Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Fluence Energy - The next big thing in energy storage.

Fluence Energy .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό FLNC ... εδώ ....
Αριθμός μετοχών : 171.316.665 συνολικές μετοχές

  • 54.143.275 μετοχές κατηγορίας Α και 
  • 117.173.390 μετοχές κατηγορίας Β-1.

Οι μετοχές της κατηγορίας Α και της κατηγορίας Β-1 είναι πανομοιότυπες, εκτός από τα δικαιώματα ψήφου. Κάθε μετοχή της κατηγορίας Α δικαιούται μία ψήφο. Κάθε μετοχή κατηγορίας Β-1 δικαιούται 5 ψήφους. Οι μετοχές Κατηγορίας Β-1 μπορούν να κατέχονται μόνο από τους Ιδρυτές και δεν διαπραγματεύονται σε καμία δημόσια αγορά.
Οι μετοχές κατηγορίας Β-1 κατέχονται από τους ιδρυτές Siemens Industry και AES Grid Stability.


Presentation  ... εδώ ...

Η Fluence Energy, Inc., είναι μια εταιρεία του Delaware και ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου 2021. Διεξάγει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες μέσω της Fluence Energy, LLC και των άμεσων - έμμεσων θυγατρικών της.
Η Fluence Energy, LLC ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου 2017 ως κοινοπραξία μεταξύ της Siemens Industry, Inc., μιας έμμεσης θυγατρικής της Siemens AG  και της AES Grid Stability, LLC, μιας έμμεσης θυγατρική της AES Corporation και ξεκίνησε τη λειτουργία της την 1η Ιανουαρίου 2018. 

Η Fluence Energy είναι κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος προϊόντων, υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας και ψηφιακών εφαρμογών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση τους.
Η Fluence είναι το αποτέλεσμα δύο βιομηχανικών κέντρων, του κατασκευαστικού κολοσσού Siemens και της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας AES, που ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια νέα εταιρεία αφιερωμένη στην καινοτομία της σύγχρονης ηλεκτρικής υποδομής. Τον Ιανουάριο του 2018, η Siemens και η AES παρουσίασαν τη Fluence, ενώνοντας την κλίμακα, την εμπειρία, το εύρος και την οικονομική υποστήριξη των δύο πιο έμπειρων συνεργατών στην αποθήκευση ενέργειας.

Η εταιρική έδρα βρίσκεται στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και αποτελείται από περίπου 17.000 τετραγωνικά πόδια χώρων γραφείων. Υπάρχουν επίσης γραφεία στην Alpharetta της Γεωργίας, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στο Erlangen της Γερμανίας, στη Μελβούρνη Αυστραλία και στη Taguig City στις Φιλιππίνες. Στο Erlangen υπάρχει μια εγκατάσταση δοκιμών αποθήκευσης ενέργειας.

Η Fluence έχει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και λειτουργία αποθήκευσης ενέργειας. Διαθέτει περισσότερα από 3,6 GW αποθήκευσης ενέργειας που έχουν αναπτυχθεί ή της έχουν ανατεθεί σε 30 παγκόσμιες αγορές και περισσότερα από 4,7 GW αιολικών, ηλιακών και αποθηκευτικών μέσων βελτιστοποιημένα ή με σύμβαση στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια.
Η εταιρεία κυκλοφόρησε το σύστημα αποθήκευσης έκτης γενιάς πέρυσι, το οποίο περιλαμβάνει την πλατφόρμα Fluence IQ που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω των προϊόντων, των υπηρεσιών και της πλατφόρμας Fluence IQ με δυνατότητα AI, η εταιρεία βοηθάει τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο να κατέχουν πιο ανθεκτικά ηλεκτρικά δίκτυα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.


Οι μετοχές άρχισαν να διαπραγματεύονται στον Nasdaq Global Select Market στις 28 Σεπτεμβρίου 2021.
Την 1η Νοεμβρίου 2021 η Fluence Energy, ανακοίνωσε το κλείσιμο της αρχικής δημόσιας προσφοράς 35.650.000 μετοχών της κοινής μετοχής Κατηγορίας Α, με αρχική τιμή 28 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα από την αρχική δημόσια προσφορά ήταν 998,2 εκατομμύρια δολάρια. Τα καθαρά έσοδα από την IPO ανήλθαν σε 948 εκατομμύρια δολάρια, αφού αφαιρέθηκαν οι εκπτώσεις και οι προμήθειες αναδοχής και τα έξοδα προσφοράς που καταβάλλονται από την Εταιρεία


Η δημόσια εγγραφή, στα 28 δολάρια, αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης η τιμή ετης μετοχής είχε αυξηθεί στα 35 δολάρια.

Συνολικά 54.143.275 μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στον Nasdaq, εκ των οποίων οι 35.650.000 μετοχές ανήκουν στο ευρύ κοινό και στους αναδόχους. Οι υπόλοιπες 18.493.275 μετοχές της Κατηγορίας Α ανήκουν στην Qatar Holding LLC. Τέλος, υπάρχουν 117.173.390 μετοχές Κατηγορίας Β-1 που ανήκουν στους ιδρυτές Siemens και ΑΕS και οι οποίες δεν διαπραγματεύονται.

Πιο συγκεκριμμένα το Qatar Investment Authority επένδυσε 125 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη Fluence μέσω συναλλαγής ιδιωτικής τοποθέτησης. Στις 27 Δεκεμβρίου 2020, η Fluence Energy, LLC συνήψε συμφωνία με την QIA Florence Holdings LLC (QFH) για μια επένδυση 125 εκατομμυρίων δολαρίων που θα βοηθήσουν να επιταχυνθεί η ανάπτυξή της Fluence. Η QFH είναι θυγατρική της Qatar Investment Authority (QIA), του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής στις 9 Ιουνίου 2021, η Siemens Industry, η AES Grid Stability και η QFH κατείχαν το 43,2%, 43,2% και 13,6%, αντίστοιχα, των μετοχών της Fluence Energy.

Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι επιχειρήσεις αναζητούν λύση στα προβλήματα διαλείπουσας λειτουργίας που δημιουργούνται εξαιτίας της αιολικής και ηλιακής παραγωγής. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών προέβλεψε πως οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να δεκαπλασιαστούν μεταξύ του 2019 και του τέλους του 2023, με περίπου 10.000 MW νέας αποθήκευσης να εγκατασταθούν μεταξύ 2021 και 2023. Μια ανάλυση του Ιουνίου 2021 από την Wood Mackenzie προβλέπει ότι η αποθήκευση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αξία αγοράς 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2026.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειοψηφία της αγοράς αποθήκευσης κυριαρχείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου, μια οικονομικά αποδοτική τεχνολογία που όμως εγκυμονεί ανησυχίες σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού και την ασφάλεια.

Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις ετήσιας ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, εξαιρουμένης της αγοράς κατοικιών, αυξήθηκαν από 0,6 GW ετησίως το 2015 σε 3,8 GW ετησίως το 2020 και αναμένεται να αυξηθούν σε 34,2 GW ετησίως έως το 2030. Η παγκόσμια εγκατεστημένη χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας, εξαιρουμένης της αγοράς κατοικιών, αυξήθηκε κατά 57% ετησίως μεταξύ 2015 και 2020 και η εγκατεστημένη βάση αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό αύξησης 31% έως το 2030. Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα απαιτήσει ~100 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων έως το 2050, με 194 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030.

Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία και η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν γίνει πηγή ενέργειας χαμηλού κόστους. Το BloombergNEF εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των νέων παγκόσμιων εγκαταστάσεων δυναμικότητας τα επόμενα 10 χρόνια. Η αποθήκευση ενέργειας είναι κρίσιμη για τη μείωση της διαλείπουσας και αστάθειας της ηλιακής και αιολικής παραγωγής

Το Tech Stack έκτης γενιάς αποτελείται από το Fluence Cube, το Fluence OS και το Fluence IQ, βασίζεται σε 13 χρόνια εμπειρίας ανάπτυξης προηγούμενων γενιών, συνδυάζοντας τις συνεχείς βελτιώσεις ασφάλειας και σχεδίασης.
Η Fluence Energy, χρησιμοποιεί ένα αρθρωτό σύστημα για να δημιουργήσει διαμορφώσιμη, επεκτάσιμη αποθήκευση ενέργειας. Η βασική μονάδα είναι το Fluence Cube, ένα τυποποιημένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας «δομικού στοιχείου» που βασίζεται σε περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας. Το Cube επιτρέπει γρήγορη παράδοση και ανάπτυξη, για οικονομικά αποδοτικές κατασκευές συστημάτων μπαταριών. Ο σχεδιασμός μπορεί να κλιμακωθεί από 1 μεγαβάτ έως 500 μεγαβάτ.

Το σύστημα Fluence Cube εγκαθίσταται σε συνδυασμό με το Fluence OS της εταιρείας, μια πλατφόρμα λειτουργιών που παρέχει ολοκληρωμένους ελέγχους για τη διαχείριση του συστήματος, σε μεμονωμένες εγκαταστάσεις ή μεγαλύτερα δίκτυα. Προστίθεται το Fluence IQ, μια πλατφόρμα με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του συστήματος και την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων για βελτιωμένα έσοδα.
Προϊόντα Αποθήκευσης Ενέργειας
Η Fluence προσφέρει τρία προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας βασισμένα στο Tech Stack της έκτης γενιάς, τα οποία είναι βελτιστοποιημένα για συνήθεις περιπτώσεις χρήσης πελατών, αλλά μπορούν να διαμορφωθούν για συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης:

  • Gridstack™ : προϊόν αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, βιομηχανικής ισχύος, σχεδιασμένο για απαιτητικές εφαρμογές της αγοράς με κορυφαία αξιοπιστία, επεκτασιμότητα και ασφάλεια. Ο σχεδιασμός του είναι κατασκευασμένος για εφαρμογές που περιλαμβάνουν ευέλικτη χωρητικότητα αιχμής, ρύθμιση συχνότητας, ενοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βελτίωση μετάδοσης και διανομής και πολλά άλλα.
  • Sunstack™ : σχεδιασμένο για τη βελτιστοποίηση της ηλιακής δέσμευσης και παράδοσης. Η αρχιτεκτονική των προϊόντων του συνδυάζει μπαταρίες και φωτοβολταϊκά στην ίδια πλευρά του διαύλου DC για να εκμεταλλευτεί τις υψηλότερες αναλογίες φωτοβολταϊκών προς μετατροπέα, να μεγιστοποιήσει την ηλιακή απόδοση και να απλοποιήσει τη διαδικασία διασύνδεσης.
  • Edgestack™ : εμπορικό προϊόν αποθήκευσης ενέργειας που αποφορτίζεται όταν χρειάζεται, με αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένες χρεώσεις ζήτησης. Το πλήρως ενσωματωμένο προϊόν διατίθεται σε δομικά στοιχεία μικρότερου μεγέθους που μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες μεμονωμένων εγκαταστάσεων και να συγκεντρωθούν σε στόλους ή τοποθεσίες χωρίς χρονοβόρους επανασχεδιασμούς.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά υπηρεσιών παράδοσης, από το σχεδιασμό του έργου έως την πλήρη εγκατάσταση με το κλειδί στο χέρι.
Τα προϊόντα αποθήκευσης ενέργειας είναι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν την αδειοδότηση σε τρίτους συνεργάτες.

Η Fluence συνάπτει συμβάσεις με εταιρείες κοινής ωφέλειας , προγραμματιστές και εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από την πώληση προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας. Όταν πουλάει ένα προϊόν αποθήκευσης ενέργειας που βασίζεται σε μπαταρίες, συνάπτει σύμβαση με τους πελάτες της που καλύπτει μεταξύ άλλων την τιμή, τις προδιαγραφές, τις ημερομηνίες παράδοσης και την εγγύηση για τα προϊόντα που αγοράζονται.

Μέχρι σήμερα, η Fluence έχει αναπτύξει ή έχει συνάψει συμβάσεις για περισσότερα από 3,6 γιγαβάτ αποθήκευσης ενέργειας σε 30 αγορές σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο στην Ιταλία, με την Enel-X, για την ανάπτυξη του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας Gridstack. Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει δύο συστήματα και θα έχει συνολική ισχύ 40 μεγαβάτ.

Το οικονομικό έτος της Fluence λήγει κάθε 30 Σεπτεμβρίου εκάστοτε έτους.
Κατά το 4ο τρίμηνο του 2022 η Fluence παρουσίασε συνολικά έσοδα 188 εκατομμυρίων δολαρίων από 239 εκατομμύρια δολάρια για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.
Η ζημία του μεικτού κέρδους ανήλθε σε 59 εκατομμύρια δολάρια από μικτά κέρδη 12 εκατομμυρίων δολαρίων για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.
Τελικά η εταιρεία κατέγραψε συνολικά καθαρή ζημία 87 εκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, σε σύγκριση με καθαρή ζημιά 1 εκατομμυρίου δολαρίων για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.
Το προσαρμοσμένο EBITDA για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο ήταν (15) εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 1 εκατομμύριο για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.


Αποτελέσματα Οικονομικού έτους 2021
Η Fluence Energy για το 2021 ανακοίνωσε έσοδα 680,766 εκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 21,27% σε σχέση με τις πωλήσεις των 561,323 εκατομμυρίων το 2020 και κατά  638,75% σε σχέση με τις πωλήσεις των 92,151 εκατομμυρίων δολαρίων του 2019.

  • Τα έσοδα που προέρχονται από δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν από 318,9 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2020 σε 468,4 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 46,9%. 
  • Τα έσοδα από διεθνείς δραστηριότητες μειώθηκαν από 242,4 εκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2020 σε 212 δολάρια. 4 εκατ. το οικονομικό έτος 2021, που αντιπροσωπεύει μείωση (12,4)%. 
Τα έσοδά για το οικονομικό έτος 2021 επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19, όπως καθυστερήσεις στην αποστολή προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας και προσωρινό κλείσιμο εργοταξίων πελατών.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους, για το οικονομικό έτος 2021, ήταν αρνητικό και η Fluence παρουσίασε μεικτές ζημιές 69,144 εκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με μικτό κέρδος 7,923 εκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2020.

Το αρνητικό περιθώριο του μεικτού κέρδους έχει επηρεαστεί αρνητικά από 
  • περιορισμούς χωρητικότητας στον ναυτιλιακό κλάδο και αυξημένα έξοδα αποστολής, τα οποία προκαλούνται κυρίως ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και
  • υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε ορισμένα έργα αυτήν τη στιγμή υπό κατασκευή. Ορισμένες από αυτές τις υπερβάσεις κόστους και τις καθυστερήσεις συμβαίνουν στις παραδόσεις προϊόντων.

Η εταιρεία παρουσίασε ζημία 162 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021, σε σύγκριση με τη ζημιά των 46,71 εκατομμυρίων δολαρίων του προηγούμενου έτους και των 46,981 εκατομμυρίων του 2019.
Το προσαρμοσμένο EBITDA για το οικονομικό έτος 2021 ήταν ζημιογόνο κατά 65 εκατομμύρια δολάρια, από (36) εκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση των ζημιών για το 2021 οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι περιορισμοί χωρητικότητας στη ναυτιλιακή βιομηχανία και το αυξημένο κόστος αποστολής, που πλήττουν τις βιομηχανίες σε πολλούς τομείς σε όλο τον κόσμο, που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία COVID-19.
Ορισμένα έργα υπό κατασκευή είχαν επίσης υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις, ενώ η ανάπτυξη και η επέκταση της εταιρείας οδήγησε σε αυξημένα έξοδα σε τομείς όπως γενικοί, διοικητικοί, πωλήσεις, μάρκετινγκ και Ε&Α.


Υπήρξε επίσης ένα περιστατικό που ανέφερε η εταιρεία, το οποίο την έκανε να καταγράψει απώλεια αποθεμάτων ύψους 11,4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, καθώς μια έκτακτη ανάγκη σε ένα πλοίο που μετέφερε απόθεμα Fluence προκάλεσε ζημιά στο φορτίο του. Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει να λάβει μεγάλο μέρος αυτού του ποσού πίσω μέσω της ασφάλισης.

Guidance
Η Εταιρεία δίνει καθοδήγησή εσόδων για το 2022 από 1,1 έως 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η καθοδήγησή βασίζεται σε συμβατικές εκκρεμότητες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και λαμβάνει επίσης υπόψη πιθανές καθυστερήσεις στην αναγνώριση εσόδων το οικονομικό έτος 2022 με βάση καθυστερήσεις που σχετίζονται με τη ναυτιλία / Covid-19.

Μεγάλη συγκέντρωση πελατών
Ένας από τους κινδύνους της Fluence είναι η μεγάλη συγκέντρωση των πελατών της.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 πέντε κορυφαίοι πελάτες, συνολικά, αντιπροσώπευαν περίπου το 76% των εσόδων.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Fluence ανέπτυξε σωρευτικά 971 MW προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας, σε σύγκριση με 460 MW στις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Τα νέα συμβόλαια προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2021 αντιπροσώπευαν συνολική συμβατική ισχύ περίπου 1.311 MW σε σύγκριση με 844 MW για το οικονομικό έτος 2020.
Η εταιρεία σύναψε συμβάσεις προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας 1.311 MW, συμβάσεις ενεργειακών υπηρεσιών 1.959 MW και συμβάσεις 2.744 MW για το ψηφιακό λογισμικό Fluence IQ.


Ο κάτωθι Ισολογισμός είναι ενισχυμένος κατά 948 εκατομμύρια δολάρια, που είναι τα καθαρά έσοδα της IPO που ολοκληρώθηκε μεταγενέστερα.


Η μετοχή έχει, επί του παρόντος, αξιολογηθεί από 13 αναλυτές όπου οι 10 δίνουν σύσταση αγορά, δίνοντας μια μέση τιμή στόχο  45,09 δολάρια.

Οι μέσες προβλέψεις των αναλυτών είναι για τα Εκτιμώμενα έσοδα : 1,2 δισεκατομ. (2022), 1,7 δισεκατομ. (2023) και 2,7 δισεκατομ. (2024). 

Οι Ζημιές προβλέπεται πως θα είναι 184 εκατομ. (2022), 38 εκατομ. (2023) και η εταιρεία καθίσταται το 2024 κερδοφόρος με κέρδη 150 εκατομμύρια δολάρια.

199 σχόλια:

  1. PSFE νομίζω πως από εδώ και κάτω μπορεί να είναι ένα καλό και πιο SAFE στοίχημα...εμένα ένα διπλωματακι δεν θα με χαλάγε καθόλου μέσο -μακρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ανδρέα αφού ξέρετε ότι στο τέλος θα γίνει κάτι παρόμοιο όπως με Jumia .... εγώ απλώς αναφέρθηκα σε ένα γεγονός που ξενίζει για μακροπρόθεσμη διακράτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι η SLQT το ίδιο κάνει.
      Πιθανολογώ ότι κλείνει συμβόλαια, περνάει τις προμήθειες επόμενων ετών στα έσοδα, τα οποία δεν εισπράττει αφού είναι επόμενων ετών και τα οποία τα βάζει μετά σε μακροπρόθεσμες απαιτήσεις

      Διαγραφή
  3. Αρα έτσι δουλεύουν κ Τακη. Κλείνουν μεγάλο όγκο σε ασφαλιστικά συμβολαια (εξ' ου κ το growth), περνανε τις προμήθειες που θα εισπραξουν στο μελλον στα έσοδα κ παραλληλα σε μακρο/απαιτησεις.

    Γι αυτό κ η εικόνα αυτή στην κατάσταση ταμειακών ροών..

    Οταν αρχίσουν να εισπράττουν στο μέλλον από τα συμβόλαια θα γίνουν ταμειακές ροές οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις. K τότε η αγορά θα τους αποτιμήσει αλλιώς με τέτοια έσοδα υποθέτω.

    Παντως αν λάβουμε υπόψιν την τόσο μεγάλη πτώση από τις τιμές ΙPO και στις 2 και ειδικά στη Goco... Υπομονή..

    Αλήθεια γιατί κάνατε παραλληλισμό με την jumia? Tυχαια ή κ επειδή εκεί αν θυμάμαι γράφαν ότι δεν εισπράττει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 35 χρόνια εταιρεία είναι ... δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι κσκό να παίζει. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η GOCO. Υποθετω ότι είναι ασφάλειες του Medicare των άνω των 65 που γίνονται το τελευταίο τρίμηνο και πιθανόν να επιχορηγούνται και απο το κράτος (αυτό θέλει ψάξιμο).

      Ο παραλληλισμός με την jumia έγινε γιατί και αυτή την λέγαμε και φοβηθήκαμε ..... και μετά 20 φορές πάνω. Δεν λέω ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο ... αλλά λέω ότι αν φτιάξει τι κλίμα θα έχουν μεγάλα ανοδικά περιθώρια.

      Διαγραφή
    2. Τελικά κ Τάκη από τις 2 ποια σας φαίνεται πιο intriguing για ανοδικό περιθώριο?

      Noμιζω η goco είναι πιο επιθετική κ πλέον έχει υποχωρήσει αρκετά σε όρους p/s όμως η slqt έχει καλύτερο ισολογισμό αλλά δείχνει μια υστέρηση στο growth. Επίσης η goco απασχολεί πολύ με περισσότερο προσωπικό.

      Διαγραφή
  4. Psfe συμφωνώ. Έχει βέβαια ένα θέμα με στασιμότητα στο growth αλλά άλλο 20 δολάρια, άλλο 3+.
    Κ με θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές έστω κ μειωμένες.

    Βtw διάβαζα την περίπτωση Καρώνη! Αποτιμήθηκε με expected22 P/S στο 15. Βρήκε το κενό κ τους πήρε τα σωβρακα στις συστημικές..

    Μεγαλη υπόθεση για κάποιον από κει που ξεκινησε.. κ δίχως να έχει το σχετικό background/σπουδές κλπ να έρχεται ο Ceo της JP για πάρτυ σου στη χώρα. Κ να μην από επενδύσεις μάλιστα όπως οι λοιποί μέτοχοι!!
    Θα μου πεις γιατί να το κάνει? Αυτός το έφτιαξε κ όσο κ να πέσει το πλειοψηφικο ποσοστό του από μελλοντικές τυχόν ΑΜΚ θα μπει κάποια στιγμή στη Wall κ θα είναι πλέον billionaire. Εξάλλου κ ο Mr
    Square καπως έτσι δεν το έκανε?

    Μεγάλος μάγκας ο Καρώνης κ είναι κ συνομήλικος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό ακριβώς θέλω να πω κύριε andreas... είναι ήδη μαγαζί οπότε την κοιτώ με άλλο μάτι απ' εδώ και κάτω...τοιχο τοίχο μέχρι να δούμε φως απ' τον προβολέα και ελπίζω πως δεν θα είναι από ελεύθερο σκοπευτή ... γιατί μ αυτό που έχουν δει τα ματάκια μας...τώρα αν το Bear 🐻 party που έχει διοργανώσει ο φίλος μου BARREN συνεχιστεί έστω και καθυστερημένα θα τρουπωσουμε κι εμείς ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να πω για PSFE πως με 5 δις άυλα και good wills, αποσβαίνοντας ετησίως πάνω απο 250 άυλα, δεν πρόκειται να δει κέρδη ποτέ. Πιστεύω ότι όντως μπορεί να διπλώσει η μετοχή απο το 3, αλλά ακόμη δεν την θεωρω φτηνή.

      Διαγραφή
    2. Είχε πάντως αγορές τελευταία από insiders...

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο κ Τάκη μπήκα στο site της εταιρίας κ είδα αναλυτικά τον ισολογισμό. Κακώς δεν το είχα ψάξει όταν είχα τοποθετηθεί ως spac μιας κ τότε υπήρχε κάθε μέρα κ κάτι νέο κ η συγκεκριμένη ήταν ήδη established πρώην εισηγμένη στο Λονδίνο κ την θεώρησα σχετικά ασφαλή. Λανθασμένα όπως αποδείχθηκε.

      Μάλλον την απέσυραν από εκεί αν θυμάμαι χοντρικά (στα 4.5 δις) για να τη βάλουν στην Αμερική σε πολύ μεγαλύτερη αποτίμηση εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα.

      Είδα ότι έχουν πάνω από 300 εκατ εξοδα στην κατάσταση αποτελεσμάτων που αφορούν άυλα στοιχεία (impairment expenses on intangible assets). Λογικά αυτά εννοείτε.

      Οπότε δύσκολα τα πράγματα κ με στασιμότητα στο growth. Κομματια που έχω πάρει χαμηλά πάνω από το 3 λογικά θα φύγουν με καλό κέρδος υποθέτω σε ένα καλό κλίμα μιας κ ψώνιζαν κ οι ίδιοι αρκετά στα χαμηλά. Όσον αφορά τιμές κτήσης πάνω από το 9 εκεί δύσκολα τα πράγματα..

      Διαγραφή
    4. Απο τα χρήματα του Spac και το pipe των 2 δισεκατομμυρίων τα 2,3 δις δεν μπήκαν στην εταιρεία, αλλά στις τσεπες των funds που την κατείχαν στο 100%.

      Υπενθυμίζω την έβγαλαν απο το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το 2017, με δημόσια πρόταση αποτιμώντας την 4 δις δολάρια.

      Μπήκε στον Nyse αποτιμώντας την σε 7,2 δις.
      Σύμφωνα με τα δικά μου τα "ματζούνια" πάνω απο 15 δις κεφαλαιοποίηση θα ήταν υπερβολή να πάει. Αυτό σημαινε ότι στα 20 δολάρια ανά μετοχή είναι πανάκριβη. Πήγε 20 και μετά γύρισε.

      Δίχως growth και μέσα σε αυτό το κακό κλίμα νομίζω ότι δεν έχει πολλά περιθώρια κύριε Ανδρέα.
      Προσωπικά δεν θα πάρω .... είμαι ευχαριστημενος με όσα κέρδισα από τη λεγάμενη την περίοδο που μπήκε στον Nyse στη ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ spacs

      Διαγραφή
    5. H psfe έβγαλε σήμερα 2 δυνατές ανακοινώσεις! Εισαγωγή στην νέα Υόρκη και καταθέσεις μέσω αυτής στην binance!

      Διαγραφή
    6. Αν και δεν μ αρέσουν οι προβλέψεις μόνο και μόνο γιατί την ανέφερα το πιθανότερο είναι να την βρούμε ξανά κοντά και κάτω από το 3... Ιδωμεν...

      Διαγραφή
  6. PACB και BE είχαν αναφερθεί και παλαιότερα αλλά δεν είχαμε μάτια τότε για αυτές ...ασχολούμαστε με τσαπερδονες... κύριε andreas η οποίος τοχει στα θεμελιώδη για ριχτε τους ένα βλέφαρο... βέβαια θα μου πείτε ποια να πρωτοδουμε από δω και κάτω!!δεν ρωτώ τον Κύριο ΤΑΚΗ γιατί ψάχνει πυραύλους αυτό τον καιρό και πολύ καλά κάνει φυσικά...έναν δύο δεν θα τους ξαναβρεί ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους,
    Μήπως να βλέπαμε και την ML(MONEYLION).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την έχω κοιτάξει 100 φορες. Κάθε φορά που την βλέπω όλο και πιο κάτω είναι. Δεν την ευνοεί το κλίμα αλλιώς. Δεν είναι άσχημη αλλά εδώ που φτάσαμε πόσες άλλες δεν είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν βλέπεις δεκάδες μετοχές στα πολύ χαμηλά τους , μάλλον είναι πιο σωστό να εστιάσουμε στο μέλλον που έχει ο κλάδος τους(fintech).

      Διαγραφή
    2. Κ Στελιο ολες οι μετοχες ειναι στα χαμηλα ορια τους.
      Το ML ειναι λογικα αποτιμημενο αυτη την στιγμη.
      Εφυγε απο το 10 σαν SPAC και εφτασε στα 2.5
      Το μονο κακο που βλεπω ειναι η ελλειψη εμπιστοσυνης στα despac
      Δεν ειναι ασχημο στοιχημα αν θελετε να το παρετε

      Διαγραφή
  9. Coupang 17 και 18 ήταν το 1ο νούμερο που είχα στο μυαλό μου για τοποθέτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα, για όποιον ενδιαφέρεται να μελετήσει:

    https://research.ark-invest.com/hubfs/1_Download_Files_ARK-Invest/White_Papers/ARK_BigIdeas2022.pdf?hsCtaTracking=217bbc93-a71a-4c2b-9959-0842b6fe301c%7C2653a4d0-af35-42f0-853a-c5f90f002abb

    Ή να ακούσει την παρουσίαση από τους ερευνητές:

    https://www.ark-bigideas.com/2022/en/session/afe0963c-5397-11ec-958a-870b9bf34d0b

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και η kbnt κάτι πάει να κάνει.Αγοράζουν οι σαουδάραβες mithaq capital

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχθές πήραν κάτι ψίχουλα ... συμβολικά.
      Αύριο θα δούμε τι έκαναν σήμερα. Πόσα να πηραν σημερσ;

      Διαγραφή
  12. Baly +25% σήμερα. Για να δούμε τη εγχώρια αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οι άραβες έχουν επενδύσει 300 εκ στην tremor (digital advertising ) .....θέλουν και την kbnt για ad fraud

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα, σκεφτόμουν να προσθεσω λίγο skillz εδω κάτω που βρίσκεται αλλάπαρατηρώ το Ark να πουλαει skillz σχεδόν καθημερινά....Τόσο χάλια είναι η μετοχή τελικά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ginkgo Bioworks Holdings, Inc. (DNA) και Intellia Therapeutics, Inc. (NTLA) αγοράζουν το ARK και η MORGAN STANLEY. Αν θέλει ο κ. Τάκης ή όποιος φίλος να μας πει μια γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τελευταία ενημέρωση! Η binance δέχεται καταθέσεις πλέον από paysafe! Φοβερό νέο για τους έχοντες psfe!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι λέτε η UPST είδε τον πυθμένα του βαρελιου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περί διαχείρισης σοφότερον είναι να πράττει ο καθένας όπως εκείνος νομίζει .... κατεμένα, όταν πετυχαίνεις 40% μέσα σε 2 ημέρες απο το ιδσνικό σημείο αγοράς των 75 .... βγάζεις έξω το κεφάλαιο και αφήνεις τα κέρδη μέσα. Αν ξαναδιορθώσει βάζεις μερος του κεφαλαίου πάντα χαμηλότερα απο την τιμή της πώλησης. Εκτός αν κάποιος πιστευει ότι θα καταφέρει να κάνει κάτι παρόμοιο σε υψηλότερη τιμη

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα , κύριε Τάκη εσείς Upst μπήκατε? γιατί νομίζω ότι δεν μπήκατε( ουτε εγώ αύξησα θέση εκεί ) , το μόνο που μου βγήκε είναι η Adma με κέρδος 8 σεντ και τώρα ειμαι σχεδόν στα χρήματα μου.

      Διαγραφή
    3. Όχι κύριε Geopard. Θα σας το είχα γράψει.
      Πιστεύω ότι θα βρει το λόγο να κάνει μια επιβεβαιωση στο 75 με 82.
      Αν κλείσει το γκαπ δεν θα είναι καθόλου καλό.

      Διαγραφή
    4. Adma είναι φανερό ότι μαζεύεται. Αυτοί που συγκεντρώνουν το χαρτί εδώ νομίζω ότι θα το πάνε αρκετά πάνω απο το 2,2. Ίσως και 3.
      Κανονικά, αν ήμασταν πραγματικοί επενδυτές και όχι βοαστικοί κερδοσκόποι έπρεπε να ανοίγαμε μια θέση εδώ.
      Εγώ δε δίδω ....

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη για το γκαπ στα 106 λέτε? εγώ κάπου στο 80 θα προσπαθήσω να πάρω λίγα ακόμα , η μέρα ειναι κάπως πονηρή πάντως άσχετα τι θα ανακοινώσουν ίσως να έχουμε buy on the bad news.

      Διαγραφή
    6. Aναφέρομαι στο 65 - 85 που το μισοέκλεισε.

      Διαγραφή
    7. Το συγκεκριμένο γκαπ το έχει ξαναδοκιμάσει πριν την μεγάλη άνοδο , αν γίνουν όλα πολύ γρήγορα δεν θα ξέρουμε τι θα κανουν πάντως αν το κλείσει έχετε δίκιο θα μπει σε ταλαιπωρία και μπορεί να πάει ποιο κάτω .

      Διαγραφή
    8. Είμαστε νομίζω στο πρώτο leg της διόρθωσης που δείχνει να μην έχει ολοκληρωθεί...το μεγάλο volatility δείχνει πως θα έχει συνέχεια...έτσι μία φαλτσογωνια να υπάρχει αλλιώς κουβά...

      Διαγραφή
    9. Κύριε GERRY νομίζω ότι δεν θα ξαναδούμε το 80 γιατί θέλω να αγοράσω και η αγορά δεν θα μου το κάνει, αλλά αν καταφέρω να αγοράσω θα πάει ποιο κάτω αυτό ειναι το μόνο σίγουρο νομίζω ότι σήμερα αύριο θα ξέρουμε τι θα κάνει η Upst.

      Διαγραφή
    10. Κύριε GEOPARD αναφέρθηκα γενικά καί όχι για την UPST... όμως πιστεύω πως θά δει και κάτω από 70....

      Διαγραφή
    11. Πάντως Κύριε GEOPARD για το μόνο που μπορώ νά σάς διαβεβαιώσω και είμαι απόλυτα σίγουρος είναι πως η Αγορά η η οποία UPST δεν έχει σαν στόχαστρο το δικό σας η το δικό μου χαρτοφυλάκιο...θα κάνουν αυτό που είναι νά κάνουν ούτως η άλλως...νομίζω καταλάβενεται τί θέλω να πω...

      Διαγραφή

  18. Πώληση της θέσης μου στη UPST αγορασμένη στα 81,95 (24 Ιαν) και πώληση σήμερα στα 102.
    Ελπίζω να την ξαναβρώ στα 70,08 (αν όχι στα 64+/-)..... αλλιώς θα πίνουμε Lemonade !!!

    Ένα μεγάλο Ευχαριστώ τον Κύριο Τακη για τη φιλοξενία και τις προτάσεις του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλά πράξατε κατά την γνώμη μου Κύριε Chris...25%σε χρόνο dt το παντελονιαζεις και πας για άλλη...αν και εφ όσον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβός Κύριε GERRY όταν έχουμε καλά κέρδη μπαίνουν παντελόνι (ιδίως σε μια αγορά που ακροβατεί στα όρια)!

      Μια άλλη μετοχή που ίσος αξίζει την προσοχή μας είναι η Canopy (CGC). Έρχεται από μεγάλη πτώση (56,69) και την περιμένω στα 5,50+/- για αντίδραση.

      Κάθε άποψη καλοδεχούμενη

      Διαγραφή
  20. Κύριε Τάκη είδατε την ανακοίνωση των μπουμπουνοφυλλων? Μπήκαν επίσημα στο αμερικάνικο μάρκετ. Ανεβαίνουν 15%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο προσοχή εδώ (θα μου πείτε ο βρεγμένος φοβάται τη βροχή;) αλλά εγώ το αναφέρω. Το είπα και πριν μερικές μέρες. Η εταιρεία προχωρά σε έκδοση μςτοχών στο 2,49 προκειμένου να βρει 50.000.000 δολάρια.

      Διαγραφή
    2. Πραγματι εχει ανακοινωθει μεχρι 100 εκ ΑΤΜ με τη Canaccord Genuity, σε ποιο sec filing γραφει για τι τιμη προσφοράς? γιατι εχω δεν ειδα πουθενα να αναφερεται κατι τετοιο

      Διαγραφή
  21. Τι λες τώρα!!!! Που αλλου τέτοιες συνεδριάσεις!!!! Αυτοί είναι καθηγηταδες. Τόσες μέρες έχουν προεξοφλείσει την άνοδο των επιτοκίων με γενικό sell off και σήμερα που ανακοινώθηκε αυτό που ξέραμε αυτό που περιμέναμε μπουμ πιο κάτω. Με λίγα λόγια ποτέ πως και γιατί να πάει πάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κε Τάκη έχετε κάποια εκτίμηση για την baba? Βρίσκω καλή την τιμή για 1η τοποθέτηση. Έχει ανάπτυξη , θετικές fcf, ο όμιλος δραστηροποιείται και επενδύει σε πολλούς καινοτόμους τομείς. Στα αρνητικά το delisting από us (αλλά το αποφεύγεις αν αγοράσεις HK). Επίσης δεν μου άρεσε ότι αγοράζεις baba holdings με έδρα τα κέϋμαν και η οποία απ'ότι κατάλαβα συνδέεται με συμβόλαια με τις εντός Κίνας εταιρείες του ομίλου, όπως φυσικά και το κομμουνιστικό καθεστώς. Επενδυτικά όμως με αυτά τα θεμελιώδη πως την αξιολογείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αρίστο, αν και δεν ρωτάτε εμένα παίρνω το θάρρος να απαντήσω γιατί την κατέχω τη συγκεκριμένη και προβληματίζομαι αν θα αυξήσω.

      Ας ξεκινήσουμε με την αποτίμηση, αν κάποιος ξέρει να τρέχει DCF μοντέλο θα δει ότι η δίκαιη αποτίμησή της με συντηρητικά νούμερα είναι κάπου στα $280-400. Αν πάλι δεν ξέρετε μπορείτε να το δείτε έτοιμο για την BABA σε βιντεάκια του Sven Carlin ή στο Everything Money.

      Σχετικά με το delisting πιστεύω ότι οι φόβοι έχουν γίνει υπερβολικοί (overblown που λέμε και στο χωριό). Κατ' αρχάς το ADR BABA και η μετοχή 9988.ΗΚ είναι το ίδιο πράγμα. Ένα ADR ισούται με 8 μετοχές 9988. Η IBKR κάνει και αυτόματη μετατροπή με κόστος $500!!! ...ήμαρτον! Παρόλα αυτά αν γίνει delisting θα δοθεί η δυνατότητα για Over the counter (OTC) ή και 9988 αλλά πιστεύω ότι ως interconnected θα επηρεαστεί και το 9988 με έντονη πτώση. Για μένα δεν είναι τόσο πιθανό ειδικά από τους Αμερικάνους, περισσότερο φοβάμαι τους Κινέζους για αυτό.

      Όσον αφορά τη δομή με τα νησιά Κέυμαν, το λεγόμενο VIE structure, όλες μα όλες οι κινεζικές εταιρείες που είναι διαθέσιμες για επένδυση στους εκτός Κίνας είναι εισηγμένες με αυτόν τον τρόπο, είτε παίρνεις ADR από US είτε τη μετοχή από το ΗΚ. Είναι όντως κάποιας μορφής συμβόλαιο με το οποίο δεν κατέχεις τα assets της εταιρείας αλλά έχεις μόνο δικαίωμα στα κέρδη. Είναι κι αυτό ένα επιπλέον ρίσκο.

      Τώρα σχετικά με το κομμουνιστικό καθεστώς, μόνο κομμουνιστικό δεν είναι. Οι τύποι είναι γεννημένοι επιχειρηματίες (μάλλον οφείλεται στους ορυζώνες) και το κράτος παίρνει το ρόλο του αυστηρού πατέρα για να εξυπηρετείται το κοινό καλό των πολιτών. Όσα έχουν πετύχει τα κατάφεραν έτσι, δεν άλλαξαν στυλ ξαφνικά.

      Συμπερασματικά, η μετοχή ενσωματώνει πολλά ρίσκα όμως στην τιμή που είναι αξίζει το risk/reward. Χρηματιστηριακά αυτή τη στιγμή κανείς δεν θέλει την BABA, όμως πιστεύω ότι αυτό κάποια στιγμή θα γυρίσει ίσως και μέσα στη χρονιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει κι άλλο μέχρι τα $60-80.

      Θα ήθελα όμως αν έχει άποψη ο κύριος Τάκης να σας την πει για να μην κάψω την ερώτησή σας.

      Διαγραφή
    2. Θα ήθελα να πω προς όλους κι έναν τρόπο που έμαθα τελευταία για το πώς γίνεται το σωστό position sizing, να μου πείτε και πώς το κρίνετε.

      Όταν θέλεις λοιπόν να αγοράσεις μια μετοχή κάνεις την πιο πιθανή απαισιόδοξη πρόβλεψη πχ η ΒΑΒΑ μπορεί να πάει στο 0, ο ΜΥΤΙΛ μπορεί να πάει στο -50% κοκ. Στη συνέχεια υπολογιζεις το μέγεθος της θέσης ώστε η μέγιστη δυνατή απώλεια να είναι 10% του χαρτοφυλακίου. Άρα για το ανωτέρω παράδειγμα θα είναι BABA 10% και ΜΥΤΙΛ 20% τα συνολικά maximum bets.

      Αυτό έχει τη φιλοσοφία ότι σε κάθε νέα θέση που ανοίγεις, αν δεν πάει καλά, θα χάσεις μόνο ένα 10% του χαρτοφυλακίου, το οποίο μπορεί να αντισταθμιστεί πιο εύκολα με κάποια άνοδο των υπολοίπων μετοχών του χαρτοφυλακίου.

      Έχει το κακό ότι δεν σε αφήνει να κάνεις oversized bets, μεγαλύτερα από 20%, αλλά αυτό μάλλον καλό είναι γιατί αποτελεί προστασία από overconfidence και σου επιβάλλει και μια μίνιμουμ διαφοροποίηση.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ κε Ευρωβλάχε για την αναλυτική απάντηση. Εννοείται δεν απευθυνόταν μόνο στον κ. Τάκη η ερώτηση μου αλλά και σε κάθε φίλο που έχει διάθεση και εμπεριστατωμένη άποψη. Παρακολούθησα τα βίντεο του Carlin ( αξιόλογος αναλυτής) και από εκεί ξεκίνησε το ενδιαφέρον για τη μετοχή. Επίσης στα θετικά βρίσκω και την συνεχή μεγέθυνση της μεσαίας τάξης στην Ασία με συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης. Η baba θα έχει σημαντική αύξηση πωλήσεων. Απλά βλέποντας την τιμή της μετοχής τόσο χαμηλά από τα ψηλά της αναρωτιόμουν μήπως μου διαφεύγει κάτι σημαντικό

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα, σήμερα σκόπευα να αυξήσω τη θέση μου στην BABA κατά 25% αλλά έφυγε πάνω με το καλημέρα και με γκαπ. Δεν μου πάει το χέρι να αγοράσω στο +8%, αν και πιστεύω ότι η κίνηση μάλλον θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα. Αύριο αναμένεται να ανακοινώσει και αποτελέσματα.

      Νομίζω ότι, μια τόσο μεγάλη πτώση, περίπου 60% από τα υψηλά, σε όποιο σημείο κι αν αυτή αντιστραφεί θα το κάνει με σχηματισμό. Η πορεία μου θυμίζει λίγο την PBF και την British Telecom που είχα, καθώς και την ΔΕΗ προ Covid. Η αντιστροφή ήρθε αργά και βασανιστικά όταν κανείς δεν πίστευε σε αυτές.

      Διαγραφή
    5. κε Ευρωβλάχε, μιας και αναφερατε την ΔΕΗ,πως βλέπετε την πορεία της βραχυπροθεσμα?

      Διαγραφή
  23. https://www.cnbc.com/2022/01/26/bill-ackman-buys-3-million-shares-of-netflix-after-recent-sell-off-becomes-a-top-20-shareholder.html

    Φοβερός ο Ακμανακης, ξαναχτύπησε με αγορά Netflix 1,1b. Αύριο θα πετάει η συγκεκριμένη. Πάντως τα ραντάρ μας εδώ πέρα με τόσες συζητήσεις δεν την έπιασαν ως επιλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι πρέπει να τα κάνει τα λεφτά. Σιγά μην αγοράσει ΦΛΙΤ ή ΤΟΣΚΑΝΗ. Κι ο Χίππης θ΄αγοράσει 20,000 ΑΔΜΗΕ (ευρώ εννοείται, όχι κομμάτια χε χε) 😁

      Διαγραφή
    2. Ο Μπιλάρας έχει κανόνα max 10 θέσεων στο Pershing, συνεπώς δεν αγοράζει μικράκια. Μόνο καταξιωμένα μαγαζά. Χάνει βέβαια τα πρώτα *100 που τα αφήνει για μας, όπως και τις φάκες.

      Διαγραφή
    3. Κυριε Ευρωβλαχο εμείς απλά περιμένουμε να γράψει πάλι εκεί γύρω στο $ 265 όπως τότε τον Σεπτέμβριο του 2019.

      Διαγραφή
    4. Ωραίες γλυκές αναμνησεις. XL FLEET & Τοσκάνη και όχι μόνο.
      Όταν σκέφτομαι σπακς .... μου έρχεται στο μυαλό η γλυκύτητα του 1999!!

      Ο Ακμανάκης έγινε ρεζίλης με τον μονόκερο που θα έβαζε στην αγορά, αλλα στο τέλος ..... θα σας σας έλεγα που του μπήκε το κέρας του μονόκερου.


      Κύριε Ευρωβλάχο προσωπικά με ενδιαφέρει να βρω την επόμενη Netflix. Ο καιρός θα δείξει αν το πετύχω.

      Διαγραφή
    5. Πραγματικά Κύριε ΤΑΚΗ ...πολύ ωραίες στιγμές πολύ δυνατές αναμνήσεις και δεν είναι και τόσο πίσω... ευτυχώς δεν ήταν οι μόνες ... ξέρετε εσείς...

      Διαγραφή
    6. Κύριε Τάκη ειλικρινά σας το εύχομαι! Κι αν τα καταφέρετε εδώ θα είμαστε να σας συγχαρούμε και γιατί όχι να ακολουθήσουμε.

      Η διαφορά μας είναι ότι εσείς την ψάχνετε όσο είναι ζημιογόνα λόγω ανάπτυξης ενώ εγώ ψάχνω να έχει ήδη αποδεδειγμένα κέρδη. Εδώ οι μεγάλοι γκουρούδες τις αγοράζουν στο *100 που έγραψε παραπάνω κι ο κύριος Barren.

      Αυτό με τον μονόκερο ισχύει αλλά όποιος ακολούθησε δεν έχασε και πολλά, έκανε απλά μισό βήμα πίσω.

      Διαγραφή
  24. Καλημέρα , λέτε να έχει δίκιο το άρθρο ... https://bit.ly/3H8bn2m

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε γμτ πήγα να το διαβάσω αλλά είναι στο Capital και σιχάθηκα.

      Διαγραφή
    2. Τοτε, διαβαστε αυτο κ. Barren
      https://www.ot.gr/2021/07/13/agores/telos-epoxis-gia-ton-sysxetismo-metoxon-omologon/

      Διαγραφή
  25. Κύριε Τάκη αν θέλετε ρίξτε μια ματιά στην AERΙ με τη μυτόγκα σας. Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Musk :
    "Τα σημερινά οικονομικά μεγέθη της TESLA θα μοιάζουν ασήμαντα μετά τα robotaxis. Και εκείνα θα μοιάζουν ασήμαντα μετά το ανθρωποειδές Optimus."

    Στο μεταξύ ...

    General Motors:
    "Έως το 2030 θα έχουμε ξεπεράσει την Tesla σε πωλήσεις EV (δηλαδή αυτοκινήτων)"

    Κάποιοι αναρωτιούνται ακόμα πώς γίνεται να έχει η TSLA κεφ/ση μεγαλύτερη όλων των άλλων αυτ/νιών μαζί.
    Εγώ αναρωτιέμαι γιατί δεν κλείνουν τα μαγαζά, μήπως σώσουν έστω το τρέχον κεφάλαιο των μετόχων. Από εγωισμό και υστεροβουλία των διοικήσεων εικάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα. Τι ΙΒ μου εχει ζητησει προσφατα Tax Identification Number, ενω δεν μου ζήτησε πριν αρκετο καιρο κατα την εγγραφή. Συμβαίνει η έχει συμβεί και σε εσάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Olymp, αν θυμάμαι καλά, εγώ είχα δώσει το ΑΦΜ από την αρχή (και δεν το θεωρώ κακό...). Τώρα με την αλλαγή της χρονιάς μου ζήτησε απλά μια επικαιροποίηση των στοιχείων, την οποία και έκανα.

      Άσχετο, πάντως εγώ σκέφτομαι στη φορολογική δήλωση να βάλω αυτά που έχω στην ΙΒ για δύο λόγους:
      1. Αν υπάρξουν υπερκέρδη (...εδώ ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια) τότε θα πρέπει κάπως να τα εμφανίσω στο μέλλον.
      2. Αν συμβεί κάτι είτε σε εμένα είτε στην ΙΒ θα είναι ένα στοιχείο παραπάνω κατά τη διεκδίκηση των δικαιούμενων.

      Διαγραφή
    2. Στο email σου ήρθε ή ως μηνυμα στις πλατφόρμες τους? Εγώ δεν είδα κάτι μέχρι τώρα...

      Διαγραφή
    3. Κύριε apapipi δείτε εάν έχετε επιλέξει αυτό το setup εάν ναι όταν έρχεται κάποιο μήνυμα θα το παίρνετε και στο email σας η μπορείτε να επιλέξετε μέσω sms ειδοποίηση.

      https://prntscr.com/26kmkh9

      Διαγραφή
    4. ΚΥΡΙΕ ΕΥΡΩΒΛΑΧΟ ΣΤΗΝ IB ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ joint account? ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΠΕΡΙ ΑΦΜ ΚΛΠ ΣΑΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΛΠ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

      Διαγραφή
    5. Κύριε DDIN, έχει δυνατότητα για joint account. Κάπου έχει και αναλυτικές οδηγίες για αυτό. Χρειάζεται να ανοίξεις καινούργιο λογαριασμό (ακόμη κι αν έχεις ήδη απλό IB) και σου λέει και πώς να μεταφέρεις το χαρτοφυλάκιο.

      Διαγραφή
  28. Άλλη μια κατάρρευση. Λέτε να πάμε έτσι μέχρι τον Μάρτιο όπου θα μιλήσει η FED και τότε μπουμ δεν θα απομείνει ούτε $$$?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην είστε απαισιόδοξος κ. Aris, μπορεί και να κρατήσει όλο το '22 και μέσα στο '23.
      Think positive.

      Διαγραφή
    2. Στην φάση δεν μετράνε θεμελιώδη, τα γραφήματα ΕΝΤΕΛΩΣ Άχρηστα πάρε τις τιμές αγοράς σου διαίρεσε τις δια 10,και έχεις fair value. Απογοητευση, το ρευστό που βάζεις καίγεται για πλάκα. Τον ήπιαμε με απλά λογια

      Διαγραφή
    3. Εσεις βλεπετε κατι που να σας δημιουργει αισιοδοξια κ Barren?
      Εχουμε φαει τετοια ηττα ουτε ο Ναπολεων στο Βατερλο.
      Γραφουμε -5 καθε μερα και αν ειμαστε τυχεροι σταματαει στο -2 και κανουμε το σταυρο μας
      Και αντε πριν ξεραμε η FED τα επιτοκια ο πληθωρισμος
      τα ειπανε προεξοφληθηκαν με μια βουτια 50% απο τα ψηλα τους ολα τα χαρτια
      Τωρα ομως?
      Το πιο ανησυχητικο ειναι γιατι τσουλαει πιο κατω και δεν σταματαει. Παει να πει οτι οταν μαδας το ποπολο φευγει και αντε να το ξαναγυρισεις πισω
      Δηλαδη Αν Αν Αν Αν ξαναπαρουμε τα λεφτα μας πισω θα περασει χρονος χρονια και βλεπουμε
      Αυτα

      Διαγραφή
    4. Κύριοι δε σας καταλαβαίνω ειλικρινά!

      Τουλάχιστον 5 νέες μελλοντικά θηριώδεις αγορές βρίσκονται στα σπάργανα και η αγορά δείχνει διάθεση να μας προσφέρει τους κορυφαίους παίκτες ΤΖΑΜΠΑ και ψάχνετε λόγους αισιοδοξίας;

      Σας περνάει από το μυαλό ότι οι υπεραποδόσεις χτίζονται όταν οι αγορά είναι υπό διάλυση; Όταν βλέπετε μετοχές να έχουν 30πλώσει σε μια 10ετία, νομίζετε ότι εκεί στον πάτο ήταν σιγουράκι κι ευκολάκι;

      Δε με νοιάζει αν θα κάνω 3 χρόνια "να δω τα λεφτά μου". Με νοιάζει να βγω 10 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη και μια γερή bear market σε αυτό το σημείο θα ήταν λουκούμι γι' αυτό το σκοπό.

      Zoom out.

      Διαγραφή
    5. Τουλάχιστον 5 νέες μελλοντικά θηριώδεις αγορές βρίσκονται στα σπάργανα και η αγορά δείχνει διάθεση να μας προσφέρει τους κορυφαίους παίκτες ΤΖΑΜΠΑ
      --------
      Ψάχνω να βρω ποιές αγορές σκέφτεται ο κύριος Barren.
      Eγώ θα έβαζα
      1. Solid state baterries
      2. Lidars
      3. Αεροδιαστημική
      4. Evtols
      5. A.I (τεχνητή νοημοσύνη όπου εφαρμόζεται)

      Θα ήθελα να συμπληρώσει ο κυριος barren.

      Διαγραφή
    6. Είχα σίγουρα κατά νου τα 3,4,5.

      Θα συμπλήρωνα τουλάχιστον :
      Big Data - Cloud
      Fintech - Crypto
      Metaverse - A/R - V/R
      Genomics (δεν παρακολουθώ καθόλου, αλλά φαίνεται πως γίνονται τεκτονικές αλλαγές)

      Η ΑΙ έχει πολλά παρακλάδια, από μεταφορές (robotaxis, αυτόνομοι στόλοι), ΙΟΤ, ρομποτική, logistics.

      Και γενικότερα βαθύτερη ψηφιοποίηση στα πάντα, παράλληλα με διαρκή συνδεσιμότητα των πάντων.
      Αυτό που κάποτε λεγόταν Ψηφιακή Οικονομία σύντομα θα λέγεται απλά Οικονομία.
      Αυτό που σήμερα λέμε Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύντομα θα λέγεται απλά Αυτοκίνητα.
      Αυτό που λέμε Διαστημικά Ταξίδια θα λέγεται Ταξίδια.
      Τα εγγόνια μας θα αναρρωτιούνται τι σημαίνουν οι όροι "τηλέφωνο", "τράπεζα", "PC", "δρόμος".

      Ειλικρινά, για να είναι κάποιος απαισιόδοξος σήμερα θέλει πολλή προσπάθεια, εγώ δεν το 'χω τι να πω.

      Διαγραφή
    7. Βλέπεις πολύ μπροστά κ Barren. Οφείλω να πω ότι δίνεις πολύ τροφή για σκέψη.

      Διαγραφή
    8. Στο meta έχετε επιλέξει το U και όπου πάει.
      RBLX & MTTR έχετε άποψη?

      Διαγραφή
    9. Σιγά τις σοφίες που λέω κ. Aris, οποιοσδήποτε ανοίξει λίγο τα μάτια του και ξεκολλήσει το μυαλό του τα βλέπει αυτά. Ξέρετε, οι άνθρωποι έχουμε ένα ελάττωμα : θεωρούμε το στείρο σκεπτικισμό δείγμα νοημοσύνης. Αρκεί να απορρίπτεις οποιαδήποτε νέα ιδέα ως απίθανη ή τρελή και δείχνεις να είσαι διάνοια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος όταν ακούει για νέες τεχνολογίες που έρχονται να κάνει σαν παρθένα που πρωτοαντικρύζει βούρτσα (με π και χωρίς ρ).

      Εγώ αναρωτιέμαι τα τελευταία 40 χρόνια που stobutso ζούσαν! Δηλαδή, ότι το συνάφι μας κυκλοφορεί στον πλανήτη σχεδόν ένα μύριο χρόνια, ΑΛΛΑ:

      Μέχρι πριν 140 χρόνια δεν είχαμε τηλέφωνο (στο χωριό μου 50)
      Μέχρι πριν 130 χρόνια δεν είχαμε ρεύμα (στο χωριό μου πριν 70)
      Μέχρι πριν 110 χρόνια δεν είχαμε αυτοκίνητα (στο χωριό μου 60)
      Μέχρι πριν 100 χρόνια δεν πετούσαμε (στο χωριό μου ακόμα)
      Μέχρι πριν 80 χρόνια δεν είχαμε τηλεόραση (στο χωριό μου 50)
      Μέχρι πριν 50 χρόνια δεν είχαμε πάει στο φεγγάρι
      Μέχρι πριν 40 χρόνια δεν είχαμε PC (στο χωριό μου 30)
      Μέχρι πριν 30 χρόνια δεν είχαμε internet (στο χωριό μου 15)
      Μέχρι πριν 25 χρόνια δεν είχαμε κινητά

      ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ (εκτός αν είναι δείγμα ευφυίας να αρνούμαστε ακόμα και την τρέχουσα πραγματικότητα).

      Τι να πω ρε παιδιά, οπτικοποιήστε λίγο την πρόοδο του παρελθόντος, τραβήξτε τη γαμ#$%#@νη γραμμή, κατεβάστε το χειρόφρενο από τον εγκέφαλο και δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πού πάει το πράγμα.

      U δεν την έχω μόνο σα metaverse play, κάνει πολλά το εργαλείο. Τις άλλες δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα, οπότε και δεν έχω άποψη (ναι αδέρφια, αν είμασε σε κάτι μεσάνυχτες δεν είναι κακό να μην έχουμε άποψη).

      Διαγραφή
    10. Θα σας πω εγώ Κύριε BARREN μου που ζούσανε:Κρεμασμένοι από τ ΑΡΧΙΔΙΑ καθε παραγοντισκου πολιτικάντη και από το βυζί του Κρατικού Κορβανα με με μικροαστική αντίληψη που φθάνει μέχρι την ακτίνα που κατουράνε..! Λυπάμαι αλλά δεν έχω πιο κομψό τρόπο να εκφραστω ... εξαιρέσεις υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν φυσικά σε όλους τους τομείς...όμως αποδείχθηκε πανηγυρικά πως ούτε αρκούν ούτε φθάνουν...

      Διαγραφή
    11. Θα σας πω εγώ Κύριε BARREN μου που ζούσανε:Κρεμασμένοι από τ ΑΡΧΙΔΙΑ καθε παραγοντισκου πολιτικάντη και από το βυζί του Κρατικού Κορβανα με με μικροαστική αντίληψη που φθάνει μέχρι την ακτίνα που κατουράνε..! Λυπάμαι αλλά δεν έχω πιο κομψό τρόπο να εκφραστω ... εξαιρέσεις υπήρχαν υπάρχουν και θα υπάρχουν φυσικά σε όλους τους τομείς...όμως αποδείχθηκε πανηγυρικά πως ούτε αρκούν ούτε φθάνουν...Γι αυτό και η κατάντια της Χώρας...θα αλλάξει ??? μπορεί ... πότε??? άγνωστο...

      Διαγραφή
    12. κ.Barren, τα περιγράφετε πάντα πολύ αναλυτικά. Αλλά δεν χρειάζεται τόσο, μια ματιά στο studio MARVEL και βλέπουμε 50 χρόνια μπροστά!!!
      Και βέβαια ακολουθούμε τον ELON!!!
      Οσο για τα εγγόνια μας/σας, πολύ φοβάμαι ότι θα ψάχνουν το νόημα της ζωής. Νάναι καλά η ΑΙ ΚΑΙ Ο KAKU
      https://www.politeianet.gr/sygrafeas/kaku-michio-12396

      Διαγραφή
  29. Κύριε Τάκη, ρίχτε μια ματιά στη Petrobras. Έχει πολιτικό ρίσκο, μα είναι φθηνή, και ανακοίνωσε πρόγραμμα ανταμοιβής μετόχων μέσω μερισμάτων τα επόμενα χρόνια, πλουσιοπάροχο.

    Χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ένα πρώτο συμπέρασμα από την τρέχουσα κατάσταση είναι πως οι επενδυτές στα crypto (ως ΜΟ) είναι πολύυυυ πιο σοβαροί και έμπειροι από τους επενδυτές στο χρηματιστήριο.
    Ελπίζω να μη τα ματιάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τι γίνεται με τα νερακια ??? Είναι για να δροσιστούμε η να ζεματιστουμε από δω και κάτω ΚΎΡΙΕ ΤΆΚΗ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Το καραγκιοζόμετρο στο Άσπρόσπιτο έχει χτυπήσει κόκκινο.

    https://twitter.com/POTUS/status/1486494532007079937

    I meant it when I said the future was going to be made right here in America. Companies like GM and Ford are building more electric vehicles here at home than ever before.

    Αλλά η απάντηση του Elon όλα τα λεφτά, είναι παικτούρα:

    Starts with a T
    Ends with an A
    ESL in the middle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Το λοιπόν,
    Ξανά στο USA( δύσκολη απόφαση η αποχώρηση ) με αγορά μονοκούκι, λάθος το ξέρω, μου τα χώνετε στον μηδενισμό, στην EZGO.
    k.Tάκη και όσοι πιστοί, μια βοήθεια.
    Υπάρχει αυτό στο you tube, και πουθενά αλλού!!!! Πώς σας φαίνεται?
    Και το κερασάκι, για να μου τα χώσετε όλοι. Γιατί νομίζω ότι τα κέρδη του μήλου είναι σαν τον πρόγονο του ανθρώπου, ή μόνο εγώ το νομίζω?
    Καλό ΠΣΚ - ΟΧΙ ΠΑΣΟΚ ΧΑΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Όποιος σκοντάφτει μάλλον βιάζεται...
    https://www.youtube.com/watch?v=tNN2izgER6U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Foxconn: Lordstown Electric Pickups To Start Shipping In H2 2022
    The announcement doesn’t come from Lordstown Motors but Foxconn chairman Young Liu, who told Nikkei Asia that the Endurance electric pickup truck would start deliveries in the second half of the year.

    Καλησπέρα ,Εχει κάποια βάση η δημοσίευση; Εχω καεί από την εταιρεία και γενικότερα βεβαιως αλλα εστω και μια βάση να εχει από τα παρόντα επίπεδα μιλάμε για Χ10 ίσως και Χ20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα , η τακτική που ακολούθησα αυτήν την στιγμή θεωρητικά ειναι καταστροφική , η πτώση πιθανών να μην έχει τελειώσει αλλά και να έχει τελειώσει οι ποιο πολλές εταιρείες θα πουληθούν με ζημιές από τον περισσότερο κόσμο ή με πολύ μικρά κέρδη από τους traders πχ αν η Upst έχει πιθανότητές να γράψει 2 και 3 χιλιάρικα δεν θα την απαξίωνα στο ταμπλό τώρα για να βγάλω τρελά κέρδη αύριο ή μεθαύριο ; σίγουρα αυτό που γίνετε θέλει πολύ ισχυρά χέρια για να γίνει και τα μηχανάκια όταν πιάσουν δουλειά τίποτα δεν μπορει να τους αντισταθεί ( οι λεγόμενες φάλαινες που κολυμπάνε στην Αμερική έχουν πολύ δύναμη και συνδυαστικά μπορούν να κανουν ότι γουστάρουν νομίζω) , εγώ ασχέτως την τεράστια πτώση πλέον κοιτάζω τι θα εχω σε 2-3 χρόνια και ας πάνε όσο κάτω θέλουν αυτοί που κουμαντάρουν την αγορά δηλαδη την Sklz Asts που τις κάλυπταν ήταν καλές και τώρα ανακάλυψαν ότι ειναι σκάρτες;

    Κύριε Τάκη αν μυριστείτε γύρισμα ή το τέλος της πτώσης πείτε το και σε εμάς που από την τεράστια πτώση έχουμε χαζέψει , αν θέλετε γράψτε μας και την άποψη σας για την συνέχεια αν και στην παρούσα φάση ειναι σχεδόν αδύνατο να βγάλει κάποιος συμπέρασμα για την πορεία της αγοράς με ασφάλεια.

    Κύριε Barren τα crypto γλέντησαν και αυτά μια χαρά από ότι βλέπω και δεν άφησαν τίποτα όρθιο κάλως ή κακώς εκεί ειμαι με 100% ρευστότητα και ψάχνω σημείο εισόδου για πείτε μας την άποψη σας για την πορεία σε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Geopard επειδή με ρωτήσατε.

      Δίνω μεγάλες πιθανότητες η Αμερική να έχει βρεί τον πάτο της και να ολοκήρωσε τη διόρθωση. Μια μικρή αύξηση των επιτοκίων και ένας καλός πληθωρισμός δείχνει πως η οικονομία πάει καλά. Μου είναι αδιανόητο να γυρίσουν οι αγορές σε bear market. Εκτός αν μπαίνουν οι οικονομίες σε ύφεση,που δεν μπορώ, ακόμη, να το δω

      Διαγραφή
    2. Αν θεωρετς 50% πτώση στο BTC σημαντική θα πρότεινα να μην ξαναγοράσετε σε αυτή τη φάση.

      Αγοράστε καλύτερα ένα χωράφι πατάτες για σίγουρες αποδόσεις και με τα κέρδη ξαναμπαίνετε στις 150 κ που θα είναι πάλι hot.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Geopard το τι κάνει καθένας με το χαρτοφυλάκιο του είναι οικογενειακή του υπόθεση. Ωστόσο θα γράψω τι θα έκανα εγώ στη θέση σας (προεκτείνοντας την σκέψη του κυρίου Τάκη)

      Πέρσι έκανα το παρακάτω σχόλιο

      "hippy1 Απριλίου 2021 - 8:24 μ.μ.

      Από τα σχόλια είναι εμφανές ότι σχεδόν όλοι εδώ είναι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Συνεπώς επιμένω πως είναι παράδοξο σοβαροί άνθρωποι να δίνουν εμπιστοσύνη σε προβλέψεις σχετικά νέων εταιρειών για το 2025-26-27 (σαφώς και αναφέρομαι στα spacs με την ολιγόχρονη λειτουργία)."

      Προ ημερών σχολίασα ότι έχει λιγότερη σημασία εάν κάποιοι "μάγκες παικταράδες" πρόλαβαν να πηδήξουν από επιλογές που αποδείχθηκαν παγίδες και γλίτωσαν τα χρήματα τους. Από τη στιγμή που οι διοικήσεις έκαναν αναφορά σε πωλήσεις και κέρδη των ετών 2025-26-27, εμμέσως γινόταν σύσταση διακράτησης έως τότε για να πάρει ο επενδυτής το 5χ-8χ-10χ. Συνεπώς αξίζει να αναζητήσουμε σήμερα ποιες εξ αυτών έβγαλαν αυτά που έταξαν και ποιες κορόιδευαν τους επενδυτές που τους εμπιστεύτηκαν. Ασχέτως κλίματος στο ταμπλό των ΗΠΑ.

      Οι εταιρείες που αναλύθηκαν είναι πολλές. Ο κ. Τάκης μου απάντησε πως μια στις δύο διοικήσεις αποδείχθηκαν αξιόπιστες. Προσωπικά δεν ασχολήθηκα με δαύτες οπότε δεν ξέρω. Εσείς όμως (και ο κάθε εσείς) που τις κατέχει, τις γνωρίζει. Θα ακολουθούσα λοιπόν την εξής στρατηγική:

      Σε όσες εταιρείες οι ceo πέτυχαν τους ετήσιους στόχους συνεχίζω να τις κρατώ. Σε όσες απέτυχαν σημειώνω την προχθεσινή κατώτατη τιμή. Όσο κινούνται υψηλότερα από δαύτη τις διακρατώ (μαζί με την ελπίδα ανάκαμψης). Εάν την σπάσουν πτωτικά τις πουλάω επιτόπου. Τα χρήματα που πήρα τα βάζω στο συρτάρι περιμένοντας τις ευκαιρίες που σίγουρα θα έρθουν. Όχι μόνο επειδή το λένε ο κύριος Barren ή ο κύριος Τάκης, αλλά επειδή διαχρονικά έτσι συμβαίνει νομοτελειακά. Για να αρπάξω όμως την ευκαιρία πρέπει να έχω ρευστά. Συνεπώς πουλάω-κόβω τις περαιτέρω ζημιές, σφίγγω το χρήμα και περιμένω.

      Δεν ξεχνώ. Η ελπίδα είναι η χειρότερη παρέα. Πεθαίνει πάντα τελευταία, μετά από μένα. Η πειθαρχία ίσως και να είναι η μεγαλύτερη αρετή του επενδυτή.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα στην παρέα! Αφήνω προς σχολιασμό την προχθεσινή συνέντευξη του Jeremy Grantham. https://youtu.be/JlEGU2ypr1Q

      Διαγραφή
    5. Γίνομαι μονότονος, αλλά συμφωνώ πάλι με το σχόλιο του κ. Hippy. Συμφωνώ επίσης και με την προσέγγιση να προβλέπω τα κέρδη πρωτού αυτά εμφανιστούν στις λογιστικές καταστάσεις. Προσέγγιση που φυσικά δίνει τα πολύ μεγάλα κέρδη που επιδιώκει ο κ. Τάκης και ο κ.Barren αλλά και ενέχει τους κινδύνους της παραπλάνησης από τις διοικήσεις και είναι και λιγότερο ασφαλής. Το ότι μια εταιρεία ασχολείται με έναν κλάδο που θα αναπτυχθεί στο μέλλον και ενδεχομένως θα αλλάξει την ανθρωπότητα δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα επιστρέψει αξία στους μετόχους.

      Περί του χωραφιού με τις πατάτες και του bitcoin υπενθυμίζω ότι ο Bill Gates
      1. Είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής σε γεωργική γη στην Αμερική
      2. Κατέχει όσα bitcoin και εγώ (μηδέν).

      Πρώτου τώρα να ξεκινήσουμε να απαξιώνουμε τον Gates που προτιμάει τα πατατοχώραφα από την επανάσταση των cryptos, να τονίσω ότι πέρα από όσα σκέφτεται και καταλαβαίνει από μόνος του ο Gates, που προφανώς θα είναι πολλά περισσότερα από εμάς μιας και αυτός είναι δισεκατομυριούχος ενώ εμείς δεν είμαστε, κινείται σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εμάς και εκτίθεται σε ιδεές και γνώσεις πολύ διαφορετικές από ότι εμείς. Όταν λοιπόν ο Bill Gates που ξέρει από τεχνολογία αλλά και ο Buffet αποφεύγουν το bitcoin, εγώ ακούω αυτό που μου λένε.

      Για τα πατατοχώραφα δε την ίδια άποψη έχει και ένας άλλος επενδυτής και διαχειριστής κεφαλαίων που έχει γράψει ιδιαίτερα πολλά στο θέμα του asset allocation και diversification, ο Meb Faber.

      Και μια τελευταία σκέψη, όταν κρατάμε στο ΧΦ μας μετοχές όπως UPST, SKLZ, U, SE, ROKU κλπ δυστυχώς δεν κρατάμε 5 διαφορετικές μετοχές και δεν πετυχαίνουμε διαφοροποίηση. Διαφοροποίηση θα πετυχαίναμε αν κρατούσαμε π.χ. UPST, WFC, ROCHE, XOM, VW.

      Συμφωνώ επίσης με τον κ. Hippy ότι δυστηχώς τα χρημάτα που χάθηκαν από το ΧΦ λόγω βύθισης του ή τα χρήματα που κερδήθηκαν λόγω ανόδου αποτελούν το ιστορικό κόστος (sunken cost) και δεν γίνεται να επηρεάζουν την απόφαση αν θα διατηρήσουμε μια θέση που χάνει. Πρέπει δυστηχώς κάθε μέρα να ρωτάμε, αν δεν είχα αυτά τα λεφτά στην SKLZ σήμερα, θα αγόραζα μετοχές της σήμερα? Αν η απάντηση είναι όχι, πρέπει να πουλήσουμε.

      Διαγραφή
    6. Πολύ καλά έκανε ο Μπιλάρας ο Gates που αγόρασε πατατοχώραφα.
      Η μεγαλύτερη εμπλοκή του με την τεχνολογία είναι πριν από 40 χρόνια που πούλησε για εκατομμύρια στην IBM (νομίζω) ένα OS που είχε αγοράσει για για $50 κ και μετά που έκλεψε τα windows από την Apple. Αφού δε αποχώρησε από CEO και ανέλαβε ο Nadela το μαγαζί ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ.

      Για την επαφή του μπάρμπα μου με την τεχνολογία ας μη σχολιάσω.

      Άκου να ακούμε το Gates και το Buffett για τα crypto, χαχχαα.

      Από τα καλύτερα που έχω διαβάσει τελευταία!

      Διαγραφή
    7. Κύριε GRinvest προσυπογράφω την άποψη σας (όπως και του Μπίλλυ). Τα πατατοχώραφα, τα ντοματοχώρα του Χαλιορή όπως και η παραγωγή σε εργοστάσια πλαστικών, μετάλλων, μηχανημάτων κλπ είναι επένδυση. Τα κρυπτονομίσματα είναι παιχνίδι, είναι τζόγος. Και κινδυνεύει απ΄την επέλαση των δεκάδων χιλιάδων κρυπτονομισμάττων που έρχονται. Θεωρώ πιθανότατη την κατάρρευση, αγνοώ φυσικά το πότε.

      Να τσοντάραμε άραγε μερικά χιλιάρικα ο καθένας να στήσουμε το Morf-coin? 😁

      Διαγραφή
    8. Για τον Buffet δεν είπα ότι ξέρει από τεχνολογία. Το παραδέχεται και ο ίδιος ότι δεν ξέρει. Ήθελα να πω ότι ο Gates ξέρει από τεχνολογία, ο Buffet από επενδύσεις και τόσο ο Buffet όσο και ο Gates αποφεύγουν τα cryptos.

      Διαγραφή
    9. Ελάτε, πείτε την αλήθεια, δεν κρύβεται εξάλλου.

      Η μοναδική σας ενημέρωση για τα crypto προέρχεται από τις ειδήσεις του Star και του Σκάι.

      Αν έχετε διαβάσει έστω ένα white paper, δεσμεύομαι να ρευστοποιήσω όλο το Χ/Φ και να το κάνω δωρεά στους "Επενδυτές χωρίς Αύριο".

      Διαγραφή
    10. Κύριε Barren θυμηθείτε πως είστε large και ανοιχτός. Μην γίνεσται πικρόχολος. Σκοπός όλων το κέρδος, όχι απαραίτητα με τα ίδια χαρτιά ούτε απ΄τον ίδιο δρόμο.

      Οπότε ας το κάνουμε καθένας με τον τρόπο του. Καλή τύχη.

      Διαγραφή
    11. Από την απάντησή σας φαίνεται πως οι "Επενδυτές χωρίς Αύριο" θα στερηθούν τη μικρή μου δωρεά.

      κ. hippy, πικρόχολα ήταν κάτι γερόντια πριν από 50 χρόνια που, κοιτώντας το τσούρμο από αξύριστους μαλλιάδες τριπαρισμένους χίππηδες κουνούσαν το κεφάλι κι έλεγαν : "Πού πάει ο κόσμος, αυτά τα παιδιά δεν έχουν μέλλον".

      Να όμως που μέσα από εκείνο το τσούρμο των ξεπλένηδων ξεπήδησαν:
      Ένας εξαιρετικός επιστήμονας και επενδυτής όπως εσείς.
      Ένας πρώην POTUS.
      Ένας εκ των κορυφαίων τεχνολογικών CEO που διαμόρφωσε εν πολλοίς τη σύγχρονη οικονομία (Jobbs)
      Ένας νομπελίστας λογοτεχνίας.
      Και πάααρα πολλοί ακόμα που συνέβαλαν τις τελευταίες δεκαετίες στην έκκρηξη προόδου που απολαμβάνουμε σήμερα.

      Το να ισχυρίζεστε ότι η αγορά των crypto θα καταρρεύσει με επιχείρημα ότι αυτή τη στιγμή στα 6 χρόνια ύπαρξής της (προσέξτε αυτό είναι παγίδα) βρίθει από απάτες, είναι λογικό άλμα που θα ζήλευε και ολυμπιονίκης. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τη διείσδυση της τεχνολογίας blockchain στην πραγματική οικονομία που με προβληματίζουν, αλλά τα shitcoins δεν είναι μέσα σε αυτούς.

      Η πιο τίμια φράση σε μια συζήτηση είναι "δεν ξέρω". Δείχνει σεβασμό στους συμμετέχοντες και αυτοσεβασμό, κανείς εξάλλου δεν οφείλει να τα γνωρίζει όλα. Ποια ανάγκη σας οδηγεί να διατυπώνετε τόσο απόλυτη άποψη περί κατάρρευσης για μια τεχνολογία / αγορά που είναι προφανές (και δε το αρνείστε) πως δεν έχετε αφιερώσει ούτε ελάχιστο χρόνο και ενέργεια για να κατανοήσετε, δε μπορώ να γνωρίζω και δεν είναι πρόβλημα που με αφορά.

      Διαγραφή
    12. κ. Barren έγραψα:

      -Τα κρυπτονομίσματα είναι παιχνίδι, είναι τζόγος.

      -Σκοπός όλων το κέρδος, όχι απαραίτητα με τα ίδια χαρτιά ούτε απ΄τον ίδιο δρόμο.

      Από που προκύπτει ότι "διατύπωσα τόσο απόλυτη άποψη περί κατάρρευσης για μια τεχνολογία"?????????? Από πουθενά. Νομίζω υπάρχει κάποια προκατάληψη.

      Κατα τα λοιπά...

      1) Θεωρώ ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν προσελκύσει όλους τους τζογαδόρους.

      2) Σαφώς και αναφέρομαι σε αυτά ως αγορά και όχι στην τεχνολογία των blockchain.

      3) Δεν γνωρίζω τίποτα γι αυτήν την τεχνολογία, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο του κ. Βασίλη Παζόπουλου "Επενδυτές χωρίς Σύνορα", δεν έχω παρακολουθήσει κανένα απ΄τα σεμινάρια του, το μόνο που μας συνδέει είναι πως είμαστε κι οι δυο Πανιώνιοι.

      4) Είμαι 68 ετών, λιγόστεψαν τα καλά χρόνια μπροστά, θέλω να τα περνάω με αυτό που μου δίνει ευχαρίστηση. Το ΧΑΑ το αγαπάω και δόξα τω Θεώ μου το ανταποδίδει. Γιατί να βάλω άλλες έννοιες στο κεφάλι μου?

      5) Αυτό το τελευταίο-οι άχρηστες για μένα έννοιες- είναι που με κάνει να αγνοώ (και να μην ασχολούμαι ώστε να καταλάβω) τις ελπιδοφόρες προοπτικές και σε τεχνολογικές εταιρείες που κατά περιόδους αναφέρετε (πχ Upstart, Roku etc). Ωστόσο η γνώση του ΧΑΑ είναι που με κάνει να θεωρώ πιθανότερο η CELH να υποχωρήσει (με Ρ/Ε 500!!!!!!!!! ήμαρτον) παρά η ZVIA να την πλησιάσει

      Έχω μια ειλικρινή απορία. Με τους ταλαντούχους νεολαίους κερδοσκόπους που συζητώ στα μπλογκς μου, στις διεθνείς εταιρείες μου αναφέρουν με θαυμασμό την πορεία της Amazon που σκίζει αλλά αγοράζουν την Coupang που τρικλίζει. Τι στην ευχή είναι αυτό που τους οδηγεί εκεί και κυρίως πως συμβαίνει τόσο έξυπνοι άνθρωποι να μην διαπιστώνουν το λάθος τους? Θέλω να πω ότι εάν κάθε φορά ποντάρεις τμήμα του κεφαλαίου ψάχνοντας την επόμενη Amazon το πιθανότερο είναι να τελειώσουν τα χρήματα πριν βρεθεί.

      Διαγραφή
    13. Ίσως θα έπρεπε να περιοριστείτε σε αυτό που αγαπάτε και γνωρίζετε και να αφήσετε αυτά που δε σας ενδιαφέρουν και δε θέλετε να καταλάβετε, εγώ αυτό κάνω.

      Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ξοδεύεται σε πράγματα που δε μας ενδιαφέρουν.

      Διαγραφή
    14. Κυριοι εχετε και οι δυο δικιο σε αυτη τη συζητηση που κανετε αλλα ο καθενας για αλλους λογους.
      Ο κ. Μπαρεν εχει διατυπωσει οτι μοιραζει τα λεφτα του σε μερικα αλογα και θα συνεχισει να αυξανει σε αυτο που θα προπορευτει στο μελλον με απολυτο σκοπο το υπερκερδος. 1 απο αυτα να του βγει αν κρατηθει πανω του θα κανει το ονειρο πραγματικοτητα και να συνταξιοδοτηθει νωρις.
      Εσας αντιθετως λογω ηλικιας θελετε να ξερετε οτι μηνα με το μηνα ο κουμπαρας θα αυξανεται σταθερα χωρις να φοβαστε να ξυπνησετε ενα πρωι και να ειναι αδειος, πολυ απλα γιατι θελετε να αφησετε κατι στα παιδια σας. Εχετε μικροτερο παραθυρο χρονου καθως και επιλογων απο οτι ο φιλος Μπαρεν.
      Επαναλμβανω εχετε και οι δυο δικιο γιατι βρισκετε σε αλλη φαση ζωης με διαφορετικα ονειρα και σκοπους.

      Διαγραφή
    15. Τι να κάνουμε κύριε Hippy εγώ, εσείς, μερικοί δισεκατομμύριουχοι (Buffet, Gates, Ackman) οικονομολόγοι (Taleb) αλλα και αρκετοί νομπελίστες οικονομικών πέσαμε θύματα των ειδήσεων του Σταρ. Δε διαβάσαμε δυστυχώς εκείνο το γουαιτ πειπερ που εξηγούσε ποια είναι η εσωτερική αξια του bitcoin βάση του cash flow που παραγει και ούτε το κομμάτι που έλεγε σε ποια τιμή είναι ακριβό βάση της αξίας του και σε ποια τιμή είναι φθηνο βάση της αξίας του.

      Διαγραφή
    16. Κυριοι το επίπεδο του μπλογκ είναι κορυφαιο. Μην το χαμηλώνετε με ανοφελους και προσωπικούς διαξιφισμους

      Διαγραφή
    17. Κ. GRinvest, παρότι ομολογείτε την άγνοιά σας με το θέμα, συνεχίζετε να κουφιολογείτε επ' αυτού.

      Δικό σας το γήπεδο, τόση ανοησία δεν παίζεται. Είναι σα να διαφωνώ με ένα δεμάτι άχυρα, basta.

      Διαγραφή
    18. Αυτό το άρθρο με ημερομηνία 27.1.22 είναι από τον Νομπελίστα οικονομολόγο Paul Krugman, https://www.nytimes.com/2022/01/27/opinion/cryptocurrency-subprime-vulnerable.html

      Διαγραφή
    19. Οι οικονομολόγοι είναι οι πλέον ακατάλληλοι να μιλάνε για αγορές και εμπορευματα. Οι άνθρωποι είναι σαν να μιλάνε οι παπάδες περί κοινωνικης ζωής.

      Καλό είναι οι οικονομολόγοι να μένουν μόνο στη θεωρία τους και στα λόγια .... γιατί αν ποτέ αναλαμβαναν τις τυχες των οικονομιών κάνοντας τις θεωρίες τους πράξεις θα ξανα βρισκόμασταν στην Παλαιολιθική εποχή του Homo Supiens and homi habilis.

      Διαγραφή
    20. Καλησπέρα , πάντως να πω την αλήθεια οι προμήθειες στα cryptos πλην του Βασιλιά Btc είναι υπερβολικές και εκεί ο οικονομολόγος έχει ένα δίκιο όμως δεν μπορείς να τα απορρίψεις για αυτό το λόγο , μην ξεχνάμε ότι ειναι πάρα πολύ νωρίς για τα crypto ίσα που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα , το άλλο για το μορφωτικό επίπεδο των επενδυτών το προσπερνάω σαν να μην το είπε γιατί θεωρώ ότι ειναι εντελώς φάουλ.

      Διαγραφή
    21. Καλά, ήταν βέβαιο ότι το "νομπελίστες οικονομολόγοι" αναφερόταν στον Pablito τον Krugman (noob effect), αλλά περίμενα να το γράψετε για να έχει περισσότερη πλάκα.

      Έλεγε λοιπόν ο guru της τεχνολογικής προόδου Pablito, εν έτει 1998 :

      "The growth of the Internet will slow drastically, as the flaw in 'Metcalfe's law'–which states that the number of potential connections in a network is proportional to the square of the number of participants–becomes apparent: most people have nothing to say to each other! By 2005 or so, it will become clear that the Internet's impact on the economy has been no greater than the fax machine's."

      Μια ματιά γύρω μας θα μας πείσει πόσο το έχει ο Τιτάνας Pablito με τις τεχνολογικές προβλέψεις.

      Ένας άλλος Νομπελίστας Οικονομολόγος στο μεταξύ, διατύπωνε 10 χρόνια προ Bitcoin την ανάγκη για την ύπαρξη αξιόπιστου, ανώνυμου e-cash, μη ελεγχόμενου από τις κυβερνήσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς και πρακτικούς της ελεύθερης οικονομίας, ο Milton ο Friedman.

      Από το 3:20 το ψωμί.
      https://www.youtube.com/watch?v=leqjwiQidlk

      "The internet is going to be one of the major forces for reducing the role of government. The one thing that is missing is a reliable e-cash, a method by which on the internet you can transfer funds from A to B anonymously. "

      Αλλά καλά, αυτό είναι απλά άγνοια. Αλλά το επιχείρημα "τόσοι δισεκατομμυριούχοι δεν έχουν bitcoin" ... για όνομα του Satoshi!
      Και άλλοι τόσοι έχουν, πολύ πιο σχετικοί με την τεχνολογία του χρήματος (πχ Musk-PayPal, Dorsey - Square/Block) και το υποστηρίζουν αναφανδόν. Και βέβαια πολλοί έχουν και δεν έχουν λόγο να το πουν ανοιχτά.

      Την κολοκυθιά θα παίξουμε δια της παπαγαλίας?

      Είστε σε θέση να αρθρώσετε με δικές σας λεξούλες ένα δομημένο επιχείρημα γιατί η τεχνολογία των crypto δε θα διεισδύσει στην οικονομία και την καθημερινότητα των ανθρώπων?
      Σκέπτεσθε?

      Αφήστε, ξέρω την απάντηση. Αντέχω πολλά, αλλά έχω δυσανεξία στη βλακεία, δε την παλεύω άλλο είναι βέβαιο ότι μόνο να χάσω έχω. Συνεπώς μπορείτε να συνεχίσετε να γράφετε pipes, δε θα απαντήσω, το βλέπω σαν ψυχοπνευματική άσκηση.

      Γούφετ άουτ.

      Διαγραφή

    22. Αυτός ο τύπος διάβασε τα γουαιτ πειπερς του αλλά φαίνεται δεν τα κατάλαβε καλά. Γράφει πάντως ενδιαφέροντα πράγματα για χειραγώγηση, αξία κλπ. https://jacobinmag.com/2022/01/cryptocurrency-scam-blockchain-bitcoin-economy-decentralization

      Κύριε Geopard πόσο μεγάλη επανάσταση μπορεί να αποτελεί ένα νόμισμα (δεν μιλάμε για την blockchain, όπως δεν μιλάμε για το cloud computing κλπ) όταν: "...μια συναλλαγή σε bitcoin, παράγει 1.035,86 kg CO2, όσο δηλαδή 2.295.817 συναλλαγές με VISA, καταναλώνει 2.180,75 kWh όσο δηλαδή ένα μέσο αμερικανικό νοικοκυριό σε διάστημα 74 ημερών και παράγει 354,30 grams ηλεκτρικών απορριμμάτων" (https://www.liberal.gr/market/to-bitcoin-kai-oi-nomoi-tis-barutitas/428004)

      Επίσης όποιος ξέρει ας μας πει πόση είναι η εσωτερική αξία ενός bitcoin, σε ποια τιμή ένα bitcoin είναι ακριβό, σε ποια τιμή είναι φθηνό και γιατί. Φυσικά το ενεργειακό κόστος για την παραγωγή ενος bitcoin αντιπροσωπεύει κόστος και όχι αξία. Τα ίδιο ερώτημα θέτει και ο Ackman (crypto has no intrinsic value). https://www.wsj.com/video/bill-ackman-crypto-has-no-intrinsic-value/E54C43BE-7BC8-4AC4-9394-F6DFA708469C.html

      Διαγραφή
    23. Κρίμα ΚΎΡΙΕ ΤΆΚΗ που το χάσαμε το κελεπουρι...Θα είμαστε τίγκα στο I O U και θα είχαμε ησυχάσει από Αμερικες και Bitikonia... Δεν ξέρετε πόσο μου έχει κοστίσει αυτό.. Εσείς μόνο με καταλάβενετε αντε και ο Κύριος BARREN...😏😏😏😏☺️

      Διαγραφή
    24. Κύριε BARREN !!!!!!!!!!!!!!!σας πάω που έλεγε και ο Μακαριστός Χριστόδουλος!!!!😂😂😂😂😂😂😂

      Διαγραφή
    25. Μάλιστα ... πες το άνθρωπέ μου από την αρχή να καταλάβουμε, χαχαχαχα.

      Σόρρυ (είπα ότι το κόβω) τελευταίο γιατί έχω λιώσει από τα γέλια:

      "Jacobin is a leading voice of the American left, offering socialist perspectives on politics, economics, and culture."

      Η σοσιαλιστική άποψη για ένα εργαλείο της ελεύθερης οικονομίας, μπουάααααααααχαχαχαχαχαχα.

      Οκ, τώρα άουτ, θα δείξω δύναμη (με μέτρο οι παπαριές όμως πληζ!)

      Διαγραφή
    26. Κυριε Wuffett αφήστε τους χαρακτηρισμούς, όλοι μπορούμε να βρίζουμε και να ισχυριζόμαστε μόνοι μας ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους άλλους.

      Γράψατε διάφορα αλλά απάντηση στο ποια είναι η εσωτερική αξία ενός bitcoin δεν δίνετε. Αντίθετα αναφέρεστε συνέχεια στην blockchain. Αφήστε την blockchain στην άκρη, δεν μιλάμε για την τεχνολόγια. Η ερώτηση είναι βασανιστικά απλή. Τι αξία έχει ένα bitcoin και γιατί; Γιατί δεν μας το απαντάτε. Όχι για μένα, απαντήστε για τους φίλους του blog για να μάθουν σε ποια τιμή θα πρέπει να το αγοράζουν και σε ποια τιμή θα πρέπει να το πουλάνε.

      Ξανα λοιπόν: Τι αξία έχει ένα bitcoin και γιατί;

      Διαγραφή
    27. 1. Υπήρχε blockchain και πριν το Bitcoin και κάνεις διάκριση μεταξύ τους, η μεν χρήσιμη το δε άχρηστο?

      2. Πες μου εσύ ποια είναι η "εσωτερική αξία" του χρυσού, να σου πω εγώ για την εσωτερική αξία του Bitcoin. Είναι ακριβώς αυτή που τους αποδίδει το consensus των παικτών της αγοράς, του πρώτου διαρκώς φθίνει σε σχέση με το δεύτερο.

      3. ΣΤΑΡΧΙΔΙΑ μου πού θα αγοράσουν και θα πουλήσουν οποιοδήποτε crypto οι φίλοι του blog, ούτε υποχρέωση, ούτε δικαίωμά μου είναι να τους υποδείξω. Για μένα όσο περισσότεροι αργήσουν να ξυπνήσουν τύποι σαν και σένα τόσο το καλύτερο, είμαι και θα είμαι για καιρό σε στάδιο συσσώρευσης.

      4. Συγγνώμη αν σε προσέβαλα ελαφρώς, ο σεβασμός μου στον κ. Τάκη δε μου επιτρέπει να το κάνω όσο πρέπει.

      Η συζήτηση είπαμε λαμβάνει τέλος, κυριολεκτικά πονάω από την ηληθιότητά σου.

      Διαγραφή
    28. Κύριοι χαλαρώστε.
      Αντίπαλος είναι η αγορά.
      Συγκεντρωθείτε στην εύρεση των ευκαιριών.

      Διαγραφή
    29. Συμφωνώ κύριε Τάκη και προσπάθησα όσο μπορούσα να κρατήσω την συζήτηση στην ανταλλαγή επιχειρημάτων...

      Διαγραφή
    30. Κυριοι σας παρακαλω ας κραταμε ενα επιπεδο στο μπλογκ. ΚΑΙ απο τις δυο μεριες. Ειναι ευχαριστηση για μενα οταν υπαρχουν διαφορετικες αποψεις απο τις συνοδοιπορους εδω. Ειστε ολοι ευχαριστη νοτα για αναγνωση και εμπλουτισμο γνωσεων. Ο καθης στο ειδος του. Ας το αφησουμε εδω. Σημερα ειναι μερα χαρας.

      Διαγραφή
  37. Αν είναι έτσι Κύριε GEOPARD και πιστεύετε ότι απαξιώνουν την τιμή μιας μετοχής όπως UPST που μπορεί να γράψει 2 3 χιλιάρικα γιατί στα 190 ΔΟΛ κάνατε τοποθέτηση???ήταν ήδη απαξιωμενη με 50% γύρισμα ??? Προσπαθώ να σας καταλάβω όπως όλους μας εδώ για να έχει μία χρησιμότητα αλλιώς φιλισοφουμε....Κάποτε στην Άγρια Δύση που βρέθηκα πριν ακριβώς 41 χρόνια στα πρώτα μου βήματα γνώρισε έναν ΕΒΡΑΊΟ επιχειρηματία BIG ακόμη και για τα μεγέθη της Αμερικής που ήταν τότε 65ετων και έρχονταν για φαγητό στο μαγαζί που δούλευα...Όταν του είπα πως έχω αρχίσει και ασχολούμαι με την αγορά το πρώτο που μου είπε:μικρέ στην Αγορά (μετοχών -επενδυσεων ) υπάρχει μόνο ένα σιγουρακι αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που επιχειρούν είτε το παραβλέπουν είτε το απαξιώνουν είτε στην καλύτερη το ξεχνούν και δεν είναι άλλο από το "Το μόνο σίγουρο είναι πως βάζεις αλλά δεν ξέρω τι και αν θα πάρεις πίσω"...Άγνοια κινδύνου και χωρίς ασπίδα προστασίας στις Αγορές στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ελεύθερη πτώση χώρις αλεξίπτωτο...Ξέρω μεγάλωσα και τι άλλο μπορώ να λέω παρά ιστορίες από τα παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τώρα στα του οίκου μας αδέρφια ας λέει ο καθένας αυτό που σκέφτεται και πιστεύει μιας και το Βατικανό δεν έχει ακόμη την διάθεση να βγάλει το χάπι για το αλάθητο του Ποντίφικα σε χάπι:Η χθεσινή εικόνα της αγοράς μόνο ως βραχυπρόθεσμα ελπιδοφόρα ειδικά για τα growth δεν μπορώ να την εκλαβω...κάποτε και όχι πολύ μακριά χρονικά με 3.5 % θα πρασινίζε μέχρι και η Αλάσκα και το χορτάρι θα πήγαινε μέχρι ένα μπόι...θα αποκατασταθεί πρώτα η τάξη που σημαίνει ότι άξιζει (πονάει κι είναι δύσκολο) αλλά αξίζει και θα αναπτυχθεί έως θεριεψει ότι δεν ούτε ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν θα βρίσκει σκουπιδιαρες να το μαζέψουν...οποίος έχει αμφιβολίες ας ρίξει μια ματιά διαχρονικά πάντα πόσες εταιρίες που έχουν εισαχθεί στο Nasdaq και όχι μόνο υφίσταται όχι μόνο στο ταμπλό αλλά ως οντότητες στη Αγορά...Ο Κύριος ΤΆΚΗΣ είμαι σίγουρος πως γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανακαλύψει τις επόμενες μεγάλες BIG για αυτό και έχει πιθανότητες να τις ανακαλύψει και δεν λέω μικρες η μεγάλες αλλά έχει...και επειδή δεν θέλω να παρεξηγηθω και όποιος άλλος το κάνει με τον σωστό τρόπο που εγώ προσωπικά δεν κατέχω...Οι καιροί ου μεναιτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε GERRY τις μόνες εταιρείες που δεν μπορούν να κανουν κουμάντο ειναι κάτι Apple Msft Tesla ειδικά η Τεσλα έχει ξετινάξει όλους τους σορτ του πλανήτη , χθες είδατε ποια μετοχή ανέβαινε η Apple , που να ακουμπήσουν εκεί που ξέρουν ότι θα καούν με καλά αποτελέσματα ενώ στην Sofi ειναι 100% σίγουρο sell the news στα 24-25 την κέρασαν ένα 50% με αποτελέσματα πολύ καλύτερα του αναμενόμενου και στην άδεια για τράπεζα την κέρασαν ένα νέο χαμηλό , όσο φάλαινα και να είσαι την Apple είσαι πολύ μικρός για να την κάνεις κουμάντο ενώ τις δικές μας τις έχουν για κολατσιό .

      Στο άλλο που με ρωτήσατε γιατί αγόρασα στα 190 Upst ναι εκεί βιάστηκα και πολύ μάλιστα αλλά ακόμα ελπίζω ότι θα αγοράσω ποιο χαμηλά από ότι ειναι εδώ τώρα , σιγά μην ειναι σίγουρο ότι είδαμε χθες ή προχθές τα χαμηλά μας (μεταξύ μας μακάρι να τα είδαμε).

      Κύριε Barren ζαχαρώνω το Luna κάτω από 30 ευρώ , το Bitcoin δεν το αμφισβητώ και σίγουρα θα δείξει όπως πάντα το δρόμο πρωτο.

      Διαγραφή
    2. Τι νά σας πω Κύριε GEOPARD αυτά τα ξέρετε εσείς ...εμένα προσωπικά ποτέ δεν με απασχολούν τέτοια θέματα ούτε καν στη ρηχή αγορά του ΧΑΑ που ξέρουμε πως την παίζουν τα καλοπαιδα μέσω παραγωγών... κατάσταση Win win δηλαδή....πάντως στην Αμερική η μαρίδα όχι μόνο δεν έχει αποχωρήσει αλλά είναι αυτοί που τρέχουν να αγοράσουν in the deep... εδώ είναι εκεί είναι ο πάτος που είναι ο πάτος? Δηλαδή ψάχνουν τον παπά με τον Φερμα...

      Διαγραφή
    3. Η UPST υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι the best big thing. Προς το παρόν διορθώνει όπως και πολλές άλλες, επειδή πήγε 20 φορές πάνω μέσα σε ένα 6μηνο, 10μηνο.
      Όμως μέχρι να γίνει the best BIG BIG thing χρειάζεται χρόνος και απαιτούνται πολλά βήματα .... όπως ο αλγόριθμος να δουλεύει και οι συνεργαζόμενες τράπεζες απο 10 που ήταν πέρσι και 31 που είναι φέτος, να γίνουν 100, 1000 και όλο και περισσίτερες. Τότε θα γινει το next big big big thing και τα 1000 και 2000 δολάρια θα είναι ελάχιστα.

      Αυτό ισχύει για πολλές εταιρείες που παρακολουθουμε, ακολουθούμε και πολλές προέρχονται απο πρωην spacs.
      Λίγοι θα βρουν και θα ακολουθήσουν .... οι περισσότεροι θα βλέπουν ακριβές μετοχές ή θα βγουν νωρις.

      Διαγραφή
  39. Όταν βλέπεις το ARK να πουλάει τη SKLZ με χασουρα 60-70% καταλαβαινεις πόσο δύσκολο είναι εσύ να κερδίσεις. NEK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το ARK έχει εκροές κάτι πρέπει να πουλήσει.

      Η αλήθεια πάντως είναι ότι με τη Sklz οι αγοραπωλησίες ήταν "τρείς λαλούν και δυό χορεύουν"

      Διαγραφή
  40. Καλησπέρα στην παρέα! Αφήνω προς σχολιασμό την προχθεσινή συνέντευξη του Jeremy Grantham. https://youtu.be/JlEGU2ypr1Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Antep εγώ τον Jeremy Grantham τον έχω για σημαδούρα, ειδικά αυτή την περίοδο. Αυτόν, τον Ken Fisher και τον Howard Marks. Είναι οι λίγοι που τολμούν προβλέψεις.

      Πιστεύω λοιπόν ότι ο Grantham με τη μεγάλη εικόνα πέφτει μέσα. Θα έλεγα και με την πιο κοντινή, αν δεν είχα ακούσει την πρόβλεψη του Fisher για άνοδο προς το β' εξάμηνο.

      Εντωμεταξύ, στο ξεκίνημα της συνέντευξης του λέει ο δημοσιογράφος: Πέρυσι τέτοιο καιρό μας είπατε ότι όταν έχουμε τέτοια επίπεδα τρέλας στις μετοχές, η φούσκα σκάει μέσα σε λίγους μήνες και όχι χρόνια. Τώρα έχει περάσει ένας χρόνος, του λέει. Και απαντάει ο Jeremy Grantham: Μέσα έπεσα, το peak είναι δύο μήνες πίσω, 10 μήνες από την πρόβλεψη (τάπα!). Η φρενίτιδα των 2 τουλάχιστον τελευταίων χρόνων θέλει λίγο χρόνο για να ανακοπεί, δεν σταματάει στιγμιαία.

      Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι αν η Αμερική κρασάρει, πιστεύει κανείς ότι οι άλλες αγορές του κόσμου θα μείνουν όρθιες?

      Πάντως αν το καλοσκεφτείτε, ο Γιατρός που τα παράτησε πριν 15 μήνες μάλλον τα έχει πάει και θα συνεχίσει να τα πηγαίνει καλύτερα από εμάς...

      Διαγραφή
    2. κε Ευρωβλάχε o Ken Fisher συστηνε το 2007 - 08 full πανω. Συνηθως να ξερετε οτι ατοι που ειναι οικονομικοι ανανυτες και ιδιοκτητες fund προτεινουν οτι προτεινουν γαι να δημιουργουν ανασφαλεια στους επενδυτές και έτσι να κερδίζουν πελάτες.
      Τωρα ανα του βγει, απο το 2018 λέει οτι θα του βγεί, ε καποτε δεν θα πέσει μέσα?
      https://www.yodelar.com/insights/should-you-invest-with-fisher-investments
      https://www.yodelar.com/insights/should-you-invest-with-fisher-investments
      https://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?t=343679

      Διαγραφή
  41. Αφού το ARK πουλάει SKLZ με ζημιά 60-70% σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι να κερδίσουμε εμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Mr Nek αφού αυτή η κατερινα πουλάει, εγω το βρίσκω πολύ θετικό. Απλά θα πάρει χρόνο η ανακαμψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Nek πολλοί στο αμερικα κάνουν hedging, και έχουν βρει το κατάλληλο fund, Arkk για short Μακαρι να πουλήσει όλη την sklz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Κ George Sp όταν λέτε μακάρι να πουλήσει όλη τη sklz τι έχετε στο μυαλό σάς;; ότι δεν θα υπάρχει άλλη προσφορά πλέον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. dimat Τώρα εδώ που φθάσαμε με την sklz ,δεν με ενδιαφέρει τι κάνει το ark ,και οι κινήσεις του δεν με απασχολούν καθόλου.Το θέμα είναι τι θα κάνω εγώ.Να πουλήσω τόσο χαμηλά αποκλείεται και ας πάει και 3 και 2 $.Αυτό που θα κάνω είναι να διπλασιάζω την θέση μου.Και ας την κατεδαφίσει το αρκ και να την φθάσει και 1 $ .Τότε έχω πιθανότητα να βγώ με κέρδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. K Τακη καλησπέρα.
    Δείτε παρακαλώ την περιπτωση της Pinterest η οποία γύρισε σχεδόν από κει που ξεκίνησε. Κ πατάει κ στο κομμάτι του metaverse.

    Δείτε κ το παρακάτω άρθρο μεταξύ άλλων...

    https://www.fool.com/investing/2022/01/27/is-now-the-time-to-buy-pinterest-stock/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω Monthly Active Users σταθεροποιημενο. Δείχνει πως πλέον η εταιρεία δυσκολεύεται να αναπτυχθεί. Βέβαια ανεβαίνουν οι πωλήσεις, αλλά αυτό οφείλεται στους Αμερικάνους καταναλωτές.
      Ο υπόλοιπος κόσμος, στα έσοδα, δεν συνεισφέρει όσο το Αμερικάνικο κοινό.
      Με 350+ εκατομμύρια μη Αμερικάνους monthly active users νομίζω ότι θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερα έσοδα. Αν καταφέρει να τους κάνει να ξοδέψουν το χρήμα τους .... τότε θα μπορούσε να 5πλασιάσει τις πωλήσεις της και να φτάσει στα 10 δις.

      Τώρα όμως η εταιρεία ζορίζεται. Λογικό που η μετοχή επέστρεψε στα 25 δολάρια.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα,
      Δείτε πως αναπτύσεται και η ezgo,, τι προβλέψεις κάνει, τι παραγγελίες τρέχουν και πως της το ανταποδίδει η αγορά...
      Αλλά όμως Κινέζα/πινέζα, για κρέμασμα???
      Όσο για τα υποτιθέμενα κρύπτο, προφανώς οι "κατά" όπως εγώ, ο κ. Χίππυ, ίσως και άλλοι, λέμε τις απόψεις μας και τους φόβους μας, να θεωρηθούμε "ρομπεν των δασών", ίσως γιατί έχουμε ζήσει φούσκες όλων των ειδών.

      Διαγραφή
  47. Καλησπέρα , κύριοι χορταστικοί είστε όλοι σας και ακόμα και όταν υπάρχουν αντιπαραθέσεις ειναι εποικοδομητικές , εγώ λέω να πετάξω τώρα την μπάλα στην εξέδρα και να ανεβάσω ένα διάγραμμα στο bitcoin https://prnt.sc/26m1848 λέω ότι αν χάσει τις 28-30 χιλιάδες (πολύ ισχυρή στήριξη) μπορει να δώσει στόχο τα 18.000 από τον ανεστραμμένο ΩΚΩ αλλά σιγά μην φτάσει εκεί , κάπου στα 23.000 νομίζω ότι θα το γυρίσουν και θα αφήσουν εκτός τους μικρούς τι λέτε κύριε Barren στέκει το σενάριο για τον αρχηγό των crypto; (το ξέρω ότι έχει πολλά Αν το σενάριο και δεν ειναι εύκολο να βγει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα, εδώ έχει μια πολύ καλή ανάλυση για την Carvana. Εν ολίγοις, ποσοτικά την κοστολογεί στα 96b με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 25b. Μέχρι κι εμένα με έψησε...

    https://www.rvcapital.ch/post/rv-capital-s-2021-letter-to-co-investors?utm_campaign=ea4d2c52-6956-4ed6-9998-ae8e47fbd9b2&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=69a4d143-eee3-424c-b45e-580cf9184583

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κύριοι καλησπέρα και καλή χρονιά.
    Οποίος έχει ασχοληθεί με Bkkt και θέλει να μοιραστεί τη γνώμη του, είναι καλό δεχόμενη μιας και γράφω 50% ζημιά και έχω αρχίσει να φοβάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα, παρακαλώ μην παρεξηγηθώ, αλλά στις τιμές που βρίσκεται τι φοβάστε πλέον?
      Οπλιστείτε με υπομονή και ευχηθείτε τα κρυπτονομίσματα να γίνουν χρηστικά σαν τα κινητά.

      Διαγραφή
    2. θα γίνουν, με το e euro / e $ (ενα ψηφιακό θα ισούται με 1ευρώ ή 1$ Τότε εκεί θα πάνε και τα υπόλοιπα, όσα επιζήσουν

      Διαγραφή
    3. Κύριε Αδειουχε μου αν μου επιτρέπετε χωρίς καμμία πρόθεση κοκορομαχιας για αν το εκλαβεττε σαν τέτοια δεν υπάρχει λόγος να απαντήσετε:Ρωτώ εγώ ο εντελώς άσχετος άπειρος αδαής που καμμιά γνώση δεν έχω για τα CRYPTOS και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιος ασχολείται μαζί τους μπορεί και εγώ αν το κάνει για τζόγο η επένδυση η από μαζοχισμό αλλά πείτε μου με επιχειρήματα ειλικρινά από του αντλείτε αυτήν την απόλυτη βεβαιότητα ότι η κατάληξη των CRYPTOS θα είναι αυτή που αναφέρατε...και εντάξει να δεχθώ ότι πως υπάρχει πάντα η πιθανότητα να είναι καθώς στις Αγορές το πότε και το πάντα δεν υπάρχει ούτε και στην ζωή βέβαια αλλά θέλω να μου πείτε πότε θα συμβεί και μέχρι τότε με ποιο τρόπο και που θα έχουν πάει γιατί αν μέχρι να γίνει πραγματικότητα αν γίνει η προφητεία σας αν λέω αν κάποια έχουν πάει στο διάστημα σαν τιμή η χρησημοποιουνται εκεί σαν εργαλεία για πιο προηγμένα πράγματα λέω εγώ τώρα ωσάν νέος Ιούλιος Βερν τρομάρα μου η δική σας προφητεία απολύτως καμμία χρησιμότητα δεν έχει είτε την κάνετε εσείς εγώ η οποία γιαγιά Καθυ ...πάντα φιλικά αγαπητέ !

      Διαγραφή
  50. Κύριε Geopard, Κύριοι να χαμογελάσει λιγο το χειλάκι μας. Μπήκε η άνοιξη έστω και δειλά δειλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κύριε Ari έβαλα τα ρέστα μου σήμερα και ο Θεός βοηθός 66 ευρώ υπόλοιπο έχω στους λογαριασμούς . https://prnt.sc/26mibmf

      Διαγραφή
    2. Ωχ, αισιοδοξος ο κος Geopard! Παναγια μου βοηθα μας, τι μας περιμενει;

      (Κανω χιουμορ κε Geopard, σας αγαπω γιατι εισαστε επενδυτης αισθηματιας και στα πανω και στα κατω, το ζειτε εντονα, 'η τουλαχιστον εσεις το εκφραζετε γραπτως και αμεσα).

      Διαγραφή
    3. 42 meso oro se skillz? o.O
      panagia mou iliggos k. Geopard.
      Akoma kai gw tha eixa bgei apo tetoio play pou eimai argokinitos san xelwna.
      Εδω νομιζω οτι επρεπε να ειχατε κανει δυνατο rebuy στα χαμηλα να κατεβασετε μ.ο μηπως βρειτε ευκαιρια να αδειασετε σε καναν αλλο αργοτερα.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα , κύριε Γεωπόνε μην τρομάζετε αλλαγή την έκανα με άλλες εταιρείες , τα αρχικά κομμάτια που είχα ήταν με μέσο όρο 17,7 τώρα εχω τα 3/7 της αρχικής θέσης για αυτό ο μέσος όρος τώρα η ζημιά δεν ειναι απαραίτητο να βγει από την ίδια εταιρεία .

      Κύριε Τάκη πείτε μας αν θέλετε την άποψη σας για την συνέχεια της αγοράς γιατί τελικά πιθανών να πιάσατε ακριβώς το γύρισμα της αγοράς προχθές που σας ρώτησα (καταπληκτικό timing συγχαρητήρια).

      Διαγραφή
  51. Κυριοι θα απευθυνω ενα ερωτημα προς ολους και θα ηθελα να κανω γκαλοπ γνωμεων. Ετσι οπως βλεπετε την σφοδροτητα της αλλαγης sentiment στην αγορα και ολα ανεβαινουν μαζικα οπως επεφταν και μαζικα, θεωρειτε πως ειναι οντως σημαδι αλλαγης ή Bull trap.
    Ειδαμε πατους ή απλα ειναι μικρο pullback της πτωτικης τασης. Γνωμες και επιχειρηματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θεωρώ ότι ειναι μια relief αντιδραση μεσα στην πτωση, δεδομενου ότι η πτώση αυτή δεν έχει να κάνει με κάποιο έκτακτο γεγονός,
      πχ μια τρμοκρατική επιθεση, ενα τσουναμι, εναν πολεμο, μια πανδημία, αλλά ειναι μια πτώση που οφείλεται σε εντελώς οικονομικές αιτίες.

      Διαγραφή
    2. Για εμένα δεν υπάρχει ανάγκη πρόβλεψης, απλώς να υπάρχει πλάνο σε κάθε περίπτωση.
      Αυτή τη στιγμή θεωρώ τρία μεσοπρόθεσμα σενάρια όσον αφορά στις growth μετοχές.

      Βασικό σενάριο:
      Είδαμε τα χαμηλά ή είναι λίγο πιο κάτω. Σε κάθε περίπτωση, μετά το όποιο ράλλυ θα ακολουθήσει βαθειά διόρθωση (πιθανώς το Μάρτη, έως τη διασαφήνιση της πολιτκής της FED), στην οποία θα κάνω το ντου για τη διαμόρφωση του κορμού του Χ/Φ για τα επόμενα χρόνια.

      Κακό σενάριο:
      Είδαμε τον πάτο και φεύγουν απνευστί πάνω. Κάθομαι στ' αυγά μου και κουτσοπαλεύω σταδιακά να αυξήσω τις θέσεις μου, σε όποια καλή διόρθωση προκύψει από ανώτερα επίπεδα.

      Καλό σενάριο:
      Συνεχίζει η πτωτική πορεία για αρκετό χρόνο. Δημιουργώ σταδιακά ΠΟΛΥ σοβαρές θέσεις στις εταιρίες που με ενδιαφέρουν και αφήνω τους Τσίου να κάνουν τη δουλειά τους για τα επόμενα χρόνια.

      Επιχειρήματα δεν υπάρχουν, έτσι την είδα.

      Διαγραφή
    3. Mr Barren.Καλό το πλάνο σας,για όποιον έχει ρευστότητα 80% άκρως επιθυμητό.Εγώ με ρευστότητα 20% και επειδή σας έχω στήν ομάδα των δικών μου contrarian χρηματιστηριακά (ουδέν προσωπικό,και καμμία μομφή πρός το πρόσωπο σας) θα άλλαζα τους τίτλους στο καλο κακό σενάριο και το βασικό μου να έχουμε δεί τα χαμηλά,συσώρευση για κάποιο διάστημα ,και νεα υψηλα εντός 2022.

      Διαγραφή
    4. Αν είχα 20% ρευστότητα αυτή τη στιγμή δε θα μπορούσα να κοιμηθώ.

      Διαγραφή
    5. Ααα και ... το καλό μου σενάριο είναι καλό για όποιον περιμένει να ζήσει 5~10 χρόνια ακόμα, δεν έχει να κάνει με την τρέχουσα ρευστότητα.

      Διαγραφή
    6. k. Barren να σας δώσω λίγη ρευστότητα να μου στείλεις το excelaki που φαίνεται 2h version από το δικό μου..?
      Πάντως και τα δύο αρνητικά βγάζουν τα πουστικ@...😃😃😃

      Διαγραφή
    7. κ. Δημήτρη δε σας καταλαβαίνω ... ποιο excelaki και ποια 2η version?
      Και γιατί να χρειάζομαι ρευστότητα? Εδώ κάνω αγώνα να την έχω διαρκώς στο μείον.

      Διαγραφή
  52. Γνωστός μου, Ελληνοαμερικάνος, διαχειριστής μεγάλης εταιρείας ASSET MANAGEMENT ήταν απο προχθές αγοραστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε αδειουχε δεν τον ρωτάτε αν έχετε το θάρρος σε τι τιμή περιμένει να πουλήσει? 😊😊

      Διαγραφή
    2. Τώρα, αν σας πω ότι πηρε του παππού, τι θα πείτε?
      Ότι λέει και ο παππούς για το μήλο, 10 δις έβγαλε σε 10 μέρες.
      Την κολοκυθιά παίζουν. Ο Bill τα δίνει στον παππού, ο ποππούς στο μήλο, και ο "δικός μου" στον παππού.
      Εγώ πάντως, έχω αλλεργία στα πολύ μεγάλα και δεν.
      Καλή συνέχεια, αν και δεν την βλέπω...

      Διαγραφή
  53. Κύριε Γεωπόνε σε ότι με αφορά αυτό που μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση σας με τα οποία επιχειρήματα (που σημαίνει όχι δεδομένα ) είναι πως ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ!Ο Κύριος ΤΆΚΗΣ μόλις πριν 2 μέρες έγραψε: Κύριοι πιστεύω πως αν δεν υπάρχει κάποια μορφής ύφεση που εγώ δεν μπορώ να δω πιστεύω πως ξυσαμε πάτο !Ένας άνθρωπος που έχει την εξυπνάδα ( αποδεδειγμένα),του Κυρίου ΤΑΚΗ μόνο αυτό μπορεί να γράψει και αυτό εγραψε... Δείχνει μέχρι στιγμής πως ήταν μέσα αλλά αυτό άλλαζει...Θέλω να καταλήξω πως σε όποιον και σε όποια μετοχή του κάνει η τιμή αφού την έχει αξιολογήσει τοποθετείται σταδιακά η ολικά όπως αυτός κρίνει και μετά πάει ταμείο όταν πάει και εκεί ξέρω τι έπραξε...θα το πω και ας γίνομαι κουραστικός ... καμμιά περιέργεια δεν σκότωσε την Γάτα 🐈🐱 των Αγορών ...αυτό που σκοτώνει τους γάτους τα γατάκια γατονια και τους γατόπαρδους των Αγορών είναι η Απόλυτη σιγουριά και βεβαιότητα τους όταν επιχειρούν άλματα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο ... είμαι σίγουρος ότι καταλάβενετε...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Πώληση ΑΛΦΑ 1.36 και όλα τα κέρδη (30% αποδώσεις σε χρόνο dt δεν τις αφήνω ας βγάλει ο επόμενος)και
    αγορά ΟΛΠ...Διακράτηση ΔΕΗ ΦΟΥΡΛΗ και ΦΡΙΓΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Happy hour για τους απανταχού αρούρακες, εντός κι εκτός των τοιχών.

    Το χθεσινό μηνιαίο κλείσιμο του Χ/Φ:
    https://prnt.sc/26mzuke

    -26% επί επενδεδυμένου (2ο χειρότερο ever μετά τον 3ο/2020, έφτασε και ~-38%)
    CAGR -14% (μπήκε μέσα)
    Απόδοση Μήνα -29% (2ο χειρότερο ever μετά τον 3ο/2020)
    Υποαπόδοση με SP500 -46% (το χειρότερο ever)

    Πάμε δυνατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. k Barren fubo Dm Zvia Open Lmnd Payo? Τα ξεφορτωθηκατε?

      Διαγραφή
    2. Όχι, με ξεφορτώθηκαν.

      Δυστυχώς, έπρεπε να συσπειρωθώ στις θέσεις που πιστεύω περισσότερο και αντέχω να κρατάω σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Και για τις 5 καθώς και για τη JOBY που είχε φύγει νωρίτερα πιστεύω ότι έχουν εκπληκτικό μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι ακόμα σε καθεστώς crisis management.

      Διαγραφή
  56. Δεν βαριεστε Αδέρφια τουλάχιστον αποκαταστάθηκε η τάξη και η ηρεμία στο μπλογκ.... αυτό που είναι να κάνει η Αγορά θα το κάνει με μας και χωρίς εμάς ... Έχει για όλουςκσι από όλα ο μπαξες σορτ Λονγκ τζογαδόρους αλογομουρηδες και επενδυτές... Δεν θα μείνει κανείς παραπονούμενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κάνω ότι μπορώ κ. Gerry να μας απαλλάξω από την ηρεμία, αλλά έχουμε γεμίσει Λόρδους και Κόντηδες. Ούτε Καναδέζικο ΚΑΠΗ έτσι ...

      Διαγραφή
    2. Κύριε BARREN μου έχω κάνει μία σοβαρότατη παράλειψη τόσο καιρό από αμέλεια ...γι αυτό αν κατηγορηθώ τουλάχιστον να δικαστώ με επιείκεια: Ξέχασα να σας πω πως το καλύτερο φάρμακο που το έπαιρνε ανελλιπώς ο ΠΑΠΠΟΎΣ μου και μου το είχε συστήσει και μένα όταν δέχονταν επιθέσεις από γιαλαντζη Λόρδους μικροαστούς Κοντηδες (εγώ μην παρεξηγηθω είμαι Χωριάτης και ευτυχώς δεν κόλλησα τον ιό του μικροαστού) είναι το κορυφαίο και αποτελεσματικότερο όλων :GRAPSARHIDINI...Στο γράφω με λατινικούς χαρακτήρες ως ειθιστε στον Διεθνή Χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας...!!!

      Διαγραφή
    3. Βέβαια για να τα λέμε όλα τις προάλλες φωτογραφήθηκα και σχολιάστηκα από έναν λιμοκοντορο των ΚΑΠΗ που συχνάζει και εδώ (ξέρει αυτός) αλλά πήρα γερή δόση GRAPSARHIDINIS και κράτησα επίπεδο προς χάριν του ΚΥΡΊΟΥ ΤΑΚΗ και των υπολοίπων καλων συντρόφων εδώ... Βέβαια την επόμενη φορά που θα συμβεί δεν ξέρω αν θα με πιάσει το Φάρμακο (είναι όπως τα αντιβιοτικά που όταν κάνεις κατάχρηση μετά δεν πιάνουν)και τότε δεν θα ξέρει από πού να φύγει ο Κομπλεξας... Ξέρει αυτός... Γιατί έχω ένα κακό ελλατωμα να ξεπλωρωνω πάντα τα Χρέη μου..

      Διαγραφή
    4. Γιατί Φίλε μου BARREN όπως λένε και στο χωριό μου : πολλές φορές πάει η λα'ι'να (στάμνα)στην βρύση αλλά υπάρχει μία που πάει και δεν ξαναγυρίζει... Γιατί οποίος φορά παντελόνια και τα τιμά ότι έχει να γράψει το γράφει ευθέως και αντρικια όπως το κάνετε εσείς και άλλοι Φίλοι εδώ... αλλά όταν είσαι μουλωχτος μουλωχτα τα κάνεις όλα....Και επειδή άνθρωποι είμαστε και όλοι λάθη κάνουμε μπορεί να κάνω και εγώ λάθος στην "Ανάγνωση" του κειμένου μπορεί και όχι ....Θα δείξει...καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπουλια...

      Διαγραφή
  57. Στις 17/12/2021 η Cathie Wood δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Innovation stocks are not in a bubble" το οποίο και μοιράστηκα εδώ:
    http://mitarola.blogspot.com/2021/12/joby-aviation.html?showComment=1639825160757#c8830279175195713276

    Εκεί έκανε την εκτίμηση ότι οι στρατηγικές της θα μπορούσαν να αποδόσουν την επόμενη 5ετία CAGR 30~40 %.

    Προσωπικά εξέφρασα την άποψη ότι η εκτίμησή της είναι συντηρητική και καλώς έκανε. Τι να πει δηλαδή, την ερχόμενη 5ετία θα υπερδεκαπλώσω όπως έκανα την προηγούμενη? Επειδή εκφράστηκε όμως ανησυχία να μην ξεχαστεί αυτή της η δήλωση (για να έχουμε να τη λέμε στην Cathie τη Wood ντε!), αποφάσισα κάθε 17 του μηνός να ανεβάζω το παρακάτω διάγραμμα, όπου και να βρίσκεται, έως τις 17/12/2026 (αν πάει 18 και δεν το έχω ανεβάσει πάρτε την αστυνομία).

    https://prnt.sc/26n0vze

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Barren το Arkk στο εβδομαδιαίο έχει κάνει doji , την προηγούμενη φορά που το είχε ξανακάνει ακολούθησε μεγάλη άνοδο και ήταν και τότε μετά από μεγάλη πτώση σχεδόν 50% από τα υψηλά του όπως και τώρα , λάβετε υπόψιν σας και το μεγάλο όγκο που είχε την περασμένη εβδομάδα , κατά την γνώμη μου μπορει άνετα να κάνει μια κίνηση από τα 270-400$ στην παρούσα κίνηση .

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα το διάγραμμα. https://prnt.sc/26n3nc2

      Διαγραφή
  58. chargepoint δε σκεφτεται κανεις να ανοιξει σε αυτα τα επιπεδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Να μας ζήσει βρε!
    Το US DEBT έγινε 30 (Τ) !!! Να τα εκατοστήσει!

    https://www.usdebtclock.org/

    Έλα Ζερόμ, για στείλε το US10Yr Yield >>3%, να δούμε ποιος αντέχει περισσότερο, ο Γούφετ ή το US Treasury...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ε ρε γλέντια εκεί στο Κάτω ΟΜΑΧΑ που θα κάνουμε με το Γουφετε'ι'κο...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλησπέρα , ε δεν μπορώ να μην γκρινιάξω , το ίδιο βιολί βλέπω οι δείκτες πάνω ο Vix κάτω και εμείς στο πηγάδι πιθανολογώ ότι δεν τελείωσε το κάτω αφού υπεραποδίδουν στην πτώση οι εταιρείες μας ακόμα μακάρι να κάνω λάθος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Νομίζω ότι φάγαμε ένα ωραιότατο bull trap κύριοι αν βλέπω καλά το after hours στις εταιρείες μας Upst Sofi καλά για το σαπάκι την Sklz δεν το συζητάω η θείτσα την αποτελείωσε σήμερα αύριο θα δει νέο χαμηλό με τις υγείες μας κύριοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα ωραιότατο bull trap εν μέσω ενός μεσοπρόθεσμου bear trap εν μέσω της μεγαλύτερης φούσκας που κρατάει 40 χρόνια τώρα ... inception. Τι καλύτερο να ζητήσουμε?

      Πάντως κ. Geopard για μακροπρόθεσμος, βασανίζεστε πολύ πολύ με το day to day. Κλείνουμε χρόνο μια, μην πάθετε και τίποτα, δεν το αξίζουν ούτε τα όποια κέρδη προσδοκάτε. Μήπως δεν είστε πολύ πεπεισμένος για το μέλλον των εταιριών που κατέχετε? Μήπως να ξαναδείτε το θέμα με τα πατατοχώραφα? Δεν είναι κακό, εδώ ολόκληρος Bill Gates εκεί τα χώνει τα ντάλαρζ του.

      Διαγραφή
    2. Μην υποτιμάτε το Bill Gates γιατί με τον υπερπληθυσμό της γης θα υπάρξει έλλειψη καλλιεργήσιμης γης για την παραγωγή τροφίμων. Πιστεύω δε ότι η γη ποτέ δε χάνει την αξία της.

      Διαγραφή
    3. Δεν υποτιμώ ποτέ πολυδισεκατομμυριούχους κ. nek, είναι ενάντια στις αρχές μου.
      Άσχετα αν τους συμπαθώ, ή λέω και καμιά κουβέντα παραπάνω καμιά φορά.

      Διαγραφή
    4. Ήδη υπάρχει έλλειψη καλλιεργήσιμης γης για αυτό έχουν αποψιλωσει όλον τον Αμαζόνιο και την μισή Αφρική και συνεχίζουν ακάθεκτοι...με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Πλανήτη Γη...

      Διαγραφή
    5. Επίσης, η γη δεν έχει πρόβλημα υπερπληθυσμού, αλλά ΓΕΡΟΝΤΟπληθυσμού. Παγκοσμίως, πλην Αφρικής. Τα βλέπουμε και γύρω μας.

      https://www.worldometers.info/world-population/world-population-projections/

      Διαγραφή
  63. καλημέρα σας.Χθές έκανα μια κίνηση μεγάλου ρίσκου διπλασιάζοντας την θέση μου στην sklz το σκεπτικό μου.1.To milf cathy fund ξεφόρτωσε 11 εκατ μετοχές -βεβιασμένες μαρκετιές.2 το Altman Z-Score -δείκτης χρεοκοπίας 24 μηνών είναι 10.75 .Πάνω απο 3 θεωρείται ασφάλεια 3.¨εχει 1 δισ δολλάρια ρευστότητα μαζί με τα 300 εκατ που πήρε με υψηλό επιτόκιο.4.Στα φόρα όλοι ειναι bearish
    Συμπέρασμα .θεωρώ ότι το bet θα βγεί χρονικός ορίζοντας 2-3 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Φίλτατε Geopard χαλάρωσε Ο δρόμος για τον παράδεισο περνάει από την κόλαση. Όσο για την μάγισσα του Σάλεμ που έφυγε από την sklz είναι πολύ καλό. Το είχα ξαναγράψει αυτό περίμενα για να ξανά αγοράσω, που σίγουρα δεν κατάφερα τον πάτο όπως ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂