Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γερμανικός Υπερπληθωρισμός 1920-23 και η χρυσή εποχή της Βαϊμάρης ή αλλιώς όταν δεν στηρίζεσαι στις δικές σου δυνατότητες τότε καταρρέεις και δεν σε σώνει ούτε αν έχεις το δικό σου νόμισμα

Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Είναι το όνομα που δίνεται στην ομοσπονδιακή δημοκρατία και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπευτική δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1919 στη Γερμανία με σκοπό να αντικαταστήσει την μέχρι τότε αυτοκρατορική μορφή της κυβέρνησης. Πήρε το όνομα της από την Βαϊμάρη, τη πόλη όπου πραγματοποιήθηκε η συνταγματική πράξη.
 

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η δημοκρατία δημιουργήθηκε από τη γερμανική επανάσταση το Νοέμβριο του 1918. Το 1919, μια εθνική συνέλευση συγκλήθηκε στη Βαϊμάρη, όπου συντάχθηκε ένα νέο σύνταγμα για το γερμανικό Ράιχ, το οποίο και εγκρίθηκε στις 11 Αυγούστου του ίδιου έτους. Η περίοδος της φιλελεύθερης δημοκρατίας έληξε στις αρχές του 1930 και οδήγησε στην άνοδο του Ναζιστικού κόμματος και του Αδόλφου Χίτλερ το 1933.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

H ώρα του Γκαρίντσα - Παγκόσμιο Κύπελλο 1962 (Χιλή)

Μετά απο 12 χρόνια η διοργάνωση διεξάχθηκε σε Νότιο Αμερικάνικη χώρα (τελευταία φορά ήταν το Παγκόσμιο Κυπέλλου του 1950 που διεξήχθη στην Βραζιλία). Για την διοργάνωση του 1962 δήλωσαν ενδιαφέρον 3 χώρες. Οι 3 χώρες ήταν η Αργεντινή, Δυτική Γερμανία και η Χιλή. Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας η Δυτική Γερμανία απέσυρε την υποψηφιότητα της. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας η Χιλη κατάφερε να μαζέψει τους περισσότερους ψήφους και πήρε την διοργάνωση

Η υποψηφιότητα της Χιλής ήταν αυτή που συγκέντρωνε τις λιγότερες πιθανότητες καθώς το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη αυτής της διοργάνωσης ήταν η Αργεντινή. Διέθετε τα γήπεδα, την ποδοσφαιρική κληρονομιά και ήταν η εναπομείνασα από τις τρεις «μεγάλες» της Νότιας Αμερικής που δεν είχε λάβει ακόμα την τιμή (Ουρουγουάη και Βραζιλία είχαν ήδη διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελλο).

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η σφαγή του Σαντιάγο - Παγκόσμιο Κύπελλο Χιλής 1962


Όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ως δυσάρεστο, κακόφημο, επεισοδιακό και πρωτοφανούς σκληρότητας τότε συνηθίζουμε να του αποδίδουμε το χαρακτηρισμό η ''σφαγή του Σαντιάγκο'' , από τον αγώνα που έλαβε χώρα στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1962, μεταξύ της διοργανώτριας Χιλής και της Ιταλίας.

Διαιτητής ήταν ο Άγγλος Κέν Άστον.