Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Lemonade - Forget everything you know about insurance

Lemonade Insurance  .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο NYSE με τον κωδικό LMND ... εδώ ....
Αριθμός μετοχών : 69.490.739 μετοχές


Investror Lemonade ... εδώ ...
Presentation Lemonade ... εδώ ...

Προηγούμενη αναφορά  εδώ

Τομέας : Ασφάλιση μέσω διαδικτύου με τεχνητή νοημοσύνη
Αριθμός εργαζομένων : 1384

IPO : 29 δολάρια ανά μετοχή. Έναρξη διαπραγμάτευσης 02 Ιουλίου 2020.

Δραστηριότητα
H
Lemonade, Inc. παρέχει διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Τα ασφαλιστικά προϊόντα της περιλαμβάνουν κλεμμένα ή κατεστραμμένα περιουσιακά στοιχεία και προσωπική ευθύνη που προστατεύει τους πελάτες της εάν ευθύνονται για ατύχημα ή ζημιά σε άλλο άτομο ή στην περιουσία τους. Η εταιρεία προσφέρει ασφάλειες σε ενοικιαστές, ιδιοκτήτες σπιτιού, καθώς και προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου, κατοικίδιων ζώων και ζωής, καθώς και ασφαλιστήρια συμβόλαια ιδιοκτητών.

H Lemonade είναι επί του παρόντος διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζει να επεκτείνεται παγκοσμίως.

Η Lemonade, Inc. έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 από τον Daniel Schreiber (πρώην πρόεδρο της Powermat Technologies), τον Shai Wininger (συνιδρυτή του Fiverr) και τον Ty Sagalow.
Είναι μία διαδικτυακή ασφαλιστική εταιρεία που υποστηρίζεται από τη SoftBank, η οποία ελέγχει περίπου το 17,3%  του μετοχικού κεφαλαίου. Η Lemonade έχει ως στόχο να αναστατώσει την παραδοσιακή ασφαλιστική αγορά έχοντας δημιουργήσει μια εφαρμογή για κινητά με σκοπό να μετατρέψει την ασφάλιση περιουσίας σε ένα προϊόν φιλικό προς τη γενιά Millennial και με επίκεντρο τον καταναλωτή.

Η Lemonade είναι ο νέος τρόπος αγοράς ασφάλισης. Πλέον περιθωριοποιούνται τα παλιά ασφαλιστικά γραφεία και οι ασφαλιστικοί πράκτορες. Σήμερα ξημερώνει η εποχή όπου θα  αγοράζουμε ασφάλιση μέσω διαδικτύου.
Καθώς η νέα γενιά των millennials με γνώσεις τεχνολογίας και οι νεότερες κοόρτες κυριαρχούν στην καταναλωτική βάση, οι προμηθευτές insurtech όπως η Lemonade θα κερδίσουν μερίδιο αγοράς έναντι των παλαιών ομολόγων τους.


Όταν ξεκίνησε, η Lemonade πρόσφερε ασφάλιση σπιτιού και ενοικιαστών. Τώρα, η εταιρεία προσφέρει και πακέτα με ασφάλιση κατοικίδιων ζώων, ασφάλιση αυτοκινήτου (αυτό επιτεύχθηκε μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Metromile). Ίσως σε κανέναν άλλο κλάδο δεν είναι πιο ζωτικής σημασίας η διαφοροποίηση από την ασφάλιση, επομένως η ικανότητα της Lemonade να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε άλλα ασφαλιστικά ρεύματα θα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της.

Σε αυτό το τρίμηνο, μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η ομάδα της Lemonade μπόρεσε να προσθέσει το ChatGPT και άλλα εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στην πλατφόρμα της. Τώρα έχει περισσότερες από εκατό διαφορετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην επιχείρηση. Ως αποτέλεσμα αυτών αναμένεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες οικονομίες τους επόμενους 18 μήνες και συνεχείς βελτιώσεις τόσο στις αναλογίες εξόδων όσο και στις ζημίες της εταιρίας.
Tα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της συνεχίζουν να βελτιώνονται.
Το μοντέλο Lifetime Value 6 (LTV6) της Lemonade είναι ικανό να προβλέψει ποιοι πελάτες είναι πιθανό να αλλάξουν ασφαλιστές ή να αγοράσουν πολλά προϊόντα και επίσης να προσδιορίζει γεωγραφικές αγορές με χαμηλή απόδοση και υπεραπόδοση, κάτι που επιτρέπει στη Lemonade να περιστρέψει γρήγορα τις στρατηγικές μάρκετινγκ για να μεγιστοποιήσει τα έσοδα.


Το LTV6 κυκλοφόρησε το 2022 και η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε ένα πιο προηγμένο μοντέλο LTV7 AI , το οποίο θα αντικατασταθεί από το LTV8 αυτό το τρίμηνο.
Το διαδικτυακό chatbot ChatGPT του OpenAI έχει κατακλύσει τον κόσμο της τεχνολογίας φέτος για την ικανότητά του να απαντά άμεσα σε σύνθετες ερωτήσεις και ακόμη και να γράφει κώδικα υπολογιστή. Αλλά το Lemonade χρησιμοποιεί ένα chatbot εδώ και χρόνια. Ονομάζεται Μάγια και μπορεί να προετοιμάσει μια προσφορά για ασφάλιση κατοικίδιων ζώων, ασφάλιση ενοικιαστών, ασφάλιση ιδιοκτητών σπιτιού, ασφάλεια ζωής ή ασφάλιση αυτοκινήτου σε λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα.


Στη συνέχεια, υπάρχει το AI-Jim, το οποίο είναι ένα άλλο bot που έχει σχεδιαστεί για την πληρωμή αξιώσεων. Το 2016, ο Jim έσπασε ένα παγκόσμιο ρεκόρ πληρώνοντας αυτόνομα μια απαίτηση σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα και σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς πελάτες της Lemonade πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.

Η Lemonade εισήλθε στο χρηματιστήριο με τιμή 29 δολάρια ανά μετοχή.
Στις 6 Ιουλίου 2020, η μετοχή της LMND ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στα 50,06 δολάρια και τέσσερις ημέρες αργότερα, εκτινάχθηκε στα 96,51 δολάρια. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2021, η τιμή της μετοχής Lemonade έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 188,30 δολαρίων.

Το υπόλοιπο του 2021 δεν ήταν τόσο καλό για τους μετόχους. Εν μέσω μιας πολύμηνης πτώσης, η μετοχή της LMND έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια τον Μάρτιο, τα 75 δολάρια τον Αύγουστο και τα 65 δολάρια τον Οκτώβριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας των μετοχών meme, στο υψηλότερο επίπεδο τιμών που έφτασε η μετοχή η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση μέχρι και 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα στα 20 δολάρια η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι μόλις 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Θεμελιώδη
Κατά το 1ο τρίμηνο του 2023, η εταιρεία κατάφερε να συρρικνώσει τον δείκτη μικτών ζημιών (Gross Loss Ratio) στο 87% από 90% το Q1 2022 και 89% το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο αντίκτυπος των CAT (αριθμός ασυνήθιστων καταστροφικών καιρικών φαινομένων) στο 1ο τρίμηνο ήταν περίπου 14% εντός του συνολικού δείκτη ακαθάριστων ζημιών.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να λειτουργεί με Gross Loss Ratio στο ποσοστό 75%.

Ο αριθμός των πελατών στο τέλος του 1ου τριμήνου 2023 ανήλθε σε 1.856.012 και αυξήθηκε κατά 23,38% σε σύγκριση με τους 1.504.197 πελάτες που είχε η εταιρεία το Q1 2022.
Το ακαθάριστρο ασφάλιστρο (Ιnforce Premium - IFP) αυξήθηκε στα 653,3 εκατομμύρια δολάρια, κατά 55,91%, σε σχέση με το Q1 2022 όπου τα ακαθάριστα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 419 εκατομμύρια δολάρια. Χωρίς την επίδραση της εξαγοράς της Metromile, η οργανική ετήσια ανάπτυξη ήταν περίπου 32%. 


O μέσος όρος του ασφάλιστρου ανά πελάτη ανήλθε σε 352 δολάρια και αυξήθηκε κατά 26% σε σχέση με τα 279 δολάρια του Q1 2022.
Αυτή η αύξηση προήλθε κυρίως από τον αντίκτυπο της εξαγοράς της Metromile και σε μικρότερο βαθμό από τον συνδυασμό της αυξημένης αξίας των πολιτικών με την πάροδο του χρόνου, καθώς και από τη συνεχιζόμενη μετατόπιση του μείγματος προς τις πολιτικές για αυτοκίνητα και κατοικίδια για ιδιοκτήτες σπιτιού υψηλότερης αξίας.

Η Ετήσια Διατήρηση Δολαρίου ("ADR - Annual dollar retention"), ορίζεται ως το ποσοστό του IFP (συνολικό ετήσιο ασφάλιστρο) που διατηρήθηκε σε μια περίοδο δώδεκα μηνών, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αξία του συμβολαίου, των αλλαγών στον αριθμό των πολιτικών και των αλλαγών στον τύπο συμβολαίου. Για τον υπολογισμό του ADR, η εταιρεία συγκεντρώνει πρώτα το IFP από όλους τους ενεργούς πελάτες στην αρχή της περιόδου. Στη συνέχεια συγκεντρώνει το IFP από αυτούς τους ίδιους πελάτες στο τέλος της περιόδου. Το ADR είναι ίσο με το πηλίκο του τελικού IFP προς το αρχικό IFP. 
Ο υπολογισμός της ADR είναι χρήσιμος για τους αναλυτές και τους επενδυτές, επειδή αποτυπώνει την ικανότητά της εταιρείας να διατηρεί τους πελάτες και να πουλάει πρόσθετα προϊόντα και κάλυψη σε αυτούς με την πάροδο του χρόνου. 
Το ADR θεωρείται ως μια σημαντική μέτρηση για τη μέτρηση της ικανότητάς της εταιρείας να διατηρεί τους πελάτες της.
Το ADR της Lemonade στο Q1 2023 έφθασε στο 87% από 82%  Q3 2021, 76%  το Q3 2020 και 69% το Q3 2019.
Ένας καλός αριθμός ADR (Διατήρησης Δολαρίου) για μία εταιρεία SaaS είναι πάνω από 110%, αλλά η Lermonade δεν είναι SaaS. Είναι μια ασφαλιστική εταιρεία και μάλιστα καινούργια.


Η διατήρηση των πελατών είναι το κλειδί της επιτυχίας στον ασφαλιστικό κλάδο. Η Lemonade έχει αναπτυχθεί εντυπωσιακά, ωστόσο το 87% ADR (παρόλο που διαρκώς βελτιώνεται είναι αρκετά χαμηλά και δείχνει ότι δεν έχει εξασφαλισμένους τους πελάτης της.


Τα έσοδα του 1ου τρίμηνου 2023 αυξήθηκαν κατά 115% και έφθασαν στα 95,2 εκατομμύρια δολάρια από 44,3 εκατομμύρια το Q1 2022.

Η αύξηση των εσόδων οφείλεται στην αύξηση των ακαθάριστων ασφαλίστρων, αλλά και στη μείωση του ποσοστού των ασφαλίστρων που εκχωρήθηκαν σε αντασφαλιστές σε περίπου 56%, από περίπου 71% το Q1 2022.

Τα λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων προσαρμογής ζημιών, αυξήθηκαν μόλις 4% στα 96 εκατομμύρια δολάρια το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξόδων προσωπικού και των εξόδων αποζημίωσης βάσει μετοχών, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξαγοράς της Metromile, αλλά εν μέρει αντισταθμίζεται από χαμηλότερα έξοδα πωλήσεων και μάρκετινγκ. Τα λοιπά έξοδα ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 49% το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, περίπου σε συμφωνία με την αύξηση των εισπραχθέντων ασφαλίστρων.

Οι συνολικές δαπάνες πωλήσεων και μάρκετινγκ μειώθηκαν κατά 10,1 εκατομμύρια δολάρια ή 26%, κυρίως λόγω της χαμηλότερης αύξησης των δαπανών απόκτησης για την απόκτηση νέων πελατών. Συγκεκριμένα, η αποδοτικότητα των αναπτυξιακών δαπανών βελτιώθηκε το 1ο τρίμηνο, κάθε δολάριο που δαπανήθηκε για την ανάπτυξη παρήγαγε περίπου 12% περισσότερο IFP αυτό το τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Τα έξοδα ανάπτυξης τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 29%, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Metromile, ενώ τα έξοδα G&A αυξήθηκαν 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά σημείωσαν αύξηση μόλις 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση του προσωπικού συνεχίστηκε με πολύ μέτριο ρυθμό.
Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε μόλις 1%, σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2022 σε 1.384. Ο αριθμός εργαζομένων αυξήθηκε κατά 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και πάλι, κυρίως λόγω της επίδρασης της εξαγοράς της Metromile στο τρίτο τρίμηνο.

Η καθαρή ζημιά ήταν 65,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τη ζημιά των 74,8 εκατομμυρίων δολαρίων του Q1 2022. H προσαρμοσμένη απώλεια EBITDA ήταν 50,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, μια βελτίωση 11%, σε σύγκριση με την προσαρμοσμένη απώλεια EBITDA 57,4 εκατομμύρια δολάρια του πρώτου τρίμηνου του 2022.


Στις 31 Μαρτίου 2023, τα μετρητά, τα ταμειακά ισοδύναμα και οι επενδύσεις της Lemonade ανέρχονται σε 993 εκατομμύρια δολάρια (250,1 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα μετρητών και 737,9 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις).

Η Lemonade έχει Good wills  και άυλα περιουσιακά στοιχεία μόλις 19,8 εκατομμύρια δολάρια και χρέος σχεδόν μηδενικό (33,6 εκατομμύρια δολάρια)!!
Στις 31 Μαρτίου 2023, η Lemonade είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,641 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 821,8 εκατομμύριο δολάρια.


 
Guidance 2023
Αναμένονται έξοδα αποζημίωσης βάσει μετοχών για ολόκληρο το έτος περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 12 εκατομμυρίων δολαρίων και σταθμισμένος μέσος αριθμός μετοχών 70 εκατομμυρίων μετοχών.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που καλύπτουν τη Lemonade είναι :

  • To 2023 Πωλήσεις 400 εκατομμύρια ... ζημιά 265 εκατομμύρια
  •  Το 2024 Πωλήσεις  470 εκατομμύρια ... ζημιά 266 εκατομμύρια
  •  Το 2025 Πωλήσεις 658 εκατομμύρια ... ζημιά 230 εκατομμύρια

41 σχόλια:

  1. κ. Τάκη καλησπέρα.

    Θα εκτιμούσα παρακαλώ μια μακροοικονομική ματιά.

    Θεωρείτε ότι το bear market τελείωσε/τείνει στη λήξη του η ότι η Αμερική θα μπει σε ύφεση (με ότι αυτό θα σημαίνει για τους δείκτες) όπως δείχνει η ανεστραμμένη καμπύλη και λένε αναλυτές (όχι ρουμπινήδες αλλά σοβαρότεροι που παρακολουθώ π.χ. Druckenmiller). Mιλούν για πτώση στα κερδη των εταιριών και hard landing (όχι πολύ hard τύπου 2008 αλλά πάντως όχι soft) και ύφεση στο Q3 η Q4.

    Εχω βγει από την αγορά της Αμερικής με απώλειες και αμφιταλαντεύομαι για εκ νέου είσοδο. Βλέπουμε ένα ράλι που ενδεχομένως τραβήξει και υψηλότερα έως 4500 και μετά κάτω ή αφήσαμε τα χειρότερα πίσω; Εσάς ποιά θα ήταν η προσέγγιση στην αγορά;

    Ευχαριστώ και όποιον άλλον θα ήθελε να δώσει μια γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια σας ρωτώ, δεν έχει μπει σε ύφεση η πλειοψηφία των εταιριών; Για παράδειγμα στον κλάδο της ψηφιακής διαφήμισης ... οι εταιρίες στο σύνολο τους έχουν χάσει τα κέρδη τους και οι περισσότερες αυξάνουν τις πωλήσεις ασθμαίνοντας. Χώρια που οι μετοχές έχουν καταγράψει απώλειες, απο τα υψηλά τους ακόμη και μέχρι 90%.
      Άρα δε βλέπω κάτι να με φοβίζει στην Αμερικάνικη αγορά. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι οι Ισολογισμοί να είναι πανίσχυροι με μετρητά, όχι μεγάλος χρέος και όχι πολύ αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

      Οι οικονομολόγοι μας έχουν ζαλίσει με την επερχόμενη ύφεση και συχνά τους ακολουθούν και κάποιοι μεγάλοι οίκοι υποστηρίζοντας για πτώσεις των αγορων.
      Εγώ λέω, αυτό που έχω βιώσει χρόνια ενασχολούμενος με τις αγορές . ΑΝ ΔΕ ΣΥΜΒΕΙ ΚΆΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ... ο πληθωρισμός των τελευταίων ετών , θα βγει και στο χρηματιστήριο. Άρα βλέπω ολικά νέα υψηλά.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
  2. https://www.fool.com/investing/2023/06/17/why-is-warren-buffett-worried-about-this-ai-insura/?source=eptyholnk0000202&utm_source=yahoo-host&utm_medium=feed&utm_campaign=article

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Morgan Stanley ξεκίνησε την κάλυψη για το Lemonade (NYSE:LMND) με βαθμολογία Underweight και στόχο τιμής 14,00 $.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ. Τακη ειστε μεσα ακομα στο tradearisma της ASANA μεχρι τα 30?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα άνοιξα μια trade-ραρίστικη θέση στην Polestar, πριν μερικές μέρες στην Matterport ... ενώ θα περιμένω τη Λεμονάδα πλησίον στα 14 με 15 να πάρω κάποια κομμάτια για trade. Ότι άλλο κομμάτι έχω στα Λεμόνια δεν πωλείται σε κανένα νούμερο.

      Στα trades ο ελάχιστος στόχος μου είναι το +30%.

      Διαγραφή
    2. Τι λέτε;
      Θα αργήσει πολύ να δει το 4 η Matterport?

      Διαγραφή
    3. Απο την Polestar το trade έλαβε τέλος με μια καλή, πολύ καλή αποδοσούλα.

      Διαγραφή
  5. Διπλασιασμός θέσης σε ASTS. Αναμένουμε νέο για χρηματοδότηση και θα κάνει καλό βραχυπρόθεσμο παίγνιο.
    https://www.businesswire.com/news/home/20230621154227/en/AST-SpaceMobile-Confirms-4G-Capabilities-to-Everyday-Smartphones-Directly-From-Space

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα βλέπω καταρεει, ξέρουμε γιατί;

      Διαγραφή
    2. Εκδίδει μετοχές με 4,75 δολάρια τη μία.

      https://finance.yahoo.com/news/ast-spacemobile-inc-announces-pricing-011500988.html

      Διαγραφή
  6. Χάρη στον κ. Τάκη που την παρουσίασε είχα βγάλει καλή απόδοση
    Αλλά τελικά δεν πήγε καλά. Να δούμε ποιες είναι οι επόμενες αλλά και ποιες θα επιβιώσουν τελικά
    https://www.insider.gr/epiheiriseis/280867/hreokopia-gia-tin-etaireia-ilektrikon-fortigon-lordstown-sta-mahairia-me-tin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κε Τάκη η APP δεν λέει να κανει την χάρη να πέσει. Μάλλον για break out φαινεται ότι ετοιμάζεται. Τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη ρουφιάνα η APP.
      Και την ήθελα για ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!!

      Δεν πειράζει. Αν δεν μου κάνει το χατήρι ... θα βρουμε άλλο χαρτι, για μακρυάααα.
      Εδώ είναι Αμερικα. Νααααα τα χαρτιά. Δεν είναι το κουτσάλογο η Ελλάδα με τα ζώα μου τα αργά.

      Διαγραφή
  8. Καλησπερα παιδια ...καλησπερα κ.Τακη
    εκανα αγορα PAGAYA πριν λιγες μερες στο 1.37
    εχει κανεις γνωμη για τη μετοχη...? Ευχαριστω !
    (Λενε οτι ειναι η μικρη UPST)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν την ξέρω κύριε Τεο.
      Τώρα, απο εσάς θα την μάθω.
      Είναι Ισραηλίτικη εταιρία (καλό αυτό) και τα νούμερα της δεν είναι άσχημα.
      Τεχνικά αν σας βγαίνει ... παίξτε την άφοβα.

      Εγώ θα την ψάξω περαιτέρω ...

      Διαγραφή
    2. Στην PGY έχω τοποθετηθεί κ εγώ από τα τέλη Μάϊου, όταν η τιμή της μετοχής ξεπέρασε το 1 δολάριο. Είναι Ισραηλίτικη εταιρία, με καλά θεμελιώδη τα οποία βελτιώνονται, στην ίδια λογική αντικειμένου με αυτό της UPST. Προέρχεται και αυτή από τεράστια βουτιά της τιμής της, το μοντέλο της βασίζεται σε ΑΙ και τοποθετήθηκα καθώς θεώρησα ότι λόγω αντικειμένου (ΑΙ) αξίζει ένα ποντάρισμα στο χαρτί.

      Διαγραφή
    3. Έχει κανείς άποψη για τη NIKOLA?
      Τεχνικά (παντα)...θεώρησα καλο σημειο εισόδου και μπήκα στο 0.64...αλλά δεν άντεξα τη διόρθωση...και βγήκα στο 1.04
      Έφυγε πάλι πάνω χωρίς εμένα....και δείχνει ότι έχει κουράγια για πολύ παραπανω

      Διαγραφή
    4. Καλο μήνα, πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση της pagaya. Αυτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι συνεργάζεται με Sofi κ Visa. Μπράβο που την αναδείξετε. θα περιμένω βέβαια και την ανάλυση του κ Τάκη εάν αποφασίσει να ασχοληθεί παραπάνω. Επισης προσθέτω ότι η Κάθι αγοράζει Sofi.

      Διαγραφή
  9. και η DISH (την έχει αναφέρει ο ΑΔΕΙΜΑΝΤΟΣ) κατά την άποψή μου είναι καλή περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επίσης...BIG και PFE.
      Γενικότερα θέλει υπομονή και καλό timing. Το πιο δύσκολο συνήθως....είναι το πρώτο.

      Διαγραφή
  10. ο TJ Rogers είναι θρυλική φιγούρα - επενδυτής στη Wall. Πέρα από τα δικά του επιτεύγματα, ανέλαβε τη Enphase στο χείλος του γκρεμού και την πήγε εκεί που την πήγε και πιο πρόσφατα άλλαξε την ηγεσία της Enovix και η μετοχή έκανε εντυπωσιακό ράλι.

    Τελευταία, διορίστηκε executive chairman στην Complete Solaria, εταιρία πάνελ που πόρκειται να μπει στο χρηματιστήριο μέσω του spac FACT. Πάνε για συνέλευση γύρω στις 13 Ιουλίου, προφανώς θα περάσει και μετά θα δούμε αλλαγή του ticker.

    Δεν ξερω πόσο redemption μετοχών θα δούμε, αλλά σε περιπτώσεις που μείνουν λίγες μετοχές, επάνω στην αλλαγή του ticker βλεπουμε πράγματα και θαύματα. Τελευταία εταιρία που έγινε αυτό, η TYGO, που έφτασε μέχρι τα 57$ στο pre-market τη μέρα της αλλαγής. Δεν έχει καταγραφεί γιατί ήταν στο pre-market. Είχα μετοχές και τις έδωσα με 80% απόδοση στα 18$ και μετά είχα μείνει μακάκας.
    Και φυσικά η LUNR που έπιασε >100$ 4 μέρες μετά την αλλαγή του ticker. Εδώ βέβαια μιλάμε για άλλο κλάδο.

    'Εχει ήδη έσοδα η εταιρία (όπως και η TYGO). Βοηθάει αυτό τελευταία.
    Εδώ θα δείτε και τις παρουσιάσεις: https://freedomac1.com/investor-center/#presentation

    Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολυ πολυ καλό βραχυπρόθεσμο παίγνιο. Δεν έχω ακόμα μετοχές,
    παρακολουθώ πολυ πολύ στενά. Το πολυ καλό σημείο είναι πως είναι κάτω απο τα ρανταρ, όπου μαζεύεται πολλή μαρίδα ξέρετε τι γίνεται.

    [γενικά, οι περσόνες πουλάνε στις ΗΠΑ. Δείτε την NET Power "NPWR" που το μόνο που ΘΑΑΑ κάνει είναι να πουλάει royalties για την τεχνολογία της πόσο αποτιμάται μόνο και μόνο επειδή στο spac και τελικά στη διοίκηση μπήκε ο Dany Rice που είχε χτυπήσει ωραίο deal για Archaea Energy. Νομίζω ήταν με τη BP αλλά δεν παίρνω και όρκο.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. με το σημερινό premarket, πτώση άνω του 50% μετά το ξεσπακάρισμα. ψήνομαι πλέον να ξεκινήσω μικρή θέση. ποιά είναι τώρα η πραγματική κεφαλαιοποίηση; (το ib μου δίνει 48Μ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Zvia 3.2, αξίζει το bet για την αντίστροφη διαδρομή προς τα 4.8?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το guidance δείχνει σταθερότητα και μας τελείωσε, προς το παρόν, η ανάπτυξη.
      Ποιός ο λόγος να εγκλωβίζω κεφάλαια σε ένα χαρτί που ακόμη δεν είναι η ώρα του;

      Διαγραφή
  13. Lemonade αποτελέσματα 2ο τρίμηνο 2023

    Αριθμός πελατών
    https://prnt.sc/7Du6LdGs8Uym

    In Force Premium
    https://prnt.sc/w-3pkLzshZjZ

    Ετήσιο Ασφάλιστρο ανά πελάτη
    https://prnt.sc/ntXGVgefLb-O

    Έσοδα Lemonade
    https://prnt.sc/zNTpDWNYoLuU

    Guidance Lemonade
    https://prnt.sc/1NmtIXwR58S1

    Q2 Lemonade
    https://prnt.sc/mmjz-BWG0mIe

    Σχόλιο
    Η αγορά τρόμαξε απο το υψηλό Loss Gross Ratio = 94%
    Στο Q1 2023 η Lmnd είχε 87% ... όταν ο μεσος όρος του κλάδου ήταν στο 76%.
    Αυτό φτιάχνεται ΚΑΙ με μια μικρή αύξηση ασφαλίστρων!!

    Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση ρεκόρ στα ασφάλιστρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με νέα ανάλυση, αλλά αυτή η ανάπτυξη επισκιάστηκε από τον χειρότερο δείκτη άμεσων ζημιών του κλάδου για ένα πρώτο τρίμηνο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

    Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 7,48 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τα 76,30 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με 68,83 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των ασφαλίστρων ήταν η συντονισμένη προσπάθεια των ασφαλιστών να αντισταθμίσουν την κλιμάκωση του κόστους απώλειας ιδιωτικών αυτοκινήτων μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, ανέφερε η ανάλυση.

    Παρόλα αυτά, ο δείκτης άμεσων ζημιών για τον κλάδο επιδεινώθηκε από 72,4% σε 76,2% κατά το πρώτο τρίμηνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Lemonade - αποτελέσματα Q3 2023

    https://prnt.sc/NPuCBG533s4G

    https://prnt.sc/5XkM3GQSVs1Z

    Gross Loss Ratio = 83%
    Guidance
    https://prnt.sc/DI2TrlzjnEW5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως.

      Η Soft Bank ανακοίνωσε την πρόθεση της να πουλήσει τη συμμετοχή της στην εταιρία ... μιλάμε για 11,9 εκατομμύρια μετοχές και το 17,1% της Lemonade.

      Διαγραφή
    2. Lemonade
      Διαβάζω ....

      Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ενός δυνητικού πελάτη με την AI Maya, η Lemonade καταγράφει κάθε βασική πτυχή της αλληλεπίδρασης, δημιουργώντας 1.700 σημεία δεδομένων που χρησιμοποιεί για να αναλύσει τον κίνδυνο και να καθορίσει την προσφορά πολιτικής της.

      Πράγματι, η Lemonade λέει ότι η επιχείρησή της είναι η επιστήμη δεδομένων. Καθώς συνεχίζει να συλλέγει περισσότερα δεδομένα για νέους και υπάρχοντες πελάτες, η αναδοχή της θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται πιο αποτελεσματική.

      Η εταιρεία βγάζει κατά μέσο όρο 21 εκδόσεις νέου κώδικα καθημερινά. Όχι ετησίως, όχι μηνιαία -- καθημερινά.

      Διαγραφή
  15. κ Τακη δεδομένου οτι FASTLY,LMND,ADMA,TBLA,MTTR ,FOUR ανακοινωσαν πολυ ικανοποιητικα αποτελεσματα προοδου ,
    Τωρα που πεσαν λιγο οι τονοι ποιες ξεχωριζετε και σε ποιες τιμες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. LMND
      Lemonade πως λειτουργεί η επιχείρηση.

      Το 2023 απο τα ασφάλιστρα που παίρνει το 53% το δίνει στους αντασφαλιστές και απο εκεί παίρνει μια προμήθεια περίπου 20%.
      Στο υπόλοιπο 47% των ασφαλίστρων αναλαμβάνει η ίδια τις αποζημιώσεις. Στο 9μηνο τις έμειναν απο αυτά το 7%.
      Στο τρίτο τρίμηνο πήρε το 13%.
      Αυτό είναι το gross loss ratio ... όπου στο Q3 έπεσε στο 83% , απο 84% στο Q2 και 87% στο Q1.
      Σίγουρα το Gross Loss Ratio παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην ασφαλιστική.
      Η Lemonade θέλει να το σταθεροποιήσει στο 75% ... δηλαδή για 100 δολ ασφάλιστρο να πληρώνει σε αποζημιώσεις το τα 75 και να της μένουν τα 25.

      Ωστόσο εγώ δίνω πολύ μεγάλη σημασία σε 2 πράγματα.

      Πρώτο και βασικότερο είναι ο δείκτης ADR (Annual Dollar Redention).
      Είναι το ποσοστό των ασφαλίστρων που που μένουν σε περίοδο 12 μηνών.

      Αυτή τη στιγμή το ADR είναι στο 85% (84% στο Q2 2023)
      Δηλαδή στα 100 δολάρια ασφάλιστρα τα 85 έμειναν στην εταιρία.
      Αυτό θα το ήθελα να προσεγγίζει το 100% .... δηλαδή η εταιρία να μην χάνει πελάτες.

      Το δεύτερο!!
      Εφόσον η εταιρία είναι ασφαλιστική στην χρηματιατηριακή αποτίμηση της θα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο αριθμός των ιδίων κεφαλαίων .... Ειδικά όταν η εταιρία δεν είναι ακόμη κερδοφόρος.
      Δεν μπορεί μια ασφαλιστική να έχει λογιστική αξία 1 δολάρια και να πουληθεί για 10 ... εκτός αν έχει κέρδη και υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε το σκεπτικό αποτίμησης θα είναι διαφορετικό.

      Λοιπόν ... η Lemonade με ουσιαστικά δίχως χρέος και goodwills εχει:

      Ίδια κεφάλαια 10,4 δολ ανά μετοχή (απο 11,06 το Q2 και 11,82 το Q1)
      Αυτά πέφτουν διότι η εταιρία είναι ζημιογόνος.

      Αν το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που έχει η εταιρία είναι υγιές δεν πρόκειται αυτή η μετοχή να πάει κάτω απο τα ίδια κεφάλαια της!!!
      Γιαυτό τα 11 δολαρια είναι διπλός πάτος ... για την ώρα.

      Η εταιρία αναπτύσσεται με φουλ ρυθμούς, αν και παρατηρείται μια μικρή κόπωση τελευταία.
      Αν πείσει ότι μπορεί να βγάλει κέρδη και ότι ο αλγόριθμος της είναι λειτουργικός και η AI κάνει τη διαφορά απο τους ανταγωνιστες τότε ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Άρη η αποτίμηση μιας εταιρίας και η μελλοντική πορεία μιας μετοχής δεν είναι κάτι απλό, ούτε μπορεί να απαντηθεί με μία τιμή και ένα στόχο. Δεν είναι διαγραμματική ανάλυση να τραβήξουμε δύο τρείς γραμμές και να πάρουμε το χάρακα και να πούμε νούμερα.
      Η χρηματοοικονομική ανάλυση είναι επιστήμη .... οπότε η απάντηση είναι σύνθετη και αναλόγως των συνθηκών και των δεδομένων που βάζουμε για να προεξοφλήσουμε.

      ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ ... όποιος προεξοφλεί σωστά θα κερδίσει περιουσίες .... στους άλλους θα τους φταίει το σύστημα.
      Πιο πάνω έκανα την προσεγγιση της lemonade ... μια εταιρία που μου κάνει μακροπρόθεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι βλαξ και δεν θα εκτιμώ κάθε φορά τις καταστάσεις.
      Δεν είναι δυνατόν η LMND με το υπάρχον χρηματιστηριακό κλίμα ... να αρχίζει να τρέχει στο άπειρο ... πρέπει να δούμε πράγματα που θα σημαίνει long επί μακρόν.
      Προς το παρόν παίζει κάποιος το range που δίνουν τα ίδια κεφάλαια!!!

      Διαγραφή
    3. Απο Fastly βγήκα και περιμένω το 15.
      Απο XMTR βγήκα εχθές στο 18,7 με αγορά στο 16,7 και τώρα θα ξαναμπώ ...
      Taboola παίρνω στο 3,5 και βγαίνω 3,8 με 4 ....
      Pagaya έχω ξεχάσει πόσες φορές έχω μπει και βγεί ... τώρα θα την περιμένω 0,8. Μπορεί να αναθεωρήσω και να πάω λίγο πιο ψηλά, θα δούμε. Μακροπρόθεσμα μου κάνει ... αν και κάτι δεν μου αρέσει στη λεγάμενη.

      Τι θέλω να πω?
      Ότι η αγορά αυτή την ώρα σε αυτές τις εταιρίες ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΟΤΙΜΑ ... ΑΛΛΑ ΠΑΙΖΕΙ!!! Οπότε προσοχή.

      Διαγραφή
  16. Πολυ ορθα τα λογια σας, ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂