Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ελληνικό Χρηματιστήριο Νο10

 

Μπορείτε να βρίσκετε παλαιότερα threads αυτής της κατηγορίας .... αριστερά στις ετικέτες με την ένδειξη  Ελληνικό Χρηματιστήριο

 

200 σχόλια:

  1. Ας κάνω εγώ την αρχή ως συνήθως... ΤΏΡΑ:Πωλήση 800 ΤΕΝΕΡΓ (Άπο 2500)και αγορά 1000 ΜΟΗ(Άνοιγμα θέσης για πολύ long εκτός και κληρωσει γρήγορα... ...Ή Ρευστότητα δεν διαταράσσεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ΤΕΝΕΡΓ την βλέπω ξανά σύντομα να πιάνει το 12άρι+.Αν κατοχυρώνεις κέρδη, καλά κάνεις πάντως.Η ΜΟΗ πιστεύω ότι μπορεί να δεί και το 8άρι.Είχα κάνει κάποιες αγορές στα 12,7€ αλλά πιστεύω ότι ο κλάδος δεν θα ανακάμψει σύντομα. Ήδη και η ΜΟΗ το γυρνάει το παραμύθι προς τις ΑΠΕ.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους! Πως σας φάνηκαν τα αποτελέσματα του πλαισίου; Εν μέσω lockdown αύξηση πωλήσεων +8%, ebitda +1.5%, κπφ +4,3% και κκ +85,5%. Με μειωμένο όμως το μεικτό κέρδος -2,8% και το περιθώριο ebitda. Τα κέρδη νομίζω βελτιώθηκαν αρκετά λόγω μειωμένης φορολογίας κ χρηματοοικονομικών εξόδων. Η είσοδος στις λευκές συσκευές δείχνει θετικά σημάδια με σχεδόν 5% περιθώριο ebitda

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αρίστο καλησπέρα,
      Εν προκειμένω τα νούμερα δεν λένε την αλήθεια (μάλλον την συσκοτίζουν).
      Εγώ βλέπω μεγάλες επενδύσεις (στα λευκά είδη) που δεν απαδίδουν τα προσδοκόμενα, αύξηση δανεισμού (παρά το ότι περιέκοψε δραματικά το μέρισμα) και συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό από Κωτσόβολο (μπήκε στα χωράφια του στα λευκά) και Public (περιμένω περαιτέρω ενδυνάμωση, καθώς μετά το deal της Πολωνίας ο όμιλος θα ρίξει όλο του το βάρος στην Ελλάδα έχοντας έπλετη ρευστότητα).
      Τώρα ναι όντως τα 0,008€ κέρδος/μετοχή έγιναν 0,015€ κέρδος/μετοχή. Δεν νομίζω όμως ότι είναι για πανηγυρισμούς, καθώς αφενός θα κέρδη είναι ελέχιστα, αφετέρου οφείλονται κυρίως στο μέτρο μείωσης των ενοικίων και αναστολής των συμβάσεων του προσωπικού.
      Εν κατακλείδι δεν είμαι αισιόδοξος.

      Διαγραφή
    2. Κι εμένα δεν μου φαίνονται σπουδαία τα αποτελέσματα του Πλαισίου.
      Δεν είναι φθηνή.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
      Η αλήθεια είναι ότι μόνο από τα ενοίκια εξοικονόμησε 670000€ κ συμφωνώ μαζί σας κε Ξενοφών ότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός σε έναν κλάδο με περίπου 10% πτώση πωλήσεων για το 20. Πάντως το management νομίζω στάθηκε ικανό σε μια ακόμη κρίση κ ο κλάδος των λευκών συσκευών είναι ένα στοίχημα της διοίκησης που ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα ως προς την επιτυχία του ή μη

      Διαγραφή
  3. Επειδή μόλις διάβασα την ανάλυση του μικρομετόχου για την Ιντρακόμ και ξέρω ότι διαβάζει τη στήλη, μήπως πρέπει να αφαιρέσει από τα ίδια κεφάλαια 75 εκ άυλα περιουσιακά στοιχεία , δικαιώματα κλπ που είναι αέρας κοπανιστός?
    Εχει δώσει το μέιλ του μερικές φορές σε κάποιο άρθρο, αλλά δεν μπορεί να το βρει κανείς στη σελίδα του, να του στείλει μήνυμα. Μήπως να το φτιάξετε?
    Δεν λέω ότι η ΙΝΤΚΑ είναι ακριβή σε αυτά τα επίπεδα, απλά κανείς δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Τάκη τι γνώμη έχετε για τη MIG; Είμαι σε σκέψεις αν θα πρέπει να την ξεφορτωθώ... αν και λίγο αργά μιας και είμαι κάτω 65%. Σκεφτόμουν καιρό να τη δώσω αλλά ήλπιζα ότι θα ανέβαινε λίγο. Αξίζει να περιμένω κάποια διόρθωση;
    Ευχαριστω εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε σύντεκνε ο Τακαρος έχει γράψει ότι η ΜΙΓ θα μηδενίσει όταν ακόμα αυτή έπαιζε στα 30 λεπτά.

      Διαγραφή
    2. Πουλώντας στο ιδανικό σενάριο την Singular, την Vivartia, την ΑΤΤΙΚΑ και όλες τις συμμετοχές, η ΜΙΓ θα μείνει σκέτο κουφάρι, πλακωμένο όμως με το 35% των σημερινών υποχρεώσων, συν όσες φορτωθούν μέχρι την ημέρα που θα έχουν πουληθεί τα πάντα. Οπότε στην διαδρομή προς το εάν και όταν ξεπουληθούν τα ασημικά η μετοχή θα κινείται προς το € 0,01, την έξοδο απ΄το χρηματιστήριο και την οριστική χρεοκοπία.

      Δεν την θεωρώ μαντεψιά και ούτε θα παινευτώ όταν γίνει. Είναι το λογικό σε όποιον μελετά τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

      Δυστυχώς παρασυρθήκατε από λάθος συμβούλους (και απερισκεψία βέβαια). Αν μπορείτε να σώσετε έστω το 1/3 του αρχικού κεφαλαίου σας γιατί να μην το κάνετε?

      Προσέξτε όμως...όπως έγραψα στην αρχή η εταιρεία έχει μερικά ασημικά στο σεντούκι και όσο υπάρχουν αυτά όλο και κάποια σκιρτήματα (της ψόφιας γάτας) θα κάνει. Δεν θα μηδενίσει άμεσα. Συνεπώς αξίζει να πουλάτε τμηματικά σε κάθε καλό νέο.

      Διαγραφή
    3. Και δυστυχώς επαληθεύεται! Ήλπιζα να διορθώσει λίγο πριν τα δώσω αλλά όσο πάει και χειροτερεύει! Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα!

      Διαγραφή
    4. Κύριε hippy δυστυχώς λόγω απειρίας δεν έχω συνηθίσει να ξεχωρίζω το συναίσθημα από τη λογική. Έχετε σε όλα δίκιο. Απλώς μέχρι τώρα δίσταζα να κατέβω από το τρένο με το φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να πάρει την ανηφόρα.
      Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας.

      Διαγραφή
    5. Επειδή όλοι ανεβαίνουμε στα "τρένα "από οδοντοτους μέχρι υπερταχειες το ζητούμενο είναι ποτέ θα κατέβουμε..
      Χώρια που μερικές φορές αυτά τα ρημάδια αλλά γράφουν και αναγγέλλουν στο ξεκίνημα και αλλού πάνε...οπότε χρειάζεται να πηδήξεις χωρίς να κοιτάζεις πίσω..

      .

      Διαγραφή
    6. δεν νομίζω αγαπητοί φίλοι ότι Μιγα θα τερματίσει αμαχητί...

      Διαγραφή
    7. Τερματισμένη είναι.

      Κάντε τα trade σας και για τα υπόλοιπα να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Το πεπρωμένο φυγειν αδυνατον.

      Διαγραφή
  5. Εγω αυτα που είχα με 0.12 τα εσπρωξα στο 0.09

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα στο φίλους του Φόρουμ. Μια μετοχή απο την αρχή της πανδημίας έχει δώσει αρκετά κέρδη σε όσους την επέλεξαν αλλά και πρόσφατα εξέπληξε θετικά είναι τα Πλαστικά Θράκης.
    Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μια σοβαρή πορεία ανάπτυξης εδώ και χρόνια, που επιταχύνθηκε απο την πανδημία. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εξαιρετικά.
    Πέραν του ζητήματος με τις αυξημένες αμοιβές ΔΣ κατά τα άλλα δεν βλέπω κάποια αδυναμία.
    Ωστόσο, δεν βλέπω φίλους στη σελίδα να την αναφέρουν ή να ασχολούνται μαζί της, παρά τη καλή πορεία της.
    Έχει ασχοληθεί κανείς; Κατέχω μετοχές αυτή τη περίοδο και κατείχα και στο παρελθόν. Πάντα κερδισμένος από αυτό το χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας διαβάζετε. Την προηγούμενη βδομάδα μιλούσαμε για το χαρτί.
      Στο "Ελληνικό Χρηματιστήριο Νο9". Μερικοί από μας.
      Ο κυριος Τακης δεν ασχολείται πλέον με ΧΑΑ, οπότε...

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκαιο, είχα διαβάσει τα σχόλια σας, όπως τα διαβάζω και στο capital.Απλώς θεωρώ ότι για το growth και τις προοπτικές της εταιρείας εν μέσω της πανδημίας περνάει αρκετά χαμηλά από το επενδυτικό ραντάρ των περισσοτέρων και αυτό για μένα φαίνεται από το περιορισμένο ενδιαφέρον, που δείχνουν τα αξιόλογα μέλη και αυτού του ιστολογίου.
      Αυτό το γεγονός όμως με προβληματίζει. Γίνεται να βλέπω εγώ μια ευκαιρία που να μην βλέπουν οι υπόλοιποι ή βλέπουν ελάχιστοι π.χ. η μετοχή στα 2,35 αντικειμενικά είναι φτηνή κάτω από τα ίδια κεφάλαια αλλά δεν γίνεται κουβέντα, όγκοι (πλην των πρώτων ημερών) κτλ.

      Διαγραφή
    3. Φίλε αυτό που μετράει είναι τι βλέπετε εσείς στο δικό σας ραντάρ και όχι η υπόλοιπη αγορά ..Να θυμίσω πως η υπόλοιπη αγορά (ποπολο)ΔΕΗ στα 1.30 όταν ο υποφαινόμενος αλλά και ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΑΚΗΣ υποστήριζαν εδώ πως δεν έχει άλλο κάτω η συντριπτική πλειοψηφία έγραφε σε όλα τα μπλογκ το εξής επιχείρημα:Ευκαιρία που την βλέπει όλη η Αγορά δεν είναι ευκαιρία και το χαρτί πάει για 0.80 και 0.60...κάποιοι ήθελαν και 0.40..βέβαια αποδείχθηκε στο ταμπλό πάντα πως δίκιο είχαν αρκεί να βάλουν ένα ευρώ μπροστά και έχουμε δρόμο ακόμη..













      Διαγραφή
    4. Όπως αυτή η ψυχή ο Φοίβος που έφαγε τρελή φόλα σορτάροντας τη στα 1.30€ και απαντώντας όταν το στοπ του είναι στα 3.30€ χαχαχαχαχαχαχα. Τώρα βλέπει σορτ τον Ελλάκτωρα που του έχουν πάρει τα βρακιά και απο εκεί. Ευτυχώς πλέον διασκεδάζει άλλο κοινο σε άλλο μετερίζι.

      Διαγραφή
    5. Γιατρέ μου αν κάποιος σορταρει στα 1.30 με κόφτη στα 3.30 δύο πράγματα συμβαίνουν:έχει πάθει σοβαρό εγκεφαλικό η έχει γίνει ΚΑΒΑΚΟΣ στο "ΒΙΟΛΙ "...

      Διαγραφή
    6. Αυτό ειναι το χρηματιστήριο. Ολοι βλέπουμε κάτι που δεν έχουν δει οι άλλοι.
      Ή αυτοί έχουν δίκιο ή εμείς. Μόνο ο χρόνος θα δείξει.
      Μπορεί να την βλέπουν, αλλά να μην έχουν την ρευστότητα να αγοράσουν, γιατι έχουν κάνει άλλες επιλογές, που πιστεύουν ότι θα αποδώσουν καλύτερα. Ή απλά να έχουν εμμονές με άλλες (πχ τραπεζες) και δεν τους μένουν χρήματα για πιο ορθολογικές επιλογές.

      Διαγραφή
    7. "Ευκαιρία που την βλέπει όλη η Αγορά δεν είναι ευκαιρία" μου κλέψατε την ατάκα καπετάνιο. Καθώς επίσης παραλείψατε την συνέχεια "ΔΕΗ ΔΕΝ αγοράζουμε με γνώμονα την τιμή αλλά με γνώμονα τις εκλογές. Ανεξαρτήτως τιμής, με εντολή market αμέσως μόλις τις εξαγγείλει ο Τσίπρας (για την ιστορία το χαρτί άνοιξε στα € 1,57 και αγοράσαμε όσα θέλαμε).

      Τα παραπάνω ειπώθηκαν πάνω από 5 φορές καθώς η ερώτηση "πότε αγοράζουμε ΔΕΗ" ξεκίνησε από πολύ ψηλότερα περί τα € 3. Και η γκρίνια-μετά από κάθε αποτυχημένο μουαγέν-επίσης.

      Διαγραφή
    8. Φίλε hippy 2 παρατηρήσεις-διευκρινήσεις καθ ότι παρ όλο που είμαι πολύ πιο φρέσκος στο ΜΠΛΟΓΚ από εσάς νομίζω τουλάχιστον πως τα δείγματα γραφής μου όσον αφορά την αλήθεια των γραφομένων μου είναι απτα γιατί πάντα η κάθε μου κίνηση αναρτάται χωρίς καθυστέρηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος (αρνητικού η θετικού)όπως και οι δικές σας η του Γιατρού κτλ...Τωρα :ήμουν σίγουρος και πως θα κάνατε αναφορά στην ΜΟΗ και το εκτιμώ όπως και εσάς...Για ΔΕΗ αγόρασα στο 1.30 όταν οι εκλογές και η Νίκη Μητσοτάκη ήρθε πολλούς μήνες μετά γιατί την θεωρούσα βεβαία και όπως ξέρουμε οι αγορές προεξοφλούν...και έχοντας στο μυαλό μου πως μπορεί να την δω και πιο κάτω (δεν το πίστευα και πολύ..
      .)Η χθεσινή μου κίνηση για ΜΟΗ μακράν απέχει από TRADE είναι καθαρά πολύ LONG και πιστεύω πως θα πάρω και χαμηλότερα για Χ Ψ λόγους όμως θεωρώ καλή τιμή εισόδου το 10 ...Τα υπόλοιπα στο ταμπλό εν ευθέτω χρόνο...

      Διαγραφή
  7. Κύριε Hippy ποια η γνώμη σας για την ΕΧΑΕ....
    Σταθερά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου....
    Δεν αποτελεί ''ευκαιρία ΄΄ η παρούσα τιμή για ένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρετε κ. ocean. Σήμερα η ΕΧΑΕ με μερικό lockdown κάνει πράξεις χαμηλότερα απ΄την άνοιξη του ολικού. Νομίζω η αγορά της περί τα € 2,50 έχει μικρό ρίσκο και για να πω την αλήθεια αγόρασα κι εγώ μερικές.

      Διαγραφή
  8. Όσοι μας διαβάζουν γνωρίζουν πως ΤΕΝΕΡΓ είμαι αγορασμένος στα 5 όχι τον Μάρτιο αλλά χρόνια πρίν που σημαίνει συν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου....ΜΟΗ έγραψα για άνοιγμα θέσης στα 10 με προοπτική πολύ longggg αδιαφορώντας όπως πάντα τι θα κάνουν και οι δύο προσεχώς ...Στα 8 ΜΟΗ ενίσχυση.

    θέσης και όχι Μουαγιεν (έχει διαφορά ..








    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Σάββατο ρώτησε κάποιος συνάδελφος σε άλλο μπλογκ γνώμη για trade στην ΜΟΗ. Απάντησα ότι

      "Προσωπικά με αφήνει αδιάφορο ότι η ΜΟΗ έχει φάει τόση πίεση, ας αντιδράσει πρώτα να δούμε τον πάτο της και μετά το συζητάμε. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν αφήσουμε στο τραπέζι και 40-50 cents."

      Η εταιρεία είναι εξαιρετική όλοι το ξέρουμε. Αρκετά καλό και το περιθώριο διύλισης στο 2ο τρίμηνο που πήγε στο 6,8bpl/$ απο 6,3 στο 2q19 τη ίδια ώρα που και στα ελπε ήταν χτυπημένο (ενώ στατιστικά τα ΕΛΠΕ έχουν καλύτερα περιθώρια διύλισης) αλλά και παγκοσμίως έφτασε σε ιστορικά χαμηλά. Τα λειτουργικά στο 6μηνο ήταν ebitda 197 (-15%) και κέρδη 47 (-55%) και αν προσθέσουμε τα αποθέματα (ζημιές) πάμε σε ebitda -63 εκ απο +292 και ζημιές 150 εκ απο 148 εκ κέρδη το 1Η19. Άσχημα προφανώς αλλά ας πούμε λίγο πιο αισιόδοξα το β τρίμηνο λειτουργικά τουλάχιστον.

      Λογικά στα αποθέματα περιμένουμε κέρδη το 2ο εξάμηνο, καλύτερο περιθώριο διύλισης μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης στο 1ο τρίμηνο αλλά (μεγάλος) άγνωστος Χ το καύσιμο τζετ (δηλαδή σίγουρα αλλά πόσο χειρότερο από πέρσι).

      Προσωπικά όπως ανέφερα στην αρχή στην εταιρεία δεν κοιτάζω αποτίμηση αλλά τον χρόνο αντίδρασης. Πιστεύω δεν θα περιμένουμε πολύ καθώς σε αρκετά πηγαδάκια συζητείται το θέμα πιθανής αντικατάστασης της μετοχής στον MSCI από τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ. Τέλος Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη θα ξέρουμε (μαζί με τον πλανητάρχη).

      Διαγραφή
    2. Να προσθέσουμε επίσης στο συλλογισμό μας ότι η τάση είναι αλλού (ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, «Πράσινη» αμμωνία ως καύσιμο για πλοία κλπ). Την ώρα που η ΕΕ επενδύει-επιδοτεί στην "πράσινη ενέργεια" ο Βαρδής κι ο Τζίγγερ αγοράζουν τηλεοπτικό σταθμό  και ξαναφτιάχνουν τράπεζα. Η διοίκηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μυωπική  σ΄αυτήν την φάση.

      https://m.naftemporiki.gr/story/1563927/prasini-ammonia-os-kausimo-gia-ploia

      Διαγραφή
    3. Είναι και αυτό στα υπ όψιν μου φίλε hippy...Ομως κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου καθ ότι μιλάμε για την οικογένεια Βαρδινογιάννη μόνο μυωπες δεν έχουν αποδείξει ότι είναι στα επιχειρηματικά τους πλάνα..
      Έχω μια θεωρία έως και στάση ζωής που υπερασπίζομαι χρόνια τώρα και με έχει βγάλει σε σωστούς δρόμους και αποτελέσματα:Σε υψηλά επίπεδα πολιτικής και επιχειρήσεων δεν πιστεύω πως υπάρχει τόσοι μεγάλη ανικανότητα και αμέλεια στην σύλληψη και άσκηση του σωστού πλάνου..
      Τι υπάρχει? Σκοπιμότητα για πολλούς και διάφορους λόγους...παραδειγματα υπάρχουν τόσα που δεν χρειάζεται καν αναφορά...Ειμαι απόλυτα σίγουρος πως αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς θέλω να πω...

      Διαγραφή
    4. Εδώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Captain για την ΜΟΗ. Δεν αναζητούμε την κατώτερη τιμή αλλά αξιολογούμε τα επίπεδα, τα οποία σε αυτή τη φάση αρχίζουν να γίνονται ελκυστικά.

      Μέχρι στιγμής η ΜΟΗ έχει φάει πολύ ξύλο από τους ξένους θεσμικούς για την παράξενη διαφοροποίηση που έκανε, οπότε αυτό έχει ενσωματωθεί στην τιμή, όπως και τα συνεπαγόμενα της κρίσης και της μείωσης της ζήτησης του πετρελαίου. Αν βγει και από τους δείκτες MSCI θα πιεστεί ακόμα περισσότερο. Θεωρώ ότι το μάνατζμεντ θα επανακτήσει τη διορατικότητα του. Ήδη σχεδιάζεται στροφή σε ΑΠΕ, εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας κοκ.

      Αξίζει να τη δει κανείς για σταδιακή τοποθέτηση αλλά θα χρειαστεί υπομονή, μεγάλα ποσά και να μην την κοιτάζει κάθε μέρα. Λογικά θα έχει 1-2 κακές χρονιές ως προς τα αποτελέσματα και με χαμηλό μέρισμα προτού αρχίσει να διαφαίνεται η ανάκαμψη.

      Διαγραφή
    5. Δεν τους χωνεύω τους Βαρδινογιάννηδες. Ούτε τους εκτιμώ ιδιαίτερα όπως πχ τους κυρίους Μυτιληναίο και Βακκάκη. Ο λαός λέει πως τα λεφτά ή τα παντρεύεσαι ή τα κλέβεις...αυτοί πλούσιους γάμους δεν έκαναν άρα? Ο Διονύσης Χαριτόπουλος στο "Εγχειρίδιο Βλακείας" αποδομεί τους γόνους γράφοντας πως συνήθως "ότι έφτιαξε ο πατέρας το καταστρέφει το χαζό παιδί ή το βλαμμένο εγγόνι" χο χο. Ο Τζίγγερ πρέπει να αποδείξει εάν αξίζει κάτι. Η αγορά τηλεοπτικού σταθμού μάλλον σαν μοχλός πολιτικής επιρροής μου φαίνεται παρά σαν κερδοφόρα επένδυση.

      Η μετοχή σήμερα έκλεισε το gap στα 9,89 από την 19/3 κι αυτό είναι ελπιδοφόρο. Σε κάθε περίπτωση όμως θα περίμενα να δω αντίδραση και retest ή 2ήμερη παρατήρηση πριν επιχειρήσω είσοδο. Όπως ανέφερα πιο πάνω δεν πειράζει αν αφήσουμε μισό ευρώ στο τραπέζι. Ας πούμε ότι με αυτό τον τρόπο αγοράσαμε μια "ασφάλεια κεφαλαίου".

      http://apneagr.blogspot.com/2015/03/blog-post_7.html


      Διαγραφή
    6. Σύντεκνοι να ξέρετε ότι ο Βαρδής δουλεύει για να ζουν από τα μερίσματα και τις αποδόσεις οι υπόλοιποι χαραμοφαηδες της φαμίλιας.

      Διαγραφή
    7. Α γεια σου Γιατρε...Εγω απλά πήρα 1000 ΜΟΗ...και είπα πως θα πουλήσω ψηλά σε βάθος χρόνου...πως λες εσύ γιατρε ΑΛΦΑ δεν δίνω πριν 1.20 Ελλακτωρα στο 3 και ΚΑΜΠΑ στο 2.50..κάπως έτσι Τώρα αν μ αυτό κατάφερα να γίνει τόσο τζερτζελο με αγορα1000 ΜΟΗ και ν ανάψουν τα αίματα να το ξανακάνω αγοράζοντας αλλά 1000 στο 8 η λίγο πιο πάνω άμα πάει..ΤΙΤΑΝΑ δεν έχω ψωνίσει ακόμη...ιδωμεν αλλά ΜΟΗ δεν πουλάω πράμα..οσο πιο κάτω τόσο πιο καλά...Εδω άντεξε ο φίλος hippy με CRUD M 😉😉😉

      Διαγραφή
    8. Και εγώ φίλε hippy δεν "χωνεύω " τον Νταλάρα πχ αλλά έχει πεί τα 8 από τα 10 διαμάντια τής Ελληνικής δισκογραφίας...Τωρα και τον αείμνηστο STEVE JOBS δεν χωνευα αλλά ας είχα APPLE στα LOW της και θα ακουγα ΝΤΑΛΑΡΑ όλη μέρα...

      Διαγραφή
    9. Καπετάνιε προσπάθησα ν΄ανοίξω ένα άλλο παράθυρο...αγορά (καλής) μετοχής όταν δώσει τσεκαρισμένη αντίδραση* αντί αγοράς σε χαμηλή τιμή στόχο. Δεν έκανα ΚΑΜΙΑ κριτική στον συναγωνιστή. Έχουν αλλάξει τα κόζα (το χρήμα ρέει σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο), το πετρέλαιο προφανώς και έχει μια 10ετία μπροστά του αλλά εγώ ελπίζω να ζήσω περισσότερο. Το χρήμα μου επίσης είναι περιορισμένο και ψάχνει την όσο το δυνατόν καλύτερη-μοδάτη τοποθέτηση. Ο Βαρδής άργησε να μπει στις ΑΠΕ, στις νέες αδειοδοτήσεις σφάζονται οι μνηστήρες της Περσεφόνης, πιθανολογώ ότι την μερίδα του λέοντος 40-50% θα την πάρει η ΔΕΗ. Γι αυτό πιθανολογώ χαμηλότερη τιμή στόχο εκτός κι αν γίνει κάτι ακραίο (πχ να αγοράσει τη συμμετοχή του Περιστέρη-λέμε και καμμιά κουτουράδα να γελάμε)

      * (δηλαδή εάν σήμερα ή αύριο η ΜΟΗ σπάσει δυνατά το 10ευρο με τεράστιο όγκο όπως έκανε χθες ο ΑΔΜΗΕ στα 2,20 εσείς θα περιμένετε το στόχο των € 8 ??? Όχι βέβαια, βουτιά με το κεφάλι...τι στην ευχή την χτίζατε την πείρα χα χα χα?)

      Διαγραφή
    10. Σύντεκνε και αν ο Βαρδής (η ΜΟΗ δηλαδή) χτυπήσει στο κοντινό μέλλον μετοχικό ποσοστό της ΔΕΗ?

      Διαγραφή
    11. Καταλαβσινομαστε τώρα(Που έλεγε και ο Ρίτσος αν δεν λαμβάνω καθώς πέρασαν τα χρόνια) φίλε HIPPY... Γιατι άραγε να πήρα κατ ΟΛΠακια σήμερα το πουρνο...λιγα όμως...

      Διαγραφή
    12. Γιατρέ μου εμείς την ρόκα μας και γνεθουμε το μαλλί μας...ξερεις εσύ...Αλλο Κοκαλε'ι'κο και άλλο Βαρδινογιανε'ι'κο ...

      Διαγραφή
    13. Οι Γάλλοι λένε πως "με το ΑΝ αν αν βάζεις τον πύργο του Άιφελ σ΄ένα μπουκάλι" σύντεκνε. Εκτός εάν ξέρεις κάτι που οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε.

      Διαγραφή
    14. Για τον ΟΛΠ έχει κάνει μια ωραία ανάλυση ο πολύ καλός χρήστης nikdan στο μπλογκ του Σόλωνα. Με την άδεια του την ποστάρω για να την έχουμε κι εμείς

      "Χθες ανακοινωσε αποτελεσματα 6μηνου 2020 ο ΟΛΠ. Ας δουμε μερικα στοιχεια αξια αναφορας, κατα τη γνωμη μου.

      Η εταιρεια εχει 5,7% μειωση κυκλου εγασιων κ 2,2% μειωση κερδων μετα φορων.
      Απο κει κ περα:

      Το κυκλοφορουν ενεργητικο ειναι 136,2 εκ ευρω, κ οι βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις 32,1 εκ ευρω.το αποτελεσμα ειναι θετικο κατα 103,9 εκ ευρω, οταν στο τελος του 2019 ηταν θετικο κατα 84 εκ ευρω. η ρευστοτητα της εταιρειας δηλαδη αυξηθηκε κατα 19,9 εκ ευρω, πανω απο τα καθαρα κερδη της εταιρειας.το κυκλοφορουν ενεργητικο ειναι περιπου τετραπλασιο απ τις βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις.

      Το καθαρο ταμειο ειναι 59,6 ευρω, οταν στο τελος του 2019 ηταν 50,2 εκ ευρω.αυξηση κατα 9,4 εκ ευρω.οι εταιρειες που εχουν καθαρο ταμειο(κ οχι καθαρο δανεισμο) ειναι ελαχιστες στο χαα.

      Ο ολπ εχει 113,1 εκ ευρω ταμειακα διαθεσιμα κ 53,5 εκ ευρω συνολικα δανεια.
      τα ταμειακα διαθεσιμα ειναι τα διπλα δηλαδη.

      Απο το συνολο των επενδεδυμενων κεφαλαιων το 52% ειναι ιδια κεφαλαια, οταν τελος του 2019 ηταν το 49,4%.
      Η μοχλευση της εταιρειας μειωθηκε δηλαδη.
      Η εταιρεια ειναι εντασης παγιων μιας κ το 71,5% του ενεργητικου της ειναι παγια περιουσιακα στοιχεια.

      Τα κερδη μετα φορων ειναι 15,5 εκ ευρω.στο εξαμηνο ομως η εταιρεια εχει κανει αντιστροφη προβλεψης 2 εκ ευρω.αυτο σημαινει οτι υπο αλλες συνθηκες τα κερδη θα ηταν λιγοτερα κατα 2 εκ ευρω. Εδω ομως πρέπει να τονισουμε οτι μια τετοια αντιστροφη προβλεψης ισως να δικαιολογειται, μιας κ ο ΟΛΠ διενεργει παρα πολυ μεγαλες προβλεψεις.
      Τα συνολικα υπολοιπα πελατων 52,9 εκ ευρω κ ο ολπ εχει ηδη παρει προβλεψεις για ενα ποσο κοντα στα 40,5 εκ ευρω.εχει παρει προβλεψη για το 76,% του ποσου αυτου δηλαδη.
      Με τοσο μεγαλες προβλεψεις δεν ειναι παραξενο συχνα να βλεπουμε κ αντιστροφες προβλεψεων.

      Το δευτερο εξαμηνο του 2019 η εταιρεια ειχε κερδη μετα φορων κοντα στα 20 εκ ευρω.
      Αν φετος υποθεσουμε οτι λογω των εκτακτων συνθηκων θα εχει μια μειωση της ταξης του 20%-25%, τοτε το δευτερο εξαμηνο τα μπορουσε να δειξει κερδη αλλα 15 εκ ευρω.

      Η αποδοση ιδιων κεφαλαιων θα μπορουσε να πλησιασει ακομα το 13%, νουμερα απο καλο εως εξαιρετικο.

      Με 30 εκ κερδη σε ετησια βαση, τα κερδη ανα μετοχη θα ειναι 1,2 ευρω.αυτο σημαινει ενα p/e κοντα στο 13,6 αλλα κ το οτι η εταιρεια θα μπορεσει να διατηρησει το μερισμα τουλαχιστον σταθερο , λιγο πανω απο μισο ευρω δηλαδη.

      Με τα υπολοιπα που γραφουν τα αρθρα που κυκλοφορουν για τα αποτελεσματα της εταιρειας , συμφωνω.δεν εχω καποιο προσθετο σχολιο.

      Τις οικονομκες καταστασεις υπογραφει η PricewaterhouseCoopers, πραγμα που σημαινει οτι τα οικονομικα στοιχεια ειναι αξιοπιστα.

      Με βαση την δικη μου εικονα αλλα κ τις συνθηκες της εποχης τα αποτελσματα που ανακοινωσε ειναι παρα πολυ καλα. η εταιρεια δειχνει οτι στην πρωτη ολοκληρωμενη χρηση αφου θα εχει περασει το θεμα του ιου, θα μπορεσει να αυξησει κατακορυφα την κερδοφορια της.

      Επιπλεον πολυ σημαντικο ειναι να δουμε κ η τρομερη ρευστοτητα που εχει ο ΟΛΠ.
      Αυτο του δινει ανεση ανεση για αυξανομενα μερισματα, επενδυσεις ακομα κ για επιστροφες κεφαλαιου σε περιπτωση που οι επενδεσειςπαγωσουν η καθυστερησουν. τα ταμειακα διαθεσιμα ειναι τοσο μεγαλα, που σε λιγο το προβλημα θα ειναι πως δεν θα ξερουν τι να τα κανουν...😉😉
      Με βαση τις δικες μου προσδοδικες, τα αποτελεσματα 6μηνου ηταν πολυ καλυτερα.
      Η μετοχη μπορει να μην ειναι φθηνη, ειναι εξαιρετικης ποιοτητας ομως!σε μια μελλοντικη βυθιση της αγορας, θα αυξησω κατακορυφα την θεση που ηδη εχω.

      Το οτι η μετοχη δεν ειναι για βραχυπροθεσμους επενδυτες κ οσους θελουν ενταση κ αδρεναλινη νομιζω λιγο πολυ ολοι το ξερουν, δεν χρειαζεται να το τονισω.

      Διαγραφή
    15. Σύντεκνε το Χρηματιστήριο για εμάς τη μαρίδα είναι προσδοκίες και υποθέσεις. Θαρρώ και εσύ στην ίδια μοίρα είσαι. Εγώ σήμερα βούτηξα 1200 κομμάτια στο 10.10 και 10.12.

      Διαγραφή
    16. Γιατρέ μου στην ίδια μαρμιτα έχουμε πέσει δεν είπα το αντίθετο...

      Διαγραφή
    17. Στον σύντεκνο Χιπυ πήγαινε μπρε.

      Διαγραφή
    18. Γιατρέ έχεις μύτη αντίστοιχη του κυρίου Μορφωνιού. Πιστεύω πως αύριο θα το πιστοποιήσει και το ταμπλό.Το χαρτί σήμερα έκανε αντίθετη κίνηση απ' ότι συνήθιζε στο ταμπλό. Έκλεισε στη συνεδρίαση ψηλότερα με πράξεις στα 10,10-10,14 και το πλήγωσαν με κλείσιμο στα 10,05 με 1000 κομμάτια αγοραστές. Ακριβώς το αντίθετο από χθες, προχθές, παραπροχθές που κάπως το φρόντιζαν στη δημοπρασία για να πουλήσουν ευκολότερα, από ψηλότερα την επομένη. Αργότερα κάποιος έβαλε μια πώληση 5000 μετοχών και αγοράστηκαν λίγο περισσότερο απ΄τις 3000. Καθαρά από ένστικτο πιστεύω πως μάλλον αύριο θ΄αντιδράσει εντονότερα και τέλος πάντων σκέφτομαι να κάνω κι εγώ μια πρώτη είσοδο για την παρέα.

      Μαρίδα? Χα χα χα...σε ποιους αναφέρεσαι ??

      Διαγραφή
    19. Σύντεκνε θεωρώ εαυτόν μαριδαιο.

      Διαγραφή
    20. Εγώ σε Ελλάδα και Αμέρικα είμαι μέσα με 120Κ. Σιγά το ποσό. Θεωρώ μεγάλους παίκτες όσους έχουν κεφάλαια άνω του 1 εκατομμυρίου. Τα υπόλοιπα τα θεωρώ ως μαρίδα.

      Άσχετο αλλά βγαίνουν τα Γαλλάκια από το μάρμαρο

      Διαγραφή
    21. ...σε ποια μετοχη αναφέρεσθαι παρακαλω..?

      Διαγραφή
    22. Γιατρέ μου τέτοια μου γράφετε και τρελαίνεται ο χαζοΑυνανιας ψευδοπροφήτης των 100003563500 nicks και μετά σας τρολάρει, ο ζουλιάρης και φθονερός.

      Διαγραφή
    23. ΚΥΡΙΕ ΤΑΚΗ νομίζω πως έχω το ελεύθερο να ανοίγω τον ΧΟΡΟ όταν ανοίγετε καινούργια σελίδα για το ΧΑΑ...1000 ΜΟΗ πήρα ο μαριδαιος και μόνο εμφύλιο δεν είχαμε..
      Για σου ρε Ντοτορε...Το κατάλαβα πως πήγαινε για τον φίλο hippy αλλά ήθελα να σε τσιγκλισω...

      Διαγραφή
    24. Το ξέρεις ότι αστειευόμουν Γιατρέ (άθελα μου όμως σου έδωσα όμως μια ωραία πάσα έτσι?)

      Διαγραφή
    25. συγγνωμη που μπαινω σφηνα. Γιατρε σχετικα με τα γαλλακια που βγαινουν απο το μαρμαρο τι μπορει να σημαινει αυτο κατα τη γνωμη σας για τη μετοχη με βαθος χρονου τελη του 21? θα την πιεσει εντονοτερα και κατω απο τις 0.50? υπαρχει πιθανοτητα ανακαμψης των αγορων στην κινα στο συντομο μελλον? πως βλεπετε την κατασταση εσεις οι πιο παλιοι?

      Διαγραφή
    26. Μεταξύ μπρε? Δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις ειδικά με εσένα που είσαι δύναμη.

      Διαγραφή
    27. Το ποσο πιεσθει η μετοχή επειδή βγαίνουν οι γαλλιδουλες δεν το ξέρει κανείς...Θα μπορούσαν (να φύγουν και με πακετακια αν βρούν)...Και εφ όσον θέλουν να αποχωρήσουν εντελώς φυσικά ..


      .

      Διαγραφή
  9. Διορθώνω λόγω κορεκτορα:ΕΝΑ 5ΕΥΡΩ ΜΠΡΟΣΤΆ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι δυο τα αγκάθια που δεν μου αρέσουν στην ΕΧΑΕ
    α) ότι εν μέσω κρίσης αύξησαν τις αποδοχές τους
    β) οι επί μακρόν χαμηλές συναλλαγές την βάζουν μέσα. Χρειάζεται τζίρο 50 εκ. ημερησίως για να βγάζει τα έξοδα της.

    Τα μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου που αναφέρετε τα ξέρουν όλοι, συνεπώς εμπεριέχονται-στηρίζουν την σημερινή τιμή. Πιστεύω ωστόσο ότι στο January effect (πιστεύω να έρθει) το χαρτί μπορεί να δει τα € 3,20-3,30.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι χρειάζεται αρκετά μικρότερο τζίρο από 50 εκ ημερησίως για να βγάζει τα έξοδά της, χωρίς όμως να ξέρω ή να έχω υπολογίσει το ακριβές νούμερο.
      Κάποτε, πριν αρκετά χρόνια, είχα διαβάσει ότι το κατώφλι ήταν τα 20-25 εκατομμύρια. Αλλά από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και αρκετά πράγματα μάλλον έχουν αλλάξει (όπως πχ η πρόσφατη αύξηση αποδοχών που αναφέρεις).

      Αν τυχόν έχεις κάνει καμιά ανάλυση επί του θέματος, θα με ενδιέφερε πολύ να έβλεπα τα νούμερα.

      Διαγραφή
    2. https://www.newsit.gr/oikonomia/i-mrs-iktinos-i-xaida-pou-maxetai-gia-tous-ellines-marmarades-milaei-sto-newsit-gr/3114565/

      Διαγραφή
  11. Αλφα μπήκε πάλι στη περιοχή άνω του 0.6 αλλά εκείνη τις μέρα είχα δουλειές και δεν τις πούλησα. Μάλιστα σε αυτό το trade βγήκα με ζημιά. Και ο ανόητος έγραφα στο μπλόγκ εδώ και ειδικότερα στο μίτο ελληνικό χρηματιστήριο Νο 8 για εύκολο μεροκάματο .Όταν δεν είμαι με το μαχαίρι στο στόμα και υποτιμώ την αγορά αυτό παθαίνω.
    Πάμε για άλλα τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και αλήθεια φιλε hippy πόσο μακριά πιστεύετε ότι είναι το 18-20 σε ΜΟΗ και ΤΙΤΑΝΑ...μετα το πέρας της πανδημίας οπότε αυτό έρθει? Εμβόλιο ανοησία και αποτελεσματικά θεραπεία? ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΟΣΗ ΕΊΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ MSCI..Μου αρέσει να εκτίθεμαι και οχι από βίτσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καπετάνιε έχω ΤΕΛΕΙΩΣ άλλη άποψη...αφού πρώτα η ΑΛΦΑ "πετάξει" στα € 1,20, ο Ελλάκτωρας στα 2,50 και η ΦΡΙΓΟ στo 0,14 που πούλησες xo xo μετά ναι η ΜΟΗ θα ξαναπιάσει τα € 18. Έχω κατά νου τιμή στόχο αντίδρασης κοντά στα € 14 (ανέφερα όμως πιο πάνω τις συνθήκες της δικής μου εισόδου που ίσως τελικά χρειαστεί να ψωνίσω ακριβότερα).

      Ο Τιτάνας είναι απολύτως διαφορετική περίπτωση.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Hippy αν το 14 είναι τιμή αντίδρασης 40% τότε αγαπώ ΒΑΡΔΗ....και είμαι ερωτευμένος με Βαγγελα χρόνια τώρα καθ ότι οι παλιές αγάπες πάνε στο παράδεισο...Παντως ένας πιο παλιος από μας αλλά και Παιχτουρα του Κέρατά λέει Με Κυρ Τάκη με Βαγγελα Και ΒΑΡΔΗ το γεμίζεις το ΑΣΚΊ....Μετα μας προέκυψε και ο Βακκακης δεν λέω...4 μεγαλομέτοχοι που ο καθένας για τούς δικούς του λόγους αγαπά και προσέχει την μετοχή του...Και αυτό δυσκολα αλλάζει καθ ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...

      Διαγραφή
  13. ΒΙΟΣΚ - UNIBIOS
    Tζίρος 2,67 εκ ευρω -36%
    Ζημιές 315 χιλ ευρω
    ζημιες/μετοχή 0,0198
    Ταμείο 263 χιλ ευρω , Δανεια 4,207 εκ ευρω, καθ.δανεισμός 3,944 εκ ευρω
    Ιδια κεφάλαια 11,5 εκ ευρω (θα αφαιρέσω 6,8 εκ άυλα περιουσιακά , δηλαδη αέρα) = 4,7 εκ ευρω

    Δηλαδή τα ίδια κεφάλαια ειναι μεγαλύτερα από την χρηματιστηριακή αξια η οποία ειναι στα 0,228 ευρω 3,563 εκ ευρω . Επίσης η κεφαλαιοποίησή της ειναι μικρότερη από τις ετήσιες πωλήσεις.
    Εχει μεν υψηλό δανεισμό, αλλά το οικοπεδό της δεν εχει αποτιμηθεί στην αγοραία αξία, άρα έχει και κρυμμένη υπεραξία.
    Οι ζημιές μπορούν να γυρίσουν σε κέρδη , λόγω αντικειμένου-πράσινης ενέργειας- καθαρό νερό- επιδοτήσεις-κλπ και σημασία έχει ότι τα κεφάλαιά της ειναι κατά 32% περισσότερα από την κεφαλαιοποίησή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει κι άλλο σενάριο. Σιγά σιγά και ήσυχα να μασουλά τις εισπράξεις η ελιτ (όπως στην ΙΝΛΟΤ και όχι μόνο). Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα. Ο μέτοχος θα περιμένει στη στάση να περάσει το τρόλεϊ (μέρισμα) δίχως να ξέρει ο φουκαράς ότι η διαδρομή άλλαξε και η στάση ΒΙΟΣΚ καταργήθηκε.

      Θα μπορούσε βέβαια ο σκεπτόμενος μέτοχος να πουλήσει και να επενδύσει σε άλλη, τίμια ως προς τον μικροεπενδυτή εταιρεία που επίσης θα επωφεληθεί από έργα και πράσινη ενέργεια όπως πχ η ΓΕΒΚΑ (τυχαίο ενδεικτικό παράδειγμα, δεν έχω θέση-προς το παρόν τουλάχιστον)

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά από τα χθεσινά αποτελέσματα μου έκαναν εντύπωση περισσότερο της ΕΛΤΟΝ.
      Τζίρος 65,4 εκ
      Κ.Κέρδη 2,344 εκ
      Καθ.Δανεισμός 21,7 εκ
      Ιδια κεφαλαια 54,86 εκ - άυλα και δικαιώματα 3,8 εκ = 51 εκ
      κεφαλαιοποίηση 33,4 εκ
      Φθηνή.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα κύριοι,
      Ρίχτε μια ματιά στα αποτελέσματα της ΠΛΑΚΡ.
      Άλλη μια φορά βγάζουν μάτια!

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας,

      Όντως θωρηκτάρα τα Πλακρ κ.Ξενοφών!
      Η δε Μεντι δεν αμφιβάλλω ότι θα ανακάμψει καθότι για να κάνει τόσες προσλήψεις οι δουλείες πρέπει να πηγαίνουν καλά.(Παρόμοια αύξηση στο μισθοδοτικό κόστος είχα παρατηρήσει και στην Ιντεαλ στο τελευταιο ζημιογόνο εξάμηνο πριν τα κέρδη). Γενικά από όλα τα μειράκια που παρακολουθώ (έως 15εκ τζίρο),εντύπωση μου έκανε το αυξημένο κόστος πωληθέντων σε πλείστες από αυτές...Αξιοσημείωτες οι λειτουργικές ροές σε Ιντερτέκ και Χαιδεμένο.Τέλος από τα ρισκαδόρικα,μου άρεσε το Λαβι.

      Αυτά τα ολίγα.

      Διαγραφή
  14. Κατι αλλο παιζεται εδω......ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ 2 ΛΕΠΤΑ ????????? Η Vivartia δραστηριοποιείται σε 3 κλάδους: Γαλακτοκομικά (Δέλτα, UMC), Κατεψυγμένα τρόφιμα (Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη) και Υπηρεσίες εστίασης και ψυχαγωγίας (Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria).Ο όμιλος Attica κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Superfast Ferries (γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Ancona, Bari and Βενετία), της Blue Star Ferries και της νεοαποκτηθείσας Hellenic Seaways (γραμμές που συνδέουν τα κύρια νησιά της Ελλάδας) καθώς και μέσω της Africa Morocco Links (γραμμές που συνδέουν το Μαρόκο με την Ισπανία).

    Ο στόλος των 30 πλοίων (29 ιδιόκτητα πλοία) της Attica είναι ένας από τους νεότερους στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Attica είναι παγκόσμια πρωτοπόρος στις επενδύσεις σε νεότευκτο στόλο με 25 πλοία και συνολικό κόστος επένδυσης 2,3δις δολάρια από το 1995.

    Η Attica συστηματικά κατέχει ηγετική θέση σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιείται, προσφέροντας αξιόπιστα δρομολόγια και ανώτερης ποιότητας υπηρεσίες. Η SingularLogic αποτελεί τη Νο1 ελληνική εταιρεία παραγωγής επιχειρηματικού λογισμικού και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών και λύσεων Πληροφορικής στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων προϊόντων επιχειρηματικού λογισμικού, τη μελέτη, σχεδίαση και υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων πληροφορικής για τον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, καθώς και τη διάθεση και υποστήριξη προϊόντων καταξιωμένων διεθνών οίκων πληροφορικής
    Η Robne Kuce Beograd (RKB) ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και εμπορικών χώρων στη Σερβία. Ιστορικά η RKB αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και εμπορικών χώρων στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη με το συνολικό εμβαδό του χαρτοφυλακίου να ανέρχεται στα περίπου 276.000τμ. Ως εκ τούτου η εταιρεία επωφελείται από το σημαντικό χαρτοφυλάκιο μοναδικών και ελκυστικών ακινήτων σε κεντρικές τοποθεσίες 24 πόλεων.

    Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνει 32 πολυκαταστήματα στη Σερβία (εκ των οποίων 9 στο Βελιγράδι), 1 κέντρο logistics και το μεγαλύτερο κτήριο γραφείων στο Βελιγράδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε ξεχνάς ότι η εισηγμένη ΜΙΓ είναι συμμετοχών. Και βαρύνεται με τα δάνεια τους. Πουλώντας λοιπόν συμμετοχές στο τέλος θα μείνει το κουφάρι με ότι περισσέψει είτε από μετρητό είτε από δάνεια.

      Διαγραφή
    2. Όσο αργεί νσ πουλήσει τις συμμετοχές της και να αρχίζει να σβηνει το δανεισμό, τόσο η θηλεια θα σφίγγει περισσότερο.

      Θεωρητικά δεν είναι για 2 σεντς .... όμως η κατάσταση χειροτερευει.

      Διαγραφή
    3. Και Γιατρε μου τη Vivartia την έχει αποτιμημένη 3 φορές τα ίδια κεφάλαια της.

      Διαγραφή
    4. Τα ίδια λένε και για τις ζομποτράπεζες (υποτιμημένες) κι έχουν εξαντληθεί από τα μουαγέν. Κρίμα γιατί καίνε χρήματα που και τους ίδιους θα βοηθούσαν και τις καλές μικρές θα αποτιμούσαν σωστότερα εάν τις προτιμούσαν.

      Την τύχη της ΜΙΓ την αποφασίζουν οι δανειστές της (τράπεζες) που θα είναι ευχαριστημένες εάν εισπράξουν το 40-50% των δανείων (τα υπόλοιπα τα έχουν κάνει αποσβέσεις).

      Εάν είχα μετοχές ΔΕΝ θα στριμωχνόμουν να πουλήσω αλλά σε κάθε πώληση θυγατρικής θα έσπρωχνα και μέρος της θέσης. Η εταιρεία θα πάει 0,003 (σαν την τενεκεδοΠειραιως το ΔΕΚ/2015)

      Διαγραφή
    5. Τα ίδια λένε και για τις ζομποτράπεζες (υποτιμημένες) κι έχουν εξαντληθεί από τα μουαγέν. Κρίμα γιατί καίνε χρήματα που και τους ίδιους θα βοηθούσαν και τις καλές μικρές θα αποτιμούσαν σωστότερα εάν τις προτιμούσαν.

      Την τύχη της ΜΙΓ την αποφασίζουν οι δανειστές της (τράπεζες) που θα είναι ευχαριστημένες εάν εισπράξουν το 40-50% των δανείων (τα υπόλοιπα τα έχουν κάνει αποσβέσεις).

      Εάν είχα μετοχές ΔΕΝ θα στριμωχνόμουν να πουλήσω αλλά σε κάθε πώληση θυγατρικής θα έσπρωχνα και μέρος της θέσης. Η εταιρεία θα πάει 0,003 (σαν την τενεκεδοΠειραιως το ΔΕΚ/2015). Αυτήν όμως ΔΕΝ θα την σώσουν οι φορολογούμενοι χωρίς να τους ρωτήσουν φυσικά.

      Διαγραφή
  15. Σωστός...η εταιρεία διαχρονικά πετυχαίνει τους στόχους της και αξίζει να την τοποθετήσουμε δίπλα στην ΓΕΒΚΑ.

    Η μόνη εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης που κατέχω είναι η ΣΠΕΙΣ, σκέφτομαι όμως μετά την προεδρική ταλαιπωρία στις ΗΠΑ να προσθέσω 3-4 στο χαροφυλάκιο έως το 10% αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο απαντούσε στην ΕΛΤΟΝ του κυρίου XRISTOSX

      Για την ΕΥΠΙΚ (στην οποία έχω θέση) το μόνο που έχω να πω είναι ότι λύνοντας το θέμα του covid θ΄αρχίσουμε να κυκλοφορούμε όπως παλιά (και να τρακάρουμε όπως παλιά). Αντίθετα στο θέμα των κερδών των επενδύσεων, εάν πιστεύουμε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα διατηρηθούν τα επόμενα 2-4 χρόνια (εγώ αυτό πιστεύω), δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε επανάληψη των κερδών της τελευταίας διετίας. Το ίδιο κι απ΄τα ακίνητα.

      Γνώμη μου βέβαια, μπορεί να κάνω λάθος. Προσωπικά για τις μετοχές μου στην εταιρεία έχω σαν στόχο τα € 4,30-4,50 στο January effect (ελπίζω όπως όλοι μας ότι θα έρθει)

      Διαγραφή
  16. Στο μεταξύ ανακοίνωσε 6μηνο η ΕΥΠΙΚ.
    Τζίρος 106,4 εκ +5%
    Κ.Κέρδη 10,3 εκ - ζημιες απο αξιογραφα 4 εκ = 6,4 εκ
    κερδη/μετοχή 0,3805 ευρω -16%
    ταμείο 8,4 εκ, χωρίς δάνεια
    Ιδια κεφάλαια 140εκ- αυλα +δικαιώματα και λοιπός αέρας= 136 εκ
    Κεφαλαιοποίηση 104,5 εκ
    Δηλαδή : πολυ χαμηλό Ρ/Ε και ειναι υποτιμημένη κατα 30%, με δίκαιη τιμή τα 5 ευρώ.
    Περιμένω δικές σας σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Silentpatience εδώ είχα καιρό να γράψω αν και σας διαβάζω συχνά, έκανα νέες αγόρες αυτό το διάστημα (ΑΣΚΟ, ΕΛΤΟΝ, ΒΟΣΥΣ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ) και το χαρτοφυλάκιο μου άντεξε πολύ καλά θα έλεγα. Θα ήθελα ένα σχόλιο του Τάκη στην Λότζικομ και ειδικότερα αν μπορεί να ρίξει μια ματιά στις ταμειακές ρόες και τη μεγάλη μείωση της δανειακής μόχλευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Ηλία κεντάς,χαίρομαι να σε παρακολουθώ.Αν εμφανιζόταν και ο κύριος Σύλβιος θα είχαμε γιορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο μου είχαμε καιρό να σε διαβάσουμε. Εμφανίσθηκες, άρα είσαι καλά. Σου έχω ένα δωράκι από παλιά (για να χαρείς)

      Φίλος σήμερα που επισήμανε τον ΟΛΘ (πολύ καλή επιλογή). Θυμήθηκα το πόνημα του καλού χρήστη-φίλου μας Swear απ΄το μακρινό 2010. Το ποστάρω πιο πολύ για διασκέδαση παρά για ενημέρωση (είπαμε 2010) αν και είναι ακόμα επίκαιρο και προφητικό (€ ΑΛΦΑ στα 0,50 !!!!)

      Λιμανιάτικα

      Πάμε λίγο μέχρι το Δυρράχιο, να δούμε τι παίζεται εκεί πάνω, εκεί όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αλβανικό λιμάνι. Οι Αλβανοί ψάχνονται να το ιδιωτικοποιήσουν και βέβαια να το καταστήσουν ανταγωνιστικό –τίνος άλλου;- εκείνου της Θεσσαλονίκης, όπως είναι φυσικό.

      Ούτως ή άλλως, εδώ και πολύ καιρό τα δικά μας τα τζιμάνια, κυρίως με τις απεργίες τους, κάνανε μεγάλους μάγκες –και μάλιστα καθόλου τζάμπα- τα λιμάνια του Δυρραχίου, της Βάρνας και του Μπαρ, που εκμεταλλεύτηκαν τις φαγωμάρες μας, απορροφώντας το ήμισυ του συνολικού φορτίου της Θεσσαλονίκης. Αλβανοί, Ρουμάνοι, μέχρι κι αυτοί οι Μαυροβούνιοι, φάγανε τη μισή πίττα, χάρη στους εργατοπατέρες, τους δικούς μας.

      Τα είδαν τότε αυτά στη Ηutchison και σου λένε , «ώπα ρε, πού πάμε να μπλέξουμε, άντε γειά παίδες, έχει κι αλλού πορτοκαλιές και πιο φτηνές μάλιστα». Και φύγανε.

      Σήμερα, οι ειδήμονες περί τα λιμενικά θέματα, όπως και του λόγου μου, θεωρούμε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των εργασιών του ΟΛΘ έχει κάνει για πάντα φτερά, διότι πρόκειται για φορτίο κατά βάση τοπικό, που διαχέεται σε όλα τα Βαλκάνια. Φορτίο που προορίζεται για τις αγορές των Βαλκανίων και από τη στιγμή που έχει φύγει από τη Θεσσαλονίκη, αυτό σημαίνει πως έχει υπάρξει ΑΛΛΑΓΗ των εμπορευματικών ροών. Και τούτο, διότι ο ΟΛΘ δεν είναι ίσα κι όμοια με τον ΟΛΠ, αφού στον Πειραιά το φορτίο είναι είτε εισαγόμενο είτε transit.

      Λιμάνια όπως το Μπαρ, που δεν είχανε στον ήλιο μοίρα, που χρησιμοποιούνταν κυρίως για μαφιόζικες κομπίνες, για διακίνηση σιδερικών, κολομβιάνικης πρέζας, φούντας μαροκινής, τσιγάρων (κανονικών ρε, μην τα ισοπεδώνουμε όλα) κλπ, σήμερα την είδαν «κοντέινερ τέρμιναλ». Ώπα ρε ξυπόλητε ! Και όμως, φίλε μου. Ειδικά δε στο Δυρράχιο, οι Αλβανοί μυρίστηκαν το αίμα και κατάργησαν κάθε λιμενικό τέλος, ώστε να τσιμπήσουν μόνιμη πελατεία.

      Αφού λοιπόν τους έκλασε στη μάπα και η Χάτσισον, οι Θεσσαλονικιοί ψάχνονται τώρα, μπας και βρούν κανέναν άλλον ενδιαφερόμενο, αλλά το θέμα είναι ότι όποιος και να έρθει αυτή τη στιγμή, λογικά θα δώσει τα μισά λεφτά απ’ αυτά που προσφέρονταν πέρυσι. Τα μισά και πολλά λέω. Άσε πιά πού έχει φτάσει το P/E. -Φτηνός φαίνεται ο ΟΛΘ, είναι όμως ; Κι έστω ότι είναι. -Γιατί δηλαδή να ακριβύνει ;

      Εάν πάμε πιο πίσω, Ιούλιος 2008, τότε που αποσφραγίστηκαν (καλά, εδώ γελάμε) οι φάκελοι των προσφορών των τριών εταιρειών που ενδιαφέρονταν για τον ΟΛΘ, θα θυμάστε ότι η Ντουμπάϊ Πόρτς είχε κάνει προσφορά 68 εκατομμυρίων και όλοι γελούσαν τότε, με τους τζαμπατζήδες τους σκούρους, που μου θέλανε κοψοχρονιά τη λιμανάρα. Αλλά και η Κόσκο, δεν είχε ανοίξει διάπλατα το πορτοφόλι : 131 μύρια έδινε κι αυτή. Λίγα, όσο και να το κάνεις, με τα τότε δεδομένα και συγκριτικά με ΟΛΠ. Την είχαν μυριστεί τη δουλειά Άραβες και Κινέζοι και έβλεπαν που πήγαινε το έργο, εξ ού και οι χαμηλές προσφορές που τότε είχαν προξενήσει απορίες και αμηχανία.

      Μόνο εκείνοι οι κιμπάρηδες της Χάτσισον είχανε προσφέρει τότε ένα καράβι λεφτά, ίσαμε 419 εκατομμύρια, αλλά μετά ξεστραβώθηκαν και λάκισαν, καθώς το καράβι βούλιαξε στη διαδρομή. Καλά, αυτό έπρεπε να το είχαμε προβλέψει, άπαξ και είδαμε μπροστά μας το όνομα Λαυρέντης. Τέλος πάντων, μείνανε οι ΟΛΘ με το πουλί στο χέρι και τους λιμενεργάτες στη ράχη τους, monkey on your back, που λένε κι οι Εγγλέζοι.

      Διαγραφή
    2. Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

      Σκάβουν, ισώνουν, ασφαλτοστρώνουν, τα κάνουν όλα και συμφέρουν, οι Αλβανοί. Καλή κι Εγνατία, αλλά εδώ μιλάμε για τον «Aυτοκινητόδρομο της Mεγάλης Aλβανίας». Αυτοί την ονειρεύονται «Μεγάλη». Κάτσε να τους θυμίσω τί συνέβη σε μας, την τελευταία φορά που την είχαμε κι εμείς ονειρευτεί «Μεγάλη».
      Την Ελλάδα, λέω.

      «Εάν χρειαστεί, θα πουλήσουμε τα κοσμήματα των γυναικών μας για να τελειώσουμε τον αυτοκινητόδρομο », είπε στη Βουλή ο Σαλί Μπερίσα. Καλά, πες την αλήθεια τώρα. Εάν χρειαστεί, θα πουλήσετε και τις γυναίκες σας τις ίδιες, ααααχαχαχα, δεν με αντέχω πιά, χαριτωμένα τα λέω ο άτιμος.

      Χωρίς πλάκα τώρα, εδώ μιλάμε για έργο φαραωνικό. Μόλις ολοκληρωθεί ο δρόμος, η διαδρομή Tιράνων - Πρίστινας θα γίνεται σε τρεις ώρες μόνο. ‘Έτσι το Kόσοβο θα ενσωματωθεί για πλάκα στην Aλβανία, οικονομικά και κοινωνικά.

      Κι εδώ ακριβώς έρχεται και κολλάει καπάκι ο καψερός ο ΟΛΘ : Μόλις τελειώσει ο αλβανόδρομος, αντίο ζωή. Με χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης, το Δυρράχιο παίρνει πλέον πελάτες όχι μόνο το Kόσοβο και Σκόπια, αλλά κυρίως τη Σερβία, μόλις δηλαδή ηρεμήσει η κατάσταση, που θα ηρεμήσει. Δηλαδή, εδώ μιλάμε πια για την «αντι-Eγνατία», από Mαύρη Θάλασσα έως Aδριατική.

      Έχει κι άλλο : -Kοντά στον αλβανόδρομο βρίσκεται η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Kόσοβο «Mπόντστιλ», μία από τις μεγαλύτερες στην Eυρώπη και στον κόσμο όλο. O αυτοκινητόδρομος Πρίστινας - Tιράνων θα ενώσει τη βάση αυτή με το λιμάνι του Δυρραχίου και τις ακτές της Aλβανίας, όπου περιπολούν και ελλιμενίζονται πολεμικά σκάφη του 6ου Στόλου, διευκολύνοντας έτσι τις μετακινήσεις των αμερικάνων. Δεν τελείωσα : Στην κωμόπολη Kούκες που βρίσκεται πάνω στον αλβανόδρομο, σε ένα σημείο χαμένο στα βουνά, εμφανίστηκε ξαφνικά, με χρηματοδότηση των Aραβικών Eμιράτων, ένα αεροδρόμιο. Eντελώς άχρηστο για τους λίγους κατοίκους της περιοχής, παραμένει αχρησιμοποίητο από την πολιτική αεροπορία της χώρας. Eρημο την ημέρα, τη νύχτα όμως ακούγονται συχνά κινητήρες αεροπλάνων. Τους έχω ακούσει με τ‘ αυτιά μου. Πρόκειται για Νατοϊκά αρεοσκάφη.

      Ούτε τώρα τελείωσα : -Ποιός τον φτιάχνει τον αλβανόδρομο ; Όχι ρε ο Μπόμπολας. Όλα ο Μπόμπολας, πιά ; Οι Αμερικάνοι τον φτιάχνουν. Bechtel λέγεται η εταιρεία, φιλαράκια των Μπους, σε κοινοπραξία με κάποιους Τουρκαλάδες, την ENKA.


      Χουβαρδάδες Έλληνες

      Γι αυτό πανηγύριζαν παρέα ο Ερντογαν και ο Μπερίσας. Επειδή κονομάνε και οι Τούρκοι από το έργο. -Τ’ ακούς Μπόμπολα ; Στη φάγανε τη δουλειά. Όταν οι Αλβανοί γυρέψανε λεφτά για το έργο από την Παγκόσμια Τράπεζα, αυτή τους είπε «τσου», επειδή λέει προηγείται η κάλυψη επιτακτικών αναγκών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Σωστή τη βρίσκω την Παγκόσμια Τράπεζα.

      -Ε, τότε που τα βρήκαν τα λεφτά οι Αλβανοί, να πληρώνουνε τη Μπέχτελ και τους Τούρκους της Ένκα ; Σώπα μωρέ, τα λεφτά πάντα βρίσκονται. Και σιγά τα λεφτά, δηλαδή. Κάνα δισεκατομμύριο ευρώ, όλα κι όλα, θα κοστίσει τελικά η δουλειά. Ούτε δραχμή παραπάνω.

      -Καλά, ποιος θα βρεθεί να χρηματοδοτήσει τους Αλβανούς με τόσα λεφτά ; Όχι «θα βρεθεί». ΒΡΕΘΗΚΕ ΗΔΗ.

      Η δικιά μας μωρέ, το θηρίο η ΆλφαΜπανκ (αχώνευτο χαρτί, το σιχαίνομαι). Έχουν λεφτά αυτοί. –Ποια κρίση τώρα ; Και γι αυτό δώσανε στους Αλβανούς 300 μύρια σε πρώτη φάση και γύρευε πόσα θα χρειαστεί να ξαναδώσουν. Τώρα, τι σκατά εγγυήσεις έχουν δοθεί, δεν ξέρω, κάτσε πρώτα να διαβάσω τη σύμβαση. Το θέμα είναι ότι εξαιτίας της Άλφα, την τρώει στον κώλο ο φουκαράς ο ΟΛΘ. Σορτάρουμε την ελεεινή την Άλφα λοιπόν, με τιμή στόχο τα πενήντα. Λεπτά, εννοείται. Για τιμωρία.

      Διαγραφή
    3. Κάτι βλέπει ο Κινέζος

      Τη σήμερον ημέρα, αεροδρόμια και λιμάνια, είναι από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στο Port Reform Toolkit, τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, αναδεικνύονται μεταξύ των πλέον παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων, για επενδυτές. Καλά, δεν περιμέναμε την Παγκόσμια Τράπεζα να μας τα πει αυτά.

      Ο ανταγωνισμός δεν εντοπίζεται τόσο στο κόστος (επειδή είπαμε πριν για το Δυρράχιο, που έχει πετσοκόψει τα τιμολόγια), αλλά περισσότερο στην ταχύτητα εκφόρτωσης, στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, στην υποστήριξη πλοίων και πληρωμάτων.

      Η φιλελεύθερη αντίληψη, που ενθαρρύνεται κι από την ΕΕ (European Transport Policy), έμπασε στο παιχνίδι θηρία, όπως η COSCO, η Maersk, η Evergreen και η Sealand. Αυτοί όλοι, επειδή ξέρουν ότι δεν μπορεί το κράτος να εγγυηθεί την ανάπτυξη των λιμανιών, έρχονται με πακέτα για την προώθηση των υπηρεσιών, βασιζόμενοι στη λογιστική, την ταχύτητα φορτοεκφρόρτωσης και στην αποθήκευση, στη λογική πάνω ότι το εμπόριο, είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της διακίνησης. Που αυτό είναι. Γι αυτό ας πούμε η Cosco έβαλε σαν όρο στη συμφωνία με τον ΟΛΠ το θέμα της ιδιωτικής φύλαξης του λιμανιού. Για να μη γίνει χάρβαλο.

      Αυτός ο μυστήριος ο Κάπταιν Jiafu, πέρυσι που η COSCO πήρε το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, βρήκε κι εκεί απεργίες από τους λιμενεργάτες. Λέει λοιπόν ο κάπταιν : «Πάνω απ’ όλα η οικονομική ανάπτυξη. Δεν γουστάρω απεργίες. Όταν θέλω να πάρω ένα λιμάνι, το θέτω ως όρο. Να μην γίνονται απεργίες» (Australasia News, 19/11/08). Και ο Jiafu δεν είναι κάνας τυχαίος : Πρόεδρος της COSCO, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας και Πειθαρχίας της Κεντρικής Επιτροπής, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κίνας. Καμμία σχέση δηλαδή με τίποτε Αγούδημους, Βεντούρηδες και τέτοιους δικούς μας. Μέγεθος ο άνθρωπος.

      Καταλαβαίνει κανείς πόση σημασία έχει για τους Κινέζους ο ΟΛΠ, ώστε να καταπίνουν όλ’ αυτά που γίνονται εδώ χάμω, τόσον καιρό. Και όμως, τα καταπίνουν. Επειδή υποψιάζονται πού θα πάει τελικά αυτό το έργο, το Πειραιώτικο.

      Στον ΟΛΘ πάλι, επειδή ακριβώς συμβαίνουν τριγύρω όλα όσα είπαμε, δηλαδή είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, δεν είχαν κανένα λόγο οι Κινέζοι να ανεχθούν μέσα σ’ όλα τ’ άλλα ΚΑΙ τις απεργίες εκείνων των ξύπνιων, που οδήγησαν το λιμάνι εκεί που το οδήγησαν. Γι αυτό και έκαναν εξαρχής μικρή προσφορά και γι αυτό και δεν καίγονται κιόλας. Η δε Χάτσισον, που πήρε τελευταία μυρωδιά τι συμβαίνει, έφυγε με ελαφρά πηδηματάκια και μην την είδατε.

      Διαγραφή
    4. Όχι δηλαδή ότι στον ΟΛΠ όλα είναι στρωμένα με ροδοπέταλα. Κάθε άλλο. Εκτός από το μεγάλο σαράκι, που θα υπάρχει μέχρι να εκριζωθεί η μανιάτικη λογική από κει μέσα, υφίστανται πολλά θέματα. Το ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, με το 1,4 εκατ. TEU ετησίως στα κοντέινερς από την 41η θέση που ήταν το 2003, έφτασε στην 60η το 2005 και στην 73η το 2008 (Maritime Trade Union και IFS World Watch Institute). Κατρακύλα. Παραγωγικότητα 35% χαμηλότερη, έναντι των ανταγωνιστών του. Στην περίπτωση των υπερωριών, το κόστος εκφόρτωσης γίνεται πολύ μεγαλύτερο, από τα extra bonus, που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Γι αυτό και χαλάνε τον κόσμο, τα παιδιά. Στον ΟΛΠ (αλλά και στον ΟΛΘ), το 82% των κερδών, πάει στις αμοιβές προσωπικού και στις παροχές προς τρίτους. –Πώς να σηκώσουν κεφάλι οι εταιρείες ; Αν ο έμπορος θέλει να πάρει άμεσα το εκτελωνισμένο κοντέινερ, αναγκάζεται και πληρώνει δωράκια στους υπαλλήλοι, για να ξεπεράσουν την προτεραιότητα. Ούτε στο Τούνεζι δεν γίνονται αυτά.

      Επίσης, για τον εκσυγχρονισμό της προβλήτας 1 του ΟΛΠ, χρειάζονται 110 εκατ. Ευρώ κι άλλα 70 για τη 2.. Για την κατασκευή προβλήτας 3 (Πέραμα), χρειάζονται 350 εκατ. ευρώ. Για τον εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών αποθήκευσης και φύλαξης, άλλα 44 εκατ. ευρώ. Το όλον 514 εκατ. ευρώ. Αυτά όμως, δεν καλύπτονται από τα έσοδα του ΟΛΠ και φυσικά, δεν μπορεί να πάρει χρήματα από διεθνείς τραπεζιτικούς οργανισμούς, αφού σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο ΟΛΠ απαγορεύεται να δανειστεί το 4πλάσιο των πάγιων κερδών του. Δηλαδή δεν έχει τη δυνατότητα, με την υπάρχουσα κατάσταση, να δανειστεί πάνω από 100 εκατ., ενώ το κράτος, ο βασικός μέτοχος, δεν μπορεί να εγγυηθεί, ως έχουν τα πράγματα. Για να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, χρειάζονται μετρητά που δεν υπάρχουν.

      Πολλά ζόρια. Αλλά κάτι βλέπει εδώ ο κάπταιν Jiafu, με τα σχιστά του μάτια (κακάσχημος, πανάθεμά τον). Όμως, για τον κιτρινιάρη και τα οράματά του, θα τα πούμε την επόμενη φορά.


      -Πώς ; Εάν έχει σήμερα ειδικό ένθετο μαγκαζίνο, με τον αγαπημένο μου καρπαζοεισπράχτορα γελοιοτικό αναλυτή (αυτόν με το χαμόγελο), σε νέες περιπέτειες ; -Όχι ρε, δεν έχει σήμερα γελοιοτικούς. Μας τελείωσαν. Εξαντλήθηκαν από τα ράφια. Ανάρπαστοι γινήκανε. Περιμένω από αύριο να μου φέρουν καινούργια παρτίδα.

      Πηγές :
      "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04-05/07/2009
      «ΕΘΝΟΣ» 2/12/2009
      «Le Monde-diplomatique» 21/06/ 2009
      “Το πρόβλημα δεν είναι οι Κινέζοι” (άρθρο του Μιχάλη Μιχελή)

      http://www.mantri.gr/index.php?/best-content/

      ΥΓ. (για τους νεότερους φίλους) Κι ο Τάκαρος ζωγράφισε στα νιάτα του σε αυτό το site ...δυστυχώς δεν υπάρχει πια στο διαδίκτυο

      Διαγραφή
    5. Εδώ οι του capital κατέβασαν τα capital blogs που περιείχαν τα κείμενα των καλύτερων των ηρωϊκών εποχών,των θρύλων με τους ιστορικούς καυγάδες τους.Ο sparti να κονταροχτυπιέται με τον swear,τον Βασ.Αντ,τον zelis,τον michelino ,τον Theo Karatzas και με τόσους άλλους.Χάθηκαν οι σε άπταιστη καθαρεύουσα παρεμβάσεις του thrassakos και εκείνες του κυρίου Τάκη-έχετε γράψει το τότε ψευδώνυμο σας κύριε Τάκη,του Χάρου,των Γλάρων.Κρίμα που χάθηκαν κείμενα που έπρεπε να διδάσκονται σήμερα σε οικονομικές και κοινωνικές σπουδές.

      Διαγραφή
    6. Πραγματικά κρίμα που κατέβηκαν τα capital blogs .Οι νεώτεροι θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Σπάρτακα (one & only)και τους υπολοίπους εξαιρετικούς χρήστες που αναφέρατε.
      Κάποιοι παλαιότεροι τους θυμόμαστε τώρα νοσταλγικά καθώς έχουν περάσει ήδη 13 χρόνια.

      Διαγραφή
  19. Οι Γάλλοι του Ικτίνου την κοπάνες,δείτε ανακοίνωση,από τα7485716 τεμάχια που είχαν τέλος 2019,πήγανε στα 5700740,δηλαδή πουλησανε 1784976 τεμάχια και απ' ότι φαίνεται τα πουλάνε στην αγορά,κυριε BARREN να στηθουμε;και που;η να περιμένουμε να τα πουλήσουν όλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Κωνσταντίνε προσωπικά έχω άλλες προτεραιότητες.
      Αν υπάρξουν οι συνθήκες για να τοποθετηθώ στο ΧΑΑ και αν αφού τοποθετηθώ στις εταιρίες που με ενδιαφέρουν περισσέψει ρευστότητα και αν ο κυρ Βαγγέλης έχει δείξει ότι θεωρεί την εταιρία του επενδύσιμη σπρώχνοντας 1~2 κατοστάρικα (από το 1,5 μύριο που μάζεψαν οικογενειακώς) μπορεί να σκεφτώ ένα μικρό bet.
      Αλλά αν συντρέξουν όλα αυτά τα αν, πιστεύω ότι δε θα έχει προηγηθεί μια πτώση σαν το πανέμορφο flash crash του Μαρτίου με τη V ανάκαμψη, αλλά μια πιο αργή, βασανιστική και εγκλωβιστική.
      Συνεπώς σε κάθε περίπτωση δε βλέπω λόγο για βιασύνη. Αν πάλι τη δουν αλλιώς οι αγορές και από τα ~0,50 ο ΙΚΤΙΝ φύγει για πάνω ώρα καλή στην πρύμνη του κι αέρας στα πανιά του. Όπως είπα έχω άλλες προτεραιότητες.

      Διαγραφή
    2. Κατανοητό και εγώ απολαμβάνω την άνοδο των ΠΛΑΘ τώρα, οπότε θα περιμένω,ευχαριστω

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα φίλοι. Για τιμή στόχο σε cener θα ήθελα να ρωτήσω τους πιο έμπειρους? Πότε αδειάζουμε το πλοίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ο αδαής πούλησα εχθές τα τελευταία μου ΕΛΧΑ στα 1,31 ευρώ. Πόσο θα κλείσει η μετοχή σήμερα; Φοβού τα Στασινόχαρτα ......λένε οι γέροντες,κάτι θα ξέρουν.

      Διαγραφή
    2. Η πολλών δυνατοτήτων εταιρεία είχε εισημανθεί προ 3μήνου με την μετοχή στα επίπεδα των 0,85-0,88. Προσωπικά έδωσα λίγο χθες, ξεπούλησα σήμερα, δεν πιστεύω ότι θα πιάσει το gap στα € 1,346 πριν μηρυκάσει πρώτα στο 1,05-1,10. Μπορεί όμως να κάνω λαθος.

      Εναλλακτικά εσείς μπορείτε να έχετε ένα trailing stop loss 3-5% (4-6 cents) κατά νου κι όταν το σπάσει πουλάτε.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι. Κυριε Χίππυ θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά καθώς παρακολουθω στενά τα όποια σχόλια κάνετε και έχω πάρει κάποιες πολύτιμες γνώσεις για το σκεπτικό της "αγοράς". Καθότι νέος και άπειρος επενδυτής η βοήθεια εσάς και των "παλιών" του χώρου, είναι και πρέπει να είναι ευαγγέλιο
      για εμάς τους καινούργιους στο άθλημα.

      Διαγραφή
  21. Έχει κανένας frigo ή έχω μείνει τελευταίος και θα πνιγώ μαζί της!!!!
    Υ. Γ αυτό που με πονάει είναι ότι πούλησα ΔΕΗ με κέρδος 80 τα εκατό και τα έβαλα στην καταραμένη έχω 400000 μέσο όρο 0.12.
    Προσπαθώ να σκεφτώ το τρόπο που θα λειτουργήσει τα επόμενα 2 χρόνια γιατί αν πάει σε Reverse split θα μας εξαυλωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταπεινη μου προτροπη παρε τη χασουρα σου και μπες παλι ΔΕΗ ,το χονιρο παιχνιδι τωρα αρχιζει

      Διαγραφή
  22. Πως βλέπετε την πτώση της ΚΥΡΙΟ στα 0,91€ κύριοι;Έχουμε εικόνα για τα αποτελέσματα εξαμήνου;Ξαναμπαίνει σε ελκυστική τιμή με ορίζοντα διετίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν μας διαβάζετε κάποιοι (όχι πως είναι υποχρεωτικό βέβαια αν κάποιος δεν θέλει)....Ο Κύριος Τάκης έχει αναφερει παλαιοτερα ότι ο ΚΥΡΙΟ ειναιγια πολύ πάνω χωρίς COVID και με πολύ καλή τουριστική σεζόν...Ο υποφαινόμενος έχω αναφέρει πολλάκις αν αυτό σας βοηθά ότι είναι στο χαρτοφυλάκιο μου (αυτή την στιγμή 5000 τεμ μ.ο κτήσης 0.95..Και είμαι LONG τουλάχιστον για 3τια...Αν δεν κάμουν καμμιά από τις γνωστές φουστιες τους το χαρτί γράφει το 3 μπροστά με άνεση....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επίσης υπάρχει κάποια είδηση για την πτώση της Κορδέλλου ή είναι λόγω της ενδοοικογενειακής διαμάχης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικα παντως στο 6μηνο ειδα μια πτωση στο τζιρο 10%,καλες χρηματορροες, συμμαζεμα στα "κοστη" με αποτελεσμα την συρρικνωση των ζημιων κ την αυξηση των ταμειακων διαθεσιμων..Ειδα πολλα χειροτερα που στεκονται καλυτερα ποσο μαλλον εν μεσω ιου..Βεβαια η δανειακη μοχλευση ειναι μεγαλη (κοντα στο 1,5) σε σχεση π.χ με ΕΛΣΤΡ που ειναι πιο νοικοκυρεμενη.Οπου κ να οφειλεται η πτωση πιστευω οτι οταν ολοκληρωθει (ισως σε λιγο χαμηλοτερα επιπεδα) θα δωσει μια δυνατη αντιδραση κ καποιοι μελλοντικα θα αρχισουν να ασχολουνται κ να γραφουν οταν παει 0,3..Παντα ετσι γινεται.Γι αυτους που παιρνουν ενα λιγο μεγαλυτερο ρισκο στο χαρτοφυλακιο τους για λιγα χρηματα ειναι καλη περιπτωση σε αυτες τις τιμες.Η κοντρα βεβαια μονο καλο δεν κανει.Προσωπικες αποψεις χωρις να θελω να επηρεασω..Με προβληματιζει κ εμενα η πορεια της μετοχης

      Διαγραφή
  25. Ταπεινη προτροπη προς το φιλο βυζαντιο ,παρε τη χασουρα σου και μπες ξανα στη ΔΕΗ ,το χοντρο παιχνιδι τωρα ξεκιναει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με εξαιρεση το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού και λόγω εκλογων μe αναταραξεις καλο δεν θα ηταμ μα αρχισουμε να πουλαμε και εδώ και εκεί?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Βυζαντιε καμμιά σημασία δεν έχει και το έχω ξαναγράψει από που θα πάρεις πίσω την ζημιά σου αρκει να την πάρεις αφ ενός και αφ ετέρου από την στιγμή που αισθάνεσαι άβολα πια στην ΦΡΙΓΟ διαλέγεις κάποια άλλη η άλλες μετοχές και πουλάς μην κοιτώντας πίσω ...Καμία αξία δεν έχει αν έχουμε όλοι οι άλλοι Φριγο η κάποιο από μας (έχω πουλήσει από τα 14 και έχω τοποθετηθεί αλλού είναι γραμμένα στην προηγούμενη σελίδα αν σας βοηθά που δεν θα πρεπε)Το Ρίσκο είναι πάντα προσωπικό καθ ότι μόνος θα πάς ταμείο...Σε πολλούς που μας διαβάζουν δεν αρέσουν αυτά που γράφω αλλά η ΑΛΉΘΕΙΑ είναι αυτή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσά σύντεκνε. Επίσης, στα χρηματιστήρια δεν είμαστε ποτέ μονόχαρτοι.

      Διαγραφή
    2. Έχω αλλά τέσσερα χαρτιά, όπαπ,μυτιλυναιο,παπουτσανη,μπελα που αποτελούν τα 2/3 τρίτα του χαρτοφυλακιου μου, το θέμα είναι αν αξίζει να ρισκάρεις να περιμένεις, ή ακόμα και να αυξήσεις την θέση είναι μια ζαριά δύσκολη όπως και να πάρεις την ζημιά 50 τις εκατό.!!!!
      Η ψυχολογία είναι το ζητούμενο και ένας λόγος που σκέφτομαι να την δώσω είναι αυτή.!!!!

      Διαγραφή
  28. Το λάθος της αναλύτριας για τον ΑΔΜΗΕ

    Ο WISEMAN , όπως ξέρετε είναι πάντα διαβασμένος και βάζει τα πάντα στο μικροσκόπιο.

    Μας έκανε τρομερή εντύπωση φίλοι αναγνώστες το προχθεσινό report της Eurobank για τον ΑΔΜΗΕ με τιμή στόχο τα 3.30€. Η συγκεκριμένη αναλύτρια ήταν αυτή που δεν πίστεψε ΠΟΤΕ από την εποχή των 5.00€ την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ ΤΕΝΕΡΓ -0,88% 11,30.

    Έπρεπε να φτάσει στα 11.00€ για να μας πει ότι είναι καλή. Εμείς είμαστε μαζί της, καλά έκανε και έβαλε τιμή στόχο τα 3.30€ για τον ΑΔΜΗΕ αλλά δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    Και εξηγούμαστε.

    Για να ξέρετε τα GRIDΑΔΙΚΑ παγκοσμίως είναι αμυντικά χαρτιά και τα αγοράζουμε για την μερισματική τους απόδοση.

    Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα παράδοξο που η εισηγμένη εταιρεία ΑΔΜΗΕ έχει το 51% του GRIDΑΔΙΚΟΥ.

    Ως γνωστό, οι κινέζοι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά το Ελληνικό Δημόσιο και δυστυχώς για τους μικρομετόχους του ΑΔΜΗΕ και να θέλουν οι κινέζοι δεν μπορούν να αποκτήσουν το 100% του ΑΔΜΗΕ λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Αυτό θα είχε τεράστια σημασία για τους μικρομετόχους και για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ γιατί οι κινέζοι θα έδιναν ΑΝΕΤΑ τα 3.30€ που είναι η τιμή στόχος που έχει δώσει η Eurobank.

    Όμως αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Φίλοι αναγνώστες, όπως ήδη ξέρετε, ο ΑΔΜΗΕ έχει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά του που με βάση τις εκτιμήσεις της αναλύτριας θα είναι και ο λόγος που από το 2020 μέχρι και το 2023 θα έχει πολύ μεγάλες αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Πολύ λογικό, θα προσθέσουμε εμείς.

    Ο λόγος λοιπόν για να έχουμε τον ΑΔΜΗΕ στο χαρτοφυλάκιό μας είναι για να διατηρήσουμε το κεφάλαιό μας και να έχουμε μια πολύ καλή μερισματική απόδοση.

    Γιατί αν περιμένουμε να πουληθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ στους κινέζους θα μείνουμε με το όνειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι ο WISEMAN, ο οποίος (κατά δήλωση του) είναι πάντα διαβασμένος και βάζει τα πάντα στο μικροσκόπιο παραβλέπει κάτι σημαντικό. Ότι οι ξένες εταιρείες στις οποίες αναφέρεται (ENAGAS, REN, SNAM, NATIONAL GRID κλπ) είναι ΩΡΙΜΕΣ εταιρείες. Σε αντίθεση με τον ΑΔΜΗΕ που έχει τεράστιο growth μπροστά του, επιδοτούμενο κατά 35-40% δηλαδή περισσότερο απ΄την σημερινή αξία της εταιρείας και το οποίο στην ολοκλήρωση του θα έχει υπερτριπλασιάσει την εταιρεία. Αναφέρεται εν μέρει σε αυτό, μάλλον αρνητικά, καθώς το συσχετίζει με (αρνητικές) ταμειακές ροές.


      Από την άλλη βέβαια εγώ είμαι ερασιτέχνης ενώ αυτός επαγγελματίας και τους επαγγελματίες τους σέβομαι. Όπως στα περισσότερα θέματα έτσι κι εδώ "είναι θέμα οπτικής γωνίας" που λέει ο λαός. Έχω ομολογήσει παλαιότερα πως έχω ένα μεγάλο στεγαστικό να αποπληρώσω μέχρι το 2028. Οπότε οι μετοχές με τις σημαντικές μερισματικές αποδόσεις (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΠΣ, ΕΛΛ, ΟΛΘ κλπ) θα βρίσκονται σταθερά στο χαρτοφυλάκιο καθώς πληρώνουν τα τοκοχρεωλύσια.


      (για τον Ευάγγελο πρακτικά γράφει ότι θυμάται από τα κείμενα " Εχουμε Αποψη" του καλού αναλυτή στον μ/μ...θα συμφωνήσουμε μαζί του...συμπληρώνοντας απλά πως ότι λέγαμε στο ημίχρονο έρχεται να μας το πει στην παράταση)

      ΑΣΧΕΤΟ...ξέρετε ποιος είναι?

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε θαρρώ είναι ο Κώνστας και εκεί. Η συνεργάτης του.

      Διαγραφή
    3. Γιατρέ καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ΑΛΦΑ την πιστεύετε ακόμα;

      Διαγραφή
    4. Hippy μιας και είμαστε συμμέτοχοι σε ΟΛΘ, ποιά είναι η άποψη σου για την μακροπρόθεσμη πορεία του? Αυτά που λέει το ποστ που επικόλλησες παραπάνω για τον ανταγωνισμό που δέχεται ο ΟΛΘ ομολογώ ότι δεν το ήξερα.

      Διαγραφή
    5. Σύντεκνε Βαγγέλη κρατάω γερά. Τόσο γερά όσο τον Ελλακτωρα που κρατώ και μπήκαμε στα κέρδη.

      Διαγραφή
    6. @ GRinvest

      θα είμαι ευχαριστημένος εάν η μετοχή μηρυκάσει τα € 22,50-23 το προσεχές 3μηνο. Εάν ναι, πιθανολογώ πως τον Απρίλη που η διοίκηση θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το 2020 και το μέρισμα (1,30 ??) θα μπορούσε να κλείσει το gap από το τέλος Φεβρουαρίου στα € 25,20.

      Προφανώς η εύρεση του εμβολίου (ή όχι) θα παίξει το ρόλο του...ρόλο για όλη την αγορά, μικρότερο όμως για τον ΟΛΘ.

      Διαγραφή
    7. Σίγουρα θυμάσαι γιατρέ πως το 1999 μετά τον σεισμό της 7/9 ακολούθησε 15νθήμερη τρελή άνοδος στις κατασκευαστικές που έφερε τον δείκτη τους στις 5000 μονάδες. Βγήκε λοιπόν ο Κώνστας με περισπούδαστο ύφος στο ραδιόφωνο και στη στήλη της σωμόν φυλλάδας του για να πει στους άσχετους τζογαδόρους πως ο δείκτης ακόμα είχε πολύ δρόμο, τον όριζε ίσαμε τις 7000 μονάδες και οι κατασκευαστικές άξιζαν παραπάνω. Μεγάλος φιόγκος. Εννοείται ότι ποτέ δεν απολογήθηκε γι αυτήν και αρκετές άλλες κορδέλες που πλασάριζε (όχι ανιδιοτελώς).

      Πέρασαν 20 χρόνια, προφανώς και έχει κάνει μια διαδρομή όπως κι εμείς άλλωστε, συνεχίζω ωστόσο να μην τον εκτιμώ ιδιαίτερα καθώς έμεινε στα γενικά. Ούτε θεμελιώδη έμαθε ούτε τεχνικά.


      ΑΣΧΕΤΟ...έφυγε ο Τάκαρος απ΄το ΧΑΑ και χάσαμε την ευκαιρία να τον δούμε στην TV ή με στήλη στον μικροεπενδυτή χε χε...ορφανέψαμε, κρίμα !!

      Διαγραφή
    8. Καλημέρα γιατρέ ευχαριστώ μου αναπτερώνεις το ηθικό
      Είμαι φορτωμένος τράπεζες και πέφτει πολύ ξύλο Τώρα σκέφτομαι να μπω καί στο κάιρο της eurobank και ο τζόγος καλά κρατεί χα χα...

      Διαγραφή
    9. Σύντεκνε με ρώτησες για Αλφα που έχω. Για άλλες εν κατεω πράμα

      Διαγραφή
    10. Όποιος διαβάζει και παίρνει στα σοβαρά τον Κώνστα βοήθεια του και καλά κρασιά...Ειπαμε αλλά όχι και τόσο κοντή μνήμη αδέρφια...

      Διαγραφή
    11. Κύριε Ευάγγελε αυτό που κάνετε θα το ονόμαζα αργό πνιγμό χαρτοφυλακίου...ελπίζω ότι είστε νέος (κάτω από 40) ώστε να έχετε μπροστά σας χρόνια να δουλέψετε να το ξαναφτιάξετε.

      ΑΣΧΕΤΟ γιατί στην νέα σας τοποθέτηση δεν διαλέγετε (έτσι για ποικιλία) κάποια εταιρεία απ΄αυτές που πιθανά θα ωφεληθούν απ΄τα 32 δις της ΕΕ με κατεύθυνση κατά τα 2/3 στην "πράσινη ανάπτυξη" όπως γράφετε στα ΜΜΕ?

      Διαγραφή
    12. Κύριε Hippy παρακολουθώ την προσέγγισή σας γύρω από το θέμα της πράσινης ενέργειας και μου φαίνεται πολύ λογική. Είναι αυτό που διάβαζα προχθές ότι μην ψάχνεις να μαντέψεις πιο είναι το next big thing, απλά δες τριγύρω σου να το εντοπίσεις όταν ξεκινάει να εξελίσσεται.

      Ψάχνοντας στο βόρβορο του ίντερνετ για να εντοπίσω κάποια καλή ιδέα εντόπισα το παρακάτω άρθρο που αναφέρει τις εταιρείες που έχουν έκθεση στην πράσινη ενέργεια.

      https://energypress.gr/news/st-kotzamanis-poies-eisigmenes-ependyoyn-stin-prasini-energeia

      Προσωπικά πιο ελκυστική επιλογή μου φαίνεται ο ΜΥΤΙΛ, αν και δεν μου αρέσει που πέφτει τόσο promotion από τους αναλυτές αυτή την περίοδο. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχει η στροφή της Motor Oil, με τα προβλήματα του πετρελαίου όμως να την τραβάνε πίσω, και ίσως ο Ελλάκτωρ επίσης κι αυτός με τα θέματά του (δανεισμός, κατασκευές). Η ΤΕΡΝΑ καλή αλλά θεωρώ ότι η διαδρομή που έχει κάνει μειώνει το upside potential και η ΔΕΗ φαίνεται ότι έχει πολύ καλή προοπτική αλλά μέχρι στιγμής πουλάει το στόρυ, δεν έχει κάνει τομές. Βλέπω όμως και κάποιες μικρές οι οποίες επίσης έχουν έκθεση, έστω και έμμεσα.

      Αν έχετε την καλοσύνη, όπως και όποιος άλλος φίλος το επιθυμεί, ποια είναι η αγαπημένη σας επιλογή στην πράσινη ανάπτυξη?

      Διαγραφή
    13. Ο Κύριος Ευάγγελος δηλώνει:Ο τζόγος καλά κρατεί...Πιθανον όπως εικαζετε είναι νέος και η πράσινη ενέργεια μάλλον για πράσινα άλογα του φαίνεται (και λόγος δεν μου πέφτει)...Εχω φιλαρακι που εδώ και μια 20ετια ΠΑΙΖΕΙ αποκλειστικά:ΜΙΓ ΙΝΛΟΤ ΙΝΤΚΑ και ΤΡΑΠΕΖΕΣ με έρωτα την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ...Καταλαβαινετε πιστεύω το αποτέλεσμα στην αποτίμηση του...Αγαπα τον φίλο σου δεν λένε?

      Διαγραφή
    14. Καλησπέρα. κύριοι σάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας . Η αλήθεια είναι ότι είμαι στο χώρο αρκετά χρόνια οπότε έχω "μάθει" νά κρατάω πισινή. Στη θεμελιώδη ανάλυση είμαι κουμπούρας χρησιμοποιώ κυρίως τεχνική ανάλυση καί τό "ταμπλό". Οι οικονομικές αναλύσεις σας μου είναι χρήσιμες και σας ευχαριστώ

      Διαγραφή
    15. Κύριε Ευρωβλάχο στο παρελθόν είχα δηλώσει ότι η εάν ο ΜΥΤΙΛ έπαιζε στην Αμερική θα έγραφε πάνω από $ 20/μετοχή. Είναι μια απ΄τις top 5 επιλογές του χαρτοφυλακίου μου δυο χρόνια τώρα και πίστευα (τότε) που τον αγόραζα ότι τον ΔΕΚ/2022 θα είναι πάνω από 12 ευρώ. Τώρα (λόγω ΕΕ και της έκθεσης που αναφέρετε) σκέφτομαι ίσως μπορεί και τα € 14. Συμμερίζομαι απόλυτα τις επιφυλάξεις σας για το promotion από τους αναλυτές, σκέφτομαι όμως απ΄την άλλη "Σάμπως και για την ΤΕΝΕΡΓΑ δεν φοβόσουν βρε Χιππέα μου?"...και ΔΕΝ πουλάω. Όπως δεν πουλώ και ΤΕΝΕΡΓΑ κι ας έπιασε την τιμή στόχο (€ 12) δύο χρόνια νωρίτερα. Αντίθετα στα € 11,20 μέση τιμή αγόρασα άλλα 1000 κομάτια καθώς απέδωσα την πίεση στην πρόσφατη ΑΜΚ.

      Ως προς τον Βαρδή ψάχνομαι, δυσκολεύομαι ν΄αποφασίσω. Έβλεπα το Σ/Κ την 5ετή ομολογιακή έκδοση των 350 εκατ. έκδοσης 2017, με κουπόνι 3,25% και λήξη 1/4/2022 για το οποίο υπήρχε-υπάρχει option ανάκλησης στη 2ετία (δηλαδή από το 2019) στο 101,62. Δεν έκανε την ανάκληση όπως πχ ο ΜΥΤΙΛ ή ο ΟΠΑΠ παρά τα προφανές όφελος πάνω από 10 εκατ στην 3ετία καθώς θα δανειζόταν 1% χαμηλότερα όπως οι προαναφερόμενοι. Δεν υπονοώ κάτι αν και το ομόλογο πιέζεται (κάτω από το 100) όπως και η μετοχή. Θα ήθελα να δω κάτι για να χτίσω θέση αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπω.

      https://www.finanzen.ch/obligationen/motor_oil_finance_plceo-notes_201717-22-obligation-2022-xs1586710185

      https://www.boerse-stuttgart.de/en/products/bonds/stuttgart/a19fsa-motor-oil-finance-plc-eo-notes-20171722

      Διαγραφή
  29. Με χθεσινό κλείσιμο στα 2.36€ ο ΑΔΜΗΕ και με βάση την εκτίμηση της αναλύτριας της Eurobank ότι το 2020 θα δώσει μικτό μέρισμα 0.11€, το 2021 0.11€ και το 2022 0.12€, μας δίνει μια προβλεπόμενη μικτή μερισματική απόδοση για το 2020 και το 2021 4.66% και 5.08% για το 2022.

    Πάρα πολύ καλή. Όμως, προσέξτε.

    Στη σελίδα 5 του report μας παραθέτει η αναλύτρια ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση πχ η ENAGAS θα έχει προβλεπόμενη μερισματική απόδοση για το 2020 8% και για το 2021 8%, η REN 7% για το 2020 και το 2021, η SNAM, η NATIONAL GRID και η REDELETRICA με 6% για το 2020 και για το 2021 και πάει λέγοντας φίλοι αναγνώστες.

    Η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση του ΑΔΜΗΕ είναι ακριβώς στο μέσο όρο του κλάδου.

    Αυτοί που κερδίζουν άμεσα φίλοι αναγνώστες είναι αυτοί που υλοποιούν το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ πχ αυτοί που κατασκευάζουν το έργο και αυτοί που προμηθεύουν τα καλώδια.

    Παίρνουν το κέρδος τους αμέσως, σε ένα χρόνο.

    Ο ΑΔΜΗΕ από την άλλη, δυστυχώς πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι να παράγει μετρητά, δηλαδή να γυρίσει σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Οπότε , είπαμε είναι σέξι ο κλάδος της ενέργειας αλλά επειδή ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να πουληθεί κατά 100% με βάση το RAB για να είναι ευτυχισμένοι οι μέτοχοι, αυτό τον κάνει ένα κλασσικό dividend yield play με πολύ χαμηλό ρίσκο.

    Η συγκεκριμένη αναλύτρια πριν λίγο καιρό είχε δώσει τιμή στόχο στο Μυτιλιναίο 10.20€ ενώ προηγουμένως τον είχε 12.60€.

    Το αντίστοιχο RAB του Μυτιληναίου είναι τα ίδια κεφάλαια όπου με βάση τις εκτιμήσεις του 2022, όχι πιο μετά, θα είναι περί τα 12.90€/μετοχή.

    Είναι ολοφάνερο ότι όπως δεν πίστεψε την Τέρνα Ενεργειακή η συγκεκριμένη αναλύτρια, έτσι δεν πιστεύει και τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ.

    Αυτή είναι ο ομορφιά του χρηματιστηρίου κυρίες και κύριοι.

    Από την άλλη όμως, έρχεται η EUROXX με χθεσινό της report και δίνει τιμή στόχο για το Μυτιληναίο τα 14.00€. Άλλο τα 14.00€ και άλλο τα 10.20€.

    Και προσέξτε τώρα, είναι και συντηρητικό το report γιατί πηγαίνει μέχρι το 2022.

    Ο αναλυτής προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ το 2020 θα έχει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 59 εκ ευρώ, το 2021 θα είναι αρνητικές κατά 35 εκ ευρώ και γυρίζουν θετικές το 2022 κατά 73 εκ ευρώ.

    Στο report της Eurobank για τον ΑΔΜΗΕ, η αναλύτρια προβλέπει το 2020 αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές -93 .3 ε3κ ευρώ, αρνητικές -145.1 εκ ευρώ το 2021, αρνητικές -332.9 εκ ευρώ το 2022, αρνητικές -86.3 εκ ευρώ το 2023 και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θετικές το 2024 56 εκ ευρώ.

    Έτσι είναι, κάποιοι τα κονομάνε νωρίς που φτιάχνουν τις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ κάνει υπομονή ….

    Ο αναλυτής της EUROXX προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (Mytilineos) θα έχει μέρισμα 0.36 το 2020, 0.39 το 2021 και 0.45 το 2022.

    Δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο 9.32€ ο Mytilineos έχει μια προβλεπόμενη 2022 μερισματική απόδοση της τάξης του 4.82%, όση σχεδόν η προβλεπόμενη το 2022 του ΑΔΜΗΕ.

    Το πιο σημαντικό όμως φίλοι αναγνώστες είναι ότι το συγκεκριμένο report αφήνει παράθυρο το τι θα γίνει από το 2023 και μετά.

    Εμείς πιστεύουμε ότι ο mytilineos από το 2023 και μετά θα γίνει η απόλυτη μηχανή παραγωγής μετρητών βγάζοντας θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 185 εκ ευρώ κάθε χρόνο.

    Όταν θα γίνει αυτό να δείτε που θα πάει η τιμή στόχος από τον αναλυτή της EUROXX.

    Και εν αντιθέσει με τον ΑΔΜΗΕ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει μόνο το 26.5% της εταιρείας του. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος ξένος κολοσσός όπως έγινε και στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ το 30% της εταιρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιατρέ μου αυτό που γουστάρω σε σένα δεν είναι το ότι δεν μασάς (που είναι γεγονός)αλλά ότι αναλαμβάνεις απόλυτα την προσωπική ευθύνη των επιλογών σου με όποιο κόστος όπως και ο υποφαινόμενος και ποτέ δεν ψάχνεις άλλοθι...Εισαι (είμαστε)Flexible στο παιγνίδι μας και επιμένουμε στην επιλογή μας μέχρι να αποδειχθεί αν είναι λάθος η σωστή και όχι από εμμονή....Έχω αντιληφθεί (καθόλου όμως δεν μ ενοχλεί)ότι η πλειοψηφία που διαβάζει το μπλογκ περιμένει έτοιμες λύσεις και θεωρεί φιλοσοφηματα την ανάλυση του όποιου Captain Cook αν δεν είναι θεμελιώδη η τεχνική...Προσωπικά φυσικά και κάνω τις βασικές μου επιλογές βάσει θεμελιωδών αναλύσεων που πολλές φορές είναι εσκεμμενα κοντοφθαλμες αλλά πιο πολύ ακούω το δικό μου ένστικτο και εμπειρία και είμαι πάντοτε έτοιμος να στρίψω το τιμόνι..Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε στις Αγορές αλλά ούτε και στην ζωή στο σύνολο της και όπως είπε ο φίλος hippy τις προάλλες η πιθανότητα σωστής πρόβλεψης απομακρύνεται όσο πιο μακριά είναι το ζητούμενο...Φιλοσοφηματα θα πουν κάποιοι...Για μένα είναι πρακτική ασκηση στην καθημερινότητα μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό που πραγματικά όλοι εμείς θα πρέπει να αποκοδικοποιήσουμε είναι το τι θα γίνει στην μετά κορονοιού εποχή. Φανταστείτε να κοιμόμασταν τώρα και να ξυπνάγαμε στο μακρινό 2023. Που θα μπορούσαν είναι οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα. Εδω κάνω την εξής σκέψη. Για μένα υπάρχουν τεσσάρων ειδών μετοχές. 1. Αυτές που διόλου δεν επηρεάστηκαν ή επηρεάστηκσν λίγο απο την πανδημία πχ Πλαστικά χημικά, ενέργεια,βασικές υποδομές Πληροφορική κλπ. 2. Αυτές που επηρεσστηκαν αλλά είναι σίγουρο οτι θα ανακάμψουν ή έχουν ήδη επανακάμψει απο τα χαμηλά τους πχ ΟΠΑΠ,ΜΠΕΛΑ, Στασινόχαρτα, κατασκευές κλπ. 3 Αυτές που έχουν φάει πολύ ξύλο αλλά τα πάντα ρει... και μπορεί να επιστρέψουν δυναμικά στο μέλλον πχ ΑΡΑΙΓ, ΙΚΤΙΝ, ΕΛΕΧΑ, ΚΥΡΙΟ, ΑΤΤΙΚΑ κλπ και 4 Αυτές που δύσκολα έως καθόλου, θα επανακάμψουν πχ Τράπεζες, ΜΙΓ, ΦΡΙΓΟ κλπ. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος και δίνω μεγάλη σημασία στα γραφόμενα των αγαπητών μου φίλων του μπλόγκ. Ειδικά στους Σερ Τάκη ,Χίπυ, γιατρό,καπετάνιο, nikdan και άλλους (ίσως δεν θα έπρεπε να γράψω ονόματα γιατί σίγουρα κάποιους φίλους τους ξεχνάω). Χρειάζεται υπομονή σύντροφοι, αρκετή ρευστότητα και μελέτη στα θεμελιώδη των εταιρειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. καλημερα!
    μιας κ πιασαμε κουβεντα για χρηματιστηριακες φυσιογνωμιες,αυτος που ειχε τραβηξει την προσοχη μου ηταν ο διευθυνων συμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ, Εμμανουηλ Βαρσος.
    απο τους πρωτους που ειχα ακουσει να μιλανε αναλυτικα για αναλυση θεμελιωδων κ επενδυτικες επιλογες με βαση αυτα.
    σημερα βρισκουμε λιγους τετοιους παραγοντες στη χρημ/κη αγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χατζηλιάς και Μπέλος για μένα.

      Διαγραφή
    2. Χαίρετε

      κι εγώ όταν αναφέρομαι γενικά σε ρήση του "δάσκαλου" 3 στις 4 φορές αναφέρομαι στον κύριο Βάρσο με τον οποίο είχα την ευκαιρία να μιλήσω τετ α τετ 5-6 φορές κι άλλες τόσες στα money show που συμμετείχε πριν φτιάξει την Μerit ΑΧΕ.

      Την 1η φορά ήταν στα γραφεία του περιοδικού ΧΡΗΜΑ κ ΑΓΟΡΑ (του κ. Σιάτρα) το 1993 όπου κ. Βάρσος συνεργάσθηκε ως αναλυτής θεμελιωδών έχοντας μόλις επιστρέψει απ΄τις σπουδές στις ΗΠΑ. Εγώ είχα μόλις 3 εμπειρίας, έχανα το 1/3 του αρχικού κεφαλαίου στο χαρτοφυλάκιο, γράφω λοιπόν τις μετοχές που κατείχα εκείνη την περίοδο και πάω να τον συναντήσω.  Φυσικά με την αφέλεια και αναίδεια της νιότης πίστευα ότι θα συμφωνούσε με τις επιλογές μου (για να μην πω ότι περίμενα να απορήσει πως ήταν δυνατόν να χάνω με τόσο καλές επιλογές χα χα χα).

      Ο Μανώλης διαβάζει προσεκτικά το χαρτί και ευγενικά με ρωτάει:

      -Δεν μου έχετε γράψει ποσοστό μετρητών"

      -Δεν υπάρχουν μετρητά, είμαι επενδεδυμένος 110% έχω πρόσωπο στην χρηματιστηριακή...απαντώ φουσκώνοντας από υπερηφάνεια για την "εμπιστοσύνη" της ΑΧΕ.

      Εκείνος τότε δίστασε 1-2 δευτερόλεπτα, μετά τσαλάκωσε το χαρτί  και μπαλάκι μου το πετάει στα πόδια μου λέγοντας:

      -Πως είναι δυνατόν να σε βοηθήσω εάν δεν έχεις μετρητά? Έπρεπε να έχεις τουλάχιστον 15-25%.

      Τα έχασα, φυσικά και ντράπηκα, ευτυχώς κατάπια την ψωροπερηφάνια μου, ξεδίπλωσα το χαρτί και ζήτησα να μου πει ποιες μετοχές να πουλήσω για να φτιάξω το ποσοστό.
      Σκληρό μάθημα, αλλά πολύ χρήσιμο.
      ---------------------------------------------------------------------------------------

      Και μια και μιλάμε για χρηματιστές  να αναφέρω ακόμη ένα μάθημα* από τον συχωρεμένο Κύριο (με κάπα κεφαλαίο) Ιωάννη  Μαρκόπουλο ιδρυτής της Σίγμα ΑΧΕ 

      Η ερώτηση αφορά την απλούστερη και πολύ συνηθισμένη περίπτωση "τι κάνουμε εάν μια επιλογή μας κινηθεί αντίθετα από τις προσδοκίες μας στο ταμπλό"

      -Εάν η μετοχή χάσει 5% ρωτάμε τον εαυτό μας "Εάν δεν την είχες στο χαρτοφυλάκιο τώρα θα την αγόραζες?"

      Εάν η απάντηση είναι "όχι" την πουλάμε επιτόπου. Εάν η απάντηση είναι "ναι" τότε  την κρατάμε. Εάν όμως συνεχίσει να πέφτει τότε στο -10% την πουλάμε δίχως δεύτερη σκέψη (stop loss). Γιατί αν χάσει 50% μετά απαιτείται άνοδος 100% για να ανακτηθεί η ζημιά.

      * (οι πιο πολλοί κερδοσκόποι, απαντούν ότι η στρατηγική stop loss είναι λάθος, το σωστό είναι να κάνεις υπομονή και να μπεις την σωστή στιγμή...βέβαια παραλείπουν να μας πουν πια είναι αυτή χα χα χα...όλοι θέλουμε αγορά στο χαμηλότερο μιας μετοχής, ούτε 1/1000 δεν το καταφέρνουν...και δυστυχώς οι περισσότεροι μετά την επιλογή τους, νικημένοι απ΄τον εγωισμό τους κάνουν "μουαγέν" λες κι αγοράζοντας πχ 8% χαμηλότερα αλλάζουν την πορεία της μετοχής)

      Διαγραφή
    3. Τώρα κάνουν καλές αναλύσεις στη Merit.
      Θυμάμαι τότε κατι Καρδασιλάρη Αλάπις Newsphone...

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα.
      Έκαναν και κάτι ωραία "placements" με την Sal !!

      Διαγραφή
    5. Μην μου ανοίγετε το στόμα κύριε spooky ... για τον Μανωλάκη και τα θαύματα του.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη είμαι απολύτως σίγουρος ότι γνωρίζετε σχεδόν όλα τα παίγνια αλλά δεν θέλετε να επεκταθείτε στεναχορώντας γνωστά άτομα του χώρου.
      Απλά υπήρξα κι εγώ κάποια χρόνια πελάτης στην Merit επι κ.Βάρσου και κ.Λευτάκη.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Τάκη μιλάμε για δασκάλους, όχι για ιεραποστόλους οι οποίοι σπανίζουν στις αγορές.

      Μπορώ να προσθέσω κάτι στις γνώσεις σας για άλλα κόλπα από την περίοδο ταυτόχρονης εργασίας (νόμιμο) στην Nuntius ΑΧΕ και αρθογραφίας στην οικονομική εφημερίδα "το χρηματιστήριο". Καλύτερα όμως να τα πούμε εκ του σύνεγγυς εάν και όταν κάποτε κανονιστεί μια συνάντηση "Τακαρόπληκτων"

      Πάντως απ΄όσο ξέρω στα θαύματα συμπεριλαμβάνεται και η ΦΡΙΓΟ...μα από τα 9 ευρώ στα 9 λεπτά???...και μας λέει ο κύριος Γιώργος να πάρουμε ΙΝΤΕΑΛ...δεν τα κάνουμε τριαντάφυλλα καλύτερα να μας μείνει κι η αγάπη της συμβίας?

      Διαγραφή
    8. Με συγχωρείτε παίδες αλλά προτιμώ την" σιωπή "του Κυρίου Τάκη...GOOD FELLAS ήταν όλα αυτά τα παιδιά που αναφέρατε...Από προσωπική εμπειρία μιλάω σαν παλιος επαγγελματίας ένα φεγγάρι όπως έχω αναφέρει πρόσφατα...Από παίγνια Κύριε spooky όσα η Toys η Μπελα ο Μουστάκας η Ασκο και βάλε...

      Διαγραφή
    9. Αν ήταν δάσκαλοι θα είχαν περιουσίες και θα ήταν ηγήτορες της Ελληνικής χρηματαγοράς.

      Ποιητές φανφάρες βλέπω και φαφλατάδες ... που είναι τώρα;
      ΑΦΑΝΤΟΙ

      Διαγραφή
    10. Η Ελληνική χρηματαγορά παίρνει ότι της αξίζει.
      Με τέτοιους δασκάλους έκατσε, τέτοια γράμματα έμαθε.

      Διαγραφή
    11. http://tsiliadoros.blogspot.com/2012/11/blog-post_6730.html

      Χωρίς σχόλιο.

      Διαγραφή
    12. Ξεκινήσαμε συζήτηση για θεμελιώδη, μαθήματα, επενδυτικές (και κεδοσκοπικές) συμπεριφορές και καταλήξαμε με Toys, Μουστάκα, Μπελα και τη μπάλλα στην εξέδρα....δεν θα συνεχίσω.

      Διαγραφή
    13. Κύριε Τάκη τα είπατε όλα respect.

      Διαγραφή
    14. Ε όχι και την μπάλα στην εξέδρα φίλε hippy!Απλά δεν μου αρέσουν τα μνημόσυνα...θα μου πείτε γούστα είναι αυτά δεν λέω.. Εγώ απλά προσπάθησα να προσθέσω τα παίγνια που ανέφερε ο Κύριος Spooky να βοηθήσω ήθελα...Για θεμελιώδη (δεν είμαι καλός ούτε καν μέτριος γι αυτό διαβάζω τον κυριο Τάκη η όποιον άλλον εδώ τα κατεχει)αλλά για συμπεριφορές επενδυτικές και κερδοσκοπικές ευχαρίστως...Τωρα να λιβανισω τα καλόπαιδα του ΧΑΑ Sorry αλλά δεν θα πάρω...φιλικά...

      Διαγραφή
    15. Captain το να μιλάμε αορίστως δίχως το παραμικρό χειροπιαστό στοιχείο δεν βλέπω που βοηθάει τον νέο (ακόμα και τον έμπειρο) επενδυτή...ο κύριος Nikdan συνέδεσε τον χρηματιστή με τις (εξαιρετικές) θεμελιώδεις αναλύσεις (πρέπει να έχω κάποια αποκόμματα από αναλύσεις του 1996-99 καταχωνιασμένα)...με τη σειρά μου προσπάθησα να τον συνδέσω με κάποιο μάθημα που πήρα...και ξαφνικά η συζήτηση μεταφέρθηκε σε παιχνίδια και κομπίνες λες και δεν το ξέρουμε πως όπου τζόγος εκεί κι ο δόλος κι η κομπίνα.

      Αναρωτιέμαι ωστόσο ότι γιατί ο δάσκαλος στα οικονομικά πρέπει να φτιάχνει περιουσία? Στην ιστορία βρίσκεις πολλά αντίθετα παραδείγματα πχ Keynes. Συνήθως τις περιουσίες τις φτιάχνουν τυχεροί κι αδίστακτοι άνθρωποι που εκμεταλεύτηκαν ότι βρέθηκαν στο σωστό πόστο τον κατάλληλο χρόνο όπως πχ κάποιοι σύγχρονοι Ρώσοι ολιγάρχες τις μέρες της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης επί εποχής Γέλτσιν που έκλεψαν τις εταιρείες (του λαού) που διοικούσαν....ή βέβαια κάποιοι χαρισματικοί τολμηροί άνθρωποι (Μπιλ Γκέιτς, Ελον Μάσκ, Στηβ Μπέζος κλπ ) και ευτυχώς που υπάρχουν.

      Περιουσία όμως σε μικρό χρόνο από τις αγορές μόνο σε κάτι απατεώνες πάει το μυαλό μου (Enron, Luckin Coffee, ΦΟΛΙ, Wirecard κλπ)


      Διαγραφή
    16. Κύριε hippy συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : ο Keynes διδάσκεται κυριολεκτικά (μαζί με το Ricardo) ως ένα από τα σχετικά λίγα παραδείγματα πολύ μεγάλου οικονομολόγου που έβγαλε ΠΟΛΛΑ λεφτά από τα χρηματιστήρια και τις μετοχές.

      Διαγραφή
    17. Φίλε hippy το ότι διαφωνούμε σε κάποιες συνιστώσες των απόψεων μας δεν αλλάζει την ουσία τού νοήματος του όλου εγχειρήματος αναλύσεων etc. Καμμία αοριστία καθ ότι αντιλαμβάνεστε έξυπνος ανήρ γαρ πως δεν γίνεται παράθεση στοιχείων εδώ χύμα και τσουβαλατα καθ ότι δεν θα μας φθάσουν οι αποτιμήσεις μας να ξεχρεώσουμε...Δεν ακυρώνω ούτε θεμελιώδεις αναλύσεις ούτε την οποία διδαχή πήρατε εσείς η κάποιος φίλος από αυτά τα καλόπαιδα...Εμενα αυτό όμως δεν μου αρκεί γνωρίζοντας το παρασκήνιο των τεκτενομενων...Μια" οικογένεια "είμαστε όλοι εδώ γύρω Και γνωριζόμαστε..Σαφως και υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις...Τωρα το πως ποιοι ποτέ και γιατί κάποιοι απ αυτούς εδώ η διεθνως έκαναν η δεν έκαναν περιουσίες είναι μια άλλη κουβέντα αλλά προσωπικά για μένα ελάχιστη αξία έχει πέρα από το εγκυκλοπαιδικό του πράγματος και μέχρι εκεί...Φιλικα πάντα...

      Διαγραφή
    18. ΝΑΙ, έχετε δίκιο, λάθος μου. Απέκτησε μεγάλη περιουσία από το χρηματιστήριο εμπορευμάτων και στην αγορά συναλλάγματος.

      Διαγραφή
    19. Kαι το μισό και βάλε χρηματιστηριακο ταμπλό να συμπληρώσω εγώ κ hippy τη διετία 98-99 που σήκωσαν ένα σκασμό λεφτά μέσω ΑΜΚ για να τα κάνουν οι εισηγμενοι σπίτια, κότερα και καταθέσεις με μαϊμού εξαγορές τιμολογημενες στο θεό. Με τη βοήθεια φυσικά κάποιων μεγαλοχρηματιστων τότε που τόσο βλάκες.ηταν κάποιοι από αυτούς που στο τέλος τους μειναν κ τα χαρτιά ταπετσαρία.

      Σχεδόν Ούτε ένας δεν έμεινε στο χώρο. Μετά τα χασαν τα υπόλοιπα από τις τράπεζες... Ούτε ένας δεν βρέθηκε να φτιάξει ένα hedge fund να επενδύσει στον εξωτερικό. Τοσο μπροστα βλέπανε και τόσο μυαλό είχανε. Μη λέμε πάλι τα ίδια...

      Ακόμα και σήμερα όσοι μείναν ιδιώτες χρηματιστες κυνηγάνε τον πελάτη με το τουφέκι και μπαινουν και μέσα ως μπίζνα.
      Κάποιοι ελάχιστοι από τύχη ή από ένστικτο είτε πούλησαν και ασχολήθηκαν με άλλες δουλειές άσχετες, κατά βάση επένδυσαν σε ακίνητα, κάποιοι αλλοι απορροφήθηκαν
      από τραπεζες διατηροντας παχυλούς μισθούς και παροχές και παριστάνοντας τους εκ του ασφαλούς φωστήρες.

      Πάντως ούτε ένας δεν βρέθηκε να μείνει αμιγώς στο χώρο και να πάει ένα βήμα.παρακατω τη δουλειά του.

      Διαγραφή
    20. Και όμως mr ANDREA υπάρχουν κάποιοι (εγώ προσωπικά γνωρίζω έναν από τα πολύ καλά παιδιά της αγοράς (οι εξαιρέσεις του λέγαμε πιο πανω)που είναι και προσωπικος μου φίλος πού:Και παίγνια δεν έκανε και διατήρησε καλό χαρτοφυλάκιο προσωπικό και των πελατών του και επέκτεινε την δουλειά του με λίγους αλλά πολυυυ σοβαρούς πελάτες του εξωτερικού που θα τούς ζήλευαν οι leaders του χώρου...και overall πολύ low profile ο συγκεκριμένος...Λεπτομερειες αν και όταν στο meeting των ΤΑΚΑΡΟΠΛΗΚΤΩΝ...

      Διαγραφή
    21. Και σχολίασα τα γραφόμενα σας mr ANDREA γιατί είναι προφανώς ότι συμφωνείτε με το σχόλια μου για τα καλόπαιδα και ότι είστε του χώρου τω καιρώ εκεινω όπως και εγώ για ένα φεγγγαρι οπότε τα είδατε πίσω από τις κουρτίνες...Αλλα σας λέγω υπάρχουν 2-3λαμπρεςεξαιρεσεις που βαδίζουν στον σωστό δρόμο...

      Διαγραφή
    22. Η άνοδος και η πτώση.
      Τότε που κατατίθεντο αλόγιστα στο ΧΑΑ περιουσίες,όταν περνούσα από την Βοϊλής έβλεπα τον διευθυντής της,δεν θα αναφέρω το όνομα του,να κοιτά τους πελάτες αφ΄υψηλού άψογος μέσα στο πανάκριβο κοστούμι του με το χρυσό ελβετικό ρολόϊ στο χέρι.Όταν η Βοϊλής αιφνιδίως έκλεισε ο ίδιος διευθυντής,αξύριστος,καταϊδρωμένος μέσα στο blue jean και το t-shirt υπέγραφε τις βεβαιώσεις μετοχολογίου των πελατών κάτv από το άγρυπνο βλέμα του δικηγόρου-εκκαθαριστή.Ομολογώ ότι με λύπησε η εικόνα,ίσως δεν ήθελα να καταρρίπτονται οι μύθοι.Ας σημειωθεί πάντως ότι κατά την εκκαθάριση της χρηματιστηριακής του αείμνηστου πλέον προέδρου του ΣΜΕΧΑ δεν έλειψε ούτε μια μετοχή πελάτη.
      Καλησπέρα σας αγαπητοί.

      Διαγραφή
    23. Κύριε andrea, κύριε Cook ουσιαστικά δεν διαφωνούμε. Εστιάζετε αλλού. Μου γράφετε για αχρείους εισηγμένους, ιδιοτελείς χρηματιστές και κομπινες. Δεν διαφωνώ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ (και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι).

      Απάντησα πως η μόνη άμυνα στην επίθεση των "πονηρών" στις αγορές που στοχεύουν στο πορτοφόλι των μαριδαίων είναι η σωστή στρατηγική. Που επιτυγχάνεται μέσω μαθημάτων για σωστή στρατηγική (ανέφερα δύο) και της ΑΠΟΛΥΤΗΣ πειθαρχίας σε αυτή. Σαν παράδειγμα ανέφερα τον κ. Μαρκόπουλο και το stop loss αλλά το προσπεράσατε ασχολίαστο. Προσωπικά με έσωσε πολλές φορές, έχω παραδείγματα από πρόσφατες (αμερικάνικες) τοποθετήσεις στις οποίες ευτυχώς μηδένισα στο -8%, δεν θέλω να αναφερθώ, κατά καιρούς γράφουν γι αυτές συνάδελφοι που ματώνουν.

      Αφού πρώτα επαναλάβω την μετριότητα μου και την ως εκ τούτου επιφύλαξη στην αγορά των ΗΠΑ (έχω μόνο Pfizer, Merk και λίγο INMD, RADA και 3-4 Spacs από τις συστάσεις του μπλογκ) θέλω να σας ρωτήσω ποιες μετοχές συστήνετε, σε ποια τιμή αγοράς (λογική όχι στο -25%), με ποια τιμή στόχο και σε ποιο time frame.


      (προσωπικά είμαι από τους πολύ κερδισμένους της ανέμελης 3ετίας 1997-99, αγόρασα το σπίτι μου το 2000, ΔΕΝ φοβάμαι τις κρίσεις τις αντιμετωπίζω σαν ευκαιρίες, με σωστές τοποθετήσεις όμως και πειθαρχία...αυτό που έγινε το 1999 στην μικρή χώρα μου, επιμένω πως έγινε επί 30 στα dot.coms στις ΗΠΑ)  

      Διαγραφή
    24. Πέστα βρε ΝίκοςΤ μου

      ..."ας σημειωθεί πάντως ότι κατά την εκκαθάριση της χρηματιστηριακής του αείμνηστου πλέον προέδρου του ΣΜΕΧΑ δεν έλειψε ούτε μια μετοχή πελάτη".

      Αντίθετα με ότι έγινε στον Μ. Κυράνη το 1992 (όταν την κοπάνησε για Βραζιλία με τη γραμματέα του) ή τον Μαμάκο της DF ΑΧΕ 12 χρόνια αργότερα που καταχράστηκαν χρήμα από πωλήσεις μετοχών πελατών τους. O νοικοκύρης μικροεπενδυτής πρέπει συνεχώς να "μελετά" (όχι απλώς διαβάζει), να σκέπτεται, να αμφισβητεί και να ενημερώνεται.

      Είναι δουλειά όχι ιππόδρομος.

      Διαγραφή
    25. Γειά σου στόμα σου Κύριε ΝικοΤ γιατί είμαι γνώστης της περίπτωσης και όπως τα γράφεις έτσι είναι απολύτως και ακριβώς...

      Διαγραφή
    26. Κύριε Hippy,

      Ξεκινώντας απο το Μάρτιο τις αγορες και ολοκληρωνοντας το Μαιο έχω στο χαρτοφυλακιο τις παρακατω με οριζοντα διακράτησης 5-10 ετη.

      Apple (NASDAQ: AAPL)
      Qualcomm (NASDAQ: QCOM)
      Microsoft (NASDAQ: MSFT)
      Salesforce.com (NYSE: CRM)
      Amazon (NASDAQ: AMZN)
      Mastercard (NYSE: MA)
      Visa (NYSE: V)
      Crown Castle International (NYSE: CCI)
      Alphabet (NASDAQ: GOOG)
      PayPal (NASDAQ: PYPL)
      Qorvo (NASDAQ: QRVO)
      DocuSign (NASDAQ: DOCU)
      Square (NYSE: SQ)
      Cadence Design Systems (NASDAQ: CDNS)
      Xilinx (NASDAQ: XLNX)
      Teradyne (NASDAQ: TER)
      Alteryx (NYSE: AYX)
      Lumentum (NASDAQ: LITE)
      Inphi (NYSE: IPHI)
      Cerence (NASDAQ: CRNC)
      Teladoc Health (NYSE: TDOC)
      Alarm.com (NASDAQ: ALRM)
      Το κεφαλαιο που δαπανηθήκε ειναι $25K.

      Διαγραφή
  33. Κύριε χιπι την Ιντεάλ την έχω 7 χρόνια στο χαρτοφυλάκιο μου πάω γεν νινελεφσις δεν μιλαω τιχεα όσο για την φριγκο το έχω ξαναπεί αγορά στο 002 για τα παιδιά μου αν πάει στον ίδιο όμιλο Εινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φριγγο? Εγώ λέω ΜΙΓ ΙΝΛΟΤ ...για Τράπεζες μην το συζητήσουμε καλύτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σύντεκνοι αυτές τις μέρες που ο Κυριακούλης παίζει κάτω απο το 1€ έχω μαζέψει μερικά κομμάτια για μπαούλο. Και συνεχίζω. Το θεωρώ δώρο θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα γιατρέ μήπως είναι νωρίς ακόμα για αγορές; Και μια και ασχολείστε με τη θάλασσα τι λέτε για ΑΝΕΚ;

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε δεν ασχολούμαι με θάλασσα. Αγοράζω αυτή τη μετοχή γιατί τη θεωρώ ΤΣΑΜΠΑ εδά και μόλις φτιάξει το θέμα με τον ιο θα φτιάξει και κεφαλαιοποίηση αρκετά παραπάνω.

      ΑΝΕΚ δεν ακουμπώ για κανένα λόγο.

      Διαγραφή
    3. την κοιταζα κ εγω πριν μερικες ημερες, αν κ σπανια κοιταζω μικρη κ μεσαια κεφαλαιοποιηση.
      με βαση τα στοιχεια που ειδα ειπα να συνεχισω να την παρακολουθω, αλλα για την ωρα να παω πασο.
      στο 6μηνου του 2020, μαζι με τα εκτακτα αποτελεσματα, εχασε το 25% της καθαρης θεσης, αν θυμαμαι καλα.
      απο 20 εκ ευρω, πηγε στα 15 εκ ευρω.
      αν το προβλημα με τον ιο τραβηξει κ το 2021 τοτε σταδιακα τα ιδια κεφαλαια θα μειωθουν αισθητα.
      αναλογη εικονα εχει κ η μοχλευση της εταιρειας.
      τα ιδια κεφαλαια ειναι το 27% των επενδεδυμενων κεφαλαιων.
      αν ομως η εταιρεια συνεχισει να βγαζει ζημιες για μερικα τριμηνα ακομα, τοτο το νουμερο αυτο θα πεσει κατακορυφα.
      οποτε για την ωρα πασο.

      οπως κ να εχει ομως ελπιζω να σου βγει η κινηση αγαπητε.

      Διαγραφή
    4. Γιατρέ μου ο Captain έχει μαζέψει τα τεμαχια που ήθελε όλο το Καλοκαίρι (τι διάολο Captain θα ήταν 😉)και αφήνει το ποτό να ωριμάσει παίζοντας με τους φελλους....Εχω ξαναγράψει το μονο που με φοβίζει είναι οι φουστιες τους στο συγκεκριμένο χαρτί άλλως θα είχα φορτώσει τα διπλασια...

      Διαγραφή
    5. Κε Nikdan οι πωλήσεις του α'6μηνου είναι στο ίδιο ύψος με του '18 κ '17 αλλά η διαφορά έγκειται στα φετινά λοιπά έξοδα, τα οποία είναι της τάξης των 3εκ περίπου κ αφορούν ως επί το πλείστον τα έξοδα για σκάφη χωρίς μόνιμο πλήρωμα. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, κ ελπίζω εσείς ή κάποιος άλλος φίλος μου εξηγήσει, είναι τι περιλαμβάνουν αυτά τα έξοδα;

      Διαγραφή
    6. σωστο αγαπητε.
      χωρις αυτα θα εβγαζε ζημιες κοντα στα 2 εκ ευρω.
      στις 2 αυτες χρησεις που λες στο τελος εβγαζε μια κερδοφορια κοντα στο 0,5 εκ ευρω η κ λιγο παραπανω.στην τρεχουσα χρηση υποθετω οτι κ το 2 εξαμηνο θα εχει ζημιες , εστω κ αν ειναι μικροτερες απ το 1 εξαμηνο.
      αν οι ζημιες συνεχιστουν κ το 2021 λογο ιου, τα ιδια κεφαλαια θα μειωθουν αρκετα.
      απο κει κ περα απο τη στιγμη που εχω παρει αποφαση να μην παρω θεση στη μετοχη, δεν νομιζω οτι αξιζει να ψαξω παραπανω τα εξοδα που λες.
      ισως καποιο απο τα αλλα μελη να ξερουν κατι παραπανω η να εχουν διαβασει πιο αναλυτικα τα αποτελεσματα.

      Διαγραφή
    7. Σύντεκνοι τελείωσα με τις αγορές Κυριακούλη.Τα παρκάρω στο υπόγειο για παλαίωση.

      Διαγραφή
  36. Μόλις κατάφερα να πουλήσω τη ΣΠΕΙΣ και να πάρω τη ζημιά μου και να φύγω.
    Με ταλαιπώρησε λίγο, πουλούσα 100-200 κομμάτια για να μην ρίξω απότομα την τιμή.
    Και μόλις πουλούσα, μετά απο 5'' ο μάρκετ μέικερ υποθέτω αγόραζε 1 τεμάχιο, ώστε να γυρίσει τη μετοχή θετική. Να μου λείπουν τέτοιοι κουβαρντάδες. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να απαγορεύεται, αλλά ...στην Ελλάδα είμαστε.
    Κάποια στιγμη έιχα φτάσει να κερδίζω 20% , αλλά δεν τα πουλησα τον Μαρτη με τα άλλα, γιατι είχα την ψευδαίσθηση ότι η πληροφορική δεν θα έχει πρόβλημα. Βγήκα τώρα με 12% ζημιά και ησύχασα.
    Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας τα 6μηνα μπήκα στη ΒΥΤΕ στα 0,92, οπότε ήθελα να πουλήσω κάτι γιατι έχω φτάσει να είμαι 100% αγορασμένος. Είμαι λάτρης της θεμελιώδους βλέπετε και μερικά 6μηνα μου έκαναν πολυ κλικ.
    Της ΣΠΕΙΣ το 6μηνο ήταν απαράδεκτο. Δεν ξέρω αν πάρει της ταυτότητες ή είναι μαζεμένο ή ότι άλλο, καλή επιτυχία στους εναπομείναντες. Να ξέρετε εγω πίεσα το χαρτί σήμερα.
    Είμαι σίγουρος πως θα το κάνουν να μην κλείσει στο μείον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας αν θυμάμαι καλά είστε Λογιστής, πως θα μπορούσα να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας;

      Διαγραφή
  37. ΧΑ,ΧΑ,νομίζεις ότι το πιέσετε εσύ και εγώ πούλησα 2000 και δεν μετάνιωσα,να πάει στα 20 ευρώ δεν θέλω να ασχολουμε με ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Φίλε hippy μια από τα ίδια:Πούλησα λίγο πριν τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και τέλη Μαΐου αγόρασα το διαμέρισμα μου μετρητοίς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετρητοίς? Ποτέ των ποτών. Με στεγαστικό δάνειο να πληρώνεις Α και τα λεφτά σε ομόλογα ή μεγαλομερισματοφόρες μετοχές να εισπράτεις 3Α (6Α και περισσότερο σήμερα). Και η διαφορά να πληρώνει το τοκοχρεολύσιο. Ε δεν είμαστε και χθεσινοί!!

      (άργησες να έρθεις στο μπλογκ Captain...που ήσουν το 2012 που δίναμε φόρα παρτίδα τα ΟΕΔ?)

      Διαγραφή
    2. Πολύ απλοϊκά τα περιγράφετε κύριε hippy.
      Αν επέλθει πτώχευση μιας 'μεγαλομερισματοφόρας' εταιρίας και εσύ χρωστάς το δάνειό σου;

      Διαγραφή
    3. Έχετε κάποια στο μυαλό σας κύριε Long? Γιατι αν έχετε πείτε την ώστε να δούμε αν αξίζει να τη σορτάρουμε.

      Το απάντησα και στον Unknown, γίνετε κουραστικό να επαναλαμβανόμαστε. Εσείς, μετά από κάποια τοποθέτηση σας, κλειδώνετε τη μετοχή και την ξανακοιτάτε μετά από 2 χρόνια?

      Διαγραφή
    4. Κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο κύριε hippy!
      Όσο και να κοιτάς μια μετοχή, αν είναι να γίνει κάτι πολύ άσχημο και σε χρόνο dt (γιατί για τέτοιο γεγονός μιλάμε) .....
      Αυτό πάντως που περιγράψατε μου θυμίζει την εποχή που όλοι έπαιρναν δάνειο για να το μετατρέψουν σε κατοικίες και να βγάλουν χρήματα. Στο τέλος όμως έχασαν και τις κατοικίες και χρωστούσαν και το δάνειο. Ευκαιρία και σίγουρα κέρδη έμοιαζε και αυτό.
      Κάποιοι βέβαια πρόλαβαν και έβγαλαν κέρδη. Άλλοι όμως...

      Διαγραφή
  39. Φίλε hippy μετρητοις όχι από άγνοια όμως....και δεν το έχω μετανιωσει...Το 2012 δεν ήμουν στο ΜΠΛΟΓΚ( εδώ είμαι χθεσινος) όμως έχω αναφέρει πως προσωπικός μου φίλος είναι ένας από τους Top διαχειριστες ομολόγων αντιλαμβανεστε προφανώς τι έκανε (και στο δικό μου account ομολόγων οχι μόνο στα ΟΕΔ αλλα και στις μεγάλες κούρσες των εταιρικών ομολόγων....(Και ακόμη φυσικά το κάνει ανελλιπώς και επισταμένως σαν καλός φίλος ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Captain όσο και να το εξωραΐσεις είναι λάθος. Κι αν δεν έγινε από άγνοια είναι μεγαλύτερο. Εάν δηλαδή σκέφτηκες ότι μπορούσες να πάρεις δάνειο πληρώνοντας λιγότερο από 1% και ν΄αγοράσεις ομόλογο Vinci (ή άλλο τέτοιας ποιότητος) με κουπόνι 6,50% και δεν το έκανες τι να πω? Μένω Άφωνος. Το κουπόνι πληρώνει την ετήσια δόση και στο τέλος σου μένει ΟΛΟ το κεφάλαιο ΤΖΑΜΠΑ, ΔΩΡΟ. Νομίζω ότι μάλλον ΔΕΝ το σκέφτηκες. Οκ, δεν ήταν κι εύκολο να το σκεφτείς.

      (εγώ το είχα κάνει και στο 1ο μου σπίτι το 1988. Δάνειο 1ης κατοικίας απ΄την Κτηματική με επιτόκιο 14% και τα λεφτά επένδυση σε ομόλογα ΕΤΒΑ με 21%. Γενικά όμως "ψάχνομαι" για τέτοια εύκολα χρήματα...δημόσιες εγγραφές, αδιάθετες σε ΑΜΚ από το μακρινό 1998 κλπ)


      ΑΣΧΕΤΟ θεωρώ την επένδυση σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια την χειρότερη όλων για έναν επενδυτή μέτριας εμπειρίας (5 ετών και πάνω...χειρότερη κι από προθεσμιακή κατάθεση)

      Διαγραφή
    3. Κ. Hippy αν σας είναι εύκολο και όποτε μπορέσετε, γράψτε μας αναλυτικότερα για αυτή την τεχνική επειδή με ενδιαφέρει. Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με ομόλογα (δεν τα συμπαθούσα) και έχω αρκετές απορίες. Όπως π.χ διάρκεια δανείου, διάρκεια ομολόγων, εμπιστοσύνη στις μερισματικές αποδόσεις κλπ. Κάποτε μου είχαν κάνει αναφορά επί τούτου σε μια τράπεζα, αλλά δεν έδωσα σημασία, γιατί δεν τους εμπιστευόμουν. Ειδικά αν πρόκειται για σχετικά μεγάλο δάνειο.

      Διαγραφή
    4. Δεν μιλάμε για τεχνική, μιλάμε για "ευκαιρίες" που δίνει κάποια περίοδος κύριε  socrates και η σημερινή νομίζω ότι ΔΕΝ προσφέρεται για ομόλογα οπότε σωστά δεν τους εμπιστεύεστε (τα εισαγωγικά διότι ως γνωστόν τις ευκαιρίες τις αναγνωρίζουμε ως τέτοιες τα επόμενα χρόνια)

      Τον Ιούλιο του 2012 η Ελλάδα χρεοκόπησε. Άσχετα που δεν το αναφέρουν έτσι. Χρεοκοπώ = κόβω το χρέος μου. Κούρεψε χρέος 206 δις ευρώ προς ιδιώτες κατά 53,5% (με το psi). Μόνο το χρέος προς ΕΚΤ έμεινε αλώβητο. Σε όποιον λοιπόν χρωστούσε 100 το αντάλλαξε με ομόλογα του EFSF αξίας 12,5 και ελληνικά -αγγλικού δικαίου-αξίας 35 μοιρασμένα σε 20 λήξεις. Πολλοί φουκαράδες μικροομολογιούχοι, απληροφόρητοι και τρομαγμένοι, έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα ομόλογα τους κακήν κακώς έως και στο μόλις 10% της αξίας τους. Σφαγή. Φτάνει να σας πω ότι μερικούς μήνες μετά ο Στουρνάρας υποχρέωσε-εξανάγκασε τις τράπεζες σε εξαγορά των κουρεμένων ομολόγων που τους δόθηκαν κατά το psi σε υπερδιπλάσιες από τις τιμές  του Ιουλίου (29-32%). Τα ομόλογα ΟΕΔ συνέχισαν την ανοδική πορεία, αντικαταστάθηκαν με 5 σειρές-λήξεις απ΄τον Τσακαλώτο στο τέλος του 2017 στο 101,25 και σήμερα κάνουν πράξεις έως και το 145.

      Προσωπικά κάνει αναφορά-πρόταση και στο Capital το 2012. Ωστόσο έγιναν και αρκετές συζητήσεις για τις επόμενες εκδόσεις ΟΕΔ/17 και ΟΕΔ/19 της κυβέρνησης Σαμαρά στο μπλογκ

      https://www.capital.gr/forum/thread/3069302?page=6  

      Τα ομόλογα που υπονοεί ό Captain Cook είναι άλλη ιστορία. Το 2013-14 (δλδ μετά την χρεοκοπία) όσες μεγάλες ελληνικές εταιρείες ήθελαν να δανειστούν το έκαναν λόγω κακού κλίματος με πολύ μεγάλα κουπόνια (ενδεικτικά με 7,50% ο ΟΤΕ στην 5ετία, 8% ο Τιτάνας, 9% η ΑΡΒΑ κλπ). Αυτά αργότερα καθώς έφτιαχνε το κλίμα ανέβηκαν και μπορούσε κάποιος να τα πουλήσει στο 105-108 κι έτσι τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έγραψαν αποδόσεις μεγαλύτερες των προθεσμιακών (2-3% τότε).
      Η γνώμη μου είναι μικρής αξίας καθότι ερασιτέχνης. Αν και πιστεύω ότι το 10ετές θα φτάσει το 110-112 (από 104,8 σήμερα) πλησιάζοντας την 10ετία της Πορτογαλίας θα επαναλάβω ότι η περίοδος ΔΕΝ προσφέρεται για ομόλογα  (δηλαδή οι αποδόσεις υπολείπονται του ρίσκου).

      Διαγραφή
    5. Κύριε Hippy δεν κατάλαβα ακριβώς τι γράψατε αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής. Εσείς λέτε, με τα λεφτά που έχεις, αντί να πάρεις δάνειο, να αγοράσεις ομόλογα, και με τις αποδόσεις των ομολόγων να πληρώνεις τους τόκους του δανείου. Αν όμως τα ομόλογα δεν πάνε καλά, είτε είναι εταιρικά, είτε είναι κρατικά, και χρεοκοπήσουν, και χάσεις όλα σου τα λεφτά, μετά τι γίνεται; Πας φυλακή; Έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές, εταιρικά ομόλογα που δεν το φαντάζονταν ποτέ κανείς, να χρεοκοπούν, πχ general motors. Όσο για κρατικά, ας μην πάμε μακριά, τα Ελληνικά

      Διαγραφή
    6. Ρίσκο υπάρχει παντού. Ακόμα και στις απλές καταθέσεις ή τις προθεσμιακές. Είναι προφανές πως όταν επενδύουμε κάπου, το έχουμε πρωτύτερα μελετήσει. Εν συνεχεία το παρακολουθούμε, δεν πάμε το γύρο του κόσμου για 2 χρόνια. Εάν πραγματικά θέλετε να μάθετε κάτι, ακόμα και για τα ομόλογα που αναφέρατε, πάρτε ένα όνομα και αν όντως είστε καλοπροαίρετος, το συζητάμε.

      Διαγραφή
  40. Κύριε Τάκη θα θέσω μια ερώτηση "στρατηγικής " και προς εσάς αλλά και προς όλους τους φίλους του ΜΠΛΟΓΚ ειδικά τους πιο παλιούς.Τωρα βέβαια υποπτεύομαι ότι θα πρέπει να ανοίξετε καινούργια σελίδα οπότε συγχωρεστε με.Ποιο λοιπόν είναι το ποσοστό των χρημάτων που κάποιος επενδυτής "θα πρέπει " να έχει διαθέσιμο και να επενδύει κατα το δοκούν και ανάλογα την εμπειρία και συγκυρία από το σύνολο των αποταμιεύσεων του διαθετει (αυτό που λέμε Ταμείο του?Αναφερομαι σε μετοχές και όχι σε άλλης μορφής επένδυση για να μην απλωσουμε πολύ τραχανά...Όσοι πιστοί προσέλθετε...Ειμαι σίγουρος πως θα είστε αρκετοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Captain, θα πω τη γνώμη μου...ανάλογα σε τι κατάσταση βρίσκεται κάποιος, δηλ. π.χ. αν θέλει να αγοράσει ακίνητο ή έχει άλλες υποχρεώσεις, τότε θα ήταν φρόνιμο να επενδύει γύρω στο 20% και όχι παραπάνω. Κάποιος όμως μπορεί να ρισκάρει για να αυξήσει το κεφάλαιό του λόγω άγχους αγοράς ακινήτου και να την πατήσει με λάθος κινήσεις επενδύοντας ένα 50% ή και 70&. Αν δεν έχει ιδιαίτερες υποχρεώσεις πέρα από τα καθημερινά έξοδα, θα μπορούσε να βάλει ένα 50% σε καλές εταιρείες, ώστε και να μειωθεί το κεφάλαιό του σε μια κακή χρηματιστηριακή συγκυρία να έχει πάντα αρκετά διαθέσιμα για ευκαιρίες που πάντα θα υπάρχουν.

      Διαγραφή
    2. εγω με βαση τα λιγα που ξερω ειναι οτι ενας αμυντικος επενδυτης καλο ειναι να μην παιζει ποτε πανω απο το 50% των χρηματων του. και απο τα επενδεδυμενα να εχει 25%-75% αναλογα τις περιστασεις σε μετοχες και 25%-75% σε ομολογα. Τψρα που τα ομολογα δεν ειναι στη καλυτερη αποδοση/ρισκο καλο θα ηταν να παει στο 75% μετοχες 25% ομολογα.

      Διαγραφή
  41. Κύριε hippy, μπορείτε να εξηγήσετε λίγο, γιατί από μερισματοφόρες εισπράτει κάποιος 3Α τον τόκο που πληρώνει σε δάνειο; Αν το μέρισμα είναι π.χ. 5%, νομίζω ότι περίπου βγάζεις τη δόση του δανείου ή και λίγο παραπάνω. Εκτός αν δεν κατάλαβα καλά. Επίσης, αν η μετοχή πέφτει δεν μειώνεται το κεφάλαιο που επενδύσαμε σε αυτή την μετοχή; Δηλαδή είμαστε σίγουροι λοτι θα ανεβαίνει η μετοχή όσο και καλή να είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε "ευκαιρία" είναι συνδεδεμένη και με την εποχή της. Την περίοδο 2005-2007 οι τράπεζες δάνειζαν ότι κινείται. Πολλά στεγαστικά είχαν μια 1η περίοδο (2-3 χρόνια) σταθερού μικρού επιτοκίου 2-3% αντίστοιχα και μετά γινόταν 3μηνο ή ετήσιο euribor + 0,5-1% ανάλογα. Αυτά τα δάνεια στην μετά ΛΗΜΑΝ δλδ από το 2010 περίπου επιβαρύνονται από τόκο μικρότερο του 1% (γι αυτό και δεν εκτιμώ διόλου όσους κρύβονται πίσω απ΄το νόμο Κατσέλη και δεν τα πληρώνουν)

      Μια ευκαιρία των δικών μας ημερών ήταν στο πετρέλαιο τον Απρίλιο-Μάιο (και όχι μόνο φυσικά)

      Διαγραφή
  42. Φίλε hippy αν έχεις την καλοσύνη άφησε να απαντήσω εγώ για τις επιλογές μου (τις επενδυτικές)καθ ότι εγώ πήγα πηγαίνω και θα πάω ταμείο μόνος μου:1)Πλήρωσα την κατοικία μου ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ διότι ουδέποτε είχα την ανάγκη δανείου ούτε και μ ενδειεφερε η οποία απόδοση των συγκεκριμένων χρημάτων τότε...Γιατι? Είχα βγάλει και έβγαζα τόσα χρήματα από την δουλειά μου που το πόσο που πλήρωσα μετρητοίς δεν θα το επενδυα ούτως ή άλλως και νομίζω πως περί ορέξεως etc...2) Έχω ακόμη τα στοιχεία των τοποθετήσεων μου για όλα τα έντοκα με 21% και ότι κυκλοφορούσε τότε καθ ότι εν ετη1992 που ήρθα Ελλάδα έκανα Private Banking στην ΑΛΦΑ οπότε τα παιδιά και ειδικά ο Κύριος Λέκκας με πρόσεχαν πολυ για ευνόητους λόγους 3)Ουδέποτε ανέφερα για Ομολογιακα Αμοιβαία...Ο Φίλος μου δεν ασχολείται μ αυτά γιατί είναι για πρωτάκια..Αριστουχος ΑΣΟΕ με υποτροφία στην ΟΞΦΌΡΔΗ για διαχείριση Ομολόγων που σημαίνει ότι παίζει μπάλα στο CHAMPION LEAGUE άρα και εγώ κοντά του όσον αφορά τα plays μου στα Ομόλογα...Παντα φιλικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι...τι έχουμε να χωρίσουμε άλλωστε? Απλά όπως ξέρουμε "ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο"

      Διαγραφή
  43. Τώρα για να απαντήσω στην δική μου ερώτηση που έθεσα πιο πανω :Η ταχτική που διαχρονικά ακολουθώ είναι πως σε μετοχές τοποθετώ επενδύσω και τζογάρω μέχρι το 30% του Ταμείου μου...Αυτο με κάνει να αισθάνομαι πολύ άνετα και να αποφεύγω το οποια κακη ψυχολογία ήθελε μου δημιουργηθει από τις επιλογές μου...Ητοι κοιμάμαι σαν πουλάκι βρέξει χιονίσει...Διοτι δεν είναι οι επενδύσεις και οι αποδώσεις οι μοναδικοί μου στόχοι και Hobies μου...Ρωτησα απλά για να γίνει κουβέντα μιας και μιλάμε για στρατηγικές και ειδικά για τους πιο νέους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετω captain.. νομιζω το ποσοστο πρεπει να βγει αναλογα τη διασπορα στη συνολικη περιουσια του κ οχι μονο το 'ταμειο'..

      Διαγραφή
  44. Φυσικά και δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα..Ομως το καλό η καλύτερο είναι καθαρά υποκειμενικό καθ ότι ο καθένας το βλέπει από την δική του Οπτική η οποία ανάλογα την εποχή τις ανάγκες (εσωτερικες και όχι μόνο) τις εκάστοτε τρέχουσες συνθήκες και συγκυρίες μας διαμόρφωνουν τον τρόπο σκέψης και κατ επέκταση τον τρόπο δράσης και οπτικής..
    Δεν υπάρχει φίλε μου μια Αλήθεια για τίποτα στην ζωή...
    Ότι είναι καλό η καλύτερο για κάποιον δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι για όλους...Φιλισοφηματα θα μου πείτε ...Οχι για μένα πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Το πρόβλημα στην τεχνική του φίλτατου Hippy έχει να κάνει με το ματσαρισμα των ληξεων των ομολόγων με το στεγαστικό. Με απλά λόγια για να είναι απολύτως συγκρίσιμα τα δύο θα πρέπει να έχουν κοινές λήξεις. Και βεβαίως για πιο ασφαλείς επιλογές απαιτείται τα προϊόντα να έχουν κοινό τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου / κουπονιού είτε να έχουν σταθερό επιτόκιο/κουπονι. Αυτά βέβαια σε ένα ιδανικό κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αγορα τώρα 2000 ΕΛΠΕ χωρίς φόβο και πάθος για πολυυυυυ Long...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΒΥΤΕ πληροφορική: 6μηνο
    Τζιρος 14,4 εκ -3,3%
    Κ.Κερδη 0,69 εκ +228%
    κέρδη/μετοχή 0,0436
    Ταμείο 5,7 εκ -Δανεια 6,3 εκ = καθ. δανεισμός 0,6 εκ ευρω
    Ιδια κεφάλαια 14,7 εκ αφαιρούμε 4 εκ Άυλα= 10, 7 εκ
    Στα 1,055 ευρω κεφαλαιοποίηση 16,7 εκ ευρω
    Παίζει με Ρ/Ε 12, για το 6μηνο. Οι υπόλοιπες του κλαδου παιζουν γύρω στο 20. Για να φτάσει τον μέσο όρο η ΒΥΤΕ πρέπει να πάει 1,75 ευρω, άνοδος δηλαδή 66%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Χρήστο, αν στα κέρδη δεν κρύβεται κάποιο έκτακτο γεγονός τότε θα είναι το επόμενο "άλογο". Ειδικά όσο η ΠΕΡΦ θα πλησιάζει προς τα 8,50 με 9 ευρώ, που τοποθετώ τη δίκαιη τιμή της, τότε η BYTE θα ανέβει έστω και εξ αντανακλάσεως που λέμε. Βέβαια τόσο καιρό που βολόδερνε γύρω από τα 0,92 δεν την κοιτούσαμε, τώρα στο 1,05 ξεκινάμε να την κουβεντιάζουμε.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ευρωβλαχε αν η ΒΥΤΕ έχει όντως έτσι και το περιθώριο ανόδου της είναι μεγάλο το 95 με 1.05 δεν έχει καμμία σημασία...Ειναι σαν ν αγοράζεις πχ ΠΕΡΦ 2.80 Η 3 Και CENER 1.20.Η 1.30 ....Το ίδιο ισχύει και για την πώληση μιας μετοχής...Δεν πουλάω ΜΙΓ στο 0.08πχ γιατί δεν πούλησα 0.085...Προσφατο παράδειγμα όταν πουλησα ΦΡΙΓΟ 50000 στο 0.14 ενώ σκεφτόμουν να την δώσω στο 0.16 ....Και μια και μιλούσαμε για "στρατηγικές " μια παλιά καραβάνα μου είχε πεί στο ξεκίνημα μου στις Αγορές:Μικρέ την αγορά μιας μετοχής την σκέφτεσαι και την μελετάς 10 φορές την πώληση ΜΙΑ...

      Διαγραφή
  48. Έτσι γίνεται πάντα,εγώ φωνάζω από το 1,9 για Πλαθ,είναι στα 2.6,έχουν πολύ δρόμο ακόμα,εγώ ποντάρω ότι αυτό είναι το νέο άλογο,κατέχω βέβαια μετοχές,στο εξάμηνο είχε κέρδη 10 εκατ,έχει κεφαλαιοποίηση 113,και στις καταστάσεις αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ καλύτερο από το περσινό,κέρδη στο περσινό 3,8,άρα μιλάμε για μέρη τρίτου τριμήνου κατά εμέ τουλάχιστον 5 εκατ,άρα εννιαμηνο 15 μέρη,με δανεισμό από 84 στα 46,πόσο πρέπει να πάει η τιμή τους,θέλω την άποψη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πλαστικά υπήρξαν αγαπημένη επιλογή αρκετών συναδέλφων στο μπλογκ (και δική μου). Τούτη την περίοδο ευννοούνται και από τις σχετικά χαμηλές του πετρελαίου που οι αναλύσεις προβλέπουν συσσώρευση για το επόμενο 6μηνο τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  49. Και κάτι άλλο για τους παρατηρητικός,πόσα μέλη διοικητικών συμβουλίων αγοράζουν μετοχές,των εταιρειών που συμμετέχουν στο ΔΣ;ΜΟΝΟΝ αυτοί που βλέπουν εκ των έσω πως κινείται η εταιρεία,την συγκεκριμένη βλέπω την τιμούν ιδιαίτερα με αγορές,ακόμα και σήμερα ένας εξ αυτών αγόρασε 2000 τεμαχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Olympiaki το μαγαζί εχει κασέρι 2,55 δηλαδή ρευστότητα 200% της χρημ.δτο ταμπλο.μάλλον τα αδέσποτα μαζεύτηκαν,με σωστές επενδυτικές επιλογές ίσως είναι megaplay.λεμε ίσως!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε την καλωσύνη να μας θυμίσετε σε ποια τιμή βρισκόταν την προηγούμενη φορά που μας την είχατε επισημάνει? Σίγουρα ακριβότερη αλλά πόσο?

      Το κασέρι το βλέπετε. Τη φάκα? Είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει? This is Steggos. Που να μπλέκεις?

      Διαγραφή
  51. Εγω αυτή τη βδομάδα έσβησα όλες τις ζημιές του 2020, που τον Μαρτιο έφτασαν ώς και 20% και πέρασα πάλι σε μικρά για την ωρα κέρδη. Ξαναξεκινάω με την αποτιμηση που είχα αρχη του έτους λοιπον και πάμε για ένα θετικό φίνις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Τον Ικτίνο πως τον βλέπετε? Έκανε κίνηση καλή σήμερα!Μάλλον τα χαμηλά τα έχει πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εγώ να ρωτήσω γιατί δε μου δείχνει σχόλια για αυτό to thread από τις 6 Οκτώβρη και μετά? Είδα ότι υπάρχουν σχόλια αλλά πατάω πάνω τους και δε με παραπέμπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂