Όταν ο Βισέντε Φέολα αποφάσιζε να πάρει στην αποστολή τον 17χρονο Πελέ αντί του "αστεριού" της Κορίνθιανς, Λουιζίνιο, οι αντιδράσεις στη Βραζιλία ήταν πολλές. Σε ένα φιλικό που οργανώθηκε πριν το Μουντιάλ από τους φιλάθλους της Κορίνθιανς μεταξύ της "σελεσάο" και του βραζιλιάνικου συλλόγου, ο Αρι Κλεμέντε τραυμάτισε στο δεξί γόνατο τον νεαρό επιθετικό, ως μία... τιμωρία για την κατάφωρη αδικία που είχε υποστεί ο συμπαίκτης του. Ο Πελέ κινδύνεψε να χάσει το Μουντιάλ, αλλά μία θεραπεία με καυτές, μουσκεμένες πετσέτες έκανε το θαύμα της και εντέλει ταξίδεψε στη Σουηδία.
Ο μύθος λέει πως όταν ο 9χρονος Πελέ είδε τον πατέρα του να κλαίει για την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του «Μαρακανά», τον παρηγόρησε λέγοντας του πως κάποια μέρα θα έφερνε ο ίδιος το Κύπελλο στην πατρίδα. Κράτησε την υπόσχεση του, πιο γρήγορα από όσο και ο ίδιος υπολόγιζε.
Το ντεμπούτο του στην «σελεσάο» έγινε το 1957 σε ένα παιχνίδι με την Αργεντινή, στο οποίο μάλιστα σκόραρε αλλά οι Βραζιλιάνοι έχασαν με 2-1. Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ήταν τέτοια που παρότι πολύ νεαρός, η παρουσία του στην ομάδα του 1958 έμοιαζε και ήταν επιβεβλημένη. Eίχε φοβερά αθλητικά προσόντα, η τεχνική και το ποδοσφαιρικό μυαλό του δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ και από κανέναν.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, φυσικά δεν είχε ρόλο βασικού, ωστόσο αρκετοί παίκτες της ομάδας, μεταξύ τους και οι δύο αρχηγοί, Ντιντί και Νίλτον Σάντος, ζήτησαν από τον Φέολα να χρησιμοποιήσει τα δύο ταλεντάκια της ομάδας, τον 24χρονο Γκαρίντσα και τον Πελέ στο τρίτο ματς της φάσης των ομίλων. Έτσι και έγινε, απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, με τον Πελέ να μοιάζει με... νάνος μπροστά στους θηριώδεις Σοβιετικούς.
Ο «βασιλιάς» - προσωνύμιο που του απέδωσε ο γαλλικός Τύπος το 1961 σε μια περιοδεία της Σάντος στην Ευρώπη- γινόταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έπαιζε ποτέ σε Μουντιάλ, ρεκόρ που θα έσπαγε το 1982 ο Βορειοιρλανδός Νόρμαν Γουαϊτσάιντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος το 1982 και σε ματς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έκανε το δικό του ντεμπούτο, σε ηλικία 17 ετών και 41 ημερών (μικρότερος κατά έξι μήνες περίπου από τον Πελέ).
Όταν πέτυχε το πρώτο -καθοριστικό- γκολ εναντίον της Ουαλίας έγινε ο νεότερος που πέτυχε κάτι τέτοιο όπως και όταν πέτυχε χατ τρικ μέσα σε ένα ημίχρονο (το δεύτερο) εναντίον της Γαλλίας στον ημιτελικό. Οι πρωτιές, οι «δάφνες», η παγκόσμια αναγνώριση, τα γκολ, οι τίτλοι, οι ατομικές διακρίσεις, συνόδευσαν την καριέρα του ως το τέλος που ήρθε το 1977.
Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 πάρθηκε στις 23 Ιουνίου 1950 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ενδιαφέρον για να αναλάβει την διοργάνωση υπήρξε μόνο από την Σουηδία και για αυτό τον λόγο ανάλαβε την διοργάνωση χωρίς ανθυποψήφιο
Από τις 16 ομάδες της τελικής φάσης, οι 12 προέρχονταν από την Ευρώπη και οι 4 από τη Λατινική Αμερική. Ομάδες από την Αφρική και τη Ασία δεν συμμετείχαν, επειδή αρνήθηκαν να αγωνισθούν με το Ισραήλ, για πολιτικούς λόγους. Το 1956 Αίγυπτος και Ισραήλ ήλθαν σε πόλεμο, ως επακόλουθο της κρίσης στο Σουέζ.
Η FIFA θέσπισε έναν κανονισμό λίγο μετά την έναρξη των προκριματικών, σύμφωνα με τον οποίο καμία ομάδα δεν θα προκρινόταν στα τελικά του Μουντιάλ, χωρίς να δώσει έστω έναν προκριματικό αγώνα. Αυτός ο κανονισμός "έπιασε" το Ισραήλ που πέρασε δύο φάσεις λόγω αποχώρησης των αντιπάλων του και εν τέλει κλήθηκε να αγωνιστεί με την Ουαλία για ένα "εισιτήριο". Οι Ουαλοί είχαν αποκλειστεί, αλλά άδραξαν τη δεύτερη ευκαιρία και εν τέλει προκρίθηκαν στο Μουντιάλ, για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα. Έτσι στα προκριματικά της Αφρικής και της Ασίας (οι αραβικές χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα ίδια προκριματικά μαζί με το Ισραήλ) ουσιαστικά στις δύο Ηπείρους αντιστοιχούσε από μισή θέση στο Μουντιάλ, δεν εκπροσωπήθηκαν. Η Ινδονησία αρνήθηκε να αγωνιστεί στον προκριματικό όμιλο κόντρα στη Ισραήλ επειδή η FIFA δεν έκανε δεκτό το αίτημά της να διεξαχθεί το παιχνίδι σε ουδέτερο έδαφος, ενώ το μουσουλμανικό Σουδάν αποσύρθηκε από το μπαράζ του νικητή της αφρικανικής ζώνης με τον νικητή της ασιατικής ζώνης για πολιτικούς λόγους.
Στα προκριματικά πάντως οι εκπλήξεις δεν έλειψαν, με τις Ιταλία (να μένει εκτός εξαιτίας της Βόρειας Ιρλανδίας) και Ισπανία (δυο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής) να μένουν εκτός τελικής φάσης. Μαζί τους αποκλείστηκε και η Ουρουγουάη, είχαμε λοιπόν το παράδοξο να μένουν εκτός τελικής φάσης οι ομάδες που κατέκτησαν τα τέσσερα από τα πέντε προηγούμενα τρόπαια του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Το 1956 οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Βουδαπέστη και οι μεγάλοι άσσοι της περίφημης Εθνικής Ουγγαρίας ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία. Έτσι, οι Μαγυάροι, φιναλίστ στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρουσιάσθηκαν αποδυναμωμένοι στα γήπεδα της Σουηδίας.
Όσοι περίμεναν να δουν την απάντηση της ομάδας των "Μαγικών Μαγυάρων" που στο προηγούμενο Μουντιάλ έπεσαν θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία των θεσμών, απογοητεύτηκαν. Η ομάδα είχε διαλυθεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ και Σάντορ Κότσιτς (αυτομόλησαν από τη χώρα σε ένα διεθνές φιλικό της Χόνβεντ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο), με συνέπεια να διαμελησθεί εκείνη η τρομερή ομάδα. Μόνο ο τερματοφύλακας Γκιούλα Γκρόσικς, ο μέσος Γιόζεφ Μπόζικ και ο επιθετικός Νάντορ Χιντεγκούτι είχαν παραμείνει από το 1954, αλλά τίποτα δεν ήταν ίδιο.
Με ενδεκάδα ανάγκης παρουσιάσθηκε η Εθνική Αγγλίας, αφού οι περίφημοι «μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν βρει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι.
Η Αργεντινή, από την πλευρά της, μπορεί να έλυσε το εμπάργκο των δύο προηγουμένων Μουντιάλ, ταξίδεψε στην Σουηδία, όμως, δίχως τα "αστέρια" της, Ουμπέρτο Μάσκιο, Αντόνιο Αντζελίλο και Ομάρ Σίβορι, το επονομαζόμενο "τρίο του θανάτου", επειδή μόλις είχαν πάρει μεταγραφή σε ιταλικούς συλλόγους, οι οποίοι δεν τους έδωσαν την άδεια να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ.
Το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε εκ νέου, αυτή τη φορά προς το καλύτερο, με μοναδικό περιορισμό στον καταρτισμό των τεσσάρων ομίλων, ο κάθε ένας να περιέχει μία ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από την ανατολική Ευρώπη, μία από την υπόλοιπη Ευρώπη και μία από τη Λατινική Αμερική.
Στον πρώτο όμιλο η Δυτική Γερμανία έκανε περίπατο και την ακολούθησε η Βόρεια Ιρλανδία, η οποία νίκησε στην παράταση του πλέι οφ την ισόβαθμη Τσεχοσλοβακία.
Η κάκιστη πορεία της "αλμπιτσελέστε" (ουραγός του πρώτου ομίλου με μόλις μία νίκη) εξόργισε τους φιλάθλους της χώρας, που με την επιστροφή της την υποδέχθηκαν πετώντας της σάπιες ντομάτες.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αργεντινή αποκλείστηκε νωρίς από τη συνέχεια της διοργάνωσης ήταν οι πανέμορφες Σουηδέζες που.. ξελόγιασαν και ξεζούμισαν τους παίκτες της ομάδας!
Στην επιστροφή βέβαια των παικτών στο αεροδρόμιο του Μπουένος-Άιρες τους περίμενε "θερμή" υποδοχή με πέτρες, μπουκάλια, ζαρζαβατικά και φυσικά τις εξαγριωμένες γυναίκες τους, που είχαν μάθει τα κατορθώματα των συζύγων τους!
Στον δεύτερο όμιλο η Γαλλία και ειδικότερα ο Ζιστ Φοντέν έκαναν το κομμάτι τους, αφήνοντας τη Γιουγκοσλαβία στη δεύτερη θέση,
Εκτός από τον «βασιλιά» Πελέ, στην διοργάνωση έλαμψαν ακόμα παίκτες όπως ο Γάλλος Ραϊμόν Κοπά, ο οποίος κατέκτησε την «χρυσή μπάλα» το 1958 αγωνιζόμενος στην Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί που βρέθηκε μετά από ένα χρόνο και ο Βραζιλιάνος Ντιντί, εξαργυρώνοντας τις εμφανίσεις του σε εκείνο το Π.Κ.
Η επίδοση των
13 γκολ του Ζιστ Φοντέν ήταν απλά μοναδική. Ο άσος της Ρεμς σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια των «bleus»:
Το ρεκόρ του παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Ο Ζιστ Φοντέν θα μείνει για πάντα στην ιστορία για το κατόρθωμά του στα γήπεδα της Σουηδίας, όπου εκτός των άλλων έγινε και ο δεύτερος παίκτης μετά τον Αλσίδες Γκίτζια το 1950 που σκοράρει σε κάθε ματς και κάθε φάση του τουρνουά.
Πέτυχε χατ τρικ στο 7-3 επί της Παραγουάης, δύο γκολ στην ήττα με 3-2 από την Γιουγκοσλαβία, ένα γκολ στο 2-1 επί της Σκωτίας, δύο γκολ εναντίον της Β. Ιρλανδίας (4-0) στα προημιτελικά, ένα εναντίον της Βραζιλίας στη ήττα με 5-2 στον ημιτελικό και καρέ στο 6-3 με το οποίο οι Γάλλοι κατέκτησαν την τρίτη θέση σε βάρος των Γερμανών.
Προερχόταν από μία σεζόν στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος, σημειώνοντας 34 γκολ για την κραταιά Ρεμς, αν και ο συμπαίκτης του στην εθνική Γαλλίας και το "αστέρι των τρικολόρ", Ραϊμόν Κοπά, είχε ήδη αποχωρήσει για τη Ρεάλ Μαδρίτης (είχε κατακτήσει και τη "Χρυσή Μπάλα" το 1958). Ο Φοντέν ταξίδεψε στη Σουηδία, αλλά όχι για βασικός, αφού το ρόλο του "φουνταριστού" ο Αλμπέρ Μπατέ τον είχε δώσει στον Ρεϊμόν Μπλερ. Η μοίρα, όμως, στάθηκε στο πλευρό του Φοντέν, αφού ο Μπλερ τραυματίστηκε κι έτσι κλήθηκε να τον αντικαταστήσει. Κάθε Γάλλος παίκτης είχε φέρει μαζί του δύο ζευγάρια παπούτσια, αλλά ο απαισιόδοξος και ταπεινός Φοντέν δεν είχε δικά του κι έτσι χρησιμοποίησε τα παπούτσια του Στεφάν Μπρουί.
Στον τρίτο όμιλο η Σουηδία προκρίθηκε ως πρωτοπόρος και η Ουαλία την ακολούθησε δίχως νίκη στον όμιλο, χάρη στο 3-0 του πλέι οφ κόντρα στην Ουγγαρία.
Στον τέταρτο όμιλο η Βραζιλία δεν είχε αντίπαλο, αν και έμεινε στη "λευκή" ισοπαλία με την Αγγλία του νεαρού Μπόμπι Τσάρλτον (το πρώτο 0-0 στην ιστορία του Μουντιάλ). Τα "λιοντάρια" έδωσαν αγώνα πλέι οφ κόντρα στη Σοβιετική Ενωση και επέστρεψαν στο Νησί από τη φάση των ομίλων.
H αμφιβολία για το αν το θεαματικό παιχνίδι της Βραζιλίας μπορούσε να γίνει και αποτελεσματικό, αποδεικνυόταν δυσβάσταχτο βάρος για κάθε μια ομάδα που έστελνε σε Μουντιάλ.
Η προσπάθεια για την κατάκτηση του Π.Κ εκείνης της χρονιάς ήταν πιο σύνθετη ή καλύτερα, πιο «ψαγμένη» από ποτέ. Τον Μάρτη του 1958, πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας αναλαμβάνει ο μετέπειτα πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζοάο Χαβελάνζε και μαζί με τον μάνατζερ της ομάδας, Πάουλο Μασάδο, εκπονούν ένα σχέδιο για το πώς η ομάδα θα φτάσει στην κορυφή.
Η Βραζιλία είχε χάσει το Κόπα Αμέρικα της προηγούμενης χρονιάς από την Αργεντινή και οι αλλαγές ενόψει Π.Κ έμοιαζαν επιβεβλημένες. Δύο μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά, προπονητής αναλαμβάνει ο Βισέντε Φέολα που είχε την φήμη του ανθρώπου που δεν έπαιρνε αποφάσεις πριν ακούσει όλες τις απόψεις. Ο νέος τεχνικός εμπιστεύθηκε το 4-2-4 αλλά για πρώτη φορά ίσως τα συστήματα δεν είχαν τόση μεγάλη σημασία μπροστά στην γενικότερη προετοιμασία και πρόληψη.
Οι Βραζιλιάνοι έστειλαν άνθρωπο στην Ευρώπη για να παρακολουθεί τα προκριματικά και τους αντιπάλους τους στο Μουντιάλ και συμπεριέλαβαν στο τιμ της ομάδας διατροφολόγο και οδοντίατρο, αφού λόγω υποσιτισμού πολλοί διεθνείς είχαν αφόρητους πόνους στα δόντια τους.
Το μεγαλύτερο βάρος, ωστόσο, δόθηκε στον τομέα της ψυχολογίας. Το «φάντασμα» της αποτυχίας του 1950 εξακολουθούσε να πλανιέται στους κόλπους της ομάδας, συνεπώς η ομοσπονδία διέθεσε και ψυχολόγο στο τιμ του Φέολα καθώς ούτως ή άλλως το ταλέντο των Βραζιλιάνων παικτών ήταν δύσκολο να τιθασευτεί.
Οι τηλεοπτικοί δέκτες σπάνιζαν και οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνταν για να καλύπτουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, με τον ρυθμό που συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή. Εάν οι παίκτες εκείνης της εθνικής Βραζιλίας είχαν την ίδια προβολή με τους σημερινούς "αστέρες", θα γινόταν κατανοητή η ποιότητα της αποστολής της "σελεσάο" του 1958. Το 4-2-4 το οποίο εφάρμοσε ο Βισέντε Φέολα, δεν ήταν τυχαίο. Σε αυτό είχε τα κατάλληλα"εξαρτήματα", ποδοσφαιριστές με την απαράμιλλη ποιότητα του Ντιντί στο κέντρο (θεωρούταν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου εκείνη την εποχή), το εκ του αποτελέσματος διαπιστωμένο αστείρευτο ταλέντο των Πελέ και Γκαρίντσα, τον Βαβά να "οργώνει" τις αντίπαλες περιοχές, τους δύο Σάντος, Τζάλμα και Νίλτον, να συνθέτουν δύο από τα καλύτερα δίδυμα ακραίων μπακ όλων των εποχών (από την εποχή του Τζάλμα Σάντος δεν έχει σκοράρει άλλος παίκτης της Βραζιλίας με τον αριθμό 2 στη φανέλα), τον Ζίτο να αποδεικνύεται "λίρα εκατό"στις πιο ανασταλτικές θέσεις του κέντρου και τον Μάριο Ζαγκάλο να διδάσκεται αγωνιζόμενος τα μυστικά της μπάλας.
Ο Πελέ ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του τουρνουά, κερδίζοντας την πρώτη του συμμετοχή στο ματς με την Σοβιετική Ένωση, το μοναδικό από τα τέσσερα στα οποία έπαιξε και δεν σκόραρε (το δοκάρι του στέρησε το γκολ σε εκείνο το πρώτο παιχνίδι).
Η Βραζιλία έδειξε από την αρχή ότι θα είναι το φαβορί. Οι παίχτες της, διψούσαν να σηκώσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά και να ξεπλύνουν τη ντροπή του 1950, όταν η «σελεσάο» έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο σπίτι της, το περίφημο «Μαρακανά», από τη γειτόνισσά της Ουρουγουάη. Στο πλαίσιο του τετάρτου ομίλου νίκησε την Αυστρία με 3-0, αναδείχθηκε ισόπαλη της Αγγλίας με 0-0 και επικράτησε με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης του κορυφαίου τερματοφύλακα όλων των εποχών Λεβ Γιασίν.
Στο παιγνίδι αυτό έκανε την εμφάνισή του ένας 17χρονος πιτσιρικάς,ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, σε ένα φιλικό της «σελεσάο» με την Φιορεντίνα στην Ιταλία, ο ζογκλέρ Γκαρίντσα πέρασε όλη την άμυνα των «βιόλα» και όταν έφτασε μπροστά στην κενή εστία περίμενε να επιστρέψει ακόμα ένας Ιταλός για να τον ντριμπλάρει και εκείνον και ύστερα να σκοράρει! Όσο θεαματικό και αν ακούγεται, ο πάγκος δεν το είδε με «καλό μάτι» και γιαυτόν τον λόγο ο φοβερός εκείνος παίκτης, που είχε το ένα του πόδι πιο κοντό από το άλλο, δεν αγωνίστηκε στο Μουντιάλ μέχρι το τρίτο παιχνίδι εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε εκείνο το ματς, ο Φέολα βρήκε την ιδανική του ενδεκάδα και αυτή που κατέκτησε το Π.Κ με χαρακτηριστική ευκολία.
Το στάτους εκείνης της ομάδας ήταν εκτοξευμένο στα ουράνια. Μετά το τέλος του 3ου αγώνα των ομίλων και τη νίκη με 2-0 επί της Σοβιετικής Ενωσης (απίστευτη εμφάνιση του Γκαρίντσα), ο τεχνικός της ΕΣΣΔ, Γκάβριελ Κατσάλιν, δήλωνε πως
Όπως ήταν φυσικό, η Βραζιλία καθήλωσε το κοινό είτε στις εξέδρες, είτε στις τηλεοράσεις και δεν είναι λίγοι οι μάρτυρες αυτής της ομάδας, οι οποίοι κάνουν λόγο για ποιοτική ανωτερότητα ακόμα και από αυτήν του 1970 (φυσικά όχι σε θέαμα, αλλά σε επίπεδο ικανότητας της πλειοψηφίας των παικτών της). Τα θεμέλια είχαν τοποθετηθεί. Πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις θα χτιζόταν σταδιακά το οικοδόμημα της πιο πετυχημένης εθνικής ομάδας του κόσμου, με τις περισσότερες διακρίσεις και τους καλύτερους παίκτες. Πάνω στην επιτυχία του 1958 γράφτηκε ο θρύλος της Βραζιλίας, ο οποίος διαμόρφωσε και το σύγχρονο γίγνεσθαι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Στα προημιτελικά η Βραζιλία θα αντιμετώπιζε την Ουαλία (που έπαιζε χωρίς τον τραυματία ηγέτη της, Τζον Τσαρλς) . Με το γκολ του Πελέ (ήταν το πρώτο γκολ του «μαύρου διαμαντιού» σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου) η Βραζιλία ήταν εκείνη που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Βίντεο
Στους άλλους προημιτελικούς, ο μεγάλος Φοντέν οδηγούσε τη Γαλλία σε μια άνετη νίκη με 4-0 επί της Βορείου Ιρλανδίας, η Δυτική Γερμανία επικράτησε με 1-0 της Γιουγκοσλαβίας τέρμα του Χέλμουτ Ραν από το πρώτο ημίχρονο, ενώ οι διοργανωτές Σουηδοί έστειλαν ανέλπιστα τον Λεβ Γιασίν και την παρέα του πίσω στη Σοβιετική Ενωση επικρατώντας με 2 - 0. Βίντεο
Lev Yashin
Η Σοβιετική Ενωση ήταν μία ανερχόμενη αν όχι ήδη καταξιωμένη δύναμη και απέναντι στον Λεβ Γιασίν, ουδείς επιθετικός μπορούσε να θεωρεί σίγουρη την επίτευξη κάποιου τέρματος. Εξάλλου, ορισμένοι παίκτες των Σκανδιναβών είχαν μαζέψει τις βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού δεν πίστευαν ότι μπορούν να νικήσουν τους Σοβιετικούς. Δύο τέρματα στο δεύτερο μέρος από τους Χάμριν και Σίμονσον έδωσαν τη λύση για τους Σκανδιναβούς, που προχώρησαν στην επόμενη αποστολή, ακόμα πιο δύσκολη.
Στην ημιτελική φάση, η διοργανώτρια Σουηδία αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία και η Βραζιλία τη Γαλλία. Στο πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στο «Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ, η Σουηδία επικράτησε με 3-1 και πέρασε στον τελικό. Βίντεο
Η ομάδα του Ζεπ Χέρμπεργκερ πρόσβλεπε σε ακόμα μία επαγγελματική νίκη με 1-0.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία σαφώς και είχε προβάδισμα για την πρόκριση, πόσo μάλλον από τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στο σκορ με τον Χανς Σάφερ. Ο Λέναρτ Σκόγκλουντ απάντησε σχεδόν αμέσως και σε συνδυασμό με την αποβολή του Εριχ Γιουσκόβιακ (η πρώτη κόκκινη σε Γερμανό στην ιστορία του θεσμού) και τον τραυματισμό του αρχηγού Φριτς Βάλτερ, ο δρόμος για τον θρίαμβο είχε ανοίξει. Ο Γκρεν στο 81' και ο Χάμριν στο 88' διαμόρφωσαν το 3-1 και έδωσαν την ιστορική πρόκριση στη Σουηδία.
Στον άλλο ημιτελικό έχουμε αντιμέτωπους, τον πιο θεαματικό ποδοσφαιριστή τον Γάλλο Φοντέν των 8 γκολ, απέναντι στην πιο θεαματική ομάδα, τη Βραζιλία. Αποτέλεσμα; ο Φοντέν έφτασε τα 9 τέρματα, αλλά η "σελεσάο", φορώντας μπλε εμφάνιση σε αυτό το τουρνουά, έβαλε πέντε σε αυτό το ματς και προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό.
Ο ημιτελικός μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας θα μείνει στην ιστορία για το πλούσιο θέαμα που προσέφερε (ήταν μακράν το καλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης).
Η Γαλλία διέθετε μια σπουδαία ομάδα εκείνη την εποχή με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Κοπά, Φοντέν, Πιαντονί, Βισνιεσκί , Βενσάν όμως η Βραζιλία έμοιαζε από άλλο πλανήτη. Πελέ, Γκαρίντσα, Ντιντί, Βαβά και Ζαγκάλο εξαφάνισαν τη μπάλα και με το "μαύρο διαμάντι" να σκοράρει τρία γκολ (5-2 τελικό σκορ) η Βραζιλία πέρασε στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε τη Σουηδία. Βίντεο
Ο Ζιστ Φοντέν σημείωσε χατ-τρικ κόντρα στην Παραγουάη, δύο γκολ κόντρα στη Σουηδία, ένα κόντρα στη Σκοτία (όμιλοι), δύο κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία (προημιτελικά), ένα κόντρα στη Βραζιλία (ημιτελικά) και τέσσερα κόντρα στην απερχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία (μικρός τελικός).
Στον μικρό τελικό, μάλιστα, ο Φοντέν επέδειξε την ταπεινότητά του, αφού παρότι ήταν ο αρχισκόρερ της ομάδας, όταν κέρδισε πέναλτι δεν το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά άφησε τον Κοπά.
Αυτός εκτελούσε τα πέναλτι οπότε εκείνη τη μέρα δεν χρειαζόταν να αλλάξει. Eξήγησε χρόνια μετά ο Φοντέν, την ώρα που ο Κοπά έλεγε γι' αυτόν πως "ήταν ο επιθετικός που μου ταίριαζε απόλυτα. Ήμουν σίγουρος ότι θα τον έβρισκα".
Όσο καλά του φέρθηκε η μοίρα σε αυτά τα χρόνια, τόσο του γύρισε την πλάτη αργότερα, αφού έχοντας σημειώσει 30 γκολ σε 21 διεθνείς συμμετοχές και μία πολύ καλή διασυλλογική καριέρα, ένα διπλό κάταγμα κνήμης-περόνης τον ανάγκασαν να "κρεμάσει" πρόωρα τα παπούτσια του.
Η Γαλλία σκοράροντας 6 γκόλ εναντίον της Γερμανίας που πέτυχε 3, κατετάγη τρίτη.
Οι καλές πορείες των διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου έτειναν να εξελιχθούν σε συνήθεια, ωστόσο η παρουσία μέχρι τον τελικό μιας ομάδας που δεν είχε (θεωρητικά) τα φόντα να φτάσει σε ένα τόσο προχωρημένο σημείο, σαφώς και προκαλεί έκπληξη. Η εξήγηση, βέβαια, είναι σχετικά απλή, αφού η χρυσή ολυμπιονίκης του 1948 είχε και πάλι στη διάθεσή της τους "Ιταλούς" Γκούναρ Γκρεν και Νιλς Λίντχολμ, έστω και στη"δύση" της καριέρας τους, καθώς και τον νεαρό ακραίο επιθετικό Κουρτ Χάμριν. Η άνεση με την οποία άφησαν πίσω τους τον όμιλο σκόρπισε ενθουσιασμό στους φιλάθλους. Η συνέχεια ήταν ανάλογη της αρχής και έτσι η Σουηδία είναι στον τελικό.
Με την τριπλέτα «ΓκρεΝοΛι» της Μίλαν (Γκρεν, Νόρνταλ Λίντχολμ), οι Σουηδοί πίστεψαν πως πετυχαίνοντας το γρήγορο γκολ στο 4’ με τον Νιλς Λίντχολμ, θα κατάφερναν να καταβάλλουν ψυχολογικά την «σελεσάο».
Ο υπολογισμός αποδείχθηκε εσφαλμένος.
Η Βραζιλία έψαχνε εξιλέωση για την ντροπή του 1950 και η Σουηδία ήταν ο κατάλληλος αντίπαλος. Η διαφορά επιπέδου ήταν μεγάλη. Βέβαια, οι Βραζιλιάνοι την είχαν ξαναπάθει με αυτές τις συνθήκες και τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης του γλιστερού αγωνιστικού χώρου (έβρεχε ολόκληρη την προηγούμενη μέρα) του "Ρασούντα" μπροστά σε 50.000 θεατές δεν ήταν τα καλύτερα. Ο αρχηγός Νιλς Λίντχολμ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Αγγλου Τζορτζ Ρέινορ μόλις στο 4ο λεπτό (η πρώτη φορά που η Βραζιλία βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ), αλλά Γκαρίντσα και Βαβά βρίσκονταν σε μεγάλα κέφια. Ο πρώτος μοίραζε και ο δεύτερος εκτελούσε και πολύ σύντομα είχε συμβεί η ανατροπή του σκορ.
Την παράσταση έκλεψε ξανά ο Πελέ, με το εκπληκτικό τρίτο γκολ της Βραζιλίας, το οποίο σημείωσε στοπάροντας με το στήθος και περνώντας την μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός αντιπάλου αμυντικού, πριν σουτάρει στην δεξιά πλευρά της εστίας του Καρλ Σβένσον.
Ο Μάριο Ζαγκάλο σκόραρε το τέταρτο για να γίνει το τελικό, απόλυτα πειστικό, 5-2 από τον Πελέ λίγο πριν την λήξη του αγώνα, όπου οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν για πρώτη φορά το τρόπαιο.
Το τέλος τους βρήκε να πανηγυρίζουν ανεμίζοντας την σημαία της Σουηδίας και να αποθεώνονται από το κοινό. Στο εξής, θα αποτελούσαν τους επίσημους αγαπημένους όλων των ποδοσφαιρόφιλων…
Πορεία προς τον τελικό
Ο μύθος λέει πως όταν ο 9χρονος Πελέ είδε τον πατέρα του να κλαίει για την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του «Μαρακανά», τον παρηγόρησε λέγοντας του πως κάποια μέρα θα έφερνε ο ίδιος το Κύπελλο στην πατρίδα. Κράτησε την υπόσχεση του, πιο γρήγορα από όσο και ο ίδιος υπολόγιζε.
Το ντεμπούτο του στην «σελεσάο» έγινε το 1957 σε ένα παιχνίδι με την Αργεντινή, στο οποίο μάλιστα σκόραρε αλλά οι Βραζιλιάνοι έχασαν με 2-1. Τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού ήταν τέτοια που παρότι πολύ νεαρός, η παρουσία του στην ομάδα του 1958 έμοιαζε και ήταν επιβεβλημένη. Eίχε φοβερά αθλητικά προσόντα, η τεχνική και το ποδοσφαιρικό μυαλό του δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ και από κανέναν.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, φυσικά δεν είχε ρόλο βασικού, ωστόσο αρκετοί παίκτες της ομάδας, μεταξύ τους και οι δύο αρχηγοί, Ντιντί και Νίλτον Σάντος, ζήτησαν από τον Φέολα να χρησιμοποιήσει τα δύο ταλεντάκια της ομάδας, τον 24χρονο Γκαρίντσα και τον Πελέ στο τρίτο ματς της φάσης των ομίλων. Έτσι και έγινε, απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, με τον Πελέ να μοιάζει με... νάνος μπροστά στους θηριώδεις Σοβιετικούς.
"Τα παιδιά μου ζητούσαν αυτόγραφο, μου ακουμπούσαν το κεφάλι και μετά μύριζαν το χέρι τους και ήταν έκπληκτα που δεν είχαν λερωθεί"
γράφει στην αυτοβιογραφία του το "μαύρο διαμάντι", το οποίο εκείνη την εποχή ήταν ένας άγνωστος, έγχρωμος ποδοσφαιριστής που έκανε τα πρώτα του βήματα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο «βασιλιάς» - προσωνύμιο που του απέδωσε ο γαλλικός Τύπος το 1961 σε μια περιοδεία της Σάντος στην Ευρώπη- γινόταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έπαιζε ποτέ σε Μουντιάλ, ρεκόρ που θα έσπαγε το 1982 ο Βορειοιρλανδός Νόρμαν Γουαϊτσάιντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος το 1982 και σε ματς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας έκανε το δικό του ντεμπούτο, σε ηλικία 17 ετών και 41 ημερών (μικρότερος κατά έξι μήνες περίπου από τον Πελέ).
Όταν πέτυχε το πρώτο -καθοριστικό- γκολ εναντίον της Ουαλίας έγινε ο νεότερος που πέτυχε κάτι τέτοιο όπως και όταν πέτυχε χατ τρικ μέσα σε ένα ημίχρονο (το δεύτερο) εναντίον της Γαλλίας στον ημιτελικό. Οι πρωτιές, οι «δάφνες», η παγκόσμια αναγνώριση, τα γκολ, οι τίτλοι, οι ατομικές διακρίσεις, συνόδευσαν την καριέρα του ως το τέλος που ήρθε το 1977.
Από τον τελικό του 1958 Vicente Feola (coach), Djalma Santos, Zito, Bellini, Nilton Santos, Orlando and Gilmar Garrincha, Didi, Pelé, Vavá, Zagallo and Paulo Amaral (physical instructor) |
Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 πάρθηκε στις 23 Ιουνίου 1950 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Ενδιαφέρον για να αναλάβει την διοργάνωση υπήρξε μόνο από την Σουηδία και για αυτό τον λόγο ανάλαβε την διοργάνωση χωρίς ανθυποψήφιο
Από τις 16 ομάδες της τελικής φάσης, οι 12 προέρχονταν από την Ευρώπη και οι 4 από τη Λατινική Αμερική. Ομάδες από την Αφρική και τη Ασία δεν συμμετείχαν, επειδή αρνήθηκαν να αγωνισθούν με το Ισραήλ, για πολιτικούς λόγους. Το 1956 Αίγυπτος και Ισραήλ ήλθαν σε πόλεμο, ως επακόλουθο της κρίσης στο Σουέζ.
Η FIFA θέσπισε έναν κανονισμό λίγο μετά την έναρξη των προκριματικών, σύμφωνα με τον οποίο καμία ομάδα δεν θα προκρινόταν στα τελικά του Μουντιάλ, χωρίς να δώσει έστω έναν προκριματικό αγώνα. Αυτός ο κανονισμός "έπιασε" το Ισραήλ που πέρασε δύο φάσεις λόγω αποχώρησης των αντιπάλων του και εν τέλει κλήθηκε να αγωνιστεί με την Ουαλία για ένα "εισιτήριο". Οι Ουαλοί είχαν αποκλειστεί, αλλά άδραξαν τη δεύτερη ευκαιρία και εν τέλει προκρίθηκαν στο Μουντιάλ, για πρώτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα. Έτσι στα προκριματικά της Αφρικής και της Ασίας (οι αραβικές χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στα ίδια προκριματικά μαζί με το Ισραήλ) ουσιαστικά στις δύο Ηπείρους αντιστοιχούσε από μισή θέση στο Μουντιάλ, δεν εκπροσωπήθηκαν. Η Ινδονησία αρνήθηκε να αγωνιστεί στον προκριματικό όμιλο κόντρα στη Ισραήλ επειδή η FIFA δεν έκανε δεκτό το αίτημά της να διεξαχθεί το παιχνίδι σε ουδέτερο έδαφος, ενώ το μουσουλμανικό Σουδάν αποσύρθηκε από το μπαράζ του νικητή της αφρικανικής ζώνης με τον νικητή της ασιατικής ζώνης για πολιτικούς λόγους.
Στα προκριματικά πάντως οι εκπλήξεις δεν έλειψαν, με τις Ιταλία (να μένει εκτός εξαιτίας της Βόρειας Ιρλανδίας) και Ισπανία (δυο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της εποχής) να μένουν εκτός τελικής φάσης. Μαζί τους αποκλείστηκε και η Ουρουγουάη, είχαμε λοιπόν το παράδοξο να μένουν εκτός τελικής φάσης οι ομάδες που κατέκτησαν τα τέσσερα από τα πέντε προηγούμενα τρόπαια του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Το 1956 οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Βουδαπέστη και οι μεγάλοι άσσοι της περίφημης Εθνικής Ουγγαρίας ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία. Έτσι, οι Μαγυάροι, φιναλίστ στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρουσιάσθηκαν αποδυναμωμένοι στα γήπεδα της Σουηδίας.
Όσοι περίμεναν να δουν την απάντηση της ομάδας των "Μαγικών Μαγυάρων" που στο προηγούμενο Μουντιάλ έπεσαν θύμα της μεγαλύτερης έκπληξης στην ιστορία των θεσμών, απογοητεύτηκαν. Η ομάδα είχε διαλυθεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι Φέρεντς Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ και Σάντορ Κότσιτς (αυτομόλησαν από τη χώρα σε ένα διεθνές φιλικό της Χόνβεντ με την Αθλέτικ Μπιλμπάο), με συνέπεια να διαμελησθεί εκείνη η τρομερή ομάδα. Μόνο ο τερματοφύλακας Γκιούλα Γκρόσικς, ο μέσος Γιόζεφ Μπόζικ και ο επιθετικός Νάντορ Χιντεγκούτι είχαν παραμείνει από το 1954, αλλά τίποτα δεν ήταν ίδιο.
Με ενδεκάδα ανάγκης παρουσιάσθηκε η Εθνική Αγγλίας, αφού οι περίφημοι «μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν βρει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι.
Η Αργεντινή, από την πλευρά της, μπορεί να έλυσε το εμπάργκο των δύο προηγουμένων Μουντιάλ, ταξίδεψε στην Σουηδία, όμως, δίχως τα "αστέρια" της, Ουμπέρτο Μάσκιο, Αντόνιο Αντζελίλο και Ομάρ Σίβορι, το επονομαζόμενο "τρίο του θανάτου", επειδή μόλις είχαν πάρει μεταγραφή σε ιταλικούς συλλόγους, οι οποίοι δεν τους έδωσαν την άδεια να συμμετάσχουν στο Μουντιάλ.
Το σύστημα διεξαγωγής άλλαξε εκ νέου, αυτή τη φορά προς το καλύτερο, με μοναδικό περιορισμό στον καταρτισμό των τεσσάρων ομίλων, ο κάθε ένας να περιέχει μία ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, μία από την ανατολική Ευρώπη, μία από την υπόλοιπη Ευρώπη και μία από τη Λατινική Αμερική.
Ντιντί |
Η κάκιστη πορεία της "αλμπιτσελέστε" (ουραγός του πρώτου ομίλου με μόλις μία νίκη) εξόργισε τους φιλάθλους της χώρας, που με την επιστροφή της την υποδέχθηκαν πετώντας της σάπιες ντομάτες.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αργεντινή αποκλείστηκε νωρίς από τη συνέχεια της διοργάνωσης ήταν οι πανέμορφες Σουηδέζες που.. ξελόγιασαν και ξεζούμισαν τους παίκτες της ομάδας!
Στην επιστροφή βέβαια των παικτών στο αεροδρόμιο του Μπουένος-Άιρες τους περίμενε "θερμή" υποδοχή με πέτρες, μπουκάλια, ζαρζαβατικά και φυσικά τις εξαγριωμένες γυναίκες τους, που είχαν μάθει τα κατορθώματα των συζύγων τους!
Στον δεύτερο όμιλο η Γαλλία και ειδικότερα ο Ζιστ Φοντέν έκαναν το κομμάτι τους, αφήνοντας τη Γιουγκοσλαβία στη δεύτερη θέση,
Εκτός από τον «βασιλιά» Πελέ, στην διοργάνωση έλαμψαν ακόμα παίκτες όπως ο Γάλλος Ραϊμόν Κοπά, ο οποίος κατέκτησε την «χρυσή μπάλα» το 1958 αγωνιζόμενος στην Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί που βρέθηκε μετά από ένα χρόνο και ο Βραζιλιάνος Ντιντί, εξαργυρώνοντας τις εμφανίσεις του σε εκείνο το Π.Κ.
Η επίδοση των
Ραιμόν Κοπά |
Το ρεκόρ του παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Ο Ζιστ Φοντέν θα μείνει για πάντα στην ιστορία για το κατόρθωμά του στα γήπεδα της Σουηδίας, όπου εκτός των άλλων έγινε και ο δεύτερος παίκτης μετά τον Αλσίδες Γκίτζια το 1950 που σκοράρει σε κάθε ματς και κάθε φάση του τουρνουά.
Πέτυχε χατ τρικ στο 7-3 επί της Παραγουάης, δύο γκολ στην ήττα με 3-2 από την Γιουγκοσλαβία, ένα γκολ στο 2-1 επί της Σκωτίας, δύο γκολ εναντίον της Β. Ιρλανδίας (4-0) στα προημιτελικά, ένα εναντίον της Βραζιλίας στη ήττα με 5-2 στον ημιτελικό και καρέ στο 6-3 με το οποίο οι Γάλλοι κατέκτησαν την τρίτη θέση σε βάρος των Γερμανών.
Προερχόταν από μία σεζόν στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος, σημειώνοντας 34 γκολ για την κραταιά Ρεμς, αν και ο συμπαίκτης του στην εθνική Γαλλίας και το "αστέρι των τρικολόρ", Ραϊμόν Κοπά, είχε ήδη αποχωρήσει για τη Ρεάλ Μαδρίτης (είχε κατακτήσει και τη "Χρυσή Μπάλα" το 1958). Ο Φοντέν ταξίδεψε στη Σουηδία, αλλά όχι για βασικός, αφού το ρόλο του "φουνταριστού" ο Αλμπέρ Μπατέ τον είχε δώσει στον Ρεϊμόν Μπλερ. Η μοίρα, όμως, στάθηκε στο πλευρό του Φοντέν, αφού ο Μπλερ τραυματίστηκε κι έτσι κλήθηκε να τον αντικαταστήσει. Κάθε Γάλλος παίκτης είχε φέρει μαζί του δύο ζευγάρια παπούτσια, αλλά ο απαισιόδοξος και ταπεινός Φοντέν δεν είχε δικά του κι έτσι χρησιμοποίησε τα παπούτσια του Στεφάν Μπρουί.
Στον τρίτο όμιλο η Σουηδία προκρίθηκε ως πρωτοπόρος και η Ουαλία την ακολούθησε δίχως νίκη στον όμιλο, χάρη στο 3-0 του πλέι οφ κόντρα στην Ουγγαρία.
Στον τέταρτο όμιλο η Βραζιλία δεν είχε αντίπαλο, αν και έμεινε στη "λευκή" ισοπαλία με την Αγγλία του νεαρού Μπόμπι Τσάρλτον (το πρώτο 0-0 στην ιστορία του Μουντιάλ). Τα "λιοντάρια" έδωσαν αγώνα πλέι οφ κόντρα στη Σοβιετική Ενωση και επέστρεψαν στο Νησί από τη φάση των ομίλων.
H αμφιβολία για το αν το θεαματικό παιχνίδι της Βραζιλίας μπορούσε να γίνει και αποτελεσματικό, αποδεικνυόταν δυσβάσταχτο βάρος για κάθε μια ομάδα που έστελνε σε Μουντιάλ.
Η προσπάθεια για την κατάκτηση του Π.Κ εκείνης της χρονιάς ήταν πιο σύνθετη ή καλύτερα, πιο «ψαγμένη» από ποτέ. Τον Μάρτη του 1958, πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας αναλαμβάνει ο μετέπειτα πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζοάο Χαβελάνζε και μαζί με τον μάνατζερ της ομάδας, Πάουλο Μασάδο, εκπονούν ένα σχέδιο για το πώς η ομάδα θα φτάσει στην κορυφή.
Η Βραζιλία είχε χάσει το Κόπα Αμέρικα της προηγούμενης χρονιάς από την Αργεντινή και οι αλλαγές ενόψει Π.Κ έμοιαζαν επιβεβλημένες. Δύο μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά, προπονητής αναλαμβάνει ο Βισέντε Φέολα που είχε την φήμη του ανθρώπου που δεν έπαιρνε αποφάσεις πριν ακούσει όλες τις απόψεις. Ο νέος τεχνικός εμπιστεύθηκε το 4-2-4 αλλά για πρώτη φορά ίσως τα συστήματα δεν είχαν τόση μεγάλη σημασία μπροστά στην γενικότερη προετοιμασία και πρόληψη.
Οι Βραζιλιάνοι έστειλαν άνθρωπο στην Ευρώπη για να παρακολουθεί τα προκριματικά και τους αντιπάλους τους στο Μουντιάλ και συμπεριέλαβαν στο τιμ της ομάδας διατροφολόγο και οδοντίατρο, αφού λόγω υποσιτισμού πολλοί διεθνείς είχαν αφόρητους πόνους στα δόντια τους.
Το μεγαλύτερο βάρος, ωστόσο, δόθηκε στον τομέα της ψυχολογίας. Το «φάντασμα» της αποτυχίας του 1950 εξακολουθούσε να πλανιέται στους κόλπους της ομάδας, συνεπώς η ομοσπονδία διέθεσε και ψυχολόγο στο τιμ του Φέολα καθώς ούτως ή άλλως το ταλέντο των Βραζιλιάνων παικτών ήταν δύσκολο να τιθασευτεί.
Οι τηλεοπτικοί δέκτες σπάνιζαν και οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνταν για να καλύπτουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, με τον ρυθμό που συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή. Εάν οι παίκτες εκείνης της εθνικής Βραζιλίας είχαν την ίδια προβολή με τους σημερινούς "αστέρες", θα γινόταν κατανοητή η ποιότητα της αποστολής της "σελεσάο" του 1958. Το 4-2-4 το οποίο εφάρμοσε ο Βισέντε Φέολα, δεν ήταν τυχαίο. Σε αυτό είχε τα κατάλληλα"εξαρτήματα", ποδοσφαιριστές με την απαράμιλλη ποιότητα του Ντιντί στο κέντρο (θεωρούταν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου εκείνη την εποχή), το εκ του αποτελέσματος διαπιστωμένο αστείρευτο ταλέντο των Πελέ και Γκαρίντσα, τον Βαβά να "οργώνει" τις αντίπαλες περιοχές, τους δύο Σάντος, Τζάλμα και Νίλτον, να συνθέτουν δύο από τα καλύτερα δίδυμα ακραίων μπακ όλων των εποχών (από την εποχή του Τζάλμα Σάντος δεν έχει σκοράρει άλλος παίκτης της Βραζιλίας με τον αριθμό 2 στη φανέλα), τον Ζίτο να αποδεικνύεται "λίρα εκατό"στις πιο ανασταλτικές θέσεις του κέντρου και τον Μάριο Ζαγκάλο να διδάσκεται αγωνιζόμενος τα μυστικά της μπάλας.
Η παρουσία του Βισέντε Φέολα στον πάγκο πολλές φορές έμοιαζε περιττή.
Ο Πελέ ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του τουρνουά, κερδίζοντας την πρώτη του συμμετοχή στο ματς με την Σοβιετική Ένωση, το μοναδικό από τα τέσσερα στα οποία έπαιξε και δεν σκόραρε (το δοκάρι του στέρησε το γκολ σε εκείνο το πρώτο παιχνίδι).
Η Βραζιλία έδειξε από την αρχή ότι θα είναι το φαβορί. Οι παίχτες της, διψούσαν να σηκώσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά και να ξεπλύνουν τη ντροπή του 1950, όταν η «σελεσάο» έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο σπίτι της, το περίφημο «Μαρακανά», από τη γειτόνισσά της Ουρουγουάη. Στο πλαίσιο του τετάρτου ομίλου νίκησε την Αυστρία με 3-0, αναδείχθηκε ισόπαλη της Αγγλίας με 0-0 και επικράτησε με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης του κορυφαίου τερματοφύλακα όλων των εποχών Λεβ Γιασίν.
Στο παιγνίδι αυτό έκανε την εμφάνισή του ένας 17χρονος πιτσιρικάς,ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία.
Λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, σε ένα φιλικό της «σελεσάο» με την Φιορεντίνα στην Ιταλία, ο ζογκλέρ Γκαρίντσα πέρασε όλη την άμυνα των «βιόλα» και όταν έφτασε μπροστά στην κενή εστία περίμενε να επιστρέψει ακόμα ένας Ιταλός για να τον ντριμπλάρει και εκείνον και ύστερα να σκοράρει! Όσο θεαματικό και αν ακούγεται, ο πάγκος δεν το είδε με «καλό μάτι» και γιαυτόν τον λόγο ο φοβερός εκείνος παίκτης, που είχε το ένα του πόδι πιο κοντό από το άλλο, δεν αγωνίστηκε στο Μουντιάλ μέχρι το τρίτο παιχνίδι εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Σε εκείνο το ματς, ο Φέολα βρήκε την ιδανική του ενδεκάδα και αυτή που κατέκτησε το Π.Κ με χαρακτηριστική ευκολία.
Το στάτους εκείνης της ομάδας ήταν εκτοξευμένο στα ουράνια. Μετά το τέλος του 3ου αγώνα των ομίλων και τη νίκη με 2-0 επί της Σοβιετικής Ενωσης (απίστευτη εμφάνιση του Γκαρίντσα), ο τεχνικός της ΕΣΣΔ, Γκάβριελ Κατσάλιν, δήλωνε πως
"δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ποδόσφαιρο ποτέ στη ζωή μου"
Ο αρχηγός των Σοβιετικών, Ιγκόρ Νέτο, υπερθεμάτισε:
Ο αρχηγός των Σοβιετικών, Ιγκόρ Νέτο, υπερθεμάτισε:
"Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να βρεθεί νέα λέξη για αυτό το πράγμα".
Όπως ήταν φυσικό, η Βραζιλία καθήλωσε το κοινό είτε στις εξέδρες, είτε στις τηλεοράσεις και δεν είναι λίγοι οι μάρτυρες αυτής της ομάδας, οι οποίοι κάνουν λόγο για ποιοτική ανωτερότητα ακόμα και από αυτήν του 1970 (φυσικά όχι σε θέαμα, αλλά σε επίπεδο ικανότητας της πλειοψηφίας των παικτών της). Τα θεμέλια είχαν τοποθετηθεί. Πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις θα χτιζόταν σταδιακά το οικοδόμημα της πιο πετυχημένης εθνικής ομάδας του κόσμου, με τις περισσότερες διακρίσεις και τους καλύτερους παίκτες. Πάνω στην επιτυχία του 1958 γράφτηκε ο θρύλος της Βραζιλίας, ο οποίος διαμόρφωσε και το σύγχρονο γίγνεσθαι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Στα προημιτελικά η Βραζιλία θα αντιμετώπιζε την Ουαλία (που έπαιζε χωρίς τον τραυματία ηγέτη της, Τζον Τσαρλς) . Με το γκολ του Πελέ (ήταν το πρώτο γκολ του «μαύρου διαμαντιού» σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου) η Βραζιλία ήταν εκείνη που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Βίντεο
Στους άλλους προημιτελικούς, ο μεγάλος Φοντέν οδηγούσε τη Γαλλία σε μια άνετη νίκη με 4-0 επί της Βορείου Ιρλανδίας, η Δυτική Γερμανία επικράτησε με 1-0 της Γιουγκοσλαβίας τέρμα του Χέλμουτ Ραν από το πρώτο ημίχρονο, ενώ οι διοργανωτές Σουηδοί έστειλαν ανέλπιστα τον Λεβ Γιασίν και την παρέα του πίσω στη Σοβιετική Ενωση επικρατώντας με 2 - 0. Βίντεο
Lev Yashin
Η Σοβιετική Ενωση ήταν μία ανερχόμενη αν όχι ήδη καταξιωμένη δύναμη και απέναντι στον Λεβ Γιασίν, ουδείς επιθετικός μπορούσε να θεωρεί σίγουρη την επίτευξη κάποιου τέρματος. Εξάλλου, ορισμένοι παίκτες των Σκανδιναβών είχαν μαζέψει τις βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού δεν πίστευαν ότι μπορούν να νικήσουν τους Σοβιετικούς. Δύο τέρματα στο δεύτερο μέρος από τους Χάμριν και Σίμονσον έδωσαν τη λύση για τους Σκανδιναβούς, που προχώρησαν στην επόμενη αποστολή, ακόμα πιο δύσκολη.
Στην ημιτελική φάση, η διοργανώτρια Σουηδία αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία και η Βραζιλία τη Γαλλία. Στο πρώτο παιχνίδι που διεξήχθη στο «Ούλεβι» του Γκέτεμποργκ, η Σουηδία επικράτησε με 3-1 και πέρασε στον τελικό. Βίντεο
Η ομάδα του Ζεπ Χέρμπεργκερ πρόσβλεπε σε ακόμα μία επαγγελματική νίκη με 1-0.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία σαφώς και είχε προβάδισμα για την πρόκριση, πόσo μάλλον από τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στο σκορ με τον Χανς Σάφερ. Ο Λέναρτ Σκόγκλουντ απάντησε σχεδόν αμέσως και σε συνδυασμό με την αποβολή του Εριχ Γιουσκόβιακ (η πρώτη κόκκινη σε Γερμανό στην ιστορία του θεσμού) και τον τραυματισμό του αρχηγού Φριτς Βάλτερ, ο δρόμος για τον θρίαμβο είχε ανοίξει. Ο Γκρεν στο 81' και ο Χάμριν στο 88' διαμόρφωσαν το 3-1 και έδωσαν την ιστορική πρόκριση στη Σουηδία.
Στον άλλο ημιτελικό έχουμε αντιμέτωπους, τον πιο θεαματικό ποδοσφαιριστή τον Γάλλο Φοντέν των 8 γκολ, απέναντι στην πιο θεαματική ομάδα, τη Βραζιλία. Αποτέλεσμα; ο Φοντέν έφτασε τα 9 τέρματα, αλλά η "σελεσάο", φορώντας μπλε εμφάνιση σε αυτό το τουρνουά, έβαλε πέντε σε αυτό το ματς και προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό.
Ο ημιτελικός μεταξύ Γαλλίας και Βραζιλίας θα μείνει στην ιστορία για το πλούσιο θέαμα που προσέφερε (ήταν μακράν το καλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης).
Η Γαλλία διέθετε μια σπουδαία ομάδα εκείνη την εποχή με παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Κοπά, Φοντέν, Πιαντονί, Βισνιεσκί , Βενσάν όμως η Βραζιλία έμοιαζε από άλλο πλανήτη. Πελέ, Γκαρίντσα, Ντιντί, Βαβά και Ζαγκάλο εξαφάνισαν τη μπάλα και με το "μαύρο διαμάντι" να σκοράρει τρία γκολ (5-2 τελικό σκορ) η Βραζιλία πέρασε στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε τη Σουηδία. Βίντεο
Ο Ζιστ Φοντέν σημείωσε χατ-τρικ κόντρα στην Παραγουάη, δύο γκολ κόντρα στη Σουηδία, ένα κόντρα στη Σκοτία (όμιλοι), δύο κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία (προημιτελικά), ένα κόντρα στη Βραζιλία (ημιτελικά) και τέσσερα κόντρα στην απερχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία (μικρός τελικός).
Στον μικρό τελικό, μάλιστα, ο Φοντέν επέδειξε την ταπεινότητά του, αφού παρότι ήταν ο αρχισκόρερ της ομάδας, όταν κέρδισε πέναλτι δεν το εκτέλεσε ο ίδιος, αλλά άφησε τον Κοπά.
Αυτός εκτελούσε τα πέναλτι οπότε εκείνη τη μέρα δεν χρειαζόταν να αλλάξει. Eξήγησε χρόνια μετά ο Φοντέν, την ώρα που ο Κοπά έλεγε γι' αυτόν πως "ήταν ο επιθετικός που μου ταίριαζε απόλυτα. Ήμουν σίγουρος ότι θα τον έβρισκα".
Όσο καλά του φέρθηκε η μοίρα σε αυτά τα χρόνια, τόσο του γύρισε την πλάτη αργότερα, αφού έχοντας σημειώσει 30 γκολ σε 21 διεθνείς συμμετοχές και μία πολύ καλή διασυλλογική καριέρα, ένα διπλό κάταγμα κνήμης-περόνης τον ανάγκασαν να "κρεμάσει" πρόωρα τα παπούτσια του.
Η Γαλλία σκοράροντας 6 γκόλ εναντίον της Γερμανίας που πέτυχε 3, κατετάγη τρίτη.
29 Ιουνίου 1958 - Στάδιο Ρασούντα (Στοκχόλμη)
Θεατές : 52.000
Θεατές : 52.000
Οι καλές πορείες των διοργανωτών του Παγκοσμίου Κυπέλλου έτειναν να εξελιχθούν σε συνήθεια, ωστόσο η παρουσία μέχρι τον τελικό μιας ομάδας που δεν είχε (θεωρητικά) τα φόντα να φτάσει σε ένα τόσο προχωρημένο σημείο, σαφώς και προκαλεί έκπληξη. Η εξήγηση, βέβαια, είναι σχετικά απλή, αφού η χρυσή ολυμπιονίκης του 1948 είχε και πάλι στη διάθεσή της τους "Ιταλούς" Γκούναρ Γκρεν και Νιλς Λίντχολμ, έστω και στη"δύση" της καριέρας τους, καθώς και τον νεαρό ακραίο επιθετικό Κουρτ Χάμριν. Η άνεση με την οποία άφησαν πίσω τους τον όμιλο σκόρπισε ενθουσιασμό στους φιλάθλους. Η συνέχεια ήταν ανάλογη της αρχής και έτσι η Σουηδία είναι στον τελικό.
Με την τριπλέτα «ΓκρεΝοΛι» της Μίλαν (Γκρεν, Νόρνταλ Λίντχολμ), οι Σουηδοί πίστεψαν πως πετυχαίνοντας το γρήγορο γκολ στο 4’ με τον Νιλς Λίντχολμ, θα κατάφερναν να καταβάλλουν ψυχολογικά την «σελεσάο».
Ο υπολογισμός αποδείχθηκε εσφαλμένος.
Η Βραζιλία έψαχνε εξιλέωση για την ντροπή του 1950 και η Σουηδία ήταν ο κατάλληλος αντίπαλος. Η διαφορά επιπέδου ήταν μεγάλη. Βέβαια, οι Βραζιλιάνοι την είχαν ξαναπάθει με αυτές τις συνθήκες και τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης του γλιστερού αγωνιστικού χώρου (έβρεχε ολόκληρη την προηγούμενη μέρα) του "Ρασούντα" μπροστά σε 50.000 θεατές δεν ήταν τα καλύτερα. Ο αρχηγός Νιλς Λίντχολμ άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Αγγλου Τζορτζ Ρέινορ μόλις στο 4ο λεπτό (η πρώτη φορά που η Βραζιλία βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ), αλλά Γκαρίντσα και Βαβά βρίσκονταν σε μεγάλα κέφια. Ο πρώτος μοίραζε και ο δεύτερος εκτελούσε και πολύ σύντομα είχε συμβεί η ανατροπή του σκορ.
Την παράσταση έκλεψε ξανά ο Πελέ, με το εκπληκτικό τρίτο γκολ της Βραζιλίας, το οποίο σημείωσε στοπάροντας με το στήθος και περνώντας την μπάλα πάνω από το κεφάλι ενός αντιπάλου αμυντικού, πριν σουτάρει στην δεξιά πλευρά της εστίας του Καρλ Σβένσον.
Ο Μάριο Ζαγκάλο σκόραρε το τέταρτο για να γίνει το τελικό, απόλυτα πειστικό, 5-2 από τον Πελέ λίγο πριν την λήξη του αγώνα, όπου οι Βραζιλιάνοι κατέκτησαν για πρώτη φορά το τρόπαιο.
Το τέλος τους βρήκε να πανηγυρίζουν ανεμίζοντας την σημαία της Σουηδίας και να αποθεώνονται από το κοινό. Στο εξής, θα αποτελούσαν τους επίσημους αγαπημένους όλων των ποδοσφαιρόφιλων…
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958
Σουηδία - Βραζιλία
2 - 5
1ος Όμιλος
Εθνική | Α | Ν | Ι | Η | ΓΥ | ΓΚ | Μ.Ο. | Β |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Δυτική Γερμανία | 3 | 1 | 2 | 0 | 7 | 5 | 1.40 | 4 |
Βόρεια Ιρλανδία | 3 | 1 | 1 | 1 | 4 | 5 | 0.80 | 3 |
Τσεχοσλοβακία | 3 | 1 | 1 | 1 | 8 | 4 | 2.00 | 3 |
Αργεντινή | 3 | 1 | 0 | 2 | 5 | 10 | 0.50 | 2 |
8/6/1958 19:00 | |||
Δυτική Γερμανία | 3 – 1 | Αργεντινή | Μαλμόε Στάδιο, Μάλμοε Θεατές: 31,156 Διαιτητής: Ρέτζιναλντ Λεάφε |
Χέλμουτ Ραχν 32' 79' Ούβε Σίλερ 42' | Ομάρ Ορέστι Κορμπάτα 3' |
8/6/1958 19:00 | |||
Βόρεια Ιρλανδία | 1 – 0 | Τσεχοσλοβακία | Όρτζαν Βαλ, Χάλμσταντ Θεατές: 10,647 Διαιτητής: Φρίντριχ Σίεπελτ |
Γούιλμπουρ Κάς 21' |
11/6/1958 19:00 | |||
Αργεντινή | 3 – 1 | Βόρεια Ιρλανδία | Όρτζαν Βαλ, Χάλμσταντ Θεατές: 14,174 Διαιτητής: Στέν Άχλνερ |
Ομάρ Ορέστι Κορμπάτα 37' πεν. Νορμπέρτο Μενέντεζ 56' Λουντοβίκο Άβιο 60' | Πίτερ ΜακΠάρλαντ 4' |
11/6/1958 19:00 | |||
Δυτική Γερμανία | 2 – 2 | Τσεχοσλοβακία | Ολύμπια Στάδιο, Χέλσινγκμποργκ Θεατές: 25,000 Διαιτητής: Άρθουρ Έλις |
Χάνς Σκχάφερ 60' Χέλμουτ Ράχν 71' | Μίλαν Ντβόρακ 24' πεν. Ζντένεκ Ζίκαν 42' |
15/6/1958 19:00 | |||
Δυτική Γερμανία | 2 – 2 | Βόρεια Ιρλανδία | Μαλμόε Στάδιο, Μάλμοε Θεατές: 21,990 Διαιτητής: Φερνάντες Χοακίμ Κάμπος |
Χέλμουτ Ράχν 20' Ούβε Σίλερ 78' | Πίτερ ΜακΠάρλαντ 18' 60' |
15/6/1958 19:00 | |||
Τσεχοσλοβακία | 6 – 1 | Αργεντινή | Ολύμπια Στάδιο, Χέλσινγκμποργκ Θεατές: 16,418 Διαιτητής: Άρθουρ Έλις |
Μίλαν Ντβόρακ 8' Ζντένεκ Ζίκαν 17' 39' Τζίρι Φεουρέισολ 68' Βάσλαβ Χορόβκα 81' 89' | Ομάρ Ορέστι Κορμπάτα 64' πεν. |
Αγώνας Κατάταξης
17/6/1958 19:00 | |||
Βόρεια Ιρλανδία | 2 – 1 (Παράταση) | Τσεχοσλοβακία | Μαλμόε Στάδιο, Μάλμοε Θεατές: 6,196 Διαιτητής: Μορίς Γκουίγκουε |
Πίτερ ΜακΠάρλαντ 44' 97' | Ζντέ |
2ος Όμιλος
Εθνική | Α | Ν | Ι | Η | ΓΥ | ΓΚ | Μ.Ο. | Β |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Γαλλία | 3 | 2 | 0 | 1 | 11 | 7 | 1.57 | 4 |
Γιουγκοσλαβία | 3 | 1 | 2 | 0 | 7 | 6 | 1.17 | 4 |
Παραγουάη | 3 | 1 | 1 | 1 | 9 | 12 | 0.75 | 3 |
Σκωτία | 3 | 0 | 1 | 2 | 4 | 6 | 0.67 | 1 |
8/6/1958 19:00 | |||
Γαλλία | 7 – 3 | Παραγουάη | Ιντροσπάρκεν, Νόρκοπινγκ Θεατές: 16,500 Διαιτητής: Χουάν Καρντεάζαμπαλ |
Χάστ Φοντέιν 24' 30' 67' Ρότζερ Πιαντόνι 52' Μαριάν Βισνιέσκι 61' Ρέιμοντ Κόπα 70' Ζέν Βιθέντ 83' | Φλορένσιο Αμαρίλα 20' 44' πεν. Χόρχε Λίνο Ρομέρο 50' |
8/6/1958 19:00 | |||
Γιουγκοσλαβία | 1 – 1 | Σκωτία | Άροσβαλεν, Βεστέρος Θεατές: 9,500 Διαιτητής: Ρέιμον Βύσλινγκ |
Αλεξάνταρ Πετάκοβιτς 6' | Τζίμυ Μάρεϊ 49' |
11/6/1958 19:00 | |||
Γιουγκοσλαβία | 3 – 2 | Γαλλία | Άροσβαλεν, Βεστέρος Θεατές: 12,000 Διαιτητής: Μπέντζαμιν Γκρίφθις |
Αλεξάνταρ Πετάκοβιτς 16' Τόντορ Βεσελίνοβιτς 63' 88' | Χάστ Φοντέιν 4' 85' |
11/6/1958 19:00 | |||
Παραγουάη | 3 – 2 | Σκωτία | Ιντροσπάρκεν, Νόρκοπινγκ Θεατές: 12,000 Διαιτητής: Βισέντσο Ορλαντίνι |
Χουάν Αγκουέρο 4' Καγιετάνο Ρε 45' Χοσέ Παρόντι 73' | Τζάκι Μούντι 24' Μπόμπυ Κόλινς 74' |
15/6/1958 19:00 | |||
Γαλλία | 2 – 1 | Σκωτία | Βέχρν Αρένα, Όρεμπρο Θεατές: 13,500 Διαιτητής: Χουάν Μπρόζι |
Ρότζερ Πιαντόνι 22' Χάστ Φοντέιν 44' | Σάμυ Μπέρντ 58' |
15/6/1958 19:00 | |||
Παραγουάη | 3 – 3 | Γιουγκοσλαβία | Τούναβαλεν, Εσκλιστούνα Θεατές: 12,000 Διαιτητής: Μάρτιν Μάκχο |
Χοσέ Παρόντι 20' Χουάν Αγκουέρο 52' Χόρχε Λίνο Ρομέρο 80' | Ραντιβόχε Ογκνγιάνοβιτς 18' Τόντορ Βεσελίνοβιτς 21' Ζντβάρκο Ράικοβ 73' |
3ος Όμιλος
Εθνική | Α | Ν | Ι | Η | ΓΥ | ΓΚ | Μ.Ο. | Β |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Σουηδία | 3 | 2 | 1 | 0 | 5 | 1 | 5.00 | 5 |
Ουαλία | 3 | 0 | 3 | 0 | 2 | 2 | 1.00 | 3 |
Ουγγαρία | 3 | 1 | 1 | 1 | 6 | 3 | 2.00 | 3 |
Μεξικό | 3 | 0 | 1 | 2 | 1 | 8 | 0.13 | 1 |
8/6/1958 14:00 | |||
Σουηδία | 3 – 0 | Μεξικό | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 45,000 Διαιτητής: Νικολάυ Λατύχεβ |
Άγκνε Σίμονσον 17' 64' Νίλς Λίεντχολμ 57' πεν. |
8/6/1958 19:00 | |||
Ουγγαρία | 1 – 1 | Ουαλία | Γερνβάλεν, Σάντβικεν Θεατές: 20,000 Διαιτητής: Χοσέ Μαρία Κοντέσαλ |
Γίοζεφ Μπόζσικ 5' | Τζόν Τσάρλς 27' |
11/6/1958 19:00 | |||
Μεξικό | 1 – 1 | Ουαλία | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 25,000 Διαιτητής: Λέο Λέμεσιτς |
Ζαιμέ Μπελμόντε 89' | Ίβορ Αλτσέρς 32' |
12/6/1958 19:00 | |||
Σουηδία | 2 – 1 | Ουγγαρία | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 40,000 Διαιτητής: Γίοχαν Μοβάτ |
Κέρτ Χάμριν 34' 55' | Λάχος Τίκχυ 77' |
15/6/1958 14:00 | |||
Σουηδία | 0 – 0 | Ουαλία | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 35,000 Διαιτητής: Λούσιεν βαν Λούφεν |
15/6/1958 19:00 | |||
Ουγγαρία | 4 – 0 | Μεξικό | Γερνβάλεν, Σάντβικεν Θεατές: 13,300 Διαιτητής: Αρνέ Έρικσον |
Λάχος Τίκχυ 19' 46' Καρολύ Σάντορ 54' Γίοζεφ Μπένσικς 69' |
Αγώνας Κατάταξης
17/6/1958 19:00 | |||
Ουαλία | 2 – 1 | Ουγγαρία | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 20,000 Διαιτητής: Νικολάυ Λατύχεβ |
Ιβόρ Αλτσέρτς 55' Τέρυ Μάντγουιν 76' | Λάχος Τίκχυ 33' |
4ος Όμιλος
Εθνική | Α | Ν | Ι | Η | ΓΥ | ΓΚ | Μ.Ο. | Β |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Βραζιλία | 3 | 2 | 1 | 0 | 5 | 0 | ∞ | 5 |
ΕΣΣΔ | 3 | 1 | 1 | 1 | 4 | 4 | 1.00 | 3 |
Αγγλία | 3 | 0 | 3 | 0 | 4 | 4 | 1.00 | 3 |
Αυστρία | 3 | 0 | 1 | 2 | 2 | 7 | 0.28 | 1 |
8/6/1958 19:00 | |||
Βραζιλία | 3 – 0 | Αυστρία | Ρίμνερσβάλεν, Ουντεβάλα Θεατές: 17,778 Διαιτητής: Μορίς Γκουίγκουε |
Χοσέ Αλτφάνι 37' 85' Νίλτον Σάντος 50' |
8/6/1958 19:00 | |||
ΕΣΣΔ | 2 – 2 | Αγγλία | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 49,348 Διαιτητής: Ιστβάν Ζόλτ |
Νικίτα Σιμόνιαν 13' Αλεξάντερ Ιβάνοφ 56' | Ντέβεκ Κέβαν 66' Τόμ Φίνευ 85' πεν. |
11/6/1958 19:00 | |||
Βραζιλία | 0 – 0 | Αγγλία | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 40,895 Διαιτητής: Άλμπερτ Ντάσχ |
11/6/1958 19:00 | |||
ΕΣΣΔ | 2 – 0 | Αυστρία | Ριαβάλεν, Μπόρας Θεατές: 21,239 Διαιτητής: Κάρλ Γιόργκεσεν |
Αλεξάντερ Ιβάνοφ 5' Βαλεντίν Κόζμιχ Ιβάνοφ 62' |
15/6/1958 19:00 | |||
Αγγλία | 2 – 2 | Αυστρία | Ριαβάλεν, Μπόρας Θεατές: 15,872 Διαιτητής: Γίαν Μπρόνκχορστ |
Τζόνυ Χάινες 56' Ντέρεκ Κίβαν 74' | Κάρλ Κόλερ 15' Άλφρεντ Κόρνερ 71' |
15/6/1958 19:00 | |||
Βραζιλία | 2 – 0 | ΕΣΣΔ | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 50,928 Διαιτητής: Μορίς Γκουίγκουε |
Βάβα 3' 77' |
Αγώνας Κατάταξης
17/6/1958 19:00 | |||
ΕΣΣΔ | 1 – 0 | Αγγλία | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 23,182 Διαιτητής: Άλμπερτ Ντάσχ |
Ανατολί Ιλύιν 69' |
Πορεία προς τον τελικό
Πίνακας Αποτελεσμάτων
Προημιτελικοί | Ημιτελικοί | Τελικός | ||||||||
19 Ιουνίου – Μάλμοε | ||||||||||
Δυτική Γερμανία | 1 | |||||||||
24 Ιουνίου - Γκέτεμποργκ | ||||||||||
Γιουγκοσλαβία | 0 | |||||||||
Δυτική Γερμανία | 1 | |||||||||
19 Ιουνίου - Σόλνα | ||||||||||
Σουηδία | 3 | |||||||||
Σουηδία | 2 | |||||||||
29 Ιουνίου – Σόλνα | ||||||||||
ΕΣΣΔ | 0 | |||||||||
Σουηδία | 2 | |||||||||
19 Ιουνίου - Νόρκοπινγκ | ||||||||||
Βραζιλία | 5 | |||||||||
Γαλλία | 4 | |||||||||
24 Ιουνίου – Σόλνα | ||||||||||
Βόρεια Ιρλανδία | 0 | |||||||||
Γαλλία | 2 | Μικρός τελικός | ||||||||
19 Ιουνίου - Γκέτεμποργκ | ||||||||||
Βραζιλία | 5 | |||||||||
Βραζιλία | 1 | Δυτική Γερμανία | 3 | |||||||
Ουαλία | 0 | Γαλλία | 6 | |||||||
28 Ιουνίου - Γκέτεμποργκ | ||||||||||
Προημιτελικοί
19/6/1958 19:00 | |||
Γαλλία | 4 – 0 | Βόρεια Ιρλανδία | Ιντροσπάρκεν, Νόρκοπινγκ Θεατές: 12,000 Διαιτητής: Χουάν Καρντεάζαμπαλ |
Μάριαν Γουισνιέσκι 22' Χάστ Φοντέιν 55' 63' Ρότζερ Πιαντόνι 68' |
19/6/1958 19:00 | |||
Σουηδία | 2 – 0 | ΕΣΣΔ | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 45,000 Διαιτητής: Ρέτζιναλντ Λεάφε |
Κέρτ Χάμριν 49' Άγκνε 88' |
19/6/1958 19:00 | |||
Βραζιλία | 1 – 0 | Ουαλία | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 25,000 Διαιτητής: Φρίντριχ Σίεπελτ |
Πελέ 66' |
19/6/1958 19:00 | |||
Δυτική Γερμανία | 1 – 0 | Γιουγκοσλαβία | Μαλμόε Στάδιο, Μάλμοε Θεατές: 20,000 Διαιτητής: Ρέιμον Βύσλινγκ |
Χέλμουτ Ράχν 12' |
Ημιτελικοί
24/6/1958 19:00 | |||
Γαλλία | 2 – 5 | Βραζιλία | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 27,000 Διαιτητής: Μπέντζαμιν Γκρίφθις |
Χάστ Φοντέιν 9' Ρότζερ Πιαντόνι 83' | Βάβα 2' Βάλντιρ Περέιρα 39' Πελέ 52' 64' 75' |
24/6/1958 19:00 | |||
Δυτική Γερμανία | 1 – 3 | Σουηδία | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 50,000 Διαιτητής: Ιστβάν Ζόλτ |
Χάνς Σχάφερ 24' | Λέναρντ Σκόγκλαντ 32' Γκούναρ Γκρέν 81' Κέρτ Χάμριν 88' |
Μικρός τελικός
28/6/1958 17:00 | |||
Δυτική Γερμανία | 3 – 6 | Γαλλία | Ουλέβι, Γκέτεμποργκ Θεατές: 25,000 Διαιτητής: Χουάν Μπρόζι |
Χάνς Σιεσλαρσύκ 18' Χέλμουτ Ράχν 52' Χάνς Σχάφερ 84' | Χάστ Φοντέιν 16' 36' 78' 89' Ρέιμοντ Κόπα 27' πεν. Ηβόν Ντούις 50' |
Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958
29/6/1958 15:00 | |||
Σουηδία | 2 – 5 | Βραζιλία | Ρασούντα Στάδιο, Σόλνα Θεατές: 51,800 Διαιτητής: Μορίς Γκουίγκουε |
Νίλς Λίεντχολμ 4' Άγκνε Σίμονσον 80' | Βάβα 9' 32' Πελέ 55' 90' Μάριο Ζάγκαλο 68' |
Προσέξτε να μην ξεπεράσετε στο προηγούμενο thraed τα 200 σχόλια γιατί τα υπεράριθμα θα τα φάει η μαύρη τρύπα των blogspots.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχολιάζουμε και αναλύουμε εδώ.
Τακαρε ηγγικεν η ωρα να γινει.. της επι χρημασι εκδιδομενης γυναικος το σιδηρουν κιγκλιδωμα
ΔιαγραφήΜε τόση φόρα στο φόρουμ βλέπω να φτάνουμε μουντιάλ του 2014!!!
ΔιαγραφήΔηλαδις με λιγα λογια εχουμε καιρο μεχρι το φθινοπωρο πρεπει να μαθωμε να παιζουμε γρηγορη μπαλα πανω στον λακκο με τον ασβεστη ......!!!
ΔιαγραφήΑλλα πριν γινει αυτο θα ξεκινησουμε εντατικα μαθηματα με μπαλα πανω στη θαλλασσα...ολο το καλοκαιρι και απο Σεπτεμβρη στον ΛΑΚΚΟ με τον ΑΣΒΕΣΤΗ
Ναι , ναι πανω στη θαλασσα και οχι με μαγιο αλλα με κανονικη στολη μπαλαδορου
Πρεπει να χανεται η μπαλα σε χρονο Μπιππππππππππππ.....
Τσαλουχιδης γαρ...
χχχμχμχμχμχμχχμχμχμχμ Oh boy ! Ζηταει πολλα απο την ομαδα ο προπονητης ?
MOYNTIAL 2014 οι παγκοσμιοι μπαλαδοροι ........Λακκο με τον Ασβεστη εμεις !!!
Οσοι πιστοι προσελθετε ..... Οι προπονησεις ξεκινουν τη πρωτη του Κουτσοφλεβαρου
Πληροφοριες στο
www. Mytoga-plus.gr
Χορηγοι https://www.google.gr/search?rlz=1C1GIGM_enGR522GR522&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=XCDiUrrkJPTZ0QX7rIHQAw&ved=0CIoBELAE&biw=1607&bih=897&q=%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%20%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%83%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%82
Kρίση και πολιτική αστάθεια "χορεύουν" ξανά τανγκό Του Κωνσταντίνου Βέργου http://www.capital.gr/News.asp?id=1944304
ΑπάντησηΔιαγραφήO κος Τακης εχει στρωσει μαρμαρινο χαλι απο κατω αποτι βλεπω. Και με την αγορα χαλια, μπραβο του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠουλάει ο Κυρ Ηλίας???
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ηλίας Κυριακίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FHL Η. Κυριακίδης προέβη σε πώληση 566.500 μετοχών της εταιρίας στις 23-1-2014 συνολικής αξίας 849.750 ευρώ.
http://naked-monk.blogspot.gr/2014/01/fhl.html
Κύριε Τάκη αν θέλετε να πείτε κάτι παραπάνω για τον ΟΛΠ θα ήταν ευπρόσδεκτο μιας και τουλάχιστον εμένα με μπριζόσατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω να στηθώ στην κάτω bollinger αύριο για μια πρώτη είσοδο...
Κύριε Nemo όταν μιλάμε για ΘΗΡΙΑ δεν κοιτάμε boollinger. Απο την άλλη είναι γαιδουρομούλαρο και θα υποαποδίδει έναντι των περισσοτέρων μετοχών.
ΔιαγραφήΑν έχετε - μην ασχολείστε, αν δεν έχετε, Εγώ θα όριζα να βάλω 1 ευρώ σε τιμές ΓΔ πλησίον των 1050 ή και χαμηλότερα - 2ευρώ στα 12 αν πάει και 4 ευρώ κάτω απο 10 αν θα πάει.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα περίμενα. Τάκαρος είμαι, Το πιο πιθανό είναι να πιάσω το σωστό timing.
Ακόμα δεν έχω μπει...
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Κύριε Τάκη!
Να κοιτάτε και την Αργεντινή. Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
ΔιαγραφήΌλα παίζουν το ρόλο τους.
Βρεεε γκουρούδες, ποιος φωστήρας μας έλεγε ότι τι ωραία που είναι η Αργεντινή και να ακολουθήσουμε το μοντέλο του μπορντέλου???
Καλησπερα κυριε Τακη τη γνωμη εχετε για την ΕΛΛ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ελλ φίλε ανωνυμε όσο το ελληνικό κράτος ψοφαει για χρήμα..μέρισμα της προκοπής δεν πρόκειται να δούμε..θα περνούμε 0,45 καθαρό αν δεν αυξηθεί η φορολογια των μερισμάτων..τώρα ειναι 10τοις εκατο..οπότε βγάλε κομπιουτερακι και κανε υπολογισμους..προσωπικά όταν παει κάτω απο 13 τσιμπαω κανά κομμάτι..έτσι αντι για προθεσμιακη..
ΔιαγραφήΠαναγος
Θεε και Κύριε. Με ρωτάτε για Ελλάδος όταν έχω γράψει τόσα γιαυτην και έχω ολόκληρο άρθρο ανάλυση με την αφεντομουτσουνάρα της.
ΔιαγραφήΒρεεεεε σεις κάντε τον κόπο , πρώτα να μελετάτε και μετά να ρωτάτε.
Ο κύριος πανάγος καλά σας τα γράφει, τώρα εσείς κύριε ανώνυμε ψάξτε τι έχω γράψει για Ελλάδος. Τα αγαθά με κόπο κατακτώνται.
Καλημέρα σας , είχα απαντήσει κάποια στιγμή σε ένα ερώτημα του κ. Λάκκη (αν δεν κάνω λάθος) με τα ομόλογα αγάπης .Δηλαδή γενικά οτι κάτι θα προκύψει απο Φεβρ και μετά που θα μπορούσε να βάλει την βάση για έξοδο ,έστω και για μικρό συμβολικό ποσό στας Αγοράς. Φυσικά δεν είμαι ινσαιντερ να γνωρίζω τέτοια θέματα , αλλά ακόμα και να είμουν σιγά μην τα μοιραζόμουν χαχαχα! Αυτό που λοιπόν είχα δεί και απάντησα έτσι ήταν το παρακάτω διάγραμμα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.bloomberg.com/quote/GGGB10YR:IND/chart
Είχα κάνει την υπόθεση οτι βλέπω ένα μετοχικό διάγραμμα και μίλαγα για ένα προφανή τρίγωνο του τελευταίου έτους το οποίο πλησιάζει στην λήξη του (άλλους 5-6 μήνες ακόμα) , με συνήθη πιθανότητα να βγεί προς την μία πλευρά απο Φεβρ και μετά (στα 2/3) . Φυσικά αν το υποθετικό σενάριο βγεί αληθινό μιλάμε είτε για πολύ χαμηλές τιμές ,είτε για επιστροφή στα υψηλά ΑΠΡ 2013 των ομολόγων και χαμηλά των 800 μονάδων του ΓΔ.
( ποιός έγραψε για range 800-1200 δεν θυμάμαι δεν θυμάμαι!! χαχαχα).
Φυσικά ως αισιόδοξος προτιμώ το σενάριο που σπάει προς τα κάτω το τρίγωνο ,αλλά άλλο τι ελπίζουμε και άλλο τι γίνεται στην ζωή τελικά.
Πρωί παρασκευής είναι οπότε θα ήθελα μια κουβέντα για αυτό ακόμα και αν είναι εντελώς χαζό το τρίγωνο κτλ Έτσι και αλλιώς ΔΕΝ είμαι γκουρού ,μην το ξεχνάτε αυτό.
Από ΤΑ γνωρίζω ελάχιστα. Αυτό που (νομίζω) πως γνωρίζω και τέλος πάντων ποντάρω είναι τα εξής:
Διαγραφή1)Οοοολα τα ΟΕΔ είναι περίπου 30 δις κι ακολουθούν το Αγγλικό δίκαιο. Το συγκεκριμένο 10ετές (λήξη 24/2/2023) στο οποίο αναφέρεστε ήταν 2,97 δις πριν την αναγκαστική δημόσια πρόταση επαναγοράς του Στουρνάρα προς τις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2012. Τώρα πρέπει να έχουν απομείνει περίπου 2,66 δις.
2) Χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί είναι αδύνατον να πληρωθεί. Συνεπώς με τη δική μου λογική είναι μονόδρομος ότι θα επιμηκυνθεί. Είτε κουρευτούν τα επιτόκια, είτε δωθεί περίοδος χάριτος, είτε η Ελλάδα βγει στις αγορές (με την διακριτική βοήθεια της ΕΚΤ), είτε συνδιασμός αυτών, τα spreads θα πέσουν. Συνεπώς και τα yieldς. Αρα οι τιμές τους θ΄ανέβουν. Αλλιώτικα ότι έχει γίνει μέχρι τώρα από Ευρώπη και ΔΝΤ "καίγεται" κι η χώρα χρεοκοπεί επισήμως και με τη βούλα. Είναι δυνατόν? Είναι, αλλά ποιός κερδίζει από αυτό? Εάν κανείς (η αγορά CDS είναι θανατωμένη πια) γιατί να γίνει?
3)Τα "προαπαιτούμενα" που θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι (κάμποσα απ΄τα οποία υπάρχουν ήδη στο 2ο μνημόνιο αλλά δεν εξυπηρετούν τους κυβερνητικούς και δεν έχουν εφαρμοσθεί) είναι κατά τη γνώμη μου εξυγιαντικά και μεσοπρόθεσμα θα ανατάξουν την οικονομία.
(έχω σημαντική θέση στα ΟΕΔ , άρα υπάρχει θετική προδιάθεση εκ μέρους μου κύριε Lorac, μην σας παρασύρω άθελα μου )
Καλημέρα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Τάκη δικαιωθήκατε :
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1176932/telesigrafo-apo-trapezes-stis-ihthyokalliergeies.html
Προσέξτε ιδιαίτερα την δήλωση Μπελλέ:
«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για μετοχοποίηση αρκεί να γίνει συντονισμένα, με πρόγραμμα και σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης».
Ελάτε τώρα κύριε spooky. Σε τι να δικαιωθώ?? Στο ζόμπι για το αν είναι ζόμπι??
ΔιαγραφήΤη δικαίωση εδώ να μου την χρεώσετε ΜΟΝΟ αν γράψει βιολογικά αποθέματα πλησίον των 130 εκατ. ευρώ και σχίσει προς τα κάτω τα 0,25 σαν σαρδέλα. Χρονικός ορίζοντας ---> μέσα στο 2014.
καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήγιαν να shortαρουμε την φορθνετ, δεν υπαρχουν ΣΜΕ..... πως αλλιως γινεται ωρε γκουρουδες?
Νικ
Έχετε δει κύριε Νικ να κερδίζει κανένας απο το short και γενικότερα από προθεσμιακά συμβόλαια??
ΔιαγραφήΔίχως σωβράκες κυκλοφορούν όλοι αυτοί και την μια που τους απόμεινε να τη φοράνε κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα είναι τρούπια.
Bonsoir!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και θα τα ακούσω απο τον Monsieur μόλις αγόρασε ΠΕΙΡΤΠ στο 0.80€. Προοπτική μίας εβδομάδος ομως και μέχρι την επόμενη Παρασκεύη.
"αγόρασα"
ΔιαγραφήEurobank πουληθηκαν όλα στο 0.51€. Πήρα την μικρή ζημιά μου και χαιρετώ. Δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ και ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να ασχοληθώ ξανά.
ΔιαγραφήΤο να λες σε καποιον μια μετοχη που θα τρεξει ειναι κατι ,το να του λες και ποτε πρεπει να την πουλησει ειναι το ΠΑΝ .Kαι εσεις κε Δαρειε με τον κο Τακη αυτο κανετε .Respect (δεν το ξερω στη γαλλικη !!)
ΔιαγραφήΚ.Κ
Απλά έχω το κακό συνήθειο εδώ που γράφω να ανακοινώνω αγορές και πωλήσεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν προτροπή για αγορά η πώληση τίτλων. Στην Eurobank την πάτησα. Ενω έχω ως αρχή σε μετοχές που έχασα η κέρδισα χρήματα να μην επενδύω εκ νέου, το έπραξα και ας ήταν μόνο το κέρδος μου απο το προηγούμενο ράλλυ της.
ΔιαγραφήΤην έσπρωξα καθώς κάτι δεν μου αρέσει, γενικά πολύ αργεί το θέμα ΑΜΚ και δεν έχω σκοπώ να κάτσω μέσα να δω που το πάει. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται και αλλού....
Κ.Δαρειε μαζι σας...πηρα την μετοχη στο 1.73.να δουμε θα μας βγει...?
ΔιαγραφήMonsieur Chris13 αν πάρω 0.10€ με 0.15€ μέχρι την Παρασκεύη καλά θα είναι. Σε κάθε περίπτωση αν δω τα σκούρα θα πέσει χώσιμο.
ΔιαγραφήΕμμ,βεβαια,
ΔιαγραφήΕιδικα 15 ολοκληρα σεντσια!
http://lh4.ggpht.com/-8E8fjtMfFfI/UuH3v0MjdyI/AAAAAAABNf4/Ju06WRegmSA/s1600-h/image%25255B3%25255D.png
ΑπάντησηΔιαγραφήZ οπως ΖΟΡΟ αποκριατικο [ κατι ηξερε ο Κυριος Τακης που ελεγε ψηλες τιμες αποκριες ] π.χ ΟΤΕ ΔΕΗ
https://mail.google.com/mail/#inbox/143c51f52483075e
Π οπως ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
και ΠΟΥ ? οπως πουστια...
http://zcode-gr.blogspot.gr/2013/11/ka-aoz.html
απο το 1.15.00 παρακαλω ... ΕΩς 1.18.00
ΚΟΝΣΕΡΒΑ τρωμε χωριανοι ....σκετη κονσερβα και μαλιστα μπαγιατικη
ΚΑΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Κυριε Τακη τι λετε για ΟΛΠ στα 16.80? Μουλαρι βεβαια ομως μηπως το downside risk ειναι ελαχιστο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω απαντήσει πιο πάνω κύριε Gerry.
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑβαξ- ανησυχητικο σημαδι κε Δαρειε?
http://www.dealnews.gr/epixeiriseis/item/98173-%CE%A3%CE%B5%E2%80%A6-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B5%CE%BB-%CE%B7-J-P-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BE%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82#.UuYCyBD8LDd
Εγώ κοιμάμαι σαν πουλάκι πάντως.
ΔιαγραφήΤα εχω γράψει εκατοντάδες φορές. Μεχρι και σε ποιές τιμές είναι απολυτα ασφαλής η τοποθέτηση.
Απο εκει και πέρα ο καθένας κάνει τα κουμάντα του.
Οπως επίσης ελχω γράψει ότι η εταιρία συνήθως ´ξεχνάεί´ να βγαζει δελτίο τύπου για έργα που παίρνει έξω. Για ψάξτε να μάθετε αν πριν 15 ημέρες κατοχυρώθηκε διαγωνισμος σε αυτήν στο Κατάρ για την δημιουργία αυτοκινητόδρομου 180 χιλιομέτρων με αξία 890 εκατομμύρια δολάρια.
Διαγραφήhttp://www.worldhighways.com/categories/road-highway-structures/news/qatar-reveals-plans-for-us1236bn-infrastructure-projects/
ΔιαγραφήΟλο κλαίγονται και όλο έργα παίρνουν....
Building on its success in 2013, QAIA kicked off its second expansion phase on 20 January, 2014, under the patronage of H.E. Prime Minister Dr. Abdullah Nsour. Valued at over USD 100 million and scheduled to be completed in 2016, the expansion will help raise QAIA’s annual passenger capacity to up to 12 million, subsequently enabling Jordan to better serve as a regional transit hub for leisure and business travel, and supporting the Kingdom’s national tourism strategy goals.
ΔιαγραφήK,Δαρειε,πολυ σημαντικο την σημερων ημεραν να κοιμασαι σαν πουλακι... :)
ΔιαγραφήΤον Σαλια πως τον βλεπεις?
Βλέπω ότι το warrant θα κάνει ένα παιχνιδακι μέχρι την Παρασκεύη.
ΔιαγραφήΓια την μετοχή δεν γνωρίζω.
Απο μονο του δεν νομιζω,και η μετοχη θα κανει,Θα δουμε.
Διαγραφήk. ΔΑΡΕΙΕ για εμας τους καινουργιους αν μπορειτε ξαναγραψτε σε ποιες τιμες αξιζει αγορας η ΑΒΑΞ.......ευχαριστω
Διαγραφή1.40€ μέχρι 1.50€ max.
ΔιαγραφήκΔαρειε πως ειχα την εντυπωση πως την επισημη αγαπημενη σας την ειχατε αποχωριστει πλεον ?
ΔιαγραφήΚΚ
Εχω αναφέρει απο εδώ ακριβώς που θα πωληθεί. Οπως ακριβώς κάνω με όλες μου τις κινήσεις. Αυτές που έχουν πωληθεί είναι η ΤΡΑΣΤΟΡ και η EUROBANK.
ΔιαγραφήΜάλλον κάνετε λάθος monsieur.
Ναι προφανώς έκανα λάθος ! Συγνώμη,και καλά κέρδη .
ΔιαγραφήΚΚ
τι ειναι να ανοιξεις το χαζοκουτι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντου Κουρουδες και τεχνιακριοι να πετανε νουμερα
απο τρελλαρες δηλαδοις Πηξαμε
και λεω εγω ο Αρχι-κουρου επι εξωτερικων κινδυνων !!
Αυτοι αποκλειετε να ειναι ποιο τρελλοι απο μενα !!
Στο I LOVE America θα τους αφησουν να σορταρουν τη μακαροναδα μεχρι τα μπουνια
Απο το μεγαλοδικηγορικο γραφειο τοης Μοντανα - Πουερτο ρικο - Γκουανταλαχαρα - Μπρουκλιν NEW YORK , Το τελευταιο χωριο της Απανταχου Νεας - Γης , και την BLack-roc του μελλοντος μας
αυτο σημαινει υποχωρηση του Πι-Πικου 500 αντε μεχρι 1739 - 1749 - 1753
εεεεεεεεε μετα θα τους πετσοκοψουν ουλους
Διορθωση τσι προκοπης θα εχουμε μετα τα 2117 ενα 15% δηλαδις διοτι μετα ενας εναι ο στοχος τους ...
Τα 3200 μουναδες βασης ....... ουτρε σεντ παρακατω
εδω στο BALCANIZATER ........θΕΜΕΛΙΩΔΗ ΚΑΙ μονο ...και Υπομονη ..... και χαρτια που εχουν ξεπερασει τον ΚΜΟ 17600 εργασιμων
η μαχη θα κριθει πανω στο λακκο με τον ασβεστη
καλες αποκριες χωριανοι
http://www.youtube.com/watch?v=pSujHbm-rG8
Κυριε Τακη δευρω εξω & εσο ετοιμος γιατι στην εκτακτη αλλο ειναι το θεμα και αλλο θα συζητηθει. Θα ανοιχθουν και moet.. Pitsirikos
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που όλα τα ξέρετε, αλλά τελικώς τίποτα ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.
ΔιαγραφήΓια πείτε μας και τι θα συζητηθεί???
Αφού κανείς δεν θα είναι.
Τάκαρε λύσε μια απορία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί πρίν και κατά την διάρκεια των πτώσεων εξαφανίζεσαι?Το Χρηματιστήριο και το πομπάρισμα χαρτιών μόνο στην άνοδο είναι καλό?Και που πήγε η άνοδος μέχρι τέλος Φεβρουαρίου που έλεγες?Εδώ έπεσε τρελό ξύλο.
Αν το ''πουλί'' ήταν βιολί θα ήσασταν ο Νικολό ο Παγκανίνι.
ΔιαγραφήΣας τον αφιερώνω
http://www.youtube.com/watch?v=YMh5AlaFVzw&list=PL7ED298128736BC49
Άσχετο
Όποτε γουστάρετε κόντρα για γενικό δείκτη ή για μετοχή - ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ
Βάλτε nick Νικολό Παγκανίνι και ελάτε να σας πάρω τις σωβράκες.
Τι ευφυΐα!!!
ΔιαγραφήΜα τι ωραία που τα χώνετε κύριε Τάκη μας.
Βρε τι είπε πάλι ο μεγάλος.
Είπε τον Παγκανίνι, Παγκανίνι.
Μα πως τα γράφετε έτσι!!
Εκτός απο μεγάλος γκουρού και χρηματοοικονομικός παράγων είστε και του λιμανιού.
Όπως τα έλεγε και ο Αβέρωφ. και του λιμανιού και του Σαλονιού ο Τάκης.
Ο παππούς
Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε με το σχόλιο 10.05 θα πρέπει να σέβεσαι τον χώρο που μας φιλοξενεί.
Για την άνοδο των πρώτων 40 ημερών του 2014 ο οικοδεσπότης έγραψε αναλυτικά στο προγούμενο thread (ώρα 9.53μ.μ.)και έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Αν κάτι δεν σου αρέσει η δεν βρίσκεις το blog του επιπέδου σου και χαλιέσαι,δεν έχεις και λόγο να συνεχίσεις να μπαίνεις .Ασε όμως τον κύριο Τάκη να συνεχίσει να γράφει και να προσφέρει α ν ι δ ι ο τ ε λ ώ ς για να τον διαβάζουμε ολοι εμείς που τον παρακολουθούμε καιρό και τον εμπιστευόμαστε.
Συμφωνώ και επαυξάνω Κύριε Spooky...
ΔιαγραφήΤρελό ξύλο Κύριε Ανώνυμε, έφαγαν όσοι αγόρασαν σε λάθος τιμές…
Όσοι έχουν αγοράσει στις τιμές που είχε δώσει ο Κύριος Τάκης, μόνο κέρδη γράφουν ακόμα και μάλιστα μεγάλα…
Επίσης ένα μπράβο στον Κύριο Δαρείο που δεν δίστασε να γράψει για την Eurobank, ότι βγήκε με ζημιά…
Έχουμε μπουχτίσει από γκουρούδες στα blog που δεν χάνουν ποτέ και πάντα κερδίζουν…
Νισάφι ποια…
Κύριε spokky προφανώς αναφέρεστε σε αυτές μου τις αναλύσεις.
Διαγραφή--------------------------------------------------------------------------------------------------
ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 31/12/2013 στις 1162 και έγραψε υψηλό 1305 στις 10/1/2014
Ξεκίνησε πολύ δυναμικά το 2014 για τον ΓΔ. Μέχρι τις 1305 μονάδες έγραψε άνοδο 12,3%.
Είναι υπερβολικά υψηλό το 12,3% για επίπεδο δείκτη μέσα σε 10 ημέρες και 6 συνολικά συνεδριάσεις.
Ακόμη και σήμερα στις 1215 μονάδες η άνοδος είναι της τάξης του 4,56%. Άρα ακόμη είμαστε bullish και φυσιολογικό είναι να διορθώνουμε.
Δεν ξέρω αν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο ΓΔ έχει τα φόντα να γράψει νούμερα υψηλότερα των 1340 μονάδων. Εγώ λέω ότι δεν θα τα γράψει.
Έχω πολλές αμφιβολίες και για το αν μπορεί να πάει ψηλότερα των 1300 μονάδων.
Γενικά είμαι της άποψης ότι τα θεμελιώδη της χρηματαγοράς μας είναι να παίζει μεταξύ των 800 με 1200 μονάδων.
Μια νέα καταστροφή θα μας στείλει κάτω απο το 800.
Μια δυναμική επανενεργοποίηση της Ελληνικής οικονομίας θα μας δώσει νούμερα μεγαλύτερα του 1200. Άρα στη φάση αυτή - κινούμαστε σε νούμερα υψηλότερα.
πλην όμως πιστεύω - ακόμη δεν είμαι σίγουρος και πρέπει να δω το Μάρτιο του 2014 που θα βρισκόμαστε - ότι το πιθανότερο είναι να κλείσουμε το 2014 σε επίπεδα πέριξ των 1400 μονάδων και να παίξει η χρηματαγορά μας το ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ το 2015.
Θα περάσει δίχως επιστροφή τις 1500 μονάδες με δύναμη και εμφατικά??? Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας.
Στο ενδιάμεσο, κατά το 2013, δηλαδή, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελληνική χρηματαγορά θα τα χάσει όλα τα κέρδη της.
Αυτά περί ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα μου θα πάρει πίσω όλες τις αποκρατικοποιήσεις και θα μπει εμπόδιο στα σχέδια για τη ΔΕΗ και όλα τα χαζά,τα ακούω βερεσέ.
Τέτοιες μπούρδες έλεγε και ο Γιώργης με τη Λούκα και τη Βασούλα την Παπανδρέου και ξεπούλησαν τον ΟΤΕ όσο, όσο. Αυτά είναι προς λαϊκή κατανάλωση και για λόγους πελατειακούς - να κερδίσουμε καμιά ψήφο.
ο Στρατούλης και ο Λαφαζάνης μπορούν να λένε ότι θέλουν - ο πρωθυπουργός όμως της χώρας, όποιος και να είναι αύριο, δεν μπορεί να κάνει ότι του κατεβαίνει, γιατί αν το ΑΥΡΙΟ, δίχως μνημόνιο είναι χειρότερο του ΣΗΜΕΡΑ με μνημόνιο, του πρωθυπουργού του κεφάλι θα ζητήσει αυτός ο κακομαθημένος λαός.
Ευρωεκλογές. Να πετάξω και την πολιτική μου μπούρδα.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει ποσοστό μεγαλύτερο απο αυτό που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές και δεν έχει διαφορά παραπάνω απο 5% του δεύτερου, τότε όλα είναι αναστρέψιμα.
Γενικά να θυμάστε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και τα παραμυθάκια της χαλιμάς έχουν τελειώσει.
Ή θα γίνουμε το παράδειγμα προς μίμηση ----> εκτόξευση του ΓΔ πάνω απο το 1500
ή θα το παίξουμε εξυπνάκιδες και παρτάκιδες οπότε θα γίνουμε δακτυλοδυκτούμενοι ----> ΓΔ νέα χαμηλά.
Θα παίρνουν ευρώ στα χέρια του Λετονίες, Λιθουανίες και κάθε πικραμένος και εμείς θα παίρνουμε τον ΠΟΥ@Ο ανά χείρα αρμ.
Καλημέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
ΔιαγραφήΝαι κύριε Τάκη σε αυτές τις αναλύσεις σας αναφερόμουν.
Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω αν έχετε κάτι να προσθέσετε στα παραπάνω , καθώς στη συνέχεια έχει κινηθεί έντονα πτωτικά ο γενικός δείκτης.
Ευχαριστώ
κ. Τάκη καλημέρα
ΔιαγραφήΛέτε ότι "Στο ενδιάμεσο, κατά το 2013, δηλαδή, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελληνική χρηματαγορά θα τα χάσει όλα τα κέρδη της"
Πέρα από το 2013 που προφανώς εκ παραδρομής εννοείτε 2014, ως βάση για τα κέρδη παίρνετε το κλείσιμο στις 31/12 (1162) ή το κάτω εύρος που διακαιολογούν τα θεμελιώδη (800);
Επί ευκαιρίας ευχαριστώ πρωτίστως εσάς, ως οικοδεσπότη, για τον κόπο διατήρησης του blog και για την ανιδιοτελή προσφορά των γνώσεων και απόψεων σας, αλλά και την μεγάλη πλειοψηφία των σχολιαστών για τις δικές τους γνώσεις και το επίπεδο των σχολίων τους.
Ράκης
Ασφαλώς κύριε Ράκη το 2013 είναι εκ παραδρομής και το σωστό είναι 2014.
ΔιαγραφήΩς βάση για τα κέρδη παίρνω το 1162 - από όπου ξεκίνησε ο ΓΔ το 2014.
όπως φυσικά βλέπετε τα έχασε κιόλα πριν πω ''φτου σκουληκομυρμηγκότρυπα''
Πάω στον κύριο spooky.
Στην συνέχεια, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να επιστρέψουμε προς τα πάνω και ο ΓΔ να κάνει κάτι σαν ΔΙΠΛΗ ΚΟΡΥΦΗ και μετά να ματαγυρίσει στις 1000 μονάδες με αφορμή τις ευρωεκλογές.
Θα σας έλεγα ότι χρονικός ορίζοντας που βλέπω να επιτευχθεί αυτό είναι μέχρι Απρίλιο 2014. Δεν σας το λέω όμως, γιατί καραδοκεί ο Νικολό ο Παγκανίνι που μπορεί να εμφανισθεί και να μας την πεί.
Κύριε Τάκη με ιντριγκάρετε όποτε δίδετε οδικό χάρτη για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ΧΑΑ χεχε
ΔιαγραφήΤρία σενάρια έχω υπόψιν του νοητικού μου πεδίου: το πρώτο το ανέφερα προ εβδομάδος,με στόχο πέριξ του 1050(ίσως και 1000)ως τον Απρίλιο το πολύ και νέα υψηλά μέσα στο έτος.
Το δεύτερο διορθώνει όλη την άνοδο από τον Ιούνιο του '12,με στόχο το 790 έως τον Μάιο και τελείωμα του έτους με μικρές απώλειες στη χειροτέρα των περιπτώσεων.
Το τρίτο και πιο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές(είτε το φθινόπωρο,είτε αρχές του '15),με στόχο τουλάχιστον τον πυθμένα του ΄12.
Επικρατέστερο των τριών θεωρώ(ή και επιθυμώ)το 1ο.
Υ.Γ Η ΑΤΤ πολύ ξύλο έχει αρπάξει,προσγειώθηκε σήμερα στα 20 σεντς και γίνεται ενδιαφέρων στοίχημα όσο πλησιάζει στα προηγούμενά της χαμηλά.
K. Τζο συγνώμη που ξεφυτρώνω στην κουβέντα που θα θέλατε να κάνετε με τον κ.Τάκη παρά με μένα αλλα θα ήθελα να σχολιάσω τα 3 σενάρια. Καταρχάς στο 1ο συμφωνώ απόλυτα στα νούμερα δεν ξέρω την μεθοδολογία σας . Στο 2ο πολύ Χ μου κάνει (*όχι χχχ) βέβαια τότε θα περιμένουμε και το ΠΣΙ το καλό (το Υ λέω που πήγε το μυαλό σας??) και τόσο αρμονικά δεν θυμάμαι τα φουρτουνοκύματα. Το 3ο είναι που με ιντριγκάει (εμένα) πιό πολύ ,σας το είχα αναφέρει παλιότερα σαν ενδεχόμενο. Απλά ήθελα να σας πώ οτι τότε στα χαμηλά γράφτηκε ο φόβος του άγνωστου τσυριζα τώρα πλέον είναι πιό συστηματικός. Ακόμα και τα ποχθεν αισχες που βγάλαν στην φόρα ήταν η καλύτερη "συστηματική" διαφήμιση για αυτό. Οπότε κ.Τζο και εγώ ψηφίζω το πρώτο . Συγνώμη και πάλι που απάντησα πριν τον Μορφονιό .
ΔιαγραφήΚύριε Τζο σαν πιο πιθανό σενάριο βλέπετε δηλαδή ότι δεν θα έχουμε εκλογές το επόμενο 14μηνο?
ΔιαγραφήΕμένα μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανη μία τέτοια εξέλιξη (να μην έχουμε δηλαδή εκλογές)
Συμφωνώ με τον Lorac ότι η προοπτική Σύριζα δεν θα τρομάξει όπως τρόμαξε το 2012. Αλλά ότι θα τρομάξει λίγο ιδίως τις μετοχές των κρατικών εταιρειών το θεωρώ βέβαιο. Δύσκολα θα έχουμε αποκρατικοποίηση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ με τΣύριζα κυβέρνηση...
ΔιαγραφήMonsieur zachmour εγώ έχω δώσει εκτίμηση ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.Απο τα Χριστούγεννα το έχω γράψει.
ΔιαγραφήΚύριε Δαρείε από τότε που το είπατε μου ακουγόταν ακραίο σενάριο. Δεν βρίσκω κάποιο λόγο να έχουμε εκλογές πριν τις ευρωεκλογές. Σαν νωρίτερη πιθανή ημερομηνία εκλογών τοποθετώ την 25/5/2014 και σαν αργότερη την περίοδο εκλογής νέου Προέδρου Δημοκρατίας.
ΔιαγραφήΤον αστάθμητο παράγοντα κανένας δεν τον έχει λάβει υπόψη.
ΔιαγραφήΜπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος? Πάντως αν έχουμε όντως τόσο σύντομα εκλογές δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι το Χ.Α.
ΔιαγραφήΚύριε Lorac δεν υπάρχει λόγος να ζητάτε συγνώμη,πάντα από μέρους μου είναι επιθυμητό να "ανοίγεται" η εκάστοτε συζήτηση και να γράφονται πολλαπλές απόψεις.
ΔιαγραφήΗ διόρθωση που βιώνουμε,παρ'όλο που φαίνεται απότομη και σχετικώς μεγάλη σε μονάδες ως τώρα,περισσότερο στην εξέλιξή της τη βλέπω να διαρκεί σε χρόνο παρά σε βαθύτητα.
Κύριε Ζαχαρία για να γίνουν εκλογές πρέπει να τις επιθυμούν και τα 2 ενδιαφερόμενα(εγχώρια)μέρη και δεν είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει αυτό.Ο Τσίπρας δεν είναι επ'ουδενί έτοιμος να κυβερνήσει ακόμη και αν ασπασθεί την επικρατούσα ευρωπαική άποψη,εκτός και αν ονειρεύεται γενικότερη ευρωπαική ανατροπή στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ακόμη χειρότερο για κείνον να χαρακτηρισθεί ως αιθεροβάμων και ουτοπιστής.
Γνωρίζει ότι και εκλογές αν γίνουν δεν θα σχηματισθεί κυβέρνηση,με συνέπεια την εξαφάνισή του απ'τον ελληνικό και ευρωπαικό πολιτικό χάρτη.
Τουναντίον ο Σαμαράς έχει τους Ευρωπαίους με το μέρος του,ίσως και τους Αμερικανούς,οπότε έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί ο ίδιος το παιγνίδι.Μόνη περίπτωση που βλέπω να γίνονται εκλογές είναι για να εξαφανισθεί άπαξ και δια παντός ο λαικισμός από την εγχώρια σκηνή και να προχωρήσουμε στη πραγματική δημιουργία κράτους στην Ελλάδα.Αν είναι να γίνει έτσι χαλάλι ένα μικρό διάστημα έως 12 μήνες ταλαιπωρίας...
Νομίζω ότι το θέμα "εκλογές στην Ελλάδα" δίδει εύκολη τροφή για μανιπουλαρίσματα παντός είδους από εκείνους τους ξένους που δεν επιθυμούν δυνατή την Ελλάδα στα ερχόμενα χρόνια και αντί εμείς να είμαστε πολέμιοι και αντίθετοι βλακωδών λύσεων αυτοκαταστροφικών,ρίχνουμε νερό στο μύλο όλων αυτών.
Μα τι καρπαζοεισπράκτορες είμεθα...!
Και όμως ο κύριος Δαρείος έχει δίκιο.
ΔιαγραφήΑν γίνουν εκλογές το 2014 τότε αυτές θα γίνουν τον Απρίλιο του 2014 - οπότε δεν θα βγει κυβέρνηση και θα γίνουν επαναληπτικές το Μάιο με τις Ευρωεκλογές και εκεί θα γίνει οπωσδήποτε κυβέρνηση.
Εκλογές λοιπόν ή τον Απρίλιο του 2014 ή το 2015 λόγω προέδρου Δημοκρατίας.
Έτσι παίζεται αυτό το παίγνιο.
Και γιατί να γίνουν εκλογές το 2014???
Απλούστατα. Για τον ίδιο λόγο που έγιναν ξαφνικά εκλογές με τον μπούλη το μεταρρυθμιστή.
Παρέδωσε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του έλεγαν οι δικοί του.
Απαντούσε!!
Μην ανησυχείτε. Σε 6 μήνες πάλι εμείς θα είμαστε πάνω.
ξεγυμνώθηκε ο Γιώργης και απο 46 πήγε στο 12%.
Μια χαρά τα λέει ο κύριος Δαρείος και το παιχνίδι έτσι παίζεται.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο περί εκλογών και πιθανής μελλοντικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (Το μεσαίο στη σελίδα)...
Διαγραφήhttp://www.greekfinanceforum.com/hunter280114.html
Και τα σημερινά άρθρα που τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα...
http://www.greekfinanceforum.com/hunter.html
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι τα πράγματα πάνε σκ@τ@ κι οι κυβερνητικοί προσπαθούν να γράψουν καλλιγραφικά νόμους του ποδαριού κάνοντας ταυτόχρονα τραμπολίνο όποιος παρατηρεί το βλέπει. Αυτό εντείνει την αβεβαιότητα για τα μελλούμενα, αυξάνει τη νευρικότητα στην οικονομία και το volatility της αγοράς.Το θέμα είναι ποιός είναι ο στόχος, ώστε να εκμεταλλευθούμε πιθανές ευκαιρίες-ξεπουλήματα για κλείσιμο margin.
ΔιαγραφήΚινδυνεύουμε δηλαδή να μην υπάρξει θετική κατάληξη της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την τρόικα? Κινδυνεύουμε το Eurogroup να μην πάρει αποφάσεις για την εκταμίευση όπως λέει το παπαγαλάκι ο Jeroen (Dijsselbloem)? Θα ρισκάρουν δηλαδή να χάσουν 250 δις για να μην δώσουν νέα 15 diw? Ok είπαμε είμαστε μαριδαίοι αλλά (προς το παρόν) όχι και τελείως χάνοι.
Πιθανότερο κατά τη γνώμη μου είναι να συνεχίσει (τουλάχιστον την προσεχή 2ετία) να γίνεται ότι μέχρι σήμερα. Νέο ευρωπαικό δάνειο που από τη μια τσέπη τους θα βγεί και στην άλλη τους θα μπεί. Χρονική επιμήκυνση δηλαδή με την αποδοχή από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης κάποιων "προαπαιτουμένων" που θα εξασφαλίζουν την πληρωμή των τόκων. Εμείς ωστόσο εδώ οι "τακαρόπληκτοι" καθόλου ζόρι δεν τραβάμε. Αντίθετα τα θέλουμε όλα αυτά τα διαρθρωτικά που θα ανατάξουν την οικονομία και την καθημερινότητα.
Λογικό μου φαίνεται μετά τόσο ξύλο αύριο να δώσει λίγη αντίδραση το ΧΑ ΧΑ. Ετσι για να ξελαμπικάρουμε δηλαδή. Δεν τσιμπάμε βέβαια. Σημασία έχει να πιάσουν τα χαρτιά που θέλουμε τις τιμές που θέλουμε. Μόνο και μόνο για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγω τις κακοτοπιές θα πω ότι προσωπικά (κερδοσκοπικά) προτιμώ αυτά που στηρίζονται πχ ΠΛΑΚΡ, ΜΛΣ, ΙΚΤΙΝ, ΚΡΙ, ΠΛΑΙΣ, ΕΥΠΙΚ, ΚΟΥΕΣ μπας και γίνει τίποτα ακραία κίνηση Ζαλόγγου. Επενδυτικά μετά τον Μάιο. Τότε που το παιδί θα ζητά εκλογές κι ο Ολι Ρεν με την Αγγελική θα μαγειρεύουν τους όρους της ρύθμισης-παράτασης εξόφλησης των δανείων που λήγουν 2014-2016.
Επειδή κύριε hippy αναφέρατε και το θωρηκτό ανάμεσα.
ΔιαγραφήΣε πιο ψηλότερα νούμερα θα μπείτε.
Μακάρι κύριε Τάκη το θωρηκτό ν΄ανέβει κι ας μην μου δώσει την ευκαιρία κερδοσκοπίας. Έχοντας πεισθεί απο σας (αλλά κι απ΄την ανάλυση του εξαιρετικού συναδέλφου Κικου στο marketzone) ότι η εταιρεία εδράζεται στέρεα, πάντα διατηρώ μικρή θέση. Ας κερδίσω λιγώτερα.
ΔιαγραφήΑυτό που ήθελα να πω είναι πως για τον τρειντερά κατά τη γνώμη του είναι ασφαλέστερο να κοιτά 8-10 εταιρείες που "στηρίζονται", παρά να ψάχνει το γύρισμα των 25ρηδων. Οοολα αυτά υπό την προυπόθεση πως είναι πεπεισμένος πως ο στόχος της αγοράς βρίσκεται ψηλώτερα (εγώ ναι).
Ασχετο (η αίσθηση μου από τη συνέλευση ομολογιούχων του ΝΗΡΕΑ χθες)
Οι υδατοκαλλιέργιες έχουν μέλλον, αλλά οι σημερινοί επενδυτές που τις εμπιστεύθηκαν νομίζω όχι.
Επειδή και ο υποφαινόμενος ανακοινώνει κινήσεις,ατυχείς πολλές φορές,αναφέρει:Αύξηση θέσης στην ΜΟΗ κατά 10% ,χθες μέσα στον γενικό χαμό. Να ζήσουν και οι χρηματιστηριακές και ας με μαλώσει ο κύριος Τάκης για την επιλογή μου.Μην ξεχνάμε την συμβουλή του:Ο καθένας κάνει ότι κατεβάσει η κούτρα του ......
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.
Κύριε Νίκο. Δεν σας φοβάμαι. Εσείς έχετε πειθαρχία και δεν είστε άλπηστος. Άρα θα τους τα πάρετε.
ΔιαγραφήΘυμίζω το QUIZ
Κλείσιμο 16/01/2014
ψωριάρα ΜΟΗ = 8,88
λευκός καπνός Σαγκάη = 1,75
Διάρκεια στοιχήματος εως 31-12-2014
Ποια μετοχή θα καταγράψει μεγαλύτερη απόδοση??????
Ως τιμή πώλησης της κάθε μετοχής, για να δούμε ποιος πήγε ψηλότερα, λαμβάνουμε το υψηλότερο κλείσιμο της καθεμιάς μετοχής μέσα στο 2014.
To αλλάζω, για να είμαι δίκαιος.
Κλείσιμο 27/01/2014 ψωριάρα ΜΟΗ = 8,16
Κλείσιμο 16/01/2014 λευκός καπνός Σαγκάη = 1,75
Διάρκεια στοιχήματος εως 31-12-2014
Ποια μετοχή θα καταγράψει μεγαλύτερη απόδοση??????
Ως τιμή πώλησης της κάθε μετοχής, για να δούμε ποιος πήγε ψηλότερα, λαμβάνουμε το υψηλότερο κλείσιμο της καθεμιάς μετοχής μέσα στο 2014.
Χα, χα κυριε Τακη τους δινεις και αβαντα οπως καναμε οταν παιζαμε μικροι με τους μικροτερους. Τελικα ο μικροτερος δινει αβαντα στον μεγαλυτερο.
ΔιαγραφήΑφού με ξέρετε κύριε Σείριε. Μου αρέσουν αυτά. Να παίζω κόντρες και να βγάζω τιμές στόχους. Επειδή εγώ είμαι γκουρού και οι υπόλοιποι είναι παίκτες δίνω και λίγα αβάντζα.
ΔιαγραφήΤο θέμα είναι ότι εμφανίζονται μετά οι Παγκανίνιδες και το παίζουν εξυπνάκιδες - κλασσικοί Ελληναράδες. μάγκες κατόπιν εορτής.
Άσχετο
Πως την βλέπετε την ΕΥΔΑΠ??
Θα γράψει διψήφιο μέσα στο 2014?
100% βέβαιος και επιστροφή κεφαλαίου!!!
Διαγραφήvasilisg
Θα εβαζα τα ρεστα μου στα 7 αλλα τιναχθηκε σαν ελατηριο.Πηρα ξανα στο 7,54 αυτα που εδωσα ψηλοτερα και περιμενω τους φοβισμενους στα 7 ή λιγο πιο κατω να παρω και αλλα. Μα βγαζει ματια τη σπρωχνουν κατω με ξεφτυλα κομματια για να τη μαζεψουν οσο μπορουν στην ανοδο. Η εταιρια αυξησε τη αξια της 3,5ε/μτχη σε σχεση με τη προηγουμενη χρονια δηλ η αναπροσαρμοσμενη τιμη της θα ηταν κατω των 3,8ε καπου στο Σεπτεμβριο 2012. Επιστροφη αναμενω 2ε επομενως τα 10+ ειναι σιγουρα.
ΔιαγραφήΚαι κατι αλλο γνωριζετε οτι η Αθηνα ειναι απ τις πολεις στην Ευρωπη που εχουν το φθηνοτερο νερο; ακομα και η Θεσνικη εχει διπλασια τιμη. Καταλαβαινετε τη θελω να πω.
Κύριε Τάκη ευχαριστώ για το σχόλιο σας και τον έπαινο σας. Όσο για το QUIZ,προφανώς δεν έχω λόγο να σας κοντράρω. Πρώτον γιατί το αλεπόπουλο δεν τα βάζει με την αλεπού,όπως λένε στην ορεινή Αρκαδία,θα ρεζιλευτεί sans voir-αχ κύριε Δαρείε πως μας επηρεάσατε.Και δεύτερο ο κύριος Νίκος έχει ανακοινώσει εγκαίρως την απόκτηση θέσης στο θωρηκτό Σαγκάης ,μικρής μεν αλλά ελπιδοφόρας.Πάντα μου άρεσε η πολλαπλή επιλογή,στα νιάτα μου και στις κυρίες εκτός των μετοχών.
ΔιαγραφήΝα είστε όλοι καλά.
Κύριε Σείριε - το ξέρετε ότι δεν διαφωνούμε για την ΕΥΔΑΠ.
ΔιαγραφήΗ εταιρία όφειλε να είναι θωρηκτό και να παίζει σταθερά σε τιμές γύρω απο τα 20.
Η ανάλυση που είχα κάνει για την ΕΥΔΑΠ ήταν μόνο για να καταδείξω πόσο μεγάαααααλο μπορντέλο είναι και το φέσι που πέφτει σύννεφο.
Το θέμα είναι το μαγαζί να δουλέψει σωστά.
Εγώ δεν θέλω να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο όλο το ποσοστό του στην ΕΥΔΑΠ.
Είναι λάθος αυτό.
Να κρατήσει ένα 35% και να δώσει ένα 35% σε ξένο partner (όχι στο Μπομπολέικο που ακούγεται στην πιάτσα) μισοί μισοί στο ΔΣ και το management το ξενάκι.
Εννοείται ότι ούτε μια μετοχή δεν πρέπει να δώσει το ΤΧΣ κάτω απο τα 15 η μία.
Εχω πει οτι θα γραφω οταν αμφιβαλω κανοντας το συνηγορο του διαβολου ή διαφωνω, για να βγαινει στο κατω κατω της γραφης και κατι. Αλλα τωρα θα παραβω την αρχη μου και θα συμφωνησω απολυτα.
ΔιαγραφήΝα γράφετε όποτε γουστάρετε κύριε Σείριε και ο,τι γουστάρετε.
ΔιαγραφήΝα θυμάστε ότι ο Τάκαρος δεν κοντράρει εσάς, αλλά τα γράφει όπως τα γράφει για να δίνουν τη δέουσα σημασία οι άμπαλοι φιτσουλέοι που διαβάζουν και γράφουν ένα σωρό ασυναρτησίες στα διάφορα φόρα όπου γράφουν τις παπαριές τους.
Κ.Τακη και κ.Σειριε θεωρείτε ότι η ΕΥΔΑΠ αξίζει να παίζει πάνω από 10ευρω στη συγκεκριμένη στιγμή;
ΔιαγραφήΑν ναι για ποιους λόγους;Πάντα φιλικά ρωτάω και ενημερωτικά..
Παναγος
Κύριε Πανάγο θα επαναλάβω όσα έχω αναλύσει στο κεντρικό μου άρθρο - ανάλυση της ΕΥΔΑΠ
Διαγραφήhttp://mitarola.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html#more
ΕΥΔΑΠ
Με τα σημερινά δεδομένα, μια τιμή για την μετοχή της ΕΥΔΑΠ γύρω απο τα 6 ευρώ κρίνεται δίκαιη με όποιον τρόπο και αν προσπαθήσει κανείς να αποτιμήσει την εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη τον προβληματικό τρόπο που λειτουργεί.
Όμως τα ίδια κεφάλαια της ΕΥΔΑΠ είναι στα 8 ευρώ και δεν θα μπορούσε καμιά κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάθεση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ σε τιμή χαμηλότερη των 8 ευρώ - καθώς οι κοτζαμπάσηδες της Ελληνικής οικονομίας θα ξεσηκωθούν και θα προσπαθήσουν να ξεσηκώσουν και τον Έλληνα ραγιά λέγοντας του ότι ξεπουλιέται η ΕΥΔΑΠ, παρότι σήμερα πρόκειται για μια εταιρία που όποιος θέλει πληρώνει και όποιος θέλει δεν πληρώνει και το παίζει εξυπνάκιας.
Από την άλλη μεριά, υπό το σημερινό καθεστώς που λειτουργεί η ΕΥΔΑΠ, θα είναι αδύνατο να βρεθεί κάποιος αντισυμβαλλόμενος να προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα απο τα 8 ευρώ .
Τα αναμενόμενα καθαρά κέρδη των επόμενων ετών θα είναι γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Τα 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε 0,47 ευρώ ανά μετοχή. Αν απο εδώ και στο εξής εισπράττονται όλα τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ και εφόσον συνεκτιμήσουμε το μονοπωλιακό χαρακτήρα της εταιρείας, τότε θα μπορούσε να πουληθεί σε όρους P/E 30 με 40 φορές τα καθαρά της κέρδη, δηλαδή μεταξύ 14 με 18 ευρώ ανά μετοχή.
Πάντα όμως με την παραδοχή ότι το μαγαζί νοικοκυρεύεται, στέλνει στο πυρ το εξώτερον τους κοτζαμπάσηδες και εισπράττει τις πωλήσεις του, τότε μια τιμή διπλάσια των ιδίων κεφαλαίων της εταιρίας και σε όρους P/Ε γύρω στο 40 θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δίκαιο τίμημα - αλλά μέχρι τότε πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν.
Και μην ξεγελιέστε απο τα 75 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε στο εννεάμηνο και τόσα θα είναι και στο έτος.
ΔιαγραφήΌταν λέει ο Τάκαρος 50 εκατ. καθαρά κέρδη τότε είναι 50.
Bonjour!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω όλο και αυξάνονται οι διάφορι ΑΝΩΝΥΜΟΙ που ο καθένας λέει τα δικά του και θέλει να δείξει στους παρακολουθούντες το Blog οτι είναι μέγας γνώστης.
Κύριοι καλό θα ήταν να γράφετε συγκεκριμένα πράγματα ώστε να δούμε πόσο θα δικαιωθείτε μετά από κάποιο διάστημα και να αφήσετε την μπουρδολογία.
Σας παρακαλώ κύριε Δαρείε μην μου τους προγκάτε.
ΔιαγραφήΑφήστε τους να γράψουν να πιάνουμε κλίμα.
Απο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν νευρικοί και το σχολίασα στον κύριο zachmour.
Αφήστε τους Παγκανίνιδες να γράφουν.
"διάφοροι"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς πει κάποιος σε κάτι άσχετους που γράφουν στους Καπιταλιστές, ότι η ΣΑΤΟ είναι ζημιογόνα στον ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΑΜΗΝ και να μην επικαλούνται ότι, τάχα μου έβγαλε κέρδη στο εννεάμηνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρέεεεεε άσχετοι τη διαγραφή χρέους 10 εκατ. σας τη βάλανε στα έσοδα και εσείς βλέπετε κέρδη???
Ξυπνάτε ντεεεεεε - εδώ θα πέσει τσουτσούνα αλά Μαίλη.
Ταμειακές ροές άθλιες - το ζόμπι δεν ανασταίνεται.
Πείτε για τζόγους και παίγνια - αλλά να βγει από την επιτήρηση να τα πείτε αλλού.
κάποιοι θέλουν να την πασάρουν ως logistics μια και ενοικιάζει κάτι αποθήκες στην Αττική!!! Αθάνατη Ελλάς με τους παικταράδες σου!!!
Διαγραφήvasilisg
Καλημέρα, απο σήμερα είμαι (συμ)μέτοχος στο Θωρηκτό σε ανέλπιστα χαμηλή τιμή στο τσακ που έκανε προς τα κάτω πριν λίγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒικτωρ
Με τι κομματια αγαπητε Βικτωρ? με 1500 στο 57 η 1500 στο 58? Ξερξης
Διαγραφήοχι οχι...1,59 με 1,61
ΔιαγραφήΠροσοχή ο leo βγήκε παγανιά και όποιον πάρει ο χάρος του capitulation!!!! 900, 800 ,700 σαν το κρυφτό κάτι που μετρούσαμε αν θυμάστε 5, 10, 15, 20, 25, αλλά από την ανάποδη με κατσοστάρες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω "..............(upd17) Οι αιτίες που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση το χρηματιστήριο παραμένουν αναλλοίωτες και έτσι εξηγείται γιατί απέτυχε η τεχνικής υφής αντίδραση που επιχειρήθηκε νωρίτερα.
Η αγορά βρίσκεται περί τις 1150 μονάδες αλλά το κομβικό σημείο στήριξης του χρηματιστηρίου είναι οι 1.120 μονάδες, καθώς αν διασπαστούν καθοδικά θα μπορούσαν στο δυσμενές σενάριο να οδηγήσουν το χρηματιστήριο έως τις 900 μονάδες ή πτώση -22%. ....."
vasilisg
Κ Vasilisg έχετε δεί την ταινία "Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας" ?? Εδώ κρατάμε μόνο την παράνοια και δυστηχώς ούτε που φέρνει στον Τζονι Ντεπ . Καλά πότε βλέπαν εκεί 1350++ σαν χτές μου φαίνεται χαχαχα. Άντε ένα ακόμα 7,65% κάτω για να φτάσουμε στο "προβατάκι".
ΔιαγραφήΑπίστευτη φωτο στο πρώτο θέμα σήμερα . Μακράν ότι καλύτερο έχει σκεφτεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η στιγμή της υπέρβασης όπου ξεπερνάς κάθε ανώτατο επίπεδο αλλά καταφέρνεις να πάς άλλο ένα βήμα παραπέρα!!
ΔιαγραφήΠροτείνω μόλις κλικάρεις το αποψινό πρώτο θέμα του πετραν να παίζει κατευθείαν το παρακάτω μουσικό θέμα
http://www.youtube.com/watch?v=QAwvCfbXbzs
μπουχαχαχαχα κύριε lorac τι είναι τούτος ωρέεεεε???
ΔιαγραφήΔεν πάει καλά!!
Όλα στο βωμό της τηλεθέασης τα κάνει. Να προκαλεί και να τον διαβάζουν.
Εγώ προτείνω στο πρώτο θέμα του να βάλει το τραγουδάκι
''Όταν πεθάνω θάφτε με''
http://www.youtube.com/watch?v=CMPslrlZRS4
και στη φώτο, το φέρετρο να είναι τυλιγμένο με την Ελληνική σημαία
Ένας είναι ο Δείκτης!! ΛΕΩ και ΜΜΕΔΕΣ αν μπορούσα να κάνω μετρήσεις μόνο από το contrarian θα ήμουν στο Μαούι!!!!
ΔιαγραφήΚ. Vasilisg έχω σκεφτεί πολλές φορές να φτιάξω έναν τέτοιο δείκτη χαχα Αλλά πάντα κολάω στα μαθηματικά και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Πάντως μμεδες γενικά έχουν γίνει προβλέψιμοι πλέον Ή εμείς τους μάθαμε καλά ??
ΔιαγραφήΠερί "ΔΕΙΚΤΩΝ" ήταν και το κουιζακι που είχα βάλει στην πτώση της εθνικής και είμαι 1000% σίγουρος οτι ο κυρ-Μορφονιός γνωρίζει την απάντηση χαχαχα.
Γι αυτό, σε όλους εσάς και στον κύριο Δαρείο θερμές συστάσεις μη τον προγκάτε, που λέει και ο κύριος Τάκης.
ΔιαγραφήΜη χάσουμε το δείκτη, αφήστε το παιδί να γράφει ελεύθερα χωρίς κόμπλεξ, με οδηγό την αλάνθαστη μυτόγκα και τις αχτύπητες πληροφορίες του εμείς θα πορευόμαστε αντίθετα μια χαρά.
Καλλιόπη
Στο δικό μου θωρηκτό το "χεράκι" δεν το αφήνει να πάει κάτω απο 1.60€.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και εφόσον γίνει καμιά στραβή όπως πριν κάτι μήνες, οι ζώνη αγορών για τους ενδιαφερόμενους γνωστή.
κυριε Δαρειε το πειρτπ δεν φαινετε να σας κανει το χατιρι εντος της εβδομαδος
ΑπάντησηΔιαγραφήεδωσα και εγω εντολη στο 0.76 αλλα δεν εκτελεστηκε,θα δουμε αυριο
gforce
Ακόμα Τρίτη είναι.Βιάζεστε?Γιατι εγω καθόλου.
ΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΧΩ,ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΙΑ ΜΕΤ ΕΙΝΑΙ?ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo αυθεντικό του κυρίου Τάκη => ΙΚΤΙΝΟΣ
ΔιαγραφήΤο ασφαλιστικό του κυρίου Τζο => ΕΥΠΙΚ
Το κατασκευαστικό του κυρίου Δαρείου => ΑΒΑΞ
γομαρια (γαιδουρια) της Ελλαδος
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=17Gsu-wY404
Καλησπέρα στην όμορφη παρέα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Τάκη μήπως έχετε κάποια άποψη περί ΦΡΙΓΟ? πέριξ των 4 ευρώ βρισκόταν όταν ο δείκτης είχε 830 μονάδες
Σας ευχαριστώ a priori
Παικτικά θα μπορούσε κάποιος να μπει στα 4 ευρώ ή έστω να βάλει κάποια λίγα χρήματα στα 4 ευρώ ως πρώτο επίπεδο τοποθέτησης του στην μετοχή. Αυτό με την ελπίδα ότι κάποιο κερδοσκοπικό fund θα βρεθεί να παίξει την μετοχή και να πάρει κάποια εύκολα κέρδη, στα γρήγορα και ατάκα και επί τόπου.
ΔιαγραφήΒέβαια τα περιθώρια ανόδου δεν είναι και πολλά. Να παίξει την μετοχή μέχρι που?????????
Μέχρι τα 5??? Άντε μέχρι τα 7,5 και να την στείλει την μετοχή σε τιμή τρεις φορές τα ίδια!!!
Υπερβολές. Αν κάτι δεν αλλάξει, αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός - στα μάτια του Τάκαρου πάντα, έτσι???.
Παρόλα αυτά θα μπορούσε κάποιος να την παίξει - την μετοχή ντεεεεε - στα 4 ευρώ.
Αυτά όμως είναι για τους άλλους και όχι για έναν Τάκαρο.
Ο Τάκαρος βλέπει τους Δαυίδες να έχουν κάνει την αρπαχτή τους το 2008 και να έχουν σηκώσει απο τα ταμεία της εταιρίας 75 εκατ. ευρώ, να τα κάνουν επιστροφή κεφαλαίου και να τα δίνουν μερίσματα στους μετόχους.
Θεέ και Κύριε!!!!
75 εκατ ευρώ επιστροφή κεφαλαίου όταν η κρίση ξεσπούσε στην Ελλάδα.
Τα ΜΙΣΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ τα έκαναν επιστροφή στους μετόχους και μιλάμε για λεφτά που δεν περίσσευαν στην εταιρία.
Απίστευτα πράγματα. Να δείτε που και τους Δαυίδες θα τους φταίει η κακιά τρόικα και θα μας λένε και αυτοί ότι φεύγουν απο Ελλάδα για να πάνε στο εξωτερικό τη δραστηριότητα τους.
Αφού τα λεφτά δεν τους περίσσευαν αύξησαν τον τραπεζικό δανεισμό. Έτσι αντιλαμβάνονται το επιχειρείν στην Ελλάδα. Τα κέρδη και τα ταμεία στους μετόχους και οι ζημιές με τα δάνεια στις ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ.
μωρέ να σας χαρώ.
Πάνω απο 270 ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός απο 35 εκατ. που ήταν πριν κάνουν τις επιστροφές κεφαλαίου.
122 εκατ. τα ίδια απο τα 177.
Περισσότερα έξοδα για τοκοχρεολύσια κατά 20 εκατ. ευρώ.
20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή η μετοχή θα έπαιζε τσάμπα στα 4 ευρώ. Με καθαρά κέρδη πάνω απο 0,6 ευρώ ανά μετοχή και ίδια στα 4 ευρώ τουλάχιστον.
Τώρα ο κύριος Δαυίδ και οι μέτοχοι του ας απολαύσουν τις ΖΗΜΙΕΣ που θα ανακοινώνει η ΦΡΙΓΟ και ας κάνουν το σταυρό τους μην ξαναθυμηθούν την κρίση χρέους της Ελλάδας και παγώσουν οι αναχρηματοδοτήσεις των δανείων. Αν και κάτι μου λέει ότι θα λαχταράει το εθνικό νόμισμα της χώρας να είναι η δραχμή και απο πάμπλουτος να γίνει βαθύπλουτος.
Η μετοχή θα έπρεπε να παίζει στα 2 - αλλά επειδή την ξέρουν τα ξενάκια γιαυτό είναι σε διπλάσια τιμή.
και εγώ παικτικά εννοούσα κύριε Τάκαρε...σε μια διαδρομή μεταξύ 4 μέχρι 5,5 βια 6
ΔιαγραφήΣας Ευχαριστώ a posteriori
ΔΡΟΜΕΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρίξουμε και λίγο πομπάρισμα - έτσι για να φτιαχτεί ο Νικολό ο Παγκανίνι που ήρθε να μας πει ότι όταν πέφτει ο ΓΔ ο Τάκαρος δεν πομπάρει χαρτάκια και εξαφανίζεται.
Γιατί βρεεε Νικολό??? Να τα πομπάρουμε και να τα πάρεις εσύ??? Θα τα πομπάρουμε όποτε γουστάρουμε.
ΣΑΤΟ λένε οι γκουρούδες Καπιταλιστές ότι πρέπει να βγει απο την επιτήρηση και ότι πρέπει η μετοχή να πάει 3 φορές πάνω, επειδή έτσι τους κατέβηκε στην χαζοκεφάλα τους.
Δηλαδή το ΖΟΜΠΙ και χρεοκοπημένη ΣΑΤΟ απο 10,6 εκατ. χρηματιστηριακή αξία να πάει στα 30.
μπουχαχαχαχα
Μα τι ωραία μας τα γράφετε.
Δηλαδή βρε γκουρουδέοι της κακιάς ώρας αν η ΣΑΤΟ, με τα αρνητικά ίδια, η χρεοκοπημένη ΣΑΤΟ - που κανονικά έπρεπε να μπει λουκέτο - απο χρηματιστηριακή αξία 10,6 πρέπει να πάει στα 30 ο τρεχαλατζής ο ΔΡΟΜΕΑΣ με χρηματιστηριακή αξία 11,5 εκατ. και ίδια 32 εκατ. πόσο πρέπει να πάει??? Στα 100 εκατ. η χρηματιστηριακή του αξία??
Για συμμορφωθείτε και σταματήστε να πομπάρετε κολάντζες του κερατά.
Πείτε ότι θα γίνει παίγνιο στη ΣΑΤΟ αλλά αφήστε τις ανοησίες ότι θα βγάλει κέρδη και ότι τάχα μου πρέπει να φύγει απο την επιτήρηση το ΖΟΜΠΙ.
Βρεεεε σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα είχε μπει λουκέτο στη ΣΑΤΟ και θα βρισκόταν υπο εκκαθάριση. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Χρεοκοπώ και συνεχίζω να υπάρχω και να ανταγωνίζομαι τους άλλους που κάνουν καλύτερη διαχείριση.
Πάνω απο 11,5 εκατ. οι πωλήσεις του τρεχαλατζή, να δείτε που φέτος βλέπω να δίνει και μέρισμα 1,5 με 2 σεντσάκια.
Γνωρίζετε εάν η συμφωνία του Ιουνίου '13 συνεχίζει να ισχύει??
Διαγραφήhttp://www.newmoney.gr/article/37738/i-nekranastasi-tis-neoset-me-30-simeia-polisis-stin-ellada-meso-tis-new-line-furniture
Έχετε δει η εταιρία να έχει ανακοινώσει κάτι διαφορετικό??
ΔιαγραφήΕτεροχρονισμένα αλλά κάτι είναι και αυτό:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.capital.gr/Articles.asp?id=1948449
Καλησπερα απο την ομορφη κερκιδα του φορουμ σας!!.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριε Τακη μηπως και η 1200γδ εχουν τις ιδιες πιθανοτητες με τις 1300 μοναδες??...
Υπαρχει καποιος μπουσουλας πιο κατανοητος?? Νομιζω οτι θα βοηθησει πολλους φιλους της κερκιδας
Κωστας
κύριε Δαρειε σας ακολουθησα στο πειρτπ σε λιγο χαμηλοτερη τιμη 0.75,τσιμπησα και κομματια eurobank
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα βλεπει τωρα αυτα ο κυριος τακης και θα γελαει ,εν γνωσει μας ομως κυριε τακη το ρισκο αλλα και λιγο τζογος χρειαζεται
gforce
Αγαπητε gforce μακαρι να σου βγει η Eurobank , αν οι πωλησεις αυτη την στιγμη δεν ειναι για την δημιουργια πανικου μαλλον εναι εξαιρετικα ασχημα τα πραγματα και ολες οι μεχρι τωρα προβλεψεις θα πρεπει να αναθεωρηθουν προς το χειροτερο.Πριν τουλαχιστον υπηρχε η αισθηση οτι ελαχιστα κατω απο τα 0.50 υπηρχε πατος μαλλον αρχιζουν να δικαιονονται οσοι την εβλεπαν στα 0.30.Μακαρι να μην ισχυσει.
ΔιαγραφήΠετρος
κυριε Πετρο είδα τα κορακια τους σκελετους και τις ταφοπλακες στην ιστοσελιδα του συνωνυμου σου
Διαγραφήκαι αποφασισα να ρισκαρω για πιθανο καλο γυρισμα της αγορας συντομα
gforce
Κοντά 3 μήνες περιμένουμε την ανακοίνωση από την ΤτΕ της έκθεσης της Blackrock για συνολικό ποσό (και ποσοστό επί του συνόλου) των καθυστερούμενων κόκκινων δανείων. Στο κουίζ "τι λέτε, θα είναι καλά ή κακά τα νέα" η απάντηση είναι προφανής.
ΔιαγραφήΚάθε βδομάδα ακούγεται πως είναι κοντά η δημοσίευση και οι τρόποι εξυπηρέτησης των δανείων (δηλαδή ανακούφισης και των 2 πλευρών). Μέχρι στιγμής αυτή η εβδομάδα της αλήθειας δεν ήλθε, μα δεν μπορεί κάποια στιγμή θα φανεί. Συνεπώς τα κακά νέα είναι μπροστά, τρομάζουν και προεξοφλούνται στο ταμπλώ.
Οταν με το καλό ανακοινωθούν τότε τα κακά νέα θα είναι πίσω. Συνεπώς για όποιον ενδιαφέρεται θα είναι ασφαλέστερη στιγμή εισόδου. Προσωπικά σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή (των ανακοινώσεων) να μπω. Αν και το πιθανότερο είναι πως θα έχω αργήσει μια μέρα.
Αυτά βέβαια απ΄την πλευρά του κερδοσκόπου. Γιατί ο γνώστης των θεμελιωδών παρατηρεί ατάραχος και χαμογελάει με τον πανικό από τα σπασίματα των margins καθώς είναι σίγουρος για τις εταιρείες που επένδυσε.
ΔιαγραφήΓια να μην πω πως μάλλον παρατηρεί τη θάλασσα καθώς απολαμβάνει το ηλιόλουστο απόγευμα με ένα διπλό καπουτσίνο....
(μα καλά τι κάθομαι και γράφω...ζήλεψα...αν με ζητήσουν τα πλούτη, πήγα για καφέ...ας έρθουν αύριο)
http://bankingnews.gr/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/128344-roubini-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%B9-15-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84.html
ΑπάντησηΔιαγραφήτσι τυφλε του ...
ειπαμε 4815 ο Γαλλος Ασθενης .....
μα , μου , γιατι ?, πως ? αδυνατον .....
βρε θα φαει η μυγα σιδερο ....
Καλε μου φιλε Ηλια ... Ζαλογγος ΘΩΡΗΚΤΟΣ .....κει ενα σεντ κατω απο 1.55
θα πιουμε καφε φετος στην υπο- ΣΑΧΑΡΑ ?
Ο Προπαππους ............ πρωην ΣαλλαμΑλεκος
Καλέ μου φίλε Λάκη
Διαγραφήέχω ένα ερώτημα για σένα το φίλο του Αρη
Εμείς οι ψαράδες του βυθού, οι δύτες ντε, αποφεύγουμε τις γρήγορες ανόδους, κίνδυνος παράλυσης ως γνωστόν....οι γρήγορες κάθοδοι άραγε επιτρέπονται?
Φυσικά αναφέρομαι στη χαρτούρα του ΓΔ διότι το ΕΝΑ είναι θωρηκτό, υποβρύχιο, πυραυλάκατος κυρίαρχος των 7 θαλασσών δηλαδή, αναλόγως καιρού ...απλά ψάχνουμε να βάλουμε δίπλα και τ΄αποδέλοιπα μπας και φτιάξουμε νηοπομπή.
Καλημέρα, καλή συνέχεια
Η τουρκική λίρα εξακολουθεί να πέφτει παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι πιθανόν αυτοί που έχουν στοιχηματίσει υπέρ του σπάσιμου της φούσκας στη γείτονα να έχουν αποκτήσει την κρίσιμη μάζα ώστε να προδικάζονται περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο το παιδι ο Λεωτσάκος είναι όλα τα λεφτά. Διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Eurobank που έχει δεχτεί ισχυρότατες πιέσεις σε ποσοστό -23,42% από 10 Ιανουαρίου έκλεισε στα 0,4470 ευρώ με πτώση -6,68% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου κατά 2 με 2,5 δισ. ευρώ στην τιμή των 0,30 ευρώ θα γίνει τον Απρίλι, παρ' ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υλοποιηθεί η αύξηση και μετά τις ευρωεκλογές…
ΚΥΡΙΕ ΛΟΥΚΑ ραντεβού στα τσιπουράδικα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΥΡΙΕ vankouls ησαστε από την πατρα να κερασω καφε προσδιοριστε ημερα και ωρα στο καφενειο πλατεια ολγας διπλα από το εργατικο κεντρο
ΔιαγραφήΚύριε Τάκη,τα είχατε γράψει εγκαίρως και με ιδιαίτερη ένταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.euro2day.gr/chameleon/139/list.html#blogpost-1178782
Οι διοικούντες προτιμούν το κλωθογύρισμα και την ομφαλοσκόπηση. Και τις υψηλές αποδοχές του ΔΣ της ΕΤΕ.
Καλημέρα.
Monsieur Takis bonjour!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαμοϊλης:
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο ότι στα σκαριά βρίσκεται ένα απρόβλεπτο και μεγάλο deal συγχώνευσης στον τραπεζικό κλάδο.
Το deal βέβαια έχει ένα μειονέκτημα ότι πρέπει να «σπάσει» η μία τράπεζα πριν απορροφηθεί από την άλλη. Όμως με τον τρόπο αυτό η κεφαλαιακή επάρκεια της απορροφώσας εκτινάσσεται και κεφαλαιακή ανάγκη ουδεμία πλην αυτών που θα πληρώσει το ΤΧΣ για το σπάσιμο.
ΥΓ: Υπάρχει και η πολιτική βούληση και αναμένουμε.
ΒΡΕ ΛΕΣ????
Φίλε κύριε Δαρείε έχει σιχαθεί η ψυχή μου να διαβάζει τις παπαριές του κάθε περισπούδαστου αρχινα μην πω που βρίσκει σωστό εν μέσω κρίσης κι ανέχειας για το λαό να χαρισθεί το δανεισμένο δημόσιο χρήμα.
Διαγραφή-Είτε πρόκειται για την εξαγορά-δώρο των warrants από το ΤΧΣ σε υψηλώτερη από την τρέχουσα τιμή από τα αλλοδαπά funds (για νά΄χουν λέει συμφέρον να τα αποχωριστουν μη χέσω-συγνώμη δηλαδή)διότι έτσι τάχα θα μπορέσει να τις πουλήσει άμεσα το ΤΧΣ και βάλει κάποια λεφτά στο ταμείο της χώρας που έχει στεγνώσει (σε ποια τιμή? εννοείται με έκπτωση για νά΄χουν συμφέρον να τ΄αγοράσουν μην ξαναχέσω τα funds (ξανα συγνώμη παρεκτρέπομαι αλλά δεν το αντέχω).
-Είτε πρόκειται για την ΑΜΚ της Εurobank που θα γινόταν στα 0,30 υπέρ fairfax και λοιπών εντός του 2013 (μές στην ανάγκη μας για μετρητά) κατά παράβαση του νόμου που επιβάλει να έχει περάσει έτος από την προηγούμενη ΑΜΚ (άρα μετά τον Απρίλιο του 2014 όπως υποστηρίζαμε απ΄ εδώ). Δηλαδή η σχεδόν εξυγιασμένη σήμερα Εurobank με Ρ/Β 0,7 στα 50 λεπτά τους φαίνεται ακριβή και δεν θα μπούνε...και γιατί να μπείτε συντρόφια, προτιμείστε την Ντοιτσε το κελεπούρι με 10 τόνους σκελετούς στα υπόγεια της.
-Τώρα σερβίρεται ως νέο τα περσινά ξινά σταφύλια παραγωγής Σαμοίλη
Ωρε πίσσα και πούπουλα που σας χρειάζονται συμφεροντολόγοι δοσίλογοι....άι σιχτίρ κοπρόσκυλα δημοσιοκάφροι.
Φίλε Δαρείε, γνωστή η εκτίμηση μου από τότε παλιά, μην τα ξαναγρλαφω, απλά έχω μπουχτίσει και αηδιάσει με τις λαμπρές "ιδέες" των χατζιαβάτηδων.Εννοείται πως αγνοώ τι θα γίνει, φαντάζομαι όμως τις πιέσεις που θα δέχονται και για πρώτη φορά συμπονώ (ελαφρά) τους κυβερνώντες.
ΔιαγραφήΕπειδή ωστόσο δεν τους εμπιστεύομαι σκέφτομαι: Eυτυχώς που έχουμε μπροστά μας εκλογές για να σκεφτούν διπλά και τρίδιπλα αν τους παίρνει για τέτοια δώρα.
Monsieur hippy με βρίσκετε ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνο σε ΟΛΑ.
ΔιαγραφήΧθες που έβαλα του Λεώ για Eurobank κανείς δεν σχολίασε. Πέραν του "αν δεν βρέξει μάλλον θα έχει ήλιο" μου άρεσε πολύ το "Απρίλι".
Μπήκα αργά το βράδυ, το είδα, γέλασα, αλλά όταν το έψαξα στο μπλογκ του ώστε να σχολιάσω ολοκληρωμένα δεν το βρήκα...μάλλον του το είχαν σφυρίξει και το είχε κατεβάσει το φτωχολαμόγιο.
ΔιαγραφήΓιαυτο το έβαλα αυτούσιο εδώ ώστε να το απολαμβάνουμε χωρίς να ψάχνουμε.χαχαχαχαχαχαχα
ΔιαγραφήΚαλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Δαρειε εδω γινονται οι Business!!!
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1949072
Γιαυτό σας λέω monsieur μην ακούτε τις κλαψες αριστερά δεξιά και τα περί δήθεν προβλημάτων που γράφουν τα παπαγαλάκια.
ΔιαγραφήΚαι κατι ακόμα: Ερχεται Παγκόσμιο Κύπελο στην Αραπιά.
καλημέρα κύριε Τάκη , εδω και 15 μέρες έχετε δώσει long το ασήμι σε τιμές πέριξ των 20$ είχατε πει ότι είναι λουκούμι από την ημέρα που το δώσατε μέχρι σήμερα χάνει 1 $ χοντρά ψιλά, έχει αλλάξει κάτι στην εκτίμηση σας
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ
Για την ακρίβεια ρωτήθηκα απο τον κύριο Λουκά ποιά τιμή είναι συμφέρουσα για long στο χρυσάφι.
ΔιαγραφήΑπάντησα ότι στα 1200 δολάρια είναι καλά, αλλά δεν ασχολούμαι πλέον με χρυσάφια που κατά Τάκαρον για μερικά χρόνια δεν θα κάνουν τίποτα. Αν πάλι κάποιος μου έλεγε να πάρω χρυσάφι θα προτιμούσα ασήμια πέριξ των 20.
οπότε δεν βγήκα να δώσω long το ασήμι - παρόλα αυτά αν το ασήμι κάνει κίνηση προς τα 30 δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παίκτης που θα πιάσει την κίνηση. Προθεσμιακά συμβόλαια γαρ. Κάνουν λίγο πίσω οι μεγάλοι παίκτες την τιμή και όλοι οι μικροί κάνουν stop loss. Οπότε με ασχολείστε με προθεσμιακά συμβόλαια.
respect
Διαγραφήευχαριστώ πολύ κύριε Τάκη
Τακαρε, πωωωω ρε φιλε τι αφραγκια εχει πεσει στα "επενδυτικα" σχηματα. Οι αλλοι μαζωξαν μερικα χαρτια απο τον τρεχαλαντζη που λες και συ (δικιο εχεις καλυτερα επρεπε να αποτιμαται) και τωρα ταχουν βαλλει στον λωκο τους. εμ που πας ρε κονιορδε χωρις μαρουλια? χωρις κοντισιονερ? με ασσους στο ταμπλο? Μια ζωη στη φαπα θαστε. Αμ οι δικοι σου οι Αστεριες κονιορδοι? σε τηλεφ.θαλαμο να τους βαλλεις, τον ευατο τους δεν μπορουν να ντριμπλαρουν. chic & cheap
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το πάρουμε αλλιώς.
ΔιαγραφήΑς πούμε ότι τα επενδυτικά σχήματα έχουν χρήμα με ουρά και κάνουν μεγάλη κίνηση σε κάποιο μικρό χαρτί.
Το ερώτημα που τίθεται είναι.
ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ???
Στους Έλληνες μαριδέους που είτε έχουν χάσει τα βρακιά τους στην Ελληνική χρηματαγορά, στους Έλληνες που το ρευστό τους τους τα ρουφάνε σε ασφαλιστικές εισφορές και σε φόρους ή μήπως σε αυτούς που φοβούνται να έχουν ρευστό στην Ελλάδα και έχουν στείλει το ρευστό εκτός Ελλάδος??
Συνεπώς, αν δεν μπει κάποιος μεγάλος απο το εξωτερικό ή κάποιο fund του εξωτερικού κίνηση ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.
Είναι τόσο απλά τα πράγματα, οπότε απορώ γιατί το κουράζουμε???
καλο ...πολυ καλο με τον τηλ θαλαμο αλλα καλα τα λεει ο Κυριος Τακης
Διαγραφήπανε οι εποχες ...
θυμαμαι τον Παριδη του ΠΑΟΚ εξτρεμ , 1.43 με το ΦΠΑ υψος επαιζε πανω στη γραμμη με το ενα ποδι οξω ...
Ο εποπτης του εκανε παρατηρηση να βαλει το ποδι μεσα..!
ωσπου ξαφνικα μια μπαλια του Κουδα απο τα 60 μετρα τον πετυχαινει κει με τα δυο ποδια οξω....
περιστροφη επι τον εαυτον του , δυο ντριμπρες εναεριο τακουνακι και
ΓΚΟΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ
Νοεμβριος 1973 Εδω Πολυτεχνειο .......... αλλες εποχες με αλλους πρωταγωνιστες ...
Ο Προπαππους .
Σωστα.. η μαλλον λαθος γιατι αν αγοραζουν "αξια" που λες και συ θα κανουν ενα πομπαριστο ταισμα ( placement το λενε νομιζω τα γιαπακια) σε καποιο ξενο η και "ελληνα" θεσμικο. ειπε κανεις οτι πρεπει να τα δοκουν στην αορατη μαριδα? Μην ακους τι σου λενε οι ξυπνιτζηδες κονιορδοι, αυτοι εναι καλωστα τα 3-0 απο την κουνια τους, chic & cheap
ΔιαγραφήΚύριοι, λέτε εξυπνάδες.
Διαγραφήκαλές οι θεωρίες και οι φαφλατιασμοί όταν είστε στην κερκίδα και βλέπετε την μπάλα. Γιατί δεν μπαίνετε στον αγωνιστικό χώρο να την παίξετε εσείς την μπάλα που είστε Μαραντονέοι και Πελλέδες??
Πάντα το αναρωτιόμουν αυτό για όλους τους σχολιαστές της κερκίδας.
κυριε Δαρειε γιατι θυμωνετε με τον κυριο πετρο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιπαμε τον χρησιμοποιουμε ως αντιδεικτη ,χθες λοιπον οπως σας προανεφερα,εμπνευστηκα απο το μακαβριο τοπιο στην ιστοσελιδα του και αγορασα
Την δουλεια του κανει και αυτος μεταφεροντας τις πληροφοριες που θελει να μας πλασαρει το αφεντικο του ο προβοπουλος
GFORCE
Μα δεν θυμώνω monsieur.
ΔιαγραφήΠλάκα σπάω με αυτα που γράφει.....Ακου Απρίλι......
Κυριε Τακη παει παλι για αναβολη η ιδιωτικοποιηση του ΑΔΜΗΕ? Ποση δειλια ποσες αναβολες ακομη? Ποτε θα κανουν την επομενη ιδιωτικοποιηση μετα τον ΟΠΑΠ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Gerry θα διαφωνήσω μαζί σας.
ΔιαγραφήΤα δίκτυα τα έφτιαξε ο μετανάστης παππούς στέλνοντας χρήματα να βιοποριστούν οι γέροντες γονείς του και να φτιάξει η αδελφή του την προίκα της. Τα παρέδωσε στον πατέρα μου κι αυτός σε μένα. Εγώ τα έφαγα σε αυτοκίνητα για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας, τηλεοράσεις σ' όλα τα δωμάτια, διακοπές, ταβέρνες καλοπέραση και τώρα θέλω να τα πουλήσω στον "Ριχάρδο αγοράζουμε σαν κόσμημα" γιατί μου κακοφαίνεται να δουλέψω όσο σκληρά χρειάζεται και να ξεχρεώσω. Αδικώ κατάφωρα τα παιδιά μου και τα παιδιά τους (αν αποκτήσουν, κομμάτι δύσκολο με 480 ευρώ/μήνα).
Τα δίκτυα ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, κλπ για μένα ΔΕΝ πωλούνται.
Αν θέλει όμως η RWE, η EOA, η GDF Suez ευχαρίστως να έλθει να παράξει στην χώρα και μ΄ένα μικρό τίμημα (ίδιο με τις ελληνικές ανταγωνίστριες) τους τα νοικιάζουμε φτάνει να αναλάβουν ταυτόχρονα τη συντήρηση τους εννοείται.
Γνώμη μου. Οχι απαραίτητα σωστή.
Για να γελάσουμε και λίγο, με μια ανοιχτή επιστολή, που έχει δημοσιευτεί σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, η νεαρή κινέζα σοσιαλιτέ Τζίτζι Τσάο εκφράζει στον δυστυχή και πάμπλουτο πατέρα της Σέσιλ Τσάο, την παράκλησή της να αποδεχθεί το γεγονός ότι είναι λεσβία. Ο 77χρονος ζάμπλουτος κινέζος, επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας ακινήτων, πρόσφερε σχεδόν 95 εκατ. ευρώ σε όποιον άνδρα την έπειθε να έρθει στον «ίσιο δρόμο».
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αγαπητέ μπαμπά» γράφει μεταξύ άλλων η 33χρονη Τζίτζι Τσάο, «ξέρω ότι είναι δύσκολο για σένα να καταλάβεις πώς μπορώ να έχω αισθήματα για μια γυναίκα. Δυσκολεύομαι αληθινά να το εξηγήσω και η ίδια. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, αυτό είναι όλο, αργά και ήσυχα». Ζητά επίσης από τον πατέρα της να θεωρήσει τη σύντροφό της, Σον Ιβ, «ένα φυσιολογικό και αξιοπρεπές ανθρώπινο ον». Η Τζίτζι και η Σον είναι μαζί εδώ και εννέα χρόνια και παντρεύτηκαν το 2012 στη Γαλλία.
Ο Σέσιλ Τσάο διπλασίασε πρόσφατα την «προίκα» σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια Χονγκ Κονγκ (περί τα 95 εκαττομμύρια ευρώ), τα οποία υποσχέθηκε να δώσει σε όποιον άνδρα δεχόταν εκείνη να παντρευτεί. Η πρώτη προσφορά είχε προσελκύσει πάνω από 20.000 υποψήφιους. «Υπάρχουν πολλοί καλοί άνδρες. Όμως δεν είναι για μένα» ήταν η απάντηση της νεαρής
http://www.star.gr/Pages/Ellada_Kosmos.aspx?art=213320&artTitle=agapite_mpampa_apodexou_oti_eimai_lesvia_i_epistoli_tis_tzitzi_tsao_ston_megistana_patera_tis
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας είναι ο ΜΕΓΑΣ αντιδείκτης,ο ΜΑΚΒΕΛ,μπροστά του ο Λεώ μοιάζει σαν μαθητούδι του δημοτικού(ελέω καθημερινής φθοράς του δεύτερου σε σχέση με τον πρώτο) χεχε
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν αναμονή λοιπόν για τα φρέσκα κουλούρια του ΜΑΚΒΕΛ,όπου υποψιάζομαι ότι θα είναι συνταρακτικά,προς την αντίθετη πλευρά βεβαίως-βεβαίως...
Bonjour!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996 ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Κυβερνήτης υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
ΔιαγραφήΣυγκυβερνήτης υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
Χειριστής ραντάρ αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.
Αδικα πήγαν τα παληκάρια. Για να εκμεταλευθούν την θυσία οι ελεεινοί Τσοχατζόπουλοι, Κάντες και να ρουφήξουν τα όνειρα των συμπατριωτών τους...αι σιχτίρ αχρείοι.
ΔιαγραφήΓια ποια Ελλάδα ρε γαμώτο
http://www.youtube.com/watch?v=MEUtE8UdPvg
Προτείνω να μην "τρώτε" χωρο από την νέα ανάρτηση μεχρι να συμπληρωθούν τα 200 σχόλια από εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚ.Δαρειε,εχω την αισθηση οτι βιαστηκατε με τον Σαλια,φυσικα τιποτα δεν ειναι εγγυημενο,και οπως
Διαγραφήειπατε, καλυτερα να παραμεινετε στο πλανο σας.
Monsieur Chris13 εγώ δεν έχω εσωτερική πληροφόρηση. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο.
ΔιαγραφήΕκ του αποτελέσματος (στις δημοπρασίες) έκλεισε 0.77€.
Τι να κάνουμε....Στις χρηματαγορές υπάρχουν και οι χασούρες.
Monsieur Takis σχετικα με Αστέρα οι δικες ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ πληροφορίες είναι ότι στο business plan των αγοραστών υπάρχει η δημιουργια 20 SUPER βιλών οι οποίες θα διατεθούν προς 20.000.000 Ευρώ έκαστη. Επίσης γνωρίζω ότι ήδη είναι προπωλημενες σε Αραβικά και Ρωσικα συμφέροντα. Η διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ειχε ξεκινήσει πριν κατατεθεί η τελική προσφορά και η εκτίμηση τιμής πώλησης της κάθε βίλας προήλθε απο μεγάλο οίκο του εξωτερικού που ασχολείται με ακίνητη περιουσία. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει και η απόσβεση του ποσού αγοράς της ΑΣΤΗΡ. Σχετικά με τα τρία ξενοδοχεία αυτά θα ανακαινησθουν - ανακασκευαστούν πλήρως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ1
Γνωρίζουν ότι το project θα φέρει κέρδος μετά από πολλά χρόνια
ΥΓ2
Τα ΑΣΤΕΡΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ και το Baloux έχασαν τους επι χρόνια μισθωτές τους (έγινε έξωση) και ολόκληρη η έκταση παραχωρηθηκε σε Αραβικα κεφάλαια επίσης για την δημιουργία ξενοδοχείου (γνωρίζω το όνομα/management αλλά δεν μπορώ να πω τώρα). Γενικά ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ τα επόμενα 5 χρόνια θα γίνει κάτι που κανείς δεν έχει φανταστεί.
ΥΓ3
Μένει να δούμε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μου
Και κάτι σημαντικό που ξέχασα: Στους ορους του διαγωνισμού δίνεται η δυνατότητα να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ τα ξενοδοχεία αν το θελήσουν.Επίσης με τον νέο νόμο για τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις δίνεται η δυνατότητα σε οικόπεδα απο 150 στρέμματα και πάνω ο συντελεστής δόμησης να ειναι 30% (απο 20% που ηταν μέχρι σήμερα).
ΔιαγραφήΕπομενως τα 312.000μ2 κτίζουν με τον νέο νόμο 96.300μ2 (απο 62.420μ2 που κτίζουν σήμερα). Επομένως μιλάμε για ΕΠΙΠΛΕΟΝ 33.880μ2 που τους βγαζουν τις SUPER βίλες με παράλληλη μείωση ΙΣΩΣ του όγκου των ξενοδοχειακών μονάδων.
Και τελειώνω λέγοντας δύο σημαντικές επισημάνσεις:
Διαγραφή1. Την ματαιοδοξία των ανθρώπων (αυτή πληρωνει τις βίλες)
2. Οι Αραβες έδωσαν 160.000.000 ΛΙΡΕΣ ΑΓΓΛΙΑΣ για την αγορά του γνωστού πίνακα του Σεζάν "Δύο χωρικοί παίζουν χαρτιά"....Στα "ψιλά" του Αστέρα θα κολλούσαν?
Επιβεβαιώνω αυτά που λέτε κύριε Δαρείε.
ΔιαγραφήΔεν αντέχω όμως, κύριε Δαρείε, να μην σας ρωτήσω.
ΔιαγραφήΕσείς θα αγοράζατε ΑΣΤΗΡ??
Αν ΝΑΙ απο ποια τιμή και κάτω??
Δεν θα αγόραζα για επένδυση στην παρούσα φάση. Θα αγόραζα αν την έβλεπα λίγο κάτω απο τα 2.5€ μόνο και μόνο ως τζόγο μπας και κάνουν καμια ΔΠ.
ΔιαγραφήΆρα, αν κατάλαβα καλά, το όλο project δεν βλέπετε να δώσει υπεραξία, μετά απο 5 έτη, στην εταιρία ΑΣΤΗΡ.
ΔιαγραφήΜετά 5 έτη απο την πρώτη ημέρα λειτουργίας και με δεδομένο ότι θα γίνει Καζίνο όπως ανέφερα στο επάνω post ΙΣΩΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΕΡΔΗ.Ακόμα και νωρίτερα.
Διαγραφήκυριε Δαρειε εγω παντως για το πειρτπ σας χρωσταω ενα κερασμα
ΑπάντησηΔιαγραφήgforce