Με λένε Τάκη - είμαι γκουρού, όταν γράφω σπάω μεγάλη πλάκα, δίχως να λέω τίποτα για πλάκα.

Οι απόψεις, εκτιμήσεις, αξιολογήσεις ή προβλέψεις, οι οποίες εκφράζονται σ αυτό το blog αποτελούν παλαβομάρες του χρήστη που γράφει με το nick Τάκης Μορφονιός και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά ή πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων. Στο blog γίνονται συζητήσεις - εκτιμήσεις μεταξύ αγνώστων, οπότε οι αναγνώστες να μην λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και αληθές.
Συνεπώς, ο,τιδήποτε γράφεται στο www.mitarola.blogspot.gr, δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση για αγορά ή πώληση αξιών ή προτροπή για πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ανάλγητοι Γιαννίτσιδες του 2001 σήμερα δικαιώνονται. Θα έρθουν και χειρότερα σε αυτή την έρημη χώρα, όσο δεν δεχόμαστε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας και ''καθόμαστε'' πάνω στα κεκτημένα δικαιώματα μας.

Το σχέδιό του Τάσου Γιαννίτση για τη λύση του ασφαλιστικού το 2001 συνάντησε την αντίδραση της κοινωνίας και ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σημίτη.
Αν περνούσε τότε το Ασφαλιστικό, στη σκέψη όλων ο Τάσος Γιαννίτσης θα είχε καταγραφεί ως ο ανάλγητος, ο τεχνοκράτης χωρίς κοινωνική ευαισθησία που δεν καταλαβαίνει από πολιτική, που κατέστρεψε τις συντάξεις και αποδόμησε έναν στρατηγικό κοινωνικό πυλώνα. Ευτυχώς για εκείνον και ατυχώς για τη χώρα, η μεταρρύθμιση δεν πέρασε.
Σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει στη Χαριλάου Τρικούπη με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών και κομματικών στελεχών ο τότε υπουργός Εργασίας προσπάθησε να εξασφαλίσει την ανοχή τους λέγοντας ότι η αναλογιστική μελέτη Βρετανών συμβούλων της κυβέρνησης Σημίτη επέβαλε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67-70 έτη και μείωση των συντάξεων ως και κατά 50%. Είπε τότε ο κ. Γιαννίτσης ότι είχε κατορθώσει να εξασφαλίσει μεγαλύτερες μεταβατικές περιόδους και κάπως ηπιότερες προσαρμογές. Ήταν σαν να μιλούσε σε τοίχο. 

 Στη σύσκεψη εκείνη συμμετείχαν κάποιοι από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές της συζήτησης για το Ασφαλιστικό. Μεταξύ αυτών, ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος με την ιδιότητα του γραμματέα Συνδικαλιστικού του ΠαΣοΚ και ο κ. Ι. Κουτσούκος, ο οποίος ως το 2000 ήταν πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στις εκλογές της ίδιας χρονιάς είχε χάσει την έδρα στην Ηλεία έπειτα από προσφυγές στο Εκλογοδικείο.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε τότε καταφύγει σε μια πολιτική ντρίμπλα που οδηγούσε στη ματαίωση των αλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, είχε προτείνει να παγώσει ο διάλογος για δύο μήνες και να δοθούν τα επακριβή στοιχεία της μελέτης των Βρετανών στα συνδικάτα. Επί της ουσίας η στάση αυτή ισοδυναμούσε με απόρριψη των προτάσεων Γιαννίτση.

Στην ίδια σύσκεψη ο κ. Κουτσούκος είχε υπογραμμίσει ότι όσα πρότεινε ο υπουργός Εργασίας ήταν μια καμουφλαρισμένη εκδοχή του νόμου Σιούφα. «Αυτά εγώ τα πολέμησα και τώρα μου ζητάτε να τα αποδεχθώ; Ξεχάστε το, δεν είναι πολιτική ΠαΣοΚ αυτά και δεν περνάνε» είχε πει ο σημερινός βουλευτής Ηλείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ. 
Ιούλιος 2010

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν προχώρησε, ούτε καν συζητήθηκε το πρόβλημα. 
Ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνδικάλες του κερατά, τα συνδικάτα και όλες οι καταστροφικές δυνάμεις της χώρας, βγήκαν στους δρόμους και απαίτησαν τη διασφάλιση των κεκτημένων τους.

Ο Κ. Σημίτης πέταξε έξω από το υπουργείο Εργασίας τον Τάσο Γιαννίτση - που προσπαθούσε να μεταρρυθμίσει το αδιέξοδο ασφαλιστικό σύστημα εγείροντας “λαϊκές αντιδράσεις”- για να τοποθετήσει στη θέση του τον Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος καθησύχασε τα εύπιστα πλήθη πως… “είχαν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και δεν υπήρχε ανάγκη περαιτέρω αλλαγών”, αναστέλλοντας την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων.


Ωστόσο τα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας - οικονομίας, δεν επιλύονται στους δρόμους.

Πηγή: Αναδημοσίευση από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 12 Μαρτίου 2006 ... ο Τάσος Γιαννίτσης επιμένει.

- Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι «κυβέρνηση που ανοίγει το ασφαλιστικό πέφτει».

- Δεν συμφωνώ. Ενίοτε, πέφτουν και κυβερνήσεις που δεν το λύνουν. Υποστηρίχθηκε ότι το ασφαλιστικό ήταν καταλυτικό για τις τελευταίες εκλογές. Ομως το ΠΑΣΟΚ έπειτα από μια σοβαρή καμπή τους μήνες του ασφαλιστικού, επανήλθε πριν το Νοέμβριο 2001 στα προηγούμενα επίπεδα. Αυτά φαίνονται σε κάθε δημοσκόπηση. Η σημαντική πτώση ξανάρχισε στις αρχές του 2002. Τότε πια όλοι γνώριζαν ότι το θέμα θα προχωρήσει στα χνάρια μιας νέας «κοινωνικής πρότασης» και όχι της «ψυχρής, τεχνοκρατικής και ανάλγητης πρότασης» που καταθέσαμε το 2001 για συζήτηση. Ηταν κατανοητό, ότι το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί δεν ήταν διατεθειμένες να χειριστούν το πρόβλημα. Η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που περίμενε να απαντήσουμε στα κρίσιμα προβλήματα και μας είχε δώσει τη νίκη το 2000 μας γύρισε την πλάτη. Σίγουρα το ασφαλιστικό είχε τη σημασία του. Αλλά η ανάδειξη από κάποιους του ασφαλιστικού στο «μεγάλο άλλοθι» για την ήττα και τη φθορά που υποστήκαμε και που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα ήταν κωμική.

- Η δική σας προσπάθεια απέτυχε γιατί δεν σας στήριξαν οι σύντροφοί σας στην κυβέρνηση, το κόμμα σας, τα συνδικάτα. Κοντολογίς ήταν ερήμην της κοινωνίας. Είχατε άγνοια του κινδύνου, κ. Γιαννίτση;

- Επεξεργαστήκαμε μια λύση που θα μπορούσε με τροποποιήσεις να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, αν ήμασταν πραγματικά ικανοί για τον περίφημο διάλογο. Πέσαμε έξω. Έτσι, ο κίνδυνος έμεινε στους εργαζόμενους
Όμως δεν δέχομαι ότι κινηθήκαμε «ερήμην της κοινωνίας». Επίσης, δεν είμαι αφελής. Σας βεβαιώνω ότι είχα υπολογίσει την ισχυρή πιθανότητα της αποτυχίας, παρ' όλο ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η κυβερνητική επιτροπή ενέκριναν τις προτάσεις. Έκανα το «λάθος» -κατ' άλλους, όχι κατ' εμέ- να επιδιώξω ουσιαστική λύση. Όχι μια πλασματική προοπτική ή ατέρμονες στείρες διαδικασίες. Ένα κοινωνικό κράτος πρέπει να έχει απαντήσεις. Ίσως γιατί δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, θεώρησα ότι η συμβολή της πολιτικής είναι να απαντά στα προβλήματα και όχι να κρύβεται πίσω τους, στο όνομα μιας δήθεν «κοινωνικής ευαισθησίας», που υποκρύπτει μια άγρια κοινωνική αναλγησία. Οτι ο στόχος ήταν κρίσιμος αποδεικνύεται από τις εξελίξεις.

- Αν είχε προωθηθεί το σχέδιό σας το 2001 θα είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

- Η πρόταση του 2001 ήταν σφαιρική, ειλικρινής, μετριοπαθής, προέβλεπε μακρές περιόδους προσαρμογής, παρενέβαινε σε προκλητικά άδικες καταστάσεις, δεν περιείχε κανένα θολό στοιχείο και ο ορίζοντάς της κινούνταν γύρω στο 2005. Επιπλέον, διασφάλιζε τη δυνατότητα μιας ανάπτυξης που θα βελτίωνε το πραγματικό επίπεδο ζωής εργαζομένων και συνταξιούχων. Η ελληνική κοινωνία και ειδικότερα οι πιο «αδύναμοι» θα κινούνταν σήμερα με διαφορετική σιγουριά. Πιστεύω, ότι η λύση του 2001, με τις αλλαγές που θα προέκυπταν από ένα διάλογο που δεν έγινε ποτέ, θα ήταν κοινωνικά πιο ισόρροπη και αποτελεσματική από οποιαδήποτε λύση προκύψει το 2008 ή οποτεδήποτε. Η αδυναμία συζήτησης θεμελιωδών προβλημάτων είναι μια ανοικτή πληγή για τη δημοκρατία -και τη σοσιαλιστική αριστερά.

- Επίλυση του ασφαλιστικού χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων μπορεί να γίνει;

- Πολλές επιλογές μπορούν να γίνουν. Πολιτική για το ασφαλιστικό σημαίνει οργάνωση κεντρικών κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων για δεκαετίες, δημιουργία εμπιστοσύνης και ασφάλειας, συνδυασμό ισχυρής αναπτυξιακής ικανότητας με ισχυρή κοινωνική συνεκτικότητα. Το ασφαλιστικό πρόβλημα είναι ταυτόχρονα οικονομικό, πολιτικό, αξιακό και θεσμικό. Δεν είναι απλώς μια αποτύπωση αριθμών εμπεριέχει αξιολογήσεις και πολιτικές αποφάσεις που κάνουν το όλο ζήτημα πολύ πιο περίπλοκο απ' ό,τι η συζήτηση των ορίων ηλικίας και των συντάξεων.

- Κάθε κυβέρνηση θέτει ως στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Καμία δεν την έχει πετύχει. Εχετε εξήγηση;

- Πάταξη της εισφοροδιαφυγής σημαίνει σύγκρουση με μεγάλους ή μικρούς «νταβατζήδες» -λυπάμαι για την καθιέρωση του όρου στην πολιτική ορολογία- σε όλα τα επίπεδα και τις κοινωνικές ομάδες. Κανείς δεν τη θέλει. Πολιτικές δυνάμεις, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, συνδικάτα, νοικοκυριά αναλύονται σε φρικτούς λυγμούς για το φαινόμενο, αλλά κηρύσσουν αμείλικτο υπόγειο πόλεμο σε όποιον τολμήσει να πάρει το θέμα πιο σοβαρά. Εισφοροδιαφυγή σημαίνει φθηνό κόστος εργασίας, μεγαλύτερα κέρδη για τον εργοδότη και μεγαλύτερο εισόδημα για τον εργαζόμενο. Το ότι υπονομεύει βαθιά όλο το κοινωνικό σύστημα προστασίας είναι αδιάφορο για τους πάντες - άσχετο για το αν μοιρολογούν και γι' αυτό.

- Η κυβέρνηση λέει «τώρα διάλογος και μετά τις εθνικές εκλογές οι αποφάσεις». Πετάει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση;

- Θα έλεγα πετάει το μπαλάκι στους εργαζόμενους. Τους ρίχνει μια γροθιά στο στομάχι. Κάθε χρονιά που περνάει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα απ' αυτή που προβλέπουν σήμερα, επειδή το πολιτικό σύστημα αρνείται να δώσει απάντηση στο θέμα. Στο ασφαλιστικό πρέπει να είναι σαφείς οι όροι του παιχνιδιού για 2-3 δεκαετίες. Δεν είναι νοητικά καθυστερημένες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες που βλέπουν το ζήτημα σε ορίζοντα 30-35 ετών.

Απο το Βήμα τον Οκτώβριο του 2007
Το Ασφαλιστικό του 2001 δεν ήταν «Ασφαλιστικό Γιαννίτση». Βεβαίως για τις προτάσεις εκείνες είχα την προσωπική ευθύνη. Βεβαίως στη συνεδρίαση Εκτελεστικού Γραφείου και Κυβερνητικής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2001 διατυπώθηκαν ουσιαστικές απόψεις, αλλά και ορισμένες άλλες πολύ – μα πάρα πολύ – διαφορετικές από αυτές που στη συνέχεια (και μέχρι σήμερα) ορισμένα από τα μέλη του οργάνου προβάλλουν δημόσια ότι δήθεν κατέθεσαν. Υπήρξε όμως κοινή συμφωνία ότι οι προτάσεις εκείνες θα παρουσιάζονταν για διάλογο και ότι πολλά ζητήματα θα κρίνονταν σε αυτόν. Ολοι τότε συμφώνησαν στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού. 

Κατά περίεργο τρόπο αμέσως άρχισε ένας καθολικός (σχεδόν) αρνητισμός, που έδωσε και το πράσινο φως στον (φυσιολογικά αντιτιθέμενο) συνδικαλιστικό χώρο να εκτινάξει στα ύψη τις αντιδράσεις και να ακυρωθεί οποιαδήποτε δυνατότητα διαλόγου. Η κρισιμότητα του θέματος όμως επέβαλλε την έκφραση καθαρών και συνεπών αρνήσεων και θέσεων για το όλον ή για επιμέρους πτυχές του (π.χ. το ζήτημα της χρηματοδότησης) χωρίς περιστροφές και χωρίς τις περικοκλάδες του προβληματισμού. Αυτό δεν έγινε τότε.

Προσωπικά δέχομαι ότι το 2001 έκανα λάθη. Πήρα στα σοβαρά ένα θέμα το οποίο εκτός από τον πρωθυπουργό κανείς σχεδόν δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει στα σοβαρά. Δέχθηκα να κάνω προτάσεις που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα στην ουσία του, αντί να προσφύγω στη γνωστή πολιτική πρακτική των «δήθεν» προτάσεων

Θεώρησα ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για σημαντικότατες αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος, που όμως αφορούσαν ισχυρές ομάδες ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδρασή τους και μάλιστα με πρόσχημα την «αναλγησία» των προτάσεων. 

 Ήταν χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της 19ης Απριλίου η ανάγκη για άρση των έκδηλων κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών του Ασφαλιστικού πήρε κυρίαρχη θέση σε τοποθετήσεις αρκετών στελεχών. Ήταν τα ίδια που τις επόμενες ημέρες θεώρησαν ότι ακριβώς οι προτάσεις που ρύθμιζαν ορισμένες ανισότητες κτυπούσαν το κοινωνικό κράτος. 

Το τέταρτο λάθος ήταν ότι ορισμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν με τρόπο που έδωσε αφορμή για απίστευτες διαστρεβλώσεις (ότι καταργούνταν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ότι τα κίνητρα στις γυναίκες ήταν για να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 τους, ότι καταργούνταν οι κατώτατες συντάξεις), οι οποίες διευκόλυναν πολιτικά όσους ήθελαν την ακύρωση κάθε λύσης.
Διατυπώθηκε η άποψη ότι έπασχε η επικοινωνιακή πλευρά του θέματος. Ίσως. Όποιος όμως πιστεύει ότι οι διαφορές ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα και ότι διαφορετικοί χειρισμοί θα ανέτρεπαν τον αρνητισμό, ζει σε άλλον Γαλαξία. 

Πολιτικά κόμματα και Ασφαλιστικό κινούνταν σε τροχιά διχασμού και σύγκρουσης. 
Κανείς δεν ήθελε καμιά συζήτηση, καμιά αλλαγή, καμιά λύση. 

Ακριβώς γιατί θεώρησα ότι οι συνθήκες σύγκρουσης που είχαν διαμορφωθεί στον δικό μου πολιτικό χώρο έκαναν προβληματική οποιασδήποτε (ουσιαστικής) μορφής λύση και η κατάσταση στο κόμμα έπρεπε να επανέλθει σε ισορροπία, ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη και το κόστος μιας συλλογικής ελαφρότητας. Για να κλείσει ένα θέμα που όλοι δέχθηκαν να ανοίξει, αλλά κανείς δεν ήθελε να στηρίξει. 

Πρότεινα, και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό δήλωσα, ότι οι προτάσεις εκείνες θα «πάγωναν».
Η πρόταση μεταρρύθμισης του 2001 δεν προσέφερε μια «μοναδική λύση». Προσέφερε όμως μια «διέξοδο» από πολλές προβληματικές καταστάσεις. Ήταν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για πολλές πτυχές του Ασφαλιστικού. 
Δεν ακολουθούσε τη σημερινή δηλητηριώδη στρατηγική της «σαλαμοποίησης» ή της παραπλάνησης των ασφαλισμένων. Ηταν μια ρεαλιστική και συμβιβαστική λύση, ιδιαίτερα με κατηγορηματικά δεδομένη την απουσία χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. 

Η πρόταση απέτρεπε την επαναφορά του Ασφαλιστικού ως προβλήματος για περίπου 20 χρόνια
Πολιτικά υπήρχε κάθε δυνατότητα να φτάσουμε σε μια ισχυρή και αποδεκτή από την κοινωνία κατάληξη. Αν βέβαια δεν κυριαρχούσε από την αρχή η αλλεργική αντίδραση ως έκφραση όχι μόνο μιας αντίθεσης στο Ασφαλιστικό, αλλά και άλλων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Τα «αν» όμως δεν έχουν θέση σε έναν τέτοιο προβληματισμό.

Με όλα αυτά λύθηκε μήπως το Ασφαλιστικό; Ο καθένας ας δώσει την απάντησή του.  
Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα μέσα από τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ με 1% του ΑΕΠ σύμφωνα με τη ρύθμιση του 2002; 
Ηδη αμέσως τότε η ΓΣΕΕ τόνισε ότι απαιτείται ποσό υπερδιπλάσιο (2%-2,4% του ΑΕΠ) για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. 

Και τι ζούμε μέχρι τώρα; Τη μεγάλη αρπαγή των πόρων μιας σειράς Ταμείων, με μοχλό ειδικά κρατικά χαρτιά (τα γνωστά δομημένα ομόλογα). Ζούμε επίσης μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να χειριστεί το θέμα με τους δικούς της όρους, ίσως ως μία ακόμη «ήπια» μεταρρύθμιση. Στην ουσία το πρόβλημα βρίσκεται ξανά μπροστά μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το ΠαΣοΚ, με 10 θέσεις που προτείνουν – χωρίς ίσως να το έχει κατανοήσει – το άκρως νεοφιλελεύθερο σύστημα των τριών πυλώνων της Διεθνούς Τράπεζας. Προσωπικά θα επανέλθω στη φάση που ακολουθεί, με προτάσεις που θεωρώ σήμερα σκόπιμες, σταθμίζοντας τα δεδομένα και τις προοπτικές.
Το Ασφαλιστικό έχει μια επικίνδυνη ιδιότητα. Όσο καθυστερεί η μεταρρύθμισή του τόσο εντείνονται οι μηχανισμοί αυτο-επιδείνωσής του

Τα ευφυολογήματα, η κωμική αναζήτηση άλλοθι στο παρελθόν για τα «ζόρικα» του σήμερα και τα ραντεβού σε πλατείες ηχούν ωραία. Η επιδείνωση όμως που βιώνουν σήμερα πολλοί ασφαλισμένοι οφείλεται στα ευφυολογήματα και στον αρνητισμό του χθες
Πολλοί νέοι σήμερα αμφιβάλλουν ανοικτά για το αν θα έχουν ποτέ μια σύνταξη.

Το 2001, στη διάρκεια της συζήτησης για το Ασφαλιστικό, συχνά διατυπώθηκε η άποψη ότι είναι παράλογο να καταπιαστούμε με ένα πρόβλημα της δεκαετίας του 2010. 
Η αντίληψη αυτή εκφραζόταν στο όνομα μιας φαινομενικής κοινωνικής ευαισθησίας, το βαρύ τίμημα της οποίας θα κληθούν να πληρώνουν πολλές νεότερες γενεές εργαζομένων. Όμως για το τίμημα αυτό κανείς δεν λέει λέξη, δεν σκαρφίζεται θεωρίες, ούτε και κανονίζει ραντεβού σε πλατείες. Οι προτάσεις που ακούστηκαν πρόσφατα από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι οι αλλαγές θα αφορούν τις νεότερες γενεές, δηλαδή τις γενεές που επιπλέον υπέστησαν τις ανατροπές του 1992, απλώς επιβεβαιώνουν το ποιοι στο όνομα της συνεχούς μετάθεσης του προβλήματος θα πληρώσουν κάποια στιγμή τον λογαριασμό.

Η λογική της άρνησης εκφράζει την αντίληψη ότι ο προοδευτικός χώρος δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε δύσκολα ή επώδυνα θέματα που αφορούν το μέλλον. Ασφαλιστικό και περιβάλλον είναι τυπικά παραδείγματα. 

Αυτό σημαίνει ακύρωση της προοδευτικής πολιτικής για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα. Σημαίνει και μεγάλη απομάκρυνση της κοινωνίας από τον προοδευτικό χώρο. Γιατί «κολοβή» πολιτική παύει να είναι πολιτική, και για την κοινωνία η άσκηση της πολιτικής δεν είναι a la carte. Επιπλέον σημαίνει ότι ο προοδευτικός χώρος με πολύ συνειδητό τρόπο εναποθέτει ένα κρίσιμο πρόβλημα στις συντηρητικές κυβερνήσεις, που θα επιβάλουν λύσεις σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές. Και βεβαίως έχει μια «αόρατη συνευθύνη» για την εξέλιξη αυτή.

Το θέμα τελικά είναι ότι στην πραγματικότητα κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν μένει άλυτο.  
Αν δεν λυθεί πολιτικά, το λύνει με σκληρό τρόπο η ίδια η πραγματικότητα
Μόνο που τέτοιες λύσεις θα είναι πολύ πιο επώδυνες για όσους θα τις υποστούν. Θα είναι ακόμη πιο επώδυνες στο μέτρο που θα τις χειριστεί πολιτικά μια συντηρητική – φιλελεύθερη κυβέρνηση, που θα εναποθέσει σε μηχανισμούς της αγοράς – που επιπλέον συχνά είναι και μηχανισμοί διαφθοράς – την επίλυση του συνταξιοδοτικού και των κοινωνικών πτυχών με τις οποίες αυτό συνδέεται. Στο μεταξύ εμείς μέχρι να καταφέρουμε να συνθέσουμε το κρίσιμο πολιτικό στίγμα μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής δύναμης που οφείλουμε στην κοινωνία, θα δίνουμε ραντεβού στα συνέδρια ή στις πλατείες για να γιορτάζουμε τις ήττες μας.


Κατά Τάκαρον το ανάγνωσμα
Το δίδαγμα του Ασφαλιστικού είναι ''Να μην στέλνουμε τα προβλήματα στην εξέδρα''.

Όπου Ασφαλιστικό, βάλτε στη θέση του όποιο πρόβλημα μπορείτε να σκεφτείτε ότι έχει η Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Όσο περισσότερο χρόνο κάνουμε να το αντιληφθούμε, να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε, δυσαρεστώντας τους συνδικάλες του κερατά, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους πολίτες αυτής της χώρας, τόσο δυσοίωνες θα είναι οι συνθήκες του μέλλοντος.
Με απλά brutal και ξεκάθαρα λόγια. Έτσι που τα έκανες λαέ, ''φάε σχατά λάε''. Αυτό έχει το μενού για σήμερα - ίσως αύριο να μην έχεις ούτε αυτά να φας.
Με κεκτημένα δικαιώματα και αγώνες στους δρόμους - δεν θα επιλυθεί κανένα σου πρόβλημα και άντε να δούμε μετά την Τρόικα, το ΔΝΤ και την Αγγέλα ποιος άλλος θα σου φταίει.

198 σχόλια:

  1. Καλημέρα κύριε Τάκη και αγαπητοί φίλοι
    Εξαίρετη επιλογή τα δύο κείμενα από την Κ.Ε και το Βήμα.Και απόλυτα σωστό το συμπέρασμα: ''Να μην στέλνουμε τα προβλήματα στην εξέδρα''.
    Και η δική μου πρώτη σκέψη:"Ποιος ήταν ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός και όχι τεχνοκράτης που έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα; Πόσοι Έλληνες πολιτικοί στην σύγχρονη ιστορία της χώρας δεν υπάκουαν στον λαϊκισμό αλλά διαμόρφωσαν αυτοί τις συνθήκες ανάπτυξης και συμπεριφοράς;Υπερβαίνουν τους πέντε τον αριθμό;" Μόνο σας παρακαλώ μην βρεθεί κάποιος να αναφερθεί σε μη εκλεγμένα τερατουργήματα,μακριά από μένα τέτοιες νοοτροπίες και τραγικές για την χώρα καταστάσεις.
    Και η δεύτερη σκέψη μου που έχει διατυπωθεί από την αρχή της περιόδου της "κρίσης" όπως είθισται να αναφέρεται:"Ποιοι από τους σύγχρονους κυβερνώντες ή σε αναμονή κυβερνώντες θα παίξουν την μπάλα μέσα στο γήπεδο,έντιμα ,με αυταπάρνηση και χωρίς ψευτοσυναισθηματισμούς ή δάκρυα τύπου Λοβέρδου στο γυαλί της τηλεόρασης;" Προσωπικά αμφιβάλλω για όλους τους σημερινούς γνωστούς σχηματισμούς.Περίμενα ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα είχαν εμφανιστεί νέες δυνάμεις,από τον παραγωγικό και σκεπτόμενο ιστό της κοινωνίας που θα έδιναν ωθήσεις στις συμπεριφορές,θα αντιμετώπιζαν με λογική και επιστήμη τα προβλήματα και θα ενέπνεαν το σύνολο. Δυστυχώς δεν επαληθεύτηκα. Με ανυπομονησία περιμένω τα σχόλια όλων σας στην ανάρτηση του κυρίου Τάκη. Θα με βοηθήσουν να ελπίσω ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Νίκο εγώ δεν περιμένω να εμφανιστούν νέες δυνάμεις,από τον παραγωγικό και σκεπτόμενο ιστό της κοινωνίας μας που θα δώσουν ωθήσεις στις συμπεριφορές και θα αντιμετωπίσουν με λογική και επιστήμη τα προβλήματα του τόπου.

      Ο λόγος που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο???
      Είναι απλός.
      Δεν υπάρχει ουδείς σοβαρός , που να έχει σώας τα φρένας και να θέλει το καλό της Ελλάδος και να πάει να μπλέξει με αυτόν τον λαό. Θα τον κρεμάσουν.
      Οπότε αν εμφανιστεί κάτι καθαρό, θα γίνει μόνο αν συμβεί η απόλυτη εξαθλίωση.

      Θα έπαιρνε ποτέ ο Μελισσανίδης την ΑΕΚ, με τόσα χρέη - αν προηγουμένως δεν πτώχευε????
      Με αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι.

      Διαγραφή
  2. Και τι θα έβγαινε; Το θέμα είναι να δικαιωθώ εγώ; Εδώ ο τόπος καίγεται, ο κόσμος θέλει απαντήσεις για το σήμερα. Όταν λέω να αφήσουμε την συζήτηση για το χτες και επιτέλους να κάνουμε κάτι για το σήμερα, θα ήμουν ανακόλουθος αν γύριζα στο 2001. Εξ’ άλλου τώρα πια όλοι έχουν καταλάβει ότι είχαμε δίκιο όταν προτείναμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δέκα χρόνια πριν.

    Δεν χρειάζονται πολλά λόγια πέρα απο την φράση του ίδιου του κ. Γιαννίτση

    Κύριοι οι επιλογές είναι οι εξής δύο ή θα πάμε σε ένα σύστημα καταλογισμού των ευθυνών για τα πεπραγμένα του παρελθόντος ,αλλά με δρακόντειες ποινές τέτοιες που μετά απο 1181 χρόνια δεν σκεφτεί κανείς έλλην να ξανακάνει τα ίδια. Ή θα πάμε σε μια συλλογική ομερτα ,με απώτερο σκοπό όλοι αναλογικά να βοηθήσουμε να βγούμε απο τον απόλυτο λάκο με τα σκατά που ζούμε.
    Το χειρότερο είναι αυτό που γίνεται τώρα , αποκυρρησουμε τα πεπραγμένα του παρελθόντος αλλά οι οι ίδιοι αποτυχημένοι συνεχίζουν να κρατούν το μαχαίρι το καρπούζι την πιατέλα τα σπόρια τις χαρτοπετσέτες κτλ κτλ
    Ακόμα και για αυτό που αναφέρετε στο παρών άρθρο δηλαδή ασφαλιστικό τί έγινε τελικά????? Λέμε τί ωραία που τα έλεγε ο τάσος τότε αλλά αυτοί που πήραν άλλες καταστροφικές αποφασεις κυκλοφορούν ανενόχλητοι και μερικοί τους νοσταλγούν κιόλας χαχαχαχα .
    Ελπίδα θέλετε κ. Νίκο μου ΑΜΜ ΔΕΕ πλέον να ξέρετε η ελπίδα δεν περνάει απο την ευμάρεια των πολλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε lorac ο λαός δεν θέλει απαντήσεις για το σήμερα. Επομένως το μόνο που μπορώ εγώ να κάνω είναι να θυμίζω το χθες, μήπως και σώσουμε το αύριο, γιατί πολύ φοβούμαι, ότι αν περάσει άλλη μια δεκαετία θα δικαιωθεί ο Τάκαρος, όταν λέει ότι ούτε σχατά θα έχουμε να φάμε.

      Διαβάστε και ότι έγραψα παραπάνω στον κύριο Νίκο.

      Διαγραφή
  3. Είδα θέμα για το ασφαλιστικό και λέω να πομπάρω το Θωρηκτό χο χο χο Αφού στο φινάλε θα πάμε σε συμμετοχή του ιδωτικού τομέα,ως τρίτου πυλώνα,κάντε τα κουμάντα σας από τώρα και πάρτε κανένα κομμάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Μόλις χτύπησε το γκονγκ
      Άρχισα να παίζω λονγκ
      Μα κοιτούσα και τα πουτ
      Μη μας βρούνε και καπούτ!
      Έκανα και μουαγιέν
      Και την πήρα την καγιέν
      Σκέφτηκα και μιγ να πάρω
      Μα όταν ρώτησα το χάρο
      Όχι μουπε ρε ψιμάρι
      Δεν συμφέρει το γομάρι
      Το κουφέτο πάλι μου είπε:
      Πάρε Αγκρί-κια βρε αγροικε!
      Κι ο swear γελαστός:
      Τα μπρατσάκια σου και βούτα
      κι ασ'τα μου'πες και τα σου'πα
      Τότε σκέφτηκα τη Νάντια
      Και μου είπε παίξε ενάντια
      Πέταξε και μαντινάδα
      Του μαρίνη η φιλενάδα
      Ρε δεν παίρνω και τον Μάντα
      Που είναι ενημερωμένος πάντα
      Μα είχε πάει στην πορεία
      Κι έμεινα με απορία
      Μούμεινε μονάχα ο κίκου
      Που είναι λίγο κικιρίκου
      Κι ενώ ήμουνα μπλεγμένος
      και πολύ ντουζουντισμένος
      Σκάει μύτη και μια λίμο
      με οδηγό το γεροδήμο
      που είχε κουρευτεί σαν emo.
      Δεν κρατιέμαι θα μπουκάρω
      και τα ρέστα τους θα πάρω
      και θα με κοιτούνε ούλοι
      σαν το ούφο τον Τατούλη.




      χχμχμμχχμχμχμχμχμχμχμχμ χειροτερευουμε χωριανοι

      παρτε τωρα που γυριζει ...

      αμ να δω σε αυτη τη ΖΩΗ τον φιλο και mega ΚΟΥΡΟΥ Tzo IBAN BIC 04112387 να πομπαρει χαρτια ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ...

      απ' τωρα και στο εξης ΟΥΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ

      Aleko mou Salaam

      Διαγραφή
    2. Κύριε Λάκη Κρητικέ γκουρού,πομπάρω όσο πατάει η γάτα,ολίγον τι. 5 κρίκοι ένα τάληρο,για περάστε για περάστε...

      Διαγραφή
    3. Ευπικ εεεε,θα βγάλει την ψυχή μας πρώτα και μετά θα δει τα 3 και αφού θα έχει πουλήσει η Πειρ μπορεί και φτηνότερα από όσο την έχει Μ.Ο http://www.capital.gr/xa/insiders.asp?s=%C5%D5%D0%C9%CA χαχαχα

      Διαγραφή
  4. Δεν είμαι μέλος της παρέας και ούτε οι υποχρεώσεις μου επιτρέπουν να γίνω. Απλώς σας διαβάζω. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να απαντάτε σε σπανίως εμφανιζόμενες ερωτήσεις μου, πράγμα το οποίο άλλωστε είναι εντελώς προαιρετικό. Επειδή όμως έχω τη υποψία ότι αυτές χάθηκαν ή σκεπάστηκαν από τις απανωτές συζητήσεις για την τράπεζα Ανατολής, θα αποπειραθώ να τις επαναφέρω.
    Η μία είναι ότι ήθελα μία γνώμη κ.Τάκη για τα ΣΩΛΚ. Μια άποψη που θα με βοηθήσει να αποφασίσω αν πρέπει να ξεφορτωθώ σήμερα και τις υπόλοιπες μετοχές που κατέχω, αγορασμένες στα 0,68.
    Η δεύτερη ήταν μια γνώμη για τη ΜΕΡΚΟ.
    Η τρίτη και σημαντικότερη αναφερόταν στην εφαρμοζόμενη από 1/1/14 φορολογία στην υπεραξία μετοχών, αν το έχετε ψάξει καλύτερα από εμένα και μπορείτε να πείτε τεκμηριωμένα τι προβλέπεται. Είμαι έτοιμος να αρχίσω να πουλάω μαζικά, για να μην φορολογηθούν τουλάχιστον οι υπάρχουσες μέχρι τώρα υπεραξίες.

    Ευχαριστώ

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΣΩΛΚ σε αυτά τα επίπεδα που κάθεται σήμερα, είναι ψηλά. Αν δεν πάρει έργα και δεν ανοίξουν οι δουλειές θα βουτήξει ξανά κάτω. Επειδή μάλλον έχετε κέρδη 200% - από ότι γράφετε - θα πούλαγα τα 2/3 και θα καθόμουν χαλαρός με το 1/3 να δω, μήπως και το όραμα η Ελλάδας της ανάπτυξης και των μεγάλων έργων πάρει εμπρός. Τότε η ΣΩΛΚ θα έγραφε νούμερα μεγαλύτερα απο αυτά του 2007.

      Για ΜΕΡΚΟ δεν έχω άποψη. Θα προτιμούσα τις άλλες 2 του κλάδου.

      Στο τρίτο που με ρωτάτε, δεν ξέρω, δεν με απασχολεί.
      Θα σας απαντήσω όμως χρηματιστηριακά. Την χρονιά που θα ξεκινήσει να μπαίνει ο φόρος των υπεραξιών του ΧΑΑ, θα είναι και η έναρξη του μεγάλου πάρτι της Ελληνικής χρηματαγοράς που θα κρατήσει μαι τριετία, τουλάχιστον, με Super αποδόσεις.. Κατά τη γνώμη, όταν συμβεί αυτό, να φροντίσετε να είστε εκεί.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Τάκη σας ευχαριστώ για τις συνοπτικές, αλλά ουσιαστικές απαντήσεις σας που πραγματικά με βοηθούν. Να είστε πάντα καλά.

      Η μεγαλύτερη ευχή μου θα ήταν κάποτε να θελήσετε να μας γράψετε όχι για μετοχές, αλλά για τον εαυτό σας. Ποια είναι ή ήταν η κύρια επαγγελματική σας ενασχόληση, ποια τα άλλα ενδιαφέροντά σας και πως μπλεχτήκατε με τη θεμελιώδη ανάλυση. Κάτι να μαθαίναμε για την προσωπικότητά σας. Αν και όποτε….

      Σύλβιος

      Διαγραφή
  5. Και μιας που σας γράφω, έστω και εκτάκτως, είδα κύριε Τάκη και τη συζήτηση που είχατε προ ημερών με τον κ. Spooky για τα ΔΝχαρτα. Ρωτήσατε ποιες άλλες μετοχές προτείνονται από τη συγκεκριμένη στήλη. Πιστεύω πως δεν ήταν ρητορική η ερώτηση. Επειδή λοιπόν την έχω διαβάσει τη στήλη, κύρια πρόταση είναι εδώ και κάμποσο καιρό και παραμένει η ΟΛΥΜΠ, την οποία σχολιάσατε πριν κάμποσο καιρό αρνητικά και μετά έρχεται η ΒΙΟΣΚ (Unibios) και η ΠΠΑΚ. Σας ενημέρωσα μήπως θέλετε να κάνετε κανένα σχόλιο γι’ αυτές, ιδιαίτερα για τη Unibios.

    Στο ίδιο σχόλιο είδα και μια γενική έκφραση αποστροφής για κάθε εταιρεία μη εξαγωγική. Ένα όμως από τα δύο κορυφαία θωρηκτά σας είναι μη εξαγωγικό, καθαρά εγχώριο. Όπως και άλλες μετοχές που έχετε αναδείξει. Και μιας και το έφερε η κουβέντα: Αλήθεια τι περιμένετε εσείς από εδώ και πέρα να κάνει η ΕΥΠΙΚ; Ως εταιρεία εννοώ, κινούμενη στενά μέσα στα ελληνικά όρια. Μπορεί να συνεχίσει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και από πού μπορεί να προέλθουν αυτοί;

    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις τυχόν απαντήσεις σας.

    Με απεριόριστη εκτίμηση

    Σύλβιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την τριάδα ΟΛΥΜΠ, ΒΙΟΣΚ και ΠΠΑΚ δεν ασχολούμε. Για ΟΛΥΜ και ΠΠΑΚ είχα γράψει στο παρελθόν - στο marketzone. Δεν θέλω να κουράσω τα δάχτυλα μου και να πληκτρολογώ για κάτι που μου είναι απο τελείως αδιάφορο, εώς αρνητικότατον.

      Δεν έχω αποστροφή στις εισαγωγικές. Λάθος το αντιληφθήκατε ή εγώ δεν ήμουν ακριβής.
      Την ΕΥΠΙΚ την πρότεινα στα 0,45 , απο παλιά στο marketzone. Πιστεύω ότι θα γράψει ψηλότερα νούμερα - έχω γράψει πόσα.

      Διαγραφή
  6. Και προς τον κ.Hippy:
    Κύριε Hippy, μιας και σας ξανασυναντάω, διαβάσετε αν θέλετε τις δύο τελευταίες παραγράφους του άρθρου στη θέση αυτή:
    http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1130957/kokkinos-synagermos-stis-ihthyokalliergeies.html
    Εννοώ τις δύο τελευταίες παραγράφους του κειμένου (πριν τον πίνακα).
    Εμένα με ανησύχησαν. Ελπίζω να μην συμμερίζεστε την ανησυχία μου.

    Επίσης θα ήθελα να μάθω - και συγνώμη που το ρωτάω - ποια είναι η επενδυτική τακτική σας, αλλά και η άποψή σας για το TBT από εδώ και στο εξής;

    Ευχαριστώ

    Σύλβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Σύλβιο ποτέ δεν έκρυψα την ανασφάλεια μου. Στην αρχή μ΄ενοχλούσε, αργότερα αναγκαστικά συμβιβάστηκα μαζί της και προτιμώ βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Ομως στα ομόλογα, θέλουμε δεν θέλουμε οι κινήσεις είναι μεσο-μακροπρόθεσμες. Το μόνο που μπορείς να κάνεις λοιπόν είναι διασπορά.

      Ως προς τα δάνεια των ιχθυοκαλλιεργιών. Νομίζω πως ισχύει ότι και με τα δάνεια της χώρας. Οι δανειστές γνωρίζουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής τους στον συμφωνημένο χρόνο, ελπίζουν σε μερική απομείωση σε βάθος 8ετίας, ψάχνουν την φόρμουλα να εισπράτουν όσο το δυνατόν περισσότερα χωρίς (προς θεού γι αυτούς) να ξεπεράσουν την κόκκινα γραμμή του "αη γ@μηθήτε, στο διάολο κι εσείς και η Ευρώπη σας, πάρτε τα φρύδια μας, δεν υπάρχει σάλιο, ας προσέχατε, τις τράπεζες σας σώσατε στην τελική κι όχι εμάς". Μου φαίνεται λογικό πως η κόκκινη γραμμή ΔΕΝ θα ξεπεραστεί. Μετά από έναν αιώνα χοντρικά (σοβαρολογώ) θα έχουν αποπληρωθεί, όπως εκείνη η τελευταία ομολογία που εξώφλησε και μας έδειξε ο Σημίτης πριν τις εκλογές του 2000 ή ο φόρος στα μονοπώλια (οινόπνευμα, σπίρτα) τότε-ακίνητα σήμερα.

      Φαντάζομαι την έκπληξη του διευθυντή χορηγήσεων της Πειραιώς ας πούμε, ο οποίος γνώριζε πως είχαν δανείσει πχ 30 εκατ. τη Σελλόντα με επαρκή collaterals και διαπιστώνει μετά την ενοποίηση πως άλλα τόσα έχει δώσει η ΓΤΕ και 60 εκατ η ΑΤΕ με πλημμελείς εγγυήσεις (τυχαία τα νούμερα). "Θεέ μου, ψελλίζει πριν το εγκεφαλικό, πόσα άραγε θα χρωστάει επιπλέον ο αλήτης ο Στεφανής στις κυπριακές???". Καθόλου λοιπόν δεν με εντυπωσιάζει η καθυστέρηση αναχρηματοδότησης των επιχειρηματιών, προηγείται η ενημέρωση του συνολικού "δούναι-λαβείν ή μη" στα βιβλία των τραπεζών. Ας κάνουμε υπομονή, τα χειρότερα τ΄αφήσαμε πίσω μας τον Ιούνιο του 2012.

      Τα χρέη του κλάδου είναι πολλά, αλλά τι θα κάμουν οι τράπεζες? Θα κατάσχουν την επιχείρηση και θα βάλουν δικό τους, τραπεζίτη για μάνατζερ? Χα χα χα. Λογικότερο μου φαίνεται να μπει δικός τους άνθρωπος στο διοικητικό συμβούλιο να βλέπει και να ελέγχει, αυτό όμως καθόλου δεν με χαλάει εμένα τον ομολογιούχο.

      Συνεπώς φυσικά και φοβάμαι για τον ΝΗΡ, θεωρώ όμως το φόβο σύμμαχο του επενδυτή και την ευφορία εχθρό. Με ανακουφίζει κάπως ότι ο Μπελλές έχει πιάσει το μύνημα της εποχής και δημιουργεί θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (8,6 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2013- 8,1 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2012).

      Ως προς το ΤΒΤ εσείς έχετε κάποια καλύτερη ιδέα επένδυσης στις ΗΠΑ? Έτσι κι αλλιώς είναι αμυντική κίνηση, σε μια λογική διόρθωση (8-10%) που πιθανολογώ πως κάποια στιγμή θα γίνει στις ΗΠΑ. Πέρσι τέτοιο καιρό περίπου είχα κάνει πρόταση στο ιστολόγιο του φίλου mihm (υπάρχει το αρχείο στο monologoi) μια εταιρεία 3d εκτύπωσης, την DDD ποντάροντας στην μανία των αμερικανών στις νέες τεχνολογίες (Apple, Tesla). Στο χρόνο που πέρασε έχει σχεδόν 2πλασιάσει, νομίζω δεν ωρίμασε ακόμη, δείχνει να υπάρχει ακόμα δυναμική ανόδου, μια και μου φαίνεστε ανήσυχος και διαβαστερός ας την έχετε κατά νου, αυτήν ή άλλη, θα μ΄ενδιέφερε η γνώμη σας, μην έρχεστε μόνο με ερωτήσεις (περιττή κάθε μετριοφροσύνη-ΟΛΟΙ έχουν γνώμη, συνεπώς ΟΛΟΙ μπορούν να προσφέρουν)

      Ως προς την φορολόγηση των υπεραξιών, προσωπικά το ψάχνω, αλλά έχει αξία όταν θα υπάρξει αιτιολογημένη άποψη από το νομικό σύμβουλο της ΑΧΕ κι όχι απ΄τον τυχαίο αντικρυστή που λέει "δεν νομίζω, θα ξεκινήσει απ΄το κλείσιμο του 2013 μάλλον" . Θέλει το χρόνο του. Στην Ελλάδα όλοι δραστηριοποιούνται στο παρά πέντε.

      Διαγραφή
    2. Μια κι ανέφερα την Tesla Motors. Απίστευτη ανοδική κίνηση. Μάλλον σαν "τρελλό φορτηγό" παρά σαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

      http://finance.yahoo.com/echarts?s=TSLA+Interactive#symbol=tsla;range=2y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

      Σκέφτηκα πέρσι τέτοιο καιρό...Ηλεκτρικά αυτοκίνητα => Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες => Ελαχιστοποίηση βάρους συνεπώς απαραίτητο Λίθιο το ελαφρύτερο μέταλλο => αγορά LIT, σίγουρο κέρδος.

      Μόνο αυτό δεν έγινε.

      http://finance.yahoo.com/echarts?s=LIT+Interactive#symbol=lit;range=1y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;

      Με την άνοδο των 2 τελευταίων εβδομάδων μόλις και μετά βίας βγαίνω στον αφρό, πιάνω το break even και δεν ξέρω τι να σκεφτώ:

      "Η αγορά μπορεί να είναι παράλογη για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ΄όσο μπορεί να αντέξει ο μέσος επενδυτής" που έλεγε ο μακαρίτης John Maynard Keynes (ποιός ξέρει πόσα θα έχανε ο φουκαράς) ή "αφού βρε χίππη δεν κατέχεις τη μεγάλη εικόνα και είναι τόοοοσο μακρυά σου η αμερική γιατί δεν κάθεσαι στ΄αυγά σου αλλά ψάχνεις περιπέτειες?"

      Προφανώς και τα δύο έχουν τη λογική τους, συνεπώς ότι κάνουμε το κάνουμε γιατί μας αρέσει, κι ο Μαμμωνάς ας βάλει το χέρι του.

      Διαγραφή
    3. Κύριε Hippy, είστε μοναδικός.
      Αυτό μόνο.

      Σύλβιος.

      Διαγραφή
  7. Pimco: Έρχεται πτώση 10-15% στην στερλίνα έναντι του δολαρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλημερα δασκαλε καλημερα φιλαρακια ερωτηση δασκαλε κατα την εκτιμηση σου οι τραπεζες θα κανουν και αλλες αυξησεις κεφαλαιου σε ευχαριστω ο λεο γρα φει Η Τρόικα αποδέχεται την πρόταση οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να υλοποιηθούν σε τιμές με μεγάλα discount σε σχέση με τις πρόσφατες αμκ που κάλυψε και το ΤΧΣ – Η παράμετρος αυτή απελευθερώνει το Ταμείο αλλά και την αγορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πέτρος (που δεν στρίβει με τίποτα) μου θύμισε ένα ευφυολόγημα που μας έλεγε καθηγητής στο πανεπιστήμιο κύριε Λουκά για να δικαιολογήσει τις αρνητικές μονάδες που έβαζε στις μπαρούφες των φοιτητών στα διαγωνίσματα:

      -Ποιοί ήσαν οι 4 απόστολοι?

      -Οι 4 απόστολοι ήσαν 3, οι εξής 2, ο Παύλος.

      Παρομοίως κι ο επανεξεταστέος Λεώ. ΑΜΚ θα κάνουν οι 4 τράπεζες, δηλαδή οι εξής 3, συνεπώς οι 2 ανάλγητες (που δεν διαφημίζονται σε μένα) => η Eurobank (και η πληροφορία του αφορά την επικείμενη ΑΜΚ στα 0,48 λόγω απορόφησης του ΤΤ φαντάζομαι, όπου ΤΧΣ κερνάει-ΤΧΣ πίνει και η οποία "κατεβάζει" το μέσο κόστος στα 1,25 ευρώ/μετοχή περίπου).

      Τρικυμία εν κρανίω.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ηλία ο τραχανοπλαγιάς Λεώ σκοπίμως αφήνει το θέμα φλου,δουλειά του άλλωστε.Η πληροφορία του αφορά την ενδεχόμενη νέα ΑΜΚ της ΕΥΡΩΒ με σκοπό την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

      Διαγραφή
    3. Θα συμφωνήσετε φαντάζομαι κύριε Τζο πως μέχρι του χρόνου την Άνοιξη θα έχουμε δει πράγματα και θαύματα στη χώρα και στο ΧΑΑ. Ελπίζω μάλιστα οι καταστροφολόγοι να μας χτυπάν την πόρτα να τους δώσουμε τα παλιά μας σωβρακάκια. Μπορεί η ΕΥΡΩΒ (ή κάποια άλλη) να χρειασθεί εκ νέου κεφάλαια, μπορεί όμως και να μπει στον ΤΑΙΠΕΔ για να τσοντάρει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή κάτι τρίτο. Υποστηρίζω πως είναι απολύτως ανόητο την επαύριο των ΑΜΚ να μιλάει κάποιος για νέα, άμεση αύξηση εντός μηνών (άσχετα κι αν υπάρχει το σχετικό κονδύλι στο ταμείο του ΤΧΣ), καθώς επίσης πως ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεν θα μπορέσει να εξηγήσει και να πείσει στον αγανακτισμένο ψηφοφόρο ότι ο ξένος πλήρωσε πχ 0,30 αυτό που ο έλληνας αγόρασε στο 1,54 προ 6μήνου. Στις 18 και στις 25 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθούν, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2014 μην το ξεχνάμε.

      Τέλος πάντων η βιασύνη δεν ταιριάζει στους επενδυτές. Ας ξεκινήσει η διαδικασία ξεκαθαρίσματος δανείων, απαλλοτρίωσης ασημικών (ασφαλιστικές κλπ), θυγατρικών στην ανατολική ευρώπη και βλέπουμε. Νομίζω έχω ξαναπεί πως θεωρώ δεδομένο ότι για της ελληνικές συστημικές θα επιφυλαχτεί η τύχη της Dexia. Ξεπουπούλιασμα. Το εαν αυτό είναι καλό ή κακό θα φανεί στην τιμή, στο ταμείο.

      Διαγραφή
    4. Κυρία Ηλία αυτό που βλέπω μέχρι την Άνοιξη και το έχω ξαναγράψει,είναι όργια στο ΧΑΑ.Για τα τραπεζικά αφήνω τον κύριο Τάκη και εσάς,προσωπικά δεν βγάζω άκρη και δεν προσπαθώ να μπερδευθώ με πράγματα που δεν κατανοώ.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Λουκά, τα έχω γράψει. Δεν θα κάνουν ΑΜΚ άμεσα. Θα σβήνουν τις επισφάλειες τους, αργά και σταθερά. Το 2015 ή κάπου εκεί γύρω ξαναβλέπουμε. Εκτός αν η Ελλάδα βαλθεί να αυτοκτονήσει, πάνω που πάει να ισορροπήσει.

      Διαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ


    hippy το εν λόγω άρθρο φωτογραφίζει την Eurobank , ίσως και την ΕΤΕ. Το αν θα χρειαστούν και οι υπόλοιπες νέα ΑΜΚ , εξαρτάται από την πορεία των επισφαλών δανείων ΕΣΕΙΣ πιστευετε κυριε hippy δηλαδη η ευροβ θα παει στο 0 ,48

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Λουκά η ΕΥΡΩΒ μπορεί να πάει 0,48 ή 0,30 ή 0,05 ή όπου θέλει η αγορά εάν στη χώρα επικρατήσει κλίμα ασφυξίας και καταστροφολογίας όπως τον Ιούνιο του 2012. Παρόμοια συμπεριφορά τότε θα έχουν και οι υπόλοιπες τράπεζες αλλά και τα λοιπά χαρτιά του ΧΑΑ.

      Οσον αφορά την περίπτωση του κυρίου (?) Λεωτσάκου κατά τη γνώμη μου ισχύει αυτό που έγραψαν οι Going Through

      "Μαζί μου ασχολείσαι πόσο μαλάκας είσαι".

      http://www.youtube.com/watch?v=lwk9j2cEREU

      Ομως θα είχε ενδιαφέρον να είχαμε και τη δική σας γνώμη ή αίσθηση αγοράς για κάποιο χαρτί. Χωρίς "δάσκαλε" κλπ. Στα σχεδόν 40 χρόνια στην έδρα των σχολείων, ΠΑΝΤΟΤΕ ο "μαθητής" είχε άποψη και συχνά πολύ ενδιαφέρουσα.

      Διαγραφή
  10. Ωστόσο αναφέρουμε με απόλυτη ευθύτητα ότι 3-4 ξένοι – από τους πολλούς που έχουν προσεγγιστεί – οι οποίοι έχουν δεχθεί κρούσεις από την Eurobank έχουν αντιμετωπίσει πολύ θετικά το εγχείρημα της αύξησης κεφαλαίου σε μια καλή τιμή.
    Ο ιδιώτης μέτοχος δεν μπορεί να συμμετάσχει σε τιμή αμκ 1,54 ευρώ δηλαδή στην τιμή της αμκ που επένδυσε τα 5,8 δισεκ. το ΤΧΣ αλλά σε μια τιμή ρεαλιστική που με τα τωρινά δεδομένα είναι κοντά στα 0,30 ευρώ.
    Το βασικό σενάριο που είναι και ρεαλιστικό σενάριο είναι να καλυφθεί ο στόχος των 1,6 δισεκ. ευρώ.
    Ο στόχος αυτός έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης 70% με 80%. http://www.bankingnews.gr/τραπεζικά_νέα/item/109921-o-χρόνος-υλοποίησης-της-αύξησης-κεφαλαίου-της-eurobank-είναι-κρίσιμος-–-δεν-χρειάζεται-βιασύνη-αλλά-δεν-πρέπει-να-υπάρξει-και-καθυστέρηση-–-ο-στόχος-είναι-στα-16-δισεκ-–-το-ενδιαφέρον-παραμένει-μεγάλο-αλλά-υπάρχει-και-plan-b

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν θέλουν να βάλουν ξένους σε ΑΜΚ ζομποτράπεζας, στην προκειμένη περίπτωση της ΕΥΡΩΒ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ - όπως είναι τα 0,3, τότε να το κάνουν υπο τον όρο όμως να μην μπορούν να πουλήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΕΤΗ.

      Έτσι το δέχομαι - ΑΜΚ υπέρ στρατηγικών επενδυτών, αλλά για 5 χρόνια οι μετοχές κλειδωμένες -
      διαφορετικά θα είναι πρόκληση.

      Διαγραφή
  11. ΦΡΑΠΕΖΙΑΝ ...ΕΛΛΑΝΤΑ ...ΕΛ ΠΑΣΟ και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ....ΚΟΜΠΙΝΑΣΙΑΝ

    ΚΑΙ ΓΚΟΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ

    http://www.protothema.gr/webtv/?mmid=7622

    Aleko mou Salaam


    ps αμ δεν πειραξω ...θα σκασω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά θα ήθελα την άποψη σας Κύριε Τάκη ή κάποιου άλλου φίλου για την κύρια δραστηριότητα της ΡΕΒΟΙΛ.

    Eυχαριστώ προκατοβολικά,

    Butcher

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Θα ελαττώσει ο Στουρνάρας το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης? Και αν (που δεν) πόσοι καταναλωτές θα επιστρέψουν από τα πάνελ υπερύθρων, τα ηλεκτρικά σώματα, φυσικό αέριο, θερμοπομπούς, σόμπες αλογόνου, αντλίες θερμότητος, τζάκια στον παραδοσιακό τρόπο?

      -Θα αυξηθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων ή των μετακινουμένων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς?

      Προς το παρόν (και απολύτως προσωπικά) δεν μου πολυαρέσει ο κλάδος.

      Διαγραφή
    2. Ακριβή. Έχει ένα λαμπάκι - από παλιά - που το στηρίζουν το χαρτί. Αλλά μέχρι εκεί. Για να το στείλουν το χαρτί πάνω απο 1,1 - 1,2 θα πρέπει να ματώσουν, ειδικά όταν η κύρια δραστηριότητα πάει από το κακό στο χειρότερο.

      Διαγραφή
  13. κυριε


    hippy δεν βλεπω φως πουθενα δεν εχουν κανενα λογο να μας βοηθησουν οι προστατες μας αλλα ουτε θα μας αφησουν να καταρευσουμε . και θα τρωμε τις σαρκες μας . ετσι θα γυριζουμε γυρω γυρω ολοι. αυτη ειναι η αποψη μου .σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Λουκά κατά τη γνώμη μου είπατε πολλές αλήθειες μαζί.

      1) "προστάτες"

      Πραγματικά εάν δεν είχε γίνει τυχαία η ναυμαχία του Ναυαρίνου ελληνικό κράτος δεν θα υπήρχε. Σε τούτη την περιοχή που κατοικούσαν τότε, το 1821, έλληνες, αρβανίτες, τούρκοι, φράγκοι, βυζαντινοί κι ένα σωρό άλλες εθνικότητες Αγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι, αποφάσισαν να μπήξουν ένα αγκάθι στα πλευρά του Τούρκου σουλτάνου. Φαντάζομαι πως η συνύπαρξη τόσων εθνικοτήτων είναι που έκανε τον Καποδίστρια να προσανατολίζεται σε καντονοποίηση (όπως Ελβετία), αλλά κι η ονομασία των πρώτων κομμάτων σε "αγγλικό", "γαλλικό", "ρωσικό" δεν αφήνει παρερμηνεία στο ποιός διαφέντευε τον τόπο.

      2) " δεν εχουν κανενα λογο να μας βοηθησουν"

      όπως γουστάρουμε εμείς θα εννοείται φαντάζομαι, δηλαδή με χάρισμα των δανεικών. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας.

      3) "αλλα ουτε θα μας αφησουν να καταρρευσουμε"

      φυσικά διότι θα χάσουν τα δανεικά. Ευκολότερα θα εξηγήσουν τη "σχεδόν άτοκη επιστροφή" των δανεικών (στην πραγματικότητα αρκετά μειωμένα εάν η χώρα κι Ευρώπη τα καταφέρει να εμφανίσει επιτέλους εσωτερική ζήτηση και πληθωρισμό) παρά την ολική διαγραφή τους.

      4) "θα τρωμε τις σαρκες μας"

      συμφωνώ πως αυτό κάνουμε τωρα

      5) "ετσι θα γυριζουμε γυρω γυρω ολοι"

      εδώ μόνο διαφωνώ...στην έκθεση da Vinci που είχαμε πάει με το σχολείο ο μεγάλος εφευρέτης είχε "σκαρφιστεί" ένα περιστροφικό ανοδικό σπιράλ σωλήνα για να αντλεί νερό απ΄τα πηγάδια με τη χρήση ζώων (βόδια-μουλάρια) που τον περιέστρεφαν γύρω-γύρω. Θέλω να πω ότι κάποια στιγμή, σιγά σιγά και σίγουρα μετά από αρκετά χρόνια χωρίς να το καταλάβουμε θα έχουμε βγει απ΄το σωλήνα. Θα ζούμε σε επίπεδα μεσο-παπανδρεικά 1984-85 ας πούμε, αλλά με ελπίδα σε καλύτερο αύριο.

      Διαγραφή
    2. Άντε πάλι κύριε Λουκά να ξανασυζητάμε για τους προστάτες μας, που δεν θέλουν να μας αφήσουν να καταρρεύσουμε, αλλά ούτε θέλουν να μας βοηθήσουν ουσιωδώς. Κλασσικές Ελληναράδικες φιλοσοφίες. Ο Έλληναράς όταν βλέπει γήπεδο σχολιάζει τα πάντα και τους πάντες, κατηγορώντας όποτε γουστάρει τους ποδοσφαιριστές και ανυψώνοντας τους όταν κάνουν κάτι καλό, αλλά ξεχνάει να σχολιάσει ότι αυτός είναι ο πιο άμπαλος απο τους 22 που είναι μέσα στο γήπεδο και αν μπει να παίξει τόπι θα του πάρουν τις σωβράκες μέχρι και τα τσικό των ομάδων.

      Ξυπνάτε βρεεεεεε. Όσο εμείς οι πολίτες πετάμε το τόπι σε άλλο γήπεδο θα πέσουν και άλλες φάπες και κάθε φορά θα λέμε ότι οι προηγούμενες ήταν καλύτερες.

      Προσέξτε Ελληναράδικες φιλοσοφίες.
      Όσο ο χονδροκόλης που δέρνει έδερνε ελευθέρα γράφαν οι Ελληναράδες ότι δεν υπάρχει κράτος και δεν κάνει τίποτα. Τώρα που έγινε ότι έγινε λέει ο ίδιος ο Ελληναρας ότι αυτό έγινε γιατί η κυβέρνηση θέλει να μας βάλει και άλλα μέτρα και γιαυτό συνέλαβε τον χοντροκόλη για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια.

      Ελλαδάρα!!!!
      Δεν αποκρατικοποιεί τον τάδε οργανισμό, φωνάζουν οι Ελληναράδες ότι τάχα μου δεν μας γουστάρει κανένας κι απέτυχε η τρόικα και το ΔΝΤ. Αποκρατικοποιεί τελικά τον οργανισμό ξεφωνίζουν οι Ελληναράδες ότι πρόκειται για ξεπούλημα.
      μπουχαχαχα

      Δυστυχώς όμως για τους Ελληναράδες, αλλά και για όλους μας, το μόνο που έμεινε για να φάμε σήμερα είναι τα σχατά. Τα υπόλοιπα όλα τα φάγαμε. Όσο υπάρχει κρίσιμη μάζα της Ελληνικής κοινωνίας που δεν το καταλαβαίνει αυτό ή δεν θέλει να το καταλάβει, επειδή είχε μάθει στις ξάπλες και στις μάσες, τόσο μεγαλύτερες και ξεγυρισμένες φάπες θα προσγειώνονται στους σβέρκους μας.

      Διαγραφή
  14. στο Στέκι του Γάτου, τρέχει παρόμοια δημοσκόπηση για το που θα είναι ο γενικός Δείκτης στο τέλος της χρονιάς και η κατανομή των ποσοστών έχει ως εξής, σε παρένθεση είναι τα ποσοστά απο αυτόν τον ιστότοπο:

    A. Πάνω απο 1000 =72% (57%)
    Β. μετάξυ 900-1000= 9% (18%* για εύρος 800-1000)
    Γ. μεταξύ 800- 900 = 2% (*)
    Δ. κάτω από 800 = 14% (3%)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΦΛΕΞΟ...Ευκαιρία επιβίβασης? Εχει και μια μικρή επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ/μετοχή. Επιασα μια πρώτη επαφή στο κλείσιμο και βλέπουμε.

    Εννέα συνεχόμενες μέρες με ανύπαρκτες ή μηδενικές συναλλαγές και ξαφνικά προχθές -7,44 με 20195 κομμάτια, χθες -9,97 με 24071 και σήμερα -2,15 με 19355. Καλός μάνατζερ ο Γκινοσάτης, αλλά το έργο έχει ξαναπαιχτεί σε πιο "άγρια" version οπότε καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επιστροφη κεφαλαιου ποτε εχει κ.hippy;;ποιοι το δικαιούνται;;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλες / φίλους του blog.
      Με παρόμοιο με σας σκεπτικό κε Hippy έκανα κι εγω την πρώτη μου επαφή σήμερα με την αγαπημένη εταιρεία που με έχει ανταμείψει παλιότερα ,αλλά και πολύ πρόσφατα.(βιάστηκα όμως να βγώ)Θα ολοκληρώσω την τοποθέτηση τις επόμενες μέρες.
      Πιστεύω οτι ενα + 30% μπορούμε να το πάρουμε σχετικά εύκολα.Ισως και αρκετά παραπάνω.
      Ιδωμεν.
      Για τον φίλο ανώνυμο που ρωτάει κάτι έχω να πω οτι εύκολα μπορείς να μπείς στο www.ase.gr και να αναζητήσεις το οτιδήποτε αφορά την εταιρεία που σε ενδιαφέρει.
      Το ίδιο βέβαια μπορείς να κάνεις και με το www.capital.gr


      http://www.capital.gr/news.asp?Details=1825613

      Διαγραφή
    3. Τα είπε όλα σχεδόν ο κύριος spooky. Να συμπληρώσω πως επισκέφθηκα τη σελίδα της εταιρείας χωρίς να γίνω σοφότερος. Από τα δελτία τύπου όμως είναι εμφανές ότι δεν έχει κόψει ακόμα.

      http://www.flexopack.com/Default.aspx?ID=43

      Παρόμοια περίπτωση ήταν και η ΠΛΑΚΡ και ξαφνικά μέσα σε μια βδομάδα ανακοίνωσε, έκοψε, πλήρωσε.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα κ από μένα στην όμορφη παρέα..
      Κ εγώ στα ψώνια για ΦΛΕΞΟ
      Κ αν κ.spooky δεν μας το δώσει σύντομα αλλά λίγο πιο ... μεταχρονολογημένα... πάλι θ το πάρουμε κ θα πούμε "ευχαριστώ".... μέχρι τότε στο μπαουλο με τις λεβάντες....

      Διαγραφή
    5. Πολυ καλη η φλεξο..και αγοράζετε σε αυτα τα επίπεδα..ΑΛΛΑ πιστεύω ότι έχει και άλλο κάτω..
      Παναγος

      Διαγραφή
    6. ισως καπου εδω να σταματαει το πτωτικο σερι της φλεξο..αν και κατα την γνωμη μου νομιζω οτι θα παει λιγο ακομη κατω..παρολα αυτα επειδη προκειται για θωρηκτο λεω να αρχισω αγορες περιξ του 3..
      Παναγος

      Διαγραφή
  16. Κύριε Lorac, καλά τα λέτε ότι δεν έχει νόημα και αποτέλεσμα να λέμε "τί σωστά τα έλεγε το Γιαννίτσης" και να μένουμε σ΄ αυτό. Έχει αξία όμως να κατανοούμε τί λάθος έγινε στο παρελθόν και για ποιούς λόγους έγινε το λάθος, ώστε σήμερα να μη κανουμε το ίδιο λάθος.
    Δυστυχώς όμως, ακόμα τα ίδια λάθη γίνονται σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν αυτό που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

    Με όσους έρχεται η κουβέντα, όλοι λένε ναι, ναι πρέπει να αλλάξουμε. Κανείς δεν έχει αντίρρηση γενικά. Η αντίρρηση προβάλλεται όταν η αλλαγή αφορά στους ίδιους προσωπικά. Ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρείται όχι μόνο στους πολίτες-ψηφοφόρους, αλλά και στους πολιτικούς-ψηφιζόμενους.

    Ένα παράδειγμα που έχει αρκετές ομοιότητες με το ασφαλιστικό ως προς τα γεννεσιουργά αίτια. http://www.onalert.gr/stories/i-tragodia-tis-amytniks-viomixanias-mesa-apo-diloseis-oson-dioikisan

    Τα συμπεράσματα ευνόητα. Όπως είναι ευνόητο το τί πρέπει να γίνει. Αλλά δυστυχώς, έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύγε σας!!!!!!

      Όλοι θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα, αρκεί η δικιά μας κάστα να μείνει ως έχει.

      Διαγραφή
  17. ΕΛΚΑ...ΕΛΚΑ...ΕΛΚΑ ???????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΦΥΛΑΧΤΕΙΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ Όλα δείχνουν "κατάρρευση" των ακινήτων το 2014…

    Με την αγορά ακινήτων θα ασχοληθούμε στο πρώτο σχόλιο μας, εκφράζοντας την ανησυχία μας για την πορεία των τιμών και την πιθανότητα να έχουμε ένα μίνι κραχ, τους επόμενους μήνες και μέσα στο 2014.

    Μάλιστα, παρόμοια άποψη με εμάς έχουν και πολλοί εμπλεκόμενοι – επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι λένε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

    Η ανησυχία, λοιπόν, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, όπως ότι ο φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί και στα κλειστά ακίνητα, σε συνδυασμό με την συνολική οικονομική κατάσταση και τη μείωση των εισοδημάτων. Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία έχει να κάνει με την επερχόμενη – μερική - απελευθέρωση των πλειστηριασμών, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πουλήσει και συνεχίζουν να πουλάνε τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, σε ξένα Fund, στο 25 με 30% της αξίας τους (δηλαδή με discount 70 με 75% - κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει συμβεί τελευταία, με πωλητή τη Citigroup Ελλάδος και αγοραστή το Fund Baupost).

    Ας φανταστεί λοιπόν κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί, όταν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ξένα Fund αρχίσουν (μέσα στο 2014) να ρευστοποιούν ένα μέρος αυτών των ακινήτων, σε τιμές πραγματικά πολύ χαμηλές (αφού έχουν αγοράσει τα δάνεια με discount 70 με 75%).

    Όπως και να έχει, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν έχει να κάνει μόνο με την αγορά ακινήτων, αφού μια πολύ μεγάλη πτώση των τιμών, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια νέα παγίδα για την ελληνική οικονομία, προκαλώντας χωρίς καμία υπερβολή, ακόμη και μια νέα κρίση, με επιπτώσεις και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα το έγραφα ως "κατάρρευση" των ακινήτων - αλλά ως ''ΣΚΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΟΥΣΚΑΣ''
      Πρέπει τα ακίνητα να πάνε 50% κάτω σε σχέση με τις τιμές του 2007.

      Κύριε Λουκά ποιανού είναι αυτό το άρθρο που μου ποστάρατε??? παπαγαλιά μου μυρίζει.

      Διαγραφή
    2. δασκαλε ψαχνω τα παντα μπαινω σε πολλα σαιτ και ψαχνω το βρηκα και το εγραψα προσπαθω να βρω την αληθεια και ψαχνω τα παντα , σε ευχαριστω δασκαλε για την γνωση που μου δινεις

      Διαγραφή
    3. Μια ερώτηση κύριε Τάκη: Αφού φτάσουν τα ακίνητα σε τιμές 50% από το 2007 μετά τί πιστεύετε ότι θα γίνει? Θα σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα για χρόνια? θα ανακάμψουν λίγο και αφου έχει απορροφηθεί η προσφορά?Τα "καλά" ακίνητα θα τσιμπήσουν μόνο κάτι παραπάνω?

      Ευχαριστώ

      Πετράν

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι δυνατόν κύριε Πετράν το κόστος του κατασκευαστή να είναι 600 με 700 ευρώ το τετραγωνικό και να πουλάει το διαμέρισμα 2.000 και βάλε το τετραγωνικό. Πως να το κάνουμε. Μέχρι και κάτι κομμώτριες που πήγαινα και μου έφτιαχναν το μαλλί έκλεισαν το μαγαζί τους και μου το έπαιζαν κατασκευαστές.

      Εγώ θέλω οι τιμές να πάνε κάτω του κόστους σε τιμές 2013. Λέω να πάνε κάτω του κόστους γιατί οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν ανοίγματα, έχουν δυσκολίες, ενώ η ζήτηση έχει μηδενίσει.
      Όταν σταθεροποιηθεί η Ελληνική οικονομία, τότε τα ακίνητα πρέπει να πουλιούνται σε λογικές τιμές και οι λίγοι κατασκευαστές που θα μείνουν στο επάγγελμα, θα πρέπει να πουλούν με ένα μικρό κέρδος πάνω απο το κόστος τους. Αυτό περιμένω να συμβεί.

      Διαγραφή
    5. Υπάρχει εκτος απο το κοστος κατασκευής και η αξία του οικοπέδου,αλλο γλυφαδα αλλο καμίνια π.χ.

      Διαγραφή
    6. Με το οικόπεδο μαζί μιλάμε.
      Στην γλυφάδα όμως ο συντελεστής δόμησης είναι 0,8 και στα Καμίνια 3 και βάλε.

      Διαγραφή
    7. Επειδη ως ιδιοτης εκτισα ο ιδιος την κατοικια μου το κοστος κστσασκευης στην Θεσσαλονικη το 2003 σε σπιτι με προδιαγραφες πολυκατοικιας (θεμελια ,σκελετος για δυνατοτητα καθ υψους επεκτασης κτλ) ανερχοταν στο ποσο 1000 εως 1050 ΕΒΡΟ το τετραγωνικο σε τιμές ιδιωτη,το κοστος οικοπέδου θα πρεπει να λυφθει και αυτο υποψην ωστε να υπολογιστει η τελικη τιμη κτισης.Για εργολαβους το κοστος οικοπέδου μεταφραζεται με την αντιπαροχη, εκει υπησερχεται και ο συντελεστης δομησης που θα δωσει την δηνατοτητα στον εργολάβο να υπολογηση ποσα μετρα θα δωσει στον οικοπεδουχο ωστε πουλωντας αυτα που θα του μεινουνε να φυγει με κερδος.Γι αυτο και στην Γλυφαδα με 0,3 συντελεστη το σπιτι βγαινει πολυ ακριβοτερο απο τα καμινια με 3 (αν υποθεσουμε οτι δεν υπαρχουν αλλοι λογοι προτιμησης της μιας περιοχης απο την αλλη).Αυτα βεβαια τις εποχες που υπηρχε αγορα.
      Ακομα και τωρα που δεν υπαρχει αγορα κυριως λογω αλλαγης φορολογιας οι τιμες κατασκευης δεν εχουν αλλαξει πολυ καθώς οι τιμές των υλικων ειναι ζητημα να εχουν πεσει 10% και τα μεροκαματα ηταν απο τοτε αρκετα χαμηλα καθως η πλειονοτητα των εργαζομένων στον κλάδο ηταν αλλοδαποι.Εκτιμω αντιστοιχο σπιτι αν εκανα την χαζομαρα να το κτισω σημερα δεν θα το καταφερνα να το κτισω σε δικο μου οικοπεδο με τιμη κατω απο 850 εως 900 το μετρο.
      Τωρα αναλογα με το ζορι του πωλητη μπορει καποιος να παρει το οτιδηποτε σε οποιαδηποτε τιμη αλλα ειναι καλο για ολους μας να γνωριζουμε επακριβως το κοστος και το κερδος για οποιοδηποτε προιον.
      Εδω βρισκεται κατα την γνωμη μου και η μεγαλη αξια αυτου του μπλογκ καθως ενημερωνει τους συμμετεχοντες ωστε να μην γινονται βορρα των απατεωνων του ΧΑΑ.

      Διαγραφή
  19. Κυριε Τακη καλησπερα. Συγχαρητηρια για το site σας. Το παρακολουθω ανελλιπως με μεγαλο ενδιαφερον. Πτωτικη η Ευρωβ. Μηπως μυριζει εξαγορα? Ακουω οτι ειναι στην Αθηνα εκπροσωποι απο ξενο fund για το 15%. Αν καταληξει η συμφωνια μεχρι που βλεπετε να φτανει η μτχ πριν την ανοδο?

    gold

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ δεν δίνω σημασία σε τέτοιες ανοησίες. Μπορεί να είναι αλήθεια αυτές οι ανοησίες, μπορεί όμως οι εκπρόσωποι του ξένου fund να ζαχαρώνουν τη γραμματέα και να πήγαν για καφέ και για να τhς κάνουν τα γλυκά μάτια.
      Εγώ, έτσι στα τυφλά, δεν θα πρόσφερα παραπάνω απο 0,45 με 0,5 για να πάρω ποσοστό στην ΕΥΡΩΒ. Βέβαια το ΤΧΣ δεν μπορεί να πουλήσει σε αυτά τα νούμερα και να γράψει μια τόσο μεγάλη ζημιά απο τις τιμές κτήσης του, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

      Για να προσέφερα περισσότερα απο 1 ευρώ, θα έπρεπε να αποκτήσω άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και να το ελέγξω άμεσα με τα δικά μου τα μάτια.

      Θα μου πείτε τώρα, ότι σιγά μην ασχοληθεί το fund με τέτοια. Θα πάρει το 15% και θα τσιμπήσουν τα κορόιδα. Στην συνέχεια θα τους τα φέρει στην κεφάλα, απο την πίσω πόρτα. Και αυτό σωστό. Το ερώτημα όμως είναι τα κορόιδα έχουν φράγκα??? Ή τα έχουν ξεπουπουλιάσει τελείως οι αετονύχηδες??

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε κύριο Τάκη και φίλους.
      Πάντως ρόλο στην μεγάλη πτώση της ΕΥΡΩΒ έπαιξε και φήμη για ΑΜΚ στα € 0,30 που κυκλοφόρησε(πιο κάτω και απο το € 0,48 που έγραψε ο "έγκριτος" τραπεζοκόμος.)
      Τώρα τι σκοπό έχουν τα λίγα δυνατά χέρια που κουμαντάρουν το χαρτί (με το μικρό free float )θα δείξει.
      Δεν πούλησα σήμερα σκεπτόμενος αυτό που έγραψε ο κύριος Τάκης στην πρώτη παράγραφο.
      Απο Δευτέρα όμως θα είμαι σε ετοιμότητα.

      Διαγραφή
    3. η φημη για αμκ ειναι αυτο που εριξε την ευρωβ σημερα
      μου μοιαζει βεβαια σκηνικο στημενο
      εχει τοσο μικρο free float που την πανε για πλακα οπου θελουν
      σημερα αποφασισαν πανικο και πτωση
      αλλα για πλακα μπορει να την πανε και 1 ευρω
      γιωργος

      Διαγραφή
    4. Φ ίλε Γιώργο απο την στιγμή που δεν διέσπασε πειστικά το € 0,68 και χάλασε και το διάγραμμά της,με ξενέρωσε.Δεν περίμενα να πέσει απο το € 0,60.
      Αν τώρα θέλησαν τα δυνατά χέρια να την πάνε στο ε 0.54-0,55 για να μαζέψουν και τα λίγα που κυκλοφορούν ,θα φανεί σύντομα.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Τάκη και λοιποί φίλοι, συμπαθάτε με. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτο που έγραψα ήταν κάτι που έμαθα λόγω συγκυριακής επαγγελματικής εμπλοκής, όχι επειδή ήθελα να μοιάσω στον παπαλεώ. Απλά να προσθέσω ότι η εξαγορά του ποσοστού, εφόσον συμφωνηθεί, θα πραγματοποιηθεί μέσω χρηματιστηρίου. Αυτό άκουσα, αυτό λέω, σε μια απέλπιδα απόπειρα γκουρουδιάς προς το blog. Από κεί και πέρα, δεν μπορώ να γνωρίζω τους όρους. Όμως μια εξαγορά που μου' χε κάνει εντύπωση ήταν του ποσοστού της ΦΦΓΚΡΠ από τους κινέζους που από ακλόνητο 15άρι έφτασε στα 4 και σήμερα είναι στα 19 ευρώπουλα. Ίσως ισχύει κάτι παρόμοιο. Ίσως ισχύει η ΑΜΚ ή την προφασίζονται (αν γίνεται να είναι reuters κλπ στο παιχνίδι) για να μη μαθευτεί η είσοδος ξένου επενδυτή και πάρει την ανιούσα η μτχ. Όντως, κϋριε Τάκη η συμφωνία ίσως προβλέπει να την φτάσουν στο 0,45 - 0,50, που γράφετε, για να φτιάξουν χαμηλό μ.ο και μετά με την ανακοίνωση να την οδηγήσουν στο 1 ευρώπουλο. Από την άλλη λέτε ότι το ΤΧΣ δεν μπορεί να πουλήσει σε τόσο χαμηλές τιμές...χμμμ μπερδεύτηκα. Παρεμπιπτόντως, αν όντως ισχύει για το 15% μέσω ΧΑΑ, για πόσες μτχ μιλάμε?? Υποθέτω, πάντως, ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε διαδικασία.

      gold

      Διαγραφή
  20. Για τον ανασφαλή ,κατα δική του δήλωση, φίλο και εξαίρετο γνώστη της αγοράς Ηλία τον hippy και για όσους άλλους φίλους συνηθίζουν να γνωστοποιούν κινήσεις στο ΧΑΑ.
    Θα θυμάστε ίσως ότι είχα δηλώσει πώληση της ΟΤΟΕΛ στις 25/7/2013 και με το μετρητό αύξηση θέσης στην ΔΕΗ την ίδια μέρα. Η τράμπα αποδείχτηκε αδιάφορη,πάνω κάτω και οι δύο εταιρείες την ίδια άνοδο είχαν σε αυτό το δίμηνο .Αυτήν την αύξηση θέσης στην ΔΕΗ την ρευστοποίησα στις 24/9/2013. Για το 25% κέρδος μετά την αφαίρεση προμηθειών και φόρων φίλτατε Ηλία,όπως λέγαμε πριν από λίγες μέρες. Με την βοήθεια του Μαμωνά λοιπόν Ηλία,πάλι με εντυπωσίασες συνάδελφε, συνεχίζω τον αγώνα τον καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Νίκο Άξιος, πάντα κέρδη (ελπίζω να βαρεθούμε να το λέμε αυτό τη χρονιά που έρχεται)

      Φαίνεται πως ο χρονισμός αυτήν την περίοδο αβαντάρει τις μετοχές, θέλω να πιστεύω πως κάτι ξέρουν οι ξένοι που τοποθετούνται, κατά βάσιν παίζουν Ελλάδα, εμείς που είμαστε μέσα στην αμμοθύελλα σίγουρα δεν έχουμε την καθαρή εικόνα που έχουν αυτοί που μας βλέπουν και ποντάρουν απ΄το λόφο μακρυά.

      "Μεγάλη μπουκιά να τρως μεγάλη κουβέντα να μην λες" αναφέρει η παροιμία και μου ταιριάζει γάντι για την κόντρα στο Λεωτσάκο τις προάλλες στο θέμα της Eurobank. Φαίνεται πως έχει δίκιο στο θέμα της ΑΜΚ, αναφέρεται σχετικά σήμερα και στο Euro2day.

      Γενικώτερα υπάρχει ένα θέμα με τις τράπεζες, εμείς το γνωρίζουμε από τον κύριο Τάκη, το έχει αποτυπώσει πεντακάθαρα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που χοντρικά είναι 33% σε ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, 28% σε ΕΥΡΩΒ, 25% σε ΕΤΕ (και μιλάμε για 20% περισσότερες χορηγήσεις από καταθέσεις ). Επιπλέον, σύμφωνα με φίλο αναλυτή, μπορεί η τάση των μη εξυπηρετούμενων να είναι πτωτική αλλά είναι θετική και το κυριότερο στατιστικά εξακολουθεί να υπάρχει για 1 ή 2 τρίμηνα αφ΄ότου η οικονομία μιας χώρας μπαίνει σε ανάκαμψη. Συνεπώς (κατ΄αυτόν) από το 2ο εξάμηνο του 2014 κι έπειτα ίσως δούμε αυτό που η αγορά φαίνεται να προεξωφλεί σήμερα.

      Επομένως (για τον εαυτό μου μιλάω) ότι πήραμε πήραμε, ότι δώσαμε δώσαμε, παρατηρώ αλλά δεν ακουμπώ στον κλάδο. Μια θέση που υπάρχει στη Eurobank* (κόστος περίπου τα 60 λεπτά) περιμένω ευκαιρία ρευστοποίησης. Ευτυχώς χαρτιά με ισχυρά θεμελιώδη υπάρχουν και με τη συζήτηση στην παρέα κάμποσα τα έχουμε στο στόχαστρο ή στο σεντούκι.

      Διαγραφή
    2. Βολικός ο τρόπος επικοινωνίας με τις απαντήσεις αλλά καμιά φορά "απαντά" κάποιος παραπάνω και κάνει να φαίνεται παράταιρο ένα σχόλιο που τοποθετήθηκε νωρίτερα χρονικά όπως το δικό μου αλλά από κάτω.

      Για την ανασφάλεια, ότι μονίμως ψάχνομαι, ποτέ δεν εφησυχάζω έχω γράψει. Δεν περίμενα λοιπόν το ενδοσυνεδριακό -10% της Eurobank για ν΄ανησυχήσω, μου έφτανε πως δεν ακολούθησε την άνοδο των υπολοίπων. Διότι εάν η εταιρεία σου έχει καλά θεμελιώδη και το ξέρεις, κάθε κάτω είναι ευκαιρία αγοράς. Αν δεν γνωρίζεις, ρωτάς, ζητάς ενημέρωση στην ΑΧΕ που συνεργάζεσαι τόσο για την εταιρεία όσο και για τον κλάδο.

      Σε γενικές γραμμές η άποψη που πήρα ήταν σαν του Κυρίου Τάκη (ώρες ώρες φίλε είσαι απλά ΑΠΑΙΧΤΟΣ) αλλά και σαν αυτή που διετύπωσα γράφοντας πως " είναι απολύτως ανόητο την επαύριο των ΑΜΚ να μιλάει κάποιος για νέα, άμεση αύξηση εντός μηνών, καθώς επίσης ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ δεν θα μπορέσει να εξηγήσει και να πείσει στον αγανακτισμένο ψηφοφόρο ότι ο ξένος πλήρωσε πχ 0,30 αυτό που ο έλληνας αγόρασε στο 1,54 προ 6μήνου. Στις 18 και στις 25 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθούν, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2014 μην το ξεχνάμε".

      Με δεδομένο πως το BV της Eurobank σε σημερινό κλείσιμο είναι περίπου 0,85 θα μπορούσε να γίνει μια "πώληση" μικρού ποσοστού του ΤΧΣ πχ 10% σε τιμή εδώ ή λίγο υψηλώτερη (max BV=1) , με option σε εύλογο χρόνο να γίνει ΑΜΚ σε πολύ χαμηλώτερη τιμή πχ 0,30 με μόνο συμμετέχοντα τον αγοραστή και παραίτηση των παλαιών μετόχων. Θα γίνει? Μακάρι νά ξερα. Είναι μια ιδέα νομίζω στο "Τάκιο" πνεύμα (Για να προσέφερα περισσότερα απο 1 ευρώ, θα έπρεπε να αποκτήσω άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων και να το ελέγξω άμεσα με τα δικά μου τα μάτια.)


      Γενικώτερα για τον κλάδο, η off the record άποψη είναι μάλλον αρνητική, καθώς όπως ήδη έγραψα "μπορεί τη περίοδο αυτή τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να είναι ποσοστιαία λιγώτερα απ΄όσο στο παρελθόν αλλά εξακολουθούν να "γενιούνται" και το κυριότερο η στατιστική λέει πως θα εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση τους για 1 ή 2 τρίμηνα αφ΄ότου η οικονομία της χώρας μπει σε ανάκαμψη". Αυτό εμείς βέβαια εμείς το ξέρουμε γιατί ο κύριος Τάκης στις επισημάνσεις του έχει ψάξει πέρα από τα κόκκινα και τα "ροζ" δάνεια, αυτά που είναι σε καθυστέρηση 90-180 ημέρες.

      Μια άποψη είναι φυσικά, οι απόψεις άλλοτε επαληθεύονται άλλοτε όχι. Στα επιχειρήματα τύπου Λεώ ότι "ανοίγουν" τα περιθώρια κερδών τους λόγω πτώσης επιτοκίων προθεσμιακών και δανεισμό από ΕΚΤ αντί ELA ο αντίλογος είναι πως και τα επιτόκια χορηγήσεων θα πέσουν εξ ίσου ή κι αρκετά περισσότερο (είναι αδύνατον να μείνουν κοντά στο 10%-το είδαμε άλλωστε πρόσφατα με τη ΔΕΗ συμπληρώνω εγώ) συνεπώς δεν θα υπάρξει διαφορά στα αποτελέσματα απ΄αυτό. Επιπλέον η τραπεζική ρευστότητα είναι περιορισμένη, η δυνατότητα δανεισμού τους μέσω πχ έκδοσης εταιρικών (ιδίων, τραπεζικών) ομολόγων απαγορευτική, συνεπώς η πιστωτική επέκταση που είναι και το ζητούμενο φαίνεται ισχνή . Τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

      Να το επαναλάβω όμως. Είναι μια επιπλέον άποφη, οι απόψεις άλλοτε επαληθεύονται άλλοτε όχι. Μoney talks and bullshit walks. Όπως πάντα η αγορά θα κάνει τα δικά της.

      Διαγραφή
  21. "Ιατρικό" Πάντως δεδομένης της διαλύσεως του ΕΣΥ που είναι στο πρόγραμμα, τα κερδη των ιδιωτικών υγειονομικών μονάδων θα φτάσουν στον ουρανό.
    Δεν είναι καθόλου άσχημη σκέψη ως μακροπρόθεσμη επένδυση κατά την ταπεινή μου άποψη και χωρίς όπως πάντοτε να θέλω να σας παροτρύνω να κάνετε κάτι είτε προς την πλευρά της συμμετοχής στην ΑΜΚ είτε προς την πλευρά της αποφυγής της. ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΑΣ ΛΟΥΚΑς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. Το σενάριο των γενικών εκλογών εξετάζει σοβαρά το Μαξίμου – Οι τρεις λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό, Αν. Σαμαρά, να αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες μόλις 15 μήνες από την εκλογή του
    28/09/13 - 15:09
    Εκτύπωση
    E-mail




    Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μπορεί να αποδειχθούν οι εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής από την κυβέρνηση, αφού δεν αποκλείεται η παραίτηση των βουλευτών του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου να προκαλέσουν γενικές εκλογές στη χώρα μετά από 15 μήνες από τις τελευταίες.

    Όλα τα σενάρια εξετάζονται από το Μαξίμου ενώ τα ειδικά επιτελεία επεξεργάζονται τα ευρήματα των «φανερών» και των «κρυφών» δημοσκοπήσεων. Οι επιλογές είναι δύο: είτε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές μόνο στις 15 περιφέρειες που είχαν εκλεχθεί οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίες όμως αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, είτε να προκηρυχθούν γενικές εκλογές, με στόχο την ανανέωση της λαϊκής εντολής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το Μαξίμου τείνει περισσότερο προς το δεύτερο σενάριο, μιας και τα ζητήματα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των μεταρρυθμίσεων θα το φέρει αντιμέτωπο με δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα της χώρας. Μια ανανέωση της λαϊκής εντολής στη βάση των τελευταίων δημοσιονομικών επιτυχιών (πχ πρωτογενές πλεόνασμα) θα λειάνει τις αντιδράσεις που ούτως ή άλλως αναμένονται να είναι ακραίες.
    Στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο απέναντι στην Τρόικα, η οποία δείχνει ολοένα και πιο άτεγκτη για την κάλυψη των προαπαιτούμενων για τη δόση, ενώ θα έχει διαγνώσει και τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ακόμη δεν έχει σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
    Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί προς τη διενέργεια γενικών εκλογών είναι και η σπασμωδική αντίδραση της αντιπολίτευσης στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής, έχει εμφανιστεί «μουδιασμένος» απέναντι τις εξελίξεις, δείχνοντας ανήμπορος να διαρθρώσει πλήρη και ενιαίο πολιτικό λόγο στα τεκταινόμενα. Παράλληλα, η διαρροή δεξιών και συντηριτικών ψήφων προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες (και τη Χρυσή Αυγή), έχει ήδη αναστραφεί, εξαιτίας των συνεχών λαθών από τον Π. Καμμένο, εξέλιξη που θα ισχυροποιήσει τη Νέα Δημοκρατία.
    Η διενέργεια εκλογών μόνο στις 15 περιφέρειες που εκλέχθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν θα έχει να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Κρίνοντας από τη διάρθρωση των πλειψηφούντων συνδυασμών, οι έδρες θα μοιραστούν ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με το Μαξίμου να παραμένει δέσμιο της μη αυτοδυναμίας. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτής της διενέργειας γενικών εκλογών δεν αποκλείεται να δούμε νέους συσχετισμούς δυνάμεων, δεδομένης της κατακόρυφης αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, και της πόλωσης που μπορεί να υπάρξει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ www.bankingnews.gr


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εκλογές στις 3 Νοεμβρίου; ( Σ. Θεοδωράκης - protagon )







    Για εθνικές εκλογές ετοιμάζονται πλέον τα επιτελεία του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα μετά και τις συλλήψεις του Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

    Το σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή έχει ως εξής. Τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παραιτούνται από το βουλευτικό αξίωμα. Το ίδιο πράττουν και οι αναπληρωματικοί βουλευτές της, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές στη μισή χώρα. Εκλογές δηλαδή θα πρέπει να γίνουν στην Α΄ Αθηνών - Β’ Αθηνών – Αττική – Αιτωλοακαρνανία – Αχαΐα – Εύβοια - Α’ Θεσσαλονίκης – Β’ Θεσσαλονίκης – Κορινθία – Μαγνησία - Μεσσηνία - Α’ Πειραιώς. Μπροστά σε αυτόν τον τραγέλαφο, να διεξάγονται εκλογές στην Αθήνα αλλά όχι στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι στον υπόλοιπη Μακεδονία, ο Αντώνης Σαμαράς θα αποφασίζει εθνικές «εκλογές σε όλη τη χώρα το νωρίτερο δυνατό». Στόχος του βέβαια θα είναι να γίνουν οι εκλογές πριν παρέλθουν οι 18 μήνες από την τελευταία βουλευτική αναμέτρηση γεγονός που θα του επιτρέψει να συγκροτήσει ο ίδιος τις λίστες των βουλευτών του και να μη γίνει η εκλογή τους με σταυρό. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο ερμηνείες. Το 18μηνο μετράει από τις εκλογές του Μαϊου ή από τις εκλογές του Ιουνίου; Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η επικρατέστερη έχουμε εκλογές μέχρι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Στην δεύτερη περίπτωση οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέχρι την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή πάντως - να γίνουν εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό - διευκολύνει και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και θα μπορεί να συγκροτήσει μια πιο συμπαγή και πιο αξιόμαχη κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς πολλές παραφωνίες.




    Διαβάστε περισσότερα »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ρε φιλε μπατηρη
    αν δεν εχεις να γραψεις κατι καλυτερα μην γραφεις -- απλα διαβαζε-- σταματα το copy paste
    εχεις ξεφυγει- παν μετρον αριστον
    ανωνυμος θεατης στο blog του τακη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Είδατε λοιπόν τι κακό μας έχει κάνει η κακιά τρόικα, οι ξένοι και το ΔΝΤ????

    Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι φρικτή :
    Το ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί δραματικά , και συνεχίζει να μειώνεται κατά 30 % τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης.
    Η ύφεση στην χώρα βαθαίνει με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνουν λόγο για -4,1% το 2013.
    Το ποσοστό ανεργίας στην χώρα ανέρχεται στο 27 %, ενώ στους νέους αγγίζει το 57% .
    Στο τέλος του 2009 , το ελληνικό χρέος ήταν στο 130 % , ενώ σήμερα αγγίζει το 175 % .
    Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 30 % , ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν φτάσει τα εκπληκτικά επίπεδα των 25% και 31 % , αντίστοιχα

    Ξυπνάτε βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε.
    Τελειώσαν τα δανεικά και αγύριστα που έπαιρνε η Ελλάδα και με αυτά τα δανεικά έχτιζε την ΚΑΡΑΦΟΥΣΚΑΡΑ ΑΕΠ της και διόριζε τους πάντες στο Δημόσιο.
    Ξυπνάτεεεεεεεεεεε βρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε και αφήστε τις αμπελοφιλοσοφίες. Αντιληφθείτε τη ρίζα του κακού, μήπως και δούμε τι θα κάνουμε, μπας και κατεβάσουμε κανένα οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Του Γιώργου Καισάριου

    Για όποιον έχει παρακολουθήσει την άποψή μου για τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχω πει πάρα πολλές φορές ότι έγινε πολύ αργά (έπρεπε να έχει γίνει από το 2010) και έγινε πολύ... small όταν τελικά έγινε. Εκτιμώ ότι τα 50 δισ. ευρώ έπρεπε να ήταν παραπάνω.

    Τώρα αν υποθέσουμε ότι αυτή η θεωρία μου είναι σωστή, σημαίνει ότι μελλοντικά οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Από την μια τα αρχικά κεφάλαια δεν ήταν αρκετά και δεύτερον, η ελληνική κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι όλοι αυτοί που σχεδίασαν αυτή την ανακεφαλαιοποίηση και δεν υπολόγισαν τις επιπλέον ζημιές, που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες από τα μελλοντικά προβληματικά δάνεια.

    Εν ολίγοις, αν αυτά που λέω έχουν κάποια λογική, οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια μελλοντικά και επιπλέον κεφάλαια δεν σημαίνει άλλο από επιπλέον dilution, ή όπως έχουμε πει μετοχική αλλοίωση.

    Νομίζω μια από τις εκπλήξεις της περασμένης εβδομάδας ήταν η είδηση από το Reuters που μεταδόθηκε και από το Capital.gr με τίτλο: Reuters: Προς ΑΜΚ άνω του 1 δισ. ευρώ η Eurobank.

    Σύμφωνα με το Reuters, το ΤΧΣ αποφάσισε να γίνει αυτή η αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να “ενισχυθεί η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας”.

    Το ερώτημα είναι το εξής. Σήμερα η τράπεζα, μαζί με τις μετοχές που χει το ΤΧΣ έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

    Αν υποθέσουμε ότι το δημοσίευμα επαληθευτεί και το ΤΧΣ κάνει αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ, τι ποσοστό της τράπεζας θα πάρουν αυτοί οι νέοι μέτοχοι; Η απάντηση είναι μάλλον κοντά στο 30%, αν η αύξηση γίνει στις σημερινές τιμές. Που επίσης σημαίνει κάτι που έχω πει επανειλημμένα από την αρχή της ανακεφαλαιοποίησης. Το ότι δηλαδή όλοι αυτοί που ποντάρουν στα warrants να ρεφάρουν, μάλλον θα χάσουν και αυτά που έβαλαν, ακόμα και σε αυτές τις χαμηλές τιμές.

    Διότι όταν θα αλλάξει για άλλη μια φορά το μετοχολόγιο της τράπεζας, αμφιβάλω πάρα πολύ αν οι κατέχοντας των σημερινών warrants τις εξασκήσουν.

    Και βέβαια το άλλο το ερώτημα είναι, αν ισχύει αυτό για την Eurobank, μήπως γίνει το ίδιο και στις άλλες τράπεζες;
    Το αν θα γίνει ή όχι και στις άλλες τράπεζες κάτι παρόμοιο δεν το ξέρω, αλλά δεν θα με εκπλήξει ούτε στο ελάχιστο.

    Η κατάληξη είναι ότι, δεν είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν ξανά λεφτά. Και αν αυτό επαληθευτεί όπως στην περίπτωση της Eurobank, σημαίνει ότι οι τωρινοί μέτοχοι θα έχουν ακόμα λιγότερο ποσοστό των σημερινών τραπεζών από ότι υπολόγιζαν και ακόμα λιγότερο κίνητρο να εξασκήσουν τα warrants.

    Επίσης κάτι άλλο που σημαίνουν όλα αυτά (διότι επαναλαμβάνω η όλη δουλειά έχει γίνει λάθος από την αρχή), είναι ότι στην τελική ίσως το ίδιο το ΤΧΣ (ΑΚΑ Έλληνας φορολογούμενος) καταλήξει να πάρει ζημιά από την ανακεφαλαιοποίηση, εκεί που όλοι νόμιζαν ότι θα κερδίσουμε κιόλας. Διότι για να μην παρθεί ζημιά από το ΤΧΣ, θα πρέπει τα warrants να εξασκηθούν. Και αν αποφασίσουν άπαντες που τα έχουμε σήμερα στην κατοχή τους να μην εξασκήσουν, τότε τα χαρτιά θα μείνουν στα χέρια του ΤΧΣ, δηλαδή στα χέρια του φορολογούμενου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καίσαρα δεν παίζει ρόλο το αργά ή γρήγορα.
      ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΟΥΡΕΜΑ!!!!!

      Έπρεπε να θελήσουμε να πληρώσουμε ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις μας με ένα επιτόκιο σχεδόν μηδενικό σε 50 ΙΣΟΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ με τον περιορισμό ότι για 30 έτη τουλάχιστον δεν θα ξαναβγούμε στις αγορές να ζητήσουμε δανεικά.
      ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό, θα ξαναζητήσει νέα κουρέματα και ακούρευτος θα μένει.

      Ας ξυπνήσουν και αυτοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης!!!
      Μην ζητάτε κουρέματα. θα μας βάλετε σε νέες περιπέτειες, μεγαλύτερες των προηγουμένων.

      Τα έχω γράψει πολλές φορές αυτά. Όσοι μελετούν Τάκαρο, θα έχουν κατανοήσει το γιατί και θα συμφωνούν 100%.

      Διαγραφή
    2. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, τομές και ανοικοδόμηση απο το ΜΗΔΕΝ.
      Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει πρώτα να συγκρουστούμε με τους καλομαθημένους πολίτες, μετά με τα συνδικάτα, τους συνδικάλες του κερατά και κάθε κάστα της Ελληνικής κοινωνίας.

      Όσο υπάρχει κρίσιμη μάζα πολιτών που δεν δέχεται αλλαγές και το μόνο που δέχεται να γίνουν αλλαγές, αλλά να μην αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τον ίδιο, στην brutal γλώσσα να μπει όπου θέλει το ΑΓΓΟΥΡΙΟΝ αρκεί να μην μπει στο δικό μου ποπό, τότε μην έχετε ελπίδες. Θα πέσουν ακόμη μεγαλύτερες φάπες.

      Διαγραφή
  27. "μελλοντικά οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια"

    Έχει γραφτεί από τον κύριο Τάκη τόσο στα δύο άρθρα της Πειραιώς όσο και σε αυτό για την Αττικής (ακόμα καθαρώτερα). Επειδή βέβαια η όλη ιστορία με την ανακεφαλαιοποίηση και το ΤΧΣ έγινε με σχεδιασμό των δανειστών, έγινε επαγγελματικά, δηλαδή υπήρξε το μαξιλάρι-πρόβλεψη 10 δις για συμπληρωματική ΑΜΚ σε μία ή περισσότερες τράπεζες. Μαξιλάρι το οποίο ορέγονται τα σαχλαμαραστουρναρόπαιδα ώστε να κλείσουν τις τρύπες που οι ίδιοι δημιουργούν εξαιρώντας πχ τους στρατιωτικούς και τους απόστρατους από το ενιαίο μισθολόγιο-εξίσωση συντάξεων ή καθυστερώντας το άνοιγμα των "βουλευτικών" επαγγελμάτων (δικηγόροι, μηχανικοί) κλπ. Είναι γελοίο, αλλά μας φτάνουν στο σημείο να σκεφτόμαστε "ελπίζω οι τροικανοί να στριμώξουν τους κυβερνητικούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους". Τόσο πιθανό όσο το να λέμε "να μου πέσει το λαχείο" καθώς αυτούς τους ενδιαφέρει πρωτίστως το αποτέλεσμα-επιστροφή δανεικών- και όχι υγιής οικονομικά Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. μια αλλη αποψη ποια ειναι η γνωμη σου δασκαλε και του κυριου


    hippy θα ηθελα την αποψη Η EUROBANK δεν έχει ιδιώτες μετόχους διότι όλοι έγιναν μέτοχοι της ΕΘΝΙΚΗΣ
    Πολύ σωστά αναφέρθηκε ότι αυτός που ρίχνει την τιμή είναι το ίδιο το ΤΧΣ
    Με την τιμή στα 0,6 με το ένα δισ θα πάρουν πάνω από το 40%
    Ποιος θα τα πάρει, ο παλαιός μέτοχος και ουσιαστικός ιδιοκτήτης της ΕΘΝΙΚΗΣ σήμερα, μεσώ όλων των εξωτικών ταμείων και της Εθνικής
    Η συγκεκριμένη πρακτική επιλέγετε γιατί κανένας δεν πρόκειται να δώσει στο ΤΧΣ 6δις για να πάρει την EUROBANK
    Η ένωση EUROBANK με Εθνική θα ολοκληρωθεί σε 5 χρόνια και ιδιόκτητης θα είναι ο Λάτσης μιας και ήδη φροντίσαμε να μηδενίσουμε τα ταμεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάτε τώρα κύριε Λουκά, τι ερώτηση είναι αυτή? Σαν να ρωτάτε εάν επανέλθει η RWE στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ή αν "χτυπήσει" ο Μυτιληναίος τη ΛΑΡΚΟ. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

      Το ότι "αυτός που ρίχνει την τιμή είναι το ίδιο το ΤΧΣ" είναι προφανώς ανοησία. Αν κοιτάξουμε το free float της EUROBANK βλέπουμε 261,3 εκατ. μετοχές ή 6,45% (παλαιοί μέτοχοι κι ομολογιούχοι)

      http://www.capital.gr/xa/insiders.asp?s=ΕΥΡΩΒ

      Κάποιοι νόμισαν πως είδαν φως και μπήκαν. Η υπόθεση του Reuters τους χάλασε τη σούπα. Οι "μαρτζιναρισμένοι" φεύγουν μουσκεμένοι. Άλλοι περιμένουν την ευκαιρία.

      Αντίστροφη ερώτηση προς Λεώ:

      "6δις στο ΤΧΣ για να πάρει την EUROBANK δεν πρόκειται να δώσει κανένας . 6,98 δις για να πάρει την ΠΕΙΡ θα δώσει?"

      http://www.capital.gr/news.asp?id=1830110

      Ψυχραιμια. Είναι δύσκολα τα πράγματα για τις τράπεζες, όμως κι η αγορά σχεδόν ποτέ δεν είναι αποτελεσματική. Αντίθετα μάλιστα είναι πολύ παιχνιδιάρα. Οπως το Πάσχα πχ που έστειλε την ναυαρχίδα στα 19,5 ευρώ και την Πειραιώς στα 8,70 (τιμές πριν την αύξηση). Καλό είναι όμως να θυμόμαστε τα θεμελιώδη, έτσι για να υπάρχει μια άποψη ακριβό-φθηνό μια και "δίκαιο" δεν υπάρχει.

      Διαγραφή
    2. Κύριε Λουκά πρόκειται περί αστείων ικασιών, ότι τάχα μου το ΤΧΣ ρίχνει την τιμή της μετοχής και ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αστειότητες, ότι δήθεν ο Λάτσης θα ξαναπάρει πίσω την ΕΥΡΩΒ και μαζί με αυτήν και την Εθνική.
      Εδώ ο Λάτσης, ακόμη φυσάει και δεν κρυώνει - που δεν έδωσε την ΕΥΡΩΒ το 2006-07, όταν είχε καλή πρόταση στα χέρια του και δεν τον άφησαν οι επικεφαλής της τράπεζας.

      Αν τώρα περάσουν καμιά δεκαριά χρόνια, τότε μπορεί να αλλάξει πλευρό. Τώρα όμως όχι. Εγώ πιστεύω, ότι έχει πουλήσει και όλες τις Εθνικές που πήρε.

      Διαγραφή
    3. σας ευχαριστω δασκαλε ερωτηση δασκαλε εσεις συμφωνητε με αυτη την αποψη
      σε διασπαση του 1108 στοχος ειναι το 1715

      μονο διασπαση του 815 ακυρωνει/σε μηνιαιο γραφημα/ το σεναριο που λεει οτι .../Το 2014 το Ελληνικό χρηματιστήριο θα καταγράψει την υψηλότερη απόδοση στον πλανήτη. / το οποιο και επικροτω Απολυτα!!!! δασκαλε εσεις συμφωνητε με αυτη την αποψη Το 2014 το Ελληνικό χρηματιστήριο θα καταγράψει την υψηλότερη απόδοση στον πλανήτη. / το οποιο και επικροτω Απολυτα!!!! http://vasilismarkakis.blogspot.gr/

      Διαγραφή
    4. Κύριε Λουκά αυτά είναι τεχνικά. Με τα ΕΑΝ τα IF και τα THEN δεν βγάζουμε άκρη.
      Η ουσία είναι ότι είμαστε στο δεύτερο χρόνο της Ελληνικής Bull market - όπως έλεγα και σε κάποιον κύριο Βασίλη στις αρχές του 2013, που εκείνος πίστευε άλλα.
      Το 2014 θα ξημερώσει η τρίτη χρονιά της Ελληνικής Bull market. Αναθεωρώ, χρηματιστηριακά, μόνο αν φύγει αυτή η κυβέρνηση - τα έχω γράψει πολλές φορές αυτά.

      Διαγραφή
  29. ΚΟΥΖΟΥΛΑΡΙΟ ......ενα σκετο ΚΟΥΖΟΥΛΑΡΙΟ ....... η χωρα

    Ψυχραμια χωριανοι......... ΤΟ ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Επαε [ εδω ]

    Aλολουθειτε τα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΕΓΕΘΗ


    χχχμχμχμχμχμμχμχμχμ
    Δημοσιονομικο ΚΕΝΟ ...... λενε παλι ......

    χχχχμχμχμμχμχμμχμχμχμχμμ

    ριξε μια εκκενωση να τελειωνουμε .... με μπολικη σκορδιαλια

    ππππππρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ

    ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ........Summer is coming soon

    Υyyyyiiiikkkkkkkeeeeeeeeessssssssssssssssssssss


    Are you looking for me Madam ?

    Aleko mou Salaam !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κι εγώ ευχαριστώ για την ευγένεια σας. Απόψεις ανταλλάσουμε εδώ κύριε Λουκά, η δική μου απολύτως ερασιτεχνική, παρόμοιας αξίας με τη δική σας και των άλλων φίλων του μπλογκ. Ολοι έχουμε ένα feeling της αγοράς. Κάποιοι το εκφράζουμε δυνατά, φόρα παρτίδα, άλλοι περισσότερο διπλωματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. κυριοι δεν ξερω αν τελειωσε ο βομβαρδισμος της eurobank να βγουμε απο τα καταφυγια
    παντως στην καταταξη των ζομποτραπεζων πρεπει να αναθεωρησετε κυριε τακη και να περασουμε την ευρωβ στην πρωτη θεση και την πειρ στην δευτερη
    ετσι τουλαχιστον δειχνει το ταμπλο εκτος και κανει λαθος ????
    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταμπλό πάντα κάνει λάθος και τρέχει να το διορθώσει!!!!!!!!!!!

      Όπως πιθανόν να έχετε παρατηρήσει δεν έχω αναλύσει καμιά ζομποτράπεζα, πλην Αττικής.

      Διαγραφή
  32. Παλιωτερα κ. Τακη αναφερατε οτι η EUROBANK ειναι για αγορα με κλειστα ματια κατω απο τα 0.47 ισχυει ακομα αυτο ή υπάρχουν νεα δεδομενα;
    Εχετε καποια αλλη αποψη για την μετοχη καθως η εικονα που διδεται στο ταμπλο ειναι εξαιρετικα ασχημη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά κάνετε και με ξαναρωτάτε - οπότε θα μου δοθεί η ευκαιρία για διευκρινήσεις.
      Προσωπικά δεν σκοπεύω να αγοράσω σε κανένα νούμερο, καμιά ζομποτράπεζα - ακόμη και αν μου τις χαρίσουν.
      Θα πρέπει να δω κάποια άλλα πράγματα, για να πειστεί ένας Τάκαρος ότι πρέπει να βάλει φράγκα σε ζομποτράπεζα. Αν διαβάσετε προσεκτικά ό,τι έχω γράψει στα άρθρα των ζομποτραπεζών θα αντιληφθείτε, σε γενικές γραμμές τι θέλω να δω.

      Όταν έγραφα ότι η ΕΥΡΩΒ είναι για αγορα με κλειστα ματια κατω απο τα 0.47, δεν το εννοούσα ακριβώς έτσι - ότι δηλαδή ένας μικροεπενδυτής πρέπει να αγοράσει. Εννοούσα ότι μόνο αν είναι κάποιος πολύυυυ μεγάλος, που μπορεί να επηρεάζει καταστάσεις και θέλει να πάρει ποσοστά, ότι κάπου εκεί θα ζήταγε να πάρει, δίχως να έχει άλλα στοιχεία στα χέρια του - αρκετά κάτω απο την BV, δηλαδή.

      Διαγραφή
    2. "Είναι ακριβές ή φθηνές οι τράπεζες σε τρέχουσες τιμές?" ρώτησε ο πρώην μακρυμάλλης τον αναλυτή της ΑΧΕ την Παρασκευή.


      -Μοιάζει να έχει προεξωφληθεί πως όλα στη χώρα θα έρθουν κατ΄ευχήν, του απάντησε. Δηλαδή (επιτέλους) ανάπτυξη από το 2ο τρίμηνο του 14, μείωση για πρώτη φορά του ποσοστού ανεργίας, σχετική επιτυχία στις αποκρατικοποιήσεις (65-75%) μπας κι έρθει καμιά επένδυση στη χώρα, σωστή ελάφρυνση του δημοσίου τομέα με βάση τα οργανογράμματα, περιορισμός της σπατάλης των πόρων (φόρων) μας σε οργανισμούς ζόμπι τύπου κωπαιδες-αγρογές κλπ.

      -Μοιάζει να θεωρείται δεδομένος ο στόχος για κερδοφορία το 2016 ενός δις της ΑΛΦΑ και της ΕΤΕ, 600-700 εκατ. της ΕΥΡΩΒ. Εάν επιτευχθεί, τότε ναι θα είναι δίκαια αποτιμημένες. Τότε, το 2016. Τώρα, με περιορισμένη ρευστότητα, δίχως πιστωτική επέκταση* δεν θα ψώνιζα,.


      Μοιάζει να θεωρείται σίγουρος ο στόχος για μόλις 1% διαγραφές προβληματικών δανείων από το 2015 και μετά (συμπληρώνω εγώ από μέσα μου, θυμούμενος μια ατάκα του κυρίου Τάκη για ένα είδος σήματος εισόδου).

      Από μέσα μου όμως, γιατί απ΄έξω μου αναστέναξα και είπα "Δεν μπορούσες να μου το πεις μια βδομάδα νωρίτερα να μηδενίσω?"

      Ευτυχώς που η αγορά είναι σχεδόν πάντα λάθος. Όσον αφορά την ΕΥΡΩΒ λογικά μετά το σημερινό κατακλυσμό τα χειρότερα πιθανολογώ βραχυπρόθεσμα τα είδαμε. Σε πιθανά απόνερα αύριο -6%,-8% θα ρισκάρω για μια ξεπέτα (περί το 0,45). Τα spreads τις τελευταίες ημέρες λένε "παιζω Ελλάδα". Ε δεν μπορεί, όλα θα κάνουν μια κίνηση.


      * αρνητική πιστωτική επέκταση και τον επόμενο χρόνο, γράφει στο άρθρο του στο Euro2day ο κύριος Κίτσιος...Οκ, αλλά έτσι δεν μπορούμε να πάμε μακρυά ως χώρα δυτικά ξαδέρφια...μην λέτε μετά ότι δεν σας προειδποιήσαμε.

      http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1139845/trapezes-to-shedio-exodoy-apo-valkania.html

      Διαγραφή
    3. Οι ζομποτράπεζες με τα δεδομένα της εποχής είναι πανάκριβες στο ταμπλό.
      Αγοράζει ζομποτράπεζα, μόνο όποιος έχει άγνοια κινδύνου και που ξέρεις, μπορεί και να του κάτσει.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Τάκη και σε όλους της παρέας καλησπέρα. Συμφωνούμε όλοι ότι οι τράπεζες είναι ζόμπι ζωντανές-νεκρές από επενδυτικής πλευράς μακροπρόθεσμα. Όμως επειδή έχουμε δει τα διάφορα παιχνίδια με το ανεβοκατέσμα των μετοχών στο reverse split και τις ΑΜΚ, έχω να κάνω μια παρατήρηση.
      Θεωρώ ότι δεν θα ήταν ελκυστικό για την άσκηση των warrants, να έχουν φτηνότερες τις μετοχές στο ταμπλό από τις τιμές εξάσκησης των warrants. Με αυτή τη σκέψη, πιστεύω ότι θα κάνουν το παν για να έχουν υψηλότερα τις τιμές των μετοχών στο ταμπλό, ώστε να φαίνεται συμφέρουσα η τιμή άσκησης warrants και να προσελκύσουν νέες "καταθέσεις". Επομένως, είναι πολύ πιθανόν οι τιμές στο ταμπλό να είναι υψηλότερες. Πως το βλέπετε εσείς;

      Διαγραφή
    5. Μα γιαυτό τις τραβάνε πάνω τις τράπεζες, ενώ η ΕΥΡΩΒ και ΑΤΤ δεν μπορούν η δεν γουστάρουν να ακολουθήσουν. Η περίπτωση της Εθνικής είναι διαφορετική των περιπτώσεων ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, όπου υπάρχουν και μερικοί ιδιώτες μέτοχοι. Στην Εθνική υπάρχει μόνο το κράτος - δεν θα περίμενα να ασκηθούν warrants ..

      Πάλι όμως θεωρώ ότι ένας λεφτάς είναι προτιμότερο να έχει λίγα φράγκα σε Warrants και εφόσον οι τράπεζες σταθεροποιηθούν να ελπίζει ότι θα πουλήσει το ΤΧΣ σε τιμές κάτω της τιμές κτήσης του. παράλληλα πουλάει και ένα μέρος όταν κερδίζει πολλά και τα ξαναπέρνει πίσω αργότερα.
      Το story warrants θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη. Τα έχω γράψει αυτά στο άρθρο

      http://www.mitarola.blogspot.gr/2013/06/warrants.html

      και εφιστώ την προσοχή σας στο :
      4) Μετά την παρέλευση 36 μηνών (και εδώ δώστε μεγάαααλη προσοχή) το Τ.Χ.Σ. θα μπορεί να μεταβιβάζει τις μετοχές που του ανήκουν, αφού όμως προηγουμένως γνωστοποιήσει στους κατόχους των Warrants τον αριθμό των μετοχών που θέλει να μεταβιβάσει και εφόσον καλέσει τους κατόχους των Warrants 30 ημερολογιακές μέρες πριν :

      να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ίση με την κατώτερη από την τιμή άσκησης κάθε δικαιώματος αγοράς και την μέση χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 50 ημερών

      Διαγραφή
  33. καλο μηνα αδερφια δασκαλε κυριε hippy σημερα εκλεισα το βαρελι με το κρασι αγνος μουστος κρασι μουσχουδι αρωμα και γευση μετα απο 40 ημερες θα το ανοιξω και θα σας δωσω ενα μεγαλο ευχαριστω απο καρδιας γιατι με εχετε βοηθησει πολυ με τον τροπο που σκεφτεστε χαιρετισματα και στον φιλο μου τον jumbo τον περιμενω να κερασω καφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πού είναι ο χρυσός οεο...? Πού είναι τα spreads οεο...?Πού είναι τα shutdown oεο...?Πού είναι τα τάπερ της μαμάς οεο...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλοι καλησπέρα.
      Τα shutdown δεν πτοούν τος νουνεχείς, οεο!
      Καλλονή-Ατρόμητος 0-1 Οεο!

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα κύριε Νίκο.Ο Φίτσης σήμερα γράφει για το χρυσό ότι τον βλέπει πέριξ του 1200 για τα επόμενα 2 χρόνια.Λέτε να συνεργάζεται με τον κύριο Τάκη...? χο χο χο

      Διαγραφή
    3. Ποιός είναι ο Φίτσης κύριε Τζο???


      Άσχετο, αλλά δεν αντέχω να μην σχολιάσω, τώρα που τα ξανακοιτάω αυτά τα τραγελαφικά!!!!!!!!!!!

      Διαβάστε γκουρούδες εδώ να δείτε πως σταθμίζει το Χρυσό Γαλλικό Φράγκο ο πολύς Καρυώτης
      μπουχαχαχαχα

      http://www.artemis-sorras.com/wp-content/uploads/2012/11/%CE%91%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%85%CF%8E%CF%84%CE%B7.pdf

      Διαβάστε και όποιος καταλαβαίνει να βγάλει τα συμπεράσματα του.
      Θεέ και Κύριε. Ευτυχώς που δεν στάθμισε το Χ.Γ.Φ με δολάρια Ζιμπάμπουε και μετά να το μετατρέψει σε ευρώ!!!
      Ο Θεός μας έσωσε που δεν είχαν εφευρεθεί τα δολάρια της Ζιμπάμπουε το 1932, γιατί θα έβγαζε ότι η μία μετοχή αξίζει σήμερα 6700000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 ευρώ.

      Ύστερα μερικοί δεν μπορούν να καταλάβουν το γιατί οι Οικονομολόγοι στις χρηματαγορές είναι για τα μπάζα.

      Διαγραφή
    4. Όπου Φίτσης=Fitch.

      O παππούκας Φαμπέρ μας ξαναδίδει οδηγίες ενόψει της οικονομικής καταστροφής που έρχεται προσεχώς,ενώ για την πτώση του χρυσού λέει ότι δεν τον ανησυχεί καθ'ότι θ'αγοράσει και στο 1200 και στο 1100.Πάει ο Φαμπέρ ξεμωράθηκε...

      Ο άλλος ο παππούκας,ο καράφλας,έχει ξεσκισθεί να πομπάρει τις αναδυόμενες και τις σούπερ αναδυόμενες(Κένυα,Νιγηρία κλπ).

      Τα δύο άκρα των παγκόσμιων γκουρούδων...

      Διαγραφή
    5. Α, τους Φιτσουλέους εννοείτε.

      Τελικά όλοι αυτοί μου φαίνεται αγοράζουν Ελλάδα και δεν μας το λένε.
      ΟΚ!! Αστειεύομαι.
      Αν δεν υπήρχε το πολιτικό ρίσκο - είμαι σίγουρος ότι θα αγόραζαν μόνο Ελλάδα το 2013 και για αρκετά χρόνια. Μην με βάλετε να εξηγώ το γιατί, το έχει γράψει ο κύριος hippy πολύ ωραία και αναλυτικά το γιατί.

      Διαγραφή
    6. 800 μύρια είναι οι καθαρές εισροές απ'την αρχή του χρόνου από τα "ξενάκια",όχι πολλά αλλά πιθανόν θα αυξηθούν από δω και πέρα.Τουλάχιστον αυτό μου δείχνει εμένα η αγορά ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες.Την έχουν αναλάβει δυνατά χέρια...

      Διαγραφή
    7. Κύριοι Τάκη,Τζο,παλαίποτε μακρυμάλλη hippy,κουζουλέ Λάκη και λοιποί φανταστικοί θαμώνες:
      Keep walking
      Keep walking
      Keep walking (τρις)
      Ο γεροσυνομίληκος του Ηλία, της εποχής των Ματάλων. και απόγονος των παιδιών των LA campuses

      Διαγραφή
    8. Tην Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου συμπληρώθηκαν ακριβώς 14 χρόνια από το ιστορικό υψηλό των 6.355,04 μονάδων του Γενικού Δείκτη που προκλήθηκε από τη «χρηματιστηριακή φούσκα του '99».

      Στα 14 χρόνια που ακολούθησαν μετά το ιστορικό υψηλό, εξαφανίσθηκαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό δεκάδες εταιρείες που είχαν «χάρτινες» υπεραξίες και όμιλοι που αποδείχτηκαν «οικονομικοί σκελετοί».

      Ενδεικτικά, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου του 1999, ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 132,14%. Στο ίδιο διάστημα όμως, η μετοχή της «Ερμής Ακινήτων» είχε ενισχυθεί κατά 7.868%, ο Σιγάλας σε ποσοστό 5.437%, ο Τασόγλου κατά 4.532%, η Ευρωπαϊκή Τεχνική βρισκόταν στο +4.454%, η Δάριγκ κέρδιζε 3.410% και η Μεταλλοπλαστική Αγρινίου κατέγραφε άνοδο 3.366%. Αποδόσεις απίστευτες για τα σημερινά δεδομένα, που έμειναν, ωστόσο, στα χαρτιά μόλις άρχισε η επώδυνη πτωτική πορεία.

      Το ’99, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε εκτιναχθεί στα 212,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 182% του ΑΕΠ. Τώρα, ανέρχεται στα 65 δισ. ευρώ (είναι αρκετά χαμηλότερη λόγω των νέων μετοχών των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους) και αντιστοιχεί στο 30% περίπου του ΑΕΠ. Δηλαδή χάθηκε περίπου… μισό ΑΕΠ.

      Το εξεταζόμενο διάστημα αντλήθηκαν 11,1 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,65 δισ. ευρώ από δημόσιες εγγραφές. Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 692 εκατ. ευρώ, οι κωδικοί των επενδυτών προσέγγισαν το 1.800.000 και ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων ανήλθε στο 87% σε σχέση με το 1998, κυρίως λόγω των υπεραξιών από κινητές
      αξίες και συμμετοχές.

      (Περιοδικό "ΧΡΗΜΑ"...Τεύχος 395)


      Ουάου!!! Ήμουν κι εγώ εκεί!!

      (Αφιερωμένο στο γεροσυνομίληκο Νικόλα της εποχής των Ματάλων)

      Διαγραφή
    9. Αυτά είναι θέματα προς διερεύνηση και συζήτηση,για να θυμούνται οι παλαιοί και να γνωρίζουν οι νεώτεροι.
      Τώρα τι σπουδαιότητα βλέπει ο κύριος Τάκης στο θέμα της Ανατολής που ενδιαφέρει 4-5 νοματαίους,δεν γνωρίζω.

      Διαγραφή
    10. Κύριε τζο κατάρριψη των μυθευμάτων. Αυτός δεν είναι ο σκοπός?? Θέλω να τα βάλω στα ίσια με τους Σωρρέους και τους πολύς Καρυώτιδες.
      Δεν αντέχω άλλο σε αυτόν τον τόπο να ακούω και να διαβάζω μύθους και πως τάχα μου μας ρίχνουν αέρια, γιαυτό δεν σκεφτόμαστε όπως θα ήθελαν κάποιοι.

      Εξάλλου τι άλλο να σχολιάσω και να αναλύσω??
      Αν η χρηματαγορά μας ανέβηκε 10 μονάδες και έπεσε 5 την επομένη??
      Αν θα γίνει πόλεμος στη Συρία και αυτό θα είναι αφορμή να πέσει το χρηματιστήριο??
      Ή αν η ΕΥΠΙΚ μείωσε τα διαθέσιμα της και που τα πήγε??
      Μπούκωσα κύριε Τζο με αυτά. Θέλω άλλα θέματα, που θα με χαλαρώσουν ή έστω να με ιντριγκάρουν για ανοίξω thread.
      Κάτω όμως απο τα threads μπορούμε να ρίχνουμε τις γκουρουδιές μας - όμως βλέπω ότι αν δεν γράφω εγώ γκουρουδιές, οι γκουρούδες βαριούνται να γράψουν τα δικά τους.

      Αλήθεια. Σας αρέσει το ποδόσφαιρο???

      Διαγραφή
    11. Προσωπικά αγνοούσα το θέμα της Ανατολής κύριε Τζο. Το θεωρούσα κάτι σαν "το νερό του Καματερού". Μου άρεσε πολύ (ιδίως το 2ο), έμαθα αρκετά, χρήσιμα ως προς τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας εταιρείας, αλλά και αξιολόγησης της. Φωτίστηκε επίσης στη σκέψη μου κάτι που δεν καταλάβαινα παλιά, τον πιθανό λόγο που ο δικός μας σχολιαστής επιμένει να αφαιρεί τις "υπεραξίες" από τις εξαγοραζόμενες εταιρείες, σε αντίθεση με πολλούς αναλυτές στις χρημ/κές (που ψάχνουν πελάτες)

      "Η ονομαστική αξία της μετοχής ή το ποσό που αναγράφεται στα ΙΔΙΑ, δηλαδή Μετοχικό κεφάλαιο + Αποθεματικά είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τα λέμε έτσι για να περνάει η ώρα.

      Για σκεφτείτε ας πούμε εγώ να ανοίξω μια Ανώνυμη εταιρία και να της βάλω 10.000.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και να κάθονται στο ταμείο. Η εταιρία προφανώς θα αξίζει 10.000.000 ευρώ, που θα υπάρχουν στο ταμείο και τόσα θα είναι τα ίδια της.

      Αν όμως την επόμενη ημέρα πάω με τα 10.000.000 και αγοράσω μια χρεοκοπημένη εταιρία που έχει ίδια, ας πούμε, ΜΗΔΕΝ (όπως φαίνονται στον Ισολογισμό της) τότε θα φύγουν τα 10.000.000 ευρώ απο ταμείο της δική μου εταιρίας και θα φαίνονται 10.000.000 στο Ενεργητικό της εταιρίας μου ως υπεραξία. Τα ίδια, όμως, θα έχουν παραμείνει 10.000.000, αλλά στην ουσία είναι μηδέν.

      Άρα η καθαρή θέση δεν με ενδιαφέρει. Μπορεί να είναι μικρότερη, μπορεί πολύ μεγαλύτερη απο ότι νούμερο αναγράφεται στα ίδια."

      Πολύ καλός, εξαιρετικός ή όλα τα λεφτά?

      Διαγραφή
    12. Γράφαμε ταυτόχρονα κύριε Τάκη, ποστάρατε πρώτος

      Διαγραφή
    13. Τους υπολογισμούς Καρυώτη και πως αποτιμά την 1 τράπεζα Ανατολής 670 δις ευρώ, τους έχετε μελετήσει κύριε hippy??

      Οι περισσότεροι θα έλεγαν δεν με αφορά - εγώ λέω ότι με αφορά, ειδικά όταν μια κρίσιμη μάζα της Ελληνικής κοινωνίας πιστεύει τέτοια πράγματα.

      Διαγραφή
    14. Kύριε Τάκη δικό σας είναι ο χώρος,μπορείτε ν'ασχοληθείτε με ότι σας ιντριγκάρει.Επειδή όμως το ξαναγράψατε,δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η κρίσιμη μάζα της ελληνικής κοινωνίας που ασχολείται με αυτό το θέμα.50,100,200 άνθρωποι στα 11 μύρια?

      Τι είναι αυτό που θα μου αλλάξει τη ζωή εάν ασχοληθώ και ποια η χρησιμότητα ανάδειξης ενός παμπάλαιου και άνευ σημασίας θέματος?

      Διαγραφή
    15. Συνηθίζουμε να λέμε πως "για να πάρεις μια καλή απάντηση πρέπει να κάνεις μια καλή ερώτηση"

      Στην περίπτωση του κυρίου Καρυώτη ξεκίνησε με λάθος νομίσματα, "γλύστρισε" στις ισοτιμίες, πνίγηκε στους πληθωρισμούς, προσωπικά τον έχασα στους υπολογισμούς και δεν βγάζω άκρη. Ετσι θα έλεγα πως συγκλίνω με τον φίλο μας κύριο Τζο, αλλά μου πλουτίσατε τη γνώση.

      Βέβαια εάν η "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" στη Ρόδο βγάλει καμμιά παλαβή απόφαση εις βάρος της ΕΤΕ (ελάχιστα πιθανό ενδεχόμενο βέβαια)...ποιός μαζεύει τα ασυμάζευτα.

      Διαγραφή
    16. Η κρίσιμη μάζα της ελληνικής κοινωνίας που ασχολείται με αυτό το θέμα είναι περισσότεροι από όσους ασχολούνται με την χρηματαγορά μας.

      Δεν μου είπατε όμως ασχολείστε με το ποδόσφαιρο??

      Διαγραφή
    17. Με το ποδόσφαιρο ασχολούμαι όσο περνάν τα χρόνια όλο και λιγότερο,κυρίως με το διεθνές.

      Την πρώτη σας παράγραφο στο ανωτέρω μήνυμά σας την εκλαμβάνω ξεκάθαρα ως bull για το ΧΑΑ,αν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    18. Ελάτε τώρα κύριες Τζο.
      Μην επανερχόμαστε.
      Θα κλείσουμε το δεύτερο χρόνο της Ελληνικής Bull χρηματαγοράς. Μην επαναλαμβανόμαστε.
      Το γράφω απο αρχές του 2013. Το έλεγα και σε κάποιον κύριο Βασίλη, στο marketzone, ότι με αυτά που μου γράφει θα χάσει και τον 2ο χρόνο της bull χρηματαγοράς μας και θα ψάχνεται.

      Κύριοι και κυρίες, πηγαίντε στο forum του capital και διαβάστε όλους τους άμπαλους.
      Γράφουν σε οικονομικό forum και μάλιστα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ και αντί να κοιτάνε, όλοι αυτοί οι φαφλατάδες, πως θα βγάλουν κανένα φράγκο, αμπελοφιλοσοφούν και μπουρδολογούν πολιτικές ανοησίες.
      Ξύπνησαν λένε τα ΓΙΔΙΑ που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚΝΔ και τώρα θα ψηφίσουν κάτι άλλο. Σιγάααααα καλέεεε. Τα ΓΙΔΙΑ είναι ΓΙΔΙΑ είτε είναι ξυπνητά είτε είναι κοιμιστά. Κάθε φορά ξυπνάνε και θα αλλάξουν το ρου της πολιτικής - οικονομικής ζωής του τόπου.
      μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

      όσο υπάρχουν ΓΙΔΙΑ στη Βάση της κοινωνίας, ΓΙΔΙΑ θα κυβερνάνε. Όπως λέμε - κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αρμόζει. Τι σας κάνει να νομίζετε ότι εσείς ως πολίτες είστε καλύτεροι ή εξυπνότεροι ή ικανότεροι απο όλους αυτούς που τα χώνετε???

      Αφήνουμε λοιπόν τα ΓΙΔΙΑ κύριε ΤΖΟ να παπαρδελιάζουν και εμείς εμείς κοιτάμε τους BULLS να προελαύνουν
      μουουουουουουουουουουου

      Διαγραφή
    19. Όσο για το άλλο που μου γράφετε κύριε τζό, για το θέμα της τράπεζας Ανατολής ότι δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο και κούρασε - σας απαντώ εκτενέστερα, σήμερα.

      Τα θέματα που εγώ επιλέγω να αναρτήσω σε threads, άλλους τους ενδιαφέρουν άλλους όχι. Εμένα με κουράζουν και μου δαπανούν γύρω στις 2 με 3 ώρες για να τα συντάξω και να τα ''περιποιηθώ''.
      Αυτό λοιπόν προϋποθέτει να έχω εγώ την όρεξη και το κίνητρο να δαπανήσω 2 με 3 ώρες, καμιά φορά και παραπάνω. Δεν σας το κρύβω ότι κουράστηκα να αναρτώ κάθε βδομάδα threads - αλλά ελάτε που πρέπει, αφού μόλις φτάσουμε τα 200 σχόλια το blogspot δεν θα τα εμφανίζει, άρα πρέπει να σηκώσω νέο thread ή να βγάλω ΛΕΥΚΟ thread.

      Συνεπώς αντιλαμβάνεστε, ότι το κεντρικό thread δεν έχει σημασία αν ενδιαφέρει πολλούς (στην περίπτωση όμως των ζομποτραπεζών που ενδιέφερε πολλούς, δεν ενδιέφερε εσάς κύριε Τζο) ή λίγους, αλλά αν εγώ ο Τάκαρος ΘΑ ΔΑΠΑΝΗΣΩ ώρες απο την καθημερινότητα μου για να το αναρτήσω.

      Συνεπώς, γκουρούδες, αφήστε εμένα να επιλέγω τα θέματα των threads που αναρτώ - τα οποία επαναλαμβάνω θα πρέπει να αποτελούν ευχαρίστηση για εμένα η σύνταξή τους και όχι αγγαρεία.

      Αν λοιπόν γκουρούδες, εσείς θέλετε διαφορετικό περιεχόμενο να έχουν τα threads που επιλέγω, θα πρέπει ΕΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΑΣ, να μου δώσετε εμένα το ερέθισμα και το κίνητρο να ασχοληθώ με κάτι που θα γνωρίζω και να με ευχαριστήσει να δαπανήσω τις 4 ώρες που απαιτούνται.
      ΟΠΩΣ, για παράδειγμα, ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ZACHMOUR ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ . Αν δεν ήταν ο κύριος zachmour να σχολιάσει, όπως σχολίασε τότε, ΕΥΔΑΠ δεν θα είχε αναρτηθεί.

      Απο κάτω απο τα threads, που εγώ επιλέγω, εσείς οι αναγνώστες - γκουρούδες μπορείτε να σχολιάζετε ότι θέλετε και να λέτε τις γκουρουδιές, ανεξάρτητα με το τι γράφει το thread.
      Το κεντρικό θέμα του Thread είναι μόνο το χαλί για να σχολιάσετε εσείς απο κάτω. Αν οι αναγνώστες δεν σχολιάζουν, δεν αναλύουν , δεν κρίνουν χρηματιστηριακά γεγονότα, δεν δίνουν ερεθισμούς στον Τάκαρο, τότε δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατι μου ζητάτε να σχολιάζω κάτι άλλο.

      Θα συνεχίσουμε με threads που θα αφορούν την εκτίμηση Καρυώτη για τα 298 Χ.Γ.Φ. , την οποία ανάλυση ΘΑ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΩ και κατόπιν θα αρχίσουμε αφιερώματα για τα Παγκόσμια κύπελλα παρελθόντων ετών.

      Ελπίζω να έγινα αντιληπτός απο όλους τους αναγνώστες του Τάκαρου.

      Διαγραφή
    20. Χάσαμε και τον κύριο zachmour που παλαιότερα με τους τσακωμούς μας και το τελευταίο έτος με τις παρεμβάσεις του μου έδινε κίνητρο και ζωντάνια, την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται ένας γκουρού σαν και μένα για να σχολιάζω και να τα χώνω.

      Που χάθηκε αυτός βρεεεε???

      Διαγραφή
    21. Οκ,τότε θ'αρχίσω και εγώ να σας τα χώνω για να βρείτε κάποιο ερέθεισμα να γράψετε...

      Διαγραφή
    22. Αυτό καταλάβετε κύριε τζο??
      Αν αυτό καταλάβατε τότε χώνετε μου τα.

      Διαγραφή
    23. Αστειεύομαι κύριε Τάκη,έκανα χιούμορ:)

      Διαγραφή
    24. Να το επαναλάβω λοιπόν

      Απο κάτω απο τα threads, που εγώ επιλέγω, εσείς οι αναγνώστες - γκουρούδες μπορείτε να σχολιάζετε ότι θέλετε και να λέτε τις γκουρουδιές, ανεξάρτητα με το τι γράφει το thread.
      Το κεντρικό θέμα του Thread είναι μόνο το χαλί για να σχολιάσετε εσείς απο κάτω. Αν οι αναγνώστες δεν σχολιάζουν, δεν αναλύουν , δεν κρίνουν χρηματιστηριακά γεγονότα, δεν δίνουν ερεθισμούς στον Τάκαρο, τότε δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατι μου ζητάτε να σχολιάζω κάτι άλλο.

      Διαγραφή
    25. ΟΚ κύριε τζο, το γνωρίζω ότι κάνετε χιούμορ - αλλά εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

      Διαγραφή
    26. Monsieur Takis δικό σας το Blog δικά σας και τα ερεθίσματα.

      Γιαυτο λοιπόν αντί να αναλύουμε ΜΟΝΟ χαρτάκια που υπαρχουν σε ΠΟΛΛΑ χαρτοφυλάκια, ας κανετε και μια ανάλυση σε χαρτάκια που ΚΑΝΕΙΣ δεν εχει διότι δεν γνωρίζει.

      Μπορείτε να ξεκινησετε από τον ΔΡΟΜΕΑ που με ενδιαφέρει. Δεν θέλω ανάλυση όμως ΜΟΝΟ πάνω στα θεμελιώδη....Θέλω ανάλυση και με τιμές στόχους (κάτι σαν του ΙΚΤΙΝΟΥ που γράφατε στο marketzone που έκλεισε) και θέματα που αφορούν τα διοικητικά που τόσο καλά γνωρίζετε...

      à plus tard!

      Διαγραφή
    27. Μου ζητάτε κύριε Δαρείε πράγματα για ένα χαρτί που γνωρίζετε ότι δεν μπορώ να γράψω πολλά.
      Θα δω στο μέλλον τι μπορώ να κάνω.
      Προς το παρόν αν η εταιρία αυξήσει πωλήσεις και γίνει turn arround - θα φύγει προς τα 2 ακατέβατα.
      Θα σας κάνω και άλλο ένα σχόλιο αργότερα για τη λεγάμενη.

      Διαγραφή
    28. Μα ειναι προφανές ότι σας βαζω δύσκολα.

      Merci πάντως.

      Διαγραφή
    29. κ. Δαρείε θα ηθελα να σας ρωτησω αν πιστευετε ακομα σε συντομη ανακαμψη της EUROBANK η αν εχουν μεταβληθει τα δεδομενα της.Η αποψη σας ειναι ιδιετερα χρησιμη καθως στην προηγουμενη μεγαλη κατρακυλα ειχατε πολυ εγκαιρα προσδιορηση τα ορια της.

      Διαγραφή
    30. Monsieur δεν έχει αλλάξει κάτι στη θέση μου.

      Ούτε πρόκειτε να αγοράσω χαμηλότερα των 0.58€ που έχω.Είχα γράψει δε ότι ο ορίζοντας μου δεν είναι τοσο βραχύβιος αλλά ουτε μακροπρόθεσμος.

      Πιστεύω ότι μεχρι τον Φεβρουαριο ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ θα έχω δει την τιμή που θελω για να πουλήσω.

      Ελπίζω να σας κάλυψα.

      Διαγραφή
    31. Η βοηθεια σας ειναι πολυ σημαντικη.Σας ευχαριστω πολυ για την ενημέρωση.Ευχομαι για το καλιτερο .

      Διαγραφή
  35. Kαλησπερα στη ομορφη και ζηλευτη παρεα σας. Θα ηθελα να συγχαρω ολα τα παιδια αγορια και κοριτσια που γραφουν σε αυτο το αξιοθαυμαστο φορουμ !!!.
    κ. Μορφονιε εχω μεινει εκπληκτος με τις αναλυσεις σας, κριμας που δεν σας γνωριζα απο παλαιοτερα. Ειλικρινα η ενημερωση σας ειναι οτι καλυτερο κυκλοφορει στο χωρο του ιντερνετ.
    Η ερωτηση μου εχει να κανει με το ΕΤΕΤΠ. Θα αγοραζατε εσεις σε αυτη τη τιμη? και αν ναι πχ 20.000 κομματια σε πιες τιμες σταδιακα θα μπαινατε??.
    κ.hippy εσεις που ασχολειστε με τα τραπεζικα θα μπορουσατε να μου πειτε και εσεις τη γνωμη σας?? η οποιος αλλος φιλος - φιλη θελει και γνωριζει. Σας ευχαριστω .

    Κ.Φ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απορώ που ακόμη κρισιμότατη μάζα που ασχολείται με την Ελληνική χρηματαγορά μας επιμένει να κοιτάζει τις τράπεζες και να σκέφτεται να βάλει τα λεφτά του σε αυτές. Μόνο ως τζόγο γίνεται αυτό. Οποιοσδήποτε νοήμων και σώφρων παίκτης απέχει.

      Για την Εθνική θα σκεφτόμουν μόνο κάτω απο τα 2,5 με 2 ευρώ αν πρέπει να την αγοράσω. Ακόμη είναι ακριβή, για τα δικά μου γούστα.
      Για το ΕΤΕΤΠ δεν ξέρω - πρέπει να το σκεφτώ,

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα και σε σας κύριε ΚΦΣ

    κατ΄αρχήν να διευκρινήσω ότι ΔΕΝ ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα τραπεζικά, δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις, από εμπειρία γνωρίζω μόνο πως σε όποια εταιρεία γίνεται ΑΜΚ ή Δημόσια Πρόταση σχεδόν πάντα υπάρχει κερδοσκοπικό ενδιαφέρον (arbitrage). Αυτός είναι ο λόγος που ασχολήθηκα αυτήν την περίοδο.

    Θεωρώ το ΧΑΑ σχετικά φθηνό συγκρινόμενο με άλλα διεθνή αλλά όχι απολύτως φθηνό εαν αντιπαραβάλουμε τις εταιρείες του 25αρη με παρόμοιες ευρωπαικές(θεμελιώδη, περιβάλλον, προσδοκίες, δείκτες πχ ΟΤΕ με KPN). Επειδή όμως ο ΓΔ έρχεται από χαμηλά, επειδή επίσης εγώ πιστεύω-και μακάρι νά΄χω δίκιο-πως έχουμε κάποια καλά νέα μπροστά (ρύθμιση χρέους, πλεόνασμα) πιθανολογώ καλή πορεία και νέα τοπικά υψηλά το 1ο δίμηνο του 2014. Είναι και η HSBC που βλέπει ροή ρευστού από το Νοέμβρη. Αργότερα ελπίζω να προστεθούν κι άλλοι.

    http://www.capital.gr/news.asp?id=1820238

    Θα είναι οι τράπεζες στους κερδισμένους αυτής της κίνησης? (εάν έρθει). Νομίζω ναι και γι αυτό διακρατώ προς το παρόν μια θέση στη ΕΥΡΩΒ (με ζημιά) . Βλέπουμε άλλωστε ΕΤΕ και ΑΛΦΑ σε περίοπτες θέσεις στις επιλογές της HSBC.

    Οσον αφορά τα warrants και το ΕΤΕΤΠ.

    Εδώ στο στέκι του κυρίου Τάκη έχει αναλυθεί εκτενέστατα και λεπτομερέστατα απ΄την αρχή της χρονιάς το θέμα με πολλά σχόλια. Τα warrants λοιπόν έχουν μια ευκρινή αξία τιμής (διαφορά άσκησης τρέχουσας-χρηματιστηριακής) αρνητική προς το παρόν για το ΕΤΕΤΠ, αλλά και μια θολή κι ακαθόριστη χρονική, το περίφημο time value που του δίνει μια αξία προς το παρόν. Είναι προφανές ότι αυτή η δεύτερη η χρονική θα τείνει να μηδενίσει όσο πλησιάζει η λήξη των 4,5 ετών άσκησης, ίσως και πολύ νωρίτερα, στην 3ετία όπως πρόσφατα επισήμανε κι ο κύριος Τάκης. Συνεπώς η ερώτηση θα μπορούσε να είναι:

    "Παρά το γεγονός ότι σ΄αυτήν τη φάση δανειολήπτες και τράπεζες φαίνεται να έχουν αντίθετα συμφέροντα, εάν όλα πάνε κατ΄ευχήν για Ελλάδα και Ευρώπη θα ξεπεράσει η ΕΤΕ τα 4,50 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 για να δώσει αξιοπρεπή κέρδη στους κατόχους των ΕΤΕΤΠ?"

    Για μένα η απάντηση είναι μάλλον όχι, γι αυτό και δεν έχω ούτε προτίθεμαι να αποκτήσω ποτέ οποιοδήποτε warrant ασχέτως τιμής. Στην ΑΧΕ που συνεργάζομαι βλέπουν μικρό ενδιαφέρον μόνο στο ΑΛΦΑΤΠ, αλλά δεν με αφορά.

    Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ανέβει η τιμή του ΕΤΕΤΠ. Κάθε άλλο. Τζόγος είναι, το χρήμα όλα τα φουσκώνει. Απλά προτιμώ ασφαλέστερες θεμελιωδώς εταιρικές επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κύριε Τάκη κι εγώ έχω μια παράκληση

    όποτε θελήσετε, όποτε μπορέσετε, θα ήθελα μια ανάλυση των θεμελιωδών της ΕΥΠΙΚ με τη δική σας ματιά. Οκ, η Πειραιώς αγόρασε πολύ ακριβώτερα, είναι αρκετά πιθανό να πιεστεί να πουλήσει* αλλά...

    αλλά "ερευνάτε τας γραφάς" έτσι δεν είναι?

    *οι πωλήσεις λογικά θα φτιάξουν κλίμα ή τουλάχιστον έτσι νομίζω πως θα τις παρουσιάσουν, άσχετα που αδυνατίζουν τις μαμάδες. Βέβαια θα παίξουν ρόλο και οι τιμές.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63890955

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την κίνηση της ΕΥΔΑΠ έχω σχηματίσει την εντύπωση πως αυτό είναι το κανάλι 8,10-8,60 έως την Έκτακτη Γ.Σ. στις 23/10 για την τακτοποίηση εκατέρωθεν αξιώσεων με το Δημόσιο. Πρόσφατη ανάλυση της χρημ/κής "βλέπει" Ρ/Ε 18,2 και EV/EBITDA 6,2 για το 2013. Επίσης "προβλέπει" Ρ/Ε 12,9 και EV/EBITDA 6,7 για το 2014.

      Ενδεχόμενη διευθέτηση οφειλών ύψους 280 εκ. κι επιδοτήσεων 293 εκ. του δημοσίου (τροικανό προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης) μειώνει το EV/EBITDA σε 3,6x για το 2014 και αυξάνει την τιμή στόχο τη μετοχής στα 13 ευρώ περίπου.

      Τελευταία σε πολλές αναλύσεις που διαβάζω δίνεται προτεραιότητα σε αυτόν τον δείκτη EV/EBITDA κύριε Τάκη. Μόδα ή δείχνει κάτι παραπάνω?

      Διαγραφή
    2. Εδώ κάνετε μια καλή ερώτηση και θα πάρετε μια καλή απάντηση. Πλην όμως δεν προλαβαίνω τώρα.

      Πάντως η ΕΥΔΑΠ δεν πρόκειται να πουληθεί στα 6 ή 8 ευρώ. Θα πουληθεί πολύ περισσότερο και το έχω γράψει. Άλλο αυτό όμως και άλλο η αποτίμηση της.

      Διαγραφή
    3. Κύριε hippy τα EBITDA είναι μια βλακεία και μισή ή κατά τον μύθο - όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
      Τι σημαίνει EBITDA?? EBITDA = κέρδη προ φόρων - τόκους - αποσβέσεις.
      Ο όρος EBITDA είναι χρηματοοικονομικός όρος που εφευρέθηκε στην εποχή του 1999 και χρησιμοποιήθηκε από τις διοικήσεις και τους αναλυτές της εποχής για να ωραιοποιήσουν την εικόνα της επιχείρησής τους και να φαίνονται οι τιμές των μετοχών ελκυστικές ακόμη και μετά απο τόσο μεγάλη άνοδο.
      Τα EBITDA έχουν μόνο ένα σκοπό να αποκρύπτουν άλλα σημαντικά στοιχεία - όπως τις δανειακές υποχρεώσεις και τις χρηματοροές της εταιρίας.
      Τα EBITDA τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2013 τα χρησιμοποιούν εκ του πονηρού, προκειμένου να εμφανίζουν τελειωμένα μαγαζιά ως ευκαιρίες και οι διοικήσεις που ανακοινώνουν Ισολογισμούς να μην λογοδοτούν στους μετόχους, όπως θα έπρεπε. Μα έχω EBITDA τους λένε. Κοίτα πάω καλά και κρύβουν κάτω απο το χαλί τους τόκους και τον υπέρογκο δανεισμό.
      Έτσι, με τα EBITDA, φαίνονται τα τελειωμένα ζόμπι, όπως π.χ. Forthnet ότι ακόμη αναπνέουν.
      Δείτε εδώ
      http://www.capital.gr/kefalaio_interactive/pdf/05D5B1B4-D1D7-4FF4-85F8-3EF3A70A59EF.pdf
      τι EV/EBITDA εμφανίζουν την Forthnet - το τελειωμένο ζόμπι - το Φεβρουάριο του 2012.

      Forthnet : EV/EBITDA = 7,72
      Για κέρδη??? Τσιμουδιά. Απο πότε έχει να βγάλει κέρδη?? Απο ποτέ!!!!!!!!!!
      Για χρέη, δάνεια??? Ούτε κουβέντα.
      Βλέπει ο άλλος EV/EBITDA = 7,72 και P/BV = 0,09 , διαβάζει και το brand name Forthnet και σου λέει εδώ είμαστε. Η ευκαιρία της ζωής μας. Αμ δε. Δεν είναι η ευκαιρία της ζωής σου - εσύ είσαι βλάκας με περικεφαλαία και νομίζεις ότι ξέρει τι σου γίνεται.
      Μετά θα βαρέσει λουκέτο το ζόμπι και θα του φταίει το κακό μνημόνιο και ο Σόιμπλε, αντί να του φταίει ο κακός επιχειρηματίας και η βλακοσύνη που έχει μέσα στην κεφάλα του.

      Μα κάτι ανάλογο έγινε και με την Sprider, όπου ανάξιοι επιχειρηματίες διαλύσαν την εταιρία, αλλά ο πολύς Χατζηνικολάου - ναι, ναι ο γνωστός δημοσιογράφος που όλα τα ξέρει - σχολιάζει για το κακό μνημόνιο που κλείνει εταιρίες σαν τη Sprider και χάνει ο κόσμος τη δουλειά του. Σιγά το κελεπούρι.
      βρεεεεεεε αφού δεν ξέρεις, άντε πρώτα ρώτα, μάθε και μετά βγες να μας πεις τι φταίει. Αλλά έτσι είμαστε εδώ στην Ελλάδα. Πολυλογάδες, φαφλατάδες, γνώστες των πάντων και μας αρέσει να λέμε ότι γουστάρουν να ακούσουν τα αυτιά των Ελλήνων ραγιάδων.

      Τέρμα λοιπόν!! Μην μου λέτε για EBITDA. Όπου τα βλέπω, τα προσπερνώ και δεν δίνω την παραμικρή σημασία. τα EBITDA τα κοιτώ μόνο όταν μιλώ για την ίδια εταιρία και τα συγκρίνω με παρελθόντα έτη. Αλλά μέχρι εκεί.

      Το μόνο που μετράει είναι το P/E = κεφαλαιοποίηση / μετά φόρων κέρδη
      Προσέξτε όμως, τα μετά φόρων κέρδη τόσο της προηγούμενης 5ετίας, όσο και της επόμενης.
      Τα μετά φόρων κέρδη, ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ και όχι τα μουσαντένια - σαν αυτά που ανακοίνωσε η ΑΛΦΑ και η Πειραιώς που προέρχονται απο δημιουργικές λογιστικές, αφού πρέπει με κάποιο τρόπο να περάσουν τις τάχα μου υπεραξίες των τραπεζών που υποτίθεται ότι εξαγόρασαν.
      Για να το πάμε απλά.

      Έχω μια εταιρία που έχει χρηματιστηριακή αξία 100 εκατ. ευρώ και βγάζει 100 εκατ. ευρώ κέρδη μετά φόρων. Άρα P/E = 1. Μιλάμε για μεγάλη ευκαιρία - ΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑ ΦΟΡΩΝ ΚΕΡΔΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΤΗ.
      Γιατί είναι μεγάλη ευκαιρία?? Διότι ένας από αγοράζει αυτή την μετοχή βάζει 100 εκατ. να πάρει το 100% και σε 1 έτος τα έχει βάλει στην τσέπη του, αφού θα βγάλει μετά φόρων κέρδη 100 εκατ.

      Προσέξτε τώρα!!!
      Βγαίνει, την επομένη ημέρα η κυβέρνηση και λέει απο εδώ και στο εξής θα φορολογώ τα κέρδη με συντελεστή 100%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Μπόινγκκκκκκκκκκκκκκκκκκκκ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Που είναι τα κέρδη??? Άφαντα τα κέρδη. Που πήγε το P/E??? Στο άπειρο.

      Γιαυτό σας λέω να κοιτάτε μόνο τα μετά φόρων κέρδη και αν αυτά εισπράττονται (ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ), χρηματοροές δηλαδή. Τα Ebitda, τα ίδια και ότι άλλο εφευρίσκουν κάθε φορά οι αναλυτές και οι επιχειρηματίες να είστε πολύ προσεκτικός.

      Διαγραφή
    4. Ύστερα εταιρίες λιανικής είναι ευκολότερο να εμφανίσουν χαμηλότερο P/E σε σχέση με εταιρίες που κάνουν επενδύσεις και έχουν υψηλότατες αποσβέσεις.
      Δηλαδή τι αποσβέσεις να έχει το περίπτερο Α της γειτονιάς που πουλάει τσιγάρα?? τι να αποσβέσει?? Τι σόμπα που έχει βάλει μέσα ο περιπτερά για να ζεσταίνεται??
      Αντίθετα το διπλανό περίπτερο Β έχει μέσα ένα τόρνο και ο περιπτεράς το παίζει τορναδόρος.

      Αν λοιπόν ο περιπτεράς Α ανακοινώνει μετά φόρων κέρδη 10.000 ευρώ και ο Β επίσης 10.000 ευρώ, τότε είναι προτιμότερο να αγοράσω τη μετοχή του Β παρά του Α.
      Για δύο λόγους.
      Πρώτον : Διότι ο Β στην πραγματικότητα έχει περισσότερα έσοδα/κέρδη, τα οποία δεν φαίνονται καθώς στα κέρδη των 10.000 ευρώ που ανακοίνωσε έχει αφαιρεθεί η ετήσια απόσβεση του τόρνου.
      Δεύτερον: Το Β περίπτερο έχει και ένα περουσιακό στοιχείο ---> τον τόρνο. Το Α δεν έχει τίποτα, μόνο αέρα κοπανιστό.

      Διαγραφή
    5. -"Πως είναι φτηνή μια μετοχή που βγάζει ζημιές και δεν έχει δώσει ποτέ μέρισμα?" αναρωτιόμουν στον capital στις 10/5/2009 όταν ανέβηκε θέμα για την Forthnet.

      -"Στο χρηματιστήριο πέρα από κέρδη και μερισματική απόδοση αγοράζεις και προσδοκίες ή growth stories. Επίσης, όταν μια εταιρία είναι σε φάση ανάπτυξης και συνεχώς επενδύει λογικό είναι να μην έχει ισχυρή (ή καθόλου) κερδοφορία και συνεπώς να μη δίνει μέρισμα. Προσβλέπεις όμως στην μελλοντική ανάπτυξή της. Η Forthnet στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 είχε λειτουργικά κέρδη και λογικά θα έχει περισσότερα και στο πρώτο του 2009 συνεχίζοντας με αυξητική τάση. Είναι το αντίστοιχο του buy the rumour sell the fact σε θεμελιώδη." μου απαντά διαβασμένος επενδυτής.

      -"Οταν είμαι σε φάση ανάπτυξης αναγκάζομαι ή να δανείζομαι ή να κάνω αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.Και τα δύο κακά γιατί και πληρώνω τόκους και έχω αυξημένες αποσβέσεις και τα όποια κέρδη μου (δύσκολο σε τόσο ανταγωνιστικό κλάδο) μοιράζονται σε περισσότερα κομμάτια.Έτσι τα βλέπω εγώ ωστόσο επειδή είμαι πελάτης της (στο double play) αναγνωρίζω ότι είναι πολύ καλή εταιρεία και σας εύχομαι "μόνο άνοδο", επιμένω εγώ και δεν συνεχίζω το διάλογο.


      Εκτός από ανασφαλής εκ γεννετής τότε ήμουν και νέος στον capital οπότε διαλακτικότερος. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο-γκουρουδιά εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνω 1) πως είχε δίκιο ΚΑΙ ο συνομιλητής μου και 2) πόσο εύκολα κάποιος καριόλης Πωλ Παπαδόπουλος-Λαυρεντιάδης-Βγενόπουλος μπορεί να σε βγάλει λάθος και (δυστυχώς) φτωχότερο.

      Άλλος ο κόσμος του γάτου (Τάκης) κι άλλος του μυρμηγκοφάγου (τυχαίος επενδυτής, Χίππης εν προκειμένω), όπως έγραψε κάπου ο Albert Camus.

      -Γιατί εφ΄όσον η άποψη μου για την εταιρεία δικαιώθηκε είμαι τόσο αυστηρός με την πάρτη μου?

      -Διότι 19 χρόνια τότε στην πιάτσα, θα έπρεπε να ξέρω πως σε περιόδους ανάπτυξης (όπως τα χρόνια 2005-Σεπτέμβριος 2009) το να "μοχλεύεις" λογικά τον ισολογισμό σου μέσω δανείων δεν είναι κακό, όπως μου απέδειξε με τα "κατάλληλα" παραδείγματα κάποιος αναλυτής (η ΦΟΡΘ δεν ήταν μέσα σ΄αυτά χα χα χα).

      Κύριε Τάκη είσαι περιουσία, συχνά όμως πολύ αυστηρός με τους πολλούς. Κάποιος που ενώ του έδειξαν την αλήθεια προτιμά τα είδωλα, φταίει. Στον άλλο όμως που στο κυνηγητό του μεροκάματου δεν γνώρισε, δεν άκουσε, δεν είδε παρά μόνο το συνάδελφο που "κονόμαγε" τις μέρες που όλα ανέβαιναν κι έκανε μια κουτουράδα, ας είμαστε επιεικέστεροι.



      (Ολοι οι ρόλοι στη φύση είναι σημαντικοί...και του γάτου και του μυρμηγκοφάγου...καλό είναι όμως να μην νομίζεις ότι είσαι άλλος απ΄ότι στην πραγματικότητα)

      Διαγραφή
    6. Διαβάζοντας το σχόλιο-γκουρουδιά, για πρώτη φορά κύριε Hippy, διαπιστώνω πως ο συνομιλητής σας έγραφε μπούρδες.
      Που τα είδε τα λειτουργικά κέρδη της Forthnet στο τελευταίο τρίμηνο του 2008?? Να βάλει γυαλιά να του πείτε και να μην ξαναγράψει τέτοια γιατί θα κάψει πολύ κόσμο. Ας γράφει για διαγράμματα και αν διασπάσει το τάδε επίπεδο θα πάει εκεί και αν πάει κάτω απο το τάδε νούμερο θα πάει αλλού. Ας γράφει τέτοια και όχι για λειτουργικά κέρδη στη Forthnet. Πως τα ορίζει τα λειτουργικά κέρδη, ο άμπαλος?? Για να μας πει να το μάθουμε και εμείς???
      Αυτά ως πρώτον.

      Ως δεύτερον που είδε τις προσδοκίες και τα growth stories της Φορθνετ?? Στη φαντασία του??
      Δηλαδή ποια είναι η φάση ανάπτυξης της ΦΟΡΘ, να το καταλάβω και εγώ. Να εξαγοράζει την πλατφόρμα της NOVA στο ΘΕΟ και ακόμη παραπέρα και να βάζει τους χαζοΆραβες στο μετοχικό κεφάλαιο???
      ΛΑΘΟΣ σε όλα είχε ο δύσμοιρος επενδυτής κύριε hippy.

      Όλους αυτούς οι Γερμανοί του ΟΤΕ θα τους κάνουν μια χαψιά.

      Διαγραφή
    7. Μην με παρεξήσετε Κύριε Τάκη. Απλώς ένα σχόλιο με το θάρρος του μεγαλύτερου ηλικιακά (αποκλειεται να είστε 60άρης).

      Ευχαριστώ για την απάντηση σας στην ερώτηση EV/EBITDA

      Διαγραφή
    8. Ποτέ τα EBITDA Κύριε hippy.
      Όποιος σας πλησιάζει και σας διαφημίζει την εταιρία του και σας λέει για EBITDA φευγάτε μακρυά. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Μακρυά - για να ξεκινάει με EBITDA βρωμάει μπαρούτι.
      Αν μετά συνεχίσει με ΒV ότι είναι δήθεν ψηλά, τότε να είστε σίγουρος ότι δίπλα στο μπαρούτι έχει φωτιά. Μπουρλότοοοοοο - μακρυά.

      Διαγραφή
    9. Πάλι γράφαμε μαζί Κύριε Τάκη. Αυτήν την τακτική, των ακριβών εξαγορών, την έχετε αναλύσει έξοχα. Αυτή η τακτική είναι που απαντάει (εν μέρει) στην κλασσική ερώτηση

      " Που πήγαν τα λεφτά του 1999?"

      -Όπως εμείς το 2007-8 αγοράσαμε πανάκριβα σπίτια που τώρα είναι στο 50% της αξίας τους, έτσι κι αυτοί απέκτησαν πανάκριβες συμμετοχές (με τα κατάλληλα μαύρα κάτω απ΄το τραπέζι) που τώρα είναι στο 5%.

      Είπαμε όμως, δεν έχουμε όλοι την ίδια γνώση και κυρίως το "χάρισμα" που ξεχωρίζει τον διαβασμένο απ΄τον γκουρού. Συνεπώς επανέρχομαι για ανάλυση της ΕΥΠΙΚ.

      ΥΓ Κάθε φορά που κάποιος κάνει μια πρόταση πηγαίνω στο Kikougle για να δω τα θεμελιώδη της. Ακόμα και για τις δικές σας. Όμως η ΕΥΠΙΚ όπως όλες οι ασφαλιστικές έχει σημαντικότατα έσοδα από τις επενδύσεις που δεν μπορώ να τις βρώ ώστε να δω την εξέλιξη τους. Συνεπώς είτε παίρνω μικρή θέση, ίσα για το ενδιαφέρον καθώς στηρίζομαι στις εκτιμήσεις άλλου και "παίζω" (1,15-1,27 εν προκειμένω), είτε την καταλαβαίνω και παραλλήλως "χτίζω".

      Διαγραφή
    10. Εγώ θα ευχαριστήσω τους κυρίους Τάκη και Ηλία για την διδασκαλία τους.Εξαιρετική διαλεκτική,ανάλυση εννοιών με απλό και κατανοητό τρόπο,καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού και ο απαραίτητος αυτοσαρκασμός από τον φίλο Ηλία.
      Ηλία,ο κύριος Τάκης δεν παρασύρθηκε στο θέμα της ηλικίας,δεν έδωσε ίχνος απάντησης.Εσύ και εγώ ας είμαστε οι πρεσβύτεροι σε αυτό το blog.Οι νεώτεροι απλά να ενθυμούνται την αξία της παλαιάς κοπής λίρας.Και όπως η Οριάνα Φαλάτσι μετέφερε την απάντηση των αμερικάνων μηχανικών αεροναυτικής και των αστροναυτών στο ερώτημα:"Γιατί η προσπάθεια στο διάστημα;" που ήταν "Για να μπορούμε να λέμε ότι και εμείς είμασταν εκεί" έτσι και εσύ έδωσες την ίδια απάντηση για το 1999.Και συμπληρώνω.¨Είμασταν εκεί και συνεχίζουμε να υπάρχουμε."Έστω σαν μυρμηγκοφάγοι.

      Διαγραφή
    11. Κύριε Ηλία για να παρακολουθείτε τις επενδύσεις της ΕΥΠΙΚ:http://www.europistiaedak.gr/el-gr/printed-material/publications
      Εύκολο είναι να δείτε την εξέλιξή των βλέποντας κάθε τρίμηνο.

      Υ.Γ 1 Τελικά όντως ο κύριος Τάκης ήθελε το χώσιμό του για να ξεφύγουμε απ'τις Ανατολές χο χο χο

      Υ.Γ2 Όπου πετούν οι αετοί...

      Διαγραφή
    12. Κε Νικο, μην ορκιζεστε οτι εσεις οι δυο ειστε οι μονοι πρεσβυτεροι!!!........νωρις εξηνταρης εδω....χα χα χα......οσο για το 1999, ε, αυτο πια και αν ειναι αποτυπωμενο στο μυαλο μου! αν και λογω συγκυριων την γλυτωσα με κερδος ενα OPEL VECTRA απο ολο εκεινο το μακελειο! πολυ τυχερος οταν γυρω μου εβλεπα συντριμια!

      Διαγραφή
    13. Αφομοιώστε τα σημερινά μαθήματα πέρι πραγματικών κερδών και χρηματοροών και δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο στην χρηματιστηριακή σας ζωή.
      Μπράβο Κύριε Τάκη!

      Διαγραφή

    14. Οπου πετουν οι Αετοι Αγαπητε Tzo 401





      Στο πέταμα του αετού,
      πολλά πουλιά ζηλιένε
      γιατί πετούνε χαμηλά,
      κι α θένε κι α δε θένε".



      Αleko mou Salaam

      Διαγραφή
    15. Σχετικα με το EBITDA δεν χρειαζεται να τα ισοπεδωνουμε ολα, ο καθε αριθμοδεικτης δειχνει κατι και τον συνεκτιμας με αλλους μαζι, ποτε ενας ή δυο δεικτες μονο.Ακομα και το Ρ/Ε μετ. φορ. για μενα δε λεει απο μονο του τιποτα θυμηθειτε τη Ζαμπα.
      Συγκεκριμενα το EBITDA δειχνει κατα ποσο αναπτυσσεται μια εταιρια. Ειναι γεγονος ομως οτι ο δεικτης EV/EBITDA εχει ενα τρικ και αυτο φαινεται στη περιπτωση της forthnet. Π.Χ. στη forthnet πρεπει να προσθεσουμε στη κεφαλοποιηση τα τραπεζικα δανεια που εχει για να βγαλουμε την αποτιμηση. Πειτε μου τωρα που ασχολειστε ποιος αλλος μεγαλος ομιλος χρησιμοποιει ιδιαιτερα αυτο το δεικτη και τον διαφημιζει ιδιαιτερα και δινει συνεντευξεις σε ξενα ΜΜΕ;
      Σειριος

      Διαγραφή
    16. Χαχα, κύριε Hippy τη θυμάμαι τη συνομιλία. Ναι, ναι εγώ ήμουν ο συνομιλητής για τη Fothnet τότε. Αλήθεια, το πίστευα τότε (2009) πως έχει growth story - συνεχώς μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, μονοπώλια στα τηλεοπτικά κτλ. Πήρα μεγάλα κέρδη από τα 0,6 (βύθισμα περιόδου lehman) στα 2+ ισχυρά (τιμές προ reverse στην εαρινή άνοδο του '09) και την παράτησα. Ειδικά όταν άρχισε να σέρνεται το θέμα ΑΜΚ - ναι, ναι από τότε είναι στον αέρα κι από τότε δεν έχει γίνει. Δοκίμασα άλλο ένα trade αργότερα αλλά τέλος. Ευτυχώς εγκαίρως την κοπάνησα...στα δύσκολα δεν τράβαγε. Κακό management - έφυγε ο ιστορικός πρόεδρος, πολλά δάνεια, μικρό ταμείο κτλ. κτλ. Tiltαραν οι συνδρομητές, μέσο κέρδος ανά συνδρομητή όλο και μικρότερο - φτηνά πακέτα κτλ. Ο ΟΤΕ σοβαρό ανταγωνισμό με ΟΤΕ TV. Και παραμένει χωρίς κινητή ακόμα...

      Φρέσκα κουλούρια, σήμερα ξαλάφρωσα λίγο το χαρτοφυλάκιο. Μικρές πωλήσεις σε ΟΤΟΕΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΕΧΑΕ. Στη λογική του δωρεάν γεύματος που έλεγα στο MZ.
      Και όπως είναι λογικό φεύγω διήμερο!

      Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

      Διαγραφή
    17. Φίλε anathema από παλιά σε εκτιμούσα, τώρα ακόμη περισσότερο. Εννοείται ότι ποτέ δεν θα ανέφερα με ποιόν συνάδελφο-επενδυτή αντάλλαξα απόψεις, ίσως μόνο εάν δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Η άποψη σου σημαντικότατη (αλλά εμφανίζεται σπανίως).

      Αυτά έχω να δηλώσω (και γνωρίζω γραφή κι ανάγνωση)

      Διαγραφή
    18. Κύριε Τζο αυτή τη διεύθυνση για τις επενδύσεις της ΕΥΠΙΚ μου την είχατε δώσει και στο παρελθόν. Είναι χρήσιμη και σας ευχαριστώ. Εκεί όμως βλέπω τα αμοιβαία που έχει δημιουργήσει και προωθεί στους πελάτες της η εταιρεία. Μπορώ δηλαδή να δω τις προτιμήσεις των διαχειριστών, από την αύξηση ίσως των μεριδίων να υπολογίσω χοντρικά τα κέρδη διάθεσης και κυρίως από την αύξηση της καθαρής θέσης τα κέρδη διαχείρισης (περίπου 2,5%), όμως φαντάζομαι και η ίδια εταιρεία κάπου τοποθετεί τα καθαρά ασφάλιστρα για να δώσει τα μελλοντικά "εφ΄άπαξ", πρέπει να έχει προσωπικό ας το πούμε χαρτοφυλάκιο. Κάνω κάπου λάθος?

      Διαγραφή
    19. Κύριε Ηλία από όσο γνωρίζω,τα μόνα στοιχεία που δεν περιέχονται στη διεύθυνση της ΕΥΠΙΚ ΑΕΔΑΚ είναι των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει και τα οποία είναι και τα περισσότερα.Αυτά μπορείτε να τα παρακολουθείτε απ'τα spread,αν πέφτουν ή ανεβαίνουν στα τρίμηνα που μας ενδιαφέρουν.

      Διαγραφή
    20. Κύριε anathema , αχάααα. Εσείς ήσασταν ο επενδυτής??
      Ανακαλώ το χαρακτηρισμό που σας απέδωσα. Απλά είχατε μια ατυχή στιγμή. Απορώ πως πέσατε σε τέτοιο λάθος ένας γκουρού επιπέδου σαν και εσάς.

      Να μην το ξεχάσω!!! Να πομπάρουμε λίγο
      ΔΕΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ
      Φυσικά δεν δίνουμε ούτε λέπι. Το πιο hot story της Ελληνικής χρηματαγοράς.
      12 ακατέβατα.
      Και ξέρετε τώρα εσείς. Όταν φτάσει εκεί, θα έρχονται οι γκουρουδέοι να ρωτούν, αν πρέπει να μπούν.
      Πάντα έτσι δεν γίνεται??

      Και που είστε γκουρουδέοι!!!!!!!!!!
      Αν δείτε τον ΜΑΚΒΕΛ να βλέπει ταύρους να χορεύουν ανάμεσα του, όξωωωωω εσείς.
      Κύριε Τζο μην με ξεχάσετε. Αυτή την περίοδο δεν έχω όρεξη να μπαίνω να διαβάζω κυματιστές ΜΑΚΒΕΛαρλούμπες. Παρακολουθάτε τον εσείς και σφουράτε μου, όταν ο γκουρού δει την αγορά πάνω.

      Διαγραφή
    21. Προς κύριο Σείριο.
      Τα EBITDA δεν δείχνουν απολύτως τίποτα.
      Παραδείγματος χάρη.

      EBITDA τελευταίων οικονομικών 5 χρήσεων της ΜΠΕΛΑ : 125,6 , 139,6 , 144,7 , 135,1 , 134,2 σε εκατομ. ευρώ.
      Που είναι η ανάπτυξη της ΜΠΕΛΑμ οεοοοο?? Σταθερή η ΜΠΕΛΑ δείχνουν τα EBITDA . Λάθος!!!
      Την ανάπτυξη της εταιρίας την δείχνουν οι αποσβέσεις.
      Αποσβέσεις ΜΠΕΛΑ τελευταίας 5ετίας. 9,7 , 11,4 , 12,9 , 15,3 , 17,4 σε εκατ. ευρώ. Θεέ και Κύριε διπλασιάστηκαν οι αποσβέσεις - μιλάμε για τρελή ανάπτυξη της ΜΠΕΛΑ.

      Σε ότι αφορά την ΖΑΜΠΑ. Πότε είχε χαμηλό P/E και υψηλά μετά φόρων κέρδη και δε το αντιλήφθηκα??
      Ξεκινάμε απο το 2004 : κέρδη ανά μετοχή 4 σεντς
      2005 ΖΗΜΙΕΣ, 2006 29 σεντς, 2007 50 σεντς, 2008 64 σεντς , 2009 16 σεντς, 2010 ΖΗΜΙΕΣ, 2011 14 σεντς
      Έπαιζε με ένα P/E μεγαλύτερο εως αρκετά μεγαλύτερο το 20.
      Απο ανάπτυξη ΜΗΔΕΝ, το μαρτυρούν οι αποσβέσεις , αλλά αν οι Μπαλόπουλοι μου την πούλαγαν στα 5 με 10 ευρώ, την έπαιρνα όλη και δεν καθόμουν να το σκεφτώ.

      Διαγραφή
    22. Πάμε Πλαίσιο με EBITDA τελευταίας τριετίας : 10,8 (2010), 13,2 (2011), 17 (2012) σε εκατ. ευρώ
      Τι δείχνουν αυτά τα EBITDA?? Ότι αναπτύσσεται το Πλαίσιο?
      Όχι βέβαια!
      Αποσβέσεις : 4,4 (2010), 3,8 (2011), 3,5 (2012) σε εκατ. ευρώ.
      Ασφαλώς και δεν αναπτύσσεται το Πλαίσιο - το μόνο που κάνει και το κάνει πολύ καλά ο Γεράρδος είναι να θωρακιστεί έναντι της κρίσης, μειώνοντας κόστη και αυξάνοντας τα κέρδη του, δίχως όμως να αναπτύσσεται.


      Τώρα με το ερώτημα σας
      ''ποιος αλλος μεγαλος ομιλος χρησιμοποιει ιδιαιτερα αυτο το δεικτη EV/EBITDA και τον διαφημιζει ιδιαιτερα και δινει συνεντευξεις σε ξενα ΜΜΕ??''
      έχω περιέργεια για ποιόν όμιλο εννοείτε.
      Την Ιντραλότ εννοείτε??

      Διαγραφή
    23. Η ΔΕΗ πραγματικά βγήκε το δέκα το καλό της μετατροπής του ΧΑΑ από παγίδα θανάτου σε ελπίδα eldorado (κι ο ΟΤΕ). Επειδή όμως το μαγαζί δεν είναι "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" να θυμίσω απλώς πως τα 12 ευρώ αντιστοιχουν σε:

      -0,458 ΑΣΚΟ (με τοπικό ψηλό 0,488 φετός στις 7/1)

      -2,30 ΕΛΚΑ (με τοπικό ψηλό 2,32 φετός στις 10/1)

      -0,634 ΔΡΟΜΕΑ (με τοπικό ψηλό 0,634 φετός στις 3/7)

      - 1,73 ΕΥΠΙΚ (με τοπικό ψηλό 1,54 φετός στις 14/2 και στις 20/5)

      -0,593 ΝΗΡ (με τοπικό ψηλό 0,839 φετός στις 10/1)

      -1,80 ΜΕΒΑ (με τοπικό ψηλό 1,58 φετός στις 24/1)

      -0,512 ΝΙΟΥΣ (με τοπικό ψηλό 0,592 φετός στις 9/1)

      κλπ κλπ κλπ κλπ

      Απολύτως έγκαιρα (κι επίμονα) δώσατε το διψήφιο κύριε Τάκη, υπάρχουν ωστόσο στην αυλή πολλά ακόμα φρούτα ίσως ακόμα νοστιμότερα που επιθυμούν να τα ανακαλύψουμε και να τα δοκιμάσουμε. Σε αυτό αποσκοπεί το παραπάνω σχόλιο.

      Κατά τα λοιπά τι να πείς...

      Οι μετοχές που θα περιλαμβάνονται στον δείκτη στον MSCI Emerging Markets και η στάθμιση που θα έχουν είπαμε πως είναι: Εθνική (19%), ΟΤΕ (19%), ΟΠΑΠ (18%), Alpha Bank (11%), ΔΕΗ (11%), Jumbo (9%), ΕΛΠΕ (7%) και Folli Follie (6%)

      Ρίχνουμε μια ματιά και στις κερδισμένες μετοχές της προηγούμενης εβδομάδας και βλέπουμε πόσο προβλέψιμοι είναι οι ξένοι επενδυτές.

      Διαγραφή
    24. κυριε hippy
      ολα τα οικονομικα site συμπεριλαμβανομενου και του φιλου μας του πετρου
      προαναγγελουν την ανοδο τον νοεμβριο λογω msci
      που ειναι η φακα (και ερωτω εσας την παλια καραβανα)
      gforce

      Διαγραφή

    25. Κύριε gforce σωστά δεν εφησυχάζετε, η εγρήγορση είναι σύμμαχος του επενδυτή.

      Τα περίπου 1 δις ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στο ΧΑΑ είναι περίπου το 1,4% της σημερινής κεφαλαιοποίησης (Κεφαλαιοποίηση Αγοράς 70.239.752.353 στις 4/10) http://www.naftemporiki.gr/finance/statistics?market=ATH)

      Θεωρώ όμως σωστότερο να υπολογίσουμε το 1 δις εισροές σαν ποσοστό του free float όπου λόγω του μεγαλομετόχου ΤΧΣ (όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στις εταιρικές συμμετοχές λόγω τραπεζικών δανείων) αυξάνεται σημαντικά. Ίσως και να 3πλασιάζεται. Συνεπώς με ένα 4%-5% παρκαρισμένο σε παθητικά κεφάλαια έχουμε νομίζω ανέβει ένα σκαλοπάτι. Εκεί δηλαδή που παλιά βλέπαμε max πτώσης τις 800 μονάδες ΓΔ θα μπορούμε να μιλάμε για 880-900. Πάντως η αναφορά μου στις μικρές καλές μόνο τυχαία δεν είναι. Κάθε που αγοράζω μια μετοχή πιστεύω πως θα ανέβει. Αν ήμουν υπεραισιόδοξος κατά την αγορά ή χαλάσει το κλίμα αργότερα, θα συμφωνήσετε πως έχουν μεγάλη (αμυντική) σημασία τα καλά θεμελιώδη της εταιρείας.

      Προσωπικά θεωρώ σημαντικότερη απ΄τον MSCI την αναβάθμιση της Ελλάδας απ΄την Moody’s τον Δεκέμβριο. Τα κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα έχουν υπερδεκαπλάσιο μέγεθος και όπως τα μεγάλα πλοία πλέουν σταθερώτερα και στρίβουν πολύ πιο δύσκολα. Η αγορά αυτή είμαι αποτελεσματικότερη, συνήθως δεν λαθεύει. Η χώρα μας το ξέρουμε χρειάζεται επενδύσεις, δηλαδή να βγει στις αγορές (έστω με 2ετή ομόλογα), επιτέλους να πάψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να είναι το "κουτί πρώτων βοηθειών" στις δημοσιονομικές τρύπες των κυβερνώντων. Πιστεύω-ελπίζω λοιπόν πως στις αρχές του 2014 τα ΜΜΕ θα μιλάνε για την αναβάθμιση της χώρας σε ΒΒ με σταθερό outlook από την S&P στα βήματα της Ιρλανδίας κ Πορτογαλιας. Εκεί και με το ΓΔ 1250-1350 θα σκεφτόμουν ίσως σημαντική μετοχική ρευστοποίηση καθώς έχω την άποψη για "μοδάτο" ΧΑΑ, όχι όμως με φθηνές θεμελιωδώς μετοχές.

      Εννοείται πως δεν είμαι σίγουρος (όπως σχεδόν ποτέ) για την μεγάλη εικόνα.. Τα spreads όμως δείχνουν πως προσωρινά δεν χρειάζεται πολύ ανησυχία.

      Διαγραφή
    26. Μια συμπληρωματική άποψη για τον δείκτη EV/EBITDA που μου μετέφερε φίλος είναι η εξής.

      Ο δείκτης "διεθνοποιεί" την ανάλυση της εταιρείας. Βοηθάει δηλαδή στη σύγκριση ομοειδών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά κράτη,

      πχ ΚΡΝ και ΟΤΕ

      EV=Αξία επιχείρησης + Δάνεια - Ταμειακά διαθέσιμα

      EBITDA = Κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων

      Δεδομένου ότι τόσο οι φόροι αλλάζουν από κράτος σε κράτος, αλλά και το επιτόκιο από τράπεζα της Ολλανδίας έναντι της Ελλάδας μέσω του δείκτη αυτού φαίνεται καλύτερα η αποδοτικότητα καθεμιάς τους.

      Ασχετο

      Κύριε Σείριε πολύ ωραία η παρεμβολή σας στην ανάλυση της ΤΕΝΕΡΓ στον investor (πιθανολογώ βέβαια πως είστε ο ίδιος με τον seirios69)

      Διαγραφή
    27. Καλημέρα σε όλους τους φίλους,

      Κύριε hippy συγγνώμη που παρεμβαίνω στην συζήτηση περί θεμελιωδών, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί σε αυτά και μια άλλη διάσταση.

      Κατά η γνώμη μου πέντε είναι οι βασικότεροι δείκτες που σχετίζονται με την δημιουργία αξίας για μια εταιρεία.

      1) Καθαρά κέρδη προ φόρων και τόκων προσαρμοσμένα σε «ταμιακή βάση».

      2) Απόδοση συνολικά επενδεδυμένων κεφαλαίων προσαρμοσμένα για επενδύσεις λήζινκγ προβλέψεις κλπ.

      3) Bottom up beta σε μηνιαία βάση για την τελευταία πενταετία, ή σε εβδομαδιαία για την τελευταία διετία, ανάλογα με τις κινήσεις της εταιρείας (συγχωνεύσεις εξαγορές κλπ), και πάντα σε σχέση με το ελάχιστο σφάλμα στην μέτρηση.

      4) Μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου της εταιρείας (WACC). Εμπεριέχει και το (4) αυτό, αλλά θεωρώ ότι πρέπει κανείς να εξετάζει το (4) και χωριστά.

      5) Ελεύθερες ταμειακές ροές. Εμπεριέχει και το (1) αυτό, αλλά κα πάλι θεωρώ ότι πρέπει να τα βλέπει κανείς όλα αυτά ξεχωριστά.

      Ξέρω ότι όλα αυτά «ακούγονται κάπως», αλλά ειλικρινά δεν ξέρω να τα «μεταφράσω» πιο απλά. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που αποφεύγω να τα αναφέρω τόσο καιρό, αλλά μιας και άνοιξε η κουβέντα, ας πω και εγώ τη «σοφία» μου. Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ μόνο.

      Υ.Γ. Αν όντως ο seirios69 είναι το ίδιο πρόσωπο που γράφει και εδώ ως Σείριος, θα ήταν μεγάλη μου χαρά (φαντάζομαι και των υπολοίπων στο blog), να μοιράζεται τις μελέτες από το προσωπικό του αρχείο μαζί μας, όποτε και εάν φυσικά το επιθυμεί.

      Διαγραφή
    28. Καλησπέρα σας κύριοι ελπίζω να χαλαρώνετε μέρα που είναι !! κ.Μάνο μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο το (3) να μαθαίνουμε και εμείς οι ανοικονομητοι .
      Πάντως το ebitda εγώ το συγκρίνω χρονιά με χρονιά για την ίδια εταιρία .

      Διαγραφή
    29. ναι κύριε Μάνο εξηγάτε λιγάκι, είτε μέσα απο το Ιστολόγιο του Τάκαρου ή αναλύστε τις έννοιες στο δικό σας ιστολόγιο. Έχει δίκιο ο κύριος lorac. Να μη τα γράφω όλα εγώ και μετά με λένε οι γκουρούδες γκρινιάρη.
      Αν τα γράφετε έτσι κύριε Μάνό τους βλέπω όλους να το παίζουν διαγραμματιστές και κυματιστές.
      Όχι βέβαια ότι μας πειράζει να το γυρίσουν σε ΜΑΚΒΕΛιστές καθώς θα τους παίρνουμε όλες τις σωβράκες τους για την πλάκα μας - το θέμα όμως είναι :

      Να παίρνουμε τις σωβράκες των αρίστων
      και όχι τις τρούπιες σωβράκες των αχρήστων.

      μπουχαχαχα μα πως τα γράφω έτσι.

      Διαγραφή
    30. Κύριε Lorac,

      Με τον όρο “beta” αναφερόμαστε στην απλή μεταβολή των αποδόσεων μιας εταιρείας σε σχέση με ένα χρηματιστηριακό δείκτη. Κοιτάμε δηλαδή πόση είναι η μεταβολή στις αποδόσεις μιας εταιρείας για κάθε 1% μεταβολή στο δείκτη.

      Όταν λέμε “bottom up beta”, σημαίνει ότι λαμβάνουμε υπ όψιν μας στον υπολογισμό το μέσο “beta” από όλες τις ανταγωνιστικές εταιρείες προς την εξεταζόμενη, (ή το πιθανότερο ένα δείγμα από αυτές), τη σχέση ξένα προς ίδια κεφάλαια, και τις φοροαπαλλαγές των χρηματοοικονομικών εξόδων.

      Ελπίζω να βοήθησα και να μην σας μπέρδεψα περεταίρω. Κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να τα γράψω και στο ιστολόγιο με περισσότερη ανάλυση και με ενδεχομένως ποιο απλό τρόπο.

      Διαγραφή
    31. Μια διόρθωση στο πρώτο σχόλιο. Εκεί που λέει:

      "4) Μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου της εταιρείας (WACC). Εμπεριέχει και το (4) αυτό, αλλά θεωρώ ότι πρέπει κανείς να εξετάζει το (4) και χωριστά."

      όπου "4" βάλτε το "3".

      Διαγραφή
  38. Χαιρετω το στεκι των γκουρουδων. Δεν ασχολουμαι κ. Τακη με τις τραπεζες. Η βασικη μου θεση ειναι σε ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΧΑΕ - ΕΛΛ και το 30% των διαθεσιμων τα εχω για μπες - βγες και σε μερες πανικου. Αν δεν σας κανει κοπο σκεφτειτετο λιγακι. Σας ευχαριστω. Πιστευω οτι θα λυση την απορια πολλων γκουρουδων ειδικα της συμφορας οπως εμου.
    κ.hippy ευχαριστω για την αποψη σας. Την ΝΙΟΥΣ την θεωρειτε θωρηκτο??....
    Με εκτιμηση Κωστας.

    Κ.Φ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H ερώτηση σας κύριε Κ.Φ.Σ μάλλον απευθύνεται στον Κύριο Τάκη

      Αρχικά μπερδεύτηκα κι απάντησα...αφήνω λοιπόν ένα μικρό σχόλιο. Στην εταιρεία έκανε πρόταση αγοράς ο investor

      http://www.investorblog.gr/newsphone-%ce%ba%cf%81%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b1%ce%b1/

      Η τιμή της ΝΙΟΥΣ ήταν στα 0,33 ευρώ όταν έγινε η πρόταση από τον investor στις 11/9, τινάχθηκε στα 0,38 (+15%) δυό μέρες αργότερα με εντυπωσιακό όγκο 551000 κομμάτια και προσγειώθημε άτσαλα μετά τρεις συνεδριάσεις στα 0,30-0,31 (-20%).

      Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή ξεκινούσε στο +9% με συναλλαγές μιας (1) μετοχής όπου και καθόταν άπρακτη για κανένα 3ωρο. Νομίζω δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Γιατί τόση κινητικότητα σήμερα? Ισως front running από insiders καθώς κάποιοι περιμένουν καλή δικαστική απόφαση για τη σύμβαση του ΙΚΑ, ίσως ξύπνησαν καλά Απέργης-Θεοχάρης που παλιά ενδιαφέρονταν για το χαρτί τους (εποχές Sal. Oppenheim), ίσως κάτι άλλο. Είναι όμως συμπεριφορά αυτή μετοχής θωρηκτού?


      (ωστόσο "ψάρεψα" μια μικρή θέση στα χαμηλά μετά την ανάγνωση της ανάλυσης, περισσότερο όμως λόγω πίστης για καλή κίνηση της αγοράς στις αρχές του 14)





      Διαγραφή
    2. Κύριε Κώστα.
      Είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση, όσο κοντύτερα στα 0,2 βρίσκεται.
      Υπάρχουν θέματα με το Ελληνικό δημόσιο και μια σειρά απο δικαστήρια για τα οποία η εταιρία δεν έχει λάβει προβλέψεις στους ισολογισμούς της. Το πιθανότερο είναι να τα χάσει όλα ή να χάσει το μεγαλύτερο μέρος όσων διεκδικεί.
      Τότε τα ίδια της εταιρία θα προσεγγίσουν τα 0,2.

      Οι βασικοί μέτοχοι είναι αδίστακτοι, όταν πρόκειται για κέρδος.
      Να αντιληφθείτε τώρα ότι έχουν προσλάβει νέους υπαλλήλους, έχοντας στείλει στην ανεργία όλους τους παλαιότερους, άρα ικανότερους και εμπειρότερους και οι οποίοι με τις πωλήσεις τους και την δουλειά που προσέφεραν καθιέρωσαν και μεγάλωσαν την εταιρία και την έκαναν αναγνωρίσιμη.
      Αυτό γίνεται για λόγους περικοπής κοστών λειτουργίας, αλλά από την άλλη οι ιδιοκτήτες παίρνουν όλο και μεγαλύτερες αμοιβές. Μοναχοφάιδες δηλαδή και φραγκοφονιάδες.

      Αυτό, το ότι είναι φραγκοφονιάδες δεν είναι κακό, για εμάς που θέλουμε να κερδοσκοπήσουμε με την μετοχή. Προσοχή!!! Να κερδοσκοπήσουμε λέω, όχι να επενδύσουμε.
      Επένδυση, σε μοναχοφάιδες, φραγκοφονιάδες για τις τσέπες άλλων, σε εταιρίες που έχουν σχέση με το Ελληνικό δημόσιο και έχουν μια σειρά εκκρεμοτήτων με ένα σωρό δικαστήρια, δεν νοείται. Ας αλλάξουν όλα αυτά πλευρό και τότε το ξανασυζητάμε.

      Επειδή λοιπόν στους βασικούς αρέσει το χρήμα, τότε εφόσον στο μέλλον βρουν την ευκαιρία θα το ξανακάνουν το κόλπο και τις τρεχάλες της μετοχής.
      Τώρα για Σαλ Οπενχάιμ και τέτοια κόλπα - μην μου ανοίγεται το στόμα. Αφήστε με να είμαι άλαλος και τι στήθηκε, τότε.

      Διαγραφή
  39. Και να μην ξεχνάτε γκουρούδες.
    Την χρονιά που θα αποφασίσουν - ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ - ότι θα φορολογήσουν τις υπεραξίες από μετοχές, τότε μέσα με τα μπούνια. Αυτή θα είναι η πρόσκληση σας για το πάρτυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. -Βρε πέσε...Δεν πέφτω!!

    -Βρε ανέβα...Δεν ανεβαίνω!!

    Ιδιαίτερη η συμπεριφορά στην μετοχή-μάρμαρο...Απαιτεί απ΄τους πιστούς του να ξεχάσουν το ευαγγελικό "ερευνάτε τας γραφάς" και να πάνε στο εβραικό "Πίστευε και μη ερεύνα". Εμφανής η χειραγώγηση (όχι κακό, αλλά πρέπει να ξέρεις καλά γιατί είσαι εδώ και κυρίως να παρακολουθείς στενά). Μερικές φορές στη δημοπρασία στο κλείσιμο εμφανίζονται εντολές πώλησης λίγο φθηνώτερα (πχ 1,45) που ωστόσο εξαφανίζονται λίγο πριν το πάντρεμα.

    Συζήτηση να γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γω Συναγωνιστη Κυριε Χιππακακη εχω φυγει απο το χριστιανικο και Εβραικο ευαγγελιο

      και εχω παει στο ΑΡΑΒΙΚΟ .....

      αυτο ειναι σκετο ΣΠΑΘΙ .............!


      χχχμχχμμχμχμχμχμχμχμχμμχμχ


      Are you looking for me Madam ?

      Aleko mou Salaam !


      ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ ...

      Διαγραφή
  41. Καλησπερα σας. Θα ηθελα να ευχαριστησω θερμα τον κυριο hippy και τον κατατοπιστικοτατο κυριο Τακη. Ειναι αυτο που λεμε ολα τα σφαζω, ολα τα μαχαιρωνω. Πραγματι αυτο το φορουμ ειναι μια οαση μαθησεως.
    Σηγχαρητηρια σ' ολα τα παιδια για το υφος και ηθος, πολυ σπανιο για οικονομικο σαιτ.
    Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους!!!!!!!!!!!

    Κ.Φ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κύριε Christos C
    Χαίρομαι που η ομάδα των υπέργηρων,όπωςεσφαλμένα διαδίδουν τα ανόητα μειράκια,αυξάνει το πλήθος της.
    Πάντως το 1999 είχε την γοητεία του,ομορφοτυπωμένες ενσώματες μετοχές,παπαγάλους δημοσιογράφους,τον αείμνηστο πλέον πρόεδρο των επενδυτών που συμβούλευε διακράτηση , χρηματιστηριακά κανάλια ,ΕΛΔΕ και γραφικούς ανίδεους brokers,καθηγητές που άφηναν στην μέση το μάθημα για να δουν τον δείκτη ,αναμνήσεις και μια πικρή γεύση στο στόμα.Το opel vectra εκείνη την εποχή ξεχώριζε, ευτυχώς είσασταν κερδισμένος.Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. καλησπερα σε ολους
    Καταρχην να πω σενιορ Τακη οτι οταν ειπα για τη Ζαμπα ηταν οτι μου ηρθε εκεινη τη στιγμη στο μυαλο και επειδη τη θυμαμαι χαρακτηριστικα στα μεσα της δεκαετιας '90 (ειμαι λιγο παλιος) να παιζει με ενα Ρ/Ε=2-3 και την καταληξη που ειχε μετα οπως αναφερες. Θα σε στενοχωρησω αλλα για μενα η μπελα οσο και να ακουγεται περιεργο δεν ''αναπτυσσεται'' αναγκαζετε να ανοιγει καταστηματα (για αυτο αυξανει τις αποσβεσεις) για να διατηρει τις πωλησεις και τα κερδη σταθερα. Να μου πεις με αυτη τη κριση τι αλλο καλλιτερο να εκανε. Αλλα να επεκτεινεσαι ανακυκλωνοντας τις πωλησεις δεν το θεωρω αναπτυξη και μη μου πειτε οτι πιανει θεση οταν θα γυρισει σελιδα η χωρα. Ο Βακακης ειναι πανεξυπνος επιχειρηματιας (πραγματικα η περιπτωση του ειναι case study για ΜΒΑ) ακομα και η επεκταση του σε αλλα ειδη εκτος παιγνιδιων του βγηκε αλλα το ξερει και ο ιδιος οτι εχει φτασει στα ορια του. Τον περιμενω εδω και ενα χρονο να δω ποια θα ειναι η επομενη κινηση του και οταν τη κανει τοτε θα την συνεκτιμησω διαφορετικα σε καποια φαση θα τη φορτωσει σε καποια fund και αντε γεια. Η τελευταια βεβαια πατατα με το κουρεμα που εφαγε στη Κυπρο δε μου αρεσε. Το πλαισιο ειναι αλλη περιπτωση αυξανει κερδη χωρις να επεκτεινεται, ισως να εγινε και μια παρανοηση οταν ειπα αναπτυσσεται δεν εννοουσα κατ' αναγκη επεκταση. Τελοσπαντων δεν θα αναλυσουμε τωρα την μπελα και το πλαισιο προσωπικα ειναι απ τις μτχς που δεν με ενδιαφερουν σ΄αυτες τις τιμες.
    Συμφωνω σε γενικες γραμμες με το σχολιο του Μανος για τους δεικτες αλλα το σημαντικοτερο ολων ειναι πως αντιλαμβανεται ο καθεις καποια πραγματα οπως ειχα ξαναπει για τη περιπτωση της ΕΥΔΑΠ και να βλεπει - διακρινει κατι που οι αλλοι θα το δουν μετα.
    Υ.Γ. κυριοι ManosV και Hippy εγραψα στο investorblog οπως γραφω και εδω καπου καπου οταν μου κεντριζει κατι ιδιαιτερα το ενδιαφερον οπως πριν λιγο καιρο εδω για την ΕΥΔΑΠ και φυσικα οταν βρισκω χρονο. Καλα να ειμαστε και θα τα λεμε.
    Με εκτιμηση
    Ο εκ μακροθεν
    Σειριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανοίγει καινούργια μαγαζιά η ΜΠΕΛΑ κύριε Σείριε, άρα αναπτύσσεται. Μπορεί να μην αναπτύσσεται, όπως ακριβώς θα θέλατε, ανοίγοντας δηλαδή καινούργια μαγαζιά στο εξωτερικό αλλά αναπτύσσεται ανοίγοντας στο εσωτερικό της χώρας. Μπορεί εσείς να μην το θεωρείτε ανάπτυξη ανακυκλώνοντας τις πωλήσεις όπως λέτε, αλλά αναπτύσσεται και θα είναι μια από τις πρώτες μετοχές, μαζί με Καρελάκη που θα σχίσουν τα Ιστορικά υψηλά τους σαν σαρδέλα. Καθίστε να δείτε τι έχει να γίνει στα 13 ευρώ, όταν θα έρχονται στο Ιστολόγιο να ρωτάνε τον Τάκαρο αν πρέπει να πάρουν ΜΠΕΛΑ.

      Και επανέρχομαι στο θέμα ΖΑΜΠΑ.
      ουδείς έχασε αγοράζοντας μετοχή με P/E = 2 - 3 αντίθετα κέρδισε και πολλά μάλιστα φράγκα.
      Ακόμη και απο την ΖΑΜΠΑ που λόγω Μπαλοπουλέων δεν ήθελαν τα σχήματα να μπλέξουν μαζί τους. Αυτή είναι η διαφορά της Ζάμπα του 90 με κάτι κολάντζες, όπως Σελόντες, Νηρέες, Σιγάλες που οι μαγαζάτορες ενθάρρυναν το παίγνιο και τις φούσκες.

      Τελός πάντως,
      Αν έχετε να προτείνετε κύριε Σείριε καμιά εισηγμένη με P/Ε 2 - 3 δώστε την μου. Την παίρνω εγώ. Βρείτε μου και πακετάρες και τις βάζω στο σεντούκι και ας μην κάνουν κομμάτια. Εγώ τα θέλω και με μηδέν εμπορευσιμότητα.

      Διαγραφή
    2. ΜΠΕΛΑ , ΖΑΜΠΑ PI - PI - PI PE και το κακο συναπαντημα !

      βρε ΚΟΥΡΟΥ Γεννιεσαι η Γινεσαι ?

      Το Κουιζ της Βδομαδοσ που ξεκινα

      αμ αυτο ισως σας βοηθησει

      https://www.youtube.com/watch?v=qm8vrt2ebnk

      Aleko mou Salaam

      Διαγραφή
    3. εχετε παει κυριε τακη να ψωνισετε απο τα jumpo
      δεν ξερω εγω απο Ρ/Ε EVITA και αλλα ,και για την μετοχη---- πιθανο να εχετε δικιο
      αλλα εγω το jumpo το θεωρω μεταπωλητη κινεζικης σκαρταδουρας
      θα μου πεις τωρα με την οικονιμικη κριση πουλαει το φθηνο και δεν εξεταζεται η ποιοτητα
      και σε αυτο αποδιδω εγω τα κερδη,τωρα για την ΜΠΕΛΑ ας φτασει και 20 -δεν μου αρεσει
      ΓΙΩΡΓΟΣ

      Διαγραφή
    4. E και κύριε Γιώργο?? Ακόμη και μεταπωλητής σκατών να ήταν εφόσον τα πουλάει και κερδίζει απο αυτά - αυτό μετράει.
      Κάποτε ο Βακάκης είχε ποιότητα με την ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ. Εγκαίρως όμως διέγνωσε προς τα που πάει το πράγμα. Την έχωσε την εταιρία και παραλίγο να πάθει έμφραγμα ο πατέρας του. Την γλύτωσε με ένα εγκεφαλικό. Είχε δίκιο όμως, όπως αποδείχθηκε.

      Εδώ κύριε Γιώργο δεν συζητάμε για ποιότητα, αλλά για πωλήσεις και κέρδη και αυτό το κάνει πολύ καλά η ΜΠΕΛΑ. Αν αλλάξουν τα πράγματα και μπορεί να πουλήσει ποιότητα, τότε ποιος θα τον ανταγωνιστεί τον Βακάκη?? Έ ποιος??

      Για κοιτάξτε γύρω σας. Σιλβεστρίδιδες, Βαράγκιδες τι κάνουν με το ποιοτικό έπιπλα που έχουν?? Αγγούρια στους ισολογισμούς τους και αφραγκιές στην τσέπη τους. Τους έφαγαν τα ΙΚΕΑ, με τη φτήνια, τις έξυπνες ιδέες και την μεγαλοφυής σύλληψη της ιδέας να συναρμολογεί τα προϊόντα μόνος του ο αγοραστής.
      Τέρμα όλοι οι κατασκευαστές επώνυμου επίπλου. Τέζα και κάτω.

      Διότι ο ΔΡΟΜΕΑΣ μπορεί να πουλάει ποιότητα στην Ευρωπαική ένωση, αλλά μέχρι εκεί. Μπορεί να ανταγωνιστεί τα ΙΚΕΑ?? Όχι βέβαια.
      Άρα αφήνουμε τις ποιότητες και κοιτάμε πωλήσεις και κέρδη. Μόνο αυτά μετράνε. Αν θέλουμε ποιότητα και έχουμε τα φράγκα τότε πάμε και την αγοράζουμε, αν όμως μιλάμε για χρηματαγορές αγοράζουμε πωλήσεις και κέρδη .

      Διαγραφή
    5. Και αφού μιλήσαμε για ΜΠΕΛΑ, να πούμε και κάτι για την ΑΣΚΟ.
      Να αφήσουν οι Ανδρεάδιδες το ποιοτικό παιχνίδι. Να πέσουν κατηγορία. Να πάνε τα παιχνίδια τους στην Β ή στη Γ΄κατηγορία αν χρειάζεται.
      Η ΑΣΚΟ και κάθε ΑΣΚΟ πρέπει να αρχίζει να πουλάει και ΜΗ ποιοτικό παιχνίδι και φτηνό παιχνίδι.

      Διαγραφή
  44. ΑΣΚΟ επιμένω είναι τσάμπα...

    ΚΛΕΜ ξέρει κανείς πώς και προέκυψε εντολή αγοράς στημένη στο 1,65 ύψους 100.000 τεμαχίων. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρετώ Κύριο Τάκη και φίλους.
      Κύριε Ζαχαρία τώρα μπήκα για σήμερα και είδα πράγματι στο € 1,65 αγορά τεμ. 101.100.
      Θυμάμαι οτι και την Παρασκευή είχε στο € 1,65 εντολή αγοράς όμως μόνο 10.000 τμχ.
      Αν κάποιος γνωρίζει ας ενημερώσει,καθώς έχω εντολές (πώλησης) στο € 1,70 ,αλλά και ψηλότερα.
      Καλή συνέχεια

      Διαγραφή
  45. Κύριε Τάκη διάβασαν τη γκουρουδιά σας να έχουμε εφ΄ όπλου λόγχη μόλις ενεργοποιηθεί η διάταξη περί φορολογίας των κερδών και μας πρόλαβαν http://www.capital.gr/News.asp?id=1884381

    Μετά από το βιντεάκι για τη στιγμή της σύλληψης στη μήτρα που μας χάρισε ο κύριος Αλέκος και το ερώτημα γεννιέσαι ή γίνεσαι, θα ήθελα να σας δώσω σε pdf τη Θεία Κωμωδία του Δάντη Αλιγκιέρι, για να τη διαβάζουμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Προς το παρόν σας στέλνω αυτό, έτσι για να έχουμε κάτι να κάνουμε όσοι δεν θέλουμε να γίνουμε επιτηδευματίες
    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/prose/evangelos_lempesis_idiots.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. αξιοπροσεκτη πορεια 2 μετοχων τον τελευτέο μηνα του τιτανα που απο τα 12.50 εκτοξευτηκε κοντα στα 20
    και η ΕΛΛ H οποια ειχε επισημανθεί απο τον κυριο τακη
    ξεχωριζει ως μετοχη του μηνα ο τιταν -απεδειχθει τιτανιο θωρηκτο και ας μην δινει μερισμα
    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Διαβάζω απο το http://www.capital.gr/News.asp?id=1884381

    Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν πως επειδή ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) απαγορεύει όταν δίνει σύνταξη να εργάζεται ο συνταξιούχος, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η σύνταξη του επενδυτή-συνταξιούχου που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο!

    Γκουρούδες Παπούδες θα σας φάνε τα μειράκια!!!! Τσαγάκι παξιμάδι και κόντρες στο καφενείο με monopoly accounts

    Μου φαίνεται θα καθίσω να φτιάξω ένα επιτραπέζιο με greekrecovery trading ,θα το δώσω δωρεάν στην Ασκό να γίνει πείραυλος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. στη φλεξο γίνεται της πουτ@ν@ς..πέφτουν κορμιά..μακάρι να μου κάνει την χάρη να πάει και πιο κάτω..για επιστροφή κεφαλαίου είχαν πει 0,09 αλλά απο τότε δεν έβγαλαν καμία ανακοίνωση..τι μυστικοπάθεια είναι αυτή;;
    φίλε zachmour πως το βλέπεις το γεγονός ότι η ΑΣΚΟ την είδε και λίγο επενδυτής;;
    ρε παιδια ξέρετε καμία χρηματιστηριακή σε τράπεζα που να μπορείς να δεις τις τιμές των ομολόγων..τι κωλοχανία είναι αυτά..είπα να πάρω κανα ομόλογο τώρα που πέσαν οι προθεσμιακές και δεν μπορώ..
    Πανάγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάρεψα λίγο στην πτώση, όπως και την Παρασκευή άλλωστε. Ισως όμως σας δώσει την ευκαιρία κύριε Πανάγο εισόδου χαμηλώτερα . Απ΄ότι είδα ψάχνωντας το "ένοχο" παρελθόν της κατά την ιστορική πτώση έκανε κάτι κατοστάρες "αντιδρώντας" σε προηγούμενη πίεση (πρώτη τον Φλεβάρη του 2012 στα 7,67) αλλά συνέχισε μέχρι τα (ενδοσυνεδριακά) χαμηλά του 0,91 πέρσι 31/5 πριν τις εκλογές. Η εταιρεία είναι πολύ καλή το ξέρουμε γι αυτό ψαρεύουμε (δεν κάνουμε μουαγέν) σχετικά άφοβα.

      Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να δείτε ότι ομόλογο θέλετε φτάνει να ξέρετε το ISIN

      http://www.quotenet.com/bond/

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ...το ISIN απο που μπορω να το βρω;Τον όρο ψαρευουμε δεν τον πολυ καταλαβα..δηλαδη άμα παει 2,4 δεν θα πάρετε και αλλα κομμάτια;;δηλαδη θα κάνετε μουαγεν..εγω άρχισα να αγοράζω απο τα 3 και σχεδίασα να έχω μετρητά και για τα 2,5 και για τα 2..αν παει κ πιο κάτω θα δούμε τι θα κάνουμε..
      Παναγος

      Διαγραφή
  49. Κύριε Πανάγο η ΑΣΚΟ έχει μετρητά που κυμαίνονται από 2εκ-5εκ. Και είπε κάποια από αυτά να τα βάλει σε αμερικάνικο αμοιβαίο ή να αγοράσει ομόλογο ΕΛΠΕ που δίνει επιτόκιο 8%.

    Η Μπέλα που δεν το είδε επενδυτής τα είχε να κάθονται στην Κύπρο και τα έχασε. Όταν έχεις τόσο ρευστό τη σήμερον ημέρα και κάτω από το στρώμα σου να τα έχεις αποτελεί μίας μορφής επένδυση. Υπό την έννοια αυτή και με δεδομένο ότι από το ομόλογο των ΕΛΠΕ έχω και εγώ δεν μου φαίνεται καθόλου κακή ιδέα...

    Site για ομόλογα είναι και το:

    http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/hellen+petr+fin+13+17+XS0926848572
    http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/ote+plc+13+18+mtn+XS0885718782
    http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/s+b+mineral+fin+13+20regs+XS0956152366
    http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/frigoglass+fin+13+18+regs+XS0932291007
    http://www.boerse-frankfurt.de/en/bonds/titan+global+fin+12+17+XS0862274445

    Βάζεις εκεί που λέει Price Κάτω από το search αριστερά τμήμα του ονόματος στα αγγλικά και με λίγη τύχη και δοκιμές βρίσκεις το ομόλογο που ψάχνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω zachmour για τα ομολογα..για ΑΣΚΟ συμφωνώ μαζι σου οτι ειναι φθηνη..απλά θα προτιμούσα να μηδένιζε εντελώς το δανεισμό και όχι να αγοράσει αυτά τα ομόλογα..αυτό είναι δικιά μου λόξα διότι γουστάρω να βλέπω δανεισμούς ΜΗΔΕΝ..όπως ο ΚΑΝΑΚΗΣ ας πουμε..για τα ομόλογα γλυκοκοιτάω αυτό της ΑΡΒΑ..για το ομολογο της ΙΝΛΟΤ έχεις άποψη;;
      Εγραψα ένα κειμενάκι για τη ΓΕΒΚΑ στο investorblog και αναφέρω οτι κυκλοφορούντα περουσιακά στοιχεία - συνολικές υποχρεώσεις > κεφαλαιοποίηση..μου κάνει εντύπωση οτι σχεδόν κανένας δεν ασχολείται με την παραπάνω εξίσωση αλλά κοιτάνε όλοι ebitda και ιστορίες για αγρίους..αμα έχεις όρεξη ρίξτο ενα διάβασμα και πες μου την γνώμη σου
      Πανάγος

      Διαγραφή
  50. Φίλε hippy Ηλία
    'Εγραψες στις 05-10-2013 ότι θα σκεφτόσουν σημαντική ρευστοποίηση στις 1250-1350 μονάδες.Με βοήθησες, κάπως έτσι το βλέπω και εγώ. Είχα στο μυαλό μου αν αξιωθώ να δω σύντομα τις 1400,να πουλήσω αλύπητα και να περιμένω την φτήνεια.
    Τι γνώμη έχουν οι άλλοι φίλοι;
    Επίσης κύριε Τάκη,βλέπω στο μαρμάρινο θωρηκτό να κρατιέται το άτι. Επειδή ενδιαφέρομαι,είναι για καλό ή απλά πρέπει να πιστεύω και να μην ερευνώ όπως έγραψε ο Ηλίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι ο δείκτης θα πάει στις 1300 μονάδες δεν σημαίνει ότι θα ανέβουν και οι μετοχές σου..οπότε καλύτερα η συζήτηση να γίνεται για μετοχές και όχι για δείκτες..
      Πανάγος

      Διαγραφή
    2. Φίλε Πανάγο
      Θεώρησα ότι είναι γνωστές οι περίπου θέσεις μου.Έχω λοιπόν αυτή την στιγμή: ΔΕΗ,ΜΟΗ,ΜΥΤΙΛ,ΕΛΒΑ, ΟΤΕ και ΑΛΦΑ. Τι θα έλεγες;

      Διαγραφή
    3. μοη πουλησα σημερα ολοι μου τη θεση..οποτε δεν χρειάζεται να πω κατι..περιμενα πολλα περισσότερα απο τη διοίκηση..
      δεη σκοπεύω να πουλήσω τα μισά στα 12με13 και τα άλλα πάνω απο 16..
      οτε την πάτησα και τον είχα αγοράσει κοντά στα 9 πριν 3-4 χρόνια..διοτι πίστευα οτι θα έκλειναν όλοι οι εναλλακτικοι ενω ακόμα φυτοζωούν..είχα πέσει και στη παγίδα του μερίσματος 0,75 έδεινε..με τα σημερινά δεδομένα θεωρώ οτι πάνω απο τα 14 θα είναι υπερβολή..οπότε εκεί θέλω να τον δώσω..απλά επαναλαμβάνω με τα σημερινά δεδομένα..
      Αλφα και Ελβα δεν έχω και δεν ξέρω..
      Πανάγος

      Διαγραφή
    4. Nικολα , ΚΟΥΡΟΥ των Καρπαθιων

      Για το Μαρμαρινο Θωρηκτο θα ρωτας εμενα που ειμαι μεσα απο το δημοτικο

      Συσωρευει το παντερμο απο το 1965 επι ΧΟΥΡΤΣΟΦ το Αναγνωσμα

      Ο Αρχι ΜΥΤΟΓΚΑΣ μας το ακακαλυψε οταν πηγε στο Γυμνασιο αρχες του 1968 ..

      Για να καταλαβεις οταν η δασκαλα μας ελεγε να πουμε λεξη με το ΙΙΙΙΙΙΙ μπροστα πρωτος πετομουν και τις ελεγα τη μαντιναδα

      Κόντρα του αέρα θα πετώ
      κι όπου το βγάλει η βράση
      κι άσε τη μοίρα να χτυπά
      ίσαμε να χορτάσει



      χχχχμχμχμχμχμχμμχμχμχμχμχμμ χειροτερευουμε

      Aleko mou Salaam

      Διαγραφή
    5. Φίλε Πανάγο
      Ευχαριστώ για τις άμεσες και ολοκάθαρες απαντήσεις σου.Χαίρομαι που και εσύ,όπως και εγώ, δεν διστάζεις να γράφεις θέσεις,κινήσεις και λάθη.

      Διαγραφή
    6. Φίλε αρχιγκουρού Λάκη
      Να σου γράψω λοιπόν την αγαπημένη μου μαντινάδα,την μαντινάδα παράκληση και ευχή.
      "Όντε ξαμώσεις αετό
      ντρέτα να πάει το βόλι
      να σκοτωθεί,μη λαβωθεί
      και τον επαίζουν όλοι."

      Από τον Νίκο,που σέβεται πραγματικά την Κρήτη.

      Διαγραφή
    7. ΠΟΤΕ φίλε Νίκο δεν θα πάρω σημαντική "επενδυτική" θέση σε εταιρεία που δεν ξέρω ακόμα κι αν την προτείνει ο Θεός. Στον Ικτίνο θυμάμαι τις άδειες των 5 ανενεργών λατομείων (με μηδενική συμμετοχή στην καθαρή θέση) που είχε επισημάνει ο Κίκου κι ενεργοποιήθηκαν μετά τη συμφωνία με τους Κινέζους. Πολύ καλό αυτό, αλλά λογικά θα έχει στο ξεκίνημα αυξημένα έξοδα (προκαταβολές για νέα μηχανήματα, οργάνωση χώρων, διανοίξεις κλπ). Πιθανολογώ λοιπόν ετήσιο αποτέλεσμα όχι ανάλογο των προσδοκιών που άφησε το 6μηνο (*). Ίσως δώσει ευκαιρία εισόδου κι αργότερα.

      Σε κάθε περίπτωση πάντως μια και το ανέφερες δηλώνω φανατικός οπαδός του "Ερευνούμε τας γραφάς" στην επένδυση, τζογάρουμε στη μόδα ή στην ευκαιρία με stop loss 8% max.

      "Πίστευε και μη ερεύνα"...μπρρρρρ...αυτά είναι για τους χριστιανούς...δεν ξεχνάμε όμως, αυτούς τους τρώγαν τα λιοντάρια...μακριά από εμάς !!


      (*) Αν και μετά απ΄αυτή την πάσα δεν σκοράρετε με ανάλυση κύριε Τάκη, σηκώνω τα χέρια ψηλά,,,

      Διαγραφή
  51. Αν το ΚΙΝΑΛ δεν συνεργαστεί - σε περίπτωση μη αυτοδύναμης ΝΔ - και εξ αυτού του λόγου πάμε εκ νέου σε εκλογές (και μάλιστα με απλή αναλογική) το ποσοστό της ΝΔ θα πιάσει 40ρια και το ΚΙΝΑΛ θα εξαφανιστεί...
    Δεν μπορώ να δω πως θα τολμήσει ποτέ το ΚΙΝΑΛ να αρνηθεί συνεργασία υπό τις παρούσες συνθήκες, το ρίσκο που θα αναλάβει θα είναι εξαιρετικά υψηλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει στις βουλευτικές διαφορά ακόμα και 12 μονάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Σύντεκνοι μην περιμένετε τα μικρά κόμματα που πήραν αθροιστικά 20% στις Ευρωεκλογές να λάβουν το ίδιο ποσοστό στις Εθνικές. Θα μοιραστούν οι ψήφοι στους 2 μεγάλους. Σημαντικό ότι το Ποτάμι ΔΕΝ θα κατέβει στις εκλογές επομένως αυτές οι 80.000 ψήφοι δύσκολα να πάνε σε ΣΥΡΙΖΑ η ΚΙΝΑΛ. Το αυτό και στην Ένωση κεντρώων όπου θα μεταφερθούν προς Νέα Δημοκρατία. Τέλος η αποχή ευνοεί πάντα το πρώτο κόμμα. Αν δεν γίνουν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ λάθη απο την ΝΔ θεωρώ ότι εύκολα θα είναι αυτοδύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία το Κιναλ θα το παίξει Πόντιος Πιλάτος για να μην χρεωθεί ακυβερνησία ή συνεργασία με την δεξιά που το καταβαράθρωσε.Δηλαδη θα δώσει απλώς ψήφο εμπιστοσύνης με την προϋπόθεση να ορίσει η νέα κυβέρνηση σε ορατό χρονικό διάστημα νέες εκλογές ώπου θα ελπίζει να πάρει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό,άρα και με απλή αναλογική πολύ περισσότερους βουλευτές και έτσι να γίνει πάλι ο δεύτερος πόλος.Γραψτε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όνειρα θερινής νυκτός σύντροφε. Το ΚΙΝΑΛ με τη Φώφη δεν θα ξεκολλήσει ΠΟΤΕ απο το 8% με 9%.

      Διαγραφή
  55. Σύντεκνε, τον Σαμαρά ο Κυριάκος θα τον στείλει επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον δε Αδωνι ούτε μια στο εκατομμύριο να κρατήσει αποστάσεις. Θα δεις το γιατί στους σταυρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Τώρα που θα έχουμε σπασμένη την Β' Αθηνών οι σταυροί που θα πάρει να τους υπολογίζεις επι 1,5 (κατ'αναλογία) Και για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι ο Αδωνις σήκωσε την πλάτη του το 80% του αγώνα που δίνει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 2 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ξεχνάς τον Νικηταρά τον Κακλαμάνη Ντοκ :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης !!! Να μην είσαι ζουλιάρης και φθονερός τύπος και αν το σχόλιο σου είναι μόνο για να με πικάρεις ... τότε να γνωρίζεις ότι είσαι μέτριος και άσχετος και αν πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι καλύτερος μου άνοιξε το δικό σου Ιστολόγιο για να μας το αποδείξεις ντεεεε!!!! Όχι μόνο φρου φρου και παρλαπίπες ...

Γιαυτό πάρε μόνο το "ματάκι" σου και δρόμο 😂😂