Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Σχολιάζουμε εδώ Νο3

Συνεχίζουμε να σχολιάζουμε σε αυτό το thread .... ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι προφήτες πέθαναν πριν δουν τις προφητείες τους να επαληθεύονται.

ΜΕΛΕΤΑΤΕ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. 

216 σχόλια:

  1. Εκτύπησε το stop στην Εθνικη. 2.511 έφυγαν. 3% απώλεια. Στην αναμονή για το long στον 25άρη σύντεκνοι. Κοντά στα 2000. Γιατί εδά δεν παίζομε μονόπολη. Χάνομε κερδίζομε πραγματικά χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη υμιν.Μην τσακώνεστε χάνουμε την ουσία του blog εδώ και αυτή είναι η εξαιρετικές αναλύσεις του κυρίου Τάκη.

      Διαγραφή
    2. Προσυπογράφω το σχόλιο του κ. Κύκνου. Έχουν ενδιαφέρον οι μετοχές που εστιάζει ο καθένας, ιδιαίτερα εάν αιτιολογεί τους λόγους επιλογής, η πιθανή τιμή στόχος και φυσικά το χρονικό διάστημα που πιθανολογεί ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πολύ λιγότερο ενδιαφέρει το trade του καθενός, πραγματικό ή ψεύτικο, που κολακεύει την ιντερνετική περσόνα αλλά γίνεται αιτία αντεγκλήσεων.

      Διαγραφή
    3. Κυριε hippy συμφωνώ μαζί σας, απλά να σας υπενθυμίσω ότι ο καθένας εδω μέσα βρίσκεται για διαφορετικό λόγο.Ε και αν έχει σε αφθονία η χώρα μας είναι επιδηξίες και....τη λεξη με τα 3 α. Ας αφήσουμε τη δημοκρατία να κάνει ότι πρέπει.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Geli για τους "γκουρού" ή τους "κατά φαντασίαν γκουρού" υπάρχει και το capital με υπερπολλαπλάσια επισκεψιμότητα. Προσωπικά εγώ βρίσκομαι εδώ για τις αναλύσεις του κ. Τάκη, τα εμπεριστατωμένα σχόλια του κ. Σύλβιου, του κ. Βασίλη, του κ. coffeeroom boy (εσκεμμένα ανέφερα μόνο κάποιους παλαιούς από τους καλούς χρήστες). Το μπλογκ έχει μπολιαστεί με αρκετό "διαβασμένο" νέο αίμα που το πλούτισε.

      Διαγραφή
    5. Πολλοί τραδερς μαζευτήκαν. Προσώπικα ή ακολουθω μια φιλοσοφία ή όχι. Τελοσπάντων όσον αφόρα Περσέα καλή εταίρια στις τρέχουσες τιμές δε μου λέει τίποτα και θεώρω ότι μπορεί να φάει γερό κούρεμα στη συγχώνευση δυνητικά για τον Γιατρό που τον αναφέρει και τον συμπάθησα χώρις παρεξήγηση τον θεώρω ρίσκο χώρις λόγο. Αναμόνη για μένα να δω που θα σταματήσει η κίνηση.

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα. Αγοράστηκαν και τα PYXUS στα 11.90$.Έκλεισα τις αγορές σε Αμερική και με αυτές θα πορευτώ το επόμενο διάστημα.

      Διαγραφή
    7. Μπρε σύντεκνε δηλαδή στα άλλα που έχω ΚΑΜΠΑ, ΙΑΣΩ, ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ δεν βρήκες να πεις κάτι?Μόνο για ΠΕΡΣΕΑ?

      Αύριο ο Γιατρός θέλει να δει το 2010 να πάρει Long συμβόλαια!

      Διαγραφή
    8. Ο λόγος που αγόρασα την PYXUS είναι διότι την θεωρώ υποτιμημένη στην σημερινή κεφαλαιοποιηση.Θεωρω δε ότι μετά την απελευθέρωση της κανναβης στον Καναδά και για άλλους σκοπούς πέραν των ιατρικών, έχει λαμπρο μέλλον. Πιστεύω δε ότι δεν θα αργήσει η απελευθέρωση και στις ΗΠΑ μια και όπως είδατε ατμιζουν παράνομα κάνναβη ανεξέλεγκτα και με θανάτους.

      Διαγραφή
    9. Σύντεκνε Λένον υπάρχουν ούλα τα πινακια για οποίων έχει ενστάσεις. Όμως βλέπω ότι δέχομαι από παντού μπαλωθιες οπόταν δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω να γράφω εδα.

      Τακαρε υγεία. Τον ΙΚΤΙΝΟ τον έχω ξανοιξει πσλι για αγορά.

      Διαγραφή
    10. Γιατρέ είσαι ωραίος. Συνέχισε να γράφεις και ασε τους ζουλιαριδες γρόθους...

      Διαγραφή
    11. Φίλε Γιατρέ για αυτό το λόγο είπα μην αρπαζεσαι διαφορετικές αποψείς από διαφορετικά άτομα. Προσώπικα ΔΕΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν ακουμπώ και έχω πουλήσει αρκετά πιο ψηλά από τα τρέχοντα επίπεδα τον Ελλάκτωρ. Έχω ως επενδύτικο κανόνα γενικά στις περισσότερες θέσεις μου η δανειακή μόχλευση να μην υπερβαίνει το 0.5. ΕΛΛΑΚΤΩΡ θεώρω ότι μπορεί να δει και πιο κάτω αν και έχει στορυ ο όμιλος. ΚΑΜΠΑ έχω και εγώ. ΠΕΡΣΕΑ δεν έχω για τους λόγους που ανέφερα. ΔΕΗ δεν έχω λόγω δανείων. Η μεγαλύτερη μου θέση είναι ΑΔΜΗΕ αρκετά πιο χαμηλά και ΤΡΑΣΤΟΡ που είχα αγόρασει δικαιόματα όχι τόσο λόγω κερδών άλλα ποιότητας χαρτοφυλακίου και επενδυτικού πλάνου σε εξέλιξη. Επίσης θεώρω ότι όταν βγει η Πειρεώς θα δώθει σε υψηλότερη τιμή για αυτό άλλωστε μπήκε στην ΑΜΚ. Τελοσπάντων έχω και άλλα χαρτιά από αρκέτα πιο χαμηλα ΕΛΤΟΝ ΒΟΣΥΣ, ΛΟΥΛΗ και άλλα κερδοφόρα χαρτιά που δίνουν μέρισμα.

      Διαγραφή
    12. Σύντκενε Διονύση δεν θα κάτσω. Ας αφήνω τον προφήτη mylovos που μας έγραφε για ΦΟΥΝΤΛ και ΑΤΕΚ και ΚΕΚΡ στα ψηλά τους και έχει φάει την παπάρα.

      Διαγραφή
    13. Κε Γιατρέ συμφωνώ με τον κ.Dionysis. Και οι απόψεις σου συμβάλλουν ώστε το blog να είναι πιο παραγωγικό

      Διαγραφή
    14. Καλημέρα σε όλους.
      Αγαπητέ Γιατρέ η παρουσία σου στο blog κρίνω ότι είναι επιβεβλημένη και χρήσιμη η δε διατύπωση των απόψεών σου είναι κόσμια και ωφέλιμη,συγκαταλέγεσαι δε στους αξιλολογους χρήστες. Ξανασκέψου το λοιπόν.
      Άσε που είμαι σίγουρος ότι ο οικοδεσπότης δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.
      Φιλικά.

      Διαγραφή
    15. Με συγκινήσατε μπρε κοπέλια. Ειλικρινά. Και είστε παλαιότεροι από την αφεντιά μου εδά.

      Διαγραφή
    16. Επήρα σήμερα Ικτίνους που ζητούσα στο 0.93€.

      Διαγραφή
    17. Γιατρε ουτε να το σκέφτεσαι οτι θα αποχωρήσεις ... και πως θα αφήσεις τον κάθε κουζολό να σουλατσάρει και να παρλάρει εδώ μέσα.
      Είναι μερικοί που μπορούν να μιλούν 2 μέρες και να γράφουν άλλες 5 μέρες τη βδομάδα δίχως σταματημό, χωρίς να έχουν πει απολύτως τίποτα.
      Τους αγνοείς ... είναι απλό.

      Συνεχίζουμε ...

      Διαγραφή
    18. Καλησπέρα. Τα πρώτα ΤΕΝΕΡΓ κάτω από 7€ μπήκαν στο χαρτοφυλάκιο.

      Διαγραφή
    19. Γιατρε μου εισαι απαραιτητος για το blog. Καλη επιτυχια στις επιλογες σου αν και οπως σε εχω ''κοψει'' τοσο καιρο εισαι Γατα και τους τα παιρνεις αλυπητα. Keep going mate

      Διαγραφή
    20. Κε Γιατρέ τον Ικτίνο για trade ή βλέπεις να επανέρχεται στα επίπεδα προ αποτελεσμάτων α'εξαμήνου; Μου ήρθε και μένα η επιθυμία για αγορά σ'αυτά τα επίπεδα αλλά με εμπόδισε η άσχημη συμπεριφορά της στο ταμπλό

      Διαγραφή
    21. Καλησπέρα στην εκλεκτή συντροφιά και καλώς σας βρήκα!
      Γιατρέ είσαι ένας από τους λόγους που παρακολουθώ τα γραφόμενα της συντροφιάς.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    22. Με ξαματασυγκινείτε μπρε μπαγάσιδες. Τον ΙΚΤΙΝΟ να πω την αλήθεια μου θα τον εκρατήσω. Δεν έχω πάρει το max. Θέλω να δω μπας και μας πάει μια βόλτα πιο χαμηλά.

      Διαγραφή
    23. DR μου μην τολμήσεις και ξαναπείς ότι θα γινεις θα πετάξεις τ άρματα σου και θα εγκαταλειψεις την μάχη επειδή σουλατσαρουν εδώ μέσα καποιο κουταβακηδες.Απο σένα κοπέλι τέτοια πράματα ε τα περίμενα .Δεν έχεις να πας πουθενά!

      Διαγραφή
    24. Όπως βλέπετε Φίλοι και συναγωνιστες υπάρχουν όπως αναφέρω παρακάτω σε σχολιο μου συναγωνιστες μας που μας διαβαζουν δίνοντας μεγάλη βάση στα γραφομενα πολύ περισσότερη από του κάθε μμ η άλλου "ανα-ληταρα. Προσοχή λοιπόν τι ανεβαζουμε.Δεν ανακαλύπτω ούτε τον τροχο ούτε την φωτιά απλα το αναφέρω για την οικονομία του χρόνου και του χώρου του μπλογκ.

      Διαγραφή
    25. Μαύρε Κυκνε πήρα και εγώ σημερα λίγα παρ' ότι έχω. Αν και μου δίνει την αίσθηση ότι θα ψωνίσουμε και σε χαμηλότερες τιμές προσεχώς.Ιδωμεν ...

      Διαγραφή
  2. Η τελευταία μετοχη που περιμένω να προσθέσω στο Αμερικανικό μου χαρτοφυλάκιο είναι αυτή της PIXUS. Την περιμένω λίγο κάτω από 12$ αν μου κάνει την χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θέλετε να το μοιραστείτε ποιο είναι το σκεπτικό σας σε αυτή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατρέ σήμερα αγόρασα γη.Ολυμπ και κεκρ.Τις τιμές τις βλέπεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μylovos για ΚΕΚΡ είστε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να οικοδομήσει και τι χρονικό ορίζοντα βάζετε για την επένδυση αυτή; Υπάρχει και περίπτωση για ΑΜΚ?

      Διαγραφή
  5. Τα καλοκαίρια περνάω πολύ συχνά από τα χωράφια της ΟΛΥΜΠ. 5.000 το στρέμμα(χωρίς τα κτίρια και τις άδειες είναι ξεφτίλα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κεκρ με ολίγη για παίγνιο.Αναλογια Ολυμπ /Κεκρ. 10/1. Καθ' ότι Σαλονικιός κάτι κατέχω από τιμές στην Χαλκιδική.Για Αθήνα δεν κατέχω για αυτό ολίγη για κανένα ταξιδακι τα Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα ιντρακατ και δρομέα? Υπάρχει ελπίδα αύριο με το ελληνικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, βλέπω πολύ κινητικούς τους παίκτες αλλά καθόλου τους σχολιαστές .
    Πώς σας φάνηκαν τα αποτελέσματα ? Με την κατάργηση τριμήνων υπάρχουν πια μόνο 2 χρονικά παράθυρα για σχολιασμό τους.
    Μάλλον κάτω των προσδοκιών τα περισσότερα εκτιμώ εγώ.Που κρύβονται όμως τα διαμάντια ?
    Ποιοί θησαυροί έγιναν άνθρακες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας. Τα περισσότερα αποτελέσματα ήταν σκέτη απογοήτευση. Πολύ κατωτερα των προσδοκιών μου, πολύ δε περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι στο παρόν εξάμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε (έστω και με μικρο ποσοστό) και ότι οι πολιτικές εξελίξεις ήταν πολύ ευνοϊκές.
      Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο μου (προτιμώ να τοποθετηθω για αυτό) έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα των ΠΠΑΚ, ΕΥΠΙΚ και ΠΛΑΚΡ. Θεωρώ ότι και οι τρεις έχουν λαμπρές προοπτικές. Μου άρεσαν τα αποτελέσματα της ΕΛΒΕ.
      Απογοητεύτηκα από τα αποτελέσματα του ΙΚΤΙΝΟΥ (σε προηγούμενη ανάρτηση έχω αναφέρει ότι αποεπενδυσα πλήρως, οχι για τα αποτελέσματα αυτά καθεαυτά, αλλα γιατι δεν έμεινα ευχαριστημένος από τον τρόπο της διοίκησης).
      Σε σχέση με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο μου ούτε κρύο ούτε ζεστη. Ανεκτά αποτελέσματα.
      Πούλησα μόνο ΙΚΤΙΝΟ. Σε όλα τα υπόλοιπα παραμένω σταθερος.

      Διαγραφή
    2. Γενικά πολλές εταιρίες που έβγαλαν καλά ετήσια το 2018, δεν επαλήθευσαν τις προσδοκίες για ένα εξίσου καλό 6μηνο του 2019, παρότι υπήρχε η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίναν καλύτερα στην πραγματική οικονομία. Λες και κάποιοι μεγαλομέτοχοι σκέφτηκαν πως με το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα ήταν μια ευκαιρία να βγάλουν άπλυτα και σκελετούς στη φόρα. Φυσικά, η αλητεία της ΕΚ που πριν κανά 2-3 χρόνια κατάργησε την υποχρέωση δημοσίευσης 3μήνων, σημαίνει πως στο 90% των μικρότερων εταιριών θα πρέπει να περιμένουμε ως τα τέλη Απριλίου (!!!!) για να μάθουμε νέα τους. Πραγματικά πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το κοιτάξουν άμεσα, είναι κάτι που πλήττει την αξιοπιστία του ΧΑ κι αποτρέπει οποιονδήποτε σοβαρό επενδυτή από το να επενδύσει μικρομεσαίες. Αν θυμάμαι καλά η δικαιολογία ήταν πως τα 3μηνα δεν ελέγχονταν από ορκωτούς και το κόστος για τις εταιρίες, αλλά αυτά είναι τρίχες

      Διαγραφή
    3. Όντως στην πλειονότητά τους τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.Κυρίως στη μεγάλη κεφ/ση.Πράγμα που με κάνει να σκέφτομαι λίγο μακροοικονομικά πλέον.Ότι σε συνδυασμό με την επερχόμενη υφεσούλα στην Ευρώπη δεν αρκεί ΑΠΛΑ να είσαι εξαγωγικός, αλλά ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ εξαγωγικός πλέον.

      Αντιθέτως,καλύτερα τα πήγε η μεσαία κεφ/ση,όπου -και πάλι- όσες στοχεύσαν τις αναδυόμενες και όχι της ανεπτυγμένες πήγαν ταμείο...

      Τέλος,η μικρή πιστεύω πήγε σε γενικές γραμμές καλά,και θα πάει ακόμα καλύτερα λόγω του ότι οι περισσότερες είναι συνδεδεμένες με την εσωτερική κατανάλωση όπου οι μειώσεις σε φόρους & εισφορές θα απελευθερώσουν εισοδήματα των καταναλωτών.

      Μακροοικονομικής ίσως θεώρησης θα πρέπει να τύχει και η αδυναμία κάποιων εταιρειών να μας δείξουν τα "κάλλη" τους...(Τους λείπουν κομμάτια(?),περιμένουν την τελευταία χρονιά που θα έχει πάει ο φόρος 24%-23%-ή μήπως 15% που είπε ο Άδωνις-(?),δεν ξέρω τί παίζει...).
      Είναι κάποιες ειδικά που ενώ διαθέτουν 5αριμπούστο,αυτές φοράνε...ζιβάγκο!!!

      Διαγραφή
  9. Πράγματι οι προφήτες πέθαναν πριν δουν τις προφητείες τους να επαληθεύονται, όπως λέει ο τίτλος του άρθρου. Λαμβάνει λοιπόν εδώ χώρα ένας μάταιος ανταγωνισμός προβλέψεων, όταν γνωρίζουμε βάσει των μελετών ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα αποτύχουν, λόγω της αδυναμίας πρόβλεψης του ανθρώπινου όντος. Ίσως σ΄αυτή την αδυναμία πρόγνωσης του απρόβλεπτου, που χαρακτηρίζει τις αγορές, οφείλεται και η αποτυχία της συντριπτικής πλειοψηφίας επενδυτών, αναλυτών, διαχειριστών και αμοιβαίων.

    Μου έγραψαν ακόμα κάποιοι φίλοι στο blog ότι το περιβάλλον της αγοράς και η πορεία της επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα του ευφυούς επενδυτή και του επιτυχημένου διαχειριστή. Ότι δεν φταίει η ανικανότητα του συνόλου των ελλήνων διαχειριστών που απώλεσαν στην 8ετία της κρίσης από -87% ο χειρότερος έως -62% ο καλύτερος, όπως προκύπτει από τις αποδεδειγμένες καταγραφές, αλλά η ίδια η ελληνική κρίση. Κοιτάξτε όμως το παρακάτω παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ
    Υπήρχε ένας σοφός άνθρωπος που προέβλεψε από το 2001 όλο το βάθος της ελληνικής κρίσης που θα επισυνέβαινε μερικά χρόνια αργότερα, αν και δεν μπορούσε να την προσδιορίσει χρονικά. Έκλεισε όλες τις θέσεις του στο ΧΑΑ και αποφάσισε να αναθέσει τη διαχείριση των χρημάτων του μόνιμα σε ένα Ευρωπαϊκό μετοχικό αμοιβαίο. Σκέφτηκε την Ευρώπη γιατί είναι η πλησιέστερη σε μας, σ’ αυτήν ανήκουμε. Υπάρχει και νομισματική ταύτιση (το ευρώ που τότε ξεκινούσε σε μας) και υπάρχει και ευρεία γεωγραφική διασπορά πολλών κρατών και άρα μεγάλη ελευθερία επιλογών του διαχειριστή.

    Στη συνέχεια έψαξε για τον κορυφαίο έλληνα διαχειριστή, προκειμένου να έχει ενεργό επαγγελματική διαχείριση και βρήκε πράγματι ότι ήταν δύο τότε οι κορυφαίοι στην Ελλάδα, η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και η HSBC ΑΕΔΑΚ. Η Alpha Trust δεν είχε ευρωπαϊκό μετοχικό, παρά μόνο μικτό, οπότε κατέφυγε στο «HSBC (σήμερα Triton) Α/Κ Πανευρωπαικό Μετοχικό Εξωτερικού», που μόλις τότε είχε ιδρυθεί και είχε άλλωστε και την εγγύηση του διεθνούς ονόματος της HSBC.

    Θέλετε να γνωρίζετε ποια ήταν η μέση ετησιοποιημένη επιτευχθείσα απόδοση αυτού του διορατικού επενδυτή από τους διαχειριστές του μέχρι σήμερα (2001 έως 2019); 1,25%!! Χωρίς καθόλου Ελλάδα. Και με ένα πολύ μικρό – ελαχιστότατο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ενεργητικό του ΑΚ, που θα μπορούσε να κάνει εντός όλων των χωρών της Ευρώπης ότι κινήσεις ήθελε. Αθόρυβα! Επειδή επικαλεστήκατε (σωστά εν μέρει) ότι το μέγεθος εμποδίζει την αποδοτική διαχείριση! (http://www.triton-am.com/cms/images/PDF/el/fact_files/panevropaiko_nd.pdf).

    Δεκαοκτώ χρόνια οι διαχειριστές του fund, έμπειροι επαγγελματίες, αυστηρά επιλεγμένοι από την έγκριτη διαχειρίστρια αμοιβαίων και ιδιωτικής περιουσίας HSBC τότε, ερευνούσαν, μελετούσαν, ανέλυαν, πωλούσαν, αγόραζαν. Αυτό έκαναν από το πρωί ως το βράδυ και αυτή ήταν η μοναδική δουλειά τους. Με μεγαλύτερο βάρος ευθύνης από έναν αναλυτή που δίνει απλώς συστάσεις, γιατί το έργο τους μετριόταν από τις αποδόσεις, ενώ οι συστάσεις των αναλυτών ξεχνιούνται στο βάθος του χρόνου. Το τι κατάφεραν, εκτός από τις αμοιβές διαχείρισης που εισέπραξαν, φαίνεται από το αποτέλεσμα. Κρίμα τον κόπο τους! Ο καρπός των αναλύσεων και των προβλέψεων αποκαλύπτεται στην πράξη και στην επανάληψη. Σίγουρα θα είχαν και αυτοί επιτυχίες. Η συνολική απόδοση όμως είναι αυτή που μετράει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σύλβιε, στις αγορές και ιδιαίτερα στις μεγάλες αγορές δραστηριοποιούνται πολλοί έξυπνοι άνθρωποι. Δεν φτάνει μόνο να είσαι σωστός στις εκτιμήσεις σου ότι η X εταιρεία έχει καλές προοπτικές αλλά πρέπει και όλοι οι υπόλοιποι να είναι λάθος και να μην έχουν δει αυτό που είδες εσύ. Το μυαλό κατά κάποιο τρόπο αλληλοεξουδετερώνεται. Παίζεις εναντίον ανθρώπων που έχουν εκτενείς βάσεις δεδομένων και μπορούν να τεστάρουν οποιαδήποτε στρατηγική θεμελιωδών ή τεχνικών μεγεθών από τότε που ο μπάφετ πήγαινε στην πρώτη δημοτικού μέχρι σήμερα, και εναντίον ανθρώπων που πίνουν καφέ κάθε μέρα με τους διευθύνοντες συμβούλους τους πολιτικούς και τους δικηγόρους που κλείνουν τα ντιλς των εταιρειών. Γι αυτό πολλές φορές θα δείτε ότι γνώση 90% πάνω σε μια κατάσταση μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από την πλήρη άγνοια και αυτός που απλά παίζει με πλήρη άγνοια και αγοράζει πχ 20 μετοχές με μεγάλη μερισματική απόδοση ή 20 μετοχές με χαμηλό Price to Sales ratio και κάνει rebalance ένα χαρτοφυλάκιο 60-40 (μετοχές ομόλογα κάθε 2 χρόνια) να κερδίζει έναν διαχειριστή που μελέτησε τις εταιρείες και επέλεξε συνειδητά με βάση τις προοπτικές τους. Είναι πολύ δύσκολο το άθλημα.

      Διαγραφή
    2. Ίσως είμαι αφοριστικος, αλλά δεν πειράζει. Θα πω την άποψη μου.
      Θεωρώ το μεγαλύτερο λάθος κάποιου ειναι να δώσει τα λεφτά του σε επαγγελματίες για να τα διαχειριστουν.
      Ο λόγος? Ότι η διαχείριση μόνο επαγγελματική δεν θα είναι, ακριβώς γιατί τα συμφέροντα δεν ταυτίζονται.
      Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τις προμήθειες τους. Για τίποτα άλλο.
      Στο παράδειγμα σας κ. Συλβιε ειμαι βέβαιος ότι ο επαγγελματίας διαχειριστής αμοιφθη εξαιρετικά πλουσιοπάροχα για μηδενικά αποτελέσματα (το 1,25% είναι αστείο σε οποιαδήποτε προθεσμιακη θα είχε καλύτερη αποδοση).

      Διαγραφή
    3. Λόγω επαγγελματικής θέσης γνωρίζω πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία εισηγμένης.Η συμβουλή του είναι ακριβώς αυτή.Μην εμπιστεύεσαι άλλους να διαχειρίζονται τα χρήματα σου.

      Διαγραφή
    4. Για το «μην εμπιστεύεσαι άλλους να διαχειρίζονται τα χρήματα σου», θα σημείωνα κατ΄ αρχήν το εξής:
      Μα αγοράζοντας εσείς οι ίδιοι μετοχές, ήδη εμπιστεύεστε έναν διαχειριστή, τον manager της επιχείρησης. Δεν διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο, αλλά πραγματική επιχείρηση, με τα πάγια, τις συναλλαγές και το ταμείο της, της οποίας γίνεστε συμμέτοχος (για όσο, πολύ ή λίγο). Αυτόν πως τον εμπιστεύεστε;

      Διαγραφή
    5. Όσον αφορά την επαγγελματική διαχείριση και τη μη ταύτιση συμφερόντων, δεν έχετε δίκιο ως προς το εξής:
      Εφόσον οι αποδόσεις είναι διαφανείς και καταγράφεται το NAV ή η καθαρή τιμή μεριδίου (mutual funds, investment trusts και οποιαδήποτε συλλογικά σχήματα που δημοσιεύουν τιμή), ο διαχειριστής έχει κάθε κίνητρο να αποδείξει ότι είναι πετυχημένος, προκειμένου να αυξήσει την πελατεία του. Είναι προφανές ότι δεν το καταφέρνει και όχι ότι γίνεται από σκοπιμότητα. Μακάρι να μπορούσε.

      Επιπλέον μια σειρά από αμοιβαία κεφάλαια, κλειστά η ανοιχτά ή εταιρείες επενδύσεων ιδιαίτερα στο εξωτερικό, έχουν και υψηλότατη ποσοστιαία προμήθεια υπεραπόδοσης σε ετήσια βάση (π.χ. 20% ή και περισσότερο), αν υπερβούν κάποιο δείκτη. Θα είχαν κάθε συμφέρον να επιτυγχάνουν υψηλές αποδόσεις και να λαμβάνουν το ποσοστό αυτό επί κεφαλαίων ξένων, πολλαπλασίων των δικών τους.

      Διαγραφή
    6. κ. Σύλβιε έχετε δίκιο στο ότι "αγοράζοντας εσείς οι ίδιοι μετοχές, ήδη εμπιστεύεστε έναν διαχειριστή". Για αυτό έχω πολλές φορές επισημάνει ότι το πιο σημαντικό από όλα (από δείκτες, PE, P/BV) είναι η εντιμότητα της διοίκησης. Έχουν χίλιους τρόπους να σε κλέψουν (μέσω υπέρμετρων αμοιβών κλπ).
      Αν η διοίκηση μιας εταιρείας δεν έχει αποδείξει ιστορικά ότι είναι έντιμη (πχ Κανάκης), τότε εγώ προσωπικά δεν αγοράζω όσο καλοί και αν είναι οι δείκτες.
      Για αυτόν ακριβώς τον λόγο σε παλαιότερες αναρτήσεις εξηγούσα ότι πούλησα τον ΙΚΤΙΝΟ (η διοίκηση ψεύδετο στην ΓΣ σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του εξαμήνου) και ότι δεν μου αρέσει ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ (η οικογένεια ΣΑΡΑΝΤΗ κατέχει εταιρείες που λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ΣΑΡΑΝΤΗΣ, άρα υπάρχει conflict of interests).

      Διαγραφή
    7. Σε σχέση με την επαγγελματική διαχείριση, θεωρώ ότι αυτά που λέτε αποτυπώνουν αυτά που ιδεαλιστικά θα έπρεπε να ισχύουν και όχι την πραγματικότητα.
      Αν δεν βαριέστε, διαβάστε πώς το περιέγραφε ο Warren Buffet ήδη από το 2005.
      How to Minimize Investment Returns
      It’s been an easy matter for Berkshire and other owners of American equities to prosper over the
      years. Between December 31, 1899 and December 31, 1999, to give a really long-term example, the Dow
      rose from 66 to 11,497. (Guess what annual growth rate is required to produce this result; the surprising
      answer is at the end of this section.) This huge rise came about for a simple reason: Over the century
      American businesses did extraordinarily well and investors rode the wave of their prosperity. Businesses
      continue to do well. But now shareholders, through a series of self-inflicted wounds, are in a major way
      cutting the returns they will realize from their investments.
      The explanation of how this is happening begins with a fundamental truth: With unimportant
      exceptions, such as bankruptcies in which some of a company’s losses are borne by creditors, the most that
      owners in aggregate can earn between now and Judgment Day is what their businesses in aggregate earn.
      True, by buying and selling that is clever or lucky, investor A may take more than his share of the pie at the
      expense of investor B. And, yes, all investors feel richer when stocks soar. But an owner can exit only by
      having someone take his place. If one investor sells high, another must buy high. For owners as a whole,
      there is simply no magic – no shower of money from outer space – that will enable them to extract wealth
      from their companies beyond that created by the companies themselves.
      Indeed, owners must earn less than their businesses earn because of “frictional” costs. And that’s
      my point: These costs are now being incurred in amounts that will cause shareholders to earn far less than
      they historically have.
      To understand how this toll has ballooned, imagine for a moment that all American corporations
      are, and always will be, owned by a single family. We’ll call them the Gotrocks. After paying taxes on
      dividends, this family – generation after generation – becomes richer by the aggregate amount earned by its
      companies. Today that amount is about $700 billion annually. Naturally, the family spends some of these
      dollars. But the portion it saves steadily compounds for its benefit. In the Gotrocks household everyone
      grows wealthier at the same pace, and all is harmonious.
      But let’s now assume that a few fast-talking Helpers approach the family and persuade each of its
      members to try to outsmart his relatives by buying certain of their holdings and selling them certain others.
      The Helpers – for a fee, of course – obligingly agree to handle these transactions. The Gotrocks still own
      all of corporate America; the trades just rearrange who owns what. So the family’s annual gain in wealth
      diminishes, equaling the earnings of American business minus commissions paid. The more that family
      members trade, the smaller their share of the pie and the larger the slice received by the Helpers. This fact
      is not lost upon these broker-Helpers: Activity is their friend and, in a wide variety of ways, they urge it on.

      Διαγραφή
    8. After a while, most of the family members realize that they are not doing so well at this new “beatmy-
      brother” game. Enter another set of Helpers. These newcomers explain to each member of the
      Gotrocks clan that by himself he’ll never outsmart the rest of the family. The suggested cure: “Hire a
      manager – yes, us – and get the job done professionally.” These manager-Helpers continue to use the
      broker-Helpers to execute trades; the managers may even increase their activity so as to permit the brokers
      to prosper still more. Overall, a bigger slice of the pie now goes to the two classes of Helpers.
      The family’s disappointment grows. Each of its members is now employing professionals. Yet
      overall, the group’s finances have taken a turn for the worse. The solution? More help, of course.
      It arrives in the form of financial planners and institutional consultants, who weigh in to advise the
      Gotrocks on selecting manager-Helpers. The befuddled family welcomes this assistance. By now its
      members know they can pick neither the right stocks nor the right stock-pickers. Why, one might ask,
      should they expect success in picking the right consultant? But this question does not occur to the
      Gotrocks, and the consultant-Helpers certainly don’t suggest it to them.
      The Gotrocks, now supporting three classes of expensive Helpers, find that their results get worse,
      and they sink into despair. But just as hope seems lost, a fourth group – we’ll call them the hyper-Helpers
      – appears. These friendly folk explain to the Gotrocks that their unsatisfactory results are occurring
      because the existing Helpers – brokers, managers, consultants – are not sufficiently motivated and are
      simply going through the motions. “What,” the new Helpers ask, “can you expect from such a bunch of
      zombies?”
      The new arrivals offer a breathtakingly simple solution: Pay more money. Brimming with selfconfidence,
      the hyper-Helpers assert that huge contingent payments – in addition to stiff fixed fees – are
      what each family member must fork over in order to really outmaneuver his relatives.
      The more observant members of the family see that some of the hyper-Helpers are really just
      manager-Helpers wearing new uniforms, bearing sewn-on sexy names like HEDGE FUND or PRIVATE
      EQUITY. The new Helpers, however, assure the Gotrocks that this change of clothing is all-important,
      bestowing on its wearers magical powers similar to those acquired by mild-mannered Clark Kent when he
      changed into his Superman costume. Calmed by this explanation, the family decides to pay up.
      And that’s where we are today: A record portion of the earnings that would go in their entirety to
      owners – if they all just stayed in their rocking chairs – is now going to a swelling army of Helpers.
      Particularly expensive is the recent pandemic of profit arrangements under which Helpers receive large
      portions of the winnings when they are smart or lucky, and leave family members with all of the losses –
      and large fixed fees to boot – when the Helpers are dumb or unlucky (or occasionally crooked).
      A sufficient number of arrangements like this – heads, the Helper takes much of the winnings;
      tails, the Gotrocks lose and pay dearly for the privilege of doing so – may make it more accurate to call the
      family the Hadrocks. Today, in fact, the family’s frictional costs of all sorts may well amount to 20% of
      the earnings of American business. In other words, the burden of paying Helpers may cause American
      equity investors, overall, to earn only 80% or so of what they would earn if they just sat still and listened to
      no one.
      Long ago, Sir Isaac Newton gave us three laws of motion, which were the work of genius. But Sir
      Isaac’s talents didn’t extend to investing: He lost a bundle in the South Sea Bubble, explaining later, “I can
      calculate the movement of the stars, but not the madness of men.” If he had not been traumatized by this
      loss, Sir Isaac might well have gone on to discover the Fourth Law of Motion: For investors as a whole,
      returns decrease as motion increases.

      Διαγραφή
    9. In last year’s report I allegorically described the Gotrocks family – a clan that owned all of
      America’s businesses and that counterproductively attempted to increase its investment returns by paying
      ever-greater commissions and fees to “helpers.” Sad to say, the “family” continued its self-destructive
      ways in 2006.
      In part the family persists in this folly because it harbors unrealistic expectations about obtainable
      returns. Sometimes these delusions are self-serving. For example, private pension plans can temporarily
      overstate their earnings, and public pension plans can defer the need for increased taxes, by using
      investment assumptions that are likely to be out of reach. Actuaries and auditors go along with these
      tactics, and it can be decades before the chickens come home to roost (at which point the CEO or public
      official who misled the world is apt to be gone).
      Meanwhile, Wall Street’s Pied Pipers of Performance will have encouraged the futile hopes of the
      family. The hapless Gotrocks will be assured that they all can achieve above-average investment
      performance – but only by paying ever-higher fees. Call this promise the adult version of Lake Woebegon.
      In 2006, promises and fees hit new highs. A flood of money went from institutional investors to
      the 2-and-20 crowd. For those innocent of this arrangement, let me explain: It’s a lopsided system whereby
      2% of your principal is paid each year to the manager even if he accomplishes nothing – or, for that matter,
      loses you a bundle – and, additionally, 20% of your profit is paid to him if he succeeds, even if his success
      is due simply to a rising tide. For example, a manager who achieves a gross return of 10% in a year will
      keep 3.6 percentage points – two points off the top plus 20% of the residual 8 points – leaving only 6.4
      percentage points for his investors. On a $3 billion fund, this 6.4% net “performance” will deliver the
      manager a cool $108 million. He will receive this bonanza even though an index fund might have returned
      15% to investors in the same period and charged them only a token fee.
      The inexorable math of this grotesque arrangement is certain to make the Gotrocks family poorer
      over time than it would have been had it never heard of these “hyper-helpers.” Even so, the 2-and-20
      action spreads. Its effects bring to mind the old adage: When someone with experience proposes a deal to
      someone with money, too often the fellow with money ends up with the experience, and the fellow with
      experience ends up with the money.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Σύλβιε καλησπέρα. Παλαιός γνώριμος σας και θα τολμήσω να πω και θαυμαστής του τρόπου σκέψης σας.Εμπιστεύομαι τα χρήματα μου σε ειδικούς όταν θέλω προϊόντα που δεν γνωρίζω την διαχείρηση τους ή δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσω ,όπως ομόλογα ή μετοχές εξωτερικού.Για το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού μετοχικού που αναφέρατε σημασία έχει και το χρονικό διάστημα που επέλεξε ο σοφός κύριος.Αν το διάστημα ξεκινούσε το 2007 τότε οι επαγγελματίες θα είχαν πετύχει αποδόσεις περίπου 10%.Θα μου πείτε αν περίμενε ο κύριος να επενδύσει το 2007 αντί του 2001 δεν θα ήταν σοφός.Και βέβαια θα έχετε δίκιο. Θα θυμάστε τον στίχο που τραγουδούσε οΚώστας Χατζής:"'Ολα είναι τυχερά μα η καρδιά σου δεν το ξέρει..."Παίζει ρόλο και η τύχη και στην επιλογή και στην ημερομηνία έναρξης και στην ημερομηνία αποχώρησης. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    11. Αν κι εσείς κ. Νίκο που είστε των αγορών, αποδέχεστε την τύχη, δίνετε δίκιο στα επιχειρήματά μου. Που σημαίνει ότι δεν πάμε καλά. Περιμένω από κάποιον να ακούσω το αντίθετο.

      Αυτό που λέτε από το «2007 και μετά είχε καλή απόδοση», επαληθεύει δυστυχώς αυτό που έχω πει παλιότερα. Ότι δηλ. έχω ιστορικά εντοπίσει funds τα οποία πήγαν καλά έως και πολύ καλά μια δεκαετία, μπορεί και λίγο παραπάνω. Αλλά αν συγκρίνεις τις αποδόσεις της προηγούμενης ή της επόμενης δεκαετίας, άστα βράστα. Αυτό που αναζητώ είναι ικανότητα παραγωγής αποδόσεων σε βάθος χρόνου. Αλλιώς τι να την κάνω την ενεργό διαχείριση και ενασχόληση;

      Να είστε καλά κ.Νίκο.

      Διαγραφή
    12. Ναι κ. Ξενοφώντα, οι προμήθειες είναι όπως τις περιγράφει ο Buffet στο απόσπασμα σας. Νομίζω κι εσείς κι εγώ είχα γράψει για την κριτική του κατά των υψηλών προμηθειών των funds και την προτίμησή του σε etf του S&P 500 ως μακροχρόνιο περιουσιακό στοιχείο, πράγμα το οποίο όμως δεν με βρίσκει σύμφωνο. Γιατί αυτό πάλι σημαίνει τυφλή εμπιστοσύνη στην αγορά, βρέξει χιονίσει.

      Διαγραφή
    13. Κύριε Συλβιε και Κύριε Ξενοφών με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο σας και στα σχόλια σας όπως και όλων των φίλων εδώ μέσα νομίζω ότι δεν χρειάζονται ειδικά στην πλειονότητά των φίλων αναγνωστών και σχολιαστων του μπλογκ τόσες εκτενείς αναρτησεις και δη στην αγγλική γλώσσα.Και μην σπεύσατε σας παρακαλώ να παρερμηνευσετε τα γραφομενα μου γιατί προσωπικα μπορώ και σας κατανοώ και σας διαβάζω καθ ότι σπουδαγμενος στην πέρα μεριά του Ατλαντικού.Αλλα νομίζω πολλοί φίλοι εδώ μέσα και μικρά βαλάντια έχουν (Δεν εννοώ αποκλειστκα τους σχολιαστες αλλά κατ εξοχήν τους αναγνωστες του μπλογκ ίσως και λιγότερες γνώσεις λόγω απειρίας )Τους βοηθάμε λοιπόν κατά την γνώμη μου εφ όσον κάποιοι από εμάς με πρώτο και μακράν καλύτερο τον Οικοδεσπότη είμαστε πιο σύντομοι και περιεκτικοι.Ετσι δεν χάνεται η Ουσία ούτε της ενημέρωσης αλλά και της καταννοησης των όσων γραφονται.Μετρον Άριστον.

      Διαγραφή
    14. Κύριε Τάκη ξαναδιαβαζοντας το σχολιο μου(ατυχώς αφού το ειχα αναρτησει)αναφερομαι σε εσας ώς παράδειγμα προς μίμηση φυσικά όταν λέω να είμαστε συνοπτικοι και ουσιαστικοι. Αλλοιμονο αν εννοούσα το αντίθετο αν και είμαι βέβαιος ότι θα το λαμβανατε ετσι και όχι διαφορετικα αλλα αισθάνομαι την ανάγκη να το διορθώσω για να είμαι απολύτως εντάξει μαζί σας.Ευχαριστω θερμά.

      Διαγραφή
  11. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο ίδιος διορατικός επενδυτής, που στράφηκε στην Ευρώπη για να γλιτώσει από την Ελλάδα, στο παραπάνω παράδειγμα, τοποθετούσε το κεφάλαιό του σε εγγυημένες υψηλότοκες ευρωπαϊκές προθεσμιακές καταθέσεις (κάτω των 100.000 € ανά τράπεζα), επιλέγοντας τις αποδοτικότερες σε επιτόκιο, όπως πράττει ο μέσος άνθρωπος, αντί του Χρηματιστηρίου, θα είχε με τα επιτόκια της εποχής, πολύ υψηλότερη μέση ετήσια απόδοση στην 18ετία αυτή. Κι αυτό με πολύ - πολύ μικρότερη διακινδύνευση και έναν πιο ήσυχο ύπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε hippy,
    αναφέρατε σε προηγούμενο thread κάποιες τιμές στόχους. Θα μπορύσατε ίσως να μοιραστείτε τον τρόπο που χρησιμοποιήτε για να θέσετε τους στόχους; Ή αν αυτό δεν είναι εφικτό στον περιορισμένο χώρο ενός σχολιου, κάποιον μπούσουλα ή παραπομπή;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι είναι ακριβώς κυριε Συλβιε το άθλημα είναι για μεγάλα παιδιά και όχι για χήρες και ορφανά.Οι αγορές όπως λέει και ο Σερ Τάκης δεν είναι παιδικη χαρά.Και επειδή Κρειτων του λαλειν το σιγαν θα συμφωνησω και με τον Γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και το λεω αυτο γιατι μετά από 35χρόνια ενασχόληση με το αθλημα και πολύ προσοδοφορα θα ήθελα να πω μόνο του το στους φίλους του μπλοκ.Στην ενασχόληση με τις αγορές υπάρχουν κανόνες (διαβαζοντας τον κύριο Τάκη αλλά και άλλους του μπλογκ τους έχουν αναφέρει)Και όποιος τους παραβλέπει την πληρωνει από ακριβα έως πανάκριβα σε βάθος χρόνου και όχι συγκυριακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για τους traders (καλύτεροι πελάτες χρηματιστηριακών) το αποτέλεσμα συνήθως είναι απώλεια κεφαλαίου και η αιτία είναι η μη τήρηση κανόνων stop loss, trailing stops και κυρίως η ψυχολογία που άγεται και φέρεται κατά τις ορέξεις σχολιαστών, ΜΜΕ ΚΟΚ. 27 χρόνια στο χώρο, κεφάλαια τα οποία επενδύθηκαν με μελέτη, υπομονή και σύνεση, πάντοτε απέδωσαν πολλάκις περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης. Ειδικά τα τελευταία έτη όπου η πληροφορία είναι στη διάθεση όλων μας, και το διαδίκτυο έχει κάνει σαφώς τα πράγματα ευκολότερα, η αναζήτηση της είναι σημαντικό βοήθημα στο σκοπό της έρευνας μας. Αγόραζε φθηνά, πούλα ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το παίγνιο είναι zero sum game, το οποίο θα πει ότι τα λεφτά που κερδίζει κάποιος τα χάνει κάποιος άλλος. Ο Buffet όμως εκεί που προλογίζει το βιβλίο Intelligent investor γράφει ότι για να κερδίσεις στο χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να έχεις υψηλό IQ ούτε inside information. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι μα αναλύεις τα νούμερα και να αγοράζεις κάτι όταν είναι υποτιμημένο ώστε να υπάρχει πάντα ένα επαρκές περιθώριο ασφαλείας.

    Στην Ελλάδα θεωρώ ότι υπάρχει μια μερίδα ποιοτικών ιδιωτών επενδυτών που τα καταφέρνει σε βάθος χρόνου και μάλιστα αρκετές φορές δεν είναι του οικονομικό χώρου. Βέβαια όλοι έχουν πληρώσει και από κάποιο ακριβό "μάθημα" στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ευρωβλάχε, αυτό που είπε ο Buffett ισχύει αλλά πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Στο βιβλίο που αναφέρατε έχει ένα παράρτημα The Superinvestors of Graham-and-Doddsville που μεταξύ άλλων σχολιάζει τις επιδόσεις ενός παλιού συναδέλφου του, του Walter Schloss. Ούτε κολέγιο είχε πάει ποτέ του, ούτε είχε κάποια αναλυτική ικανότητα. Αυτός από όταν έφυγε από την Graham-Newman και μέχρι τα ενενηνταφεύγα χρόνια του που πέθανε, ξεφύλλιζε έναν κατάλογο εκατοντάδων σελίδων με τις οικονομικές καταστάσεις των μετοχών και έβρισκε κάνοντας μερικές προσθαφαιρέσεις ποιες έχουν margin of safety (βασικά αγόραζε net-nets ως κριτήριο του margin of safety). Έφτιαχνε μια λίστα δεκάδων ως εκατοντάδων με αυτό το κριτήριο και τις αγόραζε όλες. Κατά μέσο όρο πέτυχε μια ετήσια απόδοση περίπου 20%. Οπότε φυσικά και μπορεί να γίνει αυτό. Προϋποθέτει όμως την διαθεσιμότητα δεκάδων θέσεων για διασπορά και προϋποθέτει μια μακροχρόνια ανοδική χρηματιστηριακή αγορά όπως η αμερικάνικη. Τι εννοώ με αυτό. Πχ λίγα χρόνια πριν τον θάνατο του σε συνέντευξη έδωσε ως παράδειγμα net net που προέκυψε από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 την SUP. Αυτή έδωσε καλή ευκαιρία κέρδους ανεβαίνοντας με την συνολική χρηματιστηριακή αγορά αλλά σήμερα βρίσκεται στο 1/4 της τιμής που είχε το 2008. Η διαθεσιμότητα πολλών παρόμοιων μετοχών είναι απαραίτητη γιατί στατιστικά μικρό ποσοστό από αυτές θα σου δώσουν τους 5πλασιασμούς για να καλύψουν την χασούρα από τις υπόλοιπες. Οπότε μπορούσε να είχες εκτελέσει άψογα την τεχνική και για τον Α ή Β λόγο, πχ η αγορά σου έπαθε "Ελλάδα" οι εταιρείες να είχαν κάψει τα μαξιλάρια τους στις δύσκολες συνθήκες και να μην απέδιδαν ποτέ μετοχικά. Μην ξεχνάτε ότι οι πολύ καλές δικές μας αποδόσεις ακολούθησαν μια περίοδο στην οποία έπαιξε ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας και αλλαγής νομίσματος οπότε το ότι αγοράσαμε καλές εταιρείες φθηνά δεν ήταν χωρίς ρίσκο γιατί σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος οι περισσότερες θα μηδένιζαν τελείως.

      Διαγραφή
    2. Μορφή ο Schloss. Και αντικείμενο μελέτης. Ακόμα και αυτή η κορυφαία χρηματιστηριακή προσωπικότητα είχε μέση ετήσια απόδοση 15% (έναντι 10% του S&P), όπως περιγράφεται σε σχετικές αναφορές και σε όλα τα βιβλία. Όχι 20% που εκ παραδρομής γράψατε. (το 20% αναφέρεται σε συγκεκριμένη μικρότερη διακριτή περίοδο της καριέρας του και φυσικά συμψηφίζεται).

      Αλλά είναι αδιαμφισβήτητη και παραδεκτή η επιτυχία του γιατί το 15% αφορά 45 ολόκληρα χρόνια!!! Τον βοήθησε επίσης όπως λέτε, χωρίς αυτό να μειώνει την άφθαστη ικανότητά του, το γεγονός ότι βρέθηκε σε μια μακροχρόνια ανοδική χρηματιστηριακή αγορά όπως η αμερικάνικη. Πως θα ήταν ο Schloss σε μια άλλη αγορά; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

      Αλλά ακόμα και το γεγονός ότι ο Schloss με το 15% της εποχής εκείνης, έχει μείνει στη ιστορία, καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις χρήματα από τις αγορές.

      Για την απαιτούμενη διασπορά σε πολλές τέτοιες μικρές εταιρείες, το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι τις επέλεξες. Πρέπει μετά και να τις παρακολουθείς όλες καταναλώνοντας ώρες. Θα άξιζε μόνο αν το έκανες επαγγελματικά για πολλά χρήματα, όχι για τα δικά σου.

      Για την τελευταία σας θέση ότι «σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος οι περισσότερες στην Ελλάδα θα μηδένιζαν τελείως» έχετε δίκιο και δείχνει επίσης πόσο υψηλό είναι το τίμημα του ρίσκου που χρεώνεται ο ενασχολούμενος με τις αγορές.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ευρωβλάχε σαν σήμερα θυμάμαι την κατάρρευση της Λαυρεωτικής εν μια νυκτί, όπως και τα -8% καθημερινά κλειδώματα της Θεσσαλικής μετά απο ΑΜΚ αφου προηγομένως την ειχαν πάει στα υψη για να πετύχει η ΑΜΚ.

      Ήμουν νιός άμυαλος .
      Πλέον μυαλωμένος .... έφηβος.

      Διαγραφή
  17. Το παράδειγμα αποδόσεων ήταν της HSBC ΑΕΔΑΚ, όχι από έναν κομπογιαννίτη ή από την ΑΕΛΔΕ της γειτονιάς. Αν είχατε κοντά σας τους διαχειριστές αυτούς και δεν είχατε υπόψη το ιστορικό που παρέθεσα, κάποιοι θα κάνατε αμάν να τους γνωρίσετε και να τους συμβουλευθείτε. Στον αναλυτή της ΑΕΠΕΥ αλήθεια έχετε κανένα ιστορικό 20ετίας; Δεν νομίζω επίσης ότι οι επαγγελματίες αυτοί θα παρέβλεψαν τους κανόνες ενασχόλησης με τις αγορές, στους οποίους αναφερθήκατε. Ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι θα φέρθηκαν ως traders χωρίς μελέτη και υπομονή.

    Το παράδειγμα δόθηκε για να καταδείξει α.) ότι δεν μπορείτε να ξέρετε το τέλος του έργου στις αγορές, θα το μάθετε στο τέλος της διαδρομής και μπορεί να είναι θλιβερό, ακόμα και σε αναπτυγμένες-ώριμες αγορές με ομαλές γεωπολιτικές συνθήκες (υπάρχουν και χειρότερα παραδείγματα με αρνητικές αποδόσεις) β.) ότι οι αποδόσεις δεν επιτυγχάνονται εύκολα και σε μόνιμη – διαρκή βάση (μπορεί να υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές περίοδοι της ζωής μας που τα πήγαμε πολύ καλά – ακόμα και το συγκεκριμένο fund είχε μια πολύ καλή 5ετία, αν την απομόνωνες, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα)

    Τώρα αν «η γνώση 90% πάνω σε μια κατάσταση μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από την πλήρη άγνοια» που λέει ο κ. GJB Capital και οι μη γνώστες τα κατάφεραν πολλές φορές καλύτερα, τότε παραδέχεστε ότι η χρηματιστηριακή επιτυχία είναι προϊόν τύχης σε μεγάλο βαθμό και σηκώνω τα χέρια ψηλά. Γιατί τότε γιατί ασχολούμαστε και χαλάμε φαιά ουσία; Μήπως φτάσουμε και στο άλλο άκρο και επιλέγουμε μετοχές με το βελάκι της μαϊμούς κατά το γνωστό χρηματιστηριακό πείραμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σύλβιε κάνετε την λάθος υπόθεση ότι ο διαχειριστής της HSBC ΑΕΔΑΚ πρέπει να έχει καλή απόδοση επειδή είναι καλός αναλυτής. Σας έγραψα και παραπάνω ότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί η συνολική ευφυία της αγοράς καθορίζεται από τα εξυπνότερα μέλη που ασχολούνται με αυτήν (ας είναι η συντριπτική μειοψηφία) και συνήθως αυτά είναι πιο έξυπνα από τον διαχειριστή της HSBC. Μπορεί ως αναλυτής να είναι καλύτερος από εμένα και άλλους 990 στους χίλιους αλλά αν υπάρχουν 8 καλύτεροι από αυτόν και πάει να κάνει ενεργή διαχείριση, το χρήμα θα το μαζέψουν οι 8 και αυτός θα βγει χαμένος με εμάς τους υπόλοιπους 992. Αντίθετα αυτός που θα επικαλεστεί άγνοια και θα προσπαθούσε να πάρει από το 2001 τις αποδόσεις που έδωσε συλλογικά η αγορά θα πετύχαινε πχ 7%

      https://www.portfoliovisualizer.com/backtest-asset-class-allocation?s=y&mode=1&timePeriod=4&startYear=1972&firstMonth=1&endYear=2019&lastMonth=12&calendarAligned=true&initialAmount=10000&annualOperation=0&annualAdjustment=0&inflationAdjusted=true&annualPercentage=0.0&frequency=4&rebalanceType=1&absoluteDeviation=5.0&relativeDeviation=25.0&asset1=TotalStockMarket&allocation1_1=20&asset2=IntlStockMarket&allocation2_1=20&asset3=REIT&allocation3_1=10&asset4=LongTreasury&allocation4_1=10&asset5=GlobalBond&allocation5_1=30&asset6=Gold&allocation6_1=10&total1=100&total2=0&total3=0

      Από εκεί και πέρα αν θέλεις να παίξεις ενεργή διαχείριση πρέπει να βρεις πως θα έχεις στατιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους 8 εξυπνότερους. Πχ το ότι ο διαχειριστής της HSBC υποχρεούται να είναι συνεχώς επενδυμένος στην αγορά 100% του χρόνου του δίνει από την αρχή στατιστικό μειονέκτημα απέναντι στους 8 εξυπνότερους. Επίσης λόγω μεγέθους επειδή υποχρεούται να επενδύει σε μετοχές που είναι σχετικά μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες παρακολουθούνται από τους 8 του δίνει στατιστικό μειονέκτημα. Γενικά το περίεργο θα ήταν ο διαχειριστής της HSBC να είχε καλά αποτελέσματα και όχι αυτό που αναφέρατε στο ποστ σας.

      Διαγραφή
  18. Γιατρέ συγνώμη αν σε στεναχωρεσα αλλά μου την έπεσες πολλές φορές ειρωνικα και αναγκάστηκα να σε πικαρω και φαίνεται το κατάφερα.Παντως ο Τάκης δεν διέψευσε τα γραφόμενα μου.Επιμενω λοιπόν στη γνώμη μου και ξαναλεω:Θα δούμε κι άλλο ξύλο στα μικρομεσαία.Προφητεια;Όχι ομοτραπεζοι.Το απόσταγμα της σύνθεσης πολλών φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους παραγόντων.Αν θέλετε και δεν σας κούρασα κ.Τακη μπορώ να σας τους περιγράψω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορειτε να γραφετε ο,τι θελετε. Κόντρες δεν χρειάζονται και παρεξηγησεις.

      Διαγραφή
  19. Λειτουργήσατε όμως κ.Τακη σαν Πόντιος Πιλάτος.και 2ον για να λειτουργήσει μια θεωρητική συζήτηση ποτέ σε μια θέσης ενός μέλους αυτής δεν απαντάμε με το "εσύ τι έκανες".Έτσι τη γ...μεις την αναζήτηση όπως είπε και ένας αείμνηστος βουλευτής σε μια κουβέντα στην tv αν θυμάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε mylovos απο εκει γραφατε μια φορα στο διμηνο, ξαφνικα γινατε πολυγραφότατος.

      Ολιγον περίεργο ... δεν νομίζετε;

      Διαγραφή
  20. ειμαι τυχερός κ. Τάκη που μαθαινω απο τη σελιδα σας οικονομικα και κοινωνικα οπως φαινεται, αισθανομαι ασχετος, και θαυμαζω τους κυριους που φιλοξενεις για τις γνωσεις που εχουν και μας ανοιγουν το μυαλο, οι αντιθέσεις αν ειναι στα πλαισια γονιμου διαλογου ειναι απαραιτητες, ΥΓ γιατρε σε διαβαζουμε πολλοι, με αγάπη για την κρητικη διάλεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κύριε Τάκη και λοιποί συνοδοιπόροι έχει κάποιος γνώμη για το ΙΑΤΡ ΑΘΗΝΩΝ εδώ στο 2.15?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για απάντηση κυριε Τακη!Εχετε κάποια προτίμηση σ αυτά τα νούμερα εκτός από Φριγο που έχω ήδη φορτώσει?

      Διαγραφή
  22. Οι αντιθέσεις γονιμοτατες.Δεν καταλάβατε όμως ότι πρέπει να γίνονται επί του αντικειμένου της συζήτησης και όχι επί των προσωπικών πεπραγμένων.Σιγουρα δεν το καταλάβατε γιατι απαντάτε πάλι ειρωνικά και πάλι επί προσωπικου.Αρα η αντίθεση δεν είναι γόνιμη γιατί δεν επιτρέπει την διερεύνηση του προς συζήτηση θέματος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και απάντηση προς τον κ,Τάκη.Μαλλον δεν είναι το πιο ενδιαφέρον στη ζωή η προσπάθεια μόνο για αύξηση των καταθέσεων.Αφηστε που για να το πετύχεις και αυτό πρέπει να έχεις μια συνολική παιδεία και αντίληψη του περιβάλλοντος.και μην μου απαντήσετε ειρωνικά και επι προσωπικού αλλά επί του θέματος.Γι αυτό έγινα πολυγραφότατος τελευταία.Γιατι νομίζω ότι για να κερδίσεις και στο ΧΑΑ δεν πρέπει να μιλάμε μόνο λογιστικά.Ελπιζω να μην σας ενοχλεί αν το blog σας μετεξελιχθεί σε πιο πλούσιο ως προς την θεματολογία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάθε thread αντέχει εως 200 σχόλια ... κατόπιν τα σχόλια δεν διαβάζονται εύκολα και ούτε μπορούν να βρεθούν.

      Σεβόμαστε το χώρο και σχολιάζουμε ουσιωδώς ... δεν έχω άπλετο χρόνο να αναρτώ καινούργια threads κάθε τρείς και λίγο.

      Διαγραφή
  24. Οκ.Εγω πάντως πούλησα τα χθεσινά με πληρωμένο απ το ΧΑΑ ένα καλό σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική.Δεν θα ξανασχολιασω.Μονο θα παρακολουθώ.Υγεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πλαστικά Κρήτης. Το πραγματικό διαμάντι της κρήτης και όχι σαπιοκάραβο "Εν Ελλάδι" αγέρωχο στέκει καθώς αναμένει κέρδη καθαρά φέτος πλησίον των 35 εκ ευρώ (εκτίμηση μου). Μονοψήφιο P/E, καθαρή θέση πέριξ των 10 ευρώ, EV/Ebitda 5.88 φορές (trailing) !!!, ROE 12.41% , fundemental score 14/19, θετικό ταμείο 1,57 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή δικαιούται υψηλότερα επίπεδα, και τα ημεδαπά ασχολούνται με ΔΕΜΕΛΕΣ κλπ κολάντζες!!! Σημείωση, ο γράφων έχει μετοχές της εταιρίας στην κατοχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν λίγους μήνες πούλησα μεγάλη θέση στον ΚΑΡΤΖ (για τους λόγους που είχα αναφέρει τότε εδώ) και τα γύρισα όλα σε ΠΛΑΚΡ με μ.ο. κτήσης τα 10,70€ (όσο είχα ΚΑΡΤΖ δεν ήθελα να έχω ταυτοχρόνως και ΠΛΑΚΡ, για να αποφύγω υπερσυγκέντρωση του χαρτοφυλακίου μου στον κλάδο των πλαστικών, δεδομένης και της "καψούρας" μου με την ΦΛΕΞΟ).
      Από τις πλέον επιτυχημένες κινήσεις μου. Εταιρεία θωρηκτό, που μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος του βράδυ. Δεν καταλαβαίνει τίποτα ούτε από εμπορικούς πολέμους ούτε από άνοδο του πετρελαίου ούτε από brexit.
      Δίκαιη τιμή για εμένα τουλάχιστον 20€.
      Μόνος κίνδυνος μια ΔΠ και έξοδος από το ΧΑΑ (όπως καλή ώρα η ΚΥΡΜ που ανέφερα παρακάτω).

      Διαγραφή
    2. 10 φορές ΕV/Ebitda είναι μια δίκαια αποτίμηση αν η εταιρία έβγαινε στο κλαρί για πώληση. Όσον αφορά τον ΚΑΡΑΤΖΗ, καλή εταιρία αλλά η ενασχόληση με ΚΕΝ μου βαραίνει το στομάχι....

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ μαζί σας τον ΚΑΡΑΤΖΗ. Οι βασικοί λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να πουλήσω ήταν η ΚΕΝ και η νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος (στο εξάμηνο ανέφεραν ότι έλαβαν άδεια από την ΡΑΕ), καθώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα χρηματοτοδοτηθεί όλη αυτή η επένδυση.
      Σε σχέση με την ΚΕΝ, η κατάργηση των ΝΟΜΕ κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές (όπως ακριβώς η ΚΕΝ).

      Διαγραφή
    4. κι εγώ πήρα Μάιο στα 10.80 σε μια βύθιση της μετοχής από τα 15 στα 10,χχ.
      Πολύ καλά αποτελέσματα λογικά θα έχει και άλλη αυξηση τζίρου μελλοντικά .Δεν είναι πολύ του γούστου μου γιατί προτιμώ μικρότερες ή πιο κινητικές ,την έχω σε τέτοιο χαρτοφυλάκιο που να μην την πολυβλέπω .

      Διαγραφή
    5. Μαζί κάναμε τις αγορές! Αυτήν την βύθιση εκμεταλλεύτηκα κι εγώ!
      Και στο μεσοδιάστημα μας έδωσε και το μέρισμα (περίπου 0,30€).

      Διαγραφή
    6. κ.Vasillisg νομίζω είχατε αναφερθεί σε ΜΕΒΑΚΟ έχω μικρή θέση αγορασμένος στο 1 ευρώ έχω δώσει 25% στο 1.30 και κρατώ τα υπόλοιπα ήθελα να ρωτήσω αν η αύξηση τζίρου είναι αποκλειστικά στο συμβόλαιο της Αυστραλίας ή βλέπετε και κάτι άλλο ?

      Διαγραφή
    7. Κύριε Βαμμένε επειδή είμαι μέτοχος απο την εισαγωγή της θα σας έλεγα ότι βιαστήκατε να πουλήσετε. Μπορείτε να δώσετε κάποια απο 2 έως 2,40 , αν δε γυρίσει προς το 1,20 μπορείτε να ξαναπάρετε μερικά.Είναι η άποψή μου γνωρίζοντας καλά την εταιρεία.Η απόφαση δική σας.

      Διαγραφή
  26. Και όσον αφορά την Κίνα και τους εδώ μαρμαράδες εξαγωγείς ας ξέρουν πως

    "Chinese data suggest the worst is behind us in Chinese manufacturing"

    http://vasilisg.blogspot.com/2019/10/china-weekly-letter-is-chinese-business.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντόπισα τις προάλλες στο ΓΕΜΗ τον ισολογισμό του 2018 της ΚΥΡΜ και με έπιασε ρίγος.
      48.000.000€ καθαρά κέρδη και ταμιακά διαθέσιμα 67.000.000€.
      Δυστυχώς αναγκαστήκαμε (λόγω ΔΠ) να πουλήσουμε νωρίς.

      Διαγραφή
    2. Τα τρώνε μόνοι τους δυστυχώς......Αυτός ο νόμος περί δημοσίων προτάσεων και το 95% τελικά τι έγινε, θάφτηκε στο συρτάρι. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο ας εξετάσει εκ νέου το θέμα.

      Διαγραφή
    3. Όπως ακριβώς τα λέτε... Στα πέτρινα χρόνια μας ήθελαν μαζί τους. Όταν φάνηκε η άνοιξη του ελληνικού μαρμάρου η πρώτη τους σκέψη ήταν πώς θα μας πετάξουν έξω... Αυτά που λέγαμε παραπάνω για την εντιμότητα της διοίκησης. (για να μην παρεξηγηθώ, στη ΔΠ πούλησα με τεράστιο κέρδος, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα, είναι ζήτημα σεβασμού των μικρομετόχων...)
      Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ΔΠ (ακόμη και αν γίνει, τα παραθυράκια που θα αφήνει θα είναι τεράστια).
      Άλλωστε και οι τελευταίες αλλαγές περί κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων στο τρίμηνο και στο εξάμηνο (που πολύ σωστά έχουμε όλοι καυτηριάσει πολλάκις) ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας ήταν (και όχι πρωτοβουλία του Έλληνα νομοθέτη).

      Διαγραφή
    4. Η εταιρία που σέβεται τους μετόχους της οφείλει να δημοσιεύει ανά τρίμηνο, άσχετα αν το επιβάλλει ο νομοθέτης ή όχι. Απλά εδώ Ελλάδα είσαι, εταιρική διακυβέρνηση σχεδόν ανύπαρκτη, δίκαιο μετόχων μειοψηφίας ανύπαρκτο.....Τέλος πάντων, stick to fundamentals και όχι όπως λέει ορθά ο δάσκαλος κος Τάκης πετάξτε τους δείκτες στα σκουπίδια.

      Διαγραφή
    5. Όταν ακόμη και στα υποχρεωτικά (εξάμηνο - έτος) δημοσιεύουν όλοι μαζί την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, η ανά τρίμηνο δημοσίευση φαντάζει με ουτοπική προσδοκία.
      Κατά τα λοιπά συμφωνώ μαζί σας.

      Διαγραφή
  27. mylovos4 Οκτωβρίου 2019 - 1:30 μ.μ.

    Επιμενω λοιπόν στη γνώμη μου και ξαναλεω:Θα δούμε κι άλλο ξύλο στα μικρομεσαία.Προφητεια;Όχι ομοτραπεζοι.Το απόσταγμα της σύνθεσης πολλών φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους παραγόντων.Αν
    θέλετε και δεν σας κούρασα κ.Τακη μπορώ να σας τους περιγράψω .


    εγώ θα ήθελα να μαθω τι σκεφτεσαι, φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να ζητησεις το email του , να ερθετε σε επαφη και να τα πειτε με την ησυχια σας μια κι ενδιαφερεσαι.Οχι εδω.

      Διαγραφή
  28. Θα δούμε κι άλλο ξύλο στα μικρομεσαία,γράφει ο παραπάνω και απαντώ.εγω έχω ευπικ ανάμεσα σ' άλλα,η ευπικ ΘΑ ρίξει ξύλο ,για αυτό οι γενικότητες είναι για όσους θέλουν να φιλοσοφουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Kύριε Τάκη

    Στο προηγούμενο (άλλο θρεντ) ανέφερα την CBH (κωνσταντίνου μπρος) ως μια πιθανή επιθετική αλλά και ταυτοχρόνως τσάμπα επιλόγη (στην Κύπρο). Όπως δώσαν και άλλοι τον Λόρδο. Προλάβατε μήπως να τις δείτε? Ή δεν τις θεώρησατε αρκετά ελκυστικές για να σχολιάσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν τις ειδα.
      Να ολοκληρωσω πρωτα το διάβασμα στα δικά μας 6μηνα.
      Στις αγορες ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ ... δεν βιαζόμαστε.

      Διαγραφή
    2. Συγγνώμη για τον ενικό,επαναδιατυπώνω:

      2 ερωτήσεις προς τον φίλο @silentpatience.

      Στο capital λέτε: "Θέωρω ότι το χαρτί λόγω μεγαλομέτοχων θα ταλαιπωρηθεί και μόνο όταν μαζέψουν αν το θελήσουν θα τρέξει".
      Μιας και στο "αν το θελήσουν θα τρέξει" συμφωνώ -προφανώς,χωρίς την έγκριση των αφεντικών δεν κινείται τίποτα-,

      -Τί εννοείτε "λόγω μεγαλομετόχων"(είναι τσακωμένοι-παίζει καμμιά κόντρα μεταξύ τους?)
      -Στη Γ.Σ. 26/06 παρευρέθη το 80.16% των μετόχων και ψήφισε όλα τα θέματα παμψηφεί.Θεωρείτε ότι πρέπει να μαζευτεί ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό?

      Διαγραφή
    3. Στο χαιδεμένο μάλλον αναφέρεστε. Απάντω θέωρω ότι ο συγκεκριμένος μεγαλομέτοχος είναι αρκετά παρτάκιας φαίνεται και από τις διοικητικές αμοιβές στα χρόνια τις κρίσης και αδιαφόρια στη γενική συμπερίφορα της μετόχης. Επίσης θεώρω ότι αν κάνει κίνηση ή θα έχει περισσότερα κομμάτια ή θα κάνει κάποιος παιχνίδι με τα υπάρχοντα. Εγώ βγήκα πώλητης πάνω που άρχισε να το διαφήμίζει το μ/μ προσωπικά. Θέωρω λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης χώρις να τον γνωρίζω σε προσωπικό επίπεδο, άλλα και γενικά ο κλάδος του παραπέει.

      Διαγραφή
    4. ΟΚ,ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.Σεβαστή σε κάθε περίπτωση.
      Εγώ αγόραζα όλο τον Αύγουστο 0.70-0.75 βλέποντας την ολοένα καλυτέρευση στην τελική γραμμή του περιθωρίου κέρδους,και σε συνδυασμό με την ακίνητη περιουσία του τον θεώρησα σχετικά "ασφαλή" επιλογή.Ένα "τσεκουράκι" βλέπω έπεσε στη Γ.Σ. με βάση τη νέα 4ετή πολιτική αποδοχών. Όσο για τον κλάδο έχετε δίκιο,αλλά έτσι και πάρει την ΙΡΙΔΑ (το 2015 έκανε 45εκ. τζίρο) όπως ακούγεται, και πετάξει τον ανταγωνιστή εκτός, πιστεύω ότι οι πωλήσεις θα ανέβουν τουλάχιστον κατά 20εκ.
      Τώρα σε επίπεδο νετ νετ τί θα γράψει...Ο Θεός κι η ψυχή του!!!Μπορεί να πουλήσει κάνα ακίνητο στον ΚΑΥΚΑ -που ψάχνεται για μετεγκατάσταση στα Μεσόγεια και γι'αυτό "χτυπάει" κι αυτός την ΙΡΙΔΑ-,ούτως ώστε και κέρδη να γράψει,και να μη δώσει και 15εκ. για δάνειο αλλά καμμιά 10αρια...Άγνωσται αι βουλαί σε κάθε περίπτωση.(Ούτε κι εγώ τον/τους γνωρίζω,απλά επειδή είστε ο μοναδικός που ασχολείστε/ασχοληθήκατε με το χαρτί σας ρώτησα).

      Διαγραφή
    5. Τι λέτε ? Παρών κι εγώ στο χαϊδεμένο από 0.45 μικρή θέση όμως .Δυστυχώς δεν πούλησα στα ψηλά να γράψω κέρδη .Υπομονή !

      Διαγραφή
    6. Ωραίος ο κ.ΒΑΜΜΕΝΟΣ!(Δεν το γνώριζα).
      Μέχρι εκεί τονε βλέπετε να φτάνει δηλαδή;Στο ευρουλάκι...;

      Διαγραφή
    7. Εγώ είχα κομμάτια κάτω από 0.45 είχα αναφέρει μάλιστα και πόσα αν δείτε παλιές αναρτήσεις πήρα και μια επιστροφή 0.02. Εγώ πούλησα 0.85 (κράτησα λίγα που έδωσα στο 1) και τα έκανα ΠΛΑΚΡ στο 10.6 τα οποία και πούλησα με την ανακοίνωση του μερίσματος και λόγω γρηγόρης απόδωσης. Δεν το έκανα επείδη θεώρησα ότι δεν είναι καλά τα ΠΛΑΚΡ απλά ήθελα μεγαλύτερη ρευστότητα εκείνη την περίοδο λόγω γεωπολιτικών και ΒΡΕΧΙΤ (Οκτώβρη).

      Παραθέτω την άποψη που συμμερίζομαι απόλυτα του Captain Cook: Εταιρείες με θεμελιώδη και κέρδη που εισπράττονται(Ότι λέει ο κύριος Τάκης δηλαδή).πάντα ρευστότητα ακόμη και σε ανοδική αγορά συνεχή μελέτη και παρακολουθηση και στο πίσω μέρος του μυαλού σου να έχεις ότι δεν υπάρχει πάτος η οροφή. Και προσθέτω την ανάγκη να κοιτάμε πάντα τον ιδιοκτήτη και τη συμπεριφορά του στο μέτοχο που πολλές φόρες έχει αναφέρει ο Ξενοφών για εμένα πιο σημαντικό ίσως αυτό ίδιαιτερα σε μια χώρα που η επιτροπή κεφαλαιαγόρας είναι επιεικώς ανύπαρκτη.

      Διαγραφή
  30. Μας επρηξαν οι αναλυταραδες ύφεση στις ΗΠΑ,καταρρέουν οι αγορές,και όλα αυτά γιατί;για να ψωνίσουν φθηνότερα τα λαμόγια και οι ιδιοκτήτες μέσα στο κόλπο,τελευταία ευκαιρία ότι αρπάξουν από το πόπολο,δεν τους αρέσει που το πόπολο πήρε κέρδη την προηγούμενη περίοδο,αρρωσταίνουν ,το πόπολο πρέπει να είναι στην πείνα,κέρδη για τ αφεντικά και τα κουτσαβακια τους,από Δευτέρα θα μιλάνε για αντιστάσεις που δεν μπορούν να σπάσουν,γέρασα και διαβάζω τις ίδιες μπουρδομαλακιες από μισθωτούς πειναλεους που σε μερικές εταιρείες ούτε τον μισθό τους δεν παίρνουν,επειδή το παιχνίδι σας είναι γνωστό και επειδή δεν θέλω ούτε προμήθεια να σας δώσω ,ούτε να σας κάνω τζάμπα μάγκες ,προσπαθείτε να επιβεβαιώσετε τις επιδιώξεις σας για χαμηλότερες τιμές ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΩ,έχω στην κατοχή μου μυτιληνεο,ευπικ,Ελλάδος,ιντρακομ,ιντρακατ,ιντερτεκ,byte,ασκο,κλμτα λέμε σε κάνα χρόνο,καλά ναμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αγορές ετοιμάζονται για το January effect.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη θα μπορουσατε να γίνεται λιγάκι πιο αναλυτικός?Τι εννοείτε λέγοντας ότι προετοιμάζονται για το January effect καθ ότι ο χρόνος που απομενειμεχρι τοτε είναι πάρα πολυς χρηματηστηριακα (και πιστεύω θα συμφωνήσετε)κατά την γνώμη μου?Τι κάνει κάποιος με ποσοστό ρευστότητας που ξεπερνά το 50% ?Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Η ερώτηση δεν είναι μόνο δική μου αλλά και αρκετών φίλων που διαβάζουν το μπλογκ αλλά δεν γράφουν και δεν σχολιάζουν.Τελος και να με συγχωρήσουν οι φίλοι του μπλογκ δεν νομίζω ότι χρειάζονται τόσο μεγάλα σχόλια και αναλύσεις για τακτικές διαχειρησεις κτλ εκτός και αν αφορούν θεμελιωδεις αναλύσεις όπως του κυρίου Τάκη.Αυτη είναι η γνώμη μου χωρίς να υποτιμώ ότι γράφει ο κάθε φίλος εδώ μέσα κόσμια και ταπεινά.

      Διαγραφή
    4. Το January effect δεν λαμβάνει χωρα τον Ιανουάριο, είναι κάτι πολύ γενικότερο χρονικά. Η όλη προετοιμασία ξεκινάει στο 2ο εξαμηνο εκαστοτε ετους οπου αυτη την περίοδο είτε υποχωρουν είτε ειναι νευρικές.

      Διαγραφή
    5. Πραγματικά αστείρευτη πηγή γνώσης κ.Τάκη και σας ευχαριστούμε.
      Γιατί ok, όλοι έχουμε ακούσει το "Sell in May & go away", αλλά το γιατί δε μας το εξήγησε ποτέ και κανένας!
      Τώρα δένει το γλυκό.

      (Συγγνώμη για το trolling).

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ κύριε Τάκη χωρίς να γνωρίζω ιδιαίτερα για το θέμα συνηθίζω να ξεφορτωνω αρκετα πριν μπει ο Οκτώβριος γι αυτό και βρεθηκα με 50%ρευστότητα. Περιμένω όπως και όλη οι σύντροφοι του μπλοκ επενδυτικη πρόταση τύπου Φριγγο.

      Διαγραφή
  31. Και κάτι για τον γιατρό που έχει ικτινος,τον έχω υπό παρακολούθηση,απλώς εκτιμώ ότι πουλούσε θεσμικός σήμερα,τον περιμένω παρακάτω,δεν ξέρω πόσα θέλει να πουλήσει ακόμα και δεν νομίζω να του τα πάρουν,αν έχει και άλλα,υψηλότερα,θα οπλιστω με υπομονή και θα περιμένω,εξάλλου όλο βρέχει στην Δράμα,ας ξεκουραστούν φέτος για να πάνε καλύτερα του χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ερωτηση προς κυριο τακη.με τον δρομέα τι ακριβώς γίνεται.ο τζίρος παραμένει υψηλός.τον βλέπετε να πέφτει κάτω από 0.30;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφέρεστε στις 6μηνιαιες πωλήσεις της εταιρείας;

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε giaxy δεν σου άρεσε που το είχα πει πατσαβουροχαρτο... Εγώ πάντως βλέπω κάποιον που είχε σφιξηματα και βγήκε μάρκετ. Τώρα αν του τα παίρνουν traderakia η κάποιος με σκοπό άλλο θα δείξει. Στην πρώτη περιπτωση βλέπω να πέφτει τρομοκρατία στην 2η πρέπει να φύγει γερά πάνω από εβδομαδα. Αλλιώς υπομονή μέχρι το αφεκτ που λλει και ο Τακαρος και που αλλάζει και ο μεγιστος όγκος εντολών του χαρτιού (άρα τα πολλααααααα κομμάτια θα μπορούν να φεύγουν μονοκοπανιά και όχι ανά 17.500 ανά εντολή. ...

      Διαγραφή
    3. Μίστερ giaxy,,πλέον στο 30% από τα υψηλά της αλλά το 0.3 δεν είναι καποιο σημείο οροσημο για τη μετοχη..ήταν το 0.35 που κατέρρευσε με μια! εντολή μάρκετ στο -10% στις δημοπρασίες τη τριτη.. 0.28 με 0.29 έχει στήριξη από εκεί που ξεκινησε και η ανοδος τον Μάιο..η επομενη στήριξη είναι από εκεί που ξεκίνησε το Γενάρη κοντά στο 0.2... 4 μηνες γύρω από το 0.4 έδωσε παντως μεγάλες ευκαιριες εξόδου..αλλά ξαναγυρνώντας σε ζημιές,φτου και από την αρχή για την εταιρεία και την περυσινη αναλαμπή...τώρα υπομονή πρέπει να ξαναμαζεψουν χαμηλότερα τα χαρτιά που διαμοιραζαν τόσο καιρο οι μεγαλομέτοχοι και οι φίλοι τους..αυτός δεν είναι άλλωστε και ο κανόνας στο ελληνικό ΧΑΑ..

      Διαγραφή
    4. Ιατρε μου στην μετοχή επειδή την παρακολουθούσα καιρό, κάποιος μάζευε κομμάτια μεταξύ 0.30 και 035 το καλοκαίρι. Δεν πιστεύω ότι το έκανε για να πάρει ένα 35%. Ειδικά από μια μετοχή με χαμηλό float όπως ο ΔΡΟΜΕΑΣ. Συνεχίζω να πιστεύω στον στόχο του 2πλασιασμου από εδώ που βρισκόμαστε και θεωρώ ότι αυτός δεν θα αργήσει πέραν του χρονικού ορίζοντα αποτελεσμάτων έτους 2019.Προσωπικα όπως έχω αναφέρει δεν κάνω μουαγιεν.Σε κάθε περίπτωση κέρδη η ζημιές καταγράφονται μόνο στην πώληση.
      Καλό Σάββατοκυριακο.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα..δεν ισχύει αυτό που γραφετε..η μετοχη όλο το καλοκαίρι δεν έκανε κάτω από 0.35 πράξεις...1 Ιούνη ήταν στο 0.35 που ήταν και το χαμηλό για το τελευταιο τετραμηνο..μπορείτε να δείτε και τα στατιστικά της...δεν ξέρω τι στόχο έχετε βάλει αλλά γνώμη μου, για να ξεπεράσει το 0.5 θέλει γενικό δείκτη 30 με 40% πάνω,και η διόρθωση της να σταματήσει κάπου εδώ στο 50% της όλης φετινής κινησης..

      Διαγραφή
  33. Κύριε Τάκη είδατε το κλείσιμο των Αμερικανών;και εδώ έχουμε τους μίζερους μπακαλογατους,ποιοι δίνουν λεφτά να τους τα επενδύσουν οι χαρτογιακαδες;αυτοί είναι ικανοί μόνο για καμμία λαμόγια με κάναν εισηγμένη,θα μου δώσεις,θα σου δώσω και πάει λέγοντας,καλό βράδυ κύριε Τάκη,που εκτιμάτε πάτο στον ικτινος,εγώ βλέπω μέχρι 0,75

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Κωνσταντινε κάθε πράμα στον καιρό του ...
      1η ανοδική κίνηση
      0.4 με 0.5 - 1.8
      2η ανοδική κίνηση
      1 με 1.1 στα 6

      Θα έρθει και η 3η.
      Απο που και ποτε θα δούμε.

      Διαγραφή
  34. Το ταιμιγκ και την καλύτερη τιμή ψάχνω να ξαναχωθω,καλό σας βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην βιάζεστε ... δεν μου δείχνουν ετοιμοι να κάνουν την μεγάλη κίνηση ... για ψιλοκοκό του 10%, 20%, αντε 30% μπορεί ... αλλα αυτά δεν με αφορούν.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη εννοείτε μόνο στον Ικτινο η γενικωτερα? Συνεχιζετε τις μαρκετιες στην Φριγγο?

      Διαγραφή
    3. Αναφέρεστε μόνο στον Ικτινο Κύριε Τάκη η γενικά?Καραβάκι ούτε Λεπι.Κανουν την δουλειά τους και στο ταμπλω αθόρυβα και αποτέλεσματικα.

      Διαγραφή
    4. Στον Ικτίνο αναφέρομαι.

      Εντάξει δεν το λέτε και μαρκετιές όταν μια μετοχή είναι σε επιτήρηση και παίζει σε δημοπρασίες. Ανοικτές εντολές θα το έλεγα για να πάρεις σίγουρα και να μην προβληματίζεσαι τι τιμή να βάλεις.
      Σε 1η φάση πήρα όσα ήθελα στη ΦΡΙΓΟ.
      Τώρα παίρνω μόνο αν έρθει προς τα κάτω ... αλλά κομμάτια δεν βγήκαν.
      Πάμε παρακάτω ... σε άλλο χαρτί.
      Εδώ δέσαμε.

      Στον Παπουτσάνη να ξέρετε ότι στη ζώνη του 1,45 με 1,47 τα σκουπίζουν όλα ... αν σπάσει αυτή θα υπάρχει πρόβλημα. Εγώ κύριοι αποεπενδύθηκα με βαριά καρδιά .... γιαυτό πιέστηκα και το χαρτί. Πιστεύω στην εταιρία και θα ανεβαίνει διαρκώς. Ο λόγος που βγήκα είναι ότι πιστεύω ότι άλλα χαρτιά μπορούν ευκολότερα να διπλώσουν και να τριπλώσουν απο τον παπουτσάνη. Έτσι μετά απο ένα 200% και πάνω τον αποχωρίστηκα και πιέσαμε λίγο την μετοχή.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ κύριε Τάκη.Εγω θα μείνω στο καραβάκι παρ' όλο που είναι μαζί σας από το 0.22 προ rvΑλλα χαρτιά όπως?Αν φυσικά θελετε να τα αποκαλυψετε στην παρούσα στιγμή.

      Διαγραφή
    6. Σας ρωτώ όχι μόνο γιατί ηγνώση εμπειρια και εντιμοτητα σας είναι για μένα δεδομενη αλλά και γιατί είμαι ακριβώς της ίδιας φιλοσοφίας ώς προς τις αποδόσεις
      . Απλά για Καραβάκι ΤΕΝΕΡΓ και ιατρικό είμαι αγορασμενος από πολύ χαμηλά και δυσκολεύομαι να αποεπενδυθω μέχρι να εντοπίσω κάτι ανάλογων αποδόσεων.Φριγγο είμαι αγορασμενος στο 70% της θέσης μου και αναμένω χαμηλοτερα η και ψηλοτερα.

      Διαγραφή
    7. Μουζάκη αποχωρησα στο 0.53 προσφατως αφού είχα δώσει τα μισά στο 0.56..Θα τον ξαναδώ χαμηλοτερα αρκετά αν πάει 0.45 και κάτω
      ..

      Διαγραφή
    8. ΔΕΗ έφυγα στα 3 αλλά ΟΛΠ παραμένω γιατί οι Νορβηγοι επιμένουν να είναι αγοραστες. Κάτι ξερουν η κάτι βλέπουν?Μάλλον...

      Διαγραφή
  35. Στις ΗΠΑ η διατραπεζική δεν δουλεύει και FED παρεμβαίνει με overnight.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χθες πήρα θέση στην profile στα 3.20
    Πως σας φαίνεται; ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΣ:
    ΚΟΥΙΖ: Μία μετοχή θα δικαιώσει το προσωνύμιο της. Ακόμα στο… Κανάβεραλ είναι...
    ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΛΜ
      (Μας έχει φάει τη ζωή με δαύτην).

      Διαγραφή
    2. ΣΠΕΙΣ μπρε.. Δεν κατεω καλά Εγγλέζικα αλλά το διάστημα λέγεται έτσι.

      Διαγραφή
    3. Ααα...σόρρυ Γιατρέ!!!Λόγω του Κ...(ανάβεραλ) πάλι εκεί πήγε ο νους μου.
      (Τα σέβη μου!)

      Διαγραφή
    4. Της έριξα μια ματιά,καλή εταιρεία και μάλιστα χωρίς αϋλα-υπεραξίες στα Ίδια -tip που μας το έμαθε ο Δάσκαλος που προσφέρει γνώση απλόχερα-.

      Πλάκα-πλάκα Κ.Ξενοφών (θα δείτε γιατί σας αναφέρω παρακάτω), εγγύηση οι -όπουλοι CEO's (Τασόπουλος-ΠΑΠ,Κωστόπουλος-MEBA,Μανωλόπουλος-ΣΠΕΙΣ)...λέτε να φτιάξουμε το δικό μας δείκτη...?χαχαχα

      Διαγραφή
    5. MEBAKO γνωστή στις παλιές ΕΛΔΕ -και στην δικιά μου τότε- ως ΠΥΡΑΥΛΟΣ

      Διαγραφή
  38. Καλημέρα σε όλους. Μάλλον για τη ΣΠΕΙΣ λέει. Προσοχή όμως. Μην ξεχνάμε ότι έχει κάνει 1.000% άνοδο και μπορεί να ξανακάνει καμιά διανομή στη διαδρομή από 4.5 έως 5,5 (και να έχουμε νέους εγκλωβισμένους όπως σε ΙΚΤΙΝ). Επίσης αυτά με τις αμοιβές ΔΣ για τις 240 συνεδριάσεις!!! σε 1 έτος (με ανάλογη μείωση της κερδοφορίας κατά 500.000 ήταν πολύ αρνητικό για την εταιρία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ερώτηση προς Captain Cook δηλαδή προσδοκεις διπλασιασμό από ιατρικό και δεν προσδοκούσες κάτι από Μουζάκη,φιλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλε μου για ιατρικό περιμένω ένα 50% από εδω και όχι γιατί το μποπαρει ο μμ φυσικά. Για τον Μουζάκη με τις σωστές κινήσεις της εταιρίας πιστεύω ότι μπορεί το 1 ευρώ. Απλά περιμένω λίγο πιο κάτω ένα 10% .

      Διαγραφή
    2. Όπως δεν περιμένω διπλασιασμό για ΤΕΝΕΡΓ η ΟΛΠ εκτός και ο Περιστέρια η οι Κινέζοι βγάλουν λαγούς από το καπέλο τούς.Αλλα ένα 40 με 50 % από εδω ναι.

      Διαγραφή
    3. Ένας φίλος και πολυυυυ παλιά καραβάνα του ΧΑΑ όχι επαγγελματιας αλλά επενδυτής με πινακιδια και όχι με δηλώσεις μου είχε πει όταν του είπα πριν 25 χρόνια ότι θα ασχοληθώ με το ΧΑΑ :Εταιρείες με θεμελιώδη και κέρδη που εισπράττονται(Ότι λέει ο κύριος Τάκης δηλαδή).πάντα ρευστότητα ακόμη και σε ανοδική αγορά συνεχή μελέτη και παρακολουθηση και στο πίσω μέρος του μυαλού σου να έχεις ότι δεν υπάρχει πάτος η οροφή γι αυτό την αγορά μετοχης να την σκέφτεσαι και να την μελετάς 10 φορές την δε πώληση μόνο μια.Τι έχει πετύχει ο συγκεκριμένος φίλος μέχρι σήμερα ?Αποδόσεις που κάποιο από εμάς μόνο στα βιβλία θα διαβάζουμε.

      Διαγραφή
  40. καλημερα!

    αυτη τη στιγμη υπαρχει μετοχη στο χαα, που αν καποιος την αγορασει με margin, απο το μερισμα που θα παρει κ μονο καλυπτει τους ετησιους τοκους του margin.
    δανειζεται δηλαδη με σχεδον μηδενικο επιτοκιο.
    βεβαια αυτο ισχυει μονο αν βλεπει ανοδικα περιθωρια στη μετοχη.κ με την προυποθεση πως καταλαβαινει τι κανει αλλα κ τι ρισκο αναλαμβανει.
    σε καθε αλλη περιπτωση δεν εχει νοημα μια τετοια κινηση.αν δηλαδη βλεπει πτωση μπροστα, ειτε στο χαα, ειτε στη μετοχη, δεν ακουμπαει.
    εχετε καποια ιδεα για το ποια θα μπορουσε να ειναι η μετοχη αυτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τι τοκο είναι το margin φιλε μου?Έχει καποιος ιδεα γιατί δεν έιχα ποτέ?

      Διαγραφή
    2. ας πουμε με 9,5%.
      υπαρχει κ αρκετα λιγοτερο βεβαια αλλα ας υπολογισουμε ενα νουμερο μεγαλο ως περιθωριο ασφαλειας.

      Διαγραφή
  41. 10% ετήσιο επιτόκιο,τόσο ήταν δεν ρώτησα αν μου το μειώσαμε,γιατί είναι λίγα αυτά που πληρώνω κάθε μήνα,ας πούμε για σεπτεμβρ. Πλήρωσα 6 ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετω παιδες... 10% επιτοκιο κ η χρεωση γινεται καθε 3μηνο στην optima..

      Διαγραφή
  42. Είσθε σίγουρος Κύριε Κωνσταντίνε μου..?Σε πόσο κεφαλαιο 6 ευρώ μόνο?Αυτό αντιστοιχεί σε 72ευρώ ..Τόσο έχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. 720 ευρώ ήθελα να γράψω.. Συγνωμη ξέφυγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ενδιαφερεστε να το συζητησουμε δηλαδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πάντως μετοχή με μέρισμα καθαρό 9% αυτή την στιγμή στο ΧΑΑ δεν νομίζω ότι υπάρχει...Αλλά για μένα το margin παρ' όλο που δεν είχα ποτέ αξίζει μόνο εφ όσον είμαστε σε καθαρά ανοδική τάση ανεξαρτητα από τις οποίες βραχυχρονιες διορθώσεις και εφ όσον δεν έχει τα κεφαλαια το παίρνει.Και φυσικά εφ οσον του δώσει γρήγορα μια καλή απόδοση το κλείνει.Απο φίλους που έχουν ασχοληθεί για καιρό με το εν λόγω εγχείρημα ο δανεισμός δεν θα πρέπει σε καμμιά περιπτωση να ξεπερνά το 20% του βασικού χαρτοφυλακίου. Αλλιως κάνει τζιν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Λοιπόν αγοράζω για πέντε μέρες 5000 μετοχών ,οι τόκοι είναι 6,95 ευρώ ,σεπεριοδους έντονης ανόδου για δύο ημέρες 20000 ευρώ οι τόκοι είναι 11,1 ευρώ και μιλάω για margin διημερου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε εντάξει συμφωνώ και εγκρίνω.Αυτο είναι κάτι σαν Τσυν 2 απλά σου δινει την άνεση να μείνεις και λίγο παραπάνω και σου γλυτώνει προμήθειες. Εγώ εννοούσα σε μακροπροθεσμη βάση Μargin Κωνσταντίνε.

      Διαγραφή
    2. Δεν το ξέρω,αλλά με 10% επιτόκιο πρέπει να σαι δίπλα στην διοίκηση της εισηγμένης για να ξέρεις αν και πότε θα την παίξουν,δεν θα το κανά,μου θυμίζουν τα μετοχοδανεια του 1999

      Διαγραφή
  47. Κάνει τζιν...Ο δαίμων του αυτόματου φταιει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Και τελευταίο,συγνώμη κύριε Τάκη που γράφω πολύ και σας βγάζω δουλειά,πήρα την Παρασκευή 300 μυτιληνεο άρα 2760 θα τα πουλήσω τρίτη οι τόκοι ειναι3,1 ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι και για μια πιστολιά σαφως και αξίζει με προσοχή πάντα

      Διαγραφή
  49. Φιλε nikdan την ταπεινή μου γνώμη καταθέτω.Δεν έχω άλλη πρόθεση πέρα από το να βοηθήσω επικοδομητικα και ωφελιστικα την συζήτηση και το αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το πιστευω αγαπητε.
      μολις εγραψα ολοκληρωμενη την σκεψη μου πιο κατω.
      αν εχεις χρονο διαβασε την κ πες μου πως την βλεπεις.

      Διαγραφή
  50. ΟΠΑΠ.

    με αφορμη καποιες πληροφοριες που διαβασα σημερα στην εφημεριδα κεφαλαιο,απο τον αναλυτη Μανο Χατζηδακη σκεφτομαι ακομα πιο εντονα μια επιλογη που εδω κ καιρο με βασανιζει. μια επιλογη με αυξημενο ρισκο.κ αφορα τον οπαπ!

    στην αναλυση του ο κυριος χατζηδακης λεει το εξης:

    για τη χρηση του 2019 ο οπαπ θα δωσει μερισμα+επιστροφη κεφαλαιου ενα ποσο της ταξης των 0,90 ευρω.

    ισως κ οριακα μεγαλυτερο.η διοικηση εχει δηλωσει πως θα επιστρεψει στους μετοχους το συνολο των ελευθερων ταμειακων ροων.

    αυτη τη στιγμη , στην τρεχουσα τιμη της μετοχης η αποδοση αυτη ειναι 9,7%.

    τι σκεφτομαι λοιπον;

    να κανω μια (περιορισμενη) χρηση margin.

    εστω λοιπον οτι εχω ενα χαρτοφυλακιο 1.000 ευρω, καθαρη παντα θεση.

    κ κανω χρηση margin.

    αγοραζω λοιπον μετοχες οπαπ αξιας 300 ευρω.

    γι αυτα τα 300 ευρω θα πληρωσω τοκους 29 ευρω.

    αλλα θα παρω κ μερισμα 29 ευρω.

    επομενως τους ετησιους τοκους θα τους καλυψω απ το μερισμα.

    αρα σε περιπτωση που η μετοχη δωσει καποια ανοδικη κινηση, η διαφορα αυτη θα μου μεινει ως καθαρο κερδος, χωρις να εχω διαθεσει στην ουσια νεα κεφαλαια.

    αν για παραδειγμα αγορασω τη μετοχη σημερα στα 9,26 κ σ ενα χρονο την πουλησω στα 10, η διαφορα αυτη θα ειναι καθαρο κερδος χωρις να εχω διαθεσει καθολου νεα κεφαλαια.εχω καποιο σοβαρο περιθωριο χρονου δηλαδη.

    οι τοκοι θα πληρωθουν απ το μερισμα οπως ειπαμε.
    η μετοχη δινει προμερισμα.πραγμα που σημαινει οτι μπορει πιο ευκολα να καλυψει την διαφορα που προκυπτει απ την αποκοπη.

    ειναι μια σκεψη που την δουλευω εδω κ λιγο καιρο, αλλα ακομα δεν εχω αποφασισει κατι.

    βεβαια, για οποιον δεν ξερει τι ειναι στην ουσια το margin , καλυτερα να μην ασχοληθει καθολου.

    μιας κ σε περιπτωση που η αγορα παει αναποδα, το κοστος μπορει να ειναι πολυ μεγαλο.

    περαν του οτι παντα υπαρχει ο κινδυνος να γινει καποια ανατροπη στο υπολοιπο χαρτοφυλακιο του κ αυτο να χαλασει τις σταθμισεις στα περιθωρια margin.

    για οποιον δηλαδη δεν εχει ασχοληθει κ δεν εχει εμπειρια απο margin, καλυτερα να μην κανει τιποτα τετοιο.

    αλλωστε κ το μερισμα που διαβαζουμε, της ταξης του 0,90 ευρω, ειναι μια εκτιμηση.δεν ειναι σιγουρο δηλαδη.

    για οποιον ομως εχει διαθεση να αυξησει λιγο το ρισκο,κ με την προυποθεση πως καταλαβαινει τι κανει, νομιζω πως αξιζει ο κοπος.
    ειναι αυτονοητο πως για να κανει καποιος μια τετοια πρεπει να βλεπει ανοδικα περιθωρια στον οπαπ.αλλιως μια τετοια κινηση δεν εχει νοημα...
    μπορει να την κανει λοιπον με σχδον μεδενικο κοστος δανεισμου.

    τι λετε εσεις;


    (εγραψα αυτη τη σκεψη κ αλλου, για να δω κλιμα κ αντιδρασεις....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρη πριν κανα 10ημερο εκλεισα το μαρτζιν ανοιχτο τη τελευταια 3ετια.. θελει ανοδικη αγορα κ επιλεγμενα χαρτια μιας που μπορει να εχεις οπαπ αλλα αν αλλα χαρτια παρουν τη κατηφορα χτυπας margin call κ μετα ή βαζεις κασερι ή πουλας τζαμπα... θελει πολυ προσοχη γενικα κ γρηγορες κινησεις αν η αγορα δεν ειναι ανοδικη.. το μερισμα που λες μαλλον για τυρακι το βλεπω αλλιως πας για πενταροδεκαρες... καλη συνεχεια..

      Διαγραφή
    2. μα βασικη προυποθεση ειναι να πιστευεις οτι η μετοχη με τη βοηθεια της αγορας θα δωσει καποια καλη αποδοση.απο κ κει κ περα σιγουρα η χρηση margin εχει αυξημενο ρισκο.γι αυτο κ εγραψα πως ειναι μονο για οποιον καταλαβαινει τι ακριβως κανει.

      για να χτυπησει margin call σημαινει πως κατι στραβωσε πολυ.ειτε εκανε καποιος πολυ μεγαλι ανοιγμα, στο 100% του margin περιθωριου δηλαδη, ειτε η αγορα καταρρευσε.

      περιμενω κ αλλες αποψεις παντως....

      Διαγραφή
    3. Μα το margin δεν αφορα μια μετοχη αλλα ολο το χαρτοφυλακιο.. δλδ πχ αν ειχες φολι με margin πουλας ολο το υπολοιπο χαρτοφυλακιο να ξεχρεωσεις... απλα ειναι..

      Διαγραφή
    4. το ιδιο λεμε...
      γι αυτο κ οταν γραφω πως κατο στραβωσε πολυ εννοω ολοκληρο το χαρτοφυλακιο.

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ με τον κύριο Rouanos.Απλα αν φίλε nikdan θες να παρεις το ρισκο του margin υπομονή και θα βρεις σε κάποια πτώση υποτιμημενα χαρτια που να αξίζουν την αναλογία ρίσκου απόδοσης.

      Διαγραφή
    6. με ενδιαφερει η συγκεκριμενη περιπτωση λογο του οτι οι τοκοι καλυπτονται απ το μερισμα.
      κ γιατι πιστευω οτι η μετοχη εχω περιθωρια ανοδου.ειναι δανεισμος με 0% επιτοκιο δηλαδη.
      απο κει κ περα, σε γενικες γραμμες δεν με ενδιαφερει η χρηση margin.
      μιλαω μονο για τη συγκεκριμενη περιπτωση.τιποτα παραπανω αγαπητε.

      Διαγραφή
    7. Φίλε μου σε μια μετοχή που έχεις προσδοκώμενη απόδοση 10% και μεταβλητότητα της αγοράς 30%, υπάρχει πάνω από 5% πιθανότητα κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο έτος η τιμή της μετοχής να αγγίξει ένα επίπεδο -40% από τα τρέχοντα επίπεδα. Οπότε η άποψη μου είναι ότι αν παίζεις με λεφτά που μπορείς να αναπληρώσεις γρήγορα από το εισόδημα σου τότε ΟΚ μπορείς να ρισκάρεις και να τζογάρεις. Αν παίζεις με λεφτά που τα έχεις μαζέψει σε βάθος δεκαετιών τότε είναι αυτοκτονία να δράσεις έτσι.

      Διαγραφή
    8. Ετσι Captain Cook περιμενεις κ βρισκεις καλα χαρτια στις διορθωσεις κ τα marginaris.. το μερισμα ειναι τυρακι.. Δημητρη γιατι δεν αγοραζεις δλδ ελλακτωρα που σ αρεσει αν δε κανω λαθος ? Ειναι κ ενα 25% κατω απ τα ψηλα..

      Διαγραφή
    9. Κυριοι δεν αγοραζουμε ποτε με δανεικά .... αγοραζουμε παντοτε τοις μετρητοίς.
      Αυτά τα μαρτζιν ειναι μεγαλες ξελογιαστρες ....

      Διαγραφή
    10. Τακη ακριβως.. αποψη μου μαρτζιν κ παραγωγα ειναι μονο εργαλεια κ τπτ αλλο... οποιος τα δει με διαφορετικο ματι απληστια κλπ παει για φουντο.. καλη συνεχεια κ καλη επιτυχια στο φιλο nikdan..

      Διαγραφή
    11. rouanos

      ελλακτωρ εχω ηδη θεση.
      margin μιλαω μονο για τη σγκεκριμενη περιπτωση...για καμια αλλη.

      (το δημητρης πως σου ηρθε αγαπητε?)

      Διαγραφή
    12. Παράγωγά φίλε Rouanos παίζω και εννοώ παίζω όχι επενδυω μόνο και μόνο σε βαθιά γυρισματα οπως όπως πχ του περασμενου Αυγούστου αγοραζοντας ΤΕΝΕΡΓ στο 6.60 και τους τα φορτωσα στην κεφαλα του στο 7.15 και μετά καραμπινα για το επόμενο. Αυτό 2-3 φορές τον χρόνο και πάπαλα.Αλλιως κάηκε η γούνα μας.

      Διαγραφή
  51. Φίλε μου θα σου πω την γνώμη μου εφ όσον με ρωτας καλή τη πίστη:Πιστεύω και το κάνω πως στις χρηματαγορες πρέπει να εχουμε πιο απλή και καθαρή προσέγγιση στην οποία ανάλυση σκέψη και τελικα τοποθετηση αγορά μετοχών.Υπαρχει μια σοφή συμβουλή που την αναφέρει συχνά ο Κύριος Τάκης Υπομονή και μελέτη.Δεν χρειάζεται να είναι η Χ μετοχή όπως Ελπε καλή ώρα που θα σε βάλει στην διαδικασία να αναλωθεις και να εμπλακεις στην διαδικασία του margin .Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαινεις έστω και αν δεν συμφωνεις τι θέλω να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καταλαβαινω κ συμφωνω.
      απλα στη συγκεκτιμενη περιπτωση ισως αξιζει να παω κοντρα.

      δεν εχω αποφασισει ακομα, το σκεφτομαι.

      Διαγραφή
  52. προχειρο συμπερασμα απ τις μεχρι τωρα απαντησεις που πηρα:

    η αγορα ειναι υπομοχλευμενη για την ωρα.
    κ σχεδον ολοι ειναι αρνητικοι σε μια τετοια κινηση στον οπαπ.

    αυτη την εικονα πηρα κ απο αλλου που εγινε συζητηση για το θεμα αυτο στον οπαπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε είμαι τόσο θετικός για τον ΟΠΑΠ που δεν καταλαβαίνω την ανάγκη του margin. Το οποίο αισθάνομαι να δίνει μια οσμή κερδοσκοπίας σε μια απ΄τις ασφαλέστερες επιλογές του ταμπλό στην παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία χάρις στην κίνηση-δώρο του Τσέχου (ΔΠ στα 9,12).

      Θεωρώ υπερβολική την άποψη για μέρισμα 0,90. Σύμφωνα με δηλώσεις του managment δεν θα έχουμε καν επανάληψη της περσινής συμπεριφοράς (συνολικό μέρισμα πολλαπλάσιο της καθαρής κερδοφορίας). Πιθανότερο βλέπω κάτι κοντά στα 0,50 ευρώ/μετοχή που δεν με χαλάει καθόλου. Ας μην ξεχνάμε ότι προσεχώς θα χρειαστούν κεφάλαια για την ανανέωση-επέκταση της 10ετούς σύμβασης με το Ελλ. δημόσιο (όπου η Eurobank ΑΧΕ πιθανολογεί τίμημα ευχάριστη έκπληξη για την εταιρεία)

      Θεωρώ μικρή την πιθανότητα να χάσει κάποιος χρήματα εάν αποφασίσει ν΄ακολουθήσει την σκέψη σου...προσωπικά όμως προτιμώ (ή σωστότερα προτίμησα για το χαρτοφυλάκιο μου) να πουλήσω άλλες θέσεις και να "χτίσω" ΟΠΑΠ τον Οκτώβριο.

      Διαγραφή
    2. Κύριε hippy τι σας κάνει τόσο αισιόδοξο για τον ΟΠΑΠ;εμένα με φοβίζει που δίνει μερίσματα μεγαλύτερα από την κερδοφορία της και φορτώνετε δάνεια,όταν λειτουργήσει το καζίνο στο Ελληνικό θα δει μεγάλο ανταγωνισμό από τους εκεί κουλοχερηδες,δηλαδή τι περιμένετε από την τιμή της;

      Διαγραφή
    3. hippy αγαπητε, δεν κανεις λαθος.αυτη η κινηση ειναι κερδοσκοπικη με ολη τη σημασια της λεξης.


      με βαση τα αποτελεσματα 6μηνου αλλα κ με δεδομενη τη δεσμευση της διοικησης πως θα μοιρασει στους μετοχους το συνολο των ελευθερων ταμειακων ροων, τα μετρητα που θα παρουν οι μετοχοι νομιζω θα ειναι αυξημενα σε σχεση με τη χρηση του 2018.

      απο κει κ περα στις αγορες ολα πιθανα ειναι.εξασφαλιση στην κερδοσκοπια δρν υπαρχει...

      απλα νομιζω πως η συγκεκριμενη περιπτωση, ισως να αξιζει το ρισκο.

      Διαγραφή
    4. Ελάτε τώρα κ. Κωνσταντίνε εσείς δεν φοβάστε να τζογάρετε στο ταμπλό με margin 2-5 ημέρες και φοβάστε την επένδυση σε τρέχουσες τιμές στον ΟΠΑΠ (αστειεύομαι)

      Σοβαρεύομαι...ο δανεισμός του ΟΠΑΠ κατά βάση έγινε για πληρωμή των αποκλειστικών συμβάσεων (VLTs) κι εξοπλισμό των πρακτορείων δλδ επενδύσεις. Ο δανεισμός στα τελευταία αποτελέσματα ήταν 459 εκ. (καθαρός δανεισμός 410 περίπου όσο και τα  EBITDA 353,6 εκ.ή τα 2/3 των μικτών κερδών 606 εκ.).  Ως προς το Ελληνικό μήπως παραπάτε μακρυά? Πρώτον θέλει πάνω από 3 χρόνια για να λειτουργήσει το καζίνο, δεύτερον απευθύνεται σε άλλο κοινό (άλλη εισηγμένη θα πρέπει να ανησυχεί) και τρίτον που ξέρετε ότι δεν θα υπάρξει κάποιας μορφή συνεργασία με τον ΟΠΑΠ?

      Ωστόσο από τη στιγμή που η εταιρεία σας φοβίζει το πρόβλημα σας λύνεται εύκολα. Απλά μην επενδύσετε, προτιμήστε κάτι άλλο.

      Διαγραφή
    5. Το φοβαμε έχει την έννοια ,ότι δεν βλέπω φοβερές αποδόσεις,εδώ έχω ιντκα και ινκατ,τι να φοβηθω αλλο

      Διαγραφή
    6. Σύντεκνε Κωνσταντίνε πας μακριά. Σε 18 μήνες θα γυρίζουν οι μπίλιες και οι κουλοχεριδες στο Μαρούσι.

      Διαγραφή
    7. Δεν μου αρέσει να κριτικάρω τις θέσεις των άλλων. Για το μ/μ ωστόσο θα κάνω μια μικρή εξαίρεση...τα βασικά έργα της ΙΝΚΑΤ, τις συμβάσεις με την Fraport τις πήρε σκοτωμένες, πιθανά οριακά ζημιογόνες εταιρεία...από που θα βγάλει κέρδη, πότε θα δώσει μέρισμα προσωπικά αγνοώ...

      Πρόπερσι (Δεκ/17) έκανε ΑΜΚ 5ν/1π με 0,50 ευρώ/μετοχή...μπήκαμε στην αύξηση (μας κόστισε 0,60), την δώσαμε στα 2πλά, μια χαρά...εάν είχε αξία το χαρτί γιατί η εταιρεία δεν έκανε την ΑΜΚ ψηλότερα, πχ στο 1 ευρώ? Συνεπώς θα σας πω τη γνωστή ρήση του αντιπαθητικού Ολι Ρεν... «καλό κουράγιο Έλληνες» (με ειλικρινή μικροεπενδυτική συμπαράσταση)

      Διαγραφή
    8. Συμφωνώ μαζί σουλογω γενικού κλίματος πιθανόν να υπεραποδωσει χρηματιστηριακά,μέρισμα μετά στην επόμενη ζωή.Γιατρε τι γνωρίζεις για το καζίνο στο Μαρούσι με τον Λασκαρίδου νομίζω,έχω καιρό να διαβάσω κάτι σχετικο

      Διαγραφή
    9. Περιβαλλοντικη και κυκλοφοριακή μελέτη έχουν πάρει το ΟΚ λογικά 2020 αρχίζουν τα έργα.

      Διαγραφή
  53. Θέλω να ρωτήσω την γνώμη των πιό έμπειρων για τα ETF ProShares UltraShort S&P 500 που σορτάρουν τον s&p? Δεν είναι χαμηλώτερου ρίσκου από τα παραάγωγα που πρέπει να κλείνεις θέσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Επίσης ενα ακόμα ΕΤF που είχε παρουσιάσει το capital πριν βδομάδες Quadratic Interest Rate Volatility & Inflation Hedge ETF, με κωδικό στο ταμπλό IVOL, το οποίο έχει σχεδιαστεί ως ασπίδα έναντι του πληθωρισμού και της ύφεσης. Τι γίνεται με της χρεώσεις σε αυτά τα προιόντα. Ποιά είναι η πολιτική τους. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν παίζω σε αυτά τα ETF αλλά κατά την γνώμη μου πρέπει να προσέξεις το εξής. Καταρχήν το ETF είναι με πολλαπλασιαστή -2 και έξοδα 0.89%. Στην περιγραφή επισημαίνει ότι

      Due to the compounding of daily returns, ProShares' returns over periods other than one day will likely differ in amount and possibly direction from the target return for the same period.

      Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν πχ πάει την μια μέρα από το 100 στο 90 και την άλλη μέρα ξαναγυρίσει στο 100 τότε έχεις την μια μέρα κέρδος 20 και την άλλη μέρα ζημιά 22,2 και ας ξαναγύρισες στο ίδιο σημείο. Υπάρχουν και κάποιοι σχετικά μικροί κίνδυνοι ότι την στρατηγική αυτή την εφαρμόζει με συμβόλαια swap με κάποιες τράπεζες οπότε αν πχ ξαναείχαμε το 2008 και το swap αυτό το είχε υπογράψει με καμιά lehman προφανώς θα είχες κερδίσει αλλά δεν θα τα έβλεπες τα κέρδη. Για το δεύτερο δεν διάβασα την περιγραφή τι κάνει οπότε δεν εκφράζω γνώμη.

      Διαγραφή
    2. Κύριε hippy και εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τι περιμενετε από την τιμή του ΟΠΑΠ σε ποσοστό απόδοσης? Γιατί όχι ΜΥΤΙΛ Η ΤΕΝΕΡΓ πχ?Σαφώς και είναι καλή επιλογή δεν αντιλεγω.Ομως νομίζω ώς προς την δυναμικη αναπτυξης υπολείπεται των δυο άλλων. Και από ότι έχω καταλαβει όσο σας διαβάζω είστε από τους επανδυτες που τον ενδιαφέρει το groouth μιας εταιρείας που επενδύει μακροπροθεσμα.Οσο για Κοκκαλη συντασσομαι και εγώ μπήκα και στο δίπλωμα την έκανα κανονικά.

      Διαγραφή
    3. Ρωτώ γιατί όπως έχω γράψει έχω πολύ ρευστό και θέλω να τοποθετηθώ ξανά προσεχως.Επισης θα ήθελα την γνώμη σας για ΟΛΠ και οποιου αλλου φίλου.Εχω θέση και μάλιστα μεγάλη στο υπάρχον χαρτοφυλακιο μου είναι το 35%μετα το άδειασμα που έκανα λίγο πριν την προσφατη πτώση .

      Διαγραφή
    4. ΟΛΠ αγορασμενος απο τα 15.50 λίγα και τα πολλα στο 18 όταν και το ανεφερα στους φίλους του μπλογκ .Βέβαια εντυπωση μου έκανε που κάνεις δεν ασχολείστε. Πάντως οι Βίκινγκς την αγαπούν πολύ εως πάρα πολύ....

      Διαγραφή
    5. Κύριε Cook απ΄ότι βλέπω είστε πρωινός τύπος. Καλό για εσάς αυτό.

      Ο καλός συνάδελφος και φίλος κ. Νίκος Τ είχε αναφέρει στο παρελθόν στο μπλογκ την εύστοχη ατάκα "όλοι θυμόμαστε τι έχουμε γράψει εμείς-ελάχιστοι τι έχουν γράψει οι άλλοι". Υπάρχουν πρόσφατες αναφορές για τις βασικές εταιρείες που εκτιμώ τις προοπτικές κι επενδύω...ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ η βασική μου τριάδα (τς τς τς πόσο κουραστικός γίνεσαι βρε Χίππη). Τώρα παίρνω το δώρο του Τσέχου (χρόνος και τιμή) και με τον ΟΠΑΠ την αυξάνω σε τετράδα. Δεν βάζουμε όλα τ΄αυγά στο ίδιο καλάθι, έτσι δεν είναι? 

      Που αποβλέπω? Να μην χάσω φυσικά.

      Διπλώσατε μας λέτε στα Κοκκαλόχαρτα, πουλήσατε το λιμάνι στα ψηλά και ρωτάτε εμένα να σας δώσω στόχους? Μάλλον εγώ θα έπρεπε να ρωτώ εσάς.

      (Αν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε παλαιά σχόλια-πριν το 2018- θα δείτε ότι Λιμάνια, Νερά, Ενέργεια είναι βασικές επιλογές όχι μόνο δικές μου αλλά και άλλων σωματοφυλάκων του μπλογκ...σε άλλες, αρκετά μικρότερες, τιμές βέβαια)

      Διαγραφή
    6. Ωραίος ο κύριος hippy,κανά μικρό κοιτάτε;λίγο για την αδρεναλινη

      Διαγραφή
    7. Ο κ. Τάκης προχθές μας θύμισε πως είχαμε γενέθλια απ΄την κατάρρευση της Λαυρεωτικής εν μια νυκτί, όπως και τα -8% καθημερινά κλειδώματα της Θεσσαλικής μετά απο ΑΜΚ αφου προηγομένως την ειχαν πάει στα υψη για να πετύχει η ΑΜΚ. Νομίζετε ότι ήσαν απλά ηλίθιοι όσοι είχαν επενδύσει σε δαύτη? Όχι βέβαια, απλά ημιμαθείς και εύπιστοι. Οι σομόν εφημερίδες της εποχής (αντίστοιχοι μ/μ) έγραφαν συνεχώς για την μεγάλη ακίνητη περιουσία (εργοστάσιο, αποθήκες, οικόπεδα) στην περιοχή "Οινόπνευμα" της Θεσσαλικής. Σας θυμίζει κάτι αυτό? (ΚΛΜ? ΜΟΥΖΚ? ΝΑΥΠ? ΕΚΤΕΡ? ΙΝΚΑΤ κλπ κλπ)...μία-δυο θα βγουν οι άλλες θα εγκλωβίσουν...όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Προσωπικά θεωρώ την περίοδο ιδανινή για να καθαρίσουν οι παλιοί την αποθήκη τους.

      Ποστάρω μια ιστορία που διηγήθηκε ο πρωταγωνιστής σε μια ταινία ("παιχνίδια μνήμης")

      Δυο κυνηγοί βρίσκονται στο δάσος όταν ξαφνικά ακούνε ένα βρυχηθμό...γυρίζουν και  βλέπουν σε απόσταση 250 μέτρων μια αρκούδα...ο πρώτος γονατίζει, σταυρώνει τα χέρια και προσεύχεται...ο άλλος γονατίζει κι αρχίζει να δένει καλά τα κορδόνια στα παπούτσια του.
      -Μα καλά, του λέει ο πρώτος, πιστεύεις θα τρέξεις πιο γρήγορα απ΄την αρκούδα?
      -Όχι, του απαντάει ο άλλος, θέλω να τρέξω πιο γρήγορα από εσένα.

      Νομίζω θα μπορούσε να δείχνει ανάγλυφα και το σκηνικό των αγορών. Ως προς τα μικρά της αδρεναλίνης δένουμε καλά τα κορδόνια μας.

      Διαγραφή
  54. Captain εμένα Μ αρέσουν οι προοπτικές που έχει ο Μυτιληναίος,πιστεύω σε λίγα χρόνια θα ναι αγνώριστος,ο αδμηε είναι μια καλή συντηρητική επιλογή,τράπεζα Ελλάδος ίσως έχουμε καμμιά έκπληξη και να μην έχουμε μηδέν ρίσκο,αυτά Μ αρέσουν,επίσης η ευπικ με βάση την κερδοφορία ,το μερίδιο αγοράς της καιη Εθνική ασφαλιστική θα πουληθεί το 80% της εκατό 800 εκατομμ,πόση κεφαλαιοποίηση πρέπει να ζει η ευπικ;σε συνδυασμό με το τι έχετε στον κλάδο,τρίτος πυλώνας κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Εμένα πάλι με συναρπάζει η επιστημονική προσέγγιση του κου hippy. Είμαι απολύτως σύμφωνος μαζί του. Όπως έλεγε μια παλιά διαφήμηση : Αυτές ξέρετε αυτές εμπιστεύεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κε Hippy, Ηλία, είσαι φοβερός..............απλά, πολύ σεβασμό προς το πρόσωπό σας, τίποτα άλλο........αψεγάδιαστος.......όλα με αιτιολογία, χωρίς φανφάρες και στοιχεία επίδειξης και κομπασμού, εύγε.............Θα μου πεις,.......... δάσκαλος μια ζωή.......εύγε και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Να βάλω και εγώ το ερώτημα μου σχετικά χωρίς να διαφωνώ για την εταιρεία ΜΥΤΙΛ να μην ξεχνάμε και την μπουρμπούλια έτσι για την τάξη απλά όσοι είχαν τα τσιράκια τους γλύτωσαν βλέπε Βαγγέλη βλέπε Κυριακου και άλλους και οι πιο αδύναμοι την πλήρωσαν τη νυφη που λένε στο χωριό μου.Χαιρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τι θυμασε ρε φίλε,ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ,μου θυμίζεις τα νιάτα μου,ΧΑ,χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂