Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL Α.Ε.Ε.Α.Π (ΙΝΤΕΡΚΟ)


Intercontinental International (INTEPKO)
Η Εταιρεία συστάθηκε στις 22 Μαρτίου 2013. Η ΑΕΕΑΠ ελέγχεται από την κυπριακή Αjolico Trading Limited σε ποσοστό 71,4%, στην οποία μέτοχοι είναι ο Παναγιώτης-Αριστείδης Χαλικιάς, η Παναγιώτα Χαλικιά και η Ελένη Χαλικιά με 33,3% έκαστος.
Η πρώτη επένδυση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2012 και αφορά την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου 14 εμπορικών ακινήτων από την πρώην Εμπορική Τράπεζα.
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της ΙΝΤΕΡΚΟ είναι ..... εδώ .....

Πρόκειται για 20 ακίνητα εντός Ελλάδας με αξία αποτίμησης 63,15 εκατ. ευρώ , αντικειμενικής αξίας 37,042 εκατ. ευρώ ... με αξία κτήσης 58,521 εκατ. ευρώ.
Η πλειονότητα των ακινήτων της, ήτοι τα 14, είναι μισθωμένα στην Alpha Βank, ως τραπεζικά υποκαταστήματα. Ένα κτήριο γραφείων και καταστημάτων στην περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού στις Αχαρνές Αττικής είναι μισθωμένο στο ΙΚΑ .... ένα στον ΑΒ Βασιλόπουλο και ένα στον Σκλαβενίτη.



Η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο στις 2 Αυγούστου 2016, με τιμή έναρξης 5,52 ευρώ ανά μετοχή, ίση με την τιμή διάθεσης εκάστης των νέων μετοχών, όπως αυτή καθορίστηκε, στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Τα συνολικά έσοδα από την κάλυψη της ΑΜΚ με ιδιωτική τοποθέτηση ανήλθαν σε 14,4 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΙΝΤΕΡΚΟ περιλαμβάνει 20 ακίνητα εκτιμώμενης αξίας 63,15 εκατ. ευρώ.
Τα ακίνητα είναι συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 24.995 τ.μ. με τα έσοδα των ενοικίων να ανέρχονται σε 4,723 εκατ. ευρώ.



Τα κέρδη προ φόρων, για το 2016 ανέρχονται σε 4,723 εκατ. ευρώ.
Εδώ θέλει προσοχή όταν κοιτάμε τέτοιου είδους εταιρίες να προσθαφαιρούμε αναλόγως τις αναπροσαρμογές των ακινήτων.


Αν δεν λάβουμε υπόψη τις αναπροσαρμογές των ακινήτων τα προ φόρων κέρδη της ΙΝΤΕΡΚΟ είναι  5,4 εκατ. για το 2014 ... 5,6 εκατ. για το 2015 (0,54 ευρώ ανά μετοχή) και 4,2 εκατ. για το 2016 (0,4 ευρώ ανά μετοχή).


Τα ίδια κεφάλαια της ΙΝΤΕΡΚΟ ανέρχονται σε 67,671 εκατ. ευρώ .... ήτοι 6,44 ευρώ ανά μετοχή.
Στο ταμείο της εταιρίας υπάρχουν 32,823 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά τραπεζικός δανεισμός δεν υφίσταται καθώς τα δάνεια ύψους 30,14 εκατ. ευρώ είναι λιγότερα απο το ταμείο.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται 31,2 εκατ. ευρώ
Όμως τα ακίνητα της ΙΝΤΕΡΚΟ αποτιμώνται 70% υψηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας.

180 σχόλια:

  1. Η άνωθεν ανάλυση έγινε τον Αύγουστο του 2017 ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την ανάλυση κ.Τάκη. Να υποθέσω λοιπόν ότι το reccommendation είναι strong buy?

    Μερικές ερωτήσεις και σχόλια:

    Λέτε: Όμως τα ακίνητα της ΙΝΤΕΡΚΟ αποτιμώνται 70% υψηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας. (2016)

    Βλέποντας την κατάσταση επενδύσεων του 2017 αυτό πλέον έχει μειωθεί στο 57%. Ενώ πρόσφατη πώληση ακινήτου με
    1. Αγορά στα 386.549,36
    2. Αντικειμενική στα 668.363,76
    3. Λογιστική αποτίμηση 490.000,00
    Πωλήθηκε πριν μερικές μέρες στα 500.000,00

    Δηλαδή πωλήθηκε πάνω από την λογιστική αποτίμηση. Αν και βέβαια αστικό ακίνητο (όχι επαγγελματικό) πριν βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα για όλο το χαρτοφυλάκιο θα ήταν καθοριστικό να κάνουμε σύγκριση με άλλες εταιρίες του κλάδου. Έχετε κάποια γνώμη με αυτό κ. Τάκη?

    Σχετικά με τα έσοδα από εισοδήματα για το 2017 πιστεύω θα δούμε 5.29 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 12% με το 2016). Αλλά επίσης θα δούμε και μια χασούρα από τις καταθέσεις δολάριο όπως προηγουμένως είχε αναφέρει ο κ. Μιχάλης. Πάντως πιστεύω ότι ίσως να μην είναι και τόσο μεγάλη αυτή η υποτίμηση διότι φαίνεται πως η εταιρία μίσθωσε την έκθεση στο δολάριο στο μισό επενδύοντας σε ακίνητα.

    Επίσης κάτι τελευταίο, δεν έχω δει κάποια αναφορά σε FFO (funds from operations) που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για REIT. Υπάρχει κάποιος λόγος που παραλείφθηκε αυτό και επιλέξατε μόνο τις αναπροσαρμογές των ακινήτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Strong buy? Απο προκυπτει οτι προτεινω κατι τετοιο? Θεωρω οτι η μετοχη διαπραγματευεται σε μια δικαιη τιμη ή κοντα στη δικαιη τιμη .... το ανωτερο που μπορει να δει και να μην θεωρηθει υπερβολη ειναι μια τιμη πλησιον του 10 .... δηλαδη 1.5 φορα τη ΒV.

      Αν επρεπε να κανω μια συσταση για τους εχοντες θα ηταν hold και για τους μη εχοντες αδιαφορια.

      Διαγραφή
    2. Confirmation bias :)

      Στα 5.05 ήμερα, η μετοχή διαπραγματεύτηκε στα 0.79 p/bV με διψήφιο year on year growth και 5-5.5% μέρισμα όταν η grivalia είναι στο 1 p/bV με χαμηλότερο growth ενώ η εξαιρετική ΑΣΤΑΚ στο p/vB στο 0.69 αλλά ακόμα χαμηλότερο growth και καθόλου μερίσματα!

      Αν κ. Τάκη κάποιος ήθελε υψηλά μερίσματα και θα ήθελε να αποφύγει ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΤΗ, ΟΠΑΠ κλπ διότι είτε είναι ακριβές (ΟΠΑΠ) είτε υπάρχει κίνδυνος δημόσιας εταιρίας.. μια ΑΕΕΑΠ σαν την ΙΝΤΕΡΚΟ δεν θα ήταν εξαιρετική επιλογή?

      Διαγραφή
    3. Κύριε Δημήτρη,

      Και μένα μ' αρέσει η ΙΝΤΕΡΚΟ και έχω κάποια λίγα κομμάτια και σκέφτομαι λίγο πολύ σα και σας, όμως σκεφτείτε και την άλλη πλευρά. Βλέπετε αυτά που θέλετε να δείτε, όπως και γω για να είμαι ειλικρινής, και αυτό είναι δυνητικά επικίνδυνο.

      Σκεφτείτε και κάποια που μπορούν να πάνε στραβά :

      1) κύριος μισθωτής άλφα κάνει λαδιά κάποιου τύπου. Ναι μεν υπάρχουν συμβόλαια κλπ, αλλά τρέχα γύρευε
      2) Βασικός μεγαλομέτοχος : Έχει δείξει ως τώρα φιλική συμπεριφορά προς τους μετόχους, και φαίνεται να υπάρχει ευθυγράμμιση κινήτρων μεταξύ μικρομετόχων και αυτού, αλλά όπως και να 'χει ενέχει ένα ρίσκο.
      3) Το δολάριο πάει στο φούντο

      Διαγραφή
    4. Η μετοχή είναι ότι πρέπει για συντηρητικούς επενδυτές .... ακόμη και όλα τα στραβά να συμβούν, που λέει ο κύριος Μιχάλης, θα πιεστεί στα 3,5 ευρύ και κατόπιν αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει στα 5. Σαν πως και η Γκριβάλια δεν έφαγε τη βουτιά της πριν φτάσει εδώ που είναι??

      Διαγραφή
    5. Σας σκεφτόμουν κ. Μιχάλη από το προηγούμενο thread όπου είπατε οτι θα περιμένετε η μετοχή να πάει προς το 5 όπως και έγινε σήμερα και μπήκα και εγώ με μικρή συμμετοχή στο 5.05

      Και τα τρία ρίσκα είναι ρεαλιστικά αλλά επιτρέψτε μου να απαντήσω πως τα βλέπω:

      1) Η εταιρία έχει μειώσει πάρα πολύ το exposure στην Αλφα. Το 2016 το exposure ήταν στο 51% ενώ για το 2017 στο 31.7%. (μην υπολογίζοντας υπομισθώσεις)

      2) Η διασπορά της μετοχής είναι βεβαία ένα ρίσκο (που δεν έχει π.χ. η grivalia) αλλά όπως είπατε ο μεγαλομέτοχος έχει δείξει υπευθυνότητα και με μια σύντομη έρευνα που έκανα όχι μόνο για την ΙΝΤΕΡΚΟ αλλά και για τις άλλες εταιρίες που έχει. Κάποιες φορές ένας μεγαλομέτοχος με όραμα μπορεί να είναι πολύ θετικό για μια εταιρία απο το η εταιρία να είναι σκορποχώρι με μετόχους που κοιτούν βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο.

      3) Το δολάριο, όντως μου αλλάξατε γνώμη (είχα πιο θετική από το προηγούμενο θρεντ). παρ' όλα ταύτα ,βλέποντας την τελευταία οικονομική κατάσταση 12/2017 φαίνεται ότι έχουν επενδύσει σε ακίνητα ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταθέσεων που είχαν. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι συνολικά από τότε που ξεκίνησε η εταιρία (πριν ΧΑΑ) το δολάριο ήταν πολύ χαμηλά και μετά ανέβηκε πολύ, οπότε γενικά έχει βγει κερδισμένη η εταιρία και ήταν μια έξυπνη επιλογή.

      Συνοψίζοντας, απο την εισαγωγή στο ΧΑΑ στα 5.55 με εισοδήματα στα 4.7 M και ιδια κεφάλαια στα 67.7 Μ για το 2016, σήμερα για τέλος 2017 η εταιρία έχει εισοδήματα στα 5.29 Μ και ιδια κεφάλαια στα 80 M (estimate) αύξηση 12% και 18% αλλά η μετοχή σήμερα στο 5.05!

      Διαγραφή
    6. Νομίζω αδικείτε την ΑΣΤΑΚ κατά την σύγκριση με τις άλλες του κλάδου. Έχει κεφαλαιοποίηση 89,6 εκατ. με ίδια κεφάλαια 129,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων όμως τα 80 ταμείο. Μια σοβαρή διοίκηση θα μπορούσε να κάνει παππάδες (τα σημερινά παππούδια δεν ενδιαφέρονται). Δεν θα μου έκανε εντύπωση μια δημόσια πρόταση σε τιμή κοντά στα 8,50 ευρώ (+30% απ΄την τρέχουσα) καθώς έχει σε εκκρεμότητα πιθανή επιπλέον απομείωση 12 εκατ. απ΄την ανοησία στην Βουλγαρία.

      Πάντως ναι μεν έχει ασήμαντη εμπορευσιμότητα αλλά σε τρέχουσες τιμές (6,30-6,50) εάν κάποιος ενδιαφέρεται βρίσκει κομμάτια.

      "ΑΣΤΑΚ: Τα… ντεσού του σερβικού deal και το γεμάτο ταμείο

      Η Alpha Αστικά Ακίνητα ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας στη Σερβία Alpha Real Estate Beograd προς 8,4 εκατ. ευρώ.

      Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η συναλλαγή αυτή έγινε με κέρδος, καθώς στα βιβλία της εισηγμένης, η σερβική θυγατρική ήταν αποτιμημένη μόνο προς 6,319 εκατ. ευρώ. Άρα, λογικά, η διαφορά των δύο ποσών θα ενισχύσει τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα.

      Το ίδιο είχε γίνε και πέρυσι, όταν η ΑΣΤΑΚ είχε πουλήσει τη θυγατρική της στην ΠΓΔΜ (Alpha Αστικά Ακίνητα DOOEL Skopje) προς 775 χιλ., σημειώνοντας λογιστικά κέρδη 135 χιλ. ευρώ.

      Με άλλα λόγια, η εισηγμένη εταιρεία φαίνεται πως ρευστοποιεί και αυτή περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό (ακολουθώντας τη γενικότερη πολιτική των συστημικών τραπεζών) και μάλιστα αυτά τα έχει αποτιμημένα με συντηρητικές τιμές, όπως προκύπτει από τις δύο -μέχρι σήμερα- κερδοφόρες συναλλαγές.

      Επίσης, τα 8,4 εκατ. ευρώ από την πώληση της σερβικής θυγατρικής θα έρθουν να προστεθούν στα 70 εκατ. ευρώ του ταμείου της 30ής Ιουνίου του 2017, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα της εισηγμένης να σκαρφαλώσουν λίγο πάνω από τα 78 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια στα 129,2 εκατ. ευρώ), όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο ΧΑ κυμαίνεται στα 91,7 εκατ. ευρώ.

      Αδυναμίες για τον τίτλο, η χαμηλή εμπορευσιμότητα και η ανυπαρξία μερίσματος, παρά τα συνεχή κερδοφόρα αποτελέσματα"



      http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/1581454/astak-ta-ntesoy-toy-servikoy-deal-kai-to-gemato-ta.html

      Διαγραφή
    7. Βεβαίως εξαιρετική επιλογή η ΑΣΤΑΚ κ. Hippy και για αυτό άλλωστε έχω πολύ μεγάλη συμμετοχή σε αυτήν. Σίγουρα η μετοχή κάποια στιγμή θα πάει πάνω απο 9 ευρώ υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Απλά νομίζω πως η ΙΝΤΕΡΚΟ έχει πλεον αντικαταστήσει την ΑΣΤΑΚ ως την πλέον αγαπημένη μου λόγο καλής και νέας διοίκησης (Ο CEO είναι φοβερό μυαλό) και τα καλά μερισμάτα έχει θα δώσει και θα δώσει.

      Σχετικά με την ΑΣΤΑΚ και περίπτωση στην Βουλγαρία είχα την εντύπωση πως δικαιώθηκε τελικώς στο δικαστήριο?
      Επίσης σχετικά με το μέρισμα έχουμε κάποια πληροφόρηση γιατί δεν δίνεται? Έχω ακούσει πολλές θεωρίες από το ότι είναι θυγατρική της αλφα και απαγορευεται βάση νόμου από το ΤΧΣ μέχρι άλλα διάφορα.

      Διαγραφή
    8. Είχα δουλειά, δεν κατάφερα φέτος να πάω στη ΓΣ αν και τους την είχα στημένη από πέρσι. Με ξάφνιασαν (πέρσι), διάβαζαν τα θέματα στα γρήγορα και 3-4 παππούδια στην πρώτη σειρά έλεγαν "εγκρίνεται" πριν προλάβουμε οι μέτοχοι στη γαλαρία να κάνουμε ερώτηση. Η δικαιολογία για την μη διανομή μερίσματος ήταν και είναι το ΤΧΣ. Η Βουλγαρία απ΄όσο παρακολουθώ δεν έχει τελεσιδικήσει, είναι σίγουρα χαμένη ως προς την κυριότητα του ακινήτου, πιθανολογώ πως το ίδιο θα γίνει και για τα έξοδα διαμόρφωσης των χώρων. Μακάκες ή Κομπιναδόροι? Ευτυχώς η εναπομείνουσα ζημιά για το μέτοχο μετά τις αυξημένες προβλέψεις της τελευταίας 2ετίας είναι σκάρτα 1 ευρώ ανα μετοχή (οπότε προσωπικά κατεβάζω την τιμή στόχο από τα 9,50 ευρώ στα 8,50 και μακάρι να κάνω λάθος)

      Διαγραφή
  3. Καλή ιδέα οι θεματικές αναρτήσεις αλλά δεν έχουμε που να βάλουμε τις ξέμπαρκες, όπως πχ cenergy. Οπότε σχολιάζω εδώ. Νομίζω πως διόρθωσε αρκετά. Διάβασα τούτο το άρθρο της Ναυτεμπορικής για το νταμπιγκ στο οποίο πιθανολογώ πως οφείλεται η πίεση των τελευταίων ημερών

    http://www.naftemporiki.gr/finance/stor ... ente-xores

    Ο τζίρος της cenergy ήταν 692 εκ το 2016. Το άρθρο για το ντάμπινγκ αναφέρει 70 εκ. για την Ελλάδα ή 10%. Προφανώς και δεν ξέρω εάν το χαρτί ανέβει ή πέσει, οι Στασινόπουλοι γενικά έχουν χεσμένους τους μικροεπενδυτές. Σ΄αυτές τις τιμές μ΄αρέσει. Γενικότερα πάντως όσο δεν πέφτει η Αμερική εξακολουθώ να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους είναι πολύ πιθανό το μαγαζί να γράψει νέα ψηλά (910-930 μονάδες). Ελπίζω να έχω δίκιο γιατί το ποντάρω κιόλας.

    http://www.insider.gr/epiheiriseis/empo ... dings-2016

    Κ. Τάκη εάν έχετε ασχοληθεί θα ήθελα την άποψη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Τακη το τοπικ του Δρομεα εχει γεμισει κ δεν καταφεραμε να διαβασουμε το σχολιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καντε φορτωση περισσοτερων ... κατω κατω ... και θα εμφανιστουν τα επιπλεον σχολια. Λειτουργει πλεον ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βγαίνει αρκετή προσφορά στην μετοχή. Το εκμεταλλεύτηκα και αύξησα την θέση μου στο σημείο που ήθελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως και δεν ξέρω γιατί. Σήμερα ο γενικός δείκτης τα πήγε πολύ καλά αλλά η ΙΝΤΕΡΚΟ έφτασε στο 4.92. Θα ήθελα να ήξερα ποιος πούλησε στο 4.92!!

      Διαγραφή
    2. Τα αποτελέσματα του 2017 λογικά θα είναι καλά,με μόνη ίσως ένσταση τις ζημιές από τα χρηματικά διαθέσιμα σε δολλάριο. Ίδωμεν...

      Διαγραφή
  7. καλησπέρα , την αποψη σας για τον επιλεκτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θωρηκτό ξεκίνησε και δεν σταματά πουθενά πάμε για πάνω από 3 σύντομα μεγαλος παικτης και έμπειρος πολυ κσλα κερδη και δυνατα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Στα 75 λεπτάκια που πέταγαν χαρτιά από το παράθυρο, ουδείς ενδιαφέρθηκε. Και φυσικά ουδείς αγόρασε.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στο τέλος του 2016 στο συγκεκριμένο μπλογκ είχαμε αρκετές αγορές και πολλά σχόλια για την εταιρεία και τις πιθανές προοπτικές της. Επιπλέον ο καλός χρήστης κ. Πανάγος είχε τηλεφωνηθεί με τον οικονομικό διευθυντή και μας είχε ενημερώσει για τα καλά ετήσια αποτελέσματα που περίμεναν παρά την σχετική "επιβάρυνση" από τα αποθέματα λόγω των πολλών ειδών μαρμάρων που έχει (σε σύγκριση πχ με την ΜΕΡΚΟ που έχει μόνο το civec ή τον ΚΥΡΜ). Βοήθησαν βέβαια η αλλαγή συμπεριφοράς της διοίκησης προς τους μετόχους (μερίσματα) αλλά και η δυναμική είσοδος του Παυλιδη στην ΜΕΡΚΟ.

      Είστε στο σωστό στέκι.

      Διαγραφή
    3. Δεν βρήκα πουθενά αγορές στα 75 λεπτά γραμμένες πάντως.

      Διαγραφή
    4. Εγώ είχα δώσει εντολή στα 0,79 αλλά .................(Δεν είμαι περήφανος)
      ΗΤΑΝ ΠΩΛΗΣΗ !!!!!!!!!!!!!!!!

      Τέλος πάντων (ναναι καλά ο ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ μπήκα ξανά με 5πλάσια κομμάτια στα 1.30 )

      ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

      Διαγραφή
    5. Βρε σεις γιατί τσακώνεστε? Κέρδη να είναι και ας μπήκε όποτε ήθελε ο καθένας.

      Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο γκουρού της ΣΑΤΟ (που τολμούσε εν απουσία μου να μπαίνει στο Ιστολόγιο μου και να γράφει ανοησιούλες,να με ειρωνεύεται και να την λέει στον κύριο hiippy, τελικά όμως τον ξεβράκωσε ο hippαρος) ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕ ΠΟΥΘΕΝΑ, παρά μόνο στη φαντασία του.

      Δείτε τι μας έγραφε .....

      13 Φεβρουαρίου 2017 - 5:51 μ.μ.

      ΑΡΧΟΝΤΑΣ ο Κυριακίδης. Και με προσοχή στους μετόχους του ΔΠ στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια. Οχι σαν τον άλλο τον απατεώνα στον ΙΚΤΙΝΟ που σας έχουν ζαλίσει για το ράλλυ που καααααααααααααααααααααααααποια στιγμή τα επόμενα 30 χρόνια θα κάνει γιατί λέει ο παππούς δεν πουλάει πακέτα κάτω απο 5€. Και ποιος σας είπε ότι θα του αγόραζαν ποτέ πάνω από 1.5€?????Με P/BV στον θεό δεν υπάρχουν τόσο άσχετοι ξένοι.
      -----------------------------------
      Κλασσικός ΑΝΤΙΔΕΙΚΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Στα 75 λεπτάκια λοιπόν πιέστηκε το χαρτί γιατί η χρηματιστηριακή που είχε τα πακέτα ... οι μέτοχοι της την πούλησαν σε κάτι ξενάκια και ότι κομμάτι κυκλοφορούσε βγήκε για πούλημα. Μαζί παρασύρθηκαν και κανά δυο μέτοχοι με μπόλικα κομμάτια και τα χώσαν ............ τη συνέχεια την ξέρετε.

      ΠΑΝΩ και ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ .... η ώρα της πλήρους δικαίωσης πλησιάζει.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Δρομέα
      είναι σαφές ότι δεν προσπαθήσατε να ψάξετε καν. Επιμένετε στην άποψη σας σαν γνήσιος ελληναράς ξερόλας δίχως να μπείτε στον κόπο να ελέγξετε το σχόλιο του άλλου κάτι που σας κάνει επίσης κακοπροαίρετο. Προσωπικά θεωρώ την συμπεριφορά σας προσβλητική γι αυτό και σας απαντώ ανάλογα. Στο μπλογκ γράφουν κάποιοι εξαιρετικοί χρήστες, κατεβείτε απ΄τον ανύπαρκτο παλιομοδίτικο καθηγητικό θρόνο σας και αναζητήστε τους σαν μαθητής. Μια και μοναδική φορά καταθέτω πειστήρια της ειλικρίνειας μου, δεν θα ξανασχοληθώ μαζί σας, γράψτε ότι ανακρίβεια θέλετε.


      Ανώνυμος16 Δεκεμβρίου 2016 - 9:03 μ.μ.
      ο ικτινος εχει πιεστει παρα πολυ...επικοινωνησα 2 φορες με τον οικονομικο διευθυντη και ητανε καθετος οτι τα αποθεματα υπαρχουν..και προσπαθουσε να με πεισει οτι ναι μεν ειναι υψηλα τα αποθεματα αλλα σκοπιμα για να εξυπηρετει ευκολα ολους τους πελατες...τον ρωτησα πως μπορει ο κυρμ να εχει περισσοτερες πωλησεις με λιγοτερα αποθεματα και μου απαντησε οτι δεν τον ενδιαφερει τι κανει ο κυρμ...αν τα αποθεματα ειναι φουσκωμενα τοτε ερχονται ζημιες...αν ειναι πραγματικα ειναι ο ορισμος του φθηνου...μου ειπε κιολας οτι θα πρεπει να μειωθουν κανα 2 εκατομμυρια...καμια 10 θα ελεγα εγω...9 μηνο δεν θα ανακοινωσει...
      Πανάγος


      hippy16 Δεκεμβρίου 2016 - 10:20 μ.μ.
      Κι εμένα μου κάνει εντύπωση η αποκαρδιωτική εμφάνιση στο ταμπλό. Ξεκίνησα να χτίζω μια θέση, ματώνω φυσικά, αλλά πιο πολύ με προβληματίζει η παντελής αδιαφορία των βασικών μετόχων με τα καβούρια στις τσέπες που τάχα θέλουν έγκριση για την αγορά ιδίων μετοχών.

      Σταμάτησα τις αγορές, έχω κατά νου stop loss αν σπάσει το 0,74 σε κλείσιμο.


      hippy17 Δεκεμβρίου 2016 - 9:23 μ.μ.
      Έχω μια μικρή σχετικά θέση 5000 μετοχών με κόστος 0,83. Όταν μπαίνουμε σε μια μετοχή σκοπεύουμε στο κέρδος εάν όμως στην πορεία αποδειχθεί λάθος επιλογή τι κάνουμε? Προσωπικά stop loss (στο -10% max). Αυτό εννοώ φίλε Πανάγο. Μπράβο σας όμως για την επιμονή στο δικαίωμα σας στην πληροφόρηση.


      hippy4 Ιανουαρίου 2017 - 11:51 μ.μ.
      Σήμερα πούλησα την ναυαρχίδα κι άρχισα επαναγορά στο θωρηκτό. Αυστηρά κάτω από 0,80. Μπορεί το managment. να είναι μικρό αλλά αξία υπάρχει. Σκέφτομαι πως θ΄αναγκαστεί μάλλον να πουλήσει τo ξενοδοχειακό πρότζεκτ μαζί με την Dolphin οπότε θα αποκτήσει κάποια ρευστότητα. Ιδανικά (όπως σχολίασε ο κ. Βασίλης) θα ήθελα να πουλήσει και τα αιολικά που μέχρι το 2020-21 θα τον βάζουν μέσα και να επικεντρωθεί σ΄αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Καλές είναι οι επενδύσεις αλλά μέχρι να αποδώσουν έχουν δυο μειονεκτήματα που χαλάνε τ΄αποτελέσματα. Πληρώνεις τόκους για τα λεφτά που δανείστηκες + κάνεις αποσβέσεις από τον πρώτο χρόνο. Θυμίζω πως ο ΚΥΡΜ σερνόταν μέχρι να λύσει τα χρηματοοικονομικά του πουλώντας την Mermeren.



      http://mitarola.blogspot.gr/2016/11/blog-post_27.html#comment-form



      (Μικρό δείγμα από παρόμοιες αναφορές στο θωρηκτό εκείνη την περίοδο Δεκεμβριος 2016-Ιανουάριος 2017 που "έπαιζε" στα 0,75-για 3 μόνο συνεδριάσεις-έως 0,85)

      Διαγραφή
    8. Κύριε Hippy μην μου εκνευρίζεστε. Θα πάθετε τίποτα. Τους χαρακτηρισμούς σας τους επιστρέφω.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Τάκη συγνώμη για την "επιθετική" μου ανάρτηση αλλά ο συνάδελφος (επενδυτής) έδειξε να μην έχει ήθος. Και καλά εμένα δεν με πάει. Υπάρχουν όμως διψήφιες αναφορές τόσο απ΄τον κ. Πανάγο αλλά κι από άλλους διαβασμένους τακαρόπληκτους.

      Διαγραφή
    10. Δεν περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από εσάς κύριε Hippy. Χαλαρώστε λίγο. Απορώ δε γιατί πεταχτήκατε σαν να σας τσίμπησε μύγα. Καλό σας βράδυ.

      Διαγραφή
    11. Το Blog στη κίνηση από το Μάιο του 2016 περισσότερο από όλους το κράτησε ο hippy, βάζοντας αρκετούς στις ράγες της ανόδου του χαα.

      Διαγραφή
    12. Ας κάτσετε τότε κύριε ανώνυμε και εσείς παρέα με τους αυλικούς κόλακες του κυρίου Hippy που κάνει γαργάρα τι έχει χάσει (κάτι τραπεζικά χαρτιά τύπου Πειραιώς και Alpha κάτι ΑΣΤΑΚ που έχει φάει την παπάρα και προσπαθεί να χώσει κόσμο) και δίνει και επενδυτικά μαθήματα.

      Εγώ αποχωρώ σεβόμενος ΜΟΝΟ τον οικοδεσπότη.

      Διαγραφή
    13. Κυριε Δρομεα λανθανετε με αυτη την αποφαση σας ... ο καθεις μπορει να γραφει ο,τι πιστευει και ο τελικος κριτης ειναι η συνειδηση του και το κοινο που διαβαζει. Οι προσωπικες κοντρες δεν οφελουν κανεναν ... γραφτε αυτα που εσεις νομιζετε και προσπεραστε τα υπολοιπα.

      Παρακαλω να ανακαλεσετε, το ζητω ως προσωπικη χαρη ... ειδικα τωρα που το χαρτι σας ετοιμαζετε να σας δικαιωσει μεγαλουργωντας στο ταμπλο.

      Βαλτε τελεια και μην αποχωρειτε.

      Διαγραφή
    14. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Τάκη. Όλοι οι "ομαδικοί" παίχτες χωράνε. Πρέπει όμως να υπάρχει αλληλοσεβασμός και να μην "χτυπάμε" άδικα κάτω απ΄την μέση υποννοώντας ότι ο άλλος λέει ψέμματα.

      πχ ΑΣΤΑΚ έχω σημαντική-για ιδιώτη μέτοχο-θέση (επειδή έχει μικρή διασπορά). Την μαζεύω σχεδόν τρία χρόνια "φασούλι το φασούλι" με μέσο κόστος 4,9609 ευρώ/μετοχή. Ο πρώτος και ο ΜΟΝΟΣ απ΄όσο θυμάμαι που ενημέρωσε για την πιθανότατη απομείωση λόγω της ζημιάς στην Βουλγαρία κατά ένα ευρώ ανα μετοχή ήμουν εγώ. Δεν καλοθυμάμαι εάν ήταν 2 ή 3 φορές. Την πρώτη φορά μάλιστα έγραψα για ζημιά 1,50 ευρώ καθώς δεν είχαν γίνει ακόμα οι προσθετες προβλέψεις του 2016. Συνεπώς ΔΕΝ παρασύρω κανέναν καθώς επίσης ΔΕΝ λασπολογώ (ζημιές ΠΕΙΡ???)

      Ο κ. Τάκης είναι πολύ μεγάλος παίχτης. Γνωστό και διαπιστωμένο. Αλλά μόνος του ο Μέσι πρωτάθλημα δεν παίρνει. Εάν διαβάζετε κριτικά τα σχόλια των συμμετεχόντων στο μπλογκ θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν πολλοί, πάνω από 10 ρολίστες που παίζουν επίσης πολύ καλή μπάλλα.



      Διαγραφή
    15. Τι να πούμε και εμείς με πολύ μεγάλη θέση στην ΑΣΤΑΚ πάνω απο 6 ευρώ! Αλλά αλλιώς που να μαζέψεις κομμάτια με ένα transaction.. και με τα transaction costs πολύ υψηλά από εξωτερικό δεν συμφέρει να περιμένεις να πέσει για να μαζεύεις λίγο λίγο κομμάτια και το χαρτί θα κρατηθεί 5-10 χρόνια ούτως η άλλως. Παρεμπιπτόντως πόσο πληρώνετε για transaction fees από Ελλάδα?

      Διαγραφή
    16. Ανάλογα με την χρημ/κή (περίπου 0,25%)...Έχω την άποψη ότι πρέπει να έχουμε δυό τουλάχιστον πόρτες-ΑΧΕ ανοιχτές. Στην ΕΥΡΩΒ δεν χρεώνουν minimum προμήθεια ούτε τα έξοδα 6 λεπτά/εντολή της ΕΧΑΕ οπότε μ΄εξυπηρετεί καλύτερα για την ΑΣΤΑΚ. Επιπλέον εάν βάζεις τις εντολές μόνος μέσω της πλατφόρμας κάνουν 25% έκπτωση στην προμήθεια.

      Το free float της ΑΣΤΑΚ είναι περίπου 9%. Πιθανολογώ-ελπιζω σε δημόσια πρόταση (ή απορρόφηση από την alpha finance) κοντά στην εσωτερική αξία. Ξέρετε όπως έγινε στο παρελθόν με τις θυγατρικές επενδυτικές.

      Διαγραφή
  10. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ (ΚΡΗΤΙΚΟΣ)
    1) ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΙΚΤΙΝΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕ 34 ΠΗΡΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 13 ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ 4-5 ΜΑΧ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10
    2) ΠΛΑΚΡ ΤΖΙΡΑΡΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΚΑΙ ΣΕ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΖΙΡΑΡΕΙ 500 (ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΑΚΡ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πρόκειται να πούλησε το αιολικό, δεν καίγεται .... αν πάρει 20 θα το χώσει, διαφορετικά είτε θα το κρατήσει να συμβάλλει στις χρηματοροές του ή θα το δώσει σε αυτόν που θα του προσφέρει τις κατάλληλες συνέργειες.

      Διαγραφή
  11. ΑΣΧΕΤΟ

    Την Παρασκευή 16/3 έχουμε αναδιάρθρωση δεικτών FTSE με είσοδο στον FTSE Emerging Europe Small Cap των Viohalco και Σαράντη και μετακίνηση-αναβάθμιση του Μυτιληναίου απ΄τον δείκτη αυτόν στον σημαντικότερο FTSE Emerging Europe Midcap. Αυτές οι τακτικές (ανα 6μηνο) μετακινήσεις συνήθως δίνουν μικρά κέρδη. Από ΑΧΕ που συνεργάζομαι έχουν επικοινωνήσει με το τμήμα ενημέρωσης μετόχων του ΜΥΤΙΛ και τους είπαν ότι περιμένουν "καθαρές" εισροές 3 εκατ. μετοχών περίπου από τα passive funds κατά την διαδικασία του rebalancing στην δημοπρασία της Παρασκευής στις 5.00. Σε άλλη χρημ/κή είναι πιο αισιόδοξοι μιλούν για 3,3-3,5 εκ μετοχές. Εκεί οφείλεται κατά την γνώμη μου η κίνηση της μετοχής στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Πιθανολογώ πως θα δούμε μια τιμή κοντά στα προηγούμενα υψηλά 10,25-10,40. Βάζω σχετικά χαμηλά τον πήχη καθώς όπως ξέρουμε σ΄αυτές τις περιπτώσεις κάποιες ΑΧΕ σε ρόλο "λαγού" συγκεντρώνουν κάποια πακέτα για λογαριασμό των πελατών τους (funds) που είναι αναγκασμένοι απ΄το καταστατικό τους να παρακολουθούν τους δείκτες και τους τα μεταβιβάζουν οικονομικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Από 15/3 η διαπραγμάτευση των 9,5 εκατ. νέων μετοχών

      http://www.capital.gr/epixeiriseis/3279071/terna-energeiaki-apo-15-3-i-diapragmateusi-ton-9-5-ekat-neon-metoxon

      Είναι σημαντικά τα κέρδη των επενδυτών που πήραν "προνομιακά" τις μετοχές στα 4,35 ευρώ/μετοχή. Η σοβαρότητα όμως των βασικών μετόχων με κάνει να πιθανολογώ πως θα έχουν υπάρξει δεσμεύσεις μη πρόωρης ρευστοποίησης. Παρ΄όλα αυτά έχω κατά νου αύριο στη μετοχή αγορές εάν υπάρξουν πιέσεις προς το 5ευρο (παλιά σταθερή αγαπημένη)

      Διαγραφή
  12. Ήρθε η ώρα να τους πάρουμε τα σώβρακα ; ΜΙΝ ;
    Κύριε Τάκη πιστεύω εδώ θα έχουμε ενα ακόμη turn around story και απορώ πως δεν πέρασε στο ραντάρ σας ακόμη.Στοχος μείωσης του κόστους παραγωγής φαίνεται να επιτυγχάνεται μεςω εξωτερικού,δάνεια ρυθμίζονται χαμηλότερα,αμοιβές λογικές , free float μαζεμένο ,δίκτυο λιανικής συνεχώς αυξάνεται , ebitda βελτιώνεται .
    Οποιαδήποτε μάτια σας είτε θετική είτε αρνητική θα με καθιστούσε υπόχρεο σας λόγο κατάχρησης χρόνου και χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο υψηλος δανεισμος 15.2 εκατ ευρω ... με το ανυπαρκτο ταμειο (118 χιλιαδες ευρω) τις συνεχιζομενες ζημιές και τις ασχημες χρηματοροες ... προς το παρόν την βλεπουμε μονο ως παιγνιο και οχι ως επενδυση.

      Την παρακολουθουμε ....

      Διαγραφή
  13. Η άνοδος του θωρηκτό σε πλήρη εξέλιξη να δούμε που θα σταματησει προχωρεί με δυναμη πολλα πακέτα .ευχαριστουμε τάκαρε για της καλές επιλογες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγάλη αγορά για τα δεδομένα της η ΙΝΤΕΡΚΟ σήμερα. Χωρίς αναφορά στη μισθωτική απόδοση αυτή τη φορά, το οποίο δείχνει ότι μάλλον έγινε με χειρότερους συγκριτικά με τις προηγούμενες όρους.

    Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ («Εταιρεία») ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικού προσυμφώνου απόκτησης του 100% των μετοχών της «ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΖΕΚΑΚΟΥ 18» (εφεξής ο «Στόχος»), στην οποία ανήκει αυτοτελές αειφόρο κτίριο γραφείων υψηλής αισθητικής. Το μοντέρνο αυτό κτίριο ευρίσκεται στο Μαρούσι, στη συμβολή των οδών Νικολάου Ζεκάκου 18 και Κωνσταντίνου Καραμανλή. H κτιριακή του επιφάνεια είναι 3,589τ.μ. και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 2.136τ.μ. Κατά την κατασκευή του εφαρμόστηκε βιοκλιματικός σχεδιασμός και πλήθος στρατηγικών αειφορίας. Ολοκληρώθηκε το 2010 και διαθέτει, μεταξύ άλλων, φυτεμένο δώμα (450τ.μ.), οικολογικό κήπο, πολλαπλά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού καθώς και όλα τα σύγχρονα γραφειακά συστήματα. Είναι πλήρως εκμισθωμένο σε πολυεθνική εταιρία. Το συμφωνηθέν τίμημα, για την απόκτηση του ακινήτου, ανέρχεται σε €7.500.000, ενώ θα γίνει προσαρμογή του ποσού πληρωμής για τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του Στόχου. Η συναλλαγή προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το Μάϊο του 2018, με την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου μεταβίβασης μετοχών του Στόχου, και θα χρηματοδοτηθεί από τα Ίδια Κεφαλαία της Εταιρείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης η ΙΝΤΕΡΚΟ έχει να αγοράσει ίδιες μετοχές πάνω από μήνα.

      Διαγραφή
    2. Την κρίνετε ως αρνητική αυτήν την είδηση? Εμένα μάλλον θα με ικανοποιούσε αν μειωθούν τα μετρητά της εταιρίας στο μηδέν και επενδυθούν όλα σε ακίνητα διότι αυτό το διάστημα οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει στον πάτο και θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από εδώ και στο εξής σιγά σιγά. Έτσι ακόμη και αν η απόδοση είναι μικρότερη, θα είναι καλύτερα να επενδυθούν κάπου αυτά τα δολάρια που κάθονται εκεί και υποτιμούνται με την ισοτιμία και τον πληθωρισμό!

      Εν τω μεταξύ βγήκαν τα αποτέλεσμα και της Briq (τα πρώτα ετήσια) και η εταιρία διαπραγματεύεται με p/ffo = 30 !! 3 φορές πάνω από ΙΝΤΕΡΚΟ..., η οποία με την τιμή κάτω απο 5.5 είναι η πιο υποτιμημένη από όλες τις ΑΕΕΑΠ..

      Κάποια στιγμή θα μοιραστώ όλα τα νούμερα.

      Διαγραφή
    3. Για την αγορά ιδίων μετοχών που λέτε κ. Μιχάλη πιστεύω πως είναι ανεξήγητη επιλογή και χαράμισμα να γίνεται όταν υπάρχουν καλά ακίνητα για να επενδυθούν! Επικοινώνησα πριν από ένα μήνα μαζί τους για να τους ρωτήσω την αιτιολόγηση και η εξήγηση που δόθηκε ήταν φυσικά πως αποφασίστηκε στην γενική συνέλευση του 2017 αλλά μάλλον διαφωνώ με αυτή την πολική σε αυτήν την περίοδο οπότε πολύ χαίρομαι που σταμάτησε.

      Διαγραφή
    4. Για το αν είναι καλή ή κακή δε νομίζω ότι μπορώ να πω, μιας και δεν έχω όλα τα δεδομένα. Αν έχει π.χ. απόδοση 1% είναι κακή, αν είναι 10% είναι καλή. Οπότε θα δείξει.

      Για τις αγορές ιδιών, πάλι εξαρτάται. Αν τη δεδομένη στιγμή η διοίκηση θεωρεί ότι έχει καλύτερες επιλογές από άποψη ROI (return on investment) τότε καλά κάνει και δεν αγοράζει ίδιες μετοχές. Όχι ότι αγόραζε πολλές βέβαια, αλλά λίγο πολύ στήριζαν τη τιμή. Το τελευταίο βέβαια μπορεί να πει κάποιος ότι είναι και θετικό μιας και ενδεχομένως δώσει ευκαιρίες για καλύτερες/φθηνότερες τοποθετήσεις).

      Συνοψίζοντας, εξαρτάται.

      Διαγραφή
    5. Πάντως, για να αποφασίσει η διοίκηση να επενδύσει σε ένα ακίνητο το οποίο αποτελεί ~9.4% του τωρινού συνολικού χαρτοφυλακίου της ακινήτων, (31/12/2017 - http://www.ici-reic.com/wp-content/uploads/2018/02/Investment-Schedule-31.12.2017-ICI-REIC.pdf ) μάλλον έχει σοβαρό λόγο.

      Διαγραφή
    6. Πάντως η εταιρία που νοικιάζει το ακίνητο είναι η FrieslandCampina, από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στον κόσμο και έχει τα ΝΟΥΝΟΥ στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Δημήτρη τηλεφώνησα σήμερα στην ΙΝΤΕΡΚΟ να τους κάνω κάποιες ερωτήσεις. Δεύτερη φορά. Και τις δύο φορές απάντησαν μέσα σε λίγες ώρες.

      1) Γιατί έγινε αντικατάσταση του διευθυντή επενδύσεων και χαρτοφυλακίου; Συνεπάγεται αλλαγή στρατηγικής;

      Απάντηση : Απολύθηκε. Η στρατηγική δεν αλλάζει.

      2) Ποια η μισθωτική απόδοση του ακινήτου που αποκτήθηκε στο Μαρούσι έναντι 7.5 εκατομμυρίων;

      Απάντηση : 7.5%

      3) Τα διαμερίσματα στη Πινδάρου σκοπός είναι να νοικιαστούν ή να πωληθούν όπως αυτό
      στη Βασιλίσσης Σοφίας;

      Απάντηση : Να νοικιαστούν.

      4) Γιατί σταμάτησαν οι αγορές ιδίων μετοχών τώρα ένα μήνα και;

      Απάντηση : Είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης αλλά επίσης εντός μηνός δημοσιεύονται τα οικονομικά αποτελέσματα και απαγορεύεται (προσωπικά δε το γνώριζα αυτό).

      5) Πότε θα ανακοινώσετε οικονομικό ημερολόγιο και αποτελέσματα;

      Απάντηση (με δικά μου λόγια) : Η διοίκηση προσπαθεί να συνεννοηθεί πότε βολεύει τους Χαλικιάδες να έρθουν από Αμερική ώστε να παραστούν στη γενική συνέλευση.

      Διαγραφή
    8. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Σας ευχαριστούμε για τον κόπο σας.

      Εις αναμονή λοιπόν του οικονομικού ημερολογίου που και εγώ περιμένω για να κλείσω εισιτήρια από Βρετανία για την γενική συνέλευση. Από την οποία και θα κρίνω για αύξηση συμμετοχής σε μεγαλύτερα νούμερα.

      Διαγραφή
  15. Έκανα μια πρώτη προσπάθεια για σύγκριση με όλες τις ΑΕΕΠ.

    http://www.dimkon.com/2018/03/greece-reic.html

    Έπεται και συνέχεια με δείκτες μόχλευσεις και ποιότητα ακινήτων. Μετά θα προσθέσω και αλφα αστικά και Reds. Πολύ χρονοβόρο πάντως, χαράς το κουράγιο σας κ. Τάκη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το παπακι μετα απο τα σημερινα αποτελεσματα (με σημερινη τιμη 3,12) εχει P/E 8,92 για το 2017
    Κερδη μετα απο φορους 1,383 εκατ
    Μερισμα 0,16 ευρω/ μετοχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εδώ να σημειώσουμε όμως ότι ανέβασε τον δανεισμό του κατά 2.4 εκατομ. με αποτέλεσμα το NET DEBT να ανέλθει στα 4.05 εκατομ. από 2.28 το 2016 (δεδομένου ότι οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 0.6).
    Αυτό επηρεάζει το EV και ως εκ τούτου - επειδή και τα EBIT και τα EBITDA δεν είχαν αξιόλογη αύξηση - οι δείκτες EBIT/EV και EV/EBITDA να χειροτερεύσουν ελαφρώς.

    Θυμηθείτε και την ν. 5 προϋπόθεση του κ. Τάκη : "Συνέχιση μείωσης του τραπεζικού δανεισμού εως το σημείο να έχει περισσότερο ταμείο από δάνεια".
    Σε κάθε περίπτωση τα νούμερά του παραμένουν μια χαρά, αλλά μέχρι εκεί.

    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας κ. Γρηγόρη.
      Πριν 4-5 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους (αν θυμαμαι καλα) 7.500.000€.
      Συνεπώς θεωρώ ότι εφεξής (δεδομένων και των ισχυρών ταμειακών ροών της) θα αρχίσει η ταχεία αποκλιμάκωση του δανεισμού (και ελπίζω και η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των μερισμάτων).

      Διαγραφή
    2. Paper Pack
      Τα ενσώματα Πάγια αυξήθηκαν απο 2,842 εκατ ευρώ σε 5,284 εκατ ευρώ, λόγω μιας προσθήκης ύψους 2,655 εκατ. ευρώ που αφορά μηχανήματα ... γιαυτό και ο τραπεζικός δανεισμός ανέβηκε ελαφρά ...

      Διαγραφή
    3. Μακαρι με αυτον το νεο εξοπλισμο να μπορει να παρει κ δουλειες απο το εξωτερικο. Η εταιρια πονταρει σε διεθνη αναπτυξη οπως λεει. Ο κυριος Τακης ειχε κανει περσυ την αναλυση της εταιριας πριν ανακοινωσουν το ομολογιακο απο την Alpha για τα μηχανηματα. Εμενα μου αρεσαν τα αποτελεσματα. Και ροες και ταμειο και αυξηση των ιδιων.

      Διαγραφή
  18. Καλημερα σας. Το οικονομικο ημερολογιο της FLEXOPACK

    Ημερομηνία ανακοίνωσης και δημοσίευσης των Ετησίων Οικονομικών
    Καταστάσεων (Εταιρικών και Ενοποιημένων) της χρήσεως 2017 (1.1.2017-
    31.12.2017), που συντάχθηκαν βάσει των ΔΛΠ/ΔΠΧA: Πέμπτη, 19 Απριλίου
    2018 (μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

    Ημερομηνία Ετήσιας Ενημέρωσης Αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά
    αποτελέσματα χρήσεως 2017: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018.

    Ημερομηνία Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων: Παρασκευή, 29
    Ιουνίου 2018.

    Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας προτίθεται να προτείνει στην Ετήσια
    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την μη διανομή οιουδήποτε μερίσματος από τα
    κέρδη της χρήσης 2017.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα

    Η σειρά της CORAL (όμιλος MOTOR OIL) να εκδώσει στην αγορά του ΧΑΑ ομόλογο. Το προς άντληση ποσό είναι 90εκ με ελάχιστο τα 70εκ. Το εύρος απόδοσης ανακοινώνεται 30/4 και το βιβλίο θα τρέχει 2-4 Απριλίου.

    Το χρονοδιάγραμμα εχει ως εξης


    ΕΝΔΕIΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

    23 .04.2018

    Έγκριση Εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Ομολογιών από το Χ.Α.

    24 .04.2018

    Έγκριση Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    25 .04.2018

    Δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου.

    25 .04.2018

    Δημοσίευση ανακοίνωσης για τη διάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου και την έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς και εγγραφής των επενδυτών, στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α.

    30.04.2018

    Ανακοίνωση του εύρους απόδοσης.

    2.05.2018

    Έναρξη δημόσιας προσφοράς - εγγραφής επενδυτών (μέσω του Η.ΒΙ.Π. -ώρα 10 π.μ. ώρα Ελλάδος).

    4.05.2018

    Λήξη δημόσιας προσφοράς -εγγραφής επενδυτών (μέσω του Η.ΒΙ.Π. - ώρα Ελλάδος 16:00).

    4.05.2018

    Ανακοίνωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων έκδοσης του ΚΟΔ, της τελικής απόδοσης, της τιμής διάθεσης και του επιτοκίου και των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων κατανομής

    8.05.2018

    Δημοσίευση αναλυτικής ανακοίνωσης για την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χ.Α.

    8.05.2018

    Πιστοποίηση της καταβολής των αντληθέντων κεφαλαίων και έκδοσης του ΚΟΔ από την Εταιρεία.

    Παράδοση των Ομολογιών στους επενδυτές μέσω καταχώρισης στις Μερίδες τους στο Σύστημα Άυλων Τίτλων.

    Δημοσίευση ανακοίνωσης για την έναρξη διαπραγμάτευσης.



    9.05.2018

    Έναρξη διαπραγμάτευσης των Ομολογιών στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα μωρά στην πίστα. Πάνω που λέγαμε τι να κάνουμε με τα μετρητά (εάν υπακούσουμε στο sell May). Ψάχνεται και η ΠΑΝΓΑΙΑ αυτή όμως μέσω έκδοσης διεθνούς ομολόγου περί τα 250 εκ.

      http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1609286/omologiako-toylahiston-250-ekat-eyro-shediazei-h-e.html

      (χαρτιά υπάρχουν...στα λεφτά ζοριζόμαστε λίγο)

      Διαγραφή
    2. κ. Hippy εγώ τις ΑΕΕΑΠ τις θεωρώ ως ομόλογα! Έχουν υψηλότερο ρίσκο φυσικά αλλά πολύ μεγαλύτερες αποδώσεις. Η σχέση ρίσκου/απόδοσης όμως νομίζω πως είναι καλύτερη από μετοχές και από ομόλογα.

      Παρεμπιπτόντως γενική συνέλευση για ΙΝΤΕΡΚΟ πρώτη Ιουνίου, ενώ αποτελέσματα έτους βγαίνουν αύριο.

      Θα παραστώ στην συνέλευση από εξωτερικό οπότε όποιος πάει να γνωριστούμε και από κοντά!

      Διαγραφή
    3. Έχω παρόμοια με την δική σας άποψη κ Konstantinidi και σημαντική θέση χτισμένη την τελευταία 3ετία σε ΑΣΤΑΚ και ΓΡΙΒ. Δεν γίνεται να είμαστε παντού.

      Το σχετικό ρεπορτάζ για την ομολογιακή έκδοση της ΠΑΝΓΑΙΑ επιβεβαιώνεται κι από την Credit Suisse οτι δηλαδή πράγματι δρομολογείται τέτοιο ομόλογο (με ξένο ISIN) μέσα στο Μαϊο αν βέβαια δεν αλλάξουν οι συνθήκες πανευρωπαικά. Τα προβλήματα στην περίπτωση είναι ότι πρέπει να έχεις χρήματα στο εξωτερικό και ότι η ελάχιστη συμμετοχή θα είναι 100Κ. Τα κεφάλαια όμως (εάν προχωρήσουν και πάνε όλα κατ΄ευχήν) μπορούν να δώσουν αέρα στην μετοχή. Να μια καλή ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στην ΓΣ.

      Διαγραφή
  20. ΤΖΩΡΤΖΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΡΟΜΕΑΣ)16 Μαΐου 2018 στις 9:59 π.μ.

    Ερώτηση προς κύριο Lorac αν γνωρίζετε: Θέλω να αλλάξω πάροχο ενέργειας (απο ΔΕΗ) και Φυσικού αερίου μαζί. Γνωρίζετε αν κάποια εταιρία ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Οριακή Τιμή Συστήματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σας κύριε Τζωρτζή θα ήθελα να σας ενημερώσω (αν και δεν είμαι ο ειδικός ) ότι σε τηλεφωνική προσφορά από την ZeniΘ μου ειχαν δώσει τιμή ανά κιλοβατώρα χωρίς το όριο των 2000 το τετράμηνο στα 0,067 αλλά για φυσικό αέριο δεν γνωρίζω σας πω αν και η ZeniΘ έχει φυσικό αέριο αλλά μόνο Θεσσαλονίκη , ρεύμα πουλάει σε όλη την χώρα

      Διαγραφή
    2. ΤΖΩΡΤΖΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΡΟΜΕΑΣ)16 Μαΐου 2018 στις 10:27 π.μ.

      Κύριε Geopard ευχαριστώ για την απάντηση σας. Δεν ομιλώ για τιμή κιλοβατώρας αλλά για την οριακή τιμή συστήματος η οποία να ξεπεραστεί τότε ο καταναλωτής χρεώνεται αρκετά περισσότερα από ότι αν παρέμενε στην ΔΕΗ.

      Πληροφορίες εδώ: http://www.rae.gr/site/categories_new/electricity/market/wholesale/price.csp

      Οσο για την ΖΕΝΙΘ απο όσο γνωρίζω είναι μόνο Β. Ελλάδα. Εγώ είμαι Αθήνα.

      Διαγραφή
    3. Μα σας ανάφερα ότι η τιμή δεν αλλάζει όσο και αν καταναλώσετε έτσι τουλάχιστον μου είπαν ,αρνητικό είναι ότι έχει ετήσια δέσμευση αν και με διαβεβαίωσε ότι η τιμή θα πέσει και άλλο ή στην χειρότερη περίπτωση θα παραμείνει στο 0,067.

      Διαγραφή
    4. ΤΖΩΡΤΖΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΡΟΜΕΑΣ)16 Μαΐου 2018 στις 10:42 π.μ.

      Κύριε Geopard η ΟΤΣ είναι άλλο πράγμα. Δεν αφορά την κατανάλωση που θα κάνει ένας ιδιώτης αλλά συνολικά οι πελάτες της εταιρίας. Και αν αυτή ξεπεράσει τα 150€/MWh τότε αυξάνονται οι τιμές της κιλοβατώρας ότι και αν έχουν πει τηλεφωνικά οι πωλητές της κάθε εταιρίας. Ψιλά γράμματα στα συμβόλαια είναι αυτά. Γιαυτό ρωτάω εάν υπάρχει έστω και μία εταιρία που να μην υπολογίζει το ανώτερο όριο ΟΤΣ.

      Διαγραφή
    5. κ. πρώην Δρομεα νυν Τζώρτζη, όχι δεν γνωρίζω την πολιτική τιμολόγησης της κάθε εταιρίας. Πάντως πριν λίγο καιρό που ψάχτηκα και εγώ, διάβασα λίγο τις προσφορές και επέλεξα να παραμείνω στη δεη. Μάλλον προβληματίστηκα από αυτά τα "ψηλά" γράμματα που λέτε. Το καλοκαίρι θα εξετάσω ξανά τις επιλογές μου.

      Πάντως ως ιδιώτης στο μακρόπνοο σχέδιο της ΕΕ 20-20-20 έδωσα βάρος στο τελευταίο 20%, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία και υλοποιώντας ένα συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα απολαμβάνω χαμηλές χρεώσεις λόγω περιορισμού κατανάλωσης. Σας το προτείνω!

      Διαγραφή
    6. Καλημέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
      Κύριε Τζώρτζη με μια γρήγορη ματιά που έριξα στο http://allazorevma.gr/ την ΟΤΣ δεν εφαρμόζουν μόνο η nrg και η elpedison.
      Καλή συνέχεια

      Διαγραφή
    7. ΤΖΩΡΤΖΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΔΡΟΜΕΑΣ)16 Μαΐου 2018 στις 12:43 μ.μ.

      Κύριε Lorac και κύριε Spooky σας ευχαριστώ θερμά. Πάω να μελετήσω το link που μου βάλατε κύριε Spooky καθώς δεν το είχα υπόψη μου και είναι ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  21. Θα πάει κάποιος/α αύριο στη Γ.Σ.; Αν ναι, μπορεί παρακαλώ να ενημερώσει και εμάς; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθατε τελικά σήμερα στην Γ.Σ.?

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς όχι, μόνιμος κάτοικος Κρήτης γαρ. Παρακαλώ μεταφέρετε εντυπώσεις.

      Διαγραφή
    3. Και εγώ απο Βρετανία κατέβηκα Αθήνα κ. Μιχάλη! Εν περιλήψει, πολύ καλές εντυπώσεις.

      Από τις κατ'ιδίαν συνομιλίες πολύ ευφυές management, σε σύγκριση με όλες τις ΑΕΕΑΠ και τις παρακολουθώ όλες. Πολύ σοβαρός επίσης ο μεγαλομέτοχος, η οικογένεια Χαλικιά. Υπάρχει πλήρης σύγκλιση απόψεων και στρατηγικής.

      Γενικά όμως δεν ακούσαμε κάτι που δεν διαβάσαμε στα τελικά αποτελέσματα.

      The only aberration, ο κ. Βομβας από το investor relations με τους ενικούς και disrespectful attitude σαν να μας γνώριζε 10 χρόνια γενικά ήταν ο μόνος που δεν ταίριαζε σε στιλ με τους υπολοίπους.

      Αν θέλετε κάτι άλλο συγκεκριμένό με ρωτάτε!

      Υ.Σ. Έβαλα ακόμη δύο γραφήματα με δείκτες μόχλευσης στο blog μου http://www.dimkon.com/2018/03/greece-reic.html Έχω αρχίσει να κοιτάω και BriQ τελευταία με καλό μάτι κάτω από 1.70 ίσως.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ κύριε Δημήτρη. Πολύ καλά επίσης τα γραφήματα μόχλευσης

      Διαγραφή
  22. Μήπως ξέρετε το cost of debt για την INTERKO?
    Μου κάνει εντύπωση ότι μπορούν και δανείζονται ενώ π.χ. η GRIVALIA δεν μπορεί. Προφανώς είναι δανεισμένοι από την τράπεζα του μεγαλομέτοχου.
    Ομολογιακό δεν πρόκειται να εκδόσουν γιατί θα έχει επιτόκιο 5% ή και παραπάνω.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.XX% - πολύ μικρό νούμερο.

      Διαγραφή
    2. αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλομέτοχος ουσιαστικά πριμοδοτεί την INTERKO. Το κύριο πρόβλημα των ελληνικών REIT είναι η έλλειψη φθηνού δανεισμού.

      Η εταιρία είναι πολύ καλή και τ' ακίνητα που αγοράζει πολύ καλές επιλογές.
      Δύο ανησυχίες έχω:
      α) τα λειτουργικά έξοδα δεδομένου ότι μπήκε και στα οικιστικά ακίνητα, π.χ. διαμερίσματα
      β) δεδομένου ότι ομόλογο δεν μπορεί να εκδώσει, υπάρχει περίπτωση να κάνει ΑΜΚ με dilution για τους παλιούς μετόχους

      Διαγραφή
  23. Προς κύριο Τάκη ερωτηση.νομιζεται ότι αξίζει τον κόπο για αγορά το ακίνητο της κλμ Ερμού τα 5 μύρια ταμείο οι θετικές ταμειακές ροές και τι γίνεται σε περίπτωση απόσχισης φαίνεται λογική η αποτίμηση η οχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βγήκε μεγάλη προσφορά σήμερα στην μετοχή της ΙΝΤΕΡΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. δεν άρεσε φαίνεται η τελευταία αγορά. πολλα λεφτα για ακινητο στη Λεβαδεια με αμφιβολες προοπτικες. Μικρη ελληνικη επαρχιακη πολη χωρις τουρισμο. Πρεπει να έχει 10% αποδοση για να το συζητησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως έχει κάποια σχέση η πτώση της τιμής με την συγκεκριμένη αγορά. Υπάρχει ένας που θέλει να πωλήσει και έχει βγάλει μεγάλη προσφορά χωρίς να υπάρχουν οι αγοραστές σε μια τέτοια μικρή μετοχή. Αν είναι ο μεγαλομέτοχος είναι καλό για την μετοχή ώστε να αυξηθεί η διασπορά (θα το μάθουμε σύντομα αν είναι έτσι) Και Κάθε φορά που βγαίνει τέτοια προσφορά η τιμή πέφτει απότομα. Εγώ πάντως αγόρασα στα 5.

      Διαγραφή
    2. Το ακίνητο στη λιβαδειά έχει μεικτή μισθοτική απόδοση 9.2%, ένοικο το σκλαβενίτη και είναι κλειστό μέχρι το 2023 αν θυμάμαι καλά. Δεν το λες κακή αγορά.

      Διαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δεν είναι λογικό να πουλάει ο μεγαλομέτοχος σε μια μετοχή με τόσο μικρή εμπορευσιμότητα. Αν θελήσει ν' αυξήσει τη διασπορά θα κάνει placement με κάποιον θεσμικό ή ΑΜΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΑΣΤΑΚ
    p/Bv: 0.75
    μέρισμα 2017: 0%
    μέρισμα 2018 (πρόβλεψη) 0%
    μόχλευση: 0%

    ΙΝΤΕΡΚΟ
    p/Bv: 0.78
    μέρισμα 2017: 6.2%
    μέρισμα 2018 (πρόβλεψη) 7.4%
    μόχλευση: 30%

    Οι μετοχές στα 6.9 και 4.98 ευρώ αντιστοιχα.

    Για εμένα είναι no-brainer η ΙΝΤΕΡΚΟ στα 5 ευρώ. Δεν θα μας κάνει πλούσιους αλλά η σχέση απόδοσης/ρίσκου είναι πολύ καλύτερη από μετοχές και ομόλογα σε αυτό το επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το μέρισμα δεν έχει τόσο σημασία όσο το FFO.
    Σε κάθε περίπτωση η Interco είναι το μόνο αξιοπρεπές REIT στην ελληνική αγορά και έχει και καλές προοπτικές δεδομένου ότι μπορεί να μισθώνει με πάνω από 8%.
    Αν ισχύουν αυτά που γράφει παραπάνω ο Μιχάλης, όντως το σουπερ μαρκετ στη Λιβαδεια δεν είναι κακη αγορά, χωρίς να είναι και καλή καθότι οι μελλοντικές προοπτικές (μετά τη λήξη του συμβολαίου) είναι μέτριες, ένα απλό ακίνητο εισοδήματος σε δευτερεύουσα πόλη με πτωτική αγορά.

    Παραμένει πολύ καλύτερη από τη grivalia που είναι full αποτιμημένη με μεγάλο P/FFO, την ASTAK δεν την πιανω για μετοχή, ούτε η BRIQ είναι μετοχή, είναι απλώς τα ακίνητα της Quest.
    Κομβικό σημείο θα είναι όταν της τελειώσουν τα μετρητά (πρέπει να είναι στα 4 εκ τώρα). Να δούμε αν θα μπορέσει να δανειστεί φθηνά ή θα κάνει ΑΜΚ με dilution για μας τους παλαιούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και η ΙΝΤΕΡΚΟ βεβαίως είναι η καλύτερη λόγο καλύτερης διοίκησης και καλύτερων ακινήτων, Και την Briq μην την προσπερνάτε, ιδικά κάτω από 1.70 ευρώ. Τα νούμερα περί ffo τα έχω αναλύσει εδώ http://www.dimkon.com/2018/03/greece-reic.html

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ για την ΙΝΤΕΡΚΟ.
      Η BRIQ δεν είναι μετοχή, είναι η προσπάθεια της Quest να κάνει monetise τα ακίνητά της.
      Πολύ καλή η ανάλυσή σας. Θα είχε ενδιαφέρον να συμπληρωθεί με προβλέψεις για το 2018. Η ιντερκο πρεπει να έχει P/FFO κάτω από 10

      Διαγραφή
    3. Κύριε Κωνσταντινίδη καλησπέρα σας.Επειδή η ανάλυση σας είναι στα Αγγλικά,έχετε την καλοσύνη, να μου εξηγήσετε τι σημαίνει FFO;Και πώς υπολογίζεται;Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Κων/νος.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα κ. Κων/νε. ffo = funds from operations = Κεφάλαια από
      λειτουργικές δραστηριότητες. Είναι ο αντιστοιχος δείκτης του p/e για εταιρίες ΑΕΕΑΠ. Υπολογίζονται ως τα καθαρά κέρδη χρήσης χωρίς την επίδραση των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων, των συναλλαγματικών διαφορών, των αναπροσαρμογών των επενδύσεων σε ακίνητα και των χρηματοοικονομικών στοιχείων διαθεσίμων προς πώληση στην εύλογη αξία, του κέρδους από την απόκτηση θυγατρικών, των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και τυχόν σημαντικών μη επαναλαμβανόμενων δαπανών ή εσόδων. Για τις ΑΕΕΑΠ από ffo βγάζουμε και το payout ratio για τα μερίσματα για να δούμε αν καλύπτεται όλο το μέρισμα. Το πόσο σημαντικό είναι το p/ffo από το p/e φαίνεται στην ΙΝΤΕΡΚΟ η οποία είχε μεγάλο χάσιμο στα earnings (e) από συναλλαγματικές διαφορές και για αυτό το p/e δεν ήταν τόσο ιδανικό για το 2017 όμως αυτό είναι one time event. Το p/ffo μας δείχνει πόσο sustainable είναι τα κέρδη και αν θα επαναληφθούν και άλλες χρονιές. Το υψηλότερο p/e και πολύ χαμηλό p/ffo όπως επίσης και η άγνοια των περισσοτέρων για αυτούς τους δύο δείκτες ως προς τις ΑΕΕΑΠ νομίζω πως είναι ο λόγος που η ΙΝΤΕΡΚΟ είναι υποτιμημένη.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Κωνσταντινίδη, σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.Εγώ υπολόγισα τις ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες(το ταμείο κατά την γνώμη μου είναι ο καθρέπτης της κερδοφορίας) προς την κεφαλαιοποίηση και η απόδοση βγαίνει 8,25%,ποσοστό πολύ ικανοποιητικό.Είναι σωστός ο συλλογισμός αυτός;Κων/νος

      Διαγραφή
    6. Κύριε Κωνσταντινίδη,
      εξαιρετική ανάλυση και διάχυση γνώσης αππό μέρους σας.
      Ερώτηση: η λύση έκδοση ομολόγου θα ήταν η σωστή απάντηση στο μελλοντικό θέμα ρευστότητας για επενδύσεις της εταιρείας;
      Αν τελικά αποκλεισθεί η έκδοση ομολόγου, προβλέπετε ΑΜΚ ή νέο τραπεζικό δανεισμό;
      Ευχαριστώ
      Τίτος

      Διαγραφή
    7. κ. Κωνσταντίνε τα ffo της Interco είναι 3.888.422 για 2017 αυξημένα κατά 21% από το 2016. Οπότε το ποσοστά σας είναι κατά ~μισή μονάδα υψηλό. Το p/ffo είναι στην σημερινή αποτίμηση στα 13.23 ενώ π.χ. για Grivalia 25.02 για σύγκριση. Θα δω και τις καταστάσεις από ΑΣΤΑΚ για να δώσω για σύγκριση εφόσον αυτή είναι που όλοι την θεωρούν την πιο υποτιμημένη (έχω και εγώ μεγάλη θέση). Η πρόβλεψή μου είναι ότι το p/ffo για την Ιντερκο θα αγγίξει το 10.50 (σε αυτές τις τιμές κεφαλαιοποίησης) και θα δούμε μονοψήφιο νούμερο για το p/e για το 2018.

      κ. Τίτο δεν το βλέπω να γίνεται έκδοση ομολόγου προς το παρόν, μάλλον πάει για τραπεζικό δανεισμό. ΑΜΚ ελπίζω να μην γίνει από την στιγμή που η μόχλευση είναι ακόμα χαμηλή για τα διεθνή δεδομένα στο 30% ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 38%. ΑΜΚ συνήθως σημαίνει dilution για τους μετόχους των REIT.

      Διαγραφή
    8. Κύριε Κωνσταντινίδη και πάλι καλησπέρα σας, ευχαριστώντας εκ νέου για την απάντηση σας και το ενδιαφέρον σας.Σας εύχομαι καλά κέρδη και ο θεός να σας ευλογεί! Κων/νος.

      Διαγραφή
  31. Επιτρέψτε μου να σχολιάσω το θέμα της μόχλευσης. 30% είναι χαμηλό για τα διεθνή δεδομένα αλλά υψηλό για τα ελληνικά. Η grivalia έχει πολύ λιγότερο κι αν πάει στο 30% θα βελτιώσει κάπως το P/FFO.
    Το θέμα είναι με τι επιτόκιο μπορείς να δανειστείς. Τα ευρωπαικά REIT δανείζονται από 1,8% (Unibail Rodamco) έως 3% για τα μικρότερα. Αν συνυπολογίσουμε το ρίσκο χώρας (δεκαετη ομόλογα στο 4%) και το πολύ μικρό μέγεθος (<100 εκ ευρω) το κόστος δανεισμού (>5%) ενδέχεται να είναι επικίνδυνα κοντά στις πιθανές αποδόσεις (8%).
    Εκεί μπαίνει η έννοια cost of capital, δηλαδή σε τι τιμή θα μπορούσε να αναζητήσει καινούργια κεφάλαια από την αγορά (αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του χρηματιστηρίου).
    Με την τρέχουσα τιμή στα 5 ευρώ και FFO/share περίπου 0.5 ευρώ για το 2018 δεν έχει νόημα η αύξηση κεφαλαίου. Σκεφτείτε ότι όλη η ΙΝΤΕΡΚΟ είναι σαν να αποτελείται από ένα ακίνητο με καθαρή απόδοση 10%. Δεν γίνεται να μεγαλώσει γιατί δεν βρίσκεις άλλα εφάμιλλα ακίνητα με τέτοια απόδοση.
    Το καλό σενάριο για μας είναι να παραμείνουμε όπως είμαστε και να μεγαλώνουμε σιγά σιγά με όσα κέρδη δεν διανέμονται. Εάν δοθεί ευκαιρία για φθηνό δανεισμό (3%) την παίρνεις, εάν όχι απλώς περιμένεις.
    Το κακό σενάριο είναι η εκάστοτε διοίκηση για να μεγαλώσει τις προσωπικές της απολαβές (που είναι συνδεδεμένες με τη συνολική αξία των ακινήτων) να ψάχνει να κάνει ΑΜΚ με τρόπους που δεν βολεύουν τον παλαιό μέτοχο. Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει ΑΜΚ με εισφορά σε είδος (άλλα ακίνητα) σε τιμές που θα έχει δώσει δικός τους εκτιμητής και που θα καταλήξει ότι το πολύ καλό P/FFO=10 να γίνει μεγαλύτερο.
    Σε κάθε περίπτωση η ΙΝΤΕΡΚΟ είναι καλύτερη επένδυση από το να αγοράσεις μόνος σου ακίνητο!
    Ενδέχεται δε, στο καλό σενάριο να πάει στα 7-8 ευρώ όπου και πάλι το P/FFO θα είναι ικανοποιητικό.
    Ελπίζω να μη σας κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας περί μόχλευσης. Ο τραπεζικός δανεισμός αν προχωρήσει θα είναι κάτω από 4%. Να επισυμάνω επίσης ότι τα p/ffo για όλες τις Ελληνικές ΑΕΕΑΠ έχουν τεράστιο περιθώριο βελτίωσης από την στιγμή που η φορολογία των ΑΕΕΑΠ πάει εκεί που ήταν το 2015 (προ-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Tον Μάιο του 2016, σηµειώθηκε πάνω από 600% αύξηση στη φορολόγηση για περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση για τις ΑΕΕΑΠ. Για παράδειγμα η grivalia αυτή η επιβάρυνση είναι 0.8 ευρώ ανα μετοχή! Με βάση τον φόρο του 2015 η Grivalia σήμερα θα είχε σήμερα p/ffo στο 7 και minimum μέρισμα 13%!! Η Ιντερκο ακόμη καλύτερα (χωρίς να τα έχω υπολογίσει)

      Διαγραφή
    2. Κύριε Green70,

      Ευχαριστούμε για τις σκέψεις σας. Φαίνεστε γνώστης των reits οπότε οι σκέψεις σας, τουλάχιστον από μένα, είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενες.

      Νομίζω πως κάνετε κάποιες υποθέσεις οι οποίες μπορεί να ισχύουν, αλλά μπορεί και να μην ισχύουν. Προσωπικά μου φαίνεται κάπως τραβηγμένη η υπόθεση ότι η ΙΝΤΕΡΚΟ αν βγει να δανειστεί θα λάβει 5% επιτόκιο. Αλλά και να ισχύει, δε νομίζω ότι θα το δεχτεί η διοίκηση και οι μεγαλομέτοχοι(ουσιαστικά ιδιοκτήτες) μιας και έχουν δώσει δείγματα γραφής πως κυνηγούν ευκαιρίες. Επίσης προσωπικά το μικρό μέγεθος δε το βλέπω ως μειονέκτημα, αλλά ως πλεονέκτημα. Μικροί και ευέλικτοι, μπορούν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες ακόμα και στα οικιστικά ακίνητα. Το airbnb σε αγορές του εξωτερικού έχει αποδειχθεί κότα που γεννά χρυσά αυγά.

      Ενδεικτικά αντιγράφω από την ετήσια έκθεση (σελίδα 76) για το δάνειο απ' την ΑΛΦΑ για τα ακίνητα της πρώην εμπορικής :

      Σε εξασφάλιση της οφειλής από το ομολογιακό δάνειο έχουν παρασχεθεί οι
      ακόλουθες εξασφαλίσεις:
      1. Υποθήκη 100% επί των επενδυμένων ακινήτων που είναι μισθωμένα στην Alpha
      Bank, συνολικής αξίας € 31.500.000
      2. Ενέχυρο επί των μισθωτηρίων συμβολαίων για τον σύνολο των επενδυμένων
      ακινήτων που έχουν μισθωθεί στην Alpha Bank καθ’ όλη τη διάρκεια του
      ομολογιακού δανείου.
      3. Εγγύηση βασικού μετόχου για την ορθή εξυπηρέτηση του δανείου και
      διαβεβαιώσεις μη μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης ώστε η συμμετοχή του
      βασικού μετόχου να μην μειωθεί λιγότερο από 67%
      4. Ρήτρα ολοσχερούς παρακράτησης των μηνιαίων μισθωμάτων σε περίπτωση μη
      τήρησης χρηματοοικονομικού όρου και μη αποκατάστασης του εντός 30
      ημερολογιακών ημερών.

      Αυτά για μένα δείχνουν ότι υπάρχει μια αναγκαστική, τουλάχιστον, μακροπρόθεσμη προοπτική δημιουργίας ή έστω διατήρησης αξίας.

      Επίσης, να μη ξεχνάμε ότι ανανεώθηκε η εξουσιοδότηση στο ΔΣ για αγορές ιδίων μετοχών. Θεωρώ ότι είναι αρκετά πιθανό η διοίκηση να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικών εναλλακτικών.

      Κάτι ακόμα. Εξωτερικό, που και τι κοιτάτε από REITS ?

      Διαγραφή
    3. Τα παραπάνω είναι βεβαίως biased μιας και είμαι long ΙΝΤΕΡΚΟ

      Διαγραφή
    4. Καμιά ελληνική εταιρία δεν μπορεί να δανειστεί φθηνά. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν λεφτά, αυτό είναι γνωστό. Βέβαια η ΙΝΤΕΡΚΟ θα προσπαθήσει να δανειστεί με εγγύηση τα ακίνητα που έχει ήδη αγοράσει και αυτό κάνει διαφορά.
      Για το μέγεθος υπάρχουν συν και πλην, τα συν τα αναφέρατε, το μεγαλο πλην είναι ότι δεν υπάρχουν οικονομίες κλίμακος.
      Προς το παρόν όλα πάνε καλά, γι' αυτό και είναι το μόνο ελληνικό reit που κατέχω.
      Στο εξωτερικό τα reit είναι πιο ακριβά, δηλαδή έχουν μικρότερες αποδόσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στην Βρετανία τα πράγματα είναι καλύτερα όσον αφορά P/FFO αλλά αυτό οφείλεται στο φόβο του Brexit.
      Για τα αμερικάνικα reit μπορείτε να ενημερώνεστε από το seekingalpha.com, εκεί η αγορά είναι πολύ ώριμη με πολλούς επενδυτές, αναλύσεις κλπ Ο μεγαλομέτοχος της ΙΝΤΕΡΚΟ προφανώς είδε ότι στην ελλάδα της κρίσης μπορεί να κάνει ότι στην αμερική του 2008.


      Διαγραφή
    5. Βρετανία κοιτάξτε την Assura αν και έχει p/bv στα 1.10 είναι η μοναδική που έχω κρατήσει πλέον διότι είναι προστατευμένη από Brexit, Corbyn και the death of retail. Η εταιρία έχει μόνο ακίνητα που μισθώνει στο NHS το οποίο είναι θρησκεία στην Βρετανία και ότι και να γίνει και με όποια κυβέρνηση η χρηματοδότηση του θα αυξηθεί.

      Διαγραφή
    6. Ευχαριστώ πολύ Green και κύριε Κωνσταντινίδη

      Διαγραφή
    7. Κε Μιχαλη, επιτρέψτε μου να ρωτήσω πώς ξέρετε την αποδοση της τελευταίας αγορας. Ρωτησατε την εταιρία, το inv relations?
      Την assura δεν την εχω μελετησει. Μου φαινεται ομως μετοχη που εξαρταται απο την πολιτικη. Στην αμερικη τα reits που εχουν σχεση με υγεια αντιμετωπισαν προβληματα με τον Trump.
      Γενικα αποφευγω την αγγλια γιατι εχει φορο 0.5% στην αγορα μετοχων. Δηλαδη αν αγορασεις και πουλησεις 4 φορες το χρονο θες 2% για τη βασιλισσα συν τις προμήθειες βεβαια.

      Διαγραφή
    8. Κύριε green έστειλα email και μετέπειτα τηλεφώνησα στην εξυπηρέτηση επενδυτών. Απλά δε θυμάμαι να σας πω με σιγουριά ποια χρονιά λήγει το <> του συμβολαίου.

      Πληροφοριακά τους είχα πάρει και τηλέφωνο για το ακίνητο των 7.5 εκατομμυρίων που νοικιάζει η friesland γιατί δεν είχαν ανακοινώσει την απόδοση, και μου είχαν πει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας να το κάνει. Πάντως απ' το τηλέφωνο μου είπαν πως για κεινο το ακίνητο είναι 7.5%.

      Επίσης να διευκρινίσω πως πρόκειται για μικτή απόδοση.

      Διαγραφή
    9. *Απλά δε θυμάμαι να σας πω με σιγουριά ποια χρονιά λήγει το *κλειστό* του συμβολαίου.*

      Διαγραφή
    10. Βλεπω οτι εχετε αποκτησει ανοιχτη γραμμη! Σιγουρα ειναι καλο το να εχουμε μια αισθηση για τις νεες αγορες και τις αντίστοιχες αποδόσεις.
      Οι αριθμοι που ειπατε ειναι οι αναμενομενοι, περσι η γριβαλια αγορασε πακετο σουπερ μαρκετ στο 10%.
      Και το 7.5% καλο ειναι γιατι ειναι καλος ο μισθωτης.

      Διαγραφή
    11. κ. Green στο Η. Β. δεν είναι μόνο το stamp duty που αναφέρετε, τα μερίσματα των REIT φορολογούνται διαφορετικά από τα μερίσματα των υπολοίπων επιχειρήσεων, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθώματα! Δηλαδή ο περίσσότερος κόσμος θα πλήρωνε πάνω από 40% φορολογία! Εκτός βέβαια άν έχει τις μετοχές σε tax exempt account (ISA) αλλά δεν νομίζω ότι ως κάτοικοι Ελλάδος μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό. Η minimum φορολογία για εσάς θα είναι 20% και δεν υπάρχει συμφωνία διπλής φορολογίας με Ελλάδα για μερισματα οπότε ίσως να φορολογηθείτε και διπλά! Το ίδιο νομίζω ισχύει και για Αμερική. -Γενικά- δεν συμφέρει για REIT θα έλεγα μόνο και μόνο λόγω φορολογίας εκτός αν εχετε βρει καλή ευκαιρία/τιμή για μετοχή ή θέλετε diversification.

      Σχετικά με την Assura και το NHS το όλο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ρίσκο πολιτικής. Το NHS είναι ιερή αγελάδα στην Βρετανία και δεν το πειράζει κανένας. Οι conservatives και οι labour μαλώνουν για το οποιος θα ξεδέψει τα περισσότερα. Ούτως η άλλως στις κατα κεφαλήν δαπάνες για την υγεία οι Βρετανοί είναι από τις τελευταίες χώρες της δύσης οπότε υπάρχει τεράστιο περιθώριο να ξοδέψουν περισσότερα και είναι στις διακηρύξεις και των δύο κομμάτων εξουσίας για πολύ μεγάλη αύξηση δαπανών τα επόμενα χρόνια.

      Διαγραφή
    12. Επίσης, σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό που αναφέρθηκε, εμάς μας δανείζουνμε 4% (κυμαινόμενο) δεν θα δανείσει τις ΑΕΕΑΠ? Από εσωτερική πληροφόρηση που έχω μέχρι και η HSBC είναι στην διαδικασία να ξεκλειδώσει στεγαστικά δάνεια για την Ελλάδα.

      Διαγραφή
    13. Μακαρι να πεσει κανενα φθηνο δανειο στις αεεαπ αν και δεν ειμαι αισιοδοξος.
      Για τα reit του εξωτερικού η καλύτερη στρατηγικη ειναι να τα πουλας πριν το μερισμα και να τα ξαναγοραζεις μετα. Στην αμερικη οι προμηθειες ειναι ασημαντες, στην ευρωπη οι προμηθειες ειναι μεγαλυτερες αλλα το μερισμα ειναι μια φορα το χρονο. Αλλωστε υπαρχουν πολλοι που κανουν ακριβως το αντίθετο, οποτε δεν ειναι προβλημα.
      Στην αγγλια υπαρχουν ενδιαφεροντα reit πχ το lxi και η assura που μας αναφερατε αλλα με αποθαρρυνει το stamp duty.
      Παντως 6% καθαρο οπως της ιντερκο δεν βρισκεις πουθενα.

      Διαγραφή
    14. κ. Green αν σας ενδιαφέρει το υψηλό yield κοιτάξτε την Rdi REIT. Το μεικτό μέρισμα είναι στο 9.51% και p/bv = 0.84. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε Βρετανία και Γερμανία (εισηγμένη στην Βρετανία). Το πρόβλημα είναι η υψηλή μόχλευση στο 50% και ο λόγος που δεν την έχω. Επίσης να ξέρετε ότι μερίσματα δίνονται από 2 έως 4 φορές τον χρόνο συνήθως οπότε θα πρέπει να πουλάτε 4 με 8 φορές με την στρατηγική σας!

      Διαγραφή
    15. Σας ευχαριστώ για την ιδέα και θα το έψαχνα αν μπορούσα να την αγοράσω σε άλλο χρηματιστήριο, διαπραγματευόταν και στο Βερολίνο αλλά δεν έχει εμπορευσιμότητα.

      Θα μ' ενδιέφερε κάτι σαν το NSI στην Ολλανδία. Dividend fully covered πάνω από 6%, 1-2 φορές το χρόνο, πολύ λίγο exposure στο retail, pro-business low debt country, μελλοντικά μόνο office στο amsterdam και μεγάλες πόλεις που αναμένεται να επωφεληθούν και από το brexit, πολύ καλό νέο management μετά από κακό προηγούμενο που είχε κάνει αυξήσεις κεφαλαίου με dilution.

      Διαγραφή
    16. να στε καλά που μοιράζεστε τις ιδέες σας. Η συζήτηση είναι εξαιρετική

      Διαγραφή
  32. Νομιζω κανετε καποιο λαθος στα νουμερα, η επιβάρυνση πρεπει να ειναι 0.08 ευρω ανα μετοχη. Η γριβαλια θα παρεμενε ακριβη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νούμερο το πήρα απο εδώ http://grivalia.com/wp-content/uploads/2018/03/EtisioDeltio20171.pdf

      Διαγραφή
  33. Ο φορος ειναι 0.75% επι του ενεργητικού. Με ενεργητικό 1 δις ο φορος ειναι 7,500,000 και σε 100,000,000 μετοχες αντιστοιχεί 0,075 ανα μετοχή, έστω 0,08.
    Ο πρόεδρος του ΔΣ κάνει λάθος, 0,8 ανα μετοχή σημαίνει 80 εκ φόρο! τα ετησια ενοίκια θα ήταν λιγότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο, ο πρόεδρος της Grivalia έκανε λάθος. Έπρεπε να το είχα ελένξει.

      Πριν από μερικές μέρες όλες οι εφημερίδες και ενημερωτικά site είχαν κάνει παρόμοιο λάθος και είχαν βγάλει το μέρισμα της Briq στα 0.35 ευρώ (20% απόδοση!) αντί του σωστού 0.035 και μετά την είχαν ώς την καλύτερη εταιρία του ΧΑΑ για μερίσματα! Αναρωτιέμαι πόσοι αγόρασαν τότε ή ακόμη αγοράζουν βάση αυτών των άρθρων! Από euro2day μέχρι καθημερινή είχε μπει.

      http://www.kathimerini.gr/962709/article/oikonomia/epixeirhseis/34-eishgmenes-dianemoyn-to-50-twn-kerdwn-toys-stoys-metoxoys

      Θέλει προσοχή στα μηδενικά!

      Διαγραφή
  34. Τα εβγαλε τα λεφτα του ο CEO. Αγορασε τα διαμερισματα στις 450000 και πουλησε στις 575000

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο για αυτό το ακίνητο, δείτε και τα προηγούμενα οικιστικά να δείτε τι κέρδη έβγαλε μέσα σε μερικούς μήνες και σε ανάρτησή μου παραπάνω. Ο Μάριος είναι φοβερός. Έχω ήδη μετανιώσει που έχω προβεί σε διαδικασία αγοράς ακινήτων στην Αθήνα και μου έφαγε όλη την ρευστότητα αντί να τα βάλω σε μετοχές Ιντερκο!

      Διαγραφή
    2. Οντως ο ceo ειναι εξαιρετικος. Η μετοχη ομως δεν εχει εμπορευσιμοτητα και δεν θα μπορουσατε να τοποθετηθειτε με μεγαλα ποσα.Εγω περιμενω σε καποια αμκ.
      Συμφωνω και με την επαναγορα, δεδομενου οτι η τιμη ειναι αρκετα κατω απο τηνnav. Ολα καλα τα κανει, ειναι σαν να βλεπω μια μικρογραφιμτων μεγαλων αμερικανικων reit, προσαρμοσμενα στην ελληνικη αγορα. Και με opportunistic συναλλαγες για δωρο!

      Διαγραφή
    3. Σωστή κουλτούρα capital allocation. Λέτε να πάει για ΑΜΚ μελλοντικά κύριε green70; Εμένα μου δίνει την αντίθετη εντύπωση τουλάχιστον προς το παρόν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια δήλωση του Αποστολίνα του στυλ "δε φιλοδοξούμε να είμαστε οι μεγαλύτεροι, αλλά οι καλύτεροι".

      Διαγραφή
    4. Γιατί χρειάζεστε ΑΜΚ κ. Green? Πριν απο λίγες μέρες είχε φοβερή προσφορά που έφτασε άνω των 250κ ευρώ σε τιμές έως 4.70! Εκτός αν λέτε για 1 εκατομμύριο+

      Διαγραφή
    5. Σήμερα υπάρχουν 1500 μετοχές σε τιμή έως 6 ευρώ για πώληση. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ν' αυξήσουμε την θέση μας σε καλές τιμές.

      Διαγραφή
  35. Ο δανεισμος .ειναι δυσκολος, η αμκ επισης δυσκολη, δεν υπαρχουν προθυμοι επενδυτες, αλλιως η μετοχη θα ηταν στα 7 ευρω. Με λιγα λογια το wacc ειναι απαγορευτικο αυτη τη στιγμη.
    Μεσοπροθεσμα θα κοιταξουν να εκμεταλλευτουν την βελτιωση του επενδυτικου κλιματος και θα επιχειρησουν και τα δυο, και ομολογο και αμκ, λιγο απο το καθενα. Τα λεω αυτα με βαση το τι κανουν τα αμερικανικα reit, αυτο νομιζω οτι ειναι και η βελτιστη πρακτικη. Απο τη στιγμη που αναμενονται premium ακινητα απο πλειστηριασμους/funds/τραπεζες τα ελληνικα reit εχουν πεδιο δοξης λαμπρο. Παραδειγμα η απογειωση των ισπανικων reits.
    Ο βασικος μετοχος τα ξερει αυτα, distressed banks αγορασε στο σικαγο.
    Τιμιος με τους μικρομετοχους να ειναι μονο, γιατι στην ελλαδα αυτη ειναι η μεγαλυτερη ανησυχια. Γι αυτο και μου αρεσουν τα reit, δεν ειναι ειναι ευκολο να κανει η διοικηση ατασθαλίες οπως πχ με τη follie folli. Εδω ειναι μετρημενα κουκια, τα ακινητα τα βλεπουμε και στηριζομαστε στο cash flow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μετρημένα τα κουκιά - ακριβώς! Αλλιώς γενικά δεν αγγίζω μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχές του ΧΑΑ!

      Διαγραφή
  36. μήπως είναι κατάλληλη στιγμή για αγορά ακίνητων στην τουρκια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πράξεις χθες και σήμερα στη ΤΡΑΣΤΟΡ στο 0.72. Discount στο NAV ~27%. NAV / share ~= 0.987 με βάση τα αποτελέσματα του 2017.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. https://thesis.net.gr/intercontinental-thesis-net-property-erp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σε περίπτωση που δε το διαβάσατε: https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1643153/to-shedio-anaptyxhs-ths-intercontinental-aeeap.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορίστε και η παρουσίαση αυτή καθεαυτή : https://www.youtube.com/watch?v=aDHdEOGPrbo

      Διαγραφή
  40. Μια ερώτηση στους αεααποπληκτους. Η γριβ πέφτει τελευταία. Σε τι τιμή τη θεωρείτε ελκυστική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ασε να τελειωσει τις αγορές των ιδίων μετοχών. Το ρευστό της τελειώνει, τότε θα δούμε την πραγματική τιμή. Αλλά και πάλι μόνο που σκέπτομαι ότι κάνει επένδυση στον Παναμά (λες και δεν βρίσκει τουρισμό στην Ελλάδα) μου θυμίζει περίεργα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τη παρατήρηση green70.

      Η αγορά στο παναμά καθώς και αυτή του aman zoe ( https://anagnostis.org/article/poyletheke-amanzoe-sto-portocheli ) φέρνει στο νου bailout/εξυπηρέτηση του καμπουρίδη. Η περίπτωση του παναμά θεωρώ πως είναι καλύτερη απ' αυτή του amanzoe πάντως.

      Η αποτελεσματικότητα της grivalia hospitality μένει να αποδειχθεί. Απ' τη παρουσίαση στο site της grivalia βλέπω πως κατέχει ένα 25% μετοχές και "Grivalia Properties through preferred shares has the management of the company and is entitled to an extra 10% profit upside owned solely by Grivalia Properties, leading to a revenue engine generator through the growth of this vehicle".

      Διαγραφή
  42. Παραθέτω ένα ακόμα χρήσιμο άρθρο απ' το euro2day για την εγχώρια αγορά ακινήτων https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1646050/poia-akinhta-kryvoyn-tora-tis-megales-eykairies.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Καλησπέρα, καλό website με συγκριτικες αναλύσεις για όλες τις εταιρίες:

    https://simplywall.st/stocks/gr/real-estate/ath-interco/intercontinental-international-real-estate-investment-shares/news/one-metric-to-rule-them-all-intercontinental-international-real-estate-investment-company-athinterco/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 0.35 μερισμα στα 5.15 ευρω ειναι 6.7% καθαρό.
    Σημαντική αύξηση στα ακίνητα δεν φαίνεται στον ορίζοντα κι ας είναι αισιόδοξος ο CEO. Θα πάρει δάνειο, θα κάνει και μια αύξηση μετοχικού για να πάρει καινούργια ακίνητα. Το δείγμα γραφής είναι θετικό, δεν παίρνει ρίσκα και έχει καλή απόδοση. Κάτι σαν ομόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω πως παρακολουθώντας τη παρουσίαση εδώ http://mitarola.blogspot.com/2018/03/intercontinental-international.html?showComment=1541681345964#c6213770539286429147 ο Αποστολίνας με έπεισε πως είναι σοβαρός και προσεκτικός όπως λέει.

      Βonus points από μένα γιατί οσμίστηκε και προσάρμοσε τη παρουσίαση το κλίμα των καιρών (φολιφολι) και αναφέρθηκε στην εταιρική διακυβέρνηση, τις δικλείδες ασφαλείας που προσφέρουν οι ΑΕΕΑΠ και στον αυστηρό έλεγχο της pwc ως ελέγκτριας εταιρίας.

      Διαγραφή
    2. Πάντως να πω πως δεν αναφέρθηκε στον ελέφαντα στο δωμάτιο, την εξάρτηση στην αλφα ως μισθωτή σε όρους αξίας.

      Διαγραφή
  45. Αν κατάλαβα καλά τα μισθώματα της ΑΛΦΑ είναι συνδεδεμένα με την εξυπηρέτηση του δανείου από την ΑΛΦΑ. Δηλαδή αν η ΑΛΦΑ δεν τα πληρώσει τότε μειώνεται ισόποσα το δάνειο.
    Το "πρόβλημα" περιορίζεται στο τι θα γίνουν τα ακίνητα αν τα εγκαταλείψει η ΑΛΦΑ μετά το τέλος της μίσθωσης. Εκεί ελπίζεις ότι η τοποθεσία τους θα τα κάνει αρκετά ελκυστικά σε κάποια παραπλήσια τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του αποστολίνα εδώ : https://www.greekguru.net/single-post/2018/11/19/Intercontinental-International-sees-promising-year-ahead-expansion-CEO

    Apostolinas said that ICI has 4 million euros in cash to invest and that it can access more bank lending to pay for expansion plans, adding that a share capital hike is not planned for the immediate future.

    "The new year’s plan is to increase the investment pace. The loan spreads have decreased, so within 2019 we’ll draw down and utilize new loan amounts of more than 15 million euros," he said.


    In regards to upcoming changes to Greece's Golden Visa plan, the chief executive said that an expanded program would be good news for REICs. He added that offering investors a residency permit by buying shares or bonds in REICs, as reported in the press, could lead to a "win win stuation."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Η Eurobank απορροφά το 100% της Grivalia με στόχο να ενισχυθεί κεφαλαιακά περί το 1 δισ - Το Faifax με 32,5% από 17,9% στην τράπεζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. https://www.iefimerida.gr/news/461170/ektakto-ds-tis-eurobank-syghoneyetai-me-tin-grivalia

      Διαγραφή
    3. Τι είναι αυτά ρεεεεεεε.

      Δε ντρέπονται οι ξεφτιλισμενοι;

      Διαγραφή
    4. Ευκαιρία απεγκλωβισμού, η κίνηση μετά το rebalance, για τους μετόχους Grivalia.

      Διαγραφή
    5. Προσωπικά κ. Βασίλη εκτιμώ καλή για την ΕΥΡΩΒ την συγχώνευση οπότε σκεφτομαι...

      ...εάν από τα περίπου 900 εκ αξία της ΓΡΙΒ που γράφουν τα sites αφαιρέσουμε (όπως πρέπει) τα 54 εκ που θα μοιραστούν μέτοχοι και προσωπικό μένουν 840 εκ / 101 (εκ. μετοχές) / 15,8 (σχέση ανταλλαγής) = 0,53 περίπου σε τιμές ΕΥΡΩΒ

      Οπότε εάν την Παρασκευή 30/11 τα παθητικά funds προσφέρουν μετοχές στα 0,44-0,46 θα την ρίξω τη ζαριά με time frame τριμήνου (για το January effect) και αυστηρό stop loss 8% (4 πόντους) σε κλείσιμο.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Χίππη σκεφτείτε ότι μπαίνετε σ' ένα trade που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα μπαίνατε γιατί δε νομίζω να ακουμπάγατε σαπακοτράπεζες.

      Ενδεχομένως, και με όλο το σεβασμό, προσπαθείτε να εκλογικεύσετε την όλη κατάσταση στο νου σας και με βάση αυτή την εκλογίκευση να πορευτείτε από δω και μπρος.

      --

      Όσο αφορά εμένα, είχα λίγες δεκάδες ΓΡΙΒ και τις έδωσα μόλις ξύπνησα. Εν τέλει έγραψα χασούρα ~3%. Επίσης και όχι ότι έχει καμία σημασία, τους πήρα τηλέφωνο και τους είπα να μεταφέρουν στα υψηλά κλιμάκια ότι θα έπρεπε να ντρέπονται. Η κυρία που το σήκωσε προσπάθησε παθιασμένα να με πείσει ότι κάνω λάθος. Το πίστευε. Καλά κρασιά.


      Διαγραφή
    7. Ακριβώς όπως τα λέτε φίλε Μιχάλη...επίσης όπως κι εσείς πούλησα ΓΡΙΒ νωρίς κι έγραψα λίγο μεγαλύτερη ζημιά (5%) από εσάς, μόνο την κυρία δεν πήρα να διαμαρτυρηθώ χα χα...προφανώς οι τράπεζες προσφέρονται (προς το παρόν) για ξεπέτα και όχι για επένδυση με σχετικά μικρότερο ρίσκο/κέρδος όμως όσο τελειώνει το καντήλι των συριζαίων...

      Διαγραφή
  48. Λες να δουμε καμια συγχωνευση και για την ΙΝΤΕΡΚΟ? κατι έχουν γραψει για BRIQ και μια καινουργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Green70 - BRIQ, η εταιρία προήλθε πρόσφατα από απόσχιση. Δεν υπάρχει περίπτωση για αυτό που αναφέρεστε.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε όλους. Αυτό που έγινε με την Grivalia είναι τραγικό για τους μετόχους και φανερώνει τους κινδύνους όταν υπάρχει βασικός μέτοχος πλειοψοφίας άνω του 51%. Επίσης δείχνει ότι δεν αρκεί να κοιτάμε μόνο τα fundamentals σε μια εταιρία: η Grivalia στα 7 ευρώ ήταν το απόλυτο bargain. Και αναρωτιόμασταν γιατί πέφτει η μετοχή.

      Από την άλλη μεριά ίσως η Eurobank είναι ελκυστική πλέον..?

      Σχετικά με την BriQ στα 2 ευρώ γιατί ασχολείστε? Ακριβή και υψηλότερο ρίσκο..

      Διαγραφή
    3. εδώ γράφει για συζητήσεις συγχώνευσης
      http://www.kathimerini.gr/996283/article/oikonomia/epixeirhseis/o-dhkths-211118

      στην ελλαδα συμβαινουν τα πάντα. Αγοράζεις εταιρεία πετρελαίου και γίνεσαι μέτοχος σε τράπεζα και τηλεοπτικό σταθμό. Αγοράζεις REIT και γίνεσαι μέτοχος σε τράπεζα μεγιστης επικινδυνότητας.
      Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει ελληνικός καπιταλισμός, δεν υπάρχει η αντίστοιχη κουλτούρα, οι αντίστοιχοι θεσμοί.





      Διαγραφή
    4. @ Dimitri Konstantinidis

      Έχετε αλλάξει άποψη για τη BriQ? Στο blog σας νομίζω είχατε αφήσει να φανεί ότι σας άρεσε. Βέβαια έχει περάσει καιρός απο τότε, πρέπει να ήταν στα 1,7-1,8
      Επίσης την Intercontinental στις τρέχουσες τιμές πως τη βλέπετε;

      halki7

      Διαγραφή
    5. @halki7 Ακόμη μου αρέσει αλλά όχι σε αυτές τις υπερβολικές τιμές που την είδαμε τις τελευταίες μέρες εώς 2.10 ευρώ! Κάπου στα 1.70 ευρώ θα σκεφτώ να αγοράσω.

      Η Ιντερκο είναι υποτιμημένη, ακόμη περισσότερο από πριν αν σκεφτούμε ότι έχει αυξήσει τα FFO και την κερδοφορία αλλά η τιμή της είναι στο ίδιο σημείο που ήταν πριν από έναν χρόνο.. Όμως ενδεχομένως να δώσει καλύτερες τιμες εισόδου όπως και έχει γίνει στο παρελθόν.

      Διαγραφή
  49. Ο Καναδός προσπαθεί με αλχημείες και "αναίμακτα" να μειώσει τις ασύλληπτες και εξόφθαλμες από την αρχή και σ'έναν άσχετο, ζημίες του από την επένδυση του στην Τράπεζα.
    Πρόκειται για κίνηση απελπισίας. Καταστρέφει-θυσιάζει μια υγιή και υποσχόμενη εταιρία που θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλαια άνετα, λόγω αντικειμένου και σωστής τοποθέτησης στην ελληνική αγορά, για να παρατείνει για λίγο την ζωή στην τράπεζα. Αν δεν πέσουν φρέσκα κεφάλαια με το τσουβάλι δεν γίνεται τίποτα
    Λάρις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H Eurobank είναι η πιο ιδιωτική και υγιής από όλες τις υπόλοιπες. Ένα reverse split χρειάζεται και τίποτα άλλο.

      *Μόλις έσκασαν τα capital controls, η Eurobank ήταν αυτή που κράτησε στην ζωή την Alpha bank. Και ας έγραφαν αριστερά δεξιά ότι τους καπνίσει.

      Διαγραφή
    2. Η σημερινή συνεδρίαση απέδειξε το ανωτέρω σχόλιο μου.

      Διαγραφή
  50. Νομίζω ότι όλοι μας θα θέλαμε να διαβάσουμε την οπτική του κυρίου Τάκη και σε ό,τι αφορά την Εurobank ειδικώς, αλλά και για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου γενικότερα.

    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. ΙΝΤΕΡΚΟ σήμερα (25/1/2019 - 15:07) έχει κάνει 25.250 τεμάχια στα 5.75 ευρώ και ζητάνε ακόμα 10000 στα 5.75 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. έχει καιρό που είναι σε κινητικότητα, θα έχουμε νέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Άλλη μια εξαιρετική κίνηση απ' την ΙΝΤΕΡΚΟ, σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2019 :

    "Η Intercontinental International ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση 2 οριζόντιων ιδιοκτησιών 391,43τμ, οικιστικής χρήσης.

    Οι ιδιοκτησίες αποτελούν μέρος κτίσματος στη διασταύρωση των Δαιδάλου 20 και Μονής Αστερίου 12-12Α, στην Aθήνα.

    Το τίμημα διαμορφώθηκε σε 849.000,00 ευρώ και η εκτιμηθείσα αξία, από ανεξάρτητους εκτιμητές, προσδιορίστηκε σε 850.000,00 ευρώ. Οι ιδιοκτησίες είχαν αποκτηθεί τον Μάρτιο του 2018 έναντι 640.000,00 ευρώ.

    Ο Δ/νων Σύμβουλος, Μάριος Αποστολίνας, δήλωσε: «Αποφασίσαμε να ρευστοποιήσουμε 2 διαμερίσματα, που δεν αποτελούν core assets για την Εταιρεία μας. Συμπεριλαμβανομένων των εισπραχθέντων μισθωμάτων, καταγράψαμε 36% κέρδος σε 10 μήνες. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν σε projects υψηλής κερδοφορίας»."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μέρισμα 0,36 ευρώ, θέμα στην επερχόμενη ΓΣ η έκδοση δανείων έως 19,1 εκατομμύρια ευρώ και καλά με μια πρώτη ματιά αποτελέσματα το 2018. http://www.ici-reic.com/investors/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/results/

    και πριν λίγες μέρες : Η Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό πως, στα πλαίσια της γεωγραφικής διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της, επεκτείνει την παρουσία της στην αγορά της Θεσσαλονίκης, με την απόκτηση ενός επαγγελματικού ακινήτου 1.693τμ στη Νέα Ευκαρπία, επί οικοπέδου τριών προσόψεων επιφάνειας 901τμ. Είναι πλήρως εκμισθωμένο στην αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών "ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ", με υπολειπόμενη διάρκεια μίσθωσης δώδεκα ετών. Tο τίμημα ανήλθε σε 1.186.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε πλήρως από Ίδια Κεφάλαια.

    Ο Δ/νων Σύμβουλος, Μάριος Αποστολίνας, δήλωσε: "Επιτυγχάνουμε καθαρή ετήσια μισθωτική απόδοση της τάξεως του 8,3%, από ένα αυτοτελές κτίριο εύκολης πρόσβασης, με αξιόπιστο μισθωτή. Με βάση την ανάλυσή μας, η τιμή κτήσης είναι χαμηλότερη του κόστους αντικατάστασης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Τελικώς αποδείχτηκε καλή περίπτωση για λογικές αποδόσεις και ικανοποιητικό μέρισμα με μέτριο ρίσκο.Στα συν ο CEO της εταιρείας Μάριος Αποστολίνας που μου έδωσε την εντύπωση πολύ ευφυούς ανθρώπου.Πάει τώρα για δανεισμό ,κοινά ομολογιακά,18εκ απο ΕΥΡΩΒ και 1,1 εκ απο IBG αφού το ταμείο άδειασε απο τις επενδύσεις που έκανε τα προηγούμενα 2 χρόνια.Επιπλέον μ άρεσε που σε περίπτωση αγοράς ακινήτου έδειξε καλά χρηματιστηριακά αντανακλαστικά αφού αγόρασε ακίνητο στο ΚΟλωνάκι και το πουλησε γρήγορα επιτυγχάνοντας αποδόσεις που θυμίζουν bull μετοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είστε εσείς?
      Σας χάσαμε και μας λείψατε.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Τάκη πάντα σε παρακολουθώ.
      Ειδικώς σε εταιρείες που πάω στη ΓΣ και θα έχω διάλογο,κοιτάζω πάντα τι έχεις αναφέρει

      Διαγραφή
  56. http://www.ici-reic.com/wp-content/uploads/2019/05/AGM-3-May.pdf η παρουσίαση απ' τη ΓΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ ("Εταιρεία") ενημερώνει πως προχώρησε στην πώληση κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 2.574,81τ.μ., στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης 115-117 με την Ηλία Ηλιού, στην Αθήνα. Το τίμημα ανήλθε σε 2.400.000,00 ευρώ. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί τον Ιούνιο του 2017 προς 1.770.710,22 ευρώ, μαζί με τα έξοδα συναλλαγής. Η αξία του στα βιβλία της Εταιρείας ήταν 1.850.000,00 ευρώ, βάσει εκθέσεως ανεξάρτητων Oρκωτών Eκτιμητών.

    Ο Δ/νων Σύμβουλος, Μάριος Αποστολίνας, δήλωσε: "Συνεχίζοντας την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας, ρευστοποιούμε καθώς πετύχαμε τιμή πώλησης 30% πάνω από την Eκτιμηθείσα Aξία. Το project προσέδωσε 900χιλ. ευρώ καθαρά κέρδη, συμπεριλαμβανομένων των μισθωμάτων, εντός 2 ετών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Σήμερα 2/7/2019 παραιτήθηκε ο Μάριος Αποστολίνας.. "πολύτιμο μέλος της ομάδας τη τελευταία τριετία".

    Μετά από επικοινωνία με την εταιρία: 1) η στρατηγική δεν αλλάζει, 2) τα δάνεια αναμένεται να υπογραφούν έως αρχές Σεπτεμβρίου 3) τρέχει διαδικασία αναζήτησης επόμενου διευθύνοντα συμβούλου.

    Κρίμα που φεύγει, πιστεύω ήταν πολύ καλός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όποιο/α ενδιαφέρεται, λίγες σκέψεις μετά την αποχώρηση του Αποστολίνα:

      1. Έστησε την εταιρία, ως εταιρία και όχι απλά ένα όχημα. Ήταν κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα πετυχημένος. Πιστεύω πως σήκωσε το βάρος της επέκτασης/αγορών/διαπραγματεύσεων κλπ σε βαθμό μεγαλύτερο του 70%
      2. Μένει ν' αποδειχτεί εάν η εταιρία που αφήνει πίσω, σε συνεργασία με τους χαλικιάδες, μπορεί να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ και κόπο του Αποστολίνα και να συνεχίσει γι ακόμα ψηλότερα.

      Παράγοντες που κοιτάω για το προσεχές μέλλον:
      1) Πόσο γρήγορα θα βρεθεί καινούριος/α CEO, με τι περγαμηνές και τι μισθό
      2) Πόσο γρήγορα θα κλείσουν τα δάνεια από IBG και Eurobank. Χθες μ' ενημέρωσαν πως υπολογίζουν αρχές με τέλη Σεπτέμβρη.
      3) Εάν πιθανές λίγο πολύ δρομολογημένες αγορές/πωλήσεις ακινήτων (pipeline) εκτελεστούν επιτυχώς
      4) Καινούριες προσλήψεις/απολύσεις προσωπικού/στελεχών διοίκησης


      Σκέψεις/αντιρρήσεις για τα παραπάνω καλοδεχούμενες.

      Διαγραφή
    2. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πούλησα όλη μου την θέση στην ΙΚΤΕΡΚΟ πριν λίγες μέρες στα 6,2€, καθώς πίστευα ότι με κυβέρνηση ΝΔ θα υπάρξουν ευκαιρίες για μεγαλύτερες αποδόσεις σε άλλες μετοχές.
      Λίγες ημέρες αργότερα πληροφορούμαι ότι ξαφνικά αποχώρησε (ή τον αποχώρησαν) το μεγαλύτερο asset της εταιρείας, ο κ. Αποστολίας, τον οποίο θεωρώ απόλυτα επιτυχημένο.
      Ακόμη χειρότερο το ότι τη διοίκηση ανέλαβε ο μεγαλομέτοχος, ο οποίος ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και ελάχιστη επαφή έχει με την ελληνική πραγματικότητα.
      Για εμένα πλέον η μετοχή καθίσταται μη επενδυσιμη για αρκετά τρίμηνα, μέχρι τουλάχιστον να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλει να κάνει η οικογένεια Χαλικια.

      Διαγραφή
    3. Τα είπατε όλα σωστά, δυστυχώς κάκιστη η επιλογη να αφίσουν τον Αποστολίνα να φύγει. Δεν το περίμενα.

      Προσωπικά, παραμένω ήρεμος προς στιγμήν και κρατάω την θέση μου, διότι έχουμε να κάνουμε με ακίνητα με καλούς ενοικιαστές και τα νέα ακίνητα και δάνεια έχουν ήδη δρομολογηθεί. Επίσης γιατί απλά δεν βρίσκω κάτι κάλυτερο αυτή την στιγμή (ίσως 10 μέρες πριν υπάρχαν καλύτερες επιλογές, αλλά στερνή μου γνώση..)

      Σχετικά με τις ΑΕΕΑΠ πιστεύω κ. Ξενοφών ότι με κυβέρνηση ΝΔ θα είναι επίσης μεγάλο το upside μόνο και μόνο από την μείωση του φόρου των ΑΕΕΑΠ (θα γίνει σίγουρα) και του ΕΝΦΙΑ κατά 30% (πιθανότατα). Οι τιμές των ακινήτων επίσης άρχισαν να ανεβαίνουν ακατάπαυστα. Χωρίς καν να υπολογίσουμε τον επιπλέον δανεισμό στην Ιντερκο τα μερίσματα θα συνεχίσουν να ανεβάινουν και άλλο και θα φταστουν τα 0.40 λεπτά φέτος - 6.5% απόδοση αφορολόγητα σε έναν τομέα που έχει λιγότερο ρίσκο από παρόμοιες υψηλές μερισματικές μετοχές όπως πετρελαια, αεροπορικές κλπ.

      Σύντομα θα δούμε και άλλες εταιρίες ΑΕΕΑΠ π.χ. Orilina την οποία την βλέπω να γίνεται η επόμενη επιλογή μου.

      Δημήτρης Κωνσταντινίδης

      Διαγραφή
    4. Με κυβέρνηση ΝΔ (τρεις και σήμερα έμειναν / μετράω μέρες σαν τους φαντάρους) και μείωση των φόρων συμφωνώ μαζί σας ότι το οικονομικό περιβάλλον θα είναι πολύ καλύτερο για όλες τις εταιρείες.
      Προφανώς θα ευνοήσει και τις εταιρείες ακινήτων, σε συνδυασμό δε με την αύξηση των τιμών των ακινήτων το όφελος θα είναι διπλό.
      Απλά θεωρώ ότι άλλες εταιρείες θα έχουν καλύτερες επιδόσεις και αποδόσεις σε ένα φιλοεπενδυτικο περιβάλλον (καλύτερες από την απόδοση της ΙΝΤΕΡΚΟ που -προ αποχώρησης Αποστολινα-την υπολόγιζα σε 10% ετησίως / μετά την αποχώρηση Αποστολινα δεν μπορώ ακόμη να κάνω καμιά εκτίμηση, περιμένω δείγματα γραφής από την οικογένεια Χαλικια).
      Σε αυτήν την φάση, αν αποφάσιζα να επενδύσω εκ νέου σε ΑΕΕΑΠ θα προτιμούσα την ΠΑΝΓΑΙΑ για μια σειρά από λόγους: μέγεθος και συνεργειες, απογαλακτισμος από Εθνική, επενδύσεις σε Κύπρο, αύξηση κεφαλαίου και συνεπώς διαθέσιμων προς επένδυση κεφαλαίων.

      Διαγραφή
  59. Ο Aποστολινας έφυγε για να πάει στην orilina που έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Τώρα, με κυβέρνηση ΝΔ, θα δούμε αν η orilina μπει στο χρηματιστήριο και πώς.
    Η ΙΝΤΕΡΚΟ παραμενει μια χαρα μετοχή, η οικογενεια Χαλικια θα βρει καινούργιο CEO και θα προχωρήσει καλά γιατί ο ίδιος ο Χαλικιάς έχει τράπεζα στο Σικάγο και αν θυμαμαι καλά βασίστηκε σε distressed assets. Θα υπάρξει βέβαια καθυστέρηση στο επενδυτικό πρόγραμμα αλλά αυτό δεν είναι ιδιαίτερα κακό όταν τρέχεις με 10% απόδοση. Η απόφαση του απερχόμενου CEO να εστιάσει σε ακίνητα στην περιφέρεια (π.χ. σουπερ μαρκετ στη Λιβαδεια) ενδεχομενως να επανεξεταστει.
    O Αποστολίνας όντως είχε πολύ θετική συνεισφορά αλλά η orilina έχει κάνει "απαιτητικές" αγορές και θα δούμε αν το valuation είναι αντίστοιχο με της ΙΝΤΕΡΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂