Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Ελληνική χρηματαγορά Νο8

Μπορείτε να βρίσκετε παλαιότερα threads αυτής της κατηγορίας .... αριστερά στις ετικέτες με την ένδειξη  Ελληνικό Χρηματιστήριο

 

188 σχόλια:

  1. Στο κλείσιμο ή Αλφα είναι οριακά πάνω στο άνω πτωτικό κανάλι της και στο κλείσιμο ο δτρ άνω του 330.
    Οπότε καλούτσικες οι πιθανότητες να δούμε δτρ 360 με 370 την επόμενη εβδομάδα και άλφα στις 0.580,εφόσον αύριο δεν δει τιμές κάτω απο 0.540.
    Στην απέξω εγώ με διάθεση να ξανά μπουκάρω για ενα γρήγορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω τους αναγνώστες του blog, τι πιστεύουν για την Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά πιστεύω ότι το 2019 θα κάνει πολλά χρόνια για να το ξαναδεί.Ο covid μας άφησε ξεκρέμαστους αν και πίστευα ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.Έπεσα έξω.Ρευστότητα ικανοποιητική.Ίσως και ο μόνος λόγος που δεν την βλέπουμε χαμηλότερα αφού μέχρι στιγμής διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις που τρέχουν.Θα περάσει πιστεύω τον σκόπελο αλλά η διαδικασία θα είναι επίπονη.Να μπεί το κράτος μέτοχος με τα σημερινά δεδομένα και πληροφορίες δυσκολο. Είμαι μέτοχος με πολύ μικρή θέση(λιγότερο από 2% του χαρτοφυλακίου μου) αλλά δεν αυξάνω την θέση μου καθότι είμαι επενδυτής και όχι τζογαδόρος.Δεδομένου ότι το εμβόλιο θα βρεθεί και η κατάσταση σταδιακά θα εξομαλυνθεί πιστεύω ότι θα ξεκινήσει και μία αργή ανοδική κίνηση αλλά σε βάθος πενταετίας.Για να δούμε τα 6,7 ή και 8 θα περάσουν χρόνια.

      Διαγραφή
    2. Ισως το 2021 να είναι καλύτερο απο το 2020.
      Αλλά ο τουρισμός έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.
      Θα περάσει αρκετός για να επανέλθουμε στο επίπεδο του 2019.
      Πάντως μακροπρόθεσμα την Αραιγ τουλάχιστον ενα μεγάλο ποσοστό της θα το πάρει η λουφτχάνσα όπως έγινε με τις άντίστοιχες Ελβετικές και Αυστριακές αεροπορικές εταιρίες.

      Διαγραφή
    3. Φέτος η εταιρία θα έχει ζημιές εκτιμώ περί τα 150εκ. Πιθανώς να επιστρέψει σε μικρή κερδοφορία το 2021. Σημαντική βελτίωση εκτιμώ θα δείξει από το 2022 όπου πιστεύω θα βγάλει καλή κερδοφορία άνω των 60 εκ. Τα μερίσματα που ξέραμε εκτιμώ θα κοπούν τουλάχιστον μέχρι το 2022. Στην παρούσα φάση θα την έβλεπα σαν επιλογή υψηλού ρίσκου, αλλά εφόσον ο κόβιντ υποχωρήσει μπορεί να δόσει μια απόδοση 100% με ορίζοντα διετίας.

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ που παραθέσατε τις απόψεις σας. Προσωπικά θα περιμένω να δω τα αποτελέσματα του εξαμήνου για να την κρίνω.

      Διαγραφή
    5. Τα πράγματα για την ΑΡΑΙΓ είναι όπως τσ περιγράψανε παραπάνω οι καλοί συνάδελφοι. Εγώ προσωπικά θα σου πρότεινα να πας στα σίγουρα χαρτιά που βρίσκονται σε πολύ κσλές τιμές αυτήν την εποχή πχ ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ,ΕΧΑΕ κλπ

      Διαγραφή
    6. κε Μοντε Κάρλο, εγώ στην ελληνική αγορά δε δραστηριοποιούμαι πλεον, αλλα έτσι και ένα εμβόλιο περάσει επιτυχώς τη φάση 3, η aegean θα πάρει +70 με +80% σε 3 μηνες. Ανεξάρτητα απο νουμερα κρατήσεων κλπ.

      Προσοχή! δε λεω ότι θα το κρατήσει, αλλα ότι θα το δει.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Bugs_Bunny αυτό που λέτε το πιστεύω και εγώ. Ταυτόχρονα όμως την υπόθεση εμβόλιο την θεωρώ πολύ μακριά για την ώρα. Κύριε eloy68 όλες αυτές είναι στο στόχαστρο πέρα από την ΟΠΑΠ και την ΕΥΔΑΠ. Η ΜΥΤΙΛ έδωσε αρκετό χρόνο για αγορά αλλά δεν τσίμπησα. Επίσης, βλέπω ΕΥΠΙΚ, TITC και ΟΛΠ. Σε όλες θα περιμένω τα αποτελέσματα εξαμήνου για να κινηθώ.

      Διαγραφή
  3. Πιστεύω ότι έρχεται μεγάλη άνοδος στο χαα έχω ιντεκ βυτε Ιντρακόμ ιλιδα βιοσκ εκτερ λογισμός κουαλ βαρνη επίλεκτο και άλλα Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!
    Η αεροπορια αιγαιου , με στοιχεια 31/12/2019 ειχε την εξης εικονα:

    Συνολο ενεργητικου 1, 33 δις ευρω.
    στο παγιο ενεργητικο της, 82 εκ ευρω ειναι αυλα κ υπεραξια.
    τα ιδια κεφαλαια της εταιρειας ειναι 328 εκ ευρω.
    αν αφαιρεσουμε ισοποσα τα 82 εκ ευρω απ το ενεργητικο κ τα ιδια κεφαλαια, τοτε τα ιδια κεφαλαια πεφτουν στα 246 εκ ευρω.
    η λογιστικης αξια της μετοχης ειναι 4,59 ευρω, χωρις να αφαιρεσουμε υπεραξια κ αυλα.

    Κυκλοφορουν ενεργητικο 715 εκ ευρω.
    βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις 507 εκ ευρω.στο τελος της χρονιας ειχε ανεση ρευστοτητας δηλαδη.

    Λιγο νωριτερα η διοικηση της εταιρειας ειπε πως το 1 τριμηνο του 2020 ειχε 85 εκ ευρω ζημιες μετα φορων.
    απο κει κ περα καθε μηνα η εταιρεια εχει ζημιες 26-28 εκ ευρω κ καιει ρευστοτητα κοντα στα 40 εκ ευρω,με βαση δηλωσεις της διοικησης.
    η καλοκαιρινη περιοδος, με βαση οσα μαθαινουμε, μαλλον ηταν κατωτερη των αναθεωρημεμων προσδοκιων.

    Με τις ζημιες του πρωτου τριμηνου τα ιδια κεφαλαια πεφτουν απο τα 328 εκ ευρω στα 243 εκ ευρω.
    η λογιστικη αξια απο τα 4,59 ευρω πεφτει στα 3,40 ευρω.κ αυτα μαζι με τα αυλα κ υπεραξιες μεσα.

    Αν στο δευτερο τριμηνο(απριλιος-ιουνιος)γραψει ζημια της ταξης των 70 εκ ευρω, τοτε τα ιδια κεφαλαια θα μειωθουν ακομα παραπανω.απο 243 εκ ευρω θα μειωθουν στα 173 εκ ευρω.
    εκ των οποιων τα 82 θα ειναι αυλα κ υπεραξια.η λογιστικη αξια θα πεσει κοντα στα 2,42 ευρω.
    κ αν οι ζημιες επεκταθουν κ στο 3 τριμηνο, τοτε τα ιδια κεφαλαια θα ειναι λιγο μεγαλυτερα απ το συνολο των αυλων στοιχειων κ της υπεραξιας.
    η μοχλευση θα ειναι εξαιρετικα μεγαλη μιας κ τα ιδια κεφαλαια θα ειναι πλεον πολυ μικρο μερος των συνολικων επενδεδυμενων κεφαλαιων.
    Η εταιρεια αν δεν βελτιωθουν αισθητα τα νουμερα τα δυο τελευταια τριμηνα της χρησης , θα εχει σοβαρο προβλημα κεφαλαιακης επαρκειας.
    θα χρειαστει νεα κεφαλαια.κ με οποιον τροπο κ αν καταφερει να τα βρει, θα ειναι μαλλον ασχημο για τους παλαιους μετοχους.

    Επιπλεον , με το ρυθμο που καιει ρευστοτητα ειναι θεμα χρονου να χρειαστει κ στον τομεα αυτον στηριξη.
    στη φαση αυτη το κυκλοφορουν ενεργητικο μαλλον ειναι οριακα μεγαλυτερο απ τις βραχυπροθεσμες υποχρεωσεις, κ αυτο στην καλυτερη περιπτωση.

    Με βαση οσα ανακοινωσε η διοικηση, νομιζω πως τα πραγματα ειναι χειροτερα απ οτι περιμενε η αγορα.
    δεν ξερω αν ο Βασιλακης μεγενθυνε το προβλημα για να πιεσει ετσι για στηριξη.αν τα νουμερα που εδωσε ομως αποτυπωνουν την πραγματικοτητα, τοτε μια απλη ενεση ρευστοτητας( μεσο δανεισμου) ισως να μην ειναι αρκετη.

    εσεις τι βλεπετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθαρά επενδυτικά ΔΕΝ βλέπω γιατί κάποιος να πάρει θέση σ΄ένα κλάδο που βρίσκεται σε περιδίνηση αντί να διαλέξει άλλον που δεν θίγεται απ΄την επιδημία. Προσωπικά λοιπόν, αφού δεν έχω μετοχές της εταιρείας, δεν υπάρχει περίπτωση ν΄αγοράσω, τουλάχιστον μέχρι να καθαρίσει ο ορίζοντας. Τι γίνεται όμως με κάποιο συνάδελφο επενδεδυμένο?

      Μέσα στην ατυχία της η εταιρεία στάθηκε χρηματοοικονομικά όρθια καθώς είχε εκδώσει το 7ετές ομόλογο των 200 εκ. ένα χρόνο πριν την έναρξη της πανδημίας στην ΕΕ, στις 13/03/2019 με κουπόνι 3,40% για επενδυτικούς σκοπούς (τμηματική αντικατάσταση του στόλου των αεροπλάνων της). Τώρα ο Βασιλάκης μήνα μήνα καίει τα χρήματα απλά για συντήρηση. Συνεπώς εάν και όποτε αποκατασταθεί η στρέβλωση στις αεροπορικές μεταφορές (πάνω από 18 μήνες κατά τη γνώμη μου) θα χρειαστεί νέο δάνειο με πολύ χειρότερους όρους, χειρότερους κι απ΄τον ομολογιακό δανεισμό του Ελλάκτωρα ή της ΦΡΙΓΟ δηλαδή πάνω από 6,50% επιτόκιο (που το λες κι επιτόκιο χρεοκοπίας). 

      Νομίζω ο Βασιλάκης θα εξαναγκασθεί να έρθει σε συμφωνία τύπου Lufthansa για ενίσχυση απ΄ το κράτος. Κάτι τέτοιο πιθανολογώ θα έδινε μια ανοδική αντίδραση 25-35% μέχρι τα €5 max. Καθώς η ΑΜΚ θα προκαλέσει dilution προσωπικά σε επίπεδα πάνω απ΄το €4,50 θα ήμουν πωλητής. 

      Διαγραφή
    2. Όσον αφορά τις αεροπορικές, ενώ ήμουν υπέρμαχος μιας αργής ανάκαμψης, μου έκανε εντύπωση η αποεπένδυση του Buffett. Γιατί όταν μιλάμε για τον Buffett δεν μιλάμε για υπομονή (αυτή είναι δεδομένη με το παραπάνω), μιλάμε για διορατικότητα. Τι είδε λοιπόν που δεν το βλέπουμε εμείς οι άλλοι?

      Ίσως το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι αεροπορικές να είναι εν μέρει ανεπανόρθωτο και δύσκολα να επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Συγκεκριμένα μέρος των business ταξιδιών μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ, λόγω της εναλλακτικής των τηλεδιασκέψεων και της remote εργασίας γενικότερα ενώ η κίνηση για τουρισμό να αργήσει να ανακάμψει. Μπορεί δηλαδή να είναι σε εξέλιξη μια αλλαγή των συνηθειών, όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις. Αυτά είναι βέβαια εικασίες, μπορεί να ισχύουν μπορεί και να μην επαληθευτούν.

      Μια καλή άποψη που είχα ακούσει από έναν αναλυτή (αν θυμάμαι καλά ήταν ο κύριος Μαυρουδής σε συνέντευξη στο neoforum.gr), ήταν να αγοράσει κανείς το ομόλογο της ΑΡΑΙΓ τότε που ήταν κοντά στο 60. Έτσι αν η εταιρεία χρεοκοπούσε, κάτι το οποίο θα έστελνε τη μετοχή στο μηδέν, το ομόλογο θα είχε να λαμβάνει, καθώς ο δανειστής γίνεται τρόπον τινά ιδιοκτήτης. Αν από την άλλη η εταιρεία ξεπεράσει τον σκόπελο, θα έχει μια αξιοσημείωτη απόδοση.

      Διαγραφή
    3. Πρόσφατα ταξίδεψα με AEGEAN και ειδα τα εξής αρνητικά
      1) Για να καθίσω με την γυναικα μου είχε παραπάνω χρέωση 6 ευρώ στο check in ενώ παλιότερα μπορούσα χωρίς χρέωση .
      2) Κρατούσαμε απο 1 βαλίτσα των 8 κιλών ,όλα καλά ως εδώ.Εγώ είχα μια τσαντα laptop και η σύζυγος μια απλή γυναικεία τσάντα ,με την νέα πολιτική της εταιρίας αυτά κοστίζουν 2χ38 76 ευρώ τελικά βάλαμε την μια μέσα στην άλλη για 38 μόνο .

      Καταλαβαίνω ότι η εταιρία κάνει ότι μπορεί για να σωθεί και μακάρι να τα καταφέρει αν και δεν είμαι μέτοχος είναι για το καλό όλων .Δυστυχώς βλέπω παροχές RYAN με τιμές AEGEAN

      Διαγραφή
    4. Ποτέ αεροπορικές ... απορώ ο δάδκαλος (Μπάφετ) πως έκανε το λάθος να πατήσει τον όρκο του και είχε μπει σε αεροπορικές. Το διορθώσε με ζημιά.

      Και στη Gold που μπαίνει κάνει λάθος και πατάει άλλο όρκο του ... να αγοράσει χρυσό δηλαδή. Καταλαβαίνω γιατί το κάνει, αλλά είναι λάθος. Τουλάχιστον απο εδώ ... μάλλον δεν θα βγει με ζημιά.

      Διαγραφή
    5. Αντιθέτως σε 2 με 3 χρόνια και αν ήμαστε τυχεροί και το μυριστούμε εγκαίρως πρέπει να μπαίνουμε στην κρουαζιέρα .... σε όποια απο τις 3 μεγάλες επιβιώσει. Ο Αμερικάνος και ειδικά ο μεγάλης ηλικίας αγαπάει την κρουαζιέρα ... είναι τρόπος ζωής. Τώρα ομως .... καλό θα ηταν να βολευτεί με RV και κάμπινγκς.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ με το σκεπτικό σας κ. Nikdan μικρές διαφορές στο νούμερα και πως τα μετράμε (για πχ έχει βελτιωθεί το ρευστό που καεί ανά μήνα κτλ). Σε κάθε περίπτωση η διορθωμένη λογιστική αξία με κάποιο premium φαίνεται πολύ καλή επιλογή, καθώς η εταιρία δεν κλείνει.

    Ο προβληματισμός μου εντοπίζεται αλλού. Η εταιρία φάνηκε να κινείται επενδυτικά, με νέες αγορές αεροπλάνων, εκτός φάσης και αυτό είναι κακό. Πολύ κακό, γιατί δείχνει περιορισμένη ευρύτερη γεω-οικονομική αντίληψη. Επίσης στις αρχές του έτους χετζαρε μεγάλο ποσοστό των εκτιμώμενων αναγκών (αισιόδοξων τότε) σε καύσιμα. Με αποτέλεσμα να βρεθεί να χάνει διπλά, τόσο από από το γεγονός ότι δεν επωφελήθηκε από τη σφοδρή πτώση τιμών όσο και για το γεγονός ότι κινήθηκε επιθετικά στις ποσότητες, ενώ θα έπρεπε κατ' ελάχιστον αν κινηθεί τμηματικά φέτος.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτός που μπαίνει σήμερα για πρώτη φορά στη μετοχή μπορεί να χρειαστεί να κάνει υπομονή, από την άλλη οι πάνω τιμές που έφτασε πέρσι μείον ένα 20% είναι ταβάνι για την ώρα μελλοντικά, καθώς και στο ακραία αισιόδοξο σενάριο που του χρόνου τέτοια εποχή θα είμαστε όλοι Μύκονο εμβολιασμένοι, θα έχει ήδη χάσει αυτά τα 24-30 εκατ ανά μήνα προβλήματος covid.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,κύριε Τάκη σε κάθε thread που ανεβάζετε πατάω ''Να λαμβάνω ειδοποιήσεις'' και μέχρι πριν λίγο καιρό λάμβανα σε email τα σχόλια όλων των χρηστών.Το τελευταίο διάστημα λαμβάνω μόνο τα δικά σας,έχετε κάνει κάποια αλλαγή;

    Την ώρα που έγραφα το παραπάνω μου έβγαλε αυτό.''Η εγγραφή σας για σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (διεύθυνση pelops1979@yahoo.gr) έχει ακυρωθεί για αυτήν την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει εδώ και 10 ημέρες και έχουν αλλλαξει αρκετα στο Ιστολόγιο, απο την εταιρεία. Εγω δεν εχω πειράξει τίποτα .... δεν ξέρω αν φταίει που αναβαθμίστηκε το Ιστολόγιο ... και εγώ προσπαθώ να συνηθίσω τις νέες αλλαγές.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα κύριε Τάκη. Αν θα μπορούσατε να το ψάξετε λίγο να παίρνουμε στο mail και τα σχόλια των άλλων συνδρομητών. Βοηθούσε πολύ ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος έγραφε κάτι σε παλιά δημοσίευση. Ευχαριστούμε

      Διαγραφή
  7. Γιατί η αγοράσει κανείς αεροπορία Αιγαίου,αν θέλει πιο ελεγχόμενο ρίσκο και πιθανόν καλή απόδοση ας πάρει οτοελας,το 60_70 % του τζίρου το κάνει απο άλλες πηγές και όχι τον τουρισμό,,από 8,3 είναι στα 3,45,εγώ πιστεύω πως σύντομα θα ανακάμψει χρηματιστηριακά και συνολικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Κωνσταντίνε την ίδια άποψη είχα μ' εσάς για την ΟΤΟΕΛ, την είχα αγορασμένη στα 4,20 με μία καλή θέση, ΜΟ γύρω στα 4,6 δεν έθεσα stop loss γιατί πίστευα ότι είναι αγορασμένη πολύ χαμηλά. Δεν έχει μεγάλη έκθεση στην τουρισμό, αλλά κυρίως σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Βέβαια έσκασε και το νέο με την hertz, λίγο ο τουρισμός που δεν πήγε όπως περίμεναν την πήρε και την σήκωσε. Αναμένουμε βέβαια, πιστεύω κι εγώ θα δώσει καλή κίνηση. Έδωσε και καλό δείγμα νομίζω στις 2 τελευταίες πτώσεις της αγοράς και έχει και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Αναμένουμε το τρίμηνο το Σεπτέμβριο.

      Διαγραφή
  8. Εγώ έχω κόστος 3,83,αν αφαιρέσω και το μέρισμα που έλαβα 0,23 κόστος 3.6δεν έχω να φοβηθω κάτι,θεωρώ ότι την πήρα σε πολύ καλή τιμή,έχω αντίπαλο τον χρόνο και τα μεμετια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια κουβεντουλα για την κατάντια της ΕΧΑΕ?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μέσο τζίρο τα 14μ τι να κάνει και αυτή η μετοχή

      Διαγραφή
    2. Πονεμένη ιστορία.Με τζίρους περιπτέρου πάει για κλείσιμο το μαγαζί.Αν και φέτος ήταν στις TOP επενδυτικές επιλογές μου καθότι περίμενα αναβαθμίσεις απο τους οίκους και εκτίναξη του μέσου ημερήσιου τζίρου αλλά έμεινα με την όρεξη.Ο covid ήταν το κερασάκι στην τούρτα.Την επενδυτική βαθμίδα θα την βλέπουμε με τα κυάλια για μερικά χρόνια ακόμη.Αν θέλει να δει υψηλότερες τιμές μάλλον θα πρέπει να σπάσει τον κουμπαρά και να φάμε από τα έτοιμα για μερικά χρονάκια μέχρι να επέλθει η κανονικότητα.Πάντως βλέπω ότι σταθερά μας ταϊζει με 0,16€ τον χρόνο(μέρισμα+επιστροφή).Σε τιμή 2,86€ μας δίνει λίγο πάνω από 5,5%.Την βλέπω να βολοδέρνει για αρκετό καιρό.

      Διαγραφή
  10. Κύριοι τα κλειδώνω και δεν ασχολουμε ,δεν βάζουν μυαλό,σας προτείνω για όσους ξέρουν πόκερ τακτική "καραμπίνας",τους περιμένεις και όταν τα ξεφτιλισουν τους τα βουτάς,αλλά επειδή είναι κοράκια στο 10_20% τους χαιρετάει και ξανά μανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν το Ελλαντα θα έρθει η ωρα να κάνει μια καλή ανοδική κίνηση (ας πούμε +30% ή και λίγο περισσοτερο) τότε θα είναι και ώριμη για διόρθωση η Wall.

      Διαγραφή
  11. Δηλαδή πάλι μπουκάλα θα μείνουμε;θα ξαναρδιωθοσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι θα κάνουμε Δ.Π. και θα πάμε για απόσυρση.🤣🤣

      Διαγραφή
    2. Το 10% των Αμερικανών έχει το 87% όλων των μετοχών μας ενημερώνει η Wall Street Journal. Το δε 1% κατέχει το 50%!!! Αν ευδοκιμούσαν κι εκεί οι συριζας και ψήφιζαν Παναγιώτη Λαφαζάνη θα τους έφερνε μια σεισάχθεια να τα κάνει όλα ίσωμα.


      Ownership - The percentage of Americans who own stock, either directly or through retirement or mutual funds, is falling. It most recently stood at about 55%, according to an April Gallup poll, down from a high of 67% in 2002. Stock ownership is increasingly concentrated among a sliver of the population. The top 10% of Americans by wealth owned 87% of all stock outstanding in the first quarter, according to data from the Federal Reserve. That share has grown over the past decade, from 82.4% in 2009. The stock market has surged over that period, with the S&P 500 more than quadrupling from its low during the financial crisis in March 2009. - WSJ

      Διαγραφή
  12. Erχετε μεγ άνοδος είναι θέμα χρόνου γιοργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Αμερική είναι σχεδόν 2 φορεσ και κάτι πάνω από 2000 η Γερμανία σχεδόν 2 φορεσ πάνω όμως η Γαλλία είναι κατο από το 2000 το ίδιο και η αγκλια και άλλες εβροπαικες άρα δεν τρέχουν όλες αν δεις τα διαγράμματα τους δείχνουν έτοιμες να ακολουθήσουν το ίδιο θα γινη και με το ελινικο χρηματιστηριο είναι θέμα χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαι ταύρος στην Αλφα πια με stop loss.
    Μπορούμε πιστεύω να πάμε κοντά στο 0.60.
    Τώρα στην άκρη του μυαλού έχω και τον διπλό πυθμένα στο 0.48 αλλά είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε hippy πουλήσατε τις 2000 που λέγατε,η περιμένουν εσάς και μας έχουν πρήξει οι καραγκιοζηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα μειώσει δώσει το 25% τότε που τα λέγαμε...σήμερα έχω λίγο περισσότερες καθώς 700 μετοχές που αγοράσθηκαν από τους πωλητές στο κλείσιμο μετά την δημοπρασία με 2 πράξεις (500 + 200) τις πήρα εγώ. Νομίζω πως δεν είναι λογικό η Space να έχει το 75% της κεφαλαιοποίησης της Epsilon Net, το 50% της κεφαλαιοποίησης της Entersoft, το 60% της κεφαλαιοποίησης της Profile ενώ είναι μεγαλύτερη εταιρεία. Απαράδεκτη συμπεριφορά στο ταμπλό μεν σεντούκιασμα και υπομονή από μένα δε. Στην τελική δίνει και μέρισμα ενώ η ΕΝΤΕΡ όχι.

      -Space Hellas ...ο  κύκλος εργασιών της για το 2019 ανήλθε στα € 72,3 εκ. έναντι € 66,1 εκ. το 2018. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν 24,5% και ανήλθαν σε 1,5 εκ. το 2019 έναντι € 1,1 εκ. το 2018 .

      -Epsilon Net...Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου κατά τη χρήση 2019 διαμορφώθηκε στα  € 17,98 εκ. έναντι € 16,23 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση 2018, σημειώνοντας αύξηση 10,79%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους το 2019 ήσαν κέρδη € 1,41 εκ. έναντι κερδών € 1,04 εκ. το 2018.

      -Entersoft... τα καθαρά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 15,4 εκ. Ευρώ αυξημένα κατά 12% περίπου. Τα κέρδη μετά από φόρους παρουσίασαν αύξηση κατά 45% και ανήλθαν σε € 2,24   εκ. έναντι κερδών €  1,513 εκ. το 2018  (εντυπωσιακό το περιθώριο κέρδους έναντι της Space...μας δίνει  μια ιδέα πόσο μπορούν να βελτιωθούν τα κέρδη της τελευταίας με τον υπερτετραπλάσιο τζίρο).

      -Profile... κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε € 15,8 εκατ. το 2019 έναντι € 13,8 εκατ. το 2018 αυξημένος κατά 14%. Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε € 1,8 εκατ. από € 1,3 εκατ. το 2018 αυξημένα κατά 40%.

      Διαγραφή
    2. Η λογική είναι με το μέρος σας,και εγώ σεντουκιασαβκαι πέταξα και το κλειδί,ΧΑ,χα

      Διαγραφή
    3. Κύριε hippy θα ήθελα να σας διορθώσω. Η Entersoft δίνει μέρισμα, εκτός από φέτος (που μπορεί να δώσει κάτι) και μάλιστα μεγαλύτερο από την Space.

      Διαγραφή
    4. Επίσης θα ήθελα τα φώτα σας σε κάτι. Ξέρω πως η πιθανή απάντηση είναι πολύπλοκη αλλά θα δοκιμάσω την ερώτηση. ΠΟΤΕ πουλάμε μια μετοχή. Έχω μεγάλο πρόβλημα στο να κάνω μια τέτοια κίνηση. Το όνομά μου προφανώς περιπλέκει την κατάσταση!

      Διαγραφή
    5. Έχω 5.000 ευρώ και αποφασίζω την είσοδο σε 5 μετοχές. Μετά από ικανό χρονικό διάστημα βλέπω ότι η μία πάει πολύ καλά, η άλλη καλά, δύο μέτρια και μια με ζημιώνει. Τι κάνω?

      Το βιβλίο των μικρών επενδυτών (δώρο από τα ανίψια του Ντόναλντ Ντακ) είναι σαφές. Πουλάω τη ζημιογόνο (Stop loss) και τοποθετώ το χρήμα σε κάποια απ΄τις δυο πρώτες (cut losses and let the profits go on). Ποιος ο λόγος να κοντράρουμε την συσσωρευμένη επενδυτική σοφία ?

      Κι επειδή μάλλον δεν θα σας έπεισα σκεφτείτε την αγαλλίαση που δίνει στους κατόχους της η ΤΕΝΕΡΓΑ...και την στεναχώρια των συναδέλφων που την πούλησαν στα €9-€10 για να λογιστικοποιήσουν τα κέρδη τους...που θα έγινε πίκρα εάν έκαναν μουαγέν σε τίποτα ΑΡΑΙΓ, ΦΡΙΓΟ, ΙΝΤΕΤ, τράπεζες...οπότε η απάντηση είναι απλή..."πουλάμε όχι όταν έχουμε κέρδη αλλά όταν αισθανόμαστε σιγουριά στην επόμενη επιλογή". Αλλιώς γυρίζουμε πλευρό.

      (έχω υποθέσει ότι η μετοχή σας κερδίζει)

      Διαγραφή
    6. Μάλλον κάνετε λάθος για το (φετινό) μέρισμα της Entersoft

      Απόφαση Γ.Σ. για μη διανομή μερίσματος

      https://www.capital.gr/epixeiriseis/3466523/entersoft-apofasi-g-s-gia-mi-dianomi-merismatos

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Με πείσατε λέει; Αυτό ακριβώς που λέτε, όχι από συσσωρευμένη γνώση ούτε από επενδυτική σοφία, έχω στο μυαλό μου να κάνω. Αυτό που με μπερδεύει είναι η κατοχύρωση κερδών που ακούω συνέχεια που δεν μου πάει να την εφαρμόσω αφού πιστεύω σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις( για το μεγαλύτερο μέρος ενός χαρτοφυλακίου). Η μόνη κατοχύρωση κερδών που γουστάρω να κάνω είναι τα μερίσματα.

      Διαγραφή
    8. Μάλλον κύριε hippy δεν το διατύπωσα σωστά για την Entersoft. Με το μπορεί να δώσει κάτι για φέτος εννοούσα πχ επιστροφή κεφαλαίου, επειδή έχει πολλά μετρητά στο ταμείο της για εξαγορές κτλ.

      Διαγραφή
  16. Φουρλης και SEA gaming!

    https://www.mononews.gr/business/i-peripeties-mias-dinastias-pos-enas-exadelfos-mavrise-to-onoma-tis-ikogenias-fourli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. https://www.mononews.gr/business/i-peripeties-mias-dinastias-pos-enas-exadelfos-mavrise-to-onoma-tis-ikogenias-fourli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΛΠΕ: Αναφορικά με τα Δημοσιευμένα κατά ΔΠΧΑ Αποτελέσματα, η σταδιακή ανάκαμψη των τιμών αργού και προϊόντων από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές του Β’ Τριμήνου, οδήγησε σε κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους €26 εκατ., μειώνοντας μερικώς τη σημαντική απώλεια που κατέγραψε το Α’ τρίμηνο και διαμορφώνοντας τα Δημοσιευμένα Κέρδη EBITDA στα €76 εκατ.

    Δεν ξέρω τις ακριβως θέλει να πει ο ποιητής. Μπορεί κάποιος να μου πει πόσα από τα -335,8 εκ ευρω ζημιά εξαμήνου, είναι από αποτίμηση αποθεμάτων και πόσα λειτουργική ζημιά?
    Εχω βρει μόνο τις συνοπτικές καταστάσεις και δεν βγάζω άκρη με τον τρόπο που η εταιρεία ανακοινώνει τα αποτελέσματά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η άποψη των αναλυτών της OPTIMA για τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου των ΕΛΠΕ

      2Q20 results – Better than expected “adjusted” results and FCF (but still very weak), short-term outlook remains uncertain

      Facts: ELPE reported that 2Q20 “adjusted” group EBITDA fell by 52% YoY to EUR 63m (vs. our estimate of EUR 47m and consensus of EUR 55m), while “adjusted” net income reverted to a loss of EUR 22m (vs our estimate of for a loss of EUR 28m and consensus for a loss of EUR 29m) from “adjusted” profit of EUR 33 m in 2Q19.

      Recording inventory gain of EUR 26m and one-off loss of EUR 13m vs. inventory gain of EUR 59m and one-off loss of EUR 1m in 2Q19, ELPE recorded IFRS EBITDA of EUR 76m, down 59% YoY, and IFRS net income of EUR 5m, down 93% YoY. On a 1H20 basis, “adjusted” EBITDA and “adjusted” net income stood at EUR 191m (-24% YoY) and EUR 21m (-70% YoY) respectively.

      Finally, with inventory loss of EUR 515m and one-off loss of EUR 17m vs. inventory gain of EUR 78m and one-off loss of EUR 7m in 2Q19, IFRS EBITDA in 1H20 was negative by EUR 341m from EUR 323m gain in 1H19, while IFRS net income resulted in a loss of EUR 336m compared to a gain of EUR 121m in 1H19.

      Off the record

      Η εταιρεία είχε μικρή συμμετοχή σε πωλήσεις προς τις αεροπορικές εταιρείες κι αυτό την "έσωσε" απ΄την καταιγίδα στον κλάδο. Μη ικανοποιητική η διαχείρηση στα αποθέματα, μικρότερη απ΄το αναμενόμενο η αύξηση στο χρέους. Τελικά πολύ long επιλογή και οι επενδυτές της πρέπει να ξεχάσουν (κατά 99%) το μέρισμα για την χρήση 2020.

      Διαγραφή
    2. Τα διάβασα. Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω αν τα 515 εκ ζημιές αποθεμάτων είναι μέσα στα 335 εκ ζημιές , δηλαδή εβγαλε κερδη 180 εκ - 515 ζημιες αποθεμάτων = 335 εκ ζημιες ( που φαινεται απίθανο να είναι ετσι) ή
      εβγαλε 515 εκ ζημιες αποθεμάτων τα οποια αφαιρέθηκαν από τα ίδια κεφάλαια και άλλα 335 εκ ζημιες από τις κανονικές δραστηριότητες? Αλλά και πάλι δεν μου βγαίνουν οι πράξεις στα ιδια κεφάλαια με τις επιστροφές κεφαλαίων και το μερισμα.
      Τι διάολο γινεται σε αυτόν τον ισολογισμό? Χάος. Οτι θέλουν βγάζουν και μας παρουσιάζουν "προσαρμοσμένα" στοιχεία για παραπάνω μπέρδεμα.
      Εχετε απαντήσεις στη συγκεκριμένη απορία?

      Διαγραφή
    3. Η άποψη τους για την ΑΛΦΑ

      Facts: Alpha Bank announced a satisfactory set of results, with 2Q20 net profits reaching EUR 97.5m higher than the EUR 54m and EUR 52m expected from consensus and our side respectively, on the back of better trading and unforeseen tax credits. As a result, 1H20 net profits reached EUR reported 86.6m, flat YoY despite the extra provisions for covid-19. Management provided an upbeat outlook for the Galaxy securitisation, effectively lowering its estimate over the negative impact of the transaction.  

      Comment: Please see below the key takeaways from results and the call.

      Galaxy Securitisation: Mgt provided an upbeat update on the project, lowering the negative impact of the securitization and raising the perimeter compared to the previous guidance. Specifically, the total hit to capital is now expected to range from 250 bps to 280bps compared to 300bps in the past while the perimeter was raised to EUR 10.8bn from EUR 7.5-10bn in 1Q. In terms of book value, the negative impact is seen at c. EUR 2bn, or slightly more. All in all, mgt expects to conclude the transaction within 4Q as it has already received non-binding offers, it has received the rating on two portfolios and has submitted the request to the MoF for the guarantees and has already acquired 100% of servicer Cepal.    

      Pro-forma figures for Galaxy & impact:  Pro-forma for Galaxy, the Greek NPE and NPL ratios would drop by 20pps and 16pps respectively, shaping at 24% and 13% respectively (from 44% and 29% reported in 2Q20). This will make Alpha the second best bank in Greece in terms of asset quality ratios.  As said the capital impact is seen at -250 to -280bps while as for the PnL, mgt argued that potential savings from the sale of Cepal will reach EUR 35m (split in 2021-22) while the hit on NII on annual basis will be limitd to a single digit drop all inclusive (ie inclusive of the benefits from the senior and the lower funding costs due to ECB’s TLRO programmes).

      Debt moratoria due to Covid-19: Approved loans under moratoria have increased by EUR 1bn since late May, reaching EUR 4.7bn (EUR 2.7bn in retail and EUR 2.1bn business). These represent just 20% of all performing exposures. Mgt highlighted that demand for new retail moratoria is abating, adding that we should be experiencing some fresh requests from wholesale in the coming quarter for technical reasons (this is due to the way the moratorium is booked). Importantly, mgt stressed that based on its survey, more than 90% customers estimate to be able to normally pay their installments after the end of moratoria and/or would engage with Bank to find solutions to keep their payments current. Covid-19 implementations in Cyprus were flat at EUR 400m and were increased by EUR 100m in Romania to EUR 500m.

      Διαγραφή
    4. 2020 guidance: Mgt upgraded its FY20 guidance, now guiding for a 4% to 5% increase in core PPI (from flat in the past) to EUR 890m and for a reported PPI of over EUR 1.1bn given the strong trading gains of 1H20. In more details: 1) NII is now seen 1% higher YoY (from flatish in the past), 2) fees are seen 4% to 5% lower YoY (from -5% to -7% in the past), 3) recurring opex down 4% YoY (or -7% YoY on a reported basis) which is flat compared to the past and 4) CoR (on net loans) of 240bps all-inclusive or 180bps excluding Covid provisions. This translates to annual provisions of c. EUR 950m to EUR 1bn.

      NPEs & outlook:  Greek NPEs were down by EUR 100m QoQ at EUR 18.3bn with all of the reduction being organic (ie no write-offs). The bank experienced both fewer inflows and outflows. Inflows were supported from moratoria and state support programs while outflows were limited from lower liquidations, collections and curings. For 2H, mgt guided for a continued reduction of retail NPEs (by EUR 100m per quarter) but for flattish trends in wholesale.

      CoR / coverage:  The CoR was reduced to 263bps from 311 in 1Q. Still, the bank booked an extra EUR 114m of Covid-19 provisions (from EUR 120m in 1Q). Therefore, the underlying CoR (ex Covid) would have been 150bps. Importantly, mgt argued that provisions linked with its non-core assets (ie Galaxy) add to EUR 225m for the semester of of total provisions of EUR 568 (or 40%). Effectively, the underlying CoR excluding covid-19 provisions and non-core assets was limited to EUR 157m in 1H or just 80bps!  

      Capital / TBV: Due to the quarterly earnings and the new CRR rules, phased in CETI was up 70bps QoQ, at a sector best 17.2%. Similary, total capital was boosted by 70bps QoQ at 18.3%. TBV was up 1.6% QoQ at EUR 7.8bn, with TBV/share at EUR 5.08. Pro-forma for Galaxy, TBV/share shapes at EUR 3.8/share.  

      PnL trends: The bank reported a EUR 97.5m profit, higher than consensus and our estimate for net profits of EUR 54m and EUR 52m respectively, on the back of better non-core income and negative taxes. Core operating trends were broadly in line with expectations and are characterised resilient, as NII was up 1% YoY, fees were down 5%, reported opex down 7% YoY (or 4% excluding one-offs) while provisions were up by ‘just’ 6% YoY, despite the covid-19 impact.

      All in all a satisfactory set of results, and importantly a more promising outlook. We believe that the market will welcome the improved visibility on the Galaxy transaction and especially the lower than anticipated losses on an increased perimeter. We are in the process of adjusting our estimates for the bank and the sector, but do highlight the very appealing valuation, as Alpha trades just 0.11x its 1Q20 TBV or 0.14x pro-forma for the Galaxy losses. This is a hefty c. 70% discount vs. EU regional peers, a c. 50% discount to Eurobank (both banks post securitisations) and 30% discount to NBG.

      Διαγραφή
    5. @ XRISTOSX

      Περίπου όπως το γράφετε. "Λόγω απώλειας αποθεμάτων 515 εκατ. ευρώ και εφάπαξ απώλεια 17 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους αποθέματος 78 εκατ. ευρώ και εφάπαξ απώλεια 7 εκατ. ευρώ το 2ο1919, το IFRS EBITDA το 1H20 ήταν αρνητικό κατά 341 εκατ. ευρώ από κέρδος 323 εκατ. ευρώ το 1H19, ενώ το IFRS καθαρό εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα απώλεια 336 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με κέρδος 121 εκατομμυρίων ευρώ το 1H19"

      Ποστάρω και μια ανάλυση αποτελεσμάτων ανα κατηγορία


      Refining and trading division: ELPE’s realized blended margin (incl. propylene contribution which is reported under Petchems) in 2Q20 stood at USD 6/bbl from USD 8.2/bbl in 1Q20 and USD 7.5/bbl in 2Q19, far exceeding the marginally positive USD 0.3/bbl benchmark due to crude slate optimization. The refinery utilization remained high across all refineries with an average rate of 102% from 104% in 2Q19. Sales volume was down 11% YoY to 3.6m tons, driven by a 50% drop in aviation and bunkering sales volume, while domestic sales were flat due to strong heating gasoil sales offsetting lower auto-fuel demand. Overall, “clean” EBITDA stood at EUR 40m from EUR 86m in 1Q20 and EUR 69m in 2Q19.

      Marketing: Weaker domestic sales volume by 29% YoY due to the lockdown period and almost zero jet fuel sales, resulted in marginal EBITDA loss of EUR 1m from positive EBITDA of EUR 21m in 2Q19. International marketing was also affected by the Covid-19, with EBITDA declining by 30% YoY at EUR 10m.

      Petrochemicals: Weak demand and reduced PP margins led EBITDA lower by 46% YoY to EUR 16m.

      Power & gas (equity consolidation): The contribution from participations (excluding one-offs) improved to EUR 2m from EUR 4m loss in 2Q19 thanks to healthy performance of Elpedison which reported EBITDA of EUR 11m from negative EBITDA of EUR 4m in 2Q19. DEPA had zero contribution as per the same quarter last year.

      Other P&L items: Depreciation expense was higher by c.7% YoY at EUR 62m, while financial expenses were reduced by 17% YoY at approximately EUR 28m on refinancing.

      FCF & Net debt: FCF in 1H20 was negative by EUR 65m, however it was significantly improved from the negative FCF of EUR 260m in 1Q20 as a result of working capital normalization. Capex in 1H20 shaped at EUR 78m. After paying EUR 76m for dividend and EUR 52.5m for interest expenses, group net debt (excluding leasing liabilities of EUR 198m) stood at EUR 1.75bn from EUR 1.9bn at the end of 1Q20 and EUR 1.54bn at the end of 2019.

      Comment: Overall, group’s operational performance in 2Q20 was slightly better amid unprecedented conditions due to management actions. Nevertheless, the global refining environment remains very challenging and the crucial for third quarter tourism season has not evolved as hoped, implying a tough 3Q20 at least. On a positive note, the company continues to invest for the next day in core business (a major turnaround in Aspropyrgos starts today including EUR 60m upgrades) and in growth areas (RES), while it continues to focus on operational efficiencies (EUR 50m p.a. savings are expected from a 3-year group digitilization program). We will revert with new estimates and valuation.

      Διαγραφή
  19. Καλησπερίζω τους συμμετέχοντες και τον οικοδεσπότη. Οι διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους.

    Όπως είχα εγκαίρως προβλέψει είδαμε την τύπου V ανάκαμψη των αγορών. Δυστυχώς με εξέπληξε αρνητικά η κραυγαλέα υστέρηση του ΧΑΑ. Περίμενα ότι θα πάρει λίγη από τη λάμψη των ξένων, αλλά μάταια. Οπότε αναγνωρίζω την ξεροκεφαλιά μου να μην ασχοληθώ με εξωτερικό και να παραμείνω αποκλειστικά στις τάξεις των επενδυτών του βλαχαδερού ΧΑΑ. Ίσως αναθεωρήσω, αλλά δεν υπάρχει και ο χρόνος.

    Κατά τα άλλα, παραμένω στις θέσεις μου, αναζητώντας επόμενες περιπτώσεις υποτίμησης ή αναπτυξιακής προοπτικής.

    Υ.Γ. Κύριε hippy θα συμφωνήσω με τα γραφόμενά σας για τις εταιρείες Πληροφορικής, όπως και για την εμετική συμπεριφορά της Space στο ταμπλώ. Ωστόσξ θα σας "μαλώσω" ελαφρώς, καθώς δεν αναφέρατε το γκανιάν του κλάδου Performance που τα νούμερα του τα βλέπουν με το κυάλι και αν διαπραγματευόταν στον Nasdaq θα είχε πάει 20€.

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παίρνω την αφορμή από την τσιτάτη φράση ..Αν διαπραγματευόταν στον NASDAQ θα είχε πάει ..... (για φούντο - δικό μου σχόλιο).

    Για να διαπραγματεύεται μια μετοχή στο ΝΑΣΔΑΚ πρέπει να υπάρχει πολυμετοχικότητα, διασπορά, εταιρική διακυβέρνηση και κάθε τρίμηνο λογιστικές εκθέσεις.
    Δεν αναφέρομαι στα δελτία τύπου ή τις απαραίτητες συνεντεύξεις με Ε&Α σε ζωντανό χρόνο. Δεν είναι μόνο οι αριθμοδείκτες η διαφορά ΧΑΑ και ΝΑΣΔΑΚ - υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ δεν μπορούν να διαπραγματευτούν στο ΧΑχΑ τρομάρa τους και κάνουν Δ.Π. για να φύγουν όξω .... θέλουν και Nasdaq?

      Διαγραφή
    2. No money (ξενάκια) no honey (κερδάκια)

      Αυτός νομίζω θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συζήτησης μεταξύ του α΄αντιπροέδρου του ΣΕΔ κυρίου Βαγγέλη Ντακουνάκη και του εξαιρετικού δημοσιογράφου-αναλυτή κυρίου Στέφανου Κοτζαμάνη. Επειδή κάποιοι συνάδελφοι έχουν ΕΥΠΙΚ (κι εγώ έχω μικρή θέση) να επισημάνω την άποψη του κυρίου Κοτζαμάνη ότι τα περσινά κέρδη των 22,4 εκ. ευρώ προ φόρων είναι αδύνατον να επαναληφθούν την 2ετία 2020-2021 καθώς θα λείψει η σημαντική επενδυτική κερδοφορία του 2019 (μεγάλη αύξηση κερδών από ομόλογα και ακίνητα)

      http://neoforum.gr/viewtopic.php?f=6&t=11928&sid=0483f3364d28536e040feea4da715c05

      Διαγραφή
    3. Όπως έλεγε κ ένας παλιός αντίκρυστης όταν δούλευα προ 20ετιας κ βάλε στα box νεανίας κ φερέλπις...

      Ότι βγάλαμε στα ξένα, στο μ@νι κ στην ταβέρνα... Χαχχαα

      Διαγραφή
    4. Αν είναι έτσι κύριοι να παρατήσουμε την μελέτη των αριθμοδεικτών και να ασχολούμεθα με φούμαρα. Για να υπάρχουν τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον. Τέτοια η στάνη λοιπόν, τέτοιο το τυρί. Και πολύ της πέφτει της στάνης θα έλεγα. Εγώ γνωρίζω αυτό που βλέπω και προσπαθώ να εκτιμώ τις μελλοντικές εξελίξεις ορθά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Performance Technologies, από όταν είχα κάνει την αναφορά νομίζω ότι κινούμαστε γύρω από το 100% απόδοσης. Και λίγο είναι θα έλεγα, αλλά σε τέτοιο περιβάλλον δεν είμαι σίγουρος για τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχουμε. Σχετικά με την, κατά τα άλλα καλή εταιρεία, Ευρωπαϊκή Πίστη, τα είχα επίσης επισημάνει.

       

      Καλή σας ημέρα.

      Διαγραφή
  21. onlinebachelor99 πριν 13 ώρες
    3 ψήφοι
    Ποιο ευκολο ειναι να βγει ο Καρανικας πρωθυπουργος παρα να ξαναδει το 0.15 καποτε η μετοχη...Ο μορφονιος με το turn around story! εχωσε απο 0.2 και πανω πολυ κοσμο( αλλα luckin coffee) μεσα και τωρα κανει την παπια..


    onlineGeodim22 πριν 12 ώρες
    1 ψήφος
    το πιστευε πολύ το φριγο ο μορφονιος αλλα τωρα βαραει μονο ξενα..
    οταν εφευγε το ντιστρες φαντ κ ξεφορτωνε καραβιες στα 0,26 τοτε καποιοι νομιζαν οτι εβλεπαν ευκαιριες.

    K Τάκη αν κ πλέον δεν πολυασχολουμαστε με το Ελλαδισταν, προσωπικά πλέον δεν το παρακολουθω σχεδον καθόλου παρά μόνο από ενημερώσεις που μου δίνουν οι συνεργαζόμενοι χρηματιστες για τα εγχώρια χρηματιστηριακά δρώμενα,
    πήρε τυχαία το μάτι μου κάποια σχολια στα forum των καπιταλοκαφενοβιων...σχετικά με την επιλογή η οποία λόγω συγκυρίας κ εξελίξεων δεν μας βγήκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ανδρέα στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο κάτι τέτοιοι τύποι, σαν το άξεστο και άσχετο ψευτοπροφήτη Αυνανία. Το τέλμα θα είναι ατελείωτο ... με κάποια χρονικά διαστηματα που θα αποτελουν μικροεξαιρεσεις.
      Ο καψερός, ως ζουλιάρης, φθονερος και τσάμπα μάγκας που είναι δεν μπορεί να το αντιληφθεί.
      Απο Ελλάδα, τα ζωα μου τα αργά, 2 με 3 επιλογές το πολύυυυ και τέρμα ... και πολλες ειναι.

      Στο τέλος του χρόνου θα κάνουμε αποτιμηση των 4 αρχικών επιλογών + 7 κατοπιν και θα δει ο ψευδοπροφήτης ότι το αποτελεσμα θα ειναι θετικό.
      Ελεγα να το κάνω αυτό τώρα και να κλείσω το φανταστικό χαρτοφυλάκιο των 11 ... αλλά σκέφτηκα ας το κανω τέλος του 2020, όπως παραδοσιακα το κάνουμε καθε χρονο.

      Διαγραφή
    2. Το λάθος που έκανε ο Μορφονιος τοτε ήταν που εβγαλε επιλογες 2020, καθώς πολλοι αναγνώστες το ζητουσαν πιεστικά, ενώ εκείνος δεν έβλεπε προκοπη το 2020 για Ελλάδα.
      Αλλά δεν πειράζει ακόμη και έτσι οι 4+7 κάτι μου λέει ότι θα έχουν θετικό προσημο τέλη 2020.

      Διαγραφή
  22. Από τη στιγμή που ο Κύριος Μορφωνιός δημοσίευσε υπεραναλυτική κατάσταση θεμελιωδών της εταιρείας ο κάθε συμμετέχων παίχτης, πληροφορημένος πια, παίρνει τα ρίσκα του. Όποιος εκ των υστέρων μετατοπίζει τις προσωπικές του ευθύνες δείχνει απλά πόσο ασήμαντος είναι.

    Ωστόσο η χρονιά του κορωνοιού (και οι δυο τρεις επόμενες) δεν έχουν καμιά σχέση με το 2018. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι 3/5 εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που έδειχναν ελπιδοφόρες θα αποδειχθούν φωτοβολίδες (και κάποιες θα κλείσουν). Θεωρώ ότι η ΦΡΙΓΟ (λόγω Δαυίδ και ομολογιακού δανείου) δεν θα κλείσει, οι ομολογιούχοι όμως δύσκολο να γλυτώσουν το πέρασμα απ΄το "κουρείο"

    https://www.bourse.lu/security/XS2114234714/302841

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημερα!

    ΔΕΗ
    Ελληνικη χρηματιστηριακη εταιρεια περιμενει ebitda 2 τριμηνου 2020 σε λειτουργικη κ επαναλαμβανομενη βαση κοντα στα 270 εκ ευρω.

    Αν αυτη η εκτιμηση επαληθευτει, τοτε ο στοχος για ετησια ebitda κοντα στα 700 εκ ευρω ειναι μαλλον πολυ συντηρητικος.

    Ανακοινωση αποτελεσματων 03/09/2020 μετα τη ληξη της συνεδριασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΗ-Το απόλυτο turnaround story

      Εβδομάδες τώρα βλέπουμε μια αγορά νεκρή και μια ΔΕΗ που ήταν πάντα ευαίσθητη-πτωτικά-ως προς το κλίμα  να αντιστέκεται και να βρίσκεται κοντά στα ψηλά της κάνοντας ταυτόχρονα σημαντικούς όγκους. Ακριβώς το αντίθετο απ΄ότι συνήθιζε της εποχή των συριζας (φτου φτου σκόρδα). Τυχαίο?

      Αφήνουμε την κερδοφορία στην άκρη και υποθέτουμε ότι απλώς δεν θα γράψει φέτος και του χρόνου ζημιές. Έχουμε λοιπόν μια εταιρεία με 

      -Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων που αναλογούν στους μετόχους της εταιρείας 3 δις  

      -Πωλήσεις περί τα 5 δις

      - Θετικές συνολικά ταμειακές ροές (μικρές προς το παρόν περίπου 40 εκ) από ταμειακές ροές από λειτουργικέςδραστηριότητες όμως 623 εκ που άνετα πληρώνουν τόκους κι επενδύσεις

      -Αποτίμηση στο ταμπλό σκάρτα 910 εκ (BV 0,30)

      Προσωπικά θεωρώ πως αξίζει τόσο σαν επένδυση αλλά και σαν trade.Πιθανολογώ (όπως κι εσείς) θα περάσει άνετα τα 700 εκ. EBITDA (ετησιοποιημένα) και ίσως αυτό (τα καλά αποτελέσματα) προεξοφλούνται τις τελευταίες μέρες στο ταμπλό.


      ΥΓ (προς φίλους στο μπλογκ) Έχω θέση άρα και λόγο-άθελα μου-να προμοτάρω τη μετοχή

      Διαγραφή
    2. αγαπητε hippy

      υπομονη να δουμε τα αποτελεσματα!
      αν δειξει τα νουμερα αυτα, τοτε σε ετησια βαση ισως πλησιασει ακομα κ το 1 δις ευρω ebitda σε λειτουργικη κ επαναλαμβανομενη βαση..

      Διαγραφή
  25. Κύριε hippy θα μπορούσατε να σχολιάσετε τα αποτελέσματα - Α εξαμήνου 2020 - της Paperpack;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Long (αν και διαμαντάκι) δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με την εταιρεία και δεν την γνωρίζω. Για την ακρίβεια ποτέ δεν υπήρξα οπαδός της μικρής κεφαλαιοποίησης, πάει σχεδόν χρόνος που έχω αποεπενδυθεί πλήρως, το ίδιο μάλιστα συνέστησα δυο φορές με σχόλιο στο μπλογκ. Ο βασικότερος λόγος αδιαφορίας μου ήταν και είναι η ασήμαντη εμπορευσιμότητα η οποία πιστεύω πως θα συνεχιστεί ακόμα κι αν ο ΓΔ ανέβει 25% (τα είπαμε και χθες, μηδενικό ενδιαφέρον απ΄τους φραγκάτους ξένους).

      "hippy6 Οκτωβρίου 2019 - 11:56 π.μ.

      Ο κ. Τάκης προχθές μας θύμισε πως είχαμε γενέθλια απ΄την κατάρρευση της Λαυρεωτικής εν μια νυκτί, όπως και τα -8% καθημερινά κλειδώματα της Θεσσαλικής μετά απο ΑΜΚ αφου προηγομένως την ειχαν πάει στα ύψη για να πετύχει η ΑΜΚ. Νομίζετε ότι ήσαν απλά ηλίθιοι όσοι είχαν επενδύσει σε δαύτη? Όχι βέβαια, απλά ημιμαθείς και εύπιστοι. Οι σομόν εφημερίδες της εποχής (αντίστοιχοι μ/μ) έγραφαν συνεχώς για την μεγάλη ακίνητη περιουσία (εργοστάσιο, αποθήκες, οικόπεδα) της Θεσσαλικής στην περιοχή "Οινόπνευμα" στο Βόλο. Σας θυμίζει κάτι αυτό? (ΚΛΜ? ΜΟΥΖΚ? ΝΑΥΠ? ΕΚΤΕΡ? ΙΝΚΑΤ κλπ κλπ)...μία-δυο θα βγουν οι άλλες θα εγκλωβίσουν...όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Προσωπικά θεωρώ την περίοδο ιδανινή για να καθαρίσουν οι παλιοί την αποθήκη τους.

      Ποστάρω μια ιστορία που διηγήθηκε ο πρωταγωνιστής σε μια ταινία ("παιχνίδια μνήμης")

      Δυο κυνηγοί βρίσκονται στο δάσος όταν ξαφνικά ακούνε ένα βρυχηθμό...γυρίζουν και βλέπουν σε απόσταση 250 μέτρων μια αρκούδα...ο πρώτος γονατίζει, σταυρώνει τα χέρια και προσεύχεται...ο άλλος γονατίζει κι αρχίζει να δένει καλά τα κορδόνια στα παπούτσια του.
      -Μα καλά, του λέει ο πρώτος, πιστεύεις θα τρέξεις πιο γρήγορα απ΄την αρκούδα?
      -Όχι, του απαντάει ο άλλος, θέλω να τρέξω πιο γρήγορα από εσένα.

      Νομίζω θα μπορούσε να δείχνει ανάγλυφα και το σκηνικό των αγορών. Ως προς τα μικρά της αδρεναλίνης δένουμε καλά τα κορδόνια μας."

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση κύριε hippy. Πάντα αναλυτικός και εύστοχος. Συνήθως όταν ακούω για περιουσία μιας επιχείρησης σκέφτομαι πως το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα. Αρκετές φορές, πολλοί που έχουν περιουσία είναι 'ικανοί' να την εξαφανίσουν στο πι και φι και άλλοι χωρίς αξιόλογη περιουσία αλλά με ικανότητα να παράγουν εισόδημα έχουν καλύτερες προοπτικές και εξέλιξη. Κοινός παράγοντας νομίζω πως είναι η καλή οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός, τόσο για τα νομικά όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

      Διαγραφή
  26. Καλησπέρα, πριν λιγες μέρες σας ανακάλυψα και οφείλω να πω ότι έχω διαβάσει πολλά ενδιαφέροντα. Για Ευρωσυμβουλους διαβάζω ότι θα είναι turnaround λόγο του ότι επιστρέφουν σε κερδοφορία...εχει κανείς γνώμη ή περισσότερες πληροφορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όσο για ΤΕΝΕΡΓ το γνωρίζω ότι έχετε φύγει και ότι ειστε in love με την μπέμπα στο ΧΑΚ. Απλά ηθελα να σας αποδώσω τα εύσημα για μια ακόμη φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πως βλεπετε τη δημιουργια των bad bank;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Στην Αλφα καλά πάμε στη παρούσα φάση και γενικότερα στον ταλαίπωρο δείκτη των τραπεζών μας.
    Ίσως αναβαθμίσω/ανεβάσω τον στόχο πώλησης που είχα βάλει στο 0.6.
    Θα δώ είτε Παρασκεύη είτε τη Δευτέρα που μας έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Briq properties. Καθαρή θέση 2,33 ευρώ διαπραγματεύεται με έκπτωση 30% (ο γράφων έχει θέση σε μετοχές της εταιρίας). Μερισματική απόδοση 3,37%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιλογή άλλης εποχής, μακράς πνοής πλέον. Κι εγώ διατηρώ καλούτσικη θέση από παλιά και περιμένω το σύνδρομο της πρωτοχρονιάς μήπως κινηθεί κάπως αλλιώς βλέπω να πηγαίνει τραίνο στα παρόντα επίπεδα μέχρι το καλοκαιρινό μέρισμα που πιθανολογώ θα την ξυπνήσει μαζί με τις άλλες του κλάδου της. Σε ενδεχόμενη βοήθεια-κίνηση του καλού Θεόδωρου που θα την έφερνε 15 σεντς ψηλότερα (break even για μένα) έχω κατά νου να δώσω τη μισή θέση.

      Διαγραφή
    2. Τίμια μετοχή.Καλό σημείο εισόδου πιστεύω το 1,60€.Για πιο κάτω δεν είναι.Τώρα για να πάμε στο 2€ πιστεύω ότι θα αργήσουμε.Ο κλάδος δεν την ευνοεί.

      Διαγραφή
  31. Έχει κανείς άποψη για ιντεαλ, ολυμπιακη, σεντρικ,από νιους μακριά θα βάλει ζημιές από τον Θεοδόση





    9μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπερα κ απο μενα μετα απο πολυ καιρο..Θεωρω πως επιβαλλοταν μια αναδιαρθωση χαρτοφυλακιου καθως αλλαξαν αρδην τα δεδομενα με τον ιο...Θεωρω πως εχω θωρακισει το χαρτοφυλακιου μου με τις εξης πλεον επιλογες : ΦΡΟΥ,ΤΣΙΒ,ΚΕΤΣ,ΜΠΛΕ,ΑΜΑΘ σε ΧΑΚ κ ΜΕΒΑ,ΚΕΠΕΝ,ΝΑΚΑΣ,ΠΛΑΘ,ΜΕΝΤΙ,ΜΟΥΖΚ,ΜΥΤΙΛ,ΡΕΒΟΙΛ,ΒΙΟΣΚ κ ΚΟΡΔΕ - ΙΝΤΚΑ που τις θεωρω must για εστω λιγα κομματια σε αυτα τα επιπεδα τιμων παρ οτι πληττονται σημαντικα...Θεωρω πως 1 κ 0,3 αντιστοιχα το λιγοτερο θα ξαναδουν..Επισης σημαντικο να υπαρχει μια ικανη ρευστοτητα για ενισχυση σε πτωτικες συνεδριασεις κ αντιστοιχα ξελαφρωμα οταν οι μετοχες μας φτανουν σε ικανοποιητικες τιμες...μεχρι να ξεκαθαρισουν κ τα πραματα με τον ιο..Στο Αμερικα μπηκα κ εγω στον πειρασμο κ πηρα μερικα pbf στα 8,8 ελπιζοντας σε ανακαμψη στο μελλον..Η μετοχη "πληρωνε" 0,3 καθε 3μηνο πριν την πανδημια.Βλεπω επισης pbg logistics ( δεν ξερω αν σχετιζεται..) πολυ δυνατα μερισματα με αποδοση ανω του 10%.Αυτα απο μενα παρακολουθω εδω τις συζητησεις συχνα κ ευχομαι καλη συνεχεια σε ολα τα μελη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σύντεκνοι εκτισα μια θεσούλα μερικών δεκάδων χιλιάδων τεμαχίων στην ΦΡΙΓΟ αυτές τις ημέρες σε τιμές κάτω από 10 λεπτακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί? Έχετε πληροφορία ότι έγιναν ελκυστικότερα τα θεμελιώδη της εταιρείας τους καλοκαιρινούς μήνες?

      Έχω μια μικρή σχετικά θέση (35Κ) στα 15 λεπτά (μόνη εταιρεία στην μικρή κεφ/ση). Απ΄τη μια με τρώει να την μπουμπουνίσω, απ΄την άλλη ακριβώς επειδή σαν θέση είναι ασήμαντη σκέφτομαι τη ρήση του δάσκαλου "πουλώντας σήμερα φθηνά δεν παίρνεις συχώρεση για το γεγονός ότι δεν πούλησες χθες ακριβότερα". Ωστόσο μουαγέν (δηλαδή ξανακάνω το ίδιο λάθος, ήττωμαι απ΄τον εγωιστή εαυτό μου) ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Λέω εγώ τώρα : τα θεμελιώδη μπορεί όχι, η τιμή όμως ναι.

      Διαγραφή
    3. Εδα τζογαρω σύντεκνε. Μπορεί να την πάνε και στα προηγούμενα χαμηλα. Μαύρο κόκκινο.

      Διαγραφή
    4. Έσκασε και η δουλίτσα των 27 εκατομμυρίων στον ΔΡΟΜΕΑ αλλά δεν επήρα πράμα τελικά. Έπαιζαν με τις τάπες.

      Διαγραφή
    5. ΦΡΙΓΟ δεν άντεξα και τα μπουμπούνισα στο κοντά στο 14 αγορασμένα στο 21 και τράβηξα κατα το Καλπινεικο με μέσο όρο κτήσης το 0.84 και ορίζοντα 3ετιας και βαλε...

      Διαγραφή
    6. Iδού πεδίο δόξης λαμπρό για τη ΦΡΙΓΟ...


      Covid-19 Vaccine Race Turns Deep Freezers Into a Hot Commodity -- Update
      2020-09-04 11:45:02.106 GMT

      By Jared S. Hopkins

      (Dow Jones) -- The race to distribute Covid-19 vaccines to hundreds of
      millions of Americans could come down to one question: Do we have enough
      freezers?

      Some of the shots now in late stages of testing must be stored at temperatures
      potentially as cold as minus 80 degrees Celsius, or minus 112 Fahrenheit,
      similar to conditions for transporting ice cream and steaks to supermarkets
      and eventually to people's doorsteps.

      Hospitals, pharmacies and physicians' offices are expected to be vaccination
      sites, but they have few such specialized freezers. That is prompting a mad
      dash by logistics, public-health and drug-industry officials to cobble
      together a cold-storage supply chain that can deliver vaccines around the
      country without letting them become warm and ineffective.

      To address concerns about equipment and storage capacity, hospitals are
      considering plans to buy special freezers. Logistics companies and other
      nontraditional health-care competitors are building facilities to house
      hundreds of mobile cold-storage units, known as freezer farms.

      At least one drugmaker has created its own specialized container to keep
      vaccines cold for at least 10 days uninterrupted. Meanwhile, vaccine makers
      are studying whether their shots could be shipped at warmer temperatures to
      potential vaccination sites.

      Vaccines are similar to dairy or meat products in that their chemical
      structures are maintained when they are kept within certain temperature
      ranges. Drug companies have lots of data on optimal temperatures for vaccines
      such as chickenpox and shingles. But given the breakneck pace of Covid-19
      vaccine development, researchers lack the information about storage
      requirements that they would normally learn after clinical trials are
      completed.

      A Covid-19 vaccine stored at ultracold temperatures would stress the supply
      chain because of the demands required for transportation and storage, said
      Chaun Powell, who leads disaster preparedness and response at Premier Inc., a
      major group-purchaser for U.S. hospitals, physician clinics and other places.

      "When you think about getting this out to 300 million American adults, every
      logistical efficiency you can garner is going to help us with that, " he said.
      "It's really about trying to figure out, how are we going to get it to those
      people...within an hour of their home?"

      Vaccines are viewed by health and industry officials as key to stopping the
      spread of the new coronavirus that causes Covid-19. The most advanced are
      undergoing testing with clinical trials involving 30,000 people or more, and
      the U.S. government has begun planning for these vaccines' potential
      distribution as soon as later this year.

      Two leading Covid-19 vaccine candidates, from Pfizer Inc. and partner BioNTech
      SE, and from Moderna Inc., rely on a new gene-based technology called mRNA
      that requires the shots be stored at subzero temperatures. Both vaccines have
      been stored at ultracold temperatures, around minus 70 or minus 80 degrees
      Celsius.

      Medications such as cell-based therapies also are shipped at ultracold
      temperatures, often using liquid nitrogen or dry ice. But doing so can be
      costly. And never have so many vaccines been shepherded so quickly.

      Διαγραφή
  34. Αγαπητοί φίλοι έχετε κάποιο σχόλιο για τα αποτελεσματα της ΤΕΝΕΡΓΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αποτελέσματα λίγο πολύ αναμενόμενα.Συνεχίζει να γιγαντώνεται.Στην τιμή πέριξ των 12€ δεν την λες και επενδυτική ευκαιρία.Το τραίνο προ πενταμήνου είχε κάνει στάση στα 6€.Όσοι προλάβαν και μπήκαν θα πρέπει να αισθάνονται πραγματικά τυχεροί.

      Διαγραφή
    2. Όσοι την κατέχουν τι τους συνίσταται?

      Διαγραφή
    3. Κύριε Μεθόδιε πιθανολογώ πως έχετε θέση στην εταιρεία και "ψάχνεστε" εάν πρέπει να ρευστοποιήσετε ή όχι. Τα μελλούμενα βέβαια μόνο ο μεγαλοδύναμος τα γνωρίζει. Όπως ανέφερε ο κύριος kirkonet δεν την λες και επενδυτική ευκαιρία αλλά σταθερά συνεχίζει να γιγαντώνεται. Κάπου θα επενδύσει τα 215 εκατ. δολάρια από την πώληση του αιολικού πάρκου "Mountain Air” έτσι δεν είναι? Αλλά και τα 68,5 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη ΑΜΚ στα € 11.

      Προσωπικά θεωρώ το πρόσφατο χαμηλό των € 11,20 μετά την επιτυχία της ΑΜΚ σημαντική βάση. Δεν πιστεύω ότι θα χαθεί. Η μετοχή είναι μια απ΄τις 5 σημαντικότερες θέσεις του χαρτοφυλακίου μου (12%) και δεν σκοπεύω να πουλήσω καθώς δεν βλέπω κάτι πιο αξιόλογο στο ΧΑΑ για να επενδύσω τα χρήματα (ίσως ΟΤΕ αλλά ούτε κι αυτός προσφέρεται σε τιμή "ευκαιρίας")

      Διαγραφή
    4. Κυριε Hippy, κουβέντα να γίνεται :)
      Έχω όντως θέση στην εταιρια (από τα 6 ευρώ) ωστόσο δεν ψάχνομαι να ρευστοποιήσω. Επιπλέον, συμφωνώ με τα λεγόμενα σας. Απουσία άλλων σοβαρών επιλογών, και με την βασική υπόθεση ότι το ΧΑΑ μόνο πάνω μπορεί να πάει μεσοπρόθεσμα (αν και εφόσον ο γείτονας δεν απασφαλίσει τελείως), νομίζω πως ακόμα κ τιμή με 2 μπροστά θα δούμε σχετικά σύντομα.

      Διαγραφή
    5. Τιμή με το 2 μπροστά στην ΤΕΝΕΡΓ σε πολύυυυ βάθος χρόνου και με ιδανικές προϋποθέσεις..
      Πιο εύκολα να διπλωσε ο Βαγγελας...Ο γράφων έχει και τα δύο ΤΕΝΕΡΓ από τα 5(ας είναι καλά ο κ Τάκης)και Βαγκο από τα 7 ..

      Διαγραφή
    6. Εγώ προσωπικά θα ρευστοποιούσα γιατι βλέπω ευκαιρίες κυρίως σε ΟΠΑΠ,ΜΥΤΙΛ,ΑΔΜΗΕ

      Διαγραφή
    7. Προσωπικά είναι η καλύτερη επιλογή που έκανα στο ΧΑΑ. Πέρυσι όταν είχε κολήσει στα 7 ρευστοποίησα το 15% της θέσης και αύξησα ΜΥΤΙΛ, το οπόιο δε μου βγήκε αφού είχα μπει στα 10 περίπου αν θυμάμαι καλά... Φέτος πούλησα ένα επιπλέον 10% στα 11,4 και μπήκα ΕΥΔΑΠ στα 6,4. Οπότε κρατάω το 75% της θέσης. Σε καλές τιμές για αγορά τώρα βλέπω ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ και με κάποιο επιπλέον ρίσκο ΑΡΑΙΓ, ΟΤΟΕΛ αλλά δεν έχω σκοπό να πουλήσω άλλα αφού ήδη έχω θέσεις και στις υπόλοιπες που θεωρώ ελκυστικές.

      Η ΤΕΝΕΡΓ δείχνει να κινείται πολύ φιλόδοξα προσθέτοντας επιπλέον MW. Η κίνηση της μετοχής τροφοδοτείται και από την τάση της εποχής για στροφή από τα ορυκτά σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας green deal κλιματική αλλαγή κτλ. Όσο προσθέτονται MW θα προσθέτονται λογικά και ευρώ στην τιμή της μετοχής.

      Έχω βέβαια και κάποια ερωτηματικά καθώς υπάρχουν και πολλές αντιρήσεις για τα αιολικά από οικολογικές οργανώσεις τοπικές κοινωνίες και τι θα γίνει με τη συνεχή αύξηση των ΑΠΕ λογικά θα πιεστούν οι τιμές? Τι θα γίνει με τα αιολικά της ΤΕΝΕΡΓ όταν θα λήξει η περίοδος λειτουργίας των ανεμογεννητριών που είναι περί τα 20-25 χρόνια? Θα αντικατασταθούν με τους ίδιους ή χειρότερους όρους ή θα αφεθούν να σκουριάσουν. Αν έχει κάποιος άποψη επί αυτών ας την παραθέσει.

      Διαγραφή
  35. Κάθε μέρα κ χειρότερο γιατρέ μου το συγκεκριμένο... Την πατήσαμε εκεί.

    Έχω κ μεγάλη θέση καθώς το είχα πιστέψει με τόση ανάλυση που είχαμε ρίξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Έχω ρωτήσει κ τον κ Τάκη αν παραμενει στη θεση του αλλά δεν μου έχει απαντήσει.

    Το κακό είναι ότι από αρχές του χρόνου μου είχαν επισημάνει πρώην μεγαλοστελεχη της εταιρίας ότι το πράγμα δεν τραβάει με την παρούσα διοίκηση αλλά δεν άκουγα.. μετά ήρθε κ ο covid κ έδεσε το γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μια μια οι τράπεζες, παάρνουν το δράμο για τα αποδυτήρια... Κόκκινη κάρτα απο τον Eurostoxx για Societe Generale και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    BBVA, Societe Generale Move out of Europe's Leading Blue-Chip Index
    2020-09-02 10:21:30.996 GMT

    By Giulia Petroni

    (Dow Jones) -- European banks Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA and Societe
    Generale SA will lose their spots on the blue-chip index EURO STOXX 50 this
    month, according to global index provider Stoxx Ltd.

    The change will be effective at opening on Sept. 21, when telecommunication
    company Orange, along with Telefonica SA and Fresenius SE & Co. KGaA will also
    be removed from the index.

    Replacing them will be internet investor Prosus NV and spirit maker Pernod
    Ricard SA, along with payment company Adyen NV, real-estate company Vonovia SE
    and engineering-and-service company Kone Oyj.

    The EURO STOXX 50 is composed of fifty listed companies in the Eurozone and is
    considered the most important performance indicator of the European stock
    market.

    Stoxx Ltd. reviews the composition of its indeces deciding which companies
    meet the requirements to be part of them based on their free-float market
    capitalization.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Βρισε βρισε τον πρόεδρο τον brother τους ελδεαρχες και ότι άλλο κατεβάζει η κόντρα μερικών, αλλά ο δρομέας τσιμπάει τα έργα έστω και με χαμηλα περιθώρια. Η εταιρεία δεν κινδυνεύει, πράγμα που δεν μπορώ να πω για τις μισές εισηγμένες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νσι μπρε σύντεκνε. Μόνο που πάντα τα νέα τα βγάζει μετά από μεγάλη πτώση της μετοχής. Δεν προεξοφλεί η συγκεκριμένη. Για αύριο εγώ βλέπω ευκαιρία για κάποιους να βγουν μάλλον. Έτσι παίζει συνήθως.

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε τι σου έγραφα?? Για ρίξε ένα βλέφαρο στην σημερινή ανακοίνωση αγοραπωλησιων μπρε.

      Διαγραφή
  39. Καλημέρα σε όλες, όλους.

    Σήμερα θα γίνει γνωστός ο ένας από τους δύο αγνώστους για την πορεία του Χ.Α. Το ΑΕΠ του β’ τριμήνου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πτώση 14%-16% σε σχέση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2019, δείχνει να έχει προεξοφληθεί. Αν έχουμε ύφεση 16% τότε μάλλον πάμε για -8% σε ετήσια βάση, πρόβλεψη που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε στην Ε.Ε.

    Στις 4/12/2020 θα έχουμε τα επόμενα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο 2020. Δυστυχώς η μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ από τον τουρισμό δεν βοηθά ώστε να έχουμε ανάκαμψη τύπου V και την σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες (και χρηματιστήρια). Αν και πιστεύω ότι το καλοκαίρι του 2021 θα αφήνουμε πίσω μας τον κορονοϊό, ο φόβος για ταξίδια θα παραμένει, και ενώ θα πάμε καλύτερα από το 2020 μάλλον θα υποαποδώσουμε αρκετά σε σύγκριση με το 2019.

    Ο δεύτερος άγνωστος, είναι ο Ερντογάν. Όσο τα τουρκικά πλοία κόβουν βόλτες στην περιοχή μας, δεν υπάρχει περίπτωση σοβαρός ξένος επενδυτής να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα ή να αγοράσει μετοχές στο Ελληνικό
    χρηματιστήριο. Αν τώρα, τέλος του μήνα, αποφασίσει να φύγει, ή γιατί θα συμφωνήσει για διαπραγμάτευση ή γιατί θα έχει πάρει από το παζάρι που θα κάνει, άλλα, οικονομικά ανταλλάγματα ΚΑΙ ΔΕΝ συμπέσουμε σε κάποια καλή διόρθωση των ξένων, τότε πιστεύω ότι θα υπεραποδώσουμε έναντι των ξένων.

    Φοβάμαι όμως ότι είναι πολύ πιθανό να μην συμβεί το καλό, ανωτέρω, σενάριο και να πάμε σε κάποιο «θερμό» επεισόδιο ή μίνι σύρραξη, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να έχει «απασφαλίσει» και εμφανίζεται φανερά
    εκνευρισμένος. Το παρελθόν δείχνει ότι πάντα η Τουρκία κινείται με σχέδιο. Αυτό μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν τους βγαίνει, καθώς επιθυμούν διακαώς να είναι αυτοί που θα δεχθούν πρώτοι το πλήγμα ώστε να έχουν το όποιο δίκιο με το μέρος τους. Νομίζω ότι καλά κάνει η κυβέρνηση και δεν τσιμπάει, γεγονός που μάλλον δεν θα
    γίνει αν οι Τούρκοι πάνε για έρευνες νοτίως της Κρήτης. Από την άλλη αυτές οι κορώνες του Ερντογάν στο
    εσωτερικό της Τουρκίας, μπορεί να κρύβουν μια στρατηγική εξόδου από την κρίση.

    Ίδωμεν.

    Τελειώνοντας, για ενδεχόμενο σημαντικής διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) καθώς βλέπει «ενδεχόμενη αποσύνδεση» των αγορών από την οικονομία, που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

    Το δια ταύτα: Πέραν της τεχνικής, της θεμελιώδους ή της ποσοτικής αναλύσεως, απαιτούνται και γνώσεις γεωπολιτικής, διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής, ώστε να γίνει μια ορθή πρόβλεψη για την πορεία του Χ.Α.

    Καλή συνέχεια σε όλους εύχομαι…

    PS: Μην ξεχάσω, μετά τη λήξη έχουμε αποτελέσματα ΔΕΗ. Η OPTIMA προβλέπει EBITDA +49%, προσαρμοσμένο EBITDA +258%, πτώση τζίρου 11,6% και καθαρά κέρδη 33 εκ. από ζημιά 56 εκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε το έχω γράψει απο την πρώτη στιγμή. ΤΙΠΟΤΑ δεν θα κάνει ο Τούρκος. Ξέρει πολύ καλά τι του γίνεται. Η ήττα που θα υποστεί αν το επιχειρήσει θα είναι συντριπτική και απο πλευράς πολεμικής αλλα κυρίως απο οικονομικής.

      Διαγραφή
  40. Γιατρε μου εδα συμφωνουμε απολυτα από την αρχη για το χανουμακι....Δεν τον παίρνει και το ξερει με τα μέτωπα που εχει ανοίξει...Σανο μοιράζει στο ερμο το ποπολο του..




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Η Άλφα μια χαρά.
    Υπολογίζω ότι τελικά Δεύτερα με Τρίτη θα βρίσκεται στη ζώνη 0.60 με 0.65 όπου ελπίζω να σας τα ξεφορτωθώ. Μετά μπλουμ.Δύσκολο άνω του 0.65!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κύριε Τάκη καλημέρα! Λίγο κουρασμένα τα βλέπω τα παληκάρια του club.Ριξε καμία ενεσουλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κύριε Τάκη και nikdan,

    Πώς βλέπετε τη ΔΕΗ; Σε βάθος 2-5 ετών, υποθέτοντας ότι θα υλοποιήσει σε καλό βαθμό όσα τάζει, ποια πιστεύετε ότι είναι δυνητικά μια δίκαιη τιμή;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κύριε Τάκη ή όποιος άλλος κατέχει καλά το θέμα, γράψτε σας παρακαλώ δυο λόγια για το σπάσιμο των τραπεζών σε δύο εταιρείες με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας. Τι ακριβώς θα γίνει... Επίσης, κύριε Τάκη, συνεχίζετε να είστε για πρώτη φορά αισιόδοξος για τις τράπεζες μετά από τόσα χρόνια; Για το ΧΑ θα έλεγα ότι μου θυμίζει το καλοκαίρι του 2016 και του 2012 που είχε στεγνώσει και τότε ο τζίρος. Οι μηχανές αρχίζουν να ζεσταίνονται... μην ξεχνάμε ότι το ένα τρίτο περίπου των εταιρειών έχει πολύ καλή συμπεριφορά αυτούς τους δύσκολους μήνες. Αν κάποιος κατέχει καλές εταιρείες με καλά θεμελιώδη και γερούς ισολογισμούς, απλά περιμένει να έρθει η ώρα τους ή να συνεχίσουν να ανεβαίνουν π.χ. ΔΕΗ, Τενέργ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχουμε απαντήσει παλαιότερα. Όταν οι συριζαίοι τον ΔΕΚ/2015 προέβησαν σε αναγκαστικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών (αφού πρώτα η καταστροφική τους διακυβέρνηση τις πτώχευσε) υποχρεώθηκαν από την ΕΚΤ να συμπεριληφθεί στους όρους των ΑΜΚ ότι εάν και όποτε κάποια εξ αυτών μελλοντικά γράψει σε κάποια χρήση ζημιές θα τις ισοσταθμίσουν με αντίστοιχη ΑΜΚ καλυμμένη από το κράτος. Δηλαδή έμμεση κρατικοποίηση της τράπεζας που όμως δεν την επιθυμεί κανένας. Λόγω αυτού οι ισολογισμοί έκτοτε μαγειρεύονται ώστε οι συστημικές-ακόμα και η τενεκεδοπειραιώς-να βγάζουν οριακά κέρδη.

      Με αυτόν τον τρόπο όμως δεν μπορούσαν να εξυγιάνουν τον ισολογισμό  μεταφέροντας  τις ζημιές απ΄τις μαζικές πωλήσεις των πακετοποιημένων  δανείων στα funds καθώς οι ζημιές που θα προκύψουν θα έπρεπε να καλυφθούν από ΑΜΚ υπέρ του κράτους. Έτσι κάποιος έξυπνος σκέφτηκε την απόσχιση. Η holding μαμά κρατά τις ζημιές τις οποίες και διαγράφει σε μελλοντική χρήση με μείωση κεφαλαίου ή άλλο τρόπο. Η τραπεζική θυγατέρα, λογιστικά καθαρή απ΄τις προηγούμενες αμαρτίες, ατενίζει το μέλλον δίχως βαρίδια. 

      Για τον σημερινό όμως κάτοχο δεν υπάρχει καμιά διαφορά καθώς θα είναι μέτοχος της holding όπως καλή ώρα ο μέτοχος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατέχει μέσω αυτής θέση στην ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΡΛΙΚΟΝ και όλες τις θυγατρικές.

      (γνώμη μου βέβαια στηριγμένη στα όσα ιστορικά στοιχεία γνωρίζουμε)

      Διαγραφή
  45. Και κάτι άλλο κύριε Τάκη, τελικά η άνοδος των χρηματιστηρίων φαίνεται ότι είναι V. Μήπως όμως αρχίσει πτώση από εδώ και πέρα για να σχηματιστεί το δεύτερο ποδαράκι του W; Θυμάμαι που λέγατε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξέρουμε για το τι είδους ύφεση θα έχουμε, δηλ. προσωρινή ή πιο μόνιμη...Επίσης βιάζονται πολύ για το εμβόλιο...τώρα λένε για Νοέμβριο. Κάτι δεν μου αρέσει σε όλο αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Και πολλά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά κύριε Τάκη, για την σωστή σας πρόβλεψη για το κάψιμο των σορτάκηδων. Πέσατε μέσα με χειρουργική ακρίβεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σχετκά με το αν η άνοδος στο ΧΑΑ θα έχει σχήμα L ή V ή W , που ακούω να συζητάτε , κάπου άκουσα, δεν θυμάμαι που, αλλά συμφωνώ, ότι η άνοδος θα έχει σχήμα Κ.
    Αλλές μετοχές θα πάνε πολυ πάνω δηλαδή και άλλες πολυ κάτω. Αυτό που περιμένουμε να έχουν όλες λιγο πολυ άνοδο ή όλες λιγο πολυ πτώση, θα σταματήσει.
    Αυτές που δεν θα μασήσουν και θα συνεχίσουν να παράγουν , πληροφορικής πχ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ κλπ θα ανέβουν αρκετά. Αυτές που δεν θα καταφέρουν να συνέλθουν, οι κλάδοι που πλήττονται προσωπικά πιστεύω ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και πολλές πολλές αλλες, θα φυγουν αρκετά κάτω. Στην δευτερη κατηγορία πιστεύω θα είναι και οι τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κύριε XRISTOSX, μιλάμε για τα ξένα χρηματιστήρια για τους κύριους δείκτες τους, που είχε γίνει κουβέντα την Άνοιξη. Όσο για το ΧΑ δεν με ενδιαφέρει τι σχήμα θα έχει η άνοδος...με ενδιαφέρουν συγκεκριμένες μετοχές- εταιρείες...συμφωνώ ότι άλλες θα πάνε κάτω, άλλες θα παραμένουν στην ίδια περίπου τιμή για αρκετό καιρό και άλλες θα πάνε πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κανένας για τις τράπεζες που ρώτησα, μπορεί να πει κάποια πράγματα για το τι πάει να γίνει; Τι θα γίνει π.χ. με τους μετόχους, σε ποια εταιρεία από τις δύο που θα προκύψουν θα μεταφερθούν οι μετοχές και αν θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για ΑΜΚ; Επίσης, λένε για bad bank στην Ευρώπη...Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει αν τα έχει κατανοήσει όλα αυτά; Είναι μπέρδεμα οι τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν σας κάλυψε η απάντηση μου πιο πάνω...συνήθως βέβαια στις ερωτήσεις μας περιμένουμε να ακούσουμε το (ευχάριστο ?) σενάριο που έχουμε κατά νου.

      Το λογικό και πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχίσουν στο ταμπλό η ΑΛΦΑ holding, η ΕΤΕ holding κλπ...εάν θελήσουν να εισάγουν και τις τραπεζικές θυγατέρες (λιγότερο πιθανό) θα χάσουν ισόποσα απ΄την τιμή στο ταμπλό όπως έχασε η ΔΕΗ όταν "χάρισε" το 50% του ΑΔΜΗΕ.

      ΑΜΚ στις τραπεζικές θυγατέρες πρέπει να γίνουν και ο μετασχηματισμός όπως είπα πιθανολογώ ότι ακριβώς εκεί αποσκοπεί. Η διάσπαση εκτός που "απελευθερώνει" το δημόσιο απ΄την υποχρεωτική συμμετοχή του δίνει ευελιξία στην τιμή της αύξησης (δύσκολο να γίνουν στις τιμές του ΔΕΚ/2015), τον προορισμό των εσόδων και ίσως εξαλείψει το dilution των μικρομετόχων.

      Διαγραφή
  50. Κύριε hippy, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου. Δεν είχα δει την πρώτη σου απάντηση, γιατί δεν είχε ανεβεί την ώρα που ξαναρώτησα. Δεν με ενδιαφέρουν οι ευχάριστες απαντήσεις, αλλά η αλήθεια...δεν νομίζω, επίσης ότι έχει γίνει συζήτηση εδώ μέσα για το θέμα της απόσχισης, αφού φέτος το ανακάλυψαν. Ο κύριος Τάκης είχε πιάσει το θέμα των τραπεζών πέρυσι, αλλά μετά το σταμάτησε...οι τραπεζικές θυγατέρες, αφού θα είναι καθαρές, γιατί θα χρειαστούν ΑΜΚ; Είμαστε σίγουροι ότι οι μέτοχοι θα συνεχίσουμε στην holding; όπως τα περιγράφεις αγαπητέ, αν οι θυγατέρες εισαχθούν στο ΧΑ, τότε θα πετάξουν...η περίπτωση Βιοχάλκο και Σιδενόρ δεν είναι το ίδιο. Εκεί υπήρχαν εξ αρχής δύο εταιρείες-μετοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κύριε leky

      έχετε δίκιο. Ναι μεν η απάντηση μου χρονικά ήταν 1 ώρα προγενέστερη της 2ης ερώτησης σας η προέγκριση των σχολίων όμως δημοσιεύει τα σχόλια ομαδικά κατά κύματα. Απολογούμαι για την δηκτικότητα του σχολίου μου.

      Ως προς την ουσία. Είμαι 99% σίγουρος για τον λόγο του μετασχηματισμού των τραπεζικών ομίλων "επίσημα" σε holding (σάμπως και πριν με θυγατρικές στις ασφάλειες, ΑΕΕΑΠ, factoring κλπ τι ήταν?). Σε πρώτη φάση μου φαίνεται λογικό ότι στο ΧΑΑ θα συνεχίσουν οι αρχικές holding. Ο καιρός γαρ εγγύς, πιθανολογώ θα ξέρουμε πριν το τέλος του 2020.

      ΑΜΚ των θυγατέρων τραπεζών είναι το πιθανότερο σενάριο (πιθανότητες >90%) ιδιαίτερα εάν το 2021 είναι καλό έτος χρηματιστηριακά. Οι αυξήσεις του 2015 ήταν τσουρούτικες- ανεπαρκείς παρά την υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές καθώς δεν υπήρχε το απαραίτητο ενδιαφέρον για συμμετοχή. Δεν ξεχνάμε ότι προβλέφθηκε και έγινε χρήση cocos (ΕΤΕ και ΠΕΙΡ που τα χρωστάει ακόμα παρά το 8% ληστρικό κουπόνι) καθώς και προνομιούχων μετοχών (ΕΥΡΩΒ). Τα 3/4 των ευρωπαϊκών τραπεζών επίσης έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων. Για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους δεν φτάνει να είναι καθαρές, πρέπει να έχουν και τα απαραίτητα εποπτικά κεφάλαια για να μοχλεύσουν και να δανείσουν.

      Αγνοώ και πολύ θα ήθελα να ξέρω τον τρόπο των ΑΜΚ. Μοιάζει λογικό στη σκέψη μου ότι μετά το μετασχηματισμό οι αυξήσεις των θυγατέρων θα μπορούσαν να γίνουν σε οποιαδήποτε τιμή ακόμα και στις τρέχουσες (εννοείται πως σε αυτήν την περίπτωση θα έχουν "τραβήξει" λίγο στο ταμπλό τις παλιές για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας). Πιθανολογώ επίσης ότι πιθανότατα δεν θα υπάρχει dilution αφού δεν θα αφορά τις μητρικές. Γενικά έχω μια μικρή αισιοδοξία ως προς το εγχείρημα και θεωρώ ότι ευτυχής κατάληξη θα βοηθήσει και τους υπόλοιπους επενδυτές που δεν κατέχουν τραπεζικές μετοχές (εμένα). Συγκοινωνούντα είναι τα δοχεία του ΧΑΑ ο απεγκλωβισμός των τραπεζόφιλων θα διοχετεύσει κάποια κεφάλαια σε επιλεγμένες άλλες.

      Διαγραφή
  51. Καλημέρα Κύριοι.Ερώτηση προς παλαίμαχους και μή: Πιστεύεται ότι αξίζει μία μικρή θέση στην μετοχή της ΙΝΛΟΤ;Και εξηγούμαι πριν πέσετε να με φάτε:

    1.Γνωρίζουμε για την οικονομική της κατάσταση που είναι άθλια όπως και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της.
    2.Ποντάρουμε στο γεγονός πιθανής σύμπραξης ΟΤΕ-ΙΝΛΟΤ αλλά και στο άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ στον στοιχηματισμό που αν γίνει..θα είναι το ελντοράντο της ΙΝΛΟΤ.

    Ακούω γνώμες.Η θέση δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 2% του συνολικού μου χαρτοφυλακίου εάν και όποτε γίνει.Νομίζω όμως ότι αν κινηθεί κάτω από το 10λεπτο θα μπώ στον πειρασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντεκνε αν πάει ξανά κάτω από 0.10€ είναι για να βγαίνει κάνεις. Όχι να μπαίνει.

      Διαγραφή
    2. καλησπερα αγαπητε!
      ολα πιθανα ειναι στις αγορες.

      την παρασκευη το απογευμα ανακοινωσε αποτελεσματα 2 τριμηνου 2020.

      28 εκ ευρω ζημια στο δευτερο τριμηνο.47 εκ ευρω ζημιες στο εξαμηνο του 2020.
      τα ιδια κεφαλαια ειναι αρνητικα κατα 140 εκ ευρω, οταν στο τελος του 2019 ηταν αρνητικα κατα 93 εκ ευρω.
      τα υπολοιπα στοιχεια,στο σημειο που εχει φθασει η εταιρεια, μαλλον δεν εχουν κ μεγαλη σημασια.
      δειχνει σαν να εχουν σπασει τα φρενα.

      η τιμης της μετοχης εδω που ειναι πλεον δεν νομιζω οτι επηρεαζεται τοσο απ τα θεμελιωδη.
      ειτε ανεβει ειτε πεσει λιγα λεπτα δηλαδη, δεν σημαινει οτι κατι αλλαξε στα θεμελιωδη.

      ισως να πρεπει να δεις την μετοχη τεχνικα.

      προσωπικα δεν αγοραζω μετοχες εταιρειων με αρνητικη καθαρη θεση, ανεξαρτητα απ το ποσο χαμηλα ειναι η τιμη της μετοχης.
      ειναι ρισκο πανω απο τα ορια μου.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς εκεί θέλω να επικεντρωθώ.Δεν κοιτάω θεμελιώδη για πρώτη φορά στην ζωή μου αν και λάτρης.Οριακό ρίσκο που θα μπορούσε να βγεί.Με μικρή θέση.Ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης δεν θα ματώσω.Ένα μικρό προσωπικό στοίχημα θα έλεγα.Θεωρώ επίσης δεδομένη την αναδιάρθρωση του δανεισμού αφού τα ομόλογα της βρίσκονται πολύ κάτω από το 20-25 και το είχε ανακοινώσει και ο Σωκράτης.Ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα μαζεύει σε σκοτωμένες τιμές.Οι αγορές Τουρκίας και Βουλγαρίας έκαναν την μεγαλύτερη ζημιά στον ισολογισμό της,αν και στην δεύτερη θα ξαναμπεί αυτόνομα πλέον.Προσωπικά κοιτάω προοπτικές που θα μπορούσε να είχε,αν υπάρξει σχέδιο νοικοκυρέματος.

      Διαγραφή
    4. Είναι περισσότερα από 6 χρόνια που ξεκινήσαμε να συζητάμε στο μπλογκ για την ΙΝΛΟΤ σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.  Είχε ακόμη τότε σημαντικά ίδια κεφάλαια-πάνω από 120 εκ- τα οποία έκαιγε ταχύτατα. Το απόλυτο sort χαρτί.
      Βασική ερώτηση ήταν "γιατί δεν την πουλάει ο Κόκκαλης σε κάποια από τις αντίπαλες που δείχνουν ενδιαφέρον?"
      Πιθανότερη απάντηση "διότι έχει κάτι να διοικεί και στην τελική κερδίζει από κοινού με "ελίτ" και μετόχους μειοψηφίας"

      Στη ζωή και το ΧΑΑ όλα είναι πιθανά. Θα μπορούσε να παίξει ένα σενάριο ΦΡΙΓΟ με ΑΜΚ και αναγκαστική συμμετοχή των ομολογιούχων (μετά από ένα πρώτο κούρεμα). Επειδή όμως ο Σωκράτης ΔΕΝ μας έχει συνηθίζει να βάζει το χέρι στην τσέπη προσωπικά θα έβλεπα πιθανότερο το πιο απλό. Πτώχευση και οι ομολογιούχοι θα πάρουν 0-3% από τους κληρονόμους σε 15 χρόνια. Στην Ελλάδα της ανάπηρης δικαιοσύνης ζούμε άλλωστε κι ο Σωκράτης έχει πατημένα τα 81.

      Σαφώς και μιλώ επενδυτικά. Κερδοσκοπικά ένα σχόλιο του μ/μ στο πνεύμα που αναφέρετε κύριε kirkonet εύκολα θα έδινε στην μετοχή 3-4 λεπτά (30%) εάν όμως όχι (το πιθανότερο) η απαξίωση καραδοκεί.

      Διαγραφή
    5. Κύριε hippy πραγματικά 'σπάω' το κεφάλι μου για να βρώ κάτι που αξίζει να επενδυθεί αυτή την στιγμή στο ΧΑΑ.Αν εξαιρέσω την ΜΥΤΙΛ που έχω τιμή στόχο τα 10€ και την ΕΒΡΟΦ με τιμή στόχο το 1€ και την ΚΕΚΡΟΨ με τιμή στόχο τα 3€(προσωπικές απόψεις πάντα) δεν μπορώ να βρω με την δική μου επενδυτική φιλοσοφία, κάτι που να μπορεί να πάει πολύ ψηλά μέχρι το τέλος του έτους.Ίσως στο ΧΑΚ κρύβονται υπεραξίες αλλά και εκεί είπαμε..τα ζώα μου αργά.Μου ήρθε ένα ποσό δωράκι..πέριξ των 1000€ και έλεγα μπας και το 'επενδύσω' πιο ρισκαδόρικα για πρώτη φορά στην ζωή μου..αλλά μάλλον με πείσατε με την τοποθέτηση σας.Κάλλιο πέντε και στο χέρι λοιπόν.

      Διαγραφή
    6. Ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να δώσει "παικτική" συμβουλή είναι ο συντηρητικός-στα όρια του μούχλα-Χίππης. Νομίζω όμως ότι για 20-30% κέρδος υπάρχουν αξιόλογες μικρές εταιρείες. Ενδεικτικά μεταξύ αυτών ΓΕΒΚΑ, ΜΕΒΑ, ΕΛΣΤΡ (καμιά τους δεν κατέχω). Εκτός από τα καλά τους θεμελιώδη είναι και αγαπημένες του μ/μ (νομίζω και του κυρίου Τάκη) οπότε μπορείτε βάσιμα να ελπίζετε και σε παράπλευρη αβάντα χα χα.

      Η σκέψη απλή: Ποιος είναι ο ευκολότερος κλάδος (ή απ΄τους ευκολότερους) για να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια θεραπείας των αποτελεσμάτων της πανδημίας που μετά βεβαιότητος θα έρθουν λογικά απ΄τις αρχές του 2021? Νομίζω ο κατασκευαστικός και οι δορυφόροι αυτού.

      Εάν και όταν αποφασίσετε κάτι γράψτε το γιατί όσο να πεις όλοι αλληλοεπηρεαζόμαστε στις αγορές.

      Διαγραφή
    7. Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν υπάρχει κάποια πολύ καλή ευκαιρία αυτή τη στιγμή, τέτοια που να λες ότι θα αγοράσω με την ψυχή μου για να βγάλω δυνητικά ένα 100% κέρδος.

      Εδώ υπάρχουν απλά κάποιες καλές επιλογές, που λες να τις πάρεις για ένα κέρδος 30%, ίσα για να μην σε τρώει που κρατάς το μετρητό στα χέρια. Στο παρελθόν όσες φορές μπήκα έτσι αποδείχθηκε λάθος και το μετάνιωσα.

      Παραμένω εγκρατής. Τα ελληνοτουρκικά ανεξαρτήτως εξέλιξης πιστεύω ότι θα μοιράσουν φόβο σύντομα, δηλαδή θα υπάρξει κάποια κλιμάκωση. Στη Wall Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι παραδοσιακά πτωτικοί μήνες. Πέραν αυτού πλησιάζουμε στους 6 μήνες από τον πρώτο πυθμένα της αρχικής βύθισης, όπου στατιστικά ο πάτος έρχεται 5 με 6 μήνες μετά την αρχική κρίση.

      Διαγραφή
    8. Πάντα υπάρχουν πολλές και καλές ευκαιρίες ... απλώς ο λαός τις αντιλαμβάνεται όταν έχουν πάει στα ύψη και τότε εύχεται να πάει ο χρονος πίσω. Όμως ειναι πλέον αργά.

      Για τη Νεα Υόρκη η πρόβλεψη μου είναι ότι θα γινει όπως το 2008. Όλοι θα μείνουν όξω και θα κοιτάνε ελπίζοντας να σκασουν οι φούσκες.
      Εγώ πάντως δεν βλέπω φούσκες.

      Διαγραφή
    9. Ο Captain είναι ακόμη σε διακοπές και μαζεύει χαρτάκια πολυ αθόρυβα καθ ότι η Αγορά ειναι Μαραθώνιος και οχι αγώνας ταχύτητας και δεν ενδυκνειται για τους γρήγορους πάρα μονο σε ειδικες καταστάσεις σαν την πρόσφατη...Ο φίλος και αγαπητός Hippy δεν είναι μούχλα αλλά παίζει καλό σκακι στην Αγορα και μπράβο του...Ο γράφων κατέχει και ΕΛΑΣΤΡΟΝ για τουλάχιστον 100% χωρίς να βιάζεται και ΜΕΒΑ και ΓΕΒΚΑ για τουλάχιστον 60%Και ανω καθώς και ΙΑΤΡ και ΚΑΜΠΑ και ΜΥΤΙΛ ΑΔΜΗΕ ΤΕΝΕΡΓ όπως και ΚΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ..Μέσοι όροι αγοράς στα Τάρταρα και παίζει με τους φελλους μέχρι να ωριμάσει το ποτό...Δεν υπάρχουν Κύριε Ευρωβλαχε ευκαιρίες στο μικρό ΧΑΑ σίγουρα ..αλλα για τους βιαστικούς...Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΑΚΗΣ έχει γράψει ουκ ολίγες φορές:Σπεύδουμε ΒΡΑΔΕΩΣ αλλιώς κακο του κεφαλιού μας λέω εγώ
      ..

      Διαγραφή
  52. Για αμεση συγκεντρωση σε ευρωπαικο ειπεδο και κυριως σε ιταλια και ισπανια κανει λογο το κεφαλαιο σε οτι αφορα τις τραπεζες. Ο κινδυνος ειναι απο τα εξ ανατολας κεφαλαια που θα μπορουσαν να αλωσουν το τραπεζικο συστημα σε ευρωπη λογω χαμηλων τιμων. Μετα κεφαλαιακες ενισχυσεις θα λαβουν χωρα. Υπαρχει αμεση αναγκη ισχυροποιησης του τρ.συστ. και ενισχυση της ευρωπαικης οικονομιας ταυτοχρονα με ταμειο ανακαμψης. Σε επιπεδο ελλαδας το ΤΧΣ θα παιξει σημαντικο ρολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Οι θυγατέρες ακόμα και αν είναι καθαρές (που δεν θα είναι) θα χρειαστούν ΑΜΚ. Δράτωμαι τις ευκαιρίας να ρωτήσω το Σερ Τάκη τη γνώμη του αν αξίζει σε συτά τα επίπεδα να ενυσχίσω τη θέση μου στον Ικτίνο (είμαι αγορασμένος με ΜΟ 0.68)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω πουλήσει με ΜΟ 0,65,έχω άποψη δεν θέλω να την εκφράσω,θα θελα και εγώ ν ακούσω τον κύριο τακη

      Διαγραφή
    2. Θα ήθελα και τη δική σας άποψη κε Κωνσταντίνε.

      Διαγραφή
    3. Πρώτα ο Σερ Τάκης ,που έχει καλύτερη εικόνα της εταιρείας και μετά εγω

      Διαγραφή
    4. Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα του.
      Πάντως όποιος κοιτάζει, πιο μακρυά, ίσως, αξίζει μια τοποθέτηση κάτω απο 1,8 της τιμής προ σπλιτ.

      Διαγραφή
    5. Ο κύριος Τάκης λέει για 0,45 και κάτω,με σεντουκιασμα και υπομονή,δεν ξέρω τις σκέψεις των διαχειριστών,εμενα θα Μ απασχολήσει κάτω από 0,4 που ίσως να μην πάει και πότε,αλλά περιμένω να δω το εξάμηνο και να επαναξιολογησω

      Διαγραφή
  54. Δεν χρειάζεται ν'απολογείστε κύριε hippy. Εκτιμώ την ειλικρίνειά σας και με βοηθήσατε αρκετά...απλά είναι ένα θέμα που χρειάζεται ψάξιμο και προσπαθούμε να εικάσουμε κάποια πράγματα μια και οι τραπεζικοί όμιλοι δεν λένε καθαρά τι ακριβώς θα συμβεί. Διαισθάνομαι όμως ότι έρχεται η ώρα των τραπεζών σε λίγο καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους! Μήπως γνωρίζει κάποιος για την ανάθεση του έργου με τις ταυτότητες πότε θα γίνει η αν ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Το σενάριο κύριε Τάκη των 8 και 10 ευρώ πριν το σπάσιμο για τον ικτινος είναι ενεργό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δική μου προσωπική άποψη είναι οτι ο Ικτίνος μελοντικά μπορεί να επαναλάβει τα κέρδη του 2018 και να τα ξεπεράσει. Δηλαδή απο το 2022 και μετά αν έχει επαναλαμβανόμενα και αυξανόμενα κέρδη άνω των 12εκ, μπορεί να δει μια κεφαλαιοποίηση άνω των 150εκ.

      Διαγραφή
    2. Ο CAPTAIN έχει και ΙΚΤΙΝΟ και θα πάρει κι αλλα για το εφ άπαξ του...

      Διαγραφή
    3. Καπετάνιε μου πολοί είναι αυτοί που βλέπουν το χαρτί κάτω και απο τα 0,5. Εγώ πάντως έχω στηθεί εδώ και λίγες μέρες κάτω απο 0.55 και αγοράζω σταδιακά και θα πάρω και άλλα.

      Διαγραφή
  57. Με τα προηγούμενα δεδομένα ναι,έχουν αλλάξει όμως;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Τι έχει αλλξει εκτός απο την κρίση των εξαγωγών μαεμάρου λόγω της πανδημίας. Άλλωστε τα κακά αποτελέσματα των εταιρειών μαρμάρου αποτυπώθηκαν ανάγλυφα και στα οικονομικά αποτελέσματα α εξαμήνου 2020 της ΜΕΡΚΟ με μείωση των πωλήσεων της τάξης του 50% περίπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Έδωσα σήμερα και τα υπόλοιπα. Το Μ.ο. κέρδοσ είναι κοντά στο 7.5%.
    Άλφα ακόμα πιστεύω οτι μπορεί και θα μπεί 0.6 με 0.65.
    Πιθανολογώ όλη η πτώση είναι bear trap.Ελπίζω.
    Αναμονή τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αποτελέσματα ΜΥΤΙΛ:
    Κέρδη 6μήνου 69,3 εκ -15% Ρ/Ε 8,3 Η πρόβλεψη για κέρδη 130 εκ το 2020 θα υπερκαλυφθεί.
    Ταμείο 605,9 εκ, Δάνεια 991,9 εκ, Καθαρός δανεισμός 386 εκ μειωμένος.
    Κεφαλαιοποίηση 1157,4 εκ , ίδια κεφάλαια 1561 εκ.
    Ανεκτέλεστο υπόλοιπο 746 εκ κι αν αφαιρέσουμε τα 348 εκ που είναι στη Λιβύη = 398 εκ.
    Το αλουμίνιο σε υψηλά έτους , μόνο αρνητικό για το επόμενο τρίμηνο η πτώση 6% του $ σε σχέση με το ευρώ.
    Θα ευλογήσω τα γένια μου που είναι η μεγαλύτερη θέση μου και θα παραμείνει ως έχει.
    Σε 2 χρόνια που θα μπεί σε λειτουργία το καινούριο εργοστάσιο θα διπλασιάσει τα μεγέθη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: Ταμείο 605,9 εκ, Δάνεια 1.032 εκ, Καθαρός δανεισμός 426 εκ.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι κύριε XRISTOSX. Εμένα αυτό που με προβληματίζει (λίγο), είναι γιατί δεν έχουν αποτυπωθεί εν μέρει οι προοπτικές της εταιρίας στην τιμή της (ή έχουν;). Ελπίζω πως είναι η καθυστέρηση ανταπόκρισης της τιμής μιας μετοχής στις θετικές ειδήσεις της εταιρίας. Αλλά πάλι μπερδεύομαι. Πως γίνεται από τη μία μεριά να ισχύει γενικά αυτός ο νόμος του χρηματιστηρίου και παράλληλα το χρηματιστήριο να θεωρείται (δεδομένα) προεξοφλητικό εργαλείο-θεσμός. Το συμπέρασμα που βγάζω (αν και δεν έχω μεγάλη εμπειρία) είναι πως η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι πολύ ιδιαίτερη και ευμετάβλητη(υψηλού ρίσκου) και γι αυτό δεν μπορεί κανείς να επαναπαυτεί στις τεχνικές αναλύσεις ;opvw και στα θεμελιώδη (fundamentals) των εταιριών.

      Διαγραφή
    3. H απάντηση για μένα στα παραπάνω ερωτήματα είναι πως τίποτα αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί σωστά στην Ελληνική αγορά. Δεν έχουμε καν αγορά. Η οικονομία μας ειναι στρεβλή, το ίδιο και η αγορά μας.
      Το παιχνίδι γίνεται σε 20 εταιρίες και δεν μπαίνει καινούριο χρήμα. Οι περισσότεροι πουλάνε από κάποια μετοχή 300 -1000 ευρώ, για να τα χώσουν κάπου αλλού, να τσιμπήσουν ένα 10%.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα,το 40 τοις εκατό του χαρτοφυλακίου μου ανήκει στον Μυτιληναίο με μέσο όρο 9,30 χωρίς να υπολογίζω τα μερίσματα που μου έχει δώσει στις δύο τελευταίες χρήσεις,οπότε κατεβαίνουμε κάτω από το 9.Δυστυχώς δεν διάβασα σωστά τον covid-19.Όπως και να έχει,τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.Εφόσον τα καταφέρνει κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες τι θα μας παρουσιάσει στις καλύτερες ημέρες που έρχονται;Αισθάνομαι ασφάλεια μαζί του και δικαιωματικά έχει αυτή την θέση στο χαριφυλάκιό μου.

      Διαγραφή
  61. θα ήθελα όποιος επιθυμεί να πει την άποψή του για τη μετοχή της τράπεζας της Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή (αμυντική) συμπεριφορά το τελευταίο δίμηνο. Προφανώς διακρατείται από χέρια που δεν ιδρώνουν. Καθόλου περίεργο με 5% καθαρή μερισματική απόδοση σταθερή τα τελευταία χρόνια (έχω κι εγώ θέση στην εταιρεία).

      Διαγραφή
  62. Όχι για μεγάλες συγκινήσεις και αυτή.Σε συγκεκριμένο range η τιμή εδώ και πολύ καιρό.Αν πας μόνο για μέρισμα κάθε χρόνο είναι απλά μία ασφαλής επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Η θέση των αναλυτών της Eurobank για τον ΟΠΑΠ. Τα αποτελέσματα ήταν ελαφρά καλύτερα απ΄ότι περίμεναν. Εστιάζω κυρίως όμως στη προτελευταία παράγραφο ότι δηλαδή έφτασε η ώρα για μείωση του φόρου προς το δημόσιο (προσωρινό μέτρο που αποφάσισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για αύξηση των κρατικών εσόδων) ή συμψηφισμό με παράταση της σύμβασης που ναι μεν είναι γνωστό αλλά δεν έχω δει αναφορά στα sites

    OPAP | First thoughts: Performing like a champ!

    Rating: Buy

    Target Price: EUR 9.80

    Q2: as good as it gets, underpinning FY20 EBITDA >€280m – OPAP announced quite solid Q2 results, delivering EBITDA some €9m above our estimates by virtue of a better top line performance (revenues -53% vs EEe -58%) mainly stemming from VLTs. As a result, EBITDA not only remained in positive territory but exceeded €16m, also underpinned by cost curtailment (non-variable opex >€7m lower yoy) and a higher-than-envisaged contribution from non-gaming activities (other income spread over other costs >€10m positive vs our expectation for a neutral contribution). At bottom line level the quarter was naturally loss-making (net loss €15.1m), also weighed down by a c€9m impairment. Overall, this was quite a resilient performance, given the circumstances (outlets resuming activity on 11th May but VLT halls staying closed until early June). Although the strong post-lockdown trading ought to tail off in the next 4 months, we believe FY20e EBITDA in excess of €280m is feasible, as this would imply a – by no means aggressive – 15% decline in H2.

    Positive FCF in the most challenging quarter ever – OPAP managed to deliver €36m of OCF in Q2 underpinned by working capital management. With capex being minimal in Q2 (c€5m), net debt shaped at €517m vs €556m in the end of March. Of note is that OPAP’s available liquidity amounted to €539m as of 7th Sep (vs €604m gross cash reported as of 10th June), despite the payment of €93m in relation to the Stoiximan acquisition.

    Lottery games more resilient; sportsbetting weighed down by lack of events – As we had anticipated, lotteries posted a more resilient performance (c-45%) helped by Joker (also available online). Sportsbetting plunged 55%, weighed down by the sporting event inactivity (as most leagues resumed in mid-June). VLTs operated just for 3 weeks, but contribution was markedly higher than expected (€22m, -69% yoy).

    Gaming duty hidden value: final countdown – As we have been flagging since early 2018, the current gaming duty regime is set to expire in October 2020. From November onwards, the Extension period comes into effect and along with it a new tax regime which effectively envisages a lower gaming duty rate for OPAP (5%) in the next 10 years, as the latter has effectively prepaid €1.8bn of duty for the Extension period (Nov 2020-Oct 2030). Although the issue is not straightforward (as the contractual terms envisage a settlement between OPAP and the state at the end of the 10-year period, depending on the prepaid amount and the actual revenue stream), it will soon come to the fore: assuming no action, OPAP’s contribution in the state coffers will decrease substantially starting from November, thereby resulting in a sizeable shortfall for the state budget. We expect negotiation for some sort of settlement (potentially an extension of the current concession) to start soon. As we have repeatedly flagged, the aforementioned prepayment is worth c€2/share.

    Valuation – Our PT is predicated on a DCF-based SOTP of OPAP’s concessions (8.9% WACC), while also taking into account the value related to the duty prepayment.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αγαπητέ μου κε χίπυ: Ο γράφων έχει θέση στον ΟΠΑΠ εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω οτι για το θέμα της φορολογίας του οργανισμού θα εχουμε εξελιξεις συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. καλημερα! δυο σφαιρικες σκεψεις για τον ΟΠΑΠ. ολα αυτα τα χρονια το ελληνικο δημοσιο επαιρνε ενα ποσοστο επι των εσοδων του οπαπ(κ οχι επι των κερδων) της ταξης του 30%. απο 13/10/2020 κ μετα βαση την συμφωνιας που εχουν υπογραψει τα δυο μερη, οπαπ-δημοσιο, το ποσοστο αυτο πεφτει στο 5%.
    το 2019 επι συνολικων εσοδων 1,62 δις ευρω το δημοσιο πηρε 534 εκ ευρω.
    το 2018 επι συνολικων εσοδων 1,547 δις ευρω το ελληνικο δημοσιο πηρε 507 εκ ευρω. αυτο με απλα λογια σημαινει οτι απο 13/10/2020 κ μετα τα καθαρα εσοδα που θα μενουν στην εταιρεια θα ειναι μερικες εκατονταδες εκ ευρω το χρονο παραπανω.με συντηρητικους υπολογισμους τα ετησια καθαρα εσοδα της εταιρειας μπορουν να αυξηθουν κατα 200 εκ ευρω, κ σχεδον ισοποσα κ τα κερδη.καταλαβαινετε τι σημαινει αυτο για την κερδοφορια της εταιρειας...για μερισματα, επιστροφες κεφαλαιου κτλ... αυτο ειναι το θετικο σεναριο.
    στο αρνητικο σεναριο μπορει να γινει το εξης: να ερθει σε συμφωνια το ελληνικο δημοσιο με τον οπαπ ωστε να μεινει το ποσοστο πολυ ψηλα, ισως ακομα κ στο 30% αλλα ταυτοχρονα να γινει επεκταση της αδειας για το επιγειο μονοπωλιο για αλλα 7-10 χρονια.
    τι απο τα δυο θα γινει; θα εχουμε μια μεση λυση;;; δεν εχω ιδεα.... γι αυτο κ τα ματια μας πρεπει να ειναι στραμμενα στις εξελιξεις απο 12/10/2020 κ μετα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε nikdan πραγματικα οι παρατηρησεις σας ειναι παντα πολυ ευστοχες και χρησιμες. Πιστευω οτι θα υπαρξει μια συμφωνια που θα βολεψει και τα δυο μερη. Ιδωμεν...

      Διαγραφή
  66. το ποσοστο θα ξεκιναω απο 5% αλλα αναλογα με τα εσοδα θα μπορει να ανεβει κ στο 35%.
    γι αυτο κ στους υπολογισμους παιρνω ενα μεσο ορο κοντα στο 15% με 20%.
    αν ηταν μονο 5% τοτε τα ετησια καθαρα εσοδα(κ κερδη) θα αυξανονταν ισως κ πανω απο 400 εκ ευρω. μιλαμε βεβαια για το θετικο σεναριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. αν παντως επρεπε να διαλεξω, νομιζω οτι πιο πολλες πιθανοτητες εχει το σεναριο για επεκταση της αδεια για αλλα 7-10 χρονια.μεχρι το 2037-2040 δηλαδη.

    σε μια τετοια περιπτωση, κ μονο απο αυτο το γεγονος, οτι δηλαδη η εταιρεια θα εχει το μονοπωλιο για το επιγειο στοιχημα για αλλα 17-20 χρονια, θα δωσει ενα σοβαρο premium στην αξια της εταιρειας κ της μετοχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ξαναμπήκα ΑλφΑ μο 570 με στόχο τη γνωστή περιοχή.
    Ευκολο το μεροκάματο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ο ΜΥΤΙΛ φαίνεται να ξύπνησε και μάλλον πάει για υψηλότερα επίπεδα. Η ΔΕΗ πάει τρένο, όλοι περιμένουν το 6άρι, αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή επιλογή για αγορά σε αυτά τα επίπεδα. Έχω αρχίσει και γλυκοκοιτάζω τον ΑΔΜΗΕ, όχι όμως σε συσχέτιση με τη ΔΕΗ όπως το προσεγγίζουν πολλοί. Θεωρώ ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα, στη ΔΕΗ παίζεται το turnaround story ενώ στον ΑΔΜΗΕ έχεις μια στρωμένη, σταθερή και κερδοφόρο εταιρεία.

    Σε γενικές γραμμές ακόμα δεν έχω αγοράσει τίποτα καινούργιο. Είναι νωρίς ακόμα, είναι όλα ανοιχτά.

    Invest defensively!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΔΜΗΕ

      έχουμε μια εταιρεία έντασης παγίων, με εξασφαλισμένο το 95% των εσόδων της βάσει της μαθηματικής σχέσης του σταθμισμένου κόστους κεφαλαίου από τη ΡΑΕ και τη δέσμευση του ΑΔΜΗΕ για διανομή μερίσματος που θα αντιστοιχεί στο 50% των καθαρών κερδών.

      Η διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου αναμένεται να ξεκινήσει τούτο τον μήνα με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της ΕΕ. Θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

      Το μεγάλο project του 1 δισ. ευρώ (διπλό καλώδιο Κρήτης – Αττικής και σταθμοί μετατροπής) προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη με δάνειο περίπου 400 εκ. (επιτόκιο 2,50%-η ΔΕΗ δανείζεται με >5%) άλλα τόσα επιδότηση από το ΕΣΠΑ (τζάμπα χρήμα) και ίδια κεφάλαια.

      https://www.liberal.gr/economy/admie-ena-neo-asteri-anaptuxis/317423

      https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2023222/admhe-kleidose-daneio-400-eos-500-ekat-gia-thn-krh.html





      Διαγραφή
    2. Κύριε Hippy ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Διαφαίνεται ότι υπάρχει και growth story. Θα τη μελετήσω περισσότερο μέσα από την ετήσια έκθεση και αν χρειαστεί θα επανέλθω.

      Διαγραφή
    3. k.Hippy μας,γνωρίζεται κατά πόσο και αν θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη(χονδρικά) η ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης;Η μικρή από ότι είδα σήμερα έφτασε στα Χανιά.Δεν έχω καταλάβει το κεφάλαιο ΑΔΜΗΕ όσο αφορά την Κρήτη.Υπάρχει ανεξάρτητο σύστημα εκεί;

      Διαγραφή
    4. Η Κρήτη με έκταση 8.336 km² και πληθυσμό 635.000 κατοίκους είναι χοντρικά το 50% της Πελοποννήσου αλλά με μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω τουρισμού. Το ρεύμα παράγεται επι τόπου από μονάδες πετρελαίου που θα αντικατασταθούν απ΄τις ηπειρωτική παραγωγή. Ο ΑΔΜΗΕ όπως και στις άλλες περιοχές θα εισπράττει το τίμημα μεταφοράς που έχει ορισθεί από την ΡΑΕ (7% αν θυμάμαι καλά) και θα μοιράζει το 50% στην εισηγμένη. Συνεπώς αυξάνει η πελατεία του => αυξάνουν διαχρονικά κέρδη και μέρισμα. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ.

      Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να μην σχολιάσω άλλο για την εταιρεία καθώς ΔΕΝ θέλω να επηρεάσω κάποιον συνάδελφο. ΄Έβαλα τα links όποιος θέλει την ψάχνει.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα σας κύριε Hippy. Τι θα γίνει όμως αν μπούνε επενδυτές στην Αριάδνη Interconnection (εταιρία ειδικού σκοπού με στόχο την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης). Ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η State Grid για το 20%, ενώ το ποσοστό επενδυτών υπολογίζεται να είναι στο 40%. Αν μπούνε επενδυτές πέρα του ΑΜΔΗΕ, τότε τι ποσοστό των κερδών της διασύνδεσης θα μείνει για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών; Στην περίπτωση του 40%, δεν θα φτάνει στην εισηγμένη μόνο το 30% των κερδών από τις δραστηριότητες της γραμμής; Κατά τα άλλα όπως και εσείς έχετε αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ είναι διόδια, αλλά αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν τον έχει επιλέξει για την ώρα.

      Διαγραφή
  70. Γιατί ΚΎΡΙΕ ΤΑΚΗ:Κάποιοι έχουν το αλάθητο του ΠΑΠΑ και το απέκτησαν προφανως βλεποντας Big brother...Γιατί δρυός,πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται...Γιατί η καμήλα βλέπει πάντα την καμπούρα των άλλων..Γιατί η Στρουθοκάμηλος χώνει το κεφάλι της στην άμμο νομίζοντας πως δεν την βλέπουν...Γιατι κρειτων του λαλειν το σιγανό γι αυτούς σημαίνει θα την πω την παρολα μου μπας και βγάλω τα απωθημένα μου...Καλημερα συνάδελφοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Για την άλφα και το galaxy που θα φέρει τα npls άμεσα στο 20% η παραδοχή της διοίκησης ότι το κόστος από 2.-2.3 δις πέφτει στο 1.3 δίνει ένα ποσό από 700 ως ένα δις μαξιλαρι
    Που θα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον τιτλοποιηση κ να φέρει ως κ σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό τα npls το 21.ο ψάλτης έχει μιλήσει για επιπλέον ανοργανες μειώσεις npls άλλωστε.
    Npls το 21.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Καλησπέρα σας κ.Τακη.Με τη φριγο τι κάνουμε;Αγοραζουμε τώρα για να κάνουμε μουαγεν η οχι;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Καλησπέρα, ασχολούμαι με επενδύσεις 1-2 χρόνια και ακόμα μαθαίνω. Σκοπεύω να διπλασιάσω το συνολικό ποσό του χαρτοφυλακίου μου άμεσα και να το αναδιαρθρώσω καθώς το θεωρώ πολύ συντηρητικό και ελληνοκεντρικό. Θα εκτιμούσα τη γνώμη και τη συμβουλή των πιο έμπειρων επενδυτών στο blog (κ Τάκη, κ Hippy και άλλων). Ο ορίζοντας μου είναι μέσο-μακροπρόθεσμος (2-4 έτη) άρα μπορώ αντέξω διορθώσεις.

    Σήμερα μετά την Αύξηση και Διάρθρωση
    ΧΑΑ 23% 16%
    Ευρωπαϊκές μετοχές 13% 14%
    Ελλ εταιρ ομολογιακά αμοιβαία 26% 17%
    Διεθνή ομολογιακά αμοιβαία 12% 5%
    Crypto 2% 4%
    US mutual funds techn/bio/alt energy 16%
    USA stocks mid/small cap 13%
    Διαθέσιμα Μετρητά 24% 15%


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
      Σήμερα ---- > μετά την Αύξηση και Διάρθρωση
      ΧΑΑ 23% ---- > 16%
      Ευρωπαϊκές μετοχές 13% ---- > 14%
      Ελλ εταιρ ομολογιακά αμοιβαία 26% ---- > 17%
      Διεθνή ομολογιακά αμοιβαία 12%---- > 5%
      Crypto 2% ---- > 4%
      US mutual funds techn/bio/alt energy 0% ---- > 16%
      USA stocks mid/small cap 0% ---- > 13%
      Διαθέσιμα Μετρητά 24% ---- > 15%

      Διαγραφή
    2. Χαίρετε κύριε Grypa

      εγώ ασχολούμαι με επενδύσεις 30 χρόνια και ακόμα μαθαίνω (τώρα μεταξύ άλλων τα SPACs που μας σύστησε ο κύριος Τάκης). Οι επενδύσεις σας είναι σε πολλά καλάθια και σωστά κάνετε. Θα απαντήσω μόνο γι αυτά που ξέρω πιθανολογώντας-απ΄την εικόνα που μας παρουσιάζετε-ότι το προφίλ σας είναι "στην κάτω κάτω τελική γραμμή να μην χάσω" (που σημαίνει όμως ετησιοποιημένο κέρδος 5-15% που το θεωρώ μια χαρά καθώς τα μετρητά είναι το 1/4 του κεφαλαίου και ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν αλλά έχουν μηδενική απόδοση και συμφωνώ-με τον καπετάνιο-θα μπορούσατε να τα περιορίσετε στο 20%)

      Στο ΧΑΑ έχω 15 μετοχές...όποιος όμως φίλος με ρωτά συστήνω ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΜΥΤΙΛ ίσως και λίγο ΔΕΗ στα μεγαλύτερα, ΚΟΥΕΣ στα μεσαία  και λίγο ΣΠΕΙΣ στα μικρά για το κατιτίς παραπάνω λόγω των 25 δις της ΕΕ => ελπίζω μεταξύ άλλων να ξεκινήσει η e-αναμόρφωση της χώρας.

      Ευρωπαϊκές μετοχές  απ΄αυτές που έχω προτιμώ RWE, DTE, SAP από Γερμανία, DG από Γαλλία την GSK και την RDSA του καλού γιατρού (φίλε γιατρέ χάνω το 1/4 σε δαύτην καθώς είμαι τοποθετημένος κοντά 5 χρόνια. Ωστόσο είναι νομίζω γίγαντας-όχι Πολύφημος και σε τρέχουσες τιμές αξίζει)...ειδικά την SAP.DE την πιστεύω πολύ.

      Ελληνικά εταιρικά ομολογιακά αμοιβαία θα μηδένιζα. Έχουν τουλάχιστον 2,50% έξοδα διαχείρισης ετησίως και περιορισμένο ταβάνι μετά το εξαιρετικό ράλι των ΟΕΔ. Ενδεικτικά το 10ετές βρίσκεται περίπου στο 103,5 με απόδοση 1,11%, Εάν η απόδοση φτάσει το περίπου 0,50% της Ισπανίας και Πορτογαλίας η τιμή του ΟΕΔ/30 θα τείνει στο 109 (και στην τσέπη σας μισό λόγω των τραπεζικών χρεώσεων). Για τους ίδιους λόγους θα μηδένιζα και τα διεθνή ομόλογα.

      Για τα υπόλοιπα δεν έχω άποψη, υπάρχουν συνάδελφοι πολύ πιο κατατοπισμένοι από εμένα να σχολιάσουν.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Hippy, σας ευχαριστώ για την ολοκληρωμένη απάντηση. Καταλάβατε ακριβώς το προφίλ μου. Καθώς είμαι μαθητής δημοτικού επενδυτικά και με δεδομένη την χαμηλή ορατότητα των αγορών δεν νιώθω ακόμα έτοιμος να στοχεύσω πάνω από 15% ετήσια απόδοση του συνολικού χαρτοφυλακίου μου. Επίσης, ως παλιός αλεξιπτωτιστής πιστεύω ότι η άγνοια κινδύνου μπορεί να αποβεί μοιραία.
      Από τις επιλογές σας έχω ήδη στο ραντάρ μου RWE, SAP & DG. Μπορείτε να μου πείτε τι περιμένετε για την GSK ? απ’ ότι ξέρω δεν είναι στην κούρσα για το εμβόλιο COVID -19 και η πορεία της μετοχής είναι πτωτική. Επίσης, έχετε άποψη για την AI.PA και την SU.PA ?

      Διαγραφή
    4. Να πω κατ΄αρχήν ότι θεωρώ απαραίτητο να υπάρχουν κάποιες επενδυτικές επιλογές από τις ξένες αγορές στο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο επειδή δεν αισθάνομαι ότι "πατάω καλά" στα ξένα γι αυτό και προτιμώ μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις (>50 δις). Η ανησυχία για τον COVID -19 μας έχει κυριεύσει αλλά (δυστυχώς) οι υπόλοιπες ασθένειες δεν έπαψαν να υπάρχουν.

      Η GSK βρίσκεται στην 10αδα των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο. Στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνονται φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την Γυναικολογία, τον διαβήτη, τη Δερματολογία και τα αναπνευστικά νοσήματα. Έχει κεφαλαιοποίηση $ 95 δις, Ρ/Ε ~11,2 δίνει σταθερό μέρισμα 0,80 GBP κάθε χρόνο την τελευταία 6ετία (απόδοση 5,30%) αφορολόγητο στην Αγγλία.

      Τις άλλες που αναφέρατε δεν τις γνωρίζω, ίσως μπορεί να σας βοηθήσει άλλος φίλος του μπλογκ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε hippy δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω και εγώ κάποια πράγματα, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη να με διαφωτίσετε.
      α) όταν μιλάμε για ρευστότητα προφανώς εννοούμε χρήματα που προορίζονται για κάποια επένδυση και δεν έχουν ακόμα επενδυθεί και όχι γενικά διαθέσιμα χρήματα. Σωστά;
      β) τη ρευστότητα την υπολογίζετε διαθέσιμα/(τοποθετήσεις+διαθέσιμα). Σωστά;
      γ) όταν λέτε ετήσια απόδοση πχ. για το χρηματιστήριο εννοείτε και την υπεραξία (αύξηση τιμής μετοχής) και το μέρισμα;
      δ) πως μπορώ να αγοράσω μετοχές ΗΠΑ και Ευρώπη;

      Διαγραφή
    6. Και κάτι ακόμα που με μπερδεύει.
      Όταν έχεις ρευστότητα και νιώθεις πως έχεις μπροστά σου μια ευκαιρία και αποφασίζεις να τοποθετηθείς, αυτό αυτόματα σημαίνει πως δεν έχεις πλέον ρευστότητα. Πρέπει να 'πουλήσεις' κάτι για να συνεχίσεις να έχεις ρευστότητα;;;

      Διαγραφή
    7. Η Ρευστότητα ειναιαυστηρα το διαθεσιμο μη επενδεδυμενο προς επένδυση κεφάλαιο και οχι το συνολικό μας κεφαλαιο σε μετρητά. Και φυσικά για να αποκτήσεις ξανά ρευστότητα πρέπει να πουλήσεις αν προκειται να επενδυσεις σε κατι νεο και πολλά υποσχομενο...Τωρα αν κάποιος θέλει να διαταραξει την ισόροπια μεταξυ συνολικού διαθεσιμου κεφαλαιου και του προς επενδυση εις βάρος του δεύτερου περι ορέξεως..

      Ειμαι σίγουρος πως ο Φίλος, Hippy θα συμφωνήσει..

      Διαγραφή
    8. Αποφασίζω με ένα μέρος των οικονομιών μου πχ 10,000 ευρώ να φτιάξω ένα χαρτοφυλάκιο. Αυτό πρέπει ΠΑΝΤΑ κατά την γνώμη μου να περιέχει χαρτιά και μετρητά. Η αναλογία μεταβάλλεται ανάλογα με την χρονική περίοδο και την τάση. Στο δικό μου χαρτοφυλάκιο (επειδή είμαι fan της κατοχής μερισματοφόρων μετοχών*) το ποσοστό μετοχών-μετρητών κυμαίνεται πάντα μεταξύ 85%-15% (πριν τα Χριστούγεννα για το January effect που 9/10 φορές συμβαίνει) έως 60%-40% την άνυδρη καλοκαιρινή περίοδο.

      α) Είναι σαφές ότι αναφέρομαι αυστηρά στο αρχικό ποσό των € 10,000 και όχι στα υπόλοιπα που έχω για την κακιά ώρα (που ποτέ να μην έρθει).

      β) ετήσια απόδοση ναι είναι αυτό που είπατε δλδ το ποσό που αξίζει το επενδυτικό μου χαρτοφυλάκιο στις 31/12 αφαιρουμένων των αρχικών 10,000 και που φυσικά συμπεριλαμβάνει τα μερίσματα.

      γ) η αγορά ξένων μετοχών είναι πανεύκολη είτε κάνετε πράξεις μόνος σας από κάποια πλατφόρμα είτε τηλεφωνικά με κάποιον αντικριστή. Απλώς πριν την οποιαδήποτε αγορά συνεννοηθείτε για τις προμήθειες καθώς κάποιες τράπεζες ξυρίζουν (σε κάθε περίπτωση είναι λίγο μεγαλύτερες των αντιστοίχων του ΧΑΑ).

      δ) ευκαιρία που την βλέπουν όλοι, την συστήνουν και την προγραμματίζουμε συνήθως δεν είναι ευκαιρία. Ευκαιρία στο ΧΑΑ θα έδινε ένα θερμό επεισόδιο (που ευτυχώς για την πατρίδα δεν έγινε), ευκαιρία ήταν η εξαγγελία των έκτακτων μνημονιακών μέτρων το 2012 (κούρεμα ομολόγων), η κατάρρευση της ΛΗΜΑΝ κλπ. Σαφώς και εάν μειώσω τα μετρητά μου περιμένω λίγο καλύτερες τιμές για να εξισορροπήσω το χαρτοφυλάκιο μου.

      Διαγραφή
    9. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Ήταν πολύ 'βοηθητικές' στις σκέψεις μου.
      Όσον αφορά την ρευστότητα αυτό που με μπέρδευε και μάλλον με το δικό μου σκεπτικό την ξεκαθάρισα είναι πως η ρευστότητα είναι χρήματα που πρέπει να είναι έτοιμα να επενδυθούν κάθε στιγμή σε πιθανή 'ευκαιρία' της αγοράς. Οπότε με αυτή τη λογική δεν τα θεωρώ μέρος του χαρτοφυλακίου (σε μετρητά) αλλά κάτι μεταξύ (στο μεταίχμιο) επενδεδυμένου κεφαλαίου και κεφαλαίου που έχω αποφασίσει να μην επενδύσω. Έτσι αν κατάλαβα καλά με τη λογική πως πρέπει να υπάρχει ρευστότητα, μόλις τη χρησιμοποιήσεις ή προχωράς σε πωλήσεις για να δημιουργήσεις νέα ρευστότητα ή αποφασίζεις πως είσαι έτοιμος να επενδύσεις και άλλα ποσά μειώνοντας τα κεφάλαια(αυτά για την κακιά την ώρα που λέτε κύριε hippy) που είχες αποφασίσει να μην επενδύσεις.

      Διαγραφή
  74. Η ποσοστοση των μετρητων σας θεωρώ πως την παρουσα στιγμή είναι πολύ μικρή...Προσωπικη άποψη εκφραζω...Για τα υπόλοιπα υπαρχουν πιο ειδικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Captain ευχαριστώ. Προτείνετε αυξημένη ρευστότητα για να μπορώ να εκμεταλευθώ επενδυτικές ευκαρίες ?

      Διαγραφή
    2. Για μένα είναι must φίλε μου...Οσες φορές δεν το τηρησα το μετανιωσα...

      Διαγραφή
  75. Τι γίνεται σήμερα στη UNIBIOS? Μάλλον είδαν εμπορευσιμότητα και βρήκε ευκαιρία κάποιος που ήθελε να βγει. 6μηνο ακόμη να δουμε. Λέτε αυτοί που πουλουν ή αγοράζουν να ξέρουν κάτι παραπάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά κάποιος βιαζόταν να φύγει. Του τα πήραν σχετικά άνετα...Σήμερα πιο ήρεμα τα πράγματα. Γύρω στο 0,24 έχει κάνει καλή στήριξη.

      Διαγραφή
  76. Φιλε Long λάθος καταλάβατε τουλαχιστον εμένα...Αν θέλετε και σας βοηθαει διαβαστε ξανά το σχετικο σχολιο μου...Δεν υπάρχει μεταιχμιο γιατι μετά ξεφύγαμε και....Η ρευστότητα αφορά αποκλειστικά την ποσοστοση επί του κεφαλαίου που έχουμε προς επενδυση και οχι του συνολικού κεφαλαίου μας ...Η σωστή διαχείριση αυτό επιτάσσει...Τωρα αν κάποιος θέλει σε εξαιρετικές περιπτώσεις να ανεβάσει το προς επενδυση κεφαλαιο του αφαιρώντας τμήμα από το υπόλοιπο του συνολου περι ορέξεως..καταλαβαινετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε Captain Cook κατάλαβα ακριβώς τι λέτε. Κακώς έβαλα το διαζευκτικό ή. Απλά εμένα με έχει (κάκιστα) πιάσει η απληστία και αντί να πουλάω όταν δεν έχω ρευστότητα να τη δημιουργώ αυξάνοντας το υπό επένδυση κεφάλαιο. Πρέπει να βάλω ένα όριο. Γι αυτό προβληματίζομαι επειδή η στρατηγική πιστεύω πως είναι πολύ σημαντική. Πιο σημαντική ακόμα και από τις επιλογές μας.

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂