Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Δάιος Πλαστικά

Δάιος Πλαστικά
Καταρχήν οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στη διοίκηση που κατάφερε να φέρει σε πέρας το project ανέγερσης 2 ξενοδοχειακών μονάδων και να το υλοποιήσει με απόλυτη επιτυχία, εν μέσω πτωχεύσεως της Ελλάδος και ενώ η τελευταία δεκαετία ήταν υφεσιακή και οικονομικά πολύ δύσκολη για την χώρα.

Για όσους πιθανόν δεν γνωρίζουν, να πω ότι η Δάιος ήταν μια εταιρία πλαστικών με ανύπαρκτο τραπεζικό δανεισμό. Το 2005 είχε ΜΗΔΕΝ τραπεζικά δάνεια και στο ταμείο υπήρχαν 2,5 εκατ. ευρώ.
Όμως η ανέγερση των ξενοδοχειακών μονάδων Daios Luxury Living στη Θεσσαλονίκη και Daios Cove στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης οδήγησε την εταιρία σε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού σε περισσότερα απο 100 εκατ. ευρώ.
Το 2013 ο τραπεζικός δανεισμός της Δάιος έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 112,9 εκατ. ευρώ και στο ταμείο υπήρχαν μόνο 585 χιλιάδες ευρώ.
Το 2006 ξεκίνησε να λειτουργεί το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και το 2010 το ξενοδοχείο της Κρήτης.

Η επένδυση για τη δημιουργία του ξενοδοχείου, ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Η μονάδα λειτούργησε εν μέσω κρίσης, παρ' όλα αυτά η κρίση δεν την έχει αγγίξει.

Σήμερα οι πωλήσεις της Δάιος είναι περισσότερες απο 45 εκατ. ευρώ, όπου το 50% είναι πωλήσεις πλαστικών, το 44% οφείλονται στο ξενοδοχείο της Κρήτης και το 6% προκύπτουν απο το ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Οι πωλήσεις του Daios Luxury Living δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί πέριξ των 2,8 εκατ. ευρώ , ενώ του Daios Cove στον Άγιο Νικόλαο ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι η Δάιος έχει καταφέρει μέσα στην τελευταία 10ετία να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών των πλαστικών στα 23 εκατ. ευρώ, απο 13 εκατ. που ήταν εως και το 2010.

Τα EBITDA είναι περισσότερα απο 12 εκατ. ευρώ και αν αφαιρέσουμε αποσβέσεις 3,8 εκατ. και χρηματοοικονομικά έξοδα 4,2 εκατ ευρώ, τότε ο όμιλος μπορεί να εμφανίζει  4 εκατ. ευρώ προ φόρων και μετά φόρων 2,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,19 ευρώ ανά μετοχή. Οπότε με την τιμή της μετοχής στο 2,9 έχουμε P/E = 15

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται 19 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1,27 ευρώ ανά μετοχή .... άρα P/BV = 2,28
Πλέον ο τραπεζικός δανεισμό μειώνεται διαρκώς έχει φθάσει στα 94,214 εκατ. ευρώ, απο 112,916 εκατ. το 2013.
Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 92 εκατ. ευρώ απο 112 εκατ. ο 2013 .... είναι δηλαδή μειωμένος κατά 20 εκατ. ευρώ.

216 σχόλια:

  1. Κύριε Τάκη, καλημέρα. Θέλω να σε ρωτήσω για την Ινφόρμ Λύκος. Την αναφέρει ο Μικρομέτοχος και βλέποντας τον ισολογισμό του 2018, παρατηρούμε αύξηση πωλήσεων στα 68εκ. και ταμειακές ροές 6εκ. Είχες αναφέρει πέρυσι ότι θα πρέπει ν'αυξήσει τις πωλήσεις του και το μεικτό περιθώριο κέρδους που ήταν στο 13% το 2017. Δεν ξέρω πόσο έχει πάει φέτος...δεν το αναφέρει...Επίσης έχει προχωρήσει και σε απόσβεση παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού.Νομίζω ότι αρχίζει και γίνεται ενδιαφέρουσα περίπτωση. Κέρδη όμως ακόμα δεν βλέπω ιδιαίτερα...Η τιμή της ίσως είναι λίγο τσιμπημένη, αλλά μήπως δείχνει τις μελλοντικές εξελίξεις; Και κάτι άσχετο με αυτό...Μήπως ο Χατζηδάκης το παρατραβάει με τη ΔΕΗ; Κάθε δυο μέρες δηλώσεις. Δίκαιο έχει αλλά μήπως πρέπει πια ν'αρχίσει να μιλάει λιγότερο; Αρχίζει και κουράζει νομίζω...Μήπως ψάχνει άλλοθι σε περίπτωση αποτυχίας του; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε leky
      Σας το έχει γράψει και κάποιος κύριος πιο κάτω ... ο μικρομέτοχος που αναφέρατε την είχε προτείνει στα 0,7 πριν λίγο καιρό. Τώρα πάει ... πέταξε το πουλάκι.
      Να μην κυνηγάτε χαρτιά, να τα παίρνετε στους πάτους τους και όταν κοιμούνται, αφού προηγουμένως έχετε ελέγξει αν είναι αδάμαντες εν υπνώσει.

      Μα πως τα λέω έτσι ο μπαγάσας.

      Αλλά ξέρω ο λαός τι λέει.
      ''Σιγά μην ξυπνήσει η ωραία κοιμωμένη''
      Και όμως ... πάντα ξυπνάει, απο τα φιλάκια κάποιου ωραίου πρίγκηπα, αρκεί, βεβαίως, να είναι ωραία η κοιμωμένη και όχι η κοιμωμένη Βασιλιάδου.

      Μα τι ωραία επιχειρήματα έχω ο άτιμος!!!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικα τραγικο αυτο το Αυγουστιάτικο meltdown. Δεν εχω δωσει κανενα χαρτί μου...αν και πραγματικα απογοητευεσαι όταν κοιτας την αποτιμηση να πεφτει (βέβαια σχετικό με το χαρτοφυλάκιο του καθενός είναι αυτό). Κύριε Τάκη θα μπορουσατε να πειτε τη γνωμη σας για ΟΠΑΠ και ΜΥΤΙΛ σε αυτες τις αποτιμήσεις?? Είναι οι δυο μεγαλυτερες θέσεις του χαρτοφυλακίου μου αλλα θα ήθελα τη ματιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Geli

      Για τον ΟΠΑΠ πιστεύω αυτό ... (το έχω ξαναγράψει)
      Ίδια κεφάλαια ανύπαρκτα στηρίζονται στις υπεραξίες και στις ασώματες ακινητοποιήσεις ... δανεισμό δεν είχε, βρήκε και δανεισμό.
      Άρα στον ΟΠΑΠ όλα μετράνε βάσει κερδοφορίας και P/E
      Πόσο να αξίζει ο ΟΠΑΠ?

      Αν κάνουμε την παραδοχή ότι δουλεύει, όπως ακριβώς δουλεύει σήμερα και όλες οι συμβάσεις θα ισχύουν για πάντα, όπως ακριβώς ισχύουν σήμερα, τότε:
      ο ΟΠΑΠ δεν θα βγάλει ποτέ πάνω απο 200 εκατ. καθαρά κέρδη.
      Άρα αν σας βάλω ένα P/E 20 ... θα μπορούσε να αξίζει μέχρι 20 φορές τα καθαρά του κέρδη (υπερβολή αυτή η τιμή , αφού τα ίδια κεφάλαια είναι ανύπαρκτα)
      Άρα άντε να αξίζει 4 δις ευρώ ... δηλαδή 12,54 ευρώ ανά μετοχή.

      Ευχαριστώ πολύ αλλά δεν θα πάρω ...
      Όποιος μπαίνει για τα μερίσματα, δίχως να προσδοκάσε κούρσες της μετοχής είναι άλλη ιστορία .... βρίσκει μια καλή τιμή και μπαίνει και κρατάαααααααα ....

      Για ΜΥΤΙΛ πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα θα ανεβαίνει διαρκώς.
      Τον είχα προτείνει παλαιότερα στα 3,5 με 4 και πρόσφατα αρχές Ιανουαρίου .... ανεξάρτητα των διακυμάνσεων η εταιρία και η μετοχή μακροπρόθεσμα θα ανεβαίνουν. Άρα ένα χαρτοφυλάκιο πρέπει να έχει και λίγο ΜΥΤΙΛ ... αν μπορεί να εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις ακόμη καλύτερα, διαφορετικά θα έχει ανοδική τάση σε βάθος χρόνου.

      Αυτά πιστεύω.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολυ για την τοποθετηση.Και εγώ κάπως έτσι το βλέπω βέβαια επειδή με τα μερίσματα στον ΟΠΑΠ είμαι κάτω απο 8 ΜΤΚ τον κρατάω και επειδή τα χαρτια που θα μπουν οι ξένοι είναι μετρημένα (και σιγουρα και αυτος και ο ΜΥΤΙΛ ειναι μεσα σε αυτά) τον έχω long μέχρι να δει περίπου τη τιμή που είπατε. Πραγματι το να δανειζεσαι για να δινεις μερισμα δεν είναι σωστή λογική και γιαυτό χρήζει παρακολούθησης.

      Διαγραφή
    3. Δεν δανείζετε για να δίνει μέρισμα. Δεν έχει ανάγκη τα δανεικά για τα μερίσματα.
      Πήρε δάνεια για να τα δώσει στο Ελληνικό Δημόσιο για να του δώσει τις διάφορες άδειες. Γιαυτό εμφανίζει και τόσο υψηλα ασώματα πάγια.

      Διαγραφή
  3. Κύριε Τάκη το 2000 ήταν 50peso 1euro το 2014 ανέβηκε στα 10peso και τώρα πάλι πάνω από 50 για πληθωρισμό δε δεν νομίζω να τον μετράνε.Καλημερα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκεμβρη του 2003 ειχε 1 δολλαριο = 2,93 πεσο...

      16 χρονια μετά το πέσο έφτασε 1 προς 45 στις 9 Αυγούστου και 1 προς 53 σήμερα....

      Πτωχευμένοι και εμεις και αυτοί....απλά εμείς λόγω ευρώ φαινόμαστε καλύτεροι...

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα κύριοι, κύριε Τάκη με τα κυκλικά πως πάτε???Θέλατε ποτέ να γίνεται πετρελαιάς? Μόνιμα τα ΕΛΠΕ θεωρούνται πιο "αργα" από τη ΜΟΗ και το management ισως το δικαιολογούσε. Τώρα και μετά όλο αυτό το meltdown των ημερών και μετά από μερισμα η τιμή είανι πάνω από τα 9. Αντίστοιχα οι Βαρδινογιαννέοι είναι στα 21.50 (και μέσα στον MSCI με ότι αυτό θα σημαίνει μέχρι τέλος μήνα). Αν σας βγεί, ένα δυο λογάκια καθώς το τελευταίο άρθρο περι πετρελάιων ήταν στην αρχή του έτους. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρα από το ότι το deal των ψαριών φαίνεται να βαίνει προς ολοικλήρωση, υπάρχει κι ένα άλλο σημείο της σχετικής ανακοίνωσης που ενδιαφέρει όσους έχουν Περσέα:

    "Περαιτέρω σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού συμφωνήθηκε η πώληση τροφών προς την πλευρά του αγοραστή για περίοδο δύο ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη συγκεκριμένων γεννητόρων για περίοδο έξι μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τον κύριο που μου ζήτησε ένα σχόλιο για PROFILE,ΙΑΤΡΙΚΟ,ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ ....

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ
    Είναι γνωστό σε όσους με διαβάζουν για παραπάνω απο 10 χρόνια, ότι ανέκαθεν για κατασκευαστικές είμαι αρνητικός ... και δικαιώθηκα σε ότι αφορά τα θεμελιώδη νούμερα, ανεξάρτητα με το αν οι τιμές των μετοχών των μεγάλων κατασκευαστικών άντεξαν.

    Ο Ελλάκτωρ είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με συνολικές πωλήσεις που προσεγγίζουν τα 2 δις ευρώ. Όμως τα τελευταία 6 χρόνια έχει εγγράψει συνολικές ζημιές 495 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι τα ίδια κεφάλαια του ομίλου από 1,053 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011, να πέσουν σήμερα στα 463 εκατ. ευρώ. Συρρικνώθηκαν τα ίδα κεφάλαια του ομίλου κατά 56% μέσα σε 6 χρόνια και σήμερα αντιστοιχούν σε 2,62 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός είναι στα 936 εκατ ευρώ από 1,1 δισεκ. το 2010, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που καταγράφει δείχνει σχεδόν αδύνατον να μπορέσει να μειωθεί περαιτέρω.
    Ο συντελεστής μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων είναι στο 58,96% ... προς το παρόν ο όμιλος δείχνει ότι δεν έχει πρόβλημα να εξυπηρετήσει το δανεισμό του, όμως αν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι τόσο άσχημα, συντόμως ο όμιλος θα έχει πολλά προβλήματα.
    Έχω την εντύπωση ότι άργησε να κάνει στροφή προς την Ενέργεια μέσω της Άνεμος, κάτι που το έχει κάνει πετυχημένα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα , χρόνια πολλά.
      Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένω την συνέχεια με ΙΑΤΡ.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Profile
      Για την Profile τα λέγαμε όταν έπαιζε στα 0,8 ... δεν ξέρω αν έχετε δει αυτή την ανάλυση

      http://mitarola.blogspot.com/2018/08/cnl-capital-profile.html#more

      Σήμερα τα ίδια κεφάλαια είναι στα 18,652 εκατ. ευρώ (1,58 ευρώ ανά μετοχή) απο 15,07 εκατ. το 2008.
      Στο ταμείο υπάρχουν 7,846 εκατ. ευρώ με τον τραπεζικό δανεισμό στα 4,62 εκατ. ευρώ .... ουσιαστικά λοιπόν ο τραπεζικός δανεισμός είναι ανύπαρκτος.
      Επίσης υπάρχουν και άλλα 5,895 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις .... δηλαδή ο όμιλος έχει άμεσα 5,895+7,846 = 13,741 εκατ. ευρώ ...που αντιστοιχούν σε 1,16 ευρώ ανά μετοχή ... αν μάλιστα αποπλήρωνε το δανεισμό του τότε θα περίσσευαν στον όμιλο περίπου 9,7 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 0,82 ευρώ ανά μετοχή!!!!

      Φοβερή ρευστότητα διαθέτει η εταιρεία ... όμως με την τιμή της μετοχής στο 3,42 έχουμε:
      P/BV = 2,16 και P/E = 31

      Εν κατακλείδι πέρσι η μετοχή αγοραζόταν με κλειστά τα μάτια και με δεδομένο κάποιες κινήσεις που είχαν γίνει, όπως αγορά ιδίων μετοχών, ήταν δεδομένο ότι θα υπεραπέδιδε άμεσα.

      Διαγραφή
    3. Ιατρικό
      Με την τιμή της μετοχής στα 2,06 έχουμε P/E = 17,17 και P/BV = 2,48
      Το 2018 παρουσίασε κέρδη μετά φόρων 10,763 εκατ. ευρώ (0,12 ευρώ ανά μετοχή), αλλά με επιστροφή φόρου 1,413 εκατ. ευρώ.

      Μπορείτε να δείτε και εδώ
      http://mitarola.blogspot.com/2017/08/euromedica.html#more

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα κ. Τάκη, πως το βλέπεται το ΧΑ; Θα έχουμε περετέρω πτώση ή ειναι ώρα για αγορές σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε nek η αγορά είναι bull market ... για να πάψει να θεωρείται ανοδική η αγορά πρέπει να πέσει περισσότερο απο 20% απο το υψηλό των 900 μονάδων που έκανε, δηλαδή μέχρι 180 μονάδες μπορεί να πέσει και ακόμη να θεωρείται bull market. Άρα μέχρι 720 μονάδες μπορεί να πάει.

      Εμείς όμως αδιαφορούμε γιαυτά ... εμείς τα μάτια μας στους Ισολογισμούς και στα 6μηνίαια που θα ανακοινωθούν, που πολύ κακώς τα έχουν αφήσει να πηγαίνουν τόσο πίσω. Έπρεπε μέχρι τέλους Ιουλίου να τα έχουν δημοσιεύσει όλοι ... τέλη Σεπτεμβρίου πάμε για 9μηνιαία και όχι 6μηνίαια.
      Οτιδήποτε εκτιμούμε ότι φτιάχνει τα θεμελιώδη νούμερα ... εμείς το τιμούμε.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα κ.Τάκη Αν είναι εύκολο να κάνετε ένα σχόλιο για το Πλαίσιο και τήν ντιονικ. Ευχαριστώ. Ευάγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Βαγγέλη δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν η Dionic με το θωρηκτό Πλαίσιο. Που μπορεί να κολλάνε οι άφρονες Ρουμπέοι με τους νοικοκύριδες Γεράρδους; Πετάξατε 2 βελάκια και τις επιλέξατε;

      Όπως καταλάβατε με Dionic δεν ασχολούμαι .... είναι χρεοκοπημένη με αρνητικά ίδια κεφάλαια και με ένα σκασμό δάνεια. Ας κάνουν κάτι ουσιαστικό οι Ρουμπέοι να το σκεφτώ ...

      ΠΛΑΙΣΙΟ
      Είναι ο ορισμός της κοπής χρήματος. Τα τελευταία 12 χρόνια έχει συνολικές αθροιστικές λειτουργικές ταμειακές ροές 114,5 εκατ. ευρώ δηλαδή 9,5 εκατ. ευρώ μπαίνουν κάθε χρόνο στα ταμεία της, ενώ αυτά τα 12 χρόνια έχει καθαρά κέρδη 88,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο εμφανίζει κέρδη μετά φόρων 7,4 εκατ. ευρώ (0,34 ευρώ ανά μετοχή)

      Βέβαια τα τελευταία 5 χρόνια τα καθαρά κέρδη είναι πτωτικά, παρόλο που οι πωλήσεις παραμένουν στα υψηλά επίπεδα πέριξ των 300 εκατ. ευρώ.
      Καθαρά κέρδη 16,1 εκατ (2014), 6,7 εκατ. (2015), 4,4 εκατ (2016), 4,9 εκατ. (2017), 3,8 εκατ (2018).
      EBITDA 25,8 εκατ (2014), 12,389 εκατ. (2015), 10,123 εκατ (2016), 10,719 εκατ. (2017), 9,458 εκατ (2018).

      Η πτωτική αυτή τάση οφείλεται στο ότι λειτουργεί όλο και με χαμηλότερα περιθώρια στο μικτό κέρδος : 24,56% (2014), 22,5% εκατ. (2015), 21,37% εκατ (2016), 21,72% εκατ. (2017), 20,43% (2018) .... και μάλλον είναι πολύ πιθανό να πέσει και άλλο το περιθώριο του μικτού κέρδους εξαιτίας και της δραστηριοποίησης της εταιρίας και στην εμπορία λευκών συσκευών.

      Με την τιμή της μετοχής στα 4,02 και με τα κέρδη στα 3,856 εκατ. ευρώ (0,17 ευρώ ανά μετοχή) έχουμε P/E = 23,64

      Ταμείο 40,842 εκατ. ευρώ (1,85 ευρώ ανά μετοχή)
      Δάνεια 11,273 εκατ. ευρώ
      Με το ταμείο η εταιρία καλύπτει όλο τον τραπεζικό δανεισμό και της περισσεύουν 29,569 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1,34 ευρώ ανά μετοχή.

      Κυκλοφορούν ενεργητικό 117,638 εκατ. ευρώ
      Συνολικές υποχρεώσεις 60,532 εκατ. ευρώ
      Ρευστότητα (Κυκλοφορούν/βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) = 2,54
      Ειδική ρευστότητα = 1,41
      Η εταιρία πρόκειται για το απόλυτο θωρηκτό. Θωρακισμένη απο παντού.

      Ίδια κεφάλαια 93,116 εκατ. ευρώ ήτοι 4,22 ευρώ ανά μετοχή (49,378 εκατ. το 2008) .... η κρίση πέρασε και δεν ακούμπησε το Πλαίσιο.
      P/BV = 0,95

      Αυτή την ώρα φαίνεται ότι διαπραγματεύεται σε μια δίκαιη τιμή, εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας της εταιρίας να παρουσιάσει αυξητικά κέρδη.
      Μια τιμή κάτω απο τα 3 ευρώ και θα ήταν μια πραγματική ευκαιρία.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα σε όλους.

    Συμφωνώ με την τοποθετηση σε χαρτια που θεμελιωδώς είναι καλά. Αντίστοιχα υπάρχει και το προσωπικό προφίλ ρίσκου βέβαια. Σε καθε περίπτωση ακόμα και σε θεμελιωδώς εξαιρετικά χαρτια που πήραμε σε καποια τιμή, θα έπρεπε να εχουμε stop loss? Πάντα με προβλημάτιζε αυτό. Και τώρα το βίωσα με Μυτίλ που είχα απο τα 10.50 και απλα έχω πει ...αστο εκει όταν παει 13-14 το ξαναβλεπεις και σε ΙΚΤΙΝΟ πχ. που...σαφεστατα θεμελιωδώς και σαν προοπτική είναι χειροτερος. Στο δια ταυτα....ποια η γνώμη σας για τη χρήση stop loss.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Geli δεν κάνω ποτέ stop loss.
      Ξέρω τι αγοράζω, που το αγοράζω και με ποιόν τρόπο το αγοράζω.
      Τα κριτήρια στις τιμές αγοράς μου είναι πολύ αυστηρά και δεν μπαίνω με τη μια, αλλά σε 3 φάσεις.
      Να θυμίσω ένα παράδειγμα ... ήταν η περίπτωση της ΑΝΕΜΟΣ όταν πρωτομπήκε στο ΧΑΑ και την είχαμε αναλύσει και είχαμε καταλήξει ότι είχε μπει σε μια καλή σχετικά τιμή, καμιά σχέση με την τιμή εισαγωγής της ΤΕΝΕΡΓΑ.
      Όταν έπεσε κάτω απο το 1 είχα γράψει ότι αξίζει μιας πρώτης τοποθέτησης με στόχο τα 0,7 όπου εκεί θα έβαζα όλες τις βράκες μου.
      τρία επίπεδα αγορών 2 ευρώ στο 0,9Χ , 3 ευρώ στο 0,8 και 5 ευρώ στα 0,7 .... έτσι μπαίνω εγώ και ποτέ δεν βάζω τα 2 ευρώ ή τα 3 ή τα 5 σε μια ημέρα. Σιγά σιγά και απολαυστικά.

      Όμως .. άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε.
      Αν λοιπόν τα θεμελιώδη νούμερα μου χαλάσουν και δω ότι οι προοπτικές της εταιρίας που έχω επιλέξει έχουν αλλάξει προς το χειρότερο με ραγδαίο τρόπο ... τότε θα πουλήσω, ακόμη και με ζημιά.
      Όμως το stop loss δεν το καταλαβαίνω ... απευθύνεται σε παίκτες και σε όσους δεν ξέρουν τι αγοράζουν και τι αξίζει αυτό που παίρνουν.

      Διαγραφή
    2. Σωστοτατος κ. Τάκη. Τα είπατε όλα!

      Διαγραφή
    3. Όταν όμως κύριε Τάκη μπαίνει κάποιος βραχυπροθεσμα (trade) σε κάποιο χαρτί καλό είναι να μπαίνει το stop. Σώζει χρήματα.

      Διαγραφή
  10. Κ. Τάκη καποια γνωμη για τη ΒΥΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Discover capital GMBH μέτοχος στον ΙΚΤΙΝΟ με 300.000 τεμάχια προ reverse split. SQUAD CAPITAL - SQUAD GROWTH το όνομα του FUND. Έχει θέση και στο ΚΡΙΚΡΙ 750.000 τεμάχια, AS company 12.519 και Entersoft 200.000 βλέπω. Ημερομηνία 30/6/19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πάθος μας

      Είμαστε επενδυτές του πάθους! Επιδιώκουμε μια επενδυτική προσέγγιση που είναι προσανατολισμένη σε εταιρείες και όχι σε δείκτες ή βραχυπρόθεσμες τάσεις χρηματιστηριακών αγορών. Μέσω σχολαστικής ανάλυσης των επιχειρήσεων, προσπαθούμε να βρούμε ελκυστικές επενδυτικές ιδέες για τους πελάτες μας από την ίδρυσή μας το 2004.

      Το μικρό είναι όμορφο

      Εκτός από τις μικρές ομάδες, το SQUAD Fonds χαρακτηρίζεται από τον ενεργό περιορισμό του όγκου των κεφαλαίων για να εξασφαλίσει την ευελιξία και την ευελιξία της αντίστοιχης επενδυτικής προσέγγισης.

      https://squad-fonds.de/

      Διαγραφή
    2. http://prntscr.com/otiupl

      Μηνιαίες αποδόσεις από το 2006

      Διαγραφή
    3. Εντυπωσιακές επιδόσεις : CAGR 11,2% στη 14ετία

      Διαγραφή
  12. κ. Vasilisg γνωρίζετε κάποιον διαχειριστή κεφαλαίου (αξιόπιστο, με καλές επιδόσεις) για έλληνες επενδυτές; Χωρίς καμμία ευθύνη φυσικά από μέρους σας, π.χ. σαν το SQUAD Fonds? Συγνώμη αν το ερώτημα είναι ακατάλληλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Stef (χωρίς να έχω καμία σχέση με την εταιρεία) πιστεύω ότι η 3Κ είναι καλή στην Ελλάδα γιατί ...διαβάζει Τάκαρο!

      Αυτό που κάνει, κατά τη γνώμη
      μου, έναν διαχειριστή να ξεχωρίζει είναι όταν κλείνει την είσοδο σε ένα αμοιβαίο και ανοίγει άλλο. Αυτό το είδα τώρα στην Squad fonds και το έχω δει και στην Franklin Templeton (ίσως και στην Vanguard δεν το θυμάμαι). Διαφορετικά σε περιπτώσεις ενθουσιασμού που θα έχει αθρόες εισροές θα αγοράζει αδιακρίτως 25άρη (για Ελλάδα μιλώντας) ακόμη και αν ο διαχειριστής δεν το θέλει ενώ αντίστοιχα σε περιπτώσεις πανικού που θα έχει μαζικές εκροές πάλι ο διαχειριστής μπορεί να πουλάει χωρίς να το θέλει. Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ δεν επενδύω σε αμοιβαία. Η 3Κ είναι ακόμα σχετικά μετρίου μεγέθους οπότε μπορεί και κάνει επιλογές και από μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα. Σήμερα το τελευταίο 15λεπτο και στο κλείσιμο προχωρήσα σε αγορές ΤΕΝΕΡΓ μεσοπροθεσμου ορίζοντα. Δεν τις έχω ολοκληρώσει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Τάκη σε τι τιμή θα αγοράζατε ΤΕΝΕΡΓ ΑΝ το επενδυτικό σας προφίλ ήταν αντίστοιχο με τη μετοχή; Θα αγοράζατε μεσομακροπρόθεσμα τώρα με RSI<30 και την τιμή της μετοχής λίγο πάνω από Μέσο όρο τελευταίων 200 ημερών; Φαίνεται ότι στην τωρινή τιμή υπάρχει αντίσταση...

      Διαγραφή
    2. Κύριε Stef το μόνο αρνητικό που βλέπω είναι μην μπει καμιά ιδέα κανενός Περιστέρη και θελήσει να απορροφήσει την Τενέργα η ΓΕΚ ... όπως έκαναν με τον ΑΝΕΜΟ.
      Η γνώμη μου για την ΤΕΝΕΡΓΑ είναι ότι έχει αρχίσει να παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία πολύ νωρίτερα απο ότι προέβλεπα εγώ.

      Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου μελλοντικά η εταιρία θα μπορέσει άνετα να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ μετά φόρων ... άρα με καθαρά κέρδη 1 ευρώ ανά μετοχή θα παίξει με ένα P/E 20, δηλαδή 20 ευρώ ανά μετοχή και αυτό υπολογίζω να συμβεί μέσα στην επόμενη πενταετία, εως το 2025.
      Τι χρειάζεται;
      1) Nα ολοκληρώσει τα έργα και τα αιολικά πάρκα να μπουν σε φάση ωρίμανσης.
      2) Να σταματήσει να δίνει τις επιστροφές κεφαλαίου και τα υψηλά μερίσματα και να επικεντρωθεί στην μείωση του δανεισμού.

      Τα τελευταία 11 χρόνια έχει συνολικές ταμειακές λειτουργικές ροές 743,1 εκατ. ευρω, δηλαδή κατά μέσο όρο 67,5 εκατ. ευρώ μπαίνουν στα ταμεία της εταιρίας απο λειτουργικές δραστηριότητες της.
      Η Τενέργα είναι μια απο τις εταιρίες που θα έπρεπε να είναι σε κάθε χαρτοφυλάκιο θεσμικού επενδυτή .... αντί αυτού προτιμούν να έχουν έκθεση σε τραπεζικές μετοχές, κατασκευαστικές και ένα σωρό άλλα χαρτιά αμφιβόλου ποιότητος.

      Στο ερώτημα σας ... σε ποια τιμή θα έμπαινα εγώ, δεν θα απαντήσω γιατί αν το γράψω θα πέσουν και τα τσιμέντα, καθώς εγώ επιλέγω περιπτώσεις όπου οι μετοχές είναι καραυποτιμημένες. Όμως αφού με ρωτάτε ας απαντήσω. Για όποιον δεν έχει καθόλου ΤΕΝΕΡΓΑ αν θέλει να βάλει 10 ευρώ στην ΤΕΝΕΡΓΑ τότε στα 6,5 όπου βρίσκεται και ο 200ρης θα ήταν το 1ο επίπεδο στοχευμένης αγοράς και θα έβαζα τα 2.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ κ. Τάκη. Η απάντηση σας ήταν αναλυτικότατη. Ενημερώστε με αν κάποτε ανοίξετε χρηματιστηριακή εταιρεία. Θα είμαι από τους πρώτους σας πελάτες. Σας παρακολουθώ πολλά χρόνια και παραμένετε ο καλύτερος (τουλάχιστον στο ΧΑΑ).

      Διαγραφή
  14. κ. Ευρωβλάχε ευχαριστώ για την απάντηση. Ιδρυτικά μέλη Κανελλόπουλος και Καματάκης! Επίσης διαβάζω στον ιστοχώρο τους: σαν προϋπόθεση ορίζεται η σχετικά χαμηλή δανειακή επιβάρυνση των υπό εξέταση εταιρειών (http://www.3kinvestments.gr/el/static/investments-criteria). Τέλος βλέπω ότι οι χρήσεις των ετών 2016-2018 είναι κερδοφόρες, κάτι που νομίζω δεν έχει πετύχει καμμία από τις μεγάλες χρηματιστηριακές (ελεγκτής Deloitte).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κυριε Τάκη, θα ήθελα την γνώμη σας για τον ΣΑΡ.
    Προσωπικά τον θεωρώ πολύ ακριβο παρά την πρόσφατη πτώση (θα αγόραζα με κλειστά τα μάτια στα 5€).
    Στα θετικά βλέπω τις καλές χρηματορροες και το γεγονός ότι θα οφεληθει από την καταρευση της ΦΦ.
    Στα αρνητικά η πολύ απαιτητική τιμή του, η σε λιγα χρόνια λύση της συνεργασίας με την Estée Lauder (που δουλεύει με πολύ υψηλό περιθώριο κέρδους σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ΣΑΡ) και το γεγονός ότι η οικογένεια Σαραντη διατηρεί επιχειρήσεις ανταγωνιστικές της εταιρείας τους (πρόσφατα διάβασα ότι η SARKK, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη πήρε μια αντιπροσωπεία της ΦΦ, όταν κάλλιστα θα μπορούσε να την αναλάβει η ΣΑΡ).
    Θα ηθελα εντούτοις και την γιουρουδια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΑΡΑΝΤΗΣ
      Άλλη μια εταιρία φαινόμενο, που οι μικροεπενδυτές δεν την τίμησαν στο σύνολο τους σε κανένα επίπεδο τιμών. Προτιμούσαν να παίζουν τράπεζες και κάτι penny stocks χαρτιά τύπου ΜΙΓ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΝΗΡΕΑ ... εταιριών προβληματικών ή και χρεοκοπημένων τις περισσότερες φορές.

      Κρίση, πτώχευση της χώρας, μνημόνια, κλείσιμο τραπεζών και Capitals Cοntrols απο τον ΣΥΡΙΖΑ .... ε καί;
      Για εταιρίες που δεν έχουν δανεισμό και παράλληλα έχουν καλό management δεν υπάρχει πρόβλημα.
      Σαράντης τελευταία 12 χρόνια έχει συνολικά καθαρά κέρδη 231,854 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 19,3 εκατ. ευρώ έχει κατά μέσο καθαρά κέρδη (0,28 ευρώ ανά μετοχή)
      Συνολικές λειτουργικές ταμειακές ροές = 177,3 εκατ. ευρώ .... με αυξημένες τις απαιτήσεις κατά 11 εκατ. και τα αποθέματα κατά 27 εκατ., αλλά με μειωμένες τις συνολικές υποχρεώσεις κατά 22 εκατ. ευρώ!!!

      Όντως κύριε Ξενοφών σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ απαιτητική η αποτίμηση και εγώ 3 με 5 ευρώ θα άπλωνα δίχτυα, αφού όμως επανεξέταζα τα δεδομένα.

      Διαγραφή
    2. κ. Τάκη τι πιθανότητες υπάρχουν κατά την γνώμη σας να μπεί σε ύφεση η Αμερική τους επόμενους 6 - 12 μήνες?

      Διαγραφή
    3. Εδώ μπορείτε να δείτε τις προβλέψεις που υπάρχουν μέχρι το 2021 για την οικονομία των ΗΠΑ.
      https://www.thebalance.com/us-economic-outlook-3305669
      Το ποτέ θα έρθει η ύφεση και το αν θα έρθει πιο νωρίς, θα εξαρτηθεί από τη πορεία των παγκόσμιων γεγονότων (π.χ. εμπορικός πόλεμος με Κίνα, εξέλιξη των σχέσεων με το Ιράν).

      Διαγραφή
  16. Ο "τρελός" εξ ΗΠΑ τουιταρει πως θα βάλει δασμό 100% στο Γαλλικό κρασί...ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για το Ελληνικό κρασί. Ο γράφων έχει μετοχές στο εισηγμενο Κτήμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρελός στις ΗΠΑ, θεότρελος στην Αγγλία, ημίτρελος στην Ιταλία .... ε ρε τρέλα.
      Εμείς τον δικό μας τον θεόμουρλο το Γιάνη στον στείλαμε πάγκο και ησυχάσαμε ... αφού φάγαμε τις μεγαλειώδεις φάπες μας.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι τους άλλους δύο τους είχα ξεχάσει.....Αλλά της Αγγλίας θα ήθελα να δω το άνευ συμφωνίας Brexit, γιατί πολλά μας τα έχουν πει. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα κ.κ του UK.

      Διαγραφή
  17. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Κ.Τάκη μήπως υπάρχει κάποια γνώμη για ΠΕΡΦ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας. Λίγο πάνω από 1.44€ την έδωσα την Alpha.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο λόγος πωλησης είναι ότι 10% καθαρή απόδοση trade σε 2 ημέρες δεν την αφήνω να αυγατισει. Είναι υπεραρκετή ειδικά με το volatility της αγοράς.

      Διαγραφή
    2. Καλα κάνατε ... να έχουμε ρευστά να μπούμε γερά στις ΑΜΚ που έρχονται.

      Διαγραφή
  19. Κ.Τάκη ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας για ντιονικ και Πλαίσιο. Ευάγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα σε όλους, μέρα διόρθωσης μέχρι τώρα...αν και οι ζημιές μου θέλουν 2-3 τετοιες μέρες ακόμα για να μηδενήσουν.
    Κύριε Τάκη είχα ξαναρωτήσει και δυστυχώς δεν είχατε γράψει κάτι. ΕΛΠΕ και ΜΟΗ δειχνουν να μη σας γοητεύουν. Για τα μεν πρώτα πάντα η καραμέλα είναι η μετοχική σύνθεση και το "κρατικο" management. Για τη δε δευτερη η ευρεση μιας δίκαιης τιμής φαίνεται δύσκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι αναλυτες τις τοποθετούν στα 10.50 για τα ΕΛΠΕ και στα 24.50 για τη ΜΟΗ. Βεβαια...παντα με growth σεναρια για τις τιμές του αργου καθώς και για την επικειμενη στροφη της ναυτιλιας στα πετρέλαια με χαμηλη περιεκτικότητα σε θείο. ¨Ενα σχόλιο σας θα έριχνε φως...Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρεται

      τέλος διακοπών μένα. Προσπαθώ συνειδητά να μην πάθω εξάρτηση απ΄την αγορά οπότε στις διακοπές κατεβάζω ρολά. Δόξα τω Θεώ από ότι είδα δεν έχασα και τίποτα σημαντικό. Η αγορά ακολούθησε ακόμα μια φορά το δρόμο της αυξημένης στατιστικής πιθανότητας. Διολίσθησε. Να το θυμόμαστε του χρόνου αυτό.

      Ο Οκτώβριος που ανοίγουν οι χειμερινοί κινηματογράφοι απέχει χρονικά όμως η υποχρεωτική αναπροσαρμογή στα passive funds που ακολουθούν την MS έφτασε οπότε προσωπικά σκέφτομαι να ποντάρω το 60%-70% της ρευστότητας απ΄την αποζημίωση του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ σε ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ και ρισκάροντας λίγο σε κάποια από τις 3 συστημικές-μάλλον στην ΑΛΦΑ λόγω καλύτερης ποιότητας ιδίων κεφαλαίων και το χαμηλότερο Ρ/ΒV)...λίγο υπομονή μέχρι το τέλος του μήνα (εννοείται)

      Διαγραφή
    2. Κύριε Hippy καλώς ορίσατε! Έχει αλλάξει κάτι στη στάθμιση της χώρας μας, μια και επιμέρους προσθαφαιρέσεις δεν έχουμε. Ευχαριστώ

      Διαγραφή
  21. Πραγματικά δεν υπάρχουν προσθήκες / διαγραφές για τους δείκτες MSCI Ελλάδα Standard and MSCI Small Cap Ελλάδα όμως αυξάνονται τα ειδικά βάρη της Κίνας από 0,1% σε 0,15% και Σ. Αραβίας από 1,45% σε 2,83%...δηλαδή αύξηση 50% στον ένα και σχεδόν 100% στον άλλον οπότε θα επιφέρουν κάποιες πωλήσεις στις δικές μας στις 27 Αυγούστου...σε ΑΧΕ που συνεργάζομαι υπολογίζουν μικρές σχετικά πωλήσεις 30-40 εκ. ευρώ συνολικά στις 7 από τις 8 εταιρείες δλδ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ETE, Eurobank, Jumbo, Motor Oil (αγνοώ τι θα γίνει με τον Τιτάνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κε Τάκη καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Θα ήθελα την γνώμη σας για τον Κέκρωπα, καθώς και την πιθανότητα να κάνει α.μ.κ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας κάνει ΑΜΚ και μέσα θα είμαστε. Μέχρι τότε μονο κοιτώ τον πολυαγαπημένο μου Κεκρωψ απο τις εποχές του 1999. Απίστευτη κούρσα και χρήμα χάρισε.

      Διαγραφή
    2. Για την ώρα θα επαναλαβω ότι λέω τα τελευταία 20 χρόνια για την εταιρία.
      Είναι αέρας κοπανιστός και ουσιαστικά είναι ανενεργός ... παίγνιο να γίνεται.

      Διαγραφή
  23. Με μια νέα εμπορική συμφωνία επικυρώθηκε η αγαστή συνεργασία μεταξύ της “”ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε.” και της “Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες”. Πιο συγκεκριμένα, η μαρμαροβιομηχανία προχώρησε στην αγορά ολοκληρωμένου πακέτου 20 μηχανημάτων λατομείου μαρμάρου της Caterpillar.Πρόκειται για μια συμφωνία γιγάντων, καθώς η “Παυλίδης Α.Ε.” αποτελεί την κορυφαία εταιρεία του κλάδου του μαρμάρου στον ελληνικό χώρο αλλά και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς, με κύκλο εργασιών 120 εκατ. Στην Ελλάδα, εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της Caterpillar είναι η ΕΛΤΡΑΚ Α.Ε., η οποία είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις και την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη ολόκληρης της σειράς των προϊόντων Caterpillar, όπως τα χωματουργικά μηχανήματα, οι γεννήτριες, τα ανυψωτικά και οι ναυτικές μηχανές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειμαι νεος ακομα και θα μαθω απο ολους εσας.Οσον αφορα την εν λογω ειδηση ειναι τροφη για σκεψη και τιποτα αλλο.Η μετοχη ΕΛΤΡΑΚ ειναι αρκετα επανω για να δοκιμασω την τυχη μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυριε Μπαμπη δεν αναφέρομαι σε εσάς ... αλλα για έναν που με παρενοχλεί και το προστατεύω απο τις παπαρίες που λέει.

      Διαγραφή
    2. Η ΕΛΤΡΑΚ πάει για δημόσια πρόταση κοντά στα τρέχοντα επίπεδα και έξοδο από το ΧΑΑ. Οπότε μακριά!

      Διαγραφή
  25. κ.Τακη σιγουρα με εχετε μπερδεψει με καποιον αλλον.Εγω το ονομα δεν το εχω αλλαξει εδψ και δυο χρονια.Γραφω και στο κ,Νικο SOLtrade. Λυπαμαι αν σας εδωσα τετοια εντυπωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι κυριε Μπαμπη εσεις μπερδευτηκατε ... σε έναν που με παρενοχλει καθημερινά αναφέρομαι.
      Keep walking

      Διαγραφή
  26. Κύριε Τάκη καλησπερα να είσαι πάντα καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε Τάκη να είστε πάντα καλά χίλια ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για όσους «συναδέλφους» ενδιαφέρονται για ΧΑΚ:

    https://www.kathimerini.com.cy/gr/oikonomiki/epixeiriseis/xak-anastellei-tin-diapragmateysi-14-etaireiwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ΧΑΚ υπάρχουν μερικές πολύ καλές εταιρίες και ορισμένες η τιμή τους είναι πρόκληση.
      Όμως λόγω Βrexit καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο ... ορισμένες ξενοδοχειακές μονάδες είναι πιθανόν να βρούμε τις μετοχές τους αρκετά χαμηλότερα.

      Διαγραφή
    2. Το ευτυχές εκεί είναι πως οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες σε profit warning περί του Δεκεμβρίου. Επίσης η τουριστική κίνηση είναι μειωμένη το 2019 σε σύγκριση με το 2018.

      Διαγραφή
    3. Κυριε Τάκη 1 ερώτηση. Είχα διαβάσει κάποτε το post σας για τον ΑΣΤΕΡΑ πίσω στο 2013. Μου άρεσε η ανάλυση αλλα μέσα μου είχα κάποιες διαφωνίες που δεν τις είχα γράψει αλλά κυρίως γιατι δε μπορουσα να τις εκφράσω σωστά. Τελικά με την πάροδο του χρόνου η ιστορία δικάιωσε τις αρχικές μου αμφιβολίες (χωρίς βέβαια να μπορώ να προβλέψω τα νουμερα που ήρθαν).
      Ο χρόνος πια πέρασε αλλά θα ήθελα τη γνώμη σας για την τότε ανάλυση σας.Τελικά ο Αστέρας έπρεπε να υπολογισθεί ως οικόπεδο με τιμές μέτρου Βουλιαγμενης ή σαν αυτό που ολοι πιστευαμε οτι θα γίνει, δλδ μια αναμορφωμένη ξενοδοχειακη μονάδα ΜΑΖΙ με αρκετό πανακριβο real estate. Προκειται για εντελως καλοπροαιρετη ερώτηση με σκοπό να συζητηθεί ποσο μπορει να θεωρηθεί δικαιη και πόσο αδικη μια μελοντικη εκτιμηση εκτίμηση και ξεκαθαρα παραδέχομαι πως κανεις δε γνώριζε τοτε πως μονο οι 13 βιλες των 1000 τετραγωνικών η καθεμία θα πουλιώταν έναντι 40 εκατομυρίων το τεμάχιο (δλδ 520 μυρια μονο οι 13 βιλλες).

      Διαγραφή
    4. Κύριε Geli η θέση μου είναι ότι οτιδήποτε διαχειρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο είναι για φούντο και αυτό όχι γιατί δεν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, αλλά γιατί θέλουν μέσα απο τις εταιρίες Ελληνικού Δημοσίου να κάνουν μικροπολιτικές και βολέματα ... με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα αυτές οι εταιρίες να καθίστανται προβληματικές.
      Εγώ δεν είμαι απο αυτούς που λέω να αποχωρήσει απo παντού το Ελληνικό Δημόσιο ... εγώ λέω να δώσει το management σε άλλους και να παραμείνει μέτοχος με ένα ποσοστό της τάξης του 20% με 30% και να έχει στο ΔΣ ανθρώπους που να τοποθετούνται με κάποιον τρόπο αξιοκρατικό και να μην είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης.

      Ο Αστέρας λοιπόν ήταν η χοάνη της Μεσογείου, αν παρέμενε στο Ελληνικό Δημόσιο θα συνέχιζε να ήταν η μαύρη τρύπα που θα ρούφαγε τα πάντα.
      Για να καταλάβετε τι λέω ...

      Η ΕΒΖ σήμερα είναι μια προβληματική που δεν αξίζει φράγκο ... αν υποθέσουμε ότι την δώσουν σε κάποιον που ξέρει να την τρέξει, έστω και τσάμπα και γυρίσει το κολομάγαζο, απο εταιρία που παράγει ζημιές σε εταιρία που παράγει κέρδη, τι θα λέμε εμείς; Ότι κακώς δόθηκε το κολοχανείο και ότι τάχα μου ξεπουλήθηκε για μερικά ευρώ και πως θα έπρεπε να δοθεί, ας πούμε, για 300 εκατ. ευρώ επειδή αυτός που την ανέλαβε ήταν ικανός και το κολοχανείο το έκανε εταιριάρα που τρέχει με 1000;

      Εγώ ένα Φιατάκι πουλάω ... ο αγοραστής το κάνει Πόρσε και επειδή εγώ ήμουν ανίκανος λέω ότι έπρεπε να πουλήσω το Φιατάκι σε τιμές Πόρσε;

      Διαγραφή
    5. ξεκίνησε να στρίβει το καράβι που λέγεται ΔΕΗ κ Τάκη? πίστεύεται οτι η νέα δοιήκηση μπορεί να σηκώσει το βάρος της μετεξέλιξης της εταιρίας?

      Διαγραφή
  29. Παρακαλω κυριε Τακη μια αξιολογηση για ΙΝΤΡΑΚΟΜ στα 0,92

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριοι. Πόσες φορές πρέπει να το γράψω;
      Δεν με ενδιαφέρουν οι εταιρίες του κυρ Σωκράτη. Αν κάνει καμιά ΑΜΚ, όπως έκανε στην Ιντρακάτ και βάλει χρήμα, να μπω για το παίγνιο ... αλλά μέχρι εκεί.

      Διαγραφή
  30. Καλημέρα Κ.Τακη.Ποια είναι η γνώμη σας για την ΕΛΧΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ απο πάντα λάτρευα τον κολοσσό την ΕΛΒΑΛ!!!
      Το σαπάκι τη ΧΑΛΚΟΡ τη χαρίζω στον Στασινόπουλο .... άρα εγώ τι πρέπει να κάνω;
      Μάλλον να αδιαφορήσω για το έκτρωμα που έχει φτιάξει .... για πολλάαααααα χρόνια, δεν με ενδιαφέρουν οι εταιρίες του Στασινό. Μετά απο πολλάααααα χρόνια θα δούμε.

      Διαγραφή
  31. Τωρα που εχουμε μια κυβερνηση της προκοπης καλο θα ηταν να:
    1) να καταργηθουν τα ημερησια ορια των μετοχων
    2) να ειναι υποχρεωτικη η γρηγορη δημοσιευση ισολογισμων 3μηνου-6μηνου-9μηνου-12μηνου
    3) να μειωθει κατα πολυ ο φορος των μερισματων
    4) να μειωθει ο φορος των εισηγμενων εταιριων
    5) αυστηρες ποινες και αποζημηωσεις απο εταιριες και μεγαλομετοχους τυπου φολα φολα (και αυστηρες ποινες στους ορκωτους)
    6) να μειωθει το κοστος παραμονης των εταιριων στο ΧΑΑ
    7) ολικη αρση των capital controls
    8) μετα απο συνεννοηση με τους μεγαλομετοχους προβολη ολων των κερδοφορων επιχειρησεων στο εξωτερικο (οχι μονο των μεγαλων εταιριων) μεσω roadshows στην Ελλαδα και στο εξωτερικο
    9) να μπορουμε να δουμε οι μικρομετοχοι μεσω web camera τις γενικες συνελευσεις.

    Μπορουν να γινουν αυτα και πολλα αλλα ωστε να μας ξαναεμπιστευτουν οι ξενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νούμερο 1 δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελληνική αγορά καθώς είναι εξαιρετικά ρηχή

      Διαγραφή
  32. Καλησπέρα! Βλέπω 3 μικρά και διαφορετικά. Μοντα - Δρομεα - Βιοσκ, το καθένα με τη δικιά του δυναμική και ιστορία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η εναλλαγή στα συναισθήματα. Από τα σχεδόν 46 ο δρομέας τώρα στα 38, ενώ μοντα με +20% σήμερα και από τα 0,35-40 ακουμπάει και τα 0,50, ενώ βιοσκ κράτησε άνετα τα 0,34-35 και τώρα σταθεροποιείται κοντά στα 0,39 και δημιουργεί το απαραίτητο μαξιλάρι όσο πλησιάζει η εισαγωγή των νέων μετοχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Lorac πάμε ένα ένα ...

      ΔΡΟΜΕΑΣ
      Τον έχω εξαντλήσει ... τα έχω δώσει όλα στο πιάτο, ακόμη και τα παρασκήνια, που τα έμαθε το ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟ μαθητούδι και βγαίνει και κάνει τον έξυπνο στους Καπιταλιστές. Μέχρι και τον άτυχο που πήγε απο την καρδιά του έχω γράψει ... τον σκάσαν τον άνθρωπο.
      Είναι η τελευταία ευκαιρία του προέδρου. Αν δεν εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη της αγοράς θα βουλιάξει αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή.
      Στο χέρι του είναι ...

      UNIBIOS
      Το έχουν δουλέψει το πράμα .... μένει να δούμε τι απίδια θα βγάλει ο σάκος. Απο παλιά θα θυμάστε ότι την απέκλεια και την έγραφα ως Βιοσκατό .... αν τα απίδια που βγούν απο το σάκο είναι καλά τότε θα πάει ψηλά, πολύ ψηλά .... όμως εμείς προς το παρόν πάμε σεμνά και ταπεινά και αναλόγως θα πράξουμε.

      ΜΟΝΤΑ
      Για εμένα όποιος έχει δεν πουλάει ... γιατί να μην πάει κάποτε στην τιμή των ιδίων κεφαλαίων; Τουλάχιστον ...
      Εγώ επειδή δεν φοβάμαι να πω τα πράματα ως έχουν .... αγοράζω μόνο κάτω απο 0,34 και όσο πιο κοντά στο 0,3.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κ.Τάκη για την πληρότητα της απάντησης. Να προσθέσω στα 3 μικρά τον Λουλη με στόχο το Bv (2018) στα 4,70 και τα γάλατα εφόσον συνεχίσουν τη διόρθωση τους.

      Διαγραφή
    3. Γάλατα δεν δίδω .... που να χτυπιούνται!!!

      Διαγραφή
  33. Κ.Τακη νομίζω ότι μέχρι του Αγίου Δημητρίου το χαρτοφυλάκιο μας πρέπει να έχει ρευστότητα τουλάχιστον 80% .Τελειώνει η τουριστική σαιζόν για όλους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ολά εδώ είναι γραμμένα
    http://mitarola.blogspot.com/2018/01/blog-post_1.html#comment-form

    Λέει ο Τάκης μας
    Τάκης Μορφονιός 23 Ιανουαρίου 2018 - 9:34 μ.μ.
    Η μετοχη πρεπει να διασπασει τα 0.3 με ογκο και στοχο τα 0.32 με 0.35 ... κατοπιν οταν η αγορα θα διορθωνει (sell in May and go away) ή λιγο πριν τοτε να επιστρεψει και να κανει στηριξη το επιπεδο τιμων 0.26 - 0.28

    Τάκης Μορφονιός26 Ιανουαρίου 2018 - 4:07 μ.μ.
    Τα ολιγα τεμαχια που ειχε ο Τακαρος στα 0.2 μολις δοθηκαν στα 0.32 ... αν επιστρεψει 0.26 0.28 ισως επανατοποθετηθω ... ειθε το χαρτι να μην γυρισει ποτε κατω και να εχει ειδηση

    Τάκης Μορφονιός16 Φεβρουαρίου 2018 - 3:54 μ.μ.
    Δυσκολα το χαρτι θα ξαναδει τα 0.2 .. ειναι εμφανες οτι πιεζεται τεχνητα .. ειναι προφανες οτι ολα τα κομματια μου θα τα παρω πισω ... ισως και περισσοτερα αυτη τη φορα.


    Και τώρα εμφανίζεται ο mimis που το παίζει γκουρού, ειδικός και ξερόλας στον Capital με το nick oldschool

    mimis3 Απριλίου 2018 - 7:17 μ.μ.
    καλησπέρα, από καιρό ήθελα να τοποθετηθώ στον δρομέα και μετά από το σημερινό νέο το σκέφτομαι πιό σοβαρά. βλέπετε ότι μπορεί να έχουμε μπροστά μας ένα turn around story γιατί με τους πρόχειρους υπολογισμούς, υπολογίζω ότι έχουν ένα ανεκτέλεστο κοντά στα 40 εκατομύρια. Αρκετά πάνω από τον ολικό δανεισμό τους.

    Του απαντά ο Τάκης

    Τάκης Μορφονιός3 Απριλίου 2018 - 8:41 μ.μ.
    Το σιγουρο κυριε Μιμις ειναι οτι η εταιρεια δεν θα πτωχευσει μεσα στα επομενα 3 χρονια και οι δουλειες που παιρνει ευνοουν το παιγνιο στο χαρτι. Αν γινει turn around story δεν το γνωριζω ... το ευχομαι ομως.
    Σε οτι με αφορα στο επιπεδο 0.26 με 0.27 πηρα πισω τη θεση μου και περισσοτερα κομματια απο οσα ειχα ... πηρα και μερικα σε αυτα τα επιπεδα στα 0.3 - 0.32

    Πιστευω οτι τα 0.5 θα τα δει σε διαστημα 1.5 ετους το πολυ. Εκει στα 0.5 με 0.6 θα δουμε τι θα πραξει ο ενεργειακος αδερφος. Θα βγει να πουλησει? Και αν βγει θα του τα παρουν τα κομματια ή το χαρτι θα κοιταξει προς τα κατω? Οσονουπω θα δουμε.


    Και ο mimis ή oldschool ο μεγάλος τύπος που όλα τα σαρώνει

    mimis16 Απριλίου 2018 - 11:55 π.μ.
    Την προηγούμενη βδομάδα φόρτωσα μερικές μετοχούλες. Είμαι στημένος και λίγο πιό χαμηλά μηπως μου δώσουν μερικές ακόμα.



    (και επανέρχεται και εσύ Τάκη δεν του απαντάς)
    mimis16 Απριλίου 2019 - 4:56 π.μ.
    σύντομα βλέπω να πιάνει τον στόχο που έχετε θέσει κύριε Τακη. Αυτή θα είναι μεγαλύτερη επιτυχία και από τον ικτίνο.

    ΈΧΕΙΣ ΦΟΡΤΩΣΕΙ oldschool ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 0,3 και επειδή την έφαγες, την πέφτεις στους άλλους και επειδή άκουσες τον Τάκη παρέμεινες στο χαρτί. Κατόπιν το πούλησες με κάποιο κέρδος και τώρα το παίζεις ειδικός; Σε ποιούς το παίζεις ειδικός; Σε αυτούς που αου ανοίξαν τα μάτια;

    E, OXI βρε, ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ είναι.
    Nα προσέχετε όσοι διαβάζουν αυτόν τον oldschool. Όλα όσα γράφει είναι εκ του πονηρού.

    Συγνώμη Τάκη. Ξέρω ότι σου έχω πει να μην ασχολείσαι μαζί του, αλλά ο άνθρωπος γράφει στον Capital λες κα είναι ο Γουόρεν Μπάφετ ή ο Τζόρτζ Σόρος.
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

    Αν δεν θέλεις μην το δημοσιεύσεις, εγώ τα γράφω αυτά για να ξέρεις ποιός είναι ο Μιμης.
    Αυτό το κιρίζι ακολουθεί ότι λέει ο μικρομέτοχος και εσένα σε γνώρισε μέσω του μ/μ. Τώρα το παίζει ειδικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ασχολείστε με τους έχοντες μέτριο IQ.
      Ζουλιάριδες και φθονεροί τύποι.

      Διαγραφή
  35. Καλημέρα σε όλους , υποσημείωση σήμερα χτύπησε με πολλαπλά ποστ ο βιντεάκιας του Capital μετά από ανάπαυλα 2 ημερών που η ΔΕΗ πήρε τα πάνω της άρα σήμερα θα κάνουμε backtest στον αντιδείκτη χαχα στην ΔΕΗ πάντα , να γελάσουμε και λίγο παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είχαμε όλα ... βρήκαμε και αυτόν εμπρός μας.

      Διαγραφή
    2. Ιντα κάνετε σύντεκνοι? Επέτσρεψα και βλέπω η ΔΕΗ μου στα ίδια ενώ ο Δείκτης έφαε φάπες.

      Πρε μην ασχολείστε με τον παράουρο.

      Διαγραφή
    3. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3377872/-baria-biografika-gia-to-ds-tis-dei

      Διαγραφή
  36. γεια σου γιατρέ
    καλά με τον σαραντόπουλο τι γίνεται.Είχα μαζέψει με μεγάλη δυσκολία πριν 3-4 χρόνια αρκετά κομμάτια ,πληρης ακινησία ,αράχνες,μου άρεσε απλά η θέση του εργοστασίου επάνω στον προβλήτα του ολπ ξαφνικά με όγκους μηδενικούς απο τα 0,67 στα 2,24,για να δω πότε θα αρχίσει να κάνει όγκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα πάρει κι εγώ παλιότερα ΣΑΡΑΝ αλλά τις έδωσα πολύ σύντομα. Φοβήθηκα μην είναι στην περίπτωση Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει και εκτός αυτού το site μου φαινόταν από άλλη εποχή, σαν να μην ασχολούνταν. Πάντως, αποτελεί μια απόδειξη ότι αν πάρεις μια καλή εταιρεία, η υπομονή ανταμοίβεται. Παρόμοια ήταν κι ο Περσέας για χρόνια στα 0,35 και ξαφνικά πήγε 3-4 φορές πάνω και χωρίς ιδιαίτερο όγκο.

      Διαγραφή
  37. Καλημέρα

    χθες δημοσιεύθηκε η μελέτη τριών κορυφαίων οικονομολόγων της BIS που καταλήγουν σε αυτό που γράφουμε το τελευταίο 15μηνο. ΔΕΝ υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης χρέους για την χώρα μας....1,65% !!!! μεσοσταθμικό επιτόκιο συνολικά για την επόμενη 20ετία (και λίγο παραπάνω στην 40ετία) δεν έχει ούτε η Γαλλία. Αυτό σημαίνει αρκετά πράγματα. Δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για μείωση αρκετά κάτω από 3% για το πρωτογενές πλεόνασμα...που αν συμπεριληφθεί-συμφωνηθεί και το λογιστικό τρικ με τα ΑNFAs που γράφεται σήμερα ακουμπά στο 2% από το 2021 και πέρα βέβαια. Κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον Κυριάκο (ομοϊδεάτης-εκλεκτός των Ευρωπαίων μην το ξεχνάμε) να νομοθετήσει περαιτέρω μειώσεις φόρων.

    Καταλαβαίνω τη χαρά του επιτυχημένου trade αλλά σε ότι με αφορά μόλις το 15% του κεφαλαίου μου max...Τα υπόλοιπα στοχεύουν χρονικά στο January effect του 2020...ίσως και το επόμενο. Εννοείται πως παρακολουθώ την "παλαβή" τριάδα Τραμπ, Τζονσον, Σαλβίνι με πολύ μικρή ανησυχία όμως. Προσωπικά είμαι αρκετά αισιόδοξος...follow the money. Τον Οκτώβρη του χρόνου στις ΗΠΑ έχουν εκλογές. Σούπα δίχως κρέας (αγορές) είναι μάλλον άνοστη. Γιατί να την χαλάσουν?

    https://www.capital.gr/oikonomia/3377833/meleti-tis-bis-upostirizei-tin-elliniki-oikonomia-ti-episimainei-gia-to-xreos

    https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1694875/kleidose-h-meiosh-toy-etairikoy-foroy-sto-24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυριε hippy και σε ολους τους φίλους καλημέρα.
      Μιας και λέτε για 85% χαρτοφυλακίου με σκοπο διακράτηση (εγω εχω βάλει το 40% του κεφαλαιου σε 2 μετοχες και απλα περιμένω το 2020 με αυτες) μπορειτε να μας πειτε μετοχες που θεωρειται απαραιτητες συμφωνα με εσας για ενα χαρτοφυλακιο με βαθος 2ετίας?

      Κύριε Τάκη αυτό ίσως να έπρεπε να γίνει και ξεχωριστό thread εκτος αν η 11αδα της αρχής της χρονιάς με σκοπό "να μην χασουμε" ισχύει ακόμα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Geli ΔΕΗθώμεν
      Πάντα κοιτάμε νούμερα και ισολογισμούς. Την 11αδα που έβαλα φέτος και πέρσι η 4αδα ... τα βάζω, έτσι για να έχουμε να λέμε. Παραδοσιακά!!
      Στο νέο έτος μάλλον θα έχω αρκετές προσθήκες/αλλαγές .... βλέπω αρκετές εταιρίες να αλλάζουν προς το καλύτερο.

      Αλλά αυτά θα τα αναλύουμε εν καιρώ ... ΔΕΗθώμεν

      Διαγραφή
  38. Κύριε Geli επενδυτικά έχω βάλει το 40% του κεφαλαίου σε 3 μετοχές...ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΜΥΤΙΛ με τιμές στόχους 9,80-2,40-12 αντίστοιχα ως το τέλος του 2020 (το έχω ξαναγράψει). Επιπλέον μου αρέσουν κι έχω στο χαρτοφυλάκιο ΟΠΑΠ, ΕΥΑΠΣ, ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΣΑΡ, ΚΟΥΕΣ... επίσης λίγο ΠΕΡΣ και ΒΙΟΣΚ για την αδρεναλίνη.

    Ωστόσο θεωρώ καλύτερες επιλογές για τον καθένα αυτές στις οποίες έχει "εντρυφήσει", γνωρίζει καλά και του δίνουν κέρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://prntscr.com/ovzrhf

      3.4 έπεται, διάσπαση τριγωνικού σχηματισμού. Momentums και trends θετικά.

      Διαγραφή
    2. 3,4 - 3,5 στόχευση εντός του Σεπτεμβρίου.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη η εκτίμηση στο πρόσωπο σας απέραντη...έχουμε συζητήσει το θέμα της ΔΕΗ πριν 1,5 περίπου χρόνο κατά την είσοδο του ΑΔΜΗΕ...δεν μου αρέσει για τους ίδιους λόγους που κατά καιρούς γράφετε κι εσείς (διπλάσιο προσωπικό, 4500 μέσος μηνιαίος-μικτός-μισθός κλπ κλπ). Εσείς προσπεράσατε και η κίνηση της μετοχής σας δικαιώνει. Πανάξιος. Εγώ πήρα μια θέση με αγορά market αμέσως μετά τις ευροεκλογές (όπως ακριβώς έγραφα στις συζητήσεις με τους συναδέλφους εδώ) και στην περιοχή του 2,30 την μηδένισα. Σαφώς και ζηλεύω τους κατέχοντες αλλά δεν θα ρισκάρω. Ξέρετε, τα γνωστά..."Too Old To Rock 'n' Roll: Too Young To Die" (το συγκρότημα της εποχής μου)

      https://www.youtube.com/watch?v=H8uUh1xsL14

      Διαγραφή
    4. Γιατί κ.hippy κακός είναι ο ΑΔΜΙΕ? κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα και στα πιο σιγουρα .

      Διαγραφή
    5. αδμηε πώληση σήμερα και οριστική αποχώρηση,οι λόγοι α.πήρα ένα 10% και 2 μερίσματα.β. είναι εταιρεία holding γ.είναι μέσα κινέζοι

      Διαγραφή
    6. κ. ΒΑΜΜΕΝΕ έχω ένα στεγαστικό δάνειο από το 2008 με πολύ χαμηλό επιτόκιο (euribor + 0,75%)...ο ΑΔΜΗΕ με το 4πλάσιο μέρισμα έχει μεγάλη θέση στο χαρτοφυλάκιο μου, τσοντάρει κάθε χρόνο στην δόση μου...τον έχω χαρακτηρίσει σαν "διόδια ρεύματος" για ΟΛΕΣ τις εταιρειες ενέργειας. Δεν τον φοβάμαι, τον έχω τσιμεντομένο

      Διαγραφή
  39. καλησπερα!

    καλησπερα!
    ο αδμηε δεν εχει πια καμια μετοχικη σχεση με τη δεη.
    η δεη ειναι πελατης του αδμηε.τιποτα παραπανω, τιποτα παρακατω.
    αλλο το αντικειμενο του αδμηε, αλλο της δεη.
    επιπλεον η δεη δεν εχει πια καοθολου μετοχες αδμηε.
    η κινηση των μετοχων στο ταμπλο ειναι πλεον τελειως ανεξαρτητη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είπα στη λογική ότι βελτίωση της ΔΕΗ είναι καλό για ΑΔΜΗΕ ,ίσως ένα κομμάτι από τα 750 που ψάχνει ο Χατζηδάκης είναι χρωστούμενα από ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ .Αλλά για να πώ και την αλήθεια δεν τα ξέρω και πολύ καλά .

      Διαγραφή
  40. κ.Τακη καλησπερα. Αρχισα να σε διαβαζω αφου διαλυσα σαν ασχετος που ειμαι, το χαρτοφυλακιο μου, με Συριζα και capital control.Εχουν μεινει απο τοτε 1000 τεμ ALPHA με μεσο ορο κτησης τα 21,62 ευρω.Εχει νοημα να τα κρατησω μεχρι τις επομενες Α.Μ.Κ Εαν θελεις μια απαντηση επι πτοσωπικου.Σε ευχαριστω για το χρονο σου.Το email μου ειναι oraldesigntech@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολα μου βάζετε.

      Γενικά είμαι της αρχής .... ότι αν μια επένδυση έχει πάει κατά διαόλου προτιμότερο είναι να γίνεται μια νέα αρχή, διότι είναι δύσκολο κάποιος να αντιμετωπίσει μια περίπτωση σαν αυτή που μου περιγράφετε ως μια νέα αρχή.

      Δηλαδή θέλω να πω ... ότι αν σήμερα αγοράζατε ΑΛΦΑ που θα πουλάγατε;
      Όταν κάποιος έχει στην καμπούρα του μια ζημιά πολύ μεγάλη δεν σκέφτεται καθαρά και περιμένει ματαίως να σβήσει τη ζημιά του .... η οποία συνήθως μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

      Να ξέρετε ότι ανεβαίνει συνεχίζει να ανεβαίνει και ότι πέφτει θα συνεχίζει να πέφτει. Ο λόγος είναι απλός ... για να ανεβαίνει ή να πέφτει κάτι θα έχει τους λόγους του.

      Άρα κάποιος που δεν είναι έμπειρος και δεν μπορεί να αναλύει τα θεμελιώδη σωστά, κάνει ότι κάνουν οι παλαιοί και εμπειρότεροι ....

      Τι κανουν;
      ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΑΣΗ. ΠΟΤΕ ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΝ ΤΑΣΗ.

      Όμως εδώ ... στην περίπτωση της ΑΛΦΑ είναι πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμη αλλαγή τάσης. Γιαυτό σας λέω μου βάζετε πολύυυυυυ δύσκολα.
      Αν ήξερα τους όρους των ΑΜΚ θα μπορούσα να σας απαντήσω ... επι του παρόντος αδυνατώ.

      Όσο αφορά εμένα ... ακόμη μακρυά και αγαπημένοι.
      Κοιτάζω την κίνησητης BOCH .... που έχω την εντύπωση ότι προηγείται των δικών μας τραπεζών και είναι καθαρότερη και καλύτερη.

      Διαγραφή
  41. Αγαπητέ Κε Hippy καλημέρα σας. Σχετικά με την Δ.Ε.Η, επιτρέψτε μου να πω, ότι για μένα είναι τουλάχιστον παράδοξο (μπορεί να κάνω λάθος), το να δηλώνει ο νέος πρόεδρος της, ότι το ταμειακό άνοιγμα είναι μεγαλύτερο από ότι περίμεναν και η μετοχή, να σημειώνει άνοδο 5%. Χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις (μείωση κόστους μισθοδοσίας απαλλαγή από άσχετες χρεώσεις κ.τ.λ).Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην σας απασχολεί και πολύ αυτό. Μπορώ να πω ότι ως επενδυτής είναι και καλό που τα λένε έτσι χύμα υπουργός και πρόεδρος, διότι πλέον κάποιος νοιάζεται για την ΔΕΗ κλπ. Το ότι η ΔΕΗ είναι βαθιά στο κόκκινο είναι γνωστό οπότε δεν μάθαμε και κάτι που δεν περιμέναμε όπως επίσης και οι ισολογισμοί που θα βγουν θα είναι χάλια, ε και? Η μετοχή της ΔΕΗ προεξοφλεί όχι 6 μήνες, αλλά 2-3 χρόνια μπροστά για turn around story.

      Διαγραφή
    2. Kύριε polytime αυτό που έγραψα ήταν ότι "ΔΕΝ έχω τώρα ΔΕΗ, πούλησα νωρίς, εκ του αποτελέσματος είναι εμφανές ότι έκανα λάθος". Το ταμπλό αυτό δείχνει θα ήμουν ανόητος εάν δεν το παραδεχόμουν.

      Με την καλώς εννοούμενη "κερδοσκοπική λογική" πληροφορία που την ξέρουν όλοι ΔΕΝ έχει αξία. Θα άξιζαν λοιπόν αυτά που λέει ο νέος πρόεδρος για το ταμειακό άνοιγμα και πολύ περισσότερο τις ζημιές χρήσης 2018 εάν τις ξέραμε μόνο εμείς μια βδομάδα πριν δημοσιευθούν.

      Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι ότι όλα τα κακά είναι πάνω στο τραπέζι και η μετοχή ανεβαίνει. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις αναρωτιέμαι "τι ξέρει η αγορά που δεν ξέρω εγώ?". Το έγραψε παραστατικά και ο κ. Τάκης πιο πάνω στην ερώτηση για την ΑΛΦΑ

      "για να ανεβαίνει ή να πέφτει κάτι θα έχει τους λόγους του. Άρα κάποιος που δεν είναι έμπειρος και δεν μπορεί να αναλύει τα θεμελιώδη σωστά, κάνει ότι κάνουν οι παλαιοί και εμπειρότεροι .... Τι κάνουν; ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΤΑΣΗ. ΠΟΤΕ ΚΟΝΤΡΑ ΤΗΝ ΤΑΣΗ."

      Σε ότι λοιπόν με αφορά ψάχνω το timing για να τολμήσω μια είσοδο...αρχικά μικρή την Δευτέρα ή Τρίτη μήπως και παρασυρθεί από το κλίμα των μικρών αναγκαστικών πωλήσεων στις μετοχές του MSCI Greece Index...σε 2η φάση (σιγουρότερα) με την δημοσίευση του 6μηνου 2019 όπου ο νέος πρόεδρος θα βγάλει όχι μόνο όλα τα σκουπίδια που υπάρχουν κάτω απ΄το χαλί αλλά και κάμποσα ανύπαρκτα για να ξεκινήσει τη θητεία του από χαμηλά.

      Διαγραφή
  42. Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας. Παντα κατανοητος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ και να μην βιαστείτε.

      ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ όταν πρόκειται για αγορές και αφού σιγουρευτούμε.
      Ας ειρωνεύονται κάποιοι, ότι τάχα μου θα ξεφορτώσουν στην κεφάλα μου τράπεζες. Πάνω απο 12 χρόνια ακούω τέτοιες παπαριές απο άσχετους.

      Ή θα αγοράσουμε στον πάτο ... κάτι τέτοιο είναι δύσκολο γιατί με τις τράπεζες ασχολούνται και οι ξένοι, οπότε ξέρουν ή θα αγοράσουμε ψηλότερα ακόμη και 50% ή και 100% απο τον πάτο αλλά θα πάμε για τα πολλά και θα είναι πάααααρα πολλά ... σε αντίθεση με τους άμπαλους φιτσουλέους που παίρνουν ένα 10% ή 20% και φεύγουν ... στο ενδιάμεσο ξεχνάνε τις χασούρες που τρώνε απο το -99,99% που έχουν γράψει οι τράπεζες απο τα απόλυτα υψηλά τους.

      Προς το παρόν η διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία 3 χρόνια οι τιμές των μετοχών των τραπεζών αντέχουν ... αυτό είναι μια μικρή ένδειξη ότι μπορεί να είμαστε κοντά στον απόλυτο πάτο τους.
      Πάνω ... με τα χάλια που έχουν δεν μπορούν να πάνε. Χρειάζεται δουλειά. Ευτυχώς που έφυγαν τα ΣΥΡΙΖΟτρόλ και υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να πάνε πάνω οι τράπεζες.

      Ακόμη κοιτώ.

      Διαγραφή
    2. Κάτι είπατε για BOCH σε κάποια άλλη απάντηση ,υπάρχει πιθανότητα αύξησης κεφαλαίου ?

      Διαγραφή
  43. Καλημέρα σε όλους. Μιας και ξέρω ότι ο κύριος Hippy είναι οπαδός της τερνα θα ήθελα την γνώμη του για την αγορά του νέου ομολόγου της που αναμένεται το Σεπτέμβρη (;) και το επιτόκιο αυτής.Γνωμη μου είναι ότι δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό της Attica που έχει και εξασφαλίσεις (το ποσό είναι περίπου το ίδιο με αυτό της Attica γύρω στα 150 max)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εταιρεία κ. paolostar είναι μηχανή παραγωγής θετικών ταμειακών ροών. Η ομολογιακή έκδοση που απέσυρε ήταν 5ετής, συνολικού ύψους 60 εκ και είχε κουπόνι 3,85%. Εάν η νέα έκδοση είναι επίσης 5ετής και ζητήσουν 140-150 εκ θεωρώ περίπου σίγουρο ότι το επιτόκιο θα είναι λίγο κατώτερο από αυτό της Coral (5ετές-90 εκ-3%). Πιθανολογώ 2,70-2,80%. Εάν είναι 7ετής και το ποσό που θα ζητήσει πάνω από 200 εκ ίσως δούμε το κουπόνι να διαμορφώνεται προς το 3,20%. Δεν νομίζω να υπάρξουν στον ορατό ορίζοντα (3ετία) μεγαλύτερα κουπόνια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
    3. Τι ομόλογα τσαμπουνάτε κύριοι;
      Την μετοχή αγοράζουμε.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη μιλάμε για ομόλογο της τερνα για τους πιο συντηρητικούς παίκτες.Προκειται για τελείως διαφορετικά προϊόντα που απευθύνονται σε διαφορετικού προφίλ επενδυτές και ας μιλάμε για την ίδια εταιρία.

      Διαγραφή
    5. Το ξέρω γιατί μιλάτε ... αλλά όταν έχεις τέτοια μετοχή, καλύτερα να πηγαίνεις στην πηγή να πίνεις νεράκι.

      Διαγραφή
  44. Κε Τάκη καλησπέρα. Μήπως γνωρίζετε κάτι για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ; Ευχαριστώ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι; Θα κάνει η ΑΝΕΚ ΑΜΚ;
      Και ποιος θα βάλει τα λεφτά; Ο Γιάννης;

      Δυστυχώς ο Γιάννης την κατέστρεψε την εταιρία .... τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη ΣΕΑΣ; Τα προστίματα στην Κύπρο, τις προκαταβολές που έδινε στον Γκριμάλντι για τη Hellenic Seaways που τελικά τις έχασε;
      Μια εταιρία για κλάματα.
      Γιαυτό ρωτάω ποιος θα βάλει τα λεφτά ... αν γίνει ΑΜΚ.

      Μέχρι τότε ... ας ασχολούνται άλλοι με την μετοχή.

      Διαγραφή
  45. για να δουμε λοιπον!
    καθαρος δανεισμος ειναι αν απο τα συνολικα δανεια μιας εταιρειας αφαιρεσουμε τα ταμειακα διαθεσιμα.
    οταν ο καθαρος δανεισμος ειναι αρνητικος , σημαινει η εταιρεια μπορει να εξοφλησει ολα της τα δανεια μονο κ μονο με τα ταμειακα διαθεσιμα κ ισοδυναμα.ειναι μια ενδειξη εξαιρετικης ποιοτητας κ υγειας της εταιρειας!

    υπαρχει λοιπον εταιρεια στο χαα η οποια εχει δανεια εκατονταδων εκ ευρω.
    πριν μερικα χρονια ειχε καθαρο δανεισμο πανω απο 250 εκ ευρω.τα δανεια δηλαδη ηταν μεγαλυτερα απο τα ταμειακα διαθεσιμα κατα 250 εκ ευρω.
    η εταιρεια αυτη ομως εχει τοσο δυνατες ταμειακες ροες, που πλεον ο καθαρος δανεισμος πλησιαζει να γινει αρνητικος, με βαση τα τελευταια δημοσιευμενα οικονομικα στοιχεια.τα ταμειακα διαθεσιμα δηλαδη θα ειναι μεγαλυτερα απ τα δανεια!!!!ερχονται πολυ μεγαλες επενδυσεις λοιπον.....
    ποια ειναι η εταιρεια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνη εταιρία, τέτοιου μεγέθους που περιγράφετε και που έκανε θαύματα με τον ισολογισμό της και τα αποτελέσματα της είναι η Motor Oil. Αλλά αυτή είχε φτάσει πάνω απο 1 δις ευρώ τον καθαρό τραπεζικό δανεισμό της.

      Διαγραφή
    2. καλημερα!
      διαβασμενος κυριε τακη...
      η εταιρεια που περιγραφω δεν εχει γυρισει ακομα σε αρνητικο καθαρο δανεισμο.ειναι πλεον οριακα.που θα πανε ολα αυτα τα μετρητα??
      ενα πολυ πολυ μικρο μερος σε μερισματα κ τα υπολοιπα(+τα νεα μετρητα) θα πανε για την προωθηση του γιγαντιαιου επενδετικου σχεδιου της εταιρειας.μολις εδωσα κ αλλες πληροφοριες...
      δεν ειναι μυστικο, απλα περιμενω μηπως κ δω κ καποια ιδεα απο τα αλλα μελη...

      Διαγραφή
    3. Αν εννοείται τον αδμηε να κρατάτε μικρό καλάθι ,για τους λόγους που προανέφερα χθές,όπου πούλησα στο 2.24 απο τύχη.Βέβαια με τον βομβαρδισμό απο Β-52 που θα γίνει την Δευτερα ελέω wall street και μη αναβάθμισης Moodys ίσως ξανασκεφτώ να επαναγοράσω τα κομμάτια μου ,κάτω απο 2 .Η κυριότερη αναστολή μου πάντως είναι η συμμετοχή των κινέζων

      Διαγραφή
    4. Απο μεγάλα μόνο Βαγγέλας ... αλλά δεν είναι για trade. Απευθύνετε μόνο σε όσους θέλουν κάτι ασφαλές και δεν τους αρέσουν τα τραπεζικά επιτόκια ... βρίσκει μιά καλή τιμή εισόδου και τον ξεχνάς ... τον ξανακοιτά μετά απο χρόνια.
      Μετά έχουμε ΤΕΝΕΡΓΑ και ΕΛΠΕ αν ξεκουμπιστεί το Ελληνικό Δημόσιο ....
      Χρόνια τα γράφω αυτά .... απο τον καιρό της πτωχεύσεως της χώρας.

      Διαγραφή
    5. Ξέχασα και τον Βακάκη ... the cash is the king και ξέρει καλά να το παίζει βασιλιάς!!

      Διαγραφή
    6. Διακρίνω μεγάλη βεβαιότητα από πόλη κόσμο ότι η αγορά θα καταστραφεί από Δευτέρα. Προσωπικά αν και θα το επιθυμούσα ώστε να προχωρήσω σε επιπλέον σταδιακες αγορές σε μετοχές που θέλω, δεν το βλέπω εκτός από πίεση στις αρχές της ημέρας.

      Διαγραφή
    7. Ο Βακάκης κ. Τάκη έχει όμως αρνητικό Καθαρό Δανεισμό ανελλιπώς από το 2010.

      Διαγραφή
    8. Το ξέρω πολύ καλά ... γιαυτό έγραψα the cash is the king και ξέρει καλά να το παίζει βασιλιάς!!
      Only up αργά και σταθερά.

      Διαγραφή
    9. κ. Τάκη εννοείται ότι το γνωρίζετε, το έγραψα απλώς γιατί δεν ταίριαζε με τα στοιχεία στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.
      Περί ΜΠΕΛΑ θέλω τη γνώμη σας σε κάτι, αλλά θα τη ζητήσω σε ξεχωριστό σχόλιο για να πάρει ο βασιλιάς το χώρο που του αξίζει.

      Διαγραφή
    10. Ο κρυμμένος θησαυρός δεν έχει δάνεια και δεν πρόκειται (ελπίζω) να έχει μιας και ο ΑΔΜΗΕ προς το παρόν ενοποιείται μέσω της καθαρής θέσης.

      Εγώ απλώς ανέφερα ορισμένες εταιρίες που αξίζουν απο μεγάλη κεφαλαιοποίηση ... υπάρχουν και άλλες , απλά στις άλλες είτε έχουν θέση Κινέζοι είτε το Ελληνικό δημόσιο ... γιαυτό δεν τις ανέφερα.

      Διαγραφή
  46. Σας ευχαριστώ πολύ Κε Hippy. Έχετε δίκιο ήταν λάθος μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Κε Τάκη καλησπέρα. Θα ήθελα την άποψή σας για την ΕΛΓΕΚΑ. Μια και δεν βρίσκω κάποια προγενέστερη ανάλυσή σου γι' αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχω πει πολλές φορές με τη λεγάμενη. Ας τα ξαναγράψω άλλη μια προς χάρη του κυρίου Αστερίξ.

      Τι άποψη να έχω κύριε Αστεριξ για την ΕΛΓΕΚΑ, όταν έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 6,7 εκατ. ευρώ; Δηλαδή για να αγοράσω ΕΛΓΕΚΑ πρέπει να μου δώσουν λεφτά και όχι να δώσω.

      Τα δάνεια περισσότερα απο 68 εκατ. και στο ταμείο υπάρχουν 5,8 εκατ. ευρώ.
      Ζημιές, ζημιές και πάλι ζημιές ... οι συσσωρευμένες ζημιές (αποτελέσματα εις νέο) έφτασαν στα 62,05 εκατ. ευρώ
      Κάποτε η λογιστική αξία ήταν 2,14 ευρώ η μια μετοχή (το 2008) ... σήμερα για να πάρεις μια μετοχή πρέπει να δώσεις 0,21 ευρώ (αρνητικά ίδια κεφάλαια)

      Το τι θα κάνει στο ταμπλό δεν με αφορά. Για εμένα η εταιρία είναι προβληματική και χρειάζεται ΑΜΚ ... ας βάλουν τα λεφτά τους οι ιδιοκτήτες στο τραπέζι, ας δω να αλλάζουν τα νούμερα προς το καλύτερο και τότε θα αρχίσω να την παίρνω στα σοβαρά.
      Μέχρι τότε δεν με ξέρει ... δεν την ξέρω την κυρία.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ ήσουν κατατοπιστικότατος.

      Διαγραφή
  48. Κε Τάκη Ευχαριστώ πολύ για τήν απάντηση σας. ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κύριε Βαγγέλη να ρωτήσω και εγώ;
      Λένε ότι θα πάνε σε ΑΜΚ; Και αν ναι ποιος θα συμμετάσχει;

      Διαγραφή
  49. https://www.capital.gr/forum/thread/6164058?page=48&messageId=6575253

    η εταιρεια αυτη λοιπον ειναι ο ΑΔΜΗΕ!
    μια μονο γευση σας δινω:
    στις 30/06/2017 ειχε καθαρο δανεισμο 250 εκ περιπου, στις 31/03/2019 ο καθαρος δανεισμος ειχε πεσει στα 48 εκ.με ταμειακα διαθεσιμα πανω απο 600 εκ ευρω.
    κ ολο αυτο το διαστημα εδωσε κ μερισματα.
    για οποιον εχει χρονο κ διαθεση , ριχνει μια ματια κ στον μιτο αυτο που εξηγει αρκετα.
    αν καποιος θελει να μελετησει τις οικονονικες καταστασεις, ας διαβασει τα στοιχεια για τον ΑΔΜΗΕ(κ οχι τον αδμηε συμμετοχων μιας κ μοναδικο περιουσιακο στοιχειο ειναι το ποσοστο στον αδμηε.δεν υπαρχει κατι για αναλυση δηλαδη στον ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ δηλαδη)
    οι οικονομικες καταστασεις θελουν μεγαλη μελετη, κ σιγουρα προσοχη στις παρατηρησεις κ επεξηγησεις, οπως για παραδειγμα για την αναπροσαρμογη των τεμειακων διαθεσιμων στις 31/12/2017.οπου ενα μεγαλο αφορα εφαπαξ καταβαλη για ΥΚΩ.(παρατηση σελιδα 2 στο ετησιο δελτιο του 2018, κ σελιδα 5 στο ετησιο δελτιο του 2017).περιμενω τις παρατηρησειςσας, απ οποιον βεβαια ασχολειται με θεμελιωδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε μια εταιρία συμμετοχών που πουλάει αέρα κοπανιστό και το μόνο που έχει είναι το 51% του ΑΔΜΗΕ, απο τον οποίο λαμβάνει ένα μέρισμα, θα ήμουν περισσότερο επιφυλακτικός.
      Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη με τις αναλύσεις που είχα κάνει για ΑΔΜΗΕ.
      Στο 50% της καθαρής θέσης θα έπαιρνα το ρίσκο .... μέχρι τότε ΜΑΚΡΥΑ και αγαπημένοι ... υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν καλύτερα πορτοκάλια.

      Επι του παρόντος θα παίζει αναλογικά με τη ΔΕΗ. 2,5 σκαλοπάτια πάνω η ΔΕΗ ... 1 ο ΑΔΜΗΕ συμμετοχών και τούμπαλιν.

      Διαγραφή
    2. καλημερα!
      διαφωνω αγαπητε...
      αλλα στις αγορες ολα ειναι πιθανα!
      οποτε υπομονη κ θα δουμε..

      Διαγραφή
    3. Σε τι διαφωνείτε;
      Αγοράζουμε ΑΔΜΗΕ συμμετοχών, που έχει το 51% του ΑΔΜΗΕ και το μόνο έσοδο του είναι το μέρισμα που του δίνει ο ΑΔΜΗΕ .... διαφωνείτε σε αυτό;

      Διαγραφή
    4. οχι βεβαια.
      αλλα μια μετοχη αδμηε συμμετοχων αναλογει σε μια αδμηε( για το 51% ομως, οχι για το 100%).
      στην ουσια λοιπον ειναι σαν να αγοραζει καποιος απευθειας αδμηε.δεν εχει μεγαλη διαφορα.

      Διαγραφή
    5. Σύμπτωση επαναλαμβανομενη παύει να είναι σύμπτωση.
      Εν προκειμένω όπως και στην περίπτωση του Ικτίνου ο εν λόγω χρήστης ξεκινά με ένα κουίζ (προφανώς για να προσελκύσει την προσοχή), το οποιο ανεβάζει copy paste σε πολλά sites (ακριβώς το ίδιο ανέβηκε και στο Facebook του Στούπα).
      Ακολουθεί μια σύντομη απάντηση στο κουίζ / ανάλυση (χωρίς ιδιαίτερο βάθος να μου επιτραπεί να πω κατά την γνώμη μου) και μετά εξαφανίζεται.
      Προσωπικά, θεωρώ ότι με την ως άνω συμπεριφορά δεν επιδιώκεται η συζήτηση επί μετοχών αλλά κάτι άλλο (ίσως να αγοράσει φθηνά Ικτίνο και να ξεφορτώσει ΑΔΜΗΕ στην κεφαλα άλλων).

      Διαγραφή
    6. Ο ΑΔΜΗΕ χοντρικά είναι ένα 'εγγυημένο' κουπόνι κερδοφορίας 6% στις επενδύσεις που κάνει. Αν χρησιμοποιούσε μόνο ίδια κεφάλαια δεν θα είχε σημαντική διαφορά από ομόλογο με κουπόνι 6% στα ίδια κεφάλαια. Δανειζόμενος μπορεί να αυξήσει την απόδοση των κεφαλαίων του αν συνεχίσει να πετυχαίνει σημαντική διαφορά στα δάνεια που λαμβάνει κάτω από το 6%. Ανταγωνισμός δεν υπάρχει και ο κίνδυνος είναι να του ρυθμίσουν χαμηλότερα την 'αισχροκέρδεια'. Μπορεί να βρεθεί να διαπραγματεύεται στο μισό της λογιστικής? Ναι μπορεί, όμως δεν βλέπω για πιο λόγο οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στο ΧΑ δεν μπορεί να χάσει μεγαλύτερο ποσοστό.

      Διαγραφή
    7. Kαλημέρα σας κύριε Τάκη
      Γιατί δεν σας αρέσει που είναι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, δηλαδή ποια μειονεκτήματα παρουσιάζει αυτή η μορφή holding;
      Πιστεύετε ότι κάποια στιγμή για διαφόρους λόγους θα σταματήσει να δίνει μερισμα ; Ή κάτι άλλο ; Καλλιόπη

      Διαγραφή
    8. Κύριε Ξενοφών και εσείς τέκνο;
      Αφήστε τον καθένα να γράφει ό,τι θέλει .... αρκεί να μην βρίζει και να μην μειώνει τους συνομιλητές του.

      Ο κύριος ΝικΝταν (δεν τον ξέρω) γράφει με αυτό το nick πάνω απο 10 χρόνια ... ας εκφραστεί ελεύθερα και τι έγινε αν λέει κάτι που δεν μας αρέσει ή διαφωνούμε .... εδώ είμαστε όλοι να επιχειρηματολογήσουμε για το αντίθετο. Εξάλλου στις χρηματαγορές ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΟΝ.

      Calm παιδιά.
      ----------------------------------------------------
      Κυρία Καλλιόπη σας χάσαμε ... μόνο με του Σορρόπληκτους και τους Ανατολόπληκτους; Έτσι είπαμε;
      Για τον ΑΔΜΗΕ συμμετοχών έγραψα ότι είναι εταιρία συμμετοχών και ο ΑΔΜΗΕ ενοποιείται στον Ισολογισμό μέσω της καθαρής θέσης ... και το μόνο που γίνεται είναι να εισπράττει το μέρισμα η συμμετοχών απο τον ΑΔΜΗΕ.
      Όπως και να το κάνουμε αλλιώς είναι κάποιος να έχει μια μετοχή ΑΔΜΗΕ και αλλιώς μια μετοχή ΑΔΜΗΕ συμμετοχών που έχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.
      Όντως δεν υπάρχει μεγάλο ρίσκο για να πάει πολύ κάτω η μετοχή ... αλλά λέω τώρα εγώ τι θα γίνει αν παύσει να δίνει μέρισμα, λόγω των μεγάλων επενδύσεων που πρέπει να κάνει ο ΑΔΜΗΕ ή τι θα γίνει αν χρειαστεί μια μεγάλη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών ο ΑΔΜΗΕ.
      Αυτό που ισχύει είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ υποχρεούται να δίνει μέρισμα το 50% της καθαρής κερδοφορία του.

      Απλώς αυτό έχω καταθέσει ... και ρωτώ γιατί δεν έβαλαν οι Συριζέοι στο Χρηματιστήριο τον κανονικό ΑΔΜΗΕ; Γιατί δεν βάζουν και το υπόλοιπο 49%;

      Διαγραφή
    9. Κύριε Τάκη, σας διαβάζω ανελλιπώς αλλά, αφ΄ ενός δεν έχω και πολύ χρόνο διαθέσιμο, αφ΄ ετέρου πραγματικά νοιώθω πολύ "λίγη" για να εκφέρω γνώμες και απόψεις στο μπλογκ σας, που είναι ό,τι πιο δυνατό υπάρχει στον τομέα. Και γι αυτό οι πίτσες μπλε επιτίθενται.
      Στον ΑΔΜΗΕ συμμ. ξαφνιάστηκα μ΄ αυτό που λέτε. Έχω κάμποσα κομάτια από την εποχή της διάσπασης από τη ΔΕΗ κι ο λόγος που δεν πούλησα στα αρχικά υψηλά, ήταν γιατί έβλεπα σκούπισμα. Μετά μείνανε γιατί είναι γλυκό το μέρισμα.

      Διαγραφή
    10. να αγορασω φθηνα ικτινο(!!!!) κ ταυτοχρονα να πουλησω ακριβα αδμηε....
      αντε να δω τι αλλο θα ακουσω....
      μονο καποιος που βλεπει φθηνο τον ικτινο μπορει να δει ταυτοχρονα ακριβο τον αδμηε....
      τωρα μιλαμε σοβαρα η κανουμε πλακα?

      Διαγραφή
    11. Έχετε δίκιο κ. Τάκη. Απλά όταν είδα τα ίδια πράγματα γραμμένα σε πολλά sites μου φάνηκε κάπως και δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ.
      Ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν!

      Διαγραφή
    12. ο αγαπητος κυριος Τακης δεν εχει αδικο στις σκεψεις που γραφει για τις εταιρειες συμμετοχων.σε γενικες γραμμες συμφωνω μαζι του ως σκεψη.απλα νομιζω πως στη συγκεκριμενη περιπτωση του αδμηε, κ με δεδομενο πως στο ιδρυτικο καταστατικο του αδμηε συμμετοχων αναφερεται ξεκαθαρα πως μοναδικος σκοπος της εταιρειας ειναι να εισπραττει το μερισμα του αδμηε στο ποσοστο που εχει, κ στη συνεχεια να μοιραζει το 95% απο αυτο το μερισμα, το ρισκο ειναι αρκετα μικροτερο.


      ο αδμηε μεχρι τωρα εχει τραβηξει την προσοχη ελαχιστων.υπαρχουν λιγες εκθεσεις ξενων οικων γι αυτον , κ εξισου λιγες αναλυσεις για την μελλοντικη του πορεια.

      οσο θα βλεπουμε οι εκθεσεις κ οι αναλυσεις ξενων να αυξανονται, εδω θα ειμαστε να το συζητησουμε.

      ειναι νεα εταιρεια κ ειδικα σε επιπεδο μικροεπενδυτων εχει μαλλον περασει απαρατηρητη.
      σε λιγο καιρο ανακοινωνει αποτελεσματα 6μηνου.

      τοτε ισως να εχουμε να πουμε πιο πολλα.

      Διαγραφή
    13. Ο κύριος Nicdan είναι αυτοδύναμος, πατάει γερά, δεν έχει την ανάγκη υποστήριξης κανενός, επειδή ωστόσο είναι παλιός επενδυτής και τον γνωρίζω πάνω από 10 χρόνια καλά (από τα γραπτά του) θα πω λοιπόν στους νέους φίλους του κ. Τάκη ότι είναι πολύ καλός. Θεωρώ επίσης παράλογη, αστήρικτη και απολύτως άδικη την κατηγορία ότι τάχα από ιδιοτέλεια έγραψε το σχόλιο για τον ΑΔΜΗΕ. Από τη στιγμή που έχει ανοίξει από 2ετίας σχετικό "μίτο" στον capital είναι σαφές σε μένα τουλάχιστον ότι έχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον (χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η άποψη του για την εταιρεία είναι 100% ορθή και θα επαληθευτεί).

      Όταν είχε πρωτοξεκινήσει την διαπραγμάτευση του ο ΑΔΜΗΕ συμμετοχών το Φθινόπωρο/17 στις συζητήσεις κάτω απ΄την ανάλυση του κ. Τάκη είχα εκδηλώσει την προτίμηση μου σε αυτόν κι εγώ σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη των φίλων για την ΔΕΗ. Δεν μετανιώνω πολύ περισσότερο που από τότε η ΔΕΗ είναι και λίγο κάτω ενώ τα "διόδια" είναι αντίθετα λίγο πάνω. Απλά στο "τζογάρισμα" που έκανα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην πολύπαθη θα μπορούσα να δώσω λίγο περισσότερο χρόνο (μικρή θέση θα ανοίξω αύριο ελπίζω κοντά στο 2,50)

      Για λόγους εντιμότητας θα πω ότι έχω σημαντική θέση στον ΑΔΜΗΕ. Τον πήρα κυρίως για το μέρισμα (4%) που όπως είπα πληρώνει μέρος του κυμαινόμενου στεγαστικού μου δανείου (0,85% την τελευταία 4ετία). Οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν κάνει παρουσίαση στην ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕ που συνεργάζομαι και είχαν εγγυηθεί για μέρισμα κατ΄ελάχιστον 0,07-0,08 ευρώ. Έχω γράψει παλαιότερα στο μπλογκ (σε τιμές περί το 1,70) πως έχω τιμή στόχο τα 2,40-2,50 ως το τέλος του 2020 (το στεγαστικό μου βέβαια λήγει το 2028 οπότε εννοείται πως δεν τον δίνω).

      Ένα σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζω εγώ στην εταιρεία κ. Nicdan είναι ότι το περιθώριο κέρδους δεν καθορίζεται από την εταιρεία αλλά απ΄την ΡΑΕ. Είχαμε νομίζω πέρσι το Μάιο μείωση από το 7,3% που ήταν το 2017 σε 7%. Επίσης το (κατά πλειοψηφία) κρατικό managment.

      Διαγραφή
    14. Από την στιγμή που η κερδοφορία είναι ρυθμιζόμενη και ανάλογη των επενδύσεων σε υποδομές, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα του να μην μοιράζουν ακόμα και καθόλου μέρισμα και να το κατεύθυναν ολόκληρο το ποσό στις καινούργιες επενδύσεις. Πληρώνεις και φόρο μερίσματος για να πάρεις το χρήμα στο χέρι και να σου δίνει η τράπεζα 0,30 - 1% αντί να μείνει στην εταιρεία και να αποδίδει εσωτερικά 6%.

      Διαγραφή
    15. το ποσοστο θα μειωνεται σταδιακα, αλλα τα εσοδα θα αυξανονται γιατι θα αυξανονται κατακορυφα τα επενδεδυμενα κεφαλαια πανω στα οποια υπολογιζεται το ποσοστο των εσοδων του αδμηε.εδω να προσθεσω πως υπαρχει ενα μπονους ποσοστο της ταξης του 1% αν θυμαμαι καλα, το οποιο ο αδμηε θα το παρει αν ολοκληρωσει τις διασυνδεσεις με τα νησια σε συγκεκριμενα χρονικα περιθωρια.η συμφωνια που εχει ο αδμηε με τη ΡΑΕ ειναι μεχρι το 2021.η περιουσιακη βαση θα αυξηθει απο το 1,45 δις ευρω στα 2,06 δις ευρω το 2021.
      ενω το ποσοστο θα μειωθει δηλαδη(6,9% το 2019- 6,5% το 2020 και 6,3% το 2021) τα εσοδα θα αυξηθουν.κ χωρις να υπολογιζουμε το μπονους.οταν θα πλησιαζει ο καιρος για τη νεα συμφωνια εννοειται πως θα θελει στενη παρακολουθηση.
      το δ.συμβουλιο του αδμηε αποτελειται απο 9 μελη.
      6 ειναι του κρατους , 3 των κινεζων.
      με βαση το καταστατικο για να παρει καποια σοβαρη αποφαση χρειαζεται εγκριση τουλαχιστον απο 7 μελη.σιγουρα δηλαδη το κρατος εχει το πανω χερι, αλλα δεν μπορει να παρει σοβαρες αποφασεις χωρις την εγκριση των ιδιωτων μετοχων.
      απο κει κ περα με βαση το δικο μου επενδυτικο προφιλ, θελω οι εταιρειες που επιλεγω να δινουν ενα μερος των κερδων ως μερισμα.αυτο ομως ειναι κατι που ταιριαζει στον δικο μου τροπο σκεψεις, δεν σημαινει πως το να επανεπενδυει ολα τα κερδη μια εταιρεια ειναι λαθος, ειδικα αν η αποδοση ιδιων κεφαλαιων ειναι σε καλα επιπεδα.

      χαιρομαι οταν μπορουμε να κανουμε συζητηση σε ηρεμο κλιμα,κ με σκεψεις πανω σε θεμελιωδη.ειτε συμφωνουμε,ειτε διαφωνουμε.

      σε περιπτωση που το κρατος μειωσει ακομα πιο πολυ το ποσοστο του στον αδμηε, με βαση τις δηλωσεις χατζηδακη, η εταιρεια θα πετυχει ακομα καλυτερη εταιρικη διακυβερνηση.

      Διαγραφή
    16. να προσθεσω πως η αποδοση ιδιων κεφαλαιων ισως πλησιασει το 8% για τη χρηση του 2019, με προοπτικη να δει τιμη τουλαχιστον 10% στη χρηση του 2020.εδω ας μην ξεχναμε κ το εξης: ο αδμηε εδωσε προμερισμα για τη χρηση του 2018 0,0269.
      φετος , για τη χρηση του 2019 εδωσε προμερισμα 0,054.αυξηση της ταξης του 100%.με βαση αυτο νομιζω πως το συνολικο μερισμα για τη χρηση του 2019 ισως ξεπερασει το 0,10 (μετα την παρακρατηση).

      Διαγραφή
    17. Για εμένα έχετε χάσει κάθε αξιοπιστία (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ανέβει απλά για την πληρότητα της ανάλυσης σας θα περίμενα και μια συγκριτική μελέτη σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκους διαχειριστές, εκεί θα φαινόταν ο ΑΔΜΗΕ ήταν συγκριτικά φθηνός ή ακριβός). Η τακτική σας και το modus operandi σας δεν μου αρέσει, καθώς το θεωρώ ύποπτο.
      Να θυμίσω μόνο ότι ο Warren Buffett έχει πει ότι αγοράζεις comofities (χαρακτηριστικο παράδειγμα ο ΑΔΜΗΕ) όχι για να αυξήσεις την περιουσία σου, αλλά για να μην χάσεις.
      Προσωπικά, όπου το ελληνικό δημόσιο έχει έστω και 1% δεν αγοράζω ποτε. Δεν συνεταιριζομαι με το αδηφάγο ελληνικό δημόσιο.

      Διαγραφή
    18. Βρε σεις μην τρώγεστε ... θα τα διαβάζει ο γκουρού του Δρομέα και πρώην του Περσεα, που φόρτωνε ΚΟΥΑλιτάκι στα 0,27 και ψάχνει τους ΕΛΔΕΑΡΧΕΣ να δει τι φοράνε και τι τρώνε και θα γελάει ... θα λέει, αυτοί είναι σαν την μούρη μου.

      Κύριε Ξενοφών σας παρακαλώ ... ο καθένας έχει την αποψη του, το ταμπλό ο μόνος κριτής!!

      Διαγραφή
    19. Επίσης η εκκίνηση διαδικασίας πώλησης από την πλευρά του δημοσίου νέου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ (πολύ πιθανό ενδεχόμενο) θα ενεργοποιήσει την βάση της συμφωνίας των μετόχων που είχε συναφθεί όταν εισήλθε η State Grid, δλδ το δικαίωμα πρώτης προτίμησης για τον Κινέζο επενδυτή. Που δεν ξεχνάμε ότι αγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ καταβάλλοντας 320 εκ. δηλαδή 5,75 ευρω/μετοχή που αντιστοιχεί σε 2,93 ευρω/μετοχή για τον ΑΔΜΗΕ συμμετοχών. Η ιστορία θυμίζει λίγο την αντίστοιχη με τον ΟΛΠ και την COSCO δίχως αυτό να σημαίνει ότι θα εξελιχθεί ολόιδια.


      Η μαμά εταιρεία έχει λίγα αλλά καλά νέα μπροστά της που σαφώς θα ευννοήσουν και την θυγατέρα. Προσωπικά μου φαίνεται ένα στοίχημα με τις πιθανότητες υπέρ μου και τέτοια στοιχήματα τα παίρνω πάντα.

      Διαγραφή
    20. Στο site του ΑΔΜΗΕ Συμμ. (καλό είναι όταν γράφουμε να διευκρινίζουμε αν αναφερόμαστε στη Συμμ., για να καταλαβαινόμαστε) έχει ένα κατεβατό από «ρόλους-αρμοδιότητες».
      Μερικές μου φαίνονται αρκετά ικανές να παίζουν ουσιαστικό ρόλο έμμεσα ή άμεσα στη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να είναι για το «θεαθήναι», μπορούν και να «χρησιμοποιηθούν».

      Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού και τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, προκύπτει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το ποσοστό της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για να μπουν ιδιώτες.
      Δεδομένου ότι η Motor Oil έχει ήδη μπει ως πάροχος στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι αρκετά πιθανόν να επιχειρήσει να μπει κι εκεί, όταν και αν. Επομένως, δεν βρίσκω ούτε απίθανη, ούτε παράλογη την ιδέα του κυρίου Nikdan.
      Ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καυτός και γίνεται ακόμα πιο καυτός όταν επίκεινται ιδιωτικοποιήσεις και έργα. Aς έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

      Διαγραφή
  50. Κε Τάκη καλησπέρα.Αυτή τήν απορία έχω και εγώ,Όμως η εταιρεία είναι σε κατάσταση χρεωκοπίας,Δεν μπορεί να πληρώσει τις δανειακές της υποχρέωσης το προσωπικό τούς προμηθευτές,οπότε κάτι πρέπει να γίνει. Το κλειδί για τήν επιβίωση της το έχουν οι τράπεζες και αυτές πιστεύω θα βρουν κάποια λύση,τώρα αμκ θα είναι;στρατηγικός επενδυτής θα είναι;κάτι άλλο θα είναι;Δεν ξέρω Απλώς σκέφτομαι μήπως πρέπει να την εχω υπό παρακολούθηση.Ευχαριστω ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με CEO το Γιάννη θα ήμουν πολύ πολύ πολύυυυ επιφυλακτικός. Η τέλεια μηχανή καταστροφής χρήματος.

      Τέλος πάντων κύριε Βαγγέλη ... ας δω τα φράγκα πάνω στο τραπέζι, να δω ποιοι τα βάζουν και με ποιούς όρους και αναλόγως θα αποφανθώ.
      Στις χρηματαγορές κερδισμένοι είναι όσοι ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΒΡΑΔΕΩΣ .... οι σαλίγκαροι κερδίζουν, οι σοφοί σαλίγκαροι.

      Διαγραφή
  51. Καλησπέρα Σε όλη την παρεα,
    Θα ηθελα την γνώμη σας για ένα χαρτοφυλάκιο με 40% τενεργα,20% ολυμπιακή,20% κεκροπα και 20% inform λύκος.. Ευχαριστώ πολύ
    Με απέραντη εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι, δηλαδή, σας προτείνει ο μικρομέτοχος.
      Με συγχωρείτε αλλά γιατί δεν ρωτάτε τον μικρομέτοχο ή ακόμη καλύτερα τον χρηματιστή σας.

      Αν και το ιδανικότερο είναι να μπορείτε εσείς να απαντάτε σε τέτοιες ερωτήσεις .... αν δεν μπορείτε καλύτερα να μην ασχολείστε με χρηματαγορές.

      ΦΙΛΙΚΑ

      Διαγραφή
    2. 1000000% αυτό που είπε ο κύριος Τάκης

      Διαγραφή
  52. Καλημέρα,

    Άσχετος στα οικονομικά και στο χρηματιστήριο, βρέθηκα να ασχολούμαι με ένα ξεχασμένο χαρτοφυλάκιο της συζύγου μου που και η ίδια το βρήκε από τον πατέρα της. Το 2009 το χαρτοφυλάκιο είχε αξία 300.000 και στις αρχές του 2019 που αποφάσισα να ασχοληθώ είχε 17000.
    Ψάχνοντας να ξεστραβωθώ μέσω του διαδικτύου έπεσα κάποια στιγμή στον μικρομέτοχο και μέσω του μικρομέτοχου έφτασα και εδώ. Χρηματιστή δεν έχω με την έννοια ότι το χαρτοφυλάκιο το διαχειρίζεται κάποιος υπάλληλος της nbg που είτε δεν έχει τις γνώσεις είτε τη διάθεση να ασχοληθεί ιδιαίτερα.
    Ακολούθησα λοιπόν στα τυφλά κάποιες επιλογές του μ/μ και μέχρι στιγμής δεν μου' χει βγει σε κακό.Επειδή όμως έχω συνείδηση της τύφλας μου και δεν μου αρέσει η μασημένη τροφή, χρειάζομαι τη βοήθειά σας και της παρέας σας στα παρακάτω:

    1ον. Να μου προτείνετε, αν μπορείτε βιβλία ή άρθρα που θα με βοηθήσουν στο να διαβάζω,να αναλύω και να αποτιμώ μια εταιρία μέσω του ισολογισμού της και γενικότερα στο να κατάλαβαίνω το αν αλλά και το πότε αξίζει να επενδύσω σε κάποια.

    2ον. Επειδή καταλαβαίνω ότι αυτό χρειάζεται χρόνο και προσήλωση, θα ήθελα από την προσωπική σας εμπειρία να μου πείτε αν αξίζει να τα διαθέσω. Δηλαδή, τί απόδοση πρέπει να περιμένω σε βάθος χρόνου με καθημερινή ενασχόληση.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους ασχοληθούν με τα ερωτήματά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δύο σημαντικότερα βήματα είναι η διασπορά και τα χαμηλά έξοδα (πχ να μην μπεις σε κάποιο αμοιβαίο που σου τρώει 2-3% τον χρόνο σε αμοιβές και να μην κάνεις trading). Eνα χαρτοφυλάκιο 300 χιλιάδων του 2009 αν είχε παγκόσμια χρηματιστηριακή διασπορά θα ήταν σήμερα περίπου 600 χιλιάδες ενώ ακόμα και στην περίπτωση που ήταν επενδυμένο μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που είχε από τις χειρότερες αποδόσεις του πλανήτη θα ήταν σήμερα μαζί με μερίσματα περίπου 150 χιλιάρικα. Οπότε θα υπήρχε και προοπτική επαναφοράς κάποια στιγμή στα προηγούμενα επίπεδα. Το 17 χιλιάρικα είναι αποτέλεσμα υπερσυγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου (υποθέτω σε τράπεζες). Από εκεί και πέρα αν θέλεις αποδόσεις μεγαλύτερες από 5-7% που δίνει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο στις παγκόσμιες αγορές, το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο και αμφιβάλω αν αξίζει να σπαταλήσεις το χρόνο με αβέβαια αποτελέσματα. Πχ αν είσαι σούπερ σταρ στο να διαλέγεις μετοχές και αντί για 7% απόδοση τον χρόνο πετύχεις 10%, χρειάζεται να επενδύεις σημαντικά ποσά για να έχει αντίκρυσα ο χρόνος που θα αφιερώσεις. Οπότε η γνώμη μου είναι ότι το εύκολο κομμάτι είναι η αποφυγή των λαθών και σε αυτό πρέπει να αφιερώσεις τον μεγαλύτερο χρόνο.

      Διαγραφή
    2. Κύριε άσχετε πραγματικά κρίμα για τη χασούρα. Δε θα μου κανε καμία εντύπωση αν ο υπάλληλος της εθνικής τα έβαλε σε καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εθνικής.. Μη σας πω ότι το θεωρώ σχεδόν σίγουρο. Θα το έψαχνα, και αν το έκανε, θα του κατέβαζα κάποια καντήλια πριν τον απαλλάξω των καθηκόντων του, όχι ότι θα άλλαζε κάτι, απλά και μόνο ως μια μικρή πράξη σεβασμού στο πεθερό σας.

      Από κει και πέρα, για ένα ποσό της τάξης των 17000, έστω ότι αφιερώνετε πολύ χρόνο και είστε και ιδιαίτερα ικανός θα πετυχαίνετε αποδόσεις 10%-15%+ ετησίως, το οποίο σημαίνει 1700 με 2550 ευρώ / έτος, τα οποία υποθέτω ότι δεν ανταποκρίνονται στο χρόνο που θα αφιερώσετε.

      Οπότε είτε θα το κάνετε γιατί έχετε μεράκι και γουστάρετε να ξοδεύετε έτσι το χρόνο σας, είτε επειδή είστε ιδιαίτερα ταλαντούχος και πετυχαίνετε 12%+ αποδόσεις το έτος και τρίτοι θέλουν να διαχειρίζεστε τα χρήματά τουςκαι να παίρνετε προμήθειες στις υπεραποδόσεις κλπ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα κύριε Άσχετε.

      1) Διαβάστε: https://www.goodreads.com/book/show/381355.The_Bogleheads_Guide_to_Investing για μια εύπεπτη εισαγωγή.
      2) Ψάξετε τον υπάλληλο/διαχειριστή του χαρτοφυλακίου στην εθνική. Αν έχει βάλει χρήματα σε καμιά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εθνικής εν αγνοία σας, απλά ρίχτε λίγα καντήλια ως μια πράξη σεβασμού στο πεθερό σας. Εν πάσει περιπτώσει, απαλλάξτε τον των καθηκόντων του.
      3) Για κεφάλαιο 17000 ευρώ, είτε ασχολείστε επειδή έχετε μεράκι και γουστάρετε, είτε επειδή είστε ιδιαίτερα ταλαντούχος, πετυχαίνετε αποδόσεις 12%+/έτος και τρίτοι σας κυνηγούν για να διαχειριστείτε τα χρήματά τους, στην οποία περίπτωση στήνετε ένα επενδυτικό κεφάλαιο και παίρνετε προμήθειες επί των υπεραποδόσεων κλπ.

      Διαγραφή
  53. Περί ΜΠΕΛΑ.
    Να σας πώ καταρχήν κ. Τάκη πως θεωρώ πως πρόκειται αν όχι για την καλύτερη, τουλάχιστον για μία από τις καλύτερες εισηγμένες. Η εικόνα της μέσα στη δεκαετία της κρίσης είναι μια χρηματοοικονομική ομορφιά, όνομα και πράγμα. Τα νούμερα τα γνωρίζετε καλύτερα, θα σταθώ στην κυριολεκτικά γραμμική αύξηση της καθαρής θέσης με παράλληλα ανελλιπή απόδοση μερισμάτων και στη σχεδόν εκθετική αύξηση των πωλήσεων από το 2013 και έπειτα.
    Έχει επιτύχει μέσα στη χειρότερη δεκαετία της ελληνικής οικονομίας να αναπτύσσεται διαρκώς χωρίς μόχλευση, το οποίο οφείλεται στη χριστή διοίκηση του δαίμονα Βακάκη και στο επιχειρηματικό της μοντέλο που εν ολίγοις είναι "καλύπτω τον υπερκαταναλωτισμό της πτωχοποιημένης μάζας".
    Επί της ουσίας τώρα, να πω ότι από ασχετοσύνη και τσιγγουνιά δεν αξιώθηκα να πάρω θέση κάτω από 12 (είχα στόχο αγορών κάτω από 10 ο μίζερος!). Τώρα αν συνεχιστούν οι πιέσεις έχω ορίσει σαν περιοχή αγορών από 14.5 και κάτω. Με EPS 1.17 πιστεύω πως μπορεί να δει μέχρι και 12 όπου θα έχει P/E 10, το χαμηλότερο που έχει γράψει μετά τη λαίλαπα του 2015. Παρακάτω νομίζω πως θα πάει μόνο σε συνθήκες διθνούς κραχ.
    Το μόνο που κάπως "κλωτσάει" στη συνολική εικόνα είναι το εξής: ενώ μέχρι Δεκ. 2015 οι Λειτ. Ροές έκλειναν σχεδόν απόλυτα με Κέρδη+Αποσβέσεις, την τελευταία 3ετία υστερούν κατά περίπου 100 εκ. δηλαδή μια απόκλιση 25%.
    Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα αποθέματα περ. 85 εκ. και Εμπορ. απαιτήσεις 14 εκ. με τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές ουσιαστικά αμετάβλητες.
    Δεδομένου ότι σχεδιάζει αν θυμάμαι καλά 6 νέα καταστήματα και με το θέμα των δασμών ανοιχτό, εκτιμώ πως οι αυξημένες ανάγκες σε αποθέματα θα διευρύνουν την αυτή την απόκλιση.
    Πιστεύεται ότι μπορεί να υπάρχει εδώ κάποια αδυναμία εν τη γεννέσει, πχ στην αλυσίδα εφοδιασμού, ή πως είναι κάτι παροδικό που δεν εμπνέει ανησυχία;
    Η άποψή σας γενικά;
    Συγγνώμη που μακρηγόρησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη για την παρέμβαση κ.Wuffet,αλλά ακόμα και με ΡΕ=10 τότε θα επιβεβαιώνεται οριακά ο κανόνας που μας έχετε διδάξει στο βιβλίο σας ότι ΡΕ*PBV<22.5 (στην προκειμένη περίπτωση 20).
      Περί ορέξεως βέβαια...

      Διαγραφή
    2. Ωραίος κύριε Γιώργο!!!
      Άντε κύριοι γράφετε .... ουσιώδη και έξυπνα πράγματα για να έχω και εγώ ενδιαφέρον να γράφω ... διαφορετικά βαριέμαι!!!

      Διαγραφή
    3. Προς θεού, ποια συγγνώμη.
      Να ξεστραβωθώ προσπαθώ και να που κάτι έμαθα.
      Για να είμαιειλικρινής δε γνωρίζω σε ποιο βιβλίο αναφέρεστε, αλλά για χάρη της ακρίβειας με την τιμή στα 12.0 έχουμε PE 10.24 και PBV 1.51 άρα ο δείκτης που αναφέρετε παίρνει την τιμή 15.42.
      22.5 ακριβώς γίνεται με τη μετοχή στα 14.5

      Διαγραφή
    4. Ναι αλλά με την τιμή στο 10 και το 2013 θα είχαμε περίπου 35!!!

      Διαγραφή
    5. Επειδή είπατε ότι θα αρχίσετε αγορές από τα 14.5,εξ ου και το 20 το δικό μου...
      Αλλά και στο 15 να είναι,έχω την εντύπωση πως και πάλι η σωστή απάντηση θα ήταν:"Δεν είναι χαρτιά για Τάκαρους αυτά"(χαχα χιούμορ Κε Τάκη).

      Γενικά πάντως η δίκαιη ή άδικη τιμή ενός χαρτιού είναι υποκειμενική.
      Οι "παλιακοί" λογιστές,λέγανε πάντως,πως η "δίκαιη" τιμή μιας εταιρείας είναι-διαζευκτικά-ή 7 φορές τα κέρδη της,ή μια φορά ο τζίρος της...

      Ευχαριστώ πολύ κ.Τάκη για τα καλά σας λόγια.

      Διαγραφή
    6. Κ. Wuffett ξεκινήστε από το 5:00 και τελειώστε στο 13:00

      https://youtu.be/qJS-a44vgLg

      Διαγραφή
    7. κ. Γιώργο θα το εκλάβω ως φτωχό χιούμορ, δεν πειράζει δε γίνεται να τα έχουμε όλα πλούσια και εμπειρία και χιούμορ.
      Δυστυχώς σε άλλο θέμα ήθελα μια έμπειρη γνώμη και αλλού πήγε η συζήτηση.
      Έστω κι έτσι, κάτι μάθαμε και σήμερα.

      Διαγραφή
    8. Όχι κ.Γουόρεν,δεν ήθελα να σας προσβάλλω και ζητώ συγγνώμη αν το έκανα.
      Το μόνο που ήθελα να θίξω ήταν ότι επειδή το γενικό πνεύμα του ιστολογίου δεν απευθύνεται σε αποδόσεις του 12.5% (2.5/20 όπως σας έγραψα το παράδειγμα με βάση αυτά που κτλβ),στις οποίες αποσκοπείτε,αλλά σε πολύ μεγαλύτερες,γι αυτό το έγραψα (και το έβαλα και σε εισαγωγικά).
      Ούτε φωτεινός παντογνώστης είμαι,ούτε -τόσο- έμπειρος είμαι κι εγώ!
      Αν θέλετε έχετε το ελεύθερο της διαγραφής των σχολίων από τον κ.Τάκη.
      Και πάλι,δεν ήθελα να σας θίξω και συγγνώμη αν το έκανα.

      Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
    9. Εγώ ως πρωτάκι αρκούμαι και σε μικρότερες αποδόσεις αν πρόκειται για μια επιλογή που εμπεριέχει και μικρότερο ρίσκο.
      Η εν λόγω θεωρώ ως πληροί όλα τα κριτήρια, ικανή και αξιόπιστη διοίκηση, leader στον κλάδο της, αναπτυξιακή δυναμική και χρηματοοικονομική υγεία. Το μόνο που λείπει είναι μια καλή τιμή εισόδου, η οοία για εμένα είναι στο διάστημα 12-14.5
      Αν πάει και παρακάτω χωρίς να έχει αλλάξει η εικόνα μακάρι.

      Διαγραφή
    10. Προσωπικά θεωρώ δίκαιες τιμές εκείνες στις οποίες οι ιδιοκτήτες πουλούν τις μετοχές τους (προφανώς μεγαλύτερα του 2% ποσοστά). Αν θυμάμαι καλά ο Αποστόλης πούλησε λίγο μετά τον θάνατο του γιού του το 3,5% σε τιμές μεταξύ 14.95€ και 15.20€.

      Διαγραφή
    11. Κύριε Βarren δεν βλέπω κάτι το μεμπτό.
      ΑΨΟΓΗ!!

      Όταν τα τελευταία 3 χρόνια έχει αυξήσει τις πωλήσεις κατά 30% και σε σχέση με το 2013 περισσότερο απο 50% είναι λογικό να έχει υψηλότερα αποθέματα και περισσότερες απαιτήσεις.

      Ταχύτητα κυκλοφορίας αποθεμάτων 253 ημέρες απο 265
      Ταχύτητα είσπραξης απαιτήσεων 51 ημέρες απο 35
      Ταμείο υψηλότερο απο το σύνολο των υποχρεώσεων.

      ΑΨΟΓΗ!!
      Σε τέτοιες μετοχές μπαίνουν όσοι έχουν λεφτά με ουρά και σνομπάρουν ομόλογα και καταθέσεις .... απο εδώ μακροπρόθεσμα παίρνεις και μερίσματα και σε βάθος χρόνου θα έχεις και κέρδος απο την μετοχή ... βρίσκεις μια καλή τιμή και μπαίνεις.

      Και επειδή μου αρέσουν οι συγκρίσεις και οι κόντρες για να βάλουμε τιμές

      ΜΠΕΛΑ 15,6
      ΑΔΜΗΕ συμμετοχών 2,15
      Για να δούμε ο Ιστορικός του μέλλοντος τι θα καταγράψει!!!
      Πάμε κόντρες ...

      Διαγραφή
    12. εαν βάζατε και την ΔΕΗ στην σύγκριση...??

      Διαγραφή
    13. Κύριοι, συμφωνώ με το ότι η Jumbo δειχνει τρομερες λειτουργικες και οχι μονο κερδοφορίες. Βέβαια τα μερίσματα της είναι μικρά σε σχέση με αγορά (ΕΛΠΕ-ΟΠΑΠΙΔΕΣ-ΜΥΤΙΛ-ΜΟΗ) προς το παρόν διότι είναι σε μια μονιμη φάση μεγένθυσης (Ρουμανίες-Κύπροι κτλ.). Αντίστοιχα κύριε Τάκη για ΑΔΜΗΕ βλέπατε κάπως επιφυλακτικά τη μετοχή της (ενεκα οτι 50% διαπραγματευόταν κτλ.) Τώρα θεωρείται αυτές τις σωστές τιμές για τοποθέτηση σε αυτες τις μετοχές? και αν ναι...με δικαιες αποτιμήσεις ποιες? (κατ εμε Jumbo τα 20 και αδμηε τα 2.6 αλλα θα ήθελα τη γνωμη σας)

      Διαγραφή
    14. κ. Τάκη ευχαριστώ για την απάντηση.
      Πράγματι τα αποθέματά της βρίσκονται στο 30% των πωλήσεων δηλαδή απολύτως φυσιολογικά αφού παίζουν στο διάστημα 30~35%.
      Επίσης έχει κατορθώσει παρά τη μικρή μείωση του Μικτού Περιθωρίου να αυξήσει στην τριετία κατά δύο μονάδες τόσο το Λειτουργικό όσο και το Καθαρό Περιθώριο, που δείχνει πόσο σφιχτά κρατάει τα γκέμια ο Βακάκης.
      Το μόνο που με προβληματίζει είναι ενδεχόμενη γενίκευση των δασμών, μια και το 70% των εισαγωγών είναι από Κίνα, αλλά θεωρώ ότι θα αντιμετωπιστεί και δε θα είναι πρόβλημα διαρκείας.
      Για να μη τη λιβανίζω άλλο, μακάρι να κάνει η αγορά καμιά γερή υπερβολή προς τα κάτω και να έρθει εκεί που τη θέλω, μια και δεν ψάχνω για trade αλλά να φτιάξω μια καλή θέση και να την ξεχάσω για πολύ καιρό.

      Διαγραφή
    15. Η εταιρεία είναι εξαιρετική από σχεδόν όλες τις απόψεις. Σπάνια περίπτωση! Ακόμα και στα 16 ή και τα 17 ευρώ είναι καλή (συντηρητική) επένδυση.
      Δύο είναι οι προβληματισμοί μου:

      Ο μικρός προβληματισμός είναι "μετά τη Ρουμανία τι;" Τώρα η Ρουμανία αναπτύσσεται με ρυθμούς 30%+ Σε 2-3 τρία χρόνια θα αρχίσει ο κορεσμός. Πρέπει να βρεθεί νέα διέξοδος ανάπτυξης.

      Ο μεγάλος προβληματισμός μου είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων. Λιμνάζουν μετρητά στο ταμείο χωρίς να παράγουν κέρδη. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια. Πριν λίγο καιρό πήρε ο Βακάκης και (αχρείαστο) ομολογιακό γύρω στα 200 εκ. Έχει δηλώσει ότι είναι σαν το Σκρούτζ που του αρέσει να κάνει βουτιές στα μετρητά. Είναι αδιανότη αυτή η προσέγγιση. Σε λίγα χρόνια η ΜΠΕΛΑ θα έχει 1 δις καθαρό ταμείο! Αυτό είναι έγκλημα. Είτε θα πρέπει να επενδυθούν, είτε να επαναγοράσει ίδιες μετοχές, είτε (καλύτερα) να αρχίσει να αυξάνει δραματικά το μέρισμα - τώρα δίνει το 35% των καθαρών κερδών.

      Αν δε αρχίσει να αυξάνει δραματικά το μέρισμα θα απογειωθεί και η τιμή της μετοχής. Η λογική μαζεύω μετρητά και τα μπαουλιάζω (βλ. Καρέλιας) είναι καταστροφική. Ο μακροπρόθεσμος σοβαρός μέτοχος έχει πολύ μικρή απόδοση στην επένδυσή του από τα μερίσματα. Κάτι πρέπει να γίνει!

      Διαγραφή
  54. Μέτριο μέρισμα σε σχεση με την αγορα (ΟΠΑΠ-ΜΥΤΙΛ-ΜΟΗ και ειδικά ΕΛΠΕ).
    Βέβαια σε φαση growth με Ρουμανίες Κυπρους κτλ. Οπότε μάλλον πάμε για capital gains εκει.
    Καλό σημείο τοποθέτησης οι τωρινές τιμές με δικαιη αποτίμηση όμως πόσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αλλαξε το οσο προλαβαινεις και καντο 0.4 εως τα τελη του Σεπτέμβρη!!! Μπορει να σπάσει ο διάολος το ποδάρι και να δει το 0.4...χοχοχοχο.. Αλλιως θα εκτεεεεεθεεεεεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ηταν το βιολί πουλί θα ήσουν Παγκανίνι.

      30 χρονια στις χρηματαγορες ... πιο άσχετο, ζουλιάρη και φθονερό δεν εχω ξανασυναντήσει.

      Διαγραφή
  56. Μόλις δημοσιεύτηκε το εξάμηνο της ΠΠΑΚ. Εξαιρετικό, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία. 0,30€ καθαρά κέρδη το εξάμηνο, ήτοι PE 12 ήδη απλό το εξάμηνο. Ταυτόχρονα πολυ δυνατές χρηματορροες, που χρηματοδότησαν το χορταστικό μέρισμα που μας μοίρασε, μείωσαν τον δανεισμό κατά 1.000.000€ και περίσσεψαν και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
    Κύριε Τάκη βλέπω να ερχονται σύντομα τα νούμερα που είχατε γράψει πριν λίγο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ξενοφών καλησπέρα. Αν διαβασατε την σελιδα 10 απο 30 της οικονομικης εκθεσης 6μηνου η εταιρια περιμενει για το συνολο της χρονιας ebitda περιπου 4,5 εκατ. Αυτο ισως μας δωσει απροσμενα κερδη των 1,8-2,2 εκ. για φετος!!! Μακαρι....Γιατι με χρηματιστηριακη τιμη 7 ευρω (περιπου διπλασια απο την τωρινη) και 2 εκατ κερδη θα εχει p/e 13,8!!
      Ο κ. Τακης τι λεει? Ειναι εφικτο?

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας, ναι το είδα. Η διοίκηση εμφανίζεται πολύ αισιόδοξη.
      Περίμενα καλά αποτελέσματα, καθώς τα περσινά είχαν επηρεαστεί από την ανατίμηση του χαρτονιού, αλλά δεν περίμενα να είναι τόσο καλά.
      Επίσης θεωρώ σημαντικό το οτι δανείζεται με επιτόκιο 3,3%, χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει από τις τράπεζες.
      Δεν θα με εξέπληττε αν το Σεπτέμβριο έδινε έκτακτο μέρισμα (όπως πέρσι), εκτος αν περιμένει το 2020 που θα μειωθεί ο φόρος στα μερίσματα.
      Βλέπω ότι μπορεί άνετα τα 6€ (όπου και πάλι θα εινεί φθηνή).
      κ. Τάκη τι λέτε?

      Διαγραφή
  57. Κύριε Τάκη μαλλον θα πετυχετε στην προβλεψη με τον κυκλο εργασιων (20 εκατ) και με μεγαλυτερα κερδη. Μπραβο σας. Εγω ειχα προβλεψει ετησια 1,4 ή 1,5 αν θυμαμαι καλα και μακαρι να διαψευστω και να ειναι περισσοτερα....

    Paperpack Α' Εξαμήνο 1/1/2019 έως 30/06/2019.

    Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας ανήλθε σε 10.031 χιλ.€ έναντι 8.642 χιλ.€ (αύξηση 16,08%)
    Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 2.568 χιλ.€ έναντι 1.211 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
    Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1.590 χιλ.€ έναντι 712 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
    Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1.172 χιλ.€ έναντι 496 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
    Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,2964 € έναντι 0,1256 € την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
    Η Εταιρεία παρουσίασε θετικές λειτουργικές ταμιακές ροές 2.758 χιλ. € έναντι λειτουργικών ταμιακών ροών 627 χλ.€ και τα ταμιακά διαθέσιμα της ανέρχονται σε 2.079 χιλ.€ έναντι 3.183 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
    Ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρείας εξαιρουμένων των υποχρεώσεων λειτουργικών μισθώσεων λόγω εφαρμογής του ΔΠΧΑ 16, μειώθηκε κατά 1.098 χιλ.€ σε σχέση με την 31/12/2018.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα σας. Στις τωρινές τιμές βλέπετε κάποια ευκαιρία για μεσομακροχρόνια επένδυση; Σας είχα ξαναρωτήσει χωρίς να πάρω απάντηση. Αν υπάρχει κάτι θα το εκτιμούσα. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ευχαριστώ και τους δυο σας για τις απαντήσεις

    Το χαρτοφυλάκιο ναι, ήταν όλο σε τράπεζες, κάτι που ναι μεν μ' εξοργίζει μιας και απ'τα πρώτα πράγματα που έμαθα για τη μείωση του ρίσκου ήταν η διασπορά, από την άλλη την τελική έγκριση πάντα την έδινε η σύζυγός μου. Κι ο παλιός χρηματιστής είναι πλέον συνταξιούχος, οπότε ότι έγινε έγινε. Ένα καλό μάθημα για το τί είναι οι μετοχές και το πόση αξία πρέπει να δίνεις στην περιουσία σου.

    Από εκεί και πέρα με προσγειώσατε και με καταπλήξατε με τις αποδόσεις που είπατε ότι πρέπει να περιμένει κανείς για τρεις λόγους
    1ον γιατί από αυτά που διαβάζω κι εδώ κι αλλού είχα σχηματίσει την εντύπωση ότι ικανοποιητικές αποδόσεις θεωρούνται από 20-30%
    2ον επειδή αν ισχύουν οι αποδόσεις που λέτε -και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω- μου φαίνεται πως για να αξίζει κανείς να ασχοληθεί συστηματικά και σε βάθος χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο ίσως 100.000 και πάνω, αλλιώς μπορεί απλά να τοποθετήσει τα χρήματα του σε εταιρίες που δίνουν διαχρονικά μεγάλο μέρισμα και να πλησιάσει ή και να φτάσει στο 5-7% άκοπα.
    Και 3ον επειδή εγώ ως άσχετος και κάνοντας πολλές βλακείες "πέτυχα" σε ένα εξάμηνο καθαρή απόδοση 5300 με το χαρτοφυλάκιο των 17000 απλά και μόνο ενσωματώνοντας κανόνες και ακολουθώντας στα τυφλά επιλογές διαδικτυακών "συμβούλων".
    Καταλαβαίνω οτί αυτό ήταν συγκυριακό λόγω της μεγάλης ανόδου του χρηματιστηρίου, από την άλλη όμως βλέπω πως αν ακολουθούσα τις "επίσημες" επιλογές της nbg οι αποδόσεις θα ήταν πολύ μικρότερες.

    Γι'αυτό και ζήτησα και ζητώ ακόμα από όποιον θέλει να μοιραστεί τη δική του προσωπική εμπειρία για τις αποδόσεις που έχει πετύχει και για τον χρόνο που έχει αφιερώσει γι' αυτήν.

    Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Αν πας στο σάιτ της Berkshire και ανοίξεις οποιοδήποτε γράμμα προς τους μετόχους του Μπάφετ, γράφει την μακροπρόθεσμη μέση απόδοση που έχει πετύχει η οποία είναι 19%. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούσε ως μόχλευση και το άτοκο χρήμα στο οποίο έχει πρόσβαση από τον ασφαλιστικό βραχίονα της εταιρείας, η απόδοση θα ήταν μικρότερη, πιο κοντά στο 15%. Οπότε έχεις μια εικόνα τι απόδοση μπορούν να πετύχουν οι πλέον πετυχημένοι (ένας στο εκατομμύριο). Το κέρδος που είδες το τελευταίο εξάμηνο δεν είναι αντιπροσωπευτικό την μακροχρόνιας απόδοσης που θα έχεις γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσεις με ασφάλεια ποιο εξάμηνο θα τρέξουν οι τιμές 30% και ποιο θα χάσουν 30%.

      Διαγραφή
    2. Κύριε άσχετε, προσυπογράφω αυτά που γράφει ο GJB Capital από πάνω. Επίσης να σχολιάσω ότι ούτε ένα 5-7%/έτος επενδύοντας σε μερισματούχες εταιρίες είναι άκοπο. Θέλει κι αυτό χρόνο, έρευνα και κάποια τύχη(πάντα), διότι αυτό που ισχύει σήμερα δεν ισχύει αύριο.

      Γι αυτό είπα ότι έχει νόημα ν' ασχοληθείτε αν έχετε μεράκι.

      Η πιο sophisticated επιλογή πάντως, μακροπρόθεσμα(20+ χρόνια), είναι ένα asset allocation σε low cost etfs του εξωτερικού, τώρα που καταργούνται και τα καπιταλ κοντρολς. Με ένα τέτοιο πλάνο και ορίζοντα, θα έχετε καλύτερη απόδοση απ' τη πλειοψηφία των επαγγελματιών της αγοράς, χωρίς κόπο(μόνο λίγες φορές rebalancing / έτος).

      Διαγραφή
  60. 7.80 P/Ε (annualised) αν συνεχίσει με τον ίδο ρυθμό μέχρι τέλος του έτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Απάντηση προς Γρήγορη ας πω μια ιδέα το Ελαστρον ας πούμε είναι μια καλή εταιρεία για μεσομακροπροθεσμη θέση και δεν είναι η μόνη.Καλημερα σε όλους κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂