Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

H ώρα του Γκαρίντσα - Παγκόσμιο Κύπελλο 1962 (Χιλή)

Μετά απο 12 χρόνια η διοργάνωση διεξάχθηκε σε Νότιο Αμερικάνικη χώρα (τελευταία φορά ήταν το Παγκόσμιο Κυπέλλου του 1950 που διεξήχθη στην Βραζιλία). Για την διοργάνωση του 1962 δήλωσαν ενδιαφέρον 3 χώρες. Οι 3 χώρες ήταν η Αργεντινή, Δυτική Γερμανία και η Χιλή. Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας η Δυτική Γερμανία απέσυρε την υποψηφιότητα της. Στην τελική ψηφοφορία που έγινε στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας η Χιλη κατάφερε να μαζέψει τους περισσότερους ψήφους και πήρε την διοργάνωση

Η υποψηφιότητα της Χιλής ήταν αυτή που συγκέντρωνε τις λιγότερες πιθανότητες καθώς το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη αυτής της διοργάνωσης ήταν η Αργεντινή. Διέθετε τα γήπεδα, την ποδοσφαιρική κληρονομιά και ήταν η εναπομείνασα από τις τρεις «μεγάλες» της Νότιας Αμερικής που δεν είχε λάβει ακόμα την τιμή (Ουρουγουάη και Βραζιλία είχαν ήδη διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελλο).

Η Χιλή δεν είχε τίποτα απ'όλα αυτά. Εκτός αυτού, η φτωχή αυτή χώρα χτυπήθηκε το 1960 από ισχυρούς σεισμούς (ο σεισμός που χτύπησε τη χώρα το Μάιο του 1960 ήταν ισχύος 9.5 ρίχτερ και ο μεγαλύτερος που έγινε ποτέ στον κόσμο) που προκάλεσε το θάνατο 5000 ατόμων και σοβαρές υλικές ζημιές. Όλα έδειχναν λοιπόν ότι οικοδέσποινα θα ήταν η Αργεντινή. Εκεί έπαιξε όμως πρωταγωνιστικό ρόλο ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Χιλής, Κάρλος Ντίτμπορν.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Κάρλος Ντίτμπορν, έπεισε τη FIFA να μην της στερήσει το τουρνούα με το (μετέπειτα ανεπίσημο σλόγκαν της διοργάνωσης)

επειδή δεν έχουμε τίποτα, θα κάνουμε τα πάντα για να τα ξαναχτίσουμε

Και το έπραξαν, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, με αυταπάρνηση. Ο λαός της Χιλής εγγυήθηκε τη σωστή διεξαγωγή του τουρνουά, χωρίς σοβαρά προβλήματα, έστω κι αν ο Ντίτμπορν δεν πρόλαβε να το παρακολουθήσει, αφού "έσβησε" ένα μήνα πριν την πρεμιέρα. Μάλιστα το όνομά του δόθηκε και στο στάδιο στο Αρικα.
 
Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962 συμμετείχαν 56 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Βραζιλία και την οικοδέσποινα Χιλή. Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγο της ιδιομορφίας των προκριματικών μόνο το Μεξικο προκρίθηκε από τις ηπείρους Βόρεια και Κεντρική Αμερική, Αφρική, Ασία και Ωκεανία κάνοντας έτσι το Παγκόσμιο Κύπελλο να μοιάζει σε Διηπειρωτικό Κύπελλο με δύο μόλις ηπείρους να διαγωνίζονται για το τρόπαιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Για πρώτη φορά στην τελική φάση συμμετείχαν η Βουλγαρία και η Κολομβία

Στα προκριματικά υπήρξαν εκπλήξεις . Η Γαλλία όπως συνέβη και 31 χρόνια αργότερα αποκλείστηκε απο τη Βουλγαρία που την άφησε εκτός Μουντιάλ, επικρατώντας στο μπαράζ με 1-0. ,
Απούσες η προηγούμενη φιναλίστ Σουηδία, η Σκοτία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία.

Ο τρόπος διεξαγωγής παραμένει ο ίδιος με αυτόν του μουντιάλ του 1958.
Δεκαέξι ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερα γκρουπ. Η διοργάνωση ξεκινά, όμως τα πρώτα μηνύματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Οι περισσότερες ομάδες εφαρμόζουν έναν ιδιαίτερα αμυντικό τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει ως τότε. Έτσι το παγκόσμιο κύπελλο του 1962 ήταν ένα αρκετά βίαιο τουρνουά (μέχρι την τρίτη μέρα υπήρχαν 34 τραυματισμοί, μέχρι την τέταρτη 50) με λίγα γκολ (2,78 ανά ματς, πρώτη φορά κάτω από 3, όριο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ στο μέλλον) και έξι παίκτες να αναδεικνύονται πρώτοι σκόρερ με μόλις τέσσερα τέρματα. 


Στις ομάδες που συγκαταλεγόντουσαν ανάμεσα στα φαβορί ήταν και η Ισπανία. Με τεχνικό τον -γνωστό για τις αμυντικές τακτικές του- Χελένιο Χερέρα που προπονούσε παράλληλα και την Ίντερ και αστέρια όπως οι Πούσκας και Ντι Στέφανο (παρότι ο πρώτος ήταν Ούγγρος και ο δεύτερος Αργεντινός), οι Ίβηρες δεν έκαναν τίποτα το αξιοσημείωτο λόγω και της κόντρας του Χερέρα με τον Ντι Στέφανο που κράτησε τον μεγάλο άσσο της Ρεάλ στον πάγκο.
Η εθνική Ισπανίας είχε στις τάξεις της έναν Ούγγρο (Φέρεντς Πούσκας), έναν Αργεντινό (Αλφρέδο ντι Στέφανο), έναν Ουρουγουανό (Χοσέ Σανταμαρία) κι έναν Παραγουανό (Εουλότζιο Μαρτίνεζ), με συνέπεια ο Τύπος της Χιλής να την αποκαλεί "Ηνωμένα Εθνη".


Στα φαβορί συγκαταλεγόταν και η Ιταλία που πρωταγωνίστησε και σε ένα από τα πιο αντιαθλητικά παιχνίδια της ιστορίας, αυτό εναντίον της Χιλής το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «η μάχη του Σαντιάγο».

Οι «ατζούρι» επανέλαβαν το «πείραμα» με τους ομογενοποιημένους, χρησιμοποιώντας τον Ζοσέ Αλταφίνι ή «Ματσόλα» που το 58’ είχε στεφθεί πρωταθλητής Κόσμου με την Βραζιλία και τον Αργεντινό επιθετικό Ομάρ Σίβορι της Γιουβέντους.
Ανάμεσα τους υπήρχαν παίκτες όπως ο Τζιοβάνι Τραπατόνι και ο Τζέζαρε Μαλντίνι (πατέρας του Πάολο Μαλντίνι) ενώ την εστία της Ιταλίας υπερασπιζόταν ο Λορέντσο Μπουφόν, πρώτος ξάδερφος του παππού του… Τζίτζι Μπουφόν.


Στον πρώτο όμιλο η Σοβιετική Ενωση του ντεφορμέ Λεβ Γιασίν προχώρησε ως πρωτοπόρος και την ακολούθησε η Γιουγκοσλαβία, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Ουρουγουάη και την Κολομβία. Ο κορυφαίος τερματοφύλακας του προηγούμενου αιώνα, Λεβ Γιασίν, είχε μία περίοδο που θα ήθελε να ξεχάσει στη ζωή του. Η "μαύρη αράχνη", όπως ήταν το παρατσούκλι του επειδή χρησιμοποιούσε συνέχεια την μεγάλη αγκαλιά του για να πιάσει την μπάλα και φορούσε συνεχώς μαύρη εμφάνιση, ήταν ένας από τους χειρότερους παίκτες της Σοβιετικής Ενωσης στο τουρνουά και λόγω θέσης, ο πιο μοιραίος.
 
Στη φάση των ομίλων η ΕΣΣΔ πήρε προβάδισμα τριών γκολ στα πρώτα έντεκα λεπτά του αγώνα με την Κολομβία (στην πρώτη της συμμετοχή σε Π.Κ) και νικούσε 4-1 μέχρι το 68'. Σε αυτό το λεπτό ο Κολομβιανός Μάρκος Κολ εκτέλεσε ένα κόρνερ, ο Βάλερι Βορονίν δεν κατάφερε να φτάσει την μπάλα, αλλά περίμενε τον Γιασίν να την μπλοκάρει, κάτι που ούτε αυτός κατάφερε, παρά την μικρή ταχύτητα της μπάλας. Ο 32 χρονος Γιασίν δέχθηκε ακόμα δύο τέρματα μέχρι το τέλος του αγώνα, ο οποίος έληξε ισόπαλος 4-4. Βίντεο


Το χειρότερο, όμως, δεν είχε έρθει ακόμα. Η ΕΣΣΔ προκρίθηκε ως πρωτοπόρος και αντιμετώπισε στα προημιτελικά τη Χιλή.

Η βιαιότητα του Μουντιάλ κορυφώθηκε στην αναμέτρηση της Σοβιετικής Ενωσης με τη Γιουγκοσλαβία για την φάση των ομίλων. Σε μία ανύποπτη στιγμή ο Μουχάμεντ Μούγικα μάρκαρε αντιαθλητικά τον Εντουαρντ Ντουμπίνσκι, με συνέπεια ο Ουκρανός να υποστεί διπλό κάταγμα κνήμης-περόνης και να χάσει το υπόλοιπο Μουντιάλ. Ο Γερμανός διαιτητής Αλμπερτ Ντους, μάλιστα, δεν έδωσε ούτε κάρτα στον Βόσνιο επιθετικό, ωστόσο ανέλαβαν δράση οι συμπαίκτες του και το τεχνικό επιτελείο που αποφάσισαν να μην του επιτρέψουν να αγωνιστεί ξανά με την εθνική. Το μαρκάρισμα, όμως, είχε θανάσιμες επιπτώσεις

Ο Ντουμπίνσκι συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο για μερικά χρόνια ακόμα, χωρίς να αποθεραπευτεί πλήρως. Η ατελής αποκατάσταση του τραύματος του προκάλεσε σάρκωμα (ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα), με συνέπεια να υποβληθεί σε μία σειρά επεμβάσεων, μία εκ των οποίων αφορούσε και τον ακρωτηριασμό του ποδιού του. Στις 11 Μαΐου του 1969, σε ηλικία 34ετών, μία μόλυνση στο σημείο που τραυματίστηκε του κόστισε τη ζωή. Βίντεο

Στον δεύτερο όμιλο η Δυτική Γερμανία είχε εύκολο έργο, ενώ η "μάχη του Σαντιάγο" έκρινε τη δεύτερη θέση, με τη Χιλή να κερδίζει και να πετά εκτός την εξαιρετική από πλευράς υλικού Ιταλία.

Το ρόστερ της Ιταλίας υποδείκνυε ότι ήταν έτοιμη για σπουδαία πράγματα, αφού ο Λορέντσο Μπουφόν στο τέρμα (ξάδερφος του παππού του Τζιανλουίτζι Μπουφόν), ο Τσέζαρε Μαλντίνι (πατέρας του Πάολο Μαλντίνι), ο Τζίτζι Ραντίτσε, ο Τζιοβάνι Τραπατόνι, ο νεαρός Τζιάνι Ριβέρα και οι "ιταλοποιημένοι" Ζοζέ Αλταφίνι, Ομάρ Σίβορι και Ουμπέρτο Μάσκιο συνέθεταν μία εκπληκτική ενδεκάδα για την εποχή. Αυτή δεν ήταν αρκετή,όμως, ούτε για την πρόκριση από τον όμιλο, αφού τη "λευκή" ισοπαλία με τη Δυτική Γερμανία διαδέχθηκε η περίφημη"μάχη του Σαντιάγο", η ήττα από τη Χιλή. Η επιτυχία κόντρα στην Ελβετία δεν είχε κάποιο αντίκρισμα και μετά από μόλις τρία ματς η "σκουάντρα ατζούρα" επέστρεψε στην Ιταλία με σκυμμένο το κεφάλι.


Στον 3ο όμιλο η Βραζιλία προκρίθηκε δίχως βαθμολογικό πρόβλημα, αλλά με ένα σοβαρότατο αγωνιστικό. Στη 2η αγωνιστική, ο Πελέ (είχε προλάβει να σκοράρει μία φορά) τραυματίστηκε στον δεξιό μηρό και δεν ξανα έπαιξε στο θεσμό.
Ο Γκαρίντσα επωμίστηκε το βάρος της ομάδας και ο Αμαρίλδο που αντικατέστησε το "μαύρο διαμάντι" βοήθησε τα μέγιστα στη συνέχεια. Η Τσεχοσλοβακία ήταν η δεύτερη ομάδα που προχώρησε από τον όμιλο, με το Μεξικό και την πολυεθνική Ισπανία του Χελένιο Χερέρα να μένουν εκτός.

Ο αντικαταστάτης του Πελέ, τα πήγε περίφημα, σκόραρε δύο φορές εναντίον των Ισπανών και άλλη μία στον τελικό και ήταν ο πρώτος στον οποίο δόθηκε το τιμητικό προσωνύμιο «λευκός Πελέ», πολύ πριν αυτό συμβεί και με τον Ζίκο.

  Οι Βραζιλιάνοι είχαν ως προπονητή τον Αϊμόρε Μορέιρα, αδερφό του προπονητή της ομάδας του 54’, Ζεζέ Μορέιρα,
Αντικατέστησε τον Βισέντε Φέολα λόγω ασθενείας του τελευταίου και αποφάσισε να αλλάξει το πετυχημένο 4-2-4 του 1958 σε 4-3-3, παρότι υπήρχαν εννέα παίκτες που παρέμειναν στην ομάδα από τότε.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Βαβά που μαζί με τον Γκαρίντσα ανέβηκαν στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα. Ο σέντερ φορ της «σελεσάο» είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει σκοράρει σε δύο συνεχόμενους τελικούς, αφού είχε σημειώσει δύο γκολ και το 58’εναντίον της Σουηδίας. Το κατόρθωμα του το επανέλαβαν αργότερα άλλοι τρεις παίκτες, αλλά όχι σε διαδοχικές διοργανώσεις: Ο Πελέ (1958, 1970), ο Πολ Μπράιτνερ (1974, 1982) και ο Ζινεντίν Ζιντάν (1998, 2006).

Η Ισπανία παρατάχθηκε στα γήπεδα της Χιλής έχοντας μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της. Οι Καρμέλο, Χοσέ Σανταμαρία, Λούις ντελ Σολ, Πάκο Χέντο, Φέρεντς Πούσκας, Αλφρέδο ντι Στέφανο, Λουίς Σουάρεθ, Χοακίν Πεϊρό, Αδελάρδο, μία ομάδα που συνδύαζε εμπειρία, ποιότητα, ικανότητα, ταλέντο και φυσικά όρεξη, αφού στις τελευταίες δύο διοργανώσεις είχαν αποκλειστεί από τα προκριματικά. Με τον Χελένιο Χερέρα στον πάγκο, η ορθή τεχνική καθοδήγηση ήταν εγγυημένη, αφού ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα γνώριζε καλά τους Ισπανούς διεθνείς, είτε ως παίκτες του, είτε ως αντιπάλους. Στην πρεμιέρα, η ήττα από την Τσεχοσλοβακία ήταν ανέλπιστη, ωστόσο υπήρχαν περιθώρια ανάκαμψης, έστω κι αν ο ντι Στέφανο δεν ήταν δυνατό να αγωνιστεί, λόγω ενός τραυματισμού που υπέστη στο γόνατο πριν το τουρνουά. Απέναντι στο Μεξικό τη λύτρωση έφερε ένα γκολ του Πεϊρό στο 90' και το ματς κόντρα στη Βραζιλία θα έκρινε τα πάντα. Ο Αδελάρδο άνοιξε το σκορ στο 35' και ο Χερέρα έβαλε σε εφαρμογή το πρώιμο... κατενάτσιο, δύο χρόνια πριν το χρησιμοποιήσει για να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης με την Ιντερ. Ο Αμαρίλδο με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά οδήγησε τη Βραζιλία στην ανατροπή και την Ισπανία στην υποχώρηση.
Βίντεο

Ο ντι Στέφανο έκλεισε την καριέρα του χωρίς να αγωνιστεί ούτε σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Πούσκας με ακόμα μία απογοήτευση στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, αλλά η Ισπανία ανέκαμψε γρήγορα, αφού δύο χρόνια μετά, στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στον τέταρτο όμιλο η Ουγγαρία έκανε περίπατο και την ακολούθησε η Αγγλία, η οποία προκρίθηκε αν και ισόβαθμη με την Αργεντινή χάρη στη διαφορά τερμάτων (η πρώτη φορά που στο Μουντιάλ χρησιμοποιήθηκε αυτό το κριτήριο).

Στα προημιτελικά η Χιλή έπεσε πάνω στη Σοβιετική Ενωση.


"Τι διάολο έκανε ο σύντροφος Γιασίν και δέχθηκε αυτά τα δύο γκολ"

ήταν η αντίδραση του σοβιετικού Τύπου
Tα ανέλπιστα λάθη του Γιασίν βοήθησαν ένα σύνολο δίχως αστέρια, αλλά με ψυχή και ομαδικότητα να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά. Δείτε το
 Βίντεο

Δύο μακρινά σουτ των Χιλιανών Σάντσεζ και Ρόχας έπιασαν «στον ύπνο» τον πανύψηλο γκολκίπερ που καταδίκασε σε ήττα την ομάδα του με 2-1. Μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ, ο Ρόχας έσπευσε να αγκαλιάσει τον Λεβ Γιασίν, μη μπορώντας να πιστέψει πως σκόραρε !
Ο Ιγκόρ Τσισλένκο είχε προσωρινά ισοφαρίσει σε 1-1.


Η γαλλική αθλητική εφημερίδα "Equipe" προχώρησε ένα βήμα παραπέρα,γράφοντας ότι η καριέρα του Γιασίν έληξε στα 32 του χρόνια. Δεν έπεσε μέσα, όμως, αφού την επόμενη χρονιά, το 1963, κατέκτησε τη "Χρυσή Μπάλα" και παραμένει ο μοναδικός τερματοφύλακας που το έχει πετύχει αυτό, ενώ στο Μουντιάλ του1966 οδήγησε την ΕΣΣΔ στην τέταρτη θέση.

Στους άλλους προημιτελικούς η Τσεχοσλοβακία βρήκε το γκολ που χρειαζόταν από τον Αντολφ Σέρερ στο 13', τη στιγμή που η Ουγγαρία του σπουδαίου Φλόριαν Άλμπερτ σημάδευε τα δοκάρια (είχε τέσσερα στο ματς).  Βίντεο

Ένα γκολ του Πέταρ Ραντάκοβιτς στο 85' χώρισε και την Γιουγκοσλαβία με την Δυτική Γερμανία μπροστά σε 63.000 θεατές στο Σαντιάγο, παίρνοντας ρεβάνς για τους δύο συνεχόμενους αποκλεισμούς της από τους Δυτικογερμανούς. Βίντεο

Στην αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Αγγλία για τα προημιτελικά, ο Τζίμι Γκριβς έσπευσε να βγάλει εκτός αγωνιστικού ένα σκυλί που είχε εισβάλει και αυτό ούρησε πάνω στη φανέλα του. Ο Γκριβς, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο Γκαρίντσα βρήκε τόσο αστείο το περιστατικό, που πήρε το σκυλί σπίτι του ως κατοικίδιο και το ονόμασε "Μπι".O Γκαρίντσα έδωσε ένα καλό μάθημα στους Άγγλους, οδηγώντας τη Βραζιλία στη νίκη με 3-1.
Πετυχαίνει το πρώτο γκολ με κεφαλιά στο 30’. Τα «λιοντάρια» ισοφαρίζουν λίγο μετά, αλλά στο 53’ ο Βαβά σκοράρει από κοντά, μετά από εκπληκτικό φάουλ του Γκαρίντσα που στέλνει την μπάλα κοντά στην συμβολή των δοκαριών.
Ο Βραζιλιάνος άσος «τελειώνει» το παιχνίδι στο 59’, με πανέμορφο δεξί «σουτ μπανάνα», στο οποίο η εκτίναξη του Ρον Σπρίγκετ της Σέφιλντ Γουεντνσντέι δεν είχε την παραμικρή τύχη.
 Βίντεο

Ο Γκαρίντσα έμεινε στην ιστορία για μια σειρά από λόγους. Καθαρά ποδοσφαιρικά, θεωρούταν και ήταν ο καλύτερος ντριμπλέρ της εποχής, ένα δεξί«φτερό» που δεν μπορούσε κανείς να αναχαιτίσει. Η δεδομένη δυσμορφία του σώματος του, αποτέλεσε πλεονέκτημα και όχι ντεσαβαντάζ για αυτόν.

Η σπονδυλική του στήλη ήταν παραμορφωμένη, το δεξί του πόδι λύγιζε προς τα μέσα και το αριστερό ήταν έξι εκατοστά κοντύτερο και λύγιζε προς τα έξω, αποτελέσματα μιας χειρουργικής επέμβασης στην οποία είχε υποβληθεί πολύ μικρός. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους και την απαράμιλλη τεχνική, τον έκαναν ασυναγώνιστο στο «ένας εναντίον ενός».

Όπως γλαφυρά περιέγραψε ο Τζίμι Γκριβς, μετά την ήττα της Αγγλίας από την Βραζιλία με 3-1 στα προημιτελικά:
''αυτή η αναπηρία του τον κάνει να μοιάζει σαν πελαργός όταν τρέχει με την μπάλα. Δεν μπορείς να καταλάβεις ούτε προς τα πού πηγαίνει, ούτε από πού θα σε περάσει!''


Το 1958, οι «παλιοί» της «σελεσάο» τον είχαν επιβάλλει στην ομάδα,γνωρίζοντας το τι ήταν ικανός να κάνει. Ένας από αυτούς, ο Νίλτον Σάντος, είχε προλάβει να πάρει «γεύση» από Γκαρίντσα όταν αυτός δοκιμάστηκε σε ηλικία 20 ετών από την Μποταφόγκο. Ο νεαρός άσος έκανε «όργια» απέναντι στον διεθνή Βραζιλιάνο αμυντικό ο οποίος συνέστησε στην διοίκηση της ομάδας να υπογράψει μαζί του το ταχύτερο δυνατό.

Στην ομάδα του 1962, η θέση του Γκαρίντσα στο δεξί άκρο της επίθεσης ήταν πια επιβεβλημένη και δεν υπήρχαν ερωτηματικά για αυτόν. Μάλιστα, οι Βραζιλιάνοι έφτασαν στο σημείο να διώξουν από την ομάδα τον ψυχολόγο που το 1958 είχε αποφανθεί πως ένας τέτοιος ζογκλέρ με αμφιλεγόμενη προσήλωση στον στόχο της νίκης και του αποτελέσματος, δεν είχε ρόλο σε μια ομάδα που ήθελε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Γκαρίντσα από ποιον πλανήτη είσαι;
ήταν το ερώτημα που ορθώς άσκησε η χιλιανή εφημερίδα "Mercurio" μετά την εμφάνιση του Βραζιλιάνου στα ημιτελικά κόντρα στους διοργανωτές. Η παρουσία του στο Μουντιάλ τον κατέστησε εθνικό ήρωα και στην επιστροφή του στην πατρίδα του πολλοί γονείς του προσέφεραν τις κόρες τους! "Ο πιο εκπληκτικός δεξιός επιθετικός που γνώρισε το ποδόσφαιρο", ήταν η περιγραφή της "Equipe" για τον Γκαρίντσα.

Ο πρώτος ημιτελικός, ο οποίος κατέληξε να έχει λατινοαμερικανικό χρώμα (Χιλή-Βραζιλία) είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Βίνια ντελ Μαρ και ο δεύτερος, το Τσεχοσλοβακία - Γιουγκοσλαβία στο Σαντιάγο. Οι διοργανωτές ζήτησαν από τη FIFA να επιτρέψει την αλλαγή των τοποθεσιών και όταν η παγκόσμια αρχή το επέτρεψε το κοινό της Βίνια ντελ Μαρ αντέδρασε. Λιγότεροι από 6.000 θεατές βρέθηκαν στο "Σασουαλίτο" για να δουν τον σλαβικό ημιτελικό, ενώ στο Σαντιάγο έγινε ρεκόρ προσέλευσης με 76.600 θεατές για την αναμέτρηση της διοργανώτριας με την κάτοχο του θεσμού.

H διοργανώτρια Χιλή έκανε όνειρα για τελικό. Σύμφωνα με φήμες, οι παίκτες της Χιλής έτρωγαν ελβετικό τυρί πριν νικήσουν την Ελβετία, μακαρόνια πριν νικήσουν την Ιταλία, ήπιαν βότκα πριν νικήσουν την Σοβιετική Ένωση και καφέ πριν το ματς κόντρα στη Βραζιλία, μόνο που τελικά ο καφές ήταν πικρός.

Ο Γκαρίντσα ήταν εντυπωσιακός απέναντι στην Χιλή. Σημείωσε τα δύο πρώτα γκολ της «σελεσάο», το πρώτο με – ασυνήθιστο για τον τρόπο παιχνιδιού του - αριστερό σουτ εκτός περιοχής και το δεύτερο με κεφαλιά σε κόρνερ του Μάριο Ζαγκάλο.

Με σκορ 4-2, οι «καριόκας» προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης αλλά η συμμετοχή του ηγέτη τους στο μεγάλο (δεύτερο) παιχνίδι με την Τσεχοσλοβακία κινδυνεύει άμεσα.

Προς το τέλος του αγώνα ο Λάντα αποβλήθηκε για σκληρό φάουλ στον Ζίτο και ο Γκαρίντσα τον ακολούθησε στα αποδυτήρια επειδή κλότσησε εν ψυχρώ τον Ρόχας δεχόμενος και ένα μπουκάλι στο κεφάλι κατά την αποχώρησή του! Οι Βραζιλιάνοι «πάγωσαν» ενόψει τελικού – δεδομένης και της απουσίας του Πελέ – και πέρασαν ένα εφιαλτικό 24ωρο πριν μάθουν την επόμενη μέρα την απόφαση της FIFA. Το «μικρό πουλί» δέχθηκε μόνο «επίπληξη» από την παγκόσμια ομοσπονδία και ήταν καθαρός να παίξει στον τελικό (εκείνη την εποχή η κόκκινη κάρτα σήμαινε αποβολή από το συγκεκριμένο παιγνίδι και ανάλογα με το παράπτωμα υπήρχε η πιθανότητα τιμωρίας ή όχι και για τα επόμενα).
 Βίντεο

Garrincha crosses the ball past England defender Ray Wilson during the 1962 World Cup quarter-final in Chile.
Στον άλλο ημιτελικό, η Τσεχοσλοβακία επικράτησε με 3-1 της Γιουκοσλαβίας και πέρασε στο μεγάλο τελικό. H Γιουγκοσλαβία ήταν το φαβορί κόντρα στους Τσεχοσλοβάκους, αλλά ο Βίλεμ Σρόιφ "ντύθηκε" Γιασίν και με μία εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία, κράτησε την ομάδα του Πρβόσλαβ Μιχάιλοβιτς μόλις στο ένα γκολ. Η Τσεχοσλοβακία είχε προηγηθεί με τον Γιόζεφ Κάντραμπα και δύο γκολ στα τελευταία λεπτά του Σέρερ διαμόρφωσαν το τελικό 3-1. Βίντεο

Πριν την έναρξη του Μουντιάλ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζοάο Γκουλάρτ, είχε δειπνήσει με όλη την αποστολή της "σελεσάο" και της είχε ζητήσει ένα... απλό πράγμα:

"Εχετε την υποχρέωση να κατακτήσετε το Παγκόσμιο Κύπελλο, διότι πρόκειται για την περηφάνια της Βραζιλίας. Το κύπελλο θα μας κάνει να ξεχάσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε".


17 Ιουνίου 1958 - Στάδιο Νασιονάλ (Σαντιάγκο)

Θεατές : 70.000

Brazil
BRAZIL:


GK 1 Gilmar
DF 2 Djalma Santos
DF 3 Mauro Ramos (c)
DF 5 Zózimo
DF 6 Nílton Santos
MF 4 Zito
MF 8 Didi
FW 7 Garrincha
FW 19 Vavá
FW 20 Amarildo
FW 21 Mário Zagallo
Manager:
Brazil Aymoré Moreira
BRA-TCH 1962-FIN-CM.svg
Czechoslovakia
CZECHOSLOVAKIA:


GK 1 Viliam Schrojf
DF 12 Jiří Tichý
DF 4 Ladislav Novák
DF 5 Svatopluk Pluskal
DF 3 Ján Popluhár
MF 6 Josef Masopust
MF 17 Tomáš Pospíchal
FW 8 Adolf Scherer
FW 19 Andrej Kvašňák
FW 18 Josef Kadraba
FW 11 Josef Jelínek
Manager:
Czechoslovakia Rudolf Vytlačil


Στον τελικό της 17ης Ιουνίου 1962 ήρθαν αντιμέτωπες δυο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες. Από τη μια η Βραζιλία του θεάματος και της επίθεσης και από την άλλη η Τσεχοσλοβακία που έριχνε το βάρος κυρίως στην αμυντική της λειτουργία. Αυτή ήταν εξάλλου που την έφερε στον τελικό. Η αναμέτρηση κόντρα στην Τσεχοσλοβακία ήταν ακόμα μία αναμέτρηση ισχυρού και ανίσχυρου, όπου την πρώτη ιδιότητα είχε η Βραζιλία. Όπως το1950,όπως τόσες φορές που αποκλείστηκε αναπάντεχα.
Το τέρμα του Γιόζεφ Μάσοπουστ στο 15' αναβίωσε τα φαντάσματα

Ωστόσο αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς μια επανάληψη του προηγούμενου τελικού κόντρα στη Σουηδία (η "σελεσάο" είχε μείνει πίσω στο σκορ ξανά από νωρίς, αλλά ανέτρεψε γρήγορα την κατάσταση). 


Ένα ανέλπιστο λάθος του εκπληκτικού τερματοφύλακα Σρόιφ έδωσε την ευκαιρία στον Αμαρίλδο να ισοφαρίσει δύο λεπτά αργότερα. Ο Ζίτο στο 69' έκανε το 2-1 και στο 78' ο Βαβά δέχθηκε νέο "δώρο" του Σρόιφ και έκανε το 3-1, αποτέλεσμα που έστεφε την Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη σερί διοργάνωση.

Οι Τσεχοσλοβάκοι ήταν αδύνατο να σταματήσουν την ταχύτητα και τον επιθετικό πλουραλισμό της"σελεσάο" .
Η Βραζιλία κατακτούσε το δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλό της.

Ηταν το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν μεταδόθηκε "ζωντανά" στην Ευρώπη, αφού ακόμα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία ο δορυφόρος "Τέλσταρ", ώστε να παρέχεται εικόνα από την Αμερική στη "γηραιά Ηπειρο". Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε "ζωντανή" ραδιοφωνική μετάδοση, ενώ οι τηλεοπτικές εικόνες των αγώνων έφταναν με καθυστέρηση δύο ημερών

Ο Γκαρίντσα που ήταν αλκοολικός και αρκετά αφελής. Φημολογείται ότι στην ομιλία του Βραζιλιάνο τεχνικού Αϊμόρε Μορέιρα πριν τον τελικό, ο Γκαρίντσα τον διέκοψε για να ρωτήσει: "Είναι ο τελικός αυτός;".
Όταν πήρε καταφατική απάντηση, συνέχισε: "Αχ, υπάρχει τόσος πολύς κόσμος".

Στη Βραζιλία θεωρείται ισάξιος με τον Πελέ. Αν και φαίνεται πως επρόκειτο για άνθρωπο με νοητική καθυστέρηση, σε ποδοσφαιρικούς όρους η μοναδική καθυστέρηση ήταν αυτή που έπληττε τους αντιπάλους του από τις ντρίμπλες του.

Μέχρι εκείνο το σημείο, το ρεκόρ του με την «σελεσάο» ήταν ασύλληπτο. Είχε 32 νίκες, 4 ισοπαλίες και καμία ήττα ως διεθνής, σε 36 εμφανίσεις! Η μοναδική φορά που αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι σε ένα σύνολο 50 συμμετοχών, ήρθε στο στερνό «αντίο» του στην Εθνική Βραζιλίας, το 1966 στο Μουντιάλ της Αγγλίας, όταν η Ουγγαρία νίκησε με 3-1 την «σελεσάο»!

Αμέσως μετά τον τελικό, ένας δημοσιογράφος τον πλησιάζει και του ζητά να πει αντίο στο μικρόφωνο.
Ο Βραζιλιάνος χαμογελά και αναφωνεί: "Αντίο μικρόφωνο"...


Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962
Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία
3 - 1

 

1ος Όμιλος

ΕθνικήΑΝΙΗΓΥΓΚΜ.Ο.Β
ΕΣΣΔ 3 2 1 0 8 5 1.60 5
Γιουγκοσλαβία 3 2 0 1 8 3 2.67 4
Ουρουγουάη 3 1 0 2 4 6 0.67 2
Κολομβία 3 0 1 2 5 11 0.45 1

30/5/1962
15:00
Ουρουγουάη 2 – 1 Κολομβία Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 7,908
Διαιτητής: Άντορ Ντορόγκι
Χοσέ Σάσια  56'
Λουίς Κουμπίλα 75'

Φραντσίσκο Ζουλουάγκα 19' πεν.

31/5/1962
15:00
ΕΣΣΔ 2 – 0 Γιουγκοσλαβία Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 15,000
Διαιτητής: Άλμπερτ Ντάσχ
Βαλεντίν Κόζμιτς Ιβάνοφ 51'
Βίκτορ Πονεντλένικ 83'



2/5/1962
15:00
Γιουγκοσλαβία 3 – 1 Ουρουγουάη Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 8,829
Διαιτητής: Κάρολ Γκάλμπα
Χόσιπ Σκομπλάρ 25' πεν.
Μίλαν Γκάλιτς 29'
Ντράζαν Γιέρκοβιτς 49'

Άνχελ Καμπρέρα  19'

3/6/1962
15:00
ΕΣΣΔ 4 – 4 Κολομβία Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 8,040
Διαιτητής: Ζοάο Έτζελ Φίλχο
Βαλεντίν Κόσμιχ Ιβάνοφ  8' 11'
Ιγκόρ Τσισλένγκο 10'
Βίκτορ Πονεντέλινκ 56'

Γκέρμαν Ασέρος 21'
Μάρκος Κόλ 68'
Αντόνιο Ράντα  72'
Μαρίνο Κλίνγκερ 86'

6/6/1962
15:00
ΕΣΣΔ 2 – 1 Ουρουγουάη Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 9,973
Διαιτητής: Τσεζάρε Τζόνι
Αλεξέι Μαμούκιν 38'
Βαλεντίν Κόσμιχ Ιβάνοφ89'

Χοσέ Σάσια 54'

7/6/1962
15:00
Γιουγκοσλαβία 5 – 0 Κολομβία Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 7,167
Διαιτητής: Κάρλος Ρόμπλες
Μίλαν Γκάλιτς 20' 61'
Ντράχαν Γίερκοβιτς 25' 87'
Βότζισλαβ Μέλιτς 82'



2ος Όμιλος

ΕθνικήΑΝΙΗΓΥΓΚΜ.Ο.Β
Δυτική Γερμανία 3 2 1 0 4 1 4.00 5
Χιλή 3 2 0 1 5 3 1.67 4
Ιταλία 3 1 1 1 3 2 1.50 3
Ελβετία 3 0 0 3 2 8 0.25 0

30/5/1962
15:00
Χιλή 3 – 1 Ελβετία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 65,000
Διαιτητής: Κένεθ Άστον
Λέονελ Σάντσες  44' 55'
Ζαιμέ Ραμίρεζ 51'

Ρολφ Βούτχριχ 6'

31/5/1962
15:00
Δυτική Γερμανία 0 – 0 Ιταλία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 65,440
Διαιτητής: Ρόμπερτ Χόλευ Ντάβιντσον




2/6/1962
15:00
Χιλή 2 – 0 Ιταλία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 66,057
Διαιτητής: Κένεθ Άστον
Χαιμέ Ραμίρεζ 73'
Χόρχε Τόρο 87'



3/6/1962
15:00
Δυτική Γερμανία 2 – 1 Ελβετία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 64,922
Διαιτητής: Λέο Χόρν
Άλμπερτ Μπρούλς 45'
Ούβε Σίλερ 59'

Χάιντς Σνάιτερ 73'

6/6/1962
15:00
Δυτική Γερμανία 2 – 0 Χιλή Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 67,224
Διαιτητής: Ρόμπερτ Χόλευ Ντάβιντσον
Χόρστ Σζυμάνιακ 21' πεν.
Ούβε Σίλερ 82'



7/6/1962
15:00
Ιταλία 3 – 0 Ελβετία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 59,828
Διαιτητής: Νικολάυ Λατύχεβ
Μπρούνο Μόρα  1'
Τζιακόμο Μπουλγκαρέλι 65'  67'




3ος Όμιλος

ΕθνικήΑΝΙΗΓΥΓΚΜ.Ο.Β
Βραζιλία 3 2 1 0 4 1 4.00 5
Τσεχοσλοβακία 3 1 1 1 2 3 0.67 3
Μεξικό 3 1 0 2 3 4 0.75 2
Ισπανία 3 1 0 2 2 3 0.67 2

30/5/1962
15:00
Βραζιλία 2 – 0 Μεξικό Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 10,484
Διαιτητής: Γκότφραίντ Ντιένστ
Μάριο Ζάγκαλο 56'
Πελέ 73'



31/5/1962
15:00
Τσεχοσλοβακία 1 – 0 Ισπανία Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 12,700
Διαιτητής: Κάρλ Έριχ Στέινερ
Χόσεπ Στριμπράνγι 80'


2/6/1962
15:00
Βραζιλία 0 – 0 Τσεχοσλοβακία Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 14,903
Διαιτητής: Πιέρ Σβίντε




3/6/1962
15:00
Ισπανία 1 – 0 Μεξικό Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 11,875
Διαιτητής: Μράνκο Τέσανιτς
Χοακίν Πιέρο 90'


6/6/1962
15:00
Βραζιλία 2 – 1 Ισπανία Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 18,715
Διαιτητής: Σέρχιο Μπουσταμάντε
Αμαρίλντο Ταβάρες ντα Σιλβέιρα  72' 86'
Αντελάρντο Ροντρίγκεζ 35'

7/6/1962
15:00
Μεξικό 3 – 1 Τσεχοσλοβακία Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 10,648
Διαιτητής: Γκότφραίντ Ντιένστ
Ισίντορο Ντιάζ 12'
Αλφρέντο ντελ Αγκουίλα29'
Χέκτορ Ερνάντεζ 90' πεν.

Βάκλαβ Μάσεκ  1'

4ος Όμιλος

ΕθνικήΑΝΙΗΓΥΓΚΜ.Ο.Β
Ουγγαρία 3 2 1 0 8 2 4.00 5
Αγγλία 3 1 1 1 4 3 1.33 3
Αργεντινή 3 1 1 1 2 3 0.67 3
Βουλγαρία 3 0 1 2 1 7 0.14 1
Η Αγγλία πέρασε στην επόμενη φάση λόγο καλήτερου Μ.Ο. τερμάτων

30/5/1962
15:00
Αργεντινή 1 – 0 Βουλγαρία Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 7,134
Διαιτητής: Χουάν Γκαρντεσαμπάλ
Χέκτορ Φακούντο 4'


31/5/1962
15:00
Ουγγαρία 2 – 1 Αγγλία Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 7,938
Διαιτητής: Λέο Χόρν
Λάχος Τίκχυ 17'
Φλόριαν Άλμπερτ 61'

Ρόν Φλάουερ 60' πεν.

2/6/1962
15:00
Αγγλία 3 – 1 Αργεντινή Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 9,794
Διαιτητής: Νικολάυ Λατύχεβ
Ρόν Φλάουερς 17' πεν.
Μπόμπυ Τσάρλτον 42'
Τζίμυ Γκρέιβς 67'

Χόζε Σανφιλίπο 81'

3/6/1962
15:00
Ουγγαρία 6 – 1 Βουλγαρία Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 7,442
Διαιτητής: Χουάν Γκαρντεσαμπάλ
Φλοριάν Άλμπερτ 1' 6' 53'
Λάχος Τίκχυ  8' 70'
Έρνο Σολυμόσι 12'

Γκεόργκι Σοκόλοβ  64'

6/6/1962
15:00
Ουγγαρία 0 – 0 Αργεντινή Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 7,945
Διαιτητής: Αρτούρο Γιαμασάκι




7/6/1962
15:00
Αγγλία 0 – 0 Βουλγαρία Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 5,700
Διαιτητής: Αντουάν Μπλαβιέρ






Πορεία προς τον τελικό

Πίνακας Αποτελεσμάτων


Προημιτελικοί
Ημιτελικοί
Τελικός












10 Ιουνίου – Αρίκα







ΕΣΣΔ 1

13 Ιουνίου - Σαντιάγο

Χιλή 2

Χιλή 2

10 Ιουνίου - Βίνα ντελ Μάρ


Βραζιλία 4

Βραζιλία 3


17 Ιουνίου – Σαντιάγο

Αγγλία 1

Βραζιλία 3

10 Ιουνίου - Σαντιάγο


Τσεχοσλοβακία 1

Δυτική Γερμανία 0

13 Ιουνίου – Βίνα ντελ Μάρ

Γιουγκοσλαβία 1

Γιουγκοσλαβία 1 Μικρός τελικός

10 Ιουνίου - Ρανκαγκουά


Τσεχοσλοβακία 3


Ουγγαρία 0 Χιλή 1



Τσεχοσλοβακία 1
Γιουγκοσλαβία 0




16 Ιουνίου - Σαντιάγο



Προημιτελικοί
10/6/1962
14:30
Χιλή 2 – 1 ΕΣΣΔ Στάδιο Κάρλος Ντιτμπόρν, Αρίκα
Θεατές: 17,268
Διαιτητής: Λέο Χόρν
Λέονελ Σάντσες 11'
Ελάντιο Ρόχας 29'

Ίγκορ Τσισλένκο 26'

10/6/1962
14:30
Τσεχοσλοβακία 1 – 0 Ουγγαρία Στάδιο Ελ Τενιέντε, Ρανκαγκουά
Θεατές: 11,690
Διαιτητής: Νικολάυ Λατύχεβ
Άντολφ Σχέρερ 13'


10/6/1962
14:30
Βραζιλία 3 – 1 Αγγλία Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 17,736
Διαιτητής: Πιέρ Σβίντε
Γκαρίντσα 31' 59'
Βάβα 53'

Γκέρυ Χίτσχενς 38'

10/6/1962
14:30
 Γιουγκοσλαβία 1 – 0 Δυτική Γερμανία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 63,324
Διαιτητής: Αρτούρο Γιαμασάκι
Πίταρ Ραντάκοβιτς 85'



Ημιτελικοί

13/6/1962
14:30
Τσεχοσλοβακία 3 – 1 Γιουγκοσλαβία Στάδιο Σαουσαλίτο, Βίνα ντελ Μάρ
Θεατές: 5,890
Διαιτητής: Γκότφραίντ Ντιένστ
Χοσέφ Καντράμπα 48'
Άντολφ Σέρερ 80' 84' πεν.

Ντράζαν Γιέρκοβιτς 69'

13/6/1962
14:30
Βραζιλία 4 – 2 Χιλή Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 76,500
Διαιτητής: Αρτούρο Γιαμασάκι
Γκαρίντσα 9'  32'
Βάβα  47'  78'

Χόρχε Τόρο Soccerball shade.svg 42'
Λέονελ Σάντσες  61' πεν.


Μικρός τελικός

16/6/1962
14:30
Χιλή 1 – 0 Γιουγκοσλαβία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 67,000
Διαιτητής: Χουάν Γκαρντεσαμπάλ
Ελάντιο Ρόχας 90'



Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1962

17/6/1962
14:30
Βραζιλία 3 – 1 Τσεχοσλοβακία Στάδιο Νασιονάλ, Σαντιάγο
Θεατές: 68,679
Διαιτητής: Νικολάυ Λατύχεβ
Αμαριλντό Ταβάρες ντα Σιλβέιρα 17'
Ζίτο 69'
Βάβα 78'

Χοσέφ Μασοπούστ 15'


164 σχόλια:

  1. Χάσαμε και τον κυρ Λουκά.
    Που είστε κύριε Λουκά????? Σας χάσαμε!!!

    Κάτι μου λέει θα ακούσατε κανένα διαγραμματιστή της πλάκας και απο μπατίρη θα σας κατάντησε ξεβράκωτο μπατίρη. Μα είναι δυνατόν απο τα μερομήνια να προβλέπει κάποιος τι καιρό θα κάνει μετά απο 6 μήνες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα αυτος ο χιωτης ο Μπελες ο φαλιμεντο, τι μπαλα πεζει? Μετακομισε και αυτος μαζι με τη φιλη του τη Λουκα στον Συριζα και τους εβαλλε ο αθεοφοβος να φοβεριζουν τις τραπεζες για παρτη του!! μεχρι και ενα απο τα πρωτα σημεια της οικονομικης τους πολιτικης τους μαλαπερδιασε να κανουν τον κλαδο των ψαραδων.. Τα ρεστα μουουου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι άμπαλοι φιτσουλέοι άσχετοι επιχειρηματίες της Ελλάδος που βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους - αφού προηγουμένους έβγαλαν τα δικά τους λεφτά όξω στο εξωτερικό και φιτίλιασαν τις εισηγμένες - όπως Τεγοπουλέοι, Δόλιδες και ένα σωρό άλλοι - θέλουν ΔΡΑΧΜΕΣ.

      Οι καρπαζιές όμως θα πέσουν στο σβέρκο το λαού.
      Πάντα έτσι δεν γίνεται????
      Καλά κάνει ο Μπελλές. όλοι σε αυτόν τον τόπο κοιτάνε μόνο το δικό τους συμφέρον.

      Η μεταρρύθμιση καλή είναι - συμφωνούμε όλοι, αλλά να μην αρχίσει απο εμάς.
      Όμως όλοι ξεχνάνε το βασικό. ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

      Διαγραφή
    2. Όμως ο πιο μάγκας απο όλους δεν ήταν ο χαζοΜπελλές - που χαμπάρι δεν έχει πάρει τι γίνεται γύρω του.

      Αλλά ο Πιτάκας. Μεγάλος μπαλαδόρος.

      Διαγραφή
    3. Τα λεφτα τα ευκολα τα χανεις και ευκολα. Ετσι και ο Πιτακας, ενω επεσε απο την ακροπολη και βρηκε... τον ταβερνιαρη απτην Γεωργια, μετα τα πιο πολλα τα εχασε σε αλλες δουλειες..

      Διαγραφή
    4. Μιλάμε για ψάρια.
      Όταν μιλήσουμε για άλλες δουλειές τότε θα κάνουμε άλλα σχόλια και άλλες αναλύσεις.

      Πάμε άλλη μια - για να μην έχουμε ενστάσεις.
      Ο Πιτάκας έπαιξε την καλύτερη μπάλα στα ψάρια. ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΙΣΤΑΣ ο ΠΙτάκας.
      Οι άλλοι οι χαζοΜπελές και οι οι Στεφανίδες έκαναν τους δύσκολους και τους άνετους..
      Τρεχάτε τώρα να παίξετε αγώνα διαβάθμισης στο πόλο για το αν θα μείνετε Α΄Εθνική.

      Διαγραφή
  3. Ενώ πλησιάζουμε την τιμή στόχο των 1340 που έδωσα πρόσφατα - παρατηρώ ότι:

    ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΕΖΑ που έσκαγε τις φούσκες του.
    Να μην το εκλάβω αυτό ως καμπανάκι?????

    Αν εμφανιστεί και ο ΜΑΚΒΕΛ να γράφει ανοησίες για ΠΑΝΩ και υπερβάσεις, τότε τρεχάτε να κρυφτείτε.
    Κύριε Τζο να μας ενημερώνετε με τον ΜΑΚΒΕΛ - εγώ τους έχω βαρεθεί όλους αυτούς και δεν τους διαβάζω πλέον. Έχω βάλει εσάς να τον παρακολουθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. http://vasilismarkakis.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2713.html
      Ορίστε κ. Τάκη, να ψάξω και τον άλλον..

      Διαγραφή
    2. Τελευταία ανάρτηση του πινέζα: http://xapatos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=47301&blid=525
      Από τότε αγνοείται η τύχη του..

      Διαγραφή
    3. ΟΚ κύριε champo. Το πιάσαμε το νόημα.
      Θα περάσουμε τις 1307 και μόλις ο ΜΑΚΒΕΛ σιγουρευτεί τότε θα φάμε το μπλούμ.

      Όταν ο ΜΑΚΒΕΛ αρχίζει τα ήξεις αφίξεις τότε η τάση έχει και άλλη συνέχεια.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη ο άνθρωπος δίνει τα καλύτερα(αντιθετικά σημειώνω,για τους νέους μας φίλους που δεν γνωρίζουν το είδος γραφής μου) σήματα στα πιο κατάλληλα χρονικά διαστήματα.Το περασμένο Σ/Κ πράγματι έγραψε μεσοβέζικα πράγματα,οπότε συνεχίζει να βρίσκεται εν ισχύ το προηγούμενο σήμα χαχαχα

      Διαγραφή
  4. Τηλεφωνάκι πρωί πρωί απο Eurobank. Πριν 2 χρόνια το πιστωτικό μου όριο στην κάρτα ήταν στα 15.000€. Ξαφνικά (και χωρίς καμια ενημέρωση) μου το κατέβασαν στα 2.500€ και σήμερα μια ευγενική κυρία με πήρε να με ενημερωσει αν θα ήθελα να ανεβάσω ξανα το πιστωτικό μου όριο....

    Περίεργα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τυμπακιωτηη κοπελουδα μου,τζικελωτο σαν το αρνι βρε θα σε σαξω. Τειρα βρε πως θα πιστολισει το χαρτι. Δωσε βρε ατιμο φιδι ουλα οσα εεεις. Ζηριανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε φιλε εισαι απιθανος τυπος χαχα. Τι βεντετα ειναι αυτη με τον συντεκνο σου? Κουλαρησε αδερφε ετσι ειναι το παιγνιδι, καποιοοι θα πουλανε παντα και καποοι αλλοι θα μαζευουν τα ρεταλιααα. Καλο σου κανει επομενως χεχε.

      Διαγραφή
    2. Βρε σεις, στραβά το πήρατε και τώρα σιώστε το.
      Ωραίους σας είπαμε, όχι μοιραίους.

      Διαγραφή
  6. http://blogs.marketwatch.com/thetell/2014/02/17/soros-doubles-a-bearish-bet-on-the-sp-500-to-the-tune-of-1-3-billion/

    Χριστός και Απόστολος!!!!

    Βικτωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "the bearish S&P call could be a hedge and, as it’s six weeks into the next reporting period, it may have already been reduced or increased."

      Διαγραφή
    2. But he said it could also be indicative of jitters: In January, Soros highlighted risks coming out of China and drew a comparison with the lead-up to the crash of 2008.

      “It’s possible that the SPY puts are just a hedge, weighed against other long positions he holds in










      specific stocks. However, the views he expressed in this article lead me to believe he thinks another crisis is brewing (led by China on this occasion) and the SPY put position could be an attempt profit from it,” says Joseph.

      Κε Δαρειε, δεν θελω να ισχυρισθω κατι προσωπικα, δεν εχω αποψη, γι΄αυτο και εβαλα την διευθυνση ολου του αρθρου, αλλα το νεο μου κουοταρισμα ειναι πιο fair εαν ειναι να διαβασουμε επιμερους κομματια του σχετικου αρθρου.

      Βικτωρ

      Διαγραφή
    3. Monsieur Viktor ας κανει ότι τον φωτίσει ο Θεούλης. Αμερική ούτως η αλλιώς δεν επενδύω.

      Ας μας πει όμως στο Ελλάντα τι θέσεις έχει.....Περισσότερο ενδιαφέρον θα είναι.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνω απολυτα μαζι σας.....θα ειχε ενδιαφερον να γνωριζαμε τις θεσεις του εδω.
      Vic

      Διαγραφή
    5. Είχαμε τον Λύκο της Wall Street τώρα μας προέκυψε και ο Γέρος της Wall Street.

      Βρεεε αφήστε με, με τον ξεμωραμένο.
      Έχετε πάρει χαμπάρι πόσο χρονών είναι ο άνθρωπος??

      Δεν μπορώ να ασχοληθώ και να σχολιάσω τον γερομπαμπαλή. Έχω σημαντικότερα πράγματα να άνω.

      Διαγραφή
  7. ~Δάσκαλε, έχω μπλέξει με τα ΕΛΠΕ, (7,93e) . Όταν δάσκαλε σε είχα ρωτήσει για ΜΟΗ μου είχες πει ,από πετρελαϊκές μόνον ΕΛΠΕ και την ΜΟΗ την είχες για μπάζο, αλλά το ταμπλό είχε άλλη άποψη δάσκαλε.
    ~ Τέλος του μήνα ανακοινώνουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ που αναμένονται χάλια, ενα θετικό η εθελούσια που έκαναν, θα μπορούσε η μυτόγκα σου να οσφρανθεί το μέλλον τους?
    ~Παρεμπιπτόντως, στον ΟΤΕ δάσκαλε θα δώσεις περεταίρω περιθώρια ανόδου?
    Σ ευχαριστώ δάσκαλε που με ανέχεσθε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Chabo φιλε δεν τα τρως καλυτερα σαρδελα μετα οινοποσιας που εφρενη καρδιαν

      Διαγραφή
    2. Δεν ασχολούμαι με πετρέλαια κύριε champo.
      Εσείς έχετε βαλθεί να μου αλλάξετε τα πετρέλαια με τα ΕΛΠΕ και την ΜΟΗ.

      Διαγραφή
    3. o.k. κ.Τάκη , για τον ΟΤΕ τι έπεται?
      Φίλε Λουκά κοίτα αυτό!
      http://naked-monk.blogspot.gr/2014/02/marketwatch-s-500-soros.html

      Διαγραφή
    4. Γάιδαρος να ήμουν κύριε chabo θα με είχατε σκάσει. Με ρωτάτε ξανά για ΟΤΕ,

      Εγώ κύριε chabo είμαι γκουρού - δεν μπορώ να τα ξέρω όλα και ούτε μπορώ να κοιτώ αριθμολαγνείες ματζουνο-διαγράμματα και πάντα να έχω ένα νούμερο να πετάω στην μέση του πουθενά.
      Και ως γκουρού - πρέπει να προσέχω τι λέω, πότε το λέω και προπαντός ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΩ.

      Διαγραφή
  8. Κύριε τάκη, ευχαριστώ για την απάντηση για την kleemann αλλά ήθελα να ρωτήσω. Σε αυτή την τιμή 2€ περίπου το p/bv είναι 0,5 και το εννιάμηνο έχει περίπου 3 εκ. κέρδη. Οι πωλήσεις της είναι 85% εξαγωγικές και κάνει κινήσεις αναπτυξιακές. Και από αυτό που είπες ότι οι ζημίες περίπου 6 εκ, είναι από την υποτίμηση της τούρκικης λίρας , αν δεν συνέβαινε τα κέρδη της θα ήταν πολύ μεγάλα. αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους της είναι υψηλά. Γιατί τη θεωρείς ακριβή στα 2 €.?? Και αν βρεις χρόνο θα ήθελα την άποψη σου για την Τέρνα στα 4 - 4,5€? Δικαιολογούν οι προσδοκίες που υπάρχουν για την εταιρεία, τιμή ανώτερη των 5€?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
    ΜΕΤΟΧΟΣ 11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν δεν είπα κύριε μέτοχε ότι οι ζημιές απο συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι 6 εκατ. Είπα ότι έχει ζημιές απο συναλλαγματικές ισοτιμίες και το 2013 θα κλείσει με ζημιές ή στην καλύτερη των περιπτώσεων με πολύ λίγα κέρδη.
      Αυτά τα 6 εκατ. που βλέπετε - είναι κόστη που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε κάποιο γεωγραφικό τομέα.

      Στο άλλο που μου λέτε για P/BV ότι είναι 0,5 σας απαντώ, ότι προφανώς δεν διαβάζετε απο παλιά Τάκαρο και έτσι δεν ξέρετε πως σκέφτεται.
      Εξηγώ.

      Αν κάποιος είναι μέσα σε μια μετοχή και πάει να την παίξει ανοδικά τότε δεν με νοιάζει το P/BV και πάω να συμμετάσχω και εγώ στην ανοδική κίνηση.
      Αν όμως δεν ξέρω αν είναι κανείς μέσα - τότε δεν μπορώ να βρω τον λόγο γιατί θα πρέπει να βάζω φράγκα σε καλές εταιρίες με χαμηλό P/BV - οι οποίες όμως δεν έχουν ικανοποιητικά κέρδη.
      Αυτό που μετράει είναι το χαμηλό P/Ε, το growth και οι χρηματοροές που να δείχνουν ότι εισπράττονται τα κέρδη.

      Όταν κάνω διακράτηση θέλω να έχω επιστροφές κεφαλαίων και μερίσματα - αν δεν τα έχω αυτά τότε τι να το κάνω το P/BV?? Δηλαδή να αγοράσω ΟΛΥΜΠ επειδή, τάχα μου, έχει χαμηλότατο P/BV?
      Και ποιός θα με πληρώσει για τη διακράτηση των μετοχών της???
      Η αγορά???????
      χαχαχα καλό το ανέκδοτο.

      Διαγραφή
  9. Θαυμαζω και απορω με την υπομονή σου Τάκαρε !
    Την συνεχεια βεβαια την ξερεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να γνωρίζω την συνέχεια γιατί δεν κατάλαβα σε τι αναφέρεστε.
      Για εξηγήστε μου λίγο.

      Διαγραφή
  10. Σε ένα σύντομο σχόλιο, θα αναφερθούμε στις εξαιρετικά αρνητικές πληροφορίες ότι κατά το μήνα Ιανουάριο καταγράφεται μεγάλη μείωση των καταθέσεων, κατά περίπου 2δις ευρώ. Φυσικά η μείωση οφείλεται στις μαζικές αναλήψεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στην προσπάθεια να πληρωθούν οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε και αν και είμαστε αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, δεν κρύβουμε ότι θεωρούμε το συγκεκριμένο ζήτημα ως από τα πλέον ανησυχητικά. Όπως έχουμε γράψει, χωρίς αύξηση των καταθέσεων (η οποία είναι αλήθεια ότι φαίνεται πρακτικά αδύνατη αυτή τη στιγμή) δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της ρευστότητας, με ότι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν κανείς λαμβάνει υπόψη το δείκτη δάνεια προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, καταλαβαίνει ότι τα πράγματα με τα ζητήματα χρηματοδότησης θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα κυριε τακη θα μπορουσα να εχω ενα σχολιο για την ΚΛΜ?πως την βλεπετε?
    Ευχαριστω πολυ.

    Καστορας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κλουκίνας θα φύγει κύριε Κάστορα??
      Θα πάρει μαζί του και το κατασκευαστικό κομμάτι??
      Ή μόνο θα αποχωρήσει απο το ΔΣ??

      Διαγραφή
    2. Το πιο πιθανο ναι και να μεινει μονο το εμπορικο τμημα.
      Καστορας

      Διαγραφή
    3. Να φύγει λοιπόν ο Κλουκίνας και μετά τα ξαναλέμε.
      Εγώ λεφτά σε κατασκευαστικές δεν βάζω.

      Διαγραφή
  12. ....ποιος θα με πληρωσει για την διακρατηση των μετοχων?... Πραγματι αυτη η φραση τα λεει σχεδον ολα, το ερωτημα ειναι αυτο περιλαμβανει και πενταετη αναμονη? και αν ναι γιατι να μην ισχυει και για αλλες μτχ που αυτη την στιγμη ειναι στην αφανεια αλλα εχουν αξια και αυριο καποιος μεγαλος μπορει και να το δει. Καλλικρατης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Καλλικράτη δεν συμμετέχουν όλες οι μετοχές,με την ίδια τουλάχιστον ένταση,σε όλους τους ανοδικούς κύκλους.Μπορεί κάποια πραγματικά καλή εταιρεία να έχει ξεπερασθεί πλέον από την μελλοντική οικονομική πραγματικότητα και να στέκεται αξιοπρεπώς ακόμη στο ταμπλό λόγω του κατενάτσιο που παίζει.Ως πότε όμως...?

      Μπορεί μια άλλη καλή εταιρεία να χρειάζεται να πάρει μπρος για τα καλά η πραγματική οικονομία και να γευθεί μετά και αυτή τους κόπους αυτής της ανάπτυξης,όπερ στον επόμενο κύκλο που ίσως να έρθει μετά από 7-10 χρόνια.Γιατί να περιμένουμε αδίκως...?Υπάρχουν και τα "κελύφη" τα οποία ανακαλύπτονται συνήθως στο τελευταίο στάδιο της ανόδου,δηλαδή ίσως και μετά από 30 χρόνια.Να προλάβουμε εν ζωή τη δικαίωση τουλάχιστον χεχε

      Μα θα μου πείτε και πώς θ'αντιληφθούμε τι παίζεται...? Εάν στα 2 πρώτα χρόνια μιας χρηματιστηριακής ανόδου δεν αντιληφθούμε τι παίζεται,τότε είτε πρέπει να αποτανθούμε σε κάποιον που γνωρίζει είτε ν'αλλάξουμε άθλημα.Ποιος είπε ότι γνωρίζουμε όλοι από μπάλα...

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστώ για την απάντηση κ. Τάκη. Η αλήθεια είναι ότι σε ανακάλυψα εδώ και 2 μήνες, οπότε δεν ξέρω όλες τις απόψεις σου. Όμως διαβάζοντας σε στο blog σου, κατάλαβα ότι οι γνώσεις σου είναι υψηλού επιπέδου στο ΧΑΑ και στην ανάλυση εταιρειών, και ευχαριστούμε που υπομονετικά μας βοηθάς.......αν ο ανώνυμος αναφερόταν σε μένα σχετικά με την υπομονή σου νομίζω ότι δεν χρειάζονται εξυπνάκηδες...αρκετούς έχει η Ελλάδα και είναι καλύτερα να μειωθούν........Αν έχεις χρόνο κάποια στιγμή θα ήθελα την α΄ποψη σου για την Τέρνα σε αυτά τα επίπεδα...
    Ευχαριστώ
    Μέτοχος 11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tυμπακιωτηηη, οπως λεει και ο συντεκνος ο Νοτης ο Σφακ. "ειμαι ενα μπιστολι που σε σημαδευει.." Ωφου βρε κατακαημενε, το χαρτι ειναι θεριο αγοραζουν οι συμμαχοι. Ζηριανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://lobbystas.gr/%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1/

    Ενδιαφερον. Πολύ ενδιαφέρον.Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία και οχι λόγια του αερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Δαρείε είναι κάτι που δεν γνωρίζατε ή κάτι που έκρυβε ο Φέσσας?

      Διαγραφή
    2. Βασικά δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με την συγκεκριμένη εταιρία. Εϊχα σκοπό όμως.Τώρα μετά απο αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Τι το στραβό βλέπετε κύριε Δαρείε και δεν σας αρέσει?????

      Αυτά που γράφει ο λομπίστας είναι ανόητα.
      Ξύπνα άμπαλε φιτσουλέααααα λομπίστα και μελέτα προσεκτικά.
      Τι ανοησίες γράφεις βρεεεε και αφήνεις υπονοούμενα??
      Ξύπνα βρεεεε - η QUESΤ είναι η μητρική και δες ότι δεν έχει ταμείο για να κάνει τις επιστροφές κεφαλαίου. Έχει όμως τις συμμετοχές της.
      Δες τώρα ότι οι θυγατρικές που αναφέρεσαι είναι θυγατρικές της μητρικής QUESΤ κατά 100%.
      Άρα τι κάνει ο Φέσσας??
      Παίρνει το ταμείο απο τις θυγατρικές και το γυρνάει στην μητρική - και μετά το κάνει επιστροφή στους μετόχους της μητρικής.

      Που είναι το περίεργο???

      Απορώ τι θέλει να μας πει ο ΚΡΑ ΚΡΑΣ???
      Άμπαλοι φιτσουλέοι - άσχετοι απο χρηματαγορές.

      Διαγραφή
    6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    7. Τελικά βρε λομπίστα - δεν παίζει καλύτερα την μουσίτσα στον ιππόδρομο???
      Πιο καλά θα τα πας σε αυτό το άθλημα.

      Διαγραφή
    8. Monsieur s οπως είπα δεν έχω ασχολειθεί ποτέ Σκόπευα να το κάνω. Σύμφωνα με αυτά που γράφετε έχετε δίκιο εσείς.

      Λέω ξανά όμως οτι δεν θα ασχοληθώ (καλύτερα να μένω εκεί που γνωρίζω άριστα). Πάντως τα τελευταία υπονοουμενα περί εξοπλιστικών θα πρέπει να τεκμηριωθουν μιας και τα δημοσιεύει. πέραν τούτου ουδέν άλλο σχόλιο.

      Διαγραφή
    9. Monsieur Vasilig ελπίζω το σχόλιο σας στις 4.32μμ να μην με αφορά. Εχω αποδείξει ότι ούτε αρλούμπες διαβάζω και πολύ περισσότερο δεν γράφω αρλούμπες.

      Διαγραφή
    10. Κύριε Δαρείε, ας κάνει όσα υπονοούμενα θέλει - αυτά όμως που γράφει είναι αρλούμπες.
      Να πάει να ξαναδιαβάσει καλύτερα το μάθημα του και να έρθει να τον ξαναεξετάσουμε.

      Διαγραφή
    11. Αγαπητέ κε Δαρείε, η αναμετάδοση μίας δημοσίευσης, και το κλείσιμο με σχόλιο " Τώρα μετά απο αυτό δεν με ενδιαφέρει καθόλου." δείχνει πιθανότατα ασπασμό του δημοσιεύματος, για αυτό και το σχόλιο. Δεν είχα έριδες ποτέ και δεν θα αποκτήσω ποτέ, και δεν είπα ποτέ πως γράφετε αρλούμπες. Να είστε καλά και πάντα επιτυχίες.

      Διαγραφή
    12. Κύριοι έληξε το θέμα!!!

      Να πάει ο λομπίστας προς μελέτη - δεν θα τσακωθούμε τώρα μεταξύ μας, για τις αρλούμπες του λομπίστα!!!!

      Διαγραφή
    13. Τελικά την μουσίτσα θα την παίξουμε????
      Άκου Κόκο Νικολάου???

      Ξέρει και απο ιππόδρομο ο Λομπίστας.

      Διαγραφή
    14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    15. Την ιπποδρομία κέρδισε η ΑΣΗΜΙΝΑ, Ιδιοκτήτης της ΑΣΗΜΙΝΑΣ ήταν ο κ. Μάριος Χαμπουλάς, προπονητής ήταν ο μ. Κλ. Ρωσσίδης. Αναβάτης ήταν ο κ. Κόκος Νικολάου. Ο χρόνος του νικητή ήταν 2.41.00.

      Διαγραφή
    16. Τι μου λέτε τώρα???
      Ούτε στην μουσίτσα έπεσε μέσα??
      ΑΣΗΜΙΝΑ λοιπόν ο Φέσσας???

      Διαγραφή
  16. Άσχετο. Αλλά δώσανε τελικά τον Αστέρα. 500εκ euro λεει. Για να καταλάβω, να το βάλω στα θετικά της ΝΔ? (Ελπίζω να μην ξεκινήσω πολιτική συζήτηση-γαιτανάκι)


    Ταπεινά και με σεβασμό στο πρόσωπο σας κ.Μιταρόλα
    Ν-Α. Πε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. "να το βάλω στα θετικά της ΝΔ?"

      Και φόρα παρτίδα Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη, Λιάπη, Τοπούλογλου, Φιλιππίδη, Σπανό, παρέα με ΛΛ, Τσοχατζό, Παπακων, Κάντα, Ευσταθίου,ΜΚΟ, .., . .,.., και ουκ έστιν τέλος. Απίστευτα πράγματα... ποιός θα τα πίστευε εάν μας τα έλεγαν πριν δυό χρόνια. Κι ο κόσμος αντί να δικαιώνεται αγανακτεί περισσότερο.

      Στη ΝΔ χρειάζονται πολλά...και σίγουρα επικοινωνιολόγους.

      Διαγραφή
    2. Κύριε hippy το ξέρετε ότι ο Τοπόλογλου κατεβαίνει για δήμαρχος??
      χαχαχα
      Ελλαδάρα με τα ωραία σου!!!
      Το σύνθημα - όσων τον στηρίξουν - είναι ότι καλά έκανε. Αφού όλοι τα παίρνουν - αυτός βλάκας ήταν??

      Ελλαδάρα!!!! Τίποτα ακόμη δεν μάθαμε!!!

      Διαγραφή
    3. Η πλάκα είναι ότι έχει και ρεύμα!!!!

      Ελληναράδες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Ζήτω ο Τομπούλογλου.

      Διαγραφή
  17. Εχουν βρωμισει το τραστορ στα μεγαλα μαγαζια για 20% πανω. Ο λογος? δεν ξερουν να σου πουν, ετσι.. Ωχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρε Πως τα φερνει η ζωη, αλλο να περιμενεις τοσο καιρο και απαλλου να σουρχεται χαχαχα. fiderzein..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://www.youtube.com/watch?v=iECvLxI080M

    Οικονομια ειναι ψυχολογια

    Κτηνοτροφια ειναι Οικονομια

    Οι Αριθμοι ειναι Πραγματικοτητα

    Η πραγματικοτητα ειναι φυσικος πλουτος

    η Πραγματικοτητα ειναι ΔΗΜΟΣΙΟ .. με μαξιλαρακι

    Και ολα σαν να ηταν χτες

    ενα ταξιδι στο χτες μεσα στην Αιωνιοτητα του σημερα

    Τελικα οι Κυριοι ειναι οι Ινδοι ...που εκαναν την Αγελαδα ΙΕΡΗ ......Namaste ...

    η οπως λεμε εδω στο ΕΛΛΑΔΑ ........ ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ , ΜΠΑΧΑΛΟ , ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ-ΟΣ , ΕΜΕΤΟΣ

    MO.XA στη ΜΠΟ.ΧΑ


    Υγ . Απιθανη κουβεντα σε απλα ΕΛΛΗΝΙΚΑ προ 20ετιας και ιδιαιτερο ενδιαφερον απο το 12 λεπτο στο 13 λεπτο

    Κ. Λακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οι ενδειξεις πληθαινουν οτι ερχεται μια αρκετα μεγαλη διορθωση, σαν αυτη που προβλεπει ο κος Τακης μεσα στην χρονια. Αραγε να περιμενουμε να περασει η μπορα, ή να πουλησουμε ενα μερος του χαρτοφυλακιου μας, και να αγορασουμε ξανα μετα? Εννοειται οτι μιλαμε για μετοχες υποτιμημενες ακομα με βαση την εσωτερικη αξια τους (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΓΕΚ, και αλλες μικροτερες αλλα πολλα υποσχομενες).
    Εσεις τι θα κανατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Πέτρο η διόρθωση που είχε προβλέψει ο κύριος Τάκης έγινε,πήγε μέχρι 1115 το μαγαζί και άντε να ξαναπάει εκεί ή και λίγο πιο κάτω αργότερα άλλη μία ή και άλλες 2 φορές.Τώρα εσείς(βασικά και το 95% των Ελλήνων μικροεπενδυτών)τι είδους έκταση δίδετε στο "αρκετά μεγάλη διόρθωση" δεν το γνωρίζω.
      Ίσως δεν έχετε καταλάβει τι είναι bull market,διότι εάν το καταλαβαίνατε δεν θα πουλούσατε πάνω 2-3 φορές σε ολόκληρη την κίνηση(4ετίας τουλάχιστον).

      Διαγραφή
    2. Κε tzo41 , πιθανον ο φορος υπεραξιας να καταργηθει μερικως (αφορολογητο πλαφον), κ τοτε πολλοι μικροεπενδυτες ισως βρουν ευκαιρια να ρευστοποιησουν. (παραλληλα με αλλους πολιτικους λογους βεβαια = εκλογες, μοιρασμα πρωτογενους πλεονασματος , αναδρομικα ενστολων κ.λ.π.) Λογω ρηχης αγορας αυτο μπορει να σημαινει 15%-20% κατω. Μεχρι τωρα παντως, κατα την διαρκεια του 4 ετους κυκλου, δεν εχω ρευστοποιησει περισσοτερο απο 5% του χαρτοφυλακιου.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Πέτρο δεν κορύφωσε ακόμη την τωρινή της κίνηση η αγορά,για να μπορούμε να μιλήσουμε τι σόι και τι είδους διόρθωση μπορεί να δούμε πριν τις εκλογές(αν και είμαι βέβαιος ότι πάλι οι πολλοί θα περιμένουν τον Αλέξη καβάλα σε άσπρο άλογο όπως ο Μέγας Ναπολέων και άρα βαθυτάτη βύθιση,εδώ γελάμε βέβαια χο χο χο).
      Αφήστε πρώτα να δούμε και τον Μάρτιο,θα παίξει μπαλίτσα η αγορά.Προσωπικά ούτε οι εκλογές του Μαίου θα με απασχολήσουν ιδιαίτερα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.Θα μαζέψουν και πάλι τα χαρτάκια απ'τους ιθαγενείς και η ζωή θα συνεχισθεί στο γνωστό μοτίβο.

      Όσο ανεβαίνει η αγορά,ανεβάζουμε και τα stop μας και ας κάνει η αγορά αυτό που επιθυμεί.

      Διαγραφή
    4. .......Όσο ανεβαίνει η αγορά,ανεβάζουμε και τα stop μας και ας κάνει η αγορά αυτό που επιθυμεί.

      Νομίζω ο κ.Τζο με δυο κουβέντες τα είπε όλα. Κ. πέτρο πουλάγαν στο τέλος του 2013 γιατί θα είχαμε τον φόρο υπεραξίας και τώρα άμα καταργηθεί θα ξαναπουλάνε??

      Τέσπα.. κ πέτρο αν επιτρέπετε ποιές είναι οι ενδείξεις για 'αρκετά μεγάλη διόρθωση' ??

      Διαγραφή
    5. Ok κε tzo41, κατανοητό. Ke Lorac, οι ενδειξεις ειναι οτι ο Σαμαρας θα γινει Καραμανλης κ θα αρχισει να μοιραζει το πρωτογενες πλεονασμα στους εκπροσώπους του Βαθέος Κράτους. Ετσι δεν θα υπαρχει εντος λιγο μηνων, οι ξενοι θα τρομαξουν οτι ξαναγυρναμε σε ελλειματα, το spread θα ανεβει, και οι ξενοι θα τραβηχτουν οπως ηρθαν. Μιλαω για τα hedge funds και οχι για τα long term funds. τοτε η αγορα θα παει περι των 1000 μοναδων. Αυτο φοβαμαι.

      Διαγραφή
    6. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Ελλλάδα θα βγει στις αγορές. Αυτή η έξοδος θα είναι ολίγον μαιμουδένια.
      Το 2015 θα βγει στις αγορές κανονικά. Μην περιμένετε το spread να ανέβει.

      Τώρα για 1000, που λέτε κύριε Πέτρο, μπορεί να πάει η αγορά - αλλά αν πάει θα βρει άλλους λόγους που αυτή την ώρα ουδείς μπορεί να τους σκεφτεί

      Διαγραφή
    7. OK. Απ' οτι φαινεται μαλλον ανησυχω για λαθος λογους. εχω να μαθω πολλα ακομα. by the way, κριμα που δεν σας ανακαλυψα τρια-τεσσερα χρονια πριν.

      Διαγραφή
    8. Όχι δεν ανησυχείτε για λάθους λόγους. Ανησυχείτε για τους ίδιους λόγους που ανησυχούν όσοι ασχολούνται με την Ελληνική χρηματαγορά. Γιαυτούς + τον Αλέξιο.
      Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να προβλέπουν σωστά???
      Το πιθανότερο - να μην πω σιγουράτζα - είναι ότι κάνουν λάθος και κάτι άλλο θα συμβεί.
      Πάντα έτσι δεν γίνεται στις χρηματαγορές??

      Οι πολλοί όταν βλέπουν κάτι τότε είναι αόμματοι.

      Αλλά μην πάτε μακρυά. Πηγαίντε στους Γκαλακτικαλς του Capital και διαβάστε σχόλια και αναλύσεις. Η μάζα όλο ανοησίες γράφει. Απο εκεί θα καταλάβετε ότι κάτι άλλο θα γίνει. Άγνωστο ακόμη!!

      Διαγραφή
    9. "Στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Ελλλάδα θα βγει στις αγορές. Αυτή η έξοδος θα είναι ολίγον μαιμουδένια. Το 2015 θα βγει στις αγορές κανονικά. Μην περιμένετε το spread να ανέβει."

      Αυτό υπαγορεύει η λογική. Συμπορεύομαι με τη σκέψη του γκουρού, αυτό πιστεύω κι εγώ σαν βασικό σενάριο.

      Ωστόσο έρπουν και φήμες για αναβάθμιση αρκετά νωρίτερα και από τα τρία μπουρδελόσπιτα ακολουθούμενη από έκδοση 5ετούς πριν τις ευρωεκλογές. Μου ακούγεται πρόωρο, παράλογο και unfair. Δεν θα έδινα καθόλου σημασία εάν δεν είχα εντυπωσιαστεί από την κίνηση όλων των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, ιδιαίτερα των ΕΛΠΕ που σε διάστημα μιας βδομάδας έκανε κίνηση 4% (102,5-106,5 τεράστια για ομόλογο) παρά το γεγονός ότι διαβάζουμε για πιθανά χάλια αποτελέσματα δ΄τριμήνου και έτους (στα αποτελέσματα 6μήνου είχε βουτήξει από το 104 στο 95 και στου 9μήνου από το ίδιο περίπου σημείο στο 99). Αν κολλήσουμε και το "σκούπισμα" των αμερικανών στα warrants δίνει μερικούς πόντους αληθοφάνειας. Στη αγορά όπως και στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ετσι κι αλλιώς λίγο νωρίτερα-λίγο αργότερα η αναβάθμιση νομοτελειακά θα γίνει.

      Νομιζω πως απειλή ευρωεξόδου δεν είναι πια ορατή (από μένα τουλάχιστον). Φυσικά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι σκατά, μου φαίνεται σαν να μας ετοιμάζουν για ανατολική γερμανία, της ανατολικής γερμανίας της γερμανίας. Βοηθός (ως προς τις αποδοχές) του χαζού βοηθού του τεχνίτη δηλαδή.


      Κύριε Τάκη πολύ θα εκτιμούσα μια δική σας ανάγνωση-σκανάρισμα όταν με το καλό βγάλει ετήσια αποτελέσματα η ΕΥΠΙΚ

      Διαγραφή
    10. Θα συμφωνήσω με την άποψη του Κυρίου Hippy, και τον συλλογισμό του για την Ελλάδα στα χνάρια της Ανατολικής Γερμανίας,και μακάρι να γίνουμε καποια στιγμή σοβαρό κράτος που θα σεβεται θεσμούς και νόμους.Μερικές σκεψεις :Συλλογίζομαι οτι η Αγορά εχει κι άλλο να ανέβει κι ετσι θα εχουμε "καύσιμο"που να συντηρεί την ανοδο.Τι μπορει να είναι αυτό το "καύσιμο";Δεν ξέρω,ισως αναβάθμιση απο τους γνωστούς "οίκους",ισως διευθέτηση"περαιτέρω" του χρεους,ισως κατι αλλο που ακόμα δεν το εχουμε δεί. Κυριε Τάκη θα εκτιμούσα κι απο την πλευρά μου ενα σκανάρισμα για τα ετήσια αποτελέσματα της ΕΥΠΙΚ,ειδικα μετα την άνοδο του χαρτοφυλακιου της(αξία ελληνικών ομολόγων).Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
  21. OΠΟΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΡΓΑΖΕΤΕ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ
    Ο Soros βγαίνει short και η Goldman Sachs παραμένει long εκτιμώντας ότι o SP 500 θα ενισχυθεί 22% ή 2.250 μον. το 2014

    19/02/2014 - 07:24 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
    Εκτύπωση
    E-mail
    3 σχόλια




    Ο Soros βγαίνει short και η Goldman Sachs παραμένει long εκτιμώντας ότι o SP 500 θα ενισχυθεί 22% ή 2.250 μον. το 2014


    Ένας χρήσιμος επενδυτικός οδηγός για κάθε ενδιαφερόμενο από την αμερικανική τράπεζα

    Εκ διαμέτρου αντίθετη επενδυτική στρατηγική φαίνεται ότι ακολουθούν ο Soros και η Goldman Sachs.
    Από την μια ο Soros αυξάνει τα στοιχήματα short έως 1,4 δισεκ. δολάρια ότι θα υποχωρήσει ο S&P 500 αλλά αυξάνει τις συμμετοχές στην J P Morgan και στην Citigroup.
    Η τακτική του Soros είτε σχετίζεται με την πεποίθηση ότι η wall θα υποχωρήσει, είτε έσπευσε να εκμεταλλευτεί μια βραχυχρόνια τάση.
    Αν και ο S&P υποχώρησε μεν αλλά ανέκαμψε εν συνεχεία παραμένει ερωτηματικό αν ο Soros θα βγει κερδισμένος από αυτή την μεγάλη short θέση.
    Εν τω μεταξύ η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη προβλέποντας μάλιστα ότι ο S&P 500 θα αναρριχηθεί έως τις 2250 μονάδες ή άνοδος 22% από τα τρέχοντα επίπεδα.
    Tις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2014 αναλύει η Goldman Sachs, παρουσιάζοντας έναν χρήσιμο οδηγό για κάθε επενδυτή, στη νέα έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Global Markets Daily - Recommended Top Trades for 2014".
    Aναλυτικά, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συστήνει προς τους επενδυτές:
    - Long τοποθετήσεις στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, τον S&P 500, με στόχο τις 2.250 μονάδες.
    - Short τοποθετήσεις στα 5ετή αμερικανικά ομόλογα.
    - Long τοποθετήσεις στην ισοτιμία δολάριο ΗΠΑ/δολάριο Καναδά.
    - Long στις τραπεζικές μετοχές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.
    Ποιος θα κερδίσει ο Short Soros ή η long Goldman Sachs;

    www.bankingnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος Σόρος κύριε Λουκά??
      Δεν υπάρχει κανένας Σόρος. Τι να κλάσει ο γερομπαμπαλής???

      Απορώ τι κάθεστε και ασχολείστε με όλους αυτούς τους παπάρες. Σώραίους και Γκόλντμαν Σαξέους.
      Οι ΑΓΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.

      Στην παπάρα μας τι λένε αυτοί.

      Διαγραφή
    2. κ. Τάκη και λοιποί συνοδοιπόροι καλησπέρα.

      Να κάνω μια ερώτηση που δείχνει και την ασχετοσύνη μου (το γνωρίζω δεν πειράζει και για αυτό είμαι προσεκτικός) αλλά πιθανώς να είναι και χαζή. Τι ακριβώς θεωρείτε ότι είναι οι αγορές; Ή μάλλον για να παραφράσω, η Γκολντμαν και οι Σωραίοι δεν αποτελούν μέρος τους έστω και μικρό; Και για να το θέσω και διαφορετικά, ποίος "κάνει κουμάντο" οι κυβερνήσεις (των ΗΠΑ πχ), οι ασφαλιστικές, οι κεντρικές τράπεζες, τα hedge funds κτλ.

      ΥΓ Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι οι πλείστοι των προσκεκλημένων σας έχουν άριστες γνώσεις και εμπειρία, ελπίζω να μην σας κουράζω με τα βασικά.

      Ράκης

      Διαγραφή
    3. ΩΡΑΙΟΣ ο κυριος ανώνυμος βρισκεσε σε καλο δρομο η απαντηση είναι Η ΤΑΣΗ και ολοι αυτοι που αναφερης ασφαλιστικές, οι κεντρικές τράπεζες, τα hedge funds κτλ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

      Διαγραφή
    4. Όχι κύριε Λουκά.
      Λανθάνετε!!!
      Καθίστε να γράψω μερικές κουβέντες για την ΕΥΠΙΚ που μου έχουν ζητήσει καθ θα έρθω και εδώ να σας εξηγήσω την πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    5. Χρηματαγορές είναι η Γολδμαν Σακς η Citi το Soros fund (του γερομπαμπαλή και ξεκουτιασμένου Σόρος) , ο Τάκαρος (που τους παίρνει όλες τις σωβράκες αυτών των άμπαλων) , εσείς εγώ, μέχρι κι ο τελευταίος κόκκος άμμου που ασχολείται με χρηματιστήρια. Φυσικά Χρηματαγορές είναι και ο κύριος Ράκης και ο κύριος Λουκάς.

      Εσείς τώρα ισχυρίζεστε ότι οι Γολδμαν και οι Σωρέοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη, άρα μπορούν να πάνε τα χρηματιστήρια όπου θέλουν αυτοί.
      Μέχρι ενός σημείου αυτό είναι σωστό, διότι ο κάθε κόκκος άμμος λειτουργεί αυτόνομα, άναρχα και συνήθως ΧΑΖΑ - ενώ δεν έχει φράγκα.
      Αν όμως όλοι οι κόκκοι άμμο μπορούσαν να σκεφτούν και να λειτουργήσουν συντινισμένα, τότε σίγουρα έχουν μεγαλύτερη δύναμη απο τις Γόλδμαν Σαξ και τους Σωρέους

      Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι Σωρέοι και γιαυτό βγάζουν reports - σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις χρηματαγορές, τον κύριο Λουκα, τον κύριο Ράκη και κάθε κόκκο άμμου (εκτός φυσικά απο τον Τάκαρο που τους φτύνει κατάμουτρα) των χρηματαγορών.

      Η επιρροή μέσω των reports τους απο τους ΜΜΕδες σε συνδυασμό και με το χρήμα που διαθέτουν τους κάνει να φαντάζουν ανίκητοι.
      Όμως ποτέ δεν ξέρεις όταν βγάζουν reports αν εννοούν αυτά που λένε ή αν μπλοφάρουν. Είναι συνηθισμένο άλλα να λένε στους μεγαλοπελάτες και άλλα σους ΜΜΕΔΕΣ

      Οπότε ο Τάκαρος τους ''πορδεύει'' όλους αυτούς (διαβάζει μόνο την έκθεση ανάλυση τους και ποτέ την πρόταση τους) και βάζει το δικό του μυαλό να κρίνει, να σκεφτεί και να αναλύσει.
      Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή με τον Ροτζερίδη τον μάγο του χρυσού. Διαβάζοντας Ροτζερίδη ολημερίς και ολονυχτίς κατάλαβα τι θα γίνει με το χρυσάφι. Μόνο που εγώ κέρδισα και του πήρα τις σωβράκες, ενώ αυτός φαίνεται ότι απέτυχε. Φαίνεται!!!

      Ροτζερίδη σε έσχισα στα χρυσάφια, όπως και τον άλλο τον άσχετο, στο Capital, που τόλμησε να ειρωνευτεί τον Τάκαρο ότι τάχα μου είναι καραγκιόζης και δεν ξέρει απο χρυσάφι.
      Ναι, ναι για σένα μιλάω που έβγαλες τον κόσμο short στον SP απο τα 1670 και τώρα έχεις εξαφανιστεί. Πρώτα βρε άσχετε, άμπαλε φιτσουλέα, έπρεπε να κάτσεις να μελετήσεις όλον τον Τακάρειον ανάγνωσμα και μετά να βγεις να με κοροιδέψεις. Ρούφα τώρα την χασούρα σου και όοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοταν ξανανέβει το χρυσάφι να εμφανιστείς και να πεις τι μάγκας ήσουν..

      Μα είναι δυνατόν αν ακολουθείτε όλους τους φιτσουλέους του διαδικτύου???
      Πότε θα μάθετε να ακολουθάτε τους εαυτούς σας βρεεεεεεεεεεεεε?????????????????????????

      Διαγραφή
    6. κ. Τάκη σας ευχαριστώ για την μακροσκελή απάντηση, όπως και τον κ. Λουκά

      "Αν όμως όλοι οι κόκκοι άμμο μπορούσαν να σκεφτούν και να λειτουργήσουν συντινισμένα, τότε σίγουρα έχουν μεγαλύτερη δύναμη απο τις Γόλδμαν Σαξ και τους Σωρέους"

      Αυτό είχα στο μυαλό μου, όταν έκανα και την ερώτηση μου. Όντας αδιάβαστος ως προς την κατανομή του συνολικού παγκόσμιου πλούτου, έχω την αίσθηση ότι οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, χωρίς απαραίτητα οι πολύ φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Ασπάζομαι επίσης την άποψη ότι λόγω της φύσης του ανθρώπου όσο πλούσιος και να είναι κάποιος δεν του αρκεί (πχ τα reports που αναφέρατε ως μικρό παράδειγμα). Η άποψη ότι η αγορά είμαστε όλοι εμείς, και μόνο με οικονομικά κριτήρια (όχι πολιτικά ή κοινωνικά κτλ), ισχύει ακόμα δηλαδή κατά τη γνώμη σας; ή αρκεί ένα κυμματάκι πλέον και όχι τσουνάμι για να παρασύρει όλο και περισσότερους κόκκους άμμου;

      ΥΓ1: Αν το παράκανα δώστε μου ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και στείλτε με σε κάποιο άλλο λιγότερο πρακτικό ιστολόγιο
      ΥΓ2: Σκέφτομαι μεγαλόφωνα ότι ίσως να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο.

      Όπως και να ΄χει, ευχαριστώ για τη φιλοξενία και τον χρόνο σας

      Ράκης

      Διαγραφή
  22. ΔΑΣΚΑΛΕ σε περιμενω στο καρναβαλι http://carnivalpatras.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα έρθω κύριε Λουκά ντυμένος Σωραίος.
      μπουχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Κ. Λουκά ετοιμάστε μας γκρουπάκι , προτείνω να λέγεται ΕιΣ ' ΩΡΑΊΟς

      Στολές για τους κυρίους ....http://plessastheatroskiwn.blogspot.gr/p/blog-page_17.html

      και για τις κοπέλες....http://www.costumes.gr/apokriatikes-stoles/index.php?sw=80&swc=27&-karnavali-xanthi-rethimno.html προτείνω το νο 341872 για να έχουμε και υποστήριξη για τους "μεγαλύτερους" του γκρουπ.. χμμμ ίσως και το νο341813 να τσιμπίσουμε και λίγο απο το πλεόνασμα!!

      Διαγραφή
    3. ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ είναι ολες ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΕΣ ΜΕαναγνωρισημοτητα με σπουδες στο εξωτερικο με μεταπτυχιακα βοηθάνε ολους τους συνανθρωπους μας ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

      Διαγραφή
  23. ΕΥΠΙΚ Νο1

    Κύριοι τι να πούμε για τα κέρδη των ασφαλιστικών και τα αποτελέσματα τους?? Είναι σαν να κοιτάμε Ισολογισμούς ΜπελοΣτεφανίδων, ιχθυοκαλλιέργειες δηλαδή, όπου μοχλεύοντας τα βιολογικά αποθέματα σου παρουσιάζουν ότι γουστάρουν.
    Και γιατί συμβαίνει κάτι ανάλογο και στις ασφαλιστικές??
    Γιατί μέσω των αναλογιστικών τους προβλέψεων μπορούν να πάρουν κέρδη και να τα γυρίσουν σε ζημίες και μετά να τα αντιλογίσουν.

    Δείτε λοιπόν στην ΕΥΠΙΚ.

    Κέρδη προ φόρων σε εκατ. ευρώ :
    4,194 (2009) , 4,652 (2010) , 4,051 (2011) , 12,182 (2012) 7,497 (εννεάμηνο 2013)

    Προβλέψεις : 18,651 (2009) , 9,972 (2010) , 14,691 (2011) , 14,142 (2012) 22,773 (εννεάμηνο 2013)

    Τι να συζητάμε τώρα και τι να αναλύσουμε??
    Όταν στο 70% με 80% των κερδών τα παίρνουν προβλέψεις - τότε δεν μπορεί κάποιος να κάτσει να μιλήσει σοβαρά.

    Θα μου πείτε τώρα και γιατί βρε Τάκαρε μας τα ζάλισες με την ΕΥΠΙΚ και μας έλεγε ότι είναι ευκαιρία τέλη του 2010 και μαζί με τον κύριο Τζο την πομπάρατε στα μουλωχτά??
    Απαντώ.
    1) Δεν ασχολείτο κανείς μαζί της - πλην του φραπεζίτη - και σε όποιον έλεγες να πάρει κομμάτι σε κοίταζε με μισό μάτι και σου έλεγε είσαι γραφικός και το χαρτί κοιμάται. Επιχείρημα όμως σοβαρό δεν είχε.

    2) Το χαρτί έπαιζε στα 0,45 - 0,5 και έδινε μερισματάρες 4 και 5 σεντς. Άρα για την διακράτηση θα πληρωνόσουν ετησίως με ένα 10% του κεφαλαίου σου.

    3) Η εταιρία δεν είχε δανεισμό και είχε γερό ταμείο.
    Προσέξτε ότι είχε 50 εκατ. ταμείο αρχές του 2010 - όταν την ίδια ώρα τα ίδια κεφάλαια ήταν 37,7 εκατ. !!!!!!!!!!!!!!!!
    Επρόκειτο για μια Super ευκαιρία για την αγορά που ως συνήθως κοιμόταν και έβγαινε στα φόρα και έλεγε παπαρολογίες και κοίταγε ματζουνοδιαγράμματα.

    4) Με το κλείσιμο της ASPIS Προνοια έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Κοιτάξτε ετήσια έσοδα ασφαλίστρων σε εκατ. ευρώ.
    106,108 (2009) , 116,562 (2010) , 137,862 (2011) , 152,834 (2012) 116,396 (εννεάμηνο 2013)
    Μιλάμε για 50% αύξηση στον κύκλο εργασιών - ένα νούμερο πολύ μεγάλο αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση και υποτίθεται ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά.

    Όμως αυτά συνέβαιναν το 2010 και τότε η αγορά δεν ήθελε να ακούει για ΕΥΠΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΠΙΚ Νο2

      Και τι το έκανε η ΕΥΠΙΚ το μεγάλο ταμείο των 50 εκατ. ευρώ???
      Το μεγαλύτερο μέρος του - μαζί με ένα σημαντικό κομμάτι απο τα έσοδα ασφαλίστρων διοχετεύτηκε στις χρηματαγορές. Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Αγόρασε αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά και κρατικά ομόλογα για να δημιουργήσει αποθεματικά όπως κάνουν όλες οι ασφαλιστικές.

      Δείτε τώρα σε εκατ. ευρώ πάντα
      Ταμείο : 50,019 (2009) , 36,891 (2010) , 13,641 (2011) , 7,087 (2012) 12,968 (εννεάμηνο 2013)

      Διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά στοιχεία (εταιρικά, κρατικά ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια)
      39,978 (2009) , 36,188 (2010) , 82,688 (2011) , 131,068 (2012) 151,775 (εννεάμηνο 2013)

      Ενεργητικό : 213,5 (2009) , 228,2 (2010) , 256,7 (2011) , 278,8 (2012) 298,3 (εννεάμηνο 2013)

      Η εξάρτηση του Ενεργητικού της ΕΥΠΙΚ απο τις αγορές είναι πλέον της τάξης 50,9% όταν το 2009 ήταν στο 18,8%.
      Το πράμα αρχίζει να φοβίζει!!!
      Φανταστείτε να κινηθούν ανάποδα οι αγορές - τι έχει να γίνει και εφόσον αργήσουν να το καταλάβουν στην EYΠIK.

      Για να δούμε και ίδια κεφάλαια
      37,7 (2009) , 37,9 (2010) , 39,5 (2011) , 50 (2012) , 54,7 (εννεάμηνο 2013)
      Τα ίδια κεφάλαια στα 1,99 ευρώ ανά μετοχή απο 1,4 προ του 2011

      Εγώ λέω ότι αφού συσσώρευσε κανένα οκτάμηνο η μετοχή, επειδή μπήκαν πολλοί μπάμιες στο χαρτί που ήθελαν να βγάλουν κέρδη εδω και τώρα, με τη διάσπαση των 1,5 με 1,55 η μετοχή θα δει νούμερα μεγαλύτερα της καθαρής της θέσης και κάπου εκεί παύει το ενδιαφέρον του Τάκαρου.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σε κύριο Τάκη και φίλους.
      Ευχαριστίες για ΕΥΠΙΚ.
      Αν δεν το έχετε δεί :
      http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1185358/ishyra-kerdh-gia-tis-asfalistikes-etaireies.html

      Καλή συνέχεια στην ημέρα σας.

      Διαγραφή
    3. Υπέρευχαριστούμε Κύριε Τάκη για την ανάλυση της ΕΥΠΙΚ!
      Μεστά και σταράτα όπως πάντα!

      Πριν αρκετό καιρό που είχαμε μιλήσει για αυτήν είχατε πει αν θυμάμαι καλά ότι θα δει την τιμή που είχε μπει ο Καναρινί τραπεζίτης...

      Κάπου εκεί δίνεται στόχο και τώρα αν κατάλαβα καλά...

      Διαγραφή
    4. Η ΕΥΠΙΚ θα ανακοινώσει τα ίδια κέρδη με πέρσι, ίσως και λίγο υψηλότερα.
      Στο εννεάμηνο κρατήθηκαν λόγω υψηλών προβλέψεων. Αν δεν γίνει έτσι, τότε :

      Ίσως να θέλει να ''κάψει'' το 2013 και να βγάλει super κέρδη το 2014.

      Αυτό θα φανεί σε λίγο το τι θέλει να κάνει.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Νεμο, market makers έχει - τη δυνατότητα να μοχλεύσει την κερδοφορία της επίσης την έχει. Άρα θα βρεθούν και οι μπάμιες για να ακολουθήσουν σε όποια τιμή και να είναι. Άρα γιατί να μην δημιουργηθεί και μια υπερβολή μέχρι 2 φορές τα ίδια κεφάλαια της???
      Απο εκεί και πάνω θα είναι φούσκα!!!!!

      Διαγραφή
    6. Δηλαδή 4 ευρά Κύριε Τάκη? Μακάρι!

      Εμένα το 3,3x μου φτάνει πάντως!

      Ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
    7. Ευχαριστώ πολύ με τη σειρά μου κύριε Τάκη για την ΕΥΠΙΚ. Ανάλυση διεισδυτική, χρηματιστηριακή και όχι εργαστηριακή, αποστειρωμένη (παράθεση αριθμών).

      Σήμερα η Eurobank ΑΧΕ έκανε ενημέρωση σε πελάτες της. Ακριβή αγορά λένε το ΧΑΑ, κυρίως σε σύγκριση με τις αναπτυσόμενες αγορές (Τουρκία, Πολωνία, Τσεχία κλπ) και λιγώτερο με τις ανεπτυγμένες (Ιταλία, Ισπανία), αλλά οι πιθανότητες είναι υπέρ του να γίνει ακριβώτερη. Ειπώθηκε κι εκεί πιθανή αναβάθμιση της χώρας και κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο-έξοδος στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές. Κρατώ μικρό καλάθι, συχνά μια πληροφορία φαίνεται διασταυρομένη ενώ προέρχεται από την ίδια αρχική πηγή. Βασικές τους επιλογές κυρίως ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ, έπειτα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Είπαμε όμως, εργαστηριακή παρουσίαση πχ buy MOH-hold ΕΛΠΕ. Οκ κακά τ΄αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν στις 27/2 (νομίζω) τα ΕΛΠΕ. Μετά την ανακοίνωση τους όμως τα κακά νέα θα είναι πίσω και το τρέχον 2014 θα συγκρίνετε τρίμηνο-τρίμηνο με το κακό 2013...άρα? Αρα άσε ένα παράθυρο και στην πιθανή ευκαιριούλα.


      (Ο άλλος ο γραφικός που αναφέρετε τώρα σχολιάζει σποραδικά στο euro2day με σαφώς μειωμένη έπαρση..."όποιος κοροιδεύει τα λούζετε" λέει ο λαός....ας πρόσεχε)

      Διαγραφή
    8. Ενδιαφέρον το πόνημα σας Κυριε Τάκη.Ευχαριστώ και για τον χρόνο που διαθέσατε.

      Διαγραφή
    9. Κύριε Νέμο η τιμή στόχος που έχω δώσει είναι τα 2,2 με 2,5.
      Τα 4 που έγραψα είναι το νούμερο όπου απο εκεί και πάνω θα είναι ΦΟΥΣΚΑ.
      Όταν θα πάει 2,2 με 2,5 τότε θα εκτιμήσω πόσοι ατζαμήδες φαφλατάδες είναι μέσα στο χαρτί και αναλόγως θα κρίνω αν πρέπει να γίνω περισσότερο απαιτητικός με την τιμή στόχο μου, ανεβάζοντας τον πήχη.

      Διαγραφή
    10. Κύριε hippy δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Οι άνθρωποι με ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ έπαρση είναι λίγοι και όλοι τους είναι βαθιά γνώστες των χρηματαγορών. Όλους τους πάω και είναι ωραίο να τους ακούς και να διαβάζεις αναλύσεις τους.

      Μην μπερδεύετε μερικούς γραφικούς των φόρα με την λέξη έπαρση.
      Άλλο έπαρση, άλλο εμμονές - μεγάλη διαφορά, παρόλο που αυτός που έχει εμμονή φαίνεται ότι έχει έπαρση.

      Ο συγκεκριμένος λοιπόν είχε την εξής εμμονή.
      ΧΡΥΣΑΦΙ πάνω, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ κάτω. Κοίταγε τα ματζουνοδιαγράματα του και έβγαινε να πει τις εμμονές του.
      Μόνο γιαυτό είχε να μιλάει. ΧΡΥΣΑΦΙ πάνω, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ κάτω. Του έγινε βίωμα η εμμονή του.

      Εμμονή είχε και δεν έστριβε με τίποτα.

      Διαγραφή
    11. Χα χα χα....Ντελλλίριο λέμε.


      Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης (K.Π. Kαβάφη)

      Άρεσε γενικώς στην Aλεξάνδρεια,
      τες δέκα μέρες που διέμεινεν αυτού,
      ο ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης
      Aριστομένης, υιός του Μενελάου.
      Ως τ’ όνομά του, κ’ η περιβολή, κοσμίως, ελληνική.
      Δέχονταν ευχαρίστως τες τιμές, αλλά
      δεν τες επιζητούσεν· ήταν μετριόφρων.
      Aγόραζε βιβλία ελληνικά,
      ιδίως ιστορικά και φιλοσοφικά.
      Προ πάντων δε άνθρωπος λιγομίλητος.
      Θάταν βαθύς στες σκέψεις, διεδίδετο,
      κ’ οι τέτοιοι τόχουν φυσικό να μη μιλούν πολλά.

      Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτε.
      Ένας τυχαίος, αστείος άνθρωπος.
      Πήρε όνομα ελληνικό, ντύθηκε σαν τους Έλληνας,
      έμαθ’ επάνω, κάτω σαν τους Έλληνας να φέρεται·
      κ’ έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν
      χαλάσει την καλούτσικην εντύπωσι
      μιλώντας με βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά,
      κ’ οι Aλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό,
      ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι.

      Γι’ αυτό και περιορίζονταν σε λίγες λέξεις,
      προσέχοντας με δέος τες κλίσεις και την προφορά·
      κ’ έπληττεν ουκ ολίγον έχοντας
      κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του.

      Διαγραφή
    12. Τελευταία πληθαίνουν οι (οι προδοτικές κατα τη γνώμη μου) φωνές για εξαγορά των δωρεάν χορηγηθέντων warrants από το ΤΧΣ. Ξεκίνησε το παπαγαλάκι ο Λεώ, συνεχίζουν διάφοροι και τελευταία ο Κίτσιος στο euro2day. Με ξένα κόλυβα (εν προκειμένω του ελληνικού λαού) να κηδέψουμε το υπόλοιπο ταμείο του ΤΧΣ. Αιδώς αχρείοι.

      http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1186207/kontra-kyvernhshs-troikas-gia-warrants.html

      Εδώ κατά τη γνώμη μου ο Dell ορθά του τα χώνει και λίγα του λέει καθώς ο αρθρογράφος είναι είρων εκτός από κωλοτούμπας και σουπιά (τάχα δεν παίρνει θέση ενώ συμβαίνει προφανέστατα το αντίθετο)

      Διαγραφή
    13. k .hippy

      αν περασει απο την βουλη ,θα γινει τις βενεζουελας

      δωρακια του 30% απλα τελειωσαν ,αλλιως
      ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ ,ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ

      Διαγραφή
    14. αντε μην αρχισουμε και εμεις με την πλεον σωστη προταση

      -να κανει αμκ το ΤΧΣ στις τραπεζες με σκοπο να εξαγοραστουν οι προνομοιουχες οποτε να επιστεψουν τα λεφτα στο κρατος μια και τελειωνει και ο χρονος τους.

      Διαγραφή
    15. Ο ίδιος αρθρογράφος, σε παλαιότερο δημοσίευμα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ψηφίσουν και διάταξη που να απαλλάσσει τα μέλη του ΤΧΣ των ευθυνών τους. Είναι απόδειξη ότι, αν γίνει, θα πρόκειται για κίνηση που συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες και το γνωρίζουν πολύ καλά.
      Τώρα όλοι τους κάνουν γαργάρα τα περί ζημίας του δημοσίου και μιλάνε μόνο για δήθεν πλεονεκτήματα περί ευελιξίας κλπ.

      http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1176480/trapezes-ti-symvainei-me-to-nomo-gia-amk-.html

      Μερικές φορές λές ότι ευτυχώς που υπάρχει η τρόικα. Αλλά η μάχη δεν έχει τελειώσει γιατί έχουν παιχτεί μεγάλα στοιχήματα πάνω στην αλλαγή των όρων στα warrants, σε πολύ υψηλό επίπεδο.

      Καλλιόπη

      Διαγραφή
    16. http://www.newmoney.gr/article/40734/giati-tha-eynoithoyn-oi-megaloi-metohoi-apo-tis-proairetikes-dimosies-protaseis

      Με 50% στις δημόσιες προτάσεις και 50% στην εξάσκηση των warrants. Τον ίδιο τρόπο θα ακολουθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές

      που πατε ορε κλεφτοπουλα,παλι με τα λεφτα των αλλων χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    17. Το Τουμπεκί (τουρκ. tömbeki) λέγεται ο καπνός που χρησιμοποιούν στον αργιλέ. Στα καφενεία μέχρι τον μεσοπόλεμο ήταν διαδεδομένος ο αργιλές. Εκεί το τουμπεκί το έκοβε ο παρασκευαστής του, ο «ταμπής», σε πολύ μικρά κομμάτια. Ο βαθμός στον οποίο το «ψιλοέκοβε» φανέρωνε την τέχνη του, έτσι ώστε όσο πιο ψιλοκομμένο ήταν το τουμπεκί τόσο καλύτερη θεωρούνταν η ποιότητά του.

      τουμπεκι ψιλοκομμενο ολοι,γαργαρα
      τι να κανουν και τι να πουν , ολοι εχουν τραπεζικα χαρτια μεχρι τα αυτια

      Διαγραφή
    18. Χαχαχα, θυμίζει πραγματεία του μέγιστου Ηλία Πετρόπουλου.
      Αλλέως πως, κατά το άσμα ασμάτων "όταν καπνίζει ο λουλάς, εσύ (αυτοί) δεν πρέπει να μιλάς, κοίταξε τριγύρω, οι μάγκες κάνουν όλοι τουμπεκί ".

      Χαρτιά έχουν και θέλουν κι άλλα, αλλά τα κλεφτόπουλα δεν θέλουν και την ψειρού. Μόνη τους ελπίδα ο πρόεδρας μας που είναι καλός μύλος κι όλα τα αλέθει, χωρίς να ψηφίζουν οι "νομοθέτες".
      Εδώ ψάχνουν πώς θα κερδίσουν οι ιδιώτες, χωρίς να ζημιωθεί το δημόσιο, λέμε τώρα. Αμ δεν γίνεται να έχουν και τα δύο. Για να κερδίσει ο ένας πρέπει να ζημιωθεί ο άλλος.
      Ή θα κάνουν ΑΜΚ ή φωτογραφική απαλλαγή νομοθετικά, εν γνώσει τους όμως ότι είναι επί ζημία του δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
      Η ΔΠ, εφ΄ όσον δεν επιστρέφει ισόποσα κεφάλαια στο ΤΧΣ, δεν αλλάζει το βασικό ζητούμενο που είναι η μη ζημία του δημοσίου με χαριστικές και επομένως μη επιτρεπτές ρυθμίσεις.

      Καλλιόπη

      Διαγραφή
  24. Κ. Τάκη καλημέρα
    Έχω μια απορία σχετικά με τις επιχορηγήσεις που φαίνονται στο παθητικό των ισολογισμών και βασικά με ενδιαφέρει να μάθω για την Τερνα. Εμφανίζει στις υποχρεώσεις της περίπου 280 εκ, από επιχορηγήσεις. αυτό μειώνει τα ίδια κεφάλαια της ισόποσα. Λογικά αυτή είναι μια υποθετική υποχρέωση της εταιρείας και όχι πραγματική. Αρα θα πρέπει να υπολογίζουμε τα ίδια κεφάλαια της ισόποσα επιπλέον? Και μάλιστα όταν αυτές εισπράττονται αυξάνουν και τα ταμειακά διαθέσιμα έτσι δεν είναι? Πως πρέπει σήμερα δηλαδή να αποτιμούμαι τα ίδια κεφάλαια της τέρνα?
    Ευχαριστώ
    Μέτοχος 11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τις αφαιρείτε τις επιχορηγήσεις - δεν αποτελούν υποχρεώσεις της εταιρίας.
      Θα αποσβεσθούν.

      Διαγραφή
    2. Τα πάγια που έχουν επιδοτηθεί αποσβενονται( έξοδο) και ανάλογα το ποσοστό της επιδότησης και τον συντελεστή αποσβέσεων σε κάθε χρήση μεταφέρεται στα κέρδη ένα μέρος

      Πχ
      Αγορά παγίου 1000 ευρώ

      Επιδότηση 40%

      Απόσβεση ετήσια με π.χ. 10% συντελεστή 100 ευρώ



      Σε κάθε χρήση θα λογιστικοποιουνται κέρδη (100*40%) 40 ευρώ ώστε σε 10 χρήσεις το ποσό στο παθητικό από τα 400 ευρώ να γίνει μηδέν


      Οι επιχορηγήσεις που φαίνονται στο παθητικό δεν ειναι προς εισπραξη (η οποία μπορει και να εχει ήδη γίνει)


      Νicolis


      Διαγραφή
    3. Έτσι ακριβώς είναι όπως τα γράφει ο κύριος Νικολής.

      Έτσι, για να πομπάρουμε και λίγο το θωρηκτό, με αυτόν τον τρόπο. η καθαρή θέση του Ικτίνου ανεβαίνει στο 1,42 ευρώ ανά μετοχή απο 1 ευρώ.

      Φιλάκια!!!!! σε αυτούς που κοιτάνε καθαρές θέσεις - αλλά δεν ξέρουν να τις μετράνε και μας λένε μόνο ότι γράφουν οι Ισολογισμοί και κοιτάνε χαμηλά P/BV σε μετοχές με φουσκωμένα BV που δεν έχουν κέρδη και χρηματοροές.

      Διαγραφή
  25. http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=269823&catid=7


    Ουχουχουχουχου. Bonjour!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το σόρταρε το διαμέρισμα ο γερομπαμπαλής και θα το έχασε.

      Αλήθεια - κού κου του κάνει????

      Σας λέω χαμένα τα έχει το γερόνδιον.

      Διαγραφή
    2. Ολα τα λεφτα κε Τακη, χα χα χα .....τι κου κου να του κανει?.....αυτο και αν το σορταρε!!!! χα χα χα
      Βικτωρας

      Διαγραφή
  26. κυριε Τακη ας επαναφερουμε την λαμδα ,τελικα αυτο το deal του ελληνικου θα κατοχυρωθει στον λατση .........οπως φημολογειται η μονο αερας παλι ????Η αγορα παντως δεν βλεπω να προεξοφλει κατι τετοιο στα 5.5 η λαμδα και μικροι όγκοι,αν δεν γινει μεχρι τις εκλογες παντως εγω προβλεπω μακρα αναβολη
    gforce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι θα κατοχυρωθεί στο Λάτση το ξέρουν όλοι εδώ και 4 μήνες τουλάχιστον, το θέμα όμως είναι ποια θα είναι η επίδραση στη μετοχή σε ένα σχετικά κοντινό και ορατό ορίζοντα (ας πούμε 6 μηνών). Πράγματι το ταμπλό φαίνεται να αδιαφορεί για τη "νίκη" (εντός πολλών εισαγωγικών) της ΛΑΜΔΑ στο διαγωνισμό.
      Τώρα τι ακριβώς, πως και κυρίως ΑΝ θα γίνει το project Ελληνικό είναι μια τεράστια ιστορία με εξαιρετικά περίπλοκα και δυσεπίλυτα προβλήματα που θα διαρκέσει πολλά χρόνια και με κατάληξη η οποία δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.

      Γρηγόρης

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάλι κύριε gforce δεν βλέπω κανένα λόγο να φύγει η ΛΑΜΔΑ πάνω ακόμη και αν πάρει το Ελληνικό ΣΗΜΕΡΑ.

      Πρώτα θέλω να δω το project, μετά το business plan και κατόπιν θα αποφανθώ για την μελλοντική κερδοφορία και τις χρηματοροές.
      Προς το παρόν η ΛΑΜΔΑ αποτιμάται σωστά.

      Διαγραφή
  27. Ευχαριστώ φίλε nikolis για την απάντηση ήταν κατατοπιστική για τις επιχορηγήσεις, όπως βέβαια και τον Τάκη που έστω και με λίγες λέξεις δίνει σε όλους την απάντηση τους......!
    Μέτοχος 11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ισως να φοβουνται καμμιά ΑΜΚ στην λαμδα
    gforce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν μπορεί να με πάρει ο ύπνος απόψε. Από την μία τα τσικνο-παιδακια με βαραίνουν απο την άλλη είδα και αυτό το 300εκατ για την πειρ στον μπανκονέο και σκιάχτηκα! Λίγότερα και απο το πούλεν ??? Καλά για τις άλλες 2 πάνω κάτω είχαν ακουστεί αυτά τα νούμερα και σίγουρα για την γιουρομπανκ. Αλλά 300??? κυρ-Μορφονιέ μήπως σας ξέφυγε κάτι εκεί στο χοτ-στορυ και βγήκαν διαφορετικά τα νούμερα?? Ούτε ξεχωριστή ετικέτα δεν της έχεις ,την πέταξες βαθιά εκεί στις ζομποτράπεζες και τώρα αναστήθηκε ο πειρ-αυλος!! 300?? μόνο??
    http://www.300themovie.com/ ΠΕΙΡ RISE OF AN EMPIRE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Lorac καλημέρα σας!

      Την υποσημείωση που έχει βάλει στο τέλος την διαβάσατε?

      "Υποσημείωση

      Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το θετικό σενάριο για το σύστημα γιατί στο αρνητικό σενάριο….οι ζημίες θα είναι μεγαλύτερες."

      Πάλι π@π@ριες γράφει όπως πάντα...

      http://bankingnews.gr/bank-insider/item/132222-αποκλειστικό-–-οι-κεφαλαιακές-ζημίες-θα-είναι-στην-eurobank-2,5-δισ-στην-ετε-2-δισ-ενώ-στην-πειραιώς-και-alpha-σχεδόν-μηδέν.html

      Διαγραφή
    2. Κύριοι Πειραιώ και ΑΛΦΑ έχοντας μείνει ιδιωτικές θα κοιτάξουν οι διοικήσεις να σώσουν τον κώλο τους και ότι σώνεται.
      Η Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη ζομποτράπεζα και ο Σάλλας δεν θα ήθελε με τίποτα να βρεθεί στη θέση του πρώην προέδρου του ΤΤ.
      Άρα αν η κρίση στην Ελλάδα έληξε - θα πάει σιγά σιγά σε σβήσιμο επισφαλών και κόκκινων δανείων.
      Αυτά με τη Black Rock μου προκαλούν μόνο γέλιο.

      μπουχαχαχα τρέμετε χριστιανοί!!!
      Ήρθε η Black Rock στην Ελλάδα να μας κάνει ντα ντά!!!
      Αν όμως η κρίση επιστρέψει στην Ελλάδα δριμύτερη (ακόμη ο πόλεμος δεν έχει κριθεί) - τότε θα φανεί η πραγματική γύμνια της Πειραιώς.

      Διαγραφή
    3. Κ. Nemoz καλημέρα επίσης!! Την διάβασα την υποσημείωση όπως διάβασα και αυτό που έγραψε οτι τελικά οι αποκλειστικές ινφο άλλαξαν και τελικά ούτε 300 θα είναι αλλά 0 (μηδέν). Αύριο μπορεί να γράψει οτι θα έχει και κέρδη κιόλας μάλλον χιχι. Πάντως αυτό που έγραψα είχε και λίγο ειρωνική διάθεση μέσα του ,γιαυτό είχε και τον τίτλο απο την ταινία στο τέλος. Σας έχω γράψει προ καιρού οτι πουλεν είναι μόνο η αλφα και είχα συμπληρώσει οτι όποιος ενδιαφέρεται για παιγνίο κοιτάει το πουλέν και προβλέπει τις άλλες (έχω εξαιρέσει αττ κ ευρωβ).
      κ.Μορφονιέ ακόμα και αν η κρίση δεν επιστρέψει δριμύτερη ο βασιλιάς είναι γυμνός . Εγώ προτιμώ την βασίλισα http://www.fanpop.com/clubs/daydreaming/images/31142304/title/beautiful-queen-ravenna-fanart
      Εκεί στο μπανκινγκ που χάζευα (ταιριαστή λέξη) πρόσεξα ένα μικρό πομπάρισμα για ένα μικρό που είχατε αναφερθεί για μελλοντικούς χαρταετους . Τόνιζε πόσο κάτω είναι απο το bv των 0,90 που έχει.Λέτε να τελείωσαν τα χαρτάκια που κάποιοι τουβλάραν εκεί κοντά στην τιμή του μετοχικού κεφαλαίου??

      Διαγραφή
    4. Κύριε lorac προφανώς μιλάτε για τον Δρομέα.

      Εκεί στο banking news ο Μπιλάρας έχει εμμονή με την ΒV. Μπούρδες δηλαδή.
      Μάλλον θα του σφύριξαν ότι έχει παικταράδες το χαρτί και προσπαθεί να βρει με ποιόν τρόπο θα το πομπάρει. Έτσι έκατσε πάνω στο χαμηλό P/BV - μπούρδες δηλαδή.

      Να το ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά. Ο Τάκαρος δεν έχει κομμάτια, ούτε στο σύντομο μέλλον πρόκειται να πάρει. Τα έχω γράψει αυτά.
      Όπως, επίσης έχω γράψει ότι κοντά στα 0,3 μπορεί κάποιος να παίζει το στοίχημα του - ΟΧΙ ΟΜΩΣ Ο ΤΑΚΑΡΟΣ - και να παίρνει κανένα κομμάτι.
      Εδώ και 52 εβδομάδες το γράφω το 0,3

      Διαγραφή
    5. Monsieur Takis τα έχετε γράψει. Πρώτα ο Ικτίνος και μετά που θα είναι γεμάτες οι τσέπες μπορεί να τρεξει και ο Δρομέας. Εγω πάλι έχω μείνει με αυτά που έχω αγοράσει λίγο πιο ψηλά.

      Τώρα αν πέσει καμια χοντρή σφαλιάρα θα τσιμπήσουμε κιάλλα.

      Διαγραφή
    6. Προφανώς για τον Δρομέα μιλάω. Δεν θυμάμαι να σας ρώτησα αν έχετε ή όχι χαρτάκια του και μπορεί να τα λέτε εδώ και 52 εβδομάδες αλλά εγώ αν το προσέξατε σας ρώτησα τώρα. Θυμάμαι και στα 15 και στα 20 το δρομέα .Τον θυμάμαι και τότε που τον ποστάριζε ο "άλλος" να τρέχει να πηδήξει το εμπόδιο.
      Αλλά τότε ήταν αλλιώς ,τώρα όπως λέει και ο κ.Δαρείος ένα στοιχηματάκι μπορεί να υπάρχει.
      http://www.capital.gr/t.asp?s=%C4%D1%CF%CC%C5 Ενα στοιχηματάκι στα 31? στα 20? ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός. Εγω σας ρώτησα μιας και είχατε αναφερθεί παλιότερα σε ξυλάδες που έπρεπε να επωλήσουν .Αμά μύρισε η μυτόνγκα σας οτι ξεμπερδέψαν ήθελα . Για το τί θέλετε απο ένα χαρτί το έχετε γράψει δεν χρειάζετε να το επαναλαμβάνετε για μένα τουλάχιστον.

      Διαγραφή
    7. Προφανώς κύριε Lorac θυμάστε καλά ότι δεν θυμάστε να ρωτήσατε αν έχω χαρτάκια ή όχι και ότι τα λέω εδώ και 52 εβδομάδες και γενικώς θυμάστε καλά τα πάντα.

      Όμως δεν θέλετε να θυμάστε ότι δεν μπορεί ο Τάκαρος να δίνει reports του τρεχαλατζή. Για ευνόητους λόγους.
      Άρα κύριε LORAC θυμάστε ότι σας συμφέρει και ότι δεν σας συμφέρει το ξεχνάτε, Επιλεχτική αμνησία που λέμε.
      Εγώ θα ξαναματαεπαναλάβω.

      Κύριε lorac προφανώς μιλάτε για τον Δρομέα.

      Εκεί στο banking news ο Μπιλάρας έχει εμμονή με την ΒV. Μπούρδες δηλαδή.
      Μάλλον θα του σφύριξαν ότι έχει παικταράδες το χαρτί και προσπαθεί να βρει με ποιόν τρόπο θα το πομπάρει. Έτσι έκατσε πάνω στο χαμηλό P/BV - μπούρδες δηλαδή.

      Να το ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά. Ο Τάκαρος δεν έχει κομμάτια, ούτε στο σύντομο μέλλον πρόκειται να πάρει. Τα έχω γράψει αυτά.
      Όπως, επίσης έχω γράψει ότι κοντά στα 0,3 μπορεί κάποιος να παίζει το στοίχημα του - ΟΧΙ ΟΜΩΣ Ο ΤΑΚΑΡΟΣ - και να παίρνει κανένα κομμάτι.
      Εδώ και 52 εβδομάδες το γράφω το 0,3

      Διαγραφή
    8. Ok κ.Μορφονιέ mea culpa τότε δεν είχα αντιληφθεί τους ευνόητους λόγους που αναφέρατε (ούτε και τώρα) Δεν είναι επιλεκτική αμνησία . ίσως απλά όπως το γράψατε να ήταν λές και σας ρωτώ όλη την ώρα τι χαρτιά έχετε ή να απαιτώ reports που δεν θέλετε να δώσετε. Για να το διορθώσω λοιπόν ήταν χρονικό το ενδιαφέρον μου μια και το timing στο χαρτί έχει ενδιαφέρον (όπως φαίνεται και στη εικόνα).Οπότε εδώ μπαίνει μια τελεία στο θέμα αυτό και δεν επανέρχομαι ,εκτός αν το κάνω για να διατυπώσω προσωπική άποψη και όχι ερώτηση.
      Η αλήθεια είναι οτι είναι κουραστικό να είστε ένας και όλοι εμείς να σας ζαλίζουμε με ερωτήσεις γιαυτό σας είχα ρωτήσει κάποτε γιατί το κάνετε όλο αυτό.Το γαμώτο είναι οτι δεν βλέπετε πόσο έχουμε βελτιωθεί στα οικονομικά θέματα μέσα απο την κουβέντα εδω μέσα και όχι μόνο.

      Διαγραφή
    9. Κύριε lorac να διατυπώνετε όσες ερωτήσεις θέλετε, αλλά να δέχεστε και τις όποιες απαντήσεις δίνω.

      Μην μου τη βγαίνετε με κόκκινο με ανταπαντήσεις του στυλ
      ''Δεν θυμάμαι να σας ρώτησα αν έχετε ή όχι χαρτάκια του και μπορεί να τα λέτε εδώ και 52 εβδομάδες ....... ''

      Εσείς θα ρωτάτε ότι γουστάρετε και ο Τάκαρος θα απαντάει με όποιον τρόπο νομίζει ότι πρέπει να απαντήσει.

      Διαγραφή
    10. Σε ότι αφορά με τις Bollinger που έχουν στενέψει και ντε και καλά πρέπει να δοθεί μια καλή κίνηση προς κάποια κατεύθυνση - εμένα δεν μου λέει τίποτα.

      Διαγραφή
    11. Και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ πήγε στα 0.13 και δεν την ακουμπούσε κανείς. Τώρα που η τιμή γράφει επι 6.5 φορές τραβάνε τις κωλ...τριχές τους. Ο Δρομέας όταν δεν θα τον ακουμπάει κανείς λόγω τιμής τότε θα γράψει επι 10.

      Διαγραφή
  30. Έκτακτη πολιτική μπούρδα :

    Προς όλους αυτούς - που στο capital και σε άλλα φόρα - βρίζουν και περιπαίζουν τον Γιώργη τον Παπανδρέου γνωστό και ως Γιώργη Homo Habilis, κατά Τάκαρον, ένα έχω να τους πω.

    Τσου ρε Λάκηηηηηη Ελληναράδες.
    Ξυπνήσανε και τα ζαγάρια και βελάζουν
    μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    Άντε βρε παγαίνεται να μάθετε πόσα είναι τα μισά της χιλιάδας και θέλετε να πείτε το κλασσικό το Ελληναράδικο, ότι αυτός σας κατέστρεψε.
    μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

    Θέλουν να στηθούν λένε κρεμάλες.
    Ναι, ναι. Να στηθούν - αλλά τον εαυτό σας απο έξω θα τον αφήσετε βρεεεε τραγιά???

    Βόδια, τραγιά. Να πάτε στον καθρέπτη να δείτε τον καταστροφέα της Ελλάδος.
    Να πάτε να δείτε ποιος έδωσε 46% στο ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ποιος ψηφίζει σήμερα αντιπολιτεύσεις που παπαρολογούν, ποιος βολευόταν στο δημόσιο και ζήταγε αυξήσεις, ποιός λάδωνε και λαδωνόταν, ποιος έδινε στα 2 μεγάλα κόμματα ποσοστά πάνω απο 85% μόνο και μόνο για να μην κάνουν τίποτα και να συνεχίζεται το πάρτι και η ρεμούλα του κάθε Ελληναρά και ναι, ναι, ναι....

    Ο Γιώργης θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και θα ξαναπαίξει σημαντικό ρόλο και όχι μόνο - αλλά και εσείς όλοι οι πανίβλακες θα τον επευφημείτε. Μέχρι και πρωθυπουργό τον ξαναβλέπω.

    Ελλαδάρα με τα ωραία σου και τους φαφλατάδες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Γιώργη να πεις στα ζαγάρια ότι τα βρήκες τα λεφτά και ότι δεν χρειάζονται θυσίες και θα δεις πως αλλάζουν τα ζαγάρια οι Ελληναράδες πλευρό.

      Ελλάς, η χώρα των μετρίων, της παρακμής, του τυχαίου και του απρόσμενου
      Ελλάς, η χώρα των συνδικάτων που κοιτάνε πάντα την τσέπη τους και όλοι οι άλλοι να πάνε να κοιμηθούνε.

      Διαγραφή
    2. respect κύριε Τάκη..................συμφωνουμε 1000%

      καγκελαριος

      Διαγραφή
    3. Δεν μας φταίνε οι μέτριοι κύριε.Επίσης ούτε καν μέτριοι είναι γιατί αν ήταν θα είχαμε μέτρια ύφεση κτλ κτλ.Αυτοί βρήκαν πόρτα και μπήκαν και θρόνο και κάτσαν. Πραγματικά νομίζω φταίνε πιό πολύ αυτοί που ήταν πραγματικά μέτριοι και ακόμα περισσότερο οι άριστοι που τους άφησαν αν ορίσουν τις τύχες όλων μας.Οπότε ας την " φάμε" όλοι μαζί την καρπαζα να είμαστε σοβαρότεροι και προσεκτικότεροι την επόμενη φορά. Τουλάχιστον το πράγμα δείχνει οτι θα υπάρχει και επόμενη φορά μέχρι τώρα.

      Διαγραφή
    4. Όταν μιλάω για μέτριους κύριε Lorac αναφέρομαι στους πολίτες και όχι στους πολιτικούς.
      Κοιτάξτε γύρω σας. Ξεχειλίζουμε απο μετριότητα σε όλες τις ηλικίες. Αν δεν την βλέπετε είναι γιατί είστε μέτριος.

      Τώρα θα βγει ο επόμενος και θα μου γράψει ότι οι πολιτικοί μέσα στο πέρασμα του χρόνου μας κατέστησαν μέτριους.
      Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα???

      Όποιος και να είναι το αυγό και όποια και αν είναι η κότα το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι μέτριοι και κατώτεροι του αναμενομένου. Βολεψάκιδες είναι.
      Άρα δεν παραπονιέμαι. Επισήμανση κάνω!!!

      Διαγραφή
    5. Τέλος η ύφεση μας είναι μέτρια - εδώ διαφωνούμε κύριε lorac - γιατί μας στηρίζουν οι Ευρωπαίοι.
      Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα θα βλέπατε τι σημαίνει ύφεση και πως είναι Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ!!!!

      Διαγραφή
  31. Autohellas: γινεται ακομα φθηνοτερη, μετα την γενναια επιστροφη κεφαλαιου που κανει η Aegean. Θα αυξησει το πλουσιο ταμειο της κατα 10 εκατομμυριακια, απο το πουθενα. Και το καλοκαιρι αναμενονται 18 μιλλιουνια τουριστες. Απ ότι φαινεται οι Βασιλακηδες εχουν καποιο σχεδιο, γιατι δεν εξηγουνται αλλιως τα reverse split, οι μεγάλες αγορές μετοχών της Aegean τα τελευταια χρονια (απο autohellas) και η γενικότερη κινητικοτητα των μεγαλομετόχων. Λέω μπας και πάει σε δημόσια πρόταση , αλλα θα προτείνει αγορά 20% πάνω από τωρινή στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το reverse έγινε για να ανεβάσει την ονομαστική και να μπορέσει να κάνει την επιστροφή κεφαλαίου.
      Τώρα - απο εδώ και πέρα τι θα γίνει?? Πως θα κάνει την επόμενη επιστροφή κεφαλαίου??

      Όσο για τις αγορές ΑΡΑΙΓ - Η ΟΤΟΕΛ τις κάνει απο τότε που μπήκε η ΑΡΑΙΓ στο ΧΑΑ , δηλαδλη απο παντα.

      ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΩ Δ.Π.

      Διαγραφή
    2. Δεν γινοταν επιστροφη κεφαλαιου χωρις reverse split? Γιατί?

      Τα υπολοιπα κατανοητα. Παντως η μετοχη σιγουρα ειναι πιο ελκυστικη, απο προ διμηνου (που λεγατε οτι δεν σας αρεσει η μετοχη λογω reverse split). Φανταζομαι συμφωνειτε

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορεί η ονομαστική τιμή να είναι κάτω απο το 0,3.
      Άρα έπρεπε να κάνει reverse / 3 να ανεβάσει την ονομαστική στα 0,96 για να δώσει επιστροφή τα 0,64.
      Όμως τώρα η ονομαστική είναι πάλι στα 0,32 και δεν φαντάζομαι ότι θα κάνει νέο reverse. Τρελός παπάς θα τους έχει βαφτίσει, αν ξανακάνουν reverse .

      Άρα το 2014 ή δεν θα δώσει επιστροφή κεφαλαίου (μπορεί να δώσει μέρισμα) ή αν θέλει να δώσει επιστροφή θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τα ΚΕΡΔΗ ΕΙΣ ΝΕΟΝ.

      Γενικώς δεν μου αρέσουν τα reverse - όχι μόνο στην ΟΤΟΕΛ. Το ίδιο είχα πει και για το θωρηκτό ΚΟΥΕΣ.
      Ο λόγος απλός!!!
      Θέλω οι μετοχές να έχουν τιμές penny stock γιατί στην Ελληνική χρηματαγορά δραστηριοποιούνται κυρίως ΒΟΔΙΑ και ΤΡΑΓΙΑ - όπου τα 0,23 τους φαίνεται φτηνότερο απο το 23.

      Δείτε ας πούμε τα τραγιά της ΜΙΓ.
      Αν η μετοχή είχε κάνει κανένα reverse / 10 κανένα απο τα τραγιά δεν θα ασχολείτο μαζί της με την τιμή στα 4,5 ευρώ. Τώρα στα 0,45 τους φαίνεται φτηνή.

      Τιμές λοιπόν pennystock για να αγοράζουν όλα τα τραγιά.

      Διαγραφή
  32. Ευχαριστω.

    ..καθε μερα δωρεαν πρακτικα σεμιναρια γνωσεων k τροπου σκεψης. Respect, aυτο το site ειναι καλυτερο απ το capital.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλα ο Βασιλακης ας πομπαρει καλυτερα την τζαγκουαρ που ειναι αργοκινητο καραβι. Τι να μας πει μωρε που το χαρτι το πεζουν και το κρατανε με δισκετες με ασσους οι "καυτεροι" απο τα Γιαννενα? Σαλεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πεστα ρε Σαλεα οποιος και αν εισαι. Μα τι παπαρες ακουμε, ο ενας μας λεει οτι ο δρομεας θα παει επι 10!! δηλ. πανω απο 100 αξια με τι κερδη βρε? θα βγαλει ποτε του το ξυλο 10εκ? ο αλλος μας λεει για 20 οταν 4 ηταν με τον Γιδι στις 5000μνδ. οταν την τελευταια πενταετια υπαρχει μεσα στο χαρτι οτι πιο λαμογιαρικο κυκλοφορει. τιμες 0,6 με 0,8 μπορει να δει αν πεξει η περιφερεια και το 14 βγαλει 2,5 κερδη και αυτο θελει γυρω στα 2 εκ κομματια

      Διαγραφή
    2. Ρε μάγκα στο επι 10 που έγραψα είδες πουθενά να αναφέρω τιμή απο όπου θα ξεκινήσει?Διάβασε καλά ρε ζαγάρι τι γράφω. Που τα βρήκες τα 100?

      Διαγραφή
    3. *Ο Δρομέας όταν δεν τον ακουμπάει κανείς ΛΟΓΟ ΤΙΜΗΣ τότε θα γράψει επι 10*

      Ζαγάρι.....ε ζαγάρι.

      Διαγραφή
    4. Αι μανουλαμ με τι μυρωδιαδες εχουμε να κανουμε. Οταν η κεφαλ.σημερα ειναι λιγο πανω απο 10 και λες οτι θα παει επι 10 ποσο μας κανει?? μηπως 100 market cap?? τι νομιζες οτι ελεγα για 100 τιμη?? αντε ρε αυγολεμονε κανε τα χρημ/κα σου μαθηματα και επεστρεψε οταν θαχεις επιχειρηματα θεμελιωδη η μη (δεχομαι και λομπιστικα επιχειρηματα αν υπαρχουν) για να μας εξηγησεις το εργο πως δικαιολογει το χαρτι παει σε κεφαλ. πανω απο 100.

      Διαγραφή
    5. Επειδη συνεχίζεις και είσαι ζαγάρι ποιός σου λέει οτι η τιμή που ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ δεν θα είναι στα 0.18???Πόση κεφαλαιοποίηση θα έχει τότε βρε στούρνε???

      Διαγραφή
    6. Κύριοι!!!!
      Γράψτε ότι γουστάρετε.
      ΌΧΙ όμως βρισίδια και χαρακτηρισμούς μεταξύ μας, σε αυτό το Ιστολόγιο.

      Διαγραφή
    7. Τωρα μιλεις σωστα (ας πουμε) και για να σεβαστω και τον Τακαρο θα προσπαθησω να ακολουθησω την συλλογιστικη σου. Δηλαδη 0.18 επι 10 στο 1.8 και λιγο πανω απο 50 κεφ. Πραγματι αυτο θα ηταν εφικτο υπο 2 προυποθεσεις" αν εβγαζε ποτε η εταιρια κανα ταληρο κερδη η αν εμπενε κανας ξενος (ελληνας μεικερ που να κουβαλησει 2/3 εκ.τεμαχια για να φτασει το χαρτι εκει απλα δεν υπαρχει..) Παμε ομως και στον βασικο ισχυρισμο σου οτι μπορει να γραψει στο ταμπλο και 0.18!!!! με τον δεικτη πανω απο χιλιαρικο και την εταιρια στα κερδη οπως τωρα πωςςςςςς??? Απο τωρα πες ενα νουμερο και εγω θα στο πληρωσω αν πεσω εξω και φερεις πινακιδιο αγορας που να γραφει 0.18. Ειπαμε το χαρτι ειναι ανυποληπτο αλλα καραμπα για να γραψει 0,18 πρεπει να γυρισει το μαγαζι σε 2 εκ ζημιες τουλαχιστο. Αμπαλος+


      Διαγραφή
    8. Ψάξε να βρεις ποία χαρτιά τα τελευταία 2 χρόνια έγραψαν τέτοιες αποδόσεις ( μετρημένα στο δάκτυλο του ενός χεριού) απο που ξεκίνησαν και που έφτασαν ( που πολυυυυ χειρότερους ισολογισμούς) κάνε τους συνδιασμούς και θα καταλάβεις. Τα άλλα που γράφεις για εταιρικά κέρδη και γενικούς δείκτες δεν κου λένε τίποτα.

      Διαγραφή
    9. Ρίξε και ένα βλέφαρο τι μπουρδολογίες έγραφαν ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ η Ιντρακόμ στα 0.13 λεπτάκια, τι μπούρδες έγραφαν όταν έγραψε το νουμεράκι και ήταν ΟΛΟΙ όξω γιατί θα βάραγε κανόνι και τι απόδοση έγραψε. Ο φόβος είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ολίγων και χειρότερος των πολλών.

      Διαγραφή
    10. Για Κεκροπα ξερουμε κατι ;

      Roko Baroko

      Διαγραφή
    11. Βρε φιλε τι σχεση εχει ομως το χαρτι του προεδρου που το βλεπει ολη η αγορα και οι traders και στη χειροτερη μερα του κανει 80 με 100χιλ.τεμαχια με ενα χαρτι που στα ασχημα δεν ανοιγε.. και αληθεια τι εκανε η Ιντκα? απο 0.13 που λες και εσυ εδεησε τωρα υστερα απο 2 χρονια ανοδου να παει 0,85/ αμα ειναι ετσι τοτε ο δρομε ταδωσε νωρυτερα αφου απο 0,18 προλαβε καιγραψε 0,62 μπαμ αλλαααα μετα ηρθαν οι μελισσες... Εν ολιγοις για ναχουμε υπερβολη (επι 10 που λες και συ) σε χαρτι πρεπει ναχει value για να το δει κανα ξενακι που λεει και το αφεντικο, χαρτια με σαπιους ισολογισμους μπορουν να κανουν κινησεις τυπου Σατοκ ας πουμε αλλα μεχρις εκει η να ειναι ειδικου τυπου σαν την Φορθ (που ειναι στην επιτηρηση ομως και δεν μπενει σε κανενα 3day η margin).

      Διαγραφή
    12. Κέκροπας?????
      Τι είναι πάλι αυτός ο νεκραναστημένος???

      Θα μου πείτε τώρα για τα ακίνητα που είναι περασμένα στον Ισολογισμό με τιμές 1821 προ Χριστού και για το ααααααααααααν δικαιωθεί η εταιρία και δεν τα πάρει το κράτος και τέτοια ΧΑΖΑ, μα ΘΕΟΧΑΖΑ που γράφουν οι ΜΜΕδες στα τραγιά απο τότε που έπαιζε στα 20 και 30 ευρώ ο Κεκροπας.

      Δεν πάτε καλύτερα να παίξετε ΤΖΟΚΕΡ?? Εκεί θα χάσετε λιγότερα.

      Διαγραφή
    13. Καλά, καλά.
      Συνεχίστε να γράφετε τα κουλά σας - αλλά αν ξαναπάει το ζόμπι του Κόκκαλη στα 0,18 μην την ξαναπάρετε, σκεπτόμενοι ότι εκεί είναι ο πάτος.

      Η εταιρία είναι του κώλου - για τα μπάζα πως το λένε και ο Κόκκαλης μου δίνει μια εικόνα ότι έχει παραδοθεί, δεν ξέρει τον τρόπο να αναστήσει τα ζόμπι του.
      Όσο έπαιζε με τα στημένα και κέρδιζε τα πρωταθλήματα ήταν καλά. Τώρα που πρέπει να κάνει επιχειρείν είναι φανερό ότι δεν μπορεί.

      Διαγραφή
    14. Σίγουρα και αυτός θα είναι άλλος ένας επιχειρηματίας που θα θέλει ΔΡΑΧΜΕΣ - για να ξαναμπορέσει να γίνει δερβέναγας στην Ελλάδα, μαζί με κάθε άχρηστο σε αυτήν την χώρα.

      Διαγραφή
    15. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπόρεσα από τους ισολογισμούς της να καταλάβω πως αυτή η εταιρεία στέκεται όρθια. Σε ότι αφορά το επιχειρείν της εταιρείας, τουλάχιστον για το κομμάτι αυτής που ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, είναι από τις ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις με σοβαρή τεχνογνωσία. Πράγματι η Ιντρακόμ (όπως και η ΜΕΤΚΑ) τα έπιασαν χοντρά από τις διάφορες προμήθειες του δημοσίου. Παράλληλα όμως, ήταν μία από τις ελάχιστες εταιρείες που την ευκαιρία που τους δόθηκε την εκμεταλλεύτηκαν για να βγάλουν προϊόντα και να συνάψουν διεθνείς συνεργασίες και όχι μόνο για να κάνουν αρπαχτή. Συνεπώς, αν είναι για τα μπάζα, υπάρχουν πολύυυυ χειρότερα εκεί έξω.

      Και κάτι που μάλλον δεν ενδιαφέρει τον επενδυτή, η εταιρεία αποτελεί ένα από τα χειρότερα workplaces. Νομίζω ήταν το 2011 που οι εργαζόμενοι είχαν απεργήσει. Ζήσαμε να το δούμε και αυτό.

      Διαγραφή
  34. Η καθολα εγκυρη Καθημερινη της Κυριακης μας ενημερωνει οτι ο Καμπουριδης (Dolphin capital) θα βαλει την επομενη διετια 300 χαρτια στο Λασιθι για να φτιαξει ενα νεο woldorf astoria της αλυσιδας Hilton (περα απο Αθηνα και Κω). Μμμμμ γιαμιι! σε βλεπω να γραφεις εκτακτα φετος στον ισολογισμο με την ευλογια της Παναγιας της Φανερωμενης. Καλλικρατης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ο Καμπουρίδης όλο λεφτά βάζει στην Ελλάδα - αλλά λεφτά δεν έχει.
      Ήθελε να πάρει και τον ΑΣΤΗΡ.
      Με τι???? Με στραγάλια??

      Αν φύγει ο Καμπουρίδης τότε θα πάρει φωτιά το Λασίθι - και τότε θα βάλω και το στοίχημα με τον κύριο gforce σχετικά με τη Σητεία και με το project που θα γίνει στα κατσάβραχα της Σητείας.

      Διαγραφή
    2. Αλλά με τον Καμπουρίδη μέσα - ο Τάκαρος θα κάνει την κότα και ο gforce θα ικανοποιείται ότι έχει δίκιο και ότι ο Τάκαρος κότεψε.

      κοκοκο

      Διαγραφή
  35. κύριε Τάκη ειστε καλος στην μελετη εταιρειων,εχετε διορατικό ματι αλλα στο project Σητειας κανετε λαθος απο οτι καταλαβα εχετε στο χαρτοφυλακιο σας ενα σημαντικο ποσοστό μετοχών ικτινου -ναι ειναι μια καταπληκτικη εταιρεια οσο αφορα τα λατομεια και τα μαρμαρα της ,αλλα μεχρι εκει ,το project της φανερωμένης ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΟ απο το business plan του ικτινου,και θα με θυμηθητε
    gforce
    υστερογραφο. και δεν σας θεωρω κοτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε gforce το επιχείρημα σας ότι στα κατσάβραχα δεν μπορεί να στηθεί project δεν ευσταθεί.

      Αν είστε ο underground
      στις 20/12/2013 και ώρα 11:35 λέει αυτά :

      ''Ο Ικτινος θα εκανε ενα project στην Σητεία Κρητης με μαρινες
      χα χα επειδή ξέρω την περιοχη που δηθεν θα γινοταν το project σπιθαμή προς σπιθαμή ,ψαρευω τα καλοκαιρια πολυ συχνα εκει,γελασα πολυ οταν το ακουσα.
      ο ικτινος και οι μετοχοι του περιμενουν τα κινεζοειδη να εισελθουν στην εταιρεία για να απογειωθει ...χμ
      ενταξει μην χλευαζετε τον φιλο που θελει να τσιμπησει κομματια στο 1 ευρω
      πριν απογειωθει $ θα επισκεφτει και τα χαμηλοτερα σκαλοπατια του 1 ευρω πολυ πιθανο''

      θα σας συμβούλευα κάντε την κότα και μην εκτίθεστε. Δεν είναι το πρόβλημα στα κατσάβραχα.

      υστερόγραφο: Μέχρι να αποχωρήσει ο Μίλτος ο Τάκαρος κάνει την κότα.

      Διαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂