Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις χώρες της ευρωζώνης.
«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν», «γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας ???» λέει στην D.W. o πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον.
Και ξαφνικά στο Ελλάντα και στους διαδικτυακούς ιστότοπους κυκλοφόρησαν οι δηλώσεις του Ισλανδού προέδρου Όλαφουρ Γκρίμσον, με μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων να παραληρεί με το ''κατόρθωμα'' των Ισλανδών και να διαρρηγνύει τα ιμάτια της πως η Ελλάδα έπρεπε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο αφήνοντας τις τράπεζες μας να καταρρεύσουν.
Τα σχόλια των Ελλήνων μπαλαδόρων – γνωστών και ως άμπαλων φιτσουλέων, δίνουν και παίρνουν. Μιλάνε με θαυμασμό για την Ισλανδία και ζητούν και εμείς εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε παρόμοιες κινήσεις.
Όμως όλοι αυτοί, πάντα σε κάτι άλλο θέλουν να μοιάσουν και πάντα θέλουν να σχετίζουν την Ελλάδα μας με κάτι άλλο και να θέλουν να μοιάσουν με αυτό το άλλο, αδιαφορώντας αν εδώ είναι Ελλάδα και άλλα είναι τα προβλήματα μας και άλλες λύσεις πρέπει να εφαρμοστούν.
Γενικώς ως γνήσιοι Ελληναράδες πάντα κάτι έχουμε να πούμε και πάντα ξέρουμε τα πράγματα εμείς καλύτερα. Για όλα υπάρχουν άκοπες, ανέξοδες και εύκολες λύσεις και αν υπάρχουν και δύσκολες λύσεις τότε ας εφαρμοστούν, αρκεί να μην ακουμπήσουν εμάς τους ίδιους και τα κεκτημένα δικαιώματα μας.
Για να δούμε όμως ποιος είναι Όλαφουρ Γκρίμσον.
Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον είναι ο 5ος Πρόεδρος της Ισλανδίας (1996- ). H θέση όμως είναι τιμητική καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.
Γέννηση: 14 Μαΐου 1943
Υπήρξε βουλευτής και υπουργός Οικονομικών την περίοδο 1988 –1991 και Πρόεδρος του Συνασπισμού του Λαού της Αριστεράς (1987–1995).
Το 2004 αρνήθηκε να υπογράψει νόμο για τα ΜΜΕ και έγινε ο πρώτος Ισλανδός πρόεδρος που χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα. Ο Γκρίμσον έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος την 1η Αυγούστου του 1996 και επανεξελέγη το 2000 και το 2004 (στην τελευταία εκλογή, με το 67,5% των ψήφων).
Το Μάιο του 2008 δεν είχε κατέλθει υποψήφιος κάποιος άλλος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, ώστε να τον αντιμετωπίσει. Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, τελικά όμως ο Γκρίμσον επιβεβαιώθηκε για μια νέα (4η συνεχή) προεδρική θητεία χωρίς αντίπαλο. Ορκίστηκε πρόεδρος για τέταρτη φορά την 1η Αυγούστου του 2008
Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει, τον Ιανουάριο του 2012, ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Όμως τον Μάρτιο του 2012 έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, ο Γκρίμσον δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% που κέρδισε η αντίπαλός του Θόρα Αρνορσντότιρ.
Λέει ο Όλαφουρ Γκρίμσον
Όλαφουρ Γκρίμσον συνεχίζει ....
Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσει τις τράπεζες της, όπως τονίζει ο Όλαφουρ Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη.
Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό», εξηγεί ο ισλανδός πρόεδρος (και με την τελευταία φράση τρελαίνεται ο Ελληναράς να φωνάζει μπράβο και να ρίχνει τα παλαμάκια του).
«Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας»
Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο. Ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα. Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό. Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα πρόνοιας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος.
Το ΔΝΤ διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία
Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως εγερτήριο κάλεσμα για τους άλλους. Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Όλαφουρ Γκρίμσον.
Για να δούμε, όμως, τι γράφουν δύο ''αντικειμενικοί'' υποτίθεται αναλυτές. Πως παρουσιάζουν τα γεγονότα και πως τα σχολιάζουν συγκρίνοντας την Ισλανδία με την Ελλάδα.
''Αντικειμενικός'' αναλυτής Νο1 σε αυτό το link.
http://www.otyposnews.gr...ives/37311#axzz2Jm93q3d2
(μην ξεχνάτε να διαβάζετε τα σχόλια των αναγνωστών.)
Χαριτολογώντας το ''αντικειμενικός''.
Μάλιστα είναι τόσο ''αντικειμενικός'' που επιλέγει να ξεκινήσει την ανάλυση του με το κλασσικό επιχείρημα :
Το δημοσίευμα αυτό το αφιερώνουμε στον Γιώργο Παπανδρέου και την «παρέα» του, σε όλους όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο Ι, στον Λουκά Παπαδήμο και στους 199 βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙ και στους συν αυτοίς, γνωστά και μη εξαιρετέα, κονδυλοφόρα και μη, «μνημονιακά» «παπαγαλάκια»…
Μπουχαχαχαχα μα τι ωραία που τα λέει ο αντιμνημονιακός αρχιπαπαγαλίσκος 5 αστέρων - όπως και μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, που πιστεύει τέτοια κόλπα.
Διαβάζουμε τι γράφει ο αντικειμενικός αναλυτής: (που ήδη από την πρώτη του παράγραφο, προετοιμάζει τον αναγνώστη ότι μάλλον λέει παπαριές.)
Και μη βιαστούν οι «εθνοσωτήρες» μας, που μας έχουν «σώσει» επανειλημμένως, να «μιλήσουν» για «ανόμοια» πράγματα διότι τα οικονομικά μεγέθη είναι ποσοστιαίως ανάλογα με τα δικά μας και με την χώρα του «πάγου» να ήταν σε σαφώς χειρότερη θέση από εμάς… Απλά δεν δέχτηκαν την «βοήθεια» του ΔΝΤ και της ΕΕ και 4 χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, έχει ανάπτυξη 3,1% και περίπου 7% ανεργία!
Το 2008 η Ισλανδία πτώχευσε. Δεν απέφυγε δηλαδή αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε εμείς επί δυο χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, απ’ ότι φαίνεται. Το χρέος της το 2007, ένα χρόνο πριν τιναχτεί η στον αέρα η οικονομία της, ήταν 900% του ΑΕΠ! Ως φυσιολογική συνέχεια ακολούθησε οικονομική κρίση το 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζες της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ!
Την ώρα που ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την λήψη δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
Την ώρα που Βρετανία και Ολλανδία πρόσφεραν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια…
… Εμφανίστηκαν τα αρπακτικά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρότειναν να αναλάβουν την… κατάσταση για να «βγάλουν» τη χώρα από το… αδιέξοδο… Άκουσαν, όμως, ένα ηχηρό «Όχι» – χαστούκι στις «κακές» τους «συνήθειες»…
Τον Απρίλιο του 2009 η χώρα προχώρησε σε πρόωρες εκλογές. Έπρεπε να πληρωθούν 3 δις ευρώ. Οι πολίτες αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτό το βάρος. Τα πολιτικά κόμματα αναγκάστηκαν να «συμπορευτούν» με την άποψη των πολιτών. Ο πρόεδρος Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον σχετικό νόμο και προχώρησε σε δημοψήφισμα.
Οι πιέσεις από όλους τους επίδοξους «σωτήρες» έγιναν αφόρητες.
Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός αναφέρει: «Μας έλεγαν ότι ή θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά τους ή θα γίνουμε Κούβα»…
Και όλα αυτά γιατί η χώρα ήταν στον σωστό δρόμο για την ανάκαμψη της, χωρίς την «βοήθεια» των τοκογλύφων…
Τίποτα από τα πιο πάνω δεν πτόησαν τους Ισλανδούς και στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των πολιτών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών…
Είχε ήδη ξεκινήσει η … αντίστροφη μέτρηση και είχε αποκοπεί κάθε «δίοδος» και πεδίο δράσης σε… κοράκια, λαμόγια και τοκογλύφους…
Αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch» στην κατηγορία ΒΒΒ
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ – για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της, εξέλιξη που επιτρέπει στη χώρα να θεωρείται εφεξής ως αξιόπιστος δανειολήπτης!
«Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο συνάλλαγμα της Ισλανδίας στην κατηγορία «επενδύσεις» μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch! Μια νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία του τόπου για τους εθνικά υπερήφανους Ισλανδούς…
Αναδημοσιεύουμε το ιστορικό της πτώχευσης όπως το είχαμε καταγράψει στις αρχές του χρόνου σε δημοσίευμά μας με τίτλο: «Διεφθαρμένα ΜΜΕ – Η σιωπή των… λυκοπροβάτων»!
''Αντικειμενικός'' αναλυτής Νο2 σε αυτό το link.
http://papaioannou-giann...F%80%CE%AF%CE%B1-%CF%80/
(άλλος ένας αντικειμενικός αναλυτής μπουχουχουχου - να μην ξεχνάτε να διαβάζετε τα σχόλια των αναγνωστών των links που παραθέτω)
Στην Ελλάδα σήμερα όλη μέρα ΜΜΕ και πολιτικοί παρουσιάζουν εικόνες από εμπάργκο τροφίμων φαρμάκων και καυσίμων και το αποκαλούν χρεοκοπία. Τερατολογούν για να στηρίξουν Σαμαρά ΓΑΠ και τραπεζίτες.
Ας δούμε τι συνέβη σε μια πραγματική πολύ πρόσφατη χρεοκοπία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ας το διαβάσουμε το παρακάτω άρθρο σαν βιβλίο οδηγιών manual χρεοκοπίας. (μα πως τα γράφει ο παικταράς)
Η ιστορία ή οποία αποκαλύφθηκε από ένα ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την συνεχιζόμενη επανάσταση στην Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το πόσο λίγο τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ενημερώνουν πραγματικά ή όχι για τα γεγονότα στον κόσμο. Το 2008, κατά την έναρξη της «κρίσης», η Ισλανδία κυριολεκτικά πτώχευσε. Από τότε αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει χαθεί από τα ραντάρ της ενημέρωσης».
Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Μερκελοσαρκοζύ και τα τσιράκια τους ανά τον κόσμο είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.
Ας δούμε γιατί.
Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ον λαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.
Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900%. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 160% Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρεις βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κορόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.
Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.
Να πως έγινε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο (στο δάνειο) η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσθεσαν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Η διεθνής οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία για δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να πάρουν το πιο πάνω χρέος «πάνω τους» με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.
Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και ταραχές ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου του 2009 ανέδειξαν στην κυβέρνηση έναν αριστερό συνασπισμό το οποίο καταδίκασε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αλλά αμέσως παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών και έπρεπε -η Ισλανδία- να επιστρέψει συνολικά τρία και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ. Έπρεπε ο κάθε Ισλανδός τα επόμενα 15 χρόνια να πληρώνει 100 Ευρώ κάθε μήνα. Έπρεπε δηλ. ο λαουτζίκος να θυσιαστεί για χρέη κάποιον ιδιωτών προς κάποιους άλλους ιδιώτες. Αυτό ήταν η σταγόνα η οποία υπερχείλισε το ποτήρι.
Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Η γνώμη ότι οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των οικονομικών μονοπωλίων, ότι το σύνολο της χώρας πρέπει να πολιορκείται για αποπληρωμή ιδιωτικών χρεών, άλλαξε την σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε την πολιτική ελίτ της Ισλανδίας να πάρει μέρος του εκλογικού σώματος. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.
Φυσικά η διεθνής κοινότητα αύξησε την πίεση στην Ισλανδία. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή η οποία θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Όπως έλεγε ο Γκρίμσον: «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά».
Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως. Αλλά η επανάσταση (για την οποία δεν έγραψε κανένα από τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένου και του Euronews) δεν πτοήθηκε. Με την υποστήριξη των οργισμένων πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Το Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας Kaupthing Σιγκιζμούντ Έϊναρδσον. Αλλά και πολλοί τραπεζίτες, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την χώρα.
Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαλλάξει την χώρα από την δύναμη της Διεθνής οικονομίας και των εικονικών νομισμάτων.
Για να γραφτεί νέο σύνταγμα ο Λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος. Το σύνταγμα το οποίο τελικά γεννήθηκε μέσα από συμμετοχή των πολιτών, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση μετά από τις επόμενες εκλογές.
Όσοι φοβούνται την χρεοκοπία ας ρίξουν μια ματιά στην Ισλανδία όπου μια μικρή χώρα με δύναμη και με σαφήνεια διακηρύσσει ότι ο Λαός τους είναι κυρίαρχος….
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις. Σήμερα η Ισλανδία των ψαράδων χωρίς τον ορυκτό πλούτο, την Βιομηχανία και τον Γεωργικό τομέα που έχουμε εμείς, έχει ανάπτυξη 3.1% και ανεργία 6.9% το 2011.
Η Ελλάδα έχει 7% ύφεση και 21% ανεργία
Ας αφήσουμε όμως τους ''αντικειμενικούς'' αναλυτές που συγκρίνουν ανόμοια πράγματα και ας δούμε ....
To χρονικό της Ισλανδικής κατάρρευσης
Το φθινόπωρο του 2008 η χώρα συμπαρασύρθηκε στη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κυβέρνηση εισήγαγε επείγουσα νομοθεσία και της δόθηκαν ενισχυμένες εξουσίες επί του τραπεζικού τομέα, ενώ κλειδώθηκε προσωρινά και η ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ (131 κορόνες προς 1 ευρώ). Νωρίτερα, το εθνικό νόμισμα είχε δεχτεί ισχυρή επίθεση από κερδοσκόπους.
Η Ρωσία φερόταν έτοιμη να παράσχει δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ. To Νοέμβριο του 2008 εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από σκανδιναβικά κράτη προς τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην οικονομική κρίση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009, όταν για πρώτη φορά από το 1949 (οπότε είχαν εκδηλωθεί διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ), η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων.Υπό το βάρος της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε (επικαλούμενος όμως λόγους υγείας) και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 9 Μαΐου. Η νέα πρωθυπουργός, Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ προκήρυξε γενικές εκλογές για τις 25 Απριλίου.
6 Οκτωβρίου 2008
Η ισλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις στο εσωτερικό της, ενώ έχει σταματήσει από το πρωί κάθε διαπραγμάτευση των τραπεζικών τίτλων στο χρηματιστήριο της χώρας. Οι καταθέσεις που εγγυάται η κυβέρνηση είναι 8,6 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εγγύησης θα πρέπει να τονιστεί πως, οι καταθέσεις στην Ιρλανδία, η οποία επίσης προχώρησε σε ανάλογη εγγύηση, δεν είναι παρά 2,6 φορές το ΑΕΠ και στην Ελλάδα μόνο μία.
Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε εξηγεί ότι οι τράπεζες έχουν γίνει υπερβολικά μεγάλες και ότι πρέπει να απαλλαγούν από στοιχεία τους στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση είχε παρέμβει την περασμένη εβδομάδα, κρατικοποιώντας την τρίτη τράπεζα της χώρας, την Glitnir, κινητοποιώντας όμως για αυτό το 10% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Κupthing, λέει ότι η ίδια δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση στο μέτρο που συμμετέχει στο σχέδιο σταθεροποίησης της αγοράς μαζί με τη Riksbank, την κεντρική τράπεζα.
Βλέποντας να στερεύουν απότομα τα χρηματοπιστωτικά έσοδα, η ισλανδική κυβέρνηση προσφεύγει στα συνδικάτα, ζητώντας όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά αποθέματά τους αλλά και συγκράτηση μισθών παρά τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στα 14%, έστω και με αντίτιμο να επανεξετάσει την άρνησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση ζητάει από τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εισάγουν επειγόντως 200 δισ. κορόνες (1,3 δισ. ευρώ) από το εξωτερικό. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η κορόνα έχασε το 20% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο.
Σύμφωνα με την Ένωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα συνολικά κεφάλαια των Ταμείων ανέρχονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια κορώνες, (11,56 δισεκατομμύρια ευρώ) από τα οποία τα 500 δισεκατομμύρια (3,22 δισ. ευρώ) είναι στο εξωτερικό και η Ένωση κάλεσε τα μέλη της να πουλήσουν τα μισά.
H Standard and Pοor's υποβίβασε τη διεθνή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από την κατηγορία Α στην ΒΒΒ.
8 Οκτωβρίου 2008
Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χάαρντε δηλώνει πως «οι φίλοι της Ισλανδίας την εγκατέλειψαν τη στιγμή που τους είχε ανάγκη» και εξήγησε ότι η άρνησή τους να βοηθήσουν οικονομικά, ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. «Δεν λάβαμε την υποστήριξη που ζητήσαμε από τους φίλους μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Χάαρντε δηλώνει «απογοητευμένος»,
Η κορόνα έχει φτάσει να χάνει το 25% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν επιβεβαιώνει ότι δέχθηκε αίτημα από την κυβέρνηση της Ισλανδίας και σημειώνει ότι αυτό «αντιμετωπίζεται θετικά».
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας Ντέιβιντ Οντσον ανακοινώνει την τελική συμφωνία για δάνειο 4 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τέσσερα χρόνια.
Αυτό που γνωρίζει με βεβαιότητα ο Ισλανδός κεντρικός τραπεζίτης είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας του και οι πιέσεις που υφίσταται η κορόνα.
Η παγκόσμια πιστωτική κρίση έπληξε τους ομίλους του διογκωμένου χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι μεγαλύτερες ισλανδικές τράπεζες «ξανοίχτηκαν» επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια και έφθασαν να χρωστούν στο εξωτερικό το 12πλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.
Οι καταθέσεις με δημόσια εγγύηση είναι 8,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας Glitnir (με την κινητοποίηση του 10% των συναλλαγματικών αποθεμάτων), κρατικοποιείται και η τράπεζα Landsbanki, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το 90% του εξωτερικού χρέους της Ισλανδίας δημιουργήθηκε από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες: Κaupthing, Landsbanki και Glitnir. Οι δύο τελευταίες πέρασαν πλέον στον έλεγχο του κράτους. Επιπλέον το κράτος δάνεισε 500 εκατ. ευρώ στην Κaupthing και εγγυήθηκε τις καταθέσεις.
Για την κορόνα επελέγη η λύση της σύνδεσης με καλάθι νομισμάτων με ισοτιμία 130 κορόνες ανά ευρώ. Όμως το νόμισμα ήταν τόσο ευάλωτο που η ισοτιμία του έφτασε στις 200 κορόνες ανά ευρώ στις 11.39 ώρα Ρέικιαβικ (έχασε δηλαδή το 50% της αξίας του) για να ανακάμψει το μεσημέρι στις 150 κορόνες ανά ευρώ.
Ισοτιμία Ευρώ - Ισλανδική κορόνα
«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος.Η σύνδεση του νομίσματος αποδείχθηκε ότι δεν είναι καθόλου αξιόπιστη» δηλώνει στο Βloomberg ο Λαρς Κρίστενσεν , επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της Danske Βank στην Κοπεγχάγη. Ο Δανός αναλυτής προσθέτει ότι για να είναι αξιόπιστη η σύνδεση του νομίσματος χρειάζονται αξιόπιστα μέτρα για τη σταθεροποίηση της ισλανδικής οικονομίας, «κάτι που ακόμη δεν έχουμε δει».
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο τόνος των δηλώσεων του πρωθυπουργού Χάαρντε ήταν δραματικός. Παραδέχθηκε ευθέως ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υπερβολικά μεγάλος και ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεφορτωθούν επειγόντως (με τη βοήθεια χωρών του εξωτερικού) τα «τοξικά» κεφάλαια που τις βαρύνουν.
9 Οκτωβρίου 2008
Η κυβέρνηση τις Ισλανδίας αποφάσισε να κρατικοποιήσει και την Κaupthing, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μετά τις Landsbanski και Glitnir. Έτσι το κράτος βρέθηκε να ελέγχει σχεδόν όλο τον τραπεζικό τομέα, που κυριολεκτικά κατέρρευσε κάτω από τις αμαρτίες του.
Το «ισλανδικό θαύμα» χρειάστηκε κάποια χρόνια για να δημιουργηθεί αλλά μόλις μερικές ημέρες για να καταρρεύσει.
Ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε ανακοινώνοντας την κρατικοποίηση των τραπεζών, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι εγγυημένες - αν και θα παγώσουν για κάποιο διάστημα. Έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, ανήγγειλε παράλληλα τη δημιουργία δημόσιου ταμείου για τα στεγαστικά δάνεια των 300.000 Ισλανδών. «Θέλω να είμαι ειλικρινής», δήλωσε στους συμπατριώτες του. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις αποταμιεύσεις σας. Χρειαζόμαστε όμως κι άλλα χρήματα. Κι αν δεν τα βρούμε, η Ισλανδία κινδυνεύει με χρεοκοπία». Με άλλα λόγια, να γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος».
Οι τράπεζες γεννούσαν κέρδη, η Ισλανδία είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη. Ένας Ισλανδός, ο Μπγιοργκοφούλ Γκούντμουντσον, είχε αγοράσει την αγγλική ομάδα Γουέστ Χαμ. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Η Ισλανδία είναι μια χώρα που το ΑΕΠ της φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας όμως (αυτές που κρατικοποιήθηκαν) χρωστούν τώρα 126 δισ. δολάρια.
«Εδώ και πολλές γενιές διαβιώνουν με δανεικά, πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας τους», επισήμανε η Monde. Και τώρα παρακολουθούν με δέος τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 15% και την ισλανδική κορόνα να έχει χάσει το 60% της αξίας της μέσα σε ένα χρόνο.
Η Εποπτική Οικονομική Αρχή της Ισλανδίας εγγυήθηκε τις καταθέσεις της Kaupthing, που έχει υποκαταστήματα σε Σουηδία, Βρετανία, Γερμανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Ελβετία! Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν απείλησε να πάει στα δικαστήρια το ισλανδικό δημόσιο αν χάσουν τα λεφτά τους οι 300.000 Βρετανοί καταθέτες της Landsbanki. Γι αυτό ο Ισλανδός ομόλογός του Χάαρντε κάλεσε τον «τσάρο» της βρετανικής Οικονομίας, Αλιστερ Ντάρλιγκ, σε συμβιβασμό.
Όπως επισήμανε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ερικ Γκίλμπεργκ, ο ισλανδικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται «ίσως στη χειρότερη θέση στον αναπτυγμένο κόσμο για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση», καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει όλα τα χρέη. Το έκτακτο δάνειο 5 δισ. κορόνες της σουηδικής κεντρικής τράπεζας στην Kaupthing ήταν απλή ασπιρίνη.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας παραιτήθηκε, αλλά η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησε την κεφαλή επί πίνακι της ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας. Και οι πολίτες κάνουν τον... σταυρό τους, που εξακολουθούν να λειτουργούν τα γκισέ, τα ΑΤΜ, τα τηλεφωνικά κέντρα και οι ηλεκτρονικές σελίδες των υπό κατάρρευση ιδρυμάτων.
Tα golden boys των Βίκινγκς έκαναν κανονική απόβαση στην Αγγλία, αποκτώντας ποδοσφαιρικές ομάδες (όπως η Landsbanki τη Γουέστ Χαμ) και οίκους μόδας.
Έτσι το εθνικό εισόδημα των Ισλανδών αυξήθηκε κατακόρυφα, αλλά τα πράγματα έσφιξαν όταν στέγνωσε η ρευστότητα των αγορών ανά τον κόσμο και οι ισλανδικές τράπεζες δεν μπορούσαν πια να εξυπηρετήσουν τα υπέρογκα χρέη τους.
Το πιο ανησυχητικό είναι πως οι υποτιθέμενοι γκουρού των αγορών δεν είχαν πάρει μυρωδιά για την επερχόμενη καταστροφή. Mόλις στις 26 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Kaupthing εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία των εργασιών και προανήγγειλε... καλά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2008!
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τραπεζών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2008)
14 Οκτωβρίου 2008
Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Ρέικιαβικ (ΟΜΧ 15) σημειώνει βουτιά 77%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ισλανδία. Το χρηματιστήριο άνοιξε το πρωί ύστερα από τρεις ημέρες, κατά τις οποίες παρέμενε κλειστό. Η κυβέρνηση είχε κλείσει το χρηματιστήριο την περασμένη Πέμπτη, καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε οδηγήσει τον γενικό δείκτη σε υποχώρηση 30% μέσα σε εννέα ημέρες.
Στον δείκτη ΟΜΧ 15 περιλαμβάνονται οι μετοχές δεκαπέντε εταιρειών, ωστόσο έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών των τριών τραπεζών που πέρασαν στον έλεγχο του Δημοσίου. Πριν από την εθνικοποίηση, οι τρεις τράπεζες αντιπροσώπευαν το 76% του γενικού δείκτη!
Οι ξένες τράπεζες έπαψαν να συναλλάσσονται σε κορόνες.
Χάρη στα ελκυστικά επιτόκια, οι τράπεζες της Ισλανδίας είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πολλούς πελάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι τώρα «ψάχνονται» και αγωνιούν για τα χρήματά τους.
Στη Βρετανία, οι καταθέσεις των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων στις ισλανδικές τράπεζες αγγίζουν το 1 δισ. στερλίνες (1,27 δισ. ευρώ), ενώ στους (άτυχους) καταθέτες περιλαμβάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες βρετανοί πολίτες. Υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις των περίπου 300.000 Βρετανών υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ! Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με την ισλανδική ηγεσία για να εξασφαλίσει ότι οι βρετανοί καταθέτες θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.
29 Νοεμβρίου 2008
Περίπου 4.000 άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται εδώ και οκτώ εβδομάδες και σταδιακά γίνονται όλο και πιο μαζικές. Σε αυτή τη διαδήλωση πήραν μέρος από αναρχικούς και κουκουλοφόρους, μέχρι συνταξιούχους και οικογένειες με τα παιδιά τους.
Την περασμένη εβδομάδα οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα αστυνομικό τμήμα για να απελευθερώσουν έναν συλληφθέντα διαδηλωτή.
Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές αρκέστηκαν στο να πετάξουν πατάτες στην πόρτα του Κοινοβουλίου, συμβολίζοντας την οικονομική εξαθλίωση.
Ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του και δηλώνει ότι θα ηγηθεί της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
«Νομίζω ότι θα έχουμε μια σημαντική πτώση στο ΑΕΠ και στην αγοραστική δύναμη και αύξηση στα ποσοστά ανεργίας. Το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για εμάς» δηλώνει ο Χάαρντε.
26 Ιανουαρίου 2009
Υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης την οποία προκάλεσε η πρωτοφανής χρεοκοπία της Ισλανδίας ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον. Έτσι η κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με το κεντροδεξιό κόμμα της Ανεξαρτησίας του παραιτηθέντος κ. Χάαρντε οδηγείται στην κατάρρευση έπειτα από τρεις μήνες πρωτόγνωρης για τα δεδομένα της χώρας κοινωνικής έντασης.
«Πραγματικά μετανιώνω που δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού. Πιστεύω ότι θα ήταν η καλύτερη λύση» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ήδη από την περασμένη Παρασκευή δηλώσει ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 9 Μαΐου. Όμως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο ζητώντας την άμεση παραίτησή του. Η πολιτική αστάθεια μοιάζει πλέον ορατό ενδεχόμενο για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς η υπουργός Εξωτερικών (των Σοσιαλδημοκρατών) Ινγκιμπγιόργκ Γκισλαντότιρ και επικρατέστερη για την ανάληψη της πρωθυπουργίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη θέση, υποδεικνύοντας ως καταλληλότερη την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός από την πλευρά του ευχήθηκε να βρεθεί κάποιο στέλεχος του κόμματός του για να αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» μέχρι την προσφυγή στις κάλπες. Πολιτικά «καμένο χαρτί» ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι καν υποψήφιος, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Όσο πρωτόγνωρη είναι η ένταση των διαδηλώσεων, άλλο τόσο αναπάντεχη ήταν η οικονομική κατάρρευση μιας ολόκληρης χώρας υπό το βάρος του υπερβολικού δανεισμού των τραπεζών που άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσό των 61 δισ. δολαρίων. Οι τρεις μεγαλύτερες από αυτές εξαναγκάστηκαν σε κρατικοποίηση, ενώ η κυβέρνηση κατέφυγε σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων. Η ιδέα της ένταξης στους «ασφαλείς» κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει πλέον να αποκτά ένθερμους υποστηρικτές τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στην κοινωνία.
29 Ιανουαρίου 2009
Για πρώτη φορά στον κόσμο πολιτικός που έχει παραδεχθεί ανοιχτά την ομοφυλοφιλία της θα αναλάβει τα ηνία κυβέρνησης. Η 66χρονη Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, πρώην αεροσυνοδός και μέχρι πρότινος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Ισλανδίας, είναι η επικρατέστερη στο κόμμα Σοσιαλιστική Δημοκρατική Συμμαχία για να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Η κυρία Σιγκουρνταρντοτίρ θα ηγηθεί της Ισλανδίας ως τις πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, «μια αίτηση της Ισλανδίας θα γίνει δεκτή ιδιαίτερα θετικά, θα επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και πιθανώς η χώρα να ενταχθεί σε χρόνο-ρεκόρ, ακόμη και ως το 2011».
Θετικότατος για την ένταξη της οικονομικά κατεστραμμένης νησιωτικής χώρας ήταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν. «Η Ένωση προτιμά να γίνουν μέλη δύο κράτη ταυτόχρονα παρά ένα. Αν η Ισλανδία καταθέσει αίτηση σύντομα και οι διαπραγματεύσεις είναι ταχείες, πιθανόν να εισέλθει μαζί με την Κροατία. Η Ισλανδία διαθέτει μία από τις παλαιές δημοκρατίες στον κόσμο, ενώ η στρατηγική και οικονομική της θέση αποτελούν πλεονεκτήματα για την ΕΕ» είπε ο κ. Ρεν.
03 Μαίου 2009
Η επικράτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία είχε αναλάβει χρέη υπηρεσιακής πρωθυπουργού από τον Ιανουάριο, συνιστά μια χαρακτηριστική μετακίνηση των ψηφοφόρων προς τα αριστερά, τιμωρώντας το άλλοτε πανίσχυρο Κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και έλαβε μόλις 24% των ψήφων (16 έδρες). Οι Σοσιαλδημοκράτες απέσπασαν 30,9% των ψήφων (20 έδρες) και οι εταίροι τους, το κίνημα Αριστερά- Πράσινοι, 21,5% των ψήφων (14 έδρες).
Η Ισλανδία- παρά την αξιοσημείωτη οικονομική της ανάπτυξη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, τον περασμένο Οκτώβριο, υποχρεώθηκε να λάβει οικονομικό πακέτο βοήθειας ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο δείκτης της ανεργίας τον Μάρτιο άγγιξε το 9% (από 1% που ήταν πριν). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αυτόν τον χρόνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας θα γνωρίσει συρρίκνωση της τάξεως του 10%.
Η κυρία Σιγκουρνταρντότιρ θα κληθεί να πείσει τους Ισλανδούς ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα «καταβροχθίσει» τον τρόπο ζωής τους. Σε μια χώρα που ανακηρύχθηκε δημοκρατία μόλις το 1944, η απεμπόληση της κυριαρχίας της- και κυρίως η απώλεια ελέγχου στην αλιευτική πολιτική- χάριν των ευρωπαϊκών θεσμών αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.
«Πολλοί άνθρωποι δεν διατίθενται να ανεχθούν κάποιον υπουργό στις Βρυξέλλες να αποφασίζει πόσους τόνους μπακαλιάρου επιτρέπεται να αλιεύει τον χρόνο,παρ΄ όλο που αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται μαζί με την ισλανδική κυβέρνηση και η σημασία του θα είναι κατά βάση συμβολική»είπε ο Στεφάν Ολαφσον, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Ωστόσο, η κυρία Σιγκουρνταρντότιρ έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσει ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
8 Ιουνίου 2009
Κατά 3,6% μειώθηκε το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου της Ισλανδίας έναντι του δ΄ τριμήνου του 2008, ενώ κατά 3,9% ήταν μειωμένο έναντι του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι. Η Στατιστική Υπηρεσία επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω την πρώτη εκτίμηση για τη μείωση του ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008, από το αρχικό-1,3% σε-1,5%.
Η ύφεση που πλήττει την Ισλανδία αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία από τα μηδενικά επίπεδα πέρυσι σε 10% εφέτος, ως άμεση συνέπεια των αυξανόμενων χρεοκοπιών, ενώ επίσης οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την εφετινή παραγωγή της προβλέπουν ετήσια συρρίκνωση πάνω από το 10%. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, και το εξωτερικό εμπόριο επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς «οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8% στο α΄ τρίμηνο του 2009 έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2008».
11 Νοεμβρίου 2009
Για τέταρτη φορά το τελευταίο 18μηνο η πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας υποβαθμίστηκε χθες από τη Moody’s.
Η Ισλανδία έχασε την κορυφαία αξιολόγηση Aaa τον Μάιο του 2008.
Καθώς το πλήγμα από την παγκόσμια κρίση γινόταν όλο και ισχυρότερο, η Moody’s αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δύο ακόμα υποβαθμίσεις, οδηγώντας την αξιολόγηση στο Baa1. Χθες η αξιολόγηση υποβαθμίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο Baa3 -την τελευταία βαθμίδα προτού ένας τίτλος χαρακτηρισθεί «σκουπίδι» (junk).
Το 2009, οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές που προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο…
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα για την πληρωμή ή όχι του «χρέους» και σαρώνει το ΟΧΙ με 93%των ψήφων!
H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.
Το σώμα αρχίζει την «εργασία» του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ” όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Ας δούμε όμως μια πιο αντικειμενική ανάλυση ....
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=491966
(Να ανοίγετε τα links και να διαβάζεται τα σχόλια - εκεί πέφτει το πολύ γέλιο και βγαίνουν πολλά ζουμιά, για το τι φταίει στην τεταρτοκοσμική Ελλάντα και θέλει πολλές φάπες)
Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη μοιάζει να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, η Ισλανδία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με 7 συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης της τάξης του 2,5% ετησίως - κάτι που ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καυχηθούν πλέον ότι εμφανίζουν-, ενώ η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 5% και η εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται.
Σε τι οφείλεται αυτή η οικονομική αναγέννηση; Στον ανθεκτικό χαρακτήρα των Ισλανδών, αναμφίβολα, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Οι πολίτες της Ισλανδίας επιβιώνουν εδώ και αιώνες σε ένα απομονωμένο νησί το οποίο αποτελείται κατά 70% από τούνδρα και όπου τον χειμώνα ξημερώνει λίγο πριν το μεσημέρι και νυχτώνει νωρίς το απόγευμα. Αυτές οι προκλήσεις της φύσης είναι που καθιστούν τους ανθρώπους εκεί σκληρούς, ανθεκτικούς, φιλόπονους και σκληρά εργαζόμενους.
«Ουσιαστικά είμαστε ακόμα ένα έθνος ψαράδων και αγροτών», λέει ο πρόεδρος της Ισλανδίας 'Ολαφουρ Γκρίμσον, ο οποίος διατηρεί το πόστο του από το 1996 και ο οποίος δύο φορές αρνήθηκε να υπογράψει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα επέστρεφε στη Βρετανία τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που της οφείλει μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τους Βρετανούς καταθέτες που είχαν λογαριασμούς σε ισλανδικές τράπεζες.
«Η οικονομία δεν είναι απλώς η ηχώ των τραπεζών. Είναι μια κοινωνία ανθρώπων. Αν δεν νιώθουν δυνατοί, δεν έχει σημασία τι φορολογικά μέτρα θα πάρεις. Αυτό φάνηκε μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε Ισλανδό δόθηκε μία ψήφος και έλαβε μια αίσθηση ότι αξίζει σαν άτομο. Αυτό έκανε πιο ισχυρή την κοινωνία, αυτό το δημοκρατικό πράγμα έδωσε δύναμη στο λαό», λέει ο Γκρίμσον.
Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν ανώδυνα, το αντίθετο. Οι μακροοικονομικές στατιστικές κρύβουν την πραγματικότητα της ζωής του μέσου Ισλανδού. Υψηλότεροι φόροι, περικοπές δαπανών και ένα κύμα ανατιμήσεων αγαθών άφησε πολλούς σε πολύ δυσχερή θέση.
Χιλιάδες άτομα που είχαν υποθήκες σε ξένα νομίσματα όταν η ισλανδική κορόνα ήταν ισχυρή, ξαφνικά βρέθηκαν με υποτιμημένες περιουσίες την ώρα που όφειλαν πολύ περισσότερα χρήματα.
Η κατάρρευση των σημαντικότερων τραπεζών της Ισλανδίας το 2008 «γονάτισε» τα δημόσια ταμεία και προκάλεσε την ισχυρότερη οικονομική ρήξη που είχε δει η Ευρώπη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Η ισλανδική κορόνα έπεσε κατά 50% σε σχέση με όλα τα σημαντικά νομίσματα, η ανεργία που μέχρι τότε ήταν ανήκουστο φαινόμενο έφτασε αστραπιαία το 10% και οι καταθέσεις έκαναν «φτερά» στο εξωτερικό με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Όμως η Ισλανδία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση με τον δικό της μοναδικό και κάπως ανορθόδοξο τρόπο.
Επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου - απαγορευμένη στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης - για να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία. Εισήγαγε 100 νέους φόρους και περιέκοψε τις δαπάνες. Επίσης, δανείστηκε χρήματα από τους Σκανδιναβούς της γείτονες και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.
Κυρίως όμως, άφησε τις ιδιωτικές της τράπεζες, οι οποίες είχαν προκαλέσει την κρίση, να καταρρεύσουν. Οι επενδυτές έχασαν τα πάντα, γεγονός που σήμανε ότι οι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνθηκαν με τα χρέη των τραπεζών. Επίσης, σε μια πιο αμφιλεγόμενη κίνηση, οι Βρετανοί και Ολλανδοί καταθέτες έχασαν όλα τους τα χρήματα (συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ) και έπρεπε να αποζημιωθούν από το Λονδίνο και τη Χάγη αντιστοίχως.
Το φάρμακο ήταν σκληρό και η αντίδραση άμεση. Η ανάπτυξη κατέρρευσε, χιλιάδες μετανάστευσαν και η Ισλανδία έγινε ο παρίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας, με την πιστοληπτική της ικανότητα να έχει πέσει «υπό το μηδέν».
Όμως στα μέσα του χειμώνα του 2010, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και αυτό όχι μόνο επειδή τα παραγωγικά «μυαλά» της χώρας σταμάτησαν σιγά να εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά και λόγω του ότι η Ισλανδία διαθέτει φτηνή, καθαρή ενέργεια. Το 90% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτονται από υδροηλεκτρικές πηγές ή θερμές πηγές. Επίσης, υπάρχουν σχέδια εξαγωγής αυτής της ανανεώσιμης ενέργειας μέσω τεράστιων υποθαλάσσιων καλωδίων προς τη Δανία ή ακόμη και τη Βρετανία.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα της Ισλανδία είναι το νόμισμα της ....
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα δυνατό νόμισμα. Χρειαζόμαστε το ευρώ…».
Αυτή είναι η άποψη του Gylfi Arnbjörnsson, προέδρου της ισχυρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ισλανδίας.
http://www.antinews.gr/2011/09/29/124765/
Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συμπατριώτες του, είναι πολύ περήφανος για την νησιώτικη χώρα του, που βρίσκεται στη μέση σχεδόν του Ατλαντικού.
Παρόλα αυτά, θα ήθελε να δει το εθνικό της νόμισμα, την ισλανδική κορόνα, να εξαφανίζεται οριστικά. «Η κορόνα είναι τόσο επικίνδυνη, που κάθε χρόνο το εισόδημά μας μειώνεται σταθερά κατά 25%, μαζί με το επίπεδο ζωής μας», λέει.
Μέχρι το 2007, η Ισλανδία ήταν η πέμπτη πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο κι από αυτό της Αμερικής, κατά 60%!
Τα πράγματα όμως πήραν μια άσχημη τροπή το φθινόπωρο του 2008, όταν η νήσος γονάτισε από τις τρομερές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μέσα σε μια εβδομάδα πτώχευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της: Kaupthing, Glitnir, και Landsbanki.
Το εθνικό της νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 25%, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 18%, και η συντηρητική κυβέρνηση διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Τότε είναι που άρχισε για πρώτη φορά η προσδοκία πολλών Ισλανδών, να αφήσουν το δικό τους νόμισμα, και να ενταχθούν στην ΕΕ.
Το 2009, η ισλανδική βουλή ενέκρινε την αίτηση ένταξης στην ΕΕ, και οι σχετικές διαπραγματεύσεις άρχισαν πέρσι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Stefan Hankur Johannsson, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2013. Όπως λέει, «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».
Η πιθανότητα είναι πως η Ισλανδία θα ενταχθεί τελικά στην ΕΕ μέχρι το 2016. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν οι Ισλανδοί θα θέλουν ακόμη την ένταξη μέχρι τότε. Για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, τη δημοσιονομική πολιτική κλπ. Η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πρόκληση θα είναι η αλιευτική βιομηχανία, για την οποία οι Ισλανδοί θα προτιμούσαν να μην έχει κανέναν λόγο η ΕΕ. Η Ισλανδία ζει κυρίως από την αλιεία, και επιμένει στον μη ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ισλανδοί μοιάζουν διαιρεμένοι στις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ένταξής τους στην ΕΕ. Το 60% λένε πως δεν γνωρίζουν αρκετά για την ΕΕ και τους θεσμούς της, ενώ τα 2/3 του πληθυσμού προτιμούν να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα.
Ο Pall Vilhjalmsson ηγείται ενός κινήματος με 5.500 μέλη, με μοναδικό του σκοπό να μη μπει η χώρα του στην ΕΕ. Ζητάει μάλιστα την άμεση διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Vilhjalmsson, η Ισλανδία έχει πολύ άσχημες εμπειρίες από την εποχή που την κατείχε η Δανία πριν από 100 χρόνια, και ως εκ τούτου αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν ξανά μια υποδούλωση της χώρας σε ξένους.
Το ότι, όταν αφέθηκε μόνη της η χώρα του, βυθίστηκε στο χάος, δεν τον απασχολεί. Όπως δεν τον απασχολούν και οι αρνητικές συνέπειες τις οποίες συνεχίζει να υφίσταται, εξαιτίας της κρίσης του 2008.
Ο πληθωρισμός είναι σήμερα στο 5% και συνεχώς σκαρφαλώνει.
Ο υπουργός Οικονομικών J. Sigfusson δηλώνει αισιόδοξος. Για πρώτη φορά από το 2006, τον περασμένο Ιούλιο η Ισλανδία προχώρησε στην έκδοση ομολόγου, και μάζεψε €1 δισεκατομμύριο.
«Όλα πάνε καλά», λέει ο «αριστεροπράσινος» πολιτικός, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2009.
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Ελλάδα, η Ισλανδία αποφάσισε να μην διασώσει τις τρεις μεγάλες τράπεζες της το 2008. Μετά από έναν έκτακτο νόμο, οι τρεις αυτές τράπεζες μετασχηματίστηκαν σε μια νέα επιχειρηματική τράπεζα και σε μια «κακιά»τράπεζα. Η κυβέρνηση πήρε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε δυο τράπεζες και το μειοψηφικό σε μια τρίτη.
Σήμερα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Βρετανία και την Ολλανδία, οι οποίες ζητούν την αποζημίωση των πολιτών τους για τις καταθέσεις που έχασαν. Πρόκειται τόσο για απλούς ιδιώτες, όσο και για μεγάλους επενδυτές. Η Ισλανδία είναι πρόθυμη να αποζημιώσει μόνο τους απλούς καταθέτες, και έτσι το ζήτημα βρίσκεται πλέον στα διεθνή δικαστήρια.
Η συνδικαλιστική οργάνωση του Arnbjörnsson εκπροσωπεί 100.000 εργαζομένους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται δηλαδή για το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Και όλοι αυτοί θέλουν το ευρώ.
Ο ίδιος όμως άρχισε να έχει αμφιβολίες. Σε δυο διαφορετικά δημοψηφίσματα, οι Ισλανδοί ψήφισαν κατά της αποζημίωσης των Βρετανών και των Ολλανδών, παρά τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας τους.
«Φανταστείτε τι θα συνέβαινε, αν ως μέλη της ΕΕ, θα έπρεπε να ψηφίσουμε υπέρ της διάσωσης των Ελλήνων…», λέει.
Τα νούμερα της Ισλανδίας
http://www.tradingeconomics.com/iceland/indicators
λινκάρουμε - ψάχνουμε - ανοίγουμε παλαιότερα έτη απο 2000.
Τα νούμερα της Ελλάδας
http://www.tradingeconomics.com/greece/indicators
λινκάρουμε - ψάχνουμε - ανοίγουμε παλαιότερα έτη απο 2000.
Ενώ ανοίγουμε τα νούμερα και τα απομυθοποιούμε - δεν ξεχνάμε!!!
Η Ισλανδία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου - στο ανά κεφαλή εισόδημα και ανα κεφαλή ΑΕΠ.
Η οικονομία της Ισλανδίας βασίζεται στην αλιεία, η οποία απασχολεί το 8% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει σε ποσοστό το 60% στις εξαγωγές της χώρας.
Η Ισλανδία δεν έχει ενεργειακό πρόβλημα, καθώς διαθέτει άφθονη υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο η οικονομία της είναι ευάλωτη στις μεταβολές των διεθνών τιμών των ψαριών και των προϊόντων επεξεργασίας τους.
Εκτός της αλιείας και της γεωθερμικής ενέργειας η Ισλανδία δεν έχει κάποιο άλλο φυσικό πόρο.
Η εξάρτηση της οικονομίας από την αλιεία είναι ο βασικός λόγος αποθάρρυνσης των Ισλανδών από το ενδεχόμενο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι με τις ρυθμίσεις που θα επιβληθούν από την Ε.Ε. η χώρα θα χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση των αλιευτικών πρώτων υλών της.
Η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2004 (2,5%) ήταν η 2η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη μετά από αυτή του Λιχτενστάιν, ενώ το 2007 έπεσε στο 1%.
Η Ισλανδία έχει 600 πηγές θερμού ύδατος
Δεν έχει τακτικό στρατό
Ακόμη - η Ισλανδία που υποτίθεται έλυσε το πρόβλημα της, ΣΗΜΕΡΑ, έχει χρέος κεντρικής κυβέρνησης στο 99,2% του ΑΕΠ που διαρκώς ανεβαίνει
και ας πάψουν να γράφουν οι γκουρούδες της συμφοράς ότι είχε χρέος 900% του ΑΕΠ, το 2008. Τι μας βάζουν μέσα και τα χρέη του ιδιωτικού τομέα???? Των μπατιρημένων ζομποτραπεζών της????
Χρέη κεντρικής κυβέρνησης κοιτάμε - τα υπόλοιπα είναι αμπελοφάσουλα.
Επιγραμματικά.
1) Η Ισλανδία δεν έχει ενεργειακό πρόβλημα - δεν έχει και τακτικό στρατό, το πιάνετε το υπονοούμενο έτσιιιι???
2) Η Ισλανδία είναι ψαράδες - στην Ελλάδα το 1/3 των εργαζομένων είναι Δημόσιοι υπάλληλλοι.
3) Το χρέος της Ελλάδας προήλθε απο δανεικά και αγύριστα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, προς τέρψιν και αγαλλίαση των Ελλήνων ιθαγενών. Δώσε και σε μένα μπάρμπα, δανεικά και αγύριστα, για να την περάσω ωραία και φίνα. Η Ισλανδία στην πραγματικότητα δεν είχε χρέος. Σήμερα όμως έχει και διαρκώς μεγαλώνει.
4) Οι Ελληνικές τράπεζες φαλίρισαν λόγω της χρεοκοπίας του κράτους - έτσι κουρεύτηκαν (κακώς) τα ομόλογα. Αν τις αφήναν να καταρρεύσουν, θα έχαναν οι Έλληνες καταθέτες τα λεφτά τους και οι τσάμπα μάγκες Ελληναράδες των δανεικών και αγύριστων θα πανηγύριζαν
Η κατάρρευση των Ισλανδικών τραπεζών και η μη στήριξη απο την Ισλανδική κυβέρνηση έγινε γιατί η Ισλανδία δεν αποζημίωσε τους ξένους καταθέτες που ήταν και οι περισσότεροι. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν Ολλανδοί και Άγγλοι - τους οποίους όμως τους αποζημίωσαν οι χώρες τους.
Παρόλα αυτά η Ισλανδία εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ισλανδών.
5) Οι Ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηριχθούν - οι Ισλανδικές του 2008 καλώς δεν στηρίχθηκαν, αφού τους ''έπαιρνε'' τους Ισλανδούς να κάνουν τέτοιες μαγκιές.
6) Οι Ισλανδοί ''πουλούν'' κρατήρες τους, σε Κινέζους - για αξιοποίηση - προσπαθώντας να δημιουργήσουν έσοδα απο τον τουρισμό.
Στην Ελλάδα κοιτάμε τους κορμοράνους και αναπτύσσουμε θεωρίες συνωμοσίας.
7) Ο πληθωρισμός της Ισλανδίας τρέχει με 5%
οι ρυθμοί ανάπτυξης με 3,5% μοιάζουν με αστειότητες
ΑΝΕΡΓΙΑ
http://www.tradingeconom...y-list/unemployment-rate
προσέχουμε η Ζιμπάμπουε έχει 10,7% ανεργία.
χρέος ως προς ΑΕΠ - εδώ σκίζουμε. Μόνο η Ιαπωνία μας περνάει, αλλά αυτής το χρέος είναι εσωτερικό.
http://www.tradingeconom...t/government-debt-to-gdp
Ζιμπάμπουε 150,9%
Τώρα βέβαια εμείς πως τα καταφέρνουμε και περνάμε ζωή και κότα, ενώ ο Ζιμπαμπουεάνος έχει δει τα ραδίκια ανάποδα, αυτό είναι άλλη ιστορία.
Εδώ είναι Ελλάντα - τίποτα δεν ισχύει. Εδώ έχουμε τους δικούς μας νόμους. Έχουμες τους μοναδικούς γκουρούδες - που αναλύουν και ξέρουν τα πάντα. Μια θέλουν να γίνουν Βραζιλιάνοι να σηκώνουν παγκόσμια κύπελλα, μια Αργεντίνοι να έχουν το Μέσι δικό τους παιδί και την άλλη Ισλανδοί γιατί είναι όμορφοι και ξανθοί.
Βρεεεε καθίστε κάτω να δούμε τι θα κάνουμε και να βρούμε τις λύσεις που ταιριάζουν στα δικά μας προβλήματα και αφήστε τους άλλους και τους κορμοράνους.
Το παραμυθάκι η ωραία Ελλάς ετελείωσε.
Τα παραμύθια τελείωσαν - ο κακος λύκος είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Στο Ελλάντα, ο καθένας γουστάρει ότι ωραιότερο του έρθει στην κεφάλα του και τα δύσκολα να επιβληθούν στους άλλους - κεκτημένα δικαιώματα λέμε ντεεεεε.
Όμως η ώρα της κρίσης έφτασε.
Η Ισλανδία αναβαθμίζεται - λένε - και βγαίνει στις αγορές. Το καλό που της θέλω είναι να προσέξει ιδιαιτέρως, μην καλομάθει στα δανεικά, γιατί τα νούμερα της δείχνουν κακά μαντάτα - πολύ κακά μαντάτα, γιατί ενώ αλλά είναι τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας, μπορεί στο τέλος η Ισλανδία να καταντήσει Ελλάδα σε χειρότερη μορφή.
«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν», «γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας ???» λέει στην D.W. o πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον.
Και ξαφνικά στο Ελλάντα και στους διαδικτυακούς ιστότοπους κυκλοφόρησαν οι δηλώσεις του Ισλανδού προέδρου Όλαφουρ Γκρίμσον, με μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων να παραληρεί με το ''κατόρθωμα'' των Ισλανδών και να διαρρηγνύει τα ιμάτια της πως η Ελλάδα έπρεπε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο αφήνοντας τις τράπεζες μας να καταρρεύσουν.
Τα σχόλια των Ελλήνων μπαλαδόρων – γνωστών και ως άμπαλων φιτσουλέων, δίνουν και παίρνουν. Μιλάνε με θαυμασμό για την Ισλανδία και ζητούν και εμείς εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε παρόμοιες κινήσεις.
Όμως όλοι αυτοί, πάντα σε κάτι άλλο θέλουν να μοιάσουν και πάντα θέλουν να σχετίζουν την Ελλάδα μας με κάτι άλλο και να θέλουν να μοιάσουν με αυτό το άλλο, αδιαφορώντας αν εδώ είναι Ελλάδα και άλλα είναι τα προβλήματα μας και άλλες λύσεις πρέπει να εφαρμοστούν.
Γενικώς ως γνήσιοι Ελληναράδες πάντα κάτι έχουμε να πούμε και πάντα ξέρουμε τα πράγματα εμείς καλύτερα. Για όλα υπάρχουν άκοπες, ανέξοδες και εύκολες λύσεις και αν υπάρχουν και δύσκολες λύσεις τότε ας εφαρμοστούν, αρκεί να μην ακουμπήσουν εμάς τους ίδιους και τα κεκτημένα δικαιώματα μας.
Για να δούμε όμως ποιος είναι Όλαφουρ Γκρίμσον.
Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον είναι ο 5ος Πρόεδρος της Ισλανδίας (1996- ). H θέση όμως είναι τιμητική καθώς την εκτελεστική εξουσία έχει η κυβέρνηση.
Γέννηση: 14 Μαΐου 1943
Υπήρξε βουλευτής και υπουργός Οικονομικών την περίοδο 1988 –1991 και Πρόεδρος του Συνασπισμού του Λαού της Αριστεράς (1987–1995).
Το 2004 αρνήθηκε να υπογράψει νόμο για τα ΜΜΕ και έγινε ο πρώτος Ισλανδός πρόεδρος που χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα. Ο Γκρίμσον έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος την 1η Αυγούστου του 1996 και επανεξελέγη το 2000 και το 2004 (στην τελευταία εκλογή, με το 67,5% των ψήφων).
Το Μάιο του 2008 δεν είχε κατέλθει υποψήφιος κάποιος άλλος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, ώστε να τον αντιμετωπίσει. Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου, τελικά όμως ο Γκρίμσον επιβεβαιώθηκε για μια νέα (4η συνεχή) προεδρική θητεία χωρίς αντίπαλο. Ορκίστηκε πρόεδρος για τέταρτη φορά την 1η Αυγούστου του 2008
Ο 69χρονος Γκρίμσον είχε δηλώσει, τον Ιανουάριο του 2012, ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πέμπτη θητεία στην προεδρία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις νικήτρια των εκλογών θα ήταν η Αρνορσντότιρ. Όμως τον Μάρτιο του 2012 έπειτα από μια αίτηση την οποία είχαν υπογράψει 30.000 Ισλανδοί, δηλαδή περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας, ο Γκρίμσον δέχθηκε να θέσει υποψηφιότητα.
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% που κέρδισε η αντίπαλός του Θόρα Αρνορσντότιρ.
Λέει ο Όλαφουρ Γκρίμσον
«Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν»
Μπράαααααβο
φωνάζει ο Ελληναράς – είδατε τι κάναν οι μάγκες οι Ισλανδοί, ενώ
εμείς στηρίζουμε τις τράπεζες και δως του χειροκροτήματα για την Ισλανδία.Όλαφουρ Γκρίμσον συνεχίζει ....
Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων. Ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι δεν τηρήσαμε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσει τις τράπεζες της, όπως τονίζει ο Όλαφουρ Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους. «Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις; Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη.
Δεν γίνεται όταν έχουν επιτυχία να σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν να καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό», εξηγεί ο ισλανδός πρόεδρος (και με την τελευταία φράση τρελαίνεται ο Ελληναράς να φωνάζει μπράβο και να ρίχνει τα παλαμάκια του).
«Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας»
Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο. Ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα. Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό. Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα πρόνοιας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος.
Το ΔΝΤ διδάχθηκε πολλά από την ισλανδική εμπειρία
Σε ποιο βαθμό όμως μπορεί το ισλανδικό παράδειγμα να ακολουθηθεί από την καγκελάριο Μέρκελ, την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τους άλλους παίκτες που διαχειρίζονται την κρίση στην ευρωζώνη; «Η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως εγερτήριο κάλεσμα για τους άλλους. Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών. Η αντίδραση του ΔΝΤ στην ισλανδική περίπτωση ήταν ενδιαφέρουσα. Το πρόγραμμα διαχείρισης της κρίσης του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε πριν από ενάμισι χρόνο. Στην αποχαιρετιστήρια σύσκεψη, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ παραδέχθηκαν ότι διδάχθηκαν πολλά από την ισλανδική εμπειρία», καταλήγει ο Όλαφουρ Γκρίμσον.
Για να δούμε, όμως, τι γράφουν δύο ''αντικειμενικοί'' υποτίθεται αναλυτές. Πως παρουσιάζουν τα γεγονότα και πως τα σχολιάζουν συγκρίνοντας την Ισλανδία με την Ελλάδα.
''Αντικειμενικός'' αναλυτής Νο1 σε αυτό το link.
http://www.otyposnews.gr...ives/37311#axzz2Jm93q3d2
(μην ξεχνάτε να διαβάζετε τα σχόλια των αναγνωστών.)
Χαριτολογώντας το ''αντικειμενικός''.
Μάλιστα είναι τόσο ''αντικειμενικός'' που επιλέγει να ξεκινήσει την ανάλυση του με το κλασσικό επιχείρημα :
Το δημοσίευμα αυτό το αφιερώνουμε στον Γιώργο Παπανδρέου και την «παρέα» του, σε όλους όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο Ι, στον Λουκά Παπαδήμο και στους 199 βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙ και στους συν αυτοίς, γνωστά και μη εξαιρετέα, κονδυλοφόρα και μη, «μνημονιακά» «παπαγαλάκια»…
Μπουχαχαχαχα μα τι ωραία που τα λέει ο αντιμνημονιακός αρχιπαπαγαλίσκος 5 αστέρων - όπως και μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού, που πιστεύει τέτοια κόλπα.
Διαβάζουμε τι γράφει ο αντικειμενικός αναλυτής: (που ήδη από την πρώτη του παράγραφο, προετοιμάζει τον αναγνώστη ότι μάλλον λέει παπαριές.)
Και μη βιαστούν οι «εθνοσωτήρες» μας, που μας έχουν «σώσει» επανειλημμένως, να «μιλήσουν» για «ανόμοια» πράγματα διότι τα οικονομικά μεγέθη είναι ποσοστιαίως ανάλογα με τα δικά μας και με την χώρα του «πάγου» να ήταν σε σαφώς χειρότερη θέση από εμάς… Απλά δεν δέχτηκαν την «βοήθεια» του ΔΝΤ και της ΕΕ και 4 χρόνια μετά η χώρα βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, έχει ανάπτυξη 3,1% και περίπου 7% ανεργία!
Το 2008 η Ισλανδία πτώχευσε. Δεν απέφυγε δηλαδή αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε εμείς επί δυο χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, απ’ ότι φαίνεται. Το χρέος της το 2007, ένα χρόνο πριν τιναχτεί η στον αέρα η οικονομία της, ήταν 900% του ΑΕΠ! Ως φυσιολογική συνέχεια ακολούθησε οικονομική κρίση το 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζες της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ!
Την ώρα που ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την λήψη δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
Την ώρα που Βρετανία και Ολλανδία πρόσφεραν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια…
… Εμφανίστηκαν τα αρπακτικά του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρότειναν να αναλάβουν την… κατάσταση για να «βγάλουν» τη χώρα από το… αδιέξοδο… Άκουσαν, όμως, ένα ηχηρό «Όχι» – χαστούκι στις «κακές» τους «συνήθειες»…
Τον Απρίλιο του 2009 η χώρα προχώρησε σε πρόωρες εκλογές. Έπρεπε να πληρωθούν 3 δις ευρώ. Οι πολίτες αρνήθηκαν να αναλάβουν αυτό το βάρος. Τα πολιτικά κόμματα αναγκάστηκαν να «συμπορευτούν» με την άποψη των πολιτών. Ο πρόεδρος Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον σχετικό νόμο και προχώρησε σε δημοψήφισμα.
Οι πιέσεις από όλους τους επίδοξους «σωτήρες» έγιναν αφόρητες.
Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός αναφέρει: «Μας έλεγαν ότι ή θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμά τους ή θα γίνουμε Κούβα»…
Και όλα αυτά γιατί η χώρα ήταν στον σωστό δρόμο για την ανάκαμψη της, χωρίς την «βοήθεια» των τοκογλύφων…
Τίποτα από τα πιο πάνω δεν πτόησαν τους Ισλανδούς και στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των πολιτών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών…
Είχε ήδη ξεκινήσει η … αντίστροφη μέτρηση και είχε αποκοπεί κάθε «δίοδος» και πεδίο δράσης σε… κοράκια, λαμόγια και τοκογλύφους…
Αναβαθμίστηκε από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch» στην κατηγορία ΒΒΒ
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά ο οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας στην κατηγορία ΒΒΒ – για τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της, εξέλιξη που επιτρέπει στη χώρα να θεωρείται εφεξής ως αξιόπιστος δανειολήπτης!
«Η επιστροφή της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε ξένο συνάλλαγμα της Ισλανδίας στην κατηγορία «επενδύσεις» μεταφράζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η μακροοικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία έφερε επιτυχώς εις πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για την ανοικοδόμηση της χρηματοοικονομικής αξιοπιστίας της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch! Μια νέα σελίδα ανοίγει στην ιστορία του τόπου για τους εθνικά υπερήφανους Ισλανδούς…
Αναδημοσιεύουμε το ιστορικό της πτώχευσης όπως το είχαμε καταγράψει στις αρχές του χρόνου σε δημοσίευμά μας με τίτλο: «Διεφθαρμένα ΜΜΕ – Η σιωπή των… λυκοπροβάτων»!
''Αντικειμενικός'' αναλυτής Νο2 σε αυτό το link.
http://papaioannou-giann...F%80%CE%AF%CE%B1-%CF%80/
(άλλος ένας αντικειμενικός αναλυτής μπουχουχουχου - να μην ξεχνάτε να διαβάζετε τα σχόλια των αναγνωστών των links που παραθέτω)
Στην Ελλάδα σήμερα όλη μέρα ΜΜΕ και πολιτικοί παρουσιάζουν εικόνες από εμπάργκο τροφίμων φαρμάκων και καυσίμων και το αποκαλούν χρεοκοπία. Τερατολογούν για να στηρίξουν Σαμαρά ΓΑΠ και τραπεζίτες.
Ας δούμε τι συνέβη σε μια πραγματική πολύ πρόσφατη χρεοκοπία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ας το διαβάσουμε το παρακάτω άρθρο σαν βιβλίο οδηγιών manual χρεοκοπίας. (μα πως τα γράφει ο παικταράς)
Η ιστορία ή οποία αποκαλύφθηκε από ένα ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την συνεχιζόμενη επανάσταση στην Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το πόσο λίγο τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ενημερώνουν πραγματικά ή όχι για τα γεγονότα στον κόσμο. Το 2008, κατά την έναρξη της «κρίσης», η Ισλανδία κυριολεκτικά πτώχευσε. Από τότε αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει χαθεί από τα ραντάρ της ενημέρωσης».
Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Μερκελοσαρκοζύ και τα τσιράκια τους ανά τον κόσμο είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.
Ας δούμε γιατί.
Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ον λαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.
Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900%. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 160% Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρεις βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κορόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.
Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.
Να πως έγινε αυτό.
Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο (στο δάνειο) η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσθεσαν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Η διεθνής οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία για δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να πάρουν το πιο πάνω χρέος «πάνω τους» με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.
Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και ταραχές ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου του 2009 ανέδειξαν στην κυβέρνηση έναν αριστερό συνασπισμό το οποίο καταδίκασε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αλλά αμέσως παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών και έπρεπε -η Ισλανδία- να επιστρέψει συνολικά τρία και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ. Έπρεπε ο κάθε Ισλανδός τα επόμενα 15 χρόνια να πληρώνει 100 Ευρώ κάθε μήνα. Έπρεπε δηλ. ο λαουτζίκος να θυσιαστεί για χρέη κάποιον ιδιωτών προς κάποιους άλλους ιδιώτες. Αυτό ήταν η σταγόνα η οποία υπερχείλισε το ποτήρι.
Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Η γνώμη ότι οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των οικονομικών μονοπωλίων, ότι το σύνολο της χώρας πρέπει να πολιορκείται για αποπληρωμή ιδιωτικών χρεών, άλλαξε την σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε την πολιτική ελίτ της Ισλανδίας να πάρει μέρος του εκλογικού σώματος. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.
Φυσικά η διεθνής κοινότητα αύξησε την πίεση στην Ισλανδία. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή η οποία θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Όπως έλεγε ο Γκρίμσον: «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά».
Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά της πληρωμής των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως. Αλλά η επανάσταση (για την οποία δεν έγραψε κανένα από τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένου και του Euronews) δεν πτοήθηκε. Με την υποστήριξη των οργισμένων πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Το Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας Kaupthing Σιγκιζμούντ Έϊναρδσον. Αλλά και πολλοί τραπεζίτες, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την χώρα.
Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαλλάξει την χώρα από την δύναμη της Διεθνής οικονομίας και των εικονικών νομισμάτων.
Για να γραφτεί νέο σύνταγμα ο Λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος. Το σύνταγμα το οποίο τελικά γεννήθηκε μέσα από συμμετοχή των πολιτών, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση μετά από τις επόμενες εκλογές.
Όσοι φοβούνται την χρεοκοπία ας ρίξουν μια ματιά στην Ισλανδία όπου μια μικρή χώρα με δύναμη και με σαφήνεια διακηρύσσει ότι ο Λαός τους είναι κυρίαρχος….
Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις. Σήμερα η Ισλανδία των ψαράδων χωρίς τον ορυκτό πλούτο, την Βιομηχανία και τον Γεωργικό τομέα που έχουμε εμείς, έχει ανάπτυξη 3.1% και ανεργία 6.9% το 2011.
Η Ελλάδα έχει 7% ύφεση και 21% ανεργία
Ας αφήσουμε όμως τους ''αντικειμενικούς'' αναλυτές που συγκρίνουν ανόμοια πράγματα και ας δούμε ....
To χρονικό της Ισλανδικής κατάρρευσης
Το φθινόπωρο του 2008 η χώρα συμπαρασύρθηκε στη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κυβέρνηση εισήγαγε επείγουσα νομοθεσία και της δόθηκαν ενισχυμένες εξουσίες επί του τραπεζικού τομέα, ενώ κλειδώθηκε προσωρινά και η ισοτιμία της κορόνας έναντι του ευρώ (131 κορόνες προς 1 ευρώ). Νωρίτερα, το εθνικό νόμισμα είχε δεχτεί ισχυρή επίθεση από κερδοσκόπους.
Η Ρωσία φερόταν έτοιμη να παράσχει δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ. To Νοέμβριο του 2008 εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από σκανδιναβικά κράτη προς τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην οικονομική κρίση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009, όταν για πρώτη φορά από το 1949 (οπότε είχαν εκδηλωθεί διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ), η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων.Υπό το βάρος της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε (επικαλούμενος όμως λόγους υγείας) και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 9 Μαΐου. Η νέα πρωθυπουργός, Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ προκήρυξε γενικές εκλογές για τις 25 Απριλίου.
6 Οκτωβρίου 2008
Η ισλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις στο εσωτερικό της, ενώ έχει σταματήσει από το πρωί κάθε διαπραγμάτευση των τραπεζικών τίτλων στο χρηματιστήριο της χώρας. Οι καταθέσεις που εγγυάται η κυβέρνηση είναι 8,6 φορές το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της εγγύησης θα πρέπει να τονιστεί πως, οι καταθέσεις στην Ιρλανδία, η οποία επίσης προχώρησε σε ανάλογη εγγύηση, δεν είναι παρά 2,6 φορές το ΑΕΠ και στην Ελλάδα μόνο μία.
Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε εξηγεί ότι οι τράπεζες έχουν γίνει υπερβολικά μεγάλες και ότι πρέπει να απαλλαγούν από στοιχεία τους στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση είχε παρέμβει την περασμένη εβδομάδα, κρατικοποιώντας την τρίτη τράπεζα της χώρας, την Glitnir, κινητοποιώντας όμως για αυτό το 10% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Κupthing, λέει ότι η ίδια δεν χρειάζεται κρατική παρέμβαση στο μέτρο που συμμετέχει στο σχέδιο σταθεροποίησης της αγοράς μαζί με τη Riksbank, την κεντρική τράπεζα.
Βλέποντας να στερεύουν απότομα τα χρηματοπιστωτικά έσοδα, η ισλανδική κυβέρνηση προσφεύγει στα συνδικάτα, ζητώντας όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά αποθέματά τους αλλά και συγκράτηση μισθών παρά τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στα 14%, έστω και με αντίτιμο να επανεξετάσει την άρνησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση ζητάει από τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εισάγουν επειγόντως 200 δισ. κορόνες (1,3 δισ. ευρώ) από το εξωτερικό. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η κορόνα έχασε το 20% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο.
Σύμφωνα με την Ένωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα συνολικά κεφάλαια των Ταμείων ανέρχονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια κορώνες, (11,56 δισεκατομμύρια ευρώ) από τα οποία τα 500 δισεκατομμύρια (3,22 δισ. ευρώ) είναι στο εξωτερικό και η Ένωση κάλεσε τα μέλη της να πουλήσουν τα μισά.
H Standard and Pοor's υποβίβασε τη διεθνή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από την κατηγορία Α στην ΒΒΒ.
8 Οκτωβρίου 2008
Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χάαρντε δηλώνει πως «οι φίλοι της Ισλανδίας την εγκατέλειψαν τη στιγμή που τους είχε ανάγκη» και εξήγησε ότι η άρνησή τους να βοηθήσουν οικονομικά, ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. «Δεν λάβαμε την υποστήριξη που ζητήσαμε από τους φίλους μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Χάαρντε δηλώνει «απογοητευμένος»,
Η κορόνα έχει φτάσει να χάνει το 25% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν επιβεβαιώνει ότι δέχθηκε αίτημα από την κυβέρνηση της Ισλανδίας και σημειώνει ότι αυτό «αντιμετωπίζεται θετικά».
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας Ντέιβιντ Οντσον ανακοινώνει την τελική συμφωνία για δάνειο 4 δισ. ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τέσσερα χρόνια.
Αυτό που γνωρίζει με βεβαιότητα ο Ισλανδός κεντρικός τραπεζίτης είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας του και οι πιέσεις που υφίσταται η κορόνα.
Η παγκόσμια πιστωτική κρίση έπληξε τους ομίλους του διογκωμένου χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι μεγαλύτερες ισλανδικές τράπεζες «ξανοίχτηκαν» επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια και έφθασαν να χρωστούν στο εξωτερικό το 12πλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.
Οι καταθέσεις με δημόσια εγγύηση είναι 8,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας Glitnir (με την κινητοποίηση του 10% των συναλλαγματικών αποθεμάτων), κρατικοποιείται και η τράπεζα Landsbanki, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το 90% του εξωτερικού χρέους της Ισλανδίας δημιουργήθηκε από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες: Κaupthing, Landsbanki και Glitnir. Οι δύο τελευταίες πέρασαν πλέον στον έλεγχο του κράτους. Επιπλέον το κράτος δάνεισε 500 εκατ. ευρώ στην Κaupthing και εγγυήθηκε τις καταθέσεις.
Για την κορόνα επελέγη η λύση της σύνδεσης με καλάθι νομισμάτων με ισοτιμία 130 κορόνες ανά ευρώ. Όμως το νόμισμα ήταν τόσο ευάλωτο που η ισοτιμία του έφτασε στις 200 κορόνες ανά ευρώ στις 11.39 ώρα Ρέικιαβικ (έχασε δηλαδή το 50% της αξίας του) για να ανακάμψει το μεσημέρι στις 150 κορόνες ανά ευρώ.
Ισοτιμία Ευρώ - Ισλανδική κορόνα
«Είμαι βαθύτατα σοκαρισμένος.Η σύνδεση του νομίσματος αποδείχθηκε ότι δεν είναι καθόλου αξιόπιστη» δηλώνει στο Βloomberg ο Λαρς Κρίστενσεν , επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της Danske Βank στην Κοπεγχάγη. Ο Δανός αναλυτής προσθέτει ότι για να είναι αξιόπιστη η σύνδεση του νομίσματος χρειάζονται αξιόπιστα μέτρα για τη σταθεροποίηση της ισλανδικής οικονομίας, «κάτι που ακόμη δεν έχουμε δει».
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο ο τόνος των δηλώσεων του πρωθυπουργού Χάαρντε ήταν δραματικός. Παραδέχθηκε ευθέως ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υπερβολικά μεγάλος και ότι οι τράπεζες πρέπει να ξεφορτωθούν επειγόντως (με τη βοήθεια χωρών του εξωτερικού) τα «τοξικά» κεφάλαια που τις βαρύνουν.
9 Οκτωβρίου 2008
Η κυβέρνηση τις Ισλανδίας αποφάσισε να κρατικοποιήσει και την Κaupthing, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, μετά τις Landsbanski και Glitnir. Έτσι το κράτος βρέθηκε να ελέγχει σχεδόν όλο τον τραπεζικό τομέα, που κυριολεκτικά κατέρρευσε κάτω από τις αμαρτίες του.
Το «ισλανδικό θαύμα» χρειάστηκε κάποια χρόνια για να δημιουργηθεί αλλά μόλις μερικές ημέρες για να καταρρεύσει.
Ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε ανακοινώνοντας την κρατικοποίηση των τραπεζών, διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι εγγυημένες - αν και θα παγώσουν για κάποιο διάστημα. Έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, ανήγγειλε παράλληλα τη δημιουργία δημόσιου ταμείου για τα στεγαστικά δάνεια των 300.000 Ισλανδών. «Θέλω να είμαι ειλικρινής», δήλωσε στους συμπατριώτες του. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις αποταμιεύσεις σας. Χρειαζόμαστε όμως κι άλλα χρήματα. Κι αν δεν τα βρούμε, η Ισλανδία κινδυνεύει με χρεοκοπία». Με άλλα λόγια, να γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος».
Οι τράπεζες γεννούσαν κέρδη, η Ισλανδία είχε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη. Ένας Ισλανδός, ο Μπγιοργκοφούλ Γκούντμουντσον, είχε αγοράσει την αγγλική ομάδα Γουέστ Χαμ. Όπως αποδείχθηκε, όμως, ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Η Ισλανδία είναι μια χώρα που το ΑΕΠ της φτάνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας όμως (αυτές που κρατικοποιήθηκαν) χρωστούν τώρα 126 δισ. δολάρια.
«Εδώ και πολλές γενιές διαβιώνουν με δανεικά, πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας τους», επισήμανε η Monde. Και τώρα παρακολουθούν με δέος τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 15% και την ισλανδική κορόνα να έχει χάσει το 60% της αξίας της μέσα σε ένα χρόνο.
Η Εποπτική Οικονομική Αρχή της Ισλανδίας εγγυήθηκε τις καταθέσεις της Kaupthing, που έχει υποκαταστήματα σε Σουηδία, Βρετανία, Γερμανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Ελβετία! Όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν απείλησε να πάει στα δικαστήρια το ισλανδικό δημόσιο αν χάσουν τα λεφτά τους οι 300.000 Βρετανοί καταθέτες της Landsbanki. Γι αυτό ο Ισλανδός ομόλογός του Χάαρντε κάλεσε τον «τσάρο» της βρετανικής Οικονομίας, Αλιστερ Ντάρλιγκ, σε συμβιβασμό.
Όπως επισήμανε ο οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ερικ Γκίλμπεργκ, ο ισλανδικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται «ίσως στη χειρότερη θέση στον αναπτυγμένο κόσμο για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη πιστωτική κρίση», καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει όλα τα χρέη. Το έκτακτο δάνειο 5 δισ. κορόνες της σουηδικής κεντρικής τράπεζας στην Kaupthing ήταν απλή ασπιρίνη.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας παραιτήθηκε, αλλά η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησε την κεφαλή επί πίνακι της ηγεσίας της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας. Και οι πολίτες κάνουν τον... σταυρό τους, που εξακολουθούν να λειτουργούν τα γκισέ, τα ΑΤΜ, τα τηλεφωνικά κέντρα και οι ηλεκτρονικές σελίδες των υπό κατάρρευση ιδρυμάτων.
Tα golden boys των Βίκινγκς έκαναν κανονική απόβαση στην Αγγλία, αποκτώντας ποδοσφαιρικές ομάδες (όπως η Landsbanki τη Γουέστ Χαμ) και οίκους μόδας.
Έτσι το εθνικό εισόδημα των Ισλανδών αυξήθηκε κατακόρυφα, αλλά τα πράγματα έσφιξαν όταν στέγνωσε η ρευστότητα των αγορών ανά τον κόσμο και οι ισλανδικές τράπεζες δεν μπορούσαν πια να εξυπηρετήσουν τα υπέρογκα χρέη τους.
Το πιο ανησυχητικό είναι πως οι υποτιθέμενοι γκουρού των αγορών δεν είχαν πάρει μυρωδιά για την επερχόμενη καταστροφή. Mόλις στις 26 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Kaupthing εξέφρασε την αισιοδοξία της για την πορεία των εργασιών και προανήγγειλε... καλά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2008!
Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τραπεζών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2008)
14 Οκτωβρίου 2008
Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Ρέικιαβικ (ΟΜΧ 15) σημειώνει βουτιά 77%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ισλανδία. Το χρηματιστήριο άνοιξε το πρωί ύστερα από τρεις ημέρες, κατά τις οποίες παρέμενε κλειστό. Η κυβέρνηση είχε κλείσει το χρηματιστήριο την περασμένη Πέμπτη, καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε οδηγήσει τον γενικό δείκτη σε υποχώρηση 30% μέσα σε εννέα ημέρες.
Στον δείκτη ΟΜΧ 15 περιλαμβάνονται οι μετοχές δεκαπέντε εταιρειών, ωστόσο έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών των τριών τραπεζών που πέρασαν στον έλεγχο του Δημοσίου. Πριν από την εθνικοποίηση, οι τρεις τράπεζες αντιπροσώπευαν το 76% του γενικού δείκτη!
Οι ξένες τράπεζες έπαψαν να συναλλάσσονται σε κορόνες.
Χάρη στα ελκυστικά επιτόκια, οι τράπεζες της Ισλανδίας είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν πολλούς πελάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι τώρα «ψάχνονται» και αγωνιούν για τα χρήματά τους.
Στη Βρετανία, οι καταθέσεις των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων στις ισλανδικές τράπεζες αγγίζουν το 1 δισ. στερλίνες (1,27 δισ. ευρώ), ενώ στους (άτυχους) καταθέτες περιλαμβάνονται και εκατοντάδες χιλιάδες βρετανοί πολίτες. Υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις των περίπου 300.000 Βρετανών υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ! Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με την ισλανδική ηγεσία για να εξασφαλίσει ότι οι βρετανοί καταθέτες θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.
29 Νοεμβρίου 2008
Περίπου 4.000 άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται εδώ και οκτώ εβδομάδες και σταδιακά γίνονται όλο και πιο μαζικές. Σε αυτή τη διαδήλωση πήραν μέρος από αναρχικούς και κουκουλοφόρους, μέχρι συνταξιούχους και οικογένειες με τα παιδιά τους.
Την περασμένη εβδομάδα οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν σε ένα αστυνομικό τμήμα για να απελευθερώσουν έναν συλληφθέντα διαδηλωτή.
Αυτή τη φορά οι διαδηλωτές αρκέστηκαν στο να πετάξουν πατάτες στην πόρτα του Κοινοβουλίου, συμβολίζοντας την οικονομική εξαθλίωση.
Ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε αρνείται να εγκαταλείψει το αξίωμά του και δηλώνει ότι θα ηγηθεί της χώρας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
«Νομίζω ότι θα έχουμε μια σημαντική πτώση στο ΑΕΠ και στην αγοραστική δύναμη και αύξηση στα ποσοστά ανεργίας. Το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για εμάς» δηλώνει ο Χάαρντε.
26 Ιανουαρίου 2009
Υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης την οποία προκάλεσε η πρωτοφανής χρεοκοπία της Ισλανδίας ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Γκρίμσον. Έτσι η κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με το κεντροδεξιό κόμμα της Ανεξαρτησίας του παραιτηθέντος κ. Χάαρντε οδηγείται στην κατάρρευση έπειτα από τρεις μήνες πρωτόγνωρης για τα δεδομένα της χώρας κοινωνικής έντασης.
«Πραγματικά μετανιώνω που δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού. Πιστεύω ότι θα ήταν η καλύτερη λύση» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ήδη από την περασμένη Παρασκευή δηλώσει ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 9 Μαΐου. Όμως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο ζητώντας την άμεση παραίτησή του. Η πολιτική αστάθεια μοιάζει πλέον ορατό ενδεχόμενο για τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς η υπουργός Εξωτερικών (των Σοσιαλδημοκρατών) Ινγκιμπγιόργκ Γκισλαντότιρ και επικρατέστερη για την ανάληψη της πρωθυπουργίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει τη θέση, υποδεικνύοντας ως καταλληλότερη την υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός από την πλευρά του ευχήθηκε να βρεθεί κάποιο στέλεχος του κόμματός του για να αναλάβει την «ηλεκτρική καρέκλα» μέχρι την προσφυγή στις κάλπες. Πολιτικά «καμένο χαρτί» ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι καν υποψήφιος, επικαλούμενος λόγους υγείας.
Όσο πρωτόγνωρη είναι η ένταση των διαδηλώσεων, άλλο τόσο αναπάντεχη ήταν η οικονομική κατάρρευση μιας ολόκληρης χώρας υπό το βάρος του υπερβολικού δανεισμού των τραπεζών που άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσό των 61 δισ. δολαρίων. Οι τρεις μεγαλύτερες από αυτές εξαναγκάστηκαν σε κρατικοποίηση, ενώ η κυβέρνηση κατέφυγε σε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων. Η ιδέα της ένταξης στους «ασφαλείς» κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζει πλέον να αποκτά ένθερμους υποστηρικτές τόσο στον πολιτικό κόσμο όσο και στην κοινωνία.
29 Ιανουαρίου 2009
Για πρώτη φορά στον κόσμο πολιτικός που έχει παραδεχθεί ανοιχτά την ομοφυλοφιλία της θα αναλάβει τα ηνία κυβέρνησης. Η 66χρονη Γιοχάνα Σιγκουρνταρντοτίρ, πρώην αεροσυνοδός και μέχρι πρότινος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Ισλανδίας, είναι η επικρατέστερη στο κόμμα Σοσιαλιστική Δημοκρατική Συμμαχία για να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Η κυρία Σιγκουρνταρντοτίρ θα ηγηθεί της Ισλανδίας ως τις πρόωρες εκλογές τον Μάιο.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, «μια αίτηση της Ισλανδίας θα γίνει δεκτή ιδιαίτερα θετικά, θα επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και πιθανώς η χώρα να ενταχθεί σε χρόνο-ρεκόρ, ακόμη και ως το 2011».
Θετικότατος για την ένταξη της οικονομικά κατεστραμμένης νησιωτικής χώρας ήταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν. «Η Ένωση προτιμά να γίνουν μέλη δύο κράτη ταυτόχρονα παρά ένα. Αν η Ισλανδία καταθέσει αίτηση σύντομα και οι διαπραγματεύσεις είναι ταχείες, πιθανόν να εισέλθει μαζί με την Κροατία. Η Ισλανδία διαθέτει μία από τις παλαιές δημοκρατίες στον κόσμο, ενώ η στρατηγική και οικονομική της θέση αποτελούν πλεονεκτήματα για την ΕΕ» είπε ο κ. Ρεν.
03 Μαίου 2009
Η επικράτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, η οποία είχε αναλάβει χρέη υπηρεσιακής πρωθυπουργού από τον Ιανουάριο, συνιστά μια χαρακτηριστική μετακίνηση των ψηφοφόρων προς τα αριστερά, τιμωρώντας το άλλοτε πανίσχυρο Κόμμα της Ανεξαρτησίας, το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και έλαβε μόλις 24% των ψήφων (16 έδρες). Οι Σοσιαλδημοκράτες απέσπασαν 30,9% των ψήφων (20 έδρες) και οι εταίροι τους, το κίνημα Αριστερά- Πράσινοι, 21,5% των ψήφων (14 έδρες).
Η Ισλανδία- παρά την αξιοσημείωτη οικονομική της ανάπτυξη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, τον περασμένο Οκτώβριο, υποχρεώθηκε να λάβει οικονομικό πακέτο βοήθειας ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο δείκτης της ανεργίας τον Μάρτιο άγγιξε το 9% (από 1% που ήταν πριν). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αυτόν τον χρόνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας θα γνωρίσει συρρίκνωση της τάξεως του 10%.
Η κυρία Σιγκουρνταρντότιρ θα κληθεί να πείσει τους Ισλανδούς ότι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα «καταβροχθίσει» τον τρόπο ζωής τους. Σε μια χώρα που ανακηρύχθηκε δημοκρατία μόλις το 1944, η απεμπόληση της κυριαρχίας της- και κυρίως η απώλεια ελέγχου στην αλιευτική πολιτική- χάριν των ευρωπαϊκών θεσμών αντιμετωπίζεται με δυσπιστία.
«Πολλοί άνθρωποι δεν διατίθενται να ανεχθούν κάποιον υπουργό στις Βρυξέλλες να αποφασίζει πόσους τόνους μπακαλιάρου επιτρέπεται να αλιεύει τον χρόνο,παρ΄ όλο που αυτή η απόφαση θα λαμβάνεται μαζί με την ισλανδική κυβέρνηση και η σημασία του θα είναι κατά βάση συμβολική»είπε ο Στεφάν Ολαφσον, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Ωστόσο, η κυρία Σιγκουρνταρντότιρ έχει τονίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσει ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
8 Ιουνίου 2009
Κατά 3,6% μειώθηκε το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου της Ισλανδίας έναντι του δ΄ τριμήνου του 2008, ενώ κατά 3,9% ήταν μειωμένο έναντι του αντίστοιχου τριμήνου πέρυσι. Η Στατιστική Υπηρεσία επίσης αναθεώρησε προς τα κάτω την πρώτη εκτίμηση για τη μείωση του ΑΕΠ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008, από το αρχικό-1,3% σε-1,5%.
Η ύφεση που πλήττει την Ισλανδία αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία από τα μηδενικά επίπεδα πέρυσι σε 10% εφέτος, ως άμεση συνέπεια των αυξανόμενων χρεοκοπιών, ενώ επίσης οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για την εφετινή παραγωγή της προβλέπουν ετήσια συρρίκνωση πάνω από το 10%. Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, και το εξωτερικό εμπόριο επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς «οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,8% στο α΄ τρίμηνο του 2009 έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2008».
11 Νοεμβρίου 2009
Για τέταρτη φορά το τελευταίο 18μηνο η πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας υποβαθμίστηκε χθες από τη Moody’s.
Η Ισλανδία έχασε την κορυφαία αξιολόγηση Aaa τον Μάιο του 2008.
Καθώς το πλήγμα από την παγκόσμια κρίση γινόταν όλο και ισχυρότερο, η Moody’s αναγκάστηκε να προχωρήσει σε δύο ακόμα υποβαθμίσεις, οδηγώντας την αξιολόγηση στο Baa1. Χθες η αξιολόγηση υποβαθμίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο Baa3 -την τελευταία βαθμίδα προτού ένας τίτλος χαρακτηρισθεί «σκουπίδι» (junk).
Το 2009, οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπρος στην Βουλή καταφέρνουν και δρομολογούνται πρόωρες εκλογές που προκαλούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Συνεχίζει η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Μέσω ενός νόμου προτείνεται να πληρωθεί το χρέος στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με την πληρωμή 3.500 εκ. ευρώ, που θα πληρώσουν όλες οι ισλανδικές οικογένειες μηνιαία για 15 χρόνια με 5,5% επιτόκιο…
Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και ζητάει δημοψήφισμα για το νόμο. Τον Γενάρη του 2010 ο πρόεδρος αρνείται να θέσει τον νόμο σε ισχύ και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αίτημα για λαϊκή ετυμηγορία. Τον Μάρτιο γίνεται το δημοψήφισμα για την πληρωμή ή όχι του «χρέους» και σαρώνει το ΟΧΙ με 93%των ψήφων!
H κυβέρνηση αρχίζει δικαστική έρευνα για ευθύνες για την κρίση. Αρχίζουν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Η Interpol εκδίδει διαταγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες εγκαταλείπουν την χώρα.
Στο πλαίσιο της κρίσης, εκλέγεται ένα σώμα από πολίτες για να συγγράψει το νέο Σύνταγμα. Εκλέγονται 25 πολίτες, χωρίς πολιτική εξάρτηση, από τους 522 που παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι. Η προϋπόθεση υποψηφιότητας ήταν να είναι ενήλικοι και να έχουν προταθεί από 30 άτομα.
Το σώμα αρχίζει την «εργασία» του τον Φεβρουάριο του 2011 και θα παρουσιάσει μια carta magna λαμβάνοντας υπ” όψιν τις ομόφωνες συστάσεις διαφορετικών συνελεύσεων που θα πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.
Ας δούμε όμως μια πιο αντικειμενική ανάλυση ....
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=491966
(Να ανοίγετε τα links και να διαβάζεται τα σχόλια - εκεί πέφτει το πολύ γέλιο και βγαίνουν πολλά ζουμιά, για το τι φταίει στην τεταρτοκοσμική Ελλάντα και θέλει πολλές φάπες)
Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη μοιάζει να βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ύφεση, η Ισλανδία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με 7 συναπτά τρίμηνα ανάπτυξης της τάξης του 2,5% ετησίως - κάτι που ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καυχηθούν πλέον ότι εμφανίζουν-, ενώ η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 5% και η εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται.
Σε τι οφείλεται αυτή η οικονομική αναγέννηση; Στον ανθεκτικό χαρακτήρα των Ισλανδών, αναμφίβολα, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Οι πολίτες της Ισλανδίας επιβιώνουν εδώ και αιώνες σε ένα απομονωμένο νησί το οποίο αποτελείται κατά 70% από τούνδρα και όπου τον χειμώνα ξημερώνει λίγο πριν το μεσημέρι και νυχτώνει νωρίς το απόγευμα. Αυτές οι προκλήσεις της φύσης είναι που καθιστούν τους ανθρώπους εκεί σκληρούς, ανθεκτικούς, φιλόπονους και σκληρά εργαζόμενους.
«Ουσιαστικά είμαστε ακόμα ένα έθνος ψαράδων και αγροτών», λέει ο πρόεδρος της Ισλανδίας 'Ολαφουρ Γκρίμσον, ο οποίος διατηρεί το πόστο του από το 1996 και ο οποίος δύο φορές αρνήθηκε να υπογράψει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα επέστρεφε στη Βρετανία τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ που της οφείλει μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2008, αναγκάζοντας τη βρετανική κυβέρνηση να αποζημιώσει τους Βρετανούς καταθέτες που είχαν λογαριασμούς σε ισλανδικές τράπεζες.
«Η οικονομία δεν είναι απλώς η ηχώ των τραπεζών. Είναι μια κοινωνία ανθρώπων. Αν δεν νιώθουν δυνατοί, δεν έχει σημασία τι φορολογικά μέτρα θα πάρεις. Αυτό φάνηκε μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε Ισλανδό δόθηκε μία ψήφος και έλαβε μια αίσθηση ότι αξίζει σαν άτομο. Αυτό έκανε πιο ισχυρή την κοινωνία, αυτό το δημοκρατικό πράγμα έδωσε δύναμη στο λαό», λέει ο Γκρίμσον.
Φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν ανώδυνα, το αντίθετο. Οι μακροοικονομικές στατιστικές κρύβουν την πραγματικότητα της ζωής του μέσου Ισλανδού. Υψηλότεροι φόροι, περικοπές δαπανών και ένα κύμα ανατιμήσεων αγαθών άφησε πολλούς σε πολύ δυσχερή θέση.
Χιλιάδες άτομα που είχαν υποθήκες σε ξένα νομίσματα όταν η ισλανδική κορόνα ήταν ισχυρή, ξαφνικά βρέθηκαν με υποτιμημένες περιουσίες την ώρα που όφειλαν πολύ περισσότερα χρήματα.
Η κατάρρευση των σημαντικότερων τραπεζών της Ισλανδίας το 2008 «γονάτισε» τα δημόσια ταμεία και προκάλεσε την ισχυρότερη οικονομική ρήξη που είχε δει η Ευρώπη μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Η ισλανδική κορόνα έπεσε κατά 50% σε σχέση με όλα τα σημαντικά νομίσματα, η ανεργία που μέχρι τότε ήταν ανήκουστο φαινόμενο έφτασε αστραπιαία το 10% και οι καταθέσεις έκαναν «φτερά» στο εξωτερικό με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Όμως η Ισλανδία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση με τον δικό της μοναδικό και κάπως ανορθόδοξο τρόπο.
Επέβαλε ελέγχους κεφαλαίου - απαγορευμένη στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης - για να σταματήσει την οικονομική αιμορραγία. Εισήγαγε 100 νέους φόρους και περιέκοψε τις δαπάνες. Επίσης, δανείστηκε χρήματα από τους Σκανδιναβούς της γείτονες και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.
Κυρίως όμως, άφησε τις ιδιωτικές της τράπεζες, οι οποίες είχαν προκαλέσει την κρίση, να καταρρεύσουν. Οι επενδυτές έχασαν τα πάντα, γεγονός που σήμανε ότι οι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνθηκαν με τα χρέη των τραπεζών. Επίσης, σε μια πιο αμφιλεγόμενη κίνηση, οι Βρετανοί και Ολλανδοί καταθέτες έχασαν όλα τους τα χρήματα (συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ) και έπρεπε να αποζημιωθούν από το Λονδίνο και τη Χάγη αντιστοίχως.
Το φάρμακο ήταν σκληρό και η αντίδραση άμεση. Η ανάπτυξη κατέρρευσε, χιλιάδες μετανάστευσαν και η Ισλανδία έγινε ο παρίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας, με την πιστοληπτική της ικανότητα να έχει πέσει «υπό το μηδέν».
Όμως στα μέσα του χειμώνα του 2010, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και αυτό όχι μόνο επειδή τα παραγωγικά «μυαλά» της χώρας σταμάτησαν σιγά να εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά και λόγω του ότι η Ισλανδία διαθέτει φτηνή, καθαρή ενέργεια. Το 90% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτονται από υδροηλεκτρικές πηγές ή θερμές πηγές. Επίσης, υπάρχουν σχέδια εξαγωγής αυτής της ανανεώσιμης ενέργειας μέσω τεράστιων υποθαλάσσιων καλωδίων προς τη Δανία ή ακόμη και τη Βρετανία.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα της Ισλανδία είναι το νόμισμα της ....
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα δυνατό νόμισμα. Χρειαζόμαστε το ευρώ…».
Αυτή είναι η άποψη του Gylfi Arnbjörnsson, προέδρου της ισχυρότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ισλανδίας.
http://www.antinews.gr/2011/09/29/124765/
Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι συμπατριώτες του, είναι πολύ περήφανος για την νησιώτικη χώρα του, που βρίσκεται στη μέση σχεδόν του Ατλαντικού.
Παρόλα αυτά, θα ήθελε να δει το εθνικό της νόμισμα, την ισλανδική κορόνα, να εξαφανίζεται οριστικά. «Η κορόνα είναι τόσο επικίνδυνη, που κάθε χρόνο το εισόδημά μας μειώνεται σταθερά κατά 25%, μαζί με το επίπεδο ζωής μας», λέει.
Μέχρι το 2007, η Ισλανδία ήταν η πέμπτη πλουσιότερη χώρα στον πλανήτη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο κι από αυτό της Αμερικής, κατά 60%!
Τα πράγματα όμως πήραν μια άσχημη τροπή το φθινόπωρο του 2008, όταν η νήσος γονάτισε από τις τρομερές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μέσα σε μια εβδομάδα πτώχευσαν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της: Kaupthing, Glitnir, και Landsbanki.
Το εθνικό της νόμισμα υποτιμήθηκε κατά 25%, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 18%, και η συντηρητική κυβέρνηση διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Τότε είναι που άρχισε για πρώτη φορά η προσδοκία πολλών Ισλανδών, να αφήσουν το δικό τους νόμισμα, και να ενταχθούν στην ΕΕ.
Το 2009, η ισλανδική βουλή ενέκρινε την αίτηση ένταξης στην ΕΕ, και οι σχετικές διαπραγματεύσεις άρχισαν πέρσι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή Stefan Hankur Johannsson, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2013. Όπως λέει, «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».
Η πιθανότητα είναι πως η Ισλανδία θα ενταχθεί τελικά στην ΕΕ μέχρι το 2016. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν οι Ισλανδοί θα θέλουν ακόμη την ένταξη μέχρι τότε. Για να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες σχετικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, τη δημοσιονομική πολιτική κλπ. Η μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πρόκληση θα είναι η αλιευτική βιομηχανία, για την οποία οι Ισλανδοί θα προτιμούσαν να μην έχει κανέναν λόγο η ΕΕ. Η Ισλανδία ζει κυρίως από την αλιεία, και επιμένει στον μη ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ισλανδοί μοιάζουν διαιρεμένοι στις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ένταξής τους στην ΕΕ. Το 60% λένε πως δεν γνωρίζουν αρκετά για την ΕΕ και τους θεσμούς της, ενώ τα 2/3 του πληθυσμού προτιμούν να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις και στη συνέχεια να γίνει δημοψήφισμα.
Ο Pall Vilhjalmsson ηγείται ενός κινήματος με 5.500 μέλη, με μοναδικό του σκοπό να μη μπει η χώρα του στην ΕΕ. Ζητάει μάλιστα την άμεση διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης με τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Vilhjalmsson, η Ισλανδία έχει πολύ άσχημες εμπειρίες από την εποχή που την κατείχε η Δανία πριν από 100 χρόνια, και ως εκ τούτου αρνείται να αποδεχτεί το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν ξανά μια υποδούλωση της χώρας σε ξένους.
Το ότι, όταν αφέθηκε μόνη της η χώρα του, βυθίστηκε στο χάος, δεν τον απασχολεί. Όπως δεν τον απασχολούν και οι αρνητικές συνέπειες τις οποίες συνεχίζει να υφίσταται, εξαιτίας της κρίσης του 2008.
Ο πληθωρισμός είναι σήμερα στο 5% και συνεχώς σκαρφαλώνει.
Πριν μερικά χρόνια η χώρα είχε
μηδενική ανεργία, και καθόλου χρέη. Σήμερα, η ανεργία είναι στο 7%, και
το εθνικό χρέος είναι ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ. Οι μορφωμένοι μεταναστεύουν
αλλού, και οι επενδύσεις είναι στο ναδίρ. Οι τράπεζες είναι όλες
εξασθενημένες, και απαγορεύεται αυστηρά η εξαγωγή κεφαλαίων.
Ο υπουργός Οικονομικών J. Sigfusson δηλώνει αισιόδοξος. Για πρώτη φορά από το 2006, τον περασμένο Ιούλιο η Ισλανδία προχώρησε στην έκδοση ομολόγου, και μάζεψε €1 δισεκατομμύριο.
«Όλα πάνε καλά», λέει ο «αριστεροπράσινος» πολιτικός, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό από το 2009.
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Ελλάδα, η Ισλανδία αποφάσισε να μην διασώσει τις τρεις μεγάλες τράπεζες της το 2008. Μετά από έναν έκτακτο νόμο, οι τρεις αυτές τράπεζες μετασχηματίστηκαν σε μια νέα επιχειρηματική τράπεζα και σε μια «κακιά»τράπεζα. Η κυβέρνηση πήρε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε δυο τράπεζες και το μειοψηφικό σε μια τρίτη.
Σήμερα βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Βρετανία και την Ολλανδία, οι οποίες ζητούν την αποζημίωση των πολιτών τους για τις καταθέσεις που έχασαν. Πρόκειται τόσο για απλούς ιδιώτες, όσο και για μεγάλους επενδυτές. Η Ισλανδία είναι πρόθυμη να αποζημιώσει μόνο τους απλούς καταθέτες, και έτσι το ζήτημα βρίσκεται πλέον στα διεθνή δικαστήρια.
Η συνδικαλιστική οργάνωση του Arnbjörnsson εκπροσωπεί 100.000 εργαζομένους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται δηλαδή για το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Και όλοι αυτοί θέλουν το ευρώ.
Ο ίδιος όμως άρχισε να έχει αμφιβολίες. Σε δυο διαφορετικά δημοψηφίσματα, οι Ισλανδοί ψήφισαν κατά της αποζημίωσης των Βρετανών και των Ολλανδών, παρά τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας τους.
«Φανταστείτε τι θα συνέβαινε, αν ως μέλη της ΕΕ, θα έπρεπε να ψηφίσουμε υπέρ της διάσωσης των Ελλήνων…», λέει.
Τα νούμερα της Ισλανδίας
http://www.tradingeconomics.com/iceland/indicators
λινκάρουμε - ψάχνουμε - ανοίγουμε παλαιότερα έτη απο 2000.
Τα νούμερα της Ελλάδας
http://www.tradingeconomics.com/greece/indicators
λινκάρουμε - ψάχνουμε - ανοίγουμε παλαιότερα έτη απο 2000.
Ενώ ανοίγουμε τα νούμερα και τα απομυθοποιούμε - δεν ξεχνάμε!!!
Η Ισλανδία είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου - στο ανά κεφαλή εισόδημα και ανα κεφαλή ΑΕΠ.
Η οικονομία της Ισλανδίας βασίζεται στην αλιεία, η οποία απασχολεί το 8% του εργατικού δυναμικού και συνεισφέρει σε ποσοστό το 60% στις εξαγωγές της χώρας.
Η Ισλανδία δεν έχει ενεργειακό πρόβλημα, καθώς διαθέτει άφθονη υδροηλεκτρική και γεωθερμική ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο η οικονομία της είναι ευάλωτη στις μεταβολές των διεθνών τιμών των ψαριών και των προϊόντων επεξεργασίας τους.
Εκτός της αλιείας και της γεωθερμικής ενέργειας η Ισλανδία δεν έχει κάποιο άλλο φυσικό πόρο.
Η εξάρτηση της οικονομίας από την αλιεία είναι ο βασικός λόγος αποθάρρυνσης των Ισλανδών από το ενδεχόμενο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι με τις ρυθμίσεις που θα επιβληθούν από την Ε.Ε. η χώρα θα χάσει τον έλεγχο στη διαχείριση των αλιευτικών πρώτων υλών της.
Η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2004 (2,5%) ήταν η 2η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ζώνη μετά από αυτή του Λιχτενστάιν, ενώ το 2007 έπεσε στο 1%.
Η Ισλανδία έχει 600 πηγές θερμού ύδατος
Δεν έχει τακτικό στρατό
Ακόμη - η Ισλανδία που υποτίθεται έλυσε το πρόβλημα της, ΣΗΜΕΡΑ, έχει χρέος κεντρικής κυβέρνησης στο 99,2% του ΑΕΠ που διαρκώς ανεβαίνει
και ας πάψουν να γράφουν οι γκουρούδες της συμφοράς ότι είχε χρέος 900% του ΑΕΠ, το 2008. Τι μας βάζουν μέσα και τα χρέη του ιδιωτικού τομέα???? Των μπατιρημένων ζομποτραπεζών της????
Χρέη κεντρικής κυβέρνησης κοιτάμε - τα υπόλοιπα είναι αμπελοφάσουλα.
Επιγραμματικά.
1) Η Ισλανδία δεν έχει ενεργειακό πρόβλημα - δεν έχει και τακτικό στρατό, το πιάνετε το υπονοούμενο έτσιιιι???
2) Η Ισλανδία είναι ψαράδες - στην Ελλάδα το 1/3 των εργαζομένων είναι Δημόσιοι υπάλληλλοι.
3) Το χρέος της Ελλάδας προήλθε απο δανεικά και αγύριστα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, προς τέρψιν και αγαλλίαση των Ελλήνων ιθαγενών. Δώσε και σε μένα μπάρμπα, δανεικά και αγύριστα, για να την περάσω ωραία και φίνα. Η Ισλανδία στην πραγματικότητα δεν είχε χρέος. Σήμερα όμως έχει και διαρκώς μεγαλώνει.
4) Οι Ελληνικές τράπεζες φαλίρισαν λόγω της χρεοκοπίας του κράτους - έτσι κουρεύτηκαν (κακώς) τα ομόλογα. Αν τις αφήναν να καταρρεύσουν, θα έχαναν οι Έλληνες καταθέτες τα λεφτά τους και οι τσάμπα μάγκες Ελληναράδες των δανεικών και αγύριστων θα πανηγύριζαν
Η κατάρρευση των Ισλανδικών τραπεζών και η μη στήριξη απο την Ισλανδική κυβέρνηση έγινε γιατί η Ισλανδία δεν αποζημίωσε τους ξένους καταθέτες που ήταν και οι περισσότεροι. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν Ολλανδοί και Άγγλοι - τους οποίους όμως τους αποζημίωσαν οι χώρες τους.
Παρόλα αυτά η Ισλανδία εγγυήθηκε τις καταθέσεις των Ισλανδών.
5) Οι Ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηριχθούν - οι Ισλανδικές του 2008 καλώς δεν στηρίχθηκαν, αφού τους ''έπαιρνε'' τους Ισλανδούς να κάνουν τέτοιες μαγκιές.
6) Οι Ισλανδοί ''πουλούν'' κρατήρες τους, σε Κινέζους - για αξιοποίηση - προσπαθώντας να δημιουργήσουν έσοδα απο τον τουρισμό.
Στην Ελλάδα κοιτάμε τους κορμοράνους και αναπτύσσουμε θεωρίες συνωμοσίας.
7) Ο πληθωρισμός της Ισλανδίας τρέχει με 5%
οι ρυθμοί ανάπτυξης με 3,5% μοιάζουν με αστειότητες
ΑΝΕΡΓΙΑ
http://www.tradingeconom...y-list/unemployment-rate
προσέχουμε η Ζιμπάμπουε έχει 10,7% ανεργία.
χρέος ως προς ΑΕΠ - εδώ σκίζουμε. Μόνο η Ιαπωνία μας περνάει, αλλά αυτής το χρέος είναι εσωτερικό.
http://www.tradingeconom...t/government-debt-to-gdp
Ζιμπάμπουε 150,9%
Τώρα βέβαια εμείς πως τα καταφέρνουμε και περνάμε ζωή και κότα, ενώ ο Ζιμπαμπουεάνος έχει δει τα ραδίκια ανάποδα, αυτό είναι άλλη ιστορία.
Εδώ είναι Ελλάντα - τίποτα δεν ισχύει. Εδώ έχουμε τους δικούς μας νόμους. Έχουμες τους μοναδικούς γκουρούδες - που αναλύουν και ξέρουν τα πάντα. Μια θέλουν να γίνουν Βραζιλιάνοι να σηκώνουν παγκόσμια κύπελλα, μια Αργεντίνοι να έχουν το Μέσι δικό τους παιδί και την άλλη Ισλανδοί γιατί είναι όμορφοι και ξανθοί.
Βρεεεε καθίστε κάτω να δούμε τι θα κάνουμε και να βρούμε τις λύσεις που ταιριάζουν στα δικά μας προβλήματα και αφήστε τους άλλους και τους κορμοράνους.
Το παραμυθάκι η ωραία Ελλάς ετελείωσε.
Τα παραμύθια τελείωσαν - ο κακος λύκος είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Στο Ελλάντα, ο καθένας γουστάρει ότι ωραιότερο του έρθει στην κεφάλα του και τα δύσκολα να επιβληθούν στους άλλους - κεκτημένα δικαιώματα λέμε ντεεεεε.
Όμως η ώρα της κρίσης έφτασε.
Η Ισλανδία αναβαθμίζεται - λένε - και βγαίνει στις αγορές. Το καλό που της θέλω είναι να προσέξει ιδιαιτέρως, μην καλομάθει στα δανεικά, γιατί τα νούμερα της δείχνουν κακά μαντάτα - πολύ κακά μαντάτα, γιατί ενώ αλλά είναι τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας, μπορεί στο τέλος η Ισλανδία να καταντήσει Ελλάδα σε χειρότερη μορφή.
Αξίζει να το μελετήσετε εις βάθος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστότατος ο κύριος Τάκης.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το χρέος της Ελλάδας προήλθε απο δανεικά και αγύριστα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, προς τέρψιν και αγαλλίαση των Ελλήνων ιθαγενών"
Από τις κρατήσεις που τους έκαναν (επί των δανεικών) έχουν και απαιτήσεις (μεγάλα εφάπαξ, παχυλές συντάξεις).
Απέκτησαν δηλαδή με τα δανεικά δικαιώματα τα οποία θα τα πληρώσουν τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα.
Ο ιδιωτικός τομέας, εκτός από την εξόφληση του χρέους που δημιούργησαν οι ΔΥ, πρέπει να πληρώνει και τα προνόμια που "έκτισαν" οι ΔΥ με τα δανεικά.
Πρέπει να ζητήσουν από τους ΔΥ να παραιτηθούν από αυτά που (κακώς) θεωρούν κεκτημένα και εάν δεν παραιτηθούν να τους μεταβιβάσουν χρέος.
Σε αυτούς που θα παραιτηθούν να δίνει χαριστικά η πολιτεία σύνταξη ΟΓΑ.
Σε αυτούς που δε θα παραιτηθούν να τους μεταβιβάσουν χρέος.
Να πεί η πολιτεία:
Ok, σου πληρώνω τα κεκτημένα σου, σου μεταβιβάζω όμως το χρέος που δημιουργήθηκε από αυτά που δανειζόταν το δημόσιο για να πληρώνει τον παχυλό μισθό σου και τα κρυφά επιδόματά σου.
Εγώ δεν ανησυχώ κύριε Τάκη μου. Τώρα, τώρα - θα ηγηθούν οι Γλέζοι και οι Καμμένοι και να, έτσι θα ξεχρεώσουμε. Θα πάρουν όλες τις αποζημιώσεις απο τους Γερμανούς, μέχρι τελευταίου ευρώ τόκου. Μετά θα ζητήσουν αποζημιώσεις και απο την Τράπεζα της Ανατολής, θα βάλουν και υπουργό οικονομικών τον άλλο τον παικταρά, τον Αρτέμη Σώρρα και καθαρίσαν μέχρι και τα τρισέγγονα μας.
ΔιαγραφήΕίπαμε μια μέρα ραγιάς,μια ζωή ραγιάς. Αυτές είναι οι αντιλήψεις και τα πιστεύω, όσων αισθάνονται σκλάβοι απο την κούνια τους. Το τι έχει παιχθεί στην Ελλάδα όμως ούτε που το έχουν καταλάβει. Στο τέλος θα θυμηθούν ότι τους φταίει το Ευρώ και ο Γερμανός.
Ορίστε - ΣΩΡΡΑΣ: ΧΡΩΣΤΑΕΙ 27 ΔΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαγραφήhttp://www.youtube.com/watch?v=8mgc7w92tUQ
http://www.artemis-sorras.com/?page_id=127
απο την τράπεζα της Ανατολής, παρακαλώ!!!
Δεν είναι μόνο τα 600 δις δολ. είναι και τα 27 δις .
Για τέτοια ψοφάει ο Ελληνάρας. Για τέτοια και για αμπελοφιλοσοφία στο διαδίκτυο . Μην του πείτε να είναι ανταγωνιστικός, να έχει αξιοκρατία και να πάει να δουλέψει. Όοοοοοχι. Αυτός προτιμάει να δουλεύει όλον τον κόσμο.
Οι άλλοι, οι Ιταλιάνοι ντέεεεεε, ψηφίσαν τον Γρίλλο για να τους σώσει.
Διαγραφήμπουχαχαχαχα
Βρεεεε δεν πάτε καλά. Τα έχετε χαμένα απο τις πολλές φάπες. Αυτοί οι κακομοιρέοι οι Ιταλοί δεν έχουν και Γερμανικές αποζημιώσεις να πάρουν, δεν έχουν και Αρτέμιο Σώρρα.
Έχουν όμως Μπερλουσκόνι!!!! χαχαχαχα
Μετά σας φταίνε οι Γερμανοί. Αλλά και ο Ρεχάγκελ έφταιγε στους ΜΜΕδες. Θα σπάσουμε το ρεκόρ των 10 γκολ που φάγαμε με τον Αλκέτα στις Η.Π.Α. μα έγραφαν οι ΜΜΕδες και όλοι οι δημοσιογράφοι των ΙΕΚ.
χαχαχαχα
Σας την φόρεσε όμως ο Γερμανάς και λουφάξατε όλοι μετά.
Βρε γκουρούδες. Απο τους Ιταλούς δεν έχουμε καμιά αποζημίωση να πάρουμε???
ΔιαγραφήΔεν μας χρωστάει τίποτα ο τότε Ντούτσε τους??
Μόνο οι Γερμανοί μας χρωστάνε????
Στους Ιταλούς τα χαρίζουμε ή δεν μας χρωστάνε???
Αμ οι άλλοι οι Τουρκαλάδες??? Αυτούς 400 χρόνια τους είχαμε στην καμπούρα μας. Αυτοί δεν μας χρωστάνε τίποτα, απο τα παιδομαζώματα??? Αυτούς θα τους τα χαρίσουμε???
ΔιαγραφήΣσσσσσστττ ο Έλλην λέει ο κύριος Θανάσης είναι θυμωμένος και οργισμένος. Μας ετοιμάζει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τους Γλέζους του και τους Στρατούλιδες του και αξιωματική αντιπολίτευση τη Χ.Α. του χοντροκώλλη που δέρνει.
Βρεεεεε εξοργισμένε πολίτη. Μην ξεχάσεις να ψηφίσεις και κανέναν Γρίλλο. Δηλαδή οι Ιταλιάνοι είναι πιο μάγκες απο εμάς???
Αν μαζέψουμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις, πάρουμε τα χρωστούμενα και απο τους Ιταλούς (αυτοί δηλαδή δεν χρωστάνε??? μόνο οι Γερμανοί χρωστάνε???) πάρουμε τις αποζημιώσεις απο τους Τουρκαλάδες (400 χρόνια ήταν αυτά), πάρουμε και απο τον Δαρείο και τον Ξέρξη κάτι χρωστούμενα, αλλά και απο τους Δωριείς , τότε μαζί με τα ευρά της Τράπεζας της Ανατολής και του Σώρρα, είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο.
ΔιαγραφήΠοια Αμερική και Γερμανία, λέμε τώρα.
Ελλαδάρα μπρεεεεεεε. Ελλαδάρα!!!!!
Μια ημέρα ραγιάς, μια ζωή ραγιάς.
συγχαρητηρια δασκαλε για το νεο αρθρο σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Τάκη για ΕΥΔΑΠ βλέπετε τίποτα καλό? Ακούω να προχωράει η αποκρατικοποίηση. Το κυριότερο όμως είναι ότι πιέζει λέει η Τρόικα να πάρει τα χρήματα που της χρωστάει το Δημόσιο και οι ΟΤΑ (κάπου 300εκ) μέχρι το Σεπτέμβριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ ντα ντα κακιά τρόικα που πιέζεις το Δημόσιο και τους ΟΤΑ να πληρώσουν το νεράκι. Ντα ντα!!!
ΔιαγραφήΗ πλάκα είναι κύριε zachmour ότι οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ μαζεύουν υπογραφές για να μην αποκρατικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ. Και καλά να μάζευαν υπογραφές τα κοπρόσκυλα του Ελληνικού δημοσίου που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ώρα ή λουφάρουν, αλλά να μαζεύουν υπογραφές και οι υπάλληλοι που δουλεύουν για 3 λουφαδόρους και να ανησυχούν απο την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ πάει πολύυυυ.
Οι τίμιοι, δουλεταράδες και ''καθαροί'' υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ μου έλεγαν ότι φοβούνται ότι τα κοπρόσκυλα ακόμη και μετά την αποκρατικοποίηση ότι θα τους υποσκελίσουν. Βλέπετε τα κοπρόσκυλα, είναι σαν τις κατσαρίδες που αντέχουν ακόμη και πυρηνικό πόλεμο. Σιγά μην και δεν αντέξουν ένα μνημόνιο και μια τρόικα της πλάκας.
Απάντησα, ότι ένας Τάκαρος ποτέ δεν θα υπέγραφε την μη αποκρατικοποίηση του μπορντέλου ΕΥΔΑΠ. Εσείς οι σωστοί εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα έπρεπε να μαζευτείτε και να μαζέψετε υπογραφές να φύγει αυτό το 10% - των κοπρόσκυλων και των συνδικάλων του κερατά. Τότε ναι να υπέγραφα.
Μαααα Τάκη φοβόμαστε για τις δουλειές μας.
Καλά μη φοβάστε. Αυτό το μπορντέλο ΕΥΔΑΠ θα είναι το τελευταίο που θα αποκρατικοποιηθεί. Σιγά μην βρεθεί τρελός να βάλει τα ωραία του λεφτά και να πάρει αυτό το μπορντέλο.
Μα έχει κέρδη Τάκη μου. Μου απαντάνε αποστομωτικά.
Βρεεεεεεεεεεεεε κέρδη που δεν εισπράττονται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΗ. Μιλάμε για μεγάλο μπορντέλο, που με τον τρόπο που λειτουργεί κάθε πέρσι λέμε ότι είναι και καλύτερα. Η τέλεια προβληματική.
Ξυπνάτε ρεεεεεεεεεεεεε και αφήστε τους ανέΚδοτους (με Κ, καλά το έγραψα) αγώνες με την τρόικα, με τους Γερμανούς και με τις δυνάμεις κατοχής.
Οι δυνάμεις κατοχής ήταν και είναι ακόμη οι Ελληναράδες, οι συνδικάλες του κερατά, οι πολιτικοί ΘαΘανδρέου του δόγματος ''Λεφτά υπάρχουν'' και οι γκουρούδες του διαδικτύου με τους ΜΜΕδες που εξάγουν μπαρούφες και μπουρδολογίες.
Πάντως κύριε zachmour τα ξενάκια είναι κάθε μέρα στην ΕΥΔΑΠ και την μελετούν στα πάντα της. Απο εγκαταστάσεις , μέχρι και το τελευταίο χημείο της. Αυτό σας το λέω με σιγουριά. Απλώς λέω ότι στο τέλος δεν θα θελήσουν να μπλεχτούν με αυτό το μπουρδέλο ή θα μπλεχτούν κάνοντας χαμηλή προσφορά.
ΔιαγραφήΟ Τάκαρος είναι της αρχής
1/3 το Ελληνικό Δημόσιο 1/3 σε ξένο με τεχνογνωσία που να έχει το management και την πλήρη ελευθερία να διώξει τα κατσαριδοκοπρόσκυλα της ΕΥΔΑΠ , στο ΔΣ μισοί, μισοί Ελληνικό Δημόσιο και ξενάκια.
Τα έχω γράψει αυτά δεκάδες φορές.
Κάποιοι άλλοι λένε ότι την ΕΥΔΑΠ θα την πάρει ο Μπόμπολας. Εγώ λέω - απο που και ως που ο καταχρεωμένος Μπόμπολας??? Αν είναι να περάσει ο Λαός όλη αυτή την ταλαιπωρία και να έχει πάλι στην κεφάλα του το Μπομπολέικο, τους Τεγόπουλους, τους Βγενόπουλους και όλους αυτούς ΖΗΤΩ που καήκαμε.
Άσχετο: τελικά σήμερα ψώνισα από το άλλο πουλέν μου την ΑΣΚΟ. 6500 κομμάτια στο 0.315-0.318. Την ανέβασα ο τεράστιος στο +10%.
ΔιαγραφήΚεφαλαιοποίηση 6,9εκ με ίδια 18,5εκ, τραπεζικές υποχρεώσεις 2,9εκ, ταμείο 5,9 εκ που αν κάνει χρονιά σαν την περυσινή θα κλείσει τη χρήση με μηδενικό δανεισμό και ταμείο όσο η κεφαλαιοποίηση.
+ το ότι είναι κερδοφόρα...
Τι μου θυμίσατε κύριε zachmour.
ΔιαγραφήΑΣΚΟ!!!
Τι έλεγε ο Τάκαρος στον κύριο leop όταν στο ταμπλό έγραφε 0,47.
Που είστε κύριε Leop????
Σας έσχισα σαν σαρδέλα με την ΑΣΚΟ
Χθεσινό κλείσιμο 0,292 και έγραψε 0,272 στις 18/7
============================================================
Καλά, καλά κύριε leop. Μην μου τα γράφετε έτσι γιατί θα σκάσω στα γέλια.
Το προφίλ και τα θεμελιώδη της εταιρείας!!!
Και τι περιμένετε τώρα??? Η αγορά να ανταμείψει το προφίλ και τα θεμελιώδη της εταιρείας???
Βρεεεε ξέρετε τι τραγιά κυκλοφορούν στην χρηματαγορά μας??? Που ξέρουν αυτά τα ζωντανά απο τέτοια???
μουχαχαχαχα ακόμη κρατάω την κοιλάρα μου, από τα γέλια.
Εδώ οι άλλοι λένε να μην ασχολούμαστε με περίπτερα, αλλά με τους καμπινέδες των ζομποτραπεζών. μπουχαχαχα οι παίκτες της Ελληνικής χρηματαγοράς δεν μπορούν να ξεχωρίσουν δύο γαιδάρων άχυρα και εσείς περιμένετε να δούνε τα προφίλ και τα θεμελιώδη της ΑΣΚΟ????
Βρε βγάτε μια γύρα στις χρηματιστηριακές - πιάστε τυχαία 10 παίκτες και ρωτήστε τους αν ξέρουν το προφίλ της εταιρίας, να δούμε πόσοι θα απαντήσουν σωστά για το τι πουλάει το περίπτερο.
Να, να παγαίντε στους γκαλάκτικαλς, στο thread του Ασκού του Αιόλου - μα καλά όλοι Τάκαρο διαβάζουν??? - και διαβάστε το σχόλιο του γκουρού κοκωβιός - ναι ναι είναι ο ίδιος που μας έγραφε ο κυρ Πρώτος με τις χασούρες και τις πίκρες που έχει απο τους καμπινέδες των ζομποτραπεζών.
Λέει ο κοκωβιός
Παιδια αυτη μετοχη εχει καποια σχεση με την προφιλε?
Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Λοιπόν κύριε leop, αν όπως μυρίζομαι στο Ασκί έχουν μαζευτεί τα ίδια βόιδια που κινούνται ασύνταχτα σε πολλά χαρτιά - τώρα θυμήθηκαν τις κρυφές χάρες του Στέγγου. προχθές τα Παπάκια που δεν είναι Τσουκνιδαρέοι, αλλά είναι Τσουκνιδαρέοι αφού ο γέρο Τσουκ δεν έχει ακόμη πουλήσει - τότε θα δείτε τι σημαίνει ασύντακτη διόρθωση.
Πάμε λοιπόν σε QUIZ
Τι νούμερο θα δει πρώτο η ΑΣΚΟ???
Τα 0,26 ή τα 0,6 που λέει ο κύριος leop???
Και αν δείτε τα 0,6 θα μπορέσετε να πουλήσετε ή θα είναι ο αγοραστής στα 0,54???
Περικαλώ τις ψήφους σας - άιντα να δω τι γκουρούδες είστε και πόσα γαλόνια φοράτε.
΄΄Βρεεεεεεεεεεεεε κέρδη που δεν εισπράττονται ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΗ. Μιλάμε για μεγάλο μπορντέλο, που με τον τρόπο που λειτουργεί κάθε πέρσι λέμε ότι είναι και καλύτερα. Η τέλεια προβληματική.΄΄
ΔιαγραφήΑκριβως ειναι η τελεια προβληματικη ,μονοπωλιο σε προιον (αγαθο) ανελαστικης ζητησης σε περιοδους κρισης, καταρρευσης. Ετσι νομιζουν οτι θα συνεχιστει το φαγοποτι, με τους βλαχοδημαρχους να το παιζουν τσαμπα μαγκες, το δημοσιο να μη πληρωνει ποτε και τον καθε συνδικαλισταρα να κανει οτι γουσταρει χα χα χα κραταω τη κοιλια μου απ τα γελια.Oι συνολικες προβλεψεις που εχει κανει ειναι στο 30% των απαιτησεων εκ των οποιων το 80% αυτων ειναι των ΟΤΑ κ Δημοσιου. Απ τους ΟΤΑ θα παρει τα δικτυα και καθαρησε ειναι θεμα χρονου αλλωστε ηδη γινεται, ενω το δημοσιο χρωστα 41 εκ ,ποιος πιστευει οτι για αυτο το ποσο θα ρισκαρει να χασει 500 εκ απ την ιδιωτικοποιηση κλπ κλπ. Επομενως τα 85 εκ προβλεψεις θα καλυψουν τα 62 εκ που χρωστανε ολοι οι υπολοιποι ιδιωτες, να γελασω τωρα ή αργοτερα. Δηλ εσεις τι πιστευεται η ΕΥΔΑΠ δε θα εισπραξει τις απαιτησεις τις ενω οι τραπεζες που εχουν κανει τις μισες προβλεψεις απ την ΕΥΔΑΠ θα τα παρουν πισω.
Δεν πειραζει θα την αγοραζετε στα 20-25ε τα επομενα χρονια
Με εκτιμηση
Ο εκ μακροθεν
σειριος
Σωστά κύριε Σείριε. Αν αυτό το μαγαζί νοικοκυρευτεί και βγουν όξω όλοι οι συνδικάλες του κερατά και εισπράττει και απο το Δημόσιο, τότε μόνο σε μια τιμή τριπλάσια των ιδίων θα ήταν δίκαιο το τίμημα της αποκρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
ΔιαγραφήΤο μαγαζί είναι πρώτο και αν δουλεύει σωστά η σημερινή αποτίμηση είναι τσάμπα.
Το έχω πει πολλές φορές, το γράφω άλλη μια.
Το Δημόσιο να κρατήσει το 1/3 της ΕΥΔΑΠ και να δώσει το 1/3 σε ιδιώτη μαζί με το management.
Είμαι κάθετα αντίθετος να δώσει το δημόσιο όλη τη συμμετοχή του στην ΕΥΔΑΠ.
Θα επανέλθω με την ΕΥΔΑΠ στο μέλλον.
Θα συμφωνησω με το τελευταιο απολυτα και πιστευω το 33% και το μανατζμεντ θα ηταν το σωστοτερο για ολες τις ιδιωτικοποιησεις. Αλλωστε γιατι ο υπαλληλος του λυκειου της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ να παιρνει ακομα και τωρα τα διπλασια σχεδον απ εναν υπαλληλο του στενου δημοσιου τομεα. Και υπαρχει και κατι αλλο για την εταιρια για το οποιο, να ειμαστε καλα πρωτα, θα επανελθω και εγω στο μελλον το οποιο δικαιολογει τις τιμες που αναφερα.
Διαγραφήυ.γ.Θα ειμαι τακτικος θαμωνας στο φιλοξενο αυτο στεκι και πιστευω να μη δημιουργω προβλημα με τις παρεμβασεις μου αλλωστε αγαπητε οικοδεσποτη να ξερεις παρολο που δεν ειναι του χαρακτηρα μου οι κολακιες οταν ασχολειτε καποιος μαζι σου σημαινει οτι αξιζεις
φιλικα
σειριος
Κύριε Σείριε να παίξετε ελεύθερα μπάλα.
ΔιαγραφήΓκουρούδες με άποψη ψάχνουμε!! Με γνώση και επιχειρηματολογία.
Αντιγράφω από πιο πάνω:
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέποντας να στερεύουν απότομα τα χρηματοπιστωτικά έσοδα, η ισλανδική κυβέρνηση προσφεύγει στα συνδικάτα, ζητώντας όχι μόνο τα συνταξιοδοτικά αποθέματά τους αλλά και συγκράτηση μισθών παρά τον πληθωρισμό που έχει φθάσει στα 14%, έστω και με αντίτιμο να επανεξετάσει την άρνησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση ζητάει από τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εισάγουν επειγόντως 200 δισ. κορόνες (1,3 δισ. ευρώ) από το εξωτερικό. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η κορόνα έχασε το 20% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο.
Σύμφωνα με την Ένωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα συνολικά κεφάλαια των Ταμείων ανέρχονται σε 1,8 τρισεκατομμύρια κορώνες, (11,56 δισεκατομμύρια ευρώ) από τα οποία τα 500 δισεκατομμύρια (3,22 δισ. ευρώ) είναι στο εξωτερικό και η Ένωση κάλεσε τα μέλη της να πουλήσουν τα μισά.
αχαχαχα, τα δικά μας (άδεια) ασφαλιστικά ταμεία πόσα θα συνεισέφεραν αν τους είχε ζητηθεί αυτό? και τα συνδικάτα τι θα έκαναν? βέβαια στο Ελλάντα είχαν φροντίσει άλλοι για μια "μικρή περιποίηση" των ταμείων
Πολύ καλή μελέτη κύριε Μορφωνιέ, συνεχώς μαθαίνουμε, καλημέρα σας
Οι Ισλανδοί το παλεύουν - αλλά είναι σε πολύ κακή κατάσταση κυρία zara. Κάποτε δεν είχαν δημόσιο χρέος, τώρα οι Ισλανδοί είναι εξαθλιωμένοι και το δημόσιο χρέος τους ισούται με το ΑΕΠ τους.
ΔιαγραφήΤα δημόσια ταμεία τους ήταν πλούσια και είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα και όχι σαν τα δικά μας τα μπουρδέλα που ήθελε ο Γιαννίτσης να ''τακτοποιήσει'' αλλά οι Ελληναράδες δεν ήθελαν να πειραχτούν τα κεκτημένα τους και είχαν βγει στους δρόμους μαζί με τα συνδικάτα.
Ρεσιταλ ο Αρχι ΚΟΥΡΟΥ Μυτογκας
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αρθρο θα το διαβασω αργοτερα ........αυτο ειναι ολοκληρο βιβλιο !!
Μολις τωρα μιλησα με ενα δημοσιογραφο πελατη απο Alemania απο VDR Koln Radio-broadcast
Επιμυκηνση μεγαλη 50ετια μαλλον παμε μετα τις εκλογες των Fon - Paoulus
με μειωση επιτοκιου
Μας τα ειπε ο ΜΥΤΟΓΚΑΣ πριν 9 μηνες ..
ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ...... ΠΑΝΤΑ ΜΥΤΟΓΚΑΣ ..... ο ΑΡΧΙ - ΚΟΥΡΟΥ
ΜΠΡΑΒΟ ...ΤΟΥ.....MΠΡΑΒΟ ΜΑΣ...
Aleko mou Sallam
Good morning.Λέτε να μας διάβασαν χθες για το ασφαλιστικό Θωρηκτό,γιατί βλέπω τις τελευταίες 2 συνεδριάσεις κάποιον παίκτη να'χει γίνει λίγο επιθετικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο άλλο το Θωρηκτό κάποιοι στο διαδύκτιο μας είχαν ζαλίσει με το δήθεν ξεφόρτωμά του στο 1.80 προ ημερών.Μας αρέσουν τέτοια ξεφορτώματα κύριε Λάκη χο χο χο
Στην διπλάσια τιμή των σημερινών τιμών, οι ίδιοι άμπαλοι φιτσουλέοι που βλέπουν ξεφορτώματα θα βλέπουν τον Αρτένμη Σώρρα να εξαγοράζει τα θωρηκτά.
Διαγραφήμπουχαχαχαχα μα πως τα γράφω ο γκουρού!!!
Το να επιθυμεί ο συμπολίτης να απαλλαγεί οριστικά και σχετικά "αναίμακτα" από τα ποσά που οφείλει με χάρισμα επονείδιστου χρέους , συμψηφισμούς γερμανικών αποζημιώσεων κ.ο.κ δεν είναι κακό. Είναι φυσιολογικό κι ανθρώπινο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το θεωρεί όμως "λογικό" και "πρέπον" είναι που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στον "Ελληνα" και τον "Ελληνάρα".
Από το σημερινό άρθρο σας κύριε Τάκη λείπει μια παράγραφος. Το "δέον γενέσθαι". Διότι μπορεί εμείς κατά καιρούς να λέμε πχ για διακρατικό κούρεμα, 5-10 χρόνια άτοκη παράταση τοκοχρεωλυσίων και τέτοια όμορφα, τέτοιες λύσεις όμως (σε συνδιασμό με μηδενικά πρωτογενή πλεονάσματα) ανακουφίζουν ΜΟΝΟ την Ελλάδα. Η οποία έχει δανεισθεί ΟΧΙ από την Γερμανία αλλά από την Ευρώπη. Δηλαδή ΚΑΙ από την ΙΤΑΛΙΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ που επίσης βρίσκονται σε οικονομική κρίση και η συγκεκριμένη λύση για τη χώρα μας θα τις ματώσει περαιτέρω.
Θα είχε λοιπόν νόημα μια τέτοια συζήτηση. Για το "δια ταύτα". Μειώσαμε επιπλέον ταπάγια έξοδα μισθοδοσίας του κράτους (ελπίζω με κούρεμα των υψηλόμισθων και όχι οριζόντια). Γίναμε πρωτογενώς μη ελλειματικοί. Μετά?
ΥΓ. Για τον Κύριο Κωτσιόπουλο
Κι εγώ θεωρώ τους ΔΥ ιδιαίτερα προνομιούχους και ανήκω σ΄αυτούς (καθηγητής Β/θμιας). Ιδιαίτερα τους τεμπέληδες, αυτούς που δηλώνουν "για τα λεφτά που μου δίνουν και πολύ δουλεύω" θέλω να τους φτύσω. Ωστόσο από την αρχή της κρίσης έως σήμερα πλέον των περικοπών μισθού έχουν χάσει τα Δώρα, δηλαδή συνολικά περίπου 40% των αποδοχών ή για να γίνω πιο κατανοητός παντρεμένος υπάλληλος με 30 χρόνια υπηρεσία παίρνει καθαρά περίπου 16200 ευρώ ετησίως. Δεν είναι λίγα, αλλά δεν τα λες και πολλά.
Ως προς συνταξιούχους είναι πεντακάθαρο που πάει το πράγμα. Το υπαινίχθηκε κι ο Προβόπουλος. Τα ταμεία δυστυχώς επτώχευσαν και επιχορηγήσεις τέλος. Οχι μόνο η 15ετία και οι "άγαμες θυγατέρες". Και τα υποχρετικώς κατατεθημένα στην ΤτΕ με 2% αποθεματικά, δομημένα, κουρεμένα, --μημένα έκαναν ότι μπορούσαν. Κατά τα λοιπά Δούκας, Αλογοσκούφης, Βενζεβούλ ακόμη έξω. Μιζέρια.
Καλά τώρα κύριε hippy. Όταν βούλιαζε ο Τιτανικός, τότε θυμήθηκε ο Ελληνάρας ότι του χρωστάνε κάτι Γερμανοί κάτι φέσια και τους έπαιρνε στο κινητό για να τους τρίξει τα δόντια.
ΔιαγραφήΤο θέμα δεν είναι αυτό. Ποιός μας χρωστάει και πόσα μας χρωστάει.
Το θέμα είναι ότι ο κάθε Ελληναράς θυμάται εύκολες λύσεις όταν του πατάνε το σβέρκο. Αντί να κάτσει να τακτοποιήσει τα του οίκου του βγαίνει κα κραυγάζει για χρέη, για γερμανούς και για τρόικες.
Αυτό είναι το θέμα.
Ο Έλλην κοιτάζει μπροστά, ανασυγκροτείται και βελτιώνεται.
Ο Ελληνάρας κοιτάζει μόνο πίσω , ρίχνει τα φταιξίματα στους άλλους και βλέπει παντού εύκολες λύσεις.
Κύριε Τάκη ΚΑΘΟΛΟΥ δεν διαφωνώ με τις επισημάνσεις σας. Ορθότατα βλέπετε την παθογένεια, η οποία (με τη δική μου λογική) εξηγεί το περιορισμένο έως ελάχιστο ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στη χώρα μας (αποκρατικοποιήσεις-ανέκδοτο μέχρι στιγμής).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά θα άξιζε να συζητήσουμε τι θα έπρεπε να ζητήσουμε από τους έξω (πολλαπλασιασμός κονδυλίων ΕΣΠΑ με παράλληλη μεταφορά της διαχείρησης σε ευρωπαικό μανατζάρισμα, ευροομόλογο, δεν ξέρω τι άλλο) μπας και φανεί λίγο φως.
Δεν ξέρω αν το είδατε, το ΤΧΣ έβγαλε τον "Απολογισμός Δραστηριοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το πρώτο εξάμηνο του 2013"
http://www.hfsf.gr/el/news.htm
Στο δελτίο τύπο έχει πολύ κατατοπιστικά στοιχεία. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι τα πλέον αξιόπιστα και βγάζουν επιπλέον "μυθομανή" το Λεωτσάκο όσον αφορά τα υπόλοιπα διαθέσιμα του ΤΧΣ.
http://www.hfsf.gr/files/HFSF_activities_Jan_2013_Jun_2013_el.pdf
Για άλλη μία φορά εξαιρετικός ο κύριος Τάκης μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρή παράκληση: περάστε στα γρήγορα το κείμενο έναν ορθογραφικό έλεγχο (με το μάτι), να διορθώσετε 2-3 λαθάκια. Είναι τόσο καλό το κείμενο/έρευνα που πρέπει να είναι άψογο!
Από εκεί και πέρα, μου θυμίσατε παλιό μου μικρό κείμενο στο Capital, όπου έλεγαν ώς συνήθως οι διάφοροι για την Ισλανδία και την «αντίστασή» της και τους είχα μεταφέρει φρέσκιες εμπειρίες από φίλο που είχε πάει ταξίδι εκεί.
Ας επαναλάβω ό,τι θυμάμαι από την αφήγησή του.
- Η πιό ακριβή χώρα που είχε πάει ποτέ του (και μιλάμε για άνθρωπο που λόγω ενασχόλησης με την ναυτιλία ταξιδεύει πολύ συχνά και σε όλες τις ηπείρους). Ο λόγος απλός: πάρα πολλές εισαγωγές (και ακριβού κόστους εκεί που είναι), και πολύ υψηλή φορολόγηση.
- Ο κόσμος ζει που ζει σε ένα «δύσκολο», εχθρικό θα το έλεγες, περιβάλλον, δεν μπορεί καν να διασκεδάσει με την στενότητα που έφερε η κρίση. Μου έλεγε χαρακτηριστικά: «Σάββατο βράδυ και οι δρόμοι άδειοι. Τί στο καλό, δεν βγαίνουν έξω αυτοί; Ρωτάω στο (ακριβότατο) εστιατόριο και μου λένε ότι η νεολαία είναι μαζεμένη σε σπίτια και πίνει τα πρώτα ποτά και μετά τα μεσάνυχτα θα αρχίσουν να βγαίνουν έξω για να πιούν το τελευταίο στα μπαρ - μιας και μόνο για ένα ποτό τους παίρνει οικονομικά».
Τα σέβη μου σε όλη την εκλεκτή παρέα,
grthanasis
Κύριε Θανάση, εσείς ξεχωρίζετε για την ευφυΐα σας. Σας το είχα γράψει και στο marketzone. Επομένως ένας άνθρωπος υψηλού IQ, σαν εσάς, θα ήταν αδιανόητο να μην συμφωνούσε μαζί μου και να μην βλέπει ότι άλλο η βούρτσα της Ισλανδίας και άλλο η Ελλάδα.
ΔιαγραφήΘα ήθελα να μου γράψετε που βλέπετε ορθογραφικά να τα διορθώσω. Λίγο που το έψαξα το κείμενο είδα μερικούς λάθος τόνους, αλλά ορθογραφικά - ειδικά αν είναι μόνο 2 με 3 - δεν μπόρεσα να τα βρω.
Κύριε Τάκη μου ντρέπομαι που έκανα την επισήμανση, απλά επειδή το κείμενα είναι καταπληκτικό, ήθελα να μην έχει την ελάχιστη ατέλεια. Στα γρήγορα λοιπόν, με ένα σκανάρισμα έχουμε:
Διαγραφή1) «Μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας Glitnir (με την κινητοποίηση του 10% των συναλλαγματικών αποθεμάτων), κρατικοποιείτε και η τράπεζα Landsbanki...»
"Κρατικοποιείται" φυσικά.
2) «Υψηλότεροι φόροι, περικοπές δαπανών και ένα κύμα ανακτήσεων αγαθών άφησε πολλούς σε πολύ δυσχερή θέση.»
Υποθέτω ότι εννοείται "ανατιμήσεων" αγαθών και όχι ανακτήσεων.
3) «Έπρεπε να πληρωθούν 3 δις ευρώ.»
"δισ." φυσικά.
Ευχαριστώ και συγγνώμη για το άκομψο της παρέμβασής μου.
Φιλικά,
grthanasis
Κανένα πρόβλημα κύριε Θανάση.
ΔιαγραφήΔεν θα τα έβρισκα τα 1, 2 καθώς προέρχονται απο Ιντερνετικό κείμενο άλλων γκουρούδων.
Το 3 συνηθίζω να το κάνω λάθος.
Το 2 είναι πολύ χοντρό λάθος. Μου αρέσει που διαβάζετε κύριε Θανάση όλες τις λεπτομέρειες.
Βραδυνο Σχολιο για ΓΔ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε διαδικασια διακοπων το ΧΑ ..υποχωρησε σημερα ,αλλα η φαση πλεον εχει αλλαξει σε Bullish ..εχουμε λονγκ μπαρες και κινηση πανω απο τα σαγονια .Η κινηση αρχικα πανω απο το 853 ,αλλα και η προσπαθεια να κινηθει πανω απο το 871 ειναι θετικα σημαδια τουλαχιστον θεωρητικα .Η αγορα ειναι ρηχη ,γνωστο ..και μπορει να παει οπου την θελουν .
Στοπ στις θετικες μου σκεψεις θα εβαζα με κινηση κατω απο το 830 ...και θα περιμενα επομενη κινηση στο 935 .
αισιοδοξη ματια απο RVI... και σχετικα αισιοδοξη απο τον δεικτη τασης ..επιφυλακτικα αισιοδοξη και η δικη μου ματια για την συνεχεια .
Σχολιο βραδυνο για ΤΕΝΕΡΓ
Βullish φαση λονγκ μπαρες ..πανω απο τα σαγονια ..ειναι αυτο που ζηταω για να δω μια μετοχη λονγκ .Θετικο η κινηση πανω απο το 3,03 ..θετικτερο πανω απο το 3,08
Στοπ στο 2,87..η αν θελετε με υπομονη στο2,65
http://tostekitougatou.blogspot.gr/2013/07/blog-post_30.html
Κύριε Τάκη,
ΑπάντησηΔιαγραφήμε την περίπτωση της Ισλανδίας ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί.
Μία βασική μου απορία είναι πως γίνεται να είχαν τόσο τρελή μόχλευση οι τράπεζές της και χρεοκοπώντας να μην χρειαστεί να χάσουν ούτε μία κορώνα οι Ισλανδοί, ούτε να επιβαρυνθεί το Κράτος. Δεν μπορεί Άγγλοι και Ολλανδοί να είχαν τόσες πολλές καταθέσεις που μόνο διαγράφοντας αυτές να λύνεται το πρόβλημα.
Επίσης αν κατάλαβα καλά και βλέποντας και στοιχεία από το yahoo.finance καθάρισαν μόλις με υποτίμηση 50% του νομίσματός τους έναντι του Euro.
Δεν είναι λίγο αλλά με τη μόχλευση που είχαν να καταφέρουν να μη χάσουν σε κορώνες ούτε μία και σε απόλυτη τιμή μόλις 50% έναντι του Euro αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου τότε πάλι καλά είναι. Εκτός και αν οι έξτρα 100 φόροι που κάπου αναφέρετε είναι τέτοιοι που δεν τους έχουν αφήσει κατάθεση για κατάθεση.
Το πρόβλημα δεν λύθηκε κύριε zachmour. Δείτε το δημόσιο χρέος της Ισλανδίας πως τετραπλασιάστηκε - παρατηρείστε πως το το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης έφτασε στο 100% τους ΑΕΠ και οι προϋπολογισμοί είναι πλέον ελλειματικοί. Δείτε πόσο εύρωστα δημόσια ταμεία είχαν οι Ισλανδοί - και τα οποία τα κούρεψαν για να διασωθούν οι καταθέσεις των Ισλανδών , για τις οποίες υπήρχαν πλαφόν αναλήψεων.
ΔιαγραφήΕπίσης να τονίσω εδώ ότι ενώ η Ισλανδική κυβέρνηση εγγυήθηκε το 100% των καταθέσεων των Ισλανδών, στη συνέχεια άφησε τις 3 μεγάλες ιδιωτικές της τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Να σας πω και το άλλο που εδώ ακόμη οι γκουρούδες του διαδικτύου δεν το έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι στο Ελλάντα.
Οι Ισλανδοί αποπλήρωσαν στους ξένους καταθέτες των 3 μεγάλων τραπεζικών ιδιωτικών καταστημάτων τους το εγγυημένο ποσό - που τότε ήταν 20.000 ευρώ ανά λογαριασμό. Άρα μύθος ότι δεν πλήρωσαν τους ξένους. Κούρεψαν όμως στο 100% τους ομολογιούχους.
Γενικά στην αντιμετώπιση της Ισλανδικής κρίσης δεν βλέπω μεγάλες διαφορές από την Κυπριακή διάσωση - μόνο που οι Κύπριοι θα πέσουν στα πιο μαλακά, από ότι έπεσαν οι Ισλανδοί. Βλέπετε στην Κύπρο υπάρχει η μαμά Ευρώπη που εγγυάται και βοηθάει.
Τεσπα. Αν διαβάσετε προσεκτικά όλο το thread της Ισλανδιας και ψάξετε τα νούμερα που παραθέτω θα βρείτε όλες τις απαντήσεις.
Μπορείτε να διαβάσετε και τον Steingrimur Sigfusson υπουργό Αλιείας, Γεωργίας και Οικονομικών Υποθέσεων της Ισλανδίας και τέως υπουργός Οικονομικών.
Διαγραφήhttp://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/720305/ArticleFTgr.aspx
Ο τρόπος με τον οποίο η Ισλανδία χειρίστηκε τις τράπεζές της επίσης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες. Θα ήταν αδύνατον να διασωθεί όλος ο τραπεζικός κλάδος με τη φούσκα του 2008.
Η απόφαση να διαχωρίσουμε τις υπερδιογκωμένες τράπεζες σε παλαιές και νέες αποδείχθηκε σημαντική για τη διαδικασία ανάκαμψης. Το συνεπαγόμενο κόστος από την κατάρρευση ήταν ήδη αρκετά υψηλό για την Ισλανδία, σε τέτοιο σημείο όπου δεν μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι θα προστεθεί το επιπλέον κόστος μιας πλήρους τραπεζικής διάσωσης.
Ένα ακόμη παράδειγμα προς μίμηση από την Ισλανδία -το οποίο αφορά την παγκόσμια οικονομία- έγκειται στην προστασία των τραπεζικών καταθέσεων. Ανά τον κόσμο, τα συστήματα εξασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων προσφέρουν περιορισμένη και σε πολλές περιπτώσεις ψευδή προστασία.
Το σύστημα της Ισλανδίας, αν και είχε αποθεματικά, δεν διέφερε πολύ από τα συστήματα που ισχύουν σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Όταν ξεκίνησε η συστημική τραπεζική κρίση, το σύστημα «εξασφάλισης» τραπεζικών καταθέσεων αποδείχθηκε ασήμαντο.
Η ισλανδική κυβέρνηση, με έκτακτη νομοθεσία που υιοθέτησε την παραμονή της κατάρρευσης το 2008, έδωσε προτεραιότητα στην εξασφάλιση των καταθετών από την περιουσία των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε σημαντική για την αντιμετώπιση της κρίσης και, καθώς συνεχίζεται η εκκαθάριση των χρεοκοπημένων τραπεζών, η νομοθεσία θα εξασφαλίσει ότι όλες οι απαιτήσεις των καταθετών έχουν καλυφθεί ή θα καλυφθούν. Και θα καλυφθούν πλήρως, όχι στο ελάχιστο που εγγυώνται οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.
Στις περισσότερες χώρες δεν χρειάζεται να υπάρξει συστημική τραπεζική κρίση για να αποδειχθεί πόσο ελαττωματικό είναι το τρέχον σχήμα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων. Αξιωματούχοι και νομοθέτες στην Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσουν εάν είναι καίριο και εύλογο να υιοθετήσουν ένα αντίστοιχο σύστημα με εκείνο της Ισλανδίας στη νομοθεσία τους.
Η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην εξασφάλιση των καταθετών κατά την εκκαθάριση των πτωχευμένων χρηματοοικονομικών οργανισμών θα δώσει επίσης ένα σαφές μήνυμα στους μετόχους, τους ομολογιούχους και σε άλλους ιδιοκτήτες τραπεζικών τίτλων ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις του κόσμου για να καλύψουν τις δικές τους ζημίες όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Με αυτήν την προσέγγιση πιθανότατα θα ελαχιστοποιηθεί και το κόστος μελλοντικών διασώσεων. Τα πρόσφατα σχόλια του Βρετανού υπουργού Οικονομικών George Osborne δείχνουν ότι αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο οι αδυναμίες του τρέχοντος συστήματος και πως ενδεχομένως να υπάρχει η βούληση για λήψη σημαντικών μέτρων ώστε να βελτιωθεί.
Σε αυτήν την περίπτωση, η εμπειρία που δύσκολα απέκτησε η Ισλανδία θα μπορούσε να χρησιμεύσει καθοδηγητικά για τους ηγέτες της Βρετανίας και της ευρωζώνης.
Δείτε και αυτό κύριε zachmour - με όλα τα επίμαχα νούμερα.
Διαγραφήhttp://www.kostasmelas.gr/2012/10/blog-post_23.html
Κ. Μορφονιε ο κ. Μελάς έχει και στις 30/7 μια ενδιαφέρουσα άποψη για τα npl's .Επειδή τον αναφέρατε εσείς θέλετε να προσθέσετε το λινκ και με ένα σχολιασμό???
ΔιαγραφήΚύριε lorac το blog του κύριου Μελά το έβαλα στα επίτιμα μέλη - πάνω αριστερά.
ΔιαγραφήΠράγματι τα γράφει ωραία και είναι κρίμα να έχει τόσο μικρή αναγνωσιμότητα. Γιαυτό πρέπει να του δώσουμε μια μικρή ώθηση. Κάθε άμπαλος φίτσουλας γράφει ένα σωρό αρλούμπες και τον διαβάζουν περισσότεροι. Άδικο για τον κύριο Μελά.
Το άρθρο του 30/7 το έχω διαβάσει - όμως προσθέστε εσείς το Link και σολάρετε ελευθέρα για να δω τι θέλετε να σχολιάσουμε.
Και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό στην υπόθεση της Ισλανδίας...
Διαγραφή"Μετά το δημοψήφισμα ξανάρχισαν νέες συζητήσεις. Στις 16 Φεβρουαρίου 2011 το ισλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε να πληρωθεί ολόκληρο το ποσόν αρχίζοντας από το 2016 μέχρι το 2046 με σταθερό επιτόκιο 3,05. Ο Πρόεδρος αρνήθηκε πάλι να το υπογράψει και πραγματοποιήθηκε νέο δημοψήφισμα την 9η Απριλίου 2011 όπου πάλι με 58,0% έναντι 42,0% οι κάτοικοι αρνήθηκαν το νόμο που είχε ψηφίσει το κοινοβούλιο τους . Μετά από αυτή την απόφαση οι κυβερνήσεις ΜΒ και Ολλανδίας προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλαδή τα προβλήματα συνεχίζονται και δεν πρόκειται να λήξουν σύντομα και χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις (εξαναγκαστικές ή μη)."
Όπερ σημαίνει... Τα χρέη δεν παραγράφονται κ. Τάκη
Τα χρέη αποπληρώνονται, ρυθμίζονται, παρατείνονται χρονικά, αλλάζουν ιδιοκτήτη.
Αλλά ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!!!
Κύριε Harry η εκτίμηση μου είναι ότι τελικά οι Ισλανδοί θα καλύψουν με το ελάχιστο εγγυημένο των 20.000 ευρώ (που ίσχυε τότε) όλους τους καταθέτες. Ολλανδούς και Βρετανούς. Κάπου το αναφέρω ως τετελεσμένο γεγονλος και ας είναι άλλη η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, στις 28 Ιανουαρίου 2013 - που δικαιώνει την Ισλανδία. Το δικαστήριο, έκρινε, ότι η οδηγία του εγγυημένου των 20.000 ευρώ, δεν επιφέρει και αναγκαστικές υποχρεώσεις προς το κάθε κράτος μέλος εφόσον το κράτος μέλος δεν έχει την εξουσία να εποπτεύει τις τράπεζες, δεν υπάρχει ταμείο εγγυήσεων καταθέσεων από τις τράπεζες και δεν έχουν τηρηθεί οι κανόνες εποπτείας από τον αρμόδιο φορέα που είναι ανεξάρτητος, δηλ. τις κεντρικές τράπεζες.
ΔιαγραφήBonjour!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο μικρό μου θωρηκτό παρατηρώ μια κινητικότητα σήμερα...Λες να μας πιάσουν στις παραλίες (στον ύπνο)?
κυριε δαρειε με την ευρωβ πως τα βλεπετε?
Διαγραφήμε τοσο μικρο free float θα την πανε οπου θελουν σε χρονο dt
την προικισαν -- σε 2-3 μηνες φανταζομαι θα κανει και καποιο ανοδικο αλμα
τοποθετηθηκα και εγω χθες στα 0.5940
Monsieur Hatziavatis έχω γρ'αψει το χρονοδιάγραμμα μου εκεί και τις τιμές που θα ήθελα να δω.
ΔιαγραφήΗλία hippy,χαίρομαι που σου βγαίνει η επιλογή σου στα ΕΛΠΕ.Συνήθως η μετοχή σταματάει την άνοδο της όταν ξεπεράσει λίγο την τιμή της ΜΟΗ.Εμπειρική η άποψη μου, με έχει βοήθήσει όμως αυτή η παρατήρηση τρείς φορές αν θυμάμαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήσιμη η παρατήρηση σου φίλε Νίκο θα το έχω υπ΄όψιν μου. Εχω ένα μικρό κόλλημα με τα στατιστικά (σάμπως κι η ΤΑ στατιστικά δεν είναι?). Ωστόσο μοιάζει σαν τίποτα να μην ταράζει τα νερά εν όψει των Φριτσουλάδηκων της 22ας Σεπτεμβρίου. Τα spreads γλυστρούν καθημερινά μέχρι κι ο Μπερνάκε στηρίζει.
ΔιαγραφήΜ΄αυτά και μ΄αυτά ψώνισα λίγο ακόμη χθές στο κλείσιμο στα 7,23.
ΕΧΑΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλασσικη περιπτωση που λεμε οτι ο αλιγατορας "κοιμαται" ..ολοι οι κινητοι μαζεμενοι με τους αγοραστες να μην μπορουν να την πανε την μετοχη πανω απο το 6,35 και τους πωλητες κατω απο το 5,48.
Πλαγια κινηση εδω και δυο μηνες και το συστημα μας ...εχει "φιλιες" με τους ταυρους ενω δινει και λονγκ μπαρες .Η Κινηση ειναι εξω απο τα σαγονια ..και με στοπ κοντινο στο 5,61η το 5,48 μπορουμε να ελπιζουμε οτι θα ξεπερασει το 6,35 και θα δοκιμασει παλι στο 6,97 ,ενω απο το εβδομαδιαιο διαγραμμα μπορω να δωσω εναν πρωτο στοχο 8,26 και στοπ το 5,06
Περιμενουμε λοιπον ο αλιγατορας να ειναι με τους λονγκ παρεα ...κατι που υποσχεται
και το συστημα GATOS που οπως βλεπετε ειναι σε ολα λονγκ http://tostekitougatou.blogspot.gr/2013/07/blog-post_4640.html#more ΕΡΧΕΤΕ Ο ΓΑΤΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
Πάντως εδώ που τα λέμε, κύριε Πανάγο, για την ΕΧΑΕ - δεν γνωρίζω αν πρέπει κάποιος να αγοράσει ΕΧΑΕ στα 6, αλλά σίγουρα στα 6 δεν πουλιέται. Δηλαδή σε μια προθεσμιακή θα πάρει κάποιος περισσότερα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου πείτε ότι στα 6 παίζει σε τιμή κάτι περισσότερο απο 2 φορές τα ίδια της και σε όρους P/PΕ 15 με 20 των καθαρών λειτουργικών κερδών της.
Κάτι ξέρει ο καράφλας ο Μobius και αγοράζει ΕΧΑΕ.
Ταμείο 153 εκατ. Σύνολο υποχρεώσεων 32. Άρα καθαρό ταμείο 120 εκατ. ευρώ που όποτε γουστάρει μπορεί να τα επιστρέψει στους μετόχους της.
Κοντά 2 ευρώ ανά μετοχή και εσείς σκέφτεστε αν πρέπει να σπάσετε την προθεσμιακή σας. Εκτός βέβαια αν έχετε βρει άλλο άλογο καλύτερο.
Αν το κράτος είχε την ΕΧΑΕ και ήθελε να την αποκρατικοποίησει τότε μόνο 5 με 6 φορές τα ίδια της θα μπορούσε να την δώσει για να είναι λογικό το τίμημα που θα ζητούσε. Αυτό γιατί ο γκρουπιέρης - η ΕΧΑΕ δηλαδή - δεν χάνει ποτέ.
Βέβαια το κράτος θα μπορούσε να αδειάσει όλο το ταμείο της ΕΧΑΕ και να την δώσει 3 με 4 φορές τα ίδια της (10 με 11 ευρώ) ένα πράγμα σαν τον ΟΠΑΠ, με τη διαφορά ότι το μονοπώλιο της ΕΧΑΕ δεν κινδυνεύει.
Tακαρε , στο ψαχνο ερωτηση
Διαγραφήεαν ΔΕΗ 12 και βαλε
ΟΤΕ ??? 11 και βαλε ?
Aleko mou ....Σαλλαμ
"Δηλαδή σε μια προθεσμιακή θα πάρει κάποιος περισσότερα??"
ΔιαγραφήΕύστοχη παρατήρηση... 3-3,30% μικτό επιτόκιο προθεσμιακής στο 6μηνο, ο χρόνος κάτω του 3%. Το ολιγοπώλιο των 4 (+1) συστημικών σπρώχνει τα πράγματα προς τα εκεί που θέλει μειώνοντας τα κόστη του. Το κακό είναι πως δεν αυξάνει τη χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα όπως μας πληροφόρησε η Τράπεζα της Ελλάδος (223,8 δισ. ευρώ φέτος τον Ιούνιο έναντι 240,1 δισ. πέρυσι και 253 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011 έγραψε προ ημερών ο Dr. Money). Και το ακόμα χειρότερο θεωρούμε καλό (για τις τράπεζες) και επικροτείται λόγος καταθέσεις/χορηγήσεις<=1. Δεν ξέρω μπορεί και να είναι αλλά σίγουρα δεν βοηθάει να βγούμε απ΄την κρίση.
Εν τω μεταξύ αρκετές καλές εταιρείες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν με κάποια άνεση το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό τους δανείζονται πανάκριβα σε σχέση με τους ξένους ανταγωνιστές τους. ΤΙΤΑΝ 8,75%, ΟΤΕ 7,85%, ΕΛΠΕ 8%, ΑΡΒΑ 9,25% χθες, ΙΝΛΟΤ κοντά στο 10% (σε λίγο θα ξέρουμε).
Δύσκολο το επιχειρείν στην Ελλάδα. Ζόρια.
Κάνω την πρώτη μου παρέμβαση στο blog, όχι για να μεταφέρω κάποια προσωπική άποψη αλλά για να εκφράσω την ευαρέσκειά μου, που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να αποδίδουν την πραγματικότητα, πέρα από συμφέροντα...γιατί στο τέλος θα αρχίζουμε να αισθανόμασθε ως εξωγήινοι...σε όλο το διαδίκτυο αυτές οι εκδόσεις των ελληνικών εταιρειών παρουσιάζονται ως μεγάλες επιτυχίες...και ταίζουν τα κουτορνήθια....ειδικά για την ινλοτ, ας προσθέσω ότι η προηγούμενη προσπάθεια πριν περίπου ένα μήνα, αποσύρθηκε κακήν κακώς...τόσα μιλούνια για αναχρηματοδότηση με 10%...τεράστια επιτυχία...
ΔιαγραφήΌχι φίλε Τάκη σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκα να πουλησω εχαε στα 6 ευρω..ο μόνος λόγος που την παρακολουθω ειναι να πάρω κ αλλα αν υποχωρήσει κάτω απο 5...μέσο όρο αγοράς έχω κοντα στο 4..έχω εντοπίσει κ μερικά ακόμα υπομονετικά άλογα κ τα έχω αναφέρει..κ τα έχω ψωνίσει..Τον αγαπητό Κανακη τον αγοράζω με κλειστά ματια κάτω απο 1,35..την ελαστρον κάτω απο 0,6..την γεβκα κάτω απο 0,35..ορισμένες προθεσμιακες λέω να τις κανω ΕΛΛ μια που τα επιτόκια πέφτουν..Την πολλα υποσχόμενη κλεμ κ εδω που ειναι μ αρέσει..αν κ την έχω πάρει λίγο πιο κάτω..αλλα θεωρώ καλύτερη στρατηγική να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα απο Κίνα μεριά..κ απο Τουρκία..Καλη περίπτωση μου φαίνεται κ το ομολογιακο της Αρβα..φίλε hippy μήπως έχεις περισσότερες λεπτομέρειες..
ΑπάντησηΔιαγραφήHippy μια που είπες για προθεσμίες στην αττικα μπορείς να κλείσεις πόσο απο 40χιλ κ πάνω με 3,6 για ένα χρόνο..
Παναγος
Εκλεισε χθες με πολύ μεγάλη υπερκάλυψη. Είναι 7ετές με κουπόνι 9,25%. Επίσημη πρώτη στην δευτερογενή στις 8/8 αλλά και σήμερα κάνει πράξεις ανεπίσημα στο 103,5 δηλαδή yield 8,8% περίπου. Μεγάλο πρόβλημα ότι το ελάχιστο μέγεθος πράξης είναι 100,000 ευρώ, με βήμα/1000 από εκεί και πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά περισσότερο απ΄όλα τα ομόλογα ελληνικών εταιρειών μου αρέσει αυτό του ΟΤΕ λήξεως 2016, με ελάχιστο μέγεθος πράξης τα 50,000 ευρώ, κουπόνι 4,675% και τιμή διαπραγμάτευσης 96,5 δηλαδή yield 6% περίπου. Η εταιρεία έχει απίστευτες ταμειακές ροές (το σημαντικότερο στα ομόλογα) και ρήτρα άμεσης πληρωμής σε περίπτωση υποβάθμισης του rating της εταιρείας (B+ από S&P, Cαα1 από Moody΄s) .
1704 μουναδες βασης ο Ess and Pi-pi 500
ΑπάντησηΔιαγραφήμα τοσο ειχε και πριν 15 χρονια !
2117 ο επομενος στοχος ....ουτε μουναδα χαμηλοτερα
Aleko mou ...Ζεστη πολυ.
Ευχαριστω φίλε hippy..τις τιμες των ομολόγων που τις παρακολουθείς;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγος
Μου στέλνει καθημερινά ενδεικτική λίστα η χρηματιστηριακή, καμμιά 400αριά σε διάφορα νομίσματα (κυρίως euro), όπως τα έχουν διαλέξει αυτοί με δική της αξιολόγηση (φυσικά όλα τα ΟΕΔ).
ΔιαγραφήΕάν γνωρίζεις το ISIN του ομολόγου αρκετά μπορείς να τα βρεις στη διεύθυνση
http://www.boerse-berlin.com/index.php
Το σύνολο βέβαια αυτών, όπως και όλων των αξιών, πληροφοριών κλπ υπάρχει στο bloomberg αλλά κοστίζει ακριβά η συνδρομή για εμάς τους ερασιτέχνες.
(Ισως υπάρχουν κι αλλού δεν το έχω ψάξει περισσότερο, ερασιτέχνης είμαι)
Και εγω φίλε χομπιστας είμαι
ΔιαγραφήΣε ευχαριστω πολυ
Παναγος
Υπάρχει και το site της Φρανκφούρτης. Ενδεικτικά το Link για ομόλογο των ΕΛΠΕ:
Διαγραφήhttp://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/hellen+petr+fin+13+17+XS0926848572
της FRIGOGLASS:
http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/frigoglass+fin+13+18+regs+XS0932291007
του π(ΟΤΕ) του 2018:
http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/ote+plc+13+18+mtn+XS0885718782
του Τιτανα:
http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/titan+global+fin+12+17+XS0862274445
κλπ κλπ
Κ.Ζαχαρία και ISIN που βρίσκουμε? (μάλλον αφελής ερώτηση...)
ΔιαγραφήΆμα πας στα links αυτά και κανείς search με την ονομασία της εταιρείας με λίγη προσπάθεια βρίσκεις όλα της τα ομόλογα και μαζί προφανώς και τα isin τους.
ΔιαγραφήΌντως λειτουργεί...tnx!!!
ΔιαγραφήΔεεεεεεύτεεεεεεεε λάαααβετεεεεε φως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ορίζουμε και πάλι στη συντροφιά μας τις 900 μονάδες του ΓΔ και τις αισίως 1.700 μονάδες του 500άρη τον οποίο ακόμη περιμένουν να κορυφώσει...
Ο τζίρος λέει στο ΧΑΑ μικρός,οι ζομποτράπεζες δεν τραβάνε,δεν υπάρχουν λέει επιχειρηματικές ειδήσεις τον Αύγουστο που'ναι παχιές οι μύγες...
Το ΧΑΑ τραβά την ανηφόρα...
Για τιμές ομολόγων ενδεικτικές χρήσιμο είναι και το www.comdirect.de μόνο στα Γερμανικά.Βάζεις πάνω αριστερά το ISIN του ομολόγου
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πολύ ωραίο φινάλε ολοκληρώθηκε μια σπουδαία χρηματιστηριακή εβδομάδα,με τον Μασάλα να ξσηκώνει τα πλήθη σε μετοχή και warrant.Πάμε πολύ καλά και εύχομαι να πάει πιο πάνω και από το στόχο που είχα θέσει για το Β στις 1.000 μονάδες και να το ακυρώσει ως σενάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήκυριε tzo41 κατα την γνωμη σου πια warrant και τραπεζες θα παιξουν ακομη για πανω ,θεωρω οτι η πειραιως και αλφα εχουν πιάσει τον στοχο τους στην τιμη της αμκ
ΔιαγραφήΚύριε Τριαντάφυλλε ρωτάτε λάθος άνθρωπο να σας απαντήσει για τις ζομποτράπεζες.Αυτά με τα warrants με μπέρδευαν εξ αρχής και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου,ελπίζω κάποιος άλλος κύριος απ'το blog να σας διαφωτίσει περισσότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ Κύριε Τάκη από χθες το απόγευμα δυσκολεύομαι να εισέρθω στο blog.Ελπίζω να είναι κάποιο δικό μου πρόβλημα(αν και μόνο εδώ είχα θέμα)και να μην υπάρχει κάποιο γενικότερο πρόβλημα με τον ιστοχώρο.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, τεχνικά ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε περίπου 120 μονάδες ανόδου από τα χαμηλά της 15 Ιουλίου ξεπερνώντας το σημείο αφετηρίας από την αρχή του έτους αυξάνοντας προοδευτικά με αργό τέμπο τη συναλλακτική του δραστηριότητα, η οποία δεν έχει ομοιόμορφη διάχυση στη ροή των συνεδριάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο μέχρι το τέλος της ημέρας καθώς τα κλεισίματα έγιναν πολύ κοντά στα υψηλά της διακύμανσης. Πλέον, ο γενικός δείκτης έχει διασπάσει διαδοχικά τους κινητούς μέσους των 30,50 και 200 ημερών (εκθετικός) και είναι αντιμέτωπος με την κυριότερη τεχνική πρόκληση της αναμέτρησης με τον απλό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών που βρίσκεται λίγο υψηλότερα στις 920 μονάδες. Συνήθως η κίνηση διάσπασης της μακροπρόθεσμης τάσης έχει δύο χρόνους όταν συντελείται με μικρή συναλλακτική δύναμη, ενώ μετά τη διάσπαση η ενεργοποίηση κάποιων πιο τεχνικά προσανατολισμένων χαρτοφυλακίων δίνει επιτάχυνση στην κίνηση των βασικών μετοχών του γενικού δείκτη.
Το δύσκολο κομμάτι της υπέρβασης από τα χαμηλά και της απορρόφησης εγκλωβισμένων πέριξ των κυριότερων πεδίων αντίστασης μεταξύ 850 - 870 μονάδων έχει συντελεσθεί έστω και με επιλεκτικές κινήσεις. Η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 970 μονάδες και φυσικά όταν η αγορά αρχίσει να προσεγγίσει το εν λόγω επίπεδο θα πυκνώσουν οι εκτιμήσεις για το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Πριν από όλα αυτά, ωστόσο, ο γενικός δείκτης θα κάνει μία στάση που θα αποφορτίσει τη βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα και θα εκτονώσει τις κατοχυρώσεις κερδών. Πιθανόν αυτή η στάση να μην έχει τη μορφή διόρθωσης, αλλά ανάλωσης χρόνου, ίσως στη λογική της αναμονής κάποιων νέων που θα δώσουν περισσότερα εναύσματα ανόδου ή την εστίαση σε άλλες ιδέες/επιλογές μετοχών που δεν έχουν ακολουθήσει το ανέβασμα της αγοράς.
Εβγαλαν μάτια τα warrants...
Τα warrants των τραπεζών έβγαλαν μάτια στο ταμπλό, αφού το ενδιαφέρον για αγορές από hedge funds ήταν έντονο. Κυρίως στην Τράπεζα Πειραιώς, το warrant της οποία υπεραπέδωσε με κέρδη που πλησίασαν το 40%, ενώ και η μετοχή έκλεισε με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη, αφού η άνοδος ξεπέρασε το 10,5%, στο 1,07 ευρώ, επίπεδα τα οποία είχε να δει από την 1η Ιουλίου. Εντυπωσιακή άνοδο που ξεπέρασε το 18% κατέγραψε και το warrant της Εθνικής, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,59%, στα 2,56 ευρώ. Σημαντικά κέρδη πάνω από 7% σημείωσε και το warrant της Alpha, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,1%, στα 0,46 ευρώ
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1952413&nt=103&utm_source=KerdosNLetterApp&utm_medium=email&utm_campaign=html_newsletter
Γεια σας, είμαι ο κ. James Harry ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα δάνειο και είμαι εδώ για να κάνετε τα όνειρά σας να πάρει ένα δάνειο που έγινε πραγματικότητα. Μήπως χρειάζεστε μια επείγουσα δάνειο; Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο για να εξοφλήσει τα χρέη σας; Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο για να επεκταθεί, πιθανότατα, την επιχείρησή σας ή να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας, τότε εμείς είμαστε εδώ για σας με ένα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο τόσο χαμηλά όσο το 3% και μπορείτε να πάρετε ένα ποσό δανείου από 1.000 έως $ 100.000.000,00 και μέγιστη διάρκεια δανείου . μέχρι και 50 χρόνια επικοινωνήστε μαζί μας Έτσι τώρα μέσω email στο jamesharryloanfirm@yahoo.com ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: http://www.jamesharryloanfirm.wix.com/jamesharry για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δάνειο. Περιμένω την απάντησή σας είδος,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κ. James Harry.
Γεια σας Αγαπητέ Κύριε / Κυρία,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν από κάθε περαιτέρω συζήτηση, επιτρέψτε μου να συστηθώ. Είμαι ο κ. James Harry ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα δάνειο και δίνουμε δάνειο με επιτόκιο 3%, θα προσφέρουν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις ή ομάδες ατόμων που είναι οικονομικά τα κάτω. Πρόκειται για μια οικονομική ευκαιρία στο κατώφλι σας σήμερα και να πάρετε μια γρήγορη άποψη της there.There πίστωσης είναι πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης και να βοηθήσει σε όλες τις πτυχές και μετράμε ακόμα. Αλλά είναι μια οικονομική ευκαιρία για την πόρτα βήμα, και η ξηρή περίοδος είναι έτοιμος να έρθει στο τέλος της, και δεν μπορεί να χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Μήπως χρειάζεται οικονομική βοήθεια; Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο για να επεκτείνετε την επιχείρησή σας; Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο για να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση; Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας και την παρούσα οικονομική σας κατάσταση; Μήπως χρειάζεστε μια επείγουσα δάνειο ή έκτακτης ανάγκης για να βάλει τα πράγματα στη σωστή θέση;
Τότε δεν αναζήτηση περαιτέρω, επειδή δανείου των ονείρων σας είναι στο κατώφλι σας σήμερα. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται σε άτομα, εταιρείες και επιχειρηματίες, άντρες και γυναίκες. Το ποσό των πιστώσεων που διατίθενται στην περιοχή των 1,000.00 έως $ $ 500,000,000.00 ή την επιλογή σας δίνω έξω τα δάνεια για το έργο, τις επιχειρήσεις, τους φόρους, τους λογαριασμούς, και πολλούς άλλους λόγους, το δάνειο μας είναι εύκολη και * λογοκρισία * Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e -mail: jamesharryloanfirm@yahoo.com.
ΑΙΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ
================================
Όνομα: ...................
Δεύτερο όνομα: ..................
Επικοινωνία Διεύθυνση: .................
Χώρα: ...................
Ηλικία: ..........................
Φύλο: ....................
Τηλέφωνο: ..............
Οικογενειακή κατάσταση: .................
Επάγγελμα: ...............
θέση: .................
μηνιαίο εισόδημα: ..............
Ποσό δανείου: .................
Σκοπός του δανείου: ...............
Διάρκεια: ....................
Έχετε υποβάλει αίτηση για δάνειο πριν: ............
καταλαβαίνετε αγγλικά: .................
ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Συχνές ερωτήσεις (Frequently Asked Questions)
Έχουμε 1 απλή φόρμα για να μπορείτε να συμπληρώσετε για να υποβάλουν αίτηση για ένα δάνειο. συμπληρώσετε και να το στείλετε σε μένα. Η εφαρμογή καλύπτει τα παρακάτω θέματα. * Άδεια Credit * Οι πληροφορίες δανειολήπτη
1. Ποιο είναι το επιτόκιο; Το επιτόκιο εξαρτάται από το έργο. Το επιτόκιο είναι 3% ενδιαφέρον μόνο ετήσιο επιτόκιο που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση.
2. Έχει σημασία η πιστωτική μου; Όχι
3. Πού μπορείτε δάνειο; Εμείς δάνειο σε όλο τον κόσμο
4. Πόσο καιρό παίρνει για να χρηματοδοτήσει; Μετά την υποβολή της αίτησης δανείου, μπορείτε να περιμένετε μια προκαταρκτική απάντηση σε λιγότερο από 24 ώρες και η χρηματοδότηση εντός 72-96 ωρών από την παραλαβή των πληροφοριών που χρειαζόμαστε από εσάς.
5. Πόσο θα τις πληρωμές μου; Που θα υπολογίζεται για εσάς και να σας αποσταλούν με ένα πρόγραμμα επιστροφής μαζί με τους όρους του δανείου.
Για άλλη μια φορά επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο jamesharryloanfirm@yahoo.com
Εμείς προσβλέπουμε σε μια πιο ισχυρή σχέση με τις επιχειρήσεις σας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ο κ. James Harry.
Email: jamesharryloanfirm@yahoo.com
Ιστοσελίδα: http://www.jamesharryloanfirm.wix.com/jamesharry
Motto: Χορήγηση γρήγορα δάνεια για να βελτιώσουν τη ζωή.
Νάτο σημερινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ΔΝΤ πιστεύει πως η αργή αναπτυξιακή πορεία της Ισλανδίας και η προσπάθειά της να μειώσει το χρέος των νοικοκυριών θα αυξήσει την πίεση στα δημοσιονομικά της μεγέθη.
Το Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της Ισλανδίας, προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για το 2014 –οι υπολογισμοί του Ρέικιαβικ κάνουν λόγο για 3%– ενώ για το 2013 οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι σχεδόν συγκλίνουσες (1,8 και 1,9% αντίστοιχα).
Από την ανάρρηση στην εξουσία της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης τον Μάιο, το ΔΝΤ επιδεικνύει έναν σκεπτικισμό απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμά της, το οποίο στοχεύει στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών που σχετίζεται με στεγαστικά δάνεια και την μείωση των φόρων.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τα μέτρα αυτά υπάρχει κίνδυνος να διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, χωρίς παράλληλα να τονώσουν την οικονομία, καθώς δεν εστιάζουν επαρκώς στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως το έλλειμμα θα κινηθεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2013, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2014.
Για το ΔΝΤ, πάντως, ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού «είναι ακόμη εφικτός», αρκεί «να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, να υπάρξει επαρκής εστίαση στις δημόσιες επιχορηγήσεις και να αυξηθούν οι βασικές τιμές του ΦΠΑ, ενώ συνάμα θα πρέπει να επιδοτούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
υποβάλουν αίτηση για ένα εγγυημένο δάνειο .. Πληροφορίες του δανείου και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος θα εμπιστευτικά σας αποσταλεί το συντομότερο έχουμε ένα e-mail για το αίτημά σας .. Η προσφορά μας είναι πολύ γρήγορη και legit ... Στείλτε τις απαντήσεις σας σε jmeasyloans@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήσας ευχαριστούμε
αποστείλετε τις απαντήσεις σας: jmeasyloans@gmail.com
χαρήκαν οι άλλοι που μπήκαν 3 Ισλανδοί τραπεζίτες; στην φυλάκα και θυμήθηκαν την Ισλανδία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆχρηστοι, μέτριοι και πολυλογάδες Ελληναράδες.
Μια ζωή θέλετε να μοιάσετε σε κάποιον άλλον - όποιον σας βολεύει.
Αφού βλέπετε τώρα ότι δεν σας βγαίνει το μοντέλο της Αργεντινής - την τρώτε και απο Βραζιλία - θυμηθήκατε ξαφνικά την Ισλανδία.
Επαναφέρω το thread.
Διαβάστε το μέτριοι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ελάτε εδώ μέσα να μου τα πείτε για την ισλανδία και πόσο μάγκες ήταν!!
Ελάτε βρεεεεεεε αν έχετε κότσια.
Διαβάστε
Οδοιπορικό στην Ισλανδια. Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Τι σχέση μπορεί να έχει η βούρτσα (Ισλανδία) με την ...... (Ελλάδα) βρεεεεεε??? Σταματήστε να συγκρίνετε ανόμοια πράγματα!!
Τελειώστε τις οικονομικές ανησυχίες σας σήμερα :
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να χαμογελάσω με αυτό το Θεό Φοβούμενος άνθρωπος που έλαβε δάνειο ύψους € 76.000 και δύο από τους συναδέλφους μου έχουν επίσης λάβει δάνεια από αυτόν τον άνθρωπο , χωρίς καμία δυσκολία . Σας συμβουλεύω να μην επιλέξει το λάθος άτομο , αν πραγματικά ισχύουν για ένα δάνειο μετρητών για το έργο σας και κάθε άλλο . Έχω δημοσιεύσει αυτό το μήνυμα επειδή Sir.James Λευκό με έκανε να νιώθω ευλογημένος με το δάνειό του . Είναι μέσα από ένα φίλο που γνώρισα αυτό το ειλικρινής και γενναιόδωρη Θεός φοβούμενος τον άνθρωπο που με βοήθησε να πάρει αυτό το ταμείο δάνειο για να ρυθμίσει τη ζωή σας , σας χρειάζεται οικονομική βοήθεια , Είστε κολλημένοι , Δεν παρέχεται πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις , ή δεν έχουν το όφελος μιας τράπεζας , θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή σας , την ανάπτυξη ακινήτων , δημιουργώντας τη δική σας επιχείρηση μέχρι την προσωπική επιχείρησή σας , έχετε δει και πρέπει να κάνει τα χρήματα , μια κακή πιστωτική ή χρειάζονται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς ή τα χρέη . Γι 'αυτό σας συμβουλεύω εκεί έξω για να παρακαλούμε να επικοινωνήσετε και να σας γνωρίσουμε για τις υπηρεσίες σας ρωτήσω γι' αυτόν . Διεύθυνση επικοινωνίας του : jameswhitefinancehome@yahoo.com ή jameswhitefinancehome@outlook.com
Επικοινωνήστε με αυτόν για περισσότερες πληροφορίες , να είναι σαφής και ειλικρινής .
Αγαπητοί αναζητούν δανείου
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε σε οποιεσδήποτε οικονομικές δυσκολίες; Θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας
των επιχειρήσεων; Αυτή η εταιρεία δάνειο ιδρύθηκε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα
σε όλο τον κόσμο με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους φτωχούς και τους ανθρώπους
με οικονομικές δυσκολίες της ζωής. Αν θέλετε να κάνετε αίτηση για ένα δάνειο,
να πάρει πίσω σε μας με τις λεπτομέρειες παρακάτω e-mail: elenanino07@gmail.com
Όνομα:
Ποσό δανείου που απαιτείται:
Διάρκεια Δανείου:
Αριθμός κινητού τηλεφώνου:
Σας ευχαριστώ και ο Θεός ευλογεί
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
κα Έλενα
How i got my boyfriend back.Am Stacey Bruno by name I never believed in love spells or magic until I met this spell caster once when i went to see my friend in Indian this year on a business summit. I meant a man who's name is Dr ATILA he is really powerful and could help cast spells to bring back one's gone, lost, misbehaving lover and magic money spell or spell for a good job or luck spell .I'm now happy & a living testimony cos the man i had wanted to marry left me 5 weeks before our wedding and my life was upside down cos our relationship has been on for 3years. I really loved him, but his mother was against us and he had no good paying job. So when i met this spell caster, i told him what happened and explained the situation of things to him. At first i was undecided,skeptical and doubtful, but i just gave it a try. And in 7 days when i returned to Canada, my boyfriend (now husband) called me by himself and came to me apologizing that everything had been settled with his mom and family and he got a new job interview so we should get married. I didn't believe it cos the Dr ATILA only asked for my name and my boyfriends name and all i wanted him to do. Well we are happily married now and we are expecting our little kid, and my husband also got the new job and our lives became much better. His email is: atilahealinghome@yahoo.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί Χαίρετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι μια διεθνής δανειστή που αναγνωρίζεται σε όλες τις ηπείρους.
Έχω τη φιλοδοξία να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες.
Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου με email για περισσότερες πληροφορίες.
E-mail: baroctavio@gmail.com
Με εκτίμηση.
ΓΙΑ ΚΥΡΙΟ Octavio Bario Δραχμας δεν διδω, Λιρας δεν διδω! https://www.youtube.com/watch?v=V2J3GgjCEpE
ΔιαγραφήΨάχνετε για οικονομική βοήθεια; Μήπως χρειάζεστε μια επείγουσα δάνειο για να πληρώσει τους λογαριασμούς ή τα χρέη σας; ανεξάρτητα από το δάνειο ίσως θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας σήμερα μέσω ok email: casonpaul66@hotmail.com.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ
Είστε σε οποιεσδήποτε οικονομικές δυσκολίες; Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο για να καθαρίσετε τα χρέη σας; Σκοπεύετε να αυξήσετε τα οικονομικά σας; Είσαι ένα επιχειρησιακό πρόσωπο που θέλει να επεκτείνει την επιχείρησή του / της. Δια του παρόντος θα πρέπει να επικοινωνήσετε με ένα πραγματικό ήρωα, την εμπιστοσύνη και την αποτελεσματική πιστωτικά δάνεια δανεισμού της εταιρείας. Έμαθα πώς το άτομο και η κυβέρνηση για την υψηλή αποτελεσματικότητά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
* Προσωπικά Δάνεια (Secure και ανασφάλιστων)
* Επιχειρηματικά Δάνεια (Secure και ανασφάλιστων)
* Αρχική Βελτίωση
* Εφευρέτης Δάνεια
* Δάνεια Auto
κλπ ..
Παρακαλούμε να πάρετε πίσω σε μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσα από συνεχή constantloanfirm@gmail.com Ή WhatsApp μου με αυτόν τον αριθμό μέσω: 2348162022629.
Είναι ένα θαύμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Tine Isabella ΑΠΟ υ S Α στο Ηνωμένο μέλος ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, Η οικογένειά μου είναι πολύ χαρούμενος, γιατί ήμουν σε θέση να πάρει ένα εύκολο δάνειο 60,000usd
από μια φιλανθρωπική εταιρεία δάνειο που ονομάζεται PAUL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΟΥ,
Έχω scammed έξι φορές από μη --legit εταιρεία δάνειο, μέχρι την αδελφή μου απευθύνονται στον κ PAUL MORGAN. C.E.O ΤΟΥ ΜΑΣ
PAUL ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
Ήμουν στην ανάγκη ενός δανείου 50,000usd για τη λειτουργία των νεφρών μεταμόσχευση μικρό γιο μου που ονομάζεται John, εγώ στη συνέχεια αποφάσισε να
υποβάλουν αίτηση για ένα δάνειο από PAUL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΟΥ, με μεγαλύτερες εκπλήξεις μου, το δάνειό μου εγκρίθηκε και χορηγείται χωρίς οποιαδήποτε
μορφή πιστωτικού ελέγχου, χωρίς εξασφαλίσεις, χωρίς cosigner και με μόλις 2 επιτοκίου.
εγώ θα συμβουλεύει όλους εκεί έξω που χρειάζονται ένα δάνειο για να επικοινωνήσετε με αυτή την φιλανθρωπική εταιρεία δάνειο PAUL ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΟΥ
Εδώ είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ------- [Paulloanoffer20@gmail.com] και κάθε ένα από πρέπει να υπάρχει παρακαλώ ευχαριστήσω τον κ Paul Morgan, C.E.O
Του Παύλου ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΑΝΕΙΟΥ