Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Οδοιπορικό με τις Ελληνικές τράπεζες ... Thread No2 (Αναβαλλόμενος φόρος και ίδια κεφάλαια)

Τράπεζες Νο2 .... Τι είναι ο αναβαλλόμενος φόρος?
Ο αναβαλλόμενος φόρος πρόκειται για μια δημιουργική λογιστική ... για ένα τρυκ προκειμένου οι Ελληνικές τράπεζες να ξεπερνούν τα stress test, δίχως να βάζουν κεφάλαια, δίχως δηλαδή να κάνουν ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Το κράτος εγγυάται ότι οι τράπεζες θα έχουν κερδοφορία για τα επόμενα 30 χρόνια και αναλαμβάνει την ευθύνη να προσφέρει σε μετρητά τα κεφάλαια στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν τα καταφέρουν.
Δηλαδή, το δημόσιο εγγυάται ότι θα καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν κέρδη τα επόμενα 30 χρόνια ώστε να συμψηφιστεί με τον φόρο. Η εγγύηση του δημοσίου ήταν απαραίτητη προκειμένου η ΕΚΤ να αναγνωρίσει εποπτικά το ποσό αυτό ενισχύοντας αντίστοιχα την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ενόψει του stress test. Στην πράξη η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν εμφανίσουν κέρδη και τελικά απαιτηθεί το δημόσιο να καταβάλλει το ποσό που έχει αναγνωριστεί ως φορολογική υποχρέωση.

Δεν πρόκειται να εκδοθούν μετοχές υπερ δημοσίου για τον αναβαλλόμενο φόρο ... αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εαν η τράπεζα πτωχεύσει, οπότε ο δημόσιο πρέπει να πληρώσει τον αναβαλλόμενο φόρο ή αν στο τέλος της 30ετίας δεν έχει αποπληρωθεί ένα ποσοστό ή και όλος ο αναβαλλόμενος φόρος.

Στην αρχή ο αναβαλλόμενος φόρος ίσχυσε για τα κουρεμένα ομόλογα (PSI), κατόπιν επεκτάθηκε και στα δάνεια που απομειώνονται.

Για να δούμε ποιες είναι οι συνολικές φορολογικές απαιτήσεις - φορολογικές υποχρεώσεις για τις 4 συστημικές τράπεζες.

ΑΛΦΑ = 5,2 δις (απο 1,4 δις το 2012 και 0,136 το 2008)
ΕΥΡΩΒ = 4,9 δις (απο 2,3 δις το 2012 και 0,228 το 2008)
ΕΤΕ = 4,9 δις (απο 1,6 δις το 2012 και 0,268 το 2008)
ΠΕΙΡ = 6,6 δις (απο 1,9 δις το 2012 και 0,127 το 2008)


Πρόκειται λοιπόν για αέρα κοπανιστό και για κέρδη που θαααααααα βγουν στα επόμενα χρόνια και ενσωματώνονται στο Ενεργητικό των τραπεζών, με την ένδειξη Αναβαλλόμενες απαιτήσεις ...
Στην πραγματικότητα βοηθούν τις τράπεζες να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους και να ξεπερνούν τα stress test δίχως να χρειάζεται να κάνουν ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Μια τράπεζα που θα είχε καθαρά κεφάλαια στο 100% των ιδίων της και είχε ρευστότητα και επάρκεια δεν θα είχε ανάγκη τον αναβαλλόμενο φόρο και δεν θα τον χρησιμοποιούσε .... και αυτός θα ήταν θα ήταν μερικές δεκάδες, εως λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κανονικά προκειμένου να βρούμε τα πραγματικά ΣΗΜΕΡΙΝΑ ίδια κεφάλαια θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις συνολικές φορολογικές απαιτήσεις απο τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.



105 σχόλια:

  1. Όποιος δεν βλέπει ότι έχουν μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά ίδια κεφάλαια τότε με συγχωρείτε αλλά είναι αόμματος. Και τον μεγαλύτερο αναβαλλόμενο το έχει η Πειραιώς ... αλλα αυτή έχει και αλλα θεματάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Τάκη, καλημέρα. Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες τον αναβαλλόμενο φόρο; Δηλαδή αν αρχίζουν και βγάζουν κέρδη και δεν επέμβει το δημόσιο υπάρχει χρονικό όριο; Μπορούν και σιγά σιγά ανάλογα με τα κέρδη της κάθε χρονιάς; Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και τη βοήθεια που μας δίνετε...Ευχαριστώ και τον κύριο Δημήτρη που μου εξήγησε κάποια πράγματα προχτές για τις τράπεζες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Leky δεν θα πληρώσουν τίποτα.
      Όταν θα σταματήσουν να απομειώνουν τα δάνεια τους, τότε θα εμφανίζουν κερδη μετά φόρων απο 700 εκατ. με 1,3 δις ευρώ και απο εκεί θα σβήνουν σιγά σιγά τον αναβαλλόμενο φόρο.
      Ο αναβαλλόμενος είναι μελλοντικά κέρδη που θα βγάλουν οι τράπεζες ... απλώς βάλαν αυτό το νούμερο για να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαια τους. Λογιστικό κόλπο είναι.

      Διαγραφή
    2. Να σας το πω πιο απλά .... αν η ΑΛΦΑ που έχει αναβαλλόμενο 5 δις, βγάλει 5 δις κέρδη τότε θα σβήσει τα 5 δις αναβαλλόμενο, αλλά τα ίδια κεφάλαια της δεν θα αυξηθούν κατά 5 δις, αφού θα έχουν ήδη προσμετρηθεί.

      Διαγραφή
    3. ο κ. Τάκης είναι μεθοδικότατος και μας τα δίνει στο πιάτο όλα τα θέματα.Να γιατί επιμένει ότι θα κάνουν ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΞΗΣΗ ΑΜΚ με μετρητά διαφορετικά θα σβήσουν σαν κεράκια.Το θέμα είναι το πότε και πόσο θα ζητήσουν ΑΜΚ και αν θα μας συμφέρει να μπούμε στην αύξηση.Δεν νομίζω ότι σε αυτό το ζήτημα υπάρχει επαρκής πρόβλεψη θα εξαρτηθεί από το γενικότερο κλίμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη από την πρόοδο που θα έχει η διαχείρηση των κόκκινων δανείων και φυσικά από το ΤΧΣ. Μην ξεχνάμε ότι το ΤΧΣ έχει το 40% + ΕΤΕ, 25% + ΠΕΙΡ, 12 + ΑΛΦΑ και 1,20 + ΓΙΟΥΡΟ των μετοχών.
      Δάσκαλε συγχαρητήρια για την απλούστατη προσέγγιση των τραπεζικών θεμάτων.

      Διαγραφή
  3. Να πω εδώ ότι τα νούμερα της EYROBANK θα είναι λίγο καλύτερα στο τέλος της χρονιάς καθώς η συγχώνευση με τη Grivalia έγινε Απρίλιο του 2019 ... αρα στα αποτελέσματα του β εξαμήνου θα φανεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σωστό "timing-trade" στη ΔΕΗ Τακαρε,μπράβο σου.Αλλα και ο μυτιλ προσπαθεί για ανοδική διαφυγή.ισως το ποιο φτηνό χαρτί από τα μεγάλα του ΧΑΑ.για μένα τα 12-14€ τα έχει άνετα μέσα στην χρονιά βάση κερδοφορίας και ανάπτυξης! Ο στόχος είναι να ξεπεράσει τα 2 δις κεφαλαιοποίηση, ώστε να προσεγγίσει μεγάλα κεφάλαια όπως έκανε κ η μοη!Στρατης



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και το δεύτερο μικρό μου σήμερα πλησιάζει την καθαρή του θέση. Άντε τρεις και σήμερα για την μεγάλη ημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αγορές χορεύουν στα ντούλια του Μητσοτάκη.
      Που είσαι Αλέξιε , εκπορδιτή του μνημονίου, να δεις χορούς ... να τα νταούλια, να και οι ζουρνάδες.

      Διαγραφή
  6. Καλησπερα σας κυριε Τακη.Σας ευχαριστουμε που μας ξεστραβωνετε με τις αναλυσεις σας.Συχγαρητηρια επισης και για την ΔΕΗ-perfect timing.Να ρωτησω ως ασχετος σχετικα με τις τραπεζες.Γραφετε οτι θελουν πολυυυυ δουλεια ακομα και αρα θα χρειαστει χρονος για να βγει η γκουρουδια σας(γτ απο οσο σας παρακολουθω πεφτετε μεσα) για 30 δις κεφαλαιοποιηση.Πιστευετε οτι καποιος που αγορασε πχ ΕΤΕ στο 1 Ε με κεφαλαιοποιηση τοτε κοντα στο 1 δις κινδυνευει στο μελλον?Διαβασα οτι δεν κατεχετε ακομα τραπεζικες μετοχες και περιμενετε το σωστο timing.Αλλα ειναι σωφρων μια διακρατηση απο το επιπεδο που σας εγραψα?Ευχαριστω προκαταβολικα και συγνωμη αν ειπα κατι πολυ λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ... στην επόμενη ΑΜΚ θα μπω με τα μπούνια. Θα ζητάω και αδιάθετα και όσα πάρω .... αυτά μόνο μπορώ να πω. Κάτι άλλο δεν μπορώ να συμβουλεύσω ...

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω κυριε Τακη.Κατανοητος.Να ειστε καλα και καλο βραδυ

      Διαγραφή
  7. Τακη απολαυση ο Κυριακούλης... κριμα που δεν τον εγραψες... θα γινοσουν πρωτη φιρμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και ερχεται καπακι και η Προφ...Αμερικανιζει τελευταια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Τάκη μήπως έχετε άποψη για το τέλος της πτήσης του Κυριακουλη διότι ο μικρομετοχος έγραψε για 2.5 ευρώ fair value. Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είχα στα μουλωχτά είχα αναφέρει τη μετοχή στα 0,5 στο μυαλό μου είχα ένα ξεγυρισμένο Χ10 ... που θα τα έβγαζα αργά και σταθερά όσο θα πλησίαζα σε αυτό το νούμερο.

      Διαγραφή
    2. Όμως καθίστε να δούμε ... γιατί ακούγονται πολλά ότι θα γίνουν!!

      Διαγραφή
    3. το χαρτι αυτο γενικα δεν ειχε κομματια κυριε Τακη..τι να λεμε τωρα.. κοντα στο 1 ευρω τον Απριλη, μπορουσες να παρεις καποια,,, anyway,,, καθως καποια στιγμη,προ ημερων, ανεφερες οτι το"ακυρωνεις" σα χαρτι. Τωρα μετα τα χθεσινα και το πακετο που δοθηκε αναθεωρεις? Θεωρεις την τρεχουσα τιμη ελκυστικη? Επισης με ΔΕΗ πουλαμε σημερα, Δευτερα, στην ορκομωσια υπουργου, τοποθετηση Δ/νων Συμβουλου, μπαουλο? τι εκτιμας?

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Τάκαρε πραγματική αλεπού των αγορών.Συνεχώς εύστοχες οι επιλογές σου.Βλέπω ότι δεν ποντάρεις στο βραχυχρόνιο κέρδος αλλά στα turn around stories.Ομολογώ ότι έχουμε την ίδια λογική αλλά η μετοχή της Κυριακούλης είχε ξεφύγει της επενδυτικής μου προσοχής.Θα ήθελα να σου θέσω κάποιες ερωτήσεις μακρυά απο τα ''αδιάκριτα'' βλέμματα ενός forum.Αν θα μπορούσες στείλε μου ένα e-mail στο kirkonet papaki yahoo.com με το δικό σου e-mail.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρωτηστε με οτι θελετε και δεν θα το δημοσιευσω.

      Διαγραφή
    2. Κ. Τάκη καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω εσάς ή αν αποφασίσετε να δημοσιεύσετε την ερώτηση μου επειδή πιθανόν να αφορά και άλλους συνοδοιπόρους του blog σας, τι συμβαίνει με την εισφορά αλληλεγγύης σε κέρδη μετοχών ,κάτω από 0.5% του συνολικού ποσοστού της εταιρείας. Βρήκα στη διεύθυνση
      https://www.ourwallet.gr/pos-forologountai-ependyseis/#stocks
      ότι
      Και με την εισφορά αλληλεγγύης τι γίνεται;

      Πολύ απλά, ισχύει παντού και για τα πάντα (εκτός από την εφάπαξ πληρωμή από επαγγελματικό ταμείο). Άσχετα δηλαδή εάν πληρώνετε ή όχι φόρο για τους τίτλους και τα έσοδα από αυτούς, ότι εισπράττετε σε χρήμα θεωρείται εισόδημα και επιβαρύνεται με εισφ. αλληλεγγύης από 2,2% μέχρι και 10%, με βάση το συνολικό ετήσιο εισόδημα σας.

      Η εισφορά υπολογίζεται μόνο στα πραγματικά κέρδη σας, όταν τα εισπράττετε οριστικά ως μετρητά. Όσο πουλάτε και ξαναγοράζετε τίτλους, τα χρήματα που παραμένουν στην χρηματιστηριακή εταιρεία δεν θεωρούνται ακόμα εισόδημα.

      Στην περίπτωση της υπεραξίας υπολογίζεται στο καθαρό σας κέρδος σε σχέση με την αρχική αξία αγοράς, και μετά την αφαίρεση του όποιου φόρου. Συμβουλευτείτε την ετήσια βεβαίωση της χρηματιστηριακής σας, για να δείτε τα πραγματικά κέρδη σας.

      Στην πράξη, εάν είχατε συγκεντρώσει ένα σεβαστό ποσό από μία επένδυση 30 ετών, και την ρευστοποιήσετε όλη μαζί όταν βγείτε στην σύνταξη, η παρακράτηση της εισφοράς θα σας πέσει σίγουρα βαριά στην δήλωση (και στο στομάχι σας). Για κέρδη πάνω από €40.000 η παρακράτηση είναι 7,5%, ενώ για πάνω από € 65.000 φτάνει το 9%.

      Είναι ένας πολύ καλός λόγος για να κάνετε σταδιακά την ρευστοποίηση σας, πουλώντας κάθε χρόνο μόνο όσους τίτλους χρειάζεστε για τις ανάγκες σας, για να παραμείνετε σε χαμηλότερη κλίμακα παρακράτησης.
      Η ερώτηση μου είναι αν κάποιος είχε κέρδη την περασμένη χρονιά ,ρευστοποίησε τις μετοχές και αγόρασε άλλες στο σύνολο του ποσού τότε ισχύει το παραπάνω ότι (Η εισφορά υπολογίζεται μόνο στα πραγματικά κέρδη σας, όταν τα εισπράττετε οριστικά ως μετρητά. Όσο πουλάτε και ξαναγοράζετε τίτλους, τα χρήματα που παραμένουν στην χρηματιστηριακή εταιρεία δεν θεωρούνται ακόμα εισόδημα.)

      Δυστυχώς στην επαρχία όπου βρίσκομαι οι γνώσεις των λογιστών για τις μετοχές, λόγω μη ασχολίας ,είναι σχετικά περιορισμένη. Σας ευχαριστώ για την αμέριστη βοήθεια σας .

      Διαγραφή
    3. Την παραπάνω ερώτηση την κάνω γιατί λόγω άλλων εισοδημάτων η εισφορά αλληλεγγύης είναι στα ανώτατα όρια και λόγω κακών επιλογών οι τωρινές τιμές των νέων μετοχών έχουν εξανεμίσει τα όποια κέρδη με αποτέλεσμα εάν δεν ισχύει το δημοσίευμα και πρέπει να δηλωθούν όλα μόνο για το 2018 τότε μένει μόνο ζημιά.

      Διαγραφή
    4. Εάν κρίνετε ότι δεν πρέπει να δημοσιευθεί λόγο του ότι δυστυχώς οι πλειονότητα των ανθρώπων σήμερα δεν έχει τις καλύτερες προθέσεις (που μάλλον αυτό είναι το καλύτερο). Όπως καταλαβαίνετε προσωπικά σας θεωρώ ως μια εξαίρεση που λαμπρύνει τον τόπο μας γι αυτό και σας εμπιστεύομαι. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα έστω μια μονολεκτική απάντηση εδώ πέρα αν ισχύει ή όχι .Χίλια ευχαριστώ για όλα

      Διαγραφή
    5. Σας απαντώ ειλικρινώς .... εως και το 2007, 2008 ή 2009 δεν θυμάμαι ακριβώς τη χρονολογία ... κάθε χρόνο δήλωνα τα κέρδη της κάθε χρονιάς .... και φόρος δεν υπήρχε τίποτα. Όταν μας επέβαλλε ο Αλογοσκούφης την εισφορά αλληλεγγύης και μάλιστα μας τα πήρε και αναδρομικά και για τις 2 προηγούμενες χρονιές (δεν θυμάμαι ακριβώς) έκτοτε έκανα delete .... δεν δηλώνω το παραμικρό.

      Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι τα κέρδη από αγοραπωλησία εισηγμένων μετοχών που προκύπτουν από την πώληση μετοχών (όταν έχεις <0,5% της εταιρίας) απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος. Παρόλα αυτά πρέπει να επιβληθεί η αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης.

      Οι λογιστάδες δεν ξέρουν το παραμικρό ... αυτός είναι και ο λόγος που δεν δηλώνω τα τελευταία έτη κέρδη απο μετοχές και το έχω επιτακτική ανάγκη ...
      Σήμερα πάλι μου λέει ο λογιστής ότι τα κέρδη απο μετοχές αποτελούν εισόδημα και φορολογούνται με 22% .... και με κούφανε, αφού του έλεγα ότι άλλα πράγματα ισχύουν.

      Διαγραφή
    6. Ακόμη δεν φαίνονται τα κέρδη απο μετοχές ... δεν υπάρχει η κατάλληλη μηχανογράφηση. Οπότε ισχύει το ότι δηλώσουμε ... εν αντιθέσει με τα μερίσματα που βγαίνουν αυτόματα στο σύστημα, όπως και οι τόκοι.

      Διαγραφή
    7. Τακαρε να απολύσεις τον λογιστή σου. Δεν ισχύει αυτό που λέει. 2 είναι οι φόροι. Αυτός των πωλήσεων 0.2% και η εισφορά αλληλεγγύης.

      Διαγραφή
    8. Κε Τάκη, ο λογιστής κάνει λάαααθος. Ισχύει ο φόρος αλληλεγγύης σε ότι δηλώσεις, και φόρος 15% αν είναι μέτοχος με ποσοστό άνω του 0,5%. Το 22% από που πηγάζει στο μυαλό του, άγνωστο!!!

      Διαγραφή
    9. Κ. Τάκη ,αν αυτά τα κέρδη από αγοραπωλησία μετοχών είναι 5.000 - 10.000 € το χρόνο, λογικό ακούγεται να μη δηλώνονται.Αν όμως είναι 50.000 - 100.000 € ,δεν υπάρχει ο κίνδυνος να χτυπήσει alarm στα pc της ΑΑΔΕ ,λόγω απόκλισης καταθέσεων ,λοιπών κινητών αξιών και δηλωθέντων εισοδημάτων ?

      Διαγραφή
    10. Εγώ σύντεκνοι δηλώνω τα πάντα. Κέρδη ζημιές και πόσα έβαλα μετρητά. Και έχω την κεφαλή μου ήσυχη.

      Διαγραφή
  11. Δυστυχώς υποτιμήσαμε την ελληνική ιδέα της αυτοσυντήρησης των κεκτημένων γνωστών παραγωγικών ομάδων,ιδιωτικών και δημοσίων.Διαφορετικά δεν εξηγείται αλλιώς το 31,5 του σύριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στόχος πρώτος επετεύχθη : ευρεία νίκη ΝΔ
    Στόχος δεύτερος επετεύχθη
    : αυτοδυναμία ΝΔ
    Στόχος τρίτος : αλλαγή εκλογικού νόμου
    Στόχος τέταρτος : Έναρξη ενάρετου οικονομικού κύκλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα

      όλα καλα θα πάνε, όλα καλάαααα (που θάλεγε κι ο Σάκης)....θέλουμε και την άμπωτη να δούμε ποιοί φοράνε μαγιό και ποιοί κολυμπούν ξεβράκωτοι (που θάλεγε κι ο Μπάφφετ)...ψώνισα λίγο ΑΛΦΑ με ορίζοντα 6μηνου

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα φίλτατε Ηλία.
      Και εγώ ψώνισα σήμερα ολίγα ΕΥΡΩΒ αλλά και μηδένισα στην ΔΕΗ ακολουθώντας την σκέψη του κυρίου Τάκη.
      Στην νέα κυβέρνηση αρκετοί εξωκοινοβουλευτικοί που έχουν κολήσει ένσημα σε ιδιωτικές εταιρείες,θετικό το βλέπω

      Διαγραφή
    3. Νίκο μου συμφωνώ για τους εξωκοινοβουλευτικούς...από την άλλη όμως "μούδιασα" από τους 51 υπουργούς...το διαβάζω σαν οπισθοχώρηση του Κυριάκου (προσωπική άποψη)...το stock picking νομίζω εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επενδυτική συμπεριφορά

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα την γνώμη σας,παρακαλώ για την μετοχή της ΚΑΜΠΑΣ,ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κε Τάκη χαίρετε και καλή εβδομάδα. Μαζί με τον ΚΥΡΙΟ, είχατε πει και για το ΚΤΗΛΑ. μια και αναφέρατε τιμή στόχο για τον πρώτο, θα θέλατε να μας πείτε δίκαιη τιμή για το ΚΤΗΛΑ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Κων/νος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ατεκ .Από τα 0,20 όταν μας προκάλεσε ο οικοδεσπότης πριν ένα μήνα ,στο 0,318 .Τώρα σας λέω ,επειδή τις παρακολουθώ στενά μαζεύουν Φουντλ και Περφ.Ακομη όμως περιμένω από κάποιον πιο ειδικό ένα κοίταγμα στον ισολογισμό της δεύτερης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα σας κ Τακη.Ενα σχολιο για την μετοχη του ΟΠΑΠ.Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΠΑΠ
      Απορώ με όσους αγοράζουν ΟΠΑΠ. Ή μάλλον αντιλαμβάνομαι ότι αγοράζετε ΟΠΑΠ για τη μερισματική απόδοση .... παχυλά μερίσματα, για όσο ακόμη θα μπορεί να δίνει ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
      Κανένα ενδιαφέρον για ΟΠΑΠ ... εταιρία του αέρα του κοπανιστού!!
      Αφήστε να μην αρχίζω να αναλύω γιατί θα μου την πέσετε όλοι μαζί και δεν μπορώ να σας ακούω ...

      Διαγραφή
    2. Όμως επειδή γουστάρετε ... το μόνο ενδιαφέρον για να σκεφτώ αν αξίζει να σκεφτώ (βρε πως τα λέω ο μπαγάσας) είναι το εξής ερώτημα.

      Μέχρι και το 2020 ισχύει ότι το Ελληνικό κράτος θα εισπράττει το 30% επι των καθαρών εσόδων.
      Τι θα γίνει μετά; Τι συμφωνίες υπάρχουν ή τι ακούγεται ότι θα υπάρχει με το διαδικτυακό στοίχημα;

      Διαγραφή
    3. OΠΑΠ
      Ενώ θα περιμένω τις απαντήσεις σας ... μελετάμε

      http://mitarola.blogspot.com/2013/08/management-13.html#more
      (εκπληκτική ανάλυση)
      Όπως προέβλεπα, απο το 2013 ... αν δείτε 200 εκατ. κέρδη φτύστε με. Φτάσαμε 2019 και ακόμη να με φτύσετε.

      Ίδια κεφάλαια ανύπαρκτα στηρίζονται στις υπεραξίες και στις ασώματες ακινητοποιήσεις ... δανεισμό δεν είχε, βρήκε και δανεισμό.
      Άρα στον ΟΠΑΠ όλα μετράνε βάσει κερδοφορίας και P/E
      Πόσο να αξίζει ο ΟΠΑΠ?

      Αν κάνουμε την παραδοχή ότι δουλεύει, όπως ακριβώς δουλεύει σήμερα και όλες οι συμβάσεις θα ισχύουν για πάντα, όπως ακριβώς ισχύουν σήμερα, τότε:
      ο ΟΠΑΠ δεν θα βγάλει ποτέ πάνω απο 200 εκατ. καθαρά κέρδη.
      Άρα αν σας βάλω ένα P/E 20 ... θα μπορούσε να αξίζει μέχρι 20 φορές τα καθαρά του κέρδη (υπερβολή αυτή η τιμή , αφού τα ίδια κεφάλαια είναι ανύπαρκτα)
      Άρα άντε να αξίζει 4 δις ευρώ ... δηλαδή 12,54 ευρώ ανά μετοχή.

      Ευχαριστώ πολύ αλλά δεν θα πάρω ...

      Διαγραφή
    4. Και το σημαντικότερο για εμένα, αύξηση δανεισμού για διανομές μερισμάτων και επιστροφών. LBO γνωρίζουμε πως ήταν αλλά το παραέκαναν. Δεν θα πάρω ούτε και εγώ. Από τα 1450 μέτρα, με καθαρό αέρα, νέα κυβέρνηση, δεν έχω να φοβηθώ κάτι!!

      Διαγραφή
    5. "Μέχρι και το 2020 ισχύει ότι το Ελληνικό κράτος θα εισπράττει το 30% επί των καθαρών εσόδων.Τι θα γίνει μετά; Τι συμφωνίες υπάρχουν ή τι ακούγεται ότι θα υπάρχει με το διαδικτυακό στοίχημα;"

      Οι αναλυτές της Eurobank Equities πιστεύουν (δίχως κάτι χειροπιαστό) ότι επειδή η αύξηση του φόρου στο 30% (από 10%) έγινε ξαφνικά, μετά την πώληση και δίχως προσφυγές, για να βοηθηθούν τα έσοδα της ψωροκώσταινας, πιθανά να υπάρχει "κρυφή" διαβεβαίωση για έκπτωση του τιμήματος της αδείας κατά την επέκταση της προσεχούς 10ετίας ή κάτι σχετικό. Πιθανολογούν επίσης σταθερότητα του μερίσματος στα 0,60-0,80 ευρώ τα επόμενα χρόνια δίχως περαιτέρω αύξηση του δανεισμού.

      Εμένα μου αρέσει η μετοχή και σιγά σιγά (μια και αναμένουμε την ΔΠ) κτίζω θέση. Πιστεύω πως θα υπεραποδόσει του ΓΔ τον οποίο όπως έχω γράψει βλέπω στις 950-980 μονάδες το προσεχές 8μηνο (στο January effect του 2020).

      Διαγραφή
  17. Κάνουν προαιρετική πρόταση για να πάρουν αρχικά 51%.Βάζουν μια τιμή χαμηλότερα ώστε όταν αποκτήσουν το 51% και θα υποχρεούνται σε αναγκαστική πρόταση για το σύνολο των μετοχών, η τιμή που θα υποχρεούνται να δώσουν να είναι κοντά στη προηγούμενη.
    Μπορεί να τους πετύχει ,μπορεί όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσχημο είναι όπως γίνεται.Χωρίς να είναι βέβαιο, ίσως ξεκινούν την τιμή από το 9,12 για να δώσουν αργότερα περίπου τη σημερινή τιμή.

      Διαγραφή
    2. H' μπορούν έτσι και γιουβέτσι να μαζέψουν μεγάλο ποσοστό, πριν από μια καλή περίοδο που αναμένουν για τη μτχ.

      Διαγραφή
    3. Ο ΟΠΑΠ είναι από τις εμβληματικές μετοχές, ειδικά για ένα χρηματιστήριο σαν το χαα και την κατάσταση που βρίσκεται.Αυτό που γίνεται εκεί ίσως δημιουργήσει κακό προηγούμενο ή φοβία και για άλλες μετοχές.

      Διαγραφή
    4. Θεωρώ πιθανότερο αυτό που αναφέρει ο κ.Lorac. Προσπαθουν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια όσο πιο φθηνά μπορούν
      Δεν βλέπω να δημιουργείται ούτε κακό προηγούμενο ούτε φοβία.
      Αν θέλετε να μιλήσουμε για περιπτώσεις πλήρους απαξιας απέναντι στους μικρομετοχους, ας θυμηθούμε τους Στασινόπουλους και τους εταιρικούς μετασχηματισμούς της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και των θυγατρικών της. Αν αυτοί δεν δημιούργησαν φόβο, δεν βλέπω γιατί αυτό θα συμβεί στον ΟΠΑΠ.

      Διαγραφή
    5. Αγόρασα 400 μετοχές ΟΠΑΠ το πρωί...δεν αγοράζω προς το παρόν άλλα...δεν με σκιάζει διόλου η ΔΠ...μου φαίνεται όμως λογικό πως αρκετοι από όσους αντάλλαξαν το μέρισμα με μετοχές στα 9.56 να πούλησαν ισόποση θέση από την ήδη υπάρχουσα με μικρό κέρδος...θέλω λοιπόν να δω εάν αντέξει συτό το επίπεδο ...εάν ναι βγαίνω αγοραστής...εάν όμως δεν αντέξει μου φαινεται εύκολο το κατηφόρισμα στα 9,20 οπότε θα κάνω υπομονή...σε κάθε περίπτωση μετοχή-ομόλογο με υποσχόμενη μερισματική απόδοση πάνω από 5% αξίζει της προσοχής μας

      Διαγραφή
  18. Με τέτοια αποτελέσματα και ακόμα καλύτερες προοπτικές είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να πετύχει κ. Πεζοπόρε...μακάρι να γράψει τιμές κοντά στην ΔΠ για να φορτώσουμε αλλά το θεωρώ ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λογικά με τέτοια πτώση δεν ακουμπάς αλλά περιμένεις. Αλλά επειδή είναι γρήγορη πιο πολύ θυμίζει διόρθωση, παρά πτώση. Στις μπάνκιες η κεφ/ση της αλφα κάτω από τα ιδία (τα μορφονιά) αλλά μιας και πάνε για εμπροσθοβαρές σχέδιο εξυγίανσης θα αναγκαστεί να γράψει αρκετές ακόμα προβλέψεις μέχρι να φτάσει για πχ το % προβλέψεων που έχει η ΕΤΕ. Οπότε τα (καλά) λειτουργικά κέρδη θα τα τρώει και φέτος η μαρμάγκα των npe/npl. Στην ευρωβ από την άλλη το σχέδιο "επαναφορά" σε εξέλιξη και πλέον είναι ξεκάθαρο (για εμένα) ότι προηγείται του ανταγωνισμού. Δίκαιη αποτίμηση αυτή που προκύπτει από τη συγχώνευση με γριβ, που αν θυμάμαι καλά τα περίπου 1δις της δεύτερης πήραν το 40% της πρώτης. Επομένως παραμένει με premium αυτήν την ώρα παρόλη την πτώση. Ίσως αύριο να είναι πιο κοντά στη "δίκαιη" τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σταθερά για μένα οι 950-980 μονάδες ΓΔ είναι η μέγιστη απόδοση στο επόμενο 8μηνο (January effect 2020)...κι αυτό υπό την προυπόθεση ότι θα υπεραποδώσουν (40%-60%) οι τράπεζες...που δεν είναι κι εύκολο εάν συνυπολογίσουμε ότι έχουν ΑΜΚ μπροστά τους που λογικά θα γίνουν στις προηγούμενες τιμές του ΔΕΚ/2015

      Δεν ξεχνώ ωστόσο ότι θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε μέρος από το μαξιλάρι του ESM με κουπόνι 0,85 για να πληρωθούν περίπου 3,7 δις από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ (κουπόνι 5,13% και λήγει την προσεχή 2ετία)...το ανέφερε-σωστά-κι ο βουλευτής πλέον κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου και πέσαν να τον φάνε οι συριζοάσχετοι...αυτό μπορεί τώρα εύκολα να το κάνει το οικ. επιτελείο του Κυριάκου με έκδοση 2ετών-3ετών ΟΕΔ, ίσως και ετήσιων ΕΓΔ, στο ίδιο περίπου μέσο επιτόκιο...κέρδος περίπου 130 εκ. ίσως και μεγαλύτερο εάν αυξηθεί το ποσό των εκδόσεων δίχως να προαπαιτείται η έγκριση κανενός... είναι τόσο οφθαλμοφανές που το θεωρώ ΒΕΒΑΙΟ ενδεχόμενο...λογικά θα επηρρεάσει θετικά το ΧΑΑ

      https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1471012/nai-tou-ewg-gia-ta-daneia-tou-dnt

      https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1471012/nai-tou-ewg-gia-ta-daneia-tou-dnt

      Διαγραφή
    2. Μόλις δώσαμε μια ιδέα πως θα να βγει το 1/4 της υστέρησης εσόδων στο ποσοστό του ΑΕΠ που γκρινιάζουν οι Βρυξέλλες...ευρώ πραγματικά και όχι δημιουργική ασάφεια χε χε

      Διαγραφή
    3. O Μπάμπης ξέρει πολλά καντάρια οικονομικά ... αλλά οι βλάκες στην Ελλάδα περισσεύουν

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς έτσι...πολύ διαβασμένος ο Μπάμπης, ημιμαθείς ξερόλες οι ελληναράδες.

      Διαγραφή
    5. Δεν το είχα παρακολουθήσει ολοκληρωμένο.Ο Μπάμπης έχει δίκιο και είναι και ευκαιρία να γίνει τώρα με τα επιτόκια ομολόγων κοντά στο 2%.
      Χρηματιστηριακές σελίδες γιατί βλέπουν μόνο το πολύ βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα και είναι αρνητικές?

      Διαγραφή
    6. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι ημιμαθείς και συνηθίζουν να προεκτείνουν γραμμικά στο μέλλον αυτό που συμβαίνει στο παρόν. Δίχως να μπουν στον κόπο να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει. Τούτες τις μέρες πχ μας (παρα)πληροφορούν ότι το οικονομικό επιτελείο σκέπτεται έκδοση 10ετούς ομολόγου. Όμως α) η χώρα εξέδωσε ήδη 10ετές ΟΕΔ προ 4μήνου και μάλιστα με "αλμυρό" επιτόκιο 3,90% και β) εφόσον τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ που θέλουμε πρόωρα να αποπληρώσουμε λήγουν την προσεχή 3ετία γιατί να μην προτιμήσουμε έκδοση 3ετών ΟΕΔ max στα οποία το κουπόνι θα είναι πέριξ του 1%? Ίσως και μια μικρή έκδοση 15ετών (1 δις το πολύ ώστε η ζήτηση να επιφέρει χαμηλό επιτόκιο) έτσι για να ολοκληρωθεί η βεντάλια? Δεν ξέρω φυσικά τι θα γίνει, μια ιδέα καταθέτω. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα λογικά θα έχει θετικό αποτύπωμα στο ΧΑΑ.

      https://www.kathimerini.gr/1013259/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/me-epitokio-39-h-ellada-daneisthke-25-dis-eyrw

      Διαγραφή
    7. Καλημέρα,

      Μια ερώτηση προς τον κ. Hippy.
      Πως βλέπετε την έκδοση ομολόγου της Attica και γνωρίζετε πως μπορεί κανεις (ιδιώτης) να αγοράσει το tier 2 της Εθνικής;

      Διαγραφή
    8. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε...συνεπώς ο ιδιώτης μπορεί να αγοράσει άμεσα το tier 2 της Εθνικής στην "γκρίζα αγορά" είτε να κάνει υπομονή μέχρι να αρχίσει η διαπραγμάτευση του σε μερικές ημέρες. Και στις δυο περιπτώσεις μέσω της χρηματιστηριακής του. Απαιτείται όμως ελάχιστο ποσό 100,000 ευρώ καθώς και να έχει χρήματα έξω.

      Τα ομόλογα που εκδόθηκαν μέσω κεφαλαιαγοράς περιέργως (?) πάνε πολύ καλά και δεν κατάλαβαν πίεση ούτε στην πίεση πέρσι το 2018...εάν οι όροι του αντίστοιχου Attica είναι με τους αρχικούς όρους (5ετες-επιτόκιο περί το 3,60%) πιθανολογώ πως σε 1-2 βδομάδες θα παίζει στο 103-104 οπότε είμαι θετικός.

      Διαγραφή
    9. Μετά από ένα γρήγορο και τεχνικό μπες βγες με βάση μικρούς χρόνους, αύριο εν αναμονή της συνέχειας της διόρθωσης. Με χαρά βλέπε ότι ο κ. Hippy παραμένει ομολογιακή Wikipedia! Πιστεύετε ότι θα βγει για έκδοση >10ετές τελικά (πχ 15ετές) ή για τίποτα τελικά το επόμενο διάστημα?

      Διαγραφή
    10. Το θεωρώ βέβαιο (και θετικό). Παίρνω την ευκαιρία για να καταθέσω την άποψη μου και να ρωτήσω τη δική σας

      Είμαι θετικός γενικότερα εάν δεν συμβεί κάτι έκτακτο (πχ Τουρκία-εδώ κυρίως μ΄ενδιαφέρει η γνώμη σας)

      α) ο Τραμπ δεν γίνεται να το χοντρύνει με την Κίνα, σε 15 μήνες έχει εκλογές...η οικονομία είναι το δυνατό του χαρτί, το βλέπουμε καθώς προσπαθεί (και τα καταφέρνει) να επιβάλλει στην Fed μειώσεις επιτοκίων

      β)μία από τα ίδια στην ΕΕ (παράταση ΕΚΤ στα μηδενικά επιτόκια)

      γ)στη χώρα τα χειρότερα είναι επισήμως πια πίσω, ο Κυριάκος ξεκινά την αύξηση του ΑΕΠ* από χαμηλά, περιμένουμε σίγουρα κάποιες αναβαθμίσεις από τους "οίκους" σε χώρα και τράπεζες, τα ΤΙΕR 2 ομόλογα και η αξιοποίηση λοιπών assets (πχ Εθνική Ασφαλιστική) βελτιώνουν την συνολική εικόνα των τραπεζών

      Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τι έχει να φοβηθεί ο επενδυτής? Τίποτα αλλά πρέπει να είναι προσεκτικός για να μεγιστοποιήσει την απόδοση του χαρτοφυλακίου του επωφελούμενος από τη σύγχυση των άλλων στα σκαλοπάτια

      *(Θεωρώ τις "ενστάσεις" της Κομισιόν παζάρια στην λογική επιθυμία της νέας κυβέρνησης για χαλάρωμα στα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα...θεωρώ επίσης βέβαιο ότι τελικά θα κάνουν τα στραβά μάτια όπως τα έκαναν με Ισπανία κ Ιταλία στο παρελθόν)

      Διαγραφή
    11. κ. Hippy χρόνια πολλά να χαίρεστε το όνομα σας και τους δικούς σας! Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε με τέτοια θέματα, πιο πολύ θα πρόσεχα τις εξελίξεις στους Νιόκι (φαντάζομαι θυμάστε ποιοι είναι αυτοί), που εκεί οι προθέσεις είναι πολύ "κακές"


      Ίσως να βρούμε καλές ευκαιρίες στις εκπτώσεις του Αυγούστου, που πλησιάζουν. Εκτιμώ από Σεπτέμβρη θα έχουμε θετικά νέα που θα επηρεάσουν ανάλογα και την αγορά μας.


      Περι Τραμπ θα πρόσεχα πάρα πολύ το θέμα με το σώμα εφετών και το τι θα πράξει προς το τέλος της χρονιάς εκεί. Έχει τη δυνατότητα (μη ορίζοντας αντικαταστάτη) να θέσει εκτός αυτό το σώμα, με σημαντικά αρνητικές συνέπειες. Εν όψη εκλογών του 2020 αναμένω μιας μορφής συμφωνία, που θα προκύψει από την επιτροπή που συστάθηκε μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τραμπ.

      Στα ευρωπαϊκά η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι πολύ πιο θετική στην εκπόνηση και υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή αυτονομία. Έρχεται και κατάθεση ανάλογου προϋπολογισμού στο τέλος του 2019. Στα υπόψη γιατί ορισμένες ευρωπαϊκές μετοχές θα επηρεαστούν σημαντικά από αυτό.

      Διαγραφή
    12. Ευχαριστώ πολύ κ. Lorac...πολλές χαρές και σε εσάς...σε γενικές γραμμές έχουμε παρόμοια οπτική...την Τρίτη δεσμεύω την ρευστότητα στο ομόλογο τηςΑΤΤΙΚΑ* και σταθερά "ραντεβού τον Οκτώβριο με την έναρξη των χειμερινών κινηματογράφων"...πρακτική που κερδίζει γιατί να την αλλάξεις?

      *Προσφορά εμπράγματων εξασφαλίσεων (συνήθης πρακτική σε ναυτιλιακά δάνεια) με στόχο την έκδοση με χαμηλό επιτόκιο για την εταιρεία συμβαίνει πρώτη φορά σε ομόλογο δημόσιας διάθεσης και αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών...το ποσό που ζητά (175 εκ) είναι μεν μεγάλο περιμένω όμως τουλάχιστον 2 φορές υπερκάλυψη...πέρσι 4 Απριλίου 2018 η ΓΕΚΤΕΡΝΑ σε χειρότερες συνθήκες αλλά και εταιρικούς δείκτες (υπερδανεισμένη) σήκωσε €120.000.000 (ενώ τις πρόσφεραν τα διπλά €249,2 εκατ.) με 7ετές ομόλογο δίχως εγγυήσεις, κουπόνι 3,95% και στο ταμπλό παίζει στα 103,50

      https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1499359/nea-rota-sta-etairika-omologa-me-tin-ekdosi-tis-attica-group

      Διαγραφή
  20. Μερα αγορών σημερα σε

    Paperpack
    Alpha Trust
    Alpha Bank

    Αν και για την τελευταία φοβάμαι ότι είναι λίγο νωρίς οπότε πολύ λίγα κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα κι εγώ λίγα ψώνια σε ΤΕΝΕΡΓ.
      Αναμενω με το όπλο παρά πόδας τον ΟΠΑΠ κάτω από 9,50€ ώστε να ψωνίζω κι εκεί.

      Διαγραφή
  21. Τακαρε ένα σχόλιο για Eldorado Gold (Eld).Με νέα κυβέρνηση και νέο Δημαρχο μιλάνε ότι θα προχωρήσει η επένδυση.Ηδη το χαρτί έχει ένα +50% από τα χαμηλά του. Ευχαριστώ.Στρατης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι κύριε Στρατή να προχωρήσουν όλα τα projects.
      πολύ φοβούμαι μην γεμίσει κορμοράνους όλη η χώρα.
      Ίδωμεν.

      Διαγραφή
    2. Τελικά κ.Τάκη το 31,5 το πήρε σαν πιο φυσιολογικό κόμμα ή για να μείνουν τα παλιά μπλεξίματα?

      Διαγραφή
    3. Εδω το 25% του κόσμου πιστευει ότι μπορεί και να μας ψεκάζουν ... το 31.5% σας έκανε εντύπωση;

      Διαγραφή
  22. Ήδη από την πρώτη μέρα γίνεται ευδιάκριτο ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι παραπάνω από κανονική διακυβέρνηση του τελευταίου κομμουνιστικού ευρωπαικού κράτους.Ο Μητσοτάκης θα δώσει νόρμα και γραπτώς για μη διορισμούς συγγενών και φίλων Υπουργών και Υφυπουργών στο δημόσιο.Καταργείται άμεσα μια νομική σχολή,αυτή της Πάτρας,ελπίζω και σε άλλες τέτοιες καταργήσεις σχολών που βγάζουν μελλοντικούς ανέργους.

    Έστειλε την κυρία Κεφαλογιάννη,να πάει να μάθει να φτιάξει πρώτα κανένα φαί και μετά να ζητάει τον ουρανό με τ'άστρα με πλάτες κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών(τσιφλικάδων,μπουρτζόβλαχων).

    Έστειλε στο σπίτι του τη γεροντάρα τον Γιακουμάτο,ΟΛΕ...!

    Έβαλε τεχνοκράτες σχεδόν σε όλα τα υπουργεία,αν και θα ήθελα περισσότερους ως Υπουργούς.

    Θετικά τα πρώτα μηνύματα από Χρυσοχοίδη,με κάποιες σημειολογικές κινήσεις από σήμερα κιόλας.

    Φυσάει νέος αέρας στη χώρα,ελπίζουμε σε ανάλογη και πιο δυναμική συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έστειλε στον σπίτι του κύριε Τζό την γεροντάρα τον λαικιστή τον Γιακουμάτο, αλλά έβαλε στη Βουλή την παλαιολιθική γεροντάρα τον Τραγάκη. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ήταν.

      Διαγραφή
    2. Όντως κύριε Τάκη,μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα,όπως λάθος ήταν η υπουργοποίηση εκείνου του άεργου του Βαρβιτσιώτη.Στο λαιμό μου καθόταν πάντα αυτός ο φλούφλης,εν αντιθέσει με την αδερφή του η οποία είναι κόσμημα για το δημοσιογραφικό χώρο.Δεν βγάζετε βλέπετε το ίδιο προιόν η ίδια στάνη...

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα,

    Μέχρι στιγμής έχουμε θετικά δείγματα γραφής. 30 υπουργοί ( ναι πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες και κομματική επετηρίδα)και 20 subject matter experts. Διαβάζω εφημερίδα από το 1985 και το βλέπω πρώτη φορά. Μένει να δούμε στην πράξη αν όντως είναι subject matter experts ή μυρωδιαδες. Σίγουρα δεν θα είναι όλοι σπουδαίοι ούτε όλοι άσχετοι. Το υπουργικό θα είναι μόνο οι υπουργοί. Οι υφυπουργοί δεν θα συμμετέχουν όποτε ναι θα είναι ολιγομελές. Και ναι σίγουρα θα υπάρξουν και αστοχίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Διαβάζοντας το ποστ του κύριου Τάκη με τα picks του 2019 από τις αρχές του έτους (πραγματικά εντυπωσιακή η απόδοση του χαρτοφυλακίου μέχρι σήμεα), παρατήρησα ότι μόνο η ΕΥΑΠΣ δεν έχει τρέξει πολύ από τον Ιανουάριο. Τα αποτελέσματα που διάβασα δεν τα βρήκα άσχημα, προέβησα σε αγορά λοιπόν γύρω στα 5,00 €. Άγνωστο βέβαια ποια είναι η προοπτική για αύξηση της κερδοφορίας και θα ήθελα λίγο μια γήγορη άποψη του κύριου Τάκη εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
    Κύριε Deltas διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες απο το παρακάτω link που ελπίζω να σας βοηθήσει :
    http://www.solidus.gr/Objects/uploads/E1odhgies2019.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Τάκη και κ. Spooky. Η βοήθειά σας είναι πολυττημοτατη δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς εσάς. Σάς ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Άλλο ένα άρθρο το οποίο παρουσιάζει τη φορολόγηση επενδύσεων στην Ελλάδα : https://www.artion.gr/forologia-ependutikon-proionton

      Διαγραφή
  26. Να προσέχουμε κύριοι τα πατσαβουροχαρτα που εκδοσαν η Πειραιώς με 9 75 και η Εθνική με 8 25 και αξιολόγηση και τα δυο με ccc- τι άλλο να πούμε ερώτηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για αυτό κ.Τάκη οταν οι τραπεζες πήγανε 12 ΔΙΣ έιχανε p/bv 1.3(όσο ο μ.ο των emerging) και όχι 0,35 που γράφανε. To είχα γράψει κανα 2 φορές στο capital.gr ένα αρθρο που 'ελεγε για "κρυφή αξία" 20 δις και πέσανε να με φανε. Αρθρογράφοι ο γιος του Παπαντωνιου κ ένας αλλος δν θυμάμαι όνομα στελεχη του μητρώου της Ν.Δ...
    Το μοντέλο δούλεψε καλα και στο πανω και στο κατω αλλα νομίζω το μυριστήκαν κ αλλοι οπότε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βρε γκουρού κυριε Λεωτσάκο ... ΟΚ, όλοι οι γνώστες γνωρίζουμε τα προβληματικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών, όπως και τι εστί αναβαλλόμενος φόρος, αλλά δεν μου λέτε ... λέτε για τα έκτακτα κέρδη απο χρηματοοικονομικές πράξεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να υποτιμάται την πραγματική λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών βγαίνοντας και λέγοντας ''Ευτυχώς που υπήρχαν τα έκτακτα και τα τρικ με τον φόρο''

    Πάμε να κάνουμε υπολογισμούς απλούς.
    Τι κάνουμε και τι κοιτάμε για να δούμε την πραγματική λειτουργική τραπεζική κερδοφορία;

    ΤΟ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ!!
    Καθαρά έσοδα τόκων + Καθαρά έσοδα απο προμήθειες - Λειτουργικά έξοδα = 776,958+151,397-543,68 = 384,675 εκατ ευρώ κέρδη προ φόρων για το 6μηνο της ΑΛΦΑ!!

    Ούτε απομειώσεις μέσα, ούτε έκτακτα κέρδη .... αυτά κοιτάμε και μάλιστα είναι και μειωμένα αυτή την περίοδο που δεν είναι υνοική.
    Θα έρθει η ώρα που η αγορά θα κοιτά αυτά και μόνο αυτά, διότι τα άλλα δεν θα υπάρχουν.
    Προς το παρόν όμως περιμένουμε περισσότερη εξυγίανση των ιδίων ....

    Πρέπει ντε και καλά να σκάσετε φούσκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς ΙΔΙΑ και με αδύναμα κέρδη, μια κακή χρονία θα τα γκρεμίσει ολα. Οι ΑΜΚ ειναι μονόδρομος, ως τοτε απο μακρυα κ αγαπημένοι.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο για την πραγματική λειτουργική κερδοφορία. Την οποία τώρα κάποιοι δεν βλέπουν. Και η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται στα έσοδα τόκων. Και έτσι πρέπει. Αν μειώσουν περαιτέρω και τα λειτουργικά τους έξοδα και εξυγιανθούν φυσικά, θα είναι μια χαρά.

      Το απλοϊκό μου ερώτημα είναι όταν τα επιτόκια χορηγήσεων εδώ συγκλίνουν σιγά – σιγά με τα ευρωπαϊκά, αυτά τα έσοδα δεν θα συρρικνωθούν;

      Βέβαια θα μου πείτε ότι θα το αντισταθμίσουν εν μέρει από μια μεγάλη αύξηση των υγιών χορηγήσεων. Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Αν η οικονομία πάει καλά.


      Διαγραφή
    3. Το σημαντικότερο κατ'εμέ είναι ότι η Alpha Bank χορήγησε 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ νέα δάνεια το 1ο εξάμηνο.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Σύλβιε έχετε δίκιο ότι τα έσοδα χορηγήσεων θα συρρικνωθούν ... ήδη γίνεται αυτό. Ήδη τα έσοδα απο δάνεια μειώνονται τα τελευταία 2 χρόνια ... αλλά αυτό δεν θα γίνεται για πάντα. Όμως, όπως λέτε και εσείς, οι τράπεζες μας θα πρέπει να δώσουν νέα δανεια σε υγιείς επιχειρήσεις κάτι που δεν πράττουν τώρα, στο βαθμό που χρειάζεται, λόγω έλλειψης ιδίων κεφαλαίων,

      Διαγραφή
  29. https://www.mononews.gr/politics/columns-the-politic/gia-pies-metoches-krivoun-chrisafi-ta-reports-ton-goldman-sachs-ke-credit-suisse
    (.....Alpha Bank πρέπει άμεσα επειδή έχει το χαμηλότερο δείκτη DTC/Ίδια Κεφάλαια από όλες τις τράπεζες και επειδή δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δικαιούται να παίζει τώρα με ένα P/TBV 2021e = 0.38)
    https://www.mononews.gr/oikonomia/theocharis-gia-servous-touristes-afta-ine-ta-3-protokolla-stis-piles-isodou-pote-anigoun-ta-chersea-sinora
    Αφηστε που καπου διαβασα οτι θα υπαρχει και παραταση τακτοποιησης του DTC για καμμια 20ετια.
    Το παρτυ που θα κανει η Αλφα δεν μπορει ακομα να το φανταστει ο Μυγδυνιος στο Capital καποτε πρωην Ανανιας με άλλα 200 νικ που γραφει καθημερινα εκει στο capital, 250 μηνυματα καθημερινα προς πληροφορηση σας παρακαλω. (μονος του τα γραφει και μονος του υα δοαβαζει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που τον θυμηθήκατε αυτόν τον Αυνανία με τα 10303000000 διαφορετικά nicks? Μου ήρθε πρόσφατα και μου έγραψε την παπαρδέλα του, φυσικά και δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο του.

      Είναι με διαφορά ο πιο άσχετος που κυκλοφοράει στις χρηματαγορές. Ακόμη γελάω με την εμμονή του με την Πειραιώς, ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ, από τόοοοοτε που την έβλεπε ο Κλαίω- τσάκος σαν το hot story των Βαλκανίων.
      Τον έσχισα σαν σαρδλελα τον Αυνανία με την Αλφα που έβλεπε πάτους στα 0,2 και την Πειραιώς να απογειώνεται.

      ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ nickname. ΌΜΩΣ Η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ.

      Διαγραφή
    2. ....ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ nickname. ....nicknames θελετε να πειτε.! Ειναι να μην τον θυμηθω? Εχει γεμισει το capital με συνεχομενα και επαναλαμβανομενα σχολια εναντιον της Αλφα. Απο τα 0.45 και παει λεγοντας... . Προ καιρου ειχε γραψει και κατι για εσας εκει. περιφρονητικα αναφεροντας και τη Φριγκο. Τον εχουν βγαλει τρελο μεχρι και τρολλ του σορτοφαντ Lansdowneι..Χα χα χα

      Διαγραφή
  30. Τον Ιούνιο του 2011 η UBS είχε αναλάβει να τρέξει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής τράπεζας (όπως καλή ώρα τώρα θα τρέξει την ΑΜΚ της Πειραιώς). Δυο μήνες πρωτύτερα και με τη δουλειά στην τσέπη έβγαλε μια διθυραμβική για την ΑΤΕ έκθεση όπου την είχε κατατάξει στις 3 καλύτερες τράπεζες της Ευρώπης !!!!!!! με τιμή στόχο στο Θεό. Η συνέχεια γνωστή. Μετά 2ετία ήρθε η χρεοκοπία.

    Διαβάζουμε προσεκτικά τα νούμερα, δεν δίνουμε στις εκθέσεις των "οίκων ανοχής" μεγαλύτερη αξία απ΄όση τους αξίζει. Ελάχιστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λέτε κύριε Hippy , σχετικά με την Άλφα τώρα εχω μια τρομερή απορία, πως στο καλό θα βγάλει κέρδη μια τράπεζα που διαρκώς συρρικνώνετε , στην περιοχή μου έχει κλείσει 3 καταστήματα (2 της εμπορικής και 1 δικό της) στο δε κεντρικότερο της κατάστημα από 5-6 ταμεία έχει τώρα μόλις 2 ενώ ουρές δεν έχει καθόλου ,ίσως κάτι βέβαια να μου διαφεύγει , βέβαια εγώ τράπεζες δεν έχω και δεν έχω σκοπό να αποκτήσω .

      Διαγραφή
    2. Κύριε Geopard μην με κάνετε να σπάσω τη σιωπή μου για Ελληνικό ΧΑχά.

      Από πότε η σύγχρονη τραπεζική συνεπάγεται ότι οι ουρές στα γκισέ των τραπεζών και το άνοιγμα καταστημάτων στις γειτονιές του κάθε Μπίθουλα σημαίνει ότι η τράπεζα ανεβαίνει και πάει καλά.
      Απο τις φθηνότερες επιλογές ... απορώ που οι ειδήμονες του ΧαΧα δεν έχουν δει τον μακροπρόθεσμο πάτο και την υψηλή κερδοφορία της τράπεζας. Όταν η Ελλάδα ισορροπήσει επιτέλους και θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να έχουν καθαρίσει με τις επισφάλειες τότε θα δείτε και τα P/Ε του κάτω του 3 ... αλλά μέχρι τότε θα έχει δείξει το ταμπλό μια άλλη περίπτωση σαν αυτή της ΔΕΗ με το κύμα να είναι κατα πολύ ψηλότερο.

      Διαγραφή
    3. Όταν θα σταματήσει να απομειώνει τα δάνεια της, τότε θα εμφανίζει κερδη μετά φόρων απο 700 εκατ. με 1,3 δις ευρώ (ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΕΧΕΙ, απορώ που οι ειδήμονες δεν τα βλέπουν) και απο εκεί θα σβήνουν σιγά σιγά τον αναβαλλόμενο φόρο.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη δεν θα διαφωνήσω μαζί σας αλλά μια τράπεζα θέλει και πελάτες και η Άλφα με την συμπεριφορά της δείχνει ότι δεν θέλει , εγώ προσωπικά είμαι χρήστης e-banking από το 2004 στην Άλφα , πλέον ούτε να τους δω δεν θέλω , χωρίς λόγο με άφησαν πάνω από ένα μήνα χωρίς πιστωτική όταν ποτέ δεν τους εχω αφήσει το παραμικρό χρέος και μάλιστα τα χρήματα ήταν πιστωμένα σχεδόν με την αγορά και όχι με την λήξη της προθεσμίας , τι να πρωτοθυμηθώ για την αναξιοκρατία μέσα στις τράπεζες ή για τους ανίκανους διευθυντές , αυτολεξεί φίλος διευθυντής αντίπαλης τράπεζας μου έλεγε ευτυχώς που διώχνει ο τάδε Διευθυντής τους πελάτες και τους παίρνουμε εμείς , το κατάστημα αυτό μετά από 30 και πλέον χρόνια φέτος έκλεισε και ήταν στο ποιο τουριστικό σημείο της περιοχής μου με πελάτες ξενοδόχους που ειχαν μεγάλους τζίρους και που αναπτύσσονται συνεχώς με δάνεια εγγυημένα .

      Διαγραφή
    5. Δεν λέω πως δεν υπάρχει μέλλον στις συστημικές. Υποστηρίζω ότι χρειάζονται χρήμα και χρόνο. Οι παθιασμένοι κερδοσκόποι μπορούν να εφορμήσουν. Οι συντηρητικοί (εγώ) ίσως είναι καλύτερα να περιμένουν και ας ανέβουν αργότερα στο τραίνο με λίγο ακριβότερο εισιτήριο, όταν θα έχει καθαρίσει ο ορίζοντας. Διότι υπάρχει πιθανότητα να ταξιδέψουν και με φοιτητικό εισιτήριο.

      Διαγραφή
  31. Μια και το αναφέρατε κ. Τάκη οι ΑΜΚ για να απορροφηθούν τα κεφάλαια-ενισχύσεις του αναβαλλόμενου φόρου είναι περίπου βέβαιες, ότι κι αν λένε οι διοικήσεις. Επίσης (για να είμαστε ακριβείς) με φορολογικό συντελεστή 24% εάν βγάλει κέρδη 1 δις θα μετατρέψει από αυτά 240 εκ σε ίδια κεφάλαια. Συνεπώς χρειάζεται 12 χρόνια για να μετατραπούν τα περίπου 3 δις που έχει ως DTC.

    Προσωπικά αυτό το στοίχημα ΔΕΝ θέλω να το πάρω ακόμα καθώς δεν ξέρω εάν όλα εξελιχθούν ομαλά δίχως να υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα. Να θυμίσω ότι ίδιος ούριος άνεμος υπήρχε στο μπλογκ και για την ΔΕΗ το 2013 όταν έσπαγε το 10ευρο και οι αισιόδοξοι έβλεπαν τα 18 αλλά φευ εγκλωβίστηκαν και πολλοί δυστυχώς καταστράφηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος δεν αντιλήφθηκε ότι έρχονται οι καρπαζοεισπράκροες της συμφοράς, του Συριζα, με τον μαθητευόμενο μάγο Γιανη, καλά να πάθουν ... τα 18 θα τα είχε για πλάκα τότε το 2015!!
      Όμως απο το φθινόπωρο του 2014 φάνηκε τι θα γινόταν.

      Εγώ μίλησα ... και το 2020 για την Αλφα!! Αμαρτία ουκ φέρω ...

      Διαγραφή
    2. Μια χαρά το είδαμε και το παίξαμε το χαρτί τότε, το Νοέμβριο/2014, με τους συριζας unde portas κύριε Τάκη. Θέλω να πιστεύω ότι και τώρα, σοφότεροι απ΄το "ταξίδι 2000 λεύγες υπό την θάλασσα", θα ξαναδιαβάσουμε σωστά την αγορά. Στην τελική έχουμε και δυνατό καπετάνιο με πολύ καλή μύτη.

      "hippy13 Νοεμβρίου 2014 - 2:44 μ.μ.

      Χαίρομαι φίλε Νίκο που απλά χαζεύεις την ταινία που τρέχει. Άλλοι, οι περισσότεροι, σπάνε τους κουμπαράδες και ρεστάρουν νομίζοντας ότι η αιμορραγία απ΄το σπασμένο χέρι σταματάει με χαρτοπόλεμο.

      Η ερώτηση-στο δικό μου μυαλό-είναι σταθερά η εξής:

      Τι πιθανότητες υπάρχουν ο δανειολήπτης με καθυστέρηση στεγαστικού από άποψη (έτσι αυτοαποκαλούνται μερικοί αντί για το ορθότερο καθυστερημένοι) ή ο οφειλέτης της ΔΕΗ να σπεύσει να τακτοποιήσει το λογαριασμό του αντί να περιμένει ευννοική ρύθμιση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα? Μικρές. Με τη δική μου οπτική η αρχική τουλάχιστον μετεκλογική περίοδος θα είναι λογικά αλλιώτικη απ΄την αντίστοιχη του Ιουνίου 2012.

      (Εννοώ φυσικά χειρότερη για το ΧΑΑ και με πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα, τουλάχιστον το πρώτο 3ήμερο ή περισσότερο αν δεν ευννοούν τα ποσοστά συγκεκριμένες συνεργασίες)

      Τον συγκεκριμένο προβληματισμό είχα διατυπώσει προ καιρού εδώ στου κ. Τάκη επιχειρηματολογώντας γιατί ΔΕΝ πρέπει να μας ενδιαφέρουν ΔΕΗ και λοιπές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Το έγραψα προχθές στο μπλογκ του artaxia. Αποχή και διακράτηση μετρητών μου φαίνεται σωστότερη πολιτική προς ώρας."

      http://mitarola.blogspot.com/2014/11/8873-100.html#comment-form

      Διαγραφή
    3. Πω, πω κύριε Hippy.
      Ψάξατε πίσω 6,5 χρόνια για να βρείτε ένα σχόλιο σας; Πόση ώρα σας πήρε για να το βρείτε;
      Εγώ αδυνατώ με τόσα threads να βρω τα πιο πρόσφατα σχόλια ...

      Διαγραφή
    4. Είναι 4-5 σχόλια του μέτριου Χίππη που έχω φυλαγμένα. Ένα άλλο είναι η πρόταση-επιλογή στα ελληνικά "κουρεμένα" ομόλογα του psi, ένα τρίτο τούτο εδώ από το 2011 για τις τράπεζες

      "αυξηση ανεργίας=αύξηση επισφαλειών=ανάγκη νέων κεφαλαίων=ΑΜΚ=χάνω κεφάλαια λογω dilution. Και χωρίς να υπολογίσουμε τις ζημιές από τα ΟΕΔ. Ας κερδίσουν άλλοι από αυτό τον κλάδο"

      (έχει μεγάλη συνέχεια, άνευ αξίας πια ή μήπως επικαιρο ακόμα? χα χα χα χα)

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂