Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Lemonade - Forget everything you know about insurance

Lemonade Insurance  .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό LMND ... εδώ ....
Αριθμός μετοχών : 61.627.462 μετοχές
Investror Lemonade
... εδώ ...

Η Lemonade, Inc. έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 από τον Daniel Schreiber (πρώην πρόεδρο της Powermat Technologies), τον Shai Wininger (συνιδρυτή του Fiverr) και τον Ty Sagalow.

Είναι μία διαδικτυακή ασφαλιστική εταιρεία που υποστηρίζεται από τη SoftBank, η οποία ελέγχει περίπου το 21%  του μετοχικού κεφαλαίου. Η Lemonade έχει ως στόχο να αναστατώσει την παραδοσιακή ασφαλιστική αγορά έχοντας δημιουργήσει μια εφαρμογή για κινητά με σκοπό να μετατρέψει την ασφάλιση περιουσίας σε ένα προϊόν φιλικό προς τη γενιά Millennial και με επίκεντρο τον καταναλωτή.
Εμφανίστηκε πρόσφατα, το 2019, στο Forbes, στη λίστα των 50 πιο πολλά υποσχόμενων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης της Αμερικής.


Τον Δεκέμβριο του 2015, η εταιρεία εξασφάλισε 13 εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα από τη Sequoia Capital και την Aleph.
Τον Αύγουστο του 2016, η εταιρεία συγκέντρωσε χρηματοδότηση 13 εκατομμυρίων δολαρίων από την XL Innovate (μέρος του Ομίλου XL), ακολουθούμενη από έναν κύκλο χρηματοδότησης 34 εκατομμυρίων δολαρίων Series B τον Δεκέμβριο του 2016. Ο γύρος της Series B ηγήθηκε από την General Catalyst με τη συμμετοχή της Thrive Capital, Tusk Ventures και GV (πρώην Google Ventures).
Τον Απρίλιο του 2017, η εταιρεία ανακοίνωσε επιπλέον επενδυτές: την Allianz and Ashton Kutcher 's Sound Ventures.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η Softbank επένδυσε επιπλέον 120 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία σε έναν γύρο Series C, αυξάνοντας τα συνολικά χρήματα που συγκέντρωσε η εταιρεία σε περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια.
Τον Απρίλιο του 2019, η Lemonade ανακοίνωσε μια επιπλέον επένδυση 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια χρηματοδότηση Series D με επικεφαλής τον Όμιλο SoftBank, με συμμετοχή των Allianz, General Catalyst, GV, OurCrowd και Thrive Capital, αυξάνοντας τα συνολικά χρήματα που συγκέντρωσε η εταιρεία σε 480 εκατομμύρια δολάρια.


Τον Απρίλιο του 2020, η εταιρεία ξεκίνησε δραστηριότητα στην Ολλανδία.
Τον Δεκέμβριο του 2020, άρχισε να προσφέρει ασφάλιση στη Γαλλία.


Τον Μάιο του 2016, η Lemonade έγινε μια από τις λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που έλαβαν πιστοποίηση B-Corporation.

Η Εταιρεία ολοκλήρωσε την IPO της στις 2 Ιουλίου 2020, όπου εξέδωσε και πούλησε 12.650.000 μετοχές της κοινής μετοχής της σε τιμή δημόσιας διάθεσης 29 δολάρια ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένων 1.650.000 μετοχές που πωλήθηκαν κατά την άσκηση του δικαιώματος του αναδόχου να αγοράσει πρόσθετες μετοχές. Μετά από εκπτώσεις και προμήθειες αναδόχου και άλλα κόστη προσφοράς, τα καθαρά έσοδα από την IPO ήταν περίπου 335,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία είχε αρχικά υποδείξει ένα εύρος τιμών από 23 $ έως 26 $ για τις κοινές μετοχές της. Ωστόσο, λίγο αργότερα, αύξησε την τιμή της μετοχής της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) στα 29 $.
Στην τιμή της IPO των 29 δολαρίων η Lemonade αποτιμήθηκε σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η αποτίμηση είναι μειωμένη σε σχέση με τον τελευταίο γύρο ιδιωτικής συγκέντρωσης κεφαλαίων, με επικεφαλής τη SoftBank τον Απρίλιο του 2019 όπου η Lemonade αποτιμήθηκε σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή.

Στις 6 Ιουλίου 2020, η μετοχή της LMND ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στα 50,06 δολάρια και τέσσερις ημέρες αργότερα, εκτινάχθηκε στα 96,51 δολάρια. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021, η τιμή της μετοχής Lemonade έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 188,30 δολαρίων.
Το υπόλοιπο του 2021, μέχρι στιγμής, δεν ήταν τόσο καλό για τους μετόχους. Εν μέσω μιας πολύμηνης πτώσης, η μετοχή της LMND έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια τον Μάρτιο, τα 75 δολάρια τον Αύγουστο και τα 65 δολάρια τον Οκτώβριο του 2021.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021, ολοκληρώθηκε μια επιπλέον προσφορά κοινών μετοχών, στην οποία εκδόθηκαν και πωλήθηκαν 3.300.000 κοινές μετοχές από την εταιρία και 1.524.314 κοινές μετοχές από ορισμένους μετόχους. Δημιουργήθηκαν για την εταιρία καθαρά έσοδα 525,7 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων αναδοχής και άλλων δαπανών προσφοράς. Η διάθεση είχε οριστεί στα 160 δολάρια ανά μετοχή.
Την 1η Φεβρουαρίου 2021, οι ανάδοχοι άσκησαν το δικαίωμά τους και αγόρασαν επιπλέον 718.647 μετοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επιπλέον καθαρά έσοδα 114,6 εκατομμύρια δολάρια.


Η Lemonade αρχικά ξεκίνησε να προσφέρει μόνο ασφάλιση ενοικιαστών και ιδιοκτητών σπιτιού.

Κατόπιν η εταιρεία, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, πρόσθεσε ασφάλιση κατοικίδιων ζώων και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ασφάλιση ζωής το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η προσφορά ασφάλισης για κατοικίδια είναι μια έξυπνη κίνηση. Η Lemonade εξηγεί ότι το 70% των νοικοκυριών των ΗΠΑ έχουν κατοικίδιο και είναι μια τάση που φαίνεται να είναι σε άνοδο.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Lemonade έφτασε στο σημείο να λανσάρει ένα πακέτο προληπτικής φροντίδας σχεδιασμένο ειδικά για κουτάβια και γατάκια κάτω των δύο ετών.


Ασφάλεια Lemonade
Με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ενοικιαστών να ξεκινούν από 5 $ το μήνα και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ιδιοκτητών σπιτιού να ξεκινούν από 25 $ το μήνα, η Lemonade κάνει την ασφαλιστική κάλυψη προσιτή και προσβάσιμη για τους περισσότερους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες σπιτιού. Το επιχειρηματικό μοντέλο υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για κινητά και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους ώστε να λάβουν μια προσφορά, να εξυπηρετήσουν την πολιτική τους, να πραγματοποιήσουν πληρωμές και να υποβάλουν αξιώσεις.


Ασφάλιση υγείας κατοικίδιων ζώων
Η Lemonade θα ασφαλίσει κάθε κατοικίδιο από μόλις 10 $ το μήνα. Εάν το ζώο αρρωστήσει ή είναι σε καλυμμένο ατύχημα, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας κατοικίδιων ζώων θα καλύψει το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων, των θεραπειών και της φαρμακευτικής αγωγής, εξοικονομώντας ενδεχομένως χιλιάδες ιατρικούς λογαριασμούς.


Η ασφάλιση του κατοικίδιου μπορεί να αναβαθμιστεί με την προσθήκη του πακέτου ευεξίας. Αυτό θα καλύπτει ετήσιους ελέγχους, εξετάσεις για την καρδιά, εμβόλια και αιματολογικές εξετάσεις. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε έναν ειδικό στην υγεία των κατοικίδιων ζώων για ερωτήσεις.

Ασφάλεια ζωής
Η Lemonade προσφέρει ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής από μόλις 9 $ το μήνα. Δεν απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις και η κάλυψη μπορεί να αγοραστεί σε μόλις πέντε λεπτά. Η Lemonade πουλά ασφαλιστήρια συμβόλαια με διάρκεια από πέντε έως 30 χρόνια με έως και όφελος θανάτου 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.


Ασφάλεια αυτοκινήτου
Αν και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το νέο προϊόν ασφάλισης αυτοκινήτων της Lemonade, η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει την πώληση κάλυψης, μέσω του Lemonade Car.


Ωστόσο ....
Στις 8 Νοεμβρίου 2021, η Lemonade σύναψε οριστική συμφωνία για την εξαγορά της Metromile, Inc. Σύμφωνα με τους όρους, η Εταιρεία θα αποκτήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Metromile, μέσω μιας συναλλαγής όλων των μετοχών που θα ολοκληρωθεί με βάση την αναλογία μετατροπής 19 μετοχές της Metromile για 1 μετοχή Lemonade. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 αφού εγκριθεί από τους μετόχους της Metromile.
Η Metromile είναι μια κορυφαία ψηφιακή ασφαλιστική πλατφόρμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με κύρια εστίαση στην επιστήμη των δεδομένων σχετικά με εξατομικευμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων. Η Metromile προσφέρει επίσης λογισμικό που βασίζεται σε σύννεφο ως υπηρεσία που αυτοματοποιεί τις αξιώσεις.


Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης  της Metromile από την Lemonade θα εκδοθούν επιπλέον 6,7 με 7 εκατομμύρια νέες μετοχές που θα δοθούν στους παλαιούς μετόχους της Μetromile. Συνεπώς θα υπάρξει ένα μικρό dilution !!!

Η Lemonade κοστολόγησε τη Metromile σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια και στο ταμείο της Metromile υπάρχουν 160 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Αυτή η εξαγορά θα βοηθήσει την επιχείρηση ασφάλισης αυτοκινήτων της Lemonade με διάφορους τρόπους. Οι αισθητήρες ακριβείας που είναι τοποθετημένοι στα αυτοκίνητα της Metromile έχουν πραγματοποίησει περισσότερα από 400 εκατομμύρια οδικά ταξίδια τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας δισεκατομμύρια μίλια, ενώ η Metromile διαθέτει άδεια σε 49 πολιτείες και έχει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρο. Η ψηφιακή ασφάλιση αυτοκινήτου της Metromile θα επιταχύνει την αναπτυξιακή τροχιά της Lemonade στην ασφάλιση αυτοκινήτου.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής, Daniel Schreiber, της Lemonade δήλωσε ....
''Νομίζω ότι η Lemonade, γενικά, έχει χαρακτηριστεί από μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Σίγουρα, αν κοιτάξετε την παρουσίαση των προηγούμενων προϊόντων μας και τα συγκρίνετε με τη Metromile, είμαστε πιο επιθετικοί από αυτή την άποψη. Επομένως, αναμένω ότι με ή χωρίς τη Metromile, θα αναζητούσαμε μια ταχεία ανάπτυξη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και είδαμε τη Metromile ως επιταχυντή για αυτό.''

Η αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου είναι περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ, και είναι περίπου 70 φορές μεγαλύτερη από την ασφαλιστική αγορά των ενοικιαστών και 80 φορές μεγαλύτερη από την αγορά ασφάλισης κατοικίδιων ζώων. Είναι επίσης τρεις φορές μεγαλύτερη από το σύνολο της αγοράς ιδιοκτητών σπιτιού.

Οι τάσεις της Google δείχνουν ότι οι αναζητήσεις για ασφάλιση αυτοκινήτου Lemonade υπερτερούν των αναζητήσεων σε σχέση με την ασφάλεια σπιτιού Lemonade. Οι διοικούντες της Lemonade αισιοδοξούν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς από την τεράστια πίτα των ασφαλίσεων αυτοκινήτου. Παράλληλα το Lemonade Car, θα προσφέρει επίσης μεγαλύτερα περιθώρια αξίας και για τις υπάρχουσες ασφαλίσεις Lemonade. Oι πελάτες ασφάλισης των ιδιοκτητών σπιτιού Lemonade ξοδεύουν ήδη περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ασφάλιση αυτοκινήτου, αλλά δεν μπόρεσαν να το ξοδέψουν στη Lemonade και η προσεχής κυκλοφορία του Lemonade Car θα το λύσει. Τέλος οι ασφάλειες ιδιοκτητών σπιτιού Lemonade θα μπορούν να συνδυάσουν και την ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ο Daniel Schreiber, της Lemonade υπογραμμίζει.
'' Το Lemonade Car όχι μόνο ανοίγει μια τεράστια νέα αγορά, αλλά αναμένω ότι θα είναι μια ώθηση και για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις ιδιοκτητών σπιτιού μας. Η επόμενη ερώτηση που μου κάνουν είναι κάπως έτσι. Με τέτοιους απαγορευτικούς κατεστημένους φορείς όπως η GEICO και η Progressive, οι οποίοι έχουν πραγματικά επιτύχει κυριαρχία στον χώρο ασφάλισης αυτοκινήτων, απευθείας στον καταναλωτή, πώς μπορεί να ανταγωνιστεί η Lemonade; Λοιπόν, αυτές οι εταιρείες είναι όντως τρομερές και κάνουν τη δουλειά τους από το 1936 και το '37, αντίστοιχα. Ο καθένας τους έχει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να πριμοδότησει την εταρεία και ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για διαφημίσεις και το κάνει για πολλά, πολλά χρόνια.
Όλα αυτά αποτελούν πραγματικό βάρος και τρέφουμε τεράστιο σεβασμό για αυτούς τους ανταγωνιστές, όπως θα έπρεπε. Αλλά τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και όλη αυτή η κληρονομιά και ο όγκος έρχονται σε βάρος της ευκινησίας. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για αυτούς, δεδομένου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία περνά από μια αναδιάρθρωση που συμβαίνει κάθε έναν αιώνα και αυτό μπορεί να ευνοήσει τους νεώτερους και καινοτόμους. Τα αυτοκίνητα μετατρέπονται από μηχανικές πλατφόρμες σε ψηφιακές πλατφόρμες, μεταμορφώνονται από χαζές συσκευές σε έξυπνα ρομπότ και από απομονωμένες συσκευές σε κόμβους σε ένα δίκτυο. Η Tesla δείχνει ξεκάθαρα το δρόμο.''

Η Lemonade προσφέρει ασφάλιση χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και chatbots. Αντί να πωλεί ασφαλιστήρια συμβόλαια που υποστηρίζονται από καθιερωμένους ασφαλιστές, η Lemonade διατηρεί την ευθύνη αποζημίωσης στον δικό της ισολογισμό, επιτρέποντάς της να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές απαιτήσεις σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα.


Μια συνομιλία δύο λεπτών με το bot, AI Maya, είναι ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι ασφάλειες ενοικιαστών ή ιδιοκτητών σπιτιού, η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων ή ζωής. Οι αξιώσεις υποβάλλονται μέσω συνομιλίας με ένα άλλο bot, τον AI Jim, ο οποίος πληρώνει τις αξιώσεις σε μόλις τρία δευτερόλεπτα.
Αυτή η συναρπαστική εμπειρία επιτυγχάνεται χάριν της εξαιρετικής τεχνολογίας που της δίνει η πλατφόρμα αιχμής που εκτείνεται από το μάρκετινγκ έως την αναδοχή, την εξυπηρέτηση πελατών έως την επεξεργασία αξιώσεων, τη χρηματοδότηση έως τη ρύθμιση. Η φιλοσοφία του project της Lemonade είναι να συνδυαστεί η τεχνητή νοημοσύνη με το ανθρώπινο είδος και να μαθαίνει από τα εκπληκτικά δεδομένα που παράγει ώστε να γίνεται όλο και καλύτερη για να ικανοποιούνται οι πελάτες και να ποσοτικοποιείται ο κίνδυνος.

H Maya υποστηρίζει πελάτες Lemonade στα Αγγλικά και στα Γερμανικά, μέσω της εφαρμογής Lemonade για κινητά. Το chatbot επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ασφάλιση, να υποβάλλουν αξιώσεις και να επιλύουν ερωτήματα εξυπηρέτησης πελατών.
Με την υποστήριξη της τεχνολογίας, η Lemonade είναι σε θέση να συλλέγει περίπου 100 φορές περισσότερες πληροφορίες δεδομένων ανά πελάτη από τις παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες (είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω της εφαρμογής).

Τα ρομπότ της Lemonade που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη έχει σχεδιαστεί με αλγόριθμους αναδοχής, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι πελάτες μπορούν να ασφαλιστούν άμεσα. Αυτά τα ρομπότ δίνουν στη Lemonade το ξεχωριστό πλεονέκτημα όσον αφορά την ακρίβεια όσον αφορά τη σύνταξη πολιτικών, ενώ οι ανθρώπινοι ασφαλιστές της Lemonade μπορούν να διασφαλίσουν ότι το χαρτοφυλάκιο κινδύνου Lemonade είναι ισορροπημένο, να βοηθήσουν τους πελάτες να προσαρμόσουν την κάλυψή τους και να συμβουλεύσουν ποια επιπλέον κάλυψη να προσθέσουν για πολύτιμα αντικείμενα .

Η Lemonade εστιάζει στην προσέλκυση πελατών νεώτερης ηλικίας στοχεύοντας την γενιά των Millennials (γεννηθέντες 1980 - 2000). Πάνω από το 70% των πελατών της είναι κάτω των 35 ετών και το 90% είναι πελάτες που έχουν αγοράσει κάποια ασφάλεια για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Lemonade, Tim Bixby, είναι βασικό μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να αποκτάει νεότερους αγοραστές προτού γίνουν ελκυστικοί για μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες. Καθώς αυτοί οι πελάτες γερνούν, αυτό αυξάνει την αξία των αντικειμένων τους, την ανάγκη τους για ασφάλιση και την αξία για την Lemonade.
Οι συνιδρυτές της Lemonade Shai Wininger και Daniel Schreiber
Η Lemonade ξαναχτίζει την ασφάλιση από την αρχή σε ένα ψηφιακό υπόστρωμα και ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και το σύγχρονο σχεδιασμό έχει στόχο να καταστεί η ασφάλιση πιο ευχάριστη, πιο προσιτή, πιο οικονομική και πιο κοινωνικά επιδραστική.

Ενώ οι πωλητές ασφαλειών παλαιού τύπου εξακολουθούν να βασίζονται σε αντιπροσώπους και αναλογιστές για την πώληση ασφαλειών και συμβολαίων τιμών, η Lemonade ολοκληρώνει αυτές τις εργασίες με μεγάλα δεδομένα και μηχανική μάθηση, μια προσέγγιση που θα πρέπει (θεωρητικά) να κάνει την επιχείρησή της πιο αποτελεσματική.
Η Lemonade απασχολεί μόνο ένα άτομο ανά 1.700 πελάτες, ενώ οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες χρειάζονται έναν υπάλληλο ανά 150 έως 450 πελάτες. Η πρώτη της ψηφιακή πλατφόρμα μπορούσε να συγκεντρώσει 100 φορές περισσότερα δεδομένα από τα παραδοσιακά συστήματα και η Lemonade χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να ποσοτικοποιήσει τον κίνδυνο, να αναλάβει πολιτικές και να ανιχνεύει απάτες.


Όλα αυτά σημαίνουν ότι η εταιρεία θα μπορεί να πληρώσει λιγότερα σε απαιτήσεις από τους ανταγωνιστές της, ενώ θα έχει χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας και ο χαμηλότερος δείκτης ζημιών θα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Σε αυτό το μέτωπο, τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πολιτικές για τους πελάτες της Lemonade είναι  δυνατόν να είναι ακόμη και 50% φθηνότερες από τον μέσο όρο του κλάδου.


Εκτός από την ψηφιοποίηση της ασφάλισης, η διοίκηση αποφάσισε να επανασχεδιάσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Lemonade και να ελαχιστοποιήσει την αστάθεια των αποτελεσμάτων μεγιστοποιώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη και τον κοινωνικό αντίκτυπο. Έτσι αποφασίστηκε από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια να διατηρείται, επί του παρόντος, μια σταθερή αμοιβή, 25% των ασφαλίστρων και τα μικτά περιθώρια  να αλλάζουν ελάχιστα σε καλές και κακές χρονιές. 
Στη Lemonade, οι πλεονάζουσες απαιτήσεις δίνονται γενικά στους αντασφαλιστές, ενώ τα επιπλέον ασφάλιστρα συνήθως δωρίζονται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επιλέγονται από τους πελάτες της ως μέρος της ετήσιας "Επιστροφής". Η αντασφάλιση και η επιστροφή θα μειώσουν τη μεταβλητότητα, ενώ δημιουργούν μια ευθυγραμμισμένη, αξιόπιστη και πλούσια σε αξίες σχέση με τους πελάτες.

Παρά την αλλαγή στις συμφωνίες αντασφάλισης τον Ιούλιο του 2020, τα συνολικά έσοδά, του 9-μήνου 2021, ήταν 87,4 εκατομμύρια δολάρια, από 73,9 εκατομμύρια δολάρια για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η καθαρή ζημιά ήταν 171,0 εκατομμύρια δολάρια για το εννιάμηνο που έληξε 30 Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με 88,4 εκατομμύρια δολάρια για τους εννέα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Για τους εννέα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η αναλογία ακαθάριστων απωλειών 88% επηρεάστηκε σημαντικά από τη σφοδρή χειμερινή καταιγίδα που επηρέασε τους πελάτες στις πολιτείες του Τέξας και της Οκλαχόμα κατά την περίοδο ("Winter Storm Uri"). Ο αντίκτυπος αυτής της χειμερινής καταιγίδας, μαζί με άλλες απώλειες από καταστροφές, στο ακαθάριστο ποσοστό ζημιών για τους εννέα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 22%.


Θεμελιωδη Lemonade
Η ετήσια αύξηση των εσόδων της Lemonade κατά τους τελευταίους 12 μήνες διαστρεβλώθηκε από την έναρξη αναλογικών συμφωνιών αντασφάλισης το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με αυτές τις συμφωνίες, η Lemonade εκχωρεί το 75% των ασφαλίστρων της σε αντασφαλιστές με αντάλλαγμα μια προμήθεια 25% για κάθε δολάριο που εκχωρείται.
Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο μπορεί να δημιουργεί λιγότερα έσοδα για τη Lemonade, αλλά ενισχύει τα μεικτά περιθώρια κέρδους της εταιρείας και μειώνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της. Αυτή η αλλαγή περιόρισε προσωρινά την ετήσια αύξηση των αναφερόμενων εσόδων της Lemonade.


Τρίτο τρίμηνο 2021
Το συνολικό ετήσιο ασφάλιστρο (In Force Premium - IFP) αυξήθηκε κατά 84% στα 346,7 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των πελατών κατά 45% καθώς και λόγω της αύξησης 26% στο ασφάλιστρο ανά πελάτη.

Ο αριθμός των πελατών αυξήθηκε κατά 45% σε 1.363.754 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Το Ασφάλιστρο ανά πελάτη (ορίζεται ως το ισχύον συνολικό ασφάλιστρο διαιρούμενο με τους πελάτες) ήταν 254 δολάρια στο τέλος του τρίτου τριμήνου, παρουσιάζοντας αύξηση 26% από το τρίτο τρίμηνο του 2020. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη στροφή του επιχειρηματικού μείγματος της εταιρείας προς προϊόντα με υψηλότερες μέσες τιμές ασφάλισης.
Ο δείκτης ζημιών (Loss ratio) ανήλθε στο 77% και επιδεινώθηκε κατά 5% από έτος σε έτος. Η εταιρεία εκτιμά ότι ο δείκτης ζημιών θα είναι μικρότερος του 75% μακροπρόθεσμα.
Το ακαθάριστο ασφάλιστρο του τρίτου τριμήνου 2021 ήταν 79,6 εκατομμύρια δολάρια και αυξήθηκε κατά 36,7 εκατομμύρια δολάρια ή 86% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του ασφάλιστρου ισχύος που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Τα συνολικά έσοδα τρίτου τριμήνου ήταν ύψους 35,7 εκατομμυρίων δολαρίων (ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά 2,3 εκατομμύρια δολάρια) και αυξήθηκαν κατά 17,9 εκατομμύρια δολάρια ή 101% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του ακαθάριστου κερδισμένου ασφάλιστρου κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αυξήσεις στις καθαρές επενδύσεις έσοδα και έσοδα από προμήθειες, και μια μέτρια μείωση του πεδίου εφαρμογής μας πρόγραμμα κατανομής ποσοστώσεων. 
  • Το καθαρό ασφάλιστρο ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 27% επί των ασφαλίστρων 
  • Τα έσοδα που αποτελούν προμήθεια από την εκχώρηση  ασφαλίστρων σε αντασφαλιστές ανέρχονται σε 12,3 εκατομμύρια και αντιστοιχούν στο 15,45% επί των ασφαλίστρων.
Τα μικτά κέρδη του τρίτου τριμήνου ήταν ύψους 11,9 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια δολάρια ή 60% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης του ακαθάριστου κερδισμένου ασφαλίστρου, που αντισταθμίζεται εν μέρει από υψηλότερο δείκτη καθαρών ζημιών.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των καθαρών ζημιών και των εξόδων προσαρμογής ζημιών, ανήλθαν στα 82,4 εκατομμύρια δολάρια και παρουσίασαν αύξηση 98% σε σύγκριση με τα 41,6 εκατομμύρια δολάρια του τρίτου τριμήνου του 2020, λόγω των υψηλότερων εξόδων των εξόδων πωλήσεων και μάρκετινγκ, των εξόδων ανάπτυξης τεχνολογίας και των γενικών και διοικητικών εξόδων.
  • Τα έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ ανήλθαν σε 42,2 εκατομμύρια δολάρια από 22,2 εκατομμύρια.
  • Τα έξοδα ανάπτυξης της τεχνολογίας ανήλθαν σε 14,3 εκατομμύρια δολάρια από 5,3 εκατομμύρια.
  • Τα γενικά και διοικητικά έξοδα ανήλθαν σε 19,6 εκατομμύρια δολάρια από 10,6 εκατομμύρια.
Η καθαρή ζημιά το τρίτο τρίμηνο ήταν 66,4 εκατομμύρια δολάρια ή (1,08 δολάρια) ανά μετοχή, αυξημένη σε σύγκριση με την ζημιά των 30,9 εκατομμυρίων δολαρίων ή (0,57 δολάρια) ανά μετοχή, του τρίτου τρίμηνου του 2020.

Η προσαρμοσμένη ζημιά EBITDA είναι ύψους 51,3 εκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερη από τη ζημιά των 27,6 εκατομμυρίων δολαρίων του τρίτου τριμήνου 2020 και αυξήθηκε κατά 23,7 εκατομμύρια δολάρια.

9-μηνο 2021
Το ακαθάριστο ασφάλιστρο του 9-μήνου 2021 ήταν 202,7 εκατομμύρια δολάρια και αυξήθηκε κατά 102% από τα 100,2 εκατομμύρια δολάρια του 9-μήνου του 2020.

Τα συνολικά έσοδα 9-μήνου ήταν ύψους 87,4 εκατομμυρίων δολαρίων και αυξήθηκαν κατά 13,5 εκατομμύρια δολάρια ή 18,26% σε σύγκριση με το 9-μήνο του 2020.
  • Το καθαρό ασφάλιστρο ανέρχεται σε 51,6 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 25,45% επί των ασφαλίστρων 
  • Τα έσοδα που αποτελούν προμήθεια από την εκχώρηση  ασφαλίστρων σε αντασφαλιστές ανέρχονται σε 31,9 εκατομμύρια και αντιστοιχούν στο 15,73% επί των ασφαλίστρων.
Τα μικτά κέρδη του 9-μήνου ήταν ύψους 24,1 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 6,4 εκατομμύρια δολάρια ή 36,15% σε σύγκριση με το 9-μήνο του 2020.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των καθαρών ζημιών και των εξόδων προσαρμογής ζημιών, ανήλθαν στα 205,6 εκατομμύρια δολάρια και παρουσίασαν αύξηση 77,39% σε σύγκριση με τα 115,9 εκατομμύρια δολάρια του 9-μήνου του 2020.
  • Τα έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ ανήλθαν σε 104,4 εκατομμύρια δολάρια από 57,5 εκατομμύρια.
  • Τα έξοδα ανάπτυξης της τεχνολογίας ανήλθαν σε 35,4 εκατομμύρια δολάρια από 13 εκατομμύρια.
  • Τα γενικά και διοικητικά έξοδα ανήλθαν σε 49,5 εκατομμύρια δολάρια από 34,6 εκατομμύρια.
Η καθαρή ζημιά του 9-μήνου ήταν 171 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένη σε σύγκριση με την ζημιά των 88,4 εκατομμυρίων δολαρίων του 9-μήνου του 2020.

Η προσαρμοσμένη ζημιά EBITDA είναι ύψους 133 εκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερη από τη ζημιά των 68,2 εκατομμυρίων δολαρίων του 9-μήνου 2020.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, τα μετρητά, τα ταμειακά ισοδύναμα και οι επενδύσεις της Lemonade ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (319,4 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών και 805,1 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις) και είναι περίπου διπλάσια από τα 578 εκατομμύρια του τέλους του 2020. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα της δημόσιας προσφοράς, εν μέρει αντισταθμισμένα από μετρητά που χρησιμοποιήθηκαν στις εργασίες.

Η Lemonade έχει μηδενικό χρέος!!
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Lemonade είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,521 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 44,1% από το επίπεδο στο τέλος του 2020.


Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του 9-μήνου ήταν 1,048 δισεκατομμύριο δολάρια, περίπου υπερδιπλάσια από τα 541 εκατομμύρια δολάρια του τέλους του 2020.

Τα μετρητά που χρησιμοποιήθηκαν στις εργασίες ήταν 94,7 εκατομμύρια δολάρια, υψηλότερα από τα 71 εκατομμύρια δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν το προηγούμενο 9-μηνο.
Να σημειωθεί εδώ πως από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών της Lemonade, οι ταμειακές ροές είναι αρνητικές και η εταιρεία χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της κυρίως μέσω ιδιωτικών και δημόσιων πωλήσεων μετοχών.

Guidance 2021
Το ισχύον ασφάλιστρο στο τέλος του έτους προβλέπεται μεταξύ 380 και 384 εκατομμυρίων δολαρίων (έναντι 376 και 382 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν καθοδηγηθεί). 
Το ακαθάριστο μηνιαίο ασφάλιστρο στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να κυμαίνεται από 88 έως 89 εκατομμύρια δολάρια. Αναμένονται έσοδα τετάρτου τριμήνου μεταξύ 39 και 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Η προσαρμοσμένη απώλεια EBITDA, τέταρτου τριμήνου, αναμένεται να είναι 50-52 εκατομμύρια δολάρια. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια δολάρια.

Για ολόκληρο το έτος 2021 :
Το ακαθάριστο ετήσιο ασφάλιστρο αναμένεται να κυμαίνεται από 291 έως 292 εκατομμύρια δολάρια (από 279 εκατομμύρια δολάρια έως 283 εκατομμύρια δολάρια που είχαν προσδιοριστεί στην προηγούμενη οδηγία). 
Τα έσοδα αναμένονται μεταξύ 126 και 127 εκατομμυρίων δολαρίων (από 117 εκατομμύρια δολάρια σε 120 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα). Η προσαρμοσμένη απώλεια EBITDA αναμένεται να κυμαίνεται από 182 έως 185 εκατομμύρια δολάρια. 
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες υπολογίζονται σε 11 εκατομμύρια δολάρια.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που καλύπτουν τη Lemonade, δίχως όμως να έχει προβλεφθεί η συγχώνευση με τη Metromile είναι :
  • Το 2021 τα έσοδα θα ανέλθουν σε 127 εκατομμύρια, η ζημιά θα είναι 241 εκατομμύρια δολάρια.
  • Το 2022 τα έσοδα θα είναι 213 εκατομμύρια, η ζημιά θα είναι 278 εκατομμύρια δολάρια.
  • Το 2023 τα έσοδα θα είναι 322 εκατομμύρια, η ζημιά θα είναι 260 εκατομμύρια δολάρια.

Η ετήσια αύξηση των εσόδων της Lemonade κατά τους τελευταίους 12 μήνες διαστρεβλώθηκε από την έναρξη αναλογικών συμφωνιών αντασφάλισης το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με αυτές τις συμφωνίες, η Lemonade εκχωρεί το 75% των ασφαλίστρων της σε αντασφαλιστές με αντάλλαγμα μια προμήθεια 25% για κάθε δολάριο που εκχωρείται.

Αυτή η αλλαγή περιορίζει, προσωρινά, την ετήσια αύξηση των αναφερόμενων εσόδων της Lemonade. Αυτός είναι ο λόγος που τα έσοδα 9μηνου της lemonade ήταν αυξημένα μόλις 18,26%.

Επομένως από τα έσοδα της Lemonade δεν είναι δυνατόν να φανεί ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας. Γιαυτό πρέπει να επικεντρωθούμε και να παρατηρήσουμε την αύξηση των πελατών της Lemonade, στο ασφάλιστρο ανά πελάτη, στο συνολικό ετήσιο ασφάλιστρο και στο ακαθάριστο κερδισμένο ασφάλιστρο.

Το Lemonade έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με

  • 1.363.754 εκατομμύρια πελάτες από 941.313 πελάτες ένα χρόνο πριν και 562.251 πελάτες δύο χρόνια πριν. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 44,88% σε σχέση με τον περσινό αριθμό πελατών. 
  • 346,7 εκατομμύρια δολάρια ετήσιο ασφάλιστρο από 188,9 ένα χρόνο πριν και 94,9 εκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια πριν. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 83,54% σε σχέση με τα περσινά ετήσια ασφάλιστρα.
Το ετήσιο ασφάλιστρο ανά πελάτη ανήλθε σε 254 δολάρια, από 201 δολάρια πριν ένα χρόνο και 169 δολάρια πριν δύο χρόνια. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 26,68% σε σχέση με τα περσινά ετήσια ασφάλιστρα.
Η Ετήσια Διατήρηση Δολαρίου ("ADR - Annual dollar retention"), ορίζεται ως το ποσοστό του IFP (συνολικό ετήσιο ασφάλιστρο) που διατηρήθηκε σε μια περίοδο δώδεκα μηνών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αξία του συμβολαίου, των αλλαγών στον αριθμό των πολιτικών και των αλλαγών στον τύπο συμβολαίου. Για τον υπολογισμό της ADR, η εταιρεία συγκεντρώνει πρώτα το IFP από όλους τους ενεργούς πελάτες στην αρχή της περιόδου. Στη συνέχεια συγκεντρώνει το IFP από αυτούς τους ίδιους πελάτες στο τέλος της περιόδου. Το ADR είναι ίσο με το πηλίκο του τελικού IFP προς το αρχικό IFP. 
Ο υπολογισμός της ADR είναι χρήσιμος για τους αναλυτές και τους επενδυτές, επειδή αποτυπώνει την ικανότητά της εταιρείας να διατηρεί τους πελάτες και να πουλάει πρόσθετα προϊόντα και κάλυψη σε αυτούς με την πάροδο του χρόνου. 
Το ADR θεωρείται ως μια σημαντική μέτρηση για τη μέτρηση της ικανότητάς της εταιρείας να διατηρεί τους πελάτες της.
Το ADR της Lemonade ανέρχεται στο 82%, από 76% ένα χρόνο πριν και 69% δύο χρόνια πριν.
Ένας καλός αριθμός ADR (Διατήρησης Δολαρίου) για μία εταιρεία SaaS είναι πάνω από 110%, αλλά η Lermonade δεν είναι SaaS. Είναι μια ασφαλιστική εταιρεία και μάλιστα καινούργια.

Η μετοχή από το υψηλό των 180 δολαρίων έχει φθάσει να διαπραγματεύεται στα 52 δολάρια έχοντας υποχωρήσει περίπου 70%, μέχρι στιγμής, αλλά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται υψηλότερα κατά 80% από την τιμή των 29 δολαρίων της IPO της. 
Στην τιμή των 52 δολαρίων η κεφαλαιοποίηση της Lemonade ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια και διαπραγματεύεται 25 φορές τα προβλεπόμενα έσοδα των 127 εκατομμυρίων δολαρίων του έτους 2021.
Στο ταμείο της εταιρείας υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια (όσα είναι και τα ίδια κεφάλαια) που αναλογούν σε 18 δολάρια ανά μετοχή.

Η αποτίμηση της Lemonade μπορεί να φαντάζει ως απαιτητική, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Lemonade προέρχεται από είδη ασφάλισης χαμηλού κόστους και ασφάλειες ενοικιαστών. Ο πρώτος στόχος της Lemonade είναι να καταφέρει να πείσει τους 1,1 εκατομμύρια πελάτες της (οι οποίοι είναι πολύ ικανοποιημένοι) να τους πουλήσει ακριβότερα είδη ασφάλισης, όπως είναι η ασφάλιση αυτοκινήτου.
Η πλειοψηφία των εργασιών της Lemonade σήμερα προέρχεται από την ασφάλιση ενοικιαστών, η οποία είναι μια μικρή αγορά. Το μέσο ασφαλιστήριο συμβόλαιο των ενοικιαστών είναι περίπου 15 δολάρια το μήνα και ολόκληρη η αγορά είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, το μέσο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερο και η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι μια αγορά σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι ένας τύπος συμβολαίου που χρειάζεται κάθε οδηγός.
 

Οι ασφάλειες των ενοικιαστών της Lemonade αποτελούν το 53%, από 70% ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο των μη ενοικιαστών αυξήθηκε στο 47% από 44% το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων είναι στο 15%, (αύξηση 2% απο το προηγούμενο τρίμηνο). Το μερίδιο ασφάλισης ζωής αυξήθηκε στο 2% το τρίμηνο και το μερίδιο των ιδιοκτητών σπιτιού είναι σταθερό στο 30%.

Η Lemonade υπολογίζει ότι οι υπάρχοντες πελάτες της ξοδεύουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ασφάλιση αυτοκινήτων ετησίως και αυτοί είναι πελάτες που είναι πολύ ικανοποιημένοι με την Lemonade. Εάν η εταιρεία καταφέρει να πείσει ένα σημαντικό μέρος των σημερινών 1,1 εκατομμυρίων πελατών της να εγγραφούν για ασφάλιση αυτοκινήτου θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης που θα ωθήσει την εταιρεία πολύ υψηλότερα.

202 σχόλια:

  1. Με αυτές τις εκτιμήσεις των αναλυτών τι κεφαλαιοποίηση δικαιολογεί κατά τη γνώμη σας κ. Τάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε nek θα τολμησώ να κανω μια προσώπικη εκτίμηση.Η λεμοναδα Πηρε μια απίστευτη τιμή στο Metromile σε σχέση με το σημείο που έχει αποτιμηθεί.Με την εξαγορά της Metromile, έχουν 100 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Προφανώς, η αγορά αναρωτιόταν αν επρόκειτο απλώς να κάψουν αυτά τα μετρητά. Η Metromile έχει προφανώς πρόβλημα, και αυτό σημαίνει ότι η Lemonade έχει πραγματική έκπτωση σε αυτήν την επιχείρηση, και στο βαθμό που έχει πολλά δεδομένα και έχει πολλούς πελάτες που φέρνουν στο τραπέζι και βοηθούν τη Lemonade να επιταχύνει στην ασφάλιση του αυτοκινητου, αυτά είναι πολύ θετικά σημάδια. Η αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου είναι απολύτως τεράστια.Αλλά νομιζω οτι θα πρέπει να δούμε και το AI Θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα του να έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα και να είμαστε μπροστά από τόσα άλλα και να έχουμε τόσο καλές σχέσεις με τους πελάτες. Ας μην ξεχνάμε ποτέ πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πελάτες του Lemonade. Είναι απόλυτα ευχαριστημένοι με αυτές τις λύσεις που φέρνει η Lemonade και είναι πολύτιμες. Αυτό είναι πολύτιμο από μόνο του για μια επιχείρηση που λειτουργεί, είναι πολύ πολύτιμο για την εταιρεία όπου κι αν αποκτηθεί και για τη μάρκα και τις σχέσεις με τους πελάτες που έχουν. Νομίζω ότι είναι μια αρκετά ασφαλής επένδυση σε αυτές τις τιμές.

      Στον αντίποδα διαβάζοντας διάφορες αναλύσεις (δεν έχω κάποια συνδρομητικη ύπηρεσια οτι βρίσκω ελέυθέρα) έπεσα πάνω σε μια ενδιαφέρουσα κατα τη γνώμη μου που ανεφερε οτι κάθε φορά που πραγματοποιείτε εξαγορές, είναι ένα σημάδι ότι δεν πιστεύατε ότι θα μπορούσατε να το αναπτύξετε μόνοι σας λιγότερο ακριβά, πιο αποτελεσματικά. Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι, έχουμε τη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων και τα μοτίβα καινοτομίας μέσα στην εταιρεία μας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε αυτές τις εξαγορές, αλλά να μπορούμε να τις κατασκευάσουμε μόνοι μας;

      Τωρα ξερετε οπως εχει αναφερθει απο τον Dan Schreiber Δεν χρειάζεται να περάσουν αρκετά χρόνια για να εκπαιδεύσουν τους αλγόριθμους τους ώστε να ανταγωνιστούν αυτούς της Metromile,και η ισοπέδωση του κινδύνου,που τους επιτρέπει να μπουν κατευθείαν στο μοντέλο της Metromile με μια εταιρεία που ηγείται σε αναλογίες ζημιών, επισης μιλησε και για αύξηση της αποτελεσματικότητας.Ακουγονται αρκετα πειστικοι για μένα.Μετα ξερετε βλέπω οτι η metromile εχει ετοιμο marketing οποτε θεωρω οτι θα εχουν χαμηλοτερο κοστος διαφημισης.Εχω θέση στο χαρτι.Ας δουμε τι θα μπορέσουν να αποδείξουν,επειδή τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι πελάτες τους καθώς μεγαλώνουν ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην ασφάλιση και θέλουν να επιστρέψουν στο Lemonade και πάλι απο την αρχή. Είναι σίγουρα μια πιθανότητα :).

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σε όλους! Μία περίοδος με κάποιες ομοιότητες με την παρούσα θεωρώ το τέλος του 2015 όταν η Fed είχε ανακοινώσει την έναρξη αύξησης του επιτοκίου από σχεδόν μηδενικό που ήταν μέχρι τότε. Ο russell 2000 από τα τότε υψηλά 1204μ. στις 27/11/2015
    έπεσε -21% στις 953μ, μία πτώση που διήρκησε 2μιση μήνες μέχρι τις 11/02/2016. Στην παρούσα περίοδο από τα υψηλά στις 2446μ 8/11/2021 είμαστε -12% μέχρι τα χαμηλά 2148μ. στις 1/12/21. Δεν ξέρω αν είναι σημαντικό σαν δεδομένο αλλά μπορεί να είναι μια εικόνα τι μας περιμένει. Μπορεί κ όχι. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι αγοράζουμε μετοχές και όχι δείκτες. Εσείς τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριοι, καλησπέρα σας, ελπίζω να είστε όλοι καλά.
    Έχω καιρό να γράψω (γενικά τρέχω και δε φτάνω το τελευταίο διάστημα)
    Η νέα αγαπημένη μου στο αμερικάνικο έχει πέσει πολύ, αν θέλετε ρίξτε μια ματιά την πιστεύω πήρε έγκριση για φάρμακο με πατέντα μέχρι το 2025 αν θυμάμαι καλά, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να φέρνει σημαντικά έσοδα, αλλά και έχει φέρει φήμες για εξαγορά (μπήκαν οι “γρήγοροι” κατσαπλιάδες, δε τους βγήκε άμεσα, και όπως μπήκαν μαζικά σαν τα βόδια έτσι βγήκαν και πιέστηκε το χαρτί).

    Το όνομα αυτής AUPH. (έχω θέση δεν θυμάμαι τον μ.ο. αλλά πρέπει να είναι κάτω από $12).

    Επίσης, θα ήθελα τα φώτα σας, ποια πλατφόρμα δίνει δυνατότητα να κάνουμε αγοραπωλησίες σε STOCK OPTIONS του ΧΑΑμένου, και με τι προμήθεια/ συμβόλαιο?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για Fubo τι λετε οι ειδικοι...;;; Εγω παντως χθες δεν αντισταθηκα και διπλασια... μπας και πεσει και ο ΜΟ των 36$...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα απαντήσω ως ειδικός (αφού δεν είμαι) αλλά ως απλός μακροπρόθεσμος μέτοχος.
      Αν κατάλαβα πρέπει να ρίξατε το ΜΟ σας στο ~25, εκεί είμαι κι εγώ. Αυτό είναι P/S TTM ~6 για μια εταιρεία που αναπτύσσεται με >150% ετησίως (το έφτασαν και <4 τα θηρία).

      Με λίγη υπομονή από 50~60 και πάνω αρχίζουμε να δίδουμε ζγούλια ζγούλια και το κυρίως ξεφόρτωμα >100, ανάλογα και την εκτέλεση του μαγαζιού.

      ZBUCHAMS

      Διαγραφή
    2. Φυσικα και ειστε... οπως κ ο κ Τακης κ ο Χασαπης...! Αν και δεν νομιζω να εχω τοσο μεγαλη υπομονη οπως εσεις... τα λογια σας βαλσαμο στις πληγες μας για να συνεχισουμε...

      Διαγραφή
  5. Kαλησπέρα στην ομήγυρη! Τι έγινε; Ξεκίνησε το rotation και πάμε για end of year rally ή πάμε για abc correction και αυτό είναι το b; Ακούω απόψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα , από το πως θα συμπεριφερθεί η περιφέρεια θα εξαρτηθεί η απάντηση , αυτό που θέλω ειναι το rotation και end of year rally (January effect) όσο κρατήσει με διανομή και μετά διόρθωση , αλλά είπαμε η αγορά ειναι ποιο σοφή από εμάς.

      Η Upst σήμερα ειναι δυνατά επάνω κύριε Τάκη μπήκατε αφού το 170$ κράταγε , λέτε να δοκιμάσει το πάνω γκαπ στα 270$ https://prnt.sc/226ydlb .

      Διαγραφή
    2. πολυ αποτομο ηταν το bounce και με τρομαζει. Ισως πανε για ενα τελευταιο bull trap και να αρχιζουν φορτωμα απο 2022

      Διαγραφή
  6. https://finance.yahoo.com/news/shareholder-alert-pomerantz-law-firm-004900988.html

    Καλησπέρα. Ευκαιρια για αγορες θα έλεγα..!! Εσεις τι πιστεύετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ. Τάκη, για την παλιά σας αγαπημένη (Carnival Corporation & plc (CCL)) τι θα λέγατε με αυτές τις τιμές και σταδιακα ενδεχομενως και πιο κατω, να το σκεφτούμε να φορτώνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Olymp θέλω καινοτόμα πράγματα μπας και βγάλουμε τίποτα χοντρά πακετα για να παω κρουαζιέρα με Carnival. 😉😉

      Διαγραφή
    2. Τωρα στο θεμα της καινοτομιας (όλα είναι βέβαιως σχετικά, δηλ χωρίς την εκτιμηση εμπειρογνωμωνων αρχικα εντυποσιαζουν, δεν ειμαστε εμεις και οι τοσο εξιδεικευμενοι και το μονο που μπορουμε/ πρεπει να κανουμε είναι να μελεταμε αρκετα.
      Το Quantum computing, εκπληκτικο χωρις αμφιβολια, αλλα θα παρει αρκετα χρονια για να υλοποιηθει
      και δεν εννοω για τη μαζική παραγωγή, τουλ. 12 – 15 χρονια. Προβλήματα όπως θερμοκρασία φυσικο περιβάλλον κ.α.
      Για αυτό και υπαρχει η αναζήτηση σε άλλες παραπλήσιες / ενδιαμεσες τεχνολογιες όπως Biological computing- biocomputing…
      Στέλνω και καποια σχετικα αρθρα…όπως και 2 – 3 εταιρειες προς εκτίμηση από τον κ. Τάκη και όχι μόνο βέβαια.
      http://www.differencebetween.net/technology/difference-between-bio-computer-and-quantum-computer/
      https://hallscientific.wordpress.com/2017/11/18/the-applications-of-biocomputing-the-future-of-disease-diagnosis-and-treatment/

      https://finance.yahoo.com/quote/TSM/profile?p=TSM
      https://www.tsmc.com/english
      https://www.tsmc.com/english/dedicatedFoundry/technology/platform_mobile
      ……
      https://finance.yahoo.com/quote/NNDM?p=NNDM
      ……
      https://twitter.com/QCWare/status/1468261062940119045?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3AQCWare%7Ctwgr%5EeyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.qcware.com%2F









      Διαγραφή
    3. Το θέμα κύριε olymp δεν είναι αν δουλεύει η καινοτομία και αν όντως είναι εντυπωσιακή. Το πρόβλημα είναι ότι όλες αυτες οι εταιρείες είναι είτε νέες, είτε έχουν μικρό χρονικό διάστημα που έγιναν δημόσιες .... οπότε δεν έχω στη διαθεσή μου μπόλικα sec ώστε να μπορώ να "μετρήσω" σωστότερα. Εδώ είναι το ρίσκο!!! Αν είχα sec 2 , 3 ετών δεν θα είχα ρίσκο. Θα τις ήξερα απέξω και ανακατωτά

      Διαγραφή
    4. ...κ. Τάκη, αυξάνω μερικώς την ASTS κ όσο πλησιάζει τα 8.60 ZVIA και EVGO. Εχοντας κάποια ρευστότητα και βλέποντας το μενού μου, απουσίαζει κάποια που πιστευετε οτι με τις τωρινες τιμές ειναι ελκυστική?
      https://ibb.co/yPbvgw3

      Διαγραφή
    5. Α. Πλησιάζει η φάση 3 ....

      https://www.syntheticbiologics.com/product-pipeline/syn-004-ribaxamase
      https://ir.syntheticbiologics.com/all-sec-filings
      https://finance.yahoo.com/quote/SYN?p=SYN

      Β. Ισως κάπως αργήσαμε?
      https://www.synopsys.com/designware-ip.html
      https://finance.yahoo.com/quote/SNPS/key-statistics?p=SNPS

      Διαγραφή
    6. Κύριε Olymp βλέπω έχετε φορτώσει τον γάιδαρο πολύ με Asts , εγώ δεν το τολμώ να βάλω αλλά , η μεγαλύτερη θέση μου ειναι η Sofi ακόμα και σκεφτείτε ότι η Upst ήταν Sofi και την μείωσα για να αγοράσω Upst. https://prnt.sc/22cix47

      Διαγραφή
    7. κε Ολυμπ, το επόμενο hot παίγνιο στους κβαντικούς υπολογιστες είναι η Rigetti Computing που έρχεται με το Spac SNII.


      Τώρα αν μου επιτρέπετε μια παρατήρηση για το χαρτοφυλάκιό σας, είναι τόσο απλωμένο που θα καταλήξει hedgαρισμένο. 1-2 θέσεις θα τρέχουν, 1-2 θέσεις θα υποχωρούν. Εγω ειμαι υπερ των λιγων επιλογών.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστω κε Bunny, θα την κοιταξω...Μολις μπηκα στην ΙΟΝQ με 200 τεμ.18.55 Εχετε δικιο για το χαρ/λακιο αν λαβω και τις επιπλεον άλλες 10 μετοχές από αλλο χαρ/λακιο μου. Εδω και καιρό σκεφτομαι να το σμυκρινω.

      Διαγραφή
  8. H ROKU έλυσε το θέμα με τη GOOGLE, με νέα πολυετή συμφωνία για τη διατήρηση του YOUTUBE TV στην πλατφόρμα!
    Ένα μεγάλο αγκάθι έφυγε και το χιλιάρικο ήρθε λίγο πιο κοντά!

    Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος Mr Market.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν μου επιτρέπεται να κάνω μία πρόβλεψη για το 2022.Θα υπεραποδόσει ο κλάδος bio tech ,άρχισα αγορές σε bio etf -----σε μεμονομένες bio είναι ρίσκο αυτές ή μηδενίζουν ή εκτοξεύονται στο υπερπεραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφού έφυγαν οι πωληταί του πάτου (bottom sellers), είναι ώρα σιγά σιγά να φεύγουν και οι πωληταί της αναπηδήσεως (bounce sellers).

    Να αναπνεύσει η δόλια η αγορά από την πολλή πετσαφίλα (petsafination) που είχε μαζευτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. SKLZ ΔΕΝ ΔΙΔΩΩΩΩΩ.. ΚΥΡΙΕ BARREN ΚΥΡΙΕ INDIEFUNDA ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΠΕΙΤΕ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟ ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΣ!
    ΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. k. TATA την έχω σβήσει και από τη watchlist! Δεν αλλάζει τίποτα από αυτά που πίστευα, απλώς τρώγοντας ένα ~-35% με 40% μόχλευση (ωραίος?), έπρεπε να θυσιάσω τις low conviction για χάρη των high conviction θέσεων, προκειμένου να αποφύγω και το τηλ. από τον Mr Margin.

      Σε αυτό το πλαίσιο έφυγαν τελείως SKLZ, JOBY, SURF, IPA, ψιλομειώθηκαν οι θέσεις MILE και DM. Ψιλοαύξησα OPEN, FUBO, CPNG και PAYO και φόρτωσα ανελέητα ROKU και FOUR.

      Πονάει ο αποχωρισμός, αλλά αυτή τη στιγμή έχω μείνει με ένα χαρέμι από 14 κοριτσόπουλα που θα μπορούσα να μην το κοιτάξω για 2~3 χρόνια (αλλά δεν είμαι ικανός να το κάνω, μην κοροϊδευόμαστε...).

      Διαγραφή
    2. Aαα και U ψιλοαύξησα, το ξέχασα. Πανάκριβη μεν, σε 5 χρόνια θα είναι ο θυρωρός τους αμφιβληστροειδούς μας δε. Πλερώ και δεν ιδρώ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα , κύριε Barren βλέπω εγκαταλείψατε την Asts ή κάνω λάθος ; Sklz και εγώ θα την πέταγα αλλά είδα τον Αντρέα και αγόρασε και πιστεύω ότι θα κάνει παιχνίδι (μακάρι μπας και μειώσω την θέση μου λίγο). Αυτές τις εταιρείες κρατάω προς το παρόν https://prnt.sc/22chnjo μικρο χαρτοφυλάκιο χωρίς μόχλευση .

      Διαγραφή
    4. k. Τάκη ναι, με πόνο ψυχής ναι. Όπως είπα, όταν ήμουν στο όριο του margin call έπρεπε να συσπειρωθώ γύρω από τις πιο δυνατές θέσεις. Από τη Joby έφυγα λόγω pre revenue κλπ, θεωρώντας ότι σε καλύτερες συνθήκες αγοράς και του δικού μου Χ/Φ θα ξαναδημιουργήσω μια αξιόλογη θέση, έστω και ακριβότερα. Ήταν αναγκαία αποδοχή ήττας για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Είμαι σίγουρος ότι μελλοντικά είναι για πολύ μεγάλα πράγματα, ελπίζω να είμαι μέσα, είναι πρώτη στη σειρά για επανείσοδο, αν υπάρξουν οι σωστές συνθήκες.

      κ. Geopard από την ASTS έχω φύγει με σεμνά κέρδη εδώ και πολύ καιρό.

      Διαγραφή
    5. Νομίζω ότι κάνατε καλά για Joby. Τα evtols δυνατά στοιχήματα, αλλά θα αρχίσουν να αποδίδουν το νωρίτερο το μεθεπόμενο χρόνο. Τα έχω, υπο στενή παρακολούθηση και σε ξεχωριστή ομάδα ώστε να μη χάνω νέα τους.

      Διαγραφή
    6. Τα Lidars λίγο αργότερα χρονικά. Έχω ξεχωρίσει Luminar και ας φαίνεται η ακριβότερη.

      Διαγραφή
    7. ΚΥΡΙΕ BARREN ΔΥΝΑΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΩΣΤΕ ΠΡΟΣΘΕΣΑΤΕ ΝΕΑ ΚΑΡΧΙΟΛΑΚΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ! ΧΑΧΑΧΑ!

      Διαγραφή
    8. κ. ΤΑΤΑ δεν προστέθηκε κάτι καινούριο, απλώς ένα μέρος των πωλήσεων πήγε σε ενίσχυση κάποιων θέσεων. Πλέον putanakia δεν υπάρχουν, με εξαίρεση ίσως τη DM (με ερωτηματικό) και τη MILE που διατηρήθηκε ελαφρά μειωμένη καθαρά λόγω LMND.
      Είναι όλες κερίες (θέλω να πιστεύω...)

      Διαγραφή
  12. κε Τάκη, SOFI & ASTS λέτε να κάνουν το γνωστό δρομολόγιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή τα γνωστα δρομολόγια θα πάψουν να γίνονται.
      Για Asts τώρα αρχές 2022 επίκειται το ξεκλείδωμα των pipers και των λοιπών. Δεν μπορώ να βρω την πηγή , αλλά δεν νομίζω να με απατά η μνήμη μου.

      Διαγραφή
    2. ΟΚ. Ευχαριστώ κύριε Άρη. Άρα κάπου εκεί και ισως λίγο πριν ΞΕΚΙΝΑΜΕ.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη θα αυξήσετε ή θα κάνετε trading , γιατί στο unlock σίγουρα θα πέσει ξύλο αλλά ειναι και ευκαιρία για αγορές σε όποιον πιστεύει την εταιρεία .

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι σίγουρο το ξύλο ποτέ.
      Όσο για το αν θα αυξήσω, σας απαντώ. Η Αμερικάνικη αγορά είναι άπειρη. Δεν θέλει βιασύνες και υπερβολές .... μια ευκαιρία θα χάνεται 10 καλύτερες θα βρίσκονται. Δεν είναι Ελλάδα εδώ ... όπου δεν υπάρχουν πολλές εταιρίες και αυτες που υπάρχουν είναι τα ζώα μου τα αργά.

      Διαγραφή
    5. 1000 respect κύριε Τάκη σε μια πρόταση τα λέτε όλα!

      Διαγραφή
  13. Μου έδωσαν μια εταιρεία που θα τριπλώσει !!?? το 2022 Digital Turbine, Inc.NASDAQ APPS
    παρακαλώ τον k Τάκη ή τον κύριο barren να ρίξει μια ματιά ,αν δεν είναι κόπος στα νούμερα της.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιφανειακά που είδα τα νούμερα δείχνουν πολύ καλά. Τώρα τι να σας πω; Έρχεται απο 10πλασιασμό τιμής και τον τελευταίο χρόνο παίζει σε range.

      https://finviz.com/quote.ashx?t=Apps

      Αλήθεια τι το καινοτόμο έχει .... και ξαφνικά απογειώθηκε;

      Διαγραφή
  14. Σύντεκνοι καλησπέρα
    στις 5 Ιουλίου, στο thread ‘’Tritium’’ https://mitarola.blogspot.com/2021/06/tritium.html), λίγο πιο κάτω από τη μέση, είχα γράψει:

    «Οι ξένες αγορές δεν πρόκειται να διορθώσουν, παρά μόνο αφού προηγουμένως, οδηγήσουν τον δείκτη ψωράλογο (CAC 40), σε νέο ιστορικό υψηλό.
    Το προηγούμενο 6945, ήταν τον Μάρτιο του…. 2000!!!! Ένα 5% περίπου από εδώ.
    Μετά ίσως διορθώσουν. 5, 10, 15%... ποιος ξέρει πόσο.»

    Η προϋπόθεση πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα περίπου, με νέο ATH 7183. Ακολούθησε η πρόσφατη διόρθωση που σε κάποιους δείκτες, άγγιξε το 10%. Γνώμη μου είναι ότι αυτό ήταν το ορεκτικό.

    Ωστόσο, ακόμη και να έχει βάση η σημειολογική αυτή προσέγγιση των αγορών, θα πρέπει να δούμε μέχρι που θα φτάσει το ψωράλογο, να χωνέψει τα νέα ύψη και βλέπουμε. Εκτιμώ ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες. Ύστερα έχουμε και προεδρικές εκλογές στη Γαλλία 10&24/4/2022, που ίσως επηρεάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε BARREN αν έχετε την καλοσύνη ποια είναι η σειρά κατάταξης των Αγαπημένων σας συζύγων με βάση την Βαρύτητα και γοητεία στο χαρτοφυλάκιο σας ???Τις φλερτάρω (παρακολουθώ στενά )και σας έχασα τώρα τελευταία λόγω υποχρεώσεων που έπρεπε να ταχτοποιησα...ελπίζω να μην ζηλεύετε ...τι έχετε να φοβήθηκε άλλωστε από τον παππού???😂😂😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K. Gerry στο Χ/Φ είμαι Εσκιμώος, πουπαναπεί δεν έχω πρόβλημα να μοιραστώ τις συζύγους με φίλους. Χωρίς ιδιαίτερη ακρίβεια, η κατάταξη βάσει βαρύτητας (που αντανακλά εν πολλοίς και conviction) είναι αυτή τη στιγμή στο περίπου :

      1.U
      2.ROKU
      3.DDOG
      4.ABNB
      5.SOFI
      6.PLTR
      7.CPNG
      8.FOUR
      9.FUBO
      10.OPEN
      11.DM
      12.ZVIA
      13. LMND (MILE)
      14.PAYO

      Διαγραφή
    2. ωραία μου αρέσει η ασιάτισα σύζυγος σας CPNG οπότε θα τη μοιραστούμε αγαπητέ!
      και σκέφτομαι να την πάω σε δωμάτιο ABNB..!

      Διαγραφή
  16. κε Τάκη την Readwire την τιμήσατε; Ή το σκοπεύετε άμεσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H μη δημοσίευση του τριμήνου την προκαθορισμένη ημέρα και η μετάθεση της σε αδιευκρίνιστη ημερομηνία, με χαζές δικαιολογίες με έκαναν να είμαι λίγο επιφυλακτικός.
      Οχι, δεν έχω και δε σκοπεύω άμεσα να μπω στο χαρτί.

      Διαγραφή
    2. Ωραία κι εγώ την ίδια άποψη έχω. Ευχαριστω για την απάντηση!

      Διαγραφή
  17. Καλημερα σε ολους!
    Καποια άποψη για :
    1) PROTERRA (PTRA)
    2) Lightning eMotors, Inc. (ZEV)
    3) ALIBABA (BABA)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Προτέρρα είναι τούμπανο εταιρία. Καθετοποιημένη, συνεργασίες με άλλους και άκρες στην κυβέρνηση. Η μετοχή όμως δεν φτουράει καθόλου αν και η αποτίμησή της είναι πάαααρα πολύ λογική.

      Δεν ξερω γιατί ακριβώς, εγω το αποδίδω ότι ο κλάδος των EV ειναι στο στοχαστρο των short, το management είναι ολίγον boomers και δεν πουλάει και πολλή καινοτομία. Οκ, ηλεκτρικά λεωφορεία αλλά μακράν τα πιο παλιομοδίτικα από όλους τους άλλους. Γνωμη μου είναι πως σε βάθος 3ετίας-5ετίας μια καλή απόδοση για τα χρήματά σας θα την πάρετε, αλλά μην περιμενετε να γίνετε πλούσιος απο τη συγκεκριμένη.

      Την zev εγώ δεν την συμπαθώ.

      Την baba δεν θα την ακουμπούσα, όπως και κάθε Κινεζική. Δε θελω να ανησυχώ για το τι θα κατεβάσει το κεφάλι του Συντρόφου Γενικού Γραμματέα.

      --------------------------------------------------------------------

      Εσείς τι πιστεύετε γι' αυτές που γράψατε;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, για την BABA σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερο να γυρίσω τη θέση στο Χονγκ Κονγκ.

      Διαγραφή
    3. Μιας και αναφέρθηκα στην BABA θα γράψω τις σκέψεις που κάνω.

      Όσον αφορά το delisting, δεν τους έχω για τόσο χαζούς τους Αμερικάνους για να το προκαλέσουν αυτοί. Μπορεί όμως να το προκαλέσει ο Κινέζος, ο οποίος σύμφωνα με μια παρομοίωση που άκουσα έχει το ρόλο του αυστηρού πατέρα.

      Υπό αυτή την έννοια άρχισα να ψάχνω για conversion των ADRs σε μετοχές στο Χονγκ Κονγκ. Η IB δίνει αυτή τη δυνατότητα τη δυνατότητα αλλά κάτι δεν μου άρεσε στα fees, είδα ένα 500άρι εκεί που αν ισχύει είναι υπερβολικό. Θα μπορούσα όμως να πουλήσω την BABA και να αγοράσω την 9988.ΗΚ, με ένα κόστος ελάχιστο για να αποφύγω χαρτούρα και έξοδα σε περίπτωση delisting.

      Έκανα όμως και τη σκέψη "Do nothing". Βάζω το μηδέν από τη μία πλευρά, οπότε εκεί που έχασα το 40% θα χάσω και το υπόλοιπο 60% αν στραβώσει η δουλειά και θα ησυχάσω.

      Από εκεί και πέρα απομακρύνομαι από τη σκέψη να αυξήσω τη θέση μου εκεί γιατί φοβάμαι ότι αν συνεχίσει να πέφτει μπορεί να μπω σε ένα death spiral και να βρεθώ με μια πολύ μεγάλη θέση.

      Η μόνη περίπτωση που θα σκεφτώ σοβαρά να αυξήσω, είναι αν όντως συμβεί το delisting, το οποίο εκτιμώ ότι θα είναι καταστροφικό για την τιμή της μετοχής.

      Όποιος έχει άποψη θα με ενδιέφερε να την ακούσω.

      Διαγραφή
  18. κ ΤΑΚΗ εχετε αποψη για το εκτο spac του gores MTTR ?




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πάρα πολύ καλή άποψη, αλλά επειδή ήταν σπάκ του GORES που στο παρελθόν δεν ήταν και ότι καλύτερο δεν είχα ακολουθήσει στα 11 δολ .... παρόλο που ο κύριος Χασάπακλας είχε φαγωθεί.
      Όμως τα τελευταία spacs του Gores είναι πολύ πετυχημένα.

      Διαγραφή
    2. Εχω παθει πλακα με αυτην .Το μονο αρνητικο ειναι οτι ειναι πανακριβη αλλα πιστευω κατω απο 20 ειναι σουπερ.
      Ολα τα κτηρια του κοσμου θα ψηφιοποιηθουν σε αυτην την εφαρμογη
      Κοιταξτε την παρακαλω στα οικονομικα της .

      Διαγραφή
    3. 60 φορές τις πωλήσεις της διαπραγματεύεται αυτή? Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να φτιάξει παρόμοιο λογισμικό?

      Διαγραφή
    4. Tιμή προς πωλήσεις 60!!!!!!
      Κέρδη, δεν συζητάμε ακόμα...
      Κατέβασα την εφαρμογή στο κινητο για τσεκ, 450mb. Δεν ανοίγει, ίσως λογω φωτισμού,
      οπότε το δοκιμάζω πάλι αυριο πρωί...
      Επόμενο τσεκ σε γνωστους αρχιτέκτονες, αν ξέρουν την εφαρμογή, ή πόσες αντίστοιχες υπάρχουν, ή τέλος πάντων, την άποψή τους.

      Σκέφτομαι την μείωση των τάπερ μέχρι μηδενισμού το καλοκαίρι, οπότε, επειδή τα λέω λαικά, όπως η διαφήμιση, μπα.
      Μόνο θεμελιωδώς σε λογικά πλαίσια, p/e έως 30 μέγιστο, και βλέπουμε.
      Ότι μπορεί να κάνω λάθος, ε καλά τώρα.

      Διαγραφή
    5. Μπορεί και παραπάνω . Αλλά μοναδική με εφαρμογή στο play store και συνεργασία με Facebook. Ψηφιοποίηση κτιρίων. Πολύ μπροστα

      Διαγραφή
  19. ... και το μόνο που μένει βέβαια είναι να γράψει η αγορά ένα ακόμα ΑΤΗ και να αφήσει εμάς να ξύνουμε τους πάτους (και το κεφάλι μας).

    Όχι τίποτα άλλο, αλλά με παίρνει ο μπάρμπας μου και ντρέπομαι να το σηκώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα , κύριε Barren αισθάνομαι ότι χρυσάφι πιάνω και σκατά γίνετε , αν είχα ή Tesla ή AMD ή Apple τον Φεβρουάριο και δεν είχα κουνήσει τώρα θα είχα το λιγότερο 50% πάνω από την αποτίμηση του Φεβρουαρίου και τριπλάσια αποτίμηση το λιγότερο από ότι εχω τώρα , ειναι σαν να μας κάνει κάποιος πλάκα , η αγορά πάνω και εγώ από 3-9% https://prnt.sc/22mrsg0 σήμερα μοναδική παραφωνία η Adma που ξέφυγε και ειναι πράσινη αλλά μέχρι το τέλος πιστεύω να κοκκινίσει και αυτή για να μην ξεφύγει και χαλάσει η συνταγή , τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα με συνολική πτώση 30% .

      Διαγραφή
    2. Να το σηκώσεις και να του πεις να κοιτάζει την δουλειά του...που θα μας κάνει και μαθήματα το ραμολι γατάκι...🤣🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    3. Μπορεί να μη τον ακούω αλλά το σέβομαι κ. Gerry.
      Δεν είναι και λίγο να τον έχεις πάνω από 20 εκ. (τον CAGR) μετά από σχεδόν μισό αιώνα στις αγορές. Όποιος τον μετράει τακτικά καταλαβαίνει.
      Και εκτός αυτού είναι και εκπληκτικός άνθρωπος (το οποίο κάνει την εμμονή του Chamarlatan να τον διαδεχθεί ακόμα πιο γελοία).

      Διαγραφή
    4. Αυτό το Chamarlatan είναι όλα τα λεφτά Κύριε BARREN....το κρατάω σαν τίτλο βιβλίου για κάποια μελλοντική σας έκδοση..τι μόνο ο Κοστολανι έγραφε ιστορίες Χρηματιστηριακής τρέλλας??? εμείς εδώ τι κάνουμε δηλαδή Συμιακό γαριδακι πεταλωνουμε???

      Διαγραφή
    5. χαχαχαχαχα και στους δύο. Είστε υπέροχοι!!

      Διαγραφή
    6. "Buffet had Geico, I pick Metromile", famous last words...

      Διαγραφή
  20. Κε Τάκη η GAME πιέζεται πολύ. Είναι λόγω της δικαστικής διαμάχης με την Draftking ή λόγω τάσης; Πολύ ελκυστική η τιμή της και σκέφτομαι μια 1η τοποθέτηση ( να μην την πατήσω όπως με την eglx).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτήν Engine Gaming and Media, Inc. (GAME.V) λέτε? Αν ναι, από ότι βλέπω στο yahoo 4 χρόνια ζημίες που μεγαλώνουν έχει.

      Διαγραφή
  21. Το θέμα είναι αν τους βγήκαμε τους πατους ή έχουμε ακόμα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε nek έχει καμιά σημασία αν τους βρήκαμε σήμερα αύριο μεθαύριο τους πάτους? Προσωπικά είπα 3-5 χρόνια ορίζοντα όταν ξεκίνησε το πανηγύρι , τώρα έφαγα ένα χρόνο ξύλο που θα το θυμάμαι για μια ζωή Asts Sofi Sklz(εδώ πιθανών την φάγαμε (Sklz) αλλά ακόμα ελπίζω ότι θα βγούμε ζωντανοί αλλά όχι με τα κέρδη που ελπίζαμε) οι βασικές μου μετοχές και προσθέτω και Upst με Zevia , σε 2-4 χρόνια θα δω που θα φτάσει ο κορμός του χαρτοφυλακίου μου , ελπίζω ότι θα χαμογελάσω τότε και ας κλαίω τώρα , υγεία να έχουμε και μέχρι τότε βλέπουμε . Προς το παρόν τετάρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα με τους δείκτες στον θεό και rotation δεν βλέπω προς τις εταιρίες μας 売春婦をファック私の運 .

      Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
    2. Απλά καταθέτω την παρόλα μου ...σωστή η λάθος θα δείξει:Έχω πεισθεί ότι σ αυτή την φάση (τώρα σε 3 με 4 χρόνια είναι άλλου παπά ευαγγέλιο)τα grouth είναι σε Bear 🐻 market με επιλεκτικές αντιδράσεις που δίνουν την εντύπωση του βρήκαμε πάτο (αμ δε)και αυτό είναι ότι χειρότερο...δεν χρειάζεται νομίζω εξήγηση...ότι πάρουν στην οποία αντίδραση το χάνουν όλο και 10 με 20 % παραπάνω στο γύρισμα...τα παραδείγματα πάμπολα.... ενδεικτικά Upst open sofi fubo etc...και όντως μπορεί πολλές εταιρείες να είναι ήδη "φτηνές "αλλά τι να το κάνω που γίνονται όλο και πιο φθηνές ???εγώ προσωπικά σ αυτή την αγορά δεν μπορώ να συμμετέχω παρά μόνο σαν παρατηρητής και με δειγματοληπτικούς ελέγχους...

      Διαγραφή
    3. Τώρα ως προς το αν είχατε Apple 🍏 TESLA κτλ νομίζω πως γνωρίζετε ότι δεν πάει έτσι γιατί αυτό είναι κάτι σαν μετά Χριστόν προφήτης...ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟ Η ΛΆΘΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΆΝΟΥΜΕ...Αν έχει αξία θα σας πω το εξής:Την ίδια περίοδο που εμείς εδώ παίζαμε εταιρείες growth και δεν λέω spacs φίλος μου πολύ καλός παίχτης διαχρονικά καθ' ότι όλα εκ του αποτελέσματος κρίνονται τοποθετούνταν σε TESLA 700 APPLE 125 και 5 - 6 ακόμη εταιρείες που το λιγότερο που πήρε μέχρι στιγμής είναι 50% από την τιμή κτήσης τους και τώρα έχει πουλήσει το 70%του χαρτοφυλάκιο του... εμείς επιλέξαμε το τονίζω εμείς να παίξουμε τα growth... κάποιοι δικαιώθηκαν κάποιοι όχι ... γιατί γκρινιάζουμε ???επιλογές δεν ήταν...Το έχω γράψει και ας φάω όσες πέτρες θέλετε στην κεφάλα....Η επιθυμία δεν ταυτίζεται πάντα με την πραγματικότητα στις δε Αγορές ακόμη χειρότερα....δεν διδάσκω...καταγράφω και μαθαίνω...αν μαθαίνω...

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σε όλους. Θα μιλήσω για το εαυτό μου. Εγώ την πάτησα για την δεν είχα ξαναασχοληθει με Αμερική. Τώρα αρχίζω να διαιρωταμαι τι σημαίνει growth εταιρεία. Ότι θα αναπτύσεται με ρυθμούς 40, 50, 60% κάθε χρόνο για να δικαιολογούν τέτοιες τρελες αποτιμήσεις. Πόσες θα το πετύχουν και πόσες θα μηδενίσουν άγνωστο. Νομίζω ότι πέσαμε στη παγίδα ότι εκεί δικαιολογούν τέτοιες αποτιμησεις όπως επίσης πιστέψαμε στα αναπτυξιακά στορυ όλων αυτών των εταιρειών που μπήκαν μέσω spac. Αυτά ήταν ή παραφουσκωμενα ή υπεραισιοδοξα.Μέγα λαθος. Κλείνοντας θυμάμαι ότι κάτι τέτοια έλεγε και η Κλωνατεξ το 1999.

      Διαγραφή
    5. Κύριε GERRY ειναι σεβαστή η άποψη σας και απόλυτα σωστή , δυστυχώς ακολούθησα άλλη τακτική και εκ του αποτελέσματος λάθος χάνοντας πολύτιμο χρόνο και διαλύοντας τις αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου μου , ελπίζω να γίνει το rotation στα μικρά αφού τα βαριά χαρτιά έχουν τρέξει πάρα πολύ , δεν βλέπω να ισχύουν θεμελιώδη αλλά μόνο ο σώζων εαυτό σωθήτω . Το παράδειγμα με τις AMD Tesla Apple το αναφέρω γιατί και τις 3 τις παρακολουθώ πχ η επόμενη που θα τρέξει για εμένα ειναι η Intel αφού νομίζω ότι σύντομα θα πάρει το πάνω χέρι από την AMD και πάλι , οι νέοι επεξεργαστές της Ιντελ έχουν μεγάλο προβάδισμα από την παρούσα γενιά της Amd και μπαίνει δυναμικά και στις κάρτες γραφικών σαν τρίτος παίχτης ενώ η μετοχή της έχει πιεστεί πάρα πολύ .

      Διαγραφή
    6. AMD όταν πρωτοέγραψε γιαυτήν ο Frapezitis πολλοί ακολούθησαν και έφαγαν ακόμη και περισσότερο απο 50% στην κεφάλα.
      Μετά ήρθε το 50 φορές πάνω, αλλά ουδείς κέρδισε. Μόνο γκρίνια, κλάψα και χασούρα.

      Οι Ιστορίες πάντα επαναλαμβάνονται .... τα σενάρια αλλαζουν.

      Διαγραφή
    7. Να δω κύριε Geopard, όταν δείτε Upst στα 110 τι θα λέτε.

      Διαγραφή
    8. https://seekingalpha.com/article/4029285-amd-everything-is-baked-in-cake-except

      Κύριε Τάκη και ο Καισάριος την έλεγε και με καλό timing και ο μέντορας του frapeziti ο Stockstradamos (δεν τον είχα προλάβει ούτε και τον Σπάρτη ) την είχε παίξει και είχε βγάλει τρελό χρήμα όπως και την Ford .

      Διαγραφή
    9. Εγώ πάλι αν είχα κρατήσει τις TSLA & AAPL που είχα πάρει το 2019 αντί να το παίζω trader (~30% του τότε Χ/Φ), η σημερινή τους αξία θα ήταν ~150% του σημερινού Χ/Φ (το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο).

      Έχω αγοράσει πολύ σκ@τό στη σύντομη επενδυτική μου πορεία, τόσο πολύ που βαριέμαι να το αναφέρω τώρα. Αλλά το μεγαλύτερο επενδυτικό μου λάθος ever είναι που το έπαιξα trader με την εταιρία και τον Τσίου που πιστεύω και εκτιμώ περισσότερο από οποιονδήποτε.

      Εξ' ου και διαμορφώθηκε η τρέχουσα επενδυτική στρατηγική μου που είναι:
      Δυναμικά μαγαζά με τσίου που εκτιμώ και ZBUCHAM.

      Διαγραφή
    10. Κύριε BARREN μου το πρώτο μου πινακιδιο στο AMERICA έγραφε Microsoft ...ούτε split δεν είχε κάνει ακόμη ...αξια περίπου 7000 δολλάρια....ήμουν όμως άσχετος και στραβαδι τότε και με ένα 100 έφυγα και 70 % κέρδος το έπαιξα και μάγκας τρομάρα μου...τόσο ήξερα όμως...

      Διαγραφή
    11. Βέβαια οι εποχές λόγω διαδικτύου και παγκοσμιοποίησης έχουν αλλάξει δραματικά οπότε δεν θέλω να πω πως ότι ίσχυε για τότε θα ίσχυει τώρα η εσαεί... κάποια όμως βασικά παραμένουν τα ίδια και δεν πρέπει να καταστρατηγούνται κατά την γνώμη μου πάντα όπως πχ η ύπαρξη ρευστότητας ...θα με βαρεσει ο φίλος Κύριος BARREN και με το δίκιο του κάποια στιγμή...,,🤣🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    12. Έτσι για λίγο περσπέκτιβ που λέμε και στο χωριό.

      https://prnt.sc/22r8t08

      Διαγραφή
    13. Κύριε Τάκη με Upst στα 110 θα εχω δει τα ραδίκια ανάποδα γιατί με upst στα 110 η Sofi θα γράφει κάτω από 12 η Asts νέο χαμηλό κάτω από 7 και όλα τα growth θα έχουν έχουν γράψει νέους πάτους κάτι που από ότι βλέπω δεν ειναι απίθανο στην παρούσα φάση , άνετα ένα 20-25% κάτω το έχουν οι εταιρίες μας άμα το θελήσουν και με τους δείκτες να γράφουν υψηλά των υψηλών , αλήθεια θεμελιώδη τώρα δεν υπάρχουν στα growth ουτε σωστή αποτίμηση και όλα ειναι ακριβά;

      Διαγραφή
    14. Δηλαδή με UPST στα 400 η SOFI Θα γράφει 45 και η ASTS 27??
      Αμ, δεν πάνε έτσι τα πράγματα κύριε Geopard

      Διαγραφή
    15. Τι να βαρέσω κ. Gerry, αφού κατ'αρχήν δικαιώνεστε!

      Δεύτερον, στα 60 μου κι εγώ θα είμαι το ίδιο, πιθανώς και πιο συντηρητικός από εσάς.
      Στα 41 μου όμως ΟΦΕΙΛΩ να ρισκάρω, το οφείλω στον 60χρονο εαυτό μου που δε θα επιτρέπεται πια να ρισκάρει το ίδιο.

      Διαγραφή
    16. Κι εσείς Κύριε ΤΑΚΗ μην αφησετε τίποτα να πέσει κάτω...αφού βλέπετε πως το έχω αναλάβει εγώ εργολαβία αυτό το τμήμα...🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    17. Το ξέρω κύριε Τάκη ότι δεν πάνε έτσι τα πράγματα αλλά όλα πάνε κοπάδι πάνω ή κάτω και η υπερβολή υπάρχει και στο πάνω αλλά και στο κάτω πχ Sofi max 23-24 , Asts max 20-22 ή το 50αρη που γράφετε καιρό αν θέλει να κόψει χαρτί και έχει πετύχει η εκτόξευση , Game πάνω από 7 ουτε με πυρηνικά δεν θα δει ότι παιχνίδι και να κάνουν , Zevia 17 ταβάνι για το 22 , Adma max 3 για το 22 , Sklz πάνω από 13 αν δεν φτιάξει το MAU ουτε με σφαίρες . Upst max 320 για το 22 πριν να δει τα 900-1000 μετά από 2 χρόνια φυσικά αν όλα πάνε καλά , Lmnd μέχρι 130 την βλέπω. Νομίζω ότι τα νούμερα αυτά ειναι εφικτά αλλά από κάτω δεν υπάρχει όριο σε καμία μετοχή από ότι βλέπω εφόσον έχουμε αγοράσει growth.

      Διαγραφή
    18. https://finance.yahoo.com/news/cathie-wood-says-ark-soul-205200351.html?guce_referrer=YW5kcm9pZC1hcHA6Ly9jb20uZ29vZ2xlLmFuZHJvaWQuZ29vZ2xlcXVpY2tzZWFyY2hib3gv&guce_referrer_sig=AQAAACz-ch2eymqO-m0wIPx88aC0GdhaSMDNcWjFttBbiZAIJfNYOouRNCCb1hM53amg9E1FE71VqteJv1koUE4JVpA3ueVmBNKht-P37tXxOAoD3u2EZiI9qiY9zbU_hjxvc_kgzvH8XQFf7rG0N0OOOfSlJdR4uvvLAFeN20UYrkGI

      Διαγραφή
    19. Κε. Geopard δεν θελω να σας στεναχωρησω αλλα ενδεχομενως εχουμε πολυ παραπανω απο 20-30% κατω στο growth αν οι δεικτες αποφασισουν να διορθωσουν και σε επιπεδο δεικτη. Βρισκομαστε σε bear market αντιστοιχης εως και ισχυροτερης ισχυος με το 2000/2001 και 2007/2009 απλα για την ωρα ειναι stealth. Δε θα το διαβασεις στις εφημεριδες, αλλα αν εχεις επενδυσει σε οτιδηποτε αλλο εκτος απο Faang και Boomer μετοχες βρισκεσαι ηδη κατω μεταξυ 30% και 90% (με το δεικτη στας κορυφας), η Fed να βαλει το χερι της(στη τσεπη).

      Διαγραφή
    20. Κύριε Indiefunda δεν θα διαφωνήσω με αυτό που γράφετε αλλά εγώ ήθελα να πω ότι χωρίς διόρθωση μπορει να δούμε ένα 20-25% ακόμα , ο κύριος Τάκης νομίζω ειναι υπέρ του ότι δεν θα γίνει διόρθωση , με τρομάζει η ιδέα να αρχίσει η Apple διορθώνει γιατί απλά τα growth θα πάνε όλα κάτω από 1$ πχ Sofi 1$ και Asts στόχο τα 50$ μετά από reverse split 100 προς ένα , κοινώς το χαρτοφυλάκιο μου απλά θα ειναι 1/10 που αξίζει σήμερα στην καλύτερη περίπτωση.

      Διαγραφή
    21. Εγώ κύριε Geopard, αν πίστευα έστω και για μια στιγμή αυτά που λέτε .... θα είχα πουλήσει.

      Πουλήστε κύριε Geopard τη Sofi στο 20+ και παίξτε το range. Όοοοοοοχι βλέπω 35 και 40.
      Τώρα βλέπετε το 1!!!

      Διαγραφή
    22. Πάντως UPST στο 110 θα πάρω .... και μερικές ακόμη εταιρείες ΑI που παρα-φθηνηναν

      Διαγραφή
    23. Κύριε Τάκη δεν είπα ότι βλέπω το 1$ είπα ότι αν αρχίσουν να διορθώνουν γερά εταιρίες όπως η Apple θα μπορούσε να ειναι ένα καταστροφικό σενάριο και να δούμε την Sofi στο 1$ βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να αρχίσει η διόρθωση και απλά τα growth να σφυρίζουν αδιάφορα ή ακόμα και να κάνουν τρελό ράλλυ με τους δείκτες να γκρεμίζονται όπως τώρα πάνε εντελώς ανάποδα με τους δείκτες να είναι στον θεό , πείτε μου ποιος από τα τρεμάμενα χέρια θα έχει τα καρύδια να βγει αγοραστής σε περίπτωση που οι δείκτες διορθώνουν βίαια;

      Upst εάν πάει και εγώ θα πάρω και άλλες ενώ αν μπει στο γκαπ μπορει να δώσω την θέση μου (πιθανολογώ ότι το 110 θα το δει γιατί ειναι η τρίτη φορά που προσπαθεί να δει τιμές κάτω από 160 και συνήθως στην τρίτη δοκιμή την σπάνε την στήριξη ή την αντίσταση κατά περίπτωση).

      Διαγραφή
    24. Γιατί stealth κ. Indiefunda? To ειχα ανακοινώσει εγώ, όταν ο κ.Τάκης έλεγε ότι αυτά δεν ανακοινώνονται, αλλά δεν με πίστεψε κανείς, ούτε εγώ, εν μέρει.....
      Δυστυχώς, δεν μπορώ να το βρώ, δεν ξέρω αν ο ξενοδόχος μπορεί.

      Διαγραφή
    25. Κύριε BARREN είναι προφανές πως συνεννοούμαστε και καταλαβαινομαστε χώρις εξηγήσεις και αναλύσεις...Για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λες πως το λές... μπορείς να πεις το πιο σημαντικό μέσα από τον δίαυλο του χιούμορ και τον αυτοσαρκαρμο και να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα από το να κουνάς το δάχτυλο...Το κάνετε με απόλυτη επιτυχία και για αυτό απολαμβάνω να συνομιλώ μαζί σας ... δείχνει έξυπνο και όχι εμπαθή ξερολα...Τώρα φυσικά και δεν κρίνω η ψέγω απολύτως κανένα ούτε καν τον γιο μου για τις επιλογές του όχι μόνο στο πως διαχειρίζεται τα χρήματα του αλλά γενικότερα... Αυτό που κάνω είναι να λέω χωρίς μασημενα λόγια αυτό που βλέπω και πιστεύω και ο κάθε ένας παίρνει τα ρίσκα του στη ζωή ...άλλοτε δικαιωνομαστε και άλλοτε όχι...Εγώ απλά ακολουθώ πολλά χρόνια έναν πολύ βασικό κανόνα στην Ζωή μου γενικότερα όχι μόνο στις Αγορές:Όταν κάτι μου χαλάει τον ύπνο την ηρεμία την καθημερινότητα επειδή μου υπόσχεται ένα πολύ καλό μέλλον το ξεφορτώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη...Συνηθίζω να λέω στον γιο μου και στους δικούς μου ανθρώπους και φίλους ότι δεν υποθήκευση το παρών μου για το μέλλον ...

      Διαγραφή
    26. σοφη κουβεντα κ. Τζερυ. Εγω πηρα το μαθημα του να μην αφηνω τον εγωισμο μου να με ελεγχει απο ολο αυτο.Τωρα ομως πρεπει να βρω στρατηγικη πως να μειωσω τη χασουρα του 35% και οπως βλεπω την κατασταση δεν υπαρχει ευκολος δρομος. ή κοψιμο το χερι που λεμε ή αργος θανατος.

      Διαγραφή
    27. 35% χασούρα ή κέρδος για το Αμέρικα είναι τίποτα. Είναι σαν να λέμε 5% για το Ελληνικο ΧαΧα τα ζώα μου τα αργά.

      Διαγραφή
    28. Με την προϋπόθεση Κύριε ΤΑΚΗ πως δεν θα ξεχειλωσει στο διπλάσιο...και μιλάμε για το συνολικό χαρτοφυλάκιο η το μεγαλύτερο μέρος του... γιατί αν η ζημιά είναι ακόμη και 80%σε μια θέση που αποτελεί το 10 του τότε οκ λίγο το κακό...

      Διαγραφή
    29. 35% στο συνολικο μου Χ/Φ μετραω χασουρα. οχι σε μια δυο μετοχες... Εαν οι δεικτες αρχισουν να πεφτουν κανονικα δε θα πρεπει να επηρρεαστουν οι δικες μας τοσο με τετοιο ντισκαουντ που εχουν φαει αλλα ποτε δε ξερεις στο Αμερικα.

      Διαγραφή
    30. Οι περισσότερες που έχω εγώ εχουν πέσει πάνω από 50%. Όσο για Ελλάδα με ΠΕΡΦ και ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟ έχω +200%.

      Διαγραφή
    31. Κύριε Γεωπόνε εάν έχω 35% ζημιά στο χαρτοφυλάκιο απαιτείται 54% άνοδος για να βγω στεγνός!! Δεν το λες κι εύκολο. Σε τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται η αξία της στρατηγικής του stop loss έναντι του μουαγιέν. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επιλογές των οποίων την αξία δεν γνωρίζω, επιλογές όπου ακολουθώ (τυφλά) άλλους.

      Η ερώτηση προς τον εαυτό μου στον καθρέφτη είναι: "πιστεύεις ότι οι επιλογές σου θα ανακάμψουν ή φοβάσαι περαιτέρω υποχώρηση?". Εάν η απάντηση είναι ΝΑΙ θα ανακάμψουν τις διακρατώ για λίγο. Εάν όμως υποχωρήσουν επιπλέον 8% τις πουλώ δίχως δεύτερη σκέψη καθώς ζημιά 43% απαιτεί 80% ανάκαμψη. Άθλος.

      Και τι κάνω τα χρήματα?

      Κατά τη γνώμη μου αυτό που συχνά-και σωστά-αναφέρεται από τους σχολιαστες εδώ ότι δηλαδή "το ΧΑΑ κινείται αργά και υπολείπεται σημαντικά των ξένων αγορών" είναι και το μεγάλο του όπλο. Υπάρχουν εταιρείες αβύθιστες, μερισματοφόρες που υπόσχονται αντίσταση ακόμα και σε πιθανή "ήπια" διόρθωση των ΗΠΑ. Όπως Λιμάνια, Νερά, Υποδομές, ΑΕΕΑΠ. Πιθανολογώ πως σε 1,5 χρόνο (Ιούνιο 2023) θα έχουν επουλώσει την ζημιά του 35%. Άλλες λίγο πιο ρισκαδόρικες μπορούν να το κάνουν νωρίτερα, στο 12μηνο, όπως εταιρείες που θα ωφεληθούν απ΄τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πχ μεταλλουργικές), Πληροφορική κλπ. Οι επιλογές του μ/μ ο οποίος "φτιάχνει εξέδρα" ίσως και νωρίτερα.

      Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να κάνω το μεγάλο βήμα. Να πηδήξω απ΄τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα. Δύσκολο? Θα συμφωνήσω. Μπορώ όμως για αρχή να το κάνω για το μισό χαρτοφυλάκιο.

      ΥΓ Όταν μπαίνω σε μια εταιρεία το κάνω επειδή πιστεύω ότι θα κερδίσω. Συχνά όμως λαθεύω. Τι με κανει να πιστεύω ότι γνωρίζω τον πάτο πχ $110 για Upstart και δεν θα συνεχίσει την πτώση της η μετοχή εάν φτάσει εκεί κι αγοράσω? Σάμπως η "ευκαιρία" της SKLZ στα 20, 18, 15 δικαιώθηκε?

      Διαγραφή
    32. ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ...C3.ai...Η εταιρεία εξαρτάται από τη ζήτηση των πελατών για ανερχόμενες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η προγνωστική συντήρηση και η ανάλυση έξυπνου δικτύου. Αυτές οι εφαρμογές είναι συναρπαστικές, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως σε κυκλικούς τομείς όπως η ενέργεια και η μεταποίηση. Όταν η επιχειρηματική δραστηριότητα σταμάτησε πέρυσι, ορισμένοι δυνητικοί πελάτες πιθανότατα δεν έβλεπαν τις επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη ως προτεραιότητα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες εταιρείες επικεντρώθηκαν στη διατήρηση κεφαλαίου κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες του COVID-19.
      Ως εκ τούτου, είναι κατανοητό ότι το C3.ai - το οποίο διαπραγματευόταν με επιβλητικές 85 φορές πωλήσεις στο αποκορύφωμά του - έχει παγιδευτεί σε ένα κύμα πίεσης πωλήσεων. Ακόμη και μετά την πτώση του, το C3.ai εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε αυξημένη αποτίμηση περίπου 29 φορές τις πωλήσεις.
      Κατά ειρωνικό τρόπο, το C3.ai φαίνεται έτοιμο να οδηγήσει την επικείμενη οικονομική ανάκαμψη. Πολλοί από τους πελάτες της - όπως η Royal Dutch Shell (NYSE: RDS.B) και η 3M (NYSE: MMM) - αναμένεται να κερδίσουν καθώς τα πράγματα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Φυσικά, αυτό θα μεταφραστεί σε μεγαλύτερη ζήτηση για τις λύσεις της C3.ai. Ως πλεονέκτημα, οι πωλητές και οι μηχανικοί του C3.ai θα μπορούν να πραγματοποιούν περισσότερες επισκέψεις πελατών. Αυτό δυνητικά θα επιταχύνει τη διαδικασία πωλήσεων και θα εξομαλύνει την ανάπτυξη νέων λογισμικού. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν καλύτερες μέρες για το C3.ai.

      Διαγραφή
  22. 11% το επιτόκιο στα senior notes της SKLZ, η δε μετοχή 10% μακρυά από τα ιστορικά χαμηλά με πτώση 4% σήμερα. Είχα αγοράσει το καλοκαίρι ένα OTM call λήξης Δεκεμβρίου το οποίο εδώ και κάνα μήνα είναι σχεδόν στο μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που διαβάσατε πως είναι 11%?εχετε κάποιο link κύριε GRinvest

      Διαγραφή
    2. https://mobile.twitter.com/DonutShorts/status/1469048628887134208/photo/1

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα , δεν το βρίσκω παράλογο να έχει τόσο χάλια επιτόκιο μιας και δεν έχει και κάποια σπουδαία διαβάθμιση αφού ουτε τις μετοχές μπορείς να ενεχυριάσεις αφού τις θεωρούν υψηλού ρίσκου όπως και τα περισσότερα growth που έχω στο χαρτοφυλάκιο μου.

      Διαγραφή
  23. Και εδώ πολύ φοβάμαι πως συμβαίνει μια παρανόηση και τι θέλω να πω ?Ο Κύριος ΤΆΚΗΣ που όπως έχει στην πράξη αποδείξει χρόνια τώρα την Θεμελιώδη ανάλυση την παίζει στα δάκτυλα αυτό που κάνει είναι να παρουσιάζει και να αναλύει (ξεσκονιζει) εταιρείες που του αρέσουν του κάνουν κλικ ... και κάποιες φορές αν και εφ όσον ερωτηθεί λέει την γνώμη του ποίο σημείο εισόδου θα ήθελε...αν κάνω λάθος ερμηνεία ας με διορθώσει ο ίδιος ...σε κάποιες μπαίνει σε άλλες όχι και περίμενει... κάποιοι από μας τρέχουμε να προλάβουμε να μπούμε λόγω FOMO λες και μας είπε ότι είναι έτοιμες για απογείωση και μετά τρέχουμε και δεν φθάνουμε...και να χάσουμε κάποια πτήση αςπαρουμε την επόμενη η μεθεπόμενη ρε αδερφέ ...το μοναστήρι να ναι καλά και από καλόγερους άλλο τίποτα...και ότι παρουσιάζετε εδώ δεν είναι όλα η νέα SEA η οποία άλλη έκανε αντίστοιχη πορεία σε βάθος χρόνου ...κάποιες απ' αυτές μπορεί να είναι ...ο Φίλος BARREN το έχει γράψει ως εξής:κάποιες απ' αυτές που έχω θέλω να με δικαιώσουν στις επιλογές μου ...όλες δεν γίνεται ...μακάρι αλλά δεν γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για όποιον γνωρίζει: Οι μετοχές του εξωτερικού δηλώνονται στο "Πόθεν Έσχες"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι τρελο ξυλο έχουμε φάει στη Μετρομαιλ,ελπίζω εύχομαι να μη προχωρήσει η συγχώνευση μήπως και γλυτώσουμε λίγο από τη χασούρα. Το είπα τη μέρα της συνένωσης, έχεις ήδη 90% πτώση από τα υψηλά, διαπραγματευεσαι ήδη σχεδόν στα μετρητα σου και πας και συνενωνεσαι με όρους ανταλλαγής μετοχών και οχι fixed price με τη πλεον πανακριβη ασφαλιστικη; ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ, μας τα έφαγε ο πακιστανος Μπαφετ. Μεταξύ άλλων, η ενδεχόμενη συγχώνευση σίγουρα θα καθυστερήσει το πλάνο της επέκτασης σε νέες πολιτείες. Πραγματικά ωραία η ιδέα της Μετρομαιλ, πιστεψα ότι θα πάρει μερίδιο από τη πίτα εν αντίθεση με τη Λεμοναδα που τα πασαρει ολα στους αντασφαλιστες και μένει με πενταροδεκαρες! Αν και προγραμματιστης δε μπορώ ακριβώς να δω το ΑΙ πλεονεκτημα στην ολη φαση, ενα μποτ που εξυπηρετεί τους πελάτες μπορεί και η progressive, geico να βάλει χωρίς πολλά πολλά. Δεν με πείθει αλλά είναι η απώλεια τόσο μεγάλη πλέον που θα το πάω μέχρι τέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι σκέφτομαι να μην ρισκάρω και να γυρίσω το Mile σε Lemonade .... μην κάτσει καμιά στραβή και χαλάσει η δουλειά.
      Απλώς για δικούς μου φορολογικούς λόγους κάποιες αλλαγές περιμένω να τις κάνω με το νέο έτος. Λίγες εβδομάδες έμειναν ....

      Διαγραφή
    2. Να σας πω το σκεφτόμουν κι εγώ κ. Τάκη, η MILE είναι μονίμως σε discount (19.2~19.8 παίζει) και μάλλον σε αυτή τη λογική είναι και η αγορά.
      Αυτό που σίγουρα θα κάνω είναι αν προκύψει κάποια ευκαιρία για trade, η επαναγορά θα είναι σε LMND.

      κ. Anonym αν και είμαι δεινόσαυρος, υποθέτω ότι το ΑΙ δεν έχει να κάνει με το bot αλλά με τη διαδικασία τιμολόγησης των premium και επεξεργασίας των claims. Τα talk bots τα αγοράζεις από το καλάθι της λαϊκής τη σήμερον ημέρα.

      Διαγραφή
    3. Είναι τόσο καινοτόμος και ευφυής ο αλγόριθμος κύριε Barren που έχει κατηγορηθεί η εταιρεία πως όταν προβάλλουν αξίωση οι πελάτες το βιντεάκι που κοινοποιούν για να ζητήσουν αξίωση, μέχρι και τη φάτσα του αιτούντα μετράει ο αλγόριθμος και απορρίπτει την απαίτηση, οπότε μετά αναλαμβάνει ανθρωπος για να εξετάσει την περίπτωση.

      Διαγραφή
    4. Μακαρι κε. Τακη να ειναι τα πραγματα οπως τα λετε, τη Λεμοναδα την επαιξα περσι τετοιο καιρο μετα απο προοτροπη των fool και μου ειχε δωσει καλο κερδος, τοτε βεβαια γεννουσαν ολα τα κοκορια. Μετα τη συγκρινα μαζι με τις Hippo, Root και φυσικα Metromile και ειχε βρεθει, στους αριθμους, οχι στο ποτενσιαλ, ελλειπης και σιγα σιγα μετεφερα τη θεση στη Mile (με τα γνωστα αποτελεσματα) . Νομιζω πως και ο αξιοτιμος κος Χασαπης την ειχε σε βαθια εκτιμηση, οποτε εχουμε συγχρονισμο πολλων αστερων.

      * To μηνυμα παραπανω ηταν δικο μου, δε ξερω γιατι εμφανιστηκε ως ανονυμους, καποια απροσεξια μου σιγουρα.

      Διαγραφή
  26. Ας πω άλλη μια μπαρουφα γιατί το σηκώνει η μέρα με 9 Μποφώρ νοτιά: ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκανα στα πρώιμα χρόνια της ενασχόλησης μου με τις Αγορές ήταν να κάθομαι νά τρώω στην κεφάλα ζημιές 50 60 % και να λέω θα περιμένω δεν μπορεί θά γυρίσει και θα βγάλω και κέρδη...7στις 10φορες δεν συνέβη ...στην καλύτερη περίπτωση έπαιρνα ένα μέρος των ζημιων μου πίσω...μιλάω και για το ΧΑΑΜΕΝΟ 1992 αλλά και για Αμερική... πρώτος κωδικός στο Αμέρικα εν έτη 1984 όντας ευρισκόμενος εκεί...άλλη εξυπνάδα που έκανα??να μην αλλάζω θέση και να θέλω νά πάρω ντε καί καλά τα χρήματα από εκεί που τα έχασα... όσο περισσότερο απομακρυνεσαι χρονικά από το σημείο πρόβλεψης η πιθανότητα λάθους στατιστικά μεγαλώνει... πώς τό είπε ο Αντρέ Κοστολανι???Αν κάτι είναι σίγουρο πώς δεν χάνει ένας παίχτης είναι μόνο η εμπειρία του... εκεί γίνεται σίγουρα πλουσιότερος από πριν... κάτι είναι κι αυτό ...δεν μπορείς νά τά χεις όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω κι εγώ άλλη μία ... γιατί μία ίσον καμία.

      Έχω την αίσθηση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα και σερί έως και το Γεννάρη, οιτσπαρδόνες μας (όπως τουλάχιστον εκπροσωπούνται από το ARKK) θα πάνε στη μία ρόδα (την πίσω έτσι).

      Disclaimer : Έχω αυτή την αίσθηση από τα τέλη Αυγούστου, χαχαχαα.

      Διαγραφή
    2. Κ. Barren ευχομαι να βγεί σωστή η αίσθηση σας. Πολυ μεγάλες απώλειες όταν πριν ένα μήνα ήμουν περίπου στα λεφτά μ..

      Διαγραφή
    3. Βλεπω Cloud, ενας οργανωμενος μπουσουλας εδω:
      https://cloudedjudgement.substack.com/p/clouded-judgement-121021

      Παντως ειναι προταση και των Fool και του Paul Mampilly, δε τη γνωριζω δυστυχως απο τη δουλεια μου αλλα μπορω να ρωτησω AI συναδελφους αυριο.

      (Συγνωμη που πεταχτηκα κε. Τακη και κε. Barren)

      Διαγραφή
    4. Κορυφαία κύριε Indie .... ήδη παίζει κάτω απο την τιμή της IPO της των 42 δολαρίων, αφού προηγουμένως είχε φθάσει τα 180.

      Κάποτε έλεγα .... δεν κοιτάζω εταιρειες και δεν ακολουθώ καθώς είχαν 3πλώσει και 5πλασιάσει σε λιγότερο απο 1 έτος.
      Περίμενα υπομονετικά .... τώρα οι επενδυτές φοβούνται τις μπαλωθιές και τις διορθώσεις της Αμερικάνικης αγοράς. Έρχεται η ώρα μου.

      Διαγραφή
    5. Απο 25 πελάτες το 2019 .... ήδη έχει 89. Αναπτύσσεται με ένα σταθερό ρυθμό 30% ετησίως. Η απόλυτη ειδίκευση στο cloud, SAAS και ΑΙ στον ιδιωτικό τομέα και για 9 βιομηχανίες.

      Διαγραφή
    6. Ο αρχηγός της ΑΙ όμως ξεφορτώθηκε στην τιμή των 50 ντολαρς 600.000 τεμάχια, κάτι παραπάνω θα ξέρει. Ας αγοράσει πρώτα αυτός τα τεμάχια του πίσω και βλέπουμε.

      Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει πολύ την ανθρωπότητα αλλά το ποιες εταιρίες θα επικρατήσουν είναι άγνωστο ακόμα.

      Πέρυσι στο χωριό του κυρίου Barren ο παππούς του είχε πει ότι το 1932 στην αυγή της αυτοκίνησης υπήρχαν εκατοντάδες εταιρίες αυτοκίνησης, από τις οποίες τελικά αυτές που επίβιωσαν ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

      Διαγραφή
    7. Να σας βοηθήσω. Ο Thomas Siebel δεν έχει δώσει μόνο 600.000 τεμάχια, αλλά 9.000.000

      Το παλμαρέ του.
      https://www.secform4.com/insider-trading/1031530.htm

      Τι νομίζετε; Πως δεν το γνωρίζω; Έχει ακόμη το 9% της εταιρείας.

      Διαγραφή
    8. Σιγά που θα σας ξέφευγε... παρακολουθώ SIR με δειγματοληπτικούς ελέγχους... είχατε πει στον Κύριο BARREN προσφάτως πως θα παίξουμε μεγαλη μπάλα και θα γράψουμε ιστορία στο Αμέρικα...Θα γίνει αλλά πρέπει να έχουμε καί τά δύο χέρια και τα δύο πόδια όταν θα έρθει η στιγμή...δεν ήρθε ακόμη...βαρατε με άλλα όχι με το τακούνι της παντόφλας ...με την σόλα...μεγάλωσα και δεν αντέχω τόσο...

      Διαγραφή
  27. Το εύχομαι ΚΎΡΙΕ BARREN...Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα !Να είστε σίγουρος για αυτό και εσείς και όλοι οι φίλοι εδώ μέσα...Απλά δεν θα βγάλω χρήματα στο Αμέρικα αυτή την φορά....δεν έγινε και τίποτα Έβγαλα πέρσυ το αντίστοιχο διάστημα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κύριε GEOPARD αν μου επιτρέπετε κάνετε ένα σημαντικό λάθος ...πατάτε ταυτόχρονα σε δύο βάρκες αυτήν της αισιοδοξίας και αυτήν της απαισιοδοξίας και ανάλογα από που έρχεται ο καιρόλ γερνετε με αποτέλεσμα να είστε μονίμως μούσκεμα επειδή χάνεται την ηρεμία και την ισορροπία σας με αποτέλεσμα το οποίο πλάνο σας αν έχετε εκτροχιάζεται... καταλαβαίνετε τι θέλω να πω γιατί σας το λέει και ο Κύριος ΤΆΚΗΣ ...Δεν νομίζω πως σας βοηθούν όλες αυτές οι "προβλέψεις" και μάλιστα σε τόσο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για τις τιμές πανω η κάτω πού μπορεί να πάει η κάθε μετοχή ...Αν πιστεύετε τις εταιρείες που έχετε διαλέξει αφήστε στον χρονικό ορίζοντα που έχετε βάλει στόχο να σας δικαιώσουν ... μπορεί ναι μπορεί όχι ...Κοινή γαρ των ανθρώπων η μοίρα και το μέλλον αδηλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Όταν κάποια στιγμή μέσα στον περσινό χειμώνα ο Κύριος BARREN έγραψε πως ο Αρχηγός βαδίζει ακάθεκτος στις 5000 μονάδες και φυσικά δικαιώθηκε νομίζω πως είμαστε κοντά στις 3750???ας με διορθώσει γιατί ου γαρ έρχεται μόνον... Φθάσαμε να απέχει μόλις 6% για να γράψει το 5χιλιαρο...Τότε ο Κύριος ΤΆΚΗΣ συντάχθηκε όπως και εγώ μαζί του...ο Κύριος ΤΆΚΗΣ όμως με μία διαφορά.Εγραψε το εξής:Αυτό δεν σημαίνει πως οι δικές μας μετοχές θα ακολουθήσουν....Που βρισκόμαστε τώρα ακριβώς σ αυτό που είπε.δεν ακολούθησαν...Όλο αυτό το διάστημα τα μαχαίρια έπεφταν βροχή (ωχ σαν τον Κύριο Στούπα αρχίζω να γράφω ... Θεός φυλάξει)από διάφορα ύψη και κάποιες φορές που πήγα να τα πιάσω κατέληξα ευτυχώς με κάποια κοψίματα αλλά όχι χωρίς κανένα δάκτυλο....Τα μαχαίρια έχω την αίσθηση πως θα συνεχίσουν να πέφτουν οπότε προτμώντας να απέχω και αν πάρω είδηση ότι κάποια απ' αυτά καρφώθηκαν στο πάτωμα της κουζίνας και κάποιος άλλος τα σήκωσε με την μύτη προς τα πάνω τότε βλέπουμε ..
    Αν όχι το μόνο που θα έχει συμβεί θα φάω το μαρούλι μου ακοπο...πάντως προτιμώ να έχω δάχτυλα να πιάσω το μαρούλι να το φάω...,🤣🤣🤣🤣🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα σας.Διαβάζοντας τις προβλέψεις ,κάποιων με πολύ καλή γνώση των χρηματαγορών,που λένε αμερόληπτα τις απόψεις τους (απο Ελλάδα Τάκης Μορφονιός),θα ποντάρω για το 2022 στον κλάδο bio tech ( 2022 revenge bio),;ηδη αγόρασα etf bio και bcrx ,και θα επιλέξω 5-6 ακόμα,που θα γράψω ποιές.Η πρώτη ειναι η sofi την τίμησα παρασκευή δευτερη είναι η apps (digital tourbine),και αναμένω και palantir σε χαμηλότερη τιμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εγώ δυστυχώς νομίζω ότι μέχρι το Φλεβάρη του 2022 έρχεται μεγάλο μπαμ με αυτά που βλέπω καθημερινά.Το κακο είναι ότι έχω φάει ήδη ζημιά 30-35% του κεφαλαίου μου και δεν μπορώ να εγκαταλείψω το παιχνίδι. Ελπίζω σε αντίδραση των μετοχών με ράλλυ στο Γενάρη να βγάλω έξω το κεφάλαιο ότι μπορέσω να μειώσω τη χασουρα...θα κρατήσω μόνο μικρά ποσοστά σε όσες πιστεύω μακροπρόθεσμα και θα αρχίσω να τσιμπολογαω ξανά μόλις νιώσω σταθεροποίηση της αγοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κε Γεωπόνε, εγω ειμαι της γνώμης οτι απο τον Φεβρουάριο και υστερα θα ερθει το μπαμ.
      και παράλληλα, απο εβδομαδας - τελος της ξεκιναμε το ράλλυ..!!

      Διαγραφή
    2. Πω,πω κύριοι πολλές μπαλωθιές ακούτε. Κοιτάτε να εντοπίσετε καμιά εταιρεία της προκοπής με προοπτικές, βρείτε κανένα καλό σημείο εισόδου και αφήστε τις μπαλωθιές.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Γεωπόνε το 30 και 35 ζημιά είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρισιμη και αναστρέψιμη από το 70 με 75%... Όσες φορές πήρα την ζημιά μου στα επίπεδα του 20 με 30% 8στις 10 στην χειρότερη πήρα πίσω τα λεφτά μου και σε κάποιες έβγαλα και κέρδος από αλλαγή θέσης είτε γιατί ξαναγορασα πολύ πιο κάτω την ίδια εταιρεία...

      Διαγραφή
  32. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Solid Power, Νταγκ Κάμπελ, δήλωσε στο CNBC ότι δεν ανησυχεί για τη βραχυπρόθεσμη απόδοση της μετοχής, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε αστάθειας παρόμοιας με προηγούμενες εταιρείες που υποστηρίζονταν από το SPAC....ΓΙΑ ΑΝ ΔΟΥΜΕ..!!! Είπε ότι τα 542,9 εκατομμύρια δολάρια από τη συμφωνία της εταιρείας για να μπουν στο χρηματιστήριο θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση μέχρι την πρώτη εμπορική της κυκλοφορία με μια αυτοκινητοβιομηχανία το 2026....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Με Πληθωρισμό στο Αμέρικα 7% το υψηλότερο απο το 1982 όπως διάβασα τι άλλο στραβό μένει να δούμε για μεγάλη διόρθωση;; θα ανέβει κι άλλο δηλαδή; εκτός λοιπόν απο το αναμενόμενο tapering τι άλλο παίζει να υπάρξει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό το ανέκδοτο. Από πότε ο πληθωρισμός ρίχνει τα χρηματιστήρια; Για ρίξτε μια ματιά στους δείκτες του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και ας μου πει κάποιος τι βλέπει.

      Διαγραφή
    2. Ειναι πολύ πιθανό να διορθώσουν οι εταιρείες που τώρα αναπτύσσονται όπως οι δικές μας εδώ.

      Διαγραφή
    3. https://tr.tradingview.com/chart/UgMVdH0s/?symbol=XU100%2FUSDTRY
      Καλημερα, εδω εχουμε την τρελη υποτίμηση της τουρκικης λιρας και σε δολλαριακες τιμες ο δεικτης εχει πλαγιοκαθοδικο καναλι από το 2013.Για οποιον ενδιαφερεται σε αυτα τα επιπεδα εχει πιασει μακροχρονια στηριξη ισως να ειναι για επενδυση αλλα με το Σουλτανο δεν ειναι να βαζεις τα λεφτα σου. Γενικα για το πληθωρισμο συμφωνω οτι ο ελεγχομενος πληθωρισμός δεν ριχνει τα χρηματιστηρια.

      Διαγραφή
  34. Ο πληθωρισμός με την επακόλουθη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό τουλάχιστον λένε όσοι φοβούνται και κυρίως για τις growth. Στη Κωνσταντινούπολη θα συμφωνήσω απόλυτα για την άνοδο αλλά σε λίρες... Δεν ξέρω τι κέρδος θα υπήρχε έπρεπε κανείς να πάρει πίσω τα χρήματα του σε ευρώ εκεί που έφτασε η ισοτιμία.
    Να υποθέσω κ Τάκη οτι δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τα παραπανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πληθωρισμός ρίχνει τα (παλαιά) ομόλογα κύριε Dimat καθώς τα νέα θα πρέπει να βγουν με υψηλότερα κουπόνια. Κάτι που μένει να το δούμε βέβαια, μια και ο ποταμός ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχει στρεβλώσει τις αγορές. Μετοχές κι ομόλογα συνήθως (9 φορές στις 10) αντιμάχονται. Ανησυχία υπάρχει πάντα, follow the money η σωστή συμβουλή.

      Αυτό που γίνεται με τις αποταμιεύσεις των πρώην προθεσμιακών νοικοκυραίων των οποίων τραπεζίτες και αμοιβαία "επενδύουν" σε εταιρικά ομόλογα 5ετών λήξεων με αποδόσεις κάτω του 3% είναι αχρειότης. Βέβαια τα θέλει ο "πωπός" τους καθώς δεν κάνουν τον κόπο να δουν τις τιμές διαπραγμάτευσης των επιλογών τους στο ταμπλό.

      Πιθανολογώ πως το πρόσφατο "βρομόλογο" της ΓΕΚ με 2,30% κουπόνι σε μια βδομάδα θα βρίσκεται κάτω από το 98. Όπως και το προηγουμενο GEKTERNAB2 που βρίσκεται στο 97,75 παρά το κουπόνι 2,75%

      Διαγραφή
  35. κ Barren ο θειος σας υποστηριζει αυτην την ΙPO
    https://finance.yahoo.com/quote/NU?p=NU
    Μηπως σας εχει πει τιποτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Παρακολουθώ στο Twitter τον Eric Grubman τον σπόσνορα που θα φερει την Super Group. (SEAH) Πολυ ωραίος τύπος τον εχω συμπαθήσει πολύ. Τώρα αν βγει κι αυτό απατεώνας τι να πω..


    κε Ολυμπ και όσοι με είχατε διαβάσει, μόλις βγήκα απο την Solid Power με 14% ζημία. Αν κατι εχω μαθει στη ζωή μου, είναι πως θέση που δε μας βγαίνει την κόβουμε αμέσως. Κι ας μας "πετάξει έξω".
    Από τον 7ο ουρανο της Πέμπτης στα πατώματα της Παρασκευής και λίγο πιο κατω σήμερα. Θα διαβάσατε ότι ξεφόρτωσε ο σπόνσορας. Την πιστεύω την εταιρία αλλά έκανα λάθος στο timing όπως φαίνεται :( Mea cupla. Θα επανελθω καποια στιγμη στο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Η CLVR βλέπει και τιμές κάτω απο 4.
    Να δούμε πως θα συμπεριφερθεί στο 3,5.
    Άμα ούτε εκεί δώσει σημεία αναστροφής τότε το 2.2 δεν θα αργήσει.
    Πιο κάτω απο 2.2 δεν νομίζω να πάει.
    Ο rsi βρίσκεται σε υπερπουλημένη ζώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. H πράσινη ανατροπή θα είναι βίαιαη πιστεύω (όχι, δεν είμαι ΠΑΣΟΚ).

    κ. Τάκη δε την έχω παρακαλουθήσει την ΑΙ και είναι λίγο δύσκολο λόγω φόρτου να γνωρίσω οτιδήποτε καινούριο αυτή την περίοδο. Τα διαγράμματα δε λένε τίποτα σε αυτή τη φάση, απλώς πάνε κάτω (οπότε δε τους δίνω σημασία!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβως τα διαγρσμματα δείχνουν κάτω. Όμως 1 δισ έχει ταμείο, άρα να ξέρετε κάτω απο 20 δύσκολα πάει. Στα 15 με 16 όποιος δεν πάρει (αν πάει) ας ψάχνει τους πάτους, τους άπατους.

      Διαγραφή
  39. H U σας ήρθε εκεί που τη θέλατε! (130 αν θυμάμαι καλά)

    Τη χουφτώσατε τη χουφτώσατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 140 είπα ότι θα δει. Συμφωνα με όσα μπορώ να δω, απο εδώ και κάτω θα δυσκολευτεί να πάει.

      Διαγραφή
  40. https://prnt.sc/22ttbcs Αυτο ,ου βγαζει το investing λετε να ξέρουν κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Solid Power, Inc. (SLDP)...που την βλεπετε να σταματα / που μπαινουμε? Παραγωγη / πωλησεις θα εχουμε μετα από 3 μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. κε Dimat, τπάρχει πράγματι μια διαφορά σε αυτό που γραφετε σε σχεση με τον πληθωρισμο και τις groath η value εταιρείες. Ομως αλλο πληθωριστικές πιέσεις και άλλο πληθωρισμός. Αν η Fed αγοράζει νεοσυσταθέντα περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες, αυτή η πράξη δεν έχει καµία επίπτωση στη σχέση µεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς των αγαθών. Είναι αδύνατον να υπάρξει πληθωρισµός έως ότου αρχίσει ο ιδιωτικός τοµέας να εκδίδει υποχρεώσεις, οι οποίες θα παρέχουν τα περιουσιακά στοιχεία που διακρατούν οι τράπεζες στους ισολογισµούς τους ως το αντιστάθµισµα της επέκτασης των καταθέσεων που δηµιουργούν νέο χρήµα. Αρα το µέγεθος του ισολογισµού της Fed δεν έχει άµεση επίπτωση ούτε στην προσφορά χρήµατος ούτε στις δαπάνες.
    Επισης το απόλυτο µέγεθος του δηµοσίου χρέους θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές κεφαλαίου και στα επιτόκια δεν είναι αληθές. (βλ. την περίπτωση της Ιαπωνίας).
    Μια αύξηση των επιτοκίων προκαλεί πτώση στις τρέχουσες τιµές των οµολόγων, ωστόσο αυτό δεν αλλοιώνει το γεγονός ότι η ονοµαστική αξία πάντα καταβάλλεται κατά τη λήξη, πράγµα που αντιστρέφει οποιαδήποτε απώλεια κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου διακράτησης. Επιπλέον, η αύξηση των επιτοκίων δηµιουργεί για τον κάτοχο µεγαλύτερη ροή εσόδων από τόκους από την επανεπένδυση των περιοδικών κουπονιών, που σηµαίνει ότι η απόδοση των οµολόγων για την περίοδο διακράτησης θα είναι υψηλότερη από την απόδοση τοκοµεριδίου σε ένα περιβάλλον αυξανόµενων επιτοκίων.
    φοβούνται τον πληθωρισµό και τα υψηλότερα επιτόκια, υπάρχει ο φόβος ότι οι αντισυµβατικές πολιτικές έχουν θέσει τις βάσεις για µια άλλη φούσκα στις τιµές των περιουσιακών στοιχείων μετοχών κ. λ. π.. αυτό ακριβώς έχει θέσει ως στόχο η µη-συµβατική νοµισµατική πολιτική. Η Fed προσπαθεί να αποµακρύνει τους επενδυτές από τα ακίνδυνα οµόλογα του Δηµοσίου και να τους οδηγήσει προς περιουσιακά στοιχεία υψηλότερων αποδόσεων / υψηλότερου κινδύνου, που θα είναι πιο πιθανό να χρηµατοδοτήσουν την επέκταση της παραγωγής και των επενδύσεων.
    Συμπερασματικά, το τρέχον επίπεδο των τιµών των µετοχών συγκροτεί εποµένως µια φούσκα µόνο αν δεν υπάρχει ανάκαµψη στην αναµενόµενη µελλοντική ζήτηση. Ρα χαµηλότερα επιτόκια δεν οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων
    (επέκτασης των εισοδηµάτων των νοικοκυριών για ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, αύξησης της αποταµίευσης),.
    Η ορθη πολιτική είναι η στήριξη των προσδοκιών της αύξησης των πωλήσεων και της απασχόλησης
    κκαι ο ευκολότερος τρόπος να δηµιουργηθούν οι προσδοκίες για υψηλότερα µελλοντικά κέρδη που θα προκαλέσουν αύξηση της προσφοράς χρήµατος είναι η µείωση του χρέους των νοικοκυριών ή οι άµεσες κρατικές δαπάνες.
    Ο φόβος γύρω από τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο της µείωσης του ισολογισµού της Fed και την αποµάκρυνση από την πολιτική των µηδενικών επιτοκίων στην διαφαινόµενη ανάκαµψη πηγάζει από την αντίδραση της αγοράς στην ένδειξη του ενδεχοµένου που υπήρξε τον Μάιο ότι η Fed µπορεί να περιορίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ποσοτική χαλάρωση της Fed θα λήξει, χωρίς καµία παρόµοια αντίδραση της αγοράς, έτσι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στον αντίκτυπο των πιθανών µέτρων για τη µείωση του µεγέθους του ισολογισµού της Fed. Της οποιας το µέγεθος αυτο θα καθοδηγείται από τις προσδοκίες του ιδιωτικού τοµέα για την ανάκαµψη της οικονοµίας.
    Ο ισολογισµός της Fed µπορεί να µειωθεί µόνο όταν αυξηθεί από τις επιχειρήσεις και τον χρηµατοπιστωτικό τοµέα η ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει σήµερα η Fed, και αυτό µπορεί να συµβεί µόνο όταν τα επιτόκια επιστρέψουν σε ένα περισσότερο µόνιµο επίπεδο.
    - (Η τράπεζα δεν δηµιουργεί πίστωση αλλά δηµιουργεί υποχρεώσεις εναντίον του εαυτού της, που τίθενται σε κυκλοφορία λόγω του γεγονότος ότι η τράπεζα έχει πίστωση. Από πού, λοιπόν, εµφανίζεται η πίστωση για την κοινωνία; Προκύπτει από τα µελλοντικά πλεονάσµατα κερδών των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Η τραπεζική πίστωση είναι µια αντανάκλαση της πίστωσης των φορέων στους οποίους έχει επεκταθεί η αγοραστική δύναµη» ) Whitney 1934.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Σήμερα υποσχέθηκα στον εαυτό μου μετά από 2~3 χρόνια, όταν θα νιώθω πεσμένος να διαβάζω τα threads αυτής της περιόδου.
    Τι γέλιο θα ρίχνω ρε φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλησπέρα , κύριε Τάκη θα μπορούσατε να μας πείτε τις σκέψεις σας για την αγορά γιατί έχουν αρχίσει πολύ μεγάλες εκπτώσεις και δεν ξέρω πόσο καιρό θα κρατήσουν , να πω και κάτι ανησυχητικό έδωσα όλη μου την θεση στην Upst και κρατάω την ρευστότητα για ποιο κάτω ελπίζω να μην με ξεβρακώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. κε Τάκη, ο λαός σας θα ήθελε μια ανάλυση της C3.ai πιστεύω. Αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται ότι θα γίνει και πολύ σύντομα .... ειδικά όσο πλησιάζει το 20.

      Διαγραφή
    2. Τώρα που πήρε και δουλειά απο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ποιός την πιάνει. Τρέμε Palantir.

      Διαγραφή
    3. Όπως είπα δεν ξέρω την εταιρία, αλλά μάλλον δεν έχετε καταλάβει τι εστί PLTR.
      Τρίλιο ακατέβατο, εν καιρώ.

      Διαγραφή
    4. Artificial Intelligence

      "the Next Big Frontier"

      Δεκτό κύριε Barren. Πηγαίνετε εσείς 1 τρίλιο και ας πάμε εμείς 200 μπιλιόνια.

      Διαγραφή
    5. PLTR έχουν ξεφορτώσει οι εσωτερικοί καράβια μετοχές στα κεφάλια μας. https://finviz.com/quote.ashx?t=PLTR&ty=c&ta=1&p=d

      Διαγραφή
    6. Χαχαχα, ωραία μου τη βγήκατε! Εσείς *60, εγώ *20.

      Πέρα από την πλάκα, θεωρώ ότι έως το 2030 θα παίζει στο Top 10 by Market Cap. H λήψη αποφάσεων θα γίνεται με τα εργαλεία της Palantir, από την NSA και το IRS έως το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μας. Χάουζχολντ νέημ που λέμε και στο χωριό naoum.

      Διαγραφή
    7. Aφού για την ώρα παίζω το 1/5 , 1/6 των πωλήσεων της Palantir.

      Διαγραφή
    8. Το έχασα λίγο την AI για διχίλιαρο κοντά την βλέπετε αν περπατήσει.

      Διαγραφή
    9. Αρχικα να κοιταξει η Palantir να κανει integrate με το Azure και τα υπολοιπα cloud γιατι δε ξερω κανενα μικρο/μεσαιο που εχει διαθεση να παρατησει infrastructure πολλων (εκατονταδων) χιλιαδων καθως και developer skills για να μεταβουν στη πλατφορμα της Palantir. Το moat της MS ειναι απλα τεραστιο στο Data Analytics, τεραστιο, αν θες να φας απο τη πιτα πρεπει να προσκυνησεις.
      (just my two cents)

      Οσο βλεπω εργα για υπουργεια, CIA και τετοια την αποφευγω. Ποσα τετοια συμβολαια να παρεις; Πες οτι ο Κοπελουζος(τυχαιο παραδειγμα) θελει να στησει ενα AI προτζεκτακι για προβλεψη των πωλησεων των duty free επι/μετα κοβιντ εποχη. Εστω οτι τα παντα τα εχει οργανωμενα στο MS Azure, databases, analytics,reporting, developer skills. Πως ακριβως θα κανει integrate τη Παλαντιρ; Εκει ειναι που δε το βλεπω, βεβαια δεν εχω δουλεψει Παλαντιρ. Επαγγελματικα καλη αποψη εχω για Snowflake αλλα δυστυχως ειναι πανακριβη, 50% να επεφτε παλι ακριβη θα τη θεωρουσα.

      Διαγραφή
    10. Εγώ κ. Indiefunda σας είπα πως είμαι δεινόσαυρος, αλλά νομίζω πως αυτά που γράφετε δεν έχουν βάση. Κατ' αρχήν η PLTR προσφέρει πολύ περισσότερα από data analytics. Δεύτερον, δε νομίζω ότι ο cloud provider είναι περιορισμός. Τρίτον, ας μαζέψει πρώτα κολοσσούς όπως η BP και σιγά σιγά θα πάρει και τον Κοπελούζο!

      Διαγραφή
    11. Οντως συνηθως τα ETL εχουν κονεκτορς για διαφορετικους παροχους, θα μου εκανε εντυπωση να μη κανει το ιδιο και το Palantir Foundry. Απλα να σας πω ενα red flag που για μενα μου απαγορευει την επενδυση. Μπορειτε να βρειτε documentation? resources? Ειναι η πρωτη εταιρεια software που δε βρισκω ενα τεχνικο βιντεακι για τα προιοντα της, μονο σχετικα με τη μετοχη βρισκω απο διαφορους μετοχους!

      Παντως το Foundry που ειναι ETL και Reporting πλατφορμ εχει απολυτη επικαλυψη απο εργαλεια της Microsoft. Φυσικα η αγορα ειναι μεγαλη αλλα η επεκταση της MS ειναι τετοια που πολυ δυσκολα θα την εβλεπα στο 1B, εχουν κυριολεκτικα καταβροχθισει την αγορα. To Analytics και AI solution του ψιλικατζη της γειτονιας ειναι ηδη το MS Azure.

      Διαγραφή
    12. Από ότι έχω καταλάβει το Foundry δεν είναι software που κάνεις download και ξεκινάς. Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον οι πελάτες συνεργάζονται με μηχανικούς της εταιρίας και το στήνουν στα μέτρα τους. Και βέβαια μιλάμε για πολυετή συμβόλαια κάποιων εκ. έως δεκάδων εκ. Επίσης, μέχρι πριν ένα δυο χρόνια η συμμετοχή των ιδιωτών πελατών στα έσοδα ήταν αμελητέα, η εταιρία δεν απασχολούσε καν πωλητές. Η εξάπλωση στον ιδιωτικό τομέα είναι μια διαδικασία στην αρχή της, προφανώς ξεκινάει από τους μεγάλους παίκτες (ναι, δε θα πάει απυθείας από την IRS στον Κοπελούζο) αλλά πιστεύω πως σταδιακά θα αναπτύξει και retail προϊόντα. Η DPO της θεωρείται εν μέρει και στρατηγική ανοίγματος προς τον ιδιωτικό τομέα (εντάξει, εν μέρει και για να κασάρουν τα options τα στελέχη και να φρικάρει ο κ. nek).

      Διαγραφή
    13. Ναι κε. Βαρρεν, συμφωνω. Εχουν λιγους και μεγαλους πελατες, εχουν δημιουργησει την analytics πλατφορμα τους και προσφερουν οι ιδιοι υπηρεσιες consulting που κανουν παραμετροποιηση στο πελατη. Παροτι οι εταιριες κονζαλτινγκ εχουν χαμηλα περιθωρια, τα περιθωρια της Palantir ειναι φανταστικα αρα οπως λετε και εσεις κατι κανουν σωστα. Παντως ειναι η φιλοσοφια τετοια που δε βλεπω να γινεται ξαναλεω 1B Behemoth Company. Αν θελει να ανοιχθει παραπανω στο retail θα πρεπει να ανοιξει το προγραμμα, να βγαλει white papers, documentation, να συνεργαστει με partners κλπ. Δε θα καλει ο Καυκας τη Παλαντιρ για αναλυτικη πλατφορμα αλλα θα καλει την Accenture να κανει implement τη πλατφορμα. Οταν τα δω ολα αυτα, θα επενδυσω, μεχρι τοτε οχι..

      Θεωρω ομως πως ηδη βρισκεται σε λογικη αποτιμηση, να το θεσω αλλιως, αν δεν ειχα να διαλεξω αναμεσα σε αλλες 30 επιλογες που επισης εχουν λιωσει στη κεφαλαιοποιηση θα επενδυα ενα μικρο ποσο του κεφαλαιου.

      Διαγραφή
    14. Αυτά που γράφει ο indiefundas έχουν νόημα. Τα προσυπογράφω ως πληροφορικάριος.

      Διαγραφή
    15. Εντάξει, την 1η δε το σχολίασα, αλλά τη δεύτερη ...
      Ούτε εγώ πιστεύω ότι θα πάει στο 1Β, στο 1Τ πιστεύω ότι θα πάει.
      Σε 1η φάση, διότι τότε θα είναι πολλές στο 1Τ, δε θα λέει και πολλά πράγματα.

      Εν πάσει περιπτώσει, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε όλοι ίδια Χ/Φ, αυτή είναι η μαγεία των αγορών. Εκεί που κάποιος βλέπει θησαυρό άλλος βλέπει άνθρακα και τούμπαλιν.

      Διαγραφή
  46. Oι super duper φίλοι των συνδαιτημόνων εδώ που είχαν φορτώσει Planet Labs μάλλον θα έχουν ιδρώσει με την εξέλιξη της τιμής στο AH χθες βράδυ. Θα μου πείτε, κι εγω τα ίδια έπαθα με την SLDP.

    Αναρωτιέμαι αν υπάρχει εστω κι ενας που δεν εχει ξεβρακωθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπαρχει.
      Μας εχουν παρει και τις καλτσες μεχρι στιγμης!!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα στην ομήγυρη! Παρών κε Bugs_Bunny!
      Το ξεβράκωμα έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο μας hobby τώρα τελευταία😅
      Ακολούθουμε το ρητό μην κρίνεις τους φίλους σου από τον τρόπο που ξεβρακώνονται😂

      Διαγραφή
  47. Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ κ Olymp και κ Ηippy για τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις σας.
    Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη χρονιά, εκτός και αν συμβεί κάτι εντελώς αναπάντεχο. Οπότε είναι ώρα να αγοράσουμε τραπεζικές μετοχές, όπως τονίζει η ερευνητική ομάδα της Morgan Stanley…
    Ευνοείται και η SoFi από αυτό;;;;
    Επίσης σχετικά με το bank charter από οτι κατάλαβα είναι άδεια για να δουλεύει ως τράπεζα. Υπάρχει περίπτωση να μην τη πάρει ; υπάρχει κάποιο σχετικό ρίσκο σε αυτό το κομμάτι;; γιατί στέφομαι να προσθέσω λίγο σε αυτές τις τιμές…
    Dimat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα κύριε Τάκη και λοιποί. Θα ήθελα να προτείνω την D01 που διαπραγματεύεται στη Σιγκαπούρη σε USD. https://www.dairyfarmgroup.com/en-US/ Dairy Farm International Holdings.

    Σουπερ μαρκετ σε Ασιατικές χώρες. Δυνητικό turn around story / reopening play.

    Χαιρετισμούς και καλές γιορτές με υγεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ρε 'σεις τι κάνεις η Luminar? Αγορές ιδίων μετοχών; Και τι μας λεει ο CEO; Ότι η τιμη ειναι χαμηλή και χαλιέται;

    https://finance.yahoo.com/news/luminar-ceo-board-members-management-113000572.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H luminar όπως έχω ξαναπει ξεχωρίζει από τα Lidars. Άλλη μια περίπτωση τεχνητής νοημοσύνης που η αγορά έχει ξεχωρίσει.

      Διαγραφή
  50. Σήμερα έδωσε και το DDOG την ευκαιρία στους διστακτικούς, ένεκα που το υπαβάθμισαν τα πετσάφια της JPMorgan (αφήνοντας μόνον +20% upside).

    Όσοι πιστοί όσοι ζεστοί ... καθήστε στ'αυγά σας, δεν είναι για όλους αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Και για να γίνει αντιληπτό γιατί στη JP Morgan είναι εντελώς πετσάφια:
    Στόχος για TSLA => 250 B
    Στόχος για Rivian=> 90 B

    Ω ναι, τόσο πετσάφια, απορώ που ασχολείται κόσμος με τις απόψεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι "άνθρωποι "κάνουν την "δουλειά" τους ...Να το πούμε ξανά ώστε να το εμπεδώσουμε ξανά:Αν κάποιος τους παρακολουθεί κάθε εβδομάδα βγάζουν για το ίδιο πράγμα άλλο χρησμό και έτσι είναι πάντα WIN WIN ...Αν θέλει ας το κόψει ο Κύριος ΤΆΚΗΣ εγώ θα το γράψω όπως μου βγαίνει:Γράψτε τους στα παπάρια σας για να το πω κομψά στα Κογιονια σας...άι σιχτιρ ..

      Διαγραφή
    2. Απόδειξη: δείτε τι εκτιμήσεις τους για τις τιμές στόχους των Ελληνικών Τραπεζών την τελευταία 5τια ...δεν χρειάζεται να πάτε πιο πίσω ...όλες πηγάδι βαθύ και απύθμενο...δεν μας μπιπ σε π@υστρονια των Αγορών...

      Διαγραφή
  52. Κάποιες θέλουν να φρενάρουν στα παρόντα επίπεδα..όχι πολλές άλλα κάποιες ...θα το κάνουν η...??? Εδώ σε θέλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ου χρει αγχους.
      Ο Mr Market είναι στις μαύρες του, όποιος μπορεί τον ψειρίζει όποιος δε μπορεί τον γράφει στα τατάρια του.

      Διαγραφή
  53. Αν η LMND πεσει στα 20$ η MILE ποσο θα εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aν πέσει η LMND κάτω απο την τιμή εισαγωγής θα αγοράσω Λεμονάδα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Nek δεν μελετάτε τα threads και δεν εμβαθύνετε αναλύοντας τα γραφόμενα.
      Αυτό είναι λάθος.

      Διαγραφή
    3. Καλά σας λέει ο κ. Τάκης κ. nek, τη Δευτέρα με τον broker σας.
      Με το θάρρος εε.

      Διαγραφή
    4. Σορρυ κ. Τάκη εχω μπερδευτεί 29 ή 50,06 μπήκε τελικά?

      Διαγραφή
    5. Η Αμερική δεν είναι για επιφανειακές προσεγγίσεις ...σε πάει κουβά και αμέσως μετά πηγάδι...Αν κάποιος ακολουθεί τυφλά είναι σίγουρο πως θα πέσει μέσα...

      Διαγραφή
  54. Κύριε Τάκη Upst πως την βλέπετε θα κρατήσει το επίπεδο; στο 138 σήμερα νομίζω την φρέναραν.
    Στις εταιρείες μας γίνετε κυκλικό μάζεμα χθες νομίζω το έκαναν στην Asts σήμερα στην Zvia και διακριτικά στην Sofi μην μας πάρουν χαμπάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Upst
      Το γκαπ στο 140 όπως περίμενα έκλεισε. Γιαυτό προσπαθεί να δώσει αντίδραση. Συνήθως όμως αυτά πάνε λίγο παρακάτω. Το 1ο γκαπ δεν πιστεύω νσ κλείσει, τότε χάνεται όλο το monentum. Όμως θεωρώ πιθανό να δείξει η αγορά ότι θα πάει να κλείσει και αυτό. Δεν αποκλείω να δω τιμές στο 110, ακόμη και 90. Εκεί ορμάω ....

      Διαγραφή
    2. Στο γκαπ εκεί στα 80 μπήκε αλλά τους άδειασε και έφυγε πάνω , σήμερα άνοιξε με γκαπ προς τα κάτω και δημιούργησε νησί όπως το λένε και ίσως να προσπαθήσει να το κλείσει ακόμα και σήμερα.

      Διαγραφή
  55. Μήπως θα έπρεπε να ρευστοποιούσαμε και να αγοράζαμε πιο χαμηλά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα πιο σοφά αποφθέγματα των αγορών, δυστυχώς δε γνωρίζω σε ποιον αποδίδεται:
      "Αν είναι να πανικοβληθείς, κάντο νωρίς".

      Εγώ δεν το ακολουθώ γιατί δεν πανικοβάλλομαι, αλλά να ρωτήσω : αν έχεις εταιρίες οι οποίες στα ER του Q3 τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα και το μήνα που ακολούθησε έχασαν 40~60% λόγω συνθηκών της αγοράς, γιατί να αγχωθείς? Αν έχεις περισσευούμενο κασέρι αγοράζεις κι άλλο με χαρά, αν όχι απλώς αράζεις και αφήνεις τους ανθρώπους να δουλέψουν για σένα.

      Δηλαδή έχεις φάει όλο το γάιδαρο αμάσητο και τώρα κοιτάς μήπως γλυτώσεις την ουρά του, άντε και κανένα ποδαράκι? Εκτός βέβαια αν το Χ/Φ είναι γεμάτο σκουπίδια, ή δεν έχει ιδέα κάποιος τι ακριβώς κατέχει, οπότε το ΚΙΝΟ ίσως ήταν καλύτερη επιλογή από τις αγορές.

      Διαγραφή
    2. Κύριε BARREN με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνο σ αυτό που γράψατε ...η μόνη μου ένσταση είναι για τις συνθήκες της αγοράς... γιατί οι δείκτες είναι στον Θεό και εταιρείας όπως πχ FUBO UPST etc έχασαν 30 με 50 %... εκτός και κάτι δεν καταλαβαίνω καλά ....οπότε PASO και μάλιστα DOPLE...Επίσης έχω μία ένσταση για τον Κύριο Τάκη...δεν νομίζω πως τελειώσαμε με το θέμα COVID και την πανδημία γενικότερα...σαφώς και γνωρίζουμε περισσότερα όπως και έχουμε εμβόλια και προσεχώς χάπι αλλά δεν βλέπω να τελειώσαμε...το εύχομαι το ταχύτερο αλλά...

      Διαγραφή
    3. Ttcf asts mile obsv tdoc oust zvia adma game psfe avpt clvr view kbnt dm rmo lkncy open fubo Frey πολλες κ οι 5 πρώτες το 50% του χφ. Βέβαια η ψυχραιμία μου στάθηκε αρνητικός παράγοντας για να ρευστοποιήσω αφού ξέρω ότι άνοδος επιτοκίων θα τις έριχνε ( προσωρινά βεβαίως , ιδίως αν βγει το έργο της καθεμιάς θα πετάξει το χφ )

      Διαγραφή
  56. Όταν UPST ήταν κοντά 200φευγα είχαμε γράψει ότι το 140 θα στο γράψει σίγουρα ...το 110 έρχεται... έτσι να υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Και επειδή θα δούμε πιο φθηνές τιμές (έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον)σε εταιρείες που παρακολουθουμε και μας κάνουν κλικ εδώ στο μπλογκ καλό θα ήταν να μην πέφτουμε με τα μούτρα στον πατσά αλλά σιγά σιγά ...και αυτό γιατί όταν τις βλέπουμε πιο κάτω αφ' ενός νιαουριζιυμε και αφ' ετέρου αρχίζει αμφισβήτηση η απογοήτευση και ο θυμός με τον εαυτό μας δηλαδή Ψυχολογία στα Τάρταρα που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για τις Αγορές...Λέω εγώ ο παλιός και Αμπαλος ... έτσι να υπάρχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂