Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Fastly

Fastly  .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό FSLY ... εδώ ....

Presentation Fastly ... εδώ ...
Investors Fastly ... εδώ ...


Αριθμός μετοχών : 123 εκατομμύρια

Τομέας : Λογισμικό - Υπηρεσίες Διαδικτύου
Αριθμός υπαλλήλων : 976

Δίκτυο Παράδοσης Περιεχομένου (CDN)
CDN είναι τα αρχικά του Content Delivery Network που σημαίνει δίκτυο διανομής περιεχομένου και είναι μια υπηρεσία που απαρτίζεται από πολλούς servers στον κόσμο που στόχο έχουν να σερβίρουν τα αρχεία της εκάστοτε ιστοσελίδας, από τον κοντινότερο server (κυρίως εικόνες, CSS και Javascript), έτσι ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός χρόνος φόρτωσης της ιστοσελίδας για τον κάθε επισκέπτη της ξεχωριστά.


Από την στιγμή που γράφουμε μια διεύθυνση ενός website στον Browser μας υπάρχει ένα διαδικτυακό μονοπάτι από servers (βρόγχους) που περνάει η αίτηση μας ώστε να φτάσει στον server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα. Συνήθως στο αίτημα να δούμε μια ιστοσελίδα, διαμεσολαβούν περίπου 10-25 ενδιάμεσοι κόμβοι.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουμε σύνδεση ADSL με OTE και η ιστοσελίδα που θέλουμε να επισκεφτούμε είναι φιλοξενούμενη σε server στην Αγγλία. Το αίτημα θα ξεκινήσει από το ADSL Router μας, έπειτα θα πάει στον τοπικό βρόγχο του OTE, έπειτα στα κεντρικά του ΟΤΕ, στη συνέχεια στην Ιταλία ή σε κάποιο αντίστοιχο βρόγχο και κάποια στιγμή έπειτα από πολλαπλούς διαμεσολαβητές θα καταλήξει στον server που φιλοξενείται το website στην Αγγλία. Η διαδικασία αυτή και ο χρόνος απόκρισης λέγεται LATENCY και επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα φτάσει η πληροφορία από τον επισκέπτη του website στον server. Έπειτα ο server επιστρέφει την ιστοσελίδα και τα στοιχεία της (πχ. Εικόνες, CSS, κώδικας Javascript, video) στον επισκέπτη ακολουθώντας το ίδιο ή ένα αντίστοιχο διαδικτυακό μονοπάτι. Ο χρόνος που θα χρειαστεί ο επισκέπτης να λάβει την πληροφορία και να δει το website επηρεάζεται σημαντικά από τους πόσους βρόγχους διαμεσολάβησαν.

Το δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN), είναι ένα γεωγραφικά κατανεμημένο δίκτυο διακομιστών μεσολάβησης και των κέντρων δεδομένων τους. Στόχος είναι η παροχή υψηλής διαθεσιμότητας και απόδοσης με τη διανομή της υπηρεσίας χωρικά σε σχέση με τους τελικούς χρήστες. Τα CDN εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως μέσο για την άμβλυνση των σημείων συμφόρησης απόδοσης του Διαδικτύου καθώς το Διαδίκτυο είχε αρχίσει να γίνεται ένα κρίσιμο μέσο για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Από τότε, τα CDN έχουν αυξηθεί για να εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου του Διαδικτύου σήμερα, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων ιστού (κείμενο, γραφικά και σενάρια), αντικείμενα με δυνατότητα λήψης (αρχεία πολυμέσων, λογισμικό, έγγραφα), εφαρμογές (ηλεκτρονικό εμπόριο, πύλες), ζωντανή ροή μέσα ενημέρωσης, μέσα ροής κατά παραγγελία και ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα CDN αποτελούν ένα στρώμα στο οικοσύστημα του Διαδικτύου. Οι κάτοχοι περιεχομένου, όπως εταιρείες πολυμέσων και πωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου, πληρώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης CDN για να παραδώσουν το περιεχόμενό τους στους τελικούς χρήστες τους. Με τη σειρά του, ένα CDN πληρώνει τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), τους παρόχους και τους χειριστές δικτύου για τη φιλοξενία των διακομιστών του στα κέντρα δεδομένων τους.

Η Fastly είναι ένα από τα πιο γνωστά δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN). Είναι υπεύθυνη για την παράδοση περιεχομένου από την άκρη του cloud στον προορισμό του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια. Με άλλα λόγια, έχει ευθύνη εντός του διαδικτυακού metaverse να μειώσει την καθυστέρηση. Όταν εκτελείται μια ενέργεια σε ένα εικονικό περιβάλλον, η Fastly θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει όσο το δυνατόν λιγότερη καθυστέρηση στην επεξεργασία αυτής της ενέργειας.

Η Fastly έχει δημιουργήσει μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες edge cloud που μπορεί να επεξεργάζεται, να εξυπηρετεί και να ασφαλίζει τις εφαρμογές των πελατών της όσο το δυνατόν πιο κοντά στους τελικούς χρήστες τους.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το δίκτυο της Fastly βρίσκεται σε 79 αγορές σε 35 χώρες.

Η Fastly ήταν παλαιότερα γνωστή ως SkyCache, Inc και άλλαξε το όνομά της σε Fastly, Inc τον Μάιο του 2012. Η Fastly έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια και ιδρύθηκε το 2011, από τον Σουηδό-Αμερικανό επιχειρηματία Artur Bergman, προηγουμένως επικεφαλής τεχνικό διευθυντή της Wikia (τώρα Fandom).

Artur Bergman, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Fastly έως το Φεβρουάριο 2022

Η εταιρεία χρησιμοποιεί εξαιρετικά γρήγορους SSD σε συνδυασμό με λογισμικό ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στο Varnish Web Accelerator.
Σε αντίθεση με την Akamai, η εταιρεία ελέγχει τους δικούς της διακομιστές μέσω του λεγόμενου Κέντρου χειριστών δικτύου (NOC), επομένως η Fastly εστιάζει περισσότερο στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Η Fastly είναι ένας πάροχος μιας πλατφόρμας cloud που επιταχύνει τις ροές δεδομένων στο Διαδίκτυο. Ένας βασικός ανταγωνιστής της, στις ΗΠΑ, είναι η Akamai Technologies Inc.

Και οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην αγορά υπηρεσιών Content Delivery Network (CDN). Όσο πιο κοντά είναι το περιεχόμενο στον πελάτη, τόσο πιο γρήγορη είναι η παράδοση. Το περιεχόμενο αποθηκεύεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς διακομιστές παγκοσμίως. Αυτό αυξάνει τη λήψη στατικών και δυναμικών ιστότοπων και εφαρμογών.

IPO : 16 δολάρια ανά μετοχή. Έναρξη διαπραγμάτευσης 19 Μαΐου 2019. 
Η Fastly πρόσφερε 12,937 εκατομμύρια μετοχές στην IPO για να συγκεντρώσει καθαρά 192,51 εκατομμύρια δολάρια.
Η IPO έδωσε στην Fastly κεφαλαιοποίηση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Η μετοχή άρχισε να διαπραγματεύεται στα 21,50 δολάρια ανά μετοχή, αυξημένη κατά 34% από την τιμή της IPO. Η μετοχή, τελικά, έκλεισε στα 23,99 δολάρια, αυξημένη κατά 50%.

Fastly : Η τεχνολογία της βοηθάει τις εταιρείες να παρέχουν πιο γρήγορα διαδικτυακό περιεχόμενο

Στις 26 Μαΐου 2020, η Fastly εξέδωσε 6.900.000 μετοχές της κατηγορίας Α, τις οποίες πούλησε μέσω δημόσια προσφορά  στην τιμή των 41,50 δολαρίων ανά μετοχή. Η εταιρία συγκέντρωσε καθαρά 274,9 εκατομμύρια δολάρια

Χρέος - Μετατρέψιμα Senior Note
Στις 5 Μαρτίου 2021, η Fastly συγκέντρωσε καθαρά 930,775 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας προσφοράς ομολόγων αξίας 948,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα ομόλογα θα ωριμάσουν στις 15 Μαρτίου 2026 και θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές στην τιμή των 102,8 δολαρίων ανά μετοχή.

Ωστόσο ....
Στις 25 Μαΐου 2022, η Εταιρεία προχώρησε σε ξεχωριστές συναλλαγές κατόπιν ιδιωτικής διαπραγμάτευσης με ορισμένους κατόχους των Ομολογιών για επαναγορά περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικού κεφαλαίου των Τίτλων για μια συνολική τιμή επαναγοράς μετρητών περίπου 176,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι επαναγορές έκλεισαν στις 31 Μαΐου 2022. Οι επαναγορές λογιστικοποιήθηκαν ως διαγραφή χρέους που οδήγησε σε καθαρό κέρδος 54,4 εκατομμυρίων δολαρίων.


Κατόπιν των τριών προηγούμενων χρηματοδοτήσεων το Ενεργητικό της εταιρείας αυξήθηκε σε 1,906 δισεκατομμύρια δολάρια (Σεπτέμβριος 2022) από μόλις 327 εκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο του 2019.
Στο ταμείο της εταιρείας υπάρχουν 532,945 εκατομμύρια δολάρια, ενώ επιπλέον 186,066 εκατομμύρια δολάρια είναι επενδεδυμένα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. 

Το χρέος της εταιρείας ανέρχεται σε 836,545 εκατομμύρια δολάρια όπου όμως τα 714 εκατομμύρια δολάρια είναι ομολογίες μετατρέψιμες σε περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές


Προηγούμενες Χρηματοδοτήσεις

  • Τον Ιούνιο του 2013, η Fastly συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια μέσω χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών Σειράς Β.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2014, η Fastly συγκέντρωσε επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια μέσω χρηματοδότησης με έκδοση μετοχών Σειράς C,
  • τον Αύγουστο του 2015 συγκέντρωσε επιπλέον 75 εκατομμύρια δολάρια
  • τον Απρίλιο του 2017 συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια και  
  • τον Ιούλιο του 2018 συγκέντρωσε επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια.

Την 1η Οκτωβρίου 2020 η Fastly ολοκλήρωσε την εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Signal Sciences όπου αποκτήθηκε το 100% και είναι πλέον εξ ολοκλήρου θυγατρική. Η εξαγορά κόστισε 759,4 εκατομμύρια δολάρια, όπου τα 223 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε μετρητά και τα 536,4 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές. Αυτή η εξαγορά θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας της Fastly και θα ενισχύσει την υπάρχουσα ασφάλεια σε εφαρμογές web και θα παρέχει λύσεις προστασίας API και κινητών.

Συνολικά εκδόθηκαν 6.367.709 μετοχές και δόθηκαν στους 3 ιδιοκτήτες της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Signal Sciences. Η μέση τιμή των μετοχών που έλαβαν αναλογούσε σε περίπου 84 δολάρια.
Εξαιτίας αυτής της εξαγοράς, στον Ισολογισμό της Fastly, εμφανίζονται Good wills και άυλα περιουσιακά στοιχεία 758,64 εκατομμύρια δολάρια (Σεπτέμβριος 2022) από μηδενικά που ήταν προηγουμένως. 

Τον Μάιο του 2022, η Fastly ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε τη Glitch, μια πλατφόρμα κωδικοποίησης ιστού με περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια προγραμματιστές.

Η Fastly λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής περιεχομένου με υποδομή κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο για την ταχύτερη παροχή βίντεο, φωτογραφιών και άλλων πληροφοριών. Στους ανταγωνιστές περιλαμβάνονται η Akamai, η Google, η Amazon, η Cisco και η Verizon.

Στην σημερινή εποχή, οι προγραμματιστές εφευρίσκουν τον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε και παίζουμε στο διαδίκτυο. Ωστόσο, συναντούν επανειλημμένα εμπόδια καινοτομίας όταν προσφέρουν σύγχρονες ψηφιακές εμπειρίες. Οι προσδοκίες για ψηφιακές εμπειρίες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Συνεπώς, η μεταφορά των δεδομένων πρέπει να είναι γρήγορη, ασφαλή και εξαιρετικά εξατομικευμένα. Εάν χαθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, οι τελικοί χρήστες απλώς μεταφέρουν την επιχείρησή τους αλλού. Η Fastly δημιούργησε την Εdge cloud πλατφόρμα της για να επιλύσει αυτά τα προβλήματα.

Το Edge cloud είναι μια αναδυόμενη κατηγορία Infrastructure as a Service (IaaS) που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν, να ασφαλίζουν και να προσφέρουν ψηφιακές εμπειρίες, στην άκρη του διαδικτύου. Αυτή η υπηρεσία αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση του Δικτύου Παράδοσης Περιεχομένου (CDN) με λειτουργικότητα που παραδοσιακά παρέχεται από συσκευές με επίκεντρο το υλικό, όπως Ελεγκτές Παράδοσης Εφαρμογών (ADC), Τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF), Ανίχνευση ρομπότ, Λύσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS) και παρατηρησιμότητας. 

Περιλαμβάνει επίσης την εμφάνιση μιας νέας, αλλά αναπτυσσόμενης, αιχμής αγοράς υπολογιστών που στοχεύει να μεταφέρει την υπολογιστική ισχύ και τη λογική όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Το σύννεφο άκρων χρησιμοποιεί το αναδυόμενο cloud computing, Παράδειγμα χωρίς διακομιστή στο οποίο ο πάροχος cloud τρέχει τον διακομιστή και διαχειρίζεται δυναμικά την κατανομή των πόρων του μηχανήματος, ενώ προσφέρει ευελιξία και έλεγχο στους προγραμματιστές. Όταν τα χιλιοστά του δευτερολέπτου έχουν σημασία, η επεξεργασία στο άκρο είναι ένας ιδανικός τρόπος για να χειριστείτε εξαιρετικά δυναμικά και ευαίσθητα στο χρόνο δεδομένα. Αυτό οδήγησε στην αποδοχή και την υιοθέτησή του από οργανισμούς που δημιουργούν έσοδα ή αυξάνουν τη βάση χρηστών τους με κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου που αποθηκεύεται. 

Οι οργανισμοί που θέλουν οι ιστοσελίδες τους να φορτώνουν ταχύτερα για κάθε χρήστη, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν από την αιχμή της επεξεργασίας. Το Edge cloud συμπληρώνει λύσεις κέντρου δεδομένων, κεντρικού νέφους και υβριδικών λύσεων. Αυτό οδήγησε στην αποδοχή και την υιοθέτησή του από οργανισμούς που δημιουργούν έσοδα ή αυξάνουν τη βάση χρηστών τους με κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου που αποθηκεύεται. Οι οργανισμοί που θέλουν οι ιστοσελίδες τους να φορτώνουν ταχύτερα για κάθε χρήστη μπορούν να επωφεληθούν από την αιχμή της επεξεργασίας. Το Edge cloud συμπληρώνει λύσεις κέντρου δεδομένων, κεντρικού νέφους και υβριδικών λύσεων.

Ο στόχος της Fastly είναι να τροφοδοτήσει την σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία παρέχοντας στους προγραμματιστές μια προγραμματιζόμενη και αξιόπιστη πλατφόρμα cloud που υιοθετούν ως δική τους.
Οι οργανισμοί, πελάτες της Fastly, πρέπει να συμβαδίζουν με τις πολύπλοκες και συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των τελικών χρηστών. Η πλατφόρμα της Fastly τους βοηθάει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των τελικών χρηστών τους παρέχοντας γρήγορες, ασφαλείς και επεκτάσιμες ψηφιακές εμπειρίες. Η πλατφόρμα cloud, της Fastly, είναι σχεδιασμένη ώστε να υποστηρίζει ευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού και προσφέρει στους πελάτες της ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είτε έχουν γεννηθεί στην ψηφιακή εποχή είτε μόλις ξεκινούν το ταξίδι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό.


Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, το δίκτυό της Fastly με επίκεντρο το λογισμικό των 233 terabit/sec, βρίσκεται σε 79 αγορές και 35 χώρες. Ως αγορές ορίζονται οι μοναδικές μητροπολιτικές περιοχές όπου η Fastly έχει ένα ή περισσότερα Σημεία Παρουσίας (POP).

Τα έσοδα της Fastly προέρχονται από τη χρέωση των πελατών της με βάση τη χρήση της πλατφόρμας της. Αρχικά, οι πελάτες συνήθως επιλέγουν να γίνουν πελάτες πλατφόρμας, οπότε χρεώνονται με βάση τη δεσμευμένη ή την πραγματική χρήση της πλατφόρμας, όπως υπολογίζεται σε gigabyte και αιτήματα. Πολλοί από τους πελάτες της Fastly δημιουργούν χρεώσεις που υπερβαίνουν την ελάχιστη δέσμευσή τους.

Δημιουργούνται επίσης έσοδα από πρόσθετα προϊόντα, καθώς και επαγγελματικές και άλλες υπηρεσίες, όπως η υλοποίηση, η διαχείριση λογαριασμού και η βελτιωμένη υποστήριξη πελατών. Οι πελάτες χρεώνονται με μια σταθερή εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενη μηνιαία χρέωση ανάλογα με τα πρόσθετα προϊόντα και τις υπηρεσίες που επιλέγονται. Τυπικά, Η διάρκεια των συμβολαίων της Fastly με τους πελάτες είναι 12 μήνες και περιλαμβάνει μια ελάχιστη μηνιαία δέσμευση χρέωσης σε αντάλλαγμα για ευνοϊκότερους όρους τιμολόγησης. Επιπλέον, οι πελάτες μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά παρέχοντας τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας και συμφωνώντας σε μια ελάχιστη μηνιαία χρέωση. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία ξεκίνησε επίσης να προσφέρει συνδρομές για πρόσβαση σε μια ενοποιημένη διασύνδεση διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλείας και προγραμματισμού εφαρμογών σε σταθερή τιμή.

Η Fastly στις 31 Μαρτίου 2019 είχε 1.621 πελάτες, όπου 243 από αυτούς ήταν εταιρικοί πελάτες (πελάτες που έχουν πραγματοποιήσει έσοδα περισσότερα από 100.000 δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες). Αυτοί οι εταιρικοί πελάτες έδωσαν το 85% των εσόδων της Fastly το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Το Σεπτέμβριο του 2022, μετά από 3,5 χρόνια, η Fastly έχει 2925 πελάτες, όπου 482 ήταν εταιρικοί πελάτες και συνεισφέρουν στο 89% των εσόδων της Fastly.
Μεταξύ των εταιρειών στη λίστα πελατών της Fastly είναι οι Hulu, Microsoft, The New York Times, Spotify, Wayfair, Reddit, Pinterest, Stripe, Neiman Marcus, Epic Games και GitHub.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο ιδρυτής Άρθρουρ Μπέργκμαν παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος και ανέλαβε το ρόλο του επικεφαλή και εκτελεστικού προέδρου. Ο Joshua Bixby ανέλαβε το ρόλο του CEO έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Todd Nightingale
Ο Todd Nightingale ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής στη Fastly από το Σεπτέμβριο 2022. Ήταν Γενικός Διευθυντής Enterprise Networking and Cloud στη Cisco Systems από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2022 και ήταν ο Ανώτερος Αντιπρόεδρός της από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ενώ διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρός από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Αύγουστο του 2022. Ο Nightingale διετέλεσε Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Cisco Meraki της Cisco Systems, Inc. από τις 2 Μαρτίου 2017 έως το 2020.
Ο Nightingale έχει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας σε κορυφαίους τεχνολογικούς ομίλους στη δικτύωση και την ασύρματη σύνδεση. Εντάχθηκε στη Cisco με την εξαγορά Meraki το 2012. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος Στρατηγικής & Αρχιτεκτονικής Συστημάτων στην Meraki LLC. Πριν από τη Meraki, ήταν Γενικός Διευθυντής της Motorola AirDefense Solutions, όπου ήταν υπεύθυνος για την τεχνολογία, τη στρατηγική και τις καθημερινές λειτουργίες.
Ο Nightingale άρχισε να εργάζεται για τη Cisco όταν αγόρασε την εταιρεία διαχείρισης δικτύου cloud Meraki στα τέλη του 2012 για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Για οκτώ χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος Μεράκι. Ήταν στέλεχος και μηχανικός στην εταιρεία ασφάλειας δικτύου AirDefense πριν από τη θητεία του στο Meraki.


Στην εποχή που συνεργάστηκε με τη Meraki, ο Nightingale προώθησε τη φήμη της εταιρείας για την απλούστευση της διαχείρισης δικτύου για τους διαχειριστές IT.

Ο Nightingale επαίνεσε την τεχνολογία της Fastly και ευχαρίστησε την εταιρεία που τον επέλεξε για Διευθύνοντα Σύμβουλο.
"Η Fastly προσφέρει απαράμιλλες εμπειρίες εφαρμογών για χρήστες σε όλο τον κόσμο, με εξαιρετική ευελιξία, ασφάλεια και απόδοση", δήλωσε ο Nightingale.


Θεμελιώδη
Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 η Fastly παρουσίασε έσοδα 108,504 εκατομμυρίων δολαρίων παρουσίαζοντας αύξηση 25,09% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 όπου τα έσοδα ήταν 86,735 εκατομμύρια δολάρια.
Στο 9-μηνο του 2022 η Fastly παρουσίασε έσοδα 313,404 εκατομμυρίων δολαρίων παρουσίαζοντας αύξηση 22,13% σε σχέση με το 9-μηνο του 2021 όπου τα έσοδα ήταν 256,613 εκατομμύρια δολάρια.


Τα έσοδα της Fastly ανά γεωγραφία καθορίζονται από τη διεύθυνση χρέωσης του πελάτη. Όπως παρατηρούμε απο τον αριστερό πίνακα, λίγο πιο κάτω, η Fastly εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου κυρίως δραστηριοποιείται, σε καμία άλλη χώρα δεν επιτυγχάνει περισσότερο από το 10% των εσόδων της.

Ως εταιρικοί πελάτες ορίζονται οι πελάτες με έσοδα άνω των 100.000 δολαρίων κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Στο δεξί πίνακα (από κάτω) είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Εταιρείας προέρχεται από εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι συνεισφέρουν στο 89% των συνολικών εσόδων.
Τα έσοδα της Fastly επιτυγχάνονται από 482 εταιρικούς πελάτες (430 το Σεπτέμβριο του 2021) στο σύνολο των 2925 πελατών (2748 πελάτες το Σεπτέμβριο του 2021).  
Οι εταιρικοί πελάτες αντιπροσωπεύουν το 89% των εσόδων της Fastly και κατά μέσο όρο οι
εταιρικοί πελάτες ξοδεύουν ετησίως 759.000 δολάρια. αλλά κανένας πελάτης δεν συνεισφέρει περισσότερο από το 10%.

Οι 10 μεγαλύτεροι πελάτες της Fastly δημιούργησαν συνολικά το 34% και το 31% των εσόδων της κατά το 9μηνο του 2022 και 2021, αντίστοιχα. 
Οι 5 μεγαλύτεροι πελάτες της Fastly δημιούργησαν συνολικά το 25% και το 22% των εσόδων της κατά το 9μηνο του 2022 και 2021, αντίστοιχα.

Η συγκέντρωση πελατών είναι ένας διαρκής κίνδυνος για την Fastly, ωστόσο ουδείς δεν ξεπερνάει το 10% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.
Το TikTok ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Fastly το 2020, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 11% των εσόδων. Ωστόσο, η εταιρεία έχασε το TikTok ως πελάτης λόγω της σύγκρουσης του με την κυβέρνηση Τραμπ και του κινδύνου απαγόρευσης του στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η TikTok άλλαξε πάροχο, προκαλώντας πλήγμα στη Fastly.

Ο στόχος της Fastly είναι η η έναρξη συνεργασίας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος επιχειρηματικών πελατών. Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρίας θα εξαρτηθεί από αυτό.

DBNER - Καθαρό ποσοστό επέκτασης με βάση το δολάριο
Tο DBNER ορίζεται ως το κλάσμα των εσόδων, για μια δεδομένη περίοδο των πελατών της εταιρείας που παρέμειναν πελάτες, από την τελευταία ημέρα της δεδομένης περιόδου με τα έσοδα από τους ίδιους πελάτες για την ίδια περίοδο που μετρήθηκαν το προηγούμενο έτος.


Το DBNER αυξάνεται όταν οι πελάτες αυξάνουν τη χρήση της πλατφόρμας ή αγοράζουν πρόσθετα προϊόντα και μειώνεται όταν μειώνουν τη χρήση τους, ή επωφελούνται από χαμηλότερες τιμές για την υπάρχουσα χρήση τους ή περιορίζουν τις αγορές πρόσθετων προϊόντων. Το DBNER είναι μια βασική μέτρηση για τη μέτρηση της μακροπρόθεσμης αξίας των σχέσεων με τους πελάτες και της ικανότητάς της εταιρείας να αυξάνει τα έσοδά της.
Το DBNER το Σεπτέμβριο του 2022 ήταν 122%, από 120% το Q2 του 2022 και 118% το Q1 του 2022. Ωστόσο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 εμφανίζεται μια κόπωση, καθώς τότε το DBNER ήταν 141% και το Q4 του 2020 ανερχόταν σε 144%.

Καθαρό ποσοστό διατήρησης (NRR) και Καθαρό ποσοστό διατήρησης τελευταίων δώδεκα μηνών (LTM NRR)
Εκτός του DBNER, το NRR και το LTM NRR δείχνουν την ικανότητα να διατηρεί τους πελάτες της η Fastly.

Το NRR μετρά την καθαρή αλλαγή στα μηνιαία έσοδα από υπάρχοντες πελάτες τον τελευταίο μήνα της περιόδου σε σύγκριση με τον τελευταίο μήνα της ίδιας περιόδου ενός έτους πριν και περιλαμβάνει έσοδα συρρίκνωσης λόγω μείωσης χρέωσης ή απόρριψης πελατών, αύξηση εσόδων λόγω αύξησης χρέωσης, αλλά αποκλείει έσοδα από νέους πελάτες.
Το Καθαρό Ποσοστό Διατήρησης (ΝRR) υπολογίζεται διαιρώντας τα έσοδα από τον μήνα της τρέχουσας περιόδου με τα έσοδα του μήνα της προηγούμενης περιόδου. Για το μήνα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και 2021 ο δείκτης NRR ήταν 114,6% και 112,5%, αντίστοιχα.

Το LTM NRR αφαιρεί μέρος της μεταβλητότητας που είναι εγγενής σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στη χρήση από τη μέτρηση NRR. Το LTM NRR υπολογίζεται διαιρώντας τα συνολικά έσοδα πελατών για την προηγούμενη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στην αρχή του τελευταίου δωδεκάμηνου, μείον τη συρρίκνωση εσόδων λόγω μειώσεων χρέωσης ή απόκλιση πελατών, συν την αύξηση των εσόδων λόγω των αυξήσεων χρέωσης κατά την περίοδο LTM από τους ίδιους πελάτες, με τα συνολικά έσοδα της προηγούμενης περιόδου 12 μηνών. Για τους τελευταίους δώδεκα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και 2021 το LTM NRR ήταν 118,0% και 114,4%, αντίστοιχα.

Το περιθώριο του μεικτού κέρδους, στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ανήλθε στο 48,55%, έναντι 52,45% το τρίτο τρίμηνο του 2021 και 58,53% το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο 9-μήνου 2022,  το περιθώριο του μεικτού κέρδους, ανήλθε στο 46,97%, έναντι 53,6% στο 9-μηνο του 2021 και 58,58% στο 9-μηνο του 2020.


Οι μειώσεις του μεικτού περιθωρίου το 2022 και το 2021, φθάνουν στο 10%, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υπερκατασκευή της χωρητικότητας του δικτύου και στη διεθνή επέκταση. Καθώς η χρήση του δικτύου βελτιώνεται, τα μικτά περιθώρια θα αρχίζουν να ανακάμπτουν.

Επιπλέον, η Fastly έχει επαναδιαπραγματευτεί μέρος του κόστους διαδυκτίου, έχει αφαιρέσει τα διπλά κόστη ιστοτόπων και αυξάνει τη χρήση δικτύων ομοτίμησης. Η Fastly πιστεύει ότι τα μεικτά περιθώρια θα επανέλθουν κοντά στο 60% μέχρι το τέλος του 2023.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 η Fastly ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 63,42 εκατομμυρίων δολαρίων από 56,198 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2021. Σε επίπεδο 9μήνου 2022 η καθαρή ζημιά της Fastly ανήλθε σε 144,821 εκατομμύρια δολάρια απο 165,176 εκατομμύρια δολάρια στο 9μηνο του 2021.

Guidance
H Καθοδήγηση που δίνει η διοίκηση για το τέταρτο τρίμηνο και το πλήρες έτος του 2022 είναι

Προβλέψεις αναλυτών
2022 έσοδα 427 εκατομμύρια δολάρια .... ζημιά 200 εκατομμύρια δολάρια
2023 έσοδα 490 εκατομμύρια δολάρια .... ζημιά 240 εκατομμύρια δολάρια
2024 έσοδα 560 εκατομμύρια δολάρια .... ζημιά 224 εκατομμύρια δολάρια

2025 έσοδα 735 εκατομμύρια δολάρια .... ζημιά 180 εκατομμύρια δολάρια

Η αποζημίωση βάσει μετοχών στο 9μηνο του 2022 ανήλθε σε 114,378 εκατομμύρια δολάρια και οι αποσβέσεις 77,985 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2021, η αποζημίωση βάσει μετοχών ανήλθε σε 140,488 εκατομμύρια δολάρια και οι αποσβέσεις 86,399 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρία είχε καθαρή ζημιά 222,697 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2020, η αποζημίωση βάσει μετοχών ανήλθε σε 64,433 εκατομμύρια δολάρια και οι αποσβέσεις 50,557 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρία είχε καθαρή ζημιά 95,932 εκατομμύρια δολάρια.


Εξαιτίας της υψηλής αποζημίωσης βάσει μετοχών και των αποσβέσεων της εταιρείας οι ζημιές που εμφανίζει η Fastly δεν μετουσιώνονται σε υψηλές αρνητικές ταμειακές ροές στις λειτουργικές δραστηριότητες της.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, η Fastly είχε 532,945 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο της και σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και 186,066 εκατομμύρια δολάρια σε εμπορεύσιμους τίτλους που ταξινομήθηκαν ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Εξαιτίας της εξαγοράς της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Signal Sciences, στον Ισολογισμό της Fastly, εμφανίζονται Good wills και άυλα περιουσιακά στοιχεία 758,64 εκατομμύρια δολάρια από μηδενικά που ήταν προηγουμένως. 

Το σύνολο του Ενεργητικού ανέρχεται σε 1,9 δισεκατομμύρια δολαρια, με τις συνολικές υποχρεώσεις να προσεγγίζουν τα 940 εκατομμύρια δολάρια όπου τα 836,545 εκατομμύρια δολάρια είναι το χρέος της εταιρείας με τα 714 εκατομμύρια δολάρια να είναι ομολογίες μετατρέψιμες σε περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές


12 σχόλια:

  1. Βασικός ανταγωνιστής της Fastly είναι η Akamai, όπου με 10πλάσιες πωλήσεις, έχει 10πλάσια κεφαλαιοποίηση και το 15% των εσόδων είναι καθαρά κέρδη.

    Η Fastly το καλοκαίρι του 2020 έχασε τον μεγαλύτερο πελάτη της το TikTok, καθώς η κυβέρνηση Ντόναλντ Τράμπ προσπάθησε να του επιβάλει περιορισμούς εντός των ΗΠΑ. Έτσι άλλαξε πάροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το tweet της ΑΤ&Τ
    ASTS 🚀🚀🚀

    https://twitter.com/ATT/status/1621262187955388416?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1621262187955388416%7Ctwgr%5E400158e7de264f02a376beaedd7b6b8858224044%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.redditmedia.com%2Fmediaembed%2F10s20uc%3Fresponsive%3Dtrueis_nightmode%3Dfalse

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://twitter.com/ASTS_Investors/status/1621862557794406400

      Διαγραφή
    2. https://twitter.com/ASTS_Investors/status/1622207117242368000...Απο αυτή την εβδομαδα ενισχύω την θεση μου στην AST

      Διαγραφή
  3. Περίμενα καιρό αλλά ξύπνησε και ο αλγόριθμος της C3.ai. Στα 42$ η IPO αν θυμαμαι καλά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα...κε Τάκη, την ΑΙ με τους τεραστιους όγκους που κανει τελευταίως που την βλέπετε να σταματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H AI ομολογώ ότι μου ξεφυγε. Μεγάλη ευκαιρία στα 11. Αλλά λίγο που ξεχάστηκα, λίγο που με ανησυχούσε η μεγάλη εξάρτηση απο το βασικό μέτοχο , δεν πήρα κομμάτια.

      Ωστόσο οι ευκαιρίες είναι πολλές στην αγορά.
      Αυτό που κάνει η AI θα το κάνουν πολλές εταιρείες στο Αμέρικα.

      Εδώ πάντως στα 26 αν ειχα κομμάτια θα έβγαζα μερικά, για να τα ξαναβρω χαμηλότερα.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ κ. Τάκη. Σας επισυνάπτω και ένα άρθρο για την παλιά σας αγαπημένη, θεωρώ ότι συμφωνείτε και ισως εχετε και κάτι να προσθέσετε! https://www.facebook.com/xaartopektis/posts/pfbid0EHMUCLtLW8bbkWczTHUxpMQkMRZiQ4GeFQJxaC3pB3Wqapzf94x3rWTiCof7txgYl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπέρα, η μετοχή της twist Bioscience έχει υποχωρήσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες λόγο χαμηλότερης καθοδήγησης. Η Καθυ αγοράζει βλέπω. Δεν έχω παρατηρήσει κάποιο σχόλιο σχετικό με αυτή και θα ήθελα τη γνώμη των φίλων εδώ και του κ Τάκη φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.google.com/amp/s/thehill.com/policy/finance/3845901-bank-of-america-ceo-preparing-for-us-debt-default/amp/ Συνηθως η BOFA ειναι πολυ σοβαρη στο τι λεει. Αποψεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πέταξε εχθές η Fastly .... και αυτό επειδή ένας αναλυτής της BOFA ανέβασε την τιμή στόχο του απο τα τάρταρα στο 100 υπό το έδαφος υπόγειο.
    Οι ΡουμπινοΚλαιωτσάκοι άσχετοι απο αγορες μας λένε για κρασαρίσματα της Αμερικής, για γουόν παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα 🤣🤣🤣 για Ελοχίμ και Νεφελίμ.
    Αμ, ο άλλος θέλει Nvda στα 50.

    Χαιρετισμούς απο τη θεία Κάθυ. Σε 2 χρονάκια το πολύ όλοι θα τρέχουν σαν τα σκυλάκια απο πίσω της να γλύφουν τα κοκκαλάκια των επιλογών της.

    Άλλο να αγοράζεις FASTLY στα 10 και άλλο στο 100.
    ΞΥΠΝΑΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Bank of America upgraded Fastly, Inc. (NYSE:FSLY) to a Buy rating (From Underperform) and raised their price target on the stock to $16.00 (from $10.50) as BofA analysts believe that the cloud computing provider is on "the road to recovery."

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂