Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Blade - Urban Air Mobility

Blade .... εδώ ....

Διαπραγματεύεται στο Nasdaq με τον κωδικό BLDE ... εδώ ....
Αριθμός μετοχών : 70.552.827 μετοχές

Presentation Blade ... εδώ ...

Η Blade εισήχθη στο χρηματιστήριο στις 7 Μαΐου 2021 μέσω συγχώνευσης με τo Spac Experience Investment. Η συμφωνία άφησε στον συνδυασμό ακαθάριστα έσοδα 365 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αρχικά προβλέπονταν έσοδα 400 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου και ενός PIPE 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέρος αυτών των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της Blade ώστε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά ελικόπτερα.


Μέσω της συγχώνευσης, με την μετοχή στα 10 δολάρια, η Blade είχε αποτιμηθεί στα 825 εκατομμύρια δολάρια ..... ένα ποσό κατά πολύ υψηλότερο από την αποτίμησή της το 2018 που ήταν στα 140 εκατομμύρια δολάρια

Η Blade δημιουργήθηκε το 2014 και δραστηριοποιήθηκε ως εταιρεία ταξί ελικοπτέρων. Σε μια αγορά όπως η Νέα Υόρκη, όπου η κίνηση στους δρόμους είναι μεγάλη, ενώ ο πλούτος είναι σε αφθονία, μια τέτοια επιχείρηση έχει νόημα.

Η Blade ξεκίνησε προσφέροντας ταξίδια μέσω ενός δικτύου ελικοπτέρων μικρών αποστάσεων, με χρέωση έως 1.000 δολάρια η μετακίνηση. Αρχικά πρόσφερε πτήσεις με ελικόπτερα από το Μανχάταν προς τα Χάμπτονς, επιτρέποντας στους πλούσιους παραθεριστές να παρακάμψουν την κίνηση και να συμπυκνώσουν ένα ταξίδι δύο έως τριών ωρών σε κάτι λιγότερο από μία ώρα.
Τώρα, προσφέρει ιδιωτικά ταξίδια με τζετ από και προς μέρη όπως το Westchester της Νέας Υόρκης, το Aspen του Κολοράντο και το Μαϊάμι της Φλόριντα.
Ουσιαστικά, η Blade θέλει να κάνει τις μετακινήσεις των επιβατών με ιδιωτικό τζετ και ελικόπτερο πιο προσιτές δημιουργώντας μια μεσαία προσφορά μεταξύ αεροπορικών εισιτηρίων πρώτης θέσης και ιδιωτικών πτήσεων αξίας 20.000 δολαρίων.
Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 50 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση VC από την ίδρυση της το 2014.

Η BLADE Urban Air Mobility, Inc. ιδρύθηκε στις 26 Μαΐου 2014 στη Νέα Υόρκη και είναι μια πλατφόρμα αστικής αεροπορικής κινητικότητας. Επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής να κάνουν κράτηση θέσεων σε προγραμματισμένες πτήσεις σε όλη τη βορειοανατολική και δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και να οργανώνουν ιδιωτικές πτήσεις τσάρτερ.

Η Blade Air Mobility, έχει στόχο να παρέχει στους καταναλωτές μια οικονομική και χρονικά αποδοτική εναλλακτική λύση αντί της επίγειας μεταφοράς για διαδρομές με κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Blade οργανώνει πτήσεις τσάρτερ και πτήσεις εντός θέσεων με ελικόπτερα, τζετ, στροβιλοκινητήρες και αμφίβια υδροπλάνα που λειτουργούν σε διάφορες τοποθεσίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πλατφόρμα της Blade χρησιμοποιεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην τεχνολογία. Μέσω της πλατφόρμας Blade παρέχεται μεταφορά στους πελάτες της μέσω ενός δικτύου συμβεβλημένων αερομεταφορέων. Η Blade δεν κατέχει, δεν μισθώνει και δεν λειτουργεί δικά της αεροσκάφη.

Το επιχειρηματικό μοντέλο asset-light της Blade αναπτύχθηκε για να είναι επεκτάσιμο και κερδοφόρο χρησιμοποιώντας σήμερα συμβατικά ελικόπτερα, με σκοπό μελλοντικά να γίνει η μετάβαση στα ηλεκτρικά κάθετα αεροσκάφη (EVA), ή όπως είναι γνωστά στην αεροδιαστημική κοινότητα, ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), αφού πιστοποιηθούν για δημόσια χρήση. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο asset-light της Blade σημαίνει ότι η εταιρεία δεν κατέχει ούτε εκμεταλλεύεται κανένα αεροσκάφος. Αντίθετα, το δίκτυο συνεργατών της παρέχει αεροσκάφη, πιλότους, συντήρηση, ασφάλιση και καύσιμα, ενώ η Blade εστιάζει στην κράτηση και συγκέντρωση πτήσεων μέσω της εφαρμογής για κινητά, του ιστότοπου και της ομάδας Flier Relations και παρέχοντας οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις αεροπορικής μεταφοράς σε μερικές από τις επίγειες διαδρομές με τη μεγαλύτερη συμφόρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.
Η τεχνολογία "πελάτης-προς-πιλοτήριο" που έχει αναπτυχθεί από τη Blade της δίνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται εκατοντάδες πτήσεις σε πολλές ταυτόχρονες τοποθεσίες, συντονίζοντας πολλαπλούς χειριστές που πετούν μεταξύ τερματικών σταθμών στο δίκτυο των διαδρομών.

Η Εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος της EVA έναντι των ελικοπτέρων για να μειώσει την τιμή του καταναλωτή για τις πτήσεις της. Επιπλέον, η Εταιρεία αναμένει ότι το μειωμένο αποτύπωμα θορύβου και τα χαρακτηριστικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα του EVA θα επιτρέψουν την ανάπτυξη νέας υποδομής κάθετης προσγείωσης («vertiports») στις υπάρχουσες και νέες αγορές της.

Η Blade Air Mobility δραστηριοποιείται στα βορειοανατολικά και στη δυτική ακτή, όπου επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν κράτηση για πτήσεις με ελικόπτερο short-hop και ιδιωτικές ναυλωμένες πτήσεις, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και πιο πολυτελή ταξιδιωτική εμπειρία από τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.

Η βασική υπηρεσία της εταιρείας παραμένει η διέλευση ελικοπτέρων μεταξύ του Μανχάταν και των αεροδρομίων της περιοχής της Νέας Υόρκης, αλλά η Blade προσφέρει επίσης πτήσεις σε μεγάλο μέρος του Λονγκ Άιλαντ και στη Μασαχουσέτη. Οι ιδιωτικές πτήσεις με ναυλωμένα τζετ προσφέρουν στους επιβάτες ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τους προορισμούς.
Η αστική εναέρια κινητικότητα είναι μια εξειδικευμένη θέση για δεκαετίες, αλλά η Blade εργάζεται για να την επεκτείνει – τόσο διευρύνοντας τη βάση πελατών όσο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Blade ανακοίνωσε τις προθέσεις της να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα Urban Air Mobility στην Ινδία. Η Blade λειτουργεί την υπηρεσία σε συνεργασία με την εταιρεία επενδύσεων μετοχών Hunch Ventures. Το Blade India, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2019, επιτρέπει στους επιβάτες να ταξιδεύουν με ελικόπτερο μεταξύ Blade Lounge σε βολικά αστικά ελικοδρόμια, αποφεύγοντας εντελώς τα μεγάλα εμπορικά αεροδρόμια και μετατρέποντας απρόβλεπτες διαδρομές τεσσάρων έως οκτώ ωρών σε σύντομες πτήσεις 35 λεπτών. Οι αρχικές διαδρομές συνδέουν τις πόλεις Juhu και Mahalaxmi με ελικοδρόμια στο Pune και στο Shirdi.


Το Σεπτέμβριο του 2021, η Blade ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την Trinity Air Medical, μια αποκλειστική υπηρεσία αεροπορικής μεταφοράς οργάνων. Η εξαγορά θα κοστίσει στην Blade περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η Trinity είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2020.
Η Trinity είναι μια εταιρεία ιατρικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο και η Blade μετά από αυτή τη συγχώνευση θα γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής αεροπορικών μεταφορών οργάνων στις ΗΠΑ.


Ο CEO της Blade, Rob Wiesenthal, δήλωσε ότι «Δεδομένης της ύπαρξης επιφανειών προσγείωσης στα περισσότερα νοσοκομεία σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε αμέσως τα ασθενοφόρα της Trinity με ελικόπτερα σε ορισμένες αποστολές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ προετοιμαζόμαστε για τη μετάβαση τόσο στα υπάρχοντα φορτηγά drones του τελευταίου μιλίου όσο και Electric Vertical Aircraft, μόλις γίνουν διαθέσιμα».

Οι ιατρικές μεταφορές είναι μια πραγματική, βιώσιμη επιχείρηση και μια επιχείρηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει νέες επιλογές και να δώσει τη δυνατότητα στα ασθενοφόρα να αποφύγουν τους δρόμους που είναι ''μποτιλιαρισμένοι''.

Η Blade Air Mobility καλύπτεται από 4 αναλυτές και έχει μέση τιμή στόχο των αναλυτών τα 14,5 δολάρια.
Η εταιρεία σχεδιάζει να γίνει η κορυφαία πλατφόρμα αεροπορικής κινητικότητας με ένα asset-light μοντέλο που απαιτεί περιορισμένες δαπάνες κεφαλαίου.


Η JPMorgan δίνει τιμή στόχο τιμής τα 16 δολάρια.
Στην κάλυψη του BLDE για την JPMorgan, ο αναλυτής Bill Peterson βλέπει την εταιρεία με μια σαφή πορεία προς τα εμπρός. Ο Peterson βαθμολογεί το BLDE ως Overweight και δίνει στόχος τιμής τα 16 δολάρια.

Εξηγεί ο Peterson .....
"Η έκθεσή μας για το Overweight υποστηρίζεται από το πλεονέκτημα της Blade καθώς έχει εισέλθει πρώτη στο χώρο Urban Air Mobility (UAM). Η Blade έχει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης που θα πρέπει να επιταχύνει την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας και με την αυξημένη χρήση των καινοτόμων κατ' απαίτηση και προγραμματισμένων υπηρεσιών ελικοπτέρων, επέκταση σε νέες διαδρομές, με το επιχειρηματικό μοντέλο να μπορεί να καταλυθεί περαιτέρω με την εισαγωγή των eVTOL (ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης) ή, όπως αναφέρει η εταιρεία, ηλεκτρικών κάθετων αεροσκαφών (EVA) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Το μοντέλο της Blade δεν εξαρτάται από την επιτυχία κανενός ή λίγων εταιρειών EVA»
,

Επίσης, ο αναλυτής της Oppenheimer, Jason Helfstein ξεκίνησε την κάλυψη της Blade Air Mobility με βαθμολογία Υπεραπόδοσης και δίνοντας τιμή στόχο τα 14 δολάρια.
Ο Helfstein ισχυρίζεται ότι η Blade έχει γίνει «ο ηγέτης της κατηγορίας Urban Air Mobility ή UAM, αξιοποιώντας την τεχνολογία της για να ταιριάζει με τους καταναλωτές με τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών» και θεωρεί ότι η εταιρεία είναι σε θέση να κατακτήσει ένα «υπερμεγέθες μερίδιο» μόλις ανοίξουν οι αγορές.
Επιπλέον, εκτιμά ότι η Blade μπορεί να κατακτήσει το 2,5% των αγορών με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια πιο μακροπρόθεσμη συνολική διευθυνσιοδοτούμενη αγορά που είναι «10 φορές μεγαλύτερη».

H Blade έχει έσοδα από τρεις βασικούς άξονες :

  • Μικρή απόσταση – Αποτελείται κυρίως από πτήσεις: (i) μεταξύ 60 και 100 μίλια σε απόσταση, εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τους μετακινούμενους με τιμές μεταξύ $595 και $795 ανά θέση και (ii) μεταξύ των αεροδρομίων της περιοχής της Νέας Υόρκης και των ειδικών τερματικών σταθμών Blade στα ελικοδρόμια του Μανχάταν για $195 ανά θέση (ή $95 ανά θέση με την αγορά μιας ετήσιας κάρτας αεροδρομίου για $795). Οι τιμές ανά θέση παρουσιάζονται σε πλήρη αξία σε δολάρια και δεν είναι στρογγυλεμένες.
  • MediMobility Organ Transport and Jet – Αποτελείται από μεταφορά ανθρώπινων οργάνων για μεταμόσχευση, ναύλωση μη ιατρικού τζετ και, από τη θέση, πτήσεις με τζετ μεταξύ Νέας Υόρκης και Μαϊάμι και Άσπεν.
  • Άλλα – Αποτελείται κυρίως από έσοδα από συνεργάτες επωνυμίας για έκθεση σε ιπτάμενα αεροπλάνα Blade και ορισμένες υπηρεσίες επίγειας μεταφοράς.
Αναλυτικά τα έσοδα ανά σειρά προϊόντων ήταν ως εξής:


Η διοίκηση της Blade έχει προβλέψει ισχυρούς αριθμούς ανάπτυξης εντός των επόμενων ετών, καθώς τα νέα eVTOL που υπολογίζονται να κάνουν την εμφάνιση τους το 2024, δίνουν την δυνατότητα στην εταιρεία να επεκτείνει τις υπηρεσίες της. Η Blade προέβλεψε τα έσοδα να αυξηθούν από μόλις 33 εκατομμύρια δολάρια το 2019 και 25 το 2020, σε 402 εκατομμύρια δολάρια το 2024 και να εκτοξευθούν στα 875 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026 λόγω της έναρξης της Φάσης 3 των EVA.

Τα EBITDA καθίστανται θετικά το 2024, όταν θα ανέλθουν σε 81 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2025 θα φθάσουν στα 179 εκατομμύρια και το 2026 εκτοξεύονται σε 326 εκατομμύρια δολάρια.
Πολλοί από τους μελλοντικούς ανταγωνιστές της Blade θα είναι οι εταιρείες που θα κατασκευάσουν τα eVTOL, όπως η Joby Aviation, η Lillium, η Archer και η  Vertical. Το σημαντικό για την Blade είναι να αναπτύξει την υποδομή, τα δρομολόγια και τις συνδέσεις πελατών προτού οι άλλες εταιρείες αποκτήσουν το αεροσκάφος τους και λανσάρουν τις δικές τους υπηρεσίες UAM ή πουλήσουν τα eVTOL σε αεροπορικές εταιρείες όπως η United Airlines για να ξεκινήσουν υπηρεσίες σύνδεσης με αεροδρόμια κόμβων.

Το οικονομικό έτος της Blade λήγει κάθε 30 Σεπτεμβρίου εκάστοτε έτους.

Ρευστότητα
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η Εταιρεία είχε κεφάλαιο κίνησης 304,916 εκατομμύρια δολάρια. Στα ταμείο της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων των μετρητών σε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις ανέρχεται σε 304,127 εκατομμύρια δολάρια. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 52,165 εκατομμύρια δολάρια, με μηδενικό χρέος, ενώ τα 42,217 εκατομμύρια δολάρια αφορούν υποχρεώσεις Warrants.


Η Blade για το 2021 παρουσίασε έσοδα 50,526 εκατομμύρια δολάρια (αυξημένα κατά 115% από τα ασθενή επίπεδα, λόγω Covid, του 2020), από 23,434 εκατομμύρια το 2020 και 31,196 το 2019. 

Η Blade έχει υψηλό κόστος εσόδων, λόγω του μοντέλου asset-light, όπου η εταιρεία πρέπει να πληρώσει τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών για τον χρόνο πτήσης. Η Blade διαθέτει ένα μοντέλο αεροκινητικότητας παρόμοιο με της Uber Technologies (UBER) με κινητικότητα εδάφους. Η Uber πρέπει να πληρώνει στους οδηγούς μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων όχι μόνο για το χρόνο τους αλλά και για το κόστος του οχήματός τους.
Το 2021 η Blade είχε κόστος πωλήσεων 39,721 εκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας μεικτά κέρδη 10,805 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία είχε μεικτό περιθώριο 21,38% για το οικονομικό έτος 2021, από 9,93% το 2020 και 15,06% το 2019.

Η Εταιρεία εμφάνισε ζημιές ύψους 40,052 εκατομμύρια, από ζημιές 10,16 εκατομμύρια το 2020 και ζημιές 10,838 εκατομμύρια το 2019.


Οι αναλυτές που καλύπτουν την εταιρεία αναμένουν πως μελλοντικά τα έσοδα θα αυξάνονται κατά μέσο όρο 68% ετησίως.
Πιο συγκεκριμένα οι προβλέψεις έχουν ως εξής :
Για το 2022 .... Έσοδα 80 εκατομμύρια .... Ζημιές 44 εκατομμύρια.
Για το 2023 .... Έσοδα 143 εκατομμύρια .... Ζημιές 53 εκατομμύρια.
Για το 2024 .... Έσοδα 238 δισεκατομμύρια .... Ζημιές 18 εκατομμύρια.


Η διοίκηση της εταιρείας, κατά τη συγχώνευση με το spac, προέβλεπε:
Για το 2021 .... Έσοδα 52 εκατομμύρια .... EBITDA Ζημιές 12 εκατομμύρια.
Για το 2022 .... Έσοδα 85 εκατομμύρια .... EBITDA Ζημιές 20 εκατομμύρια.
Για το 2023 .... Έσοδα 181 εκατομμύρια ....
EBITDA Ζημιές 13 εκατομμύρια.
Για το 2024 .... Έσοδα 402 εκατομμύρια ....
EBITDA 81 εκατομμύρια.
Για το 2025 .... Έσοδα 601 εκατομμύρια .... EBITDA 179 εκατομμύρια.
Για το 2026 .... Έσοδα 875 εκατομμύρια .... EBITDA 326 εκατομμύρια.


196 σχόλια:

  1. +9 PREOPENING H EZGO,για να δούμε αν και νωρίς ακόμα...
    κ.Τάκη, για μικρούλες, αλλά Κινέζες, δεν έχετε άποψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Τάκη καλησπέρα.
    Κοίταζα τώρα στην πτώση την Coinbase κ τα νούμερα τηs. Έχετε τελικά καταλήξει αν είναι στο ενδιαφέρον σας για επένδυση κ σε τι επίπεδα?

    Επίσης κοιτάζω την Square η οποία άλλαξε κ όνομα κ βλέπω ότι θέλει να στρέψει το ενδιαφέρον της στα cryptos καθώς κ τη Roblox.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ADMA
    Όπως ανέφερα πρόσφατα, η μετοχή συγκεντρώνεται (έτσι νομίζω) και είναι έτοιμη να διασπάσει την αντίσταση του 1,6 με ελάχιστο στόχο το 2,2 με 2,4.

    Στην ανάλυση της εταιρείας, στις 15 Δεκεμβρίου 2020 ανέφερα ....
    -----------
    Η μέση ανάπτυξη της εταιρείας για τα επόμενα 4 χρόνια προβλέπεται ότι θα είναι 65% .... ενώ η οδηγία της διοίκησης αναφέρεται σε πωλήσεις περισσότερες απο 200 εκατομμύρια το 2024,

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για
    το 2020 οι πωλήσεις να φθάνουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια ... ζημιες 72 εκατομ.
    το 2021 οι πωλήσεις να φθάνουν τα 71 εκατομμύρια δολάρια .... ζημιες 46 εκατομ.
    το 2022 οι πωλήσεις να φθάνουν τα 116 εκατομμύρια δολάρια .... ζημιες 16 εκατομ.
    το 2023 οι πωλήσεις να φθάνουν τα 161 εκατομμύρια δολάρια .... κέρδη 8 εκατομ.
    το 2024 οι πωλήσεις να φθάνουν τα 214 εκατομμύρια δολάρια .... κέρδη 36 εκατομ.
    ----------
    Μέχρι στιγμής, οι προβλέψεις του 2020 και 2021, για τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας επαληθεύονται με μεγάλη ακρίβεια.

    Κοιτάζοντας τις προβλέψεις του 2024,όπου αναμένονται πωλήσεις 216 εκατομμυρια και κέρδη 36 εκατομμύρια θα μπορούσε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να φτάσει στα 750 εκατομμύρια με 1 δις, που αντιστοιχεί σε P/E 20 με 30 με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2024.

    Όμως, ο αριθμός των μετοχών της εταιρείας έχει πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το τέλος του 2020. Επομένως η μετοχή θα μπορούσε να φτάσει σε τιμές 3,8 με 5, που αναλογούν στο P/E του 20 και 30 με βάση τα κέρδη του 2024. Όμως τότε η αποτίμηση θα ήταν απαιτητική, καθώς κοιτάμε το τι θα γίνει το 2024 και ενώ ακόμη είμαστε στις αρχές του 2022.

    Στην τιμή της μετοχής στο 2,4 η κεφαλαιοποίηση θα είναι 475 εκατομμύρια που αντιστοιχεί σε P/Ε 13 με βάση,πάντα, τα κέρδη του 2024.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι εσύ .... μία, σιγανοπαπαδιά χαμηλοβλεπούσα!!!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα , κύριε Τάκη νομίζω ότι έτσι σας αρέσουν σιγανοπαπαδιές και χαμηλοβλεπούσες , ευτυχώς την ξαναπήρα ποιο φτηνά , εκεί που την πατάω συνεχώς είναι στην Zevia αλλά έχω την θέση μου και την κρατάω . https://prnt.sc/26ovjid

      Επιτέλους και μια θετική εβδομάδα 10 - 2 χάνω (10 πτωτικές 2 ανοδικές εβδομάδες) από τις 12 Νοεμβρίου.

      Διαγραφή
  4. Καπου στο 2-2,2 θα διωξω το κεφαλαιο θα αφησω τα κερδη κ Τακη να τρεχουν και οπου παει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Άρη, όταν και αν φθάσει εκεί θα δω πως είναι το κλίμα και αναλόγως θα ξανασκεφτώ.
      Εδώ είναι Αμερική και όχι Ελλάδα τα ζώα μου τα αργά που οι τιμές με το στανιό κουνιούνται. Στην Αμερική αν μπούμε σε τάση βλέπουμε απίστευτα νούμερα και προς τα πάνω και όχι μόνο προς τα κάτω.

      Κάθομαι και σκέφτομαι ότι έφυγα πολύ γρήγορα απο κάποιες μετοχές, όπως Clean Spark, Beem, Ιnmode (αυτές μου ήρθαν πρόχειρα στο μυαλό) σκεφτόμενος σαν να επενδύω Ελληνικό ΧΑχα.
      Στην Αμερική αν μπουν σε τάση το Χ4 και Χ6 το έχουν για πλάκα.

      Διαγραφή
  5. Στο επιχείρημα, των κρυπτομάχων "και ποιά είναι η εσωτερική αξία των κρυπτονομισμάτων;"
    υπονοώντας ως απάντηση ότι είναι μηδενική, στην προσπάθεια τους να στηρίξουν συλλογισμό ότι τα κρυπτο είναι φούσκες , απαντω ....

    Η εσωτερική αξία του κάθε κρυπτονομίσματος είναι όση είναι η εσωτερική αξία του δολαρίου ή του ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος γουστάρει να έχει ο πολίτης στα χέρια και με αυτό νομίζει ότι είναι πλούσιος, διαθέτοντας ρευστότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό εννοούσα κι εγώ με το "είναι αυτή που τους αποδίδει το consensus των παικτών της αγοράς".
      Των FIAT πηγάζει από την επιβολή των κεβερνήσεων.
      Των crypto Πηγάζει από την αποστροφή του κόσμου στην ανικανότητα και τη διαφθορά των κυβερνήσεων. Είναι ένα στοίχημα εναντίων του κρατισμού.

      Φυσικά και κινδυνεύουν τα crypto από τον πόλεμο που θα κάνει κάποια στιγμή η κρατική εξουσία. Αλλά ... οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν 20 χρόνια να νικήσουν τους Ταλιμπάν, θα τα βγάλουν πέρα με τους Cypherpunks?

      Διαγραφή
    2. Το σύστημα φτιάχνει πάντα εξόδους διαφυγής.

      Όσο σφίγγουν τα πράγματα στο παραδοσιακό χρήμα (αύξηση συναλλαγών με κάρτες κ.λπ.) τόσο θα "απογειώνεται" το ψηφιακό.

      Θα απαιτείται ΠΑΝΤΑ να υπάρχει ένα αντίπαλο δέος το οποίο θα εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, τρόπους χρηματοδότησης παράνομων δραστηριοτήτων.

      Διαγραφή
    3. Η αξία του κάθε νομίσματος είναι ευθέως ανάλογη με την ισχύ του κράτους που το εκδίδει.

      Διαγραφή
    4. Η αξία του κάθε μέσου συναλλαγής είναι όση και η "πίστη" που δείχνει ο κάθε συναλλασσόμενος στο συγκεκριμένο μέσο συναλλαγής.

      Διαγραφή
  6. RESPECT SIR TAKIS!!! Κάποιες φορές με δύο αραδες τα λες όλα όπως τις προάλλες για τον πάτο η όχι της Αγοράς!!!!Ουκ εν τω πολλώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι κύριε Gerry. Ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται. Έτσι γινόταν πάντα.
      Είμαι βέβαιος ότι η καινοτομία και το νέο θα ξανα χρυσοπληρώσει.
      Όποιος δεν το βλέπει αυτό και θέλει να μένει παραδοσιακός, θα του πρότεινα να φορέσει φουστανέλα και τσαρούχια και να μετακινείται με ατμόπλοια ή άμαξες που σέρνονται απο άλογα και τη φωτιά του να μην την ανάβει με τσακμάκια, αλλά με την τριβή των πετρών .... αν έχει ανακαλύψει τη φωτιά.

      Διαγραφή
    2. ... και να μας στέλνει τα μηνύματά του με το Pony Express ή περιστέρια, γιατί ο Νομπελίστας ο Pablito o Krugman είχε πει ότι το internet μετά το 2005 θα σβήσει ...

      Γι' αυτό μου αρέσουν τα κρασαρίσματα, γιατί ξεθαρρεύουν και ξεμυτίζουν οι αρούρακες και δίνουν υλικό για γέλιο για καναδυο χρόνια.

      Διαγραφή
  7. Θα με πνίξετε από το γέλιο ΚΎΡΙΕ BARREN μου Έλεος δηλαδή δεν σέβεστε ούτε την ηλικία μου ???Κόντεψε να μου βγει το γιαούρτι απ' τα ρουθούνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η βασική μου ένσταση για τη BLDE είναι ότι έχει προταθεί από το Μήτσουλα τον Cramer :
    https://www.youtube.com/watch?v=tFQWjU8TZaY

    Μάλιστα, ερωτηθείς από γίδι-ακόλουθό του για τη JOBY απάντησε "προτιμώ τη BLDE" (μάλλον η JOBY δε του τα έσκασε). Το μόνο κοινό που έχουν οι δυο εταιρίες είναι ότι δραστηριοποιούνται στις εναέριες μεταφορές, μέχρι εκεί. Είναι τώρα αυτός σοβαρός λόγος? Για μένα ναι, ο Μήτσουλας ο Cramer είναι σοβαρός contrarian indicator για να τον αγνοήσει κανείς.

    Εγώ προτιμώ τη JOBY πάντως και ας μην έχω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. K Βarren η JOBARA φτιαχνει EVTOL και δειχνει πιο μπροστα απο ολες
      Η Blde παει να γινει η UBER του αερα .Εχει και εσοδα αυτη την στιγμη συνεπως ειναι πιο σιγουρη επιλογη .Δεν την ενδιαφερει αν τα καταφερει η LILM ,ARCHer, JOBY ή καποια αλλη αρκει να τα καταφερει ενας

      Διαγραφή
    2. Ναι, σύμφωνοι. Αλλά θα μπορούσε η UBER του αέρα να γίνει η UBER Elevate που την αγόρασε η JOBARA.

      Δυο σκέψεις, για χάρη της συζήτησης, καθώς δεν έχω ασχοληθεί με τη Blade και δεν είναι σωστό. Είναι κατ' αρχήν εντελώς διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα.

      Η JOBY είναι καθετοποιημένη, θα σχεδιάζει, κατασκευάζει και διαχειρίζεται μόνη της, σε ιδιόκτητους σταθμούς μετεπιβίβασης. Δε την ενδιαφέρει καν να πουλάει τα Α/φη της, μόνο να τα εκμεταλλεύεται η ίδια.

      Η δε Blade, είναι asset light και αγνωστική ως προς το μέσο (jets, ελικόπτερα, eVTOLs, όλα), ουσιαστικά μια Booking των εναέριων μετακινήσεων. Ποια είναι άραγε η καινοτομία και τι moat της δίνει? Το μόνο moat που μπορεί να έχει είναι το network effect και αυτή τη στιγμή δείχνει ικανή να το δημιουργήσει.

      ΑΝ όμως, (μεγάλο ΑΝ) η καθετοποιημένη μέχρι αηδίας JOBY πράγματι βγει πρώτη στην αγορά eVTOLs και το προϊόν/υπηρεσία πετύχει εμπορικά, τι την εμποδίζει να μην ενσωματωθεί στην πλατφόρμα της Blade, να λειτουργήσει αποκλειστικά μέσω UBER/ UBER Elevate, εμποδίζοντάς τη να αναπτυχθεί μαζικά στην αγορά των αστικών εναέριων μετακινήσεων και να την υποβαθμίσει σε niche υπηρεσία κρατήσεων jet & ελικοπτέρων?

      Η JOBY υπενθυμίζω δε στοχεύει σε εξεζητημένο κοινό αλλά στις μάζες, αν επιτύχει έως το 2030 να είναι φθηνότερη από τα επίγεια ταξί.

      Διαγραφή
    3. Blade έχει μαζέψει και η Kαθυ .... όπως πάντα σε ότι να είναι τιμές.
      Έχει πάνω απο 11%.
      Εδώ στο 6, μάλλον, δείχνει ένα ασφαλέστερο στοίχημα για μια καλή υπεραπόδοση.

      Διαγραφή
    4. Κεφαλαιοποίηση 450 εκατομμύρια με μετρητά 300, δίχως σοβαρές υποχρεώσεις. Μου μοιάζει για δυνατή επιλογή.

      Διαγραφή
    5. Θα συμφωνησω κ Τακη μαζι σας.
      Και η Joby φυσικα αν παραμεινει κοντα στα 4

      Διαγραφή
    6. Η UPST λέτε να ξαναγυρίσει στα 75?

      Διαγραφή
  9. 28/1/2022: ARKK $64.5

    O Μήτσουλας ο Cramer καλεί τους πάντες να σορτάρουν το ARKK, λέγοντας χαρακτηριστικά "Θα πνιγούν όλοι μέσα στην Κιβωτό (Ark), κανείς δε θα γλυτώσει".
    https://www.youtube.com/watch?v=Wh7M1WyZCSg

    1/2/2022: ARKK $77 (+20% σε δυο συνεδριάσεις)

    O Μήτσουλας ο Cramer λέει "οι περισσότερες θέσεις του ARKK είναι πολύ υποτιμημένες, μου αρέσουν και έχουν καλά setups".
    https://www.cnbc.com/2022/02/01/jim-cramer-likes-most-of-top-holdings-in-cathie-woods-ark-innovation-etf.html?__source=iosappshare%7Ccom.apple.UIKit.activity.PostToTwitter

    Αλλά αυτός ο Μήτσουλας έχει κόσμο και του τα σφυράει σχετικά νωρίς. Βαστάτε τους επόμενους μήνες-χρόνια να δείτε τι γέλιο έχει να πέσει με τους εγχώριους Μήτσουλες.
    Κάθε 17.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. BTC:
    Η κίνηση 65κ=>29κ>69κ>33κ μοιάζει για expanded flat 4άρι. Τώρα παλεύει να σπάσει τη πτωτική σφήνα. Για να δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για την κατοστούρα.

    https://prnt.sc/26ne53o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Η Electric Last Mile Solutions (NASDAQ: ELMS ) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μετά από έρευνα ειδικής επιτροπής για ορισμένες πωλήσεις μετοχικών τίτλων σε άτομα που σχετίζονται με την εκκίνηση των EV. Το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ELMS που εκδόθηκαν προηγουμένως θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν.

      Με βάση την έρευνα της ειδικής επιτροπής, η εταιρεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν από την ανακοίνωση της εταιρείας στις 10 Δεκεμβρίου 2020 για οριστική συμφωνία για επιχειρηματική συνένωση με την Forum Merger III Corporation, ορισμένα στελέχη της Electric Last Mile αγόρασαν μετοχές στην εταιρεία σε σημαντικές εκπτώσεις στην αγοραία αξία χωρίς να λαμβάνεται ανεξάρτητη αποτίμηση.

      Διαγραφή
    2. Κε Τάκη αξίζει σε αυτά τα επίπεδα για ένα γρήγορο παίγνιο; Ή πιστεύεις ότι στις οικονομικές καταστάσεις θα υπάρχουν κι άλλες ατασθαλίες;

      Διαγραφή
    3. Η μετοχή πλέον απευθύνεται σε traders. Mπαίνεις στο 3,6 και αν πάει 3,9 φεύγεις. Διαφορετικά στο αυριανό άνοιγμα. Αξιζει;

      Τελικά όπου εμπλέκονται Κινέζοι φεύγα μακρυά.
      Κουμμουνιστες καπιταλιστές, με αριστερές τσέπες για τους άλλους και δεξιές για την πάρτη τους.

      Διαγραφή
    4. και ερχομαι εγω και ερωτω σαν ασχετος καμμενος που την ειχα.
      Εμενα αυτο σαν λονγκ τερμ χολντερ που ειμαι τι με πειραζει. Οκ κλεφτες θα μπουν αλλοι να συνεχισουν την εταιρια ωστε να επιβιωσει. Με χαλαει σε κατι οτι αυτοι αγορασαν μετοχες με τετοιο τροπο? Αν τα οικονομικα στοιχεια ελεγχθουν και τα μετρητα κτλ δεν εχουν θεμα τοτε συνεχιζει το οραμα κανονικα. Ή κανω λαθος?

      Διαγραφή
    5. όχι κε Αρίστο, δεν αξιζει. Όπου ακουτε για ατασθαλίες στον Ισολογισμό να τρεχετε μακριά. Σας το λεω εγώ που έφαγα τη Φολα με το κουτάλι.

      Εδω λιωνουν οι Pay Pal και SQ, εκει πηγαιντε για κανα γρηγορο.

      Διαγραφή
    6. Υπάρχει μια κινέζική IT που φαίνεται τζάμπα σήμερα ανεβαίνει CLPS

      Διαγραφή
    7. Πάλι βροντές και αστραπές. Διπλασιασμός της θέσης μου στην σκύλα, η καθυ πουλάει με μαρκετιες, cover other stocks

      Διαγραφή
    8. k. Γεωπόνε, για εμένα μια βασική προϋπόθεση για μακροπρόθεσμη διακράτηση είναι η εμπιστοσύνη στη διοίκηση. Στην ικανότητα, την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και την ταύτιση με τα συμφέροντα των μετόχων(κατά το δυνατόν). Αν αυτά δεν υπάρχουν ... πρόμπλεμ.

      Δεν παρακολουθώ εδώ και καιρό την εταιρία να είμαι ειλικρινής, αλλά θα συμφωνήσω με τον κ. Bugs_Bunny και το συμπέρασμα του κ. Τάκη. Μακρυά από Κινέζους. Η αντίληψή τους περί καπιταλισμού είναι αντίστοιχη με της Αμερικής στα τέλη του 19ου αιώνα, far west δηλαδή. Κάτι ήξεραν οι Βρετανοί που τους είχαν για δεκαετίες σε θεραπεία με όπιο.

      Διαγραφή
    9. K George η Καθυ ξεπουλησε από ότι είδα μόλις. 360χιλ μείνανε.

      Διαγραφή
    10. Nαι οι κινεζοι μονο ειναι απατεωνες ενω οι αλλες φυλες του Ισραηλ ειναι ολοι φερέγγυοι. Ειδαμε και τι ride με το μουφαδορο τον πρωην CEO τρομαρα του. τελικα οταν ειχα πει για 30-40% πτωση στα σπακς πολυ αισιοδοξος ημουνα οταν εχουν παει 70-80% κατω από το δεκαρικο. Κατι σουπερ projects ride, arrival, Zev, Hyzon, volta, ολα τα lidars πλην luminar κλπ, κλπ πηγαν ακλαυτα. Ωστόσο μεσα από τους ανθρακες θα ξεπεταχθουν και καποια διαμαντια αλλα πότε και ποια?

      Διαγραφή
    11. Στον υπέροχο καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε υπάρχουν και απατεώνες και κομμουνιστές. Κύριε Δεληγιανάκη, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε .... οταν έχουμε να κάνουμε επιχειρήσεις και συνεταιριλίκια, δεν θέλουμε ούτε τον έναν, ούτε τον άλλον για συνέταιρο. Εγώ τουλάχιστον έχω καεί .... και δεν αναφέρομαι στο χρηματιστηριακό κομμάτι μόνο.
      Προσωπικά δεν θέλω και τους συμφεροντολόγους κατ'επάγγελμα.

      Διαγραφή
    12. Trader δεν είμαι. Δεν κατέχω τη γνώση. Κε Bugs Bunny, άγουρος ήμουν στις αγορές όταν έσκασε η φόλα και παρακολουθούσα πολύ καλούς αναλυτές και επενδυτές να μπαίνουν σε διάφορες τιμές που αποτιμούσαν ως δίκαιες. Λίγο νωρίτερα είχα ανακαλύψει αυτό το blog και διάβασα την αναλυσάρα του κου Τάκη. Αλλά αυτό που με απέτρεψε οριστικά ήταν μία πρόταση-συμβουλή του, ότι δεν βάζει χρήματα σε εταιρεία που δεν έχουμε πλέον καμία αξιόπιστη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία. Respect κε Τάκη

      Διαγραφή
    13. Συμφωνω αλλα το θεμα ειναι πως μπορουμε να τους διακρινουμε να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι γιατι αν σε προσωπικο επίπεδο στα συνεταιριλικια είναι μια φορά δύσκολο στο κοσμο των επιχειρησεων - χρηματσιστηριων είναι εκατό φορές πιο δυσκολο.

      Διαγραφή
  12. Είχα μια ξεχασμένη εντολή αγοράς, παλαιόθεν, στην PYPL στα 131$, πιστεύοντας ότι δεν θα εκτελεστεί, (έτσι για πλάκα). Ε λοιπόν τώρα είδα ότι εκτελέστηκε! Τελικά δεν υπάρχει τιμή, που να μην πραγματοποιηθεί στο Αμέρικα. Τι έχουμε να δούμε ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με την παραπάνω κουβέντα περί JOBY κάτι σκίρτησε μέσα μου ... οπότε μονοκόμματη αγορά όλης της θέσης JOBY @3.93. Συνυπολογίζοντας την παλαιά χασούρα έχω ΜΤΚ $7,21.

    Αν πλησιάσει στο $3 με το καλό θα αυξήσω άλλο 50% και θα περιμένω 3~4 χρόνια να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά ο μεζές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επίσης σήμερα τσίμπησα λιγούλι τέσσερο (FOUR)@50,8, λιγούλα PLTR @13.74, λιγούλα U @101.78 και λιγούλα Σόφω @11,94.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν κάποιος ψήνεται για αγορά GOOG (χλωμούλι) εδώ γύρω στο $3.000 θα πρότεινα να συγκρατηθεί.

    Σύντομα θα τη βρει κάτω από $150 και αυτό είναι πρόβλεψη, με όλη την ευθύνη που πρέπει να φέρει η λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα
    Για τους φίλους της SKLZ
    https://investorplace.com/2022/02/sklz-stock-is-a-really-excellent-long-term-speculative-buy-below-5/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στα $250 το fb στην pre-market. Με p/e πλέον στα 20 μου φαίνεται ενδιαφέρουσα επιλογή. Στα ετήσια +37% τα έσοδα, +43% τα λειτουργικά κέρδη, καθαρά +35%.+50% αύξηση λειτουργικών ταμειακών ροών. Στα αρνητικά το 4q τα καθαρά κέρδη ήταν μειωμένα -8%. Επίσης παρατήρησα και μια επιπεδοποίηση στον ρυθμό αύξησης των χρηστών. Έτσι πρόχειρα μια 1η εικόνα από τις καταστάσεις. Εσείς τι γνώμη έχετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δε θα αγοράσω ποτέ διότι δε με ενδιαφέρει σαν εταιρία ΑΛΛΑ θεωρώ ότι όποιος μπει πλέον μακροπρόθεσμα θα κονομήσει χοντρά, γιατί :

      1. Ο Ζουκ είναι Δ Α Ι Μ Ο Ν Α Σ
      2. Η πτώση αυτή δεν αφορά κακά αποτελέσματα αλλά απαισιόδοξο guidance. Πιθανολογώ πως κάνουν τον ψόφιο κοριό, όταν επί της ουσίας λένε : η Apple και το ΤΙΚΤΟΚ μας έσκισαν.

      Υπενθυμίζω πως το FB αυτή τη στιγμή είναι ο ν.1 σάκος του μποξ της κομμουνιστοσυμμορίας του Alzheimer.

      Διαγραφή
    2. Πάντως Φίλε μου BARREN από ότι μπορώ να " δω"(γιατί μεγάλωσα πια και μην μου έχεις και πολύ εμπιστοσύνη καταλαβαίνεις) μεσοπροθεσμα δεν βλέπω πως θα σου χαλάσουν το Πάρτι...Τώρα το μακροπρόθεσμο το αφήνω σε σένα σαν πιο νιος...

      Διαγραφή
    3. Αν καταλαβαίνω σωστά με καθησυχάζεις ότι έχει ακόμα πολύ κάτω, χαχαχα.
      Τι να πω, μακάρι.

      Αααααχ, να σου τη λένε με ωραίο τρόπο λαι καλοπροαίρετα. Ότι χειρότερο...

      Διαγραφή
    4. To FB εδώ που ήρθε πιστεύω θα άξιζε μια πρώτη τοποθέτηση για κάποιον που γνωρίζει την εταιρεία. Στο επόμενο τρίμηνο, στα 13F, όλο και κάποιος γκουρού θα φανεί να αγόρασε μαζικά.

      Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι από τα υψηλά του στα 380 μέχρι τα 240 είναι μια πτώση 36,8% δηλαδή ως μετοχή βρίσκεται σε bear market που δεν μπορείς να ξέρεις πόσο εύκολα θα αναστραφεί. Πάντως όπως λένε οι γκουρούδες δεν χρειάζεται να είσαι γρήγορος, χρειάζεται να είσαι σωστός, οπότε δεν βιάζομαι και παρακολουθώ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε ΒARREN μη βάζεις κακές λεξουλες που δεν είπα στο στόμα μου..και καρφωνομαστε(αυτή κι αν είναι κακή λεξουλα λόγω καρφίτσας)...Για το Πάρτι των αγορών μιλάω όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται ...Είτε πάνω είτε κάτω οι Αγορές πάντα παρταρουν... εξαρτάται από πια σκοπιά το βλέπει κανείς..😉😉😉😉😉

      Διαγραφή
    6. Σήμερα έκανα μια μικρή αγορά FB στα 231 στο άνοιγμα, έτσι για το μεροκάματο. Θεώρησα μεγάλη υπερβολή αυτό που έγινε χθες και πιστεύω ότι θα μπούκαραν και hedge funds. Εκτιμώ ότι τη Δευτέρα θα τα δώσω. Αν και απ'ότι βλέπω μια δίκαιη αποτίμηση θα μπορούσε να είναι στα 500.

      Διαγραφή
    7. To FB έχω αρχίσει και το ερωτεύομαι τελικά και σκέφτομαι μήπως αξίζει να το κρατήσω μακροχρόνια.

      Κατ' αρχάς τα μειωμένα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με τα 10b που ξόδεψε για το metaverse (πέρυσι ήταν 6b και προπερσι 4b) και όλοι τα υπολογίζουν σαν ζημιές, λες και αυτά δεν πρόκειται να αποφέρουν έσοδα στο μέλλον. Κατά τα άλλα μόνο μειωμένα δεν ήταν.

      Δεν γνωρίζω πώς ακριβώς θα δουλέψει αυτό το metaverse αλλά νομίζω ότι η εταιρεία είναι ξεκάθαρα μονοπώλιο και θέλει να κρυφτεί , αυτό που λέει κι ο κύριος Barren παραπάνω. Έχει φάει τόσο regulation στο κεφάλι που πλέον έμαθε και βγαίνει και λέει ότι έχω πολύ μεγάλο ανταγωνισμό για να μην συγκεντρώνει τα βλέμματα.

      Πέραν αυτού, ναι μεν ο αριθμός των 4b users έχει φτάσει σε ένα πλατώ (πόσο ακόμα να αυξηθεί;) αλλά η εταιρεία με την επέκταση στο metaverse θα προσπαθήσει να αυξήσει το monetisation ανά χρήστη, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στα $10 καθαρά κέρδη ανά χρήστη.

      Στα αρνητικά βάζω το ρίσκο αγοράς. Ως το πρώτο γράμμα των FAANG, κατέχεται από τους περισσότερους και αν πάμε για νότια πιστεύω θα φύγει πρώτη κάτω και θα το παρακάνει. Επίσης, αρνητικό (δικό μου) ότι δεν έχω καταλάβει ακριβώς το metaverse και πώς θα βγάζει λεφτά. Έχουν μπει ήδη εταιρείες ρούχων και κοσμημάτων και πωλείται και digital land (περίεργα πράγματα)...

      Πάντως προς το παρόν ο Mr. Market έκανε καλή δουλειά!

      Διαγραφή
    8. Και μετά είδα αυτό

      https://www.soltrade.gr/2022/02/05/meta-platforms-%ce%bc-%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82/

      Οπότε Δευτέρα ή Τρίτη πουλάω κανονικά as planned.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Ευρωβλάχο ειλικρινά τώρα ... τις αγορές ή τις πωλήσεις τις βασίζετε σε μια κυματική ανάλυση;

      Τέλος πάντων. Ο καθένας όπως νομίζει.
      Εγώ να σας πω ότι το FB κάτι πρέπει να κάνει με το θεμα ασφάλειας του. Υπάρχει πρόβλημα.
      Πρό 1,5 έτους αποφάσισα να κάνω για την εταιρεία μου μια διαφημιστική καμπάνια. Οι πληρωμές έγιναν μεσω της χρεωστικής κάρτας της εταιρείας.

      Μετά απο 6 μήνες κάποιος άρχισε να τραβάει απο το λογαριασμό της εταιρείας ποσά. 14 συναλλαγές έκανε μεσα σε 3 ημέρες. Αν δεν το εβλεπα θα μας γδύναν.
      Τελικά έκανα ενστάσεις, άλλαξα κάρτα και κωδικούς και πήρα όλα τα χρήματα πίσω στο ακέραιο. Ταλαιπωρήθηκα λίγο αλλά η τράπεζα σε 1 μήνα τα επεστρεψε τα ποσά. Όμως το στίγμα έμεινε ..... απο το FB δεν πρόκειται να ξανακάνω συναλλαγές, εκτός αν λύσει τα θέματα ασφαλείας του πειστικά.
      Εννοείται πως τη μετοχή του δεν θα την αγόραζα σε καμιά τιμή .... εως ότου επιλύσει το θέμα του.

      Διαγραφή
    10. k. Ευρωβλάχο οι άνθρωποι που μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι το Metaverse ακριβώς, είναι ζήτημα αν φτάνουν σε αριθμό τα δάχτυλα των χεριών και σίγουρα δεν είναι ανάμεσά μας.

      Δεν πρόκειται για τεχνολογική γέννεση εκ του μηδενός που κάποια στιγμή θα πατηθεί το "ΟΝ" και θα ξεκινήσει, αλλά για τη μετεξέλιξη του Internet καθώς θα μπορεί σταδιακά να ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, πχ IRT3D, 5G, Blockchain, ΑΙ και άλλες που ήδη υπάρχουν ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

      Το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι ότι πλέον θα είμαστε μονίμως συνδεδεμένοι, το συντριπτικό μέρος της πραγματικής ζωής θα μεταφερθεί εκεί. Σκεφτείτε πόσο μεγάλο υπήρξε το άλμα από το λεγόμενο Web 1 στο λεγόμενο Web 2 ή Mobile Internet που διαθέτουμε σήμερα. Η σταδιακή μεταπήδηση στο Web 3 ή Metaverse θα είναι ίσως τάξεις μεγέθους πιο έντονη στην επίδραση που θα έχει στην καθημερινότητά μας και την οικονομική δραστηριότητα.

      Στην πρώτη του περίοδο το Internet ήταν στατικό και ως προς την πρόσβαση (PC) και το περιεχόμενο. Μπορούσες μόνο να καταναλώσεις πληροφορία και όχι να επηρεάσεις το περιεχόμενο. Μια εταιρία ας πούμε είχε σελίδα απλά σαν παρουσία, ή διαφήμιση. Δεν παράγγελνες online, δε μπορούσες να υποβάλεις κάποιο αίτημα ή ερώτημα, να πληρώσεις κλπ. Ήταν επίσης αργό, με ταχύτητες 56, 128 kbps στην αρχή , πανάκριβο με χρεώσεις αστικού αν θμάμαι καλά.

      Το Web 2 ή mobile Internet άρχισε να ξεπροβάλλει στα μέσα των 00'ς (όταν θα έσβηνε κατά Krugman) με τεχνολογικές προόδους στο hardware όπως οι οπτικές ίνες=>μεγαλύτερες ταχύτητες, τα 2,3,4G που επέτρεπαν ασύρματη συνδεσιμότητα και φυσικά το iPhone και οι μιμητές του. Πλέον είχαμε πρόσβαση στο Internet σχεδόν παντού και με αξιοπρεπείς ταχύτητες. Αυτό επέτρεψε πλέον την αναπαραγωγή πιο μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, πχ μουσική και βίντεο, ενώ με την ανάπτυξη πρωτοκόλλων MOIP και τεχνολογιών online πληρωμής εμφανίστηκαν τα e-shop, e-banking, e-investing. Παράλληλα είχαμε τα social media που κεφαλαιοποίησαν την κινητή συνδεσιμότητα και ... τα ξέρετε τι ακολούθησε. Οι κορυφαίες πλέον εταιρίες παγκοσμίως είναι εκείνες που καρπώθηκαν αυτή την πολύπλευρη επανάσταση.

      Το Web 3 - Metaverse λοιπόν θα είναι ένα ακόμα τεράστιο γεωμετρικό άλμα που θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στη διαρκή συνδεσιμότητα. Μεγαλύτερες ταχύτητες της τάξης των gbps, νέα hardware (πχ headsets, smartwatches, γυαλιά, ακουστικά, ακόμα κι εμφυτεύματα), 100 % χωρική κάλυψη (πχ starlink) θα μας δίνουν τη δυνατότητα να είμαστε διαρκώς και απολύτως συνδεδεμένοι. Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές συσκευές μαζί και τα οχήματα θα είναι διαρκώς συνδεδεμένα σε ένα IoT. Πιθανώς δε θα χρειάζεται καν να πληκτρολογούμε ή να ζητάμε κάτι παρά μόνο να το σκεφτούμε. Σχεδόν όλες οι δραστηριότητεές μας θα μπορούν να διεκπεραιωθούν σε ψηφιακές αναπαραστάσεις τις πραγματικότητας, χωρίς να μετακινηθούμε. Τα e-shop δε θα είναι πλέον ένας ηλεκτρονικός κατάλογος όπως σήμερα, αλλά ένας 3D ψηφιακός χώρος όπου θα περιηγούμαστε με avatars, θα συναντάμε γνωστούς, σαν ένα κανονικό μαγαζί σε video game. Παράλληλα υπάρχει η ελπίδα του αποκεντρωμένου metaverse με χρήση της τεχνολογίας blockchain, που θα επιτρέψει οι υποδομές, τα δεδομένα, η ψηφιακή ταυτότητα να μην ελέγχεται από συγκεκριμένες εταιρίες, αλλά από τους ίδιους τους χρήστες άμεσα ή έμμεσα μέσω DAOs. H φαντασία καλπάζει ... you name it.

      Μια απόπειρα ορισμού του Metaverse από το Mathew Ball, τον ιδρυτή του ETF MTVS (πρώην META, πούλησε το ticker στο Zuck για 70 μύρια):
      “The Metaverse is a massively scaled and interoperable network of real-time rendered 3D virtual worlds which can be experienced synchronously and persistently by an effectively unlimited number of users with an individual sense of presence, and with continuity of data, such as identity, history, entitlements, objects, communications, and payments.”

      Αν έχετε όρεξη να το ψάξετε περισσότερο, μπορείτε να ξεκινήσετε από εδώ :
      https://www.matthewball.vc/all/forwardtothemetaverseprimer

      Διαγραφή
    11. Ευτυχώς ο Τζιμάκος ο Κραμεριδης προτείνει επιτέλους στους επενδυτές να αποφύγουν το FB. Άντε γιατί μπήκα για ένα trade και κοντεύω να γίνω μακροπρόθεσμος.

      Διαγραφή
    12. Σας έφτιαξε!
      Στο μεταξύ, το είχε προτείνει για αγορά στις 28/1!
      Είναι γίγας ο Τζιμάκος.

      Διαγραφή
  18. Το να ψάχνουμε εικάζουμε προς τα πού θα πάει η Αγορά day to day με γνώμονα και δεδομένα του τύπου :Έκανε Spike άρα ήταν over sold και κάπου εδώ ήταν η είναι ο πάτος η μήπως είναι bull trap ??την επόμενη διορθώνει τελικά ήταν bull trup η μήπως είναι ξανά Bear trap και μας φύγει πάνω.. είναι σαν να παίζει ο Φέρμας με την Βλαχοπούλου τον ΠΑΠΠΆ...Και οποίος από εμάς τους Αρμενιστες πιστεύει πως θα βγάλει έτσι σοβαρές αποδώσεις ας αλλάξει πλευρό και εγώ μαζί του αν το κάνω για να είμαστε παρέα...Οποίος μπορεί να δει κάτι η όλη την μεγάλη εικόνα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τερματίσει τον Μαραθώνιο με πολύ καλές αποδόσεις ... Οποιος δεν τότε θα τον παραλάβουν οι διασώστες ...τους διασώστες δεν ξέρω ποιοι θα τους παραλάβουν...Μ αυτή την απορία θα μείνω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε BARREN ο Δυτικός Κόσμος και όσοι Φερελπις εισέρχονται και μας ασπάζονται γιατί που καλύτερα να πάνε στα Γκουλάγκ ?έκλεισαν σαν αποτυχημένα προ πολλού άλλο αν κάποιοι τα νοσταλγούν σαν καταφύγια βολεματος μιας και στην Ελεύθερη Οικονομία και Αγορά αισθάνονται ξένα σωματίδια και άχρηστοι τόσο θα παρατηρείτε το φαινόμενο του Γερασμενου ηλικιακά πληθυσμού και της υπογεννητικότητας...Μόνο τα Ισλαμια μέχρι να το πάρουν είδηση κι αυτοί πως ούτε παραδεισοι με πιλάφια ούτε Ούρι υπάρχουν θα γεννάνε όπως τα κουνέλια...και ο τρίτος κόσμος ... Έβλεπα χθές το πως θα σερβιριστούν οι δημοσιογράφοι στο κέντρο μετάδοσης των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο ...Μασινια ψήνουν τυλίγουν και στέλνουν ουρανοκατεβατα τα Burgers τους και μέσα σε όλο αυτό βλέπεις κάνα Κινέζο να κοιτάζει σαν Πόκεμον... Σκέφτετε τι θα γίνεται σε 30 χρόνια εσείς που θα είστε εδώ ... γιατί εγώ και να είναι τότε στη Μπουσκαμ... γιατί θα τα βγάζω έξω να ουρησω με το συμπάθειο και θα αναρωτιέμαι ποιο από τα τρία το έκανε το αριστερό το μεσαίο η το δεξιό??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα σας... Κυριε Τακη μια φρεσκια αποψη σας για Zevia αν θελετε καλοδεχουμενη .. μολις σημερα μετα απο αγορες και στα χαμηλα της πτωσης πρασινισα (ΜΟ8,43).Παντως δε γκρεμιστικε αυτες τις μερες σε σχεση με αλλες ... (αν εχετε χρονο και για DM μια γνωμη)Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν 10 ημέρες σχολίασα τη συμπεριφορά της Zevia.
      -------
      Τάκης Μορφονιός24 Ιανουαρίου 2022 - 8:49 μ.μ.
      Άσχετο αλλά ....
      Zevia γιατί να μην έχει τη μισή κεφαλαιοποίηση της Celsius?

      1,5 δις και εκεί να εκδόσει νέες μετοχές. Η δουλειά έχει μείνει στη μέση

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω κυριε Τακη.. εκει στο σχολιασμο που κανατε αυξησα θεση,,στα περιξ του 7. ελεγα μηπως εχετε αντιληφθει κατι νεωτερο

      Διαγραφή
    3. Με την ιδια λογική κ. Τάκη, αν μου επιτρέπετε, και η Clever Leaves πρέπει να είχε τη διπλη κεφαλαιοποίηση της Flora Growth αλλά συμβαίνει το αντίθετο.

      Διαγραφή
    4. Στην clever γίναμε bag holder...μόνο αν δείξει κάτι στα αποτελέσματα θα ξυπνήσει νομίζω ..

      Διαγραφή
  21. Εχει καποιος μια εξηγηση γιατι η Affirm διαπραγματευεται με διπλασιο πολλαπλασιαστη market cap προς revenues από τις Sofi και Upstart?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. H ZEVIA KINEITAI OMOΡΦΆ. ΤΉΝ ΆΝΈΒΆΣΆΝ ΚΆΊ ΆΝΆΛΎΤΈΣ ΈΠΊΣΉΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΚΑΠ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 11-11,5 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΙΝΗΣΗ

      Διαγραφή
  23. θα αναρωτιέμαι ποιο από τα τρία το έκανε
    Χαχαχαχα θεός!!!
    Μήπως όμως σε 30 χρόνια βγει και τέταρτο?
    Μήπως και ψηφιακό όπως τα άλλα...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. H αγορά προφανώς φοβόταν πιθανά κακά αποτλέσματα της AMZN που θα χτύπαγαν καμπανάκι Υ-ΦΕ-ΣΗΣ.
    Η Αμαζόνα όμως και πάλι μάμησε πώλους, δίνοντας ΑΗ +18% αυτή τη στιγμή και ένα γενικό κύμα ανακούφισης.

    Στα δικά μου, πρώτη σήμερα ανακοίνωσε η Unity (U) με αξιοπρεπή beats.

    REV 316 M , +43% YOY και ~7% beat από το αναμενόμενο 295 Μ.
    Adj EPS -0.05, +50% ΥΟΥ και ~28% beat από το αναμενόμενο -0,07.
    Νet dollar expansion 140% από 138% to 2020.
    >100.000$ customers (paying δηλαδή) 793=>1052 +33%

    Guidance FY2022 για Growth 35% και Rev 1.5 B που δίνει P/S 2022 20 (not bad).

    Σημαντικό για μένα ότι στην ανάλυση του Rev ο κλάδος create ήταν +49% και του Operate +45%, γιατί δείχνει ότι υπάρχει momentum σε νέους creators που αποτελεί ουρά για περαιτέρω αύξηση του Operate στο μέλλον. Σεμνό θεωρώ το guidance και ...

    +15% ΑΗ => GG

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λετε αύριο να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη bear trap της χθεσινης bull trap του μεσοπρόθεσμου bear trap εν μέσω της μεγαλύτερης φούσκας όλων των εποχών; 🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲🇺🇲

      Διαγραφή
    2. Τι λέγαμε Κύριε ΤΑΚΗ στην προηγούμενη σελίδα ???Κάτι για τον ΠΑΠΠΆ και τους Παππατζηδες??? Ακκακιε μην ξεχάσεις τα καρφιτσακια !!!

      Διαγραφή
    3. Να σας πω την αλήθεια κ. Τάκη, κρίνοντας από τα AH θεωρώ πιθανότερο σήμερα να έχουμε μία ακόμα intraday bull trap που θα ακολουθηθεί από μία ακόμη βραχυπρόθεσμη bear trap που θα μπορούσε να ολοκληρώσει αυτή τη μεσοπρόθεσμη bear trap, εντός της μεγαλύτερης φούσκας όλων των εποχών, η οποία μακροσκοπικά ίσως και να έχει κάποιες δεκαετίες μπροστά της.

      Παγίδες θα υπάρχουν πάντα πολλές, αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά είναι να έχω φορτώσει όσο μπορώ περισσότερο στον πάτο κάποια από τα καλά μαγαζά που την επόμενη 5ετία θα 5~10πλώσουν. Και για να μη παρεξηγηθώ, ανάλογα με την εταιρία ο πάτος θεωρώ ότι είναι από 50~100% πάνω από εδώ έως όσο κάτω πάνε. Θεωρώ πως σε 5~10 χρόνια η διακύμανση των τελευταίων 2 ετών θα φαίνεται στο διάγραμμα σα μια σχεδόν ευθεία γραμμή.

      Και να αρπάξω την ευκαιρία να πω κάτι ακόμα, επειδή τελευταία έχουμε χορτάσει από γεροντοσυμβουλές και διαβάζουν πιθανώς και νέα παιδιά.

      Ιστορικά υπάρχουν δύο νόμιμοι τρόποι για τη δημιουργία πλούτου : η εργασία και η ιδιοκτησία ποιοτικών (παραγωγικών ή/και ανατιμώμενων) assets.
      Όποιος έχει ανοιχτά μάτια και διαυγές μυαλό πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η εργασία τις τελευταίες 10ετίες διαρκώς συμπιέζεται και κατά τη γνώμη μου τείνει προς αφανισμό λόγω της τεχνολογικής προόδου. Ήδη συμβαίνει αλλά θα γίνει πιο έντονο το γεγονός ότι ο μοναδικός τρόπος για τη δημιουργία πλούτου θα είναι η συμμετοχή στην ιδιοκτησία των καινοτόμων μέσων παραγωγής.

      Η δική μου γεννιά (1980), ίσως μαζί με δυο τρεις επόμενες, μπορεί να είναι και οι τελευταίες που θα έχουν την ευκαιρία αποκλειστικά με την εργασία τους να δημιουργήσουν τη βάση για μια αξιοπρεπή συμμετοχή στην ιδιοκτησία, παρότι ήδη έχει καταστεί αρκετά δύσκολο.

      Οπότε νεαρά αδέρφια, επιτρέψτε μου κάποιες σκέψεις, έτσι για να υπάρχουν σαν αντίβαρο στην κλασική συμβουλή των κωλοπετσωμένων γεροντοπατέρων δικαιούχων των σχεδίων Μάρσαλ, πακέτων Ντελόρ, ΚΠΣ, ΕΣΠΑ και των 500 δις χρέους που σας έχουν φορτώσει να εξυπηρετείτε μαζί με τις συνταξάρες τους : "μπες στο Πανεπιστήμιο, βρες μια καλή δουλίτσα και μάζευε στην Τράπεζα".

      1. Δουλέψτε σα σκυλιά όσο είστε νέοι και δεν έχετε παιδιά. Και αν σπουδάζετε δουλέψτε, μην κρέμεστε από το επίδομα του γέρου. Και όταν αποφοιτήσετε δουλέψτε διπλά μέχρι να κάνετε παιδιά, γιατί μετά θα έχουν αυτά προτεραιότητα.

      2. Ζήστε λιτά, τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι ΤΖΑΜΠΑ. Δε λέω να μη ζήσετε, απλά μη πετάτε λεφτά σε ανοησίες. Ένα smartphone των €1.000 δε σας προσφέρει τίποτα ουσιαστικό σε σχέση μένα των €200 (χώστε τη διαφορά στην AAPL). Ένα αυτ/το των € 10κ θα σας πάει όμορφα στη δουλειά και τις εκδρομούλες σας όπως κι ένα των €30 κ (χώστε τη διαφορά στην TSLA).

      3. Αποκτήστε οικονομική παιδεία. Μη περιμένετε από τους γέρους σας ούτε από το εκπαιδευτικό σύστημα, το 95% των Ελλήνων είναι οικονομικά ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ. Μελετήστε μόνοι σας βιβλία, επιτυχημένους επιχειρηματίες, εταιρίες. Διαβάστε ισολογισμούς, αναλύσεις, παρακολουθήστε την αγορά, δείτε τι ανταμοίβει μακροπρόθεσμα και τι χαντακώνει. Θα σας βοηθήσει και στις όποιες επιχειρηματιές βλέψεις σας το να μην είστε οικονομικά ταγάρια.

      4. Επενδύστε στην ιδιοκτησία των μέσω παραγωγής πλούτου μακροπρόθεσμα. Τα (1), (2) θα σας εξασφαλίσουν τις χρηματορροές που είναι τα πολεμοφόδια. Το (3) θα είναι το όπλο σας, όσο μεγαλύτερο, εξεζητημένο και ακριβέστερο τόσο καλύτερα. Δημιουργήστε παράλληλα ένα emergency fund 6~24 μηνών (ανάλογα την ηλικία και τις χρηματορροές σας) και τα υπόλοιπα επενδύστε τα σε δυναμικές αγορές, business plans και ανθρώπους με προοπτικές.

      Πολύ πιο σύντομα και εύκολα από ότι νομίζετε θα απαλλαγείτε από το άχθος του βιοπορισμού, θα δουλεύετε μόνο γιατί γουστάρετε, θα έχετε χρόνο για τα παιδιά σας όταν θα πρέπει και το σημαντικότερο : όταν έρθει η ώρα της απομαχίας δε θα κρέμεστε από τα φρύδια του Ερνέστου του Τσίπρα ή του Κωστάκη του Μητσοτάκη (αμφιβάλλετε ότι αυτοί θα είναι?) για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

      Διαγραφή
    4. Συνυπογραφω με χέρια πόδια και όλα τα εξαρτήματα μπαίνω ολόκληρος στην Γουφετ"ι"σ Κολυμπήθρα Φίλε μου BARREN...Και δεν είναι μόνο αγράμματοι οικονομικά αλλά γεμάτοι παθογένειες ιδεοληψίες δογματισμους παραδόσεις που μόνο μουσειακή και φολκλόρ αξία έχουν και αυτό υπό ζήτηση και όλα αυτά μαζί με την Υποτελικη Μικροαστική Αντίληψη ποτισμένοι και διαβρωμενοι μέχρι το μεδούλι τούς...το ακούω ακόμη δίπλα μου και αηδιάζω :Να σπουδάσεις να βρεις μία δουλίτσα όπου να ναι και η δυνατόν στο Δημόσιο για να ναι σίγουρη να βρεις και μια καλή κοπέλα να χει κι αυτή κάτι να δούμε και εμείς κάνα εγγονάκι πριν πεθάνουμε ...Ταγαράδες πουριτανοί ξερολες η συντριπτική τους πλειοψηφία !!!

      Διαγραφή
    5. Μου ακούγεται σαν τη διαφήμιση αμοιβαίων κεφαλαίων τραπεζών ο όλος λόγος σας. Εγώ μέχρι τώρα αγαπητοί φίλοι έχω χάσει ένα κομμάτι χαρτοφυλάκιο από την obsv, την elms, την taboola και την adma. Όλες αυτές ήταν προτάσεις του blog. Μακάρι να είχα άπλετο χρόνο να μελετώ βι Λία οικονομικών κ πολύ περισσότερο να καταλαβαίνω κ τις έννοιες, τότε τα οικονομικά δε θα ήταν επιστήμη αλλά απλά ένα hobby που το διαλέγεις..Οι ελεύθερος λοιπόν ταμειακές ροές ενός νέου ανθρώπου με παιδιά δεν είναι τόσο μεγάλες για να κάνεις εύκολα ένα fund δίαιτας κ ότι βγάζεις με πολύ κόπο να το επενδύεις που? Είναι εύκολο να το λέμε έτσι απλά.. Για ρωτήστε αυτούς του 99 που σκέφτηκαν ακριβώς το ίδιο...Ας κάνουμε λοιπόν μια δημοσκόπηση πόσοι από εδώ σημειώνουν ουσιαστικά κέρδη στη wall street.Διαβαζω σχεδόν καθημερινά κ βλέπω άπειρες εταιρίες που συζηιωνται αλλά πως να ξέρεις πού υπάρχουν Κινέζοι κτλ., πως δηλαδή να ξεχωρίσεις το buiseness plan που αναφέρει ο κ. Barren? Εύκολο να το λέμε δύσκολο να το κάνουμε ειδικά όταν η ρευστότητα σήμερα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί...

      Διαγραφή
    6. Δεν πουλάω κάτι κ. Investor, ψιλοΖBUCHAM πώς σας ακούγεται.

      Αυτοί που αξίζει να απευθύνομαι θα καταλάβουν, αν δεν καταλαβαίνουν ZBUCHAM και γι' αυτούς.

      Διαγραφή
    7. investor εμένα η συμβουλή που θα έδινα σε νέους είναι αγάπα την δουλειά σου,και δούλεψε οσο πιό πολύ χρόνο μπορείς. Work is a great market hedge

      Διαγραφή
    8. κε Investor, αν μου επιτρεπετε μια απάντηση απ' οσα έχω καταλαβει.

      Οι ΗΠΑ ειναι μια πολυ δύσκολη αγορά. Λόγω μεγέθους και ταχύτητας. Αν δεν έχετε χρόνο να διαβαζετε και πολύ περισσότερο να ειστε από πάνω καλυτερα να μην ασχοληθείτε. Θέλει timing σωστό, δε σε περιμενει, δεν παίρνει αιχμαλώτους σου φυτευει σφαίρα στο κεφάλι.

      η Bakkt απο τα 8 πήγε στα 50 σε τρεις μέρες και τώρα ειναι στα 4$. Τι διακράτηση και πράσινα άλογα, σε τετοιες μετοχες και σε τετοια αγορα. Τι να το κάνω να πάει στα 100 σε 5 χρόνια. Προτιμω τα 50 σε ενα μηνα. Για να το πετύχω αυτό πρεπει να ειμαι απο πάνω. ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ.

      Χρηματα εβγαλα επειδη εχωσα HYLN @ 52$, Stem @ 45$. ΑΝ ΤΙς ΕΙΧΑ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΕΙ ΘΑ ΜΕ ΕΙΧΑΝ ΛΙΏΣΕΙ. Αν γενικα τις μετοχές δεν τις παντρευόμαστε, τότε ειδικά στις ΗΠΑ τις έχουμε για πολύ περιστασιακές σχέσεις.


      Από πότε τις κατεχετε τις μετοχές; Γιατί τις διακρατήσατε και δεν τις στείλατε στο -15%; Εγω τις ξαπέστειλα όλες, εκτός της ASTS. Εδωσα κι απο δαυτη το 1/3 στα 11$ αλλα κρατησα τα 2/3 και έχω φαει την πτωση ως τωρα. Όμως εχω πολλη ρευστότητα.

      Τις μετοχές που αναφέρατε, δεν τις χώνεψα ποτέ. Γιατί πήρατε αυτές από τις προτασεις του μπλογκ και όχι κάποιες άλλες? Είστε διατεθιμένος να τραβηξετε καθετη γραμμη αποχωρισμού, να γραψετε τις ζημίες σας και θα πάτε σε άλλες επιλογές?

      Για το γκαλοπ σας, είμαι στο -14% στο χαρτοφυλάκιο. Στο ενδιάμεσο όμως, καποια κέρδη τα έφαγα. Τα λοιπά κερδη τα έχασα και τώρα ειμαι στο μειον. Την ζημιά μου την έκανε αυτή που δεν πούλησα. Ημουν στο -28% αλλα με "διορθωσε" η bakktάρα.


      υ.γ.1. 2 εις τον κυβο = 8. Κυνηγίστε τρεις διπλασιασμους παρα εναν δεκαπλασιασμο.
      υ.γ.2. Μεινετε στους leaders. ΠΧ από τζογο-σπακς DKNG μονο. ΜΟΝΟ.

      υ.γ.3. Θα γυρισει. Λιγο υπομονή. Η αγορα. Για τις επιλογές σας δεν ξερω.

      Διαγραφή
    9. Τελος, μη δινετε σημασία σε στρατηγικές που περιλαμβάνουν απειρη ρευστότητα από μαγικά καπέλα. Διαχειριστείτε με σύνεση όση κατέχετε.

      Διαγραφή
    10. ΑΙΝΕΙΑΣ  (ο γενναιότερος ήρωας στην πλευρά των Τρώων μετά τον Έκτορα)

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82

      Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. Πολλές φορές κινδύνευσε για χάρη των γονέων του και για την ευσεβεια του προς τους θεούς. Μετά από αυτό, οι Αχαιοί του είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να του εκχωρήσουν όποιο μέρος της Τροίας ήθελε για να ζήσει εκεί με απόλυτη ασφάλεια.

      Διαγραφή
    11. Ο γιος μου ο Αλέξανδρος, 39 ετών, μεγαλοστέλεχος σε πολυεθνική, είχε πάει το καλοκαίρι σε διάσκεψη της εταιρείας στο Άμστερνταμ. Επιστρέφοντας έφερε κάτι κρασιά και πούρα. Μου ζήτησε να πάω μια Παρασκευή βράδυ να περάσουμε μερικές ώρες δυο μας, χαζεύοντας τη θέα, καπνίζοντας τα πούρα, χαζοπίνοντας και συζητώντας.

      Κάπου εκεί κατάλαβα ότι είχα βγάλει καλό παιδί. Σαν τους γονείς του Κλέοβη και του Βίτωνα, σαν τον Τέλλο τον Αθηναίο. Δόξα τω Θεώ.

      Είμαι παλιομοδίτης. Δόξα τω Θεώ επίσης.

      https://antikleidi.com/2011/10/13/kroisos/

      Διαγραφή
    12. "Τελος, μη δινετε σημασία σε στρατηγικές που περιλαμβάνουν απειρη ρευστότητα από μαγικά καπέλα. Διαχειριστείτε με σύνεση όση κατέχετε."

      Άριστα 10 😎

      Διαγραφή
    13. Κύριε Investor το Ιστολόγιο δεν κάνει προτάσεις Αμερικάνικων εταιρειών. Το Ιστολόγιο προσφέρει γνώσεις και παρουσιάζει Αμερικάνικες εταιρείες.
      Πολύ θα ήθελα να βρω κάποιο site που να σηκώνει, αν είναι δυνατόν και κάθε 5 λεπτά συνοπτικά άρθρα και επιφανειακή ανάλυση, ώστε να γνώριζα όοοολες τις εταιρείες του Αμερικανικου χρηματιστηρίου.
      Η φιλοσοφία στις αγορές είναι "Μάθε τέχνη και άστην και όταν χρειαστεί πιάστην".
      Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο να παρουσιάσω 10.000 εταιρείες, ούτε να τις μελετήσω. Όμως θα πρασπαθήσω μέσω του Ιστολογίου να παρουσιάσω όσες περισσότερες γίνεται. Αυτό, παρακαλώ να μην εκλαμβάνεται ως πρόταση, αλλά ως "ΚΑΝΕ ΜΕ ΣΟΦΟ ΝΑ ΣΡ ΚΑΝΩ ΠΛΟΥΣΙΟ:.

      Διαγραφή
    14. κε hippy σας εκτιμώ. Εδώ η Παράβαση, όπως ερμήνευσε ο Σαββόπουλος τους Αχαρνείς. Αν εσείς θυμίζετε αμυδρά τον Λάμαχο, νομίζω ο κος Wuffet δεν αντιστοιχεί στο Δικαιόπολη. ZBUCHAΤΟΥ τι νομίζω φυσικά.
      Αν δε βαριέστε ακούστε όλο το δίσκο και διαβάστε τους Αχαρνείς. Γνωρίζετε καλά ότι ο Αντρέ ήραν φιλότεχνος.
      https://www.youtube.com/watch?v=PymO4dl5RHo

      Διαγραφή
    15. Βρε σεις. Λέμε να καινοτομήσουμε, να συγχρονιστούμε με την εξέλιξη και εσείς μου πήγατε στην Ωραία Ελένη που διέλυσε με τον ερωτύλο Πάρη ολόκληρη Τροία και στον Αριστοφάνη; 😲😲😲


      Πάντως ο Αριστοφάνης όταν έγραψε τους Αχαρνείς ήταν 21 ετών!!!

      Διαγραφή
    16. Εγώ πάντως συμφωνώ με κύριο Barren και με την 4λογία του. Θα συμπλήρωνα όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών ό,τι και να κάνει ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΧΑΝΕΙ. Οπότε καλύτερα να κάτσει σπίτι του και να το παίζει Δικαιόπολης, αναζητώντας την Ειρήνη να καλλιεργεί τα αμπελάκια του

      Διαγραφή
    17. διαφωνω καθετα κ. Τακη με την αποψη σας. Δεν υπαρχει ανθρωπος που δεν το εχει. Ο καθενας μπορει να πετυχει οταν αφιερωσει χρονο για μελετη και εχει την υπομονη και επιμονη για μαθηση. Ειναι λαθος να παιρνατε μηνυμα σε εμας τους νεους στις χρηματαγορες να κατσουμε στα αυγα μας επειδη μια φορα χασαμε λεφτα. Κακο του κεφαλιου μας στο φιναλε. Αλλα αν πηραμε ενα μαθημα απο αυτο τοτε τουλαχιστον δε πηγανε χαμμενα. Θα βοηθησει στο μελλον. Εγω προσωπικα εχοντας εμπειρια μονο 2 ετων στις αγορες θεωρω οτι εχω μαθει απειρα πραγματα μεσω της προσπαθειας που καταβαλω και εχω ακομα πολλα να δω.
      Αρνουμαι να μεινω οικονομικα αγραμματος. Το χρωσταω στον εαυτο μου αλλα και στο παιδι μου και θα παρακαλουσα ολους τους εχοντες μερος τις συζητησεις αντι να κραζετε ο ενας τον αλλο με υπαινιγμους να καθεστε και να δινετε συμβουλες αναλυτικες για να μαθαινει και η επομενη γενια. Το να το παιζετε κοκορες σε κοτετσι ειναι νοοτροπια παλια και καλο ειναι να την αποβαλλετε.
      Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    18. Κ. Hippy ελπίζω να μην αναφέρεστε σε μένα για το λιβανισμα. Επίσης κ εμένα μου αρέσουν πολύ τα όσα γράφει ο κ. Barren είναι πολύ ρομαντικά. Ποιος δε θέλει να έχει ένα ωραίο συνταξιοδοτικο στα γεράματα κ μάλιστα πολύ νωρίτερα από όσο φαντάζεται. Πρέπει όμως να είμαστε κ λίγο στη γη. Προφανώς κ δεν το έχω με τις χρηματαγορες αν κ στο Ελληνικό πάω πολύ καλά κ γι αυτό μίλησα για τη wall. Εκεί η ενημέρωση μου είναι μόνο μέσα από το blog κ ίσως εκεί εντοπίζω το λάθος μου. Άριστα 10 κ εγω στα μαγικά καπέλα που εμφανίζουν άπειρη ρευστότητα!!!

      Διαγραφή
    19. Ναι κ. Τάκη, συμφωνώ και γι' αυτό δεν περιμένω να κατλάβουν τι έγραψα παρά ένα 3~5% όσων το διαβάσουν. Δεν έχει να κάνει όμως με το stock picking, όποιος δε θέλει/μπορεί/προλαβαίνει να ασχοληθεί μπορεί να το κάνει τουλάχιστον με ένα ETF του Sp ή του NSDQ.

      Η ουσία είναι ότι πλέον δε μπορεί ένας νέος άνθρωπος να βασίζεται μέχρι το τέλος στην εργασία του, πρέπει να δημιουργήσει ιδιοκτησία μέσων παραγωγής το συντομότερο δυνατό. Οι αγορές θεωρώ πως είναι το πιο πρόσφορο μέσο.

      Το μήυνυμα απυθύνεται αποκλειστικά σε νέους ανθρώπους (15~30), δυστυχώς αλλοιώθηκε από ανούσιες παρεμβολές ημιθανών κομπλεξικών.

      Διαγραφή
    20. Επίσης να αναφέρω ότι δεν πούλησα στο - 15% γιατί ήλπιζα σε μια βελτίωση στην elms αλλά μια μέρα άνοιξα κ είδα - 50%.Δε νομίζω ότι προλαβαίνει κάνεις εκτός αν είναι πλήρους κ αποκλειστικής.Μακαρι να το είχαμε όλοι κ. Τάκη αλλά πως μαθαίνεις ότι το έχεις...? Όταν τα κέρδη σου είναι ποσα? Σε πόσο χρονικό διάστημα? Όταν αποδημησουμε εις Κύριον θα κάνουμε απολογισμό? Το παλευουμαι κ μεις οι πιο νέοι στις αγορές μήπως κ αλλάξει λίγο η καθημερινότητα μας... Να γνωρίζεται πάντως ότι μου αρέσει να σας διαβάζω οπότε τη χασούρα μου θα την θεωρώ δίδακτρα...

      Διαγραφή
    21. Κύριε Γεωπόνε δεν διαφωνώ γενικά με το σχολιασμό σας. Όμως κάποιοι έχουν έμφυτο το ταλέντο. Το ταλέντο δεν διδάσκεται, ούτε δημιουργείται. Απλώς κάποιους η φύση τους έχει προικίσει πλουσιοπάροχα στο να αντιλαμβάνονται και κατανοούν ευκολότερα και γρηγορότερα τις στιγμές του αγώνα. Κάποιοι γεννήθηκαν Μέσι, Πελέδες, Μαραντονέοι .... με λίγη προπόνηση και ακόμη λιγότερη πειθαρχεία θα μεγαλουργήσουν. Οι υπόλοιποι απλώς, αν κοπιάσουν πολυ και κάνουν όσα αναφέρατε, θα γίνουν απλώς καλοί ποδοσφαιριστές. Οι περισσότεροι όμως θα απογοητευτούν και θα το παρατήσουν το ποδόσφαιρο και απλώς είτε δεν θα ξανασχοληθούν είτε θα βρουν μια ομάδα vintage και στην πρώτη τους καλή φάση θα θεωρούν τους εαυτούς τους παικταράδες και θα κοκορεύονται, θεωρώντας ότι το σύστημα τους αδίκησε , καθώς θα φταίει κάποιος άλλος και όχι η δική τους μετριότητα.

      Διαγραφή
    22. Δεν είμαι Γκουρού, άσχετος είμαι, και όλα που γράφω είναι λαθος(αλλα μάλλον λάθος είναι και αυτό) . Αυτό που έχω να σας πω ότι του χρόνου θα έχω διπλασιάσει το αμερικάνικο χαρτοφυλάκιο μου σε αξία, χωρίς προσθήκη μετρητών, Ισχυρότερες θέσεις μου apps, sklz, sofi, lemonade, KBNT,MGNI, Biocrystal, clovis ongology, adma, obseva, rmo, Apple, και μερικά etf, σε cybersecurity, bio, κινεζικές, τροφιμα

      Διαγραφή
    23. Ανοίγοντας το ιστολόγιο και πίνοντας καφέ βλέπω πόλεμο σχολίων...
      Ειρήνη υμίν κύριοι...
      Προφανώς σχόλια με υπονοούμενα, μειωτικά, με έπαρση, υποδηλώνουν κόμπλεξ, πολλά κόμπλεξ που οι ίδιοι δεν έχουν "ψάξει" μέσα τους...ξέρετε γιατί..? Γιατί η αυτοβελτιωση θέλει κόπο και πονάει...προτιμούν να ασχολούνται με τους άλλους, αυτό είναι πιο εύκολο δεν θέλει καθόλου κόπο.
      Να είμαστε ΤΑΠΕΙΝΟΙ...
      Τα χρήματα που διαχειρίζεται ο καθένας είναι δικά του και έχει το δικαίωμα να τα διαθέσει όπως θέλει, να τα διπλασιάσει αν μπορέσει, να τα γαμησει αν δεν έκανε σωστές επιλογές. Είναι δικά του όμως...στην zbouts του όπως λέει ο κ. Barren.
      Δεν δέχομαι να βγαίνουν και να το παίζουν κριτές όλων τύποι που τα χρήματα τους τα έβγαλαν μαύρα, δημόσιοι υπάλληλοι με απεριόριστο χρόνο να ασχολούνται με χρηματαγορές και όχι με την εργασία τους. Κάποτε σε ένα τραπέζι γνώρισα δ.υ. με ειδικότητα "διακοσμητής φυλακών και δικαστικών μεγαρων", ναι κύριοι υπάρχει αυτή η ειδικότητα. Έχοντας εργαστεί μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όσοι επίσης εργάζονται καταλαβαίνουν...που να βρεθεί χρόνος..? Και υπάρχουν και οι άλλοι που αναφέρθηκα παραπάνω που κάνουν πάρτι μονίμως.
      Για τις χρηματαγορές...
      “Γηράσκω αεί διδασκόμενος”

      Καλο ΣΚ!

      υ.γ. σχόλιο από κινητό

      Διαγραφή
    24. Κύριε γουαφετ νομίζω ταυτιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό. Παρόμοια ηλικία και φιλοσοφία. Νομίζω είναι εμφανές ότι διαβάζετε και σεις αμερικανικό περιεχόμενο και κουλτούρα η οποία πλέον σας έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που έχετε ξεφύγει απ' το περίγυρο σας.

      Πολύ θα χαιρόμουν να τα λέγαμε και από κοντά κάπως κάπου κάποτε.

      Εξαιρετική αναφορά στον Αινεία κύριε χιππη.

      Διαγραφή
    25. Ναι κ. Μιχάλη, έχω πει ότι στην Ελλάδα βρίσκομαι μόνο με τους τρόπους που είμαι υποχρεωμένος, δηλαδή σωματικά, επαγγελμματικά και φορολογικά.
      Δεν παρακολουθώ και δε με ενδιαφέρουν τα τεκταινόμενα, παρά μόνο σε ότι αφορά την επαγγελματική μου δραστηριότητα.

      Νομίζω πως μπορούμε να το κατεφέρουμε το δια ζώσης κάποια στιγμή. Εδώ βγάζω ρευστότητα από το μαγικό μου καπέλο, εκεί θα κολλήσουμε.

      Διαγραφή
    26. Ειρήνη υμίν, συμφωνουμε κε. Barren για τη νεα γενια και να συμπληρωσω. Εστω οτι εισαι 20αρης 30αρης και τα εφερε η ζωη ετσι και διαχειριζεσαι 6ψηφιο κασερι που στεκεται εδω και δεκαετιες στη τραπεζα. Τι κανεις; θα τα αφησεις να τοκιζονται επι του μηδενος;
      Θα ανεβουν τα επιτοκια; Με χρεος Ελλαδας 200% το τελευταιο που πρεπει να σκεφτεσαι αν ανεβουν τα επιτοκια θα ειναι η πτωση των growth μετοχων λογω του discounted cash flow model που τις αξιολογουν. Ακινητη περιουσια στην Ελλαδα παρα πολυ δυσκολη επενδυση, για να εχεις αληθινο οφελος θα πρεπει το διαθεσιμο κασερι να πλησιαζει το 7ψηφιο για να χωθεις στο τουρισμο λογω θετικου cagr αλλιως δεν θα πετυχεις ποτε economy of scale. Με ενοικιαστες ξεχνα το, αστα καλυτερα στη τραπεζα. Εχουμε καει στο χυλο παμπολλες φορες.
      Οποτε καταληγουμε πως η διαχειριστικη διεξοδος ειναι οι αγορες.

      Εδω που διαφωνω λιγο με το κο. Τακη ειναι με τη διατυπωση πως ο κοσμος "ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΘΑ ΧΑΝΕΙ", ο κοσμος ειναι οντως ασχετος αλλα οχι με την εννοια οτι κανει συνηθως λαθος, αλλα με το οτι δεν ασχολειται καν. Αν μιλησεις στο μεσο 30αρη αποφοιτο του ΕΜΠ σημερα για αγορες θα σου πει “εισαι τρελος; 1999, δομημενα ομολογα, 2008” .. εκει εχουν μεινει. Ο κοσμος εχει τη ταση οταν κανει επιλογες, να κανει σωστες επιλογες αλλα με αδυναμο στομαχι στα πανω κατω και πιστευοντας πως θα κερδισει tradeαροντας καταφερνει χειροτερα αποτελεσματα απο την αγορα.

      H μικρη συνεισφορα μου στη κουβεντα θελω να ειναι πως η αγορα ειναι πολυ πιο ευκολη απο παλαιοτερα. Πριν 17 χρονια που αρχισα να μικροδιαβαζω στο capital για τις μετοχες, μολις ενηλικιωθεις, δυσκολευομουν αφανταστα να βρω καταστασεις. Η σελιδα εβριθε κραχτων που εμφανιζαν αριθμους ενας θεος ξερει που τους εβρισκαν, οι σελιδες των εταιρειων συνηθως ειτε δεν υπηρχαν ειτε αναφεροντουσαν σε ισολογισμους 2 και 3 ετων πισω. Μη τα πολυλογω πλεον το διαδικτυο εχει εκδημοκρατικευσει και απλοποιησει τη διαδικασια. Stocktwits, Twitter, Tradingview, Finbox, Yahoo Finance, robinhood, Seeking Alpha κλπ καναν τις επενδυσεις τοσο μα τοσο προσιτες σε ολους. Πριν 20 χρονια για να κινηθεις στην αγορα καλουσες στο τηλεφωνο το χρηματιστη σου. Εχω αδικο; Προσωπικη γνωμη, η απλοποιηση αυτη σε συνδιασμο με τα μηδενικα επιτοκια δικαιολογει πολλαπλασιους πολλαπλασιστες απο οτι μια 20ετια πισω. Οταν θα ερθει η φουσκα, αν θα ερθει η φουσκα στην αγορα, θα δουμε αρρωστες καταστασεις και τρελες αποτιμησεις, πανω ακομα και απο το Φλεβαρη του 20, το 99 κλπ ( το 99 τα επιτοκια ηταν 5% με 5,5%, πανω απο το revenue increase μιας value μετοχης σημερα).

      Λοιπον σε ολους τους νεους, τα επιτοκια ειναι μηδεν και ο πληθωρισμος στο Θεο(εστω προσωρινα), πως θα διαχειριστειτε το οποιο ποσο για να μην εχετε ετησιες απωλειες; (εφοσον φυσικα εχετε ηδη ενα κεραμμυδι πανω απο το κεφαλι σας). Οι αγορες ειναι η λυση, μελετη, σταδιακες αγορες, διασπορα και γερο στομαχι. Δειτε ποιες εταιρειες ηταν πρωτες σε κεφαλαιοποιηση μολις το 2008 στις ΗΠΑ, θα εκπλαγειτε. Ειναι καποιοι τομεις που εχουν ουριο ανεμο απο πισω τους, πιστευετε πως ενας CEO στη νο2(για μενα) οικονομια του κοσμου θα διαχειριστει χειροτερα τα χρηματα απο το να τα αφησετε στη τραπεζα ‘η να αγορασετε ενα διαμερισματακι καπου στην Ελλαδα; Δεν νομιζω αδερφε, απλα δε το βλεπω.

      ΥΓ. Αυξηση MGNI προχθες και ΝΙΟ χθες, παραλληκη μειωση σε XPEV μιας και βλεπω τη Cathie Wood να φορτωνει και οσο και να την εκτιμω, θεωρω πως βρισκεται στο στοχαστρο αλλων διαχειριστων και short term οι μετοχες της θα πονεσουν περισσοτερο. Κε Τακη εχετε αποψη για Magnite? Νομιζω πως ισως θα αξιζε ενα αρθρακι, παροτι δεν ειναι recent IPO/Spac που αρεσκεστε.

      Διαγραφή
    27. Πολύ ωραίο σχόλιο κ. Indiefunda, και συμφωνώ με πολλά απ' αυτά που γράφετε, όπως και ότι οι αγορές είναι πιο εύκολες από την άποψη ότι υπάρχει περισσότερη πρόσβαση σε καλύτερη πληροφορία. Βέβαια η πρόκληση είναι το φιλτράρισμα.

      Για όσους δεν έχουν το μικρόβιο(και τη μακακία θα τολμήσω να πω) ν' ασχολούνται με μεμονωμένες μετοχές υπάρχουν τα index funds που μακροπρόθεσμα είναι βέλτιστες επιλογές και απ' την άποψη ότι δεν απαιτούν χρόνο. Απλά επιλέγεις κάποια σωστά index funds και βάζεις. Παρεμπιπτόντως, είχα πέσει στο https://www.ourwallet.gr/ το οποίο θυμάμαι είχε τίμιο περιεχόμενο.

      Επίσης το θέμα χρήμα είναι πολύ προσωπικό, και το τι είναι ορθολογικό στη θεωρία, στη πράξη δεν ισχύει αναγκαστικά - διαβάστε το psychology of money book. Εγώ π.χ. παρότι βιοπορίζομαι απ' τη τεχνολογία προτιμώ μετοχές βαρετές, "σταθερές" που πληρώνουν μέρισμα και ας έχω χάσει τις φοβερές ανόδους των τεχνολογικών μετοχών γιατί θέλω να κοιμάμαι πιο ήσυχα το βράδυ. Και επίσης εξωτερικό γιατί α) το χρήμα δεν έχει πατρίδα, β) ανοίγει ορίζοντες, και γ) δε ξέρεις τι ξημερώνει εδώ.

      Διαγραφή
    28. Διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα σχόλια σε αυτό το post, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γιατί έγραψα κάτι που είναι λάθος και ίσως παρεξηγήθηκε.

      Εκεί που γράφω "business plans" (στο 4) εννοούσα στην πραγματικότητα "business models". Και πάλι συγγνώμη για τυχόν παρανόηση, θα προσπαθήσω να είμαι πιο προσεκτικός.

      Διαγραφή
    29. Φίλε amici miei ο Διονύσης είναι ο τροβαδούρος της γενιάς μου. Έχω (σε βινύλιο φυσικά) το LP όπως και σχεδόν όλους του τους δίσκους. Τι στην ευχή (πρώην μακρυμάλλης) Χίππης είμαι!!

      Διαγραφή
    30. Και έρχεται ο πρώην Χιππίσκος μετά από όοοολο αυτό που δημιούργησε να μιλήσει επί της ανούσιας ουσίας που τον έτσουξε στο αρχικό μου σχόλιο:

      Αυτά που σας φορτώσαμε να ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ δε θα τα πληρώσετε βρε, θα τα φορτώσετε κι εσείς στους επόμενους!!!
      Άκου τι είπε ο εγκέφαλος!!!

      1.Δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει εξυπηρετώ χρέος.

      2. Ποιους επόμενους; Τη νέα γεννιά την εξόρισε ο άλλος πρώην χιππίσκος όταν τις επέβαλε ΕΠΙΠΛΕΟΝ 28% φόρο για να ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ τη συνταξάρα του.

      3. Το 98 που ξεκίνησα να δουλεύω ο βασικός ήταν 170 κ δραχμές, 25 χρόνια μετά είναι 500 €, δηλαδή το ίδιο αλλά με μισή αγοραστική δύναμη.

      Νομίζει ο ανίδεος γελοίος ότι επειδή έβγαλε τη ζωούλα του προστατευμένος στο Δημόσιο, συσσωρεύοντας προφανώς παράλληλα ΜΑΥΡΟ χρήμα με ιδιαίτερα και τώρα έχει και τη συνταξούλα του, ότι το μοντέλο είναι βιώσιμο.

      Και απαιτεί ο κομπλεξικός να του βαρέσουμε με το ζόρι και προσοχή και να τον κουβαλήσουν οι μαλάκες οι Αινείες στην πλάτη.

      Διαγραφή
    31. Εστω και Κυριακάτικα, κε Μπαρεν,κε Χίππυ, σταματειστε επιτελους, εστι και αλλοιω οποιαδηποτε αναμέτρηση η οποία ειναι οχι μόνο ανωνυμη αλλα και απρόσωπη παρασυρει και σας όπως και τον καθενα μας - στη θεση σας,η διαμορφώει και ενα λανθασμενο πρωτυπο να εκφραζομαστε / δυατυπωνουμε με ανεπυθυμιτους χαρακτηρισμούς τα επιχειρηματα /σας κατι το οποίο δεν ειχα μεχρι τωρα την εικονα οτι εχετε και τόση ανάγκη.!

      Διαγραφή
    32. Κ. Olymp, αστειεύεστε;
      Εδώ είναι όλα τα σχόλια ακόμα.
      Δείτε πώς ξεκίνησε η συζήτηση και πού προέκυψε το πρόβλημα.

      Και το πρόβλημα είναι διαρκές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μη παρενοχλεί το συγκεκριμένο στοιχείο άμεσα ή έμμεσα. Το δεύτερο είναι βασικά το σπορ του, εωσότου πάρει θάρρος και περάσει και στο πρώτο.

      Τι να πω, στο χωριό μου όταν ξεθαρρεύουν οι κόπροι και περνάνε τα όρια τους κοπανάμε στο κεφάλι για να κόψουν πέρα.

      Διαγραφή
    33. Σκεφτείτε Κύριε ΤΑΚΗ κύριε BARREN και όσοι συνάδελφοι μιλάμε αν μιλάμε την ίδια γλώσσα σκεφτείτε σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει:" Άνθρωποι" με την ψυχοσύνθεση το κόμπλεξ και την φασιζουσα υποκριτική νοοτροπία του hippy είχαν και έχουν τίς τύχες των παιδιών μας στα χέρια τους ανεβαίνουν στις έδρες να διδάξουν ήθος τάξη και γνώση στα παιδιά μας ...ανατριχιαζω και φτύνω μόνο που το σκέφτομαι...Οι άνθρωποι της μαύρης οικονομίας του μαζί τα φάγαμε με τα ιδιαίτερα φροντιστήρια στα σπίτια με μαύρα χρήματα φυσικά έρχονται σήμερα να μας μιλήσουν για ήθος ευπρέπεια επίπεδο κουνώντας μας το δάχτυλο προσποιούμενοι και τιμητές των όσων ασπάστηκαν και συνεχίζουν να ασπάζονται και να υπερασπίζονται ακόμη στα μουλωχτα ... κοινωνικοί χαμαιλέοντες που ανάλογα πώς τους βολεύει γερνούν και άλαζουν προσωπεία...Ρε άντε στον διαολο κοπρόσκυλα που θα μας μιλήσετε εσείς για ήθος ευπρέπεια και επίπεδο ...Ουστ κοπριτες...

      Διαγραφή
    34. Θλιβερό 2ημερο στο μακραν καλύτερο blog.. αν κ δε κατάλαβα πως ξεκίνησε ωστόσο τόσο κυριοι Barren k hippy μεταλαμπαδευετε τις γνώσεις σας.. ευχαριστούμε.. Καλή συνέχεια .. ηρεμη κ συνετή..!!

      Διαγραφή
    35. Εύγε και σε σάς κύριε Dimitris xr ... ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται όπως εσείς...

      Διαγραφή
  25. BREAKING NEWS:

    Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας εγκαινιάζει πρωτοποριακή στρατηγική για την τιθάσευση του πλθωρισμού.

    Ο Διοικητής της κ. Bailey απηύθυνε έκκληση στους εργαζομένους να μη διεκδικούν υπερβολικές αυξήσεις αποδοχών ώστε να διευκολύνουν τον περιορισμό του πληθωρισμού. Εν μέσω της μεγαλύτερης πτώσης αγοραστικής δύναμης από το 1990 και διπλασιασμού (έως τώρα) του βασικού επιτοκίου.

    Δηλαδή : πεινάστε για να με κάνετε μάγκα!

    Τέτοια ΒΛΗΜΑΤΑ διαχειρίζονται το σύστημα FIAT και μετά βγαίνουν οι τσέλιγκες και θεωρούν τα crypto απάτη.

    ΟΥΣΤ ΤΡΑΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1000* για τις 2 τελευταίες φράσεις σας!!! χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Χαχα, κ. Ευλόγησον προέρχομαι από οικογένεια τσοπαναρέων αρκετές γεννιές πίσω (μάλλον όλες) και καμιά φορά μου ξεφεύγουν!

      Διαγραφή
  26. Τελευταίο γιατί το είδα κι έλιωσα στα γέλια!

    https://pbs.twimg.com/media/FKtHpAwXIAY4g1e?format=jpg&name=large

    Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Tι λέτε, πάει για EURUSD 1,40 ή θα συγκρατηθεί στο ~1,25?

    https://prnt.sc/26ok29v

    Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να σκεφτούμε διπλά τι πρόκειται να κρατήσουμε μακροπρόθεσμα στο US, διότι στην 5ετία θα γράφουμε ένα -20% μόνο λόγω του γ@μw€. Οπότε αν δεν είμαστε βαθειά πεπεισμένοι για τριπλοτετραπλοπενταπλώματα τουλάχιστον, δε λέει για διακράτηση.

    Προσωπικά έχω μια θεωρία συνομωσίας (σιγά μη δεν είχα!), ότι θα κινείται εντός αυτού του υποθετικού τριγώνου εωσότου κάποια στιγμή την επόμενη δεκαετία κλειδώσει στο μέσο του (~1,25 $/€) και καταργηθεί αυτό το εξάμβλωμα διότι θα απορροφήσει τη γριά Ήπειρο και επισήμως η μαμά 'mmmmurica.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Barren γιατί δεν ανοίγετε μια long θέση στο € να αντισταθμίσετε την ζημιά δεν ειναι ανάγκη να καλύψετε όλο σας το χαρτοφυλάκιο και μέρος ειναι αρκετό αφού το κέρδος ειναι πάντα κέρδος.
      Τώρα για το άλλο που μου γράψατε προχθές δεν μπορώ να μην παρακολουθώ ειμαι μαζόχα τελικά και θέλω να ειμαι από πάνω αν και ειμαι Λονγκ όσο δεν πάει άλλο , τώρα εχω και τις κάλτσες μου μέσα με ρευστότητα πραγματικά κάτω από 10 ευρώ.

      Διαγραφή
    2. Γιατί θεωρώ πως η απόδοση του Χ/Φ θα είναι στο αντίστοιχο διάστημα 1~2 τάξεις μεγέθους ανώτερη της όποιας ζημιάς λόγω ισοτιμίας, οπότε δεν αξίζει τον κόπο.

      Διαγραφή
  28. Φαίνεται πως όλα τα καλά αποτελέσματα θα καούν και πάλι ... ο Alzheimer έχει χάσει εντελώς τη μπάλα και παίζει το κλασικό παιχνίδι του αντιπερισπασμού.

    Κυκλοφόρησε το Ασπρόσπιτο fake news για δήθεν στοιχεία ότι η Ρωσία ετοιμάζει προβοκάτσια στην Ουκρανία για να δικαιολογήσει στρατιωτική επέμβαση. Ερωτηθείς και πιεζόμενος για στοιχεία ο αχυράνθρωπος που τα σέρβιρε μάσαγε τη γλώσσα του. Τα παλιά καλά του καθυστερημένου Bush με τα χημικά όπλα του Ιράκ.

    Δε βλέπω να βγάζει θητεία ο Alzheimer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Barren κανένα αποτέλεσμα δεν καίγεται, παρα μόνο βραχυπρόθεσμα. Μεσομακροπρόθεσμα τα καλά αποτελέσματα, αν δεν έχουν προεξοφληθεί αποτυπώνονται στην μετοχή.

      Διαγραφή
  29. Αμ οι άλλοι σ παν βόρεια με πρωτεργάτη αυτό το Φυντανακι το Σχοινακη (όχι της Καιτουλας βρε σα'ι'νια πού θέλει να την δεί Χαλίφης στη θέση του Κούλη μας ) διέρρευσαν λέει πως πάμε για Κυβέρνηση Τεχνοκρατών λέει εδώ στο προτεκτοράτο τους ...Ααααα σαλαγατ α σα πέρα...πρρρρρ ρε τί ζούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ξύριοι το επόμενο QE θα είναι το μεγαλύτερο EVER.

    Γερμανικό 10ετές => σε θετικές τιμές μετά από 3 χρόνια καλπάζει.
    Αμερικάνικο 10ετές=> έκανε διαφυγή πάνω από το 1,8% και πάει για >3% και βλέπουμε.
    Ελληνικό, καλά άστο το όνειρο κράτησε τόσο λίγο.

    ΚΑΝΕΝΑΣ στην αγορά δεν είναι διατεθειμένος να δανείσει τις άχρηστες κυβερνήσεις ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ οι κεντρικές τους τράπεζες κι αυτό γιατί το χρήμα τους είναι "αεράτο".

    Η αγορά ξέρει, τα crypto καλπάζουν ... είμεθα χετζαρισμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα σε όλους. Έχει κάποιος παρακολουθήσει την Enphase Energy, Inc. (ENPH); Παρατηρώ ότι έχει διορθώσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά της (61,8%), κερδοφόρα εταιρία, δραστηριότητα σε hot κλάδο, σημαντική ανάπτυξη. Στις 8/2 ανακοινώνει αποτελέσματα τα οποία εάν επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις, ίσως ακολουθήσει σημαντική άνοδος. Άποψη από κάποιον άλλον φίλο του blog;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν όμως δεν δικαιώσουν τις προβλεψεις τι θα γινει?

      Η γνωμη μου ειναι πως το να παίξει κάποιος τα καλα αποτελέσματα αυτήν την περιοδο μπορεί να αποβεί πολυ επιζήμιο για το χαρτοφυλάκιο του.. Καλυτερα αγορές σε τοπικά υπερπουλημενα σημεία, μακριά απο ημερομηνίες εταιρικών νεων και κυρίως αποτελεσματων.

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά προτιμώ τις μετοχές που αντιστέκονται στην πτώση καθώς πιθανολογώ πως κάποιος λόγος υπάρχει γι αυτό ο οποίος και θα τις κάνει νικήτριες του αύριο. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι αναγνωρίζονται εύκολα. Αντίθετα στις υπερπουλημένες πρέπει να μαντέψω το σημείο αντιστροφής και συχνά κάνω λάθος.

      Διαγραφή
    3. Όποιες δεν κινούνται στην πτώση, δεν κινούνται ούτε στην άνοδο. Νικητές του αύριο είναι αυτοί που θα αναπτύσσονται και οι μετοχες τους θα τριπλώσουν το λιγότερο, να μην πω πενταπλασιάσουν , 10πλασιάσουν και γίνουν leaders στον τομέα τους.

      Το έχω ξαναπεί. Όποιος θέλει να παίζει άμυνα, δεν έπενδύει. Βάζει τα λεφτά του κάτω απο το στρώμα ή σε καμιά τράπεζα.

      Διαγραφή
    4. κ. Bugs_Bunny, σχετικά με την ΕΝΡΗ, αναφέρω τα αποτελέσματα που περιμένει διότι θεωρώ ότι σε περίπτωση που είναι καλά, τότε ίσως τελειώσουν οι εκπτώσεις στο χαρτί. Μην εστιάζετε όμως σε αυτό, δείτε τους ισολογισμούς της, την ανάπτυξη που παρουσιάζει ανά τρίμηνο, το αντικείμενο δραστηριότητας της, στα προϊόντα της που βελτιώνει διαρκώς, στο ότι εμπλουτίζει την δραστηριότητα της και σε παραπλήσια αντικείμενα (ηλεκτρικούς φορτιστές, αποθήκευση ενέργειας), δείτε τα ταμειακά διαθέσιμα, το χρέος της και τα λοιπά οικονομικά στοιχεία της. Όσα βλέπω στην εταιρία, μου κινούν όλο και περισσότερο τον ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    5. "Όποιος θέλει να παίζει άμυνα, δεν επενδύει"

      Καθένας με τη στρατηγική που γνωρίζει καλύτερα κ. Τάκη. Μπορούμε να βρούμε δεκάδες παραδείγματα που να δικαιώνουν την μία ή την άλλη επενδυτική πολιτική.

      Προσωπικά παίρνω το ρίσκο της γνώμης μου και λέω ότι η μετοχή του ΑΔΜΗΕ θα έχει διπλώσει μαζί με τα μερίσματα (στο όχι και τόσο μακρινό) 2025. Σειρά σας να μας πείτε τους δικούς σας νικητές κι αν (μετά από μελέτη) συμφωνήσουμε να τους τιμήσουμε. Εγώ δυστυχώς δεν τους βλέπω (βέβαια έχω και πρεσβυωπία λόγω της ηλικίας χα χα χα).

      Προς Θεού δεν κοντράρουμε όπως κακώς θεώρησε το άλλο δίδυμο. Απλά έχουμε άλλη άποψη και την διατυπώνουμε με παρρησία. Αυτός δεν είναι κι ο σκοπός του μπλογκ? Όχι το "ναι σε όλα". Κατά τα λοιπά είπαμε, η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή.

      https://www.youtube.com/watch?v=qWZhaEoNa1g

      Διαγραφή
    6. K Hippy έχουμε μιλήσει κ παλιότερα στο παρελθόν για το ελληνικό χρηματιστήριο κ σας είχα πει αναλυτικά την άποψη μου ουκ ολίγες φορές μιας κ ασχολούμαι αρκετά πλέον χρόνια προ 99 και έχω δει όλο το έργο εκ των έσω (μην αρχίσω να γράφω τα ίδια κ τα ίδια).

      Η μόνη περίπτωση να βγάλεις κάποια καλά λεφτά εδώ είναι είτε να είσαι "μεγαλομέτοχος' σε 4-10 μεγαλες εταιρίες κ να έχεις ροές από τα μερίσματα, είτε να έχεις τόση διορατικότητα, τύχη κ φυσικά ρευστότητα να αγοράζεις εκεί που ξεπουλανε όλοι (βλέπε πρόσφατα Μάρτιο 2020 που λιωσαν όλα).
      Κατά τα άλλα οι μετοχές εδώ παίζουν σε range κ προσφέρονται μόνο για κάνα μηνιατικο κ αυτό με τα 1000 ζόρια μιας κ πρέπει να κάθεσαι όλη μέρα από πάνω να αγοράζεις ή να πουλάς με το σταγονόμετρο μιας κ δεν έχουν βάθος. Όχι ότι είναι κακό αυτό αλλά αυτό είναι! Επίσης οι επιλογές είναι συγκεκριμένες κ δεν υπάρχει ανανέωση, προτοτυπια κ ενδιαφέρον. Αντίθετα αντί να μπαίνουν εταιρίες βγαίνουν.
      Όταν ρώτησαν τις προάλλες τον Καρωνη ο οποίος αποτελεί ένα success story της νέας γενιάς αν τον ενδιαφέρει η είσοδος στον χρηματιστήριο απάντησε ότι το θεωρεί υποτιμητικό να εισαχθεί εδώ. Τόσες άλλες start ups πουλιούνται πλέον έναντι 100αδων εκατομμύριων δεν είδα καμία να ενδιαφερθεί να κάνει ΙPO εδώ. Αντίθετα προτιμούν την χρονοβόρο διαδικασία των γύρων χρηματοδότησης σε βάθος χρόνων, εκχωρώντας παραλληλα ποσοστά μέχρι να τις προσεγγίσει κάποιος μεγάλος κ να πουληθούν εφόσον αξίζουν.
      Αν λειτουργούσε το σύστημα εδώ θα μπαίναμε μέσω ΙPO στην δική μας αγορά, όταν χρειάζονταν χρήματα θα προχωρούσαν σε ΑΜΚ ή θα εξέδιδαν απευθείας μετοχές όπως γίνεται στο Αμερικα κοκ. Έτσι λειτουργεί το σύστημα όπου είναι ζωντανο.

      Τέλος Έχω μια απορία διαβάζοντας τα όσα γράψατε κ θέλω να σταθώ σε ένα μόνο σημείο.

      Αναφερθήκατε με καμάρι στο γιο σας κ το ότι δουλεύει ως μεγαλοστελεχος σε πολυεθνική. Κ μπράβο του.

      Από την άλλη όμως έχετε μια αρνητική στάση (να μην πω κάτι άλλο) κ για τον οικοδεσπότη κ για τον κ Barren κ οποίον αλλο προσπαθεί να κανει αυτό ακριβώς. Να επενδύσει εκεί που δημιουργούνται οι πολυεθνικές του αύριο!!!

      Αυτό είναι λίγο οξύμωρο δεν νομίζετε?

      Αν έχετε πια τόσο καλή ιδέα για το επιχείρειν στην Ελλάδα (εξαιρω μεμονωμένες περιπτώσεις σε πολύ συγκεκριμένους κλάδους όπως η ναυτιλία κ εξειδικευμένες start up- οι οποίες αποτελούν την εξαίρεση του κανονα) γιατί τότε δεν προτρεψατε τον γιο σας να αναζητήσει την τύχη του σε μια από αυτές εισηγμένη ή μη?


      Διαγραφή
    7. Λοιπόν.
      Σβήνω όλα τα σχόλια. Ήρθε η ώρα που τελειώνει η δημοκρατία που σας δίνεται απο το Ιστολόγιο.

      Απο εδώ και στο εξής όποιος αναφέρεται σε άλλους χρήστες και διακρίνω εμπάθεια ή κόμπλεξ το σχόλιο ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ.
      Δεν θα μου καταντήσετε το Ιστολόγιο, όπως του Μιχάλη, όπου οι μισοί θα βρίζουν κάποιον άλλο και κάποιοι θα λιβανίζουν αυτόν τον άλλο.

      Όποιος νομίζει ότι είναι γκουρού και θέλει να σώσει το κόσμο ή διαφωνεί με τους όρους που βάζει ο Τάκαρος να πάει στο δικό του χώρο. Μπορεί να ανοίξει το δικό του Ιστολόγιο και να προτείνει ό,τι θέλει, παίζοντας μπάλα με όποιους όρους εκείνος βάζει.
      Εδώ τέλος .....

      Σβήνω όλα τα επίμαχα σχόλια.
      Ειρήνη σε εσάς και σοφία στις επενδύσεις σας.

      Εννοείται κύριε Hippy πως το τελευταίο σχόλιο σας που καταφερόσαστε εναντίον του κυρίου Barren δεν θα δημοσιευτεί.

      Διαγραφή
    8. Κανένα πρόβλημα κύριε Τάκη. Γνωριζόμαστε σχεδόν 12 χρόνια, υπάρχει εκτίμηση, δεν θα με μάθετε-ούτε θα σας μάθω τώρα. Αν θεωρείτε προκλητικό σβήστε και το παραπάνω σχόλιο για τον ΑΔΜΗΕ. Όταν με το καλό βγάλει τα ετήσια αποτελέσματα και ανακοινωθεί η νέα 4ετής συμφωνία με την ΡΑΕ, θα προσπαθήσω να κάνω θεμελιώδη ανάλυση και θα τη θέσω υπόψιν σας για παρατηρήσεις πριν την προωθήσω προς κάποιους φίλους που συζητάμε.

      Διαγραφή
    9. Συμφωνώ απόλυτα Κύριε ΤΑΚΗ... είναι μονόδρομος να ησυχάσουμε!!!

      Διαγραφή
    10. Κύριε hippy.
      Τι την θέλετε την αναφορά στο τελευταίο σχόλιο σας στον Captain Cook?
      Είπα .... αναφορές σε άλλους συμμετέχοντες δεν θα δημοσιεύω σχόλια.
      Αν θέλετε, σας παρακαλώ, ξαναγράψτε το σχόλιο αναλύοντας την αγορά και όχι αναφορές σε άλλους.

      Διαγραφή
    11. Σχόλιο του κυρίου Hippy. Κόπηκε ένα μέρος του, καθώς υπήρχε αναφορά σε άλλο χρήστη.
      ----------,,
      Σε αναμονή εποπτείας
      Ο χρήστης hippy σχολίασε την ανάρτηση "Blade - Urban Air Mobility"
      3 ώρες πριν

      Καλησπέρα κύριε Αντρέα όπως κι εσείς είμαι στην αγορά από το 1990. Έχω διατυπώσει την άποψη ότι κάθε 3-5 χρόνια δημιουργείται μια εξαιρετική ευκαιρία. Εγώ "κάηκα" στην πρώτη, αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990, όταν το ΧΑΑ πέταξε από τις 250 μονάδες στις 1653 και η τράπεζα Εργασίας του αείμνηστου κ. Καψάσκη από τις 1000 δρχ στις 40.000 δρχ. Ευτυχώς ήμουν τυχερός (και εργατικός) κι έπιασα στεριά το 1993 με τις κατασκευαστικές καθώς ο κ. Σιάτρας στο περιοδικό του ΧΡΗΜΑ κ ΑΓΟΡΑ που διάβαζα για να ξεστραβωθώ ανέφερε ότι στις επικείμενες δημόσιες εγγραφές (IPOs) των ΑΕΓΕΚ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ θα υπήρχε η δυνατότητα να γραφτεί κάποιος για 10πλάσια ποσότητα με "εγγυητική επιστολή" με προμήθεια 4%. Έτρεξα, προσπάθησα στην 1η δεν τα κατάφερα καθώς ο βασικός underwriter ήταν η κρατική Εμπορική Τράπεζα και δεν μου έδωσε εγγυητική επειδή ήμουν δημόσιος υπάλληλος, στις άλλες δύο όμως με βασικό underwriter την ΕΡΓΑΣΙΑΣ τα κατάφερα και 3πλασίασα τα κεφάλαια μου. Η επόμενη δική μας ευκαιρία του 1997-2000 μας βρήκε όλους διαβασμένους (κι εσάς φαντάζομαι). Η ΛΗΜΑΝ, η χρεοκοπία του 2012 (με τα κουρεμένα ομόλογα), η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η εκλογή Κυριάκου το 2019 κι η πανδημία το 2020 έδωσαν εξαιρετικές ευκαιρίες επίσης. Στα καθ΄ημάς τώρα. Έχω διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει ν΄ασχολούμαστε με τις αγορές που γνωρίζουμε καλά και όχι ν΄ακολοθούμε Μεσσίες. Διαφωνείτε? Τότε που συζητήσουμε, καθώς ήταν πρόσφατα τα τραύματα της διακυβέρνησης συριζα, σας έλεγα ότι προτιμούσα τις μεγάλες ξένες εταιρείες RWE, BASF, BNP, VINCI, SAP, CRUD etc παρά τις μικρούλες αμερικανίδες που δεν γνώριζα την συμπεριφορά τους. Σαφώς και δεν έκαναν x5 ωστόσο κινήθηκαν ικανοποιητικά θετικά σχεδόν στο σύνολο τους (50-150%)

      Διαγραφή
    12. Καλημέρα κ. andrea

      ως προς την ζωή, το γιο μου κι εμένα η φιλοσοφία μου είναι απλή. Yolo. Μία είναι η ζωή που σου δόθηκε, ευχαριστήσου την. Αλλά δεν μ΄ακούει ο μπαγάσας. Είναι φιλόδοξος.

      Ως προς τον κ. Τάκη, τον κ Barren (ίσως κι εσας) παρεξηγήσατε. Μάλλον φταίει ο κάπως απόλυτος τρόπος που διετύπωσα τις ενστάσεις μου. Τέλος πάντων. Θαυμάζω τις γνώσεις, το επενδυτικό ταλέντο, διαφωνώ όμως με τον κλάδο που διάλεξαν να το διοχετεύσουν. Spacks και ανακάλυψη μικρών τεχνολογικών. Σαφώς και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνω λάθος, εύχομαι να συμβαίνει και να πάρετε το σκαλπ των Γιάνκηδων.

      Με τον κ Barren διαφωνούμε σε δύο πράγματα. Το ένα είναι οι σχέση μεταξύ των γενεών. Σαράντα χρόνια δάσκαλος (εμμέσως παιδαγωγός) είμαι old-fashioned χαρακτήρας, δύσκολο ν΄αλλάξω, μπορώ όμως να μην το κάνω φλάμπουρο. Θα γίνει.

      Το άλλο είναι το θέμα του χρέους. Σ΄αυτό επιμένω ότι έχω δίκιο. Όσο είμαστε αξιόχρεοι (λόγω ΕΕ) το χρέος θα συνεχίσει να γίνεται roll over, θα διαβρωθεί (απ΄τον πληθωρισμό), δεν θα απαιτηθεί η πληρωμή του από καμιά γενιά. Άλλωστε το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

      https://www.insider.gr/opinion/176579/oi-10-hores-me-ton-heirotero-deikti-hreoys-pros-aep

      Ως προς τις αγορές. Προσωπικά είμαι προβληματισμένος. Από το καλοκαίρι κι έπειτα (εάν ελεγχθεί επιτέλους η πανδημία), εν μέσω του καλού κλίματος που θα δημιουργηθεί, οι ευνοούνται οι συνθήκες αύξησης πωλήσεων-διόρθωσης. Έχουμε καιρό φυσικά μέχρι τότε. Προτιμώ τις αβύθιστες στην αγορά του ΧΑΑ που γνωριζόμαστε.

      Διαγραφή
    13. Το δημόσιο χρέος σίγουρα μετακυλίεται.
      Όμως σίγουρα, δεν θα ήταν καλύτερα, αν δεν είχαμε χρέος ή έστω να είχαμε πολύυυυ μικρότερο και άμεσα ελεγχόμενο, απο το να αυξάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, δηνιουργώντας μουσαντένιο ΑΕΠ, αυξάνοντας το μέσω κατανάλωσης και κατασκευαστικών έργων Σουφλιά;
      Η χώρα δεν θα πτώχευε κακήν κακώς, ούτε θα είχαμε όλες αυτές τις συνέπειες λόγω της ελεγχόμενης πτώχευσης.

      Η χώρα θέλει ανάπτυξη, καινοτομία, επενδύσεις ... όχι χρέος για να αυξάνουμε μισθούς και συντάξεις.

      Δυστυχώς ο λαός δεν το καταλαβαίνει.
      Συνεπώς μάλλον συμφωνώ με την προσέγγιση του κυρίου Barren.

      Διαγραφή
    14. Bςβαια η χώρα μπήκε στις λάθος ράγες της αύξησης του χρέους τη 10ετία του 80. Θα το βρουν άλλοι μπροστά τους, ήταν η φιλοσοφία.

      Διαγραφή
    15. Για την αναφορά στα spacks
      και την ανακάλυψη μικρών τεχνολογικών εταιρειών .... έχω να πω ότι :
      Κατά πρώτον είναι φανερό ότι δεν είναι κατανοητό πως δουλεύω. Είμαστε στη φάση του εντοπισμού. Όχι στη φάση βουρ στον πατσά, ορμώντας και ότι βγεί.
      Κατά 2ο ... μου είναι αδιανόητο να γίνεται πάρτυ και να μη συμμετέχω. Δηλαδή, ολόκληρο 1999 το αφήσαμε αναξιοποίητο, επειδή υπήρχε παραλογισμός και όλα ήταν ακριβά; Ακολούθα την τάση και φεύγα απο το πάρτυ όταν βλέπεις πως το πιοτό αρχίζει και σε ζαλίζει.

      Άσχετο, αλλά νομίζω ότι ο κύριος Barren δεν έχει αυτή την περίοδο στο χαρτοφυλάκιο του μικρές τεχνολογικές. Είναι σε κολοσσούς. Είμαι σχεδόν βέβαιος, πως αν δεν αποτραβηχτεί γρήγορα, θα δικαιωθεί και θα αμειφθεί πλουσιοπάροχα.
      Τελικώς όμως, ο καθένας όπως στρώνει θα κοιμηθεί

      Διαγραφή
    16. Καλημέρα , καταρχάς χαίρομαι που οι τόνοι έπεσαν και από τους 3 αξιόλογους συνομιλητές Hippy GERRY Barren εδώ μέσα στο φόρουμ , η σειρά ειναι με την ηλικία που πιστεύω ότι έχουν και οι 3 έχετε να προσφέρετε ο καθένας με τον δικό του τρόπο και δεν αξίζει να τσακώνεστε .

      Θα προσθέσω μόνο ότι η μετακύλιση του χρέους έγινε εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και στον δημόσιο τομέα απλά δεν άνοιξε μύτη , δεν ειναι μακρυά η περίοδος που κάποιος με τα μισά εισοδήματα ίσως και ποιο λίγα δεν πλήρωνε τίποτα από φόρους και εγώ έπρεπε να πληρώνω από το πρωτο ευρώ τα κέρατα μου σε τεκμήρια διαβίωσης και όχι σε πραγματικά εισοδήματα ΕΝΦΙΑ σε πλασματικές αξίες συμπληρωματικούς και με την ανεργία στο φουλ , επίσης διώξαμε ότι καλύτερο είχαμε στο εξωτερικό για να μην πειραχτεί η γενιά του 114 (προσέξτε η Ελλάδα επωμίστηκε το κόστος των σπουδών και τους έστειλε δωρεάν στην Γερμανία Γαλλία Αγγλία Αμερική για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή ) αυτό δεν θα το συγχωρέσω σε καμία από τις κυβερνήσεις , το δικό μου 1000αρικο είχε άλλη αντιμετώπιση από το 1000αρικο του δημοσίου υπαλλήλου και μου έκαναν και πλάκα ότι μας ζούνε αυτοί πραγματικά δεν ήθελα να τους απαντήσω γιατί θα σκότωνα πολύ κόσμο.

      Διαγραφή
    17. Όταν έγραφα στην εφημερίδα Χρηματιστήριο, την περίοδο της πτωχεύσεως της χώρας..... ανέλυσα σχεδόν όλες τις εταιρείες του ΧΑχα, ενώ μου έλεγαν να μην το κάνω. Απο Ικτίνους, εως Ελληνική Υφαντουργία. Απο Μυτιληναίο, εως Φιερατέξ.
      Εντοπίζεις, αποκτάς γνώση, χτυπάς την κατάλληλη στιγμή. Όταν μπορείς να έχεις όοοολη την εικόνα, τότε είναι πιθανότερο να κάνεις ΜΑΤ.

      Διαγραφή
    18. Ως προς τον πλούτο από το κόστος σπουδών που μεταφέρεται στη Δύση ποιος θα διαφωνήσει κύριε Geopard? Κανείς. Γείτονας στο πατρικό μου καπετάνιος, προ 50ετίας ερωτεύτηκε μια Ρουμάνα στην Κωνστάντζα. Για να την παντρευτεί και να την πάρει μαζί του χρειάστηκε να πληρώσει στο κράτος της το κόστος των σπουδών της χα χα. Άλλη εποχή, άλλοι κανόνες.

      Προφανώς και θα συμφωνήσω κ. Τάκη ότι είναι αμαρτία να χάνονται τα πάρτι. Όπως των dot.com του 2000-01, των τραπεζών το 2007-08, των spack το 2019, των τεχνολογικών το 2020-21. Είμαι προβληματισμένος για τη συνέχεια κι εξηγούμαι.

      Προ ημερών μου είπε η θυγατέρα ότι θα είχαν πολύ δουλειά στο γραφείο καθώς από κοινού με άλλες 2 κοπέλες θα μετέφεραν ένα βουνό καρτέλες από μια θυγατρική της εταιρείας σε άλλη. Καθώς την τελευταία 2ετία δουλεύει από το σπίτι ρώτησα:

      -Θα πηγαίνετε στο γραφείο?
      -Οχι, κανονικά απ΄το σπίτι.
      -Με το Zoom?
      -Όχι, με το Teams της Microsoft. Είναι πολύ πιο εύχρηστο.

      Αυτό είναι που με προβληματίζει. Ότι οι μικρότερες τεχνολογικές (κεφαλαιοποίηση < 10-15 δις) δύσκολα βρίσκουν το δρόμο τους. Στην καλή περίπτωση εξαγοράζονται από τους κολοσσούς) συνήθως όμως φυτοζωούν κι εξαχνώνονται.

      Άποψη μου βέβαια, μπορεί λάθος. Αυτό είναι που με κάνει να μην εκβιάζω την την αγορά και την τύχη μου, να παίζω άμυνα περιμένοντας το επόμενο πάρτι. Είπαμε, καθένας με την στρατηγική του.

      Διαγραφή
    19. Την καλημέρα μου Κύριε GEOPARD...Δεν ξέρω πόσο και αν είναι χρήσιμος σε κάποιον η σε κάποιον από τους φίλους του μπλογκ εδώ μέσα... αυτό το αφήνω στην κρίση του καθενός ...δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους όχι μόνο εδώ αλλά γενικότερα στην κοινωνία μας ...η Αρχή μου είναι η αρχή της ελεύθερης έκφρασης χωρίς να εισέρχεται στα όρια της ελευθερίας του άλλου συμφωνείς η διαφωνείς μαζί του...δεν μπήκα εδώ μέσα ούτε γιατί δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω ούτε γιατί δεν μπορώ να ζω χωρίς αυτό ούτε για να κάνω επίδειξη γνώσεων σε οποιαδήποτε τομέα...δεν έχω ανάγκη ποτέ δεν την είχα να αποδείξω σε κανένα αν είμαι κάτι περισσότερο από αυτό που είμαι ούτε καν αυτό που είναι ...με αφορά μόνο οι γνώμη των δικών μου ανθρώπων δηλαδή της οικογένειας μου και των φίλων και συνεργατών μου και αυτή ως ένα σημείο...αν κάποιος εκτιμά αυτό που προσφέρω έχει καλώς αν όχι καλη καρδιά φθάνει να μην θέλει και να μην επιχειρεί επειδή για χψ λόγους που δεν με αφορούν να με ενοχλεί και να με μειώνει ποτε άμεσα και πότε εμμέσως πλην όμως σαφώς...αν έιχα κάτι να αποδείξω το απέδειξα στον έαυτο μου και στους ανθρώπους που ανέφερα πιο πάνω καθώς και σε όσους έρχονται και έρθουν από εδώ και πέρα στην ζωή μου όπως ο Κύριος BARREN εδώ καθώς και άλλοι που δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω που βρίσκομαι σε προσωπική επαφή μαζί τους ...καλοδεχούμενος μόνο αυτοί που μιλάμε την ίδια γλώσσα καί φυσικά όχι των Αγορών ... καταλάβενετε...

      Διαγραφή
    20. Τώρα Κύριε GEOPARD στα του δικού σου 1000 και των άλλων των γνωστών αλλά και κάποιων εξ αυτών εξαιρεταιων για να μην τα ισοπεδώνουμε άλλωστε το έχω γράψει πολλές φορές πως παντού υπάρχουν αλλά δεν αρκούν...Στα κοντά 40 χρόνια που έχω από τα 24 μου και μετά στον Επαγγελματικό στίβο εκτός από κάποιες περιστασιακές δουλειές που έκανα πριν τα 24 μου ώστε να μπορώ να σπουδάζω και να ζω ταυτόχρονα θα σας πω το εξής:Τόσο εδώ σε αυτή την κακοπαθη όσο και ταλαίπωρη χώρα όσο και σχεδόν μια 12 ετια Αμερική και Ευρώπη εργάστηκα αποκλειστικά στον ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΤΟΜΈΑ και αποκλειστικά σαν ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς να έχω ούτε ένα ένσημο ΙΚΑ ...Δεν είχα ποτέ εργοδότη αλλά συμβάσεις μόνο με εταιρείες ΑΕ ως επί το πλείστον καθώς και τις δικές μου προσωπικές εταιρείες(στην Αμερική όχι εδώ),... δηλαδή πλήρωνα τις εισφορές μου χωρίς αυτή την στιγμή και ουδέποτε στο παρελθόν να έχω καθυστερήσει ούτε μια δόση καθώς και τους φόρους μου ...τώρα ξέρεις πολύ καλά και εσύ και όλοι όσοι είμαστε στην ίδια βάρκα τι θα μας επιστρέφει πίσω και για ποιους λόγους δεν θα μας επιστρέφει ..μην ξύνουμε πληγές τώρα που ησυχασαμε ...Σε καλώ λοιπόν εσένα η οποίον άλλο φίλο εδώ να με επισκεφθεί σε ένα από τα δύο γραφεία μου στο κέντρο της Αθήνας να πιούμε καφέ και να δει με τα ίδια του τα μάτια με αποδείξεις DATA και όχι ότι δηλώσουμε είμαστε και κάνουμε που είναι το προσφιλές σπορ την Νεοελλήνων ...Αν στο χαρτοφυλάκιο των συνεργατών και πελατών μου δεν είναι μια σειρά Ανωνύμων ως επί το πλείστον εισηγμένων και μη όπως η άλλοτε κραταιά Aργυρομεταλευματων και Βαρυτινης μέχρι που πουλήθηκε το πανεπιστήμιο ALBA το DEREE COLLEGE 5χρηματηστηριακες δύο συνδικάτα των LOYDS του Λονδίνου και μια σειρά που δεν μου επιτρέπετε να γράψω εδώ τότε δέχομαι να χαρακτηριστω ως μέγας Ψεύτης και ότι άλλο ...Τώρα το εγώ έχω κάνει αυτό η το άλλο με λόγια του αέρα για μένα είναι αέρας κοπανιστος γιατί είπαμε εδώ ότι δηλώσεις είσαι ακόμη και Θεός...DATA ΟΜΩΣ ??? Τα σύκα σύκα κύριε GEOPARD ...και ο νοων νοειτω αγαπητέ..

      Διαγραφή
    21. Όλο αυτό Κύριε GEOPARD δεν το γράφω για να "αποκαταστήσω "την εικόνα μου δεκάρα δεν δίνω ...οποίος καταλαβαίνει με ποιον συνομιλεί εδώ μέσα για μένα μιλάω έχει καλώς αν όχι δεν έγινε και τίποτα ...τι είχαμε τι χάσαμε...Το γράφω να εξηγήσω γιατί έχω αυτή την στάση απέναντι στον οποιοδήποτε θέλει να μου αποδείξει χώρις το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο αλλά μόνο κατά δήλωση του το λόγου του το αληθές ενώ εγώ η οποίος άλλος ειμαι ψεύτης η δεν ξέρω εγώ τι άλλο...Όχι φίλοι μου δεν είμαστε όλοι το ίδιο δεν μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα και ότι κάναμε αποκτήσαμε και όπου φθάσαμε δεν τα κάναμε όλοι με τον ίδιο τρόπο ούτε με τις ίδιες μεθόδους και νοοτροπίες ...Και ευτυχώς που δεν έγινε έτσι... Είμαι σίγουρος πως δεν χρειάζεται φίλε μου GEOPARD να σας πω κάτι άλλο ...καταλαβαινομαστε τώρα δεν χρειάζονται περισσότερα που λέει και ο ποιητής..

      Διαγραφή
    22. Και κάτι άλλο κύριε GEOPARD γιατί όπως αναφέρω πολλάκις υπάρχουν εξαιρέσεις στον Δημόσιο τομέα και μάλιστα λαμπρές αλλά τόσο λίγες που είναι σταγόνα στον ωκεανειο βόθρο της σήψης διαπλοκής και διαφθοράς μη αξιολόγησης και αναξιοκρατίας δηλαδή της δικτατορίας των εμείς κάνουμε κουμάντο σας αρέσει δεν σας αρέσει...Όχι μας συγχωρείτε αλλά όχι μόνο δεν μας αρέσει αλλά σε ανθρώπους σαν της αφεντιας μου ούτε κάνατε ούτε θα κάνετε ποτέ κουμάντο και ούτε είστε σε θέση να μας κουνάτε το δάχτυλο...Έχω προσωπικούς μου φίλους και μάλιστα στελέχη του Δημοσίου Τομέα νέους και παλαιούς που όχι μόνο δικαιολογούν την οποία αμοιβή τους αλλά και με το παραπάνω...ένα παράδειγμα θα αναφέρω μόνο και κλείνω ...Όταν έπρεπε να χειρουργησω την αείμνηστη μητέρα μου σε μια εξαιρετικά βαριά επέμβαση απευθύνθηκα σε έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς καθηγητής που έχουμε στον τομέα στην χώρα μας αλλα και έξω ....μιλάω για Δημόσιο Νοσοκομείο μην μπερδευομαστε... όταν τον επισκέφθηκα κατ ιδίαν στο ιατρείο του να κανονίσουμε ξέρετε τι θέλω να πω και του είπα τι και πόσο..με κοίταξε στα ίσα και μου απάντησε πήγαινε παιδί μου καλό ...και όταν μετά το χειρουργείο επανήλθα μου είπε ότι είχαμε να πούμε το είπαμε και το κάναμε ... Φυσικά είμαστε φίλοι πια ! Είπαμε εξαιρέσεις υπάρχουν και έχω προσωπική γνώση και επαφή ...δεν φθάνουν όμως ...το θέμα είναι να μη μας κουνάνε το δάχτυλο οι άλλοι οι "γνωστοί "σε όλους εμάς...

      Διαγραφή
    23. Μελλοντικοί κολοσσοί θα έλεγα κ. Τάκη. Για την ώρα είναι από νήπια έως έφηβα τα κορίτσια και δυο βρέφη.

      Βέβαια, για να μην είμαι και φουλ risk on έχω και μια αρκετά σοβαρή μερισματοφόρο θέση, το Cardano. 5% APY, θα ρευστοποιηθούν τα μερίσματα μόνο >$20.

      Διαγραφή
    24. Το πώς ποιος πότε και γιατί δημιουργήθηκε το ΧΡΈΟΣ Κύριε ΤΑΚΗ όπως και το ποιος το πληρώνει και θα το πληρώσει είναι γνωστό σε όλους εμάς τους παροικουντες την Ιερουσαλήμ..δεν με ενδιαφέρει τι χρώμα κομματικό είχαν αυτοί που το γιγαντωσαν αν ήταν μπλέ πράσινοι η κόκκινοι ...το ίδιο συναφι είναι με άλλες φορεσιές Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι είχε χρώμα κίτρινο (τύπος)και προπάντων μαύρο σαν κατράμι πισα και σε ποιών τις βαθιές τσέπες μπήκε ...από πολύ ψηλά έως κάτω στην πλεμπα όλοι στο ίδιο πάρτι και κάποιοι από εμάς απλοί θέατες ... Δηλαδή κερατάδες και ζημιομενοι...και καλά αυτό αλλά να έρχονται σήμερα και να μας τραγουδάνε τα γνωστά άσματα και πως αυτοι δεν έχουν σχέση και ιδέα για το Έγκλημα σαν πολύ δεν είναι ???Προσωπική ιστορία:Έχω βγει για φαγητό καλεσμένος σε μια επαγγελματική συνάντηση μόλις το 2015 με τον Άλεξ μας και τον ένα ν ... υπάρχει στην παρέα ένας τύπος που είναι πελάτης ενός μέλους της παρέας και μας συστήθηκε ως ΣΔΟΕΤΖΗΣ...ΟΚ μέχρι εδώ καλά δεν είναι κακό να είσαι στο ΣΔΟΕ...Οταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού στην ταβέρνα που είμαστε αυτός σηκώθηκε μια στιγμή και μετά ξανακαθησε ...ζητήσαμε το λογαριασμό και μας λέει το αφεντικό παρακαλώ είναι εντάξει κερασμενα από τον "Φίλο" σάς....Οκ κοιταχθηκαμε μεταξύ μας είπαμε μα δεν υπάρχει λόγος αλλά το θέμα είχε λήξει...Φύγαμε ...Μάθαμε μετά από 10 μέρες από μέλος της παρέας ότι ο έντιμος αυτός Κύριος πήγε βρήκε μέσα στην κουζίνα το αφεντικό του έδωσε ένα 50ρικο για λογαριασμό 250 Ευρώ και του είπε είμαι ΣΔΟΕΤΖΗΣ θα περάσω να τα βρούνε τα υπόλοιπα γιατί τώρα δεν κρατάω και θέλω να τους κεράσω...Πως είπατε δεν συμβαίνουν αυτά γιατί χρειάζεται πολύ θράσος??? Είναι να σου γυρίζει το μάτι όταν σου κουνάει το δάχτυλο το συνάφι τους??? Εννοείτε πως ο τύπος δεν ξεπλήρωσε τον ταβερνιάρη αλλά τα στείλαμε εμείς...Καλά Κρασα...

      Διαγραφή
    25. Καλησπέρα , κύριε GERRY η αναλογία στο δημόσιο ειναι 7 κοπρίτες με 3 φιλότιμους που βγάζουν όλη την δουλειά οπότε τα συμπεράσματα δικά σας σίγουρα δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα και ότι όλοι ειναι χάλια.

      Κύριε Τάκη πως βλέπετε την πορεία της αγοράς κάναμε βάση εδώ πέρα; η Adma θα κάνει αυτό που έχετε πει το 2,20 στο πρωτο τετράμηνο έχετε πει αν θυμάμαι καλά , στην Zevia νομίζω έχετε πει ότι μπορει να παίξουν το 1,5b για να κόψουν κομμάτια, πόσο πιθανό το βλέπετε από την συμπεριφορά της , μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Adma Zevia είναι 2 μήνες μπροστά από την αγορά το ίδιο ήταν και στην πτώση.

      Διαγραφή
    26. Οποιος φίλος θέλει να διαβάσει για το ποιοι τα τρώνε από το δημόσιο ας δει το ακόλουθο
      Γιάννης Αποστολίδης: Σκιά στη Δικαιοσύνη
      https://efxinospontos.gr/eidiseis/7072-giannis-apostolidis-skia-sti-dikaiosyni-2

      Διαγραφή
  32. Και θα επαναλάβω το χθεσινό μου σχόλιο, η σκληρή δουλειά,στην εργασία σου είναι το καλύτερο hedging against the markets

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "Η εσωτερική αξία του κάθε κρυπτονομίσματος είναι όση είναι η εσωτερική αξία του δολαρίου ή του ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου νομίσματος γουστάρει να έχει ο πολίτης στα χέρια και με αυτό νομίζει ότι είναι πλούσιος, διαθέτοντας ρευστότητα."

    Συμφωνώ. Κατά την άποψη μου η βασική λειτουργία όλων των νομισμάτων είναι να διευκολύνουν τις συναλλαγές. Αντί για παράδειγμα να πληρώνω με σιτάρι τον ηλεκτρολόγο, τον πληρώνω με ευρώ. Θα μπορούσα όμως να τον πληρώνω και με σιτάρι. Στις φυλακές ως "νόμισμα" με αυτήν την έννοια έχουν χρησιμοποιηθεί τα τσιγάρα.

    Ας πούμε τώρα ότι ζω στην Αμερική. Το νόμισμα μου είναι το δολάριο και με εξυπηρετεί επειδή πληρώνομαι σε δολάρια, πληρώνω τους λογαριασμούς μου σε δολάρια κλπ. Στο βαθμό που η οικονομία της Αμερικής είναι ένα νησί και δεν έχει συναλλαγές με τον έξω κόσμο δεν με ενδιαφέρουν τα άλλα νομίσματα. Αν όμως έχω συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει κάποιος να μετατρέπει τα νομίσματα του οπότε χρειάζομαι τις συναλλαγματικές μετατροπές και τρόπους αντιστάθμισης από τις μεταβολές τους.
    Σε αυτήν την κατάσταση πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα κρυπτονόμισμα; Οι μεταβολές στην αξία του δεν θα ήταν πρόβλημα αν ήταν το μοναδικό νόμισμα μιας χώρας που δεν είχε συναλλαγές με τον έξω κόσμο ή αν μπορούσε κάπως να αντισταθμιστούν πλήρως οι μεταβολές του. Κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται. Οι μεγάλες μεταβολές στην ισοτιμία του bitcoin στην συγκεκριμένη περίπτωση με τα άλλα νομίσματα καθιστούν δύσκολη μια τέτοια "νομισματική" χρήση. Υπάρχουν και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν το bitcoin τουλάχιστον ακατάλληλο για χρήση ως νόμισμα (π.χ δειτε αυτό
    https://www.youtube.com/watch?v=mhKLMx-miXI&t=977s) Αυτά όμως αφορούν τα κρυπτος ως "νομίσματα" ώς μέσα δηλαδή διευκόλυνσης των συναλλαγών και όχι ως επενδύσεις.



    Κατά την άποψη μου τα "νομίσματα" δεν είναι επενδύσεις. Είναι μέσα διευκόλυνσης των συναλλαγών, ως εκεί. Για αυτό μου φαίνεται άστοχο όταν λέμε ότι π.χ το δολάριο έχει χάσει τα τελευταία 100 χρόνια το 95% της αξίας του. Μα το δολάριο δεν είναι μέσο αποθήκευσης αξίας είναι μόνο μέσο διευκόλυνσης των συναλλαγών. Για τον ίδιο λόγο που το να κρατώ συνάλλαγμα ή ευρώ κάτω από το στρώμα δεν είναι επένδυση για τον ίδιο λόγο δεν είναι επένδυση να έχω μετατρέψει τα νομίσματα μου σε ένα άλλο νόμισμα (π.χ. bitcoin). Επένδυση είναι π.χ. οι μετοχές γιατί οι εταιρείες συναρμόζουν τους συντελεστές παραγωγής και δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

    Η Casablanca κάποτε ήταν τοπ ταξιδιωτικός προορισμός, τώρα όμως δεν είναι πια. Το τι αρέσει στον κόσμο αλλάζει από μέρα σε μέρα ή χρόνο σε χρόνο. Το btc έχει σήμερα μια τιμή, αλλά καθώς δεν έχει αξία είναι άγνωστο τουλάχιστον σε μένα το τι τιμή θα έχει αύριο, αύριο μπορεί ο κόσμος να αγαπήσει ένα άλλο νόμισμα. Είδαμε νομίσματα ανέκδοτα να εκτοξεύονται στην τιμή εξαιτίας ενός tweet, αυτό για μένα σημαίνει ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και προς τα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "It is the weak who are cruel. Gentleness can only be expected from the strong."

    Leo Rosten

    Συμφωνώ με τον κ. Τάκη κ το είχα αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς όταν ξαναεγραψα στο μπλοκ μετά από καιρό.
    Θεωρώ λοιπόν όπως είχα πει ότι πολλοί φίλοι εδώ μέσα είχαν αρκετά κέρδη (κατά βάση θεωρητικά) τα οποία εξανεμίστηκαν, είτε πούλησαν πολύ νωρίς επηρεασμενοι από το ΧΑΑ που τόσα χρόνια ασχολούνταν.
    Δυστυχώς οι περισσότεροι, και το λέω με λύπη, θεωρώ βάση εμπειρίας ότι είναι μείον στο κεφάλαιο με τι οποίο ξεκίνησαν στην Αμερική.

    Γι αυτό κ αυτή η κατάσταση. Πέρυσι τέτοια εποχή ειμασταν όλοι γκουρουδες και γνώστες. Πουλαγες και μέσα σε ελάχιστο χρόνο η κάθε μετοχή πήγαινε άλλο τόσο (θυμάμαι προσωπικά να μιλάω με τον κ Τάκη για την Palantir που πήρα στα 10 πούλησα στα 20 κ πήγε σχεδόν 50. Τελικά ξαναγύρισε σχεδόν εκεί που ξεκίνησε, καθως κ πολλές αλλες).

    Η Αμερική έτσι είναι μη γράφω τα ίδια. Όταν υπάρχει τάση είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω "η τιμή τιμή δεν έχει" που λεγαν κ οι παλαιότεροι..

    Ο χρόνος είναι όμως διαφορετικός στον τρόπο που κινείται η Αμερική κ έχουμε συνηθίσει. Δείτε τι έγινε μέσα στην εβδομάδα στο Snap..

    Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες επιλογές θα ακολουθήσουν. Κάποια στορυ κάηκαν δυστυχως.

    Για μένα προσωπικά θέλει πολύ διάβασμα, διασπορά κ όταν βλέπεις την υπερβολή να ΠΟΥΛΑΣ.

    Η άλλη λύση είναι να επικεντρωθείς σε κάποιες εταιρίες αλλά με μακροπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης κ να ευελπιστεις ότι μπορεί έτσι να πετύχεις την επόμενη amazon. Τοποθετωντας ένα κλάσμα του κεφάλαιου σου σε καθεμία διότι κάποιες δεν θα βγουν (θυμηθείτε την περίπτωση ride όπου το 100 που γράφαν ως τιμή στόχο τόσοι αναλυτές τελικά έγινε μηδέν, και μπορεί σε μερικά χρόνια να γίνει πάλι 100 αν δεν κλείσει ή απορροφηθεί από κάποια άλλη).

    Γράφω από κινητό οπότε ίσως έχω κάνει κ κάποια λάθη...

    Φιλικά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κυριε Ανδρέα να ξέρετε .... ψαχνω πολύ τη Luminar. Nομίζω ο μικρός Austin Russell κάτι μεγάλο βγάζει απο τη φαρέτρα των lidars.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη εγώ ήθελα να αναφερθώ στο μεγάλο volatility.
      Μια επιλογή μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα ενδιαφέρουσα αλλά ακόμα κ μέσα σε 6 μηνες να είναι τόσα τα σκαμπανεβασματα που να πρέπει να πουλάς (αν όχι όλη τη θέση τουλάχιστον το κεφάλαιο ή να βγάζεις τα κέρδη). Οι περιπτώσεις ουκ ολίγες.

      Θα πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από δική μου εμπειρία. Την άνοιξη αγόρασα Αterian (την είχε αναφέρει μαζί με άλλες επιλογές κ ο κ Butcher αν θυμάμαι). Την πήρα περί τα 18$ κ ερχόταν από τα 50!! Μετά από λίγο ανακοίνωσε placement στα 15$ κ μέχρι το καλοκαίρι πήγε 3!! Στα επίπεδα αυτά ενίσχυσα με αρκετά περισσότερα κομμάτια κ ξαφνικά τον Αύγουστο μέσα σε μερικές μέρες εκτόξευτηκε μέχρι το 19!! Πούλησα ένα μεγάλο ποσοστό στα 10 κ κάποια κοντά στα υψηλα κ τα τελευταία όταν άρχισε γυρνάει. Πήρα το κεφάλαιο πίσω κ κάποια ικανοποιητικα κέρδη overall. Σήμερα, μετά από ένα εξαμηνο είναι πάλι στα επίπεδα του 3.
      Τις προάλλες ψωνιζαμε fubo στα 15 κ έφτασε 8+. Η ψώνιζα goco πάνω από τα 3 κ έχει πέσει Υtd 40%. K πολλά άλλα παραδείγματα..
      Όπως έχετε πει ο χρηματιστηριακός χρόνος στην Αμερική είναι αλλιώς..

      Άρα θεωρώ ότι σε υπερβολές πουλαμε κ παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία των εταιριών ανά τρίμηνο. Κάποιες επιλογές μπορεί να μη βγουν κ να πρέπει να κάνεις αποεπενδυση.

      Τέλος θα ήθελα, μιας κ έχετε αναφερθεί στον κλάδο των cryptos όπως κ ο Barren, να δείτε τώρα στο γύρισμα τις περιπτώσεις των mining.

      Θεωρώ ότι αν πιστεύει κανείς το στορυ αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με μακροπρόθεσμο view. Προσωπικά έχω ασχοληθεί εδώ κ καιρό. Αναφέρω κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις:

      Μara, Riot, Hut8, Bitfarms, Hive (στη συγκεκριμένη έχει πρόσφατα λάβει μεγάλη θέση μέσω ελληνικής ΑΕΠΕΥ φίλου, μια εταιρία διαχείρισης η οποία δραστηριοποιείται εδώ κ πολλά χρόνια στην Αμερική).

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ανδρέα.
      Οι αγορές, πιστεύω, πως πρέπει να γίνονται μόνο προς τα κάτω και σε 3 επίπεδα.
      20% στο 1ο και υψηλότερο επίπεδο.
      30% στο 2ο και 50% στο 3ο και χαμηλότερο.
      Για βάλτε τώρα μια αγορά 20% στο 16 ... 30% στο 11.9 και 50% στο 8,9 ποιά είναι η τιμή αγοράς για FUBO.

      Διαγραφή
  35. Βεβαίως και εχω διαβασει κ. Μπαρεν. Ο καθενας με τη συμπεριφορά του είναι
    υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε εν μέρη το χωρο αυτό και όχι μόνο.
    Μπορεί η μια πλευρα να εκθέτει με τον τροπο που επραξε, η ευκαιρία όμως για να προκύψει μια συγνώμη εκ μέρους της άλλης, θα πρέπει να μην υπάρχει άμεση
    αντίδραση με εξυβριση η χωρίς, άλλα να δοθεί χρόνος προς προβληματισμό.
    Οι συμπεριφορές και προδιαγραφές επικοινωνίας στοχεύουν να παράσχουν ένα
    εύχρηστο και ευσύνοπτο εργαλείο διαμόρφωσης του εδώ προφίλ σας
    καταγράφοντας ταυτοχρονα το τι αναμένεται από εσας / εμας στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του χωρου αυτου και των υπολοιπων μας
    και ειδικα των καινουργιων όπως και εμένα.
    Συστήνω, εάν αυτό συνεχίσει να συμβαίνει συχά, όταν, συντρέχει στο πρόσωπό μας/σας κάποιος λόγος που επιβάλλει την προσωπική
    προσβολή εναντίον άλλου εστω και με υπονοούμενα να το δηλώνει στον κ. Τάκη εκ των προτέρων προς έγκριση ( ας πούμε με κάποιο έμβλημα π. .χ {} πριν το αναγραφόμενο μήνυμα / περιεχόμενο
    εφόσον ο γραφείς δεν έχει την ικανότητα να μπει στην θέση της άλλης πλευράς και να διαμορφώσει κοινωνικό διάλογο.
    Η μη συμμόρφωση συνήθως οφείλεται συχνά σε αδυναμία κατανόησης
    βάσει της εσφαλμένης αντίληψης ότι είναι / ήταν δεσμευμένη προς ορισμένη
    κατεύθυνση ενώ στην πραγματικότητα μπορούσε να επιλέξει μεταξύ αυτής ή άλλων
    λύσεων, και άρα υποπίπτει σε εξ ανάγκης χρήση κακής χρήσης χαρακτηρισμών και από τις δυο πλευρές
    ασχέτως εάν οι χαρακτηρισμοί αυτοί διατυπώνονται από τη μια πλευρά λιγότερο η μη.
    Εστω, με το πιο πάνω αναγραφόμενο / διατυπωμένο γεγονός όπως έχει καταχωρηθεί στον ισότοπο, η αρχή της επιείκειας δεν μπορεί καν να εφαρμοστεί πλέον.
    Εννοειται ότι οποιος κάνει χρήση επιρροών ή πιέσεων προς τους υπόλοιπους και
    προσπαθεί να τους δελεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (γονείς-"γέρους" σας), προκειμένου να τους
    ωθήσει ακόμα και σε παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς των υπολοίπων μη δείχνοντας την πρέπουσα κατανόηση
    και γενικότερα σε παράβαση οποιασδήποτε μορφής, είναι …….. χμμμμ. ….πως θα μπορούσα να το αποκαλέσω?


    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα στην παρέα
    Αυτό που θα γράψω παρακατω αν κάποιος το υιοθετήσει μπορεί να αλλάξει ριζικά την ζωή του στα επόμενα χρόνια και παράλληλα να αισθανθεί χαζός που τόσα χρόνια δεν το ήξερε και έβγαζε τα μάτια του με ισολογισμούς για να έχει μια απόδοση 10 20% ετήσια στο χαρτοφυλάκιο του...
    Κρυπτονομισμα είναι
    C O S M O S
    Ta AIirdrops που έχει δώσει είναι αδιανόητα
    Έριξα το σπόρο
    Όποιος θέλει ας ψάξει
    Καλο απόγευμα Κυριακής σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Elon Musk, τη μέρα εισόδου της TSLA στο NASDAQ το 2010:

    Ο Jim Cramer είναι αντιδείκτης.
    Κάποια στιγμή όλοι θα βαρεθούν να κάνουν λάθος.

    Μεγάλος προφήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα σε όλους , και καλά θα κάνετε κ.Τάκη .Θα παρακαλούσα με την σειρά μου στους συμμετέχοντες να λήξει κάθε παρεξήγηση , όλες οι απόψεις είναι πολύτιμες για το Blog και καλό είναι να ακούγονται, αλλά καλύτερα να αφορούν μόνο την αγορά ( άποψή μου ) . Οι επιλογές - αναφορές μάλλον θα δείξουν ποιος ήτανε στην σωστή κατεύθυνση ... επ ευκαιρίας σχετικά με την αντιπαραθεση << περί επιλογών στην Αμερική >> για εμένα ήταν αρκετά χρήσιμη μέχρι ενός σημείου ... επίσης , πιπέρι στο στόμα , διαβάζουν και μικρά παιδιά το blog !!!
    Στο θέμα μας
    << Remember, earnings work 70% of the time >> + << In my opinion, a risky stock is any stock that isn’t profitable >>.
    Αν και η ερώτησή μου δεν απαντήθηκε απο κ. Τάκη - κ. hippy σχετικά με το πως βλέπουν την ΖΙΜ με τα νούμερα που την συνοδεύουν που έχει τριπλώσει + αγοράζεται τώρα ??
    Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ = δηλαδή αγοράζουμε μια μετοχή από τώρα μην τυχόν και βγάλει τα σημερινά νούμερα της ΖΙΜ σε 10 χρόνια και αν ??? ποια από τις δυο θα ανταμείψει πρώτα η αγορά ?? (το λέω γιατί μετοχές τύπου ΖΙΜ έχει αρκετές στο Αμέρικα ),ή μένουμε σε μία μετοχή στην Ελλάδα ή Κύπρο, που δεν ανοίγει σχεδόν ποτέ, για το μέρισμα αλλά είναι τρεις φορές ακριβότερη από μια Αμερικάνικη και ας δίνει η Αμερικάνικη το τριπλάσιο μέρισμα π.χ πάλι ZIM ( άσχετο, η ΖΙΜ κάνει ενέργειες για μείωση φορολογίας από την ισραηλινή κυβέρνηση με αίτημα να πληρώνει ανά πλοίο αλλιώς κάτι ακούγεται για μεταφορά έδρας οπότε κι άλλα κέρδη …).

    Μήπως υπάρχει και η μέση οδός , όπως μετοχές ανάπτυξης με κέρδη στο USA ??

    Σχετικά με ZIM τώρα + 40% από την αναφορά μου 13/11/2021 και μέσα σε τέτοιο κλίμα . ( τυχαίο ? ίσως.) Δεν μας καλύπτει δηλαδή τέτοια απόδοση ?
    Market cap = 8,2 Bilion .Τα καθαρά !! κέρδη της για το 2022 τα βλέπω για 7 billion σίγουρα. Τώρα αν υπολογίσετε το συμπληρωματικό μέρισμα που θα δώσει τον Μάρτιο για την χρήση του 2021 + μέρισμα το 30 - 50 % των καθαρών κερδών του 2022 ( το ίδιο θα κάνει για το 2021 ) με παραδοχή ότι υπάρχει ήδη αύξηση στις τιμές των containers + μηδένισε τον δανεισμό + 2.5 δις $ ταμείο τότε κάντε τους υπολογισμούς σας βάση παραμέτρων που αγοράζετε μετοχές στην Ελλάδα , και δείτε που θα πρέπει να πάει .. Νομίζω ότι επενδυτές με προφίλ τύπου ZIM λανθασμένα κοιτάνε την πτώση της upstart- fubo( τυχαία η αναφορά ) και λένε μακριά από Αμερική χωρίς να κοιτάνε όμως τι κάνανε μετοχές των ελληνικών << κυβικών >> τους σε σχέση με τις αντίστοιχες Αμερικάνικες ... Εγώ λέω να καραφορτώσω ΖΙΜ με την πρώτη ευκαιρία (αν και κατέχω ) και βλέπουμε, ποιος ξέρει ίσως στο μέλλον βρω και καμία τύπου upstart με PE έστω και 10 ( και αφού θα της έχει βγεί και ο αλγόριθμος.. ).
    Προσωπικές οι απόψεις χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης .

    Αλλά έτσι για την πλάκα θα ήθελα να δούμε που θα είναι μέχρι το 2025 σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ

    Να τονίσω ότι την upstart την έχω πάνω πάνω στην watch list λόγου της κερδοφορίας σε σχέση με όμοιες μετοχές ( μετά την αναφορά της στο BLOG)
    Mήπως μια μίξη με τύπου ΖΙΜ μετοχές και μικρότερη θέση με διασπορά σε μετοχές υπερανάπτηξης έστω και λίγο κερδοφόρες θα βοηθούσε σαν τακτική ??

    ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ VXTR / VXTRF Voxtur Analytics ( για όσους κοιτάνε UPSTART )
    (Τα φώτα σας κ.Τάκη εννοείται και όποιου άλλου αγαπητού επιθυμεί.)

    https://www.voxtur.com/

    https://finance.yahoo.com/news/voxtur-announces-record-results-q3-232700833.html

    https://voxturwealth.com/

    Καταλύτες Digitizing real estate via SaaS
    Property appraisals complete in 72 hours for less cost
    Tax/foreclosure/refinance/purchase
    Adopted by many top mortgage servicers EV/2022E Rev 1x-3x
    New national title insurance alternative (cheaper/faster)

    Trading at 2.8x EV/S NTM
    Forward P/E of ~9x
    Q3/Q2 37% Growth YoY ~400%
    Q4/Q3 ~55%+ Growth YoY ~800%
    End-to-end digitization of transactions. Does well in ALL markets... κ.τ.λ Υ,Γ Δεν μπόρεσα να διασταυρώσω τα νούμερα για το 2022...απο τα αποτελέσματα Q3 δεν βλέπω να προκύπτουν θα το ψάξω λίγο παραπάνω ( Δεν κατέχω προς το παρόν VXTRF ).
    Και μην ξεχνάτε ο στόχος μας είναι κοινός!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ZIM 2 .Να σημειώσω ότι στην ΖΙΜ ...ενα από τα αισθήματα που προεξέχουν στη μετοχή είναι η σημαντική ιδιοκτησία που κατέχουν οι κληρονομούμενοι κάτοχοι που απέκτησαν μετοχές σε προηγούμενες αναδιαρθρώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την Deutsche Bank, με 15,7 εκατομμύρια μετοχές αξίας 1083 εκατομμυρίων δολαρίων από το κλείσιμο της αγοράς , και τη Danaos, με 10,2 εκατομμύρια μετοχές αξίας 702 εκατομμυρίων δολαρίων.
      Η ανησυχία είναι ότι όταν λήξουν οι συμφωνίες lockup τον Ιούλιο, αυτές οι μετοχές θα πωληθούν, δημιουργώντας πτωτική πίεση. Ο Κούστας του Δαναού δήλωσε ότι οι μετοχές της εταιρείας του ΖΙΜ θα εκποιηθούν. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έσοδα από τα μη λειτουργικά περιουσιακά μας στοιχεία», είπε. «Οι μετοχές της ZIM, σε κάποιο στάδιο, θα αποτελέσουν μέρος του πολεμικού μας στήθους».
      Όμως, η ειδική ανακοίνωση μερίσματος μειώνει την πιθανότητα όλες αυτές οι μετοχές να πωληθούν πριν από τις 26 Αυγούστου και το μελλοντικό δυναμικό μερίσματος μπορεί να αναβάλει την πώληση για ακόμη ..

      Έχουμε καιρό..

      Διαγραφή
    2. Και παλι ευχαριστω για την μετοχαρα αυτη τη ΖΙΜ η οποια δεν καταλαβε τιποτα απο πτωση κ διορθωσεις. Τελικα την πουλησα στα 65 απο 51… γιατι τη φοβαμαι μια που ειναι στα υψηλα της. Μαλλον εκανα λαθος…! Ισως αν κανει ποτε διορθωση να ξαναμπω..!!!

      Διαγραφή
  39. κε Aramis, σας απαντώ εδώ για την ENPH:
    Όλα αυτά που γράφετε είναι πολυ σωστά και συμφωνώ απόλυτα. Η εταιρία είναι αστέρι.
    Όμως και άλλες εταιρίες ήταν αστέρια και επειδή δεν άρεσε μια γραμμή στα αποτελέσματα ή ακόμα χειρότερα το guidance τις πήρε και τις σήκωσε..

    Εγώ, δε θα πονταρα στα αποτελέσματα αυτήν εδώ τη συγκεκριμενη εποχή. Ναι, μπορει να πετάξει αν ειναι καλά, αλλα μπορεί και να πληγεί η ρευστότητα άγρια αν δεν είναι.
    Εχει να κανει μονο με τη φαση της αγοράς όχι την εταιρία. Αλλά that's me. Μακάρι να σας βγει ό,τι αποφασίσετε.

    Πάντως, η επιλογή ειναι άριστη, αν κάποιος θέλει να ποντάρει στα οικιακά πάνελς και τις διαχείρση της ενέργειας, ποντάρει στην ENPH. Τέλος. Αν θέλει να ποντάρει σε lidars τα σπρωχνει στην Luminar. Αν θέλει διαδικτυακό τζόγο στην Draftkings κλπ.

    ------------------------------------------------------------------

    Δεν ξερω αν το προσέξατε, η RDW έβγαλε preliminary results. Βεβαια, τα εγαλε την Πέμπτη που δεν ηταν και τόσο καλή μερα.. Η άνοδος ήταν λογο της δυνατότητας να βγαλει αποτελέσματα, ήταν λιγο κατω απο τις προσδοκίες. Βέβαια η αποτιμησή της έχει λιώσει. ήταν που ήταν φτηνή, απόγινε.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κε Bugs_Bunny, σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ και για την ενημέρωση για την RDW, μου είχαν διαφύγει τα preliminary results. Μιας και αναφερθήκαμε σε preliminary results, ανακοίνωσε την Παρασκευή και η LAZY, την οποία είχε ανακαλύψει προ καιρού ο κ. Τάκης. Τα αποτελέσματα της τα κρίνω ως εξαιρετικά.

      Διαγραφή
    2. Πράγματι η Lazy είναι και value & growth.
      Πότε θα αποφασίσουν ότι πρέπει να ανέβει και εμείς θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ που δεν θα έχουμε ούτε τεμάχιο για δείγμα.

      Διαγραφή
  40. Σε συνέχεια του παραπάνω σχολίου για τα αποτελέσματα της Unity (U), κάποια βασικά στοιχεία από το Earnings Call.

    Κατ’ αρχήν 4 σημεία που διατυπώθηκαν από το CEO το Γιάννη το Riccitiello :

    1. H TAM (Total Adressable Market) είναι τεράστια, ταχέως αναπτυσσόμενη και με σημαντικά tailwinds. Κατά την IPO η ΤΑΜ εκτιμάτο στα $29Β, αυτή τη στιγμή στα $45Β. Η μετάβαση της ζήτησης περιεχομένου από 2D=>3D, ασύγχρονο=>σύγχρονο και μη διαδραστικό => διαδραστικό δημιουργεί προϋποθέσεις θηριώδους ανάπτυξης για δεκαετίες. Οι ευκαιρίες πέρα από το gaming που είναι leader, εκτείνονται σε τομείς όπως η αυτ/νία, το e-commerce, αρχιτεκτονική, media, διασκέδαση, εκπαίδευση κ.α.

    2. Η Unity είναι leader στο IRT3D (Interactive Real Time 3D) και είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις παραπάνω τάσεις. Η ανάπτυξη είναι δυνατή σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα εκτός gaming (που είναι και το ζητούμενο της αγοράς από την εταιρία)

    3. Η ΤΑΜ θα διευρύνεται διαρκώς με σημαντικές επενδύσεις σε νέα προϊόντα και M&A. Οι δημιουργοί μπορούν πλέον να αναπτύσσουν προϊόντα μέσω της Unity σε >12 πλατφόρμες.

    4. Η Unity έχει δημιουργήσει μια πλήρως καθετοποιημένη πλατφόρμα για τους δημιουργούς (σύλληψη, δημιουργία, ανάπτυξη, διαχείριση, data analytics, adtech, cloud hosting) ικανή να αντέξει στο χρόνο λόγω της αξίας που προσφέρει στους πελάτες της, Είναι μια μηχανή διαρκούς καινοτομίας.

    Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που περίμενε να δει η αγορά:
    Το growth του non gaming Revenue ήταν YoY 70%, και ανέβηκε από 20% του Create το 2020 σε 25% το 2021. Μικρό ακόμα αλλά δυνατό momentum.

    Χαρακτηριστικές συνεργασίες που έγιναν το 2021 :
    - Ανάπτυξη digital twin εργοστασίου της Hyundai
    - Χρήση της υπηρεσίας 360-view για παρουσίαση προϊόντων από το eBay
    - Μεγάλη Ιαπωνική αυτ/νία (δεν ονομάζεται)
    - Κατασκευαστής EV στην Κίνα
    - Μεγάλος διεθνής κατασκευαστής βιομηχανικού εξοπλισμού
    - Μεγάλη Γερμανική αυτ/νία

    Η εξαγορά της WETA Digital είναι τεράστιας σημασίας (πλατφόρμα με τα εργαλεία της οποίας δημιουργήθηκαν τα οπτικά εφέ για ταινίες όπως Avatar, Lord of the Rings κα). Η συνεισφορά στο Rev 2022 θα είναι μόλις $70 Μ, αλλά εκτιμάται ότι η πλήρης εμπορευματοποίηση των ήδη υφιστάμενων εργαλείων της θα χρειαστεί 2 χρόνια. Σύμφωνα με το CEO, έχει δημιουργήσει ουρά εν δυνάμει πελατών που θέλουν να είναι από τους πρώτους που θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της, θέλοντας να μεταφέρουν την κινηματογραφική τους ποιότητα στο gaming και σε άλλες βιομηχανίες.

    Άλλες σημαντικές εξαγορές :
    Ziva – Δημιουργία αληθοφανών avatars
    SyncSketch – Διαχείριση εργασιών cloud-based

    200.000 νέες εκκινήσεις παιχνιδιών

    Πρόσβαση σε 3 δις συσκευές, με τα αντίστοιχα διαθέσιμα δεδομένα (ποιος χέζει την Apple?)

    Η εταιρία αναδεικνύεται στο απόλυτο καθετοποιημένο metaverse play.

    To μετατρέψιμο ομόλογο του $1,5Β που έκλεισε το Νοέμβρη υπερκαλύφθηκε, καθώς και τα επιπλέον $200Μ, σύνολο 2,7Β.
    Προσέξτε όρους δανεισμού, με τη μετοχή τότε στα 200, P/S ~50 και ζημιογόνο:
    Διάρκεια : 5ετές
    Επιτόκιο : 0% (μηδέν τις εκατό)
    Τιμή μετατροπής στην 5ετία : $308,72
    Δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης από το 2024 : σε ρευστό αν η τιμή είναι > +30% τιμής μετατροπής

    Αναμένονται θετικές FCF από το 2023.
    Το guidance για 35% growth το 2022 είναι μάλλον ένας χαμηλός πήχης που θα περάσουν χωρίς καν να έχουν πάρει φόρα.

    Κατόπιν των ανωτέρω, ο Chief Security Analyst του BWF (δηλαδή εγώ) αναβάθμισε τη μετοχή από BUY σε STRONG BUY με νέες τιμές στόχους :
    2025 : $1.000
    2030: $3.000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Με τίποτα κ Τάκη , ούτε καν να σας ξαναπεράσει από το μυαλό κάτι τέτοιο!!!
    Θα στείλετε στα τάρταρα το pure Know how για τις χρηματιστηριακές επενδύσεις στην ΕΛΛΑΔΑ. Είπαμε MITAROLA ΓΙΑ ΟΛΑ !!!
    Προσωπικά παρακαλάω να σας διαβάζουν οι εισηγμένοι μας μπας και << ξεστραβωθούν >> και κάνουν καμιά πρωτοποριακή επένδυση στην χώρα ..μεγάλη συζήτηση ..άσε που αναλύσεις σας θα πρέπει να διδάσκονται στην δημόσια εκπαίδευση από το δημοτικό κιόλας , άλλη μεγάλη συζήτηση ... Πάμε παρακάτω κ.Τάκη δεν θα πρέπει να πτοεί απολύτως ΤΙΠΟΤΑ το έργο σου .Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ για τον χρόνο σου και τις γνώσεις σου καθώς και για τα χρήσιμα σχόλια - απόψεις των συμμετεχόντων στο blog ! Στο θέμα μας κ.Τάκη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Η JOBY ανακοίνωσε σχέδια για δραστηριοποίηση στη Ν. Κορέα, σε συνεργασία με SK Telecom και UBER.

    Δεν ανακοίνωσαν χρονοδιάγραμμα, αλλά σύμφωνα με το χρν/μα του Υπ. Μεταφ. της Ν. Κορέας η εμπορική λειτουργία των UAM θα πρέπει να έχει ξεκινήσει έως το 2025, με τη δημιουργία υποδομών να έχει αρχίσει από το '21 και τα έτη 2022-2024 να θεωρούνται περίοδος δοκιμών.

    GG

    https://finance.yahoo.com/news/joby-aviation-launch-air-taxi-015259940.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλημέρα,
    κ.Βαρεν, σαν πιο ειδικός, στην σκύλα, όταν μπαίνω για παιχνίδι ( όχι στη μτχ, στην πλατφόρμα), παρότι δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν δέχεται επί πληρωμή, εμφανίζεται "made by unity".
    Δεν φτιάχνει αυτή την πλατφόρμα της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατι πατησατε κ Αδειούχε και γραφει το χαρτι 7% .Ασταματητο παει .Να μπαινετε καθε μερα σας παρακαλω!!!!

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαι πιο ειδικός, ο κ. Indiefunda θα ξέρει καλύτερα.

      Αλλά αν θυμάμαι πάνω από 70% των mobile παιχνιδιών είναι by Unity.
      Η sklz αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι.

      Για το επί πληρωμή πιθανολογώ οι κανονισμοί της ΕΕ.

      Διαγραφή
    3. Χωρις να ξερω σιγουρα, υποθετω πως αφορα αυτο που λεει ο κος. Barren. Δεν υποστηριζεται παιχνιδι με αληθινα χρηματα στη χωρα διαμονη σας, ο προγραμματιστης εχει χρησιμοποιησει Unity για να το φτιαξει αλλα δεν εχει φροντισει για καποιο συγκεκριμενο μηνυμα οποτε βγαινει το default 'Made with Unity'

      https://skillz.zendesk.com/hc/en-us/articles/200579386-Supported-Countries-For-In-App-Billing


      Διαγραφή
    4. έλα μωρή σκυλλα, μου φαίνεται διπλασίασα την θέση μου στον πάτο την προηγούμενη εβδομάδα, Θα πάω μέχρι τελους

      Διαγραφή
  44. Η KPMG Καναδά προσθέτει Bitcoin & Ethereum στα εταιρικά αποθεματικά της.

    Η KPMG είναι μία εκ των Big 4.

    Τσίου.

    "Cryptoassets are a maturing asset class," says Benjie Thomas, Canadian Managing Partner, Advisory Services, KPMG in Canada. "Investors such as hedge funds and family offices to large insurers and pension funds are increasingly gaining exposure to cryptoassets, and traditional financial services such as banks, financial advisors and brokerages are exploring offering products and services involving cryptoassets. This investment reflects our belief that institutional adoption of cryptoassets and blockchain technology will continue to grow and become a regular part of the asset mix," he added.

    https://www.newswire.ca/news-releases/kpmg-in-canada-adds-bitcoin-and-ethereum-to-its-corporate-treasury-851778842.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Κ. Τάκη σου έχω μια μετοχουλα που ίσως σου κεντρίσει το ενδιαφερον. Ισραηλινό χαρτάκι, σοβαρή εταιρία από ότι κοίταξα ελαφρα. Περνάει guidance σερί και αυξάνει συνεχώς εκτιμησεις.
    With earnings coming up on Wednesday, this Israeli based adtech company has beat and had upward revisions every quarter for the last year. They already raised guidance for 2022 in January and typically underpromise and over deliver. Trading in low 20’s p/e it is a great value play and 2-3x short term is a very good possibility.

    It’s peers, $APPS, $TDD, $MGNI, $PUBM are all trading at much higher valuations and all have similar growth trajectories. Perion has ZERO debt and $350million in cash for M/A. This is a great time to jump in for an investment imo.

    Advertising companies are growing, the shift to CTV and companies like Perion will have great tailwinds due to Apple’s privacy changes. $PERI’s award winning SORT technology is cookie-less and is proving out to be a game changer for targeted advertising.

    In my opinion, it’s getting a lower multiple because it’s not an American company, but they have offices all over the United States and time will prove that this is a mistake.

    Management is executing and reaching their goals. What else could you want in an investment during times when the Market is in turmoil. I want high growth and big returns. With the lowest valuation of all its peers, This can give you both.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω Ισραηλίτικες εταιρείες, σοβαρές, αναπτυξιακές να κατακτούν το Αμερικάνικο χρηματιστήριο και ζηλεύω.
      Που είναι η Ελλάδα οεοοοο;

      Διαγραφή
    2. Τωρα συγκρίνεις το ισραηλ με την Ελλάδα. Εμείς διχόνοια, φαγομαρα,και άλλες αρετές. Μέχρι και στο blog τα ίδια, με σοβαρούς συνομηλιτες.

      Διαγραφή
  46. κ.Άρη, περιμένω να περάσει 12μμ, να ξαναπατήσω αυτό το κάτι, αν και δεν έχω, αλλά οκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Εχει κανεις ObsEva SA (OBSV) ή μόνο ενώ εχω μείνει. Κ Τάκη κάποια γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε nek έχω obsv με μέσω όρο 2$ τον οποίο σκοπεύω να τον ρίξω και άλλο.
      Έχω την διαίσθηση ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να χτίσω μεγάλη θέση και εδώ.
      Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά κάνω το ίδιο και στην ELMS.

      Διαγραφή
    2. Δεν είστε ο μόνος Κ.nek, έχω μια μικρή θέση, θα παίξω την έγκριση από τον EMA και ΑΝ έρθει θα το πάω μέχρι τον Σεπτέμβριο για τον FDA.

      Διαγραφή
    3. κε. nek, κατεχω μετοχές της, και εχοντας δει τα προιόντα της μπας και βρω καμμια θεραπεια απο την πτωση της που εχω φαει, αλλά δυστυχώς ειναι μονο για γυναικες κατάλληλα.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Nek έχω Obseva και περιμενω την έκδοση του φαρμάκου. Αν είχα βγεί, μια για πάντα, θα το είχα γράψει.

      Ελπίζω η έκδοση μετοχών να δέσει το χαρτί και σε συνδυασμό με την έκδοση του φαρμάκου να δώσει ευκαιρία, αφού πειστώ,όπως ADMA και να αυξήσω θέση. Μέχρι τότε απλώς διαβάζω τα νέα και κοιτάζω την πτωτική πορεία του χαρτιού.

      Διαγραφή
    5. PDUFA date is 9/13/22 based on communications w/ EMA extending application timeline for MAA. Για την ενδομητρίωση το ιδιο υποψηφιο μετά τα δεδομενα της φασης 2 που μαλλον δεν ικανοποίησαν ιδιαιτερα, Additional data from the post-treatment follow-up of EDELWEISS 3 are expected in 2Q 2022 and from the post-treatment follow-up of the extension study in 4Q 2022. Αρα νεα πριν το καλοκαιρι δεν θα εχει. Το κακο με τις βιοτεχνολογιες ειναι οτι δεν κινουνται ιδιαιτερα αν δεν ειναι κοντα σε νεα εκτος και αν υπαρχει ταση και δεν πρεπει να τοποθετούμαστε γιατι κινδυνεύουμε το λιγότερο με απραξια εκτος και αν εισαι μακροπροθεσμος λογω προοπτικης συγκεκριμενης τεχνολογιας κλπ,κλπ.

      Διαγραφή
    6. Συμφωνώ κύριε delidianaki.
      Ποτέ ξανά βιοτεχνολογίες. Λάθος μου και δεν θα επαναληφθεί. Δεν είμαστε γιατροί να εκτιμήσουμε τα φάρμακα, ούτε μπορούμε να ξέρουμε πόσο κοντά είναι η κυκλοφορία ενός φαρμάκου, ακομη και όταν φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά η κυκλοφορία.

      Διαγραφή
    7. Την Adma όμως την κρατάτε κύριε Τάκη και ίσως να ειναι και η τελευταία του κλάδου που θα ασχοληθούμε.

      Διαγραφή
    8. Και την Obseva κρατάω.
      Η Adma νομίζω πήρε το δρόμο της .... πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά τώρα την Adma. Ή θα εκτοξευθεί ή θα κάνει παρόμοιο παίγνιο με WTER και θα ξαναεπιστρέψει στο 1,1.
      Πάντως η εταιρεία αναπτύσσεται και δείχνει σοβαρή.

      Διαγραφή
    9. kυριε Τακη ασχολούμε πανω από 2 χρονια με το κλαδο και μετα από πολυ διαβασμα σε επιστημονικο επίπεδο εχω καταληξει σε μια λιστα μτχν για τις επόμενες big pharmas, οταν θα ειμαι ετοιμος θα αναφερθω εκτενεστερα. Μην τον απορριπτεται το κλαδο ξερω θελει πολυ προσοχη και εξειδικευση και οι ζημιες του ετους 2021 ειναι της ταξης του -90% αλλά γινονται τεραστιες τεκνονικες αλλαγες στο κλαδο αυτο με τις νεες τεχνολογιες που εφαρμοζονται πλεον. Η εμπειρία μου τοσα χρονια στις αγορες με προφύλαξε και μπηκα μονο στη blue με πολυ λιγα και βγηκα σχετικα ανωδυνα. Οσονούπω θα επανελθω.

      Διαγραφή
    10. Πολύ ευχαρίστως κύριε deligianaki.
      Αν το επιθυμείτε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να αναρτώ αναλύσεις σας στο Ιστολόγιο με την σύμφωνη γνώμη σας.

      Διαγραφή
    11. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας θα τα πούμε. Το μονο ζητούμενο ειναι ο χρονος που ειναι δυσεύρετος αλλά θα προσπαθήσω.

      Διαγραφή
    12. Eίναι όντως υψηλού και επιστημονικού κινδύνου τα περισσότερα projects, ιδίως σε early clinical stage development. Σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία θα μπορούσα να δώσω την υποκειμενική μου εκτίμηση.

      Διαγραφή
  48. Η Citibank επεσήμανε την υποβολή του εντύπου F-6 την Παρασκευή από την Alibaba στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αναφέρει το Streetlnsider.com. Σε αυτήν την κατάθεση, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας κατέγραψε απροσδόκητα "ένα δισεκατομμύριο  θεματοφύλακες μετοχές,(American deposit shares ή ADS) για να εξυπηρετήσει την έκδοση πρόσθετων ADS κατά την κατάθεση κοινών μετοχών από υφιστάμενους κατόχους που έχουν υποδείξει στην εταιρεία."
    Η Citi έσπευσε να σημειώσει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Alibaba εκδίδει νέες μετοχές (οπότε μην ανησυχείτε για την απομείωση των μετοχών). Ωστόσο, υποδηλώνει ότι ορισμένοι "κάτοχοι κοινών μετοχών, ειδικά εκείνων των μετοχών που δεν έχουν ποτέ εγγραφεί στην SEC", μπορεί να σχεδιάζουν "να πουλήσουν τις μετοχές τους στην ADS αντί ως κοινές μετοχές στο HK Exchange". Η Citi επίσης εικάζει ότι ο μέτοχος της Alibaba, Softbank, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alibaba με μερίδιο 24,8% στην εταιρεία σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, μπορεί να ετοιμάζεται να εκφορτώσει μερικές από τις 5,4 δισεκατομμύρια μετοχές της  Alibaba που κατέχει, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση πώλησης στη μετοχή της Alibaba.
    Κε Ευρωβλάχε θα καθυστερήσω τις όποιες αγορές μέχρι να καταλάβω τι γράφει το sec σχετικά με τις μετοχές και να διαπιστώσω αν ισχύουν οι φήμες για τη softbank
    Εσείς έχετε κάποια άποψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Αρίστο, όπως έχω ξαναπεί για την BABA περιμένω να ακούω μόνο αρνητικές ειδήσεις συνέχεια. Το ότι θέλει να πουλήσει η SoftBank δεν το βλέπω και τελείως αρνητικό, έβαλε μύρια και τα έκανε μπίλια και θέλει να τσεπωσει το κάτι τις. Επίσης, στα υπόψιν ότι εμείς φοβόμαστε το delisting κι αυτοί εκδίδουν καινούργια ADR.

      Θεωρώ ότι οι κινέζικες μετοχές έχουν κι άλλο κάτω, θα περίμενα δηλαδή την BABA να τη δω κάτω από 100, κάπου προς τα 80 ίσως. Εντωμεταξύ, εκεί στα 110 έχει μια ισχυρή στήριξη (τριπλό πάτο), αλλά μπορεί και να ανέβει λίγο και να την σπάσει μετά.

      https://finviz.com/quote.ashx?t=BABA&ty=c&ta=1&p=d

      Anyway, δεν είμαι καλός στην τεχνική ανάλυση όυτε και στην αναζήτηση πάτου. Θα μπορούσα να κάνω μια μικρή τοποθέτηση σε αυτά τα επίπεδα για de-FOMO ή και κλείσιμο οθόνης. Θα το σκεφτώ γιατί από τη μία θέλει μήνες δουλειάς για να βγει από αυτό το κανάλι αλλά από την άλλη μπορεί μπορεί να ανέβει και με την πολλή αναμονή να σε βάλει ψηλότερα. Αν κάνω κάποια κίνηση θα το γράψω.

      Διαγραφή
  49. Βλέπω δύο μετοχές που τις έχουν κάποιοι superinvestors που εκτιμώ (Pat Dorsey, Rob Vinall, Chuck Akre και άλλοι).

    Αυτές είναι οι CRM και η WIX. Ειδικά η δεύτερη είναι ισραηλινή με κεφαλαιοποίηση ~6b, προέρχεται από μια πτώση περίπου 65% και την έχουν μόνο οι δύο πρώτοι που αναφέρω παραπάνω, κανένας άλλος.

    Έχει κανείς άποψη για κάποια από τις δύο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Άκουγα το σχόλιο του κυρίου Δάντη στο neoforum και νομίζω ότι έχει δίκαιο ότι στην αγορά αυτή τη στιγμή μαλώνουν βουβάλια, οπότε τα μυρμήγκια πρέπει να κάνουν στην άκρη.

    Οι μεγάλοι οίκοι είναι διχασμένοι στα δύο. Οι μισοί λένε ότι τελειώνει το κύμα 4 και πάμε για 5άρι και νέα υψηλά και οι άλλοι μισοί ότι έχει ήδη ξεκινήσει η bear market.

    Ότι κι αν είναι, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Θα είναι ξεκάθαρο μόνο όταν ολοκληρωθεί. Τότε θα λέμε με πολύ μεγάλη σιγουριά τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει. Το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμαστούν και οι δύο πλευρές κατά τη γνώμη μου. Θα είναι πολύ δύσκολο να κοιτάς ταμπλό την επόμενη περίοδο και ίσως κάποιες πτωτικές υπερβολές θα πρέπει να αγοράζονται.

    Ps1. Και το κλείσιμο οθόνης που ανέφερα και παραπάνω είναι μια ενδεδειγμένη λύση.

    Ps2. Ααα και μην νομίζουμε ότι το ΧΑ θα βγει άβρεχτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Καλημέρα,
    Μήπως με κάποιο τρόπο, να ενημερωθεί ο κ. Indiefunda και να απαιτήσει να διορθωθεί το ατόπημα της ΕΕ, σχετικά με την πολιτική παιγνίων, ώστε να ικανοποιηθούμε όλοι εδώ, - win win αποτέλεσμα- και το blog και το σκυλί και ο κ Άρης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To βρίσκω ευκολότερο να αποκτήσετε 2η ιθαγένεια σε κάποιο λιγότερο κομμουνιστικό μέρος, πχ Παναμά ή Βανουάτου.

      Αν ενδιαφέρεστε:
      https://www.offshore-protection.com/easiest-countries-get-second-passport

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα Το κάνω copy, για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Θα είμαι offshore retired.
      Θα ζητήσω την αντιπροσωπεία της μύτης για κει. Τι λέτε sir, την εκχωρείτε?
      Τώρα θυμήθηκα την ταινία του ξύλινου Allen "ο υπναράς", όπου μετά από 500χρονια από το 1977-79 που παίχτηκε στην Ελλάδα, τον κόσμο διοικούσε η "μύτη"!!!
      κ.Τακη, είστε μισή χιλιετία μπροστά!!!

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂