Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Τοtal football - Παγκόσμιο κύπελλο 1974 (Δ. Γερμανία)



Tο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1974 ήταν η 10η διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Γερμανία από της 13 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου. Αυτή τη φορά το Μουντιάλ είχε ένα νέο τρόπαιο, το οποίο ονομαζόταν Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA. Το παλιό τρόπαιο Ζιλ Ριμέ είχε πλέον εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο κι έτσι με απόφαση της FIFA οι 16 εθνικές ομάδες, που έφτασαν στη Δυτική Γερμανία για την τελική φάση της διοργάνωσης θα αγωνίζονταν για αυτό το καινούργιο έπαθλο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, ένα ολόχρυσο τρόπαιο 18 καρατίων που αναπαριστά δύο ποδοσφαιριστές να σηκώνουν τον πλανήτη Γη, ύψους 36 εκατοστών και βάρους 4,97 κιλών, έργο του Ιταλού καλλιτέχνη, Σίλβιο Γκατζανίκα.
Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974 πάρθηκε στις 6 Ιουλίου 1966 . Την ίδια μέρα συναποφασίστηκε και το ποιος θα διοργανώσει τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1978 και 1982. Ενδιαφέρον για την διοργάνωση των αγώνων του 1974 και 1982 έδειξαν η Δυτική Γερμανία και η Ισπανία. Στην συνέχεια η Ισπανία απόσυρε την υποψηφιότητα της για την διοργάνωση του 1974 με αντάλλαγμα την διοργάνωση του 1982

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974 συμμετείχαν 98 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την διοργανώτρια Δυτική Γερμανία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Ανατολική Γερμανία η Αϊτή η Αυστραλία και το Ζαίρ (σημερινό Κονγκό)

Στα προκριματικά, ωστόσο, συνέβησαν και πράγματα που όχι απλά δεν τιμούσαν την ιστορία των Π.Κ, αλλά διεύρυναν τον προβληματισμό όσων πίστευαν πως οι διοργανώσεις συνέχιζαν να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Το 1973, Σοβιετική Ένωση και Χιλή έδιναν μπαράζ σε διπλούς αγώνες για την πρόκριση στο Μουντιάλ του καλοκαιριού. Το πρώτο ματς έληξε 0-0 στην Μόσχα και ο επαναληπτικός εξελίχθηκε σε φιάσκο. Οι Σοβιετικοί αρνήθηκαν να μεταβούν στο Σαντιάγο και να αναγνωρίσουν το δικτατορικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ το οποίο –μεταξύ άλλων- ήταν υπεύθυνο για ομαδικές εκτελέσεις αντιφρονούντων, μέσα στο Εθνικό Στάδιο της Χιλής.

Η ΦΙΦΑ -ύστερα από πιέσεις- «ένιψε τας χείρας της» και έτσι στην ρεβάνς οι Χιλιανοί κατέβηκαν μόνοι τους να παίξουν στο γήπεδο, σκόραραν σε άδειο τέρμα και αποθεώθηκαν από όσους θεατές ήθελαν να μείνουν ζωντανοί και μετά την λήξη του αγώνα-ντροπή…
Από το Μουντιάλ του 1974 και μετά οι χορηγοί, το μάρκετινγκ και γενικά το χρήμα κυριαρχεί στο χώρο του ποδοσφαίρου και οι
ρομαντικές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι Δυτικογερμανοί διεθνείς απείλησαν να μην κατεβούν στην διοργάνωση, όταν πληροφορήθηκαν πως οι ομοσπονδίες της Ιταλίας και της Ολλανδίας έταξαν πολύ μεγαλύτερο πριμ στις ομάδες τους σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου.
Η αρχηγική παρέμβαση του Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και η αλλαγή στάσης της ομοσπονδίας, απέτρεψε τα χειρότερα, την στιγμή που ο Χέλμουτ Σεν έψαχνε ήδη νέους παίκτες.


Δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόναχο και την τραγωδία που έπληξε τη διοργάνωση, με την τρομοκρατική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς αθλητές, η Δυτική Γερμανία φιλοξενούσε τη δεύτερη σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάτω από "δρακόντεια" μέτρα ασφαλείας, η διοργάνωση εξελίχθηκε σε μία ολλανδική παράσταση στην οποία επικράτησε η γερμανική συνέπεια. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε στα προκριματικά να αποκλειστούν Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία (όλες δεύτερη σερί φορά), Σοβιετική Ενωση (αποσύρθηκε), Ουγγαρία και Αγγλία .

Η διοργάνωση διεξήχθη κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και το θέαμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση εφάμιλλο του προηγούμενου τουρνουά, ωστόσο είχε τη δική της μαγεία. Το μοναδικό όμοιο στοιχείο με το Μεξικό ήταν η παρεμβατικότητα της τηλεόρασης. Αυτή τη φορά, για να προσελκύσει μεγαλύτερα έσοδα από τη διαφημιστική πίτα, η FIFA αύξησε τα παιχνίδια της διοργάνωσης, αντικαθιστώντας τα προημιτελικά και τα ημιτελικά με μία δεύτερη φάση ομίλων, οι νικητές των οποίων θα προκρίνονταν στον μεγάλο τελικό και οι ηττημένοι στον μικρό τελικό.

Κρόιφ , Γόνγκμπλοντ , Χάαν , Κάιζερ , Ράιζμπεργκεν , Ρεπ , Σούρπριερ , Γιάνσεν , Χάνεγκεμ , Κρολ , Νέεσκενς
 Το μεγάλο φαβορί εκείνης της διοργάνωσης ήταν η Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ. Οι Ολλανδοί εκείνη την εποχή εφάρμοζαν το λεγόμενο "total football", το οποίο στηριζόταν στις γρήγορες εναλλαγές της μπάλας στην επίθεση σε συνδυασμό με μια άριστη εκτέλεση του τεχνητού off-side στα μετόπισθεν. Εκτός του Γιόχαν Κρόιφ οι Ολλανδοί διέθεταν και άλλους ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης όπως οι Αρι Χάαν, Τζονι Ρεπ, Βιμ Φαν Χάνεγκεμ, Ρούντι Κρολ και πάνω απ’ όλους ο Γιόχαν Νέεσκενς, ο οποίος και ουσιαστικά έκανε το παιγνίδι της ομάδας. Πονούσαν μόνο στη θέση του τερματοφύλακα, καθώς ο Γιάν Γιόγκμπλουντ ήταν μέτριος προς κακός και η μεγάλη παραφωνία αυτής της «ορχήστρας».

Φαβορί μαζί με την Ολλανδία ήταν η Βραζιλία (η οποία παρουσιαζόταν στο Μουντιάλ χωρίς τον Πελέ) και η Δ.Γερμανία. Σε ότι αφορά τη βραζιλιάνικη ομάδα, ήταν μια από τις χειρότερες όλων των εποχών για τη "χώρα του καφέ" καθώς εκτός του Πελέ απουσίαζαν και οι Τοστάο, Ζέρσον. Ο Ζαγκάλο δεν είχε πολλές επιλογές και μάλιστα όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη σπουδαία Ολλανδία, αναγκάστηκε να παρατάξει την ομάδα του με αμυντικούς προσανατολισμούς.
Ωστόσο oι Ριβελίνο και Ζαιρζίνιο, οι μόνοι που είχαν μείνει απο την μεγάλη ομάδα του 1970, πήραν στις πλάτες τους μια μέτρια ομάδα και την έφτασαν ως την τετράδα


Ο πρώτος όμιλος περιέχει τις δύο Γερμανίες της εποχής, την Δυτική και την Ανατολική (ντεμπούτο). Αμφότερες νίκησαν την Χιλή και την πρωτάρα Αυστραλία και στο μεταξύ τους ματς σημειώθηκε η έκπληξη, με την Ανατολική Γερμανία να επικρατεί 1-0 και να προκρίνεται ως πρωτοπόρος του ομίλου, κάνοντας χάρη στους γείτονες, οι οποίοι απέφυγαν το γκρουπ που περιείχε Βραζιλία, Αργεντινή και Ολλανδία στην επόμενη φάση. Οι ηττημένοι, μάλιστα, επανέλαβαν το κατόρθωμα του 1954, αφού καμία άλλη χώρα δεν έχει κατακτήσει τον θεσμό, έχοντας γνωρίσει ήττα στην πρώτη φάση.
Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία δεν είχαν συναντηθεί ποτέ σε διεθνείς αγώνες, ούτε καν σε φιλικούς. Η φιλοξενία της τελικής φάσης είχε εντείνει την ψυχροπολεμική σύγχυση, με τους Ανατολικογερμανούς να αντιτίθενται στη χρήση του Ολυμπιακού Σταδίου στο περικυκλωμένο Δυτικό Βερολίνο. Η Δυτική Γερμανία υπέκυψε στην πίεση στο Αμβούργο, ενώ η Ανατολική Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πέτυχε το μοναδικό γκολ με τον Γιούργκεν Σπάρβασερ. Βίντεο

Η νίκη αυτή έσπρωξε τους Δυτικογερμανούς σε έναν ευκολότερο δεύτερο γύρο. Ο Σπάρβασερ, ο μεγαλύτερος ήρωας του ποδοσφαίρου στην Ανατολική Γερμανία, αυτομόλησε αργότερα στη Δύση.

"Εάν στον τάφο μου γράφει 'Αμβούργο, 1974', όλοι θα ξέρουν ποιος κείτεται από κάτω", δήλωσε ο Γίργκεν Σπάρβασερ, ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της έκπληξης του Μουντιάλ του 1974, της νίκης της Ανατολικής Γερμανίας επί της Δυτικής. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δύο χώρες να διασταυρώσουν τα "ξίφη" τους στο Αμβούργο για την τρίτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου με αγωνιστικό έπαθλο την πρωτιά και ηθικό την πολιτική προπαγάνδα στη κόντρα του καπιταλισμού με τον κομουνισμό. Το παιχνίδι ήταν αρκετά επίφοβο, αφού η τρομοκρατική οργάνωση Μπάαντερ Μάινχοφ είχε απειλήσει με επιθέσεις και απαγωγές. Κατά τη διάρκεια του ματς ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από το γήπεδο, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν ακροβολιστεί σε κτίρια πέριξ του σταδίου για την αποφυγή νέων δυσάρεστων καταστάσεων. Αυτές δεν απεφεύχθησαν εντός αγωνιστικού χώρου για τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου. Η παρέα του Μπεκενμπάουερ και του Μίλερ δεν κατάφερε να κάμψει την σθεναρή αντίσταση των Ανατολικογερμανών. Την κατάλληλη στιγμή, στο 77ο λεπτό, κι ενώ οι παίκτες της Δυτικής Γερμανίας συνέχιζαν να χάνουν ευκαιρίες, ο Σπάρβασερ έκανε το 1-0 και έδωσε την πιο ανέλπιστη νίκη στην ομάδα του.

"Πάντα έλεγα ότι θα σουτάρω από αριστερά προς τα δεξιά" τόνισε με νόημα μετά το τέλος του ματς ο σκόρερ, ο οποίος απέρριψε την προσφορά που δέχθηκε από την κραταιά Μπάγερν μετά το Μουντιάλ, αφού δεν ήθελε να ζήσει από την άλλη πλευρά του τείχους του Βερολίνου.

Αυτό το γκολ μου έφερε μπελάδες αντί για χαρά εξομολογήθηκε ορισμένα χρόνια μετά, αρνούμενος ότι η κυβέρνηση του χάρισε ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο γι’ αυτό το τέρμα, όπως είχε διαδοθεί εκείνη την εποχή. "Βατερλό της Δυτικής Γερμανίας", ήταν ο τίτλος που έδωσε στο ματς ο Μπεκενμπάουερ, ο οποίος λίγους μήνες μετά είδε τον Σπάρβασερ να σκοράρει ξανά σε μία κόντρα Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για λογαριασμό του Μαγδεμβούργου, αλλά η Μπάγερν κατάφερε να γύρισει αυτό το ματς και εν τέλει να πάρει την πρόκριση και στη συνέχεια να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ο «Κάιζερ» πήρε το πράγμα πάνω του και μετά την ανέλπιστη ήττα από τους Ανατολικογερμανούς με 1-0 επιβάλλοντας την σοβαρότητα και την ηρεμία, την ώρα που ο -εύθραυστος ψυχολογικά- Σεν ήταν σε διαρκή κόντρα με έναν από τους σταρ της ομάδας, τον Γκίντερ Νέτσερ της Γκλάντμπαχ, που είχε ελάχιστη συμβολή στην κατάκτηση του τροπαίου.

«Εκείνο το γκολ του Σπαρβάσερ μας ξύπνησε», είπε αργότερα ο Μπεκενμπάουερ αναφερόμενος στην ήττα από τους Ανατολικογερμανούς. «Χωρίς αυτό δεν θα γινόμασταν ποτέ παγκόσμιοι πρωταθλητές».

Juergen Sparwasser of GDR/East Germany socring against West Germany

Στον δεύτερο όμιλο, το Ζαΐρ, που έκανε ντεμπούτο στο θεσμό (πρώτη αφρικανική χώρα υπό της Σαχάρας που συμμετείχε), αποδείχθηκε "σάκος του μποξ".
Προπονητής της ομάδας ήταν ο Σέρβος Μπλάγκοε Βίντινιτς, ο οποίος το 1970 είχε οδηγήσει στα τελικά μια άλλη ομάδα, αυτή του Μαρόκο.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Μομπούτου Σέσε Σέκο υποσχέθηκε στους διεθνείς πανάκριβες BMW και σπίτια με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν πίσω, δίχως να έχουν ντροπιάσει ένα κράτος που τρία χρόνια πριν είχε κερδίσει την ανεξαρτησία του.
Πιθανότατα ο ίδιος Μπλάγκοε Βίντινιτς πληροφόρησε τους διεθνείς πως ο πρόεδρος δεν θα κρατούσε την υπόσχεση του και η βαριά ήττα με 9-0 από την Γιουγκοσλαβία, είχε εκεί τις ρίζες της, αφού αρχικά οι παίκτες του Ζαΐρ είχαν αρνηθεί να παίξουν μόλις έμαθαν τα νέα.


Από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι η Βραζιλία είχε χάσει την λάμψη του 1970 και πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά μετά τις δύο λευκές της ισοπαλίες με Σκωτία και Γιουγκοσλαβία.
Ο θρυλικός Σκοτσέζος τεχνικός της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι, μετά τη δεύτερη "λευκή" ισοπαλία της Βραζιλίας με τη Σκοτία είπε:"Σπουδαίο παιχνίδι; Ξέρετε τι ήταν αυτό; Δύο ομάδες της τρίτης κατηγορίας που προσπαθούν να κλοτσήσουν η μία την άλλη μέχρι θανάτου, αυτό ήταν"


Η Γιουγκοσλαβία διέλυσε τους Αφρικανούς με 9-0 με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να πετυχαίνει χατ-τρικ, ενώ η Σκοτία είχε κάνει εκπτώσεις και επικράτησε μόλις 2-0.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, δίχως Πελέ και πολλά από τα "αστέρια" της μαγικής ομάδας του1970, αν ήθελε να προκριθεί στην επόμενη φάση έπρεπε να νικήσει το Ζαίρ με τρία γκολ διαφορά.
Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ δύσκολα για τη Σελεσάο, όπου τελικά νίκησε 3-0 με πολύ κόπο και ιδρώτα με ένα γκολ στο 79΄, ανακουφίζοντας το Ζαγκάλο.
 Βίντεο


Οι "πλάβι" και η "σελεσάο" προκρίθηκαν στη συνέχεια, αποκλείοντας την αήττητη Σκοτία.
Πριν το τελευταίο ματς του Ζαίρ με την Βραζιλία, άνδρες της ασφαλείας του Μομπούτου μετέφεραν το ξεκάθαρο μήνυμα :
Αν χάσετε με 4-0, μην σκεφτείτε να επιστρέψετε πίσω

Εντέλει, οι «λεοπαρδάλεις» ηττήθηκαν με .… μόλις 3-0, τους επιτράπηκε να γυρίσουν αλλά όχι και να λάβουν τα δώρα που τους είχαν υποσχεθεί.

Σε εκείνο το ματς με την «σελεσάο» συνέβη και το πιο αστείο περιστατικό του Μουντιάλ. Βίντεο

Η Βραζιλία κέρδισε ένα φάουλ έξω από την περιοχή του Ζαΐρ όμως πριν εκτελεστεί, ένας παίκτης των Αφρικανών, ο Ιλούνγκα Μουέπου, έφυγε από το τείχος που είχε στηθεί και κλώτσησε μακριά την μπάλα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Ο ακραίος μπακ του Ζαΐρ, Μουέπου Ιλάνα, κατηγόρησε μετά από χρόνια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του πως καταχράστηκε αμοιβές και πριμ των παικτών, πριν την συντριβή τους με 9-0 από την Γιουγκοσλαβία.




Ρίνους Μίχελς
Αν για την ασυναγώνιστη Βραζιλία του 1970, το ταλέντο του Πελέ ήταν εκεί για να βάλει τις καθοριστικές πινελιές που συνοδεύουν ακόμα τις αναμνήσεις, η Ολλανδία του 1974 πιθανότατα δεν θα πήγαινε πουθενά δίχως τον Γιόχαν Κρόιφ, τον παίκτη που ενσάρκωνε το «Total Voetball» του Ρίνους Μίχελς, περισσότερο από οποιονδήποτε, όσο ταλαντούχοι κι αν ήταν οι συμπαίκτες του.

Το πρώτο στάδιο σύγχρονης διαμόρφωσης του ποδοσφαίρου σημειώθηκε τη δεκαετία του ’70. Η σημασία της αμυντικής λειτουργίας υπερκέρασε αυτήν της επιθετικής και οι προπονητές αναζητούσαν μεθόδους ώστε να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτήν τη συνθήκη. Το Μουντιάλ του 1970 αποδείχθηκε εξαίρεση στις επιταγές της εποχής και η υπεροχή της Μπάγερν Μονάχου και του ποδοσφαίρου της με τα τρία σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974-1976) υποδείκνυε τις εξελίξεις.
Υπήρχε, όμως, ένας προπονητής, ο οποίος είχε διαφορετική άποψη. Καλλιέργησε έναν τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού πρωτόγνωρο για τα δεδομένα -όχι μόνο της εποχής. Ο Ρίνους Μίχελς υπήρξε πρωτομάστορας του σπουδαίου Αγιαξ της τριετίας1971-1974 και παρότι έφυγε νωρίς από τον "Αίαντα" και κατέληξε στην Μπαρτσελόνα, συνέχισε το έργο του στην εθνική Ολλανδίας. Ανέλαβε μόλις πριν το Μουντιάλ του 1974, αλλά αρκετοί από τους διεθνείς ήταν παλαιότεροι ή και σύγχρονοι (όπως ο Κρόιφ στην Μπαρτσελόνα) παίκτες του. Ολοι γνώριζαν την προπονητική φιλοσοφία του Μίχελς, η οποία επίτασσε αέναη κίνηση στο χώρο, ώστε να γεμίζει ανά πάσα στιγμή με κάποιον "οράνιε" οποιοδήποτε κενό. Αυτή η απαράβατη συνθήκη ουσιαστικά καταργούσε τις σταθερές θέσεις που είχε ο κάθε παίκτης μέχρι εκείνη την εποχή.
Ενας αμυντικός κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί σε ρόλο σέντερ φορ και αντιστρόφως, ασχέτως εάν το όνομά του ήταν Ρουντ Κρολ ή Τζόνι Ρεπ. Η λογική αυτή μπέρδευε τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές που είχαν συνηθίσει στο ατομικό μαρκάρισμα, με συνέπεια να ανοίγουν οι άμυνες και να δημιουργείται ο κατάλληλος χώρος για να εκδηλωθεί το περίσσιο ταλέντο που διέθετε εκείνη η καταπληκτική ολλανδική ομάδα και κυρίως να αναδεχθεί ο απαράμιλλος Γιόχαν Κρόιφ.


Μέχρι το 1974, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» δεν είχε προλάβει να λάμψει σε ένα Π.Κ, παρότι ως εκείνο το καλοκαίρι είχε ολοκληρώσει το τριπλό αριστούργημα του με τον Άγιαξ (πρωταθλητής Ευρώπης το 71’, το 72’ και το 73’) και είχε προλάβει να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ισπανίας μετά από 14 χρόνια.

Το Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας ήταν το πρώτο και το τελευταίο για τον Κρόιφ, αφού το 1978 δεν αγωνίστηκε στην Αργεντινή (λόγω του ότι εκείνη την χρονιά, η οικογένεια του φυλασσόταν επί 4 μήνες στην Βαρκελώνη υπό την απειλή απαγωγής!), παρότι έδωσε το «παρών» στην προκριματική προσπάθεια των «οράνιε» που έφτασαν σε έναν δεύτερο συνεχόμενο τελικό, με τα ίδια όμως αποτελέσματα.

Πρόλαβε να συνδέσει έστω και λίγο το όνομα του με τον μύθο των παγκοσμίων Κυπέλλων, συμμετέχοντας σε μια Εθνική Ολλανδίας που μαζί με την Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας θεωρούνται
οι μεγαλύτερες ομάδες που δεν στέφθηκαν ποτέ παγκόσμιες πρωταθλήτριες

Όπως περίτεχνα περιέγραψε το 1966 ένας Άγγλος δημοσιογράφος, ο Κρόιφ ήταν ένας

«Πυθαγόρας με ποδοσφαιρικά παπούτσια»

Είτε στον Άγιαξ, είτε στην Εθνική, όλη η ομάδα περιστρεφόταν γύρω από εκείνον και τις κινήσεις του, απολάμβανε άλλωστε την απόλυτη ελευθερία, από τον Μίχελς.

Ξεκινούσε στην επίθεση, αλλά δεν ήταν τόσο εύκολο να τον μπλοκάρεις και να τον περιορίσεις. Πότε σαν σέντερ φορ, πότε στα αριστερά ή σαν «δεκάρι», ο Κρόιφ συντόνιζε με μαεστρικό τρόπο το παιχνίδι και από την θέση που έπαιρνε στο γήπεδο, άλλαζε όλο το στήσιμο των υπόλοιπων.

Ξεχώριζε εύκολα με την τεχνική και το σουτ του (χρησιμοποιώντας και τα δύο πόδια), αλλά πολύ περισσότερο για το αέρινο και ηγετικό στυλ του με την μπάλα στα πόδια. Η σκέψη του ήταν ένα βήμα πριν από αυτή των υπολοίπων και «σημάδεψε» ανεξίτηλα την δεκαετία του 70’, παίρνοντας το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη το 1971, το 1973 και το 1974.


Όλες αυτές οι περγαμηνές τον συνόδευσαν στο 10ο Π.Κ της ιστορίας, εκείνο της Δυτικής Γερμανίας. Η Ολλανδία επέστρεφε σε ένα Μουντιάλ μετά το 1938 και σε τέτοιο επίπεδο, ήταν η γοητευτική άγνωστη μέχρι να ξεκινήσουν τα παιχνίδια του πρώτου γύρου. Με τον Κρόιφ να αποτελεί τον αρχηγό και την κινητήρια δύναμή τους, οι «οράνιε» έδειξαν από τη αρχή τα δόντια τους, νικώντας με χαρακτηριστική άνεση την Ουρουγουάη και την Βουλγαρία.

Στον τρίτο όμιλο το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (total football) έκανε την εμφάνισή του και σε επίπεδο Μουντιάλ, μετά τον κυρίαρχο Αγιαξ της εποχής.
Παίκτες δίχως θέσεις, που κάλυπταν κάθε σημείο του γηπέδου, προεξάρχοντος του Γιόχαν Κρόιφ και με πολύτιμους συμπαραστάτες τους Γιόχαν Νέεσκενς, Ρομπ Ρένζενμπρικ, Τζόνι Ρεπ, Ρουντ Κρολ, τους αδερφούς Ρενέ και Βίλι φαν ντε Κέρκοφ και τον μετέπειτα προπονητή του ΠΑΟΚ, Αρι Χαν.
Παρά τη "λευκή" ισοπαλία με τη Σουηδία (η οποία επίσης προκρίθηκε), οι παραστάσεις που έδωσαν οι "οράνιε" κόντρα σε Ουρουγουάη και Βουλγαρία έφεραν το προσκήνιο ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, όπως το είχε σχεδιάσει και αναπτύξει ο Ρίνους Μίχελς στον "Αίαντα" και εκείνη την εποχή προσπαθούσε να μεταφέρει στην Μπαρτσελόνα. 


Τα διαπιστευτήρια των Ιπτάμενων Ολλανδών και του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου

με Ουρουγουάη 2 - 0 

 

με Σουηδία 0 - 0
 

με Βουλγαρία 4 - 1
 

Η Βουλγαρία είχε πολλές περισσότερες εμπειρίες σε Μουντιάλ αλλά ούτε το 1974 ήρθε η πρώτη της νίκη.
Οι Βαλκάνιοι συγκέντρωσαν μόλις δύο πόντους στον Γ’ όμιλο, αγωνιζόμενοι δίχως τον μεγαλύτερο παίκτη που έβγαλαν ποτέ, τον Γκεόργκι Ασπαρούχοφ που τον Ιούνιο του 1971 άφησε την τελευταία του πνοή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, έξω από την Σόφια. Ήταν μόλις 28 χρονών και είχε αγωνιστεί στα ΠΚ του 1966 και του 1970.


Λάτο πρώτος σκόρερ με 7 γκολ
 Στον τέταρτο όμιλο η Αργεντινή του 19χρονου Μάριο Κέμπες και η Ιταλία του ανίκητου Ντίνο Τζοφ πίστεψαν ότι θα προχωρούσαν μαζί από τον όμιλο, αλλά λάθεψαν. Ο Ιταλός τερματοφύλακας Ντίνο Τζοφ μετρούσε 1.142 λεπτά δίχως να δεχθεί γκολ (12 διεθνή ματς), μέχρι να τον νικήσει ο Αϊτινός Εμάνουελ Σάνον στην πρεμιέρα του ομίλου. Η Ιταλία, πάντως, νίκησε με 3-1.

Η εκπληκτική Πολωνία έδωσε ένα καλό ποδοσφαιρικό μάθημα και με τρεις νίκες τις άφησε να αλληλοσπαραχθούν για το εναπομείναν" εισιτήριο". Η ισοπαλία στο μεταξύ τους ματς άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς κι έτσι ρόλο κριτή έπαιξε η πρωτάρα Αϊτή (αφού η Πολωνία κέρδισε και τις δύο με ένα γκολ διαφορά), η οποία δέχθηκε ένα παραπάνω τέρμα από την "αλμπιτσελέστε", δίνοντάς της την ευκαιρία να συνεχίσει στο θεσμό. Έτσι η Ιταλία αποκλείεται από τον πρώτο γύρο λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων από την Αργεντινή στον Δ’ όμιλο.


Ο 26χρονος Αϊτινός Ερνστ Ζαν Ζοζέφ ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που απέτυχε σε ντόπινγκ τεστ στην ιστορία των Μουντιάλ. Δεν υπήρχε ακόμα κανονισμός περί ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο κι έτσι η FIFA αποφάσισε απλώς να τον αποβάλλει από τη διοργάνωση. Τότε ανέλαβε δράση ο δικτάτορας της χώρας, Πάπα Ντοκ Ντουβαλιέρ. Κατόπιν σχετικής εντολής, άντρες του Ντουβαλιέρ άρπαξαν τον Ζαν Ζοζέφ από το ξενοδοχείο της αποστολής, τον έδειραν στο δρόμο για το αεροδρόμιο του Μονάχου και τον πήγαν πίσω στην Αϊτή. Εκεί καταδικάστηκε σε δύο χρόνια εγκλεισμού σε έναν χώρο τιμωρίας, όπου πέρασε από διάφορα βασανιστήρια. Όταν εξέτισε την ποινή του, απελευθερώθηκε και εκπροσώπησε τη χώρα του στα προκριματικά των Μουντιάλ του 1978 και του 1982.
Η χώρα της Καραϊβικής ήταν μια από τις πολλές της εποχής που είχαν εγκαθιδρύσει απάνθρωπα δικτατορικά καθεστώτα. Μάλιστα, η Αϊτή είχε προκριθεί σκανδαλωδώς στο Μουντιάλ σε βάρος του Τρίνινταντ το οποίο στον αγώνα ρεβάνς είδε τέσσερα γκολ του να ακυρώνονται.


Η πορεία της Πολωνίας μέχρι την τρίτη θέση του θεσμού δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Το σπουδαίο σύνολο του Κάζιμιεζ Γκόρσκι, με τους Κάζιμιεζ Ντέινα και Ρόμπερτ Γκάντοχα να δημιουργούν από το κέντρο και τους Γκζεγκόζ Λάτο και Αντζέγ Σάρμαχ να εκτελούν δίχως δισταγμό στην επίθεση, είχε κατακτήσει μόλις δύο χρόνια πριν το Μουντιάλ το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Μονάχου. Στα προκριματικά ουσιαστικά είχε αποκλείσει στον όμιλο την Αγγλία, χάρη σε μία νίκη στο Χορζόβ (2-0) και μία ισοπαλία (1-1) στο Λονδίνο (η Ουαλία ήταν η τρίτη ομάδα του γκρουπ) και ήταν πρόδηλο ότι στη Γερμανία επιζητούσε διάκριση. Στην πρώτη φάση ομίλων, επίδειξη δύναμης δεν ήταν το 7-0 επί της Αϊτής, αλλά οι νίκες με 3-2 Βίντεο και 2-1 Βίντεο επί της Αργεντινής και της Ιταλίας αντιστοίχως.

Η Πολωνία ανέδειξε τους δύο πρώτους σκόρερ του θεσμού (Λάτο με 7 γκολ, Σάρμαχ με 5, όσα και ο Κρόιφ), τον κορυφαίο νεαρό παίκτη (Ζμούντα) και την διέθετε την καλύτερη επιθετική συγκομιδή (16 γκολ).

Δεξιός ακραίος επιθετικός, ο Γκζεγκόζ Λάτο συνδέθηκε άρρηκτα με τη "χρυσή δεκαετία" της Πολωνίας, που άρχισε το 1972 (όταν ήταν ήδη ένα χρόνο διεθνής) με το χρυσό ολυμπιακό μετάλιο και ολοκληρώθηκε το 1982, όταν κατέκτησε εκ νέου την τρίτη θέση στο Μουντιάλ. Ο επιθετικός της Σταλ Μιέλετς υπήρξε ηγέτης της επιθετικής γραμμής της χώρας του, σκοράροντας δύο φορές κόντρα στην Αργεντινή στην πρεμιέρα, προσθέτοντας ακόμα δύο γκολ στη συντριβή με 7-0 της Αϊτής και συνεχίζοντας στον δεύτερο γύρο των ομίλων, με τα νικητήρια γκολ στις επιτυχίες κόντρα σε Σουηδία και Γιουγκοσλαβία. Στο τελευταίο ματς του ομίλου, όμως, δεν κατάφερε να νικήσει τον ανυπέρβλητο Μάιερ και έτσι τόσο ο ίδιος, όσο και η Πολωνία έμεινε στο μηδέν, αποτέλεσμα που την έστειλε στον μικρό τελικό κόντρα στη Βραζιλία. Εκεί σημείωσε το μοναδικό τέρμα της συνάντησης και έδωσε την τρίτη θέση στην πατρίδα του. Ολοκλήρωσε τη διεθνή καριέρα του το 1984, έχοντας 104 συμμετοχές και 45 γκολ, όντας δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών πίσω από τον Βγότζιμιεζ Λουμπάνσκι. 

Poland 1974 : From left to right: Deyna, Tomaszewski, Gorgon, Żmuda, Szymanowski, Kasperczak, Szarmach, Lato, Musiał, Gadocha, Maszczyk

Με ηγέτη τον αέρινο Γιόχαν Κρόιφ και παίκτες όπως οι Νέεσκενς, Ρεπ, Κρολ, οι «οράνιε» κάνουν ότι και η Βραζιλία στα προηγούμενα τουρνουά, αποσπώντας την προσοχή όλων με το στυλ και την ανωτερότητά τους, παρότι στα προκριματικά είχαν προκριθεί στην ισοβαθμία με το Βέλγιο και δεν έδειχναν τόσο δυνατοί.

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» φυλάει τα δικά του γκολ για την δεύτερη φάση των ομίλων, απέναντι στην Αργεντινή και την Βραζιλια. Στο 4-0, επί της «αλμπισελέστε», ο - 27χρονος τότε - Κρόιφ, σημειώνει δύο όμορφα τέρματα, δημιουργώντας προηγούμενα με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Κόσμου, στην διοργάνωση του 1978

   

Μετά την καθολική επικράτηση της Ολλανδίας με 4 - 0 επι της Αργεντινής σειρά έχει η Ανατολική Γερμανία να πάρει μια γεύση από ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.
Η Ολλανδία επικρατεί με 2 - 0

   

Στον πρώτο όμιλο της δεύτερης φάσης, Ολλανδία και Βραζιλία παίζουν στο τελευταίο ματς. Η Βραζιλία είχε επικρατήσει της Ανατολικής Γερμανίας με 1 - 0 και της Αργεντινής με 2 - 1. Έτσι αυτό το παιχνίδι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ημιτελικού. Όποιος κερδίζει παίζει στον μεγάλο τελικό, ενώ η Ισοπαλία ευνοεί την Ολλανδία.

Από την «σελεσάο», έχουν μείνει κάποιοι «επιζώντες» από το 1970, ο Πελέ είναι στην εξέδρα ως επίσημος προσκεκλημένος της ΦΙΦΑ, νέα μεγάλα αστέρια δεν έχουν προκύψει και οι Ριβελίνο , Ζαϊρζίνιο δεν μπορούν να κουβαλήσουν για πολύ την ομάδα.
Ο Μάριο Ζαγκάλο ήταν θαυμαστής του «Total Voetball» και η άποψη του ενισχύθηκε στο «Βεστφάλεν» στις 3 Ιουλίου. Η Ολλανδία νικούσε και απέκλειε την Πρωταθλήτρια Κόσμου με 2-0 και ο Ρίνους Μίχελς είχε στα χέρια του τον δικό του Πελέ. Ο Κρόιφ σέντραρε στον Νέεσκενς για το 1-0 και πέτυχε ο ίδιος το δεύτερο γκολ της ομάδας του στο 65’ με πλασέ στην κίνηση, «κλειδώνοντας» την νίκη.

Σε αυτό το μάτς ήταν απο τις λίγες φορές, αν όχι η μοναδική που oι Βραζιλιάνοι παρατάχθηκαν αμυντικά και μεθόδευσαν ένα σκληρό και βάναυσο παιχνίδι, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τους Ολλανδούς, καταφέρνοντας να χάσουν τελείως και τις εντυπώσεις, έχοντας πρώτα χάσει το 
ματς.
   
 
Στον δεύτερο όμιλο οι εντυπωσιακοί Πολωνοί που έχουν προλάβει να νικήσουν Ιταλούς και Αργεντινούς, κάνουν ακόμα δύο νίκες με Σουηδία (1-0) και Γιουγκοσλαβία (2-1) . Η Δυτική Γερμανία επίσης έχει κερδίσει τη Σουηδία με 4-2 και τη Γιουγκοσλαβία με 2-0. Έτσι ο μεταξύ τους αγώνας στην ουσία είναι σαν ημιτελικός. Ο νικητής θα παίξει με την Ολλανδία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε περίπτωση ισοπαλίας ευνοείται η Γερμανία.

Στο λασπωμένο τερέν του «Βαλντστάντιον» της Φρανκφούρτης οι Πολωνοί απέναντι στους διοργανωτές, παίζουν καλά, χάνουν ευκαιρίες, ωστόσο δεν τα καταφέρνουν. Ένα γκολ του Γκερντ Μίλερ στο 76’ και η σταθερότητα του Ζεπ Μάιερ κάτω από τα γκολπόστ, χαρίζουν το εισιτήριο για τον τελικό στο συγκρότημα του Χέλμουτ Σεν.


Αυτή ήταν και η μοναδική ήττα της Πολωνίας στα επτά παιχνίδια που έδωσε στο Μουντιάλ του 1974 (νίκησε και την Βραζιλία στον μικρό τελικό). 

  

Η Βραζιλία χάνει και την τρίτη θέση, αφού στον μικρό τελικό με την Πολωνία το μοναδικό γκολ που σημειώνεται είναι το 7ο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, Γκρέγκορ Λάτο.

Ουσιαστικά, η διοργάνωση περιστρέφεται γύρω από δύο ομάδες: Την Δυτική Γερμανία και την Ολλανδία που πρεσβεύουν το Total Football και έχουν ως βάση τους τις ομάδες της Μπάγερν και του Άγιαξ που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70’ σάρωσαν τα Κύπελλα Πρωταθλητριών.Όπως σε κάθε μεγάλο ματς που σέβεται τον εαυτό του και εδώ υπήρχε μπόλικο παρασκήνιο που πιθανότατα έπαιξε και μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του ματς. Όταν η Ολλανδία εξασφάλισε την πρόκριση της στον τελικό νικώντας με 2-0 την Βραζιλία, η γερμανική εφημερίδα Bild θέλησε να παίξει τον δικό της ρόλο, αυξάνοντας το αναγνωστικό της κοινό και προσφέροντας υπηρεσίες στην μαμά Γερμανία, όλα με μία κίνηση.

«Λάδωσε» τους φύλακες στο ξενοδοχείο που έμεναν οι «οράνιε», στέλνοντας εκεί μερικά εύκολα κορίτσια. Φωτογράφοι πήραν θέση με θέα στην πισίνα, εκεί όπου χαλάρωναν οι Ολλανδοί και όταν έφτασαν οι… διαχυτικές γυναίκες, η Bild είχε έτοιμο το θέμα της επόμενες μέρας: «Κρόιφ, σαμπάνια και γυμνά κορίτσια» ήταν ο τίτλος που συνόδευε φωτογραφίες με τις μάλλον αμήχανες στιγμές των παικτών του Μίχελς.
Μέχρι να πέσουν τα πρώτα τηλέφωνα από τις συζύγους και τις συντρόφους τους, οι διεθνείς έβρισκαν τον ντόρο μέχρι και διασκεδαστικό, γνωρίζοντας πως δεν είχαν κάνει κάτι που πρόσβαλλε την ηθική τους.


Ο Κρόιφ, ο οποίος δεν ήταν καν στην πισίνα εκείνη την μέρα, άκουσε τα περισσότερα από την γυναίκα του, Ντάνι, και το βράδυ λέγεται πως γυρόφερνε στο ξενοδοχείο με ένα τσιγάρο, ανεξάρτητα αν το όλο θέμα μπορεί να ήταν και πρόφαση για τον ίδιο ώστε να καπνίσει.
Σε κάθε περίπτωση, την μέρα του τελικού οι Γερμανοί είδαν έναν άλλο Κρόιφ απέναντι τους, έναν υπέρμετρα νευρικό Κρόιφ που δεν ήθελε να τους νικήσει αλλά να τους διακωμωδήσει.




7/7/1974
16:00
Ολλανδία 1 – 2 Δυτική Γερμανία Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου, Μόναχο
Θεατές: 75,200
Διαιτητής: Τζάκ Τέιλορ
Γιόχαν Νέσκενς 2' πεν.

Πόλ Μπρέιτνερ 25' πεν.
Γκέρντ Μούλερ 43'

Flag of the Netherlands.svg
Ολλανδία:


GK 8 Γιάν Γόνγκμπλοντ
DF 12 Ρούντ Κρόλ
DF 17 Βιμ Ράιζμπεργκεν
Sub off.svg 69'
DF 20 Βιμ Σουρμπιέρ
MF 2 Άριε Χάαν
MF 3 Γουίλεμ βαν Χάνεγκεμ Yellow card.svg 23'
MF 6 Βιμ Γιάνσεν
MF 13 Γίοχαν Νέεσκενς Yellow card.svg 40'
FW 14 Γιόχαν Κρόιφ (Αρχηγός) Yellow card.svg 45'
FW 15 Ρόμπ Ρένσεμπρινκ
Sub off.svg 46'
FW 16 Τζόνι Ρεπ
Αλαγές:
MF 7 Τεο ντε Γιόνγκ
Sub on.svg 69'
MF 10 Ρενέ βαν ντε Κέρκχοφ
Sub on.svg 46'
Προπονητής:
Ρίνους Μιχέλς

Flag of Germany.svg
Δυτική Γερμανία:


GK 1 Σεπ Μάγιερ
DF 2 Μπέρτι Βόγκτς Yellow card.svg 4'
DF 3 Πολ Μπρέιτνερ
DF 4 Χάνς-Γκέοργκ Σχβάρζενμπεργκ
DF 5 Φράνζ Μπεκενμπάουερ (Αρχηγός)
MF 12 Βόλφγκανγκ Όβεραθ
MF 16 Ράινερ Μπόνχοφ
FW 9 Γιούργκεν Γραμπόβσκι
FW 13 Γκερντ Μίλερ
FW 14 Ούλι Χένες
FW 17 Μπέρντ Χόλζενμπαϊν
Προπονητής:
Χελμούτ Σιόν


Στις 7 Ιουλίου του 1974, ο τελικός του ΠΚ ανάμεσα στην διοργανώτρια Δυτική Γερμανία και την Ολλανδία αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός ενός τουρνουά με όχι τόσο εντυπωσιακό θέαμα και λίγες συγκινήσεις. Για το ότι μία εκ των δύο θα έφευγε τελικά με το τρόπαιο, δεν υπήρχαν πολλά ερωτηματικά: Ήταν ξεκάθαρα οι καλύτερες ομάδες του Μουντιάλ. Όμως ο τελικός, συνέχισε την παράδοση που «χτίστηκε» το 1950 και το 1954. Το φαβορί έφευγε ξανά με άδεια χέρια.
Η Ολλανδία μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου ως φαβορί μετά τα όσα είχε επιδείξει σε διεθνές και διασυλλογικό (μέσω της βάσης της, του Αγιαξ) επίπεδο, ενώ η Δυτική Γερμανία είχε ως δική της βάση έξι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου, της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 1974.Ογδόντα χιλιάδες θεατές, είδαν τους Ολλανδούς να κάνουν τη σέντρα.
Άλλαξαν 14 φορές την μπάλα και κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Κρόιφ από τον Χένες. Ουδείς Δυτικογερμανός είχε προλάβει να ακουμπήσει την μπάλα. Ο Νέεσκενς εκτέλεσε το πέναλτι και πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, η Ολλανδία έκανε το 1-0. Για πρώτη φορά είχε καταλογιστεί πέναλτι σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και στον συγκεκριμένο τελικό δεν θα ήταν το μοναδικό. Εξήντα τρία δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του τελικού, ο Γιόχαν Νέεσκενς άνοιξε το σκορ και οι Δυτικογερμανοί δεν είχαν καν ακουμπήσει την μπάλα. Όλα αυτά, ενώ το ματς έχει ξεκινήσει με καθυστέρηση, αφού οι υπεύθυνοι του σταδίου είχαν ξεχάσει να τοποθετήσουν στην θέση τους τα σημαιάκια του κόρνερ. Διπλή ντροπή, για τους σχολαστικούς οικοδεσπότες.
Ωστόσο οι Ολλανδοί έδωσαν στους αντιπάλους τους χώρο και χρόνο για να ξεπεράσουν το σοκ.



Σε μια επίδειξη επιδεικτικής αλαζονείας, οι « οράνιε» άρχισαν να ανταλλάσουν ανούσιες πάσες αντί να «σκοτώσουν» τον αντίπαλο, όταν μπορούσαν. Οι παίκτες του Μίχελς έκαναν επίδειξη δύναμης στα επόμενα 20 λεπτά, παίζοντας σαν τη γάτα με το ποντίκι τους Γερμανούς. Έτσι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την ψυχολογική υπεροχή, μένοντας στο 1-0. Αυτό ήταν και το λάθος τους.

Oι Γερμανοί δεν τα παρατάνε ποτέ, αποτελεί λαϊκή γνώση και δεν αναπαράγεται τυχαία. Οι παίκτες του Σεν ανέκαμψαν και πλήρωσαν τους Ολλανδούς με το ίδιο νόμισμα.  
Ο Χελτσενμπάιν ντριμπλάροντας μπήκε στον ολλανδική περιοχή. Ο Γιάνσεν τον ανέτρεψε. Νέο πέναλτι κι ο Μπράιτνερ ισοφάρισε 1-1.

Πλησίαζε η λήξη του ημιχρόνου. Ο Μπόνοφ ξέφυγε από δεξιά και σέντραρε, ο Γκερντ Μύλερ έκανε μιά στροφή γύρω από τον εαυτό του και σούταρε. Ήταν το 68ο και τελευταίο γκολ του με τη φανέλα της εθνικής. Το πιο πολύτιμο από όλα. Ηταν αρκετό για την ομάδα του Χέλμουτ Σεν, η οποία στο δεύτερο μέρος δεν χρειάστηκε τρίτο τέρμα (παρότι το πέτυχε με τον Μίλερ, αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ), αλλά τις σωτήριες επεμβάσεις του Ζεπ Μάιερ, οι οποίες διατήρησαν το 2-1 μέχρι τέλους. Έτσι πριν λήξει το ημίχρονο, τα «πάντσερ» ήταν ήδη μπροστά στο σκορ, με μια υπέροχη περιστροφή και εκτέλεση του Γκερντ Μίλερ μέσα στην περιοχή, από γύρισμα του Ράινερ Μπόνοφ στο 43’.

Οι Ολλανδοί δεν είχαν χάσει μόνο το προβάδισμα, αλλά και την ψυχραιμία τους, όπως μαρτυρά και η ενέργεια του Βιμ Βαν Χάνεγκεμ να κλωτσήσει την μπάλα προς τον διαιτητή της αναμέτρησης, λίγο πριν την είσοδο των ομάδων στα αποδυτήρια. Ο Βαν Χάνεγκεμ δεν είχε στο μυαλό του τα καμώματα της Bild αλλά πολύ περισσότερο την γερμανική εισβολή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.«Δεν μου καιγόταν καρφί για τίποτε άλλο πέρα από το να τους γελοιοποιήσουμε. Δολοφόνησαν τον πατέρα μου, την αδερφή μου και τους δυο αδελφούς μου. Είμαι γεμάτος θυμό. Τους μισώ!», είπε αργότερα, αναφερόμενος στους προγόνους του «Κάιζερ» και του Γκερντ Μίλερ.

Beckenbauer, Maier, Schwarzenbeck, Bonhof, Hölzenbein, Grabowski, Müller, Overath, Vogts, Breitner, Hoeness.
Στις διαμαρτυρίες, πρωτοστάτησε και ο Κρόιφ που δέχτηκε κίτρινη κάρτα και στην επανάληψη κινδύνευσε με αποβολή όταν έπεσε άτσαλα πάνω στον Ζεπ Μάιερ. Το κόλπο των Δυτικογερμανών είχε αποδώσει. Ο αρχηγός των Ολλανδών είχε βγει εκτός πεδίου βολής και δεν μπορούσε να απεμπλακεί από το μαρκάρισμα του Μπέρτι Φογκτς που πιθανότατα τον ακολούθησε και στα αποδυτήρια. Ο Φογκτς εξουδετέρωσε πλήρως τον Κρόιφ και με διασφαλισμένα τα νώτα τους. Η Δυτική Γερμανία συνέχισε στον ίδιο ρυθμό.


Στο δεύτερο μέρος, οι « οράνιε» διατήρησαν την κατοχή και πίεσαν, αλλά Νέεσκενς και Ρεπ ήταν άστοχοι και ο Μάιερ πολύ αποφασισμένος για να δεχτεί αβασάνιστα ένα δεύτερο γκολ. Η Δυτική Γερμανία νίκησε την Ολλανδία με 2-1 και ο Μπεκενμπάουερ νίκησε τον Κρόιφ στην μάχη των μεγάλων αρχηγών.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι απέλπιδες προσπάθειες των Ολλανδών σταμάτησαν μπροστά στον Ζεπ Μάγερ. Είκοσι χρόνια μετά τον θρίαμβο τον Φριτς Βάλτερ στην Ελβετία και δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το ολοκαίνουργιο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA βρέθηκε στα χέρια του Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο «Κάιζερ» είχε αποκτήσει το στέμμα του. Το τρόπαιο αυτό το ξανασήκωσε 16 χρόνια αργότερα αλλά με την ιδιότητα του προπονητή.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 1972 προβιβάστηκαν σε πρωταθλητές κόσμου δύο χρόνια αργότερα, κάτι που πέτυχε μόνο η Γαλλία ξανά, αλλά με την ανάποδη σειρά (1998 Μουντιάλ, 2002 Euro).
Για τον σπουδαίο Γιόχαν Κρόιφ που μαζί με τους Πελέ, Μπεκενμπάουερ και Μαραντόνα αποτέλεσαν την «αγία τετράδα» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για τον προηγούμενο αιώνα, το ΠΚ της Δυτικής Γερμανίας ήταν το πρώτο και μαζί το τελευταίο. Σε συλλογικό επίπεδο,είχε κατακτήσει τα πάντα, όπως και οι συμπαίκτες του στον μεγάλο Άγιαξ του 70’ (Νέεσκενς, Ρεπ, Κρολ, Χάαν, Σουρμπίρ). Ωστόσο, στον μεγάλο τελικό του Μονάχου «λύγισε» παρασυρμένος από τα νεύρα του και άφησε στην μέση εκείνο που ξεκίνησε με το περίφημο σλάλομ του λίγο μετά την έναρξη του ματς με τους Δυτικογερμανούς.


Το κομμάτι που έλειπε για να ολοκληρωθεί ο πίνακας ήταν ένα τρόπαιο Π.Κ. Απέναντι του βρήκε μια άλλη ομάδα που βρισκόταν στις «ράγες» του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου, την Δυτική Γερμανία. Ομάδα με περισσότερες εμπειρίες στις ειδικές συνθήκες των παγκοσμίων Κυπέλλων, πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1972 στο Βέλγιο, διοργανώτρια, βασισμένη κυρίως στην Μπάγερν αλλά και στην Γκλάντμπαχ της εποχής. Με ηγετικές φυσιογνωμίες όπως οι Μπεκενμπάουερ, Μπράιτνερ, Χένες, Μίλερ.
Ο Μπεκενμπάουερ σήκωσε το Κύπελλο και ο Κρόιφ δεν ανέβηκε ποτέ στον θρόνο που τον περίμενε δικαιωματικά, μετά την αποχώρηση του Πελέ.

Πρώτη φορά παίξαμε με μια ομάδα που είχε σκεφτεί διεξοδικά την τακτική της και την υλοποίησε και δεν είχαμε Γκερντ Μίλερ

παραδέχτηκε ιπποτικά ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της εποχής.



Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974
Δυτική Γερμανία - Ολλανδία
2 - 1



1ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ ΓΔ Β
Ανατολική Γερμανία 3 2 1 0 4 1 +3 5
Δυτική Γερμανία 3 2 0 1 4 1 +3 4
Χιλή 3 0 2 1 1 2 -1 2
Αυστραλία 3 0 1 2 0 5 -5 1

14/6/1974
16:00
Δυτική Γερμανία 1 – 0 Χιλή Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, Δυτικό Βερολίνο
Θεατές: 83,168
Διαιτητής: Ντόγκαν Μπάμπακαν
Πόλ Μπρέιτνερ  18'


14 June 1974
19:30
Ανατολική Γερμανία 2 – 0 Αυστραλία Βόλκσπάρκσταντιον, Αμβούργο
Θεατές: 10,000
Διαιτητής: Γιουσού Ν' Ντιαγέ
Κόλιν Κουράν 58' αυτ.
Γιόαχιμ Στράιχ 72'



18/6/1974
16:00
Αυστραλία 0 – 3 Δυτική Γερμανία Βόλκσπάρκσταντιον, Αμβούργο
Θεατές: 35,000
Διαιτητής: Μαχμούντ Μουσταφά Καμίλ


Βόλφγκανγκ Όβεραθ 12'
Μπέρναρντ Κούλμαν 34'
Γκερντ Μίλερ  53'

18/6/1974
19:30
Χιλή 1 – 1 Ανατολική Γερμανία Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, Δυτικό Βερολίνο
Θεατές: 20,000
Διαιτητής: Αουρέλιο Ανγκόνες
Σέρχιο Αχουμαντά 69'
Μάρτιν Χόφμαν  55'

22/6/1974
16:00
Αυστραλία 0 – 0 Χιλή Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, Δυτικό Βερολίνο
Θεατές: 14,681
Διαιτητής: Γιαφάρ Ναμντάρ




22/6/1974
19:30
Ανατολική Γερμανία 1 – 0 Δυτική Γερμανία Βόλκσπάρκσταντιον, Αμβούργο
Θεατές: 60,350
Διαιτητής: Ραμόν Μπαρέτο
Γιούργκεν Σπάρβασερ 77'


2ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ ΓΔ Β
Γιουγκοσλαβία 3 1 2 0 10 1 +9 4
Βραζιλία 3 1 2 0 3 0 +3 4
Σκωτία 3 1 2 0 3 1 +2 4
Ζαΐρ 3 0 0 3 0 14 -14 0

13/6/1974
17:00
Βραζιλία 0 – 0 Γιουγκοσλαβία Γόλντσταντιον, Φρανκφούρτη
Θεατές: 62,000
Διαιτητής: Ρούντολφ Σχέουρερ




14/6/1974
19:30
Ζαΐρ 0 – 2 Σκωτία Βέστφολενσταντιον, Ντόρτμουντ
Θεατές: 25,000
Διαιτητής: Τζέραλντ Σχούλενμπεργκ


Πίτερ Λορίμερ 26'
Τζόε Τζόρνταν 34'

18/6/1974
19:30
Γιουγκοσλαβία 9 – 0 Ζαΐρ Πάρκσταντιον, Γκελζενκίρχεν
Θεατές: 20,000
Διαιτητής: Ομάρ Ντελγκάδο Γκόμεζ
Ντούσαν Μπάγεβιτς  8' 30' 81'
Ντράγκαν Νζάχιτς  14'
Ίβιτσα Σούρχακ 18'
Γιόζιπ Καταλίνσκι 22'
Βλάντισλαβ Μπογκίσεβιτς  35'
Μπράνκο Όμπλακ 61'
Ίλιχα Πέτκοβιτς 65'



18/6/1974
19:30
Σκωτία 0 – 0 Βραζιλία Γόλντσταντιον, Φρανκφούρτη
Θεατές: 50,000
Διαιτητής: Αράι βαν Γκέρμετ




22/6/1974
16:00
Σκωτία 1 – 1 Γιουγκοσλαβία Γόλντσταντιον, Φρανκφούρτη
Θεατές: 60,000
Διαιτητής: Αλφόνσο Γκονζάλες Αρκούντια
Τζόε Τζόρνταν  88'
Στάνισλαβ Καράσι 81'

22/6/1974
16:00
Ζαΐρ 0 – 3 Βραζιλία Πάρκσταντιον, Γκελζενκίρχεν
Θεατές: 35,000
Διαιτητής: Νικολάι Ράινεα


Ζαιρζίνιο 12'
Ρομπέρτο Ριβελίνο 66'
Βαλντομίρο Βαζ Φράνκο 79'

3ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ ΓΔ Β
Ολλανδία 3 2 1 0 6 1 +5 5
Σουηδία 3 1 2 0 3 0 +3 4
Βουλγαρία 3 0 2 1 2 5 -3 2
Ουρουγουάη 3 0 1 2 1 6 -5 1

15/6/1974
16:00
Ουρουγουάη 0 – 2 Ολλανδία Νιεντερσάχενσταντιον, Αννόβερο
Θεατές: 53,700
Διαιτητής: Καρολύ Παλοτάι


Τζόνι Ρεπ  16' 86'

15/6/1974
16:00
Σουηδία 0 – 0 Βουλγαρία Ρέινσταντιον, Ντίσελντορφ
Θεατές: 22,500
Διαιτητής: Έντισον Πέρεζ-Νούνεθ




19/6/1974
19:30
Ουρουγουάη 1 – 1 Βουλγαρία Νιεντερσάχενσταντιον, Αννόβερο
Θεατές: 12,000
Διαιτητής: Τζάκ Τέιλορ
Ρικάρντο Παβόνι  87'
Κρίστο Μπόνεβ 75'

19/6/1974
19:30
Ολλανδία 0 – 0 Σουηδία Βέστφολενσταντιον, Ντόρτμουντ
Θεατές: 53,700
Διαιτητής: Βέρνερ Γουάινσμαν




23/6/1974
16:00
Ολλανδία 4 – 1 Βουλγαρία Βέστφολενσταντιον, Ντόρτμουντ
Θεατές: 52,100
Διαιτητής: Τόνυ Μπόσκοβιτς
Γιόχαν Νέεσκενς 5' πεν. 44' πεν.
Τζόνι Ρεπ 71'
Τέο ντε Γιόνγκ 88'

Ρούντ Κρόλ 78' αυτ.

23/6/1974
16:00
Σουηδία 3 – 0 Ουρουγουάη Ρέινσταντιον, Ντίσελντορφ
Θεατές: 27,100
Διαιτητής: Έρικ Λάινμαγιερ
Ράλφ Έντσρομ 46' 77'
Ρόλαντ Σάντμπεργκ 74'



4ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ ΓΔ Β
Πολωνία 3 3 0 0 12 3 +9 6
Αργεντινή 3 1 1 1 7 5 +2 3
Ιταλία 3 1 1 1 5 4 +1 3
Αϊτή 3 0 0 3 2 14 -12 0

15/6/1974
18:00
Ιταλία 3 – 1 Αϊτή Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου, Μόναχο
Θεατές: 51,100
Διαιτητής: Βιθέντε Λόμπρεγκατ
Τζιάνι Ριβέρα 52'
Ρομέο Μπενέτι 64'
Πιέτρο Αναστάσι 78'

Εμανουέλ Σανόν 46'

15/6/1974
18:00
Πολωνία 3 – 2 Αργεντινή Νέκαρσταντιον, Στουτγκάρδη
Θεατές: 31,500
Διαιτητής: Κλάιβ Τόμας
Γκρέγκορζ Λάτο 7' 62'
Αντρέι Σζάρμαχ 8'

Ραμον Χερέντια  60'
Κάρλος Μπάντιγκντον 66'

19/6/1974
19:30
Αργεντινή 1 – 1 Ιταλία Νέκαρσταντιον, Στουτγκάρδη
Θεατές: 68,900
Διαιτητής: Ρούντι Γκλόγκνερ
Ρενέ Χάουσμαν 20'
Ρομπέρτο Περφούμο  35' αυτ.

19/6/1974
19:30
Αϊτή 0 – 7 Πολωνία Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου, Μόναχο
Θεατές: 23,400
Διαιτητής: Γκοβιντασάμυ Σούπιαχ


Γκρέγκορζ Λάτο 17'  87'
Καζίμιερζ Ντέινα 18'
Αντρέι Σζάρμαχ  30' 34' 50'
Τζέρζυ Γκόργκον 31'

23/6/1974
16:00
Αργεντινή 4 – 1 Αϊτή Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου, Μόναχο
Θεατές: 24,000
Διαιτητής: Πάμπλο Σάτσες Ίμπανες
Χέκτορ Γιαζάλντε 15'  68'
Ρενέ Χάουσμαν 18'
Ρούμπεν Αγιάλα  55'

Εμανουέλ Σανόν  63'

23/6/1974
16:00
Πολωνία 2 – 1 Ιταλία Νέκαρσταντιον, Στουτγκάρδη
Θεατές: 68,900
Διαιτητής: Χάνς-Χοακίμ Βέυλαντ
Αντρέι Σζάρμαχ  38'
Καζίμιερζ Ντέινα  44'

Φάμπιο Καπέλο 85'



2η Φάση Ομίλων

1ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ ΓΔ Β
Ολλανδία 3 3 0 0 8 0 +8 6
Βραζιλία 3 2 0 1 3 3 0 4
Ανατολική Γερμανία 3 0 1 2 1 4 -3 1
Αργεντινή 3 0 1 2 2 7 -5 1

26/6/1974
19:30
Ολλανδία 4 – 0 Αργεντινή Πάρκσταντιον, Γκελζενκίρχεν
Θεατές: 55,348
Διαιτητής: Μπόμπ Ντάβιντσον
Γιόχαν Κρόιφ 11' 90'
Ρούντ Κρόλ 25'
Τζόνι Ρεπ 73'



26/6/1974
19:30
Βραζιλία 1 – 0 Ανατολική Γερμανία Νιεντερσάχενσταντιον, Αννόβερο
Θεατές: 58,463
Διαιτητής: Κλάιβ Τόμας
Ρομπέρτο Ριβελίνιο 60'


30/6/1974
16:00
Αργεντινή 1 – 2 Βραζιλία Νιεντερσάχενσταντιον, Αννόβερο
Θεατές: 38,000
Διαιτητής: Βιτάλ Λοράχ
Μιγκέλ Άνχελ Μπρίντισι 35'
Ρομπέρτο Ριβελίνο  32'
Ζαιρζίνιο 49'

30/6/1974
16:00
Ανατολική Γερμανία 0 – 2 Ολλανδία Πάρκσταντιον, Γκελζενκίρχεν
Θεατές: 67,148
Διαιτητής: Ρούντολφ Σχέουρερ


Γιόχαν Νέεσκενς  7'
Μπόμπ Ρένσεμπρινκ 59'

3/7/1974
19:30
Αργεντινή 1 – 1 Ανατολική Γερμανία Πάρκσταντιον, Γκελζενκίρχεν
Θεατές: 53,054
Διαιτητής: Τζάκ Τέιλορ
Ρενέ Χάουσμαν  20'
Γιόαχιμ Στράιχ 14'

3/7/1974
19:30
Ολλανδία 2 – 0 Βραζιλία Βέστφολενσταντιον, Ντόρτμουντ
Θεατές: 52,500
Διαιτητής: Κέρτ Τσχένσχερ
Γιόχαν Νέεσκενς 50'
Γιόχαν Κρόιφ  65'




2oς Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ ΓΔ Β
Δυτική Γερμανία 3 3 0 0 7 2 +5 6
Πολωνία 3 2 0 1 3 2 +1 4
Σουηδία 3 1 0 2 4 6 -2 2
Γιουγκοσλαβία 3 0 0 3 2 6 -4 0

26/6/1974
16:00
Γιουγκοσλαβία 0 – 2 Δυτική Γερμανία Ρέινσταντιον, Ντίσελντορφ
Θεατές: 66,085
Διαιτητής: Αρμάντο Μάρκες


Πόλ Μπρέιτνερ 39'
Γκερντ Μίλερ 82'

26/6/1974
19:30
Σουηδία 0 – 1 Πολωνία Νέκαρσταντιον, Στουτγκάρδη
Θεατές: 43,755
Διαιτητής: Ραμόν Μπαρέτο


Γκρέγκορζ Λάτο 43'

30/6/1974
16:00
Πολωνία 2 – 1 Γιουγκοσλαβία Γόλντσταντιον, Φρανκφούρτη
Θεατές: 55,000
Διαιτητής: Ρούντι Γκλόγκνερ
Καζιμιέρζ Ντέινα 24' πεν.
Γκρέγκορζ Λάτο  62'

Στάνισλαβ Καράσι  43'

30/6/1974
19:30
Δυτική Γερμανία 4 – 2 Σουηδία Ρέινσταντιον, Ντίσελντορφ
Θεατές: 66,500
Διαιτητής: Νικολάι Ράινεα
Βόλφγκανγκ Όβεραθ  51'
Ράινερ Μπόνχοφ 52'
Γιούργκεν Γκραμπόβσκι 76'
Ούλι Χένες  89' πεν.

Ράλφ Έντσρομ 24'
Ρόλαντ Σάντμπεργκ  53'

3/7/1974
16:30
Πολωνία 0 – 1 Δυτική Γερμανία Γόλντσταντιον, Φρανκφούρτη
Θεατές: 59,000
Διαιτητής: Έρικ Λάινμαγιερ


Γκερντ Μίλερ 76'

3/7/1974
19:30
Σουηδία 2 – 1 Γιουγκοσλαβία Ρέινσταντιον, Ντίσελντορφ
Θεατές: 40,000
Διαιτητής: Λουίς Πεσταρίνο
Ράλφ Έντσρομ  29'
Κόνυ Τόρστενσον  85'

Ίβιτσα Σούρχακ  27'


Μικρός Τελικός

6/7/1974
16:00
Βραζιλία 0 – 1 Πολωνία Ολυμπιακό Στάδιο Μονάχου, Μόναχο
Θεατές: 74,100
Διαιτητής: Αουρέλιο Ανγκόνες


Γκρέγκορζ Λάτο  76'

166 σχόλια:

  1. Μεταφερόμαστε στο καινούργιο thread για σχόλια και αναλύσεις εδώ μπούκωσαν τα σχόλια και σε λίγο δεν θα εμφανίζονται.

    Η μεγάλη Εθνική Ολλανδίας του Ρίνους Μίχελς και του Κρόιφ!!!
    Ονειρικό ποδόσφαιρο. Απολαυστικός ο τρόπος που έπαιζε το τεχνητό οφσάιντ. ΤΙ ΜΠΑΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεγαλειο της Εθνικης Ολλανδιας της δεκαετιας του 1970 εγκειται στη γεωμετρικης ομορφιας αναπτυξη των ταχυρυθμων επιθεσεων, στην πολυποικιλη δημιουργια συνδυασμων και στην ποιοτικη ντελικατη αμυνα χωρου, η οποια προκαλουσε τον αντιπαλο να δειξει το δημιουργικο του ταλεντο χωρις να τον εξουθενωνει με σκοπιμα φαουλ απορρυθμισης και εκφοβισμου. Αυτη η φιλελευθερη και ακομπλεξαριστη αγωνιστικη νοοτροπια αναβιβαζε κατακορυφα την ποδοσφαιρικη τερψη στους αγωνες της.
      Η δημιουργικη νοοτροπια του ολλανδικου ποδοσφαιρου διακρινεται διαχρονικα σε ολες τις ομαδες τους, με κορυφαιους εκπροσωπους την Εθνικη και τον Αγιαξ, που ουδεποτε μεταβαλλουν την επιθετικη τακτικη τους, ακομα και οταν αγωνιζονται με παικτες υπολειπομενους του κορυφαιου επιπεδου, ειτε λογω ξεπουληματος των ταλαντουχων ειτε λογω μετριας συγκριτικα φουρνιας.
      Μοναδικη εξαιρεση, η τελευταια εμφανιση της Εθνικης Ολλανδιας στο Παγκοσμιο Κυπελο του 2010, οπου ολοι εμεις οι εκτιμητες των καταφωρα αδικημενων ορανιε τους ειδαμε εκπληκτοι να επιδιδονται σε συνεχεις καθυστερησεις, αλλεπαλληλα δολοφονικα τακλιν, εξωαγωνιστικες προκλησεις αντιπαλων και κυνικους θεατρινισμους. Παρα την αποτροπιαστικη για τους ρομαντικους ποδοσφαιροφιλους μεταλλαξη, θα ηταν γοητευτικη ιστορικη ειρωνεια η συγκεκριμενη Εθνικη να δικαιωνοταν με το εντελως αντιθετο στυλ απο εκεινο με το οποιο θαυμαστηκε και μεγαλουργησε η γνησια Ολλανδια...

      Διαγραφή
    2. Πρώτη φορά εμφανίσθηκαν τέτοια αθλητικά κορμιά στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα,σαν αυτά που παρουσίασαν οι οράνιε στο Μουντιάλ του '74.

      Η τωρινή ποδοσφαιρική Ολλανδία δεν έχει να επιδείξει κάτι το αξιόλογο,πέραν από κάποιες καλές μονάδες όπως ο Ρόμπεν και ο Φαν Πέρσι.Ίσως τους γύρισε μπούμερανγκ η πολυπολιτισμικότητα που πρεσβεύουν ως κράτος,με αδύναμες ομάδες στα Ευρωπαικά Κύπελλα αλλά με αρίστη οργάνωση.

      Διαγραφή
    3. Η εξοχη ομαδα του 1988, με πρωταγωνιστες τον εξαισιο στυλιστα φορ Βαν Μπαστεν, τους αδερφους Κουμαν, τον ταχυδημιουργο Γκουλιτ και τον "μονοπροσωπο κεντρο" Ράικαρντ μαλλον δεν επιβεβαιωνει την εκτιμηση σου περι μπουμερανγκ-πολυπολιτισμικοτητας, φιλε Τζο41.
      Εξ αλλου, αν η ολλανδικη κοινωνια συνολικα δεν εμφορειτο απο το ακρως φιλελευθερο πνευμα το οποιο υπενοησες, ειναι λογικο να υποθεσουμε οτι δεν θα παρουσιαζε και τον συμβολικο ποδοσφαιρικο εκφραστη του, με τις όποιες διακυμανσεις του, οι οποιες καθιστανται πιο αποτομες εξαιτιας της φουλ επιθεσης και της συνακολουθης αρνησης μασκαρεματος των εκαστοτε αγωνιστικων αδυναμιων.
      Δεν ισχυριζομαι οτι αυτο το μοντελο -στο ποδοσφαιρο και πολυ περισσοτερο στην κοινωνια- ειναι σκοπιμο να αντιγραφει. Εκπηγαζει απο ενα συνειδοτοποιημενο και ισως ακομα κυνικο εθνος εμπορων εντελως διαφορετικης υφης και νοοτροπιας απο την δικη μας. Εχω ομως την εντυπωση οτι οι Ελληνες οφειλουμε στους εαυτους μας να παψουμε επιτελους να αναζητουμε ετοιμα μοντελακια για κοπιαρισμα και να συγκροτησουμε οσο συλλογικοτερα γινεται ενα συνεκτικο και λειτουργικο κοινωνικο μοντελο που θα ενισχυει τη διμουργικοτητα μας. Υπο αυτο το πρισμα, φρονω οτι θα μπορουσαμε να βοηθηθουμε απο τα επι μερους επιτευγματα αλλων λαων σε διαφορους τομεις.

      Διαγραφή
    4. Συνεχιζω υπο τον κινδυνο να δεχτω κιτρινη καρτα απο τον οικοδεσποτη για καταχρηση ντριπλας...
      Αναλογιστειτε ποσο διαφορετικη θα ηταν η φυσιογνωμια του ελληνικου ποδοσφαιρου, αν η κερκιδα ειχε την νοοτροπια των Ολλανδων φιλαθλων, οι οποιοι επικροτουν τις θεαματικες προσπαθειες και ενθαρρυνουν σταθερα τους ταλαντουχους τεχνικους παικτες, ακομα και οταν οι ενεργειες τους καταδικαζουν την ομαδα τους σε προσκαιρη αποτυχια.
      Στη χωρα μας τι παρατηρουμε; Μονο κατ' ευφημισμον υφισταται ο ορος "Ελλην φιλαθλος", αφου στην πραξη οι περισσοτεροι ειναι φιλονικοι, δηλαδη θιασωτες και χειροκροτητες της νικης με οποιοδηποτε τιμημα (υπερκατενατσιο που παραγκωνιζει τα ταλεντα, συνεχομενα σκοπιμα φαουλ, καθυστερησεις, εκσφενδονισμοι καφεδων, "λαδωματα" διαιτητων, παρασκηνιακες κολεγιες προεδρων κ.α. ευτραπελα). Δεν θα ωφελουσε αραγε η αποκολληση των αθληματων και ειδικα του ποδοσφαιρου απο τουτη την αρρωστημενη βαθια κομπλεξικη νοοτροπια;
      Αν η κερκιδα επιβραβευε το ωραιο ποδοσφαιρο και αποδοκιμαζε τις ταρζανιες θα εβρισκαν πεδιο δρασης προπονητες με οραμα και παικτες με αξια, με νομοτελειακη συνεπεια τη ραγδαια βελτιωση του πειπεδου συναγωνισμου.

      Διαγραφή
    5. Η τωρινή έγραψα,άντε της τελευταίας 5ετίας,όχι του 1988.Παρακολουθώ ολλανδικό ποδόσφαιρο και πονάνε πλέον τα ματάκια μου,κάτι Άγιαξ-Αιντχόβεν και Φέγενορντ είναι της πλάκας ομάδες και αυτό φαίνεται από τη στιγμή που το χρήμα επικράτησε στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο.

      Καλά για το κοινωνικό μοντέλο δεν το συζητώ,χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα...

      Διαγραφή
  2. Ο κυριος Τακης ,αναλύει πολύ καλά-και με επιχειρήματα πολλές εταιρείες για αυτό και διαβάζουμε το ιστολόγιο του.Τώρα γκουρού είναι ο άνθρωπος,δεν είναι ούτε μάγος ούτε προφήτης,την άποψη του γράφει,που ενδεχομένως μερικές φορές να μην επαληθευτεί,σιγά να μην μπορεί να τα προβλέψει όλα.
    τωρα για ικτιν νομιζω οτι η ανοδος του θα γινει σε ανύποπτο χρόνο,οι πολλοι περιμένουν να ακολουθήσει πορεία παράλληλη με κυριακίδη,για οτε λάβετε υποψιν ξεκιναει με ζημιες υπολοιπομενες 104 εκατ. απο την εθελουσια...επισης ζημιες περιπου 60 εκατ. απο αγορες ιδιων μετοχων,και θα δωσει και στα στελεχει του τα 5,9 εκατ. μετοχες ----για ΔΕΗ συμφωνω με κυριο Τακη πορεία προς 19,και αγορα ελπε κατω απο 7
    gforce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ρε μάγκα, μέσα είσαι!
      Τον Τάκαρο τον μελετάμε και τον εκτιμούμε για αυτά που μας προσφέρει αφιλοκερδώς.
      Επειδή λοιπόν μοιράζει τις ιδιαίτερες γνώσεις του με τα λαικά στρώματα επενδυτών θα του προσθέσω ένα ακόμη συμβολικό "επίθετο"
      ΤΑΚΑΡΟΣ Ο ΖΟΡΡΟ !!!

      Διαγραφή
    2. Κύριε chabo δεν υπάρχουν ΖΟΡΡΟ.
      Εγώ λέω αυτά που βλέπω.Τίποτα παραπάνω.
      Αν βλέπω καλά ή είμαι αόμματος η χρηματαγορά θα το κρίνει.

      Δέχομαι την κριτική - αρκεί να είναι έγκαιρη και όχι κατόπιν εορτής να έρθει κάποιος να μου γράψει την παπαριά του.
      Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή να γράφει ο Τάκαρος κάτι ΣΗΜΕΡΑ και να έρχεται ο άλλος, που δεν είχε ενστάσεις μετά ΑΠΟ 1 ΧΡΟΝΟ να μου πει ότι έπεσα έξω.
      Δηλαδή καθόμαστε πίσω απο τις λόχμες και μετά ξάφνου πεταγόμαστε για να πούμε την πονηράδα μας.

      Τότε θα είμαι αμείλικτος.
      Όταν εγώ μιλάω σήμερα και λέω Α - τότε να μου βγει ο άλλος να μου πει ότι κάνω λάθος και θα γίνει το Ω. Έτσι δεκτόν. Εξυπνάδες σε μελλοντικούς χρόνους, για το παρελθόν, δεν τις ανέχομαι.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη, πολύ καλά βλέπετε και πολύ καλά τα λέτε και μας βοηθάτε και το ευχαριστώ μας είναι δεδομένο με την επισκεψημότητα στο Τάκαρον ανάγνωσμα καθημερινώς . Εάν πετιέται και καμμιά σπόντα που & που, είναι το αλάτι που δίνει γεύση, μην τα παίρνετε της μετρητής! Εξάλλου βλέπετε το blog να γίνετε ευρύτατα γνωστό και τις γνώσεις σας τις έχουμε ανάγκη εμείς οι απροστάτευτοι μαριδαίοι,,προς τούτο το "Ζορρό"
      Και βέβαια έχεις "ευθύνη" για το ποίμνιο που οδηγός είσαι να του δείξεις τον δρόμο της επιτυχίας, οι μουσαφιραίοι σου, μπορούν ανεύθυνα να παπαρολογούν (ποιος του λαμβάνει υπόψιν), εσύ όμως όχι κ. Τάκη! Όσο μεγαλύτερο ποίμνιο δημιουργείς ανάλογο εκτόπισμα διεκδικείς στον χώρο της ενημέρωσης και ....πίστεψε με πολύ θ' άθελα να μάθω ποιόν πράγματι μελετώ και ποιανού απόψεις ασπάζω.

      Διαγραφή
    4. Ασπαζε και μη ερευνα !

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος@
      Την έρευνα την κάνει ο Τάκαρος και την καταθέτει εγγράφως στο ημερολόγιό του. Τον ποιόν θα πιστέψεις άπ' όλα τα χρηματιστηριακά σάιτ είναι επιλογή του καθενός , εξάλλου έπεται και η επιβεβαίωση στον χρόνο πού ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα στον Κύριο Τάκη και σε όλους τους φίλους!

    Κύριε Τάκη νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμη εν όψη της εξόδου της χώρας στις αγορές, μια σύντομη αναφορά σας στις μετοχές-εταιρείες του ΧΑΑους, που πιστεύετε ότι θα οφεληθούν περισσότερο από αυτή.

    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε Τάκη καλησπέρα σας!
    Είχατε γράψει πριν από μήνες μια εξαιρετική ανάλυση για την ΑΤΤ και επιβεβαιωθήκατε σχεδόν απόλυτα. Προβλέψατε ότι θα χρειαστεί και νέα αύξηση πριν ακόμα ολοκληρωθεί εκείνη του καλοκαιριού.
    Με τα σημερινά δεδομένα, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη της τράπεζας; Επίσης είχατε πει ότι η νέα αύξηση θα χρειαστεί στην περίπτωση που δεν γίνει σωστή οικονομική διαχείρηση, αλλά ο χρόνος ήταν λίγος για να φανεί κάποια ουσιαστική διαφορά κατά τη γνώμη μου. Με δεδομένο ότι θεωρώ την ύπαρξη της ΑΤΤ σημαντική για το τραπεζικό σύστημα θα ήθελα την άποψή σας.

    Ευχαριστώ!

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε Τακη ηθελα την βοηθεια σου.ξερω την αποψη σου για την μιγ.την εχω απο τα 0,4.που βλεπεις να φτανει κατα την γνωμη σου και μεχρι ποτε?ευχαριστω Σπυρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Monsieur γιατί ρωτάτε ορισμένοι τα ίδια και τα ίδια????

      Δεν διαβάζετε το site????

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σπύρο μπορείτε να δείτε εδώ κάποια σημερινά σχόλια για την ΜΙΓα στο τέλος της σελίδας.

      http://www.greekfinanceforum.com/athex.html

      Επίσης είδα μεγάλο όγκο την Παρασκευή...

      Υ.Γ. Κύριε Τάκη συγνώμη για την παρέμβαση.

      Διαγραφή
    3. ΜΙΓ
      Κύριε Σπύρο όπως έχω δηλώσει έγκαιρα βρισκόμαστε σε φάση ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ διόρθωσης. Ο Τάκαρος έχει βαρεθεί να γράφει γιατί όλο παπαριές λένε κάποιοι και πονηράδες μπόλικοι. Έτσι βλέπω τελευταία στο ιστολόγιο του Τάκαρου.
      Κάνω μια εξαίρεση και απαντώ.

      ΜΙΓ απίστευτη κολλάντζα, ζόμπι με τα όλα του. Τα έχω γράψει αυτά και τα έχω τεκμηριώσει.
      Όμως τώρα πάνε για παίγνιο και κόλπα.
      Θα σας έδινα και τιμή στόχο - όχι τα 2,5 και 3 που γράφονται και τέτοιες παπαριές, αλλά τα 0,9 και κάτι. Όμως δεν σας δίνω τίποτα γιατί τελευταίως κυκλοφορούν διάφοροι περίεργοι στο Ιστολόγιο - που μου ζητούν το λόγο και άλλοι που θέλουν πορτοκαλάδες να ξεδιψάσουν.

      Με μέτρο και προσοχή!!!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα στον κ.Μορφονιό κ σ' όλη την εξαιρετική παρέα !
    Παρακολουθώ το παρόν ιστολόγιο χωρίς να γράφω συχνά πυκνά καταχρώμενος της φιλοξενίας σας.
    Διαπιστώνω τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι γίνεται προσπάθεια αφύπνισης κάποιων μικρών πλην ταλαντούχων εταιριών, κάτι σαν το ανακάτεμα της τράπουλας, όπως ακριβώς εύστοχα είπατε, σε κάποιο σχόλιό σας.
    Αναφερόμαι σε ΚΛΕΜ (δεν έχω κ δεν ενδιαφέρομαι), ΓΕΒΚΑ (έχω κ ενδιαφέρομαι), ΑΣΚΟ (έχω κ ενδιαφέρομαι), ΦΛΕΞΟ (έχω αλλά δεν βιάζομαι να την αποχωριστώ καθότι είναι συνεπής εταιρία με επιστροφές κεφαλαίου τα τελ χρόνια),
    Για μία εταρία θα ήθελα να ρωτήσω, την ΕΦΤΖΙ, η οποία παλαιόθεν ήταν κ αυτή γενναιόδωρη προς τους μετόχους της, πλην όμως τα τελ χρόνια, μπήκαν καβούρια στις τσέπες του κ Φειδάκη, μήπως έχετε κάποια άποψη??? Γιατί κ σ' αυτήν δόθηκαν κάποια πακετάκια κ έκανε ένα ραλάκι της τάξεως του 50%....0,60-0,90
    λέγεται ότι θα δώσει φέτος μέρισμα. Πριν ένα 6μηνο, στηνόμουν κάτω από το 0,50 αλλά ο μμ δεν μου μοίρασε ποτέ χαρτί...
    Μήπως όμως η αφύπνιση αυτή είναι ένας ακόμη οιωνός της επερχόμενης διόρθωσης, διορθωσούλας, διορθωσάρας ( τα υποκοριστικά δύνανται να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν) ????
    Επίσης αν ακούσατε-διαβάσατε το σαβ/κο η HOLCIM με την LAFARGE είναι σε προκεχωρημένες συζητήσεις για συγχώνευση. Αυτό δύναται να επηρεάσει την θυγατρική της, τον ΗΡΑΚ ???
    Να εξακολουθώ να "προσδοκώ ανάσταση νεκρών" (χρηματιστηριακώς), ως γνήσιος Ορθόδοξος Χριστιανός???
    Ελπίζω να μην σας κούρασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Monsieur Flas όπου έχει ανακατευτεί ο Βίκτωρας οι εταιρίες έχουν πάει άπατες. Τι να πρωτοθυμηθούμε:MULTIRAMA, ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ, ΔΟΛ....

      Διαγραφή
    2. Φολι? που αγορασε στα 5 το 2008 και πουλησε 14.. στο δε ΜΠΕΝΚ βγηκε χ.

      Διαγραφή
    3. FBB????
      Νίκας????
      Imperio??????

      Οσο για Μπενρουμπή ο Βίκτωρας βγήκε στο 3.48€ και είχε αγοράσει κάπου μεταξύ 4.60€ και 4.70€.

      Ελάτε monsieur ανώνυμε....Σας παρακαλώ....

      Διαγραφή
    4. Ξέχασα την Ιmako του Κωστόπουλου...

      Διαγραφή
    5. Θα βλέπει ο Μάσιας τα καμώματα του υιού του απο ψηλά και θα τραβάει τα μαλλιά του monsieur.

      Διαγραφή
    6. Αλήθεια, αυτό το real estate fund του Βίκτωρα, το Assos Capital, μήπως γνωρίζετε την τύχη του???

      Υπάρχει ακόμα???Εχει κέρδη???

      Διαγραφή
    7. Aν εξαιρεσεις την FBB που πραγματι εχασε πολλα (αλλα ολοι οι βασικοι μετοχοι στις τραπεζες εχασαν τα λεφτα τους οχι μονο αυτος) τοτε θα στοιχηματιζα οτι επειδη το πακετο στο φολι ηταν 5%(νομιζω) υπερκαλυψε τις χασουρες απο τις αλλες επενδ.θεσεις του που ηταν μικρου βεληνεκους (με εξαιρεση φυσικα το δαγκωμα στον ΔΟΛ απο τον Ψυχαρη) οι οποιες ειχαν τον χαρακτηρα εξυπηρετισης προς "φιλους"..

      Διαγραφή
    8. Ας υποθέσουμε λοιπον ότι κέρδισε απο την Φολί. Το σκόρ είναι 7-1 κατά. Μην βάλω μέσα και μη χρηματιστηριακές επενδύσεις όπως Ashley and Holmes, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ κ.α. Στην Multirama ας πούμε είχε το 20% της εταιρίας αγορασμενο στα 9€. Μιλάμε και ΤΗΝ χασούρα. Ξέχασα και την κακομοίρα την ΑΝΕΚ που συνεταιρίστηκε με το άλλο χασούρι τον Βαρδινογιάννη.

      Monsieur όπου Ρέστης = ζημίες και βρώμα. Τέλος.

      Διαγραφή
  7. Διαβαζω στις ανακοινωσεις οτι ο Χαιδας αγοραζει πλεον απο 3 χιλ. μτχ την ημερα. Καλα το παει, με τον ρυθμο αυτο σε κανα δυο χρονια θαχει μαζεψει 2εκ και τοοοοτε ποιος τον πιανει. ΥΓ.οταν το ενα χερι για να μεταφερει λεφτα απο την δεξια τσεπη στην αριστερη στεναχωριεται τοτε γμτα. ρε δεν παει το γαμημενο το χερι.. Αυγουστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O κυρ Ηλιας φιλε ψωνιζει 10 την ημερα στα 2,5 και στο +200%, τι να μας πειτε. Πρεπει να σας εχει ριξει σε καταθλιψη lol ! Ιουλιος

      Διαγραφή
    2. Kανε δουλεια σου εσυ που μας εριξε και σε καταθλιψη. Εδω αγοραζει ο Ιντιανα Τζοουνς απο κατω.

      Διαγραφή
    3. Τον Νικολό τον Παγκανίνι τι τον έχετε???

      Βρε λεβεντόπαιδα - αντε ξεπουλάτε το χαρτί και μην μας φορτώνεστε κάθε μέρα γράφοντας τις ίδιες παπαρδελιές. Τις εμπεδώσαμε. Κάτι άλλο - Περισσότερο πρωτότυπο έχετε να μας γράψετε??

      Μάθατε για μαρμαράδικα και μιλάτε.

      Διαγραφή
  8. τωρα μπορεί να μου πεί κανένας πόσες φορές θα κάνει υπερκάλυψη η αναθεματισμένη πειρ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είχα μια σκασίλα - πόσο θα υπερκαλυφθεί η Πειραιώς!!!

      Διαγραφή
    2. Για να ενδιαφέρεται ο αναγνώστης σας κύριε Τάκη για την υπερκάλυψη σημαίνει πως έχει μεγάλη ρευστότητα αλλά φοβάται μήπως του την πάρει όλη ο Σάλλας. Γνωστικός νοικοκύρης λοιπόν. Χρήσιμο θα ήταν να έβαζε κι ένα όνομα να ξέρουμε με ποιόν μιλάμε.

      Τέλος πάντων. Ακούγεται για πάνω από 5 φορές (μέχρι τις 15:00). Ο φοβισμένος αγοραστής-κερδοσκόπος (γιατί επενδυτή δεν τον λες) μπορεί αν θέλει να "χετζάρει" μέρος της θέσης που πιθανολογεί ότι θα αποκτήσει από σήμερα πουλώντας συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουνίου (PEIR 1406) στο 1,83 κλειδώνοντας έτσι ένα κέρδος 7,6% σχεδόν καθαρό μια και στα ΣΜΕ πληρώνεις ελάχιστη προμήθεια. Το ίδιο φυσικά μπορεί να κάνει από μεθαύριο Παρασκευή μόλις αποδεσμευτούν τα χρήματα του οπότε θα ξέρει ακριβώς πόσες πήρε

      Διαγραφή
  9. Επειδή ο κ.Χάιδας δεν είχε μαζί του το πορτοφόλι και αγόρασε ΜΟΝΟΝ http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1989423
    Έτυχε να περνάω απ'έξω και μιας που με γνώριζε μου είπε: Ε φίλε chabo βάλε λίγο πλάτη...
    Τι να κάνω και εγώ μιας και ο Τάκαρος εχει πεί ότι είναι καλό παιδί δεν έκανα το καρόιδο κι έριξα κατι ψιλά

    -Οι συναλλαγές μου-
    0001 07/04/2014 00708 ΙΚΤΙΝ 0 0 ΑΡΧΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ
    - 07/04/2014 00708 ΙΚΤΙΝ - 2500 ΠΙΝΑΚΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΑΡ. 9????? 2500 μτχ Χ 1,69=4225,00 euro

























































    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aυτο το πουλεν του Βασιλακη η Ινκατ τι επαθε, ατυχημα και εδω? βρε γαμωτι μου πηξαμε στα "διαμαντια", αλλη Ολυμπ μας βρηκε. Μαστορααα για ριξε ενα P/BV.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Bonsjour!

    Και όπως είχα γράψει σε ανάλυση μου προ καιρού για το real estate στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων:

    "Η εταιρία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για άδεια καζίνο είναι αίρεση για την ολοκλήρωση του deal στο Ελληνικό."

    Λασκαρίδης έτοιμοπόλεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kύριε Δαρείε, αν γνωρίζετε, υπάρχει περίπτωση ο μαραθωνοδρόμος να μπεί σε καμιά επιτήρηση αύριο λόγω ζημιών σε σχέση με τα ίδια του, ή για κάποιον άλλο λόγο. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. Monsieur Chris ούτε μια στο εκατομμυριο.

      Διαγραφή
    3. Που τις βρήκατε τις ζημίες σε σχέση με τα Ιδια??????????

      Αλλος λόγος δεν υπάρχει.

      Εκτός αν μιλάτε για τον ΑΒΑΚΑ. Ούτε εκεί υπάρχει περίπτωση υπαγωγής του σε επιτήρηση. Οι ζημίες που χρειαζονται για να μπει σε επιτήρηση κάποια εταιρία είναι στο 30% ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ και όχι ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ.

      Διαγραφή
  12. Κύριοι και κυρίες. Γκουρούδες!!!!!!!!!!!!
    Δεν είστε καθόλου πρωτότυποι. Μόνο μασημένη τροφή ζητάτε και είστε έτοιμοι να πείτε την πονηριά σας.

    Την επόμενη βδομάδα θα με ξαναδείτε.
    ΤΙΜΩΡΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκνευρισμο και κοπωση διακρινω κυριε Τακη. Ταπεινη μου γνωμη ομως ειναι αντι να τα βαζετε με "τα παιδια παιζει" ανωθεν, καλυτερα να εγκαλεσετε με τη σειρα διοικηση(για τις μαιμου ζημιες του 4ου τριμηνου) και market makerς(για την ανικανοτητα τους). Με συμπαθεια.

      Διαγραφή
    2. Τάκη σε παρακαλώ βγες και βρίσε μας αλλά μην μας κόβεις την εξάρτηση μας μαζί σου , όχι και μια εβδομάδα χωρίς σχόλιο δικό σου αυτό δεν αντέχετε με τίποτα ;)

      Διαγραφή
    3. Και εσείς αντί να γράφετε τα ίδια και τα ίδια να βγείτε να πουλήσετε τα κομμάτια σας.
      6,5 εκατ μετά φόρων το 2014-ακατέβατα.Είναι καλά?? Ή να τον κάνουμε ντα ντα??

      Διαγραφή
  13. ΙΚΤΙΝΟΣ VS ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ.......
    Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
    τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
    όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
    μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
    μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

    Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
    γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
    στων σχέσεων και των συναναστροφών
    την καθημερινήν ανοησία,
    ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

    Ας το εμπεδώσει όποιος νομίζει ότι τον ΑΓΓΙΖΕΙ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χε, χε, ευκαιρια τωρα που λειπει ο Τακαρος να τσιμπησω καμια δεκαρια χιλιαδες μακροδικαιωματα της ΛανΕΤΕ! Κατσε να το γραψω εδω περα, ωστε σε περιπτωση χασουρας να εχω τουλαχιστον την καζουρα.

    Κυριε Τακη, ημαρτησα για το παιδι (που κρυβω μεσα) μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοιγω την κουμαροθονη κατα τις 15:30 και τι βλεπω; Υποτονικη ανοδος για το Εθνικακι (και καπως πιο υποσχομενη για την τρουπια βερμουδα του) εν μεσω πλαγιοκαθοδικης αγορουλας. Ομολογω οτι περιμενα εντυπωσιακοτερη ανοδο-κραχτη του τραπεζικου κλαδου και γενικοτερα εταιριων με μοχλευμενους ισολογισμους.
      Κατοπιν αυτου, ρευστοποιησα το 70% των μακροδικαιωματων στο 1,289 και ορισα κατωτατη τιμη διακρατησης των υπολοιπων το 1,14, οπου θα εχουν εξανεμιστει τα γλισχρα σημερινα κερδακια μου. Διατηρω παντως την αμυδρη ελπιδα οτι το τρικυκλο ΛανΕΤΕ θα ανηφορισει λιγο ακομα προς την τιμη της τελευταιας αυξησης κεφαλαιου προσελκυοντας μπολικους καθυστερημενους (χρονικα, για να μην παρεξηγηθω) αλογομουρηδες με βερμουδες...

      Διαγραφή
    2. Κύριε Γουόρεν δεν βλέπω κανένα λόγο για να σας κάνω καζούρα.
      Γράφετε αυτό που νομίζετε και εφόσον έχω αντίθετη άποψη την καταθέτω.
      Τις ζομποτράπεζες δεν τις εμπιστεύομαι. θεωρώ ότι είναι πολύ ακριβές και θα χρειαστούν μπόλικα λεφτά για να ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και να καλύψουν τις επισφάλειες τους.

      Τα έχω γράψει αυτά.

      Διαγραφή
  15. Να λοιπόν που ορισμένοι ανησυχούσαν άδικα για την επιτήρηση:

    DIONIC (μα τι πρωτότυπο)
    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί υπήρχε περίπτωση να μπει επιτήρηση ο ΑΒΑΚΑΣ κύριε Δαρείε???
      Έγραψε ένας μια κοτσάνα και τσίμπησαν όλοι.
      Εδώ δεν μπαίνει ο Νηρέας γιατί λέει ότι θα πάει σε ΑΜΚ και κεφαλαιοποίηση δανείων.

      Ξέρετε τι σημαίνει αυτό???
      Dilution.

      Διαγραφή
    2. Monsieur εγώ το γνωρίζω καλα. Κουβέντα να γίνεται. Με τα ψάρια μην με ανακατεύετε. Μόνο στο ψαροντούφεκο είμαι καλός.

      Διαγραφή
  16. Μωρέ {ή μωροί} χωριανοί, ο Τάκαρος μας έδειχνε τη διορθωση, κι εσείς ειδατε μόνο το δάχτυλο του Τάκαρου;
    Αντί να μπαλώσετε τις τρούπες σας ή να πάρετε κανένα καινούργιο σώβρακο, τί σας έπιασε με τους μαρμαράδες; Εκεί κολλήσατε;
    Τάκαρε, επίτρεψέ μου να συστήσω ψυχραιμία και υπομονή, γιατί μερικοί δεν είναι τόσο κακοπροαίρετοι, μόνο κοντράρουν με τις αντίθετες γνώμες τους. Άσε τους να λένε.
    Κοντραρέ τους κι εσύ με τις γκουρουδιές σου, που νάσαι βέβαιος ότι κι αυτοί ακόμα τις υπολογίζουν πολύ σοβαρά. Την κόντρα δεν ζητάς κι εσύ; Δεν σημαίνει ότι, όποιος σε κοντράρει, σε προσβάλει κιόλας. Μην τα παίρνεις προσωπικά. Μέσα από αντιθέσεις βγαίνει η εποικοδομητική σύνθεση για κερδοφορο αποτέλεσμα, για όποιον έχει λίγο νιονιό.
    Αναμένομεν νεώτερες γκουρουδιές.
    Ιούνιος (είναι πριν τον Αύγουστο και τον Ιούλιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα. Το παθαίνω συχνά αυτό στις χρηματαγορές. Βοήθησαν και κάποιοι να βαρεθώ πιο πολύ. Δεν μιλάω για τους χρήστες με ανώνυμα σχόλια. Με αυτούς σπάω πλάκα.
      Άκου λέει θέλει πορτοκαλάδα ο άλλος να ξεδιψάσει. χαχαχα

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη σε απολαμβάνω και διασκεδάζουμε εδώ μέσα και κάνουμε λίγη πλάκα διαβάζοντας όμως ενδιαφέρουσες απόψεις κυρίως και όχι προβλέψεις όπως θέλουν μερικοί , ορισμένοι όμως δεν το έχουν καταλάβει (και δεν εννοώ εσάς κύριε Τάκη) και νομίζουν ότι θα βγάλουν τρελά λεφτά από τις προβλέψεις σας αλλά εδώ κολλάει το αν δεν βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρως άρα χώστε τα και καλά θα κάνετε κύριε Τάκη γιατί αυτό που εχω διακρίνει στον ανώνυμο χαρακτήρα (nick name) σας είναι προπαντός το ήθος

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα.
      Καλά, ο πορτοκαλάδας ήταν φανερό ότι είχε στόχο να εκνευρίσει και μάλιστα με μπουνταλάδικο τρόπο.
      Απλά, τους μπουνταλάδες τους αγνοείς, τους προσπερνάς και δεν τους αφήνεις να σε μανιπουλάρουν.
      Αλλιώς, αν πέσεις στο τριπάκι τους σε χαλάνε και χάνεις την πολύτιμη καλή ψυχική διάθεση και ενέργεια.
      Αξίζει να στεναχωρεθεί ο Τάκαρος για τους πορτοκαλάδες; ΟΧΙ.
      Εδώ ο Τάκαρος δίνει μαθήματα και προσφέρει γκουρουδιές και έτσι απαντάει.
      Οι πορτοκαλάδες στην απομόνωση. Όβερ.

      Διαγραφή
    4. Ο πορτοκαλάδας έχει ΟΝΟΜΑ. Δεν είναι ανύπαρκτος, πουθενάς, ανώνυμος και γλύφτης. Και τόσο που ασχολήθηκα με εσένα πολύ ήταν. Οβερ φορ εβερ.
      Σούλης.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Σούλη - κατηγορούσατε τον Τάκαρο ότι τελευταίως δεν είναι πολύ στα καλά του και έχει εκνευρισμό, αλλά βλέπω

      άλλος είχε το όνομα και άλλος τη χάρη.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους.
    Κύριε Μπάμπη,ζητήσατε να μην αναφέρομαι στον εαυτό μου σε τρίτο πρόσωπο,ακολουθώ την προτροπή σας.Μόνο που δεν επανεμφανιστήκατε μετά από εκείνη την πρώτη παρέμβαση σας.Μην χάνεστε,όλοι οι καλοί χωράνε!
    Σήμερα πουλήθηκαν και τα υπόλοιπα 2/3 της θέσης μου στην ΟΤΟΕΛ. Δεν περιμένω διπλώματα και παπλώματα από την συγκεκριμένη μετοχή,εξαιρετικό το ποσοστιαίο κέρδος για τετράμηνη παρουσία σε αυτήν,μετά από το reverse.
    Το κέρδος επενδύθηκε σε αύξηση θέσης στα ΕΛΠΕ,αυτά που θα πάνε στα 4 euros σύντομα σύμφωνα με κάτι γνώστες στο πολυπληθές forum.Ενώ το υπόλοιπο ΧΑΑ θα τραβά προς την δόξα.
    Και κάτι αιρετικό ίσως,κύριε Τάκη μη με κράξετε απότομα,με το μαλακό.Παρακολουθώ την ΕΛΒΑ εδώ και αρκετές μέρες,της φόρτωσαν και την ΕΤΕΜ. Τι λέτε φίλτατοι,άδικα αναλώνομαι και την κοζάρω;Κάθε γνώμη σας πολύτιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλύτερα, Κε Νίκο.
      Συγχαρητηρια για την οτοελ.
      Γιατί κολλατε με τα ελπε? Υπάρχουν τόσα πολλά καλύτερα. Λιμάνια....,Μάρμαρα........,Πλαστικά.......,Βαγγέλας εις διπλουν και αυτός......... Ρευματα και Νερα......
      Μπάμπης

      Διαγραφή
    2. 7.4.14 Με σύσταση "neutral" και τιμή στόχο 8 ευρώ ανά μετοχή ξεκινά κάλυψη για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η Citi.

      8.4.14 Aπώλειες για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων περιμένει η HSBC από την τακτική αναθεώρηση του MSCI τον προσεχή Μάιο. Προβλέπει πωλήσεις περίπου 3,8 εκατ. μετοχών ΕΛΠΕ από επενδυτικά κεφάλαια που ακολουθούν τους δείκτες και ως εκ τούτου εκροές περίπου 37 εκατ. δολαρίων.

      Διαλέγεις και παίρνεις.

      Άντε να ζωντανέψουμε λίγο.

      Ιούνιος

      Διαγραφή
    3. Κύριε Μπάμπη καλημέρα
      .Βαγγέλα έχομεν,μάρμαρο έχομεν.Τα ρεύματα τα έδωσα στα 10,60 και δεν μου καλοκάθονται στα 12,00.Βιάστηκα αλλά δεν μετανιώνω.Αν μετάνιωνα για τα σφάλματα μου στο ΧΑΑ και αλλαχού θα έπρεπε όλη μου η ζωή να ήταν Μεγάλη Εβδομάδα.
      Ευχαριστώ όλους τους φίλους που απάντησαν.Και πάλι καλημέρα,φεύγω για το μεροκάματο.

      Διαγραφή
  18. κ. Νικο καλησπέρα σας , το πολυπληθές φορουμ φαντάζομαι είναι το καπιταλ? Να το διαβάζουμε αμα είναι να βλέπουμε ο γενικό κλίμα. Γράψατε 4 γιουρος , οπότε άνοιξα αμέσως διάγραμμα να δώ τί πιθανόν είδαν χεχε . Εεε κάτι είδα αλλά εδώ το χεχε γίνεται χαχα .Αμα πάει προς τα 6 κ.Νίκο και έχετε την καλοσύνη πείτε μας τί θα βλέπουν τότε. Για ελβαλ παλιότερα μου άρεσε τώρα όχι , όπως και γενικά ο όμιλος ,αλλά αυτό έχει να κάνει με το φεύγω-μένω και όλα αυτά που έγιναν τον τελευταίο καιρό. Όπως λέει και η παροιμία υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές. Πάντως αν επιμένετε για αυτήν , με μια πρόχειρη ματιά θα περίμενα να σπάσει το τρίγωνο (κανάλι??) που εμφανίζει απο πέρσυ περίπου.Απ' ότι φαίνεται στα τελειώματα είναι οπότε δεν θα αργήσει να σας αποκαλύψει τις προθέσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Lorac καλημέρα.
      Ευχαριστώ για την αμεσότητα της απάντησης σας.Προσπαθώ να μην αποκτώ εμμονές,θα συνεχίσω την παρακολούθηση της ΕΛΒΑ .

      Διαγραφή
    2. Κύριε Νίκο.

      όλο το χρηματιστήριο θα πάει πάνω - όπου και αν είναι αυτή η κορυφή του πάνω.
      Θα τρέξουν όλααα σχεδόν τα χαρτιά και μετά τελευταία θα θυμηθεί η ΕΛΒΑΛ να τρέξει απο τα 2 στα 4 με 5.
      Εκτός μόδας ο Στασινό και ειδικά η ΕΛΒΑΛ.

      Διαγραφή
  19. Διαβάζω για βιβλίο προσφορών με σκοπό έκδοση 5ετούς. Ομολογο ΑΓΑΠΗΣ και ας άργησε και 2 μήνες απο του αι-βαλεντίνου χεχε .Λένε κιόλας για βουτιά στο δεκαετές κάτω απο το 6 μετά απο 4 χρόνια.

    Ό,τι φτιάχνω κι ό,τι χάλασα,
    βουτιά από ψηλά σε μολυβένια θάλασσα.
    https://www.youtube.com/watch?v=jSJ-kceLHXA

    Καλο σας βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Alcoa : Πρόβλεψη για άνοδο των διεθνών τιμών αλουμινίου για τη φετινή χρήση. Θετικό για τον Έλληνα Αλουμινά.
    ".....Alcoa Inc. (AA) forecast global aluminum demand will exceed production this year, predicting an end to an almost decade-long surplus driven by Chinese output that has saddled the industry with lower prices....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επιτηρηση διαβαζω για Πρδ(καλα τι εγεινε η αποζιμιωση για το καζινο?) αλλα και για Διον. Και πριν κανα δυο μερες διαβαζω ο δευτερος μεγαλομετοχος απο 5,98% πουλησε πακετο και τωρα εχει 2,46%. δηλ. αν δεν ειναι αυτο καραμπινατη περιπτωση εσωτερικης πληροφορισης τοτε τι ειναι. Και αυτα τα καλοπαιδα που τα αγορασαν? ειδαν το τυρακι( χαρτζιλικι) αλλα δεν ειδαν την φακα (κωλ......λο) θα μου πεις ξερουν να διαβαζουν και κανα ισολογισμο οι αγραμματοι. Περαστικα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ακόμη η ΠοΡΔη στη Χρηματαγορά μας?? Εγώ νόμιζα ότι έχει κλείσει. Αλήθεια τι αντικείμενο έχει??
      Πόσες πωλήσεις έχει βρεεεεεεεεεεεεεεεε?
      Έχετε δει εταιρία να έχει μικρότερες πωλήσεις απο το άδειο ταμείο που έχει??

      Σώσον Κύριε τον Λαό σου
      και ευλόγησον την κληρονομία σου

      Παναγιά μου μια ΠοΡΔή. μπρααααααααααααααααααααφφφφφ
      Άιντε ντεεεε να κάνεις παρέα στον Ψαλλίδα. Για ποια επιτήρηση μιλάμε. Εδώ έχουμε πτωχευτικό κώδικα!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Για ΔΙΟΝ - τι να πούμε τώρα?? Τα λέγαμε προ έτους.

      Η γνωστή χρηματιστηριακή, κολλάντζα για κολλάντζα δεν έχει αφήσει. Τι να πρωτοθυμηθούμε?? Ροδόλφους Βαλεντίνους με τα ΜΟΔ που τάχα μου τα είχαν οι Βαρδινογιαννέοι ή τους Ρουμπέους?? Όποιος διάβαζε Τάκαρο πέρσι τα έσωσε τα λεφτά του απο την αρχικολλάντζα την ΔΙΟΝ.

      Άντε ρίχτε μου τώρα μια πορτοκαλάδα να ξεδιψάσω!!!

      Διαγραφή
    3. Πεστα Τακαρε για την διονι. Κατεστρεψαν κοσμο. Βρωμια και μποχα. Για να δουμε τωρα ποιος θα τους δωσει εστω και ενα ευρω στη νεα αυξηση κεφ.των 5εκ. που μας ανακοινωσαν. Αναστολη στο τελος του χρονου μετα βεβαιοτητας με την τιμη να εχει ξαπλωσει στο 0,02 πρωτα.

      Διαγραφή
    4. Εσύ Κε οικοδεσποτα που θέλεις κιόλας να σε κερνάμε στο σπίτι σου και το στόμα σου δεν το κλείνεις με τίποτα πρέπει να καταλάβεις ότι σε λιγο καιρο θα μέινεις έσυ και οι γλύφτες σου στο σπίτι. Ηδη έχεις διώξει κάποιους άξιους.
      Αυτή είναι η κουρουδιά - πορτοκαλάδα μου για να ξεδιψάσεις. οβερ.
      Σούλης

      Διαγραφή
    5. Εσείς monsieur Σούλη τι γυρεύετε εδώ θα ήθελα να μάθω.

      Αν κάτι δεν σας αρέσει μπορείτε απλά να φύγετε. Ειλικρινά μου προκαλεί εντύπωση αφού δεν σας κάνουμε, τι δουλειά έχετε να γράφετε. Μήπως δεν έχετε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο?

      Διαγραφή
    6. Αχαχούχα, ο Monsieur Σούλης μαλώνει τον οικοδεσπότη γιατί "δεν κλείνει το στόμα του", αλλά κοιτάει και απ΄ τη κλειδαρότρυπα για καμμιά γκουρουδιά.
      Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Σούλη,
      παραθέτω αυτό που έγραψε κάποιος άλλος, σε άλλο ιστολόγιο:

      " Οἱ ἀγορὲς δὲν εἶναι ἀπαραίτητο νὰ εἶναι τόπος ἀνταγωνισμοῦ θανάσιμων ἀντιπάλων, ἀλλὰ καὶ τόπος ἀντίστασης καὶ τόπος ἀπὸ τὸν ὁποῖο πηγάζει ἡ φιλανθρωπία, τόπος δημιουργίας φιλων, τόπος ἀνταλλαγῆς σκέψεων αἰσθημάτων καὶ ἀπόψεων.
      Ὅπως ἦταν στὴν ἀρχαιότητα. Ἡ παρέα μας εἶναι ἡ ἀπάντηση στὴν Ἀγγλοσαξωνική, προτεστάντικη ἐκδικητική καὶ μίζερη ἄποψη." Στάθης Παπαβασιλείου

      Ο ελεύθερος άν-θρ-ωπος αν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να είναι συν-κοινωνός του συνόλου των ανθρώπων, που παρακολουθούν αυτό το ιστολόγιο, έχει την επιλογή να αποχωρήσει.

      Ουδείς λόγος υπάρχει να επιμένετε και να μιλάτε με καταφρονητικό τρόπο, αφού δεν σας αρέσει αυτό το ιστολόγιο και οι άνθρωποι που το παρακολουθούν;
      Τί πιό απλό, να αποχωρήσετε, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

      Διαγραφή
    8. Σουλη αλλαξε επειγοντως τον προμηθευτη σου στον μπαφο.
      Αυτο που σου δινει τωρα σε κανει χαλια.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Σούλη απλώς τσέκαρα τα αντανακλαστικά σας.
      Ήθελα να δω αν έχετε ακόμη χρόνο για να μας γράφετε ή σας τον έφαγαν οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις σας.

      Οι ικανοί και άξιοι άνθρωποι που εγώ, τάχα μου, έδιωξα, ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ - να τους διαβάζουμε και εμείς να μαθαίνουμε.
      Ας ανοίξουν ένα ιστολόγιο και εγώ μόνο θα διαβάζω - δεν θα γράψω ποτέ κανένα σχόλιο.

      Διαγραφή
    10. Τις ειρωνείες, μόνο σταματήστε και τις αναφορές προς εμένα και γω ούτε θα εκνευρίζομαι ούτε θα γράφω. Παρακαλώ δείξτε μου τον σεβασμό που σας έδειξα, γράφοντας με τον τρόπο που έγραφα. Όσον για τους άλλους στην υγεία τους.
      Σουλης

      Διαγραφή
    11. Monsieur Δαρειος και madame kaliopi, πολύ σας σέβομαι και σας εκτιμώ. Και ως επί το πλείστον όλους τους επώνυμους. Νομίζω με αδικειτε. Μιλούσα με σεβασμό και καλοπροαιρετα. Και αντ αυτού έχω συνεχείς προκλήσεις. Δεν έπρεπε να απαντήσω?
      Παρακαλώ όχι άλλες προκλήσεις και δεν θα ξανακουσετε από εμένα.
      Καληνύχτα σας.
      Σουλης

      Διαγραφή
    12. Να σας θυμίσω κύριε Σούλη ότι έχετε οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις??
      Πολύ λαλίστατος μου γίνατε - απο εκεί που ήσασταν άφαντος.

      Ά και ξέχασα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό όπως σας μιλάω.

      Διαγραφή
    13. Όσο εσείς θα θυμάστε χυμούς και αναψυκτικά εγώ θα ξεχνάω τις υποχρεώσεις μου και θα θυμάμαι δικά μου κεράσματα.
      Α......... Και τα ράσα δεν κάνουν τον παππα.
      Σουλης.

      Διαγραφή
    14. Να και παπάς ο κύριος Σούλης
      μπουχαχα βρε τι τραβάμε.

      Είδατε κύριε Σούλη πως με δυο σχολιάκια δικά μου και μερικά κάποιων αναγνωστών του Ιστολογίου δεν αντέξατε και βγήκατε εξω απο τα ρουχαλάκια σας??
      Και που να δείτε εμένα που 4 χρόνια γράφω στο διαδίκτυο και ένα χρόνο έχω το Ιστολόγιο με ανοικτά τα σχόλια ακόμη και για τους ανώνυμους?

      Έτσι σας θέλω. Να ξεχνάτε τις υποχρεώσεις σας και να μπαίνετε να μου την λέτε.
      Έχει και γούστο το πράμα. Το παν είναι η διασκέδαση.

      Διαγραφή
    15. Τακαρε καθε ιστολογιο εχει και την ατραξιον του !
      Δες το απο την ευθυμη πλευρα του.

      Διαγραφή
    16. Κύριε ανώνυμε.
      Μην μου πειράζετε τον κύριο Σούλη.
      Αφήστε τον άνθρωπο ήσυχο να πίνει τις πορτοκαλάδες του. Σας ενόχλησε?? Δεν σας ενόχλησε.

      Άσχετο
      Η απορία παραμένει.
      Τις πορτοκαλάδες που πίνει ο κύριος Σούλης είναι μπλέ ή με ανθρακικό?

      Διαγραφή
    17. ;Γιατι κυριε Τακη μηπως ειναι σπανιο ειδος και προστατευομενο ?
      Τι ειναι καρετα - καρετα ?

      Διαγραφή
    18. Με ανθρακικό για να χωνεύω τις κακίες σας. Και επειδή ο παππάς είναι κάτω από άλλη δακτυλιθρα, ότι πληθυντικό και να χρησιμοποιήσετε, αγενής θα είστε.
      Σουλης

      Διαγραφή
    19. Ναι είναι αλήθεια αυτό - ότι είμαι αγενής δηλαδή.
      Αφού το παρατηρήσατε και εσείς και ουδείς άλλος.

      Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που το πιστεύουν, αλλά μόνο διαβάζουν και δεν μπαίνουν στον κόπο να συνομιλούν με αγενείς.
      Σας προτείνω να τους μιμηθείτε.

      Διαγραφή
  22. Καλησπέρα σας κύριε Τάκη είχατε αναφέρει παλιότερα για Δρομέα ότι θα γίνει παίγνιο πέριξ του 0,30 σήμερα τον γλυκοκοιτάζω στην περιοχή του 0,28 επίσης τα αποτελέσματα του ήταν πολύ καλύτερα από πέρυσι ,κοιτάζοντας και λίγο διάγραμμα βλέπω ότι είναι στην κάτω πλευρά πτωτικού καναλιού και μου βρωμάει ότι διώχνουν την μαρίδα έτσι,λαμβανόμενου και των τιμών ανοδικής διαφυγής που έχει δώσει άλλος ένας γκουρού για μένα ο Φραπεζίτης 0,35 & 0,45 τι λέτε κύριε Τάκη αξίζει το ρίσκο στις εδώ τιμές.


    Σας ευχαριστώ πολύ για τυχόν απάντηση αλλά και για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε
      Είχα γράψει ότι όποιος θέλει να παίξει - αξίζει το ρίσκο κοντά στο 0,3.

      Ήμουν και είμαι ξεκάθαρος. Χαρτί δεν πρόκειται να πάρω ούτε για δείγμα - αν δεν δω αυτά που εγώ θέλω να δω. Ούτε τώρα έχω χαρτί και ούτε ακόμη σκέφτομαι να πάρω.
      Τα έχω γράψει πολλές φορές αυτά.

      Διαγραφή
  23. Ξερει κανεις με την εκτερ τι συμβαινει? Καποια στιγμη ανακοινωσαν ψηφοφορια ΔΣ για επιστροφη κεφαλαιου,
    ακουστηκε ομως οτι μπορει να μην ψηφιστει, και απο τοτε η μετοχη πεφτει με μεγαλους τζιρους. Αυτες τις μερες παραιτηθηκαν 3 εκτελεστικα μελη του ΔΣ και δεν θα αντικατασταθουν, θα μεινει μονο ο Σιψας κ Στουμπος, με καποια μη εκτελεστικα μελη. Οποιος γνωριζει κατι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται χαμός

      http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1203206/ekter-sygkroththhke-ek-neoy-se-soma-to-ds.html

      Διαγραφή
    2. Κα Καλλιοπη, μαλλον ο Σιψας/Στουμπος αντιδρουν. Δεν θα παρουμε μια..

      Διαγραφή
    3. Κύριε Πέτρο, την επιστροφή κεφαλαίου την είχε ζητήσει η μειοψηφία.
      Όπως είναι ευνόητο, καλό θα ήταν να παραστείτε στην έκτακτη Γ.Σ. για να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, μήπως γίνει κάτι. Τίποτα δεν αποκλείεται.
      Η γνώμη μου είναι να πάτε και στην πρώτη ΓΣ γιατί μπορεί να μη χρειαστεί επαναληπτική και να παγιδέψουν μ΄ αυτόν τον τρόπο τη μειοψηφία.
      http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1198521/ekter-gerh-epistrofh-kefalaioy-zhta-h-meiopshfia.html

      Διαγραφή
  24. Προστέθηκαν και άλλοι μαραθωνοδρόμοι στο μπαούλο. Αρκετοί σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η μέση τιμή με τους σημερινούς κατήλθε στο στρογγυλότατο 0.30€.

      Διαγραφή
    2. Καλα κέρδη εύχομαι.
      Τι βλέπετε στο δρομέα και αγοράζεται;
      Η ερώτηση γινεται καλοπροαίρετα..
      Παναγος

      Διαγραφή
    3. Monsieur Πανάγο βλέπω μονοπώλιο, αρκετά δυνατό όνομα στο εξωτερικό με δυνατές αποκλειστικότητες και καλό ισολογισμο. Αν η Daimler έχει μείνει με το στόμα ανοιχτό με τον τελευταίο διαγωνισμό που κέρδισε εμένα μου φτάνει. Γενικά επενδύω σε εταιρίες που θεωρώ υποτιμημένες χρηματιστηριακώς μιλώντας. Πάντα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα γιατί μόνο έτσι έρχονται τα καλά κέρδη.

      Διαγραφή
  25. κ. Δαρείε,

    Πόση ναφθαλίνη να βάλω; Έχουμε δρόμο απ΄ ότι φαίνεται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δικά μου θα αναπαυθούν για όσο χρειαστεί. Και όσο βρίσκουν σε τέτοιες τιμές τόσο θα ψαρεύω.

      Εξάλλου το χρήμα προέρχεται απο τα κερδισμένα της ΤΡΑΣΤΟΡ οπότε και αρκετό είναι και δεν θα μου λείψει καθως δεν το είχα και πρίν.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας ,να ρωτήσω τι προσδοκίες έχετε γιατί με τις τιμές διαφυγής 0,45 από τον Φραπεζίτη έχει δοθεί στόχος πέριξ των 2 ευρώ εφόσον διασπαστούν τα 0.45 σε εβδομαδιαίο , ευχαριστώ

      Διαγραφή
    3. Καλά κ. Δαρείε δεν είπαμε τίποτα!

      Δεν σας προκαλεί όμως καθόλου εντύπωση που η μετοχή συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο;

      Άλλα (χαρτιά) περίμενα να πέσουν και άλλα έπεσαν τελικά!

      Διαγραφή
    4. Ναι αμέ. Λαμογιάρικο παίξιμο. Εχουν δει τα μάτια μου τέτοια πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

      Monsieur ανώνυμο δεν νομίζω ότι το χαρτί πρέπει να το κοιτά κάποιος τεχνικά και ας λέει ο monsieur Φραπεζίτης (μα τι όνομα είνια δαύτο????) ότι θέλει.

      Διαγραφή
  26. Και για να σας απαντήσω οι δικές μου προσδοκίες για την μετοχή είναι η καθαρή της θέση σε βάθος χρόνου. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισότερο.

    Τα 2€ τα αφήνω για τον monsieur Φραπεζίτη να τα πιάσει να γίνει πλούσιος και να αλλάξει τον καφέ που πίνει απο Φραπέ σε εσπρέσσο Nespresso (που είναι και κυριλέ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ monsieur,ο monsieur Frap ανά τους δικτυακούς κύκλους που ασχολούνται με το χρηματιστήριο νομίζω είναι κάτι σαν θρύλος ακόμα και ο Τάκης νομίζω έχει ιδία άποψη για αυτόν, εχω την εντύπωση ότι ο Φραπεζίτης συνδυάζει τεχνική ανάλυση πολύ καλά σε συνδυασμό με πολύ καλή γνώση των θεμελιωδών κάτι σαν το κύριο Τάκη αλλά δεν θα πομπάρω τον monsieur Φραπ εδώ υπάρχουν άτομα όπως ο Nemoz που τον έχουν ζήσει από κοντά τον monsieur Φραπ, εσείς λέτε ότι ζητάτε την καθαρή θέση της δηλαδή http://prntscr.com/38pwfl σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2013 καθαρή θεση 30,9 μύρια περίπου μείον τον δανεισμό της 24,6 μύρια δηλαδή 6,8 μύρια χοντρικά και μπακαλίστικα ενώ στο ταμπλό τώρα έχει 2,45 μύρια άρα ένα 3Χ είναι τίμιο στα μάτια σας από τις εδώ τιμές...

      σας ευχαριστώ και πάλι και συγχωρέστε μου τυχόν ανακρίβειες στα γραφόμενα μου

      Διαγραφή
    2. Οχι mosnieur τα γράφετε λάθος. Η καθαρή θέση βγαίνει έχοντας ήδη αφαιρέσει τους δανεισμούς. Η Καθαρή του θέση είναι κάπου στο 0.89€ (30.000.000€ ). Και στην παρούσα φάση η κεφαλαιοποιηση του δεν είναι 2,5 αλλά 9 εκατομμύρια Ευρώ.

      Οσο για τον monsieur Φραπεζίτη δεν ξέρω ποιος είναι αν και έχει αναφερθεί ξανά απο το παρόν ιστιολόγιο. Σχετικά με το θέμα "θρύλος" για εμένα προσωπικά ένας ηταν ο ΘΡΥΛΟΣ στα χρηματιστηριακά o BENJAMIN GRAHAM.

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ , για την διευκρίνηση , άλλωστε το είπα είμαι άσχετος λίγο

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους.
      Αγαπητέ ανώνυμε νομίζω οτι είσαι υπερβολικός στον χαρακτηρισμό του Frapezitis .
      Ε οχι και θρύλος !!
      Με πολλές γνώσεις τεχνικής ανάλυσης και θεμελιωδών ναι,αλλά μέχρι εκεί.
      Τον έχω παρακολουθήσει απο την αρχή (με το παλιό nick).
      Πολύ επηρεασμένος απο Σπάρτακα (the one and only!!).
      Δεν ανεχόταν την κριτική και συμπεριφερόταν σαν να είχε την αποκλειστικότητα της γκουρουδιάς .
      Είχε δημιουργήσει τον στρατό του για να του δίνει πληροφορίες και ερεθίσματα για μετοχές,τις οποίες εν συνεχεία εξέταζε και αξιολογούσε.
      Σίγουρα θα μπορούσε να προσφέρει πολλά αν υιοθετούσε άλλο προφίλ,πιο φιλικό και ευγενές ,χωρίς να προσβάλλει τους επισκέπτες του.
      Αυτή είναι η άποψή μου.

      Διαγραφή
    5. Σχετικά με τον Frapeziti...
      Ελπίζω να ξέρετε την ιστορία με τον ArTaXiA....Όταν τον προκάλεσε σε "μονομαχία" και ο γκουρού την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια !!!

      Διαγραφή
    6. Κύριε Harry αυτά είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

      Διαγραφή
    7. http://artaxia.blogspot.gr/2011/09/frapezitis.html

      Διαγραφή
    8. Δεν αμφέβαλα για σας Κ Spooky...Αναφέρομαι σε μερικούς όψιμους θαυμαστές του...

      Διαγραφή
    9. http://theinvestparty.wordpress.com παιδιά δεν θέλω να υπερασπιστώ κανέναν μιας και ο Φραπ προσπάθησε να ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας μόνος του στο παραπάνω κλειδωμένο του world-press , επίσης το πείραμα το artaxia το ξεκίνησε με 6 αμερικάνικες μετοχές που ασχολούντο με φωτοβολταϊκά τον Ιούλιο του 2012 με τις Jaso,Sol,Fslr,Tsl,Yge,Stp και με αρχικό κεφάλαιο 100.000 αν ψάξετε στο δίκτυο θα βρείτε κάποιους Έλληνες χρήστες να έχουν αναρτήσει μελέτες για αυτές, μπορεί ο Φραπ να ήταν καυστικός αλλά βοήθησε αρκετούς και μέσα σε αυτούς και εμένα, καλή του ώρα εκεί που είναι στην Αμερική να κοιτά από κοντά την Μεκα των χρηματιστηρίων όπως καλή ώρα και στον Δάσκαλο του τον http://stockstradamos.blogspot.gr/ που εγώ δεν τον πρόλαβα, αυτός είχε πει την γκουρουδιά ότι όλες οι τράπεζες θα είναι κάτω από 10 ευρώ και βγήκε με το παραπάνω 1 ΕΤΕ+ 1 Αλφα + 1 Ευρωβ +1 Πειρ +...=10 ευρώ δείτε και το λινκ και πότε το είπε http://prntscr.com/38qoik

      Διαγραφή
    10. Κύριοι γκουρούδες.

      Αν και ο φραπές κάποια στιγμή δεν μου φέρθηκε σωστά στον αέρα του διαδικτύου - αλλά το ξεπερνώ και δεν έχω παράπονο - σας λέω ότι αφήστε τον άνθρωπο στην ησυχία του.
      Ο καθείς είναι ελεύθερος να γράφει ότι θέλει - πολύ περισσότερο όταν παίρνει την ευθύνη να ξεστομίσει γκουρουδιές.
      Αυτός τουλάχιστον τα λέει και δεν περιμένει την ανάποδη για να την πει στους άλλους.

      Σας περικαλώ. μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που είχα συνεργαστεί κατά το παρελθόν και μου άνοιξε τα μάτια με το κελεπούρι την ΕΥΠΙΚ για να την αγοράσουμε στα 0,4 - 0,45.
      Ας γράφει ότι θέλει - αν θέλετε κάτι να του πείτε στον δικό του χώρο να του τα πείτε.
      Μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση.

      Διαγραφή
  27. ΚΥΡΙΕ ΤΑΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑΜΩΝΕΣ .Πρόσφατα αναφερθήκατε στην ΔΕΗ λέγοντας ότι θα ρισκάρατε αλλά όχι ακόμα διότι περιμένατε διόρθωση (κατι το οποίο ήδη γίνεται αφού σήμερα η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,40 ευρω).Η ερώτηση μου είναι πως την βλέπετε την μετοχή (δηλαδή μέχρι που μπορεί να πάει η πτώση ) δεδομένου ότι σήμερα μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τα 40 εκ. τεμάχια του της Δεη που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς και ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει τις διαδικασίες για την πώληση του ΑΔΜΗΕ ,το οποίο ανήκει κατά 100% στην ΔΕΗ.
    ευχαριστώ,
    Γιάννης GEO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε γιάννη δεν θα ήθελα να δώσω τιμή στόχο - τώρα που διορθώνει. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει καμιά ξαφνική και να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση τάχιστα (που δεν το νομίζω) και να ξεβρακωθώ.

      Κατά την γνώμη μου να μην αγοράζετε (ούτε να πουλάτε) τα χαρτιά που θέλετε μια και έξω.
      Να ορίζετε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες χρονικές στιγμές.

      Διαγραφή
  28. Μιας και με αναφέρατε, να υποβάλλω τα σέβη μου σε όλους σας, γνωστούς και αγνώστους. Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σας κύριε artaxia

      Να ξέρετε ότι είστε ευπρόσδεκτος στο χώρο.
      Μόνο μην με φέρετε σε δύσκολη θέση με τον φραπέ - σας παρακαλώ.

      Διαγραφή
    2. O quam cito transit gloria mundi Την καλησπέρα μου στον κ.ΑrTaXiA με το χαρισματικό γράψιμο.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους.
      Κύριε Artaxia να ξέρετε οτι σας παρακολουθούμε πάντα με ενδιαφέρον,καθώς διαθέτετε καλή γνώση της χρηματιστηριακής αγοράς,αλλά και ευρύτερη παιδεία και καλλιέργεια.

      Διαγραφή
  29. Καλησπερίζω και εγώ ο άγνωστος τον ArTaXiA και θα δεν θα συνεχίσω την κουβέντα για τον Φραπ εφόσον ο οικοδεσπότης δεν το επιθυμεί, κύριε Τάκη δεν θυμάμαι τι είχατε ζητήσει από το site στο world-press αυτά εχω διαθέσιμα και αν θέλετε κάτι από αυτά σας το στέλνω με κάποιον τρόπο http://prntscr.com/38tgzb καλό σας βράδυ και ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν ένα άρθρο δικό μου, στο οποίο εξηγούσα απλά το γιατί οι καπιταλιστικές οικονομίες είναι αναγκασμενες σε βάθος χρόνου να πτωχεύουν και τα χρέη τους να αυξάνονται διαρκώς.

      Δεν θυμάμαι τι τίτλο είχα βάλει.
      Για δείτε μώπως είναι αυτό το άρθρο που έχει τίτλο ΄΄οι μύθοι του Ελληνάρα ή αλλιώς άρες μάρες Ελληνάρες΄΄ και πείτε μου, αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το κατεβάσω το αρχείο, εφόσον είναι αυτό.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα κύριε Τάκη μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ σαν pdf http://www.datafilehost.com/d/d0f12723 (http://prntscr.com/38x5ka) μην χρησιμοποιήσετε τον down loader του site

      καλημέρα και πάλι

      Διαγραφή
    3. Σας ευχαριστώ, όμως δεν είναι δικό μου αυτό το άρθρο.

      Διαγραφή
    4. Να ρωτήσω με ποιο nick name γράφατε τότε μήπως μπορέσω να βρω κάτι στα άλλα

      Διαγραφή
    5. Ως Τάκης Μορφονιός - παλιότερα έγραφα ως playboy.
      To άρθρο όμως είχε σηκωθεί κατευθείαν σε κεντρικό thread. Δεν είχε γίνει δηλαδή πρώτα σχόλιο και μετά έγινε thread.

      Διαγραφή
    6. "Ήταν ένα άρθρο δικό μου, στο οποίο εξηγούσα απλά το γιατί οι καπιταλιστικές οικονομίες είναι αναγκασμενες σε βάθος χρόνου να πτωχεύουν και τα χρέη τους να αυξάνονται διαρκώς."

      Πες τα, χρυσοστομε! Πελωρια η αγνοια περι της λειτουργιας του συστηματος...

      Διαγραφή
    7. Κύριε Γουόρεν ήταν ένα άρθρο απλούστατο και κατανοητό σε όλους.
      Η λογική εξήγηση απλή.

      Αν κόβεις 1.000.000.000.000 ευρώ και τα 500.000.000 τα δίνεις στον κόσμο που με τη σειρά του τα δίνει στις τράπεζες και αυτές δανείζουν με επιτόκιο 5%, δίνοντας επιτόκιο 2% στους καταθέτες, τότε απο που θα βρεθούν τα παραπάνω λεφτά για να δοθούν οι τόκοι σε βάθος χρόνου - αφού έχουν κοπεί όλα και όλα 1.000.000.000.000
      Σε αυτή τη λογική ήταν το άρθρο.

      Άρα ή κόβεις χρήμα και πληθωρίζεις ή οι αδύναμοι κρίκοι - χώρες, εταιρίες, βάζουν λουκέτο.

      Μακάρι να το βρεί κάποιος παλιός αναγνώστης του ΦΡΑΠΑ και να μου το σερβίρει να το αναδημοσιεύσω.
      Θα ξαναψάξω στα αρχεία μου μήπως και το βρώ.

      Διαγραφή
    8. Καλημέρα κύριε Τάκη δυστυχώς τα μόνα που είχα κρατήσει ήταν αυτά που είχα στην φωτογραφία και ήταν του Φραπ ,Makaros Ftse ,Leader 1975 ,SPA ,kaelgari

      καλό σας ΣΚ

      Διαγραφή
  30. Για άλλη μια φορά ο Mosnieur Takis μέσα. Πολύ ξύλο τις τελευταίες συνεδριάσεις και δεν μιλώ σε επίπεδο ΓΔ αλλά σε επίπεδο χαρτιών.

    Γεράρδος διαβάσει Μορφονιό και τις τελευταίες ημέρες ξαλάφρωσε αρκετά τεμάχια με το χαρτί μάλιστα σε θετικό έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι φαίνεται κύριε Δαρείε,ο κύριος Τάκης δικαιώνεται για τη διόρθωση.Η αγορά δείχνει να αναβάλλει για μετά τις ευρωεκλογές την κίνηση προς τα χαμηλά του 2003 και του 2009.Να μελετήσουμε με την ησυχία μας το νέο κουπόνι χε χε

      Διαγραφή
    2. Κάνετε λάθος κύριοι Δαρείε και Τζο.

      Ο κύριος Δαρείος μίλησε πρώτος για την διόρθωση και εγώ συμφώνησα αμέσως. Δεν θυμάμαι αν συμφώνησα την ίδια μέρα ή την επόμενη.

      Επομένως οι γκουρούδες του Ιστολογίου του Τάκαρου να μνημονεύσουν πρώτα τον κύριο Δαρείο και κατόπιν τον Τάκαρον. 'Οχι επειδή εγώ το είπα δυο και τρεις και 4 φορές. Ο κύριος Δαρείος το έγραψε πρώτος.

      Διαγραφή
    3. Ναι αλλά εγώ είχα γράψει και για Εθνικές εκλογές που θα ανακοινώνονταν Μάρτιο με σκοπό να γίνουν τέλος Απριλίου πράγμα που ΔΕΝ έγινε.Επεσα έξω.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα σε όλους τους διαδικτυακούς φίλους.
      Θυμάμαι κύριε Δαρείε που λέγατε για τις εκλογές και εξ αυτού προβλέπατε διόρθωση.
      Η διόρθωση που έλεγε ο κύριος Τάκης μου είχε εντυπωθεί πολύ καλά στο μυαλό μου, γιατί επέμενε πολύ κι επειδή, περίπου εκείνη την εποχή, άνοιξε το κουμάρ, το συνέδεσα με αυτό, υποθέτοντας ότι οφειλόταν στην έλλειψη ενδιαφέροντός του εξ αιτίας της αναμενόμενης διόρθωσης.
      Η ενέργεια του κυρίου Τάκη θα έπρεπε να διοχετευθεί και κάπου αλλού :-))))

      Σας εύχομαι να περάσετε καλά στο Villars και να έχετε Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα.

      Διαγραφή
    5. Επίσης Madam (με κεφαλαίο πάντα) Kalliopi. Αντεύχομαι σε εσάς και όσους αγαπάτε.

      Διαγραφή
    6. Το ζητούμενο είναι κύριε Τάκη ότι δεν χάνουμε τη μεγάλη εικόνα,ούτε την βραχύβια,είτε εσείς είτε ο κύριος Δαρείος είτε εγώ είτε ο κύριος Ηλίας είτε ο κύριος Λάκης είτε ο κύριος Lorac(αναφέρομαι κυρίως στους πολυγραφούντες του blog,ας με συγχωρήσουν και κάποιοι άλλοι φίλοι).Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος του blog,ότι έχει μάθει να σκέφτεται διαφορετικά...


      Υ.Γ Κύριε Δαρείε καλά να περάσετε...

      Διαγραφή
  31. ααααααααααα

    και κατι που ξεχασε να σας πω πριν 10 μερες !

    οι 12.000 μετοχες που αγοραστηκαν απο τον Αγαπητο και συνεταιρο Κ. Ευαγγελο οι πραξεις που ειδατε σεις με κονσερβα 32 ετων εγιναν τον ιουλιο του 1982 επειτα απο σκληρες διαπραγματευσεις με τον κληρονομο του εκλειποντος κυριου Σταθη απο ατυχημα ανεβαινοντας με θαρος και αυταπαρνηση τον Γολγοθα των 7803 μετρων του Ορους
    ΓΚΟΥΑΡΑΓΚΙΡΙ στο ΝΕΠΑΛ τον Μαιο του 1964

    τελικα την ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαια την καρφοσε στα 6.811 μετρα θαλασσης....παλι καλα δηλαδις το κουραγιο του για την προσπαθεια

    Κανεις αλλος ΕΠΙΖΩΝ δεν υπαρχει στο μετοχολογιο ουτε καν κληρονομοι αυτων ... απο εκεινη την εποχη

    χχχχμχμχμχμ αυτο μας ελειπε ...μετα απο τοσα χρονια ...!!

    Καλη συνεχεια και ευχαριστω για τα τοσα πολλα φεγγαρια φιλοξενιας στο βημα FM του Κ. Τακαρου .

    Αλεκο μου Σαλλαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. XAXAXAXAXAXAXA! Πάντα ανεπανάληπτος κύριε Λάκη,πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα'ναι χε χε

      Διαγραφή
    2. "Συναιτερος" ο Ευαγγελος κυρ Λακη μου, ε αφου ειναι και αγαπητος σου γιατι μουπεσες στη 4 θεση? κανε τα ψωνια σου. κυριε tzo41 ειμαι φαν, αν περασει καποιος τα 10 τοτε δεν μπορει να σταματησει.

      Διαγραφή
  32. Καλημερα σε ολους.
    Κε ΤΑκη, οι πληροφοριες μου λενε οτι τα πραγματα με την Ευρω-ελεγκτικη πανε πολυ καλα, τουλαχιστον σε 2 τραπεζες που εχω την πληροφορηση, μια ανακ/μενη και την προς ανακ/ση.
    Δεν πιεζουν και δεν ''ζοριζουν'' ιδιαιτερα, τουλαχιστον οχι ακομη και γενικα ο ολος ελεγχος διαξαγεται σε πολυ καλο κλιμα. Οι τραπεζες αποστελλουν (hard copy-αυτο με εκπλησσει λιγο) φακελους αμεσως.
    Οι εν λογω δυο τραπεζες εχουν αρχισει να συμμαζευουν επαρκως τα του οικου τους, οσον αφορα τα ληξιπροθεσμα. Το κρυψιμο που γινονταν με την μαυροπετρα εχει περιορισθει παρα πολυ, σχεδον μηδενισθει.
    Λετε να ανοιξει το κεφαλαιο τραπεζες ολιγον ενωριτερα απ'οτι εσεις, αλλα και εγω προσωπικα, πιστευαμε και σχολιαζαμε κατα το παρελθον? Εγω σκεφτομαι πολυ σοβαρα να παρακολουθησω απο ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ την εξελιξη στην προς ανακ/ση και αναλογα θα πραξω, δηλ. μαλλον θα ρισκαρω ενα 9μηνο περιπου ενωριτερα απ'ότι αρχικα σκοπευα. Αλλωστε ηταν παντα η αποψη μου οτι βρισκεται σε καλυτερη κατασταση απο τις αλλες, με πολυ καλο τμημα καθυστερησεων αλλα και νομικο τμημα.
    Η μυτογκα σας λαμβανει αναλογες πληροφοριες σχετικα με τον ελεγχο που διενεργειται και το γενικοτερο κλιμα, δηλ. το συμμαζεμα των ληξιπροθεσμων?

    Christos C (μετα απο καιρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζετε ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι υπερβολικές??
      Ανεξάρτητα απο τις επισφάλειες και τα καθυστερούμενα.

      Διαγραφή
    2. μια εγγραφή στα 0,30 για τη γκιαουρομπανκ όπως και να το κάνουμε αξίζει παικτικώς κ. Μορφονιέ
      αγοράζεις σε καλή ιμή ένα καλό σημείο που λέτε και σεις οι στοιχηματζήδες

      Διαγραφή
    3. Να σας πω κε Τάκη. Καλησπέρα σε όλους καταρχήν.
      Όσον αφορά την ευρωβ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, θα (πρέπει να) πάρει μελλοντικά ποσό περαιτέρω απομείωσης €3,2 δις.
      Συνολικές επισφάλειες, λοιπόν, €11,1 δις περίπου ή ποσοστό 20,7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου με 31-12-2013, κάπου εδώ εκτιμώ φτάνουμε πάτο, εκτός τραγικού απροόπτου.
      Ίδια κεφάλαια μετά την αύξηση περίπου €6,4δις., απορροφά τις νέες επισφάλειες, χωρίς καν να λαμβάνω υπόψη το λειτουργικό αποτέλεσμα του έτους (υπόλοιπο ιδίων 3+δις) και αξία μετοχής με βάση τα ίδια στα €0,338.
      Τέλος, η χρημ/κη κεφαλαιοποίηση θα διαμορφωθεί στα €5.232, (με χρημ/κη τιμή Παρασκευής 11-4, και υποθέτοντας τιμή αύξησης τα €0,30, που λενε), λίγο παραπάνω απαιτητική απ’ότι θα έπρεπε αλλά…. και η (νέα, υποθετική) χρημ/κη τιμή διαμορφώνεται στα €0,348.
      Νομίζω κάτι μπορεί να ξεκινά να γίνει, αλλά όπως έχω ήδη πει, απλά θα ξεκινήσω πιο στενή παρακολούθηση, μερικούς μήνες νωρίτερα από ότι σκόπευα, εστιάζοντας στην ΕΥΡΩΒ.
      Προς μελέτη από αύριο και η ΕΤΕ και βλέπουμε.
      Καλή εβδομάδα και καλή (διαδικτυακή) αντάμωση πάλι μετά από κάμποσο καιρό, έχω αφήσει τον γιο μου να σας παρακολουθεί κατά καιρούς, χε χε χε.

      Christos C

      Διαγραφή
    4. Κυριακάτικες σκέψεις μετά απο εσπρεσάκι και γλυκάκι χεχε . Η αλφα έκανε την δεύτερη,πρόσφατη ,αύξηση στα 0,65 Δηλαδή της πρόσφεραν ζεστό χρήμα υπολογίζοντας γύρω στα 300-330 εκ. χασούρα σε σχέση με τα ετήσια του 2013. Ή αλλιώς με 4,5% σχεδόν έκπτωση απο την αξία της στο τέλος του 2013 (δεν υπολογίζω τις προνομιούχες). Στην Πειρ καθώς είναι χοτ στορυ ήταν λίγο πιό γαλαντόμοι και δώσαν παραπάνω απο τα 1,54 χωρίς προνο. Οπότε ερχόμαστε στο σήμερα. Γράφεται λοιπόν για νεα αμκ και για την ετεκουλα Αυτή λοιπόν ή θα ακολουθήσει το μοντέλο αλφα και θα πάει κοντά στο 2,4 με παραίτηση παλιών κτλ κτλ που δεν λιώνουν τα warrants ή θα είναι γαλαντόμοι όπως στην πειρ-χοτ στορυ και η τιμή θα φτιαχτεί ώστε να είναι κοντά στις τιμές μετατροπής για να μην υπάρχουν τριγμοί στο σακσεςς στορυ . Για αττ δεν έχω ιδέα , για ευρομπανκ δεν εκφράζομαι :)

      Διαγραφή
  33. Μεγάλη Δευτέρα φεύγω για πασχαλινές διακοπές και επανέρχομαι Τρίτη μετά το Πάσχα.

    Το Villars είναι σαφώς καλύτερο απο την μίζερη χρηματιστηριακή αγορά της παρούσας φάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΑΜΚ στην euro τράπεζα χμμμμ
    Για κατι γρήγορο ισως ναι
    KabAmarou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. αααα και κατι τελευταιο που ξεχασα ... [ ενα μυαλο χειμωνα - καλοκαιρι που να φτασει ! ]

    Ενα απο τα μεγαλυτερα πραματα που εμαθα και το ειπε ο σοφος Κ. Τακης πριν πολλα φεγγαρια ηταν οτι ......

    Οι Χρηματα- Αγορες .....[ το χαζοκουτι δηλαδις ] ΕΧΟΥΝ παντα .... μα ΠΑΝΤΑ τη συγκεκριμενη χρονικη στιγμη ΑΔΙΚΟ ....

    Το λαθος τους το διορθωνουν ΠΑΝΤΑ .....μα παντοτε πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ αργοτερα ..

    smart money σου λενε μετα ..........τα κερατα τους ...... .....ολα στο ποδι γινονται ....μα ΟΥΛΑ .


    Αλεκο μου ......................... Σκορδο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ .....ΠΑΣΧΑ ΤΟ ΦΛΟΓΟΒΟΛΟ.....

    https://www.facebook.com/video/video.php?v=469300967459

    Καλε μου Ανθρωπε..



    Υγιενετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κύριε Λάκη.
      Άιντες τότε να περιμένουμε να διορθώσουν το λάθος πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ αργότερα ..
      Και τώρα που έχουν ψιλοχαλάσει τα περσινά σκόρδα, πρέπει να περιμένουμε τα μαγιάτικα μου φαίνεται.

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα στην παρέα ο πινέζας ξαναχτυπά http://www.capital.gr/messages/postRedir.asp?id=3553426&pid=4319658#post4319658 κύριε Τάκη ένα σχόλιο τώρα για την ΜΙΓ χαχαχα μέχρι και ο κύριος Τάκης θα αναθεωρήσει την άποψη του εξαιτίας του πινέζα, δεν ξέρω ποιο λόμπι κάνει το παίγνιο στο χαρτί αλλά αν δεν προσέξουν μερικοί θα χαθούν πολλά χρήματα (εγώ είμαι μέσα με λίγα κομμάτια απλά για το παίγνιο από σχετικά χαμηλά ΜΟ γύρω στα 0,41 και απλά βλέπω τα χρήματα των άλλων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά ο πινέζας, εκτός απο βουβό κινηματογράφο παίζει τα ίδια και τα ίδια.

      Όμως η ΜΙΓ δεν είναι φούσκα για να σκάσει - είναι ζόμπι. Πρέπει ο πινέζας να μάθει να ξεχωρίζει φούσκες απο ζόμπι.
      Τώρα όμως η ΜΙΓ είναι για πάνω και ο πινέζας θα εκτεθεί για άλλη μια φορά, εκτός απο λεφτά που διαρκώς χάνει απο τα σορταρίσματα του.

      Διαγραφή
  37. κ.Δαρειε τον μελέτησα τον ΔΡΟΜΕΑ..για αυτο το λόγο ήρθα στη παρέα σας και εγώ..με αγορά 10 χιλιάδες στο 0,25 για αρχή...έτσι ώστε να έχουμε μια επαφή..
    Πανάγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. και άλλες 10χιλ στο 0,255 γιατί μου άνοιξε η όρεξη
    Πανάγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ταμείο καλό. Δανεισμός 0. Ταμειακές ροές καλές. Τουρισμός αύξηση.
    ΑΡΑΙΓ - μήπως είναι καιρός να πετάξει ακόμα ψηλότερα μετά και το τελευταίο placement?
    Έχει κάνεις καμιά αντίρρηση ή σχόλιο?
    Μπάμπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ο ΜΑΚΒΕΛ εμμέσως πλην σαφώς ομιλεί περί σοβαρής πιθανότητος να τελείωσε το ανοδικό από πέρσι τον Ιούνιο και έχει μπλέξει με τις μετρήσεις στα κύματα του Δουνάβεως...!
    Χαμός στο ίσιωμα και όπως καταλαβαίνετε,αντιλαμβάνεσθε τι θα επακολουθήσει στο ΧΑΑ μετά το πέρας της διορθώσεως χε χε

    Θα φάμε με την ησυχία μας τα κατσικάκια και τα κοκορέτσια μας,θα πιούμε τα κρασάκια μας και εκεί κοντά στις Περιφερειακές Εκλογές θα τα ξαναπούμε χο χο χο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ κάτι μου λέει ότι είσαι καραLONG , φοβάμαι όμως ότι κάπου εδώ θα ξεβρακωθούν οι Short

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ανώνυμε μην νομίζετε ότι με ενθουσιάζει το σενάριο που παρέθεσα πιο πάνω,διότι έτσι όπως το πάει το μαγαζί η κίνηση απ'τον Ιούλιο του '13 μέχρι τον φετινό Μάρτιο ομοιάζει(αριθμητικά και σε χρονική διάρκεια) με αυτή του Ιουνίου του '12 έως τον Φλεβάρη του '13 και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήταν διορθωτικό το όλο ανοδικό απ'το '12(ΜΑΚΒΕΛ σενάριο).

      Θα ευχόμουν η παρούσα διόρθωση να διαρκέσει έως τον Ιούλιο(!),με ένα μικρό ανοδικό διάλλειμμα(το οποίο θα ήτο ευχής έργον να ερχόταν τώρα ή μετά το Πάσχα)και να ξεκινήσει μετά η νέα ανοδική κίνηση.Έτσι θα τερμάτιζε το σενάριο του διορθωτικού(απ'το '12)και θα μπαίναμε για πολύ μεγάλα νούμερα τα ερχόμενα χρόνια.

      Γι'αυτό χρειάζεται υπομονή,σύνεση,καθαρό μυαλό και να ξέρεις τι ζητάς απ'τις χρηματαγορές.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τζο αυτά περί χρονοσειρών και κυμάτων είναι οι μεγαλύτερες μπούρδες που μπορούν να υπάρξουν. Μην ασχολείστε με αυτά. Η χρηματαγορά μας εκτελεί απλές και σαφείς κινήσεις.. Μόνο αν κάποιος είναι ατζαμής ή αν κοιτάει χρονοσειρές δεν αντιλαμβάνεται το απλούστατο.

      Είμαστε σε φάση διόρθωσης - όπως έχω πει απο τα υψηλά των 1400 - και περιμένω να δω ακόμη και το 99Χ ή έστω το 1050. Αν δω ότι κάτι άλλαξε - θα το γράψω, ελπίζω εγκαίρως μήπως το εκμεταλλευτεί κανένας καψερός.

      Τα πάντα είναι καλά στην Ελληνική χρηματαγορά. Δεν αλλάζω άποψη. Αλλάζω μόνο άποψη αν έρθει ο Αλέξιο - που δεν ξέρει τι του γίνεται και είναι παντελώς άσχετος. Τα έχω γράψει χιλιάδες φορές αυτά. Με Αλέξιο περιμένω νέα χαμηλά και αλλάζω και χώρα.

      Διαγραφή
  41. Αναμένουμε από τον π@π@ριεςΛΕΩ να βάλει τα κοράκια...
    Μόλις τα βάλει αγοράζουμε με τρέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ Ε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγοράζουμε.
      Μπάμπης

      Διαγραφή
    2. Δεν πιστεύω κύριε ανώνυμε να εγκαλείτε πάλι τον Τάκαρο?? Όπως έκανε κάποιος άλλος ανώνυμος που ήρθε στην προηγούμενη μικροδιόρθωση να με ειρωνευτεί, αλλά του τα πήρα όλα τα σώβρακα - εκεί προς το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.
      Ο Τάκαρος λοιπόν χάθηκε στην πτώση - που εκείνος προέβλεψε, ελάτε εσείς - ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ NICK - και εμφανιστείτε να μας γράψετε τα δικά σας.
      Το ιστολόγιο είναι ελεύθερο - μην περιορίζεστε μόνο σε σχολιάκια του στύλ ''ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ Ε??'' γράψτε μας και μια έκθεση ιδεών, εκτός απο τα κλισέ που πετάει κάθε Ελληναράς.

      Διαγραφή
    3. εσεις είχατε δηλώσει αποχή..για άλλους βαρά η καμπάνα

      Διαγραφή
  43. κύριε Τάκη καλησπέρα σας και καλό Πάσχα!
    καλησπέρα και στην υπόλοιπη παρέα!

    Σε ανύποπτο χρόνο είχατε εκτιμήσει ότι η αύξηση της ΕΥΡΩΒ θα γίνει όχι πολύ κάτω από την προηγούμενη των 1.52 και σίγουρα όχι στα 0,3 με 0,35 που εκτιμούσαν οι ΛΕΩ.
    Με δεδομένο ότι σπάνια πέφτετε έξω θα ήθελα το σχόλιό σας για το τι άλλαξε ή τι πιστέυετε ότι "παίχτηκε" και τελικά η αύξηση γίνεται με τόσο μεγάλο discount.

    Σας ευχαριστώ!
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σε κύριο Τάκη και φίλους.
      Ο Τάκαρος καλά τα είχε πει οτι δηλαδή δεν είναι δυνατόν να δοθεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη του € 1,25 που είχε πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος την εξυγίανση της Eurobank.Απόλυτα λογικό και οτιδήποτε άλλο θα ήταν ποινικά κολάσιμο,σε μια ευνομούμενη χώρα.
      Αν τώρα ελήφθη κυβερνητική απόφαση αυτό να γίνει κοντά στο € 0,30 αυτό είναι δώρο στην ομάδα Fairfax και συνιστά σκάνδαλο τεραστίου μεγέθους.
      Ρίξτε μια ματιά σ αυτό:
      http://www.sportandbusiness.gr/markets/item/29553-eurobank-ksepoulane-tin-trapeza-me-0-30-evro-stin-omada-tis-fairfax
      Και να μην ξεχνάμε βέβαια οτι ολα τα παραπάνω γίνονται σε συνδυασμό με την παραίτηση των παλαιών μετόχων.
      Καλή συνέχεια στην ημέρα σας.

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂