Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Μινέρβα, Μουζάκης

Μερικά σχόλια για Μινέρβα και Μουζάκης


ΜΙΝΕΡΒΑ
Ο κύκλος εργασιών παραμένει μειωμένος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με το 2008 και από 13,031 εκατ πωλήσεις στο Α΄εξάμηνο του 2008, φτάσαμε στο Α εξάμηνο του 2019 οι πωλήσεις να έχουν κατέλθει σε 5,728 εκατ.

Η εταιρεία από το 2007 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να μπει στη λιανική ανοίγοντας καταστήματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα λειτουργούν 24 καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα από 8 το 2008.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα της εταιρείας συνιστούν αποχή καθώς τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα. Η εταιρία συνεχίζει την εφαρμογή της εκ περιτροπής εβδομαδιαίας τετραήμερης απασχόλησης για τους εργαζόμενους με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, που είχε εφαρμοσθεί αρχικά τον Ιούνιο του 2010.

Η εταιρία μην μπορώντας να ανεβάσει τις πωλήσεις, είναι αδύνατον να αποπληρώσει τον δανεισμό της που παραμένει σταθερός, εδώ και 10 χρόνια, πέριξ 15 εκατ. ευρώ.
Ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρά η διοίκηση μια ΑΜΚ με καταβολή μετρητών με σκοπό την μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά το ήμισυ τουλάχιστον. Αυτό αυτομάτως θα μηδένιζε τις ζημιές της εταιρίας αφού τα χρηματοοικονομικά έξοδα θα μειώνονταν. 

Αν δεν δοθούν κάποιες ριζοσπαστικές λύσεις, η μη επίτευξη αύξηση του κύκλου εργασιών θα οδηγεί την εταιρία αργά και βασανιστικά σε μηδενισμό των ιδίων κεφαλαίων και η κρίση ρευστότητας δεν θα αργήσει να κτυπήσει την πόρτα της.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ
Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης είναι πλέον μειωμένος σε ποσοστό πλησίον του 90% σε σχέση με τις πωλήσεις προ του 2007. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις του Ά εξαμήνου του 2019 ανήλθαν σε 2,582 εκατ. ευρώ, απο 20,868 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Η εταιρία Μουζάκης πλέον μετεξελίσσεται απο μία ''προβληματική'' κλωστοϋφαντουργική εταιρία σε μια εταιρία αξιοποίησης των ακινήτων της.  
2,382 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις κλωστών στο Ά εξάμηνο του 2019, όπου αφαιρώντας 748 χιλιάδες έξοδα διοίκησης και διάθεσης και κάποια μικρά χρηματοοικονομικά κόστη  η εισηγμένη θα ήταν ζημιογόνος κατά 150 χιλιάδες ευρώ.
Έχοντας όμως έσοδο της τάξεως των 1,087 εκατ. ευρώ απο τα έσοδα ενοικίασης των ακινήτων της, τελικά εμφανίζει κέρδη 903 χιλιάδες ευρώ, που αντιστοιχούν σε 0,028 ευρώ ανά μετοχή.

Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα πάγια περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 16,628 εκατ. ευρώ.
Οι Επενδύσεις σε ακίνητα είναι 36,078 εκατ. ευρώ
Στο ταμείο υπάρχουν 839 χιλιάδες ευρώ

Άρα τα Αναπόσβεστα Πάγια Στοιχεία του Ενεργητικού ανέρχονται σε 52,754 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 89,22% του Συνολικού Ενεργητικού του Ομίλου.
 

Ειδικότερα την 31.12.2016 έγινε αποτίμηση των ακινήτων της Εταιρείας και του Ομίλου και η αποτίμηση τους ήταν:
  • Η αξία του βιομηχανικού ακινήτου της Λ. Κηφισού 41 προσδιορίστηκε σε 15,43 εκατ. ευρώ των οποίων, ποσό 12,613 αφορά στην αξία των οικοπέδων 16.488 τ.μ. επί 765 ευρώ ανά τ.μ. και το υπόλοιπο ποσό των 2,817 εκατ. ευρώ αφορά στην αξία των 16.488τ.μ. των κτισμάτων.
  •  Η αξία του βιομηχανικού ακινήτου της οδού Προόδου 1-5 (κάθετος της Λ. Κηφισού) προσδιορίστηκε σε 29,711 εκατ ευρώ των οποίων, ποσό 17,127 εκατ ευρώ αφορά στην αξία των οικοπέδων (43.915,74 τ.μ. επί € 390 ανά τ.μ.) και το υπόλοιπο ποσό των 12,584 εκατ. ευρώ αφορά στην αξία των 48.488 τ.μ. των κτισμάτων. 
  •  Η αξία του βιομηχανικού ακινήτου της Πασχαλίτσας του Νομού Καρδίτσας (ολοκληρωμένο βιομηχανικό συγκρότημα εκκόκκισης βάμβακος) προσδιορίστηκε στις σε 4,085 εκατ, ευρώ των οποίων, ποσό 231.000 ευρώ αφορά στην αξία της γης (78.690 τ.μ. επί € 3 ανά τ.μ.) και το υπόλοιπο ποσό των 3.854 εκατ. ευρώ αφορά στην αξία των 19.146,41 τ.μ. των κτισμάτων.
  • Η αξία του ακινήτου στην Ευριπίδου 14 Αθήνα προσδιορίστηκε σε 49.000 ευρώ εκ των οποίων, ποσό 35.000 ευρώ αφορά στην αξία συμμετοχής του και το υπόλοιπο ποσό των 14.000 ευρώ αφορά στην αξία των 29,48 τ.μ. του κτίσματος.
  • Η αξία του βιομηχανικού ακινήτου στο Γάζωρο του Νομού Σερρών (ολοκληρωμένο βιομηχανικό συγκρότημα εκκόκκισης βάμβακος) προσδιορίστηκε σε 1,764 εκατ ευρώ εκ των οποίων, ποσό 341.000 ευρώ αφορά στην αξία της γης (68.156 τ.μ. επί € 5 ανά τ.μ.) και το υπόλοιπο ποσό των 1,423 εκατ. ευρώ αφορά στην αξία των 16.126,45 τ.μ. των κτισμάτων.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 24,981 εκατ. ευρώ όπου τα 20,619 εκατ. ευρώ αποτελούν υποχρέωση προς μετόχους από αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων και αντιμετώπισης ταμειακής ρευστότητας από καταπίστευμα αειμνήστου Ελευθερίου Μουζάκης.
Αυτά τα 20,619 εκατ. ευρώ μετά από δύο χρόνια θα ''σβηστούν''  από τις υποχρεώσεις του ομίλου και το πιθανότερο σενάριο είναι να μετοχοποιηθούν σε μια Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου προς τους νόμιμους κληρονόμους.

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανύπαρκτος και ανέρχεται σε μόλις 864 χιλιάδες ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια προσεγγίζουν τα 34,147 εκατ. ευρώ ήτοι 1,06 ευρώ ανά μετοχή.

185 σχόλια:

  1. Μινέρβα μακριά...Μουζάκι σε τι τιμές αγοράζουμε και με τι τιμή στοχο δάσκαλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Τάκη, καλημέρα. Σαν να αρχίζει το January effect. Μετά την Profile που σας είχα πει παλιότερα ότι πιστεύω πολύ, τώρα Εβροφάρμα με πολύ μέλλον. Νομίζω ότι έρχεται η ώρα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας για την ΕΒΡΟΦ. Την παρακολουθώ καιρώ χωρίς ακόμη να έχω αγοράσει, αλλά πιστευω ότι πλέον πέρασε τον κάβο και πλέον ενδείκνυται για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση σε τυχόν αρνητικό γυρισμα.

      Διαγραφή
    2. Ο "κάβος" ο οποίος αναφέρετε κ.Ξενοφών είναι η αναπροσαρμογή του δανεισμού?
      (Ερωτώ διότι έχω σταμπάρει κι εγώ μία,αλλά η οποία βρίσκεται ακόμα εν υπνώσει).

      Διαγραφή
    3. Ναι κ. Γιώργο. Αυτό εννοώ. Πλέον με ρυθμισμένο μακροπρόθεσμο δανεισμό και μικρότερο επιτοκιο θεωρώ ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για διατηρησιμα κέρδη.

      Διαγραφή
    4. Σε ποια αναφέρεστε αν επιτρέπεται?
      Η αληθεια είναι ότι εγώ πλέον δυσκολεύομαι αρκετά σε αυτές τις τιμές να βρω πραγματικη ευκαιρία και περιμένω τα αποτελέσματα ετους για να σχηματίσω πλήρη εικόνα (δεν λέω ότι οι τιμές είναι υπερβολικα υψηλές, ούτε ότι ρευστοποιω τις θέσεις μου, αλλά ότι δεν βρίσκω πραγματικη ευκαιρία).
      Η τελευταία μου κίνηση ήταν να αγοράσω λίγα κομμάτια από το ομόλογο της ΜΛΣ του 2022 στο 55% καθώς το θεώρησα λελογισμενο ρίσκο (ετησιοποιημενη απόδοση 20%, αν δεν κλείσει η εταιρεία, που πιστεύω ότι δεν θα κλείσει).

      Διαγραφή
    5. Στην Ελγέκα αναφέρομαι κ.Ξενοφών,καθώς πιστεύω ότι η είδηση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της πέρασε στα ψιλά.Εάν τα χρηματοοικονομικά έξοδά της πέσουν από 6εκ./έτος έστω στα 4,τότε θεωρώ ότι το 2020 θα έχει μονοψήφιο p/e!
      Στα μεγάλα αρνητικά του χαρτιού βέβαια...Ο ΒΙΝΤΑΚΙΑΣ!

      Διαγραφή
    6. Δεν ξέρω κ. Γιώργο. Δεν με πείθει η ΕΛΓΕΚΑ. Αν δεν δω τα πρώτα κέρδη, δεν μπορώ να την βάλω στο ραντάρ μου.

      Διαγραφή
    7. Έχει φτάσει στο σημείο μηδέν (από πλευράς Ιδίων Κεφαλαίων,οπότε δεν την παίρνει άλλο),ενώ στο 6μηνο κάτι δείχνει ότι έκανε.Η δε αναδιάρθρωση έγινε τέλη Οκτωβρίου οπότε το όφελος δε θα προλάβει να αποτυπωθεί στη χρήση του 2019.
      Αλλά απ'όσο έχω καταλάβει-και διορθώστε με εάν κάνω λάθος-η μετατροπή του δανεισμού από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο εξοικονομεί γύρω στο 50% των χρημ/κων εξόδων (κρίνοντας από ΣΙΔΜΑ).Συνεπώς με σταθερό το τζίρο έχει +2 με +3εκ στην τελική γραμμή.
      Προσθέτουμε τη Ρουμανία (=αναπτυσσόμενη) και τη μείωση των φόρων(=θετική επίδραση στην κατανάλωση καθότι λιανεμπορική επιχ/ση),και βουαλά.
      Anyway,σε κάθε περίπτωση μιλάω για μικρό "στοιχηματάκι"καθώς απ'ότι βλέπω και στο ταμπλώ,δεν βιάζεται το χαρτί...

      Διαγραφή
  3. Επίσης Βιοσκ. Αυτές οι δύο για τα επόμενα χρόνια. Τι λέτε κύριε Τάκη εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μουζακης εδώ κοντα ειναι τα κάτω του εκτός και χαλάσουμε πολύ γενικά σαν αγορά....

      Διαγραφή
  4. Άνοδος στα βαριά χαρτιά, του ΟΠΑΠ χθες και προχθές, ΜΥΤΙΛ σήμερα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι άνοδος διαφυγής ή bull trap. Γιατί και το μοίρασμα για να γίνει θέλει άνοδο και χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετω παιδες.. Ευρωβλαχος ειχανε μεινει λιγο πισω αυτα τα χαρτια οπως κ εχαε αν κ ακουγεται οτι η εχαε ετοιμαζει επιτελους ( το ακουω 3 χρονια ) το καλαθι με τις μερισματοφορες μετοχες.. πιστευω πολυ αυτο νεο για την αγορα.. καλη συνεχεια..!!

      Διαγραφή
  5. Δύο εξαιρετικά πακετάκια στην ΚΕΟ (400κ έκαστο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Ξενοφών, έχει μεγάλο κενό η Ελλάδα στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, αφού κάνουμε πολλές εισαγωγές, όπως και έλλειψη στο μοσχαρίσιο κρέας. Έχει μεγάλα περιθώρια η Εβροφάρμα... Έτσι πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική εταίρια, πολλά δάνεια προσωπικά δεν ακουμπώ ας πάει καλά. Καλή της τύχη. Πολύ καλά κέρδη και ταμειακές δεν τους ξέρω προσωπικά και είναι και μακριά η εταίρια.

      Διαγραφή
  7. Δρομέας οι ελδεαρχες άρχισαν τα καραγκιοζιλικια...χοχοοχοο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρκετούς μήνες έχω στα υπόψην τον Μουζάκη λόγω μικρομέτοχου,τον οποίο διαβάζω καθημερινά όπως και το blog του κυρίου Τάκη.Δεν είχα αγοράσει ποτέ,σήμερα όμως,μετά την ανάλυση του κυρίου Τάκη αγόρασα 2000 μετοχές στο 0.48.Λόγω της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των κερδών που παρουσιάζει -και πιστεύω θα συνεχίσει να παρουσιάζει- λόγω των ενοικίων που εισπράττει.Λόγω ουσιαστικά του πολύ μικρού δανεισμού και της χαμηλής τιμής που έχει σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια,θεωρώ ότι αξίζει ένα μικρό ποσό να επενδυθεί εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάποιος έγραψε ποιος ασχολείται με δρομέα..πέντε threads έχει δικά του μόνο εδω! όσα καμμία άλλη μετοχή..Αλλά μετά το ξεσκεπασμα τους το καλοκαίρι,δεν τα κρατάει κανείς τα χαρτιά,τους τα φέρνουν στο κεφάλι στους ελδεαρχες και μπράβο τους...με τη μεγαλύτερη πτώση στο ΧΑΑ σημερα το πατσαβουρακι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήμουν ψυχίατρος, θα υποψιαζόμουν ότι ο Δρομέας σου πήδηξε τη γυναίκα.
      Τόσο κόμπλεξ πια?

      Διαγραφή
    2. Αυνανία ο Γιατρούλης σου έχει γράψει που τον περιμένει να τον ξαναγοράσει.

      Γιατρός22 Νοεμβρίου 2019 - 5:33 μ.μ.
      Ας έρθει το πατσαβουράκι ξανά προς τα 0.32€ με 0.30€ και το περιμένουμε πάλι με ανοικτάς αγκάλας σύντεκνοι.

      Διαγραφή
    3. Γιατρε μου διαμαρτύρομαι 😉😉μου "έκλεψες "Την προσφωνήσεις...Ξέρεις ποιού...

      Διαγραφή
    4. Όντως το κοπιραϊτ είναι δικό σου σύντεκνε καπετανιοοοο

      Διαγραφή
    5. Γειά σου γιατρέ μου πάντα δίκαιος άλλο που ξέρεις ότι αστειεύομαι....

      Διαγραφή
  10. Μαιευτήρα θηλαστικών συγκρατησου..άμα έρθει πάλι προς τα κατω δεν θα σταματησει πάλι εκεί, θα πάει σε σημεία πολύ πιο κάτω...δες μόνο το διάγραμμα του...
    Δεν βαρεθηκατε αγαπητικοι του κουρελοχαρτου να σας μαρκελευει μια εξαετία ο μπραδερ και οι ελδεαρχες με τα δρομολόγια του? Νισαφι πια...
    Στον Περσέα ο κιτσιος από euro2day γράφει ότι τα έχουν βρει με τον Κυριακού οι της αμερρα...κάποιοι δηλαδή γνωρίζουν και σε ποια τιμη...αν ήταν πχ 1.5 δεν θα τα σάρωναν σήμερα τα 15 Χιλ χαρτιά μέχρι το 1.05? Τους χαλάει ένα 50%?οεοοοοο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπρε σύντεκνε ξανοιγεις διαγράμματα στον ΔΡΟΜΈΑ???? Μουχαχαχαχχα. Γιαυτό σου έχουν πάρει τις σωβρακες. Άκου διάγραμμα στον ΔΡΟΜΈΑ. Οι Ελδε μπρε έχουνε τελευσει 17 χρόνια τώρα. Ούτε αυτό δεν κατέχεις. Αναμασάς ότι ο Μορφονιος έχει γράψει δημόσια εδώ και κάτι χρόνια πίσω.

      Διαγραφή
    2. Ο καθένας με την τρελάρα του Γιατρέ.
      Ο Ανανίας με το Δρομέα και τον Περσέα και ο κυρ Ελάνιος με τον Παπουτσάνη.
      Όπως την βρίσκει ο καθένας.

      Διαγραφή
    3. Ξεχασα τη ΔΕΗ του κυρ Ελάνιου. Εχει και με τη ΔΕΗ εμμονή. Συντόμως στο 1 δις κεφαλαιοποίηση ✌✌✌

      Διαγραφή
  11. ΔΕΗ: Ζημιές 353,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο
    Αύξηση τζίρου 3,4% στα 3,6 δισ. αλλά και μείωση σε EBITDA, παραγωγή και μερίδια εμφάνισε η επιχείρηση. Συνεχίστηκε η επιβάρυνση λόγω CO2 και NOME
    βεβαια καποιοι εξακολουθουν να πιστευουν οτι η παμπογρια αυτη, ειναι φτηνη και αποτελει μοναδικη ευκαιρια αγορας .χαχαχαχαχαχαχαχα γελαει με την ελπιδα σας ακομα και ο βιντεακιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε η ΔΕΗ σε χαιρετάει από τα 3.25 και όχι από τα 0.80€ που την περίμενες και μας έγραφες σεντόνια. Μερικές φορές καλύτερα να μασάς πάρα να γράφεις.

      Διαγραφή
    2. ευτυχως για εσενα κτηνιατρε υπαρχουν πολλα γιδια στο μαντρι που πηραν ΔΕΗ και περιμενουν να τα ξεγεννησεις .αρα για καλλη σου τυχη προλαβενης ακομα και τωρα να ξεφορτωσεις με κερδος στα ποιμνια που θα ξεγεννησεις και θα πανε για σφαγη τα χριστουγεννα

      Διαγραφή
    3. Συντόμως στο 1 δις.
      Μέχρι τωρα αποδοσούλα +150% μέσα σε ένα 11μηνο δεν είναι και ασχημα.
      Έπεται συνεχεια ...

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ. Ακόμα κ το καλοκαίρι που έγινε πίεση στα μέσα Αυγούστου η ΔΕΗ ανεβαινε κ εδειξε ότι δεν έχει άλλο κάτω. Απο το Σεπτέμβριο δείχνει συσσώρευση.. νομίζω το 3.2+ είναι κομβικό για την περαιτέρω πορεία. Αλήθεια κ. Τάκη τι αίσθηση έχεις εκεί σε βάθος χρόνου?

      Άλλη μια ερώτηση.. πως εκτιμας τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ? Με τέτοια μερισματικη πολιτική, τουλαχιστον 1.2€ που αναφέρθηκε, ακόμα κ στα 20€ η μετοχή θα έχει απόδοση 6%!! Επίσης παρατηρώ σκούπα... Μήπως πάμε για μάζεμα κ νέα ΔΠ σε σαφώς ανώτερα επίπεδα μες το 2020?

      Διαγραφή
    5. Δεν με ενδιαφέρει ο ΟΠΑΠ και αποδόσεις του 10% ούτε ενα υψηλό μέρισμα που δίνεται και απο δανεισμό.
      Εγω θέλω αποδόσεις και πάντα κοιτάζω εκει που δεν πολυκοιταζει η αγορα.
      Άρα ήμουν με ΔΕΗ όχι με ΟΠΑΠ.
      Πάμε για 1 δις κεφαλαιοποίηση.

      Διαγραφή
    6. Συμφωνω αλλά απλά να αναφέρω ότι με μερισματικη απόδοση 6% η τιμή είναι 20€ άρα απόδοση double από αρχές της εβδομαδος... Για αυτό κ ρώτησα Τάκη μου.

      Διαγραφή
    7. Αν λοιπόν η ΔΕΗ είναι για ένα δις από εδώ μιλάμε για απόδοση σχεδόν 40% εκτός αν θεωρείς ότι το 1δις είναι το σκαλοπάτι επιβίβασης θεσμικών, εξόδου στις αγορές etc... Διαφορετικά ΣΗΜΕΡΑ μήπως ο ΟΠΑΠ φανταζει πιο δελεαστικος βάσει νέων δεδομένων? Αυτό ρωτώ..
      Δεν αμφισβητει κανείς την μέχρι σήμερα πορεία της Δεη κ προσωπικά διατηρώ θέση από τον Απρίλη στα 1.75-1.8.

      Διαγραφή
    8. Ο ΟΠΑΠ για εμένα είναι ακριβός. Δείτε πόσα ίδια κεφάλαια έχει και πόσα είναι τα άυλα. Πάνε για το μέρισμα ... και οι γρήγοροι θα εκμεταλλευθούν την άνοδο. Οι τελευταίοι θα το παίζουν μακροπρόθεσμοι και θα επικαλούνται πως μπήκαν για το υψηλό μέρισμα.
      Εμένα δεν μου κάνει κύριε Ανδρέα .... είμαι πιο ακραίος.

      Διαγραφή
    9. ΔΕΗ εννοειται δεν αγοράζουμε. Ίσα ίσα ... προσωπικα έχω δώσει το 50% της θέσης μου και περιμένω πότε θα δώσω το υπόλοιπο.
      Νομίζω ότι το 40% με το Χατζηδάκη υπουργό θα το έχει άνετα.

      Διαγραφή
    10. Toν αδικείται τον ΟΠΑΠ κύριε Τάκη. Ο κλάδος πανευρωπαϊκά έχει μικρό λόγο ιδίων/κεφαλαιοποίηση. Δείτε τον William Hill (WMH) ή την Francaise des Jeux (FDZ) που πρόσφατα ιδιωτικοποίησε η γαλλική κυβέρνηση... ο ΟΠΑΠ έχει αρκετά πιο ελκυστικά θεμελιώδη σχεδόν σε όλους τους δείκτες (τζίρος, κέρδη, Ρ/Ε, δανεισμός) και ταυτόχρονα μεγαλύτερη μερισματική απόδοση (10% τουλάχιστον). Τώρα εάν χρειαστεί να δανειστεί για να δώσει μέρισμα το 2020 μένει να το δούμε. Τα VLTs είναι σε σχετικά πρώιμο στάδιο, υπάρχει περιθώριο ωρίμανσης.

      Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να αρέσουν σε όλους οι ίδιες εταιρείες.

      Για λόγους εντιμότητος, επενδυτικής λογικής (αρκετά τα κέρδη γαρ) και ρευστότητας για το πρότζεκτ ΛΑΜΔΑ θα πω ότι ρευστοποίησα το 25% της θέσης μου.

      Διαγραφή
    11. Ασώματες ακινητοποιήσεις πάνω απο 1 δις. Ίδια κεφάλαια 691 εκατ.
      Που είναι τα ίδια κεφάλαια;
      Δάνεια που προσεγγίζουν το 1 δις.

      Τι κάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες; Απλώς εισπράττουν όλα τα κέρδη και τσεπωνουν υψηλά μερίσματα .... στόχος να αποσβέσουν όσο γρηγορότερα το κεφάλαιο που εδωσαν για την εξαγορά.

      Εγώ δε βρισκω κατι το ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    12. Ο καθαρός δανεισμός στα €484,6εκ. λόγω ισχυρής ταμειακής θέσης προσεγγίζει καλύτερα (νομίζω) την αλήθεια. Σε εποχές πολύ μικρών επιτοκίων όπως οι παρούσες προσωπικά δεν με ενοχλεί και πολύ ο δανεισμός σε καμιά εταιρεία...αντίθετα θεωρώ καλή μια λογική μόχλευση. Πολύ περισσότερο που οι εξαιρετικές ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ (της ΤΕΝΕΡΓΑ) σχεδόν ελαχιστοποιούν κάθε κίνδυνο.

      Πραγματικά οι νέοι ιδιοκτήτες είναι λίγο αρπακτικά και το επισημάναμε εδώ στο μπλογκ κατά την περίοδο της δημόσιας πρότασης. Εκμεταλευτήκαμε την ευκαιρία, φορτώσαμε και τσεπώνουμε μαζί τους τα υψηλά μερίσματα. Μια χαρά για τους επενδυτές δεν νομίζετε? Αντίθετα με κάποιους Παπαπαναγιώτου, Χαλιορήδες, Θεοδωρήδες, Κόκκαλήδες που τα τρώνε μόνοι τους.

      Προφανώς και δεν βρίσκετε κάτι το ενδιαφέρον στον ΟΠΑΠ (όπως και στον ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ). Οι παλιοί θαμώνες του μπλογκ γνωρίζουμε ότι ο κ. Τάκης δεν βολεύεται με τα 15-20-25%. Ψάχνει τα 100-150-200% και το κυριότερο ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ. Μαγκιά του. Βέβαια σιγά σιγά στερεύουν.

      Διαγραφή
    13. Η πηγή δεν στερεύει ποτε στη bull market.

      Διαγραφή
    14. Έκανα το μεγαλύτερο μέρος των αγορών μου σε ΟΠΑΠ το 2016 με μ.ο αγορών 7.38 και μαζί με τα μερίσματα έχω σε 3 χρόνια μια απόοδοση 83%. Αν και ο ισολογισμός επιβαρύνθηκε με τις μεγάλες διανομές ο δανεισμός είναι άνετα διαχειρίσιμος. Το καλό με ΟΠΑΠ είναι ότι πουλάει "αέρα" χωρίς να χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις σε πάγια εγκαταστάσεις κτλ και τσεπώνει αμέσως τις πωλήσεις του άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για επισφάλειες όπως σε άλλες εταιρίες. Αυτό του επιτρέπει κατά τη γνώμη μου να δίνει και τα γενναιόδωρα μερίσματα.

      Διαγραφή
  12. Και το πλήρωμα του χρόνου επήλθε. Ιντραλοτ αρνητική καθαρή θέση, όπως αναμενόταν!! Δεν ξεχνώ πομπάρισμα από αναλυτές, όχι στο τόσο μακρινό παρελθόν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ... αν δε γίνει, μαζί με ενα σχεδιο εξυγιανσης τότε ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.
      Η Ζωή έν τάφω ... κτλ κτλ κτλ

      Διαγραφή
    2. Αν γίνει αυτό κ τα μαζέψουν με (οροθς που λίγοι θα συμμετασχουν) κ αυξήσουν τα ποσοστά τους.. ενδεχομένως να πρέπει να την δούμε σοβαρά την περιπτωση

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ.
      Η εταιρία πρέπει να εξυγιανθεί. Αν δούμε κάτι ουσιώδες να γίνεται και προς τη σωστη κατεύθυνση ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ... και ας έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.

      Διαγραφή
  13. καλημερα!

    χθες η δεη ανακοινωσε αποτελεσματα 3 τριμηνου 2019!
    μου προκαλει εκπληξη, απο τα σχολια που διαβαζω, πως ελαχιστοι καθισαν να τα διαβασουν κ να τα μελετησουν.
    τα πιο πολλα σχολια-συμπερασματα που διαβαζω δειχνουν προκαταληψη, κ μαλλον καμια διαθεση να ασχοληθει καποιος με αυτο που ανακοινωσε χθες η δεη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σύντεκνε η αναδιάρθρωση της ΔΕΗ ξεκίνησε Σεπτέμβριο δηλαδις 2 μήνες πριν. Άρα συμπεράσματα στα αποτελέσματα τουλάχιστον έτους μην πω 1ου τριμήνου. Στο μεταξύ εκεί που οοοοοοοολοι περίμεναν χρεοκοπία της η ΑΜΚ στο 1€ η ΔΕΗ βγάζει την γλώσσα της 150% πιο πάνω...

      ΥΓ
      Πως πάει το σορτ στον ΙΚΤΙΝΟ μπρε κοπέλι???

      Διαγραφή
    2. συμφωνω απολυτα αγαπητε!ακομα κ με την συνοπτικη κατασταση που ανακοινωσε ομως, μπορει να γινει συζητηση.η εικονα νομιζω πως ειναι καλυτερη απ οτι παρουσιαζεται.
      για παραδειγμα διαφωνω καθετα με τα συμπερασματα που βγαζει ο μικρομετοχος.
      (για τον ικτινο θα τα ξαναπουμε σε καποια αλλη στιγμη)

      https://www.mikrometoxos.gr/ch-a-30-11-polla-mikra-kai-megala-endiaferonta-i/

      Διαγραφή
    3. Η στρέβλωση είναι κομμάτι της αγόρας εκτιμώ πως η ΔΕΗ θα την γλυτώσει για άλλους λόγους και όλο και θα βγαίνουν 'λεφτά' από το καπέλο. Κανονικά η εταίρια για μένα είναι για ΑΜΚ και θα έπρεπε να γίνει ΑΜΚ να καθαρίσει και να ανοίξει η αγόρα. Οι ΔΕΚΟ τσομπανίδες πρέπει να εκλείψουν δεν θα πρέπε να υπάρχει χώρος για αυτούς πλέον.

      Διαγραφή
    4. Η τιμη στοχος του Ικτίνου όταν ξεκινήσει το 3ο ανοδικό κύμα ειναι τα 10 ευρώ, ειχα δώσει πριν σπάσει στα 4.

      Η πρόβλεψη ισχύει ... το πότε ακόμη δεν οσμίζομαι. Εγω πάντως θα συνεχιζα τη συσσωρευση για αρκετο διαστημα ...

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα σας κύριοι και καλό μήνα!
      Κύριε Τάκη, έχω μια απορία αν μπορείτε να μου απαντήσετε:

      πώς εκτιμάτε ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα και κυρίως πώς βάζετε τη συγκεκριμένη τιμή;

      Υ.Γ. Είμαι στον ΙΚΤΙΝΟ από το 2014 και έχω σημαντικά κέρδη (κυρίως χάρις σε εσάς βεβαίως)

      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  14. Μου αρέσει που ο Σερ Τάκης έχει κάνει θεσφατο τα θεμελιώδη και από την άλλη προμοταρει τη ΔΕΗ που τα αποτελέσματα της στο ενιαμμηνο είναι πιο μαύρα και από τον Κενυάτη Καλαλει που κέρδισε το μαραθώνιο της Αθήνας..Σε κανονική αγορά αύριο θα ήταν στο -40% επιεικως..Αλλά στη μπανανια παιχνίδι να γίνεται με κάθε τρόπο και ξεχνιέται στο λεπτό ότι το μαγαζί έχει φαληρισει ,και στο τέλος ο μουντζούρης είναι αδυσώπητος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε όλους, καταρχάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κύριο Τάκη που μοιράζει απλόχερα γνώση , φυσικά δεν ξεχνώ και τους άλλους αξιότιμους χρήστες που και αυτοί μοιράζονται τις απόψεις τους τεκμηριωμένα , δεν γράφω συχνά γιατί οι απόψεις μου στηρίζονται πάνω στην Τ.Α. κάτι που εδώ ελάχιστη σημασία έχει. Τώρα στην χολή που βγάζετε για τον κύριο Τάκη κύριε Ανανία μήπως ξεχνάτε ότι το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός ? άρα όταν οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ φανούν στον ισολογισμό της τότε θα ξεφορτώνουν οι προνοητικοί στην κεφάλα σας γιατί συνυπολογίζουν πως θα είναι η εταιρεία μετά την αναδιάρθρωση ενώ εσείς κοιτάτε πίσω στους παλιούς ισολογισμούς , επίσης καθημερινά βλέποντας τα στησίματα στο ταμπλό στην ΔΕΗ το χαρτί αγοράζετε αυτό βλέπω αυτό λέω.

      Διαγραφή
    2. Πιστεύω οτι ειναι όπως τα λέτε .. Γιατί η ΔΕΗ.. Είναι ενα στοίχημα για την κυβέρνηση και ενα grouth story για το ΧΑΑ.. Ευχαριστώ..

      Διαγραφή
    3. Πρώτη φορά που θα συμφωνήσω μαζί σου Ανανιας αν και οι προσδοκίες είναι που τροφοδοτούν τις αγορές εγώ πάντως βλέπω και μερικές φτηνές Ελλάδα αλλά και πολλες bubble και εδώ και διεθνώς ακόμα περισσότερες.Προσοχη γιατί θα κλάψουν μανουλες αργά ή γρήγορα,καλύτερα να χάσουμε μερικά κέρδη παρά τα κλάματα.king is the cash που λεν και τα Αμερικανακια.Καλο απόγευμα σε όλους.

      Διαγραφή
    4. Κυριε Ανανία ο Τακαρος είναι και του σαλονιού και του λιμανιού.

      Διαγραφή
  15. Εδώ υπάρχει μία διχογνωμία... Πουλάς η κάνεις διακράτηση με οτι κέρδος εχεις??? Ευχαριστώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο χοντρός πούλησε και το υπόλοιπο ποσοστο που είχε στον Alpha στον Βαρδινογιαννη.Μηπως ήρθε η ώρα και της πλήρους αποδέσμευσης από την Ιντερτεκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιατί κύριε Τάκη θα δώσετε και το υπόλοιπο της θέσης σας στη ΔΕΗ; Να υποθέσω όταν πιάσει το 1 δις; Περιμένετε μετά μια καλή διόρθωση ή γενικά πιστεύετε ότι δύσκολα θα πάει πάνω από εκεί; Αν δηλαδή συνεχιστεί η εξυγίανση και βελτιώνονται τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να φτάσει στα επόμενα 2 χρόνια γύρω στα 9-10 ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατι κυιρε leky περιμενει διορθωσαρα o ΣΕΡ στην ΔΕΗ τουλαχιστον μεχρι το 1.50 ευρω στην καλυτερη περιπτωση .γιατι στην χειροτερη θα την μαζευουμε την μπαμπογρια οχι με το κουταλακι αλλα με το στυποχαρτο αφου η πτωση της θα ειναι απο ουρανοξυστη . ο ΣΕΡ ομως ειναι κομψος και αρχιντας και δεν θελει να δυσαρεστει το ποπολον . φροντιζει να την κανει λοιπον με ελαφρα πηδηματακια και να μην πληγωνει τα χαρτακια που του εδωσαν κερδοι.το εχει δηλωσει ανοιχτα αλωστε .το ιδιο εκανε και με τον σαπουνια οταν ελεγε οτι δεν ειναι για αγορα αλλα για διακρατηση .ΣΕΡ εισαι κομψος και αρχοντας αλλα μπερδευης το φουκαριαρικο το ποπολον που εχει μαθει να παιρνει τελειως μασημενη τροφη απο εσενα

      Διαγραφή
    2. ΔΕΗ κατω απο τα 3 ευρω ... ξεχάστε τα. Μόνο με Τσίπρσ.

      Διαγραφή
    3. Σύντεκνε Ερμή από την εταιρία που σε είχαν προσλάβει να δίνεις τις πολύτιμες γν σεις σου (όπως μας είχες γράψει) έφυγες μόνος σου ή σε απέλυσαν??? Γιατί βλέπω έχεις μπόλικο ελεύθερο χρόνο για να μας γράφεις πάλι τόσο συχνά.

      Διαγραφή
  18. Κύριε Τάκη ήθελα να ρωτησω ποια είναι η γνώμη σας για τον ελλακτωρ.φαινεται να γίνεται σοβαρή δουλειά κ το πιο πιθανό είναι να βγάλει κέρδη μετά από πολλά χρόνια το 4 τρίμηνο
    Επισης το ομόλογο θα τον βοηθήσει να αναδιαρθρώσει το δανεισμό.Το περίεργο είναι ότι
    Ενω Το 45% το έχουν μαζέψει οι βασικοί μέτοχοι με τιμή κτήσης στο μεγαλύτερο ποσοστό
    Το 2,20 αυτό βολοδερνει στα 1,70 ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 3,50 τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Και λοιπόν? Συμμαζεμένη εταιρεία, με μεγάλη αξίας ακίνητα, που δεν εχουν αποτιμηθεί σωστά στον ισολογισμό και φέτος θα βγάλει και μεγάλη άνοδο κερδών. Δεν έχει κάνει παιχνίδι ακόμη. Αν κάνει, θα περάσει το 1 ευρώ για πλάκα.
      Φοβάται ο κόσμος να μπει, λόγω πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας. Πρόβλημα.

      Διαγραφή
  20. καλημερα!αγαπητε Τακη εχω την αδεια σου να γραψω μερικες σκορπιες σκεψεις(κ οχι αναλυση) για το πως ειδα κ εγω τα αποτελεσματα 3 τριμηνου 2019 που ανακοινωσε η δεη?
    ρωταω γιατι μαλλον θα ειναι σχετικα μεγαλο μηνυμα.ισως δηλαδη χαλαει το ρυθμο της συζητησης που εχουμε εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως γράφετε και αναλύετε ό,τι θέλετε.
      Αν θέλετε να γραψετε μεγαλο κειμενο κόψτε το σε κομμάτια και ποσταρετε το ... δεν θα σας αφήσει το λειτουργικο του blog να το ποστάρετε όλο το κείμενο σας αν είναι πολύ μεγλαλο

      Διαγραφή
    2. οκ αγαπητε....ισως το γραψω στο θεμε για τη δεη που ανοιξες πιο πανω.

      Διαγραφή
  21. Τέσσερις μέρες είχα να σας διαβάσω κι εσείς εξελίσσεστε σε Οικονομική Καθημερινή της Κυριακής. Της εποχής εκείνης της καλής. Ποικίλη ύλη, αναλύσεις, τα πάντα. Πλούσιο το ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστούμε για το καινούργιο άρθρο κ.Τάκη για τις δύο εταιρείες. Να σταθώ στη δεύτερη, τη ΜΟΥΖΚ. Θα αναφέρω μερικά από τα ρίσκα και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν και κάποιες απορίες μου.

    Το πρώτο είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να κλείσει. Με όλο το σεβασμό στην βαριά ιστορία του. Δυστυχώς απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους, αλλά είναι η ορθότερη επιλογή. Να επικεντρωθεί στη διαχείριση ακινήτων. Κλωστές τέλος. Τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα να γίνουν κι αυτά επενδυτικά ακίνητα. Έτσι θα αισθανόμουν καλύτερα.

    Το δεύτερο σημείο που χρήζει προσοχής είναι ο τρόπος διαχείρισης της οφειλής προς τους κληρονόμους, που επαφίεται στους μεγαλομετόχους και δεν τον ξέρουμε, απλώς εικάζουμε. Ένας τρόπος θα ήταν να κοπούν μετοχές υπέρ των κληρονόμων με το ανάλογο dilution. Δεν θα αλλάξει η εσωτερική αξία ανά μετοχή, αφού θα επέλθει διαγραφή της αντίστοιχης υποχρέωσης-οφειλής. Εκεί είναι ένα ζήτημα πως θα αποτιμηθεί η εταιρεία, πράγμα που θα καθορίσει πόσες μετοχές θα πάρουν σε βάρος μας, εν ολίγοις σε ποια τιμή θα γίνει η αύξηση. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η πώληση ίσης αξίας περιουσιακού στοιχείου (ακινήτου), για την αποπληρωμή, αφού χρήματα δεν υπάρχουν, πράγμα το οποίο θα αποδυνάμωνε σημαντικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η αντιμετώπιση θα είναι ευνοϊκή για τους μικρούς.

    Επίσης μια αύξηση μετοχ κεφαλ υπέρ των μεγαλομετόχων, θα μπορούσε να φέρει υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το τρίτο σημείο είναι το θέμα της «υπομονής», αφού οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις αίρονται στις 1/1/2022. Ήτοι 25 μήνες από σήμερα.

    Το τέταρτο και κρίσιμο σημείο είναι η πραγματική αξία των ακινήτων, που καθορίζει ουσιαστικά την αξία της εταιρείας. Η αποτίμηση της 31.12.2016 είναι δίκαιη, φουσκωμένη ή χαμηλή; Μπορεί να έγινε πριν την άνοδο των ακινήτων των 3 τελευταίων χρόνων, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Στα ακίνητα έχουμε δει «εκτιμήσεις» και «εκτιμήσεις»… Εάν κάποιος από τους φίλους εδώ είναι μεσίτης ή ασχολείται συστηματικά με ακίνητα ή ξέρει την περιοχή, μπορεί να μας δώσει τα φώτα του.

    765 ευρώ ανά τ.μ. το οικόπεδο στην Κηφισού; Εντάξει ενέταξαν τη περιοχή στο σχέδιο πόλης. Αλλά από κει και πέρα;
    390€ ανά τ.μ. το οικόπεδο στην Προόδου;
    Τα δε ακίνητα στην επαρχία, που είναι πιο δύσκολα ρευστοποιήσιμα αλλά και εκμεταλλεύσιμα; Εσείς κ. Βασίλη που έχετε ασχοληθεί;

    Τι συντελεστή δόμησης έχουν στην Κηφισού και στην Προόδου; Μπορούν να χτίσουν περαιτέρω; Να υποθέσω ότι από τα εναπομείναντα σήμερα δεν έχουν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν κάποια διατηρητέα λόγω της ιστορικότητας τους; Γιατί τότε αντίο σχέδια. Δεν τα έχω δει καν, δεν ξέρω.

    Αλλά και τι ανακατασκευές και αλλαγές χρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, αφού επί του παρόντος αυτά της Προόδου είναι δεσμευμένα με μακροχρόνιες μισθώσεις για 13 και 40 χρόνια αντίστοιχα; Μετά τη λήξη των μισθώσεων όποια σκέψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παραθέτω και τις ενοικιάσεις που έχουν επιτευχθεί για το συγκρότημα της Προόδου:
    α) ισόγειος αποθηκευτικός χώρος 5.000 τ.μ. επί της οδού Προόδου 2 στο Αιγάλεω με μηνιαίο μίσθωμα ενάρξεως € 20.200,00 και διάρκεια μίσθωσης 13 έτη.
    β) ισόγειος αποθηκευτικός χώρος 3.460 τ.μ. επί της οδού Προόδου 4 στο Αιγάλεω με μηνιαίο μίσθωμα ενάρξεως € 14.500,00 και διάρκεια μίσθωσης 12 έτη και
    γ) τρία συγκροτήματα βιομηχανοστασίων, επιφανειών 4.692, τ.μ., 11.588 τ.μ. και 6.136 τ.μ. αντίστοιχα, επί της οδού Προόδου 1-3-5 στο Αιγάλεω με μηνιαίο μίσθωμα ενάρξεως € 40.000,00, με αναπροσαρμογή μετά τους 14 μήνες σε €55.000,00 και συνολική διάρκεια μίσθωσης 40 έτη. (ΕΛ.Δ.ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, (1η Ιανουαρίου 2019 - 30η Ιουνίου 2019), σελ.31.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αθροίζοντας παρατηρώ ότι οι 3 μισθώσεις των ακινήτων της Προόδου δίνουν ενοίκιο, μετά και την αναπροσαρμογή που θα γινόταν στους 14 μήνες, 1.076.400€ συνολικά ετησίως. Αν αυτό αφορά λογικά το μίσθωμα ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος της Προόδου και δεν υπάρχει τμήμα ανοίκιαστο, που δεν μας το διευκρινίζει, τότε με βάση την επενδυτική μέθοδο αποτίμησης, απλοϊκά με μια μισθωτική απόδοση της αγοράς 8% (που θα μπορούσε να είναι και περισσότερο, γιατί πρόκειται για αποθήκες και βιομηχανοστάσια), εξάγεται αξία ακινήτου επί της οδού Προόδου 13,455 εκ ευρώ και όχι 29,711 εκ ευρώ που εκτιμήθηκε, καθιστώντας το υπερτιμημένο! Εκτός αν υπάρχει σημαντικό υπόλοιπο δόμησης (δικαίωμα υψούν), που μελλοντικά μπορεί να χτίσει και να δώσει…

    Σ’ αυτά αν μπορούσατε να μας διαφωτίσετε κ. Βασίλη, μιας και ήταν δική σας αρχική ιδέα. Δεν παραθέτει αναλυτικά στοιχεία η εταιρεία. Με το σταγονόμετρο η πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σύλβιε.
      Το κλειδί της οποιασδήποτε υπεραξίας βρίσκεται στο ΑΝ θα δοθεί η δυνατότητα αλλαγής χρήσης. Από βιομηχανική σε οικιστική ή άλλης εμπορικής εκμεταλλεύσιμης μορφής. Εκεί ξεκλειδώνουν όλα. Κάποια στιγμή είχε αναφερθεί η νυν κυβέρνηση σε τέτοιο σχέδιο για την τόνωση της αγοράς ακινήτων (σκεφτείτε τι βιοτεχνοστάσια και βιομηχανοστάσια υπάρχουν εντός οικιστικών ζωνών και κάντε τους υπολογισμούς σας).

      Διαγραφή
    2. Κύριε Βασίλη έχετε δίκιο. Εγώ όμως προσπαθώ αρχικά να αντιληφθώ τη σημερινή του αξία, ως έχει. Κι αν η αποτίμηση του εκτιμητή προσεγγίζει την πραγματικότητα. Αν έρθουν αυτά, καλοδεχούμενα.

      Δυσκολεύομαι λοιπόν, γιατί δεν υπάρχει αναλυτική περιγραφή των ακινήτων του Μουζάκη και ιδιαίτερα των κτισμάτων. Και αυτό που ρωτώ, όποιον ξέρει (αφού βλέπω ότι υπάρχουν εδώ κάμποσοι κατέχοντες), είναι αν τα αναφερόμενα στις εκθέσεις της εταιρείας οικόπεδα έχουν υπόλοιπο δόμησης και πόσο ή που μπορεί να βρει κανείς τα στοιχεία αυτά ή ακόμα καλύτερα την ίδια την έκθεση του εκτιμητή, όπου σίγουρα θα τα περιγράφει.

      Γιατί αν τα οικόπεδα δεν διαθέτουν σημαντικό υπόλοιπο δόμησης και οι δυνητικά κτισμένοι χώροι περιορίζονται στους υπάρχοντες, τότε η αποτίμηση του εκτιμητή ακινήτων μοιάζει φουσκωμένη. Άλλωστε σήμερα καλείται να τα αποτιμήσει ως βιομηχανοστάσια και ως αποθήκες, που είναι και η τρέχουσα και νόμιμη χρήση τους.

      Διαγραφή
    3. Τυχαία έπεσε το μάτι μου στο πιο απτό παράδειγμα: Όλο το ακίνητο της οδού Προόδου να αποτιμάται 29,711 εκατ ευρώ, όπως μας γράφει και ο κ.Τάκης και να είναι μισθωμένο με πρόσφατη μίσθωση με ετήσιο ενοίκιο 1.076.400€, δηλ. με μισθωτική απόδοση 3,6%, τη στιγμή που η ετήσια μισθωτική απόδοση, τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται προ φόρων για τα νέα μισθώματα αποθηκών/βιομηχανικών χώρων κατά μέσο όρο 11%-12% της αγοραίας αξίας των ακινήτων αυτών.

      Που σημαίνει ότι είτε έχουν δεσμεύσει τα ακίνητα με ενοίκια κοψοχρονιά για άπειρα χρόνια (πολυετείς οι μισθώσεις) ή τα ενοίκια είναι σωστά, αλλά τα ακίνητα δεν πιάνουν σε αγοραστική δύναμη ούτε το 1/3 της αξίας στην οποία τα αποτιμούν.

      Διαγραφή
    4. Κύριοι Σύλβιε και Βασίλη,υπάρχει κάποια παρατήρηση που αξίζει να κάνετε όσον αφορά τον Μουζάκη;Έχουν μείνει πλέον οκτώ μήνες και η μετοχή τελευταία έχει αυξήση τους όγκους με μια ήπια άνοδο της τιμής.

      Διαγραφή
  26. "Με 41,5% η Amerra στην Περσεύς, μετά τη συμφωνία Νηρέα – Σελόντα"
    Έγινε μεγαλομέτοχος μιας εταιριουλας ένα φαντ δισεκατομμυρίων...γιατί δεν ειναι κλειδωμένη στο λιμιτ απ? Αχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού την έχετε δώσει την απάντηση τουλάχιστον 3 φορές. Γιατί ξαναρωτάτε;

      Έχετε απαντήσει ... να κρατάμε μικρό καλάθι, μικρό μικρό μικρό πολύυυυυ μικρό.

      Διαγραφή
  27. Να πω και κάτι άλλο..με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που έγινε πριν μήνες μάλλον άλλαξαν ελάχιστα οι ισορροπίες μετοχικά και μεγαλομέτοχος πλέον είναι η αμερρα ,οπότε η ΔΠ είναι υποχρεωτική...όπως γράφει η ανακοίνωση πλέον η αμερρα αποκτά 7.127.656 μετοχές που αν κάνουμε τις πράξεις βγαίνει στο 41.4983% από 41.34% πριν που σημαίνει ότι περνά κατιτις τον κυριακου..δεν ξέρω αν τυπικά πρέπει να αποκτήσει το 100% της σελοντα πρώτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως δίχως να ξέρω τίποτα (το τονίζω αυτό) δεν πιστεύω ότι αν γίνει ΔΠ στο 1 ευρώ πως θα την αποδεχτεί ο Κυριακού, παρόλο που όλα δείχνουν ότι θέλει να αποχωρήσει.

      Διαγραφή
    2. Εκτιμώ πως ο Κυριακού θα πράξει ότι τον συμβουλεύσει ο Αντύπας. Επίσης, εκτιμώ ότι είναι πιθανόν ακόμη να μην έχουν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Αντύπας με τους εκπροσώπους της Αμέρα.
      Ίδωμεν ...

      Διαγραφή
    3. Σύντεκνοι άντε να εκτιμήσω και εγώ. Οποιαδήποτε ΔΠ κάτω από 1.80€ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή. Η συνέχεια επί του πίνακος κοπέλιαααααααααααααααα.

      Διαγραφή
  28. Το θέμα της Δημόσιας Πρότασης το είχαμε συζητήσει εξαντλητικά τον Νοέμβριο στο μπλογκ...με την συμβολή του εξαιρετικού χρήστη κυρίου Σύλβιο (που δυστυχώς γράφει σπάνια) καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα (δικό του το ΥΓ)

    Στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τον προσδιορισμό του ανταλλάγματος ισχύει η μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή του τελευταίου εξαμήνου (εκτός αν αυτός που κάνει τη δημόσια πρόταση απέκτησε μετοχές το τελευταίο 12μηνο, οπότε ισχύει η τυχόν υψηλότερη τιμή στην οποία αγόρασε αυτές). 

    Αν υπάρχει θέμα μειωμένης εμπορευσιμότητος ή το προσφερόμενο αντάλλαγμα είναι κάτω του 80% της λογιστικής αξίας ανά μετοχή του μέσου όρου των τελευταίων δύο δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων ή έχουν επιβληθεί κυρώσεις για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής, τότε και μόνο τότε (αν ισχύει ένα από αυτά τα τρία κατ’ ελάχιστον) το αντάλλαγμα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό της διαδικασίας αποτίμησης (valuation method) για τον προσδιορισμό της εύλογης τιμής (equitable prices), η οποία πρέπει να διενεργηθεί. Επιλέγεται δε η μεγαλύτερη τιμή μεταξύ της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής του εξαμήνου και της τιμής της αποτίμησης.

    Εάν δηλαδή δεν συντρέχει καμία από τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν (ισχύει στην παρούσα περίπτωση), το δίκαιο και εύλογο τίμημα προσδιορίζεται με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3461/2006, δηλ. τη μέση χρηματιστηριακή τιμή εξαμήνου ή την τυχόν υψηλότερη τιμή στην οποία ο υπόχρεος για δημόσια πρόταση απέκτησε μετοχές το τελευταίο 12μηνο.   

     Ποιος κάνει την αποτίμηση; Κάποιο πιστωτικό ίδρυμα, ΕΠΕΥ ή ελεγκτική εταιρεία, που επιλέγεται από αυτόν που κάνει τη δημόσια πρόταση, αρκεί να μην είχε προηγούμενη συνεργασία μαζί του. Που γίνεται με βάση "τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια και μεθόδους"

    Υ.Γ. Πως έχετε βγάλει το λανθασμένο συμπέρασμα ότι το εύλογο αντάλλαγμα δεν μπορεί να είναι κάτω από το 80% της λογιστικής αξίας, δεν το έχω καταλάβει!!! Η τιμή του αποτιμητή μετράει. Που γίνεται βέβαια με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια και μεθόδους. Απλώς με την υιοθέτηση από το νομοθέτη του κριτηρίου της λογιστικής αξίας, ο υπόχρεος σε δημόσια πρόταση αναγκάζεται να ορίσει αποτιμητή, αν το τίμημα είναι χαμηλότερο από το όριο αυτό, ο οποίος θα προσδιορίσει το δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα µε τη μέθοδο της αποτίμησης. Η αποτίμηση αυτή δεν απαγορεύεται να είναι κάτω από το 80% της λογιστικής αξίας ανά μετοχή του μέσου όρου των τελευταίων δύο δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων. Φυσικά και ο μικρομέτοχος δεν διασφαλίζεται επαρκώς, αφού δεν υπάρχουν «αντικειμενικά συμπεράσματα» σ’ αυτού του είδους τις αποτιμήσεις.   

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτό σαν βάση θεωρώ το 1,25 σαν ελάχιστη τιμή δημόσιας πρότασης (εάν γίνει βέβαια-εγώ πιστεύω πως ναι θα γίνει)

      Διαγραφή
    2. Κάτω από 1.80€ ο Γιατρουλης δεν δίνει λεπι. Όπως δεν έδωσε και στο ΙΑΣΩ.

      Διαγραφή
  29. Και ποιος μου λέει ότι και αν δεν την αποδεχθεί την δπ ο Κυριακού στο 1 ευρώ δεν θα την αποδεχθεί το 8.6% της μειοψηφιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπρε κοπέλι μας έχεις ζαλίσει μήνες τώρα προσπαθώντας να δείξεις ότι γνωρίζεις η έχεις inside ινφο ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ότι ΔΠ με 48% δεν μπορεί να προχωρήσει...

      Διαγραφή
    2. 41.5+8.6 μας κάνει 50.01%..μετα κάνει και μια συγχώνευση και τετέλεσται...

      Διαγραφή
    3. Μπρε δεν το κατέχεις το άθλημα σου λέω. Κάτσε πάγκο και ξάνοιγε το ταμπλό χωρίς άλλες γραπτές αναφορές γιατί θα εκτίθεσαι όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά.

      Διαγραφή
    4. Θα αρνηθούν τη ΔΠ ο Κυριακού και ο Αντύπας, που συνάμα βλέπουν μετοχολόγιο και θα αφήσουν την Αμέρα να πάρει το 8,6% που λέτε για να τους συγχωνεύσει με τα ζομπόχαρτα ΝηρεοΣελόντες.
      Συγγνώμη, αλλά αυτά δεν γίνονται ούτε στα πιο τρελά ονειρα.

      Διαγραφή
    5. Γιατρέ το ταμπλό γράφει ότι τώρα που πλησιάζουν εξελίξεις δπ υπάρχει απίστευτη προσφορα,για τα κυβικά της εδώ στο 1 ευρώ!και σήμερα έβγαζαν συνεχώς κομματια..

      Διαγραφή
  30. Απλά θα μεζεψει λίγα περισσότερα χαρτιά αν του τα δώσουν οι μικτομετοχοι. Ο Κυριάκου θα συνεχίσει να έχει πάνω από 40% στην εταιρία και εσύ θα συνεχίσεις να περιμένεις αιωνίως δημόσιες προτασεις στα 0.95€......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. μου θυμίζει Γαλαξίδη, εγώ βλέπω 1,50 Δ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας την κάνουν όπου θέλουν και αν θέλουν.
      Εμεις είμαστε αγορασμένοι χαμηλά και ελέγχουμε το παιχνίδι. Το αγγουράκι το έχουν οι απόξω που θα ήθελαν να είναι μέσα ..

      Διαγραφή
  32. Και το 1 εκ μετοχές με τιμή κτήσης πάνω από 1 ευρώ θα έλεγα εγώ το ίδιο θα σκέφτεται..χιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Και κάτι τελευταίο να μην κάνω και κατάχρηση, υπάρχει κάποιος να έχει σημαντική θεση και να τον εχουν αφήσει ελεύθερο να κυκλοφορει,να έχει κρατήσει τη μετοχή αυτή από το 0.8 πανω κατω,να μην την έχει δώσει,και να έχει χάσει όλο το Μητσοτάκης effect ,του 2019 στο ΧΑΑ με αποδόσεις σχεδόν 100% και πάνω στο σύνολο της αγοράς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το ξεφόρτωμα που πέφτει από 1 έως 1.05 στον Περσέα είναι επικοοοο...Πάμε για πολύ δυνατή ΔΠ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ὀποιος ξέρει και λίγο από χρηματιστήριο σίγουρα θα πρἐπει να έχει λίγα Περσέα... το τελευταίο ψαράκι εισηγμένο και υγιές...και σύντομα αλλάζει και ιδιοκτήτη... τι άλλο χρειαζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ότι βλέπω περιγράφω..Ένα τετράμηνο και..έβγαιναν χαρτιά με το σταγονόμετρο εκεί στο 1.14 με 1.2 και ξαφνικά άνοιξε η κανουλα στο 1 ευρώ τώρα που δεν υπάρχει σελοντα στη μέση,τώρα που όπως λέτε έρχονται εξελίξεις σύντομα..?? Λέτε να υπάρχει κάτι σαπιο στο βασιλειο της Δανιμαρκιας...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 10χίλιαρα του κυρίου Χρήστου είναι 🤣🤣🤣

      Διαγραφή
    2. Μα κύριε Τάκη, αλήθεια δεν βλέπετε το ξεφόρτωμα; Χτες για να καταλάβετε, αφού "ξεφόρτωσαν" κάποια κομμάτια στο 1.05 τον έκλεισαν με 1000 κομμάτια στο χαμηλό ημέρας στο 1.035 για να ξεφορτώσουν σήμερα από πιο χαμηλά! Τι εννοείτε δεν βγάζει νόημα αυτό;

      ΥΓ: Θα μου λείωει ο Ανανίας πάντως μιας και σύντομα θα αναγκαστεί εμφανιστεί με άλλο όνομα...

      Διαγραφή
    3. Θα πράξουμε οτι πράξει ο Κυριακού.
      Έχουμε χαμηλότερη τιμή κτήσης απο αυτόν. ✌✌✌

      Διαγραφή
    4. Αλήθεια, ποια ήταν τελικά η τιμή κτήσης από τον Κυριακού κ. Τάκη; Γιατί εσείς έχετε αναφέρει στο άρθρο σας για την τιμή κτήσης από τη ΣΕΛΟΝΤΑ, από τον Αντύπα και ενός μικρού μέρους (1.140.774 μετοχών) από τον Κυριακού, με πωλητή τις ΑΘΗΣΚ, που ήταν για όλους 0,7 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι έχω καταλάβει. [Η αξία κτήσης από τη δημόσια πρόταση δεν πιάνεται, γιατί ήταν ελάχιστες.] Συνεπώς τα πολλά (τα υπόλοιπα μέχρι τις 7.150.662 μετοχές) ο Κυριακού πως τα απέκτησε, πότε και σε ποια τιμή;

      Όχι ότι έχει σημασία. Γιατί αν θέλει να ξεφορτωθεί κάτι έτοιμο ο κληρονόμος, σιγά μην πονάει πόσο το απέκτησε ο κληροδότης. Αλλά λέμε τώρα.

      Διαγραφή
    5. Σύντεκνε τα πράγματα είναι απλά. Ο Τακαρος έχει τιμή κτήσης κάτω από 0.70€.Αρα ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ.

      Διαγραφή
    6. Εκτιμώ ότι ο Κυρισκού θα κάνει ότι του προτείνει ο Αντύπας και είμαι βέβαιος ότι εγω θα πράξω ότι πει ο Κυριακού.

      Διαγραφή
  37. ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ στην ΦΡΙΓΓΟ. σιγουρα ενα απο τα δυο συμβαινει . παμε για αυξηση κεφαλαιου με δυσμενεις ορους για τους παλαιους μετοχους . ο ΔΑΥΙΔ χρειαζεται τα 52 εκκατομυρια για να πληρωσει πριν τον χωσουν μεσα και εγκαταλειπει για αλλη μια φορα το πλοιο. δεν θα ειναι και η πρωτη φορα αλωστε εχουν προηγηθει πλιας κατσελης και η πατσαβουρα ο μουριαδης .τα αποτελεσματα γιατι αργουν αραγε να βγουν??? το καταλαβαινετε απο μονοι σας δεν χρειαζετε να σας το πει κανεις .κατα τα αλλα ειναι το ποιο χοτ χαρτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχάσατε τον αγαπημένο σας Παπουτσάνη που έδωσε λεφτά, πολλά λεφτά.

      Διαγραφή
    2. Γιατί τον γράφετε ΠΛΙΑΣ.. γράφτε ΠΑΠ ✌✌✌

      Διαγραφή
    3. εαν παει ΣΕΡ η ΦΡΙΓΓΟ να κλεισει πρωτα το γκαπ στα 0.15 λεπτα και εφοσον βγαλει ξανα θετικα αποτελεσματα την ξαναβλεπουμε παλι .μεχρι τοτε μακρια και αλλαργα. εγω θελω να κοιμαμαι ησυχος τα βραδια και οχι να εχω αρνητικα κεφαλαια για προσκεφαλο

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ελλάνιε μα τι μου γράφετε; Μετοχή υπο επιτήρηση που ανοίγει στιγμιαίως στις δημοπρασίες 3 φορές την μέρα και εσείς κοιτάτε τα γκαπ; παντού ένα γκαπ είναι.

      Τέλος πάντων .... επειδή εγώ δεν κρύβομαι, σύμφωνα με το δική μου στρατηγική τοποθέτηση, την περιμένω στα 0.16 με 0.17 ΑΝ ΠΑΕΙ, εκεί θα ενισχύσω όπως εχω πει απο την αρχή.

      Διαγραφή
    5. Όσο για τα αποτελέσματα θα βγάλει στο έτος όσο έχω πει χωρις, διχως να υπολογίζω έξοδα αναδιοργάνωσης ... υπάρχει πιθανότητα να θελήσουν να κάψουν τα αποτελέσματα με τα τελευταία έξοδα αναδιοργάνωσης, αλλά εμείς δεν μασάμε.

      Διαγραφή
    6. θα μασησετε οταν θα σας ζητησουν να βαλετε το χερι βαθεια στην τσεπη .η ΦΡΙΓΓΟ χρειαζετε νεα κεφαλαια και αυτο θα γινει εις βαρος των παλαιων μετοχων και σιγουρα με ενα μεγαλο rever split

      Διαγραφή
    7. Θα φτύσω και τα κουκούτσια ή θα τα μασήσω και αυτά; 😲😲

      Διαγραφή
    8. τι θα φτησετε κουκουτσια και πρασινα αλογα ΣΕΡ. εδω θα κανετε παλι επαναληψη τι σημαινει μεγαλο rever split και πως βαζετε βαθεια το χερι στην τσεπη μεχρι να σκιστει σε αυξηση μετοχικου κεφαλαιου.ειπαμε στο 0.15 και εαν βγαλει καλλα αποτελεσματα ισως να αξιζει μια ζαρια ,αλλιως μακρια και αλαργα . δεν θελω να πληρωσω τα δικαστικα εξοδα του ΔΑΥΙΔ ,και θελω τα βραδια να κοιμαμαι ησυχος και οχι να ειμαι νυχτοβατης απο τα αρνητικα κεφαλαια της ΦΡΙΓΓΟ.

      Διαγραφή
    9. Σύντεκνε επειδή δεν ξέρεις τι σου γίνεται και είναι η δεύτερη φορά που γράφεις για τον Αλκη να σε ενημερώσουμε ότι ο Αλκης Δαυίδ ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με την εταιρία. Πολύ περισσότερο με το ΔΣ της. Η εταιρία διοικείται από τον ξάδερφο του Αναστάση.

      Η ΔΕΗ πότε θα πάει 0.50€ που έγραφες????Μπουχαχαχαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    10. Εμείς τα αλέθουμε τα κουκούτσια κύριε Ελάνιε.
      Στους συλλογισμούς σας, πάντως, έχετε πολλά κενά και αμφιβάλλω αν έχετε σκεφτεί αυτά που λέτε .... αλλά δεν θα σας αναλύσω τα λάθη που κάνετε ... για να ΚΟΙΜΑΣΤΕ ήσυχος.
      Πάντως ΑΜΚ σε βάρος των παλαιών μετόχων δίδω μηδαμινές πιθανότητες. Δεν έχει την παραμικρή λογική ...🙉🙉

      Διαγραφή
    11. Σωστός ο γιατρός! Για την ιστορία οσον αφορά το συγκεκριμένο Δαυιδ ο μακαρίτης ο πατέρας του τού είχε κόψει μηνιατικο για να μην περνάει ούτε από έξω από τις επιχειρήσεις...

      Διαγραφή
    12. Κύριοι τι απαντάτε στις παπαριές ... γράφτηκε μια λαλακία, νε τον σεξουάλα, στον Capital και την αναπαράγουμε εδώ μέσα;

      Διαγραφή
    13. αν δεν κανει μια γερη αυξηση κεφαλαιου και μαλιστα με μεγαλο rever split η ΦΡΙΓΓΟ δεν εχει σωτηρια . τωρα για εσας μαλλον το rever split πιθανον να ειναι γεγονος υπερ των παλαιων μετοχων. για εμενα ομως ειναι στοιχειο που δειχνει την μεγαλη ζημια που θα υποστουν οι μικρομετοχοι .αλλον τροπο να γυρισουν θετικα τα κεφαλαια δεν ανακαλυψε ακομη η επιστημη .να σας θυμισω τελος οτι 3εκκ απο τα κερδοι της ΦΡΙΓΓΟ ηταν απο συναλαγματικες διαφορες .αρα μειλαμε για μουσαντενια κερδοι που οχι μονο μπορει να νην επαναληφθουν αλλα να γυρισουν και σε ζημιες μεγαλες την επομενη φορα .η οικογενεια για εμενα παραμενει η πλεον αναξιοπιστη.

      Διαγραφή
    14. Υπάρχει το reverse split και το dilution ... τα εχετε μπερδεψει λίγο αυτά τα δύο.

      Διαγραφή
    15. Μεγάλε κουρού Ερμή η επιστήμη έχει ανακαλύψει την πώληση assets καθώς και την παραγωγή κερδών για να γυρίσει τα αρνητικά ίδια σε θετικά μια εταιρία.

      Διαγραφή
    16. + την ανατιμηση στοιχειων του ενεργητικου γιατρε,γεγονος το οποιο δεν ειναι τοσο δυσκολο οσο ακουγεται απ'οσο ρωτησα κι εμαθα...(γενικα μιλαω οχι για φριγο).Δεν γνωριζω ομως τι περιουσιακα διαθετει και εαν εχουν ανατιμηθει στο παρελθον (αν ειναι να γινει το συγκεκριμενο...)

      Διαγραφή
  38. Δρομέας τρεις πτωτικές συνεχόμενες είχε να δει...εμμμμ ,ένα τετράμηνο!! Οι ελδεαρχες αύριο θα βάλλουν τα περιβόητα πακετακια στο 0.32 στο 0.325 και στο 0.33...αχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτο κάνουν καθημερινά.. Κοίτα να δεις ένας χρηματιστής μου είχε πει ότι όταν οι τιμές ζήτησης απέχουν πολύυ από τις τιμές προσφοράς και είναι και πολυύ περισσότερες ,το χαρτί είναι μονο για πάνω..όταν συγκλίνουν οι τιμές μπουκαρεις.....Αν έβλεπε κάποιος τον δρομέα θα έλεγε πως είναι η περίπτωση...Αλλά εδώ όμως είναι η εξαίρεση στον κανόνα γιατί το παιχνίδι είναι στημένο απο το λομπακι της συμφοράς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρηματιστές στην Ελλάδα και με τη "βούλα" είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Η πλειονότητα είναι αντικρυστές, market makers ή έχουν πελάτες που τους ακολουθούν.

      Διαγραφή
    2. Εγω λέω ότι αν ερθει το January effect το χαρτί θα το ξαναπαίξουν ... και αυτή τη φορά απο το 0,30+ και όχι απο το 0,2+ όπως πέρσι.

      Διαγραφή
    3. Πράμα εν κατέει ο "χρηματιστής". Τούβλα αγοραστών πώληση τούβλα πωλητών αγορά. Και αγοράζεις από τους πωλητές όταν αυτοί τα χώνουν δίχως αύριο. Όπως υπάρχει το προς τα πάνω μιξεράκι που βοηθάει στο ξεφόρτωμα έτσι υπάρχει και το προς τα κάτω.

      Διαγραφή
    4. Προφανώς στο από πάνω αναφέρομαι σε καλές εταιρίες και όχι χρεοκοπημένα σαπάκια.

      Διαγραφή
  40. Κύριε Ανανία
    Κούτσου κούτσου το πάνε το χαρτί.
    Έχει κανένας άλλος Μιχάλης (έτσι δεν λεγόταν;) να στήσει τα 10χίλιαρα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Από Γ.Κατικά-bankingnews:
    https://bankingnews.gr/index.php?id=473158

    ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Περιμένουμε σύντομα την κατάθεση δημόσιας πρότασης σε Νηρέα και Σελόντα και η στήλη περιμένει ότι θα εξαγοραστεί και η Περσεύς άρα θα έχουμε και εκεί δημόσια πρόταση από το νέο μέτοχο της Σελόντα. Όμως ακούμε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα άλλη μία και θα είναι αρνητική έκπληξη, αφού θεωρούμε τη μετοχή εξαιρετικά φθηνή.

    Βέβαια η αγορά και οι επενδυτές έχουν ευθύνες που την έχουν αφήσει να διαπραγματεύεται σε τέτοια επίπεδα και αφήνουν το περιθώριο στους βασικούς μετόχους να δώσουν ένα μικρό premium και να αποσύρουν τσάμπα την εταιρεία. Αν της είχαν δώσει μία τιμή που να είναι δικαιότερη ίσως και στο παρελθόν να είχαμε αποφύγει τέτοια φαινόμενα.

    Καμμιά ιδέα σε ποιά αναφέρεται κανείς...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετώ τον κύριο Τάκη και τους φίλους του blog.
      @ George Paragopoulos θεωρώ ότι αναφέρεται στην περίπτωση της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ όπου οι βασικοί μέτοχοι πατέρας και γιός Γεράρδος κατέχουν το 81,69% συνεπώς χρειάζονται ακόμη μόνο 8,31% ( 5 με 6 m) σε συνδυασμό με την συμπεριφορά της μετοχής (πλήρης εγκατάλειψη).
      Αυτά τα πρωτόγραψε πρόσφατα στην σελίδα του στο facebook o κος Οικονομόπουλος Νίκος(favlos) στον οποίο επ ευκαιρία εύχομαι χρόνια πολλά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση spooky!

      Διαγραφή
    3. Αν ήταν το πλαίσιο θα είχε κινηθεί προς το 4.

      Διαγραφή
    4. Καλημερα σας.Μια σκεψη χωρις φυσικα να ξερω.Δεν θα μπορουσε να ειναι ο Μουζκ; για να κανουν μετα οτι θελουν σχετικα με το χρεος απαλλαγμενοι απο τους μετοχους μειοψηφιας; Και μια ερωτηση αν μπορει να απαντηθει.Εχω ενα φιλο που δεν πολυ ασχολειται κ του εχουν μεινει μετοχες ΕΦΤΖΙ κ με ρωταει τωρα τι να κανει.Την χειραγωγησαν ομως κ επεσε στο 0,274 καθως περασαν οι 3μηνες..Νομιζω οτι διαβασα καπου οτι με το squeeze out μπαινουν τα χρηματα που αναλογουν στην τιμη της ΔΠ στο λογαριασμο του δικαιουχου αν δεν εχει πουλησει.Ισχυει αυτο;Ξερει κανεις;

      Διαγραφή
    5. Προς Ris1 ,η τιμη της δημοσιας προτασης στο λογαριασμο του δικαιουχου.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστω για την απαντηση κε πεζοπορε.Τοτε ειναι ευκαιρια κ για τους υπολοιπους αν βρεθουν κομματια αλλα δεν το βλεπω.Καλη συνεχεια

      Διαγραφή
    7. Δεν είχα πρόθεση να απαντήσω διότι αγνοώ εάν έχει αλλάξει ο νόμος την τελευταία 7ετία.  Ωστόσο θεωρώ ότι πριν αποφασίσετε κ. Rfs αγορές καλύτερα να επικοινωνήσετε με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και να ψάξετε το θέμα πριν προβείτε σε αγορές (επειδή σας βλέπω θετικό) 
       
      Η εμπειρία που έχω και γνωρίζω καλά είναι από το (μακρινό) 2012 και την εταιρεία SCIENS ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε (ΣΙΕΝΣ). Η εταιρεία έκανε ΔΠ στα 0,21 ευρώ/μετοχή τον ΙΑΝ/12. Ο βασικός μέτοχος μάζεψε πάνω από 90% κράτησε την τιμή για ένα τρίμηνο όπως ορίζει ο νόμος και εν συνεχεία όπως και η ΕΦΤΖΙ την άφησε να πέσει. Έγινε αρκετό μάζεμα γύρω στα 0,10-0,12 μέχρι που η διοίκηση οριστικοποίησε και ενημέρωσε την ημερομηνία του οριστικού sqeeze out οπότε και υποχώρησε στα 5 λεπτά (0,05) με διαδοχικά limut down. Στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις η διοίκηση σε μια χειρονομία καλής θέλησης έβαλε μια εντολή αγοράς κάπου στο 0,06 (?? δεν καλοθυμάμαι) και μάζεψε τις μετοχές όσων εγκλωβισμένων ήθελαν να απεμπλακούν. Η εναλλακτική τότε (όπως πιθανολογώ και τώρα) για όποιον δεν θέλει να δώσει τις μετοχές του είναι να συμμετέχει σε μια μη εισηγμένη.

      Θα συνιστούσα προσοχή

      https://www.capital.gr/epixeiriseis/1369175/sciens-dimosia-protasi-apo-sciens-international-acquisition-i-ltd  

      https://www.naftemporiki.gr/finance/story/559445/sciens-diethnis-anonymi-etaireia-ependyseon-kai-symmetoxon-anakoinosi-gia-tin-teleutaia-imera-diapragmateusis-ton-metoxon-tis-etaireias-sto  

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστω κε Hippy.Κατι παρομοιο νομιζω ειχε γινει και με ΑΒ Βασιλοπουλο αφηναν τις μετοχες να καταρρευσουν μετα την ΔΠ γι αυτο νομιζω οτι αλλαξε κι ο νομος.Οπως κ να χει θα πω στον φιλο να επικοινωνησει με την ε.κ ή με την εταιρεια για να παρει σιγουρη απαντηση.Για οσους δεν εχουμε νομιζω κ να βαλουμε αγορα δεν θα υπαρχουν κομματια το πολυ να δωσουν 50;100;200;Εκτος αν πανικοβληθει κανενας ξεχασμενος

      Διαγραφή
    9. Η ΑΒ ήταν προγενέστερη περίπτωση κ. Rfs...έγινε 2 χρόνια πριν το 2010 στα 35,73. Οι μικρομέτοχοι αντέδρασαν και οι Βέλγοι που ήσαν large και όχι τσίπηδες σαν τον Ιωαν. Ρήγα της ΣΙΕΝΣ συνέχισαν ν΄αγοράζουν μέχρι την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης στην ίδια τιμή (και συνέχισαν εξωχρηματιστηριακά).

      Νομίζω ότι ΔΕΝ έχει αλλάξει ο νόμος, είναι στην διακριτική ευχέρεια του μεγαλομέτοχου τι ακριβώς θα κάνει μέχρι το οριστικό squeeze out και ο Φειδάκης (που δεν έχει και την καλύτερη φήμη) έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του στο ταμπλό. Προσωπικά δεν θ΄αγόραζα ούτε στα 0,10.

      https://www.stockwatch.com.cy/el/announcement/alfa-vita-vasilopoylos-ae-proairetiki-dimosia-protasi-tis-delhaize-lion-nederland-bv

      Διαγραφή
    10. Αρθρο 28



      Δικαίωμα εξόδου



      1. Ο προτείνων, ο οποίος μετά την υποβολή δημό­σιας πρότασης προς όλους τους κατόχους κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας και για το σύνο­λο των αξιών τους, κατέχει κινητές αξίες που αντι­προσωπεύουν ποσοστό τουλάχιστον ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας, υποχρεούται για περί­οδο τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση των απο­τελεσμάτων της δημόσιας πρότασης να αποκτήσει χρηματιστηριακά στην τιμή σε μετρητά που ισούται με το αντάλλαγμα της δημόσιας πρότασης όλες τις κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας που θα του προσφερθούν. Εφόσον το ζητήσουν οι κάτοχοι των κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας, το τίμημα λαμβάνει τη μορφή των κινητών αξιών, που απετέλεσαν το αντικείμενο της πρότασης και ισούται με το αντάλλαγμα της πρότασης. Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί να εξειδικεύεται η διαδικασία καταβολής και βεβαίωσης της καταβο­λής του ανταλλάγματος, η διαδικασία μεταβίβασης των κινητών αξιών και να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστω ολους για τις απαντησεις.Σαν να εχετε δικιο.Θα παρω προσωπικα τηλ στην ενημερωση επενδυτων της εταιρειας για να δω τι γινεται με αυτους που εχουν ξεμεινει με μετοχες.Οταν θα χω νεοτερα απο την εταιρεια θα σας ενημερωσω

      Διαγραφή
    12. @ ΠΕΖΟΠΟΡΟΣ

      Διαβάζω στην ανακοίνωση που επισημαίνετε στις 19 Αυγουστου 2019

      "Περαιτέρω, ο Προτείνων:

      (α) θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) του άρθρου 27 του Νόμου (στο εξής το «Δικαίωμα Εξαγοράς») και θα εξαγοράσει, σε τιμή ίση με το Προσφερόμενο Τίμημα, τις Μετοχές των υπολοίπων Μετόχων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη Δημόσια Πρόταση, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των τριών (3) μηνών από το τέλος της Περιόδου Αποδοχής, και

      (β) υποχρεούται να αγοράσει μέσω συναλλαγών στο Χρηματιστήριο όλες τις Μετοχές που θα του προσφερθούν εντός περιόδου τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης έναντι καταβολής σε μετρητά του Προσφερόμενου Τιμήματος, ήτοι €0,4920 ανά μετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Νόμου (στο εξής το «Δικαίωμα Εξόδου»). Για το σκοπό αυτό, ο Προτείνων θα εισάγει μέσω του Διαχειριστή πάγια εντολή για την αγορά Μετοχών έναντι του Προσφερόμενου Τιμήματος, ήτοι €0,4920 ανά μετοχή.

      Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Δικαιώματος Εξαγοράς, ο Προτείνων θα επιδιώξει τη διαγραφή των Μετοχών από το Χρηματιστήριο, δυνάμει απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας.

      https://www.euro2day.gr/news/market/article/1694542/fg-europe-me-972-h-silaner-meta-thn-dhmosia-protas.html


      Έκτοτε συμπληρώθηκε το 3μηνο κατά το οποίο ο Φειδάκης πήρε από το ταμπλό στην ίδια τιμή (0,4920) ότι μετοχές του προσέφεραν οι "αργοπορημένοι" μέτοχοι. Για όσους δεν ενδιαφέρθηκαν στο 3μηνο ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή αναφορά. Εάν κάποιος θέλει να τζογάρει δικαίωμα του. Ανέφερα τι έγινε στη ΣΙΕΝΣ το 2012 διότι είναι αντίθετο με την άποψη που εννοήθηκε.

      Ψάχνοντας στο ιντερνετ βρήκα ένα άρθρο του 2018. Νομίζω δίνει τις απαντήσεις στο θέμα που συζητάμε

      https://analuseto.gr/dikeomata-exagoras-ke-exodou-se-dimosies-protasis-exagoras-kiniton-axion-arthra-27-28/

      Διαγραφή
    13. @ Rfs 1

      Ε ναι...πήρατε τη σωστή απόφαση!!

      Διαγραφή
    14. Κυριοι καλησπερα.Επικοινωνησα με το τμημα μετοχων και μου ειπαν οτι ακομα δινουν την τιμη της ΔΠ αν κ επρεπε να εχουν σταματησει απο Νοεμβριο.Παιρνεις την χρηματιστηριακη σου τηλ κ ενημερωνεις οτι τις πουλας στον προτεινοντα.Αν βρειτε κομματια παρτε.Καποιος την εστειλε στο λιμιτ απ κ εβαλα κ γω λιγα δεν νομιζω να δωσουν αλλα ας υπαρχουν

      Διαγραφή
    15. Τελικα με ενημερωσε ο φιλος οτι πηρε την χρηματιστηριακη του κ του ειπαν οτι θα μπει το αντιτιμο της δπ με το squeeze out.Χθες αλλα μου ελεγε ο υπευθυνος μετοχων που μαλλον δεν ηξερε ή δεν ξερει ο αντικριστης του τι γινεται..Παντως υποπτο κι αυτο..:https://www.capital.gr/xrim-anakoinoseis/3398589/ideal-sto-67-64-to-pososto-tis-truad-verwaltungs

      Διαγραφή
  42. Ο κύριος Αντώνης εζηλεψε τον κυρ Ηλία και είπε να φάει μόνος τα κέρδη που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εγώ πσλι κε hippy πιστεύω οτι η σημερινή νομοθεσία περί ΔΠ δεν προστατεύει τους μικροεπενδυτές. Τώρα που η παροούσα κυβέρνηση ασκεί έντονο νομοθετικό έργο νομίζω οτι πρέπει να ρίξει μια μστιά και προς τα εκεί. Θα ήθελα τη γνώμη σας, την οποία θα εκτιμούσα απεριόριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι σύντεκνε. Η Λαζαράκου πρέπει να το δει ξανά. Τσακάλι είναι. Να δει επίσης τα όρια +-30% των μετοχών. Να τα αφήσει ελεύθερα.

      Διαγραφή
  44. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που έκαναν δημόσιες προτάσεις κύριε eloy689 τις έκαναν σε καλύτερες αποτιμήσεις τόσο για την εποχή τους όσο ακόμα και για σήμερα (Παπαστράτος, ΑΒ, Interamerican, Ιμακο, Γρηγορης, cyclon κλπ). Πιθανολογούμε δλδ ότι ο σημερινός μέτοχος του Νηρέα θα ήταν κερδισμένος σε 2,3, 5 χρόνια? Εάν έπρεπε η κάθε Αmerra ν΄απαζημιώσει τους μικρομέτοχους με την τιμή εισαγωγής στο ταμπλό ή την λογιστική αξία απλά δεν θα γινόταν κανένα deal και οι εταιρείες θα όδευαν μαθηματικά προς την χρεοκοπία και τον μηδενισμό της μετοχής.

    Η γνώμη μου είναι πως από την στιγμή που αγοράζω μετοχές είμαι ενεργητικός επενδυτής και όχι παθητικός με τα λεφτά στην προθεσμιακή. Οφείλω λοιπόν να παρακολουθώ την πορεία τους και να ενημερωθώ για τις πρέπουσες κινήσεις εάν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά απ΄ότι τα υπολόγιζα (stop loss και αγορά εταιρείας άλλου κλάδου, προσεκτικότερα αυτή τη φορά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ κε hippy. Εκτιμώ τη γνώμη σας. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επενδυτική παιδεία. Χάρη σε εσάς και σε άλους φίλους του μπλόκ, νομίζω οτι οι μικροεπενδυτές αν μή τι άλλο είναι καλύτερα ενημερωμένοι και υποψιασμένοι.

      Διαγραφή
  45. Περσέας αφου τα πήρε όλα σβαρνα,τελειωσε το ανεπανάληπτο και δίχως προηγουμενο ράλι από 0.95 έως στο 1.07...οσοι πρόλαβαν βγήκαν πάνω από 1 ευρώ,οι υπόλοιποι στο μαντείο των Δελφών να μάθουν αν θα γίνει και πότε ΔΠ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις τα βρισκουμε και με το χρεος,δεν θελουμε ντε και καλα δημοσια προταση.

      Διαγραφή
    2. Δεν θελουμε Δ.Π.
      Θα κανουμε ότι και ο Κυριακού.
      Δεν χρειάζονται ούτε χρησμοί ούτε Πυθίες..

      Διαγραφή
    3. Δεν ήξερα ότι συμβαδίζουν τα συμφέροντα της μαριδας με του ολιγαρχη...!Κοιτάξετε τα γραφόμενα σας λίγους μήνες πριν σε απάντηση γιατί δεν ανεβαίνει το χαρτί με τόσο καλά θεμελιώδη και με τόσο ανοδικη αγορα..Απαντησατε γιατί πρέπει να απεμπλακεί από τη σελοντα..είδατε να αλλάξε κάτι στη συμπεριφορά του χαρτιού,τουναντίον έφαγε και μια κατρακύλα...Τώρα πάει αυτό ,και μπαινει ο Κυριακού στο κάδρο..Μετά κάτι άλλο..Τεσπά έχετε γράψει πάνω από πέντε φορές μέσα στο χρόνο ότι τέλος του έτους θα γίνει ότι είναι να γίνει..Έφτασε! Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με μεεεγάααληηη περιεργεια..

      Διαγραφή
  46. Νέα υψηλά δεν πρόκειται να ΔΕΙ ούτε και αν η αμερρα τον χρησιμοποιήσει σαν όχημα για την είσοδο της στο ΧΑΑ..χαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Εκεί που στο δρομεα ηταν οι αγοραστές από,0.32 έως 0.33 ξαφνικά οι ελδεαρχες έβαλαν 50 Χιλ τεμάχια ζήτηση από 0.35 έως 0,36...Οποίος καταλαβαίνει το μοναδικο στα χρονικά παίξιμο τους κερδίζει χρυσόν ωρολόγιον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επρεπε να ειχατε υφαρπάξει 50.000 τεμάχια στα 0.3 και να τους τα χώσετε στην κεφάλα οποτε βαζουν τις στηριξεις.
      Έργα ... όχι λόγια.

      Διαγραφή
  48. Σύντεκνοι οι Κέκροπες φεύγουν μέχρι το κλείσιμο της 3/1. Είπαμε τζόγος ελέω εορτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελ γάτο γιατρέ τα δώσα τα Ελλάκτωρ 1.64 τελικά στα βηματά σου βγήκαν οι διακοπές Χριστουγέννων.

      Διαγραφή
    2. Σύντεκνε τα έχω γράψει. Δε δίνω λέπι αν δεν δω το 3 μπροστά.

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω περιμένε εσύ τα 3 εγώ δίνω τώρα αν πέσει κι άλλο θα πάρω πάλι. Ελλακτωρ είναι για τραδινγκ για μένα.

      Διαγραφή
  49. Ένα ωραίο από Κάπιταλ το αντιγράφω..χαχχχ
    "20 Χιλ τεμ στο 0.31,. 20 Χιλ τεμ στο 0.32,..15 Χιλ τεμ στο 0.33,..15 Χιλ τεμ στο 0.34,..και τέλος 20 Χιλ τεμ στο 0.35..ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
    Οι ελδεαρχες σε τσιπουραδικο, ντιρλα στο μεθύσι βάζουν εντολές αγοράς πατώντας τα πλήκτρα με το άδειο καραφακι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Χαμήλωσαν τις τιμές μηπως και του τα φέρουν στο κεφάλι..αλλά από του χρόνου που θα μπορεί να βάζει κάποιος μια εντολή πάνω από 10 Χιλ τεμ και δεν θα προλαβαίνουν να αποσύρουν τις υπόλοιπες θα τα τρώνε κατακεφαλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. πολύ βουβαμάρα στον Μουζάκη... ύποπτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Πιστεύω τελικά ότι η συμπεριφορά του χαρτιού παραπέμπει σε Δ.Π.(ΜΟΥΖΚ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα γιατί να κάνουν Δ.Π. όταν μπορούν να μετοχοποιήσουν σε λίγο καιρό τις 20 εκατ. υποχρεώσεις προς τους κληρονόμους.

      Δεν στέκει το σκεπτικό!!

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂