Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ

Επειδή το προηγούμενο thread γέμισε και εγώ αυτή την περίοδο έχω πολλά σημαντικά ραντεβού και ελάχιστο χρόνο .... σας παρακαλώ οι σχολιασμοί εδώ.
Δώστε μου λίγο χρόνο.

Ευχαριστώ

203 σχόλια:

  1. Ανοίγω θέμα που ίσως ενδιαφέρει κάποιους. Λέει ο κ. Μιχάλης Π. νομίζω στο προηγούμενο thread. Επενδυση σε low cost ETFs με βάθος 20αετίας....δλδ??αφαιρουμε το GREK προφανώς για ευνόητους λόγους....και μιλάμε για BRICS? για SPX based? Οποιος έχει εμπειρία και μπορεί να εκφέρει γνώμη...ας ρίξει φως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το GREK δεν είναι καθόλου low cost! Και μάλλον είναι και η χειρότερη επιλογή από ETFs. Σε μια αγορά ρηχή όπως η Ελληνική δεν μπαίνουμε ποτέ σε τέτοια προϊόντα διότι αναγκαστικά επενδύουν με μετοχές υψηλής κεφαλαιοποιησης και κυρίως σε τράπεζες. Κοιτάξτε Vanguard Life Strategy που έχει πολύ χαμηλά κόστη και παγκόσμια διασπορά. Και μάλλον θα πρότεινα Vanguard Life Strategy 60/40 με Equity/Bond split οπότε και θα έχει μικρότερες διακυμάνσεις, ειδικά να κάποιος νομίζει ότι έρχεται νέα κρίση. Για ελληνική αγορά μπορείτε να αγοράσετε διάφορα active funds από εταιρίες όπως η Alpha Trust ή 3K κλπ ή να μπείτε σε ένα close ended fund όπως η Ανδρομεδα που έχει και 20% discount στην NAV. Βέβαια οι επιλογές που κάνουν ίσως να μην αρέσουν σε πολλούς αλλά έχει μικρότερο ρίσκο (και αποδόσεις) σε σχέση με τον γενικό δείκτη.

      Διαγραφή
  2. κ. Μιχάλη καλησπέρα,
    Σύμφωνα με τον Warren Buffett η καλύτερη επενδυτική επιλογή για καποιον που θέλει να ασχοληθεί με τις αγορές αλλά δεν έχει τις σχετικές γνώσεις (ή δεν έχει τον χρόνο ή τη διάθεση να κάτσει να διαβάσει) είναι ένα low cost index fund και ειδικότερα προτείνει τα index funds της Vanguard (από Δευτέρα με την άρση των capital controls οποίος ενδιαφέρεται σχετικώς, μπορεί να το ψάξει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, σε αυτό το forum μπαίνουμε αναζητώντας alpha, στηριζόμενοι στις αναλύσεις του οικοδεσπότη.
    Ο κ. Τάκης είναι superior analyst. Και αντιγράφω από άνευ textbook:

    Superior analysts should be encouraged to concentrate their efforts in mid-cap and small-cap stocks that possess liquidity. But because these stocks typically do not receive the attention given the top-tier stocks, the markets for these neglected stocks may be less efficient than the market for large well-known stocks that are being analyzed by numerous analysts. New information on top-tier stocks is well publicized and rigorously analyzed so the price of these securities should adjust rapidly to reflect the new information. In contrast, mid-cap and small-cap stocks receive less publicity and fewer analysts follow these firms, so prices may differ from intrinsic value for one of two reasons. First, because of less publicity, there is less information available on these firms. Second, there are fewer analysts following these firms so the adjustment to the new information is slowed. Therefore, the possibility of finding temporarily undervalued securities among these neglected stocks is greater.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΕΡΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ή ΔΕΙΚΤΕΣ (INDEX FUNDS);

    Καθιστά η διαχείριση ένα χαρτοφυλάκιο πιο αποδοτικό σε βάθος χρόνου σε σχέση με την αγορά και τους δείκτες;

    Κατ΄αρχήν για να το διερευνήσουμε αυτό θα πρέπει να λειτουργήσουμε αντικειμενικά και πάντως να εξαιρέσουμε τους εαυτούς μας. Οι δημόσια καταγεγραμμένες αποδόσεις ενεργού διαχείρισης, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, είναι αυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων και των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου που είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν καθημερινά τιμή NAV ή τιμή μεριδίου. Εκεί βλέπεις το αποτέλεσμα της διαχείρισης στην πράξη. Όχι λόγια και φανφαρονισμοί.

    Παλιότερα είχα εξετάσει προσεκτικά τις ιστορικές αποδόσεις διάφορων μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εξωτερικού, οποιασδήποτε μορφής και οποιασδήποτε στρατηγικής, κλειστών ή ανοιχτών, διαπραγματεύσιμων ή μη, σε διάφορες χώρες. Ελάχιστα ήταν αυτά που υπερέβαιναν σημαντικά τις αποδόσεις των δεικτών στις αγορές που δραστηριοποιούνταν, σε μακροχρόνια βάση (υπογραμμίζω το «μακροχρόνια βάση»). Ενώ υπήρχαν πολλά που ήταν κάτω από τις αποδόσεις αυτές. Και να ληφθεί υπόψη ότι αυτά βρίσκονται στη διαχείριση επαγγελματιών, όχι στα δικά μου χέρια του ερασιτέχνη. Σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, που υποτίθεται ότι προσλαμβάνονται οι καλύτεροι του χώρου. Που ο λιγότερο ικανός μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή και να προσληφθεί ο ικανότερος. Που οι ετήσιες προμήθειες της ενεργού διαχείρισης (μέχρι 2%) και οι προμήθειες κινήτρου (20%- 25% επί των ετήσιων κερδών ή επί της υπεραπόδοσης) του διαχειριστή είναι πολλές φορές τεράστιες και υπάρχει άμεσο συμφέρον για καλές αποδόσεις. Αν έχετε πολλά funds που υπεραπέδωσαν σημαντικά της αγοράς σε μακροχρόνια και μόνιμη βάση 20 -30 ετών και όχι περιστασιακά και εξακολουθούν το ίδιο σημαντικά να υπεραποδίδουν, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορείτε να τα προτείνετε. Νομίζω θα δυσκολευτείτε.

    Ακόμα κι αυτά που ξεχώρισαν διακρίθηκαν για κάποια λίγα χρόνια 3, 5 ή 10 το πολύ, για να τα διαδεχθούν μετά κάποια άλλα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η διάκρισή τους ήταν εν πολλοίς και προϊόν τύχης ή συγκυριών. Υπήρξαν επίσης αρκετοί fund managers, ως πρόσωπα, που το άστρο τους έλαμψε ακόμα και για αρκετά χρόνια, που φαίνονταν άφθαστοι, που τα funds που διαχειρίζονταν ήταν ανάρπαστα και αναγκάζονταν να διακόψουν τη διάθεση μεριδίων για νέους επενδυτές, λόγω ζήτησης και μεγέθυνσης. Oι ίδιοι αυτοί fund managers αργότερα απέτυχαν παταγωδώς ή αναγκάστηκαν να αποσυρθούν ή να επιστρέψουν στην αφάνεια. Θα μπορούσα να σας αναφέρω πλήθος συγκεκριμένων γνωστών στην εποχή τους ονομάτων από το διεθνή χώρο αν ο χρόνος το επέτρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ.

    Όλοι κατά βάθος προσπαθούμε να βρούμε έναν γκουρού, και αν δεν υπάρχει ψάχνομε να τον ανακαλύψομε. Αναζητούμε προφήτες και μάγους που θα μας καθοδηγήσουν στο δρόμο των αγορών, θα μας δώσουν την πληροφορία, την αλάθητη πρόβλεψη, το μαγικό χαρτί που θ’ αλλάξει τη ζωή μας. Αυτόν που προβλέπει πάντα σωστά και τα ξέρει όλα. Υπάρχουν γκουρού των αγορών; Κι αν δεν υπάρχουν τι είναι τα μεγάλα ονόματα που ακούμε και ξέρομε; Ήταν άνθρωποι που για ένα μικρό χρονικό διάστημα (ή για κάποιους ευτυχείς λίγο μεγαλύτερο) προέβλεψαν σωστά και δικαιώθηκαν. Όμως λίγα χρόνια μετά οι άστοχες προβλέψεις τους έριξαν πάλι στη λήθη ή στη μοναξιά της ασημότητας. Κάποιες εξαιρετικές – ελαχιστότατες περιπτώσεις παρέμειναν στο προσκήνιο, αλλά και στους περισσότερους από αυτούς με πολύ μικρότερη αξία από αυτή που η αγορά τους έδινε στο θρίαμβό τους.

    Και αφού κάθε τόσα ακούω για την Goldman Sachs, θυμήθηκα την κορυφαία Abby Joseph Cohen. Το άστρο της μεσουράνησε όταν προέβλεψε την bull market της δεκαετίας του 1990 και τη μαγεία του διαδικτύου. Οι ιντερνετικές μετοχές ανέβηκαν πολλαπλασίως και όσοι την εμπιστεύθηκαν φάνηκε να έχουν γίνει πλούσιοι. Όλοι εύχονταν να αποσπάσουν μια μυστική πληροφορία από αυτήν, μια πρόγνωση, μια χρυσή μαντεψιά. Χίλιοι Τάκηδες και όλοι οι fund managers μαζί, δεν θα μπορούσαν να αναμετρηθούν ούτε στο δακτυλάκι της. Η ίδια αναγνωρίστηκε ως ηγέτης στη διαχείριση αμερικανικών χαρτοφυλακίων για μία 15ετία και είχε βαθμολογηθεί ως Νο1 από το περιοδικό «Institutional Investor» και από το «Greenwich Associates». Δεκαπέντε χρόνια είναι ένα σημαντικό χρονικό κριτήριο ικανότητας. Δεν συμφωνείτε;

    Οι αγορές όμως όπως σε ανεβάζουν, έτσι σε κατεβάζουν. Η φήμη της είχε ήδη κάπως τρωθεί όταν ήταν συνεχώς bull μετά τον Μάρτιο του 2000, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά εισήλθε σε δραματική πτώση. Παρόλα αυτά στη συνείδηση των πολλών παρέμενε κορυφαία. Το CNBC «κατάφερε» να κλείσει συνέντευξή της τον Αύγουστο του 2007. Το μυστικό που όλοι θα ήθελαν να μάθουν από τον προφήτη θα γινόταν δημόσιο απόκτημα. Η Abby προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα ξεπερνούσε τις 1.600 μονάδες μέχρι το Δεκέμβριο. Το Δεκέμβριο του 2007 και ενώ η πρόβλεψή της είχε αποτύχει η Cohen πρόβλεψε τις 1.675 του δείκτη εντός του έτους 2008. Ανάλογες προβλέψεις έκανε και στο CNBC το Μάρτιο του 2008 για το τέλος του έτους. Ο S&P 500 όμως κατέγραψε τις 741 μονάδες μέχρι το Νοέμβριο του 2008, 55% κάτω από την πρόβλεψή της. Η Goldman Sachs ανήγγειλε ότι η Abby Joseph Cohen αντικαθίστατο από τον David Kostin ως chief forecaster της τράπεζας. (Lynn Thomasson, «Goldman Sachs Says Abby Cohen to Stop Making S&P 500 Forecasts», Bloomberg March 17, 2008 11:43 και Wikipedia 7/8/2011).

    Πόσοι από σας σήμερα ξέρετε την κορυφαία Abby Joseph Cohen της Goldman Sachs, μια από τις 30 πιο ισχυρές γυναίκες της Αμερικής, σύμφωνα με το Ladies Home Journal του 2001; Όσο θα θυμάστε και άλλους σημερινούς γκουρού των αγορών σε δεκαπέντε χρόνια από τώρα.

    Να θυμίσω την κατάληξη του κορυφαίου Long Term Capital του Jonn Meriwether που είχε ως διαχειριστές δύο νομπελίστες οικονομολόγους!!! Αλλά και προ ημερών έγινε αναφορά εδώ, μάλλον από τον κ. Τάκη, με απαξιωτικά λόγια σε έναν άλλο πρώην μεγάλο, τον Paulson νομίζω. Κάτι ειπώθηκε (χαζός, ηλίθιος, βλάκας, δεν το θυμάμαι ακριβώς), θυμίζοντας άλλη μια φορά πως οι γκουρού των χρηματαγορών πέφτουν από το βάθρο τους. Ξέρετε ποιος ήταν άλλοτε ο Paulson που μεσουρανούσε πριν από μια δεκαετία; Που κέρδισε το πιο μεγάλο και πετυχημένο επενδυτικό στοίχημα της ιστορίας, έναντι της αμερικανικής αγοράς κατοικίας; Που όλοι ονειρεύονταν να μπουν στα αμοιβαία του κεφάλαια;

    Δεν θα συνεχίσω γιατί ο κατάλογος των επωνύμων είναι ανεξάντλητος και τελειώνει με τους καθημερινούς εκατοντάδες άσημους διαχειριστές, που τα πήγαιναν καλά για 15 χρόνια και τα θαλάσσωσαν στα επόμενα δέκα. Η αγορά όλους του ξευτιλίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά δεν συμφωνώ με το σχόλιο του κυρίου Σύλβιου και αυτό διότι οι διαχειριστές πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες και δεν τους επιτρέπετε να κάνουν ότι γουστάρουν .... και ακόμη περισσότερο όταν ένας διαχειριστής είναι διάσημος και όλο τον προσεγγίζουν και διαρκώς τον ρωτούν και αυτός πρέπει να απαντήσει .... αντί να το βουλώσει.

      Για τον Paulson εγώ αναφέρθηκα ... όχι για να τον υποτιμήσω (χέστ@ηκα για τον Paulson ) αλλά για να δείξω ότι όλοι μπορεί και να κάνουν λάθη και η τελική αποφαση ανήκει σε μας και μονο σε μας.
      ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ... κανέναν άλλον.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη εγώ βλέπω 2 τουλάχιστον θέματα, ίσως είναι και άλλα:

      1) Αν ακολουθεί κάποιος διαχειριστής μια κωδικοποιήσιμη στρατηγική, ας πούμε momentum, value(π.χ. αγορά τοπ 100 μετοχών με βέλτιστο δείκτη ελεύθερων ταμειακών ροών ανά μετοχή) κλπ, τότε μπορεί η κάθε blackrock, aqr, vanguard να βγάλει ένα etf που ακολουθεί αυτή τη στρατηγική, με ελάχιστο κόστος σε σχέση με το τυπικό 2% ετήσιο κόστος διαχείρισης + 20% προμήθεια επί της υπεραπόδοσης και σε βάθος χρόνου να βγάλει το μέσο διαχειριστή εκτός δουλειάς. Συμβαίνει ήδη τα τελευταία χρόνια στην Αμερική.

      2) Είναι κλασικό pattern ένας διαχειριστής Χ να είναι πετυχημένος, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, με ένα fund π.χ. 500 εκατομμυρίων(είναι στραγάλια in the grand scheme of things). Μετά γίνεται διάσημος, και σηκώνει 5 δις ας πούμε. Το θέμα είναι τώρα ότι ο διαχειριστής Χ α) γλυκαίνεται με το 2% ετήσιο κόστος διαχείρισης και β) δε μπορεί να βρει αντίστοιχα καλές ευκαιρίες με το νέο του μεγάλο μέγεθος και σε βάθος χρόνου "αποτυγχάνει" να είναι το ίδιο πετυχημένος όσο όταν ήταν μικρότερος. Κάποιοι διαχειριστές, π.χ. ο Seth Klarman της Baupost, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικός value investor και είναι και αντικειμενικά πετυχημένος, έχει περιορίσει το επενδυτικό του κεφάλαιο στα 5 δις αν θυμάμαι καλά. Αυτό του επιτρέπει να πετυχαίνει, όταν τις πετυχαίνει, μεγάλες αποδόσεις ως ποσοστά.


      Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι αγορές είναι τέλεια αποτελεσματικές (efficient market hypothesis), δηλαδή ότι όλη η πληροφορία είναι ενσωματωμένη πάντα στις τιμές. ΌΜΩΣ τείνουν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές στη πάροδο του χρόνου, όσο διαχέεται περισσότερη πληροφορία, φθηνότερα ή τζάμπα, και βγαίνουν καινούρια φθηνά προϊόντα (π.χ. factor etfs). Inefficiences που υπήρχαν παλιά, έστω και 10-20 χρόνια πριν, πλέον έχουν μειωθεί.

      Καλοί διαχειριστές, που παράγουν alpha υπήρχαν και θα υπάρχουν στο μέλλον. Το ζήτημα είναι α) αν μπορείς να τους βρεις ( είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο δύσκολο απ' το να βρεις κάποια καλή μετοχή ) και β) αν θα δεχτούν να πάρουν τα λεφτά σου για να τα επενδύσουν.

      Τα παραπάνω ισχύουν για το πρώτο κόσμο και σοβαρές αγορές. Εδώ, προφανώς, αν και όταν έρθουν, θα έχουν περάσει αρκετά χρόνια.

      Διαγραφή
    3. Τα παραπάνω γράφτηκαν για να υπογραμμίσουν ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορικές αποδόσεις που να αποδεικνύουν την αποκόμιση πλούτου από τη νόμιμη ενασχόληση με τις αγορές σε μεγάλο βάθος χρόνου (20 – 30 χρόνια), με μονιμότητα και διάρκεια, ακόμα και από τους κορυφαίους του είδους, με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις. Αποδείξεις ψάχνω να βρω.

      Άλλωστε η πρόκληση είναι απλή. Προτείνετε ενεργούς επαγγελματίες διαχειριστές, ας είναι και μικροί και άσημοι (όλες οι αποδόσεις των αδειοδοτημένων funds, μεγάλων ή μικρών καταγράφονται στις πολιτισμένες χώρες) που να πηγαίνουν μακροχρόνια καλά. [Κάποια λάθη συγχωρούνται]. Άλλωστε αυτό ήταν το ουσιαστικά ζητούμενο που ετέθη εδώ νωρίτερα από κάποιους άλλους χρήστες του blog και απάντηση δεν υπήρξε.

      Ας αφήσουμε τους μεγάλους που λέτε ότι είναι εκτεθειμένοι στη δημοσιότητα. Βλέπω τους μη διάσημους fund managers, έχουν ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό στη χρηματοοικονομική, κάποιοι έχουν και ένα διδακτορικό και 15-20 χρόνια επαγγελματικής πείρας και αποδόσεις δεν βγάζουν, ενώ κάποιες φορές τα έχουν θαλασσώσει. Σκέφτομαι λοιπόν εμάς τους ερασιτέχνες που δεν έχουμε ούτε τα ειδικά πτυχία στον κλάδο (οι περισσότεροι), ούτε την πιστοποίηση, ούτε την πληροφόρηση, ούτε τον αριθμό συναλλαγών του επαγγελματία, ούτε τη «διαχείριση» ως κύριο επάγγελμα, πως γίνεται βυθισμένοι στο ναρκισσισμό μας και επαφιέμενοι στις πρόσκαιρες επιτυχίες μας, να νομίζουμε ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα από τους άλλους και μάλιστα τους ειδικούς σε βάθος χρόνου;

      Διαγραφή
    4. κ. Σύλβιος αυτό που λέτε δεν ισχύει, είναι ακριβώς το αντίθετο. Όσο πιο μακροχρόνια είναι η ενασχόληση τόσο πιο μεγάλα είναι τα κέρδη.
      Επίσης συνήθως είναι μόνο τα open ended funds που έχουν προβλήματα απόδοσης σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς, τα close ended fund τύπου ανδρομέδας (χωρίς αυτή να έιναι το καλύτερο παράδειγμα) έχουν υπερ-απόδοση κατά κανόνα. Είναι μεγάλη συζήτηση για το ποια είναι η αιτία για αυτό αλλά μπορείτε να φανταστείτε λίγο. Επίσης πριν την κρίση του 2007-2008 τα πράματα ήταν πολύ διαφορετικά και το QE, momentum investing και ETF έχουν αλλάξει πολύ τα πράματα.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Κωνσταντινίδη μου, καλό μήνα. Δεν είχα δει την παρατήρησή σας. Δεν έγινε ίσως κατανοητό. Δεν λέω αυτό. Ψάχνω και βρίσκω τους top performers (στο εξωτερικό πάντα) της τελευταίας πενταετίας ή δεκαετίας. Το έκανα παλιότερα, αλλά το ίδιο ισχύει σήμερα. Και λέω μπράβο αυτός είναι καλός, πολυυύ… καλός. Πάμε να δούμε πως πήγε και τα προηγούμενα 10 ή 5 χρόνια, από αυτά που εμφανίζεται ως τοπ. Ή τα επόμενα 5 ή 10, αν τον είχα παρακολουθήσει παλιά. Ε, στο πριν ή στο μετά δεν ξεχωρίζει καθόλου σε ετησιοποιημένες αποδόσεις. Και κάποιες φορές είναι και σκέτη απογοήτευση σε σχέση με τους άλλους στην κατάταξη. Το ίδιο fund, το διακεκριμένο. Πάντα για έξω. (Για εδώ δεν έχει και τόσο νόημα.) Άρα σε ένα σημαντικό ποσοστό της επιτυχίας συμβάλλει ο παράγων τύχη. Δύσκολο να βρεις διαχρονικά καλούς. Υπάρχουν, αλλά είναι ελαχιστότατοι. Η επιτυχία δεν είναι επαναλήψιμη. Η διαπίστωσή μου αυτή ίσχυε και πριν το 2007-2008.
      Όλες οι άλλες παρατηρήσεις σας είναι σωστές.

      Άσχετο: θυμάμαι πάντα την εξαιρετική εργασία σας για τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ. Κρίμα που δεν συνεχίσατε και δεν επεκταθήκατε και σ΄αυτές του εξωτερικού. Πως τα βλέπετε τα πράγματα στις ΑΕΕΑΠ-REITs σήμερα; Και στις δικές μας εδώ και στις δικές σας εκεί. Αν δεν κάνω λάθος ανήκετε στο ελληνικό brain drain και διαπρέπετε στο UK.

      Διαγραφή
    6. Φυσικά όχι μόνο τα funds κλειστά ή ανοιχτά, διαπραγματεύσιμα ή μη, αλλά και οι ίδιες οι αγορές, συνεπώς και οι δείκτες (επειδή μιλήσατε εδώ για ETFs) δεν είναι κατ΄ανάγκην μέσον περιουσιακής επαύξησης, δεν είναι κατ΄ανάγκην πρακτικά αποδοτικές για επενδυτικούς σκοπούς. Μας λέει ο Μπάφετ, ότι η κληρονομιά που θα αφήσει στη γυναίκα του είναι ένα etf του S&P 500 και το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Είναι έτσι;

      Επειδή ο S&P της Αμερικής τα πήγε καλά, δεν σημαίνει ότι όλα τα χρηματιστήρια στον κόσμο είναι ουσιωδώς ανοδικά (σε όρους δολαρίου, όχι σε τοπικό νόμισμα που υποτιμάται). Αν απομονώσουμε επιλεκτικά συγκεκριμένες περιόδους δεκαετιών ή και δεκαπενταετιών και εικοσαετιών ακόμα, στο βάθος του χρόνου, σε πολλές χώρες ιστορικά, θα δούμε ότι ο επενδυτής που προσέτρεξε στον δείκτη ή στο οικείο αμοιβαίο κεφάλαιο ή και σε μετοχές απευθείας, στις συγκεκριμένες μακρές περιόδους, είχε αποδόσεις χαμηλότερες του μεσοσταθμικού επιτοκίου των investment grade ομολόγων ή των καταθέσεων της ίδιας περιόδου ή και απώλεσε σημαντικό ποσό χρημάτων του σε ονομαστικές τιμές! Επίσης αν επένδυσε στην κορυφή μιας ανοδικής φάσης, σε κάποιες αγορές δεν κατάφερε να αποσβέσει τη ζημιά του.

      Διαγραφή
    7. ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΩΡΙΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

      Και για να συνεχίσω:
      Κορυφαίο παράδειγμα το ιαπωνικό χρηματιστήριο, μια αγορά που θεωρείται ώριμη, στο οποίο δεν ξέρω αν τα εγγόνια των επενδυτών που αγόρασαν μετοχές στις 38.957 μονάδες του δείκτη Nikkei το έτος 1989 ή και πέριξ αυτών θα πάρουν ποτέ το κεφάλαιό τους πίσω. Αλλά κι αυτοί που αγόρασαν Ιαπωνία στο παγκόσμιο κραχ του μαύρου Οκτωβρίου 1987, στο χαμηλότερο κλείσιμο του μήνα, στις 21.910,08 μονάδες Nikkei («τιμή ευκαιρίας»), θεωρούμενοι ως «τυχεροί», βρίσκονται επιτέλους σήμερα, αν ακόμα ζουν, κοντά στα ίσα τους!!! Σ’ αυτούς δεν λειτούργησε θετικά η κληρονομιά ενός etf από έναν Ιάπωνα Buffett. Αν και αγόρασαν στον πάτο του κραχ.

      Αλλά ακόμα και ο δείκτης της Αμερικής, που θέλει να αφήσει ο Buffett κληρονομιά στη γυναίκα του, νομίζετε ότι διασφάλιζε πάντα τα χρήματα των υπομονετικών και μακροχρόνιων επενδυτών σε εύλογα χρονικά διαστήματα αναμονής ή θα τα διασφαλίζει στο μέλλον; Οι επενδυτές που αγόρασαν στην κορυφή της φούσκας του 1929, στην Αμερική, πριν τη Μεγάλη Ύφεση, αναγκάστηκαν να περιμένουν περίπου μέχρι το 1944 για να έρθουν στα ίσα τους. 15 χρόνια για να ρεφάρεις!!! Όχι για να κερδίσεις, απλώς να ισοφαρίσεις!!!

      Θα μου πείτε διάλεξες κι εσύ τη μεγάλη ύφεση. Εντάξει. Υπολογίστε τότε πόσα χρόνια χρειάστηκε να έρθει στα ίσα του, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, όποιος αγόρασε Αμερική, μεγάλη κεφαλαιοποίηση, για πρώτη φορά, στα τέλη του 1968, μια φυσιολογική χρονιά. Θα το βρείτε μόνοι σας και θα τρομάξετε.

      Διαγραφή
    8. Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

      Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όσο αυξάνει ο χρόνος διακράτησης, οι δυσμενείς συνέπειες των τυχόν απωλειών περιορίζονται και η μέση ετήσια απόδοση μεγαλώνει, με την έννοια ότι οι ζημιές αντισταθμίζονται (αυτό ίσως εννοούσε ο κ. Κωνσταντινίδης). Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν φτάνει μια ζωή γι΄αυτό. Ευτυχώς στην Αμερική που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική αγορά (δεν συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες), από το 1950 και μετά, καμία 20ετής περίοδος συνεχούς διακράτησης δεν έδωσε ετήσια απόδοση κάτω από 4% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με μελέτη της JP Morgan. Η 20ετής όμως διακράτηση είναι αναγκαία συνθήκη για να βρει εφαρμογή αυτός ο κανόνας, έστω και στην Αμερική. Σκεφτείτε επίσης ποιο ήταν το επίπεδο των επιτοκίων των ομολόγων investment grade τότε, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι ισομερείς στο χρόνο και πείτε μου αν άξιζε να συμμετέχεις στις μετοχές στα παραπάνω παραδείγματα.

      Σίγουρα στα παραδείγματα αυτά ελήφθησαν οι χειρότερες εκδοχές. Είναι όμως απόλυτα αληθινές και αφορούν πραγματικούς ανθρώπους. Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε σας. Και υπάρχουν και πολλές άλλες.

      Αυτά τα γράφω με αφορμή τον κ. «Άσχετο» προχτές, βλέποντας στο πρόσωπό του τον οποιονδήποτε νεοεισερχόμενο, αλλά και για μας τους ίδιους, να συνειδητοποιούμε με τι ασχολούμαστε, όσοι και όσο ασχολούμαστε.

      Διαγραφή
    9. Χαρα στο κουραγιο σας κυριε Συλβιε ... με τα σεντονια που κατεβασατε. Ευχαριστουμε ....

      Εγω παντα λεω αγοραζουμε μετοχες και οχι δεικτες και αγοραζουμε μετοχες εταιριων που βρισκονται σε επενδυτικο "οργασμο" ή έχουμε turn around story .... και ξεζουμιζουμε το μεγαλο ανοδικο κυμα. Οταν βλεπουμε οτι πλεον οι εταιριες δεν εχουν πλεον αλλα αναπτυξιακα πλανα και βλέπουμε να ταβανωνουν .... τοτε πηδαμε σε αλλο κλαδακι και βρίσκουμε αλλη εταιρια. Ως μακροχρονια διακρατηση προσωπικά θεωρω max τα 5 χρονια, αντε 7.

      Η πικρη αληθεια ειναι οτι η επιλογη τετοιων μετοχων δεν ειναι ευκολη ...

      Διαγραφή
    10. Πολύ ωραία δουλειά...καθώς ποτέ μου δεν είχα δει την επενδυτική κατάσταση με την οπτική επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια ή ETFs αγνοούσα αρκετά από αυτά που γράψατε...το μαγαζί για μένα είναι χόμπυ, είναι μεράκι, είναι πρόκληση να ξεπερνάμε την ετήσια απόδοση του ΓΔ (κι αν είναι δυνατόν να έχουμε στην κάτω κάτω θετικές αποδόσεις). Κύριε Σύλβιο (μας) λείψατε...

      Διαγραφή
    11. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ.ΑΣΧΕΤΟΥ.

      ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ!

      Οι παραπάνω ισχυρισμοί μπορούν να βρουν επαλήθευση και στο δικό μας ΧΑΑ. Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν το 1999 με την πρέπουσα διασπορά απώλεσαν το σύνολο της επένδυσής τους οριστικά. Οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν την 31/1/2008 στο ΧΑΑ με την πρέπουσα διασπορά (και ως βάση παίρνουμε το Γενικό Δείκτη, ως τον πλέον αντιπροσωπευτικό), λησμονώντας την προηγούμενη διδακτική εμπειρία απώλειας και διακράτησαν την επένδυσή τους μέχρι την 31/8/2016 (εύλογος χρόνος διακράτησης 8,5 ετών), κατέγραψαν απώλεια - 86,77%, δηλ. τους απέμεινε το 13% του επενδυμένου κεφαλαίου τους, ύστερα από 8,5 χρόνια.

      Κάποιοι άνθρωποι, προτίμησαν την ίδια περίοδο (31/1/2008-31/8/2016), να καταφύγουν στη ενεργό διαχείριση εγνωσμένου κύρους ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων. Εδώ τουλάχιστον δεν μπορείτε να πείτε κάτι, έχουμε διαχείριση!!! Πράγματι κατά τη περίοδο της πτώσης οι ενεργοί επαγγελματίες διαχειριστές στην Ελλάδα τα πήγαν λίγο καλύτερα από τον δείκτη. Δεν έσωσαν όμως τα χρήματα των επενδυτών από την καταστροφή. Και δεν ξέρω αν θα υπεραπέδιδαν του δείκτη σε μια ενδεχόμενη άνοδο.

      Οι πελάτες που τοποθέτησαν τα χρήματά τους στη ναυαρχίδα των αμοιβαίων κεφαλαίων της αξιόπιστης τότε Eurobank, στο Eurobank Greek Equities Μετοχικό Εσωτερικού ή στο Eurobnak LF equity Greek equities, είχαν κατά τι μικρότερη απώλεια, ήτοι – 83,5%. Μεγάλη επιτυχία!!! Αυτοί που προσέφυγαν στο ιστορικό Α.Κ. Δήλος της Εθνικής μας -85,3%. Δηλ. περίπου ότι κι ο δείκτης. Τα υπόλοιπα ΑΚ τα πήγαν λίγο καλύτερα από το δείκτη, δηλ. είχαν κατά τι μικρότερες ζημιές.

      Διαγραφή
    12. ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ;

      Όμως και με το καλύτερο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, που ανακηρύχτηκε το πρώτο σε απόδοση της ίδιας περιόδου (31/1/2008-31/8/2016) και που ιστορικά υπεραποδίδει συντριπτικά του δείκτη αναφοράς, κατά ένα ζηλευτό τρόπο, το Alpha Trust Hellenic Equity Fund, τι πέτυχε o επενδυτής την ίδια περίοδο; Κατέγραψε σημαντική απώλεια -61,7%, έχασε δηλ. το 62% των κεφαλαίων του! (http://www.euro2day.gr/investments/persons/article/1612397/ta-metohika-amoivaia-kefalaia-kai-h-metrhsh-kindyn.html όπου παρατίθεται η σχετική μελέτη).

      Αν υπολογίσουμε και ποιο είναι το εύρος της ενήλικης ζωής του ανθρώπινου όντος (γύρω στα 55-58 χρόνια), θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας επενδυτές θα πρέπει να τοποθετούν μικρό μόνο μέρος των διαθεσίμων τους στη χρηματιστηριακή αγορά, ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται στα χέρια του καλύτερου διαχειριστή.

      Διαγραφή
    13. Κύριε Σύλβιε σε κάθε αγορά πρωταθλητής είναι το επενδυτικό στυλ που έχει ας πούμε το καλύτερο curve fitting στις μελλοντικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε αυτήν. Κάποιος που έτυχε να είναι αμερικάνος επενδυτής στις αρχές του 20 αιώνα και κάποιος που έτυχε να είναι ρώσσος επενδυτής στην τσαρική ρωσία των αρχών του 20 αιώνα μπορεί να είχαν τις ίδιες μεγάλες ικανότητες. Ο ένας πέτυχε να βγάλει πολλά χρήματα ο άλλος καταστράφηκε ολοσχερώς. Στην Ελλάδα μοιάζουμε περισότερο στην δεύτερη περίπτωση και το υπερσυντηριτικό στυλ παιχνιδιού είχε καλύτερες αποδόσεις.

      Διαγραφή
    14. Άρα, αγαπητέ GJB Capital, μου λέτε ότι δεν είναι μόνο η ικανότητα. Η αγορά μπορεί να καταστρέψει και τον ικανό.

      Ρωτώ επίσης: Στην ικανότητα του διαχειριστή δεν συμπεριλαμβάνεται και η διορατικότητα και η ικανότητα πρόβλεψης;

      Εν τέλει, αν ο πιο καθοριστικός παράγων είναι ο τόπος και ο χρόνος που έδρασε ο διαχειριστής, είμαστε σε ένα μεγάλο βαθμό έρμαια της τύχης;

      Διαγραφή
    15. Κύριε Σύλβιε, το δεδομένο και για τους δυο επενδυτές του παραπάνω παραδείγματος ήταν το παρελθόν. Ότι και οι δυο αγορές τα προηγούμενα 50 χρόνια είχαν περίπου τις ίδιες μέσες ετήσιες αποδόσεις. Το μέλλον δυστυχώς πάντα είναι προφανές εκ των υστέρων. Παραδείγματος χάρη και εμείς αν την πρώτη Ιανουαρίου του 2019 είχαμε εμπλακεί σε πόλεμο με την Τουρκία, αντί να έχει το χρηματιστήριο και τα ομόλογα μας φέτος την καλύτερη απόδοση θα είχε την χειρότερη. Και κάποιος που θα μας μελετούσε σε μερικά χρόνια θα έλεγε είναι δυνατόν να μην είχε δει κάποιος το προφανές; Οπότε ναι, ο τόπος και χρόνος που έδρασε κάποιος είναι καθοριστικός παράγοντας και η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Παίζει πχ τεράστιο ρόλο επίσης αν ο ικανός είναι ήδη πλούσιος και αν είναι διαχειριστής χρημάτων τρίτων. Αν ο ικανός διαχειρίζετε χρήματα τρίτων και η εκτίμηση του δεν πραγματοποιηθεί τους επόμενους 12 – 36 μήνες τελείωσε. Μπορεί τον 37ο μήνα να αποδείχτηκε η ορθότητα της θέσης που πήρε αλλά είναι πλέον αργά γιατί όλοι τράβηξαν τα λεφτά τους και το μαγαζί κατέβασε ρολά. Τεράστια η αβεβαιότητα στο να προβλέψεις και το τι και το πότε. Επίσης ο ικανός που είναι ήδη πλούσιος μπορεί να φιλτράρει πολλά από τα απρόβλεπτα επικεντρωνοντας στην διασφάλιση του ίδιου του κεφαλαίου αντί στην απόδοση του κεφαλαίου. Η ικανότητα είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να πετύχει κάποιος.

      Διαγραφή
    16. Ένας καλος διαχειριστής πάντα νικάει τις αγορες, ολους και ολα.
      Μονο απο τον εαυτο του μπορει να χασει ... οταν χαλάσει ο χαρακτηρας του, αποκτησει επαρση, χασει τη σεμνότητα του και το ματι του δεν πεταει σπιθες, εχοντας πλεον χαθει μεσα στη βαρεμαρα της καθημερινοτητας του ... διοτι και οι αγορες για ενα επαγγελματια αποτελουν καθημερινοτητα απο ενα σημειο και μετα και ο ικανος διαχειριστης χρειαζεται ανανέωση και ξεκουραση.

      Διαγραφή
    17. Άρα εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις του κ. GJB Capital και κ. Τάκη ως προς το θέμα αυτό.

      Το ζητούμενο βέβαια είναι να τον βρεις τον καλό και ικανό διαχειριστή. Γιατί μοιάζει ιδεατή έννοια. Στην ιστορία των χρηματιστηρίων μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Και πολύ λέω. Το να πούμε από την άλλη ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από τα «ιερά τέρατα» των χρηματιστηρίων, αυτό θα ήταν ύβρις.

      Διαγραφή
  6. Ναι κ. Ξενοφώντα, index funds εννοούσα και γω, αλλά δεν ήμουν σαφής.

    Vanguard πρώτη επιλογή, αλλά νομίζω για τα etfs που προσφέρει, διάφοροι ανταγωνιστές(π.χ. iShares by blackrock) έχουν βγάλει ισοδύναμα(ακολουθούν τους ίδιους δείκτες/indexes δηλαδή) με χαμηλότερες προμήθειες σε κάποιες περιπτώσεις.

    Υπάρχουν και διάφορα etf screeners όπως π.χ. το https://etfdb.com/.

    Τα βιβλία που έχω προτείνει στο παρελθόν:

    1) The Bogleheads' Guide to Investing
    2) A Random Walk Down Wall Street: Including a Life-Cycle Guide to Personal Investing
    3) The Four Pillars of Investing: Lessons for Building a Winning Portfolio

    Αναλύουν τη φιλοσοφία επενδύσεων σε δείκτες με τακτικό rebalancing καθώς και στρατηγικές για allocation με βάση το προφίλ(ηλικία κυρίως, του καθενός). Στην Αμερική, υπάρχουν και προϊόντα που κάνουν αυτόματα το rebalancing και tax loss harvesting όπως το https://www.wealthfront.com, https://www.betterment.com/.

    Τα παραπάνω θεωρητικά αρκούν για να ξεκινήσει κάποιος το διάβασμα.

    Για ισοδύναμα etfs σε ευρώ και φορολογία μερισμάτων κλπ για Ελλάδα δε ξέρω λεπτομέρειες, παρότι είμαι και γω Ελλάδα. Εγώ επιλέγω να τσουρουφλίζομαι με stock picking για να περνά και η ώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο BUFFETT ΥΠΕΡ ΤΩΝ INDEX FUNDS

    Έχετε δίκιο κ. Ξενοφών σ’ αυτό που λέτε. Ο ίδιος ο Buffett, ο άνθρωπος που υπεραπέδωσε αποδεδειγμένα της αγοράς, σε βάθος χρόνου, ίσως όσο κανένας άλλος στον κόσμο, κατά τη μεταγενέστερη ζωή του, ιδιαίτερα μετά τη διεθνή κρίση του 2007, άρχισε να γίνεται όλο και πιο επικριτικός της ενεργού διαχείρισης και του stock-picking, αμφισβητώντας αν τα funds μπορούν να ξεπεράσουν την αγορά μακροπρόθεσμα και συμβούλευε ιδιώτες και θεσμικούς να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε χαμηλού κόστους index funds αντί των διαχειριστών (https://en.wikipedia.org/wiki/Warren_Buffett). Χαρακτηριστικό είναι το στοίχημα που έβαλε το 2007, ότι ένα απλό etf του S&P 500 θα υπεραπέδιδε των hedge funds και το οποίο (στοίχημα) κέρδισε 10 χρόνια αργότερα (Βλέπετε εδώ https://www.theguardian.com/business/2017/feb/25/warren-buffett-berkshire-hathaway-wall-street-apple-annual-letter).

    Ο Buffett έχει πει ότι σκοπεύει να βάλλει το 90% των χρημάτων που θα αφήσει στη γυναίκα του όταν πεθάνει σε ένα index fund του S&P 500. Αυτή θα είναι η κληρονομιά που θα της αφήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας,

    Μετά την πλήρη κατάργηση των capital controls η τοποθέτηση σε index fund δείχνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Έριξα, λοιπόν, μια ματιά ενδεικτικά στο ISHARES CORE S&P 500 και διαπίστωσα από το fact sheet ότι έχει management fee μόνο 0,04%! https://www.ishares.com/us/literature/fact-sheet/ivv-ishares-core-s-p-500-etf-fund-fact-sheet-en-us.pdf. Πράγματι δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό είναι το μοναδικό έξοδο και είναι τόσο χαμηλό. Βέβαια, το ενεργητικό του Fund είναι τόσο μεγάλο που σε απόλυτο ποσό καταλήγει σε ένα σεβαστό ποσό για την εταιρεία διαχείρισης. Μερικές απορίες:
    1)Το διάβασα καλά? Είναι τόσο χαμηλό το κόστος?
    2)Τι κάνουμε με τον συναλλαγματικό κίνδυνο?
    3)Έχετε υπόψη σας κάτι ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποφύγουμε τον συναλλαγματικό κίνδυνο και για να διασφαλίσουμε γεωγραφική διασπορα?
    4) Ποιος είναι ο τρόπος επένδυσης στα ETFS? Μόνο μέσω Τράπεζας/ΑΧΕ ή και απ' ευθείας χωρίς διαμεσολαβητή (ή τέλοσπάντων μέσω κάποιας πλατφόρμας) ?

    Όποιος έχει άποψη ή γνώση τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Άλλωστε η έτοιμη γνώση είναι πάντοτε καλοδεχούμενη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Καλά το διαβάσατε. Τα πολύ δημοφιλή ETF έχουν πολύ χαμηλά κόστη. Μπορείτε να αγοράσετε ETF είτε απευθείας, είτε μέσω broker. Το πλεονέκτημα για απευθειας είναι ότι δεν έχει trading fees. Μπενοβγαίνετε χωρίς να κοστίζει τίποτα.
      2) FX κανείς δεν μπορεί να προβλέψει οπότε διασπορά σε διάφορες ηπείρους και χρηματιστήρια είναι η καλύτερη στρατηγική. Πολλά ETF έχουν πάνω από 10 χώρες μέσα.
      3) Euro STOXX 50 UCITS ETF, FTSE Developed Europe ex UK UCITS ETF, FTSE Developed Europe UCITS ETF 0.10-0.12% κόστος
      Οτιδήποτε ex-UK μάλλον είναι σοφή επιλογή αν και πολύ την θεωρούν υποτιμημένη την Βρετανία.
      4) www.vanguardinvestor.co.uk

      Διαγραφή
    2. Για 3) αν θυμάμαι καλά υπάρχουν hedged εκδόσεις των περισσότερων usd etfs, σε ευρώ.

      Για 4) οι ελληνικές ΑΧΕ έχουν τρομακτικά υψηλές προμήθειες (ή τουλάχιστον η επενδυτική που συνεργάζομαι)

      Διαγραφή
    3. Το ευχαριστώ είναι λίγο, νομίζω ότι θα εφαρμόσω τη στρατηγική των σταδιακών τοποθετήσεων για χρονική διασπορά και θα τα αφήσω στο τέκνο....

      Διαγραφή
  9. Το 10ετές κεντάει...έχω ξαναδεί το έργο "από μέσα" το 2017 σε Κύπρο και Πορτογαλία...πχ έκδοση ΜΑΡ/17 η Πορτογαλία 10ετές με κουπόνι 4,125% (δεν ήταν σε επενδυτική βαθμίδα) που έπεσε στο 96 τρεις μήνες μετά (στο 132 σήμερα)...το γράφω για να επισημάνω το εξής

    Ενώ και οι 2 χώρες πλησιάζουν μηδενική απόδοση στα 10ετή τους οι τράπεζες τους ΔΕΝ ακολουθούν όπως και των υπολοίπων στην ΕΕ άλλωστε...οπότε ας κρατάμε μικρό καλάθι ως προς την σημασία του και για τις συστημικές δικές μας...άλλα πράγματα προέχουν για να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα. Αν και τα είχα για μεσοπροθεσμη πώληση, τα κομμάτια ΤΕΝΕΡΓ που είχαν αγοραστεί προ 2 εβδομάδων δόθηκαν σήμερα με καθαρό κέρδος ανά μετοχή 1€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σε όλους.
      @ Μαύρος Κύκνος νομίζω ότι καλώς ενεργήσατε. Μιά απόδοση της τάξεως του 15% μέσα σε 2 εβδομάδες μόνον είναι πολύ σημαντική.Έχω πάρει κι εγώ κάποια συμβόλαια ακριβώς στο 6,70 τα οποία αύριο θα διώξω.
      Η εταιρεία ενδείκνυται για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στη μετοχή της η στο εταιρικό της ομόλογο,όποτε αυτό εκδοθεί.

      Διαγραφή
    2. Θρωρω ότι βιαστηκατε. Από την άλλη αναγνωρίζω ότι ένα 15% κέρδος σε 2 εβδομάδες είναι πολύ δελεαστικό.

      Διαγραφή
    3. Έχω ως αρχή θετική απόδοση άνω του 5% σε μηνιαία βάση με βρίσκει πωλητή. Αυτό όσο αφορά της μετοχές μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποιησης.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ξενοφών είναι καλό κάποιος που εκτός απο μετοχές παίζει και παράγωγα να έχει κάποιους κανόνες στο παίξιμο π.χ. με κέρδος διψήφιο βγαίνω και ξαναγοράζω σε διόρθωση, σε ενδεχόμενη υποχώρηση τηρώ αυστηρά το stop loss μου κλπ.Εφόσον έχει κάποιος την ευχέρεια να βλέπει την συνεδρίαση και έχει πάντα ρευστό η αγοραστική δυνατότητα ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν.Εξάλλου τα καταγραμμένα κέρδη είναι αυτά που μετράνε και όχι τα λογιστικά και μάλιστα σε ένα τέτοιο ρηχό χρηματιστήριο όπως το ελληνικό.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα και στους δύο σας. Καταλαβαίνω την οπτική σας.
      Η δική μου στρατηγική διαφέρει στο ότι προσπαθώ να μειώσω τα έξοδα από προμήθειες (από το μπες βγες) και μπαίνω μόνο όπου μου αρέσει ο ισολογισμός και η διοίκηση μιας εταιρείας.
      Δεν ασχολούμαι με παράγωγα (θεωρώ ότι δεν έχω επαρκείς γνώσεις για κάτι τέτοιο), μόνο με μετοχές και (λόγω εργασίας) δεν έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ την αγορα real time.
      Δεν έχω stop loss ούτε ανώτατο κέρδος στο οποίο αποβλέπω.
      Όσο μου αρέσει ο ισολογισμός και η διοίκηση μένω μέσα και περιμένω (ασχέτως του πόσο θα ανέβει η μετοχή) εισπράττοντας μερίσματα (αποτελει εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση αγοράς μιας μετοχής για εμένα). Αν πέσει η μετοχή αγοράζω κι αλλες.
      Πουλάω μόνο για 3 λόγους:
      α. Παύει να μου αρέσει ο ισολογισμός ή η διοίκηση της εταιρείας,
      β. Η τιμή ανέβει πολύ γίνει πολύ ακριβη (χωρίς να δικαιολογειται από τον ισολογισμο) και
      γ . Εντοπίσω καποια καλύτερη ευκαιρία.
      Φυσικά σημασία με την στρατηγική που ακολουθεί ο καθένας είναι να αισθάνεται άνετα με αυτήν και να του αποφέρει κερδη!

      Διαγραφή
    6. Κύριε Ξενοφώντα η δικη μου προμήθεια είτε σε αγορά είτε σε πώληση είναι 0.25% πλέον εξόδων και φόρου στην πώληση.

      Διαγραφή
    7. Εμένα είναι λίγο παραπάνω.
      Ασχέτως ύψους προμηθειας πάντως, στο μυαλό μου και μια μικρή προμήθεια πολλαπλασιαζόμενη με πολλές συναλλαγές (μπες βγες) καταλήγει στο να είναι ένα σημαντικό ποσό.

      Διαγραφή
    8. Κύριε Ξενοφών τα σέβη μου ....

      ούτε εγώ δεν θα το περιέγραφα καλύτερα.
      Συμπληρώνω μόνο το .... σταδιακές αγορές (εγώ τις κάνω σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα απο το 1ο επίπεδο εισαγωγής και πάντα 3πίπεδα αγορών) σε τιμές προκαθορισμένες απο την αρχή και σταδιακές πωλήσεις ...

      Διαγραφή
  11. Το παπάκι σήμερα πεταγε. Θεωρώ ότι έχει ακόμη πολύ πολύ δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς εμπέδωση ... Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

      http://mitarola.blogspot.com/2017/07/paper-pack-k.html

      Διαγραφή
    2. Το θυμάμαι από όταν το γράψατε τότε το 2017. Είχα αρχίσει να κτίζω θέση στην μετοχή και η άποψη σας με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Παρελκει νομίζω να αναφέρω ότι η ανάλυση ήταν άψογη και παραμένει ακόμη επίκαιρη.
      Ξαναδισβασα όλο το thread και βρήκα και αναλύσεις για την ΤΕΝΕΡΓ (τότε την σνομπαρα περιμενοντας να πέσει, άρχισα να αγοράζω μετα το placement).
      Τα είχατε γράψει όλα από τότε, δώσατε σε όλους την μετοχή στο πιατο!

      Διαγραφή
    3. Την έχουμε αποθηκεύσει τη μελέτη από τότε, στα αρχεία βαθμίδας Α.

      Διαγραφή
    4. Για την PAPERPACK
      Συγχαρητήρια στο μικρομέτοχο καταρχήν .... το χαρτάκι το είχε ανακαλύψει πρώτος απο τα 0,3 και 0,5 ευρώ και μάλιστα εγώ στις αρχές κορόιδευα .... όμως τα νούμερα άλλαξαν και δικαιώθηκε πλήρως ο φίλος μου.

      Με τις πρώτες αλλαγές των αριθμών τον πήρα χαμπάρι του Τσουκαρίδη όμως δυστυχώς δεν μπόρεσα να αναρτήσω κάτι νωρίτερα απο την Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 και αυτό διότι (οι παλαιοί αναγνώστες το ξέρουν) βρισκόμουν σε περίπου διετή αποχή λόγω της έλευσης του Τσίπτα και του Γιάννη .... επανήλθα καλοκαίρι του 2016, όταν έβλεπα ότι και στην Ελλάδα κάτι αλλάζει και η ανοδος του Μητσοτάκη ήταν κάτι παραπάνω απο βέβαιη.

      Η τελευταία πρόβλεψη που είχα κάνει, όταν τη συζητάγαμε προ διμήνου ήταν
      ---------------------------------------------
      23 Ιουνίου 2019 - 5:01 μ.μ.
      Αφου γκουρουδιάζετε εσείς ... μέσα και εγώ.
      Προβλέπω πωλήσεις στα 18 με 19 εκατ. ευρώ ... ίσως με διαψεύσει και βαδίσει προς τα 20
      EBITDA στα 2,9 με 3,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνετα πάνω απο 1,4 εκατ. ευρώ.

      Διαγραφή
    5. Συγχαρητήρια στους κυρίους Music Charts και Ξενοφών για την επιλογή τους

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστούμε πολυ Κ. Τακη!!! Εγω τοτε (το 17) απλως εριξα την ιδεα στο μπλογκ αλλα ΕΣΕΙΣ διαβασατε τα νουμερα και μας ειπατε το τελικο ο.κ. Παρολο που η περσινη χρονια δεν ηταν και η αναμενωμενη λογω απομοιωσεων κτλ. (την αφησαν να καει) η στηριξη της μετοχης απο τον Κ. Τσουκαριδη (πανω απο 700.000 χιλιαρικα αν θυμαμαι καλα σε αγορες) με εκανε και πηρα και αλλες πολλες. Καλυτρο σημα αγορας απο αυτο δεν υπαρχει. Θελω να πω στους φιλους να εχουν υπομονη και τοτε αργα η γρηγορα αν ειναι καλη η εταιρια θα τους ανταμειψει. Μπραβο και στον Κ. Ξενοφωντα

      Διαγραφή
  12. Δεν τους έκατσε το χθεσινό rebalancing,δεν τους κάθησε σήμερα και η Moody's(λες και έγραψε κάτι συνταρακτικά αρνητικό στην έκθεσή της).Συνεχίζουν να βλέπουν λοιμούς και καταποντισμούς,Brexit,Κίνες(καλά εδώ ο Τραμπ τους παίζει μονότερμα τους άχαρτους και τους σορτάκηδες).Είναι και ο Κυριάκος καλά προετοιμασμένος βλέπετε και έχουν λυσάξει τα αριστερά ποντίκια.Τι να πεις,βαίνουμε προς 4ψήφιο νούμερο λίαν συντόμως στον ΓΔ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 4ψήφιο νούμερο απαιτεί ισχυρή ανάκαμψη σε τράπεζες και ΔΕΗ...δύσκολο (κατά τη γνώμη μου) πριν τις πιθανότατες ΑΜΚ του 2020. Ο Κυριάκος πραγματικά είναι διαβασμένος, η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις φέτος στους ευρωπαίους πιστεύω κι εύχομαι να τις περάσει. Για την πατρίδα ρε γαμώτο. Αγαπητέ κ. Τζο νομίζω ότι οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί είναι "άστοχοι" σ΄ένα μπλογκ τέτοιου επιπέδου (υψηλού).

      Διαγραφή
    2. Κύριε hippy αναφέρατε ακριβώς τους 2 καταλύτες της εποχής,γιατί αυτή η περίοδος τους ανήκει από άποψη ειδήσεων και νομίζω φαίνεται και στο ταμπλό.Κόκκινα δάνεια,ΕΚΤ και πτώση των yield των ελληνικών ομολόγων(συν τις όποιες αναβαθμίσεις θα έρθουν το φθινόπωρο)και από την άλλη φεύγει από τη ΔΕΗ ο βραχνάς της χρεοκοπίας και μπαίνει σε πράξη το σχέδιο για την αναδιοργάνωσή της.Θα ήθελα βέβαια πιο σκληρά μέτρα,κυρίως προς το μέτωπο των εργαζομένων που είναι εκ των βασικών λήσταρχων της εταιρείας.Να κοπούν τα εφάπαξ,να δούνε ισχυρές μειώσεις στους μισθούς και στα προνόμια και εννοείται μαχαίρι στο κονδύλι που πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι για τις συντάξεις αυτών και τον ΟΤΕτζήδων.

      Όπως καταλαβαίνετε κύριε hippy από τα παραπάνω,είμαι και πολύ επιεικής στους χαρακτηρισμούς μου.Αριστεροδήθεν σοσιαλιστές(βαφτίσια αριστερά ήταν αυτά για να μην καταλαβαίνει το πόπολο και τρομάξει) βούλιαξαν τη χώρα,μαζί με φεουδαρχικά και πολιτικά συμφέροντα.Όσο αυτή η νοοτροπία,που γιγάντωσε ο μακαρίτης ο Ανδρέας,συνεχίζει να υφίσταται σε μεγάλη κλίμακα,η χώρα κανονική δεν θα γίνει ποτέ.

      Γνωρίζω ότι με την αριστερά είστε ευαίσθητος αλλά τα πράγματα έτσι είναι και δυστυχώς(ευτυχώς κατά άλλους) απεδείχθησαν και εν τοις πράγμασι.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τζο, πολλά πράγματα γίνονται λάθος στην χώρα μας και σίγουρα η πολιτική ιδεολογία δεν παίζει ρόλο στις πολιτικές που ακολουθούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά κυριως αυτές καθορίζονται από τις οικονομικές συγκυρίες... Επομένως, αν δεν έρθει μια σοβαρή λύση το επόμενο διάστημα για τα κόκκινα δάνεια και μετέπειτα η επενδυτική βαθμίδα στα ομόλογα, ουσιαστική άνοδο δεν πρόκειται να δούμε!

      Διαγραφή
    4. Ο Καζαντζάκης κύριε Τζο στον "καπετάν Μιχάλη" βάζει τον πασά να πει την εξής ιστορία (την μεταφέρω στο περίπου όπως την θυμάμαι)

      "Ο Αλλάχ", λέει ο πασάς, "έφτιαξε τον Έλληνα και τον Τούρκο...ο Έλληνας, πιο ικανός, τον νικούσε τον Τούρκο...ο οποίος προσευχήθηκε στον Αλλάχ να τον βοηθήσει...αυτός τον λυπήθηκε κι έφτιαξε ακόμα ένα Έλληνα...οι δυο Έλληνες μάλωναν μεταξύ τους, εξασθενούσαν οπότε στο τέλος τους νικούσε ο Τούρκος". Δεν άλλαξαν και πολλά μέχρι σήμερα αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει ν΄αλλάξουν...είπαμε...για την Ελλάδα ρε γαμώτο.

      ΑΣΧΕΤΟ κύριε Τζο σ΄ένα πράγμα έχετε απόλυτο δίκιο...η κυβέρνηση των συριζαίων ήταν πραγματικά η χειρότερη από τη χούντα και μετά. Για την άνοδο του ΧΑΑ αν και αισιόδοξος θα συμφωνήσω μερικώς...πιθανολογώ μικρότερη άνοδο (950 μονάδες max) και σε μεγαλύτερο χρόνο (κατά το January effect του 2020 και μετά τις τραπεζικές αυξήσεις)

      Διαγραφή
  13. Κυριε Τάκη, δεδομένων των αυξήσεων στις αποτιμήσεις το τελευταίο καιρό, υπάρχει κάποια εισηγμένη του 25αρη που να θεωρείται στοιχειωδως με καποιο discount? Μόνιμα τα καλά σχόλια γιαΜ ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ μονοπωλουν το ενδιαφερον, αλλά αλήθεια υπάρχει κάτι που θα ψωνίζατε από τον 25αρη σήμερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέρνα ενεργειακή : Δύο παρατηρήσεις 1.Αυξημένα λοιπά έσοδα 9,736 εκ έναντι 4,43 εκ
    2. Κέρδη από χρημ.μέσα αποτ.στην εύλογη αξία 5,992 εκ έναντι 0,066

    Χωρίς αυτά η αύξηση κερδοφορίας θα ήταν οριακά αυξημένη (+2,99%). Συντελεστής μόχλευσης 68,26% με την απόδοση ιδίων στο +14,26% και δείκτη κάλυψης τόκων στις 12,38 φορές. Δείκτης fundamental score 9/19 (στάσιμος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολη η αγορα χαιρεται με τα αποτελεέσματα της....εγω βλέπω οτι ήταν φτωχά...

      Διαγραφή
    2. TERNA ENERGY
      First thoughts: Relatively weak quarter mainly due to unfavourable wind conditions

      Rating: Buy

      Target Price: EUR 8.40





      Unchanged installed capacity targets – Installed capacity remained at 1,032 MW at the end of Q2, excluding the 200 MW park in the US. Looking ahead, installed capacity targets remain unchanged; the group expects to have installed a total of 653 MW in the US by year-end (200 MW acquisition & 158 MW under construction), bringing total installed capacity to just under 1.4 GW, in-line with Eurobank est. Another c. 220 MW is under construction in Greece, to be added in 2020/2021.



      Relatively weak core Energy activity – On an operational level, despite increased installed capacity yoy (1,032 MW vs. 986 MW in Q2 2018) core Energy performance in Q2 was relatively weak on the back of unfavourable wind conditions. Wind load factors stood 180 bps lower yoy in Q3, at 27.5% vs. 29.3% last year. Performance was broadly in-line with Greek wind operators and 20 bps lower than our estimates since we expected Terna Energy to have outperformed its competitors slightly. As a result, core Energy Sales stood at €46.8mn, -3.7% yoy (8.8% lower than Eurobank est.) while Energy EBITDA remained flattish yoy at €34.1mn (16.6% lower than Eurobank est.).


      Lower contribution by other activities – Revenue from Construction, Waste Management, Electricity Trading and E-Ticketing reached €12.1mn from €18.4mn in 2018 mainly due to lower contribution by the E-ticketing activity last year’s kick-starting had boosted revenue). In terms of EBITDA, as is usually the case, contribution of the aforementioned activities was marginal (€0.6mn vs. €2.6mn last year).


      Group Net Debt (including TE) marginally higher, but expect significant increase by year-end ahead of new capacity installations – At a group level, Sales stood at €58.9mn in Q2, 12.1% lower yoy (14.4% lower than Eurobank est.) and EBITDA reached €34.7mn, 4.1% lower yoy (21.9% lower than Eurobank est.). Net Profit improved marginally on a year-on-year basis, reaching €7.0mn (vs. Eurobank est. for €15.6mn due to higher than expected financial expenses & effective tax rate). Group Net Debt, including tax-equity investments in the US, increased to €845mn from €784mn at the end of 2018 due to capital investments ahead of new capacity installations. Net Debt was c. 12% lower than our numbers since we factored in more aggressive capex in Q2, which we expect will be realized in H2 2019 instead.



      Expect current trends to continue in H2 ’19; shares trade broadly in-line with EU RES generators – Looking ahead, we expect year-to-date trends to continue in H2 2019, with wind performance remaining on the weak side, but being offset by increased capacity yoy. We note than on our numbers, Terna Energy would trade at a 9.5x 2020e target EV/EBITDA multiple, broadly in-line with European RES generators, which is justified in our view given the group’s increasing capacity outside Greece and solid track record in terms of carrying out its capacity expansion program.

      (όντως μέτριο τρίμηνο...από την άλλη βέβαια την αγαπάει ο βασικός μέτοχος και το δείχνει στο ταμπλό)

      Διαγραφή
    3. Πράγματι κι εγώ θα περίμενα κάτι καλύτερο από άποψη αποτελεσμάτων. Εντουτοις δεν δίνω λεπι από την θέση μου για 2 κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι περιμένω να τεθούν σε λειτουργία τα νέα αιολικά στην Αμερική μέσα στον χρόνο και ο δεύτερος είναι ότι ο Περιστέρης αγόρασε στα 7+€, επομένως κάτι περισσότερο ξερει.

      Διαγραφή
  15. Mermeren, μείωση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2019 λόγω καιρικών συνθηκών όπως αναφέρει η εταιρία, με το δεύτερο εξάμηνο να αναμένει αύξηση πωλήσεων σε σχέση με το α εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Περαιτέρω βελτίωση στο μικτό περιθώριο 72,5% έναντι 69,25% πέρσι. Τα trailing μετά φόρων κέρδη στα 19 εκ ευρώ (22,8 το 2018). Την ίδια εικόνα αναμένω και στον έτερο εισηγμένο Ικτίνο (όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση του για το α εξάμηνο και τη χρήση 2019).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω οτι τα καθαρά κέρδη του Ικτίνου θα ενισχυθούν λόγω της μείωση της φορολογίας που προβλέπει ο επενδυτικός νόμος απο την επένδυση της εταιρείας με την εξαγορά και εξυγχρονισμό της βιομηχανίας Λαζαρίδη στην Δράμα.

      Διαγραφή
    2. ΕLOY και Φρανκ Μπόρνεμαν τι μου θυμίσατε τώρα!!

      https://www.youtube.com/watch?v=8yt21C1XZjk

      Πολυαγαπημένοι της progressive rock. Για εμένα οι κορυφαίοι του είδους.

      Διαγραφή
    3. Προσωπικά περιμένω καλύτερα αποτελέσματα από τον Ικτινο (σε σύγκριση με αυτά που ανακοινωσε η ΜΕΡΚΟ, ήτοι μικρότερη πτώση κερδών) λόγω των επενδύσεων που έγιναν στο ενδισενδι και λογικά θα πρέπει να έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

      Διαγραφή
    4. Σερ Τάκη για συτό σε λατρεύω!!!

      Διαγραφή
    5. Συμφωνώ μαζί σας κύριε Ξενοφώντα. Όπως είχε γράψει ο Σερ Τάκης σε πρώτη φάση τα κάρδη του Ικτίνου θα σταθεροποιηθούν γύρω στα 14εκ ευρώ ( καθαρά). Πάντως έχω την εντύπωση οτι η παρούσα κεφαλαιοποίηση την αδικεί.

      Διαγραφή
    6. Αυτό πιστεύω κι εγώ κ. eloy. Είχα γράψει ότι θα ξεκινούσαν αγορές αν έπεφτε κάτω από το 1€. Τώρα θα περιμένω το εξάμηνο για να λάβω τις αποφάσεις μου.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Ξενοφώντα μην ξεχνάτε ότι είχε επίσης πουλήσει πολλές σε χαμηλότερα επίπεδα. Θέλω να πω ότι προσωπικά δεν κοιτάζω αυτό σαν μπούσουλα.

      Διαγραφή
    8. Έχετε δίκιο σε αυτό κ. Μαύρε Κύκνε. Θέλω να πιστεύω ότι τότε το έκανε αναγκαστικά στην προσπάθεια να κάνει γνωστή την εταιρεία του στα funds, να την διεθνοποιήσει επενδυτικά, να αυξήσει το free float κλπ

      Διαγραφή
  16. ΙΝΛΟΤ-αρνητικά ίδια κεφάλαια στον Όμιλο.Πότε θα αναγκάσουν τον Σώκρατες να βάλει το χεράκι στην τσεπούλα...?Τόσα έχει φάει όλα αυτά τα χρόνια,φαντάζομαι ότι ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα ή του Καραπιάλη για να'μαστε πιο ακριβείς με την περίπτωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εταιρία είναι τελειωμένη με αρνητικά ίδια κεφάλαια και 770 εκατ. ευρώ στο δανεισμό δεν έχει καμιά τύχη ... αν δεν γίνει κάτι επειγόντως.

      Οι μη ελέγχουσες συμμετοχές πάντως πάνε πολύ καλά ... παίρνουν και μερισματάρες

      Διαγραφή
    2. Εδώ κ. Τάκη θεωρώ ότι αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί (όχι εγω, καθώς δεν μπλέκω με Σωκράτη, τον μεγαλύτερο μοναχοφαη που έχει γνωρίσει το ΧΑΑ) ίσως είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον το ομολογο που λήγει το 2021 και διαπραγματεύεται στο 72% (έχοντας κάνει και ραλυ, τον Ιούνιο ήταν στο περίπου 50%).
      Αν είναι να σωθεί η εταιρεία (λογικά με κάποιον τρόπο θα σωθεί τώρα που ανέλαβε ο Σωκράτης, δεν θα ήθελε να τον θυμόμαστε για αυτό, είναι και ζήτημα πρεστίζ και υστεροφημίας) το ομόλογο θα ανακάμψει άμεσα.
      Δύο αρνητικά διακρίνω εν προκειμένω, ο κινδυνος κουρέματος του ομολόγου και το ότι η ελάχιστη αγορά είναι για ονομαστική αξία 100.000€, άρα ρισκάρεις πολλά στο στοίχημα.

      Διαγραφή
    3. Ας κανει την κινηση του για να διασωσει την εταιρεια και εδω θα ειμαστε για να δουμε το αν πρεπει να συμμετασχουμε ...

      Διαγραφή
    4. Δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση!! Άλλωστε οι μη ελέγχουσες συμμετοχές (σικ) εμφανίζουν κέρδη 17,1 εκ ευρώ και οι μέτοχοι ζημία -21,979 εκ στο α εξάμηνο. ΤΟ μόνο που θα κάνει είναι να απορροφηθεί από την ιντρακόμ με σχέση ανταλλαγής σαφώς υπέρ μετόχων ιντρακόμ με βάση τα ίδια. Αλλά με βάση τα άλλα, μακριά πολύ μακριά και αγαπημένοι αλλά η πραγματικότητα προς τα έξω για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι!

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ξενοφώντα,
      Αυτό που λέτε θα ήταν καλύτερο ως σκέψη για το ομόλογο που λήγει το 2024. Κι αυτό γιατί παίζει στο 50 με 53. Αυτό σημαίνει ότι α.) σε περίπτωση κουρέματος ξεκινάτε από μια χαμηλότερη βάση, διασφαλίζοντας μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων σας (ή και όλο). β.) επενδύετε έτσι μόνο 50.000€ (το ήμισυ της ονομαστικής αξίας)

      Όμως και πάλι θεωρώ ότι για να το κάνει αυτό κανείς, πρέπει να διαθέτει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, ούτως ώστε το ποσοστό επένδυσης των 50.000€, να μην ξεπερνάει το 2,5% με 5% του χαρτοφυλακίου του. Και το ποσοστό τυχόν απώλειάς του να μπορεί να συμψηφιστεί με άλλα υψηλού ρίσκου τέτοια στοιχήματα.

      Αλήθεια τι σας κάνει να πιστεύετε ότι «λογικά με κάποιον τρόπο η εταιρεία θα σωθεί τώρα που ανέλαβε ο Σωκράτης»; Σε τι θα επηρέαζε την υστεροφημία του μια απόφαση της πλειοψηφίας των ομολογιούχων (ενόψει δεδομένων και ανάγκης) για κούρεμα των ομολόγων της; Και μακάρι ο άνθρωπος να είναι καλά, αλλά ποιος σας διασφαλίζει ότι θα είναι στα πράγματα με σωματική και πνευματική υγεία όσο πλησιάζει ο χρόνος λήξης των ομολόγων;

      Θα μπορούσε πάντως να συνδυάσει κούρεμα ομολόγων ή υποχρεωτική ανταλλαγή τους με μετοχές και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά (με σκληρό dilution των παλαιών μετόχων). Μα αν ήθελε να βοηθήσει θα αγόραζε ήδη το χρέος του στο ήμισυ της αξίας του, παίρνοντας ομόλογα του 2024 και διαγράφοντας χωρίς κανένα κόστος το υπόλοιπο. Οι δανειακοί δείκτες θα βελτιώνονταν σημαντικά.

      Η άποψη του κ. Τάκη «ας κανει την κινηση του και εδω θα ειμαστε για να δουμε αν συμμετασχουμε» είναι απόλυτα σωστή ως προς τις μετοχές. Στις τιμές όμως των ομολόγων μια τέτοια θετική εξέλιξη θα προεξοφληθεί άμεσα. Εννοώ θα είναι πλέον αργά.

      Τι λέει γι’αυτά η ομολογιακή βικιπαίδεια του blog;

      Διαγραφή
    6. Θα ήθελα να ρωτήσω τον έμπειρο κ. Τάκη, οι ελέγχουσες συμμετοχές, που πάνε πράγματι καλά, θα ήταν ισχυρός λόγος-κίνητρο για να σώσει την εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και να μην την αφήσει να οδηγηθεί στην πτώχευση ή δεν παίζει ρόλο;

      Διαγραφή
    7. Μαλλον μιλατε κυριε Συλβιε για τι μη ελεγχουσες συμμετοχες.

      Διαγραφή
    8. Ευχαριστούμε κ. Βασίλη. Δεν το είδα, ίσως λόγω της χρονοκαθυστέρησης που βγαίνουν τα σχόλια εξαιτίας των «εγκρίσεων». Το σενάριο που λέτε έχει ξανακουστεί και ίσως να είναι το πιθανότερο. Αντιλαμβάνομαι ότι κι εσείς θεωρείτε ότι κάτι θα γίνει, δεν βλέπετε ως σενάριο την πτώχευση. Στα πλαίσια μιας τέτοιας συγχώνευσης, τα ομόλογά της ΙΝΛΟΤ πιστεύετε ότι θα αποπληρωθούν; Πως τα βλέπετε στις τιμές που έχουν φτάσει;

      Διαγραφή
    9. Ναι, συγνώμη από την ταχύτητα δακτυλογράφησης παρελήφθη το «μη».

      Διαγραφή
    10. κ. Συλβιε θα προτιμούσα το ομόλογο του 2021, ως πιο σύντομης ληξης. Σε τέτοια ρισκυ στοιχήματα όσο συντομότερα τόσο καλύτερα.
      Εννοείται ότι σε περίπτωση συγχώνευσης Ιντραλοτ με Ιντρακομ (ασχέτως σχέσης ανταλλαγής) και τα 2 ομόλογα θα απογειωθούν. Οι μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους, οι ομολογιούχοι θα βγάλουν πολλά εύκολα λεφτα.
      Σε σχέση με το κούρεμα των ομολόγων, εκεί εντοπίζω και το μεγαλύτερο ρίσκο, ενδεχομένως στα πλαίσια της ως ανω συγχώνευσης με την Ιντρακομ μέσω κάποιας συνθέτης συναλλαγης τύπου ΦΡΙΓΟ.
      Από την άλλη θεωρώ ότι ο Κόκκαλης δεν θα ήθελε να δει ένα από τα δύο παιδιά του (το άλλο ειναι η Ιντρακομ) να κλεινει. Είναι πολύ εγωιστής για να αντέξει κάτι τετοιο. Συνεπώς θα κάνει κάτι, είτε αυτό είναι ΑΜΚ είτε συγχώνευση με Ιντρακομ είτε πώληση της εταιρίας. Πάντως δεν θα την αφήσει να κλείσει.
      Τέλος, κάτι που συνηγορεί στα παραπάνω (και ταυτόχρονα είναι επιχείρημα υπέρ των ομολόγων) είναι η αρκετά ασφαλής πληροφορία που έχω ότι η προηγούμενη διοίκηση αντικαταστάθηκε γιατί είχε ξεκινήσει προεργασίες για κουρεμα ομολόγων και ο Σωκράτης δεν ήθελε να συνδέσει το όνομα του με κάτι τετοιο.

      Διαγραφή
    11. Συγνώμη κ. Τάκη. Και πάλι εκ παραδρομής: «παρελείφθη» είναι το σωστό, δηλ. παραλείφθηκε (όχι παρελήφθη). Κάτι έχω πάθει σήμερα. Το παρελήφθη αντιστοιχεί στο ρήμα παραλαμβάνω. Θα μας κυνηγάει ο Μπαμπινιώτης.

      Κ.Ξενοφώντα ευχαριστώ για τις χρήσιμες απόψεις σας και χαίρομαι πάντα. Για τη σχέση χρόνου και ρίσκου έχετε δίκιο. Από την άλλη όμως αν περάσει τον κάβο… Ότι είναι να γίνει θα γίνει τώρα. Δεν τον παίρνει για πολύ ακόμα. Μετά, αν τα πράγματα γίνουν έτσι όπως τα λέτε και το ομόλογο του 2024 θα εκτιναχθεί.

      Διαγραφή
    12. Σε αυτό συμφωνούμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει σύντομα. Το πολύ το 2020.

      Διαγραφή
    13. Χαιρετίζω την καλή παρέα

      προσωπικά δεν είμαι τζογαδόρος, προτιμώ να επενδύω όπου οι πιθανότητες (λογικά) είναι υπέρ μου. Σωστά ο κ. Ξενοφών ανέφερε στην συζήτηση την ΦΡΙΓΟ. Της οποίας το ομόλογο όμως-με κουπόνι 8,25% και λήξη το 2018-είχε ένα τεράστιο πρόσθετο πλεονέκτημα. Είχε σαν πρόσθετη εξασφάλιση-υποθήκη το εργοστάσιο υαλουργίας στην Νιγηρία. Αυτό κράτησε την τιμή στα δύσκολα-έκανε πράξεις στις παρυφές του 100-όσο η εταιρεία έψαχνε αγοραστή γι΄αυτην την μονάδα. Αλλά δεν βρήκε στην τιμή που ήθελε οπότε ο ομολογιούχος τελικά δεν γλύτωσε το μοιραίο. Κούρεμα πάνω από 50% μέσω υποχρεωτικής συμμετοχής στην ΑΜΚ στα 0,30 ή το χέρι βαθιά στην τσέπη για ν΄αγοράσει το νέο ομόλογο λήξεως 2022 που επίσης υποφέρει στο ταμπλό παρά το μεγάλο κουπόνι 7%.

      Πάνε πάνω από 2-3 χρόνια που (ευτυχώς) εδώ στο μπλογκ διαβάσαμε καλά τους "μονοφαγάδες" της ΙΝΛΟΤ εστιάζοντας στην επαναλαμβανόμενη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της. Εγώ δεν βρίσκω να υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε Δαυίδ και Κόκκαλη. Δηλαδή τόσο καιρό που η μετοχή ξεφτιλίζεται στο ταμπλό δεν υποφέρει το ίματζ του Σωκράτη? Θεωρώ πιθανότερο το ενδεχόμενο μια ΑΜΚ της ΙΝΛΟΤ (εννοείται με συμμετοχή των ομολογιούχων) παρά την συγχώνευση με την ΙΝΤΚΑ καθώς σ΄αυτήν την περίπτωση η σχέση ανταλλαγής βάσει ιδίων κεφαλαίων θα ήταν συντριπτικά εις βάρος της ΙΝΛΟΤ. Κι επειδή αύξηση δίχως το Οκ των ομολογιούχων δεν μπορεί να προχωρήσει φοβάμαι επανάληψη του φαινομένου ΦΡΙΓΟ. Προσωπικά δεν μ΄ενδιαφέρει ούτε η μετοχή ούτε το ομόλογο

      Για κάποιον που θα αποφάσιζε να ρισκάρει βρίσκω περισσότερη αξία στο "μακρινότερο" ομόλογο του 2024 καθώς η λύση θα είναι και για τα δυο. Ένα πρόσθετο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτά τα "τεράστια ρίσκου" ομόλογα είναι η μειωμένη εμπορευσιμότητα που "ανοίγει" την ψαλίδα bid-ask.

      https://www.finanzen.at/anleihen/intralot_capital_luxembourg_saeo-notes_201616-21_regs-anleihe-2021-xs1405774727

      https://www.finanzen.at/anleihen/eo-notes_201717-24_regs-anleihe-2024-xs1685702794

      Διαγραφή
    14. καλημερα κ καλο μηνα!
      η φριγο , με στοιχεια 6μηνου 2019, εχει αρνητικα ιδια κεφαλαια 80 εκ ευρω.
      για να πανε εστω στο 0 τα ιδια κεφαλαια δηλαδη, πρεπει στις επομενες χρησεις να βγαλει κερδη μετα φορων 80 εκ.
      μπορει στο εξαμηνο να εβγαλε 10 εκ κερδος, η αποσταση που πρεπει να καλυψει ομως παραμενει πολυ μεγαλη.
      η ινλοτ ειναι αλλη περιπτωση.με στοιχεια εξαμηνου 2019, δεν δειχνει καποια βελτιωση.εδω τα ιδια κεφαλαια ειναι αρνητικα κατα 16 εκ, ομως συνεχιζει να γραφει υπερογκες ζημιες καθε τριμηνο.
      προσθετο προβλημα στην ινλοτ ειναι εξαιρετικα μεγαλος δανεισμος(κοντα στα 700 εκ).
      κ οι δυο περιπτωσεις αποτελουν επιλογες με ρισκο εκτος οριων.
      ελπιδες επιβιωσης σιγουρα εχουν μιας κ οι βασικοι μετοχοι ειναι επιχειρηματιες με μεγαλο εκτοπισμα(ειδικα στη φριγο).
      επιβιωση ομως δεν σημαινει απαραιτητα κ καλη πορεια της μετοχης.κ οι δυο εταιρειες χρειαζονται ανακεφαλαιοποιηση
      ( οπως κ αν γινει αυτη),αν υποθεσουμε πως οι βασικοι μετοχοι εχουν διαθεση να ρισκαρουν νεα κεφαλαια.απο κει κ περα ακριβοδικαιη τιμη μετοχης για εταιρεια με αρνητικα ιδια κεφαλαια δεν μπορει να υπαρξει.

      Διαγραφή
    15. καλό μήνα. Κραταμε άρα αποστάσεις από τις εν λόγω εταιρίες μέχρι να ανακοινωθεί είδηση που να καθιστά αυτές επενδυτικά συμφέρουσες με το μικρότερο κόστος.

      Διαγραφή
    16. Καλημέρα και καλο μήνα

      Κε νικνταν δεν μοιράζομαι την απαισιοδοξία σας για φρίγκο. Έχει ήδη κάνει ΑΜΚ ύψους 60εκ και πούλησε ή σταμάτησε αρκετές ζημιογόνες δραστηριότητες. Κατα την άποψη μου υπάρχουν αυξημενες πιθανότητες τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου να μην είναι συγκυριακά, αλλά διατηρήσιμα σαν συνέπεια της αναδιάρθρωσης που προηγηθηκε. Όσο για την αποτίμηση της, υπάρχουν τρόποι να προσεγγιστεί ακόμα και με αρνητικά ίδια κεφάλαια, μέσω πχ. προεξόφλησης ταμειακών ροών ή μεσω enterprize value. Θεωρω ότι για την περίπτωσή της ο λόγος ωφέλους προς ρίσκο αρχίζει και γίνεται δελεαστικός γι'αυτό και άνοιξα μια θέση στο 4% του χαρτοφυλακίου μου με στοπ λος.

      Διαγραφή
    17. καλη επιτυχια.

      για να καλυψει ομως το ανοιγμα αυτο και να εμφανισει μια μικρη θετικη καθαρη θεση, εστω 40 εκ ευρω, χρειαζεται να πετυχει κερδη μετα φορων της ταξης των 130 εκ ευρω.
      αυτο σημαινει οτι ειτε πρεπει για 2-3 χρονια να εχει σουπερ κερδη, κοντα στα 40-50 εκ το χρονο, ειτε να εχει μικροτερα κερδη,20 εκ ευρω για παραδειγμα, αλλα για πολλες συνεχομενες χρησεις.
      κ οι δυο στοχοι ειναι εξαιρετικα φιλοδοξοι.
      γι αυτο κ λεω πως χρειαζεται καποια ανακεφαλαιοποιηση, οτι μορφη κ αν εχει αυτη.

      απο κει κ περα στις αγορες, ολα πιθανα ειναι.

      Διαγραφή
    18. Απο τα εργοστάσια που έκλεισε ή πούλησε έχει σβήσει αρκετές ζημιές που της επιβάρυναν τα αποτελέσματα .... έχει ένα θεματάκι ακόμη με το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαία, που θέλει να το κλείσει ή να βρει κάποια άλλη βιώσιμη λύση.

      Τα 60 εκατ. της ΑΜΚ ... τα 30 τα έβαλε ζεστά ζεστά απο την τσέπη του ο Δαυίδ, ενώ τα υπόλοιπα 30 μετοχοποίησε παλαιότερο δανεισμό προς την εταιρία.
      Απο την τελευταία αναδιάρθρωση σβήστηκαν 100 εκατ. ευρώ δανεισμού.

      Παίγνιο θα γίνει σίγουρα ... το θέμα είναι να αλλάξει και η εταιρία και απο προβληματική που είναι να γίνει η εταιρία κόσμημα που ήταν προ του 2007.

      Και για να προλάβω τον μπάμια με τα 123042402420000 nicks που με πυρπολεί καθημερινά με δεκάδες μηνύματα γεμάτα παπαρολογίας .. δεν έχω ούτε μια μετοχή, αφού δεν πήγε κάτω απο 0,15. Ένας Τάκαρος δεν έχει ανάγκη να πομπάρει το παραμικρό χαρτί!!!

      Διαγραφή
    19. Ευχαριστουμε κυριε Τακη.
      Ευχομαι καλο μηνα.

      Διαγραφή
    20. Να μην ξεχνάμε όμως και μια μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου από ΦΡΙΓΟ πριν το 2007 νομίζω, τότε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα και μάλλον δεν εξελίχθηκε καλά .Δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά μάλλον ισχύει.

      Διαγραφή
    21. Η διοίκηση προτίμησε, τα έτη 2007 και 2008 να δώσει μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου και υψηλά μερίσματα πάνω από 75 εκατ. ευρώ και έτσι να ανέβει ο τραπεζικός δανεισμό σε 227 εκατ, το 2008 απο 65 εκατ. το 2007.

      Τα αποτελέσματα του 2008, σε επίπεδο ομίλου, επιβαρύνονται με έκτακτες ζημίες 13,436 εκατ. ευρώ από την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων και αφορούν το κόστος αναδιοργάνωσης σε Ελλάδα, Πολωνία και Νορβηγία.

      Παρόλα αυτά και ενώ ήδη ''τρέχει'' το 2009, όπου ο όμιλος υπέστη καθίζηση των πωλήσεων του, η διοίκηση αποφασίζει να καταβάλλει προμέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 60 εκατ ευρώ, όπου μαζί με την εξαγορά της SFA αύξησε τον καθαρό δανεισμό στα 179,9 εκατ ευρώ, απο 47,7 εκατ. το 2007.

      Το αποτέλεσμα ήταν ....
      Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός απο 47,719 εκατ. ευρώ το 2007 να αυξάνεται στα 179,707 εκατ. ευρώ το 2008.
      Η αύξηση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού είναι της τάξης των 132 εκατ. ευρώ . Ένα μέρος των 132 εκατ. ευρώ πήγε σε εξαγορές που πραγματοποίησε ο όμιλος. Το μεγαλύτερο όμως μέρος κατευθύνθηκε στους μετόχους της εταιρίας και ειδικότερα στους βασικούς μεγαλομετόχους. Δόθηκαν στους μετόχους σε μερίσματα, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου συνολικά 1,9 ευρώ (τότε) ανά μετοχή.

      Ταυτόχρονα πέφτουν τα ίδια κεφάλαια της Frigoglass απο 177,037 εκατ. το 2007 σε 107,949 το 2008 ... και το ερώτημα είναι :

      η διοίκηση υποτίμησε την κρίση που ερχόταν ή επειδή έβλεπε την κρίση που ερχόταν έσπευσε να ''παντελονιάσει'' την ρευστότητα της εταιρίας και να την φορτώσει με δάνεια;

      Διαγραφή
    22. Ήμαρτον κ.Τάκη μια κουβέντα είπαμε ,σας βρίσκω ετοιμοπόλεμο.

      Διαγραφή
    23. Καλησπέρα σας. Επιβεβαιώνω ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΦΡΙΓΟ στην Κάτω Αχαΐα έχουν πάρει τα χρήματα των αποζημιώσεων λόγω του κλεισίματος του. Άρα τα πράγματα εκεί πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η εταιρεία έχει βάλει συμβουλευτική η οποία παρακολουθεί την πορεία αναδιοργάνωσης της εταιρείας που συμφωνήθηκε κατά την τελευταία ανακεφαλοποιηση και μέχρι τώρα πάει by the book. Ο χρόνος βέβαια θα δείξει...

      Διαγραφή
    24. Εγώ πιστεύω στο ερώτημα ότι προτίμησε να παντελονιάσει γιατί έβλεπε τι ερχόταν.
      Το ίδιο είχε κάνει και η ΗΛΕΑΘ που είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ... μετά ήταν αργά.

      Διαγραφή
    25. Αν η Ελλάδα κλείσει μένει με 5 εργοστάσια απο ένα στη Ρουμανία, στη Ρωσία, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στην Νότιο Αφρική και ένα εργοστάσιο υαλουργίας στην Νιγηρία.

      Μιλάμε για πρωτοφανές ... Ελληνική εταιρία και να έχει στο εξωτερικό εργοστάσια και όχι στην Ελλάδα.
      Ελλαδάρα!!! Μπράβο μας ... ωραία τα καταφέραμε.

      Διαγραφή
    26. «Εγώ πιστεύω ότι προτίμησε να παντελονιάσει γιατί έβλεπε τι ερχόταν».

      Σίγουρα, από ένα σημείο και μετά ήξερε. Αφού ακόμα και το 2009 συνεχίζει την ίδια τακτική.
      Καλά τι άνθρωποι είναι αυτοί; Άφρονες; Δεν πονάνε την εταιρεία τους; Με τέτοιους θα πάμε μπροστά;

      Πολύ διδακτική η μελέτη του παρελθόντος. Τα έχετε ξαναγράψει.

      Διαγραφή
    27. Ύστερα από τη συζήτηση που κάνατε για τα συγκεκριμένα ομόλογα, έριξα μια ματιά σήμερα αργά το απόγευμα στους Interactive Brokers και σας μεταφέρω πραγματικές τιμές για τους πελάτες της.

      ΙΝΛΟΤ 2021: έχει ask στo 74,1% της ονομ αξίας. ΙΝΛΟΤ 2024: έχει ask στο 52.12% (bid 48,87%). Μεγάλη η διαφορά ask-bid, έχει δίκιο ο κ.hippy για την ψαλίδα bid-ask. Η αγορά βέβαια προεξοφλεί μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής στις τιμές αυτές και έχει επίσης δίκιο.

      ΦΡΙΓΟ 2022: Δεν έχει ούτε ask ούτε bid. Τελευταία πράξη αναφέρεται στα 89,59.

      MOTOR OIL 2022: bid 101,7 ask 102,60 τελ πράξη 101,94 αλλά με call στα 101.625.

      Ας πάμε με την ευκαιρία και στην Αργεντινή, όπου αναμένεται κούρεμα. Κρατικά σε €, λήξης 1-2027, ask 36,5. Γλέντι ξεπουλήματος. Πριν μερικούς μήνες το ίδιο ομόλογο βρισκόταν στο 75. Ενώ το 2016 αγοραζόταν πρωτογενώς στο 100 (οπότε και η έκδοση), από επώνυμα funds, από τους πλέον ειδικούς των ομολόγων στον κόσμο. Το ίδιο και πλήθος άλλων κρατικών ομολόγων της χώρας 30ετών, 20ετών, μέχρι και 100ετές εκδόθηκε και καλύφθηκε! Πυρετός εκδόσεων. Τώρα τα ίδια funds πωλούν μαζικά και όσο-όσο για να γλιτώσουν. Ίσως και με δόση υπερβολής. Δεν ξέρω από που βγαίνουν τα κέρδη.

      Από τα εταιρικά ξεχωρίζει ο ΟΤΕ, Telecom Argentina 6,5% 15.06.2021, σε δολάρια. Η μοναδική έκδοση χρέους προς διεθνείς επενδυτές από την εταιρεία. Αυτός δεν πρόφτασε να φεσωθεί. Debt to Equity 0,32. Το ask του ομολόγου 86,10. Αν θυμηθούμε όμως ότι τα ομόλογα του δικού μας ΟΤΕ έφτασαν στο 55, έχουμε ακόμα περιθώριο.

      Διαγραφή
    28. Στο ομόλογο MOTOR OIL 2022 υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης από τις 22 Αυγούστου φέτος και μετέπειτα. Πληρώνοντας το ομόλογο στο 101,625 της ονομαστικής του αξίας. Το αν θα το πράξει ή όχι είναι κάτι που μένει να το δούμε αυτός όμως είναι (κατά τη γνώμη μου) ισχυρός λόγος αποχής.

      Την ίδια δυνατότητα έχει το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου (27 Ιουνίου του 2020) που διαπραγματεύεται στο ΧΑΑ, του ΟΠΑΠ (21 Μαρτίου του 2020) και της Sunlight

      https://www.mononews.gr/business/vardinogiannis-mitilineos-opap-germanos-sta-vimata-peristeri-gia-omologa-me-fthinotera-epitokia

      Διαγραφή
    29. Καλημέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
      Κύριε Hippy έχετε δίκιο .Αντίθετα της Coral είναι χωρίς το δικαίωμα ανάκλησης.Ο κος Κοτζαμάνης έχει ανεβάσει παλιότερα στο Euru2day δύο άρθρα περί εταιρικών ομολόγων πολύ χρηστικά.

      Διαγραφή
    30. Ναι για το call στο 101.625 σας το έγραψα κι εγώ. Παλιά που ασχολούμουν, θυμάμαι ότι οι μεγάλες εταιρείες στο εξωτερικό θεωρούσουν θέμα τιμής να ασκήσουν το δικαίωμα της ανάκλησης και ας μην είχαν υποχρέωση να το κάνουν (είναι απλώς επιλεκτικό δικαίωμά τους). Θυμάμαι ότι είχα ένα Tier 2 (νομίζω Swiss Re). Μέσα στην κρίση του 2009, άσκησε το call κανονικά και εξόφλησε πρόωρα.

      Πόσο μάλλον τώρα που συμφέρει τους εκδότες η πρόωρη εξόφληση, αφού σίγουρα θα δανειστούν με χαμηλότερο επιτόκιο. Και μπορούν! Οπότε τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης θα ασκούνται.

      Διαγραφή
  17. κ. Τακη γεια σας. Οι πληροφορίες για εταιρίες είναι πολλές και πολλές από αυτές πλέον δεν είναι επικαιροποιημένες. Πως θα μπορούσαμε να αντλήσουμε μέσα απο τη συζήτηση παλιές και νέες πληροφοριες που να εχουν επικαιρο και πραγματικό ενδιαφέρον; Με άλλα λόγια αν έχετε γραψει κάτι πριν από δυο χρόνια και να εκπληρωθηκε τώρα , πως θα μπορούσα να το γνωρίζω απο τη στιγμή που δεν σας παρακολουθούσα; Για ότι υπάρχει ανεκπλήρωτο επενδυτικό ενδιαφέρον, που γράφτηκε αλλά δεν έγινε ακόμη μήπως μία λακωνική επαναληψη της ειδησης που περιμένουμε να γίνει υπεραξία; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Γρηγόρη
      Τα αγαθά κόποις κτώνται.

      Ο Τάκαρος δεν είναι το λυσάρι των μετρίων και κακών μαθητών και να τους στέλνει τις λύσεις σπίτι τους για να αντιγράφουν όλες τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου.

      Αν κάποιος είναι νέος ή μέτριος να πάει στην αριστερή στήλη και να αρχίζει να μπαίνει σε όλα τα threads των μετοχών και να μελετά όοοοοολα τα σχόλια και όταν είναι έτοιμος να βγει στη χρηματαγορά να πάει να γράψει το διαγώνισμα του.

      Ο Τάκαρος πρέπει να γράφει αυτά που αυτός βλέπει, όταν έχει κάτι αξιόλογο και εφόσον έχει διάθεση ... και μερικές φορές να απαντά σε ερωτήσεις των αναγνωστών του, αν του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον.

      Αυτά κύριε Γρηγόρη
      Μείνετε στην αναμονή ... σίγουρα θα βρεθούν νέες εταιρίες που θα πάνε για 5 και 10 φορές πάνω τα λεφτά τους.
      Τη μια την έχω ... περιμένω να σιγουρευτώ. Αυτά κοιτάζω ... οι αποδόσεις του 10% και 20% δεν με ενδιαφέρουν.

      Διαγραφή
    2. Κ.Τακη Καλημέρα σας. Είμαι σιγουρος οτι το κοινό σας δεν αποτελείται μόνο απο έξυπνους αλλά και από αφελείς που ζητούν την συμβουλή και προστασία σας. Ευτυχώς γνωρίζω το χιούμορ σας και δεν το παρεξηγω, όπως γνωρίζω ότι φιλοξενουμαι στη συζήτηση σας. Μένω εδω και διαβάζω. Σας ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Γρηγόρη όμως θα αντιλαμβάνεστε ότι δεν ειναι δυνατόν να απαντώ σε όλους και σε όλα και ταυτόχρονα να φιξάρω και τις νεότερες ειδήσεις και να ανανεώνω τα νέα νούμερα που θα προκύπτουν απο τα νέα θεμελιώδη.

      Και να σας πω την αλήθεια; Δεν θέλω να με διαβάζουν μέτριοι και άσχετοι ... αυτοί είναι επικίνδυνοι, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για εμένα αφού δεν καταλαβαίνουν τι αναλύουμε και τι λέμε;
      Αν δηλαδή κύριε Γρηγόρη κάποιος δεν μπορεί να τρέχει 40 χιλιόμετρα στον μαραθώνιο είναι προτιμότερο να πάει σπίτι του και να κάνει κάτι άλλο .... δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε.

      Διαγραφή
    4. "...οι αποδόσεις του 10% και 20% δεν με ενδιαφέρουν."

      Πάντως στην αρχή του χρόνου γράφατε: "Επιλογές 2019 με στόχο να μην χάσουμε."
      Αποδόσεις 5 και 10 φορές πάνω (σε ορίζοντα 3ετίας π.χ.) δεν υπάρχουν στο ΧΑΑ.


      Διαγραφή
    5. Παντως τον υπερδιπλασιασμο του χαρτιου που με πηγατε κοντρα τον πετυχα σε χρονο dt.
      Αληθεια; Στον επομενο διπλασιασμό του δεν έχουμε ενα ωραιότατο ξεγυρισμενο Χ5;

      Καθίστε και θα δειτε.
      Μη βιαζεστε και μην έρχεστε ως ειρωνες να την πειτε σε καποιον που γραφει και αναλύει πανω απο 10 χρονια με το ιδιο nick και απο το ιδιο σημειο.

      Μελετατε τας γραφας

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη, σας πήγα κόντρα κυρίως για την AutoHellas, για την οποία παραμένω θετικός. Τα συγχαρητήριά μου για την πρόσφατη απόδοση της ΜΟΤΟ, αν και δεν έχω καταλάβει αν ΤΩΡΑ προτείνετε πώληση, διακράτηση ή αγορά της.

      Διαγραφή
    7. Πολυ ωραια κυρια Λολα.
      ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΑΤΕ!!

      Εδω δεν παμε κοντρες μεταξυ μας .... μονο ως πλακα το αναφερω και οταν με προκαλουν διαφοροι ουρανοκατεβατοι.

      Εγω, δεν προτεινω γενικως τιποτα. Ο καθενας μας κανει τα δικα του κουμάντα.
      Στην περιπτωση της ΜΟΤΟ εχω αναφερει οτι πουλησα διοτι πιστευα οτι θα συσσωρευσει. Την παρακολουθω στενα .... καθως πιστευω οτι θα εχει λαμπρο μελλον.

      Επαναλαμβανω ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ... το Ιστολογιο ειναι ανοικτο να γραψετε οτι θελετε.

      Διαγραφή
    8. Κύριος με ΚΑΠΑ κεφάλαιο ο Κύριος Τάκης.

      Διαγραφή
    9. Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα!

      Διαγραφή
    10. «Κύριε Γρηγόρη όμως θα αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να απαντώ σε όλους και σε όλα και ταυτόχρονα να φιξάρω και τις νεότερες ειδήσεις και να ανανεώνω τα νέα νούμερα που θα προκύπτουν από τα νέα θεμελιώδη.»

      ΣΧΟΛΙΟ: Πράγματι η διαχείριση ενός blog και μάλιστα με τόση επισκεψιμότητα, η ευθύνη λειτουργίας του και ο συνεχής έλεγχος είναι μεγάλο βάρος. Και να έχεις όλες τις άλλες σου δουλειές και να έχεις κι αυτό. Είστε αξιέπαινος. Εγώ σας καταλαβαίνω απόλυτα. Και να πρέπει να κάνετε και τις αναλύσεις των εταιρειών. Και να έχεις και κάποια ξένα στοιχεία να μπαίνουν και να στη λένε.

      Προσωπικά ως αναγνώστης (που δεν έχω καμία ευθύνη) οριακά προλαβαίνω να διαβάζω τα σχόλια με την ταχύτητα που περνούν, επιπλέον των αναλύσεων σας εννοείται. Όχι να γράψω κιόλας. Τώρα γράφω επειδή είναι διακοπές. Αλλιώς που να προλάβεις. Γι΄αυτό και μην με παρεξηγείτε όταν δεν συμμετέχω. Όμως τα διαβάζω όλα, παρά τα δικά μου προβλήματα και τις υποχρεώσεις μου που παραμένουν. Κάποια από αυτά, με αρκετή χρονοκαθυστέρηση είναι αλήθεια. Αλλά όλα. Ένας λόγος παραπάνω αυτός, αφού είναι ανεπίκαιρο να σχολιάσω μετά οτιδήποτε.

      Διαγραφή
    11. Σας ευχαριστω κυριε Συλβιε ... και σας ευχαριστω για τη συμμετοχή σας ολα αυτα τα χρονια ... πανω απο 10 χρονια ειμαστε μαζι.

      Διαγραφή
    12. Κύριε Σιλβιε γεια σας. Επειδή αναφέρθηκε το όνομά μου από εσάς σας ρωτώ αν η παρακάτω παράγραφος αναφερόταν σε μένα. //Και να έχεις και κάποια ξένα στοιχεία να μπαίνουν και να στη λένε.// Δεν έχω σκοπό να συμμετέχω σε οποιαδήποτε ίντριγκα.

      Διαγραφή
    13. Ε, όχι βέβαια. Από την παρουσία σας και μόνο και τον τρόπο γραφής σας, δεν είναι προφανές;

      Διαγραφή
  18. Κύριε Τάκη ποια είναι η γνώμη σας για έλτον χημικά;
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσφάτως έχω γράψει μια ανάλυση και την έχω αναλύσει εις βάθος πολλάκις.
      Βρειτε τα ...

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά είχα ΕΛΤΟΝ στο παρελθόν. Την πούλησα και δεν ξαναγοραζω. Η εταιρεία είχε πρόβλημα στο να εισπράττει τις απαιτήσεις της. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβως γινόταν, αλλά συνεχως αυξάνονταν οι απαιτήσεις και οι επισφαλιες

      Διαγραφή
    3. Έχω μεγάλη θέση σε ΕΛΤΟΝ σε ότι έχετε αναφερθεί έχετε απόλυτο δίκιο .Νομίζω ότι ήταν επιλογή της εταιρίας για να διατηρήσει το πελατολόγιο της να κάνει ευκολίες στους πελάτες γνωρίζοντας ότι ¨δεν θα βγούμε όλοι¨ .
      Αν ισχύει αυτό το μέλλον θα δείξει αν η επιλογή ήταν σωστή δηλαδή πόσο θα αυξηθούν οι επισφάλειες ,και ποιά η μείωση απαιτήσεων και αποθεμάτων .

      Υ.Γ
      Χθες γύρισα από οδική εκδρομή Κωνσταντινούπολη .Άλλη εικόνα είχα ,έμεινα με ανοιχτό το στόμα ,η χώρα αυτή ξαναχτίζεται εκ βάθρων .

      Διαγραφή
  19. Κε Τάκη καλημέρα.Όποτε μπορείτε ένα σχόλιο για ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ όχι φυσικά για το ποιον τους,αλλά αν βλέπετε ότι έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου από εδώ που είναι τώρα,λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχυρά μερίσματα που δίνουν,ειδικά η ΜΟΗ.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα και καλό μήνα. Μήπως έχουμε κάτι νεότερο για τήν Βιοσκ μίας και αύριο μπαίνουν οι νέες μετοχές; ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Unibios από την ΑΜΚ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τελευταίας που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

      Διαγραφή
  21. Κύριε Τάκη πως βλέπετε το deal της profile με την abu Dhabi Bank..τι επίδραση θα έχει αυτό στα οικονομικά της εταιρείας και κατ' επέκταση στην τιμ ή της μετοχής της;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω φίλε μου οτι δτην παρούσα κεφαλαιοποίηση της profile έχει προεξοφληθεί. Σίγουρα η πορεία της εταιρείας είναι σρκούντως θετική, αλλά κατά τη γνώμη μου η μετοχή πλέον δεν είναι φθηνή. Υ.Γ Ο Σερ Τάκης δεν μπορεί να απαντάει σε όλους και σε όλα!

      Διαγραφή
  22. οταν εγω σας ελεγα βιοσωλ πριν 2 μηνες τρομαζατε, τωρα ολοι μαζι για βιοσωλ... που να δειτε και το εργο...θα πεφτετε στα πατωματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου γράφετε στον μίτο της Βιοσωλ τουλαχιστον 4 χρόνια.Επομενως προφανώς δεν ειναι πρέπον να γράφετε εδώ ότι τα λέγατε 2 μήνες. Είστε προφανώς στο χαρτί μέσα πολλά χρόνια χωρίς κέρδος προφανώς....

      Διαγραφή
    2. Είναι η μόδα η συμμετοχή σε ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ... έχεις μια εξασφάλιση 20% με 40% τουλάχιστον ότι ξεκινάς ''πάνω απο το αυλάκι''.

      Κοιτάζουμε τα νούμερα και μόνο τα νούμερα και περιμένουμε με ενδιαφέρον το 6μηνο.
      Αν πρόκειται για turn arround story θα το καταλάβουμε απο τους πρώτους.

      Διαγραφή
    3. Σε μία γρήγορη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του τριημέρου,όλοι ψάχνονταν ποιά είναι η τρίτη μετοχή στο quiz του μικρομέτοχου,ε ρε γλέντια τελικά όλοι οι δρόμοι συγκλίνουν στην ΚΛΜ.Αυτά μου θυμίζουν 1999,που οι φυλλάδες έγραφαν ,και οδηγούσαν τα πλήθη
      α ρε ατέμκε τώρα την θυμήθηκα 3 απανωτά limit up ,ευτυχώς την ξεφορτώθηκα εγκαίρως

      Διαγραφή
    4. Γιωργάκιδες ... που τους θυμηθηκατε τωρα;
      Ψοφίμι ήταν το άλογο.
      Τα Εκτερακια , η Διεκατ πεταγαν .... η ΕΥΡΩΤ εκανε πτησεις ... μονο η ΑΤΕΜΚΕ δυσκολευουταν.

      ΓΕΚΑΤ, ΤΕΒ, Πανουσοχαρτα ... πανω απο 20 με 30 κατασκευαστικες ... πανε ολες!!

      Διαγραφή
  23. Γειασου Τάκη έχω καιρό να γράψω,από τότε που ο ικτινος έκανε παρέλαση,τώρα το ρίξε στον υπνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φριγο τυχεροί οσοι ειναι μεσα, λύκος πολυ δυνατα χερια πάει για το διευρο μεσα στο μηνα,Νηρέας ειναι το μονο χαρτι στον κλάδο που θα παιχθεί το μηνα αυτο με τις υπογραφές και δικαιολογημένα ειναι το μονο υποτιμημενο,ΔΕΗ τζογαδοχαρτο αγοράζεις στα χαμηλά μετα τα αποτελεσματα, πουλάς μετα το παίγνιο αργοτερα,μοντα θα γινει παιχνιδι,το ποτε αγνωστο, και τελος δρομέας εχουν βγει ολοι οσοι ξερω,τους πέταξε το χαρτι γυρω απο το 0.4..αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση κ Τάκη ανεβάζουν τον πήχη για την εταιρία.?

      Διαγραφή
    2. H ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο στοίχημα....η εταιρία διαπραγματεύεται σαν τιμή στο 0.16 του book value....από την άλλη DCF και PE δεν υπάρχουν...όσο δεν υπάρχουν κέρδη......προφανώς μιλάμε για τη μοναδική δημόσια εταιρία που έχει ανταγωνισμό. Είναι σίγουρα μαχαίρι που πέφτει αλλά που ταυτόχρονα θα κοπούν πολλά χέρια πριν το αφήσουν να πέσει κάτω. Κύριε Τάκη ξέρω ότι εδώ και κάποιο καιρό την φωνάζετε, αλλα με τι στόχο?? τα 11 που είχε πριν γινουν ότι έγιναν? Αντίστοιχα επειδή το 1.50 μοιάζει μακρυνό σε κάποιον που έιναι έξω τι θα λέγατε??

      Διαγραφή
    3. Για την αδρεναλίνη ρε γαμώτο!!

      Διαγραφή
    4. Κυριε hippy σας πείσαμε τελικά;

      Κυριε Geli ποτέ δεν κυνηγάμε τρένα που έχουν αναχωρήσει ... ποτέ δεν πάμε για 10% με 20%, εγω τουλάχιστον ποτέ. Αυτά είναι για τους traders και για όσους νομίζουν ότι κερδίζουν απο αυτά, αλλά ξεχνάνε πόσα stop loss έχουν στο ενδιάμεσο κάνει.

      11 να πάει δεν πάει ... λείπει ο ΑΔΜΗΕ. Ήδη είναι 60% με 70% πάνω απο τότε που αναφώνησα ΔΕΗθώμεν για πρώτη φορά. Οπότε μου είναι δύσκολο να σας συμβουλεύσω.
      Αυτό που θα σας έλεγα με κάθε επιφύλαξη είναι ότι στο 3.2 υπάρχει μεγάλη αντίσταση και δεν νομίζω να την υπερβεί με την μια. Λέω, ισως, τονιζω το ίσως, αν επιστρέψει στα 2.8 άξιζε τον κόπο αν πιστεύετε ότι πρέπει να ρίξετε τη ζαριά.
      Αυτά ....

      Διαγραφή
    5. Η φύση μου έδωσε κάμποσα ελαττώματα κύριε Τάκη...ευτυχώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η ξεροκεφαλιά. Το έγραψα άλλωστε στο μπλογκ "από τη στιγμή που παρά τα κακά νέα το χαρτί δεν πέφτει στο πρώτο καλό νέο θα αντιδράσει ανοδικά"

      (καλά δεν πήρα και καμιά σπουδαία θέση...3 χιλ. στα 2,65 περίπου...για την αδρεναλίνη)

      Διαγραφή
  25. καλο μήνα στην παρέα και στο οικοδεσπότη.. κ Τάκη ο Καραμολέγκος επανήλθε στα γνώριμα επίπεδα... υπάρχει λέτε περίπτώση να σοβάρευτεί η διοίκηση της εταιρίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Θαναση κάτω απο το 1.3 αγοράζετε ... εχει ενα θεματακι με το δανεισμο του, αλλά κάτω απο 1.3 είναι καλή τιμή ... αλλά δεν τον αφηνουν και ουτε δινουν κομματια εκεί.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω ότι αν κάποιος επιθυμεί την τοποθέτηση με μεσοπροθεσμο ορίζοντα σε κάποιο χαρτί, δεν πρέπει να περιμένει τα 10 η 15 λεπτά χαμηλότερα....

      Διαγραφή
  26. Και μιας και πιάσαμε και τα κρατικόχαρτα...Η ΕΥΔΑΠ με Ταμείο φουλ, μηδενικό δανεισμό - σταθερές κερδοφορίες και με τις νέες επενδυσεις σε λιγο καιρο μειωμένο κόστος...μηπως θα έπρεπε να είναι και αυτή στο κάθε χαρτοφυλάκιο θεσμικού??? Τα νούμερα μου σε DCF μου δείχνουν τιμές αρκετά πάνω από τα 10 ευρώ...αν και το PE έιναι λίγο πάνω από το αντίστοιχο του ευρωπαικού κλάδου. Αλήθεια senior ΤΑΚΙΣ τι κοιτάτε περισσότερο PE (συγκριτικό με κλάδο) ή ψάχνετε WACC και τα υπόλοιπα "θεωρητικά στοιχεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργά την θυμηθήκατε την ΕΥΔΑΠ.
      Πριν 3 μήνες ήταν 25% φτηνότερη και πριν ένα χρόνο 40% φτηνότερη.

      Διαγραφή
    2. Έχεις απολυτο δίκιο, βέβαια αν πάει 16 θα είναι 40% φτηνότερη και από εδω.....(εντομεταξύ το 14 δε το ειπα τυχαια)

      Διαγραφή
  27. Καλό μήνα σε όλους. Κύριε Τάκη, λίγο τα φώτα σας για την Αττικής...πριν από λίγο ξαναδιάβασα τα άρθρα σας το 2013. Κοιτάζοντας και τον ισολογισμό του 2018, παρατηρώ...1)απομειώσεις 27εκ...λέγατε τότε ότι πρέπει να απομειώνει κάτω από 35εκ. 2)δάνεια προς χορηγήσεις 80% από 138% το 2017 3)χορηγήσεις 1,8 δισ. από 3.7 δισ. το 2013 4) καθαρα κέρδη δεν μπορεί να βγάλει ακόμη λόγω αρκετών αποσβέσεων...Παρατηρώ, επίσης ότι η τιμή της μετοχής σιγά σιγά ανεβαίνει...δεν ξέρω αν τα λέω σωστά ως προς τον ισολογισμό της...δεν έχω τις γνώσεις να καταλάβω τέλεια έναν ισολογισμό...απλά με τον καιρό μαθαίνω από σας...νομίζω λοιπόν ότι από το 2013 έχουν γίνει κάποια ΄λίγα πράγματα και δεν είναι ζομποτράπεζα όπως τότε...Αξίζει ν΄ αρχίσει ν΄ασχολείται κανείς μαζί της; Επίσης, νομίζω ότι δεν συγκέντρωσε τα χρήματα που προσδοκούσε από την περσινή αύξηση και δεν μπήκαν ιδιώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τραπεζες ειναι σε πολύ καλύτερη κατασταση απο οτι ηταν πριν μερικα χρονια ... πρεπει να απομειωσουν μερικα δανεια ακομη ... εχουν πλεον μικρη εξαρτηση απο την ΕΚΤ και την Τραπεζα Ελλαδος ... ομως δεν εχουν ιδια κεφαλαια. Πιθανολογω οτι ολες θα πανε σε ΑΜΚ.

      Διαγραφή
  28. Σύντεκνοι καλημέρα. Την ξεφόρτωσα την ΔΕΗ λίγο πάνω απο τα 3.14. Καλά τα κέρδη μπρε και διαβάζω για γερές αντιστάσεις λίγο πιο πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα μισα και εγω Γιατρε οξω. 80% μεσα σε 3 μηνες εχω μαθει να παιρνω τα κερδη μου.
      Θα παιξω το range 2.80 - 3.20 αν βγει, βγηκε ... αν δεν βγει θα τρεξουν τα αλλα μισα.
      ΔΕΗθώμεν ριχνε πόνο Χατζηδακη.

      Διαγραφή
  29. Γιατρέ καλημέρα. Καλά τα κέρδη όπως λες, αλλά δεν πιστεύεις ότι αλλάζουν τα πράγματα σιγά σιγά; φοβάσαι ότι θα διορθώσει αρκετά και την έδωσες; Κύριε Τάκη, θα ήθελα λίγο πιο συγκεκριμένα για την Αττικής που σε ρώτησα, αν μπορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kυριε leky δυστυχως δεν εχω ολες τις απαντησεις ... στις αγορες εχω μαθει να κσνω υπομονη και πρωτα οι αντιπαλοι να κανουν τις κινησεις τους .... ετσι και με τις τραπεζες ... περιμενω να δω.

      Για ξαναρωτηστε με οσο μπορειτε πιο συγκεκριμμενα για την Αττικης .. για να δω αν εχω την σπαντηση.

      Διαγραφή
  30. Καλησπέρα σας. Θα μπορούσε ένας διαθέσιμος συμμέτοχος στη συζήτηση να σχολιάσει λακωνικά την εξαμηνιαία οικ. ανακοίνωση της εταιρίας Φουρλή και να μου (μας) πει αν συμφέρει να αγοραστεί σε αυτή στη τιμή των 5,5 ευρώ ή να τη περιμένουμε πολύ χαμηλότερα? Η δικιά μου γνώμη είναι για κάτω αλλά της Alpha Finanche για πάνω. Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτοί που ασχολούνται με την ΙΝΤΕΤ θα τους στραγγίξουν όλους,νομίζω ότι θα τους τα πάρουν όλα μέχρι το 0.80 και μετά θα φύγει το χαρτί.Πλησιάζει η ώρα...

    Στη ΒΙΟΣΚ δεν βλέπω δυνατά χέρια,έτσι νομίζω τουλάχιστον,προσπαθούν να φτιάξουν τιμές ενόψει εισόδου των νέων.Μετά θα φανεί αν υπάρχει story ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέροντα χαρτιά και τα 2.
      Για ΙΝΤΕΤ έχω την εντύπωση ότι θα σφαιροποιηθεί όταν αποφασίσουν να ανακοινώσουν την ενοποίηση (με βάση εκείνο το άρθρο που είχατε ανεβάσει είχα βγάλει μια δίκαιη τιμή μετοχής μετά την ενοποίηση γύρω στο 2.00-2.15).
      Δυστυχώς δεν το κάνανε αμέσως και επειδή μου δίναν χαϊδεμένο στο 0.705 τις μετέτρεψα(άτιμες καλοκαιρινές διακοπές που μας ρουφάτε τη ρευστότητα).

      Το ΒΙΟΣΚ έχει πολλούς λόγους να πάει πάνω(μαζεμένος ισολογισμός-μια ανάσα από το turnaround-,πρόσφατη αμκ=ρευστότητα,ιδιοκτήτες που κατέχουν το παίγνιο,hot κλάδος κλπ.),αλλά έχω την εντύπωση ότι θα χρειαστούν να μαζέψουν κομμάτια πριν ξεκινήσει.
      Είμαι πολύ περίεργος πάντως να δω αμοιβές ελιτ 6μηνου...

      Χαϊδε-βιοσκ-ιντετ θεωρώ πως έχουν ένα Χ3 έκαστος αν συνεχιστεί -ελπίζω- το bull.
      Ταπεινή άποψη και μόνο.

      Διαγραφή
    2. Εγω βλεπω τη ΦΡΙΓΟ ετοιμη προς απογείωση και ειναι υψηλα στη λιστα των υποψηφιων turn around stories.

      Θα ακολουθησει και αναλυση εως το Σ/Κ

      Διαγραφή
  32. Και η IBG στις αναλύσεις της τον δείχνει για πάνω (πολλά χρόνια τώρα). Προσωπικά δεν βρίσκω τίποτε θελκτικο στα αποτελέσματα που δημοσιευσε.
    Ζημιές, αρνητικές ταμειακές ροές, μείωση ιδιων κεφαλαίων, αύξηση δανείων και γενικα πολυ φτωχα αποτελέσματα σε πολυ απαιτητική αποτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου το ΙΝΛΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικαιη τιμη θεωρω τα 4 με 5 ευρώ.
      Εγω εχω αποχωρησει ... ήταν μεγαλη η αποδοση του 200% μεσα σε ενα χρονο.

      Αντε να δουμε ποτε θα ερθει στο ΧΑΑ

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω τον coffeeroomboy που την εντοπισε.
      Σας χασαμε που ειστε;

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ κ. Τάκη,

      Ελπίζω να είστε καλα.

      Σας παρακολουθώ σε καθημερινή βάση αν και δεν σας γράφω λόγω φόρτου εργασίας αλλά και επειδή δεν έχω κάτι ουσιώδες να σας γράψω.

      Όσον αφορά την ΙΝΛΙ η εταιρεία αναφέρει ότι o δεικτης EUROSTOX50 αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοοικονομικών της επενδύσεων όποτε τα μάτια μας εκεί για να αξιολογούμε τα επενδυτικά κέρδη/ζημιές της εταιρείας.

      Στα πολυ θετικα η εταιρεία αύξησε πωλήσεις όταν οι Ασφαλίσεις κατά ζημιων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 2% το διάστημα Ιανουρίου - Απριλίου 2019.

      Έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά ολα αυτά τα χρόνια η διοικηση!

      coffeeroomboy

      Διαγραφή
    4. Πολυ χαρηκα που σας ξαναδιαβασα ... μας λειψατε.

      Για αλλη μια φορα ευχαριστουμε για την ΙΝΛΙ

      Διαγραφή
    5. Ελάτε κ. Τάκη εγώ ευχαριστώ όλα αυτά τα χρόνια που σας παρακολουθώ από το marketzone για της γνώσεις που έχετε προσφέρει απλόχερα. Μέσα σε όλα έχετε και το κάθε βλαμμένο να τρολάρει το blog.

      Τέσπα. Μιας που σας βρήκα να σας ρωτήσω γιατί συζητάτε και τις τράπεζες. Την BOCH πως και δεν την έχετε προσέξει περισσότερο...? Μα θα μου πείτε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι χαμηλό και ότι η τράπεζα δεν δανείζει ακόμα και αυτό δηλώνει αδυναμία. Παρόλα αυτά κοιτάξτε πτώση NPEs.. κοιτάξτε επιθετική λογιστική πολιτική στις προβλέψεις.. Κοιτάξτε σχέδιο ΕΣΤΙΑ https://www.bankofcyprus.com.cy/home-gr/bank_gr/estia_gr/... Κοιτάξτε τοποθετήσεις από θεσμικούς, από Αράπογλου, από DR JOSEF ACKERMANΝ!!

      Εγώ πάντως την έχω τιμήσει γύρω στο 1.3 και σκέφτομαι να αυξήσω κι άλλο. Το μόνο που με κρατάει είναι ότι μετά το brexit μπορεί να βρούμε όλο το κυπριακό φθηνότερα λόγω του ότι ο τουρισμός της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Μ. Βρετανία και μπορεί να μειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στο νησί.

      coffeeroomboy

      Διαγραφή
    6. Τα έχω προσέξει όλα αυτά και βλέπω πως πέφτουν τα έσοδα απο τόκους ... και στις δικές μας τις Ελληνικές τράπεζες αρχίζει να γίνεται αυτό ... επίσης βλέπω πόσο υγιή κεφάλαια έχει και πόσο καθαρότερη των Ελληνικών είναι ... είπα να πάρω αν πάει κάτω του 1 ... πήγε ... δεν πήρα, με δυσκόλευαν και τα capital controls και έτσι έμεινα όξω.
      Την παρακολουθώ καθημερινά και βλέπω πόσο σταθερότερη είναι πλέον η μετοχή στο επίπεδο των 1,5.

      Επίσης βλέπω και μια σειρά απο εταιρίες στην Κύπρο που μου βγάζουν τα μάτια και τώρα δίχως Capitals controls είναι ευκολότερο να πάρουμε κομμάτια .... αλλά λόγω Brexit αποφάσισα να περιμένω.

      Διαγραφή
    7. Θέλω να καλησπερίσω κι εγώ τον coffeeroomboy τον οποίο αναζητούσατε και να πω ότι δεν είναι μόνο η ΙΝΛΙ. Ο ίδιος έχει κάνει κατά καιρούς πολύ εύστοχες παρατηρήσεις για διάφορα θέματα. Απλώς είναι χαμηλών τόνων.

      Και μιας και μιλήσαμε για την επιτυχία σας της Medicon κ. Τάκη, κοιτάζοντας λίγο το φτωχό μου αρχείο, τυχαία διαπίστωσα κάτι που δεν θυμόμουν και θέλω να είμαι δίκαιος. Πρώτος είχε μιλήσει θετικά δημόσια εδώ και για τη σχετική τοποθέτησή του σ’ αυτήν ο coffeeroomboy. 20 Αυγούστου 2017 - 4:26 μ.μ. και 3 Σεπτεμβρίου 2017 - 9:00 μ.μ. (http://mitarola.blogspot.gr/2017/08/euromedica.html?showComment=1503380229557#c560096234284562037)

      ‘Έχετε καταπληκτικό συγχρονισμό. Μάλιστα είχε ένα πολύ καλά θεμελιωμένο σκεπτικό.

      Διαγραφή
    8. @Κ. Σύλβιε,

      Εκτός απο οξυδερκής είστε και πολύ παρατηρητικός και δίνεται έμφαση στην λεπτομέρεια. Φαντάζομαι αυτά σας τα χαρακτηριστικά θα σας κάνουν εξαιρετικό στο επάγγελμά σας, σε ότι κάνετε.

      Επειδή όμως μου αρέσει να είμαι και εγώ δίκαιος, θυμάμαι ότι πρώτος ο κ. Τάκης είχε αναφέρει κάπου ότι από τον κλάδο υγείας τραβάει την προσοχή του μόνο η Medicon και αύτο μου είχε δώσει το έναυσμα να την ψάξω πιο προσεκτικά, να τοποθετηθώ και να γράψω την σκέψη μου.

      @κ. Τάκη χαίρομαι γιατί οι απόψεις μας συγκλίνουν απόλυτα για την BOCH. Και εμένα μου βγάζουν τα μάτια κάποιες αποτιμήσεις στο ΧΑΚ και περιμένω υπομονετικά αν και με τρωει το χέρι μου να πατήσω το BUY.

      coffeeroomboy

      Διαγραφή
  34. Κύριε Τάκη, καλημέρα. Κοιτάζοντας τον ισολογισμό της Αττικής του 2018, είδα κάποια στοιχεία βελτίωσης. Παρατηρώντας και την άνοδο της μετοχής το τελευταίο τετράμηνο, αυτό μου δείχνει ότι κάτι καλό έρχεται και ίσως πιο γρήγορα από τις άλλες τράπεζες. Δεν ξέρω, αν επειδή είναι μικρότερη τράπεζα, μήπως μπορεί να λύσει πιο εύκολα το πρόβλημα των ιδίων της...Επίσης, θεωρώ αρνητικό ότι δεν μπήκε κάποιος ιδιώτης στην περσινή αύξηση και το ΕΦΚΑ κατέχει 46% και με την πίεση της Αχτσιόγλου το ΤΜΕΔΕ αύξησε στο 32,5%...Μήπως λοιπόν ανεβαίνει η μετοχή λόγω του ότι πρόκειται να μπει κάποιος ιδιώτης;...π.χ. PIMCO. Όσον αφορά τη ΔΕΗ, ρώτησα τον Γιατρό και βλέπω συμφωνείτε μαζί του κύριε Τάκη, γιατί πούλησε...Κάτι φοβάστε ακόμη, ενώ δείχνει να παίρνει τον δρόμο της με την καινούρια κυβέρνηση...Δηλαδη και αν πάει 2,80; Αν πάει π.χ. 6 ευρώ σε 1 χρόνο γιατί να με νοιάζει η μικρή διόρθωση; Βέβαια προσφέρεται και για trade η συγκεκριμένη. Πάντα καλοπροαίρετα ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Leky δεν φοβαμαι τιποτα σε οτι αφορα τη ΔΕΗ. Απλως με τη ΔΕΗ δεν υπαρχουν θεμελιωδη νουμερα καλα (ολα χαλια ειναι) ... εμεις προεξοφλουμε ... αρα βαδιζουμε στα τυφλα. Αυτό, σε συνδυασμο και με

      1) το οτι υπερκερδη σε μικρο χρονικο διαστημα πρεπει να τα παιρνουμε, πουλωντας τμηματικά και

      2) το γεγονος οτι την παιζουν τη ΔΕΗ πολυ τεχνικα, δινω μεγαλη πιθανοτητα να γίνει η διορθωση προς τα 2.8.

      Διαγραφή
    2. Είναι όπως τα λέτε κ. Τάκη αλλά και 2.80 να πάει καλά είναι το θέμα είναι πόσο θα έχει σε κανά 2 χρόνια τη καλημέρα μου σε όλους
      Δημήτρης

      Διαγραφή
    3. Σύντεκνε έχω βάλει στο μάτι άλλο χαρτάκι.

      Διαγραφή
    4. Γιατρε μου ειμαι ολος αυτια. Που χτυπατε;

      Καλα θα σας βριζει ο γκουρου του ΔρομεαΠερσεα αλλα δεν θα ειναι η πρωτη φορα ... ας σκουζει οσο θελει στην υπογα που τον εχω φιμωμενο 😂😂

      Διαγραφή
    5. Ο υπουργός κ. Χατζιδάκης μάλλον δεν ξέρει και σίγουρα δεν ασχολείται με το χρηματιστήριο. Αυτό που "έβγαζε" σχεδόν καθημερινά στις δηλώσεις του ήταν η αγωνία του (για να μην πω απελπισία του) ως προς το αύριο της ΔΕΗ. Το ΜΟΝΟ πρόβλημα που φαίνεται να έχει λύσει η εταιρεία είναι της χρηματοδότησης για τους επόμενους 12-18 μήνες. Κανένα άλλο. Το υπερβάλλον προσωπικό κατά 50% τουλάχιστον είναι εδώ, οι απαρχαιομένες λιγνιτικές μονάδες επίσης. Μονάδες που είναι πολύ δύσκολο (πολιτικά) να τις κλείσει λόγω αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών (Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Μεγαλόπολη) που εργάζονται σ΄αυτές και είναι ταυτόχρονα ασύμφορο να τις συντηρήσει, άσε που δεν υπάρχουν και τα φράγκα. Μεγάλο αγκάθι το ασφαλιστικό (ως πότε θα πληρώνει ο φορολογούμενος τις εισφορές της εταιρείας) και τα γνωστά (συνδικαλιστικά, συνωστισμός διοικητικών στην Χαλκοκονδύλη κλπ)

      Σε βραχύ χρηματιστηριακό χρόνο βέβαια λίγο ενδιαφέρουν αυτά...σε μεγαλύτερο όμως θέλει πολλά χρόνια, ίσως περισσότερα από την 4ετία της κυβέρνησης για να γίνει ΟΤΕ του Τσαμαζ (αν γίνει βέβαια καθώς ο ΟΤΕ ήταν ιδιωτική εταιρεία με πλούσιο βασικό μέτοχο)

      Σαφώς και δεν ξέρω τι θα κάνει στο ταμπλό...απλώς καταγράφω γιατί δεν την βλέπω επενδυτικά εγώ.

      Διαγραφή
    6. Σύντεκνε εγώ θαρρώ πως στόχος είναι αφού την συμμαζέψουν να πουλήσουν μεγάλο ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο (τα ταμεία και το ΤΑΙΠΕΔ). Και να μείνει με το ποσοστό του ΕΕΣΥΠ.

      Διαγραφή
    7. Γιατρέ μου συμφωνώ πως η μεγαλύτερη ή μικρότερη "μερική" ιδιωτικοποίηση είναι περίπου μονόδρομος για την εξυγίανση...πόσο εύκολο είναι όμως να το περάσει μια ελληνική κυβέρνηση που όπως όλες είναι επιρρεπής να ακούει έναν ημιμαθή λαό που αποφεύγει σκέπτεται?

      Διαγραφή
    8. Αυτό θα γίνει σύντεκνε προς το τέλος της 4ετίας που θα έχει απλωθεί ολόκληρος ο τραχανάς των επενδύσεων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι μέχρι τότε ο μέσος Ελληνας θα διψάει πλέον για τέτοια ιδιωτικοποίηση γιατί θα έχει δει τι έχανε τόσα χρόνια με το πως θα έχει γίνει η χώρα στο ενδιάμεσο.

      Διαγραφή
  35. Σύντεκνε είναι καμιά 15αριά μέρες που ψαρεύω: https://www.youtube.com/watch?v=wgpkQ471cgE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά εκεί είμαι έτοιμος και για πιθανή ΑΜΚ γιαυτό και έκαμα ρευστότητα.

      Διαγραφή
    2. Αν γίνει Γιατρέ μου ΑΜΚ θα είμαι μαζί σας με όοοοοολη την καρδιά μου ... και εμένα μου αρέσει εταιρία.

      Διαγραφή
  36. καλημερα κ. Τακη μετα απο καιρο! σε διαβαζω βεβαιως ανελλιπως κατα τους θερινους μηνες. Ευχομαι να ειχες ενα ευχαριστο καλοκαιρι. Προσωπικα επεστρεψα προ 2 ημερων και ολοκληρωνω αυτο το ΣΚ στη γιορτη της Αρματας. Αναφορικα με το συγκεκριμενο χαρτι θαηθελα την αισθηση σου σε βαθος χρονου...RS και μια αυξηση κεφαλαιου θα ηταν τα ιδανικα βηματα να φανταστω? Μια αισθηση σχετικα? (π.χ για καθε 100 ευρω επενδυση ποσο βαθια θα πρεπει να βαλουμε το χερτι στην τσεπη θεωρεις?). Προσωπικα εχω ανοιξει σε πρωτη φαση στα τρεχοντα επιπεδα με μια θεση 6ψηφια (1χχχ) και βλεπουμε... Με εκτιμηση.

    Αndreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Ανδρεα για ποια εταιρια μιλαμε;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κ. Τάκη. Περιμένουμε με αγωνία την ανάλυσή σας για τη Φριγο. Με το δάκτυλο στη σκανδάλη..... Σας ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
    3. ΦΡΙΓΟ
      Πριν μας την αναλύσει ο κ Τάκης εγώ έκανα τα ψώνια μου σήμερα στο 0,20 >απο θεμελιώδη ανάλυση δεν ξέρω και πολλά,αρνητικά ίδια κεφάλαια έχει,και δανεισμό,αλλά 900.000 τεμάχια σε ΄μικρά πακέτα στα 0,20 εμένα κάτι μου λέει

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ανδρέα η Frigoglass είναι μια χρεοκοπημένη κολλάντζα και καλό είναι αυτό να έχει κατά νου ο κάθε παίκτης/επενδυτής, όταν κοιτάζει προς στη μετοχή. Και τη χαρακτηρίζω έτσι διότι αφήσαν την εταιρία να χρεοκοπήσει, τη φόρτωσαν δάνεια και απο διαμάντι και κόσμημα που ήταν παλαιόθεν η εταιρία γύρισε σε αρνητικά ίδια κεφάλαια 80,632 εκατ ευρώ ... είχε φτάσει να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 167,95 εκατ. ευρώ το 2016!!!΄(θα τα δείτε και στην ανάλυση μου αυτά εντός του Σ/Κ)
      ΘΕΕ και ΚΥΡΙΕ

      Η μετοχή δεν προσφέρεται για γυναικόπαιδα και άσχετους, που δεν καταλαβαίνουν με τι έχουν να κάνουν.
      Η διαφορά όμως της ΦΡΙΓΟ σε σχέση με ΚΡΕΤΑ που έλεγα ΟΧΙ εδώ είναι ότι ... μπήκαν λεφτά απο τον Δαυίδ, μετοχοποίησαν δάνεια σε υψηλότερες τιμές, αφού τα κούρεψαν ... κλείνουν ζημιογόνα εργοστάσια και τέλος πάντων γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αναδιοργάνωσης ... άρα υπάρχουν ελπίδες να διασωθεί η εταιρία.

      Εμένα τα αποτελέσματα του 6μηνου μου έβγαλαν τα μάτια, με την καλή έννοια το λέω ... αυτό σε συνδυασμό και με τον τρόπο που κινείται στο ταμπλό (κατηγορία επιτήρηση ... πανεύκολη η χειραγώγιση) με έκανε να αισθανθώ όπως πριν 2 χρόνια που αγόραζα ΠΑΠ στα 0,22 (και αυτό χρεοκοπημένο ζόμπι δεν ήταν πριν Τασσόπουλο και Γκάτζαρο;)

      Πήρα λοιπόν κάποιες μετοχές με σκοπό να διπλασσιάσω τη θέση αν ξανακινηθεί προς τα πίσω (0,14 - 0,15) ή όταν βγούν τα ετήσια αποτελέσματα και μου αρέσουν εκεί να ξανασκεφτώ τη στρατηγική μου.

      Εγώ η θέση που άνοιξα είναι μικρή .... 2% με 3% στο συνολικό επενδεδυμένο χαρτοφυλάκιο μου ... σε μια φίλη και συνέταιρο μου με μικρότατο χαρτοφυλάκιο της τα έβαλα όλα εδώ, δεν έχει νόημα η διασπορά ... αλλά αυτό είναι κάτι που ο καθένας καθορίζει έχοντας σώας τας φρένας και εφόσον γνωρίζει το τι αγοράζει.

      Στο άλλο που με ρωτάτε ΑΜΚ και RS αυτό είναι που θα έκανα εγώ ... ο Δαυίδ μπορεί να μην κάνει τίποτα απο αυτά και να γυρίσει τα ίδια κεφάλαια σε θετικά με άλλους τρόπους .... θα δούμε.

      Διαγραφή
    5. Καλημερα κ. Τακη ευχαριστω. Θα ηθελα, αν σας ειναι ευκολο, να δειτε -εκ νεου- την ΝΙΟΥΣ οταν ανακοινωσει αποτελεσματα. Η αληθεια ειναι οτι στη συγκεκριμενη περιμενα να εχει ηδη αποκτησει ενδιαφερον αλλα ακομα δεν ασχολειται κανεις..

      Διαγραφή
    6. κε Ανδρέα θεωρώ δεδομένο ότι θα κερδίσει και το τελευταίο μεγάλο δικαστήριο που εκκρεμεί και ότι θα εισπράξει σημαντικό μέρος του ποσού που διεκδικεί (αρκετά εκατομμύρια ευρώ).
      Εδώ όμως δεν πείθομαι από τη διοίκηση. Τους θεωρώ μοναχοφαηδες

      Διαγραφή
    7. Κυριε Ξενοφων δεν θελω να υπαρχει παρεξηγηση με τον κυριο Ανδρεα ... αλλος ηταν που εγραφε τις παπαριες με το nick του κυριου Ανδρεα ... δυστυχως δεν μπορω να κανω το αστυνομο με το χαζο που εχουμε μπλεξει και μου ξεφευγουν σχολια.

      Διαγραφή
    8. Ναι το κατάλαβα κ. Τακη.
      Τι να κάνουμε? Υπάρχουν και οι θαυμαστές που αντιγράφουν τα nicknames μας (είχα μπει παλαιότερα κι εγώ στο στόχαστρο ότι δήθεν αγόραζα intralot, ευτυχώς τα κόψατε πριν δημοσιευθουν).

      Διαγραφή
    9. Συμφωνω περι μοναχοφαηδων... Στα υποψιν, συμφωνα με πληροφοριες, η αγορα νεου πλοιου το οποιο θα μπει στη γραμμη Θεσσαλονικη-Σμυρνη και θα αφορα στον κλαδο μεταφορας εμπορευματοκιβωτιων. Η διαδικασια για την χρηματοδοτηση βρισκεται σε ισχυ. Αυτα.

      Υ.Γ μας κλεψανε το nick??? χαχαχαχα

      Διαγραφή
    10. Καλά χαμπαρι δεν πηρατε κυριε Ανδρεα; Μετα ηρθε με το κλεμμένο σας nick και ελεγε οτι εσεις του κλεψατε το nick και να σβησω εσας

      Διαγραφή
    11. Κε Τάκη, αν η ΜΕΝΤΙ βγει απο επιτηρηση, δεν την βλεπετε να τρεχει;

      Διαγραφή
  37. Σωστό και όποιος έχει κέρδη τα δηλώνει σε ειδικό κωδικό που τώρα δεν θυμάμαι και θα πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης... Αλλά αν εγώ έχω κάνει 50 κινήσεις μες τη χρονιά άντε να βγάλω άκρη....όταν θα κάνουν ένα σωστό σύστημα με συμψηφισμό ζημιών θα τα δηλώσω όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Νόμιζα ότι γνώριζα αρκετά αλλά όταν βρήκα κατά τύχη το blog σου μαέστρο sir Τάκη αναθεωρώ κάθε μέρα.( Δεν με πειράζει καθόλου γιατί θεωρώ ότι η μάθηση πρέπει να συνεχίζεται εσαεί)
    Για να μην σας κουράζω αγορασμένος στην Φρίγο στα 0,20 πέρυσι έκανα μουαγιέν φέτος στα 0,09 και 0,10 λεπτά του ευρώ βλέποντας την προσπάθεια συμμόρφωσης που προσπαθεί να γίνει. Επειδή την παρακολουθώ τακτικά αισθάνομαι τυχερός που δεν την αγόρασα στα 2 ευρώ που και τότε όλα φαίνονταν ρόδινα αλλά έκανα λίγο υπομονή. Με προβλημάτιζε αρκετά το πρόβλημα με τα αρνητικά ίδια κεφάλαια αλλά μετά την απόφαση ΓΣ φέτος τον Ιούλιο πιστεύω θα ξεπεραστεί και αυτό.
    Και εξηγούμαι ως εξής: εγκρίθηκε η μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά ποσό €92.413.815,26 στο ποσό των €35.543.775,10, με μείωση της ονομαστικής αξίας του συνόλου των 355.437.751 μετοχών της Εταιρείας από €0,36 σε €0,10, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού προς συμψηφισμό ζημιών με διαγραφή ζημιών από το λογαριασμό «Αποτελέσματα εις νέο»
    Τα αποτελέσματα Β εξαμήνου έδειξαν αρνητικά ίδια κεφάλαια περίπου 80 μύρια ,92 μύρια προέκυψαν από την μείωση μετοχικού κεφαλαίου άρα θα προκύψουν θετικά ίδια κεφάλαια.
    Εγώ προσωπικά έχω θέσει κάποιους μακροπρόθεσμους στόχους γιατί βλέπω να υπάρχει αλλαγή τάσης.
    Μακριά από καρδιακούς και γυναικόπαιδα όπως είπε ο καλλιτέχνης ο Κυρ Τάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σβησει ισοποσα το αρνητικο αποτέλεσμα στο "Αποτελεσμα εις νεον" ( εδω φαινονται οι συσσωρευμενες ζημιες παλαιοτερων ετων) και τα ιδια κεφαλαια θα συνεχισουν να ειναι αρνητικα.

      Για να γυρισουν θα πρεπει θα πρεπει
      1) ΑΜΚ με καταβολη μετρητων πανω απο 80 εκατ
      ή
      2) να βγαλει κερδη πανω απο 80 εκατ
      ή
      3) να βρει καποιο περιουσιακο στοιχειο στο Ενεργητικο και να το ανατιμησει κατα 80 εκατ τουλαχιστον

      Ετσι μονο γυρνανε θετικα.

      Διαγραφή

  39. @ romantikosgkourou

    Ίδια κεφάλαια ή Καθαρή Θέση μιας εταιρίας συνιστούν:

    1) Το Μετοχικό Κεφάλαιο (σε χρήμα και είδος) που εισφέρουν οι φορείς στην επιχείρηση (μέτοχοι), κατά την ίδρυση της ή και αργότερα κατά τη διάρκεια της παραγωγικής της ζωής

    2) Τα Αποθεματικά, δηλαδή τα κέρδη που δεν διανέμονται στους φορείς της επιχείρησης, αλλά παρακρατούνται σ’ αυτή (παρακρατηθέντα / αδιανέμητα κέρδη).

    3) Τα κεφάλαια (σε χρήμα και είδος) που χορηγούν δωρεάν στην επιχείρηση διάφοροι τρίτοι, χωρίς να αποκτούν την ιδιότητα του φορέα.

    4) Οι Υποχρεώσεις της ατομικής επιχείρησης προς τον φορέα της.

    Το κύριο χαρακτηριστικό των ιδίων κεφαλαίων είναι ότι δεν λήγουν σε προκαθορισμένο χρόνο. Παραμένουν επενδυμένα στα στοιχεία του Ενεργητικού της επιχείρησης μέχρι να επιτευχθεί ο σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας της.

    Αυτό σημαίνει ότι είναι το πιο μακροχρόνιο από όλα τα στοιχεία του Παθητικού.

    https://www.euretirio.com/idia-kefalaia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Γράψατε» και οι δύο με τα ίδια κεφάλαια. Τάκης και hippy, σε πλήρη αρμονία. Σχεδόν συμμετρικές οι απαντήσεις, σε πλήρη αντιστοίχιση.

      Διαγραφή
  40. καλησπερα!


    τελικα μαλλον βρηκα τροπο να σορταρω τον ικτινο.
    το θεμα ειναι να βρω διαθεσιμη την ποσοτητα μετοχων που θελω αλλα κ να ερθει καποια ανοδικη αντιδραση στη μετοχη μηπως κ πετυχω καποια καλυτερη τιμη πωλησης.
    με τη χρημ/κη που προσπαθω να βρω λυση, θα γινει με δανεισμο τιτλων με ιδιωτικη συμβαση.αλλα πρεπει να βρω κ τον καταλληλο αριθμο μετοχων.
    εκει μαλλον θα παρει χρονο.κ δεν ειναι σιγουρο πως θα τον βρω.
    αν ηθελα ενα μεγαλο αριθμο μετοχων , για παραδειγμα 100.000 , θα μου τα εδιναν.αλλα εγω δεν θελω τοσα.σε μικρα νουμερα ειναι λιγο πιο πολυπλοκο.


    το εγραψα κ εδω γιατι το ειχαμε συζητησει πριν λιγο καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραείναι πολύπλοκο φίλε. Με προβληματίζει το "ποιόν" του πωλητή (εκτός κι αν είναι θεσμικός). Εάν είναι ιδιώτης υπάρχει περίπτωση να είναι insider. Εάν η μετοχή ανέβει πριν την σύμβαση όπως θέλεις εσύ για να έχεις μικρότερο ρίσκο μπορεί ο αντισυμβαλλόμενος να θέλει να πουλήσει στην αγορά. Μικρό το κακό. Φαντάζομαι όμως ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό θα υπάρχει χρονική διάρκεια που θα σε δεσμεύει εάν θελήσεις νωρίτερα έξοδο. Αυτό με τρομάζει καθώς το χαρτί είναι λομπίστικο.

      (μας έβγαλε την Παναγία στο 2ο εξάμηνο 2017 κατά το παιχνίδι του μαζέματος από δαύτους στα 0,90-0,80 άσπαστο)

      Διαγραφή
    2. Ιδιώτης ή insider δεν είναι
      Λαρις

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για την απάντηση. Βασικά δεν μου έπεφτε λόγος, περιττή η παρεμβολή μου, ο κύριος nikdan είναι παλιός και καλά "διαβασμένος" παίχτης. Κακώς σχολίασα. Πολύ περισσότερο που έχω κλείσει πάνω από ένα χρόνο τα τεφτέρια μου με την εταιρεία οπότε δεν έχω άποψη

      Διαγραφή
    4. Περιττός με τέτοια συγκρότηση και ήθος; ανέκδοτο
      Λαρις

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂