Crud long και με μικρή θέση σε Βnp και Bt που ανάλογα θα ενισχύσω..


      Διαγραφή
    10. Κύριε Κιτσο τι σημαίνει καινούργιες μετοχές για οικογένεια Μουζάκη?

      Διαγραφή
    11. Προφανώς εννοεί το καταπίστευμα του αείμνηστου που εμφανίζετε στις υποχρεώσεις της εταιρείας και είναι υποχρέωση προς τους κληρονόμους, το οποίο είναι πιθανό να μετατραπεί σε μετοχές, όπως έκανε και ο Τζιρακιάν.
      Αυτά απο το 2021 και κατόπιν ...

      Ο βασικός λόγος που κοιτάζω τη λεγόμενη είναι ακριβώς αυτό και τίποτα άλλο. Αν οι κληρονόμοι έχουν στοιχειώδεις γνώσεις απο χρηματαγορές και σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας θα μπορούσε να είναι η σπίθα του πυραύλου.

      Στην Γ.Σ. είναι κάτι το οποίο θα διερευνηθεί ... ένα χρηματιστηριακό μυαλό δεν μπορεί να κρυφτεί.

      Διαγραφή
  29. Που το είδε αγαπητοί ο ΜΜ ότι την πέσαμε στον κ. Τάκη ή στον φίλο που την πρότεινε για τη LK? Φυσικά και ξέραμε τι αγοράζαμε γι’ αυτό και βάλαμε πολύ μικρό μέρος του Χ/Φ. Προσωπικά είχα το 6%.

    Είναι σαν να μου φταίει ο ΜΜ που ενώ βλέπω διαφήμιση της UNIBIOS (ΒΙΟΣΚ) ή της Αττικής οδού (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) στο site του αύριο – μεθαύριο που λέει ο λόγος αρχίσει να τις πουσάρει. Ο ΜΜ θα φταίει ή εγώ που είμαι κουτορνίθι και ακολουθώ τυφλά ότι γράφει. Αντιθέτως, μπορεί να έχω αγοράσει ώστε να ξεφορτώσω όταν με το καλό γίνει το πουσάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα. Σε. Όλους.. Θα.. Ήθελα. Να. Επισημάνω. Ότι.. Στη.. Κατάσταση. Τη. Καινουργια. Που.. Έχει.. Δημιουργήθη...στις..τραπεζες..παιζουν..και.οι.συνχονευσεις..θαηθελα..τιςγνωμες.σας..παρακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΑΚΗΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΟΝ μ/μ θα σημοσιευτεί, αρκει να είναι ευπρεπές. Δεν κανω την παραμικρή λογοκρισια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια διεύθυνση? Σε μια αναφορά σας στην ΜΠΡΙΚ περίπου προ διμήνου είχε γίνει λάθος αναφορά στην εσωτερική αξία της μετοχής καθώς δεν είχαν υπολογισθεί οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ. Ήθελα να σας στείλω μια (καλοπροαίρετη) επισήμανση αλλά δεν ήξερα τη διεύθυνση.

      Διαγραφή
    2. AN EINAI KATI EPEIGON στο osfp044@yahoo.com
      ΜΠΡΙΚ: Εκ παραδρομής, το διορθώσαμε αργότερα. Αλλά η μτχ ήταν φτηνή ούτως ή άλλως... Αλλιώς θα ζητούσαμε συγγνώμη. Ο,τι θέλετε να δει το φως της δημοσιότητας στο ευρύ κοινό καλοδεχούμενο. Είστε από τις... πέννες που προσέχω ιδιαίτερα.

      Διαγραφή
    3. κ. Μικρομέτοχε πολύ καλύτερα τώρα, γιατί πριν εμφανιζόσασταν ως Unknown.

      Τρεις ερωτήσεις μόνο να απαντήσετε εδώ (αν θέλετε μπορείτε να τις μεταφέρετε και στο site σας).

      1η ερώτηση: Πιστεύετε ότι υπάρχει ηθικό θέμα όταν φιλοξενείτε με διαφημιστικό banner εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες όπως η ΤΕΝΕΡΓΑ, η Αττικής Οδός (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), η UNIBIOS (ΒΙΟΣΩΛ), κ.α. και μέρες πριν από την προβολή της διαφήμισης ή μετά τις σχολιάζετε - αξιολογείτε?
      Προς θεού, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν έξοδα και είναι απολύτως θεμιτό να κυνηγώ το διαφημιστικό έσοδο ώστε να επιβιώσει ένα αξιόλογο site και δη με υψηλή επισκεψιμότητα όπως το δικό σας, το οποίο έχει αυξημένα κόστη φιλοξενίας σε server, διαχείρισης κλπ, αλλά όσο καλοπροαίρετα και να το δει κάποιος υπάρχει θέμα. Μία καλή λύση είναι να λαμβάνω διαφήμιση αλλά να μην σχολιάζω ποτέ (βέβαια μπορεί να είναι σαπάκι οπότε τους κάνω και έτσι χάρη).

      2η ερώτηση: Κατέχετε κάποιες από τις μετοχές που σχολιάζετε; Αν ναι το επισημαίνετε στα σχόλια σας όπως για παράδειγμα κάνουν sites του εξωτερικού;

      3η ερώτηση: Είστε δημοσιογράφος; ή έχετε κάποιον εργαζόμενο ως δημοσιογράφο στο site σας και αν ναι γιατί για παράδειγμα δεν ζητήσατε την άποψη της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ όταν στις 3-3-2020 σε άρθρο σας με τίτλο «Αποχωρούν Προβόπουλος και Εξάρχου; – Ο Μπόμπολας θέλει να πουλήσει» το οποίο ήταν αναδημοσίευση είδησης της «FM Voice» εσείς το υιοθετήσατε ως αληθινό. Θυμίζω ότι έγκυρα ΜΜΕ του εξωτερικού σε ανάλογες περιπτώσεις είτε φιλοξενούν στο τέλος τις απόψεις της εταιρίας ή γράφουν ότι εκπρόσωπος της εταιρίας αρνήθηκε να απαντήσει. Σημειώνω ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας, Γ. Προβόπουλος στις 9-3-2020 ανέφερε ότι η εταιρία έπεσε θύμα μεθοδευμένης φημολογίας. «Η μεθοδευμένη φημολογία βασίστηκε σε μία σειρά ψεύτικων ισχυρισμών. Οι ισχυρισμοί αυτοί αναπαρήχθησαν ταχύτατα, με μεθοδευμένο τρόπο, από συγκεκριμένη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει τις συναλλαγές της 5ης και 6ης Μαρτίου 2020.

      Φαντάζομαι ότι για να σας δώσει διαφήμιση δεν συμπεριλαμβάνει και το δικό σας μέσο.

      Κάποιος κακοπροαίρετος, όχι εγώ, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι γράψατε αρνητικά σχόλια για τη μετοχή (ενώ την είχατε και τις επιλογές του 2020) ώστε να πιέσετε με τον τρόπο σας για να πάρετε διαφήμιση, τακτική που ακολουθούν κάποιοι διαδικτυακοί συνάδελφοί σας που έχουν και εφημερίδα ή ακόμη χειρότερα, ότι σε συνεργασία με την εταιρία βοηθήσατε να πέσει η τιμή της μετοχής ώστε να τη μαζέψουν οι μεγαλομέτοχοι από πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

      Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Με συγχωρείται για το ακατάλληλο της ώρας αλλά γράφω από το εξωτερικό.

      Υστερόγραφο 1: Ο ερωτών κατέχει μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

      Υστερόγραφο 2: «Publicity is the very soul of justice» όπως έγραψε ο Bentham ή στα ελληνικά «η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης» όπως λέει η ΕΣΗΕΑ αποδίδοντας τη φράση στον Ιάκωβο Μάγερ

      Γιώργος Τ.

      Διαγραφή
    4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ να δημοσιευτεί εφ όσον το αποστείλετε στο site με το ονοματεπώνυμο σας - δεν εχουμε κανενα προβλημα να σας απαντησουμε και να σας λυσουμε ολες τις απορίες σας.

      Διαγραφή
  32. Μελέτη, διασπορά, ρευστότητα πάντα να υπάρχει και υπομονή!! Πάντα όμως παρακολούθηση των εταιριών και των μακροοικονομικών δεδομένων. Στην τρέχουσα συγκυρία, χωρίς φάρμακο, χωρίς διαγνωστικό τεστ έγκαιρο και έγκυρο, η κανονικότητα δεν θα έρθει. Αυτό αλλάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη μεγεθών για οποιονδήποτε και για οτιδήποτε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημερα.. Σε.. Όλους. Θα. Ήθελα.. Να ρωτήσω.. Ποια.. Είναι.. Η. Ισχυρότερη. Τράπεζα.. Στην.. Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είστε εσείς;
      Σας χάσαμε;

      Είστε καρα-bear ή πλάκες μας κάνετε;

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη καλησπέρα σας και εγώ είχα ανησυχήσει για τον φίλο μας τον Ανανία,ένα πουλάκι με καθησύχασε όμως ότι ετοιμάζει τα επόμενα πινακίδια πώλησης διαφόρων μτχ.

      Διαγραφή
    3. Δεν θέλουμε να μας δείχνει τα πινακίδια του.
      Του ζητάμε να είναι ευγενής, να λέει τις απόψεις του, να σχολιάζει ελεύθερα και να μην κολλάει σε καθημερινή βάση με τα ίδια κι τα ίδια ... δηλαδή να μην είναι ερειστικός.

      Ζητάω πολλά;

      Διαγραφή
    4. Θα συμφωνήσω ότι ο απόστολος Ανανίας δείχνει πως είναι διαβασμένος και μακάρι να γίνει πιο ομαδικός

      Διαγραφή
    5. Είχα γράψει ότι ο κύριος Ανανιας αδικεί τον εαυτό του.Για να δούμε...

      Διαγραφή
    6. Κύριε hippy, το απόστολος.... όπως λέμε απόστολος Παύλος ή παραπέμπει αλλού..?

      Διαγραφή
    7. κανονικός απόστολος...μικρός αλλά κανονικός

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

      Διαγραφή
  34. Για ΕΛΛΑΚΤΩΡόπληκτους συνέχεια...
    Αν και δε σκαμπάζω ιδιαίτερα από νομικά, υποθέτω ότι το ΣΤΕ λέει στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ότι θα έπερεπε να έχει αποκλείσει την ΑΒΑΞ:
    "Το ΣτΕ, αξιολογώντας τα δεδομένα, απορρίπτει την απάντηση της Αττικό Μετρό, σημειώνοντας πως τα πιστοποιητικά αυτά έπρεπε, επί ποινή αποκλεισμού, να υποβληθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και συνέχισε ότι «η αιτιολογία με την οποία απορρίφθηκε η προδικαστική προσφυγή της αιτούσας (σ.σ. της κοινοπραξίας Άκτωρ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy) εξακολουθεί να είναι σε κάθε περίπτωση πλημμελής, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά υποβλήθηκαν κατά το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού ως δικαιολογητικά απόδειξης της εν γένει εμπειρίας της παρεμβαίνουσας (δια της εταιρείας-μέλους της ALSTOM TRANSPORT S.A.) σε παρόμοια έργα και τις απαιτήσεις του σταδίου αυτού (…) και όχι ως ειδικά στοιχεία και τεκμήρια από τα οποία πρέπει να προκύπτει κατά την αιτιολογημένη κρίση των οργάνων του αναθέτοντος φορέα η απόδειξη των εξειδικευμένων τεχνικών απαιτήσεων που τίθεται με τα τεύχη δημοπράτησης του Β’ σταδίου του διαγωνισμού»."

    Αντίθετα, για την προσφυγή της ΑΒΑΞ σημειώνει πως θα μπορούσε να την απορρίψει, αλλά το αιτιολόγησε πλημμελώς.
    Όποιος καταλαβαίνει περισσότερα ίσως μπορούσε να μας διαφωτίσει, αν και θα καταλάβουμε από το ταμπλό μάλλον.
    https://ypodomes.com/grammi-4-synecheia-sto-diagonismo-me-odiko-charti-oloklirosis-i-apofasi-toy-ste/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο διαγωνισμός της Γραμμής 4 μπορεί πλέον να προχωρήσει και η απόφαση είναι μάλλον πολιτική.
      Τόσες αγαθοεργίες έχει κάνει ο El Actor τελευταία (Νίμιτς, Ομόνοια), ελπίζω να συγκινηθεί το γραμμάτιο και να μην πάνε στράφι...

      Διαγραφή
    2. Φαίνεται κατά την άποψη σας να γίνεται μάζεμα σε αυτές τις τιμές απο τους μεγαλομέτοχους; Σε ανακοίνωση προβαίνουν όσοι κατέχουν πάνω από το 5 τοις εκατό;τελικά με τις συναλλαγές στις 5και 6 του μηνός η επιτροπή έβγαλε πόρισμα ;έχει παρασκήνιο η μετοχή το μόνο σίγουρο.

      Διαγραφή
    3. Τι να σας πω, δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι οι Μ/Μ έβαλαν πολύ δανεικό χρήμα στα ψηλά κατά τη διεκδίκηση του management, τελευταία έχει ανακοινωθεί μόνο μια αγορά 100.000 τμχ στα 0,80, δηλαδή στραγάλια. Δεν πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα για σοβαρό μάζεμα, από την άλλη δεν είναι και τυχαίοι. Θα μπορούσε να αγοράζει ο οποιοσδήποτε μια και αν ευωδοθεί το περιβόητο κατασκευαστικό boom είναι μια χαρά όχημα για να μπει στην αγορά κάποιος μεγάλος παίκτης.
      Για τις συναλλαγές που λέτε δεν έχω δει κάτι, πιστεύω ότι μέχρι το 2035 θα μάθουμε τι συνέβη. Το κακό είναι πως έχει γίνει πολύ drama queen και αυτό σπανίως είναι καλό.
      Το θέμα είναι να ανοίξουν έργα, έργα, έργα.

      Διαγραφή
    4. Το ταμπλό φαίνεται να συμφωνεί με την εκτίμησή μου.
      Ελλάκτωρ +7,5% με τζίρο 500 χιλ. €, ΑΒΑΞ +3% με τζίρο 30.000 €.
      Κι εκεί που φαίνεται να ξυπνάει το ψοφάλογο, διαβάζω αυτή την είδηση:
      https://ypodomes.com/kalamata-pylos-methoni-i-aepp-vgazei-ektos-diagonismoy-aktor-kai-mytilinaio/
      Ρε παιδιά, αν σκοπεύετε να εγκαταλείψετε τον κατασκευαστικό κλάδο τελείως, βγάλτε μια ανακοίνωση να ψαχτούμε αλλού.

      Διαγραφή
  35. Χαιρετώ τον κο Τάκη και τους αξιόλογους θαμώνες του blog. Παρακολουθώ εδώ και 2-3 χρόνια, που ρίχνω διαδικτυακές ματιές, τον κο Τάκη. Ωστόσο, γενικώς, δεν συμμετέχω σε συζητήσεις. Επειδή η στρατηγική του κου Τάκη σε αρκετά σημεία ταιριάζει με δικές μου προσεγγίσεις και επειδή διακρίνω ήθος και όρεξη να βοηθήσει και να ιντριγκάρει τους θαμώνες να ψάχνονται παραπάνω, είπα να πω ένα γεια για να εκφράσω την εκτίμηση μου, και αν μπορέσω θα γράφω και κάτι ουσιαστικό περιστασιακά.

    Σημειώνω ότι με εξέπληξε η ενασχόληση με το κινέζικο καφενείο, όμως έχει περιγράψει το σκεπτικό του ο κος Τάκης και είναι απολύτως κατανοητό και δικαίωμα του καθενός να κάνει και τέτοια πονταρίσματα. Απλά απόρησα γιατί σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν είχε μπει καν στη διαδικασία (πχ ΦΦ).

    Κάνοντας ένα φλας μπακ, μιας και ανέφερα την λεγάμενη (ΦΦ), στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγα να το παίξω έξυπνος κι έκανα μια απόπειρα στο 2ο LD, αν θυμάμαι καλά γύρω στα 7,50€, παρότι φώναζαν οι οικονομικές καταστάσεις αυτό που φώναζε και ο κος Τάκης από πριν (και συμφωνούσα) και το QCM, γιατί έλεγα δεν μπορεί, τόοοοοσο τερατώδης απάτη; Κι όμως, παρά το ότι είχα ευκαιρία να βγω και με κέρδος, δεν το έκανα γιατί δεν ήθελα να το πιστέψω. Προς γνώσιν και συμμόρφωση λοιπόν, αν και φυσικά αποτέλεσε η τοποθέτηση μόνο το 1% του χ/φ μου, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις προσέχουμε και δεν ορμάμε σαν κριάρια, οπότε μικρό το κακό, περισσότερο στο γόητρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κόμη ... τον Ιανουάριο μου φαινόντουσαν όλα ακριβά.
      Ελλάδα και παντού ... είπα να παίξω ένα αναπτυξιακό στόρι. Δεν μου πέρασε ποτέ απο το μυαλό ότι θα προλάβουν να κάνουν στους Ισολογισμούς και ατασθαλίες, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
      Δυστυχώς την εφάγαμεν ....

      Και άλλες φορές έχω παίξει τέτοια stories .... αλλά τώρα την φάγαμε!!
      Οπότε μην ανησυχείτε ... ο ίδιος είμαι, δεν τρελάθηκα. Στιγμιαίες αδυναμίες!!

      Διαγραφή
    2. Σαφώς είχαν γίνει πολύ απαιτητικές οι αποτιμήσεις, πλην ελαχίστων, που όμως τις πήρε τις περισσότερες η μπάλα με το διεθνές sell off. Εγώ ασχολούμαι μόνο με Ελλάδα. Προσωπικά βγήκα πωλητής σιγά-σιγά μετά τις ευρωεκλογές και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εδώ και ένα-ενάμιση περίπου μήνα είμαι δειλά-δειλά αγοραστής σε επιλεγμένα χαρτιά, με ορίζοντα ένα περίπου χρόνο από τώρα για κατοχύρωση κερδών.

      Διαγραφή
  36. Κύριε Κόμη,ένα κομμάτι ΦΟΛΛΙ είχατε πάρει ? ;) Συγγνώμη που ρωτάω,αλλά το 1% του χαρτοφυλακίου στην τιμή/μτχ 7,50 ευρώ.,,πρέπει να είχατε τεράστιο χαρτοφυλάκιο για να αγοράσατε αρκετά με το 1%.Εκτός αν εννοούσατε 10% ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και διακρίνω μία ειρωνεία, θα σας απαντήσω. Το χ/φ μου τεράστιο ίσως να το θεωρούσε ένας κάτοικος της υποσαχάριας Αφρικής, εγώ το θεωρώ μικρομεσαίο, πάνω-κάτω όπως των περισσοτέρων θαμώνων του blog, αν έχω καταλάβει καλά. Θεωρώ ότι μπορεί να διατηρεί κάποιος ένα μικρομεσαίο χαρτοφυλάκιο και με το 1% του να έχει άνω της 1 μετοχής ΦΦ.

      Διαγραφή
  37. Καλημέρα σε όλους! Θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου...Ξεκινώ από ΓΔ και ελληνικό χρηματιστήριο...Κύριε Τάκη, πιστεύατε ότι στα επόμενα χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο θα υπεραπέδιδε έναντι των ξένων, αλλά σας βλέπω κάπως απογοητευμένο και δεν το πιστεύετε πια. Η άποψή μου είναι ότι σιγά σιγά θα πηγαίνουμε καλύτερα από τα ξένα, γιατί αρχίζουν και αλλάζουν τα πράγματα στη χώρα μας και επιτέλους έχουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να τρέξει γρήγορα κάποια πράγματα. Το 2019 ήμασταν πρώτοι σε απόδοση. Τον φετινό Μάρτιο φάγαμε πιο μεγάλη πτώση από τους άλλους... Για να δούμε όμως που θα βρισκόμαστε στο τέλος του 2020 αλλά και στο τέλος του 2021. Η Ελλάδα λόγω μικρού ΑΕΠ μπορεί γρήγορα να βγει από το τούνελ καθώς επίσης υπάρχουν τομείς που έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης...Ίσως να ξεκινήσει η άνοδος του ΓΔ από τώρα μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μετά. Στα τέλη καλοκαιριού, βγαίνοντας τα άσχημα αποτελέσματα εξαμήνου, να αρχίσει η διόρθωση, δηλ. το δεύτερο ποδαράκι του W κύριε Τάκη. Και από το '21 πάλι άνοδο για νέα υψηλά...Παρατηρώ, επίσης σταθεροποίηση ή μείωση κρουσμάτων τελευταία σε Ιταλία, Ισπανία...Για τις τράπεζες μου φαίνεται πια ότι η Πειραιώς θα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο αν και υστερεί ο ισολογισμός της έναντι των άλλων...Όμως η καλύτερη συμπεριφορά της μετοχής της το '19 ίσως να δείχνει ότι μειώνει την απόσταση από τις άλλες και παίρνει γρήγορες αποφάσεις η διοίκηση...Επίσης, έχω δει ότι στα υποκαταστήματα της Πειραιώς γίνεται πιο σωστή εξυπηρέτηση και νιώθεις ότι εξελίσσονται γρήγορα στις νέες συνθήκες...Έχω απογοητευθεί από την εξυπηρέτηση της Eurobank, αν και την τελευταία την πίστευα πολύ εδώ και 3 χρόνια λόγω ιδιωτικοποίησης...Δεύτερη σε άνοδο μετοχής πιστεύω την ΕΘΝΙΚΉ για τα επόμενα 2 χρόνια...Και κάτι τελευταίο...Όταν μία εταιρεία παρουσιάζει καλούς ισολογισμούς, ανάπτυξη και καλό ταμείο δεν την φοβάμαι προσωπικά ακόμη και αν η μετοχή της πέσει λόγω έκτακτης κατάστασης, όπως τώρα. Αν την αφήσουμε για 2-3 χρόνια χωρίς πολλές κινήσεις δύσκολα να χάσουμε...Παρατηρήστε τις καλές εταιρείες που σιγά σιγά ξαναγυρίζουν...όπως λέει και ο sir Τάκης αυτό που είναι να πάει πάνω θα πάει πάνω και ότι είναι να πάει κάτω θα πάει κάτω νομοτελειακά...Κύριοι έτσι τα βλέπω με τη διαίσθησή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα,

    Ατυχίες συμβαίνουν παντού. Ο Buffet έχασε 340Μ ως Tax Equity Investor σε εταιρεία με φωτοβολταϊκά που αποδείχτηκε απάτη.

    https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-05-08/berkshire-takes-tax-hit-as-victim-of-ponzi-type-solar-scheme

    ΥΓ. Είναι Tax Equity Investor και στη θυγατρική της Τενεργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κυκλικη bear market επι δυο χρονια οπου τελικα ειδαμε τον πατο συμφωνα με τη Μorgan Stanley.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. nickname "hunter": sir Takis ανιχνεύοντας τις μετοχές που υστερούν στο rebound των τελευταιων συνεδριάσεων δε θα μπορούσε να μην μπει στο στόχαστρο και η Frigoglass που οι περισσότεροι φυσικά εδώ στο blog την παρακολουθούμε. Μήπως τελικά η λάθος εκτίμηση όλων μας ήταν αφενός μεν ο υψηλός συντελεστής φόρων 50% που χρησιμοποιεί (αν και τον ιδιο χρησιμοποίησε και το 2018 νομίζω) και αφετέρου τα κέρδη που μοιράζονται στις μη ελεγχόμενες συμμετοχές; Κ εσείς ακόμη στην ανάλυσή που κάνατε για τα αποτελέσματα 2019 στις 19/3/20 ώρα 5:26μμ αναφέρατε ότι αναμένατε τον Σεπτέμβριο του 2019 κέρδη 15εκ ευρώ που αντιστοιχούν σε 0,0422ευρω ανά μετοχή (άρα τα 15εκ ευρώ ήταν προς τους μετόχους της ΦΡΙΓΟ) ενώ ο όμιλος ανακοίνωσε τελικά 5,566εκ ευρώ κέρδη στους μετόχους. Επομένως είτε είχατε απόκλιση 63% στις προβλέψεις σας είτε στους υπολογισμούς σας του Σεπτεμβρίου δεν υπολογίσατε τα κέρδη προς τις μη ελεγχόμενες συμμετοχές καθώς αν συμπεριληφθούν και τα κέρδη προς εκείνες τότε πράγματι το σύνολο των κερδών είναι 13,6εκ ευρω δηλαδή κοντά στην πρόβλεψη σας των 15εκ ευρώ. Αν λοιπόν ο όμιλός πρέπει να κινηθεί στα νούμερα των προβλέψεών σας δηλαδη 15εκ ευρώ ήτοι 0,0422ευρω ανα μετοχή τότε θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάσει τις πωλήσεις των 480εκ ευρω για να μην πω να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της, πράγμα φυσικά ανέφικτο ακόμη και χωρις covid-19. Όλα τα παραπάνω γραφόμενα είναι καλοπροαίρετα γνωρίζοντας ότι μας προσφέρετε τις γνώσεις σας αμισθί και φυσικά δεν παρακινείτε ποτέ κάποιον να αγοράσει ή να πουλήσει μετοχή. Το νόημα επίσης των γραφόμενων είναι για να προκύψει το τελικό ερώτημα : Μπορεί η ΦΡΙΓΟ βάση θεμελιωδών μεγεθών να ανακάμψει ή τελικα η πτώση της και το rebound της ήταν δίκαια διότι αν είναι σωστά όσα έγραψα πρέπει να αυξήσει 2-3 φορές τις πωλήσεις της διατηρώντας το ίδιο περιθώριο κέρδους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναποστάρω το σχολιασμο των ετησιων.



      Τάκης Μορφονιός19 Μαρτίου 2020 - 5:26 μ.μ.
      Frigoglass (έλεγα .... με βάση τα αποτελέσματα του 6μηνου)
      http://mitarola.blogspot.com/2019/09/frigoglass-turn-arround-story.html#more

      Έλεγα ...
      Ενοποιημένες Πωλήσεις Frigoglass
      Με βάση τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι ο όμιλος ανακοίνωσε πως το Α΄εξάμηνο του 2019 οι ενοποιημένες πωλήσεις έφθασαν στα 288,262 εκατ. ευρώ, τότε για το κλείσιμο της χρήσης 2019 αναμένονται πωλήσεις της τάξης των 480 εκατ. ευρώ με ιδεώδες σενάριο να φθάσουν τα 520 εκατ. ευρώ.

      Ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 482,337 εκατ.!!!
      ---------------------------------------------------------
      Τα EBITDA του ομίλου στο Α εξάμηνο του 2019 έφθασαν τα 48,516 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 16,8% των συνολικών πωλήσεων ... το περιθώριο EBITDA στο σύνολο της χρήσης θα πέσει τουλάχιστον κατά μια μονάδα.

      Αν δεχτούμε ότι οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου θα φθάσουν στα 480 εκατ. ευρώ τότε τα EBITDA υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν πάνω απο 67 εκατ. ευρώ

      Ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕBITDA 71,654 εκατ. ευρώ !!
      ------------------------------------------------------------
      Άρα με πωλήσεις πέριξ των 480 εκατ. ευρώ και EBITDA γύρω απο 70 εκατ. ευρώ.
      Με αποσβέσεις στα 20 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά έξοδα επίσης στα 20 εκατ. ευρώ, αναμένονται στο κλείσιμο της χρήσης κέρδη προ φόρων στα 30 εκατ. ευρώ.

      Ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ 27,483 εκατ.
      ----------------------------------------------------
      άρα με 30 εκατ. κέρδη προ φόρων ο όμιλος Frigoglass αναμένεται να εμφανίσει μετά φόρων κέρδη περισσότερα απο 21 εκατ. ευρώ με τα κέρδη που θα αντιστοιχούν στους μετόχους πάνω απο 15 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 0,0422 ευρώ ανά μετοχή.

      Ο ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ 13,6 εκατ. και στους μετόχους αναλογούν 5,566 εκατ. ευρώ.
      ''Ρίχτηκαν'' λίγο έξω οι μέτοχοι της εταιρία, ενώ οι μη ελεγχόμενες συμμετοχές για άλλη μια φορά πήγαν εξαίσια.

      Εδώ έπεσα λίγο έξω καθώς για κάποιο λόγο υπολογίστηκαν φόροι με 50% στα προ φόρων έξοδα.

      Διαγραφή


    2. Τάκης Μορφονιός19 Μαρτίου 2020 - 8:59 μ.μ.
      Frigoglass και break even

      Υπολογισμός σημείου 0 δηλαδή η εταιρία εμφανίζει ΜΗΔΕΝ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ.

      Έχουμε :
      Κέρδη που αναλογούν στη μειοψηφία = 8 εκατ.
      Αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα = 40 εκατ. ευρώ
      Επομένως θα πρέπει η εταιρία να εμφανίσει ΕΒΙΤDA 48 με 50 εκατ. ευρώ, αν θέλουμε να μην βγάλει ζημίες.

      Ποιες πρέπει να είναι οι ετήσιες πωλήσεις για να έχουμε EBITDA 48 εκατ;

      Αν το περιθώριο ΕΒΙΤDA είναι στο 15%, τότε θα πρέπει ο κύκλος εργασιών να ανέλθει σε 48 : 0,15 = 320 εκατ. ευρώ

      Αν το περιθώριο ΕΒΙΤDA είναι στο 12%, τότε θα πρέπει ο κύκλος εργασιών να ανέλθει σε 48 : 0,12 = 400 εκατ. ευρώ

      Εξαιτίας της δύσκολη χρονιάς που έρχεται θα υπολόγιζα το περιθώριο EBITDA στο χαμηλότερο που θα μπορούσε να πάει, δηλαδή στο 12%
      Άρα με 400 εκατ. ευρώ ετησιες πωλήσεις νομίζω πως η εταιρία δεν θα εμφανίσει ζημιές για το 2020.

      Διαγραφή
  41. nickname "hunter": επομένως sir Takis η τελευταια πρόταση θα έπρεπε μήπως να γράφει "έδω έπεσα 63% έξω" αφού αφενος μεν τα κέρδη για τους μετόχους της εταιρείας ήταν 5,566εκ ευρώ αρα κέρδη ανα μετοχή 0,0156 ευρώ ανά μετοχή αντί για 0,0422 ευρώ ανά μετοχή και επίσης να μην υπάρχει αναφορά στον υπολογισμό των φόρων με 50% στα πρό φόρων διότι νομιζω ο ιδιος συντελεστης υπήρχε και το 2018 και αρα δεν μπορούμε να τον επικαλεστούμε; Σαφέστατα η πρόβλεψη (0,0422€/μτχ) και η πραγματικότητα των κερδών ανά μετοχή (0,0156€/μτχ) διευκρινίζει την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν ακριβέστατη η πρόβλεψη που έκανα. Εσείς κολλάτε στην τελική γραμμή ... θα μπορούσα να σας έκανα 2 , 3 "μαγικά" και να σας έδειχνα πως αντί για 5.566 θα μπορούσε να ήταν ακριβώς 15. Μετα να παίξω λίγο με τον αναβαλλλομενο φορο και να σας τα βγαλω 25 ... και πάλι θα μου λέγατε ότι επεσα έξω.

      Διαγραφή
    2. Να ρωτήσω κάτι και εγώ τώρα;
      Αν κατάλαβα καλά με τα 5,566 εκατ ευρώ μετά φόρων ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ, μάλλον δεν σας άρεσαν και πιθανόν και να ψιλοστραβώσατε ... αν σας ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΑΝ 25 θα πετάγατε τη σκούφια σας;

      Ενημερωτικά σας λέω ότι ο φόρος ήταν στο 28,8%.
      Επειδή η εταιρεία έρχεται απο ζημιογόνες χρησεις κοιτάξτε μην τυχόν του χρόνου δείτε υψηλότερα τα μετα φόρων , απο τα προ φόρων κέρδη.
      Πηγαίνετε και δείτε τα αποτελέσματα του Δρομέα, να δειτε τι εννοώ. Εκεί δεν προέβλεψα μετα φόρων (εσκεμμένα).

      Διαγραφή
  42. nickname: "hunter". Ναι φυσικά αν ανακοίνωναν 25εκ. ευρώ κέρδη μετά φόρων θα πεταγα την σκουφια μου. Δυστυχώς όμως δεν τα είδα. Αν φυσικά υπάρχει τόσο μεγάλη δημιουργική λογιστική στους ισολογισμούς (απο 5,5εκ σε 25εκ κτλ) τότε έχετε δίκιο. Με αυτή την λογική βέβαια καλό είναι να αναφέρουμε οταν αναλύουμε πχ τα αποτελέσματα του 2019 ότι ναι μεν οι προβλέψεις απείχαν 63% αλλά υπάρχουν στον ισολογισμό και άλλα στοιχεία τα οποία είναι αυτά και αυτά. Επαναλαμβάνω: α) η κριτικη ειναι καλοπροαίρετη. είστε άξιος και έχετε ενα blog που άλλοι ίσως εβαζαν και συνδρομή, β) θα βοηθούσε όμως όλους τους αναγνώστες η μεγαλύτερη σαφήνεια σε τέτοια σημεία των ανακοινώσεων των εταιρειών διότι ο τυπικός μικρομέτοχος σαφώς και δε θα τα ανακάλύψει και νομίζω ότι τα γραφόμενά σας κυρίως είναι για τον τυπικό επενδυτή και όχι για τον επαγγελματία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εξαιρετικά δραστήριος παραμένει ο Κύκλος Ιδεών αυτήν την εποχή, διοργανώνοντας διαδικτυακές συζητήσεις, με αφορμή πολλές πτυχές των παρενεργειών της πανδημίας. Προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα είναι μία συζήτηση που προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κρίνοντας από το θέμα και την σύνθεση του πάνελ των ομιλητών.
    «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα» είναι το θέμα της συζήτησης και οι ομιλητές είναι μάλλον η πλέον ενδεδειγμένη ομάδα για να φωτίσει πολλά σημεία.

    Την Τετάρτη λοιπόν, 8 Απιριλίου στις 19:15 θα συνομιλήσουν διαδικτυακά οι:

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank

    Κώστας Κωστής, Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Mytilineos

    Γιώργος Προκοπάκης, Οικονομικός αναλυτής, Σύμβουλος επιχειρήσεων

    Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, CEO Electra Hotels & Resorts

    Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών που θα συντονίσει και τη συζήτηση

    Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από τους εξής συνδέσμους:

    Facebook Live https://www.facebook.com/Evaggelos-Venizelos-80258823622/

    Youtube https://www.youtube.com/channel/UC27oe6fp-w8nmtsmBzN-X8A?view_as=subscriber

    Καθώς και από τις ιστοσελίδες: evenizelos.gr & ekyklos.gr



    Πηγή: Reporter.gr

    https://www.reporter.gr/Apopseis/Anemodeikths/430152-Tha-antexei,-poso-kai-pws-h-ellhnikh-oikonomia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂