Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

C3. ai - Ο ειδικός στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI)

C3 ai  .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό AI ... εδώ ....
Αριθμός μετοχών : 101.537.340 μετοχές κατηγορίας Α και 3.499.992 μετοχές κατηγορίας Β.

  • Κάθε μετοχή Κατηγορίας Β δικαιούται 50 ψήφους. Στις 31 Οκτωβρίου 2021, ο πρόεδρος και ιδρυτής Siebel κατείχε δικαιωματικά περίπου το 95,4% των κοινών μετοχών Κατηγορίας Β και περίπου το 23,8% των κοινών μετοχών Κατηγορίας Α, με αποτέλεσμα νε ελέγχει περίπου το 63,1% των ψήφων. Ως εκ τούτου, ο κ. Siebel έχει τον έλεγχο της C3.ai.

Presentation C3 ai ... εδώ ...

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Εταιρεία ολοκλήρωσε την αρχική δημόσια προσφορά της (ΙPO), στην οποία εξέδωσε και πούλησε 17.825.000 μετοχές της κοινής μετοχής της Κατηγορίας Α στα 42 δολάρια ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένων 2.325.000 μετοχές που πωλήθηκαν κατά την άσκηση του δικαιώματος των αναδόχων να αγοράσουν πρόσθετες μετοχές. Η Εταιρεία έλαβε καθαρά έσοδα ύψους 694,6 εκατομμύρια δολάρια μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων αναδοχής και άλλων εξόδων προσφοράς.

Η C3.ai στα 42 δολάρια αποτιμήθηκε σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, με την τιμή να είναι σημαντικά υψηλότερη από την προηγουμένως ανακοινωθείσα περιοχή ΙPΟ μεταξύ 36 και 38 δολαρίων ανά μετοχή. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν JPMorgan, Morgan Stanley και Bank of America.

Μετά το κλείσιμο της δημόσιας εγγραφής ολοκληρώθηκε και μια ιδιωτική τοποθέτηση, στην οποία εκδόθηκαν 2.380.952 και 1.190.476 μετοχές της Κατηγορίας Α στα 42,00 δολάρια ανά μετοχή στην Spring Creek Capital LLC, θυγατρική της Koch Industries, Inc. και στην Microsoft Corporation, αντίστοιχα. Η εταιρεία έλαβε συνολικά έσοδα 150 εκατομμυρίων δολαρίων και δεν πλήρωσε έξοδα αναδοχής.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2020, την 1η ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, η μετοχή άνοιξε στα 100 δολάρια και τελικά έκλεισε στα 92,4. Μετά από 2 εβδομάδες και συγκεκριμένα την 23 Δεκεμβρίου 2020 η μετοχή έκλεισε στα 161,6 δολάρια, έχοντας φθάσει ακόμη και στα 183,9 δολάρια που αποτελεί και ιστορικό υψηλό. Από τότε η πορεία της μετοχής ξεκίνησε πτωτική πορεία και σήμερα έφθασε να διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή της ΙPΟ της.
Η C3.ai ιδρύθηκε, το 2009, από το πρώην στέλεχος της Oracle, Tomas Siebel.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai Thomas Siebel, στο παρελθόν συνίδρυσε την Siebel Systems, μια εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού που αργότερα εξαγοράσθηκε από την Oracle για 5,85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006.
O Thomas Siebel (γεννήθηκε 20 Νοεμβρίου 1952) είναι Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, τεχνολόγος και συγγραφέας. Ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας εταιρικού λογισμικού Siebel Systems και είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai.


O Thomas Siebel, γνωστός και ως Tom, είναι Διευθύνων Σύμβουλος από τον Ιούλιο του 2011 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της C3.ai από τον Ιανουάριο του 2009.
O Siebel είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Urbana-Champaign, όπου έλαβε πτυχίο στην ιστορία, ένα MBA, ένα MS στην επιστήμη των υπολογιστών και είναι επίτιμος διδάκτορας μηχανικός.

Μεταξύ 1984 και 1990, ο Siebel ήταν στέλεχος στην Oracle Corporation, όπου κατείχε μια σειρά από διοικητικές θέσεις. Ως στέλεχος στην Oracle, ο Siebel πρότεινε την ιδέα της δημιουργίας εταιρικών εφαρμογών λογισμικού προσαρμοσμένων για λειτουργίες μάρκετινγκ, πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών. Η διοίκηση της Oracle απέρριψε την πρότασή του. Ο Siebel άφησε την Oracle για να ιδρύσει τη Siebel Systems το 1993 για να εφαρμόσει την ιδέα του. Η Siebel Systems ήταν μια εταιρεία λογισμικού που ασχολήθηκε κυρίως με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, το μάρκετινγκ και την υποστήριξη εφαρμογών διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM). Το 1999, η Siebel Systems έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Siebel Systems έφθασε να έχει περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους σε 32 χώρες, περισσότερους από 4.500 εταιρικούς πελάτες και ετήσια έσοδα μεγαλύτερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Siebel Systems εξαγοράστηκε από την Oracle τον Ιανουάριο του 2006.

Ο Siebel υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος της Gain Technology, μιας εταιρείας λογισμικού πολυμέσων που συγχωνεύθηκε με τη Sybase τον Δεκέμβριο του 1992. Ο Siebel είναι ο πρόεδρος της First Virtual Group, μιας διαφοροποιημένης εταιρείας χαρτοφυλακίου.
Υπηρετεί ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Thomas Weisel Partners Group, Inc. Είναι μέλος των συμβουλίων του Κολλεγίου Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών τον Απρίλιο του 2013.Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Sales.com, Inc.Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Το τέταρτο βιβλίο του Siebel, Digital Transformation, έγινε μπεστ σέλερ της Wall Street Journal τον Ιούλιο του 2019. Στο βιβλίο ο Siebel εξηγεί πώς η συρροή τεσσάρων σύγχρονων φορέων τεχνολογίας πληροφοριών - elastic cloud computing, big data, artificial intelligence, and the internet of things, επηρεάζει τις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και την κοινωνία. Χαρακτηρίζει τον 21ο αιώνα ως περίοδο μαζικής εξαφάνισης των επιχειρήσεων. Αναφέρει ότι από το 2000, το 52% των εταιρειών του Fortune 500 έχουν πέσει από τη λίστα και νέες εταιρείες όπως η Amazon, η Uber, η Tesla, η Airbnb έχουν εμφανιστεί και αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο Siebel ισχυρίζεται ότι για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον 21ο αιώνα, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί πρέπει να υποστούν ψηφιακό μετασχηματισμό αξιοποιώντας τις τέσσερις τεχνολογίες πληροφοριών που αναφέρονται στο βιβλίο του.
Η εταιρεία C3.ai αρχικά πρόσφερε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε cloud σε εταιρείες ενέργειας, αλλά τώρα εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα οργανισμών σε εμπορικούς, βιομηχανικούς και κυβερνητικούς τομείς.


Η C3.ai παρέχει λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη για επιχειρήσεις. Λειτουργεί βάσει ενός μοντέλου λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS), παρέχοντας μια ποικιλία εφαρμογών που βοηθούν τις επιχειρήσεις να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα για την καλύτερη ενημέρωση σημαντικών αποφάσεων. Προσφέρει επίσης μια βελτιωμένη σειρά ανάπτυξης εφαρμογών που επιτρέπει στους προγραμματιστές να μεταφέρουν και να αποθέσουν τις επιθυμητές λειτουργίες στα έργα τους. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να αποδειχθούν πολύ πολύτιμα για εταιρείες που στοχεύουν να αναπτύξουν γρήγορα νέες εφαρμογές και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ζήτηση για λογισμικό ανάπτυξης και ανάλυσης δεδομένων που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.
Η C3.ai αναπτύσσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης ( AI ) που μπορούν να ενσωματωθούν στο υπάρχον λογισμικό και στις υπηρεσίες μιας εταιρείας. Παρέχει επίσης προκατασκευασμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να προσπελαστούν ως αυτόνομες υπηρεσίες.


Η C3.ai εξυπηρετεί μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνητικούς πελάτες. Οι κορυφαίοι πελάτες της (μεταξύ των οποίων ο κολοσσός υπηρεσιών πετρελαιοειδών Baker Hughes και η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie) χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της για να εξορθολογίσουν τις δραστηριότητές τους, να μειώσουν το κόστος, να βελτιώσουν την ασφάλεια των εργαζομένων, να εντοπίσουν απάτες και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις βάσει δεδομένων.

Η επιχειρηματική τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια αναδυόμενη βιομηχανία. Η προσφορά λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) είναι πλέον διαδεδομένη μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας. Η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί σε μέγεθος 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ετησίως) έως το 2028, που αντιπροσωπεύει έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 33% από το 2021. Δεδομένου ότι τα έσοδα της C3.ai αυξάνονται ταχύτερα από αυτό το ποσοστό, είναι πιθανό η εταιρεία να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της αγοράς με την πάροδο του χρόνου.

Η C3.ai παρέχει στους πελάτες της βασικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης με συνδρομή.
Διαθέτει 4,8 εκατομμύρια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που εκτελούν 1,5 με 1,7 δισεκατομμύρια προβλέψεις την ημέρα, βασιζόμενη σε 24,4 τρισεκατομμύρια στοιχεία δεδομένων. Είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βιομηχανία αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που ακόμη εξακολουθεί να είναι ένα μικρό παιχνίδι.

Οι περισσότεροι επενδυτές δεν μπορούν να φανταστούν πως η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνητή νοημοσύνη. Και όμως το 35% των συνολικών εσόδων της C3.ai προέρχονται από αυτή τη βιομηχανία.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια σειρά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με τον γίγαντα πετρελαίου Baker Hughes που βοηθά τη βιομηχανία να προβλέψει κρίσιμες βλάβες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της γεώτρησης και της παραγωγής, εκτός από την ενίσχυση της απόδοσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.


Το 2019, η Baker Hughes πήρε μειοψηφικό μερίδιο στη C3.ai και συνεργάστηκε για να παραδώσουν το BHC3.ai, μια πλήρη σειρά εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει απευθείας στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτήν τη στιγμή, το BHC3.ai κάνει 175 εκατομμύρια προβλέψεις την ημέρα, σε 24 οργανισμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.


Ένας από τους βασικούς στόχους της πλατφόρμας είναι η έγκαιρη ανίχνευση αστοχιών. Η ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων για την πρόβλεψη πιθανών σφαλμάτων εξοπλισμού, μπορούν να αξιοποιηθούν για την παροχή ασφαλέστερων και αποδοτικότερων έργων. Έτσι ενημερώνονται οι χειριστές πότε χρειάζεται προσοχή. Οπότε, όχι μόνο εξοικονομούνται χρήματα, αλλά επιτυγχάνεται και η πρόληψη των περιβαλλοντικών καταστροφών που έχουν ταλαιπωρήσει τη βιομηχανία στο παρελθόν.

To BHC3.ai έχει προσελκύσει πολυετείς συμφωνίες με μεγάλους πελάτες, όπως η Royal Dutch Shell. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η 3M, η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. και η Αρχή Ενέργειας της Νέας Υόρκης.

Η συνεργασία με την Baker Hughes βοήθησε την C3.ai να αναπτύξει μια σειρά προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που εκτελεί προβλέψεις για κρίσιμες βλάβες εξοπλισμού και διαχειρίζεται τις εκπομπές άνθρακα ενισχύοντας την απόδοση. Η μεγαλύτερη πελατειακή βάση της C3.ai προέρχεται από αυτή τη βιομηχανία από όπου προέρχεται και 35% των εσόδων.

Ωστόσο η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας από τους οκτώ τομείς της ευρείας βιομηχανίας που ασχολείται η C3.ai και έχει αναπτύξει αλγόριθμους ΑΙ. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται ευρύτερα εφαρμόσιμη, η διευθυνσιοδοτούμενη αγορά της εταιρείας θα επεκταθεί.

Η C3.ai υποστηρίζει πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αναλαμβάνει μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και κοινής ωφελείας, αεροδιαστημικής και άμυνας, βιομηχανικών προϊόντων, βιοεπιστημών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων.
Η εταιρεία έχει λάβει επικύρωση από τους ομολόγους της στον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς η Microsoft και η Google της Alphabet έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την C3.ai μέσω των θυγατρικών τους στο cloud για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τους πελάτες τους.
Συνήθως  η εταιρεία
χρειάζεται έως και έξι μήνες για να παραδώσει μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε έναν πελάτη αφού καθορίσει το εύρος του έργου. Ως εκ τούτου, η αύξηση των εσόδων μπορεί να υστερεί σε σχέση με την αύξηση των πελατών.

Ανάμεσα στους κορυφαίους πελάτες της C3.ai , εκτός από τον κολοσσό υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου Baker Hughes, περιλαμβάνονται η κατασκευάστρια μηχανημάτων Caterpillar και η ευρωπαϊκή εταιρεία ενέργειας Engie.
Όλοι αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν το λογισμικό της C3.ai για να εξορθολογίσουν τις λειτουργίες τους, να μειώσουν το κόστος και να λάβουν αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα. Το λογισμικό βοηθά την Caterpillar να βελτιστοποιήσει τα αποθέματά της, την Baker Hughes να εξορθολογίσει τις ρουτίνες συντήρησης και την Engie να εκσυγχρονίσει την ενεργειακή της υποδομή.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 η C3.ai υπέγραψε σύμβαση 500 εκατομμυρίων δολαρίων που ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση και χρήση των προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης της από το Υπουργείο Άμυνας. Το λογισμικό της C3.ai δίνει τη δυνατότητα στον στρατό να αναλαμβάνει μοντελοποίηση και προσομοιώσεις που τον βοηθούν να προετοιμαστεί για τρέχουσες και μελλοντικές απειλές ασφαλείας. Η μοντελοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από προβλεπόμενες επιθέσεις πυραύλων στις ΗΠΑ έως επιχειρησιακές αναπτύξεις αμερικανικών στρατευμάτων σε ξένες χώρες.

Επιπλέον, η C3.ai σχολίασε ότι η νέα σύμβαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση των προϊόντων της σε όλους τους κλάδους του Υπουργείου Άμυνας, από τον Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία έως τη νεοσύστατη Διαστημική Διοίκηση.

Σύμβαση με την εταιρεία Baker Hughes
Τον Ιούνιο του 2019, η Εταιρεία συνήψε πολλαπλές συμφωνίες με την Baker Hughes Company βάσει των οποίων η Baker Hughes έλαβε τριετής συνδρομή για χρήση του λογισμικού της Εταιρείας. Αυτές οι συμφωνίες αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 για να παραταθεί η διάρκεια σε 5 χρόνια. Σύμφωνα με τις συμφωνίες όπως αναθεωρήθηκαν τον Ιούνιο του 2020, η Baker Hughes έκανε ελάχιστες, μη ακυρώσιμες δεσμεύσεις εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων τελών συνδρομής και των εσόδων τρίτων που δημιουργήθηκαν μέσω μιας κοινής συμφωνίας μάρκετινγκ με την Baker Hughes, στο ποσό των 46,7 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2020, 53,3 εκατομμυρίων το οικονομικό έτος 2021, 75 εκατομμυρίων το οικονομικό έτος 2022, 125,0 εκατομμυρίων το οικονομικό έτος 2023 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2024.

Πρόσφατα, η εταιρεία και η Baker Hughes αναθεώρησαν περαιτέρω τη συμφωνία συνεργασίας τους για να παρατείνουν τη διάρκεια κατά ένα επιπλέον έτος, για ένα σύνολο έξι χρόνια, με ημερομηνία λήξης για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Απριλίου 2025. Επίσης τροποποιήθηκε το ποσό των ετήσιων δεσμεύσεων της Baker Hughes σε 85 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023, 110 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2024 και 125 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2025 και αναθεωρήθηκε η δομή της συμφωνίας με σκοπό να δώσει περαιτέρω κίνητρα για τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της Εταιρείας από την Baker Hughes. 

Αρχής γενομένης από το οικονομικό έτος 2023, οι ετήσιες δεσμεύσεις της Baker Hughes θα μειωθούν από τυχόν έσοδα που η Baker Hughes δημιουργεί από ορισμένους πελάτες. Τα έσοδα που παράγονται από την Baker Hughes θα επανεξετάζονται ανά τρίμηνο και θα προσαρμόζονται, όπως απαιτείται, για να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες παραδοχές.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία, η Εταιρεία αναγνώρισε ότι η Baker Hughes είχε εκπληρώσει τη δέσμευσή της για τα ελάχιστα ετήσια έσοδα για το οικονομικό έτος 2022 και κέρδισε προμήθεια πωλήσεων ύψους 16 εκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2022.


Το οικονομικό έτος της C3.ai λήγει κάθε 30 Απριλίου εκάστοτε έτους.
Η C3.ai αποκομίζει έσοδα από δύο κύριες πηγές : τις συνδρομές και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, με την πρώτη να αποτελεί περίπου 85% με 88% των συνολικών πωλήσεων.
Η εταιρεία έχει τετραπλασιάσει την πελατειακή της βάση μεταξύ του οικονομικού έτους 2019 και του 2021 και από 21 πελάτες το 2019 έφθασε τους 89 το 2021 και σήμερα είναι περισσότεροι από 100.


Τα έσοδα της C3.ai για το οικονομικό έτος 2021, το οποίο έληξε τον Απρίλιο 2021, ανήλθαν στα 183,217 εκατομμύρια δολάρια και αυξήθηκαν κατά 16,94% σε σχέση με τα έσοδα των 156,666 του 2020 και κατά 100% από τα 91,605 εκατομμύρια δολάρια έσοδα του 2019. Αυτό κατέδειξε μια σημαντική επιβράδυνση καθώς αυξήθηκαν μόλις 16,94% από το 2020, ενώ η ανάπτυξή του 2020 ήταν 71% σε σχέση με το 2019, από 48% το 2019 και 88% το 2018. Αυτή η επιβράδυνση, που παρατηρήθηκε το 2021, οφείλεται και λόγω των διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.

Το 36% των συνολικών εσόδων της εταιρείας προήλθαν από την Baker Hughes και την Engie.
Το 86% των εσόδων της C3.ai προέρχονται από συνδρομές και τα υπόλοιπα από επαγγελματικές υπηρεσίες.
Ο συνολικός αριθμός των πελατών της αυξήθηκε στους 89 στο τέλος του έτους, από 25 το 2020 και 21 το 2019, γεγονός που δείχνει ότι η επιχείρησή θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα μετά το τέλος της πανδημίας.


Το περιθώριο του μεικτού κέρδους της C3.ai κινείται πέριξ του 75%. Για το 2021 παρουσίασε μεικτά κέρδη 138,698 εκατομμύρια δολάρια από 117,879 το 2020 και 61,219 εκατομμύρια δολάρια το 2019.
Το λειτουργικό της περιθώριο παρέμεινε ζημιογόνο και ενώ η ζημία της μειώθηκε σε ετήσια βάση στα 55,696 εκατομμύρια δολάρια από 69,378 εκατομμύρια δολάρια το 2020.
Όπως πολλές άλλες εταιρείες υπηρεσιών cloud, το C3.ai είναι ζημιογόνο και θα παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη.

Η μέση αξία συμβολαίου μειώθηκε από 12,1 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 7,2 εκατομμύρια δολάρια το 2021, παρόλο που ξεκίνησε νέα επιχειρηματικά έργα τεχνητής νοημοσύνης με μεγάλους πελάτες όπως η 3M , η Consolidated Edison , η Shell και η New York Power Authority.
Η διοίκηση έκανε πρόβλεψη ότι τα έσοδά 2022 θα αυξηθούν κατά 33% έως 35% και θα κινηθούν μεταξύ 243 - 248 εκατομμυρίων δολαρίων.


Η διοίκηση της C3.ai προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδά της ανά πελάτη με μια στρατηγική "προσγειώστε και επεκτείνετε", όπου κλειδώνει πελάτες με μικρότερα συμβόλαια και στη συνέχεια υπογράφει μαζί τους πρόσθετα συμβόλαια. Το αρχικό της συμβόλαιο ανέρχεται σε περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει αυτό το ποσό στα 39 εκατομμύρια δολάρια μέσω πρόσθετων συμβολαίων. Το μέσο συμβόλαιό της διαρκεί περίπου τρία χρόνια.

Τα έσοδα ανά γεωγραφικό τομέα έχουν ως εξής :
1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν το 65%, το 78% και το 66% των εσόδων της Εταιρείας κατά τα οικονομικά έτη που έληξαν στις 30 Απριλίου 2021, 2020 και 2019, αντίστοιχα. Η Γαλλία αποτελούσε το 12%, το 10,5% και το 15% των εσόδων της Εταιρείας στις χρήσεις που έληξαν στις 30 Απριλίου 2021, 2020 και 2019, αντίστοιχα. Οι Κάτω Χώρες αποτελούσαν το 12% στη χρήση που έληξε στις 30 Απριλίου 2021. Καμία άλλη χώρα δεν περιλάμβανε το 10% ή περισσότερο των εσόδων της Εταιρείας για καθεμία από τις οικονομικές χρήσεις που έληξαν στις 30 Απριλίου 2021, 2020 και 2019.


Οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022
Τα συνολικά έσοδα για το Α΄ τρίμηνο 2022 ανήλθαν σε 52,406 εκατομμύρια δολάρια, από 40,483, εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 29,45% σε ετήσια βάση.
Τα έσοδα από συνδρομές για το τρίμηνο ήταν 46,122 εκατομμύρια δολάρια, από 35,695 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 29,21% από έτος σε έτος.
 

Ο αριθμός των πελατών της αυξήθηκε κατά 85% σε 98, αλλά η μέση αξία συμβολαίου μειώθηκε και πάλι σε μόλις 4,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το περιθώριο του μεικτού κέρδους αυξήθηκε από 74,07% σε 75,15%, αλλά η εταιρεία κατέγραψε καθαρή ζημιά 37,459 εκατομμυρίων δολαρίων, από ένα μικρό κέρδος που είχε το Α΄τρίμηνο του 2021.

Οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου 2022
Τα συνολικά έσοδα για το τρίμηνο ανήλθαν σε 58,263 εκατομμύρια δολάρια, από 41,341 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 41% σε ετήσια βάση.
Τα έσοδα από συνδρομές για το τρίμηνο ήταν 47,408 εκατομμύρια δολάρια, από 35,854 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 32% από έτος σε έτος.


Τα μικτά κέρδη για το τρίμηνο ήταν 42,292 εκατομμύρια δολάρια, από 31,26 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Το περιθώριο του μεικτού κέρδους της C3.ai στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, είχε μια μικρή πτώση στο 72,59%, από 75,62% στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Το λειτουργικό της περιθώριο παρέμεινε ζημιογόνο και η ζημία αυξήθηκε στα 56,739 εκατομμύρια δολάρια από 14,944 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Οικονομικά αποτελέσματα Ά εξαμήνου 2022
Τα συνολικά έσοδα για το εξάμηνο 2022 ανήλθαν σε 110,669 εκατομμύρια δολάρια, από 81,824 εκατομμύρια δολάρια το Ά εξάμηνο του 2021 σημειώνοντας αύξηση 35,25%.
Τα έσοδα από συνδρομές για το εξάμηνο 2022 ήταν 93,53 εκατομμύρια δολάρια, από 71,549 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας αύξηση 30,72%.


Τα μικτά κέρδη για το εξάμηνο ήταν 81,673 εκατομμύρια δολάρια, από 61,244 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Το περιθώριο του μεικτού κέρδους της C3.ai στο εξάμηνο του 2022, ήταν στο 73,8%, από 74,85% στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Το λειτουργικό της περιθώριο είναι ζημιογόνο και η συνολική ζημία αυξήθηκε στα 94,198 εκατομμύρια δολάρια από 14,794 εκατομμύρια δολάρια το Ά εξάμηνο του 2021.


Κατά το εξάμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2021, η Εταιρεία αναγνώρισε συνολικά έσοδα 36,7 εκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται με τη συμφωνία με την Baker Hughes. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις απόδοσης που σχετίζονται με την Baker Hughes, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο άμεσες συνδρομές όσο και συμφωνίες μεταπωλητή, αποτελούνται από 18,7 εκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται με αναβαλλόμενα έσοδα και 282,3 εκατομμύρια δολάρια δεσμεύσεις από μη ακυρώσιμα συμβόλαια στις 31 Οκτωβρίου 2021 και $8.5 εκατομμύρια που σχετίζονται με αναβαλλόμενα έσοδα και $95,5 εκατομμύρια από μη ακυρώσιμα συμβόλαια από τις 30 Απριλίου 2021.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως στις 31 Οκτωβρίου 2021, είχε εννέα διεθνείς τοποθεσίες πωλήσεων και έχει πελάτες σε περισσότερες από 10 χώρες. Το 28% των εσόδων της για το εξάμηνο που έληξε προέρχεται από πελάτες εκτός της Βόρειας Αμερικής.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τα έσοδα ανά γεωγραφική περιοχή (σε χιλιάδες):
1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες περιλάμβαναν 75% και 66% των εσόδων της Εταιρείας για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2021 και 2020, αντίστοιχα, και 72% και 68% των εσόδων της Εταιρείας το εξάμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2021 και 2020, αντίστοιχα. Η Γαλλία περιελάμβανε12% και 13% των εσόδων της Εταιρείας για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2021 και 2020, αντίστοιχα, και 12% και 12% των εσόδων της Εταιρείας για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2021 και 2020, αντίστοιχα. Καμία άλλη χώρα δεν περιλάμβανε το 10% ή περισσότερο των εσόδων της Εταιρείας για καθέναν από τους τρεις και έξι μήνες που έληξαν στις 31 Οκτωβρίου 2021 και 2020.

Ο αριθμός των πελατών στο τέλος του Α΄εξαμήνου 2022 αυξήθηκε σε 104, από 64 το Ά εξάμηνο του 2021, οπότε υπήρξε μια αύξηση 63%

Το RPO (Remaining Performance Obligations) έκλεισε στα 465,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 74% σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 58% από τα 293,8 εκατομμύρια δολάρια που ήταν την 30 Απριλίου 2021, στις αρχές του εξαμήνου 2022. 

Το RPO αντιπροσωπεύει το ποσό των συμβατικών μελλοντικών εσόδων της εταιρείας που δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αναβαλλόμενων εσόδων όσο και των μη ακυρώσιμων συμβατικών ποσών που θα τιμολογηθούν και θα αναγνωριστούν ως έσοδα σε μελλοντικές περιόδους.
Το RPO δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της μελλοντικής αύξησης των εσόδων, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη το χρονοδιάγραμμα της κατανάλωσης των πελατών ή την κατανάλωσή τους που υπερβαίνει τη συμβατική δυναμικότητά τους. Επιπλέον, το RPO επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο χρόνος των ανανεώσεων, ο χρόνος αγορών πρόσθετης χωρητικότητας, οι μέσοι όροι συμβολαίου και η εποχικότητα. Μπορεί να παρατηρηθούν διακυμάνσεις στο RPO από περίοδο σε περίοδο, αλλά το RPO έχει γενικά αυξηθεί μακροπρόθεσμα ως αποτέλεσμα των συμβάσεων με νέους πελάτες και της αύξησης της αξίας των συμβολαίων με υπάρχοντες πελάτες. Οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίζονται εν μέρει από τα έσοδα που αναγνωρίστηκαν από υφιστάμενα συμβόλαια κατά τη διάρκεια της περιόδου.

 
Το RPO, στις 31 Οκτωβρίου 2021, αποτελείται από 72,9 εκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται με αναβαλλόμενα έσοδα και 392,6 εκατομμύρια δολάρια δεσμεύσεων από μη ακυρώσιμα συμβόλαια.
Το RPO στις 30 Απριλίου 2021 ήταν 75,2 εκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται με αναβαλλόμενα έσοδα και 218,6 εκατομμύρια δολάρια δεσμεύσεων από μη ακυρώσιμα συμβόλαια.

Μετά την ανακοίνωση του 6μηνου
  • Ο αναλυτής της Piper Sandler, Arvind Ramnani κατεβάζει την τιμή στόχο για τις μετοχές της εταιρείας από 78 δολάρια σε 44 δολάρια.
  • Ο αναλυτής της Canaccord, David Hynes, δίνει νέο στόχο τιμής τα 34 δολάρια, από τον προηγούμενο στα 50 δολάρια. 
  • Ο αναλυτής της Wedbush, Daniel Ives, επίσης δίνει χαμηλότερο στόχο τιμής τα 45 δολάρια από 70 δολάρια.  
  • Ο αναλυτής της JPMorgan Mark Murphy μείωσε επίσης τον στόχο τιμής από 53 δολάρια στα 43 δολάρια.  
  • Τέλος, ο αναλυτής της Bank of America, Μπραντ Σιλς, μείωσε τον στόχο τιμής της εταιρείας από 64 σε 40 δολάρια.
Για το επόμενο έτος 2022, που ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου 2022, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα της C3.ai θα αυξηθούν κατά 33% και από 183 εκατομμύρια δολάρια θα ανέλθουν στα 244 εκατομμύρια. Ωστόσο αυτές οι προβλέψεις δεν έχουν λάβει υπόψη το πρόσφατο πενταετές συμβόλαιό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ακόμη. Μια ετήσια πληρωμή 100 εκατομμυρίων δολαρίων θα ισοδυναμούσε με το 40% των εκτιμώμενων φετινών εσόδων.

Οι προβλέψεις για τα Εκτιμώμενα έσοδα είναι : 249 εκατομ. (2022), 332 εκατομ. (2023) και 442 εκατομ. (2024). 
Οι Ζημιές προβλέπεται πως θα είναι 200 εκατομ. (2022), 218 εκατομ. (2023) και 198 εκατομ. (2024)

Guidance διοίκησης
Για ολόκληρο το έτος, η C3.ai αναμένει ότι τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 35%-37% και θα κινηθούν μεταξύ 248 με 251 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η προσαρμοσμένη λειτουργική ζημιά θα είναι μεταξύ 108 - 100 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, καθώς θα αυξήσει ξανά τις επενδύσεις της.
Η ανάπτυξη συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού 2022, καθώς η εταιρεία πρόσθεσε 15 ακόμη πελάτες για ένα τρέχον σύνολο 104. 
Η αύξηση των εσόδων υστερεί σε σχέση με την αύξηση των πελατών, επειδή μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για τη C3.ai προκειμένου να δημιουργήσει μια εφαρμογή ΑΙ για έναν νέο πελάτη. Συνεπώς είναι αναμενόμενο να δούμε τα έσοδα να επιταχύνονται τα επόμενα τρίμηνα.

Κίνδυνοι
  • Συγκέντρωση πελατών

Ιστορικά, ένας περιορισμένος αριθμός πελατών αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος των εσόδων της εταιρείας. Εάν οι υπάρχοντες πελάτες δεν ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους ή εάν οι σχέσεις της εταιρείας με τους μεγαλύτερους πελάτες απομειωθούν ή τερματιστούν, τα έσοδά θα μπορούσαν να μειωθούν και τα αποτελέσματα των εργασιών θα επηρεαστούν αρνητικά.

Όλοι οι πελάτες της Εταιρείας αποτελούνται από εταιρικές και κυβερνητικές οντότητες. Ένας περιορισμένος αριθμός πελατών αντιπροσώπευε μεγάλο μέρος των εσόδων και των εισπρακτέων λογαριασμών της Εταιρείας μέχρι σήμερα.

Δύο ξεχωριστοί πελάτες αντιπροσώπευαν το 19% και το 12%, αντίστοιχα, των εσόδων για το έτος που έληξε στις 30 Απριλίου 2021. Δύο ξεχωριστοί πελάτες αντιπροσώπευαν το 26% και το 10%, αντίστοιχα, των εσόδων για το έτος που έληξε στις 30 Απριλίου 2020. Δύο ξεχωριστοί πελάτες αντιπροσώπευαν το 14% και το 12%, αντίστοιχα, των εσόδων για το έτος που έληξε στις 30 Απριλίου 2019. 

Τέσσερις ξεχωριστοί πελάτες αντιπροσώπευαν το 18%, το 14%, το 14% και το 11% των εισπρακτέων λογαριασμών στις 30 Απριλίου 2021. Τρεις ξεχωριστοί πελάτες αντιπροσώπευαν το 33%, το 19% και το 15% των εισπρακτέων λογαριασμών στις 30 Απριλίου 2020.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού 2022, δύο πελάτες, ο κολοσσός υπηρεσιών πετρελαιοειδών Baker Hughes και η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie, αντιπροσώπευαν το 37% των πωλήσεων.

  • Διαχρονικό ιστορικό λειτουργικών ζημιών.

Η εταιρεία είναι ζημιογόνος και έχει συσσωρευμένες ζημιές 443,531 εκατομμύρια δολάρια.  

  • Έντονος ανταγωνισμός που ενδέχεται να οδηγήσει σε μικρότερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους ανταγωνιστές, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, την οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματα των εργασιών. 
  • Οι κύκλοι πωλήσεών μπορεί να είναι μεγάλοι και απρόβλεπτοι, ιδιαίτερα όσον αφορά τις μεγάλες συνδρομές και οι προσπάθειες πωλήσεών απαιτούν σημαντικό χρόνο και έξοδα. 
  • Εάν η αγορά για το Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης C3 δεν αναπτυχθεί όπως αναμένεται ή εάν οι επιχειρήσεις δεν υιοθετήσουν το Λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης C3, η επιχείρησή, τα λειτουργικά αποτελέσματα και η οικονομική κατάσταση θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά


Η μετοχή της C3.ai διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή της IPO των 42 δολαρίων, αφού προηγουμένως είχε φθάσει ακόμη και πάνω από τα 160 δολάρια. Στα 32 δολάρια η μετοχή έχει μια πτώση μεγαλύτερη από 80% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της.

Οι βασικοί λόγοι της πτώσης είναι οι υποβαθμίσεις των αναλυτών και η μεγάλη εξάρτηση απο την Baker Hughes. Oι ανησυχίες της αγοράς είναι πως δίχως τη διευρυμένη συμφωνία της C3.ai με την Baker Hughes, το RPO της C3.ai ουσιαστικά μειώνεται, καταδεικνύοντας προβληματισμούς και ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομάδας πωλήσεών της.
Παράλληλα, στις 18 Νοεμβρίου 2021, η μετοχή έπεσε 11% και ο λόγος ήταν η πώληση περίπου 600.000 μετοχών, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και ιδρυτή Thomas Siebel, ο οποίος από αυτήν την πώληση εισέπραξε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια μετοχών. Αυτή η κίνηση προκάλεσε κώδωνα κινδύνου μεταξύ των μετόχων του C3.ai, καθώς υποδηλώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης του Siebel στη μετοχή.
Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι ο Siebel ολόκληρο το 2021 έβγαινε πωλητής στην μετοχή σε τιμές πάνω από 45 δολάρια.


Η μετοχή της C3.ai , στα 35 δολάρια, δίνει στην εταιρεία μια κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με εκτιμώμενες πωλήσεις, για το 2022, 250 εκατομμυρίων δολαρίων η μετοχή διαπραγματεύεται 14,4 φορές τις φετινές πωλήσεις.
Δεν θεωρείται ότι η μετοχή είναι φθηνή, ωστόσο η αναλογία τιμής προς πωλήσεις φαίνεται πολύ πιο υγιής από τις αποτιμήσεις που είχε η μετοχή κατά το τελευταίο έτος.


Τα τελευταία πέντε χρόνια, η εταιρεία έχει σημειώσει αύξηση εσόδων της τάξης του 49%. Είναι πιθανό η ανάπτυξη να ομαλοποιηθεί γύρω από έναν ετήσιο ρυθμό 30% τα επόμενα επτά χρόνια. Με αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, τα έσοδα θα φθάσουν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Αν η ανάπτυξη της εταιρείας ομαλοποιηθεί γύρω από έναν ετήσιο ρυθμό 25% τότε τα έσοδα θα φθάσουν στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.


Οι εφαρμογές παραγωγής C3 AI παρουσίασαν διευρυμένη διαφοροποίηση και πλέον το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προσφέρει τους αλγόριθμούς της σε 14 κλάδους από 8 πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων επεκτάσεων στη Γεωργία, τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, τις Επιστήμες Ζωής, την Υγεία και τη Μεταποίηση.

Η C3.ai έκλεισε το τρίμηνο με 668 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, σημειώνοντας αύξηση 39% από έτος σε έτος. Η εταιρεία έλαβε περισσότερες από 18.000 αιτήσεις απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποδείξει την ικανότητά της να παράγει κέρδη και μπορεί να συνεχίσει να παρουσιάζει ζημίες ενώ ανεβάζει πωλήσεις. Ωστόσο, το μεικτό περιθώριο κέρδους του 75% της αφήνει περιθώριο για επενδύσεις στην ανάπτυξη, καθώς όταν επιτευχθεί ένα επαρκές επίπεδο εσόδων μπορεί να περιορίσει τα έξοδά της για να καταστεί κερδοφόρος η εταιρεία.

Η C3.ai έχει 9 βαθμολογίες από τους αναλυτές της Wall Street, δίνοντας σύσταση 4 Buys, 2 Holds και 3 Sells, για μια συναινετική αξιολόγηση Hold. Οι μετοχές διαπραγματεύονται στα 34,25 δολάρια και ο μέσος στόχος των 52,44 δολαρίων υποδηλώνει πιθανότητα ανόδου 53% τους επόμενους 12 μήνες.


202 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ HiPPY ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ 'HENKEL ΚΑΙ CONTINEMTAL ? ΤΙΣ ΧΑΖΕΥΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ευρωπαϊκή εταιρεία που θεωρώ ότι έχει ενδιαφέρον κύριε ΤΑΤΑ είναι η γαλλική L'Air Liquide (AI.PA). Παλιά εταιρεία αξίας (ιδρύθηκε το 1902) έχει ως αντικείμενο την παραγωγή οξυγόνου, αζώτου και υδρογόνου. Η εμπλοκή του τελευταίου στην ενέργεια είναι που κάνει την κορυφαία στον κλάδο της εταιρεία hot. Την συνέστησε προ τετραμήνου το τμήμα ανάλυσης της Eurobank Equities στους πελάτες της. Αρχικά δεν έδωσα σημασία. Μερικές εβδομάδες αργότερα όμως την πρότεινε και ο πολύ καλός και "διαβασμένος" κύριος Butcher. Εκεί αγόρασα επιτόπου (και δεν το μετάνιωσα).

      Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 74 δις ευρώ (μεγάλη), διαπραγματεύεται 3,5 φορές τις πωλήσεις της, έχει P/B ~ 3,9...P/E ~ 29 είναι σταθερά κερδοφόρος και δίνει διαχρονικά μέρισμα. Μερισματική απόδοση 1,8% με payout ratio 51%. Σαφώς και δεν πρόκειται να δώσει κίνηση 5χ στην επόμενη 2ετία εγω όμως βολεύομαι και με 1,5χ (αμυντικό χαρτί, έχει beta 0,57).

      https://finance.yahoo.com/quote/AI.PA?p=AI.PA&.tsrc=fin-srch

      Διαγραφή
    2. Τα μερίσματα στη Γαλλία φορολογούνται με 27,50%. Στην συνέχεια ξαναφορολογούμαστε στην Ελλάδα με 5% εκτός κι αν έχουμε φτιάξει τη σχετική χαρτούρα περί αποφυγής διπλής φορολόγησης στον έφορο μας. Εγώ δεν το έχω κάνει. Ωστόσο βλέπουμε πόσο πιο προοδευτική είναι η φορολογία μερισμάτων των εταιρειών στην "πανάθλια", "μίζερη", "#&#@$#", ψωροκώσταινα σε σύγκριση με τα περισσότερα κράτη της Δύσης, της Αμερικής συμπεριλαμβανομένης.

      Αστειεύομαι φυσικά και παρακαλώ μην απαντηθεί ο αστεϊσμός. Ωστόσο η φιλοσοφία μου είναι η εξής: Κέρδη και εισοδήματα να υπάρχουν κι ας φορολογούνται. Μην βλέπουμε αυτά που πληρώνουμε. Να εστιάζουμε σ΄αυτά που μας μένουν και να γουστάρουμε. Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα. Επειδή θα λάβω φέτος πρώτη φορά μέρισμα από γαλλική εταιρεία (REXEL) έκανα μια σχετική έρευνα στο διαδίκτυο και βρήκα ότι για ιδιώτες μη κατοίκους της Γαλλίας ο φόρος μερίσματος είναι 12,8% (δεν πληρώνουν το υπόλοιπο 17,8% που είναι η κοινωνική εισφορά). Έχετε λάβει τα προηγούμενα χρόνια μέρισμα από γαλλική εταιρεία και είχατε αυτή την παρακράτηση; Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  2. Πολυ ωραιο το αρθρο, ειδικα το κομματι με τις πωλησεις του Ziebel!!! Προσωπικα πιστευω οτι ζησαμε ενα bubble τυπου 99 με τα high growth αλλα σιγουρα καποια απο αυτα τωρα που πεφτουν ειναι ευκαιρια. Μια που μου ερχεται ειναι η Zoom αλλα και εκει στα 160 φοβαμαι να μπω μηπως παει στο 100 συντομα.
    Υπομονη και βλεπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα,,ωραιο μεν κε Μπαρεν, ..αλλα εχοντας αναφέρει τον όρο / λεξη "σήμερα", θα εκλαμβανα την απάντηση σας ως: στις 16:30 "σήμερα" και το "+" 1 ημέρα, δηλ μέχρι αύριο τέτοια ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. SUPER ANAΛΥΣΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΑΚΗΣ! ΕΡΩΤΗΣΗ. ΠΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ Κ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΖΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ, NA ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Κ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΛΠ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ρωτάτε εμένα, αλλά δεν μπορώ να μην προτείνω αυτό: https://www.amazon.com/Random-Walk-Down-Wall-Street/dp/0393330338

      Διαγραφή
    2. Για λογιστικές καταστάσεις μπορείτε να ψάξετε στο Edx ή στο Coursera για επιμορφωτικά προγράμματα σε "Accounting". Εγώ είχα παρακολουθήσει ένα στο παρελθόν (δωρεάν είναι) και μου ξεκαθάρισε πολλά πράγματα στο κεφάλι μου. Σίγουρα οι γνώσεις δεν συγκρίνονται με κάποιον που είναι λογιστής αλλά προσφέρει αρκετά.

      Από εκεί και πέρα υπάρχει αυτό το βιβλίο https://www.amazon.com/Warren-Buffett-Interpretation-Financial-Statements/dp/1416573186 το οποίο βέβαια δεν το έχω διαβάσει αλλά εκτιμώ ότι είναι σε εισαγωγικό επίπεδο και πιο εύπεπτο από άλλα όπως το Security Analysis.

      Και μιας και πιάσαμε και για βιβλία,
      το Random walk down Wall Street, που αναφέρεται παραπάνω πρέπει να είναι πολύ καλό (υπάρχει και νεότερη έκδοση τέλος του '19).

      Επίσης, σήμερα θα παραγγείλω δύο βιβλία του Pat Dorsey:

      The little book that builds wealth και
      The Five Rules for Successful Stock Investing.

      Διαγραφή
    3. Να συμπληρώσω κι ένα βιβλίο ακόμα: The Warren Buffett Way, του Robert Hagstrom.

      Ήθελα από καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο αμιγώς για τον Buffett και μετά από ψάξιμο κατέληξα ότι το συγκεκριμένο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα. Μάλιστα το βρήκα και στην Ελλάδα, το έχει το Public, οπότε θα μου έρθει σύντομα.

      Διαγραφή
  5. Κύριε DDIN έχω μελετήσει λίγο τα παρακάτω:

    ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    ΜΠΑΤΣΙΝΙΛΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, ΠΑΤΑΤΟΥΚΑΣ Π. ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
    Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ, ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    ΔΡΙΤΣΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ


    Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    ΓΚΙΚΑΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ανάλυση Ισολογισμών & Δείκτες, Βιωσιμότητα Επιχειρήσεων & Κέρδη, Έλεγχος του Κόστους & Αποκλίσεις, Ταμειακή Ρευστότητα Επιχειρήσεων, Παραδείγματα & Εφαρμογές στην Πράξη
    ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Δ., ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Δ.ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ


    Ανάλυση Ισολογισμών με Δείκτες για τη Λήψη Αποφάσεων (7)
    ΜΠΕΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Χρηματοοικονομική Ανάλυση Τ.Α
    ΦΙΛΙΟΣ Φ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΣΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΓΟΡΩΝ ΚΛΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα , κύριε Τάκη πείτε μας σας παρακαλώ αν έχετε άποψη πως θα αλλάξει αυτό το πτωτικό κλίμα στην Αμερική ; εγώ έχω ξενερώσει αφάνταστα αφού εδώ και 45 συνεδριάσεις έχω 31 πτωτικές και 14 ανοδικές συνεδριάσεις με πτώση 44% στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ενώ όλοι περιμέναμε January effect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ Geopard ότι και να πουν οι φίλοι εδώ μέσα είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Το ταμπλό λέει την αλήθεια κατάματα και οι απώλειες επίσης. Η τα αφήνεις και ελπίζεις ή τα μαζεύεις και φεύγεις. Τόσο ωμά τόσο σκληρά.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Geopard πέρσι το Γενάρη και λίγο πριν, έγραφα .... ότι φτάχνουμε ρευστότητα και σιγά σιγά όξω, τώρα, αυτόν τον Γενάρη λέω .... εξαντλώ τη ρευστότητα, βάζω και τις βράκες μου και μετά ΚΡΑΤΑΩ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΜΟΥ

      Διαγραφή
    3. Κύριε Άρη.
      Το ταμπλό πέρσι, ποιά αλήθεια έλεγε;

      Διαγραφή
    4. Πολύ μου αρέσει το ξέσκισμα των σορτ στην Sofi!! πήρε λέει άδεια για Εθνική Τράπεζα , θα ήθελα να δω πως θα τα κλείσουν αύριο , εδώ κάτω παίζουν σε πολύ επικίνδυνα νερά βέβαια όσοι ειναι μάγκες θα έχουν βγάλει τα κέρατα τους αλλά δεν λυπάμαι κανέναν που πιάστηκε με την κατσίκα στην πλάτη να τον κανουν του αλατιού.

      Διαγραφή
    5. Της υπερβολής, του πάρτυ τώρα τι λέει κ Τάκη. Γιατί αν τα λέει καλά τώρα οκ αντέχουμε, αν δεν ακόμα τότε τι.? Αυτό ρωτάει ο Κ Geopard. Εγώ κρατάω την ανάσα μου ακομα

      Διαγραφή
    6. Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει, κατα πολύ, τις εταιρείες που αναζητούν χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει πως όταν ζητούν ομολογιακά δάνεια είτε θα τους προσφέρονται με πολύ υψηλά επιτόκια είτε δεν θα επιτυγχάνονται οι εκδόσεις. Αυτό θα έχει συνέπεια να αναζητούν κεφάλαια με έκδοση νέων μετοχών .... που θα γίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές.

      Όποιες εταιρείες αναπτύσσονται και δεν χρειάζονται κεφάλαια για τα επόμενα 2 με 3 έτη, ακόμη και αν οι μετοχές τους εχουν πιεστεί θα επανέλθουν δριμύτερες και θα κάνουν νέα υψηλά.

      Διαγραφή
    7. Καλημέρα , εγώ είμαι μέσα 100% κύριε Τάκη και το έχω πάρει απόφαση ότι θα κρατηθώ μέσα με κάθε κόστος.


      Κύριε Τάκη η πρώτη εταιρεία που μου έρχεται στο μυαλό που θα ζητήσει χρήμα και μάλιστα σύντομα είναι η Asts , βέβαια αυτή είναι ειδική περίπτωση , η Sklz πήρε πανάκριβα το δάνειο της νωρίς νωρίς γιατί τώρα θα έπρεπε εδώ κάτω να κόψει πολύ χαρτί.

      Διαγραφή
    8. Τότε τίθεται το ερώτημα ποιες δε θα χρειαστούν κεφάλαια

      Διαγραφή
    9. Κε Geopard,
      Προσωπικα απο την ASTS εφυγα, τα χρηματα μοιραστηκαν σε αλλες μετοχες. Ο λογος ειναι αυτο το ψηφιακο, 0/1. Μπορει να λειτουργησει μπορει και οχι, δεν παω αλλωστε για 300% και 400%, ουσιαστικα θελω να εχω μετοχες που θα ξεπερνουν τον πληθωρισμο με ενα ανετο margin σε μια περιοδο 10-15 ετων και ουσιαστικα οποτε χρειαζομαι χρηματα να ρευστοποιω απο το χαρτοφυλακιο.

      Τωρα οσον αναφορα με Σοφι, παραμενω long με μετρια θεση αλλα επειδη φοβαμαι το sell the news μιας και ηταν δεδομενο πως θα παρει αδεια, σκεφτομαι ειτε να πουλησω αμεσα αν αφησει γκαπαρα ειτε να περιμενω με προσευχες μηπως και βρει τη πανω πλευρα στο range που εχει τονισει ο κος Τακης. Νομιζω θα κριθει απο το σημερινο γκαπ, η Σοφαρα τα γκαπ τα κλεινει παντοτε(ως τωρα).

      Διαγραφή
    10. Sofi

      2017 πωλήσεις 506,71 εκατ - κέρδη 49,77 εκατ
      2018 πωλήσεις 269,40 εκατ - ζημιές 252,40 εκατ (σχεδόν όσο και οι πωλήσεις!!!)
      2019 πωλήσεις 442,66 εκατ - ζημιές 239,70 εκατ
      2020 πωλήσεις 565,53 εκατ - ζημιές 224,05 εκατ

      Τι ακριβώς πρόκειται να γίνει σ΄αυτήν ώστε να αξίζει επένδυσης?

      Διαγραφή
    11. Κύριε Nek για π.χ δείτε Upst and Lemonade. Έχουν πάνω απο 1 δις ταμείο και τα ομολογιακά τους μετατρέψιμα σε μετοχές σε πολύ πολύυυυ υψηλότερες τιμές.
      Το θέμα είναι να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τη δυναμική που έχουν. Τότε δειτε τα υψηλά τους και σημειώστε τα!!!!
      Και σήμερα όλο και κατι θα τσιμπολογήσω στα κόκκινα. Όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα

      Fubo θα χρειαστεί χρήμα .... αλλά δεν τη φοβάμαι, αφού το πάει καλά το γράμμα.

      Διαγραφή
    12. Sofi για το 2022 πωλήσεις πάνω απο 1 δις .... κοντά στο 1,5 δις.
      Αύξηση κερδων κατά 60%.
      Μέσα στην τριετία προβλέπεται να γίνει κερδοφόρος. Ως εταιρεία fintech όταν θα αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς θα μπορεί να εμφανίζει το 30% με 50% των εσόδων της ως καθαρά κέρδη.
      Θα έλεγα ότι πρόκειται σαν μια περίπτωση ΔΕΗ στο 1,5 όταν οι περισσότεροι την "φτύναν".
      Όμως δεν ξέρω αν θα ξαναπάρω τη Sofi μου πίσω ... καθώς βλέπω καλύτερες ευκαιρείες.

      Διαγραφή
    13. Που τις βλέπετε κ. Τάκη τις καλύτερες ευκαιρίες αν επιτρέπεται;

      Διαγραφή
    14. Κε Τάκη πως πιστεύεις θα παιχτεί το νέο της άδειας; Θα καεί κ αυτό μέσα στο αρνητικό κλίμα ή θα δει τα 18-20$ μέχρι το τέλος του μήνα;

      Διαγραφή
    15. Ε όχι και να πουλήσουμε SOFI στο $14 κ. Indiefunda!!!
      Προσωπικά από 10 και κάτω μόνο δίδω.

      Διαγραφή
    16. Και πολυ καλά κάνετε κύριε Barren. Σε βάθος χρόνου πιστεύω ότι θα δικαιωθείτε .... όμως έχει σπάσει τη κάτω γραμμή του range και βραχυπρόθεσμα πιστεύω θα ταλαιπωρηθεί και άλλο.
      Εγώ έχω επιλέξει UPST. Παίζω όμως επικινδύνως και ρισκάρω να την περιμένω χαμηλότερα και ας μαζεύεται απο hedge funds.

      Σήμερα πήρα λίγα ακόμη Fubo στα χαμηλά. Έπιασε 1000000 συνδρομητές (όσα και τα nicks του χαζοχαρούμενου τρολ) και καλύτερες πωλήσεις απο τις εκτιμήσεις.

      Διαγραφή
    17. Κε Barren ποια είναι η αποψή σας για τα $300+εκ που έχει ξοδέψει η palantir σε επενδύσεις σε άλλες εταιρείες; Δεν μπορώ να καταλάβω ενώ είναι ζημιογόνα γιατί κάνει τέτοιες επενδύσεις;

      Διαγραφή
    18. k. Τάκη την ταλαιπωρία πλέον τη θεωρώ δεδομένη, μη σας πω τη θέλω κι όλας.
      Έχω αρχίσει να ονειρεύομαι τιμές που δεν τολμούσα πριν, σε μετοχές και ακόμα περισσότερο στα crypto). Εγώ θα παραμείνω στη SOFI τουλάχιστον μέχρι να γράψει >30 εκ. μέλη (3 αν δεν κάνω λάθος τώρα) και κεφαλαιοποίηση >JPM (όχι την τωρινή).

      Διαγραφή
    19. Διότι δεν είναι απλές επενδύσεις κ. Aristos, αυτομάτως γίνονται και πελάτες της.

      Οπότε το στοίχημα της σκοπούμενης συμβολής στην επιτυχία τους είναι τριπλό:
      1. Μεγαλώνει ο πελάτης=> περισσότερα έσοδα.
      2. Διαφήμιση σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου και γενικότερα.
      3. Κέρδος από την επένδυση.

      Δεν επενδύει στις εταιρίες, αλλά στο ίδιο το προϊόν της που θα τις βοηθήσει να επιτύχουν. Προσωπικά βρίσκω τη στρατηγική μεγαλειώδη και φυσικά δεν περιμένω να αποδόσει αύριο μεθαύριο.

      PS. Είναι ζημιογόνα λογιστικά, λόγω SBC. Ταμειακά οι ελεύθερες ροές της είναι θετικές (~200 μύρια TTM που τα έσκασε για αποπληρωμή χρέους) και μποκού ντε κασερί.

      Διαγραφή
    20. Αλλά ... κ. Aristos θα είμαι ειλικρινής. Με έχει και εμένα κουράσει και ξενερώσει.
      Με το που πάει $100 φεύγουν τα μισά, δε παναμηθεί.

      Διαγραφή
    21. Πραγματικά μιλάμε για υψηλή στρατηγική. Αν πετύχει θα διδάσκεται σαν case study. To SBC το καταχωρώ στα έξοδα για πιο συντηρητικές αποτιμήσεις. Πάντως παρατηρώ ότι θα βαίνει μειούμενο.Σε καταλαβαίνω κε Barren αλλά ξανασκέψου το. Καλά παιδιά είναι ο Peter και ο Alex δεν το κάνουν επίτηδες

      Διαγραφή
    22. Για Φουμπο να παραθεσω ενα ενδιαφερον αρθρο που αλιευσα αν επιτρεπεται.
      https://www.tipranks.com/news/article/is-fubotv-stock-a-buy-right-now-this-is-what-you-need-to-know-2/

      Κεφαλαιοποιηση 1,5 δις σημερα, ας δωσει ενα γρηγορο διπλωμα/τριπλωμα αρχικα με insider αγορες που θα δωσουν το εναυσμα και short covering στη πρωτη ισχυρη αναπηδηση του Arkk/Growth sector, να σηκωσει επειτα χρηματα με ενα 30% discount για να βγει το αναπτυξιακο πλανο 5ετιας και παμε για Worldwide CTV. Ειδικα Ευρωπη θα τα παει εξαιρετικα, προσωπικα διψαω για μια all in one ψηφιακη λυση τηλεορασης τυπου νετφλιξ αλλα με καναλια,αθλητικα και γιατι οχι στοιχηματισμο(μια φορα το χρονο με τη παρεα σε κανα τελικο). Σε ενα αρκετα μεγαλο χρονικο οριζοντα θα την εβλεπα να τζιραρει γιατι οχι πανω απο Νετφλιξ. Προσωπικα ειναι η εταιρεια νομιζω που θα παω μαζι της μεχρι το τελος, αν εκτελεσει σωστα ειναι λαυρακι εκατονταδων δις.

      Συντομο πικρο σχολιο, επιτρεπεται να θεωρεισαι 5 αστερων αναλυτης οταν αλλαζεις τη τιμη στοχο απο το 60 στο 15 παροτι η εταιρεια εκανε beat σε συνδρομητες και revenue;
      Ειτε πριν ελεγες ψεμματα, ειτε τωρα, ειτε εισαι τελειως ασχετος.

      Διαγραφή
  8. k.Geopard, για να καταλάβετε σε τι τροχιά κινείται το τρένο, ανοδική ή καθοδική και σε τι κλίση 5% ή 20%, παρακολουθήστε την SOFI από τα ψηλά της σήμερα, που πιστεύω θα πάει ένα 10% παραπάνω από το άνοιγμα, και μετά για δύο μέρες.
    Όταν έγραψα πριν λίγες μέρες, ότι έφυγα από το Αμέρικα, την επομένη η evfm έκανε +18% στο προάνοιγμα, +30% ψηλό και κλείσιμο + 9%. Τότε αναρωτήθηκα αν έχω σχέση με τον Κυριάκο στην καντεμιά, ενθυμούμενος το κάζο της QS, που μόλις την έδωσα στο 14.8, πήγε 120!!!1.
    Η evfm, σε δυό μέρες ξαναγύρισε στον πάτο? της και σε ιστορικά χαμηλά...
    Αν κάνει το ίδιο και η SOFI, ΘΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΤΕ ΤΗΝ ΤΡΟΧΙΆ ΤΟΥ ΤΡΈΝΟΥ...
    Την καλησπέρα μου σε όλους, και θα παρακαλούσα θα πείτε ιδέες για σορτ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλύτερο short της τελευταίας 10ετίας είναι να shortάρεις EUR και USD αγοράζοντας bitcoin.

      Αν δε με πιστεύετε δείτε διάγραμμα (μη σας τρομάζει το dead cat bounce, πάνε για 0 τα ψοφίμια:

      https://prnt.sc/26fua2i

      Διαγραφή
  9. Κύριε Τάκη, η VVOS ίσως σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Micro cap, all time low, growth story, προϊόν που φαίνεται να δουλεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. θέλω μετοχές με τα παρακάτω κριτήρια 1. high growth rate 2.serious cash flow 3.no depth Μία από αυτές είναι η apps ( όπως είχα αναφέρει ξανά) Τέτοιες θέλω και αφήστε τις εκτοξεύσεις πυραύλων και άλλα παρομοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό για τον κ Τακη. https://www.digitaljournal.com/pr/kubient-puts-52-week-high-in-its-crosshairs-targets-500-gain-as-its-audience-cloud-platform-penetrates-ad-fraud-market-nasdaq-kbnt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ADMA για άλλη μια φορά δείχνει έτοιμη να αναμετρηθεί με τη ζώνη του 1,6 με 1,7.
    Ανακοίνωσε σήμερα και προκαταρκτικά ΚΑΛΑ αποτελέσματα και βρίσκεται σε τριγωνικό σχηματισμό. Αν το σπάσει ανοδικά τότε πιστεύω το 2,2 θα το ξαναδούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την αλλη την ObsEva SA (OBSV) έχουμε κάποιο νέο κ. Τάκη?

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα , κύριε Τάκη που θα δώσετε κομμάτια στην ADMA ή θα βγείτε μια και έξω , το 7 θεωρητικά ειναι το ταβάνι της έχοντας προεξοφλήσει 2-3 χρόνια μετά , εγώ σκεφτόμουν μέχρι το 2,4 να κρατηθώ , με καλό κλίμα μπορεί να δει το 3 αλλά το 7 ουτε με σφαίρες βέβαια τα κομμάτια στο 1 τα πήραν τα αφεντικά οπότε έχουν να δίνουν άρα μπορει να κάνουν κάποιο παίγνιο για να ξεφορτώσουν αλλά αυτά ειναι υποθέσεις και αν , εγώ στο 2,4 έλεγα να δώσω για να πάρω το κεφάλαιο και 20% κέρδος ενώ θα αφήσω τα υπόλοιπα να τρέξουν όσο λίγα και να μείνουν (περίπου το 1/5).

      Διαγραφή
    3. Kύριε Geopard αυτες οι ερωτήσεις έχουν εύκολες και προφανείς απαντήσεις.
      Αν σήμερα η ADMA έγραφε 2,2 με 2,4 θα τα έδινα όλα.
      Με τετοια φτήνια στις μετοχές που γουστάρω .... θα την άλλαζα την Adma, δίχως 2η σκέψη.
      Εγώ πουλάω ψηλά, αγοράζω χαμηλά.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σε όλους.
    Κύριε Τάκη με τα μπουμπουνόφυλλα έχετε κάνει κατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει προβληματισμός με τα μπουμπουνόφυλλα. Βέβαια όλος ο κλάδος έχει οπισθοχωρήσει, αλλά αυτή έχει ένα φόβο λόγω Κολομβίας και μέσω σπακ δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς.

      Δεν έχω κάνει τίποτα .... μέχρι να σιγουρευτώ.

      Διαγραφή
  14. Προτελευταία κινηση αγορών για μένα. Κοντά στο 4.2 το μ.ο πια. Για clrv ο λόγος.
    Η επόμενη αν πάει κοντά στο 1.
    Πάντως εύχομαι να δώσει καλή κίνηση απο εδώ να πάει είτε 3.5 είτε λίγο πάνω απο 5.{και βλέπουμε}
    Τρισάθλια τεχνικά η εικόνα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω εχει εικονα χρεοκοπιας/Μιγας.
      Εχω χασει ενα γερο ποσο ηδη αλλα παρατηρω νεα red flags.

      Τη προηγουμενη εβδομαδα, γινεται pump με ταυτοχρονη αναγγελια απο το CEO στο Twitter πως το πιο βαθυ σκοταδι ειναι λιγο πριν την αυγη. Παραλληλα ανακοινωνουν μελλοντικο shelf offering και κυκλοφορει η φημη πως θα σκασει νεο και θα γινει απο πιο ψηλα. Ο ογκος τσιμπησε λιγο, προφανως retail-μαριδα σαν εμενα και Τριτη-Τεταρτη τρωει ενα 25% κατω. Κλασσικο Pump and Dump by the book. Σαν να μη φτανουν ολα αυτα, βλεπεις πως εγιναν grant εκατονταδες χιλιαδες μετοχες σε διαφορα μελη του board.

      Εδω νομιζω δεν εχει νοημα να ρευστοποιησει κανεις πια. Ειναι τελειωμενη υποθεση και ειτε θα εξαγοραστουν σε αυτη 'η χειροτερη αποτιμηση, βλεπε Metromile, ειτε θα βλεπεις ενα συνεχες dillution μεχρι του οριστικου κλεισιματος. Ειναι να απορει κανεις πως καταφεραν να μην εχουν τουλαχιστον πωλησεις οταν βρισκονται σε τομεα commodity ουσιαστικα και εχουν το χαμηλοτερο κοστος παραγωγης + certifications που απαιτουνται.

      ΥΓ. Kyle, μιας και ξερω πως αρεσκεσαι να στελνεις δωρεαν δειγματα μιας και κανεις δεν αγοραζει τη πραματια σου, μηπως να στειλεις και στους καμμενους επενδυτες σου να την ακουσουμε λιγακι; (λιγο κακο χιουμορ)

      Διαγραφή
    2. Ο μέγιστος παίκτης ήταν ο Τσίου της ATER, που στα βάθη της πτώσης 49=>3, έδωσε στους μετόχους ως perk εκπτώσεις στα Sqwatty Potty (σκαμνάκια για τη xestra, διευκολύνουν τη διαδικασία).

      Ακολούθησε βέβαια ένα 6πλωματάκι ... ΘΕΟΥΛΗΣ, χαχαχαχαχα.
      Δε στέλνετε μια πρόταση και σε αυτόν, ποτέ δεν ξέρεις.

      Διαγραφή
    3. Πέρα από την πλάκα, βλέπω η CLVR έχει P/S ~5 και μηδενικό GROWTH ... τι ψάχνετε.
      Εδώ έχουν φτάσει σε τέτοιους πολλαπλασιαστές μαγαζά με Growth 50~100%. H FUBO καλή ώρα έχει P/S<4 και Growth 150%, καίει τ'αντερά της βέβαια (αρνητικό μικτό περιθώριο κλπ) αλλά και πάλι ...

      Διαγραφή
    4. Ενταξει ομως και η Clever Leaves, εταξε εταξε, μαυρογιαλουρος o τσεο και τη πατησα(με).

      Αυτη τη στιγμη δε τη λες ακριβη, Φουμπαρα εχω αλλα αλλος τομεας και οπως λες και εσυ με χρηματοοικονομικα ζορια.

      CVLR εχει P/S 2021 για την ακριβεια 3.7, 56 κεφ με 15 πωλησεις(αν παρουσιασει φλατ q3->q4) με μεικτο περιθωριο 61% και y/y growth 26% στο 9μηνο.
      Η Tilray που εχει ηδη πετυχει ας πουμε economy of scale λογω ογκου πωλησεων εχει
      P/S 2022 στο 4 με gross profit 29% (Μου θελουν και αγροτια οι Καναδοι, θα μου πεσουν τα μαλλια με αυτα που συμβαινουν!). Το growth 2022 της Tilray προς ωρας τρεχει με 30% αρα χαμηλο και συγκρισιμο.

      Παντως ανοιγεις βιντεακια και βλεπεις εκτασεις και εκτασεις της Clever Leaves, τι στο κορακα, το πουλανε στη μαυρη αγορα και γεμιζουν τη τσεπη εκτος αγορας 'η αφηνουν τη πραματια και ληγει; Παντως η προβλεψη ηταν εξ αρχης πως το 2022 θα επιταχυνουν οι πωλησεις. Περιμενω και αναβω καθε μερα καντηλακι μαζι με 10 πατερημων μηπως γινουν "Flora" και ρεφαρουμε λιγο.

      Διαγραφή
    5. Καταρχάς με το σπάσιμο του 8 οι τεχνικάριοι υποψιαζόμασταν πια την πιθανότητα να έχουμε κηδεία στο χαρτί ωστόσο δεν περίμενα τέτοια τραγική συμπεριφορά. Απλά ......κατέρρευσε. Στο 1.97 πια. Πορεία σε ελευθερη πτώση προς κάτω απο 1. Κάποια στιγμή θα δώσει πολύ καλή αντίδραση. Έτσι ελπίζω.

      Διαγραφή
    6. Αν στο -90% διπλασιάσεις το επενδεδυμένο κεφαλαιο έχεις 11 πλασιάσει τον αρχικό αριθμό των μετοχών και τα κέρδη θα είναι πολλά.
      Το θέμα όμως είναι να έχεις στοχεύσει το σωστό άλογο και να τσεκάρεις δίπλα σου αν υπάρχουν καλύτερες και σιγουρότερες ευκαιρείες.

      Προς το παρόν βλέπω αλλού φρέσκα και φτηνότερα κουλούρια.
      Πάντως οι οίκοι ανοχής αναμένουν μεγάλο παίγνιο στην κάνναβη το 2022.

      Διαγραφή
  15. κ. BARREN, απο τον κοσμο των crypto, εχετε καποια αποψη για το Algorand (Algo);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σήμερα, 5 λεπτά πριν το κλείσιμο επαναγοράστηκαν όλες οι θέσεις που είχα πουλήσει πέρσι το Φλεβάρη στην απόλυτη κορυφή με 100% προσαύξηση.
    Ώρα 23:01 19/1/2022 που το γράφω αυτό το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα , κύριε Barren να δω πότε αρχίσουν να σκούζουν οι Short https://seekingalpha.com/article/4480316-palantir-big-short-squeeze
      τα λέει μια χαρά νομίζω σε μια γνώριμη σας , νομίζω ότι έχουν ξεθαρρέψει πολύ και θα δούμε πολύ μεγάλα πράγματα , βέβαια το ραμολιμέντο τους βοηθάει αυτήν τη στιγμή με αυτά που κάνει.

      Διαγραφή
    2. Τα Ath τα πιάσετε για να δούμε τον πάτο;;; ευχομαι να μην έχει παρακάτω.

      Διαγραφή
    3. k. Dimat τις χθεσινές αγορές τις έδωσα στα υψηλά ημέρας και τώρα καραδοκώ να ξαναγοράσω τον πάτο. Αφού ξέρετε.

      κ. Geopard, η μάχη αυτή ΧΑΘΗΚΕ, ας επικεντρωθούμε στον πόλεμο. Προσωπικά έχω αποδεχθεί την απώλεια, καθώς και το γεγονός ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ πολύ πολύ αργή. Shit happens.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Barren την δώσατε και αυτήν; κρίμα γιατί ήταν πολλά υποσχόμενη αλλά άντε να βρεις τον πάτο. Νομίζω ότι αυτές οι εναλλαγές πάνω κάτω ειναι προάγγελος γυρίσματος , τα παιδιά δεν έχουν το Θεό τους .

      Κύριε Τάκη μπήκατε στην Upst , σήμερα εγώ πιστεύω ότι θα κάνει ένα bump από τα σημερινά της χαμηλά που θα τα ξαναδεί σε λίγο (γύρω στις 7:00 ώρα Ελλάδας ).

      Διαγραφή
    5. Εγώ κύριε Barren θα αγοράσω στον απόλυτο πάτο!!!! 😉😉😉😉😄😄😄

      Διαγραφή
    6. Εγώ κύριοι στα χθεσινά υψηλά αγόρασα ΟΤΜ puts στο ARKK και ήδη καταγράφω απόδοση 2 φορές τα λεφτά μου. Στον πάτο του ARKK θα κλείσω την θέση και θα αγοράσω ΟΤΜ calls.

      Διαγραφή
  17. buy buy sofi sell the pops. Θα ξαναμπώ στο 13.ΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα, κύριε George Sp η Sofi στο 12,8 κλείνει το γκαπ , εγώ την πάτησα γιατί έκανα μεταφορά υπολοίπων στην IB και είχα πουλήσει μέρος της θέσης μου και έχασα 2,5$ στο 1/4 της θέσης μου και ότι είχα κρατήσει Sklz , αύριο το υπόλοιπο θα ειναι στην IB και το πολύ πολύ να γίνουν Upst αν πάει στο 100 αν και πλέον εχω αρκετά μεγάλη θεση σε αυτήν.

    H Upst θα ειναι για είσοδο αν περάσει το 128 τουλάχιστον αν και πλέον ειναι η δεύτερη σε μέγεθος θέση μου με πρώτη την Sofi , κύριε Τάκη την Upst πως την βλέπετε γιατί ξέρω ότι την παρακολουθείτε στενά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκόμη έχουν πολλά κέρδη στην UPST. Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 100.
      Το γκαπ στο 65 με 85, το οποίο πιστεύω δεν θα το κλείσει.
      Πλέον στοχεύω στο 75. Πιό χαμηλά πιο καλά.

      Διαγραφή
    2. Οταν ξαναλεγαμε για τη λεγαμενη ειχα πει ότι ή δε θα κλεισει το πρωτο γκαπ ή θα παει χαμηλότερα που και γινεται. Τωρα και εγω αυτο πιστευω θα μπει μεσα στο δευτερο γκαπ αλλα δε θα το κλεισει εξολοκληρου.

      Διαγραφή
    3. Στο 75 κύριε deligianaki λέω να ρισκάρω την 1η τοποθέτηση. Μετα βλέπουμε

      Διαγραφή
    4. Ξερετε κατι κ. Τακη εκεινο που κανουμε ολοι ειναι να ψαχνουμε ποσο πιο φθηνα θα τη παρουμε μια μτχη. Αν εχουμε προβλεψει σωστα και αυτη η μτχη ειναι η επομενη αμαζον ή google τοτε τι 100 τι 150 τι 70 δεν εχει καμια σημασια αν παλι δε βγει θα χασουμε ολο το κεφαλαιο. Ωστοσο και εγω καπου εκει θα κανω τη πρωτη τοποθετηση. Για το fubo που γραφατε ειμαι αρνητικος μπορει να δουμε και 5-6 $ θα χρειαστει τοσα λεφτα και με ακριβοτερο χρημα που θα γινει το dillution της αρκουδας, οταν ηταν στα 15$ το περιμενα στα 10$, τωρα παλι μου ξινίζει. Καποιες μτχς μετα το γενικο ορυμαγδο θα διαφοροποιηθούν.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη το κλίμα ειναι πολύ χάλια , σχεδόν όλες οι εταιρείες γράφουν νέα χαμηλά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που και αυτές θα γράψουν νέα χαμηλά έτσι που πάει η κατάσταση , πως θα μπορούσε να αλλάξει αυτό με όλους να λένε για τα επιτόκια και ότι πρέπει να αυξηθούν . Δεν σας κρύβω ότι έδωσα σήμερα ADMA ZVIA με μικρές σχετικά ζημιές για ρευστότητα ( 35% μετρητά έχω τώρα ) με σκοπό να γίνουν Upst όταν δω γύρισμα , πιστεύω ότι θα κόψει το γκαπ σαν βούτυρο και ειμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα δει νέο χαμηλό και αυτή , ασχέτως ότι ειναι η δεύτερη μου θέση πλέον με 17,5% . Η γελοιότητα με την διόρθωση των growth δεν έχει τέλος και βασικά μπλέξαμε άσχημα γιατί θα τις πάνε βόλτα μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο για να αλλάξουν χέρια τα χαρτιά.

      Διαγραφή
    6. Κυριε deligianaki
      Έχει 393 εκατομμύρια ταμείο. Αντέχει για το 2022. Ας συνεχίσει να ανεβάζει τους συνδρομητές με αυτούς τους ρυθμούς και το 2023 θα ζητησει cash με καλούς όρους, υποθέτω.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Τάκη η Upst έσπασε πτωτικά σφήνα με στόχο το 42 αν δεν κάνω λάθος https://prnt.sc/26h4di2 ακύρωση με άμεση επαναφορά μέσα στην σφήνα θα μπορούσε να δώσει και στόχο τον πάνω στόχο της σφήνας στα 140 αλλά με το παρόν κλίμα ποντάρω στο 42.

      Διαγραφή
    8. Σε τέτοια πτωτικά σερί δεν Νομιζω ότι πουλάνε μόνο όποιοι έχουν ακόμη πολλά κέρδη πχ UPST... παρατηρείται το φαινόμενο "ντόμινο "...πουλάνε και αυτοί που ήταν αγορασμενοι σε κοντά με τα τωρινά επίπεδα της μετοχής και δεν έδωσαν ψηλά καθώς και οι πρόσφατα αγορασμενοι είτε traders είτε γιατί τους πήρε και τους σήκωσε τα margin..συνεχίζω να ρισκάρω όπως ο Κύριος ΤΆΚΗΣ σε όλο και χαμηλότερα νούμερα όχι μόνο γιατί πιστεύω πως θα τα δούμε όσο και γιατί πιστεύω πως δεν θα έχουμε στην αντίδραση το φαινόμενο του πιεσμένου ελατηρίου..η αν το έχουμε δεν θα είναι καθολικό...παραμένω αχαρτος στο Αμέρικα... φυσικά και "ρισκάρω" να μείνω οξω... its Ok..εδώ ισχύει το δεν έχασα η έχασα λίγα και δεν έβγαλα...

      Διαγραφή
    9. Επίσης θα συμφωνήσω με τον Κύριο ΤΑΚΗ πως έχουμε δεκάδες εταιρείες (growth ) να επιλέξουμε που τις παρακολουθούμε επί μακρόν οπότε υπάρχει μία πιο καθαρή εικόνα... Έχει κυλήσει πολύς καιρός Χρηματηστηριακα πάντα που ο Κύριος ΤΆΚΗΣ ήθελε την Fubo στο 10 και όχι τόσος που ήθελε την UPST κάτω από 100...η τιμή όμως σ αυτά τά επίπεδα δεν είναι το μόνο ζητούμενο..η τάση είναι σαφώς αρνητική ... φυσικά και δεν έχω καμία ψευδαίσθηση πως θα βρω κάποιον πάτο σε όποια μετοχή επιλέξω ... απλά θα έχω χάσει λιγότερα...προς το παρών το ΧΑΑΜΕΝΟ μου φθάνει ...

      Διαγραφή
    10. Η fubo εχει 393 ταμείο αλλα και 317 δανεια και καιει περι τα 400 μυρια το χρονο. Το 2022 θα χρειαστει χρημα. Πραγματι o ρυθμός αυξησης των πωλήσεων σπαζει κοντερ αυτο ειναι το στοιχημα της για αυτο και στο 3ο τριμ υπερδιπλασίασε τα Selling & Marketing Expense, αρνητικό μεικτο περιθωριο θα δειξει. Θέλει 1,2-1,5B revenue για να κανει breakeven, σιγουρα δε θα συνεχισει με αυτό το ρυθμό, αλλα μπορει το 2023 να ρεφαρει. Προσωρινα παρακολουθω πιστευω θα εχει αυξομειώσεις

      Διαγραφή
    11. Αυτό το στοίχημα κύριε deligiannki θα το πάρω .... το έχω ήδη πάρει δηλαδή. Παρόλο που είχα πει ότι θα περίμενα το 10, φοβήθηκα μην την ξαναχάσω όπως την προηγούμενη φορά, που δεν πήγε στο 10 και έφυγε στα 35.
      Τώρα είμαι στο 13,91 .... και δεν σκοπεύω να αυξήσω στο 10. Θα περιμένω παρακάτω ή την ανακοίνωση εκδοσης μετοχων. Όσο βγάζει τέτοια αποτελέσματα .... θα ακολουθώ αγοράζοντας μόνο χαμηλότερα. Ποτέ υψηλότερα των προηγούμενων αγορών μου.

      Διαγραφή
    12. Στο 9μηνο είχε αρνητικες ταμειακες ροές απο λειτουργικές δραστηριότητες 143 εκατομ.
      Δεν θα χρειαστεί cash το 2022 .... εκτός αν βρεί κατάλληλη ευκαιρία

      Διαγραφή
  19. https://www.marketwatch.com/story/luminar-technologies-shares-rise-10-after-partnership-with-mercedes-benz-2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πιστεύω ότι η εταιρεία θα είναι από τους μεγάαααλους νικητές του αύριο. Το έχω ξαναπει και γίνομαι βαρετός.

      Διαγραφή
  20. Λοιπόν στην σημερινή τιμή της η INMD διαπραγματεύται με ev/ebitda του 22 ίσο με περίπου 14 σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου. Σημειωτέων δε ότι συνεχίζει να αναπτύσεται με διψήφιο ποσοστό. Για να δούμε αν θα υπάρξει κανά καλό sell off που θα της κόψει την τιμή στην μέση για να μπορούμε να την άγορασουμε με ev/ebitda 7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Mετα και το σημερινό δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα μας γδαρουν ζωντανούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. LAST CALL, LAST CALL...!!!

      Το sell-off έχει ήδη ξεκινήσει. Προλαβαίνετε να βγείτε από αμερικανικές μετοχές αλλά και από άλλες αγορές, γιατί εννοείται ότι θα συμπαρασύρει τα πάντα.

      Τα σημάδια είναι πολλά:
      Έχει προηγηθεί ακριβώς ένα χρόνο πριν, το σκάσιμο των μετοχών χαμηλής ποιότητας βλέπε spac και λόγω αυτού αυξήθηκαν τα FAANG.

      Τα ανοδικά ξεσπάσματα, όταν αυτά υπάρχουν, είναι έντονα μεν αλλά δεν αντέχουν, καταρρέουν γρήγορα όπως χθες.

      Έχουμε εδώ και τρείς περίπου μήνες, από μέσα Νοεμβρίου, ένα ανεπαίσθητο καθοδικό rolling των US δεικτών, που μου ταιριάζει με έναν πρακτικό κανόνα του Ken Fisher.

      Υπάρχει η λογική ότι λόγω πληθωρισμού τα asset θα πηγαίνουν μόνο πάνω, ακόμα κι αν βγάζουν χαμηλά ή καθόλου κέρδη, χωρίς να πειράζει να κάνεις "overpay" γι αυτό που αγοράζεις. Κι αυτό το βλέπω πολύ κι εδώ μέσα.

      Στον αντίποδα, θα πει κάποιος δεν έχουμε γενικευμένη ευφορία και κάνουμε "climbing the wall of worry". Ισχύει αλλά έχει υπάρξει ευφορία κατά κλάδους, ενώ επίσης αν πέσω έξω τώρα το πολύ πολύ το σκάσιμο να είναι ένα χρόνο αργότερα από μεγαλύτερο ύψος.

      Το πρόβλημα δηλαδή είναι αν θα χάσουμε το πιθανό 5ο κύμα που θα είναι και μεθυστικό; Τέτοιου είδους optimization μπορεί να το πληρώσει κανείς πολύ ακριβά.
      Κι όταν όλη η υφήλιος ασχολείται με το χρηματιστήριο, της Αμερικής ειδικά, είναι πολύ δυσκολο να υπάρξουν πραγματικές ευκαιρίες 5x-10x.
      Αν επέλθει δε απαισιοδοξία, οι δείκτες πιστεύω θα χάσουν 50% και οι μετοχές 80-90%.

      Αυτά! Δεν θα επανέλθω γιατί θα με περάσετε για γραφικό. Εγώ πουλάω και κάμποσα Μυτίλ σήμερα και ανεβάζω ρευστότητα στο 70-75%. (Τα ανωτέρω για σκοπούς ψυχαγωγίας, να μην το λέω συνέχεια).

      Good luck with that!!!

      Διαγραφή
    2. Εγώ κύριε Ευρωβλάχο περιμένω να σας απαντήσει ο κύριος Τάκης που θα βάλει ότι έχει και δεν έχει αυτήν την περίοδο στην Αμερική , εγώ εχω μόλις 10% ρευστότητα και αυτή από σπόντα ( σήμερα πριν από λίγο μπήκαν στην Ib και τα τελευταία υπόλοιπα από την μεταφορά από την ΑΕΠΕΥ και τώρα εχω μόνο Degiro και Ib με ιδανικές χρεώσεις για trading ) .

      Κύριε Ari εχω την εντύπωση ότι δεν θέλουν να τους φύγει πάνω μετά το επικό χθεσινό γύρισμα που πραγματικά αν δεν το έβλεπα δεν θα το πίστευα , στην Sklz το πήρα απόφαση θα κρατήσω λίγη ρευστότητα για να πάρω την αρχική μου θέση στο 1,5$ πραγματικά ειναι για κλάματα η εταιρεία στο ταμπλό όχι ότι άλλες δεν ειναι.

      Διαγραφή
    3. https://youtu.be/JX0t8kQJ-B0

      O φίλος μου ο Ken Fisher έρχεται να με διαψεύσει και λέει ότι το 2022 ως δεύτερη χρονιά προεδρίας θα κλείσει θετικά, όμως αυτό θα συμβεί προς το 4ο τρίμηνο. Το πρώτο μισό θα είναι αργό και βαρετό, θα σέρνεται στα ίδια επίπεδα, ούτε πάνω ούτε κάτω. Έτσι θα επιβεβαιωθούν όσοι βγήκαν απ' έξω ότι έκαναν σωστά και στη συνέχεια θα απογειωθεί προς το τέλος του έτους. Γενικότερα λέει ότι κανείς αυτή τη στιγμή δεν πιστεύει ότι θα πάει πολύ πάνω και ως γνωστόν το χρηματιστήριο δεν θα κάνει αυτό που θέλουν οι πολλοί.

      Πάντως και το 2021 που η χρονιά ήταν θετική, από το ΧΑ ξελασπώσαμε. Μεγάλη προσοχή, είναι δύσκολο το stock picking εκεί έξω...

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ευρωβλάχο εγώ πιστεύω ότι δεν θα αγοράσετε ποτέ και πάντα θα έχετε άφθονη ρευστότητα.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα στην παρέα , για τολμηρούς , (RELI) Reliance Global nasdaq και καταλύτης =
    Stocks with both high short interest according to S3 real time data and high borrow cost (a lethal combination for a short squeeze)
    RELI: SI 221% | BC 150%
    ISIG: SI 63% | BC 150%
    PIK: SI 88% | BC 65%
    PIXY: SI 25% | BC 70%

    https://investorplace.com/2022/01/reli-stock-is-the-insurance-market-growth-play-youre-missing/

    Kατέχω μόνο λίγα RELI .

    Υ.Γ μακάρι να πάει η SOFI 100 $ ( τότε η bmtx θα είναι 200 + φορές φθηνότερη...ίσως να αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά .. ).
    Κατέχω bmtx

    Y.Γ 2 Cramer advises investors to sell stocks in companies that don't make money .
    https://www.cnbc.com/2022/01/20/cramer-advises-investors-to-sell-stocks-in-companies-that-dont-make-money.html?__source=sharebar|twitter&par=sharebar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έριξα μια ματιά από περιέργεια κύριε ALEX στις εταιρείες που αναφέρετε και βλέπω πως έχουν κεφαλαιοποίηση από 34 έως 84 εκ. δολλάρια. Σαν να λέμε περίπτερα, ΛΑΒΙΦΑΡΜ και βγάλε. Να με συμπαθάτε αλλά αυτό δεν είναι επένδυση, είναι στοίχημα. Μπορεί να πάει 3χ μπορεί όμως και μηδέν. Καλή τύχη.

      Διαγραφή
    2. Εγώ, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει, απο εδώ και στο εξής να ψάχνει κάποιος νέες μετοχές όταν όσες παρακολουθεί κάποιος έχουν φτηνύνει τόσο πολλοί και συνεχίζουν και άλλο οι εκπτώσεις. Ακόμη και η Netflix σημερα έγραψε -22% .... αλλά εγώ είμαι BUFOς 😉😉😉

      Διαγραφή
    3. k.hippy να διευκρινίσω ότι εστιάζω μόνο στην RELI όπου και αναφέρω πως κατέχω λίγα τεμάχια και αυτά εντελώς κερδοσκοπικά . Τις υπόλοιπες τις αντέγραψα από την πηγή
      ( μάλλον ακολουθούν σε ποσοστά .. ) Για να είμαι ειλικρινής ούτε καν τις κοίταξα.
      Για το τολμηρούς = αναφέρομαι μόνο στην RELI. ( κακώς δεν το διευκρίνισα)
      Ευχαριστώ για το καλή τύχη ..

      Προσωπικά <> , για το 2022 βλέπω ZIM , BMTX , ARDX και CFVI όπως έχω ήδη αναφέρει. ( επιθετικό χαρτοφυλάκιο )

      Διαγραφή
    4. Reli κυριε Αlex
      Εγώ να σας πω ότι σε μετοχές που έχουν κανει τριπλασιασμό τιμής μέσα σε 3 μήνες, δεν μπλέκω ποτέ, ούτε που ανοίγω να δω τι κάνει η εταιρεία ή τι νούμερα έχει.
      Αν είχε κάνει :3 ευχαρίστως να την άνοιγα. Γουστάρω να επενδύω σε περίπτερα και να τα πουλάω supermarkets.

      Διαγραφή
    5. H δραστηριότητα δεν με συναρπάζει.
      Σημεία αναφοράς το 6 όπου ήταν η τιμή IPO και το 4,09 όπου εκδόθηκαν νέες κοινές και προνομιούχες. Νομίζω ότι εδώ το παιγνίδι έχει λάβει GAME OVER οι ιδιώτες που καλύψαν την έκδοση είναι ήδη ευχαριστημένοι και νομίζω cash-αρισμένοι.

      Πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθει κάτω του 4 .... εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο εξαιρετικό νέο στις ειδήσεις της που δεν το εντόπισα.

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα Πιθανο relief rally την επόμενη εβδομάδα. Ai μηχανές κάνουν τις συναλλαγές στην Αμερική όχι άνθρωποι. Τα option με πολυσύνθετα λογισμικά.

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ ! Αλλά την αναφέρω και μόνο και μόνο για το high short interest according to S3 real time data and high borrow cost = (a lethal combination for a short squeeze) με si 221% | BC 150% που έχει γίνει πλέον 183% και 150 % αντίστοιχα εχθές.
      Εντελώς κερδοσκοπική και με ρίσκο η ματιά μου.

      Επ ευκαιρίας κ Τάκη και κ hippy , ΖΙΜ που έχει τριπλώσει μεν αλλά , .. 7 δις $ αποτίμηση με 2,9 δις $ κέρδη στο 9 μηνο + 1.5 δις $ στο Q4 εκτιμώμενα (σύνολο 4.4 δις $ καθαρά κέρδη ) ,μηδένισε τον δανεισμό , έχει 2.45 δις $ μετρητά στο ταμείο και θα δώσει συμπληρωματικό μέρισμα μέχρι το 30 -50 % των κερδών της χρήσης ( αφαιρώντας τα μερίσματα που έχει δώσει ήδη ) Αυτή την βλέπετε ?

      Κατ εμέ μάλλον δεν είναι και τόσο τυχαίο το ότι δεν γκρεμοτσακίστηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις , απεναντίας είναι +22% , μαζί με το μέρισμα από την ανακοίνωση Q3.

      Με την παραδοχή ότι για ένα χρόνο θα ισχύουν στο περίπου οι ίδιες τιμές στις μεταφορές των containers . Να σημειώσω ότι στην ΖΙΜ ...ενα από τα αισθήματα που προεξέχουν στη μετοχή είναι η σημαντική ιδιοκτησία που κατέχουν οι κληρονομούμενοι κάτοχοι που απέκτησαν μετοχές σε προηγούμενες αναδιαρθρώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την Deutsche Bank, με 15,7 εκατομμύρια μετοχές αξίας 912 εκατομμυρίων δολαρίων από το κλείσιμο της αγοράς , και τη Danaos, με 10,2 εκατομμύρια μετοχές αξίας 592 εκατομμυρίων δολαρίων.
      Η ανησυχία είναι ότι όταν λήξουν οι συμφωνίες lockup τον Ιούλιο, αυτές οι μετοχές θα πωληθούν, δημιουργώντας πτωτική πίεση. Ο Κούστας του Δαναού δήλωσε ότι οι μετοχές της εταιρείας του ΖΙΜ θα εκποιηθούν. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έσοδα από τα μη λειτουργικά περιουσιακά μας στοιχεία», είπε. «Οι μετοχές της ZIM, σε κάποιο στάδιο, θα αποτελέσουν μέρος του πολεμικού μας στήθους».
      Όμως, η ειδική ανακοίνωση μερίσματος μειώνει την πιθανότητα όλες αυτές οι μετοχές να πωληθούν πριν από τις 26 Αυγούστου και το μελλοντικό δυναμικό μερίσματος μπορεί να αναβάλει την πώληση για ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τον Giveans, «Με το κλείδωμα πριν από την IPO που λήγει τον Ιούλιο, πιστεύουμε ότι το ειδικό μέρισμα και το επερχόμενο μεγαλύτερο ετήσιο μέρισμα θα βοηθήσουν να διατηρήσουν τους κληροδοτημένους μετόχους στην ΖΙΜ.

      Κλείνοντας προς το παρόν το σκεπτικό μου google - 2,56 % εχθες .
      Και τι έγινε λέω ?

      Αμφιβάλει κανείς ότι σε 2 χρόνια θα είναι τουλάχιστον 4500 $ + ???
      Που ήταν η google σε σχέση με εμάς πριν δυο χρόνια και που είμαστε εμείς τώρα σε σχέση με την google ?? ( δεν κατέχω google ).

      ΚΑΛΟ Σ.Κ ( Δεν υπονοώ απολύτως τίποτα απλά είναι ένας προβληματισμός μου για το αν είμαστε στον σωστό επενδυτικό δρόμο και πως συνεχίζουμε από εδώ και πέρα .. )



      Διαγραφή
    8. Όπως τα λέει ο κύριος Γιώργος. Μηχανές κάνουν τις πρώτες και περισσοτερες πράξεις .... κατόπιν ακολουθούν κατά κοπάδια οι άνθρωποι.

      Διαγραφή
    9. "Γουστάρω να επενδύω σε περίπτερα και να τα πουλάω supermarket"


      Όλοι ψάχνουν το περίπτερο που θα γίνει supermarket κύριε Τάκη. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι δεκάδες χιλιάδες τα περίπτερα στις ΗΠΑ. Που σημαίνει δύσκολο να τα βρεις, εύκολο να την πατήσεις. Καθώς από κούφια λόγια των ιδρυτών και φουσκωμένες υποσχέσεις ακούμε πολλά πρέπει να πας επιτόπου για να δεις το μαγαζί, να συζητήσεις με τους μανατζαραίους για να δεις τις προοπτικές και να ψάξεις τις δυνατότητες του λόμπι που βρίσκεται πίσω από τον κάθε Κέλσιο ή INMD για να δείτε μέχρι που μπορεί να τον φτάσει. Κάτι που για κάποιον με τις δικές σας ικανότητες είναι εύκολο εάν μιλάμε για τον ΙΚΤΙΝΟ αλλά πολύ δύσκολο έως αδύνατο εάν μιλάμε για την SKLZ, την UPST etc.

      Μικρή αναφορά στην UPST που ίσως ξενίζει. Το ipo έγινε στις 16 Δεκεµβρίου 2020 στην τιµή των $20/µετοχή, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με $26/µετοχή και εκτινάχθηκε μέχρι τα $102 στις 12/2/21 ως αποτέλεσμα του τεχνολογικής υστερίας που βιώσαμε και στο μπλογκ. Καθώς ο αριθμός των τραπεζών στις οποίες προσέφερε τις υπηρεσίες της είχε 10πλασιαστεί η τιμη στο ταμπλό συνεχισε το ράλι ως τα $400 προεξοφλώντας τα καταπληκτικά αποτελέσματα που η διοίκηση υπόσχετο στους αναλυτές (πάνω από 70%). Αλλά πέτυχε μόλις +18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ο ceo στην συνέντευξη που έδωσε αργότερα απέδωσε την αποτυχία της πρόβλεψης στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων απάτης όπου οι δικαιούχοι έδιναν ψευδή στοιχεία. Δηλαδή απέτυχαν σε αυτό ακριβώς που είναι η δουλειά τους!!!! Να ελέγξουν την φερεγγυότητα των πελατών!!!! Και το παραδέχονται έτσι απλά. Προφανώς μας έχουν ως επενδυτές φόρου υποτελείς.

      Κι ερωτώ τώρα εγώ το σημαντικό.

      Στο σύνολο των σχεδόν 120 μετοχών που αναλύσατε κύριε Τάκη σε πόσες οι διοικήσεις πέτυχαν τους στόχους που υποσχέθηκαν για το 2020, το 20121 ? Μία, δύο, τρεις? Διότι αυτό ΠΡΕΠΕΙ να ενδιαφέρει τον επενδυτή και όχι ποιος πρόλαβε να πουλήσει στα ψηλά γλυτώνοντας τα χειρότερα. Οι εταιρείες αναλύθηκαν για επένδυση και όχι για τζόγο. Και οι περισσότεροι managers αποδείχθηκαν ψεύτες, Θεοδωρίδηδες, Ζαβλιάρηδες, Οντονιδες, Γιατί να αγοράσει κάποιος φτηνότερα, έστω στο 20%, τον ανίκανο ή αχρείο manager που τον εξαπάτησε ακριβότερα? Άλλαξε κάτι? Γιατί να ξανακάνει το ίδιο λάθος?

      Έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ τις κεφαλαιαγορές.

      Διαγραφή
    10. Κύριε hippy νομίζω έχετε σε όλους τους τόνους δηλώσει ότι το συνάλλαγμα σας το μετατρέπετε σε ευρώ και δεν ξανασχολείστε με Αμερικες και περιπτερα.
      Δεν μπορώ να βρω κάποιο λόγο για να σας απαντήσω .... εδώ στο Ιστολόγιο προσωπικά θα ασχολούμαι με Αμερικές και περίπτερα.

      Τα είπαμε όποιος βλέπει Οντόνιδες Ζαβλιάριδες και δεν πιστεύει ή θεωρεί ότι ξεγελάστηκε από τους managers ή νομίζει ότι είναι ακριβή η αγορά πουλάει και αποχωρεί.

      Διαγραφή
    11. Έχετε δυνατή μνήμη. Πραγματικά όπως έγραψα παλαιότερα μια μέρα πριν βγάλει αποτελέσματα η UPST (στις 9/11/21) αγόρασα 20 μετοχές στα $310 και τις πούλησα την επόμενη στα $264 με την ανακοίνωση των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων. Μηδένισα επίσης στην καλή INMD και για να μην ξαναμπώ σε πειρασμό αγορών στα περίπτερα των ΗΠΑ μετέτρεψα το σύνολο των δολαρίων σε ευρώ.

      Όμως η ερώτηση παραμένει. Σε πόσες από τις 120 εταιρείες των ΗΠΑ που αναλύθηκαν στο μπλογκ οι διοικήσεις επαλήθευσαν τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ προβλέψεις και σε πόσες απέτυχαν. Αναλόγως της απάντησης καθένας απ΄τους συμμετέχοντες πρέπει να αποφασίσει εάν πρέπει να συνεχίσει με δαύτες.

      Είναι προφανές ότι η ευθύνη των ζημιών στο κάθε χαρτοφυλάκιο βαρύνει κυρίως τους επιχειρηματίες που (κατά τη γνώμη μου) συνειδητά παραπλάνησαν τους αναλυτές και πολύ λιγότερο τους αναλυτές. Οι οποίοι βασισμένοι στα ψεύτικά στοιχεία, έκαναν με τα μοντέλα τους λάθος εκτιμήσεις κ προβλέψεις.

      Εμείς όμως τώρα, με τη σημερινή εμπειρία και γνώση, πρέπει να επιμείνουμε στους αποτυχημένους μανατζαραίους ή να ψάξουμε την επένδυση αλλού? Όπως πχ στη Google που μας αναφέρει ο κύριος ALEX KLO (Amazon, NVIDIA, Datadog, MS και λοιπές καταξιωμένες με ιστορία, κέρδη, μέρισμα) αν θέλουμε σώνει και καλά ΗΠΑ. Και μην μου πει κάποιος για εταιρείες-ύπνος βαθύς. Παρκάρουμε με ασφάλεια και μια φορά στα 4 χρόνια δίνεται και η ευκαιρία που θα μας απογειώσει (διδυμοι πύργοι, ΛΗΜΑΝ, χρεοκοπία 2012, συριζας, πανδημία, κρίση πετρελαίου κλπ).

      Είναι σαφές ότι δεν αναφέρομαι στην πάρτη μου. Εγώ δήλωσα (και είμαι) επαρχιώτης στις ξένες αγορές. Οι δυνατότητες μου περιορίζονται στο ΧΑΑ άντε και σε 5-6 μεγάλες ευρωπαϊκές μετοχές που μου προτείνει διαβασμένος φίλος είτε το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής. Το έχω πάρει απόφαση, δεν μου κακοφαίνεται διόλου.

      Διαγραφή
    12. https://ir.upstart.com/news-releases/news-release-details/upstart-announces-second-quarter-2021-results

      Για το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Upstart αναμένει:

      Έσοδα 205 με 215 εκατομμύρια δολάρια.
      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 228!!!

      ---------------
      https://ir.upstart.com/news-releases/news-release-details/upstart-announces-first-quarter-2021-results
      Για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η Upstart αναμένει:

      Έσοδα 150 με 160 εκατομμύρια δολάρια.
      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 194!!!

      Διαγραφή
    13. Προς Θεού κύριε Τάκη, δεν σας κοντράρω. Έντεκα χρόνια σας γνωρίζω, σας εκτιμώ και θαυμάζω τις ικανότητες σας. Εκφράζω απλά μια επενδυτικη άποψη. Ότι δεν αξίζει να επιμένουμε σε εταιρείες των οποίων οι ceo συστηματικά αποτυγχάνουν στις προβλέψεις τους. Ανεξαρτήτως της τιμής που έχουν οι μετοχές στο ταμπλό. Μόνο αυτό.

      Διαγραφή
    14. Εγώ κύριε hippy σκοπεύω να αναλύσω άλλες 120 για το 2022.
      Θα τις βρω τις νέες Amazone, Google, Tesla.
      1 κάθε χρόνο, 2 το χρόνο θα βρίσκω .... θα τις εντοπίσω.
      Υγεία, χρόνο (που δεν έχω) και όρεξη και καθαρό μυαλό να έχω .... και θα βρεθούν.

      Διαγραφή
    15. H Upst μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της είναι συντηρητικές και πετυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα απο όσα έχει δώσει οδηγία.

      Ο ceo στην συνέντευξη που έδωσε αργότερα απέδωσε την μικρή ανάπτυξη των εσόδων του Γ τριμήνου, σε σχέση με το Β' στο μεγάλο αριθμό αιτήσεων απάτης όπου οι δικαιούχοι έδιναν και τους τσίμπησε ο αλγόριθμος τους. Δηλαδή ΠΕΤΥΧΑΝ σε αυτό ακριβώς που είναι η δουλειά τους!!!!

      Τώρα για το 4ο τρίμηνο έχουν δώσει οδηγία 255 με 265 εκατ έσοδα, δηλαδή αύξηση περίπου 14% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο.
      Η αγορά μάλλον θα εκλάβει τα αποτελέσματα αρνητικά, οι αναλυτές μάλλον θα ξαναμειώσουν τις τιμέ1 στόχους, βλέποντας και το κλίμα που επικρατεί στις αγορές ..... όμως, η μετοχή πλέον φθηναίνει, ενώ η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία.

      Σαν τώρα θυμάμαι που έλεγα στον κύριο Χασάπακλα.
      Μην τσιμπάς .... αφού τόλμησες και πήρες βγάλε κανένα κομμάτι. Η αγορά θα βρεί την ευκαιρία να την ξαναστείλει κάτω απο τα 100 και στο 1ο γκαπ!!! Και τότε η αγορά δεν θα την θέλει!!!

      Διαγραφή
    16. Guidance 2021
      Η διοίκηση της UpStart ξεκίνησε τη χρονιά δίνοντας καθοδήγηση στοχεύοντας τα 500 εκατομμύρια δολάρια έσοδα για ολόκληρο το 2021. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2021, αναθεώρησε την εκτίμηση στα 600 εκατομμύρια δολάρια και τον Αύγουστο την ανέβασε ξανά στα 750 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, με βάση τα πρώτα τρία τρίμηνα και σε συνδυασμό με την καθοδήγηση της Upstart για το 4ο τρίμηνο, φαίνεται ότι τελικά η εταιρεία θα πετύχει έσοδα πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, υπερτριπλασιάζοντας τα έσοδα των 233,416 εκατομμυρίων δολαρίων του 2020.

      Η διοίκηση δίνει guidance εσόδων, τετάρτου τριμήνου 2021, 255 με 265 εκατομμύρια δολάρια. Έχοντας η εταιρεία ήδη 543,471 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για το 9μηνο του 2021, τότε αναμένονται τα έσοδα για το 2021 να ανέλθουν στα 800 με 808 εκατομμύρια δολάρια.

      Διαγραφή
    17. Καλημέρα , με αυτά τα έσοδα κύριε Τάκη τι τιμή θα δικαιολογούσε στο ταμπλό και με δεδομένο ότι οι στόχοι εκπληρώνονται σε πάνω από 100% ( όχι τι τιμή έχει τώρα) πάντα κατά την άποψη σας , γιατί όπως τα γράφετε έχουμε μια εταιρεία που δεν γνωρίζει η αγορά την αξία της .

      Διαγραφή
    18. Καλή η upstart Κ Τάκη .Αλλά επειδή όπως είπα φυσάμε και το γιαούρτι,θα δούμε που θα την πάνε οι μηχανές πωλήσεων -σε αυτό το αλλόκοτο volatility,θα δούμε τι θα γίνει και με αυτό το gap 60-80 $ ,το q4 έδωσε πολλά personal και auto loans. Αν αυξηθούν τα επιτόκια θα μειωθεί ο ρυθμός χορήγησης δανείων .watch list

      Διαγραφή
    19. Κύριε Τάκη στην παρέμβαση μου ανέφερα:

      "Στο σύνολο των σχεδόν 120 μετοχών που αναλύσατε κύριε Τάκη σε πόσες οι διοικήσεις πέτυχαν τους στόχους που υποσχέθηκαν για το 2020, το 20121 ? Μία, δύο, τρεις? Διότι αυτό ΠΡΕΠΕΙ να ενδιαφέρει τον επενδυτή και όχι ποιος πρόλαβε να πουλήσει στα ψηλά γλυτώνοντας τα χειρότερα. Οι εταιρείες αναλύθηκαν για επένδυση και όχι για τζόγο."

      Τα παραδείγματα που ανέφερα ήσαν τυχαία αλλά εύστοχα καθώς οι αποτιμήσεις την συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρίσκονταν στην στρατόσφαιρα (και η INMD επίσης) . Χαίρομαι που με αυτήν την παρέμβαση κατάφερα να εκμαιεύσω μερικές σκέψεις σας για την UPST. Ότι δηλαδή η εταιρεία ανήκει στο κλαμπ των ελάχιστων που ο ceo πέτυχε όσα υποσχέθηκε.  Χαίρομαι για τους συναδέλφους μικροεπενδυτές εννοείται, όχι για μένα. Εγώ με την  Αμερική -προς το παρόν-ζούμε χωριστά, γιατί παραείναι γκόμενα, με όλα τα  κάλλη της φουσκωμένα περισσότερο κι απ΄την Ιωάννα Τούνη. Την χαζεύω μόνο για την περίπτωση εξαιρετικής ευκαιρίας όπως ήταν πχ το πετρέλαιο ή τα κρουαζιερόπλοια. Εύχομαι τόσο σε σας όσο και στους υπόλοιπους συναδέλφους να πετύχετε ή και να ξεπεράσετε τους στόχους σας.

      Διαγραφή
    20. Κύριε Geopard η μετοχή ακόμη είναι ακριβή με βάση το σήμερα.
      Με βάση το σήμερα και με την ανάπτυξη που βίωσε το 2021 η ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ της ήταν τελικά δώρο.

      Τα ζητούμενο είναι ο αλγόριθμος να δουλεύει και η εταιρεία να επεκτείνει την συνεργασία της σε πολλές, πολλές και ακόμη πιο πολλές τράπεζες και όχι να έχει συνεργασία μόνο με 31 και πέρσι με 10.

      UPSTART ο αριθμός των χορηγήσεων ανά τρίμηνο
      https://prnt.sc/26hz9z4

      Όμως κύριοι αυτό που μετράει είναι το αύριο!!! Τι πωλήσεις μπορεί να έχει σε 3 χρόνια και τι κέρδη. Αυτά κοιτάνε στην Αμερική ..... όχι στην Ελλάδα τα ζώα μου τα αργά όπου τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αναπτύσσεται και τίποτα δεν καινοτομεί .... ΟΛΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΧΑΑ, μέχρι και ο ΝΪΚΑΣ όξω. Εγώ θα έρθω μέσα???

      Διαγραφή
    21. Πρόκειται για εταιρεία fintech και ουσιαστικά προσφέρει υπηρεσίες.
      Εφόσον γίνει κύριε Geopαrd μεγάλη, πολύυυυυ μεγάλη (από άποψη πωλήσεων και αναγνωρισιμότητας) τότε θα μπορεί να βγάζει από 30% εως 50% επι των πωλήσεων καθαρά κέρδη.
      Υπολογίστε ένα P/E 30 με 40 και υπολογίστε εσείς κύριε Geopard τι κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να έχει σε ένα μέλλον, εφόσον κάνετε σωστές εκτιμήσεις.

      Διαγραφή
    22. Κύριε Τάκη με προλάβατε (έγραφα στοgmail). Ωστόσο μια και έγραψα το σχόλιο, το ποστάρω συμπληρωματικά με το δικό σας.


      Κύριε Geopard μην τρελαίνεστε. Εμπιστευόμαστε το κερδοσκοπικό ένστικτο του κυρίου Τάκη και συμφωνούμε ότι η εταιρεία και ο manager αξίζουν. Ποια τιμή όμως? Όπως είπαμε προ μηνός είχε τα πρώτα της γενέθλια στο ταμπλό. Μπήκε στις 16 Δεκεµβρίου 2020 στην τιµή των $20/µετοχή. Να το ξαναγράψω?

      ΕΙΚΟΣΙ ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΟΧΗ  ($20/μετοχή)

      Εάν άξιζε $120, $220 ή παραπάνω γιατί οι κύριοι μέτοχοι την έβαλαν στην αγορά κοψοχρονιά με $20? Ανόητοι ήσαν ή καλοί σαμαρείτες? Δεν ήξεραν την αξία  της? Δεν γνώριζαν τις προοπτικές της? Τι άλλαξε σε μόλις ένα χρόνο ώστε  να υπερ 10πλασιάσει την αποτίμηση της (εκτός από τον παροξυσμό και την απληστία των παικτών).

      Αφού απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, ρίξτε μια ματιά στην τεχνική ανάλυση (αν και είναι μικρής αξίας με ιστορία μολις 13 μηνών) και αποφασίστε την τιμή που αξίζει να αγοράσετε την ΚΑΛΗ εταιρεία.

      Εννοείται πως αυτό, πρέπει να το κάνουμε για κάθε εταιρεία.

      Διαγραφή
    23. Χάνος είμαι χάνομαι, πέρκα είμαι δεν πιάνομαι, γιούλος είμαι σε γελώ και τα δίχτυα σου χαλώ.

      Διαγραφή
    24. Καμμιά φορά οι εταιρείες αναπτύσσονται γρηγορότερα από όσο εκτιμούν οι ιδιοκτήτες .... όπως και μερικές φορές οι τιμές IPO μπορεί να είναι χαμηλίτερα, αφού καθορίζεται και απο τους αναδόχους .... οι οποίοι υπόσχονται διάφορα, ενώ θέλουν και υπεραμοιβές.

      UPSTART
      Στις 13 Απριλίου 2021 ολοκληρώθηκε μια επιπλέον προσφορά 2.300.000 μετοχών (συμπεριλαμβανομένης της πλήρους άσκησης του δικαιώματος αγοράς από τους αναδόχους 300.000 μετοχών) που διατέθηκαν στα 120 δολάρια. Η Εταιρεία έλαβε καθαρά έσοδα ύψους 263,9 εκατομμύρια δολάρια μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων και των προμηθειών αναδοχής.

      Στις 20 Αυγούστου 2021, η UpStart συγκέντρωσε 661,3 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας προσφοράς ομολόγων.
      Το επιτόκιο καθορίζεται σε 0,25% και οι τόκοι θα καταβάλλονται κάθε 6μηνο. Τα ομόλογα θα λήξουν το 2026 και θα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές στην τιμή των 285,26 δολάρια ανά μετοχή.

      Διαγραφή
    25. Καλημέρα σας, Ke Τάκη,Kε Hippy, Κε Ευρωβλάχο, Κε Αρις, Δρ_deligianakis Κε Georgesp, και λοιποί (δεν χρειάζετεαι να ανφέρω τα ονόματα όλων σας)ίσως θα πρέπει να δούμε και κάπως τα μακροοικονομικά και έχοντας αυτά υπόψη να συμπεράνουμε ποιες θα είναι και οι καταληκτικές τιμές
      ώστε να μπούμε για ακόμα μια φορά στον πειρασμό της αγοράς.
      Σιγουρά δεν ισχύει τι ίδιο για όλες τις εταιρείες, π. χ. τι θα μπορούσε να σταματήσει την ASTS όταν επιτύχει το εγχείρημα της, αλλά μέχρι τότε
      είναι δεδομένο ότι κάποιες λιγότερο και κάποιες όχι, επηρεάζονται και δεν εννοώ από τα οποιαδήποτε οικονομικά μεγέθη αυτών αλλά από την
      μακροοικονομική εξέλιξη των ημέρων, θα έλεγα καλυτέρα ότι χειραγωγούνται.
      Αν λάβουμε επίσης υπόψη και τον πόλεμο που δέχτηκαν τα ΣΠΑΚΣ από αρκετούς επώνυμους οικονομικούς παράγοντες έτσι ώστε να θέλουν να αναγνωριστούν ως παράνομες οι όλες διαδικασίες έγκρισης αυτών σε σχέση με τα IPOS.
      Η Fed δεν έχει αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, αλλά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 1% επειδή έχουν μειώσει το ποσό των ομολόγων και τίτλων που καλύπτονται από ενυπόθηκα δάνεια που αγοράζουν κάθε μήνα. Σχεδιάζουν να τερματίσουν τις αγορές μέχρι τον Μάρτιο, στη συνέχεια θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια και θα αρχίσουν να ξετυλίγουν τον ισολογισμό τους ύψους 9 αν δεν κάνω λάθος τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αισθάνομαι ότι θα βρεθούμε σε ύφεση πριν καν φτάσουν στο ξετύλιγμα του ισολογισμού τους.
      Έχοντας υπόψη το πιο κάτω συγκριτικό διάγραμμα (2008 και σήμερα , ειμαστε πιστεύω στο κόκκινο σημείο) άλλες εποχές θα μου πείτε με άλλα δεδομένα, το γνωρίζω, είμαστε στη φάση της δυσπιστίας και θα λέμε μια μέρα ότι η Fed έκανε κάτι λάθος. Θα έχουμε μια ακόμα βουτιά και μετά θα πάμε στο φεγγάρι, σημειώστε τον λόγο μου.
      https://ibb.co/4Kgf925
      https://ibb.co/T1F9492
      Το πόσο μεγάλη θα είναι η βουτιά εξαρτάται από το πότε ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο,
      Δηλ. όταν η έλλειψη chip βελτιωθεί και τα κέρδη αναφέρονται για τις επιχειρήσεις που επωφελούνται, θα δούμε τα πράγματα να αλλάξουν.
      Για μένα αυτό δεν είναι μια δομική κατάρρευση, είναι μια κυκλική διόρθωση και για αυτό θεωρώ ότι οι βουτιές θα είναι μαλακές..
      Ισως ο χειρότερος πληθωρισμός των τελευταίων 30/40 ετών. Έλλειψη τσιπ, τσιπ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του 40% των πάντων, που σχετίζονται με την πλήρη κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού, που επιδεινώνεται από την επιθετικότητα της Κίνας στην επιβολή του ελέγχου της στην Ταϊβάν.
      Το θέμα είναι ότι ο πληθωρισμός αυτή τη φορά δεν είναι μυστήριο. Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν είναι επίσης μυστήριο. Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η αιτία του πληθωρισμού και η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί άμεσα και το οποίο ήδη αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία δυναμικότητας, ιδιαίτερα με τα τσιπ.
      Ας ελπίσουμε ότι η Κίνα θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει μια ακμάζουσα παγκόσμια οικονομία στην οποία να πουλά πράγματα.
      Δεν νομίζω ότι είναι τόσο κραχ όσο μια αργή συστημική απομόχλευση. Ολόκληρο το σύστημα είχε υπερ-μόχλευση και σιγά-σιγά κανονικοποιείται. Ρεαλιστικά, είναι πιθανώς ένα υγιές πράγμα μακροπρόθεσμα, αλλά οι μεγάλες Amazon, Netflix, Apple, Microsoft είναι οι επόμενοι. Αυτό θα ξεκινήσει το επόμενο σκέλος της συντριβής.
      Μετά από αυτό, είναι οι αξία των υπολοίπων μετοχών και η φούσκα εν μέρει των ακινήτων.
      Η αγορά βρίσκεται σε σταθερή αλλά «αργή» πτώση τις τελευταία δύο εβδομάδες (μήνες). Ενώ όλοι περιμένουν μια πτώση 50%, αυτό συμβαίνει 5-10% κάθε φορά,
      ενώ εμείς περιμένουμε το αντίθετο.
      Ίσως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον κατάλληλο χρόνο για αγορές, εννοείται για κάθε εταιρεία τα πιο πάνω έχουν διαφορετική αντανάκλαση εξαρτωμένου της φύσης εργασιών της κάθε μιας ξεχωριστά αλλά μια εν μέρη μια κοινή γραμμή όσον αφορά την πορεία των σε σχέση με τα μακροοικονομικά, την έχουν.


      Διαγραφή
    26. Ωραία τα γράψατε κύριε hippy και δεν έχω ουσιαστική διαφωνία στο τελευταίο post σας.
      Όμως, εφόσον πιστεύατε αυτά, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί την αγοράσατε στα 310;

      Διαγραφή
    27. Αυτό το τελευταίο, τα μετατρέψιμα ομόλογα σε μετοχές προσεχώς, είναι πολύ συνηθισμένο γιατί έτσι-με το τυράκι της υψηλής τιμής μετατροπής-δίνεις ελπίδες και πετυχαίνεις χαμηλό επιτόκιο. Σχεδόν πάντα η τιμή διαπραγμάτευσης αυτών των ομολόγων στο ταμπλό είναι με σημαντική έκπτωση, περί το 70 (έναντι της αρχικής τιμής έκδοσης 100).

      Γνωρίζω τα ομόλογα καλά.

      Και η δική μας ΦΟΛΑ ΦΟΛΑ είχε βγάλει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με κουπόνι 1,75% (όταν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝΑΣ κλπ πλήρωναν περισσότερο από 5%) με τιμή μετατροπής τα 37,50 ευρώ. Το οποίο για να πιάσει τις αποδόσεις των προηγουμένων έκανε πράξεις στο 70-75%.

      Καμία σχέση φυσικά, αναφέρομαι απλά στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά αυτής της κατηγορίας ομολόγων. Η πορεία τους όμως αξίζει της προσοχής των επενδυτών καθώς δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την εταιρεία. Εάν διαπραγματεύονται εννοείται, γιατί συχνά η έκδοση είναι πριβέ (όπως το 3ο ομολογιακό του Καματάκη της ΜΛΣ).

      Διαγραφή
    28. "Στο σύνολο των σχεδόν 120 μετοχών που αναλύσατε κύριε Τάκη σε πόσες οι διοικήσεις πέτυχαν τους στόχους που υποσχέθηκαν για το 2020, το 20121 ?


      Αυτή είναι η σωστή ανάλυση.
      Αν θέλεις να δεις την αγορά lidars πρέπει να αναλύσεις όλα τα lidars, για να εκτιμηθεί η κάθε διοίκηση τι προβλέπει και να έχει σημεία αναφοράς στο μέλλον ο αναλυτής.

      Εφόσον πιστεύεις σε ένα μέλλον με evtols πρέπει να παρουσιάσεις όλες τις εταιρείες evtols για να αντιληφθείς την αγορά, να εκτιμήσεις τις διοικήσεις και να κάνεις τη σωστή μελλοντική επιλογή.

      Δυστυχώς ο λαός θέλει να του πεις την μία, στο σωστό timing, στην τιμή του απόλυτου πάτου της.
      Αυτά όμως δεν γίνονται ....

      Διαγραφή
    29. Από τις 120 λοιπόν που παρουσιαστηκαν οι 60, τουλάχιστον, πεσαν μέσα στις προβλέψεις τους για το 2020 και 2021 ..... καθώς δεν προέβλεπαν έσοδα για αυτά τα έτη, αλλά σε ένα πιο μακρινό μέλλον, αφού αναφέρονται στο μέλλον και σε μια δραστηριότητα που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
      Δεν είναι εταιρείες value για να βλέπεις το σήμερα, περιμένοντας αύριο να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς. Είναι μετοχές του αύριο που αν πετύχουν αυτά που υπόσχονται θα έχει βρει ο επενδυτής τις νέες μεγάλες χρηματιστηριακές ιστορίες, σε διαφορετική περίπτωση θα μηδενίσουν

      Διαγραφή
    30. Το έχω απαντήσει παλιά στο μπλογκ με ένα ανεκδοτάκι. Όμορφη μέρα έξω, κέρδισα αρκετά απ΄την συζήτηση μας, το επαναλαμβάνω για να χαμογελάσουμε.

      Ο γέρο Τζο χρόνια πολλά χρυσοθήρας πεθαίνει και πάει στον Παράδεισο, Χτυπάει την πόρτα, του ανοίγει ο Πέτρος.

      -Πως απο΄δω?
      -Πέθανα και θέλω να μπω ν΄αράξω.
      -Κοίτα, καλός άνθρωπος υπήρξες δε λέω, αλλά τελευταία έχουν πεθάνει πολλοί χρυσοθήρες απ΄τον κλάδο σου και δεν έχω που να σε βάλω. Είμαστε πλήρεις.
      -Και τι θα γίνει με μένα δηλαδή?
      -Δεν ξέρω, κοίταξε αν υπάρχει θέση στην κόλαση..
      -Μα τι λέτε τώρα, εγώ έφαγα τη ζωή μου στην Αλάσκα, πως να αντέξω τη ζέστη?
      -Και τι να σου κάνω? Αφού σου είπα είμαστε πλήρεις.

      Το σκέφτηκε λίγο ο Τζο και ρωτάει τον Πέτρο:

      -Εάν πείσω μερικούς χρυσοθήρες να φύγουν θα με βάλεις?
      -Θα μας τρελάνεις βρε Τζο, απαντάει γελώντας ο Πέτρος, ποιος αφήνει τον Παράδεισο?
      -Βρε τι σε νοιάζει εσένα, Εαν τα καταφέρω θα με βάλεις?
      -Εννοείται, απαντάει ο Πέτρος και πάει να πάρει το μεσημεριανό του υπνάκο.

      Μετά από καμιά ώρα ξυπνάει από φωνές και θορύβους. Βγαίνει στην πόρτα να δει τι τρέχει και βλέπει ένα κοπάδι χρυσοθήρες με πλήρη εξάρτηση να φεύγουν βιαστικά απ΄τον Παράδεισο. Τρέχει γρήγορα στο Τζό και τον βλέπει να ετοιμάζει κι αυτός τα πράγματα του.

      -Πως τα κατάφερες βρε θηρίο? ρωτάει με θαυμασμό.
      -Τους είπα ότι ανακαλύφθηκε χρυσάφι στην Κόλαση.
      -Είσαι άπαιχτος ρε μπαγάσα. Τα πράγματα σου όμως γιατί τα μαζεύεις?
      -Λέω να κατηφορίσω κι εγώ προς την κόλαση.
      -Είσαι με τα καλά σου? Αφού η φήμη για το χρυσό είναι ψεύτικη, εσύ την έβγαλες.
      -Κι αν μια στα εκατό υπάρχει?


      (νομίζω ότι η ιστοριούλα περιγράφει άψογα τη συμπεριφορά μας στην αγορά)



      Διαγραφή
    31. Διαγραμματιστής λοιπόν ο Τζο!!

      Προς το παρόν ο Τάκης το μόνο πρόβλημα που έχει είναι ότι δεν έχει ακομη επαρκή στοιχεία απο τις νέες εταιρείες, που γουστάρει και έτσι μπορεί να τον κοροιδέψουν. Όμως σε 3 χρονάκια το πολύ, έχοντας 20 τριμηνιαία δεν θα πιάνετε!!

      Όμως η Goco (διαβάζετε κύριε Ανδρέα;) κάτι γίνεται και δεν εισπράττει, βαζοντας μέρος των εσόδων σε μακροπρόθεσμες απαιτήσεις όλο και περισσότερες κάθε τρίμηνο.
      Αυτό δεν είναι καλό ..... (τελίτσες) και στο μυαλό μου έρχονται διάφορα.

      Διαγραφή
    32. Ένα χαμηλό ομολογιακό επιτόκιο, σε μια υψηλή τιμή μετατροπής δείχνουν τι πιστεύει η αγορά για την εταιρεία.
      Τα υπόλοιπα όμως, όπως και την αλήθεια τη δείχνουν οι Ισολογισμοί, όπου ελάχιστοι μελετούν και εμβαθύνουν.

      Διαγραφή
    33. "Τα υπόλοιπα όμως, όπως και την αλήθεια τη δείχνουν οι Ισολογισμοί, όπου ελάχιστοι μελετούν και εμβαθύνουν".


      Μεγάλη αλήθεια και θα μου επιτρέψετε να σας κάνω κριτική...μία και μοναδική φορά καθώς δεν διαθέτω το μπόι σας (μην ξεχνάτε όμως ότι ηλικιακά αλλά και συνοικιακά θα μπορούσατε να υπάρξετε μαθητής μου).

      Αυτή είναι η τεράστια ικανότητα σας. Την οποία έχετε εσείς, περισσότερο από κάθε άλλον (Μάνθο, Χατζηδάκη και λοιπούς αστέρες), καθώς είσαστε και του σαλονιού και του λιμανιού. Την οποία όμως ικανότητα σχεδόν ελάχιστα μπορείτε να αξιοποιήσετε στο είδος των εταιρειών που ψάχνετε στις ΗΠΑ, καθώς τα εξαιρετικά εξελάκια σας έχουν εφαρμογή σε εταιρείες με ιστορία. Ενώ τα σπακς στην πραγματικότητα είναι νέες, διαφοροποιημένες εταιρείες, μόνο την αρχική ιδέα και κατι λίγα πράγματα κουβαλούν απ΄την αρχική εταιρεία (όπως πχ το 2000 όπου το Εβερεστ, ο Γρηγόρης, η Ιμακο κλπ από συνοικιακά μαγαζιά ήθελαν μα μετεξελιχθούν σε αλυσίδες).

      Μην το πάρετε στραβά, είναι η άποψη μου. Εάν κάνω λάθος (πιθανό) πιο πολύ φταίω εγώ και η #@%&$%# πρεσβυωπία μου.

      Διαγραφή
    34. G αλήθεια κ Τάκη είναι ότι η εικόνα της είναι απογοητεύτικη, ειδικά σε σχέση με την τιμή Ιpo όχι κ στο τόσο μακρυνό παρελθόν.

      Ενώ αναπτύσεται σε πωλήσεις, κάτι δεν πάει καλά κ στα αποτελεσματα κ σε ταμειακές ροές, σε αντίθεση με την slqt (η άποψη σας για αυτήν τελικά?). Εκεί έχω πολλη μεγαλύτερη θέση όπως σας είπα.

      Προσωπικά έχω μπει λίγο πάνω από τα 3 αλλά προβληματίζομαι. Δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να χάνει πάνω από 1 δολάριο απλά κ μόνο επειδή δωσαν χαμηλότερες τιμές στόχους.

      Από την άλλη οι insiders αγόραζαν κάτω από το 4.

      Έχω μια σχετικά μικρή θέση περί τις 10Κ μετοχές. Αν κρίνετε ότι πάει για φούντο μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν έχω κανένα θέμα να βάλω stop loss.

      Βtw η fubo δεν μας βγήκε. Θεωρούσα τα επίπεδα του 13-15 τζάμπα ειδικά αν κρίνω ότι έρχεται με γκαπ από τα 36 μέσα σε ένα δίμηνο.

      Αν θυμάστε μεταξύ σοβαρού κ αστείου έγραφα για την upstart να δείτε το γκαπ στα 60 (δεν θυμάμαι ακριβώς γιατί γράφω από κινητό) όταν ήταν στα 130 κ τώρα το συζητάμε πλέον σοβαρά!!! Τι να πω.. Η Αμερική είναι άλλη ιστορία κ το volatility τεράστιο.

      Πάντως αναφορικά με την goco πείτε μου ανοιχτά τι βλέπετε.

      Διαγραφή
    35. Καλησπέρα , κύριε Τάκη η Upst υποθετικά αν το 2025 βγάλει 4 δις έσοδα με 50% κέρδος λόγο της φύσης της εταιρείας , θα έχουμε αν δεν αλλάξει ο αριθμός των μετοχών (που θα αλλάξει σίγουρα λόγω του μετατρέψιμου ), με πολλαπλασιαστή 40 γιατί ειμαι large και γιατί τότε θα έχει υπερβολή της αγοράς , γύρω στο χιλιάρικο τιμή στο ταμπλό (ιδανικά όλα αυτά βέβαια ).

      Δυνατές σκέψεις τώρα ειναι αυτές που ακολουθούν , αν η εταιρεία είχε εισαχθεί πριν 3 χρόνια με τα φετινά κέρδη και αν βάλουμε P/E 40 τότε ελάχιστη τιμή θα είχε κάπου τα 45$ , άρα ακόμα και αν την ψωνίσουμε εδώ ειναι τσάμπα γιατί τώρα απλά γίνετε χρηματιστηριακό παίγνιο , ειναι σωστά αυτά που γράφω ή κάπου το έχασα στην μετάφραση μιας και ειμαι λίγο αδαής σε τέτοιου υπολογισμούς και βγάζω νούμερα ότι νάνε .

      Διαγραφή
    36. Κύριε Olymp οι περισσότερες από τις σκέψεις σας συμφωνούν με τις δικές μου. Το θέμα είναι τι κάνουμε για να αμυνθούμε.

      Ο πληθωρισμός σε αυτή τη φάση δεν είναι κακός για τις οικονομίες των κρατών καθώς μειώνει τα χρέη τους. Εάν στην Ελλάδα έχουμε 5% πληθωρισμό για τα επόμενα 5 χρόνια θα μειωνόταν το χρέος σε "πραγματικές" τιμές αγοραστικής δύναμης περί το 20% καθαρά. 
      "Και ποιος θα πληρώσει τη διαφορά-ζημιά?" θα μου πείτε. Ο καταθέτης φυσικά. Άρα δεν θέλω να είμαι καταθέτης.

      Ομολογιούχος? Επίσης όχι. Διότι λόγω των μηδενικών επιτοκίων οι εταιρείες δίνουν πολύ μικρά κουπόνια σε σχέση με τον κίνδυνο. Σκεφτείτε, κάποιος έχει αγοράσει ομόλογα του ΟΠΑΠ με κουπόνι 2,10% και φόρο 15% επ΄αυτού όταν θα μπορούσε να επιλέξει την μετοχή με σχεδόν 3πλάσιο μέρισμα και 5% φόρο. Δεδομένου ότι και στις δύο περιπτώσεις το ρίσκο της εταιρείας είναι που αγοράζεις, ποιο ανόητος πεθαίνεις.

      Νομίζω λοιπόν πως οι μετοχές είναι μονόδρομος. Παρά τους κινδύνους που ορθά αναφέρετε, εάν τις επιλέξουμε σωστά. Καθένας με τα δικά του κριτήρια. Για τον "νοικοκύρη" (εμένα) καλύτερα να επιλεχθούν αβύθιστες, όπως λιμάνια, νερά, δίκτυα με μεγάλο μέρισμα. ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ (με αυτή τη σειρά). Φυσικά υπάρχουν μερικές ακόμα (όχι πολλές).

      Με ιντριγκάρει επίσης η νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε η πανδημία. Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δουλεύει ιντερνετικά απ΄το σπίτι του. Σκέφτομαι: "Γιατί ο φραγκάτος Κινέζος επιχειρηματίας που δουλεύει απ΄το σπίτι του να ζει στην Σαγκάη με τον μολυσμένο καφετί ουρανό και να μην το κάνει από τη Γλυφάδα ή ακόμα καλύτερα  απ΄την Κρήτη ή τη Νάξο? Ομοίως ο Γερμανός μεγαλοστέλεχος του Αμβούργου ή της Κολωνίας. Και αγοράζω υποτιμημένες εταιρείες ακινήτων. ΜΠΡΙΚ, ΙΝΕΡΚΟ, ΑΣΤΑΚ προς το παρόν. 

      Μόνοι μας είμαστε στις αγορές, ελπίζω να έχω δίκιο.

      Διαγραφή
    37. Κύριε Geopard με τις μέχρι τώρα γνώσεις θεωρώ ότι το χιλιάρικο θα το ξεπεράσει.
      Εγώ ψάχνω για το επόμενο μεγάλο θέμα!!!

      Ποιά 5 δις πωλήσεις;
      Το βασικό είναι να δουλεύει ο αλγόριθμος. Αυτό και μόνο αυτό με ενδιαφέρει. Αν ο αλγόριθμος μέσω AI όντως βελτιώνεται τότε θα έχουμε το επόμενο μεγάλο θέμα με την UPST .... και εφόσον θα είναι ο leader στην αγορά, θα περιμένω πωλήσεις 20δις!!
      Τα υπόλοιπα τα υπολογίζετε σωστά.
      Χρειάζεται μια καλή τιμή εισόδου και στην 1η άνοδο να βγει όξω το κεφάλαιο. Σε περίπτωση που ο αλγόριθμος δεν είναι τόσο ευφυής να μπορέσει κάποιος να βγεί με λιγότερα κέρδη, δίχως αγωνίες.

      Διαγραφή
    38. Καλησπέρα σε όλους!
      Κύριε Olymp στο διάγραμμα που βάλατε, το κόκκινο σημείο είναι μετά το peak, άρα αν υποθέσουμε ότι είμαστε σε αυτό το σημείο μετά δεν πάμε για το φεγγάρι αλλά για κανένα relief rally.

      Παρόλα αυτά, ας μην κοιτάμε δείκτες γιατί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί, ας δούμε μετοχές. Τώρα λοιπόν που δεν έχει σκάσει ακόμη καμιά φούσκα, δείτε λοιπόν τις τιμές από κάποιες τεχνολογικές που ήταν στο προσκήνιο τελευταία, ενδεικτικά SE, ROKU, UPST & LMND (που συζητιούνται κι εδώ σε χαμηλότερες τιμές από εκεί που κορύφωσαν) και κάποιες λίγο λιγότερο επηρεασμένες μέχρι στιγμής όπως NVDA, CRWD, ABNB. Βάλτε να δείτε τα μακροπρόθεσμα διαγράμματα, η πλειοψηφία είναι 60-80% κάτω από τα υψηλά τους. Πιστεύετε ότι οι ζημιές αυτές είναι εύκολα ανακτήσιμες? Για μένα έχουν θεμελιώδη βάση δεν είναι απλά quotational. Parabolas don't resolve sideways, που λέει κι ο Michael Burry.

      Προσωπικά σε στρατοσφαιρικες αποτιμήσεις τύπου P/E 50-100, P/S 10-30 κοκ εγώ δεν ακουμπάω, ας το χάσω το πάρτυ. Don't try this at home, που λένε. Αφήστε τους επαγγελματίες να βγάλουν αν μπορούν...

      Τα spac δεν τα πιάνω καθόλου στο στόμα μου, μιλάμε για ολική καταστροφή, 80-90% κάτω από τα υψηλά τους.

      Πολλά έγραψα, θα μπορούσα να είχα απαντήσει απλά...

      YOLO!!!

      Διαγραφή
    39. Ακριβώς ετσι κε Ευρωβλάχο, νομιζω "Θα έχουμε μια ακόμα βουτιά και μετά θα πάμε στο φεγγάρι, όπως και εσεις το έχετε αντιληφθει " δηλ. αρχιζουμε με νεα ισχυρη άνοδο η οποία κατα τη δική μου εκτιμηση θα διαρκεσει μεχρι και το καλοκαιρι (Πάσχα - καλοκαίρι) η λίγο πριν τις ενδιαμεσες εκλογες ΗΠΑ. Θα επρεπε ηδη να αναιβαίνουμε εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμο ηδη υποδικνύουν μηνα μη μήνα καλυτερευση σε σχεση με τον περασμένο Δεκεμβριο. Σταδιακά άερχισa να μπαίνω UPST
      https://ibb.co/h9Bb7fD

      Διαγραφή
  23. α ρε σοφαρα μας έδειχνες τα μπούτια σου 2 ημέρες, αλλά δεν τσίμπησα. Άσε να εξαντληθούν τα πακέτα των εργαζομένων και θα σε ξαναδουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριε Τάκη θα πετάξω άλλη μια, η οποία φαίνεται ταλαιπωρημένη μα υποσχόμενη: AERI . Αν θέλετε, στρέψτε τη μυτόγκα σας και προς τα κει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. κύριε Τάκη , τί είναι αυτός ο Αμερικανός Στο'υπας που βάλατε στα επίτιμα μέλη και κυρίως γιατί τον βάλατε. Βρίσκω 3,4 λόγους αλλά είναι αλληλοσυγκρουόμενοι μεταξύ τους.
    Γιατί Geremmy Grantham;
    Οχι πως δεν είναι ενδιαφέροντα αυτά που λέει, αλλά τάχει πει κι ο Στούπας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Let The Wild Rumpus Begin αυτό το προσθέσατε πριν 15 ωρες πρωτος στα επίτιμα μέλη

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω προσθέσει τίποτα. Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι το Ιστολόγιο του κυρίου Βασίλη που σχολιάζει και σε εμaς ως gr. Απλώς ο άνθρωπος για την δικη του αρχειοθέτηση έβαλε στο δικό του Ιστολόγιο και αυτο το άρθρο.
      Δεν βλέπω κάτι περίεργο.

      Διαγραφή
    3. O κύριος Βασίλης σχολιάζει ως vasilisg! και πράγματι οι περισσότερες αναρτήσεις στο ιστολόγιο μου είναι για τη δική μου αρχειοθέτηση.

      Διαγραφή
  26. Η Sofi αν χάσει το σημερινό χαμηλό 13,64 θα ξαναδεί το προηγούμενο χαμηλό στα 12 τουλάχιστον, ήμουν έτοιμος να μπω στα χαμηλά της Upst αλλά το πήρα απόφαση να καθίσω ήσυχα προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Geopard άλλαξα την Asts σε Fubo.
      Έτσι το αναφερω ... UPST θα περιμένω.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη καλά κάνατε μάλλον πάμε για αρκετά ποιο κάτω στην Asts και εγώ έδωσα λίγα και κάνω ρευστότητα αλλά το κακό ειναι ότι ειμαι στην πρίζα, το κλίμα κάκιστο , στόχο πτωτικό έβγαλαν ο s&p500 ο Nasdaq , ο Djia έχει ακόμα στόχο τα 33 χιλιάρικα .

      Διαγραφή
    3. Με το που θα αρχισει να ανεβαινει το BTC, θα επανελθουμε σε χρονο ρεκορ.!

      Διαγραφή
    4. Κύριε Geopard δεν με ενδιαφέρουν οι πτώσεις. Δεν χαλιέμαι .... μου αρέσουν για τοποθετήσεις.
      Το ASTS το πιστεύω πολύ ... απλώς τη δεδομένη στιγμή θέλω να παω σε εταιρείες με πολλές και μεγάλες πωλήσεις.
      Θα επανέλθω στους δορυφόρους ....

      Διαγραφή
    5. 75,15 το χαμηλό της UPST, στα μισά του γκαπ 💖💖💖.
      Λέω πως ό,τι και να γίνει, όσο αναπήδηση και να δώσει, αν απο το 75 θα γυρίσει, θα ξαναδεί το 75 με 82. Στην επιστροφή θα ξανασκεφτώ ....

      Διαγραφή
    6. Τσιμπησα ASTS σημερα στο 5.1
      μ.ο 9.59

      Διαγραφή
    7. Τα δικά μου μπορεί και να πήρατε κύριε Άρη 😄😄.
      Εγώ στα 8 θα τα έδινα τα σημερινά.

      Διαγραφή
    8. Ενα ωραιο που διαβασα στο cap. ετσι για να μας φυγει για λίγο ο πόνος, το μεταφερω εδω...:
      το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ θα το ανοιξουν Αυριο ?
      ή
      θα κλεισει λογω χιονοπτωσης ?

      Διαγραφή
    9. χαχα Κ Τακη
      Εχω αλλες σκεψεις για το ASTS. Μπαουλο τουλαχιστον μεχρι το 30
      Αν και δεν μου εχει βγει δεν βιαζομαι να το δωσω.
      Ειναι απο τις μετοχες που το ταβανι δεν εχει οριο
      Οσο παει και οπου παει

      Διαγραφή
    10. κε Αρη, βαζω στοιχημα οτι δεν θα προλαβετε να πουλησετε την ASTS στα 30 και ουτε στα 40. Οταν φυγει για πανω τα πρωτα 10αρια θα τα κανει εντος λεπτων, οχι ημερων!

      Διαγραφή
    11. Κάπως έτσι θέλω να το φαντάζομαι κ Olymp αλλά έχουμε ως τότε.Τωρα κρατάμε την ανάσα μας να είδαμε τα χειρότερα σημερα

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα , κοίταζα διαγράμματα χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί , τα νούμερα που έχουν αρχίσει να φαίνονται είναι τρομακτικά πχ η Sklz έχει δώσει στόχο 1,4$ η Protera έχει δώσει στόχο 3,4 και όλες μα όλες οι μετοχές βραχυπρόθεσμα ειναι για πολύ κάτω πχ Upst το zacks την έχει με 5 και strong sell εγώ βλέπω πχ το 41-42 να υπάρχει διαγραμματικά η sofi επίσης στο zacks ειναι με 4 και sell και αν μπει στο τρίγωνο που έχει σχηματίσει πάει για πάρα πολύ κάτω , δεν θα πω νουμερο γιατί δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να το δει αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

    Κύριε George Sp που στηρίζετε το relief rally που αναφέρατε ως πιθανότητα ? εγώ πχ περιμένω να κορυφώσει η πτώση στο διάστημα από προχθές και μέσα στις επόμενες 15 συνεδριάσεις δηλαδη μπορει να έχουμε βρει τον πάτο ήδη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Zacks σε διπλάσια τιμή είχε την Upst 3. Τώρα την πήγε 5;
      Ω, ρε κάτι γίδια που ακολουθούν και δημιουργούν τάσεις!!!
      Φέρτε μου την Upst κάτω, πολύ κάτω. Γουστάρω.

      Διαγραφή
    2. Αρχές Γενάρη Upstart στο 3

      https://finance.yahoo.com/news/upstart-upst-partners-agfed-credit-181506383.html

      Διαγραφή
    3. Κύριε Geopard
      Για QS και LAZR τι δίνουν τα διαγράμματα;
      Να βγάλω ένα προγραμματισμό και για αυτές.

      Διαγραφή
    4. κ Geopard πάντως zacks την ptra την έχει buy και την sklz hold.Τι να πω .Εγώ εδώ που έφτασαν οι τιμές δεν πουλάω .Μπορεί να κάνω λάθος αλλά εφόσον το κλίμα είναι γενικό θέλω να πιστεύω πως θα έρθουν μέρες που θα τις δώσουμε σε πιο υψηλές τιμές .Εδώ διάβαζα στο Twitter και κάποιοι έλεγαν πως η Tesla θα πάει 200 ευρώ .
      ΚυριεΤακη εγώ δεν σας άκουσα και κράτησα sklz .Εσείς τι θα με συμβουλεύατε να κάνω?

      Διαγραφή
    5. https://prnt.sc/26hj7qx LAZR κύριε Τάκη όπως το είχα τσεκάρει από παλιά ( πιθανότατα την είχα κοιτάξει όταν την είχατε ξαναπεί ) έβγαλε 24 με στόχο το 26 τώρα εδώ που ειναι αν σπάσει καθοδικά θεωρητικά κοιτάει το 2,8 αλλά στο retest φεύγεις αν δεν μπει μέσα στο τρίγωνο και πάλι , στην QS δεν εχω κάπου να πιαστώ σαν διάγραμμα (τώρα που την πρόσεξα , κράζουμε την Sklz και αυτή εδώ κάνει σχεδόν τα ίδια με την Sklz από τα 130 στο 16 ενώ η Sklz από το 46,5 στο 4,8 βέβαια η Upst ειναι Παναγία μπροστά τους ακόμα ).

      Διαγραφή
    6. Kύριε Bing bang είχε κάποια χρονιά η Amazone βγάλει εκπληκτικά αποτελέσματα και έδιναν συγχαρητήρια στον Μπέζος και όλοι οι αναλυτές άρχισαν τρελές αναβαθμίσεις για τη μετοχή.
      Ο Μπέζος μέσα στην ξινίλα .... σχολίαζε.
      "Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι δουλειά που ενεργοποιήθηκε και σχεδιάστηκε πριν 2 με 3 χρόνια. Τότε που ήσασταν όλοι εσεις; Μόνο ειρωνία ήσασταν, υποβαθμίσεις της τιμής της μετοχής και χώσιμο της μετοχής κάνατε."

      Skillz
      Νομίζω ότι κάνει σωστά βηματα σήμερα και αυτά θα φανούν στο μέλλον!!!! Το κακό όμως για την μετοχή, ΣΗΜΕΡΑ, είναι ότι έχει φθηνήνει σχεδόν όοολη η αγορά.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Geopard οι διαγραμματιστές δεν βλέπουν την τύφλα τους. Αυτά που βλέπουν έχουν αξία μόνο στα βραχυχρόνια διαγράμματα ... επειδή εκει παίζουν trade-άροντας όλοι οι παικτες κοιτώντας διαγράμματα.

      Διαγραφή
    8. Το διάγραμμα της LAZR έχει και ΩΚΩ αλλά και τρίγωνο με τον ίδιο στόχο , το παράδοξο με την τεχνική ανάλυση ειναι ότι όσο η μετοχή κινείται προς μια κατεύθυνση τόσο δίνει στόχο ακόμα παραπέρα προς την κίνηση και δύσκολα μπορει να βρει το γύρισμα αν ειναι τύπου V , την τεχνική ανάλυση την βλέπεις αλλά δεν ειναι ο κύριος λόγος που θα μπεις και θα βγεις σε μια μετοχή θα το κάνεις σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη που εγώ έχω άγρια μεσάνυχτα σε σχέση με εσάς κύριε Τάκη. https://prnt.sc/26hk811

      Διαγραφή
    9. 😄😄😄😄 όλα δινουν τιμές στόχους Στούπα και Κλεωτσάκου, δηλαδή Μηδεν!!!

      Το διάγραμμα πάντως δείχνει πως θα δοκιμάσει το 10ρικο. Το 13 δεν θα κρατήσει .... εκτός αν άμεσα δώσει εκτίναξη 18 και άνω.

      Διαγραφή
    10. Πάντως τα γυρίσματα πιστεύω ότι θα είναι τύπου W.

      Διαγραφή
    11. Εγώ κύριε Τάκη θα έλεγα ότι θα δοκιμάσει και τιμές κάτω από το 10 , σχεδόν όλα τα Spac πήγαν κάτω από 10 αυτή γιατί να γλυτώσει; βέβαια ο στόχος μπορει να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή αλλάζοντας πχ το κλίμα στην Αμερική , πάντως τώρα που την κοιτάζω περισσότερο η μετοχή ειναι πολύ τεχνική,https://prnt.sc/26hl2y0 έχει βγάλει δυο στους δυο στόχους από τις διασπάσεις βέβαια ως γνωστόν αυτό μπορει να το εκμεταλλευτούν για να αδειάσουν πολύ κόσμο γιατί αυτοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα ΤΑ από τους περισσότερους ή το παίζουν έτσι μέχρι να μην τους συμφέρει.

      Διαγραφή
    12. Κε Τάκη ποια είναι τα σωστά βήματα που εντοπίσατε στην skillz?
      Εγώ έχω μείνει στο ομολογιακό με 10,25% που μου προκάλεσε συναγερμό για την βιωσιμότητα της εταιρείας. Ίσως μια εξαγορά δώσει τέλος στο μαρτύριο όπως με την metromile

      Διαγραφή
  28. Κύριε Τάκη μήπως όντος υπάρχει θέμα και για αυτό εδώ και ένα χρόνο τα growth έχουν φάει τόσο πολύ ξύλο , δεν μιλάμε για 1-2 εταιρείες και 30-50% μιλάμε για πλήρη καταστροφή των τιμών σε πολλές εταιρείες με πολλές υποσχέσεις τις οποίες λες και τις πουλάνε δίχως αύριο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν όλες έγραφαν 6 και 10 φορές πάνω μέσα σε 6μηνο ή το πολύ χρόνο. Ήρθε ο εξορθολογισμός.
      Πολλές απο αυτές, όπως Upst και Lemonade ούτε καν άνοιγα να ψάξω τι κάνουν!!!

      Διαγραφή
    2. Πιστευω το επομενο δενδρο της UPST να εχει το ιδιο υψος με το πιο κατω και ας χρειαστει να περιμενω εως τα Χριστουγεννα...!!
      https://ibb.co/xqVZXRz

      Διαγραφή
  29. Στη παρέα της ASTS και εγώ, άρχισα το ψάξιμο για δορυφόρους ίντερνετ κλπ.

    https://www.msn.com/en-us/news/technology/elon-musk-back-peddles-on-offer-to-beam-starlink-internet-to-tonga/ar-AAT1gpQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα, ετοιμάζομαι με 100% ρευστότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. STAY CALM & DCA.

    Για όποιον έχει πραγματικά μακροπρόθεσμη θεώρηση στις αγορές (είναι δηλαδή net buyer για τα επόμενα 5~10 χρόνια) και έχει εντοπίσει εταιρίες στην επιτυχία των οποίων πιστεύει βαθειά, αυτό που συμβαίνει είναι ΕΥΛΟΓΙΑ (ο τόνος στο Ι).

    Μακάρι να βουλιάζει καναδυο χρονάκια να φορτώσουμε ανελέητα τα καλά τα μαγαζά στο -80% από το όριο του τζάμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ Barren τι να πω
      Εχετε σπασει το ρεκορ αισιοδοξιας
      Δεν πιστευω οτι μπορουμε να δουμε μερες φουσκας 99 της ελλαδος στον nasdaq διοτι ειναι η εδρα του παγκοσμιου χρηματος .
      Καποτε θα ανακαμψει ειτε με εμας μεσα ειτε χωρις
      Αλλα δεν σας πονα το -5% -10 % καθε μερα?

      Διαγραφή
    2. Το θέμα είναι αν περιμένουμε ότι η τάση είναι πτωτική γιατί να καθόμαστε και να μην βγούμε τουλάχιστον μερικώς και να περιμένουμε το bottom? Ναι εντάξει ξέρω ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα είναι ο πάτος και για αυτό λέω να βγούμε μερικώς. Αν δούμε ότι αλλάζει η τάση τότε μπορούμε να ξαναμπούμε. Η κατρακύλα έχει τόσο καιρό που συμβαίνει, όποιος π.χ πούλησε την προηγούμενη βδομάδα ήδη μπορεί να αγοράσει περισσότερες μετοχές σήμερα. H SE από κοντά στο 400 έχει βρεθεί σήμερα στα 135 και στα 200 να πούλησε κάποιος σήμερα μπορεί να αγοράσει με εκείνα τα λεφτά 50% περισσότερες μετοχές. Το ίδιο με ROKU κλπ.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Barren μου αρέσει το γράψιμο σας αλλά σήμερα ξεπεράσατε, νομίζω, τα όρια της λογικής.

      Όποιος μπαίνει σε μια εταιρεία το κάνει διότι "πιστεύει βαθειά" στην επιτυχία της. Η πτώση ποτέ ΔΕΝ είναι ευλογία, είναι τυραννία και αποτυχία. Ευλογία θα ήταν εάν είχε "διαβάσει" την ταλαιπωρία της αγοράς κι αγόραζε σήμερα 2πλάσια-4πλάσια ποσότητα με τα ίδια χρήματα (για να μην πούμε "αύριο 8πλάσια"). Που ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το ρίσκο της ολικής απώλειας (πχ σε μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνηρα, τσιγαριλίκια, διαφημιστικές εταιρείες).

      Για "να φορτώσουμε ανελέητα τα καλά τα μαγαζά στο -80% από το όριο του τζάμπα μετά από καναδυο χρονάκια" θα πρέπει να φροντίσουμε από σήμερα να έχουμε ή να σώσουμε κάμποσα κεφάλαια. Θεωρείυε πως οι περισσότεροι συμπαίκτες εδώ το έκαναν?

      Θεωρώ περίπου βέβαιο πως όπως στο μόντελινγκ έτσι και στο επιχειρείν-τζογάρειν μέχρι τότε θα έχουν ξεπεταχτεί νέα φυντάνια που θα τραβούν επάνω τους τα φλας. Φυσικά θα υπάρχουν και οι γριές κότες (FAANG) που ως τσατσάδες θα ρουφούν τους ανθούς.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ με τον κ.hippy και προσθέτω ότι ακόμα και ο Ben Graham έλεγε ότι το πρόβλημα στα value plays, δεν μιλάμε τώρα για εταιρίες που διαπραγματεύονται 50 φορές τις πωλήσεις τους, είναι ότι μέχρι να αναγνωρίσει η αγορά την αξίας της επιχείρησης μπορεί τα θεμελιώδη να έχουν χειροτερέψει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει πλεον περιθώριο για άνοδο της τιμής της μετοχής, χώρια που μπορεί η εταιρία να εξαγοραστεί στα χαμηλά, π.χ Mile. Τώρα δηλαδή τι εμποδίζει τον οποιδήποτε Buffet να αγοράσει επιθετικά π.χ. μια εταιρία σαν την Mile στο 1 ντολλαρ, αν βλέπει αξία και να λήξει το παιχνίδι για τους μικρομετόχους; Και όπως επίσης έλεγε ο Graham το μέλλον είναι ένας κίνδυνος από τον οποίο οι επενδυτές πρέπει να φυλάγονται και ότι στο οποίο πρέπει να ελπίζουν. Εντάξει φυσικά αυτή η οπτική είναι και ένας τρόπος θεώρησης του κόσμου και εξαρτάται από το τι έχει ζήσει και τι κουβαλάει ο καθένας μέσα του.

      Διαγραφή
    5. Μια χαρά τα λέει ο κύριος Barren , υπο την προυπόθεση έχεις πάντα λεφτά να στηρίζεις τις θέσεις σου. Αγοραζοντας όλο χαμηλότερα ακόμη καλύτερα, αρκεί να έχεις επιλέξει τις σωστες εταιρείες.

      Πάντα ο bookmaker κερδίζει, επειδή άγοράζει όλο και χαμηλότερα, έχοντας cash και τη γκανιότα με το μέρος του.

      Διαγραφή
    6. k. Aris όχι, δε με χαλάνε τα καθημερινά -10%. Επενδυτικά έχω γεννηθεί μέσα στα crypto, το 1ο δίμηνο ήμουν +600%, τον 1ο χρόνο -50%, πριν 6 μήνες +700% (σε μεγαλύτερο κεφάλαιο), τώρα +100% και επειδή ο στόχος μου μακροπρόθεσμα είναι το *100 στο κεφάλαιό μου, δεν πολυνιώθω με όλα αυτά. Εκεί το πάω, δε με χαλάει η έντονη μεταβλητότητα.

      κ. GRinvest βρείτε εσείς το bottom, με ένα και μοναδικό call ομως και ευχαρίστως σας μεταβιβάζω το Χ/Φ μου δωρεάν (ότι έχει μείνει). Αν δε το πετύχετε ζητώ μόνο έναν καφέ και μια τυρόπιτα για το στοίχημα.

      κ. Hippy ... k. Hippy. Όταν πρόκειται να διαφωνήσω μαζί σας το κάνω με χαρμολύπη να ξέρετε, επειδή σας εκτιμώ, εσάς και το σκεπτικό σας.
      Αλλά αυτοαναιρείστε. Όταν μπαίνεται σε μια μετοχή που δείχνει δύναμη όπως λέτε συνήθως, δε μπαίνετε επειδή πιστεύετε βαθειά στην επιτυχία της, αλλά επειδή πιστεύετε ότι πιστεύει ο ΜΟ της αγοράς ότι θα πάει αρκετά πάνω.

      Επίσης, με παρεξηγήσατε και μάλλον φταίω. Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι δικαιώνομαι ή κάτι τέτοιο, έτσι. Είναι προφανές ότι η διαχείρισή μου ήταν ΣΚΑΤΑ. ΑΛΛΑ, το ότι σημαντικό μέρος του κεφαλαίου μου έχει τοποθετηθεί αρκετά ψηλότερα, δε μου απαγορεύει νομίζω να συνεχίσω να τοποθετούμαι και τώρα και στη συνέχεια και όσο μπορώ να διαθέτω κεφάλαιο ε?

      Επίσης, δεν ξέρω πώς το εννοούν οι υπόλοιποι, αλλά όταν μιλώ για ρευστότητα (+ ή -) μιλάω επί του κεφαλαίου που έχω ΗΔΗ δεσμεύσει στο χρημ/κο λογαριασμό μου και όχι τα γενικά μου διαθέσιμα. Έχω κάνει όλα τα λάθη στις αγορές, αλλά έχω κάνει με αρκετή συνέπεια ένα πολύ σωστό : το κεφάλαιό μου απελευθερώνεται στις αγορές τμηματικά ανά τρίμηνο. Συνεπώς υπάρχει κι άλλο και θα δημιουργηθεί ακόμα περισσότερο, γι 'αυτό και θα ήθελα πλέον να μπούμε σε κανονική bear market, 1~2 ετών.

      Άλλο, δείτε αν θέλετε το TOP10 πριν 10 χρόνια και πού ήταν οι FANGMAN τότε. Μήπως είχαν κάποιο ταμπελάκι εγγύησης που έγραφε ότι θα γίνουν FANGMAN? Γιατί θεωρείτε ότι ότι ακόμα θα κυριαρχούν αυτές σε 5 χρόνια και τις σημερινές φερέλπιδες θα τις φάει η μαρμάγκα? Ίσα ίσια που βράζει και το αντιμονοπωλιακό κλίμα στο US. Μάλλον συγχέεται με το ΧΑΑ που έχει εδώ και 10 χρόνια 5~6 δμεγάλες εταιρίες και αυτό είναι.

      Λέτε ότι ξεπερνάω τα όρια της λογικής. ΑΛοίμονό μου κ. Hippy αν στα 41 μου έχω τη δική σας λογική. Μακάρι να την έχω στα 60+, τώρα δε τη θέλω, θενξ μπατ νόου θενξ. Εγώ για τα επόμενα 10~15 χρόνια θα είμαι net buyer, δηλαδή διαρκώς θα προσθέτω κεφάλαιο και θα χτίζω Χ/Φ. Μετρίως εχόντων των πραγμάτων, το κεφάλαιο που έχω ήδη αναπτύξει δεν είναι ούτε το 20% αυτού πουα θα έχει αναπτυχθεί έως τότε. Άρα, ακόμα και αν η έως τώρα τοποθετήσεις μου είναι under, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και με χαρά θα υποδεχτώ τιμές που θεωρώ ευκαιρίες ζωής. Εσείς αντιθέτως πιθανώς να είστε πλέον net seller, δηλαδή απολαμβάνεται τους καρπούς του Χ/Φ που έχετε δημιουργήσει και δεν πρέπει να εμπλακείτε σε μια σοβαρή ή μακροχρόνια bear market. Πολύ καλώς κάνετε, αλλά δε μου χρησιμεύει η δική σας λογική.
      Γενικά, τελευταία το blog θυμίζει καφενείο μοιρασμένο σε δυο στρατόπεδα που φιλονικούν. Οι μεν υποστηρίζουν με πάθος το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι μετά μανίας τον ... Ολυμπιακό. Θέλω να πω, μη μεταφέρετε την εμπειρία και τις λογικές που 30 χρόνια τώρα έχετε αναπτύξει στο ΧΑΑ στην αμερικάνικη αγορά. Είναι λάθος, δε χρησιμεύει, είναι εμπόδιο, είναι άλλο σπορ. Αφού λέτε και ο ίδιος, ίσως από σεμνότητα, αλλά το λέτε πως δεν τη κατέχετε και δε τη θέλετε. Αφήστε λοιπόν να παίξω τη μπαλίτσα μου όπως θέλω, με τη δική μου λογική η παραλογισμό και να λουστώ τις συνέπειες. Με πολλή εκτίμηση σας το λέω και επίσης υπόσχομαι πως αν τα σκατώσω ολοκληρωτικά δε θα κρυφτώ, θα βγω να το πω πριν αποχωρήσω, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.

      Και για να μην υπάρχει και αυτή η εκκρεμότητα, θα το επαναλάβω για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ : όποιος παίρνει τα γραφόμενά μου υπερβολικά σοβαρά ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΤΟΥ, ας κάτσει να ξεστραβωθεί ώστε να μην επηρεάζεται, αλλιώς να πάρει τη χασούρα του και να την κάνει γαργάρα.

      ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ.

      Διαγραφή
    7. Και κάτι άλλο, γιατί ίσως έχω παρεξηγηθεί λίγο, ότι είμαι μόνο για Growth, τρελιάρες και τέτοια.

      ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ δεν κυνηγάω μόνο ανατιμήσεις, και εγώ είμαι μερισματάκιας. Σας πληροφορώ ότι η θέση μου στο ADA αντιστοιχεί πλέον σε 30% του Χ/Φ μετοχών και μου δίνει μέρισμα 5% APY, το οποίο φυσικά επανεπενδύεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα εισπραχθούν όλα τα μερίσματα μαζί με μικρό μέρος του κεφαλαίου όταν πάει >$20.

      Τι νομίζετε, ότι το έχω ρίξει στην τρέλα?

      Διαγραφή
    8. Πάντως εντάξει αν δεν είχαμε διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας, τι θα κάναμε; Θα έγραφε ένας την άποψη του και όλοι οι άλλοι θα γράφαν "Συμφωνώ, συμφωνώ". Τι αξία θα είχε αυτό;

      Διαγραφή
    9. Κύριε Barren μου να το ξαναπώ. Διαφωνώ με την στρατηγική σας, αλλά μου αρέσει πολύ να διαβάζω τη γραφή σας. Απ΄όσο κατάλαβα στην αρχική τοποθέτηση σας, αναφέρεστε (και) στα νέα κεφάλαια που θα εισρέουν τμηματικά απ΄τη δουλειά σας. Εύχομαι εκτός από γνώση να έχετε και τύχη ώστε να πάρετε το σκαλπ των παλιογιάνκηδων!!

      Όταν με το καλό το πετύχετε, σκεφτείτε τη συγγραφή ημερολογίου καταστρώματος. Εννοείται πως θέλω αντίτυπο με αφιέρωση.

      Με εκτίμηση ο συναγωνιστής

      Χ(ίππης-πιο μούχλας πεθαίνεις)

      Διαγραφή
    10. κ. Hippy, θα ήταν τιμή μου να το προλογήσετε κι όλας, αλλά μάλλον θα βαρεθώ να το γράψω ...
      Εξάλλου αν μου βγει, η περίπτωσή μου δε θα είναι καθόλου πρωτότυπη και ιδιαίτερη για την αμερικάνικη αγορά, μάλλον κοινότυπη θα έλεγα. Δεν πάω για τη δόξα, για την πρόωρη συνταξιοδότηση πάω, να μουχλιάσω κι εγώ μια ώρα αρχύτερα.

      ΥΓ. Ναι, φυσικά αναφέρομαι και στις μελλοντικές αποταμιεύσεις. Θεωρώ πως τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία (μέχρι να αρχίσουν οι σοβαρές υποχρεώσεις με τα παιδιά) και εφόσον διατηρώ emergency fund που αντιστοιχεί σε 1 έτος δαπανών διαβίωσης, το σύνολο των αποταμιεύσεων θα διοχετεύεται στις αγορές. Εν τω μεταξύ μετά από μια 10 ετία απόλυτης παρακμής, θεωρώ πως τουλάχιστον η επόμενη 5ετία θα φέρει κάτι καλύτερο σε όρους εισοδημάτων και είμαι φύσει λιτός άνθρωπος. Άρα ναι, άσχετα αν το είχα προβλέψει και προετοιμάσει ή όχι, μια 2ετία περαιτέρω διάλυσης των τιμών επί δικαίων και αδίκων θα την επιθυμούσα σε αυτό το χρονικό σημείο, παρά να συνεχίζει η αγορά μανιωδώς ανοδικά.

      Διαγραφή
  32. https://finance.yahoo.com/news/fubotv-acquires-exclusive-rights-select-140000360.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μουαγιεν MGNI Magnite.
    EV/Rev 2021 3.6, EV/EBITDA κατω απο 11, growth cagr τομεα πανω απο 25% ανα ετος με βαρυτητα στο CTV.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Άσχετο αλλά ....
    Zevia γιατί να μην έχει τη μισή κεφαλαιοποίηση της Celsius?

    1,5 δις και εκεί να εκδόσει νέες μετοχές. Η δουλειά έχει μείνει στη μέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K.Τάκη, μήπως έχετε δει καθόλου, (και έχετε άποψη φυσικά), την TDOC? Μου αρέσει και είχα πάρει μια μικρή θέση, στην περιοχή των 93$, αλλά στην απότομη πτώση, φοβήθηκα και στοπάρισα τα περισσότερα κομμάτια και κράτησα λίγα, για να την παρακολουθώ. Σκέφτομαι βέβαια να φτιάξω θέση, σε περίπτωση συνέχισης της πτώσης.

      Διαγραφή
    2. Ποιο πρωτοποριακό προιόν φτιάχνει η Celsius ώστε να δικαιολογεί Ρ/Ε = 415 ????? Μυρίζομαι λομπάκι. Πιστεύω ότι με ορίζοντα 12μήνου τα $25 είναι εγγύτερα από τα $65.

      Διαγραφή
    3. Εγώ μυρίζομαι ότι σε 2 χρονάκια θα το πίνετε το προιόν της ή θα το βλέπετε διπλα στα Monsters και Red Bull ....

      Διαγραφή
    4. Εάν το προιόν της αξίζει θα βγάλουν αντίστοιχο οι Pepsi και Coca Cola στο 1/3 της τιμής και με τη διαφήμηση θα την ταπώσουν. Εκτός αν την αγοράσουν. Σιγά μην αφήσουν την Λουξ ή την ΕΨΑ να ανδρωθούν. American style. Εάν υπάρχει αξία στον μικρό τον αγοράζεις όσο είναι νέος.

      Το ίδιο σας είχα γράψει και για τα ηλεκτρικά αυτοκινητα αν θυμάστε. Πως εάν και όταν η ηλεκτροκίνηση αποκτήσει εμπορικό ενδιαφέρον θα σπεύσουν και θα αλώσουν την αγορά οι Toyota, VW, General Motors etc. Σιγά μην αφήσουν την εξέλιξη στα συνοικιακά συνεργεία. Εξαιρείται φυσικά η Tesla διότι απλά είναι πολύ παραπάνω από αυτοκίνητα.

      Αλλού όμως είναι το θέμα. Εάν η εταιρεία αξίζει την κεφαλαιοποίηση της. Θεωρώ πως όχι. Κι ξοδεύω τα λεφτά μου σε μια μετοχή επειδή απ΄την στρατόσφαιρα κατέβηκε στην τροπόσφαιρα, με τι λεφτά θα αγοράσω τις ευκαιρίες που πιθανολογείτε ότι θα βρείτε όπως μου λέγατε χθες? (και το πιστεύω)

      Γνώμη μου φυσικά, μπορεί λάθος.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Hippy σαν τη χήρα στο κρεβάτι κάνετε.
      Αυτήν την βρήκαμε .... την πουλήσαμε. Εσείς μπορείτε να αγοράσετε την Pepsi και την Coca.

      Διαγραφή
    6. Καθόλου σαν χήρα. Μάλλον σαν 32ετής παρατηρητής των αγορών θα έλεγα.

      Αυτή που μου κάνει κλικ (ως επενδυτής μετοχών αξίας) είναι η EDF.PA. Κάτι που ο Μακρόν έβαλε περιορισμούς στις αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που βγήκαν εκτός λειτουργίας το 1/3 των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της εταιρείας για επισκευές και συντήρηση έφαγε μια γενναία διόρθωση και ήρθε κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων. Θεωρώ τα φαινόμενα συγκυριακά, αγόρασα αρκετά κι ελπίζω να πυραμιδώσω. Επόμενη αγορά εάν και όταν σπάσει τα €9. Δεν προτίθεμαι να αυξήσω θέση εάν η τοποθέτηση αποδειχτεί βιαστική. Ας κερδίσουν αυτά που έχω. Όπως ξέρετε αγαπώ το πυραμίδωμα, δεν συμπαθώ το μουαγέν.

      https://finviz.com/quote.ashx?t=edf

      Διαγραφή
  35. Καλά, μόνο και υποψιαστώ ότι με τη μίρλα γρουσουζέψατε τη bear market, δεν ξαναπατάω στο μαγαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτω απο 13.000 κλείσιμο ο Νasdaq μπαίνει επίσημα σε bear market. Αυτό δεν θα ήταν καλό. Ή γυρίζει απο εδώ ή έχει τουλάχιστον άλλο 10% πτώση ....

      Διαγραφή
    2. Τι μου λέτε τώρα κ. Τάκη, εγώ είχα ψηθεί για άλλο -50%, για .com καταστάσεις.

      Σα να βάλατε 5χρονο στο λούνα παρκ, του το δείξατε και μετά σπίτι χωρίς να καβαλήσει τίποτα!
      ΔΕΝ ΠΑΙΖΩ.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Barren όταν ο Motley Fool προτείνει στους συνδρομητές του αγορά 1 μετοχή, πάντα συστήνει τοποθέτηση 1% με 2% του συνολικού κεφαλαίου και κατόπιν στο μελλον έρχεται με σταδιακές τοποθετήσεις είτε χαμηλότερα είτε ψηλότερα .... εκτός αν αναθεωρήσει άποψη.

      Ποιός μπορεί να σας καταλάβει εδω μέσα; Εδώ οι περισσοτεροι είναι βουρ στον πατσά και ότι βγει.

      Διαγραφή
    4. Πες τα Χρυσοστομε...!!!τώρα θα μου πείτε κοίτα ποιος μιλάει ..ο Αχαρτος και προ πάντων Αμπαλος κύριος GERRY...!

      Διαγραφή
    5. για εμενα κυριε Τζερι ειστε μεγαλο αλανι. Μυριστηκατε τη δουλεια στην αρχη της. Respect

      Διαγραφή
    6. Δεν βαριεστε Κύριε Γεωπόνε μου... μπορεί να με περιμένουν στην επόμενη στροφή.. !!!Να είστε καλά πάντως.

      Διαγραφή
  36. OBSV γιατί βλέπει τα ραδίκια ανάποδα?? βλέπω συνεδρίαση Αμερική από το κινητό ... έλεος ρε Στάση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει σχέση η ΔΕΗ. Ο ΔΕδΔΗΕ φταίει.

      Διαγραφή
    2. Το ξέρω Κύριε nek γ# μ@ τα κοάλα μου και τα καγκουρό μου ...ακόμη έτσι είμαστε μετά 16 ώρες.. με 6 ώρες χιονόπτωση αν είναι δυνατόν ...

      Διαγραφή
  37. Σήμερα οι πωλητές έφυγαν μετανιωμένοι. Το είχε πει χθες ο κύριος Δάντης στο neoforum ότι η αμερικανική αγορά είναι υπερπουλημενη και θα έδινε μια αντίδραση μέχρι την Τετάρτη όπου θα έχει συνεδρίαση η Fed και ανακοίνωση επιτοκίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂