Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Το θαύμα της Βέρνης - Παγκόσμιο Κύπελλο Ελβετίας 1954


Η απόφαση για τον οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 πάρθηκε στις 26 Ιουλίου 1946 στην Πόλη του Λουξεμβούργου την ίδια μέρα όπου αποφασίστηκε ο διοργανωτής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950. Ο λόγος της επιλογής της Ελβετίας ως οικοδέσποινα του Μουντιάλ του 1954 έγινε λόγο του ότι το 1954 η ΦΙΦΑ θα γιόρταζε τα 50 χρόνια της και θεώρησαν ότι το καλύτερο θα ήταν η διοργάνωση να γίνει στην έδρα της διοργανώτριας αρχής 

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954 συμμετείχαν 45 ομάδες. Στην συνέχεια η ΦΙΦΑ αρνήθηκε την συμμετοχή 7 εθνικών ομάδων και έμειναν 37 ομάδες για την διεκδίκηση των 14ων θέσεων της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Ουρουγουάη και την διοργανώτρια Ελβετία. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν η Τουρκία η Νότια Κορέα και η Σκοτία.

Η Σοβιετική Ενωση ήθελε να αποφύγει μία ενδεχόμενη κακή πορεία, μετά την απογοητευτική εμφάνιση στο ολυμπιακό τουρνουά του 1952, η Πολωνία αποσύρθηκε κι έτσι η εκπληκτική Ουγγαρία της εποχής προκρίθηκε άνευ αγώνα, ενώ η Τουρκία κέρδισε στο νόμισμα την Ισπανία και προκρίθηκε κι αυτή. Η FIFA είχε δεχθεί λίγους μήνες μετά το Μουντιάλ του 1950 τη Δυτική Γερμανία στους κόλπους της, όπως και το κρατίδιο του Σάαρ (με προπονητή τον Χέλμουτ Σεν, μετέπειτα τεχνικό της Δυτικής Γερμανίας στο νικηφόρο Μουντιάλ του 1974). Οι δύο "αδερφές" χώρες, μάλιστα,αναμετρήθηκαν σε πλέι οφ προκριματικών, με τη Δυτική Γερμανία να προκρίνεται.
Για πρώτη φορά διεξήχθησαν τα προκριματικά στη Λατινική Αμερική, αφού μειώθηκαν οι αποχωρήσεις, με την Βραζιλία να προκρίνεται εύκολα από τον όμιλο, στον οποίο, πάντως, αρνήθηκε ξανά να συμμετάσχει η Αργεντινή.

Κρατώντας τις… παραδόσεις, η ΦΙΦΑ υιοθετεί για πολλοστή φορά νέο σύστημα διεξαγωγής.Οι 16 φιναλίστ χωρίστηκαν σε τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων, κάθε ένα εκ των οποίων απαρτιζόταν από δύο "ισχυρούς" και δύο "ανίσχυρους", βάσει της κατάταξης της FIFA.  
Οι "ισχυροί" κάθε ομίλου αγωνίζονταν με τους δύο "ανίσχυρους", αλλά όχι μεταξύ τους (όπως και οι "ανίσχυροι"), εκτός κι αν ισοβαθμούσαν στη δεύτερη θέση κι έπρεπε να δώσουν πλέι οφ για το τελευταίο "εισιτήριο" πρόκρισης του ομίλου.

Με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία ήταν στους "ισχυρούς" επειδή απέκλεισε την Ισπανία , ενώ η Δυτική Γερμανία στους "ανίσχυρους" και έτσι δημιουργήθηκε μία άκρως αξιοπερίεργη κατάσταση στον δεύτερο όμιλο.

Η πανίσχυρη Ουγγαρία συνέτριψε 9-0 τη Νότια Κορέα (πρώτη ασιατική ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο) και τα "πάντσερ" διέλυσαν τους Τούρκους με 4-1 και έτσι δεν είχαν ανάγκη να κοντράρουν στα ίσια τους Ούγγρους στη 2η αγωνιστική. Ως εκ τούτου, ο Ζεπ Χέρμπεργκερ παρέταξε μία ενδεκάδα με επτά αλλαγές και όπως ήταν φυσικό, γνώρισε τη συντριβή από την Ουγγαρία με 8-3. Αυτό το παιχνίδι αποτέλεσε και την... παρακαταθήκη της Γερμανίας για την κατάκτηση του θεσμού, αφού ο δυναμικός κεντρικός μέσος Βέρνερ Λίμπριχ τραυμάτισε τον ηγέτη των Μαγυάρων, Φέρεντς Πούσκας, στον αριστερό αστράγαλο και τον ανάγκασε να χάσει τα δύο επόμενα ματς της ομάδας του. Η ήττα της Γερμανίας την έφερε ξανά αντιμέτωπη με την Τουρκία λόγω της ισοβαθμίας των δύο χωρών (η Τουρκία είχε νικήσει με 7-0 τους Νοτιοκορεάτες) και εκεί η πλήρης Δυτική Γερμανία θριάμβευσε με 7-2.

Στον 1ο όμιλο, η προηγούμενη φιναλίστ Βραζιλία, με σχεδόν εξ ολοκλήρου διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με το 1950, είχε εύκολο έργο προχωρώντας ως πρωτοπόρος, ενώ η Γιουγκοσλαβία, αν και "ανίσχυρη", προκρίθηκε ως δεύτερη και αφήνοντας εκτός τη Γαλλία του Ραϊμόν Κοπά. Στον 3ο όμιλο η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη νίκησε 2-0 την Τσεχοσλοβακία και έκανε "πάρτι" κόντρα στη Σκοτία (7-0), με την Αυστρία να την ακολουθεί επίσης με δύο νίκες. Στον 4ο όμιλο η Αγγλία ήρθε ισόπαλη με το Βέλγιο (από τις ισοπαλίες στη φάση των ομίλων προέκυπτε παράταση) και νίκησε την διοργανώτρια για να προκριθεί ως πρωτοπόρος, αφήνοντας την Ελβετία και την Ιταλία να δώσουν αγώνα πλέι οφ. Οι Ελβετοί νίκησαν εύκολα 4-1 και συμπλήρωσαν την οκτάδα των προημιτελικών

Η διοργάνωση είχε υψηλό θέαμα καθώς μέσα σε 26 συνολικά παιχνίδια επιτεύχθηκαν 140 γκολ (μ.ο 5,38 γκολ ανά παιχνίδι) όμως η προσέλευση των θεατών δεν εξυπηρετείται από το γεγονός πως οι Ελβετοί έχουν παραδώσει στάδια μικρής χωρητικότητας, για την διεξαγωγή του Π.Κ. 

Η δυσάρεστη έκπληξη του τουρνουά είναι η δις Πρωταθλήτρια Κόσμου Ιταλία που αποκλείεται από την φάση των ομίλων, γνωρίζοντας δύο φορές την ήττα από την Ελβετία.

Στα προημιτελικά η Ελβετία αντιμετώπισε την Αυστρία και προηγήθηκαν 3-0 μόλις στο 19ο λεπτό, αλλά οι Αυστριακοί ισοφάρισαν γρήγορα γρήγορα με τρία γκόλ στο 25', 26', 27 και προηγήθηκαν με 5 - 3 με δύο γκολ στο 32' και 34.
Έτσι κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 7-5, στο πλέον παραγωγικό παιχνίδι της ιστορίας των Μουντιάλ.


Η Ουρουγουάη απέκλεισε και τη δεύτερη βρετανική εκπρόσωπο, την Αγγλία, κερδίζοντας το παιχνίδι στο "Σεντ Γιάκομπ" με 4-2, ενώ η Δυτική Γερμανία νίκησε χωρίς δυσκολία 2-0 τη Γιουγκοσλαβία και αθόρυβα κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.
Ο τελευταίος προημιτελικός, η αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Ουγγαρία, βρήκε νικήτρια την ομάδα του Γκούσταβ Σέμπες με 4-2. Το παιχνίδι μένει στην ιστορία ως «η μάχη της Βέρνης» αφού ο εξαιρετικά βίαιος χαρακτήρας του (που είχε ρίζες στο πείσμα των Βραζιλιάνων να γυρίσουν με ψηλά το κεφάλι πίσω, μετά το «κάζο» του 1950) απεικονίζεται σε τρεις αποβολές και σε επεισόδια που δεν σταματούν με την λήξη του ματς.

Sandor Kocsis3

Σάντορ Κόκσιτς, ο χρυσοκέφαλος

Στα ημιτελικά η αήττητη τα τελευταία έξι χρόνια Ουγγαρία αντιμετώπισε την αήττητη στην ιστορία των Μουντιάλ Ουρουγουάη.
Η "τσελέστε" τα έχασε, έμεινε πίσω στο σκορ με 2-0 από τα τέρματα των Τσίμπορ και Χιντεγκούτι και όδευε προς τον αποκλεισμό με την πρώτη της ήττα σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Χουάν Χόμπεργκ με δύο γκολ στο τελευταίο τέταρτο έστειλε το ματς στην παράταση, όπου οι παίκτες του Χουάν Λόπεζ χρησιμοποίησαν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να φτάσουν στη νίκη.
Στην παράταση δύο κεφαλιές του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης, Σάντορ Κότσις, έδωσαν τη νίκη με 4-2 στους Μαγυάρους, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της περίφημης Ουρουγουάης.
Η αναμέτρηση θεωρείται ως μια από τις καλύτερες στην ιστορία των Π.Κ. Με δυο γκολ του Κόκτσις στην παράταση, η Ουγγαρία εξολοθρεύει και τους παγκόσμιους πρωταθλητές (4-2) και οδεύει στον τελικό ως το απόλυτο φαβορί απέναντι στους ερασιτέχνες Δυτικογερμανούς.


Στον έτερο ημιτελικό, η Δυτική Γερμανία συνέτριψε την γειτονική Αυστρία με 6-1 και στην πρώτη συμμετοχή της σε μεγάλη διοργάνωση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έφτασε στον τελικό.

Οι Μαγυάροι έφτασαν στην διοργάνωση «τρέχοντας» ένα αήττητο σερί από τον Μάιο του 1950 και ως οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες του 1952. Αυτή τους η επιτυχία ώθησε τους Άγγλους να τους καλέσουν στο Γουέμπλεϊ για το «ματς του αιώνα» όπως το χαρακτήρισε ο αγγλικός Τύπος.
Στις 23 Νοεμβρίου του 1953, η «αράντσιπατ» (χρυσή ομάδα) έκανε σμπαράλια τους Άγγλους (6-3) υποχρεώνοντας τους στην πρώτη εντός έδρας ήττα τους από μη βρετανική ομάδα μέχρι εκείνη την στιγμή!

Η άτυπη ρεβάνς παίχτηκε παραμονές του Π.Κ, στο «Νεπστάντιον» και το τελικό 7-1 (η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία των «λιονταριών») υπέρ της παρέας του Πούσκας γιγάντωσε ακόμα περισσότερο το μύθο της. Προπονητής εκείνης της ομάδας ήταν ο Γκουστάβ Σέμπες, ο οποίος καθιέρωσε ένα 4-2-4 και με τους Πούσκας, Χιντεγκούτι, Κόκσιτς, Μπόζικ και Τσίμπορ από την μέση και μπροστά, η Ουγγαρία ήταν μια ομάδα που έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο πριν ανακαλυφθεί ο όρος και δεν είχε αντίπαλο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η φιγούρα του κοντή και αρκετά ογκώδης, ενώ αγωνιστικά, ουδέποτε ήταν καλός στις κεφαλιές και σπάνια άγγιζε την μπάλα με το δεξί πόδι. Όπως αποδείχθηκε, δεν χρειαζόταν, αφού το αριστερό του ήταν ίσως το καλύτερο από όλα όσα άγγιξαν τη "στρογγυλή θεά" μέχρι σήμερα.
Ο Πούσκας ξεκίνησε την καριέρα του σε πολύ νεαρή ηλικία στην ουγγρική Κισπέστ - Χόνβεντ όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως προπονητής. Το 1949 όταν την ομάδα του (Χόνβεντ) την ανέλαβε διοικητικά ο Ουγγρικός Στρατός, ο Πούσκας απέκτησε στρατιωτικό βαθμό και συγκεκριμένα τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Από τότε έγινε γνωστός ως "Ο Καλπάζων Συνταγματάρχης". Η (στρατιωτική πλέον) ομάδα της Χόνβεντ πήρε από όλες τις άλλες ομάδες τους πιο ταλαντούχους παίκτες και έτσι ο Πούσκας έγινε συμπαίκτης με τα μετέπειτα μέλη της απίστευτης Εθνικής Ουγγαριας του '50, Ζόλταν Τσίμπορ και Σάντορ Κόκτσιτς.

Με την Χόνβεντ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα Ουγγαρίας και ανεδείχθη πρώτος σκόρερ τα έτη1947/48 (50 γκολ), 1949/50 (31 γκολ), 1950 (25 γκολ) και 1953 (27γκολ). Το ρεκόρ του των 50 γκολ σε μια σεζόν το 1948 τον ανέδειξε επίσης πρώτο σκόρερ σε όλη την Ευρώπη.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 σημείωσε δύο γκολ εναντίον της Ν. Κορέας (9-0) στην πρεμιέρα και από ένα στα δύο παιχνίδια με τους μετέπειτα Πρωταθλητές Κόσμου. Στον μεγάλο τελικό,παρότι ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ, δεν ήταν σε θέση να δώσει το μάξιμουμ και στην πραγματικότητα επέβαλλε με την προσωπικότητα του (ήταν άλλωστε ο αρχηγός) την παρουσία του στην ενδεκάδα των Μαγυάρων. Ο τραυματισμός στο γόνατο από τον Βέρνερ Λίμπριχ στο πρώτο παιχνίδι, υπήρξε κατά πολλούς το σημείο που έκρινε τον τελικό που έμεινε στην ιστορία ως το «θαύμα της Βέρνης»

Το 1956 μετά τα γεγονότα στην Ουγγαρία και την εισβολή των σοβιετικών στην Βουδαπέστη εκπατρίστηκε παίζοντας αρχικά κάποια ανεπίσημα παιχνίδια με την Εσπανιόλ Βαρκελώνης και το 1958 υπέγραψε στην Ρεάλ Μαδρίτης αφού δεν κατάφερε να υπογράψει με την ομάδα του Εθνικού Πειραιώς αλλά και να βρει ομάδα στην Ιταλία.

Στη Μαδρίτη παρέμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1966, πετυχαίνοντας 156τέρματα σε 180 αγώνες σαρώνοντας τους τίτλους τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις (5 Πρωταθλήματα Ισπανίας,1 Κύπελλο Ισπανίας,3 Τσάμπιονς Λιγκ και 1 Διηπειρωτικό).

Με την Εθνική Ουγγαρίας είχε 85 συμμετοχές και 84 γκολ ενώ αγωνίστηκε και 4 φορές με την Εθνική Ισπανίας χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.

Μαζί με τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο, ο σπουδαίος Ούγγρος βοήθησε στο «χτίσιμο» του μύθου της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών (1959, 1960) και πέντε πρωταθλήματα, ενώ τέσσερις χρονιές κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ, κάτι που είχε κάνει ισάριθμες φορές όσο έπαιζε στην Ουγγαρία και την Χόνβεντ.
Ως διεθνής όμως, ο Πούσκας δεν είχε ποτέ ξανά την ευκαιρία να κάνει κάτι το σημαντικό. Το 1962, δέχτηκε να αγωνιστεί με την Εθνική Ισπανίας στο Μουντιάλ της Χιλής (έχοντας πάρει την ισπανική υπηκοότητα) αλλά οι Ίβηρες αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο.

Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ η Ουγγαρία, πέθανε το 2006 σε ηλικία 79 ετών. Από το 2009 και κάθε Δεκέμβρη, η ΦΙΦΑ δίνει στην μνήμη του το «Βραβείο Φέρεντς Πούσκας» το οποίο καταλήγει στον ποδοσφαιριστή που έχει πετύχει το ομορφότερο γκολ κάθε χρονιάς.
 

Για την Δυτ. Γερμανία, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Η διχοτόμηση της ναζιστικής Γερμανίας μετά τον πόλεμο και οι μεγάλες φθορές που άφησε αυτός πίσω του, δεν επέτρεπαν σπουδαίες βλέψεις. Η ομάδα συγκροτήθηκε από ερασιτέχνες και υπό τις οδηγίες του Ζεπ Χέρμπεργκερ πήγε τόσο μακριά όσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί.

Θεωρούταν μια από τις «αδύναμες» ομάδες που έπαιρναν μέρος στο Μουντιάλ, το πρωτάθλημα της δεν ήταν επαγγελματικό αλλά ποδοσφαιριστές όπως ο Χέλμουτ Ραν, ο Μαξ Μόρλοκ και τα αδέρφια Φριτζ και Ότμαρ Βάλτερ έμελλε να μείνουν για πάντα στην ιστορία. Σε εκείνο τον περίφημο τελικό, οι Γερμανοί πιθανότατα είχαν δύο έξτρα βοήθειες που ίσως εντέλει ήταν κι αυτές που έκαναν την διαφορά.


http://retrosport.files.wordpress.com/2009/10/fritz-walter1.jpg
Φρίτς Βάλτερ - αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας το 1950

Το 1940, στο ντεμπούτο του με την εθνική Γερμανίας έκανε χατ τρικ κόντρα στη Ρουμανία. Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν αιχμάλωτος πολέμου στον Μαρμαρά, όπου έπαιζε ποδόσφαιρο με Ούγγρους και Σλοβάκους φύλακες. Όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν ολόκληρη τη Γερμανία, τον έστειλαν σε ένα γκούλαγκ, όπου το προσδόκιμο ζωής από την άφιξη κι έπειτα δεν ξεπερνούσε τα πέντε χρόνια.

Εξιστορεί ο ίδιος

«Βρέθηκα όπως οι περισσότεροι της ηλικίας μου στο ανατολικό μέτωπο. Πιάστηκα μάλιστα αιχμάλωτος από τους Ρώσους, αλλά στάθηκα τυχερός. Στο στρατόπεδο όπου ήμουν κρατούμενος έτυχε να είναι φύλακας κάποιος Ούγγρος, ο οποίος με είχε δει να αγωνίζομαι πριν από τον πόλεμο με τα χρώματα της Γερμανίας εναντίον της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη. Ενημέρωσε αμέσως τους υπευθύνους του στρατοπέδου και αυτοί τους ανωτέρους τους. Οπως αποδείχθηκε, ο στρατάρχης Ζούκοφ ήταν φίλος του ποδοσφαίρου. Χωρίς να το περιμένω, με απελευθέρωσε νωρίτερα του αναμενόμενου. Αν δεν βρισκόταν στον δρόμο μου τη συγκεκριμένη στιγμή ο Ζούκοφ, ίσως να πήγαινα στη Σιβηρία και φυσικά ούτε λόγος δεν θα γινόταν για συνέχιση της ποδοσφαιρικής μου καριέρας».

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Βάλτερ να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο, να γίνει ξανά ηγέτης της Καϊζερσλάουτερν μαζί με τον μικρό αδερφό του Οτμαρ και το 1954 έγινε αυτός που στενοχώρησε τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή, οδηγώντας τη Δυτική Γερμανία στη νίκη με 3-2 επί της Ουγγαρίας.

Ο εμβληματικός αρχηγός των "πάντσερ" ήταν το δεξί χέρι του Χέρμπεργκερ στην ομάδα και παίζοντας ως προωθημένος, πίσω από τον αδερφό του, αποτελούσε τον "εγκέφαλο" όλων των επιθετικών ενεργειών της ενδεκάδας.

Η βροχόπτωση πριν τον τελικό χαρακτηρίστηκε ως "ο καιρός του Φριτς Βάλτερ", επειδή λόγω της ελονοσίας που πέρασε επιστρέφοντας από το γκούλαγκ, ο οργανισμός του δεν μπορούσε να αντέξει στη ζέστη. Τα τρία γκολ και ηγετικές εμφανίσεις στο τουρνουά έκλεψαν τη δόξα από τον σκόρερ των δύο τερμάτων στον τελικό, Ραν, και τον καθιέρωσαν ως τη φυσιογνωμία της Δυτικής Γερμανίας.


Η προετοιμασία του Θαύματος της Βέρνης

Η Δυτική Γερμανία απαρτιζόταν από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, αφού ακόμα το ποδόσφαιρο στη χώρα βρισκόταν σε κατάσταση ανάρρωσης μετά τον Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο, και αρκετοί εξ αυτών είχαν βιώσει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, λόγω της εθνικότητάς τους. Ηλικιωμένη ομάδα, της οποίας ο κορμός ανήκε στην Καϊζερσλάουτερν, που το 1954 γνώρισε την ήττα στον τελικό του πρωταθλήματος με 5-1 από το Ανόβερο. Αυτό το αποτέλεσμα αποθάρρυνε τους φιλάθλους για τις πιθανότητες καλής πορείας στο Μουντιάλ, ωστόσο η παρουσία του Χέρμπεγκερ (ήταν και στο Μουντιάλ του1934, ως βοηθός) ήταν καταλυτική. Εκμεταλλευόμενος το σύστημα διεξαγωγής της φάσης των ομίλων, κέρδισε εύκολα την Τουρκία και ζήτησε άδεια από τη γερμανική ομοσπονδία για να παρατάξει τη δεύτερη ομάδα κόντρα στην Ουγγαρία και να χάσει. Ακολούθως, νικώντας στα πλέι οφ την Τουρκία, θα περνούσε ως δεύτερος, αποφεύγοντας στις επόμενες φάσεις τους Λατινοαμερικανούς της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης, που ήταν σαφώς δυνατότερες ομάδες. Με αυτό το τρικ κατάφερε να φτάσει με τη Γερμανία μέχρι τον τελικό.

Έτσι η απόφαση του Χέρμπεργκερ ήταν, στο πρώτο ματς του ομίλου κόντρα στην Ουγγαρία, να παρατάχθεί με επτά αναπληρωματικούς και ένας βασικός να κάνει τη διαφορά, παρά την ήττα με 8-3. Ο Λίμπριχ ακολούθησε τις εντολές του τεχνικού του και τραυμάτισε τον Πούσκας στον αριστερό αστράγαλο. "Θυμάμαι ότι με κυνηγούσαν σε όλο το παιχνίδι και με χτυπούσαν. Δεν το χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία, αλλά έχασα τα προημιτελικά και τα ημιτελικά", δήλωσε ο Πούσκας μερικά χρόνια αργότερα.
Έτσι ο «καλπάζων συνταγματάρχης» έχασε τα δύο επόμενα ματς, για να επιστρέψει στον τελικό, απαιτώντας ουσιαστικά να παίξει παρότι δεν ήταν απόλυτα έτοιμος.

Στο μπαράζ εναντίον της Τουρκίας, οι ξεκούραστοι Δυτικογερμανοί θα έπαιρναν αυτό που ήθελαν. Όχι μόνο συνέβη αυτό, αλλά η Ουγγαρία παρότι πρώτη, αναγκάστηκε να δώσει δύο εξαιρετικά κοπιαστικά ματς μέχρι τον τελικό. Αυτό εναντίον της Βραζιλίας που έμεινε στην ιστορία για την βιαιότητα του (εξ΄ ου και «μάχη της Βέρνης») και έναν ημιτελικό με την Ουρουγουάη, ο οποίος χρειάστηκε παράταση για να αναδείξει νικητή, δείγμα του πόσο δυσκολεύτηκε η «αράντσιπατ» απέναντι στους Πρωταθλητές Κόσμου.

Ο Άντι Ντάσλερ, ιδρυτής της Adidas, είχε τροφοδοτήσει τους συμπατριώτες του με παπούτσια τελευταίας τεχνολογίας, ελαφριά με ελαστική σόλα και βιδωτές τάπες, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή.

Συν τοις άλλοις, έντονοι είναι οι ισχυρισμοί των Ούγγρων περί ντόπινγκ των Γερμανών στο ημίχρονο, όπου αποδίδουν την καλύτερη φυσική κατάσταση στην οποία εμφανίστηκαν στο δεύτερο μέρος τα "πάντσερ". Οι Γερμανοί διέψευσαν αμέσως τις φήμες, ωστόσο ο Γερμανός ιστορικός Γκουίντο Κνοπ ισχυρίστηκε σε ντοκιμαντέρ του "ZDF" to 2004, πως οι παίκτες της Δυτικής Γερμανίας είχαν κάνει ενέσεις με βιταμίνη C στο ημίχρονο,χρησιμοποιώντας βελόνες από έναν Σοβιετικό αθλίατρο, κάτι που εξηγεί και την επιδημία ίκτερου που έπληξε τους διεθνείς μετά το τουρνουά



4 Ιουλίου 1954 - Στάδιο Βάνκντορφ (Βέρνη)

Θεατές : 64.000


West Germany
WEST GERMANY:


GK 1 Toni Turek
DF 7 Josef Posipal
DF 3 Werner Kohlmeyer
DF 6 Horst Eckel
MF 8 Karl Mai
MF 10 Werner Liebrich
FW 15 Ottmar Walter
FW 16 Fritz Walter (c)
FW 20 Hans Schäfer
FW 12 Helmut Rahn
FW 13 Max Morlock
Manager:
West Germany Sepp Herberger
RFA-HUN 1954-FIN-CM.svg
Hungary
HUNGARY:


GK 1 Gyula Grosics
DF 2 Jenő Buzánszky
DF 4 Mihály Lantos
MF 5 József Bozsik
MF 3 Gyula Lóránt
MF 6 József Zakariás
FW 20 Mihály Tóth
FW 11 Zoltán Czibor
FW 8 Sándor Kocsis
FW 9 Nándor Hidegkuti
FW 10 Ferenc Puskás (c)
Manager:
Hungary Gusztáv Sebes

Στις 4 Ιουλίου του 1954, εξήντα χιλιάδες θεατές έγιναν μάρτυρες του «θαύματος της Βέρνης», όπως έμεινε γνωστός εκείνος ο τελικός ανάμεσα στην Δυτ. Γερμανία και την Ουγγαρία λόγω της απροσδόκητης εξέλιξης του.
Ο χαρακτηρισμός "Δαβίδ εναντίον Γολιάθ" ήταν τιμητικός για τη Γερμανία (έστω κι αν σε αυτό το ματς αγωνίστηκε με τους βασικούς) στην αναμέτρηση κόντρα στους Ούγγρους. Η "aranycsapat" (στα ελληνικά "χρυσή ομάδα") αποτελούσε το φόβητρο της εποχής, όδευε με απόλυτη βεβαιότητα προς τη σπουδαιότερη δυνατή διάκριση, την οποία είχε χάσει 16 χρόνια πριν από την Ιταλία. Στο "Βάνκντορφ" της Βέρνης, σε μία βροχερή 4η Ιουλίου, περίπου 64.000 θεατές είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν τον θρίαμβο των Ούγγρων. Η παρουσία του Πούσκας στην ενδεκάδα προ οικονομούσε το τι θα ακολουθούσε, έστω κι αν αποδείχθηκε ότι ο "καλπάζων συνταγματάρχης" της Χόνβεντ, δεν ήταν ακόμα έτοιμος (κούτσαινε στο παιχνίδι από το μαρκάρισμα του Λίμπριχ στο πρώτο ματς των δύο ομάδων).
Το ματς διεξήχθη υπό δυνατή βροχή και το ξεκίνημα του δεν προδίκαζε τίποτα το απροσδόκητο

Η Ουγγαρία πήρε το προβάδισμα με μακρινό σουτ του Πούσκας στο 6’ και στο 9’ ο Τσίμπορ έκανε το 2-0 εκμεταλλευόμενος γκέλα του Γερμανού τερματοφύλακα Τόνι Τουρέκ.
Τα πράγματα δείχνουν πολύ νωρίς να παίρνουν το φυσιολογικό δρόμο τους, αλλά δεν επρόκειτο για ακόμα ένα show του καλοκουρδισμένου συνόλου του Σέμπες.

Στο 10’ ο Μαξ Μόρλοκ (φώτο, ΚΑΤΩ) και στο 18’ ο Χέλμουτ Ραν ισοφάρισαν για την Δυτική Γερμανία, αν και οι Μαγυάροι διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ πάνω στον γκολκίπερ Γκιούλα Γκρόσικς στην φάση του δεύτερου γκολ. Ξαφνικά, η «αράντσιπατ» ένοιωθε τρωτή και παρότι κυριάρχησε, έχασε πολλές ευκαιρίες στην συνέχεια (δύο δοκάρια με Χιντεγκούτι και Κόκτσις),
Οι επιθέσεις των Μαγυάρων γίνονταν κατά κύματα, αλλά ο Τουρέκ, σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, κατάφερε να κρατήσει το ισόπαλο σκορ, αν και οι συμπαίκτες του, εφόσον ήταν πιο ψύχραιμοι, θα μπορούσαν να δώσουν αναπάντεχο προβάδισμα στο συγκρότημα του Χέρμπεγκερ. Ο Γερμανός τεχνικός είχε παγιδεύσει πανέξυπνα τους Ούγγρους, αφού δεν έκανε το λάθος να στηριχθεί σε ατομικά μαρκαρίσματα των "αστεριών" των αντιπάλων, του Πούσκας, του Κότσις και του οργανωτή Ναντόρ Χιντεγκούτι. Έπαιξε ζώνη στο κέντρο, αποκόβοντας τον Πούσκας και τον Τσίμπορ, τους δημιουργούς της Ουγγαρίας κι έτσι η μπάλα έφτανε κυρίως στον Μίχαλι Τοτ, ένα αμυντικό μέσο που δεν μπορούσε να απειλήσει στο ίδιο επίπεδο με τους συμπαίκτες του.

Έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Ραν πήρε την μπάλα σχετικά μακριά από την αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν δίστασε να σουτάρει με το κακό του πόδι, το αριστερό, ξεγελώντας τον Γκιούλα Γκρόσικς και κάνοντας το 3-2.

Στο 87ο λεπτό ο Πούσκας σκόραρε και άρχισε να πανηγυρίζει έξαλλα, με τον Αγγλο διαιτητή Λινγκ να δείχνει σέντρα. Ο Ουαλός βοηθός του, Μπέντζαμιν Γκρίφιθς, υπέδειξε οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις ενός λεπτού, το τέρμα ακυρώθηκε.
Τα τηλεοπτικά πλάνα της εποχής δεν είναι καθαρά σχετικά με τη φάση, ωστόσο οι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι το γκολ είναι κανονικό. Μαζί τους συμφωνεί και ο αναπληρωματικός σε εκείνο το ματς Γερμανός Αλφρεντ Πφαφ, με δηλώσεις του αρκετά χρόνια αργότερα. Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της βόρειας Γερμανίας "NDR", πάντως, το 2004 εμφάνισε ανέκδοτο τηλεοπτικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο στη φάση είναι πιθανό να υπάρχει οφσάιντ.

Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Κότσις ανατράπηκε αντικανονικά μέσα στην περιοχή, αλλά δεν υποδείχθηκε πέναλτι.
Το τελευταίο σφύριγμα του Αγγλου διαιτητή Γουίλιαμ Λινγκ σηματοδότησε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τέσσερα χρόνια μετά την νίκη της Ουρουγουάης μέσα στη Βραζιλία.
Από τον Μάιο του 1950 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1956, η Εθνική Ουγγαρίας είχε χάσει μια μόλις φορά. Έτυχε, απλά, να είναι, στο πιο μεγάλο ματς, στον τελικό του Π.Κ του 1954.



Ήταν η πρώτη ήττα μετά από 31 παιχνίδια και η Δυτική Γερμανία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια.


Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954
Δυτική Γερμανία - Ουγγαρία
3 - 2


1ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
 Βραζιλία 2 1 1 0 6 1 3
Γιουγκοσλαβία 2 1 1 0 2 1 3
Γαλλία 2 1 0 1 3 3 2
Μεξικό 2 0 0 2 2 8 0

16/6/1954
18:00
Βραζιλία 5 – 0 Μεξικό Γενεύη, Τσάρμαϊλς Στάδιο

Θεατές: 13,000
Διαιτητής: Ρέιμον Βύσλινγκ
Μπαλταζάρ 23'
Ντίντι 30'
Πίνγκα  34' 43'
Ζουλίνιο  69'



16/6/1954
18:00
Γιουγκοσλαβία 1 – 0 Γαλλία Λωζάνη, Στάδιο Ολύμπικ ντε λα Ποντές

Θεατές: 27,000
Διαιτητής: Μπέντζαμιν Γκρίφθις
Μίλος Μιλουτίνοβιτς 15'


19/6/1954
17:00
Βραζιλία 1 – 1
(Παράταση)
Γιουγκοσλαβία Λωζάνη, Στάδιο Ολύμπικ ντε λα Ποντές

Θεατές: 40,000
Διαιτητής: Τσάρλι Φόλτλες
Ντίντι 69'
Μπράνκο Ζέμπετς  48'

19/6/1954
17:10
Γαλλία 3 – 2 Μεξικό Γενεύη, Τσάρμαϊλς Στάδιο

Θεατές: 19,000
Διαιτητής: Μανουέλ Ασένσι
Ζέν Βιθέντ 19'
Ραούλ Καρντένας 49' αυτ.
Ρέιμοντ Κόπα  88' πεν.

Χόσε Λουίς Λαμαδρίτ 54'
Τόμας Μπαλκαζάρ 85'

2ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Ουγγαρία 2 2 0 0 17 3 4
Δυτική Γερμανία 2 1 0 1 7 9 2
Τουρκία 2 1 0 1 8 4 2
Νότια Κορέα 2 0 0 2 0 16 0


18:00
Δυτική Γερμανία 4 – 1 Τουρκία Βέρνη, Γόνκφορντ Στάδιο

Θεατές: 39,000
Διαιτητής: Χοσέ ντα Κόστα Βιεϊρά
Χάνς Σκχάφερ 14'
Μπέρνχαρτ Κόλντ 52'
Ότμαρ Βάλτε 60'
Μάξ Μόρλοκ 84'

Σουάτ Μάματ 2'

17/6/1954
18:00
Ουγγαρία 9 – 0 Νότια Κορέα Ζυρίχη, Χάρντρουμ

Θεατές: 18,000
Διαιτητής: Ρέιμοντ Βινσέντι
Φέρενς Πούσκας 12' 89'
Μιχαλύ Λάντος 18'
Σάντορ Κόσιτς  24' 36' 50'
Ζόλνταν Κζίμπορ 59'
Πίτερ Παλότας  75' 83'



20/6/1954
16:50
Ουγγαρία 8 – 3 Δυτική Γερμανία Βασιλεία, Σέντ Γίακομπ Στάδιο

Θεατές: 65,000
Διαιτητής: Γουίλιαμ Λίγκ
Σάντορ Κόσιτς  3' 21' 67' 78'
Φέρεντς Πούσκας  17'
Νάντορ Χιντεγκούτι 50'  54'
Τζόζεφ Τόθ  73'

Άλφρεντ Πφάφ  25'
Χέλμουτ Ράχν 77'
Ρίτσαρντ Χέρνμαν 81'

20/6/1954
17:00
 Τουρκία 7 – 0 Νότια Κορέα Γενεύη, Τσάρμαϊλς Στάδιο

Θεατές: 3,000
Διαιτητής: Εστεμπάν Μαρίνο
Σουάτ Μάματ 10' 30'
Λέφτερ Κουτσκουκαντογιαντίς  24'
Μπουρχάν Σαργκίν 37'  64'  70'
Έρολ Κεσκίν  76'



Αγώνας Κατάταξης

23/6/1954
18:00
Δυτική Γερμανία 7 – 2 Τουρκία Ζυρίχη, Χάρντρουμ

Θεατές: 18,000
Διαιτητής: Ρέιμοντ Βινσέντι
Ότμαρ Βάλτε 7'
Χάνς Σκχάφερ  12'  79'
Μάξ Μόρλοκ 30' 60' 77'
Φρίτζ Βάλτερ 62'

Μουσταφά Ερντάν  21'
Λέφτερ Κουτσκουκαντογιαντίς  82

3ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Ουρουγουάη 2 2 0 0 9 0 4
Αυστρία 2 2 0 0 6 0 4
Τσεχοσλοβακία 2 0 0 2 0 7 0
Σκωτία 2 0 0 2 0 8 0

16/6/1954
18:00
Ουρουγουάη 2 – 0 Τσεχοσλοβακία Βέρνη, Γόνκφορντ Στάδιο

Θεατές: 20,50
Διαιτητής: Άρθουρ Έλλις
Όσκαρ Μιγκέζ 72'
Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο 81'



16/6/1954
18:00
Αυστρία 1 – 0 Σκωτία Ζυρίχη, Χάρντρουμ

Θεατές: 30,000
Διαιτητής: Λοράντ Φρανγκέν
Έριχ Πρόμπστ 33'


19/6/1954
16:50
Ουρουγουάη 7 – 0 Σκωτία Βασιλεία, Σέντ Γίακομπ Στάδιο

Θεατές: 43,000
Διαιτητής: Βισέντσο Ορλαντίνι
Κάρλος Μπόρχες 17' 47' 57'
Όσκαρ Μιγκές 30' 83'
Χούλιο Αμπαντάι 54' 85'



19/6/1954
17:00
Αυστρία 5 – 0 Τσεχοσλοβακία Ζυρίχη, Χάρντρουμ

Θεατές: 25,000
Διαιτητής: Βάσα Στεφάνοβιτς
Έρνστ Τσόχασπαλ 3' 70'
Έριχ Πρόμπστ  4' 21' 24'



4ος Όμιλος

Εθνική Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Αγγλία 2 1 1 0 6 4 3
Ελβετία 2 1 0 1 2 3 2
Ιταλία 2 1 0 1 5 3 2
Βέλγιο 2 0 1 1 5 8 1

17/6/1954
17:50
Ελβετία 2 – 1 Ιταλία Λωζάνη, Στάδιο Ολύμπικ ντε λα Ποντές

Θεατές: 43,000
Διαιτητής: Μάριο Βιάνα
Ρότζερ Μπάλαμαν 18'
Τζόζεφ Χούγκι 78'

Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι 44'

17/6/1954
18:10
Αγγλία 4 – 4
(Παράταση)
Βέλγιο Βασιλεία, Σέντ Γίακομπ Στάδιο

Θεατές: 40,000
Διαιτητής: Εμίλ Σχμέτζερ
Ίβορ Μπρόαντις 26' 63'
Νάτ Λόφτχαους  36' 91'

Λέοπολντ Ανούλ 5' 71'
Χένρι Κόπενς 67'
Τζίμι Ντίκινσον 94' αυτ.

20/6/1954
17:00
Ιταλία 4 – 1 Βέλγιο Λουγκάνο, Κορναέδο Στάδιο

Θεατές: 26,000
Διαιτητής: Κάρλ Έριχ Στάινερ
Εγκίστο Παντοφλίνι 41' πεν.
Κάρλο Γκάλι 48'
Αμλέτο Φριγκνάνι 58'
Μπενίτο Λορέντζι 78'

Λέοπολντ Ανούλ 81'

20/6/1954
17:10
Αγγλία 2 – 0 Ελβετία Βέρνη, Γόνκφορντ Στάδιο

Θεατές: 50,000
Διαιτητής: Ιστβάν Ζόλτ
Τζίμυ Μούλεν 43'
Ντένις Βίλσχαου 69'



Αγώνας Κατάταξης

23/6/1954
18:00
Ελβετία 4 – 1 Ιταλία Βασιλεία, Σέντ Γίακομπ Στάδιο

Θεατές: 30,000
Διαιτητής: Μπέντζαμιν Γκρίφθις
Χόσεφ Χούγκι 14'  85'
Ρόμπερτ Μπαλαμάν 48'
Ζάκ Φατόν 90'

Φούλβιο Νέστι  67'


Πορεία προς τον τελικό

Πίνακας Αποτελεσμάτων


Προημιτελικοί
Ημιτελικοί
Τελικός












27 Ιουνίου - Βέρνη







Βραζιλία 2

30 Ιουνίου – Λωζάνη

Ουγγαρία 4

Ουγγαρία (παρ.) 4

26 Ιουνίου - Βασιλεία


Ουρουγουάη 2

Ουρουγουάη 4


4 Ιουλίου – Βέρνη

Αγγλία 2

Ουγγαρία 2

27 Ιουνίου – Γενεύη


Δυτική Γερμανία 3

Γιουγκοσλαβία 0

30 Ιουνίου - Βασιλεία

Δυτική Γερμανία 2

Δυτική Γερμανία 6 Μικρός τελικός

26 Ιουνίου - Λωζάνη


Αυστρία 1


Αυστρία 7 Ουρουγουάη 1



Ελβετία 5
Αυστρία 3




3 Ιουλίου - Ζυρίχη


Προημιτελικοί

26/6/1954
17:00
Αυστρία 7 – 5 Ελβετία Λωζάνη, Στάδιο Ολύμπικ ντε λα Ποντές

Θεατές: 35,000
Διαιτητής: Τσάρλι Φόλτλες
Θέοντορ Βάγκνερ 25' 27' 53'
Άλφρεντ Κόρνερ 26' 34'
Έρνστ Όσβιρκ 32'
Έριχ Πρόμπστ 76'

Ρόμπερτ Μπάλαμαν 16' 39'
Τζόζεφ Χούτζι 17' 19' 58'

26/6/1954
17:00
Ουρουγουάη 4 – 2 Αγγλία Βασιλεία, Σέντ Γίακομπ Στάδιο

Θεατές: 35,000
Διαιτητής: Κάρλ Έριχ Στάινερ
Κάρλος Μπόρχες  5'
Ομπντούλιο Βαρέλα  39'
Χουάν Αλμπέρτο Σκιαφίνο 46'
Χαβιέρ Αμπρόις 78'

Νατ Λόφτχαους 16'
Τομ Φίνευ  67'

27/6/1954
17:00
Βραζιλία 2 – 4 Ουγγαρία Βέρνη, Γόνκφορντ Στάδιο

Θεατές: 60,000
Διαιτητής: Άρθουρ Έλλις
Ντχάμα Σάντος 18' πεν.
Χούλιο Μποτέλο 65'

Νάντορ Χιντεγκούτι  4'
Σάντορ Κόσιτς 7' 88'
Μιχαλύ Λάντος 60' πεν.

27/6/1954
17:00
Γιουγκοσλαβία 0 – 2 Δυτική Γερμανία Γενεύη, Τσάρμαϊλς Στάδιο

Θεατές: 20,000
Διαιτητής: Ιστβάν Ζόλτ


Ίβαν Χόρβατ  9' αυτ.
Χέλμουτ Ράχν 85'

Ημιτελικοί

30/6/1954
18:00
Ουγγαρία 4 – 2
(Παράταση)
Ουρουγουάη Λωζάνη, Στάδιο Ολύμπικ ντε λα Ποντές

Θεατές: 37,000
Διαιτητής: Μπέντζαμιν Γκρίφθις
Ζόλταν Κρίζμπορ 13'
Νάντορ Χιντεγκούτι 46'
Σάντορ Κόσιτς 111' 116'

Χουάν Χόχμπεργκ 75' 86'

30/6/1954
18:00
Δυτική Γερμανία 6 – 1 Αυστρία Βασιλεία, Σέντ Γίακομπ Στάδιο

Θεατές: 58,000
Διαιτητής: Βισέντσο Ορλαντίνι
Χάνς Σκχάφερ 31'
Μάξ Μόρλοκ 47'
Φρίτζ Βάλτερ 54' πεν. 64' πεν.
Ότμαρ Βάλτερ 61' 89'

Έριχ Πρόμπστ 51'

Μικρός τελικός

3/7/1954
17:00
Ουρουγουάη 1 – 3 Αυστρία Ζυρίχη, Χάρντρουμ

Θεατές: 35,000
Διαιτητής: Ρέιμον Βύσλινγκ
Χουάν Χόχμπεργκ 22'
Έρνστ Στόχασπαλ 16' πεν.
Λούις Κρούς 59' αυτ.
Έρνστ Όσβρικ 89'

Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954

4/7/1954
17:00
Δυτική Γερμανία 3 – 2 Ουγγαρία Βέρνη , Γόνκφορντ Στάδιο

Θεατές: 64,000
Διαιτητής: Γουίλιαμ Λίγκ
Μάξ Μόρλοκ 10'
Χέλμουτ Ράχν 18' 84'

Φέρεντς Πούσκας 6'
Ζόλταν Κζίμπορ  8'

188 σχόλια:

  1. Απαντώ εδώ στον κύριο champo που ρωτάει και ξαναρωτάει για ΕΛΠΕ.

    Σας είχα απαντήσει και τότε κύριε champo που ρωτήσατε για πρώτη φορά, ότι δεν ασχολούμαι με πετρέλαια και δεν γνωρίζω, πλην όμως δεν μπορώ να βρω κανένα λόγο να φύγουν πάνω τα ΕΛΠΕ. Δεν νομίζω ότι θα διαφύγουν της ζώνης και του range που παίζουν τα τελευταία 10 χρόνια.
    Ενώ σας απάντησα κύριε champo εσείς επανέρχεστε και ρωτάτε ξανά τα ίδια.
    Τι άλλο να σας απαντήσω???
    Εσείς θέλετε μαμή να σας ξεγεννήσει. Τι να σας πω??

    Ρωτάτε τώρα το καινούργιο. Να δώσετε τα ΕΛΠΕ και να τα κάνετε Ικτίνο?
    Σας απαντώ.
    Και αν αργήσει να φανεί ο λευκός καπνός απο Σαγκάη??? Μετά θα τρώγεστε με τα ρούχα σας ξανά μανά και θα μου λέτε γιατί δεν τραβάει ο ψωριάρης και στη θέση του να πάρετε κάτι άλλο.
    Θα μου ανταπαντήσετε να σας πω να κάνετε την αλλαγή όταν φανεί ο λευκός καπνός.
    Ανταπαντώ.
    πριτςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
    Όταν θα δει ο Τάκαρος τον λευκό καπνό, γιατί να το πει σε εσάς και δεν πάει αυτός πρώτος να κάνει front running???? Κορόιδα που θα πουλάνε πάντα θα υπάρχουν. Τώρα είναι και ζεστά με τον κυρ Ηλία τον μαρμαρά που κάνει τις τρεχάλες του.

    Γκουρούδες
    μάθετε να αγοράζετε ποιότητα, φθηνά αποτιμημένη και να είναι στα αζήτητα και να περιμένετε πότε θα χτυπήσει η κουδούνα και για εσας και αφήστε τα πάνω κάτω του ΓΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τακαρε αδειος εισαι μεχρι το +30!! σκηνες απο το προσεχες μελλον?? Γουορεν Μπιτι

      Διαγραφή
    2. Για αναλυστε το και σε μας τους μη μυημενους κυριε Τακη τι ειναι ο λευκος καπνος απ τη Σαγκαη. Εσεις δεν ειχατε πει οτι ειναι κλεισμενο ολο το αποθεμα απ το συγκεκριμενο μαρμαρο;
      Σειριος

      Διαγραφή
    3. Εσείς θέλετε μαμή να σας ξεγεννήσει. Τι να σας πω??

      xaxa ωραίος ;)

      Διαγραφή
    4. Προτιμώ τα φλογοβόλα των Αγ. Θεοδώρων και του Ασπροπύργου από τον λευκό καπνό Σαγκάης (μην πετάξουν μαρμαρόσκονη !) Από τις τρείς θέσεις που έχω μία προτείνετε, οπότε βλέπετε ότι βγαίνω μόνος μου ,δεν χρειάζεστε να κάνετε την μαμή! Και αν φλερτάρουμε κανένα από τα θωρηκτά ικτινοτραστοραβαξφλεξοκουες και ότι άλλο θα ρίξουμε τα κάλαντα!

      Διαγραφή
    5. Κύριε Σείριε το σχόλιο έχει να κάνει με λογοπαίγνιο. Η έμπνευση δόθηκε απο κάποιον κύριο που έγραψε με ανώνυμο nick και είπε στοπάρισμα της μετοχής σε τιμές <1,8 μέχρι να φανεί ο λευκός καπνός. Έ, κόλλησα και εγώ δίπλα τη Σαγκάη, έτσι για γούστο. Καμιά σχέση με αποθέματα και μάρμαρα Spider.
      Μυρουδιές της μυτόγκας μου.

      Και πολύ καλά σας λέω κύριε chambo.
      Ό,τι ακριβώς είπα για ΟΤΕ βγήκε. Είπα προς εξαμήνου ότι θα πιάσει τα 12 μέχρι Μάρτιο του 2014 και τα έπιασε.
      Χάσαμε και αυτόν τον κύριο Gap. Έμπαινε στους διαγαλαξιακούς του Capital και τα έχωνε στους κατόχους ζομποτραπεζών και τους έλεγε ότι τις σορτάριζε αλύπητα. Ότι δηλαδή μάθαινε απο τον Τάκαρο διαβάζοντας τον στο marketzone. Καθαρός αρκούδος ο κύριος GAP - τώρα βλέπει ότι οι δραχμές θ μας κάνουν καλό.

      Στον ΟΤΕ όμως - τότε έπαιζε στα 5 με 6 το καθαρόαιμο - θα τον σορτάριζε στα 8 μου έλεγε - επειδή, τάχα μου, πούλαγε περιουσιακά στοιχεία και εκείνον τον ψωριάρη το δορυφόρο που ήταν πάνω απο την Κένυα.
      Σας έσχισα κύριε GAP σαν σαρδέλα. Ο ΟΤΕ πήγε 12 όπως ακριβώς ο Τάκαρος προέβλεψε και στο χρόνο που επίσης προέβλεψα.

      Μιας και μιλάμε για σχισίματα και γκουρουδίστικες κόντρες, να κοντράρω και κύριο chambo.
      Λέει ο κύριος chambo

      '' Προτιμώ τα φλογοβόλα των Αγ. Θεοδώρων και του Ασπροπύργου από τον λευκό καπνό Σαγκάης''

      Κλείσιμο 16/01/2014
      ψωριάρα ΜΟΗ = 8,88
      λευκός καπνός Σαγκάη = 1,75
      Διάρκεια στοιχήματος εως 31-12-2014
      Ποια μετοχή θα καταγράψει μεγαλύτερη απόδοση??????
      Ως τιμή πώλησης της κάθε μετοχής, για να δούμε ποιος πήγε ψηλότερα, λαμβάνουμε το υψηλότερο κλείσιμο της καθεμιάς μετοχής μέσα στο 2014.

      Άντε ντεεεεεε κύριε chambo - τώρα θα δούμε πόσα απίδια πιανει ο σάκος σας.

      Διαγραφή
    6. Το παιδι εχει ξεφυγει ...

      Αρχισε τα στοιχηματα για τις επομενες εξοδους του επομενα Χριστουγεννα

      και βεβαια ισχυει και το

      Κυρ Ηλιας Grund Πουλεν του 2014 για ολα τα σαιτ 31/12/13 1.09

      Λευκος καπνος Σαγκαης 1.48

      μεχρι 31/12/14

      χχχχμχμχμχμχμχμχμχμχμχμχμ μαλλον την εχει δει τη κασετα προ πολου Ο Κυριος Τακης

      Κονσερβα βλεπουμε ...σκετη...... ΚΟΝΣΕΡΒΑ ...... χαμενοι απο χερι .....χαμενοι TOTAL χωριανοι


      μεχρι τοτες

      http://www.youtube.com/watch?v=azlMlNo59s8

      http://www.youtube.com/watch?v=aIf5Ebu6WeY

      Αλεκο μου Σαλλαμ

      Διαγραφή
    7. ~Καλημέρα κ.Τάκαρε! Αν ανατρέξουμε στις διακυμάνσεις των εν λόγω μτχ για το 2013 έχουμε: ΜΟΗ 6,40-9,34 { 46% από την χαμηλότερη εντός έτους}. ΙΚΤΙΝ 1,20-7,79 {49,5% από την χαμηλότερη εντός έτους}. Ας δούμε στα δύο έτη 12&13 ΜΟΗ 3,74-9,34 και 150%, ΙΚΤΙΝ 0,65-1,79 και 175%
      Βλέπουμε τα ποσοστά των διακυμάνσεων να μην έχουν μεγάλες αποκλείσεις ! Μέσα στα δύο αυτά έτη σε ποια μτχ αισθανόσουν ποιο σίγουρος ? Την απάντηση την δίνει ο όγκος συναλλαγών εκάστης!
      ~Δάσκαλε, δεν αμφισβητώ ότι ο ΙΚΤΙΝ είναι ένα από τα καλά περιφερειακά χαρτιά, όμως τα μεγάλα φαγοπότια με ολυμπιακά έργα και μετρό δεν υπάρχουν πλέον! Επίσης η οικοδομική δραστηριότητα ..μας τέλειωσε κι' αυτή! Έτσι βλέπουμε την εταιρία να στρέφετε και σε άλλο κλάδο αυτόν της ενέργειας που έως τώρα δεν έχει βγάλει κέρδη, μέχρι να βγάλει μπορούμε να λέμε τι τιμή πιάνει το φ/β πάρκο-οικόπεδο στο λυβικό και για τον Λευκό ιππότης της Σαγκάης!
      Σαν περιφερειακή μτχ βέβαια είναι και ποιο παιγνιδιάρα και δεν αποκλείετε να κάνει πυροτεχνήματα εντυπωσιακότερα από τα φλογοβόλα γι' αυτό το στοίχημα ....δεν το πάω κ. Τάκη! Θέλω όταν έρχομε προς τας Αθήνας να δείχνω στα παιδιά μου την περιουσία τους, να μην τους δείχνω νταμάρια!
      ~ψωριάρα η ΜΟΗ ε?????

      Διαγραφή
    8. Καλά εσείς κύριε chabo δεν παίζεστε. Μου αρέσει που κοιμάστε και ήσυχος.
      Βρε για ποια περιουσία μιλάτε που θα την δείχνετε στα παιδιά σας???
      Έχετε πάρει χαμπάρι ότι ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός της ΜΟΗ είναι κάτι λιγότερο απο 1 δις ευρώ?????

      1 δις ευρώ χρωστάει κύριε Chabo. Ξυπνάτε - που θέλετε να μου κοιμάστε και ήσυχος.
      Αυτά δεν πρόκειται να βρει ποτέ ρευστό να τα αποπληρώσει. Αν ξανασφίξουν τα λουριά με τις ρευστότητες δεν τα βλέπω καθόλου καλά τα πράγματα.
      Ενσώματες ακινητοποιήσεις της ΜΟΗ κάτι παραπάνω απο 1 δις ευρώ
      Καθαρός δανεισμός κάτι λιγότερο απο 1 δις ευρώ

      Εδώ ο Τζίγκερ διέλυσε ολόκληρο Παναθηναικό και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί 5 κουκιά - εσείς περιμένετε να διαχειριστεί 1 δισεκατομμύριο κουκιά???

      Πείτε μου κύριε Chabo ότι δεν γνωρίζετε και θα πάω πάσο. Μην μου λέτε όμως ότι κοιμάστε ήσυχος γιατί τρελαίνομαι.

      Διαγραφή
    9. Και αφού σας αρέσουν τα διαγράμματα και οι συγκρίσεις

      http://www.capital.gr/xa/comp_chart.asp?symbols=%CC%CF%C7+%C9%CA%D4%C9%CD&datespan=17%2F1%2F2009&startdate=&enddate=

      Η περίοδος δεν ευνοεί τους πετρελαιάδες και αν στο μέλλον έχουν μόνο του τον Τζιγκερ στο τιμόνι, τότε άντε γειά.

      Διαγραφή

  2. Γκουρούδες
    μάθετε να αγοράζετε ποιότητα, φθηνά αποτιμημένη και να είναι στα αζήτητα και να περιμένετε πότε θα χτυπήσει η κουδούνα και για εσας και αφήστε τα πάνω κάτω του ΓΔ.



    Λοιπον ετσι λενε τα καλαντρα οι Αρχι-Κουρουδες και οι Αρχι-Μυτογκες

    με τρεις λεξεις .... ουτε Α......ΜΠΕ ...μπα...μπλομ..... ουτε τιποτις

    Εληξε και το ΚΟΥΙΖ ... ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ σημερις ...απο αυριο κλαδευομαι τα δεντρα ...

    Νικητης ο Συν-ΚΟΥΡΟΥ Ζαχμουρος που βρηκε δυο ..αλλα με τη διαφωνια του Αρχι-Συν-ντακτη Κυριου Τακη

    ο οποιος τον πηγε στη δεκαετια και του την εφερε .....δεν παιζετε το Παιδι...δεν παιζετε

    52 κερακια σημερις .... Ουφφφφφ στα μεσοστρατα που λενε ....εχουμε δηλαδις αλλα 52 !!!

    βρε ποιον λετε να βλεπω για Πρωθυπουργο τοτες το 2066 ?


    Ειπαμε του ερωτιαρη ΓΑΛΛΟΥ ΑΣΘΕΝΗ για πορεια Βορεια 4815 και αυτος παρακουσε 5815.....

    ΧΑΛΑΛΙ ΤΟΥ .....τα χαλια του



    来到

    在希腊语中, (拉丁字母: 代表汉语,Κίνα (拉丁字母: Kina) 是中国,而 κινέζικα 就是 Κίνα 的形容词。那么,希腊朋友们,如果你想要学习或者正在学习中文普通话,或者你对中国和中国文化很感兴趣,这里是我们倾心为你打造的网站。我们乐于在此分享我们对中文及中国的了解与喜爱,并且提供中文字典及书籍的连接地址。美中不足的是,由于希腊语-汉语参考资料有限,开始我们将使用英语。如果你就是中国人而且愿意帮助改进这个网站,请发邮件联系我们!我们希望有类似的网站能帮助中国人学习希腊语!请浏览我们的网站,也许你不懂希腊语,但当你发现网站中的汉语有错误时,请通知我们尽快纠正。

    感谢您访问该网站!再见!

    απο δω θα βγη ο Λευκος καπνος .....Μαθαινετε να τα διαβαζετε .....ειναι τελικα Πανευκολα τα ΚΙΝΕΖΙΚΑ


    Υγιενετε Συν-χωριανοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οφουου βρε συντεκνε θα καουμε στην προθερμανση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε μας ρε φιλε, στο καφενειο ειμαστε και σχολιαζουμε πεζοντας πρεφα. σαμπως κοστιζει? Γουορεν Μπιτι

      Διαγραφή
  4. Κύριε Τάκη και φίλοι καλησπέρα.
    Συνέχεια από το προηγούμενο thread.
    Από το πολύ large μερικοί με τα ακίνητα ξεχειλώσαμε κύριε Τάκη. Το μερτικό το δίνουμε και με το παραπάνω μ΄ αυτόν τον τρόπο. Λάθος δρόμο πήραμε, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.

    Κύριε Σύλβιε, όταν θελήσετε να πουλήσετε, δοκιμάστε να μεταφέρετε ένα μέρος σε ξένο λογαριασμό για να δείτε πώς θα το χειριστούν και να μας πείτε.
    Καλλιόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα στην ΠΑΡΕΑ!

    Ποιά είναι η γνώμη σας για το ΑΔΑΚ σαν επιλογή σε μία bull market?

    Προσωπικά δεν γνώριζα την ύπαρξή του, αλλά διάβασα γι 'αυτό σε ένα σημερινό άρθρο του GFF.

    http://greekfinanceforum.com/athex.html

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω να ζητάτε και τη δική μου γνώμη κύριε Νemoz.
      Αν πάλι δεν με έχετε αντιληφθεί, να ξανακάνω τη δήλωση.

      Πετάω τους δείκτες στα σκουπίδια και δεν με ενδιαφέρουν επενδυτικά προϊόντα που περιέχουν καλάθι μετοχών (όπως αμοιβαία).

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα σε όλους.
    Να ρωτήσω κι εγώ αν έχουμε κανένα νεότερο σε σχέση με τη ΛΑΜΔΑ και το διαγωνισμό του Ελληνικού και αν την τιμή, γύρω από την οποία κυμαίνεται τους τελευταίους μήνες (πέριξ των 5 ευρώ), την θεωρείτε σχετικώς ασφαλή και "τίμια" για επένδυση στην εταιρεία ;
    Γρηγόρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ελληνικό πάει 100% στον Λάτση. Θα πάρει και αδεια για καζίνο.

      Το θέμα ειναι η άντληση κεφαλαίων απο την ΛΑΜΔΑ για την στήριξη του project και πως αυτή η άντληση θα γίνει.

      Διαγραφή
    2. Υπονοείτε πιθανή ΑΜΚ ; Πάντως πράγματι η εξεύρεση κεφαλαίων για ένα τέτοιο κολοσσιαίο project είναι ένα - από τα πολλά βέβαια - αγκάθια του διαγωνισμού.
      Το θέμα είναι πως θα επιδράσει η πιθανή κατακύρωση του διαγωνισμού στο Λάτση στην τιμή της μετοχής βραχυπρόθεσμα.
      Γρηγόρης

      Διαγραφή
    3. Και η ΛΑΜΔΑ είναι μια μετοχή που μου αρέσει κύριε Γρηγόρη.
      Θα το έχετε κατανοήσει απο την presentation που της έκανα.
      Η τιμή σήμερα είναι δίκαιη - αναμένω υπομονετικά, μήπως και βρω το σωστό timing.
      Να προσέξετε και αυτό που σας γράφει ο κύριος Δαρείος περί ΑΜΚ.

      Όπως και για ΜΥΤΙΛ το ίδιο ισχύει, όπου και παραμένει ο Τάκαρος άχαρτος.

      Διαγραφή
    4. Ναι το φανταζόμουν ότι σας κάνει κλικ, εξ'ου και η ερώτηση...Την έχω δει την παρουσίαση και με έβαλε σε διαδικασία να την κοιτάξω κάπως περισσότερο...
      Είναι προφανές ότι η ΛΑΜΔΑ θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Τώρα σε σχέση με πιθανή ΑΜΚ ομολογώ ότι χρειάζομαι περισσότερη ανάλυση/βοήθεια για να κατανοήσω τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τιμή της μετοχής σε μεσο/βραχυπρόθεσμο ορίζοντα...Υποθέτω ότι πολλά θα εξαρτώνται από τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει κλπ του οποίους όμως μπορούμε να τους εικάσουμε σε κάποιο βαθμό ;

      Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για την απάντηση
      Γρηγόρης

      Διαγραφή

  7. καλημέρα,μία άσχετη ερώτηση μήπως και μπορεί να απαντήσει κάποιος.
    1) Στο κούρεμα που έγινε στην Κύπρου και στην Λαική στο νησί της Κύπρου, κουρεύτηκαν και τα αμοιβαία κεφάλαια αυτών των Τραπεζών? Δηλαδή τα ακ της Κύπρου ,και τα ΑΚ της Λαικής?
    2)Στο κόύρεμα σε αυτές τις 2 τράπεζες, κουρεύθηκαν και καταθέσεις θεσμικών σε αυτές τις 2 τράπεζες? Δηλαδή έστω το αμοιβαίο πχ. της Ελληνικής Τράπεζας ή της ΑΛΦΑ κύπρου, οι οποίοι είχαν καταθέσεις σε αυτές τις Τράπεζες,σαν αμοιβαία κεφάλαια,κουρεύτηκαν αυτές οι καταθέσεις(των αμοιβαίων κεφαλαίων)?
    Ευχαριστώ προκαταβολικά άν ξέρει κάποιος να απαντήσει
    ependitis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστω για τη διευκρινηση. Παντως οπως ειδατε και εσεις τη διαφορα στα αποτελεσματα την εκαναν οι πωλησεις στην ΕΕ ως επι το πλειστον, Αμερικη κλπ. Δηλ αν παρουμε ως βαση τις πωλησεις στη Κινα οτι ειναι σταθερες τοτε οποιαδηποτε αυξηση απο δω και στο εξης θα οφειλεται σε αυξηση των λοιπων προορισμων. Ενταξει φετος θα εχει πολυ καλα αποτελεσματα που τη καθιστουν τη μτχη σχετικα φθηνη, αν ομως λεω αν δεν αυξηθουν οι πωλησεις απ τους λοιπους προορισμους ποσο μαλλον αν δεν διατηρηθουν κιολας τοτε επιστρεφουμε σε κερδη 1,5-2 εκ και Ρ/Ε=25-30. Καθοτι οι λοιποι κλαδοι δεν συνεισφερουν και ο ενεργειακος εξελισεται σε βαριδι καθως φαινεται
    Seirios

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σείριε τις μετοχές δεν τις παντρευόμαστε. Τις διακρατάμε - αφού τις επιλέξουμε σωστά όταν είναι απαξιωμένες και υπάρχει growth που ακόμη οι πολλοί δεν το βλέπουν - σε βάθος 2, 3 ετών το πολύ.
      Η μετοχή προτάθηκε προς 2 ετών. Ο Τάκαρος έχει πολύ χαμηλότερη τιμή κτήσης απο τότε, που με γρίφο, που προτάθηκε στο marketzone.
      Φέτος, άντε αρχές του 2015, θα κάνουμε ΤΑΜΕΙΟ.

      Διαγραφή
    2. Σωστα αυτα που λετε αλλα πριν 2 ή 1,5χρ υπηρχαν πολλες μτχς τσαμπα που δωσανε πολυ μεγαλυτερες αποδοσεις και δεν θα ερθω σε αντιπαραθεση μαζι σας τωρα γι αυτο. Αλλωστε την ειχα δει τη μτχη τοτε αλλα προτιμησα να μπω σε αλλες που εμεινα πολυ ικανοποιημενος. Μιλω για καποιον που μπαινει τωρα εγω ψαχνω να βρω το απ εδω και περα , γιατι εχετε πει 4ή και 8 ε κλπ. Εσεις βλεπετε κορυφη τα φετινα κερδη σε σχεση με την επομενη χρονια γιατι η προβλεψη τους εναποκειται απ οτι διαπιστωσα σε εσωτερικη πληροφορηση καποιων δεδομενων
      σειριος

      Διαγραφή
    3. Ναι όπως????
      ΟΤΕ και ΔΕΗ για παράδειγμα που έφτασαν στα 1 ευρώ???

      Ποιος έδινε σύσταση αγοράς ΔΕΗ ΟΤΕ, μόνο κοντά στο 1 ευρώ????
      Ο Τάκαρος!!!!
      Αφού έφαγαν πτώση 90% λογικό ήταν να γυρίσουν κατόπιν.

      Μάλιστα στον ΟΤΕ είχα άνθρωπο που φαγώθηκε να τα πουλήσει στο 1,8 επειδή οι διαγραμματιστές έβλεπαν διόρθωση - πτώση.
      μπουχαχαχα
      Φυσικά έσχισε σαν σαρδέλα το 1,8 και κάλπασε προς τα 12.

      Όσο για τον Ικτίνο δεν είπα ότι θα κορυφώσει φέτος τα κέρδη του, αλλά ότι ο Τάκαρος θα κάνει ταμείο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα !! Θυμάμαι και έναν πλευ-μποι παλιότερα να γράφει τα 3 βήματα. Νομίζω είμαστε στο δεύτερο ήδη.Εκεί που φανερώνεται αλλά δεν ακουμπιέται χαχα. Ραντεβου στον επόμενο χαρταετο???

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς κύριε Lorac.
      Στο δεύτερο βήμα φανερώνεται ο χαρταετός αλλά δεν ακουμπιέται - φαίνεται στην χρηματαγορά ακριβός.

      Στο τρίτο βήμα ο χαρταετός πετάει ψηλάαααα και εκεί τρέχουν όλοι να τον αγοράσουν και ας είναι πανάκριβος. Μετά θα τους φταίει η κακιά τους η μοίρα.

      Ραντεβού στους επόμενους χαρταετούς.
      Ενδείξεις πολλές!!!
      Δρομέας, Έλαστρον, Γεβκες, Χαιδεμένοι, Σαραντόπουλοι και ένα σωρό άλλα.
      Όταν θα είναι η ώρα θα σας αμολήσω την καλούμπα.

      Διαγραφή
    6. Τελικα με τις ζημιες των αιολικων κυριε Τακη μαθατε τι ακριβως ηταν γιατι εγω οσες φορες πηρα τηλ δεν ηταν εκει καποιος αρμοδιος να μου το διευκρινησει
      σειριος

      Διαγραφή
    7. Αρνητικές πωλήσεις κύριε Σείριε και όχι ζημιές.
      Θα τα δούμε στο κλείσιμο του 2013 - δεν είναι αυτό το σημαντικό αυτό τώρα.

      Διαγραφή
  9. να και ο κυριος πετρος επιβεβαιωθηκε ξανα...... και μας αναγραφει στην ιστοσελιδα του
    Τελικώς η Πειραιώς επιβεβαίωσε ότι είναι το hot story του ελληνικού banking καθώς σε διάστημα περίπου 6 μηνών έχει προσφέρει αποδόσεις ο τίτλος – εν μέσω περίεργων χρηματιστηριακών και πολιτικών συνθηκών – περίπου 121%.
    ο ανθρωπος αναλυει τις τραπεζες και εμεις τον εχουμε για τις καρπαζιες
    gforce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπουχαχαχα
      τι γράφει ο άμπαλος!!

      Όταν έγραφε τέτοια πράγματα η Πειραιώς ήταν λίγο πάνω απο το 1,8.
      Τώρα πιάνει τον απόπατο για να μας πει ότι επιβεβαιώθηκε ξανά???
      Βρεεε τι σαχλαμάρες πάτε και διαβάζετε???

      Διαγραφή
  10. πολλα διαβαζουμε κυριε τακη---,αυτό ειναι το πλεονεκτημα-μειονεκτημα του διαδυκτιου---αλλα λιγα παιρνουμε στα σοβαρα
    gforce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον κύριο Σαλλα θα μας γράψει τίποτα???
      Πολλά ακούγονται. Έρχεται και η σειρά του - λένε.
      ο κύριος Πέτρος δεν έχει ακούσει τίποτα γιαυτά??? Τα μόνα που ακούει είναι ότι η ΕΥΡΩΒ θα κάνει ΑΜΚ άμεσα (εδώ και 8 μήνες έτσι λέει) στα 0,3 και ότι η ΛανΕΤΕ είναι για τα μπάζα????

      Διαγραφή
    2. Καλά αυτό που έγραψε για την αλφα θέλει πριντ σκριν και διακράτηση . Βέβαια οτι την θυμήθηκε τώρα μόνο ως θετικό δεν το λαμβάνω αλλά τέλος πάντων. Ορέ γκουρούδες πότε πήγε η αλφα 0,1610 και δεν αγοράσαμε???? Ξέρω ξέρω είναι αναπροσαρμοσμένες αυτές οι τιμές αλλά να δώ πόσοι θα το θυμούνται αυτό μετάααα απο καιρό!

      Κυρ Τάκη η ετε έχει τα ζόρια της να λύσει αλλά όσο την κτυπάει ο ...κοντός δεν γίνεται πιό συμπαθητική?? Δεν ομιλώ για συμπαθοαγορές για να μην παρεξηγούμαι.

      Διαγραφή
  11. α μην κακαλογειτε κυριε τακη το παιδι του προβοπουλου
    gforce

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kε Τακη καλημέρα,

    Αν επρεπε καποιος να αγορασει σημερα 2 μετοχες μετοχες απο τις παρακατω, τι θα προτεινατε , περισσοτερο η λιγοτερο, κ να τις διακρατησει 2-3 χρονια. Μιλαω για αποδοσεις 35% κ πανω. Ολες ειναι σχετικα μαζεμενες με καλα θεμελιωδη επιχειρησεις.

    Mevaco (δεν εχει τρεξει αρκετα), AS Company (δεν εχει τρεξει αρκετα), ΠΛΑΚΡ (δεν εχει τρεξει αρκετα), Ευρωπαικη Πιστη (εχει τρεξει), Πετροπουλος (δεν εχει τρεξει αρκετα και μαζευεται σιγα σιγα), ΙΚΤΙΝΟΣ (εχει τρεξει αρκετα)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες είναι καλές κύριε Πέτρο.
      Θα προτιμούσα ΕΥΠΙΚ - Ικτίνο επειδή υπάρχουν market makers που φτιάχνουν εμπορευσιμότητα και ενδιαφέρονται!!

      Αλλά και τις άλλες θα έπαιρνα, έχοντας όμως πάντα το φόβο μην κάνουν το άλμα του ψόφιου κοριού, αν και αξίζουν πολλά περισσότερα.

      Διαγραφή
  13. Fortnet
    Και επειδή πολλές ανοησίες γράφονται απο του ΜΜΕδες και απο μερικούς άμπαλους φιτσουλέους για τη Forthnet, δίδω ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟ κάτω απο τα 0,45 με ορίζοντα επίτευξης εντός του 2014!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε ντεεεεε γιατί τα πήρα εις την κράνα.

      Διαγραφή
    2. Ως προς την κατεύθυνση σας πρόλαβα από χθες Κύριε Τάκη χα χα ...Ως προς την τιμή στόχο δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα τον πετύχετε.

      http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4163898&pg=1&pid=4166863&orderdir=asc#post_4166863


      Διαγραφή
    3. Ο κος Τάκης πήρε φόρα και βαράει αλύπητα!!! Βέβαια αυτό που με ανησυχεί λίγο είναι το γεγονός πως τα σχόλια πλαφονάρουν πολύ μα πολύ γρήγορα!!!

      Διαγραφή
    4. Αιντες σιγα σιγα να ξεκιναν και ο Διαγωνισμος για τα ΧΡΥΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ 2014

      για την αποφυγη των λακκουβων ....γιατι απο λακους η χωρα αλλο πραμα

      Ο Κυριος Τακης εκανε την αρχη ΦΟΡΘ 0.45 με το ΦΠΑ διοτι εαν βγαλουμε αυτο
      θα μεινει με τον Χορηγο της και απο χορηγους η χωρα οοοοοοοουυυυυυυυυυυυυυυυυ

      Ολα τα ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ στη πιστα ....... εκει να δεις την αλαξια της αλληνης !!

      FORZA ITALIA....

      Διαγραφή
  14. Δεν καταλαβαινουν πολλοι αμπαλοι κονιορδοι οτι τα χαρτια τρεχουν πραγματικα οταν "απελευθερωνονται" και φοβιζουν τα υψη.. ας πουμε ο Βασιλακης ο Φρλκ κατω απο 1 δεν τον ακουμπουσε κανεις( γατι θα εκλεινε), μετα μεχρι το 2,5 σουβγαλε την πιστη και τωρα? ΑΦΡΟςςς Τα ιδια και με την Αεροπορια,, στα 2,8 με 3 εξι μηνες (θυμιζει τιποτα αυτοο??) και μετα υπερ διπλωμα Αβλεπι (και με κακες ειδησεις τελευταια). Ειναι φθηνα στις αποτιμησεις αυτες και τα δυο?? no way buttt..τι να κανουμε που εχει μπει πανισχυρο χερι και στα δυο. επομενως μην ρωτατε μα πως θα αγοραζει καποιος στα 3 στα 4 στα 5 η στα 8. Οποιος δεν καταλαβαινει καναπεδατος.. Η μπαλα στη γραμμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ POST που εχω γραφτεί ποτέ εδώ (μετά του Monsieur Takis όμως).

      Διαγραφή
    2. Κυριε Ανωνυμε,
      Καταλαβαινουμε το σκεπτικο, οτι ολοι δηλαδη αρχιζουν και φουσκωνουν το μπαλονι, οταν εχει ηδη παρει αερα και τελικα το κανουν αεροστατο. Οταν ειναι ξεφουσκωτο , κανεις δεν ασχολειται.
      Ναι, αλλα τωρα πια στην Ελλαδα, οι αμπαλοι φιτσουλεοι ειναι μεν πολλοι, και ετοιμοι να φουσκωσουν οποιαδηποτε φουσκωμενο μπαλονι, πλην ομως ΔΕΝ εχουν λεφτα για να το κανουν. Ποιοι λοιπον θα συνεχιζουν να το φουσκωνουν? Τα ξενα funds? Oι ελληνες διαχειριστες κεφαλαιων? Γιατι απο ιδιωτες αμπαλους με γεματη τσεπη δεν βλεπω πολλους

      Διαγραφή
    3. Κύριε Πέτρο υπάρχουν πολλοί ιδιώτες με γεμάτη τσέπη Είναι κρυφο-ραμμένη όμως στο τρύπιο πανωφώρι τους. Χτύπησαν και κάτι καμπάνες με τις υποθέσεις που ήρθαν στο φώς το τελευταίο διάστημα.Αμα θέλουν να γυρίσουν πίσω τόσα πώς αλλιώς θα το κάνουν?

      Διαγραφή
    4. Τη σημερον, δουλεια μεγαλη ανω των 1-2 εκ.(που την κανουν και locals) μπορει να τη σηκωσει μονο ξενος. Ο ξενος θελει δυο τρια βασικα πραματακια οπως volume/τζιρο, θετικες ταμ.ροες σε συνδιασμο με λογικο δανεισμο και τελος ικανο free float αρα και εμπορευσιμοτητα. Tωρα αν εισαι μαγκας και του πουλησεις και ενα ωραιο παραμυθακι(πεστο και οραμα εσυ) τοτε σε ανοδικη αγορα εχουμε τα συστατικα για υπερβολη.. Το μυστικο ειναι να ξελιμπαρεις στην καλη χρονια σου, Καλη ωρα ο Τακαρος που η καλη του ειναι το 14 θα τα σαπουνησει ολα οταν τα εταιρικα κερδη θαναι μουρλια και οι θωμαδες ξαφνικα θα πιστεψουν στα θαυματα.. Το τοπι το τσουλαμε παντα πανω στον ασβεστη.

      Διαγραφή
    5. Δηλαδή σε μετοχουλες με υγεια, αλλα που οι ξενοι δεν ασχολουνται λογω κεφαλαιοποιησης, free float, εμπορευσιμοτητας, να μην πηγαινουμε? Δεν θα υπαρξουν θωμαδες εκει? Δεν θα υπαρξει 2014 κάποτε κ εκει? Για τους πτωχους που πιστεψαν σε ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ , ΜΕΒΑΚΟ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΛΑΣΤΡ, ΑΣ ΚΟΜΠΑΝΥ κ πολλές άλλες, και παρα τα ψιχουλακια που εχουν δωσει , ειναι ακομα υποτιμημενες, by any means, τι θα γινει ? Θα βλεπουμε τις ΜΠΕΛΕΣ να ΜΠΕΛΑΖΟΥΝΕ ?

      Διαγραφή
    6. Ε, όχι βέβαια κύριε Πέτρο μου. Κάποτε θα σας δικαιώσουν. Άλλωστε το είπε και ο οικοδεσπότης:
      «μάθετε να αγοράζετε ποιότητα, φθηνά αποτιμημένη και να είναι στα αζήτητα και να περιμένετε πότε θα χτυπήσει η κουδούνα και για εσάς».

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    7. Και τι με νοιάζει εμένα τι κάνουν οι ξένοι, όταν αγοράζεις MEVACO σ’ αυτές τις τιμές (αν μπορείς βέβαια, με τις συναλλαγές που κάνει), νομίζεις ότι δεν θα δικαιωθείς κάποτε! Στο τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 20% και η κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε και δεν το πρόσεξε κανείς. Άλλωστε ποιος να γράψει γι’ αυτήν; Με ασήμαντο δανεισμό, με τιμή προς λογιστική αξία στο 0,44 και με όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει ως εταιρεία. Τα λέω για τους άλλους δηλαδή, γιατί εσείς κύριε Πέτρο μου είστε θεμελιώδης αναλυτής και μπορείτε να γράφετε μέχρι το μεσημέρι.

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    8. Κε Συλβιε , οντως, ειδικα την mevaco την βλεπουνε σαν ασχημη χηρα, δεν την θελει κανεις. Εμεις ομως ξερουμε τις κρυφες χαρες της. Εισασταν σαφης, thanks a lot

      Διαγραφή
    9. Κύριε Πέτρο δεν είναι ότι δεν τη θέλει κανείς.
      Όλοι τη θέλουν!!!
      Απλά δεν κάνει όγκους και η τιμή της δεν ανεβαίνει.
      Αν αυτά τα δυο συμβούν στο μέλλον τότες η μετοχή θα πετάξει - ειδάλλως θα κάνει το άλμα του ψόφιου κοριού και στο τέλος του bull market της Ελληνικής χρηματαγοράς θα κάνει το άλμα του ψόφιου κοριού και θα φτάσει μέχρι τα 3 με 3,5 ευρώ.

      Διαγραφή
    10. Κυριε Τακη,

      Αν ειναι ο ψοφιος κοριος κανει τετοιο αλμα, απο το 1,5 στα 3, τοτε ο ζωντανος τι κανει ? Το αλμα του καγκουρο ? Τελικα δεν με χαλανε κ οι ψοφιοι κοριοι, αρχιζω κ τους συμπαθω, αφηστε που δεν τους δινει σημασια κ κανεις ετσι ακινητοι που καθονται , μεσα στην ζουγκλα του ΧΑΑ.

      Διαγραφή
    11. Όταν μια μετοχή κάνει πήδο μικρότερο απο την απόδοση του ΓΔ ή υποαποδίδει τουλάχιστον του 60% του συνόλου των μετοχών τότε μιλάμε για τον πήδο του ψόφιου κοριού.
      Εσάς μπορεί κύριε Πέτρο να σας ικανοποιεί μια πιθανή απόδοση του 100% με 150%, αλλά εγώ είμαι υποχρεωμένος να τα γράφω αυτά, για να μην έρθει κατόπιν ο κύριος Σείριος να με επαναφέρει στην τάξη γράφοντας μου ότι άλλα χαρτιά έγραψαν θεότρελες αποδόσεις, ενώ η ΜΕVACO μόνο 100% με 150%

      Διαγραφή
    12. Και είναι συνηθισμένο φαινόμενο όταν μια μετοχή τύπου MEVACO ετοιμάζεται να κάνει τον πήδο του ψόφιου κοριού, τότε οι κρατούντες να έχουν κουραστεί και να πουλάνε σε λάθος timing.

      Διαγραφή
    13. Ευχαριστω πολυ για το σκεπτικο.

      Διαγραφή
  15. Σήμερα ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίες πωλήσεις ΤΡΑΣΤΟΡ και ο Μ.Ο. πωλήσεων ανήλθε στο 1.12€. Μηδενική πλέον η συμμετοχή και εύχομαι σε όσους μείνουν καλά κέρδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν κάνω λάθος περίπου 150% κέρδος σ΄ένα χρόνο. Από τον απατεώνα Θεοδωρίδη που όποιος τον πλησιάζει χάνει το πορτοφόλι του, το ρολόι του και την βέρα του. Εσκισες.

      Άμ εσύ βρε φιλαράκο δεν έπρεπε να λέγεσαι Δαρείος. Μιλτιάδης έπρεπε να λέγεσαι, Θεμιστοκλής ή Παυσανίας. Κι ευτυχώς δηλαδή που πούλησες γιατί αν δεν γίνει η ΤΡΑΣΤΟΡ όπως λένε τα παπαγαλάκια Πανγαία θα γινόσουνα Λεωνίδας και θα σε χάναμε. Ωραίος.

      Διαγραφή
    2. monsieur hippy απο το 0.48€ και με μέρισμα 0.10€ κάπου εκεί που λέτε βγήκε η απόδοση. Σε 1,5 χρόνο.

      Διαγραφή
    3. Α μιας και το είδα, στο «Μέγα Βασιλιά» Δαρείο συγχαρητήρια κι από μένα. Είναι από τους λίγους που εξαγγέλλει τις κινήσεις του, μπορεί να κρίνεται και να λαμβάνει τα εύσημα επάξια. Διακατέχεται φαίνεται κι αυτός από το πολεμικό δόγμα της αστραπιαίας επίθεσης, όπως ο συνονόματός του πολεμικός ηγέτης. Εγώ αυτά δεν μπορώ και δεν τολμώ να τα κάνω. Διακατέχω ΑΕΕΑΠ τόσα χρόνια, κι εκεί που βρισκόμουν βρίσκομαι.
      Σύλβιος

      Διαγραφή
  16. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι στις προχθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρθηκε στο ζήτημα, κάνοντας αναφορά και στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπου είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, όπως το Νηρέα. Όπως και να έχουν τα πράγματα, με βάση τη χρηματοοικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται αρκετές εισηγμένες, στο τέλος φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών (κυρίως βέβαια μικρό – μεσαίες εισηγμένες) θα έχουν βασικό μέτοχο τις τράπεζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://www.analyst.gr/2014/01/14/5714/
    Θα ήθελα τον σχολιασμό σας κύριε Τάκη
    Money

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω σε καμιά καταστροφή όταν όλοι μιλούν γιαυτήν.
      Έχω δηλώσει ότι όλα δείχνουν ότι τα επόμενα 2 χρόνι θα είναι καλά χρηματιστηριακά χρόνια. Το 2016 με τέλη του 2015 θα ξανασκεφτώ επι του θέματος.

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλα εσεις ειπατε οτι μεχρι τον Απριλιο/Μαιο βλεπουμε κ την πορεια του ΧΑΑ, γιατι αν αρχισει κ βγαινει ο Αλεξιος δεν θα μεινει κολυμπηθροξυλο, (με την απειρια κ τον ακρατο λεωνταρισμο των λαφαζαναιων.)
      Τι εγινε κ το πατε 2 χρονια πιο πισω? Ειστε αισιοδοξος , παρα την ανακατανομη πολιτικων δυναμεων?
      Αρχισαν μηπως οι του Συριζα να πηγαινουν σε σεμιναρια στο London School of Economics?


      Διαγραφή
    3. Για τις ξένες χρηματαγορές μιλάμε - αλλά και στην Ελλάδα δεν θα έχουμε εκλογές το 2014 - απο 2015 και βλέπουμε.
      Εξάλλου δεν σας ειπα ότι ο Αλεξ θα κερδίσει. Καθε πραμα στον καιρό του.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για την απάντησή σας
      Money

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα στην παρέα,
    Υπάρχει περίπτωση να μην γινει υπερκαληψη στην ευπρο οποτε να γράφω για αδιάθετα ; ( έχω 109ευπροδ) ή να περιμένω να πέσει το δικαίωμα κ να αγοράσω απο εκει κ αλλα δικαιώματα ; Αν εχει άποψη για το θέμα κανεις πολυ ευχαρίστως .
    Καλο σκ παω φυσικα σιγα σιγα για αστακομακαρονάδα
    Καμπαμαρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απολαμβάνω τους διαλόγους σας και μαθαίνω τόσα από αυτούς. Έχετε καταφέρει και ανοίξατε και τον κύριο Τάκη, ο οποίος πλέον έχει γίνει λαλίστατος περί επιμέρους μετοχών, προς όφελος ημών.
    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κύριε Hiipy,
    Για να μην κάνετε όνειρα δείτε και αυτό (που ως επιμελής επενδυτής, μάλλον θα το έχετε δει –εγώ ως αμελής και σχετικά αδιάφορος το αντιλήφθηκα τυχαία):
    http://www.capital.gr/news.asp?id=1941728
    Αμ δε, που δε θα γινόντανε!
    Πάντως βρε hippy θηρίο, πως καταφέρατε και πουλήσατε έστω και κάποια λίγα στο 100 μέσα στο Καλοκαίρι του 2012 και ποιος δέχτηκε να σας τα πάρει! Αυτό ήταν άθλος!

    Όσον αφορά το TUR σας καλά πηγαίνει. Θα το χτυπήσει το 40!

    Σύλβιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε τη θετική του πλευρά κύριε Σύλβιε (σαφέστατα μικρότερη). Ψάχνατε τρόπο να αποφύγετε την φορολόγηση υπεραξίας στον ΟΤΕ. Πουλάτε το ομόλογο του και ταυτόχρονα πουλάτε και το αντιστοιχο του Νηρέα στο 20% της αξίας του στην πεθερά σας ή άλλο έμπιστο πρόσωπο (καλού κακού άλλο επίθετο για ξεκάρφωμα). Ετσι θα θα έχετε "κάψει" σημαντικό μέρος της υπεραξίας και θα έχετε αποσβέσει κατά 20% την πιθανότατη ζημιά απ΄τον Μπελλέ (αν πάλι τα πράγματα έρθουν κατ΄ευχήν θα σας λατρέψει η πεθερά σας για το δώρο χα χα)

      Στις ομολογίες του Νηρέα (ΝΗΡΟ νομίζω) τις τελευταίες εβδομάδες εμφανιζόταν μια εντολή αγοράς περίπου 1900 στο 11 (απελπισία, αλλά λίγο καλύτερο απ΄την μετατροπή σε μετοχές και πώληση). Το γεγονός ότι ο αγοραστής δεν ανέβηκε μετά τις αποφάσεις της ΓΣ με είχε υποψιάσει πως κάτι κακό ψηνόταν υπογείως.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Σύλβιο μάλλον πρέπει να δραστηριοποιηθήτε κι εσείς

      με πήραν σήμερα τηλέφωνο από την ΑΕΠΕΥ όπου διατηρεί ο κύριος Δενδρινός λογαριασμό. Μου ζήτησαν το προφανές δηλαδή να δεσμεύσω τις ομολογίες μου και να παραστώ, καθώς επίσης κι αν γνωρίζω ώστε να ενημερώσω άλλους ομολογιούχους. Θέλουν να ζητήσουν κατάπτωση του ομολογιακού.

      Γνωρίζω φυσικά πως από τη στιγμή που δεν έχουμε πρόσβαση στην κατάσταση ομολογιούχων δεν μπορούμε (προς το παρόν) να συγκεντρώσουμε το 5%, σκέπτομαι όμως πως αν ξεκινήσουμε διαδικασία αναζήτησης άλλων ομολογιούχων κι ενόχλησης του Αριστείδη (του άδικου) ίσως μας γίνει πρόταση εξαγοράς των δικών μας. Το ποσό (γι αυτούς) δεν είναι μεγάλο, κάπως έτσι το πάλεψα και το 2012 και κατάφερα να μου πάρουν το ισχνό 10% (ενώ μου είχαν υποσχεθεί 50%).

      Αν συμφωνείτε στείλτε μύνημα στο hippy μέσω capital, να σας δώσω τηλέφωνο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύω ελάχιστα, αλλά πεποίθηση μου είναι πως οφείλουμε να κυνηγάμε τις πιθανότητες μας.

      Διαγραφή
    3. Ηλία,
      σε ευχαριστώ για την ενημέρωση. Αφού το θέτεις έτσι, θα επιδιώξω να συμμετάσχω. Άλλωστε με τις φιλοσοφίες σου καταφέρνεις πάντα και μας ρίχνεις (όπως με αυτό το απαράμιλλο: «οφείλουμε να κυνηγάμε τις πιθανότητες μας»). Ο ίδιος βέβαια προσωπικά δεν μπορώ (είμαι υπό θεραπεία). Θα δεσμεύσω όμως τις ομολογίες μέχρι την Παρασκευή, όπως προβλέπεται και θα στείλω τη Δευτέρα στη ΓΣ κάποιον συγγενή, μάλλον τον αδερφό μου, ως εκπρόσωπο, προκειμένου να συμπλεύσει μαζί σας. Ότι πείτε, θα ακολουθήσει. Θα σου δώσω και το κινητό του να μιλάς κατευθείαν μαζί του. Εγώ χρειάζομαι ψυχική ηρεμία, δεν μπορώ να συμμετέχω σε αγώνες και διεκδικήσεις μέχρι να θεραπευτώ. Αν ήταν άλλη εποχή, θα τα είχα ψάξει όλα μόνος μου και σε βάθος. Θα είχα κάνει φύλλο και φτερό τόσο τους αναλυτικούς όρους του συγκεκριμένου ΜΟΔ, όσο και το ν. 3156/2003 περί ομολογιακών δανείων. Αλλά τώρα… Εδώ έχω άλλες εκκρεμότητες που έχω αφήσει.

      Αν ήθελες να βρεις άλλους ομολογιούχους, θα μπορούσες να το επιχειρήσεις μέσω internet δημοσιεύοντας μία αγγελία αναζήτησης στα πιο γνωστά χρηματιστηριακά site, όπως επίσης και στο Capital, στη μετοχή ΝΗΡΕΑΣ, συζητήσεις. Αν και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία λέει ότι ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Ακόμα και στις χρηματιστηριακές σου: μπορεί η λίστα των ομολογιούχων να είναι για μας απόρρητη, η χρηματιστηριακή όμως θα μπορούσε να τους ενημερώσει τηλεφωνικά η ίδια ότι γίνεται μια προσπάθεια, υπάρχει μια ομάδα μικροομολογιούχων και αν θέλουν και επιθυμούν εντελώς ελεύθερα να επικοινωνήσουν μαζί σου (εφόσον έχεις φίλο αντικριστή εκεί). Τέλος μια άλλη βοήθεια θα μπορούσε να είναι και ο ΣΕΔ. Να κάνει μια διαμαρτυρία για τους μικρομετόχους, κάτι… Αλλιώς ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του; Μικρομέτοχοι εισηγμένης ήταν αυτοί που αγόρασαν τις ομολογίες, εξασκώντας τα δικαιώματά τους. Ο φίλος σου ο Kikou συνεργάζεται μαζί τους (γράφει στο περιοδικό) και τελευταία μάλλον ξεκινάει και ο κύριος Τάκης. Ένα mail στον Favlo ίσως, με τη συμπαράσταση του κ.Τάκη;

      Σύλβιος.

      Διαγραφή
    4. ΠΕΡΙ ΜΟΔ ΝΗΡΕΑ Β’ ΜΕΡΟΣ – ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
      Για να μην μας παραμυθιάζουν οι δικηγόροι, που λένε ότι κάτι βρήκαν στην απόφαση του Ιουλίου, διάβασε αυτό:
      «Τυχόν ακυρότητα της απόφασης της συνέλευσης των ομολογιούχων για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να προταθεί μετά πάροδο 6 μηνών από τη λήψη της απόφασης» (ν. 3156/2003 άρθ 3, παρ.5)

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    5. ΠΕΡΙ ΜΟΔ ΝΗΡΕΑ Γ’ ΜΕΡΟΣ – ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ
      1.) Το ομόλογο μπορεί να καταγγελθεί για παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους που αναφέρονται στην ενότητα 4.6.4. του από 6-6-2007 ενημερωτικού δελτίου του ομολογιακού δανείου (μεταξύ αυτών είναι: α.) η παραβίαση κάποιων χρηματοοικονομικών δεικτών, δανειακών και άλλων, οι οποίοι αναθεωρήθηκαν τον Ιούλιο 2012, με απόφαση Γ.Σ., προς το ευνοϊκότερο για την εταιρεία-εκδότη, γιατί είχαν ήδη παραβιαστεί, χωρίς ποτέ ο Νηρέας να ανακοινώσει τους νέους αυτούς αναθεωρημένους δείκτες, οι οποίοι μπορεί έτσι να παραβιαστούν και αυτοί, τώρα ή αργότερα, χωρίς να μπορούμε να το ελέγξομε) β.) Η μη εκπλήρωση οποιασδήποτε δανειακής υποχρέωσης του Νηρέα προς τρίτους, το οποίο ήδη νομίζω ότι συμβαίνει, όσον αφορά δόσεις των κοινών δανείων προς τις τράπεζες κ.α. πολλά που δεν έχει νόημα να απαριθμήσω)
      2.) Σύμφωνα με την ενότητα 4.6.5. του από 6-6-2007 ενημερωτικού δελτίου του ομολογιακού δανείου «Η συνέλευση των ομολογιούχων είναι μόνη αρμόδια να αποφασίζει για α.) καταγγελία του δανείου … ». Δηλ. δεν μπορεί ένας ή περισσότεροι ομολογιούχοι από μόνοι τους να καταγγείλουν το δάνειο, παρά μόνο η συνέλευση.
      3.) Τι θα καταφέρετε κι αν συγκεντρώσετε το 5%, όπως λες; Ναι μεν για τη σύγκλιση της ΓΣ των ομολογιούχων εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΝ 2190/1920, αλλά οι όροι του δανείου πρέπει να προβλέπουν υποχρεωτικά το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώνουν οι ομολογιούχοι, προκειμένου να μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση της συνέλευσης των ομολογιούχων (ν. 3156/2003 άρθ 3, παρ.4). Εν προκειμένω λοιπόν με βάση τους όρους της ενότητας 4.6.5. του από 6/6/2007 ενημερωτικού δελτίου του ΜΟΔ του Νηρέα ορίζεται νόμιμα ότι «Ένας ή περισσότεροι ομολογιούχοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 66,6% τουλάχιστον επί του συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου μπορούν να ζητήσουν από τον Εκπρόσωπο των ομολογιούχων τη σύγκληση της συνέλευσης των ομολογιούχων». Άρα χρειάζεται το 66,6%!!! Αντίθετα με το ομόλογο της MIG για παράδειγμα που έχει οριστεί ότι το 5% των ομολογιούχων μπορεί να ζητήσει τη σύγκλιση της συνέλευσης των ομολογιούχων.
      4.) Τι πλειοψηφία απαιτείται, για μια απόφαση συνέλευσης για καταγγελία του δανείου, την οποία άλλωστε δεν μπορείτε καν εσείς οι μικροομολογιούχοι να συγκαλέσετε;
      Απάντηση: Οι αποφάσεις της συνέλευσης των Ομολογιούχων λαμβάνονται με την πλειοψηφία του άρθρου 31 παρ.2 του ΚΝ 2190/1920 (ενότητα 4.6.5.του από 6-6-2007 ενημερωτικού δελτίου του ομολογιακού δανείου).
      Τι λέει η παράγραφος αυτή:
      «Κατ’ εξαίρεση, οι αποφάσεις που προβλέπονται από τις παρ.3 και 5 του άρθρ 29 λαμβάνονται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των ψήφων που εκπροσωπούνται στη συνέλευση». Άρα για κάθε απόφαση της Γ.Σ. των ομολογιούχων, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας του δανείου, απαιτούνται τα 2/3 των εκπροσωπουμένων ψήφων ή αλλιώς 66,66%. Κοινώς χαιρετίσματα!
      Συνεπώς η επιδίωξη που μου ανέφερες για κατάπτωση του δανείου είναι ανέφικτη.
      5.) Κάτι που ίσως να σας φανεί χρήσιμο (λέω «σας», γιατί εγώ προσωπικά δεν θα είμαι εκεί) είναι ότι «στερείται του δικαιώματος ψήφου στη συνέλευση των ομολογιούχων πρόσωπο που κατέχει ποσοστό που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας» (παρ.3 του άρθρου 3).

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    6. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ

      Ενδεχομένως θα μπορούσατε να εξετάσετε ευθύνες του εκπροσώπου των ομολογιούχων (Eurobank) απέναντί μας, ως ομολογιούχων.

      ν. 3156/2003, Άρθρο 4, παρ.4:
      «Ο εκπρόσωπος εκπροσωπεί τους ομολογιούχους έναντι της εκδότριας και των τρίτων και ενεργεί για την προάσπιση των συμφερόντων των ομολογιούχων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, τους όρους του δανείου και τις αποφάσεις της συνέλευσης των ομολογιούχων»

      ν. 3156/2003, Άρθρο 4, παρ.9:
      «Ο εκπρόσωπος ευθύνεται έναντι των ομολογιούχων κατά τους όρους του ομολογιακού δανείου για κάθε πταίσμα».

      Και το ερώτημα είναι αν ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων ενήργησε για την προάσπιση των συμφερόντων μας, συγκαλώντας εγκαίρως συνέλευση ομολογιούχων, όταν παραβιάστηκαν οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της εκδότριας (πριν αυτοί αναθεωρηθούν), προκειμένου να αποφασιστεί ή όχι η καταγγελία του δανείου ή αμέλησε να το πράξει λειτουργώντας εις βάρος των συμφερόντων μας, γεγονός το οποίο εγείρει δικαίωμα αποζημίωσης κατά του εκπροσώπου.

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    7. Φίλε Σύλβιε εντυπωσιάστηκα από την θεωρητική σου κατάρτιση. Θεωρώ δεδομένο πως δεν προλαβαίνουμε οι μικροομολογιούχοι να στριμώξουμε την Τρόικα (Μπελλές-Eurobank-Πειραιώς) σ΄αυτή τη φάση, μπορούμε όμως να ψάξουμε τις δυνατότητες μας για την επόμενη του Ιουλίου. Θα τυπώσω και θα δώσω στο δικηγόρο τις παρατηρήσεις σου, μ΄ενδιαφέρει επίσης να βρω και τη σειρά μας στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Είναι πολύ νωρίς, ελάχιστα πιθανό σενάριο, ο Νηρέας σίγουρα ΔΕΝ είναι ΑΕΓΕΚ, ούτε ΑΛΤΕΚ, είναι ωστόσο στριμωγμένος κακοπληρωτής.

      Στεφανής-ΔΙΧΘ δεν τα βρήκαν, παραμπερδεύτηκαν τα δίχτυα.

      Διαγραφή
    8. Το ενδιαφέρον του ΣΕΔ που εκδηλώθηκε στη ΓΣ μέσω του αντιπροέδρου του είναι κάτι θετικό. Αν μη τι άλλο μπορούμε να μαζευτούμε οι μικροί. Κι απ΄ότι μάθαμε αρκεί το 2% για να τους χαλάσουμε την πέψη ελαφρώς μετά το φαγοπότι τους.

      (συμπαθέστατος ο αδελφός σας κύριε Σύλβιε, σωστός ευπατρίδης θα έλεγα).

      Διαγραφή
    9. Θετικό ότι ο αντιπρόεδρος έχει ομολογίες. Κοιτάξτε να συνασπιστείτε γύρω από τον ΣΕΔ. Οι διαμαρτυρίες μέσω συλλόγων, ενώσεων, σωματείων κλπ πιάνουν περισσότερο. Καλώς ή κακώς έχουν άλλο κύρος! Πρέπει όμως να τον παρακινήσετε. Μην τον αφήσετε έτσι. Και φυσικά να μην εμφανίζεται ως άτομο, αλλά ως ΣΕΔ, έχοντας την εξουσιοδότηση του συνδέσμου.

      Για το 2% δεν είμαι καθόλου σίγουρος, αν δεν μου πείτε τη διάταξη στην οποία αυτό στηρίζεται. Μακάρι να είναι έτσι. Πως σας το αιτιολόγησαν; Πείτε μου τη διάταξη, να την ψάξω.

      Ο αδερφός; Παλιά είχε και αυτός δράση. Πρόπερσι (Ιούλιο 2012) είχε θέσει στη συνέλευση των ομολογιούχων ζητήματα, κάποια από τα οποία τέθηκαν φέτος από τον αντιπρόεδρο και τους άλλους συμμετέχοντες για πρώτη φορά (π.χ. υψηλή τιμή μετατροπής του νέου ομολόγου, για την οποία η εταιρεία απάντησε τότε ότι δεν μπορεί να είναι κάτω από την ονομαστική αξία κ.α.). Επίσης είχε θέσει το ζήτημα των τεράστιων τότε αμοιβών του Δ.Σ. της εταιρείας, όπως δημοσιεύονται στον ισολογισμό και όλοι εξεπλάγησαν. Φέτος απογοητεύτηκε πλέον και δεν ασχολείται.

      Υ.Γ. Η όψη σας κύριε Hippy μου επιβεβαιώνει την εικόνα του ευγενούς που είχαμε σχηματίσει για σας μέσω των γραφομένων σας στο διαδίκτυο. Την χίπικη φωτογραφία τι την θέλετε;

      Σύλβιος

      Διαγραφή
    10. Κύριε Hippy,
      δείτε και αυτό:
      http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1178490/psaria-mprosta-se-krisimes-apofaseis.html
      Σύλβιος

      Διαγραφή
  21. Kυριε Μανο το site σας δεν λειτουργει; ηθελα να στειλω καποιο μηνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως είχα πει και παλαιότερα, θα έκλεινε. Ίσως το ανεβάσω πάλι σε κάποιο άλλο host στο μέλλον. Θα δούμε. Ό,τι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο manosv@rocketmail.com.

      Διαγραφή
  22. ΔΑΣΚΑΛΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΣΕ ΟΤΕ: Στα 13,50 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Citi

    Η Citi δίνει σύσταση "Buy" για τον ΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παιδια πριν 5/6 χρονια που υπηρχε ακομη retail ζωντανο εφτανε ενας διορατικος? μαγκας?(εκ του αποτελεσματος) αλιταμπουρας? ιδιωτης Μιχαιλιδης να τσακωσει τους ΣιμοΚαλπινιδες να κλεβουν την εταιρια τους (βλεπε Ελστρ για τους νεοτερους) και μαζευοντας ενα 5% τους εβαλε να τον πληρωσουν 3 φορες τα λεφτα του για να... απαλλαγουν απο την παρουσια του προς οφελος βεβαια και των μικροεπενδυτων. Αυτο σημερα δυστυχως δεν μπορει να γινει γιατι τα ελληνοπουλα (θυασωτες της περιφερειας) ειναι αφραγκα και σαν τις αλογομιγες πανε να βγαλουν κανα μεροκαματο απο τους ξενους. Μπηκε και ο παπαροβιτς ο κοκκινοτριχης ο Εlliot στα πλαθ εδω και 1,5 χρονο και τι καταφερε? στο 1.3 το χαρτι με δεικτη 800 στα ιδια και με 1300! Υπερβολη εχουμε μονο σε χαρτια με καλα fundamendals αλλα που θα βρεθει και ο Ξενος να παει το καραβι πολυ μακρια. Μονο ο Τσιαντακης επεζε πανω στον ασβεστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν σου κάνει κόπο πες λιγάκι αναλυτικότερα τι ακριβώς εγινε με τους Σιμοκαλπινιδες..διότι είμαι μικρός ηλικιακά και δεν τα γνωρίζω..
      Παναγος

      Διαγραφή
  24. ναι κι εγω ενδιαφέρομαι να μ΄θω τι έγινε με έλαστρον. εχω ακουσει ότι κάτι έγινε αλλά τι ακριβώς? Πωε έκλεβαν την εταιρεία τους? Γιατί αυτή τη στιγμ'η φανταζει εταιρεία με προοπτική και πολύ υποτιμημένη. Αν μπορεί ο φίλος ανώνυμος ας μας πει....ΜΕΤΟΧΟΣ 11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιχαηλίδης και Καλπινέικο

      Υποτίθεται ότι ο Μιαχηλίδης δεν μπήκε τυχαία στην πρώην Καλπίνης Σίμος και σημερινή Έλαστρον, αλλά προσεκλήθη απο τους βασικούς μετόχους. Όπως και έγινε. μπήκε και μάζεψε το 5% και η μετοχή κοιμόταν στα 3 ευρώ, ενώ όοοοοολο το χρηματιστήριο ανέβαινε και κορύφωναν οι μετοχες του το 2007.
      Τότε ξύπνησε και ο Καλπίνης Σιμος και ξεκίνησε μια τρελή κούρσα μέχρι τα 10 ευρώ.
      Κατά τους ΜΜΕδες, τάχα μου - άγνωστο το τι είναι πράγματι το αληθές - ο Μιαχηλίδης είχε ανακαλύψει ύποπτες συναλλαγές μέσω offshore στον Καλπίνη Σιμο και μέσω αυτών των συναλλαγών ένα μεγάλο μέρος των κερδών της Καλπίνης μεταφερόντουσαν σε άλλες εταιρίες συμφερόντων των βασικών μετόχων.
      Πήγε στη συνέλευση της Καλπίνης Σίμος ο Μιχαηλίδης και φώναξε. Οι βασικοί μέτοχοι τον απείλησαν με αγωγές και μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.
      Εν τω μεταξύ η μετοχή έχει αρχίσει να κάνει κούρσα. Αλλάζει και επωνυμία. Απο Καλπίνης Σίμος έγινε Έλαστρον. Γίνονται Placements, μπαίνουν ξένοι στο χαρτί - έτσι μας έγραφαν οι ΜΜΕδες. Ξεφρόρτωσαν όλοι οι μπαλαδόροι στους άσχετους Ελληναράδες που θυμήθηκαν τον Καλπίνη επειδή είχε όγκους και έκανε κούρσες.

      Τελικά όμως τα έξυπνα πουλιά, τάχα μου, απο την μύτη πιάνονται.
      Πήρε ο Μιχαηλίδης ένα 5% στην ALSINCO και την έφαγε άσχημα. Πολύ άσχημα. Φράγκο δεν του έμεινε απο όσα λεφτά επένδυσε. Την επόμενη φορά να προσέχει και αυτός.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ Δον Τάκη για την απάντηση..
      περίεργη ιστορία..απο τη μια τον κάλεσαν να πάρει το 5% και απο την άλλη κάνει μανούρα στη γενική συνέλευση..placements απο ξένους λογικά δεν έγινε ποτέ..ιστορίες για να τσιμπήσουν τα κοροιδα..
      αρκετά σοβαροί επιχειρηματίες φαίνονται για να έκλεβαν την εταιρία τους..και δεν νομίζω οτι κοιτανε τοσο πολυ την τσέπη τους..βέβαια το 2007 ήταν περίοδος που το χρήμα υπήρχε άφθονο και τώρα είναι περίοδος επιβίωσης..
      Πανάγος

      Διαγραφή
    3. α και κάτι ακόμα Δον Τάκη..
      ο Μιχαηλίδης τι είναι;;επιχειρηματίας;;επενδυτής;;
      Πανάγος

      Διαγραφή
    4. Ο Μιχαηλίδης εκείνη την εποχή ασχολείτο με δερμάτινα είδη και συγκεκριμένα τις τσάντες KEM. Ασχετος με τον αντικείμενο λοιπόν. Δεν γνωρίζω αν τις έχει ακόμα.

      Διαγραφή
    5. Εκείνη την εποχή ο Μιχαηλίδης κατηγορούσε τους Καλπινέους για περίεργες συναλλαγές μέσω Κυπριακών εταιρίων. Την μία για ενα σκάφος που αγοράστηκε απο Κυπριακή εταιρία που ήταν και προμηθευτης των Καλπινέων και την άλλη ότι οι Κυπριακές εταιρίες αγόραζαν φθηνά πρώτες ύλες και μετά τις μεταπωλούσαν ακριβά πίσω στους Καλπινέους. Οι εταιρίες αυτες (οι Κυπριακές) έλεγε ότι ανήκουν σε μέλη του ΔΣ των Καλπινέων.

      Αυτή είναι η ιστορια εν συντομία.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Πανάγο όπως τα λέει ο κύριος Δαρείος είναι.

      Διαγραφή
  25. ΔΑΣΚΑΛΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ που ελεγες ότι αφου ο ροτζεριδης δεν αγοραζει και αγοραζει κατω από 1200 και με την σημερινη του δηλωση ξεκαθαριζει τα πραγματα Jim Rogers - Βλέπει ράλι για το χρυσό το 2014 - Το ασήμι θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θα είναι νικητής Ο ίδιος δεν επενδύσει σε χρυσό ή ασήμι... Ράλι "βλέπει" για το χρυσό το 2014 ο διεθνούς φήμης μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, εκτιμώντας, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση, το ασήμι θα... "τα πάει" καλύτερα...
    "Το 2013 όλοι σορτάραν στο χρυσό", επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως φέτος θα δούμε σοβαρή άνοδο στο πολύτιμο μέταλλο, για να ξαναυποχωρήσει το 2014.
    Ο χρυσός κυμαίνεται περίπου 35% κάτω του ιστορικού υψηλού του, ενώ το ασήμι 60%.
    "Προτιμώ το ασήμι", δηλώνει ο Jim Rogers, σημειώνοντας πάντως, πως ο ίδιος δεν θα επενδύσει σε κανένα από τα δύο.
    Ο γκουρού εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο τα δύο μέταλλα πραγματοποιούν "χαμηλές πτήσεις" αφορά το γεγονός της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, που ωθεί τους επενδυτές σε μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου.
    Υπενθυμίζεται πως σε υψηλό 5 εβδομάδων τερμάτισε την Παρασκευή, ο χρυσός.
    Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκαν κατά +0,9% ή 11,70 δολάρια, τερματίζοντας στα 1.251,90 δολάρια ανά ουγγιά.

    www.bankingnews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω σε κανένα Χρυσό κύριες Λουκά. Αν τρώγεστε οπωσδήποτε για πολύτιμα μέταλλα, τότε θα συμφωνήσω με Τζίμι Ρότζερ και θα προτιμήσω ΑΣΗΜΙ. Εκεί γύρω απο τα 20 είναι λουκουμάκι.

      Διαγραφή
  26. Bonsoir!

    Ο ΧατζηΚΛΑνιωτης που τον είχα μηνομεύσει πριν κάποιο διάστημα απο το 0.11€ που επαιζε, σήμερα είδα ότι έγραψε και 0.41€. Ελπίζω αν κάποιος ήταν στο παιχνίδι από νωρίς να πήρε τα κερδη του.

    Πέρδεται ο πεθαμένος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιέργως έχει αυξήσει και όγκους.
      Πιο πολύ μου μοιάζει για προσπάθεια απεγκλωβισμού - παρά για ουσιώδη και με νόημα κίνηση.
      Τελικά ο πεθαμένος πέρδεται!!!

      Διαγραφή
  27. Τι συζητιέται στα dealing rooms

    Gold: Όσοι είναι bullish θα πρέπει να περιμένουν για την επιβεβαίωση εισόδου από τα ημερήσια κλεισίματα. Στην περίτπωση του χρυσού απαιτείται ένα κλείσιμο πάνω από τα $1.259 προκειμένου να επιβεβαιώσει την ανοδική τάση, μέσα από μια στρατηγική βασισμένη στα Bollinger Bands. Παρά την άνοδο του δολαρίου, ο χρυσός σημειώνει παράλληλη άνοδο εξαιτίας της αύξησης στις αγορές φυσικού χρυσού. Η Κίνα έχει αυξήσει τις αγορές χρυσού σε αυτά τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για εμένα ο ΧΡΥΣΟΣ έχει γράψει GAME OVER, μέχρι το 2020 τουλάχιστον. Ότι και να κάνει θα πρόκειται για το άλμα του ψόφιου κοριού.

      Διαγραφή
  28. Τακαρε τα ευσημα μου στον market maker που σου αρεσει.Αξιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα το έχω ξεκαθαρίσει το πράμα μια για πάντα απο τις 27 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν πρωτοέδωσα ΜΕ ΓΡΙΦΟ το θωρηκτό.
      Είχα πει τα εξής δύο πράγματα.
      1) Ότι σε διπλάσιες τιμές (>1,4) θα πομπάρω το θωρηκτό στα φανερά και
      2) ότι όποιος πουλάει θωρηκτό με σκοπό να ξαναπάρει κομμάτια χαμηλότερα, τότε ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ του ΠΙΣΩ, θα αναγκαστεί να πάει ψηλότερα να τα πάρει.

      30 χρόνια φουρναρέοι οι market makers - ξέρουν απο αυτά καλά, πολύ καλά.
      Η πλάκα είναι ότι ο άλλος έβλεπε ξεφόρτωμα και θα τα ξαναέπαιρνε τα κομμάτια του πίσω στο 1 ευρώ. Τα γράφουν και φόρα παρτίδα στο διαδίκτυο αυτά και ακόμη κρατάω την κοιλάρα μου απο τα γέλια. μπουχαχαχα

      Διαγραφή
    2. καλημερα επειδη ειμαι καινουργιος στην παρεα τι εστι θωρηκτό????ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Bonjour monsieur Kagelarios.

      Ωραίο nickname. 1999......Τι ωραίες εποχες....

      Διαγραφή
    4. Μιλάμε για την Νο3 (προς το παρόν) μαρμαροβιομηχανία στην Ελλάδα -τον Ικτίνο δηλαδή.
      Η Νο2 είναι ο Κυριακίδης

      Ξαναπάρτε μια μικρή τζούρα απο αγορά μαρμάρων στην Ελλάδα.

      http://prntscr.com/256xvz

      http://prntscr.com/256xzz

      http://prntscr.com/256y2k

      Άσχετο.
      Κάποιοι τώρα ανακάλυψαν τον Κυριακίδη. Ώρα τους καλή. Όμως ο Τακαρος βγήκε πρώτος να γράψει για αγορά μαρμάρων στην Ελλάδα και μετά άρχισαν οι κούρσες.
      Τώρα κάποιοι ΜΜΕδες ανακαλύπτουν ότι ο ΚΥΡΜ θα βγάλει κέρδη στο κλείσιμο της χρήσης 7 με 8 εκατ. μετά φόρων.
      Απο που βρεεεε θα τα βγάλει αυτά???

      Εγώ λέω - έτσι για κόντρα - 5,1 με 5,4 εκατ. μετά φόρων ο Κυριακίδης.

      Διαγραφή
  29. Παντως κε Τακη,
    Λιγες σκεψεις για την Motor Oil , για την οποια δεν εκφραζεστε με τα καλυτερα λογια.
    Το βασικο επιχειρημα σας ειναι οτι χρωσταει περιπου 1 δις & αρα ειναι επιφοβη μετοχη.

    Παρ ολα αυτα υπαρχει κ η αλλη πλευρα του νομισματος:
    Παιρνω το αυτοκινητο μου, παω μεχρι τους Αγ. Θεοδωρους κ κοιταω ολη αυτη την τεραστια παραθαλασια εκταση
    με ολες αυτες της τεραστιες κ πολυ υψηλης ειδικευσης κ τεχνογνωσιας εγκαταστασεις. Κανω λοιπον το εξης ερωτημα στον εαυτο μου:
    Αραγε αν ερχοταν καποιος ανταγωνιστης στην Ελλαδα, και ηθελε να φτιαξει διυλιστηριο , οπως αυτο, δηλαδη το 2ο μεγαλυτερο στην Ευρωπη κ αψογα συντηρημενο, ποσο κοπο, χρονο, χρημα θα χρειαζοταν ? Και σε ποσα χρονια? Δινω μονος μου την απαντηση: Δεν θα μπορουσε να το φτιαξει ποτε, και ειδικα με 1 δις που αξιζει σημερα η MotorOil. Να σας πω γιατι? Παραθαλασσια εκταση, οικολογοι, ΣΤΕ, αστυνομιες, αδειες, περιβαντολλογοι, γειτονες, μελετες επι μελετων, ιδιοκτησιακα, διαδηλωσεις κλ.π. Εδω χωματερη παμε να φτιαξουμε κ δεν βρισκουμε εκταση, οχι διυλιστηριο. ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, αν σκεφτουμε οτι κανενας δεν μπορει να απειλησει την Motor Oil, για τα επομενα 30 χρονια τουλαχιστον, αρα ειναι μονοπωλιο, επομενως ...φθηνη.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας πω και εγώ κύριε Πέτρο το εξής απλό.

      Όταν σε τέτοιου μεγέθους ύφεση που βιώνει η Ελλάδα και με τέτοια κρίση χρέους, που ειδικά τις Ελληνικές εταιρίες τις έχει γονατίσει, δεν κάνει η ΜΟΗ το απλούστατο. Ναμειώσει κάπως το δανεισμό της, τότε οδηγούμε στο εξής συμπέρασμα.

      Ή δεν μπορεί να μειώσει το δανεισμό της, λόγω κακών χρηματοροών ή δεν θέλει να μειώσει το δανεισμό πιστεύοντας ότι οι τράπεζες δεν θα της κόψουν την χρηματοδότηση. Για εμένα κακώς δεν προσπαθεί να μειώσει το δανεισμό της - και αργά ή γρήγορα θα τρέχει και δεν θα φτάνει.
      Δηλαδή αν ξαναφτιάξει η κατάσταση στην Ελλάδα και επανέλθουμε σε εποχές 2007, τουλάχιστον σε θέματα ρευστότητας, τι θα κάνει η ΜΟΗ??? Θα πάει το δανεισμό της στα 2 δις????

      Στα υπόλοιπα είμαι μαζί σας. Δεν διαφωνώ πουθενά και είναι κορυφή το διυλιστήριο της

      Διαγραφή
    2. ~Λέγεται ότι ο δανεισμός της περιλαμβάνει τις καθυστερήσεις προς το ΙΡΑΝ, λόγω των κυρώσεων και από την Ε.Ε. Τώρα που οι κυρώσεις ανεστάλησαν θα έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα!
      ~Παρεμπιπτόντως , ΕΛΠΕ η πώληση της ΔΕΠΑ είπαν ότι θα γίνει στο 1ο εξάμηνο του 2014. Το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 1δις για το 35% αυτό αντιστοιχεί σε 9,40e/μτχ Της ΕΛΠΕ. Με την θεωρία της προεξόφλησης δεν θα πρέπει οσονούπω να δούμε τουλάχιστον αυτά τα επίπεδα?
      Υπάρχουν κάποιες απόψεις που θέλουν την διοίκηση τη εταιρίας ( Δ/νων σύμβουλος Κωστόπουλος) να κρατά χαμηλά την αποτίμηση της , δουλεύοντας για το Λατσέϊκο ..
      Να σημειώσουμε ότι το 2012 τα ΕΛ.ΠΕ. βρέθηκαν στην κορυφή των μεγαλύτερων βιομηχανιών με βάση τον κύκλο εργασιών, με πωλήσεις 9,90 δισ. ευρώ που ήταν αυξημένες κατά 15,22% σε σχέση με το 2011. Επίσης έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη προ φόρων 133,46 εκατ. ευρώ, σύνολο ιδίων κεφαλαίων 1,91 δισ. ευρώ και γενικό σύνολο ενεργητικού 5,86 δισ. ευρώ ( 4,91% σε σχέση με το 2011).

      Διαγραφή
    3. Motor Oil

      Εγώ βλέπω αυτά τα πράγματα για τον τραπεζικό δανεισμό.
      http://prntscr.com/2l7a7b

      Αυξανόμενος!!! Με μια μικρή τάση για μια προσπάθεια ελάττωσης του το τελευταίο 1,5 έτος. Όχι ακόμη πειστική.
      Και να πω ότι δεν έχει ταμειακές ροές??? Θηρίο είναι.

      http://prntscr.com/2l7aes

      1,2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι συνολικές εισροές τα τελευταία 9 χρόνια.
      Λεφτά μπαίνουν στα ταμεία - αλλά δεν έχουν ως πρώτιστο σκοπό να μειώσουν το δανεισμό.

      Διαγραφή
  30. Για να δούμε και ένα διάγραμμα απο Ezμαρκετίδη, που ως γνωστόν τον ξέσχισα προ 3 ετών, τότε που προέβλεπε πτώσεις και πόνο στο Αμέρικα και στον DAX, ενώ ο Τάκαρος έλεγε ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ!!!!

    http://prntscr.com/2l714q

    1 χρόνο μάλλιασε η γλώσσα μου να λέει για την κολάντζα την Τουρκία και την φούσκα της οικονομίας της σε βαθμό super nova.
    Έτοιμη να εκραγεί έλεγα είναι η Τουρκία με αφορμή και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών ζομποτραπεζών. Δώστε την Finans εδώ και τώρα έκραζα.

    Τώρα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα.
    Να προσέχουν λοιπόν και οι τυπάδες που γαργαλάνε την ΚΛΕΜ. Γιατί έτσι και σκάσει και η οικοδομική δραστηριότητα της Τουρκίας, τότε απο που θα βγάζει κέρδη η ΚΛΕΜ??? Απο την Ελλάδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φαγωθήκατε κύριε Τάκη με την ΚΛΕΜ... Για όνομα! Λέτε για δανεισμούς και έχει αρνητικό. Και άμα σκάσει η φούσκα της Τορυκίας? Ναι και άμα σκάσει η φούσκα της Κίνας? Πού θα το βάλει ο ΙΚΤΙΝ το μάρμαρο?

    Το αυτό και με τα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΗ. Και ο Μυτιλ λέτε δεν έχει λόγο να πάει πουθενά. Και οι Τράπεζες είναι ζομποτράπεζες.

    Και μετά είστε καραbull για το 2014 και 2015. Η ΜΠΕΛΑ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο ΙΚΤΙΝ θα τρέχουν μόνο?
    Νομίζω ότι τα βλέπετε λίγο μονόπαντα τα πράγματα.

    Sorry δηλαδή αλλά bull market με 5 μετοχές δεν γίνεται. Στη ΔΕΗ μάλιστα με δεδομένη την παρουσία Τσίπρα στα πράγματα δεν θα ήμουν και τόσο βέβαιος για τη συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε zachmour εμένα μην μου γράφετε για ΚΛΕΜ.
      Να σας φρεσκάρω την μνήμη

      23 Ιουλίου 2011 7:36:04 πμ
      Το άλλο με το ασανσεράκι το ξέρετε ???????????
      Θα θέλατε πολύυυυυυυυ να μάθετε. θα σας το δώσω με γρίφο.
      Έτσι και σπάσει το 1 ευρουδάκι που για δεύτερη φορά αντιστάθηκε, τότε δίνω τιμή στόχο 0,7 ακατέβατα.

      Και μετά επανήλθα και έγραψα στα 0,7 της ΚΛΕΜ
      ''Για να σου δείξω ότι δεν είμαι εμπαθής. Σου λέω ότι οι φίλοι μου, ήδη την έχουν στοπάρει. Αυτά και σε φιλώ σταυρωτά, σαν το σταυρό που κάνουμε απο το βοήθα Παναγιά μου. ''

      Διαγραφή
    2. Αν σκάσει η φούσκα της Τουρκίας - τότε η ΚΛΕΜ θα γράφει ζημιές. Μεγάλες ζημιές.

      Αν σκάσει η φούσκα της Κίνας - τότε θα σκάσουν όλες οι χρηματαγορές.

      Για Ελληνική χρηματαγορά έχω προβλέψει, δίχως ακόμη να γνωρίζω το υψηλό του πρώτου τριμήνου, ότι θα τα χάσει όλα τα κέρδη ο ΓΔ και προς το τέλος του 2014 θα τα πάρει πίσω,

      Δηλαδή σε μια bull market αγορά δεν πρέπει κάποιος να ψάχνει αυτά που θα υπεραποδώσουν, έναντι των άλλων??
      Εσείς κύριες zachmour πιστεύετε ότι τα ΕΛΠΕ και η ΜΟΗ θα υπεραποδώσουν της ΜΠΕΛΑ - ΔΕΗ???
      Αν ΝΑΙ γράψτε το.

      Διαγραφή
    3. Άσχετο αυτό... Και ο ΟΤΕ πήγε στο ένα ευρώ και η ΔΕΗ και ο ΙΚΤΙΝ στο 0,4 και ο ΓΕδης στο 480. Για τώρα μιλάμε που λε΄τε bull αλλά η ΜΟΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΚΛΕΜ, οι τράπεζες, ο ΜΥΤΙΛ, ο κΥΡΜ σας ξυνίζουν και μόνο ο ΙΚΤΙΝ που ΘΑ πουλήσει μάρμαρα στην Κίνα θα πάει καλά.

      Διαγραφή
    4. Για να σας βοηθήσω λίγο ακόμη.
      Αυτοί που προσπαθούν να κινήσουν και να πομπάρουν την μετοχή - κοιτούν τα ίδια κεφάλαια λαι πιστεύουν ότι εκεί πρέπει να φτάσει.
      Εγώ διαφωνώ με αυτή τη λογική. Εγώ είμαι της αρχής ότι τα φράγκα να πέφτουν ντάγκα ντάγκα στο ταμείο και η εταιρία να κάνει κέρδη.

      Απο εδώ και πάνω λοιπόν την θεωρώ ακριβή. Άντε μέχρι 2,3 το πολύ.
      Ας βελτιώσει κερδοφορίες και θα αλλάξω πλευρό. Δεν μου λένε τίποτα τα ίδια κεφάλαια - που όμως όπως σας προείπα σε κάποιους λένε.

      Διαγραφή
    5. Ά και τον ΟΤΕ να μου τον αφαιρέσετε.
      Τον αντικαθιστώ με ΟΛΠ.

      ΟΤΕ στα 12 αν και θα πάει παραπάνω
      ΟΛΠ στα 19 αν και είναι μουλάρι και θα παραμείνει γαιδουρομούλαρο.

      Διαγραφή
    6. Καλημερα κ. Τακη και λοιποι μυτογκες! Πολυ γρηγορα ο οτε στα 12€. Αλλη μια πετυχημενη γκουρουδια. Απο δω και περα ομως τι οσφραινεται η μυτουλα σας για τον οτε και για ποιο λογο και με τι χρονικο οριζοντα προτιματε ολπ, αφου τον χαρακτηριζεται γαιδουρομουλαρο;
      Πετραν

      Διαγραφή
    7. Όπως είχα γράψει κύριε πετράν η τιμή στόχος για ΟΤΕ ήταν 12 μέχρι Μάρτιο του 2014. Μάλιστα είχα γράψει τότε που έδιδα την τιμή στόχο - όταν φτάσει εκεί μετά ΔΕΝ ΞΑΝΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ και μην με ξαναρωτήσετε. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την μελλοντική πορεία του ΟΤΕ. Απλά ο Τάκαρος δεν ξανασχολείται. Αν τώρα στο μέλλον δω κάτι ή μυριστώ για τον ΟΤΕ θα το γράψω. Ας μείνουμε όμως, προς το παρόν, ότι στο δεν ξανασχολούμαι.

      Ο ΟΛΠ είναι γαιδουρομούλαρο - πλην όμως είναι ότι πιο ΗΟΤ υπάρχει στην Ελληνική χρηματαγορά.
      Προς το παρόν δεν έχω κάτι άλλο να πω - ούτε τιμές στόχους δίνω, ούτε τίποτα.
      Με το σχόλιο δίνω ΟΤΕ και παίρνω ΟΛΠ ήθελα μόνο να καταδείξω το ενδιαφέρον μου. Προς το παρόν τίποτα παραπάνω.

      Διαγραφή
    8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  32. Αν ψάχνουμε για υπεραπόδοση τότε ο ΙΚΤΙΝ το τελευταίο διάστημα είναι πάτος όχι θωρηκτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν πάσει περιπτώσει μην μου τα ζαλίζετε .
      Εγώ είμαι γκουρού και λέω ότι θέλω. γράψτε και εσείς τα δικά σας και θα δούμε στο μέλλον τι απίδια πιάνει του καθενός ο σάκος.

      Διακρίνω νευρικότητα. Έχετε αρχίσει να αμφιβάλλετε για τις χρηματαγορές. Είμαι βέβαιος γιαυτό - είστε κλονισμένος και ψάχνεστε - ή κάτι κάνατε και δεν σας βγήκε.

      Διαγραφή
    2. Θωρηκτό
      Πολεμικό πλοίο ισχυρής θωράκισης και πυροβολικού.

      Καμιά σχέση με χαρταετό. όταν ο Τάκαρος μιλάει για θωρηκτά τότε μιλάει για την θωράκιση του σκάφους.
      Όπως ΠΛΑΚΡούρι. Υπάρχει μεγαλύτερο θωρηκτό στην Ελληνική χρηματαγορά???
      Μην μπερδεύεστε λοιπόν.
      Άλλο θωρηκτό - άλλο φρεγάτα.

      Διαγραφή
  33. Και ένα τελευταίο επειδή ο κύριος zachmour αφήνει υπονοούμενα ότι ο Τάκαρος δεν πιστεύει τον Κυριακίδη.
    Μα είναι δυνατόν κύριε zachmour να μου γράφετε τέτοια????

    Σας θυμίζω όταν ρωτήθηκα απο τον κύριο Σύλβιο τι να κάνει με τα ΜΕΡΚΟ.
    Του απάντησα.
    Εγώ θα άλλαζα με ΚΥΡΜ και ΙΚΤΙΝΟ. Ακόμη ο Κυριακίδης κοιμόταν.

    Μετά πάλι διάλογοι με τον κύριο Σύλβιο, στο thread
    http://mitarola.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html

    Καταρχήν ξεκινάω από το τέλος.
    Σας είχα πει όταν με ξαναρωτήσατε για ΜΕΡΚΟ ότι εγώ θα την άλλαζα με τις άλλες δύο εισηγμένες. Τώρα που με ξαναρωτάτε, το ίδιο σας λέω, παρόλο που ο ΚΥΡΜ έχει ήδη κάνει κούρσα απο τα 0,7 με 0,8.

    Και κατόπιν
    16 Δεκεμβρίου 2013 - 11:40 μ.μ.

    Και τι να κάνουμε κύριε Σύλβιε???
    Να αγοράζουμε μόνο τα καλά παιδιά??? Τα άτακτα τα παιδιά είναι και πιο αλανιάρικα - άρα όταν θα έρθει η ώρα τους θα παίξουν και πιο άτακτα.

    όλα τα μαρμαράδικα έχουν αξία πάνω τους.
    Το μόνο αρνητικό που έχει αυτή τη στιγμή ο ΚΥΡΜ είναι η υπόθεση με τον Γερμανό πελάτη του που αν δεν πάρει μια τότε θα βγάλει μεγάλες ζημιές (παρόλο που έχει έχει συμπεριλάβει αρκετές προβλέψεις) και τότε θα είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους καραδοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή τι να κάνω κύριε zachmour??
      Να συμφωνήσω με αυτούς που βλέπουν κέρδη 7 με 8 εκατ. μετά φόρων για τον Κυριακίδη??

      Έ, όχι.
      Εγώ βλέπω πολύ λιγότερα. Αν έρθουν βέβαια τα περισσότερα δεν θα πω όχι, αλλά αυτοί που βλέπουν 7 με 8 απο που τα βρίσκουν??
      Πείτε το ντεεεε να το μάθουμε και εμείς.

      Διαγραφή
    2. Γράψτε τώρα εσείς ότι γουστάρετε και αν το βράδυ δω κάτι ενδιαφέρον θα επανέλθω.

      Γεια σας γκουρούδες και ήρεμα.

      Διαγραφή
  34. Εμένα η ένστασή μου είναι ότι είστε πολύ bull για την Ελληνική αγορά αλλά ταυτόχρονα θάβετε βασικά της συστατικά: ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, τράπεζες, κατασκευαστικές, όμιλος Στασινό και μαζί με αυτές και τις λίγες ποιοτικές και υγιείς που έχει τύπου ΚΛΕΜ, ΑΣΚΟ. Ακόμα, ακόμα και για τον ΚΥΡΜ γράψατε σχόλιο ότι θα ανέβει εξ αντανακλάσεως (αυτό στα δικά μου αυτιά ακούγεται ότι σημαίνει ότι κατά βάση δεν αξίζει να ανέβει αλλά αφού θα ανέβει ο ΙΚΤΙΝ τι να κάνει και αυτός...).
    Αυτό επισήμανα. Όλα τα υπόλοιπα, αν έχω νευρικότητα, αν κάποιοι λένε ότι ο ΚΥΡΜ θα βγάλει 5 ή 8 εκ κέρδη είναι εκ του περισσού...

    Sorry κιόλας που σας τα ζαλίζω και δεν επανέρχομαι για να ησυχάσετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλάω για τα 4 ευρώ - προς φρεσκάρισμα μνήμης.

      Ανώνυμος10 Ιανουαρίου 2014 - 4:24 μ.μ.

      Νομιζω οτι ο κυριος Κυριακιδης θα φτασει εντος του 14 τα 4 ευρω. Αιτιολογια?" εξ αντανακλασεως γιατι ο δευτερος θα ζηλεψει τον τριτο. Βουδας η Κουδας

      Τάκης Μορφονιός11 Ιανουαρίου 2014 - 10:09 μ.μ.

      Ακριβώς έτσι θα γίνει.
      Εξ αντανακλάσεως θα τρέξει και ο ψωριάρης ο κυρ Ηλίας.

      Διαγραφή
  35. Βλέπουμε και τουρκική λίρα

    http://prntscr.com/2l7u4a

    δηλαδή η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της ΚΛΕΜ??
    Δεν είναι ανάγκη να σκάσει η Τουρκία.
    Ας το έχετε και αυτό υπόψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δείτε στο εννεάμηνο της ΚΛΕΜ

      Συναλλαγματικές διαφορές αρνητικές 1.368.493,09
      Τα μισά κέρδη των 2.790.276,54 τα έφαγαν οι συναλλαγματικές διαφορές.

      Να μην τα γράψω αυτά δηλαδή??

      Διαγραφή
  36. Μην συγχέεστε με την ΚΛΕΜ. Ούτε θα επηρεαστεί πολύ από Τουρκίες και Κίνες. Οι πελάτες που μπορεί να χτυπήσει είναι αλλού, ενώ η παραγωγή είναι εδώ (Κιλκίς). .Περισσότερο για τα μάτια του κόσμου έκανε την κίνηση στην Κίνα, πολύ καθυστερημένα. Σε καμία περίπτωση θωρηκτό την τρέχουσα χρονική περίοδο (άσχετα αν σαν εταιρεία είναι πολύ οργανωμένη). Τους κολοσσούς που έχει να ανταγωνισθεί θέλει πολυυυυύ χρόνο για να τους πάρει μερίδιο, ενώ έχει και ένα μεγάλο συγκριτικό μειονέκτημα (κουίζ). Το συγκεκριμένο αντικείμενο το γνωρίζω όσο ο αξιοσέβαστος Κ Τάκης την χρηματαγορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετώ τον κύριο Τάκη και τους φίλους του blog.
      Κύριε gogos 74 έχω θέση στην ΚΛΕΜ και με ενδιαφέρει πολύ η πορεία της.
      Μια και γνωρίζετε πολύ καλά το αντικείμενο θα ήθελα να παρακαλέσω να διευκρινίσετε τα εξής:
      1."Εχει ενα μεγάλο συγκριτικό μειονέκτημα(κουίζ)γράφετε.Ποιό δηλαδή ;
      2. "Ούτε θα επηρεαστεί απο Τουρκίες και Κίνες "γράφετε.Καλά δεν έχει εργοστάσιο στην Τουρκία ;Και σε τι νόμισμα πουλάει στην Τουρκία ;Σε τούρκικες λίρες βέβαια.Κατά συνέπεια η αλλαγή της ισοτιμίας επηρεάζει άμεσα τα κέρδη,εφόσον υπάρχει μετατροπή.
      3."Οι πελάτες που μπορεί να χτυπήσει είναι αλλού" γράφετε.Που είναι δηλαδή ; Σε ποιά χώρα ;
      Αν δεν σας κάνει κόπο εξηγήστε πιο αναλυτικά,για να καταλάβω.
      Ευχαριστώ

      Διαγραφή
    2. Κύριε spooky η KΛΜ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει να ανταγωνισθεί Otis Αμερικής (έχει εξαγορασθεί από United Technologies Corporation), Kone Φιλανδίας, Thyssen Γερμανίας, Schindler Ελβετίας, Mitsubishi Ιαπωνίας. Το πόσο καλά παιδιά είναι μπορείτε να το δείτε εδώ: http://news.in.gr/economy/article/?aid=781193. Η παραπάνω εταιρείες εκτός από την κατασκευή αναλαμβάνουν και το συμβόλαιο συντήρησης των ανελκυστήρων που εγκαθιστούν και τα ποσά της παροχής υπηρεσιών είναι πολύ μεγάλα πχ σε έναν ουρανοξύστη της Σιγκαπούρης. Οι παραπάνω εταιρείες εκτός από την κατασκευή ποντάρουν πολλά και στο συμβόλαιο συντήρησης που ακολουθεί, ενώ πολλές φορές μπορεί να μην τους ενδιαφέρει να μπουν και μέσα από την κατασκευή.
      Καλώς η κακώς στην Ελλάδα δεν έχουμε υψηλά κτίρια ούτε ουρανοξύστες. Άρα και σαν εταιρεία δεν έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, άλλο θεωρία και άλλο πράξη. Επειδή όμως πρόκειται για σοβαρή εταιρεία επένδυσε κάποια εκατομμύρια σε έναν πύργο δοκιμών στο Κιλκίς. Αξιοσέβαστη. Επίσης θεωρώ ότι η μηχανή κερδών της ήταν ο υδραυλικός ανελκυστήρας και συγκεκριμένα το έμβολο. Χωρίς εγχώριο ανταγωνισμό (Μηδενικός στην αρχή) έκανε πάρτι εδώ στην Ελλάδα των υπερβολών. Θεωρώ ότι η αναλογία ανελκυστήρων/κτίρια ή /κατοίκους πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Επίσης τα κτίρια 3-4-5 ορόφων είναι ιδανικά για υδραυλικούς ανελκυστήρες. Η όλη κατάσταση έκατσε λουκούμι στην ΚΛΕΜ για 15 έτη η οποία παρήγαγε υδραυλικούς ανελκυστήρες για την μεζονέτα του κάθε Νεοέλληνα. Όμως η τεχνολογία κοιτάζει προς την οικολογία και συγκεκριμένα στους ηλεκτροκίνητους ανελκυστήρες που καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Οι υδραυλικοί θεωρούνται ξεπερασμένοι από πολύ καιρό στο εξωτερικό. Η ΚΛΜ αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πίσω από τους ανταγωνιστές της στο προιόν του ηλεκτροκίνητου ανελκυστήρα. Προσωπική άποψη είναι ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα, θα αργήσει αλλά στο τέλος μπορεί να τα καταφέρει.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
      Κύριε gogos1974 ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση,που αφορά την ΚΛΕΜ αλλά και τον κλάδο που γνωρίζετε καλά.
      Αναφερθήκατε όμως μόνο στο νο.1 (συγκριτικό μειονέκτημα).
      Αν θέλετε γράψτε και δυό κουβέντες για τα νο.2 και 3 για τα οποία δεν απαντήσατε.

      Διαγραφή
    4. Και βέβαια δεν παράγουν ολοκληρωμένα συστήματα στην Τουρκία, ούτε και στην Κίνα. Η γραμμή παραγωγής όπως το έχουν δηλώσει ήταν είναι και θα είναι στο Κιλκίς. Το πολύ πολύ να παράγουν κάποιο εξάρτημα σε αυτά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η πελατειακή της βάση (Ελλάδα) φέτος θα μηδενίσει. Ολοι καταλαβαίνουμε τι πλήγμα είναι αυτό για μια εταιρεία. Επίσης θεωρώ ότι ποσοστό κέρδους/παραγγελία στις εξαγωγές είναι πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας του μηδενικού ανταγωνισμού αλλά και των υδραυλικών ανελκυστήρων. Η η εταιρεία πρέπει να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά, έχει τα φόντα αλλά πιστεύω ότι θέλει πολύ χρόνο για να ανέβουν σημαντικά οι πωλήσεις. Εκεί που θα μπορούσε να πωλήσει αν υπάρχει ανοικοδόμηση είναι στα Βαλκάνια στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και στη Ρωσία (η ανταγωνίστριά της Doppler εκεί τα πηγαίνει περίφημα). Θέλει πολύ κόπο, καλό R&D για να πουλήσει σε ανεπτυγμένες οικονομίες. Η Otis δουλεύει τους αθόρυβους ιμάντες εδώ και χρόνια στους ανελκυστήρες και η ΚΛΕΜ έχει παραμείνει στο συρματόσχοινο του Λεβεντέρη, τι να λέμε τώρα.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους του blog.
      Κύριε gogos1974 σας ευχαριστώ για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη απάντηση.
      Με βοηθήσατε.

      Διαγραφή
  37. Τακαρε ασε τα 4( που το πεζεις παρθενοπιπιτσα), αφου στα 8 θα τα κανεις σαμπουαν.. Τσαλουχιδης τετραγωνοκεφαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Νομίζω πως ο ΟΤΕ θα τα δει τα 15 ευρω..θεωρω ότι δεν αξίζει σαν εταιρία ακομη 15 ευρω..αλλα με τόσες αγορές ίδιων μετοχών όλα γίνονται..
    Παναγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εγώ λοιπόν έχω διπλή ανησυχία.

    Από την μια την προφανή, αυτή των ευροεκλογών-δημοτικών που επισήμανε τελείως όψιμα και η JPMorgan (μικρή ανησυχία κατά τη γνώμη μου εάν περιορισθεί η Χρυσή Αυγή κάτω από το 10% καθώς θεωρώ βεβαία την διολίσθηση του Αλέξη σε κομμάτι του συστήματος).

    Η μεγάλη μου ανησυχία είναι τα "προαπαιτούμενα" που θα ζητηθούν από τους δανειστές για το κούρεμα. Αποψη μου, διατυπωμένη από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς εδώ, είναι πως από τη στιγμή που είμαι ταπί και το ξέρουν οι πάντες είναι 100% σίγουρο, σχεδόν δεδομένο, ότι θα ψάξουν τρόπους να με εξυπηρετήσουν. Οχι από συμπόνια αλλά από αυτοσυντήρηση. Τέτοιους τρόπους λοιπόν που θα εξασφαλίζουν πως αυτή τη φορά ότι συμφωνηθεί, θα πληρωθεί. Χρέος όμως 330 δις ακόμα και με το ελάχιστο (μεσοσταθμικό ) επιτόκιο 3% απαιτεί 10 δις για πληρωμή τόκων (5,5% ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) που απλά δεν υπάρχει. Μου φαίνεται λογικό να δημιουργηθούν εντάσεις, μεγενθυνόμενες απ΄τα ΜΜΕ, που θα φέρουν "κενά αέρος" κι ευκαιρίες στο μικρό ΧΑΑ.

    Σε αυτό το σκηνικό (εάν επαληθευτεί) μόνη άμυνα είναι η αγορά αξιών. Δηλαδή "κουτσουρεμένων" ακινήτων, είτε υποτιμημένων εξαγωγικών εταιρειών (με προσωπική προτίμηση αυτές που δίνουν μέρισμα την τελευταία 5ετία). Επίσης αυτές που αγοράζουν οι κατέχοντες το χρήμα. Τα αμερικανάκια. Δηλαδή τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις του 25αρη. Τράπεζες (ναι τράπεζες αφού βλέπω άνοδο), λιμάνια, νερά αφού βλέπω αποκρατικοποιήσεις (ΕΥΔΑΠ ίσως παίξει κι επιστροφή κεφαλαίου). Προυπόθεση φυσικά να έχω εκμεταλλευτεί το January effect και να έχω ρευστότητα.

    Ως προς Τουρκία, εμένα μου μοιάζει ευκαιρία. Το έργο "η Κων/λη σε νέα υψηλά" το έχω δει πολλές φορές. Γιατί όχι ακόμα μία. Εάν τα καταφέρει ο Ερντογάν θα αντιδράσει, εάν όχι μια νέα "άνοιξη" αρχίζει θα λένε οι επικρατήσαντες αντίπαλοι του (ενισχυμένοι οικονομικά από αυτούς που τους ανέβασαν στην εξουσία). Μεγάλη χώρα, υποσχόμενη αγορά, χοντρά συμφέροντα, σταθερός χωροφύλακας. Περί τα 42$ αγοράζω τα πρώτα TUR για να παρακολουθώ με προσωπικό ενδιαφέρον και ελπίζω τα επόμενα να τα πάρω σπάζοντας τα 50$. Είμαι σίγουρος? Οχι βέβαια, ποτέ δεν ήμουν, αλλά είμαι ενεργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσέξτε αρμονία στην κίνηση κύριε hippy!!!!
      πρώτα κινείται η τούρκικη λίρα και μετά ακολουθεί και το χρηματιστήριο της Τουρκίας.
      Πέφτε η λίρα??? Τον επόμενο χρόνο πάνω το χρηματιστήριο και ανάποδα.
      Τι αρμονία!!!!

      http://prntscr.com/2l8e1h

      Η υποτίμηση της τούρκικης λίρας το 2013, θα οδηγήσει σε νέα υψηλά το Τούρκικο χρηματιστήριο. ΄σως και μέσα στο 2014.

      Διαγραφή
    2. Αυτόν που πετυχαίνει 10/10 το λέμε μάντη, μάγο, προφήτη. Αυτόν που καταφέρνει 7/ 10 παιχταρά.. Αυτόν που πιάνει 8/10 ή 9/10 γκουρού και μυταρόλα.

      Μετά λόγου γνώσεως κύριε Τάκη

      Διαγραφή
    3. Επειδη ομως η ιστορια δεν επαναλαμβανεται με τον ιδιο τροπο, προυποθετει να μη συνεχιστει περισσοτερο η πτωση της τουρκ λιρας και να διορθωσει ανοδικα ως ενα βαθμο την πτωση που εφαγε για να λεμε οτι θα επακολουθησει και ανοδο του τουρκικου χρηματιστηριου ειδαλλως..... Ειδατε οτι καθε νεα κορφη του χρηματιστηριου παει ταυτοχρονα με ανοδο του νομισματος, επισης ο δεικτης του χρηματιστηριου δεν ειναι εκφρασμενος σε δολαρια.

      Διαγραφή
    4. Ακριβώς κύριε Σείριε.
      Ο δείκτης του τούρκικου χρηματιστηρίου δεν είναι εκφρασμένος σε δολάρια, αλλά σε λίρες.
      Οπότε κάθε υποτίμηση της λίρας θα στείλει με χρονοκαθυστέρηση υψηλότερα των Γενικό δείκτη της Τούρκικης χρηματαγοράς.
      Αυτά είναι νομοτελειακά πράγματα.

      Η μόνη περίπτωση να υποτιμάται το νόμισμα και να πέφτει συνάμα ο δείκτης μιας χρηματαγοράς είναι Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
      Επειδή λοιπόν καταστροφή δεν μπορώ να δω το 2014 στην Τουρκία γιαυτό καταλήγω στην εκτίμηση ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει γράψει νέα υψηλά.

      Διαγραφή
  40. http://lobbystas.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7/
    θα μπορούσε κάποιος να εμπιστευθεί τετοιου είδους πληροφορίες;
    Money

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι τι θα αγοράσετε???

      5 τεμαχια?

      Μην ασχολείστε με τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

      Διαγραφή
    2. Έχετε δίκιο, περισσότερο με ενδιέφερε το αν αξίζει να διαβάζεται το συγκεκριμένο blog κατά την γνώμη πιο έμπειρων, αλλά δεν το διατύπωσα σωστά.
      Money

      Διαγραφή
    3. Το project της ΓΤΕ φαίνεται πως αργά αλλά πραγματικά προχωράει. Αυτό εγώ το εκλαμβάνω σαν ενδιαφέρον προς την ελληνική αγορά.

      Το ποσό 1 δις ευρώ μου φαίνεται εξωπραγματικό. ΄Εχω επίσης κατά νου πως όταν διαβάζω δημοσιευμένη πληροφορία συνήθως είμαι ο τελευταίος που την μαθαίνει δηλαδή πιθανά ο τελευταίος δυνητικός αγοραστής.

      Διαγραφή
    4. Ο Monsieur hippy πιστεύω σας απάντησε και συμφωνώ 101% μαζί του.

      Διαγραφή
  41. "Διακρίνω νευρικότητα. Έχετε αρχίσει να αμφιβάλλετε για τις χρηματαγορές" γράφει ο κύριος Τάκης στον κύριο Zachmour. "Εγώ λοιπόν έχω διπλή ανησυχία" γράφει ο φίλος Ηλίας.
    Χάθηκα κάποιες μέρες,δεν έγραψα σειρά γιατί με έχουν ζώσει τα φίδια,από διαίσθηση ας πούμε.
    Ευτυχώς που σε αυτόν τον χώρο δεν πολιτικολογούμε ακατάπαυστα,τα μαντάτα πάντως είναι περίεργα.
    Χρηματιστηριακά,περιμένω την ολίσθηση και την άνοδο στην συνέχεια.Φίλε Ηλία,έχεις δίκιο, κατά την ερασιτεχνική μου άποψη, για την τοποθέτηση σε εξαγωγικές εταιρείες.Κάποια στιγμή θα συνέλθουν,ότι και να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω την εντυπωση οτι το χρηματιστηριο αρχισε να ανεβαινει, οταν οι ξενοι καταλαβαν οτι μπορουμε να εχουμε βιωσιμο πρωτογενες πλεονασμα. Δυστυχως ομως, μετα και την βιομηχανια αποφασεων του ΣΤΕ, που θα αρχισει να δινει πισω αναδρομικα μισθους σε μια μεγαλη μεριδα του Δημόσιου τομέα, τα πραγματα θα αρχισουν να περιπλεκονται για το ΧΑΑ. Οταν οι ξενοι καταλαβουν οτι η ζυγαρια γερνει ξανα υπερ ενος γραφειοκρατικου κρατισμου, θα αρχισουν να σκεφτονται να αποσυρονται ξανα απο την αγορα μας. Συννεφα στον οριζοντα..

      Διαγραφή
    2. Να γίνω σαφέστερος. ΔΕΝ ανησυχώ μεσοπρόθεσμα για την αγορά. Μετά από 5 χρόνια συνεχόμενης ύφεσης (παγκόσμιο μεταπολεμικό ρεκόρ) λίγα έχω να φοβηθώ. Βαχυχρόνια όμως βλέποντας τα δύο εμπόδια που προανέφερα, πιθανολογώ ότι θα βρω ευκαιρίες γύρω στο Πάσχα ώστε να ψωνίσω περισσότερες αριθμητικά μετοχές με τα ίδια χρήματα στις εταιρείες που μ΄ενδιαφέρουν απ΄όσες σήμερα.. Αν πάλι κάνω λάθος (μακάρι), ρευστότητα θα υπάρχει κάπου θα βρω διέξοδο.

      Τα του ΣΤΕ κύριε Πέτρο ίσως έχουν και τη θετική τους πλευρά. Συγκρατούν τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του παρόντος κυβερνητικού σχήματος από την "εκδικητική" ψήφο προς τη χρυσή αυγή, μαντρώνονται κάπως μια και θα ελπίζουν πως η παρούσα κυβέρνηση θα αναλάβει την αποκατάσταση τους. Ετσι νομίζω δηλαδή.

      Διαγραφή
    3. Θα διαφωνήσω μαζί σας κύριε Πέτρο. Νομίζω πως η άνοδος οφείλεται στην απομάκρυνση του σεναρίου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε όλα εκείνα τα οποία πρέσβευε, ή συνεχίζει να πρεσβεύει, αν και πλέον νομίζω ότι έχουν αλλάξει ρότα σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με πριν ενάμισι χρόνο. Εάν υπάρχει μια «σχετική» πολιτική σταθερότητα, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Όταν δεν υπάρχει αβεβαιότητα παρά μόνο ρίσκο για ένα εκτιμώμενο αποτέλεσμα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

      Επίσης τα κεφάλαια που έφυγαν κατά την εκτίμησή μου είναι διαφορετικά από αυτά που ήρθαν, μιας και γνώριζαν (ανέμεναν) για την επικείμενη υποβάθμιση του ΧΑΑ, άρα αυτοί που τοποθετήθηκαν (ξένα αμοιβαία), άσχετα αν πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις απλά για θυγατρικές αυτών που έφυγαν προηγουμένως, έχουν διαφορετικές δεσμεύσεις από το καταστατικό τους, άρα μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

      Για το λόγο αυτό και αν τα πράγματα «στραβώσουν» πολιτικά, δεν θα μου κάνει εντύπωση η όποια διακύμανση δούμε σε επίπεδο δεικτών ή δεικτοβαρών μετοχών. Άλλωστε το ΧΑΑ είναι «ρηχή» αγορά και δεν θα μπορέσει να απορροφήσει πιέσεις από το εξωτερικό. Είναι κάτι που έχει ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, με αποκορύφωμα βέβαια το πρώτο εξάμηνο του 2012.

      Διαγραφή
    4. Δεν πιστεύω κύριε Νίκο να σας κλόνισε και εσάς ο Μπιν Λάντεν των Αθηνών???
      Κάποιος πρέπει να του πει ότι πρέπει να κάνει λίγη δίαιτα. Η κοιλάρα του έφτασε στον ποπό του. Μετά σου λένε ότι περνάνε άσχημα στις φυλακές.

      Διαγραφή
    5. Κε ManosV , κε hippy, ας ελπισουμε οτι εχετε δικιο κ οτι δεν ειναι τα αναδρομικα του μισου δις των ειδικων μισθολογιων που κλυδωνιζουν το χρηματιστηριο.

      Διαγραφή
    6. Κύριε Πέτρο δεν σχολίασα το «γατί πέφτει τώρα το ΧΑΑ», αλλά το «γιατί ξεκίνησε να ανεβαίνει το καλοκαίρι του 2012». Φυσικά μετά από τόση μεγάλη άνοδο το να χάσουμε και 10-15% ακόμη και 20% από τα υψηλά, δεν θα μου φανεί κάτι το ιδιαίτερο. Είναι για εμένα στα πλαίσια μιας φυσιολογικής διόρθωσης.

      Διαγραφή
  42. Κ. Δαρείε καθως εκτιμω ιδιεταιρα την γνωση σας για την EUROBANK εαν εχετε χρονο θα σας παρακαλουσα να πειτε την γνωμη σας γισ την παρακάτω αναρτηση

    http://www.techiechan.com/?p=2097

    Προσωπικα βλεπω η χρηματηστηριακη συμπεριφορά να επαληθεύει τα αναγραφόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. monsieur anonyme δεν με απασχολούν γνώμες άλλων πλην του Monsieur Takis.

      Για την μετοχή έχω γραψει το σκεπτικό μου όπως επίσης το που έχω αγοράσει ΦΥΣΙΚΑ με μέρος των κερδών που μου είχε δώσει σε προηγούμενη τοποθέτηση οπως θυμούνται οι αναγνώστες μας.

      Διαγραφή
    2. Εγώ για ζομποτράπεζες θέλω να δω νέες μεγάλες ΑΜΚ - να κάψουν όλα τα ίδια που σήμερα έχουν και τότε δεν έχω να φοβάμαι τίποτα. Αν κάνουν και τα reverse θα είναι πολύ καψωμένες.
      Αν πάψει να ασχολείται και ο πολύς κόσμος και τις βρίζει, τότε φορτώνω.

      Διαγραφή
  43. Καλησπέρα στην παρέα, αν θυμάμαι κύριε Τάκη είχατε αναφέρει ότι οι 40 πρώτες μέρες του 2014 στο ΧΑΑ θα είναι bull ανοδικές όμως με το σημερινό κλείσιμο μετράμε 7 ανοδικές και 6 καθοδικές ημέρες, έχει αλλάξει κάτι στην εκτίμηση σας ευχαριστώ πολύ για τυχόν απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 40 νταημερα , [ καλα σαραντα δηλαδις ] Λιρες Τουρκιας , και ΔΥΟ ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ επισης

    και οι υπολοιποι περιμενουν ποτε θα ξεφουσκωσει η ΚΙΝΑ

    Aνη-Φορα ... Κατη-φορα και ισιαδα που λενε στο χωριο μου

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ 4 μερες πεφτει ......

    βρε δεπανα μηδενισει να ησυχασουμε

    εξαναμηδενισε ....και πηγε και Μειον - 7129 μουναδες βασης

    παντως ο Κυριος Τακης παραδιδει μαθηματα ΔΩΡΕΑΝ .....

    Αλλοι εχουν βαλει συνδρομη [ χχχμχχμχμμχμχμχμχμχμ ακουω συνδρομη και σκεφτομαι τη Ψυχικη συνδρομη ....]

    αμ τελος παντων συνδρομη νανε και οτι ναμε λεει ο επομενος ...

    Κυριε - Κυριε ....

    Λεγε Κολλητηρι



    το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δυο κάθετων πλευρών

    χχχμμμ ποτε ξυπνησες εσυ ?..........


    Are you looking for me Madam ?

    Aleko mou Salaam..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. http://prntscr.com/2laux5 μην βαράτε και παρεξηγηθώ αλλά για αυτό το σχόλιο του monsier Τάκη ήθελα να ρωτήσω αλλά με πήραν στο ψιλό

    όπως και να έχει ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς το σχόλιο παραπάνω στις 21 Ιανουαρίου 2014 - 5:13 μ.μ. είναι δικό σας.

      Απαντώ.
      ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 31/12/2013 στις 1162 και έγραψε υψηλό 1305 στις 10/1/2014
      Ξεκίνησε πολύ δυναμικά το 2014 για τον ΓΔ. Μέχρι τις 1305 μονάδες έγραψε άνοδο 12,3%.
      Είναι υπερβολικά υψηλό το 12,3% για επίπεδο δείκτη μέσα σε 10 ημέρες και 6 συνολικά συνεδριάσεις.

      Ακόμη και σήμερα στις 1215 μονάδες η άνοδος είναι της τάξης του 4,56%. Άρα ακόμη είμαστε bullish και φυσιολογικό είναι να διορθώνουμε.
      Δεν ξέρω αν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο ΓΔ έχει τα φόντα να γράψει νούμερα υψηλότερα των 1340 μονάδων. Εγώ λέω ότι δεν θα τα γράψει.
      Έχω πολλές αμφιβολίες και για το αν μπορεί να πάει ψηλότερα των 1300 μονάδων.

      Γενικά είμαι της άποψης ότι τα θεμελιώδη της χρηματαγοράς μας είναι να παίζει μεταξύ των 800 με 1200 μονάδων.
      Μια νέα καταστροφή θα μας στείλει κάτω απο το 800.
      Μια δυναμική επανενεργοποίηση της Ελληνικής οικονομίας θα μας δώσει νούμερα μεγαλύτερα του 1200. Άρα στη φάση αυτή - κινούμαστε σε νούμερα υψηλότερα.

      πλην όμως πιστεύω - ακόμη δεν είμαι σίγουρος και πρέπει να δω το Μάρτιο του 2014 που θα βρισκόμαστε - ότι το πιθανότερο είναι να κλείσουμε το 2014 σε επίπεδα πέριξ των 1400 μονάδων και να παίξει η χρηματαγορά μας το ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ το 2015.
      Θα περάσει δίχως επιστροφή τις 1500 μονάδες με δύναμη και εμφατικά??? Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας.

      Διαγραφή
    2. Στο ενδιάμεσο, κατά το 2013, δηλαδή, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελληνική χρηματαγορά θα τα χάσει όλα τα κέρδη της.

      Αυτά περί ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα μου θα πάρει πίσω όλες τις αποκρατικοποιήσεις και θα μπει εμπόδιο στα σχέδια για τη ΔΕΗ και όλα τα χαζά,τα ακούω βερεσέ.
      Τέτοιες μπούρδες έλεγε και ο Γιώργης με τη Λούκα και τη Βασούλα την Παπανδρέου και ξεπούλησαν τον ΟΤΕ όσο, όσο. Αυτά είναι προς λαϊκή κατανάλωση και για λόγους πελατειακούς - να κερδίσουμε καμιά ψήφο.

      ο Στρατούλης και ο Λαφαζάνης μπορούν να λένε ότι θέλουν - ο πρωθυπουργός όμως της χώρας, όποιος και να είναι αύριο, δεν μπορεί να κάνει ότι του κατεβαίνει, γιατί αν το ΑΥΡΙΟ, δίχως μνημόνιο είναι χειρότερο του ΣΗΜΕΡΑ με μνημόνιο, του πρωθυπουργού του κεφάλι θα ζητήσει αυτός ο κακομαθημένος λαός.

      Ευρωεκλογές. Να πετάξω και την πολιτική μου μπούρδα.
      Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει ποσοστό μεγαλύτερο απο αυτό που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές και δεν έχει διαφορά παραπάνω απο 5% του δεύτερου, τότε όλα είναι αναστρέψιμα.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Τάκη είσαστε πολύ αναλυτικός και σας ευχαριστώ , η απάντηση που δώσατε καλύπτει όλες μου τις απορίες σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου διαθέσατε , διότι η αναλυτική λογική σας είναι πολύτιμη για πολλούς από εμάς, να είστε καλά και καλό σας βράδυ

      Διαγραφή
    4. Γενικά να θυμάστε ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και τα παραμυθάκια της χαλιμάς έχουν τελειώσει.

      Ή θα γίνουμε το παράδειγμα προς μίμηση ----> εκτόξευση του ΓΔ πάνω απο το 1500
      ή θα το παίξουμε εξυπνάκιδες και παρτάκιδες οπότε θα γίνουμε δακτυλοδυκτούμενοι ----> ΓΔ νέα χαμηλά.
      Θα παίρνουν ευρώ στα χέρια του Λετονίες, Λιθουανίες και κάθε πικραμένος και εμείς θα παίρνουμε τον ΠΟΥ@Ο ανά χείρα αρμ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη δεν φαντάζεστε πόσο εύχομαι να επιβεβαιωθείτε για άλλη μια φορά και να μην φθάσουμε στο πρώτο τρίμηνο το 1350-1400 που είχα θέσει ως στόχο πέρυσι τον Αύγουστο.950 έγραφε τότε το μαγαζί,ας χάσω και 50-100 μονάδες χεχε

      Το λέω διότι οι μετρήσεις μου,χρονικές και αριθμητικές,εάν επιβεβαιωνόταν δεν θα μας έβγαζαν σε καλή κατάληξη.Το ΧΑΑ έδειχνε να εκτελεί σχεδόν πανομοιότυπες κινήσεις σε φάσεις,η πρώτη ως τον Φλεβάρη του '13 και η δεύτερη από τον Ιούλιο του '13 και μετά.Αυτό όμως μπορεί να έδειχνε βολικό αλλά θα ήτο καταστροφικό για τη συνέχεια(ABC ή xwy,ο κύριος Lorac θα με καταλάβει πιστεύω).

      Γι'αυτό εύχομαι να πέσετε διάνα και τώρα και να απολαύσουμε τη συνέχεια του ταξιδιού που εκκίνησε πρόπερσι τον Ιούνιο.

      Τις ευρωεκλογές προσωπικά δεν τις φοβάμαι,το κρισιμότερο χρονικό διάστημα πιστεύω θα είναι μέχρι τον Απρίλιο που θ'ανακοινωθεί και επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα.Μετά θα φυσήξει ούριος άνεμος και λόγω εκλογών(αναφερθήκατε και εσείς σχετικά).

      Μέχρι τότε όμως θα είναι πιθανή μια βόλτα ως το 1000άρικο(1050 περίπου)και με την προυπόθεση ότι δεν θα δούμε υψηλότερα του 1305.Άλλα χαρτιά θα συνεχίσουν την πολύμηνη συσσώρευσή τους(π.χ Θωρηκτά διαφόρων διαμετρημάτων),άλλα θα διορθώσουν τα σημαντικά κούρσα τους και άλλα θα φάνε τις προβλεπόμενες(εκ των θεμελιωδών προβλημάτων τους)καρπαζιές.

      Υγεία να έχουμε και θα δούμε πιστεύω ενδιαφέροντα πράγματα τους προσεχείς μήνες σε όλα τα επίπεδα.

      Διαγραφή
  46. Καλησπέρα ,πολύ δυναμικό τελικά το "θαύμα της βέρνης" !!! Προκάλεσε πολλά και όμορφα σχόλια και ένα Μορφονιό μετά απο καιρό ορμητικό να γράφει πολλά και ουσιώδη σχόλια που άλλες φορές με το τσιγκέλι του βγάζαμε.

    κ.Τζο σας καταλαβαίνω

    Γκουρούδες δεν είμαι των 5 θαλασσων με το ελληνικό ασχολούμαι μόνο ,αλλά βλέπω στο αμέρικα τα αλκοα να κάνουν παρτυ μετά απο κάτι εκτιμήσεις για μελλοντικές τιμές στα αλουμίνια. Σχεδόν 2 φορές πάνω τα κέρδη του μελλοντικά προβλέπουν θα δώσει η μειωμένη προσφορα απο κίνες. Λέτε να επηρεάσει και τα εγχώρια αλουμίνια το ίδιο?Double dot μετά απο κάτι μειώσεις στις τιμές αερίου που διαβάζω θα γίνουν. Βέβαια οι τιμές οι καλές λένε θα είναι απο του χρόνου και τα αμερικανάκια τις προεξοφλούν απο τώρα Ενώ για φέτος το πρώτο εξάμημο ,λένε, θα είναι ελαφρώς πιό κάτω. Κύριε Μορφονιέ γιαυτό δεν ασχολήσαι ακόμα με βαγγέλς περιμένεις να γράψει τις κακές τιμές για τα ψώνια σου??
    Καληνύχτα σας! Πάω και εγώ να μετρήσω 1050 προβατάκια μπας και με πάρει ο ύπνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλοσοφίες της CΙΤΙ.
      Nα μην ακούτε κανένα παρά μόνο τη λογική της κεφάλας σας.

      Ένα ωραίο site για αλουμίνιο είναι το
      http://www.alunet.gr/Default.aspx?tabid=58

      Για τιμές αλουμινίου διαβάζουμε σελίδα 76 απο το περιοδικό

      http://issuu.com/aluminium-magazine/docs/issue_34bb35bab6e32b

      και αφήστε τι CITI και τη Nomura και κάθε παπάρα να γράφει ότι του κατεβαίνει στην κεφάλα του

      Διαγραφή
    2. Κύριε Lorac
      Με βάση τις θεμελιώδους παραμέτρους της αγοράς οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου θα έπρεπε να κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

      Τάκης Μορφονιός

      Διαγραφή
    3. Οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές διατηρούνται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, παρά τις ιδιαίτερα αρνητικές θεμελιώδεις παραμέτρους της αγοράς, είναι αφενός γιατί ένα μεγάλο κομμάτι πλεονασματικού μετάλλου κρατείται εκτός φυσικής αγοράς και αφετέρου λόγω των ανησυχιών ότι τυχόν χαμηλότερες τιμές θα επιβάλουν ουσιαστικές μειώσεις στην παραγωγή.

      Ανεξάρτητα όμως με το τι θα γίνει τελικά με τις μελλοντικές τιμές του αλουμινίου, το βέβαιο είναι ότι ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με το σκάσιμο της φούσκας της οικοδομής και με το δώσε και μένα μπάρμπα δανεικά να αγοράσω σπίτι, οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ που ασχολούνται με τη διέλαση του αλουμινίου, Μυλωνάδες (ΑΛΜΥ), ΕΤΕΜ. ΑΛΚΟ και όλες αυτές είναι για τα μπάζα. Με υψηλότατο δανεισμό, με πτώσεις πωλήσεων πάνω απο 70%, με μια μηδενική ζήτηση, το μέλλον είναι βέβαιο. ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ.

      Μακρυά!!!!!

      Διαγραφή
    4. Και φυσικά αν σκάσει η Κίνα, που μου γράφει ο κύριος zachmour, δεν θα σκάσει μόνο ο Ικτίνος - θα σκάσει και η τιμή του αλουμινίου (θα πέσει πολύ κάτω απο τα 1000 δολ), θα σκάσει και ο κόσμος όλος.
      όσο η Κίνα αντέχει, τόσο δεν πρόκειται οι διεθνείς χρηματαγορές να κάνουν crash.

      Διαγραφή
    5. Ορίστε και ένα γράφημα που δείχνει το συγκριτικο πλεονέκτημα της ΕΛΒΑΛ έναντι των υπολοίπων αλουμινάδων που κάνουν μόνο διέλαση

      http://prntscr.com/2lhqgv

      Εγώ σας τα είπα - μετά μην μου έρχεστε και μου κλαίγεστε για τους Μυλωνάδες, ότι τάχα μου ξεγελαστήκατε απο την υψηλή Book Value και φάγατε την πεπονόφλουδα.

      Διαγραφή
    6. Κ. Μορφονιέ καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση και τα σχετικά λινκς. Επειδή με μπερδέψατε όμως λιγουλάκι εγώ στην αναφορά μου για αλουμίνια μιλάω για την exΠεσσινε . Τους μυλωναδες - νερουλάδες- ζευγαράδες ούτε τους ανέφερα ,αλλά και ούτε καταλαβαίνω γιατί να επωφελούνται απο υψηλές τιμές αλουμινίου του μέλλοντος.

      Εχετε δίκαιο ως προς το να μην ακούμε κανένα αλλά μόνο την λογική μας , αλλά κ.Μ όταν όλοι οι δεινόσαυροι και μάλιστα αμερικανοτουμπανοσαυροι γράφουν τα ίδια ( χαμηλά επίπεδα φέτος, άνοδο απο του χρόνου) εεεε τότε δημιουργείται και το γνωστό φαινόμενο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

      Διαγραφή
    7. Κύριε Lorac τα υπόλοιπα που σχολίασα δεν έχουν να κάνουν με εσάς. Απλώς πήρα αφορμή το δικό σας σχόλιο περί αλουμινίου και τις προβλέψεις της CITI για τις μελλοντικές τιμές του αλουμινίου και αναφέρθηκα και στους Μυλωνάδες και στις εταιρίες έλασης (ΕΛΒΑΛ) και διέλασης.

      Διαγραφή
  47. Καλα κυριε Τακη εσεις δεν ειχατε πει οτι η παραγωγη του ικτινου στο μαρμαρο που εξαγει στη Κινα ειναι αγορασμενη εξολοκληρου απ τους Κινεζους και οτι δεν θα εχει τετοιο προβλημα σε περιπτωση σκασιμο της φουσκας των ακινητων εκει, τωρα τι αλλαξε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σείριε γνωρίζετε τι σημαίνει ΜΝΗΜΟΝΙΟ συνεργασίας ή όχι??
      Δηλαδή αν αθετήσουν οι Κινέζοι το μνημόνιο συνεργασίας τι θα τους κάνουμε?? Θα τους κάνουμε ντα ντά??

      Σαν πως η Ελλάδα που υπογράφει ΜΝΗΜΟΝΙΑ, όποτε γουστάρει τα σχίζει. Τι θα μας κάνουν δηλαδή?? Θα μας στείλουν τους δικαστικούς κλητήρες και θα μας πάρουν την Ακρόπολη Στη Γερμανία??

      Ελπίζω να σας κάλυψα.

      Διαγραφή
    2. Παρόλα αυτά σας ξαναλέω το λέω το ίδιο.
      Αν η οικοδομή της Κίνας πέσει, τότε εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα Ελληνικά μαρμαράδικα - καθώς πρώτη τους επιλογή θα είναι η Ελλάδα. Εκτός και αν και εμείς, ΩΣ ΧΩΡΑ, αθετήσουμε τα μνημόνια συνεργασίας μαζί τους.

      Διαγραφή
    3. Τέλος κύριε Σείριε έχω μιλήσει για το λατομείο που παράγει το μάρμαρο Spider.
      Αν αρχίζουν και πουλάνε και τα άλλα λατομεία, τότε ξεχάστε τα κέρδη που έχω προβλέψει - τότε θα μιλάμε για δεκαπλάσια και βάλε κέρδη. προς το παρόν όμως το Spider έχει τρελάνει τους Κινέζους.

      Διαγραφή
  48. Eγω νομιζω οτι το ονεορο του Παππου θα ειναι να ξαναγραψει τη τιμη εισαγωσης του στο ΧΑΑ-ΟΣ
    το 1962 και ας αφησει τα Υλησια παιδια μετα ....εχει να θρεψει κορες

    3500 χηνες ηταν αυτες .. σε οσους Ζουν ακομα

    δηλαδις 10.27 ευρωπουλα

    Ζηταμε πολλα ??

    Ξερω κιεγω ....αν ηξερα δεθαμουνα μονος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1176287/iktinos-ektakth-gs-stis-12-fevroyarioy.html

    Γιαντα μας καλουνε παλι Κυριε Τακη ??

    Παλι επενδυσεις κανει ?

    Αφου σταματησε να κτιζει ο κινεζος ...

    400 μιλιουνια φυγανε λεει απο τη χαμηλη ταξη και πηγανε στη μεσαια ...

    και περιμενουν και αλλα 400 μιλιουνια απο πισω να πανε σε αλλη καστα

    Ωρε...... Κανταντου και Ποκαρα θα το κανωμε σε λιγο !! Poun Hill 3401 Υψομετρο ανατολη Ηλιου ...απιθανη θεα με 10 βουνα γυρο-γυρο 7600 - 7900 μετρα ..

    χχχμχμχμχμχμχμ εκει επεσε ο Μιχαλακης μαχομενος αφου προλαβε να πουληση στα 2,5 ευρω στα 1968

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ωρε και να εμφανισθει στην εκτακτη κανα πληρεξουσιο για εν μπλοκ λιγο κατω <5%. White knight

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 10.27 o terminal στοχος

      Ουτε σεντ παρακατω ...

      Ουτε.....σεντ ..

      Διαγραφή
    2. Ο κάτοχος του 20% μιας εταιρίας - θέλει δεν θέλει ο βασικός μέτοχος - παίρνει θέση στο ΔΣ και έχει πρόσβαση άμεσα στην εταιρία.
      Με οποιοδήποτε άλλο ποσοστό αν θέλει ο βασικός μέτοχος του δίνει θέση στο ΔΣ.

      Διαγραφή
  51. αντε και μια τελευταια σημανση γιατι σας ταχω ζαλιζει Πολυ .

    Κυριε Τακη , πειτε μου σας παρακαλω ποτε τα τελαυταια 4 χρονια ειδατε τον Fon-Paoulous
    στη συνεδρια της ημερας να υστερει απο τον Ερωτυλο το Γαλλο ΑΣΘΕΝΗ......
    Οταν φτασατε να αμφιβαλετε για την μελλοντικη πορεια του λιγο κατω των 4000 μουναδων σας ειπα τον επομενο στοχο του ... 4815

    δεν ηξερα για το ειδυλιο

    Βρε το μπαγασα ..... ΕΡΩΤΥΛΟΣ σκετος αλλα ........ και ΕΡΩΤΩ

    .....Τρωει η κατσικα ταραμα ?

    αμ τρωει ??????????

    κατα τα αλλα με μπολικο ΖΙΚ - ΖΑΚ Η φρεγατα ΦΟΡΘ ολοταχως στο στοχο της ....

    αλλα τι να πει κανεις για τη τιμη της αλληνης !

    Τα σεβη μου και ευχαριστω πολυ για τις γνωσεις που μας μεταδιδετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Личные кредиты, кредитные линии, кредитные карты, а также финансирование бизнеса ... ИЛИ ... даже вариант облегчения бремени задолженности, включая возможное финансирование по мере необходимости!

    У нас есть отличные варианты и быстрое одобрение без негативных запросов.

    Пожалуйста, вернитесь к нам, чтобы мы могли получить дополнительную информацию и помочь вам быстро: beverlyinvestmentsltd@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂