Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΤΙΤΑΝ μια πραγματική Ελληνική πολυεθνική

Τιτάν
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν, για το 2017, ανήλθε σε 1.506 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2016 που ήταν 1509 εκατ. ευρώ.  
Παρόλο την οικονομική κρίση της Ελλάδος, την πτώχευση της και το μηδενισμό της οικοδομικής δραστηριότητας, οι πωλήσεις του Τιτάνα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συγκρίνονται με τις πωλήσεις των 1.578 εκατ. ευρώ του 2008 και των 1.568 εκατ. ευρώ του 2006 όταν και ο όμιλος είχε πετύχει ρεκόρ κερδοφορίας.


 Οι πωλήσεις του ομίλου Τιτάνα διαχωρίζονται σε 4 γεωγραφικούς τομείς : Ελλάδα - Δυτ. Ευρώπη , Βόρεια Αμερική, Ν.Α.Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πωλήσεις του ομίλου Τιτάν έχουν κρατηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της αγοράς των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιπτώσεις από τις δυσμενείς εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα.
Η ανοδική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου στις ΗΠΑ οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη οικοδομική  δραστηριότητα στην ιδιωτική κατοικία, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2016. Έχοντας πραγματοποιήσει ο όμιλος σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, ύψους  240 εκατ. ευρώ, κατάφερε να  ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.
 

Η Αίγυπτος, ως συνέπεια της μεγάλης υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας, βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγαλύτερες προκλήσεις από τις αρχικά αναμενόμενες, όσον αφορά τη ζήτηση και τα περιθώρια κέρδους. Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε, ενώ τα κόστη, ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται με εισαγωγές, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τις τιμές του τσιμέντου.
 

Στην Ελλάδα, ο κατασκευαστικός κλάδος το 2017 κατέγραψε, όπως αναμενόταν, ένα νέο ιστορικό χαμηλό εξαιτίας της επιβράδυνσης των έργων υποδομής. Με την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έντονα υποτονική, η μοναδική θετική τάση καταγράφηκε στην κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. Η λειτουργία των ελληνικών εργοστασίων βασίστηκε και πάλι στις εξαγωγές, η κερδοφορία των οποίων όμως επηρεάστηκε αρνητικά από τον έντονο ανταγωνισμό και την εξασθένιση του αμερικανικού δολαρίου.
Για την αντιμετώπιση της μεγάλης πτώσης της κερδοφορίας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν προγράμματα μείωσης κόστους στους τομείς της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και των ανταλλακτικών. Ακόμη, προσφέρθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου με δίκαιους και ευνοϊκούς όρους, για τα οποία υπήρξε και η αντίστοιχη ανταπόκριση.
 

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η κατασκευαστική δραστηριότητα σημείωσε ήπια ανάκαμψη, η  οποία οδήγησε σε υψηλότερες πωλήσεις. Όσον αφορά τις περιοχές δραστηριοποίησης των κοινοπραξιών του Ομίλου, η αύξηση της ζήτησης στην Τουρκία απορρόφησε σε μεγάλο βαθμό την υψηλότερη προσφορά μετά τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής. Στη Βραζιλία, ο κλάδος κατασκευών παρέμεινε πτωτικός, αλλά με αισθητά χαμηλότερους ρυθμούς μείωσης από το 2016 και τα λειτουργικά  αποτελέσματα παρουσίασαν οριακή βελτίωση.
Η ενίσχυση του ευρώ επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων εκτός ζώνης ευρώ, κυρίως στις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών θα ήταν υψηλότερος κατά 148 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA θα ήταν υψηλότερα κατά 18 εκατ ευρώ.


Πλέον η δραστηριότητα της Αμερικής αναλογεί στο 58% των πωλήσεων του ομίλου ενώ οι πωλήσεις στην Ελλάδα (Δυτ. Ευρώπη) έχουν συρρικνωθεί κατά 60,7% στα 248,731 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 632,996 εκατ. του 2008. Στα όλα τα προβλήματα (Ελλάδα, Αίγυπτος) ήρθε να προστεθεί και η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και η κατάρρευση της λίρας. Έτσι ο όμιλος ουσιαστικά πορεύεται μόνο με τις Η.Π.Α. όπου για 6 συνεχή χρονιά οι πωλήσεις ήταν αυξανόμενες και απο τα 303,667 εκατ. ευρώ του 2011 έφτασαν, το 2017, στα 873,216 εκατ. ευρώ !!!!!

Παρόλο που οι πωλήσεις του ομίλου παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, δεν παρατηρείται το ίδιο και στα EBITDA. Tα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), για το 2017 ανήλθαν σε 273,4 εκατ ευρώ εμφανίζοντας κάμψη 1,9% σε σχέση με τα 278,6 εκατ. του 2016.

Όμως σε σχέση με τo 2008 τα ΕΒΙΤDΑ εμφανίζουν πτώση κατά 28,05% και κατά 43,16% σε σχέση με το 2006 .... όταν και είχαν φθάσει σε 380 εκατ. ευρώ (2008) και 481 εκατ. ευρώ (2006). 
Αυτή η κατακόρυφη πτώση των EBITDA οφείλεται στο ότι ο όμιλος έχει περιορίσει το μεικτό περιθώριο του κέρδους στο 28,92% απο 33,67% το 2008 και 38,96% το 2006. Τα υψηλά ενεργειακά κόστη καθώς και οι αυξημένες τιμές των πρώτων υλών δεν έχει καταφέρει να τις μετακυλίσει όσο θα έπρεπε στους καταναλωτές, εξαιτίας κυρίως των διαφόρων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται .

Με EBITDA στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ ... με αποσβέσεις περισσότερες από 110 εκατ. ευρώ και με τα χρηματοοικονομικά κόστη πάνω απο 60 εκατ. ευρώ ο όμιλος δεν δύναται να εμφανίζει κέρδη προ φόρων περισσότερα απο 120 εκατ. ευρώ .... οπότε στο αισιόδοξο σενάριο τα μετά φόρων κέρδη του ομίλου θα είναι γύρω στα 90 εκατ. ευρώ .... που αντιστοιχεί σε 1 περίπου ευρώ ανά μετοχή .... και με την τιμή της μετοχής στα 20 ευρώ το P/E θα ανέρχεται στο τσιμπημένο 20. 
Εξαιτίας όμως των ζημιών από συναλλαγματικές ισοτιμίες ο όμιλος για το 2017 εμφάνισε καθαρά κέρδη μόλις 42,68 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,5 ευρώ ανά μετοχή και το P/E με την τιμή της μετοχής στα 20 ευρώ να ανέρχεται σε 40!!

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 1307,21 εκατ. ευρώ ήτοι 15,45 ευρώ ανά μετοχή ... όμως αν αφαιρέσουμε 345 εκατ. ευρώ Ασώματων Παγίων τότε τα ίδια κεφάλαια πέφτουν κάτω απο το 1 δις ευρώ που αντιστοιχεί σε 11,82 ευρώ ανά μετοχή.


Στην ουσία ο όμιλος ακόμη είναι ζημιογόνος και αυτό φαίνεται απο τα πτωτικά ίδια κεφάλαια όπου από 1587 εκατ. ευρώ του 2015 έχουν συρρικνωθεί σε 1307 εκατ. ευρώ το 2017, παρόλο που το 2016 ανακοίνωσε κέρδη 127 εκατ. ευρώ και το 2017 ανακοίνωσε 42 εκατ. ευρώ .... ενώ σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου έδωσε 25 εκατ ευρώ το 2016 και 93 εκατ. ευρώ το 2017  .... και ενώ θα έπρεπε να ανέβουν τα ίδια κεφάλαια κατά 127+42 - 25 - 93 = 51 εκατ. ευρώ .... αυτά έπεσαν κατά 1587 - 1307 = 283 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 877,207 εκατ. ευρώ, στο ταμείο υπάρχουν 154,247 εκατ. ευρώ και ο δείκτης μόχλευσης των ιδίων κεφαλαίων είναι στο ιδιαίτερα χαμηλό 34,55% .... όταν το 2008 ήταν στο 43,71%.
Η εταιρεία αποτελεί κόσμημα για το Ελληνικό επιχειρείν και είναι μεγάλη πολυτέλεια να έχει η Ελλάδα μια τέτοια πολυεθνική .... πλην όμως, μάλλον, κρίνεται ακριβή η αποτίμηση της μετοχής καθώς οι ξένοι την αποτιμούν βάσει ιδίων κεφαλαίων και προοπτικών.

44 σχόλια:

  1. Κύριε Τάκη Μορφονιέ απλά ένα ευχαριστώ για τη καλή δουλειά που κάνετε.

    Σας έχω ξαναρωτήσει και παλαιότερα, δε μου είχατε απαντήσει, αλλά το ξανακάνω τώρα. Τι στρατηγική asset allocation ακολουθείτε, σε ποσοστά; Π.χ. 20% μετρητά, 80% μετοχές (40% large cap, 40% mid/small cap). Επίσης φιλοσοφία risk management?

    Ευχαριστώ και να είστε καλά να μας ανοίγετε τα μάτια.

    (και ένα σχόλιο για ΟΤΟΕΛ αν έχετε ευχαρίστηση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο αγαπητέ Τάκαρε που έπιασες και τα πιο βαριά χαρτιά για να μας ξεστραβώνεις και εκεί που κατά καιρούς (νομίζουμε οτι) βρίσκουμε καταφύγιο. (πχ ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σας. Όλα αυτά τα εκ πρώτης όψεως ασφαλή καταφύγια φαίνεται ότι είναι πλέον αρκετά ακριβά.
      Στις μικρομεσαίες κεφαλαιοποιήσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Τάκαρε, σε ευχαριστώ για την ανάλυση. Μπορείς σε παρακαλώ να διευκρινήσεις πως προκύπτει το ποσό 15,45 ευρώ ανά μετοχή που αναφέρεις; Αν τα ίδια κεφάλαια είναι 1307,21 εκατ. ευρώ και ο συνολικός Αρ. Μετοχών 77.063.568 το ποσό δεν είναι: 16,96 ευρώ ανά μετοχή;
    Σε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να προσθέσετε και τις 7.568.960 προνομιούχες δηλαδή 84,632,528 συνολικά

      Διαγραφή
    2. Κύριε Διονύση ξεχνάτε τις καλές μετοχές που είναι προνομιούχες ... αριθμός προνομιούχων 7.568.960 .... άρα σύνολο 84.632.528 μετοχές

      Διαγραφή
    3. Ε ναι!!! Αν και δεν έχουμε πια πολλές εταιρείες με προνομιούχες μετοχές στο ΧΑΑ.

      Χθες δημοσιεύθηκε στον μικρομέτοχο ένα ωραίο άρθρο του κ. Χατζηδάκη για τις εταιρείες που συνεπέστατα πληρώνουν μέρισμα στους μετόχους τους. Ανάμεσα τους και η προνομιούχα του Λεβεντέρη (ΛΕΒΠ) με 0,04 ευρώ δλδ μερισματική απόδοση 14,28% !!!!!. Η σχετική υποχρέωση είναι το 6% της ονομαστικής αξίας (τουλάχιστον).

      https://www.mikrometoxos.gr/poies-etairies-einai-synepeis-kathe-chrono-pros-toys-metochoys-toys-oi-30-kalyteroi-tis-ellinikis-agoras/

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ Τάκαρε και hippy

      Διαγραφή
    5. Οι προνομιούχες θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη τιμή απο τις κοινές, δεν μιλάω για τον Τιτάνα, αλλά για όπου υπάρχουν προνομιούχες .. αλλά εδώ στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο large παικτες που αγοράζουν μιλιούνια απο κοινές για να πηγαίνουν στις συνελεύσεις και να ψηφίζουν .... αν τους ρωτήσεις τι προνόμια έχουν οι προνομιούχες δεν ξέρουν το παραμικρό.

      Διαγραφή
    6. Ιδιαίτερα για κάποιον επενδυτή που για χ λόγους δεν συνηθίζει να πηγαίνει στις ΓΣ και να ασκεί το δικαίωμα της ψήφου του οι προνομιούχες είναι προτιμότερες (γι αυτόν) έναντι των κοινών. Δικαιούνται όπως ανέφερα και παραπάνω σαν μέρισμα 6% επί της ονομαστικής τιμής ακόμα και για χρονιές που η εταιρεία ΔΕΝ μοιράσει μέρισμα, ακόμα κι αν η εταιρεία έχει ζημιογόνες χρήσεις (στην χειρότερη περίπτωση ο προνομιούχος μέτοχος θα το πάρει σωρευτικά, αναδρομικά όποτε η εταιρεία επιστρέψει σε κερδοφορία-εκτός κι αν φτου φτου φτου πτωχεύσει οπότε όμως πάλι προηγείται κατά το δικαστικό μοίρασμα των περιουσιακών της στοιχείων).

      Στην περίπτωση του Τιτάνα το ελάχιστο μέρισμα που δικαιούνται οι ΤΙΤΠ είναι 3,45 χ 6% = 0,207 ευρώ. Αυτό πληρώθηκαν οι "προνομιούχοι" τις χρονιές 2012-13 που οι "κοινοί" δεν πήραν τίποτα, όπως και το 2014 που οι "κοινοί" πήραν 0,10. Αντίθετα πήραν το αυξημένο μέρισμα κανονικά για όλες τις χρήσεις που δόθηκε.

      Για κάποιον άγνωστο λόγο οι προνομιούχες μετοχές παρεξηγήθηκαν στην Ελλάδα και διαπραγματευόντουσαν με χαμηλότερη τιμή έναντι των κοινών. Κάποιες εταιρείες μάλιστα ακόμα και κατά την δημόσια εγγραφή τους για είσοδο στο ΧΑΑ εξέδωσαν προνομιούχες με τιμή χαμηλότερη των κοινών (πχ η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης μπήκε με τιμή 1800 δρχ/κοινή μετοχή και 1400 δρχ/προνομιούχο (αν θυμάμαι καλά). Ίδια περίπτωση κι ο Ρόκκας.

      Λόγω αυτού οι προνομιούχες είχαν (και έχουν) ένα πιθανό κερδοσκοπικό πλεονέκτημα. Την πιθανότητα κάποια στιγμή στο μέλλον η εταιρεία να τις μετατρέψει σε κοινές που διαπραγματεύονται σε υψηλότερη τιμή...όπως πχ έγινε με την ΣΕΛΜΑΝ, την ΓΕΒΚΑ, ΙΝΤΕΑΛ κ. α.

      Στην περίπτωση του Τιτάνα όπως ανέφερε παραπάνω ο κ. Τάκης είχαμε συζητήσει διεξοδικά προ 8ετίας περίπου το θέμα στην στήλη του στο marketzone. Τότε στο ταμπλό η ΤΙΤΠ έγραφε 5,+ ενώ η ΤΙΤΚ 13,+...η απόσταση μίκρυνε πολύ ακόμα όμως παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή της εταιρείας καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή μετατραπούν σε κοινές.

      Διαγραφή
  4. Ετσι ειναι φιλοι μου υπσρχουν αρκετες τετοιες ετσιρειες σαν αυτη που περιγραφει ο φιλος μου ο hippy, απλως η αγορα μας εχει καταντησει ιπποδρομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα κύριε Τάκη. Μπορείς επιγραμματικά ν΄αναφέρεις τα προνόμια των προνομιούχων μετοχών; Δεν γνωρίζω καθόλου. Και γιατί δεν έχουν όλες οι εταιρείες προνομιούχες μετοχές; Πολύ λίγες νομίζω έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι προνομιούχες μετοχές, όπως ρυθμίζονται από το άρθρο 3 του Ν.2190/1920, αποτελούν εξαίρεση από την αρχή των ίσων μετοχικών δικαιωμάτων που καθιερώνεται με το άρθρο 30 του ίδιου νόμου. Οι μετοχές αυτές παρέχουν στους κατόχους τους κάποια προνόμια, δηλαδή κάποια επιπλέον δικαιώματα από τις κοινές μετοχές. Ο λόγος για τον οποίο εκδίδονται προνομιούχες μετοχές έγκειται συνήθως στη διευκόλυνση κάλυψης του αυξανόμενου μετοχικού κεφαλαίου, καθώς το προνόμιο καθιστά τις μετοχές ελκυστικότερες, και σπανιότερα στην ανταμοιβή των μετόχων για τις υπηρεσίες ή τις παροχές που προσέφεραν στην εταιρεία.

      Η δυνατότητα έκδοσης προνομιούχων μετοχών θα πρέπει να απορρέει από σχετική πρόβλεψη του καταστατικού της εταιρείας, βάσει της οποίας μπορούν να παρέχονται προνόμια τόσο σε νεοεκδιδόμενες μετοχές, μετά από πραγματική ή ονομαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όσο και σε ήδη υφιστάμενες με τη μετατροπή τους σε προνομιούχες. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να θίγεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των μετόχων (για παράδειγμα, θα πρέπει η εύνοια προς τους προνομιούχους μετόχους να είναι δικαιολογημένη).

      Ο νόμος διακρίνει τις προνομιούχες μετοχές σε αυτές που παρέχουν και σε αυτές που δεν παρέχουν δικαίωμα ψήφου, χωρίς να αποκλείεται το παρεχόμενο δικαίωμα ψήφου να περιορίζεται μόνο σε ορισμένα ζητήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού.

      Διαγραφή
    2. Οι προνομιούχες μετοχές χωρίς ψήφο είναι ενδιάμεση μορφή μεταξύ κοινών μετοχών και ομολογιών. Διαφέρουν από τις κοινές μετοχές διότι δεν παρέχουν δικαίωμα ψήφου και από τις ομολογίες διότι δεν ενσωματώνουν έντοκη απαίτηση αλλά συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Κατά τα λοιπά όμως, οι προνομιούχες μετοχές χωρίς ψήφο παρέχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μετοχική σχέση, η δε ονομαστική τους αξία λαμβάνεται υπόψη κατά την άσκηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.

      Οι προνομιούχες μετοχές μπορούν να εκδοθούν και ως μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές. Η μετατροπή γίνεται είτε υποχρεωτικά, σύμφωνα με διατάξεις του καταστατικού, είτε με άσκηση σχετικού δικαιώματος του μετόχου. Οι όροι και οι προθεσμίες μετατροπής ορίζονται από το καταστατικό. Το δικαίωμα της μετατροπής ασκείται από τον προνομιούχο μέτοχο ατομικά με δήλωσή του προς την εταιρεία και η μετατροπή ισχύει από τη λήψη της δήλωσης αυτής, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικό χρονικό σημείο από το καταστατικό.

      Κατάργηση ή περιορισμός του προνομίου από την εταιρεία επιτρέπεται μόνο μετά από απόφαση που λαμβάνεται από ιδιαίτερη γενική συνέλευση των μετόχων στους οποίους αφορά το προνόμιο, με πλειοψηφία των 2/3 του εκπροσωπούμενου προνομιούχου κεφαλαίου. Για τη γενική αυτή συνέλευση εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις που ισχύουν για τη γενική συνέλευση των μετόχων (ΓΣ). Οι προνομιούχες μετοχές που δεν έχουν εκδοθεί ως μετατρέψιμες σε κοινές μπορούν παρόλα αυτά να μετατραπούν, εφόσον υπάρχουν σχετικές αποφάσεις τόσο της ιδιαίτερης γενικής συνέλευσης των προνομιούχων μετόχων με την ίδια ως άνω πλειοψηφία, όσο και της ΓΣ των μετόχων με πλειοψηφία των 2/3 του εκπροσωπούμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, προκειμένου να ληφθούν έγκυρα οι παραπάνω αποφάσεις απαιτείται αυξημένη απαρτία και στις δύο παραπάνω γενικές συνελεύσεις.

      Διαγραφή
    3. Οι προνομιούχες μετοχές θα πρέπει να διακρίνονται σαφώς από τις κοινές και να αναγράφουν με μεγάλα στοιχεία στην μπροστινή τους όψη τις λέξεις «προνομιούχος μετοχή» και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, όπως «μετατρέψιμος» και «μετά ή άνευ ψήφου», ενώ στην πίσω όψη τους θα πρέπει να αναγράφουν την έκταση και τους όρους του παρεχόμενου προνομίου.

      Ο Ν.2190/1920, όπως τροποποιήθηκε από το Ν.3604/2007, προβλέπει ότι το προνόμιο μπορεί να συνίσταται, καταρχήν, στη μερική ή ολική απόληψη του διανεμόμενου μερίσματος πριν από τις κοινές μετοχές, καθώς και στην προνομιακή καταβολή μερίσματος και για χρήσεις κατά τις οποίες δεν έγινε διανομή επειδή δεν υπήρχαν κέρδη. Μπορεί επίσης να συνίσταται στην προνομιακή απόδοση του προϊόντος της εκκαθάρισης. Το καταστατικό μπορεί επίσης να ορίζει, ότι οι προνομιούχες μετοχές παρέχουν σταθερό μέρισμα, δηλαδή καθορισμένο ποσό το οποίο θα αντιστοιχεί σε κάθε προνομιούχα μετοχή, ή να ορίζει συμμετοχή των προνομιούχων μετόχων με ορισμένο ποσό ή ποσοστό σε όλα ή σε μέρος από τα κέρδη.

      Περαιτέρω, δεν αποκλείεται να προβλέπονται και άλλα προνόμια περιουσιακής φύσεως, όπως η απόληψη ορισμένου τόκου ή η συμμετοχή κατά προτεραιότητα σε κέρδη από ορισμένη εταιρική δραστηριότητα (tracking shares). Το καταστατικό μπορεί ωστόσο να ορίζει ότι η απόληψη ορισμένου τόκου μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση, ότι οι προνομιούχες μετοχές δεν θα συμμετέχουν στα κέρδη της εταιρείας για ορισμένο χρονικό διάστημα, που καθορίζεται κατά την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, προνομιούχες μετοχές της ίδιας σειράς έκδοσης παρέχουν ίσα δικαιώματα, ενώ τα δικαιώματα αυτά μπορούν να ασκηθούν μόνο εφόσον η καθαρή ενεργητική περιουσία υπερβαίνει το μετοχικό κεφάλαιο και τα μη διανεμόμενα αποθεματικά.

      Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ Γιατρέ για όλες αυτές τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τούτες τις μέρες η αγορά έχει τσουρουφλίσει τους συμμετέχοντες δίχως προφανή λόγο και αιτία. Μοιάζει να επαληθεύεται η χαζή ατάκα "η λογική του κατήφορου είναι ο κατήφορος". Όπως συμβαίνει συνήθως όταν πεισθούν οι περισσότεροι γι αυτό, τη συνέχιση της πτώσης οπότε και δεν θα υπάρχουν πια αρκετοί αγοραστές, η τάση θ΄αλλάξει, πάλι δίχως προφανή λόγο και αιτία.

    Προσωπικά έχω κατά νου ένα πιθανά καλό χρονικό σημείο εισόδου στο ΧΑΑ. Πιστεύω πως αυτό θα είναι όταν θα ανακοινωθεί η επαναγορά μέρους του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα όπως αναμένεται.

    Όπως ξέρουμε (μας πληροφορεί σχετικά συχνά ο Λεώ) το ταμείο χρεώνει επιτόκιο που είναι ίσο με το τρίμηνο επιτόκιο SDR (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα) συν 100 μονάδες βάσης, δηλαδή 1,9% περίπου σήμερα, για δάνεια προς χώρες-μέλη το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει την ποσόστωση κάθε χώρας επί τρία. H ποσόστωση της Ελλάδας ανέρχεται σε 2,95 δισ. ευρώ. Επομένως εάν η Ελλάδα χρωστούσε στο ΔΝΤ έως 8,85 δισ. ευρώ θα πλήρωνε επιτόκιο 1,9%. Αλλά χρωστάει περίπου 11 δις και το εξυπηρετεί πληρώνοντας μεσοσταθμικά 3,6% περίπου. Όπως έχει γραφτεί μέρος της τελευταίας δόσης του ESM προορίζεται να πληρώσει το ακριβό κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου, για το οποίο η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο 4,9%. Περιμένω την σχετική κίνηση ή έστω εξαγγελία εντός του Σεπτεμβρίου.

    Στην Πορτογαλία το 2014 η παρόμοια κίνηση είχε θετικό αποτέλεσμα. Βέβαια εκεί βοήθησε και η από κοινού απόφαση του 80% του πολιτικού προσωπικού να συμπορευθεί και να βγάλει την χώρα από την κρίση. Οι δικοί μας δεν δείχνουν ικανοί να καταφέρουν κάτι τέτοιο, κάποια πράγματα όμως εκπορεύονται απ΄την Ευρώπη (αναφέρομαι σε σχετική κουβέντα του ευρωβουλευτή κ. Κύρτσου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρότι έλεγα κι εγώ να μείνω εκτός αγοράς το καλοκαίρι απέκτησα τελικά μικρή θέση σε ΕΛΣΤΡ λόγω καλής συμπεριφοράς όλο τον Αύγουστο σε τιμές 1,35 - 1,39 ,δεν τα κατάφερα να αντισταθώ στην παρόρμηση , ίδωμεν .

      Διαγραφή
  8. http://www.dealnews.gr/roi/item/236181#.W4R5t_kzbIU Υπάρχει καπνός ή "μούφα" το άρθρο? Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Τάκη, καιρός για ανάλυση BOCH? Βγήκανε του 6μήνου, πωλήθηκαν δάνεια, πωλήθηκε η θυγατρικη, μοιάζει με άλλη τράπεζα.

    http://bankofcyprus.com/globalassets/investor-relations/presentations/english/20180828-1h2018--financial-results-presentation_eng_final.pdf

    Πόσο θα άξιζε αν τα NPE ήταν 0? στην παρούσα κατάσταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Τάκη πώς είδατε τον ανασχηματισμό?
    Για γέλια ή για κλάματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους και ειδικά στον οικοδεσπότη. Έψαξα το ιστολόγιο αλλά δεν βρήκα κάτι για την ΦΛΕΞΟ, μια εταιρεία που επιχειρηματικά δείχνει πολύ δυνατή τα τελευταία χρόνια αλλά με το κλασικό πρόβλημα πολλών άλλων του XA, τη μικρή εως ανύπαρκτη κάποιες μέρες δραστηριότητα. Όταν με το καλό βγάλει και το 6μηνο της, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα μια σύντομη ανάλυση, αφού από τη μια οι πολλές θυγατρικές στο εξωτερικό αποτελούν σημάδι εξωστρέφειας, από την άλλη όμως δυσκολεύουν το διάβασμα των ισολογισμών.

    Ευχαριστώ - Άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. FLEXOPACK
      Πρόκειται για εταιρεία θωρηκτό όπου κάτω από τη καθοδήγηση της διοίκησης Γκινοσάτη το θωρηκτό είναι θωρακισμένο από τα πάντα .... ακόμη και από τον Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο με αρχιστρατάρχη τον Καμένο.

      Η εταιρία ουσιαστικά δεν έχει δανεισμό. Όχι σήμερα ... από πάντα. Ακόμη και αυτά τα δανεικά που της δίνουν οι τραπεζίτες, να γνωρίζετε ότι τα δίνουν με την παρατήρηση ότι αυτά θα επαναδιαπραγματευτούν αν η διοίκηση Γκινοσάτη αλλάξει και έρθει κάποιος άλλος. Δεν υπερβάλλω. Είναι γεγονός αυτό που σας γράφω.

      Λοιπόν ... η εταιρία διαρκώς αυξάνει τα ίδια κεφάλαια της. Σήμερα τα έχει φθάσει σε 53,9 εκατ. ευρώ (4,6 ευρώ ανά μετοχή) απο 38,3 εκατ το 2010 (3,27 ευρώ ανά μετοχή) ... και εν τω μεταξύ μεσολάβησε η πτώχευση της Ελλάδος, τα μνημόνια, τα ΔΝΤ και οι Τσιπροκαμένοι. Αλλά το θωρηκτό δεν καταλαβαίνει τίποτα!!!

      Αύξηση τζίρου απο 36,5 εκατ. ευρώ το 2009 σε 70,3 εκατ. σήμερα. Διπλασιασμός λοιπόν των πωλήσεων.
      Κέρδη μετά φόρων 5,2 εκατ. σήμερα απο 3,2 εκατ. το 2009. Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να εμφάνιζε περισσότερα καθαρά κέρδη ... αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

      Τα τελευταία 12 χρόνια .... ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ έχουμε :
      Ταμειακές λειτουργικές χρηματοροές = 66,1 εκατ. ευρώ
      Καθαρά μετά φόρων κέρδη = 38,2 εκατ. ευρώ

      Η λογιστική αξία της μετοχής είναι 4,6 ευρώ
      Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή είναι 0,44 ευρώ
      Η ένδειξη είναι ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ .... είναι βέβαιο ότι κάαααποτε θα φθάσει πάνω απο τα 10 ευρώ. Κάπου εκεί πάνω έπαιζε και πριν αρκετά χρόνια ... τότε όμως ήταν ακριβή και δεν τα άξιζε αυτά τα επίπεδα .... έχει και κάτι ξενάκια, με μεγάλα ποσοστά, μέσα το χαρτί.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ Rafa για την άμεση απάντηση

      Διαγραφή
  12. http://www.interlife.info/InterlifeFiles/InterlifeGR/pdf/OikonomikesKatastaseis/18/1_2018.pdf

    Interlife αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2018

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως τα βλέπετε κύριε βασιλη με το έμπειρο μάτι σας ? αξίζει η μετοχή και από τι τιμη ..τι τιμή στόχο έχετε βάλει εσείς,...βέβαια να τονίσουμε την δυσκολία στην αγορά της συγκερκριμενης οχι εξαιτίας τόσο Capital control όσο από συναλλακτική συμπεριφορά με ικρους έως ανύπαρκτους όγκους

      Διαγραφή
    2. Αναζητήστε την άποψη του κου Τάκη. Προσωπική μου εκτίμηση η τιμή εισαγωγής στο ΧΑΚ, ως ελάχιστη τιμή στόχος.

      Διαγραφή
    3. Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, χωρίς την επίδραση των επενδυτικών αποτελεσμάτων, το core business έφερε κέρδη προ φόρων 4,76 εκ ευρώ έναντι 3,6 εκ ευρώ πέρσι, και αυτό το νούμερο εξετάζω εγώ.
      Ίδια κεφάλαια 72,59 εκ, διαθέσιμα 32,53 εκ ευρώ και με την εταιρεία να έχει εκπληρώσει τις προβλεπόμενες από το SOLVENCY II υποχρεώσεις της με 30/06/2018.

      Διαγραφή
  13. Κύριε Τάκη, θα σας παρακαλούσα να σχολιάσετε την εξής σκέψη μου:Τα χειρότερα για τον Τιτάνα είναι πίσω.Εξηγούμαι:
    Ελλάδα: Ελληνικό, Γραμμή 4, άλλα μεγάλα έργα
    Αίγυπτος,Τουρκία:σταθεροποίηση
    Με δεδομένη την σοβαρότητα της διοίκησης, την απομάκρυνση συριζανέλων το 2019 μήπως το χαρτί έχει να προσφέρει συγκινήσεις;
    υγ: το Ελληνικό βλέπετε να έχει θετική επίδραση δια συμμετοχής του στον Ικτίνο;

    Ευχαριστώ
    Τίτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστευω οτι ο Ικτινος εχει να παρει καποιο σπουδαιο κομματι απο την πιτα του Ελληνικου .... ξεγραφτε το καλυτερα.

      Διαγραφή
    2. εδώ πειρε 2εκ πωλήσεις και 500χ κερδη απτον Αστερα δεν θα παρει κατι και απτον Λατση? η ικτινος μαρμαρον θα γραψει 3εκ κερδη μονο σε 1χρονια όταν το εργο θαναι σε πληρη εξελιξη

      Διαγραφή
  14. Τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού της 3Κ του Κανελλόπουλου πάντως είναι φορτωμένα ΙΚΤΙΝΟ. Γιαυτό και γράφουν εξαιρετικές αποδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και όχι μόνο κύριε Γιώργο, σαπούνιας και άλλα πολλά στο καλάθι... Αυγειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Quest, για μία ακόμη φορά ταμειακές ροές για μάτια έξω, ACS και Cardling πετάνε!! Επιστροφή βλέπω εντός του έτους. Από τις παλιές αγάπες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετε

      διαλέγω το θέμα μιας εξαιρετικής εταιρείας, το σχόλιο για το πολύ καλό εξάμηνο μιας άλλης, για να γράψω το προφανές...(νεοι) συνάδελφοι ΗΜΑΡΤΟΝ....στο ταμπλό υπάρχουν τουλάχιστον 25, 30, 40 πολύ καλές εταιρείες...ανάμεσα σε αυτές κι ο ΙΚΤΙΝΟΣ...προσωπικά δεν θεωρώ σωστό να μονοπωλείτε με αυτόν τα σχόλια "εξαφανίζοντας" παρεμβάσεις θα μας άνοιγαν τον επενδυτικό ορίζοντα όπως αυτή πχ της Quest

      Με αυτόν τον τρόπο διώχνετε καλούς σχολιαστές (μετά λόγου γνώσεως)

      Διαγραφή
    2. Ήμασταν λίγοι και καλοι, γίναμε ξαφνου πολλοί και η αποχή δυστυχώς επήλθε στο σχολιασμό, καθώς το επίπεδο πλέον είναι ανύπαρκτο. Ο κος Τάκης, ευγε για την ανοχή του και την υπομονή του.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Βασίλη μη ανησυχείτε ... ας φτιάξει πρώτα η αγορά λίγο και μετά θα δείτε πώς θα φτιάξουμε και το επίπεδο των συμμετεχόντων

      Άσχετο αλλά ποτέ δεν ήμασταν λίγοι απλά μόνο μας διαβαζαν ... ε, τον τελευταίο καιρό ξυπνησαν οι επίδοξοι πεφωτισμένοι γκουρουδες. όταν θα πέσουν οι φάπες, σπο την αγορα, θα δείτε πως θα μαζευτούν και απλα θα μας διαβαζουν.

      Διαγραφή
    4. Κι άλλες φάπες???Δεν φτάνουν αυτές που φάγαμε αυτόν τον μήνα? Πόσες να αντέξει ο σβέρκος μας?

      Αν είναι να παραλάβει ο Κυριάκος καμμένη γη στο Χρηματιστήριο για να λέμε να ήρθε ο Κυριάκος και ανέβηκε, ας μείνουμε με τον Τσίπρα.

      Διαγραφή
  17. Κ.τακη συμφέρει η δ.π του ΤΙΤΑΝΑπρον.και πόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ερώτηση σας δεν διευκρινίζετε εάν είστε ήδη μέτοχος ή εάν δεν έχετε μετοχές αλλά θέλετε ένα επωφελές arbitrage

      Εάν έχετε μετοχές η περίπτωση σας είναι win win...δέχεστε την πρόταση, εάν συγκεντρωθεί το απαραίτητο 90% οι μετοχές σας
      μετατρέπονται σε Titan Cement International με αρχική τιμή διαπραγμάτευσης 21,05 ευρώ και το κεφάλαιο σας μεταφέρεται στο εξωτερικό γλυτώνοντας το ρίσκο της χώρας μας.

      Εάν ΔΕΝ έχετε τότε θα πρέπει να πάρετε το ρίσκο η ΔΠ να μην συγκεντρώσει το 90% οπότε η τιμή μάλλον θα συγκλίνει προς αυτήν του squeez out (που όμως σε αυτή τη φάση δεν θα γίνει)...δηλαδή €17,65...σχετικά μικρή η ζημιά αλλά πιθανολογώ προσωρινή...οι βασικοί μέτοχοι είναι σοβαροί, λογικά θα έχουν και plan B

      Διαγραφή
    2. k.hippy σας εύχομαι χρόνια πολλά,και να έχουμε υγεία όλοι μας.Συνάδελφε διαβάζω αυτά που γράφεις εσύ ,ο οικοδεσπότης και όλοι οι άλλοι εδώ και πολύ καιρό (market zone).
      Σ'ευχαριστώ για την απάντηση.Είμαι μέτοχος του προνόμιου εδώ και πολλά χρόνια.nicv51

      Διαγραφή
    3. Επίσης χρόνια πολλά και καλά...χαριτολογώντας θα λέγαμε ότι είστε ένας διαβασμένος "προνομιούχος επενδυτής"

      Διαγραφή
  18. Ξέχασα να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂