Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο Αλέξανδρος (23 Νοεμβρίου 872 - 6 Ιουνίου 913) ήταν ο χειρότερος αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ίσως, μόνο ο κακάσχημος Φωκάς (προσοχή ο Φωκάς σκέτο και όχι ο Νικηφόρος Φωκάς), να τον έφτανε στην ανικανότητα και στην σκληρότητα.
Ευτυχώς για το Βυζάντιο, ο Αλέξανδρος, βασίλευσε μόλις 13 μήνες (Μάιος 912 - Ιούνιος 913).
Το έργο του Αλέξανδρου δεν ήταν παρά μια σειρά εκδικητικών πράξεων και αναιρέσεων αποφάσεων του αδελφού του Λέοντα ΣΤ΄ του σοφού :  έδιωξε την γυναίκα του Λέοντα, τη Ζωή, και επανέφερε στον πατριαρχικό θρόνο τον Πατριάρχη Νικόλαο Α', που είχε επίσης αυθαίρετα καθαιρέσει ο Λέοντας, επειδή αντιδρούσε στον τέταρτο γάμο του. Ο χαρακτήρας του παρουσιάζεται από τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν ως εκδικητικός, σκληρός και βίαιος.

Σας εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία και κάθε ευτυχία.
Για Ελλάδα - ουδεμία προσδοκία υπάρχει. Για Ελληνική χρηματαγορά αδιαφορώ.
Όμως δεν ανησυχώ. Το αχτύπητο δίδυμο της συμφοράς και της ψευτιάς

μας έχει δηλώσει ότι με την ανάσταση του Κυρίου έρχεται και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μαζί με τις καλύτερες ημέρες.
Εσείς δεν τους πιστεύετε????
 
Άιντα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
 

197 σχόλια:

  1. Χρόνια σας πολλά κύριε Τάκη.Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιτάρχα εύχομαι Χρόνια Πολλά σε εσάς και σε όλους τους φίλους!

    Κάποια στιγμή θα γλυτώσουμε από τον Αλέξιο και την κουστωδία του...
    Το θέμα είναι αν θα έχουμε αποφύγει μέχρι τότε μια ακόμα εθνική καταστροφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μονοκράτορας Κωνσταντίνος ιδρύει ένα νέο διοικητικό κέντρο στην ανατολή μεταφέροντας την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στο Βυζάντιο,που μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη.Τα εγκαίνια της νέας πόλης έγιναν στις 11 Μαΐου 330

    Στις 11 Μαΐου 912 ο Αλέξανδρος διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του (ήταν όντως??) Λέοντα ΣΤ' (τον Σοφό)

    http://qed.princeton.edu/main/MG/Empires/Byzantine_Empire

    Αν και ο χάρτης εμφανίζει ως αρχή το 476 με το οποίο προσωπικά δεν συμφωνώ ,φαίνεται ότι το τέλος του Αλέξανδρου σηματοδοτεί μια άνθηση της Μακεδονικής δυναστείας με κορύφωση στα χρόνια του Βουλγαροκτόνου. Τέλος αυτής της δυναστείας ήταν το Σχίσμα (1054) ,αλλά και η πρώτη επέλαση των Σελτζούκων το 1048.

    Χρόνια Πολλά κ. Μορφονιέ ,αν και έχεις παραμελήσει λίγο τον χώρο σου εδώ τελευταία πάντα θα σου χαρίζουμε την θετική μας σκέψη. Αναρωτιέμαι έβαλες τον Αλέξανδρο ως απλή επιλογή ονόματος ( χαχαχα ) ή θέλεις να μας δείξεις κάτι πιό βαθύ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα κι από μένα


    χρόνια πολλά και καλύτερα σε όλους. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την υπενθύμιση της υπόσχεσης του δίδυμου Χοντρός-Λιγνός ότι με την ανάσταση του Κυρίου έρχεται και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, μαζί με τις καλύτερες ημέρες. Έχω κάτι μήνες που περιμένω στην στάση το λεωφορείο που θα με πάει σ΄αυτές.

    Δεν πιστεύω να υπονοείτε κ. Τάκη ότι η λεωφορειακή γραμμή έχει καταργηθεί και αδίκως περιμένω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά με υγεία και καλά μυαλά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τις τελευταίες μέρες διάβασα το "A random walk down wall street" ( https://www.goodreads.com/book/show/900892.A_Random_Walk_Down_Wall_Street ) το οποίο και προτείνω σε όλους.

    Διαβάζοντάς το αναρωτήθηκα αν η μέθοδος του "dollar cost averaging" ( https://en.wikipedia.org/wiki/Dollar_cost_averaging ) έχει νόημα σε μια αγορά σαν το ΧΑΑ, μεσομακροπρόθεσμα, και αν υπάρχει κάποια σχετική έρευνα. Γνωρίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kύριε Τάκη το party συνεχίζεται στο ΧΑΑ!
    Σήμερα είχαμε και αναβαθμίσεις τιμών τραπεζών αρκετά πάνω από Morgan Stanley!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η πρωτη μεταρυθμιση που πρεπει να γινει σε αυτη τη χωρα ειναι του συνταγματος!!!Ο αριθμος των βουλευτων πρεπει να μειωθει σε 150!!!!!!Να φυγει η σαβουρα !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, Χρόνια Πολλά σε όλους
    Δεν χρειάζεται αλλαγή γι΄αυτό τον λόγο, απ΄ ότι θυμάμαι από την πολιτική αγωγή του σχολείου το σύνταγμα ορίζει ότι ο αριθμός των βολευτών μπορεί να είναι από 200 μέχρι 300
    Και βέβαια τα ξευτέρια το τερμάτισαν το κοντέρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ -Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι ''
    ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
    Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
    Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
    Πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Αγγελόπουλος

    LP - Οι μεγαλύτερες Επιτυχίες του



    Ρίχ' τε στο γυαλί φαρμάκι
    μονορούφι να το πιώ
    Είναι ο πόνος μου μεγάλος
    κι η φουρτούνα που περνώ

    Ήταν γλυκό το στόμα της
    μα ψεύτικη η αγάπη της
    ψεύτικη η αγάπη της
    μα ανάθεμα τα χείλη της

    Ρίχ' τε στο γυαλί φαρμάκι
    μονορούφι να το πιω

    Ρίχ' τε στο γυαλί φαρμάκι
    να το πιω σαν το κρασί
    Για δυο μάτια που 'χω χάσει
    μαύρη βλέπω τη ζωή

    Ήταν γλυκό το στόμα της
    μα ψεύτικη η αγάπη της
    ψεύτικη η αγάπη της
    μα ανάθεμα τα χείλη της

    Ρίχ' τε στο γυαλί φαρμάκι
    να το πιω σαν το κρασί--------ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι --https://www.youtube.com/watch?v=W6JFs4FqWUw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά σε όλους σας. Να είστε πάντα καλά.

    Αρχηγέ του blog κ. Τάκη σου εύχομαι αστείρευτες δυνάμεις, διάθεση και αισιοδοξία να συνεχίσεις με τον ίδιο ενθουσιασμό αυτό που πριν χρόνια ξεκίνησες, μη πτοούμενος από την τρέχουσα συγκυρία.

    Κ. Hippy, σας ανταπέδωσα το χαιρετισμό, όταν τα σχόλια είχαν εδώ κλείσει. Στο άλλο ιστολόγιο, εκεί που επίσης γράφατε για το ΜΟΔ του γέροντα, του πατέρα της Θέτιδας.

    Κρίμα και για την αποχώρηση του κ. Βασίλη. Είναι καλός αναλυτής, δεν παρακολουθούσα τότε και δεν κατάλαβα γιατί έγινε όλο αυτό.

    Με Φιλικούς Χαιρετισμούς

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνω που είχα αρχίσει ν΄ανησυχώ...καλησπερίζω τον καλό φίλο του μπλογκ Σύλβιο. Δεν το πήρα είδηση (ενίοτε χάνομαι γιατί ρεμβάζω) αλλιώς θ΄απαντούσα άμεσα.

      Μια και συμφωνώ με τις απόψεις του σχολιαστή ποστάρω τμήμα του κειμένου του. Η ηρεμία και το κάπως καλύτερο κλίμα που ελπίζω πως θα επικρατήσει προσεχώς, θα κάνει αρκετούς φίλους να επιστρέψουν με ερωτήσεις προς τον γκουρού Τάκη. Εννοείται ότι δεν πιθανολογώ εξαλοσύνες αλλά διάχυση της τραπεζικής ανόδου προς την υγιή μικρότερη κεφαλαιοποίηση.


      "Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε καλά. Απλώς ότι υπάρχουν αρκετές ελπίδες να αρχίσει να βρίσκεται ένα μικρό σημείο ισορροπίας, ελπίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι με την ψήφιση των μέτρων θα απομακρυνθεί πάνω από τη χώρα το καταστροφικό σενάριο, για μια φτωχή χώρα όπως είναι πια η Ελλάδα, έχει τεράστια σημασία. Μια σχετική ηρεμία είναι από μόνη της αρκετή για να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία.

      Και μια πολύ θετική εξέλιξη

      Και συνεχίζοντας με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει μέσα στο «ΣΚ» το ασφαλιστικό στη βουλή, θα λέγαμε ότι η ψήφιση του θα είναι πραγματικά μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη και για έναν άλλο λόγο. Όχι μόνο γιατί όσα περισσότερα από τα μέτωπα κλείνουν, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στη χώρα. Αλλά γιατί ακόμη και μια σύγκρουση να υπάρξει με τους δανειστές (για κάποιο λόγο – για παράδειγμα στο ζήτημα των έκτακτων μέτρων) και να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, όσα περισσότερα μέτρα έχουν περάσει, τόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο της επόμενης κυβέρνησης.

      Δε θέλουμε να φθάσουμε στο σημείο να πούμε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να περάσει τα μέτρα και να παραδώσει την εξουσία σε μια καινούργια «άφθαρτη» κυβέρνηση (αυτό θα ήταν το καλύτερο και για τη χώρα). Αλλά σίγουρα με τα περισσότερα από τα καυτά ζητήματα να έχουν κλείσει (μερικά από αυτά ήταν από τα μεγαλύτερα αγκάθια από την αρχή του μνημονίου) σε όλα τα σενάρια η επόμενη ημέρα για τη χώρα, τουλάχιστον δεν είναι αδιέξοδη. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, για την οικονομία και φυσικά το χρηματιστήριο.


      http://www.greekfinanceforum.com/hunter.html

      Διαγραφή
    2. Ως προς το ΜΟΔ στην τελευταία έκτακτη ΓΣ οι δικηγόροι των τραπεζών παραδέχθηκαν ότι μετά την απορρόφηση της Sea Farm αυξήθηκε η εσωτερική αξία του Νηρέα κατά 7,5% περίπου αλλά δεν δέχθηκαν ν΄αλλάξει η σχέση ανταλλαγής καθ΄ότι απαγορεύεται να δοθούν μετοχές σε τιμή κάτω απ΄την ονομαστική αξία. Ούτε καν αυτή συζητούσαν και παρέμειναν τα 31 λεπτά.

      Τρεις μικροομολογιούχοι (μέσα κι εγώ) έχουμε αιτηθεί την ανταλλαγή με το σκεπτικό ότι οι τραπεζίτες δεν γνωρίζουν από ψάρεμα οπότε η εταιρεία θ΄ακολουθήσει τα βήματα του Μαίλη. Πώληση και δημόσια πρόταση (πιθανολογώ 50% καλύτερα απ΄τα 11 λεπτά του Μαίλη).

      Επενδυτικό λάθος σίγουρα αλλά την εποχή που το κάναμε-Ιούλιος 2007-οι μύγες ήσαν παχιές κι ορατότητα χρυσορόδινη (5,50 ευρώ η μετοχή, πάνω από 1500 ευρώ η αναπροσαρμοσμένη ΑΛΦΑ, 4 χιλιάρικα αντίστοιχα η ναυαρχίδα). Αναλογικά και συμπεριλαμβάνοντας τους δεδουλευμένους τόκους δεν πέσαμε κι άσχημα. Με κατάγματα τη βγάλαμε (που λέει κι ο λόγος).

      Διαγραφή
    3. http://tinyurl.com/jdrdqqy

      Το νέο σκάφος του ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ κόστισε τουλάχιστον 750.000 δολάρια

      Διαγραφή
    4. Κύριε ανωνυμε το μόνο που θα έπρεπε να σε απασχολεί είναι πως μια χώρα με ιστορία ναυτοσύνης χιλιάδων χρόνων δεν μπορεί πλέον να φτιάξει τέτοια και καλύτερα σκάφη ΕΔΩ!

      Διαγραφή
    5. Πολύ ωραίο το σχόλιο σας κ. Lorac. Φωτίζει-κατά την γνώμη μου-την εστία των προβλημάτων της χώρας μας.

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Hippy,
      είδα το μήνυμά σου για το ΝΗΡΟ1 και τις σοφές σκέψεις για τα άλλα θέματα που ακολούθησαν.

      Οι ονομαστικές αξίες υπάρχουν τρόποι να αλλάζουν. Αρκεί κάποιοι να το θέλουν. Ο ίδιος ισχυρισμός δεν υπήρχε και την προηγούμενη φορά (αν δεν με απατά η μνήμη), όταν η τιμή μετατροπής ήταν εξωπραγματική; «Δεν μπορούμε να πάμε κάτω από την ονομαστική αξία», μου έλεγαν.

      Η χορήγηση κινήτρων για μετατροπή μεγάλου μέρους ομολογιών σε μετοχές θα βοηθούσε την εικόνα της εταιρείας, με αντίστοιχη εξάλειψη δανειακών υποχρεώσεων, έστω και μακροπρόθεσμων.

      Αλήθεια, πως τα «καταφέρνουν μερικοί άνθρωποι»; Κλάδος τροφίμων, θεωρούμενος γενικά ως ασφαλής, κλάδος εξαγωγικός, που δεν επηρεάζεται από την εγχώρια κρίση, αντίθετα θα έπρεπε να ωφελείται από το χαμηλότερο ελληνικό μισθολογικό κόστος και να καταντήσει έτσι…

      Εμένα δεν με χαλάει να το κρατήσω για άλλα 9,5 χρόνια. Ετησιοποιημένη απόδοση (AER) 1%. Απλώς ο τόκος κεφαλαιοποιείται ετησίως και πληρώνεται στο τέλος (αυτό σημαίνει η μικρή προσαύξηση στη λήξη). Δίνει καμία αξιόπιστη ευρωπαϊκή τράπεζα σε ευρώ περισσότερο στη δεκαετία; Μόνο που πιθανολογείται να μην ζω να τα εισπράξω εγώ, αλλά οι συνδικαιούχοι στην ΚΕΜ. Το ερώτημα είναι άλλο: αξιολογείτε, εσύ και οι άλλοι φίλοι, τώρα πλέον, τον εκδότη, ως εταιρεία βιώσιμη και πιστεύετε ότι μπορούν να εισπραχθούν;

      Ευχαριστώ

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    7. Και μιας και η κουβέντα ήρθε στα ομόλογα, παρατήρησα ότι με αφορμή τις αναλύσεις σας για τη ΔΕΗ, αναφερθήκατε δυο φορές στα ομόλογά της, κ. Hippy.

      Σε έναν άνθρωπο που «οικοπεδοποιεί» ομόλογα και έχει καταφέρει να του αποδώσουν πολλαπλασίως των μετοχών (τι ήθελα να σας αναζητήσω και να το διαβάσω στο άλλο ιστολόγιο), νομίζω ότι δικαιούμαι να τον ρωτήσω:

      -Εκτιμάτε ότι θα αποπληρωθούν εμπροθέσμως στην ονομαστική αξία, τα ομόλογα ΔΕΗ λήξης 2017 και 2019;
      -Θα μπορούσε εύκολα η εταιρεία να επιτύχει πλειοψηφία γενικής συνέλευσης ομολογιούχων και να πάει σε επιμήκυνση λήξης (ή και σε κούρεμα το 2019;), δεδομένης και της περιουσίας που έχει, η οποία είναι κατασχέσιμη από τους δανειστές;
      -Πέραν του ότι είναι «ξένα ομόλογα» και μπορεί να μην αφορούν τους πολλούς, γνωρίζετε αν ισχύει το ελάχιστο συναλλαγής για ονομαστική αξία 100.000 ευρώ, για τα συγκεκριμένα και στις χρηματιστηριακές εταιρείες, εκτός από τις τράπεζες;
      -Εν τέλει είναι ευκαιρία αγοράς στις σημερινές τιμές ή παγίδα;

      Αν και δεν μου αρέσει να απευθύνω προσωπικά ερωτήσεις, θα ήθελα πολύ να δω τι θα μου απαντούσε και ο κος Kaboul Market που κάποιες φορές εμφανίζεται εδώ.

      …Έτσι, κουβέντα να γίνεται.

      Σύλβιος.

      Διαγραφή
    8. Κατ΄αρχήν δηλώνω χαρούμενος που πρυτάνευσε η λογική και όχι οι φωτιές της κολάσεως που κράδαιναν οι σκελετωμένοι γκουρού πάνω από τα κεφάλια δικαίων και αδίκων στα μέσα Φλεβάρη. Συγνώμη που το ανακινώ αλλά το μόνο είδος κερδοσκόπων που δεν θεωρώ συναγωνιστές και δεν αντέχω είναι αυτοί που σκυλεύουν στον τρόμο των μικρομετόχων.

      Ως προς την μετοχή της ΔΕΗ. Η σημερινή κίνηση είναι εξαιρετική καθώς απομακρύνει (αλλά δεν μηδενίζει προς το παρόν) τον υποβιβασμό από τον MSCI και force πωλήσεις $70 εκ. Οφείλει να κινηθεί άμεσα πάνω από τα Ε3,40 μέχρι την Παρασκευή (και πιθανολογώ ότι θα το κάνει). Ωστόσο εάν ήμουν επιβάτης στην "Παναγιά της Τήνου" μια και γλίτωσα το ναυάγιο θα προτιμούσα να μεταφερθώ σε πιο αξιόπλοο πλοίο. Μία από τα ίδια για την εταιρεία.

      Ως προς το ομόλογο ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Είναι senior , είναι αγγλικού δικαίου γιατί να μην το κάνει roll over (έστω και με μεγαλύτερο κουπόνι) αντί να προσπαθήσει να "επιτύχει πλειοψηφία γενικής συνέλευσης ομολογιούχων και να πάει σε επιμήκυνση λήξης ή και σε κούρεμα το 2019; Είμαι οπαδός των απλούστερων λύσεων, γιατί η εταιρεία να ρισκάρει χρεοκοπία και θανάσιμο τραυματισμό της επενδυτικής εμπιστοσύνης?

      Διαγραφή
    9. Φίλε Ηλία hippy
      Όταν έδωσα την περασμένη Πέμπτη τα τεμάχια ΒΙΟ αγόρασα και πάλι με ένα μέρος των εισπραχθέντων ΔΕΗ.Σήμερα ήμουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη αλλά δεν πυροβόλησα.Ίσως αύριο γιατί συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Είχες αναφέρει πριν από μέρες την ΤΕΝΕΡΓ;

      Διαγραφή
    10. Καραμαζεμένο από χέρια που δεν τρέμουν αλλά όχι δεν την είχα αναφέρει. Προσωπικά θα προτιμούσα τη μαμά της. Γιατί...τα ΕΣΠΑ κατά 90% και πλέον θα πάνε στους μεγάλους οδικούς άξονες κι ο κλάδος θα γίνει αβανταδόρικος, για τους λόγους που ανέφερε ο φίλος μας Lorac, γιατί επίσης ενδιαφέρονται οι βασικοί μέτοχοι κλπ. Καλύτερα όμως ακολούθησε το ένστικτο σου.

      Διαγραφή
    11. Ελπίζω να σε πρόλαβα φίλε Νίκο, παράληψη μου, έπρεπε να το΄χα γράψει χθες

      Ξέρεις την μανία μου με τα στατιστικά. Επειδή η ΤΕΝΕΡΓ είναι χαρτί που παρακολουθώ (επιλογή του φίλου δυνατού χρήστη Βαγγέλη-Verdadeiro) πρόσεξα ότι στο κλείσιμο την "τραβάνε" ανοδικά. Εάν δηλαδή κάποιος θέλει να μπει αξίζει να το κάνει στην διάρκεια της συνεδρίασης όπου πιθανά θα βρει τιμές μικρότερες απ΄το προηγούμενο κλείσιμο και όχι στην δημοπρασία στις 5.00

      Διαγραφή
    12. Φίλε Ηλία
      Σήμερα προσπάθησα να δώσω τα τεμάχια της ΔΕΗ με κάποιο αξιοπρεπές κέρδος ,αλλά ατύχησα.Έτσι δεν πρόλαβα να κάνω άλλη κίνηση.Πάντως για τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ μόνο καλά λόγια έλεγε ένας φίλος χρηματιστής.Δεν είχαμε ποτέ επαγγελματική συνεργασία ,απλά είχα την τύχη να έχω μαθητή στο σχολείο τον γιο του,ίσως τον καλύτερο μαθητή που πέρασε από τα χέρια μου.Δυστυχώς ο φίλος έφυγε νωρίς.Γιαυτό πάνω από όλα η υγεία.
      Καλησπέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    13. Καλησπέρα σας , κύριε Νίκο μαζί πάλης ξεκίνημα για νέους αγώνες με τον σπάρτακο , ελπίζω να μην φόρτωσα αυτά που δώσατε. Βλέψεις τελείως βραχυπρόθεσμες ( 10ημερο Βοκάκιου στα 3,85) και σφικτό στοπ ,ας πούμε κλείσιμο < 3,04.

      Οπότε κ.Hippy σας ζητώ διευκρίνηση με τον msci -είμαι αδιάβαστος και τεμπέλης- ποιός την απειλεί???

      http://www.tradingview.com/x/nQ92GQYe/

      Διαγραφή
    14. Σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοινώνεται η 3μηνιαία αναθεώρηση δεικτών της MSCI. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα (80-85% κατά το τμήμα ανάλυσης ιδιωτικής χρημ/κης που συνεργάζομαι-όχι Solidus) λόγω μείωσης στην κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ να βγει από όλους τους δείκτες της ( MSCI Greece, MSCI Europe, MSCI emerging markets etc). Για να μην συνέβαινε αυτό θα έπρεπε η μετοχή της ΔΕΗ στο τέλος Απριλίου να ήταν πάνω από Ε3,40 αλλά ΔΕΝ. Στην περίπτωση εξόδου υπολογίζονται συνολικές εκροές περίπου 70 εκ. δολάρια ή 40 φορές ο ημερήσιος τζίρος.

      Μην πάρω κανένα στο λαιμό μου, δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα συμβεί, κατά 20% μπορεί και να μην γίνει (κατά τον αναλυτή). Έτσι πάντως (εκ των υστέρων) δικαιολογείται η υστέρηση στην άνοδο ενός κατ΄εξοχήν επιθετικού χαρτιού.

      Δεν είναι υποχρεωτικό ν΄αντικατασταθεί από άλλη, υπάρχει όμως σχετικά μικρή πιθανότητα (30%) να μπει η ΜΟΗ. Σ΄αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν εισροές περίπου $110 εκ.

      Διαγραφή
    15. Με το καλημέρα κοντά στο στοπ ... Αντε να δούμε , πήρα στολή βαμπιρ και θα περιμένω τα μεσάνυχτα αποψε για την αποκάλυψη!! Αν τελικά βγεί ελπίζω μετά απο ένα πολύ χαμηλό κερί αύριο ΠΑΡ-13 να κάνει τεχνικό γύρισμα για 1-2 μέρες και να φύγω. Με άλλη διατύπωση μιας και δεν πήρα βουρ στον πατσά θα κάνω μικρο-μουαγέν και θα τα βγάλω όλα στο όποιο πάνω και μετά αναμονή για 1-6.

      Διαγραφή
    16. Την πληροφορία-επισήμανση την είχα γράψει δίπλα στου Μιχάλη προ 2 περίπου εβδομάδων καθώς δεν υπήρχε χώρος σχολίων εδώ.

      Γνωστό ότι μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σας, πάνω κάτω το ίδιο θα έκανα κι εγώ. Σε περίπτωση που δεν την αποπέμψει τελικά η MS, θα ψωνίσω ακριβότερα αύριο με εντολή market στο per-opening προσπαθώντας να επωφεληθώ απ΄την επιθετικότητα της (παρά το γεγονός ότι δεν την εκτιμώ καθόλου). Όπως όμως με μάλωνε ο δάσκαλος "σημασία δεν έχει τι πιστεύεις εσύ αλλά τι πιστεύει η αγορά"

      Διαγραφή
    17. Τελικά βγήκε απο std και μπήκε small Ψάχνουμε εισροές-εκροές τώρα?

      Διαγραφή
    18. Την αποπομπή εντόπισε ο κ. Πάρις Μαντζαβράς της ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕ. Ο ίδιος όπως έγραψα υπολογίζει καθαρές εκροές 70 εκ. Το πότε θα γίνουν (διάσπαρτες σιγά σιγά ή μαζεμένες κυρίως την Τρίτη 31/5) δεν το ξέρουμε. Η πληροφόρηση που έχω πάντως είναι για καθαρές εκροές, μετά τα πλην-συν.

      Σε ότι με αφορά από τη στιγμή που η ΔΕΗ δεν έκανε μια διόρθωση της προκοπής δεν αγόρασα, περιμένω το τέλος του μήνα.

      Διαγραφή
  12. Κορεατική βόμβα απειλεί Έλληνες εφοπλιστές -http://www.capital.gr/epixeiriseis/3123927/koreatiki-bomba-apeilei-ellines-efoplistes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε πως το βλέπεις αυτό ???
      http://dynati-ellada.gr/index.php/epikairotita/item/11862-ti-exei-symvei-sti-xora-tous-teleftaious-mines-kai-o-ellinikos-laos-mallon-den-gnorizei

      Διαγραφή
    2. Is the dark side of the moon?
      http://dynati-ellada.gr/index.php/epikairotita/item/12792-poioi-politikoi-arxigoi-den-theloun-na-vlepoun-to-telos-tis-aksiologisis
      Φίλτατε πάρε θέση πριν αλέκτωρ λαλήσει..

      Διαγραφή
    3. Μπαίνω στο σπίτι κι είναι πλημμυρισμένο. Τι κάνω?

      1) Κλείνω τι βρύση.

      2) Ανοίγω τις πόρτες να βρουν διέξοδο και να φύγουν τα νερά.

      3) Μεταφέρω τα ευπαθή πράγματα που είναι στο νερό ψηλότερα ή έξω για να τα σώσω.

      4) Ανοίγω παράθυρα για να στεγνώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

      5) Ψάχνω να βρω ποιος έκανε το λάθος-ευθύνεται για τη ζημιά.

      Οι ανάξιοι κυβερνητικοί μην μπορώντας να χειριστούν τα προβλήματα άρχισαν απ΄το 5) και προσπαθούν (επικοινωνιακά) να μας πείσουν ότι κάνουν το σωστό. Όχι ρε μόρτες, άλλη είναι η σειρά και δυστυχώς (για μας) ΔΕΝ την γνωρίζετε. Και την φοροδιαφυγή, τα λαθραία καύσιμα-τσιγάρα την πιάνουν με εφοριακούς. Όχι με καθαρίστριες και αργόσχολους στα κρατικά κανάλια.

      Διαγραφή
  13. Διαφαίνεται ότι ο Αλέξης (μικρός & άπειρος κατά μερικούς) θα απαδειχθεί εξαίρετος ζοκλέρ. Το απόλυτο πασπαρτού της ΕΚΤ να ξεκλειδώσει την Ελληνική οικονομία..
    http://dynati-ellada.com/index.php/epikairotita/item/12828-oliki-anatropi-prin-to-eurogroup-yper-ton-theson-yper-tis-ellada-apo-komision

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ


      Chabo ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΦΕΥΓΗ ΤΙΠΟΤΑ- ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΚΑΦΕΔΑΚΗ ΟΠΟΤΕ ΣΕ ΒΓΑΛΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΑΡΑΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΟΙΑΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΤΖΟΚΕΡ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΗ ΚΟΥΒΑ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΕΜΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΜΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΜΑΝΗΣ-

      Διαγραφή
  14. Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται...
    http://www.tradingview.com/x/rpTL9TuV/

    οι φιμπο είναι σε ένα υποθετικό σενάριο και οι εμα τυχαίοι. Το 540 μπορεί να γίνει οπτικό neckline σε διόρθωση για να φτιάξει το δεξιό ωκω. Αν ήμουν ο "πέκτης" θα το πήγαινα σίγουρα εκεί πριν το 2ο eurogroup για να τινάξω την αχλαδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυριε


      Lorac οριστε πως μπορειτε να κερδισετε τρελλα χρηματα ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΚΟΥΠΟΝΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ11 ΜΑΙΟΥ ΚΩΔΙΚΟΣ-2181-ΜΟΝΟ -ΑΠΟΔΕΚΤΟ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ -ΠΑΟ=ΗΜΙΧΡΟΝΟ-2 ΤΕΛΙΚΟ -1 ΑΣΣΟΣ ΠΛΗΡΩΝΗ 38% ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΥΡΙΕ Chabo ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΒΑΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΝ

      Διαγραφή
    2. κ. Λουκά μου γράφετε "σεμνα και ταπεινά" με κεφαλαία κιόλας μήπως δεν το δώ και αναφέρεστε στο στοίχημα???
      Άστο λουκα προτιμώ να τα μαζέψω μασουράκια και όταν γεράσω να πάω και εγώ Κούβα.

      Διαγραφή
    3. κυριε


      Lorac την αποψη μου κατεθεσα - και ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΗ ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ-ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ- ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ- ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΣΠΑΣΤΟΥΝ-

      Διαγραφή
    4. @ Lorac

      "Κάτι άσχετο είχα βάλει στον Austin δύο link κάποιο απόγευμα. Ξαναδείτε τα γιατί μάλλον πέρασε στο ντουκου"

      Το "συν" ενός μπλογκ του οποίου το θέμα ανανεώνεται δυο φορές την ημέρα προφανές. Αμεσότητα. Το "πλην" η ιστορία των σχολίων. Που θα βρεις παλαιότερο σχόλιο.

      Μπορείτε να τα ποστάρετε κι εδώ? Αν και γνωρίζοντας πια τον τρόπο σκέψης σας πιθανολογώ ότι θα είναι στο πνεύμα του παραπάνω.

      Οι αλλαγές του ασφαλιστικού έπρεπε να είχαν γίνει χθες. Άμεσα με κάθε κυβερνητική αλλαγή. Το 2015-2012-2009-2004-1996 κλπ). Όλοι οι κάφροι στα ΜΜΕ που μέχρι χθες κεραυνοβολούσαν επειδή δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις Σπράου ή Γιαννίτση τώρα χύνουν φαρισαϊκά δάκρυα για την σφαγή των συνταξιούχων χωρίς να κάνουν καμιά προσπάθεια να δείξουν λύσεις που θα απάλυναν τον πόνο (υπολογισμός διευθυντικών επιδομάτων σε συνταξιούχους!!!! το έδωσε ο μαλακοσκούφης το 2008, χορήγηση του 80% αποθανόντος συνταξιούχου στον-στην σύζυγο ακόμα κι αν εργάζεται ή έχει τη δική της σύνταξη κλπ). .

      Ξέρουμε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι η νομοθέτηση αλλά η υλοποίηση. Γνωρίζοντας πια αρκετά καλά την (αν)αποτελεσματικότητα των κυβερνώντων την χώρα πιθανολογούμε περιορισμένη επίδραση στην οικονομία και ψαλιδίζουμε ανάλογα τις προσδοκίες στην αγορά. Προσωπικά δεν περιμένω μέχρι Δεκέμβριο φέτος κάτι περισσότερο από 660-700 μονάδες ΓΔ max.

      Για να δώσω κι ένα tip άκουσα ότι ομαδάρχης και ομάδα στην παλιά σας αγαπημένη που μαστίζεται απ΄το προσφυγικό (χθεσινό κλείσιμο 3,84) ανασυντάσσονται. Δεν το δένω κόμπο αλλά μετά τον σημερινό κάβο (αν όλα πάνε κατ΄ευχήν) για τα προχωρημένα του Πιτσιόρλα θα μπορούσε ν΄αλλάξει ο άνεμος σε ούριο.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ για το tip. Η αλήθεια είναι την έχω παραμελήσει φέτος ας όψονται βιο -ελλακτωρες λόγω ταπ και δρόμων. Η κίνηση μέχρι τώρα δεν με βγάζει αγοραστή ,αλλά βλέπω μια επανάληψη παρόμοια με το Σεπτ-Οκτ 2013 κυρίως σε εβδομαδιαία ματιά. Άρα αναμονή και εγρήγορση.

      http://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temperature/
      https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201602

      σελ.49 http://www.nber.org/papers/w16790.pdf

      Στο θέμα των συντάξεων οι απόψεις μου είναι εχχμμ αιρετικές.Είναι ένα πρόβλημα που αφορά τις προηγούμενες γενεές και αυτές πρέπει να δώσουν την λύση.Μέχρι τώρα κάνουν καθυστέρηση και πετάνε το μπαλάκι στους νέους.
      Για ΓΔ το επόμενο σκαλοπάτι είναι το 630 οπότε εγώ το βλέπω βήμα βήμα. Σημαντικό για τον λονγκ ότι σε κλεισίματα είμαστε απο πάνω.

      Διαγραφή
    6. Απο εκεί -εμμέσως- σας είχα γράψει και για μια μερισματική που συνηθίζει το Μάη μετά το μέρισμα να "πετάει" σε ρηχά νερά μέχρι αρχές Αυγούστου. Αποκοπές >>> 14/5/15 , 12/5/16 και επιστροφή κεφαλαίου ιουν'14

      Διαγραφή
    7. Μια ομάδα καλοπροαίρετων σχολιαστών σίγουρα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πχ το 2011 καλός φίλος-χρήστης στον capital είχε την καλοσύνη να με πληροφορήσει πως η εταιρεία πλήρωνε 2 ή και 3 μέρες "σταλίες" για τα δεξαμενόπλοια που έφταναν στην Ελευσίνα καθώς είχε δυσκολίες για την εξασφάλιση των εγγυητικών για τον εκτελωνισμό τους (δούλευε στην εκτελωνιστική εταιρεία).. Πούλησα επιτόπου λίγο πάνω απ΄τα Ε8 και μετά μόνο ξεπέτα στα rebalancings.

      Όσοι όμως πιστεύουμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία τα χρήματα μας κινδυνεύουν περισσότερο στις προθεσμιακές κάπου πρέπει να επενδύσουμε έτσι δεν είναι? Άσχετα με την άποψη του γκουρού (που ίσως και να έχει μεταβληθεί στη 2ετία που πέρασε) μου αρέσει ο κλάδος. Σε νεύμα της νιοκι παρμεζάνας θα μπω δυνατότερα ενώ ότι έχω αγοράσει απ΄την "ξαδέλφη" της μπαουλιάστηκε. Τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του συναγερμού των cc που θ΄απελευθερώσει τον προορισμό των επενδύσεων μας. Στην τελική καλύτερα να χτυπάω το κεφάλι μου για δικό μου λάθος παρά επειδή ακολούθησα υποδείξεις άλλων.


      Στο θέμα των συντάξεων είμαι επίσης αιρετικός. Θεωρώ απολύτως υποκριτικό να βγαίνουν συνταξιούχοι στο γυαλί και να υποστηρίζουν ότι "δεν πρέπει να έχουν περικοπές διότι με αυτά τα χρήματα στηρίζουν και τα άνεργα παιδιά τους". Και γιατί πρέπει να δίνονται σε εσάς βρε φαρισαίοι και όχι απευθείας στα παιδιά σας μέσω πχ κάποιων προγραμμάτων επιμόρφωσης? Έτσι για να τους στηρίζουμε λίγο και την τραυματισμένη αυτοεκτίμηση?

      Εάν όμως γινόταν επιτέλους καταγραφή κωδικού-κωδικού και περικοπή της σπατάλης και των προνομίων των ομάδων που θα προέκυπταν σίγουρα θα προέκυπταν οικονομίες που θα μείωναν τον συνολικό "πόνο". Κάποιος όμως πρέπει να δουλέψει. Για πρώτη φορά.

      Διαγραφή
    8. Καλησπέρα σας , σχεδόν φτασαμε στο επόμενο σκαλοπάτι (των 630) μερικές μτχ μαζί με τον δείκτη και μερικές πιό πίσω. Οπαπ έφτασε στον στόχο που σας είχα πεί κ.Hippy του εύχομαι καλή συνέχεια για την ώρα ,αλλά εγώ θα προτιμήσω να αυξήσω αρκετά το ποσοστό μετρητών ως προς μετοχές, με αλλαγή κιόλας επιλογής για βραχύ-καταστάσεις.

      Στα νιοκι η πρόσφατη κορυφή είναι πλέον (λόγω κατερχόμενης κλίσης ) και ένα πολύυυ δύσκολο σκαλοπάτι να το περάσει με την πρώτη - φορά αριστερά. Το 3,80 (ημερα) 3,83 (εβδομάδα) είναι καλά σημεία για άμυνα.

      Ωραίο το κείμενο το έκανα copy-paste στο αρχείο μου , οπότε να ευχαριστήσω τον κ. ΣτέλιοΚ και τον κ.Σόλωνα.

      Διαγραφή
    9. Να παρατηρήσουμε ότι τα περσινά αποτελέσματα της ΜΟΗ ήσαν 35-70%
      ανώτερα του 2006 κ 2007 όπου το χαρτί έπαιζε 20-25 ευρώ !!!

      Το δολάριο την ευνοεί, τα χαμηλά επιτόκια ελαχιστοποιούν το κόστος διατήρησης αποθεμάτων, οι αναλυτές δεν βλέπουν αύξηση στο oil βραχυπρόθεσμα. Το ορατό μέλλον σχετικά ρόδινο. Αν παραμείνουν καλά και τα περιθώρια διύλησης γιατί να ξαναπέσει στα 8ρια?

      Ποια ΑΜΣΤΕΛ? Ποια ΜΠΕΛΑ? Ποια Στικούδη? Ελπίδα λέμε τραβηγμένη μέχρι το σβέρκο.

      (χε χε)

      Διαγραφή
    10. Ασσος - χι τελικά κ. Λουκά !! Έδινε τίποτα αυτό γιατί δεν παρακολουθώ καθόλου στοίχημα. Όσο έχουμε αυτή την "κατάσταση" στην Παε δεν ασχολούμαι με μπάλα. Λιγο μπασκετάκι και πολύ τους είναι.

      Διαγραφή
  15. Χαιρετω παιδες.. η ελλαδα θα παει μπροστα με αυτους που μπορουν κ τους ικανους... οι αλλοι δεν εχουν θεση δυστυχως ή ευτυχως... οτι κ να κανουν... χαιρετω τους γυφτοεπαγγελματικους συλλογους ( ιατρων δικηγορων μηχανικων κ δημοσιογραφων ) ... απιστευτο γελιο απο οτι πιο υποκριτικο στην ελληνικη κοινωνια... καλη συνεχεια ... rouanos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη έχουμε τα εγκαίνια του αγωγού Tap , με αρκετές εγχώριες εταιρίες και με χρηματιστηριακό ενδιαφέρον να εμπλέκονται. Σε δύο από αυτές βλέπω δύο σχηματισμούς με ενδιαφέρον. Αναφέρω τον ένα λεκτικά και αφήνω τα υπόλοιπα στην φαντασία σας και στην κρίση σας , ως αφορμή κουβέντας. Ας πούμε λοιπόν φτάνει στα 1,43 στην συνέχεια διορθώνει βία μέχρι τα 1,25 και στην συνέχεια σπάει τον ανάστροφο ωκω με πρώτο στόχο (.62% του ύψους) το 1,67-1,70 , λίγο κάτω από 200αρι εκθετικό.

    Η δεύτερη μάλλον τελικά θα "σπάσει κούπες" για τα λόγια που 'πες στο 1,51 http://www.tradingview.com/x/AhLoApEF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις διπλανές "κακές" παρέες κινδυνεύουμε να γίνουμε βραχυπρόθεσμοι. Δεν είναι απαραίτητα κακό αλλά σίγουρα ψυχοβγαλτικό. Το αρνούμαι λοιπόν.

      Η χώρα επιτέλους βρήκε στέρεο έδαφος να προσπαθήσει να χτίσει. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σας για την κυβερνητική αφερεγγυότητα, κι εγώ έχω κάνει αρκετά παρόμοια, ταιριάζουμε. Μπορεί να κάνουν μήνες, χρόνο ή και περισσότερο. Μπορεί να έρθουν κι οι άλλοι, πιθανολογώ όχι τόσο γρήγορα όσο επιθυμούμε. Πάντως τα χειρότερα είναι πίσω. Στους δε δημοσιοκάφρους και λοιπούς τρομοκράτες που παπαγαλίζουν περικοπές, πλειστηριασμούς, κόφτες και λεπίδες ρωτώ? Ποια ήταν η εναλλακτική μου? Grexit και παράλληλο νόμισμα. Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

      Έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση σας πήρα μια θεσούλα στον Ελλάκτωρα στα Ε1,13 και την 2πλασίασα στα 1,27 νομίζω. Το έγραψα στο προηγούμενο θέμα αλλά το σχόλιο είχε αριθμό πρωτοκόλλου 202 και κάηκε. Ψύχραιμος θεατής στην εξέδρα προς το παρόν.

      Έχω ήδη εκδηλώσει την προτίμηση μου για το σιγουρότερο 10αρι απ΄όταν έπαιζε με υψηλότερα νούμερα (ΟΕΔ17)

      Διαγραφή
  17. Κύριε Hippy καλησπέρα. όλοι ασχολούνται με τις μπάνκιες...Από την πείρα σας πότε νομίζετε ότι θα διαχυθεί η άνοδος και στις καλές-μερισματικές εταιρίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nα διαχυθεί η άνοδος καθώς έχετε θέσεις κι ανυπομονείτε να πουλήσετε ή επειδή ψάχνετε το καλύτερο timing για να μπείτε στην αγορά?

      Και σε ποιες εταιρείες αναφέρεστε?

      Πέντε ανοδικά κεριά...δύσκολο να μην διορθώσει αύριο-το πολύ μεθαύριο. Δεν περιμένω όμως εντυπωσιακές κινήσεις στο ΓΔ και σίγουρα όχι επανάληψη του Φθινοπώρου 2012. Το γεγονός ότι απ΄την Κυριακή χώθηκε πιο βαθιά στα σκατά ο Τσίπρας και τα τσιράκια του κάνει δυσκολότερη την οπισθοχώρηση του ακόμα κι αν δεν του δώσουν το χρέος (που δεν θα του το δώσουν). Ωστόσο δεν θα γίνουν ξαφνικά οι ΣΑΝΕΛ αποτελεσματικοί.

      Μου φαίνεται λογικό ότι αποκτούν κερδοσκοπικό-επενδυτικό ενδιαφέρον οι συμμετοχές του ΤΑΙΠΕΔ. Οι οποίες προσφέρουν επίσης άμυνα σε τυχόντα κυβερνητικά στραβοπατήματα και προσωπικά τις προτιμώ.

      Ο λαός λέει "όποιος πάει αργά πάει μακρυά". Οπότε δεν με πολυαγχώνει η διάχυση.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ! Και να αγοράσω θέλω κ να πουλήσω. Είμαι τοποθετημένος κατα 60%. Εχω διαλέξει 5-6 μερισματικές και τις παρακολουθώ.

      Διαγραφή
    3. Επιστροφη κεφ. 2,5λ για τη χρηση 2014 θα δωσει ο Ικτινος καθυστερημένα. Για την αργοπορια όμως θα κερασει εως και 20λεπτα για τη χρηση 2015! Donovan

      Διαγραφή
    4. Donovan τι γράφεις εκεί,εσύ είσαι που γράφεις κάθε φορά τα θετικά του Ικτίνου και ξεφορτώνεις στο 1,20.

      Διαγραφή
    5. Ναι θα κεράσει και 2 καφάσια μπύρες...
      Ρε κάτι σκατόψυχοι που υπάρχουν...

      Διαγραφή
    6. Αυτή είναι η πιο αγαπημένη μου 2 σε 1. Μερισματοφόρα+ΤΑΙΠΕΔ. Δεν πιστεύω ότι τελικά θα ιδιωτικοποιηθεί, θα μπορούσε όμως ποσοστό να πουληθεί σε στρατηγικό ή στο ΧΑΑ. Ρ/Ε λίγο πάνω από 10 μου φαίνεται λογικό που αντιστοιχεί σε τιμή 5,20-5,50 (οι αντίστοιχες εξωτερικού έχουν Ρ/Ε κοντά στο 20.

      http://www.capital.gr/story/3124893/euath-merisma-0-25-euro-ana-metoxi-enekrine-i-g-s

      Και τα ΕΧΑΕ κατά την επιστροφή κεφαλαίου τον Αύγουστο πιθανολογώ πως θα κοστίζουν ένα ευρώ ακριβότερα.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Χίππη και μένα η αγαπημένη μου είναι. Σήμερα άλλαξε διευθύνοντα σύμβουλο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό για τη συνέχεια ( φιλολαϊκή εταιρική πολιτική κλπ κλπ κλπ ).

      Διαγραφή
    8. Κύριε hippy η ευαθ βάση των καταστάσεων του 2014 και του 2015 φαίνεται με P/E 10 περίπου στο 3,80.

      Διαγραφή
    9. Εχετε δίκιο. Αναφερόμουν-κακώς-στα κέρδη προ φόρων όπως συνηθίζουμε στην Ελλάδα, αντί του σωστού στα κέρδη μετά φόρων που υπολογίζουν οι ξένοι.

      Για την προηγούμενη λοιπόν χρήση (2015) είχε κέρδη/μετοχή μετά από φόρους 0,3715 ευρώ. Συνεπώς τρέχον Ρ/Ε = 9,34

      Διαγραφή
    10. Πω Πω πω πέρασε ένας χρόνος και κάτι νομίζω που μιλάγαμε για παγουράκι. Σταλιά σταλιά απο τα 2,5 στα 3,5 με καλό μέρισμα συνολικό στα προσεχώς.

      Διαγραφή
  18. Κύριε Τάκη και φίλοι του κυρίου Τάκη καλησπέρα σας.Διαβάζψ διθυραμβικά σχόλια για τις μεγάλες επιτυχίες της πιο άχρηστης κυβερνήσεως όλων των εποχών,σε συνδυασμό με την ξεγελαστική άνοδο του ΧΑ...
    Κύριοι στις 620 μονάδες είμαστε,παρά τα κερδισμένα δήθεν Γιουρογκρούπια,τη δήθεν μεγαλειώδη νίκη για το χρέος,τα waver των μερικών εκατοντάδων μυρίων και τα κόκκινα δάνεια που ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιες τιμές θα βγουν τα πωλητήρια από τις αερόφουσκες...

    Δηλαδή έχει πάρει το μαγαζί μόλις 200 μονάδες,απ'τις χιλιάδες χαμένων μονάδων του πρόσφατου παρελθόντος και έχουν βγει με τα νταούλια...

    Ομολογώ ότι η προπαγάνδα του Σύριζα,όπως συμβαίνει με όλες τις αριστερές προπαγάνδες,παίζει καλά το ρόλο της και έχει σαγηνέψει ακόμη και μυαλά που θεωρούνται ότι έχουν κάποιο υπολογίσιμο IQ.

    Όμως όταν κάθεσαι εντελώς ψυχρά απέναντι στους αριθμούς,η αλήθεια που παρουσιάζουν δεν χωράει παρερμηνείες.Υφεσιακά μέτρα χωρίς αντίβαρο λογικής,έχει πάντα μία κατάληξη,την φθίνουσα. Με όσα ωραία περιτυλίγματα και αν προσπαθήσει κάποιος να τυλίξει την νέα συμφωνία-καταστροφή των Συριζαίων,η κατάσταση δεν σώνεται.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει γίνει πλέον 100% άντρο αρπακτικών του 1 μηνός το πολύ,είναι πανάκριβο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.Προβλέπω ότι μέχρι το προσεχές φθινόπωρο θα έχει γράψει νέα χαμηλά,με προπομπούς της πτώσης ως συνήθως τις μαντάμες και οι οποίες θα γράψουν νέα χαμηλότερα χαμηλά.

    Μόλις πέσει ο κουρνιαχτός της προπαγάνδας,συνεπικουρούμενος από φίλια funds(γνωστά από τις ένδοξες Πασοκικές ημέρες του '99),τότε φυλάξτε τους πωπούς σας...

    Arrow

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του ο κ.Τσακαλώτος παρουσιάζει:

    Συνολικά ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ Του ίδιου και της συζύγου:192.394

    7 εγγραφές σε ακίνητα ξεχωρίζει ένα σπίτι 432 τ.μ.

    Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε το 2012 σε σημαντικές πωλήσεις κυρίως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων εισπράττοντας 107.900 λίρες Αγγλίας και 812.477 ευρώ.

    Παράλληλα διατήρησε στο χαρτοφυλάκιό του μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομόλογα αξίας 132.327 λιρών Αγγλίας και 47.122.
    Ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε σημαντική δραστηριότητα και στην αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων δαπανώντας συνολικά 653.000 ευρώ.
    Μεταξύ των εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει ο Υπουργός εμφανίζονται κολοσσοί όπως η BLACKROCK , Templeton Asian Growth, BFG, Pioneer κλπ


    Πηγή: Ο Τσακαλώτος είναι από τους πιο πλούσιους πολιτικούς -Οι καταθέσεις και τα ακίνητα που δήλωσε | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/266389/o-tsakalotos-einai-apo-toys-pio-ploysioys-politikoys-oi-katatheseis-kai-ta-akinita-poy#ixzz48NU30cX7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. k. Λουκά αυτό εγώ το βλέπω για καλό Σκέψου να ήταν τίγκα σε μιγες και μπολιβαρια βενεζουελένια.

      Διαγραφή
  20. σύμφωνα με τον κύριο Τάκη Άλφα τιμή στόχου μέσα στο 2016 0,5 να το πιστέψουμε? ή δεν είναι στο τραπέζι ακόμα .... ευχαριστώ.

    Νίκος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να ευχηθώ καλή δύναμη στον κ.Νίκο -ελπίζω να μην μπέρδεψα τους Νικόλες- και περαστικά. Υγεία η καλύτερη μετοχή για μακροχρόνια επένδυση και δεν αναφέρομαι στην εισηγμένη κλινική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Προς τον κομπλεξιο αριστερουλη που γραφει και ξαναγραφει για την Φριγκο διπλα:

    Η διαφορα μας ειναι οτι εγω θα πουλησω εκει που ειπα ενω εσυ εχεις κατσει στον αξονα με τον Νηρεα.

    Μολις πουλησω λοιπον θα σου ποσταρω και το πινακιδιο με τα κερδη.

    Αριστερουλης που προπαγανδιζει με τροπο αριστερα και δεξια. Οτι χειροτερο.

    Και που εισαι ΓΑΡΓΑΡΑ για τα κερδη της Αλφα που ειχα γραψει. Στην σπηλια ησουν και μετραγες απωλειες απο τα ομολογα του Νηρεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε ξέρω σε ποιον αναφέρεστε και ούτε με ενδιαφέρει. Το ύφος του μηνύματός σας είναι όμως τουλάχιστον εμπρηστικό. Απ' ότι βλέπετε παραπάνω, κανείς δε γράφει με παρόμοιο ύφος. Παρακαλώ σεβαστείτε τους συγγραφείς και αναγνώστες που ερχόμαστε εδώ για να ξεφύγουμε από τέτοιες συμπεριφορές σε άλλα σάητ (π.χ. φορουμ του καπιταλ).

      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Υποθέσεις κάνω είσα διαβασμένος και θυμάσαι μικρές λεπτομέρειες από δέκα χρόνια και πριν.Όμως μη γράφεις με ύφος αρπαγμένου.Με πιο ήρεμο τρόπο θα είχες αντιμετωπίσει καλυτερα την περίπτωση της φρίγο.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Υ

      όταν μπήκε η ΦΡΙΓΟ σ΄επιτήρηση τουλάχιστον 2 μικροεπενδυτές εκδήλωσαν την πρόθεση στο Μιχάλη δίπλα να μπουν στο καλό γι΄αυτούς trade. Έχεις το λόγο της τιμής μου ότι αναφερόμουν σε αυτούς. Είναι προφανές σε μένα (και το έχω διατυπώσει παλαιότερα) ότι ΔΕΝ είσαι μικροεπενδυτής, τουλάχιστον ως προς την νοοτροπία.

      Δεν μου έπεφτε λόγος, δεν ρωτούσαν εμένα, παρ΄όλα αυτά-κακώς-διατύπωσα την άποψη ότι μόλις 1 στους 100 θα προλάβει να κερδίσει (και αν προλάβει) οι υπόλοιποι 99 θα ματώσουν. Τώρα βλέπουν όλοι ευκαιρία στη ΔΕΗ, μου φάνηκε ότι έμοιαζε-ως προς το timing-η περίπτωση κι έγραψα ότι έγραψα.

      Η δική μου επενδυτική φιλοσοφία είναι αλλιώτικη. Παράδειγμα.

      Πιθανολογώ ότι τα χειρότερα για τη χώρα είναι πίσω στον Ιούλιο του 2015 (για το ΧΑΑ είμαι σίγουρος). Γνωρίζω ότι το 90% των ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στις οδικές αρτηρίες. Έχω παρατηρήσει επίσης ότι ο Κάμπας ενδιαφέρεται για το χαρτί του (το δείχνει και στις δημοπρασίες). Ζήτησα λοιπόν απ΄την χρημ/κη να μ΄ενημερώσει πόσες περίπου εκροές υπολογίζουν λόγω εξόδου απ΄τον MSCI και σκέπτομαι να πάρω σημαντική θέση. Εκεί κι όχι στον Ελλάκτωρα που υποαποδίδει. Διότι βάζω στο σύστημα τον (καταστροφικό) σανελ και τη διαμάχη με τον Μπόμπολα. Δεν λέω ότι έχω δίκιο, λέω πως σκέφτομαι. Καλύτερα λιγότερα αλλά σιγουρότερα. Εννοείται ότι όταν έχω την πληροφορία θα την μοιραστώ εδώ (είμαι ομαδικός παίχτης στο έχω ξαναπεί). Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να βοηθήσεις την ομάδα θα χαρώ να ξαναρθείς ακμαίος.

      ΑΣΧΕΤΟ

      Ο Νηρέας με πόναγε το 2012 που μας έκανε την ντρίπλα ο Μπελλές. Τώρα έχω αποδεχτεί το λάθος μου κι ελπίζω πως δεν θα το ξανακάνω στο μέλλον (δύσκολο). Όσο και να μου το χτυπάνε δεν με πονάει πια. Άλλωστε γίνεται κερδοσκόπος χωρίς λάθη?

      26 χρόνια στο άθλημα του ΧΑΑ. Εσύ τι λες δεν έχω κάνει λάθη του στιλ ΦΡΙΓΟ? Προσωπικά συνηθίζω stop loss και προσπάθεια να βγάλω τη ζημιά από άλλου. Το αυτό με το ΝΗΡ. Απλά επειδή οι τράπεζες δεν ξέρουν από ψάρια πιθανολογώ-ελπίζω σε επανάληψη του σεναρίου Μαίλλη. Με τιμή 0,20 max καθώς εκτός απ΄την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις-πολλές-υποχρεώσεις της (νομίζω το έχω ξαναγράψει)

      Διαγραφή
    4. ΚΥΡΙΕ


      hippy ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

      Διαγραφή
    5. Σπάνια γράφω, έχω μόνο πάρει, δεν έχω δώσει τίποτα, και αισθάνομαι και λίγο άσχημα που θα πάρω το 1/200 του χώρου, αλλά ειλικρινά αισθάνθηκα την ανάγκη να το πω αυτό, αν και προφανώς δεν ήταν απαράιτητο.
      Τον κ. Hippy δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά τον εκτιμώ απεριόριστα πολλά χρόνια τώρα που έχει τύχει να διαβάζω τις απόψεις του για την δοτικότητα του και τη συμπεριφόρα του. Δεν κρύβω ότι τον αναζητώ διαδικτυακά και ξέρω ότι σε όποιο στέκι σχολιάζει είναι και άξιο της προσοχής μου.
      Φανταζομαι ότι την ίδια γνώμη έχουν όλοι σχεδόν, οπότε και το σχόλιο ήταν αχρείαστο, αλλά ήθελα επ' ευκαιρία να τον ευχαριστήσω.

      lefty

      Διαγραφή
    6. Η όλη φάση αρχίζει και αγγίζει τα όρια της εμπάθειας. Οπότε κ. Υ θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε την θέση σας , γιατί δεν είναι λογικό να έχετε να γράψετε τόοοοσο καιρό και να εμφανίζεστε με τέτοια σχόλια. Επίσης τον κ.Hippy τον διαβάζω στο φριι-φορουμ του Μιχάλη και δεν νομίζω ποτέ να προκάλεσε κάποιον φριγο-λάτρη εκεί. Οπότε πάλι -εκτός αν διαβάζετε και κάπου αλλού σχόλια του - είναι υπερβολική η αντίδραση.

      Εδώ μέσα άλλωστε είμαστε πολύ light στα σχόλια , απόντος του Τάκαρου δεν κλείνει το θέμα με τίποτα . Ακόμα και ο κ. Λουκάς που είναι ο πιό χαλαρός σχολιαστής εδώ μέσα νομίζω ΔΕΝ θα σας καλέσει ποτέ για σαρδέλες κ τεντούρα έτσι όπως γράφετε!!

      Διαγραφή
    7. ΝΕΑΡΕ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟ -ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΩΝΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ-

      Διαγραφή
    8. Καλησπέρα, δεν το περίμενα, δεν ξέρω τι να πω, ευχαριστώ πολύ παιδιά.

      Πάμε παρακάτω. Να δώσω σενάριο?

      Με την δική μου οπτική η μεγάλη εικόνα είναι περίπου η εξής:

      Ο κ. Σόιμπλε έχει δίκιο όταν λέει ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα μέχρι το 2022. Φτάνει βέβαια να λυθεί διαχρονικά, οριστικά και τελεσίδικα το δημοσιονομικό. Θα πρόσθετα μάλιστα ότι το χρέος ουσιαστικά έχει πάψει να είναι πρόβλημα από τότε που το ανέλαβε επίσημα η ΕΕ το 2012. Γι αυτό κι έβαλαν τα λεφτά τους τα funds το 2013. Μετά την περσινή αναδιάρθρωση που οι ευρωπαίοι μπήκαν βαθύτερα μαζί μας στο βάλτο ένας παραπάνω λόγος σχετικής ασφάλειας.

      Μια και είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος (70% του χρέους) τι μου ζητάει τώρα η Ευρώπη? Το αυτονόητο. Να εξαλείψω οριστικά τα ελλείμματα. Εάν οι ιδεοληπτικές αμοιβάδες που βρίσκονται στην εξουσία έκαναν το αυτονόητο δλδ περικοπή δαπανών αντί επιβολή φόρων που εξαντλούν τους εργαζόμενους θα ήμουνα σίγουρος ότι το σχέδιο Γιούνκερ θα κάνει ότι και το αντίστοιχο Μαρσαλ. Ανάσταση σε βάθος 8ετίας.

      Δυστυχώς όμως έχουμε φορτωθεί τους Σανελ κι αυτό (δημοκρατικά) δεν αλλάζει.

      Η πρόταση όμως του Ρέγκλινγκ, λίγο πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ο ESM να εξαγοράσει το ελληνικό χρέος προς το ΔΝΤ τυχαία είναι? Νομίζω όχι και τα προβλήματα που υπάρχουν τάχα με το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα διάσωσης εντείνουν την καχυποψία μου. Μου φαίνεται πιθανό πως αυτό που είναι αδύνατον να γίνει διακρατικά-κούρεμα του χρέους-είναι πολύ ευκολότερο να συμβεί εάν ο ESM τελικά αγοράσει το χρέος της χώρας που είναι στα χέρια του ΔΝΤ. Σε δεύτερο χρόνο, εάν είμαστε επιμελείς μαθητές και τηρούμε ευλαβικά τη δημοσιονομική πειθαρχία, θα μπορούσε ο ESM θα αγοράσει και το ελληνικό χρέος που κατέχουν τα κράτη μέλη στους προϋπολογισμούς του απαλλάσσοντας τους απ΄την έννοια μας. Σε τελική φάση μέσω κάποιας διμερούς συμφωνίας με τον ESM θα μπορούσαμε να βρούμε τον τρόπο διευθέτησης-πληρωμής παίρνοντας μια γενναία περίοδο χάριτος, αφού πρώτα βέβαια έχουμε πείσει τους Ευρωπαίους ότι τα πράγματα πήραν τη ρόρα τους και μπορούν να μας εμπιστεύονται. Με τον Κυριάκο πρωθυπουργό, εννοείται, τα πάντα όλα θα είναι πολύ πιο εύκολα.

      Σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Ίσως. Αυτός όμως δεν ήταν ο λόγος της δημιουργίας του ESM? Να δίνει λύσεις στα προβλήματα εξυπηρέτησης χρέους των κρατών στην ΕΕ? Pretend and Expand. Το γεγονός ότι το χρέος όλων των ευρωπαϊκών κρατών μεγεθύνεται και ψάχνουν λύσεις roll over (διευκόλυνση με 50ετή!!! κι 100ετή!!! ομόλογα με τις πλάτες της ΕΚΤ) αυτήν την κατεύθυνση νομίζω δείχνει. Αυτοί δανείζονται (σχεδόν τζαμπα) από τις αγορές κι εμείς από τον ESM μέχρι να μπορέσουμε να τους ακολουθήσουμε.

      Χ(ίππης, μετρημένα αισιόδοξος και σαφέστατα επηρεασμένος από τον "κυνηγό"

      http://www.greekfinanceforum.com/hunter120516.html)

      Διαγραφή
  23. Να κάνεις όσες υποθέσεις θέλεις. Να τις διατυπώνεις ευγενικά και όμορφα όπως αρμόζει στον χώρο. Μην αυτολιβανίζεσαι.
    Άσε να εκτιμήσουν την αξία σου οι άλλοι.
    Όσο για το πρόσωπο που φωτογραφίζεις, καταλαβαίνω πως σε εξοργίζει η ευγένειά του. Προσπάθησε να του μοιάσεις.
    Νέος και έξυπνος φαίνεσαι.
    ΥΓ Καλό θα είναι να μην σου απαντήσει. Δεν απαντάμε σε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Kύριε Υποθέσεις Κάνω είχατε πει για εκλογές το καλοκαίρι και ΓΔ 350...
    Αυτό φαίνεται πλέον πολύ δύσκολο.
    Για την αξιολόγηση είχατε δίκιο.
    Οπως είχε και ο κύριος Hippy που εδώ και αρκετό καιρό "είδε" πιο αισιόδοξα την αγορά.
    Η απάντηση που σας έδωσε είναι πολύ ευγενική.
    Μην εμπλέκεστε σε διαμάχες, ο καθένας σας είναι ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΟΣ.
    Και οι δύο είναι φανερό ότι έχετε τεράστια εμπειρία.
    Πάντως ενώ η κίνησή σας στην ΑΛΦΑ ήταν επιτυχέστατη, δεν ξέρω γιατί μπλέξατε με τη σάπια ΦΡΙΓΟ.
    Για τις εκλογές που λέγατε ότι θα γίνουν για άλλο λόγο, εξακολουθείτε να τις υποστηρίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στα online forum οι συμμετέχοντες συνηθως πλακώνονται τελικά μεταξύ τους...
    Μπορεί κάποιος να διαφωτίσει γιατί η φριγο είναι σαπάκι?
    κ. Λουκά, χάρη στις επενδυτικές προτροπές σας για γουρουνόπουλα κοκορέτσια κλπ
    χοληστερίνη τριγλυκερίδια ουρία έγραψαν νέα υψηλά - πώς τα πουλάμε? -Φελαινί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κύριε Φελαινί,δεν νομίζω ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό το forum τρελαίνονται για καυγά.
    Αντίθετα θα έλεγα ότι διακρίνονται για μια μάλλον λογική προσέγγιση των χρηματιστηριακών δρωμένων,προσέγγιση που προϋποθέτει ηρεμία και αλληλοσεβασμό. Όλα αυτά τα αρκετά χρόνια έγινε σεβαστός αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς και η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του κάθε χρήστη.Όσο για τον κύριο Λουκά σίγουρα προτρέπει σε κατανάλωση κοκορετσιού και σπληνάντερου,αυτό δεν σημαίνει ότι τα τρώει ο ίδιος.Για σκεφτείτε ,δεν είναι κανόνας και για τις χρηματιστηριακές μας επιλογές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κ. Νίκο , ένας προβληματισμός που θέλει και την άποψη ενός φυσικού.

      Απο την θεωρία >>>

      Σύμφωνα με την κλασική θερμοδυναμική η εντροπία εκφράζει τη δυνατότητα ενός συστήματος να παράγει μηχανικό έργο (όσο μικρότερη η εντροπία, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητα του συστήματος να παράγει μηχανικό έργο).

      Λόγω της διατύπωσης του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου, η έννοια της εντροπίας είναι πολύ σημαντική στην κατανόηση της χρονικής ακολουθίας των γεγονότων σε ένα απομονωμένο σύστημα, καθώς κάθε κατάσταση του συστήματος θα έχει μεγαλύτερη εντροπία από την προηγούμενη κατάσταση.

      Η απειροστή μεταβολή της εντροπίας προκύπτει από τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο (ή ορίζεται, αναλόγως ποια διατύπωση της Θερμοδυναμικής ακολουθείται) στη θερμοδυναμική ως το πηλίκο της απειροστής προσδιδόμενης θερμότητας (σε μια αντιστρεπτή μεταβολή) προς τη θερμοκρασία (δq=Tds). Από αυτό προκύπτει ότι η ροή θερμότητας προς ένα σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εντροπίας του....

      Μια εφαρμογή του δεύτερου θερμοδυναμικού νόμου είναι πως η ροή θερμότητας συμβαίνει αυθόρμητα, πάντα, από το θερμότερο προς το ψυχρότερο σώμα σε ένα σύστημα που δεν δέχεται εξωτερικές επιδράσεις. Καθώς γνωρίζουμε πως η εντροπία σε ένα απομονωμένο θερμοδυναμικό σύστημα αυξάνει πάντοτε σε μια μεταβολή, αν κοιτούμε μια ταινία που δεν ξέρουμε αν παίζει από την αρχή προς το τέλος ή αντίστροφα, μπορούμε μέσω της παρατήρησης (κοιτώντας στο παράδειγμά μας τις ενδείξεις στα θερμόμετρα) να καταλάβουμε το βέλος του χρόνου.

      Στη ζωή παρατηρούμε μείωση της εντροπίας με την οργάνωση της ύλης, όπως ένα αχλάδι να σχηματίζεται από ανόργανα (ανοργάνωτα) συστατικά. Ο δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος δεν παραβιάζεται γιατί το σύστημα δεν είναι απομονωμένο, καταναλώνεται δηλαδή ενέργεια για το σχηματισμό του αχλαδιού μέσω της φωτοσύνθεσης, διαδικασία που ελέγχεται από την πληροφορία του DNA του φυτού.
      Σας είχα βάλει ως απάντηση στον κ.Hippy και μεταφορά από το μπλογκ του Μιχάλη κάποια δεδομένα για την μεταβολή στην θερμοκρασία ανά τον πλανήτη. Δείτε λίγο και αυτό το link http://worldpopulationhistory.org/map/428/mercator/1/0/25/
      Έχουμε δηλαδή μια στατιστικά παράδοξη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από το 2000 χοντρικά και μετά και ιδίως τα τελευταία 2 χρόνια με αλλεπάλληλα ρεκόρ Δq μετρημένα. Ταυτόχρονα υψηλός είναι και ο αριθμός αύξησης του συνολικού πληθυσμού .

      Θέλω σοβαρή απάντηση εδώ και όχι χαβαλέ κ.Νίκο . Ζητάω να οξυνθούν άμεσα οι γνωστικές δεξιότητες σας ως φυσικός και άνθρωπος της επιστήμης γενικότερα και να συνδράμουν στον βρόγχο της διαδικασίας εξεύρεσης της ορθής απάντησης , η σοφία (των χρόνων σας ) και η εμπειρία σας.

      ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ…..

      Διαγραφή
    2. Νικολάκη αυτά διαβάζαμε στα νιάτα μας ????

      http://www.retromaniax.gr/vb/filedata/fetch?id=759256

      Διαγραφή
    3. https://www.youtube.com/watch?v=nMnUHlCrN4k

      Έχω την εντύπωση πως στο παρελθόν κατά τον 12ο-13ο αιώνα (φαντάζομαι και παλαιότερα) η γή είχε επίσης περάσει περίοδο υπερθέρμανσης. Δεν κατάλαβα όμως με τα 2 link που θέλετε να οδηγήσετε τη σκέψη μας. Μάλλον όχι στο νερό αλλά που? Να πάρω τη βοήθεια του κοινού? ή καλύτερα να το πάρει το ποτάμι?

      Διαγραφή
    4. Φίλε Lorac,ευφυέστατε και εξαιρετικέ.
      Αυτά διαβάζαμε στα πολύ μικράτα μας,τα καλοκαίρια σε ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας.Μαζί με τα Σταφύλια της οργής του Στάϊνμπεκ,Το κάστρο του Κρόνιν και κάτι απαγορευμένα από τις εξουσίες. Παράξενος συνδυασμός ίσως. Ότι βρισκόταν εύκαιρο.
      Για την εντροπία και την αύξηση της.
      Με χτύπησες σε δύο αγάπες, την μαθηματική φυσική και τις περιβαλλοντικές παρατηρήσεις. Γιατί βλέπεις το μεταπτυχιακό μου είναι στην μετεωρολογία. Αρχίζουμε λοιπόν, γιατί όταν τα δίδασκα με θεωρούσαν αιρετικό. Δεύτερος θερμοδυναμικός νόμος και εφαρμογές του όχι μόνο στην φυσική αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνιολογία.Δεν ξέρω τι εφαρμόζει η οικονομική επιστήμη αλλά εγώ έβλεπα ότι: Η αύξηση της εντροπίας, δηλαδή της αταξίας αφού S=klnP, στις αυθόρμητες μεταβολές κλειστού συστήματος είναι το πιο σίγουρο αξίωμα της φυσικής. Αμέσως όμως αποδεικνύεται και ένα θεώρημα."Η αύξηση της εντροπίας οδηγεί σε μείωση της ικανότητας παραγωγής μηχανικού έργου από το σύστημα". Και έλεγα στους μαθητές: Εφαρμόστε τα στις συμπεριφορές των χρηματιστηρίων ,εφαρμόστε τα στις θεωρίες κοινωνιολόγων στο δίπολο τάξη-αναρχία. Και βέβαια οι πλείστοι λέγανε καλός ο τρελός, άντε να βγούμε στο προαύλιο να λιαστούμε.Η αύξηση της θερμοκρασίας ενός αερίου συστήματος αυξάνει την μέση κινητική των μορίων του αερίου, είναι Κμ = 3/2 k·T,άρα αυξάνει την αταξία και επομένως την εντροπία του συστήματος .Μεγαλώνει ο παρανομαστής του dS=dQ/T αλλά ο αριθμητής δεν είναι σταθερός αλλά θετικός και αύξων αφού η θερμότητα dQ απορροφάται από το σύστημα.Επομένως ουδέν μεμπτόν,αύξηση θερμοκρασίας αύξηση εντροπίας. Για τις μετρήσεις των μέσων θερμοκρασιών στην γη απλά να ενημερώσω ότι τα αποτελέσματα είναι συζητήσιμα.Ο μετεωρολογικός σταθμός που έχει τις περισσότερες αξιόπιστες σε βάθος χρόνου μετρήσεις είναι ο σταθμός της Βοστώνης. Η πιθανή αυξητική τάση δεν αξιολογείται ως βεβαία,υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εμφανιζόμενες μεταβολές να οφείλονται σε θόρυβο σύμφωνα με την στατιστική έννοια.Ένα εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι το κλίμα της Αττικής δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 2500 χρόνια.Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην εποχή του στην Αττική άνθιζε η μπανανιά αλλά δεν κρατούσε τους καρπούς της .Οι γεωπόνοι σήμερα λένε ότι αυτό αντιστοιχεί στην σημερινή μέση θερμοκρασία της Αττικής.Στο Λος Άντζελες αποδείχτηκε ότι η φύση αναπτύσσει νέες διαδικασίες για να προστατευτεί,απρόβλεπτες και εξαιρετικά ευφυείς.
      Για την αύξηση του πληθυσμού της γης.Γιατί να αντιβαίνει στο 2ο Θερμοδυναμικό; Πληθυσμός είναι μόνο οι άνθρωποι; Άντε πάλι,έβγαλα το δεκάρικο λόγο μου.

      Διαγραφή
    5. Καλημέρα σας ,διάβαζα χτές τις σκέψεις που είχαμε ανταλλάξει εδώ μέσα με τον κ. ManoV για την εκτίμηση ρίσκου και έριξα μια δεύτερη ματιά στην εργασία του και κυρίως στα math της. Την ίδια ημέρα -εχτές δηλαδή- αγόρασα ένα κεσεδάκι με κεράσια , πραγματικά πολύ όμορφα και ζουμερά. Δυστυχώς δεν χώραγαν στο ψυγείο και τα άφησα έξω με σκοπό να τα φάω όλα σήμερα.

      Ιδιαίτερη και προσωπική η απάντηση σας , χαίρομαι που το πείραγμα μου σας ξύπνησε μνήμες ευχάριστες. Άλλωστε ο χρόνος έχει την ικανότητα να «στρογγυλεύει» τα πάντα ,έτσι όπως εμείς θέλουμε να τα θυμόμαστε.
      Αυτά που μου γράψατε λοιπόν ήταν μια « πληροφορίᨻ οπότε όπως ήδη γνωρίζεται από την θεωρητική φυσική βοηθήσατε στην μείωση της εντροπίας του δικού μου συστήματος. Παρόμοια και αυτά που σας γράφω εγώ ,ανάλογα αν επιλέξετε να τα «διαβάσετε» ή όχι είναι μια μεταβλητή αρνητικής εντροπίας. Αν θέλετε μια γρήγορη εκτίμηση η αύξηση dq αλλά και η αύξηση του πληθυσμού – δηλαδή του αριθμού μονάδων που καταναλώνουν ενέργεια θα χρειαστεί τεράστια ποσά πληροφορίας για να μπορέσει να κρατήσει σταθερή ή ελαφρά αυξανόμενη την S , αν θεωρήσουμε ότι μιλάμε για ένα κλειστό οίκο-σύστημα.

      Σήμερα το πρωί είδα με τα λύπης μου ότι η παραμονή των κερασιών έξω από το σύστημα που θα τα διατηρούσε ζουμερά και φρέσκα (ψυγείο >> μείον Δq) είχε κάπως αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους. Έκατσα λοιπόν και τα ξέπλυνα αφαιρώντας και όσα δεν με ικανοποιούσαν , μία εργασία που μου πήρε αρκετή ώρα σχετικά.

      Κύριε Μάνο δεν σας ξέχασα , συνεχίζω και κάνω την εργασία μου πάνω σ’ αυτά που συζητήσαμε. Εκτιμώ ότι θα το ξανανοίξουμε το θέμα . Μου άρεσε πολύ το excel σας γιατί διαφωτίστηκα πάνω στην μεθοδολογία σας. Τα raw data φαντάζομαι είναι νούμερα που ανακοινώνει η MS για τους δείκτες της?? Θα μπορούσα να βρω στοιχεία για Σαουδική Αραβία , Κίνα και Ελβετία??

      Κύριε Hippy στο τέλος της επιλογής των κερασιών βαριόμουνα και ίσως πέταξα αρκετά που ήταν καλά. Είναι σαν τις μικρές εταιρίες του ΧΑΑ που λέτε παρακάτω. Ίσως έχουν πεταχτεί αρκετές που είναι τελικά «ζουμερά κεράσια» οπότε με κατάλληλο ψάξιμο να βρούμε σημαντικά ανταπόδοση με μικρό κόστος. Το θέμα είναι να έχουμε φάει ΚΑΙ από το κεσεδάκι με τα ΚΑΛΑ κεράσια πρώτα !!!!

      Διαγραφή
    6. Αγαπητέ Lorac
      Ακόμη και αν δεν είχα διαβάσει ποτέ ένα δικό σας κείμενο μόνο από την φράση σας
      "Άλλωστε ο χρόνος έχει την ικανότητα να «στρογγυλεύει» τα πάντα ,έτσι όπως εμείς θέλουμε να τα θυμόμαστε."θα σας είχα παραδεχτεί σαν ιδιαίτερα ευφυές άτομο και θα αποζητούσα την διαδικτυακή φιλία σας.Έχετε δίκιο και πάντα ενθυμούμαι τον |πανδαμάτορα χρόνο.Σκεφτείτε όμως ότι όταν έπαιρνα το 1975 το πτυχίο μου το εν Αθήνησι Φυσικό τμήμα διέθετε μόνο δύο scientific calculators,αυτά που σήμερα πωλούνται 20 ευρώ,βιδωμένα σε τραπέζι για να μην κλαπούν,τα δεδομένα και οι εντολές δίδονταν στον μοναδικό ΗΥ της έδρας της πυρηνικής φυσικής με διάτρητες κάρτες και ο καθηγητής από το 1927 της ηλεκτρονικής φυσικής δίδασκε ακόμη λυχνίες κενού. Ναι ο κ.Μιχάλης Μπλέτσας είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πριν 8 περίπου χρόνια ότι η μεγαλύτερη εφεύρεση του 20ου αιώνα είναι το internet και η άμεση πρόσβαση στην παγκόσμια πληροφορία που έφερε. Καλησπέρα και καλό υπόλοιπο της Κυριακής σας.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Lorak,

      εδώ: https://www.msci.com/end-of-day-data-regional θα βρείτε ό,τι υπάρχει σχετικό με δείκτες της MS. Υπάρχουν και για τις χώρες που ενδιαφέρεστε.

      Χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμο το excel, ελπίζω οι άλλοι φίλοι που το «κατέβασαν», να το βρήκαν ενδιαφέρον και να μοιραστούν τις τυχόν παρατηρήσεις τους μαζί μας.

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα σας.

    Δεν παρακολουθώ εντατικά τελευταία. Όμως με αφορμή αυτά που γράφτηκαν και μόλις είδα, θα ήθελα να υπογραμμίσω την αξία της παρουσίας του Hippy στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.

    Διακρίνεται από μια σταθερότητα ταυτότητας, Δεν αλλάζει ονόματα, δεν εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται. Είναι από τους παλαιότερους χρήστες-μέλη στα ιστολόγια του διαδικτύου. Είναι κρυστάλλινος, έχει δώσει το στίγμα του, ακόμα και προσωπικά του στοιχεία. Κάποιοι χρήστες, από ότι έχω καταλάβει, τον γνωρίζουν και προσωπικά. Μιλάει θα έλεγα σχεδόν επωνύμως.

    Χαρακτηρίζεται από σεμνότητα, μετριοφροσύνη και ευγένεια. Δεν «διαφημίζει» τις σημαντικότατες επιτυχίες του στις αγορές, παραδέχεται και ομολογεί τα ενδεχόμενα λάθη του, αναγνωρίζει και εκτιμά τους άξιους «συμπαίκτες» του, ενώ ο πάντα εμπεριστατωμένος λόγος του διακρίνεται από μεστότητα, ουσία και συνέπεια και προδίδει ένα καλλιεργημένο και βαθειά σκεπτόμενο άνθρωπο. Έχει τη ταπεινότητα την απλότητα και μεγαλοσύνη να «καταδέχεται» να απαντά, ακόμα και στους επηρμένους του διαδικτύου. Σ’ αυτά μπορείτε να προσθέσετε την πείρα και τη σοφία της ηλικίας του, που για κάποιους νεότερους είναι αγαθά ανεκτίμητα, τη διαίσθηση που τον χαρακτηρίζει στις χρηματαγορές, αλλά συνάμα και κυρίως την πλήρως αιτιολογημένη σκέψη για τις επενδυτικές του αποφάσεις.

    Ικανοποιεί τις ερωτήσεις και του τελευταίου από εμάς, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση προς τούτο. Απάντησε με κομψό τρόπο (ολιγόλογα αλλά περιεκτικά), ακόμα και στις προ ημερών ερωτήσεις μου, χωρίς να με γνωρίζει «από χτες». Κοσμεί τα λίγα ιστολόγια που ακόμα έχουν απομείνει και ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο. Είμαστε τυχεροί που τον έχομε.

    Δεν θα τα έγγραφα αυτά υπό άλλες συνθήκες, γιατί καταλαβαίνω ότι ούτε εκείνου θα του αρέσουν. Αναγκάζομαι όμως να εκφραστώ ελεύθερα, υπερβαίνοντας την αυτοπειθαρχία που με διακρίνει. Δεν έχω καμία ιδιοτέλεια προς τούτο γιατί δεν τον γνωρίζω στην πραγματική ζωή, σπάνια γράφω στο διαδίκτυο, σπάνια εμφανίζομαι και ακόμα σπανιότερα κάνω χρηματιστηριακές κινήσεις.

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΓΚΟΥΡΟΥΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ

    Όσον αφορά το δείχτη, φίλε Gerry Phoenix, ούτε ο κ. hippy, ούτε ο κ. Υποθέσεις Κάνω, ούτε ο κ. Τάκης, μπορεί να ξέρει που θα είναι ο δείκτης σήμερα, αύριο και μεθαύριο. «Στο τέλος, όλους η αγορά τους ξεφτιλίζει», όπως έλεγε κάποιος παλιός εξαίρετος θεμελιώδης αναλυτής, που μάλλον αποφάσισε να σιγήσει, κατανοώντας την ουσία αυτής της θέσης. Το ίδιο ισχύει για το επηρμένο ύφος κάποιων που θα μας επιδείξουν τα πινακίδια τους με τα κέρδη. Ο δε γε Ηράκλειτος έλεγε την οίησιν προκοπής εγκοπήν, ότι δηλ. η αλαζονεία και η έπαρση είναι εμπόδιο της προκοπής και της προόδου.

    Όλοι κατά βάθος προσπαθείτε να βρείτε έναν γκουρού, και αν δεν υπάρχει ψάχνετε να τον ανακαλύψετε. Αναζητείτε προφήτες και μάγους που θα σας καθοδηγήσουν στο δρόμο των αγορών, θα σας δώσουν την πληροφορία, την αλάθητη πρόβλεψη, το μαγικό χαρτί που θ’ αλλάξει τη ζωή σας. Αυτόν που προβλέπει πάντα σωστά και τα ξέρει όλα.

    Υπάρχουν γκουρού των αγορών; Κι αν δεν υπάρχουν τι είναι τα μεγάλα ονόματα που ακούμε και ξέρομε; Ήταν άνθρωποι που για ένα μικρό χρονικό διάστημα (ή για κάποιους ευτυχείς λίγο μεγαλύτερο) προέβλεψαν σωστά και δικαιώθηκαν. Όμως λίγα χρόνια μετά οι άστοχες προβλέψεις τους έριξαν πάλι στη λήθη ή στη μοναξιά της ασημότητας. Κάποιες εξαιρετικές – ελαχιστότατες περιπτώσεις παρέμειναν στο προσκήνιο, αλλά με πολύ μικρότερη αξία από αυτή που η αγορά τους έδινε στο θρίαμβό τους.

    Εγώ δεν θέλω περιστασιακούς γκουρού και τις γκουρουδιές τους. Θέλω αιτιολογημένες απόψεις. Και προπαντός δεν θέλω ανθρώπους επηρμένους. Γιατί η σοφία με την έπαρση δεν πάνε μαζί. Και το πρώτο βήμα αυτού που θέλει να αποκτήσει σοφία είναι να αποβάλει την οίηση. Γιατί δεν γίνεται να αρχίσεις να μαθαίνεις αυτά που νομίζεις ότι ξέρεις. «Τι πρώτον εστιν έργον του φιλοσοφούντος; αποβαλείν οίησιν· αμήχανον γαρ, ά τις ειδέναι οίεται ταύτα άρξασθαι μανθάνειν», όπως θα έλεγε ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος.

    Συγνώμη που δεν σας διαβάζω συχνότερα.

    Φιλικά,
    Σύλβιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι εξαιρετικά για την ομαδικότητα των θαμώνων του μπλογκ. Κι εγώ ομάδα αισθάνομαι. Θα συμφωνήσω επίσης με την οξυδερκή παρατήρηση σας φίλε Σύλβιε για την μετριοφροσύνη των συμμετεχόντων. Πραγματικά εδώ δεν γράφουν οι κατά φαντασίαν Ρονάλντο που συναντάμε σε άλλα μπλογκς. Όπως στους περισσότερους φίλους κι εμένα μου αρέσει αυτό.

      Κύριε Gerry στον κ. Υ δεν απάντησα ευγενικά-απάντησα ειλικρινά. Επίσης δεν έχει κάνει μία αλλά δύο μεγάλες επιτυχίες. Η πρώτη ήταν η αμερικάνικη ηλεκτρονική που υπερδιπλασίασε. Είναι σύνηθες-εγώ τουλάχιστον την έχω πάθει-μετά από μεγάλες επιτυχίες να χαλαρώνεις, να παραμελείς λίγο την άμυνα και να τρως το μπαλάκι (αν αποδειχθεί η ΦΡΙΓΟ ήττα). Συνήθως ανασυντάσσεσαι και στο 2ο ημίχρονο ρίχνεις άλλα δύο στον αναιδή που τόλμησε.

      ΑΣΧΕΤΟ

      Είναι άδικο αλλά δυστυχώς αλήθεια. Το τι έχουμε πετύχει στο παρελθόν ή όχι ελάχιστα ενδιαφέρουν. Τι μας ξημερώνει είναι το θέμα. Όπως κι ο κ. Lorac πιθανολογώ έναν μηρυκασμό της πρόσφατης ανόδου όπου καλό είναι να ψάξουμε τους επόμενους νικητές στις μικρότερες υγιείς εταιρίες. Παλιά τις συζητούσαμε, τώρα λόγω απουσίας κ. Τάκη θεμελιωδώς έχουμε χαλαρώσει.

      Διαγραφή
    2. Προς τον φίλο κ. Σύλβιο
      Ενταύθα (χα χα)

      ως προς το σχόλιο για το ομόλογο της ΔΕΗ. Μια και ήταν "ολιγόλογο"...το συνεχίζω

      Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ρίσκο σε τόσο μεγάλη κρατική εταιρεία (πλέον του ρίσκου της χώρας προφανώς). Μετά την τραυματική εμπειρία που περάσαμε όμως τον Αύγουστο 2015 με τα senior ομόλογα των συστημικών (που είχαν επιπλέον και την εξασφάλιση pari passu με τις καταθέσεις)...φυσάω και το γιαούρτι.

      Ο κ. Artaxia παρατήρησε σε σχετική συζήτηση πως με το άνοιγμα της αγοράς -που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιβάλλει-η ΔΕΗ κινδυνεύει να παραμείνει μόνο με τους μπαταχτσήδες, τους πολύ μικρούς καταναλωτές και τους αναξιοπαθούντες. Πραγματικά κι ο γιος μου στο σπίτι που νοίκιασε φεύγοντας απ΄το πατρικό (αχ !!) elpedison διάλεξε για οικονομικότερα.

      Το ομόλογο ΔΕΗ/19 διαπραγματεύεται σε ποσά 100Κ κατ΄ελάχιστον (face value) τελευταία κάνει πράξεις λίγο κάτω απ΄το 78 (yield 16%) και είναι semi annual.

      http://www.quotenet.com/bond/EO-Notes_201416-19_RegS-Bond-2019-XS1063837741

      http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/yieldcalculator?isin=GR0110029312

      Προσωπικά εάν δεν το είχα στην κατοχή μου δεν θα τ΄αγόραζα. Θα προτιμούσα να πετύχω την απόδοση μέσω 4-5 (διαχρονικά) σχετικά ασφαλών (?) μετοχών (πχ ΓΡΙΒ, ΕΛΛ κλπ...μετοχές μεν αλλά κάπως με ομολογιακό προφίλ). Λόγω της διασποράς θα αισθάνομαι πιο ασφαλής.

      Εάν το είχα θα περίμενα να βελτιωθεί η τιμή του παράλληλα με το γενικευμένο κλίμα που πιθανολογώ-ελπίζω ότι θα κυριαρχήσει στα ΟΕΔ μετά την αξιολόγηση τέλος Μαΐου. Μετά, σε τιμή προς τα 85, θα επιχειρούσα πώληση και την προηγούμενη λύση. Εναλλακτικά θα έβλεπα ίσως ανταλλαγή με ΦΟΛΙ (σαφώς ασφαλέστερο, λίγο μικρότερο yield 14%, με μικρό όμως πρόβλημα εμπορευσιμότητος)

      http://www.quotenet.com/bond/FF_Group_Finance_Luxembourg_SAEO-Conv_Notes_201419-Bond-2019-XS1082775054

      http://en.boerse-frankfurt.de/bonds/yieldcalculator?isin=GR0110029312

      Διαγραφή
    3. «Ολιγόλογο»; Τι ήθελα τους χαρακτηρισμούς; Εκεί εστιάσατε; Για να καθίσετε να γράψετε ολόκληρη έκθεση; Αισθάνομαι άσχημα. Και είστε και τόσο διακριτικός. Όχι δεν έχω ομόλογο ΔΕΗ. Αλλά μου προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

      Όχι ότι και το ΦΟΛΙ είναι «ακίνδυνο», αλλά σίγουρα καλύτερο. Πραγματικά το τελευταίο δεν το είχα σκεφτεί καθόλου. Εσάς δεν σας ξεφεύγει τίποτα. Βέβαια έχετε δίκιο, φαίνεται ότι είναι illiquid, ίσως παραπάνω από ότι λέτε. Εκεί που με παραπέμπετε εμφανίζει τελευταία πράξη στις 3/5/2016! Από τότε τίποτα! Και με τεράστια απόσταση bid-ask (70 – 85,27 !!!), ένδειξη για αποφυγή με βάση τη θεωρία. Πρακτικά δύσκολο έως δυσκολότατο να το βρεις και το αγοράζεις μόνο αν σκοπεύεις να κάνεις διακράτηση ως τη λήξη.

      Και το άλλο: Μαθηματικός δεν είμαι, αλλά δεν καταλαβαίνω πως το site δίνει επί τιμής ομολόγου 82,71 , YTM 14%, όπως κι εσείς είπατε, με λήξη την 24/07/2019!!! Θα με κάνετε να ξεχάσω και τα λίγα Μαθηματικά που ακόμα θυμάμαι. Δε βγαίνει με τίποτα το 14%. Εκτός αν το κουπόνι «1,75%» ξαφνικά μεγαλώνει από την επόμενη περίοδο και το αγνοώ. Αλλά θα μου πείτε τα computer και τα προγράμματα κάνουν σήμερα ποτέ λάθος; Οι άνθρωποι κάνουν. Εγώ πάντως ως άνθρωπος, με το φτωχό μυαλό μου, γύρω στο 8% θα το έβγαζα.

      Ευχαριστώ και πάλι.

      Σύλβιος


      Υ.Γ. Ο γιός την καλύτερη εποχή βρήκε για να φύγει από το πατρικό. Διπλασιασμός δαπανών! Τον χάνετε κι από κοντά. Σας καταλαβαίνω.

      Διαγραφή
  29. Πακέτο Γιουνκερ
    http://energypress.gr/sites/default/files/media/gioynker.pdf

    Μας δίνει και μια ιδέα πώς θα κινηθεί newsdriven μετά την πολιτική ηρεμία το Χαα. Πέρα απο την προφανή τερνα και άλλες άμεσα ή εμμεσα μέσα στο βάζο με το μέλι. Περιμένω την διόρθωση στα 570 περίπου και επανατοποθέτηση στις εμπλεκόμενες. Έμεινα μόνο με τα αρχικά δεη, δεν στοπαρα ως όφειλα και το γιατί το έγραψα παραπάνω ,αλλά δεν ξαναματαπήρα μιας και περίμενα χαμηλότερα.

    ο κ. Υ , αν και με στεναχωρεί η εμμονή του vs Hippy έχει ικανότητες οπότε σέβομαι την άποψη του για παγωτό-κοντό παντελονάκι και εκλογικό βιβλιάριο.

    Αλλωστε κύριοι σας χωρίζουν 3 γράμματα μόνο!! H ..ipp.. Y

    p.s απο το πακέτο Γιουνκερ σημαντικό το #18 για άλλα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νέο εκλογικό νόμο με ψήφο στα 17 προωθεί η κυβέρνηση

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500077164


    Το ερώτημα είναι ο νέος νόμος ισχύει άμεσα μόλις ψηφιστεί ή ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές π.χ.;

    Αυτό για μένα λέει πολλά για το μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέφτομαι θετικά.

      Τέτοια μέτρα μόνο ο συριζα μπορούσε να ψηφίσει χωρίς "να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή".

      Μήπως και μόνο ο συριζα μπορεί (αρχικά) να τα εφαρμόσει για τον ίδιο λόγο?

      Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο ή όπως έλεγε η δοκιμασμένη γιαγιά "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά".

      Διαγραφή
  31. Χαιρετω παιδες... κ nemoz κ να μη ψηφιζουν οι πανω απο 60 θα προτιμουσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΑΣ ΕΧΩ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΝΕΑ -Σοκ και Δέος στο Ελληνικό Ίντερνετ με Έρευνα που Δείχνει ότι οι Έλληνες Είναι Μικροτσούτσουνοι --Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου μένουν μια ελιά, ένα πιτόγυρο και η τεράστια ιδέα που έχει ο μέσος Έλλην για το πέος του. -Τις τελευταίες ώρες όμως, ο τρίτος από τους πυλώνες του ελληνισμού που προαναφέραμε, δηλαδή το πουλί του Έλληνα, δέχεται ανοίκεια επίθεση από το παρακάτω infographic, το οποίο βασίζεται σε παγκόσμια έρευνα αγνώστων λοιπών στοιχείων, σχετικά με το μέγεθους του πέους ανά τον κόσμο:--Σύμφωνα με αυτό το σκληρό χτύπημα κάτω από την μέση, το πουλί του μέσου Έλληνα είναι μικρότερο απο αυτό του μέσου Γιαπωνέζου, Κινέζου, Καναδού, και Τούρκου - για να ακριβολογούμε, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, ο μέσος Έλλην την έχει μικρότερη από το 90-95% όλου του γνωστού κόσμου. Οι Γερμανοί αφέντες μας, μας ρίχνουν μια ίντσα στο κεφάλι, οι Σουηδοί των οποίων υποτίθεται πως ο γυναικείος πληθυσμός ψοφάει για Greek lover με τρίχα για πουλόβερ, μας ρίχνουν πάνω από μια ίντσα, ενώ ας μην μιλήσουμε καλύτερα για το «εύρος» των Κονγκολέζων και των Σουδανών. Μοναδική παρηγοριά, το γεγονός ότι αυτή η δραματική μικροτσουτσουνίαση, αφορά εκτός από εμας και τους εξίσου ψωροφαντασμένους Ιταλιάνους εραστές (οι οποίοι πάντως είναι έστω και οριακά από πάνω μας). --Χριστέ μου τι δράμα! To μόνο που έχει μείνει ανέπαφο σ' αυτή τη χώρα, είναι ο μύθος του Ελληνα του μπήχτη του σωστού, αν διαλυθεί κι αυτό τι θα απογίνουμε γαμώτο; Πως θα αναπτυχθεί ο τουρισμός σε μια χώρα μικροτσούτσουνων; Αυτό εννοούσαν οι παλιότεροι όταν έλεγαν «θα γίνει της Κορέας»; Ποιοί και γιατί χτυπούν τον Έλληνα εκεί που πονάει πιο πολύ, δηλαδή στο πουλί του;

    Όπως είναι φυσικό, στο ίντερνετ έγινε κακός χαμούλης:
    -ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ -ΜΑΣ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΟ ΠΕΟΣ ΜΑΣ--http://www.vice.com/gr/read/erevna-megethos-peous-ston-kosmo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Lorak,

      εδώ: https://www.msci.com/end-of-day-data-regional θα βρείτε ό,τι υπάρχει σχετικό με δείκτες της MS. Υπάρχουν και για τις χώρες που ενδιαφέρεστε.

      Χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμο το excel, ελπίζω οι άλλοι φίλοι που το «κατέβασαν», να το βρήκαν ενδιαφέρον και να μοιραστούν τις τυχόν παρατηρήσεις τους μαζί μας.

      Διαγραφή
  33. Κύριε Κ.Υ. η κινησή σου με την αλφα είχε την ομορφιά, την δύναμη και την αποφασιστικότητα του χτυπήματος ενός λιονταριού βάζει κάτω πολλές σελίδες καλογραμμένων αναλύσεων....η ιδεολογική σου αντίληψη....Γολιάθ


    Δαυίδ ο Οβριός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα. Κύριε Hippy θα ήθελα την άποψή σας για την ΔΕΗ καθώς γνωρίζετε για την μετοχή και εκτιμώ πάντα την αποψή σας. Πως νομίζετε θα συμπεριφερθεί μέχρι
    την έξοδο από τον MSCI και πως μετά? Αποτελεί αγοραστική ευκαιρία στα τρέχοντα επίπεδα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά την άποψη μου η ΔΕΗ είναι μια κακή επένδυση-ίσως όμως ένα καλούτσικο trade (στην ανακατανομή λόγω MSCI στις 31/5)

      Δεν μου αρέσει σαν επένδυση όχι μόνο λόγω φρικτών θεμελιωδών αλλά και λόγω της κακής συγκυρίας. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε νομίζω την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου για να παραμείνει ο Φωτόπουλος (και η νοοτροπία που διέπει τις ΔΕΚΟ)-τον Σκουρλέτη (ο μαλάκας του μαλάκα τω μαλάκα τον μαλάκα ω μαλάκα)-τον ΣΥΡΙΖΑ (ο τζάμπα αριστερός μάγκας που μοιράζει τα λεφτά των άλλων στους κακοπληρωτές τάχα αδύναμους) κλπ.

      Επίσης (συμπλήρωσε ο εξαιρετικός χρήστης Artaxia όπως ανέφερα ποιο πάνω) με το άνοιγμα της αγοράς -που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιβάλλει- στη ΔΕΗ θα μείνουν μόνο οι μπαταχτσήδες, οι πολύ μικροί καταναλωτές και οι αναξιοπαθούντες. Ούτε στο 1/3 της κεφαλαιοποίησης δεν θα δείχνει ελκυστική.

      Τώρα ως προς trade θεωρώ δύσκολο ένα τόσο επιθετικό χαρτί να μην ακολουθήσει-έστω εν μέρει-το τραπεζικό ράλι. Το γεγονός ότι διάκεινται θετικά προς το χαρτί δυνατοί χρήστες όπως ο κ. Lorac, ο κ. ΝίκοςΤ (και φίλοι που μιλάμε αλλά δεν θέλουν να γράψουν) με προβληματίζει ότι μπορεί να κάνω λάθος. Σάμπως πρώτη φορά θα είναι? Τα νέα για κέρδη-ζημιές από ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μου φαίνονται αλληλοσυγκρουόμενα, τα θεωρώ αδιάφορα.

      Εάν λοιπόν είχα κομμάτια ΔΕΝ θα βιαζόμουν να πουλήσω, θα περίμενα τα καλά νέα απ΄το E/G. Αλλά δεν θα αγόραζα άλλα. Ας κερδίσουν (ή έστω ας ανακάμψουν) αυτά που έχω.

      Αφού όμως δεν έχω θεωρώ φρονιμότερο να περιμένω ως τις 31/5 μήπως και δω χαμηλότερες τιμές. Δεν ξεχνώ ότι τα τελευταία rebalancings ελάχιστα απέδωσαν κερδοσκοπικά. Σίγουρα όμως για τη ΔΕΗ θα είναι ένα κακό νέο πίσω της.

      Διαγραφή
    2. k.hippy, θα μου επιτρέψεις μια (ίσως) ανόητη ερώτηση? .. (για πές..)
      Επειδή τα οφειλόμενα προς την ΔΕΗ 2,2 δισ. ευρώ είναι από την κοινωνική πολιτική των διαχειριστών του κράτους (προστασία αδυνάτων ,τοπική αυτοδιοίκηση κλπ) και η εταιρία είναι εισηγμένη και άρα δεν μπορείς να κερνάς από ξένη τσέπη, πόσο πιθανό είναι να δούμε στο εγγύς μέλλον την τρόικα να επιβάλει να πιστώνονται στην ΔΟΥ οι οφειλές των κακοπληρωτών προς την ΔΕΗ & λοιπές κοινωφελείς (ΔΕΥΑΠ ΕΥΑΘ) εισηγμένες.Κάτι τέτοιο θα δώσει την δυνατότητα συμψηφισμού των απαιτήσεων της με τις οφειλές της προς το δημόσιο (πχ ΦΠΑ) επιφέροντας βελτίωση του ισολογισμού της. Έτσι οι παροχές, αν συνεχίσουν να υπάρχουν, θα πιστώνονται στον προυπολογισμό του κράτους ενεργοποιώντας τον κόφτη..και όχι σε βάρος των εισηγμένων
      Υπάρχει περίπτωση? Πως θα μπορούσε μια εισηγμένη να προστατευθεί από παροχολόγους?

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω πώς γίνεται η διαδικασία αλλαγής παρόχου,
      αλλά μήπως οι μπαταχτσήδες της ΔΕΗ μετακινηθούν στους άλλους παρόχους για να βάλουν και αλλού φέσια ;
      Ή μήπως πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τις οφειλές ;
      Νέρων

      Διαγραφή
    4. 22-10-2015.... μέχρι να γίνει η σκέψη πράξη και μέχρι να εφαρμοστεί κιόλας .... http://www.kathimerini.gr/835822/article/oikonomia/epixeirhseis/protaseis-rae-gia-periorismoys-sthn-allagh-promh8eyth-reymatos

      Μόνο απο καθαρή τύχη θα γλυτώσω ζημίαν σ΄αυτό το trade. 2.87-2,83 η ζώνη μαζινό που πρέπει να αντέξει αύριο και η ελπίδα ότι απλά ο Γδ θα κλείσει κάτι γκαπ σε μικρούς χρόνους στα όρια του 610.

      Διαγραφή
    5. Αυτά κ. Hippy και κ.Chabo (συνδικαλιστές ΔΕΗ, κακοπληρωτές λογαριασμών και όλα τα παρελκόμενα) σε λίγα χρόνια -πολύ λέω- θα μας επιβληθεί να τα ξεχάσουμε. Όποιος κι αν είναι στην εξουσία. Την κοινωνική πολιτική θα την κάνει μόνο το κράτος και επειδή δεν έχει μία, καταλαβαίνετε πόση θα είναι η βοήθεια. Τι θα πουν δηλαδή για παράδειγμα οι ξένοι ιδιώτες δανειστές, κάτοχοι των ομολόγων στα οποία αναφερθήκαμε, σε ένα και τρία χρόνια αντίστοιχα; «Δεχόμαστε να κουρευτούν τα 700 εκ € (200 + 500) που μας χρωστάτε, ενώ υπάρχει τεράστια περιουσία της επιχείρησης να κατάσχουμε, τόσες απαιτήσεις εις χείρας τρίτων που δεν τις εισπράττετε, τόσες μελλοντικές ροές ή ακόμα και η δυνατότητα αύξησης των τιμολογίων, προκειμένου να μας πληρώσετε;». Ή νομίζετε ότι θα βγει στις αγορές η εταιρεία με 16 – 18% κουπόνι που τιμολογείται η πιστοληπτική της ικανότητα σήμερα, πράγμα το οποίο ποτέ δεν έχει γίνει σε χώρα του ευρώ; Ή θα δεχτούν να αναχρηματοδοτήσουν τα ιδιωτικά ομόλογα οι τράπεζες, χωρίς να μπουν κάποιοι όροι; Οι εποχές αλλάζουν. Ποιος θα πάρει την ευθύνη της υπογραφής χορήγησης νέων δανείων, σε μια εταιρεία που δεν θα είναι πλέον βιώσιμη, χωρίς να τεθεί η τήρηση κάποιων χρηματοοικονομικών όρων; Για τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά έχω την αίσθηση («αίσθηση» υπογραμμίζω μόνο), πως μέχρι τώρα δεν τα έχουν πάει καλά, με την έννοια της απήχησης στον μέσο καταναλωτή. Στο μέλλον μπορεί αυτό να αλλάξει. Αλλά ένας λόγος παραπάνω η ύπαρξή τους, να νοικοκυρευτεί η ΔΕΗ.

      Πιστεύω ακράδαντα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα κρατικό σ’ αυτό τον τόπο. Θα έχει ξεπεραστεί ακόμα και η κοινωνική ιδέα του οικοδεσπότη μας και φιλελεύθερου Τάκη Μορφονιού, ότι κάποια ανώτερα αγαθά όπως το νερό οφείλουν να παραμείνουν δημόσια. Το κράτος θα μπορεί αν θέλει να κρατάει στα χαρτιά την «ψιλή κυριότητα», όπως λέμε στα συμβόλαια των σπιτιών, σε κάποιους «ευαίσθητους» τομείς για τα μάτια του κόσμου και οι ιδιώτες θα έχουν την ισόβια διαχείριση και επικαρπία. Μπορεί να διαψευστώ, αλλά πιστεύω ότι θα «εξαναγκαστούμε» στο μέλλον να δούμε ιδιωτικοποιήσεις που ποτέ δε φανταζόμαστε!

      Υ.Γ.1 Αλήθεια εμείς είμαστε πιο μάγκες από τους Πορτογάλους, που έδωσαν τη ΔΕΗ τους στους Κινέζους;
      Υ.Γ.2 Κύριε Chabo, οι οφειλές του ρεύματος δεν θα πιστώνονται στην Δ.Ο.Υ., αλλά θα βεβαιώνονται από τους ιδιώτες, αποκλειστικούς παρόχους του ρεύματος.

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    6. Κύριε Σύλβιε το έχω ξαναπεί...είστε γάτος. Αν και κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το θέμα της ενέργειας στην ΕΕ, άρα και η αξία των μονάδων σε Πτολεμαίδα και Μεγαλόπολη. Το θέμα για μένα όμως (που δεν αγαπώ τα διλλήματα) είναι απλό:

      -Αφού τα χρήματα μου είναι μετρημένα, που σημαίνει πως ότι βάλω στη ΔΕΗ θα μου λείψουν από άλλο χαρτί, γιατί να διαλέξω αυτήν αντί για το χαρτί χωρίς πρόβλημα?

      "Επειδή είναι φτηνό" θα μου πείτε και ειλικρινά μακάρι για τον κατέχοντα (πιθανολογώ) φίλο μας κ. Chabo να έχει δίκιο. Προσωπικά είμαι κουμπωμένος καθώς ξέρω ότι "ευκαιρία που την βλέπουν όλοι σπάνια είναι ευκαιρία".

      Τα προβλήματα σε ΔΕΗ και τράπεζες από τον ερχομό του σύριζα τα πιθανολογήσαμε απολύτως έγκαιρα το φθινόπωρο του 2014 τόσο εδώ όσο και στου κ. Artaxia. Οι τράπεζες με τις αυξήσεις μάλλον τα έλυσαν , στην ΔΕΗ νομίζω όχι, δεν ξέρω, δεν ακουμπώ, εύχομαι επιτυχία στους συναγωνιστές. Προσωπικά ίσως επιχειρήσω ξεπέτα στο rebalancing.

      Κύριε Σύλβιε υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανασυζητήσει από το μπλογκ του κ. Κικου? Διάβαζα σήμερα την ανάλυση στην Eurobank properties όπου ένας σπουδαίος χρήστης μου έδωσε πολύτιμες πληροφορίες και το στυλ σας έμοιαζε πολύ (κατατοπισμένος, ευγενέστατος ανέφερε δε και τον αδελφό του που δεν ασχολείται με το ΧΑΑ!!!!). Όλο και πιο φηλά στα μάτια μου.

      Διαγραφή
    7. Φίλε Chabo δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι το σενάριο που δώσατε αλλά αν το δούμε κι αυτό απ΄την κυβέρνηση συριζα θα τά΄χουμε δει όλα.

      Αντί η ΔΕΗ να εισπράτει για λογαριασμό τρίτων (ΕΡΤ, ΤΑΠ, δημοτικά τέλη, χαράτσι μέχρι πρότινος) να εισπράτει το κράτος (εφορία) για λογαριασμό της, άρα και για λογαριασμό των ιδιωτών μετόχων της. Δεν μου κάθεται καλά.

      Διαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΛΑΜΔΑ μια εικόνα σε μηνιαίο. http://www.tradingview.com/x/k0DI9Pqh/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον θα αυξηθεί η φορολογία της,μαζί με τις ομοειδείς της βέβαια.
      Καλησπέρα φίλε Lorac.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Για να περνάει η ώρα κ.Νίκο , διάβασα και πριν λίγο αυτό >>
      http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1420312/tora-trehoyn-gia-to-ellhniko.html

      Όντως κάτι φαίνεται να προβληματίζει σε βραχυ τον κλάδο. Αλλά όπως και να το κάνουμε απο εκεί περιμένουμε σημαντικές βοήθειες για να ξεκολλήσει το κάρο της ανάπτυξης.

      http://www.tradingview.com/x/8N1y7R1P/

      Διαγραφή
  37. Κύριε Λόρακ ευχαριστώ για την απάντησή σας με το δημοσίευμα της Καθημερινής. Έχουν πολλή δουλειά φαίνεται εκεί στη ΡΑΕ και από τον Οκτώβριο δεν έχουν δώσει λύση στο ζήτημα, ενώ όπως φαίνεται έχουν μαζέψει στοιχεία για το τί γίνεται σε άλλες χώρες.
    Αν και δεν χρειάζεται και πολύ φιλοσοφία για να καταλάβουν ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται ένας μπαταχτσής να παίρνει σβάρνα τους παρόχους και να βάζει φέσια με τη σειρά.
    Αλλά διερωτώμαι, πως είναι δυνατόν να μην απασχολεί ένα τέτοιο ζήτημα και τους άλλους παρόχους.
    Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν πελάτες ακόμα και μπαταχτσήδες;
    Με αυτή τη τακτική θα έρθει και η σειρά τους να τους φορέσουν φέσι και μπορεί και σομπρέρο στο τέλος.

    ΥΓ οφειλές προς τη ΔΕΗ δεν μπορούν να βεβαιώνονται στις ΔΟΥ

    Νέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1105867/allagi-promitheuti-meta-tin-eksoflisi-tis-dei

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Μπάζει νερά από παντού πάλι αυτή η ρύθμιση στο θέμα του 'διακανονισμού'.
      Γιατί μάθαμε πια τί σημαίνει 'διακανονισμός', αφού πληρώνονται 1-2 δόσεις και μετά μην τον είδατε τον Παναή.
      Κι αν ξέρει κάποιος ας εξηγήσει σας παρακαλώ, τι σημαίνει
      "ο Ευάλωτος Οικιακός Πελάτης μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του"
      Θα ήταν πραγματικά αποτελεσματική η ρύθμιση, αν ο νέος πάροχος γινόταν συνυπεύθυνος για την εξόφληση των οφειλών στον προηγούμενο πάροχο, σε περίπτωση που, εντός μηνός π.χ., δεν διακόψει την ηλεκτροδότηση αν παραβεί τους όρους διακανονισμού.
      Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεργασία δεη και λοιπών παρόχων.
      Επειδή όμως ζούμε στη χώρα που ανθίζουν οι φαιδρές πορτοκαλιές και λαμογιές κι εδώ, στην συνεργασία, χρειάζονται ρήτρες χρονικές με συγκεκριμένες ευθύνες.
      Για να λήξει κάποτε αυτό το κακό στη δεη και όχι μόνο, χρειάζεται βούρδουλας.
      Γιατί στο τέλος πάλι μαζί θα τα φάμε ....
      Νέρων

      Διαγραφή
    4. Κύριε Νέρων καλημέρα
      Έχω μετοχές ΔΕΗ και στην ΔΕΗ πληρώνω τους λογαριασμούς ρεύματος των σπιτιών που δηλώνονται ως ιδιοκατοίκηση στην φορολογική μου δήλωση.Όμως θα αναλάβουν οι άλλοι πάροχοι να κάνουν την δουλειά της εταιρείας; Γιατί οι κύριοι πρόεδροι και τα ΔΣ της ΔΕΗ δεν φρόντιζαν για την είσπραξη των λογαριασμών από τους κακοπληρωτές; Και μην ακούσω για ΜΥΤΙΛ και ΒΙΟ,αυτές και πληρώνουν τον διακανονισμό τους και βαδίζουν σύμφωνα με τις αποφάσεις δικαστηρίων.Εννοώ τους κυρίους και τις κυρίες που συνειδητά δεν εξοφλούν λογαριασμούς ενώ συχνάζουν στα ακριβά εστιατόρια,εννοώ τους δήμους της Ελληνικής επικράτειας που δεν έχουν λεφτά για τον φωτισμό δρόμων αλλά έχουν για εκδρομές και θλιβερές πολιτιστικές εκδηλώσεις,εννοώ τα υπουργεία της Ελληνικής κυβέρνησης που αρνούνται γελώντας να περάσουν από τα ταμεία.Ασφαλώς να μην μπορεί ο μπαταχτσής να αλλάξει πάροχο, αλλά μετά τον διακανονισμό η ΔΕΗ να εισπράττει.Καλή είναι η κοινωνική πολιτική,να αφορά όμως μόνο τους έχοντες πραγματικά ανάγκη.

      Διαγραφή
    5. Κύριε ΝίκοΤ αναμφισβήτητα υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στους διοικούντες της ΔΕΗ για τα χρέη αυτά.
      Όμως τώρα ξεφυτρώνει καινούργιο κόλπο γκρόσσο των μπαταχτσήδων που αναφέρετε, με τη δυνατότητα που τους παρέχεται να αλλάζουν πάροχο, αφήνοντας πίσω τα φέσια της ΔΕΗ.

      Δεν θεωρώ ότι ένας διακανονισμός μπορεί να εξασφαλίσει τη ΔΕΗ ότι θα εισπράξει τα οφειλόμενα, αν δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δηλαδή όροι και κυρώσεις σε περίπτωση που ο οφειλέτης σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις, καθ΄ όν χρόνο έχει ήδη πάρει το ελεύθερο από τη ΔΕΗ και έχει πάει σε άλλον πάροχο.

      Και λέω: Η ΔΕΗ να ενημερώνει το νέο πάροχο ότι δεν πλήρωσε πχ 2 δόσεις.
      Ο νέος πάροχος εντός πχ 1 μηνός να ενημερώνει τον πελάτη της ότι ,αν δεν καταβάλει τις οφειλόμενες δόσεις στη ΔΕΗ, θα του διακόψει την παροχή.
      Αν ο νέος πάροχος δεν διακόψει την παροχή, τότε ο πάροχος αυτός να καθίσταται συνυπεύθυνος για τις ανεξόφλητες οφειλές του πελάτη της.

      Διαφορετικά θα δούμε πάλι τα ίδια φαινόμενα.
      Κι αυτή τη φορά, τα φέσια δεν θα μπαίνουν μόνο στη ΔΕΗ.
      Οι μπαταχσήδες με διακανονισμούς και πληρωμές 1-2 δόσεων θα παίρνουν το ελεύθερο να γυροφέρονουν και να φεσώνουν νέους παρόχους.

      Κανονικά, αν ήθελαν να είναι σωστή η ρύθμιση, θα έπρεπε, προτού αλλάξει πάροχο κάποιος, πρώτα να εξοφλεί τις οφειλές.
      Αυτό θα ήταν το σωστό, ίδίως στην περίπτωση της ΔΕΗ που έχει μαζέψει τόσα ανεξόφλητα.
      Έτσι που το έφτιαξαν τώρα, Η ΔΕΗ μένει με το μουτζούρη-φέσια του μπαταχτσή, που πλέον αυτος καθαρός κι αμόλυντος με την υπογραφή ενός διακανονισμού, πάει στο νέο πάροχο.

      Με αυτό που έκαναν όμως, όχι μόνο τη ΔΕΗ ζημιώνουν, αλλά και οι νέοι πάροχοι, πολύ σύντομα θα βρεθούν στη θέση της ΔΕΗ, δηλαδή φεσωμένοι από τους κατά σύστημα φεσαδόρους, που τώρα τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.
      Νέρων

      Διαγραφή
    6. Αφήνω στην άκρη το τωρινό trade στην δεη και ξαναθυμίζω ότι άποψη μου είναι η εταιρία θα ακολουθήσει την μοίρα πολλών άλλων κρατικών στην απαξίωση. Μια εταιρα που δεν εισπράτει , που το κόστος λειτουργίας της είναι εμμμμ υπερβολικό και που δίπλα της κολυμπάνε ορδές καρχαριών έτοιμοι να δαγκώσουν ένα κομματάκι απο τις σάρκες τις.

      Το πιό ενδιαφέρον με την δεη είναι οι υπόλοιποι που με νομέ , συμπράξεις ή ότι άλλο προκύψει θα μπούνε στο μονοπώλιο της ενέργειας. Αρα πραγματικά προσέχω μια -δυό εισηγμένες που πιστεύω θα "συμπράξουν" και ενεργειακές με καλό περιθώριο ebitda και όμορφες fit.

      Διαγραφή
    7. Με τη ΔΕΗ ασχοληθήκαμε επειδή ρώτησε ο κ. Chabo. Θα συμφωνήσω με την οπτική σας κ. Lorac και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως όταν θα΄ρθει η ώρα θα εντοπίσουμε τους winners στους ανταγωνιστές της. Προς το παρόν έχω δύο πράγματα κατά νου. Το ένα είναι το επιθετικό της beta που μπορεί να μας δώσει μια ευκαιρία στις 31/5. Το άλλο είναι τα πολλά προβλήματα της επιχείρησης που προς το παρόν περιορίζουν τη σχέση μαζί της σε "ξεπέτες".

      Η ουσία είναι πως έχω περιορισμένα ρευστά πχ 1000 ευρώ και μ΄ενδιαφέρει να τα κάνω όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι ασφαλέστερα 150. Τι σημασία έχει εάν αυτό το πετύχω με αγορές ΔΕΗ ή ΕΤΕ ή ΤΕΝΕΡΓ ή ΜΥΤΙΛ ή κάποιο άλλο χαρτί? Από τα θεμελιώδη όμως γνωρίζω ποιό μου παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Και σε ότι με αφορά, αυτό προτιμώ. Χωρίς να ξέρω (ούτε και μ΄ενδιαφέρει) τι θα κάνει βραχυπρόθεσμα τζογαδόρικα η ΔΕΗ.


      Οι παλιοί φίλοι ίσως θυμόσαστε την εξής περίπτωση. Προ 2,5 περίπου ετών έκανε ΑΜΚ η Forthnet με αναλογία δεκαπέντε (15) νέες μετοχές για κάθε δύο (2) παλαιές. Κάποιος φίλος χρήστης (δεν θυμάμαι ποιος) επειδή κατείχε μετοχές ρώτησε τη γνώμη μας να μπει στην αύξηση ή να πουλήσει μετοχές και δικαιώματα. Όσοι απάντησαν του συνέστησαν να πουλήσει το σκουπιδόχαρτο. Εγώ νομίζω δεν απάντησα, με κάλυψαν οι άλλοι με τους οποίους συμφωνούσα. Ο κύριος Τάκης-μάγκας λιμανίσιος- του υπέδειξε να πουλήσει μεν αλλά μην βιαστεί καθώς μετά την αποκοπή ίσως γινόταν ένα ραλάκι της τάξεως του 50% για να πεισθούν να συμμετάσχουν οι παλαιοί μέτοχοι.

      Τι έγινε? Με τα σημερινά δεδομένα είχαμε δίκιο (0,55 ευρώ/μετοχή). Εκείνη όμως την περίοδο το χαρτί 4πλασιασε (2 ευρώ ενδοσυνεδριακά!!!!). Άρα μάλλον το κάψαμε το παλικάρι. Ο τζόγος δεν παλεύεται.

      Διαγραφή
    8. Στον προφορικό λόγο λέμε "γλώσσα λανθάνουσα" στον γραπτό πως?

      "έχω περιορισμένα ρευστά πχ 1000 ευρώ και μ΄ενδιαφέρει να τα κάνω όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι ασφαλέστερα 1500" βεβαίως βεβαίως

      Διαγραφή
  38. Μιας και πήρα φόρα σήμερα (τι με έπιασε, πρέπει να επανέλθω στη συνήθη τάξη και στις υποχρεώσεις), σας παρακαλώ επί τη ευκαιρία, αν κάποιος το ξέρει, για να μην το ψάχνω:
    Γι’ αυτούς που έκαναν το («τεχνικό») λάθος και αγόρασαν ξένα ομόλογα από την Ελλάδα, την εποχή που δεν είχαμε κεφαλαιακούς περιορισμούς, όταν -σε λίγο- λήξουν, πράγμα που σημαίνει μετά το ορόσημο της 28ης Ιουνίου 2015, τα χρήματα από την εξόφληση του κεφαλαίου θα υπόκεινται σε capital controls φυσικά. Δεν πρόκειται εδώ για «μεταφορά πιστώσεως λόγω πωλήσεως, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού ή εισπράξεως χρηματικών διανομών που σχετίζονται με τα ως άνω χρηματοπιστωτικά μέσα», που επιτρέπει την «μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδος από ίδρυμα, για αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων, του εξωτερικού» ξανά. Έτσι δεν είναι; Ή μήπως υπάγεται στην κατηγορία αυτή και κάνω λάθος; (Υποτίθεται ότι θεματοφύλακας είναι η ελληνική τράπεζα από την οποία αγοράστηκαν, η οποία με τη σειρά της είναι εγγεγραμμένη σε ένα ξένο θεματοφύλακα, όπως Euroclear, Clearsteam κ.ο.κ. Άρα το ομόλογο δεν είναι χρηματοπιστωτικό μέσο εξωτερικού, για να μπορεί να επανεπενδυθεί, κι ας αφορά ξένη εταιρεία. Σωστά;)

    Αλήθεια με μετοχές ή τίτλους που ενδεχομένως είχατε στην interactive brokers, μέσω της Solidus Χρηματιστηριακής, εκεί τι ίσχυσε; Αν πουλήσετε τώρα μία ξένη μετοχή ή ομόλογο, που αγοράστηκε πριν τα capital controls, μπορείτε να αγοράσετε κάποια άλλη; Κάνω μνεία επειδή έχετε αναφερθεί εδώ δημόσια κάποιοι ως πελάτες. Αλλά θα μου πείτε εκεί τα χρήματα του κάθε πελάτη θα εμβάζονταν ατομικά – ξεχωριστά στο εξωτερικό υποθέτω, σε κάθε αγορά. Άρα βρίσκονται καθαρά στο εξωτερικό. Ή κάνω πάλι λάθος;

    Ευχαριστώ

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδιαίτερο το θέμα που θίγεται, προσωπικά δεν το γνωρίζω παρά μόνο σε ότι αφορά την περίπτωση μου. Η Solidus έχει θεματοφύλακα την KBC στο Βέλγιο. Ότι λήγει ή πουλιέται μπορεί ν΄αγοράσει ΟΕΔ, Κυπριακά ομόλογα, ΟΤΕ κλπ.

      Στην Eurobank επίσης το ίδιο. Τα χρήμα που ήταν τοποθετημένο σε ξένους τίτλους (όπως πχ GREK ή ομόλογο ΟΤΕ Λουξεμβούργου) μπορείς να το χρησιμοποιείς για τον ίδιο λόγο. Σίγουρα, το έχω κάνει.

      Διαγραφή
  39. Στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου
    Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας


    1. Δημήτρης Παπαμιχαήλ


    Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει
    κι η ζωή νερό περνάει
    κι όποιος δεν το ρίξει έξω
    αδικοχαμένος πάει
    στην παλιοζωή

    Δώσ’ της γέλιο και τραγούδι
    της καρδιάς σου που πονά
    τα ποτάμια που κυλάνε
    δεν γυρίζουν στα βουνά

    Ώρα μπαίνει ώρα βγαίνει
    κι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη
    ‘κεί που φύλαγες εκείνη
    τώρα αγαπάς την άλλη
    στην παλιοζωή

    Δώσ’ της γέλιο και τραγούδι
    της καρδιάς σου που πονά
    τα ποτάμια που κυλάνε
    δεν γυρίζουν στα βουνά
    Νύχτα μπαίνει νύχτα βγαίνει
    κι η καρδιά μας που πονάει
    μέσα απ’ τους καημούς διαβαίνει
    και για άλλη αγάπη πάει
    στην παλιοζωή

    Δώσ’ της γέλιο και τραγούδι
    της καρδιάς σου που πονά
    τα ποτάμια που κυλάνε
    δεν γυρίζουν στα βουνά===https://www.youtube.com/watch?v=-UGcB-Crrqs-ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΧΕΣ--Μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Κύριε Hippy,

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Επειδή δεν το βάζετε κάτω και είστε ευφυής, αλλά και επίμονος και δεν μου αρέσει να σας βασανίζω, αξίζετε μιας απάντησης:

    Θα θέλαμε και θα μας άρεσε να βρούμε παλιούς γνώριμους από το χώρο του διαδικτύου. ‘Όμως ο κόσμος κινείται προς τα μπρος και οι παλιοί φεύγουν.

    Αυτός που σας έγραψε για τη Eurobank Properties, ήταν ένας άνθρωπος σωματικά υγιής, δεν ήταν «διαβασμένος», αλλά τουλάχιστον συνήθιζε να μελετάει που και που χρηματιστηριακές αναλύσεις και οικονομικές εκθέσεις. Μερικές φορές ίσως να υπέβαλε δημιουργικές ερωτήσεις και απόψεις, όπως έχετε γράψει. Και ίσως κατάφερνε να πείθει με τα λόγια. Με την πειθώ του λόγου του ακόμα και δημοσιογράφοι γνωστού τραπεζικού site γοητεύτηκαν και αναδημοσίευαν κατά καιρούς τα σχόλια του από το τραπεζικό site σε γνωστή ημερήσια οικονομική εφημερίδα, που εντελώς πρόσφατα διέκοψε τη λειτουργία της, για να γεμίσουν τα κενά, πεπεισμένοι για την δήθεν αξία τους…. Και από δίπλα δημοσιεύονταν τα άρθρα ενός μύθου, γνωστού και ως kikou (λες και ήταν ίσα και όμοια!!!!). Γι’ αυτό μην ενθουσιάζεστε κ. hippy μου από τα ωραία λόγια και τα σχόλια. Έχουν παρασύρει κι άλλους. Εν προκειμένω έχουν σημασία τα νούμερα, οι αριθμοί και τα θεμελιώδη. Και τέτοιοι άνθρωποι είναι που μας λείπουν σήμερα.

    Ο Σύλβιος προέκυψε ξαφνικά, πολύ αργότερα, για να ικανοποιήσει εκτάκτως ένα χρηματιστηριακό ερώτημά του, σε τούτο το blog, πιστεύοντας ότι θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που εισέρχεται εδώ, αλλά έμεινε τσιβίκι στο κ. Τάκη. Δεν προφταίνει και δεν έχει πλέον σημαντικά χρηματιστηριακά αναγνώσματα. Είναι σίγουρο ότι δε γνωρίζει τίποτα, δεν έχει τις περισσότερες φορές χρηματιστηριακή γνώμη και φροντίζει να μην παρασύρει κανέναν. Είναι ένας άγνωστος χρήστης που γεννήθηκε στο δάσος (από το λατινικό «silva»). Το μέλλον γι’ αυτόν είναι αβέβαιο και δεν γνωρίζει τι θα του ξημερώσει αύριο. Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να αξιωθεί να μπει σήμερα στο blog να σας απαντήσει, γιατί έψαχνε στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία ένα αμφιλεγόμενο θέμα που προέκυψε στην υγεία του, χωρίς να εξάγει τελικώς συμπέρασμα. Τον πήραν είδηση και συγγενείς και φίλοι και του τηλεφωνούν για μια δεύτερη επιβεβαίωση, μετά την επίσκεψη στο γιατρό τους. Μάλλον κατέληξε να κάνει ασυναίσθητα και αθέλητα αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, σε αντίθεση με τον συγγραφέα της Eurobank Properties που έκανε αντιποίηση του χρηματιστηριακού επαγγέλματος. Παραϊατρική ο ένας, Παρα-χρηματοοικονομική ο άλλος. Βλέπετε μεταξύ τους ομοιότητες;

    Με όλες μου τις εγκαρδιότητες.

    Σύλβιος

    Υ.Γ.1 Συγνώμη, με παρασύρετε και κάνω αναφορές σε άσχετα και εκτός θέματος του blog πεδία, που δεν αφορούν τους υπολοίπους.
    Υ.Γ.2 Μα αθεόφοβε, κρατήσατε αρχεία από τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σύλβιε

      1) με πετύχατε πάνω που ήμουν έτοιμος να ζητήσω συγνώμη για την αδιάκριτη ερώτηση που παραβίαζε την ιδιωτικότητα του εξαιρετικού φίλου χρήστη. Το κάνω τώρα κι ευχαριστώ για την κατανόηση και την ευγενική σας απάντηση.

      2) θέλω να με πιστέψετε πως είναι η πρώτη φορά στα μπλογκς που λέω "Έχετε το σεβασμό μου". Σχόλιο μικρής αξίας βέβαια μια και δεν είμαι πολυγραφότατος "μπλογκ-όβιος" (αλλά και ασήμαντου αναστήματος)

      3) στο τέλος του έργου νικά πάντα ο επιθεωρητής Κάλαχαν. Από κοντά κι ο αγαπητός μας φίλος.

      4) νομίζω ότι η δουλειά του Κικου-για την εποχή της-ήταν σημείο αναφοράς. Μετά από 4 εταιρικές χρήσεις είναι φυσικά παλιά ως προς τα στοιχεία αλλά επίκαιρη ως προς την μεθοδολογία. Πχ κάθε φορά που οι αναλυτές αναφέρονται στις αμοιβές-δαπάνες του ΔΣ χαμογελώ καθώς ξέρω ποιος πρώτος το καθιέρωσε στις αναλύσεις του αλλά και ποιος πρώτος του το επισήμανε και το ζήτησε. Με αφορμή λοιπόν την αλλαγή του φορολογικού για της ΑΕΕΑΠ έψαξα την απάντηση του φίλου ψαγμένου αναγνώστη.

      Μια και βρεθήκαμε να κάνω κι ένα σχόλιο αγοράς. Διαβάζω δίπλα κυρίως στη "γνώμη" την ανυπομονησία χρηστών για την συμπεριφορά της αγοράς.

      Πρώτον αυτοί οι ίδιοι (αλλά κι εμείς εδώ) έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί σε "μικρό καλάθι" προσδοκιών για τη αγορά (τουλάχιστον φέτος) λόγω αναβλητικότητας κι αναποτελεσματικότητας των συριζαίων. Αρα προς τι η έκπληξη?

      Δεύτερον και κυριότερο όλοι οι μονιμάδες της αγοράς γνωρίζουμε πως όσο μπετό απαιτείται για τους ορόφους μιας οικοδομής άλλο τόσο χρειάζονται και τα θεμέλια. Συνεπώς...μια χαρά μέχρι στιγμής. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  41. REDS

    http://www.capital.gr/epixeiriseis/3126799/-kleidonei-i-b-fasi-tou-smart-park-stin-kantza

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κύριε Σύλβιε
    Εύχομαι για σας το καλύτερο.Γνωρίζοντας πως νοιώθετε απλά θα σας εκφράσω την εκτίμηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κύριε Σύλβιε ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΟΙΝΟΠΟΣΙΕΣ -ΑΚΟΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ-ΑΕΡΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ -ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ-ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ - Να καεί το πελεκούδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΡΓΑΖΩΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΚΛΗΡΩΝΟΜΟΥΣ- ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΙΧΟΣ ΕΛΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΚΟΠΕΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ομήρου ΔΕΗάδα

    Μῆνιν ἄειδε θεὰ
    Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος
    οὐλομένην, ἣ μυρί ̓ Ἀχαιοῖς ἄλγε ̓ ἔθηκε,
    πολλὰς δ ̓ ἰφθίμους ψυχὰς Ἄϊδι προΐαψεν
    ἡρώων, αὐτοὺς δὲ ἑλώρια τεῦχε κύνεσσιν
    οἰωνοῖσί τε πᾶσι

    http://www.tradingview.com/x/bUAshjvl/

    http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1421592/admhe-eisagogh-sto-ha-kai-strathgikos-ependyths.html

    http://energypress.gr/news/ti-provlepei-nomoshedio-gia-admie-dimoprasies-nome-adi-kai-efk-stin-ilektroparagogi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Φίλε Lorac
    Ευχάριστη έκπληξη η αναφορά σας στον Χιώτη παππούλη.
    Εύχομαι να σας ταιριάζουν οι λέξεις
    ".....πολλῶν δ᾽ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω,
    πολλὰ δ᾽ ὅ γ᾽ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν,..."
    Τις σκέπτομαι συνέχεια τον τελευταίο καιρό .Τέλη Ιουλίου ίσως αναφερθώ πάλι.
    Έτσι η ΔΕΗ λοιπόν,ευεργετικό το διάγραμμα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλησπέρα,

    μιας και ο λόγος για τη ΔΕΗ,

    http://www.mediafire.com/download/pg59o6y7j6m6as3/DEH_2002_TODAY.xlsx

    ελπίζω να φανεί χρήσιμο.

    Οι προμήθειες δεν περιλαμβάνονται στο παρόν, (σε άλλο το έχω κάνει, αλλά δεν είναι excel).

    Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να πειραματιστεί με διαφορετικές περιόδους, και να βρει αν κάτι τον βολεύει ή όχι. Πιστεύω ότι είναι σχετικά εύκολα διαχωρίσιμο το αρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μακρυά απο εδώ τα κομμάτια του παζλ συνεχίζουν και μπαίνουν στην (κανονική??) θέση τους φτιάχνοντας την εικόνα του μέλλοντος που έρχεται.
    http://www.economist.com/news/middle-east-and-africa/21699295-israels-government-swings-further-right-netanyahu-names-new-defence-minister

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του υψηλού επιπέδου "κόκκινων" δανείων-http://www.capital.gr/oikonomia/3127496/oi-treis-oroi-tou-dnt-gia-na-summetasxei-sto-elliniko-programma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας βάζω έναν σύνδεσμο από το site του ESM στο οποίο προς "τιμήν" μας έχει ξεχωριστή ενότητα.
      http://www.efsf.europa.eu/attachments/2015-07-10_greece_art__13_eligibility_assessment_esm_en.pdf

      Στην σελ 11 εξηγεί και που θα πάνε τα χρήματα από το 3ετες δάνειο.

      Νομίζω θα πρέπει να -χρηματιστηριακά - να δώσουμε βάρος στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για 20δις νέες ανάγκες. Νούμερο που φαίνεται να έχει υπόσταση και με τον τρόπο που θα πωληθούν τα npl Ήδη έχουμε μια πρώτη γεύση για ποσοστό ανάκτησης από πρόσφατη πώληση στην αλλοδαπή. Η πρόταση να πέσει το χρήμα που περίσσεψε στην ανακεφαλαιοποίηση του ’15 για αγορά χρέους από το ΔΝΤ με σκοπό να στρογγυλέψουν και τις απαιτήσεις του Ταμείου περί χρέους , ίσως αποδειχτεί λανθασμένη στο άμεσο μέλλον. Ειδικά στην έκφανση εκείνη του μέλλοντος που επιβεβαιώνεται το Ταμείο για τα 20δις.

      Αυτό δεν το διπλο-τσέκαρα αλλά θυμάμαι όταν έγινε ο υπολογισμός των αναγκών οτι φέτος πρόσθεταν στα "συν" ότι θα περνάγαμε στην ανάπτυξη , οπότε ΔΕΝ θα μεγάλωναν οι ανάγκες των τραπεζών για νέες προβλέψεις. Ήδη έχω διαβάσει ότι πάμε για ένα υφεσιακό 2016 ( βλ. δελτίο αλφαμπανκιας)

      Διαγραφή
    2. Φίλε Πατρινέ είσαι παλιός, τα ξέρεις καλά, δεν τσιμπάς (ούτε κι εμείς άλλωστε)

      1) Το ΔΝΤ ήξερε πως έπρεπε να είχε γίνει σωστά η δουλειά το 2014. Δεν το έκανε για τους δικούς του λόγους. Τώρα προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του-υστεροφημία. Τι στην ευχή επιχείρηση είναι, υπαλλήλους πληρώνει, η ζωή συνεχίζεται, κι άλλες χώρες θα χρεοκοπήσουν και θα χρειαστούν "διάσωση". Μην χαλάσει τη φήμη του παντογνώστη και πάει αλλού η πελατεία. Επιπλέον-κατ΄αυτούς-τη δουλειά τους την έκαναν (όπως όπως), μπορεί να αναλάβει ο ESM. Γι αυτό δεν φτιάχτηκε άλλωστε? Μην το ξεχνάμε, ο ESM πρέπει να γίνει το ΔΝΤ της ΕΕ.

      Άρα, όλα καλά, αγγελικά πλασμένα. Μάλλον βολεύει το ΔΝΤ να απεμπλακεί (κατά το δυνατόν) με ελαφρά πηδηματακια απ΄το πρόγραμμα, πετώντας κι ένα σωσιβιάκι-δώρο στην χώρα μας έτσι για να γλυκάνει την ανάμνηση.

      2) Η δουλειά των τραπεζών είναι να δίνουν δάνεια. Κεφάλαια προς τούτο δεν έχουν καθώς τα προηγούμενα σκόπευαν στην κάλυψη των κόκκινων δανείων. Σωστά λοιπόν αρκετοί φίλοι του μπλογκ (κι εγώ μαζί τους) έχουμε πιθανολογήσει ΑΜΚ ίσως στο 1ο εξάμηνο του 2017. Όμως κατά την προηγούμενη ΑΜΚ οι συστημικές μηδένισαν σχεδόν τα ομόλογα τους. Δεν είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η οριστική αποτροπή του Grexit θα μειώσει τα yields των κρατικών ΟΕΔ? Ότι παράλληλα θα μειώνονται και τα αντίστοιχα εταιρικά yields σε λογικότερα-αρκετά χαμηλότερα επίπεδα? Και ότι τελικά αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην έκδοση νέων ομολογιακών δανείων απ΄τις τράπεζες μειώνοντας κατά σημαντικό τμήμα τα απαιτούμενα κεφάλαια των 20 δις? Νομίζω ναι.

      3) Άσχετα από την ημερομηνία των τραπεζικών ΑΜΚ, από που προκύπτει ότι θα γίνουν στις ονομαστικές τιμές όπως οι προηγούμενες (και όπως οι περισσότεροι υπονοούν) και όχι ψηλότερα? Που ξέρουμε δηλαδή ότι η ναυαρχίδα όταν θ΄αποφασίζει την αύξηση της δεν θα κάνει 60 λεπτά στο ταμπλό (κεφαλαιοποίηση 5,4 δις-P/BV 0,60-not bad) και θα ορίσει τιμή 0,40?

      Δεν έγινα ξαφνικά τρεπεζολάτρης αλλά ούτε και μου αρέσει το "όλα ίσωμα".

      Κατά τα λοιπά έχω μια συγκρατημένα θετική προδιάθεση (φαίνεται νομίζω) κι αν όλα πάνε κατ΄ευχήν στο E/G την Τρίτη σκέφτομαι να πάρω κυρά και παιδιά να βγούμε να το γιορτάσουμε.

      -Γλυτώσαμε το Grexit => παράλληλο νόμισμα και στο γκρεμό δραχμή.

      -ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΤΟ GREXIT => ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ KAI ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΔΡΑΧΜH.

      Ελπίζω να πάνε όλα κατ΄ευχήν την Τρίτη. Εάν ναι πιθανολογώ πως τα χαμηλά ημερομίσθια, οι χαμηλοί μισθοί, οι τεράστιες εισφορές, οι εξουθενωτικοί φόροι, μάλλον είναι ως εδώ. Κατά 999/1000 δεν έχει παρακάτω. Τα χειρότερα τα είδαμε. Το παρόν είναι "γ@μησε τα" με την κυβέρνηση των απολιθωμάτων, των ορφανών του Στάλιν που μπλέξαμε, αλλά λογικά το τερμάτισαν. Δεν το λες και λίγο.

      Μπορούμε μιια χαρά να κινηθούμε σε σαφώς ασφαλέστερο περιβάλλον για προϊόντα που γουστάρουμε ν΄ασχολούμαστε. Κι αν έλθει νωρίτερα η επόμενη, σαφώς καλύτερη κυβέρνηση, ακόμα καλύτερα.

      Σκέφτομαι θετικά, δεν μιζεριάζω.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα Ηλία hippy,Lorac και Λουκά εκ Πατρών.
      Ο κ.Λουκάς άνοιξε την συζήτηση και οι φίλοι Lorac και hippy μου έδωσαν την ικανοποίηση ότι σωστά κουράζω τα μάτια μου ψάχνοντας στον κύριο Τάκη,που έχει απενεργοποιήσει την ένδειξη των τελευταίων 15 σχολίων.
      Φίλε Λουκά επειδή παλαιόθεν σας διαβάζαμε με άλλο nick,θα σας εκπλήξω αν σας αναφέρω μίαν πανάρχαια ανάρτηση σας;Κάπως έτσι: 'Αύριο πρωί θα φορέσω το κουστούμι και θα κατέβω στην πρωτεύουσα του νομού για να συναντήσω τον διευθυντή του καταστήματος της ΑΛΦΑ που συνεργάζομαι.Οι καλοί πελάτες δικαιούνται δάνειο για αγορά μετοχών" Θυμάμαι και άλλες αναρτήσεις σας,είστε πολύ καλός και πολύ παλιός για να ασχολείστε μόνο με τα σπληνάντερα και τις γουρνοπούλες.

      Διαγραφή
    4. κυριε


      ΝίκοςΤ χαλαρώστε αφήστε τους νεκρους να προχωράνε εχουμε δρομο μακρυ και ανηφορικο όταν ερθη η ωρα θα τα γραψουμε προς το παρων απολαυστε το βιντεακη--Λάρισα Εμπιστευτικό - trailer --https://www.youtube.com/watch?v=I_seQKVfPYs

      Διαγραφή
    5. Στο σκεπτικό για άλλη μια επόμενη αμκ συμφωνούμε κ.Hippy όπως και αρχικά πίστευα και εγώ ότι θα είναι αμκ με άλλη φορά ( ανυσματική χεχε) απο αυτές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όμως απαιτούμενο ήταν -για την αλλαγή φοράς- το ξεκαθάρισμα των npl με την βοήθεια εργαλείων που θα βοηθούσαν στην ανάκτηση τους απο τις μπανκιες. Δηλαδή με μέσα που θα επέτρεπαν να ξαναγυρίσουν οι κακοπληρωτές στον ορθό δρόμο της αποπληρωμής.
      Τώρα με την πλήρη πώληση καλών και κακών δανείων οι μπάνκιες θα πρέπει να γράψουν την χασούρα τους και να προχωρήσουν. Με όλα όσα έχουμε ήδη συζητήσει περί ιδίων/αναβαλλόμενου εδώ μέσα νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι πολυυυύ περιορισμένα. Για αυτό διατηρώ επιφυλακτική στάση συν το γεγονός ότι μια "δυσκολία" θα έχει κερδισμένο και το κράτος που με μικρά ποσά (μαξ 10δις) μπορεί να ξαναπάρει μεγάλα ποσοστά υπο΄έλεγχο του.

      Διαγραφή
  51. ΔΑΣΚΑΛΕ ΔΙΚΑΙΩΝΕΣΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dr. Αποστολε Λουκα ...... one step at a time !

      πρωτα ο χορος Χακα των ΜΑΟΡΙ ...

      http://www.protothema.gr/greece/article/580306/video-eklepse-tin-parastasi-o-horos-haka-ton-enstolon-maori-gia-ti-mahi-tis-kritis/

      μετα η ερευνα που βρισκομαστε ?
      στο Κυμα 5 του Α'
      https://www.youtube.com/watch?v=apHmsOed7m8

      η ακομα ενα τερμινο στο κυμα 3 του κατω Ζαγοριου

      http://www.zagori.gov.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=105&Itemid=528

      μετα ολα τ'αλλα

      One step at a time

      https://www.youtube.com/watch?v=PIE5QtkxzvM

      Διαγραφή
    2. ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
      Η ατάκα Σταμάτη που αιφνιδίασε τη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017


      http://www.iefimerida.gr/news/268151/i-ataka-stamati-poy-aifnidiase-ti-nd-o-mitsotakis-tha-ginei-prothypoyrgos-tin-anoixi-toy#ixzz49PEkDhj8

      Διαγραφή
    3. Dr. Ανωνυμε-step by step--Μια παλιά διαφήμιση της Visa με τον Τζέιμς Μποντ που άφησε εποχή

      www.iefimerida.gr/video/268183/mia-palia-diafimisi-tis-visa-me-ton-tzeims-mpont-poy-afise-epohi#ixzz49PHLxTQY

      Διαγραφή
  52. Δεν μπορω να πιστεψω οτι ο κ. Τακης με τις τοσες γνωσεις ηταν απων απο το μεγαλυτερο παρτυ της δεκαετιας στις τραπεζες....Παρτυ που ισως 3-4 φορες στην ζωη σου να προλαβεις να δεις....Οσο και αν αντιπαθει τον Ελληνα Μαδουρο πιστευω οτι τους τα πηρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ κ. Hippy, κ. Νίκο και κ.Λουκά για τα λόγια σας. Και εσάς κ. Lorac που είστε ψαχτήρι.

    κ. hippy βλέπετε πολύ μπροστά. Όπως αυτό που γράψατε για τα ομόλογα των τραπεζών. Δεν έχουν σχεδόν κανένα πια, άρα θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αντλήσουν κεφάλαια εκδίδοντας καινούργια. Γιατί δεν πηγαίνετε να εργαστείτε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε καμιά χρηματιστηριακή ή private banking τράπεζας, σε μεγάλα χαρτοφυλάκια (πολύ καλύτερα θα τα λέτε από τους άσχετους), αντί να τα γράφετε σε μας δωρεάν. Δεν με συμφέρει που το λέω, αλλά….

    Αφού όμως επί του παρόντος, προτιμάτε να παραμένετε άμισθος (αλλά λαμπρός) συγγραφέας, θυμίστε μου, αν θέλετε, εσείς που τα παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς και αδιαλείπτως (Με τις θεραπείες που υπέστην φαίνεται ότι ξεχνώ ακόμα και αυτά που έγιναν χτες):

    Έμειναν κάποια από τα ομόλογα των τραπεζών ανέγγιχτα; Ποια ήταν αυτά και με ποια κριτήρια; Έχω την εντύπωση ότι ήταν μόνο οι καλυμμένες ομολογίες της Εθνικής Τράπεζας, όπως αυτή με το ISIN XS0438753294. Λογικό θα ήταν αυτό. Αλλά νομίζω και ένα ομόλογο της Alpha, λήξης 17/06/2017 με ISIN XS1078807390. Αυτό γιατί υπάρχει ακόμα; Με τιμές μάλιστα 87 έως 90 με 91 και σημαντική απόδοση.

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερώτηση - Προσθήκη: Με ανάλογο σκεπτικό, αυτού που είχατε κάποτε επιτυχώς διατυπώσει για τα ΟΕΔ, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι κανένα από τα εναπομείναντα τραπεζικά ομόλογα δεν πρόκειται πλέον να κουρευτεί ή να μην πληρωθεί; Γιατί απλούστατα το όφελος δεν είναι πλέον σημαντικό. Ενώ η προσδοκία από την έκδοση καινούργιων ιδιαίτερα επωφελής. Θα μπορούσαν βέβαια να πειραχτούν αναγκαστικά και υποχρεωτικά, μόνο αν πηγαίναμε σε κούρεμα καταθέσεων.

      Σύλβιος

      Διαγραφή
  54. Καλημέρα φίλε Σύλβιο

    Πραγματικά σε ενημέρωση που έχω απο την Solidus βλέπω τα εξής τρια (εκ των οποίων τα δυο που αναφέρετε εσείς)

    Alpha Bank AE 3,375 XS1078807390 17/6/2017

    National Bank of Greece SA 3,875 XS0438753294 7/10/2016

    ERB Hellas PLC 4,25 XS1081588086 26/6/2018

    Σε ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ υπάρχουν και τα λιμα των υπολοίπων ομολόγων που ανταλλάχτηκαν. Καθώς δεν έγινε υποχρεωτική μετατροπή, έχουν μείνει ανοικτές ως εκδόσεις αλλά φαντάζομαι χωρίς όγκο. Εάν εξαιρέσουμε αυτο της ΕΤΕ (1,5 δις) όλα τα άλλα μαζί πιθανολογώ ότι αντιστοιχούν σε ποσό μικρότερο των 500 εκ. Άρα νομίζω πως απ΄το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουν να σηκώνουν τμηματικά τουλάχιστον 5 δις συνολικά απ΄την αγορά.

    Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι "κανένα από τα εναπομείναντα τραπεζικά ομόλογα δεν πρόκειται πλέον να κουρευτεί ". Εάν ήμουν ομολογιακό αμοιβαίο θα μου έκανε κλικ το ομόλογο της ΕΤΕ με yield σχεδόν 8% λόγω κοντινής λήξης (είναι και στο 50ρικο αντί του 100 των άλλων). Σαν μαριδαίος όμως-από μεθαύριο Τετάρτη-προτιμώ το ΟΕΔ/17

    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως προς το rebalancing της ΔΕΗ και λοιπών εταιριών (βάζω το σχόλιο εδώ και όχι στην συζήτηση πιο πάνω για να μην παιδευόμαστε ψάχνοντας μια και δεν υπάρχει η βοήθεια των τελευταίων 15 σχολίων)

      Η πληροφόρηση που έχω είναι η εξής

      α) οι καθαρες εκροες στην περιπτωση της ΔΕΗ εκτιμωνται σε EUR15-20εκ. (δλδ σημαντικά λιγώτερα απ΄όσα περιμέναμε)

      β) οι μετοχες που μπαινουν στο Greek small cap δεικτη δεν αναμενεται να δουν ιδιαιτερες εισροες, λογω του πολυ μικρου αριθμου και μεγεθους των passive funds που κανουν track τον εν λογω δεικτη.

      Διαγραφή
  55. Σενιορ hippy δεν ειναι ακριβως εκθεση ιδεων εδω - οπως γραψατε διπλα- ισως αλλη στρατηγικη.. μπορει να μη γραφουμε συχνα αλλα ειμαστε πανω απ την αγορα ολοι νομιζω.. στο χιλτον το γεναρη στη κουβεντουλα μας για ελπε κ με το φιλο φαυλο αν θυμαστε σας ειπα ξεκαθαρα οτι ειμαι αισιοδοξος για την αγορα οταν σας ειδα πολυ διστακτικο οπως κ το νοεμβρη οτι για μας που δεν ειχαμε τραπεζες επιβαλεται το τζογαρισμα... καλη συνεχεια κ καλα κερδη ευχομαι... rouanos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι πολύ περήφανος για τα μέλη του Club Takis και θεωρώ τις ιδέες σημαντικές (και την έκθεση επ΄αυτών σημαντικη διαδικασία) .

      Θυμάμαι τη συνάντηση στο Hilton. Ως προς το τζογάρισμα τι να πω...δικά σας τα λεφτά δικό σας και το ρίσκο. Προσωπικά το αποφεύγω. ΄Εχω διατυπώσει στο παρελθόν την άποψη πως άλλο η τύχη που επικαλούμαστε συχνά σαν απαραίτητη προυπόθεση επιτυχίας οι κερδοσκόποι κι άλλο ο τζόγος. Η τύχη είναι πολύ σκληρή δουλειά, είναι μελέτη, σχεδιασμός και κατιτίς παραπανίσιο, η τύχη ΔΕΝ είναι τζόγος. Κι αν κάποτε φαίνεται σαν τέτοιος, είναι υπολογισμένος τζόγος με τις πιθανότητες υπέρ σου.

      Ως προς τα ΕΛΠΕ φίλος πιθανολογεί ότι η είσοδος τους στα μικρά της MS θα φέρει 15-20 εκ. τζίρο που λόγω του μικρού free float της εταιρείας ( <23%) είναι σημαντικό και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με το σκεπτικό αυτό, για την εβδομάδα που έρχεται ίσως προσφέρεται και για ξεπέτα.

      Διαγραφή
  56. Kύριοι Hippy και Lorac ποια η άποψή σας για τα ΕΛΠΕ κοντά στα 4 ευρώ;
    Αξίζουν καλύτερη χρηματιστηριακή τύχη;
    Παντως 4 ευρώ είχε και το 2012 με ΓΔ στις 470 μονάδες.
    Δηλαδή τι κακό υπάρχει που δεν έχει προεξοφλήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. k. Gerry θα μπορούσα να σας δείξω ένα υποσχόμενο ανάστροφο ωκω σε ημερήσιο/εβδομαδιαίο που η γραμμή του πάνω είναι κάπου στα 4,20. Επίσης εμα ανάλογους, κάπου στα 3,90 σήμερα ,που πρέπει να κρατήσουν σε όποια διόρθωση (για να μην γίνει πτώση ). Σήμερα όμως μεγάλωσα πάρα πολύ το ποσοστό μετρητών και θα παρακολουθώ απο κοντά αλλά όχι με διακράτηση τα ελπε,οπότε δεν είμαι σε "αγοραστική" διάθεση.
      Με θετικό στοιχείο ότι μπαίνει στο ταμείο πώλησης κρατικών συμμετοχών. Ακόμα πιο θετικό ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα ασετς εκεί μέσα είναι μια μάλλον εύκολη πώληση χωρίς πολύ γκρίνια. Δεν παύει όμως να με προβληματίζει ότι η αγορά δίνει αβαντα στην ΜΟΗ και όχι στην παρόμοια εταιρία ελπε και εμπιστεύομαι την ικανότητα όλων αυτών που προτιμάνε να αγοράζουν μοη στα 10 αντί ελπε στα 4.

      Διαγραφή
  57. Μπράβο σας κ. hippy, μπράβο σας. Και για τα γραφόμενά σας και για το ομαδικό πνεύμα σας. Και σας ευχαριστώ και προσωπικά για τις απαντήσεις σας.

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάτε κ. Σύλβιο, αφού το έχετε καταλάβει δεν μ΄αρέσουν αυτά (φέρνουν αμηχανία)

      Έχω δυο θέματα όμως που θέλω τη ματιά σας. Τα βάζω μαζί γιατί τα σχόλια στο μπλογκ πλησιάζουν τα 200.

      Το ένα αφορά τις ΑΕΕΑΠ. Έκανα ερώτηση στο τμήμα ανάλυσης της χρημ/κης για την ΓΡΙΒ και ΑΣΤΑΚ. Η απάντηση που πήρα ήταν

      "Για τα Real Estate Investment Trusts, ο ετησιος φορος αυξανεται σε 0.75% του ενεργητικου απο 0.10% πριν.Δηλ για την Grivalia που εχει ενεργητικο 950 εκ αυρω, ο φορος θα ειναι 7 εκ απο 1 εκ πριν. Αντιστοιχα και για το ΑΣΤΑΚ"

      Μάλλον έχει δίκιο αλλά δεν με ικανοποίησε πλήρως για δυο λόγους.

      1)Σε κάποιο άρθρο είδα τους εκπρόσωπους των ΑΕΕΑΠ να λένε ότι τα επιπλέον έσοδα για το Κράτος από την αύξηση αυτή θα είναι 20εκ από όλες τις ΑΕΕΑΠ. Αν βάλεις ότι οι μεγάλες ΑΕΕΑΠ είναι 3-4 βγαίνει κανένα 4εκ για την καθεμία και τα υπόλοιπα από τις μικρότερες.

      2) Πάλεψα να βρω άκρη μόνος μου (δεν πολυκατέχω όμως τα θεμελιώδη)

      Ψάχνω τα περσινά αποτελέσματα της ΓΡΙΒ

      Κέρδη/ (ζηµιές) προ φόρων 67.501
      Κέρδη/ (ζηµιές) μετα φόρων 61.973

      Αρα οι φόροι είναι 5,528 εκ.

      ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ 951.461

      με το νέο τρόπο φορολόγησης έχουμε 951.461 χ 0,75% = 7,136 εκ.

      η επιπλέον φορολογία δλδ μου βγαίνει πως είναι 1,608 εκ (2,38% στα κέρδη π.φ. σχετικά λίγα θα έλεγα)

      http://www.helex.gr/el/web/guest/financial-statements-in-pdf-format/-/asset_publisher/rszQq5Xl8b45/document/id/4302655?controlPanelCategory=portlet_101_INSTANCE_rszQq5Xl8b45&redirect=http%3A%2F%2Fwww.helex.gr%2Fel%2Fweb%2Fguest%2Ffinancial-statements-in-pdf-format%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_rszQq5Xl8b45%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26controlPanelCategory%3Dportlet_101_INSTANCE_rszQq5Xl8b45%26_101_INSTANCE_rszQq5Xl8b45_

      Λογικά κάπου κάνω λάθος, αλλά δυσκολεύομαι να το βρω. Το θέμα πάντως είναι ότι οι εταιρείες τραυματίζονται αλλά όχι πολύ βαθιά. Βέβαια δεν έχω ψάξει και αγνοώ μέχρι στιγμής την πιθανή επιβάρυνση λόγω αύξησης φορολογίας στο μέρισμα (μια και υπάρχει η δυνατότητα "επιστροφής κεφαλαίου")

      ---------------------------------------------------------------------------------------
      Το άλλο θέμα φορά την ΙΝΛΟΤ (έχω το ομόλογο λήξεως 15/5/2021) και την κακοδιαχείριση από την διοίκηση (ακριβώς αυτό που πρώτος εντοπίσατε και καυτηριάζατε παλιά). Φοβάμαι εξέλιξη της ΙΝΛΟΤ στα χνάρια της ΦΡΙΓΟ (απ΄το κακό στο χειρότερο...)

      Η εταιρεία παρουσιάζει σταθερά ζημίες και μάλιστα αυξανόμενες . Tα 41,9 εκατ. ζημίες στο 2014 έγιναν 44,47 εκατ. ευρώ ζημιές το 2015. Αντίστοιχα στο 3μηνο φέτος -12 εκατ. από -8,9 εκατ. πέρυσι.

      Σχεδόν 12 εκατ. ευρώ οι αμοιβές των δ/ντικών στελεχών και των μελών της διοίκησης το 2015 και ήδη στο 3μηνο του 2016 δόθηκαν άλλα 2,7 εκατ. ευρώ.

      Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανέβηκε κι άλλο στα 473,2 εκατ. ευρώ (από 365,8 εκατ. το 2014) ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα από 388,4 εκατ. μειώθηκαν σε 262,8 εκατ. ευρώ.

      Τα ίδια κεφάλαια στο 3μηνο έχουν μειωθεί σε 110 εκατ. από τα 129,6 εκατ. στις 31.12.2015 (περίπου δηλαδή όσα κέρδιζε ετησίως πριν μερικά χρόνια) κι από τα 217,5 εκατ. που είχε ένα χρόνο πριν.

      Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης στο επικίνδυνο 4,3!!!

      Η αποτίμηση στο ταμπλό στα 165 εκατ. ευρώ (περίπου P/BV στο 1,40).

      Σκέφτομαι μήπως σκοτώσω το μολόγατο (γύρω στο 92) και να ψωνίσω 50% ΟΕΔ/17-50% μετοχές ή εναλλακτικά να το κρατήσω κανένα 3μηνο ελπίζοντας να κάνει μικρή ανοδική κίνηση παράλληλα με τα ΟΕΔ όπως λέγαμε για το ΔΕΗ/19. Τι λέτε?

      (τα στοιχεία τα έχω δανειστεί απ΄τον mikrometoxo)

      Διαγραφή
    2. Κύριε Χίπη, παρακολουθούσα την ινλοτ απ' το 2012 έχοντας αγοράσει κάποιες λίγες μετοχές και με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει. Όταν έχασε το συμβόλαιο με τον οπαπ και ακόμα ένα δυνατό συμβόλαιο στη ρουμανία συνειδητοποίησα πως τα καλύτερα είναι πίσω της. Είχε και κάποιες διοικητικές αλλαγές και υποτίθεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης.
      Αιμορραγεί από τα δικαιώματα μειοψηφείας σε κερδοφόρες συμμετοχές του εξωτερικού, αποδεικνύοντας με συνέπεια ότι δεν είναι φιλική προς τους μετόχους.

      Και βασικότερα απ' όλα, ποτέ δε κατάλαβα τι λεφτά βγάζει και από που. Οι ανακοινώσεις που βγάζει για συμβόλαια στο εξωτερικό δε λένε για χρήματα παρά μόνο για χρόνο σύμβασης. Ίσως αν σκάψει κανείς στους ισολογισμούς βγάλει άκρη, αλλά αυτό δείχνει πως η διοίκηση δε θέλει να ξέρουν οι μικρομέτοχοι τι συμβαίνει.

      Συνοψίζοντας, ινλοτ στο καλό και να μας γράφεις. Αν πετύχει η αναδιάρθρωση και αν η διοίκηση αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μετοχή, ίσως πάει κάποτε ψηλά.

      Τώρα για το ομόλογο δεν έχω ιδιαίτερη γνώμη, πάντως δεν έχει και τη καλύτερη αξιολόγηση απ' τη μέρα που εκδόθηκε.

      Πληροφορίες : http://www.reuters.com/article/idUSFit92350720150522
      https://www.moodys.com/research/Moodys-assigns-PB1-rating-to-Intralots-senior-unsecured-notes-due--PR_297054

      Διαγραφή
    3. Γράφει η fitch στο άρθρο του reuters : Low FCF Generation Intralot will generate modest cash flow in aggregate in 2015 and 2016 as it maintains capex at 2014 levels and high minority distributions. Cash flow is absorbed by approximately EUR30m of annual minority dividend distributions arising from 25% of EBITDA linked to joint ventures but which does not belong to Intralot (although fully consolidated). Any debt repayment should therefore come from cash deposits rather than cash flow.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Μιχάλη χαίρομαι γιατί με την πληρότητα της απάντησης μόλις δικαιώσατε τη χθεσινή μου τοποθέτηση

      "Είμαι πολύ περήφανος για τα μέλη του Club Takis και θεωρώ τις ιδέες σημαντικές και την έκθεση επ΄αυτών σημαντική διαδικασία"

      Ως προς την ΙΝΛΟΤ είναι όπως τα λέτε. Απλά η "στατιστική λογική" λέει ότι η άνοδος συνήθως μοιάζει με σκυταλοδρομία όπου μετά το ράλι των μεγάλων την σκυτάλη παίρνουν τα μεσαία και μετά τα διαλεχτά μικρά ολοκληρώνοντας έτσι την 1η φάση του παιχνιδιού. Συνεπώς εάν είσαι απογοητευμένος από το χαρτί σου επενδυτής (ή προβληματισμένος στην περίπτωση μου) περίμενε το σωστό timing για να χωρίσεις.

      Η ΙΝΛΟΤ πάντως προς το παρόν δεν είναι ΦΡΙΓΟ. Έχει θετικά ίδια κεφάλαια. Επίσης η σημαντική της θέση στις λοταρίες παγκοσμίως μου δημιουργεί την υποψία πως ο ηλικιωμένος Σωκράτης εύκολα θα μπορούσε να την πουλήσει σε μεγαλύτερο παίχτη όπως έκανε και με την άλλη θυγατέρα του. Αυτό θα έδινε αέρα στο ομόλογο (αντίστοιχη περίπτωση είχαμε πέρσι με την πώληση της ΑΡΒΑ που ανέβασε 8% το ομόλογο της στο 115). Σε κάθε περίπτωση καταλήγουμε στο γνωστό. Ο επενδυτής είναι καταδικασμένος να κοιμάται με το ένα μάτι ανοιχτό.

      ΑΣΧΕΤΟ

      Τα ομόλογα έχουν διαφορετική συμπεριφορά απ΄τις μετοχές (λιγότερο νευρικά). Παρά τα αρνητικά ίδια της ΦΡΙΓΟ το ομόλογο της έκανε πράξεις στα 92-94% της αξίας του (60% σήμερα) μόλις δυο εβδομάδες πριν την μεταφορά στην επιτήρηση κι ενώ η μετοχή είχε ήδη χάσει 50%. Αντίστοιχα στο ομόλογο ΔΕΗ/19. Έχει ανέβει τον τελευταίο μήνα περίπου 20% ενώ η μετοχή είναι ουδέτερη. Εκεί στηρίζουν κάποιοι αναλυτές την άποψη ότι μετά το rebalancing η μετοχή θα μπορούσε να δει τα 3,50-3,60 ευρώ. Μακάρι να βγει η πρόβλεψη για τους φίλους μικροεπενδυτές που την κατέχουν.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Χίπη για λογική trade / στατιστική λογική που λέτε, ενδεχομένως να έχετε δίκιο, αν και θα έλεγα ότι είναι θέμα προσωπικής προτίμησης / αντιμετώπισης των αγορών. Προσωπικά είμαι της buy and hold λογικής (ή αλλιώς εγκλωβισμένος), και έχοντας καεί από μετοχές και εταιρείες αμφιλεγόμενου management (για να μη πω καμιά χοντρή βρισιά), προσπαθώ να μένω μακριά. Εγώ πούλησα στην αναμπουμπούλα του περασμένου αυγούστου, όταν άνοιξε το ΧΑΑ με μικρό σχετικά κέρδος. Πάντως σα μετοχή έχει υποαποδώσει σημαντικά σε σχέση με άλλες από τα χαμηλά του 2012, κάτι το οποίο νομίζω λέει κάτι.

      Η ινλοτ είναι όντως εταιρεία που πουλιέται, όντας εταιρεία λογισμικού με υποτιθέμενο γερό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης(μετράει), εδραιωμένη σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού και σχετικά ανταγωνιστική. Μάλιστα θυμάμαι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν το σωκράτη να λέει σε γενική συνέλευση πως αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού διαπραγματεύονται με πολύ μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές κλπ, το οποίο πιστεύω λέει κάτι για το συγκεκριμένο θέμα.

      Πάντως για να συνοψίσω, και για να γίνω κάπως γλαφυρός, ο σωκράτης άρμεγε και αρμέγει την ελλάδα για δεκαετίες και τεκμηριωμένα αρμέγει την ινλοτ μέσω των δικαιωμάτων πληοψηφείας. Μακριά από μας και τα λεφτά μας.

      Εν πάσει περιπτώση, καλή τύχη στις επιλογές σας.

      Διαγραφή
    6. Προς αποφυγήν παρεξήγησης και αποφυγή ΙΝΛΟΤ.

      Δεν έχω ούτε σκοπεύω να αποκτήσω ΙΝΛΟΤ. Καλά μεσαία εννοώ τα γνωστά. ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ, ΕΥΑΠΣ, ΟΛΘ κλπ χαρτιά του ΤΑΙΠΕΔ με πλέον ερωτεύσιμη μετοχή μεταξύ αυτών την ΛΑΜΔΑ-όπως λέγαμε προ εβδομάδας-που σήμερα δείχνει επιτέλους να ανταποκρίνεται στο κορτάρισμα μας. Εδώ έχω τιμή στόχο το 5 (και βλέπουμε)

      Διαγραφή
    7. Για να γελάσουμε/κλάψουμε λίγο, σήμερα δήλωσε ο θειος στη γενική συνέλευση της ιντραλοτ : "Προχωρώντας στην τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι μία εταιρεία σαν την Intralot, με πρωτοποριακή τεχνολογία, που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους, ποτέ δεν έτυχε ουσιαστικής υποστήριξης των ελληνικών κυβερνήσεων."

      Από : http://www.capital.gr/epixeiriseis/3128711/s-kokkalis-na-diagrafei-i-lexi-anaptuxi-apo-tis-omilies-ton-politikon

      Διαγραφή
  58. Καλημέρα στους φίλους.
    Επικροτώντας την συλλογιστική των Lorac και hippy και μη έχοντας ασχοληθεί με ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ από το 2005,σήμερα επαναγόρασα ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Παραχωρήσεις, έργα,ΗΡΩΝ,ΤΕΝΕΡΓ,ίσως και ολίγος ΟΣΕ και στήριξη από βασικούς μετόχους.Με τι χρήμα; Πουλώντας χτες ΕΛΛΑΚΤΩΡ,φοβάμαι την αυριανή ημέρα για αυτήν.Θα μου βγει; Ποιος ξέρει,άλλωστε ουδέποτε δήλωσα μάγιστρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί σου φίλε Νίκο.

      "Πρώτα διαλέγουμε κλάδο και μετά μετοχές μέσα απ΄αυτόν"

      Έχω ξαναγράψει τη ρήση του δάσκαλου. Το Φθινόπωρο του 2014 με τον συριζα unde portas πιθανολογούσαμε πτώση στους κλάδους που στηρίζουν την ανάπτυξη.


      "Σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ αλλά τι πιστεύει η αγορά. Αν οι έξω βλέπουν στον Αλέξη τίγρη ή το Λαφαζάνη καταληψία, το 800άρικο βάζει σοβαρή υποψηφιότητα. Ίσως και χειρότερα εάν όντως γίνουν εκλογές τον Μάρτιο. Τι πιθανότητες υπάρχουν ο δανειολήπτης με καθυστέρηση στεγαστικού από επιλογή (έτσι αυτοαποκαλούνται μερικοί αντί για το ορθότερο καθυστερημένοι) ή ο οφειλέτης της ΔΕΗ να σπεύσει να τακτοποιήσει το λογαριασμό του αντί να περιμένει ευνοϊκή ρύθμιση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα? Μικρές. Με τη δική μου οπτική η αρχική τουλάχιστον μετεκλογική περίοδος θα είναι λογικά αλλιώτικη απ΄την αντίστοιχη του Ιουνίου 2012. "


      Οι εκλογές ήρθαν νωρίτερα και τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα. Δόξα τω Θεώ τα πολλά τα γλυτώσαμε κι επιβιώσαμε.

      Προσωπικά τώρα πιθανολογώ-ελπίζω σε ανάπτυξη για τη χώρα. Αργή στην αρχή καθώς η τριβή ολίσθησης στον στρωμένο με αγκυλώσεις σανελικό δρόμο είναι μεγάλη. Ανάπτυξη σημαίνει έργα για κατασκευές-πληροφορική και φυσικά τράπεζες που χρηματοδοτούν τα πάντα όλα. Μια θεσούλα στη ναυαρχίδα την έχω σεντουκιασμένη. Μια άλλη ξεκίνησε να κτίζεται στις κατασκευές τώρα που ζορίζονται εισαγγελικά. Ποιος εγώ που περηφανευόμουν ότι πουλάω πιο γρήγορα κι απ΄τη σκέψη για πώληση. Προφανώς φταίνε οι κακές παρέες. Για να δούμε θα βγει?

      Διαγραφή
    2. Φίλε Ηλία χαίρομαι να σε διαβάζω.Και εγώ πιστεύω ότι ανεξάρτητα κυβερνώντων η χώρα θα κινηθεί προς το καλύτερο,διστακτικά και αργά ίσως,όμως τα γρανάζια θα αρχίσουν να κινούνται.Αυτό μου δείχνουν και οι απαντήσεις φίλων σοβαρών βιοτεχνών,έχουν αρχίσει να ελπίζουν. Έτσι επέλεξα να έχω επενδύσει το σύνολο του ποσού που επιτρέπω στον εαυτό μου για το ΧΑΑ. Επτά συνολικά τίτλοι και διαρκής εγρήγορση οι επιλογές μου.Δεν νομίζω ότι θα το μετανοιώσουμε εσύ και εγώ.Εξάλλου έχουμε και αυτογνωσία και ταπεινότητα.

      Διαγραφή
  59. ΑΕΕΑΠ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
    Απορώ πως οι χρηματιστηριακές σας δίνουν τέτοιες εξειδικευμένες απαντήσεις! Θα είστε πολύ καλός πελάτης. «Ζηλεύω». Εμένα τράπεζες και χρηματιστηριακές βαριούνται να με εξυπηρετήσουν στο οτιδήποτε. Ακόμα και στη χορήγηση ενδεικτικών τιμών ομολόγων. Αισθάνομαι ότι μου κάνουν χάρη. Και αναρωτιέμαι δεν έχουν επίγνωση ότι τράπεζες συρρικνώνονται, χρηματιστηριακές αφανίζονται, σε λίγο δεν θα υπάρχουν οι ίδιοι, οι μισοί θα είναι απολυμένοι; Εγώ βέβαια τους εύχομαι ολόψυχα και μεγαλόκαρδα να διατηρούν τη θέση τους για πάντα και ας κάθονται, να ξεκουράζονται και να απολαμβάνουν τον κλιματισμό και το καφέ τους. Δεν εμπεριέχει την παραμικρή κακία αυτό. Την απογοήτευσή μου για το service τους εκφράζει. Εσάς όμως σας προσέχουν και περιέργως σας απάντησαν σωστά.


    GRIVALIA – ΙΣΧΥOΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Περσινοί φόροι της ΓΡΙΒ: 5528 εκ βεβαίως. Άριστα! Όμως από αυτά ο φόρος ενεργητικού με συντελεστή 0,105% με τον γνωστό σας τύπο 10%* (Επιτ Παρέμβασης ΕΚΤ + 1%), όπου επιτ ΕΚΤ 0,05%, αναλογεί μόνο σε 997εκ€. Τι είναι λοιπόν τα υπόλοιπα; Με τα σήμερα πάντα ισχύοντα, όχι τα καινούργια, έχομε τα εξής:

    1.) Οι θυγατρικές εταιρείες με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση ακινήτων, στις οποίες η συμμετοχή της Εταιρείας είναι άνω του 90% εξομοιώνονται φορολογικά με τις Α.Ε.Ε.Α.Π. και φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, από την ημερομηνία εξαγοράς τους και μετά, δηλ. με φόρο ενεργητικού επίσης. Εξαιρούνται όμως οι θυγατρικές εξωτερικού, οι οποίες φορολογούνται στο εισόδημά τους. Συνεπώς Grivalia Ρουμανίας φορ. εισοδήματος 16%, φόρος 422εκ, Grivalia Σερβίας φορ. εισοδήματος 10%, φόρος 58εκ. Άρα σύνολο φόρων μέχρι τώρα: 1477 εκ.

    2.) Στους παραπάνω φόρους έρχονται επίσης να προστεθούν, η φορολογία ΕΝΦΙΑ επί του συνόλου των ακινήτων της εταιρείας. Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν 4223/2014, επί της αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων των ακινήτων, επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στη συνολική αξία των δικαιωμάτων, με συντελεστή 5‰ ή 0,5%, χωρίς την ύπαρξη αφορολόγητου (σε μας, τα φυσικά πρόσωπα είναι κλιμακωτός).

    Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ορίζονται στις περιπτώσεις β’, ε’, στ’ και ζ’ του άρθρου 3 του Ν 4223/2013 και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) του Ν 2778/1999, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με δύο και μισό τοις χιλίοις (2,5‰) επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων της παρ. 2 του άρθρου 1 για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν (πρακτικά για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους). Συνεπώς και ως προς αυτό το σημείο οι ΑΕΕΑΠ ευνοούνται μέχρι σήμερα σκανδαλωδώς. Είναι όμως ο πρώτος φόρος ακινήτων από τον οποίο δεν απαλλάχτηκαν πλήρως! Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν μας κάνει εδώ άλλα 4051εκ. Συνεπώς, σωστός ως προς το σύνολο. Φόρος έτους 2015 = 5528εκ.

    Σημ: Με κόβει λόγω έκτασης. Δυστυχώς συνεχίζω στο επόμενο, αν και τελειώνει ο αριθμός δικαιούμενων σχολίων.

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. GRIVALIA – ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
    Δεν διαθέτομε τις νέες διατάξεις δημοσιευμένες σε ΦΕΚ. Άρα μόνο από το σχέδιο νόμου, όπως το μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι στα Μ.Μ.Ε. και με επιφύλαξη τυχόν αλλαγών στο τελικώς ψηφισμένο κείμενο, λαμβάνομε την εξής πληροφόρηση. Το κείμενο πρέπει να έχει κάπως έτσι:

    «Οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται σε καταβολή φόρου ο συντελεστής του οποίου ορίζεται 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Επιτοκίου Αναφοράς) προσαυξανομένου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και υπολογίζεται επί του εξαμηνιαίου μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές... (περικόπτω τα χωρία που δεν μας πολυενδιαφέρουν, για να χωρέσομε). Ο οφειλόμενος φόρος κάθε εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 0,375% του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων, σε τρέχουσες τιμές (άρα 0.75% πρακτικά σε ετήσια βάση, όπως λένε οι δημοσιογράφοι). Ο φόρος αποδίδεται στην αρμόδια φορολογική αρχή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα που ακολουθεί το χρονικό διάστημα που αφορούν οι εξαμηνιαίοι πίνακες επενδύσεων. Σε περίπτωση παρακράτησης φόρου επί κτηθέντων μερισμάτων ο φόρος αυτός συμψηφίζεται με το φόρο που προκύπτει από τη δήλωση που υποβάλλεται από την Εταιρεία Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία εντός του μηνός Ιουλίου. Τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο μεταφέρεται για συμψηφισμό με επόμενες δηλώσεις».

    Με άλλα λόγια ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου μπορεί κατά καιρούς να αλλάζει ανάλογα με το ECB reference rate, με βάση τον παραπάνω τύπο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το οριζόμενο με το νέο νόμο ποσοστό. Μεγαλύτερος επιτρέπεται να γίνει κάποτε. Μικρότερος όχι.

    Εν προκειμένου, αν οι νέες διατάξεις εφαρμόζονταν επί της παρελθούσας χρήσης (2015) Grivalia, ο φόρος ενεργητικού, δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερος των 7,136 εκ (951.461 χ 0,75%), έναντι των 997 εκ που ήταν μέχρι σήμερα. Επιβάρυνση τεράστια!!! Γιατί αυτό δεν αναιρεί, ούτε αντικαθιστά τον ΕΝΦΙΑ, επί των ακινήτων της εταιρείας, ο οποίος εξακολουθεί να εφαρμόζεται επιπροσθέτως, όπως και πέρυσι. Μάλιστα δεν γνωρίζω αν προσαυξηθεί κιόλας ελαφρώς (δεν έχω μπροστά μου το σχέδιο νόμου για τον ΕΝΦΙΑ - άλλο αυτό!!!). Θυμάμαι όμως ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στα νομικά πρόσωπα αυξανόταν στο προσχέδιο κατά 10% από 0,5% στο 0,55%. Θα μπορούσε λοιπόν και ο συμπληρωματικός των ΑΕΕΑΠ να πήγαινε στο 0,30% αναλογικά, από 0,25%. Ελπίζω πως όχι. Λυπάμαι που δεν έχω το σχέδιο νόμου να σας απαντήσω. Αλλά αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία.


    Όσον αφορά τα κατά καιρούς αναγραφόμενα περί φορολόγησης μερίσματος , δε νομίζω ότι ισχύουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο. Το μέρισμα εξακολουθεί να παραμένει αφορολόγητο.
    Η προστεθείσα διάταξη νομίζω καταλήγει κάπως έτσι:
    «Με την καταβολή του φόρου αυτού (εννοεί του φόρου επί του ενεργητικού) εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας και των μετόχων της. Κατά τον υπολογισμό του παραπάνω φόρου δε λαμβάνονται υπόψη τα ακίνητα που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα θυγατρικές των ΑΕΕΑΠ, εφόσον αυτά αναγράφονται διακεκριμένα στις καταστάσεις επενδύσεών τους».

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Συγγνώμη πουν κάποιες «τελείες» με «κόμματα» μπερδεύτηκαν και κάποιες «χιλιάδες» γίνονται «εκατομμύρια». Είμαι εκατομμυριολάγνος εγώ. Είστε εξοικειωμένοι από μόνοι σας με τους ισολογισμούς και καταλαβαίνετε αυτόματα το εκ παραδρομής λάθος. Δεν υπάρχει χώρος να το ξαναγράφω ολόκληρο. Περσινός φόρος Γριβάλια = Φορ Ενεργητικού 997χιλ + Φορ Εισ-τος Ρουμανίας 422χιλ + Φορ Εισ-τος Σερβίας 58 χιλ + ΕΝΦΙΑ 4051 χιλ). Σύνολο 5528 χιλ. ή 5,528 εκ

    Φετινός Φόρος Γριβάλια: «Φορ Ενεργητικού 7136 χιλ + Φορ Εισ-τος Ρουμανίας 422χιλ + Φορ Εισ-τος Σερβίας 58 χιλ + ΕΝΦΙΑ 4051 χιλ). Σύνολο έτους 2016: 11,667εκ. Και αυτό με την υπόθεση ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πααραμείνει αμετάβλητος.

    Σύλβιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Και δεν κατάλαβα τη Χρηματιστηριακή σας; Τα ΑΣΤΑΚ τι δουλειά έχουν με το νέο νόμο; Δεν είναι ΑΕΕΑΠ. Ούτε επηρεάζονται. Ίσα – ίσα που οι «κοινές» εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ΑΣΤΑΚ, ΛΑΜΔΑ. ΚΑΜΠΑΣ «ευνοούνται» κατά μία έννοια, έναντι των ΑΕΕΑΠ, γιατί ο δικός τους τρόπος φορολόγησης (29% εταιρικός φόρος, 15% φόρος μερίσματος, αλλοδαπός συντελεστής φόρου εισ-τος για θυγατρικές εξωτερικού) ήταν γνωστός εκ των προτέρων και άρα, αν και σε χειρότερη φορολογική μοίρα, δεν βλάπτονται περαιτέρω. Έχουν ενσωματώσει και έχουν χωνέψει το φορολογικό καθεστώς που τις διέπει στις χρηματιστηριακές τιμές τους. Με εξαίρεση την πρόσφατη αύξηση φορολογίας μερίσματος από 10% σε 15%, το οποίο ούτως ή άλλως δεν διανέμουν. Απλώς μπορεί η ενδεχόμενη μετατροπή της ΑΣΤΑΚ σε ΑΕΕΑΠ, που κάποιος μπορεί να διέβλεπε, να έχει τώρα μικρότερα οφέλη.

    Άσχετο: Όσον αφορά τις επιστροφές κεφαλαίου, με τις οποίες απειλούν οι ΑΕΕΑΠ, εξαρτάται από το ύψος των μετρητών τους και κυρίως από το ποιοι είναι οι κύριοι μέτοχοι. Υπάρχει και το αντίβαρο, που είναι οι προμήθειες συμβουλών και διαχείρισης, οι οποίες συνήθως υπολογίζονται ως ποσοστό επί του συνολικού χαρτοφυλακίου και των οποίων έτσι μέρος θα χάσουν. Ποιος επιστρέφει μετρητά τέτοιον καιρό; Καλύτερα να τα εκμεταλλεύεται!

    Στην ΙΝΛΟΤ δεν αναφέρομαι, για να μη γεμίζω τον ελάχιστο πολύτιμο χώρο που απομένει. Έγραψαν τόσοι φίλοι. Θυμάμαι τον Kikou όμως τι μας απάντησε κάποτε: Με τόσες θυγατρικές σε τόσες χώρες που να βγάλω άκρη! Που σημαίνει ότι η εις βάθος ανάλυσή της δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

    Θα βγάλουμε άκρη εμείς;

    Σύλβιος

    Υ.Γ. Οι εκπρόσωποι των ΑΕΕΑΠ πάντως σωστά τα είπαν. Επταπλασιασμός φόρου ενεργητικού. Το πλήγμα στον κλάδο (ποιόν κλάδο;) τεράστιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει φίλε. Απλά ΔΕΝ παίζεσαι. Πίστεψε με όμως, ήξερα την αξία του χρήστη, δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Χαίρομαι που έδωσα αφορμή να μάθουν τα παιδιά στο μπλογκ τι εστί Σύλβιος. Και γιατί είμαι περήφανος που ανήκει στο Club Takis.

      Ευχαριστώ θερμά

      Ως προς το service των τραπεζών θα συμφωνήσω απόλυτα. Στις ιδιωτικές χρημ/κες νομίζω είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, ιδιαίτερα εάν ο πελάτης έχει επισκεφτεί το χώρο και γνωρίζει προσωπικά τους συνεργάτες. Την επόμενη εβδομάδα πχ στην Παντελάκης ΑΧΕ θα κάνουν γενική ενημέρωση στους πελάτες. Αφού θα συναντήσω τον αναλυτή κ. Μαντζαβρά (και θα του ζητήσω το mail) πως θα μου αρνηθεί απάντηση σε ερώτημα? Μ΄αυτό τον τρόπο άλλωστε ενισχύουν τη θέση τους στην εταιρεία σε καιρούς "μειώσεως κόστους και προσωπικού.

      Διαγραφή
  63. Εδώ το link για την χθεσινή συμφωνία στα πλαίσια της αξιολόγησης
    http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/24-eurogroup-statement-greece/

    Εκτιμώ η συμφωνία αυτή θα μας προσφέρει μερικούς μήνες ηρεμίας μακρυά απο τα φώτα των γιουρογκρουπ μέχρι να πλησιάσει το φθινόπωρο και να ξαναρχίσουμε τα ίδια με την επόμενη αξιολόγηση με πασπάλισμα απο έκθεση ΔΝΤ για το χρέος.

    Αλλά σκέφτομαι... Ιούνιο "μεταβλητότητα" λόγω ψηφοφορίας brexit που κλασσικά θα παιχτεί χρηματιστηριακά όσο πλησιάζει η ημερομηνία.

    Ιούλιο μάλλον Γέλλεν

    Αυγουστο μεταβλητότητα απο τα τσαντισμένα traderakia που δεν πήραν άδεια

    Σεπτέμβριο μεταβλητότητα όσο πλησιάζουν οι εκλογές και θα αρχίσει έντονα να αποτιμάτε η έλευση trap.

    Οκτώβριο μεταβλητότητα προεξόφησης νέας αξιολόγησης

    ....Τελικά μερικές μέρες μόνο για να το πανυγυρίσουμε έμειναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημερολόγιο Καταστρώματος

      Αρχές Ιουνίου: Αναμένεται η καταβολή δόσης

      2 Ιουνίου: Συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ελπίζουμε να ανακοινωθεί το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.

      16 Ιουνίου: Συνεδρίαση του E/G όπου πιθανότατα θα (ξανα)συζητηθεί το θέμα του χρέους.

      23 Ιουνίου: Δημοψήφισμα στην Αγγλία για Brexit.

      24 Ιουνίου: Επανεξετάζει η Moody΄s το ελληνικό rating

      20 Ιουλίου: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ 2,8 δις για την αποπληρωμή των ομολόγων.

      22 Ιουλίου: Επανεξετάζει η S&P το ελληνικό rating

      2 Σεπτεμβρίου: Επανεξετάζει η Fitch το ελληνικό rating


      Προσωπικά θεωρώ πολύ πιθανόν ότι μετά την αξιολόγηση θα έχουμε αναβαθμίσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (όχι πολύ 1-2 βαθμίδες αλλά κάτι είναι στην ξηρασία). Άλλες μεγαλύτερες άλλες μικρότερες. Άλλωστε στις τελευταίες εκθέσεις τους ΟΛΟΙ άφησαν ανοιχτό αυτό ενδεχόμενο.

      Συμπερασματικά...προσυπογράφω...στο λίγο πιο αισιόδοξο (go back Grexit)

      Διαγραφή
  64. Μια πρώτη εκτίμηση για το διαζύγιο ΟΠΑΠ-Stoxx 600


    28 εκατ. δολλαρια θα βγουν περίπου από τον ΟΠΑΠ.

    Χοντρικά 3 ημερες τζιρο. Δεν το λες και πολύ.

    Για τους κατέχοντες το χαρτί αντέχεται-Οι υπόλοιποι που έχουν τις οικονομίες στον κουμπαρά βλέπουν ...την αξία της αποταμίευσης (έκθεση των παιδικών μας χρόνων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Τι εγινε στα ψαρια, εγιναν χελιδονοψαρα και πεταξαν? αχ αυτα τα βιολογικα που θα βουλιαζαν και παλι στα 180 ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μπηχτή προφανώς δεν απευθύνεται σε μένα (λίγο πιο πάνω έχω γράψει τιμή στόχο για ΝΗΡ 0,20 άλλωστε). Από τη στιγμή όμως που οι μετοχές πριν δούνε τέτοια νούμερα είδαν το 0,07 νομίζω πως ο καλός οικοδεσπότης είναι πλήρως δικαιωμένος. Πολύ περισσότερο που όταν τα ξόρκιζε στο ταμπλό έγραφαν 0,60-0,50-0,40.

      Την Δευτέρα 30/5 μπαίνει στο Γενικό Δείκτη Τιμών του Χ.Α. η ΣΕΛΟ. Πιθανολογώ πως ένεκα αυτού (κι ενός ομολογιακού) έχει κάνει δυνατό ράλι παρασύροντας και τον δικό μου Νηρέα προς τα 0,20. Υπέκυψα στον πειρασμό κι έχω δώσει το 1/3 της θέσης μου. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις θυμάμαι την μικρασιάτισσα γιαγιά μου..."Δόξα τω Θεώ, φτηνά την γλυτώσαμε).

      Διαγραφή
  66. Καλησπέρα σας μια ματιά που έριξα σε ένα χτεσινό άρθρο είχε τους πίνακες της Σιτι γκρουπ με GDP Growth -7,2 και CPI inflation 46,2 to 2018. Τί να πίνουν άραγες οι Πυθίες εκεί στο σιτι και να προβλέπουν τετοια νούμερα??

    Εσωτερικό μέτωπο με πλάγια κίνηση. Βλέπω τα 620 για αρχή απο βδομάδα και αμα δεν πάει καλά με τα ΕΚΤ-νέα στην συνέχεια <590 με πολύ δυνατή περιοχή τα 570-540. ΑΝ είμαστε περιξ 620 και η Εκτ δώσει θετικό μομεντουμ τότε μπορεί και τα ψηλά Οκτ-Νοεμ '15 περιξ 730. Οπως και να έχει απο το σήμερα μπορεί να δώσει συνπλην 60 μονάδες και να είναι φυσιολογικό.

    Αυτήν την εβδομάδα έχασα στο μπασκετ ,στο ποδοσφαιρο ,στοπαρα δεη και μετά αυτή μου έκανε >10% άνοδο , φοβήθηκα να πάρω ελλάκτωρες στο 1,30-1,35 και φτάσαν στο 1,58 ( και άνεμο στο 0,68 που με έτρωγε παρα πολύ) ,ήμουν στημένος 4,09 ελπε για γρήγορα και δεν πήρα λέπι και μετά > 4,30 ... Μια μάχη χάθηκε την επόμενη βδομάδα με χαμόγελο ξεκινάει απο την αρχή...

    Αααμα ξέρει κανείς τον Τακαρο ας του ρίξει μια σκουντιά να ενεργοποιήσει το comment widget να μην κουράζεται ο κυρ Λουκάς με scroll up-down

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΥΡΙΕ


      Lorac ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΒΓΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΠΑΛΛΑΜΑΚΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΤΟΝ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝΕ ΑΡΧΙΛΕΒΕΝΤΗ ΤΟΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝΕ --https://www.youtube.com/watch?v=fHbDP3cFX8g--Το τραγούδι του Τσίπρα στη Τατιάνα: Γεια σου λεβέντη Αλέξη

      Διαγραφή
  67. Καλησπέρα φίλε Lorac
    Εγώ έδωσα σήμερα την ΔΕΗ που είχα πάρει πριν ένα μήνα,καλά πήγε.Έδωσα πριν τρεις μέρες ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ και πήρα ΓΕΚΤΕΡΝΑ,την πάτησα όπως και εσύ και πούλησα όλη την ΕΥΡΩΒ στα 1,10 προχτές,ίσως πρόλαβα.Να ξέρεις ότι με βοηθούν οι εκτιμήσεις σου,σήμερα συνάντησαν και τις εκτιμήσεις του Ηλία του hippy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει στον ελλακτωρα δεν την "πατήσαμε" ήταν η πιό σωστή λογική πράξη. Αμα τώρα ο Μπομπολας ήταν με βραχιολάκια κύπρο θα σκάβαμε 2-3 μέτρα να την βρούμε κάτω απο σκατό. Τεσπα πιό πολύ απο το τρίποντο του Vspan με πείραξε η δεη. Στα υπόλοιπα διαφυγόντα κέρδη , μικρά παιδιά είμαστε -όλοι μας χαχα- θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας.

      Είχα γράψει ,στον κ.Ηλια νομίζω ,για το αεροπλανακι. Βάζω για ζέσταμα διάγραμμα. Αμα συνεχίσει την βουτιά σε 15 εργάσιμες θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Στο διάγραμμα αυτό βάζω και rsi .

      http://www.tradingview.com/x/0gIRVGIe/

      Διαγραφή
    2. Πολύ επικίνδυνη επένδυση οι αεροπορικές εταιρίες .Εάν πέσει αεροσκάφος σήμερα χρεοκοπεί ουσιαστικά η εταιρεία

      Διαγραφή
    3. Ενδιαφέρον άποψη ,ιδιαίτερα αν σκεφτώ ότι το 1914-1918 το νικνειμ σας θα ήταν π.χ. Duff King. Είμαι πιό απλος στην σκέψη. Ίσως εδώ θα μπορούσε να μας βοηθήσει ο κ. ManosV δίνοντας μας ένα risk assessment!! Ακόμα καλύτερα ο κ. Μιχάλης Π. αν προσθέσει κάτι απο "dollar cost averaging" σε αυτήν την περίπτωση.

      Διαγραφή
    4. Τώρα γεμίζω τα σχόλια ,αλλά ελπίζω να με συγχωρέσετε!!
      Βρήκα αυτό....http://time.com/3763541/germanwings-plane-crash-settlement/

      Διαγραφή
    5. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει το Duff King και θα με ενδιέφερε να μου το εξηγήσετε. Όσον αφορά τα ατυχήματα και την πορεία της μετοχής της εταιρείας μετα εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να το δει κάποιος απλώς κοιτώντας τι έγινε μετα από καταστροφές αεροσκαφών .Ένα που θυμάμαι είναι η χρεοκοπία της SWISS AIR λόγω αποζημιώσεων μετα από ατύχημα στον Καναδά.

      Διαγραφή
  68. Εδώ γράφει την slang των εγγλέζων πιλότων https://en.wikipedia.org/wiki/RAF_radio_alphabet , στο λινκ στο τέλος για το phonetic alphabet έχει για την περίοδο 1914-1918 τα αντίστοιχα γράμματα με το "delta" , " kilo" ως "duff ή don " & " king". Έλεγα μήπως έχετε "πιό" ειδική άποψη για το θέμα.

    Ελπίζω να μην σας αναστάτωσα :-) Καλή σύνέχεια μιας και βλέπω να τελειώνει και αυτό το 200αρι στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση .Στο link http://www.helppost.gr/live/aeroplana-flights-radar/ βλέπει κάνεις σε πραγματικό χρόνο τα πολιτικά αεροσκάφη που είναι στον αέρα. Εάν το καλοσκεφτεί κάποιος όσο μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου του έχει επενδύσει σε αεροπορικές εταιρείες τόσο ποιο δύσκολα θα πρέπει να κοιμάται καθώς ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να το εξανεμίσει. Σε βάθος χρόνου όλες οι αεροπορικές εταιρίες θα έχουν κάποιο σοβαρό ατύχημα λέει η στατιστική. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τις ναυτιλιακές εταιρείες.

      Διαγραφή
    2. Σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια κ. Lorac τέτοιο καιρό έτρωγα απ΄τους φίλους την σχετική καζούρα σαν Πανθηρόνιος καθώς ίσα που σώναμε την κατηγορία...τώρα αν μάθουν ότι ο Πειραιώτης έχω και φιλίες με βάζελους την έβαψα.

      Ως προς το μαγαζί νομίζω ότι λογικά ήλθε η ώρα της συσώρευσης (λίγο παρακάτω). Εάν ο Ντράγκι στις 2/6 δώσει το waiver στις συστημικές (80% πιθανότητες) μοιάζει να είναι περίπτωση buy the rumor sell the fact και ψάχνουμε τη βάση λίγο χαμηλότερα περιμένοντας την 1η δόση απ΄το οξυγόνο-χρήμα που αποφάσισε το Ε/G (γεγονός ήδη προεξοφλημένο) κυρίως όμως την αναβάθμιση μια μονάδα (μάλλον) απ΄την Moody΄ς στις 24/6 (είπε και καλά λόγια δύσκολο να κάνει πίσω).

      -Εάν πάλι δεν το δώσει (20%) υποχωρούμε αρχικά κάπως άτσαλα, αλλά όχι πολύ, καθώς θα φανεί και σαν ευκαιρία αγορών μια και θα το πάρουμε στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

      Η πολύ βραχυπρόθεσμη φάση (σε μένα) μοιάζει loose-loose. Μπορεί βέβαια να κάνω λάθος αλλά δεν πολυσκάω από τη στιγμή που εάν υπάρχει ρευστότητα έχει ενδιαφέρουσες παραστάσεις προσεχώς (31/5 ΔΕΗ-20/6 ΟΠΑΠ)

      κ. Deltas έχει ενδιαφέρον το σκεπτικό σας. Επειδή όμως προσωπικά αγαπώ τις εταιρείες που τις προσέχουν οι βασικοί μέτοχοι, αγαπώ την ΑΡΑΙΓ. Δύσκολα βλέπω τιμές κάτω από τα 7, σκέφτομαι πρώτες αναγνωριστικές αγορές στα 7,40 κι αν αποδειχτεί πως βιάστηκα τι στην ευχή, νέος είμαι ακόμα θα περιμένω να με δικαιώσει στο μέλλον (θυμίζω ότι ο καλός Αντρέ δήλωνε νέος ακόμα στα 80 του..και ήταν...αφού πρόλαβε κι έγραψε καμιά 10ριά βιβλία πριν τον καλέσει στα 93 του ο Μεγαλοδύναμος για τα περαιτέρω)

      Ξαναδιάβασα προσεκτικά την εξαιρετική ανάλυση του "γάτου" φίλου Σύλβιου. Η ΓΡΙΒ παρά την άνοδο των φόρων με την νέα, τσουχτερή φορολόγηση στα 11,667εκ. εάν επαναλάβει την περσινή χρονιά πάλι-συγκριτικά-μου φαίνεται καλή επιλογή σαν μετοχή-ομόλογο έναντι άλλων. Τα καθαρά κέρδη (με τα δεδομένα του 2015) θα ήσαν 67.501-11,667 = 55.834 εκ ή 0,55/μετοχή και P/E μ.φ 13. Επιπλέον θεωρητικά την ψωνίζω με έκπτωση (BV=8,80 περίπου) εάν φυσικά σταθεροποιηθούν κάπου εδώ οι τιμές των ακινήτων. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τις μετοχές μας. Δεν είναι όλες ίδιες. Υπάρχουν μετοχές γκόμενες της μιας βραδιάς, μετοχές σύζυγοι, μετοχές χοντρές νοσοκόμες. Σαν τέτοια αντιμετωπίζω την ΓΡΙΒ φίλε Σύλβιε. Δεν θα πηδήξει 2 m σαν την Κωνσταντίνοβα αλλά την ένεση μια φορά το χρόνο θα μου την κάνει ώστε ν΄αντιμετωπίσω τα έξοδα της οικογένειας(και θά΄ναι σταθερά δίπλα μου).

      Διαγραφή
    3. Μέσα στο πνεύμα της εικόνας που έβαλα για το αεροπλανάκι ο κυρ Hιππυς. Το λίγο κάτω απο το 7,47 και το -πολύ λίγο κάτω - απο το 7 κυρίως δύο σημεία που θα απλώσω και εγώ το παραγάδι μου. Χρονικά στο πνεύμα της μετοχής που μετά το δυνατό Μάη κάνει καλοκαιρινή κοιλιά και κατόπιν όταν πέσει το χρήμα απο τα 2 καλά της Q το Q2 και κυρίως το Q3 κάνει ένα καλό φινιρισμα χρονιάς. Φέτος με +3 αεροπλανάκια και προβλέψεις για ένα +15% αύξηση στις αφίξεις στον τουρισμό την βλέπω στα καλά της να παίζει με pe=10 στα 12,3 ντολάριος. Σίγουρα εξωγενής αρνητικός παράγοντας θα είναι οτιδήποτε πλήξει τον τουρισμό μας φέτος.

      ξαναβάζω την εικόνα http://www.tradingview.com/x/0gIRVGIe/

      PLUS http://www.tradingview.com/x/XBhAeRUz/

      Διαγραφή
  69. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι δύσκολες επενδύσεις. Ένα καλό άρθρο που αναφέρεται σε αυτές σαν επενδύσεις : https://25iq.com/2016/01/16/more-than-a-dozen-reasons-why-investing-in-airlines-belongs-in-the-too-hard-pile/

    Παρεμπιμπτόντως το συγκεκριμένο blog είναι εξαιρετικό και κάποιος μπορεί να μάθει πολλά διαβάζοντάς το.

    Πάντως έχω και γω λίγα κομμάτια ΑΡΑΙΓ στο χαρτοφυλάκιό μου. Η ΑΡΑΙΓ ήταν τρομερή ευκαιρία τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς εγώ την αντιλήφθηκα όταν είχε ήδη φτάσει τα 6 ευρώ. Δυνατά μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια. Όπως και ο κύριος Χίπης την αγαπώ κυρίως επειδή την αγαπούν και τη σέβονται οι Βασιλάκηδες(αν και στην οτοελ έχουν κάνει κατι συγχωνεύσεις/μαϊμουδιές πρόσφατα για να καλύψουν τρύπες). Επίσης έχει και άλλους δυνατούς μετόχους από πίσω (δαυίδ, κωνσταντακόπουλους, λασκαρίδηδες, και νομίζω τους ιωάννου της αβαξ).

    Πάντως για να είμαι ειλικρινής αυτή την εποχή δε θα την αγόραζα. Μου φαίνεται ακριβή και η ryanair τη ζορίζει πολύ. Για πλάκα δείτε τις τιμές των εισιτηρίων Χανια - Αθήνα μετ' επιστροφής, που δραστηριοποιείται η ryanair και μετά Ηράκλειο - Αθήνα που δε δραστηριοποιείται η ryanair.

    Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους/ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Προς κύριο Χίπη και λοιπούς φίλους της ΕΥΑΘ.

    "Ερχονται 150 προσλήψεις στην ΕΥΑΘ.Στόχος είναι «η αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας, με πρώτη προτεραιότητα τη στελέχωσή της με νέο προσωπικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. .... .... Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥAΘ, Γ. Κρεστενίτης, επανέλαβε από την πλευρά του τη σημασία της πρόσληψης νέου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όπως και την επιμονή του στην ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού."

    Από http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1424375/erhontai-150-proslhpseis-sthn-efath.html

    Πρώτο δείγμα γραφής της νέας διοίκησης, ιδιαίτερα αρνητικό. Φαίνεται πως πάει και αυτή να κάνει κοινωνική πολιτική με το ταμείο της εταιρείας, δυστυχώς, όπως και η δεη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που διαβάζω είναι τα θα θα θα θα κ. Μιχάλη ενός υπουργού (και όχι του δ/ντα συμβούλου) σε μια προσπάθεια να μην τον γιουχάρουν σαν τον Φίλη και λοιπούς υπουργούς κουτσούς-Αστραχαν καθώς υπάρχει ξεσηκωμός για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

      Επειδή οι τοποθετήσεις των χρημάτων στην μετοχική αγορά μας γίνεται συγκριτικά (με άλλες χειρότερες) εξακολουθεί να μου αρέσει η εταιρεία. Που πλέον των καλών χρηματοοικονομικών δεικτών μερίσματος κλπ έχει και πιθανή μικρή πώληση μετοχών σε στρατηγικό (ή γιατί όχι και στο ΧΑΑ). Είναι παράλογο να πιθανολογούμε ότι αυτό-εάν γίνει-θα είναι τουλάχιστον με P/BV = 1 ?? Τα πράγματα (ευτυχώς) άλλαξαν, καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να γίνει ΔΕΗ.

      ΑΣΧΕΤΟ

      Επειδή...τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι όπως λέει ο Σαββόπουλος. Επειδή...το ξημέρωμα αργεί κι εμείς θέλουμε παρέα για ξενύχτι. Επειδή...ο κ. Τάκης προφανώς έχει και δουλειές, προβλήματα, έννοιες...και τέλος πάντων δεν έχει την ίδια ανάγκη-εξάρτηση επικοινωνίας. Επειδή...ο χώρος των σχολίων τελειώνει...σκέφτομαι...Θα είχε-λέτε-ενδιαφέρον στο ενδιάμεσο και μέχρι ν΄ανεβάσει νέο θέμα να βρισκόμαστε σε κάποιο θέμα του capital? Και όταν με το καλό ανάψει το φως εδώ ξαναγυρνάμε οι τακαρόπληκτοι πίσω.

      Διαγραφή
    2. Κύριε hippy μιας και βλέπω ότι γράφεται και εκεί μήπως η εναλλακτική να είναι σε κάποιο θέμα του Neoforum,που κρατάει σχόλια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Διαγραφή
    3. Το Neoforum είναι καλή εναλλακτική, όπως και το Investorblog που αναρτά συχνά άρθρα και έχουν παρόμοια φιλοσοφία

      Διαγραφή
  71. Δάσκαλε δεν μπορώ να δω στην αριστερή στήλη τα τελευταία σχόλια τι πρέπει να κάνω? HELP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ο ΚΥΡΜ έχει δώσει από το 2012 απόδοση 996%.

    Ο Ικτίνος πόσο???????????????????Χαχαχαχαχαχαχαχα. Περιμένετε τον παππού που θέλει να πουλήσει στα ξενάκια στα 5€. Λες και οι ξένοι είναι ηλίθιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. κ. Τάκη, γλυκό ξυράφι το πόδι του Νειμάρ. Μήπως ήταν στημένο? Αν δεν ανεβάσετε θρεντ ούτε με το αποψινό... μπας και γυρίσει το ματς κι ο Αλέξις?
    Ναιγκολάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂