Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

SALAMIS TOURS (HOLDINGS) PUBLIC LTD

Ιδρύθηκε το 1959 από τον Βάσω Γ. Χατζηθεοδόσιου ως γραφείο εκτελωνισμού στην Αμμόχωστο (Κύπρος). To όνομα της εταιρίας είναι εμπνευσμένο από το αρχαίο βασίλειο «Σαλαμίς».
H Σαλαμίς ήταν αρχαία πόλη-κράτος της Κύπρου. Βρισκόταν στη ανατολική ακτή της Κύπρου, στις εκβολές του ποταμού Πεδαίου, 6 χλμ. βόρεια της σύγχρονης Αμμοχώστου.

Η εταιρία SALAMIS TOURS (HOLDINGS) PUBLIC LTD συστάθηκε στην Κύπρο στις 2 Ιουνίου 1998 και οι κύριες δραστηριότητες της είναι η διαχείριση και η εκμετάλλευση ιδιόκτητων πλοίων , ο τουρισμός οι πρακτορεύσεις, οι εκτελωνίσεις και οι διεθνείς μεταφορές.
Το συγκρότημα είναι από τους πιο μεγάλους οργανισμούς στην Κύπρο στον τομέα του τουρισμού και αντιπροσωπεύει ταξιδιωτικούς οργανισμούς κυρίως από την Ευρώπη. Διαθέτει στόλο τριών πλοίων .... το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia και τα εμπορικά πλοία Alexo (Ro-Ro) και Alasa (Container).


Η μετοχή διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Κύπρου στην Εναλλακτική Αγορά Κύπρου με τον κωδικό SAL

 
Το Φεβρουάριο του 2019 η Salamis Tours παρέλαβε ένα ακόμη οχηματαγωγό πλοίο τύπου RO RO. To πλοίο έχει εγγραφεί στο κυπριακό νηολόγιο και θα μετονομαστεί σε RO RO Akritas.
Το κόστος αγοράς του πλοίου ανέρχεται στα 4,95 εκ. ευρώ..... και δρομολογηθηκε στην εμπορικη γραμμη Θεσσαλονικη, Λεμεσό, Χάιφα.

Το πλοίο έχει κατασκευαστεί το 1982, είναι 20.831 τόνων χωρητικότητας και είναι νηολογημένο στην Αγγλία. Το αντισυμβαλλόμενο μέρος είναι η εταιρεία Classic Shipping Ltd με έδρα την Αγγλία. Η αγορά του πλοίου γίνεται από την εξαρτημένη εταιρεία Akritas Shipping Company στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχει η Golden Anchor Enterprises με ποσοστό συμμετοχής 6%.



Συνολικός αριθμός μετοχών : 36,529 εκατ. 
Βασική μέτοχος με ποσοστό 80,25% : Έλενα Χατζηθεοδοσίου μέσω της EVH Investment Ltd.




Απόρριψη της Δημόσια πρόταση απο το ΔΣ της εταιρίας. Αιτιολόγηση ... εδώ ...


Η τιμή της μετοχής απο το 2007
Σημερινή τιμή μετοχής 0,72



Ο κύκλος εργασιών, το 2018, της Salamis ανήλθε σε 45,925 εκατ. ευρώ και έναντι  των 44,117 εκατ. ευρώ του 2017, παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 4,1%. Η δρομολόγηση του τρίτου οχηματαγωγού πλοίου τύπου Ro Ro αναμένεται να ωθήσει τον κύκλο εργασιών της εταιρίας πάνω απο τα 50 εκατ. ευρώ ... περίπου στα 55 εκατ. ευρώ.



Το 9% του κύκλου εργασιών είναι πωλήσεις που προέρχονται από τον τομέα τουρισμός και πραγματοποιούνται μέσω του κρουαζιερόπλοιου Salamis Filoxenia. Η κρουαζιέρα στην Κύπρο έχει αρκετά προβλήματα και τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την εταιρία, καθώς είναι ζημιογόνα ... οπότε η διοίκηση επιχείρησε το Νοέμβριο του 2018 να πουλήσει το κρουαζιερόπλοιο της ... το λογιστικό κέρδος απο την πώληση θα ανερχόταν σε 3,95 εκατ. ευρώ.

Όμως, το Δεκέμβριο του 2018, η συμφωνία ακυρώνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι όροι της συμφωνίας δεν εκπληρώθηκαν απο τους αγοραστές.
Η προκαταβολή που πληρώθηκε απο τους αγοραστές κατέπεσε υπέρ της Salamis .... έτσι υπάρχει στα αποτελέσματα του 2018 ένα
έκτακτο κέρδος 650 χιλιάδων ευρω.


Ο κύκλος εργασιών του τομέα Ναυτιλίας ανήλθε σε 16,133 εκατ. ευρώ, έναντι 15,522 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ ο κύκλος εργασιών του τομέα Εκτελωνίσεις - Διεθνείς μεταφορές ανήλθε σε 25,569 εκατ. ευρώ, έναντι 24,41 εκατ. ευρώ το 2017.

Κέρδη προ φόρων δίχως έκτακτα κέρδη και συναλλαγματικές διαφορές.
  •  Τομέας Ναυτιλία ανέρχεται σε 3,589 εκατ ευρώ, απο 4,059 εκατ. ευρώ το 2017
  • Τομέας Εκτελωνίσεις Διεθνείς μεταφορές ανέρχεται σε  2,794 εκατ ευρώ, απο 2,748 εκατ. ευρώ το 2017 
  • στον τομέα τουρισμό η ζημιά ανέρχεται σε 260 χιλιάδες ευρώ απο 131 χιλιάδες το 2017

Τα συνολικά προ φόρων κέρδη της εταιρίας ανέρχονται σε 6,921 εκατ. ευρώ απο 5,658 εκατ. το 2017
Για το 2018 η εταιρία είχε συναλλαγματικό κέρδος 331 χιλιάδες ευρώ και έκτακτο κέρδος 650 χιλιάδες ευρώ  ... ενώ το  2017 συναλλαγματική ζημιά 808 χιλιάδες ευρώ

Τα συνολικά μετά φόρων κέρδη της εταιρίας ανέρχονται σε 6,64 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,18 ευρώ ανά μετοχή,  απο 5,256 εκατ. το 2017 (0,14 ευρώ ανά μετοχή).
Με την τιμή της μετοχής στα 0,7 το P/E είναι μεταξύ 3,8 με 5


Τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας έχουν αυξητικές τάσεις απο το 2013 και απο 15,46 εκατ. ευρώ, σήμερα ανέρχονται σε 37,086 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,02 ευρώ ανά μετοχή .
Στο ταμείο υπάρχουν 21,859 εκατ ευρώ ... 0,6 ευρώ ανά μετοχή και αν υπολογίσουμε την αγορά του νέου πλοίου τότε στο ταμείο υπάρχουν 16,9 ήτοι 0,46 ευρώ ανά μετοχή.
Οι συνολικές υποχρεώσεις φθάνουν στα 8,245 εκατ. ευρώ.
Άρα Ταμείο - Συνολικές υποχρεώσεις = 13,614 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,37 ευρώ ανά μετοχή 
Δηλαδή με πληρωμένες όλες τις υποχρεώσεις της εταιρίας στο ταμείο υπάρχουν 0,37 ευρώ ανά μετοχή ... και όμως ο βασικός μέτοχος ήθελε να ελέγξει το 100% των μετοχών αρχικά με 0,4 ευρώ ανά μετοχή (1η δημόσια πρόταση) και κατόπιν με 0,6 ευρώ ανά μετοχή (2η Δημόσια πρόταση).

Συνολικές Αποσβέσεις τα 10 τελευταία χρόνια = 20,322 εκατ. ευρώ
Συνολικά καθαρά κέρδη τα 10 τελευταία χρόνια = 23,082 εκατ. ευρώ
Συνολικές χρηματοροές απο λειτουργικές δραστηριότητες = 45,66 εκατ. ευρώ.
Και είναι σημαντικό να προσέξουμε ότι ο ορκωτός λογιστής που ελέγχει τα αποτελέσματα δεν είναι όποιος και όποιος ... αλλά η Ernst and Young .

47 σχόλια:

  1. Κ.Τακη,αυτό είναι το χαρτάκι που μας είχατε υποσχεθεί?Μέσα από την πλατφόρμα του Ζευς μπορεί κάποιος να αγοράσει? συγχαρητήρια για τις εξαιρετικές αναλύσεις σας που δωρεάν μας γράφετε αλλά κ για τον χρόνο σας.Στρατης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν ειναι αυτο που σας ειχα πει .... αυτο ηταν ο Κυριακουλης αλλα εχει καει

      Διαγραφή
    2. Να μην ξεχνάτε ότι το ΧΑΚ είναι μόνο για πολύ μεγάλα παιδιά, καθώς η εμπορευσιμότητα είναι μικρή, η αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη και δεν απευθύνεται σε ξεπουπουλιασμένους τρειντεράδες ... η λεγάμενη είναι εταιρία θωρηκτό, αλλά μόνο ένα 5% το πολύυυυυ του συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου μου θα έστελνα εκεί.
      Εξαιρετικά νούμερα .... ανάλογα δεν υπάρχουν πλέον στην Ελληνική χρηματαγορά.

      Εννοείται ότι δεν κυνηγάει ποτέ κανείς τιμές ... πλησίον του 0,7, αν έρθουν ήρθαν αν δεν έρθουν πάμε για άλλα.

      Διαγραφή
    3. 5% του χαρτοφυλακίου, εντάξει, δεν είναι και λίγο. Εννοείται μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία ή 5% στο ΧΑΚ συνολικά;
      Σύλβιος

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη, αυτό ξαναπρασίνισε, μια και είχε καεί τον Ιούνιο του 2019!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική ανάλυση κ. Τάκη.
    Γενικά στην Κύπρο έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν εταιρείες με εξαιρετικα οικονομικα στοιχεία και μερισματικες αποδόσεις σε πολυ καλές τιμές (τέτοιες που είχαμε την τύχη να αγοράσουμε στην Ελλάδα το 2012 και που δεν υπάρχουν πλέον).
    Η εμπορευσιμοτητα δεν με προβληματίζει τοσο (μια πολυ καλή εταιρεία που σου δίνει καλό μέρισμα δεν με πειράζει να την κρατήσω για πάντα), όσο το ότι θεωρώ ότι οι Κύπριοι είναι πιο λαμογιαρηδες από εμάς (τα τεράστια μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε γνωστούς και φίλους αυτό δείχνουν σε εμένα, ότι για πολλά χρόνια έκαναν ένα τεράστιο πάρτυ μεταξύ τους).
    Αυτη η μη εμπιστοσύνη που έχω στο ποσό τίμια θα φερθούν στους μικρομετοχους τους είναι που με κρατά μακριά από το ΧΑΚ. Και εν προκειμένω η ανάλυση μας δικαιώνει αυτόν τον φόβο μου, ο μεγαλομέτοχος προσπαθεί να πάρει τις μετοχές των μικρομετοχω τζάμπα (όπως έκανε παλαιότερα ο κουβαρντας ο Αποστολόπουλος στο Ιατρικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την καλησπέρα μου.

    Πολύ καλή ανάλυση. Όπως πάντα άλλωστε. Την παρουσίαση της συγκεκριμένης την περιμέναμε να τη δούμε από τα λεχθέντα τις προηγούμενες μέρες εδώ.

    Ο ένας κίνδυνος είναι ότι μπορείς να εγκλωβιστείς για χρόνια με τη συναλλακτική δραστηριότητα που έχει. Αλλά αυτό δεν θα με πείραζε εμένα προσωπικά. Πειράζει όμως τους περισσότερους. Ο άλλος είναι ότι τώρα που οι μεγαλομέτοχοι απέκτησαν άλλο ένα 18%, απομένει ένα μικρό πλέον ποσοστό, ώστε στο μέλλον, σε μια κατάλληλη γι΄αυτούς συγκυρία, να κάνουν μια νέα δημόσια πρόταση, επιτυχή αυτή τη φορά και ικανή να βγάλουν την εταιρεία εκτός ταμπλό. Και δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η τιμή τότε.

    Η μετοχή είναι στα ιστορικά υψηλά. Αντιλαμβανόμαστε από το διάγραμμα ότι πριν τρία χρόνια είχε 0.15 με 0,20 και σήμερα είναι στα 0.76. Επίσης επηρεάζει ψυχολογικά τον επενδυτή προς την ανοδική κατεύθυνση και η «επίπλαστη» αύξηση των φετινών κερδών (2018), λόγω μη επαναλαμβανόμενου κέρδους και συναλλαγματικών κερδών. Θα προτιμούσα να είχε έκτακτη ζημιά. Πάντως και χωρίς αυτά, πάμφθηνη είναι.

    Η ΕΥ είναι μια εγγύηση. Μου έκανε εντύπωση το ότι η εταιρεία αγοράζει τόσο παλιά πλοία, κατασκευής 1982.

    Ευχαριστούμε για την προσεγμένη δουλειά.

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελατε τωρα κυριε Συλβιε οι περισσοτεροι ειναι με 10 χιλιαδες ευρω κεφαλαιο ... αντε το πολυ 20.000.
      Δηλαδη τι πρόβλημα με την εμπορευσιμοτητα θα εχουν με τα 500 ή 1000 κομματακια που μπορει να αγορασουν;
      Για δε τους φραγκατους αυτοι ξερουν καλυτερα τι και πως πρεπει να κανουν ...

      Διαγραφή
    2. Και εν πασει περιπτωσει για χρηματιστηρια μιλαμε ... δεν σημαινει οτι πρεπει ντε και καλα να αγοραζουμε οτι μας αρεσει. Ενημεροι πρεπει να ειμαστε .... γιατι παντα μπορει να γινει μια καλη βουτια οποτε τοτε δινεται η ευκαιρια υφαρπαγης κομματιων.

      Ειναι σοφοτερο να εισαι γνωστης και να μην αγοραζεις ... παρα να αγοραζεις διχως να ξερεις το παραμικρο.

      Διαγραφή
  4. Χαμογελάω καθώς γράφω...ο καλός φίλος κ. Σύλβιος είναι καλά και είναι εδώ...καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική ανάλυση κύριε Τάκη όπως πάντα άλλωστε. Σας ευχαριστούμε πολύ.
    Αν επιτρέπεται γιατί έχει το χαρτί του Κυριακουλη; Μήπως γνωρίζετε κάτι να μας πείτε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιποτα δεν εχει. Μια χαρα ειναι και θα πανε πανω.
      Ομως, για εμενα, υπαρχει ενα θεματακι με την Κυριακουλης Γαλλιας ... ειναι η θυγατρικη που κανει τον μεγαλο ογκο των πωλησεων, κερδη δε βγαζει, αλλα μεσα απο το site της Κυρισκουλης δεν δημοσιευονται οι Ισολογισμοί της. Γιαυτο γκρινιαζω ....

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ. Έχετε σώσει τον κόσμο που σας διαβάζει βλέπε κρετα φαρμ και όχι μόνο. Απλά δεν κατάλαβα γιατί κάηκε το χαρτί του Κυριακουλη. Είναι αργά για αγορές;
      Με εκτίμηση.

      Διαγραφή
  6. Σιγά σιγά ρε παιδιά ,δεν προλαβαίνω να διαβάζω .Μπήκαν πολλά θέματα ,διαβάζω κι αργά,για να τα καταλάβω δηλαδή .
    Λαμβάνω ως πολύ θετικό σημάδι την αύξηση των σχολίων και της συμμετοχής .
    Παρατηρώ μπαράζ αρνητικών νέων για ΔΕΗ ,ίσως αυτό φέρει και θετικά νέα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που επανήλθατε κύριε Σύλβιε,ειλικρινά μας λείψατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ κ. hippy και κ.Νίκο. Αμοιβαία τα αισθήματα. Έχω διαβάσει όλα τα σχόλιά σας.

    κ.Τάκη,
    μιας και ξεκινήσατε με την Κύπρο, βλέπω ότι μέχρι τώρα έχετε «συναινέσει» σε δύο εισηγμένες, αν βάλλω ως δεύτερη τα ξενοδοχεία, που δεν δίνουν καθόλου μέρισμα (για τα οποία θα ευχόμουν να δω κάποτε μια ανάλυσή τους επίσης).

    Την ΙΝΛΙ δεν την προσμετρώ ως κυπριακή εισηγμένη, μιας και θα μπει πια και στο δικό μας Χρηματιστήριο (μεγάλη επιτυχία σας μαζί με τον κ. thecoffeeroomboy).

    Για την άλλη κυπριακή που ψάχνατε κάποτε το σύμβολό της για να τη μελετήσετε, που είχε την Παρασκευή τιμή 0.45, χαμηλότατο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, αλλά κάπως υψηλότερο p/e, δεν μας έχετε πει ακόμα τα συμπεράσματά σας.

    Α, μένει και η τράπεζα Κύπρου, για την οποία δεν βλέπω κάποια πρόσφατη – πιο επικαιροποιημένη εκτίμησή σας.

    Θα ήμουν ευτυχής να ακούσω τα σχόλιά σας, για όσες από αυτές θέλετε, δεδομένου ότι έχετε ασχοληθεί μαζί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Τάκη οι αγελάδες Jersey βάλανε φτερά.Αν όλα πάνε καλά σε 2- 3 χρόνια μπορεί να δούμε και το 3 μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ. Την πρωτοκοιτουσα παλιότερα σε επίπεδα κάτω των 0.3 και η αλήθεια είναι ότι δεν πηρα τότε λόγω έλλειψης όγκου. Την κοιτάζω πλέον σε καθημερινή βάση απο τότε που αναφέρθηκε από τον κ. Τάκη αρχές του χρόνου στα 0.65+ όπως κ τις προάλλες... Αν κ δεν έχω θέση νομίζω ότι η συγκεκριμένη ακόμα κ στα επίπεδα αυτά έχει ενδιαφέρον μακροπρόθεσμα. Άνοδος τιμής σε βαθος χρόνου σε μια σχέση p/s 1 εκτιμω ως στοχο.Είδα μάλιστα ότι έχουν τοποθετηθεί σε υψηλότερα επίπεδα κάποιοι Γαλλοι (...?) Κ η διασπορά είναι ιδιαίτερα μικρή.θα ήθελα την άποψη σού κ. Τάκη καθώς προσωπικά δεν με ενοχλεί η αγορά ακόμα κ μετά την άνοδο στα τρέχοντα επίπεδα εφόσον εκτιμάς κ εσύ μια νέα περίπτωση ανάλογη πχ του Παπ σε βάθος χρόνου. Να κάνω κ μια μαντεψια/γκουρουδια αστειευόμενος... Κοιτώντας τους όγκους έχω την αίσθηση ότι ο οικοδεσπότης τοποθετήθηκε περί τα τελη Φεβρουαριου του 2018...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε Τάκη ευχαριστούμε για την ανάλυση της ΣΑΛΑΜΙΣ. Θα ήθελα να ρωτήσω την άποψη σας για τον Τιτάνα ο οποίος βρίσκεται 30% πιο κάτω από τα υψηλά του και αναρωτιέμαι μήπως στα 17€ έχει αρχίσει να γίνεται ελκυστικός πλέον (περίπου Χ7 το ebidta). Επίσης το παιχνίδι με το προνόμιο δεν είναι ένα έυκολο και γρήγορο κέρδος 10% σε διάστημα 1-2 μηνών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας απαντω ειλικρινως ... εμενα τα 20 ευρω του Τιτανα μου φαινοντουσαν καπως υπερβολικα. Σε ενα καλο χρηματιστηριακο κλιμα θα χτυπαγε τα 30 ευρω .... δεν ειναι απο τα χαρτια που με συγκινουν. Ουτε ενα 10% κερδος μου λεει κατι.

      Διαγραφή
  12. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
    Μιας και επαναφέρατε στο προσκήνιο τις κυπριακές μετοχές, θα σας γράψω κάτι ευχάριστο για τη φορολόγηση των μερισμάτων από Κύπρο.

    Δημοσιεύτηκε φέτος η ερμηνευτική εγκύκλιος Ε.2018/2019 την οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Σε κάποιες λίγες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αναγνωρίζεται προς πίστωση όχι μόνο ο φόρος επί του μερίσματος που επέβαλλε η ξένη χώρα, αλλά και ο εταιρικός φόρος που κατέβαλε η διανέμουσα το μέρισμα ξένη εταιρεία έναντι του οφειλόμενου για τα ίδια μερίσματα φόρου στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα το ζήτημα έχει ως εξής:
    Ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο επί των καθαρών κερδών είναι 12,5%. Στη συνέχεια διανέμεται το μέρισμα. Στην Κύπρο το μέρισμα δεν έχει παρακράτηση φόρου. Έχει μόνο εισφορά για την άμυνα, της οποίας όμως εμείς απαλλασσόμαστε ως κάτοικοι εξωτερικού.

    Το μέρισμα μας αποδίδεται από τη χρηματιστηριακή στην Ελλάδα και υπόκειται σε φορολόγηση στην Ελλάδα, όπως όλα τα μερίσματα με συντελεστή από φέτος 10% (πέρυσι 15%). Η Ελλάδα οφείλει να πιστώνει έναντι του δικού της φόρου επί των μερισμάτων αυτών τον φόρο μερίσματος που παρακρατήθηκε στο ξένο κράτος. Στην Κύπρο όμως δεν παρακρατήθηκε τίποτα στο μέρισμά μας, άρα θα πρέπει κατ΄αρχήν να επιβληθεί ο ελληνικός φόρος μερισμάτων 10%, χωρίς καμία μείωση.

    Όμως δεν είναι έτσι. Σε ορισμένες Συμβάσεις για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, προβλέπεται πίστωση στην Ελλάδα και για τον εταιρικό φόρο που αναλογεί στο διανεμόμενο μέρισμα. Στην Κύπρο παρακρατήθηκε εταιρικός φόρος 12,5%. Στην Ελλάδα ο φόρος μερίσματος είναι 10%. Άρα ο φόρος κυπριακών μερισμάτων στην Ελλάδα μηδενίζεται. Αρκεί να δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή από το ως άνω εισόδημα στον κωδικό 683 της δήλωσης, ώστε να συμψηφιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΓΓΛΙΑΣ
    Μια από τις ελάχιστες δυτικές - αναπτυγμένες χώρες για τις οποίες υπάρχει στην Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάλογη πρόβλεψη με την Κύπρο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (νδ. 2732/1953, ΦΕΚ Α' 329 - άρθρο XIV).

    Η πίστωση του καταβλητέου αγγλικού φόρου έναντι του ελληνικού φόρου ως προς το εισόδημα του μερίσματος αγγλικής εταιρείας θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον αγγλικό φόρο σε σχέση με το μέρισμα (που σήμερα είναι μηδέν), αλλά και τον αγγλικό φόρο που καταβάλλεται από την αγγλική εταιρεία σε σχέση με τα κέρδη της (εταιρικό φόρο). Στο UK έχει καταβληθεί ήδη εταιρικός φόρος, με συντελεστή 19% αν θυμάμαι καλά σήμερα (επί των κερδών της εταιρείας). Συνεπώς ο έλληνας φορολογικός κάτοικος δικαιούται συμψηφισμού του ελληνικού φόρου μερισμάτων 10% (πέρυσι 15%), με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Με απλά λόγια λαμβάνει τελικώς το μέρισμα αφορολόγητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΦΟΡΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
    Με αφορμή την ειδική αυτή φορολογική μεταχείριση, ενδιαφέρον θα είχε η αναζήτηση στο UK εταιρειών με υψηλές αφορολόγητες μερισματικές αποδόσεις, τώρα που έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους. ιδιαίτερα σε μια κορύφωση του πανικού σχετικά με το Brexit. Εταιρείες που όχι μόνο να δικαιολογούν την άνετη πληρωμή μερίσματος από τα κέρδη τους, αλλά και να έχουν μακρύ ιστορικό αυξανόμενων μερισμάτων και το μέρισμα να μην έχει μειωθεί καμία χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη για τουλάχιστον 20 με 30 χρόνια. Κάτι όπως οι αριστοκράτες μερισμάτων στην Αμερική. Δηλ. να έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, 2 κατ’ ελάχιστον διεθνείς κρίσεις χωρίς να έχουν μειώσει το μέρισμά τους ούτε σ’ αυτές.

    Σήμερα ζούμε τη συντριβή των μερισματικών αποδόσεων στις καλές εταιρείες του εξωτερικού, αφού αυτές συγκρίνονται με τα χαμηλά ή και μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ομολόγων. Για να βρεις λοιπόν έναν αριστοκράτη μερισμάτων, με καλό ιστορικό, ο οποίος να δίνει και υψηλή μερισματική απόδοση σήμερα, στην τρέχουσα τιμή, θα πρέπει να προεξοφλεί η αγορά κάτι κακό γι΄αυτόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. BATS & SSE
    Από τους αριστοκράτες μερισμάτων στο UK ενδιαφέρον θα είχε η British American Tobacco (Moody's Baa2/ S&P ΒΒΒ+). Η μετοχή (LSE:BATS) διακυμαίνεται το τελευταίο μήνα από 2700 έως 2800 πένες, σε απόσταση από το υψηλό έτους των 4265p, με χαμηλό έτους 2330p. Στις τρέχουσες τιμές (2700 με 2800) αντιστοιχεί μερισματική απόδοση μεταξύ 7,5% και 7,2% καθαρή, το Dividend Payout Ratio είναι 0.77, το p/e 10.6 (αποτιμάται χαμηλότερα από τις μεγάλες ομοειδείς εταιρείες καπνού) και το Price-to-Free-Cash-Flow 6.83. Έχει συνεχόμενα αυξανόμενο μέρισμα τα τελευταία 20 χρόνια, κάθε χρόνο από το 1999 μέχρι σήμερα. Η τιμή της μετοχής αποτιμά αρνητικά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πραγματοποιηθείσα πτώση κατανάλωσης τσιγάρων στην Αμερική.

    Μία άλλη θα μπορούσε να είναι η SEE (Moody's Baa1/ S&P ΒΒΒ+), πάροχος ρεύματος και φυσικού αερίου, μία από τις Big Six προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας της Μ.Βρετανίας. Η εταιρεία (LSE:SSE) αυξάνει κάθε χρόνο το διανεμόμενο στους μετόχους της μέρισμα τα τελευταία 25 χρόνια. Τις τελευταίες 30 μέρες κυμαίνεται στα ιστορικά χαμηλά 13 ετών από 1000 έως 1100 πένες και στην τιμή αυτή η μερισματική απόδοση κυμαίνεται αντίστοιχα από 9,7% έως 8,8% καθαρή. Το τρέχον p/e είναι 8 και το προβλεπόμενο 12,8. Οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού του νησιού γνώρισαν δραματική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών τους τα τελευταία χρόνια και δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή αποτιμούν αρνητικά την είσοδο των μικρών παρόχων που τους τρώνε μερίδια αγοράς καθώς και τα πλαφόν που έχουν τεθεί στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Μ.Βρετανία. Έχουν υψηλό δανεισμό, όπως και η συγκεκριμένη. Διαπραγματεύονται φθηνότερα από τους Ευρωπαίους συναδέρφους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετικές πληροφορίες κ. Σύλβιε, ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους.Κε Τάκη κρεμόμαστε από τα χείλη σας για να μας πείτε δύο λόγια(εκτιμήσεις-συμβουλές),για το θωρηκτό Ικτίνος,μετά τη Γ.Σ.που πραγματοποιήθηκε σήμερα.Υπάρχει κάτι που δεν ανακοινώθηκε(επισήμως) να το μοιραστείτε μαζί μας?Πότε ακριβώς θα μοιραστούν οι νέες μετοχές? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα σας κύριε Τάκη.Συζητούσα πριν λίγο με πολύ καλό φίλο,δραστήριο στα χρηματιστηριακά και νουνεχή. Ο λόγος ήρθε στην ΦΡΛΚ την οποία ουδέποτε πλησίασα έχοντας αναρωτηθεί πολλές φορές για τις επαναλαμβανόμενες ζημίες που εμφανίζει .Τι θα λέγατε,αξίζει η στενότερη παρακολούθηση της ή καλύτερα να συνεχίσω την τακτική :"Μακριά και αγαπημένοι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Νίκο για ποιες επαναλαμβανόμενες ζημιές λέτε;

      Διαγραφή
    2. Mea culpa κύριε Τάκη.Όντας μακριά από την μετοχή είχα μείνει στο παρελθόν,στα δημοσιεύματα για τα έτη 2012 έως και 2014.Τώρα που με ξυπνήσατε βλέπω ότι άλλαξε η πορεία της εταιρείας από το 2015 και μετά.Ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2019.Για άλλη μια φορά με βοηθήσατε.Θα θέλατε να μου πείτε την γνώμη σας ή να αναλύσετε κάποια στιγμή την μετοχή; Σας ευχαριστώ για την αμεσότητα της απάντησης σας.

      Διαγραφή
    3. Ακριβη... με P/Ε πανω απο 20 και P/BV κοντα στο 2;
      Επενδυτικό πλάνο;

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη δεν ξεχνώ τα βιολογικά μου όρια,γεροί να είμαστε όλοι μας. Τώρα πλέον θεωρώ την διετία ως το άνω όριο προσδοκίας απόδοσης μιας επένδυσης.Που είναι τα χρόνια που στην ερώτηση σας θα απαντούσα :"Έχω απεριόριστη υπομονή".Καλησπέρα σας κύριε Τάκη,θα ξέρετε βέβαια ότι πολλοί που δεν γράφουν εδώ σας διαβάζουν ανελλιπώς και λαμβάνουν σοβαρότατα την γνώμη σας.

      Διαγραφή
  19. Προφανώς και μένα μου φαίνεται ακριβή και ουδέποτε μπόρεσα να δικαιολογήσω θεμελιωδώς την αγορά του και ως εκ τούτου δεν είχα/έχω μετοχές του. Το μόνο που με βάζει σε σκέψεις, μήπως δε βλέπω κάτι, είναι η συμμετοχή του SEXTANT PME στη μετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τάκαρε ο ΔΡΟΜΕ στο 0.37 χτύπησε το stop και έφυγε. Έχασα 40€ με τις προμήθειες μια και όπως είχα αναφέρει τον πήρα απλά για να παρακολουθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ατεκ 2,86 και 43 % πάνω από όταν σας την πρωτοειπα και συνεχίζει.τωρα βλέπω κίνηση σε Φουντλ και Περφ γιατί έμειναν πίσω.Η πρώτη έχει το γνωστό στορυ του Θριάσιου 2 και η δεύτερη ,κατά τις λιγοστές μου γνώσεις,καλά στοιχεία ,αν και θα παρακαλούσα για δεύτερη φορά να διαβάσει κάποιος που κατέχει τον ισολογισμό της γιατί με ενδιαφέρει να μπω σε αυτές τις τιμές που κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κρίμα δεν πρόλαβα ελτρακ να πάρω όσα ήθελα. Δεν πειράζει δημόσια πρόταση πριν ακόμη μου έρθει το πινακιδιο αγοράς στο γράφει ο
    Λαρις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. κ. Τάκη, κοιτάξτε σας παρακαλώ LUI CY όταν μπορέσετε. Παλιά όταν την είχα προτείνει μαζί με SAL μου είπατε ότι δεν κοιτάζετε εταιρείες με αρνητικά κεφάλαια. Τώρα έχουν γυρίσει θετικά γι’ αυτό σας παρακαλώ κοιτάξτε την όταν βρείτε ώρα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας κ.Κυριάκο, ώστε εσείς που το προτείνατε παλαιότερα !!
      Συγχαρητήρια !
      θυμόμουν ότι κάποιος το είχε αναφέρει στα επίπεδα των 0.50 .

      Διαγραφή
  24. Όπως βλέπετε ... δεν έγραψα τίποτα ξανά, απο την ημέρα της ανάλυσης για το Salamis.
    Ήθελε ο βασικός μέτοχος να την αποσύρει στα 0,4 αρχικά και κατόπιν στα 0,6 με Δ.Π.
    Αισίως έφτασε η μετοχή στο 1 ευρώ!!!

    και κάποιοι κάθονται και μου γράφουν για εγκλωβισμούς!!!
    Βρεεεε αν κάτι είναι φτηνό, η πορεία του είναι μόνο ΠΑΝΩ!!!
    Πείτε μου, ότι δεν ξέρετε να διακρίνετε το φτηνό απο το ακριβό και τότε θα πάω Πάσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έχουν εκλείψει η τρελές αποδόσεις στο ΧΑΚ, πλέον ίσως έχει μείνει ο LUI. Ο CEO αγόρασε στα 11.5σ. LHH έχει καλό ισολογισμό αλλά δεν έχει περιθώρια για μεγάλη αύξηση τζίρου ( όπως και η φρου φρου, blue island fisheries). Ούτε κ περιμένουμε γενικό re-rating στο ΧΑΚ για να πάει σε τιμές ΧΑΑ.
    Η LOG είναι πλέον Fund με επενδύσεις σε Δημητρα και Ελληνικη Τραπεζα και private investment projects. Βασίζεται σε αύξηση τζίρου με πολύ μικρά margins και σε δανεισμό. Ίσως TSH αν πάει καλά το άνοιγμα του καινούργιου ξενοδοχείου το 2020.
    Σε ποιο γενικές γραμμές, ο πρόεδρος του LUI στη τελευταία ΓΣ δήλωσε πως δεν περιμένει τρέλες αυξήσεις στις τιμές μετοχών λόγω του ότι τα χρήματα θα διατεθούν σε αγορές ακινήτων που θα βγουν στην αγορά από τράπεζες για μείωση ΜΕΔ. Έχει όμως πρόθεση για παρουσίαση της εταιρείας σε επαγγελματίες επενδυτές στη Ελλάδα μόλις φτιάξει τον ισολογισμό.
    Disclaimer : I own SAL LUI TSH.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. https://www.stockwatch.com.cy/el/article/voyli-sygkoinonies-erga/sta-eu130-komistro-diasyndesis-lemesoy-peiraia

    LUI η SAL θα κερδισουν την προσφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο μεγαλομέτοχος δήλωσε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα δώσει μέρισμα αλλά έχει περιορισμούς από την τράπεζα. Τώρα με την πώληση στη Blackrock κανονικά οι τράπεζες θα είναι πιο διαλλαχτικές. Μέρισμα και καλός ισολογισμός/μειωμένος δανεισμός θα βοηθήσει τη μετοχή. Η εταιρεία έχει πάρα πολύ ψηλό operating profit και free cash flow. Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Απαντήσεις
    1. Η Salamis τα πήγε αρκετά καλά το 2019. Δεν ξέρω τι επίδραση θα έχει ο Covid, πιστεύω δεν θα είναι μεγάλη καθώς στο κομμάτι του τουρισμού είναι ούτως ή άλλως ζημιογόνος. Τα μεγαλύτερα έσοδα τα έχει από τη ναυτιλία και από τις διεθνείς μεταφορές και εκτελωνισμούς. Δεν ξέρω βέβαια το κομμάτι της κρουαζιέρας σε ποιον τομέα το προσμετράει γιατί εκεί θα έχει τουλάχιστον μία χαμένη σεζόν εξ ολοκλήρου.

      Αν σκεφτεί κανείς ότι η εταιρεία έχει 18εκ καθαρό ταμείο και η κεφαλαιοποίηση της είναι στα 36εκ με περίπου 6 εκ καθαρά κέρδη τότε η μετοχή παραμένει υποτιμημένη. Ακόμη και στα μισά να πέσουν τα καθαρά κέρδη του 2020 πάλι θα είναι ελκυστική.

      Σίγουρα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και μια εκ νέου δημόσια πρόταση και ελπίζω να μην είναι ξανά εξευτελιστική σαν κι αυτές που γίνονται εδώ στην Ελλάδα.

      Το μέρισμα πολύ καλό δίνει μια απόδοση στο 6% στην τρέχουσα τιμή.

      Αν και βλέπω ένα σχετικά μεγάλο βάθος πωλητών, θεωρώ ότι όποιος σκοπεύει σε μακροχρόνια διακράτηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

      Διαγραφή
  29. Αποτελέσματα Salamis εδώ

    http://www.salamisinternational.com/en/investors-relations/our-vision182702722727

    Καθαρά κέρδη για το 2020 στα 4,29εκ (10,5 cents ανά μετοχή) έναντι 5,94εκ για το 2019. Έχει 22εκ ταμείο και το προτεινόμενο μέρισμα είναι πάλι στα 0,06 ευρώ. Σε γενικές γραμμές υπήρξε μια μικρή μείωση αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας δεν δούλεψε και ήταν φουλ ζημιογόνος.

    Η τιμή όμως έχει τραβηχτεί προς τα πάνω τελευταία με μικρούς όγκους συναλλαγών φτάνοντας στο 1,71 με μόλις 9 τεμάχια. Στην τιμή αυτή έχει ένα P/E 16 και κάτι. Αν ήταν κάτω από ένα ευρώ θα σκεφτόμουν για αγορά. Τώρα όμως σκέφτομαι και την πώληση.

    Από την άλλη όμως είναι από τις μετοχές που θα μπορούσα να κρατήσω σχεδόν για πάντα. Σίγουρα δεν είναι κάποιο growth story αλλά είναι μια σταθερά κερδοφόρος επιχείρηση με καλά περιθώρια κέρδους και καλό ταμείο. Με τα μερίσματα που δίνει μέσα σε 12-15 χρόνια μπορείς να έχεις μηδενική τιμή κτήσης συν τα κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία δεν είναι αμελητέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂