Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Upstart - Επανάσταση στον τρόπο έγκρισης των δανείων

Upstart  .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό UPST ... εδώ ....
Αριθμός μετοχών : 81.957.413 μετοχές


Presentation Upstart ... εδώ ...

Investor UpStart ... εδώ ...


Η Εταιρεία ολοκλήρωσε την IPO της την 16η Δεκεμβρίου 2020, όπου εξέδωσε και πούλησε 12.000.000 μετοχές της κοινής μετοχής της σε τιμή δημόσιας διάθεσης 20 δολάρια ανά μετοχή. Επίσης πουλήθηκαν 3.015.690 μετοχές από ορισμένους παλαιούς μετόχους της Upstart. Τα έσοδα από την IPO ανήλθαν σε 240 εκατομμύρια δολάρια. 

Η μετοχή κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης άνοιξε στα 26 δολάρια, έφτασε στο υψηλό των 30,01 δολαρίων και τελικά έκλεισε στα 29,47 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 47,35%.

Στις 13 Απριλίου 2021 ολοκληρώθηκε μια επιπλέον προσφορά 2.300.000 μετοχών (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος αγοράς από τους αναδόχους 300.000 μετοχών) που διατέθηκαν στα 120 δολάρια. Η Εταιρεία έλαβε καθαρά έσοδα ύψους 263,9 εκατομμύρια δολάρια μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και των προμηθειών αναδοχής.

Στις 20 Αυγούστου 2021, η UpStart συγκέντρωσε 661,3 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας προσφοράς ομολόγων.
Το επιτόκιο καθορίζεται σε 0,25% και οι τόκοι θα καταβάλλονται κάθε 6μηνο. Τα ομόλογα θα λήξουν το 2026 και θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές στην τιμή των 285,26 δολάρια ανά μετοχή.

Πιο συγκεκριμένα κάθε 1.000 δολάρια κεφαλαίου θα είναι μετατρέψιμα σε 3,5056 μετοχές  Upstart που ισοδυναμεί με τιμή μετατροπής περίπου 285,26 δολάρια ανά μετοχή. 

Τα καθαρά έσοδα από την πώληση των Ομολογιών ήταν περίπου 645,5 εκατομμύρια δολάρια μετά την αφαίρεση του κόστους έκδοσης χρέους.

Τα ομόλογα λήγουν στις 15 Αυγούστου 2026, εκτός εάν έχουν εξαργυρωθεί, επαναγοραστεί ή μετατραπεί νωρίτερα. Η Upstart δεν μπορεί να εξαργυρώσει τα χαρτονομίσματα πριν από την 20 Αυγούστου 2024. Η Upstart μπορεί να εξαργυρώσει σε μετρητά όλα ή οποιοδήποτε μέρος των χαρτονομισμάτων, κατά την επιλογή της, την 20 Αυγούστου 2024 ή μετά, εάν η τελευταία αναφερόμενη τιμή πώλησης της κοινής μετοχής της Upstart έχει τουλάχιστον 130% της τιμής μετατροπής που ισχύει τότε για τουλάχιστον 20 ημέρες διαπραγμάτευσης (είτε συνεχόμενες είτε όχι) κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε περιόδου 30 διαδοχικών ημερών διαπραγμάτευσης. Επομένως, εάν τελικά μετατραπούν τα ομόλογα σε μετοχές θα εκδοθούν 2,318 εκατομμύρια μετοχές UpStart.


Η Upstart Network, Inc. ιδρύθηκε στο Delaware το 2012, ενώ αναδιαρθρώθηκε ως Upstart Holdings, Inc. τον Δεκέμβριο του 2013 και έγινε η εταιρεία συμμετοχών της Upstart Network, Inc. Η Εταιρεία αυτή τη στιγμή λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει έδρα το Σαν Ματέο της Καλιφόρνια και το Κολόμπους του Οχάιο. 

Η Upstart Holdings, Inc. λειτουργεί μια πλατφόρμα δανεισμού τεχνητής νοημοσύνης (AI) που βασίζεται σε σύννεφο. Η πλατφόρμα της εταιρείας συγκεντρώνει τη ζήτηση των καταναλωτών για δάνεια και μέσω της δυνατότητας της τεχνητής νοημοσύνης συνδέει τους καταναλωτές με τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές.

Η Upstart βοηθά τους καταναλωτές να λάβουν προσωπικά δάνεια, συνδέοντάς τους μέσω μιας κοινής πλατφόρμας δανεισμού AI, με τράπεζες και με πιστωτικές ενώσεις με τις οποίες συνεργάζεται.
Η πλατφόρμα της Upstart χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει την καταλληλότητα του δανείου
Χρησιμοποιεί μεταβλητές όπως η απασχόληση και η εκπαίδευση για να προβλέψει την πιστοληπτική ικανότητα ενός καταναλωτή.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και πως χρησιμοποιείται στη χορήγηση δανείων;
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι παρά ένας προγνωστικός αλγόριθμος. Μελετάει δεδομένα, μεταβλητές και κάνει μια πρόβλεψη. Ένα γραμμικό μοντέλο παλινδρόμησης είναι μια πρώιμη έκδοση AI.
Ωστόσο οι μεταβλητές δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και δεν είναι γραμμικές. Κάθε χορήγηση ενός δανείου είναι ένα πρόβλημα πρόβλεψης. Με τη βοήθεια της μηχανικής εκμάθησης που απορροφά πολλά δεδομένα, μεταβλητές, ιστορικό αποπληρωμής και έχει νόημα για πολλά μοτίβα δίνεται η απάντηση ποιος δανειολήπτης θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο του.


Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη της UpStart και αν αντιγράφεται;
Ας φανταστούμε ;ένα μεγάλο υπολογιστικό φύλλο, όπου οι στήλες είναι οι 1600 μεταβλητές που διαθέτει η πλατφόρμα Upstart και με πολλές σειρές δεδομένων ιστορικού αποπληρωμής. Αυτό το μεγάλο υπολογιστικό φύλλο μπορεί ο οποιοσδήποτε να το κατασκευάσει.  Όλα τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν πολλές σειρές δεδομένων ιστορικών αποπληρωμής. Όμως δεν έχουν τις στήλες. Έχουν μόνο τις σειρές, δεν έχουν τις μεταβλητές. Θα μπορούσαν να ζητήσουν να τους κατασκευάσουν τις μεταβλητές, όμως αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται άμεσα και εύκολα. Πολλοί θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν την UPST καθώς βλέπουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά η εταιρεία είναι πολύ μπροστά γιατί αυτό κάνει εδώ και 8 χρόνια. Ακόμη και χιλιάδες άνθρωποι με διδακτορικά να μαζευτούν, δεν μπορούν να κατασκευάσουν τον αλγόριθμο, καθώς χρειάζεται πολύ χρόνος για να συλλεχθούν τα δεδομένα και να εκπαιδευτούν τα μοντέλα.

Όσο περισσότερες στήλες και σειρές έχει ο αλγόριθμος τόσο εξυπνότερη είναι η πλατφόρμα.
Όσο μεγαλύτερο αρχείο καταγραφής έργων υπάρχει και εφαρμόζεται η μηχανική μάθηση τόσο η απάτη της λήψης δανείων γίνεται αποτρεπτική και η πρόβλεψη αποπληρωμής των δανείων γίνεται όλο και πιο έγκυρη.

H Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ίσως η πιο ανατρεπτική τεχνολογία που ακόμη δεν έχει κατανοήσει ο κόσμος. Η Upstart βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Upstart είναι μια εταιρεία FinTech. Η Upstart χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την πρόσβαση των καταναλωτών στην πίστωση. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν διάφορα μοντέλα πίστωσης. Λαμβάνουν υπόψη περίπου 8-30 μεταβλητές για να αποφασίζουν ποιος πληροί τις προϋποθέσεις για ένα δάνειο και να καθορίσουν το επιτόκιο. Η πλατφόρμα της Upstart καταγράφει περισσότερες από 1600 μεταβλητές και παραπέμπει σε όλα αυτά τα διαφορετικά σημεία δεδομένων με συμβάντα αποπληρωμής. Έχει 10,5 εκατομμύρια συμβάντα αποπληρωμής αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιεί ως βάση αναφοράς.

Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια πληρωμή, το AI της πλατφόρμας γίνεται λίγο πιο έξυπνο και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι η πλατφόρμα της UpStart μειώνει τα ποσοστά απωλειών κατά περίπου 75% ενώ διατηρεί σταθερά τα ποσοστά έγκρισης.

Τι είναι η βαθμολογία FICO;
Η βαθμολογία FICO είναι μια πιστωτική βαθμολογία που δημιουργήθηκε από την Fair Isaac Corporation (FICO).  Οι δανειστές χρησιμοποιούν τη FICO βαθμολογία για τους δανειολήπτες, μαζί με άλλα στοιχεία και πιστωτικές εκθέσεις ώστε να αξιολογήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο και να καθορίσουν εάν θα επεκτείνουν την πίστωση. Οι βαθμολογίες FICO λαμβάνουν υπόψη δεδομένα σε πέντε τομείς για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας, όπως ιστορικό πληρωμών, τρέχον επίπεδο χρέους, τύποι πιστώσεων που χρησιμοποιήθηκαν, διάρκεια πιστωτικού ιστορικού και νέοι πιστωτικοί λογαριασμοί.


Η πλατφόρμα της UpStart έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει μοντέλα κινδύνου AI και να επαληθεύει τους περισσότερους πελάτες χωρίς να χρειαστεί να υποβάλλονται έγγραφα. Αυτά τα μοντέλα κινδύνου, επαληθεύουν αυτόματα όσα μπορούν άμεσα να ελεγχθούν και εξετάζουν ποια είναι η πιθανότητα όλα τα υπόλοιπα να είναι ψέματα. Αυτό είναι μία βαθμολόγηση κινδύνου. Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, διπλασιάζει το ποσοστό μετατροπής δανείων, έναντι μιας χειροκίνητης διαδικασίας όπου πρέπει να μεταφορτωθούν έγγραφα και ανακαλύπτει με καλύτερους όρους την απάτη.

Μάλιστα μία τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η UpStar εξάλειψε όλες τις απαιτήσεις του FICO, που δείχνει την αποδοχή της τεχνολογίας της πλατφόρμας.
Η βαθμολογία FICO θεωρείται ως προστατευτική δικλείδα. Συνήθως, δεν χορηγούνται δάνεια κάτω από 700 FICO. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι ότι αργότερα θέλουν να δώσουν περισσότερα, δάνεια και κατεβάζουν το FICO. Όμως για πρώτη φορά στη σύγχρονη οικονομική ιστορία μια τράπεζα έδωσε δάνειο χωρίς να ζητήσει βαθμολογία FICO. Χαλαρώνουν τα παραδοσιακά μοντέλα και αυτό είναι η επιβεβαίωση πως υπάρχει εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη της UpStart.

Σύμφωνα με έρευνα της UpStart μόνο το 48% των Αμερικανών έχουν πρόσβαση σε δάνεια premium, παρά το γεγονός ότι το 80% από αυτούς δεν έχουν αθετήσει ποτέ κάποιο πιστωτικό προϊόν.
Με την τεχνητή νοημοσύνη που καθορίζει την καταλληλότητα του δανείου, η εταιρεία επιδιώκει να δώσει νέα πνοή στην αγορά δανεισμού, η οποία έχει μείνει στάσιμη.
H Upstart Holdings υποστηρίζει ότι η διαδικασία τεχνητής νοημοσύνης της επιτρέπει να αναζητήσει ένα ευρύτερο φάσμα δανειοληπτών που δεν είναι επιλέξιμοι για δάνεια premium.

Με ένα πιο έξυπνο πιστωτικό μοντέλο, οι δανειστές θα μπορούσαν να εγκρίνουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό δανειοληπτών, με λιγότερες χρεοκοπίες.
Η πλατφόρμα της Upstart μπορεί σχεδόν να τριπλασιάσει τα ποσοστά έγκρισης, διατηρώντας σταθερά τα ποσοστά απώλειας.

Η βιομηχανία χορήγησης  δανείων είναι ώριμη για αναστάτωση και είναι ξεκάθαρο πως ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι πρακτικές δανεισμού. Χορήγηση προσωπικών δανείων με βάση τις βαθμολογίες FICO είναι ξεπερασμένες πρακτικές. Η Upstart ελέγχει τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη μέσω της πλατφόρμας της βασιζόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να καταλήξει εφόσον υπάρχει κίνδυνος.

Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, το εργασιακό ιστορικό, ακόμη και η περιοχή εργασίας είναι κάποιες από τις μεταβλητές της UpStart που καθορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη.
Η πλατφόρμα Upstart εγκρίνει 26% περισσότερους αιτούντες από τους παραδοσιακούς δανειστές. Ένα ποσοστό 71% όσων υποβάλλουν αίτηση εγκρίνεται από την Upstart, όμως με επιτόκιο ανάλογο με το προφίλ κινδύνου του. Οι αιτούντες λαμβάνουν το επιτόκιο του δανείου τους μέσα σε λίγα λεπτά και κυμαίνεται από 6,86% έως και 35,99%. 

Τα προσωπικά δάνεια που χορηγούνται είναι μεταξύ 1.000 και 50.000 δολαρίων. Η αποπληρωμή καθορίζεται από τρία έως πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη την επόμενη ημέρα στο 99% των εγκεκριμένων δανείων. Δεν υπάρχουν ποινές προπληρωμής και αξιώσεις από την Upstart.
Η διαδικασία είναι γρήγορη και βολική. Όλα γίνονται online.

Η ιδρυτική ομάδα της UpStart αποτελείται από τον Dave Girouard, πρώην Πρόεδρο της Enterprise Google, τον Paul Gu και την Anna Counselman.
Ο David Girouard είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Upstart και ήταν οκτώ χρόνια στέλεχος στην Alphabet's (GOOGLE).
Είναι απόφοιτος του Dartmouth College, ασχολήθηκε με τη συμβουλευτική στο γραφείο της Accenture στη Βοστώνη προτού συνεχίσει το MBA στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Απέκτησε την πρώτη του δουλειά στη Silicon Valley, στην Apple το 1994 και στη συνέχεια εντάχθηκε στην Google το 2004, βοηθώντας στη δημιουργία του Google Cloud πριν φύγει για να ξεκινήσει το Upstart.
O Girouard κατέχει περίπου το 15% των μετοχών της UpStart.


O Paul Gu είναι ο γκουρού του αλγόριθμου των οικονομικών στατιστικών της UpStart. Διευθύνει την ομάδα επιστήμης δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση της πλατφόρμας της UpStart.
H Anna Counselman είναι επίσης πρώην υπάλληλος της Google. Διετέλεσε Διευθύντρια των Παγκόσμιων Προγραμμάτων Πελατών Enterprise και του Gmail Consumer Operations στην Google.


Η Upstart δεν εκδίδει η ίδια τα δάνεια, απλώς φροντίζει για τη διαδικασία έγκρισης δανείου και συνεργάζεται με τράπεζες που παρέχουν τα πραγματικά δάνεια.

Η UpStart συνάπτει συμβάσεις με τραπεζικούς εταίρους ώστε να επιτρέψει στις τράπεζες να προσφέρουν μη εξασφαλισμένα προσωπικά δάνεια και εξασφαλισμένα δάνεια αυτοκινήτων. Παρέχοντας πρόσβαση στην πλατφόρμα δανεισμού τεχνητής νοημοσύνης UpStart, που βασίζεται σε σύννεφο, η εταιρεία χρεώνει τέλη στις τράπεζες για κάθε δάνειο που γίνεται μέσω της ιστοσελίδας Upstart.com και προέρχεται από έναν συνεργάτη της τράπεζας. Το UPST χρεώνει επίσης ένα τέλος πλατφόρμας για κάθε προέλευση δανείου, ανεξάρτητα από την πηγή του και τέλη εξυπηρέτησης για δάνεια καθώς τα εξοφλούν οι καταναλωτές.

Οι συμβάσεις της Εταιρείας με τους τραπεζικούς συνεργάτες είναι μη ακυρώσιμες και γενικά έχουν 12μηνους όρους που ανανεώνονται αυτόματα.
Η εταιρεία δημιουργεί έσοδα κυρίως μέσω αμοιβών που πληρώνουν οι τράπεζες.


Η UpStart αρχικά ξεκίνησε και ενέκρινε προσωπικά δάνεια και σχετικά πρόσφατα επεκτάθηκε στα δάνεια αυτοκινήτων.
Με αυτές τις δύο αγορές να είναι προσβάσιμες από την UpStart, η ευκαιρία της αγοράς είναι πάνω από 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 από την πλατφόρμα της UpStart χορηγήθηκαν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν το μετρήσουμε σε ετήσια βάση, έχουν καταλάβει περίπου το 1% με 2% της αγοράς που ήδη δραστηριοποιείται.
Η διοίκηση έχει μιλήσει για είσοδο και σε άλλες αγορές, όπως είναι πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια, τα φοιτητικά δάνεια.


Για την ώρα, η εταιρεία έχει επεκταθεί από την επιχειρηματική της δραστηριότητα χορήγηση προσωπικών δανείων σε δανεισμό αυτοκινήτων. Η διοίκηση πιστεύει ότι ο δανεισμός για αγορά αυτοκινήτων είναι έξι φορές μεγαλύτερος από τη χορήγηση προσωπικών δανείων.

Η Upstart έχει μια συνολική διευθυνσιοδοτούμενη αγορά 4,2 με 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι το ποσό της καταναλωτικής πίστης στις ΗΠΑ. Κατά το Β τρίμηνο του 2021 τα δάνεια αυτοκινήτων ανέρχονται στα 635 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτήν την αγορά εισήλθε πρόσφατα η Upstart όταν απέκτησε το λογισμικό Prodigy τον Απρίλιο του 2021.

Πιο συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου 2021 η Upstart ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την απόκτηση του Prodigy Software, Inc., ένα πάροχο λογισμικού λιανικής πώλησης αυτοκινήτων που βασίζεται σε cloud. Η Prodigy τον Απρίλιο του 2021 μετονομάστηκε σε Upstart Auto Retail.

H Prodigy διαθέτει μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, η οποία επιτρέπει την εύρεση οχημάτων στο διαδίκτυο και εντός του καταστήματος, την αίτηση πίστωσης και την ολοκλήρωση αγοράς. Η Prodigy δίνει τη δυνατότητα στις αντιπροσωπείες να εξυπηρετούν τους καταναλωτές με μια λύση λογισμικού που θα φέρει τα δάνεια αυτοκινήτων της πλατφόρμας της Upstart με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης σε αντιπροσωπείες σε όλες τις ΗΠΑ, όπου συναλλάσσονται σημαντικός αριθμός δανείων αυτοκινήτων.
Το συνολικό τίμημα που παρείχε η Εταιρεία για το Prodigy ήταν περίπου 89 εκατομμύρια δολάρια, όπου τα 17,151 εκατομμύρια δόθηκαν μετρητά, ενώ τα 70,121 εκατομμύρια δόθηκαν σε 568.339 μετοχές UpStart που αντιστοιχεί σε 123,33 δολάρια ανά μετοχή.

Πριν από ένα χρόνο, μέσω της Upstart, είχαν αναχρηματοδοτηθεί μερικά δάνεια αυτοκινήτων και σε μία μόνο πολιτεία. Στο τρίτο τρίμηνο του 2021, περισσότερα από 4.000 δάνεια αυτοκινήτων, που βασίζονται σε Upstart, έχουν εγκριθεί σε 47 διαφορετικές πολιτείες.

Η UPST δραστηριοποιούταν κυρίως στη αγορά προσωπικών δανείων ύψους 80 με 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά με την πρόσφατη απόκτηση του λογισμικού Prodigy, σύντομα θα εισέλθει και στην χορήγηση δανείων αυτοκινήτων, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη.
Με την εξαγορά της Prodigy, η Upstart θα επιταχύνει τις προσπάθειές της να προσφέρει δάνεια αυτοκινήτων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης μέσω των δεκάδων χιλιάδων αντιπροσώπων αυτοκινήτων σε εθνικό επίπεδο, όπου προέρχονται τα περισσότερα δάνεια αυτοκινήτων.

Η αγορά δανεισμού αυτοκινήτων είναι έξι φορές μεγαλύτερη από την αγορά προσωπικών δανείων, επομένως αυτό το τμήμα της επιχείρησης της Upstart αναμένεται να αναπτυχθεί εκθετικά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, τα περιθώρια κέρδους θα μειωθούν. Με την κλιμάκωση του auto, το περιθώριο συνεισφοράς του τρίτου τριμήνου μειώθηκε από 54% σε 46%. Και λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των όγκων αυτοκινήτων, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Τέλος από την 1 Σεπτεμβρίου 2021 η Upstart ξεκίνησε να λανσάρει την πρώτη πλατφόρμα ψηφιακού δανεισμού στα Ισπανικά. Τα Ισπανικά ομιλούν περίπου το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ και δεν εξυπηρετούνται.

Μεγάλη συγκέντρωση πελατών.
Ένας από τους κινδύνους της Upstart είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών δανείων της συγκεντρώνεται σε έναν τραπεζικό εταίρο. 


Για τους τρεις και εννέα μήνες που έληξαν την 30 Σεπτεμβρίου 2020, η UpStart είχε έναν πελάτη Α που αντιπροσώπευε το 59% και 65% των συνολικών εσόδων της Εταιρείας, αντίστοιχα και ένα δεύτερο πελάτη Β με 21% και 15% επί των συνολικών εσόδων της Εταιρείας, αντίστοιχα. Για τους τρεις και εννέα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο πελάτης Α είχε συνεισφορά στο 56% και 59%, αντίστοιχα, των συνολικών εσόδων της Εταιρείας και ο Πελάτη Β το 28% και 25%, των συνολικών εσόδων της Εταιρείας.

Η εταιρεία έχει μεγάλη συγκέντρωση πελατών. Στο τέλος του 2020, ο πελάτης Α αντιπροσώπευε το 67% του συνολικού όγκου των δανείων. Αυτό μειώνεται σταθερά από τότε και στο τρίτο τρίμηνο αυτός ο πελάτης αντιπροσώπευε μόνο το 59% του όγκου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Upstart αυξάνει γρήγορα τον αριθμό των πελατών της.

Ωστόσο ακόμη η Upstart εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν μικρό αριθμό πελατών τραπεζών και συνεταιριστικών ενώσεων. Ο λογαριασμός Cross River Bank και ένας άλλος τραπεζικός συνεργάτης είναι σημαντικός αναλογικά των δανείων που προέρχονται από την πλατφόρμα της Upstart καθώς και των εσόδων της.
Η Upstart προσθέτει πελάτες τραπεζών, όπως η Four Corners Community Bank.
Η Upstart είχε 31 δανειστές το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 10 το προηγούμενο έτος.


Θεμελιώδη 
Το τρίτο τρίμηνο 2021 ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο τριψήφιας ανάπτυξης και κερδών της UpStart.
Βασικά σημεία 3ου τριμήνου 2021

  • Το 67% των δανείων εγκρίθηκαν άμεσα και ήταν πλήρως αυτοματοποιημένα. 
  • Εγκρίθηκαν 362.780 δάνεια ύψους 3,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Το 92% των εσόδων της UpStart προήλθαν από προμήθειες από τράπεζες ή από υπηρεσίες χωρίς πιστωτική έκθεση.
  • Συνολικά έσοδα 228,45 εκατομμύρια δολάρια. 
  • Καθαρά κέρδη 29,113 εκατομμύρια δολάρια.

Στα έξι χρόνια, πριν από την IPO της UpStart, 620.000 δάνεια είχαν δημιουργηθεί στην πλατφόρμα. Ένα χρόνο αργότερα και στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2021, έχουν συναφθεί συνολικά περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δάνεια που βασίζονται στην τεχνολογία Upstart, συνολικού ύψους άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο τελευταίο τρίμηνο μέσω της πλατφόρμας της Upstart εγκρίθηκαν 362.780 δάνεια, συνολικού ύψους 3,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 67% αυτών των δανείων εγκρίθηκαν άμεσα και ήταν πλήρως αυτοματοποιημένα μέσω της πλατφόρμας της Upstart.

Σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2020 όπου εγκρίθηκαν 80.893 δάνεια, παρατηρήθηκε αύξηση 348% καθώς εγκρίθηκαν 362.780 δάνεια το 3ο τρίμηνο του 2021.
Δόθηκαν συνολικά 3,13 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ολόκληρη την πλατφόρμα το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 244% από το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Κατά μέσο όρο τα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν 8.628 δολάρια ανά δάνειο.
Η μετατροπή σε αιτήματα επιτοκίων ήταν 23% το τρίτο τρίμηνο του 2021, από 15% το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πριν από ένα χρόνο η UpStart είχε συνεργασία με 10 τράπεζες και πιστωτικές ενώσεις στην πλατφόρμα της. Σήμερα έχει 31 συνεργάτες και τους προσθέτει πιο γρήγορα από ποτέ.
Επίσης, σημειώνεται πρόοδο όσον αφορά το πόσο γρήγορα μπορούν να ενσωματωθούν αυτοί οι συνεργάτες. Ο πιο πρόσφατος τραπεζικός συνεργάτης κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα σε λιγότερο από 50 ημέρες.


Οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2021
Τα συνολικά έσοδα ήταν 228,45 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 250% από το τρίτο τρίμηνο του 2020, όπου τα έσοδα είχαν ανέλθει σε 65,359 εκατομμύρια δολάρια.


Τα συνολικά έσοδα από τέλη και προμήθειες ήταν 210,421 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 235% σε ετήσια βάση και αποτέλεσαν το 92,1% των εσόδων της UpStart.

Τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 28,599 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 134% σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα των 12,207 εκατομμυρίων δολαρίων του τρίτου τριμήνου του 2020.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 29,113 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 66,78% σε σχέση με τα 9,669 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου του 2020.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 59,139 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 282%, σε σχέση με τα 15,456 εκατομμύρια δολάρια του ίδιου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA για το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν 25,88% των συνολικών εσόδων.

Οικονομικά αποτελέσματα 9-μήνου 2021
Τα συνολικά έσοδα ήταν 543,471 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 270% από το 9-μηνο του 2020, όπου τα έσοδα είχαν ανέλθει σε 146,701 εκατομμύρια δολάρια.


Τα συνολικά έσοδα από τέλη και προμήθειες ήταν 513,888 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 256% σε ετήσια βάση και αποτέλεσαν το 94,5% των εσόδων της UpStart.

Τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 80,197 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 5745% σε σχέση με τα λειτουργικά έσοδα των 1,372 εκατομμυρίων δολαρίων του 9-μήνου του 2020.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 76,499 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 1443% σε σχέση με τα 4,956 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη του 9-μήνου του 2020.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 140,94 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 779%, σε σχέση με τα 16,022 εκατομμύρια δολάρια του 9-μήνου του προηγούμενου έτους. Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA για το 9-ηνο του 2021 ήταν 27,42% των συνολικών εσόδων.

Η UpStart έχει ταμειακά διαθέσιμα 1,171 δισεκατομμύρια δολάρια με το χρέος της να ανέρχεται σε 721,397 εκατομμύρια δολάρια. Όμως τα 650 εκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν σε ομολογιακό χρέος που μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές όταν ωριμάσουν οι ομολογίες.

Το σύνολο του Ενεργητικού ανέρχεται σε 1,606 δισεκατομμύρια δολάρια με τα 87,841 εκατομμύρια δολάρια να αντιστοιχούν σε GoodWill και άυλα περιουσιακά στοιχεία. Οι Συνολικές υποχρεώσεις φθάνουν στα 887 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι ύψους 719 εκατομμυρίων δολαρίων.

Guidance 2021
Η διοίκηση της UpStart ξεκίνησε τη χρονιά δίνοντας καθοδήγηση στοχεύοντας τα 500 εκατομμύρια δολάρια έσοδα για ολόκληρο το 2021. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2021, αναθεώρησε την εκτίμηση στα 600 εκατομμύρια δολάρια και τον Αύγουστο την ανέβασε ξανά στα 750 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, με βάση τα πρώτα τρία τρίμηνα και σε συνδυασμό με την καθοδήγηση της Upstart για το 4ο τρίμηνο, φαίνεται ότι τελικά η εταιρεία θα πετύχει έσοδα πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, υπερτριπλασιάζοντας τα έσοδα των 233,416 εκατομμυρίων δολαρίων του 2020.

Η διοίκηση δίνει guidance εσόδων, τετάρτου τριμήνου 2021, 255 με 265 εκατομμύρια δολάρια. Έχοντας η εταιρεία ήδη 543,471 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για το 9μηνο του 2021, τότε αναμένονται τα έσοδα για το 2021 να ανέλθουν στα 800 με 808 εκατομμύρια δολάρια.

Η καθοδήγηση των καθαρών κερδών τέταρτου τριμήνου είναι 16 με 18 εκατομμύρια δολάρια. Έχοντας η εταιρεία ήδη 76,5 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη για το 9μηνο του 2021, τότε αναμένονται τα καθαρά κέρδη για το 2021 να ανέλθουν στα 92,5 με 96,5 εκατομμύρια δολάρια.

Προσαρμοσμένο EBITDA τέταρτου τριμήνου 2021, προβλέπεται μεταξύ 51 και 53 εκατομμύρια δολάρια. Με δεδομένο τα 141 εκατομμύρια δολάρια EBITDA του εννεαμήνου, αναμένονται ΕΒΙΤDA για όλο το 2021 μεταξύ 192 και 194 εκατομμύρια δολάρια.


Η μετοχή σίγουρα δεν είναι φθηνή σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2021.  Με 96,7 εκατομμύρια μετοχές η UpStart στα 200 δολάρια αποτιμάται σε μια κεφαλαιοποίηση ψηλότερη των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τα καθαρά κέρδη του 2021 η μετοχή της UpStart αποτιμάται :

  • Τιμή/Πωλήσεις = 23,75 ,  Τιμή/Κέρδη = 190 και Τιμή/EBITDA = 98

Συγκριτικά, ο δείκτης Nasdaq 100 διαπραγματεύεται με Τιμή/Κέρδη = 35. Ωστόσο οι επενδυτές υπερτιμούν την τιμή της μετοχής βλέποντας τις προοπτικές και την ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας.

Πρέπει επίσης να προσεχθεί ότι  η Upstart Holdings υπέστη μείωση στα καθαρά κέρδη μεταξύ του 2ου και του 3ου τριμήνου 2021. Τα καθαρά κέρδη του 2ου τριμήνου 2021 μειώθηκαν από 37,284 εκατομμύρια δολάρια σε 29,113 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το 4ο τρίμηνο του 2021 η εταιρεία έχει δώσει οδηγία ότι αναμένει από 16 έως 20 εκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη. Αυτό συμβαίνει διότι  η εταιρεία θα έχει αυξήσεις κόστους για να διατηρήσει την ανάπτυξη, αλλά και να εισέλθει στον δανεισμό αυτοκινήτων.

Παρόλα αυτά η Upstart είναι ήδη κερδοφόρος, κάτι που είναι σπάνιο στις Η.Π.Α. για μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας υπερανάπτυξης.
Οι αναλυτές έχουν ήδη έχουν ανεβάσει τις εκτιμήσεις τους για το 2022, υπολογίζοντας περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, δίχως να είναι απίθανο να γίνουν θετικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η UpStart έχει αποδείξει την ικανότητα της να ξεπερνά επανειλημμένα τις προσδοκίες.


 

198 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε κύριε Τάκη για την παρουσίαση.

    Σήμερα να πω την αμαρτία μου στην αγορά δεν περίμενα τόσο ξύλο , περίμενα τελευταία μέρα του μήνα να το ομορφύνουν κάπως αλλά του δίνουν χώσιμο μέχρι να μην πάει άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε GEOPARD μην ασχολείστε με ομορφιές ούτε τέλη ούτε αρχές του μήνα...δεν παίζει κανένα ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα...αν ότι έχουμε διαλέξει είναι σωστό θα πληρώσει στην ωραυ τού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε GERRY αν είναι να πληρώσουν στο τέλος χαλάλι την ταλαιπωρία, πάντως μας έχουν βγάλει το λάδι οι εταιρείες μας , κέρδη βγάζουν και τις χώνουν βλέπε ζεβια που έκανε ρεκόρ και από τα 11+ την γκρέμισαν στα 7 γιατί και καλά έβγαλε λιγότερο από τις προβλέψεις και όχι τίποτα άλλο με έκανε ρόμπα άλλη μια φορά γιατί έλεγα ότι στις ipo δεν βλέπουμε τρέλες,καλά να πάθω!

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά είναι η Zevia.
      Ετοιμάζομαι και για εκεί.... απλά δεν βιάζομαι.
      Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Paddy και υπενθυμίζω τρέχει αλγόριθμο (κατά Paddy) ανάπτυξης 30% ετησίως με την κεφαλαιοποίηση/πωλήσεις κάτω του 1,5!!

      Διαγραφή
    3. AARK -AARK ON STEROIDS (SHORT) θανατηφόρος συνδυασμός και στο βάθος SHARK??? Κύριε GEOPARD και λοιποί:Η γιαγιά και θεία Καθυ λέει πως η αξία των καινοτόμων εταιρειών αυτή την στιγμή είναι στα 10 με 15 τρις δηλαδή μόλις το 15%, της αξίας του συνόλου των αγορών Παγκοσμίως και σε μια 10ετια θα φθάσει στο εντυπωσιακό 50%δηλαδη στα 200τρις...Κύριε nek θα κερδίσουμε στο AMERICA με τις σωστές εταιρίες η όχι τι λέτε τώρα??? 🐈 Γατάκι ΚΑΘΥ πες αλεύρι ...ο φίλος BARREN σε γυρεύει...😂😂😂😂😂😂

      Διαγραφή
    4. H θειά είναι μια φωνή λογικής μέσα σε μια αγορά σε παράκρουση.

      Πέφτουν λέει οι καινοτόμες, μία λόγω πληθωρισμού, μία λόγω COVID. Μα βρε τραγάκια μου, η καινοτομία είναι η λύση και στα δύο αυτά προβλήματα. Όσο χειρότερα γίνονται τόσο πιο ευνοϊκό γίνεται το παιχνίδι της επικράτησης γι' αυτές τις εταιρίες.

      Εγώ λέω ότι πέφτουν γιατί η αγορά είναι ακόμα γεμάτη με πετσάφια. Αυτοί που πουλάνε εδώ δε μπορεί παρά να είναι οι ίδιοι που αγόραζαν στο +300~400% από εδώ. Είναι απλά παιχνίδι υπομονής και αντοχής μέχρι τα τσακάλια να τους ξεδοντιάσουν πλήρως.

      Διαγραφή
    5. Άρα ακολουθούμε ARK Innovation ETF (ARKK) κ. GERRY?

      Διαγραφή
    6. Εγώ προσωπικά Κύριε nek και δεν είναι η πρώτη φορά που το γράφω προτιμώ όταν διαλέγω να ακολουθήσω κάτι πέρα από μένα να ακολουθώ παίχτες σαν τον Κύριο TAKHE τον Κύριο BARREN ETC...το AARK παίζει τα παιχνίδια του και εμείς τα δικά μας...

      Διαγραφή
  3. Πρώτα ενδιαφέρουσα η σημερινή παρουσίαση απο τον κ. Μορφονιό.

    Τώρα για την αρρώστεια μου την CLVR έπιασε τους στόχους του διπλού πυθμένα στις 4.55 πριν λίγο.
    Τραγική τεχνικά σπάσανε και κάποιες αποκλείσεις.
    Σε αναμονή ακόμα για να αυξήσω το κεφάλαιο μου ώστε να βελτιώσω το μέσο όρο μου στο χαρτί.
    Πιθανό να έχουν μπεί πολλοί μαριδαίοι στο χαρτί. Τι λέτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα μπουμπουνόφυλλα εκτός απο το άσχημο κλίμα στις εταιρείες κανναβοειδών πληρώνει πολύ και τις αμαρτίες της Flora Growth!!!

      Διαγραφή
  4. κ. Τακη, το Rnw πως το βλεπετε στα τρεχοντα επιπεδα? Νεα χαμηλα ετους γραφει σημερα... το ρισκο ολο κ μικραινειμε τοση πτωση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτική παρουσίαση! Thanks κε Τάκη.


    Στα της ASTS, φίλος που συζητάμε τα του χαρτιού μου έστειλε αυτό εδώ το νήμα με τις κάποιες ενστάσεις για την τεχνολογία. Δεν εχω ιδέα αν έχουν βάση αυτά που γραφει.
    https://twitter.com/tmfassociates/status/1417512885727776772?s=21

    Εγώ διατηρώ θεση το 25% του χαρτοφυλακίου μου. Είχα παραπανω, αλλά μείωσα λίγο τωρα στην άνοδο επειδή θα καθυστερήσει χρονικά. Σήμερα 1η Δεκ εκπνέει και η προθεσμία για να ειδοποιήσουν την spaceX για τυχόν αναβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=fP27pCsakwI&ab_channel=FGain
      https://www.youtube.com/watch?v=aQ35YeTWLJ8&ab_channel=FGain
      (10:00 - ... min.)
      κ.Bugs_Bunny πολλά ερωτήματα τα οποία μόνο εξιδεικευμένοι μπορουν να απαντήσου. Ισως στα πιο πάνω αναφερόμενα βιντεο βρείτε κάποιες απαντήσεις.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα.
    Με το κλείσιμο του Νοέμβρη ήρθε η ώρα για το μηνιαίο απολογισμό και για εμένα να μοιράσω χαρά.

    Το 2ο μισό του Νοέμβρη χάθηκαν τα κέρδη του 1ου μισού, του Οκτώβρη, του Σεπτέμβρη και του Αυγούστου.
    Η αξία του Χ/Φ έκλεισε στο +14% του επενδεδυμένου κεφαλαίου από ~+50% στα μέσα του μήνα.
    Ο CAGR έκλεισε στο 6,5% από 20% στα μέσα του μήνα.
    Η υποαπόδοση έναντι του SP στο -25% από -5% στα μέσα του μήνα (αυτό πονάει περισσότερο).

    Ήταν λοιπόν ο Νοέμβρης ένας δεύτερος Φλεβάρης και να δούμε αν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
    Και επειδή από αυτά πρέπει να βγαίνει και κάποιο συμπέρασμα, ιδού το δικό μου: ZBUCHAM

    Η πίεση είναι μεγάλη λόγω μόχλευσης, μη λέω ψέμματα, αλλά ο σκοπός είναι να μη δώσω λέπι από από τις βασικές μακροπρόθεσμες θέσεις στο -50~-70% κάτω από το όριο του τζάμπα, αντιθέτως αν μπορώ να τις αυξήσω κι όλας. Πωλήσεις σε αυτές θα γίνουν μόνο όταν η υπερτίμησή τους θα είναι τόσο υπερβολική, που θα ντρέπομαι να μη δώσω.

    Μακάρι να συνεχίσει και να βρεθούν άλλο -50% από εδώ, θα γίνουν ΑΜΚ, θα ξεπουληθούν χωράφια, στάνες και γιδοπρόβατα στην Κ. Όμαχα για να τοποθετηθούν στα broncos.

    Με το βλέμμα στο 2025.

    "Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια ιδέα που έφτασε η ώρα να πραγματοποιηθεί"
    Βίκτωρας Ουγκόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε όχι και χαρά Κύριε BARREN μου...προφανώς αυτοσαρκαζεστε!!!Τώρα επειδή το μέλλον είναι η επιλογές του παρόντος εύχομαι να έχετε (χουμε) κάνει τις σωστές ως επί το πλείστον γιατί καθολικά μόνο οι ψεύτες και οι πλατυφαρδοι τις κάνουν και αν...π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς κ. Gerry και οι δικές μου για την ώρα είναι αυτές :

      https://prnt.sc/217xflw

      Οι περισσότερες έβγαλαν ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΑ αποτελέσματα, ανταμοίφθηκαν ωστόσο με -20~-35% σε δυο εβδομάδες. ZBUCHAM.

      Μακάρι και το Q4 να είναι εξίσου καλό και μετά να φάνε άλλο ένα -50%. Τα μαγαζά μας είναι σε 10μηνη bear market, ας κρατήσει κανά χρονάκο ακόμα ώστε να μπορέσω να κάνω τις δέουσες τοποθετήσεις και μετά ... ξέρετε.

      Διαγραφή
    2. Δε μου εμφανιζεται η σελιδα, αλλα δε ξερω αν φταιει το δικτυο της εταιρειας, σε αλλους ανοιγει;
      Αυτο με τα καλα αποτελεσματα και τη σφαλιαρα εγινε κανονας πλεον. Μονο η Xpeng-αρα βγαζει καλα αποτελεσματα και ανεβαινει στο χαρτοφυλακειο, σε σημειο που σκεφτομαι να τη ρευστοποιησω τελειως.

      Διαγραφή
    3. Κύριε BARREN πιστεύω πως είστε στον σωστό δρόμο ...εδώ θα μαστε ελπίζω να τα λέμε και τότε..εγώ μεγάλωσα για τέτοιες δόσεις αδρεναλίνης ... αλλά χρατσα χρουτσα όλο και κάτι θα κάνω ...βλέπετε πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι...

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ κι εγώ ότι είμαι στο σωστό δρόμο, πλην όμως η αγορά έκοψε δρόμο και παίζει το -50% να το κάνει μέχρι την Παρασκευή.
      Υποχρεώθηκα λοιπόν σήμερα σε αθρόες πωλήσεις, κάποιες τριμαρίσματα, κάποιες ολοκληρωτικό κλείσιμο (αυτές σβήνονται και από watchlist και δεν επιστρέφουν).
      Έφαγα 10-0 σήμερα, δεν πειράζει, το ματσάκι έχει πολύ δρόμο.

      Διαγραφή
    5. Κύριε BARREN μου η μόνη μου ένσταση όχι μόνο με σας αλλά με όποιον συζητώ στις Αγορές είναι η μη διακράτηση μιας ρευστότητας τουλάχιστον 20% ώστε να μας επιτρέπει διορθωτικές κινήσεις ακόμη και σε μια BULL 🐂 αγορά...και εγώ την έχω καταστρατηγήσει αρκετές φορές χωρίς margin βέβαια αλλά την επαναφέρω σύντομα γιατί μου χαλά την ψυχολογία...προφανώς και δεν μπορεί να ταιριάζει το προφίλ μας με όποιον μιλάμε και εννοώ στην βαθμίδα ανάληψης ρίσκου...για αυτό λέμε πώς μόνοι μας πάμε ταμείο...εγώ αν κάτι μου δίνει Χαρά είναι να βλέπω όλους τους συναδέλφους εδώ να πηγαίνουν καλά ακόμη και αν εγώ άστοχω σε κάποιες επιλογές μου..

      Διαγραφή
  8. Τα Bull 🐂 Markets γεννιόνται στην απαισιοδοξία μεγαλώνουν στην επιφυλακτικότητα ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν στην ευφορία...Τάδε εφη ο Κύριος Τεμπλετοπουλος κατά κόσμον TEMPLETON...η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ...σε ποια φάση είμαστε τώρα???Ακούω απόψεις ...Για την Αμερική θα ελεγα στην αισιοδοξία για αυτή την χρονική περίοδο...για το ΧΑΑΑΜΕΝΟ αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά στα makro είμαστε στην επιφυλακτικότητα...Κοινή γαρ η μοίρα των ανθρώπων και το μέλλον αδηλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε GERRY τουλάχιστον στις εταιρείες που κρατάω εγώ μόνο στην τρελή χαρά δεν είμαστε ποιο πολύ στην μεγάλη δυστυχία θα έλεγα βλέπε Ζεβια Σοφακι Adma μόλις έβγαλαν υπερβολικά καλά αποτελέσματα η αγορά τις κέρασε πάνω από -20% πτώση έτσι για να γουστάρουμε άρα που την βλέπετε την αισιοδοξία γιατί εγώ κοιτώντας τις αποτιμήσεις στο χαρτοφυλάκιο μου με πιάνει θλίψη και δεν θα πω με νούμερα και πινακάκια τι πτώση εχω απλά θα πω ότι λέγαμε για το χααμένο ότι ειναι τα ζώα μου αργά αλλά και εδώ ειναι τα ζώα μου αργά και εδώ πάνε σαν κοπάδι όπως και στο χααμένο απλά εδώ έχουμε περισσότερες επιλογές , όμως κύριε GERRY σας βγάζω το καπέλο γιατί πήρατε το 80% της ανόδου τουλάχιστον , κάθεστε στα κέρδη σας και τσιμπολογάτε επιλεκτικά με την ρευστότητα που έχετε ενώ εγώ βράζω στο ζουμί μου χωρίς ίχνος ρευστότητας.

      Διαγραφή
    2. Το ΧΑ θα παέι φεγγάρι, θέλετε δε θέλετε, είτε αργά τα ζα, είτε χωρίς ζα.
      Για το ΑΜΕΡΙΚΑ είμαι ψάρι ακόμα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε GEOPARD η μόνη μου αναφορά στην χαρά ήταν στο σχόλιο του κυρίου BARREN για τον αυτοσαρκαρμο του που χαρακτηρίζει όλους τους έξυπνους ανθρώπους και αυτούς που δεν παίρνουν ούτε τον εαυτό τους αλλά ούτε και τα πράγματα γενικότερα πολύ στα σοβαρά...Σε ότι με αφορά και το έχω ξαναπεί πέρσι το χειμώνα ποτέ δεν κάθομαι πάνω σε καμμιά επιτυχία μου και χαρά γιατί ξέρω πως ο Κάκος ο Λύκος με περιμένει στη γωνία...το ότι πούλησα εκεί που πούλησα είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων όπως τύχη εμπειρία αλλά πιο πολύ ότι ο φόβος φυλάει τα έρμα...όταν κάτι με κάνει να νιώθω άβολα (ακόμη και οι μεγάλες και γρήγορες αποδώσεις όπως πέρσι κάποιες φορές με κάνουν να νιώθω άβολα τότε το σουτάρω και πίσω δεν κοιτάζω...αλλιώς βλέπεις και παίζεις τα πράγματα στα 30 τα 40 καί αλλιώς στα 63 καλή ώρα...

      Διαγραφή
    4. Το ΧΑ δεν ξέρω αν θα πάει φεγγάρι η όπου αλλού αλλά αν κάτι δεν στραβωσει πολυ στα makro η δεν ξαναπέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας με κάνα τσιπρε'ι'κο η άλλο.COVID πχ ναι θα πάει πάνω ...και φυσικά όχι χωρίς τις Τράπεζες ... Θέσεις μου στο ΧΑΑΜΕΝΟ μέχρι στιγμής:ΑΛΦΑ στο 1.02 προσφάτως ΔΕΗ ξανά στο 8.30 αλλά εδώ είμαι με αυστηρό stop loss το 9 ΦΡΙΓΟ στο 17.80 και ΦΒΜΕΖΖ μετά από συμβουλή Φίλου μου διαχειριστή ομολόγων στο 4.70...

      Διαγραφή
    5. Κ GERRY αν μου επιτρέπετε, στο ΧΑΑ οι εταιρείες βγάζουν καλα ΄κερδη σήμερα και πολλές δίνουν και καλά μερίσματα ενω στην Αμερικη mile, open, u, sofi, asts, game, clvr, zevia, dm κτλ συζητάμε για κερδη που θα βγάλουν το 2025 και αν...

      Διαγραφή
    6. Κύριε Nek κοιτάζω το μέλλον. Κοιτάτε το παρελθόν.

      Διαγραφή
    7. Κύριε εγώ πάω όπου βλέπω απόδοση κέρδος ...δεν έχω θέμα αν είναι 10 η100%...δεν έχω φύγει από το America όπως βλέπετε αλλά έχω γίνει η μάλλον ήμουν αυτό που λέει ο Κύριος ΤΆΚΗΣ...θα ψωνίσουμε τις μετοχές που θέλουμε και στις τιμές που θέλουμε...αν θέλουν αν όχι καλή Ζωή..Το μέλλον είναι στην Αμερική εδώ είμαστε ...άστο ...δεν μπορώ όμως να βλέπω την ΑΛΦΑ πχ στο 1,50 λέμε τώρα και να μην μπω...αν δεν βγει απλά έχασα...η ρευστότητα μου δίνει ευελιξία...όσο για America εδώ θα είμαστε ελπίζω να δούμε τι ψάρια πιάσαμε...το ταμείο να είναι συν και ας είναι και από ΜΠΟΤΣΟΥΆΝΑ..

      Διαγραφή
    8. Κύριε NEK...συμπληρώνω καθώς το σχόλιο μου σε σας αναφέρεται..

      Διαγραφή
    9. Άλλωστε Κύριε NEK αυτό είναι γνωστό στις εταιρείες που παίζουμε στο USA δεν το ανακαλύψαμε σήμερα...αν θέλαμε οποίος ήθελε ας έπαιρνε πχ APPLE στο 100...δεν κάναμε όμως κάτι τέτοιο για προφανείς λόγους...

      Διαγραφή
    10. Μάλλον εννοείται κ.GERRY ΦΡΙΓΟ στα 0,178 και ΦΒΜΕΖΖ στα 0,047.

      Διαγραφή
    11. Μπορεί κ. Τάκη να έχετε δίκιο, αλλά πως ξέρουμε ποιες εταιρείες θα επιβιώσουν για να είναι το μέλλον. Τα δεδομένα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Τα πουλέν μας γίνονται ψοφίμια.

      Διαγραφή
    12. κ. Nek...
      ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ
      ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, Ταχύτητα καινοτομίας, (καινοτομία προϊόντος, καινοτομία
      διαδικασίας, καινοτομία μάρκετινγκ και οργανωσιακή καινοτομία) επιχειρηματικότητα και η δημιουργικότητα …στρατηγικές της, Καθορισμός των Τεχνικών Διαχείρισης Καινοτομίας (Innovation
      Management Techniques – IMTS), Διευθυντικα στελέχη (ιστορικό), κ. λ. π.


      .. η «πολλαπλή έρευνα για καινοτομία» (Downs και Mohr, 1976), το οποίο διερευνά
      τους προσδιοριστικούς παράγοντες των ιδιαίτερα καινοτόμων επιχειρήσεων.
      Η καινοτομία υπάρχει όταν μια επιχείρηση εισάγει στην αγορά ένα νέο ή
      τροποποιημένο προϊόν, ή όταν υιοθετεί μια νέα διαδικασία που αφορά για παράδειγμα
      την παραγωγική διαδικασία. Μια σημαντική καινοτομία εμφανίζεται όταν μια
      επιχείρηση εισάγει ένα προϊόν του οποίου η προβλεπόμενη χρήση, τα χαρακτηριστικά
      απόδοσης, οι τεχνικές προδιαγραφές, ο σχεδιασμός, ή η χρήση των υλικών και των
      εξαρτημάτων είναι νέα ή ουσιωδώς έχει αλλάξει. Μια σταδιακή καινοτομία συμβαίνει
      όταν μια επιχείρηση εισάγει ένα υπάρχον προϊόν του οποίου τα τεχνικά
      χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει ή έχουν αναβαθμιστεί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1994).
      Η μέτρηση της δραστηριότητας της καινοτομίας σε επίπεδο επιχείρησης είναι ένα
      σύνθετο θέμα (Souitaris, 1998). Η πιο γνωστή μέθοδος μέτρησης της καινοτομίας που
      χρησιμοποιείται συνηθέστερα στηρίζεται στην τεχνολογία των δεικτών εισροών,
      συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιουχικών δαπανών, των δαπανών για την Ε&Α και
      την συμμετοχή ή μη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (Tidd et al, 1996). Το δυνατό σημείο
      αυτού του τύπου μέτρησης της καινοτομίας είναι ότι τα δεδομένα μπορούν να
      συλλεχθούν σε καθημερινή βάση, ενώ μία από τις αδυναμίες είναι ότι με την μέθοδο
      αυτή μετράται η είσοδος της καινοτομίας σε μία επιχείρηση και όχι η παραγωγή
      καινοτομίας.
      Πιο πρόσφατα, έχουν υπάρξει έρευνες για την μέτρηση της παραγόμενης καινοτομίας,
      όπως ο αριθμός των νέων προϊόντων και των νέων μεθόδων που υιοθετήθηκαν κατά τη
      διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Τα κύρια μειονεκτήματα της
      μέτρησης των «δεικτών καινοτομίας» είναι ότι τα προϊόντα και οι διαδικασίες είναι
      ασύμμετρα μεταξύ των διαφορετικών βιομηχανικών κλάδων.
      Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω εμπόδια που προκύπτουν στην διαδικασία
      μέτρησης της επιχειρηματικής καινοτομίας, σε νέες μεθόδους μέτρησης της
      καινοτομίας έχουν συμπεριληφθεί οι μετρήσεις των απτών αποτελεσμάτων μιας
      ενδεχόμενης καινοτομίας, όπως για παράδειγμα το ποσοστό των πωλήσεων που
      προέρχονται από νέα προϊόντα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Meyer-
      Krahmer, 1984).

      Διαγραφή
    13. Δεν το ξέρουμε, αγοραπωλησία ρίσκου κάνουμε.

      Αλλά ... το ψοφίμια από πού προκύπτει; Από αυτές που αναφέρατε πιο πάνω, τουλάχιστον οι OPEN, U, SOFI έσκισαν πώλους το Q3.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα και καλό μήνα. Κύριε Τάκη την Kubient πως την βλέπετε εδώ σε αυτές τις τιμές; Κάνει και κάποιες κινήσεις (εξαγορά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο κάτω απο τα 2 δολάρια θα έχει κεφαλαιοποίηση όσο και το ταμείο της. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

      Διαγραφή
  10. Τώρα μάλλον δεν καταλάβατε σε ποια αισιοδοξία αναφέρεται ο TEMPLETON...δεν μιλάει μόνο για την αισιοδοξία την δική μου την δικιά σας αλλά και της μάζας που βασίζεται στην πίστη ότι έχει κι άλλο πάνω η αγορά για Χ ψ λόγους ...δεν το προσωποοιησα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο μεταξύ η NKLA με -1% ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ να πέσει κάτω από $10.
    Τόσο yatobutso είναι η αγορά αυτή την περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς gamers,( θα το ρίξουμε και εκεί).
    Απάντηση της σκύλλας για παίγνια με κασέρι.

    Hello Rainofaathousandyears,

    Thanks for reaching out. Cash matches are not allowed in certain states because the laws of those states prohibit skill-based cash competition. We would love to extend service to people in those states, but we currently are unable to. If and when the laws of those states change, we will be able to extend cash matches there. In the meantime, feel free to play as many free practice matches for our virtual Z currency as you’d like!

    Thanks for playing,
    Twinkz, Player Support

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εε εε ε έρχεται Κύριε ΤΑΚΗ στο 170....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To γκαπ αυτό θα το κλείσει.
      Πιθανολογώ πάτο κάπου στο 120 με 130.
      To 1o γκαπ δε θα το κλείσει. Αντε για εκφοβισμό να δέίξει το 110 και να πιστεψει ο λαος ότι θα κλείσει και το 1ο.
      Αναμένω παρόμοια συμπεριφορά με ΧPEV όπου και έκλεισε μόνο το 2ο γκαπ.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη αν γράψει 110 η Upst πόσο θα γράψει η Sklz η Sofi και η Asts γιατί δεν βλέπω να σταματάνε κάπου και επίσης δεν βλέπω τον λόγο που διορθώνουν με τέτοιο μίσος οι εταιρείες μας με τους δείκτες στα ύψη που όπως και αν το δεις δεν έχει λογική.

      Διαγραφή
    3. H Upst θυμίζω έρχεται απο το 20.
      Ακόμη και στο 110 έχει πολλούς με πολλάααα κέρδη.
      Ευκολότερα θα πουλήσουν Upst, απο άλλες.

      Sofi πιστευω το 14 θα το κρατήσει. Για Sklz δεν παίρνω όρκο αν θα κρατησει το 8.

      Διαγραφή
  14. Γιατί γ@μηθηκε ο Δίας σήμερα?
    Ούτε ο Αλ6ς τέτοια κωλοτούμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και μετά κατηγορείτε το ΧΑ που είχε την 3Ε και κράταγε τον δείκτη. Έχω μια λίστα εν ονόματι afterspac αποτελούμενη από 32 μτχ, στο -5% μ.ο except LUCID,ROCKET & ELMS STO +0...!!!!
    CONGRATS US!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα , νομίζω ότι καταργήθηκαν οι πράσινες συνεδριάσεις στο χαρτοφυλάκιο μου , ακόμα ψάχνω τον νόμο αλλά δεν τον βρίσκω , πλήρη κατάρρευση το είπαμε ότι φέτος δεν έχει January effect τουλάχιστον για μένα σίγουρα , δεν θα τελειώσει ποτέ η πτώση με τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα , μόνο η apple Tesla Amd έχουν πράσινες συνεδριάσεις από αυτές που παρακολουθώ 運が良かった που ήθελα να κάνω και καλά Χριστούγεννα , κάποιος ξέρει τι να περιμένουμε ή θα γράψουν αρνητικές τιμές όλες οι εταιρείες που ακολουθούμε πραγματικά εχω απογοητευτεί πλήρως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Geopard αν παίζατε τα range και βγαίνατε Skillz και Sofi θα είχατε άλλη ψυχολογία.

      Διαγραφή
    2. Δεν σας άκουσα κύριε Τάκη τον Φεβρουάριο να βγω, θα είχα σχεδόν το διπλό κεφάλαιο από αυτό που έχω τώρα και μηδενική ψυχική φθορά , τώρα βράζω στο ζουμί μου , στα υπόψιν μπήκα στο 195 στην Upst με το 1/3 της θέσης μου από την Sofi για αυτό και το επικό ξύλο στην Upst με 14% .

      Διαγραφή
    3. Η Upst είναι κορυφαια επιλογή. Όμως μη βιάζεστε ... σν σας αρεσει η εταιρεία κρατήστε δυνάμεις.

      Διαγραφή
    4. Εννοείται Κύριε Nek...παρέλειψα το 0,...υπ αυτή την έννοια δίκιο έχετε...

      Διαγραφή
  17. καλημερα σε ολους και καλο μηνα ευχομαι.Κυριε Τακη πιστευετε πως η upst ειναι καλο χαρτι με βαση τα οσα συμβαινουν στην οικονομια της Αμερικης?Απο την στιγμη που συνεργαζεται με τραπεζες και ενδεχεται στο μελλον η αποπληρωμη των δανειων να δυσκολεψει?αυτο δεν θα εχει αντικτυπο στην μετοχη?απ οτι καταλαβα η εταιρια εχει ως πελατες πιο χαμηλα οικονομικα στρωματα.ΟΙ ερωτησεις μου ειναι γενικευμενες δεν εχω σχεση με οικονομικα απλα εχω την αισθηση με αυτα που διαβαζω πως η αμερικη εχει θεμα.Η ερωτηση μου ειναι μηπως δουμε το χαρτι και κατω απο 70 δολλαρια λογω μελλοντικων αναταραξεων στην οικονομια της Αμερικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Upst βάζει τον αλγόριθμο. Τους πελάτες και τα δάνεια τα βάζουν οι πιστωτικές ενώσεις. Για την ώρα συνεργάζεται με 31, απο 10 πέρσι. Στα 110 θα την περιμένω. Το 1ο γκαπ δεν θα το κλείσει. Έτσι λέω ....

      Διαγραφή
    2. Μου κάνει και το 120 SIR ...έχω γίνει 🐢🐢🐢...

      Διαγραφή
  18. Κύριε nek δεν εννοώ ...αυτό έγραψα αν το διαβάσετε πιο προσεχτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. UPST... έκοψε το 170 σαν μαρούλι....το 140 πρό των πυλών.... σπεύδουμε βραδέως πολύ βραδεως πια γιατί το παιχνίδι έχει αλλάξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.

      Κύριε GERRY όπως το γράφετε σπεύδετε βραδέως αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να είχατε ανοίξει θεση εδώ κάτω έστω και πολύ μικρή , τεχνικά η είσοδος στο γκαπ (σήμερα ακόμα δεν μπήκε) αυξάνει τις πιθανότητες να το κλείσει και να δει το 110 που είπε ο κύριος Τάκης , αν δεν μπει στο γκαπ αποτελεί καλή στήριξη άλλοι θα αποφασίσουν πως θα παιχτεί το παιχνίδι εμείς απλά ακολουθούμε .

      Σε γενικές γραμμές η σημερινή αντίδραση δεν με έπεισε και δεν νομίζω να έχει συνέχεια άλλα θα έχει και άλλο πόνο τουλάχιστον στις εταιρείες που έχω κρατήσει.

      Κύριε Τάκη συγχαρητήρια , η μύτη σας νομίζω ότι έπιασε νωρίς το παίγνιο στην Game περιμένω να δώσετε και το σύνθημα για έξοδο.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Geopard αυτοί στο Game θα πάνε σε εκδοση μετοχών. Το έχω βέβαιο.... οπότε μπορεί να πάμε και πολύ ψηλά.
      Τα pre markets των τελευταίων ημερών μαρτύρησαν ότι κάτι ψήνεται. Για παρακολουθείστε τα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε GEOPARD αν δεν μπω στο τρένο της UPST δεν έγινε τίποτα θα μπω σε κάποιο επόμενο η μεθεπόμενο...μήπως μπήκα πχ στα τρένα TESLA AMAZON SEA ???OXI ..Μπήκα όμως σε άλλα τρένα ΔΕΗ ΠΑΠ ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΑΣΤΡΟΝ εδώ κατέβηκα νωρίς όπως και ΑΛΜΥ πολύ νωρίς γιατί δεν μου άρεσε το αφεντικό...τα της Αμερικής τα γνωρίζουμε...θέλω να πω Μ αυτό πως όχι FOMO ειδικά σε τέτοιες περιόδους... καλύτερα FOSI...δηλαδή φύλαγε τα ρούχα σου (κεφάλαια σου )να έχεις τα μισά... χαρτιά υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν ακόμη και μέσα σε BEAR 🧸 MARKETS...Λεφτά όμως δεν θα υπάρχουν για πάντα αν δεν φροντίζουμε...

      Διαγραφή
    4. Άριστο TIMING SIR ...η 👃 σας δουλεύει όπως πάντα...όχι πως είχα καμμιά αμφιβολία...αυτή η τέχνη δεν ξεμαθενεται το αντίθετο μάλιστα όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο ADVANCE... Για να δούμε μήπως έχουμε καμμιά εξαλωσυνη...

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα , κύριε Τάκη στο HA έχει συνήθως χώσιμο με μικρο όγκο το ίδιο και στο pre market μετά ανοίγει κάτω και κλείνει στα υψηλά της προς το τέλος της συνεδρίασης.

      Η Upst κράτησε την τάση χθες https://prnt.sc/21ibu0p μένει να δούμε τι θα κάνει και σήμερα , αν κρατηθεί πάνω από την τάση και βοηθήσει η αγορά άνετα μπορει να δώσει μια αντίδραση μέχρι τα 250$ , το κερί χθες πάντως ειναι υποσχόμενο για μια καλή αντίδραση , κύριε Τάκη μπήκατε ; αν θυμάμαι καλά είχατε βάλει εντολές στα 200 και 170 βέβαια με την αγορά κάτω μας πιάνει τσιγκουνιά οπότε μπορει να αλλάξατε τις εντολές.


      Διαγραφή
    6. Και τελικά Κύριε GEOPARD ο Πτέραρχος SIR TAKIS στον Πύργο Ελέγχου έχει περιορίσει αισθητά τις κάρτες επιβιβάσης εδώ και καιρό περιμένοντας άλλοτε πιο ευνοϊκούς ανέμους και άλλοτε καλύτερο καύσιμο εγω τι να κάνω δηλαδή ανταρσία και μπούκα ???Αυτό λέγεται αεροπειρεία χωρίς αύριο...είπαμε καλό τo 🍣 ΣΟΥΣΙ αλλά μην το πληρώσουμε και χρυσαφι...

      Διαγραφή
    7. Τα παιδεία παίζει : Game pre market https://prnt.sc/21jmg59 για να δούμε πως θα το παίξουν σήμερα με 1954 κομμάτια την γκρέμισαν (λέτε να ειναι γεννηθείς κάποιος του 54 και να το έκανε!!!!).

      Διαγραφή
    8. H διάσπαση του 4,8 θα μας επαναφέρει στις παρυφές του 6.

      Διαγραφή
    9. Kύριε Geopard όχι δεν μπήκα ... κάτι κομμάτια που πήρα στα 200 βγήκαν στα 220 παρα κάτι. Δεν μου άρεσε όπως έπαιζε και έτσι είμαι ελεύθερος
      Θα περιμένω το κλείσιμο του γκαπ.

      Διαγραφή
    10. Καλησπέρα , λέτε να έχει συνέχεια το χθεσινό κερί στην Upst https://prnt.sc/21k6t0k στο pre-market μέχρι στιγμής βλέπω άνοδο με όγκο . Ο κύριος Barren που το κατέχει καλύτερα το της κυματικής ίσως μας πει αν έχει διορθώσει αρκετά.

      Διαγραφή
  20. Κ. Τάκη για τσεκαρε την Grab. Από τις εταιρίες που σου αρέσουν.
    Με πρώτη ματιά μοιάζει πολύ ενδιαφέρουσα και είναι φρεσκαδουρα.
    Τι λέτε να τσιμπήσουμε λίγα για τη μυρουδια? Κάτι λέει η 👃 μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Απαντήσεις
    1. To Βaly φαίνεται φτηνό.
      Γιατί τόσο φτηνό;

      Διαγραφή
    2. H Zacks στις 27/11 την υποβάθμισε σε strong sell, μηπως γιατί εξαγόρασε κάτι?
      Δεν με παρακολουθείτε. κου κου??

      Διαγραφή
    3. Μην προκαλείτε ...δεν υπάρχει λόγος αν είστε σωστός θα φανεί... φιλικά πάντα... υπάρχει και το χιούμορ ξέρετε αλλά και ο αυτοσαρκαρμος...στο λεξικό θα το βρείτε στην λέξη MR BARREN...

      Διαγραφή
    4. Σε καμμία περίπτωση δεν αυτοσαρκάζομαι και συγνώμη αν φαίνεται κάτι τέτοιο. Απλά έγραψα τα δεδομένα -της zacks- τα οποία διάβασα χθες. Είχα γράψει για εξαγορά που θα κάνει και δεν εχει ανακοινωθεί ακόμα, χωρίς να ξέρω όρους και τα σχετικά. Επιλέγω να ανέβω στη ζυγαριά με το τσιγκέλι και με αντίβαρο το άγνωστο, που μπορεί και να με πλακώσει, όπως μπορεί και η δουλειά να χαλάσει την τελευταία στιγμή. Διευκρινίζω, ανεβαίνω στη ζυγαριά όχι της ΒΑLY.....

      Διαγραφή
    5. Μάλλον δεν καταλάβατε ...ο αυτοσαρκαρμος και το χιούμορ είναι χαρακτηριστικό των ευφυών ανθρώπων... αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος δεν το έχει η δεν το κάνει είναι βλάκας ... αλλά ο αυτοσαρκαρμος είναι ένα είδος αυτοτσαλακωματος δωσμενος μέσα από την χιούμοριστικη πλευρά του καθενός μας...

      Διαγραφή
  22. κε Τάκη στην solid power μπήκατε ή θα μπείτε προσεχώς? ή το απορρίψατε για την ώρα? εχει ψηφοφορία την Τριτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα ξεσπακαριστεί, να δούμε συμπεριφορα. Αν γίνει και το ξεκλείδωμα των χαρτιών, ακόμη καλύτερα.

      Διαγραφή
  23. Για σήμερα την απογοήτευση μου απο την ASTS δεν την αναμενα καθόλου έτσι και δεν ξέρω και για ποιο λόγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Olymp.
      Ξεπούλημα... -13% στο After hours.
      https://twitter.com/AbelAvellan/status/1466995904649568260

      Διαγραφή
    2. Πω πω ουτε το ΣΚ δεν σταματάει το ξύλο και με μεγάλο όγκο παρακαλώ κρίμα γιατί ειναι μια από τις μεγάλες μου θέσεις https://prnt.sc/21oklrv σιγά να μην συνέλθουμε ποτέ από τα μαυρα Χριστούγεννα πέρυσι μας κέρασαν χαρά και φέτος δηλητήριο.

      Διαγραφή
    3. Κε Market, o λόγος δεν μπορει να είναι η καθυστέρηση και μόνο!

      Διαγραφή
    4. Σας έχω πει επίκειται ξεκλείδωμα Pipers και λοιπών κλειδαριών.
      Με το που θα αγοράσει μερικά εκατομμύρια μετοχές η Rakuten θα λήξει η ιστορία.

      Διαγραφή
    5. Αυτό που βλέπω κύριε Τάκη και μάλιστα να εντείνεται το τελευταίο διάστημα είναι πως η οποία αντίδραση από τα χαμηλά μιας μετοχής καίγεται σε χρόνο dt και η μετοχή γράφει η σπάει τα προηγούμενα ATL... αυτό μόνο καλό δεν το λες...

      Διαγραφή
    6. ....το 2000 κάποιοι ρώτησαν γιατί το amazon μειώθηκε κατά 90%. Είναι επειδή οι άνθρωποι τότε δεν ήταν πλήρως σίγουροι για την τεχνολογία.
      https://www.reddit.com/r/ASTSpaceMobile/comments/qgbfq6/nanoavionics_the_secret_sauce_of_asts/
      ........................
      https://ibb.co/SXNWdS1

      Διαγραφή
  24. Με σπασμενα φρενα στον κατηφορο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πλέον το ενδιαφέρον μου για τα τεκταινόμενα στην αγορά είναι κυρίως ιστορικό και ανθρωπολογικό, το οικονομικό είναι δευτερεύον.

    Εντάξει, το FOMO μου έχει βαρέσει κόκκινο, αλλά κυρίως πλέον ενδιαφέρομαι να διαπιστώσω ιδίοις όμασι το μέγεθος της ανθρώπινης ανοησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Barren κάντε μια πρόβλεψη για το που θα κλείσουμε σήμερα , εγώ να πω ότι θα είμαστε οριακά κόκκινα μην πω ότι θα κλείσουμε θετικοί οριακά , τελικά νομίζω μου αρέσει να γίνομε ρόμπα (στατιστικά αν το πάρεις δεν μπορει θα βγει κάποια πρόβλεψη μου).

      Διαγραφή
    2. Τι φοβάσττε?
      Οι αγορές είναι μαραθώνιος. Και καθόλου εύκολες.

      Διαγραφή
    3. Αν θέλουμε να βλέπουμε καθαρά όσο αυτό είναι εφικτό στις Αγορές μην ταυτίζουμε (ας το προσπαθήσουμε τουλάχιστον) να μην ταυτίζουμε τις επιθυμίες μας με την πραγματικότητα αυτό δηλαδή που συμβαίνει τώρα...λέω εγώ ο άσχετος...

      Διαγραφή
    4. Κύριε GEOPARD η οποία πρόβλεψη σωστή η λάθος για σήμερα αύριο σε μια εβδομάδα ελάχιστη έως μηδενική αξία είχε έχει η θα έχει στο τελικό αποτέλεσμα την Σούμα εκτός και είστε TRADER...Το θέμα στις Αγορές είναι να μην καταστρατηγουμε βασικούς κανόνες ...δεν υπάρχουν ??? ΟΚ ...για τους άλλους...για μένα υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν... γιατί ...πολύ απλά γιατί μόνος θα πάω ταμείο στο τέλος...

      Διαγραφή
    5. Κ.Geopard δεν έχει σημασία η πρόβλεψη ενός κλεισίματος.

      Κ. Traveller και k. Gerry, έσφιξα όσο μπορούσα το μυαλό μου αλλά δεν κατάλαβα τι εννοείτε.
      Ελι5 πληζ.

      Διαγραφή
    6. Κύριε BARREN μου επειδή έχω γράψει πολλές μ@κακιες πείτε σε ποιες απ' όλες θέλετε να το διευκρινίσω ...

      Διαγραφή
  26. :έχω υποστεί επικό ξεβράκωμα.είχα ρωτήσει στο παρελθόν,υπάρχει περίπτωση να τις ξαναδούμε στις τιμές που αγοράσαμε? ο σριλαγκανός και η κάθυ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Barren τελικά το -50% μπορει και να σας βγει, κάθομαι ακούνητος και βλεπω την συντριβή του χαρτοφυλακίου μου (και ρευστότητα να είχα δεν υπάρχει περίπτωση να αγόραζα σήμερα) περίπου 30% κάτω σε 3 εβδομάδες με την χαμηλότερη αποτίμηση για φέτος , January effect μόνο για τους σορτ φέτος . Τετέλεσται κύριοι πάνε τα όνειρα για χαρούμενες εορτές με γεμάτο παντελόνι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eγώ τώρα κύριε Geopard, τι να κάνω τώρα; Να πάρω πίσω τη Sofi στο 15- ή να περιμένω την Upst?

      Διαγραφή
    2. Εγώ αν είχα ρευστότητα θα την είχα χώσει όλη χθες και σήμερα πάλι δε θα είχα.
      Θα έχω όμως από εβδομάδα και θα τη χώσω άμεσα όλη αν δεν έχει λήξει η πτώση και μετά πάλι δε θα έχω.

      Κοιτάξτε, αυτό που συμβαίνει είναι υπέροχο, δείτε το αλλιώς. Αν υπολογίζετε να ζήσετε άλλα 5 χρόνια (σας το εύχομαι για πολύ παραπάνω) και έχετε ψωνίσει το πολύ στο +100% από εδώ, θα βγάλετε πολύ πολύ ΠΟΛΥ χρήμα.
      ZBUCHAS

      Διαγραφή
    3. Upst δαγκωτό αλλά δεν ξέρω τι θα κάνει καμία από τις δυο , τον VIΧ κοιτάζω μόνο και τα πράγματα ειναι τραγικά όσο κοιτάει τον ουρανό με +10% και το Nasdaq -2% τώρα δεν βλεπω να μαζεύει σήμερα σε καμία περίπτωση.

      Διαγραφή
    4. Εγω απ' την άλλη έχω μουλαρωσει (καλώς η κακώς θα δείξει )και παραμένω FOSI που σημαίνει απαγορεύεται η ζημιά απ' εκεί που αγόρασα ... επιτρέπεται η μικρή ζημιά μόνο ...που σημαίνει οξω ξανά από GAME με οριακά κέρδη(της πλάκας)...το εφήρμοσα ήδη σε άλλες δύο περιπτώσεις προσφάτως FLORA και CLVR καθώς και DM και την γλύτωσαν παμθηνα...Κύριε ΤΑΚΗ με συμπαθατε αλλά έχω πάθει αυτό που έγραφα στο PC μου πολύ παλιά ...του φευγατου η μάνα ...

      Διαγραφή
    5. http://archive.fast-edgar.com/20211201/AAB2D22D8Z22O9ZK22942ZZZTFCPR2R2Z232/
      O Αντώνιο πουλήσε περι τα 50χιλ τεμάχια SOFI? Καλα καταλαβαίνω?

      Διαγραφή
    6. To U το περιμενω ενα 50% πιο κατω για να πω πως εχει μια λογικη κεφαλαιοποιηση για λονγκ τερμ επενδυση. Νομιζω πως το Μetaverse βιωνει στιγμες κανναβης το 2018.
      Rblx, Mttr, U καλες εταιρειες με υψηλες ομως αποτιμησεις, θα χρειαστει μεγαλη υπομονη για να δικαιολογησουν τις αποτιμησεις τους για καποιον που θα προσπαθησει να τοποθετηθει σημερα. (απλα η αποψη μου)

      -20% στο χαρτοφυλακιο πλεον απο την αρχη της χρονιας, ρευστοτητα περιπου 3% και ενα 30% backup που θα το ριξω στη μαχη μονο αν δω τρελες αποτιμησεις Μαρτιου 2020. (Δινω μεγαλες πιθανοτητες οπως φαινεται η αγορα).

      Διαγραφή
    7. Μόλις την τίμησα με μια μικρή αυξησούλα @142,8. Ο ΜΟ ανέβηκε στο 102.

      Διαγραφή
    8. Δε δίδεται λέπι <$300 κι εκεί μιλάμε για ένα ~5% ανά $50. (Ήταν $250, αλλά με όλη αυτή την ταλαιπωρία η τιμή ανέβηκε).

      Διαγραφή
    9. Κύριε Barren, συμφωνώ μαζί σας για τα 5 χρόνια που αναφέρατε πιο πάνω. Το προβλημα είναι να μπορώ να κοιμάμαι τουλαχιστον για τα μισα (2 1/5)χρονια τα βραδια χωρίς
      εφιάλτες. Νομιζα οτι θα το συνήθιζα άλλα επεσα καπως έξω. Θα το προσπαθω!

      Διαγραφή
    10. Κ. Olymp βοηθάει πολύ το τήλιο καθώς και το να έχεις εταιρίες που πιστεύεις, ότι και να λέει η αγορά.

      Διαγραφή
    11. Μη μου τα χαλάτε τώρα που το στρώσαμε Κύριε BARREN μου.. ποίο τηλιο βαλεριάνα και χαμομήλι...καλά τα πηγαίναμε με τα Baroloκαι τoν Γιάννη τον Περιπατητη τον 12χρονο...😂😂😂

      Διαγραφή
  28. SOFI στα 15 ή OPEN στα 14 είναι καλυτερη αγορα τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αυτά που λέγαμε Κύριε ΤΑΚΗ...στις τιμές που θέλουμε...στο ΧΑΑΑΜΕΝΟ που πάμε με τα μουλάρια προλαβαίνεις συνήθως και την κοπάνας αυτές τις ημέρες...εδώ πετάνε τα jets και άμα στουκαρεις γ@μησε τά...μεγάλωσα με πειράζουν τα G...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ΧΑΑΑΜΕΝΟ δεν προλαβαίνεις να την κοπανήσεις λόγω εμπορευσιμότητας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε ΤΑΚΗ μιλάω για τα χαρτιά όπως ΔΕΗ Βαγγέλη ΟΤΕ...όχι φυσικά για ΑΛΜΥ η Δρομέα...κλπ..

      Διαγραφή
  30. Εγώ θα περιμένω και τις δύο... κάτι που δεν το καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει (διαβάζοντας τον Κύριο BARREN στα περί ανούσιας) μου μεγαλώνει το FEAR...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Για LAZY που την παρακολουθώ αλλά δεν κατέχω γνωστοποιώ οτι έχασε σημαντική στήριξη στο 19 που λόγω διπλής κορυφής μπορεί να οδηγήσει τη μετοχή κοντά στο 13.Ισως και πιο κάτω. Εκεί ίσως να γίνει πολύ ελκυστική για επένδυση.
    Υπο παρακολούθηση είναι και η αγαπημένη μου PYPL η οποία διορθώνει εδώ και καιρό. Πιστεύω οτι θα δεί το 150 Και αυτή κάτω απο εκεί θα είναι ενδιαφέρον. Καλές πιθανότητες για εξαιρετικές αποδόσεις μελλοντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το U το ZACKS το εχει στην επιλογη 4 πωληση και το UPST στο 3 διακρατηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΜΙLE ΣΤΑ 2.2 ΑΞΙΖΕΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟ 4.5? ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ 19 ΠΡΟΣ 1 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ Η ΛΕΝΟΝΑΔΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. H Docusign -45% διότι λεει παρουσίασε μειωμένο grouth και στο -45 έχει pe 65!!!
    Με την επερχόμενη σύσφιξη, έρχονται στα λογικά τους οι αποτιμήσεις και τα θεμελιώδη.
    Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε εταιρείες που δεν έχουν καν πωλήσεις.
    Η μεγάλη μου απορία είναι όταν αρχίζουν και σκάνε margin ιδιωτών ή και funds τι θα προτιμήσουν να πουλήσουν. Τις μελλοντικές πωλήσεις εταιρειών,δηλ.μετοχές ή τον αέρα κοπανιστό των κρύπτο.
    Δεν θέλω να φανταστώ την παγκόσμια οικονομία, με το πρώτο σενάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ξεπουλήσουν τα πάντα όταν λαλήσουν οι αλγόριθμοι...

      Διαγραφή
    2. Ξέρω κόσμο σε νησί της Ευρωπαικής Σοβιετίας που θα διαβεβαιώσει ότι τα € τους στην τράπεζα ήταν αέρας κοπανιστός.
      Επίσης σε άλλη μπανανία της Σοβιετίας που τα ομόλογα του δημοσίου ήταν αέρας κοπανιστός.
      Αν πάμε ελάχιστα πίσω ιστορικά, κάποτε στην Αμερική κάποιοι διαπίστωσαν ότι και ο χρυσός στα σεντούκια τους ήταν αέρας κοπανιστός, καθώς κατέστη παράνομη η κατοχή του.

      Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία η μοναδική μορφή πλούτου που κανένας π0υστης δε μπορεί να σου πειράξει είναι τα κρύπτο στο κρύο.

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να σου την πειράξει, λιώνοντας το στικακι με ένα σφυρί. Απλά δεν μπορεί να τα σφετεριστεί. Όσο βέβαια αντεχεις σε τυχόν "περιποιηση" και δε δώσεις τους κωδικούς.

      Διαγραφή
    4. Όχι δε μπορεί να στην πειράξι ακόμα κι αν σου λιώσει το στικάκι με σφυρί, αν έχεις απομνημονεύσει τη seed phrase k. Bugs Bunny.

      Τώρα, αν μιλάμε για την περίπτωση να σου βάλλουν το περίστροφο στον κρόταφο χαίρω πολύ Χαιρόπουλος. Η ουσία είναι πως στα >10.000 χρόνια του ανθρώπινου πολιτισμού, από τη γέννηση της έννοιας της αποθήκευσης πλούτου, η μόνη περίπτωση που κανείς δε μπορεί να σου τον πάρει χωρίς τη συγκατάθεσή σου (βεβιασμένη ή μη) είναι τα crypto._

      Διαγραφή
    5. Εκεί στην κάτω ΟΜΑΧΑ έχουν πιστόλια Κύριε BARREN???

      Διαγραφή
  35. Ασχολείται κανείς με την Alibaba να μου πει τη γνώμη του? Κάνω τη σκέψη μήπως ενισχύσω κάπου εδώ στα 111 ή να περιμένω για πιο κάτω πχ τα 80 αν έρθουν. Οι αρνητικές ειδήσεις δεν με ενοχλούν, είναι το μόνο σίγουρο ότι θα ακούγονται συνέχεια άσχημα πράγματα για τις κινέζικες μετοχές. Το delisting το θεωρώ minor γιατί μπορεί να γυρίσει σε OTC ή μόνο Hong Kong.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πανω σε αυτο τωρα. Αν εγω παω ΒΑΒΑ και παει ΟΤC, εγω που ειμαι απο degiro και δεν εχει ΟΤC τι θα παιξει?

      Διαγραφή
    2. Εδώ έτσι τουλάχιστον δείχνει θα βρούμε εταιρείες όνομα και πράγμα στο AMERICA σε τιμές τρέλας ...ποια ΟΤC κύριε Ευρωβλαχο μου ???για τέτοια είμαστε??

      Διαγραφή
    3. H Coupang ειναι καλύτερη και δειχνει να εχει στοπάρει στα 25.

      Διαγραφή
    4. κε Τακη, έχετε κάποια γνώμη για την σύγκριση ανάμεσα σε Coupang και Grab?

      Διαγραφή
    5. Είχα διαβάσει τούτο εδώ το άρθρο και ουδέποτε μου έκανε κλικ η Coupang. Με τον εξαιρετικό για τον πελάτη-ακριβό για την εταιρεία τρόπο που δουλεύει αμφιβάλλω εάν βγάλει κέρδη τουλάχιστον την επόμενη 5ετία.

      Την "είσοδο της χρονιάς" στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θέλει η Coupang

      https://www.capital.gr/diethni/3530758/tin-eisodo-tis-xronias-sto-xrimatistirio-tis-neas-uorkis-thelei-i-coupang

      Διαγραφή
    6. Κύριε Bugs ξέρετε το σεβασμό που τρέφω για Σιγκαπούρη!!
      Αφήστε να ξεσπακαριστεί καλά η Grab και θα την κοιτάξω αναλυτικότερα. Πάντως και εδώ απο πίσω, όπως και στην Coupang, η Softbank. Και με μεγάλα ποσοστά.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Bugs νομίζω ότι η Coupang είναι με διαφορά ή καλύτερη. H Grab μου φαίνεται υπερτιμημένη.

      Διαγραφή
    8. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

      Να ξεκινήσω με το ότι στην Baba έχω φάει ελαφρώς ψwλιά ~50% κάτω. Το λάθος εδώ ήταν ότι ακολούθησα την αγέλη. Μάθημα πρώτο: Δεν κάνουμε αυτό που κάνουν οι πολλοί, ακόμα και αν πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Όπως μας είχαν πει στο πανεπιστήμιο: πάντα, ποτέ, όλοι, κανένας= σφάλμα αντίληψης. Δηλ. όταν εκφράζεις σιγουριά τότε κάτι σου διαφεύγει. Βέβαια δεν πρόκειται να πουλήσω σε αυτά τα επίπεδα, αντιθέτως σκέφτομαι για αγορά.

      Όσον αφορά το OTC, ο Philip Fisher στο βιβλίο του γράφει, μην φοβάστε να αγοράσετε μια μετοχή επειδή είναι OTC.

      Όσον αφορά την Coupang ενώ μου αρέσει το πλάνο της, δύο είναι οι ενδοιασμοί μου:
      Πρώτον, απευθύνεται σε μια αγορά 50εκ κατοίκων και όχι παγκόσμια.
      Δεύτερον, όταν ακούω εκφράσεις του τύπου "η Amazon της Κορέας ή της Ασίας" κάτι μου χτυπάει αρνητικά από διαίσθηση.

      Πάντως (άσχετο) αν έπαιζα σε εξαψήφιο θα προτιμούσα να αγοράσω ακίνητα στην Ελλάδα παρά να τα έχω σε μετοχές.

      Διαγραφή
    9. k. Ευρωβλάχο κάποια στιγμή αν θυμάμαι καλά είχατε γράψει ότι γυρίσατε τη SOFI σε BABA και ομολογουμένως μου είχε πέσει το σαγόνι αλλά προτίμησα να μη γράψω κάτι.

      Το μεγάλο θέμα με τη BABA, όσο εξαιρετική εταιρία κι αν είναι, λέγεται : κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς.
      Μιλάμε για εταιρία της οποίας ο ιδρυτής απήχθη από το καθεστώς και εξαφανίστηκε για μερικές εβδομάδες, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει τι διεμείφθη. Ειλικρινά ελπίζω να σας βγει, αλλά πώς να εμπιστευτείς τα κουμούνια? Το να πάει OTC ή Χονγκ Κονγκ είναι το λιγότερο, αυτό που πιστεύω πως φοβάται η αγορά είναι πως είναι ικανοί ένα πρωί να προχωρήσουν σε κρατικοποίηση, ή να πουν πχ πως μπορούν να είναι μέτοχοι μόνο μέλη του κόμματος. Τι θα τους εμποδίσει? Ήδη το καθεστώς δείχνει διάθεση να επιδιώξει το delisting των Κινέζικων από US. Ποιος φορέας και με ποια ισχύ επιβολής μπορεί να προστατεύσει τους επενδυτές?

      Μπορεί και να μη γίνει κάτι τέτοιο και πράγματι να επανέλθει η μετοχή στα θεμελιώδη, οπότε και τα κέρδη σας θα είναι επικά. Αλλά, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο κόσμος μας είναι και πάλι διπολικός και τα περιθώρια να χτυπηθεί το κομμουνιστικό φίδι στο κεφάλι στενεύουν επικίνδυνα. Πιστεύω πως με τον ένα τρόπο ή τον άλλο οι σχέσεις θα γίνονται όλο και πιο συγκρουσιακές, ποιος θέλει να είναι στη μέση?

      Διαγραφή
    10. Ελαφρώς το 50% κάτω ...??? Το βαρέως πιο είναι για εσάς κύριε Ευρωβλαχο ???Με συγχωρείτε αλλά ...

      Διαγραφή
    11. Εφ όσον έχουμε να διαλέξουμε μέσα από δεκάδες Aμερικανικες εταιρείες και όχι μόνο ας μου πει κάποιος γιατί θα πρέπει στο χαρτοφυλάκιο μου να έχω Κίνα ??? Δηλαδή αν βγάλω επί 2 και όχι επί 3 ποια η διαφορά ??? Συνυπογραφω με τον Mr BARREN με χέρια και πόδια.. Προσωπικά από Κίνα εγώ ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο ...

      Διαγραφή
    12. Με το πιστόλι στον καβάλο κ. Gerry ... όμως?

      Διαγραφή
    13. Ο καλός Αντρέ Κοστολάνι είχε αναρωτηθεί πρώτος εάν "οι τιμές φτιάχνουν τις ειδήσεις ή οι ειδήσεις φτιάχνουν τις τιμές". Υποστήριξε το δεύτερο.

      Παραφράζοντας την ρήση αναρωτιέμαι: "τα θεμελιώδη των κινεζικών εταιρειών φτιάχνει την εικόνα τους ταμπλό ή η κακή πορεία των μετοχών τους?". Νομίζω το δεύτερο είναι που δημιούργησε την σημερινή απέχθεια στους επενδυτές.

      Προσωπικά πιστεύω ότι η Alibaba θα καλύψει μέρος των απωλειών σας κύριε Ευρωβλάχο. Στην τελική αν δεν αγοράσει κάποιος τώρα που τις περιφρονούν όλοι πότε θα αγοράσει? Βέβαια επειδή η Κίνα μου πέφτει μακριά προτίμησα να τοποθετηθώ στο τεχνολογικό καλάθι KWEB.L που έχει όμως σημαντική θέση στην ΒΑΒΑ (μικρή-μοναδική επιλογή μου σε δολάριο). Με χρονικό παράθυρο 3-5 ετών. Γνωρίζω πως κάποιες αμερικανιδούλες θα αποδώσουν περισσότερο αλλά πρώτα απ΄όλα μ΄ενδιαφέρει να κερδίσω και δευτερευόντως το ποσοστό. Άλλωστε όλοι ξερουμε πως κάποιες μετοχές θα υπεραποδώσουν, κανένας όμως ποιες τα είναι αυτές.

      Διαγραφή
    14. Διαβάζω με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό τις απόψεις σας (καλό αυτό γιατί θα πει ότι έχουν βάση).

      Το αμερικάνικο είναι overvalued και overcrowded, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα για να ξετρυπώσεις καλές εταιρείες. Αυτός είναι και ο λόγος που ανοίχτηκα προς Κίνα, κι όλη αυτή η αμφιβολία που γεννάται γύρω από το καθεστώς (όχι άδικα) είναι αυτή που δημιουργεί το mispricing και το περιθώριο για ένα αξιοπρεπές κέρδος.

      Θεωρώ τους Κινέζους καλούς επιχειρηματίες και το κομμάτι του regulation και crackdown ως αναγκαίο κακό καθώς με αυτό έχουν πετύχει αυτά που έχουν πετύχει.

      Παρόλα αυτά ένα -50% μόνο ελαφρύ δεν είναι αλλά έχει καταντήσει το κλασικό τεστάρισμά μου από την αγορά.

      Σίγουρα η Αμερική δεν πρόκειται να αφήσει την Κίνα να κυριαρχήσει ως υπερδύναμη (παγίδα του Θουκυδίδη) οπότε θα δούμε πολλά στο προσεχές μέλλον και αυτό με προβληματίζει.

      Οπότε ο αλγόριθμος προς το παρόν μου βγάζει "Do nothing" καθώς δεν θέλω να αυξήσω υπέρμετρα την έκθεσή μου στους σχιστοματηδες.

      Γενικότερα όμως, με τη δυσκολία που υπάρχει για εντοπισμό ευκαιριών και με το εκκρεμές να βρίσκεται στη μεριά της αισιοδοξίας, κάτι μέσα μου λέει "Move to cash".

      Διαγραφή
    15. Αχ, ο δαίμων της απροσεξίας...ήρθε στον ύπνο μου ο Αντρέ και με μάλωσε....ανάποδα το΄γραψα

      Στο ερώτημα "οι τιμές φτιάχνουν τις ειδήσεις ή οι ειδήσεις φτιάχνουν τις τιμές" ο καλός παίχτης υποστήριξε το ΠΡΩΤΟ...."οι τιμές φτιάχνουν τις ειδήσεις"

      Διαγραφή
    16. Κύριε BARREN μου η απάντηση στην ερώτηση σας εξαρτάται από την χρονική στιγμή που θα μας βάλουν το πιστόλι στον καβάλο...αν είναι τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα ...αν είναι στα 80 φεύγα δεν πα να το βάλουν...το πιάσατε το υπονοούμενο Έτσι ιιιιιι????😂😂😂

      Διαγραφή
    17. κιεγώ κε Hippy! Κίνα KWEB & PGJ (έχει και BAIDU) με το ίδιο κριτήριο και delisting ως ADR/Vie να γίνει ας κάνουν άλλοι τη χαρτουρα ή ότι κιαν είναι αυτό. και η Βραζιλία έχει ένα ενδιαφέρον...προς το παρόν έχω βρει μόνο το BRF etf και γλυκοκοιτώ την VALE...iron ore τάρταρα μαζί θα πάνε

      Διαγραφή
  36. Κύριε Τάκη January effect φέτος δεν θα δούμε? ή και να δούμε θα ειναι σαν μην υπήρξε ποτέ μετά το ξύλο των τελευταίων τριών εβδομάδων , η Game έφαγε συντριβή σήμερα τι λέτε το παίγνιο ειναι στο τραπέζι ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Geopard.
      Game: σύμφωνα με αυτό το Sec filing (σελ 4) εγώ καταλαβαίνω οτι θα γίνει, αν όχι τώρα, σίγουρα μεσα στους επόμενους 4-5 μήνες.
      https://d18rn0p25nwr6d.cloudfront.net/CIK-0001714562/0fc70d49-6cce-472f-98d8-c7bd5b9a67ff.pdf


      Διαγραφή
    2. Όλα θα γίνουν.
      Χρειαζόμαστε και μια αποθήκευση ενέργειας.Stem

      Nα μου τη βάλετε στις μακροπροθεσμες επιλογές.
      Προχώρησε και σε 400 εκατ. Ομολογιακό με 0,5%.

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα , κύριε Market Cap μακάρι να ειναι σωστό αυτό που γράφετε. Κύριε Τάκη την κρατάμε και αυτήν στα υπόψη (Stem) αν και θα ήθελα και την IKA ή την ILIKF σε αυτόν τον κλάδο αλλά που ρευστότητα. Στην Sofi τελικά πούλησε και ο Noto Anthony στα 18,33$ 50 χιλιάδες κομμάτια όπως έγραψε ο κύριος GRinvest ποιο πάνω , κρατάει όμως 100 χιλιάδες ακόμα , δεν ειναι σαν την άλλη την Sara στην Sklz που την έχει ταράξει στις πωλήσεις , βέβαια ο Αντρίκος εκεί αγόρασε σχετικά πρόσφατα και δεν τον εχω για κορόιδο. Έχω την εντύπωση ότι ο τρελο-ιταλός με τα σκούτερ ετοιμάζετε πάλι για παίγνιο.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Geopard γιατί δεν δώσατε Sofi στα 21 και Sklz στην ολοκλήρωση της αντίδρασης; Τότε τα ματζούνια έδειχναν υπερπτήσεις ... τελικά όμως ήρθε η κλάψα.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη , έχετε δίκιο αλλά ήμασταν κοντά στο January effect και δεν υπολόγιζα στη διόρθωση καταστροφής που ακολούθησε ακόμα και όταν τα μαντζούνια έλεγαν βγες έξω κάτω από 20,5 στην Sofi αφού και πάλι με κέρδος θα ήμουν.
      Ακόμα δεν πιστεύω αυτό που έγινε και δεν ξέρω πως θα το γυρίσουν τώρα αλλά και σε τι κατάσταση θα ειναι το χαρτοφυλάκιο μου σε 1-2 μήνες από τώρα https://prnt.sc/21ohj23 με αυτό το χαρτοφυλάκιο που ειμαι τώρα , όπως και να έχει εχω ορίζοντα 2-4 χρονιά από εδώ και 1-2 επιλογές από αυτές που εχω τώρα να βγουν θα εχω καλά κέρδη , αν το καλοκοιτάξεις σαν χαρτοφυλάκιο μόνο η Game και η Sklz δεν ειναι πολύ καλές επιλογές πλέον αλλά όχι ότι εχω κακές εταιρίες στο χαρτοφυλάκιο μου το σίγουρο ειναι ότι πρέπει να ρευστοποιήσω αν υπάρχουν κέρδη κατά τον Ιανουάριο Φεβρουάριο για ρευστότητα .

      Διαγραφή
    6. Αντι για Stem και αποθήκευση ενέργειας .... σκέφτομαι FLNC μια εταιρεία των Siemens - AES και με συμμετοχή με μεγαλο ποσοστο το ταμείο του Καταρ.

      Διαγραφή
    7. K Τακη την EOSE δεν την ξαναβλέπετε καθόλου? Είναι πολύ πιο φθηνή και ετοιμάζετε να γράψει έσοδα νομιζω

      Διαγραφή
  37. Από μια ματιά που έριξα στις εταιρείες που παρακολουθούμε στην πλειονότητα τους παρατήρησα ειδικά χθές πως οι όγκοι στις πτώσεις είναι αυξημένοι από 20 έως και 💯% σε σχέση με τον average των τριών μηνών τους...θα μπορούσε κάποιος να πει πως στο Αμέρικα οφείλεται στο trading ως ένα βαθμό και ναι συμβαίνει αλλά σε μέρες σαν την χθέσινη μάλλον για στριμωγμα στην έξοδο μου κάνει πιο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. http://archive.fast-edgar.com/20211201/ASBZE22D8Z22A2ZK229C2WZZ4VL6Z2Z2ZL32/
    Άλλος ένας director που πούλησε στα 18,5 το 1/8 της θέσης του στην SOFI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σε ότι με αφορά προσωπικά γράφω την άποψη μου -γνωμη μου (έχουν διαφορά)με μοναδικό σκοπό αν κάτι απ' όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν σ όλο αυτό το εγχείρημα...Ότι λοιπόν μας κάνει το κρατάμε ότι όχι το πετάμε στον καλάθο των αχρήστων και να τής λήθης...το ίδιο πράττω και εγώ διαβάζοντας κάθε σχόλιο όλων εδώ ακόμη και φίλων που έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν...όλοι είμαστε χρήσιμοι αρκεί να μην κινούμαστε από εμπαθή το εγωισμό με πρόθεση ποιος την έχει μεγαλύτερη ... των γνώμη... είμαι εδώ να μάθω και όχι να διδαξω...Τώρα όσον αφορά την στρατηγική μου στην αγορά είναι μια δεν έχω στρατηγική γιατί δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου πέρα από κάποιους κανόνες που τηρώ απαράβατα όπως της ρευστότητας και του πολύ γρήγορους stop los ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία...και δεν μπορεί να υπάρχει στρατηγική και ότι η κάθε μάχη στις Αγορές είναι εντελώς διαφορετική από την οποίες προηγούμενες καθ ότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς ...δεν νομίζω πως θα διαφωνήσει κάποιος σ αυτό ...επομένως η οποία χάραξη στρατηγικής μπορεί να αναιρεθεί από την αλλαγή των δεδομένων...όταν σε πολεμούν με πυραύλους(στην Αγορά εννοώ) δεν νομίζω πως οι σφεντόνες είναι το αντίδοτο και το πιο αποτελεσματικό όπλο να απαντήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημέρα στο think tank, παρακολουθώ το blog περιοδικά αλλά από το Φεβρουάριο δεν έκανα ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου μου εξωτερικού λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Τώρα ξαναρχίζω τη διαχείριση και θα ήθελα τη γνώμη ειδικά του κ. Τάκη αλλά και άλλων αρθρογράφων που παρακολουθούν την Αμερική συστηματικά. Εχω ένα μικρό ''growth' χαρτοφυλάκιο -32% YTD https://prntscr.com/21orntt . Σκέφτομαι 3 σενάρια 1/ το διώχνω όλο, γράφω τις ζημιές και το μάθημα και ξεκινάω από την αρχή 2/ κρατάω LMND, INDI και ASTS και διώχνω τα υπόλοιπα 3/ το αφήνω ως έχει μέχρι την Ανοιξη και τότε κάνω ξεκαθάρισμα με τα νέα δεδομένα. Επισημαίνω ότι δεν χρειάζομαι τα χρήματα άμεσα, δεν με στρεσάρουν οι απώλειες και έχω την πήρη ευθύνη της οποιαδήποτε απόφασής μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων οποιαδήποτε γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο. Και αν η Archer γίνει η Νο1 στα αεροταξί? Αν η ride στα φορτηγάκια?.Αν το ASTS πετύχει? Αν Αν? Όλες οι εταιρείες που έχετε έχουν μέλλον, εχουν growth. Το ένστικτο σας τι λέει?. Αυτό κάνει την διαφορά. Όλες οι επιλογές στο τραπέζι είναι. Η επιλογή όλη δική σας.

      Διαγραφή
    2. Από όλες αυτές σε πόσες θυμάστε το όνομα του CEO?
      Σε πόσες από αυτές θυμάστε και το πρόσωπό του και τον τρόπο που μιλάει?
      Σε πόσες από αυτές τον έχετε εκτιμήσει, πραγματικά τον σέβεστε, τον θαυμάζετε και τον εμπιστεύεστε?

      Κατά τη γνώμη μου γυρίστε τα όλα στις τελευταίες και ξανακοιτάξτε σε 2~3 χρόνια αν δεν έχετε πολύ χρόνο. Αυτή είναι μια μπακάλικη μέθοδος ρουλ οφ θάμπ naoum, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά, αλλά είναι μια αρχή.

      Διαγραφή
    3. Κατά τη γνωμη μου κρατείστε την ASTS γιατί αν πετύχει είναι πραγματικά game changing και όλα τα υπόλοιπα καντε τα upstart.

      Διαγραφή
    4. Οχι μόνο την κραταμε!..προσωπικα με μ.ο. 8.69 θα αυξάνω εαν πέσει και σταθεροποιηθει σε πιο χαμηλα επίπεδα.

      Διαγραφή
  41. Μας τη φόρεσε πάαααρα πολυ άγρια η ASTS, ανακοίνωσε πρόσθετη καθυστέρηση και η εκτόξευση πάει για το καλοκαίρι. Κρίμα κρίμα κρίμα. Στο after hours εγινε η σφαγη του Δράμαλη.

    Το θέμα που εγείρεται πλέον είναι ότι ακόμα και αν το τεσταρισμα του δορυφόρου είναι επιτυχές αν θα τις φτασουν τα λεφτα για να ολοκληρώσει την Φαση 1 του προγραμματός της. Προσωπικά, πιστευω με το που φανει επιτυχία θα κάνει offering μετοχών. Κι αν αυτό είναι κάτι που το βλεπω εγώ, τότε είναι κάτι που το βλεπουν όλοι.

    Εν ολίγοις, η εκτόξευση της τιμής για τυχόν επιτυχία θα είναι αρκετά πιο χαμηλού ύψους απ' ό,τι προβλεπόταν..

    Κρίμα, μόλις μια μερα πριν είχε ανακοινώσει ότι κανει register τον δορυφόρο με την Ισπανία και όχι με την Παπουα Ν. Γουινέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Bunny και εγώ έτσι υποψιάζομαι...εάν η τιμή της μετοχής πέσει κάτω από ένα καθορισμένο όριο, η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει επιπλέον μετοχές σε σημαντικά μειωμένη τιμή. Αυτή η νέα έκδοση μετοχών μειώνει την αξία των επενδύσεων των μετόχων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή της μετοχής.

      Διαγραφή
    2. Είπαμε .... εφόσον όλα πανε καλά η εταιρεία θα χρειαστεί συνολικά 1 δις μέσα στην ερχόμενη 5ετία. Θα εκδώσει 10 εκατ μετοχες στα 50 και πάμε για άλλα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη η αλλαγή στους χρόνους εκτόξευσης πόσο καταστροφική ειναι? τα χρήματα που έχει τώρα την φτάνουν ή θα αναγκαστεί να ζητήσει νωρίτερα σε χαμηλότερες τιμές και το ρωτάω γιατί σίγουρα την έχετε ξεκοκαλίσει και έχετε άποψη για το κόστος της καθυστέρησης .
      Το να περιμένεις λίγο αλλά να σιγουρέψεις το αποτέλεσμα δεν ειναι απαραίτητα κακό όσο και αν καίγομαι να ανέβει άμεσα η τιμή.

      Διαγραφή
    4. Ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο με μετρητά και ισοδύναμα μετρητών 360,4 εκατομμυρίων δολαρίων και χωρίς χρηματοοικονομικό χρέος στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

      Όταν ολοκληρώθηκε η Spac συγχώνευση μάζεψε 400 και κάτι εκατομμύρια.
      Που να τα χαλάσει τα λεφτά; Αφού δεν έχει κάνει τίποτα.

      Επένδύθηκαν 56,7 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή του δορυφόρου BlueWalker 3, ο οποίος περιλαμβάνει μη επαναλαμβανόμενο κόστος ανάπτυξης μηχανικής και κόστος εκτόξευσης

      Διαγραφή
    5. Μετα λύπης μου και δεν αναφέρομαι στον κύριο Geopard μόνο .... ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΑΤΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ , ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΡΙΣΚΟ και όταν η μετοχούλα πέφτει λίγο τότε ψάχνετε νούμερα με συνοδεία κλάψας.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη ευχαριστώ, όπως φαίνεται από τα νούμερα η εταιρεία ειναι πολύ σφιχτή στην διαχείριση (και καλά κάνει) άρα έχει αγοράσει πολύ χρόνο με τα χρήματα του Spac , αν το project ειναι επιτυχημένο τότε για να σηκώσει όλους τους δορυφόρους που θέλει θα ζητήσει χρήματα και μετά θα αφήσει τις ταμειακές ροές να τρέχουν , με λίγα λόγια έχουμε ένα σχεδόν έτοιμο project με σιγουριά 90% ότι δουλεύει , έχουμε τους πελάτες και έχουμε κλείσει και τις συμφωνίες με τους μεγάλους (Rakuten) που ειναι και χρηματοδότες , απορώ γιατί δεν ειναι ήδη στην στρατόσφαιρα η μετοχή , αυτό ειναι το μόνο που με προβληματίζει να πω την αλήθεια.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Geopard εγώ έχω μια θέση που θα την πάω μέχρι τέλους. Έχω το 1/3 της θέσης, το παικτικό το έβγαλα πρόσφατα. Θα δω αν θα το ξαναπαρω πίσω και που.

      Διαγραφή
    8. κ. Τάκη μακάρι να έχει πάει 50$ και να κάνει εκει το offering. Όμως, όταν θα ανεβεί η o δορυφόρος ΚΑΙ ΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ με το να τεθει σε τροχιά, θα δοκιμάζεται κανά 6μηνο. Δε θα γίνει απο τη μια μέρα στην άλλη. Όλον αυτον τον καιρό θα καίει χρήμα.

      Φυσικά θα έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται οι υπόλοιποι δορυφόροι, μιλάμε για κόστος 15 εκτ στον καθενα. Δεν ειναί λίγο, φτάνει τα 300 εκατ σε έξοδα ήδη έτσι.

      Δεν τολμώ κναν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν κάτι στραβώσει με την δοκιμή, την εκτόξευση ή την τροχιά και αναγκαστούν να κατασκευάσουν BW4..


      anyway εγέιρεται και ηθικό ζήτημα όμως, είχαν δικαιωμα μεχρι την 1η Δεκ να ειδοποιήσουν την spaceX και φυσικά αυτό έπραξαν.

      As previously reported, on July 23, 2021, AST & Science LLC (“AST & Science”), a subsidiary of AST SpaceMobile, Inc., entered in an agreement with a launch service provider (the “Launch Agreement”) for its BlueWalker 3 test satellite. On November 30, 2021, as permitted under the terms of the Launch Agreement, AST & Science delivered a rebooking notice and paid a rebooking fee, seeking to rebook its launch window to Summer 2022 to provide additional time for BlueWalker 3 testing and final launch preparation.

      Εμείς το μάθαμε Παρασκευή βράδυ βέβαια. Ειχαν δικαιωμα 4 μέρες να δημοσιεύσουν το 8Κ αλλά ηθικό κάτι τέτοιο δεν ειναι. Θα έλεγε κανεις ότι πουλούσαν τα φιλαράκια τους.


      anyway, απο τύχη πουλησα στα 11 το 1/3 της θέσης μου, επειδή ήθελα να στειλω τα χρηματα έξω. Την έβλεπα στα 13$ και είχα φορεσει μαύρες πλερέζες. Τώρα έχω γίνει μάγκας απο τη μια στιγμή στην άλλη με αυτήν την πωληση.

      Συνεχίζω με τα 2/3, εμφανώς ξενερωμένος.

      Διαγραφή
  42. Καμιά φορά είναι καλό να ακούμε τι έχουν να πουν εκείνοι που γνωρίζουν το τόπι καλύτερα από τους περισσότερους. Cathie Wood στο Παρασκευιάτικο "In the Know":

    https://www.youtube.com/watch?v=mGw4P72d7Bc

    Κάποια πράγματα που μου έκαναν εντύπωση από τα λεγόμενα της αρχοντοθειάς:

    1. 10 εκ. ακάλυπτες θέσεις ργασίας στο 'mmmurica, παρατηρείται μαζική μετατόπιση των software developers από τις παραδοσιακές θέσεις εργασίας στο περιβάλλον των crypto, DAOs κλπ. Οι εταιρίες έχουν μεγάλο πρόβλημα να προσελκύσουν και να συγκρατήσουν ταλέντο.

    2. Ο στόχος της θειάς για την ερχόμενη 5ετία είναι CAGR ~40%, όπερ σημαίνει περίπου 5πλασιασμό. Ίδιος με το δικό μου, γουονταφάκ?

    3. Έκκληση της θειάς προς τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις : "γνωρίστε κι ενσωματώστε τις νέες τεχνολογίες, διαφορετικά σε 5 χρόνια δε θα υπάρχετε. Ο κόσμος τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει δραματικά".

    Ελπίζω μόνο να μην τελείωσε η πτώση, αύριο βάζω πωλητήριο στη στάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δούμε κ. Barren Wuffett πως θα τα παει φέτος η θεία.

      Διαγραφή
    2. O Munger όμως;

      https://www.marketwatch.com/story/berkshire-hathaways-charlie-munger-says-markets-crazier-now-than-they-were-in-the-late-1990s-11638525537?mod=home-page

      Διαγραφή
    3. Ο Τσάρλι έχει περάσει το όριο ηλικίας που έχει σημασία το τι λέει.

      Δέχεται καθημερινό bullying από το μαύρο καβαλάρη με την κουκούλα και το δρεπάνι κι έχει γίνει σκατόψυχος. Πραγματικά αν τα μέσα τον σέβονται μια σταλιά θα πρέπει να σταματήσουν να του παίρνπυν συνεντεύξεις.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα και χρόνια πολλά στους Νίκους.
      Κ.Μπάρεν, καλό θα ήταν να σκεφτείτε την μηνιαία μείωση των τάπερ(προσπαθώ να ανταγωνιστώ το χιούμορ σας) οπότε τον 7/22 = 0, πόσες καραμέλλες θα χωράνε.

      Διαγραφή
    5. Κ. Αδειούχε το χείρον σενάριο είναι αυτό και κατ' εμέ απετιμήθη.
      Τα τάπερ είναι γεμάτα και αεροστεγώς ταπωμένα έως και το 2025.

      Διαγραφή
  43. Σκόρπιες σκέψεις μου: είναι καταπληκτικό ότι το σύμπαν συνωμοτεί ώστε όλα να πάνε χάλια φέτος τουλάχιστον στο χαρτοφυλάκιο μου αν και δεν βλέπω να γλίτωσαν και πολλές εταιρίες από το γκρεμοτσάκισμα , λένε για την νέα παραλλαγή Covid ,που πρακτικά δεν έχει καν νεκρούς , ότι ξεπερνάει τα εμβόλια ( η ηπιότητας όμως της νόσησης ίσως να ειναι ότι θετικότερο αφού η μετάλλαξη υποβαθμίζει τον υιό σε απλό κρυολόγημα λέω εγώ μέσα μου , αυτή η εντύπωση μου έχει δημιουργηθεί) , αν ειναι αλήθεια και επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες οι εταιρείες εμβολίων θα πρέπει να φάνε πανωλεθρία ενώ οι δικές μας εταιρίες δεν γνωρίζω καν τι θα κάνουν , ο κύριος Τάκης είπε ότι θα έχουμε January effect και τον πιστεύω γιατί πολύ δύσκολα πέφτει έξω οπότε αν και συγκρατημένος μετά την συντριβή του χαρτοφυλακίου μου κρατάω πολύ μικρό καλάθι κοιτάζοντας αναγκαστικά μετά από 2 χρόνια τουλάχιστον και βλέπουμε μέχρι τα 4 αφού στην Αμερική αυτό θεωρείτε δεκαετία σε σχέση με το χααμένο.

    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον ιό τελειώσαμε ... απλώς ακόμη δεν το ξέρουμε.

      Και january effect να μην έχουμε θα μετατεθεί λίγο αργότερα ....αλλά και january effect να έχουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέβουν και οι δικες μας μετοχές.

      Διαγραφή
    2. Sofi Asts Sklz σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετέχουν σε ένα ενδεχόμενο January effect και ειδικά η Sofi κύριε Τάκη , μετά το Πάσχα αν κανουν κίνηση και η Asts πιθανόν να κάνει και νέα τοπικά χαμηλά μετά την αναβολή εκτόξευσης και του χάλια κλίματος και οι 3 αυτές έκαναν κάποιο πρόωρο January effect από ότι βλέπω , ελπίζω στην περιφέρεια μήπως συνέλθει κάπως το χαρτοφυλάκιο μου αφού δεν ειχαν κάποια αναλαμπή ( βέβαια θα χαρώ να με κάνει ρόμπα η αγορά για άλλη μια φορά και να συμμετέχουν εάν γίνει ). Την πάτησα χρονικά γιατί το μίσος των πωλήσεων μου θυμίζει τι έγινε τον Φεβρουάριο , στήθηκε η τέλεια παγίδα και όλοι οι μικροί περίμεναν το January effect και έμειναν με τα χαρτιά στο χέρι και με την πρόφαση του νέου Covid ίσιωσαν την αγορά , ειναι μαέστροι τελικά εκεί έξω και πολύ καλά διαβασμένοι , ελπίζω να έχω κρατήσει τις σωστές εταιρίες μόνο και να τα πάρουμε σε βάθος χρόνου .

      Διαγραφή
    3. Πάλι βέβαιος είστε κυριε Geopard???
      Aν στο January effect ονειρεύεστε Sofi στα 34 ή 40, νομίζω ότι δεν θα το βλέπατε ούτως ή άλλως. Στα 21 με 23 και καλά θα ήταν. Δε βρίσκω κανένα λόγο να αλλάξει το range της, ούτε το range της Asts, ενώ αναμένεται και ξεκλείδωμα.

      Sklz όπως έχω πει δεν αναπτύσσεται και μέχρι να αλλάξει αυτό η εταιρεία θεωρείται ακριβή. Τα μάτια σας στο MAU .... αν αλλάξει θα δείτε πάρτυ και με διάρκεια.

      Διαγραφή
  44. καλημέρα σας.Το θέμα είναι αν αυτές οι εταιρείες sklz,mile.kubient.....καταφέρουν να επιβιώσουν,και να αναπτυχθούν.Ας πάρει 2-3 χρόνια δεν επενδύω χρήματα που θα χρειαστώ άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Kύριε Τάκη μου σφυρίζουν φίλοι απο αμέρικα να μπώ romeo power.Tήν είχατε αναλύσει και αυτή.Μήπως ρεφάρουμε κάπως γιατί σε αυτές που έχω δεν πρόκειται να αγοράσω άλλες,για λόγους διασποράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω μπει να τσεκάρω τα νούμερα της. Τα ταμείο βασικά με ενδιαφέρει. Προσωπικά όμως θεωρώ δεδομένο ότι θα ξαναπάει τουλάχιστον στις παρυφές του 10, όσο και αν αυτή τη στιγμή φαντάζει αδύνατον. Αν πάει εκεί, εγώ θα επανεξέταζα τη θέση μου.

      Διαγραφή
    2. kurie George, RMO ειναι η μεγαλυτερη μου θεση. Και εγω τα ιδια με τους φιλους σας βλεπω. Ταμειο στα 180 μυρια. επενδυσε 67 μυρια για να εχει προμηθεια μπαταριων απο LG μεχρι το 2028. Εχει ηδη παραλαβει τρελες ποσοτητες απο τον Αυγουστο και μετα σε μπαταριες για να κανει τη δουλεια της. Εχει backlog 550 Μυρια πριν κλεισει την συμφωνια με την paccar την οποια υπολογιζω γυρω στα 400 μυρια μεχρι το 2025. Ολα αυτα υπογραμμενα με ρητρα αποζημιωσης σε περιπτωση που ακυρωθουν απο μεριας πελατη. Τρεχει R&D για να βγαλει νεες μπαταριες πιο ελαφριες με ECELIX, εχει συμφωνια για ανακυκλωση μπαταριων και εβαλε και διαγνωστικο λογισμικο μεσα στα packs της που αναγνωριζουν βλαβες μπαταριας σε μερικα δευτερολεπτα αντι για μιση ωρα που ηθελε πριν. Εχει την υψηλοτερη αποδοση μπαταριας αυτη τη στιγμη στην αγορα και μετακομισε και σε μεγαλυτερη εκταση 110000 στρεμματων για να αυξηση την παραγωγη της. Επισης εχω δει τον υπευθυνο μπαταριων της ΑΚ Srouji στο Linkedin να σχολιαζει για ευχαριστημενο πελατη δειχνοντας φορτηγο της Volvo. Κατι το οποιο δεν εχει ανακοινωθει ακομα επισημα... Ολα αυτα με την Susan Brennan στο τιμονι της εταιριας με Hyparoun ακομα περισσοτερο. Η γυναικα ξερει να κανει τη δουλεια της και την κανει καλα. Παραδειγμα η STEM. Εδω παω ή για εκαττομυριουχος ή τερμα κουβα. ΜΟ κτησης ειμαι στα 8.
      Οι φιλοι σας απο Αμερικα τι ποσοστο επιτυχιας εχουν σε αυτα που λενε? Να τους ακουσουμε?

      Διαγραφή
  46. Καλημέρα σας, κύριε Τάκη η INMD είναι σε διόρθωση και αυτή, σε τι τιμή θα την ξανα αγοράζατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε grinvest Πρόκειται για μια εταιρεία με περισσότερα από 350 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χωρίς χρέος Στη συνέχεια, όταν λανσάρουν το EmpowerRF, την πλατφόρμα ευεξίας δεν χρειάζεται να το βιάσουν. Δεν αγωνίζονται για να διασπάσουν δεδομένα για να ξεκινήσουν κάτι και να αποδείξουν ότι θα λειτουργήσει. Είναι πραγματικά εξαιρετικά πειθαρχημένοι. Συγκρατούνται σε πολλά μέτωπα καθώς λανσάρουν αυτές τις νέες λύσεις Είναι επίσης μια πολύ παγκόσμια εταιρεία. βρίσκoνται σε περισσότερες από 70 χώρες αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι υπάρχουν τόσα πολλά όμορφα πράγματα στο InMode που το καθιστούν μια εξαιρετική μακροπρόθεσμη επένδυση.Τωρα θα μου πειτε Θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25 τοις εκατό τους επόμενους τρεις μήνες;Σίγουρα, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25 τοις εκατό τις επόμενες τρεις ημέρες.Ειμαι στο χαρτι απο τότε που το προτεινε ο Κυριος Τακης.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, εγώ είχα βγει κάποια στιγμή, το μετάνιωσα και τώρα περιμένω κάποια καλή διόρθωση, που μπορεί φυσικά και να μην έρθει...

      Διαγραφή
  47. Κ Γεωπόνε δευτέρα ξεκινάω κτίσιμο θέσης ,αυτός που μου το είπε είναι φίλος επιπέδου γνώσεων Τάκη μορφονιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα μου δινετε κουραγιο να συνεχισω. Ημουν ο μονος εδω μεσα που συνεχεια πιστευα σε αυτη την εταιρια. Μακαρι να παμε ολοι μαζι για ενα καλο ταμειο το 2022, αν και για να ειμαι ειλικρινης εγω θα κρατησω μερος της θεσης μεχρι το 2025 αν ολα πανε οπως τα θελω και θα διωξω απλα το περιττο βαρος απο εκει. Ειναι 30% του Χ/Φ μου.

      Διαγραφή
  48. Καλησπέρα στην παρέα , ZIM και για watch list Ardelyx, Inc. (ARDX) + CF Acquisition Corp. VI (CFVI)

    ZIM Τα περισσότερα αποθέματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από θεαματικά προβλεπόμενα κέρδη και πωλήσεις, καθώς η έλλειψη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και η συμφόρηση των λιμανιών δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα. Περισσότερα από 70 πλοία εξακολουθούν να αγκυροβολούν στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνια - και κάθονται εκεί κατά μέσο όρο 18 ημέρες. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η συμφόρηση των λιμανιών θα συνεχιστεί μέχρι το 2022.
    ...προσωπικά θεωρώ την πρόσφατη πτώση των μετοχών που σχετίζονται
    με τη ναυτιλία ως μια εξαιρετική ευκαιρία αγοράς, καθώς αναμένω ότι η δυναμική των κερδών τους θα παραμείνει ισχυρή και οι μετοχές τους θα ανέβουν πολύ ψηλά το νέο έτος

    ΖΙΜ για τους κατέχοντες σχετικά με το επερχόμενο μέρισμα https://finance.yahoo.com/news/zim-updates-withholding-tax-procedures-120000535.html

    ARDX = καταλύτης they have 118M cash so already trading below cash ! and have one approved drug, and the company to issue a formal dispute resolution request (FDRR) on their last CRL!
    PT 13 $ From Citi ...not HCW or Zack research! https://markets.businessinsider.com/news/stocks/citi-ladenburg-react-positively-on-ardelyx-s-ibs-c-treatment-launch-plans-1031015605

    CFVI = https://finance.yahoo.com/news/rumble-inc-neutral-video-platform-014600378.html
    καταλύτες = https://ibb.co/gmjrDLw + https://ibb.co/RSqKX1k

    ΚΑΤΕΧΩ ZIM ( 49,90 $ μ.ο ) και ARDX ( μ,ο 1.4 $ ).
    CFVI θα προσπαθήσω αύριο στο pre market ...
    τις θεωρώ και τις τρεις << γρήγορες επιλογές >> και γιατί όχι και για διακράτηση για το 20022..

    << ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ 2022 ,ΑΝ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ U.S.A ΤΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ !!! ( προσωπικά έκανα αρκετά ).>>

    ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ .

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΦΟΡΟΥΜΙΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 2022 !!!!!!!

    ΥΓ = Για τους οπαδούς της SOFI ας δούνε και ΒΜΤΧ ( 50 φορές φθηνότερη ).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. RKLB
    https://www.newmoney.gr/roh/diethni/aftos-ine-o-neos-antipalos-tou-elon-mask-sto-diastima/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε δε λεει και τιποτα. Ανουσιο άρθρο.. Εμάς να διάβαζε εδώ καλύτερο θα έγραφε.

      Διαγραφή
  50. Περιέργως σήμερα +6.17% από λουλούδια και κινέζα ez και φύγαμε (ezgo). 1 μέρα αβάτζο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. OLYMP .Γνωρίζετε γιατί η RKLB ενώ στέλνει πυραύλους από τι 2018, εμφανίζεται χωρίς έσοδα?
    Δοκιμαστικά το κάνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. κ.Αδειούχε διαβάζοντας τα πιο κάτω συμπεραίνω ότι .....Despite its recent quarterly success, the company is not profitable nor does it expect to be profitable for the next few years. Rocket Lab is a high-growth company, but, huge growth will always impact earnings until profitability ...με λίγα λόγια ..¨αλλο το κέρδος και άλλο η κερδοφορία!
    https://www.nasdaq.com/articles/heres-why-rocket-lab-stock-is-taking-flight-2021-11-22

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂