Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ελληνικό Χρηματιστήριο Νο21

 Μπορείτε να βρίσκετε παλαιότερα threads αυτής της κατηγορίας .... αριστερά στις ετικέτες με την ένδειξη  Ελληνικό Χρηματιστήριο



184 σχόλια:

  1. Και ενώ ηχούν τα τύμπανα πολέμου ολοκληρώθηκε το Χ/Φ με ΕΤΕ ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ ΜΟΤΟ CENERGY MENTICON IKTINO
    Ρευστό στο 30% για ενδεχομενο μουαγιέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα
    Επί της ευκαιρειας λόγω ευπικ, Θα ηθελα ευχαριστησω τον κ Τάκη για την συγκεκριμένη μετοχη που και εγω δεν θυμαμαι ποτε και ποσο την ειχα παρει!!!!!!!!
    Αλλα και για άλλα διαμαντια ας αναφέρω μερικά ικτιν,παπουτσανη,ανεμο....ευχαριστουμε πολυ κ.Τακη ,σας ευχομαι υγεια και χαρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους,
    Ακολούθησα την συμβουλή του κ. Κωνσταντίνου και πήρα ΑΛΜΥ (μαζί με ΤΖΚΑ και ΚΟΡΔΕ έτσι για την αδρεναλίνη).
    Συνολικά τοποθέτησα περίπου το 5% του χαρτοφυλακίου μου (έρχονται όλες από τεράστια ράλι και φοβήθηκα μεγαλύτερο άνοιγμα συν το ότι είμαι φύσει συντηρητικός).
    Κύριε Τάκη έχετε κάποια άποψη για την Good Year στην Αμερική; Νομίζω είναι υπερβολή αυτό που έγινε την Παρασκευή και ότι μπορεί να επιστρέψει στα 22-23 δολλάρια.
    Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλεγα τόσες μέρες να δώσω τα μισά ΜΥΤΙΛ που μου είχαν απομείνει αλλά δεν το έκανα. Τελικά τα έδωσα σήμερα στο άνοιγμα σαν κατσαπλιάς μαζί με τους πολλούς...

    Anyway, είμαι πλέον με ΠΕΡΦ και BABA έξω. Το θετικό είναι ότι από σήμερα χρηματιστηριακά θα κοιμάμαι σαν πουλάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην πετάτε τα χαρτιά σας απο τα παράθυρα σύντροφοι! Μπόρα είναι και θα περάσει. Έχουμε φάει στη μάπα πολλά αναπάντεχα χαστούκια. Αργά η γρήγορα θα τελειώσει και αυτό. Σκεφτείτε το πάρτυ που θα ακολουθήσει στις αγορές των μετοχών των κερδοφόρων εταιρειών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική αγορά επιδεικνύει καλή δύναμη και μου κάνει εντύπωση, ειδικά ο ΜΥΤΙΛ που παρακολουθώ εγώ.

      Αν ήταν να προμηνύεται κάτι κακό θα έπεφτε δίχως αύριο χωρίς να ξέρουμε το λόγο.

      Από την άλλη αν η Ρωσία ζοριστεί και ρίξει κανένα πυρηνικό είναι κάτι που δεν έχει ενσωματωθεί στις τιμές.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας κ. Ευρωβλάχε,
      Αν ο δικτάτορας ρίξει κάνα πυρηνικό, νομίζω ότι θα είναι το τέλος όλων. Οι υπόλοιποι προφανώς δεν θα κάτσουν να τον κοιτούν να ρίχνει πυρηνικά, οπότε οι δραματικές εξελίξεις θα είναι αναποτρεπτες.
      Σε αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι το τελευταίο που θα μας ενδιαφέρει θα είναι οι τιμές στο ΧΑΑ.

      Διαγραφή
  6. Μετά την πανδημία που οδήγησε στην ψηφιακή μετάβαση, που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο ΠΟΥΤΙΝ λειτουργεί ως επιταχυντής στην ενεργειακή μετάβαση, όπου και εκεί μείναμε πολύ πίσω. Συντελεί φυσικά η σημερινή κυβέρνηση τα μέγιστα. Αλλά με τις αγκυλώσεις και τα συντεχνιακά συμφέροντα δεν είχε πολλές ελπίδες. Και το καλό είναι ότι οι υποδομές που θα γίνουν, έργα ΑΔΜΗΕ που εξαλείφουν τους νταβατζήδες στο νησιώτικο σύστημα, υδρολ έργα που τελματώνουν επί δεκαετίες, γεωθερμία αποθηκευτικοί χώροι, καβάλα, ρεβυθούσα κλπ Από τον Μάιο θα επιδοτούνται οι επιχειρήσεις 40% για φ/β στις εγκαταστάσεις τους μεχρι 3 MW.
    Και το καλό είναι ότι οι υποδομές αυτές θα μείνουν για πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω το κοινό της σελίδας για το πώς βλέπει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αυτή την χρονική στιγμή που η αγορά ενέργειας έχει μετατραπεί σε άγρια δύση. Δεδομένου ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αποκλειστικά ΑΠΕ, είναι εντελώς διαχωρισμένη και ανεξάρτητη από την αγορά του φυσικού αερίου. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό και ότι η δραστηριότητα της ήταν σχεδιασμένοι με τιμές ενέργειας 50 ευρώ/ΜWh, τώρα που έχει ακουμπήσει η τιμή τα 300 ευρώ/MWh, και περιμένοντας ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει αρκετό καιρό, αυτή η εταιρία δεν θα δει τρομερή αύξηση των κερδών της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα κύριοι . Θεωρείται εσείς οι πιο έμπειροι ότι το ΧΑΑ έχει ευκαιρίες εδώ; ή περιμένουμε χαμηλότερα; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναμένουμε ένα σχόλιο για όσα ζούμε και για το πώς βλέπει το μέλλον των αγορών ένας επενδυτής επιπέδου ΤΑΚΗ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ ;;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    Kill bill

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΕΒΚΑ εγγύηση!!!
    Με τιμή στο 1,22 έχει P/E 10, μέρισμα 0,055 δηλαδή 4,5-5%.

    Σκεφτείτε το εξής. Πίσω στο 2018 πηγαίνεις και βάζεις όλο το χαρτοφυλάκιο ή άντε για να κρατάμε τα προσχήματα το μισό στη συγκεκριμένη μετοχή στα 0,60-0,65. Στη συνέχεια δεν κάνεις τίποτα απολύτως. Πίνεις καφέδες, πας βόλτες, κοιμάσαι, δεν βλέπεις οθόνες...και μετά από τέσσερα χρόνια είσαι με τα διπλά λεφτά. Σκόπιμα δεν λέω 2017 όπου είχε 0,40 γιατί θα είναι σαν τους μετά Χριστόν προφήτες.

    Η συγκεκριμένη μετοχή είχε αναλυθεί δύο φορές στο παρόν ιστολόγιο Οκτ 17 και Απρ 18 (από εκεί την έμαθα κι εγώ, τα credits στον γκουρού, respect!). Έκτοτε μεσολάβησαν εκλογές, Covid, πόλεμος, ακρίβεια και η μετοχή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Απλά διπλασίασε.

    Που θέλω να καταλήξω; Ότι είναι προτιμότερο να γίνεις πλούσιος αργά και σταθερά, πηγαίνοντας εκεί που δεν πάνε οι πολλοί. Γιατί, προσωπικά μιλώντας, κυνηγώντας τα 5x, για κάθε πετυχημένη μου κίνηση σε ΠΡΟΦ, ΔΕΗ, ΠΕΡΦ υπήρχε μια αντίστοιχη αποτυχημένη σε ΦΡΙΓΟ, LK, BABA και πολλές άλλες.

    Sorry για την φλυαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. Ευρωβλάχε,
      Κι εγώ είμαι παντρεμένος με την λεγαμένη εδώ και πολλά χρόνια και ενίσχυσα την θέση μου όσο δεν έπαιρνε μετά τις παρουσιάσεις του κ. Τάκη που αναφέρετε παραπάνω. Μετοχή θωρηκτό, με σοβαρή διοίκηση και λίγα λόγια.
      Θα αναφέρω τώρα και μια απιστία που πήγα να της κάνω και μου βγήκε σε καλό (συνήθως τέτοιες κινήσεις μου βγαίνουν σε πολύ κακό, απλά εδώ έτυχε να είμαι τυχερός). Λίγο πριν τον covid με την μετοχή λίγο πάνω από το 1 ευρώ άρχισα να πουλάω καθώς θεώρησα ότι είχε πάρει τη δίκαιη τιμή της (πουλούσα σταδιακά γιατί είχα πολλά κομμάτια και είχα το γνωστό θέμα με την εμπορευσιμοτητα).
      Μετά ήρθε ο covid, η μετοχή πήγε στα 0,50-0,60 ευρώ (αν θυμάμαι καλά) και δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να πάρω πίσω όλα όσα είχα πουλήσει. Εννοείται ότι κάθε άλλο παρά το μετάνιωσα.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ξενοφών (ή όποιος άλλος εννοείται), εσάς ποια η άποψη σας για τον Μυτιληναίο? Πιστεύετε ότι θα βγει ευνοημένος από την αύξηση του κόστους ενέργειας ή όχι?

      Επίσης, για όποιον ασχολείται με Κύπρο, η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία και τους Ρώσους. Τι στάση έχει κρατήσει η Κύπρος στον πόλεμο? Πιστεύετε θα επηρεαστεί δραστικά?

      Διαγραφή
    3. Κυριε Ευρωβλαχο εχω θέση στο χαρτί από το 2006 μέρισμα δίνει για μένα είναι όλα καλά.
      Τώρα αν τον αγοράσετε και σκοπεύετέ να μείνετε πολύ γιατί να δώσετε τόσο μεγάλη σημασία το τι θα κάνει βραχυπροθέσμα? Εγώ οπότε πέφτει 20-25 % αγοράζω και άλλες . Τώρα ασφαλώς που έπεσε λογω Ουκρανίας η ΕΕΕ πήρα ένα 1 % από το βαγγελα και έβαλα εκει όπως και στο Φέσσα άλλο 1 % μετα τη διάσπαση που έκανε.
      Επιπρόσθετα έχετε κάποια άλλη πρόταση καλύτερη από το Bαγγελα? Ασφαλώς δεν αναφέρομαι σε παίγνιο-ξεπετά.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σας κ. Ευρωβλάχε,
      ΜΥΤΙΛ έχω αγοράσει για την κορούλα μου κάποια κομμάτια και συνεχώς τα αυξάνω (στην ουσία κάθε χαρτζιλίκι της το μετατρέπω σε ΜΥΤΙΛ) ώστε όταν είναι φοιτήτρια (τώρα είναι τρεισήμισι ετων) να έχει ένα καλό κομποδεμα και να εισπράττει ένα καλό μέρισμα.
      Όπως καταλαβαίνετε είμαι πολύ θετικός με την μετοχή (ήταν η μόνη που θα μπορούσα να επενδύσω με πολύ μακροπρόθεσμη προοπτική τα λεφτά της μικρής μου). Θεωρώ ότι μόνο ευνοημένη μπορεί να βγει από την συγκυρία και ότι είναι η μόνη με άμεση έκθεση στην άνοδο των εμπορευμάτων.
      Η αύξηση του κόστους της ενέργειας με προβληματίζει φυσικά αλλά νομίζω ότι αντισταθμίζεται (με το παραπάνω) από την αύξηση της τιμής του αλουμινίου και της κιλοβατώρας στην χονδρική.
      Τώρα σε σχέση με το ερώτημα σας για την Κύπρο, προβληματίζομαι πολύ έντονα για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, καθότι η Κύπρος πλέον αποτελεί μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου μου (αν και χωρίς άμεση έκθεση στον χώρο του τουρισμού). Από ό,τι έχω καταλάβει η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνταχθεί με την ΕΕ και έχει επιβάλει όλες τις αποφασισθείσες στα όργανα της ΕΕ κυρώσεις (μεταξύ μας δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό για πολλούς λόγους, πλέον της ευαισθησίας των Κυπρίων στο θέμα της εισβολής). Διαβάζω επίσης διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η οικονομία τους δεν θα πληγεί (τουλάχιστον όχι σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό) από τις κυρώσεις.
      Οπότε προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και την Παρασκευή αγόρασα τα πρώτα μου κομμάτια στην τράπεζα Κύπρου (εκμεταλλευόμενος την πίεση που έχει), καθότι θεωρώ αφενός ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη δική μας, αφετέρου ότι οι τράπεζες τους είναι σε καλύτερη θέση από τις δικές μας, οπότε θα ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις (στην Ελλάδα έχω ΕΤΕ). Ιδωμεν για το αν θα δικαιωθώ...

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα σε όλους.
      Κύριε Ξενοφώντα σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την εκτίμησή σας για Κύπρο.
      Δείτε και την επιβεβαίωση αξιολογήσεων από Fitch ( αν δεν την διαβάσατε ήδη ) :
      https://www.stockwatch.com.cy/el/article/diavathmiseis-xenon-oikon-oikonomia/epivevaiosi-axiologiseon-kyproy-apo-fitch

      Διαγραφή
    6. Καλησπέρα σας κ. Spooky,
      Το έχω δει αυτό που ανεβάσατε. Ελπίζω να δικαιωθούμε.
      Δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η σημαντική σημερινή είδηση για το αέριο.
      https://www.stockwatch.com.cy/el/article/energeia/oloklirothike-i-geotrisi-axiologisis-sto-glaucus-2

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα κ. Τάκη ή οποιος άλλος φίλος κάποια γνώμη για τη ΛΑΜΔΑ. Αν δεν κανω λάθος με εσωτερική αξία 7,8 αποτιμάται 6,04.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι σημαίνει εσωτερική αξία; Μάλλον εννοούμε ίδια κεφάλαια.
      ΟΚ. Αυτά είναι 1,221δις ευρώ και στο ταμπλό αποτιμάται 1 δις κεφαλαιοποίηση.

      Όμως!!!!
      Θα πρέπει να δείτε στο Ενεργητικό και στο Επενδύσεις σε Ακίνητα 1,856 δις.
      Το ερώτημα είναι αξίζουν 1,856 δις;
      Θεωρητικά αυτά αξίζουν όσο γουστάρουν.
      Εγώ θα κοίταζα ταμειακές ροές, γιατί και κέρδη βγάζουν όσο γουστάρουν, ανάλογα με τις αυξήσεις ή τις λογιστικές μειώσεις ακινήτων.

      Διαγραφή
  12. Κύριοι πώς θα σας φαινόταν μια επένδυση στη ΜΟΗ? Πιστεύω ότι είναι μια καλή αντιστάθμιση για τον πληθωρισμό. Πέραν των πρόσφατων εξελίξεων που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στα αποτελέσματα, αποδεικνύεται ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει σχεδόν ανελαστική με τον πληθωρισμό να περνάει κυρίως μέσα από την ενέργεια. Οι πετρελαϊκές δεν έχουν ακολουθήσει την ανάκαμψη των υπολοίπων μετοχών, είναι λιγάκι out of favor ως θύματα του κορονοιού.
    Μου είναι δύσκολο να κάνω ανάλυση των μεγεθών της γιατί μεγάλο μέρος θα βασίζεται στην αποτίμηση των αποθεμάτων. Μπορώ όμως να διακρίνω δύο περιπτώσεις επένδυσης.
    Η μία είναι να δώσει η μετοχή ένα γρήγορο και σχετικά ασφαλές 50% σε βάθος ενός έτους, όπου θα πάρει και τρομερή ώθηση από τις παρούσες τιμές πετρελαίου.
    Η άλλη είναι να πάρει κανείς τη μετοχή για μακροχρόνια διακράτηση, κάτι που θα εξασφαλίζει ένα υψηλό μέρισμα (ίσως το υψηλότερο ανά κλάδο το οποίο θα έχει και μια καλή συσχέτιση με τον πληθωρισμό) και αντίστοιχα θα έχει και μικρές αυξήσεις growth αν συνυπολογίσει κανείς την ταυτόχρονη στροφή σε ΑΠΕ.
    Θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σας κύριε Ευρωβλάχε.
    Είχα να ασχοληθώ με την ΜΟΗ από τον Νοέμβριο του 2018.Τα προηγούμενα χρόνια μου είχε δώσει κέρδη τουλάχιστον ικανοποιητικά.Πριν δύο περίπου μήνες επανατοποθετήθηκα στην μετοχή έχοντας το ίδιο σκεπτικό με εσάς,Λίγες ημέρες μετά εκφράστηκε ,σε άλλη σελίδα,θετικά για την μετοχή και ο εξαιρετικός φίλος ,ο Ηλίας ο hippy,ο οποίος παρεπιπτόντως έχει καιρό να εμφανιστεί και θα τον επιπλήξω.Καλή συνέχεια σε όλους .Κύριε Τάκη τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα κύριε Νίκο.
      Έχετε και το δικό μου σεβασμό.
      Μου λειψατε ... οι απόψεις σας πάντα είναι χρήσιμες και μας λείπουν.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα φίλε Νίκο. Θα φανώ κυνικός, ψιλοντρέπομαι που το γράφω, ωστόσο όπως κάθε κρίση έτσι κι αυτή είναι ευκαιρία για κέρδη. Συμφωνώ με τον κ. Ευρωβλάχο κι εσένα ότι η ΜΟΗ έχει προφανώς παρόν αλλά και μέλλον καθώς έχει στραφεί έγκαιρα στις ΑΠΕ αλλά και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με τον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) Διώρυγα Gas. Πολύ σημαντική επένδυση.

      https://www.capital.gr/epixeiriseis/3609259/motor-oil-oloklirothike-i-proti-fasi-tou-market-test-gia-ti-dioruga-gas-stous-agious-theodorous

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, βλέπετε κάποια περαιτέρω αξία στη συγκεκριμένη μετοχή; Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να τοποθετηθεί και ο hippy, επειδή ξέρω ότι είναι μια από τις αγαπημένες του. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη μια φίλε Τάσο ο ΟΠΑΠ από το τέλος Φεβρουαρίου επωφελείται από τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID στα καταστήματα του. Από την άλλη ο πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών της ενέργειας επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Οι αναλυτές των χρημ/κων πιθανολογούν μια μικρότερη αλλά υγιή ανάπτυξη κερδών (EBITDA +23% το 2022e και +9% το 2023e). Οι ισχυρές ταμειακές ροές που μείωσαν το καθαρό χρέος κατά 165 εκ. θα έχουν συνέχεια καθώς είναι αποτέλεσμα του προπληρωμένου φόρου εξωχρηματιστηριακών τυχερών παιγνίων έως το 2030. Το ίδιο και το διπλάσιο του πληθωρισμού μέρισμα.

      Πιθανολογώ τιμές λίγο μεγαλύτερες των €14 ως το Πάσχα. Σε ότι με αφορά όμως ΔΕΝ πουλάω τουλάχιστον ως το 2027 καθώς είναι από τις λίγες μετοχές με καθαρό ορίζοντα. Άσε που ενισχύει κι ο Τσέχος τη θέση του ασταμάτητα. Θα χαρακτήριζα τη συμμετοχή του στο scrip dividend ως τροχιοδεικτικό για την δική μας επενδυτική συμπεριφορά.

      Διαγραφή
  15. Ελπιζω να έχετε αναρρωσει πληρως.
    Για τον ΟΠΑΠ συμφωνω πλήρως. Για τον ΟΛΠ τι χρονικο οριζοντα δινεται να αποτυπωθουν στο ταμπλό τα καλά αποτελέσματα??
    Για την μουλαροευδαπ δεν ρωταω καν χα χα !!!
    ( εχω θεση κ στις τρεις)
    Να ειστε καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κύριε Vaggeli. Ξεκινώ ανάποδα. Είναι δυνατόν εν μέσω πιέσεων στον κόσμο από την ακρίβεια και πιέσεων του κόσμου προς την κυβέρνηση να ακριβύνει ο κ. Σαχίνης το νερό? Νομίζω ΟΧΙ. Οπότε άνοδο ΕΥΔΑΠ (+ ΕΥΑΠΣ) στο ταμπλό την ξεχνάμε. Μόνο το μέρισμα. Πιθανότατα το ίδιο και για τη ΔΕΗ (στασιμότητα δίχως μέρισμα).

      Το λιμάνι είναι άλλη περίπτωση. Πολύ καλό, διορατικό management το οποίο πέτυχε τις επιδόσεις που περιμέναμε.

      Ίδια κεφάλαια: 276 εκ ευρώ
      Συνολικές υποχρεώσεις: 250 εκ. ευρώ (44,5 εκ ευρώ οι δανειακές υποχρεώσεις)
      Συνολικών υποχρεώσεων/ίδια κεφάλαια: 0,91χ
      Ταμείο: 135εκ ευρώ (€5,5/μετοχή)
      Κέρδη 2021: 36,76εκ ευρώ
      P/BV (2021): 1,52
      P/E (2021): 11,42 (για τον κλάδο εξαιρετικό)
      Μερισματική απόδοση σχεδόν 4% σε τρέχουσες τιμές που λογικά θα συνεχιστεί (αν δεν αυξηθεί) την επόμενη 5ετία. Μέχρι και επιστροφή κεφαλαίου θα μπορούσαν να κάνουν εάν το θελήσουν οι κινέζοι.

      Η απόφαση του ΣτΕ σίγουρα θα πάει χρονικά πίσω το master plan της εταιρείας και κάποιες επενδύσεις σίγουρα θα ματαιωθούν. Σημαντικό μέρος του project όμως στο τέλος θα υλοποιηθεί μετά από σχετικές περιβαλλοντολογικές μελέτες. Σε κάθε περίπτωση δε, οι επιδόσεις του 2021 επιτεύχθηκαν και θα συνεχίσουν να επιτυγχάνονται άσχετα με τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

      Προσωπικά θεωρώ τον ΟΛΠ πολύ φτηνό με σημαντικά περιθώρια ανόδου. Οι πληθωριστικές πιέσεις δεν τον αφορούν καθώς θα τις μεταφέρει στους πελάτες. Έχω τιμή στόχο τουλάχιστον τα €23 το επόμενο 18μηνο, όπου όμως ΔΕΝ πουλάω το χαρτί το αβύθιστο με Ρ/Ε<14.

      Ωστόσο μην με παίρνετε και πολύ στα σοβαρά καθώς τα ίδια πίστευα αρκετούς μήνες νωρίτερα κι έχω φορτώσει κάμποσα 2,5 ευρώ ακριβότερα 🌺

      Διαγραφή
    2. Χρόνια πολλά και καλά κ. VAGGELIS και σε κάθε καλό άγγελο του μπλογκ (ευ-άγγελος). Μόνο νίκες.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

      Διαγραφή
  16. Π.Πετρόπουλος, με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2021 ο δείκτης μου fundamental score ανήλθε στο 20/21.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σε όλους!
    Ζήτω η πατρίς! Ζήτω το έθνος!
    Έχουμε ανάγκη στιγμές εθνικής ανάτασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι σε όλα κύριε Ξενοφώντα.

      Γράφει ο Καζαντζάκης στον καπετάν Μιχάλη (όπως το θυμάμαι).

      Ο Τούρκος κατά τη διάρκεια της προσευχής του παραπονιέται στον Αλλάχ:

      "Έφτιαξες εμένα και τον Έλληνα, αλλά αυτόν πιο πονηρό και όλο με νικάει"

      Το σκέφτηκε ο Αλλάχ, τον λυπήθηκε κι έφτιαξε έναν Έλληνα ακόμα. Από τότε οι δυο Έλληνες σκοτώνονται μεταξύ τους κι ο Τούρκος τους βρίσκει εξουθενωμένους και τους νικά εύκολα.

      Τούτες τις μέρες όμως οι απόγονοι υποκλινόμαστε στο μεγαλείο των αγωνιστών που τόλμησαν απέναντι στην οθωμανικη αυτοκρατορία.

      Διαγραφή
    2. Και εθνικής ενότητας κε Ξενοφώντα! Πάντα υποφέρουμε από την έλλειψη της
      Ζήτω η Ελλάς!

      Διαγραφή
    3. Ζήτω η Ελλαδάρα μας .Χρόνια πολλά σε όλους !
      Υγεία και πολλά κέρδη !

      Διαγραφή
  18. Χρονια πολλα σε όλους τους Ελληνες. Να είμαστε περήφανοι ( χωρις να παραβλεπουμε λαθη κ αστοχιες) για όσα εχουμε καταφέρει τα 200 χρονια της ανεξαρτησιας μας, να εχουμε ομοψυχία κ να ειμαστε ενωμένοι ωστε να γιορτασουν κ τα παιδια των παιδιων μας υπερηφανα την χτεσινη μέρα χωρις αλλες αναφορες για χαμενες πατριδες κ χαμενες ευκαιριες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Long ΜΠΡΙΚ

    ΕΧΑΕ προσδοκώ ανάσταση νεκρών, αλλά ίσως ένα ποντάρισμα στο καινούριο φυτεμένο μάνατζερ ν' αξίζει



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΧΑΕ στη συγκεκριμένη τιμή εχει μικρό ρίσκο (έβγαλε κ καλά αποτελέσματα) με σταθερά μερισματα - επιστροφή κεφαλαιου.

      Εγω περιμένω Ανάσταση στον φουρλη μπας κ παρει τα πανω του με τα ικεα πολης, κ με την εταιρεια ακινήτων.

      Η ζαριά μου είναι στην ΛΑΒΙ (αν μου κάτσει , αλλιώς την έκατσα!!!χα χα χα)

      Διαγραφή
  20. Αν και το έχω ξαναρωτήσει, ποια η γνώμη σας για Κορδέλλο?

    Λένε ότι το τέταρτο τρίμηνο του '21 και το πρώτο του '22 είναι επίσης καλά, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι καλά λόγω κύκλου εργασιών και όχι απλά λόγω υψηλότερης αποτίμησης αποθεμάτων.

    Επίσης, είναι υποχρεωμένη να δώσει μέρισμα, το οποίο θα είναι και καλό.

    Τον γράφει και ο Μικρομέτοχος τελευταία αλλά δεν βλέπω να έχει ανταπόκριση. Κι αυτό με κάνει να το βλέπω πιο σοβαρά. Το μόνο που με χαλάει είναι ότι τον περιφρονούσαμε στα 0,18 και τον συζητάμε στα 0,64 αλλά αυτό ίσως είναι αγκύλωση που πρέπει να ξεπεράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας κ. Ευρωβλάχε,
      Από πλευράς μου έχω γράψει ήδη εδώ ότι μέρος των χρημάτων της ΕΥΠΙΚ τοποθετήθηκε σε ΚΟΡΔΕ, ΤΖΚΑ και ΑΛΜΥ καθώς δεν είχα καθόλου έκθεση στα μέταλλα (πλην της ΓΕΒΚΑ που την έχω πολλά χρόνια, αλλά είναι σε συγγενή κλάδο).
      Θεωρώ ότι εκκινεί μια καλή περίοδος για τις μεταλλουργικες (ασχέτως μάλιστα της Ουκρανίας) δεδομένου του ταμείου ανάκαμψης και του πακτωλου χρημάτων που πρέπει να απορροφηθούν.
      Από τις μεταλλουργικες πάντα θεωρουσα πιο νοικοκυρεμενο μαγαζί την ΚΟΡΔΕ οπότε η επιλογή ήταν σχετικά εύκολη (συν το ότι λόγω της οικογενειακης διαμάχης φαίνεται ότι δεν συγκεντρωνεται το ποσοστό που απαιτείται και συνεπώς θα δοθει το ελάχιστο νόμιμο μερισμα, που εν προκειμένω οδηγει σε πολύ καλή μερισματική απόδοση).

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα κύριοι θα ήθελα νά σάς ρωτήσω σέ μία εποχή στασιμοπληθορισμού ποιοί κλάδοι της οικονομίας θά μπορούσαν να ωφεληθούν; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμπορεύματα, πρώτες ύλες, ακίνητα...

      Διαγραφή
    2. Ίσως μόνο ότι έχει ανελαστική ζήτηση, όπως φάρμακα.

      Διαγραφή
    3. Υπάρχουν δύο λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό. Και με τους δύο τρόπους αυξάνεται το κόστος της επένδυσης.

      Ο πρώτος είναι η ολιγοπωλιακή ή μονοπωλιακή οργάνωση της οικονομίας, ώστε να έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν στην αγορά μεγαλύτερες τιμές, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανατιμήσεις του πετρελαίου.

      Ο άλλος λόγος είναι η αύξηση των μισθών που μπορούν να επιβάλλουν εργατικά συνδικάτα. Σύμφωνα με αυτή τη θεώρηση ο στασιμοπληθωρισμός οφείλεται γενικά σε διαστρέβλωση της οικονομίας που επιβάλλεται για ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων

      Διαγραφή
    4. Οπότε στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ ξεχάστε τον.

      Διαγραφή
    5. Για την Ελλάδα το βλέπω σιγουρακι

      Διαγραφή
  22. κε Hippy μπορείτε να αναφέρετε ξανά το NAV της Πρέμια ?
    Να δούμε αν αξίζει να βοηθήσουμε τον πωλητή να ξεφορτωθεί τη θέση του ή ήρθε ίσα βάρκα ίσα νερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες βάζουν "μενιρ" στους πωλητές της ΠΡΕΜΙΑ ενισχύει την υποψία μαζέματος. Για να δούμε, θα φανεί ο Οβελιξ?

      Διαγραφή
    2. Τελικά όσοι είχαν Ελληνικές μετοχές διεσωσαν.και αύξησαν την αξία του χαρτοφυλάκιου τους, Στον Αμερικανό εκτός αυτούς που είχαν επενδύσει στον δείκτη sp, εγινε επικό ξεβρακωμα, με διακυμάνσεις, που δεν τις αντέχουν και τα γερά στόμαχια, καθόσον μηχανές κάνουν trading. Τις ξεφορτωθηκα σχεδόν όλες πόνταρα άσπρο μαύρο στην zevia και αν πάει στα 8 θα ρεφαρω θα βγω πράσινος, και θα πάρω τα κουβαδακια μου μόνο για ελληνικές παραλίες.

      Διαγραφή
    3. Εκ του αποτελέσματος είναι απίθανο να κερδίσει κάποιος από μας στην Αμερική σε σχέση με την Ελλάδα.Νεκ

      Διαγραφή
  23. Η εταιρεία κύριε Draghi σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα.

    https://www.capital.gr/Content/RelatedFiles/09/09171ad40e3a44cf8d0af5722fda6177.pdf

    Εσωτερική αξία (ΝΑV) 1,45...μικρή υποτίμηση στο ταμπλό.

    Προχθές πήρε (επιτέλους) το Οk από την κεφαλαιαγορά να γίνει ΑΕΕΑΠ. Υποτίθεται (από κουτσομπολιά) πως αυτό περίμενε ο σουηδός για να κάνει παιχνίδι. Δεν το βλέπουμε προς το παρόν. Δεν πολυάρεσε μάλλον η συμφωνία με τον Μπουτάρη. Εμένα πάλι δεν μου πολυαρέσει η μπίζνα να φτιάχνει σχολικά συγκροτήματα και να τα νοικιάζει στο κράτος (απόδοση 2% στα ήδη υπάρχοντα-λένε ότι τα νέα θα έχουν 3πλάσιο). Στα συν ότι η εταιρεία προμοτάρεται από αρκετά sites. Πιθανολογώ-ελπίζω ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει περάσει τα € 1,50.

    Έχω σημαντική θέση (και δεν πουλάω). Όπως και στη ΜΠΡΙΚ (NAV = 1,51) που μου αρέσει περισσότερο (ανάμεσα στα άλλα και λόγω Φέσσα). Και στη γριά-τα ζώα μου αργά με τα ρευστά κάτω απ΄το μαξιλάρι ΑΣΤΑΚ. Τα λεφτά αχχχ δεν είναι άπειρα και ψάχνουν την πιο αποδοτική (και ασφαλή μέρες που΄ναι) τοποθέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H ΠΡΕΜΙΑ είναι ανήσυχη εταιρία. Δεν έχω κατασταλλάξει σε άποψη. Είτε ο ελληνοσουηδός έχει βλέπει πολύ μακροπρόθεσμα και μπροστά για τα ελληνικά δεδομένα(καλό σενάριο) οπότε όλες αυτές οι τοποθετήσεις σε σχολεία, διαμερίσματα, οινοποιεία του βγουν σε καλό, είτε θα καταλήξει σε κάτι αδιάφορο και ανάξιο λόγου.

      Μου αρέσει που είναι δραστήρια, παρότι οι τοποθετήσεις δε φαίνεται σε πρώτη φάση να είναι φοβερά αποδοτικές, δείχνει ότι δε κάθονται στ' αυγά τους. Ποιος ξέρει, ίσως η αγορά των κτημάτων του μπουτάρη να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής. Άλλωστε πόσο συχνά προκύπτει ευκαιρία αγοράς έτοιμων αμπελώνων; Είναι ιδιαίτερο asset.

      Δεν έχω θέση αν και στη πρόσφατη πτώση μου πέρασε απ' το μυαλό. Ευελπιστώ σε κάποια μελλοντική τίμια έκπτωση σε σχέση με τη NAV της.

      Έχω επίσης την εντύπωση ότι ο ελληνοσουηδός πάει να χτίσει μια εταιρία και χαρτοφυλάκιο θεσμικών προδιαγραφών από άποψη διακυβέρνησης και μεγεθών. Τότε ίσως το ξεφορτωθεί και καρπωθεί τις όποιες υπεραξίες.

      Διαγραφή
  24. Κύριε ΞΕΝΟΦΩΝ τα αποτελέσματα της ΑΛΜΥ υπέροχα,να δούμε και άλλες τιμές ελπιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας κ. Κωνσταντίνε.
      Όντως πολύ καλά τα αποτελέσματα! Και ακόμη καλύτερη η αναφορά του Μυλωνά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι ακόμη καλύτερο!

      Διαγραφή
  25. Καλησπερα! Στην παρουσα φαση ΦΟΥΡΛΗΣ ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα επενδυση.Επισης σε εταιρειες πιο μικρες, σημαντικα υποτιμημενη ειναι ο ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Άσχετο, αυτή η Performance παίζει με τα νεύρα μας. Απ' ότι φαίνεται θα βγάλει αποτελέσματα την τελευταία μέρα, κλασικά...
    Εντωμεταξύ, η ΕΠΣΙΛ τραβάει τον ανήφορο σαν να μην υπάρχει αύριο κι εμείς στην ΠΕΡΦ θα μείνουμε με τον καταλύτη στο χέρι (εξαγορά με τα λεφτά της αύξησης, νέα ΑΜΚ και μετάταξη στην κύρια αγορά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΠΣΙΛΟΝ τραβάει την ανηφόρα με προεξόφληση κερδών του 2023 που θα είναι πάνω από 20 εκ,
      αφού στην πληροφορική πολλαπλασιαστής κερδών 20 φορές τα ετήσια και μάλιστα επαναλαμβανόμενα κέρδη (δεν είναι εταιρία δημόσιων έργων) αλλά δουλεύει καθαρά με ιδιωτικό τομέα, είναι νορμαλ ειδικά σε θεσμικούς εξωτερικού

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα κύριε LARIS.
      Δώστε μας καμιά ανατροφοδότηση, άλλαξαν οι προσδοκίες σας ή κρατάτε τις θέσεις σας.
      Έχουμε καμιά νέα υποψήφια για δυνατές συγκινήσεις;

      Διαγραφή
    3. Λιγα πραγματα βλεπω αλλα γενικά υπαρχουν μτχ για διπλωμα σε βαθος ετους ή τριπλωμα σε βαθος πενταετιας

      Διαγραφή
    4. Νομίζω πως είναι άλλο πράγμα να αντιμετωπίζουμε το ΧΑΑ μας σαν καταφύγιο στην κατολίσθηση πολλών μετοχών των υπερατλαντικών αγορών κι άλλο πράγμα να επιθυμούμε διπλώματα. Για πολλούς λόγους. Πόλεμος, πανδημία, πληθωρισμός, άνοδος επιτοκίων, αφαίρεση ρευστότητας απ΄το σύστημα. Σε ότι με αφορά θα είμαι ευχαριστημένος εάν το 2022 κ 2023 το χαρτοφυλάκιο νικήσει συνολικά τον πληθωρισμό (άνοδος 8-15%). Απ΄ότι βλέπουμε ακόμα και τα διαμαντάκια με Ρ/Ε <5 και προσδοκώμενο για φέτος μικρότερο του 8, πιέζονται (ΠΕΤΡΟ, ΠΛΑΘ, ΑΛΜΥ, ΜΕΒΑ κλπ).

      Διαγραφή
    5. παρά ταύτα υπάρχουν λίγες ευκαιρίες, στο δύσκολο περιβάλλον, όχι από τους κλάδους που επηρεάζει άμεσα ο πόλεμος

      Διαγραφή
    6. Μακάρι να έχετε δίκιο...κι εγώ έχω μερικά θωρηκτά κατά νου αλλά δεν θέλω να προμοτάρω


      https://www.youtube.com/watch?v=1T2w2HiG4cE

      Διαγραφή
    7. Κε hippy βλέπουμε ότι οι σοβαρές εταιρίες αντέχουν και κάθε χτύπημα τις κάνει ποιό δυνατές
      δεν αναφέρομαι φυσικά σε φριγο, ιντραλοτ κλπ εταιρίες που αντιπροσωπεύουν το ρίσκο και τα παραδείγματα προς αποφυγήν
      οπότε περιμένουμε την σχετική ομαλοποίηση, σε βάθος χρόνου και αισιοδοξούμε
      προφανώς και τις ίδιες έχουμε λίγο πολύ στο μυαλό μας

      Διαγραφή
    8. Κύριε LARIS αναμένουμε τα φώτα σας.
      Ας είναι και για ένα απλό δίπλωμα!

      Διαγραφή
  28. Καλημερα σας. Κυριε Τάκη πως βλέπετε να κινείται βραχυπρόθεσμα και όχι μόνο η μετοχή της ΔΕΗ? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μάρκο τα έχω ξαναπεί. Εγώ αγοράζω όταν οι τιμές πέφτουν και λίγοι πιστεύουν. Τι μου λέτε τώρα για ΔΕΗ; Τι περιθώρια κέρδους μπορώ να έχω; Να πάει 12; 16 στην καλύτερη περιπτωση και στο πιο αισιόδοξο σενάριο; ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ.
      Όταν έλεγα για ΔΕΗ οι περισσότεροι δεν ακούμπαγαν και έλεγαν για τζόγο. Οι ίδιοι στα 8 και 9 αγορασαν και πάνε για μεροκάματο του τρόμου. ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΑ, όπως και τίποτα σχεδόν απο Ελλάδα, που την θεωρώ ακριβή, με δίχως επιλογές.

      Διαγραφή
    2. Να πω ότι έχετε άδικο? Ψέματα θα πω.Ευχαριστω

      Διαγραφή
  29. Κύριε Τάκη κάποιο σχόλιο για ΦΡΙΓΟ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Θερμές ευχές κύριε Τάκη,καλή Ανάσταση.
    Θερμές ευχές και σε εσάς αγαπητοί φίλοι αυτής της σελίδας,καλή Ανάσταση.
    Με υγεία φίλτατοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. αποτελεσματα SPACE
    https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6627225/835_2611_2022_Greek_1.docx/8793b448-ce1c-4c4a-8f20-ba39296715d7
    S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Όλο κι όλο το ΧΑ ένας ΜΥΤΙΛ, μια ΜΟΗ και μια ΕΤΕ βαριά-βαριά.

    Μετοχή για περισσότερο από δίπλωμα την ψάχνεις με το τουφέκι...

    Η ΠΕΡΦ έβγαλε αποτελέσματα, καλά μεν αλλά όχι κάτι θεαματικό. Έχει ένα P/E 21, άνοδο καθαρών κερδών 28% και 10m cash. Συμφωνώ με τα σχόλια που γράφει ο μικρομέτοχος, συν ότι η μετοχή είναι πολύ συγκεντρωμένη. Υπομονή λοιπόν με αυτήν.

    Να δώσω κι εδώ ένα κουίζ? Μέσα στον επόμενο χρόνο αν ανέβουν τα επιτόκια 2-3%, με την ενέργεια και την ακρίβεια να ροκανίζουν τη ρευστότητα, τι πιστεύετε ότι θα γίνει με την κερδοφορία των εταιρειών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΛΠ είναι σε τιμή ευκαιρίας. ΑΔΜΗΕ ομοίως.

      -"Ναι αλλά είναι μέσα οι κινέζοι και δεν ενδιαφέρονται για το χαρτί στο ταμπλό"
      - Δεν δίνω μία. Το μόνο που με νοιάζει στους επόμενους 12-24 μήνες είναι να κερδίσω τον πληθωρισμό.

      Σαφώς και υπάρχουν κι άλλα χαρτιά για 2πλομα ή έστω +50%...o ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ δυο που μου΄ρχονται πρόχειρα. Προφανώς υπάρχουν κι άλλες...με κέρδη, μέρισμα κι εξαιρετικές προοπτικές.

      Διαγραφή
    2. Που είδατε τα αποτελέσματα της ΠΕΡΦ γιατι δε τα βρίσκω?

      Διαγραφή
    3. Αποτελέσματα όλων των εταιρειών εδώ

      https://www.athexgroup.gr/el/web/guest/financial-statements-in-pdf-format

      Διαγραφή
    4. Θα έλεγε κανείς ότι προσπαθούν να κρατήσουν τα καλά νέα κρυμμένα..

      Διαγραφή
  33. Φοβερά αποτελέσματα το Σάλα και 0.08 μέρισμα.Τις εντυπώσεις έκλεψε κ ο ΚΥΘΡ με εξαιρετικά αποτελέσματα και διπλασιασμό μερίσματος 0.02.Μ άρεσαν πολύ και τα αποτελέσματα της ελαστρον σήμερα που φαίνεται αρκετά φτηνή ακόμα ..Καλημέρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέρισμα 0.262 το ελστρ τώρα το είδα.Επισης ΛΟΞΕ κέρδη 1.4 για το 2021 κ μέρισμα 0.025..Μια χαρά τα πάνε κάποια ποιοτικά χαρτάκια του χακ

      Διαγραφή
    2. Χαιρετώ.
      Μιλώντας για το ΧΑΚ να πούμε και για το Βασιλικό με αυξημένα κέρδη και μέρισμα.
      Τον ΚΥΘΡ είχε εντοπίσει έγκαιρα φίλος χρήστης του blog αλλά δυστυχώς βγήκαν για πώληση ελάχιστα κομμάτια.

      Διαγραφή
    3. πολύ καλά αποτελέσματα το ΤΣΙΒ για συντηρητικά χαρτοφυλακια ταμάμ 0.15 το μερισματακι και 0.08 είχε δώσει τον Δεκέμβριο αν θυμάμαι καλά.Μολις είδα και ΡΕΒΟΙΛ αποτελεσματαρες πολύ καλές χρηματορροες μειώνει σημαντικά και τον δανεισμό θεωρώ πως πάει για 1.6 με 2€ αναλόγως το κλίμα που θα υπάρχει και στις διεθνείς αγορές βεβαια

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα στην παρέα. Για την ΙΝΤΚΑ δε βλέπω κανένα σχόλιο και απορώ.. Αν περιμένετε να δείτε τα αποτελέσματα ίσως να είναι αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 131M ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ - 190M ΜΕΤΡΗΤΑ + η εταιρείες τσάμπα!!! https://www.intracom.com/el/file/3811/download?token=heklxYaO

      Διαγραφή
    2. Ζητώ προκαταβολικά την κατανόηση σας καθώς το σχόλιο θα φανεί (και ίσως είναι) πατερναλιστικό.

      Όλα όσα γράφετε είναι γνωστά. Τα αναφέρει η πλειονότητα των οικονομικών sites. Τα ξέρουμε ΟΛΟΙ. Συνεπώς από κερδοσκοπική άποψη είναι μάλλον "καμένα". Πιο πολύ για ευκαιρία μείωσης θέσεως θα τα χαρακτήριζα.

      https://www.mikrometoxos.gr/ti-ekane-vre-paidia-i-intrakom-ola-sti/

      Η μόνη ουσιαστική δραστηριότητα της εταιρείας είναι ο τζίρος 70εκ της Defence. Το 37% της Ιντρακάτ είναι πλέον παθητική επένδυση καθώς παίρνει τα έργα "χτυπημένα" (ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ του ομίλου ακούει στο όνομα ΙΝΤΡΑΚΑΤ, κάθε χρόνο και πολύ χειρότερα! Να δούμε, πότε θα έρθει στα (συγ)καλά της αναφέρει ο αρθρογράφος). Άσε που κι ο Σωκράτης πάτησε πια τα 83.

      Μπορεί να κάνω λάθος, θα κρατούσα ωστόσο μικρό καλάθι (δεν έχω θέση σε καμιά εταιρεία του ομίλου).

      Διαγραφή
  35. Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά σε όλους! Καλές επιτυχίες να έχετε και ας ελπίσουμε και σε μια χρηματιστηριακή ανάσταση...

    Βλέπω ότι πολλές εταιρείες κόβουν τρελά μερίσματα της τάξης του 10%. Αυτό με μπερδεύει λίγο γιατί από τη μία σκέφτομαι ότι είναι κυκλικές μετοχές (κυρίως commodities) και μπορεί να είμαστε στο ανώτερο σημείο ενός κύκλου, από την άλλη όμως κάποιος που έχει παραμείνει μέσα απολαμβάνει διαδοχικά φοβερές αποδόσεις οι οποίες θα αντισταθμίσουν την όποια πτώση μπορεί να υπάρξει στη συνέχεια.

    Το ερώτημα δηλαδή είναι αν είναι ορθό να αγοράσεις κυκλική εταιρεία όταν τα νούμερά της είναι υπέροχα. Μήπως πρέπει να τις αγοράζεις στις ζημιές και να τις πουλάς στα κέρδη? Just food for thought...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Έφτασε και η ώρα για τη φορολογική δήλωση και θα ήθελα την άποψή σας αν αξίζει να δηλώσω το λογαριασμό που έχω στην Interactive Brokers.

    Τα πιο συναφή πεδία που βρήκα είναι τα ακόλουθα:
    Κωδικός 029, Έχετε εισόδημα ή περιουσία στην αλλοδαπή?
    Πίνακας 4Ε, Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, άρθρο 42 & 42Α ΚΦΕ (υπεραξία-ζημιές, εδώ μάλλον είναι όταν κατέχεις πάνω από 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εκάστοτε εταιρείας).
    Τέλος, στον υπολογισμό τεκμηρίων, ποσά που δαπανήθηκαν για αγορά χρεογράφων.

    Γενικότερα, από ΧΑ δεν δηλώνω κάτι πέρα από τα μερίσματα που εμφανίζονται μόνα τους κι εγώ απλά τα ευλογώ.
    Ο λόγος που σκέφτομαι αν θα δηλώσω την IB είναι:
    1. Μην τυχόν κάνω καμιά γερή μπάζα και έχω πρόβλημα να τα εμφανίσω (τουλάχιστον είμαι αισιόδοξος)
    2. Αν έχω το οποιοδήποτε πρόβλημα με την εταιρεία, μήπως χρειάζεται η απόδειξη των περιουσιακών αυτών στοιχείων μέσω των φορολογικών δηλώσεων.
    Από την άλλη μπορώ να κάνω αβαβά που λέμε και γλυτώνω τυχόν μπλεξίματα με την εφορία.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιον έχει τη διάθεση να απαντήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Πριν 2 μήνες μου ζητήθηκε και εμένα να δηλώσω τα σχετικα στοιχεία δηλ. τον *αριθμό φορολ. μητρώου και ειπα να το σκεφτώ για λίγες ημέρες. Μετά από 10 περίπου ημέρες οχι μονο δεν μου ξαναζητήθηκε αλλά πρόσεξα ότι ηταν περασμένος ο αριθμός μητρώου μου στο προφίλ μου χωρίς να έχω κάνει κάποια κίνηση δήλωσης. * = σε εκτός Ελλάδας

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα, στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε την ΙΒ απευθείας και όχι διαμέσου Ελληνικής χρηματιστηριακής ώστε να σας στέλνει τα πινακίδια) να γνωρίζετε ότι αν δηλωθούν στην εφορία, κάτι το οποίο είναι το σωστό, (άλλωστε η μόνη επιβάρυνση που θα έχετε είναι στην εισφορά αλληλεγγύης) σε περίπτωση ελέγχου από την εφορία θα πρέπει να προσκομίσετε τα παραστατικά της interactive brokers, επίσημα, μεταφρασμένα στα Ελληνικά, επιβαρυνόμενος με τα ανάλογα έξοδα.

      Διαγραφή
    3. Επίσης θα έπρεπε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από αυτόν που έγινε η πώληση των μετοχών να αποδίδετε στην εφορία που υπάγεστε τον φόρο πώλησης 2 τοις χιλίοις αλλίως υπάρχει πρόστιμο.

      Διαγραφή
    4. κε BRK ξέρετε που μπορουμε να μεταφράσουμε επισημα τα έγγραφα αυτά; πχ στο Βρετανικό Συμβούλιο που είχα πάει για κατι μεταφράσεις μου είχαν πει ότι "δεν μεταφράζουν έγγραφα που έχουν κουτακια με νουμερα" (επι λέξη).

      Επίσης, ποιο απο όλα τα έγγραφα πρεπει α μεταφραστεί; Οι IB εκδίδουν ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, και ένα τεραστιο ετήσιο (το δικό μου ήταν 58 σελίδες..)


      κε Ευρωβλαχε πιστευω ότι καλυτερα θα ειναι να τα δηλωσετε.

      Διαγραφή
    5. Αν ψαξετε στο internet θα βρείτε μεταφραστικές εταιρείες στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε. Επειδή πρέπει να είναι σφραγισμένα τα έγγραφα από εξουσιοδοτημένο άτομο τα στέλνουν μετά, συνήθως σε δικηγόρο. Οι τιμές πάντως είναι τσιμπιμένες (30-60 ευρώ ανά σελίδα, όταν είχα ρωτήσει).
      Αν κάποιος έχει σκοπό να δηλώνει τις συναλλαγές του εξωτερικού στην εφορία είναι πολύ οικονομικότερο να το κάνει μέσω Ελληνικής χρηματιστηριακής η οποία να συνεργάζεται με την ΙΒ, να εκδίδει πινακίδια και μπορεί ο πελάτης να εκτελεί μόνος του τις συναλλαγές από την πλατφόρμα.

      Διαγραφή
    6. Επίσης όσο αφορά το report η ΙΒ δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα που να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα report που να περιλαμβάνει τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, κωδικό κτλ) και τα trades. Έτσι οι σελίδες θα μειωθούν στις άκρως απαραίτητες.

      Διαγραφή
    7. αυτό που λετε κε ΒΡΚ για ελληνική χρηματιστηριακή έχει 4cents η μετοχή όταν οι IB την δίνουν με 0,5cents. Για να το γλιτώσουμε αυτό φυγαμε, αλλα όπως φαινεται πρεπει να τα δώσουμε σε άλλο νταβατζηλίκι.

      Διαγραφή
    8. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας!

      Η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες που μου δώσατε είναι πολύ χρήσιμες αλλά μπερδεύτηκα...

      Εκεί που έλεγα να τα δηλώσω, τώρα ο αλγόριθμος βγάζει "Do nothing". Δεν έχω καμία διάθεση ούτε να μεταφράζω, ούτε να πληρώνω. Υποτίθεται ότι για αυτό πήγαμε στην ΙΒ, όπως σωστά λέει και ο κύριος Bugs Bunny παραπάνω. Αν ήθελα να πληρώνω 20άρια πινακίδια θα έμενα στις ελληνικές χρηματιστηριακές.

      Παρόλα αυτά και στις ελληνικές που ήμουνα ποτέ δεν δήλωσα θέσεις σε μετοχές εξωτερικού. Ακόμα και τις κυπριακές μετοχές κανείς δεν τις πήρε χαμπάρι κι ας έδωσαν και μέρισμα.

      Θα το σκεφτώ κανά δυο μέρες ακόμα και βλέπουμε... Πάντως το κόβω λίγο μπλέξιμο τη δήλωση. Φοβάμαι μην κάνω trigger κανέναν έλεγχο χωρίς λόγο. Κι όχι τίποτα άλλο στην Alibaba χάνω και 50%...

      Διαγραφή
    9. κε Ευρωβλαχε λαθος κωδικο κοιτατε.
      Αγορές στον 743, πωλησεις στον 781 και κερδος αν υπάρχει στον 659. Αν δεν υπάρχει κερδος τον αφηνετε κενό. Ζημίες στις μετοχές δεν αναγνωρίζονται απο χρόνο σε χρόνο. Μόνο στα παραγωγα μεταφέρονται για 3 χρόνια νομίζω.

      Επίσης, σας ρωτάει αν απο αυτές τις πωλήσεις φερατε λεφτά στην Ελλαδα. Και μεσω ποιας εταιρίας κατεχετε τις μετοχές κλπ.

      Σωστά το σκεφτεστε για τον έλεγχο, αλλα αυτό ειναι το worst case scenario? Αν τυχόν ελεγξουν κατι και βρουν ότι δεν δηλωνετε τιποτα για χρόνια θα ειναι καλυτερα?

      Διαγραφή
  37. κε Bunny έχετε δίκιο αλλά αν θέλει κάποιος να τα δηλώνει στην εφορία πρέπει να έχει πινακίδιο από Ελληνική χρηματιστηριακή διότι αλλιώς είναι ασύμφορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λοπόν κάθισα και είδα τα δικά μου. Το 2020 είχα δωσει στην ελληνικη Χρηματιστηριακή για συνολικά 56 πράξεις 2.500 ευρω σε προμηθειες.

    Το 2021 έδωσα στους IB για 71 πράξεις 460 δολλαρια. Το δε συγκεντρωτικό μου πινακίδιο το ετήσιο είναι 18 σελίδες πλεον. Ακόμα και με 60ευρω/σελίδα να το μεταφράσω τότε μιλάμε για συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 1.500 ευρώ. Με 30 ευρώ/σελίδα μιλαμε για κάτω απο 900 ευρώ στο συνολο. Με τις προμηθειες μεσα.

    Παρόμοιος τζίρος και στις δύο εταιρίες.

    Συμφερει στους IB απευθείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον συμφέρει διαπραγμάτευση με την χρημ/κή. Προσωπικά για την IB στη Solidus έχω προμήθεια $1 ανά 200 μετοχές με ελάχιστη τα $10. Στις δε ευρωπαϊκές μετοχές λίγο μεγαλύτερη απ΄την αντίστοιχη ελληνική (0,40-0,50% αναλόγως της χώρας)

      Διαγραφή
  39. Εχω σχεδόν σταματήσει να παρακολουθώ τη σελίδα, αλλά λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, θα προσπαθήσω να σας απαντήσω.
    Κανονικά πρέπει να δηλώνουμε όλα τα πινακίδια. Εσωτερικού κι εξωτερικού.
    Το πρόβλημα είναι ότι οι νόμοι είναι ελλιπείς και οι εφοριακοί ακούνε μετοχές ή παράγωγα και νομίζουν ότι τους μιλάς Σανσκριτικά. Το ίδιο και οι συνάδελφοι λογιστές.
    Ελάχιστοι ξέρουν.
    Επειδή ο νομος λέει για πινακιδια, οτιδήποτε άλλο τους μπλοκάρει. Πελάτης μου δήλωσε τα κερδη απο παραγωγα χρυσού σε μια πλατφόρμα στην Αγγλία και του ζητούσαν πινακίδια και στην αγγλική πλατφόρμα ακόμη γελάνε. Η εφορία τον είχε 3 χρόνια στο περιμενε, για έλεγχο αν ηταν κερδη από οπλα ή ναρκωτικά και τελικά του φορολόγησε 50% τα κέρδη, αντι 15% που έπρεπε και δεν αναγνώρισε το κεφάλαιο για κάλυψη τεκμηρίου.
    Χάος! Κάντε ότι νομίζετε.
    Αν εχεις πινακίδια από Ελληνική χρηματιστηριακή, πάλι δεν ξέρουν, αλλά είναι πιο απλά. Δηλώνεις τις αγορές του έτους στον 743, από τις πωλήσεις ξεχωρίζεις το καταβληθεν κεφαλαιο στον κωδικό 781 και τα κέρδη στον κωδικό 659.
    Ζημιές δεν δηλώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καινούριο, φετινό αυτό. Το ανεβάζω για να έχουμε σωστή ενημέρωση.
      Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

      Διαγραφή
    2. Σκεπτόμενος όλες τις πληροφορίες βγάζω τα εξής συμπεράσματα:

      1. Κανονικά πρέπει να δηλώνουμε και τις ελληνικές μετοχές αλλά δεν το κάνουμε οι περισσότεροι για να μην πω όλοι. Κι απ' τους λίγους που ασχολούνται στον κύκλο μου, κανείς δεν το κάνει.

      2. Οι κωδικοί που αναφέρετε και σας ευχαριστώ για αυτό κύριε XRISTOSX και κύριε Bugs Bunny (τους έχω σημειώσει για ενδεχόμενη χρήση) αναφέρονται στα τεκμήρια, οπότε κατ' ουσίαν δεν μιλάμε για απόκρυψη εισοδημάτων αλλά για την κάλυψη των ποσών από τα τεκμήρια (πλην ίσως της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

      3. Επίσης, τώρα που το σκέφτομαι θα πρέπει να δηλωθούν και τα μετρητά που εμφανίζονται στην χρηματιστηριακή καρτέλα.

      4. Συμφωνώ ότι στις εφορίες πιθανότατα δεν θα το γνωρίζουν και αν είναι κανένας καλός μπορεί και να σου πει "τι ήθελες και τα έβαζες αυτά".

      5. Παρομοίως ούτε οι λογιστές πιστεύω τα γνωρίζουν εκτός αν έχει τύχει να ασχοληθούν στο παρελθόν με τέτοια περίπτωση. Όποτε το DIY (Do It Yourself) θα έχει παρόμοιες ή καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

      6. Άλλη μία δυσκολία είναι η μετατροπή των ποσών σε συνάλλαγμα.

      Συγγνώμη που έχω κουράσει το blog με τη συγκεκριμένη συζήτηση αλλά πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει κι άλλους το θέμα αυτό.

      To conclude, στις ασόβαρες χώρες (πχ Ελλάδα) την πληρώνουν οι συνεπείς πολίτες - φορολογούμενοι (τάδε έφη Λουκάς Παπαδήμος ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός). Οπότε, αν και είναι κόντρα στο στυλ μου, λίγη ασυνέπεια δεν βλάπτει...
      Αν κάτι πάει φορολογικά στραβά θα την κάνω μια κι έξω τη δουλειά για πέντε χρόνια που είναι η αναδρομικότητα συν πρόστιμο 5*100. Ούτως ή άλλως αν γίνει ένα bear market κανείς δεν θα ασχολείται πια, άσε που θα υπάρχει και μια λύπηση προς τους χαμένους...

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε όλους. Χριστός Ανέστη!
      Κύριε Ευρωβλάχε, συνοψίσατε εξαιρετικά το όλο ζήτημα.
      Εκεί έχω καταλήξει κι εγώ και δεν δηλώνω απολύτως τίποτα (πλην των μερισματων).
      Επί της ουσίας δεν μιλάμε για απόκρυψη φορολογικές ύλης (πλην της εισφοράς αλληλεγγύης που τα τελευταία 2 χρόνια έχει ανασταλεί).
      Αν μου γίνει κάποιος έλεγχος θα πάω τότε να υποβάλω τροποποιητικες και να τα δηλώσω όλα σωστά.
      Μέχρι τότε θεωρώ ότι δεν αξίζει ούτε τον κόπο (να κάθεσαι να υπολογίζεις ποσά) ούτε το ρίσκο (να κτυπήσεις σε κάποιον αλγόριθμο και να σε ελέγξουν).

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς. Κανένας φόρος, όσα κέρδη και να δηλώσεις στις ελληνικές μετοχές και τα τελευταία 2 χρόνια ούτε εισφορά αλληλεγγύης. Γι'αυτό τα δηλώνω όλα.
      Για να δηλώσεις τις πωλήσεις βέβαια, πρέπει να εχεις δηλώσει τις αγορές, ακόμη και τα προηγούμενα χρόνια. Ειναι μόνο θέμα τεκμηρίου και ποθεν έσχες.
      Όχι, τα μετρητά στη χρηματιστηριακή δεν τα δηλώνεις, όπως δεν δηλώνεις και τα χρήματα στην τράπεζα. Αρκεί να μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά σου.
      Τα κέρδη στα ξενα χρηματιστηρια φορολογούνται με 15%.
      Για παραγωγα, εμπορευματα, bitcoin, κλπ θα ζητήσουν πινακίδιαα. Αν ειναι μέσω πλατφόρμας, καντε το κορόιδο, χειρότερα θα μπλεξετε.

      Διαγραφή
    5. Ρε παιδιά, εσεις που δεν τα δηλωνετε, δεν σας ζητάει η χρηματιστηριακή στην Ελλάδα εκκαθαριστικό? Κι αν σας ζητάει, τότε βλέπει ότι κανετε κινησεις μεσω εκεινης και δεν τα δηλωνετε και δεν σας λεει τίποτα?


      κε Χρήστο, ο πελάτης σας δεν κρατούσε κάποιο χαρτι στο χέρι του, πχ trade confirmation? Που να το μεταφράσει και να τους το πάει;
      Γιατί αν δεν κρατούσε, γιατί του κρατησαν το 50% και όχι πχ το 100%?

      Αν είχε γιατί δεν κατέφυγε στην ΔΕΔ για επιλυση της διαφοράς?


      τι να σας πω, τωρα που δεν εχει εισφορά αλληλεγύης, ναι, δεν ειναι απόκρυψη φορολογητέας ύλης, αλλά όταν υπήρχε τότε ήταν. Επίσης, γι' αυτο που λετε για τις τροποποιητικές, σκεφτείτε ότι οποιοδηποτε στοιχειο προκύψει που δεν ήταν σε γνώση των φορολογικών αρχών αυξάνει τον χρόνο παραγραφής σε 10 χρόνια απο 5 που είναι κανονικά.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Bugs Bunny σε εμένα τουλάχιστον η χρηματιστηριακη μου ζητά εκκαθαριστικό κάθε χρόνο και δεν μου λέει τίποτα. Αν μου έλεγε θα είχα αλλάξει χτηματιστηριακη. Είπαμε ότι έχουν γίνει το μακρύ χέρι της εφορίας, αλλά όχι κι έτσι.

      Αυτό που αναφέρετε για την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής νομίζω οτι δεν είναι ακριβές. Τα σχετικά στοιχεία των πράξεων επι ελληνικών μετοχών (νομίζω και αλλοδαπών που πραγματοποιούνται μέσω ελληνικής χρηματιστηριακης) διαβιβάζονται στις ελληνικές αρχές και είναι γνωστά σε αυτές εξαρχής (άλλο το ότι δεν αξιολογουνται). Συνεπώς από τις τροποποιητικες δεν θα προκύψει κάποιο νέο στοιχείο που να επηρεάσει τον χρόνο παραγραφής.

      Διαγραφή
    7. Από πότε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή θέλει ή και έχει δικαίωμα να ελέγξει τη φορολογική σου δήλωση? Τι τη νοιάζει? Δουλειά του κρατικού μηχανισμού είναι, που αδυνατεί.
      Όσο για απάντηση στο ερωτημα αν γινόταν κατι άλλο με τον πελάτη, πρωτον, η εφορία δεν δέχτηκε οποιοδήποτε αλλο χαρτι πέραν πινακιδίου, γιατί αυτό λέει ο νόμος, ( ειναι γνωστό ότι αυτοι που νομοθετούν, δεν έχουν ιδέα) και δεύτερον, του έιχαν βαλει χρηματα κατι φίλοι στον λογαριασμό του, να παίξει και γι αυτούς στα παράγωγα χρυσού. Όπως του ειχε επιστρέψει μέσω τραπέζης η κουμπάρα του χρήματα που της είχε δανείσει. (Κλασικές κουταμάρες, που κάνετε οι περισσότεροι σίγουρα, στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς) Η εφορία ανοίγοντας τους λογαριασμούς του του ζητησε αποδείξεις για τις καταθέσεις. Γιατι σου έβαλαν χρήματα χωρίς επίσημα παραστατικά? Μαύρο χρήμα, πλήρωνε τώρα, να βγουν τα εφάπαξ των εφοριακών και οι κοινωνικές παροχές.

      Διαγραφή
    8. Κύριε Χρήστο, δεδομενου ότι συνήθως οι πράξεις αφορούν μερικές αγορές ή μερικές πωλήσεις θα πρέπει να κρατάμε ημερολόγιο με το απόθεμα σε ένα συνεχές αρχείο για να κάνουμε match την πώληση με την αντίστοιχη αγορά στη λογική FIFO (First in first out) για να προσδιοριστούν τα κέρδη? Καλά το κατάλαβα?

      Διαφορετικά, υπάρχει η λύση να αθροίζεις όλα τα πινακίδια αγοράς του έτους, μετά να αθροίζεις όλα τα πινακίδια πώλησης και στη συνέχεια να συνυπολογίζεις τη διαφορά στη χρηματική καρτέλα για να δεις αν διέθεσες λεφτά ή αν πήρες κέρδη.

      Πάντως, με όλα αυτά που συζητήσαμε εδώ αποθαρρύνθηκα τελείως. Ή θα πρέπει να είσαι εντελώς παράνομος ή να κάνεις 2-4 πράξεις το χρόνο.

      Κι αν πάλι βγάλεις 100k κέρδος στις ξένες αγορές θα πρέπει να τους δώσεις τα 15k? Κάτι ξέρει ο Buffett που δεν πουλάει σχεδόν ποτέ. Μάλλον θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Θα φτιάξω κι ένα punch card με 20 slots και that's it.

      Διαγραφή
    9. Καλησπέρα κ. ευρωβλάχο, αυτό που προσωπικά κάνω είναι να τηρώ σε ένα excel τις αγοραπωλησίες που κάνω ανά έτος. Όταν έρχετε η ώρα για την δήλωση κρατάω στο excel τις αγοραπωλησίες που έχουν ματσαριστεί και όσες αγορές δεν έχουν κλείσει με πώληση τις μεταφέρω στο excel του επόμενου έτους.
      Η άθροιση των πινακιδίων αγορών και πωλήσεων όλων των συναλλαγών είναι τελείως λάθος.
      Ώσο αφορά την φορολόγηση της υπεραξίας με 15% είναι επίσης εσφαλμένο.
      Το ποσό της υπεραξίας δηλώνεται στον ΠΙΝΑΚΑ 6. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΟΣΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (2. Εισοδημ. που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο χωρίς ηλεκτρ.πληροφ)
      μιας και προφανώς δεν κατέχετε πάνω από 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης εταιρείας και η μόνη επιβάρυνση που έχετε είναι στην εισφορά αλληλεγγύης η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει ανασταλεί.
      ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν τα δηλώνεται για πρώτη φορά πρέπει να προσέξετε το αρχικό κεφάλαιο να καλύπτεται από τα εισοδήματα μείον τα έξοδα για το έτος 2021, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να δηλώσετε στο αντίστοιχο πεδίο της δήλωσης ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
      Ελπίζω να σας βοήθησα και να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.

      Διαγραφή
    10. κε Ευρωβλαχο θα έδινε 15k επειδή έπαιζε σε παραγωγα. Αν επαιζε σε μετοχές δε θα έδινε τίποτα.

      κε Ξενοφών για πράξης στην αλλοδαπη μεσω ελληνικης χρηματιστηριακης σωστα τα λέτε, αλλα εδω συζητάμε για τυχόν απόκρυψη κωδικου. Ειναι σίγουρα καινούργιο στοιχείο που επιμηκύνει τον χρόνο.

      κε Χρήστο και κε Ξενοφών, οι τραπεζες όπως και οι χρηματιστηριακές είναι επιφορτισμενες με ελέγχους για μαύρο χρήμα. Γι' αυτο άλλωστε και ζητανε εκκαθαριστικά. Τώρα το αν δεν τα ελεγχουν ή τα ελεγχουν όλα μαζι αν ειδοποιούν ή όχι την Εφορία ειναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.

      Επίσης, κε Χρήστο, αν του είχαν δωσει οι φίλοι του να παίξει και γι' αυτους μεσω τραπεζης, ε, ας πρόσεχε.


      Τέλος, κε Χρήστο με ποια διαταξη νόμου φορολογούνται διαφορετικά τα κέρδη στο Ελληνικό χρηματιστήριο και διαφορετικά στα ξένα; Πείτε μου συγκεκριμενα να το δω κι εγω, γιατί εγω ξέρω ως τώρα ότι διαχωρισμός γίνεται ανα κατηγορία (μετοχές παραγωγα κλπ) και όχι γεωγραφική.

      Διαγραφή
    11. Κε ευρωβλαχο συγκεντρωτικα τα αθροίζεις τι first in first out λέτε; Ό,τι αγορά κάνεις στην ίδια μετοχή σου αλλαζει τον μεσο όρο κτήσης. Καθε μα κάθε φορά. Το κερδος/ζημία στην πώληση πάει ανάλογα του αναπροσασμοσμενου καθε φορά μεσου όρου. Για να γίνει αυτο, αθροιζεις τα ποσά. Θετική διαφορά -> κερδος. Αρνητικη ->ζημία

      Διαγραφή
    12. Τελική ταξινόμηση των σκέψεών μου στα περί φορολόγησης.

      Θα πήγαινα σε λογιστή να μου τα φτιάξει αλλά υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που με αποτρέπουν:
      Πρώτον, το ότι θα πρέπει να μεταφράσω τα ξένα πινακίδια, το οποίο συνεπάγεται υψηλό κόστος και χρόνο.
      Δεύτερον, ότι θα πρέπει να αποδώσω το φόρο για όλες τις πωλήσεις μου, προφανώς μαζί με πρόστιμο.

      Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω ελληνικής χρηματιστηριακής καθώς το πινακίδιο που σου στέλνει είναι στα ελληνικά, έχει παρακρατημένο το φόρο πώλησης και στην Optima είχε και τη μετατροπή της ισοτιμίας.

      Από την άλλη το να εγκαταλείψω τις διεθνείς αγορές δεν είναι σώφρον.

      Όποτε, προς το παρόν δεν κάνω τίποτα και μέχρι 31/12 τα πουλάω όλα για να κάνω reset, ψάχνω για ελληνική ΑΧΕ (ίσως στην Optima που έχω ήδη, ίσως δω και στην Solidus ως πιο συμφέρουσα) και ανοίγω τις όποιες θέσεις εκ νέου και τις δηλώνω στη δήλωση του 2024, να είμαστε καλά πρώτα ο Θεός.

      Ps. Ψάχνοντας βρήκα ότι υπολογίζεις τα κέρδη με βάση τη μέση τιμή κτήσης. Μπερδεγουέι δηλαδή. Το καλύτερο είναι να σου δώσει ένας λογιστής έτοιμες φόρμες στο Excel και να τις συμπληρώνεις μετά από κάθε συναλλαγή.

      Διαγραφή
  40. Mr ευρωβλαχε ελπίζω να είναι εύκολη η μεταφορά χρημάτων στην ελληνική τράπεζα. Σκέφτομαι να ανοίξω λογαριασμό στην Ν26 γερμανική και να τα μεταφέρω εκεί, αν μου κάνουν κολπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ο Μητσοτάκης είπε η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί από το 2023,αρα η φορολόγηση μετοχών θα γίνεται μόνο στην πώληση θα δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλημέρα σε όλους! Κύριε Τάκη, βλέπετε μέσα στο καλοκαίρι να μπορέσει ο ΓΔ να περάσει επιτέλους τις 1000 μονάδες ή θα ταλαιπωρείται για ακόμη μερικούς μήνες; αυτό που φοβάμαι για αργότερα είναι το μπλέξιμο με τις εκλογές μια και δεν βλέπω εύκολα αυτοδυναμία της ΝΔ...εκτός αν υπάρξει συνεργασία με πασοκ...επίσης δίνετε βάση στα διαγράμματα δίπλα στου solwn για ένα τελευταίο καθοδικό προς 300 με 400 μονάδες κάποια στιγμή; αναμένω και άλλες γνώμες από τους φίλους του blog...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κύριε ΞΕΝΟΦΩΝ και η υπόλοιπη παρέα,χρηματιστηριακά δεν δικαιώθηκα ακόμη για την ΑΛΜΥ,αλλά Μ αυτά τα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα και με τις προοπτικές του κλάδου για την επόμενη πενταετία η τιμή της θα πάει πολύ ψηλά και ας πέφτει κάθε μέρα ο Αμερικανός,δεν θέλω να πω τιμή γιατί θα με κράκερ,διότι απέχει πολύ από τα υπάρχοντα επιπεδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας κ. Κωνσταντίνε. Αν συνεχίσει να βγάζει τέτοιες αποτεσματαρες τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε πραγματικά τίποτα!

      Διαγραφή
  44. Πως το βλέπετε το deal της ΜΟΗ με την ΕΛΛΑΚΤΟΡ; Όχι ότι σε αυτό το χρηματιστηριακό κλίμα μπορεί να ευδοκιμήσει το οτιδήποτε .... αλλα μελλοντικά ατενίζοντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποφασιστική, επιβεβλημένη αλλά καθυστερημένη κίνηση. Η ΜΟΗ πληρώνει πολύ αλμυρά την έλλειψη διορατικότητας σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά μετά την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της ευρώπης λόγω πολέμου, βλέπει ό,τι τα προιόντα της θα υποκατασταθούν πολύ ποιό γρήγορα. Αποτέλεσμα να αγοράσει πολύ ακριβά τα αιολικά, λόγω μικρής προσφοράς στην Ελλάδα αλλά και λόγω συγκυρίας.

      Διαγραφή
    2. Κύριε LARI δεν είμαι σίγουρος ότι "η ΜΟΗ πληρώνει πολύ αλμυρά για τις ΑΠΕ"

      Η ανακοίνωση λέει για τη "δημιουργία νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη.

      H συνολική αξία της νέας εταιρείας θα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, με τη Motor Oil να αποκτά το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, καταβάλλοντας το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, με τον Όμιλο Ελλάκτωρ να διατηρεί το 25%. "

      Από αυτό εγώ καταλαβαίνω ότι "ο Όμιλος Ελλάκτωρ-δλδ ο Ανεμος-που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό" αποτιμάται στα 250 εκ (+ τις υποχρεώσεις του) έχοντας περίπου το 25% της δυναμικότητας της ΤΕΝΕΡΓΑ. Λίγο μου φαίνεται.

      Δεν είμαι σίγουρος. Θέλω περισσότερες διευκρινήσεις για το θέμα.

      Διαγραφή
    3. Κε Hippy ναι σιγουρα θέλει ψαξιμο αλλα με αυτά τα αποτελέσματα:
      Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε €59,5 εκατ. έναντι €50,0 εκατ. το 2020, αυξημένα κατά19,1% ή €9,5 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €47,9 εκατ. το 2021, έναντι €38,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αυξημένα κατά 25,0%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €42,3 εκατ. έναντι €33,7 εκατ., αυξημένα κατά 25,7% ή €8,7 εκατ. σε σχέση με τη χρήση του 2020.
      Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του Κλάδου ΑΠΕ ανήλθε στις 31.12.2021 σε 493 MW. Επιπλέον αυτών, σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται 1.616 ΜW έργων ΑΠΕ δεν είναι πολλά 750 εκ; όταν μάλιστα απαιτείται δανεισμός για να τα αποκτήσει.
      προφανώς η διοίκηση θα τα μελέτησε όλα αλλά νομίζω αργήσαν να πάρουν μπρος
      τσπ μια πρώτη άποψη

      Διαγραφή
    4. Λέμε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο κ. Λάρι. Ότι οι Ελλακτωρινοί προκειμένου να ανακουφιστούν από το πανάκριβο ομόλογο (το κουπόνι του οποίου 6,375% !!!!!!!! δείχνει την δυσχερή θέση της εταιρείας τους) έδωσαν κοψοχρονιά τον Άνεμο. Τα 250 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε 0,51 εκατ. ευρώ ανά MW όταν η ιταλίδα Falck Renewables αποτιμήθηκε προ 6μήνου 2,4 εκατ. ευρώ για κάθε εγκατεστημένο MW. Πέντε φορές περισσότερο. Συνεπώς από αυτήν την άποψη η ΜΟΗ έκανε διάνα.

      https://www.liberal.gr/economy/pos-mia-exagora-stin-italia-ektoxeuei-tis-apotimiseis-ton-etaireion-ape/409329

      Ως προς τις δύο εισηγμένες εταιρείες όμως έχω την εξής εικόνα. Τα χρήματα της ΜΟΗ πάνε για εξόφληση του ομολόγου. Δεν αυγατίζουν το ταμείο του Ελλάκτωρα για νέα έργα. Συνεπώς εγώ, εάν τον είχα, θα τον πουλούσα επιτόπου και θα΄κανα ένα μικρό δώρο στον εαυτό μου για την επιτυχία πχ μια βραδιά στο strip show Athens.

      Ως προς την ΜΟΗ. Η εταιρεία είναι υπερμοχλευμένη και μοχλεύει κι άλλο. Ο όμιλος στη χρήση 2021 παρουσιάζει 793,25 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια (από 820,15 πέρσι). Η εταιρεία έχει αντίστοιχα 673,36 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια (από 692,53 πέρσι). Ο δανεισμός για τον όμιλο είναι 1902,6 εκατ ευρώ από 1336,7 πέρσι και για την εταιρεία 1251,8 εκατ ευρώ από 961,5 πέρσι ). Ζόρικα πράγματα που χειροτερεύουν εάν αφαιρέσουμε άυλα, δικαιώματα, υπεραξίες κτλ. που στην χρηση του 2021 ειναι 565 εκ ευρω, απο 322 ενα χρονο νωριτερα (χωρις αυτα, τα ιδια κεφαλαια μειωνονται δραματικά).

      Το καλό είναι ότι προς ώρας η ΜΟΗ διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα περίπου 657 εκατ ευρώ απόρροια προφανώς της περσινής ομολογιακής έκδοσης των 400 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,125% (+ την προληπτική γραμμή στήριξης που έδωσε η κυβέρνηση στις εταιρείες για τον covid). Κάτι που σημαίνει ότι (ίσως) δανειστεί λιγότερα για την εξαγορά στο σημερινό περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

      Συμπερασματικά (και απολύτως προσωπικά) δεν μου αρέσει καμία απ΄τις 2 εταιρείες. Στον κατασκευαστικό κλάδο δεν έχω καθόλου θέση. Στην ΜΟΗ που έχω (και σκόπευα στην περίοδο αποκοπής μερισματος) θα δώσω τα μισά στο άνοιγμα και τα υπόλοιπα κατά τη συνεδρίαση.

      (ζηλεύω τη μάνα του Χοσέ και θέλω να φτιάξω την μάνα του Χιππέ χε χε)

      Διαγραφή
    5. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΕ HIPPY ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΛΛΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΑΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

      Διαγραφή
    6. Κε Hippy καλησπέρα. Παίρνω το θάρρος, να ζητήσω την γνώμη σας, για την Quest. Σας ρωτάω, γιατί εκτιμώ τις αναλύσεις σας ( δεν σας καλοπιάνω), και γιατί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχετε μιλήσει θετικά για αυτή την εταιρεία, ιδιαίτερα δε για τον κ. Φέσσα. Έχει αλλάξει κάτι από τότε; Θεωρείτε ότι και τώρα είναι υπερβολική η κεφαλαιοποίηση της; Θα σας ήμουν ευγνώμων! Εννοείτε πως δεν είστε υποχρεωμένος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

      Διαγραφή
    7. Κε Πολύτιμε ζητώ συγνώμη. Έψαχνα μια απάντηση κι έπεσα πάνω στο σχόλιο σας που δεν είχα πάρει είδηση (έχει ρεύμα ο κ. Τάκης κι εξαφανίζονται γρήγορα από δίπλα τα 25αρια των πρόσφατων σχολίων).

      Σαφώς και η έλλειψη ρευστών από τις κεντρικές τράπεζες και η ακριβότερη τιμολόγηση του έχει επιδεινώσει το κλίμα στις αγορές. Λογικά έχουν λίγο κάτω ακόμη. Ιδιαίτερα για το ΧΑΑ που συσχετίζει με ιδιαίτερο τρόπο τα μερίσματα με το ΓΔ θεωρώ ότι η αποκοπή τους ΔΕΝ θα αναπληρωθεί στο ταμπλό οδηγώντας το ΓΔ και το επενδυτικό συναίσθημα σε περαιτέρω πίεση.

      Δεν έχω καθόλου θέση στον κλάδο της πληροφορικής (μόνο κάτι λίγα SAP, με ζημιά εννοείται). Quest μηδένισα λίγο πριν το σπλιτ. Συνεχίζω να εκτιμώ πολύ τον κ. Φέσσα, ως σκαπανέα-δημιουργό πλούτου για τον εαυτό του και τους μετόχους της εταιρείας. Θεωρώ περίπου βέβαιο ότι η μετοχή θα επανέλθει πάνω από τα €5 (για να κλείσει και το γκαπ της 18/5 στα €5,12). Έχω κατά νου να επαναγοράσω προς τον Οκτώβριο, ελπίζω κοντά στα €4. Εάν όμως τα είχα κρατήσει τώρα δεν θα τα πούλαγα. Η μερισματική απόδοση 3,50% δεν μοιάζει σπουδαία σίγουρα όμως θα είναι αυξανόμενη και κυρίως διατηρήσιμη.

      Διαγραφή
  45. Καλησπερα σας κ Τακη.Θα ηθελα ενα σχολιο για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ.Κατεχω αρκετα τεμαχια με Μ.Ο 1,15.Εσεις θα πουλουσατε στην ΔΗΜΟΣΙΑ προταση στην τιμη 1,75 .? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω Ναι.
      Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες .... παγκοσμίως!!!

      Διαγραφή
    2. Ή τουλάχιστόν δώστε όσα κομμάτια χρειάζεται, ώστε να έχετε τα υπόλοιπα με μηδενική τιμή κτήσης.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Μπάμπη, προσωπικά, την Δευτέρα θα πήγαινα στην εκκλησία της γειτονιάς μου να ανάψω μια λαμπάδα για να μην "τσακίσει" η συμφωνία. Εν συνεχεία αφού τα έδινα ΟΛΑ στην δημόσια πρόταση θα έκανα μια δωρεά στην "Κιβωτό" για να ευχαριστήσω τον Μεγαλοδύναμο για την εύνοια του.

      Τα χρήματα ΔΕΝ υπάρχουν. Προφανώς θα τα δανεισθεί ο Βαρδινογιάννης για να εξοφλήσει τους ομολογιούχους που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της υπόθεσης (το ομόλογο την προηγούμενη εβδομάδα έκανε πράξεις περίπου στο 90% της αξίας του)


      "Πλήρης εξόφληση του ομολόγου

      Απο τα 750 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει η Ελλάκτωρ από τη Motor Oil για το 75% της νέας εταιρείας ενέργειας, αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση του ακριβού, από επιτοκιακής άποψης, ομολόγου ύψους 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4% με ημερομηνία λήξης το 2024 και για το οποίο μπήκαν ως ενέχυρο η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων."


      Ellaktor Value PLC 6,375% 19/24 Bond | A2SBG2 | XS2092381107 | Price (boerse-frankfurt.de)


      Τυχεροί οι κατέχοντες. Εγώ δεν έχω. Υπ΄όψιν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, ούτε καν ΑΜΚ στον Ελλάκτωρα, δίχως το Οκ των ομολογιούχων.

      Στους όρους του ομολόγου προβλέπεται ότι σε περίπτωση αλλαγής ελέγχου της εταιρείας, έννοια που συμπεριλαμβάνει την απόκτηση από ένα ή περισσότερα πρόσωπα που δρουν συντονισμένα, αμέσως ή εμμέσως, ποσοστού πάνω από το 50% του συνόλου των μετοχών, υποχρεούται να υποβάλλει πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των ανεξόφλητων ομολογιών, καταβάλλοντας ποσοστό 101% της ονομαστικής αξίας τους πλέον δεδουλευμένων και ανεξόφλητων τόκων.

      Διαγραφή
    4. Νομίζω η απάντηση του κυρίου Τάκη ειναι αφοπλιστικη. Δεν ξέρω αν την καταλάβαμε πολλοι. Θα υπάρξουν είπε πολλες ευκαιρίες παγκοσμίως. Άρα βλέπει αυτό που έρχεται

      Διαγραφή
    5. Σας ευχαριστω πολυ κ.hippy!

      Διαγραφή
    6. Σας ευχαριστω πολυ κ.Τακη!!!

      Διαγραφή
  46. Καλησπερα στην ομάδα.
    Μου αρεσε η κινηση της ΜΟΗ.
    Αντε και να δουμε το 25αρι συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενεκα των γεωπολιτικων εξελιξεων, πολλες εταιριες εχουν αντιληφθει τη σημασια της ενεργειακης επαρκειας και εχουν αρχισει να εξοπλιζονται με ΑΠΕ. Πρωτοπόρος εδω ο Μυτιλιναιος και ο Περιστερης μεταξυ αλλων. Μεγαλα επιχειρηματικα μυαλα αμφοτεροι. Με τα τρελα αποτελεσματα που λεει ο μικρομετοχος οτι ερχονται και το εν λογω deal μπορει και να τα εχουμε τα 25 κ. Μεθοδιε.

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα σας!
    θα ήθελα να ρωτήσω για ΡΟΕΝ αν ασχολείται ακόμα κάποιο μέλος από την παρέα ....
    θα ήθελα την άποψη του για την ανταλλαγή
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα.
      Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση. Η εταιρεία είναι υποσχόμενη καθώς λέγεται ότι έχει μπροστά της σημαντικές εταιρικές πράξεις. Σκοπεύει δε , όπως άκουσα, να σταματήσει την εισαγωγή της στο ΧΑΚ και να εισαχθεί στο ΧΑ. Αυτά ακούω από αξιόλογο άνθρωπο του χώρου, όχι από την ίδια την εταιρεία. Ο ίδιος μου είπε ότι ακόμη και τώρα η τιμή είναι χαμηλή κατά την κρίση του.
      Να επισημάνω εδώ ότι την ανακάλυψα όταν την ανέφερε ο κύριος Τάκης στα € 4 με 4,10 όπου πήρα κάποια κομμάτια και με την ευκαιρία τον ευχαριστώ και πάλι για την ανιδιοτελή γενναιόδωρη προσφορά του.
      Σε ότι με αφορά αποδέχθηκα την διαδικασία της ανταλλαγής.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
      και εγώ, εδώ την είχα δει!
      καλή συνέχεια και πάλι ευχαριστώ

      Διαγραφή
  48. στείλτε email finance@r-energy.gr η προθεσμία λήγει αύριο. τους έστειλα σήμερα νομίζω ΄θα είναι καλύτερα στο χαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Και ένα σχετικά εύκολο quizaki. Το γράφω τώρα που η αγορά είναι καθοδική:

    Ποια είναι η πρώτη τράπεζα σε Ελλάδα και Κύπρο που τερμάτισε/καθάρισε πρώτη και παίζει με προσαρμοσμένα NPE 3.4% και προσαρμοσμένα CET1 19.1%?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Απαντήσεις
    1. Η Ελληνική (ΕΛΗΤ) κ. νεκ. Μπήκε και η Eurobank μέσα με ποσοστό μειοψηφίας τον Δεκέμβριο.

      Διαγραφή
  51. Ερωτηση προς τον κυριο Hippy,επειδη κατεχετε ΜΟΗ,και εχετε ασχοληθει.Πιστευετε οτι στο μελλον θα αποφασιζαν αυξηση μετοχικου κεφαλαιου στην εταιρεια η δεν εξυπερετει απο τη στιγμη που η μερισματικη πολιτικη της ειναι πολυ ικανοποιητικη και αναμενεται αυξουσα για τη συνεχεια.Ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Επιπλεον γνωριζουμε οτι εχει ηδη επεκτεινει με χαμηλα επιτοκια τις δανειακες της αναγκες περα απο το 2025 και δεν ξεχναμε βεβαια την κατα πεντε φορες υπερκαλυψη του ομολογιακου με τους πολυ ευνοικους ορους.Ολα τα παραπανω προφανως και αποκλειουν την αυξηση κεφαλαιου , γιαυτο θα ηθελα την γνωμη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δεν έχω πια ΜΟΗ. Πούλησα το σύνολο της θέσης μου τη Δευτέρα μετά τη συμφωνία. Δεν μου αρέσουν τα θεμελιώδη της εταιρείας (ωστόσο είμαι επιρρεπής στο ΛΑΘΟΣ).

    Η εταιρεία είναι υπερμοχλευμένη και με τη συμφωνία μοχλεύει κι άλλο. Ο όμιλος στη χρήση 2021 παρουσιάζει 793,25 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια (από 820,15 πέρσι). Η εταιρεία έχει αντίστοιχα 673,36 εκατ ευρώ ίδια κεφάλαια (από 692,53 πέρσι). Ο δανεισμός για τον όμιλο είναι 1902,6 εκατ ευρώ από 1336,7 πέρσι και για την εταιρεία 1251,8 εκατ ευρώ από 961,5 πέρσι ). Ζόρικα πράγματα που χειροτερεύουν εάν αφαιρέσουμε άυλα, δικαιώματα, υπεραξίες κτλ. που στην χρήση του 2021 είναι 565 εκ ευρω σημαντικότατα αυξημένα από τα 322 εκ. ένα χρονο νωρίτερα (χωρις αυτα, τα ίδια κεφάλαια μειώνονται δραματικά). Δεν ξέρω τι αφορούν.

    Το καλό είναι ότι προς ώρας η ΜΟΗ διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα περίπου 657 εκατ ευρώ απόρροια προφανώς της περσινής ομολογιακής έκδοσης των 400 εκατ. ευρώ με κουπόνι 2,125% (συν την προληπτική γραμμή στήριξης που έδωσε η κυβέρνηση στις εταιρείες για τον covid). Κάτι που σημαίνει ότι (ίσως) δανειστεί λιγότερα για την εξαγορά στο σημερινό περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Στο όχι πολύ μακρινό μέλλον πιθανολογώ πως ΝΑΙ θα κάνει ΑΜΚ (και θα μειώσει το μέρισμα από του χρόνου κιόλας).

    Να το ξαναπώ. Επειδή τα βλέπω έτσι ΔΕΝ σημαίνει ότι βλέπω σωστά. Πολύ περισσότερο που ο κλάδος (βραχυχρόνια ?) είναι hot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε Ηλία.Χωρίς να έχω διαβάσει το σχόλιο σου πούλησα και εγώ σήμερα τις ΜΟΗ,κέρδος 15% από την τελευταία αγορά. Διαχρονικά με έχει ανταμείψει πλουσιοπάροχα. Φοβήθηκα και εγώ την ΑΜΚ,ίσως έκανα λάθος.Για να πω και την μαύρη αλήθεια δυσπιστώ στα διθυραμβικά σχόλια που δημοσιεύονται τελευταία μετά από κάθε νέο deal.Δεν μπορεί όλοι να είναι κερδισμένοι. Καλή συνέχεια φίλε,ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη κάποιοι ειλικρινείς και νουνεχείς όπως εσύ.

      Διαγραφή
    2. Στην κερδοσκοπία (timing πώλησης) με τάπωσες φίλε 😁. Καλή συνέχεια και σε σένα

      Διαγραφή
  54. Ευχαριστω για την απαντηση σου, μου ερχονται ομως παραδειγματος χαριν τα δανεια της γεκ και αλλων πολλων μεγαλων ομιλων που ομως στηριζουν με αυτα τις επιχειρηματικες τους προοδους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε 65αρη αυτό που αναφέρω στο σχόλιο μου είναι πως (εγώ) δεν έχω θέση στη ΜΟΗ διότι (εμένα) μου φάνηκε πως χειροτέρεψαν τα θεμελιώδη.

      Άλλοι, καλοί συναγωνιστές, βλέπουν από άλλη οπτική γωνία  κι έχουν αντίθετη άποψη. Όπως πχ ο ΟΑΚ που με την αξία του κατέκτησε την εκτίμηση μας. Το σχόλιο του με προβλημάτισε, καθώς ωστόσο τα ρευστά δεν είναι άπειρα αποφάσισα να μείνω στην επιλογή μου σε άλλη εταιρεία.

      https://www.mikrometoxos.gr/oliga-tina-peri-ellinikon-petrelaion-kai-motor-oil/

      Διαγραφή
    2. K Hippy με τον αδμηε πως τα βλέπετε. Μάλλον θέλει μακροχρόνια υπομονή. Ευτυχώς δίνει κάποιο μέρισμα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε George υπάρχουν μετοχές που προσφέρονται για ξεπέτα, άλλες για αρραβώνα, κάποιες για σύζυγοι και κάτι λίγες για νοσοκόμες μας στον οίκο ευγηρίας. Τον ΑΔΜΗΕ τον έχω για την τελευταία κατηγορία. Το σίγουρο είναι ότι πριν ξεκινήσουμε μια επένδυση πρέπει να είμαστε "έντιμοι" με τον εαυτό μας σε τι αποσκοπούμε.

      Παρ΄όλα αυτά πιθανολογώ τα €4 με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με Κρήτη το 2025...συν το μέρισμα...αλλά δεν θα πουλήσω...σκοπεύω σε διακράτηση μέχρι να με πάνε στο γηροκομείο (εκτός κι αν μου τα φάει καμμιά Ουκρανή εννοείται 😍 )

      Διαγραφή
  55. Σεβαστη και κατανοητη αγαπητε μου η τοποθετηση σας .Ευχαριστω και παλι για το χρονο σας και την εμπεριστατωμενη τοποθετηση σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Κύριε Τάκη, ανάμεσα σε Γεβκα και Φιερατεξ ποια θα προτιμούσατε; Είναι και οι δύο νοικοκυρεμένες εταιρείες με αργή και σταθερή άνοδο χρηματιστηριακά, σε διαφορετικούς κλάδους και σου δίνουν οι διοικήσεις τους εμπιστοσύνη...μιλάμε για διακράτηση για 2 με 3 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μιλάμε για τιμές αγοράς στη Γέβκα 1 με 1,10 ευρώ και στην Φιερατέξ 0,50 έως 0,60

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κι εγώ κοιμάμαι πιο ήσυχος με τη Γέβκα...Λόγω κλάδου την προτιμάτε κύριε Τάκη ή και γενικότερα σαν εταιρεία μιας κι έχει αποδείξει το τι έκανε μέσα στην κρίση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλησπέρα σας

    https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/2135005/revoil-ayxhsh-579-stis-polhseis-trimhnoy-sta-23213.html. Τρένο πάει το ρεβ μειώνει και δανεισμό..Υπό νορμάλ συνθήκες έρχεται η ώρα της θεωρώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλημέρα. Άλλη μια περιπτωσαρα με δπ στο χακ είναι το ΜΑΠΑ..Προσπαθούν να πείσουν ότι είναι και δίκαιη τιμή (τρομάρα τους) την ώρα που αγόραζαν μετοχές ψηλότερα οι ίδιοι και η bv είναι Χ3 και το p/e πολύ χαμηλό για το 2021.Φοβου τις δημόσιες προτάσεις στο χακ ..Μετοχές που δεν δίνουν μέρισμα και έχουν δανεισμό είναι υψηλού ρίσκου και δεν αποκλείεται να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από τους μεγαλομέτοχους..Αν και δεν νομίζω να πιάσει το 90% για το squeeze out.Για ΚΥΘΡ οποίος ενδιαφέρεται πουλάω ένα κομμάτι που έχω πέριξ του 0.3..Ο πωλητής στο 0.29 Χ 3000 είμαι εγώ έχω πρόθεση να δώσω ακόμα 5 με 6 χιλιάδες 0.3+ πιο χαμηλά μάλλον θα προτιμήσω να μου μείνουν .Πληροφοριακά μπορεί να μην ενδιαφέρει κανένα 'η να θέλει σε χαμηλότερες τιμές..Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας. Στον ΚΥΘΡ πόσα κομμάτια ενδιαφέρεστε να δώσετε και σε ποια τιμή;

      Διαγραφή
  61. Καλημέρα σας.Εφοσον πιάσω την τιμή που θέλω δινω τα μισά κομμάτια μου 8.000 συνολικά..Βάζω ήδη 3000τμχ στο 0.29.Θα ήμουν ικανοποιημένος κοντά στο 0.31 μέσο όρο αν τα έδινα..Η εταιρεία είναι διαμαντακι αλλά θέλω να αυξήσω τη ρευστότητα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καλημέρα σας. Αγόρασα τα κομμάτια σας στην ΚΥΘΡ. Μπορώ να αγοράσω επιπλέον κομμάτια σε αυτήν την τιμή αν θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Κυριοι τελικά θα βάλω ακόμα 3000 στο 0.318 οποίος τα θέλει..Μπορεί να βάλω μια 1000 ακόμα μετά θα το σκεφτώ λίγο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας.
      Σήμερα όλες οι αγορές στην ΚΥΘΡ έγιναν από εμένα. Πουλήσατε όσα κομμάτια θέλατε να πουλήσετε ή έχετε κι άλλα; Σε αυτή την τιμή θα ενδιαφερομουν να αγορασω αλλα 4000-5000 κομμάτια. Θεωρώ κι εγώ την εταιρεία διαμαντάκι, αλλά με ελάχιστη εμπορευσιμοτητα (οπότε αν θες να αγοράσεις ποσότητα, πρέπει να ανέβει αναγκαστικά πολύ η τιμή).
      Την ΜΑΠΑ που αναφέρετε παραπάνω δεν την ήξερα καν. Φαίνεται ενδιαφέρουσα περίπτωση, αλλά δεν δίνει μερισμα. Νομίζω ότι η ΔΠ θα αποτύχει και σε κάθε περίπτωση ήταν υποχρεωτικη από τον νόμο (λόγω αγοράς πακέτου μετοχών από τους μεγαλομετόχους) και δεν έγινε με σκοπό να βγει η μετοχή από το ΧΑΚ.
      Σας βγάζω το καπέλο πάντως. Φαίνεται ότι έχετε ασχοληθεί πολύ με την Κύπρο και έχετε ανακαλύψει διαμάντια. Εγώ ασχολούμαι την τελευταία τριετία. Ποιες άλλες μετοχές έχετε στην Κύπρο (αν επιτρέπεται);
      Εγώ έχω ΤΣΙΒ, ΛΟΤΖ, ΣΑΛΑ, ΡΟΕΝ, ΚΥΘΡ, ΜΠΛΕ και Πλαστικά Λόρδος (λόγω ανεξήγητης ροπής μου προς τη βιομηχανία πλαστικών...).

      Διαγραφή
  64. Κύριε Ξενοφώντα σας εύχομαι καλά κέρδη βλέπω ότι βρήκατε και μπόλικα κομματάκια εδώ πανω..Προσωπικα πούλησα ότι ήταν να πουλήσω τα υπόλοιπα τα έχω για μακροπρόθεσμα.Να είστε καλά και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Ξενοφώντα ευχαριστώ και ανταποδίδω για τα καλά σας λόγια αλλά και την προσφορά σας εδώ μέσα ..Προσωπικα αν μ αρέσει κάτι στον ισολογισμό το αγοράζω και ας πάρω λίγα και ας έχω 50 διαφορετικες εταιρειες .Από χακ έχω ΚΥΘΡ, ΛΟΞΕ, ΣΑΛΑ ,ΚΕΤΣ,ΚΚΟΜ,ΛΟΤΖ ,ΦΡΟΥ,ΚΩΝΣ,ΠΑΝΔ και υπερβολικά ελάχιστα σε ΜΑΠΑ,ΚΕΡΒ και το λαχειακι ΑΝΑΣΤ

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας. Η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Οι ΛΟΞΕ, ΚΕΤΣ, ΦΡΟΥ, ΠΑΝΔ και ΚΚΟΜ (ο όμιλος Γαλαταριώτη έχει γενικά μια περίεργη δομή, μακάρι να την απλοποιούσε) είναι και στη δική μου watchlist χωρίς ακόμη να έχω αγοράσει. Επίσης παρακολουθώ και ΛΙΝΑ, ΕΛΛΗ, ΑΤΑΣ και ΚΕΟ.
      Είχα και Τράπεζα Κύπρου αλλά την πουλησα πρόσφατα (με καλό μάλιστα κέρδος) καθώς θεωρώ ότι έχω εκθεση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου μέσω της ΛΟΤΖ και της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω κατά πόσο θα επηρεαστεί το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου από τις κυρώσεις στους Ρώσους.

      Διαγραφή
  65. Καλησπερα στην παρεα!Εχω αγορασει προσφατα ΤΕΡΝΑ στα 16,43ευρω.υπαρχουν στην αγορα διαφαρα σεναρια για την εταιρια.θα ηθελα την αποψη σας.Εμενα με φαγουριζει το χερι μ να την πουλησω σε αυτα τα επιπεδα.θα ηθελα να ακουσω την αποψη του Τακη και του κ.hippy.EΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας. Αγόρασα ΤΕΝΕΡΓ στα 12 περίπου ευρώ με μέρος των χρημάτων της δημόσιας πρότασης της ΕΥΠΙΚ.
      Τα έδωσα όλα πριν λίγες μέρες στα 17,40€ αφενός γιατί ήθελα ρευστότητα κι αφετέρου γιατί θεωρώ ότι η τιμή έχει φουσκώσει αρκετα (η κεφαλαιοποίηση έχει ξεπεράσει τα 2δις).
      Αν γίνει το deal που συζητείται (για εμένα είναι το πιθανότερο σενάριο), θεωρώ ότι θα γίνει στα 22 περίπου ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρώ ότι η τιμή της μετοχής θα πάει στα 20-21 ευρώ.
      Αν όμως δεν γίνει το deal, η τιμή της μετοχής μπορεί να πάει και στα 15€.
      Στάθμισα λοιπόν τις πιθανότητες και αποφάσισα να πουλήσω. Ελπίζω να σας βοήθησα.
      ΥΓ. Προειδοποιώ ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η ως άνω ανάλυση μου να είναι λάθος. Τα πολύ πρόσφατα παραδείγματα είναι πολλά:
      1. Την ίδια ως άνω ανάλυση είχα κάνει και στην ΕΥΠΙΚ και προσπάθησα την Τρίτη να πουλήσω στα 6€ περίπου. Ευτυχώς είχα πολλά κομμάτια και δεν υπήρχε ζητηση (η τύχη ήταν μαζί μου). Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Την Παρασκευή έκλεισε το deal και τη Δευτέρα πουλησα στα 7,6€.
      2. Θεωρούσα απίθανη την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με αποτέλεσμα να αγοραζω κανονικά με τα χρήματα της δημόσιας πρότασης και να ολοκληρώσω τις αγορές μου 2 μόλις ημέρες πριν την εισβολή (η τύχη δεν ήταν μαζί μου). Τα υπόλοιπα είναι ομοίως γνωστά.

      Διαγραφή
    2. Εγώ ΔΕΝ θα την πούλαγα κύριε Mpampi. 

      -Η καλή πορεία των αγορών ως τώρα και η διοχέτευση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες έχει φουσκώσει τα σεντούκια των funds που ψάχνουν "σίγουρες" τοποθετήσεις (είδατε τι έγινε πρόσφατα με ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ).

      -Η εταιρεία είναι μαζεμένη από φραγκάτους που την αγαπούν με χέρια που δεν τρέμουν.

      -Ο κλάδος είναι καραhot και τα deals γίνονται όλο και ακριβότερα. Ενδεικτικό το παρακάτω που έγινε με εταιρεία παρομοίου μεγέθους (λίγο μικρότερη) προ 8μήνου στην Ιταλία 

      "Πώς μια εξαγορά στην Ιταλία εκτοξεύει τις αποτιμήσεις των εταιρειών ΑΠΕ"

      Falck

      https://www.liberal.gr/economy/pos-mia-exagora-stin-italia-ektoxeuei-tis-apotimiseis-ton-etaireion-ape/409329

      Θα πρότεινα να πάρετε πρώτα το μέρισμα και βλέπετε.

      Διαγραφή
  66. Το ΧΑ μήπως είναι λίγο τραγικό? Κανένα ενδιαφέρον εντελώς. Κι αφού δεν ανεβαίνει καλύτερα θα ήταν να πέσει να ξυπνήσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Wishful thinking άχαρτου.

      Σας πειράζω κ. Ευρωβλάχο αλλά μεταξύ μας έχω την εντύπωση πως απαιτείται μεγάλη πτώση για να μπείτε σε πειρασμό εισόδου (σε πειρασμό...όχι σε είσοδο). Οπότε.....

      Διαγραφή
    2. Καλημερα στην ομαδα.
      Νομίζω η εποχη των τσιπροκαμμενων, περασε.
      Δεν βλέπω πτωση στο αμεσο μέλλον.
      Δυστυχως, γιατι για μεσομακροπροθεσμους επενδυτες θεωρω υπάρχουν χαρτια που σιγουρα (θα) προσφέρουν συγκινησεις συμφωνα με το δικο μου ορισμο - εγω προσωπικα σε μια πτωση σιγουρα θα έκανα πολλες αγορες.
      Δεν μιλαω για σεναρια ανοδου 100% ή 150% σε διαστημα μηνων, δεν εχω τζογαδορικη νοοτροπια.
      Μου αρεσουν λιμανια, νερα κλπ, οι κατασκευες εχουν δυναμικη, τα διυλιστηρια ειναι στην ανοδικη πλευρα του κυκλου.
      Οι εποχες ειναι ιδιαιτερες, η συνθετοτητα πολυδιαστατη.
      Προσωπικα, θελω να πιστευω τον πληθωρισμο θα τον νικησω :)

      Διαγραφή
    3. Κε Hippy ο Τζιρακιάν πλησιάζει ξανά την τιμή της αμκ . Σκεφτομαι να ξαναπάρω κάποια που έδωσα ψηλότερα. Δεν εχω προσέξει κάτι ανησυχητικό στις οικ. Καταστάσεις του 21 και θεωρώ πως η μετοχή πιέζεται λόγω των δυσμενών προβλέψεων για την οικονομία . Εσείς τι εικόνα έχετε; Θυμάμαι ότι είχατε συμμετάσχει στη αμκ

      Διαγραφή
    4. Κύριε Αρίστο έχω δώσει όλες τις μετοχές στις μεταλλουργικές και δεν σκοπεύω να επαναγοράσω τίποτα προς το παρόν.

      Μιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνται με μελέτες μεγάλων έργων (Ελληνικού συμπεριλαμβανομένου) έχω την εξής εικόνα:

      Ενώ μέχρι το Δεκέμβριο έλεγαν ότι πάμε τρένο, δεν προλαβαίνουμε τις δουλειές, φοβόντουσαν ακόμα και για έλλειψη προσωπικού από τα πολλά εργοτάξια που θα είχε η χώρα, τώρα μιλάνε για την απόλυτη νέκρα. Ακόμα και το μετρό καρκινοβατεί. Μόνο κάποιες πολυκατοικίες κοντά σε σε αποπεράτωση βλέπω να συνεχίζουν στη γειτονιά.

      Ο λόγος προφανής. Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευθεί και το κοντινό μέλλον είναι ομιχλώδες. Πιθανολογώ πως με ορίζοντα 8-12 μηνών max οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν επαναφέρει τον πληθωρισμό κάτω από 4%. Ωστόσο (σε ότι με αφορά) δεν βιάζομαι για αγορές.

      Μπορεί βέβαια (και μακάρι) να κάνω λάθος.

      Διαγραφή
  67. Για δώστε λίγο guidance για το ελληνικό ΧΑ όποιος έχει τη διάθεση. Προσωπικά τόσο για ελληνικό όσο και για αμερικανικό, λίγη ψυχική φθορά ακόμα χρειάζομαι για να πω το οριστικό OUT!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Κύριε Τάκη, αν μπορείτε πείτε δυο λόγια για το πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα...πετρέλαιο, Αμερική, ΧΑ, πληθωρισμός...θα καούν πάλι οι σόρτηδες ή η πτώση θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, λογω χαμηλής ανάπτυξης ή και ύφεσης ακόμη; Επίσης, ο μπουνταλάς δίπλα μας λέτε να κάνει αυτό που δεν τόλμησε 20 χρόνια; αρχίζει και νιώθει τι τον περιμένει στο εσωτερικό του σε λίγο καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Και μία παρατήρηση...γιατί κύριε Τάκη, ενώ όλα πέφτουν και φαίνεται ότι πηγαίνουν κατα διαόλου ο χρυσός δεν λέει να ξεκολλησει απο τα 1850; ξέρω την άποψή σας για τον χρυσό, αλλά αφού σπέρνουν τόσο φόβο δεν θα έπρεπε να ανεβαίνει; δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Βγήκα από ΠΕΡΦ στα 4,17 και μουτζώνω τον εαυτό μου που άλλες δύο φορές στα 4,75 προ ημερών και στα 4,49 την Παρασκευή, στο κλείσιμο ήμουν με εντολή πώλησης και δείλιασα να πατήσω το κουμπί.

    Ο ένας λόγος που την έδωσα είναι ότι σχημάτισε ΩΚΩ με γραμμή βάσης στα 4,45 και υψηλό περίπου στα 6. Οπότε ο στόχος πάει για 2,80. Πίστευα ότι θα αναπηδουσε στην στήριξη των 4,45 αλλά την έκοψε καρφί κάτω.

    Ο άλλος λόγος είναι τα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω δεν έχει ενσωματωθεί στις τρέχουσες τιμές η σοβαρότητα των πραγμάτων και μακάρι να λέω βλακείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Κυριοι μηπως γνωριζετε τι αποφασιστηκε εχτες 20.6..στη συνελευση της ευδαπ για επιστροφη κεφαλαιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Γλυκοκοιτάζω τη ΔΕΗ. Την είχα αφήσει μετά από πολλά χρόνια, αλλά τώρα αρχίζει να μου κινεί το ενδιαφέρον. Εν μέσω καταιγίδας, και πιθανά με ακόμα χειρότερα νέα μπροστά (εκλογές), αλλά με όραμα για το μέλλον και μπόλικο ρευστό στη διάθεσή της.

    Τι πιστεύετε;

    Κύριε Τάκη, θεωρώ πως αξίζει να της ρίξετε μια ματιά. Συνδυάζει δυνητικό turn around + growth, με 2x upside αν πάνε καλά τα πράγματα. Με ορίζοντα 2-3+ ετών κατά τη γνώμη μου, μιας και το επενδυτικό πλάνο των ΑΠΕ είναι οπισθοβαρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂